Kıtlık, milletten Rusya’da!
" ■ II ■ . i
niçin saklanmıştı
Mahsul azlığında, fiat politikasının da âmil olduğu Ankarada söyleniyor
Atlee'nin sert nutku
Bütün dünyada istihsal, harpten evvelki seviyeden çok yüksek
Çok hazin
Hakikatler
Ekonomi ve Ticaret Bakanının. Ankarada verdiği bir demeçten anlıyoruz ki Türkiye bu yıl Kanada-dan (300,000) ton buğday ithal edecek ve bedelini altın veya döviz olarak ödiyecektir. Genç Bakan diyor ki: «Memleket sağlığı ve vatandaş hayata ile alâka-b bir meselede, ister döviz, ister altın; ne verirsek verelim, kanaatimce, bizi tereddüde sevkede-eek hiç bir cihet yoktur.»
Genç bakanın bu sözlerini İşitmek memleket için çok hazin ve acı olmuştur. Vedat Dicleli de kabul ediyor ve demecinde belirtiyor ki: «Bir ziraatçı memleketin dışarıdan buğday İthali zorunda kalması üzüntü veren bir keyfiyettir.» Fakat vaziyetin bu hale gelmesinin illeti nedir? Bunun üzerinde çok ısrarla durulmuyor ve malûm sebeplerden dolayı mahsulün bu sene %50 nis-betinde az olduğu haber veriliyor.
Bir ziraat memleketi için hububat ithaline mecbur olmak cidden çok hazindir. Hatırlardadır ki Halk Partisi çeyrek asırdır Türk umumî efkârını oyalamak ve kendisinin üstün hizmetlerini hatırlatmak İçin hep şu propagandayı yapıyor: Eskiden, yâni Halk Partisi idareye el koymadan evvel ziraat memleketi olan Türkiye buğdayını bile satın a-hrdı. Halbuki şimdi, Bay Vedat, yine ayni Kanadadan buğday mü bayaasma mecbur kaldığını âdeta müjdeliyor ve bize satın alma Batının ucuzluğundan, nakliye masraflarının az olacağından, navlunların kısmen kendi gemilerimize verileceğinden, gümrük resmi hususunda gümrük bakanının bazı kolaylıklar göstermesi İhtimalinden dem vuruyor ve bütün bunları âdeta hariçten buğ dsy getirmeğe mecbur olma günahının, hafifletici sebepleri gibi aralıyor. Halbuki Halk Partisi gibi çeyrek asır memlekette dilediği gibi hükümran olan bir parti mensubu bakanın bir sabah halka bu toprağın ekmeğini bile sağlayamadığını haber vermesi, cidden çok hazin hattâ elimdir. Bakan bu vaziyette üzüntü ke-, İlmesini kullanıyor. Derhal kabul etmelidir ki bu tâbir çok ha-fif ve yerine masruf değildir. i
Yine Bakanın demecinden anlaşılıyor kİ kısmen kendi vasıtalarımızla nakledilecek ve gümrükte bir takım kolaylıklardan faydalanacak olan bu buğdaylar, Kanadadan buraya kadar. Okyanusları aştığı halde, Türkiyede istihsal edilen buğday için tesblt edilen fiattan daha düşük bir fîa-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Bulgaristan Başbakan vekili Kolarov (Foto: A.P.)
Bulgaristan'da polis bolluğu
6 milyon nüfuslu Bulgarislanda yarım milyon polis var; yani 12 kişiye bir polis!..
Dimitrof’ıın cesedi Moskova’dan Sofyaya gönderildi
.-ı,?ahll!>el 5 (Nafen) — Mısır I man gazetes: — ' ;
hükümeti tarafından müzakere- anlatmıştır: lerde bulunmak üzere giden Pa- " ’ -
muk birliği azalanndan biri Sof-yada görmüş olduklarını AJ - Za- *
Ankara, 3 (Hususî) — Bu sene hububatın yüzde 40 ilâ 50 nls-betinde noksan olduğuna dair dün Ticaret ve Ekonomi Bakanı tarafından verilen beyanat, gelen haberlerden anlaşıldığına göre. yurdun muhtelif bölgelerinde iyi karşılanmamıştır. Bu nâboş intibaa, bilhassa Ankaranm muhalefet çevrelerinde tesadüf edilmektedir. Ankarada, meselenin bir başka cephesi üzerinde de durulmaktadır ki bu, Tarım Bakanı Cavit Oral'ın, gerek Meclis kürsüsünde, gerek matbuata verdiği demeçlerde, bu sene mahsu-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
“Rusyada bugün de | İ Çarlık devrinin polis | rejimi vardır,, 1
Manchester 3 (AP) — İngiltere Başbakanı Attlee, pazar günü verdiği bir demeçte komünist lerln Ingilterenln kalkınmasına mâni olmak İstediklerini söylemiştir.
İngiliz Sosyalistlerine ve Ticaret Birliği âzasına bir ihtarda
(Devamı Sa. s Sü. 2 de)
Manevralara iştirak eden İngiliz donanması seyir halinde (Foto: A.P.)
Tarihin eşsiz manevraları
| man gazetesi muhabirine şöyle
»Bulgaristanda ferdin hürriyeti mevzuu bahis değildir. Bulga-(Devamı 8a. 5 SÜ. 3 de)
F. Bahçenin fevkalâde
:l kongresi dün yapıldı
6,5 saat devam eden kongrede, sarı- lâciverttiler bütünlüklerini bir kere daha isbat ettiler
Günlerden beri merakla bekle. nen Fenerbahçe fevkalâde kongresi, dün Klüp lokalinde yapılmıştır.
Kongreye iştirâk eden üyele-1
rin çokluğu yüzünden toplantı -nın hazırlanan salonda değil, alt kattaki daha büyük salonda yapılması zarureti hasıl olmuş vc (Devamı Sa. 5 8Ü. 4 de)
Otomobil ve motosiklet yarışları dün yapılamadı
B. Amerika Maliye Bakam Pariste
“Umumî kalkınma ancak 1960 da gerçekleşebilir
Paris'te Amerika Maliye Bakanı ile mühtfn görüşmeler yapacağı bildirilen Cemil Said Barla3
Paris 3 (A. A.) (Afp) — Bir leşik Amerika Hazine Bakanı Jhon Synder, bugün 12,45 te hu susî bir uçakla gelmiş, hava a-lanında Maliye ve İktisat Bakanı Maurice Petche ile Paristekl (Devamı Sa. s 8Ü. 3 da)
Emekliye ayrılacak valiler
Bunlar arasında Şefik Soycr, Fazlı Güleç, Avni Doğan, Abidin Özmen’in isimlerinden de bahsolur nuyor.
Mareşal Tito
Rusyanın Akdeniz plânı
Economist Dergisi, Huşların Akdenıze inmelerine mâni olmak için Yugoslavya'ya yardım edil-____meşini istiyor.
Londra, 3 A.A. (Lps) — Economist dergisi Titoizm'e karşı yapılan son mücadelenin ışığı altında, Rusların Akdenize doğru ilerlemesini inceliyen önemli bir makalede şunları yazmaktadır:
Ruslar güney Avnıpada belli başlı kaleleri olan ve kendilerinin Adriyatiğe doğru yayılmalarına imkân veren Yugoslavya-yı da kaybettiler. Tito, bir ’za-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 da)
Ankara, 3 (Telefonla) — İçiş leri Bakanlığı, dünden itibaren yürürlüğe giren emekli sandığı kanununa göre vazifeden ayrılacak olan idare heyeti üyeleri, valiler ve kaymakamların listesini hazırlamakla meşguldür. Kanun hükümlerine göre bu ayın içinde tamamlanması icabeden bu u-zun listelere girmesi muhtemel birçok valilerin de bulunduğu bugün şayi olmuştur. Şayi olan bu isimler arasında: Konya valisi Şefik Soyer, îzmlt valisi Fazlı Güleç, Zonguldak valisi Mithat Altıok, Muğla valisi İbrahim E-tem Akıncı, Balıkesir valisi Ziya Tekeli, Afyon valİBİ Abidin özmen ve Ankara valisi Avni Do San da bulunmaktadır.
İstanbul vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
500 odalı
büyük otel
Vali Kırdarın Ankarada
Pek yılkında şehrimize
gelecek
Ankara 3 (Hususi) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü pek yakında îstanbula gidecektir.
Cumhur Başkanının, bir yurd gezisine çıkacağı da ayrıca aöy , lenmektedlr.
Bu işle de meşgul olduğu bddiriliyor
Ankara 3, (Hususi) — Istan bul valisi Dr. Lütli Kırdar, An-karaauaı temaslarını intaç edemediği için lstaııbula dönüşünü bir miktar daha geciktirmişin. Dr. Kırdar, Istanbulda radyo e-vi civarında yapılması tasarla -nun ve 14 - 15 milyon liraya çık uıası hesaplanan beş yüz odalı otel İşi ile alâkadar olmaktadır.
Bu maksatla muhtelif banka -larla da temas etmiştir. Bankalarla temasın gayesi, otelin inşası ve işletmesi için kurulacak şirkete iştirâklerinin teminidir.. Bu İştirak temin olunur ve şirket kurulursa, otelin projeleri (Dovanıı Sa. A Sü. A do) ,
Batı Birliğinin müşterek deniz ve hava manevraları bugün başlıyor
Amerika Genel Kurmay Başkanı, Avrupa taarruza uğradığı takdirde Amerika,
derhal harbe girecektir, diyor
İstanbul Muallimler Birliği tarafından Göztepe pansiyonlu ilkokulunda öğretmenler için bir dinlenme kampı açılmıştır.
Resimde; on beş gün sürecek olan kampın birinci devresine iştirâk eden öğretmenler görülmektedir. (Foto Burhan: Y.S.)
Şehir Meclisinin kulakları çınlasın
' Bursa Belediye Meclisi, otobüslerden talebe; ; pasolarının kaldırılması teklifini reddetti:
İstanbul Şehir Meclisinden sonra Bursa otobüs İdaresi de, Bursa Belediye Meclisine müracaat ederek otobüslerden talebe
Londra, 3 (Nafen) — Harpten sonra cereyan edecek olan tarihin en büyük müşterek deniz manevraları hazırlıkları sona ermek üzere dlr. Muhabirlerin bOTlrûlkl.?: ne göre 50 den fazla harp gemu'nirt iştirak edeceği bu manevralar - eç hul bulunan bazı hususları :la-m>ş olacaktır. Batı birliği memleketlerine mensup deniz subayları, nın (tmplacable> uçak gemisinde! toplandıkları ve Cornouallles sahilleri açıklarında bulunan bu gemL (Devamı Sa. 5 Sü. s do)
Ankara bir sel tehlikesi altında
Kızılay civarı tamamen sular altında kaldı, hasar yok
Ankara, 3 (Hususî) — Bugün saat on yediye doğru Dikmen civarına yağan şiddetli yağmurlar neticesinde hasıl olan seller Saraçoğlu mahallesini kaplıyarak Kızılay civarında geniş bir şekilde etrafa yayılmış ve Kızılay bah.’ çesiyle, kanalizasyon için kazılan çukurlar kâmilen sularla dolmuş tur. Bir satten fazla süren sel-
kİ teklifi reddeden muhterem Meclisinizi tebrik eder, bu kara (□ovamı 8a. 5 Sü. 2 do)
tenzilâtlarının kaldırılmasını istemiştir. Fakat bu talep Bursa Belediye Meclisi tarafından hemen ittifakla reddedilmiştir.
Bursa Şehir Meclisinin bu yerinde görüş ve kararı üzerine Türkiye Millî Talebe Federasyo nu tarafından Bursa Şehir Mec lislne aşağıdaki telgraf çekilmiş tir:
*Bursa Belediye Meclisi sayın Başkanlığına
Talebeye müsait tahsil İmkânları temini maksadiyle Belediye otobüslerinde yapılmakta olan tenzilâtın kaldırılması hakkında
Bayar’ın Çeşme seyahati
Boyar ayın onunda Çeşme’ye gidiyor
Ankara, 3 (Hususi) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bııyar Çeşme seyahatine ayın onunda çıkacaktır-
lerin hafiflemesinden sonra ekip-
ler tarafından temizleme ameli-
yesine başlanmıştır. Hiç bir ha» sar yoktur.
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Ziraat inkılabı
aglam bir hodefo doğru müsbot adımlarla yürüdüğü kanaatini beslediğim Tarım Bakanı Cavit Oral, yurd zl-
raatlnl makineleştirmek hususunda azami hlmmot vo gayret sarfeyll-yor.
Bu sütunda Kartal bahçıvanlarının, çiftçilik cephesini asri âlot-lorle toçhlz oylomok İçin yaptığım noşrlyata karşı bu çalışkan vekilin gösterdiği alâkayı dalma şükranla
Fakat bu traktör ve batöz mo* solcsl henüz halledilmek yolunda değildir. Vo şartlara bakılırsa pok (lo kolay halledllooege benzemiyor. Zira Kartal İçin İlk adımı teşkil cdon toşebbüston sonra İkinci bir adım atılmamıştır; anlamamıştır. Çünkü dodigim gibi şartlar ağırdır. Çiftçllorin bülço terazisi bu sıkleti çekemiyor. Zenginlordon bah-solmlyorum; onlar isterlorso zirai âlot satan müossosolero giderler vo paraları sayıp İslediklerini alırlar; parasını hesaplı sarfotınok zorunda olan çiftçi sınıfı bu yükün
ULUNAY
altına girmekte tereddüt ediyor) haklıdır.
Elli beş beygir kuvvotlndo bir traktör yirmi altı bin liradır. Bizim kazanın ve oivarın Ih.iyaçları İçin en aşağı iki traktörlo iki ba-tözo İhtiyaç vardır. Batözlerin ti-atını bilmiyorum, fakat onl. :n da aşağı yukarı traktör fiatına olduğunu kabul ödersek dorhal ortaya yüz bin lirayı geçen bir moblâg çıkarı bunun yüzde otuz yodtsi peşin, yüzde altmış üçü dört sone vâde İla vorllocoktlr. Karasaban va Çingene dögoni ile iş gören bir muhit için bu ycnlllfio atılmak biraz pahalı geliyor. Bundan dolayı bu halka azami kolaylık yapmak lâ-
Marshal plânı blzo ziraat makinesi veriyor amma, Amerlkanvarl veriyor. Yâni bir Amerikalı para nıosoloslnl nasıl telâkki oderso bizi do öylo sanıyorlar... Bu görüş yan* liftir.
Hükümet bizi kara sabanla Çin-
(Devamı Sa. ö Sü. 5 do)
mtuumda dünyapılması kararlaflmlan otomobil ve motostkle'l yamaları halkın
lolmuuu, karfUMd» Ulur tMmntır. Be» tle, pist ürerindeki meraklı kttllcini ı,ürüyorsan^
(Yazısı 5 inci sayfada/
Kıtlık, milletten Rusya’da!
" ■ II ■ . i
niçin saklanmıştı
Mahsul azlığında, fiat politikasının da âmil olduğu Ankarada söyleniyor
Atlee'nin sert nutku
Bütün dünyada istihsal, harpten evvelki seviyeden çok yüksek
Çok hazin
Hakikatler
Ekonomi ve Ticaret Bakanının. Ankarada verdiği bir demeçten anlıyoruz ki Türkiye bu yıl Kanada-dan (300,000) ton buğday ithal edecek ve bedelini altın veya döviz olarak ödiyecektir. Genç Bakan diyor ki: «Memleket sağlığı ve vatandaş hayata ile alâka-b bir meselede, ister döviz, ister altın; ne verirsek verelim, kanaatimce, bizi tereddüde sevkede-eek hiç bir cihet yoktur.»
Genç bakanın bu sözlerini İşitmek memleket için çok hazin ve acı olmuştur. Vedat Dicleli de kabul ediyor ve demecinde belirtiyor ki: «Bir ziraatçı memleketin dışarıdan buğday İthali zorunda kalması üzüntü veren bir keyfiyettir.» Fakat vaziyetin bu hale gelmesinin illeti nedir? Bunun üzerinde çok ısrarla durulmuyor ve malûm sebeplerden dolayı mahsulün bu sene %50 nis-betinde az olduğu haber veriliyor.
Bir ziraat memleketi için hububat ithaline mecbur olmak cidden çok hazindir. Hatırlardadır ki Halk Partisi çeyrek asırdır Türk umumî efkârını oyalamak ve kendisinin üstün hizmetlerini hatırlatmak İçin hep şu propagandayı yapıyor: Eskiden, yâni Halk Partisi idareye el koymadan evvel ziraat memleketi olan Türkiye buğdayını bile satın a-hrdı. Halbuki şimdi, Bay Vedat, yine ayni Kanadadan buğday mü bayaasma mecbur kaldığını âdeta müjdeliyor ve bize satın alma Batının ucuzluğundan, nakliye masraflarının az olacağından, navlunların kısmen kendi gemilerimize verileceğinden, gümrük resmi hususunda gümrük bakanının bazı kolaylıklar göstermesi İhtimalinden dem vuruyor ve bütün bunları âdeta hariçten buğ dsy getirmeğe mecbur olma günahının, hafifletici sebepleri gibi aralıyor. Halbuki Halk Partisi gibi çeyrek asır memlekette dilediği gibi hükümran olan bir parti mensubu bakanın bir sabah halka bu toprağın ekmeğini bile sağlayamadığını haber vermesi, cidden çok hazin hattâ elimdir. Bakan bu vaziyette üzüntü ke-, İlmesini kullanıyor. Derhal kabul etmelidir ki bu tâbir çok ha-fif ve yerine masruf değildir. i
Yine Bakanın demecinden anlaşılıyor kİ kısmen kendi vasıtalarımızla nakledilecek ve gümrükte bir takım kolaylıklardan faydalanacak olan bu buğdaylar, Kanadadan buraya kadar. Okyanusları aştığı halde, Türkiyede istihsal edilen buğday için tesblt edilen fiattan daha düşük bir fîa-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Bulgaristan Başbakan vekili Kolarov (Foto: A.P.)
Bulgaristan'da polis bolluğu
6 milyon nüfuslu Bulgarislanda yarım milyon polis var; yani 12 kişiye bir polis!..
Dimitrof’ıın cesedi Moskova’dan Sofyaya gönderildi
.-ı,?ahll!>el 5 (Nafen) — Mısır I man gazetes: — ' ;
hükümeti tarafından müzakere- anlatmıştır: lerde bulunmak üzere giden Pa- " ’ -
muk birliği azalanndan biri Sof-yada görmüş olduklarını AJ - Za- *
Ankara, 3 (Hususî) — Bu sene hububatın yüzde 40 ilâ 50 nls-betinde noksan olduğuna dair dün Ticaret ve Ekonomi Bakanı tarafından verilen beyanat, gelen haberlerden anlaşıldığına göre. yurdun muhtelif bölgelerinde iyi karşılanmamıştır. Bu nâboş intibaa, bilhassa Ankaranm muhalefet çevrelerinde tesadüf edilmektedir. Ankarada, meselenin bir başka cephesi üzerinde de durulmaktadır ki bu, Tarım Bakanı Cavit Oral'ın, gerek Meclis kürsüsünde, gerek matbuata verdiği demeçlerde, bu sene mahsu-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
“Rusyada bugün de | İ Çarlık devrinin polis | rejimi vardır,, 1
Manchester 3 (AP) — İngiltere Başbakanı Attlee, pazar günü verdiği bir demeçte komünist lerln Ingilterenln kalkınmasına mâni olmak İstediklerini söylemiştir.
İngiliz Sosyalistlerine ve Ticaret Birliği âzasına bir ihtarda
(Devamı Sa. s Sü. 2 de)
Manevralara iştirak eden İngiliz donanması seyir halinde (Foto: A.P.)
Tarihin eşsiz manevraları
| man gazetesi muhabirine şöyle
»Bulgaristanda ferdin hürriyeti mevzuu bahis değildir. Bulga-(Devamı 8a. 5 SÜ. 3 de)
F. Bahçenin fevkalâde
:l kongresi dün yapıldı
6,5 saat devam eden kongrede, sarı- lâciverttiler bütünlüklerini bir kere daha isbat ettiler
Günlerden beri merakla bekle. nen Fenerbahçe fevkalâde kongresi, dün Klüp lokalinde yapılmıştır.
Kongreye iştirâk eden üyele-1
rin çokluğu yüzünden toplantı -nın hazırlanan salonda değil, alt kattaki daha büyük salonda yapılması zarureti hasıl olmuş vc (Devamı Sa. 5 8Ü. 4 de)
Otomobil ve motosiklet yarışları dün yapılamadı
B. Amerika Maliye Bakam Pariste
“Umumî kalkınma ancak 1960 da gerçekleşebilir
Paris'te Amerika Maliye Bakanı ile mühtfn görüşmeler yapacağı bildirilen Cemil Said Barla3
Paris 3 (A. A.) (Afp) — Bir leşik Amerika Hazine Bakanı Jhon Synder, bugün 12,45 te hu susî bir uçakla gelmiş, hava a-lanında Maliye ve İktisat Bakanı Maurice Petche ile Paristekl (Devamı Sa. s 8Ü. 3 da)
Emekliye ayrılacak valiler
Bunlar arasında Şefik Soycr, Fazlı Güleç, Avni Doğan, Abidin Özmen’in isimlerinden de bahsolur nuyor.
Mareşal Tito
Rusyanın Akdeniz plânı
Economist Dergisi, Huşların Akdenıze inmelerine mâni olmak için Yugoslavya'ya yardım edil-____meşini istiyor.
Londra, 3 A.A. (Lps) — Economist dergisi Titoizm'e karşı yapılan son mücadelenin ışığı altında, Rusların Akdenize doğru ilerlemesini inceliyen önemli bir makalede şunları yazmaktadır:
Ruslar güney Avnıpada belli başlı kaleleri olan ve kendilerinin Adriyatiğe doğru yayılmalarına imkân veren Yugoslavya-yı da kaybettiler. Tito, bir ’za-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 da)
Ankara, 3 (Telefonla) — İçiş leri Bakanlığı, dünden itibaren yürürlüğe giren emekli sandığı kanununa göre vazifeden ayrılacak olan idare heyeti üyeleri, valiler ve kaymakamların listesini hazırlamakla meşguldür. Kanun hükümlerine göre bu ayın içinde tamamlanması icabeden bu u-zun listelere girmesi muhtemel birçok valilerin de bulunduğu bugün şayi olmuştur. Şayi olan bu isimler arasında: Konya valisi Şefik Soyer, îzmlt valisi Fazlı Güleç, Zonguldak valisi Mithat Altıok, Muğla valisi İbrahim E-tem Akıncı, Balıkesir valisi Ziya Tekeli, Afyon valİBİ Abidin özmen ve Ankara valisi Avni Do San da bulunmaktadır.
İstanbul vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
500 odalı
büyük otel
Vali Kırdarın Ankarada
Pek yılkında şehrimize
gelecek
Ankara 3 (Hususi) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü pek yakında îstanbula gidecektir.
Cumhur Başkanının, bir yurd gezisine çıkacağı da ayrıca aöy , lenmektedlr.
Bu işle de meşgul olduğu bddiriliyor
Ankara 3, (Hususi) — Istan bul valisi Dr. Lütli Kırdar, An-karaauaı temaslarını intaç edemediği için lstaııbula dönüşünü bir miktar daha geciktirmişin. Dr. Kırdar, Istanbulda radyo e-vi civarında yapılması tasarla -nun ve 14 - 15 milyon liraya çık uıası hesaplanan beş yüz odalı otel İşi ile alâkadar olmaktadır.
Bu maksatla muhtelif banka -larla da temas etmiştir. Bankalarla temasın gayesi, otelin inşası ve işletmesi için kurulacak şirkete iştirâklerinin teminidir.. Bu İştirak temin olunur ve şirket kurulursa, otelin projeleri (Dovanıı Sa. A Sü. A do) ,
Batı Birliğinin müşterek deniz ve hava manevraları bugün başlıyor
Amerika Genel Kurmay Başkanı, Avrupa taarruza uğradığı takdirde Amerika,
derhal harbe girecektir, diyor
İstanbul Muallimler Birliği tarafından Göztepe pansiyonlu ilkokulunda öğretmenler için bir dinlenme kampı açılmıştır.
Resimde; on beş gün sürecek olan kampın birinci devresine iştirâk eden öğretmenler görülmektedir. (Foto Burhan: Y.S.)
Şehir Meclisinin kulakları çınlasın
' Bursa Belediye Meclisi, otobüslerden talebe; ; pasolarının kaldırılması teklifini reddetti:
İstanbul Şehir Meclisinden sonra Bursa otobüs İdaresi de, Bursa Belediye Meclisine müracaat ederek otobüslerden talebe
Londra, 3 (Nafen) — Harpten sonra cereyan edecek olan tarihin en büyük müşterek deniz manevraları hazırlıkları sona ermek üzere dlr. Muhabirlerin bOTlrûlkl.?: ne göre 50 den fazla harp gemu'nirt iştirak edeceği bu manevralar - eç hul bulunan bazı hususları :la-m>ş olacaktır. Batı birliği memleketlerine mensup deniz subayları, nın (tmplacable> uçak gemisinde! toplandıkları ve Cornouallles sahilleri açıklarında bulunan bu gemL (Devamı Sa. 5 Sü. s do)
Ankara bir sel tehlikesi altında
Kızılay civarı tamamen sular altında kaldı, hasar yok
Ankara, 3 (Hususî) — Bugün saat on yediye doğru Dikmen civarına yağan şiddetli yağmurlar neticesinde hasıl olan seller Saraçoğlu mahallesini kaplıyarak Kızılay civarında geniş bir şekilde etrafa yayılmış ve Kızılay bah.’ çesiyle, kanalizasyon için kazılan çukurlar kâmilen sularla dolmuş tur. Bir satten fazla süren sel-
kİ teklifi reddeden muhterem Meclisinizi tebrik eder, bu kara (□ovamı 8a. 5 Sü. 2 do)
tenzilâtlarının kaldırılmasını istemiştir. Fakat bu talep Bursa Belediye Meclisi tarafından hemen ittifakla reddedilmiştir.
Bursa Şehir Meclisinin bu yerinde görüş ve kararı üzerine Türkiye Millî Talebe Federasyo nu tarafından Bursa Şehir Mec lislne aşağıdaki telgraf çekilmiş tir:
*Bursa Belediye Meclisi sayın Başkanlığına
Talebeye müsait tahsil İmkânları temini maksadiyle Belediye otobüslerinde yapılmakta olan tenzilâtın kaldırılması hakkında
Bayar’ın Çeşme seyahati
Boyar ayın onunda Çeşme’ye gidiyor
Ankara, 3 (Hususi) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bııyar Çeşme seyahatine ayın onunda çıkacaktır-
lerin hafiflemesinden sonra ekip-
ler tarafından temizleme ameli-
yesine başlanmıştır. Hiç bir ha» sar yoktur.
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Ziraat inkılabı
aglam bir hodefo doğru müsbot adımlarla yürüdüğü kanaatini beslediğim Tarım Bakanı Cavit Oral, yurd zl-
raatlnl makineleştirmek hususunda azami hlmmot vo gayret sarfeyll-yor.
Bu sütunda Kartal bahçıvanlarının, çiftçilik cephesini asri âlot-lorle toçhlz oylomok İçin yaptığım noşrlyata karşı bu çalışkan vekilin gösterdiği alâkayı dalma şükranla
Fakat bu traktör ve batöz mo* solcsl henüz halledilmek yolunda değildir. Vo şartlara bakılırsa pok (lo kolay halledllooege benzemiyor. Zira Kartal İçin İlk adımı teşkil cdon toşebbüston sonra İkinci bir adım atılmamıştır; anlamamıştır. Çünkü dodigim gibi şartlar ağırdır. Çiftçllorin bülço terazisi bu sıkleti çekemiyor. Zenginlordon bah-solmlyorum; onlar isterlorso zirai âlot satan müossosolero giderler vo paraları sayıp İslediklerini alırlar; parasını hesaplı sarfotınok zorunda olan çiftçi sınıfı bu yükün
ULUNAY
altına girmekte tereddüt ediyor) haklıdır.
Elli beş beygir kuvvotlndo bir traktör yirmi altı bin liradır. Bizim kazanın ve oivarın Ih.iyaçları İçin en aşağı iki traktörlo iki ba-tözo İhtiyaç vardır. Batözlerin ti-atını bilmiyorum, fakat onl. :n da aşağı yukarı traktör fiatına olduğunu kabul ödersek dorhal ortaya yüz bin lirayı geçen bir moblâg çıkarı bunun yüzde otuz yodtsi peşin, yüzde altmış üçü dört sone vâde İla vorllocoktlr. Karasaban va Çingene dögoni ile iş gören bir muhit için bu ycnlllfio atılmak biraz pahalı geliyor. Bundan dolayı bu halka azami kolaylık yapmak lâ-
Marshal plânı blzo ziraat makinesi veriyor amma, Amerlkanvarl veriyor. Yâni bir Amerikalı para nıosoloslnl nasıl telâkki oderso bizi do öylo sanıyorlar... Bu görüş yan* liftir.
Hükümet bizi kara sabanla Çin-
(Devamı Sa. ö Sü. 5 do)
mtuumda dünyapılması kararlaflmlan otomobil ve motostkle'l yamaları halkın
lolmuuu, karfUMd» Ulur tMmntır. Be» tle, pist ürerindeki meraklı kttllcini ı,ürüyorsan^
(Yazısı 5 inci sayfada/
Kıtlık, milletten Rusya’da!
" ■ II ■ . i
niçin saklanmıştı
Mahsul azlığında, fiat politikasının da âmil olduğu Ankarada söyleniyor
Atlee'nin sert nutku
Bütün dünyada istihsal, harpten evvelki seviyeden çok yüksek
Çok hazin
Hakikatler
Ekonomi ve Ticaret Bakanının. Ankarada verdiği bir demeçten anlıyoruz ki Türkiye bu yıl Kanada-dan (300,000) ton buğday ithal edecek ve bedelini altın veya döviz olarak ödiyecektir. Genç Bakan diyor ki: «Memleket sağlığı ve vatandaş hayata ile alâka-b bir meselede, ister döviz, ister altın; ne verirsek verelim, kanaatimce, bizi tereddüde sevkede-eek hiç bir cihet yoktur.»
Genç bakanın bu sözlerini İşitmek memleket için çok hazin ve acı olmuştur. Vedat Dicleli de kabul ediyor ve demecinde belirtiyor ki: «Bir ziraatçı memleketin dışarıdan buğday İthali zorunda kalması üzüntü veren bir keyfiyettir.» Fakat vaziyetin bu hale gelmesinin illeti nedir? Bunun üzerinde çok ısrarla durulmuyor ve malûm sebeplerden dolayı mahsulün bu sene %50 nis-betinde az olduğu haber veriliyor.
Bir ziraat memleketi için hububat ithaline mecbur olmak cidden çok hazindir. Hatırlardadır ki Halk Partisi çeyrek asırdır Türk umumî efkârını oyalamak ve kendisinin üstün hizmetlerini hatırlatmak İçin hep şu propagandayı yapıyor: Eskiden, yâni Halk Partisi idareye el koymadan evvel ziraat memleketi olan Türkiye buğdayını bile satın a-hrdı. Halbuki şimdi, Bay Vedat, yine ayni Kanadadan buğday mü bayaasma mecbur kaldığını âdeta müjdeliyor ve bize satın alma Batının ucuzluğundan, nakliye masraflarının az olacağından, navlunların kısmen kendi gemilerimize verileceğinden, gümrük resmi hususunda gümrük bakanının bazı kolaylıklar göstermesi İhtimalinden dem vuruyor ve bütün bunları âdeta hariçten buğ dsy getirmeğe mecbur olma günahının, hafifletici sebepleri gibi aralıyor. Halbuki Halk Partisi gibi çeyrek asır memlekette dilediği gibi hükümran olan bir parti mensubu bakanın bir sabah halka bu toprağın ekmeğini bile sağlayamadığını haber vermesi, cidden çok hazin hattâ elimdir. Bakan bu vaziyette üzüntü ke-, İlmesini kullanıyor. Derhal kabul etmelidir ki bu tâbir çok ha-fif ve yerine masruf değildir. i
Yine Bakanın demecinden anlaşılıyor kİ kısmen kendi vasıtalarımızla nakledilecek ve gümrükte bir takım kolaylıklardan faydalanacak olan bu buğdaylar, Kanadadan buraya kadar. Okyanusları aştığı halde, Türkiyede istihsal edilen buğday için tesblt edilen fiattan daha düşük bir fîa-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Bulgaristan Başbakan vekili Kolarov (Foto: A.P.)
Bulgaristan'da polis bolluğu
6 milyon nüfuslu Bulgarislanda yarım milyon polis var; yani 12 kişiye bir polis!..
Dimitrof’ıın cesedi Moskova’dan Sofyaya gönderildi
.-ı,?ahll!>el 5 (Nafen) — Mısır I man gazetes: — ' ;
hükümeti tarafından müzakere- anlatmıştır: lerde bulunmak üzere giden Pa- " ’ -
muk birliği azalanndan biri Sof-yada görmüş olduklarını AJ - Za- *
Ankara, 3 (Hususî) — Bu sene hububatın yüzde 40 ilâ 50 nls-betinde noksan olduğuna dair dün Ticaret ve Ekonomi Bakanı tarafından verilen beyanat, gelen haberlerden anlaşıldığına göre. yurdun muhtelif bölgelerinde iyi karşılanmamıştır. Bu nâboş intibaa, bilhassa Ankaranm muhalefet çevrelerinde tesadüf edilmektedir. Ankarada, meselenin bir başka cephesi üzerinde de durulmaktadır ki bu, Tarım Bakanı Cavit Oral'ın, gerek Meclis kürsüsünde, gerek matbuata verdiği demeçlerde, bu sene mahsu-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
“Rusyada bugün de | İ Çarlık devrinin polis | rejimi vardır,, 1
Manchester 3 (AP) — İngiltere Başbakanı Attlee, pazar günü verdiği bir demeçte komünist lerln Ingilterenln kalkınmasına mâni olmak İstediklerini söylemiştir.
İngiliz Sosyalistlerine ve Ticaret Birliği âzasına bir ihtarda
(Devamı Sa. s Sü. 2 de)
Manevralara iştirak eden İngiliz donanması seyir halinde (Foto: A.P.)
Tarihin eşsiz manevraları
| man gazetesi muhabirine şöyle
»Bulgaristanda ferdin hürriyeti mevzuu bahis değildir. Bulga-(Devamı 8a. 5 SÜ. 3 de)
F. Bahçenin fevkalâde
:l kongresi dün yapıldı
6,5 saat devam eden kongrede, sarı- lâciverttiler bütünlüklerini bir kere daha isbat ettiler
Günlerden beri merakla bekle. nen Fenerbahçe fevkalâde kongresi, dün Klüp lokalinde yapılmıştır.
Kongreye iştirâk eden üyele-1
rin çokluğu yüzünden toplantı -nın hazırlanan salonda değil, alt kattaki daha büyük salonda yapılması zarureti hasıl olmuş vc (Devamı Sa. 5 8Ü. 4 de)
Otomobil ve motosiklet yarışları dün yapılamadı
B. Amerika Maliye Bakam Pariste
“Umumî kalkınma ancak 1960 da gerçekleşebilir
Paris'te Amerika Maliye Bakanı ile mühtfn görüşmeler yapacağı bildirilen Cemil Said Barla3
Paris 3 (A. A.) (Afp) — Bir leşik Amerika Hazine Bakanı Jhon Synder, bugün 12,45 te hu susî bir uçakla gelmiş, hava a-lanında Maliye ve İktisat Bakanı Maurice Petche ile Paristekl (Devamı Sa. s 8Ü. 3 da)
Emekliye ayrılacak valiler
Bunlar arasında Şefik Soycr, Fazlı Güleç, Avni Doğan, Abidin Özmen’in isimlerinden de bahsolur nuyor.
Mareşal Tito
Rusyanın Akdeniz plânı
Economist Dergisi, Huşların Akdenıze inmelerine mâni olmak için Yugoslavya'ya yardım edil-____meşini istiyor.
Londra, 3 A.A. (Lps) — Economist dergisi Titoizm'e karşı yapılan son mücadelenin ışığı altında, Rusların Akdenize doğru ilerlemesini inceliyen önemli bir makalede şunları yazmaktadır:
Ruslar güney Avnıpada belli başlı kaleleri olan ve kendilerinin Adriyatiğe doğru yayılmalarına imkân veren Yugoslavya-yı da kaybettiler. Tito, bir ’za-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 da)
Ankara, 3 (Telefonla) — İçiş leri Bakanlığı, dünden itibaren yürürlüğe giren emekli sandığı kanununa göre vazifeden ayrılacak olan idare heyeti üyeleri, valiler ve kaymakamların listesini hazırlamakla meşguldür. Kanun hükümlerine göre bu ayın içinde tamamlanması icabeden bu u-zun listelere girmesi muhtemel birçok valilerin de bulunduğu bugün şayi olmuştur. Şayi olan bu isimler arasında: Konya valisi Şefik Soyer, îzmlt valisi Fazlı Güleç, Zonguldak valisi Mithat Altıok, Muğla valisi İbrahim E-tem Akıncı, Balıkesir valisi Ziya Tekeli, Afyon valİBİ Abidin özmen ve Ankara valisi Avni Do San da bulunmaktadır.
İstanbul vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
500 odalı
büyük otel
Vali Kırdarın Ankarada
Pek yılkında şehrimize
gelecek
Ankara 3 (Hususi) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü pek yakında îstanbula gidecektir.
Cumhur Başkanının, bir yurd gezisine çıkacağı da ayrıca aöy , lenmektedlr.
Bu işle de meşgul olduğu bddiriliyor
Ankara 3, (Hususi) — Istan bul valisi Dr. Lütli Kırdar, An-karaauaı temaslarını intaç edemediği için lstaııbula dönüşünü bir miktar daha geciktirmişin. Dr. Kırdar, Istanbulda radyo e-vi civarında yapılması tasarla -nun ve 14 - 15 milyon liraya çık uıası hesaplanan beş yüz odalı otel İşi ile alâkadar olmaktadır.
Bu maksatla muhtelif banka -larla da temas etmiştir. Bankalarla temasın gayesi, otelin inşası ve işletmesi için kurulacak şirkete iştirâklerinin teminidir.. Bu İştirak temin olunur ve şirket kurulursa, otelin projeleri (Dovanıı Sa. A Sü. A do) ,
Batı Birliğinin müşterek deniz ve hava manevraları bugün başlıyor
Amerika Genel Kurmay Başkanı, Avrupa taarruza uğradığı takdirde Amerika,
derhal harbe girecektir, diyor
İstanbul Muallimler Birliği tarafından Göztepe pansiyonlu ilkokulunda öğretmenler için bir dinlenme kampı açılmıştır.
Resimde; on beş gün sürecek olan kampın birinci devresine iştirâk eden öğretmenler görülmektedir. (Foto Burhan: Y.S.)
Şehir Meclisinin kulakları çınlasın
' Bursa Belediye Meclisi, otobüslerden talebe; ; pasolarının kaldırılması teklifini reddetti:
İstanbul Şehir Meclisinden sonra Bursa otobüs İdaresi de, Bursa Belediye Meclisine müracaat ederek otobüslerden talebe
Londra, 3 (Nafen) — Harpten sonra cereyan edecek olan tarihin en büyük müşterek deniz manevraları hazırlıkları sona ermek üzere dlr. Muhabirlerin bOTlrûlkl.?: ne göre 50 den fazla harp gemu'nirt iştirak edeceği bu manevralar - eç hul bulunan bazı hususları :la-m>ş olacaktır. Batı birliği memleketlerine mensup deniz subayları, nın (tmplacable> uçak gemisinde! toplandıkları ve Cornouallles sahilleri açıklarında bulunan bu gemL (Devamı Sa. 5 Sü. s do)
Ankara bir sel tehlikesi altında
Kızılay civarı tamamen sular altında kaldı, hasar yok
Ankara, 3 (Hususî) — Bugün saat on yediye doğru Dikmen civarına yağan şiddetli yağmurlar neticesinde hasıl olan seller Saraçoğlu mahallesini kaplıyarak Kızılay civarında geniş bir şekilde etrafa yayılmış ve Kızılay bah.’ çesiyle, kanalizasyon için kazılan çukurlar kâmilen sularla dolmuş tur. Bir satten fazla süren sel-
kİ teklifi reddeden muhterem Meclisinizi tebrik eder, bu kara (□ovamı 8a. 5 Sü. 2 do)
tenzilâtlarının kaldırılmasını istemiştir. Fakat bu talep Bursa Belediye Meclisi tarafından hemen ittifakla reddedilmiştir.
Bursa Şehir Meclisinin bu yerinde görüş ve kararı üzerine Türkiye Millî Talebe Federasyo nu tarafından Bursa Şehir Mec lislne aşağıdaki telgraf çekilmiş tir:
*Bursa Belediye Meclisi sayın Başkanlığına
Talebeye müsait tahsil İmkânları temini maksadiyle Belediye otobüslerinde yapılmakta olan tenzilâtın kaldırılması hakkında
Bayar’ın Çeşme seyahati
Boyar ayın onunda Çeşme’ye gidiyor
Ankara, 3 (Hususi) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bııyar Çeşme seyahatine ayın onunda çıkacaktır-
lerin hafiflemesinden sonra ekip-
ler tarafından temizleme ameli-
yesine başlanmıştır. Hiç bir ha» sar yoktur.
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Ziraat inkılabı
aglam bir hodefo doğru müsbot adımlarla yürüdüğü kanaatini beslediğim Tarım Bakanı Cavit Oral, yurd zl-
raatlnl makineleştirmek hususunda azami hlmmot vo gayret sarfeyll-yor.
Bu sütunda Kartal bahçıvanlarının, çiftçilik cephesini asri âlot-lorle toçhlz oylomok İçin yaptığım noşrlyata karşı bu çalışkan vekilin gösterdiği alâkayı dalma şükranla
Fakat bu traktör ve batöz mo* solcsl henüz halledilmek yolunda değildir. Vo şartlara bakılırsa pok (lo kolay halledllooege benzemiyor. Zira Kartal İçin İlk adımı teşkil cdon toşebbüston sonra İkinci bir adım atılmamıştır; anlamamıştır. Çünkü dodigim gibi şartlar ağırdır. Çiftçllorin bülço terazisi bu sıkleti çekemiyor. Zenginlordon bah-solmlyorum; onlar isterlorso zirai âlot satan müossosolero giderler vo paraları sayıp İslediklerini alırlar; parasını hesaplı sarfotınok zorunda olan çiftçi sınıfı bu yükün
ULUNAY
altına girmekte tereddüt ediyor) haklıdır.
Elli beş beygir kuvvotlndo bir traktör yirmi altı bin liradır. Bizim kazanın ve oivarın Ih.iyaçları İçin en aşağı iki traktörlo iki ba-tözo İhtiyaç vardır. Batözlerin ti-atını bilmiyorum, fakat onl. :n da aşağı yukarı traktör fiatına olduğunu kabul ödersek dorhal ortaya yüz bin lirayı geçen bir moblâg çıkarı bunun yüzde otuz yodtsi peşin, yüzde altmış üçü dört sone vâde İla vorllocoktlr. Karasaban va Çingene dögoni ile iş gören bir muhit için bu ycnlllfio atılmak biraz pahalı geliyor. Bundan dolayı bu halka azami kolaylık yapmak lâ-
Marshal plânı blzo ziraat makinesi veriyor amma, Amerlkanvarl veriyor. Yâni bir Amerikalı para nıosoloslnl nasıl telâkki oderso bizi do öylo sanıyorlar... Bu görüş yan* liftir.
Hükümet bizi kara sabanla Çin-
(Devamı Sa. ö Sü. 5 do)
mtuumda dünyapılması kararlaflmlan otomobil ve motostkle'l yamaları halkın
lolmuuu, karfUMd» Ulur tMmntır. Be» tle, pist ürerindeki meraklı kttllcini ı,ürüyorsan^
(Yazısı 5 inci sayfada/
Kıtlık, milletten Rusya’da!
" ■ II ■ . i
niçin saklanmıştı
Mahsul azlığında, fiat politikasının da âmil olduğu Ankarada söyleniyor
Atlee'nin sert nutku
Bütün dünyada istihsal, harpten evvelki seviyeden çok yüksek
Çok hazin
Hakikatler
Ekonomi ve Ticaret Bakanının. Ankarada verdiği bir demeçten anlıyoruz ki Türkiye bu yıl Kanada-dan (300,000) ton buğday ithal edecek ve bedelini altın veya döviz olarak ödiyecektir. Genç Bakan diyor ki: «Memleket sağlığı ve vatandaş hayata ile alâka-b bir meselede, ister döviz, ister altın; ne verirsek verelim, kanaatimce, bizi tereddüde sevkede-eek hiç bir cihet yoktur.»
Genç bakanın bu sözlerini İşitmek memleket için çok hazin ve acı olmuştur. Vedat Dicleli de kabul ediyor ve demecinde belirtiyor ki: «Bir ziraatçı memleketin dışarıdan buğday İthali zorunda kalması üzüntü veren bir keyfiyettir.» Fakat vaziyetin bu hale gelmesinin illeti nedir? Bunun üzerinde çok ısrarla durulmuyor ve malûm sebeplerden dolayı mahsulün bu sene %50 nis-betinde az olduğu haber veriliyor.
Bir ziraat memleketi için hububat ithaline mecbur olmak cidden çok hazindir. Hatırlardadır ki Halk Partisi çeyrek asırdır Türk umumî efkârını oyalamak ve kendisinin üstün hizmetlerini hatırlatmak İçin hep şu propagandayı yapıyor: Eskiden, yâni Halk Partisi idareye el koymadan evvel ziraat memleketi olan Türkiye buğdayını bile satın a-hrdı. Halbuki şimdi, Bay Vedat, yine ayni Kanadadan buğday mü bayaasma mecbur kaldığını âdeta müjdeliyor ve bize satın alma Batının ucuzluğundan, nakliye masraflarının az olacağından, navlunların kısmen kendi gemilerimize verileceğinden, gümrük resmi hususunda gümrük bakanının bazı kolaylıklar göstermesi İhtimalinden dem vuruyor ve bütün bunları âdeta hariçten buğ dsy getirmeğe mecbur olma günahının, hafifletici sebepleri gibi aralıyor. Halbuki Halk Partisi gibi çeyrek asır memlekette dilediği gibi hükümran olan bir parti mensubu bakanın bir sabah halka bu toprağın ekmeğini bile sağlayamadığını haber vermesi, cidden çok hazin hattâ elimdir. Bakan bu vaziyette üzüntü ke-, İlmesini kullanıyor. Derhal kabul etmelidir ki bu tâbir çok ha-fif ve yerine masruf değildir. i
Yine Bakanın demecinden anlaşılıyor kİ kısmen kendi vasıtalarımızla nakledilecek ve gümrükte bir takım kolaylıklardan faydalanacak olan bu buğdaylar, Kanadadan buraya kadar. Okyanusları aştığı halde, Türkiyede istihsal edilen buğday için tesblt edilen fiattan daha düşük bir fîa-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Bulgaristan Başbakan vekili Kolarov (Foto: A.P.)
Bulgaristan'da polis bolluğu
6 milyon nüfuslu Bulgarislanda yarım milyon polis var; yani 12 kişiye bir polis!..
Dimitrof’ıın cesedi Moskova’dan Sofyaya gönderildi
.-ı,?ahll!>el 5 (Nafen) — Mısır I man gazetes: — ' ;
hükümeti tarafından müzakere- anlatmıştır: lerde bulunmak üzere giden Pa- " ’ -
muk birliği azalanndan biri Sof-yada görmüş olduklarını AJ - Za- *
Ankara, 3 (Hususî) — Bu sene hububatın yüzde 40 ilâ 50 nls-betinde noksan olduğuna dair dün Ticaret ve Ekonomi Bakanı tarafından verilen beyanat, gelen haberlerden anlaşıldığına göre. yurdun muhtelif bölgelerinde iyi karşılanmamıştır. Bu nâboş intibaa, bilhassa Ankaranm muhalefet çevrelerinde tesadüf edilmektedir. Ankarada, meselenin bir başka cephesi üzerinde de durulmaktadır ki bu, Tarım Bakanı Cavit Oral'ın, gerek Meclis kürsüsünde, gerek matbuata verdiği demeçlerde, bu sene mahsu-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
“Rusyada bugün de | İ Çarlık devrinin polis | rejimi vardır,, 1
Manchester 3 (AP) — İngiltere Başbakanı Attlee, pazar günü verdiği bir demeçte komünist lerln Ingilterenln kalkınmasına mâni olmak İstediklerini söylemiştir.
İngiliz Sosyalistlerine ve Ticaret Birliği âzasına bir ihtarda
(Devamı Sa. s Sü. 2 de)
Manevralara iştirak eden İngiliz donanması seyir halinde (Foto: A.P.)
Tarihin eşsiz manevraları
| man gazetesi muhabirine şöyle
»Bulgaristanda ferdin hürriyeti mevzuu bahis değildir. Bulga-(Devamı 8a. 5 SÜ. 3 de)
F. Bahçenin fevkalâde
:l kongresi dün yapıldı
6,5 saat devam eden kongrede, sarı- lâciverttiler bütünlüklerini bir kere daha isbat ettiler
Günlerden beri merakla bekle. nen Fenerbahçe fevkalâde kongresi, dün Klüp lokalinde yapılmıştır.
Kongreye iştirâk eden üyele-1
rin çokluğu yüzünden toplantı -nın hazırlanan salonda değil, alt kattaki daha büyük salonda yapılması zarureti hasıl olmuş vc (Devamı Sa. 5 8Ü. 4 de)
Otomobil ve motosiklet yarışları dün yapılamadı
B. Amerika Maliye Bakam Pariste
“Umumî kalkınma ancak 1960 da gerçekleşebilir
Paris'te Amerika Maliye Bakanı ile mühtfn görüşmeler yapacağı bildirilen Cemil Said Barla3
Paris 3 (A. A.) (Afp) — Bir leşik Amerika Hazine Bakanı Jhon Synder, bugün 12,45 te hu susî bir uçakla gelmiş, hava a-lanında Maliye ve İktisat Bakanı Maurice Petche ile Paristekl (Devamı Sa. s 8Ü. 3 da)
Emekliye ayrılacak valiler
Bunlar arasında Şefik Soycr, Fazlı Güleç, Avni Doğan, Abidin Özmen’in isimlerinden de bahsolur nuyor.
Mareşal Tito
Rusyanın Akdeniz plânı
Economist Dergisi, Huşların Akdenıze inmelerine mâni olmak için Yugoslavya'ya yardım edil-____meşini istiyor.
Londra, 3 A.A. (Lps) — Economist dergisi Titoizm'e karşı yapılan son mücadelenin ışığı altında, Rusların Akdenize doğru ilerlemesini inceliyen önemli bir makalede şunları yazmaktadır:
Ruslar güney Avnıpada belli başlı kaleleri olan ve kendilerinin Adriyatiğe doğru yayılmalarına imkân veren Yugoslavya-yı da kaybettiler. Tito, bir ’za-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 da)
Ankara, 3 (Telefonla) — İçiş leri Bakanlığı, dünden itibaren yürürlüğe giren emekli sandığı kanununa göre vazifeden ayrılacak olan idare heyeti üyeleri, valiler ve kaymakamların listesini hazırlamakla meşguldür. Kanun hükümlerine göre bu ayın içinde tamamlanması icabeden bu u-zun listelere girmesi muhtemel birçok valilerin de bulunduğu bugün şayi olmuştur. Şayi olan bu isimler arasında: Konya valisi Şefik Soyer, îzmlt valisi Fazlı Güleç, Zonguldak valisi Mithat Altıok, Muğla valisi İbrahim E-tem Akıncı, Balıkesir valisi Ziya Tekeli, Afyon valİBİ Abidin özmen ve Ankara valisi Avni Do San da bulunmaktadır.
İstanbul vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
500 odalı
büyük otel
Vali Kırdarın Ankarada
Pek yılkında şehrimize
gelecek
Ankara 3 (Hususi) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü pek yakında îstanbula gidecektir.
Cumhur Başkanının, bir yurd gezisine çıkacağı da ayrıca aöy , lenmektedlr.
Bu işle de meşgul olduğu bddiriliyor
Ankara 3, (Hususi) — Istan bul valisi Dr. Lütli Kırdar, An-karaauaı temaslarını intaç edemediği için lstaııbula dönüşünü bir miktar daha geciktirmişin. Dr. Kırdar, Istanbulda radyo e-vi civarında yapılması tasarla -nun ve 14 - 15 milyon liraya çık uıası hesaplanan beş yüz odalı otel İşi ile alâkadar olmaktadır.
Bu maksatla muhtelif banka -larla da temas etmiştir. Bankalarla temasın gayesi, otelin inşası ve işletmesi için kurulacak şirkete iştirâklerinin teminidir.. Bu İştirak temin olunur ve şirket kurulursa, otelin projeleri (Dovanıı Sa. A Sü. A do) ,
Batı Birliğinin müşterek deniz ve hava manevraları bugün başlıyor
Amerika Genel Kurmay Başkanı, Avrupa taarruza uğradığı takdirde Amerika,
derhal harbe girecektir, diyor
İstanbul Muallimler Birliği tarafından Göztepe pansiyonlu ilkokulunda öğretmenler için bir dinlenme kampı açılmıştır.
Resimde; on beş gün sürecek olan kampın birinci devresine iştirâk eden öğretmenler görülmektedir. (Foto Burhan: Y.S.)
Şehir Meclisinin kulakları çınlasın
' Bursa Belediye Meclisi, otobüslerden talebe; ; pasolarının kaldırılması teklifini reddetti:
İstanbul Şehir Meclisinden sonra Bursa otobüs İdaresi de, Bursa Belediye Meclisine müracaat ederek otobüslerden talebe
Londra, 3 (Nafen) — Harpten sonra cereyan edecek olan tarihin en büyük müşterek deniz manevraları hazırlıkları sona ermek üzere dlr. Muhabirlerin bOTlrûlkl.?: ne göre 50 den fazla harp gemu'nirt iştirak edeceği bu manevralar - eç hul bulunan bazı hususları :la-m>ş olacaktır. Batı birliği memleketlerine mensup deniz subayları, nın (tmplacable> uçak gemisinde! toplandıkları ve Cornouallles sahilleri açıklarında bulunan bu gemL (Devamı Sa. 5 Sü. s do)
Ankara bir sel tehlikesi altında
Kızılay civarı tamamen sular altında kaldı, hasar yok
Ankara, 3 (Hususî) — Bugün saat on yediye doğru Dikmen civarına yağan şiddetli yağmurlar neticesinde hasıl olan seller Saraçoğlu mahallesini kaplıyarak Kızılay civarında geniş bir şekilde etrafa yayılmış ve Kızılay bah.’ çesiyle, kanalizasyon için kazılan çukurlar kâmilen sularla dolmuş tur. Bir satten fazla süren sel-
kİ teklifi reddeden muhterem Meclisinizi tebrik eder, bu kara (□ovamı 8a. 5 Sü. 2 do)
tenzilâtlarının kaldırılmasını istemiştir. Fakat bu talep Bursa Belediye Meclisi tarafından hemen ittifakla reddedilmiştir.
Bursa Şehir Meclisinin bu yerinde görüş ve kararı üzerine Türkiye Millî Talebe Federasyo nu tarafından Bursa Şehir Mec lislne aşağıdaki telgraf çekilmiş tir:
*Bursa Belediye Meclisi sayın Başkanlığına
Talebeye müsait tahsil İmkânları temini maksadiyle Belediye otobüslerinde yapılmakta olan tenzilâtın kaldırılması hakkında
Bayar’ın Çeşme seyahati
Boyar ayın onunda Çeşme’ye gidiyor
Ankara, 3 (Hususi) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bııyar Çeşme seyahatine ayın onunda çıkacaktır-
lerin hafiflemesinden sonra ekip-
ler tarafından temizleme ameli-
yesine başlanmıştır. Hiç bir ha» sar yoktur.
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Ziraat inkılabı
aglam bir hodefo doğru müsbot adımlarla yürüdüğü kanaatini beslediğim Tarım Bakanı Cavit Oral, yurd zl-
raatlnl makineleştirmek hususunda azami hlmmot vo gayret sarfeyll-yor.
Bu sütunda Kartal bahçıvanlarının, çiftçilik cephesini asri âlot-lorle toçhlz oylomok İçin yaptığım noşrlyata karşı bu çalışkan vekilin gösterdiği alâkayı dalma şükranla
Fakat bu traktör ve batöz mo* solcsl henüz halledilmek yolunda değildir. Vo şartlara bakılırsa pok (lo kolay halledllooege benzemiyor. Zira Kartal İçin İlk adımı teşkil cdon toşebbüston sonra İkinci bir adım atılmamıştır; anlamamıştır. Çünkü dodigim gibi şartlar ağırdır. Çiftçllorin bülço terazisi bu sıkleti çekemiyor. Zenginlordon bah-solmlyorum; onlar isterlorso zirai âlot satan müossosolero giderler vo paraları sayıp İslediklerini alırlar; parasını hesaplı sarfotınok zorunda olan çiftçi sınıfı bu yükün
ULUNAY
altına girmekte tereddüt ediyor) haklıdır.
Elli beş beygir kuvvotlndo bir traktör yirmi altı bin liradır. Bizim kazanın ve oivarın Ih.iyaçları İçin en aşağı iki traktörlo iki ba-tözo İhtiyaç vardır. Batözlerin ti-atını bilmiyorum, fakat onl. :n da aşağı yukarı traktör fiatına olduğunu kabul ödersek dorhal ortaya yüz bin lirayı geçen bir moblâg çıkarı bunun yüzde otuz yodtsi peşin, yüzde altmış üçü dört sone vâde İla vorllocoktlr. Karasaban va Çingene dögoni ile iş gören bir muhit için bu ycnlllfio atılmak biraz pahalı geliyor. Bundan dolayı bu halka azami kolaylık yapmak lâ-
Marshal plânı blzo ziraat makinesi veriyor amma, Amerlkanvarl veriyor. Yâni bir Amerikalı para nıosoloslnl nasıl telâkki oderso bizi do öylo sanıyorlar... Bu görüş yan* liftir.
Hükümet bizi kara sabanla Çin-
(Devamı Sa. ö Sü. 5 do)
mtuumda dünyapılması kararlaflmlan otomobil ve motostkle'l yamaları halkın
lolmuuu, karfUMd» Ulur tMmntır. Be» tle, pist ürerindeki meraklı kttllcini ı,ürüyorsan^
(Yazısı 5 inci sayfada/
Kıtlık, milletten Rusya’da!
" ■ II ■ . i
niçin saklanmıştı
Mahsul azlığında, fiat politikasının da âmil olduğu Ankarada söyleniyor
Atlee'nin sert nutku
Bütün dünyada istihsal, harpten evvelki seviyeden çok yüksek
Çok hazin
Hakikatler
Ekonomi ve Ticaret Bakanının. Ankarada verdiği bir demeçten anlıyoruz ki Türkiye bu yıl Kanada-dan (300,000) ton buğday ithal edecek ve bedelini altın veya döviz olarak ödiyecektir. Genç Bakan diyor ki: «Memleket sağlığı ve vatandaş hayata ile alâka-b bir meselede, ister döviz, ister altın; ne verirsek verelim, kanaatimce, bizi tereddüde sevkede-eek hiç bir cihet yoktur.»
Genç bakanın bu sözlerini İşitmek memleket için çok hazin ve acı olmuştur. Vedat Dicleli de kabul ediyor ve demecinde belirtiyor ki: «Bir ziraatçı memleketin dışarıdan buğday İthali zorunda kalması üzüntü veren bir keyfiyettir.» Fakat vaziyetin bu hale gelmesinin illeti nedir? Bunun üzerinde çok ısrarla durulmuyor ve malûm sebeplerden dolayı mahsulün bu sene %50 nis-betinde az olduğu haber veriliyor.
Bir ziraat memleketi için hububat ithaline mecbur olmak cidden çok hazindir. Hatırlardadır ki Halk Partisi çeyrek asırdır Türk umumî efkârını oyalamak ve kendisinin üstün hizmetlerini hatırlatmak İçin hep şu propagandayı yapıyor: Eskiden, yâni Halk Partisi idareye el koymadan evvel ziraat memleketi olan Türkiye buğdayını bile satın a-hrdı. Halbuki şimdi, Bay Vedat, yine ayni Kanadadan buğday mü bayaasma mecbur kaldığını âdeta müjdeliyor ve bize satın alma Batının ucuzluğundan, nakliye masraflarının az olacağından, navlunların kısmen kendi gemilerimize verileceğinden, gümrük resmi hususunda gümrük bakanının bazı kolaylıklar göstermesi İhtimalinden dem vuruyor ve bütün bunları âdeta hariçten buğ dsy getirmeğe mecbur olma günahının, hafifletici sebepleri gibi aralıyor. Halbuki Halk Partisi gibi çeyrek asır memlekette dilediği gibi hükümran olan bir parti mensubu bakanın bir sabah halka bu toprağın ekmeğini bile sağlayamadığını haber vermesi, cidden çok hazin hattâ elimdir. Bakan bu vaziyette üzüntü ke-, İlmesini kullanıyor. Derhal kabul etmelidir ki bu tâbir çok ha-fif ve yerine masruf değildir. i
Yine Bakanın demecinden anlaşılıyor kİ kısmen kendi vasıtalarımızla nakledilecek ve gümrükte bir takım kolaylıklardan faydalanacak olan bu buğdaylar, Kanadadan buraya kadar. Okyanusları aştığı halde, Türkiyede istihsal edilen buğday için tesblt edilen fiattan daha düşük bir fîa-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Bulgaristan Başbakan vekili Kolarov (Foto: A.P.)
Bulgaristan'da polis bolluğu
6 milyon nüfuslu Bulgarislanda yarım milyon polis var; yani 12 kişiye bir polis!..
Dimitrof’ıın cesedi Moskova’dan Sofyaya gönderildi
.-ı,?ahll!>el 5 (Nafen) — Mısır I man gazetes: — ' ;
hükümeti tarafından müzakere- anlatmıştır: lerde bulunmak üzere giden Pa- " ’ -
muk birliği azalanndan biri Sof-yada görmüş olduklarını AJ - Za- *
Ankara, 3 (Hususî) — Bu sene hububatın yüzde 40 ilâ 50 nls-betinde noksan olduğuna dair dün Ticaret ve Ekonomi Bakanı tarafından verilen beyanat, gelen haberlerden anlaşıldığına göre. yurdun muhtelif bölgelerinde iyi karşılanmamıştır. Bu nâboş intibaa, bilhassa Ankaranm muhalefet çevrelerinde tesadüf edilmektedir. Ankarada, meselenin bir başka cephesi üzerinde de durulmaktadır ki bu, Tarım Bakanı Cavit Oral'ın, gerek Meclis kürsüsünde, gerek matbuata verdiği demeçlerde, bu sene mahsu-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
“Rusyada bugün de | İ Çarlık devrinin polis | rejimi vardır,, 1
Manchester 3 (AP) — İngiltere Başbakanı Attlee, pazar günü verdiği bir demeçte komünist lerln Ingilterenln kalkınmasına mâni olmak İstediklerini söylemiştir.
İngiliz Sosyalistlerine ve Ticaret Birliği âzasına bir ihtarda
(Devamı Sa. s Sü. 2 de)
Manevralara iştirak eden İngiliz donanması seyir halinde (Foto: A.P.)
Tarihin eşsiz manevraları
| man gazetesi muhabirine şöyle
»Bulgaristanda ferdin hürriyeti mevzuu bahis değildir. Bulga-(Devamı 8a. 5 SÜ. 3 de)
F. Bahçenin fevkalâde
:l kongresi dün yapıldı
6,5 saat devam eden kongrede, sarı- lâciverttiler bütünlüklerini bir kere daha isbat ettiler
Günlerden beri merakla bekle. nen Fenerbahçe fevkalâde kongresi, dün Klüp lokalinde yapılmıştır.
Kongreye iştirâk eden üyele-1
rin çokluğu yüzünden toplantı -nın hazırlanan salonda değil, alt kattaki daha büyük salonda yapılması zarureti hasıl olmuş vc (Devamı Sa. 5 8Ü. 4 de)
Otomobil ve motosiklet yarışları dün yapılamadı
B. Amerika Maliye Bakam Pariste
“Umumî kalkınma ancak 1960 da gerçekleşebilir
Paris'te Amerika Maliye Bakanı ile mühtfn görüşmeler yapacağı bildirilen Cemil Said Barla3
Paris 3 (A. A.) (Afp) — Bir leşik Amerika Hazine Bakanı Jhon Synder, bugün 12,45 te hu susî bir uçakla gelmiş, hava a-lanında Maliye ve İktisat Bakanı Maurice Petche ile Paristekl (Devamı Sa. s 8Ü. 3 da)
Emekliye ayrılacak valiler
Bunlar arasında Şefik Soycr, Fazlı Güleç, Avni Doğan, Abidin Özmen’in isimlerinden de bahsolur nuyor.
Mareşal Tito
Rusyanın Akdeniz plânı
Economist Dergisi, Huşların Akdenıze inmelerine mâni olmak için Yugoslavya'ya yardım edil-____meşini istiyor.
Londra, 3 A.A. (Lps) — Economist dergisi Titoizm'e karşı yapılan son mücadelenin ışığı altında, Rusların Akdenize doğru ilerlemesini inceliyen önemli bir makalede şunları yazmaktadır:
Ruslar güney Avnıpada belli başlı kaleleri olan ve kendilerinin Adriyatiğe doğru yayılmalarına imkân veren Yugoslavya-yı da kaybettiler. Tito, bir ’za-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 da)
Ankara, 3 (Telefonla) — İçiş leri Bakanlığı, dünden itibaren yürürlüğe giren emekli sandığı kanununa göre vazifeden ayrılacak olan idare heyeti üyeleri, valiler ve kaymakamların listesini hazırlamakla meşguldür. Kanun hükümlerine göre bu ayın içinde tamamlanması icabeden bu u-zun listelere girmesi muhtemel birçok valilerin de bulunduğu bugün şayi olmuştur. Şayi olan bu isimler arasında: Konya valisi Şefik Soyer, îzmlt valisi Fazlı Güleç, Zonguldak valisi Mithat Altıok, Muğla valisi İbrahim E-tem Akıncı, Balıkesir valisi Ziya Tekeli, Afyon valİBİ Abidin özmen ve Ankara valisi Avni Do San da bulunmaktadır.
İstanbul vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
500 odalı
büyük otel
Vali Kırdarın Ankarada
Pek yılkında şehrimize
gelecek
Ankara 3 (Hususi) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü pek yakında îstanbula gidecektir.
Cumhur Başkanının, bir yurd gezisine çıkacağı da ayrıca aöy , lenmektedlr.
Bu işle de meşgul olduğu bddiriliyor
Ankara 3, (Hususi) — Istan bul valisi Dr. Lütli Kırdar, An-karaauaı temaslarını intaç edemediği için lstaııbula dönüşünü bir miktar daha geciktirmişin. Dr. Kırdar, Istanbulda radyo e-vi civarında yapılması tasarla -nun ve 14 - 15 milyon liraya çık uıası hesaplanan beş yüz odalı otel İşi ile alâkadar olmaktadır.
Bu maksatla muhtelif banka -larla da temas etmiştir. Bankalarla temasın gayesi, otelin inşası ve işletmesi için kurulacak şirkete iştirâklerinin teminidir.. Bu İştirak temin olunur ve şirket kurulursa, otelin projeleri (Dovanıı Sa. A Sü. A do) ,
Batı Birliğinin müşterek deniz ve hava manevraları bugün başlıyor
Amerika Genel Kurmay Başkanı, Avrupa taarruza uğradığı takdirde Amerika,
derhal harbe girecektir, diyor
İstanbul Muallimler Birliği tarafından Göztepe pansiyonlu ilkokulunda öğretmenler için bir dinlenme kampı açılmıştır.
Resimde; on beş gün sürecek olan kampın birinci devresine iştirâk eden öğretmenler görülmektedir. (Foto Burhan: Y.S.)
Şehir Meclisinin kulakları çınlasın
' Bursa Belediye Meclisi, otobüslerden talebe; ; pasolarının kaldırılması teklifini reddetti:
İstanbul Şehir Meclisinden sonra Bursa otobüs İdaresi de, Bursa Belediye Meclisine müracaat ederek otobüslerden talebe
Londra, 3 (Nafen) — Harpten sonra cereyan edecek olan tarihin en büyük müşterek deniz manevraları hazırlıkları sona ermek üzere dlr. Muhabirlerin bOTlrûlkl.?: ne göre 50 den fazla harp gemu'nirt iştirak edeceği bu manevralar - eç hul bulunan bazı hususları :la-m>ş olacaktır. Batı birliği memleketlerine mensup deniz subayları, nın (tmplacable> uçak gemisinde! toplandıkları ve Cornouallles sahilleri açıklarında bulunan bu gemL (Devamı Sa. 5 Sü. s do)
Ankara bir sel tehlikesi altında
Kızılay civarı tamamen sular altında kaldı, hasar yok
Ankara, 3 (Hususî) — Bugün saat on yediye doğru Dikmen civarına yağan şiddetli yağmurlar neticesinde hasıl olan seller Saraçoğlu mahallesini kaplıyarak Kızılay civarında geniş bir şekilde etrafa yayılmış ve Kızılay bah.’ çesiyle, kanalizasyon için kazılan çukurlar kâmilen sularla dolmuş tur. Bir satten fazla süren sel-
kİ teklifi reddeden muhterem Meclisinizi tebrik eder, bu kara (□ovamı 8a. 5 Sü. 2 do)
tenzilâtlarının kaldırılmasını istemiştir. Fakat bu talep Bursa Belediye Meclisi tarafından hemen ittifakla reddedilmiştir.
Bursa Şehir Meclisinin bu yerinde görüş ve kararı üzerine Türkiye Millî Talebe Federasyo nu tarafından Bursa Şehir Mec lislne aşağıdaki telgraf çekilmiş tir:
*Bursa Belediye Meclisi sayın Başkanlığına
Talebeye müsait tahsil İmkânları temini maksadiyle Belediye otobüslerinde yapılmakta olan tenzilâtın kaldırılması hakkında
Bayar’ın Çeşme seyahati
Boyar ayın onunda Çeşme’ye gidiyor
Ankara, 3 (Hususi) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bııyar Çeşme seyahatine ayın onunda çıkacaktır-
lerin hafiflemesinden sonra ekip-
ler tarafından temizleme ameli-
yesine başlanmıştır. Hiç bir ha» sar yoktur.
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Ziraat inkılabı
aglam bir hodefo doğru müsbot adımlarla yürüdüğü kanaatini beslediğim Tarım Bakanı Cavit Oral, yurd zl-
raatlnl makineleştirmek hususunda azami hlmmot vo gayret sarfeyll-yor.
Bu sütunda Kartal bahçıvanlarının, çiftçilik cephesini asri âlot-lorle toçhlz oylomok İçin yaptığım noşrlyata karşı bu çalışkan vekilin gösterdiği alâkayı dalma şükranla
Fakat bu traktör ve batöz mo* solcsl henüz halledilmek yolunda değildir. Vo şartlara bakılırsa pok (lo kolay halledllooege benzemiyor. Zira Kartal İçin İlk adımı teşkil cdon toşebbüston sonra İkinci bir adım atılmamıştır; anlamamıştır. Çünkü dodigim gibi şartlar ağırdır. Çiftçllorin bülço terazisi bu sıkleti çekemiyor. Zenginlordon bah-solmlyorum; onlar isterlorso zirai âlot satan müossosolero giderler vo paraları sayıp İslediklerini alırlar; parasını hesaplı sarfotınok zorunda olan çiftçi sınıfı bu yükün
ULUNAY
altına girmekte tereddüt ediyor) haklıdır.
Elli beş beygir kuvvotlndo bir traktör yirmi altı bin liradır. Bizim kazanın ve oivarın Ih.iyaçları İçin en aşağı iki traktörlo iki ba-tözo İhtiyaç vardır. Batözlerin ti-atını bilmiyorum, fakat onl. :n da aşağı yukarı traktör fiatına olduğunu kabul ödersek dorhal ortaya yüz bin lirayı geçen bir moblâg çıkarı bunun yüzde otuz yodtsi peşin, yüzde altmış üçü dört sone vâde İla vorllocoktlr. Karasaban va Çingene dögoni ile iş gören bir muhit için bu ycnlllfio atılmak biraz pahalı geliyor. Bundan dolayı bu halka azami kolaylık yapmak lâ-
Marshal plânı blzo ziraat makinesi veriyor amma, Amerlkanvarl veriyor. Yâni bir Amerikalı para nıosoloslnl nasıl telâkki oderso bizi do öylo sanıyorlar... Bu görüş yan* liftir.
Hükümet bizi kara sabanla Çin-
(Devamı Sa. ö Sü. 5 do)
mtuumda dünyapılması kararlaflmlan otomobil ve motostkle'l yamaları halkın
lolmuuu, karfUMd» Ulur tMmntır. Be» tle, pist ürerindeki meraklı kttllcini ı,ürüyorsan^
(Yazısı 5 inci sayfada/
Kıtlık, milletten Rusya’da!
" ■ II ■ . i
niçin saklanmıştı
Mahsul azlığında, fiat politikasının da âmil olduğu Ankarada söyleniyor
Atlee'nin sert nutku
Bütün dünyada istihsal, harpten evvelki seviyeden çok yüksek
Çok hazin
Hakikatler
Ekonomi ve Ticaret Bakanının. Ankarada verdiği bir demeçten anlıyoruz ki Türkiye bu yıl Kanada-dan (300,000) ton buğday ithal edecek ve bedelini altın veya döviz olarak ödiyecektir. Genç Bakan diyor ki: «Memleket sağlığı ve vatandaş hayata ile alâka-b bir meselede, ister döviz, ister altın; ne verirsek verelim, kanaatimce, bizi tereddüde sevkede-eek hiç bir cihet yoktur.»
Genç bakanın bu sözlerini İşitmek memleket için çok hazin ve acı olmuştur. Vedat Dicleli de kabul ediyor ve demecinde belirtiyor ki: «Bir ziraatçı memleketin dışarıdan buğday İthali zorunda kalması üzüntü veren bir keyfiyettir.» Fakat vaziyetin bu hale gelmesinin illeti nedir? Bunun üzerinde çok ısrarla durulmuyor ve malûm sebeplerden dolayı mahsulün bu sene %50 nis-betinde az olduğu haber veriliyor.
Bir ziraat memleketi için hububat ithaline mecbur olmak cidden çok hazindir. Hatırlardadır ki Halk Partisi çeyrek asırdır Türk umumî efkârını oyalamak ve kendisinin üstün hizmetlerini hatırlatmak İçin hep şu propagandayı yapıyor: Eskiden, yâni Halk Partisi idareye el koymadan evvel ziraat memleketi olan Türkiye buğdayını bile satın a-hrdı. Halbuki şimdi, Bay Vedat, yine ayni Kanadadan buğday mü bayaasma mecbur kaldığını âdeta müjdeliyor ve bize satın alma Batının ucuzluğundan, nakliye masraflarının az olacağından, navlunların kısmen kendi gemilerimize verileceğinden, gümrük resmi hususunda gümrük bakanının bazı kolaylıklar göstermesi İhtimalinden dem vuruyor ve bütün bunları âdeta hariçten buğ dsy getirmeğe mecbur olma günahının, hafifletici sebepleri gibi aralıyor. Halbuki Halk Partisi gibi çeyrek asır memlekette dilediği gibi hükümran olan bir parti mensubu bakanın bir sabah halka bu toprağın ekmeğini bile sağlayamadığını haber vermesi, cidden çok hazin hattâ elimdir. Bakan bu vaziyette üzüntü ke-, İlmesini kullanıyor. Derhal kabul etmelidir ki bu tâbir çok ha-fif ve yerine masruf değildir. i
Yine Bakanın demecinden anlaşılıyor kİ kısmen kendi vasıtalarımızla nakledilecek ve gümrükte bir takım kolaylıklardan faydalanacak olan bu buğdaylar, Kanadadan buraya kadar. Okyanusları aştığı halde, Türkiyede istihsal edilen buğday için tesblt edilen fiattan daha düşük bir fîa-(Devamı Sa. 6 Sü. 5 de)
Bulgaristan Başbakan vekili Kolarov (Foto: A.P.)
Bulgaristan'da polis bolluğu
6 milyon nüfuslu Bulgarislanda yarım milyon polis var; yani 12 kişiye bir polis!..
Dimitrof’ıın cesedi Moskova’dan Sofyaya gönderildi
.-ı,?ahll!>el 5 (Nafen) — Mısır I man gazetes: — ' ;
hükümeti tarafından müzakere- anlatmıştır: lerde bulunmak üzere giden Pa- " ’ -
muk birliği azalanndan biri Sof-yada görmüş olduklarını AJ - Za- *
Ankara, 3 (Hususî) — Bu sene hububatın yüzde 40 ilâ 50 nls-betinde noksan olduğuna dair dün Ticaret ve Ekonomi Bakanı tarafından verilen beyanat, gelen haberlerden anlaşıldığına göre. yurdun muhtelif bölgelerinde iyi karşılanmamıştır. Bu nâboş intibaa, bilhassa Ankaranm muhalefet çevrelerinde tesadüf edilmektedir. Ankarada, meselenin bir başka cephesi üzerinde de durulmaktadır ki bu, Tarım Bakanı Cavit Oral'ın, gerek Meclis kürsüsünde, gerek matbuata verdiği demeçlerde, bu sene mahsu-(Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
“Rusyada bugün de | İ Çarlık devrinin polis | rejimi vardır,, 1
Manchester 3 (AP) — İngiltere Başbakanı Attlee, pazar günü verdiği bir demeçte komünist lerln Ingilterenln kalkınmasına mâni olmak İstediklerini söylemiştir.
İngiliz Sosyalistlerine ve Ticaret Birliği âzasına bir ihtarda
(Devamı Sa. s Sü. 2 de)
Manevralara iştirak eden İngiliz donanması seyir halinde (Foto: A.P.)
Tarihin eşsiz manevraları
| man gazetesi muhabirine şöyle
»Bulgaristanda ferdin hürriyeti mevzuu bahis değildir. Bulga-(Devamı 8a. 5 SÜ. 3 de)
F. Bahçenin fevkalâde
:l kongresi dün yapıldı
6,5 saat devam eden kongrede, sarı- lâciverttiler bütünlüklerini bir kere daha isbat ettiler
Günlerden beri merakla bekle. nen Fenerbahçe fevkalâde kongresi, dün Klüp lokalinde yapılmıştır.
Kongreye iştirâk eden üyele-1
rin çokluğu yüzünden toplantı -nın hazırlanan salonda değil, alt kattaki daha büyük salonda yapılması zarureti hasıl olmuş vc (Devamı Sa. 5 8Ü. 4 de)
Otomobil ve motosiklet yarışları dün yapılamadı
B. Amerika Maliye Bakam Pariste
“Umumî kalkınma ancak 1960 da gerçekleşebilir
Paris'te Amerika Maliye Bakanı ile mühtfn görüşmeler yapacağı bildirilen Cemil Said Barla3
Paris 3 (A. A.) (Afp) — Bir leşik Amerika Hazine Bakanı Jhon Synder, bugün 12,45 te hu susî bir uçakla gelmiş, hava a-lanında Maliye ve İktisat Bakanı Maurice Petche ile Paristekl (Devamı Sa. s 8Ü. 3 da)
Emekliye ayrılacak valiler
Bunlar arasında Şefik Soycr, Fazlı Güleç, Avni Doğan, Abidin Özmen’in isimlerinden de bahsolur nuyor.
Mareşal Tito
Rusyanın Akdeniz plânı
Economist Dergisi, Huşların Akdenıze inmelerine mâni olmak için Yugoslavya'ya yardım edil-____meşini istiyor.
Londra, 3 A.A. (Lps) — Economist dergisi Titoizm'e karşı yapılan son mücadelenin ışığı altında, Rusların Akdenize doğru ilerlemesini inceliyen önemli bir makalede şunları yazmaktadır:
Ruslar güney Avnıpada belli başlı kaleleri olan ve kendilerinin Adriyatiğe doğru yayılmalarına imkân veren Yugoslavya-yı da kaybettiler. Tito, bir ’za-
(Dovamı Sa. 6 Sü. 1 da)
Ankara, 3 (Telefonla) — İçiş leri Bakanlığı, dünden itibaren yürürlüğe giren emekli sandığı kanununa göre vazifeden ayrılacak olan idare heyeti üyeleri, valiler ve kaymakamların listesini hazırlamakla meşguldür. Kanun hükümlerine göre bu ayın içinde tamamlanması icabeden bu u-zun listelere girmesi muhtemel birçok valilerin de bulunduğu bugün şayi olmuştur. Şayi olan bu isimler arasında: Konya valisi Şefik Soyer, îzmlt valisi Fazlı Güleç, Zonguldak valisi Mithat Altıok, Muğla valisi İbrahim E-tem Akıncı, Balıkesir valisi Ziya Tekeli, Afyon valİBİ Abidin özmen ve Ankara valisi Avni Do San da bulunmaktadır.
İstanbul vali ve belediye başkanı Dr. Lûtfi Kırdar
500 odalı
büyük otel
Vali Kırdarın Ankarada
Pek yılkında şehrimize
gelecek
Ankara 3 (Hususi) — Cumhur Başkanı İsmet İnönü pek yakında îstanbula gidecektir.
Cumhur Başkanının, bir yurd gezisine çıkacağı da ayrıca aöy , lenmektedlr.
Bu işle de meşgul olduğu bddiriliyor
Ankara 3, (Hususi) — Istan bul valisi Dr. Lütli Kırdar, An-karaauaı temaslarını intaç edemediği için lstaııbula dönüşünü bir miktar daha geciktirmişin. Dr. Kırdar, Istanbulda radyo e-vi civarında yapılması tasarla -nun ve 14 - 15 milyon liraya çık uıası hesaplanan beş yüz odalı otel İşi ile alâkadar olmaktadır.
Bu maksatla muhtelif banka -larla da temas etmiştir. Bankalarla temasın gayesi, otelin inşası ve işletmesi için kurulacak şirkete iştirâklerinin teminidir.. Bu İştirak temin olunur ve şirket kurulursa, otelin projeleri (Dovanıı Sa. A Sü. A do) ,
Batı Birliğinin müşterek deniz ve hava manevraları bugün başlıyor
Amerika Genel Kurmay Başkanı, Avrupa taarruza uğradığı takdirde Amerika,
derhal harbe girecektir, diyor
İstanbul Muallimler Birliği tarafından Göztepe pansiyonlu ilkokulunda öğretmenler için bir dinlenme kampı açılmıştır.
Resimde; on beş gün sürecek olan kampın birinci devresine iştirâk eden öğretmenler görülmektedir. (Foto Burhan: Y.S.)
Şehir Meclisinin kulakları çınlasın
' Bursa Belediye Meclisi, otobüslerden talebe; ; pasolarının kaldırılması teklifini reddetti:
İstanbul Şehir Meclisinden sonra Bursa otobüs İdaresi de, Bursa Belediye Meclisine müracaat ederek otobüslerden talebe
Londra, 3 (Nafen) — Harpten sonra cereyan edecek olan tarihin en büyük müşterek deniz manevraları hazırlıkları sona ermek üzere dlr. Muhabirlerin bOTlrûlkl.?: ne göre 50 den fazla harp gemu'nirt iştirak edeceği bu manevralar - eç hul bulunan bazı hususları :la-m>ş olacaktır. Batı birliği memleketlerine mensup deniz subayları, nın (tmplacable> uçak gemisinde! toplandıkları ve Cornouallles sahilleri açıklarında bulunan bu gemL (Devamı Sa. 5 Sü. s do)
Ankara bir sel tehlikesi altında
Kızılay civarı tamamen sular altında kaldı, hasar yok
Ankara, 3 (Hususî) — Bugün saat on yediye doğru Dikmen civarına yağan şiddetli yağmurlar neticesinde hasıl olan seller Saraçoğlu mahallesini kaplıyarak Kızılay civarında geniş bir şekilde etrafa yayılmış ve Kızılay bah.’ çesiyle, kanalizasyon için kazılan çukurlar kâmilen sularla dolmuş tur. Bir satten fazla süren sel-
kİ teklifi reddeden muhterem Meclisinizi tebrik eder, bu kara (□ovamı 8a. 5 Sü. 2 do)
tenzilâtlarının kaldırılmasını istemiştir. Fakat bu talep Bursa Belediye Meclisi tarafından hemen ittifakla reddedilmiştir.
Bursa Şehir Meclisinin bu yerinde görüş ve kararı üzerine Türkiye Millî Talebe Federasyo nu tarafından Bursa Şehir Mec lislne aşağıdaki telgraf çekilmiş tir:
*Bursa Belediye Meclisi sayın Başkanlığına
Talebeye müsait tahsil İmkânları temini maksadiyle Belediye otobüslerinde yapılmakta olan tenzilâtın kaldırılması hakkında
Bayar’ın Çeşme seyahati
Boyar ayın onunda Çeşme’ye gidiyor
Ankara, 3 (Hususi) — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bııyar Çeşme seyahatine ayın onunda çıkacaktır-
lerin hafiflemesinden sonra ekip-
ler tarafından temizleme ameli-
yesine başlanmıştır. Hiç bir ha» sar yoktur.
TAKVİMDEN BİK YAPRAK:
Ziraat inkılabı
aglam bir hodefo doğru müsbot adımlarla yürüdüğü kanaatini beslediğim Tarım Bakanı Cavit Oral, yurd zl-
raatlnl makineleştirmek hususunda azami hlmmot vo gayret sarfeyll-yor.
Bu sütunda Kartal bahçıvanlarının, çiftçilik cephesini asri âlot-lorle toçhlz oylomok İçin yaptığım noşrlyata karşı bu çalışkan vekilin gösterdiği alâkayı dalma şükranla
Fakat bu traktör ve batöz mo* solcsl henüz halledilmek yolunda değildir. Vo şartlara bakılırsa pok (lo kolay halledllooege benzemiyor. Zira Kartal İçin İlk adımı teşkil cdon toşebbüston sonra İkinci bir adım atılmamıştır; anlamamıştır. Çünkü dodigim gibi şartlar ağırdır. Çiftçllorin bülço terazisi bu sıkleti çekemiyor. Zenginlordon bah-solmlyorum; onlar isterlorso zirai âlot satan müossosolero giderler vo paraları sayıp İslediklerini alırlar; parasını hesaplı sarfotınok zorunda olan çiftçi sınıfı bu yükün
ULUNAY
altına girmekte tereddüt ediyor) haklıdır.
Elli beş beygir kuvvotlndo bir traktör yirmi altı bin liradır. Bizim kazanın ve oivarın Ih.iyaçları İçin en aşağı iki traktörlo iki ba-tözo İhtiyaç vardır. Batözlerin ti-atını bilmiyorum, fakat onl. :n da aşağı yukarı traktör fiatına olduğunu kabul ödersek dorhal ortaya yüz bin lirayı geçen bir moblâg çıkarı bunun yüzde otuz yodtsi peşin, yüzde altmış üçü dört sone vâde İla vorllocoktlr. Karasaban va Çingene dögoni ile iş gören bir muhit için bu ycnlllfio atılmak biraz pahalı geliyor. Bundan dolayı bu halka azami kolaylık yapmak lâ-
Marshal plânı blzo ziraat makinesi veriyor amma, Amerlkanvarl veriyor. Yâni bir Amerikalı para nıosoloslnl nasıl telâkki oderso bizi do öylo sanıyorlar... Bu görüş yan* liftir.
Hükümet bizi kara sabanla Çin-
(Devamı Sa. ö Sü. 5 do)
mtuumda dünyapılması kararlaflmlan otomobil ve motostkle'l yamaları halkın
lolmuuu, karfUMd» Ulur tMmntır. Be» tle, pist ürerindeki meraklı kttllcini ı,ürüyorsan^
(Yazısı 5 inci sayfada/

Comments (0)