Dört Büyükler Konferansı mevsimsiz addediliyor
Stalinin davetine ancak üç Batılı devletin istişaresinden sonra cevab verilmesi uygun görülüyor
Sağvesol
cereyanlarla
mücadele
Cezaların birer uıisli arttırılması
düşünülüyor
Komisyon salı günü tekrar toplanacak
Ankara: 6 (Hucııaı) — Ayın ■Rğ ve 8(?1 ueryanlara kargı alına-
Amerikan siyasî çevreleri, böyle bir konferansın, Atlantik Paktının imzasından ve Berlin ablukasının
kaldırılmasından sonra mümkün olabileceğini söylüyorlar
Suiistimallerle nasıl
mücadele edilecek?
Vaşlngtonı 5 (a.a.) (afp.) Amerikan resmî çevrelerinde Moskovadan alınan ve Mareşal Stalinin, Truman, Attlee ve Queuille’lo görüşmiye hatır olduğunu bildiren yan res
mî haberler üzerine, umumiyetle, dört devletin iştlrfiki-le derhal bir konferans toplanmasının uygun olmıyacağı kanaati izhar edilmektedir.
(Devamı i Sa. 3 * SU. 4 de)
oak tedbirleri lhceliyen komisyon ■alı gtlnll tekrar toplanacaktır. Komisyon başkanlığına Feridun Flkıl Dllşll.ısel, ikinci başkanlı • ga Huikl Karagülle, sekreterliğe de Ahmet Remzi Yüreglr seçil -mlşlerldr.
Dünkü ı.o'.lantıda Adalet Ba -kanlığının ceza kanununun 141, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Bktidar partisi ilk alenî Grup müzakeresini suiistimale karşı açılması tasavvur edilen savaşa tahsis eyledi ve daha ilk adımda savaşma usulünde bliyük hatâlara düşmekte olduğunu bildirdi.
Suiistimal ağır kanunlar çıkartmakla önlenemez. Suiistimal İle savaşmanın muvaffakiyetle neticelenebilmesi İçin |u basit düşünceyi hareket nok tası olarak almak lâzımdır: «Madem ki memur insandır; her insan gibi menfaatine düşkündür.» menfaatine düşkün o-lan insanı doğru -yolda tutan ley alınmış tedbirlerdir; borçlunun İnsanlığına ve namusuna ltimad edilmekle beraber elinden sencd de almıyor; rehin de almıyor. Demek ki memurların •uilstimale aapamaınalan için a-lınacak tedbirler suiistimale İmkân veremiyeeek bir nizam yaratabilmekten ibaret olacaktır. İktidar ise nizam yaratanın makla meşhurdur. Kanun çıkartmak kâfi gelmez; kanunları tatbik edebilmek kudreti de lâzımdır. Yaratılmak istenilen ba tün nizamlar üç esasa dayanır: 1 — Çıkartılacak kanunlar; 2 — Çıkartılmış kanunların tat bikî; ve binaenaleyh 3 — tatbik edeceklerin yâni memurların ehliyetleri. İktidar çeyrek asırda 29 büyük cildi dolduran binlerce kanun çıkarttı. Hiç birini, anıma tekrar ediyorum ve şuur la iddia ediyorum kİ hiç birini tatbik edilmesi lâzım geldiği tekilde tatbik edemedi. Bu hususta çıkarttığı nizamnameler dahi bir kıymet ifade eyliye-
Memur ehliyetini leınin husufunda da birer birer kapatılan ve tedris tarzı çok su götüren bir İki meslek mektebi açmaktan başka bir çare düşünemedi; memurların Avrııpa.va lalı-■lle gitmelerine müsaade eyli-yen kanunu da asla iyi tatbik edemedi.
Arzeylediğim üç esastan en mühimi İkincisidir. En fena kanunların en İyi bir tarzda tatbik edilmekle fenalıklarını kaybederler ve en Iji kanunlar da, bizde olduğu gibi fena tatbik e-dllmek »arerile yalnız kötü neti çeler verirler. Hamld devrinde klare usulü, Osmanlı imparatorluğunun bütün dairelerinde ge-per olan idare tarzından üstün olduğu İddia edilmiş bulunan «Düyunu Umumiye» idıfresinin başarısı Maliye Nezaretimiz tarafından kendisine devredilmiş en fena memurlar ile temin edilmiş olduğu söylenir. Demek ki suiistimalden birinci derecede mes’ul olan suiistimali yapmış memur değildir; suiistimale müsaid bir hail idame ettirmiş olan suiidaredir. Bir kere ₺ıı basit suali kendi kendimize »oralım: Niçin bankalarda avukatın vazifesini hakki I e yâni cesaret ve metanetle -görmesine müsaade edilen mahkemelerde •fiistlmule hiç rastlanamıyor. Yine Avrupada kurulmuş İdare tarzından ayrılmadığı müddetle Demiryolları İdaresinde, has tahmillerde suilst imale rastlarca Duyor. Çünkü bu yerlerde mühmeleler fenalığı derhal meyda-
na verecek ve iyiliği kolaj laş-tıracak tarzda tedvir edilir. Bütün meharet işlerin tedvirinde fenalığı derhal ortaj’a çıkartacak ve iyiliği, doğruluğu kolaylaştıracak bir usulü temin edebilmektedir. Hüsnü idare ve suildare tâbirlerine verdiğim mâna da bu cümleden aşikâr kılınmaktadır. Belki her dairede nazarî olarak arzeylediğlmlz şekilde bir usul mevcuttur. Fakat müdürü umumiler o usulü canlı yaşatamıyorlar. Burada müdürü umumî tâbirini mevcud müdürü umumîlerden İliç birini kasti etmeksizin vo mücerret o-larnk sarfeyiiyorum. Çünkü evvelâ umumî hizmetlerin yâni dairelerin başı müdürü umumîlerdir; sonra da parlemanter sistemde devlet Bakanlar devle ti değildir, müdürü umumîler devletidir. Bakan siyasidir, müdürü umumî telaıik kudrettir. Bakanlar gelip geçen sellerdir; müdürü umumiler daima yerinde duran kumlardır. Bir müdürü umumi çok mühim olması lâzım gelen bir şahsiyettir. Diğer müdürü umumilerle teması temin edebilecek şekilde makamından taşabilen bir kudrettir. Çeyrek asırlık idaremizin en büyük gÜDahı büyük müdürü u-mumiler j eriştirememiş olmasındadır. Siyasi Bakanlığın ya-nıbaşuıda dış işlerinde tasavvur edildiği ve «Kâtibi umumi’) tâbiri!» adlandınldığı gibi daimî kalacak bir teknik Bakanlık yaratamamış bulonmasındadır.
Vaziyeti hulâsa edersek diyebiliriz ki ortada suiistimalden ziyade suiidare vardır ve yukarı basamakların lâzım olan kabiliyet ve ehliyetin! haiz bulunmamaları şimdi bizi aşağı basamakları haksız ve yersiz yere ithama sevkeyliyor, zavallı memleket de bunu hajslyetile ödüyor.
Erkekleri kahraman ve kadın lan iffetli olan Türk vatanının meıııyrlan da inanınız kİ bütün yoksuzluklara ve evlâd acılarına metanetle tahammül ederek devlet işlerini yürütmektedirler; mesuliyetini yukarı kademelerin taşıdığı suiidarenln düzeltilmesine İmkân vermediği işleri haysiyet ye şereflerini kurban ederek yürütmektedirler. idare yalnız ve yalnız büyük hukukçular ile büyük idare adamlarının yaratabileceği e-serdir. Btlyük hukukçularına yabancı mütehassıslar kadar İtibar göstermiyen ve İnkişaflarına İmkan vermlyen; büyük I-darecller yaratmakta Hamld i-daresiııden daha fazla âcze düş Diliş bulunan bir sistem sullıla-reyl kaldırabilecek fikri kudreti nereden bulabilir?
Bıı korkunç suale cevab verilmeden daha sıtma, trahom ve veremle savaşamıyan bir 1-dar.nln „ M.
lecefln. İnanılabilir? Drv-let Ur Menllnln ıçı„, ,,jlwı„lva cak karlar bu,dik „ ,™l,Hr. Vatanın Meclis dışındaki kudret lerl, mübalâğalı bir surette ortaya alılmış olan bu yedi başlı ejderi yenebilmek İçin nasıl Be. ferber edilecektir? Merakla bek lenen cihet burasıdır.
Vasfi Jfasld SEVİG
CUMHURBAŞKANI DÜN ATHENAGORA S’laGÖRÜŞTÜ
Ortodoks patriği, Başbakanı, içişleri Bakanını ve Diyanet işleri Reisini ziyaret elti
Ankara, ö (Telefonla) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Athenagoraa’ı saat 11.30 da kabul etmiştir. Patrik, aamlmî duygularını ve iyi dileklerini Cumhurbaşkanına Türkçe olarak hitabe İle ifade etmiştir.'
Bından başka, Patrik, Başkan Tı umanın Türkiye için hayranlığını ve onun Cumhurbaşkanı için beslediği büyük dostluğu nalıletmiştkr. Cumhurbaşkanımız, Patrik Athenagoras'a, A-merlkadaki faaliyetlerini yakın (Devamıı 6a. 3 - Sil. 6 de)
Yargdanmaİca olan Macar
Kardinali Mindszcnt.y
Mecliste Arabca eZdn okuman Osman ve Mul'iâdln...
MECLİSDE ARARCA
EZAN OKUYANLAR
Amerikan Genel Kurmay . Başkanı Omar Bradley
Harb tehlikesi kısmen
Boston, 5 (AP) — Dün burada demeçte bulunan Amerikan Genel Kurmay Başkanı O-mar Bradley yeni bir harbin
Macar kardinali halikındaki
hüküm Salı günü verilecek
MindszeBlyi söyletmek için komünistlerin başvurdukları çareler hakkında tahminler yürütülüyor
Budapeşte 6 (AP) — Devlete karşı İhanetten sanık olarak yar gılannıakta olan Kardinal Minds zenty'nln duruşmasına devam e -dilmiş vo savcılık, Macaristan Kardinaliyle diğer sanıklar için «zujüm ve istismarı damgalıya -cak en self ve merhametsiz» bir hü küm verilmesini talep etmiştir.
Macar Adllyesinln adeti veç -hile savcılık lılç bir zaman İBte-dlğl cezayı tasrih etmez. Savcı -lığın «sert bir hüküm» İsteme -sİ âzami cezayı talep etmek de -Enektir. İhanet suçu için oeza İse İdamdır.
Kardinali mlldof
kat Kalman Klcko iso o yargıç -tan müteşekkil Halk Mahkeme sinden «akil ve mülftyl küm talep etmiştir.
Budapeşte ö (AP) — Kardinal Mlndszcnty dâvası yargıcı Vll -mos OIthya, dâvayı çalı sabahına (Devamı: Sa. 3 - Sü. 0 (la)
ilk aylarında Amerikan havı kuvvetlerinden öldürücü darbeyi indirmelerini beklenenin doğ ru olmıyacağını söylemiştir.
General Bradley şöyle demiş-tlı:
«Harp tehlikesi bugün kısmen azalmış bulunmaktadır. Buna, sebep ise bu bitmez tükenmez sinil harbinde müsekkin çarelere başvurmamızdır. Bununla beraber muhasamat başladığı tak dirde düşmanı tepelemek hususunda yalnız ve yalnız hava kuvvetine güvenmek Amerikanın bekasiyle oynamak olur.
«Harp felâketinden sağ salim Çıkabilmesi için Amerikanın gittikçe şiddet kazanacak ve gittikçe topyekûn ölçülere yayılacak bir harpte ancak hemen karşı taarruzlara geçmek üzere hazırlanması lâzımdır.
_____(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 :lo)
İşçi hastahanesi dün törenle açıldı
Her iki fail bu işi önceden tasarladıklarını itiraf ettiler
Muhıddin tevkif edildi, Osuıaıı müşahede altına alındı, tahkikata ehemmi-
yetle devam ediliyor, hâdisede bir fesat ocağının tahrik ve tertibi var mı?
Ankara: o (Telefonla) —Dünkü Meclis toplantısına dinleyici sıfati le iştirak edorek müzakereler sırasında ensizin Aralıca ezan okumağa başlıyım Mülıiddiıı Balcı ve Osman Yaz adındaki iki kafadar hakkında açılan tahkikata devam olunmakta dır.
Yapılan ilk Burgularında. Pazaryo lu üzerindeki jandarma karakolu oivanııda Abdiirm lııuan Balcının hanında yatıp kalktığını söyliycıı Mulnddin, 37 ya.:uda olduğunu, Ekflnhda doğduğunu,* Kaya» iclas-
yonunda lıareket memuru iken işten çıkarıldığım, Abdürrnlıınan Bal cinin yanında çobanlık yaptığını, Abdiirralımanm delâletile Kütahya milletvekili İhsan şerif özgenden iki kurt alarak bir tanesini arkada şı Osınanıı verdiğini. Meclise beraber girdiklerim, fakat ayın ayrı yerlerde oturduklarını anlattıktan
— Mecliste «Memur» kelimesinin mânası üzerinde konuşulurken «Aş kı ilâhı.» yo yakıiîııudını ve bu vn-(Devzmı: Sa. 3 - Sû. 1 d»)
Alınan ticaret
heyetinin temasları
İlkokul öğretmenleri dileklerini bildirdiler
ilk öğretim umuııı müdürü düıı ilkokul
öğretmenlerinin şikayetlerini dinledi
Tahrandaki suikast hâdisesinden sonra
Tudeh Partisi kanun dışı ilan edildi
Şaha tecavüz eden suikastçı hastanede öldii
Tahran,5 a.a «United Press»— Şah'a kargı yapılan suikasttan sonra kızgın bir kalabalığın Tâhran'ın her tarafındaki Tudeh klüplerini tahrip etmeleri Üzerine Iran hükümeti Tudeh partiBİrfî kanun dışı ilân etmiş tir.
Diğer taraftan yetkili kaynaklardan verilen ha -herlere göre, Şah’a ateş ettikten sonra muhafızlar tarafından fena muameleye maruz kalmış olan suikastçı aldığı yara-laıdan ölmüştür.
Bu arada polis tarafından tevkif-edilmiş olan Tudeh liderlerinin sayısı 14 tür. Başka tev klflerln yapılması da beklenmektedir. Tevkif edilmiş olan Tudeh üyeleri panik halinde kaçmaktadırlar.
İlk Okul öğretmenleri dün saat
10 da Fındıklı 13 ncü îlk Oku)
Heyet, yalnız tütün mubayaası için gelmiş bulunuyor
Ankara: ö (a.a) — Bagüd bir gazetede çıkan ve memleke » timize tütün mubayaası İçin gel* miş olan Alman heyetinin mü • bayaalarda bulunmak ülsere îz • mir’e gideceği halkındaki İzmir kaynaklı bir haberde, bakliyat vesaire satın almak üzere diğer Alman Ticaret heyetlerinin da yurdumuza gelmelerinin belden • mekte olduğu bildirilmektedir. Bu
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 4 de)
da bir lop'antı yapmışlardır.
Toplantıd t tik öğretim Umum Müdürü Yunus Kâzım £öni de
Kar ve
bulur-
ı.tış öğretmenlerin ba
zı dilek ve Itııkidlerinl cevap -londırmıştıı.
Söz alan öğretmenlerin ekse -rlsi Yapı Sandığından şikâyet etmişle.', ıııaaş.arından her ay para kesildiği halde şimdiye kadar bundan istifade edemediklerini söylemişlerde
Umum Mü-illr bunlara topdan bir cevap vo.erek Bakanlığın bazı fialladilmeal acele olan meşe -
lelcr yüzünden Sandık işi ile hakiriyle meşgul olamadığını söyle -miş, bu hususta öğretmenlerle (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 -Je)
fırtına
Fırtına yüzünden bir vapur karaya oturdu, bir vapur kayıp
Üç günde.nberi devam eden ti • pi şeklindeki kar dün dlnmişken!, akşam üstü tekrar kar yagiuaya başlamıştır. Karatenizdeki fır -tına şiddetini kaybettiğinden Boğazda bekleyen motör vc vapur* lor dün sefere çıkmışlardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 ae)


^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ticarî Emniyet
Do hraç mallarımız rağbet gör- vermediğimiz şey bir malı mOşte* mftyormuş. Bunu zaman za- rlye arzctınesinl bilmektir. Öyl( man gazotolerdon ögreniyo- dükkânlar, öyle. mağazalar vardın rıız: Meselâ tütünler r~-' —--■---kt İçeriye' giren müş*
bozukmuş... inoiler j ULUNA Y > teri, orada İstediği nünıunoslne muvafık --—.—.—.— --~i bir malı bulabileceği*
doğilınlş... Fındıklar şöyle imiş... Cevizler böyle lınlş... Bunlar dedikodu mahiyetinde yayılan haberler doğildlr; gazeteler, madde tâyin o-durok yazıyorlar; bu nıcs'olo açılın oa bize hariçten şöyle İhtarlar vu-kııbuluyor.
«ihraoatını arttırmak zorunda
olan Türkiye hor şeyden ovvel mallarının kalitesini yükseltmelidir.»
Bunun mânası: Göndorllon mallar
ongln mallardır; bunları satın alan lar güçlüklo satabiliyorlar; ve pek tabiî olarak ikinci defa almıyorlar,
ne İnanamaz vo alacağı malın l$o yarıyacak bir meta* olabilccoğınö İhtimal veremez.
Hileye gelince: Maalesef bu, alı* oı İle satıoı ... sında ezeli bir mücadeledir. Satıoı no yapacak yapacak kötü malı'İyi iiiyo sokacak ı müşteri de no yapacak yapaca-ı satıcının hilosino knpılnuyacaktır; no «lıoının satıoıya, ne satıcının .ılıcı-ya emniyeti kalmıştır.
domoktlr.
Amcrlkada, hem malların kalitesinin düşüklüğündün, hom de kötü
nmbalâjdan şikâyet olunuyor. Bir
malı arzetınek onun satışına (esir odor. AınbalSj bir malın (Seks a-
dığı paradan şübhelenır. Bundan dolayı çoğu alıcı alışık mağazadan alış verişi tercih ediyor; zira nihayet devamlı ıııüşteı i olması onun için aldanmıfa karşı bir novl sıgor ta ılomuktir.
pll) I (al beni) sidir.
Blzdo iso tıoarotto ehemmiyet
Mahalle arasında balık satanlar
dikkat edilmezse kalkan yerine
(Vatos) sokarlar; balığın tazolifi-
«-• LÛLfen sayfaj’i çevirinle -w
Tc'Jû/iHdflM hdztrZfltifln spor
suyJaniM attıucıda
bulacaksınız.
Dllıı açılış töreninde bulunanlardan bir iftiıp
—• Yazısı: S üııcü Sayfada —
Dört Büyükler Konferansı mevsimsiz addediliyor
Stalinin davetine ancak üç Batılı devletin istişaresinden sonra cevab verilmesi uygun görülüyor
Sağvesol
cereyanlarla
mücadele
Cezaların birer uıisli arttırılması
düşünülüyor
Komisyon salı günü tekrar toplanacak
Ankara: 6 (Hucııaı) — Ayın ■Rğ ve 8(?1 ueryanlara kargı alına-
Amerikan siyasî çevreleri, böyle bir konferansın, Atlantik Paktının imzasından ve Berlin ablukasının
kaldırılmasından sonra mümkün olabileceğini söylüyorlar
Suiistimallerle nasıl
mücadele edilecek?
Vaşlngtonı 5 (a.a.) (afp.) Amerikan resmî çevrelerinde Moskovadan alınan ve Mareşal Stalinin, Truman, Attlee ve Queuille’lo görüşmiye hatır olduğunu bildiren yan res
mî haberler üzerine, umumiyetle, dört devletin iştlrfiki-le derhal bir konferans toplanmasının uygun olmıyacağı kanaati izhar edilmektedir.
(Devamı i Sa. 3 * SU. 4 de)
oak tedbirleri lhceliyen komisyon ■alı gtlnll tekrar toplanacaktır. Komisyon başkanlığına Feridun Flkıl Dllşll.ısel, ikinci başkanlı • ga Huikl Karagülle, sekreterliğe de Ahmet Remzi Yüreglr seçil -mlşlerldr.
Dünkü ı.o'.lantıda Adalet Ba -kanlığının ceza kanununun 141, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Bktidar partisi ilk alenî Grup müzakeresini suiistimale karşı açılması tasavvur edilen savaşa tahsis eyledi ve daha ilk adımda savaşma usulünde bliyük hatâlara düşmekte olduğunu bildirdi.
Suiistimal ağır kanunlar çıkartmakla önlenemez. Suiistimal İle savaşmanın muvaffakiyetle neticelenebilmesi İçin |u basit düşünceyi hareket nok tası olarak almak lâzımdır: «Madem ki memur insandır; her insan gibi menfaatine düşkündür.» menfaatine düşkün o-lan insanı doğru -yolda tutan ley alınmış tedbirlerdir; borçlunun İnsanlığına ve namusuna ltimad edilmekle beraber elinden sencd de almıyor; rehin de almıyor. Demek ki memurların •uilstimale aapamaınalan için a-lınacak tedbirler suiistimale İmkân veremiyeeek bir nizam yaratabilmekten ibaret olacaktır. İktidar ise nizam yaratanın makla meşhurdur. Kanun çıkartmak kâfi gelmez; kanunları tatbik edebilmek kudreti de lâzımdır. Yaratılmak istenilen ba tün nizamlar üç esasa dayanır: 1 — Çıkartılacak kanunlar; 2 — Çıkartılmış kanunların tat bikî; ve binaenaleyh 3 — tatbik edeceklerin yâni memurların ehliyetleri. İktidar çeyrek asırda 29 büyük cildi dolduran binlerce kanun çıkarttı. Hiç birini, anıma tekrar ediyorum ve şuur la iddia ediyorum kİ hiç birini tatbik edilmesi lâzım geldiği tekilde tatbik edemedi. Bu hususta çıkarttığı nizamnameler dahi bir kıymet ifade eyliye-
Memur ehliyetini leınin husufunda da birer birer kapatılan ve tedris tarzı çok su götüren bir İki meslek mektebi açmaktan başka bir çare düşünemedi; memurların Avrııpa.va lalı-■lle gitmelerine müsaade eyli-yen kanunu da asla iyi tatbik edemedi.
Arzeylediğim üç esastan en mühimi İkincisidir. En fena kanunların en İyi bir tarzda tatbik edilmekle fenalıklarını kaybederler ve en Iji kanunlar da, bizde olduğu gibi fena tatbik e-dllmek »arerile yalnız kötü neti çeler verirler. Hamld devrinde klare usulü, Osmanlı imparatorluğunun bütün dairelerinde ge-per olan idare tarzından üstün olduğu İddia edilmiş bulunan «Düyunu Umumiye» idıfresinin başarısı Maliye Nezaretimiz tarafından kendisine devredilmiş en fena memurlar ile temin edilmiş olduğu söylenir. Demek ki suiistimalden birinci derecede mes’ul olan suiistimali yapmış memur değildir; suiistimale müsaid bir hail idame ettirmiş olan suiidaredir. Bir kere ₺ıı basit suali kendi kendimize »oralım: Niçin bankalarda avukatın vazifesini hakki I e yâni cesaret ve metanetle -görmesine müsaade edilen mahkemelerde •fiistlmule hiç rastlanamıyor. Yine Avrupada kurulmuş İdare tarzından ayrılmadığı müddetle Demiryolları İdaresinde, has tahmillerde suilst imale rastlarca Duyor. Çünkü bu yerlerde mühmeleler fenalığı derhal meyda-
na verecek ve iyiliği kolaj laş-tıracak tarzda tedvir edilir. Bütün meharet işlerin tedvirinde fenalığı derhal ortaj’a çıkartacak ve iyiliği, doğruluğu kolaylaştıracak bir usulü temin edebilmektedir. Hüsnü idare ve suildare tâbirlerine verdiğim mâna da bu cümleden aşikâr kılınmaktadır. Belki her dairede nazarî olarak arzeylediğlmlz şekilde bir usul mevcuttur. Fakat müdürü umumiler o usulü canlı yaşatamıyorlar. Burada müdürü umumî tâbirini mevcud müdürü umumîlerden İliç birini kasti etmeksizin vo mücerret o-larnk sarfeyiiyorum. Çünkü evvelâ umumî hizmetlerin yâni dairelerin başı müdürü umumîlerdir; sonra da parlemanter sistemde devlet Bakanlar devle ti değildir, müdürü umumîler devletidir. Bakan siyasidir, müdürü umumî telaıik kudrettir. Bakanlar gelip geçen sellerdir; müdürü umumiler daima yerinde duran kumlardır. Bir müdürü umumi çok mühim olması lâzım gelen bir şahsiyettir. Diğer müdürü umumilerle teması temin edebilecek şekilde makamından taşabilen bir kudrettir. Çeyrek asırlık idaremizin en büyük gÜDahı büyük müdürü u-mumiler j eriştirememiş olmasındadır. Siyasi Bakanlığın ya-nıbaşuıda dış işlerinde tasavvur edildiği ve «Kâtibi umumi’) tâbiri!» adlandınldığı gibi daimî kalacak bir teknik Bakanlık yaratamamış bulonmasındadır.
Vaziyeti hulâsa edersek diyebiliriz ki ortada suiistimalden ziyade suiidare vardır ve yukarı basamakların lâzım olan kabiliyet ve ehliyetin! haiz bulunmamaları şimdi bizi aşağı basamakları haksız ve yersiz yere ithama sevkeyliyor, zavallı memleket de bunu hajslyetile ödüyor.
Erkekleri kahraman ve kadın lan iffetli olan Türk vatanının meıııyrlan da inanınız kİ bütün yoksuzluklara ve evlâd acılarına metanetle tahammül ederek devlet işlerini yürütmektedirler; mesuliyetini yukarı kademelerin taşıdığı suiidarenln düzeltilmesine İmkân vermediği işleri haysiyet ye şereflerini kurban ederek yürütmektedirler. idare yalnız ve yalnız büyük hukukçular ile büyük idare adamlarının yaratabileceği e-serdir. Btlyük hukukçularına yabancı mütehassıslar kadar İtibar göstermiyen ve İnkişaflarına İmkan vermlyen; büyük I-darecller yaratmakta Hamld i-daresiııden daha fazla âcze düş Diliş bulunan bir sistem sullıla-reyl kaldırabilecek fikri kudreti nereden bulabilir?
Bıı korkunç suale cevab verilmeden daha sıtma, trahom ve veremle savaşamıyan bir 1-dar.nln „ M.
lecefln. İnanılabilir? Drv-let Ur Menllnln ıçı„, ,,jlwı„lva cak karlar bu,dik „ ,™l,Hr. Vatanın Meclis dışındaki kudret lerl, mübalâğalı bir surette ortaya alılmış olan bu yedi başlı ejderi yenebilmek İçin nasıl Be. ferber edilecektir? Merakla bek lenen cihet burasıdır.
Vasfi Jfasld SEVİG
CUMHURBAŞKANI DÜN ATHENAGORA S’laGÖRÜŞTÜ
Ortodoks patriği, Başbakanı, içişleri Bakanını ve Diyanet işleri Reisini ziyaret elti
Ankara, ö (Telefonla) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Athenagoraa’ı saat 11.30 da kabul etmiştir. Patrik, aamlmî duygularını ve iyi dileklerini Cumhurbaşkanına Türkçe olarak hitabe İle ifade etmiştir.'
Bından başka, Patrik, Başkan Tı umanın Türkiye için hayranlığını ve onun Cumhurbaşkanı için beslediği büyük dostluğu nalıletmiştkr. Cumhurbaşkanımız, Patrik Athenagoras'a, A-merlkadaki faaliyetlerini yakın (Devamıı 6a. 3 - Sil. 6 de)
Yargdanmaİca olan Macar
Kardinali Mindszcnt.y
Mecliste Arabca eZdn okuman Osman ve Mul'iâdln...
MECLİSDE ARARCA
EZAN OKUYANLAR
Amerikan Genel Kurmay . Başkanı Omar Bradley
Harb tehlikesi kısmen
Boston, 5 (AP) — Dün burada demeçte bulunan Amerikan Genel Kurmay Başkanı O-mar Bradley yeni bir harbin
Macar kardinali halikındaki
hüküm Salı günü verilecek
MindszeBlyi söyletmek için komünistlerin başvurdukları çareler hakkında tahminler yürütülüyor
Budapeşte 6 (AP) — Devlete karşı İhanetten sanık olarak yar gılannıakta olan Kardinal Minds zenty'nln duruşmasına devam e -dilmiş vo savcılık, Macaristan Kardinaliyle diğer sanıklar için «zujüm ve istismarı damgalıya -cak en self ve merhametsiz» bir hü küm verilmesini talep etmiştir.
Macar Adllyesinln adeti veç -hile savcılık lılç bir zaman İBte-dlğl cezayı tasrih etmez. Savcı -lığın «sert bir hüküm» İsteme -sİ âzami cezayı talep etmek de -Enektir. İhanet suçu için oeza İse İdamdır.
Kardinali mlldof
kat Kalman Klcko iso o yargıç -tan müteşekkil Halk Mahkeme sinden «akil ve mülftyl küm talep etmiştir.
Budapeşte ö (AP) — Kardinal Mlndszcnty dâvası yargıcı Vll -mos OIthya, dâvayı çalı sabahına (Devamı: Sa. 3 - Sü. 0 (la)
ilk aylarında Amerikan havı kuvvetlerinden öldürücü darbeyi indirmelerini beklenenin doğ ru olmıyacağını söylemiştir.
General Bradley şöyle demiş-tlı:
«Harp tehlikesi bugün kısmen azalmış bulunmaktadır. Buna, sebep ise bu bitmez tükenmez sinil harbinde müsekkin çarelere başvurmamızdır. Bununla beraber muhasamat başladığı tak dirde düşmanı tepelemek hususunda yalnız ve yalnız hava kuvvetine güvenmek Amerikanın bekasiyle oynamak olur.
«Harp felâketinden sağ salim Çıkabilmesi için Amerikanın gittikçe şiddet kazanacak ve gittikçe topyekûn ölçülere yayılacak bir harpte ancak hemen karşı taarruzlara geçmek üzere hazırlanması lâzımdır.
_____(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 :lo)
İşçi hastahanesi dün törenle açıldı
Her iki fail bu işi önceden tasarladıklarını itiraf ettiler
Muhıddin tevkif edildi, Osuıaıı müşahede altına alındı, tahkikata ehemmi-
yetle devam ediliyor, hâdisede bir fesat ocağının tahrik ve tertibi var mı?
Ankara: o (Telefonla) —Dünkü Meclis toplantısına dinleyici sıfati le iştirak edorek müzakereler sırasında ensizin Aralıca ezan okumağa başlıyım Mülıiddiıı Balcı ve Osman Yaz adındaki iki kafadar hakkında açılan tahkikata devam olunmakta dır.
Yapılan ilk Burgularında. Pazaryo lu üzerindeki jandarma karakolu oivanııda Abdiirm lııuan Balcının hanında yatıp kalktığını söyliycıı Mulnddin, 37 ya.:uda olduğunu, Ekflnhda doğduğunu,* Kaya» iclas-
yonunda lıareket memuru iken işten çıkarıldığım, Abdürrnlıınan Bal cinin yanında çobanlık yaptığını, Abdiirralımanm delâletile Kütahya milletvekili İhsan şerif özgenden iki kurt alarak bir tanesini arkada şı Osınanıı verdiğini. Meclise beraber girdiklerim, fakat ayın ayrı yerlerde oturduklarını anlattıktan
— Mecliste «Memur» kelimesinin mânası üzerinde konuşulurken «Aş kı ilâhı.» yo yakıiîııudını ve bu vn-(Devzmı: Sa. 3 - Sû. 1 d»)
Alınan ticaret
heyetinin temasları
İlkokul öğretmenleri dileklerini bildirdiler
ilk öğretim umuııı müdürü düıı ilkokul
öğretmenlerinin şikayetlerini dinledi
Tahrandaki suikast hâdisesinden sonra
Tudeh Partisi kanun dışı ilan edildi
Şaha tecavüz eden suikastçı hastanede öldii
Tahran,5 a.a «United Press»— Şah'a kargı yapılan suikasttan sonra kızgın bir kalabalığın Tâhran'ın her tarafındaki Tudeh klüplerini tahrip etmeleri Üzerine Iran hükümeti Tudeh partiBİrfî kanun dışı ilân etmiş tir.
Diğer taraftan yetkili kaynaklardan verilen ha -herlere göre, Şah’a ateş ettikten sonra muhafızlar tarafından fena muameleye maruz kalmış olan suikastçı aldığı yara-laıdan ölmüştür.
Bu arada polis tarafından tevkif-edilmiş olan Tudeh liderlerinin sayısı 14 tür. Başka tev klflerln yapılması da beklenmektedir. Tevkif edilmiş olan Tudeh üyeleri panik halinde kaçmaktadırlar.
İlk Okul öğretmenleri dün saat
10 da Fındıklı 13 ncü îlk Oku)
Heyet, yalnız tütün mubayaası için gelmiş bulunuyor
Ankara: ö (a.a) — Bagüd bir gazetede çıkan ve memleke » timize tütün mubayaası İçin gel* miş olan Alman heyetinin mü • bayaalarda bulunmak ülsere îz • mir’e gideceği halkındaki İzmir kaynaklı bir haberde, bakliyat vesaire satın almak üzere diğer Alman Ticaret heyetlerinin da yurdumuza gelmelerinin belden • mekte olduğu bildirilmektedir. Bu
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 4 de)
da bir lop'antı yapmışlardır.
Toplantıd t tik öğretim Umum Müdürü Yunus Kâzım £öni de
Kar ve
bulur-
ı.tış öğretmenlerin ba
zı dilek ve Itııkidlerinl cevap -londırmıştıı.
Söz alan öğretmenlerin ekse -rlsi Yapı Sandığından şikâyet etmişle.', ıııaaş.arından her ay para kesildiği halde şimdiye kadar bundan istifade edemediklerini söylemişlerde
Umum Mü-illr bunlara topdan bir cevap vo.erek Bakanlığın bazı fialladilmeal acele olan meşe -
lelcr yüzünden Sandık işi ile hakiriyle meşgul olamadığını söyle -miş, bu hususta öğretmenlerle (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 -Je)
fırtına
Fırtına yüzünden bir vapur karaya oturdu, bir vapur kayıp
Üç günde.nberi devam eden ti • pi şeklindeki kar dün dlnmişken!, akşam üstü tekrar kar yagiuaya başlamıştır. Karatenizdeki fır -tına şiddetini kaybettiğinden Boğazda bekleyen motör vc vapur* lor dün sefere çıkmışlardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 ae)


^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ticarî Emniyet
Do hraç mallarımız rağbet gör- vermediğimiz şey bir malı mOşte* mftyormuş. Bunu zaman za- rlye arzctınesinl bilmektir. Öyl( man gazotolerdon ögreniyo- dükkânlar, öyle. mağazalar vardın rıız: Meselâ tütünler r~-' —--■---kt İçeriye' giren müş*
bozukmuş... inoiler j ULUNA Y > teri, orada İstediği nünıunoslne muvafık --—.—.—.— --~i bir malı bulabileceği*
doğilınlş... Fındıklar şöyle imiş... Cevizler böyle lınlş... Bunlar dedikodu mahiyetinde yayılan haberler doğildlr; gazeteler, madde tâyin o-durok yazıyorlar; bu nıcs'olo açılın oa bize hariçten şöyle İhtarlar vu-kııbuluyor.
«ihraoatını arttırmak zorunda
olan Türkiye hor şeyden ovvel mallarının kalitesini yükseltmelidir.»
Bunun mânası: Göndorllon mallar
ongln mallardır; bunları satın alan lar güçlüklo satabiliyorlar; ve pek tabiî olarak ikinci defa almıyorlar,
ne İnanamaz vo alacağı malın l$o yarıyacak bir meta* olabilccoğınö İhtimal veremez.
Hileye gelince: Maalesef bu, alı* oı İle satıoı ... sında ezeli bir mücadeledir. Satıoı no yapacak yapacak kötü malı'İyi iiiyo sokacak ı müşteri de no yapacak yapaca-ı satıcının hilosino knpılnuyacaktır; no «lıoının satıoıya, ne satıcının .ılıcı-ya emniyeti kalmıştır.
domoktlr.
Amcrlkada, hem malların kalitesinin düşüklüğündün, hom de kötü
nmbalâjdan şikâyet olunuyor. Bir
malı arzetınek onun satışına (esir odor. AınbalSj bir malın (Seks a-
dığı paradan şübhelenır. Bundan dolayı çoğu alıcı alışık mağazadan alış verişi tercih ediyor; zira nihayet devamlı ıııüşteı i olması onun için aldanmıfa karşı bir novl sıgor ta ılomuktir.
pll) I (al beni) sidir.
Blzdo iso tıoarotto ehemmiyet
Mahalle arasında balık satanlar
dikkat edilmezse kalkan yerine
(Vatos) sokarlar; balığın tazolifi-
«-• LÛLfen sayfaj’i çevirinle -w
Tc'Jû/iHdflM hdztrZfltifln spor
suyJaniM attıucıda
bulacaksınız.
Dllıı açılış töreninde bulunanlardan bir iftiıp
—• Yazısı: S üııcü Sayfada —
Dört Büyükler Konferansı mevsimsiz addediliyor
Stalinin davetine ancak üç Batılı devletin istişaresinden sonra cevab verilmesi uygun görülüyor
Sağvesol
cereyanlarla
mücadele
Cezaların birer uıisli arttırılması
düşünülüyor
Komisyon salı günü tekrar toplanacak
Ankara: 6 (Hucııaı) — Ayın ■Rğ ve 8(?1 ueryanlara kargı alına-
Amerikan siyasî çevreleri, böyle bir konferansın, Atlantik Paktının imzasından ve Berlin ablukasının
kaldırılmasından sonra mümkün olabileceğini söylüyorlar
Suiistimallerle nasıl
mücadele edilecek?
Vaşlngtonı 5 (a.a.) (afp.) Amerikan resmî çevrelerinde Moskovadan alınan ve Mareşal Stalinin, Truman, Attlee ve Queuille’lo görüşmiye hatır olduğunu bildiren yan res
mî haberler üzerine, umumiyetle, dört devletin iştlrfiki-le derhal bir konferans toplanmasının uygun olmıyacağı kanaati izhar edilmektedir.
(Devamı i Sa. 3 * SU. 4 de)
oak tedbirleri lhceliyen komisyon ■alı gtlnll tekrar toplanacaktır. Komisyon başkanlığına Feridun Flkıl Dllşll.ısel, ikinci başkanlı • ga Huikl Karagülle, sekreterliğe de Ahmet Remzi Yüreglr seçil -mlşlerldr.
Dünkü ı.o'.lantıda Adalet Ba -kanlığının ceza kanununun 141, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Bktidar partisi ilk alenî Grup müzakeresini suiistimale karşı açılması tasavvur edilen savaşa tahsis eyledi ve daha ilk adımda savaşma usulünde bliyük hatâlara düşmekte olduğunu bildirdi.
Suiistimal ağır kanunlar çıkartmakla önlenemez. Suiistimal İle savaşmanın muvaffakiyetle neticelenebilmesi İçin |u basit düşünceyi hareket nok tası olarak almak lâzımdır: «Madem ki memur insandır; her insan gibi menfaatine düşkündür.» menfaatine düşkün o-lan insanı doğru -yolda tutan ley alınmış tedbirlerdir; borçlunun İnsanlığına ve namusuna ltimad edilmekle beraber elinden sencd de almıyor; rehin de almıyor. Demek ki memurların •uilstimale aapamaınalan için a-lınacak tedbirler suiistimale İmkân veremiyeeek bir nizam yaratabilmekten ibaret olacaktır. İktidar ise nizam yaratanın makla meşhurdur. Kanun çıkartmak kâfi gelmez; kanunları tatbik edebilmek kudreti de lâzımdır. Yaratılmak istenilen ba tün nizamlar üç esasa dayanır: 1 — Çıkartılacak kanunlar; 2 — Çıkartılmış kanunların tat bikî; ve binaenaleyh 3 — tatbik edeceklerin yâni memurların ehliyetleri. İktidar çeyrek asırda 29 büyük cildi dolduran binlerce kanun çıkarttı. Hiç birini, anıma tekrar ediyorum ve şuur la iddia ediyorum kİ hiç birini tatbik edilmesi lâzım geldiği tekilde tatbik edemedi. Bu hususta çıkarttığı nizamnameler dahi bir kıymet ifade eyliye-
Memur ehliyetini leınin husufunda da birer birer kapatılan ve tedris tarzı çok su götüren bir İki meslek mektebi açmaktan başka bir çare düşünemedi; memurların Avrııpa.va lalı-■lle gitmelerine müsaade eyli-yen kanunu da asla iyi tatbik edemedi.
Arzeylediğim üç esastan en mühimi İkincisidir. En fena kanunların en İyi bir tarzda tatbik edilmekle fenalıklarını kaybederler ve en Iji kanunlar da, bizde olduğu gibi fena tatbik e-dllmek »arerile yalnız kötü neti çeler verirler. Hamld devrinde klare usulü, Osmanlı imparatorluğunun bütün dairelerinde ge-per olan idare tarzından üstün olduğu İddia edilmiş bulunan «Düyunu Umumiye» idıfresinin başarısı Maliye Nezaretimiz tarafından kendisine devredilmiş en fena memurlar ile temin edilmiş olduğu söylenir. Demek ki suiistimalden birinci derecede mes’ul olan suiistimali yapmış memur değildir; suiistimale müsaid bir hail idame ettirmiş olan suiidaredir. Bir kere ₺ıı basit suali kendi kendimize »oralım: Niçin bankalarda avukatın vazifesini hakki I e yâni cesaret ve metanetle -görmesine müsaade edilen mahkemelerde •fiistlmule hiç rastlanamıyor. Yine Avrupada kurulmuş İdare tarzından ayrılmadığı müddetle Demiryolları İdaresinde, has tahmillerde suilst imale rastlarca Duyor. Çünkü bu yerlerde mühmeleler fenalığı derhal meyda-
na verecek ve iyiliği kolaj laş-tıracak tarzda tedvir edilir. Bütün meharet işlerin tedvirinde fenalığı derhal ortaj’a çıkartacak ve iyiliği, doğruluğu kolaylaştıracak bir usulü temin edebilmektedir. Hüsnü idare ve suildare tâbirlerine verdiğim mâna da bu cümleden aşikâr kılınmaktadır. Belki her dairede nazarî olarak arzeylediğlmlz şekilde bir usul mevcuttur. Fakat müdürü umumiler o usulü canlı yaşatamıyorlar. Burada müdürü umumî tâbirini mevcud müdürü umumîlerden İliç birini kasti etmeksizin vo mücerret o-larnk sarfeyiiyorum. Çünkü evvelâ umumî hizmetlerin yâni dairelerin başı müdürü umumîlerdir; sonra da parlemanter sistemde devlet Bakanlar devle ti değildir, müdürü umumîler devletidir. Bakan siyasidir, müdürü umumî telaıik kudrettir. Bakanlar gelip geçen sellerdir; müdürü umumiler daima yerinde duran kumlardır. Bir müdürü umumi çok mühim olması lâzım gelen bir şahsiyettir. Diğer müdürü umumilerle teması temin edebilecek şekilde makamından taşabilen bir kudrettir. Çeyrek asırlık idaremizin en büyük gÜDahı büyük müdürü u-mumiler j eriştirememiş olmasındadır. Siyasi Bakanlığın ya-nıbaşuıda dış işlerinde tasavvur edildiği ve «Kâtibi umumi’) tâbiri!» adlandınldığı gibi daimî kalacak bir teknik Bakanlık yaratamamış bulonmasındadır.
Vaziyeti hulâsa edersek diyebiliriz ki ortada suiistimalden ziyade suiidare vardır ve yukarı basamakların lâzım olan kabiliyet ve ehliyetin! haiz bulunmamaları şimdi bizi aşağı basamakları haksız ve yersiz yere ithama sevkeyliyor, zavallı memleket de bunu hajslyetile ödüyor.
Erkekleri kahraman ve kadın lan iffetli olan Türk vatanının meıııyrlan da inanınız kİ bütün yoksuzluklara ve evlâd acılarına metanetle tahammül ederek devlet işlerini yürütmektedirler; mesuliyetini yukarı kademelerin taşıdığı suiidarenln düzeltilmesine İmkân vermediği işleri haysiyet ye şereflerini kurban ederek yürütmektedirler. idare yalnız ve yalnız büyük hukukçular ile büyük idare adamlarının yaratabileceği e-serdir. Btlyük hukukçularına yabancı mütehassıslar kadar İtibar göstermiyen ve İnkişaflarına İmkan vermlyen; büyük I-darecller yaratmakta Hamld i-daresiııden daha fazla âcze düş Diliş bulunan bir sistem sullıla-reyl kaldırabilecek fikri kudreti nereden bulabilir?
Bıı korkunç suale cevab verilmeden daha sıtma, trahom ve veremle savaşamıyan bir 1-dar.nln „ M.
lecefln. İnanılabilir? Drv-let Ur Menllnln ıçı„, ,,jlwı„lva cak karlar bu,dik „ ,™l,Hr. Vatanın Meclis dışındaki kudret lerl, mübalâğalı bir surette ortaya alılmış olan bu yedi başlı ejderi yenebilmek İçin nasıl Be. ferber edilecektir? Merakla bek lenen cihet burasıdır.
Vasfi Jfasld SEVİG
CUMHURBAŞKANI DÜN ATHENAGORA S’laGÖRÜŞTÜ
Ortodoks patriği, Başbakanı, içişleri Bakanını ve Diyanet işleri Reisini ziyaret elti
Ankara, ö (Telefonla) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Athenagoraa’ı saat 11.30 da kabul etmiştir. Patrik, aamlmî duygularını ve iyi dileklerini Cumhurbaşkanına Türkçe olarak hitabe İle ifade etmiştir.'
Bından başka, Patrik, Başkan Tı umanın Türkiye için hayranlığını ve onun Cumhurbaşkanı için beslediği büyük dostluğu nalıletmiştkr. Cumhurbaşkanımız, Patrik Athenagoras'a, A-merlkadaki faaliyetlerini yakın (Devamıı 6a. 3 - Sil. 6 de)
Yargdanmaİca olan Macar
Kardinali Mindszcnt.y
Mecliste Arabca eZdn okuman Osman ve Mul'iâdln...
MECLİSDE ARARCA
EZAN OKUYANLAR
Amerikan Genel Kurmay . Başkanı Omar Bradley
Harb tehlikesi kısmen
Boston, 5 (AP) — Dün burada demeçte bulunan Amerikan Genel Kurmay Başkanı O-mar Bradley yeni bir harbin
Macar kardinali halikındaki
hüküm Salı günü verilecek
MindszeBlyi söyletmek için komünistlerin başvurdukları çareler hakkında tahminler yürütülüyor
Budapeşte 6 (AP) — Devlete karşı İhanetten sanık olarak yar gılannıakta olan Kardinal Minds zenty'nln duruşmasına devam e -dilmiş vo savcılık, Macaristan Kardinaliyle diğer sanıklar için «zujüm ve istismarı damgalıya -cak en self ve merhametsiz» bir hü küm verilmesini talep etmiştir.
Macar Adllyesinln adeti veç -hile savcılık lılç bir zaman İBte-dlğl cezayı tasrih etmez. Savcı -lığın «sert bir hüküm» İsteme -sİ âzami cezayı talep etmek de -Enektir. İhanet suçu için oeza İse İdamdır.
Kardinali mlldof
kat Kalman Klcko iso o yargıç -tan müteşekkil Halk Mahkeme sinden «akil ve mülftyl küm talep etmiştir.
Budapeşte ö (AP) — Kardinal Mlndszcnty dâvası yargıcı Vll -mos OIthya, dâvayı çalı sabahına (Devamı: Sa. 3 - Sü. 0 (la)
ilk aylarında Amerikan havı kuvvetlerinden öldürücü darbeyi indirmelerini beklenenin doğ ru olmıyacağını söylemiştir.
General Bradley şöyle demiş-tlı:
«Harp tehlikesi bugün kısmen azalmış bulunmaktadır. Buna, sebep ise bu bitmez tükenmez sinil harbinde müsekkin çarelere başvurmamızdır. Bununla beraber muhasamat başladığı tak dirde düşmanı tepelemek hususunda yalnız ve yalnız hava kuvvetine güvenmek Amerikanın bekasiyle oynamak olur.
«Harp felâketinden sağ salim Çıkabilmesi için Amerikanın gittikçe şiddet kazanacak ve gittikçe topyekûn ölçülere yayılacak bir harpte ancak hemen karşı taarruzlara geçmek üzere hazırlanması lâzımdır.
_____(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 :lo)
İşçi hastahanesi dün törenle açıldı
Her iki fail bu işi önceden tasarladıklarını itiraf ettiler
Muhıddin tevkif edildi, Osuıaıı müşahede altına alındı, tahkikata ehemmi-
yetle devam ediliyor, hâdisede bir fesat ocağının tahrik ve tertibi var mı?
Ankara: o (Telefonla) —Dünkü Meclis toplantısına dinleyici sıfati le iştirak edorek müzakereler sırasında ensizin Aralıca ezan okumağa başlıyım Mülıiddiıı Balcı ve Osman Yaz adındaki iki kafadar hakkında açılan tahkikata devam olunmakta dır.
Yapılan ilk Burgularında. Pazaryo lu üzerindeki jandarma karakolu oivanııda Abdiirm lııuan Balcının hanında yatıp kalktığını söyliycıı Mulnddin, 37 ya.:uda olduğunu, Ekflnhda doğduğunu,* Kaya» iclas-
yonunda lıareket memuru iken işten çıkarıldığım, Abdürrnlıınan Bal cinin yanında çobanlık yaptığını, Abdiirralımanm delâletile Kütahya milletvekili İhsan şerif özgenden iki kurt alarak bir tanesini arkada şı Osınanıı verdiğini. Meclise beraber girdiklerim, fakat ayın ayrı yerlerde oturduklarını anlattıktan
— Mecliste «Memur» kelimesinin mânası üzerinde konuşulurken «Aş kı ilâhı.» yo yakıiîııudını ve bu vn-(Devzmı: Sa. 3 - Sû. 1 d»)
Alınan ticaret
heyetinin temasları
İlkokul öğretmenleri dileklerini bildirdiler
ilk öğretim umuııı müdürü düıı ilkokul
öğretmenlerinin şikayetlerini dinledi
Tahrandaki suikast hâdisesinden sonra
Tudeh Partisi kanun dışı ilan edildi
Şaha tecavüz eden suikastçı hastanede öldii
Tahran,5 a.a «United Press»— Şah'a kargı yapılan suikasttan sonra kızgın bir kalabalığın Tâhran'ın her tarafındaki Tudeh klüplerini tahrip etmeleri Üzerine Iran hükümeti Tudeh partiBİrfî kanun dışı ilân etmiş tir.
Diğer taraftan yetkili kaynaklardan verilen ha -herlere göre, Şah’a ateş ettikten sonra muhafızlar tarafından fena muameleye maruz kalmış olan suikastçı aldığı yara-laıdan ölmüştür.
Bu arada polis tarafından tevkif-edilmiş olan Tudeh liderlerinin sayısı 14 tür. Başka tev klflerln yapılması da beklenmektedir. Tevkif edilmiş olan Tudeh üyeleri panik halinde kaçmaktadırlar.
İlk Okul öğretmenleri dün saat
10 da Fındıklı 13 ncü îlk Oku)
Heyet, yalnız tütün mubayaası için gelmiş bulunuyor
Ankara: ö (a.a) — Bagüd bir gazetede çıkan ve memleke » timize tütün mubayaası İçin gel* miş olan Alman heyetinin mü • bayaalarda bulunmak ülsere îz • mir’e gideceği halkındaki İzmir kaynaklı bir haberde, bakliyat vesaire satın almak üzere diğer Alman Ticaret heyetlerinin da yurdumuza gelmelerinin belden • mekte olduğu bildirilmektedir. Bu
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 4 de)
da bir lop'antı yapmışlardır.
Toplantıd t tik öğretim Umum Müdürü Yunus Kâzım £öni de
Kar ve
bulur-
ı.tış öğretmenlerin ba
zı dilek ve Itııkidlerinl cevap -londırmıştıı.
Söz alan öğretmenlerin ekse -rlsi Yapı Sandığından şikâyet etmişle.', ıııaaş.arından her ay para kesildiği halde şimdiye kadar bundan istifade edemediklerini söylemişlerde
Umum Mü-illr bunlara topdan bir cevap vo.erek Bakanlığın bazı fialladilmeal acele olan meşe -
lelcr yüzünden Sandık işi ile hakiriyle meşgul olamadığını söyle -miş, bu hususta öğretmenlerle (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 -Je)
fırtına
Fırtına yüzünden bir vapur karaya oturdu, bir vapur kayıp
Üç günde.nberi devam eden ti • pi şeklindeki kar dün dlnmişken!, akşam üstü tekrar kar yagiuaya başlamıştır. Karatenizdeki fır -tına şiddetini kaybettiğinden Boğazda bekleyen motör vc vapur* lor dün sefere çıkmışlardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 ae)


^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ticarî Emniyet
Do hraç mallarımız rağbet gör- vermediğimiz şey bir malı mOşte* mftyormuş. Bunu zaman za- rlye arzctınesinl bilmektir. Öyl( man gazotolerdon ögreniyo- dükkânlar, öyle. mağazalar vardın rıız: Meselâ tütünler r~-' —--■---kt İçeriye' giren müş*
bozukmuş... inoiler j ULUNA Y > teri, orada İstediği nünıunoslne muvafık --—.—.—.— --~i bir malı bulabileceği*
doğilınlş... Fındıklar şöyle imiş... Cevizler böyle lınlş... Bunlar dedikodu mahiyetinde yayılan haberler doğildlr; gazeteler, madde tâyin o-durok yazıyorlar; bu nıcs'olo açılın oa bize hariçten şöyle İhtarlar vu-kııbuluyor.
«ihraoatını arttırmak zorunda
olan Türkiye hor şeyden ovvel mallarının kalitesini yükseltmelidir.»
Bunun mânası: Göndorllon mallar
ongln mallardır; bunları satın alan lar güçlüklo satabiliyorlar; ve pek tabiî olarak ikinci defa almıyorlar,
ne İnanamaz vo alacağı malın l$o yarıyacak bir meta* olabilccoğınö İhtimal veremez.
Hileye gelince: Maalesef bu, alı* oı İle satıoı ... sında ezeli bir mücadeledir. Satıoı no yapacak yapacak kötü malı'İyi iiiyo sokacak ı müşteri de no yapacak yapaca-ı satıcının hilosino knpılnuyacaktır; no «lıoının satıoıya, ne satıcının .ılıcı-ya emniyeti kalmıştır.
domoktlr.
Amcrlkada, hem malların kalitesinin düşüklüğündün, hom de kötü
nmbalâjdan şikâyet olunuyor. Bir
malı arzetınek onun satışına (esir odor. AınbalSj bir malın (Seks a-
dığı paradan şübhelenır. Bundan dolayı çoğu alıcı alışık mağazadan alış verişi tercih ediyor; zira nihayet devamlı ıııüşteı i olması onun için aldanmıfa karşı bir novl sıgor ta ılomuktir.
pll) I (al beni) sidir.
Blzdo iso tıoarotto ehemmiyet
Mahalle arasında balık satanlar
dikkat edilmezse kalkan yerine
(Vatos) sokarlar; balığın tazolifi-
«-• LÛLfen sayfaj’i çevirinle -w
Tc'Jû/iHdflM hdztrZfltifln spor
suyJaniM attıucıda
bulacaksınız.
Dllıı açılış töreninde bulunanlardan bir iftiıp
—• Yazısı: S üııcü Sayfada —
Dört Büyükler Konferansı mevsimsiz addediliyor
Stalinin davetine ancak üç Batılı devletin istişaresinden sonra cevab verilmesi uygun görülüyor
Sağvesol
cereyanlarla
mücadele
Cezaların birer uıisli arttırılması
düşünülüyor
Komisyon salı günü tekrar toplanacak
Ankara: 6 (Hucııaı) — Ayın ■Rğ ve 8(?1 ueryanlara kargı alına-
Amerikan siyasî çevreleri, böyle bir konferansın, Atlantik Paktının imzasından ve Berlin ablukasının
kaldırılmasından sonra mümkün olabileceğini söylüyorlar
Suiistimallerle nasıl
mücadele edilecek?
Vaşlngtonı 5 (a.a.) (afp.) Amerikan resmî çevrelerinde Moskovadan alınan ve Mareşal Stalinin, Truman, Attlee ve Queuille’lo görüşmiye hatır olduğunu bildiren yan res
mî haberler üzerine, umumiyetle, dört devletin iştlrfiki-le derhal bir konferans toplanmasının uygun olmıyacağı kanaati izhar edilmektedir.
(Devamı i Sa. 3 * SU. 4 de)
oak tedbirleri lhceliyen komisyon ■alı gtlnll tekrar toplanacaktır. Komisyon başkanlığına Feridun Flkıl Dllşll.ısel, ikinci başkanlı • ga Huikl Karagülle, sekreterliğe de Ahmet Remzi Yüreglr seçil -mlşlerldr.
Dünkü ı.o'.lantıda Adalet Ba -kanlığının ceza kanununun 141, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Bktidar partisi ilk alenî Grup müzakeresini suiistimale karşı açılması tasavvur edilen savaşa tahsis eyledi ve daha ilk adımda savaşma usulünde bliyük hatâlara düşmekte olduğunu bildirdi.
Suiistimal ağır kanunlar çıkartmakla önlenemez. Suiistimal İle savaşmanın muvaffakiyetle neticelenebilmesi İçin |u basit düşünceyi hareket nok tası olarak almak lâzımdır: «Madem ki memur insandır; her insan gibi menfaatine düşkündür.» menfaatine düşkün o-lan insanı doğru -yolda tutan ley alınmış tedbirlerdir; borçlunun İnsanlığına ve namusuna ltimad edilmekle beraber elinden sencd de almıyor; rehin de almıyor. Demek ki memurların •uilstimale aapamaınalan için a-lınacak tedbirler suiistimale İmkân veremiyeeek bir nizam yaratabilmekten ibaret olacaktır. İktidar ise nizam yaratanın makla meşhurdur. Kanun çıkartmak kâfi gelmez; kanunları tatbik edebilmek kudreti de lâzımdır. Yaratılmak istenilen ba tün nizamlar üç esasa dayanır: 1 — Çıkartılacak kanunlar; 2 — Çıkartılmış kanunların tat bikî; ve binaenaleyh 3 — tatbik edeceklerin yâni memurların ehliyetleri. İktidar çeyrek asırda 29 büyük cildi dolduran binlerce kanun çıkarttı. Hiç birini, anıma tekrar ediyorum ve şuur la iddia ediyorum kİ hiç birini tatbik edilmesi lâzım geldiği tekilde tatbik edemedi. Bu hususta çıkarttığı nizamnameler dahi bir kıymet ifade eyliye-
Memur ehliyetini leınin husufunda da birer birer kapatılan ve tedris tarzı çok su götüren bir İki meslek mektebi açmaktan başka bir çare düşünemedi; memurların Avrııpa.va lalı-■lle gitmelerine müsaade eyli-yen kanunu da asla iyi tatbik edemedi.
Arzeylediğim üç esastan en mühimi İkincisidir. En fena kanunların en İyi bir tarzda tatbik edilmekle fenalıklarını kaybederler ve en Iji kanunlar da, bizde olduğu gibi fena tatbik e-dllmek »arerile yalnız kötü neti çeler verirler. Hamld devrinde klare usulü, Osmanlı imparatorluğunun bütün dairelerinde ge-per olan idare tarzından üstün olduğu İddia edilmiş bulunan «Düyunu Umumiye» idıfresinin başarısı Maliye Nezaretimiz tarafından kendisine devredilmiş en fena memurlar ile temin edilmiş olduğu söylenir. Demek ki suiistimalden birinci derecede mes’ul olan suiistimali yapmış memur değildir; suiistimale müsaid bir hail idame ettirmiş olan suiidaredir. Bir kere ₺ıı basit suali kendi kendimize »oralım: Niçin bankalarda avukatın vazifesini hakki I e yâni cesaret ve metanetle -görmesine müsaade edilen mahkemelerde •fiistlmule hiç rastlanamıyor. Yine Avrupada kurulmuş İdare tarzından ayrılmadığı müddetle Demiryolları İdaresinde, has tahmillerde suilst imale rastlarca Duyor. Çünkü bu yerlerde mühmeleler fenalığı derhal meyda-
na verecek ve iyiliği kolaj laş-tıracak tarzda tedvir edilir. Bütün meharet işlerin tedvirinde fenalığı derhal ortaj’a çıkartacak ve iyiliği, doğruluğu kolaylaştıracak bir usulü temin edebilmektedir. Hüsnü idare ve suildare tâbirlerine verdiğim mâna da bu cümleden aşikâr kılınmaktadır. Belki her dairede nazarî olarak arzeylediğlmlz şekilde bir usul mevcuttur. Fakat müdürü umumiler o usulü canlı yaşatamıyorlar. Burada müdürü umumî tâbirini mevcud müdürü umumîlerden İliç birini kasti etmeksizin vo mücerret o-larnk sarfeyiiyorum. Çünkü evvelâ umumî hizmetlerin yâni dairelerin başı müdürü umumîlerdir; sonra da parlemanter sistemde devlet Bakanlar devle ti değildir, müdürü umumîler devletidir. Bakan siyasidir, müdürü umumî telaıik kudrettir. Bakanlar gelip geçen sellerdir; müdürü umumiler daima yerinde duran kumlardır. Bir müdürü umumi çok mühim olması lâzım gelen bir şahsiyettir. Diğer müdürü umumilerle teması temin edebilecek şekilde makamından taşabilen bir kudrettir. Çeyrek asırlık idaremizin en büyük gÜDahı büyük müdürü u-mumiler j eriştirememiş olmasındadır. Siyasi Bakanlığın ya-nıbaşuıda dış işlerinde tasavvur edildiği ve «Kâtibi umumi’) tâbiri!» adlandınldığı gibi daimî kalacak bir teknik Bakanlık yaratamamış bulonmasındadır.
Vaziyeti hulâsa edersek diyebiliriz ki ortada suiistimalden ziyade suiidare vardır ve yukarı basamakların lâzım olan kabiliyet ve ehliyetin! haiz bulunmamaları şimdi bizi aşağı basamakları haksız ve yersiz yere ithama sevkeyliyor, zavallı memleket de bunu hajslyetile ödüyor.
Erkekleri kahraman ve kadın lan iffetli olan Türk vatanının meıııyrlan da inanınız kİ bütün yoksuzluklara ve evlâd acılarına metanetle tahammül ederek devlet işlerini yürütmektedirler; mesuliyetini yukarı kademelerin taşıdığı suiidarenln düzeltilmesine İmkân vermediği işleri haysiyet ye şereflerini kurban ederek yürütmektedirler. idare yalnız ve yalnız büyük hukukçular ile büyük idare adamlarının yaratabileceği e-serdir. Btlyük hukukçularına yabancı mütehassıslar kadar İtibar göstermiyen ve İnkişaflarına İmkan vermlyen; büyük I-darecller yaratmakta Hamld i-daresiııden daha fazla âcze düş Diliş bulunan bir sistem sullıla-reyl kaldırabilecek fikri kudreti nereden bulabilir?
Bıı korkunç suale cevab verilmeden daha sıtma, trahom ve veremle savaşamıyan bir 1-dar.nln „ M.
lecefln. İnanılabilir? Drv-let Ur Menllnln ıçı„, ,,jlwı„lva cak karlar bu,dik „ ,™l,Hr. Vatanın Meclis dışındaki kudret lerl, mübalâğalı bir surette ortaya alılmış olan bu yedi başlı ejderi yenebilmek İçin nasıl Be. ferber edilecektir? Merakla bek lenen cihet burasıdır.
Vasfi Jfasld SEVİG
CUMHURBAŞKANI DÜN ATHENAGORA S’laGÖRÜŞTÜ
Ortodoks patriği, Başbakanı, içişleri Bakanını ve Diyanet işleri Reisini ziyaret elti
Ankara, ö (Telefonla) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Athenagoraa’ı saat 11.30 da kabul etmiştir. Patrik, aamlmî duygularını ve iyi dileklerini Cumhurbaşkanına Türkçe olarak hitabe İle ifade etmiştir.'
Bından başka, Patrik, Başkan Tı umanın Türkiye için hayranlığını ve onun Cumhurbaşkanı için beslediği büyük dostluğu nalıletmiştkr. Cumhurbaşkanımız, Patrik Athenagoras'a, A-merlkadaki faaliyetlerini yakın (Devamıı 6a. 3 - Sil. 6 de)
Yargdanmaİca olan Macar
Kardinali Mindszcnt.y
Mecliste Arabca eZdn okuman Osman ve Mul'iâdln...
MECLİSDE ARARCA
EZAN OKUYANLAR
Amerikan Genel Kurmay . Başkanı Omar Bradley
Harb tehlikesi kısmen
Boston, 5 (AP) — Dün burada demeçte bulunan Amerikan Genel Kurmay Başkanı O-mar Bradley yeni bir harbin
Macar kardinali halikındaki
hüküm Salı günü verilecek
MindszeBlyi söyletmek için komünistlerin başvurdukları çareler hakkında tahminler yürütülüyor
Budapeşte 6 (AP) — Devlete karşı İhanetten sanık olarak yar gılannıakta olan Kardinal Minds zenty'nln duruşmasına devam e -dilmiş vo savcılık, Macaristan Kardinaliyle diğer sanıklar için «zujüm ve istismarı damgalıya -cak en self ve merhametsiz» bir hü küm verilmesini talep etmiştir.
Macar Adllyesinln adeti veç -hile savcılık lılç bir zaman İBte-dlğl cezayı tasrih etmez. Savcı -lığın «sert bir hüküm» İsteme -sİ âzami cezayı talep etmek de -Enektir. İhanet suçu için oeza İse İdamdır.
Kardinali mlldof
kat Kalman Klcko iso o yargıç -tan müteşekkil Halk Mahkeme sinden «akil ve mülftyl küm talep etmiştir.
Budapeşte ö (AP) — Kardinal Mlndszcnty dâvası yargıcı Vll -mos OIthya, dâvayı çalı sabahına (Devamı: Sa. 3 - Sü. 0 (la)
ilk aylarında Amerikan havı kuvvetlerinden öldürücü darbeyi indirmelerini beklenenin doğ ru olmıyacağını söylemiştir.
General Bradley şöyle demiş-tlı:
«Harp tehlikesi bugün kısmen azalmış bulunmaktadır. Buna, sebep ise bu bitmez tükenmez sinil harbinde müsekkin çarelere başvurmamızdır. Bununla beraber muhasamat başladığı tak dirde düşmanı tepelemek hususunda yalnız ve yalnız hava kuvvetine güvenmek Amerikanın bekasiyle oynamak olur.
«Harp felâketinden sağ salim Çıkabilmesi için Amerikanın gittikçe şiddet kazanacak ve gittikçe topyekûn ölçülere yayılacak bir harpte ancak hemen karşı taarruzlara geçmek üzere hazırlanması lâzımdır.
_____(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 :lo)
İşçi hastahanesi dün törenle açıldı
Her iki fail bu işi önceden tasarladıklarını itiraf ettiler
Muhıddin tevkif edildi, Osuıaıı müşahede altına alındı, tahkikata ehemmi-
yetle devam ediliyor, hâdisede bir fesat ocağının tahrik ve tertibi var mı?
Ankara: o (Telefonla) —Dünkü Meclis toplantısına dinleyici sıfati le iştirak edorek müzakereler sırasında ensizin Aralıca ezan okumağa başlıyım Mülıiddiıı Balcı ve Osman Yaz adındaki iki kafadar hakkında açılan tahkikata devam olunmakta dır.
Yapılan ilk Burgularında. Pazaryo lu üzerindeki jandarma karakolu oivanııda Abdiirm lııuan Balcının hanında yatıp kalktığını söyliycıı Mulnddin, 37 ya.:uda olduğunu, Ekflnhda doğduğunu,* Kaya» iclas-
yonunda lıareket memuru iken işten çıkarıldığım, Abdürrnlıınan Bal cinin yanında çobanlık yaptığını, Abdiirralımanm delâletile Kütahya milletvekili İhsan şerif özgenden iki kurt alarak bir tanesini arkada şı Osınanıı verdiğini. Meclise beraber girdiklerim, fakat ayın ayrı yerlerde oturduklarını anlattıktan
— Mecliste «Memur» kelimesinin mânası üzerinde konuşulurken «Aş kı ilâhı.» yo yakıiîııudını ve bu vn-(Devzmı: Sa. 3 - Sû. 1 d»)
Alınan ticaret
heyetinin temasları
İlkokul öğretmenleri dileklerini bildirdiler
ilk öğretim umuııı müdürü düıı ilkokul
öğretmenlerinin şikayetlerini dinledi
Tahrandaki suikast hâdisesinden sonra
Tudeh Partisi kanun dışı ilan edildi
Şaha tecavüz eden suikastçı hastanede öldii
Tahran,5 a.a «United Press»— Şah'a kargı yapılan suikasttan sonra kızgın bir kalabalığın Tâhran'ın her tarafındaki Tudeh klüplerini tahrip etmeleri Üzerine Iran hükümeti Tudeh partiBİrfî kanun dışı ilân etmiş tir.
Diğer taraftan yetkili kaynaklardan verilen ha -herlere göre, Şah’a ateş ettikten sonra muhafızlar tarafından fena muameleye maruz kalmış olan suikastçı aldığı yara-laıdan ölmüştür.
Bu arada polis tarafından tevkif-edilmiş olan Tudeh liderlerinin sayısı 14 tür. Başka tev klflerln yapılması da beklenmektedir. Tevkif edilmiş olan Tudeh üyeleri panik halinde kaçmaktadırlar.
İlk Okul öğretmenleri dün saat
10 da Fındıklı 13 ncü îlk Oku)
Heyet, yalnız tütün mubayaası için gelmiş bulunuyor
Ankara: ö (a.a) — Bagüd bir gazetede çıkan ve memleke » timize tütün mubayaası İçin gel* miş olan Alman heyetinin mü • bayaalarda bulunmak ülsere îz • mir’e gideceği halkındaki İzmir kaynaklı bir haberde, bakliyat vesaire satın almak üzere diğer Alman Ticaret heyetlerinin da yurdumuza gelmelerinin belden • mekte olduğu bildirilmektedir. Bu
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 4 de)
da bir lop'antı yapmışlardır.
Toplantıd t tik öğretim Umum Müdürü Yunus Kâzım £öni de
Kar ve
bulur-
ı.tış öğretmenlerin ba
zı dilek ve Itııkidlerinl cevap -londırmıştıı.
Söz alan öğretmenlerin ekse -rlsi Yapı Sandığından şikâyet etmişle.', ıııaaş.arından her ay para kesildiği halde şimdiye kadar bundan istifade edemediklerini söylemişlerde
Umum Mü-illr bunlara topdan bir cevap vo.erek Bakanlığın bazı fialladilmeal acele olan meşe -
lelcr yüzünden Sandık işi ile hakiriyle meşgul olamadığını söyle -miş, bu hususta öğretmenlerle (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 -Je)
fırtına
Fırtına yüzünden bir vapur karaya oturdu, bir vapur kayıp
Üç günde.nberi devam eden ti • pi şeklindeki kar dün dlnmişken!, akşam üstü tekrar kar yagiuaya başlamıştır. Karatenizdeki fır -tına şiddetini kaybettiğinden Boğazda bekleyen motör vc vapur* lor dün sefere çıkmışlardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 ae)


^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ticarî Emniyet
Do hraç mallarımız rağbet gör- vermediğimiz şey bir malı mOşte* mftyormuş. Bunu zaman za- rlye arzctınesinl bilmektir. Öyl( man gazotolerdon ögreniyo- dükkânlar, öyle. mağazalar vardın rıız: Meselâ tütünler r~-' —--■---kt İçeriye' giren müş*
bozukmuş... inoiler j ULUNA Y > teri, orada İstediği nünıunoslne muvafık --—.—.—.— --~i bir malı bulabileceği*
doğilınlş... Fındıklar şöyle imiş... Cevizler böyle lınlş... Bunlar dedikodu mahiyetinde yayılan haberler doğildlr; gazeteler, madde tâyin o-durok yazıyorlar; bu nıcs'olo açılın oa bize hariçten şöyle İhtarlar vu-kııbuluyor.
«ihraoatını arttırmak zorunda
olan Türkiye hor şeyden ovvel mallarının kalitesini yükseltmelidir.»
Bunun mânası: Göndorllon mallar
ongln mallardır; bunları satın alan lar güçlüklo satabiliyorlar; ve pek tabiî olarak ikinci defa almıyorlar,
ne İnanamaz vo alacağı malın l$o yarıyacak bir meta* olabilccoğınö İhtimal veremez.
Hileye gelince: Maalesef bu, alı* oı İle satıoı ... sında ezeli bir mücadeledir. Satıoı no yapacak yapacak kötü malı'İyi iiiyo sokacak ı müşteri de no yapacak yapaca-ı satıcının hilosino knpılnuyacaktır; no «lıoının satıoıya, ne satıcının .ılıcı-ya emniyeti kalmıştır.
domoktlr.
Amcrlkada, hem malların kalitesinin düşüklüğündün, hom de kötü
nmbalâjdan şikâyet olunuyor. Bir
malı arzetınek onun satışına (esir odor. AınbalSj bir malın (Seks a-
dığı paradan şübhelenır. Bundan dolayı çoğu alıcı alışık mağazadan alış verişi tercih ediyor; zira nihayet devamlı ıııüşteı i olması onun için aldanmıfa karşı bir novl sıgor ta ılomuktir.
pll) I (al beni) sidir.
Blzdo iso tıoarotto ehemmiyet
Mahalle arasında balık satanlar
dikkat edilmezse kalkan yerine
(Vatos) sokarlar; balığın tazolifi-
«-• LÛLfen sayfaj’i çevirinle -w
Tc'Jû/iHdflM hdztrZfltifln spor
suyJaniM attıucıda
bulacaksınız.
Dllıı açılış töreninde bulunanlardan bir iftiıp
—• Yazısı: S üııcü Sayfada —
Dört Büyükler Konferansı mevsimsiz addediliyor
Stalinin davetine ancak üç Batılı devletin istişaresinden sonra cevab verilmesi uygun görülüyor
Sağvesol
cereyanlarla
mücadele
Cezaların birer uıisli arttırılması
düşünülüyor
Komisyon salı günü tekrar toplanacak
Ankara: 6 (Hucııaı) — Ayın ■Rğ ve 8(?1 ueryanlara kargı alına-
Amerikan siyasî çevreleri, böyle bir konferansın, Atlantik Paktının imzasından ve Berlin ablukasının
kaldırılmasından sonra mümkün olabileceğini söylüyorlar
Suiistimallerle nasıl
mücadele edilecek?
Vaşlngtonı 5 (a.a.) (afp.) Amerikan resmî çevrelerinde Moskovadan alınan ve Mareşal Stalinin, Truman, Attlee ve Queuille’lo görüşmiye hatır olduğunu bildiren yan res
mî haberler üzerine, umumiyetle, dört devletin iştlrfiki-le derhal bir konferans toplanmasının uygun olmıyacağı kanaati izhar edilmektedir.
(Devamı i Sa. 3 * SU. 4 de)
oak tedbirleri lhceliyen komisyon ■alı gtlnll tekrar toplanacaktır. Komisyon başkanlığına Feridun Flkıl Dllşll.ısel, ikinci başkanlı • ga Huikl Karagülle, sekreterliğe de Ahmet Remzi Yüreglr seçil -mlşlerldr.
Dünkü ı.o'.lantıda Adalet Ba -kanlığının ceza kanununun 141, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Bktidar partisi ilk alenî Grup müzakeresini suiistimale karşı açılması tasavvur edilen savaşa tahsis eyledi ve daha ilk adımda savaşma usulünde bliyük hatâlara düşmekte olduğunu bildirdi.
Suiistimal ağır kanunlar çıkartmakla önlenemez. Suiistimal İle savaşmanın muvaffakiyetle neticelenebilmesi İçin |u basit düşünceyi hareket nok tası olarak almak lâzımdır: «Madem ki memur insandır; her insan gibi menfaatine düşkündür.» menfaatine düşkün o-lan insanı doğru -yolda tutan ley alınmış tedbirlerdir; borçlunun İnsanlığına ve namusuna ltimad edilmekle beraber elinden sencd de almıyor; rehin de almıyor. Demek ki memurların •uilstimale aapamaınalan için a-lınacak tedbirler suiistimale İmkân veremiyeeek bir nizam yaratabilmekten ibaret olacaktır. İktidar ise nizam yaratanın makla meşhurdur. Kanun çıkartmak kâfi gelmez; kanunları tatbik edebilmek kudreti de lâzımdır. Yaratılmak istenilen ba tün nizamlar üç esasa dayanır: 1 — Çıkartılacak kanunlar; 2 — Çıkartılmış kanunların tat bikî; ve binaenaleyh 3 — tatbik edeceklerin yâni memurların ehliyetleri. İktidar çeyrek asırda 29 büyük cildi dolduran binlerce kanun çıkarttı. Hiç birini, anıma tekrar ediyorum ve şuur la iddia ediyorum kİ hiç birini tatbik edilmesi lâzım geldiği tekilde tatbik edemedi. Bu hususta çıkarttığı nizamnameler dahi bir kıymet ifade eyliye-
Memur ehliyetini leınin husufunda da birer birer kapatılan ve tedris tarzı çok su götüren bir İki meslek mektebi açmaktan başka bir çare düşünemedi; memurların Avrııpa.va lalı-■lle gitmelerine müsaade eyli-yen kanunu da asla iyi tatbik edemedi.
Arzeylediğim üç esastan en mühimi İkincisidir. En fena kanunların en İyi bir tarzda tatbik edilmekle fenalıklarını kaybederler ve en Iji kanunlar da, bizde olduğu gibi fena tatbik e-dllmek »arerile yalnız kötü neti çeler verirler. Hamld devrinde klare usulü, Osmanlı imparatorluğunun bütün dairelerinde ge-per olan idare tarzından üstün olduğu İddia edilmiş bulunan «Düyunu Umumiye» idıfresinin başarısı Maliye Nezaretimiz tarafından kendisine devredilmiş en fena memurlar ile temin edilmiş olduğu söylenir. Demek ki suiistimalden birinci derecede mes’ul olan suiistimali yapmış memur değildir; suiistimale müsaid bir hail idame ettirmiş olan suiidaredir. Bir kere ₺ıı basit suali kendi kendimize »oralım: Niçin bankalarda avukatın vazifesini hakki I e yâni cesaret ve metanetle -görmesine müsaade edilen mahkemelerde •fiistlmule hiç rastlanamıyor. Yine Avrupada kurulmuş İdare tarzından ayrılmadığı müddetle Demiryolları İdaresinde, has tahmillerde suilst imale rastlarca Duyor. Çünkü bu yerlerde mühmeleler fenalığı derhal meyda-
na verecek ve iyiliği kolaj laş-tıracak tarzda tedvir edilir. Bütün meharet işlerin tedvirinde fenalığı derhal ortaj’a çıkartacak ve iyiliği, doğruluğu kolaylaştıracak bir usulü temin edebilmektedir. Hüsnü idare ve suildare tâbirlerine verdiğim mâna da bu cümleden aşikâr kılınmaktadır. Belki her dairede nazarî olarak arzeylediğlmlz şekilde bir usul mevcuttur. Fakat müdürü umumiler o usulü canlı yaşatamıyorlar. Burada müdürü umumî tâbirini mevcud müdürü umumîlerden İliç birini kasti etmeksizin vo mücerret o-larnk sarfeyiiyorum. Çünkü evvelâ umumî hizmetlerin yâni dairelerin başı müdürü umumîlerdir; sonra da parlemanter sistemde devlet Bakanlar devle ti değildir, müdürü umumîler devletidir. Bakan siyasidir, müdürü umumî telaıik kudrettir. Bakanlar gelip geçen sellerdir; müdürü umumiler daima yerinde duran kumlardır. Bir müdürü umumi çok mühim olması lâzım gelen bir şahsiyettir. Diğer müdürü umumilerle teması temin edebilecek şekilde makamından taşabilen bir kudrettir. Çeyrek asırlık idaremizin en büyük gÜDahı büyük müdürü u-mumiler j eriştirememiş olmasındadır. Siyasi Bakanlığın ya-nıbaşuıda dış işlerinde tasavvur edildiği ve «Kâtibi umumi’) tâbiri!» adlandınldığı gibi daimî kalacak bir teknik Bakanlık yaratamamış bulonmasındadır.
Vaziyeti hulâsa edersek diyebiliriz ki ortada suiistimalden ziyade suiidare vardır ve yukarı basamakların lâzım olan kabiliyet ve ehliyetin! haiz bulunmamaları şimdi bizi aşağı basamakları haksız ve yersiz yere ithama sevkeyliyor, zavallı memleket de bunu hajslyetile ödüyor.
Erkekleri kahraman ve kadın lan iffetli olan Türk vatanının meıııyrlan da inanınız kİ bütün yoksuzluklara ve evlâd acılarına metanetle tahammül ederek devlet işlerini yürütmektedirler; mesuliyetini yukarı kademelerin taşıdığı suiidarenln düzeltilmesine İmkân vermediği işleri haysiyet ye şereflerini kurban ederek yürütmektedirler. idare yalnız ve yalnız büyük hukukçular ile büyük idare adamlarının yaratabileceği e-serdir. Btlyük hukukçularına yabancı mütehassıslar kadar İtibar göstermiyen ve İnkişaflarına İmkan vermlyen; büyük I-darecller yaratmakta Hamld i-daresiııden daha fazla âcze düş Diliş bulunan bir sistem sullıla-reyl kaldırabilecek fikri kudreti nereden bulabilir?
Bıı korkunç suale cevab verilmeden daha sıtma, trahom ve veremle savaşamıyan bir 1-dar.nln „ M.
lecefln. İnanılabilir? Drv-let Ur Menllnln ıçı„, ,,jlwı„lva cak karlar bu,dik „ ,™l,Hr. Vatanın Meclis dışındaki kudret lerl, mübalâğalı bir surette ortaya alılmış olan bu yedi başlı ejderi yenebilmek İçin nasıl Be. ferber edilecektir? Merakla bek lenen cihet burasıdır.
Vasfi Jfasld SEVİG
CUMHURBAŞKANI DÜN ATHENAGORA S’laGÖRÜŞTÜ
Ortodoks patriği, Başbakanı, içişleri Bakanını ve Diyanet işleri Reisini ziyaret elti
Ankara, ö (Telefonla) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Athenagoraa’ı saat 11.30 da kabul etmiştir. Patrik, aamlmî duygularını ve iyi dileklerini Cumhurbaşkanına Türkçe olarak hitabe İle ifade etmiştir.'
Bından başka, Patrik, Başkan Tı umanın Türkiye için hayranlığını ve onun Cumhurbaşkanı için beslediği büyük dostluğu nalıletmiştkr. Cumhurbaşkanımız, Patrik Athenagoras'a, A-merlkadaki faaliyetlerini yakın (Devamıı 6a. 3 - Sil. 6 de)
Yargdanmaİca olan Macar
Kardinali Mindszcnt.y
Mecliste Arabca eZdn okuman Osman ve Mul'iâdln...
MECLİSDE ARARCA
EZAN OKUYANLAR
Amerikan Genel Kurmay . Başkanı Omar Bradley
Harb tehlikesi kısmen
Boston, 5 (AP) — Dün burada demeçte bulunan Amerikan Genel Kurmay Başkanı O-mar Bradley yeni bir harbin
Macar kardinali halikındaki
hüküm Salı günü verilecek
MindszeBlyi söyletmek için komünistlerin başvurdukları çareler hakkında tahminler yürütülüyor
Budapeşte 6 (AP) — Devlete karşı İhanetten sanık olarak yar gılannıakta olan Kardinal Minds zenty'nln duruşmasına devam e -dilmiş vo savcılık, Macaristan Kardinaliyle diğer sanıklar için «zujüm ve istismarı damgalıya -cak en self ve merhametsiz» bir hü küm verilmesini talep etmiştir.
Macar Adllyesinln adeti veç -hile savcılık lılç bir zaman İBte-dlğl cezayı tasrih etmez. Savcı -lığın «sert bir hüküm» İsteme -sİ âzami cezayı talep etmek de -Enektir. İhanet suçu için oeza İse İdamdır.
Kardinali mlldof
kat Kalman Klcko iso o yargıç -tan müteşekkil Halk Mahkeme sinden «akil ve mülftyl küm talep etmiştir.
Budapeşte ö (AP) — Kardinal Mlndszcnty dâvası yargıcı Vll -mos OIthya, dâvayı çalı sabahına (Devamı: Sa. 3 - Sü. 0 (la)
ilk aylarında Amerikan havı kuvvetlerinden öldürücü darbeyi indirmelerini beklenenin doğ ru olmıyacağını söylemiştir.
General Bradley şöyle demiş-tlı:
«Harp tehlikesi bugün kısmen azalmış bulunmaktadır. Buna, sebep ise bu bitmez tükenmez sinil harbinde müsekkin çarelere başvurmamızdır. Bununla beraber muhasamat başladığı tak dirde düşmanı tepelemek hususunda yalnız ve yalnız hava kuvvetine güvenmek Amerikanın bekasiyle oynamak olur.
«Harp felâketinden sağ salim Çıkabilmesi için Amerikanın gittikçe şiddet kazanacak ve gittikçe topyekûn ölçülere yayılacak bir harpte ancak hemen karşı taarruzlara geçmek üzere hazırlanması lâzımdır.
_____(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 :lo)
İşçi hastahanesi dün törenle açıldı
Her iki fail bu işi önceden tasarladıklarını itiraf ettiler
Muhıddin tevkif edildi, Osuıaıı müşahede altına alındı, tahkikata ehemmi-
yetle devam ediliyor, hâdisede bir fesat ocağının tahrik ve tertibi var mı?
Ankara: o (Telefonla) —Dünkü Meclis toplantısına dinleyici sıfati le iştirak edorek müzakereler sırasında ensizin Aralıca ezan okumağa başlıyım Mülıiddiıı Balcı ve Osman Yaz adındaki iki kafadar hakkında açılan tahkikata devam olunmakta dır.
Yapılan ilk Burgularında. Pazaryo lu üzerindeki jandarma karakolu oivanııda Abdiirm lııuan Balcının hanında yatıp kalktığını söyliycıı Mulnddin, 37 ya.:uda olduğunu, Ekflnhda doğduğunu,* Kaya» iclas-
yonunda lıareket memuru iken işten çıkarıldığım, Abdürrnlıınan Bal cinin yanında çobanlık yaptığını, Abdiirralımanm delâletile Kütahya milletvekili İhsan şerif özgenden iki kurt alarak bir tanesini arkada şı Osınanıı verdiğini. Meclise beraber girdiklerim, fakat ayın ayrı yerlerde oturduklarını anlattıktan
— Mecliste «Memur» kelimesinin mânası üzerinde konuşulurken «Aş kı ilâhı.» yo yakıiîııudını ve bu vn-(Devzmı: Sa. 3 - Sû. 1 d»)
Alınan ticaret
heyetinin temasları
İlkokul öğretmenleri dileklerini bildirdiler
ilk öğretim umuııı müdürü düıı ilkokul
öğretmenlerinin şikayetlerini dinledi
Tahrandaki suikast hâdisesinden sonra
Tudeh Partisi kanun dışı ilan edildi
Şaha tecavüz eden suikastçı hastanede öldii
Tahran,5 a.a «United Press»— Şah'a kargı yapılan suikasttan sonra kızgın bir kalabalığın Tâhran'ın her tarafındaki Tudeh klüplerini tahrip etmeleri Üzerine Iran hükümeti Tudeh partiBİrfî kanun dışı ilân etmiş tir.
Diğer taraftan yetkili kaynaklardan verilen ha -herlere göre, Şah’a ateş ettikten sonra muhafızlar tarafından fena muameleye maruz kalmış olan suikastçı aldığı yara-laıdan ölmüştür.
Bu arada polis tarafından tevkif-edilmiş olan Tudeh liderlerinin sayısı 14 tür. Başka tev klflerln yapılması da beklenmektedir. Tevkif edilmiş olan Tudeh üyeleri panik halinde kaçmaktadırlar.
İlk Okul öğretmenleri dün saat
10 da Fındıklı 13 ncü îlk Oku)
Heyet, yalnız tütün mubayaası için gelmiş bulunuyor
Ankara: ö (a.a) — Bagüd bir gazetede çıkan ve memleke » timize tütün mubayaası İçin gel* miş olan Alman heyetinin mü • bayaalarda bulunmak ülsere îz • mir’e gideceği halkındaki İzmir kaynaklı bir haberde, bakliyat vesaire satın almak üzere diğer Alman Ticaret heyetlerinin da yurdumuza gelmelerinin belden • mekte olduğu bildirilmektedir. Bu
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 4 de)
da bir lop'antı yapmışlardır.
Toplantıd t tik öğretim Umum Müdürü Yunus Kâzım £öni de
Kar ve
bulur-
ı.tış öğretmenlerin ba
zı dilek ve Itııkidlerinl cevap -londırmıştıı.
Söz alan öğretmenlerin ekse -rlsi Yapı Sandığından şikâyet etmişle.', ıııaaş.arından her ay para kesildiği halde şimdiye kadar bundan istifade edemediklerini söylemişlerde
Umum Mü-illr bunlara topdan bir cevap vo.erek Bakanlığın bazı fialladilmeal acele olan meşe -
lelcr yüzünden Sandık işi ile hakiriyle meşgul olamadığını söyle -miş, bu hususta öğretmenlerle (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 -Je)
fırtına
Fırtına yüzünden bir vapur karaya oturdu, bir vapur kayıp
Üç günde.nberi devam eden ti • pi şeklindeki kar dün dlnmişken!, akşam üstü tekrar kar yagiuaya başlamıştır. Karatenizdeki fır -tına şiddetini kaybettiğinden Boğazda bekleyen motör vc vapur* lor dün sefere çıkmışlardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 ae)


^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ticarî Emniyet
Do hraç mallarımız rağbet gör- vermediğimiz şey bir malı mOşte* mftyormuş. Bunu zaman za- rlye arzctınesinl bilmektir. Öyl( man gazotolerdon ögreniyo- dükkânlar, öyle. mağazalar vardın rıız: Meselâ tütünler r~-' —--■---kt İçeriye' giren müş*
bozukmuş... inoiler j ULUNA Y > teri, orada İstediği nünıunoslne muvafık --—.—.—.— --~i bir malı bulabileceği*
doğilınlş... Fındıklar şöyle imiş... Cevizler böyle lınlş... Bunlar dedikodu mahiyetinde yayılan haberler doğildlr; gazeteler, madde tâyin o-durok yazıyorlar; bu nıcs'olo açılın oa bize hariçten şöyle İhtarlar vu-kııbuluyor.
«ihraoatını arttırmak zorunda
olan Türkiye hor şeyden ovvel mallarının kalitesini yükseltmelidir.»
Bunun mânası: Göndorllon mallar
ongln mallardır; bunları satın alan lar güçlüklo satabiliyorlar; ve pek tabiî olarak ikinci defa almıyorlar,
ne İnanamaz vo alacağı malın l$o yarıyacak bir meta* olabilccoğınö İhtimal veremez.
Hileye gelince: Maalesef bu, alı* oı İle satıoı ... sında ezeli bir mücadeledir. Satıoı no yapacak yapacak kötü malı'İyi iiiyo sokacak ı müşteri de no yapacak yapaca-ı satıcının hilosino knpılnuyacaktır; no «lıoının satıoıya, ne satıcının .ılıcı-ya emniyeti kalmıştır.
domoktlr.
Amcrlkada, hem malların kalitesinin düşüklüğündün, hom de kötü
nmbalâjdan şikâyet olunuyor. Bir
malı arzetınek onun satışına (esir odor. AınbalSj bir malın (Seks a-
dığı paradan şübhelenır. Bundan dolayı çoğu alıcı alışık mağazadan alış verişi tercih ediyor; zira nihayet devamlı ıııüşteı i olması onun için aldanmıfa karşı bir novl sıgor ta ılomuktir.
pll) I (al beni) sidir.
Blzdo iso tıoarotto ehemmiyet
Mahalle arasında balık satanlar
dikkat edilmezse kalkan yerine
(Vatos) sokarlar; balığın tazolifi-
«-• LÛLfen sayfaj’i çevirinle -w
Tc'Jû/iHdflM hdztrZfltifln spor
suyJaniM attıucıda
bulacaksınız.
Dllıı açılış töreninde bulunanlardan bir iftiıp
—• Yazısı: S üııcü Sayfada —
Dört Büyükler Konferansı mevsimsiz addediliyor
Stalinin davetine ancak üç Batılı devletin istişaresinden sonra cevab verilmesi uygun görülüyor
Sağvesol
cereyanlarla
mücadele
Cezaların birer uıisli arttırılması
düşünülüyor
Komisyon salı günü tekrar toplanacak
Ankara: 6 (Hucııaı) — Ayın ■Rğ ve 8(?1 ueryanlara kargı alına-
Amerikan siyasî çevreleri, böyle bir konferansın, Atlantik Paktının imzasından ve Berlin ablukasının
kaldırılmasından sonra mümkün olabileceğini söylüyorlar
Suiistimallerle nasıl
mücadele edilecek?
Vaşlngtonı 5 (a.a.) (afp.) Amerikan resmî çevrelerinde Moskovadan alınan ve Mareşal Stalinin, Truman, Attlee ve Queuille’lo görüşmiye hatır olduğunu bildiren yan res
mî haberler üzerine, umumiyetle, dört devletin iştlrfiki-le derhal bir konferans toplanmasının uygun olmıyacağı kanaati izhar edilmektedir.
(Devamı i Sa. 3 * SU. 4 de)
oak tedbirleri lhceliyen komisyon ■alı gtlnll tekrar toplanacaktır. Komisyon başkanlığına Feridun Flkıl Dllşll.ısel, ikinci başkanlı • ga Huikl Karagülle, sekreterliğe de Ahmet Remzi Yüreglr seçil -mlşlerldr.
Dünkü ı.o'.lantıda Adalet Ba -kanlığının ceza kanununun 141, (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 de)
Yazan: ORD. RROF. VASFI RAŞİD SEVİG
Bktidar partisi ilk alenî Grup müzakeresini suiistimale karşı açılması tasavvur edilen savaşa tahsis eyledi ve daha ilk adımda savaşma usulünde bliyük hatâlara düşmekte olduğunu bildirdi.
Suiistimal ağır kanunlar çıkartmakla önlenemez. Suiistimal İle savaşmanın muvaffakiyetle neticelenebilmesi İçin |u basit düşünceyi hareket nok tası olarak almak lâzımdır: «Madem ki memur insandır; her insan gibi menfaatine düşkündür.» menfaatine düşkün o-lan insanı doğru -yolda tutan ley alınmış tedbirlerdir; borçlunun İnsanlığına ve namusuna ltimad edilmekle beraber elinden sencd de almıyor; rehin de almıyor. Demek ki memurların •uilstimale aapamaınalan için a-lınacak tedbirler suiistimale İmkân veremiyeeek bir nizam yaratabilmekten ibaret olacaktır. İktidar ise nizam yaratanın makla meşhurdur. Kanun çıkartmak kâfi gelmez; kanunları tatbik edebilmek kudreti de lâzımdır. Yaratılmak istenilen ba tün nizamlar üç esasa dayanır: 1 — Çıkartılacak kanunlar; 2 — Çıkartılmış kanunların tat bikî; ve binaenaleyh 3 — tatbik edeceklerin yâni memurların ehliyetleri. İktidar çeyrek asırda 29 büyük cildi dolduran binlerce kanun çıkarttı. Hiç birini, anıma tekrar ediyorum ve şuur la iddia ediyorum kİ hiç birini tatbik edilmesi lâzım geldiği tekilde tatbik edemedi. Bu hususta çıkarttığı nizamnameler dahi bir kıymet ifade eyliye-
Memur ehliyetini leınin husufunda da birer birer kapatılan ve tedris tarzı çok su götüren bir İki meslek mektebi açmaktan başka bir çare düşünemedi; memurların Avrııpa.va lalı-■lle gitmelerine müsaade eyli-yen kanunu da asla iyi tatbik edemedi.
Arzeylediğim üç esastan en mühimi İkincisidir. En fena kanunların en İyi bir tarzda tatbik edilmekle fenalıklarını kaybederler ve en Iji kanunlar da, bizde olduğu gibi fena tatbik e-dllmek »arerile yalnız kötü neti çeler verirler. Hamld devrinde klare usulü, Osmanlı imparatorluğunun bütün dairelerinde ge-per olan idare tarzından üstün olduğu İddia edilmiş bulunan «Düyunu Umumiye» idıfresinin başarısı Maliye Nezaretimiz tarafından kendisine devredilmiş en fena memurlar ile temin edilmiş olduğu söylenir. Demek ki suiistimalden birinci derecede mes’ul olan suiistimali yapmış memur değildir; suiistimale müsaid bir hail idame ettirmiş olan suiidaredir. Bir kere ₺ıı basit suali kendi kendimize »oralım: Niçin bankalarda avukatın vazifesini hakki I e yâni cesaret ve metanetle -görmesine müsaade edilen mahkemelerde •fiistlmule hiç rastlanamıyor. Yine Avrupada kurulmuş İdare tarzından ayrılmadığı müddetle Demiryolları İdaresinde, has tahmillerde suilst imale rastlarca Duyor. Çünkü bu yerlerde mühmeleler fenalığı derhal meyda-
na verecek ve iyiliği kolaj laş-tıracak tarzda tedvir edilir. Bütün meharet işlerin tedvirinde fenalığı derhal ortaj’a çıkartacak ve iyiliği, doğruluğu kolaylaştıracak bir usulü temin edebilmektedir. Hüsnü idare ve suildare tâbirlerine verdiğim mâna da bu cümleden aşikâr kılınmaktadır. Belki her dairede nazarî olarak arzeylediğlmlz şekilde bir usul mevcuttur. Fakat müdürü umumiler o usulü canlı yaşatamıyorlar. Burada müdürü umumî tâbirini mevcud müdürü umumîlerden İliç birini kasti etmeksizin vo mücerret o-larnk sarfeyiiyorum. Çünkü evvelâ umumî hizmetlerin yâni dairelerin başı müdürü umumîlerdir; sonra da parlemanter sistemde devlet Bakanlar devle ti değildir, müdürü umumîler devletidir. Bakan siyasidir, müdürü umumî telaıik kudrettir. Bakanlar gelip geçen sellerdir; müdürü umumiler daima yerinde duran kumlardır. Bir müdürü umumi çok mühim olması lâzım gelen bir şahsiyettir. Diğer müdürü umumilerle teması temin edebilecek şekilde makamından taşabilen bir kudrettir. Çeyrek asırlık idaremizin en büyük gÜDahı büyük müdürü u-mumiler j eriştirememiş olmasındadır. Siyasi Bakanlığın ya-nıbaşuıda dış işlerinde tasavvur edildiği ve «Kâtibi umumi’) tâbiri!» adlandınldığı gibi daimî kalacak bir teknik Bakanlık yaratamamış bulonmasındadır.
Vaziyeti hulâsa edersek diyebiliriz ki ortada suiistimalden ziyade suiidare vardır ve yukarı basamakların lâzım olan kabiliyet ve ehliyetin! haiz bulunmamaları şimdi bizi aşağı basamakları haksız ve yersiz yere ithama sevkeyliyor, zavallı memleket de bunu hajslyetile ödüyor.
Erkekleri kahraman ve kadın lan iffetli olan Türk vatanının meıııyrlan da inanınız kİ bütün yoksuzluklara ve evlâd acılarına metanetle tahammül ederek devlet işlerini yürütmektedirler; mesuliyetini yukarı kademelerin taşıdığı suiidarenln düzeltilmesine İmkân vermediği işleri haysiyet ye şereflerini kurban ederek yürütmektedirler. idare yalnız ve yalnız büyük hukukçular ile büyük idare adamlarının yaratabileceği e-serdir. Btlyük hukukçularına yabancı mütehassıslar kadar İtibar göstermiyen ve İnkişaflarına İmkan vermlyen; büyük I-darecller yaratmakta Hamld i-daresiııden daha fazla âcze düş Diliş bulunan bir sistem sullıla-reyl kaldırabilecek fikri kudreti nereden bulabilir?
Bıı korkunç suale cevab verilmeden daha sıtma, trahom ve veremle savaşamıyan bir 1-dar.nln „ M.
lecefln. İnanılabilir? Drv-let Ur Menllnln ıçı„, ,,jlwı„lva cak karlar bu,dik „ ,™l,Hr. Vatanın Meclis dışındaki kudret lerl, mübalâğalı bir surette ortaya alılmış olan bu yedi başlı ejderi yenebilmek İçin nasıl Be. ferber edilecektir? Merakla bek lenen cihet burasıdır.
Vasfi Jfasld SEVİG
CUMHURBAŞKANI DÜN ATHENAGORA S’laGÖRÜŞTÜ
Ortodoks patriği, Başbakanı, içişleri Bakanını ve Diyanet işleri Reisini ziyaret elti
Ankara, ö (Telefonla) — Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Athenagoraa’ı saat 11.30 da kabul etmiştir. Patrik, aamlmî duygularını ve iyi dileklerini Cumhurbaşkanına Türkçe olarak hitabe İle ifade etmiştir.'
Bından başka, Patrik, Başkan Tı umanın Türkiye için hayranlığını ve onun Cumhurbaşkanı için beslediği büyük dostluğu nalıletmiştkr. Cumhurbaşkanımız, Patrik Athenagoras'a, A-merlkadaki faaliyetlerini yakın (Devamıı 6a. 3 - Sil. 6 de)
Yargdanmaİca olan Macar
Kardinali Mindszcnt.y
Mecliste Arabca eZdn okuman Osman ve Mul'iâdln...
MECLİSDE ARARCA
EZAN OKUYANLAR
Amerikan Genel Kurmay . Başkanı Omar Bradley
Harb tehlikesi kısmen
Boston, 5 (AP) — Dün burada demeçte bulunan Amerikan Genel Kurmay Başkanı O-mar Bradley yeni bir harbin
Macar kardinali halikındaki
hüküm Salı günü verilecek
MindszeBlyi söyletmek için komünistlerin başvurdukları çareler hakkında tahminler yürütülüyor
Budapeşte 6 (AP) — Devlete karşı İhanetten sanık olarak yar gılannıakta olan Kardinal Minds zenty'nln duruşmasına devam e -dilmiş vo savcılık, Macaristan Kardinaliyle diğer sanıklar için «zujüm ve istismarı damgalıya -cak en self ve merhametsiz» bir hü küm verilmesini talep etmiştir.
Macar Adllyesinln adeti veç -hile savcılık lılç bir zaman İBte-dlğl cezayı tasrih etmez. Savcı -lığın «sert bir hüküm» İsteme -sİ âzami cezayı talep etmek de -Enektir. İhanet suçu için oeza İse İdamdır.
Kardinali mlldof
kat Kalman Klcko iso o yargıç -tan müteşekkil Halk Mahkeme sinden «akil ve mülftyl küm talep etmiştir.
Budapeşte ö (AP) — Kardinal Mlndszcnty dâvası yargıcı Vll -mos OIthya, dâvayı çalı sabahına (Devamı: Sa. 3 - Sü. 0 (la)
ilk aylarında Amerikan havı kuvvetlerinden öldürücü darbeyi indirmelerini beklenenin doğ ru olmıyacağını söylemiştir.
General Bradley şöyle demiş-tlı:
«Harp tehlikesi bugün kısmen azalmış bulunmaktadır. Buna, sebep ise bu bitmez tükenmez sinil harbinde müsekkin çarelere başvurmamızdır. Bununla beraber muhasamat başladığı tak dirde düşmanı tepelemek hususunda yalnız ve yalnız hava kuvvetine güvenmek Amerikanın bekasiyle oynamak olur.
«Harp felâketinden sağ salim Çıkabilmesi için Amerikanın gittikçe şiddet kazanacak ve gittikçe topyekûn ölçülere yayılacak bir harpte ancak hemen karşı taarruzlara geçmek üzere hazırlanması lâzımdır.
_____(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 :lo)
İşçi hastahanesi dün törenle açıldı
Her iki fail bu işi önceden tasarladıklarını itiraf ettiler
Muhıddin tevkif edildi, Osuıaıı müşahede altına alındı, tahkikata ehemmi-
yetle devam ediliyor, hâdisede bir fesat ocağının tahrik ve tertibi var mı?
Ankara: o (Telefonla) —Dünkü Meclis toplantısına dinleyici sıfati le iştirak edorek müzakereler sırasında ensizin Aralıca ezan okumağa başlıyım Mülıiddiıı Balcı ve Osman Yaz adındaki iki kafadar hakkında açılan tahkikata devam olunmakta dır.
Yapılan ilk Burgularında. Pazaryo lu üzerindeki jandarma karakolu oivanııda Abdiirm lııuan Balcının hanında yatıp kalktığını söyliycıı Mulnddin, 37 ya.:uda olduğunu, Ekflnhda doğduğunu,* Kaya» iclas-
yonunda lıareket memuru iken işten çıkarıldığım, Abdürrnlıınan Bal cinin yanında çobanlık yaptığını, Abdiirralımanm delâletile Kütahya milletvekili İhsan şerif özgenden iki kurt alarak bir tanesini arkada şı Osınanıı verdiğini. Meclise beraber girdiklerim, fakat ayın ayrı yerlerde oturduklarını anlattıktan
— Mecliste «Memur» kelimesinin mânası üzerinde konuşulurken «Aş kı ilâhı.» yo yakıiîııudını ve bu vn-(Devzmı: Sa. 3 - Sû. 1 d»)
Alınan ticaret
heyetinin temasları
İlkokul öğretmenleri dileklerini bildirdiler
ilk öğretim umuııı müdürü düıı ilkokul
öğretmenlerinin şikayetlerini dinledi
Tahrandaki suikast hâdisesinden sonra
Tudeh Partisi kanun dışı ilan edildi
Şaha tecavüz eden suikastçı hastanede öldii
Tahran,5 a.a «United Press»— Şah'a kargı yapılan suikasttan sonra kızgın bir kalabalığın Tâhran'ın her tarafındaki Tudeh klüplerini tahrip etmeleri Üzerine Iran hükümeti Tudeh partiBİrfî kanun dışı ilân etmiş tir.
Diğer taraftan yetkili kaynaklardan verilen ha -herlere göre, Şah’a ateş ettikten sonra muhafızlar tarafından fena muameleye maruz kalmış olan suikastçı aldığı yara-laıdan ölmüştür.
Bu arada polis tarafından tevkif-edilmiş olan Tudeh liderlerinin sayısı 14 tür. Başka tev klflerln yapılması da beklenmektedir. Tevkif edilmiş olan Tudeh üyeleri panik halinde kaçmaktadırlar.
İlk Okul öğretmenleri dün saat
10 da Fındıklı 13 ncü îlk Oku)
Heyet, yalnız tütün mubayaası için gelmiş bulunuyor
Ankara: ö (a.a) — Bagüd bir gazetede çıkan ve memleke » timize tütün mubayaası İçin gel* miş olan Alman heyetinin mü • bayaalarda bulunmak ülsere îz • mir’e gideceği halkındaki İzmir kaynaklı bir haberde, bakliyat vesaire satın almak üzere diğer Alman Ticaret heyetlerinin da yurdumuza gelmelerinin belden • mekte olduğu bildirilmektedir. Bu
(Devamı; Sa. 3 - Sü. 4 de)
da bir lop'antı yapmışlardır.
Toplantıd t tik öğretim Umum Müdürü Yunus Kâzım £öni de
Kar ve
bulur-
ı.tış öğretmenlerin ba
zı dilek ve Itııkidlerinl cevap -londırmıştıı.
Söz alan öğretmenlerin ekse -rlsi Yapı Sandığından şikâyet etmişle.', ıııaaş.arından her ay para kesildiği halde şimdiye kadar bundan istifade edemediklerini söylemişlerde
Umum Mü-illr bunlara topdan bir cevap vo.erek Bakanlığın bazı fialladilmeal acele olan meşe -
lelcr yüzünden Sandık işi ile hakiriyle meşgul olamadığını söyle -miş, bu hususta öğretmenlerle (Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 -Je)
fırtına
Fırtına yüzünden bir vapur karaya oturdu, bir vapur kayıp
Üç günde.nberi devam eden ti • pi şeklindeki kar dün dlnmişken!, akşam üstü tekrar kar yagiuaya başlamıştır. Karatenizdeki fır -tına şiddetini kaybettiğinden Boğazda bekleyen motör vc vapur* lor dün sefere çıkmışlardır.
(Devamı: Sa. 3 - Sii. 4 ae)


^TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Ticarî Emniyet
Do hraç mallarımız rağbet gör- vermediğimiz şey bir malı mOşte* mftyormuş. Bunu zaman za- rlye arzctınesinl bilmektir. Öyl( man gazotolerdon ögreniyo- dükkânlar, öyle. mağazalar vardın rıız: Meselâ tütünler r~-' —--■---kt İçeriye' giren müş*
bozukmuş... inoiler j ULUNA Y > teri, orada İstediği nünıunoslne muvafık --—.—.—.— --~i bir malı bulabileceği*
doğilınlş... Fındıklar şöyle imiş... Cevizler böyle lınlş... Bunlar dedikodu mahiyetinde yayılan haberler doğildlr; gazeteler, madde tâyin o-durok yazıyorlar; bu nıcs'olo açılın oa bize hariçten şöyle İhtarlar vu-kııbuluyor.
«ihraoatını arttırmak zorunda
olan Türkiye hor şeyden ovvel mallarının kalitesini yükseltmelidir.»
Bunun mânası: Göndorllon mallar
ongln mallardır; bunları satın alan lar güçlüklo satabiliyorlar; ve pek tabiî olarak ikinci defa almıyorlar,
ne İnanamaz vo alacağı malın l$o yarıyacak bir meta* olabilccoğınö İhtimal veremez.
Hileye gelince: Maalesef bu, alı* oı İle satıoı ... sında ezeli bir mücadeledir. Satıoı no yapacak yapacak kötü malı'İyi iiiyo sokacak ı müşteri de no yapacak yapaca-ı satıcının hilosino knpılnuyacaktır; no «lıoının satıoıya, ne satıcının .ılıcı-ya emniyeti kalmıştır.
domoktlr.
Amcrlkada, hem malların kalitesinin düşüklüğündün, hom de kötü
nmbalâjdan şikâyet olunuyor. Bir
malı arzetınek onun satışına (esir odor. AınbalSj bir malın (Seks a-
dığı paradan şübhelenır. Bundan dolayı çoğu alıcı alışık mağazadan alış verişi tercih ediyor; zira nihayet devamlı ıııüşteı i olması onun için aldanmıfa karşı bir novl sıgor ta ılomuktir.
pll) I (al beni) sidir.
Blzdo iso tıoarotto ehemmiyet
Mahalle arasında balık satanlar
dikkat edilmezse kalkan yerine
(Vatos) sokarlar; balığın tazolifi-
«-• LÛLfen sayfaj’i çevirinle -w
Tc'Jû/iHdflM hdztrZfltifln spor
suyJaniM attıucıda
bulacaksınız.
Dllıı açılış töreninde bulunanlardan bir iftiıp
—• Yazısı: S üııcü Sayfada —

Comments (0)