İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda
en iyi netice veren yegâne lâstiktir
Bir tecrübede tanımakda geç
kaldığınıza üzüleceksiniz
Türkiye Unıunı Acentası
Tevfik YILMAK
Teni Sabah
Bu akşam saat 20.30 (Ja
TelW operet 3 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49363
*** Jİ“RR'yET VE HA_KKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Dün Meclîste Okunan Arabca Ezan
Grup dün açık bir
oturum yaptı
Eilyllk liffllet .Vcciishiin cümle ftapıst
Ezanı okuyanlar, dinleyiciler arasına katılmış tarikatçılıktan mahkûm iki sabıkalıdır
Maliye Bakanı, 80 milyon büdce açığının nasıl kapatıldığını rakamlarla izah etti
Yenitasarılardan yalnızgelir vergisinin kanunlaşacağı anlaşılıyor, benzine 1O kuruş zam yapılıyor
Toplantı esnasında, dinleyici sıralarından "Allahüekber„ sesleri yükselmeğe başladı
Ankara, 4 (Telefonla) — Bugün, Meclis müzakerelerini müteakip C. H. P. Grupu Faik Abmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Bu oturum da fileni yapıldı. Gündemde 1949 büdedesinde alınan tasarruf tedbirleri hakkında Maliye Bakanının İzahatı vardı. Bakan, izahat sırasında, bilhassa tasarruf kelimesi üzerinde dura-1
rak bunların hiç birinin tam bir tasarruf sayılmasının mümkün olamıyacağını belirttikten sonla girişilen faaliyetin yalnız bir tertip olduğunu söyledi.
Bakan, çok realist bir eda ve tevazu ile şunları söyledi:
— Her ne kadar daha başka tasarruf tasavvurlarımız varsa da bunlar üzerinde uzun uzadıya tekkik yapacak zamanı-
mız olmadığından şimdilik yalnız bazı tertiplerle açığımızı kapadık, dedi ve devamla, geri alınan lüks vergisi tasarısı ile açığın 30 milyona düşürüldüğünü kaydederek bunun nasıl sağlandığı hakkında şu izahatı vermiştir:
— Huzurunuza yeni bir vergi tasarısı ile geliyoruz. O ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Amerikan
gemileri
gitti
Döviz
Truman'ın beyanatı
Son kalan üç gemi de bu sabah ayrılıyor
Akli muvazenelerinden şübhe edilen bu iki şahıs, müşahede altına alınmak üzere Tıbbı Adliye sevkedilecek, Meclis Başkanı Şükrü Saraçoğlu hâdise hakkında gazetecilere izahat verdi, Fikri Düşünsel de,'Mecliste, yapılan tahkikat neticesini anlattı^-Bu~ıkı şahıs, Meclise Kütahya Milletvekili İhsan Şerit tarafından verilen gjrptîglşr
kaçakçısı Yahudi
Yüksek Tahsil Gençliğine Böyle hizmet Edilemez
Dstanbul Şehir Meclisinde geçen gün cereyan eden bir konuşma halkın nazarında olduğu ehemmiyeti kazanmadı. Fakat o toplantıda dokunulan nokta bir çok bakım dan ve bütün bir zihniyetin ifadesini teşkil eylemek itibarile üzerimle durulmağa değer. Otobüslerin zararla işlemekle olduğu münakaşa edilirken bu ziyana mani olmak için eski Başbakan Saraçoğlu Şükrünün ka-inpederi Zahid Ural tarafından ileri sürülen teklif, yüksek tahsil gençliğine yapılan tenzilâtı ve verilen pasoyu kaldırmak olmuştur. Bu arada gazetecilere verilen pasoların da ilgası teklif olunmuştur.
Memleketimizde yüksek tahsilin ne kadar ağır şartlar akın da yapıldığını görenler böyle bir teklifin insaflı bir insanın aklına nereden ve nasıl gelebileceği iınsusunda hayretler İçinde kalırlar. Bahusus ki ayni Za-bid Ural, bir kaç ay evvel bu paso işini teklif eylemişti, üzerine bütün memleketin titrediği, Atatürkün İnkılâbı kendilerine emanet eylediği ve bütiin İstikbalin ümidlerini taşıyan yüksek tahsil Türk gençliği dün yanın bütün memleketlerinde okuyan gençlerin nail oldukla-n imkan ve imtiyazlardan malı romdurlar. Gtanbıılda üniversiteye ve yüksek m.kteblere devam edenler bir ünhersite sitesinden mahrumdurlar. Temiz, ve ucuz yemek yiyecek lokantalara malik değildirler. Para vererek oturdukları yurdlarda en kötü şartlur içinde beslenmektedir -ler. Sık sık tekerrür eden hâdiseler bu hale bir delildir. Bir kısın gençler iso medrese köşe li rinde gayet perişan bir buldu adeta bürünmekle, en ihtida! »ılıhî şartlardan mahrum bulun maktadırlar.
Bu kadar sıkıntılı bir cİurunı-•hv bilgi aşlıile yanan bu gençlere otobüslerde biraz tenzilât ^pdmas. Wr mro’ele olmuştu. JUfUlar, aylar hattâ yıllarca bu bahis konuşuldu, matbuata aksetti. Tramvay pasolarının otobüslerde muteber olması irin
(Devam» «a. » ■«. itf«) I
Ankara: 4 (Telefonla) — BU yük Millet Meclisi bugün saat 15 de Raif Karadenizin başkan lığında toplandı. Fakat bugünkü oturumda şayanı hayret bir hâdise cereyan etmiş, bu yüzden müzakereler kısa bir zaman için sekteye uğramıştır. Hâdise şudur:
Oturum açıldıktan sonra bir soru münasebetile Maliye Baka nmın Mecliste İzahat verip ver-
memesi hususu reye konmuş,' ekseriyet Bakanın izahat verme1 mesi hususunda oyunu kullanmıştır. Tam bu sırada, birdenui re alt kattaki dinleyici locasın--dan (Allahu ekber, Allahu ekber) diye Arabca bir ezan aesi duyuldu. Gerek milletvekilleri, gerek dinleyiciler arasında birdenbire bir tecessüs ve heyecan uyandı. Bir aralık ses kesildi, (Devamı: Sa. 3 - Sil. 2 do)
İRAN ŞAHINA SUİKASD YAPILDI
Alılan iki el tabanca
Tahran: 4 a.a. (byum) — Şe-hinşah bugün mahalli saatle 15 de, hukuk fakültesinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle yapılan törende hazır bulunmak Ü-. . zere üniversitenin kapısında ı otomobilden indiği sırada Fa-- hir adında birinin tabanca ile lıii cumuna uğramış ve suikasdcınm iki cl ateş etmesiyle çıkan kurşunlardan hafifçe yaralanmıştır. Şehinşah ilk tedavisi yapıldıktan sonra, derhal saraya gö türUlmüştilr.
Bu akşamdan itibaren Tahran şehrinde sıkıyönetim ilân edilmiş ve sokağa çıkma yasa-(Dev. mı: Sa. 3 - ıü. 3 do)
ile Şah lıalifçe paralandı
İstanbul vapuru gitti
Vapur kalkmadan 20 dakika önce hir layla denize diijtü. kurlanldı
r~\---------------->
inönü-Bayar mülakatı
1). P. Başkanı, tefsir m a h i yeti ildeki yaz darın birer tahminden ibaret olduğunu söylüyor
Ankara, 4 (A.A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Buyar Anadolu Ajanr.ına aşağıdaki be-’yan'atta bulunmuştur:
'■Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı ile yaptığım son ziyaret ve konuşmalar hakkında muhtelif suretlerde ve tef Bir mahiyetinde yazılar çıkmıştır. Bunların çoğu birer talimin den ibarettir. Konuşmaların, en doğru neticeleri partimizin salahiyetli kurullarına usulü dairesinde ıırzedilmiştir.»
Kış ve fırtına
Doğû Beyazıdda kar dört metreyi buldu
Hava dün de bütün gün kapa -Jı geçnın,, evovlkl gccodenbeıl devam eden kar ancak akşam üzeri | dinnılştir. GUntlıı en düşük alçaklığı sıfırın altındu 2 derece idi.
Fırtına dolayıslle dün do şehir içi vapur neferleri intizamını kaybetmiş, şehirler arası vapur 1 aeferlorl İntizamla yapılamamış -
6.15 öde Pendlkteıı hareket 6 -
den Kınalında vapuru Heybellada ya ugıayamamıg, 7 öf) seferini ya pniı 27 numaralı araba vapuru ÜHküdurdnn hareketinden ancak bir saat Bonıa Kabalaş iskelesine ytınaşibllmlşilr.
8.15 de Bandırmaya hareket c-(kıı Su« vapuru Bandırma lake . .
lealnö yanaşamadığından tekrar latanbula dönmek mecburiyetin -de kalmıştır.
May er, hııdıı d dışı ediliyor Şehrimizde yaşıyan bazı Ya-hudilerin, başka İsimlerle temin ettikleri pasaportlarla Filietine gitmek imkânını buldukları ve bu arada Filistlne döviz kaçırdıkları yazılmıştı. Emniyet müdürlüğünce girişilen İncelemeler sonunda Abralıam Mayer ismin de birisinin Filistine döviz kaçakçılığı işini İdare ettiği anlaşılmıştır.
İspanyol tabiiyetinde olan Abraham Mayer, uzun müddet-tenberi Osmaulı Bankasında mii dür muavini bulunmaktadır.
Mayer iki sene kadar evvel Yahudi muhacirlerine yardım I-çin bir dernek kurmuş ve der-(Dovamıı Sa. 3 - SÜ. 4 do)
Voşington: 4 (AP) — Stalin1-ln kendisiyle buluşmak üzere va-kl-olûu gayrî resmî teşebbüsleri hakkımla gazetelerin bitmez tü -kenmez suallerini dünkü bir ba -em toplantısında cevaplandıran başkan Truman, BJrleş-k Ameri -
)Q uıııuuu uugııuıı,,
kanın-Sovyet Rusya İle Birleşmiş Milletler dışında • barış» nıilza -kerelerine girişmek niyetinde ol -m.-ı(.hğını söylvmişur.
Diş işleri bakanının çarşamba günkü demecine göre başka mem (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Limanımızda bulunan Ameri »' kan filosundan Amiral gemisi Çolombus gemisi dün sabah sa • at 8 de Selânigc hareket etmiş e tir. Yalnız filodan «Tarava ■ uçalı gemisiyle İlci muhrip de progra « ma göre dlin sabah hareket etini Ierl lâzım gelirken bazı sebeple®» (Devamı: Sa. 3 - Sü. s dey
75 tasarı Meclis
komisyonlarında bekliyor
Zfer komisyonun kendisine verilmiş olan tasarıları bir buçuk ay içinde Meclise göndermesi sağlanacak
Ankara 4 (Hususi) — Mecliste biriken 75 kadar önemli tasa nnın komisyonlarda çabuk incelenmesi için tüzük hükümlerinin tatbiki geçenlerde parti gu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ila)
Üniversitelilerin
bir protestosu
Ulusda Esad Tekeli, Hikmet Buyura cevab veriyor Ankara: 4 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazel esinde Esat Tekeli (Cumhurbaşkanının ödeneği) isim, 11 baş makalesinde Hikmet Ba • yurun bu konu üzerindeki yazısı oı ele alarak Cumhurbaşkamnu ■ an almakla olduğu paranın A ■ merika Cumhurbaşkanının aldığı para İle mukayesesini yapmış v« (Devamı: Sa. 3 -
Gençler, otobüslerdeki tenzilâtın kaldırılması için şelıir meclisine yapılan Lcklii i protesto elliler
Şehir Meclisi üyelerinden bir kısmının otobüslerde tenzilâtlı tarife ve pasoların kaldırılması hakkında Şehir Meçlİşine'bir tak rır, veremeleri İstanbul yüksek tahsil gençliği tarafından teessürle karşılanmıştır.
Takrirde imzaları bulunduğunu açıklamaktan çekinmiyen Hamdi Rasim Bütün ve Zahid Ural'ın üniversite gençliğine oto büslerde tenzilât yapılmasını derpiş eden kararı kabul ettikleri halde, bu karardan iki ay sonra rücu etmeleri hayret uyan (hımıştır.
Bilhassa Sadi Bekter'in des- Zarar ettiğinden bahsedilen belediye otobüsleri gece C.B. Par» teklediği bu meselenin görüşül- tisi kongrelerinden b*rindr, delegeleri bekliyorlar.
düğü sırada söz alan Zahid Ural böyle bir meselenin münakaşa *•*
edilmesine lüzum olmadığını ileri sürmüş, derhal kabul edilmesini ; hattâ bu kararın halk otobüslerine de teşmilini istemiştir
O zaman böyle bir karar ittihazına muhalif kalan üyeler ve E.T.T. idaresi, bu karar tatbika
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)

Ijg^TAKViMDEN BİR YAPRAK
(»ölmemeli, utanmalı’
PatrikAthenagoras dün Ankaraya gitti
Bizim gazotocı arkadaşlardan Halûk Durukal, gazetesine merakı colbedeook, nükteli güzel bir yazı yazdı. Memlokoliınizin Amerikalı misafirler üzc-rinrto uyandırdığı tosirln kırıntılarını toplamış... Bir makale haline koymuş.
Meselâ bir Amerikalı, babasına İstanbul hediyesi olarak kibrit götürüyor. Bizim bir kutu kibritimiz anoak bir puro yakmağa yetişobili-yormuş,
Niiklo bakımından fena değil.
Sonra bir başkası İslkilül caddo-sinin resmini alıyormuş. Yanına yaklaşarak sormuş:
— Cadıloyl çok ıııtı beğendiniz? Amerikalı şu cevabı veriyor:
— Fovkalftdo entorosan... Bu dar oıulılotlo karşılıklı Işllyon tramvay, otobüs, otomobil arasında ölmeden dolaşan şu talihli İnsanları tesblt etmek İyi bir hatıra olmaz ıııı?
Blı* başka Amorikalı da şoförlerimizin neden direksiyon yorın» klAksotı kullandıklarını »orujor.
Bir bankası otobüslsrin ranklgrlnlr» »arı olmasını yerindo buluyor, çünkü bunları tebhlr makinesine, ceıv ULUNA Y "2
2—_______________________—2 yor:
— Siz otobüslerinizde üç ton yg-rlno nasıl on ton taşırsınız?
Yino bir Amerikalı istanbulda en çok şaştığı şoylor ıneyanında ayni mesafe İçin her taksinin başka baş* kr. ücret almasını, insanı İçmeden hesabla sarhoş eden garsonların mevcudiyetini sayıyor.
Görülen hatıralarda... Boşalmış bir ceb tarihi diyo yutturulan kırık bir bıçak, bir çift pabuç, İki paket sigara, maşukanın resmi...
Gazotccilik bakımından kendin/ okutan bir yazı.
Bana bu yazıdan bahseden blı* dostum: «Gayot İnce bir nükte... diyordu. Güle 8Üle bayıldık I»
Bon kendi payıma güle piiio ba*
yılmadım. Utandıml
Memleketimlzo gelen
»ar »öyle sathi bir bakışla
Lütfen sayfayı çerirlnls «■
Patrik Athenayoras dün akşam Ankaraya hareke.1
ederken seyirciler arasımla Yazısı: 3 üııeii Sayfada
Yazısı: 3 iincii Sayfada —
(Devamı: Sa. 3 • 8ü. « de)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda
en iyi netice veren yegâne lâstiktir
Bir tecrübede tanımakda geç
kaldığınıza üzüleceksiniz
Türkiye Unıunı Acentası
Tevfik YILMAK
Teni Sabah
Bu akşam saat 20.30 (Ja
TelW operet 3 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49363
*** Jİ“RR'yET VE HA_KKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Dün Meclîste Okunan Arabca Ezan
Grup dün açık bir
oturum yaptı
Eilyllk liffllet .Vcciishiin cümle ftapıst
Ezanı okuyanlar, dinleyiciler arasına katılmış tarikatçılıktan mahkûm iki sabıkalıdır
Maliye Bakanı, 80 milyon büdce açığının nasıl kapatıldığını rakamlarla izah etti
Yenitasarılardan yalnızgelir vergisinin kanunlaşacağı anlaşılıyor, benzine 1O kuruş zam yapılıyor
Toplantı esnasında, dinleyici sıralarından "Allahüekber„ sesleri yükselmeğe başladı
Ankara, 4 (Telefonla) — Bugün, Meclis müzakerelerini müteakip C. H. P. Grupu Faik Abmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Bu oturum da fileni yapıldı. Gündemde 1949 büdedesinde alınan tasarruf tedbirleri hakkında Maliye Bakanının İzahatı vardı. Bakan, izahat sırasında, bilhassa tasarruf kelimesi üzerinde dura-1
rak bunların hiç birinin tam bir tasarruf sayılmasının mümkün olamıyacağını belirttikten sonla girişilen faaliyetin yalnız bir tertip olduğunu söyledi.
Bakan, çok realist bir eda ve tevazu ile şunları söyledi:
— Her ne kadar daha başka tasarruf tasavvurlarımız varsa da bunlar üzerinde uzun uzadıya tekkik yapacak zamanı-
mız olmadığından şimdilik yalnız bazı tertiplerle açığımızı kapadık, dedi ve devamla, geri alınan lüks vergisi tasarısı ile açığın 30 milyona düşürüldüğünü kaydederek bunun nasıl sağlandığı hakkında şu izahatı vermiştir:
— Huzurunuza yeni bir vergi tasarısı ile geliyoruz. O ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Amerikan
gemileri
gitti
Döviz
Truman'ın beyanatı
Son kalan üç gemi de bu sabah ayrılıyor
Akli muvazenelerinden şübhe edilen bu iki şahıs, müşahede altına alınmak üzere Tıbbı Adliye sevkedilecek, Meclis Başkanı Şükrü Saraçoğlu hâdise hakkında gazetecilere izahat verdi, Fikri Düşünsel de,'Mecliste, yapılan tahkikat neticesini anlattı^-Bu~ıkı şahıs, Meclise Kütahya Milletvekili İhsan Şerit tarafından verilen gjrptîglşr
kaçakçısı Yahudi
Yüksek Tahsil Gençliğine Böyle hizmet Edilemez
Dstanbul Şehir Meclisinde geçen gün cereyan eden bir konuşma halkın nazarında olduğu ehemmiyeti kazanmadı. Fakat o toplantıda dokunulan nokta bir çok bakım dan ve bütün bir zihniyetin ifadesini teşkil eylemek itibarile üzerimle durulmağa değer. Otobüslerin zararla işlemekle olduğu münakaşa edilirken bu ziyana mani olmak için eski Başbakan Saraçoğlu Şükrünün ka-inpederi Zahid Ural tarafından ileri sürülen teklif, yüksek tahsil gençliğine yapılan tenzilâtı ve verilen pasoyu kaldırmak olmuştur. Bu arada gazetecilere verilen pasoların da ilgası teklif olunmuştur.
Memleketimizde yüksek tahsilin ne kadar ağır şartlar akın da yapıldığını görenler böyle bir teklifin insaflı bir insanın aklına nereden ve nasıl gelebileceği iınsusunda hayretler İçinde kalırlar. Bahusus ki ayni Za-bid Ural, bir kaç ay evvel bu paso işini teklif eylemişti, üzerine bütün memleketin titrediği, Atatürkün İnkılâbı kendilerine emanet eylediği ve bütiin İstikbalin ümidlerini taşıyan yüksek tahsil Türk gençliği dün yanın bütün memleketlerinde okuyan gençlerin nail oldukla-n imkan ve imtiyazlardan malı romdurlar. Gtanbıılda üniversiteye ve yüksek m.kteblere devam edenler bir ünhersite sitesinden mahrumdurlar. Temiz, ve ucuz yemek yiyecek lokantalara malik değildirler. Para vererek oturdukları yurdlarda en kötü şartlur içinde beslenmektedir -ler. Sık sık tekerrür eden hâdiseler bu hale bir delildir. Bir kısın gençler iso medrese köşe li rinde gayet perişan bir buldu adeta bürünmekle, en ihtida! »ılıhî şartlardan mahrum bulun maktadırlar.
Bu kadar sıkıntılı bir cİurunı-•hv bilgi aşlıile yanan bu gençlere otobüslerde biraz tenzilât ^pdmas. Wr mro’ele olmuştu. JUfUlar, aylar hattâ yıllarca bu bahis konuşuldu, matbuata aksetti. Tramvay pasolarının otobüslerde muteber olması irin
(Devam» «a. » ■«. itf«) I
Ankara: 4 (Telefonla) — BU yük Millet Meclisi bugün saat 15 de Raif Karadenizin başkan lığında toplandı. Fakat bugünkü oturumda şayanı hayret bir hâdise cereyan etmiş, bu yüzden müzakereler kısa bir zaman için sekteye uğramıştır. Hâdise şudur:
Oturum açıldıktan sonra bir soru münasebetile Maliye Baka nmın Mecliste İzahat verip ver-
memesi hususu reye konmuş,' ekseriyet Bakanın izahat verme1 mesi hususunda oyunu kullanmıştır. Tam bu sırada, birdenui re alt kattaki dinleyici locasın--dan (Allahu ekber, Allahu ekber) diye Arabca bir ezan aesi duyuldu. Gerek milletvekilleri, gerek dinleyiciler arasında birdenbire bir tecessüs ve heyecan uyandı. Bir aralık ses kesildi, (Devamı: Sa. 3 - Sil. 2 do)
İRAN ŞAHINA SUİKASD YAPILDI
Alılan iki el tabanca
Tahran: 4 a.a. (byum) — Şe-hinşah bugün mahalli saatle 15 de, hukuk fakültesinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle yapılan törende hazır bulunmak Ü-. . zere üniversitenin kapısında ı otomobilden indiği sırada Fa-- hir adında birinin tabanca ile lıii cumuna uğramış ve suikasdcınm iki cl ateş etmesiyle çıkan kurşunlardan hafifçe yaralanmıştır. Şehinşah ilk tedavisi yapıldıktan sonra, derhal saraya gö türUlmüştilr.
Bu akşamdan itibaren Tahran şehrinde sıkıyönetim ilân edilmiş ve sokağa çıkma yasa-(Dev. mı: Sa. 3 - ıü. 3 do)
ile Şah lıalifçe paralandı
İstanbul vapuru gitti
Vapur kalkmadan 20 dakika önce hir layla denize diijtü. kurlanldı
r~\---------------->
inönü-Bayar mülakatı
1). P. Başkanı, tefsir m a h i yeti ildeki yaz darın birer tahminden ibaret olduğunu söylüyor
Ankara, 4 (A.A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Buyar Anadolu Ajanr.ına aşağıdaki be-’yan'atta bulunmuştur:
'■Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı ile yaptığım son ziyaret ve konuşmalar hakkında muhtelif suretlerde ve tef Bir mahiyetinde yazılar çıkmıştır. Bunların çoğu birer talimin den ibarettir. Konuşmaların, en doğru neticeleri partimizin salahiyetli kurullarına usulü dairesinde ıırzedilmiştir.»
Kış ve fırtına
Doğû Beyazıdda kar dört metreyi buldu
Hava dün de bütün gün kapa -Jı geçnın,, evovlkl gccodenbeıl devam eden kar ancak akşam üzeri | dinnılştir. GUntlıı en düşük alçaklığı sıfırın altındu 2 derece idi.
Fırtına dolayıslle dün do şehir içi vapur neferleri intizamını kaybetmiş, şehirler arası vapur 1 aeferlorl İntizamla yapılamamış -
6.15 öde Pendlkteıı hareket 6 -
den Kınalında vapuru Heybellada ya ugıayamamıg, 7 öf) seferini ya pniı 27 numaralı araba vapuru ÜHküdurdnn hareketinden ancak bir saat Bonıa Kabalaş iskelesine ytınaşibllmlşilr.
8.15 de Bandırmaya hareket c-(kıı Su« vapuru Bandırma lake . .
lealnö yanaşamadığından tekrar latanbula dönmek mecburiyetin -de kalmıştır.
May er, hııdıı d dışı ediliyor Şehrimizde yaşıyan bazı Ya-hudilerin, başka İsimlerle temin ettikleri pasaportlarla Filietine gitmek imkânını buldukları ve bu arada Filistlne döviz kaçırdıkları yazılmıştı. Emniyet müdürlüğünce girişilen İncelemeler sonunda Abralıam Mayer ismin de birisinin Filistine döviz kaçakçılığı işini İdare ettiği anlaşılmıştır.
İspanyol tabiiyetinde olan Abraham Mayer, uzun müddet-tenberi Osmaulı Bankasında mii dür muavini bulunmaktadır.
Mayer iki sene kadar evvel Yahudi muhacirlerine yardım I-çin bir dernek kurmuş ve der-(Dovamıı Sa. 3 - SÜ. 4 do)
Voşington: 4 (AP) — Stalin1-ln kendisiyle buluşmak üzere va-kl-olûu gayrî resmî teşebbüsleri hakkımla gazetelerin bitmez tü -kenmez suallerini dünkü bir ba -em toplantısında cevaplandıran başkan Truman, BJrleş-k Ameri -
)Q uıııuuu uugııuıı,,
kanın-Sovyet Rusya İle Birleşmiş Milletler dışında • barış» nıilza -kerelerine girişmek niyetinde ol -m.-ı(.hğını söylvmişur.
Diş işleri bakanının çarşamba günkü demecine göre başka mem (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Limanımızda bulunan Ameri »' kan filosundan Amiral gemisi Çolombus gemisi dün sabah sa • at 8 de Selânigc hareket etmiş e tir. Yalnız filodan «Tarava ■ uçalı gemisiyle İlci muhrip de progra « ma göre dlin sabah hareket etini Ierl lâzım gelirken bazı sebeple®» (Devamı: Sa. 3 - Sü. s dey
75 tasarı Meclis
komisyonlarında bekliyor
Zfer komisyonun kendisine verilmiş olan tasarıları bir buçuk ay içinde Meclise göndermesi sağlanacak
Ankara 4 (Hususi) — Mecliste biriken 75 kadar önemli tasa nnın komisyonlarda çabuk incelenmesi için tüzük hükümlerinin tatbiki geçenlerde parti gu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ila)
Üniversitelilerin
bir protestosu
Ulusda Esad Tekeli, Hikmet Buyura cevab veriyor Ankara: 4 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazel esinde Esat Tekeli (Cumhurbaşkanının ödeneği) isim, 11 baş makalesinde Hikmet Ba • yurun bu konu üzerindeki yazısı oı ele alarak Cumhurbaşkamnu ■ an almakla olduğu paranın A ■ merika Cumhurbaşkanının aldığı para İle mukayesesini yapmış v« (Devamı: Sa. 3 -
Gençler, otobüslerdeki tenzilâtın kaldırılması için şelıir meclisine yapılan Lcklii i protesto elliler
Şehir Meclisi üyelerinden bir kısmının otobüslerde tenzilâtlı tarife ve pasoların kaldırılması hakkında Şehir Meçlİşine'bir tak rır, veremeleri İstanbul yüksek tahsil gençliği tarafından teessürle karşılanmıştır.
Takrirde imzaları bulunduğunu açıklamaktan çekinmiyen Hamdi Rasim Bütün ve Zahid Ural'ın üniversite gençliğine oto büslerde tenzilât yapılmasını derpiş eden kararı kabul ettikleri halde, bu karardan iki ay sonra rücu etmeleri hayret uyan (hımıştır.
Bilhassa Sadi Bekter'in des- Zarar ettiğinden bahsedilen belediye otobüsleri gece C.B. Par» teklediği bu meselenin görüşül- tisi kongrelerinden b*rindr, delegeleri bekliyorlar.
düğü sırada söz alan Zahid Ural böyle bir meselenin münakaşa *•*
edilmesine lüzum olmadığını ileri sürmüş, derhal kabul edilmesini ; hattâ bu kararın halk otobüslerine de teşmilini istemiştir
O zaman böyle bir karar ittihazına muhalif kalan üyeler ve E.T.T. idaresi, bu karar tatbika
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)

Ijg^TAKViMDEN BİR YAPRAK
(»ölmemeli, utanmalı’
PatrikAthenagoras dün Ankaraya gitti
Bizim gazotocı arkadaşlardan Halûk Durukal, gazetesine merakı colbedeook, nükteli güzel bir yazı yazdı. Memlokoliınizin Amerikalı misafirler üzc-rinrto uyandırdığı tosirln kırıntılarını toplamış... Bir makale haline koymuş.
Meselâ bir Amerikalı, babasına İstanbul hediyesi olarak kibrit götürüyor. Bizim bir kutu kibritimiz anoak bir puro yakmağa yetişobili-yormuş,
Niiklo bakımından fena değil.
Sonra bir başkası İslkilül caddo-sinin resmini alıyormuş. Yanına yaklaşarak sormuş:
— Cadıloyl çok ıııtı beğendiniz? Amerikalı şu cevabı veriyor:
— Fovkalftdo entorosan... Bu dar oıulılotlo karşılıklı Işllyon tramvay, otobüs, otomobil arasında ölmeden dolaşan şu talihli İnsanları tesblt etmek İyi bir hatıra olmaz ıııı?
Blı* başka Amorikalı da şoförlerimizin neden direksiyon yorın» klAksotı kullandıklarını »orujor.
Bir bankası otobüslsrin ranklgrlnlr» »arı olmasını yerindo buluyor, çünkü bunları tebhlr makinesine, ceıv ULUNA Y "2
2—_______________________—2 yor:
— Siz otobüslerinizde üç ton yg-rlno nasıl on ton taşırsınız?
Yino bir Amerikalı istanbulda en çok şaştığı şoylor ıneyanında ayni mesafe İçin her taksinin başka baş* kr. ücret almasını, insanı İçmeden hesabla sarhoş eden garsonların mevcudiyetini sayıyor.
Görülen hatıralarda... Boşalmış bir ceb tarihi diyo yutturulan kırık bir bıçak, bir çift pabuç, İki paket sigara, maşukanın resmi...
Gazotccilik bakımından kendin/ okutan bir yazı.
Bana bu yazıdan bahseden blı* dostum: «Gayot İnce bir nükte... diyordu. Güle 8Üle bayıldık I»
Bon kendi payıma güle piiio ba*
yılmadım. Utandıml
Memleketimlzo gelen
»ar »öyle sathi bir bakışla
Lütfen sayfayı çerirlnls «■
Patrik Athenayoras dün akşam Ankaraya hareke.1
ederken seyirciler arasımla Yazısı: 3 üııeii Sayfada
Yazısı: 3 iincii Sayfada —
(Devamı: Sa. 3 • 8ü. « de)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda
en iyi netice veren yegâne lâstiktir
Bir tecrübede tanımakda geç
kaldığınıza üzüleceksiniz
Türkiye Unıunı Acentası
Tevfik YILMAK
Teni Sabah
Bu akşam saat 20.30 (Ja
TelW operet 3 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49363
*** Jİ“RR'yET VE HA_KKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Dün Meclîste Okunan Arabca Ezan
Grup dün açık bir
oturum yaptı
Eilyllk liffllet .Vcciishiin cümle ftapıst
Ezanı okuyanlar, dinleyiciler arasına katılmış tarikatçılıktan mahkûm iki sabıkalıdır
Maliye Bakanı, 80 milyon büdce açığının nasıl kapatıldığını rakamlarla izah etti
Yenitasarılardan yalnızgelir vergisinin kanunlaşacağı anlaşılıyor, benzine 1O kuruş zam yapılıyor
Toplantı esnasında, dinleyici sıralarından "Allahüekber„ sesleri yükselmeğe başladı
Ankara, 4 (Telefonla) — Bugün, Meclis müzakerelerini müteakip C. H. P. Grupu Faik Abmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Bu oturum da fileni yapıldı. Gündemde 1949 büdedesinde alınan tasarruf tedbirleri hakkında Maliye Bakanının İzahatı vardı. Bakan, izahat sırasında, bilhassa tasarruf kelimesi üzerinde dura-1
rak bunların hiç birinin tam bir tasarruf sayılmasının mümkün olamıyacağını belirttikten sonla girişilen faaliyetin yalnız bir tertip olduğunu söyledi.
Bakan, çok realist bir eda ve tevazu ile şunları söyledi:
— Her ne kadar daha başka tasarruf tasavvurlarımız varsa da bunlar üzerinde uzun uzadıya tekkik yapacak zamanı-
mız olmadığından şimdilik yalnız bazı tertiplerle açığımızı kapadık, dedi ve devamla, geri alınan lüks vergisi tasarısı ile açığın 30 milyona düşürüldüğünü kaydederek bunun nasıl sağlandığı hakkında şu izahatı vermiştir:
— Huzurunuza yeni bir vergi tasarısı ile geliyoruz. O ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Amerikan
gemileri
gitti
Döviz
Truman'ın beyanatı
Son kalan üç gemi de bu sabah ayrılıyor
Akli muvazenelerinden şübhe edilen bu iki şahıs, müşahede altına alınmak üzere Tıbbı Adliye sevkedilecek, Meclis Başkanı Şükrü Saraçoğlu hâdise hakkında gazetecilere izahat verdi, Fikri Düşünsel de,'Mecliste, yapılan tahkikat neticesini anlattı^-Bu~ıkı şahıs, Meclise Kütahya Milletvekili İhsan Şerit tarafından verilen gjrptîglşr
kaçakçısı Yahudi
Yüksek Tahsil Gençliğine Böyle hizmet Edilemez
Dstanbul Şehir Meclisinde geçen gün cereyan eden bir konuşma halkın nazarında olduğu ehemmiyeti kazanmadı. Fakat o toplantıda dokunulan nokta bir çok bakım dan ve bütün bir zihniyetin ifadesini teşkil eylemek itibarile üzerimle durulmağa değer. Otobüslerin zararla işlemekle olduğu münakaşa edilirken bu ziyana mani olmak için eski Başbakan Saraçoğlu Şükrünün ka-inpederi Zahid Ural tarafından ileri sürülen teklif, yüksek tahsil gençliğine yapılan tenzilâtı ve verilen pasoyu kaldırmak olmuştur. Bu arada gazetecilere verilen pasoların da ilgası teklif olunmuştur.
Memleketimizde yüksek tahsilin ne kadar ağır şartlar akın da yapıldığını görenler böyle bir teklifin insaflı bir insanın aklına nereden ve nasıl gelebileceği iınsusunda hayretler İçinde kalırlar. Bahusus ki ayni Za-bid Ural, bir kaç ay evvel bu paso işini teklif eylemişti, üzerine bütün memleketin titrediği, Atatürkün İnkılâbı kendilerine emanet eylediği ve bütiin İstikbalin ümidlerini taşıyan yüksek tahsil Türk gençliği dün yanın bütün memleketlerinde okuyan gençlerin nail oldukla-n imkan ve imtiyazlardan malı romdurlar. Gtanbıılda üniversiteye ve yüksek m.kteblere devam edenler bir ünhersite sitesinden mahrumdurlar. Temiz, ve ucuz yemek yiyecek lokantalara malik değildirler. Para vererek oturdukları yurdlarda en kötü şartlur içinde beslenmektedir -ler. Sık sık tekerrür eden hâdiseler bu hale bir delildir. Bir kısın gençler iso medrese köşe li rinde gayet perişan bir buldu adeta bürünmekle, en ihtida! »ılıhî şartlardan mahrum bulun maktadırlar.
Bu kadar sıkıntılı bir cİurunı-•hv bilgi aşlıile yanan bu gençlere otobüslerde biraz tenzilât ^pdmas. Wr mro’ele olmuştu. JUfUlar, aylar hattâ yıllarca bu bahis konuşuldu, matbuata aksetti. Tramvay pasolarının otobüslerde muteber olması irin
(Devam» «a. » ■«. itf«) I
Ankara: 4 (Telefonla) — BU yük Millet Meclisi bugün saat 15 de Raif Karadenizin başkan lığında toplandı. Fakat bugünkü oturumda şayanı hayret bir hâdise cereyan etmiş, bu yüzden müzakereler kısa bir zaman için sekteye uğramıştır. Hâdise şudur:
Oturum açıldıktan sonra bir soru münasebetile Maliye Baka nmın Mecliste İzahat verip ver-
memesi hususu reye konmuş,' ekseriyet Bakanın izahat verme1 mesi hususunda oyunu kullanmıştır. Tam bu sırada, birdenui re alt kattaki dinleyici locasın--dan (Allahu ekber, Allahu ekber) diye Arabca bir ezan aesi duyuldu. Gerek milletvekilleri, gerek dinleyiciler arasında birdenbire bir tecessüs ve heyecan uyandı. Bir aralık ses kesildi, (Devamı: Sa. 3 - Sil. 2 do)
İRAN ŞAHINA SUİKASD YAPILDI
Alılan iki el tabanca
Tahran: 4 a.a. (byum) — Şe-hinşah bugün mahalli saatle 15 de, hukuk fakültesinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle yapılan törende hazır bulunmak Ü-. . zere üniversitenin kapısında ı otomobilden indiği sırada Fa-- hir adında birinin tabanca ile lıii cumuna uğramış ve suikasdcınm iki cl ateş etmesiyle çıkan kurşunlardan hafifçe yaralanmıştır. Şehinşah ilk tedavisi yapıldıktan sonra, derhal saraya gö türUlmüştilr.
Bu akşamdan itibaren Tahran şehrinde sıkıyönetim ilân edilmiş ve sokağa çıkma yasa-(Dev. mı: Sa. 3 - ıü. 3 do)
ile Şah lıalifçe paralandı
İstanbul vapuru gitti
Vapur kalkmadan 20 dakika önce hir layla denize diijtü. kurlanldı
r~\---------------->
inönü-Bayar mülakatı
1). P. Başkanı, tefsir m a h i yeti ildeki yaz darın birer tahminden ibaret olduğunu söylüyor
Ankara, 4 (A.A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Buyar Anadolu Ajanr.ına aşağıdaki be-’yan'atta bulunmuştur:
'■Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı ile yaptığım son ziyaret ve konuşmalar hakkında muhtelif suretlerde ve tef Bir mahiyetinde yazılar çıkmıştır. Bunların çoğu birer talimin den ibarettir. Konuşmaların, en doğru neticeleri partimizin salahiyetli kurullarına usulü dairesinde ıırzedilmiştir.»
Kış ve fırtına
Doğû Beyazıdda kar dört metreyi buldu
Hava dün de bütün gün kapa -Jı geçnın,, evovlkl gccodenbeıl devam eden kar ancak akşam üzeri | dinnılştir. GUntlıı en düşük alçaklığı sıfırın altındu 2 derece idi.
Fırtına dolayıslle dün do şehir içi vapur neferleri intizamını kaybetmiş, şehirler arası vapur 1 aeferlorl İntizamla yapılamamış -
6.15 öde Pendlkteıı hareket 6 -
den Kınalında vapuru Heybellada ya ugıayamamıg, 7 öf) seferini ya pniı 27 numaralı araba vapuru ÜHküdurdnn hareketinden ancak bir saat Bonıa Kabalaş iskelesine ytınaşibllmlşilr.
8.15 de Bandırmaya hareket c-(kıı Su« vapuru Bandırma lake . .
lealnö yanaşamadığından tekrar latanbula dönmek mecburiyetin -de kalmıştır.
May er, hııdıı d dışı ediliyor Şehrimizde yaşıyan bazı Ya-hudilerin, başka İsimlerle temin ettikleri pasaportlarla Filietine gitmek imkânını buldukları ve bu arada Filistlne döviz kaçırdıkları yazılmıştı. Emniyet müdürlüğünce girişilen İncelemeler sonunda Abralıam Mayer ismin de birisinin Filistine döviz kaçakçılığı işini İdare ettiği anlaşılmıştır.
İspanyol tabiiyetinde olan Abraham Mayer, uzun müddet-tenberi Osmaulı Bankasında mii dür muavini bulunmaktadır.
Mayer iki sene kadar evvel Yahudi muhacirlerine yardım I-çin bir dernek kurmuş ve der-(Dovamıı Sa. 3 - SÜ. 4 do)
Voşington: 4 (AP) — Stalin1-ln kendisiyle buluşmak üzere va-kl-olûu gayrî resmî teşebbüsleri hakkımla gazetelerin bitmez tü -kenmez suallerini dünkü bir ba -em toplantısında cevaplandıran başkan Truman, BJrleş-k Ameri -
)Q uıııuuu uugııuıı,,
kanın-Sovyet Rusya İle Birleşmiş Milletler dışında • barış» nıilza -kerelerine girişmek niyetinde ol -m.-ı(.hğını söylvmişur.
Diş işleri bakanının çarşamba günkü demecine göre başka mem (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Limanımızda bulunan Ameri »' kan filosundan Amiral gemisi Çolombus gemisi dün sabah sa • at 8 de Selânigc hareket etmiş e tir. Yalnız filodan «Tarava ■ uçalı gemisiyle İlci muhrip de progra « ma göre dlin sabah hareket etini Ierl lâzım gelirken bazı sebeple®» (Devamı: Sa. 3 - Sü. s dey
75 tasarı Meclis
komisyonlarında bekliyor
Zfer komisyonun kendisine verilmiş olan tasarıları bir buçuk ay içinde Meclise göndermesi sağlanacak
Ankara 4 (Hususi) — Mecliste biriken 75 kadar önemli tasa nnın komisyonlarda çabuk incelenmesi için tüzük hükümlerinin tatbiki geçenlerde parti gu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ila)
Üniversitelilerin
bir protestosu
Ulusda Esad Tekeli, Hikmet Buyura cevab veriyor Ankara: 4 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazel esinde Esat Tekeli (Cumhurbaşkanının ödeneği) isim, 11 baş makalesinde Hikmet Ba • yurun bu konu üzerindeki yazısı oı ele alarak Cumhurbaşkamnu ■ an almakla olduğu paranın A ■ merika Cumhurbaşkanının aldığı para İle mukayesesini yapmış v« (Devamı: Sa. 3 -
Gençler, otobüslerdeki tenzilâtın kaldırılması için şelıir meclisine yapılan Lcklii i protesto elliler
Şehir Meclisi üyelerinden bir kısmının otobüslerde tenzilâtlı tarife ve pasoların kaldırılması hakkında Şehir Meçlİşine'bir tak rır, veremeleri İstanbul yüksek tahsil gençliği tarafından teessürle karşılanmıştır.
Takrirde imzaları bulunduğunu açıklamaktan çekinmiyen Hamdi Rasim Bütün ve Zahid Ural'ın üniversite gençliğine oto büslerde tenzilât yapılmasını derpiş eden kararı kabul ettikleri halde, bu karardan iki ay sonra rücu etmeleri hayret uyan (hımıştır.
Bilhassa Sadi Bekter'in des- Zarar ettiğinden bahsedilen belediye otobüsleri gece C.B. Par» teklediği bu meselenin görüşül- tisi kongrelerinden b*rindr, delegeleri bekliyorlar.
düğü sırada söz alan Zahid Ural böyle bir meselenin münakaşa *•*
edilmesine lüzum olmadığını ileri sürmüş, derhal kabul edilmesini ; hattâ bu kararın halk otobüslerine de teşmilini istemiştir
O zaman böyle bir karar ittihazına muhalif kalan üyeler ve E.T.T. idaresi, bu karar tatbika
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)

Ijg^TAKViMDEN BİR YAPRAK
(»ölmemeli, utanmalı’
PatrikAthenagoras dün Ankaraya gitti
Bizim gazotocı arkadaşlardan Halûk Durukal, gazetesine merakı colbedeook, nükteli güzel bir yazı yazdı. Memlokoliınizin Amerikalı misafirler üzc-rinrto uyandırdığı tosirln kırıntılarını toplamış... Bir makale haline koymuş.
Meselâ bir Amerikalı, babasına İstanbul hediyesi olarak kibrit götürüyor. Bizim bir kutu kibritimiz anoak bir puro yakmağa yetişobili-yormuş,
Niiklo bakımından fena değil.
Sonra bir başkası İslkilül caddo-sinin resmini alıyormuş. Yanına yaklaşarak sormuş:
— Cadıloyl çok ıııtı beğendiniz? Amerikalı şu cevabı veriyor:
— Fovkalftdo entorosan... Bu dar oıulılotlo karşılıklı Işllyon tramvay, otobüs, otomobil arasında ölmeden dolaşan şu talihli İnsanları tesblt etmek İyi bir hatıra olmaz ıııı?
Blı* başka Amorikalı da şoförlerimizin neden direksiyon yorın» klAksotı kullandıklarını »orujor.
Bir bankası otobüslsrin ranklgrlnlr» »arı olmasını yerindo buluyor, çünkü bunları tebhlr makinesine, ceıv ULUNA Y "2
2—_______________________—2 yor:
— Siz otobüslerinizde üç ton yg-rlno nasıl on ton taşırsınız?
Yino bir Amerikalı istanbulda en çok şaştığı şoylor ıneyanında ayni mesafe İçin her taksinin başka baş* kr. ücret almasını, insanı İçmeden hesabla sarhoş eden garsonların mevcudiyetini sayıyor.
Görülen hatıralarda... Boşalmış bir ceb tarihi diyo yutturulan kırık bir bıçak, bir çift pabuç, İki paket sigara, maşukanın resmi...
Gazotccilik bakımından kendin/ okutan bir yazı.
Bana bu yazıdan bahseden blı* dostum: «Gayot İnce bir nükte... diyordu. Güle 8Üle bayıldık I»
Bon kendi payıma güle piiio ba*
yılmadım. Utandıml
Memleketimlzo gelen
»ar »öyle sathi bir bakışla
Lütfen sayfayı çerirlnls «■
Patrik Athenayoras dün akşam Ankaraya hareke.1
ederken seyirciler arasımla Yazısı: 3 üııeii Sayfada
Yazısı: 3 iincii Sayfada —
(Devamı: Sa. 3 • 8ü. « de)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda
en iyi netice veren yegâne lâstiktir
Bir tecrübede tanımakda geç
kaldığınıza üzüleceksiniz
Türkiye Unıunı Acentası
Tevfik YILMAK
Teni Sabah
Bu akşam saat 20.30 (Ja
TelW operet 3 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49363
*** Jİ“RR'yET VE HA_KKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Dün Meclîste Okunan Arabca Ezan
Grup dün açık bir
oturum yaptı
Eilyllk liffllet .Vcciishiin cümle ftapıst
Ezanı okuyanlar, dinleyiciler arasına katılmış tarikatçılıktan mahkûm iki sabıkalıdır
Maliye Bakanı, 80 milyon büdce açığının nasıl kapatıldığını rakamlarla izah etti
Yenitasarılardan yalnızgelir vergisinin kanunlaşacağı anlaşılıyor, benzine 1O kuruş zam yapılıyor
Toplantı esnasında, dinleyici sıralarından "Allahüekber„ sesleri yükselmeğe başladı
Ankara, 4 (Telefonla) — Bugün, Meclis müzakerelerini müteakip C. H. P. Grupu Faik Abmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Bu oturum da fileni yapıldı. Gündemde 1949 büdedesinde alınan tasarruf tedbirleri hakkında Maliye Bakanının İzahatı vardı. Bakan, izahat sırasında, bilhassa tasarruf kelimesi üzerinde dura-1
rak bunların hiç birinin tam bir tasarruf sayılmasının mümkün olamıyacağını belirttikten sonla girişilen faaliyetin yalnız bir tertip olduğunu söyledi.
Bakan, çok realist bir eda ve tevazu ile şunları söyledi:
— Her ne kadar daha başka tasarruf tasavvurlarımız varsa da bunlar üzerinde uzun uzadıya tekkik yapacak zamanı-
mız olmadığından şimdilik yalnız bazı tertiplerle açığımızı kapadık, dedi ve devamla, geri alınan lüks vergisi tasarısı ile açığın 30 milyona düşürüldüğünü kaydederek bunun nasıl sağlandığı hakkında şu izahatı vermiştir:
— Huzurunuza yeni bir vergi tasarısı ile geliyoruz. O ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Amerikan
gemileri
gitti
Döviz
Truman'ın beyanatı
Son kalan üç gemi de bu sabah ayrılıyor
Akli muvazenelerinden şübhe edilen bu iki şahıs, müşahede altına alınmak üzere Tıbbı Adliye sevkedilecek, Meclis Başkanı Şükrü Saraçoğlu hâdise hakkında gazetecilere izahat verdi, Fikri Düşünsel de,'Mecliste, yapılan tahkikat neticesini anlattı^-Bu~ıkı şahıs, Meclise Kütahya Milletvekili İhsan Şerit tarafından verilen gjrptîglşr
kaçakçısı Yahudi
Yüksek Tahsil Gençliğine Böyle hizmet Edilemez
Dstanbul Şehir Meclisinde geçen gün cereyan eden bir konuşma halkın nazarında olduğu ehemmiyeti kazanmadı. Fakat o toplantıda dokunulan nokta bir çok bakım dan ve bütün bir zihniyetin ifadesini teşkil eylemek itibarile üzerimle durulmağa değer. Otobüslerin zararla işlemekle olduğu münakaşa edilirken bu ziyana mani olmak için eski Başbakan Saraçoğlu Şükrünün ka-inpederi Zahid Ural tarafından ileri sürülen teklif, yüksek tahsil gençliğine yapılan tenzilâtı ve verilen pasoyu kaldırmak olmuştur. Bu arada gazetecilere verilen pasoların da ilgası teklif olunmuştur.
Memleketimizde yüksek tahsilin ne kadar ağır şartlar akın da yapıldığını görenler böyle bir teklifin insaflı bir insanın aklına nereden ve nasıl gelebileceği iınsusunda hayretler İçinde kalırlar. Bahusus ki ayni Za-bid Ural, bir kaç ay evvel bu paso işini teklif eylemişti, üzerine bütün memleketin titrediği, Atatürkün İnkılâbı kendilerine emanet eylediği ve bütiin İstikbalin ümidlerini taşıyan yüksek tahsil Türk gençliği dün yanın bütün memleketlerinde okuyan gençlerin nail oldukla-n imkan ve imtiyazlardan malı romdurlar. Gtanbıılda üniversiteye ve yüksek m.kteblere devam edenler bir ünhersite sitesinden mahrumdurlar. Temiz, ve ucuz yemek yiyecek lokantalara malik değildirler. Para vererek oturdukları yurdlarda en kötü şartlur içinde beslenmektedir -ler. Sık sık tekerrür eden hâdiseler bu hale bir delildir. Bir kısın gençler iso medrese köşe li rinde gayet perişan bir buldu adeta bürünmekle, en ihtida! »ılıhî şartlardan mahrum bulun maktadırlar.
Bu kadar sıkıntılı bir cİurunı-•hv bilgi aşlıile yanan bu gençlere otobüslerde biraz tenzilât ^pdmas. Wr mro’ele olmuştu. JUfUlar, aylar hattâ yıllarca bu bahis konuşuldu, matbuata aksetti. Tramvay pasolarının otobüslerde muteber olması irin
(Devam» «a. » ■«. itf«) I
Ankara: 4 (Telefonla) — BU yük Millet Meclisi bugün saat 15 de Raif Karadenizin başkan lığında toplandı. Fakat bugünkü oturumda şayanı hayret bir hâdise cereyan etmiş, bu yüzden müzakereler kısa bir zaman için sekteye uğramıştır. Hâdise şudur:
Oturum açıldıktan sonra bir soru münasebetile Maliye Baka nmın Mecliste İzahat verip ver-
memesi hususu reye konmuş,' ekseriyet Bakanın izahat verme1 mesi hususunda oyunu kullanmıştır. Tam bu sırada, birdenui re alt kattaki dinleyici locasın--dan (Allahu ekber, Allahu ekber) diye Arabca bir ezan aesi duyuldu. Gerek milletvekilleri, gerek dinleyiciler arasında birdenbire bir tecessüs ve heyecan uyandı. Bir aralık ses kesildi, (Devamı: Sa. 3 - Sil. 2 do)
İRAN ŞAHINA SUİKASD YAPILDI
Alılan iki el tabanca
Tahran: 4 a.a. (byum) — Şe-hinşah bugün mahalli saatle 15 de, hukuk fakültesinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle yapılan törende hazır bulunmak Ü-. . zere üniversitenin kapısında ı otomobilden indiği sırada Fa-- hir adında birinin tabanca ile lıii cumuna uğramış ve suikasdcınm iki cl ateş etmesiyle çıkan kurşunlardan hafifçe yaralanmıştır. Şehinşah ilk tedavisi yapıldıktan sonra, derhal saraya gö türUlmüştilr.
Bu akşamdan itibaren Tahran şehrinde sıkıyönetim ilân edilmiş ve sokağa çıkma yasa-(Dev. mı: Sa. 3 - ıü. 3 do)
ile Şah lıalifçe paralandı
İstanbul vapuru gitti
Vapur kalkmadan 20 dakika önce hir layla denize diijtü. kurlanldı
r~\---------------->
inönü-Bayar mülakatı
1). P. Başkanı, tefsir m a h i yeti ildeki yaz darın birer tahminden ibaret olduğunu söylüyor
Ankara, 4 (A.A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Buyar Anadolu Ajanr.ına aşağıdaki be-’yan'atta bulunmuştur:
'■Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı ile yaptığım son ziyaret ve konuşmalar hakkında muhtelif suretlerde ve tef Bir mahiyetinde yazılar çıkmıştır. Bunların çoğu birer talimin den ibarettir. Konuşmaların, en doğru neticeleri partimizin salahiyetli kurullarına usulü dairesinde ıırzedilmiştir.»
Kış ve fırtına
Doğû Beyazıdda kar dört metreyi buldu
Hava dün de bütün gün kapa -Jı geçnın,, evovlkl gccodenbeıl devam eden kar ancak akşam üzeri | dinnılştir. GUntlıı en düşük alçaklığı sıfırın altındu 2 derece idi.
Fırtına dolayıslle dün do şehir içi vapur neferleri intizamını kaybetmiş, şehirler arası vapur 1 aeferlorl İntizamla yapılamamış -
6.15 öde Pendlkteıı hareket 6 -
den Kınalında vapuru Heybellada ya ugıayamamıg, 7 öf) seferini ya pniı 27 numaralı araba vapuru ÜHküdurdnn hareketinden ancak bir saat Bonıa Kabalaş iskelesine ytınaşibllmlşilr.
8.15 de Bandırmaya hareket c-(kıı Su« vapuru Bandırma lake . .
lealnö yanaşamadığından tekrar latanbula dönmek mecburiyetin -de kalmıştır.
May er, hııdıı d dışı ediliyor Şehrimizde yaşıyan bazı Ya-hudilerin, başka İsimlerle temin ettikleri pasaportlarla Filietine gitmek imkânını buldukları ve bu arada Filistlne döviz kaçırdıkları yazılmıştı. Emniyet müdürlüğünce girişilen İncelemeler sonunda Abralıam Mayer ismin de birisinin Filistine döviz kaçakçılığı işini İdare ettiği anlaşılmıştır.
İspanyol tabiiyetinde olan Abraham Mayer, uzun müddet-tenberi Osmaulı Bankasında mii dür muavini bulunmaktadır.
Mayer iki sene kadar evvel Yahudi muhacirlerine yardım I-çin bir dernek kurmuş ve der-(Dovamıı Sa. 3 - SÜ. 4 do)
Voşington: 4 (AP) — Stalin1-ln kendisiyle buluşmak üzere va-kl-olûu gayrî resmî teşebbüsleri hakkımla gazetelerin bitmez tü -kenmez suallerini dünkü bir ba -em toplantısında cevaplandıran başkan Truman, BJrleş-k Ameri -
)Q uıııuuu uugııuıı,,
kanın-Sovyet Rusya İle Birleşmiş Milletler dışında • barış» nıilza -kerelerine girişmek niyetinde ol -m.-ı(.hğını söylvmişur.
Diş işleri bakanının çarşamba günkü demecine göre başka mem (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Limanımızda bulunan Ameri »' kan filosundan Amiral gemisi Çolombus gemisi dün sabah sa • at 8 de Selânigc hareket etmiş e tir. Yalnız filodan «Tarava ■ uçalı gemisiyle İlci muhrip de progra « ma göre dlin sabah hareket etini Ierl lâzım gelirken bazı sebeple®» (Devamı: Sa. 3 - Sü. s dey
75 tasarı Meclis
komisyonlarında bekliyor
Zfer komisyonun kendisine verilmiş olan tasarıları bir buçuk ay içinde Meclise göndermesi sağlanacak
Ankara 4 (Hususi) — Mecliste biriken 75 kadar önemli tasa nnın komisyonlarda çabuk incelenmesi için tüzük hükümlerinin tatbiki geçenlerde parti gu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ila)
Üniversitelilerin
bir protestosu
Ulusda Esad Tekeli, Hikmet Buyura cevab veriyor Ankara: 4 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazel esinde Esat Tekeli (Cumhurbaşkanının ödeneği) isim, 11 baş makalesinde Hikmet Ba • yurun bu konu üzerindeki yazısı oı ele alarak Cumhurbaşkamnu ■ an almakla olduğu paranın A ■ merika Cumhurbaşkanının aldığı para İle mukayesesini yapmış v« (Devamı: Sa. 3 -
Gençler, otobüslerdeki tenzilâtın kaldırılması için şelıir meclisine yapılan Lcklii i protesto elliler
Şehir Meclisi üyelerinden bir kısmının otobüslerde tenzilâtlı tarife ve pasoların kaldırılması hakkında Şehir Meçlİşine'bir tak rır, veremeleri İstanbul yüksek tahsil gençliği tarafından teessürle karşılanmıştır.
Takrirde imzaları bulunduğunu açıklamaktan çekinmiyen Hamdi Rasim Bütün ve Zahid Ural'ın üniversite gençliğine oto büslerde tenzilât yapılmasını derpiş eden kararı kabul ettikleri halde, bu karardan iki ay sonra rücu etmeleri hayret uyan (hımıştır.
Bilhassa Sadi Bekter'in des- Zarar ettiğinden bahsedilen belediye otobüsleri gece C.B. Par» teklediği bu meselenin görüşül- tisi kongrelerinden b*rindr, delegeleri bekliyorlar.
düğü sırada söz alan Zahid Ural böyle bir meselenin münakaşa *•*
edilmesine lüzum olmadığını ileri sürmüş, derhal kabul edilmesini ; hattâ bu kararın halk otobüslerine de teşmilini istemiştir
O zaman böyle bir karar ittihazına muhalif kalan üyeler ve E.T.T. idaresi, bu karar tatbika
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)

Ijg^TAKViMDEN BİR YAPRAK
(»ölmemeli, utanmalı’
PatrikAthenagoras dün Ankaraya gitti
Bizim gazotocı arkadaşlardan Halûk Durukal, gazetesine merakı colbedeook, nükteli güzel bir yazı yazdı. Memlokoliınizin Amerikalı misafirler üzc-rinrto uyandırdığı tosirln kırıntılarını toplamış... Bir makale haline koymuş.
Meselâ bir Amerikalı, babasına İstanbul hediyesi olarak kibrit götürüyor. Bizim bir kutu kibritimiz anoak bir puro yakmağa yetişobili-yormuş,
Niiklo bakımından fena değil.
Sonra bir başkası İslkilül caddo-sinin resmini alıyormuş. Yanına yaklaşarak sormuş:
— Cadıloyl çok ıııtı beğendiniz? Amerikalı şu cevabı veriyor:
— Fovkalftdo entorosan... Bu dar oıulılotlo karşılıklı Işllyon tramvay, otobüs, otomobil arasında ölmeden dolaşan şu talihli İnsanları tesblt etmek İyi bir hatıra olmaz ıııı?
Blı* başka Amorikalı da şoförlerimizin neden direksiyon yorın» klAksotı kullandıklarını »orujor.
Bir bankası otobüslsrin ranklgrlnlr» »arı olmasını yerindo buluyor, çünkü bunları tebhlr makinesine, ceıv ULUNA Y "2
2—_______________________—2 yor:
— Siz otobüslerinizde üç ton yg-rlno nasıl on ton taşırsınız?
Yino bir Amerikalı istanbulda en çok şaştığı şoylor ıneyanında ayni mesafe İçin her taksinin başka baş* kr. ücret almasını, insanı İçmeden hesabla sarhoş eden garsonların mevcudiyetini sayıyor.
Görülen hatıralarda... Boşalmış bir ceb tarihi diyo yutturulan kırık bir bıçak, bir çift pabuç, İki paket sigara, maşukanın resmi...
Gazotccilik bakımından kendin/ okutan bir yazı.
Bana bu yazıdan bahseden blı* dostum: «Gayot İnce bir nükte... diyordu. Güle 8Üle bayıldık I»
Bon kendi payıma güle piiio ba*
yılmadım. Utandıml
Memleketimlzo gelen
»ar »öyle sathi bir bakışla
Lütfen sayfayı çerirlnls «■
Patrik Athenayoras dün akşam Ankaraya hareke.1
ederken seyirciler arasımla Yazısı: 3 üııeii Sayfada
Yazısı: 3 iincii Sayfada —
(Devamı: Sa. 3 • 8ü. « de)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda
en iyi netice veren yegâne lâstiktir
Bir tecrübede tanımakda geç
kaldığınıza üzüleceksiniz
Türkiye Unıunı Acentası
Tevfik YILMAK
Teni Sabah
Bu akşam saat 20.30 (Ja
TelW operet 3 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49363
*** Jİ“RR'yET VE HA_KKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Dün Meclîste Okunan Arabca Ezan
Grup dün açık bir
oturum yaptı
Eilyllk liffllet .Vcciishiin cümle ftapıst
Ezanı okuyanlar, dinleyiciler arasına katılmış tarikatçılıktan mahkûm iki sabıkalıdır
Maliye Bakanı, 80 milyon büdce açığının nasıl kapatıldığını rakamlarla izah etti
Yenitasarılardan yalnızgelir vergisinin kanunlaşacağı anlaşılıyor, benzine 1O kuruş zam yapılıyor
Toplantı esnasında, dinleyici sıralarından "Allahüekber„ sesleri yükselmeğe başladı
Ankara, 4 (Telefonla) — Bugün, Meclis müzakerelerini müteakip C. H. P. Grupu Faik Abmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Bu oturum da fileni yapıldı. Gündemde 1949 büdedesinde alınan tasarruf tedbirleri hakkında Maliye Bakanının İzahatı vardı. Bakan, izahat sırasında, bilhassa tasarruf kelimesi üzerinde dura-1
rak bunların hiç birinin tam bir tasarruf sayılmasının mümkün olamıyacağını belirttikten sonla girişilen faaliyetin yalnız bir tertip olduğunu söyledi.
Bakan, çok realist bir eda ve tevazu ile şunları söyledi:
— Her ne kadar daha başka tasarruf tasavvurlarımız varsa da bunlar üzerinde uzun uzadıya tekkik yapacak zamanı-
mız olmadığından şimdilik yalnız bazı tertiplerle açığımızı kapadık, dedi ve devamla, geri alınan lüks vergisi tasarısı ile açığın 30 milyona düşürüldüğünü kaydederek bunun nasıl sağlandığı hakkında şu izahatı vermiştir:
— Huzurunuza yeni bir vergi tasarısı ile geliyoruz. O ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Amerikan
gemileri
gitti
Döviz
Truman'ın beyanatı
Son kalan üç gemi de bu sabah ayrılıyor
Akli muvazenelerinden şübhe edilen bu iki şahıs, müşahede altına alınmak üzere Tıbbı Adliye sevkedilecek, Meclis Başkanı Şükrü Saraçoğlu hâdise hakkında gazetecilere izahat verdi, Fikri Düşünsel de,'Mecliste, yapılan tahkikat neticesini anlattı^-Bu~ıkı şahıs, Meclise Kütahya Milletvekili İhsan Şerit tarafından verilen gjrptîglşr
kaçakçısı Yahudi
Yüksek Tahsil Gençliğine Böyle hizmet Edilemez
Dstanbul Şehir Meclisinde geçen gün cereyan eden bir konuşma halkın nazarında olduğu ehemmiyeti kazanmadı. Fakat o toplantıda dokunulan nokta bir çok bakım dan ve bütün bir zihniyetin ifadesini teşkil eylemek itibarile üzerimle durulmağa değer. Otobüslerin zararla işlemekle olduğu münakaşa edilirken bu ziyana mani olmak için eski Başbakan Saraçoğlu Şükrünün ka-inpederi Zahid Ural tarafından ileri sürülen teklif, yüksek tahsil gençliğine yapılan tenzilâtı ve verilen pasoyu kaldırmak olmuştur. Bu arada gazetecilere verilen pasoların da ilgası teklif olunmuştur.
Memleketimizde yüksek tahsilin ne kadar ağır şartlar akın da yapıldığını görenler böyle bir teklifin insaflı bir insanın aklına nereden ve nasıl gelebileceği iınsusunda hayretler İçinde kalırlar. Bahusus ki ayni Za-bid Ural, bir kaç ay evvel bu paso işini teklif eylemişti, üzerine bütün memleketin titrediği, Atatürkün İnkılâbı kendilerine emanet eylediği ve bütiin İstikbalin ümidlerini taşıyan yüksek tahsil Türk gençliği dün yanın bütün memleketlerinde okuyan gençlerin nail oldukla-n imkan ve imtiyazlardan malı romdurlar. Gtanbıılda üniversiteye ve yüksek m.kteblere devam edenler bir ünhersite sitesinden mahrumdurlar. Temiz, ve ucuz yemek yiyecek lokantalara malik değildirler. Para vererek oturdukları yurdlarda en kötü şartlur içinde beslenmektedir -ler. Sık sık tekerrür eden hâdiseler bu hale bir delildir. Bir kısın gençler iso medrese köşe li rinde gayet perişan bir buldu adeta bürünmekle, en ihtida! »ılıhî şartlardan mahrum bulun maktadırlar.
Bu kadar sıkıntılı bir cİurunı-•hv bilgi aşlıile yanan bu gençlere otobüslerde biraz tenzilât ^pdmas. Wr mro’ele olmuştu. JUfUlar, aylar hattâ yıllarca bu bahis konuşuldu, matbuata aksetti. Tramvay pasolarının otobüslerde muteber olması irin
(Devam» «a. » ■«. itf«) I
Ankara: 4 (Telefonla) — BU yük Millet Meclisi bugün saat 15 de Raif Karadenizin başkan lığında toplandı. Fakat bugünkü oturumda şayanı hayret bir hâdise cereyan etmiş, bu yüzden müzakereler kısa bir zaman için sekteye uğramıştır. Hâdise şudur:
Oturum açıldıktan sonra bir soru münasebetile Maliye Baka nmın Mecliste İzahat verip ver-
memesi hususu reye konmuş,' ekseriyet Bakanın izahat verme1 mesi hususunda oyunu kullanmıştır. Tam bu sırada, birdenui re alt kattaki dinleyici locasın--dan (Allahu ekber, Allahu ekber) diye Arabca bir ezan aesi duyuldu. Gerek milletvekilleri, gerek dinleyiciler arasında birdenbire bir tecessüs ve heyecan uyandı. Bir aralık ses kesildi, (Devamı: Sa. 3 - Sil. 2 do)
İRAN ŞAHINA SUİKASD YAPILDI
Alılan iki el tabanca
Tahran: 4 a.a. (byum) — Şe-hinşah bugün mahalli saatle 15 de, hukuk fakültesinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle yapılan törende hazır bulunmak Ü-. . zere üniversitenin kapısında ı otomobilden indiği sırada Fa-- hir adında birinin tabanca ile lıii cumuna uğramış ve suikasdcınm iki cl ateş etmesiyle çıkan kurşunlardan hafifçe yaralanmıştır. Şehinşah ilk tedavisi yapıldıktan sonra, derhal saraya gö türUlmüştilr.
Bu akşamdan itibaren Tahran şehrinde sıkıyönetim ilân edilmiş ve sokağa çıkma yasa-(Dev. mı: Sa. 3 - ıü. 3 do)
ile Şah lıalifçe paralandı
İstanbul vapuru gitti
Vapur kalkmadan 20 dakika önce hir layla denize diijtü. kurlanldı
r~\---------------->
inönü-Bayar mülakatı
1). P. Başkanı, tefsir m a h i yeti ildeki yaz darın birer tahminden ibaret olduğunu söylüyor
Ankara, 4 (A.A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Buyar Anadolu Ajanr.ına aşağıdaki be-’yan'atta bulunmuştur:
'■Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı ile yaptığım son ziyaret ve konuşmalar hakkında muhtelif suretlerde ve tef Bir mahiyetinde yazılar çıkmıştır. Bunların çoğu birer talimin den ibarettir. Konuşmaların, en doğru neticeleri partimizin salahiyetli kurullarına usulü dairesinde ıırzedilmiştir.»
Kış ve fırtına
Doğû Beyazıdda kar dört metreyi buldu
Hava dün de bütün gün kapa -Jı geçnın,, evovlkl gccodenbeıl devam eden kar ancak akşam üzeri | dinnılştir. GUntlıı en düşük alçaklığı sıfırın altındu 2 derece idi.
Fırtına dolayıslle dün do şehir içi vapur neferleri intizamını kaybetmiş, şehirler arası vapur 1 aeferlorl İntizamla yapılamamış -
6.15 öde Pendlkteıı hareket 6 -
den Kınalında vapuru Heybellada ya ugıayamamıg, 7 öf) seferini ya pniı 27 numaralı araba vapuru ÜHküdurdnn hareketinden ancak bir saat Bonıa Kabalaş iskelesine ytınaşibllmlşilr.
8.15 de Bandırmaya hareket c-(kıı Su« vapuru Bandırma lake . .
lealnö yanaşamadığından tekrar latanbula dönmek mecburiyetin -de kalmıştır.
May er, hııdıı d dışı ediliyor Şehrimizde yaşıyan bazı Ya-hudilerin, başka İsimlerle temin ettikleri pasaportlarla Filietine gitmek imkânını buldukları ve bu arada Filistlne döviz kaçırdıkları yazılmıştı. Emniyet müdürlüğünce girişilen İncelemeler sonunda Abralıam Mayer ismin de birisinin Filistine döviz kaçakçılığı işini İdare ettiği anlaşılmıştır.
İspanyol tabiiyetinde olan Abraham Mayer, uzun müddet-tenberi Osmaulı Bankasında mii dür muavini bulunmaktadır.
Mayer iki sene kadar evvel Yahudi muhacirlerine yardım I-çin bir dernek kurmuş ve der-(Dovamıı Sa. 3 - SÜ. 4 do)
Voşington: 4 (AP) — Stalin1-ln kendisiyle buluşmak üzere va-kl-olûu gayrî resmî teşebbüsleri hakkımla gazetelerin bitmez tü -kenmez suallerini dünkü bir ba -em toplantısında cevaplandıran başkan Truman, BJrleş-k Ameri -
)Q uıııuuu uugııuıı,,
kanın-Sovyet Rusya İle Birleşmiş Milletler dışında • barış» nıilza -kerelerine girişmek niyetinde ol -m.-ı(.hğını söylvmişur.
Diş işleri bakanının çarşamba günkü demecine göre başka mem (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Limanımızda bulunan Ameri »' kan filosundan Amiral gemisi Çolombus gemisi dün sabah sa • at 8 de Selânigc hareket etmiş e tir. Yalnız filodan «Tarava ■ uçalı gemisiyle İlci muhrip de progra « ma göre dlin sabah hareket etini Ierl lâzım gelirken bazı sebeple®» (Devamı: Sa. 3 - Sü. s dey
75 tasarı Meclis
komisyonlarında bekliyor
Zfer komisyonun kendisine verilmiş olan tasarıları bir buçuk ay içinde Meclise göndermesi sağlanacak
Ankara 4 (Hususi) — Mecliste biriken 75 kadar önemli tasa nnın komisyonlarda çabuk incelenmesi için tüzük hükümlerinin tatbiki geçenlerde parti gu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ila)
Üniversitelilerin
bir protestosu
Ulusda Esad Tekeli, Hikmet Buyura cevab veriyor Ankara: 4 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazel esinde Esat Tekeli (Cumhurbaşkanının ödeneği) isim, 11 baş makalesinde Hikmet Ba • yurun bu konu üzerindeki yazısı oı ele alarak Cumhurbaşkamnu ■ an almakla olduğu paranın A ■ merika Cumhurbaşkanının aldığı para İle mukayesesini yapmış v« (Devamı: Sa. 3 -
Gençler, otobüslerdeki tenzilâtın kaldırılması için şelıir meclisine yapılan Lcklii i protesto elliler
Şehir Meclisi üyelerinden bir kısmının otobüslerde tenzilâtlı tarife ve pasoların kaldırılması hakkında Şehir Meçlİşine'bir tak rır, veremeleri İstanbul yüksek tahsil gençliği tarafından teessürle karşılanmıştır.
Takrirde imzaları bulunduğunu açıklamaktan çekinmiyen Hamdi Rasim Bütün ve Zahid Ural'ın üniversite gençliğine oto büslerde tenzilât yapılmasını derpiş eden kararı kabul ettikleri halde, bu karardan iki ay sonra rücu etmeleri hayret uyan (hımıştır.
Bilhassa Sadi Bekter'in des- Zarar ettiğinden bahsedilen belediye otobüsleri gece C.B. Par» teklediği bu meselenin görüşül- tisi kongrelerinden b*rindr, delegeleri bekliyorlar.
düğü sırada söz alan Zahid Ural böyle bir meselenin münakaşa *•*
edilmesine lüzum olmadığını ileri sürmüş, derhal kabul edilmesini ; hattâ bu kararın halk otobüslerine de teşmilini istemiştir
O zaman böyle bir karar ittihazına muhalif kalan üyeler ve E.T.T. idaresi, bu karar tatbika
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)

Ijg^TAKViMDEN BİR YAPRAK
(»ölmemeli, utanmalı’
PatrikAthenagoras dün Ankaraya gitti
Bizim gazotocı arkadaşlardan Halûk Durukal, gazetesine merakı colbedeook, nükteli güzel bir yazı yazdı. Memlokoliınizin Amerikalı misafirler üzc-rinrto uyandırdığı tosirln kırıntılarını toplamış... Bir makale haline koymuş.
Meselâ bir Amerikalı, babasına İstanbul hediyesi olarak kibrit götürüyor. Bizim bir kutu kibritimiz anoak bir puro yakmağa yetişobili-yormuş,
Niiklo bakımından fena değil.
Sonra bir başkası İslkilül caddo-sinin resmini alıyormuş. Yanına yaklaşarak sormuş:
— Cadıloyl çok ıııtı beğendiniz? Amerikalı şu cevabı veriyor:
— Fovkalftdo entorosan... Bu dar oıulılotlo karşılıklı Işllyon tramvay, otobüs, otomobil arasında ölmeden dolaşan şu talihli İnsanları tesblt etmek İyi bir hatıra olmaz ıııı?
Blı* başka Amorikalı da şoförlerimizin neden direksiyon yorın» klAksotı kullandıklarını »orujor.
Bir bankası otobüslsrin ranklgrlnlr» »arı olmasını yerindo buluyor, çünkü bunları tebhlr makinesine, ceıv ULUNA Y "2
2—_______________________—2 yor:
— Siz otobüslerinizde üç ton yg-rlno nasıl on ton taşırsınız?
Yino bir Amerikalı istanbulda en çok şaştığı şoylor ıneyanında ayni mesafe İçin her taksinin başka baş* kr. ücret almasını, insanı İçmeden hesabla sarhoş eden garsonların mevcudiyetini sayıyor.
Görülen hatıralarda... Boşalmış bir ceb tarihi diyo yutturulan kırık bir bıçak, bir çift pabuç, İki paket sigara, maşukanın resmi...
Gazotccilik bakımından kendin/ okutan bir yazı.
Bana bu yazıdan bahseden blı* dostum: «Gayot İnce bir nükte... diyordu. Güle 8Üle bayıldık I»
Bon kendi payıma güle piiio ba*
yılmadım. Utandıml
Memleketimlzo gelen
»ar »öyle sathi bir bakışla
Lütfen sayfayı çerirlnls «■
Patrik Athenayoras dün akşam Ankaraya hareke.1
ederken seyirciler arasımla Yazısı: 3 üııeii Sayfada
Yazısı: 3 iincii Sayfada —
(Devamı: Sa. 3 • 8ü. « de)
İN D İ A
Süper lâstikleri en fena yollarda
en iyi netice veren yegâne lâstiktir
Bir tecrübede tanımakda geç
kaldığınıza üzüleceksiniz
Türkiye Unıunı Acentası
Tevfik YILMAK
Teni Sabah
Bu akşam saat 20.30 (Ja
TelW operet 3 perde
Numaralı yerlerinizi ayırtınız. Tel: 49363
*** Jİ“RR'yET VE HA_KKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ
Dün Meclîste Okunan Arabca Ezan
Grup dün açık bir
oturum yaptı
Eilyllk liffllet .Vcciishiin cümle ftapıst
Ezanı okuyanlar, dinleyiciler arasına katılmış tarikatçılıktan mahkûm iki sabıkalıdır
Maliye Bakanı, 80 milyon büdce açığının nasıl kapatıldığını rakamlarla izah etti
Yenitasarılardan yalnızgelir vergisinin kanunlaşacağı anlaşılıyor, benzine 1O kuruş zam yapılıyor
Toplantı esnasında, dinleyici sıralarından "Allahüekber„ sesleri yükselmeğe başladı
Ankara, 4 (Telefonla) — Bugün, Meclis müzakerelerini müteakip C. H. P. Grupu Faik Abmet Barutçunun başkanlığında toplandı. Bu oturum da fileni yapıldı. Gündemde 1949 büdedesinde alınan tasarruf tedbirleri hakkında Maliye Bakanının İzahatı vardı. Bakan, izahat sırasında, bilhassa tasarruf kelimesi üzerinde dura-1
rak bunların hiç birinin tam bir tasarruf sayılmasının mümkün olamıyacağını belirttikten sonla girişilen faaliyetin yalnız bir tertip olduğunu söyledi.
Bakan, çok realist bir eda ve tevazu ile şunları söyledi:
— Her ne kadar daha başka tasarruf tasavvurlarımız varsa da bunlar üzerinde uzun uzadıya tekkik yapacak zamanı-
mız olmadığından şimdilik yalnız bazı tertiplerle açığımızı kapadık, dedi ve devamla, geri alınan lüks vergisi tasarısı ile açığın 30 milyona düşürüldüğünü kaydederek bunun nasıl sağlandığı hakkında şu izahatı vermiştir:
— Huzurunuza yeni bir vergi tasarısı ile geliyoruz. O ta-(Dovamı: Sa. 3 - Sü. 1 de)
Amerikan
gemileri
gitti
Döviz
Truman'ın beyanatı
Son kalan üç gemi de bu sabah ayrılıyor
Akli muvazenelerinden şübhe edilen bu iki şahıs, müşahede altına alınmak üzere Tıbbı Adliye sevkedilecek, Meclis Başkanı Şükrü Saraçoğlu hâdise hakkında gazetecilere izahat verdi, Fikri Düşünsel de,'Mecliste, yapılan tahkikat neticesini anlattı^-Bu~ıkı şahıs, Meclise Kütahya Milletvekili İhsan Şerit tarafından verilen gjrptîglşr
kaçakçısı Yahudi
Yüksek Tahsil Gençliğine Böyle hizmet Edilemez
Dstanbul Şehir Meclisinde geçen gün cereyan eden bir konuşma halkın nazarında olduğu ehemmiyeti kazanmadı. Fakat o toplantıda dokunulan nokta bir çok bakım dan ve bütün bir zihniyetin ifadesini teşkil eylemek itibarile üzerimle durulmağa değer. Otobüslerin zararla işlemekle olduğu münakaşa edilirken bu ziyana mani olmak için eski Başbakan Saraçoğlu Şükrünün ka-inpederi Zahid Ural tarafından ileri sürülen teklif, yüksek tahsil gençliğine yapılan tenzilâtı ve verilen pasoyu kaldırmak olmuştur. Bu arada gazetecilere verilen pasoların da ilgası teklif olunmuştur.
Memleketimizde yüksek tahsilin ne kadar ağır şartlar akın da yapıldığını görenler böyle bir teklifin insaflı bir insanın aklına nereden ve nasıl gelebileceği iınsusunda hayretler İçinde kalırlar. Bahusus ki ayni Za-bid Ural, bir kaç ay evvel bu paso işini teklif eylemişti, üzerine bütün memleketin titrediği, Atatürkün İnkılâbı kendilerine emanet eylediği ve bütiin İstikbalin ümidlerini taşıyan yüksek tahsil Türk gençliği dün yanın bütün memleketlerinde okuyan gençlerin nail oldukla-n imkan ve imtiyazlardan malı romdurlar. Gtanbıılda üniversiteye ve yüksek m.kteblere devam edenler bir ünhersite sitesinden mahrumdurlar. Temiz, ve ucuz yemek yiyecek lokantalara malik değildirler. Para vererek oturdukları yurdlarda en kötü şartlur içinde beslenmektedir -ler. Sık sık tekerrür eden hâdiseler bu hale bir delildir. Bir kısın gençler iso medrese köşe li rinde gayet perişan bir buldu adeta bürünmekle, en ihtida! »ılıhî şartlardan mahrum bulun maktadırlar.
Bu kadar sıkıntılı bir cİurunı-•hv bilgi aşlıile yanan bu gençlere otobüslerde biraz tenzilât ^pdmas. Wr mro’ele olmuştu. JUfUlar, aylar hattâ yıllarca bu bahis konuşuldu, matbuata aksetti. Tramvay pasolarının otobüslerde muteber olması irin
(Devam» «a. » ■«. itf«) I
Ankara: 4 (Telefonla) — BU yük Millet Meclisi bugün saat 15 de Raif Karadenizin başkan lığında toplandı. Fakat bugünkü oturumda şayanı hayret bir hâdise cereyan etmiş, bu yüzden müzakereler kısa bir zaman için sekteye uğramıştır. Hâdise şudur:
Oturum açıldıktan sonra bir soru münasebetile Maliye Baka nmın Mecliste İzahat verip ver-
memesi hususu reye konmuş,' ekseriyet Bakanın izahat verme1 mesi hususunda oyunu kullanmıştır. Tam bu sırada, birdenui re alt kattaki dinleyici locasın--dan (Allahu ekber, Allahu ekber) diye Arabca bir ezan aesi duyuldu. Gerek milletvekilleri, gerek dinleyiciler arasında birdenbire bir tecessüs ve heyecan uyandı. Bir aralık ses kesildi, (Devamı: Sa. 3 - Sil. 2 do)
İRAN ŞAHINA SUİKASD YAPILDI
Alılan iki el tabanca
Tahran: 4 a.a. (byum) — Şe-hinşah bugün mahalli saatle 15 de, hukuk fakültesinin kuruluş yıldönümü münasebetiyle yapılan törende hazır bulunmak Ü-. . zere üniversitenin kapısında ı otomobilden indiği sırada Fa-- hir adında birinin tabanca ile lıii cumuna uğramış ve suikasdcınm iki cl ateş etmesiyle çıkan kurşunlardan hafifçe yaralanmıştır. Şehinşah ilk tedavisi yapıldıktan sonra, derhal saraya gö türUlmüştilr.
Bu akşamdan itibaren Tahran şehrinde sıkıyönetim ilân edilmiş ve sokağa çıkma yasa-(Dev. mı: Sa. 3 - ıü. 3 do)
ile Şah lıalifçe paralandı
İstanbul vapuru gitti
Vapur kalkmadan 20 dakika önce hir layla denize diijtü. kurlanldı
r~\---------------->
inönü-Bayar mülakatı
1). P. Başkanı, tefsir m a h i yeti ildeki yaz darın birer tahminden ibaret olduğunu söylüyor
Ankara, 4 (A.A.) — Demokrat Parti Başkanı Celâl Buyar Anadolu Ajanr.ına aşağıdaki be-’yan'atta bulunmuştur:
'■Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümet başkanı ile yaptığım son ziyaret ve konuşmalar hakkında muhtelif suretlerde ve tef Bir mahiyetinde yazılar çıkmıştır. Bunların çoğu birer talimin den ibarettir. Konuşmaların, en doğru neticeleri partimizin salahiyetli kurullarına usulü dairesinde ıırzedilmiştir.»
Kış ve fırtına
Doğû Beyazıdda kar dört metreyi buldu
Hava dün de bütün gün kapa -Jı geçnın,, evovlkl gccodenbeıl devam eden kar ancak akşam üzeri | dinnılştir. GUntlıı en düşük alçaklığı sıfırın altındu 2 derece idi.
Fırtına dolayıslle dün do şehir içi vapur neferleri intizamını kaybetmiş, şehirler arası vapur 1 aeferlorl İntizamla yapılamamış -
6.15 öde Pendlkteıı hareket 6 -
den Kınalında vapuru Heybellada ya ugıayamamıg, 7 öf) seferini ya pniı 27 numaralı araba vapuru ÜHküdurdnn hareketinden ancak bir saat Bonıa Kabalaş iskelesine ytınaşibllmlşilr.
8.15 de Bandırmaya hareket c-(kıı Su« vapuru Bandırma lake . .
lealnö yanaşamadığından tekrar latanbula dönmek mecburiyetin -de kalmıştır.
May er, hııdıı d dışı ediliyor Şehrimizde yaşıyan bazı Ya-hudilerin, başka İsimlerle temin ettikleri pasaportlarla Filietine gitmek imkânını buldukları ve bu arada Filistlne döviz kaçırdıkları yazılmıştı. Emniyet müdürlüğünce girişilen İncelemeler sonunda Abralıam Mayer ismin de birisinin Filistine döviz kaçakçılığı işini İdare ettiği anlaşılmıştır.
İspanyol tabiiyetinde olan Abraham Mayer, uzun müddet-tenberi Osmaulı Bankasında mii dür muavini bulunmaktadır.
Mayer iki sene kadar evvel Yahudi muhacirlerine yardım I-çin bir dernek kurmuş ve der-(Dovamıı Sa. 3 - SÜ. 4 do)
Voşington: 4 (AP) — Stalin1-ln kendisiyle buluşmak üzere va-kl-olûu gayrî resmî teşebbüsleri hakkımla gazetelerin bitmez tü -kenmez suallerini dünkü bir ba -em toplantısında cevaplandıran başkan Truman, BJrleş-k Ameri -
)Q uıııuuu uugııuıı,,
kanın-Sovyet Rusya İle Birleşmiş Milletler dışında • barış» nıilza -kerelerine girişmek niyetinde ol -m.-ı(.hğını söylvmişur.
Diş işleri bakanının çarşamba günkü demecine göre başka mem (Dovamı: Sa. 3 - Sü. 6 da)
Limanımızda bulunan Ameri »' kan filosundan Amiral gemisi Çolombus gemisi dün sabah sa • at 8 de Selânigc hareket etmiş e tir. Yalnız filodan «Tarava ■ uçalı gemisiyle İlci muhrip de progra « ma göre dlin sabah hareket etini Ierl lâzım gelirken bazı sebeple®» (Devamı: Sa. 3 - Sü. s dey
75 tasarı Meclis
komisyonlarında bekliyor
Zfer komisyonun kendisine verilmiş olan tasarıları bir buçuk ay içinde Meclise göndermesi sağlanacak
Ankara 4 (Hususi) — Mecliste biriken 75 kadar önemli tasa nnın komisyonlarda çabuk incelenmesi için tüzük hükümlerinin tatbiki geçenlerde parti gu (Devamı: Sa. 3 - Sü. 8 ila)
Üniversitelilerin
bir protestosu
Ulusda Esad Tekeli, Hikmet Buyura cevab veriyor Ankara: 4 (Hususi) — Bugünkü Ulus gazel esinde Esat Tekeli (Cumhurbaşkanının ödeneği) isim, 11 baş makalesinde Hikmet Ba • yurun bu konu üzerindeki yazısı oı ele alarak Cumhurbaşkamnu ■ an almakla olduğu paranın A ■ merika Cumhurbaşkanının aldığı para İle mukayesesini yapmış v« (Devamı: Sa. 3 -
Gençler, otobüslerdeki tenzilâtın kaldırılması için şelıir meclisine yapılan Lcklii i protesto elliler
Şehir Meclisi üyelerinden bir kısmının otobüslerde tenzilâtlı tarife ve pasoların kaldırılması hakkında Şehir Meçlİşine'bir tak rır, veremeleri İstanbul yüksek tahsil gençliği tarafından teessürle karşılanmıştır.
Takrirde imzaları bulunduğunu açıklamaktan çekinmiyen Hamdi Rasim Bütün ve Zahid Ural'ın üniversite gençliğine oto büslerde tenzilât yapılmasını derpiş eden kararı kabul ettikleri halde, bu karardan iki ay sonra rücu etmeleri hayret uyan (hımıştır.
Bilhassa Sadi Bekter'in des- Zarar ettiğinden bahsedilen belediye otobüsleri gece C.B. Par» teklediği bu meselenin görüşül- tisi kongrelerinden b*rindr, delegeleri bekliyorlar.
düğü sırada söz alan Zahid Ural böyle bir meselenin münakaşa *•*
edilmesine lüzum olmadığını ileri sürmüş, derhal kabul edilmesini ; hattâ bu kararın halk otobüslerine de teşmilini istemiştir
O zaman böyle bir karar ittihazına muhalif kalan üyeler ve E.T.T. idaresi, bu karar tatbika
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 7 do)

Ijg^TAKViMDEN BİR YAPRAK
(»ölmemeli, utanmalı’
PatrikAthenagoras dün Ankaraya gitti
Bizim gazotocı arkadaşlardan Halûk Durukal, gazetesine merakı colbedeook, nükteli güzel bir yazı yazdı. Memlokoliınizin Amerikalı misafirler üzc-rinrto uyandırdığı tosirln kırıntılarını toplamış... Bir makale haline koymuş.
Meselâ bir Amerikalı, babasına İstanbul hediyesi olarak kibrit götürüyor. Bizim bir kutu kibritimiz anoak bir puro yakmağa yetişobili-yormuş,
Niiklo bakımından fena değil.
Sonra bir başkası İslkilül caddo-sinin resmini alıyormuş. Yanına yaklaşarak sormuş:
— Cadıloyl çok ıııtı beğendiniz? Amerikalı şu cevabı veriyor:
— Fovkalftdo entorosan... Bu dar oıulılotlo karşılıklı Işllyon tramvay, otobüs, otomobil arasında ölmeden dolaşan şu talihli İnsanları tesblt etmek İyi bir hatıra olmaz ıııı?
Blı* başka Amorikalı da şoförlerimizin neden direksiyon yorın» klAksotı kullandıklarını »orujor.
Bir bankası otobüslsrin ranklgrlnlr» »arı olmasını yerindo buluyor, çünkü bunları tebhlr makinesine, ceıv ULUNA Y "2
2—_______________________—2 yor:
— Siz otobüslerinizde üç ton yg-rlno nasıl on ton taşırsınız?
Yino bir Amerikalı istanbulda en çok şaştığı şoylor ıneyanında ayni mesafe İçin her taksinin başka baş* kr. ücret almasını, insanı İçmeden hesabla sarhoş eden garsonların mevcudiyetini sayıyor.
Görülen hatıralarda... Boşalmış bir ceb tarihi diyo yutturulan kırık bir bıçak, bir çift pabuç, İki paket sigara, maşukanın resmi...
Gazotccilik bakımından kendin/ okutan bir yazı.
Bana bu yazıdan bahseden blı* dostum: «Gayot İnce bir nükte... diyordu. Güle 8Üle bayıldık I»
Bon kendi payıma güle piiio ba*
yılmadım. Utandıml
Memleketimlzo gelen
»ar »öyle sathi bir bakışla
Lütfen sayfayı çerirlnls «■
Patrik Athenayoras dün akşam Ankaraya hareke.1
ederken seyirciler arasımla Yazısı: 3 üııeii Sayfada
Yazısı: 3 iincii Sayfada —
(Devamı: Sa. 3 • 8ü. « de)

Comments (0)