PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).
PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).
PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).
PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).
PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).
PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).
PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).
PAZAR 7 AĞUSTOS Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdare ı Nuruosmanlyo Noı 17 raf adresi: «YENİ SABAH» Yeni Sabah 1949 İstikrazının ilk tranşı, %6 faizli ve Ikra-miyeli %4!4 faizli iki tertip halinde 15-2Ü ağustos tarihleri arasında tedavüle çıkarılacaktır. (11132)
1949 1 8 T A N B U L Telefon ı 207»»—2518» 12 inci Yıl, No. 8725 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Say18ı : 10 KuruS
İnönü, ne Amerika ne de Isviçrede
servetim yoktur, dedi
İzmir'de, bir kahvehaneye giden İnönü'ye, kardeşlerinin ve kendisinin hariçte parası, arazisi ve mülkü olup olmadığı soruldu
Mal
Hikmet Eayur ve Sadık Aldoğan dünkil toplantıda nutuk söylerken..
Bayur, diğer parti liderlerini alenî bir toplantıya çağırdı
Eminönü lokalinde konuşan Bayur, Tahtakılıç, Sadık Aldoğan C. H. P. ve D. P. ye hücum ve yine muvazaadan bahsettiler
İnönü: "Bu
sözlerin hepsi yalandır,, cevabını
verdi
İzmir: 6 (A.A.) — Cumhurbaşkanına refakat eden özel muhabirimiz bildiriyor :
Cumhurbaşkanı ismet İnönü, bu akşam üzeri beraberlerinde İzmir va lisi Osman Sabri Adal olduğu halde Ikiçeşmelik semtine giderek oradaki Aynalı kahvede kendilerini istikbale koşan büyük bir kalabalığın Bıçak ve samimi sevgisi arasında onlann (□ovamı Sa. 7 Sü. 0 da)
Necmed din Sadak, dün gazetecilerle gö rüşürken.
Dış işleri Bakanı Dün Parise Hareket Etti
Sadak, Strasburg’da toplanacak Avrupa Birliği Konseyinde Türkiyeyi temsil edeceğini söyledi
Meydanda Değil mi ?
Halk Partili zimamdarlar, tatilin şu sakin ve sıcak günlerinde, binbir kan ve ter dökerek ve tâ lzmirlere. Çeşmelere kadar uzanarak, halka binbir dil döküyorlar, kendilerinin üstün olduklarını ileri sürüyorlar. Ne hatıralar karıştırmıyorlar. Tâ lzmirin istirdadı günlerindeki şanlı vakıalara kadar çıkıyorlar, Atatürkün adından faydalanmağa çalışıyorlar. Fakat bütün bu teşebbüsler, gayretler, bize öyle görünüyor ki, boş ve heyhudedir. Bu memleket lâfa tanıamile doymuştur. Çeyrek asır bep bu nakaratı dinlemiştir amma tatbikat ve fiiliyat göz önün-
lşi, gücü bırakıp diyar, diyar dolaşarak nefes tüketmekten ise bir kaç iyi iş becermek bin kat daha tesirli olur amma kendile-l rina iletidar süsü verenlerde en ufak bir faaliyet kalmamıştır. Şu nüfusun yüzde sekseni ziraat ile uğraşan ve ziraat memleketi diye anılan Türkiyemizin, dolar, sterlin hattâ icabında altın vererek tâ Amerikalardan, Kan adalardan hattâ Suriye dan buğday İthal
buyrulur? Gûya Marshall plânı gereğince biz aldığımız tahsisat He o kadar istihsalimizi arttıracak idik ki Avrupanm harp görmüş memleketlerine ihracatta bulunacaktık da insanlığın ıstırap lan m azaltacak İdik... Nerede hayaller ve nerede soğuk ve tat-oız heJdkat...
Bugün biz, bu şahikalardan yuvarlanmış, kara ekmeğimizi dışarıdan bekliyoruz, işin en feciî’ bir milletvekilinin ifadesine göre, Edimenin dört yiu köyünden yüz altmışı o kadar perişan bir haldedir ki ne kendilerini, ne hayvanlarını besliyebilecek durumdadırlar. Karadeniz kıyılarına gidilse kimbilir vaziyet ne kadar ağırdır? Bir aralık o civarda açlıktan ölenlerin mevcut olduğunu Bayar göz yaşlari-le tesbit ve teyit etmedi mi idi? Amma Halk Partililere sorarsanız ortalık gül ve gülüstanlıktır ne para darlığı vardır, ne de geçim sıkıntısı Bu kadar uzun misal ve delillere ne hacet; at yarışlarındaki hâdise, iktidarın, fenalıklarla mücadele hususunda ne kadar iktidarsız olduğunu a-paçık göstermemiş midir?
Yıllar ve yıllar vardır kİ bütün gazeteler, gizli kapaklı değil, bu balısimüştcrek işlerindeki fenalıklara dokunuyorlardı. E-sasen gazetelerin böyle neşriyatı da olmasa hükümet mürakabe i-le mükellef ve muvazzaf değil midir? Seneler senesi bu ihmal
Devamı 8a. 7, 8u. s da)
Yeni harb gemimize şanlı bayrağımız çekilirken
Amerikalılar, bize iki destroyer daha verdiler
Yeni harp gemilerimize Vırjirıya deniz üssünde merasimle bayrağımız çekildi
(Yazısı 7 nci sayfada)
M. Partisi Eminönü ilçesinin Kü-çükpazardaki yeni loknlinin açılması münasebetilo, siyasî toplantısını dün saat 17 do Küçiikpav.ardu yapmış -
Konya’da görülmemiş bir kuraklık
Halk, siyasî partiler arasındaki münakaşadan ziyade, geçim zorluğıle meşgul _____bulunuyor
SPOR
Atletizm birincilikleri dün Dolmabahçede başladı
hava, çok elektrikli
Ş D.P. mitinginde İnönü’nün s ; de konuşması isteniyor j
İzmir: 6 (Telefonla) — Son gün-lerdo vukua gelen hâdiselerden sonra birdenbire bütün memleketin naran dikkatini üzerino çeken İzmir şehrinde iç politika bakımından çok elektrikli bir bava esmektedir.
Bir taraftan D. P. genel kurulu toplantılarına devam ederken, diğer (□ovamı 6a. 7, 8u. B do)
Kasım Gülck (le delege olarak Konseye iştirak ediyor
Mister Door dün gazetecilerle görüşürken
Avrupa Birliği Konseyi Dışişleri Bakanlan toplantısında Türkiyeyi temsil edecek olan Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak dün saat 13 de kalkan Hollanda uçağı ile Strasbourg’a müteveccihen hareket etmiştir.
(Devamı Sa. 7, Su. 4 de)
Büyük bir zelzele
“ Türkiyenin istediği yardım miktarı için çalışacağım,,
Dün Parise giden marşal plânı Türkiye temsilcisi Mister Dorr, gazetecilere böyle söyledi
Ankara: ü (Hususi) _ Partiler arası tartışmaların şimdi İzmir vo havalisinde cereyan ettiği malûmdur. Gerek Ulus vo gerek Zafer gu-zoteleri bu mevzuda alabildiğino kar «i partiyi itham etmek todirlcr.
Zafer gazetesinde (İnönü Milli Şef sıfatına dönüyor) başlığı ilo yazdığı buşnıakalodo Mümtaz Faik Fenik, diyor ki:
’— înonunun Ego seyahatini Cuın hurbnşkanı oluralc değil do duba çok C. H. P. genel başkan tarufı galip bir Milli Şef odasiylo yuptığı artık lamamiylo anlaşılmış bulunmakta -dır.» Fenik, geçen parti kurultayında fiilen genel başkanlık yapmıyu-cağı yolunda alınmış karan hatırla tarak, bu »ozo vo karara muhalif hareket edildiğini belirtmekte, Ege (□ovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Marahall plânı Türkiye İcra I Komitesi Başkanı Russell Dorr, dün Hollanda uçağlyle Parise ha-reket etmiştir.I
Russell Dorr hareketinden evvel kendisiyle görüşen bir muharririmize şunları söylemiştir:
(— Parise gidiyorum. Orada
Millî Eğitim Bakanı bir demeç verdi
Tahsin Banguoğlu, Dil Kurultayının Sonbaharda toplanacağını söyledi
Marahall plânı Avrupa idarecisi Harrimanla ve bilâhare Marahall plânı idarecisi Hoffman'la görüşecek, Vaşingtondaki çalışmaları hakkında izahat alacağım.
Bu arada Marshall plânının Türkiye programı hakkında da görüşeceğiz.
Hoffman’ın Yunanistana gideceğini ben de ajanstan öğrendim. Yunanistanın ihtilaflı meselelerin bir merkezini teşkil etmesi' Hoffman’ın oraya gitmesini icap ettiren-bir husustur. Kendisinin Ankaraya geleceğini zannetmiyorum.» (Dovanıı Sa. 7 Sü. 6 do)
Yarın Ankaraya dönecek olan Millî Eğitim Bakanı Tahsin Ban-guoğlu, dün Millî Eğitim Müdürü Murat Uraz İle birlikte, latan-
Yeni Tarihî Tefrikamız)
«Hazreti Ömer» tefrikamızı geniş bir alâka ve taktirle okumakta olan aziz okuyucularımıza muharrir arkadaşımız:
Kadircan KAFLI
Ayni derecede mühim, meraklı, İstifadeli yeni bir tef-
rika hazırlamaktadır.
Hazret-i Osman
Devrini unlatacak olan bu eserde İslamların ilk deniz savaşlarını, Orta Asya, Atlas Okyanusu kıyılarına, Bizans İçlerine kadar genişleyen fetihleri, parlak zaferleri okuyacaksınız. İslâm tarihinin ilk büyük ve kanlı ihtilâlini büttin tei'erriiatilo canlandıran bu eser, Hazret! Ömer devrinin de tarihi manaslle ve seyri bakımından devamıdır.
Pek yakında Yeni Sabah’da
bul çevresindeki orta okulları gezmiştir.
Milli Eğitim Bakanı, öğleden sonra Lâlelideki evinde kendisiyle konuşan bir muharririmize, Bakanlığını ilgilendiren meseleler hakkında geniş izahatlarda (□ovamı Sa. 7, 8u. 1 de)
c
/
Bazı şehirler harap olda şimdilik 500 ölü tesbit edildi
Vaşington 6 A. A. (afp) — Hükümetten almış olduğu resmî malûmattan sonra Vaşingtonda-ki Ekuatör büyük elçisi tarafından bildirildiğine göre, Ekua-törde Ambato şehrindeki evlerin yüzde 70 inin yıkılmasına sebep olan dünkü zelzelede 500 kişi öl-müştür. (Dovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
Galata’da kanlı bir kavga oldu
Gece yarısı 20 - 30 kigi birbirine girdi
Düa geco yarısı Galatada, tramvay yolunda, yeni yapılan maliye binası önünde ve tam polis noktasınla (Dovamı Sa. 7, 8u. 2 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ahlâk zelzelesine karşı
ULUNAY
Ij İÇ pürKon bir adam dogl-Hm. Fakat artık mahram* lifti kalmıyan kadınların huzurunda bir hloap duymuyorum desem yalan söylemiş olurum. İnsanlar no kadar açılıp saçıldılar: Sımsıkı (sutl-yen gorj) larla bohlmlyotl kamçıladığı sanılan uzvlyotlorl bu kadar hüvo hilvoslno teşhir ötmek adeta aksi bir tesir hasıl ediyor.
Artık no zorafet... No malûmat... No zoka... Yalnız şohovi bir vücut... O kadar.
Musiki de öyle. Bu senonın on çok söylenen bir Bacanan türküsü var. Güftoslnin mânasını dorlnloştlr mogo hacot yok. şimdiki vüoutlar gibi hor şey moydanda...
Böylo türkü nasıl yapılır? Böyle türkü nasıl söylenir? Böyle türkü nasıl dinlenir?
Müthiş bir ahlâk zolzolcsl llo
sarsılmaklayız. Hem do öyle bir
ahlâk zolzolos* kİ bir türlü geçmi-
yor i mütemadiyen devam otllyor ve
dovanı ettiği müddetçe dc İllet w«
hâyfl burçlarını gürül gürül yıkmı-
Ham sofuluk olsun diyo söylemi* yoruz. Fakat İçtimai yatımızda açılan bu büyük rahnedon milli mevcudiyetimiz boyuna su almıyor mu?
işin tuhafı hiç kimsenin kalkıp bu dollgl tıkamağa toşobbüs eylediği do görülmüyor.
Gazotolor İçin ahlâk bahlslorl ü-zorlnde biraz durmak zamanı gelmiştir zannediyorum. Zira mes'ola yalnız keliıno yahut kıyafet müstehcenliği değildir Bütün ahl&k kayıtları o kadar pilrilzlonmiş o ka dar pörsümüştür kİ ogor bir an ev-vol bu sukutu flronlemlyooof olursak baş döndü-ücü bir sllr’atlo u-çuruııı». yuvarlanacağımız»' şüph-ı yoktur.
Ahlâk nc ei île tutulur, rı( gözle
görülür. Bu, varlığı llo yokluğu a-
kıl gibi ancak AsArı llo belli olan
bir nesnedir. Bugün ahlâk yoksul-
»r- ı. «a. ı da)
DUnJcü atletizm müsabakalarından bir enstantane
(Yazısı 7 nci sayfada).

Comments (0)