Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3726
PAZARTESİ 8 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17
AĞUSTOS 1040 Tel adroelı «YENİ sabah» İSTANBUL Telefon ı 88795—»188 12
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafuyIz
Sayısı t 10 Kuruş
Dünyaca tanınmış rVnz\ RIPOLİN 1POLI|İ> Boyalarını her yerde arayınız.
Demokratların İzmir
İnönü'nün servetine
mitingi yarın yapılıyor
dair Bayur’un soruları
Genel Kurulun dün geceki toplantısında Inönünün, kendisi ve kardeşlerinin servetine dair yaptığı beyanata da temas edildi
"İnönü işbaşına gelmeden önce ne kadar bir servete malikti ve hâlen ne kadar
servete maliktir yahut değildir?,,
Millet Partisinin Kâğıthane köyündeki toplantısı
Mitinge iştirak edecek Demokratlar, akın akın İzmire geliyorlar
Muhtemel bir hâdiseyi önleyici emniyet tedbirleri alındı
Mal beyanının Yolu
H zmir'deki parti kavgası, çok
II hırçın ve kızgın bir devreye girmiş bulunuyor. Demokratlar, yarın akşam için, muazzam bir toplantı tertip etmişler dir. Bütün hazırlıklardan anlaşılıyor ki Demokratlar bir kuvvet gösterişi yapmak istiyorlar. Sel gibi insan, parklarda ve rıhtımlarda dolaşarak, partinin kudretini ve nüfuzunu teyit edecekler dır. Bu gayret ve nümayişin sebebi İsmet İnönü’nün zelzele mın-takası dışında yaptığı seyahat ve halkla kurduğa temastır. Halk Partili mahfiller Demokratlara âdeta nisbet vererek demişler kİ: «Hani siz lzznirin tamamiyle Demokrat olduğunu söylüyor ve Cumhurbaşkanı bir gelsin de bu hali görsün» diyordunuz. İşte geldi ve halk arasında her gün dolaşıyor. Sizin kuvvetinizden hiç bir eser görmüyor. Bir sene içinde âdeta silindiniz. Bu iddia karşısında muhalefet partisi varlığını tekrar teyide lüzum duymuş bulunuyor.
İzmir seyahatinden ve halkla görüşmelerinden faydalanan Cum hor baş kam, halk a rafından bazı vatandaşların sordukları çok nazik suallere de cevap vermek zahmetine katlanmış ve ayrıca Anadolu Ajansı vasıtasiylc, bu cevaplarını bütün memlekete duyurmak İstemiştir.
Kendisine tevcih edilen sual, ötedenberi kulaktan kulağa fısıldanan ve hazan siyasî liderlerin ağzında ve gazete sütunlarında gevelenen bazı iddialardır. Bunlara göre Cumhurbaşkanının A-merika ve îsviçred? bol miktarda dolar ve frangı ve yabancı ülkelerde vâsi' çiftlikleri vardır, ismet İnönü, apaçık ve sarahatle, hiç bir yabana memlekette ne kendisinin ve ne de birader ve ■krabasının bir santim paralan mevcut olmadığı gibi, dışarıda, çiftlik vo malikâne efsanesinin bir hayal mahsulü olduğunu açık lamıştır.
Cumhurbaşkanı, Mil İt Müca-flelenin çetin muharebe ve müca-delelerlndenberi, yirmi küsur yıldır, sürekli bir surette ve pek az bir fasıla İle Başbakanlık ve Devlet Reisliğini İfa etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Hakkında bozan örtülü, bazan açık yapılan isnattan cevaplandırmış olması, şüphesiz, çok yerindedir. Esasen âmme hizmetini üzerine almış olan her şahsiyet servetinin hesabını, memleket önünde, daima verebilecek bir durumda olmalıdır. Hatırlıyoruz ki, Fransanın eski Ma-Oye Nazırlarından ve Başvekillerinden Mösyö Kayo, hasıınlan-(Dsvamı 8a. 8 8ü. S de)
İzmir, 7 (Telefonla) — günü yapılacak D.P. mitingine iş-tirâk edecek olan Balıkesir, Muğla, Denizli, Manisa, Aydın illerinden ve civar İlçelerden heyetler, akın akın buraya gelmeğe başlamıştır. Bazı mıntakalarda Demokratlar hususî trenler tutmuşlardır. Miting günü yaklaştıkça duyulan heyecan da artmakta, had (Dovtmı Sa. 5 SU. 3 do)
Inönüye hitap ediyor
Aldığı kararların akisleri halâ devam eden D.P. Büyük Kon gresinde Celâl Bayar konuşurken
İstanbul Demokratları
İl Başkanı, “C. H. P. G. Başkanı İnönü, bizim kalbimizde ve tarihimizde birer ziynet olarak sakladı ğımız İsmet paşaları gölgelendirmektedir„ dedi
Genel Kurula teşci’ telgrafı çekildi
İstanbul Demokratlan dün Çengelköyünde bir toplantı ; yapmışlardır. Söz alan sekiz hatip günün mevzulan üzerinde ■ konuşmuşlar ve iktidar partisini tenkit etmişlerdir. Bu arada 11 Başkanı Avukat Esat Çağa ile parti meclis grupu başkanı ! Fuat HuIûbİ Demircili birer nutuk söylemişlerdir. !
11 Başkanı nutkuna günün siyasi manzarasını ifade et- ; mekle başlamış ve müteakiben birinci büyük kongrenin ka- ; bul ettiği hürriyet misakının mânası üzerinde durarak demiş- ■
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Vanda
büyük
İnönü dün
Türk Ocağı Merkezinde yapıl an toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Yeni SaLah^
Millet Partisinin Kâğıthane köyü teşkilâtı dün faaliyete geçmiştir. Bu münasebetle bir tören yapılmıştır.
Parti Genel Başkam ve Genel İdare Kurulu üyeleriie kalabalık partili grupımun hazır bulunduğu törende bir çok partililer hararetli konuşmalar yapmışlardır.
Töreni saat 16 da Beyoğlu ilçe idare kurulundan avukat Alpay kısa bir konuşma ile açmış tır.
Alpay, Millet Partisinin kuru -loşunun sebep ve hikmetini kısaca izah ettikten sonra, mevcut diğer iki partinin genel başkanlar! ismet İnönü ile Celâl Baya-n mukayese ve tahlil ederek bu iki zatın da «lider» olamıyacak-lannı söylemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
izmirden
Cumhurbaşkanı, Manisalılara Ege seyahatini izah elti
Manisa, 7 (A.A.) — Cuınhurbaş-.nına refakat eden ösel mııhabiri-
Cumhurbafkaaı lnıııot İnönü, bu sabah Manisaya gitmok ütero îzmir-den ayrılmıştır. Manisada Halkovine gidon Cumhurbaşkanı İnönü, ManisalIları selâ ' ada şu lıila-
TV* Sadak, Pariste beyanat vermedi
yangın
Oııbin teneke akar
yakıt tutuştu
Avrupa konseyi Bakanlar komitesi bugün toplanıyor
Londra: 7 (B.B.C.) — Avrupa ı mite İlk plânda konseye Türkiye,
Konseyi icra Komitesini tenkil : . Yunanistan vs Kore'nin do -
den 12 devlet dışişleri bakanları ya lan konusu İncelenecektir.
Strasburg’da toplanacaktır. Ko| “ - .
Yunanistan ve Kore'nin do alınma
Sü. 4 de) ’
Van 7 (Hususî) — Bugün at 13 e doğru şehrimiz gaz benzin deposunda bir yangın çık mış, korkunç alevler bir anda deponun etrafını sarmıştır.
itfaiyenin ve askerî birlikle -rln yardımına rağmen yangın hâlâ devam etmektedir. Ateşin deponun etrafındaki evlere si -ray e t etmesinden korkulmakta dır.
Depoda on bin teneke benzin ve mazot bulunmakta idi. Şimdi den yüz bin liralık zarar tesbiı edilmiştir.
Alınan tedbirlerle yangının büyük bir felâket halini alması tehlikesi bertaraf edilmiştir.
Birleşik Amerika Orduları Genelkurmay Başkanı Gl. Bradley
Bradley’in beyanatı
Türkocağı idare heyeti
Dün merkezde yapılan bir toplantıda seçildi
19 yıl süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğı merkez teşkilâtı dün öğleden sonra Saraçhanebaşındaki merkez binasında toplanarak idare heyeti seçimini yapmıştır.
Toplantıya saat 15 de başlanmış, evvelâ Hamdullah Suphi Tannöver kısa bir hitabede bulunmuştur.
Hatip, Türkocaklanmn memleket ölçüsündeki hizmet ve faaliyetlerinin semerelerini belirtmiş 19 sene süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğırnn merkez teşkilâtının bugüne kadar muvakkat idare heyeti ta-
rafından idare edilegeldiğini, bugün daimî idare heyeti için toplanılmış bulunduğunu söylemiş ve idare heyeti seçimi y-npılmamoı teklif etmiştir. Teklif ittifakla kabul edilmiştir.
İdare Heyeti
Dünkü toplantıda gizli oyla yapılan seçimde merkez İdare heyetine Hamdullah Suphi Tannöver, Haşan Ferit Cansever, Bahadır Dülger, Cemil Sonsuz, Burhanet-tin Doluoğlu, Mazhar Aklfoğlu, Tevfik Noyan, Cevat Emeğen, Galip Güneri, Ragıp Nurettin fiğe, Dr. Fethi Erden çoğunlukla seçilmişlerdir.
MiTlct Partisi Genclbaşkans Hikmet Bayur
İran da
İsrail, Rusyaya teminat verecek
Dışişleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Moslıovaya yidiyor
Telâviv 7 (Nafen) — Resmen açıklandığına göre, îsrailin Dış İşleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Dr. Eliashiv pek yakın da Sovyet Rusya ile Doğu Avrupa memleketlerini ziyaret ede -
yardım
istiyor
sa.
Atletizm birincilikleri
Erzurum’u
seller bastı
(Dovamı
DUnfcfl atletizm müsabakalarından bir intiba
.(Foto: Burhan - Yeni Sabah) (kazını ö İnci şayiada).
un, 7 (Hu« indeki defti an yaftmuı
I gelmiş; Der ve Aşağım» kip edip Akdem taşmıştır. Doro narındaki ovlore su dolarak lulıri-t yapmış, TaşmoftaraUr civ ki birçok dükkânların duvar)
Amerikan askerî
şefleri Vıyunada
Ankara: 7 (Radyo) — Ameri -kan Genelkurmay boşkanlan bu sahalı uçakla Parlaten Vlyanaya hareket etmişlerdir. Amerikan genelkurmay başkanı Omar Bradley, Parlate verdiği bir demeçte, gittik lerl yerlorde Atlantik Paktının el. yas! ve aakerl veçhelerini müzakere ettiklerini söylemiş ve topladıkları malûmatı bir rapor halinde hü kûmeticrine bildireceklerini ilâve etmiştir.
İVashington'daM toplantı
Londra 7 (a.a.) (ofp) — Sunday Dlspatch gazetesi diplomatik mu . hablrlnln bildirdiğine göre, Ame . rlkan uskcrî şefleriyle görüşme, ler yapan Atluntlk Paktına dahil memleketler genelkurmay başlanılan bir ay İçinde Vaşhlngton'dn toplanacaklardır.
Bu konferans neticesinde Atlan. tLk Savunma paktı askeri teşki -lâtının alacağı son şekil hakkında hazırlanacak olan teklifler Atlan -tik Birliği Konseyine sunulacaktır.
çektir. Resmî Yahudi çevreleri her ne kadar bu seyahati * normal bir seyahat» olarak tarif e-diyorlarsa da. Yahudi hükümetinin Sovyet Rusya ile bilhassa şu üç meseleyi halletmeğe çalıştığı bildirilmektedir:
1 — îsrailin Marshall plânına girmeyeceği hususunda Sovyetle re teminat vermek. Her ne ka-kadar mülteci meselesinde Birıe şik Amerikanın tesiri altında ka tınıyorsa da.
2 — Batı memleketleri Arap memleketlerini desteklemeğe karar verdikleri takdirde Yahudi Hükümetinin Rusya İle doğu Av
(Dovamı Sa. 5 Sü. S de)
(Dışişleri Bakanı, 129 mil- I yon dolarlık acele yardım I talebinde bulunulacağını I _________ söyledi.. I Tahran, 7 (A-P) — Dışişleri Bakanı Ali Aşgar Hikmet paza* günü verdiği bir demeçte Ameri-kadan 129 milyon dolarlık bir yardım isteneceğini söylemiştir. Bu yardım en acele yoldan ziraat^ endüstri, sıhhat, ve maarif işleri İçin harcanacaktır.
Bakanın bildirdiğine göre, İranın harb içindeki müttefikleri Tahran beyannamesi mucibince Irana vâdettikleri yardımı tam olarak yerine getirmemişlerdir. Rusya, Irana hiç bir yardım yapmadığı gibi, borcu olan 12 ton altını ve 19 milyon dolan vermemiştir.
Tahran, 7 A.A. (afp) — İran hükümetinin, Türkiye, Afganis-* tan, Pakistan ve Irak’a ataşemi-liter tâyin ettiği resmen bildiril* iniştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimine girerken
ULUNAY
AmeriAra Dışişleri Bakanı Acheson
Amerikanın
Çin siyaseti
Ankaraya giden Bakanlar
Birkaç gündenberi şehrimizde bu İtinan Devlet Bakanı Cemil Sald Barlos Mili! Eğitim Bakanı Tah. eın Banguoğlu, Tarım Bakanı Cıı. vld Orol, Ulaştırma Bakam Kemal Satır, Adalet Bakanı Fuat Sir - ’ inen, dün akşamki ekspresle *" 1 karaya gitmişlerdir.
Gl. Huriey, Yalla anlaşması, Çinin istilâsına yol açmıştır, diyor
Vaşington 7 a.a. )Afp) — A-merikan Beyaz Kitabı bakkaldaki açıklamalar münasebetile be-yanatta bulunan âyandan cumhu . ‘ riyetçi Vandenberg ezcümle de-4111-1 iniştir ki:
(Devamı Sa. i Sü. 2 do)
ıldıroın rüzgârları başladı. On, D on boş gün aonra bir geoo sıkı yağışlı bir havanın sabahı evleri kırda olanlar ayaklarının dlbln-don plrrlng diye bıldıroınların uçuştuklarını göreoeklor. lşto bu, avoı-nın kaç aydır beklodlğl bir bayramdır. Fakat aoaba avoılar bu sone bu mübarek hayvanları nasıl karşı-lıyaoakiar? Bana Bölen haborlore bakarsak memleketimizde av hayvanları kadar avoının da çilesi dolmuş değildir. Nasıl yerli av hayvanları Allahın on İki ayında gobo ol-sun, omzlkll olsun mütemadlyon katl-l-âm ediliyorsa avoılar da malzeme İntizamsızlığı yüzünden perişanlıktan kurtulamamışlardır.
Tokolln avcılık babındaki bilgisizliğinden nelor çökmedik Yarabbi? I Halbuki Tekeldo Sald Solâhat-tln gibi nvoılıftı elifinden yasına kadar bilon kıymetli bir şahsiyet vardı. Buna rağmen bir türlü av mal. zoınosl tevzii yoluna girmiyordu. Sobebl do malûm İdi. Sald Solâhat-
tin gibiler avla münasebeti olmı* yan yerloro vorilmlş, onların yerine do ömründe tüfek görmemiş adamlar gotlrllmlştı. Tekel idaresinin bıldırcın mevsiminde avcı başına on üç fişek dağıttığını bilirim.
Vo ylno Tekol İdaresinin av malzemesini do eksiksiz olarak dağıttığını asla görmediğimi do bilirini.
Meselâ her şey vardır; bakarsınız tapa yoktur. Yahut Napolyonun top hikâyesi gibi, kovan bulunur, saçma bulunur, tapa bulunur, hattâ karton dahi bulunur da barut bu-lunınaz.
Ondan sonra dayanırız karaborsaya... Kimso bu malzomo karaborsaya nasıl geçiyor? demez.
Bonlm midemi bulandıran havadise golollm; Tekol Idarosl tıarlçton kovan ve flşok gotlrtnıiycrok av malzemosl imalini yorll fabrikalara dovrodocoknılş. Bu fabrikalardan bazıları meselâ kovan İmalinde muvaffak olamıyorlar; kovanlar kalib-(Devanıı Sa. 5 Sli. 5 do)
Gıresunda şiddetli yağmurlar
: 7 (a.a.) — Dün akşam,
d un beri sağnak halinde yağan yağ
mur netlceslnclo bazı mahaller au
baskınına moruz kalmış ve yollar
hisara uğramıştır. İnsanca zayiat
yoktur. Çevremizden henüz nıalû .
mat uhnmumıştır.
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3726
PAZARTESİ 8 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17
AĞUSTOS 1040 Tel adroelı «YENİ sabah» İSTANBUL Telefon ı 88795—»188 12
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafuyIz
Sayısı t 10 Kuruş
Dünyaca tanınmış rVnz\ RIPOLİN 1POLI|İ> Boyalarını her yerde arayınız.
Demokratların İzmir
İnönü'nün servetine
mitingi yarın yapılıyor
dair Bayur’un soruları
Genel Kurulun dün geceki toplantısında Inönünün, kendisi ve kardeşlerinin servetine dair yaptığı beyanata da temas edildi
"İnönü işbaşına gelmeden önce ne kadar bir servete malikti ve hâlen ne kadar
servete maliktir yahut değildir?,,
Millet Partisinin Kâğıthane köyündeki toplantısı
Mitinge iştirak edecek Demokratlar, akın akın İzmire geliyorlar
Muhtemel bir hâdiseyi önleyici emniyet tedbirleri alındı
Mal beyanının Yolu
H zmir'deki parti kavgası, çok
II hırçın ve kızgın bir devreye girmiş bulunuyor. Demokratlar, yarın akşam için, muazzam bir toplantı tertip etmişler dir. Bütün hazırlıklardan anlaşılıyor ki Demokratlar bir kuvvet gösterişi yapmak istiyorlar. Sel gibi insan, parklarda ve rıhtımlarda dolaşarak, partinin kudretini ve nüfuzunu teyit edecekler dır. Bu gayret ve nümayişin sebebi İsmet İnönü’nün zelzele mın-takası dışında yaptığı seyahat ve halkla kurduğa temastır. Halk Partili mahfiller Demokratlara âdeta nisbet vererek demişler kİ: «Hani siz lzznirin tamamiyle Demokrat olduğunu söylüyor ve Cumhurbaşkanı bir gelsin de bu hali görsün» diyordunuz. İşte geldi ve halk arasında her gün dolaşıyor. Sizin kuvvetinizden hiç bir eser görmüyor. Bir sene içinde âdeta silindiniz. Bu iddia karşısında muhalefet partisi varlığını tekrar teyide lüzum duymuş bulunuyor.
İzmir seyahatinden ve halkla görüşmelerinden faydalanan Cum hor baş kam, halk a rafından bazı vatandaşların sordukları çok nazik suallere de cevap vermek zahmetine katlanmış ve ayrıca Anadolu Ajansı vasıtasiylc, bu cevaplarını bütün memlekete duyurmak İstemiştir.
Kendisine tevcih edilen sual, ötedenberi kulaktan kulağa fısıldanan ve hazan siyasî liderlerin ağzında ve gazete sütunlarında gevelenen bazı iddialardır. Bunlara göre Cumhurbaşkanının A-merika ve îsviçred? bol miktarda dolar ve frangı ve yabancı ülkelerde vâsi' çiftlikleri vardır, ismet İnönü, apaçık ve sarahatle, hiç bir yabana memlekette ne kendisinin ve ne de birader ve ■krabasının bir santim paralan mevcut olmadığı gibi, dışarıda, çiftlik vo malikâne efsanesinin bir hayal mahsulü olduğunu açık lamıştır.
Cumhurbaşkanı, Mil İt Müca-flelenin çetin muharebe ve müca-delelerlndenberi, yirmi küsur yıldır, sürekli bir surette ve pek az bir fasıla İle Başbakanlık ve Devlet Reisliğini İfa etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Hakkında bozan örtülü, bazan açık yapılan isnattan cevaplandırmış olması, şüphesiz, çok yerindedir. Esasen âmme hizmetini üzerine almış olan her şahsiyet servetinin hesabını, memleket önünde, daima verebilecek bir durumda olmalıdır. Hatırlıyoruz ki, Fransanın eski Ma-Oye Nazırlarından ve Başvekillerinden Mösyö Kayo, hasıınlan-(Dsvamı 8a. 8 8ü. S de)
İzmir, 7 (Telefonla) — günü yapılacak D.P. mitingine iş-tirâk edecek olan Balıkesir, Muğla, Denizli, Manisa, Aydın illerinden ve civar İlçelerden heyetler, akın akın buraya gelmeğe başlamıştır. Bazı mıntakalarda Demokratlar hususî trenler tutmuşlardır. Miting günü yaklaştıkça duyulan heyecan da artmakta, had (Dovtmı Sa. 5 SU. 3 do)
Inönüye hitap ediyor
Aldığı kararların akisleri halâ devam eden D.P. Büyük Kon gresinde Celâl Bayar konuşurken
İstanbul Demokratları
İl Başkanı, “C. H. P. G. Başkanı İnönü, bizim kalbimizde ve tarihimizde birer ziynet olarak sakladı ğımız İsmet paşaları gölgelendirmektedir„ dedi
Genel Kurula teşci’ telgrafı çekildi
İstanbul Demokratlan dün Çengelköyünde bir toplantı ; yapmışlardır. Söz alan sekiz hatip günün mevzulan üzerinde ■ konuşmuşlar ve iktidar partisini tenkit etmişlerdir. Bu arada 11 Başkanı Avukat Esat Çağa ile parti meclis grupu başkanı ! Fuat HuIûbİ Demircili birer nutuk söylemişlerdir. !
11 Başkanı nutkuna günün siyasi manzarasını ifade et- ; mekle başlamış ve müteakiben birinci büyük kongrenin ka- ; bul ettiği hürriyet misakının mânası üzerinde durarak demiş- ■
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Vanda
büyük
İnönü dün
Türk Ocağı Merkezinde yapıl an toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Yeni SaLah^
Millet Partisinin Kâğıthane köyü teşkilâtı dün faaliyete geçmiştir. Bu münasebetle bir tören yapılmıştır.
Parti Genel Başkam ve Genel İdare Kurulu üyeleriie kalabalık partili grupımun hazır bulunduğu törende bir çok partililer hararetli konuşmalar yapmışlardır.
Töreni saat 16 da Beyoğlu ilçe idare kurulundan avukat Alpay kısa bir konuşma ile açmış tır.
Alpay, Millet Partisinin kuru -loşunun sebep ve hikmetini kısaca izah ettikten sonra, mevcut diğer iki partinin genel başkanlar! ismet İnönü ile Celâl Baya-n mukayese ve tahlil ederek bu iki zatın da «lider» olamıyacak-lannı söylemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
izmirden
Cumhurbaşkanı, Manisalılara Ege seyahatini izah elti
Manisa, 7 (A.A.) — Cuınhurbaş-.nına refakat eden ösel mııhabiri-
Cumhurbafkaaı lnıııot İnönü, bu sabah Manisaya gitmok ütero îzmir-den ayrılmıştır. Manisada Halkovine gidon Cumhurbaşkanı İnönü, ManisalIları selâ ' ada şu lıila-
TV* Sadak, Pariste beyanat vermedi
yangın
Oııbin teneke akar
yakıt tutuştu
Avrupa konseyi Bakanlar komitesi bugün toplanıyor
Londra: 7 (B.B.C.) — Avrupa ı mite İlk plânda konseye Türkiye,
Konseyi icra Komitesini tenkil : . Yunanistan vs Kore'nin do -
den 12 devlet dışişleri bakanları ya lan konusu İncelenecektir.
Strasburg’da toplanacaktır. Ko| “ - .
Yunanistan ve Kore'nin do alınma
Sü. 4 de) ’
Van 7 (Hususî) — Bugün at 13 e doğru şehrimiz gaz benzin deposunda bir yangın çık mış, korkunç alevler bir anda deponun etrafını sarmıştır.
itfaiyenin ve askerî birlikle -rln yardımına rağmen yangın hâlâ devam etmektedir. Ateşin deponun etrafındaki evlere si -ray e t etmesinden korkulmakta dır.
Depoda on bin teneke benzin ve mazot bulunmakta idi. Şimdi den yüz bin liralık zarar tesbiı edilmiştir.
Alınan tedbirlerle yangının büyük bir felâket halini alması tehlikesi bertaraf edilmiştir.
Birleşik Amerika Orduları Genelkurmay Başkanı Gl. Bradley
Bradley’in beyanatı
Türkocağı idare heyeti
Dün merkezde yapılan bir toplantıda seçildi
19 yıl süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğı merkez teşkilâtı dün öğleden sonra Saraçhanebaşındaki merkez binasında toplanarak idare heyeti seçimini yapmıştır.
Toplantıya saat 15 de başlanmış, evvelâ Hamdullah Suphi Tannöver kısa bir hitabede bulunmuştur.
Hatip, Türkocaklanmn memleket ölçüsündeki hizmet ve faaliyetlerinin semerelerini belirtmiş 19 sene süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğırnn merkez teşkilâtının bugüne kadar muvakkat idare heyeti ta-
rafından idare edilegeldiğini, bugün daimî idare heyeti için toplanılmış bulunduğunu söylemiş ve idare heyeti seçimi y-npılmamoı teklif etmiştir. Teklif ittifakla kabul edilmiştir.
İdare Heyeti
Dünkü toplantıda gizli oyla yapılan seçimde merkez İdare heyetine Hamdullah Suphi Tannöver, Haşan Ferit Cansever, Bahadır Dülger, Cemil Sonsuz, Burhanet-tin Doluoğlu, Mazhar Aklfoğlu, Tevfik Noyan, Cevat Emeğen, Galip Güneri, Ragıp Nurettin fiğe, Dr. Fethi Erden çoğunlukla seçilmişlerdir.
MiTlct Partisi Genclbaşkans Hikmet Bayur
İran da
İsrail, Rusyaya teminat verecek
Dışişleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Moslıovaya yidiyor
Telâviv 7 (Nafen) — Resmen açıklandığına göre, îsrailin Dış İşleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Dr. Eliashiv pek yakın da Sovyet Rusya ile Doğu Avrupa memleketlerini ziyaret ede -
yardım
istiyor
sa.
Atletizm birincilikleri
Erzurum’u
seller bastı
(Dovamı
DUnfcfl atletizm müsabakalarından bir intiba
.(Foto: Burhan - Yeni Sabah) (kazını ö İnci şayiada).
un, 7 (Hu« indeki defti an yaftmuı
I gelmiş; Der ve Aşağım» kip edip Akdem taşmıştır. Doro narındaki ovlore su dolarak lulıri-t yapmış, TaşmoftaraUr civ ki birçok dükkânların duvar)
Amerikan askerî
şefleri Vıyunada
Ankara: 7 (Radyo) — Ameri -kan Genelkurmay boşkanlan bu sahalı uçakla Parlaten Vlyanaya hareket etmişlerdir. Amerikan genelkurmay başkanı Omar Bradley, Parlate verdiği bir demeçte, gittik lerl yerlorde Atlantik Paktının el. yas! ve aakerl veçhelerini müzakere ettiklerini söylemiş ve topladıkları malûmatı bir rapor halinde hü kûmeticrine bildireceklerini ilâve etmiştir.
İVashington'daM toplantı
Londra 7 (a.a.) (ofp) — Sunday Dlspatch gazetesi diplomatik mu . hablrlnln bildirdiğine göre, Ame . rlkan uskcrî şefleriyle görüşme, ler yapan Atluntlk Paktına dahil memleketler genelkurmay başlanılan bir ay İçinde Vaşhlngton'dn toplanacaklardır.
Bu konferans neticesinde Atlan. tLk Savunma paktı askeri teşki -lâtının alacağı son şekil hakkında hazırlanacak olan teklifler Atlan -tik Birliği Konseyine sunulacaktır.
çektir. Resmî Yahudi çevreleri her ne kadar bu seyahati * normal bir seyahat» olarak tarif e-diyorlarsa da. Yahudi hükümetinin Sovyet Rusya ile bilhassa şu üç meseleyi halletmeğe çalıştığı bildirilmektedir:
1 — îsrailin Marshall plânına girmeyeceği hususunda Sovyetle re teminat vermek. Her ne ka-kadar mülteci meselesinde Birıe şik Amerikanın tesiri altında ka tınıyorsa da.
2 — Batı memleketleri Arap memleketlerini desteklemeğe karar verdikleri takdirde Yahudi Hükümetinin Rusya İle doğu Av
(Dovamı Sa. 5 Sü. S de)
(Dışişleri Bakanı, 129 mil- I yon dolarlık acele yardım I talebinde bulunulacağını I _________ söyledi.. I Tahran, 7 (A-P) — Dışişleri Bakanı Ali Aşgar Hikmet paza* günü verdiği bir demeçte Ameri-kadan 129 milyon dolarlık bir yardım isteneceğini söylemiştir. Bu yardım en acele yoldan ziraat^ endüstri, sıhhat, ve maarif işleri İçin harcanacaktır.
Bakanın bildirdiğine göre, İranın harb içindeki müttefikleri Tahran beyannamesi mucibince Irana vâdettikleri yardımı tam olarak yerine getirmemişlerdir. Rusya, Irana hiç bir yardım yapmadığı gibi, borcu olan 12 ton altını ve 19 milyon dolan vermemiştir.
Tahran, 7 A.A. (afp) — İran hükümetinin, Türkiye, Afganis-* tan, Pakistan ve Irak’a ataşemi-liter tâyin ettiği resmen bildiril* iniştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimine girerken
ULUNAY
AmeriAra Dışişleri Bakanı Acheson
Amerikanın
Çin siyaseti
Ankaraya giden Bakanlar
Birkaç gündenberi şehrimizde bu İtinan Devlet Bakanı Cemil Sald Barlos Mili! Eğitim Bakanı Tah. eın Banguoğlu, Tarım Bakanı Cıı. vld Orol, Ulaştırma Bakam Kemal Satır, Adalet Bakanı Fuat Sir - ’ inen, dün akşamki ekspresle *" 1 karaya gitmişlerdir.
Gl. Huriey, Yalla anlaşması, Çinin istilâsına yol açmıştır, diyor
Vaşington 7 a.a. )Afp) — A-merikan Beyaz Kitabı bakkaldaki açıklamalar münasebetile be-yanatta bulunan âyandan cumhu . ‘ riyetçi Vandenberg ezcümle de-4111-1 iniştir ki:
(Devamı Sa. i Sü. 2 do)
ıldıroın rüzgârları başladı. On, D on boş gün aonra bir geoo sıkı yağışlı bir havanın sabahı evleri kırda olanlar ayaklarının dlbln-don plrrlng diye bıldıroınların uçuştuklarını göreoeklor. lşto bu, avoı-nın kaç aydır beklodlğl bir bayramdır. Fakat aoaba avoılar bu sone bu mübarek hayvanları nasıl karşı-lıyaoakiar? Bana Bölen haborlore bakarsak memleketimizde av hayvanları kadar avoının da çilesi dolmuş değildir. Nasıl yerli av hayvanları Allahın on İki ayında gobo ol-sun, omzlkll olsun mütemadlyon katl-l-âm ediliyorsa avoılar da malzeme İntizamsızlığı yüzünden perişanlıktan kurtulamamışlardır.
Tokolln avcılık babındaki bilgisizliğinden nelor çökmedik Yarabbi? I Halbuki Tekeldo Sald Solâhat-tln gibi nvoılıftı elifinden yasına kadar bilon kıymetli bir şahsiyet vardı. Buna rağmen bir türlü av mal. zoınosl tevzii yoluna girmiyordu. Sobebl do malûm İdi. Sald Solâhat-
tin gibiler avla münasebeti olmı* yan yerloro vorilmlş, onların yerine do ömründe tüfek görmemiş adamlar gotlrllmlştı. Tekel idaresinin bıldırcın mevsiminde avcı başına on üç fişek dağıttığını bilirim.
Vo ylno Tekol İdaresinin av malzemesini do eksiksiz olarak dağıttığını asla görmediğimi do bilirini.
Meselâ her şey vardır; bakarsınız tapa yoktur. Yahut Napolyonun top hikâyesi gibi, kovan bulunur, saçma bulunur, tapa bulunur, hattâ karton dahi bulunur da barut bu-lunınaz.
Ondan sonra dayanırız karaborsaya... Kimso bu malzomo karaborsaya nasıl geçiyor? demez.
Bonlm midemi bulandıran havadise golollm; Tekol Idarosl tıarlçton kovan ve flşok gotlrtnıiycrok av malzemosl imalini yorll fabrikalara dovrodocoknılş. Bu fabrikalardan bazıları meselâ kovan İmalinde muvaffak olamıyorlar; kovanlar kalib-(Devanıı Sa. 5 Sli. 5 do)
Gıresunda şiddetli yağmurlar
: 7 (a.a.) — Dün akşam,
d un beri sağnak halinde yağan yağ
mur netlceslnclo bazı mahaller au
baskınına moruz kalmış ve yollar
hisara uğramıştır. İnsanca zayiat
yoktur. Çevremizden henüz nıalû .
mat uhnmumıştır.
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3726
PAZARTESİ 8 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17
AĞUSTOS 1040 Tel adroelı «YENİ sabah» İSTANBUL Telefon ı 88795—»188 12
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafuyIz
Sayısı t 10 Kuruş
Dünyaca tanınmış rVnz\ RIPOLİN 1POLI|İ> Boyalarını her yerde arayınız.
Demokratların İzmir
İnönü'nün servetine
mitingi yarın yapılıyor
dair Bayur’un soruları
Genel Kurulun dün geceki toplantısında Inönünün, kendisi ve kardeşlerinin servetine dair yaptığı beyanata da temas edildi
"İnönü işbaşına gelmeden önce ne kadar bir servete malikti ve hâlen ne kadar
servete maliktir yahut değildir?,,
Millet Partisinin Kâğıthane köyündeki toplantısı
Mitinge iştirak edecek Demokratlar, akın akın İzmire geliyorlar
Muhtemel bir hâdiseyi önleyici emniyet tedbirleri alındı
Mal beyanının Yolu
H zmir'deki parti kavgası, çok
II hırçın ve kızgın bir devreye girmiş bulunuyor. Demokratlar, yarın akşam için, muazzam bir toplantı tertip etmişler dir. Bütün hazırlıklardan anlaşılıyor ki Demokratlar bir kuvvet gösterişi yapmak istiyorlar. Sel gibi insan, parklarda ve rıhtımlarda dolaşarak, partinin kudretini ve nüfuzunu teyit edecekler dır. Bu gayret ve nümayişin sebebi İsmet İnönü’nün zelzele mın-takası dışında yaptığı seyahat ve halkla kurduğa temastır. Halk Partili mahfiller Demokratlara âdeta nisbet vererek demişler kİ: «Hani siz lzznirin tamamiyle Demokrat olduğunu söylüyor ve Cumhurbaşkanı bir gelsin de bu hali görsün» diyordunuz. İşte geldi ve halk arasında her gün dolaşıyor. Sizin kuvvetinizden hiç bir eser görmüyor. Bir sene içinde âdeta silindiniz. Bu iddia karşısında muhalefet partisi varlığını tekrar teyide lüzum duymuş bulunuyor.
İzmir seyahatinden ve halkla görüşmelerinden faydalanan Cum hor baş kam, halk a rafından bazı vatandaşların sordukları çok nazik suallere de cevap vermek zahmetine katlanmış ve ayrıca Anadolu Ajansı vasıtasiylc, bu cevaplarını bütün memlekete duyurmak İstemiştir.
Kendisine tevcih edilen sual, ötedenberi kulaktan kulağa fısıldanan ve hazan siyasî liderlerin ağzında ve gazete sütunlarında gevelenen bazı iddialardır. Bunlara göre Cumhurbaşkanının A-merika ve îsviçred? bol miktarda dolar ve frangı ve yabancı ülkelerde vâsi' çiftlikleri vardır, ismet İnönü, apaçık ve sarahatle, hiç bir yabana memlekette ne kendisinin ve ne de birader ve ■krabasının bir santim paralan mevcut olmadığı gibi, dışarıda, çiftlik vo malikâne efsanesinin bir hayal mahsulü olduğunu açık lamıştır.
Cumhurbaşkanı, Mil İt Müca-flelenin çetin muharebe ve müca-delelerlndenberi, yirmi küsur yıldır, sürekli bir surette ve pek az bir fasıla İle Başbakanlık ve Devlet Reisliğini İfa etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Hakkında bozan örtülü, bazan açık yapılan isnattan cevaplandırmış olması, şüphesiz, çok yerindedir. Esasen âmme hizmetini üzerine almış olan her şahsiyet servetinin hesabını, memleket önünde, daima verebilecek bir durumda olmalıdır. Hatırlıyoruz ki, Fransanın eski Ma-Oye Nazırlarından ve Başvekillerinden Mösyö Kayo, hasıınlan-(Dsvamı 8a. 8 8ü. S de)
İzmir, 7 (Telefonla) — günü yapılacak D.P. mitingine iş-tirâk edecek olan Balıkesir, Muğla, Denizli, Manisa, Aydın illerinden ve civar İlçelerden heyetler, akın akın buraya gelmeğe başlamıştır. Bazı mıntakalarda Demokratlar hususî trenler tutmuşlardır. Miting günü yaklaştıkça duyulan heyecan da artmakta, had (Dovtmı Sa. 5 SU. 3 do)
Inönüye hitap ediyor
Aldığı kararların akisleri halâ devam eden D.P. Büyük Kon gresinde Celâl Bayar konuşurken
İstanbul Demokratları
İl Başkanı, “C. H. P. G. Başkanı İnönü, bizim kalbimizde ve tarihimizde birer ziynet olarak sakladı ğımız İsmet paşaları gölgelendirmektedir„ dedi
Genel Kurula teşci’ telgrafı çekildi
İstanbul Demokratlan dün Çengelköyünde bir toplantı ; yapmışlardır. Söz alan sekiz hatip günün mevzulan üzerinde ■ konuşmuşlar ve iktidar partisini tenkit etmişlerdir. Bu arada 11 Başkanı Avukat Esat Çağa ile parti meclis grupu başkanı ! Fuat HuIûbİ Demircili birer nutuk söylemişlerdir. !
11 Başkanı nutkuna günün siyasi manzarasını ifade et- ; mekle başlamış ve müteakiben birinci büyük kongrenin ka- ; bul ettiği hürriyet misakının mânası üzerinde durarak demiş- ■
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Vanda
büyük
İnönü dün
Türk Ocağı Merkezinde yapıl an toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Yeni SaLah^
Millet Partisinin Kâğıthane köyü teşkilâtı dün faaliyete geçmiştir. Bu münasebetle bir tören yapılmıştır.
Parti Genel Başkam ve Genel İdare Kurulu üyeleriie kalabalık partili grupımun hazır bulunduğu törende bir çok partililer hararetli konuşmalar yapmışlardır.
Töreni saat 16 da Beyoğlu ilçe idare kurulundan avukat Alpay kısa bir konuşma ile açmış tır.
Alpay, Millet Partisinin kuru -loşunun sebep ve hikmetini kısaca izah ettikten sonra, mevcut diğer iki partinin genel başkanlar! ismet İnönü ile Celâl Baya-n mukayese ve tahlil ederek bu iki zatın da «lider» olamıyacak-lannı söylemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
izmirden
Cumhurbaşkanı, Manisalılara Ege seyahatini izah elti
Manisa, 7 (A.A.) — Cuınhurbaş-.nına refakat eden ösel mııhabiri-
Cumhurbafkaaı lnıııot İnönü, bu sabah Manisaya gitmok ütero îzmir-den ayrılmıştır. Manisada Halkovine gidon Cumhurbaşkanı İnönü, ManisalIları selâ ' ada şu lıila-
TV* Sadak, Pariste beyanat vermedi
yangın
Oııbin teneke akar
yakıt tutuştu
Avrupa konseyi Bakanlar komitesi bugün toplanıyor
Londra: 7 (B.B.C.) — Avrupa ı mite İlk plânda konseye Türkiye,
Konseyi icra Komitesini tenkil : . Yunanistan vs Kore'nin do -
den 12 devlet dışişleri bakanları ya lan konusu İncelenecektir.
Strasburg’da toplanacaktır. Ko| “ - .
Yunanistan ve Kore'nin do alınma
Sü. 4 de) ’
Van 7 (Hususî) — Bugün at 13 e doğru şehrimiz gaz benzin deposunda bir yangın çık mış, korkunç alevler bir anda deponun etrafını sarmıştır.
itfaiyenin ve askerî birlikle -rln yardımına rağmen yangın hâlâ devam etmektedir. Ateşin deponun etrafındaki evlere si -ray e t etmesinden korkulmakta dır.
Depoda on bin teneke benzin ve mazot bulunmakta idi. Şimdi den yüz bin liralık zarar tesbiı edilmiştir.
Alınan tedbirlerle yangının büyük bir felâket halini alması tehlikesi bertaraf edilmiştir.
Birleşik Amerika Orduları Genelkurmay Başkanı Gl. Bradley
Bradley’in beyanatı
Türkocağı idare heyeti
Dün merkezde yapılan bir toplantıda seçildi
19 yıl süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğı merkez teşkilâtı dün öğleden sonra Saraçhanebaşındaki merkez binasında toplanarak idare heyeti seçimini yapmıştır.
Toplantıya saat 15 de başlanmış, evvelâ Hamdullah Suphi Tannöver kısa bir hitabede bulunmuştur.
Hatip, Türkocaklanmn memleket ölçüsündeki hizmet ve faaliyetlerinin semerelerini belirtmiş 19 sene süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğırnn merkez teşkilâtının bugüne kadar muvakkat idare heyeti ta-
rafından idare edilegeldiğini, bugün daimî idare heyeti için toplanılmış bulunduğunu söylemiş ve idare heyeti seçimi y-npılmamoı teklif etmiştir. Teklif ittifakla kabul edilmiştir.
İdare Heyeti
Dünkü toplantıda gizli oyla yapılan seçimde merkez İdare heyetine Hamdullah Suphi Tannöver, Haşan Ferit Cansever, Bahadır Dülger, Cemil Sonsuz, Burhanet-tin Doluoğlu, Mazhar Aklfoğlu, Tevfik Noyan, Cevat Emeğen, Galip Güneri, Ragıp Nurettin fiğe, Dr. Fethi Erden çoğunlukla seçilmişlerdir.
MiTlct Partisi Genclbaşkans Hikmet Bayur
İran da
İsrail, Rusyaya teminat verecek
Dışişleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Moslıovaya yidiyor
Telâviv 7 (Nafen) — Resmen açıklandığına göre, îsrailin Dış İşleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Dr. Eliashiv pek yakın da Sovyet Rusya ile Doğu Avrupa memleketlerini ziyaret ede -
yardım
istiyor
sa.
Atletizm birincilikleri
Erzurum’u
seller bastı
(Dovamı
DUnfcfl atletizm müsabakalarından bir intiba
.(Foto: Burhan - Yeni Sabah) (kazını ö İnci şayiada).
un, 7 (Hu« indeki defti an yaftmuı
I gelmiş; Der ve Aşağım» kip edip Akdem taşmıştır. Doro narındaki ovlore su dolarak lulıri-t yapmış, TaşmoftaraUr civ ki birçok dükkânların duvar)
Amerikan askerî
şefleri Vıyunada
Ankara: 7 (Radyo) — Ameri -kan Genelkurmay boşkanlan bu sahalı uçakla Parlaten Vlyanaya hareket etmişlerdir. Amerikan genelkurmay başkanı Omar Bradley, Parlate verdiği bir demeçte, gittik lerl yerlorde Atlantik Paktının el. yas! ve aakerl veçhelerini müzakere ettiklerini söylemiş ve topladıkları malûmatı bir rapor halinde hü kûmeticrine bildireceklerini ilâve etmiştir.
İVashington'daM toplantı
Londra 7 (a.a.) (ofp) — Sunday Dlspatch gazetesi diplomatik mu . hablrlnln bildirdiğine göre, Ame . rlkan uskcrî şefleriyle görüşme, ler yapan Atluntlk Paktına dahil memleketler genelkurmay başlanılan bir ay İçinde Vaşhlngton'dn toplanacaklardır.
Bu konferans neticesinde Atlan. tLk Savunma paktı askeri teşki -lâtının alacağı son şekil hakkında hazırlanacak olan teklifler Atlan -tik Birliği Konseyine sunulacaktır.
çektir. Resmî Yahudi çevreleri her ne kadar bu seyahati * normal bir seyahat» olarak tarif e-diyorlarsa da. Yahudi hükümetinin Sovyet Rusya ile bilhassa şu üç meseleyi halletmeğe çalıştığı bildirilmektedir:
1 — îsrailin Marshall plânına girmeyeceği hususunda Sovyetle re teminat vermek. Her ne ka-kadar mülteci meselesinde Birıe şik Amerikanın tesiri altında ka tınıyorsa da.
2 — Batı memleketleri Arap memleketlerini desteklemeğe karar verdikleri takdirde Yahudi Hükümetinin Rusya İle doğu Av
(Dovamı Sa. 5 Sü. S de)
(Dışişleri Bakanı, 129 mil- I yon dolarlık acele yardım I talebinde bulunulacağını I _________ söyledi.. I Tahran, 7 (A-P) — Dışişleri Bakanı Ali Aşgar Hikmet paza* günü verdiği bir demeçte Ameri-kadan 129 milyon dolarlık bir yardım isteneceğini söylemiştir. Bu yardım en acele yoldan ziraat^ endüstri, sıhhat, ve maarif işleri İçin harcanacaktır.
Bakanın bildirdiğine göre, İranın harb içindeki müttefikleri Tahran beyannamesi mucibince Irana vâdettikleri yardımı tam olarak yerine getirmemişlerdir. Rusya, Irana hiç bir yardım yapmadığı gibi, borcu olan 12 ton altını ve 19 milyon dolan vermemiştir.
Tahran, 7 A.A. (afp) — İran hükümetinin, Türkiye, Afganis-* tan, Pakistan ve Irak’a ataşemi-liter tâyin ettiği resmen bildiril* iniştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimine girerken
ULUNAY
AmeriAra Dışişleri Bakanı Acheson
Amerikanın
Çin siyaseti
Ankaraya giden Bakanlar
Birkaç gündenberi şehrimizde bu İtinan Devlet Bakanı Cemil Sald Barlos Mili! Eğitim Bakanı Tah. eın Banguoğlu, Tarım Bakanı Cıı. vld Orol, Ulaştırma Bakam Kemal Satır, Adalet Bakanı Fuat Sir - ’ inen, dün akşamki ekspresle *" 1 karaya gitmişlerdir.
Gl. Huriey, Yalla anlaşması, Çinin istilâsına yol açmıştır, diyor
Vaşington 7 a.a. )Afp) — A-merikan Beyaz Kitabı bakkaldaki açıklamalar münasebetile be-yanatta bulunan âyandan cumhu . ‘ riyetçi Vandenberg ezcümle de-4111-1 iniştir ki:
(Devamı Sa. i Sü. 2 do)
ıldıroın rüzgârları başladı. On, D on boş gün aonra bir geoo sıkı yağışlı bir havanın sabahı evleri kırda olanlar ayaklarının dlbln-don plrrlng diye bıldıroınların uçuştuklarını göreoeklor. lşto bu, avoı-nın kaç aydır beklodlğl bir bayramdır. Fakat aoaba avoılar bu sone bu mübarek hayvanları nasıl karşı-lıyaoakiar? Bana Bölen haborlore bakarsak memleketimizde av hayvanları kadar avoının da çilesi dolmuş değildir. Nasıl yerli av hayvanları Allahın on İki ayında gobo ol-sun, omzlkll olsun mütemadlyon katl-l-âm ediliyorsa avoılar da malzeme İntizamsızlığı yüzünden perişanlıktan kurtulamamışlardır.
Tokolln avcılık babındaki bilgisizliğinden nelor çökmedik Yarabbi? I Halbuki Tekeldo Sald Solâhat-tln gibi nvoılıftı elifinden yasına kadar bilon kıymetli bir şahsiyet vardı. Buna rağmen bir türlü av mal. zoınosl tevzii yoluna girmiyordu. Sobebl do malûm İdi. Sald Solâhat-
tin gibiler avla münasebeti olmı* yan yerloro vorilmlş, onların yerine do ömründe tüfek görmemiş adamlar gotlrllmlştı. Tekel idaresinin bıldırcın mevsiminde avcı başına on üç fişek dağıttığını bilirim.
Vo ylno Tekol İdaresinin av malzemesini do eksiksiz olarak dağıttığını asla görmediğimi do bilirini.
Meselâ her şey vardır; bakarsınız tapa yoktur. Yahut Napolyonun top hikâyesi gibi, kovan bulunur, saçma bulunur, tapa bulunur, hattâ karton dahi bulunur da barut bu-lunınaz.
Ondan sonra dayanırız karaborsaya... Kimso bu malzomo karaborsaya nasıl geçiyor? demez.
Bonlm midemi bulandıran havadise golollm; Tekol Idarosl tıarlçton kovan ve flşok gotlrtnıiycrok av malzemosl imalini yorll fabrikalara dovrodocoknılş. Bu fabrikalardan bazıları meselâ kovan İmalinde muvaffak olamıyorlar; kovanlar kalib-(Devanıı Sa. 5 Sli. 5 do)
Gıresunda şiddetli yağmurlar
: 7 (a.a.) — Dün akşam,
d un beri sağnak halinde yağan yağ
mur netlceslnclo bazı mahaller au
baskınına moruz kalmış ve yollar
hisara uğramıştır. İnsanca zayiat
yoktur. Çevremizden henüz nıalû .
mat uhnmumıştır.
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3726
PAZARTESİ 8 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17
AĞUSTOS 1040 Tel adroelı «YENİ sabah» İSTANBUL Telefon ı 88795—»188 12
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafuyIz
Sayısı t 10 Kuruş
Dünyaca tanınmış rVnz\ RIPOLİN 1POLI|İ> Boyalarını her yerde arayınız.
Demokratların İzmir
İnönü'nün servetine
mitingi yarın yapılıyor
dair Bayur’un soruları
Genel Kurulun dün geceki toplantısında Inönünün, kendisi ve kardeşlerinin servetine dair yaptığı beyanata da temas edildi
"İnönü işbaşına gelmeden önce ne kadar bir servete malikti ve hâlen ne kadar
servete maliktir yahut değildir?,,
Millet Partisinin Kâğıthane köyündeki toplantısı
Mitinge iştirak edecek Demokratlar, akın akın İzmire geliyorlar
Muhtemel bir hâdiseyi önleyici emniyet tedbirleri alındı
Mal beyanının Yolu
H zmir'deki parti kavgası, çok
II hırçın ve kızgın bir devreye girmiş bulunuyor. Demokratlar, yarın akşam için, muazzam bir toplantı tertip etmişler dir. Bütün hazırlıklardan anlaşılıyor ki Demokratlar bir kuvvet gösterişi yapmak istiyorlar. Sel gibi insan, parklarda ve rıhtımlarda dolaşarak, partinin kudretini ve nüfuzunu teyit edecekler dır. Bu gayret ve nümayişin sebebi İsmet İnönü’nün zelzele mın-takası dışında yaptığı seyahat ve halkla kurduğa temastır. Halk Partili mahfiller Demokratlara âdeta nisbet vererek demişler kİ: «Hani siz lzznirin tamamiyle Demokrat olduğunu söylüyor ve Cumhurbaşkanı bir gelsin de bu hali görsün» diyordunuz. İşte geldi ve halk arasında her gün dolaşıyor. Sizin kuvvetinizden hiç bir eser görmüyor. Bir sene içinde âdeta silindiniz. Bu iddia karşısında muhalefet partisi varlığını tekrar teyide lüzum duymuş bulunuyor.
İzmir seyahatinden ve halkla görüşmelerinden faydalanan Cum hor baş kam, halk a rafından bazı vatandaşların sordukları çok nazik suallere de cevap vermek zahmetine katlanmış ve ayrıca Anadolu Ajansı vasıtasiylc, bu cevaplarını bütün memlekete duyurmak İstemiştir.
Kendisine tevcih edilen sual, ötedenberi kulaktan kulağa fısıldanan ve hazan siyasî liderlerin ağzında ve gazete sütunlarında gevelenen bazı iddialardır. Bunlara göre Cumhurbaşkanının A-merika ve îsviçred? bol miktarda dolar ve frangı ve yabancı ülkelerde vâsi' çiftlikleri vardır, ismet İnönü, apaçık ve sarahatle, hiç bir yabana memlekette ne kendisinin ve ne de birader ve ■krabasının bir santim paralan mevcut olmadığı gibi, dışarıda, çiftlik vo malikâne efsanesinin bir hayal mahsulü olduğunu açık lamıştır.
Cumhurbaşkanı, Mil İt Müca-flelenin çetin muharebe ve müca-delelerlndenberi, yirmi küsur yıldır, sürekli bir surette ve pek az bir fasıla İle Başbakanlık ve Devlet Reisliğini İfa etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Hakkında bozan örtülü, bazan açık yapılan isnattan cevaplandırmış olması, şüphesiz, çok yerindedir. Esasen âmme hizmetini üzerine almış olan her şahsiyet servetinin hesabını, memleket önünde, daima verebilecek bir durumda olmalıdır. Hatırlıyoruz ki, Fransanın eski Ma-Oye Nazırlarından ve Başvekillerinden Mösyö Kayo, hasıınlan-(Dsvamı 8a. 8 8ü. S de)
İzmir, 7 (Telefonla) — günü yapılacak D.P. mitingine iş-tirâk edecek olan Balıkesir, Muğla, Denizli, Manisa, Aydın illerinden ve civar İlçelerden heyetler, akın akın buraya gelmeğe başlamıştır. Bazı mıntakalarda Demokratlar hususî trenler tutmuşlardır. Miting günü yaklaştıkça duyulan heyecan da artmakta, had (Dovtmı Sa. 5 SU. 3 do)
Inönüye hitap ediyor
Aldığı kararların akisleri halâ devam eden D.P. Büyük Kon gresinde Celâl Bayar konuşurken
İstanbul Demokratları
İl Başkanı, “C. H. P. G. Başkanı İnönü, bizim kalbimizde ve tarihimizde birer ziynet olarak sakladı ğımız İsmet paşaları gölgelendirmektedir„ dedi
Genel Kurula teşci’ telgrafı çekildi
İstanbul Demokratlan dün Çengelköyünde bir toplantı ; yapmışlardır. Söz alan sekiz hatip günün mevzulan üzerinde ■ konuşmuşlar ve iktidar partisini tenkit etmişlerdir. Bu arada 11 Başkanı Avukat Esat Çağa ile parti meclis grupu başkanı ! Fuat HuIûbİ Demircili birer nutuk söylemişlerdir. !
11 Başkanı nutkuna günün siyasi manzarasını ifade et- ; mekle başlamış ve müteakiben birinci büyük kongrenin ka- ; bul ettiği hürriyet misakının mânası üzerinde durarak demiş- ■
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Vanda
büyük
İnönü dün
Türk Ocağı Merkezinde yapıl an toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Yeni SaLah^
Millet Partisinin Kâğıthane köyü teşkilâtı dün faaliyete geçmiştir. Bu münasebetle bir tören yapılmıştır.
Parti Genel Başkam ve Genel İdare Kurulu üyeleriie kalabalık partili grupımun hazır bulunduğu törende bir çok partililer hararetli konuşmalar yapmışlardır.
Töreni saat 16 da Beyoğlu ilçe idare kurulundan avukat Alpay kısa bir konuşma ile açmış tır.
Alpay, Millet Partisinin kuru -loşunun sebep ve hikmetini kısaca izah ettikten sonra, mevcut diğer iki partinin genel başkanlar! ismet İnönü ile Celâl Baya-n mukayese ve tahlil ederek bu iki zatın da «lider» olamıyacak-lannı söylemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
izmirden
Cumhurbaşkanı, Manisalılara Ege seyahatini izah elti
Manisa, 7 (A.A.) — Cuınhurbaş-.nına refakat eden ösel mııhabiri-
Cumhurbafkaaı lnıııot İnönü, bu sabah Manisaya gitmok ütero îzmir-den ayrılmıştır. Manisada Halkovine gidon Cumhurbaşkanı İnönü, ManisalIları selâ ' ada şu lıila-
TV* Sadak, Pariste beyanat vermedi
yangın
Oııbin teneke akar
yakıt tutuştu
Avrupa konseyi Bakanlar komitesi bugün toplanıyor
Londra: 7 (B.B.C.) — Avrupa ı mite İlk plânda konseye Türkiye,
Konseyi icra Komitesini tenkil : . Yunanistan vs Kore'nin do -
den 12 devlet dışişleri bakanları ya lan konusu İncelenecektir.
Strasburg’da toplanacaktır. Ko| “ - .
Yunanistan ve Kore'nin do alınma
Sü. 4 de) ’
Van 7 (Hususî) — Bugün at 13 e doğru şehrimiz gaz benzin deposunda bir yangın çık mış, korkunç alevler bir anda deponun etrafını sarmıştır.
itfaiyenin ve askerî birlikle -rln yardımına rağmen yangın hâlâ devam etmektedir. Ateşin deponun etrafındaki evlere si -ray e t etmesinden korkulmakta dır.
Depoda on bin teneke benzin ve mazot bulunmakta idi. Şimdi den yüz bin liralık zarar tesbiı edilmiştir.
Alınan tedbirlerle yangının büyük bir felâket halini alması tehlikesi bertaraf edilmiştir.
Birleşik Amerika Orduları Genelkurmay Başkanı Gl. Bradley
Bradley’in beyanatı
Türkocağı idare heyeti
Dün merkezde yapılan bir toplantıda seçildi
19 yıl süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğı merkez teşkilâtı dün öğleden sonra Saraçhanebaşındaki merkez binasında toplanarak idare heyeti seçimini yapmıştır.
Toplantıya saat 15 de başlanmış, evvelâ Hamdullah Suphi Tannöver kısa bir hitabede bulunmuştur.
Hatip, Türkocaklanmn memleket ölçüsündeki hizmet ve faaliyetlerinin semerelerini belirtmiş 19 sene süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğırnn merkez teşkilâtının bugüne kadar muvakkat idare heyeti ta-
rafından idare edilegeldiğini, bugün daimî idare heyeti için toplanılmış bulunduğunu söylemiş ve idare heyeti seçimi y-npılmamoı teklif etmiştir. Teklif ittifakla kabul edilmiştir.
İdare Heyeti
Dünkü toplantıda gizli oyla yapılan seçimde merkez İdare heyetine Hamdullah Suphi Tannöver, Haşan Ferit Cansever, Bahadır Dülger, Cemil Sonsuz, Burhanet-tin Doluoğlu, Mazhar Aklfoğlu, Tevfik Noyan, Cevat Emeğen, Galip Güneri, Ragıp Nurettin fiğe, Dr. Fethi Erden çoğunlukla seçilmişlerdir.
MiTlct Partisi Genclbaşkans Hikmet Bayur
İran da
İsrail, Rusyaya teminat verecek
Dışişleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Moslıovaya yidiyor
Telâviv 7 (Nafen) — Resmen açıklandığına göre, îsrailin Dış İşleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Dr. Eliashiv pek yakın da Sovyet Rusya ile Doğu Avrupa memleketlerini ziyaret ede -
yardım
istiyor
sa.
Atletizm birincilikleri
Erzurum’u
seller bastı
(Dovamı
DUnfcfl atletizm müsabakalarından bir intiba
.(Foto: Burhan - Yeni Sabah) (kazını ö İnci şayiada).
un, 7 (Hu« indeki defti an yaftmuı
I gelmiş; Der ve Aşağım» kip edip Akdem taşmıştır. Doro narındaki ovlore su dolarak lulıri-t yapmış, TaşmoftaraUr civ ki birçok dükkânların duvar)
Amerikan askerî
şefleri Vıyunada
Ankara: 7 (Radyo) — Ameri -kan Genelkurmay boşkanlan bu sahalı uçakla Parlaten Vlyanaya hareket etmişlerdir. Amerikan genelkurmay başkanı Omar Bradley, Parlate verdiği bir demeçte, gittik lerl yerlorde Atlantik Paktının el. yas! ve aakerl veçhelerini müzakere ettiklerini söylemiş ve topladıkları malûmatı bir rapor halinde hü kûmeticrine bildireceklerini ilâve etmiştir.
İVashington'daM toplantı
Londra 7 (a.a.) (ofp) — Sunday Dlspatch gazetesi diplomatik mu . hablrlnln bildirdiğine göre, Ame . rlkan uskcrî şefleriyle görüşme, ler yapan Atluntlk Paktına dahil memleketler genelkurmay başlanılan bir ay İçinde Vaşhlngton'dn toplanacaklardır.
Bu konferans neticesinde Atlan. tLk Savunma paktı askeri teşki -lâtının alacağı son şekil hakkında hazırlanacak olan teklifler Atlan -tik Birliği Konseyine sunulacaktır.
çektir. Resmî Yahudi çevreleri her ne kadar bu seyahati * normal bir seyahat» olarak tarif e-diyorlarsa da. Yahudi hükümetinin Sovyet Rusya ile bilhassa şu üç meseleyi halletmeğe çalıştığı bildirilmektedir:
1 — îsrailin Marshall plânına girmeyeceği hususunda Sovyetle re teminat vermek. Her ne ka-kadar mülteci meselesinde Birıe şik Amerikanın tesiri altında ka tınıyorsa da.
2 — Batı memleketleri Arap memleketlerini desteklemeğe karar verdikleri takdirde Yahudi Hükümetinin Rusya İle doğu Av
(Dovamı Sa. 5 Sü. S de)
(Dışişleri Bakanı, 129 mil- I yon dolarlık acele yardım I talebinde bulunulacağını I _________ söyledi.. I Tahran, 7 (A-P) — Dışişleri Bakanı Ali Aşgar Hikmet paza* günü verdiği bir demeçte Ameri-kadan 129 milyon dolarlık bir yardım isteneceğini söylemiştir. Bu yardım en acele yoldan ziraat^ endüstri, sıhhat, ve maarif işleri İçin harcanacaktır.
Bakanın bildirdiğine göre, İranın harb içindeki müttefikleri Tahran beyannamesi mucibince Irana vâdettikleri yardımı tam olarak yerine getirmemişlerdir. Rusya, Irana hiç bir yardım yapmadığı gibi, borcu olan 12 ton altını ve 19 milyon dolan vermemiştir.
Tahran, 7 A.A. (afp) — İran hükümetinin, Türkiye, Afganis-* tan, Pakistan ve Irak’a ataşemi-liter tâyin ettiği resmen bildiril* iniştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimine girerken
ULUNAY
AmeriAra Dışişleri Bakanı Acheson
Amerikanın
Çin siyaseti
Ankaraya giden Bakanlar
Birkaç gündenberi şehrimizde bu İtinan Devlet Bakanı Cemil Sald Barlos Mili! Eğitim Bakanı Tah. eın Banguoğlu, Tarım Bakanı Cıı. vld Orol, Ulaştırma Bakam Kemal Satır, Adalet Bakanı Fuat Sir - ’ inen, dün akşamki ekspresle *" 1 karaya gitmişlerdir.
Gl. Huriey, Yalla anlaşması, Çinin istilâsına yol açmıştır, diyor
Vaşington 7 a.a. )Afp) — A-merikan Beyaz Kitabı bakkaldaki açıklamalar münasebetile be-yanatta bulunan âyandan cumhu . ‘ riyetçi Vandenberg ezcümle de-4111-1 iniştir ki:
(Devamı Sa. i Sü. 2 do)
ıldıroın rüzgârları başladı. On, D on boş gün aonra bir geoo sıkı yağışlı bir havanın sabahı evleri kırda olanlar ayaklarının dlbln-don plrrlng diye bıldıroınların uçuştuklarını göreoeklor. lşto bu, avoı-nın kaç aydır beklodlğl bir bayramdır. Fakat aoaba avoılar bu sone bu mübarek hayvanları nasıl karşı-lıyaoakiar? Bana Bölen haborlore bakarsak memleketimizde av hayvanları kadar avoının da çilesi dolmuş değildir. Nasıl yerli av hayvanları Allahın on İki ayında gobo ol-sun, omzlkll olsun mütemadlyon katl-l-âm ediliyorsa avoılar da malzeme İntizamsızlığı yüzünden perişanlıktan kurtulamamışlardır.
Tokolln avcılık babındaki bilgisizliğinden nelor çökmedik Yarabbi? I Halbuki Tekeldo Sald Solâhat-tln gibi nvoılıftı elifinden yasına kadar bilon kıymetli bir şahsiyet vardı. Buna rağmen bir türlü av mal. zoınosl tevzii yoluna girmiyordu. Sobebl do malûm İdi. Sald Solâhat-
tin gibiler avla münasebeti olmı* yan yerloro vorilmlş, onların yerine do ömründe tüfek görmemiş adamlar gotlrllmlştı. Tekel idaresinin bıldırcın mevsiminde avcı başına on üç fişek dağıttığını bilirim.
Vo ylno Tekol İdaresinin av malzemesini do eksiksiz olarak dağıttığını asla görmediğimi do bilirini.
Meselâ her şey vardır; bakarsınız tapa yoktur. Yahut Napolyonun top hikâyesi gibi, kovan bulunur, saçma bulunur, tapa bulunur, hattâ karton dahi bulunur da barut bu-lunınaz.
Ondan sonra dayanırız karaborsaya... Kimso bu malzomo karaborsaya nasıl geçiyor? demez.
Bonlm midemi bulandıran havadise golollm; Tekol Idarosl tıarlçton kovan ve flşok gotlrtnıiycrok av malzemosl imalini yorll fabrikalara dovrodocoknılş. Bu fabrikalardan bazıları meselâ kovan İmalinde muvaffak olamıyorlar; kovanlar kalib-(Devanıı Sa. 5 Sli. 5 do)
Gıresunda şiddetli yağmurlar
: 7 (a.a.) — Dün akşam,
d un beri sağnak halinde yağan yağ
mur netlceslnclo bazı mahaller au
baskınına moruz kalmış ve yollar
hisara uğramıştır. İnsanca zayiat
yoktur. Çevremizden henüz nıalû .
mat uhnmumıştır.
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3726
PAZARTESİ 8 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17
AĞUSTOS 1040 Tel adroelı «YENİ sabah» İSTANBUL Telefon ı 88795—»188 12
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafuyIz
Sayısı t 10 Kuruş
Dünyaca tanınmış rVnz\ RIPOLİN 1POLI|İ> Boyalarını her yerde arayınız.
Demokratların İzmir
İnönü'nün servetine
mitingi yarın yapılıyor
dair Bayur’un soruları
Genel Kurulun dün geceki toplantısında Inönünün, kendisi ve kardeşlerinin servetine dair yaptığı beyanata da temas edildi
"İnönü işbaşına gelmeden önce ne kadar bir servete malikti ve hâlen ne kadar
servete maliktir yahut değildir?,,
Millet Partisinin Kâğıthane köyündeki toplantısı
Mitinge iştirak edecek Demokratlar, akın akın İzmire geliyorlar
Muhtemel bir hâdiseyi önleyici emniyet tedbirleri alındı
Mal beyanının Yolu
H zmir'deki parti kavgası, çok
II hırçın ve kızgın bir devreye girmiş bulunuyor. Demokratlar, yarın akşam için, muazzam bir toplantı tertip etmişler dir. Bütün hazırlıklardan anlaşılıyor ki Demokratlar bir kuvvet gösterişi yapmak istiyorlar. Sel gibi insan, parklarda ve rıhtımlarda dolaşarak, partinin kudretini ve nüfuzunu teyit edecekler dır. Bu gayret ve nümayişin sebebi İsmet İnönü’nün zelzele mın-takası dışında yaptığı seyahat ve halkla kurduğa temastır. Halk Partili mahfiller Demokratlara âdeta nisbet vererek demişler kİ: «Hani siz lzznirin tamamiyle Demokrat olduğunu söylüyor ve Cumhurbaşkanı bir gelsin de bu hali görsün» diyordunuz. İşte geldi ve halk arasında her gün dolaşıyor. Sizin kuvvetinizden hiç bir eser görmüyor. Bir sene içinde âdeta silindiniz. Bu iddia karşısında muhalefet partisi varlığını tekrar teyide lüzum duymuş bulunuyor.
İzmir seyahatinden ve halkla görüşmelerinden faydalanan Cum hor baş kam, halk a rafından bazı vatandaşların sordukları çok nazik suallere de cevap vermek zahmetine katlanmış ve ayrıca Anadolu Ajansı vasıtasiylc, bu cevaplarını bütün memlekete duyurmak İstemiştir.
Kendisine tevcih edilen sual, ötedenberi kulaktan kulağa fısıldanan ve hazan siyasî liderlerin ağzında ve gazete sütunlarında gevelenen bazı iddialardır. Bunlara göre Cumhurbaşkanının A-merika ve îsviçred? bol miktarda dolar ve frangı ve yabancı ülkelerde vâsi' çiftlikleri vardır, ismet İnönü, apaçık ve sarahatle, hiç bir yabana memlekette ne kendisinin ve ne de birader ve ■krabasının bir santim paralan mevcut olmadığı gibi, dışarıda, çiftlik vo malikâne efsanesinin bir hayal mahsulü olduğunu açık lamıştır.
Cumhurbaşkanı, Mil İt Müca-flelenin çetin muharebe ve müca-delelerlndenberi, yirmi küsur yıldır, sürekli bir surette ve pek az bir fasıla İle Başbakanlık ve Devlet Reisliğini İfa etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Hakkında bozan örtülü, bazan açık yapılan isnattan cevaplandırmış olması, şüphesiz, çok yerindedir. Esasen âmme hizmetini üzerine almış olan her şahsiyet servetinin hesabını, memleket önünde, daima verebilecek bir durumda olmalıdır. Hatırlıyoruz ki, Fransanın eski Ma-Oye Nazırlarından ve Başvekillerinden Mösyö Kayo, hasıınlan-(Dsvamı 8a. 8 8ü. S de)
İzmir, 7 (Telefonla) — günü yapılacak D.P. mitingine iş-tirâk edecek olan Balıkesir, Muğla, Denizli, Manisa, Aydın illerinden ve civar İlçelerden heyetler, akın akın buraya gelmeğe başlamıştır. Bazı mıntakalarda Demokratlar hususî trenler tutmuşlardır. Miting günü yaklaştıkça duyulan heyecan da artmakta, had (Dovtmı Sa. 5 SU. 3 do)
Inönüye hitap ediyor
Aldığı kararların akisleri halâ devam eden D.P. Büyük Kon gresinde Celâl Bayar konuşurken
İstanbul Demokratları
İl Başkanı, “C. H. P. G. Başkanı İnönü, bizim kalbimizde ve tarihimizde birer ziynet olarak sakladı ğımız İsmet paşaları gölgelendirmektedir„ dedi
Genel Kurula teşci’ telgrafı çekildi
İstanbul Demokratlan dün Çengelköyünde bir toplantı ; yapmışlardır. Söz alan sekiz hatip günün mevzulan üzerinde ■ konuşmuşlar ve iktidar partisini tenkit etmişlerdir. Bu arada 11 Başkanı Avukat Esat Çağa ile parti meclis grupu başkanı ! Fuat HuIûbİ Demircili birer nutuk söylemişlerdir. !
11 Başkanı nutkuna günün siyasi manzarasını ifade et- ; mekle başlamış ve müteakiben birinci büyük kongrenin ka- ; bul ettiği hürriyet misakının mânası üzerinde durarak demiş- ■
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Vanda
büyük
İnönü dün
Türk Ocağı Merkezinde yapıl an toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Yeni SaLah^
Millet Partisinin Kâğıthane köyü teşkilâtı dün faaliyete geçmiştir. Bu münasebetle bir tören yapılmıştır.
Parti Genel Başkam ve Genel İdare Kurulu üyeleriie kalabalık partili grupımun hazır bulunduğu törende bir çok partililer hararetli konuşmalar yapmışlardır.
Töreni saat 16 da Beyoğlu ilçe idare kurulundan avukat Alpay kısa bir konuşma ile açmış tır.
Alpay, Millet Partisinin kuru -loşunun sebep ve hikmetini kısaca izah ettikten sonra, mevcut diğer iki partinin genel başkanlar! ismet İnönü ile Celâl Baya-n mukayese ve tahlil ederek bu iki zatın da «lider» olamıyacak-lannı söylemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
izmirden
Cumhurbaşkanı, Manisalılara Ege seyahatini izah elti
Manisa, 7 (A.A.) — Cuınhurbaş-.nına refakat eden ösel mııhabiri-
Cumhurbafkaaı lnıııot İnönü, bu sabah Manisaya gitmok ütero îzmir-den ayrılmıştır. Manisada Halkovine gidon Cumhurbaşkanı İnönü, ManisalIları selâ ' ada şu lıila-
TV* Sadak, Pariste beyanat vermedi
yangın
Oııbin teneke akar
yakıt tutuştu
Avrupa konseyi Bakanlar komitesi bugün toplanıyor
Londra: 7 (B.B.C.) — Avrupa ı mite İlk plânda konseye Türkiye,
Konseyi icra Komitesini tenkil : . Yunanistan vs Kore'nin do -
den 12 devlet dışişleri bakanları ya lan konusu İncelenecektir.
Strasburg’da toplanacaktır. Ko| “ - .
Yunanistan ve Kore'nin do alınma
Sü. 4 de) ’
Van 7 (Hususî) — Bugün at 13 e doğru şehrimiz gaz benzin deposunda bir yangın çık mış, korkunç alevler bir anda deponun etrafını sarmıştır.
itfaiyenin ve askerî birlikle -rln yardımına rağmen yangın hâlâ devam etmektedir. Ateşin deponun etrafındaki evlere si -ray e t etmesinden korkulmakta dır.
Depoda on bin teneke benzin ve mazot bulunmakta idi. Şimdi den yüz bin liralık zarar tesbiı edilmiştir.
Alınan tedbirlerle yangının büyük bir felâket halini alması tehlikesi bertaraf edilmiştir.
Birleşik Amerika Orduları Genelkurmay Başkanı Gl. Bradley
Bradley’in beyanatı
Türkocağı idare heyeti
Dün merkezde yapılan bir toplantıda seçildi
19 yıl süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğı merkez teşkilâtı dün öğleden sonra Saraçhanebaşındaki merkez binasında toplanarak idare heyeti seçimini yapmıştır.
Toplantıya saat 15 de başlanmış, evvelâ Hamdullah Suphi Tannöver kısa bir hitabede bulunmuştur.
Hatip, Türkocaklanmn memleket ölçüsündeki hizmet ve faaliyetlerinin semerelerini belirtmiş 19 sene süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğırnn merkez teşkilâtının bugüne kadar muvakkat idare heyeti ta-
rafından idare edilegeldiğini, bugün daimî idare heyeti için toplanılmış bulunduğunu söylemiş ve idare heyeti seçimi y-npılmamoı teklif etmiştir. Teklif ittifakla kabul edilmiştir.
İdare Heyeti
Dünkü toplantıda gizli oyla yapılan seçimde merkez İdare heyetine Hamdullah Suphi Tannöver, Haşan Ferit Cansever, Bahadır Dülger, Cemil Sonsuz, Burhanet-tin Doluoğlu, Mazhar Aklfoğlu, Tevfik Noyan, Cevat Emeğen, Galip Güneri, Ragıp Nurettin fiğe, Dr. Fethi Erden çoğunlukla seçilmişlerdir.
MiTlct Partisi Genclbaşkans Hikmet Bayur
İran da
İsrail, Rusyaya teminat verecek
Dışişleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Moslıovaya yidiyor
Telâviv 7 (Nafen) — Resmen açıklandığına göre, îsrailin Dış İşleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Dr. Eliashiv pek yakın da Sovyet Rusya ile Doğu Avrupa memleketlerini ziyaret ede -
yardım
istiyor
sa.
Atletizm birincilikleri
Erzurum’u
seller bastı
(Dovamı
DUnfcfl atletizm müsabakalarından bir intiba
.(Foto: Burhan - Yeni Sabah) (kazını ö İnci şayiada).
un, 7 (Hu« indeki defti an yaftmuı
I gelmiş; Der ve Aşağım» kip edip Akdem taşmıştır. Doro narındaki ovlore su dolarak lulıri-t yapmış, TaşmoftaraUr civ ki birçok dükkânların duvar)
Amerikan askerî
şefleri Vıyunada
Ankara: 7 (Radyo) — Ameri -kan Genelkurmay boşkanlan bu sahalı uçakla Parlaten Vlyanaya hareket etmişlerdir. Amerikan genelkurmay başkanı Omar Bradley, Parlate verdiği bir demeçte, gittik lerl yerlorde Atlantik Paktının el. yas! ve aakerl veçhelerini müzakere ettiklerini söylemiş ve topladıkları malûmatı bir rapor halinde hü kûmeticrine bildireceklerini ilâve etmiştir.
İVashington'daM toplantı
Londra 7 (a.a.) (ofp) — Sunday Dlspatch gazetesi diplomatik mu . hablrlnln bildirdiğine göre, Ame . rlkan uskcrî şefleriyle görüşme, ler yapan Atluntlk Paktına dahil memleketler genelkurmay başlanılan bir ay İçinde Vaşhlngton'dn toplanacaklardır.
Bu konferans neticesinde Atlan. tLk Savunma paktı askeri teşki -lâtının alacağı son şekil hakkında hazırlanacak olan teklifler Atlan -tik Birliği Konseyine sunulacaktır.
çektir. Resmî Yahudi çevreleri her ne kadar bu seyahati * normal bir seyahat» olarak tarif e-diyorlarsa da. Yahudi hükümetinin Sovyet Rusya ile bilhassa şu üç meseleyi halletmeğe çalıştığı bildirilmektedir:
1 — îsrailin Marshall plânına girmeyeceği hususunda Sovyetle re teminat vermek. Her ne ka-kadar mülteci meselesinde Birıe şik Amerikanın tesiri altında ka tınıyorsa da.
2 — Batı memleketleri Arap memleketlerini desteklemeğe karar verdikleri takdirde Yahudi Hükümetinin Rusya İle doğu Av
(Dovamı Sa. 5 Sü. S de)
(Dışişleri Bakanı, 129 mil- I yon dolarlık acele yardım I talebinde bulunulacağını I _________ söyledi.. I Tahran, 7 (A-P) — Dışişleri Bakanı Ali Aşgar Hikmet paza* günü verdiği bir demeçte Ameri-kadan 129 milyon dolarlık bir yardım isteneceğini söylemiştir. Bu yardım en acele yoldan ziraat^ endüstri, sıhhat, ve maarif işleri İçin harcanacaktır.
Bakanın bildirdiğine göre, İranın harb içindeki müttefikleri Tahran beyannamesi mucibince Irana vâdettikleri yardımı tam olarak yerine getirmemişlerdir. Rusya, Irana hiç bir yardım yapmadığı gibi, borcu olan 12 ton altını ve 19 milyon dolan vermemiştir.
Tahran, 7 A.A. (afp) — İran hükümetinin, Türkiye, Afganis-* tan, Pakistan ve Irak’a ataşemi-liter tâyin ettiği resmen bildiril* iniştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimine girerken
ULUNAY
AmeriAra Dışişleri Bakanı Acheson
Amerikanın
Çin siyaseti
Ankaraya giden Bakanlar
Birkaç gündenberi şehrimizde bu İtinan Devlet Bakanı Cemil Sald Barlos Mili! Eğitim Bakanı Tah. eın Banguoğlu, Tarım Bakanı Cıı. vld Orol, Ulaştırma Bakam Kemal Satır, Adalet Bakanı Fuat Sir - ’ inen, dün akşamki ekspresle *" 1 karaya gitmişlerdir.
Gl. Huriey, Yalla anlaşması, Çinin istilâsına yol açmıştır, diyor
Vaşington 7 a.a. )Afp) — A-merikan Beyaz Kitabı bakkaldaki açıklamalar münasebetile be-yanatta bulunan âyandan cumhu . ‘ riyetçi Vandenberg ezcümle de-4111-1 iniştir ki:
(Devamı Sa. i Sü. 2 do)
ıldıroın rüzgârları başladı. On, D on boş gün aonra bir geoo sıkı yağışlı bir havanın sabahı evleri kırda olanlar ayaklarının dlbln-don plrrlng diye bıldıroınların uçuştuklarını göreoeklor. lşto bu, avoı-nın kaç aydır beklodlğl bir bayramdır. Fakat aoaba avoılar bu sone bu mübarek hayvanları nasıl karşı-lıyaoakiar? Bana Bölen haborlore bakarsak memleketimizde av hayvanları kadar avoının da çilesi dolmuş değildir. Nasıl yerli av hayvanları Allahın on İki ayında gobo ol-sun, omzlkll olsun mütemadlyon katl-l-âm ediliyorsa avoılar da malzeme İntizamsızlığı yüzünden perişanlıktan kurtulamamışlardır.
Tokolln avcılık babındaki bilgisizliğinden nelor çökmedik Yarabbi? I Halbuki Tekeldo Sald Solâhat-tln gibi nvoılıftı elifinden yasına kadar bilon kıymetli bir şahsiyet vardı. Buna rağmen bir türlü av mal. zoınosl tevzii yoluna girmiyordu. Sobebl do malûm İdi. Sald Solâhat-
tin gibiler avla münasebeti olmı* yan yerloro vorilmlş, onların yerine do ömründe tüfek görmemiş adamlar gotlrllmlştı. Tekel idaresinin bıldırcın mevsiminde avcı başına on üç fişek dağıttığını bilirim.
Vo ylno Tekol İdaresinin av malzemesini do eksiksiz olarak dağıttığını asla görmediğimi do bilirini.
Meselâ her şey vardır; bakarsınız tapa yoktur. Yahut Napolyonun top hikâyesi gibi, kovan bulunur, saçma bulunur, tapa bulunur, hattâ karton dahi bulunur da barut bu-lunınaz.
Ondan sonra dayanırız karaborsaya... Kimso bu malzomo karaborsaya nasıl geçiyor? demez.
Bonlm midemi bulandıran havadise golollm; Tekol Idarosl tıarlçton kovan ve flşok gotlrtnıiycrok av malzemosl imalini yorll fabrikalara dovrodocoknılş. Bu fabrikalardan bazıları meselâ kovan İmalinde muvaffak olamıyorlar; kovanlar kalib-(Devanıı Sa. 5 Sli. 5 do)
Gıresunda şiddetli yağmurlar
: 7 (a.a.) — Dün akşam,
d un beri sağnak halinde yağan yağ
mur netlceslnclo bazı mahaller au
baskınına moruz kalmış ve yollar
hisara uğramıştır. İnsanca zayiat
yoktur. Çevremizden henüz nıalû .
mat uhnmumıştır.
Yeni Sabah
inci Yıl, No. 3726
PAZARTESİ 8 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare: Nuruosmanlye Noı 17
AĞUSTOS 1040 Tel adroelı «YENİ sabah» İSTANBUL Telefon ı 88795—»188 12
hürriyet ve hakkin yilmaz müdafuyIz
Sayısı t 10 Kuruş
Dünyaca tanınmış rVnz\ RIPOLİN 1POLI|İ> Boyalarını her yerde arayınız.
Demokratların İzmir
İnönü'nün servetine
mitingi yarın yapılıyor
dair Bayur’un soruları
Genel Kurulun dün geceki toplantısında Inönünün, kendisi ve kardeşlerinin servetine dair yaptığı beyanata da temas edildi
"İnönü işbaşına gelmeden önce ne kadar bir servete malikti ve hâlen ne kadar
servete maliktir yahut değildir?,,
Millet Partisinin Kâğıthane köyündeki toplantısı
Mitinge iştirak edecek Demokratlar, akın akın İzmire geliyorlar
Muhtemel bir hâdiseyi önleyici emniyet tedbirleri alındı
Mal beyanının Yolu
H zmir'deki parti kavgası, çok
II hırçın ve kızgın bir devreye girmiş bulunuyor. Demokratlar, yarın akşam için, muazzam bir toplantı tertip etmişler dir. Bütün hazırlıklardan anlaşılıyor ki Demokratlar bir kuvvet gösterişi yapmak istiyorlar. Sel gibi insan, parklarda ve rıhtımlarda dolaşarak, partinin kudretini ve nüfuzunu teyit edecekler dır. Bu gayret ve nümayişin sebebi İsmet İnönü’nün zelzele mın-takası dışında yaptığı seyahat ve halkla kurduğa temastır. Halk Partili mahfiller Demokratlara âdeta nisbet vererek demişler kİ: «Hani siz lzznirin tamamiyle Demokrat olduğunu söylüyor ve Cumhurbaşkanı bir gelsin de bu hali görsün» diyordunuz. İşte geldi ve halk arasında her gün dolaşıyor. Sizin kuvvetinizden hiç bir eser görmüyor. Bir sene içinde âdeta silindiniz. Bu iddia karşısında muhalefet partisi varlığını tekrar teyide lüzum duymuş bulunuyor.
İzmir seyahatinden ve halkla görüşmelerinden faydalanan Cum hor baş kam, halk a rafından bazı vatandaşların sordukları çok nazik suallere de cevap vermek zahmetine katlanmış ve ayrıca Anadolu Ajansı vasıtasiylc, bu cevaplarını bütün memlekete duyurmak İstemiştir.
Kendisine tevcih edilen sual, ötedenberi kulaktan kulağa fısıldanan ve hazan siyasî liderlerin ağzında ve gazete sütunlarında gevelenen bazı iddialardır. Bunlara göre Cumhurbaşkanının A-merika ve îsviçred? bol miktarda dolar ve frangı ve yabancı ülkelerde vâsi' çiftlikleri vardır, ismet İnönü, apaçık ve sarahatle, hiç bir yabana memlekette ne kendisinin ve ne de birader ve ■krabasının bir santim paralan mevcut olmadığı gibi, dışarıda, çiftlik vo malikâne efsanesinin bir hayal mahsulü olduğunu açık lamıştır.
Cumhurbaşkanı, Mil İt Müca-flelenin çetin muharebe ve müca-delelerlndenberi, yirmi küsur yıldır, sürekli bir surette ve pek az bir fasıla İle Başbakanlık ve Devlet Reisliğini İfa etmiş mümtaz bir şahsiyettir. Hakkında bozan örtülü, bazan açık yapılan isnattan cevaplandırmış olması, şüphesiz, çok yerindedir. Esasen âmme hizmetini üzerine almış olan her şahsiyet servetinin hesabını, memleket önünde, daima verebilecek bir durumda olmalıdır. Hatırlıyoruz ki, Fransanın eski Ma-Oye Nazırlarından ve Başvekillerinden Mösyö Kayo, hasıınlan-(Dsvamı 8a. 8 8ü. S de)
İzmir, 7 (Telefonla) — günü yapılacak D.P. mitingine iş-tirâk edecek olan Balıkesir, Muğla, Denizli, Manisa, Aydın illerinden ve civar İlçelerden heyetler, akın akın buraya gelmeğe başlamıştır. Bazı mıntakalarda Demokratlar hususî trenler tutmuşlardır. Miting günü yaklaştıkça duyulan heyecan da artmakta, had (Dovtmı Sa. 5 SU. 3 do)
Inönüye hitap ediyor
Aldığı kararların akisleri halâ devam eden D.P. Büyük Kon gresinde Celâl Bayar konuşurken
İstanbul Demokratları
İl Başkanı, “C. H. P. G. Başkanı İnönü, bizim kalbimizde ve tarihimizde birer ziynet olarak sakladı ğımız İsmet paşaları gölgelendirmektedir„ dedi
Genel Kurula teşci’ telgrafı çekildi
İstanbul Demokratlan dün Çengelköyünde bir toplantı ; yapmışlardır. Söz alan sekiz hatip günün mevzulan üzerinde ■ konuşmuşlar ve iktidar partisini tenkit etmişlerdir. Bu arada 11 Başkanı Avukat Esat Çağa ile parti meclis grupu başkanı ! Fuat HuIûbİ Demircili birer nutuk söylemişlerdir. !
11 Başkanı nutkuna günün siyasi manzarasını ifade et- ; mekle başlamış ve müteakiben birinci büyük kongrenin ka- ; bul ettiği hürriyet misakının mânası üzerinde durarak demiş- ■
(Devamı Sa. 5 Sü. 1 de)
Vanda
büyük
İnönü dün
Türk Ocağı Merkezinde yapıl an toplantıdan bir görünüş (Foto: Burhan - Yeni SaLah^
Millet Partisinin Kâğıthane köyü teşkilâtı dün faaliyete geçmiştir. Bu münasebetle bir tören yapılmıştır.
Parti Genel Başkam ve Genel İdare Kurulu üyeleriie kalabalık partili grupımun hazır bulunduğu törende bir çok partililer hararetli konuşmalar yapmışlardır.
Töreni saat 16 da Beyoğlu ilçe idare kurulundan avukat Alpay kısa bir konuşma ile açmış tır.
Alpay, Millet Partisinin kuru -loşunun sebep ve hikmetini kısaca izah ettikten sonra, mevcut diğer iki partinin genel başkanlar! ismet İnönü ile Celâl Baya-n mukayese ve tahlil ederek bu iki zatın da «lider» olamıyacak-lannı söylemiştir.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 3 de)
izmirden
Cumhurbaşkanı, Manisalılara Ege seyahatini izah elti
Manisa, 7 (A.A.) — Cuınhurbaş-.nına refakat eden ösel mııhabiri-
Cumhurbafkaaı lnıııot İnönü, bu sabah Manisaya gitmok ütero îzmir-den ayrılmıştır. Manisada Halkovine gidon Cumhurbaşkanı İnönü, ManisalIları selâ ' ada şu lıila-
TV* Sadak, Pariste beyanat vermedi
yangın
Oııbin teneke akar
yakıt tutuştu
Avrupa konseyi Bakanlar komitesi bugün toplanıyor
Londra: 7 (B.B.C.) — Avrupa ı mite İlk plânda konseye Türkiye,
Konseyi icra Komitesini tenkil : . Yunanistan vs Kore'nin do -
den 12 devlet dışişleri bakanları ya lan konusu İncelenecektir.
Strasburg’da toplanacaktır. Ko| “ - .
Yunanistan ve Kore'nin do alınma
Sü. 4 de) ’
Van 7 (Hususî) — Bugün at 13 e doğru şehrimiz gaz benzin deposunda bir yangın çık mış, korkunç alevler bir anda deponun etrafını sarmıştır.
itfaiyenin ve askerî birlikle -rln yardımına rağmen yangın hâlâ devam etmektedir. Ateşin deponun etrafındaki evlere si -ray e t etmesinden korkulmakta dır.
Depoda on bin teneke benzin ve mazot bulunmakta idi. Şimdi den yüz bin liralık zarar tesbiı edilmiştir.
Alınan tedbirlerle yangının büyük bir felâket halini alması tehlikesi bertaraf edilmiştir.
Birleşik Amerika Orduları Genelkurmay Başkanı Gl. Bradley
Bradley’in beyanatı
Türkocağı idare heyeti
Dün merkezde yapılan bir toplantıda seçildi
19 yıl süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğı merkez teşkilâtı dün öğleden sonra Saraçhanebaşındaki merkez binasında toplanarak idare heyeti seçimini yapmıştır.
Toplantıya saat 15 de başlanmış, evvelâ Hamdullah Suphi Tannöver kısa bir hitabede bulunmuştur.
Hatip, Türkocaklanmn memleket ölçüsündeki hizmet ve faaliyetlerinin semerelerini belirtmiş 19 sene süren bir tatilden sonra yeniden faaliyete geçen Türkoca-ğırnn merkez teşkilâtının bugüne kadar muvakkat idare heyeti ta-
rafından idare edilegeldiğini, bugün daimî idare heyeti için toplanılmış bulunduğunu söylemiş ve idare heyeti seçimi y-npılmamoı teklif etmiştir. Teklif ittifakla kabul edilmiştir.
İdare Heyeti
Dünkü toplantıda gizli oyla yapılan seçimde merkez İdare heyetine Hamdullah Suphi Tannöver, Haşan Ferit Cansever, Bahadır Dülger, Cemil Sonsuz, Burhanet-tin Doluoğlu, Mazhar Aklfoğlu, Tevfik Noyan, Cevat Emeğen, Galip Güneri, Ragıp Nurettin fiğe, Dr. Fethi Erden çoğunlukla seçilmişlerdir.
MiTlct Partisi Genclbaşkans Hikmet Bayur
İran da
İsrail, Rusyaya teminat verecek
Dışişleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Moslıovaya yidiyor
Telâviv 7 (Nafen) — Resmen açıklandığına göre, îsrailin Dış İşleri Bakanlığı Avrupa şubesi müdürü Dr. Eliashiv pek yakın da Sovyet Rusya ile Doğu Avrupa memleketlerini ziyaret ede -
yardım
istiyor
sa.
Atletizm birincilikleri
Erzurum’u
seller bastı
(Dovamı
DUnfcfl atletizm müsabakalarından bir intiba
.(Foto: Burhan - Yeni Sabah) (kazını ö İnci şayiada).
un, 7 (Hu« indeki defti an yaftmuı
I gelmiş; Der ve Aşağım» kip edip Akdem taşmıştır. Doro narındaki ovlore su dolarak lulıri-t yapmış, TaşmoftaraUr civ ki birçok dükkânların duvar)
Amerikan askerî
şefleri Vıyunada
Ankara: 7 (Radyo) — Ameri -kan Genelkurmay boşkanlan bu sahalı uçakla Parlaten Vlyanaya hareket etmişlerdir. Amerikan genelkurmay başkanı Omar Bradley, Parlate verdiği bir demeçte, gittik lerl yerlorde Atlantik Paktının el. yas! ve aakerl veçhelerini müzakere ettiklerini söylemiş ve topladıkları malûmatı bir rapor halinde hü kûmeticrine bildireceklerini ilâve etmiştir.
İVashington'daM toplantı
Londra 7 (a.a.) (ofp) — Sunday Dlspatch gazetesi diplomatik mu . hablrlnln bildirdiğine göre, Ame . rlkan uskcrî şefleriyle görüşme, ler yapan Atluntlk Paktına dahil memleketler genelkurmay başlanılan bir ay İçinde Vaşhlngton'dn toplanacaklardır.
Bu konferans neticesinde Atlan. tLk Savunma paktı askeri teşki -lâtının alacağı son şekil hakkında hazırlanacak olan teklifler Atlan -tik Birliği Konseyine sunulacaktır.
çektir. Resmî Yahudi çevreleri her ne kadar bu seyahati * normal bir seyahat» olarak tarif e-diyorlarsa da. Yahudi hükümetinin Sovyet Rusya ile bilhassa şu üç meseleyi halletmeğe çalıştığı bildirilmektedir:
1 — îsrailin Marshall plânına girmeyeceği hususunda Sovyetle re teminat vermek. Her ne ka-kadar mülteci meselesinde Birıe şik Amerikanın tesiri altında ka tınıyorsa da.
2 — Batı memleketleri Arap memleketlerini desteklemeğe karar verdikleri takdirde Yahudi Hükümetinin Rusya İle doğu Av
(Dovamı Sa. 5 Sü. S de)
(Dışişleri Bakanı, 129 mil- I yon dolarlık acele yardım I talebinde bulunulacağını I _________ söyledi.. I Tahran, 7 (A-P) — Dışişleri Bakanı Ali Aşgar Hikmet paza* günü verdiği bir demeçte Ameri-kadan 129 milyon dolarlık bir yardım isteneceğini söylemiştir. Bu yardım en acele yoldan ziraat^ endüstri, sıhhat, ve maarif işleri İçin harcanacaktır.
Bakanın bildirdiğine göre, İranın harb içindeki müttefikleri Tahran beyannamesi mucibince Irana vâdettikleri yardımı tam olarak yerine getirmemişlerdir. Rusya, Irana hiç bir yardım yapmadığı gibi, borcu olan 12 ton altını ve 19 milyon dolan vermemiştir.
Tahran, 7 A.A. (afp) — İran hükümetinin, Türkiye, Afganis-* tan, Pakistan ve Irak’a ataşemi-liter tâyin ettiği resmen bildiril* iniştir.
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Av mevsimine girerken
ULUNAY
AmeriAra Dışişleri Bakanı Acheson
Amerikanın
Çin siyaseti
Ankaraya giden Bakanlar
Birkaç gündenberi şehrimizde bu İtinan Devlet Bakanı Cemil Sald Barlos Mili! Eğitim Bakanı Tah. eın Banguoğlu, Tarım Bakanı Cıı. vld Orol, Ulaştırma Bakam Kemal Satır, Adalet Bakanı Fuat Sir - ’ inen, dün akşamki ekspresle *" 1 karaya gitmişlerdir.
Gl. Huriey, Yalla anlaşması, Çinin istilâsına yol açmıştır, diyor
Vaşington 7 a.a. )Afp) — A-merikan Beyaz Kitabı bakkaldaki açıklamalar münasebetile be-yanatta bulunan âyandan cumhu . ‘ riyetçi Vandenberg ezcümle de-4111-1 iniştir ki:
(Devamı Sa. i Sü. 2 do)
ıldıroın rüzgârları başladı. On, D on boş gün aonra bir geoo sıkı yağışlı bir havanın sabahı evleri kırda olanlar ayaklarının dlbln-don plrrlng diye bıldıroınların uçuştuklarını göreoeklor. lşto bu, avoı-nın kaç aydır beklodlğl bir bayramdır. Fakat aoaba avoılar bu sone bu mübarek hayvanları nasıl karşı-lıyaoakiar? Bana Bölen haborlore bakarsak memleketimizde av hayvanları kadar avoının da çilesi dolmuş değildir. Nasıl yerli av hayvanları Allahın on İki ayında gobo ol-sun, omzlkll olsun mütemadlyon katl-l-âm ediliyorsa avoılar da malzeme İntizamsızlığı yüzünden perişanlıktan kurtulamamışlardır.
Tokolln avcılık babındaki bilgisizliğinden nelor çökmedik Yarabbi? I Halbuki Tekeldo Sald Solâhat-tln gibi nvoılıftı elifinden yasına kadar bilon kıymetli bir şahsiyet vardı. Buna rağmen bir türlü av mal. zoınosl tevzii yoluna girmiyordu. Sobebl do malûm İdi. Sald Solâhat-
tin gibiler avla münasebeti olmı* yan yerloro vorilmlş, onların yerine do ömründe tüfek görmemiş adamlar gotlrllmlştı. Tekel idaresinin bıldırcın mevsiminde avcı başına on üç fişek dağıttığını bilirim.
Vo ylno Tekol İdaresinin av malzemesini do eksiksiz olarak dağıttığını asla görmediğimi do bilirini.
Meselâ her şey vardır; bakarsınız tapa yoktur. Yahut Napolyonun top hikâyesi gibi, kovan bulunur, saçma bulunur, tapa bulunur, hattâ karton dahi bulunur da barut bu-lunınaz.
Ondan sonra dayanırız karaborsaya... Kimso bu malzomo karaborsaya nasıl geçiyor? demez.
Bonlm midemi bulandıran havadise golollm; Tekol Idarosl tıarlçton kovan ve flşok gotlrtnıiycrok av malzemosl imalini yorll fabrikalara dovrodocoknılş. Bu fabrikalardan bazıları meselâ kovan İmalinde muvaffak olamıyorlar; kovanlar kalib-(Devanıı Sa. 5 Sli. 5 do)
Gıresunda şiddetli yağmurlar
: 7 (a.a.) — Dün akşam,
d un beri sağnak halinde yağan yağ
mur netlceslnclo bazı mahaller au
baskınına moruz kalmış ve yollar
hisara uğramıştır. İnsanca zayiat
yoktur. Çevremizden henüz nıalû .
mat uhnmumıştır.

Comments (0)