CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...
CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...
CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...
CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...
CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...
CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...
CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...
CUMA 7 Sahibi: Safa Kıhçhoğlu Idaraı Nuruoamanlya Not 17 Tal adrMİı «YINİ SABAM» Yeni Sabah ı IQ| ^ege Kuvvet Şurubu GENEL ZAFİYETTE, NF-KAHAT HAL-
1949 İSTANBUL Talefonı 28705—»188 12 inci Yıl, No. 8803 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFlİYİZ Sapa. : 10 Kuruj LERtNDE, DERMANSIZLIK VE SÎNtR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BIK KUVVET ŞURUBUDUR.
Truman,askeriyardım
kanununu imzaladı
Başbakan Günaltay diin akşam Ankaraya döndü
I
Bu kanun gereğince Türkiye ve Yunanistan’a
211 milyon dolarl ık askerimalzeme verilecek
I
Trakyada müteaddit konuşmalar yapan Ş. Günaltay, kabine buhranı söylentilerinden haberdar bulunmadığını ifade etti
Hep aynı Nakarat
Truman’ın, yabancı memleketlere özel
ı Glinal-_ _wr________________ Kırklare-
1 ltnde bayram günlerin-
de söylediği nutuklarda hep «Milli Birlik» formülü üzerinde ısrar eylemiş ve: «Harice karşı memleket çocukları arasında, kin, nifak, husumet bulunduğu hissini verdiğimiz gün milletler arasında kazanmış olduğumuz şerefli mevki tehlikeye düşebilir» demiştir.
Bereket versin Başbakan, bu İfadesinin, vatandaşların hep ayni düşünce ve kanaatlere sahip olmaları lâzımgeldiği mânasına anlaşılmaması icap eylediğini de ilâve eylemiştir. Binaenaleyh, zahiri de olsa, bir demokratik hava muhafaza olunmak istenildiği görülüyor ki bu bile lehte kaydedilecek bir keyfiyettir.
Harici dâvalarda birlik ve beraberlik olmakla beraber, dahili nizam ve gelişme hususunda ihtilâfların imkânını kabul edince artık nifak, kin ve hnsumet lâkır âllarının tatbik mahallinin neresi olacağım anlamak biraz zorlaşır. Çünkü Halk Partisine veya kabinelerine, siz, iş başından uzaklaşınız, memleketi iyi idare ede-tnh orsunuz, demek nifak ve husumet mânasına gelecekse bu ciheti de açıkça tebarüz ettirmek lâzımdır. Gözümüzün önünde ve Kırklareli nutku söylenirken Fransada kuvvetli bir buhran baş göstermiş bulunuyor, ücret ve fiat meselelerinden dolayı kabine erkânı arasında İhtilâf ve nifak vardır ve bu yüzden Mösyö Queille istifa etmek zorunda kalmıştır. İşçi sendikaları hükümete karşı cephe almışlar ve behemehal ücretlere zam hususunda ısrar eylemekte bulunmuşlardır ve bu hareketler ne vakit yapılıyor? Tam paranın bozulduğu, Doğu Alman yada yeni bir Alman hükümetinin kurulduğu, Atlantik müdafaasını konuşmak üzere on bir devlet Savunma Bakanının Vaşingtonda toplantıya çağrıldığı ve Rusların atom bombasını buldoklarının haber verilmesinin dünyaya siyah bir gölge yaydığı günlerde... Bu kadar nâzik ve dış dâvaların bu derece ehemmiyet ve hattâ vehamet kesbettiği günlerde... Bir kabine buhranı hattâ İktidarda parti değişmesi kabul edilebilir mİ? E-dilmell midir?
Bizim Halk Particilerin zihniyetine göre asla... tngilterede • Mlster Çörçll, yukarıda Fransa İçin saydığımız şartlar hemen aynen İngiltere için de varit olduğu halde, yeni seçimler istiyor ve bu buhranlı anlarda iktidarın etrafında sımsıkı çepçevre olalım demiyor. Ne Çörçilin vatanseverliğinden, ne de Mösyö Quellle,in hamiyetinden şüphe etmek hakkı vardır... O halde İç hareketlerdeki bu serbesti ne ile İzah olunabilir? Hakikî demokrasi cere-yanlarile... Çünkü bugün Attlee çekilip yerine Çörçll gelse yine Ingiliz birliğine halel gelmez. Ama Halk Partisi çekilsin de demokratlar iş başına gelshı ve o-nun etrafında toplanalım denilirse bu olmaz. Birlik ve toplanma Devamı 8a. 7, 8u. 8 da)
Başbakan, sayın tay, Edirne ve 1
sermayelerin yatırılmasını derpiş eden teklifi de kabul olundu
Baş kan Trunıan, bir imza törenin de...
Rusların kuracağı Alman hükümeti
I Vaşington: 6 (AA.) «United
j Press» — Başkan Trunıanın imzası ilo yürürlüğe giren ve yabancı nıcm lekcllcro silâh yardımını derpiş cdeD kıınun yor yüzünün hür memleketle rini her hangi bir tecavüz tehlikesin den uzaklaştırmaktadır.
imza meralimi Beyaz Sarayda yapılmıştır. Başkan Truman bu yardımın elzem olduğu
Sovyet peykleri de batı Almanya hükümetini batık devletler nezdiude protesto ettiler Londra, 6 (B.B.C.) — Bonn-. rak peyk devletler, Batılı dev-da kurulan federal Alman cum-1 letler nezdinde ayrı ayrı protee-hurlyetini, Rusyadan örnek ala-1 (Devamı Sa. 7 Sü. 3 de)
Fransız Cumhurbaş kanı bir törende...
Fransız kabinesi halâ kurulamadı
Tahminlere göre, yeni kabinede koalisyon kabinesi olacak
Londra, 6 (B.B.C.) _ Üorat t. |m»l,tem.lc hatlar üzerindeki teklifi reddedildiği büken nar için İstifaya mecbur kalan Başbakan Schuman Queille'nin tekrar kabineyi kurması '
I Ingiliz-Rus | Paktının feshi
muhtemel
Amerika, İran Rusyaya birer nota verdiler
Londra, 6 A.A. (United Press) — İngiliz resmî çevrelerinde ileri sürüldüğüne göre, 1941 de în-
(Devamı 8a. 7 8Ü. 5 de)
Yugoslavya
tecavüze
Başbakan konuşmalarından birini yaparken...
miiddettenberi şehrimizde btw Başbakan Şemsettin Günaltay; kşam trenle Ankoraya hareket
Istanbulunkurtuluşbayranıı diin büyük törenle kutlandı
Başbakanı Haydarpaşa garında, li Dr. Lûtfi Kırdar, birinci ordu komutam Org. Asım Tınaztepe, Orda Prof. Dr, Fahrettin Kerim Gökay, C. H. P. il başkanı E«ât Dnrusoy, (Devamı aa. 7, Su. 1 de)
uğrarsa
Bir Rus tecavüzü karşısında Amerika ve Ingiltere, Tifoya yardım edecek
Londra: 8 (B.B.C.) — Birleşmiş Milletler toplantısında Yugoslav -Rus münazarası, bugün daha ileri gitmiştir. Buna sebep Yugoslav delegesinin verdiği bir takım sebep olmuştur. Yugoslav delegesi takririnde, her milletin hür olmasını, diğer bir milletin, her hangi bir devletin dahil! îşlerino müdahale etmesine meydan bırakmamasını istemektedir. Bu takrir, Hukuk Komitesine havale
il iniştir.
Rusya, Yugoslavyaya harp İlân ederse
Londra: 8 (A.A.) (Afp> — Daily Telegrapho gazetesi Vaşington muha
(Devamı Sa. 7, Su. 2 de)
İstanbulda
M. Arası Banka
temsilcisi geld
Halit El Az
Dün kü geçit resminde şanlı piyade mlz...
(Yazısı 7 nel sayfadadır)
Nihat Erim Izmitte konuştu
Erim, kimi Hitler ve Musoliniye benzetiyor?
İzmit: 6 (Telefonla) — Bugiin bo-16 da şehrimize golen Başbakan Erim Holkcvindo bir konuşma ynpn-evzuu üzerindo dur muş, dört senedenbori memleketimiz do demokrasinin yerleşmekte» olduğunu, bunun belirtilerinin bariz olarak görüldüğünü söyleyerek demokrasiyi izah etmiş vo şunları söylemiştir:
(— Hitler Mussolini gibi diktatör lerin memleketlerinde de sık sık: «Gazeteler beni tutuyor. Millot be-niınlo beraberdir» gibi sözler duyuluyordu. Demokrasi hnyatında bu şo kildo konuşmalar olamaz. Çünkü bu şekilde konuşanlar hiç bir zaman seçim diye bir şeklo baş vurmamışlardır. Demokrasi böylo konuşanlar-la tesis edilemez.
Demokraside dikkat edilecok Ikln-oi nokta da, çoğunluğun azınlığı ezmeni lâzım geldiğidir.»
Bayram günü işlenen iki fecî cinayet
| muhtemeldir. Bununla beraber, Boş kan namzetleri arasında Robort
(--------1, sosyalist Paul Ramandi-
(Devamı 8e: 7 Sü 0 da)
Misafir Amerikan muhripleri
C. Bayarın Doğu gezisi Seyahat tarihi, yarınki D. P. genel kurulu toplantısında belli olacak
Karagümrük ve Samat-yada geçen iki hâdisenin tafsilâtı
Bayramın İkinci vo üçüncü geceleri biri Karagümrükte, diğeri Snmot yada olmak üzero iki cinayet işlenmiştir. Ayrı ayrı birer ailo faolası olan hor iki cinayet do kan koca a-raaıııda kıskançlık yüzündon çıkan (Dovamı 8a. 7, 8u. 4 do)
Türkiyenin İktisadî kalkınması etrafında! memleketimizde tetkikler yapacak
Bir müddet (enberi memleketimizde, Türkiyenin iktİBadi kalkınması vo bu arada buğday siloları, Seyhan barajı, liman vo yol inşaatı projeleri Üzerinde tetkiklerde bulunun Millot-lorarası banka Azalan çalışmularınn
Suriye Maliye Bakanı
Bayramı geçirmek üzere şehrimize gelen Bakanın beyanatı
devam etmoktedir.
Bankomu, hükümetimizin dâveti 1 üzerine Türkiyeye yolladığı hususî ' bir temailai olan Mr. Harold John- i »on dün uçukla şehrimize gelmiştir. I ’ (Devamı Sa. 7, Su. 8 do) 1
Maliye Bakam Halit El mı geçirmek üzere şehri-gelmiştir. Halit El Azm, lıarp içinde iki defa hükümet reisliği yapmış vo Hüsnü Zaitnin devirdiği Şükrü El Kuvvetli zamanında da Başbakan bulunmuştu. Hüsnü Za iııı, mahut darbeyi yaptıktan sonra Halit El Azm'ı hapsettirmişti. BilA-I (Devamı Sa. 7 Sü. 6 do)
Ankara: C (Husubî) — D. P. genel başkanı Colâ) Bay arın yapmağı rlaştırdığı Doğıı gezisinin tarihi z bolli değildir. D. P. gonel kulun cumartesi gün d yapacağı toplantıda seyahat tarihi tesbit odi-
(Dovamı 8a. 7, Su. 7 do)
Cihat Arman’m
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Ormancılığın feci’ hâli
ULUNAY
Üniversite talebesi ve Şehir meclisi
Gençler Şehir Meclisine hitaben bir açık mektup neşrettiler
İstanbul Üniversitesi İle ts-tanbul Teknik Üniversitesi talebe birlikleri tarafından İstanbul Şehir Meclisi Azalanna hitaben müşterek bir açık mektup yayınlanmıştır.
İki talebe birliğinin yayınla-
dığı bu açık mektupta; meclis
(Devamı. 8a. 7 8Ü. 8 de)
Türk Ordu Takımının zaferine ait yazısı 8 inci sayfamızdadır
Bugiin Spor sayfamızı okuyunuz


T> ayramda bir gönç orman ** mtlhendlıi llo görüştüm... Ağaç movzuu bonl çok alakalandırır) bu movzuu da bilhassa böyle gönç mühendislerle görüşmeği söverim. Çünkü onlarda hem nıeslokle-rlno karşı kuvvetli bir aşk, hem do o movzuun memlokoto taallûk o-don sahasında boklonon feyzi görmek İçin derin bir İstek vardır. Bu hoyocan bonl çok mütohassls kılar.
Genç mühendis, memleketin or-nu anlatırken sesi titriyor vo gözleri yaşarıyordu. Ben, ormanlarımızın no haldo olduklarının hâlâ farkında değilim. Bundan kırk se-no ovvol İmparatorluk ormanları İçin «Yalnız Kastamonu ormanları Fransanın bütün ormanlarına muadildir'» donlllrdl. Ben yine ortaya bu köhno İddiayı attım. Gönç a-dam sözünıo oskllorln (zehr hand) dodlklorl bir gülümsomo İle muka-bolo ottl:
— No diyorsunuz ofondlın? de-
di. O İddia, bugün tatlı bir masal-
dan İbarettir-
Haflfço içini çekti vo dovaın ottl:
— 1838 do momleketlmizdo on milyon hektar orman vardı. Bugün ormanlarımızın mecmuu üç milyon hoktardır; yflnl on sonede yedi milyon hoktar orman kaybetmişiz. Bu hesapla sonodo yntil yüz bin hoktar orman mahvoluyor. Krlan llç milyon hoktar beş sonccic bitecek, notleo Itlbaıilo 19S4 sonesinde Tllrkiyo ormansız bir meınlrket o-lacaktır.
Rakamların belâgatlnln haykırdığı bu aoı İstikbalin dehşeti karşısında afalladım. Eski gravüru-rdo Ikl tarafı orman, koru sıklıkları I-çlndo bir gümüş yol gibi uzanan Boğazlçlnln bugün çırçıplak kalan sırtlarını düşündüm vo üşilmüş gibi bir ürportl hissettim.
Gözümüz alışmış (la tahammül Ödiyoruz. Yoksa bu kadar vanda-lizm dayanılır şey değildir.
Kalan bu üç milyon hoktar or-
manların vorlml azalmış... Bugün-
kü haille momlekotln yakacak ve
kerosto Ihtlyaoının beşte birini
Dovamı S*. 7. 8u. 8 da)
Amerikan muhriplerinin Dolmabahçeden görünüşü.
'Yazısı 7 nci sayfadadır)
Misafir Amerikan denizelleri, basket bol takvmt...

Comments (0)