-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)
-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)
-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)
-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)
-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)
-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)
-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)
-1 Pazartesi 3 KKİM 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdare t Nuruosmanlys Noı İT Tel adresli (YKNİ SABAH» İSTANBUL Telefon ı 2S7S5—tsıis Yeni Sabah 12 inci Yıl, No. 3802 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİ İYİ 2 8ayl„ , 10 Kuru, İNCİ Pastahanesi (BEYOĞLU) Sayın yurttaşlarının bayramını kutlar ve saadetler • ■ diler.
Tifonun Rusyaya karşı Rıısyada ve Peyklerde aldığı askeri tedbirler“Miiraice Nümayişler,,
Yugoslavya, barış devrinin en büyük manevralarını yapıyor
Romanya da Yugoslav dostluk paktını feshetti
Moskova, 2 Ekim'i Barış Günü olarak kabul etti ve emrindeki Kızıllara törenler yaptırttı İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü kızılların barış isteklerinin dünya çapında hakikî bir komedya olduğunu, bunlara inanılmadığını söylüyor
Başbakanın [ Yeni teminatı
iikûmet başkanı Günaltay, İstanbul sergisinin açılış merasiminde, bir outuk söyleyerek bilhassa paramızın durumu üzerinde durmuştur. Para vaziyetinin bütün mem lekeli, ne dereceye kadar alâkadar ettiği malûmdur. Hele Peke-rin mahut felâketli ayarlamasın-sından sonra, sütten ağzı yananların yoğurdu üflemesi kabilinden, herkes en ufak hareket ve tereddütten mânalar çıkarmağa mütemayildir. Gerek Maliye Bakanının gerek Başbakanın mü -kerrer demeçlerine rağmen piyasada sürekli bir emniyet ve istikrar henüz kurulamamıştır.
İngiliz lirasının kıymeti düşürüldükten sonra Maliye Bakanı Türk parasına dokunulmıyacağı-nı ve yeni bir ayarlamanın bahis mevzuu olmadığım açıkça ve kesin olarak ifade etti. Şemsettin Günaltay da ayni kanaati, daha biiyük bir vuzuh ile tekrarladı. Dün, sergiyi açarken, eski temina ta yeni teminat ekledi. Paramızın düşürülmiyeceği hakkındaki bu mükerrer İfadeler neden umumi efkârı tatmin etmiyor? Niçin Başbakan, hemen her gün, paranın bozulmıyacağmı tekrarlamak lüzumunu duyuyor? Bunun bizce İç ve dış âleme ait iki mühim sebebi var.
İç sebep, Halk Partili çeşitli hükümetlerin hiç bir zaman sözleri ile fiillerinin birbirini tutmadığını halkımızın ve tüccarımızın, çeyrek asırdır, müşahade ve tes-blt etmiş olmasıdır. Faraza şeker flatina zam yapılmayacağı mü-kerreren gerek mütevaffa Refik Saydam ve gerek Saraçoğlu Şükrü taraflarından söylendiği halde, bu demeçlerin ferdasında birdenbire şekere zam yapıldı. Hemen bütün kabineler devlet mamulatına zam yapılarak hayat patlaklaştırılmasına İmkân veril-mlyecektir dedikleri halde mütemadi ve kademe kademe zamlar yapılmıştır. Mahsul bol olacaktır diye teminat verilirken birden bire Amerikadan buğday İthaline mecburiyet hasıl olacak bir vaziyet peyda olmuştur. Seçim işlerinde yolsuzluk ve müdahale ya-pılmıyacak, tamamile hür ve demokratik esaslara uyulacaktır denildiği halde 1946 İntihabının ne tarzda yapıldığını ve vali, jandarma polis müsellesinin ne şekilde harekete geçtiği herkesçe görülmüştür.
îşte bütün bu geçmiş -kibunda »ayın Başbakanın şahsen ve doğrudan doğruya belki sorumluluğu yoktur- yurtta gayet emniyetiz bir hava yaratmış ve Halk Partili hükümet adamlarının söz lerino İtimat çok gevşemiştir. Günaltay bu mazinin yükünü taşımakta ve hemen her gün parayı bozmayacağım diye tekrarladığı halde umduğu ve beklediği tesiri yaratamamaktadır.
Dış sebep dediğimiz ve itimadı sarsan İkinci âmil de İngiliz Maliye Bakanının dediklerinin aksini yapmasıdır. (Crlpps) bir Ingiliz mebusunun Avam Kamarasında tesblt ettiği gibi, İki ay zarfında tam dokuz defa nutuklarında Ingiliz lirasının değerinde değişiklik yapılmıyacağını tek rarladı ve vfidettl. Dokuz defa dünyaya ve İngiliz milletine te-(Dovamı 8a. 7, 8u. 7 do)
Mareşal Tito, bir teftiş esnasında lcdmilr işçilerde bir arada Foto: (A.P.)
Londra, 2 (A.A.) «Lps» — Bük-roş’don bildirildiğine göre, Romanya hükümeti, Yugoslavya ilo iki so-no ivvel imzalamış olduğu dostluk vo karşılıklı yardım antlaşmasını foshotmiştir. Romanya hükümetinin bir sözcüsünün bildirdiğine göre Dışişleri Bakanı Ann Pauker Yugoslav ya büyük elçısino bu mealde bir nota göndermiştir. Bu antlaşma 19 a-râlık 1947 do imza edilmiştir.
Kromlln'l henüz (akilci etnıeyon peyk
Londra, 2 (B.B.C.) — Şimdiye ka (Devamı Sa. 7 Sü. 5 de)
I İslâm âlemi | iktisadi s
HindtlçisiRusyadâki atomu Trumandan evvel biliyordu
Dün memleketimizden ayrılan Hınd büyük Elçisi Allah Türkiyeyi her türlü felâketten korusun dedi
Hind Büyük Elçisi Divan Ch aman Ldtl, dostları arasında
Donanmamıza
yeni yardımlar
Vaşingtondan dönen Amiral Ginder’in gazetemize beyanatı
Bir mjüddettenberi Vaşingtondal bulunan Amerikan asker! yardımı I deniz kısmı başkanı Samuel Paul] Glndor şehrimize dönmüştür. | Dün kendisi İle görüşen bir arka’
Izmirde'ki
maçta da kavga çıktı
Vefa—İzm i rapor maçı polis himayesinde oynandı
konferansı
İ Türhiye de Ş: >: konferansa j îj davet edildi |
Kareşi-; 2 (AP) —> îslâm devletlerinden İran, Mısır, Suudi Arabistan, İrak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Amman vo Mekke 25 Kasımda Karaşide toplanacak olan îslâm devletlerinin Dünya Ekonomik ve Endüstri Kon-(Devamı 8a. 7 8Ü. 7 do)
İzmir: 2 (Telefonla) — Şehrimizde iki maç yapmak üzoro golen Vefa takımı bugün son maçını İzmir şampiyonu İzmir Sümorspor ilo yapmıştır. Baştan sona kadar sert bir şo-
(Devamı. Sa. 7 8ü. 8 do)
Moskovadan
Istanbula
Ingiltere Dışişleri Bakanı Mr. Bevin
Bevın’in enteresan seyahati
Ingiliz Dışbakanı Kanada’ya gitti
1 Bayramınız kutlu olsun
Bugün, mübarek Kurban Bayramının birinci günüdür. Aziz okuyucularımızın bayramlarını kutlar, daha nice nice mes'ut ve müreffeh bayramlar İdrâk eylemelerini de Cenabı Haktan niyaz ederiz.
(Yeni Sabah), diğer refikleri gibi, bayram rnürıa-sebctllfl ü(; gün intişar et-miyecek, bayram ertesi yâni cuma günü neşir vazifenin© devam edecektir.
Yeni Sabah Hac yolunda
Hac farizasının ilk günü dün yaşandı Sertoğlunun intihalarını pek yakında neşredeceğiz
Hicaza gönderdiğimiz arkadaşımız Murad Sertoğ-lu, dün, ilk merhalesi tamamlanan Hac farizasını edâ eden Müslüman kardeşlerimiz arasında bulunmakladır. Dünyanın dört bucağından Haoce gideri Müslüman kardeşlerimiz, bugün, mübarek ve kudsl vazifelerinin son safhasını yaşamış olacaklardır
Hacca gidemeyen Müslüman okuyucularımıza, bu
ûlvl günün bütün heyecan ve tafsilâtını bildirecek olan
arkadaşımız Murad K er toplunun Hac irıti balarını, bi
izni Tealâ, bayramı müteakip günlerde verebileceğimi-
zi ümit etmekteyiz.
gelen kuş
Hüseyin vo Kemin adlarında iki genç Haydarpaşa dalgakıranı üzerinde ayağında cMoskova 7626» plâkasını taşımakta olan yaralı bir kuş yakalamışlardır. Kuş alâkalı makam tara tealim edilmiştir.
Almanyadaki Moskova patentli bir kızılın miiraice nümayişi
Fransız kabinesi buhranı atlattı
Londra 2 (B.B.C.) — Moskovaca Banş Günü olarak kabul edilen 2 Ekim gününü, Sovyetler ve Peykleri mitingler yapmak suretile kut tamıştardır.
Bu münasebetle, bilhassa Mosko va. Leningrad ve Berllnln Rus kesiminde de komünistlerin tahrikile
mitingler yapılmıştır.
Lubock 2 a.a. (Afp) — Dünya banş günü münasebetiyle Sovyet makamlan, İşgal bölgeleri arasmds kİ hududu açtı.kjanndan dün vc bu
(Devamı Sa. 7, Su. t de)
| Atlantik i; Devletleri | s Savunma § | Bakanları
? Çarşambaya | Vaşington’da S toplanacaklar
Londra, 2 (B.B.C.) — Kuzey Atlantik Paktını imzalayan 12 devletin Savunma Bakanları çar şamba gilnü ilk içtimalarını Ba-şlngtonda yapacaklardır. Bakan lar toplantılarında paktın tatbikine dair ilk tedbirleri alacaklar dır.
Bunu takip eden günlerde de pakt devletleri kurmay başkan-lan içtimaa davet edilmişlerdir. Kurmay başkanlannca Avrupa-(Devamı Sa. 7, 8u. 8 de)
General de Gaulle, “Meclisin feshi lâzımdır. Biz, idareyi tekrar ele almağa hazırızj} diyor
Paris 2 a.a. (United Press) — Fransız hükümetinin, frangın devalüasyon neticesinde işçi ücretle . rinde yapılması gereken değişiklik ler hakkında Başbakan Quellle tarafından yapılan uzlaşma teklifini kabul etmesi üzerine Fransız ka.
blneslni tehdit eden kriz şimdilik bertaraf edilmiştir.
Hükümet fiatlan indirmek için tedbirler alacak, bu arada stoklar la kazançlar sıkı kontrole tâbi tu -tutacaktır.
8chumann”ın demeci
Ottava 2 a.a. (United Press) —
Fransa Cumhurbaşkanı Vinceni Aııriol
Maslakta
bir cinayet işlendi
Mevki sahibi bir zat öldürüldü
Kanadaya bir günlük resmi bir zl. yaret yapmak maksadiyle gelmiş bulunan Fransız Dışişleri Baltanı Robert Schumann, Kanada gazete-(Dovatnı Sa. 7 Sü. 3 do)
Mr. Atri Bromn isimli bir Ingiliz lıeykeltraşı, Oandinin heykelini yapmağa çalışıyor. Bu san’-atkâr timrilndo bir defa olsun Oandiyl görmemişti
GANDi’nin DOĞUM YILDÖNÜMÜ
Hint radyosunun bildirdiğim) göre Hindistan düıı Muhatına Gnndinin doğum yıldönümünü kutlamıştır. Bil tün memlokotto merasim yapılmış vo dualar edilmiştir. Pandil Nelırıı ve bir çok Hint idarecisi Yeni Delhi-do yapılan büyük halk toplantısında söz almışlardır.
Büyük Hint mütefekkiri Gnudi, 2 Ekim 1860 da doğmuş, 20 Ocuk 1018 ilo dua otmok için ma’bedo giderken bir ouikasdo uğnyarak ölmüş-
Boğaz’dan geçen harp gemileri
Harp tazminatı olarak İtalyan donanmasından Sovyet Rusyaya verilen 2 römorkör vo bir yüzer havuz dan mürekkep bir deniz grtıpu dün sabah Sivastopola müteveccihen İstanbul Boğazından geçmiştir.
TaKVÎ!WDEN*BİR YAPRAK:**
Dün saat 14 dı movkiindo fecî bi Niyazi Ara a ism bir zat gadd aranı
rillmüştür.. Tüyler ürpertici hâdise şöyle olmuştur:
Niyazi’nin üçyol civarındaki çiftliğinde 302 doğumlu Dağıstanlı Recep oğlu Mehmet ilo çiftlik sahibi Niyazi arasında arazi moselosinılen dolayı bir münakaşa çıkmış, bu esna da Niyazi Mohmedo:
—Sen ihtiyarsın, ihtiyarlığına hürmet ediyorum. Bu meseleyi kavgasız halledelim, demiş. Mehmet ba sözlerden teskin olacağı yerdo bÜB-bütün kızmış:
— Ben ihtiyarım amma kabadayıyım, senin gibilerini şuramdan çıkarırım, diyerek paltosunu çıkarıp fır-
(Dovamı Sa. 7 Sü. 7 do)
Bayram ve eski terbiye
ULUNAY
Dugün bayram... Şu köşo ponooromdon hor gün hasbıhal eylodlğlm vo oksorlya lltlfat-larllo noşvolondlğlm okuyuouları • mın bayramlarını tebrik ederim.
Bon bilhassa böylo rosml günlor-do oskl torblyoyo uymanın şlddotle taraftarıyımdır. Blzlın Türk torbl-yemiz dalına bliyüğo hürmeti, akrana nıuhabbotl vo küçükloro şofktı-(I emreder. Kim no dorso desin... Yaş hududunun kondlno mahsus pâyelorl, derocolorl vardır. Hayatta her şey İktisap edilebilir; yalnız teorübo ılonllon olhandeğcr sorvot anoak yaşla oldo edildiği İçin haya-tın bıı lûtfuna mnzhar olanlara lâyık oldukları movkl vorllmoll.
Torblyo, blzdo batından zlyado zovahlro bağlıdır... Müoddop bir zat dodlğlnıiz zaman büyüklorln huzurunda göğsünü knvuşturup bir İs-koınloyo slyakat vavı gibi kıvrılan, gözlorl yoro dikilmiş bir ndnın hatıra gollrdl.
Bıı kadarı da İyi mİ İdi? Orasını
bilmiyorum. Fakat babaya «Mo-
ruk» anaya «Kocakarı» akrana «U-
lan» diyen bugünkü torblyoden ba-
r. Kİ
na daha İyi İdi gibi geliyor.
Türk ailesi (Podorşahl) dlr. Ba-ba evdo mutlak hakimdi. Eski za-mantarda çocuklar babalarllo konuşamazlar, bir İstekleri olursa ana-(arının tavassutunu rica ederlerdi.
Bir babanın yüzü öplllmoz, bayramlarda kandillerde ancak el öpü-lllrdü. Bir baba da çocuğunu ancak uyurken öperdi. Evdon misafirliğe gidileceği zaman mutlaka evin ct*n dişinden İzin almak tazimdi.
İşte Türk, evinin böylo ağası İdi. Bugün bütün bunlar masal oldu. Hanım sabah çıkıyor; goco yarısı avdot ediyor:
— Nerodo İdin yahu?
— Şişliye Hüsnü boylero gittim | kunkan oynadık.
Küçük hanım mantoyu sırtlayın-oa yallah sokağa...
— Neroye gidiyorsunuz kızım?
— Arkadaşımın İsim Bünü...
— Hangi Islın günü yavrum? Ar-
kadaşının adı Jan mı, Maıllon mİ?
— Aman no gorl kafalısınız...
Şimdi İsim günü doıııok doğum gil-
(Devamı Sa. 7, 8u. 7 do)
Prenses Faize arka dağımızla görüşürken
(Yazısı 7 ncide)

Comments (0)