Çarçamba
Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdareı Muruosmsnly# Noı 17
EYLÜL
1949
TM admalı «Y»Nİ BABAHı İSTANBUL
Telefon ı SO784—76188
Yeni SaSsalı
12 inci Yıl, No. 3756
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
İngiliz filosu İzmir de
İzmir: 6 (Hususi) — Amiral Arthur Povor’in forsunu tanıyan Ncw - Castlo kruvazörü ile Surprise, bu sabah latanbuldan limanımıza gelmiştir. Amiral, verdiği demeçte memnunluğunu ifade etmiştir.
Dün sabah Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan törende, Yargitay Başkanı Halil Ozyörük nutkunu söylüyor.
Trakya da askeri
tatbikat dün açıldı
Yargıtay Başkanı Yeni
Dolar

Inönünün de bulunacağı tatbikatta, şanlı ordumuzun modern silâhları kullanışı da miişahade edilecek
Adalet Yılını açtı
Sterlin
ihtilâfı
Batı Avrupadakı 100 bin kişilik 6 Amerikan ordusu da, 15 gün sürecek büyük manevralara dün başladı
Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan
• •
törende Halil Ozyörük, Mahkemelerin bir yıllık faaliyetine dair nutuk verdi
Vaşington konferansı bugün başlıyor
Görüşmeler gizli olacak
Dedikoduya Paydos..
Saym Başbakan Günal-tay, Doğuda, her uğradığı merkezde halkla temas ediyor ve söylediği nutukla balkı aydınlatmak İstiyor. Bu demeçlerin mihverini, geçen gün de kaydettiğimiz gibi, iki nokta teşkil ediyor: Kanunların hâkimiyeti ve vatandaşlar arasında düşmanlık olmaması...
Bu iki esas da o kadar bediili ve bir millet olarak ayakta durabilmek için o kadar zaruridir ki bu temeller üzerinde bu derece ısrarla durulmasının İlleti, uzaktan, kolay anlaşılamıyor. Erzu-rumda söylediği son nutukta, bizzat Başbakan da, bu noktaya İşaret ederek diyor ki: Muhalefet liderine toptan ve perakende cevaplar vermek İstiyordum. Fakat bu bölgelerdeki İntiba ve müşahedelerim, memleketin hayrı ve selâmeti bakımından, münakaşaların kapanmasını Lstâl-tam ettiği merkezindedir. Biz dedikodu fasıllarım kapıyarak yeni rejimi kurmak ve yükseltmek İçin akıl ve mantıkimizi rehber etmeü ve karşılıklı mesuliyetlerimizi kabullenmellyiz.
Koru dedikodu, söz düellosu ve lâf ebeliğinin ne demokrasiye oe memlekete zerre kadar hayrı dokunmıyacağmı bu sütunlarda, yıllardır ısrarla yazdık. Sözden, vkitten, lâfta tehdit ve taltiften bu memleket cidden bıkmış ve u-aanm ıştır.
Demokrasi usullerini yurda getirmek istiyoruz, demokrasilerin en ilerisini koruyoruz diye Halk Partili Başbakan ve Bakanlar az mı nefes tükettiler, az mı beyanname neşrettiler .. Demokrasinin en alâsını yapacağız derken Mussolinlnin matbuat kanunu tercümesini bile değiştirmediler. Bu faşist matbuat kanunu İle hakikaten demokratik gelişme beklenebilir mi?
Sayın Başbakan, Erzurumda-kl nutuklarında, bilhassa bazı matbuatın Deşriyatı üzerinde durmuş, devlet otoritesini sarsmak istiyen yayınlara temas etmiştir. Devlet İle milletin arasını bozmacı gaye bilenlerin vücudü-ne imâ edilmiştir.
Fakat bu gibi neşriyatın neler olduğu hakkında tafsilât ve izahat verilmediğinden bu bapta fikir ve mütalea yürütmek zordur. Diğer taraftan Günah ay, hâdiseleri tarafsız bir gözle mü-şalinde ve tesbit ederek, partizanlık duygularına kapılmadan İyiye iyi kötüye kötü diyecek hür kalemlerin memlekete yapacaktan büyük faydalan sitayişle an-mıştır. Her halde Ulus gazetesi Başbakanın bu tavsiyesine en uygun yazılarla intişar etmiyor. Muhalefete, liayara, Bay ura çe-B'tli, yerli ve yersiz vesilelerle tiriz ve hücum ediyor onların her hareketini memleket aleyhini1 göstermeğe çalışıyor.
ı>u particilik gayretinin Ba-iıoş görülmiyecek y&-se.»«blyet vermesi pek mümkündür. Hattâ bizzat Başbakan, iîaih Partili olmak ltiba~ riie, buzun hoşlanmadığım açıkladığı şalisi dedikodulara sapmak tehlikeleri gösteriyor. Faraza Celal Bayana Başbakanlığı zamanında Marınarada kotra sefa-lanndan bahsetme»! ve on küsur yıl evvelki hâtıralan canlandırması, tam ve şumullü jnanasile, bir dedikodudur amma bu dedl-(D«vamı 8a. 4 8U. « da)
Ankara: 6 (A.A.) — Adalet yılı bugün saat 11 de Hukuk Fakültesinde yapılan bir törenle açılmıştır.
Törende Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Nihat Erim, Adalet Bakanı Fuat Sirmen, C. H. P. (ekreteri Konya milletvekili Tevfik Fikret Sıiay, milletvekilleri, yargitay başkanı Halil Ösyörük, Cumhuriy Kâzım Berker, «ivil ve askerî
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 do)
Milli Eğitim Bakanı dün kü Basın konferansında
Millî Eğitim Bakanı Basına izahat verdi
Tahsin Banguoğlu Maarif Şûrasında alınan yeni kararlan ve diğer mes’eleleri anlattı £ki gündonberl şehrimizde tet-1 kiklerde bulunan, Milli Eğitim Ba kanı Tahsin Banguoğlu dün saat 18 da Mili! Eğitim Müdürlüğünde bir basın toplantısı yaparak, milli]
Londra 6 (B.B.C.) — Evvelce 7 Eylülde başlaması kararlaştırılmış olan Malî Konferans ya -nn Vaşlngtonda başlayacaktır.
Konferansa iştirak etmek ü-zere Amerikaya giden Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Beyinle Maliye Nazın Sir Stafford Cripps, bugün Nevyorka varmış lavdır. Yarın Vaşlngtona gidecek lerdlr, Bakanlar, Vaşlngtona va-nr varmaz malî konferans he-(Devamı 8a. s 8ü. 4 da)
Birinci Ordunun Trakyanm (X) mıntakasında yapacağı, askerî tatbikat dün açılmıştır. As ker! tatbikat, yarın sabah eaat 9 da da fiilen başlamış olacak» tır.
Verilen malûmata göre, tatbikatta, ordumuzun en modern silâhlan kullanışı da müşahede e-dilecektir.
Tatbikatı Cumhur Başkanı Is met İnönü ve dün sabah şehrimize gelen Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Abdurrah -man Nâfiz Gürman, Hava, Deniz ve Kara silâhlı kuvvetleri komutanlanle Askerî Şûra üye lerl ve misafir Amerikan, Ingiliz Generalleri takip edecekler -d ir. (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Evvelki gün, Ankarada yapılan hava tatbikatında Genelkurmay başkanı Orgeneral Abdurrahman Nafizle Amerika büyük elçisi harekâtı harita üzerinde tetkik ediyorlar (Foto: Yeni Babah)
Günaltayı Elazığ'da
Mustafa
Muğlalı dinlendi
eğitime teallûk «den muhtellZ meseleler hakkında gazetecilere İzahat vermiştir.
ilk olarak Maarif Şûrasının son (Davamı 8a. t 8Ü. 7 de)
C.H.P. propaganda savaşına C. Kerim încedayı da katıldı
Başbakan: “Biz çok vartalar atlatmış insaularıZ” diyor
Kalan: 5 (A.A.) — Saat 8 do Erzincan demiryolunun Tanyeri istasyonundan kalkan Başbakan, ref* katindokilor ve kendisini karşılamı-ya gelen Tunceli valisi ile birlikte Tunceli bölgesine girdi ve ilk olurail Pülmüre uğradı. Burada halkın ihtiyaçlarını dinledi. Tohumluk ihtiya (Devamı 8a. 5 Sû. 1 do)
Încedayı, Boyabat'da yaptığı konuşmada, C.H.P. nin arzusu olan ileri demokrasinin tahakkuku için halk efkârının hazırlıksız olduğunu, söyledi
Sanıkların 2 ci tahliye istekleri de reddedildi
Ankara. 6 (Husus!) — Van vilâyetinin Özalp kazasında 33 vatan dağın ölümü ile neticelenen hftdl. Beye sebep olanların duruşmalarına bugün de Savunma Bakanlığın da kurulan yüksek askeri mahkemede devam edildi. Savcılık maka mini askeri adli yargıç Albay Şerif Bvdak iggaj etmişti.
Bugünkü duruşmada emekli orgeneral Mustafa Muğlalının isticvabı yapıldı. Bu suretle sanıkların hepsinin sorgusu tamamlanmış o. luyordu. Mustafa Muğlalının sorgu su yapıldıktan aonra onun İfadelerine karşı diğer sanıkların bir dİ-(Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Boyabat, 6 (Hususi) •— Bir haf tadanberi Sinop 111 İlçelerinde propaganda seyahati yapan O.H.P. milletvekillerinden Cevdet Kerim încedayı, beraberinde Bayan înce-dayı ve milletvekili Lûtfi Aksoy olduğu halde, Uçemlze gelmiştir. Halk Partili milletvekilleri başta Sinop valisi Muhtar Acar, Halk Partililer ve memurlar tarafından karşılanmıştır.
(Devamı 8a. 8 Sü. 5 de)
Valinin
değişeceği haberleri
Kırdar, evinden eşyalarım taşıdığı haberini tekzip etti
Detıizt/oHannın İzmir vapuru
Buğdaylar açıkta çürüyor
Amerikadan alınan buğdaylar Kuruçeşmede yağmur altında kaldı
Amerikadan tedarik edilen boğ» duylar İstanbul, İzmir vo îskendos run limanlarında boşaltılmakta vd îstanbuldald tahliye, Kuruçeşnıcdo-ki Denizyollarının inşa halinde bul» Dan kömür depolarında yapılmakta» dır. Çıkarılan buğdaylar oracığa y*1 (Devamı Sa- a Sü. s de)
Türkiyeye buğday yardımı
Tito ya göre dünya, bir harp tehlikesinden çok uzaktadır
Rusya, Tito’ya karşı mücadeleye devam ediyor
Nevyork 6 (A P) — New-| karşı Komlnformun giriştiği e-York Times gazetesi bugün, Ma konomik baskı hezimetle netice reşal Tltonun «Yugoelavyaya ' (Devamı 8a. s 8ü. e de)
Hür Yugoslavların
dünkü toplantısı
Yoklama
kurulunun
toplanması
VaH ve Belediye Reisi Lûtfi Kırdar
Hacca gidecekler
vapursuz kaldı
Denizyolları İdaresi İzmir vapurunu vermekten vazgeçti
Bu maksat için 3 milyon 999 bin dolar ayrıldı
VaşİDgton: 6 (A.A.) — ikii»a iş birliği idaresi bugün Türkiyeye 3.990.000 dolar kıymetinde buğdaj) verilmek üzoro tahsisat ayrıldığını) bildirmiştir. Türkiyo ile birlikto di( ğer momlckotloTo de yapılan yardıd lar 16.000.000 dolar tutanndadır) Ba tahsisatla şimdiye kadar aynlıınf Marahall plânı dolar tahsisatı 6.529.509.000 dulun bulmuştur. TUa | biyeye gelecek olun buğday Ameri» İkan menşelidir.
Dünkü toplantıdan bir intiba
.(Yazısı 6 inci sayfadadır)
25 Eylülde toplanarak C. H. P. ara seçim adayları seçilecek
H. P. nin, 16 Ekıuı kısmî so-çlm namzedi, 25 Eylül pazar günü suat 10 da parti il morkezindo yokluma kurulunun yapacağı bir toplan tıdu seçilecektir. Yoklumu kurulu, O. II. P. il idaro kurulu vo buşko-ı, ilçeler idaro kurulu ve başknnlu-ı, bucak buşkunlan, Şehir Meclisi yelori vo Ticaret Odası başkunm-dun teşekkül etmekte, mevcudu 200 geçmektedir.
kurulunu seçilecek baş-tliklcrini koyanların hâl uıılatncoktır, Seçim, gizli ıcoktır. Şimdiyo kadar mzetliğini koymak içiu iki uat etmiştir. Bunlar, Pu-(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
İstanbul valisinin durumu etrafında yeni şayialar çıkmaktadır. Buna göro Dr. Lûtfi Kırdar'ın Slok-lıolnı elçiliğine tâyini muhtemel görülmektedir. IIııttA dünkü gazeteler den bazıları, valinin eşyalarını nuk-(Dovamı 6a. 8 8Ü. 5 de)
Bu seno Hacca çok fazla rağbet olduğundan muhtelif armatörler vo uçak şirketleri faaliyete geçerek Huo için hazırlıklara başlamışlardır. Bunlardan Antalya nakliyat şirkoti do Devlet Denizyollarına müracaat ederek vapur kiralamak istediğini bildirinle vo idarece İzmir vapuru bu iye tahsis edilmiştir. Şirkot, Denizyollarından bir sefer vo 800 yolcu için vapuru boy yüz bin liraya ki-
(Dovamı Sa. 5 81). 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Eskrim Antrönörü
ULUNAY
Amerikadan
iki denizaitı
alıyoruz
Haber aldığımıza göre Türkiye deniz kuvvetlerinin takviyeli için Amerika yeni bir tahsisat ayırmıştır. Bu tahsisattan iki denizaltı gelecek aylar İçinde Türk donanmasına devredilecek tır.
Bir tramvay’a yıldırım düşlü
Sağanak halindeki yağmur şehirde bazı tahribat yaptı
Evvelki akşam başlayan yağmur, dün fasılalarla devam et • m iş, akgam sağanak halini almış ve gece fasılalarla devam etmiştir.
Gök gürültüleri arasında şimşekler çakmış, şehrin muhtelif semtlerine yıldırımlar düşmüş -tür. Bu arada Sirkeciden Sultan ahmede doğru gitmekte olan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
r\ ünkü garotolordo okuduğu-ma göro Ifalyadan bir eskrim antrönörü getirilmiş. Bu zat, bizde oskrlm yapanlara bu İşin İlmini, İnceliğini öğrotooek oskrlm-ollor yotiştlraoek.
Eskrim diyoruz amma çoğumuz eskrim nedir bilmiyoruz.
Eskrim meç tâbir odilen ince kılıçlarla mübarozo etmektir. Ha»-mını kılıç gibi vurmak aurotllo değil de dürtınok vo dolmek surotllo Öldürmeği talim eder.
Eskrim yapanlar bir kazaya moy dan vermemok İçin, yüzlerini çelik bir maske, gögüslorlnl do bir gö ğüalükle muhafaza odorler.
Eskrim, bu asırda hiç bir Işo yaramayan bir spordur; hattâ bir spor bllo değildir. Avrupa dovlotlo-ri geçmiş zamanlarda bu silâhla harp ettikleri için onlarca tarihi bir kıymet ve ohommlyotl vardır; hattâ bazı momlokotlordo İki hasım arasındaki İhtilâli bu kılıçla hallottlklori olur.
Fakat bize gelince bu tamamon lüzumsuzdur.
Biz Türkler ağır ve eğri kıli| kullanırdık ve onunla harikalar yapmışızdır.
Kanuni Sultan Süleyman ipek-ton bir (dostlmal) I havaya atar ve onu kılıçla kosormlş.
Blzdo kılıç kullanmak makbul vo mergub bir spor İdi. Ben İyi kılıç kullananlara yetiştim t
Merhum arkadaşım Kadrinin babası Bedoslen kâhyası Şişli Vusul Ağa bir masanın üzorlno on tane karpuau dlzor vo bir saldırma dar» boslylo hiç birini yere düşürmeden onunu blrdon ortalarından İkiye bölerdi.
Gano Kırkçeşnıodo oturan Haot-gül Baba Ismlndo boyaz sakallı İhtiyar bir zat vardı hl kılıç yerine ollno bir doğnok alır ve on kişiye) mukabele ederdi.
Bugün bu milli sporun namı ve
nlşam kalmamıştır. Başka mamla*
(Devamı 8a. 5 8Ü. a da) ,
Çarçamba
Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdareı Muruosmsnly# Noı 17
EYLÜL
1949
TM admalı «Y»Nİ BABAHı İSTANBUL
Telefon ı SO784—76188
Yeni SaSsalı
12 inci Yıl, No. 3756
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
İngiliz filosu İzmir de
İzmir: 6 (Hususi) — Amiral Arthur Povor’in forsunu tanıyan Ncw - Castlo kruvazörü ile Surprise, bu sabah latanbuldan limanımıza gelmiştir. Amiral, verdiği demeçte memnunluğunu ifade etmiştir.
Dün sabah Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan törende, Yargitay Başkanı Halil Ozyörük nutkunu söylüyor.
Trakya da askeri
tatbikat dün açıldı
Yargıtay Başkanı Yeni
Dolar

Inönünün de bulunacağı tatbikatta, şanlı ordumuzun modern silâhları kullanışı da miişahade edilecek
Adalet Yılını açtı
Sterlin
ihtilâfı
Batı Avrupadakı 100 bin kişilik 6 Amerikan ordusu da, 15 gün sürecek büyük manevralara dün başladı
Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan
• •
törende Halil Ozyörük, Mahkemelerin bir yıllık faaliyetine dair nutuk verdi
Vaşington konferansı bugün başlıyor
Görüşmeler gizli olacak
Dedikoduya Paydos..
Saym Başbakan Günal-tay, Doğuda, her uğradığı merkezde halkla temas ediyor ve söylediği nutukla balkı aydınlatmak İstiyor. Bu demeçlerin mihverini, geçen gün de kaydettiğimiz gibi, iki nokta teşkil ediyor: Kanunların hâkimiyeti ve vatandaşlar arasında düşmanlık olmaması...
Bu iki esas da o kadar bediili ve bir millet olarak ayakta durabilmek için o kadar zaruridir ki bu temeller üzerinde bu derece ısrarla durulmasının İlleti, uzaktan, kolay anlaşılamıyor. Erzu-rumda söylediği son nutukta, bizzat Başbakan da, bu noktaya İşaret ederek diyor ki: Muhalefet liderine toptan ve perakende cevaplar vermek İstiyordum. Fakat bu bölgelerdeki İntiba ve müşahedelerim, memleketin hayrı ve selâmeti bakımından, münakaşaların kapanmasını Lstâl-tam ettiği merkezindedir. Biz dedikodu fasıllarım kapıyarak yeni rejimi kurmak ve yükseltmek İçin akıl ve mantıkimizi rehber etmeü ve karşılıklı mesuliyetlerimizi kabullenmellyiz.
Koru dedikodu, söz düellosu ve lâf ebeliğinin ne demokrasiye oe memlekete zerre kadar hayrı dokunmıyacağmı bu sütunlarda, yıllardır ısrarla yazdık. Sözden, vkitten, lâfta tehdit ve taltiften bu memleket cidden bıkmış ve u-aanm ıştır.
Demokrasi usullerini yurda getirmek istiyoruz, demokrasilerin en ilerisini koruyoruz diye Halk Partili Başbakan ve Bakanlar az mı nefes tükettiler, az mı beyanname neşrettiler .. Demokrasinin en alâsını yapacağız derken Mussolinlnin matbuat kanunu tercümesini bile değiştirmediler. Bu faşist matbuat kanunu İle hakikaten demokratik gelişme beklenebilir mi?
Sayın Başbakan, Erzurumda-kl nutuklarında, bilhassa bazı matbuatın Deşriyatı üzerinde durmuş, devlet otoritesini sarsmak istiyen yayınlara temas etmiştir. Devlet İle milletin arasını bozmacı gaye bilenlerin vücudü-ne imâ edilmiştir.
Fakat bu gibi neşriyatın neler olduğu hakkında tafsilât ve izahat verilmediğinden bu bapta fikir ve mütalea yürütmek zordur. Diğer taraftan Günah ay, hâdiseleri tarafsız bir gözle mü-şalinde ve tesbit ederek, partizanlık duygularına kapılmadan İyiye iyi kötüye kötü diyecek hür kalemlerin memlekete yapacaktan büyük faydalan sitayişle an-mıştır. Her halde Ulus gazetesi Başbakanın bu tavsiyesine en uygun yazılarla intişar etmiyor. Muhalefete, liayara, Bay ura çe-B'tli, yerli ve yersiz vesilelerle tiriz ve hücum ediyor onların her hareketini memleket aleyhini1 göstermeğe çalışıyor.
ı>u particilik gayretinin Ba-iıoş görülmiyecek y&-se.»«blyet vermesi pek mümkündür. Hattâ bizzat Başbakan, iîaih Partili olmak ltiba~ riie, buzun hoşlanmadığım açıkladığı şalisi dedikodulara sapmak tehlikeleri gösteriyor. Faraza Celal Bayana Başbakanlığı zamanında Marınarada kotra sefa-lanndan bahsetme»! ve on küsur yıl evvelki hâtıralan canlandırması, tam ve şumullü jnanasile, bir dedikodudur amma bu dedl-(D«vamı 8a. 4 8U. « da)
Ankara: 6 (A.A.) — Adalet yılı bugün saat 11 de Hukuk Fakültesinde yapılan bir törenle açılmıştır.
Törende Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Nihat Erim, Adalet Bakanı Fuat Sirmen, C. H. P. (ekreteri Konya milletvekili Tevfik Fikret Sıiay, milletvekilleri, yargitay başkanı Halil Ösyörük, Cumhuriy Kâzım Berker, «ivil ve askerî
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 do)
Milli Eğitim Bakanı dün kü Basın konferansında
Millî Eğitim Bakanı Basına izahat verdi
Tahsin Banguoğlu Maarif Şûrasında alınan yeni kararlan ve diğer mes’eleleri anlattı £ki gündonberl şehrimizde tet-1 kiklerde bulunan, Milli Eğitim Ba kanı Tahsin Banguoğlu dün saat 18 da Mili! Eğitim Müdürlüğünde bir basın toplantısı yaparak, milli]
Londra 6 (B.B.C.) — Evvelce 7 Eylülde başlaması kararlaştırılmış olan Malî Konferans ya -nn Vaşlngtonda başlayacaktır.
Konferansa iştirak etmek ü-zere Amerikaya giden Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Beyinle Maliye Nazın Sir Stafford Cripps, bugün Nevyorka varmış lavdır. Yarın Vaşlngtona gidecek lerdlr, Bakanlar, Vaşlngtona va-nr varmaz malî konferans he-(Devamı 8a. s 8ü. 4 da)
Birinci Ordunun Trakyanm (X) mıntakasında yapacağı, askerî tatbikat dün açılmıştır. As ker! tatbikat, yarın sabah eaat 9 da da fiilen başlamış olacak» tır.
Verilen malûmata göre, tatbikatta, ordumuzun en modern silâhlan kullanışı da müşahede e-dilecektir.
Tatbikatı Cumhur Başkanı Is met İnönü ve dün sabah şehrimize gelen Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Abdurrah -man Nâfiz Gürman, Hava, Deniz ve Kara silâhlı kuvvetleri komutanlanle Askerî Şûra üye lerl ve misafir Amerikan, Ingiliz Generalleri takip edecekler -d ir. (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Evvelki gün, Ankarada yapılan hava tatbikatında Genelkurmay başkanı Orgeneral Abdurrahman Nafizle Amerika büyük elçisi harekâtı harita üzerinde tetkik ediyorlar (Foto: Yeni Babah)
Günaltayı Elazığ'da
Mustafa
Muğlalı dinlendi
eğitime teallûk «den muhtellZ meseleler hakkında gazetecilere İzahat vermiştir.
ilk olarak Maarif Şûrasının son (Davamı 8a. t 8Ü. 7 de)
C.H.P. propaganda savaşına C. Kerim încedayı da katıldı
Başbakan: “Biz çok vartalar atlatmış insaularıZ” diyor
Kalan: 5 (A.A.) — Saat 8 do Erzincan demiryolunun Tanyeri istasyonundan kalkan Başbakan, ref* katindokilor ve kendisini karşılamı-ya gelen Tunceli valisi ile birlikte Tunceli bölgesine girdi ve ilk olurail Pülmüre uğradı. Burada halkın ihtiyaçlarını dinledi. Tohumluk ihtiya (Devamı 8a. 5 Sû. 1 do)
Încedayı, Boyabat'da yaptığı konuşmada, C.H.P. nin arzusu olan ileri demokrasinin tahakkuku için halk efkârının hazırlıksız olduğunu, söyledi
Sanıkların 2 ci tahliye istekleri de reddedildi
Ankara. 6 (Husus!) — Van vilâyetinin Özalp kazasında 33 vatan dağın ölümü ile neticelenen hftdl. Beye sebep olanların duruşmalarına bugün de Savunma Bakanlığın da kurulan yüksek askeri mahkemede devam edildi. Savcılık maka mini askeri adli yargıç Albay Şerif Bvdak iggaj etmişti.
Bugünkü duruşmada emekli orgeneral Mustafa Muğlalının isticvabı yapıldı. Bu suretle sanıkların hepsinin sorgusu tamamlanmış o. luyordu. Mustafa Muğlalının sorgu su yapıldıktan aonra onun İfadelerine karşı diğer sanıkların bir dİ-(Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Boyabat, 6 (Hususi) •— Bir haf tadanberi Sinop 111 İlçelerinde propaganda seyahati yapan O.H.P. milletvekillerinden Cevdet Kerim încedayı, beraberinde Bayan înce-dayı ve milletvekili Lûtfi Aksoy olduğu halde, Uçemlze gelmiştir. Halk Partili milletvekilleri başta Sinop valisi Muhtar Acar, Halk Partililer ve memurlar tarafından karşılanmıştır.
(Devamı 8a. 8 Sü. 5 de)
Valinin
değişeceği haberleri
Kırdar, evinden eşyalarım taşıdığı haberini tekzip etti
Detıizt/oHannın İzmir vapuru
Buğdaylar açıkta çürüyor
Amerikadan alınan buğdaylar Kuruçeşmede yağmur altında kaldı
Amerikadan tedarik edilen boğ» duylar İstanbul, İzmir vo îskendos run limanlarında boşaltılmakta vd îstanbuldald tahliye, Kuruçeşnıcdo-ki Denizyollarının inşa halinde bul» Dan kömür depolarında yapılmakta» dır. Çıkarılan buğdaylar oracığa y*1 (Devamı Sa- a Sü. s de)
Türkiyeye buğday yardımı
Tito ya göre dünya, bir harp tehlikesinden çok uzaktadır
Rusya, Tito’ya karşı mücadeleye devam ediyor
Nevyork 6 (A P) — New-| karşı Komlnformun giriştiği e-York Times gazetesi bugün, Ma konomik baskı hezimetle netice reşal Tltonun «Yugoelavyaya ' (Devamı 8a. s 8ü. e de)
Hür Yugoslavların
dünkü toplantısı
Yoklama
kurulunun
toplanması
VaH ve Belediye Reisi Lûtfi Kırdar
Hacca gidecekler
vapursuz kaldı
Denizyolları İdaresi İzmir vapurunu vermekten vazgeçti
Bu maksat için 3 milyon 999 bin dolar ayrıldı
VaşİDgton: 6 (A.A.) — ikii»a iş birliği idaresi bugün Türkiyeye 3.990.000 dolar kıymetinde buğdaj) verilmek üzoro tahsisat ayrıldığını) bildirmiştir. Türkiyo ile birlikto di( ğer momlckotloTo de yapılan yardıd lar 16.000.000 dolar tutanndadır) Ba tahsisatla şimdiye kadar aynlıınf Marahall plânı dolar tahsisatı 6.529.509.000 dulun bulmuştur. TUa | biyeye gelecek olun buğday Ameri» İkan menşelidir.
Dünkü toplantıdan bir intiba
.(Yazısı 6 inci sayfadadır)
25 Eylülde toplanarak C. H. P. ara seçim adayları seçilecek
H. P. nin, 16 Ekıuı kısmî so-çlm namzedi, 25 Eylül pazar günü suat 10 da parti il morkezindo yokluma kurulunun yapacağı bir toplan tıdu seçilecektir. Yoklumu kurulu, O. II. P. il idaro kurulu vo buşko-ı, ilçeler idaro kurulu ve başknnlu-ı, bucak buşkunlan, Şehir Meclisi yelori vo Ticaret Odası başkunm-dun teşekkül etmekte, mevcudu 200 geçmektedir.
kurulunu seçilecek baş-tliklcrini koyanların hâl uıılatncoktır, Seçim, gizli ıcoktır. Şimdiyo kadar mzetliğini koymak içiu iki uat etmiştir. Bunlar, Pu-(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
İstanbul valisinin durumu etrafında yeni şayialar çıkmaktadır. Buna göro Dr. Lûtfi Kırdar'ın Slok-lıolnı elçiliğine tâyini muhtemel görülmektedir. IIııttA dünkü gazeteler den bazıları, valinin eşyalarını nuk-(Dovamı 6a. 8 8Ü. 5 de)
Bu seno Hacca çok fazla rağbet olduğundan muhtelif armatörler vo uçak şirketleri faaliyete geçerek Huo için hazırlıklara başlamışlardır. Bunlardan Antalya nakliyat şirkoti do Devlet Denizyollarına müracaat ederek vapur kiralamak istediğini bildirinle vo idarece İzmir vapuru bu iye tahsis edilmiştir. Şirkot, Denizyollarından bir sefer vo 800 yolcu için vapuru boy yüz bin liraya ki-
(Dovamı Sa. 5 81). 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Eskrim Antrönörü
ULUNAY
Amerikadan
iki denizaitı
alıyoruz
Haber aldığımıza göre Türkiye deniz kuvvetlerinin takviyeli için Amerika yeni bir tahsisat ayırmıştır. Bu tahsisattan iki denizaltı gelecek aylar İçinde Türk donanmasına devredilecek tır.
Bir tramvay’a yıldırım düşlü
Sağanak halindeki yağmur şehirde bazı tahribat yaptı
Evvelki akşam başlayan yağmur, dün fasılalarla devam et • m iş, akgam sağanak halini almış ve gece fasılalarla devam etmiştir.
Gök gürültüleri arasında şimşekler çakmış, şehrin muhtelif semtlerine yıldırımlar düşmüş -tür. Bu arada Sirkeciden Sultan ahmede doğru gitmekte olan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
r\ ünkü garotolordo okuduğu-ma göro Ifalyadan bir eskrim antrönörü getirilmiş. Bu zat, bizde oskrlm yapanlara bu İşin İlmini, İnceliğini öğrotooek oskrlm-ollor yotiştlraoek.
Eskrim diyoruz amma çoğumuz eskrim nedir bilmiyoruz.
Eskrim meç tâbir odilen ince kılıçlarla mübarozo etmektir. Ha»-mını kılıç gibi vurmak aurotllo değil de dürtınok vo dolmek surotllo Öldürmeği talim eder.
Eskrim yapanlar bir kazaya moy dan vermemok İçin, yüzlerini çelik bir maske, gögüslorlnl do bir gö ğüalükle muhafaza odorler.
Eskrim, bu asırda hiç bir Işo yaramayan bir spordur; hattâ bir spor bllo değildir. Avrupa dovlotlo-ri geçmiş zamanlarda bu silâhla harp ettikleri için onlarca tarihi bir kıymet ve ohommlyotl vardır; hattâ bazı momlokotlordo İki hasım arasındaki İhtilâli bu kılıçla hallottlklori olur.
Fakat bize gelince bu tamamon lüzumsuzdur.
Biz Türkler ağır ve eğri kıli| kullanırdık ve onunla harikalar yapmışızdır.
Kanuni Sultan Süleyman ipek-ton bir (dostlmal) I havaya atar ve onu kılıçla kosormlş.
Blzdo kılıç kullanmak makbul vo mergub bir spor İdi. Ben İyi kılıç kullananlara yetiştim t
Merhum arkadaşım Kadrinin babası Bedoslen kâhyası Şişli Vusul Ağa bir masanın üzorlno on tane karpuau dlzor vo bir saldırma dar» boslylo hiç birini yere düşürmeden onunu blrdon ortalarından İkiye bölerdi.
Gano Kırkçeşnıodo oturan Haot-gül Baba Ismlndo boyaz sakallı İhtiyar bir zat vardı hl kılıç yerine ollno bir doğnok alır ve on kişiye) mukabele ederdi.
Bugün bu milli sporun namı ve
nlşam kalmamıştır. Başka mamla*
(Devamı 8a. 5 8Ü. a da) ,
Çarçamba
Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdareı Muruosmsnly# Noı 17
EYLÜL
1949
TM admalı «Y»Nİ BABAHı İSTANBUL
Telefon ı SO784—76188
Yeni SaSsalı
12 inci Yıl, No. 3756
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
İngiliz filosu İzmir de
İzmir: 6 (Hususi) — Amiral Arthur Povor’in forsunu tanıyan Ncw - Castlo kruvazörü ile Surprise, bu sabah latanbuldan limanımıza gelmiştir. Amiral, verdiği demeçte memnunluğunu ifade etmiştir.
Dün sabah Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan törende, Yargitay Başkanı Halil Ozyörük nutkunu söylüyor.
Trakya da askeri
tatbikat dün açıldı
Yargıtay Başkanı Yeni
Dolar

Inönünün de bulunacağı tatbikatta, şanlı ordumuzun modern silâhları kullanışı da miişahade edilecek
Adalet Yılını açtı
Sterlin
ihtilâfı
Batı Avrupadakı 100 bin kişilik 6 Amerikan ordusu da, 15 gün sürecek büyük manevralara dün başladı
Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan
• •
törende Halil Ozyörük, Mahkemelerin bir yıllık faaliyetine dair nutuk verdi
Vaşington konferansı bugün başlıyor
Görüşmeler gizli olacak
Dedikoduya Paydos..
Saym Başbakan Günal-tay, Doğuda, her uğradığı merkezde halkla temas ediyor ve söylediği nutukla balkı aydınlatmak İstiyor. Bu demeçlerin mihverini, geçen gün de kaydettiğimiz gibi, iki nokta teşkil ediyor: Kanunların hâkimiyeti ve vatandaşlar arasında düşmanlık olmaması...
Bu iki esas da o kadar bediili ve bir millet olarak ayakta durabilmek için o kadar zaruridir ki bu temeller üzerinde bu derece ısrarla durulmasının İlleti, uzaktan, kolay anlaşılamıyor. Erzu-rumda söylediği son nutukta, bizzat Başbakan da, bu noktaya İşaret ederek diyor ki: Muhalefet liderine toptan ve perakende cevaplar vermek İstiyordum. Fakat bu bölgelerdeki İntiba ve müşahedelerim, memleketin hayrı ve selâmeti bakımından, münakaşaların kapanmasını Lstâl-tam ettiği merkezindedir. Biz dedikodu fasıllarım kapıyarak yeni rejimi kurmak ve yükseltmek İçin akıl ve mantıkimizi rehber etmeü ve karşılıklı mesuliyetlerimizi kabullenmellyiz.
Koru dedikodu, söz düellosu ve lâf ebeliğinin ne demokrasiye oe memlekete zerre kadar hayrı dokunmıyacağmı bu sütunlarda, yıllardır ısrarla yazdık. Sözden, vkitten, lâfta tehdit ve taltiften bu memleket cidden bıkmış ve u-aanm ıştır.
Demokrasi usullerini yurda getirmek istiyoruz, demokrasilerin en ilerisini koruyoruz diye Halk Partili Başbakan ve Bakanlar az mı nefes tükettiler, az mı beyanname neşrettiler .. Demokrasinin en alâsını yapacağız derken Mussolinlnin matbuat kanunu tercümesini bile değiştirmediler. Bu faşist matbuat kanunu İle hakikaten demokratik gelişme beklenebilir mi?
Sayın Başbakan, Erzurumda-kl nutuklarında, bilhassa bazı matbuatın Deşriyatı üzerinde durmuş, devlet otoritesini sarsmak istiyen yayınlara temas etmiştir. Devlet İle milletin arasını bozmacı gaye bilenlerin vücudü-ne imâ edilmiştir.
Fakat bu gibi neşriyatın neler olduğu hakkında tafsilât ve izahat verilmediğinden bu bapta fikir ve mütalea yürütmek zordur. Diğer taraftan Günah ay, hâdiseleri tarafsız bir gözle mü-şalinde ve tesbit ederek, partizanlık duygularına kapılmadan İyiye iyi kötüye kötü diyecek hür kalemlerin memlekete yapacaktan büyük faydalan sitayişle an-mıştır. Her halde Ulus gazetesi Başbakanın bu tavsiyesine en uygun yazılarla intişar etmiyor. Muhalefete, liayara, Bay ura çe-B'tli, yerli ve yersiz vesilelerle tiriz ve hücum ediyor onların her hareketini memleket aleyhini1 göstermeğe çalışıyor.
ı>u particilik gayretinin Ba-iıoş görülmiyecek y&-se.»«blyet vermesi pek mümkündür. Hattâ bizzat Başbakan, iîaih Partili olmak ltiba~ riie, buzun hoşlanmadığım açıkladığı şalisi dedikodulara sapmak tehlikeleri gösteriyor. Faraza Celal Bayana Başbakanlığı zamanında Marınarada kotra sefa-lanndan bahsetme»! ve on küsur yıl evvelki hâtıralan canlandırması, tam ve şumullü jnanasile, bir dedikodudur amma bu dedl-(D«vamı 8a. 4 8U. « da)
Ankara: 6 (A.A.) — Adalet yılı bugün saat 11 de Hukuk Fakültesinde yapılan bir törenle açılmıştır.
Törende Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Nihat Erim, Adalet Bakanı Fuat Sirmen, C. H. P. (ekreteri Konya milletvekili Tevfik Fikret Sıiay, milletvekilleri, yargitay başkanı Halil Ösyörük, Cumhuriy Kâzım Berker, «ivil ve askerî
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 do)
Milli Eğitim Bakanı dün kü Basın konferansında
Millî Eğitim Bakanı Basına izahat verdi
Tahsin Banguoğlu Maarif Şûrasında alınan yeni kararlan ve diğer mes’eleleri anlattı £ki gündonberl şehrimizde tet-1 kiklerde bulunan, Milli Eğitim Ba kanı Tahsin Banguoğlu dün saat 18 da Mili! Eğitim Müdürlüğünde bir basın toplantısı yaparak, milli]
Londra 6 (B.B.C.) — Evvelce 7 Eylülde başlaması kararlaştırılmış olan Malî Konferans ya -nn Vaşlngtonda başlayacaktır.
Konferansa iştirak etmek ü-zere Amerikaya giden Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Beyinle Maliye Nazın Sir Stafford Cripps, bugün Nevyorka varmış lavdır. Yarın Vaşlngtona gidecek lerdlr, Bakanlar, Vaşlngtona va-nr varmaz malî konferans he-(Devamı 8a. s 8ü. 4 da)
Birinci Ordunun Trakyanm (X) mıntakasında yapacağı, askerî tatbikat dün açılmıştır. As ker! tatbikat, yarın sabah eaat 9 da da fiilen başlamış olacak» tır.
Verilen malûmata göre, tatbikatta, ordumuzun en modern silâhlan kullanışı da müşahede e-dilecektir.
Tatbikatı Cumhur Başkanı Is met İnönü ve dün sabah şehrimize gelen Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Abdurrah -man Nâfiz Gürman, Hava, Deniz ve Kara silâhlı kuvvetleri komutanlanle Askerî Şûra üye lerl ve misafir Amerikan, Ingiliz Generalleri takip edecekler -d ir. (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Evvelki gün, Ankarada yapılan hava tatbikatında Genelkurmay başkanı Orgeneral Abdurrahman Nafizle Amerika büyük elçisi harekâtı harita üzerinde tetkik ediyorlar (Foto: Yeni Babah)
Günaltayı Elazığ'da
Mustafa
Muğlalı dinlendi
eğitime teallûk «den muhtellZ meseleler hakkında gazetecilere İzahat vermiştir.
ilk olarak Maarif Şûrasının son (Davamı 8a. t 8Ü. 7 de)
C.H.P. propaganda savaşına C. Kerim încedayı da katıldı
Başbakan: “Biz çok vartalar atlatmış insaularıZ” diyor
Kalan: 5 (A.A.) — Saat 8 do Erzincan demiryolunun Tanyeri istasyonundan kalkan Başbakan, ref* katindokilor ve kendisini karşılamı-ya gelen Tunceli valisi ile birlikte Tunceli bölgesine girdi ve ilk olurail Pülmüre uğradı. Burada halkın ihtiyaçlarını dinledi. Tohumluk ihtiya (Devamı 8a. 5 Sû. 1 do)
Încedayı, Boyabat'da yaptığı konuşmada, C.H.P. nin arzusu olan ileri demokrasinin tahakkuku için halk efkârının hazırlıksız olduğunu, söyledi
Sanıkların 2 ci tahliye istekleri de reddedildi
Ankara. 6 (Husus!) — Van vilâyetinin Özalp kazasında 33 vatan dağın ölümü ile neticelenen hftdl. Beye sebep olanların duruşmalarına bugün de Savunma Bakanlığın da kurulan yüksek askeri mahkemede devam edildi. Savcılık maka mini askeri adli yargıç Albay Şerif Bvdak iggaj etmişti.
Bugünkü duruşmada emekli orgeneral Mustafa Muğlalının isticvabı yapıldı. Bu suretle sanıkların hepsinin sorgusu tamamlanmış o. luyordu. Mustafa Muğlalının sorgu su yapıldıktan aonra onun İfadelerine karşı diğer sanıkların bir dİ-(Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Boyabat, 6 (Hususi) •— Bir haf tadanberi Sinop 111 İlçelerinde propaganda seyahati yapan O.H.P. milletvekillerinden Cevdet Kerim încedayı, beraberinde Bayan înce-dayı ve milletvekili Lûtfi Aksoy olduğu halde, Uçemlze gelmiştir. Halk Partili milletvekilleri başta Sinop valisi Muhtar Acar, Halk Partililer ve memurlar tarafından karşılanmıştır.
(Devamı 8a. 8 Sü. 5 de)
Valinin
değişeceği haberleri
Kırdar, evinden eşyalarım taşıdığı haberini tekzip etti
Detıizt/oHannın İzmir vapuru
Buğdaylar açıkta çürüyor
Amerikadan alınan buğdaylar Kuruçeşmede yağmur altında kaldı
Amerikadan tedarik edilen boğ» duylar İstanbul, İzmir vo îskendos run limanlarında boşaltılmakta vd îstanbuldald tahliye, Kuruçeşnıcdo-ki Denizyollarının inşa halinde bul» Dan kömür depolarında yapılmakta» dır. Çıkarılan buğdaylar oracığa y*1 (Devamı Sa- a Sü. s de)
Türkiyeye buğday yardımı
Tito ya göre dünya, bir harp tehlikesinden çok uzaktadır
Rusya, Tito’ya karşı mücadeleye devam ediyor
Nevyork 6 (A P) — New-| karşı Komlnformun giriştiği e-York Times gazetesi bugün, Ma konomik baskı hezimetle netice reşal Tltonun «Yugoelavyaya ' (Devamı 8a. s 8ü. e de)
Hür Yugoslavların
dünkü toplantısı
Yoklama
kurulunun
toplanması
VaH ve Belediye Reisi Lûtfi Kırdar
Hacca gidecekler
vapursuz kaldı
Denizyolları İdaresi İzmir vapurunu vermekten vazgeçti
Bu maksat için 3 milyon 999 bin dolar ayrıldı
VaşİDgton: 6 (A.A.) — ikii»a iş birliği idaresi bugün Türkiyeye 3.990.000 dolar kıymetinde buğdaj) verilmek üzoro tahsisat ayrıldığını) bildirmiştir. Türkiyo ile birlikto di( ğer momlckotloTo de yapılan yardıd lar 16.000.000 dolar tutanndadır) Ba tahsisatla şimdiye kadar aynlıınf Marahall plânı dolar tahsisatı 6.529.509.000 dulun bulmuştur. TUa | biyeye gelecek olun buğday Ameri» İkan menşelidir.
Dünkü toplantıdan bir intiba
.(Yazısı 6 inci sayfadadır)
25 Eylülde toplanarak C. H. P. ara seçim adayları seçilecek
H. P. nin, 16 Ekıuı kısmî so-çlm namzedi, 25 Eylül pazar günü suat 10 da parti il morkezindo yokluma kurulunun yapacağı bir toplan tıdu seçilecektir. Yoklumu kurulu, O. II. P. il idaro kurulu vo buşko-ı, ilçeler idaro kurulu ve başknnlu-ı, bucak buşkunlan, Şehir Meclisi yelori vo Ticaret Odası başkunm-dun teşekkül etmekte, mevcudu 200 geçmektedir.
kurulunu seçilecek baş-tliklcrini koyanların hâl uıılatncoktır, Seçim, gizli ıcoktır. Şimdiyo kadar mzetliğini koymak içiu iki uat etmiştir. Bunlar, Pu-(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
İstanbul valisinin durumu etrafında yeni şayialar çıkmaktadır. Buna göro Dr. Lûtfi Kırdar'ın Slok-lıolnı elçiliğine tâyini muhtemel görülmektedir. IIııttA dünkü gazeteler den bazıları, valinin eşyalarını nuk-(Dovamı 6a. 8 8Ü. 5 de)
Bu seno Hacca çok fazla rağbet olduğundan muhtelif armatörler vo uçak şirketleri faaliyete geçerek Huo için hazırlıklara başlamışlardır. Bunlardan Antalya nakliyat şirkoti do Devlet Denizyollarına müracaat ederek vapur kiralamak istediğini bildirinle vo idarece İzmir vapuru bu iye tahsis edilmiştir. Şirkot, Denizyollarından bir sefer vo 800 yolcu için vapuru boy yüz bin liraya ki-
(Dovamı Sa. 5 81). 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Eskrim Antrönörü
ULUNAY
Amerikadan
iki denizaitı
alıyoruz
Haber aldığımıza göre Türkiye deniz kuvvetlerinin takviyeli için Amerika yeni bir tahsisat ayırmıştır. Bu tahsisattan iki denizaltı gelecek aylar İçinde Türk donanmasına devredilecek tır.
Bir tramvay’a yıldırım düşlü
Sağanak halindeki yağmur şehirde bazı tahribat yaptı
Evvelki akşam başlayan yağmur, dün fasılalarla devam et • m iş, akgam sağanak halini almış ve gece fasılalarla devam etmiştir.
Gök gürültüleri arasında şimşekler çakmış, şehrin muhtelif semtlerine yıldırımlar düşmüş -tür. Bu arada Sirkeciden Sultan ahmede doğru gitmekte olan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
r\ ünkü garotolordo okuduğu-ma göro Ifalyadan bir eskrim antrönörü getirilmiş. Bu zat, bizde oskrlm yapanlara bu İşin İlmini, İnceliğini öğrotooek oskrlm-ollor yotiştlraoek.
Eskrim diyoruz amma çoğumuz eskrim nedir bilmiyoruz.
Eskrim meç tâbir odilen ince kılıçlarla mübarozo etmektir. Ha»-mını kılıç gibi vurmak aurotllo değil de dürtınok vo dolmek surotllo Öldürmeği talim eder.
Eskrim yapanlar bir kazaya moy dan vermemok İçin, yüzlerini çelik bir maske, gögüslorlnl do bir gö ğüalükle muhafaza odorler.
Eskrim, bu asırda hiç bir Işo yaramayan bir spordur; hattâ bir spor bllo değildir. Avrupa dovlotlo-ri geçmiş zamanlarda bu silâhla harp ettikleri için onlarca tarihi bir kıymet ve ohommlyotl vardır; hattâ bazı momlokotlordo İki hasım arasındaki İhtilâli bu kılıçla hallottlklori olur.
Fakat bize gelince bu tamamon lüzumsuzdur.
Biz Türkler ağır ve eğri kıli| kullanırdık ve onunla harikalar yapmışızdır.
Kanuni Sultan Süleyman ipek-ton bir (dostlmal) I havaya atar ve onu kılıçla kosormlş.
Blzdo kılıç kullanmak makbul vo mergub bir spor İdi. Ben İyi kılıç kullananlara yetiştim t
Merhum arkadaşım Kadrinin babası Bedoslen kâhyası Şişli Vusul Ağa bir masanın üzorlno on tane karpuau dlzor vo bir saldırma dar» boslylo hiç birini yere düşürmeden onunu blrdon ortalarından İkiye bölerdi.
Gano Kırkçeşnıodo oturan Haot-gül Baba Ismlndo boyaz sakallı İhtiyar bir zat vardı hl kılıç yerine ollno bir doğnok alır ve on kişiye) mukabele ederdi.
Bugün bu milli sporun namı ve
nlşam kalmamıştır. Başka mamla*
(Devamı 8a. 5 8Ü. a da) ,
Çarçamba
Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdareı Muruosmsnly# Noı 17
EYLÜL
1949
TM admalı «Y»Nİ BABAHı İSTANBUL
Telefon ı SO784—76188
Yeni SaSsalı
12 inci Yıl, No. 3756
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
İngiliz filosu İzmir de
İzmir: 6 (Hususi) — Amiral Arthur Povor’in forsunu tanıyan Ncw - Castlo kruvazörü ile Surprise, bu sabah latanbuldan limanımıza gelmiştir. Amiral, verdiği demeçte memnunluğunu ifade etmiştir.
Dün sabah Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan törende, Yargitay Başkanı Halil Ozyörük nutkunu söylüyor.
Trakya da askeri
tatbikat dün açıldı
Yargıtay Başkanı Yeni
Dolar

Inönünün de bulunacağı tatbikatta, şanlı ordumuzun modern silâhları kullanışı da miişahade edilecek
Adalet Yılını açtı
Sterlin
ihtilâfı
Batı Avrupadakı 100 bin kişilik 6 Amerikan ordusu da, 15 gün sürecek büyük manevralara dün başladı
Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan
• •
törende Halil Ozyörük, Mahkemelerin bir yıllık faaliyetine dair nutuk verdi
Vaşington konferansı bugün başlıyor
Görüşmeler gizli olacak
Dedikoduya Paydos..
Saym Başbakan Günal-tay, Doğuda, her uğradığı merkezde halkla temas ediyor ve söylediği nutukla balkı aydınlatmak İstiyor. Bu demeçlerin mihverini, geçen gün de kaydettiğimiz gibi, iki nokta teşkil ediyor: Kanunların hâkimiyeti ve vatandaşlar arasında düşmanlık olmaması...
Bu iki esas da o kadar bediili ve bir millet olarak ayakta durabilmek için o kadar zaruridir ki bu temeller üzerinde bu derece ısrarla durulmasının İlleti, uzaktan, kolay anlaşılamıyor. Erzu-rumda söylediği son nutukta, bizzat Başbakan da, bu noktaya İşaret ederek diyor ki: Muhalefet liderine toptan ve perakende cevaplar vermek İstiyordum. Fakat bu bölgelerdeki İntiba ve müşahedelerim, memleketin hayrı ve selâmeti bakımından, münakaşaların kapanmasını Lstâl-tam ettiği merkezindedir. Biz dedikodu fasıllarım kapıyarak yeni rejimi kurmak ve yükseltmek İçin akıl ve mantıkimizi rehber etmeü ve karşılıklı mesuliyetlerimizi kabullenmellyiz.
Koru dedikodu, söz düellosu ve lâf ebeliğinin ne demokrasiye oe memlekete zerre kadar hayrı dokunmıyacağmı bu sütunlarda, yıllardır ısrarla yazdık. Sözden, vkitten, lâfta tehdit ve taltiften bu memleket cidden bıkmış ve u-aanm ıştır.
Demokrasi usullerini yurda getirmek istiyoruz, demokrasilerin en ilerisini koruyoruz diye Halk Partili Başbakan ve Bakanlar az mı nefes tükettiler, az mı beyanname neşrettiler .. Demokrasinin en alâsını yapacağız derken Mussolinlnin matbuat kanunu tercümesini bile değiştirmediler. Bu faşist matbuat kanunu İle hakikaten demokratik gelişme beklenebilir mi?
Sayın Başbakan, Erzurumda-kl nutuklarında, bilhassa bazı matbuatın Deşriyatı üzerinde durmuş, devlet otoritesini sarsmak istiyen yayınlara temas etmiştir. Devlet İle milletin arasını bozmacı gaye bilenlerin vücudü-ne imâ edilmiştir.
Fakat bu gibi neşriyatın neler olduğu hakkında tafsilât ve izahat verilmediğinden bu bapta fikir ve mütalea yürütmek zordur. Diğer taraftan Günah ay, hâdiseleri tarafsız bir gözle mü-şalinde ve tesbit ederek, partizanlık duygularına kapılmadan İyiye iyi kötüye kötü diyecek hür kalemlerin memlekete yapacaktan büyük faydalan sitayişle an-mıştır. Her halde Ulus gazetesi Başbakanın bu tavsiyesine en uygun yazılarla intişar etmiyor. Muhalefete, liayara, Bay ura çe-B'tli, yerli ve yersiz vesilelerle tiriz ve hücum ediyor onların her hareketini memleket aleyhini1 göstermeğe çalışıyor.
ı>u particilik gayretinin Ba-iıoş görülmiyecek y&-se.»«blyet vermesi pek mümkündür. Hattâ bizzat Başbakan, iîaih Partili olmak ltiba~ riie, buzun hoşlanmadığım açıkladığı şalisi dedikodulara sapmak tehlikeleri gösteriyor. Faraza Celal Bayana Başbakanlığı zamanında Marınarada kotra sefa-lanndan bahsetme»! ve on küsur yıl evvelki hâtıralan canlandırması, tam ve şumullü jnanasile, bir dedikodudur amma bu dedl-(D«vamı 8a. 4 8U. « da)
Ankara: 6 (A.A.) — Adalet yılı bugün saat 11 de Hukuk Fakültesinde yapılan bir törenle açılmıştır.
Törende Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Nihat Erim, Adalet Bakanı Fuat Sirmen, C. H. P. (ekreteri Konya milletvekili Tevfik Fikret Sıiay, milletvekilleri, yargitay başkanı Halil Ösyörük, Cumhuriy Kâzım Berker, «ivil ve askerî
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 do)
Milli Eğitim Bakanı dün kü Basın konferansında
Millî Eğitim Bakanı Basına izahat verdi
Tahsin Banguoğlu Maarif Şûrasında alınan yeni kararlan ve diğer mes’eleleri anlattı £ki gündonberl şehrimizde tet-1 kiklerde bulunan, Milli Eğitim Ba kanı Tahsin Banguoğlu dün saat 18 da Mili! Eğitim Müdürlüğünde bir basın toplantısı yaparak, milli]
Londra 6 (B.B.C.) — Evvelce 7 Eylülde başlaması kararlaştırılmış olan Malî Konferans ya -nn Vaşlngtonda başlayacaktır.
Konferansa iştirak etmek ü-zere Amerikaya giden Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Beyinle Maliye Nazın Sir Stafford Cripps, bugün Nevyorka varmış lavdır. Yarın Vaşlngtona gidecek lerdlr, Bakanlar, Vaşlngtona va-nr varmaz malî konferans he-(Devamı 8a. s 8ü. 4 da)
Birinci Ordunun Trakyanm (X) mıntakasında yapacağı, askerî tatbikat dün açılmıştır. As ker! tatbikat, yarın sabah eaat 9 da da fiilen başlamış olacak» tır.
Verilen malûmata göre, tatbikatta, ordumuzun en modern silâhlan kullanışı da müşahede e-dilecektir.
Tatbikatı Cumhur Başkanı Is met İnönü ve dün sabah şehrimize gelen Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Abdurrah -man Nâfiz Gürman, Hava, Deniz ve Kara silâhlı kuvvetleri komutanlanle Askerî Şûra üye lerl ve misafir Amerikan, Ingiliz Generalleri takip edecekler -d ir. (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Evvelki gün, Ankarada yapılan hava tatbikatında Genelkurmay başkanı Orgeneral Abdurrahman Nafizle Amerika büyük elçisi harekâtı harita üzerinde tetkik ediyorlar (Foto: Yeni Babah)
Günaltayı Elazığ'da
Mustafa
Muğlalı dinlendi
eğitime teallûk «den muhtellZ meseleler hakkında gazetecilere İzahat vermiştir.
ilk olarak Maarif Şûrasının son (Davamı 8a. t 8Ü. 7 de)
C.H.P. propaganda savaşına C. Kerim încedayı da katıldı
Başbakan: “Biz çok vartalar atlatmış insaularıZ” diyor
Kalan: 5 (A.A.) — Saat 8 do Erzincan demiryolunun Tanyeri istasyonundan kalkan Başbakan, ref* katindokilor ve kendisini karşılamı-ya gelen Tunceli valisi ile birlikte Tunceli bölgesine girdi ve ilk olurail Pülmüre uğradı. Burada halkın ihtiyaçlarını dinledi. Tohumluk ihtiya (Devamı 8a. 5 Sû. 1 do)
Încedayı, Boyabat'da yaptığı konuşmada, C.H.P. nin arzusu olan ileri demokrasinin tahakkuku için halk efkârının hazırlıksız olduğunu, söyledi
Sanıkların 2 ci tahliye istekleri de reddedildi
Ankara. 6 (Husus!) — Van vilâyetinin Özalp kazasında 33 vatan dağın ölümü ile neticelenen hftdl. Beye sebep olanların duruşmalarına bugün de Savunma Bakanlığın da kurulan yüksek askeri mahkemede devam edildi. Savcılık maka mini askeri adli yargıç Albay Şerif Bvdak iggaj etmişti.
Bugünkü duruşmada emekli orgeneral Mustafa Muğlalının isticvabı yapıldı. Bu suretle sanıkların hepsinin sorgusu tamamlanmış o. luyordu. Mustafa Muğlalının sorgu su yapıldıktan aonra onun İfadelerine karşı diğer sanıkların bir dİ-(Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Boyabat, 6 (Hususi) •— Bir haf tadanberi Sinop 111 İlçelerinde propaganda seyahati yapan O.H.P. milletvekillerinden Cevdet Kerim încedayı, beraberinde Bayan înce-dayı ve milletvekili Lûtfi Aksoy olduğu halde, Uçemlze gelmiştir. Halk Partili milletvekilleri başta Sinop valisi Muhtar Acar, Halk Partililer ve memurlar tarafından karşılanmıştır.
(Devamı 8a. 8 Sü. 5 de)
Valinin
değişeceği haberleri
Kırdar, evinden eşyalarım taşıdığı haberini tekzip etti
Detıizt/oHannın İzmir vapuru
Buğdaylar açıkta çürüyor
Amerikadan alınan buğdaylar Kuruçeşmede yağmur altında kaldı
Amerikadan tedarik edilen boğ» duylar İstanbul, İzmir vo îskendos run limanlarında boşaltılmakta vd îstanbuldald tahliye, Kuruçeşnıcdo-ki Denizyollarının inşa halinde bul» Dan kömür depolarında yapılmakta» dır. Çıkarılan buğdaylar oracığa y*1 (Devamı Sa- a Sü. s de)
Türkiyeye buğday yardımı
Tito ya göre dünya, bir harp tehlikesinden çok uzaktadır
Rusya, Tito’ya karşı mücadeleye devam ediyor
Nevyork 6 (A P) — New-| karşı Komlnformun giriştiği e-York Times gazetesi bugün, Ma konomik baskı hezimetle netice reşal Tltonun «Yugoelavyaya ' (Devamı 8a. s 8ü. e de)
Hür Yugoslavların
dünkü toplantısı
Yoklama
kurulunun
toplanması
VaH ve Belediye Reisi Lûtfi Kırdar
Hacca gidecekler
vapursuz kaldı
Denizyolları İdaresi İzmir vapurunu vermekten vazgeçti
Bu maksat için 3 milyon 999 bin dolar ayrıldı
VaşİDgton: 6 (A.A.) — ikii»a iş birliği idaresi bugün Türkiyeye 3.990.000 dolar kıymetinde buğdaj) verilmek üzoro tahsisat ayrıldığını) bildirmiştir. Türkiyo ile birlikto di( ğer momlckotloTo de yapılan yardıd lar 16.000.000 dolar tutanndadır) Ba tahsisatla şimdiye kadar aynlıınf Marahall plânı dolar tahsisatı 6.529.509.000 dulun bulmuştur. TUa | biyeye gelecek olun buğday Ameri» İkan menşelidir.
Dünkü toplantıdan bir intiba
.(Yazısı 6 inci sayfadadır)
25 Eylülde toplanarak C. H. P. ara seçim adayları seçilecek
H. P. nin, 16 Ekıuı kısmî so-çlm namzedi, 25 Eylül pazar günü suat 10 da parti il morkezindo yokluma kurulunun yapacağı bir toplan tıdu seçilecektir. Yoklumu kurulu, O. II. P. il idaro kurulu vo buşko-ı, ilçeler idaro kurulu ve başknnlu-ı, bucak buşkunlan, Şehir Meclisi yelori vo Ticaret Odası başkunm-dun teşekkül etmekte, mevcudu 200 geçmektedir.
kurulunu seçilecek baş-tliklcrini koyanların hâl uıılatncoktır, Seçim, gizli ıcoktır. Şimdiyo kadar mzetliğini koymak içiu iki uat etmiştir. Bunlar, Pu-(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
İstanbul valisinin durumu etrafında yeni şayialar çıkmaktadır. Buna göro Dr. Lûtfi Kırdar'ın Slok-lıolnı elçiliğine tâyini muhtemel görülmektedir. IIııttA dünkü gazeteler den bazıları, valinin eşyalarını nuk-(Dovamı 6a. 8 8Ü. 5 de)
Bu seno Hacca çok fazla rağbet olduğundan muhtelif armatörler vo uçak şirketleri faaliyete geçerek Huo için hazırlıklara başlamışlardır. Bunlardan Antalya nakliyat şirkoti do Devlet Denizyollarına müracaat ederek vapur kiralamak istediğini bildirinle vo idarece İzmir vapuru bu iye tahsis edilmiştir. Şirkot, Denizyollarından bir sefer vo 800 yolcu için vapuru boy yüz bin liraya ki-
(Dovamı Sa. 5 81). 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Eskrim Antrönörü
ULUNAY
Amerikadan
iki denizaitı
alıyoruz
Haber aldığımıza göre Türkiye deniz kuvvetlerinin takviyeli için Amerika yeni bir tahsisat ayırmıştır. Bu tahsisattan iki denizaltı gelecek aylar İçinde Türk donanmasına devredilecek tır.
Bir tramvay’a yıldırım düşlü
Sağanak halindeki yağmur şehirde bazı tahribat yaptı
Evvelki akşam başlayan yağmur, dün fasılalarla devam et • m iş, akgam sağanak halini almış ve gece fasılalarla devam etmiştir.
Gök gürültüleri arasında şimşekler çakmış, şehrin muhtelif semtlerine yıldırımlar düşmüş -tür. Bu arada Sirkeciden Sultan ahmede doğru gitmekte olan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
r\ ünkü garotolordo okuduğu-ma göro Ifalyadan bir eskrim antrönörü getirilmiş. Bu zat, bizde oskrlm yapanlara bu İşin İlmini, İnceliğini öğrotooek oskrlm-ollor yotiştlraoek.
Eskrim diyoruz amma çoğumuz eskrim nedir bilmiyoruz.
Eskrim meç tâbir odilen ince kılıçlarla mübarozo etmektir. Ha»-mını kılıç gibi vurmak aurotllo değil de dürtınok vo dolmek surotllo Öldürmeği talim eder.
Eskrim yapanlar bir kazaya moy dan vermemok İçin, yüzlerini çelik bir maske, gögüslorlnl do bir gö ğüalükle muhafaza odorler.
Eskrim, bu asırda hiç bir Işo yaramayan bir spordur; hattâ bir spor bllo değildir. Avrupa dovlotlo-ri geçmiş zamanlarda bu silâhla harp ettikleri için onlarca tarihi bir kıymet ve ohommlyotl vardır; hattâ bazı momlokotlordo İki hasım arasındaki İhtilâli bu kılıçla hallottlklori olur.
Fakat bize gelince bu tamamon lüzumsuzdur.
Biz Türkler ağır ve eğri kıli| kullanırdık ve onunla harikalar yapmışızdır.
Kanuni Sultan Süleyman ipek-ton bir (dostlmal) I havaya atar ve onu kılıçla kosormlş.
Blzdo kılıç kullanmak makbul vo mergub bir spor İdi. Ben İyi kılıç kullananlara yetiştim t
Merhum arkadaşım Kadrinin babası Bedoslen kâhyası Şişli Vusul Ağa bir masanın üzorlno on tane karpuau dlzor vo bir saldırma dar» boslylo hiç birini yere düşürmeden onunu blrdon ortalarından İkiye bölerdi.
Gano Kırkçeşnıodo oturan Haot-gül Baba Ismlndo boyaz sakallı İhtiyar bir zat vardı hl kılıç yerine ollno bir doğnok alır ve on kişiye) mukabele ederdi.
Bugün bu milli sporun namı ve
nlşam kalmamıştır. Başka mamla*
(Devamı 8a. 5 8Ü. a da) ,
Çarçamba
Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdareı Muruosmsnly# Noı 17
EYLÜL
1949
TM admalı «Y»Nİ BABAHı İSTANBUL
Telefon ı SO784—76188
Yeni SaSsalı
12 inci Yıl, No. 3756
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
İngiliz filosu İzmir de
İzmir: 6 (Hususi) — Amiral Arthur Povor’in forsunu tanıyan Ncw - Castlo kruvazörü ile Surprise, bu sabah latanbuldan limanımıza gelmiştir. Amiral, verdiği demeçte memnunluğunu ifade etmiştir.
Dün sabah Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan törende, Yargitay Başkanı Halil Ozyörük nutkunu söylüyor.
Trakya da askeri
tatbikat dün açıldı
Yargıtay Başkanı Yeni
Dolar

Inönünün de bulunacağı tatbikatta, şanlı ordumuzun modern silâhları kullanışı da miişahade edilecek
Adalet Yılını açtı
Sterlin
ihtilâfı
Batı Avrupadakı 100 bin kişilik 6 Amerikan ordusu da, 15 gün sürecek büyük manevralara dün başladı
Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan
• •
törende Halil Ozyörük, Mahkemelerin bir yıllık faaliyetine dair nutuk verdi
Vaşington konferansı bugün başlıyor
Görüşmeler gizli olacak
Dedikoduya Paydos..
Saym Başbakan Günal-tay, Doğuda, her uğradığı merkezde halkla temas ediyor ve söylediği nutukla balkı aydınlatmak İstiyor. Bu demeçlerin mihverini, geçen gün de kaydettiğimiz gibi, iki nokta teşkil ediyor: Kanunların hâkimiyeti ve vatandaşlar arasında düşmanlık olmaması...
Bu iki esas da o kadar bediili ve bir millet olarak ayakta durabilmek için o kadar zaruridir ki bu temeller üzerinde bu derece ısrarla durulmasının İlleti, uzaktan, kolay anlaşılamıyor. Erzu-rumda söylediği son nutukta, bizzat Başbakan da, bu noktaya İşaret ederek diyor ki: Muhalefet liderine toptan ve perakende cevaplar vermek İstiyordum. Fakat bu bölgelerdeki İntiba ve müşahedelerim, memleketin hayrı ve selâmeti bakımından, münakaşaların kapanmasını Lstâl-tam ettiği merkezindedir. Biz dedikodu fasıllarım kapıyarak yeni rejimi kurmak ve yükseltmek İçin akıl ve mantıkimizi rehber etmeü ve karşılıklı mesuliyetlerimizi kabullenmellyiz.
Koru dedikodu, söz düellosu ve lâf ebeliğinin ne demokrasiye oe memlekete zerre kadar hayrı dokunmıyacağmı bu sütunlarda, yıllardır ısrarla yazdık. Sözden, vkitten, lâfta tehdit ve taltiften bu memleket cidden bıkmış ve u-aanm ıştır.
Demokrasi usullerini yurda getirmek istiyoruz, demokrasilerin en ilerisini koruyoruz diye Halk Partili Başbakan ve Bakanlar az mı nefes tükettiler, az mı beyanname neşrettiler .. Demokrasinin en alâsını yapacağız derken Mussolinlnin matbuat kanunu tercümesini bile değiştirmediler. Bu faşist matbuat kanunu İle hakikaten demokratik gelişme beklenebilir mi?
Sayın Başbakan, Erzurumda-kl nutuklarında, bilhassa bazı matbuatın Deşriyatı üzerinde durmuş, devlet otoritesini sarsmak istiyen yayınlara temas etmiştir. Devlet İle milletin arasını bozmacı gaye bilenlerin vücudü-ne imâ edilmiştir.
Fakat bu gibi neşriyatın neler olduğu hakkında tafsilât ve izahat verilmediğinden bu bapta fikir ve mütalea yürütmek zordur. Diğer taraftan Günah ay, hâdiseleri tarafsız bir gözle mü-şalinde ve tesbit ederek, partizanlık duygularına kapılmadan İyiye iyi kötüye kötü diyecek hür kalemlerin memlekete yapacaktan büyük faydalan sitayişle an-mıştır. Her halde Ulus gazetesi Başbakanın bu tavsiyesine en uygun yazılarla intişar etmiyor. Muhalefete, liayara, Bay ura çe-B'tli, yerli ve yersiz vesilelerle tiriz ve hücum ediyor onların her hareketini memleket aleyhini1 göstermeğe çalışıyor.
ı>u particilik gayretinin Ba-iıoş görülmiyecek y&-se.»«blyet vermesi pek mümkündür. Hattâ bizzat Başbakan, iîaih Partili olmak ltiba~ riie, buzun hoşlanmadığım açıkladığı şalisi dedikodulara sapmak tehlikeleri gösteriyor. Faraza Celal Bayana Başbakanlığı zamanında Marınarada kotra sefa-lanndan bahsetme»! ve on küsur yıl evvelki hâtıralan canlandırması, tam ve şumullü jnanasile, bir dedikodudur amma bu dedl-(D«vamı 8a. 4 8U. « da)
Ankara: 6 (A.A.) — Adalet yılı bugün saat 11 de Hukuk Fakültesinde yapılan bir törenle açılmıştır.
Törende Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Nihat Erim, Adalet Bakanı Fuat Sirmen, C. H. P. (ekreteri Konya milletvekili Tevfik Fikret Sıiay, milletvekilleri, yargitay başkanı Halil Ösyörük, Cumhuriy Kâzım Berker, «ivil ve askerî
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 do)
Milli Eğitim Bakanı dün kü Basın konferansında
Millî Eğitim Bakanı Basına izahat verdi
Tahsin Banguoğlu Maarif Şûrasında alınan yeni kararlan ve diğer mes’eleleri anlattı £ki gündonberl şehrimizde tet-1 kiklerde bulunan, Milli Eğitim Ba kanı Tahsin Banguoğlu dün saat 18 da Mili! Eğitim Müdürlüğünde bir basın toplantısı yaparak, milli]
Londra 6 (B.B.C.) — Evvelce 7 Eylülde başlaması kararlaştırılmış olan Malî Konferans ya -nn Vaşlngtonda başlayacaktır.
Konferansa iştirak etmek ü-zere Amerikaya giden Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Beyinle Maliye Nazın Sir Stafford Cripps, bugün Nevyorka varmış lavdır. Yarın Vaşlngtona gidecek lerdlr, Bakanlar, Vaşlngtona va-nr varmaz malî konferans he-(Devamı 8a. s 8ü. 4 da)
Birinci Ordunun Trakyanm (X) mıntakasında yapacağı, askerî tatbikat dün açılmıştır. As ker! tatbikat, yarın sabah eaat 9 da da fiilen başlamış olacak» tır.
Verilen malûmata göre, tatbikatta, ordumuzun en modern silâhlan kullanışı da müşahede e-dilecektir.
Tatbikatı Cumhur Başkanı Is met İnönü ve dün sabah şehrimize gelen Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Abdurrah -man Nâfiz Gürman, Hava, Deniz ve Kara silâhlı kuvvetleri komutanlanle Askerî Şûra üye lerl ve misafir Amerikan, Ingiliz Generalleri takip edecekler -d ir. (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Evvelki gün, Ankarada yapılan hava tatbikatında Genelkurmay başkanı Orgeneral Abdurrahman Nafizle Amerika büyük elçisi harekâtı harita üzerinde tetkik ediyorlar (Foto: Yeni Babah)
Günaltayı Elazığ'da
Mustafa
Muğlalı dinlendi
eğitime teallûk «den muhtellZ meseleler hakkında gazetecilere İzahat vermiştir.
ilk olarak Maarif Şûrasının son (Davamı 8a. t 8Ü. 7 de)
C.H.P. propaganda savaşına C. Kerim încedayı da katıldı
Başbakan: “Biz çok vartalar atlatmış insaularıZ” diyor
Kalan: 5 (A.A.) — Saat 8 do Erzincan demiryolunun Tanyeri istasyonundan kalkan Başbakan, ref* katindokilor ve kendisini karşılamı-ya gelen Tunceli valisi ile birlikte Tunceli bölgesine girdi ve ilk olurail Pülmüre uğradı. Burada halkın ihtiyaçlarını dinledi. Tohumluk ihtiya (Devamı 8a. 5 Sû. 1 do)
Încedayı, Boyabat'da yaptığı konuşmada, C.H.P. nin arzusu olan ileri demokrasinin tahakkuku için halk efkârının hazırlıksız olduğunu, söyledi
Sanıkların 2 ci tahliye istekleri de reddedildi
Ankara. 6 (Husus!) — Van vilâyetinin Özalp kazasında 33 vatan dağın ölümü ile neticelenen hftdl. Beye sebep olanların duruşmalarına bugün de Savunma Bakanlığın da kurulan yüksek askeri mahkemede devam edildi. Savcılık maka mini askeri adli yargıç Albay Şerif Bvdak iggaj etmişti.
Bugünkü duruşmada emekli orgeneral Mustafa Muğlalının isticvabı yapıldı. Bu suretle sanıkların hepsinin sorgusu tamamlanmış o. luyordu. Mustafa Muğlalının sorgu su yapıldıktan aonra onun İfadelerine karşı diğer sanıkların bir dİ-(Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Boyabat, 6 (Hususi) •— Bir haf tadanberi Sinop 111 İlçelerinde propaganda seyahati yapan O.H.P. milletvekillerinden Cevdet Kerim încedayı, beraberinde Bayan înce-dayı ve milletvekili Lûtfi Aksoy olduğu halde, Uçemlze gelmiştir. Halk Partili milletvekilleri başta Sinop valisi Muhtar Acar, Halk Partililer ve memurlar tarafından karşılanmıştır.
(Devamı 8a. 8 Sü. 5 de)
Valinin
değişeceği haberleri
Kırdar, evinden eşyalarım taşıdığı haberini tekzip etti
Detıizt/oHannın İzmir vapuru
Buğdaylar açıkta çürüyor
Amerikadan alınan buğdaylar Kuruçeşmede yağmur altında kaldı
Amerikadan tedarik edilen boğ» duylar İstanbul, İzmir vo îskendos run limanlarında boşaltılmakta vd îstanbuldald tahliye, Kuruçeşnıcdo-ki Denizyollarının inşa halinde bul» Dan kömür depolarında yapılmakta» dır. Çıkarılan buğdaylar oracığa y*1 (Devamı Sa- a Sü. s de)
Türkiyeye buğday yardımı
Tito ya göre dünya, bir harp tehlikesinden çok uzaktadır
Rusya, Tito’ya karşı mücadeleye devam ediyor
Nevyork 6 (A P) — New-| karşı Komlnformun giriştiği e-York Times gazetesi bugün, Ma konomik baskı hezimetle netice reşal Tltonun «Yugoelavyaya ' (Devamı 8a. s 8ü. e de)
Hür Yugoslavların
dünkü toplantısı
Yoklama
kurulunun
toplanması
VaH ve Belediye Reisi Lûtfi Kırdar
Hacca gidecekler
vapursuz kaldı
Denizyolları İdaresi İzmir vapurunu vermekten vazgeçti
Bu maksat için 3 milyon 999 bin dolar ayrıldı
VaşİDgton: 6 (A.A.) — ikii»a iş birliği idaresi bugün Türkiyeye 3.990.000 dolar kıymetinde buğdaj) verilmek üzoro tahsisat ayrıldığını) bildirmiştir. Türkiyo ile birlikto di( ğer momlckotloTo de yapılan yardıd lar 16.000.000 dolar tutanndadır) Ba tahsisatla şimdiye kadar aynlıınf Marahall plânı dolar tahsisatı 6.529.509.000 dulun bulmuştur. TUa | biyeye gelecek olun buğday Ameri» İkan menşelidir.
Dünkü toplantıdan bir intiba
.(Yazısı 6 inci sayfadadır)
25 Eylülde toplanarak C. H. P. ara seçim adayları seçilecek
H. P. nin, 16 Ekıuı kısmî so-çlm namzedi, 25 Eylül pazar günü suat 10 da parti il morkezindo yokluma kurulunun yapacağı bir toplan tıdu seçilecektir. Yoklumu kurulu, O. II. P. il idaro kurulu vo buşko-ı, ilçeler idaro kurulu ve başknnlu-ı, bucak buşkunlan, Şehir Meclisi yelori vo Ticaret Odası başkunm-dun teşekkül etmekte, mevcudu 200 geçmektedir.
kurulunu seçilecek baş-tliklcrini koyanların hâl uıılatncoktır, Seçim, gizli ıcoktır. Şimdiyo kadar mzetliğini koymak içiu iki uat etmiştir. Bunlar, Pu-(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
İstanbul valisinin durumu etrafında yeni şayialar çıkmaktadır. Buna göro Dr. Lûtfi Kırdar'ın Slok-lıolnı elçiliğine tâyini muhtemel görülmektedir. IIııttA dünkü gazeteler den bazıları, valinin eşyalarını nuk-(Dovamı 6a. 8 8Ü. 5 de)
Bu seno Hacca çok fazla rağbet olduğundan muhtelif armatörler vo uçak şirketleri faaliyete geçerek Huo için hazırlıklara başlamışlardır. Bunlardan Antalya nakliyat şirkoti do Devlet Denizyollarına müracaat ederek vapur kiralamak istediğini bildirinle vo idarece İzmir vapuru bu iye tahsis edilmiştir. Şirkot, Denizyollarından bir sefer vo 800 yolcu için vapuru boy yüz bin liraya ki-
(Dovamı Sa. 5 81). 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Eskrim Antrönörü
ULUNAY
Amerikadan
iki denizaitı
alıyoruz
Haber aldığımıza göre Türkiye deniz kuvvetlerinin takviyeli için Amerika yeni bir tahsisat ayırmıştır. Bu tahsisattan iki denizaltı gelecek aylar İçinde Türk donanmasına devredilecek tır.
Bir tramvay’a yıldırım düşlü
Sağanak halindeki yağmur şehirde bazı tahribat yaptı
Evvelki akşam başlayan yağmur, dün fasılalarla devam et • m iş, akgam sağanak halini almış ve gece fasılalarla devam etmiştir.
Gök gürültüleri arasında şimşekler çakmış, şehrin muhtelif semtlerine yıldırımlar düşmüş -tür. Bu arada Sirkeciden Sultan ahmede doğru gitmekte olan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
r\ ünkü garotolordo okuduğu-ma göro Ifalyadan bir eskrim antrönörü getirilmiş. Bu zat, bizde oskrlm yapanlara bu İşin İlmini, İnceliğini öğrotooek oskrlm-ollor yotiştlraoek.
Eskrim diyoruz amma çoğumuz eskrim nedir bilmiyoruz.
Eskrim meç tâbir odilen ince kılıçlarla mübarozo etmektir. Ha»-mını kılıç gibi vurmak aurotllo değil de dürtınok vo dolmek surotllo Öldürmeği talim eder.
Eskrim yapanlar bir kazaya moy dan vermemok İçin, yüzlerini çelik bir maske, gögüslorlnl do bir gö ğüalükle muhafaza odorler.
Eskrim, bu asırda hiç bir Işo yaramayan bir spordur; hattâ bir spor bllo değildir. Avrupa dovlotlo-ri geçmiş zamanlarda bu silâhla harp ettikleri için onlarca tarihi bir kıymet ve ohommlyotl vardır; hattâ bazı momlokotlordo İki hasım arasındaki İhtilâli bu kılıçla hallottlklori olur.
Fakat bize gelince bu tamamon lüzumsuzdur.
Biz Türkler ağır ve eğri kıli| kullanırdık ve onunla harikalar yapmışızdır.
Kanuni Sultan Süleyman ipek-ton bir (dostlmal) I havaya atar ve onu kılıçla kosormlş.
Blzdo kılıç kullanmak makbul vo mergub bir spor İdi. Ben İyi kılıç kullananlara yetiştim t
Merhum arkadaşım Kadrinin babası Bedoslen kâhyası Şişli Vusul Ağa bir masanın üzorlno on tane karpuau dlzor vo bir saldırma dar» boslylo hiç birini yere düşürmeden onunu blrdon ortalarından İkiye bölerdi.
Gano Kırkçeşnıodo oturan Haot-gül Baba Ismlndo boyaz sakallı İhtiyar bir zat vardı hl kılıç yerine ollno bir doğnok alır ve on kişiye) mukabele ederdi.
Bugün bu milli sporun namı ve
nlşam kalmamıştır. Başka mamla*
(Devamı 8a. 5 8Ü. a da) ,
Çarçamba
Sahibi: Safa Kıhçboğln
İdareı Muruosmsnly# Noı 17
EYLÜL
1949
TM admalı «Y»Nİ BABAHı İSTANBUL
Telefon ı SO784—76188
Yeni SaSsalı
12 inci Yıl, No. 3756
HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜDAFI1Y1Z
Sayısı ı 10 Kuruş
İngiliz filosu İzmir de
İzmir: 6 (Hususi) — Amiral Arthur Povor’in forsunu tanıyan Ncw - Castlo kruvazörü ile Surprise, bu sabah latanbuldan limanımıza gelmiştir. Amiral, verdiği demeçte memnunluğunu ifade etmiştir.
Dün sabah Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan törende, Yargitay Başkanı Halil Ozyörük nutkunu söylüyor.
Trakya da askeri
tatbikat dün açıldı
Yargıtay Başkanı Yeni
Dolar

Inönünün de bulunacağı tatbikatta, şanlı ordumuzun modern silâhları kullanışı da miişahade edilecek
Adalet Yılını açtı
Sterlin
ihtilâfı
Batı Avrupadakı 100 bin kişilik 6 Amerikan ordusu da, 15 gün sürecek büyük manevralara dün başladı
Ankara Hukuk Fakültesinde yapılan
• •
törende Halil Ozyörük, Mahkemelerin bir yıllık faaliyetine dair nutuk verdi
Vaşington konferansı bugün başlıyor
Görüşmeler gizli olacak
Dedikoduya Paydos..
Saym Başbakan Günal-tay, Doğuda, her uğradığı merkezde halkla temas ediyor ve söylediği nutukla balkı aydınlatmak İstiyor. Bu demeçlerin mihverini, geçen gün de kaydettiğimiz gibi, iki nokta teşkil ediyor: Kanunların hâkimiyeti ve vatandaşlar arasında düşmanlık olmaması...
Bu iki esas da o kadar bediili ve bir millet olarak ayakta durabilmek için o kadar zaruridir ki bu temeller üzerinde bu derece ısrarla durulmasının İlleti, uzaktan, kolay anlaşılamıyor. Erzu-rumda söylediği son nutukta, bizzat Başbakan da, bu noktaya İşaret ederek diyor ki: Muhalefet liderine toptan ve perakende cevaplar vermek İstiyordum. Fakat bu bölgelerdeki İntiba ve müşahedelerim, memleketin hayrı ve selâmeti bakımından, münakaşaların kapanmasını Lstâl-tam ettiği merkezindedir. Biz dedikodu fasıllarım kapıyarak yeni rejimi kurmak ve yükseltmek İçin akıl ve mantıkimizi rehber etmeü ve karşılıklı mesuliyetlerimizi kabullenmellyiz.
Koru dedikodu, söz düellosu ve lâf ebeliğinin ne demokrasiye oe memlekete zerre kadar hayrı dokunmıyacağmı bu sütunlarda, yıllardır ısrarla yazdık. Sözden, vkitten, lâfta tehdit ve taltiften bu memleket cidden bıkmış ve u-aanm ıştır.
Demokrasi usullerini yurda getirmek istiyoruz, demokrasilerin en ilerisini koruyoruz diye Halk Partili Başbakan ve Bakanlar az mı nefes tükettiler, az mı beyanname neşrettiler .. Demokrasinin en alâsını yapacağız derken Mussolinlnin matbuat kanunu tercümesini bile değiştirmediler. Bu faşist matbuat kanunu İle hakikaten demokratik gelişme beklenebilir mi?
Sayın Başbakan, Erzurumda-kl nutuklarında, bilhassa bazı matbuatın Deşriyatı üzerinde durmuş, devlet otoritesini sarsmak istiyen yayınlara temas etmiştir. Devlet İle milletin arasını bozmacı gaye bilenlerin vücudü-ne imâ edilmiştir.
Fakat bu gibi neşriyatın neler olduğu hakkında tafsilât ve izahat verilmediğinden bu bapta fikir ve mütalea yürütmek zordur. Diğer taraftan Günah ay, hâdiseleri tarafsız bir gözle mü-şalinde ve tesbit ederek, partizanlık duygularına kapılmadan İyiye iyi kötüye kötü diyecek hür kalemlerin memlekete yapacaktan büyük faydalan sitayişle an-mıştır. Her halde Ulus gazetesi Başbakanın bu tavsiyesine en uygun yazılarla intişar etmiyor. Muhalefete, liayara, Bay ura çe-B'tli, yerli ve yersiz vesilelerle tiriz ve hücum ediyor onların her hareketini memleket aleyhini1 göstermeğe çalışıyor.
ı>u particilik gayretinin Ba-iıoş görülmiyecek y&-se.»«blyet vermesi pek mümkündür. Hattâ bizzat Başbakan, iîaih Partili olmak ltiba~ riie, buzun hoşlanmadığım açıkladığı şalisi dedikodulara sapmak tehlikeleri gösteriyor. Faraza Celal Bayana Başbakanlığı zamanında Marınarada kotra sefa-lanndan bahsetme»! ve on küsur yıl evvelki hâtıralan canlandırması, tam ve şumullü jnanasile, bir dedikodudur amma bu dedl-(D«vamı 8a. 4 8U. « da)
Ankara: 6 (A.A.) — Adalet yılı bugün saat 11 de Hukuk Fakültesinde yapılan bir törenle açılmıştır.
Törende Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Nihat Erim, Adalet Bakanı Fuat Sirmen, C. H. P. (ekreteri Konya milletvekili Tevfik Fikret Sıiay, milletvekilleri, yargitay başkanı Halil Ösyörük, Cumhuriy Kâzım Berker, «ivil ve askerî
(Devamı Sa. 5 SÜ. 1 do)
Milli Eğitim Bakanı dün kü Basın konferansında
Millî Eğitim Bakanı Basına izahat verdi
Tahsin Banguoğlu Maarif Şûrasında alınan yeni kararlan ve diğer mes’eleleri anlattı £ki gündonberl şehrimizde tet-1 kiklerde bulunan, Milli Eğitim Ba kanı Tahsin Banguoğlu dün saat 18 da Mili! Eğitim Müdürlüğünde bir basın toplantısı yaparak, milli]
Londra 6 (B.B.C.) — Evvelce 7 Eylülde başlaması kararlaştırılmış olan Malî Konferans ya -nn Vaşlngtonda başlayacaktır.
Konferansa iştirak etmek ü-zere Amerikaya giden Ingiltere Dışişleri Bakanı Mister Beyinle Maliye Nazın Sir Stafford Cripps, bugün Nevyorka varmış lavdır. Yarın Vaşlngtona gidecek lerdlr, Bakanlar, Vaşlngtona va-nr varmaz malî konferans he-(Devamı 8a. s 8ü. 4 da)
Birinci Ordunun Trakyanm (X) mıntakasında yapacağı, askerî tatbikat dün açılmıştır. As ker! tatbikat, yarın sabah eaat 9 da da fiilen başlamış olacak» tır.
Verilen malûmata göre, tatbikatta, ordumuzun en modern silâhlan kullanışı da müşahede e-dilecektir.
Tatbikatı Cumhur Başkanı Is met İnönü ve dün sabah şehrimize gelen Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Abdurrah -man Nâfiz Gürman, Hava, Deniz ve Kara silâhlı kuvvetleri komutanlanle Askerî Şûra üye lerl ve misafir Amerikan, Ingiliz Generalleri takip edecekler -d ir. (Devamı Sa. 5 8Ü. 7 de)
Evvelki gün, Ankarada yapılan hava tatbikatında Genelkurmay başkanı Orgeneral Abdurrahman Nafizle Amerika büyük elçisi harekâtı harita üzerinde tetkik ediyorlar (Foto: Yeni Babah)
Günaltayı Elazığ'da
Mustafa
Muğlalı dinlendi
eğitime teallûk «den muhtellZ meseleler hakkında gazetecilere İzahat vermiştir.
ilk olarak Maarif Şûrasının son (Davamı 8a. t 8Ü. 7 de)
C.H.P. propaganda savaşına C. Kerim încedayı da katıldı
Başbakan: “Biz çok vartalar atlatmış insaularıZ” diyor
Kalan: 5 (A.A.) — Saat 8 do Erzincan demiryolunun Tanyeri istasyonundan kalkan Başbakan, ref* katindokilor ve kendisini karşılamı-ya gelen Tunceli valisi ile birlikte Tunceli bölgesine girdi ve ilk olurail Pülmüre uğradı. Burada halkın ihtiyaçlarını dinledi. Tohumluk ihtiya (Devamı 8a. 5 Sû. 1 do)
Încedayı, Boyabat'da yaptığı konuşmada, C.H.P. nin arzusu olan ileri demokrasinin tahakkuku için halk efkârının hazırlıksız olduğunu, söyledi
Sanıkların 2 ci tahliye istekleri de reddedildi
Ankara. 6 (Husus!) — Van vilâyetinin Özalp kazasında 33 vatan dağın ölümü ile neticelenen hftdl. Beye sebep olanların duruşmalarına bugün de Savunma Bakanlığın da kurulan yüksek askeri mahkemede devam edildi. Savcılık maka mini askeri adli yargıç Albay Şerif Bvdak iggaj etmişti.
Bugünkü duruşmada emekli orgeneral Mustafa Muğlalının isticvabı yapıldı. Bu suretle sanıkların hepsinin sorgusu tamamlanmış o. luyordu. Mustafa Muğlalının sorgu su yapıldıktan aonra onun İfadelerine karşı diğer sanıkların bir dİ-(Devamı 8a. s 8Ü. 8 da)
Boyabat, 6 (Hususi) •— Bir haf tadanberi Sinop 111 İlçelerinde propaganda seyahati yapan O.H.P. milletvekillerinden Cevdet Kerim încedayı, beraberinde Bayan înce-dayı ve milletvekili Lûtfi Aksoy olduğu halde, Uçemlze gelmiştir. Halk Partili milletvekilleri başta Sinop valisi Muhtar Acar, Halk Partililer ve memurlar tarafından karşılanmıştır.
(Devamı 8a. 8 Sü. 5 de)
Valinin
değişeceği haberleri
Kırdar, evinden eşyalarım taşıdığı haberini tekzip etti
Detıizt/oHannın İzmir vapuru
Buğdaylar açıkta çürüyor
Amerikadan alınan buğdaylar Kuruçeşmede yağmur altında kaldı
Amerikadan tedarik edilen boğ» duylar İstanbul, İzmir vo îskendos run limanlarında boşaltılmakta vd îstanbuldald tahliye, Kuruçeşnıcdo-ki Denizyollarının inşa halinde bul» Dan kömür depolarında yapılmakta» dır. Çıkarılan buğdaylar oracığa y*1 (Devamı Sa- a Sü. s de)
Türkiyeye buğday yardımı
Tito ya göre dünya, bir harp tehlikesinden çok uzaktadır
Rusya, Tito’ya karşı mücadeleye devam ediyor
Nevyork 6 (A P) — New-| karşı Komlnformun giriştiği e-York Times gazetesi bugün, Ma konomik baskı hezimetle netice reşal Tltonun «Yugoelavyaya ' (Devamı 8a. s 8ü. e de)
Hür Yugoslavların
dünkü toplantısı
Yoklama
kurulunun
toplanması
VaH ve Belediye Reisi Lûtfi Kırdar
Hacca gidecekler
vapursuz kaldı
Denizyolları İdaresi İzmir vapurunu vermekten vazgeçti
Bu maksat için 3 milyon 999 bin dolar ayrıldı
VaşİDgton: 6 (A.A.) — ikii»a iş birliği idaresi bugün Türkiyeye 3.990.000 dolar kıymetinde buğdaj) verilmek üzoro tahsisat ayrıldığını) bildirmiştir. Türkiyo ile birlikto di( ğer momlckotloTo de yapılan yardıd lar 16.000.000 dolar tutanndadır) Ba tahsisatla şimdiye kadar aynlıınf Marahall plânı dolar tahsisatı 6.529.509.000 dulun bulmuştur. TUa | biyeye gelecek olun buğday Ameri» İkan menşelidir.
Dünkü toplantıdan bir intiba
.(Yazısı 6 inci sayfadadır)
25 Eylülde toplanarak C. H. P. ara seçim adayları seçilecek
H. P. nin, 16 Ekıuı kısmî so-çlm namzedi, 25 Eylül pazar günü suat 10 da parti il morkezindo yokluma kurulunun yapacağı bir toplan tıdu seçilecektir. Yoklumu kurulu, O. II. P. il idaro kurulu vo buşko-ı, ilçeler idaro kurulu ve başknnlu-ı, bucak buşkunlan, Şehir Meclisi yelori vo Ticaret Odası başkunm-dun teşekkül etmekte, mevcudu 200 geçmektedir.
kurulunu seçilecek baş-tliklcrini koyanların hâl uıılatncoktır, Seçim, gizli ıcoktır. Şimdiyo kadar mzetliğini koymak içiu iki uat etmiştir. Bunlar, Pu-(Dovamı Sa. s 8Ü. 8 do)
İstanbul valisinin durumu etrafında yeni şayialar çıkmaktadır. Buna göro Dr. Lûtfi Kırdar'ın Slok-lıolnı elçiliğine tâyini muhtemel görülmektedir. IIııttA dünkü gazeteler den bazıları, valinin eşyalarını nuk-(Dovamı 6a. 8 8Ü. 5 de)
Bu seno Hacca çok fazla rağbet olduğundan muhtelif armatörler vo uçak şirketleri faaliyete geçerek Huo için hazırlıklara başlamışlardır. Bunlardan Antalya nakliyat şirkoti do Devlet Denizyollarına müracaat ederek vapur kiralamak istediğini bildirinle vo idarece İzmir vapuru bu iye tahsis edilmiştir. Şirkot, Denizyollarından bir sefer vo 800 yolcu için vapuru boy yüz bin liraya ki-
(Dovamı Sa. 5 81). 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Eskrim Antrönörü
ULUNAY
Amerikadan
iki denizaitı
alıyoruz
Haber aldığımıza göre Türkiye deniz kuvvetlerinin takviyeli için Amerika yeni bir tahsisat ayırmıştır. Bu tahsisattan iki denizaltı gelecek aylar İçinde Türk donanmasına devredilecek tır.
Bir tramvay’a yıldırım düşlü
Sağanak halindeki yağmur şehirde bazı tahribat yaptı
Evvelki akşam başlayan yağmur, dün fasılalarla devam et • m iş, akgam sağanak halini almış ve gece fasılalarla devam etmiştir.
Gök gürültüleri arasında şimşekler çakmış, şehrin muhtelif semtlerine yıldırımlar düşmüş -tür. Bu arada Sirkeciden Sultan ahmede doğru gitmekte olan (Devamı 8a. 8 8Ü. 8 da)
r\ ünkü garotolordo okuduğu-ma göro Ifalyadan bir eskrim antrönörü getirilmiş. Bu zat, bizde oskrlm yapanlara bu İşin İlmini, İnceliğini öğrotooek oskrlm-ollor yotiştlraoek.
Eskrim diyoruz amma çoğumuz eskrim nedir bilmiyoruz.
Eskrim meç tâbir odilen ince kılıçlarla mübarozo etmektir. Ha»-mını kılıç gibi vurmak aurotllo değil de dürtınok vo dolmek surotllo Öldürmeği talim eder.
Eskrim yapanlar bir kazaya moy dan vermemok İçin, yüzlerini çelik bir maske, gögüslorlnl do bir gö ğüalükle muhafaza odorler.
Eskrim, bu asırda hiç bir Işo yaramayan bir spordur; hattâ bir spor bllo değildir. Avrupa dovlotlo-ri geçmiş zamanlarda bu silâhla harp ettikleri için onlarca tarihi bir kıymet ve ohommlyotl vardır; hattâ bazı momlokotlordo İki hasım arasındaki İhtilâli bu kılıçla hallottlklori olur.
Fakat bize gelince bu tamamon lüzumsuzdur.
Biz Türkler ağır ve eğri kıli| kullanırdık ve onunla harikalar yapmışızdır.
Kanuni Sultan Süleyman ipek-ton bir (dostlmal) I havaya atar ve onu kılıçla kosormlş.
Blzdo kılıç kullanmak makbul vo mergub bir spor İdi. Ben İyi kılıç kullananlara yetiştim t
Merhum arkadaşım Kadrinin babası Bedoslen kâhyası Şişli Vusul Ağa bir masanın üzorlno on tane karpuau dlzor vo bir saldırma dar» boslylo hiç birini yere düşürmeden onunu blrdon ortalarından İkiye bölerdi.
Gano Kırkçeşnıodo oturan Haot-gül Baba Ismlndo boyaz sakallı İhtiyar bir zat vardı hl kılıç yerine ollno bir doğnok alır ve on kişiye) mukabele ederdi.
Bugün bu milli sporun namı ve
nlşam kalmamıştır. Başka mamla*
(Devamı 8a. 5 8Ü. a da) ,

Comments (0)