Perşembe 8 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruocmanlye Not İT Yeni Sabalı
eylül 1949 Tel adroıh «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon i *0T85—25188 12 İnci Yıl, No. 3757 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı. 10 Kuruj
Kral Abdullahın seyahati
Madrid: 7 (A.A.) «AJp.» — Birleşik Ameri** uü-yiik elçiliği sözcüsü tarafından bu akşam bildirildiğin* aHro, kral Abdullah İle general Frsnkonun Amerik»a Amiral gomisi «Colombus» a teabit edilen ziyaretleri yapıl mıy ocaktır.
Başbakanın basına ve muhalefete yeni ihtarı
İnönü, Mareşali ziyaret etti, fakat, görüşemedi
Günaltay,Lrzurumdaki nutkundan maksadın, basını tehdit değil, ikaz olduğunu söyledi Başbakan; "Seçimin serbestisi vatandaşlara çok ağır mesuliyetler tahmil
Fevzi Çakmak'ın hemşiresi/ Inönüyü karşılıyarak Mareşalin rahatsız ve kendisi ile görüşmenin imkânsız olduğunu söyledi
İnönü Recep Pekeri de ziyaret etti
eder. Memleketin yükselmesi veya inhilâle sürüklenmesi serbest bir seçimde vatandaşların vereceği reylerin ekseriyetine bağlıdır,, dedi
taUnbul, T (A.A.) — Cumhur-, Sayın hemşireni gelerek Mare-baakanı İnönü buglln öğleden şalin rahatsız ve kendisiyle gö-sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı rilşmek İmkânsız olduğunu Böy-zlyaret etmek i5in Teşvikiye Sağ- lemis ve Cumhurbaşkanı, Mare-Uk Yurduna gitmiştir. I (Devamı Sa. a BU. s da)
İstanbul, 7 (A.A.) — Cumhur-1
Altı ayda 77018
Dosya |
Adalet yılının başlaması münasebetti e, evvelki gün Tcmyi* Mahkemesi birinci başkanı çok muhterem Halil Özyöriik mühim bir açılış nutku İrat etti. Her 6ene tekerrür eden bu güzel âdet ve merasim yurdun her tarafımla en büyük alâkayı çekiyor. Çünkü herkes en iyi bir şekilde ve kesin ola rak biliyor ki bir memleketin a-daiet mekanizmasının İşleyiş tarzı o milletin mukadderatı ile en sıkı bir şekilde ilgilidir. Yurdun kavisi, zayıfı, zengini, fakiri, partilisi, partisizi gözlerini kaza kud retine dikmiştir. Oradan gelecek emniyet ve ışık herkesin vicdanında en derin huzur ve sükûna yaratacaktır. Diğer bütün çarh-lan bozulsa da devlet makinesinin yalnız adalet cihazı mazbut ve dürüst işlese hiç bir zaman o cemiyetten endişe edilmez. Çün kü günün birinde, adaletin sağladığı emniyet, en parlak gelişmeleri sağlar ve diğer bozuk bütün âletlerin yoluna konulmasını temin eder. Bunun aksi de vârittir. Her ne kadar esasen adaldetsiz bir sosyal ve ekonomik gelişme imkânı yok İse de... İslâm dini adalete en büyük ihtimam ve payeyi vermiş idi. A-daleti mülkün temeli sayardı. î-badetlerin en büyüğü, adalet dairesinde, kaza işlerini tedvir etmek idi. Bu zihniyet bakim oldukça İslimin, bütün cihanda nasıl inkişaf ettiği hatırlardadır. Başlangıçta bir avuç sâlikl olan bir din, yirmi otuz yıl gibi kısa bir zamanda Asya ve Afrikada hâkim olmuş ve Bizans ve İran İmparatorluklarım yıkmış ve tâ Bahrimuhitlere kadar dayanmış İse bunun bir çok âmilleri arasında, adaletin payı şüphesiz en büyüğüdür. Osmanlı imparatorluğunun gelişme devirleri de ada lete, Türk sosyetesinde, mutena bir mevkiin verilmesi İle müteradiftir ve bu sırf bir tesadüf sayıl manialıdır. Çünkü adalet, şahsi ihtiras ve nüfuz ve siyasi cereyanların zebunu olmağa başlayınca- İmparatorluk da çöküntü belirtileri göstermeğe başlamıştır.
Sayın (Özyörük) 1in nutku, bir çok bakımlardan, hele hâkimi ta rif ve rolünü tâyin bahsinde gösterilen yüksek görüş ve isabetten dolayı adli edebiyatımızda yer almağa değecek mahiyettedir. Hâkimlik kudreti başlı başına mevcut bir kuvvettir ve devlet kuruluşundaki esaslardan biridir. Temyiz mahkemesinin birinci başkanı diyor ki: «Hâkim, siyasi cereyanları bilmek lâkin onlara seyirci kalmak zorundadır. Hâkim politikan m şelâle halinde çağlıyan köpüklü dalgalarını, üstünde bulunduğu adalet köprüsünün korkulukları gerisinden seyreder. Hakiki yargıç şu veya bu politikaya temayül gösterml yecek kadar kendi hisleri üstünde kalır. İtiraf etmelidir ki bu her zaman kolay bir İş değildir. Ancak unutmıyahm ki yargıç olmak da herkesin kân değildir.» Çeşitli partileri olan demokratik bir memleketteki hâkimin en büyüle vasıf ve meziyetleri böy-lece tebarüz ettirilmiş bulunuyor. Türk ve Cumhuriyet adaletinin bu seviyeye yükselmiş olduğa bütün muhalif partilerin, tahlisiye simidi gibi, adlî teminata yapışmalarından pekâlâ anlaşılır.
lalnız nutkun tebarüz ettirdiği bir noktaya da temas etmeden geçmek kabil değildir. Altı ayda (77) bin klisur dosya temyize gelmiştir ve bunlardan (fi'.OCO) nü İntaç edilmiştir. Bu miktarların olağanüstü rakamlar olduğuna derhal kabul vc tasdik etmek lâzımdır, böyle bir do*-ya çığı altında ezilmemek muhaldir, her dosyanın incelenmesine, didiklenmesiııe bu çokluğun engel olmasından lıakki 1 e cn-4İişe edilebilir. Temyizde hâkim de (Devamı 8a. 5 Bü. ö da)
lık Yurduna gitmiştir.
Başbakan Şemsettin Günaltay makastnda..
anlaşması
Mareşal Fevzi Çakmak, bir konuşma sırasında..
D. P., Başbakana dün cevap verdi
Celâl Bay ar adına konuşan Menderes, Başbakanın son sözleri matbuata ve muhalefete tevcih olunmuş sarih tehditlerdir, diyor
İzmir: 7 (Hususî) — Başbakanın I Ktti-sta söylediği oon nutka karşılık olarak D. P. başkanı Celâl Ba-' yar adına genel idare kurulu âza- |
Dûn imzalandı
Londra, 7 (Al’) — Rusya ile în-I giltero arasında bir milyon tonluk bir hububat oıılaçması dün imzalan* mıştır. îngiltoro ticaret odasından vorilon malûmata göre, ilk sevkıyat yakında yapılacaktır.
Anlaşma, Moskovada, İngiltere I-aşe vc ikmal Rnkanhgj ile Rus îa»e Bakanlığı temsilcileri arasında yapıl-
Hayat pahalılığının yüzde beşyüz arttığı tesbit edildi
Ticaret Bakanlığının neşrettiği bültende dikkate değer rakamlar ve mukayeseler var
1938 yılından önceki fiatlar:
Ticaret vo Ekonomi Bakanlığı tarafından neşredilen son bültene göre hayat pahalılığı gittikçe artmaktadır. Bu bültende bugün 1938 yılına nazaran yiyecek maddeleri fiat-larmda yüzdo 68d nisbotinds bir artış vardır. Dokumada, madenlerde, yakacak vo ham maddelcnio ise artış
Dikkat: Şeker 32 kuruş.., yüzdo -100, hayvan malısul.lori vo hay van Batlarında yüzdo Böl dir. Ortalama olarak hayat pahalılığındaki urtış yüzde 604 don ibarettir. 1038 o nazaran dar ve sabit gelirlilerin maaşlarındaki artış yüzdo beş yüzden çok aşağı olduğundan geçim dar (Devamı Sa. s SÜ. 2 de)
9 Eylül Bayramı
Yağmurlar, yurtta felâket halini aldı
Sakarya ve Geyve deresi L. jtî, ovası
altında kaldı, trenler vaktinde hareket edemedi
f Şehrimizde hayat adeta felce uğradı. Kadıköy de Yoğurtçu Deresi taştı, Kızıltoprakla | iskele arasında münakale durdu. Mustafa Aydil adında fedakâr bir seyrüsefer | memurn yolu açmağa muvaffak oldu, şehrin birçok yerlerine yıldırımlar düştü
Tuğgeneral Robert
Amerikan

Güzel Izmirin kurtuluşu yarın kutlanacak
İzmir: 7 (Telefonla) — Güzel îz-mirin kurtuluş günü olan 0 EylSfl için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Bu arada bilhassa partilerin faaliyeti on had derecesi-uo varmıştır. O. H. P. geçit resmi-no mümkün olduğu kadar fazla kişi iştirâk ettirmek için muhtelif propagandalar yapmakta, gclecok işçilere çift yevmiye vûdotmokto vo civardan geleceklerin nakli için husu-li tren ve otobüsler tutmaktadır.
(Dovamı 8a. S 8Ü. S do)
Evvelki gece şehre gök gürültüleri ve yıldırımlarla sağanak halinde yağan yağmur, yine sağan altlar halinde dün de devam etmiştir.
Sağanak halindeki yağmurlar şe Xlr İçinde seller, şehrin çukur aem» lerinde su baskınlarına sebep ol. muştur.
Sirkecide, Demirkapı İstasyon arkası sokağını ve gümrük amba -ruu, Kasımpaşada talim alayı ambarını, Nişantaşında Şakatk sokak ve Aralan Bakır Tel Fabrikasını, Kadıköyün çukur semtlerinde dört evi, balatta Bereket sokağı ve Köp rübaşı sokağında iki evi, Şişlide OsmanlI Bankası şubesini, Çenkcl köyde Bekar deresi ve Telgraf so-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Dün yağmur suları tram vay yolunu kapatmıştı..
hava grupu
Yeni Başkan Tuğgeneral Robert yarın istanbula geliyor
Amerikan yardım prog. amı Türkiye heyeti hava grııpu başkanlığına geçenlerde memleketimizden ayrılan Tümgeneral Hoag’ın yerine tâyin ulunan Tuğgeneral Robert F. Tate 9 Eylülde limanımızda beklenen Hi-div İsmail vapuru ile İstanbul» gele'ektir.
(Devamı Sa. s SQ. 8 de)
Yeni alman üç vapurun çürük olduğu anlaşılıyor
Yeni alınan motörlil vapurlardan ıGiresun» (Yazısı 5 İnci sayfadadır).

Nihat Erim’in
istifası
şayiaları
Trakya askerî tatbikatı
Fransa ve Holiandada hava birdenbire soğudu buna uıukabil İtalya ve şimali Air ikada sühunet 42 dereceye çıktı, Hamburgda mektepler kapatıldı
Kandıra’da seçmenleri kendisine istifa etmesini söylemişler İzmit, 7 (Hususî) — Burada dolaşan şayialara göre ilimiz milletvekili ve Başbakan Yaldım cim Nihat Erim vazifesinden la-, tiftt edecektir.
(Devamı Sa. 6 SU. 0 da)
Paris 7 a.a. (Rcuter) — Paris, dün Franoanın en soğuk şehri di. Termometre, bir gün önce 83 de -reco iken birdenbire 20 ye düşmüş tür. Bordeux'ya yağan yağmur binlerce hektar ormanı yollan yangınların son (merkezlerini söndür -mUştür.
Paris bölgesinde vo Fransanın diğer kısımlarında müthiş bir fırtı no sühuneti düşürmüş, damlar uçmuş, ağaçlan köklerinden sökmüş (Dovamı Sa. S 8Ü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yine ahlâk mes’elesi
ULUNAY
Ingiltere’de particilik
Attlec, muhalifleri komünistlere yardımla ilham ediyor
Bridlington: 7 (AP.) — Ingiltere işçi Partisinin belkemiği mesabesinde olan 8.000.000 üyeli işçi Birlikleri kongresinin bugün Bridlinglou-daki konferansında bir demeç veren
(Dovaını 8a. 5 Sü. 2 do)
Gazotolordo sık sık rastlıyoruz: «Filan yordo bir randevu «vi basılmış, Içerldo allı kadınla boş erkek yakalanmıştır. Ev sahlbosl hakkında takibat yapılmış. Muayeneye sovkodllon kadınlardan beşinin lllotll oldukları anlaşılmıştır.»
Randovu ovl gizil fuhuşhanele-rln yonl İsmidir. Bunlar ruhsatsız umumhaneler yâni gonol ovlordlr. Kadınlar munyono edildikten sonra ollerlno birer voslka vorllocok vo bu yolda Istodlkleri gibi hayatlarını kazanaoakiar. Evi işloton kadın yahut orkok do kanunoıı no oeza görccokso göreook... Mahkûm olacak, müddotlnl bltlroook, yine eski işlnu dönoook, başka semtte bir ov açacak yakalanıncaya kadar nıomlokotln ahlâkını vo bilhassa sıhhatini zohlrlcmokto devanı edo
Bu ovlor mantar gibi oradan bıı-
radon patlak vorlyor. Randevuculuk yapanların oozaları nedir? t>un lar İdam odlloook değlllor ya... ni-hayot ağır bir para cezasına çar> pılıyorlar, bir müddot do hürrlyot-lorl ollorlnden alınıyor... Halbuki bugün fuhuş öylesine dal budak salıvormlş vo bunu kondllorlno bir malşot modan addedenlere öylo m *n faat tomln ediyor olaoak ki onlar bu İşin kaza vo belâsına çoktan şorbotlenmlş bulunuyorlar.
Eski dovlrlordo ahlâk yalnız zabı ta mümanaatı llo korunmaydı. Bir de ahlâksızlığı flronlıyon bir maneviyat duvarı vardı, iş orıya dayanınca hiç bir kayıtla allkası olmı-yanlar bllo duraklamağa mecbur oluyorlardı.
Kötü kadınlarla namuslu muhad
dorat arasında dolmaz bir heı.oek
vardı j İki taraf bu hondejm kona-
rında birbirlerini hayreKe sayreul-
(Devamı 8 a. a Sü. e da)
Perşembe 8 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruocmanlye Not İT Yeni Sabalı
eylül 1949 Tel adroıh «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon i *0T85—25188 12 İnci Yıl, No. 3757 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı. 10 Kuruj
Kral Abdullahın seyahati
Madrid: 7 (A.A.) «AJp.» — Birleşik Ameri** uü-yiik elçiliği sözcüsü tarafından bu akşam bildirildiğin* aHro, kral Abdullah İle general Frsnkonun Amerik»a Amiral gomisi «Colombus» a teabit edilen ziyaretleri yapıl mıy ocaktır.
Başbakanın basına ve muhalefete yeni ihtarı
İnönü, Mareşali ziyaret etti, fakat, görüşemedi
Günaltay,Lrzurumdaki nutkundan maksadın, basını tehdit değil, ikaz olduğunu söyledi Başbakan; "Seçimin serbestisi vatandaşlara çok ağır mesuliyetler tahmil
Fevzi Çakmak'ın hemşiresi/ Inönüyü karşılıyarak Mareşalin rahatsız ve kendisi ile görüşmenin imkânsız olduğunu söyledi
İnönü Recep Pekeri de ziyaret etti
eder. Memleketin yükselmesi veya inhilâle sürüklenmesi serbest bir seçimde vatandaşların vereceği reylerin ekseriyetine bağlıdır,, dedi
taUnbul, T (A.A.) — Cumhur-, Sayın hemşireni gelerek Mare-baakanı İnönü buglln öğleden şalin rahatsız ve kendisiyle gö-sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı rilşmek İmkânsız olduğunu Böy-zlyaret etmek i5in Teşvikiye Sağ- lemis ve Cumhurbaşkanı, Mare-Uk Yurduna gitmiştir. I (Devamı Sa. a BU. s da)
İstanbul, 7 (A.A.) — Cumhur-1
Altı ayda 77018
Dosya |
Adalet yılının başlaması münasebetti e, evvelki gün Tcmyi* Mahkemesi birinci başkanı çok muhterem Halil Özyöriik mühim bir açılış nutku İrat etti. Her 6ene tekerrür eden bu güzel âdet ve merasim yurdun her tarafımla en büyük alâkayı çekiyor. Çünkü herkes en iyi bir şekilde ve kesin ola rak biliyor ki bir memleketin a-daiet mekanizmasının İşleyiş tarzı o milletin mukadderatı ile en sıkı bir şekilde ilgilidir. Yurdun kavisi, zayıfı, zengini, fakiri, partilisi, partisizi gözlerini kaza kud retine dikmiştir. Oradan gelecek emniyet ve ışık herkesin vicdanında en derin huzur ve sükûna yaratacaktır. Diğer bütün çarh-lan bozulsa da devlet makinesinin yalnız adalet cihazı mazbut ve dürüst işlese hiç bir zaman o cemiyetten endişe edilmez. Çün kü günün birinde, adaletin sağladığı emniyet, en parlak gelişmeleri sağlar ve diğer bozuk bütün âletlerin yoluna konulmasını temin eder. Bunun aksi de vârittir. Her ne kadar esasen adaldetsiz bir sosyal ve ekonomik gelişme imkânı yok İse de... İslâm dini adalete en büyük ihtimam ve payeyi vermiş idi. A-daleti mülkün temeli sayardı. î-badetlerin en büyüğü, adalet dairesinde, kaza işlerini tedvir etmek idi. Bu zihniyet bakim oldukça İslimin, bütün cihanda nasıl inkişaf ettiği hatırlardadır. Başlangıçta bir avuç sâlikl olan bir din, yirmi otuz yıl gibi kısa bir zamanda Asya ve Afrikada hâkim olmuş ve Bizans ve İran İmparatorluklarım yıkmış ve tâ Bahrimuhitlere kadar dayanmış İse bunun bir çok âmilleri arasında, adaletin payı şüphesiz en büyüğüdür. Osmanlı imparatorluğunun gelişme devirleri de ada lete, Türk sosyetesinde, mutena bir mevkiin verilmesi İle müteradiftir ve bu sırf bir tesadüf sayıl manialıdır. Çünkü adalet, şahsi ihtiras ve nüfuz ve siyasi cereyanların zebunu olmağa başlayınca- İmparatorluk da çöküntü belirtileri göstermeğe başlamıştır.
Sayın (Özyörük) 1in nutku, bir çok bakımlardan, hele hâkimi ta rif ve rolünü tâyin bahsinde gösterilen yüksek görüş ve isabetten dolayı adli edebiyatımızda yer almağa değecek mahiyettedir. Hâkimlik kudreti başlı başına mevcut bir kuvvettir ve devlet kuruluşundaki esaslardan biridir. Temyiz mahkemesinin birinci başkanı diyor ki: «Hâkim, siyasi cereyanları bilmek lâkin onlara seyirci kalmak zorundadır. Hâkim politikan m şelâle halinde çağlıyan köpüklü dalgalarını, üstünde bulunduğu adalet köprüsünün korkulukları gerisinden seyreder. Hakiki yargıç şu veya bu politikaya temayül gösterml yecek kadar kendi hisleri üstünde kalır. İtiraf etmelidir ki bu her zaman kolay bir İş değildir. Ancak unutmıyahm ki yargıç olmak da herkesin kân değildir.» Çeşitli partileri olan demokratik bir memleketteki hâkimin en büyüle vasıf ve meziyetleri böy-lece tebarüz ettirilmiş bulunuyor. Türk ve Cumhuriyet adaletinin bu seviyeye yükselmiş olduğa bütün muhalif partilerin, tahlisiye simidi gibi, adlî teminata yapışmalarından pekâlâ anlaşılır.
lalnız nutkun tebarüz ettirdiği bir noktaya da temas etmeden geçmek kabil değildir. Altı ayda (77) bin klisur dosya temyize gelmiştir ve bunlardan (fi'.OCO) nü İntaç edilmiştir. Bu miktarların olağanüstü rakamlar olduğuna derhal kabul vc tasdik etmek lâzımdır, böyle bir do*-ya çığı altında ezilmemek muhaldir, her dosyanın incelenmesine, didiklenmesiııe bu çokluğun engel olmasından lıakki 1 e cn-4İişe edilebilir. Temyizde hâkim de (Devamı 8a. 5 Bü. ö da)
lık Yurduna gitmiştir.
Başbakan Şemsettin Günaltay makastnda..
anlaşması
Mareşal Fevzi Çakmak, bir konuşma sırasında..
D. P., Başbakana dün cevap verdi
Celâl Bay ar adına konuşan Menderes, Başbakanın son sözleri matbuata ve muhalefete tevcih olunmuş sarih tehditlerdir, diyor
İzmir: 7 (Hususî) — Başbakanın I Ktti-sta söylediği oon nutka karşılık olarak D. P. başkanı Celâl Ba-' yar adına genel idare kurulu âza- |
Dûn imzalandı
Londra, 7 (Al’) — Rusya ile în-I giltero arasında bir milyon tonluk bir hububat oıılaçması dün imzalan* mıştır. îngiltoro ticaret odasından vorilon malûmata göre, ilk sevkıyat yakında yapılacaktır.
Anlaşma, Moskovada, İngiltere I-aşe vc ikmal Rnkanhgj ile Rus îa»e Bakanlığı temsilcileri arasında yapıl-
Hayat pahalılığının yüzde beşyüz arttığı tesbit edildi
Ticaret Bakanlığının neşrettiği bültende dikkate değer rakamlar ve mukayeseler var
1938 yılından önceki fiatlar:
Ticaret vo Ekonomi Bakanlığı tarafından neşredilen son bültene göre hayat pahalılığı gittikçe artmaktadır. Bu bültende bugün 1938 yılına nazaran yiyecek maddeleri fiat-larmda yüzdo 68d nisbotinds bir artış vardır. Dokumada, madenlerde, yakacak vo ham maddelcnio ise artış
Dikkat: Şeker 32 kuruş.., yüzdo -100, hayvan malısul.lori vo hay van Batlarında yüzdo Böl dir. Ortalama olarak hayat pahalılığındaki urtış yüzde 604 don ibarettir. 1038 o nazaran dar ve sabit gelirlilerin maaşlarındaki artış yüzdo beş yüzden çok aşağı olduğundan geçim dar (Devamı Sa. s SÜ. 2 de)
9 Eylül Bayramı
Yağmurlar, yurtta felâket halini aldı
Sakarya ve Geyve deresi L. jtî, ovası
altında kaldı, trenler vaktinde hareket edemedi
f Şehrimizde hayat adeta felce uğradı. Kadıköy de Yoğurtçu Deresi taştı, Kızıltoprakla | iskele arasında münakale durdu. Mustafa Aydil adında fedakâr bir seyrüsefer | memurn yolu açmağa muvaffak oldu, şehrin birçok yerlerine yıldırımlar düştü
Tuğgeneral Robert
Amerikan

Güzel Izmirin kurtuluşu yarın kutlanacak
İzmir: 7 (Telefonla) — Güzel îz-mirin kurtuluş günü olan 0 EylSfl için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Bu arada bilhassa partilerin faaliyeti on had derecesi-uo varmıştır. O. H. P. geçit resmi-no mümkün olduğu kadar fazla kişi iştirâk ettirmek için muhtelif propagandalar yapmakta, gclecok işçilere çift yevmiye vûdotmokto vo civardan geleceklerin nakli için husu-li tren ve otobüsler tutmaktadır.
(Dovamı 8a. S 8Ü. S do)
Evvelki gece şehre gök gürültüleri ve yıldırımlarla sağanak halinde yağan yağmur, yine sağan altlar halinde dün de devam etmiştir.
Sağanak halindeki yağmurlar şe Xlr İçinde seller, şehrin çukur aem» lerinde su baskınlarına sebep ol. muştur.
Sirkecide, Demirkapı İstasyon arkası sokağını ve gümrük amba -ruu, Kasımpaşada talim alayı ambarını, Nişantaşında Şakatk sokak ve Aralan Bakır Tel Fabrikasını, Kadıköyün çukur semtlerinde dört evi, balatta Bereket sokağı ve Köp rübaşı sokağında iki evi, Şişlide OsmanlI Bankası şubesini, Çenkcl köyde Bekar deresi ve Telgraf so-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Dün yağmur suları tram vay yolunu kapatmıştı..
hava grupu
Yeni Başkan Tuğgeneral Robert yarın istanbula geliyor
Amerikan yardım prog. amı Türkiye heyeti hava grııpu başkanlığına geçenlerde memleketimizden ayrılan Tümgeneral Hoag’ın yerine tâyin ulunan Tuğgeneral Robert F. Tate 9 Eylülde limanımızda beklenen Hi-div İsmail vapuru ile İstanbul» gele'ektir.
(Devamı Sa. s SQ. 8 de)
Yeni alman üç vapurun çürük olduğu anlaşılıyor
Yeni alınan motörlil vapurlardan ıGiresun» (Yazısı 5 İnci sayfadadır).

Nihat Erim’in
istifası
şayiaları
Trakya askerî tatbikatı
Fransa ve Holiandada hava birdenbire soğudu buna uıukabil İtalya ve şimali Air ikada sühunet 42 dereceye çıktı, Hamburgda mektepler kapatıldı
Kandıra’da seçmenleri kendisine istifa etmesini söylemişler İzmit, 7 (Hususî) — Burada dolaşan şayialara göre ilimiz milletvekili ve Başbakan Yaldım cim Nihat Erim vazifesinden la-, tiftt edecektir.
(Devamı Sa. 6 SU. 0 da)
Paris 7 a.a. (Rcuter) — Paris, dün Franoanın en soğuk şehri di. Termometre, bir gün önce 83 de -reco iken birdenbire 20 ye düşmüş tür. Bordeux'ya yağan yağmur binlerce hektar ormanı yollan yangınların son (merkezlerini söndür -mUştür.
Paris bölgesinde vo Fransanın diğer kısımlarında müthiş bir fırtı no sühuneti düşürmüş, damlar uçmuş, ağaçlan köklerinden sökmüş (Dovamı Sa. S 8Ü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yine ahlâk mes’elesi
ULUNAY
Ingiltere’de particilik
Attlec, muhalifleri komünistlere yardımla ilham ediyor
Bridlington: 7 (AP.) — Ingiltere işçi Partisinin belkemiği mesabesinde olan 8.000.000 üyeli işçi Birlikleri kongresinin bugün Bridlinglou-daki konferansında bir demeç veren
(Dovaını 8a. 5 Sü. 2 do)
Gazotolordo sık sık rastlıyoruz: «Filan yordo bir randevu «vi basılmış, Içerldo allı kadınla boş erkek yakalanmıştır. Ev sahlbosl hakkında takibat yapılmış. Muayeneye sovkodllon kadınlardan beşinin lllotll oldukları anlaşılmıştır.»
Randovu ovl gizil fuhuşhanele-rln yonl İsmidir. Bunlar ruhsatsız umumhaneler yâni gonol ovlordlr. Kadınlar munyono edildikten sonra ollerlno birer voslka vorllocok vo bu yolda Istodlkleri gibi hayatlarını kazanaoakiar. Evi işloton kadın yahut orkok do kanunoıı no oeza görccokso göreook... Mahkûm olacak, müddotlnl bltlroook, yine eski işlnu dönoook, başka semtte bir ov açacak yakalanıncaya kadar nıomlokotln ahlâkını vo bilhassa sıhhatini zohlrlcmokto devanı edo
Bu ovlor mantar gibi oradan bıı-
radon patlak vorlyor. Randevuculuk yapanların oozaları nedir? t>un lar İdam odlloook değlllor ya... ni-hayot ağır bir para cezasına çar> pılıyorlar, bir müddot do hürrlyot-lorl ollorlnden alınıyor... Halbuki bugün fuhuş öylesine dal budak salıvormlş vo bunu kondllorlno bir malşot modan addedenlere öylo m *n faat tomln ediyor olaoak ki onlar bu İşin kaza vo belâsına çoktan şorbotlenmlş bulunuyorlar.
Eski dovlrlordo ahlâk yalnız zabı ta mümanaatı llo korunmaydı. Bir de ahlâksızlığı flronlıyon bir maneviyat duvarı vardı, iş orıya dayanınca hiç bir kayıtla allkası olmı-yanlar bllo duraklamağa mecbur oluyorlardı.
Kötü kadınlarla namuslu muhad
dorat arasında dolmaz bir heı.oek
vardı j İki taraf bu hondejm kona-
rında birbirlerini hayreKe sayreul-
(Devamı 8 a. a Sü. e da)
Perşembe 8 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruocmanlye Not İT Yeni Sabalı
eylül 1949 Tel adroıh «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon i *0T85—25188 12 İnci Yıl, No. 3757 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı. 10 Kuruj
Kral Abdullahın seyahati
Madrid: 7 (A.A.) «AJp.» — Birleşik Ameri** uü-yiik elçiliği sözcüsü tarafından bu akşam bildirildiğin* aHro, kral Abdullah İle general Frsnkonun Amerik»a Amiral gomisi «Colombus» a teabit edilen ziyaretleri yapıl mıy ocaktır.
Başbakanın basına ve muhalefete yeni ihtarı
İnönü, Mareşali ziyaret etti, fakat, görüşemedi
Günaltay,Lrzurumdaki nutkundan maksadın, basını tehdit değil, ikaz olduğunu söyledi Başbakan; "Seçimin serbestisi vatandaşlara çok ağır mesuliyetler tahmil
Fevzi Çakmak'ın hemşiresi/ Inönüyü karşılıyarak Mareşalin rahatsız ve kendisi ile görüşmenin imkânsız olduğunu söyledi
İnönü Recep Pekeri de ziyaret etti
eder. Memleketin yükselmesi veya inhilâle sürüklenmesi serbest bir seçimde vatandaşların vereceği reylerin ekseriyetine bağlıdır,, dedi
taUnbul, T (A.A.) — Cumhur-, Sayın hemşireni gelerek Mare-baakanı İnönü buglln öğleden şalin rahatsız ve kendisiyle gö-sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı rilşmek İmkânsız olduğunu Böy-zlyaret etmek i5in Teşvikiye Sağ- lemis ve Cumhurbaşkanı, Mare-Uk Yurduna gitmiştir. I (Devamı Sa. a BU. s da)
İstanbul, 7 (A.A.) — Cumhur-1
Altı ayda 77018
Dosya |
Adalet yılının başlaması münasebetti e, evvelki gün Tcmyi* Mahkemesi birinci başkanı çok muhterem Halil Özyöriik mühim bir açılış nutku İrat etti. Her 6ene tekerrür eden bu güzel âdet ve merasim yurdun her tarafımla en büyük alâkayı çekiyor. Çünkü herkes en iyi bir şekilde ve kesin ola rak biliyor ki bir memleketin a-daiet mekanizmasının İşleyiş tarzı o milletin mukadderatı ile en sıkı bir şekilde ilgilidir. Yurdun kavisi, zayıfı, zengini, fakiri, partilisi, partisizi gözlerini kaza kud retine dikmiştir. Oradan gelecek emniyet ve ışık herkesin vicdanında en derin huzur ve sükûna yaratacaktır. Diğer bütün çarh-lan bozulsa da devlet makinesinin yalnız adalet cihazı mazbut ve dürüst işlese hiç bir zaman o cemiyetten endişe edilmez. Çün kü günün birinde, adaletin sağladığı emniyet, en parlak gelişmeleri sağlar ve diğer bozuk bütün âletlerin yoluna konulmasını temin eder. Bunun aksi de vârittir. Her ne kadar esasen adaldetsiz bir sosyal ve ekonomik gelişme imkânı yok İse de... İslâm dini adalete en büyük ihtimam ve payeyi vermiş idi. A-daleti mülkün temeli sayardı. î-badetlerin en büyüğü, adalet dairesinde, kaza işlerini tedvir etmek idi. Bu zihniyet bakim oldukça İslimin, bütün cihanda nasıl inkişaf ettiği hatırlardadır. Başlangıçta bir avuç sâlikl olan bir din, yirmi otuz yıl gibi kısa bir zamanda Asya ve Afrikada hâkim olmuş ve Bizans ve İran İmparatorluklarım yıkmış ve tâ Bahrimuhitlere kadar dayanmış İse bunun bir çok âmilleri arasında, adaletin payı şüphesiz en büyüğüdür. Osmanlı imparatorluğunun gelişme devirleri de ada lete, Türk sosyetesinde, mutena bir mevkiin verilmesi İle müteradiftir ve bu sırf bir tesadüf sayıl manialıdır. Çünkü adalet, şahsi ihtiras ve nüfuz ve siyasi cereyanların zebunu olmağa başlayınca- İmparatorluk da çöküntü belirtileri göstermeğe başlamıştır.
Sayın (Özyörük) 1in nutku, bir çok bakımlardan, hele hâkimi ta rif ve rolünü tâyin bahsinde gösterilen yüksek görüş ve isabetten dolayı adli edebiyatımızda yer almağa değecek mahiyettedir. Hâkimlik kudreti başlı başına mevcut bir kuvvettir ve devlet kuruluşundaki esaslardan biridir. Temyiz mahkemesinin birinci başkanı diyor ki: «Hâkim, siyasi cereyanları bilmek lâkin onlara seyirci kalmak zorundadır. Hâkim politikan m şelâle halinde çağlıyan köpüklü dalgalarını, üstünde bulunduğu adalet köprüsünün korkulukları gerisinden seyreder. Hakiki yargıç şu veya bu politikaya temayül gösterml yecek kadar kendi hisleri üstünde kalır. İtiraf etmelidir ki bu her zaman kolay bir İş değildir. Ancak unutmıyahm ki yargıç olmak da herkesin kân değildir.» Çeşitli partileri olan demokratik bir memleketteki hâkimin en büyüle vasıf ve meziyetleri böy-lece tebarüz ettirilmiş bulunuyor. Türk ve Cumhuriyet adaletinin bu seviyeye yükselmiş olduğa bütün muhalif partilerin, tahlisiye simidi gibi, adlî teminata yapışmalarından pekâlâ anlaşılır.
lalnız nutkun tebarüz ettirdiği bir noktaya da temas etmeden geçmek kabil değildir. Altı ayda (77) bin klisur dosya temyize gelmiştir ve bunlardan (fi'.OCO) nü İntaç edilmiştir. Bu miktarların olağanüstü rakamlar olduğuna derhal kabul vc tasdik etmek lâzımdır, böyle bir do*-ya çığı altında ezilmemek muhaldir, her dosyanın incelenmesine, didiklenmesiııe bu çokluğun engel olmasından lıakki 1 e cn-4İişe edilebilir. Temyizde hâkim de (Devamı 8a. 5 Bü. ö da)
lık Yurduna gitmiştir.
Başbakan Şemsettin Günaltay makastnda..
anlaşması
Mareşal Fevzi Çakmak, bir konuşma sırasında..
D. P., Başbakana dün cevap verdi
Celâl Bay ar adına konuşan Menderes, Başbakanın son sözleri matbuata ve muhalefete tevcih olunmuş sarih tehditlerdir, diyor
İzmir: 7 (Hususî) — Başbakanın I Ktti-sta söylediği oon nutka karşılık olarak D. P. başkanı Celâl Ba-' yar adına genel idare kurulu âza- |
Dûn imzalandı
Londra, 7 (Al’) — Rusya ile în-I giltero arasında bir milyon tonluk bir hububat oıılaçması dün imzalan* mıştır. îngiltoro ticaret odasından vorilon malûmata göre, ilk sevkıyat yakında yapılacaktır.
Anlaşma, Moskovada, İngiltere I-aşe vc ikmal Rnkanhgj ile Rus îa»e Bakanlığı temsilcileri arasında yapıl-
Hayat pahalılığının yüzde beşyüz arttığı tesbit edildi
Ticaret Bakanlığının neşrettiği bültende dikkate değer rakamlar ve mukayeseler var
1938 yılından önceki fiatlar:
Ticaret vo Ekonomi Bakanlığı tarafından neşredilen son bültene göre hayat pahalılığı gittikçe artmaktadır. Bu bültende bugün 1938 yılına nazaran yiyecek maddeleri fiat-larmda yüzdo 68d nisbotinds bir artış vardır. Dokumada, madenlerde, yakacak vo ham maddelcnio ise artış
Dikkat: Şeker 32 kuruş.., yüzdo -100, hayvan malısul.lori vo hay van Batlarında yüzdo Böl dir. Ortalama olarak hayat pahalılığındaki urtış yüzde 604 don ibarettir. 1038 o nazaran dar ve sabit gelirlilerin maaşlarındaki artış yüzdo beş yüzden çok aşağı olduğundan geçim dar (Devamı Sa. s SÜ. 2 de)
9 Eylül Bayramı
Yağmurlar, yurtta felâket halini aldı
Sakarya ve Geyve deresi L. jtî, ovası
altında kaldı, trenler vaktinde hareket edemedi
f Şehrimizde hayat adeta felce uğradı. Kadıköy de Yoğurtçu Deresi taştı, Kızıltoprakla | iskele arasında münakale durdu. Mustafa Aydil adında fedakâr bir seyrüsefer | memurn yolu açmağa muvaffak oldu, şehrin birçok yerlerine yıldırımlar düştü
Tuğgeneral Robert
Amerikan

Güzel Izmirin kurtuluşu yarın kutlanacak
İzmir: 7 (Telefonla) — Güzel îz-mirin kurtuluş günü olan 0 EylSfl için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Bu arada bilhassa partilerin faaliyeti on had derecesi-uo varmıştır. O. H. P. geçit resmi-no mümkün olduğu kadar fazla kişi iştirâk ettirmek için muhtelif propagandalar yapmakta, gclecok işçilere çift yevmiye vûdotmokto vo civardan geleceklerin nakli için husu-li tren ve otobüsler tutmaktadır.
(Dovamı 8a. S 8Ü. S do)
Evvelki gece şehre gök gürültüleri ve yıldırımlarla sağanak halinde yağan yağmur, yine sağan altlar halinde dün de devam etmiştir.
Sağanak halindeki yağmurlar şe Xlr İçinde seller, şehrin çukur aem» lerinde su baskınlarına sebep ol. muştur.
Sirkecide, Demirkapı İstasyon arkası sokağını ve gümrük amba -ruu, Kasımpaşada talim alayı ambarını, Nişantaşında Şakatk sokak ve Aralan Bakır Tel Fabrikasını, Kadıköyün çukur semtlerinde dört evi, balatta Bereket sokağı ve Köp rübaşı sokağında iki evi, Şişlide OsmanlI Bankası şubesini, Çenkcl köyde Bekar deresi ve Telgraf so-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Dün yağmur suları tram vay yolunu kapatmıştı..
hava grupu
Yeni Başkan Tuğgeneral Robert yarın istanbula geliyor
Amerikan yardım prog. amı Türkiye heyeti hava grııpu başkanlığına geçenlerde memleketimizden ayrılan Tümgeneral Hoag’ın yerine tâyin ulunan Tuğgeneral Robert F. Tate 9 Eylülde limanımızda beklenen Hi-div İsmail vapuru ile İstanbul» gele'ektir.
(Devamı Sa. s SQ. 8 de)
Yeni alman üç vapurun çürük olduğu anlaşılıyor
Yeni alınan motörlil vapurlardan ıGiresun» (Yazısı 5 İnci sayfadadır).

Nihat Erim’in
istifası
şayiaları
Trakya askerî tatbikatı
Fransa ve Holiandada hava birdenbire soğudu buna uıukabil İtalya ve şimali Air ikada sühunet 42 dereceye çıktı, Hamburgda mektepler kapatıldı
Kandıra’da seçmenleri kendisine istifa etmesini söylemişler İzmit, 7 (Hususî) — Burada dolaşan şayialara göre ilimiz milletvekili ve Başbakan Yaldım cim Nihat Erim vazifesinden la-, tiftt edecektir.
(Devamı Sa. 6 SU. 0 da)
Paris 7 a.a. (Rcuter) — Paris, dün Franoanın en soğuk şehri di. Termometre, bir gün önce 83 de -reco iken birdenbire 20 ye düşmüş tür. Bordeux'ya yağan yağmur binlerce hektar ormanı yollan yangınların son (merkezlerini söndür -mUştür.
Paris bölgesinde vo Fransanın diğer kısımlarında müthiş bir fırtı no sühuneti düşürmüş, damlar uçmuş, ağaçlan köklerinden sökmüş (Dovamı Sa. S 8Ü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yine ahlâk mes’elesi
ULUNAY
Ingiltere’de particilik
Attlec, muhalifleri komünistlere yardımla ilham ediyor
Bridlington: 7 (AP.) — Ingiltere işçi Partisinin belkemiği mesabesinde olan 8.000.000 üyeli işçi Birlikleri kongresinin bugün Bridlinglou-daki konferansında bir demeç veren
(Dovaını 8a. 5 Sü. 2 do)
Gazotolordo sık sık rastlıyoruz: «Filan yordo bir randevu «vi basılmış, Içerldo allı kadınla boş erkek yakalanmıştır. Ev sahlbosl hakkında takibat yapılmış. Muayeneye sovkodllon kadınlardan beşinin lllotll oldukları anlaşılmıştır.»
Randovu ovl gizil fuhuşhanele-rln yonl İsmidir. Bunlar ruhsatsız umumhaneler yâni gonol ovlordlr. Kadınlar munyono edildikten sonra ollerlno birer voslka vorllocok vo bu yolda Istodlkleri gibi hayatlarını kazanaoakiar. Evi işloton kadın yahut orkok do kanunoıı no oeza görccokso göreook... Mahkûm olacak, müddotlnl bltlroook, yine eski işlnu dönoook, başka semtte bir ov açacak yakalanıncaya kadar nıomlokotln ahlâkını vo bilhassa sıhhatini zohlrlcmokto devanı edo
Bu ovlor mantar gibi oradan bıı-
radon patlak vorlyor. Randevuculuk yapanların oozaları nedir? t>un lar İdam odlloook değlllor ya... ni-hayot ağır bir para cezasına çar> pılıyorlar, bir müddot do hürrlyot-lorl ollorlnden alınıyor... Halbuki bugün fuhuş öylesine dal budak salıvormlş vo bunu kondllorlno bir malşot modan addedenlere öylo m *n faat tomln ediyor olaoak ki onlar bu İşin kaza vo belâsına çoktan şorbotlenmlş bulunuyorlar.
Eski dovlrlordo ahlâk yalnız zabı ta mümanaatı llo korunmaydı. Bir de ahlâksızlığı flronlıyon bir maneviyat duvarı vardı, iş orıya dayanınca hiç bir kayıtla allkası olmı-yanlar bllo duraklamağa mecbur oluyorlardı.
Kötü kadınlarla namuslu muhad
dorat arasında dolmaz bir heı.oek
vardı j İki taraf bu hondejm kona-
rında birbirlerini hayreKe sayreul-
(Devamı 8 a. a Sü. e da)
Perşembe 8 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruocmanlye Not İT Yeni Sabalı
eylül 1949 Tel adroıh «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon i *0T85—25188 12 İnci Yıl, No. 3757 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı. 10 Kuruj
Kral Abdullahın seyahati
Madrid: 7 (A.A.) «AJp.» — Birleşik Ameri** uü-yiik elçiliği sözcüsü tarafından bu akşam bildirildiğin* aHro, kral Abdullah İle general Frsnkonun Amerik»a Amiral gomisi «Colombus» a teabit edilen ziyaretleri yapıl mıy ocaktır.
Başbakanın basına ve muhalefete yeni ihtarı
İnönü, Mareşali ziyaret etti, fakat, görüşemedi
Günaltay,Lrzurumdaki nutkundan maksadın, basını tehdit değil, ikaz olduğunu söyledi Başbakan; "Seçimin serbestisi vatandaşlara çok ağır mesuliyetler tahmil
Fevzi Çakmak'ın hemşiresi/ Inönüyü karşılıyarak Mareşalin rahatsız ve kendisi ile görüşmenin imkânsız olduğunu söyledi
İnönü Recep Pekeri de ziyaret etti
eder. Memleketin yükselmesi veya inhilâle sürüklenmesi serbest bir seçimde vatandaşların vereceği reylerin ekseriyetine bağlıdır,, dedi
taUnbul, T (A.A.) — Cumhur-, Sayın hemşireni gelerek Mare-baakanı İnönü buglln öğleden şalin rahatsız ve kendisiyle gö-sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı rilşmek İmkânsız olduğunu Böy-zlyaret etmek i5in Teşvikiye Sağ- lemis ve Cumhurbaşkanı, Mare-Uk Yurduna gitmiştir. I (Devamı Sa. a BU. s da)
İstanbul, 7 (A.A.) — Cumhur-1
Altı ayda 77018
Dosya |
Adalet yılının başlaması münasebetti e, evvelki gün Tcmyi* Mahkemesi birinci başkanı çok muhterem Halil Özyöriik mühim bir açılış nutku İrat etti. Her 6ene tekerrür eden bu güzel âdet ve merasim yurdun her tarafımla en büyük alâkayı çekiyor. Çünkü herkes en iyi bir şekilde ve kesin ola rak biliyor ki bir memleketin a-daiet mekanizmasının İşleyiş tarzı o milletin mukadderatı ile en sıkı bir şekilde ilgilidir. Yurdun kavisi, zayıfı, zengini, fakiri, partilisi, partisizi gözlerini kaza kud retine dikmiştir. Oradan gelecek emniyet ve ışık herkesin vicdanında en derin huzur ve sükûna yaratacaktır. Diğer bütün çarh-lan bozulsa da devlet makinesinin yalnız adalet cihazı mazbut ve dürüst işlese hiç bir zaman o cemiyetten endişe edilmez. Çün kü günün birinde, adaletin sağladığı emniyet, en parlak gelişmeleri sağlar ve diğer bozuk bütün âletlerin yoluna konulmasını temin eder. Bunun aksi de vârittir. Her ne kadar esasen adaldetsiz bir sosyal ve ekonomik gelişme imkânı yok İse de... İslâm dini adalete en büyük ihtimam ve payeyi vermiş idi. A-daleti mülkün temeli sayardı. î-badetlerin en büyüğü, adalet dairesinde, kaza işlerini tedvir etmek idi. Bu zihniyet bakim oldukça İslimin, bütün cihanda nasıl inkişaf ettiği hatırlardadır. Başlangıçta bir avuç sâlikl olan bir din, yirmi otuz yıl gibi kısa bir zamanda Asya ve Afrikada hâkim olmuş ve Bizans ve İran İmparatorluklarım yıkmış ve tâ Bahrimuhitlere kadar dayanmış İse bunun bir çok âmilleri arasında, adaletin payı şüphesiz en büyüğüdür. Osmanlı imparatorluğunun gelişme devirleri de ada lete, Türk sosyetesinde, mutena bir mevkiin verilmesi İle müteradiftir ve bu sırf bir tesadüf sayıl manialıdır. Çünkü adalet, şahsi ihtiras ve nüfuz ve siyasi cereyanların zebunu olmağa başlayınca- İmparatorluk da çöküntü belirtileri göstermeğe başlamıştır.
Sayın (Özyörük) 1in nutku, bir çok bakımlardan, hele hâkimi ta rif ve rolünü tâyin bahsinde gösterilen yüksek görüş ve isabetten dolayı adli edebiyatımızda yer almağa değecek mahiyettedir. Hâkimlik kudreti başlı başına mevcut bir kuvvettir ve devlet kuruluşundaki esaslardan biridir. Temyiz mahkemesinin birinci başkanı diyor ki: «Hâkim, siyasi cereyanları bilmek lâkin onlara seyirci kalmak zorundadır. Hâkim politikan m şelâle halinde çağlıyan köpüklü dalgalarını, üstünde bulunduğu adalet köprüsünün korkulukları gerisinden seyreder. Hakiki yargıç şu veya bu politikaya temayül gösterml yecek kadar kendi hisleri üstünde kalır. İtiraf etmelidir ki bu her zaman kolay bir İş değildir. Ancak unutmıyahm ki yargıç olmak da herkesin kân değildir.» Çeşitli partileri olan demokratik bir memleketteki hâkimin en büyüle vasıf ve meziyetleri böy-lece tebarüz ettirilmiş bulunuyor. Türk ve Cumhuriyet adaletinin bu seviyeye yükselmiş olduğa bütün muhalif partilerin, tahlisiye simidi gibi, adlî teminata yapışmalarından pekâlâ anlaşılır.
lalnız nutkun tebarüz ettirdiği bir noktaya da temas etmeden geçmek kabil değildir. Altı ayda (77) bin klisur dosya temyize gelmiştir ve bunlardan (fi'.OCO) nü İntaç edilmiştir. Bu miktarların olağanüstü rakamlar olduğuna derhal kabul vc tasdik etmek lâzımdır, böyle bir do*-ya çığı altında ezilmemek muhaldir, her dosyanın incelenmesine, didiklenmesiııe bu çokluğun engel olmasından lıakki 1 e cn-4İişe edilebilir. Temyizde hâkim de (Devamı 8a. 5 Bü. ö da)
lık Yurduna gitmiştir.
Başbakan Şemsettin Günaltay makastnda..
anlaşması
Mareşal Fevzi Çakmak, bir konuşma sırasında..
D. P., Başbakana dün cevap verdi
Celâl Bay ar adına konuşan Menderes, Başbakanın son sözleri matbuata ve muhalefete tevcih olunmuş sarih tehditlerdir, diyor
İzmir: 7 (Hususî) — Başbakanın I Ktti-sta söylediği oon nutka karşılık olarak D. P. başkanı Celâl Ba-' yar adına genel idare kurulu âza- |
Dûn imzalandı
Londra, 7 (Al’) — Rusya ile în-I giltero arasında bir milyon tonluk bir hububat oıılaçması dün imzalan* mıştır. îngiltoro ticaret odasından vorilon malûmata göre, ilk sevkıyat yakında yapılacaktır.
Anlaşma, Moskovada, İngiltere I-aşe vc ikmal Rnkanhgj ile Rus îa»e Bakanlığı temsilcileri arasında yapıl-
Hayat pahalılığının yüzde beşyüz arttığı tesbit edildi
Ticaret Bakanlığının neşrettiği bültende dikkate değer rakamlar ve mukayeseler var
1938 yılından önceki fiatlar:
Ticaret vo Ekonomi Bakanlığı tarafından neşredilen son bültene göre hayat pahalılığı gittikçe artmaktadır. Bu bültende bugün 1938 yılına nazaran yiyecek maddeleri fiat-larmda yüzdo 68d nisbotinds bir artış vardır. Dokumada, madenlerde, yakacak vo ham maddelcnio ise artış
Dikkat: Şeker 32 kuruş.., yüzdo -100, hayvan malısul.lori vo hay van Batlarında yüzdo Böl dir. Ortalama olarak hayat pahalılığındaki urtış yüzde 604 don ibarettir. 1038 o nazaran dar ve sabit gelirlilerin maaşlarındaki artış yüzdo beş yüzden çok aşağı olduğundan geçim dar (Devamı Sa. s SÜ. 2 de)
9 Eylül Bayramı
Yağmurlar, yurtta felâket halini aldı
Sakarya ve Geyve deresi L. jtî, ovası
altında kaldı, trenler vaktinde hareket edemedi
f Şehrimizde hayat adeta felce uğradı. Kadıköy de Yoğurtçu Deresi taştı, Kızıltoprakla | iskele arasında münakale durdu. Mustafa Aydil adında fedakâr bir seyrüsefer | memurn yolu açmağa muvaffak oldu, şehrin birçok yerlerine yıldırımlar düştü
Tuğgeneral Robert
Amerikan

Güzel Izmirin kurtuluşu yarın kutlanacak
İzmir: 7 (Telefonla) — Güzel îz-mirin kurtuluş günü olan 0 EylSfl için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Bu arada bilhassa partilerin faaliyeti on had derecesi-uo varmıştır. O. H. P. geçit resmi-no mümkün olduğu kadar fazla kişi iştirâk ettirmek için muhtelif propagandalar yapmakta, gclecok işçilere çift yevmiye vûdotmokto vo civardan geleceklerin nakli için husu-li tren ve otobüsler tutmaktadır.
(Dovamı 8a. S 8Ü. S do)
Evvelki gece şehre gök gürültüleri ve yıldırımlarla sağanak halinde yağan yağmur, yine sağan altlar halinde dün de devam etmiştir.
Sağanak halindeki yağmurlar şe Xlr İçinde seller, şehrin çukur aem» lerinde su baskınlarına sebep ol. muştur.
Sirkecide, Demirkapı İstasyon arkası sokağını ve gümrük amba -ruu, Kasımpaşada talim alayı ambarını, Nişantaşında Şakatk sokak ve Aralan Bakır Tel Fabrikasını, Kadıköyün çukur semtlerinde dört evi, balatta Bereket sokağı ve Köp rübaşı sokağında iki evi, Şişlide OsmanlI Bankası şubesini, Çenkcl köyde Bekar deresi ve Telgraf so-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Dün yağmur suları tram vay yolunu kapatmıştı..
hava grupu
Yeni Başkan Tuğgeneral Robert yarın istanbula geliyor
Amerikan yardım prog. amı Türkiye heyeti hava grııpu başkanlığına geçenlerde memleketimizden ayrılan Tümgeneral Hoag’ın yerine tâyin ulunan Tuğgeneral Robert F. Tate 9 Eylülde limanımızda beklenen Hi-div İsmail vapuru ile İstanbul» gele'ektir.
(Devamı Sa. s SQ. 8 de)
Yeni alman üç vapurun çürük olduğu anlaşılıyor
Yeni alınan motörlil vapurlardan ıGiresun» (Yazısı 5 İnci sayfadadır).

Nihat Erim’in
istifası
şayiaları
Trakya askerî tatbikatı
Fransa ve Holiandada hava birdenbire soğudu buna uıukabil İtalya ve şimali Air ikada sühunet 42 dereceye çıktı, Hamburgda mektepler kapatıldı
Kandıra’da seçmenleri kendisine istifa etmesini söylemişler İzmit, 7 (Hususî) — Burada dolaşan şayialara göre ilimiz milletvekili ve Başbakan Yaldım cim Nihat Erim vazifesinden la-, tiftt edecektir.
(Devamı Sa. 6 SU. 0 da)
Paris 7 a.a. (Rcuter) — Paris, dün Franoanın en soğuk şehri di. Termometre, bir gün önce 83 de -reco iken birdenbire 20 ye düşmüş tür. Bordeux'ya yağan yağmur binlerce hektar ormanı yollan yangınların son (merkezlerini söndür -mUştür.
Paris bölgesinde vo Fransanın diğer kısımlarında müthiş bir fırtı no sühuneti düşürmüş, damlar uçmuş, ağaçlan köklerinden sökmüş (Dovamı Sa. S 8Ü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yine ahlâk mes’elesi
ULUNAY
Ingiltere’de particilik
Attlec, muhalifleri komünistlere yardımla ilham ediyor
Bridlington: 7 (AP.) — Ingiltere işçi Partisinin belkemiği mesabesinde olan 8.000.000 üyeli işçi Birlikleri kongresinin bugün Bridlinglou-daki konferansında bir demeç veren
(Dovaını 8a. 5 Sü. 2 do)
Gazotolordo sık sık rastlıyoruz: «Filan yordo bir randevu «vi basılmış, Içerldo allı kadınla boş erkek yakalanmıştır. Ev sahlbosl hakkında takibat yapılmış. Muayeneye sovkodllon kadınlardan beşinin lllotll oldukları anlaşılmıştır.»
Randovu ovl gizil fuhuşhanele-rln yonl İsmidir. Bunlar ruhsatsız umumhaneler yâni gonol ovlordlr. Kadınlar munyono edildikten sonra ollerlno birer voslka vorllocok vo bu yolda Istodlkleri gibi hayatlarını kazanaoakiar. Evi işloton kadın yahut orkok do kanunoıı no oeza görccokso göreook... Mahkûm olacak, müddotlnl bltlroook, yine eski işlnu dönoook, başka semtte bir ov açacak yakalanıncaya kadar nıomlokotln ahlâkını vo bilhassa sıhhatini zohlrlcmokto devanı edo
Bu ovlor mantar gibi oradan bıı-
radon patlak vorlyor. Randevuculuk yapanların oozaları nedir? t>un lar İdam odlloook değlllor ya... ni-hayot ağır bir para cezasına çar> pılıyorlar, bir müddot do hürrlyot-lorl ollorlnden alınıyor... Halbuki bugün fuhuş öylesine dal budak salıvormlş vo bunu kondllorlno bir malşot modan addedenlere öylo m *n faat tomln ediyor olaoak ki onlar bu İşin kaza vo belâsına çoktan şorbotlenmlş bulunuyorlar.
Eski dovlrlordo ahlâk yalnız zabı ta mümanaatı llo korunmaydı. Bir de ahlâksızlığı flronlıyon bir maneviyat duvarı vardı, iş orıya dayanınca hiç bir kayıtla allkası olmı-yanlar bllo duraklamağa mecbur oluyorlardı.
Kötü kadınlarla namuslu muhad
dorat arasında dolmaz bir heı.oek
vardı j İki taraf bu hondejm kona-
rında birbirlerini hayreKe sayreul-
(Devamı 8 a. a Sü. e da)
Perşembe 8 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruocmanlye Not İT Yeni Sabalı
eylül 1949 Tel adroıh «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon i *0T85—25188 12 İnci Yıl, No. 3757 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı. 10 Kuruj
Kral Abdullahın seyahati
Madrid: 7 (A.A.) «AJp.» — Birleşik Ameri** uü-yiik elçiliği sözcüsü tarafından bu akşam bildirildiğin* aHro, kral Abdullah İle general Frsnkonun Amerik»a Amiral gomisi «Colombus» a teabit edilen ziyaretleri yapıl mıy ocaktır.
Başbakanın basına ve muhalefete yeni ihtarı
İnönü, Mareşali ziyaret etti, fakat, görüşemedi
Günaltay,Lrzurumdaki nutkundan maksadın, basını tehdit değil, ikaz olduğunu söyledi Başbakan; "Seçimin serbestisi vatandaşlara çok ağır mesuliyetler tahmil
Fevzi Çakmak'ın hemşiresi/ Inönüyü karşılıyarak Mareşalin rahatsız ve kendisi ile görüşmenin imkânsız olduğunu söyledi
İnönü Recep Pekeri de ziyaret etti
eder. Memleketin yükselmesi veya inhilâle sürüklenmesi serbest bir seçimde vatandaşların vereceği reylerin ekseriyetine bağlıdır,, dedi
taUnbul, T (A.A.) — Cumhur-, Sayın hemşireni gelerek Mare-baakanı İnönü buglln öğleden şalin rahatsız ve kendisiyle gö-sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı rilşmek İmkânsız olduğunu Böy-zlyaret etmek i5in Teşvikiye Sağ- lemis ve Cumhurbaşkanı, Mare-Uk Yurduna gitmiştir. I (Devamı Sa. a BU. s da)
İstanbul, 7 (A.A.) — Cumhur-1
Altı ayda 77018
Dosya |
Adalet yılının başlaması münasebetti e, evvelki gün Tcmyi* Mahkemesi birinci başkanı çok muhterem Halil Özyöriik mühim bir açılış nutku İrat etti. Her 6ene tekerrür eden bu güzel âdet ve merasim yurdun her tarafımla en büyük alâkayı çekiyor. Çünkü herkes en iyi bir şekilde ve kesin ola rak biliyor ki bir memleketin a-daiet mekanizmasının İşleyiş tarzı o milletin mukadderatı ile en sıkı bir şekilde ilgilidir. Yurdun kavisi, zayıfı, zengini, fakiri, partilisi, partisizi gözlerini kaza kud retine dikmiştir. Oradan gelecek emniyet ve ışık herkesin vicdanında en derin huzur ve sükûna yaratacaktır. Diğer bütün çarh-lan bozulsa da devlet makinesinin yalnız adalet cihazı mazbut ve dürüst işlese hiç bir zaman o cemiyetten endişe edilmez. Çün kü günün birinde, adaletin sağladığı emniyet, en parlak gelişmeleri sağlar ve diğer bozuk bütün âletlerin yoluna konulmasını temin eder. Bunun aksi de vârittir. Her ne kadar esasen adaldetsiz bir sosyal ve ekonomik gelişme imkânı yok İse de... İslâm dini adalete en büyük ihtimam ve payeyi vermiş idi. A-daleti mülkün temeli sayardı. î-badetlerin en büyüğü, adalet dairesinde, kaza işlerini tedvir etmek idi. Bu zihniyet bakim oldukça İslimin, bütün cihanda nasıl inkişaf ettiği hatırlardadır. Başlangıçta bir avuç sâlikl olan bir din, yirmi otuz yıl gibi kısa bir zamanda Asya ve Afrikada hâkim olmuş ve Bizans ve İran İmparatorluklarım yıkmış ve tâ Bahrimuhitlere kadar dayanmış İse bunun bir çok âmilleri arasında, adaletin payı şüphesiz en büyüğüdür. Osmanlı imparatorluğunun gelişme devirleri de ada lete, Türk sosyetesinde, mutena bir mevkiin verilmesi İle müteradiftir ve bu sırf bir tesadüf sayıl manialıdır. Çünkü adalet, şahsi ihtiras ve nüfuz ve siyasi cereyanların zebunu olmağa başlayınca- İmparatorluk da çöküntü belirtileri göstermeğe başlamıştır.
Sayın (Özyörük) 1in nutku, bir çok bakımlardan, hele hâkimi ta rif ve rolünü tâyin bahsinde gösterilen yüksek görüş ve isabetten dolayı adli edebiyatımızda yer almağa değecek mahiyettedir. Hâkimlik kudreti başlı başına mevcut bir kuvvettir ve devlet kuruluşundaki esaslardan biridir. Temyiz mahkemesinin birinci başkanı diyor ki: «Hâkim, siyasi cereyanları bilmek lâkin onlara seyirci kalmak zorundadır. Hâkim politikan m şelâle halinde çağlıyan köpüklü dalgalarını, üstünde bulunduğu adalet köprüsünün korkulukları gerisinden seyreder. Hakiki yargıç şu veya bu politikaya temayül gösterml yecek kadar kendi hisleri üstünde kalır. İtiraf etmelidir ki bu her zaman kolay bir İş değildir. Ancak unutmıyahm ki yargıç olmak da herkesin kân değildir.» Çeşitli partileri olan demokratik bir memleketteki hâkimin en büyüle vasıf ve meziyetleri böy-lece tebarüz ettirilmiş bulunuyor. Türk ve Cumhuriyet adaletinin bu seviyeye yükselmiş olduğa bütün muhalif partilerin, tahlisiye simidi gibi, adlî teminata yapışmalarından pekâlâ anlaşılır.
lalnız nutkun tebarüz ettirdiği bir noktaya da temas etmeden geçmek kabil değildir. Altı ayda (77) bin klisur dosya temyize gelmiştir ve bunlardan (fi'.OCO) nü İntaç edilmiştir. Bu miktarların olağanüstü rakamlar olduğuna derhal kabul vc tasdik etmek lâzımdır, böyle bir do*-ya çığı altında ezilmemek muhaldir, her dosyanın incelenmesine, didiklenmesiııe bu çokluğun engel olmasından lıakki 1 e cn-4İişe edilebilir. Temyizde hâkim de (Devamı 8a. 5 Bü. ö da)
lık Yurduna gitmiştir.
Başbakan Şemsettin Günaltay makastnda..
anlaşması
Mareşal Fevzi Çakmak, bir konuşma sırasında..
D. P., Başbakana dün cevap verdi
Celâl Bay ar adına konuşan Menderes, Başbakanın son sözleri matbuata ve muhalefete tevcih olunmuş sarih tehditlerdir, diyor
İzmir: 7 (Hususî) — Başbakanın I Ktti-sta söylediği oon nutka karşılık olarak D. P. başkanı Celâl Ba-' yar adına genel idare kurulu âza- |
Dûn imzalandı
Londra, 7 (Al’) — Rusya ile în-I giltero arasında bir milyon tonluk bir hububat oıılaçması dün imzalan* mıştır. îngiltoro ticaret odasından vorilon malûmata göre, ilk sevkıyat yakında yapılacaktır.
Anlaşma, Moskovada, İngiltere I-aşe vc ikmal Rnkanhgj ile Rus îa»e Bakanlığı temsilcileri arasında yapıl-
Hayat pahalılığının yüzde beşyüz arttığı tesbit edildi
Ticaret Bakanlığının neşrettiği bültende dikkate değer rakamlar ve mukayeseler var
1938 yılından önceki fiatlar:
Ticaret vo Ekonomi Bakanlığı tarafından neşredilen son bültene göre hayat pahalılığı gittikçe artmaktadır. Bu bültende bugün 1938 yılına nazaran yiyecek maddeleri fiat-larmda yüzdo 68d nisbotinds bir artış vardır. Dokumada, madenlerde, yakacak vo ham maddelcnio ise artış
Dikkat: Şeker 32 kuruş.., yüzdo -100, hayvan malısul.lori vo hay van Batlarında yüzdo Böl dir. Ortalama olarak hayat pahalılığındaki urtış yüzde 604 don ibarettir. 1038 o nazaran dar ve sabit gelirlilerin maaşlarındaki artış yüzdo beş yüzden çok aşağı olduğundan geçim dar (Devamı Sa. s SÜ. 2 de)
9 Eylül Bayramı
Yağmurlar, yurtta felâket halini aldı
Sakarya ve Geyve deresi L. jtî, ovası
altında kaldı, trenler vaktinde hareket edemedi
f Şehrimizde hayat adeta felce uğradı. Kadıköy de Yoğurtçu Deresi taştı, Kızıltoprakla | iskele arasında münakale durdu. Mustafa Aydil adında fedakâr bir seyrüsefer | memurn yolu açmağa muvaffak oldu, şehrin birçok yerlerine yıldırımlar düştü
Tuğgeneral Robert
Amerikan

Güzel Izmirin kurtuluşu yarın kutlanacak
İzmir: 7 (Telefonla) — Güzel îz-mirin kurtuluş günü olan 0 EylSfl için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Bu arada bilhassa partilerin faaliyeti on had derecesi-uo varmıştır. O. H. P. geçit resmi-no mümkün olduğu kadar fazla kişi iştirâk ettirmek için muhtelif propagandalar yapmakta, gclecok işçilere çift yevmiye vûdotmokto vo civardan geleceklerin nakli için husu-li tren ve otobüsler tutmaktadır.
(Dovamı 8a. S 8Ü. S do)
Evvelki gece şehre gök gürültüleri ve yıldırımlarla sağanak halinde yağan yağmur, yine sağan altlar halinde dün de devam etmiştir.
Sağanak halindeki yağmurlar şe Xlr İçinde seller, şehrin çukur aem» lerinde su baskınlarına sebep ol. muştur.
Sirkecide, Demirkapı İstasyon arkası sokağını ve gümrük amba -ruu, Kasımpaşada talim alayı ambarını, Nişantaşında Şakatk sokak ve Aralan Bakır Tel Fabrikasını, Kadıköyün çukur semtlerinde dört evi, balatta Bereket sokağı ve Köp rübaşı sokağında iki evi, Şişlide OsmanlI Bankası şubesini, Çenkcl köyde Bekar deresi ve Telgraf so-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Dün yağmur suları tram vay yolunu kapatmıştı..
hava grupu
Yeni Başkan Tuğgeneral Robert yarın istanbula geliyor
Amerikan yardım prog. amı Türkiye heyeti hava grııpu başkanlığına geçenlerde memleketimizden ayrılan Tümgeneral Hoag’ın yerine tâyin ulunan Tuğgeneral Robert F. Tate 9 Eylülde limanımızda beklenen Hi-div İsmail vapuru ile İstanbul» gele'ektir.
(Devamı Sa. s SQ. 8 de)
Yeni alman üç vapurun çürük olduğu anlaşılıyor
Yeni alınan motörlil vapurlardan ıGiresun» (Yazısı 5 İnci sayfadadır).

Nihat Erim’in
istifası
şayiaları
Trakya askerî tatbikatı
Fransa ve Holiandada hava birdenbire soğudu buna uıukabil İtalya ve şimali Air ikada sühunet 42 dereceye çıktı, Hamburgda mektepler kapatıldı
Kandıra’da seçmenleri kendisine istifa etmesini söylemişler İzmit, 7 (Hususî) — Burada dolaşan şayialara göre ilimiz milletvekili ve Başbakan Yaldım cim Nihat Erim vazifesinden la-, tiftt edecektir.
(Devamı Sa. 6 SU. 0 da)
Paris 7 a.a. (Rcuter) — Paris, dün Franoanın en soğuk şehri di. Termometre, bir gün önce 83 de -reco iken birdenbire 20 ye düşmüş tür. Bordeux'ya yağan yağmur binlerce hektar ormanı yollan yangınların son (merkezlerini söndür -mUştür.
Paris bölgesinde vo Fransanın diğer kısımlarında müthiş bir fırtı no sühuneti düşürmüş, damlar uçmuş, ağaçlan köklerinden sökmüş (Dovamı Sa. S 8Ü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yine ahlâk mes’elesi
ULUNAY
Ingiltere’de particilik
Attlec, muhalifleri komünistlere yardımla ilham ediyor
Bridlington: 7 (AP.) — Ingiltere işçi Partisinin belkemiği mesabesinde olan 8.000.000 üyeli işçi Birlikleri kongresinin bugün Bridlinglou-daki konferansında bir demeç veren
(Dovaını 8a. 5 Sü. 2 do)
Gazotolordo sık sık rastlıyoruz: «Filan yordo bir randevu «vi basılmış, Içerldo allı kadınla boş erkek yakalanmıştır. Ev sahlbosl hakkında takibat yapılmış. Muayeneye sovkodllon kadınlardan beşinin lllotll oldukları anlaşılmıştır.»
Randovu ovl gizil fuhuşhanele-rln yonl İsmidir. Bunlar ruhsatsız umumhaneler yâni gonol ovlordlr. Kadınlar munyono edildikten sonra ollerlno birer voslka vorllocok vo bu yolda Istodlkleri gibi hayatlarını kazanaoakiar. Evi işloton kadın yahut orkok do kanunoıı no oeza görccokso göreook... Mahkûm olacak, müddotlnl bltlroook, yine eski işlnu dönoook, başka semtte bir ov açacak yakalanıncaya kadar nıomlokotln ahlâkını vo bilhassa sıhhatini zohlrlcmokto devanı edo
Bu ovlor mantar gibi oradan bıı-
radon patlak vorlyor. Randevuculuk yapanların oozaları nedir? t>un lar İdam odlloook değlllor ya... ni-hayot ağır bir para cezasına çar> pılıyorlar, bir müddot do hürrlyot-lorl ollorlnden alınıyor... Halbuki bugün fuhuş öylesine dal budak salıvormlş vo bunu kondllorlno bir malşot modan addedenlere öylo m *n faat tomln ediyor olaoak ki onlar bu İşin kaza vo belâsına çoktan şorbotlenmlş bulunuyorlar.
Eski dovlrlordo ahlâk yalnız zabı ta mümanaatı llo korunmaydı. Bir de ahlâksızlığı flronlıyon bir maneviyat duvarı vardı, iş orıya dayanınca hiç bir kayıtla allkası olmı-yanlar bllo duraklamağa mecbur oluyorlardı.
Kötü kadınlarla namuslu muhad
dorat arasında dolmaz bir heı.oek
vardı j İki taraf bu hondejm kona-
rında birbirlerini hayreKe sayreul-
(Devamı 8 a. a Sü. e da)
Perşembe 8 Sahibi: Safa Kıhçlıoğlu İdareı Nuruocmanlye Not İT Yeni Sabalı
eylül 1949 Tel adroıh «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telefon i *0T85—25188 12 İnci Yıl, No. 3757 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYİZ Sayısı. 10 Kuruj
Kral Abdullahın seyahati
Madrid: 7 (A.A.) «AJp.» — Birleşik Ameri** uü-yiik elçiliği sözcüsü tarafından bu akşam bildirildiğin* aHro, kral Abdullah İle general Frsnkonun Amerik»a Amiral gomisi «Colombus» a teabit edilen ziyaretleri yapıl mıy ocaktır.
Başbakanın basına ve muhalefete yeni ihtarı
İnönü, Mareşali ziyaret etti, fakat, görüşemedi
Günaltay,Lrzurumdaki nutkundan maksadın, basını tehdit değil, ikaz olduğunu söyledi Başbakan; "Seçimin serbestisi vatandaşlara çok ağır mesuliyetler tahmil
Fevzi Çakmak'ın hemşiresi/ Inönüyü karşılıyarak Mareşalin rahatsız ve kendisi ile görüşmenin imkânsız olduğunu söyledi
İnönü Recep Pekeri de ziyaret etti
eder. Memleketin yükselmesi veya inhilâle sürüklenmesi serbest bir seçimde vatandaşların vereceği reylerin ekseriyetine bağlıdır,, dedi
taUnbul, T (A.A.) — Cumhur-, Sayın hemşireni gelerek Mare-baakanı İnönü buglln öğleden şalin rahatsız ve kendisiyle gö-sonra Mareşal Fevzi Çakmak'ı rilşmek İmkânsız olduğunu Böy-zlyaret etmek i5in Teşvikiye Sağ- lemis ve Cumhurbaşkanı, Mare-Uk Yurduna gitmiştir. I (Devamı Sa. a BU. s da)
İstanbul, 7 (A.A.) — Cumhur-1
Altı ayda 77018
Dosya |
Adalet yılının başlaması münasebetti e, evvelki gün Tcmyi* Mahkemesi birinci başkanı çok muhterem Halil Özyöriik mühim bir açılış nutku İrat etti. Her 6ene tekerrür eden bu güzel âdet ve merasim yurdun her tarafımla en büyük alâkayı çekiyor. Çünkü herkes en iyi bir şekilde ve kesin ola rak biliyor ki bir memleketin a-daiet mekanizmasının İşleyiş tarzı o milletin mukadderatı ile en sıkı bir şekilde ilgilidir. Yurdun kavisi, zayıfı, zengini, fakiri, partilisi, partisizi gözlerini kaza kud retine dikmiştir. Oradan gelecek emniyet ve ışık herkesin vicdanında en derin huzur ve sükûna yaratacaktır. Diğer bütün çarh-lan bozulsa da devlet makinesinin yalnız adalet cihazı mazbut ve dürüst işlese hiç bir zaman o cemiyetten endişe edilmez. Çün kü günün birinde, adaletin sağladığı emniyet, en parlak gelişmeleri sağlar ve diğer bozuk bütün âletlerin yoluna konulmasını temin eder. Bunun aksi de vârittir. Her ne kadar esasen adaldetsiz bir sosyal ve ekonomik gelişme imkânı yok İse de... İslâm dini adalete en büyük ihtimam ve payeyi vermiş idi. A-daleti mülkün temeli sayardı. î-badetlerin en büyüğü, adalet dairesinde, kaza işlerini tedvir etmek idi. Bu zihniyet bakim oldukça İslimin, bütün cihanda nasıl inkişaf ettiği hatırlardadır. Başlangıçta bir avuç sâlikl olan bir din, yirmi otuz yıl gibi kısa bir zamanda Asya ve Afrikada hâkim olmuş ve Bizans ve İran İmparatorluklarım yıkmış ve tâ Bahrimuhitlere kadar dayanmış İse bunun bir çok âmilleri arasında, adaletin payı şüphesiz en büyüğüdür. Osmanlı imparatorluğunun gelişme devirleri de ada lete, Türk sosyetesinde, mutena bir mevkiin verilmesi İle müteradiftir ve bu sırf bir tesadüf sayıl manialıdır. Çünkü adalet, şahsi ihtiras ve nüfuz ve siyasi cereyanların zebunu olmağa başlayınca- İmparatorluk da çöküntü belirtileri göstermeğe başlamıştır.
Sayın (Özyörük) 1in nutku, bir çok bakımlardan, hele hâkimi ta rif ve rolünü tâyin bahsinde gösterilen yüksek görüş ve isabetten dolayı adli edebiyatımızda yer almağa değecek mahiyettedir. Hâkimlik kudreti başlı başına mevcut bir kuvvettir ve devlet kuruluşundaki esaslardan biridir. Temyiz mahkemesinin birinci başkanı diyor ki: «Hâkim, siyasi cereyanları bilmek lâkin onlara seyirci kalmak zorundadır. Hâkim politikan m şelâle halinde çağlıyan köpüklü dalgalarını, üstünde bulunduğu adalet köprüsünün korkulukları gerisinden seyreder. Hakiki yargıç şu veya bu politikaya temayül gösterml yecek kadar kendi hisleri üstünde kalır. İtiraf etmelidir ki bu her zaman kolay bir İş değildir. Ancak unutmıyahm ki yargıç olmak da herkesin kân değildir.» Çeşitli partileri olan demokratik bir memleketteki hâkimin en büyüle vasıf ve meziyetleri böy-lece tebarüz ettirilmiş bulunuyor. Türk ve Cumhuriyet adaletinin bu seviyeye yükselmiş olduğa bütün muhalif partilerin, tahlisiye simidi gibi, adlî teminata yapışmalarından pekâlâ anlaşılır.
lalnız nutkun tebarüz ettirdiği bir noktaya da temas etmeden geçmek kabil değildir. Altı ayda (77) bin klisur dosya temyize gelmiştir ve bunlardan (fi'.OCO) nü İntaç edilmiştir. Bu miktarların olağanüstü rakamlar olduğuna derhal kabul vc tasdik etmek lâzımdır, böyle bir do*-ya çığı altında ezilmemek muhaldir, her dosyanın incelenmesine, didiklenmesiııe bu çokluğun engel olmasından lıakki 1 e cn-4İişe edilebilir. Temyizde hâkim de (Devamı 8a. 5 Bü. ö da)
lık Yurduna gitmiştir.
Başbakan Şemsettin Günaltay makastnda..
anlaşması
Mareşal Fevzi Çakmak, bir konuşma sırasında..
D. P., Başbakana dün cevap verdi
Celâl Bay ar adına konuşan Menderes, Başbakanın son sözleri matbuata ve muhalefete tevcih olunmuş sarih tehditlerdir, diyor
İzmir: 7 (Hususî) — Başbakanın I Ktti-sta söylediği oon nutka karşılık olarak D. P. başkanı Celâl Ba-' yar adına genel idare kurulu âza- |
Dûn imzalandı
Londra, 7 (Al’) — Rusya ile în-I giltero arasında bir milyon tonluk bir hububat oıılaçması dün imzalan* mıştır. îngiltoro ticaret odasından vorilon malûmata göre, ilk sevkıyat yakında yapılacaktır.
Anlaşma, Moskovada, İngiltere I-aşe vc ikmal Rnkanhgj ile Rus îa»e Bakanlığı temsilcileri arasında yapıl-
Hayat pahalılığının yüzde beşyüz arttığı tesbit edildi
Ticaret Bakanlığının neşrettiği bültende dikkate değer rakamlar ve mukayeseler var
1938 yılından önceki fiatlar:
Ticaret vo Ekonomi Bakanlığı tarafından neşredilen son bültene göre hayat pahalılığı gittikçe artmaktadır. Bu bültende bugün 1938 yılına nazaran yiyecek maddeleri fiat-larmda yüzdo 68d nisbotinds bir artış vardır. Dokumada, madenlerde, yakacak vo ham maddelcnio ise artış
Dikkat: Şeker 32 kuruş.., yüzdo -100, hayvan malısul.lori vo hay van Batlarında yüzdo Böl dir. Ortalama olarak hayat pahalılığındaki urtış yüzde 604 don ibarettir. 1038 o nazaran dar ve sabit gelirlilerin maaşlarındaki artış yüzdo beş yüzden çok aşağı olduğundan geçim dar (Devamı Sa. s SÜ. 2 de)
9 Eylül Bayramı
Yağmurlar, yurtta felâket halini aldı
Sakarya ve Geyve deresi L. jtî, ovası
altında kaldı, trenler vaktinde hareket edemedi
f Şehrimizde hayat adeta felce uğradı. Kadıköy de Yoğurtçu Deresi taştı, Kızıltoprakla | iskele arasında münakale durdu. Mustafa Aydil adında fedakâr bir seyrüsefer | memurn yolu açmağa muvaffak oldu, şehrin birçok yerlerine yıldırımlar düştü
Tuğgeneral Robert
Amerikan

Güzel Izmirin kurtuluşu yarın kutlanacak
İzmir: 7 (Telefonla) — Güzel îz-mirin kurtuluş günü olan 0 EylSfl için yapılan hazırlıklar tamamlanmak üzeredir. Bu arada bilhassa partilerin faaliyeti on had derecesi-uo varmıştır. O. H. P. geçit resmi-no mümkün olduğu kadar fazla kişi iştirâk ettirmek için muhtelif propagandalar yapmakta, gclecok işçilere çift yevmiye vûdotmokto vo civardan geleceklerin nakli için husu-li tren ve otobüsler tutmaktadır.
(Dovamı 8a. S 8Ü. S do)
Evvelki gece şehre gök gürültüleri ve yıldırımlarla sağanak halinde yağan yağmur, yine sağan altlar halinde dün de devam etmiştir.
Sağanak halindeki yağmurlar şe Xlr İçinde seller, şehrin çukur aem» lerinde su baskınlarına sebep ol. muştur.
Sirkecide, Demirkapı İstasyon arkası sokağını ve gümrük amba -ruu, Kasımpaşada talim alayı ambarını, Nişantaşında Şakatk sokak ve Aralan Bakır Tel Fabrikasını, Kadıköyün çukur semtlerinde dört evi, balatta Bereket sokağı ve Köp rübaşı sokağında iki evi, Şişlide OsmanlI Bankası şubesini, Çenkcl köyde Bekar deresi ve Telgraf so-(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
Dün yağmur suları tram vay yolunu kapatmıştı..
hava grupu
Yeni Başkan Tuğgeneral Robert yarın istanbula geliyor
Amerikan yardım prog. amı Türkiye heyeti hava grııpu başkanlığına geçenlerde memleketimizden ayrılan Tümgeneral Hoag’ın yerine tâyin ulunan Tuğgeneral Robert F. Tate 9 Eylülde limanımızda beklenen Hi-div İsmail vapuru ile İstanbul» gele'ektir.
(Devamı Sa. s SQ. 8 de)
Yeni alman üç vapurun çürük olduğu anlaşılıyor
Yeni alınan motörlil vapurlardan ıGiresun» (Yazısı 5 İnci sayfadadır).

Nihat Erim’in
istifası
şayiaları
Trakya askerî tatbikatı
Fransa ve Holiandada hava birdenbire soğudu buna uıukabil İtalya ve şimali Air ikada sühunet 42 dereceye çıktı, Hamburgda mektepler kapatıldı
Kandıra’da seçmenleri kendisine istifa etmesini söylemişler İzmit, 7 (Hususî) — Burada dolaşan şayialara göre ilimiz milletvekili ve Başbakan Yaldım cim Nihat Erim vazifesinden la-, tiftt edecektir.
(Devamı Sa. 6 SU. 0 da)
Paris 7 a.a. (Rcuter) — Paris, dün Franoanın en soğuk şehri di. Termometre, bir gün önce 83 de -reco iken birdenbire 20 ye düşmüş tür. Bordeux'ya yağan yağmur binlerce hektar ormanı yollan yangınların son (merkezlerini söndür -mUştür.
Paris bölgesinde vo Fransanın diğer kısımlarında müthiş bir fırtı no sühuneti düşürmüş, damlar uçmuş, ağaçlan köklerinden sökmüş (Dovamı Sa. S 8Ü. a do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yine ahlâk mes’elesi
ULUNAY
Ingiltere’de particilik
Attlec, muhalifleri komünistlere yardımla ilham ediyor
Bridlington: 7 (AP.) — Ingiltere işçi Partisinin belkemiği mesabesinde olan 8.000.000 üyeli işçi Birlikleri kongresinin bugün Bridlinglou-daki konferansında bir demeç veren
(Dovaını 8a. 5 Sü. 2 do)
Gazotolordo sık sık rastlıyoruz: «Filan yordo bir randevu «vi basılmış, Içerldo allı kadınla boş erkek yakalanmıştır. Ev sahlbosl hakkında takibat yapılmış. Muayeneye sovkodllon kadınlardan beşinin lllotll oldukları anlaşılmıştır.»
Randovu ovl gizil fuhuşhanele-rln yonl İsmidir. Bunlar ruhsatsız umumhaneler yâni gonol ovlordlr. Kadınlar munyono edildikten sonra ollerlno birer voslka vorllocok vo bu yolda Istodlkleri gibi hayatlarını kazanaoakiar. Evi işloton kadın yahut orkok do kanunoıı no oeza görccokso göreook... Mahkûm olacak, müddotlnl bltlroook, yine eski işlnu dönoook, başka semtte bir ov açacak yakalanıncaya kadar nıomlokotln ahlâkını vo bilhassa sıhhatini zohlrlcmokto devanı edo
Bu ovlor mantar gibi oradan bıı-
radon patlak vorlyor. Randevuculuk yapanların oozaları nedir? t>un lar İdam odlloook değlllor ya... ni-hayot ağır bir para cezasına çar> pılıyorlar, bir müddot do hürrlyot-lorl ollorlnden alınıyor... Halbuki bugün fuhuş öylesine dal budak salıvormlş vo bunu kondllorlno bir malşot modan addedenlere öylo m *n faat tomln ediyor olaoak ki onlar bu İşin kaza vo belâsına çoktan şorbotlenmlş bulunuyorlar.
Eski dovlrlordo ahlâk yalnız zabı ta mümanaatı llo korunmaydı. Bir de ahlâksızlığı flronlıyon bir maneviyat duvarı vardı, iş orıya dayanınca hiç bir kayıtla allkası olmı-yanlar bllo duraklamağa mecbur oluyorlardı.
Kötü kadınlarla namuslu muhad
dorat arasında dolmaz bir heı.oek
vardı j İki taraf bu hondejm kona-
rında birbirlerini hayreKe sayreul-
(Devamı 8 a. a Sü. e da)

Comments (0)