Salı 7 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdam Nuruosmanlye Noı il Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telafonı 10785 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3666 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayış, : 10 KuruS Tek kitab usulii kaldırılacak Ankara: 6 (Hususî) — Büyük Millet Meclısl-slnin bugünkü oturumunda okullarda tek kitap sistemine son verilmesine dair kanun tasarısı müstaceliyetle müzakere ve kabul edilmiştir.
Kıtlık, bu yıl, asla me vzuubahs değil
Tarım ve Bay indir l ık Bakanl arı, dün Mecliste kuraklık vaziyetini anlattı
Reisicumhura verilen hediyeler
En büyük Iztırab..
emleketin içinde kıvrandığı ıztıraplar orasında, en ziyade elem ve büzün yaratanı Ankarada Demokrat Parti genel balkanının dün temas ettiği noktadır. O da artık İktidarın vâldlerine yurdda inanılmaz olmasıdır.
Bn halo niçin ve nasıl geldik? Bu maceranın hikâyesi acıklıdır. Halk Partisinin bir, iki müfrit fakat zayıf ve seçim kudret ve kabiliyeti olmıyan elemanı, var kuvvetlerile, iktidarın eteğine yapışarak ona geri adımlar attırmışlar ve her müsbet vâidin tahakkukuna engel olmuşlardır. Faraza 1946 Temmuz faciasını kimler ve niçin yarattı? Behemehal iktidar sandalyesine yapışıp kalmak istiyenler... Bun
■ lar ne yapıp yaptılar, her nevi oyunu meşru saydılar ve milletin İradesi önüne dikildiler. Maalesef bunda da muvaffak oldular. Oldular amma memlekette, emniyet havasını da, üfüriip savurdular. Şimdi yerinde yeller esen güveni tekrar memlekete sokmak İşine vücutlarını hasretmek İstiyenler de, yine ayni mahfillerin muhalefetine maruzdurlar İşte seçim emniyetini sağlayacak kanun... Bir türlü intişar edemiyor onun yerine rengârenk eserler, kitaplar çıkarılıyor amma a-sıl maksut ve gaye olan o güven sağlanamıyor. Etrafında dönülüyor, dolaşılıyor, muhalefetin bu hususta fikrini anhyalım deniyor, yerli, yabancı âlimlerin kanaatin rını öğrenelim deniyor. Hasılı bhıbir dereden su getiriliyor, yarım oturumunda halledilecek İş bir türlü Meclise getirilmiyor. Halbuki G Ünal tay kabinesi, iş başına geldiği vakit seçim emniyetini Bağlıyacağım vâdetmlş 1-dl. Istanbuldaki basın toplantısın da da bu nokta teyid edilmiş İdi amma işte Meclisin çalışma devresi bitiyor, önümüzdeki iki gün İçinde her halde seçim kanunu çıkarılacak değildir. Yâni İş başka bir bahara kalmıştır. Halbuki şu iki gün içinde millete na kadar mâli külfetler yükliyecek kanunlar kabul edilecektir. İki yirmi dört saat zarfında emeklilik kanunu ikinci okunuşta kabul edilecektir. Bu kanunla mükelleflerin sırtına yeni yeni mali külfetler tahmil edilecektir, gelir kanunu gibi bütün vergi sistemimizi altüst eden bir «Nizamı cedit» İnkılâbı mahiyetinde kanun onay. Lanacaktır. Bütün bunlar, bu ka- • dar ağır hükümleri ihtiva eden mevzuat yapılır fakat millete seçim emniyeti Bağlıyacak, reyinin çahnmıyacağma dair teminat verecek kanun bir türlü çıkmaz yapılan binblr vâlde rağmen...
Halk Partisinin bu mülke ve halka bol keseden bağışhyacağı nedir? Reylerin çalınmasına engel olmak... Çünkü nihayet bu lâkırdının bir efsane olduğu İddia olunamaz. Bütün halk miting lerde, toplantılarda, konferanslarda, milletvekilleri Meclis kür-(D ovamı 8a. s 8Ü. 4 do)
Nişantaşı Kız Enstitüsünün dünkü sergisinden bir köşe
Ankara: 6 (Hususi) — B. M. M. bugün saat 10 da C. K. lucc-daymın başkanlığında toplandı. Yoklamayı müteakip açılan öğleden önceki oturumda gündemde bulunan muhtelif sorulara ilgili Bak lar cevap verdiler. Soru sahiplerinin bulunmadığı önergelerle, S Tckclioğlu’nun emvali metruke hakkında istediği izahat Bakanı geri bırakıldı. 1949 yılı biidcesinde çok geniş mili (Devamı Sa. 5 Sü. 4
Londra'da Türk
işlemeciliği sergisi
Sergi key’eti, Cuma günü, yeni doğan
Prensine aid çok kıymetli bir h. d.yeyi dc
Gizli toplantıdan vazgeçtiler
beraberinde
Milli EgiÇlm Bakanlığı îarafın. dan Londrada açılması kararlaşan 1 Türk İşleme sanatı sergisinin ha. zırlr.clan tamamlanmıştır. Bu sar. | giyi Londrada kuracak olan olgun, j Jaşma enstitüsü müdürü Refia övüş resim Öğretmeni Mazbor Resmet ve Ismetpaşa Kız Enstitüsü ingi. llzce öğretmeni Melek'den mürek- | kep üç kişilik heyet cuma günü u. çakla Londraya hareket edecektir.
Heyet başkanı Refia övüç, dün kendisiyle görüşen bir muharriri, mize şu izahatı vermiştir:
— Sergiyi Londradaki Tür.t Ha] kevlnde açacağız. Henüz sergi tarihi belli olmamakla beraber 20-22 Haziran arasında olacağını tahmin »diyorum. Sergiye 400 parça eserle giriyoruz. Bu eserler Türklyedekl bütün enstitülerin yaptığı işlerdir. Fakat, 200-300 parça eser, Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır. Bu eserler arasında türlü işler vardır. Bilhassa, Türk sırma İşleri çok dc. ğerlidir. Sergi için iki broşür ha. Zırlanmıştır. Ayrıca afişler yaptırıl. Londra sergisi miinasebetile ha-(Dovamı 8a. 5 SU. 4 de) zırlanan afişlerden biri
götürüyor
lAHIBİIKA Ol THE
ARToıTURKIsn
EMBROIDERY
L0ND0N
Pariste bir anlaşmaya Yarılamıyor
Londıa, 6 (B.B.C.) — Dört Dışişleri Bakanlan bugün Paris te üçüncü gizli toplantılarını yap mışlardır. Bakanlar, yarınki top Jantının herkese açık tutulmasına karar vermişlerdir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman’m baş kanlığında yapılan toplantı İki buçuk saat devam etmiştir. îç-timadan sonra neşredilen kıaa bir tebliğde Berlin meselesi etrafında herhangi bir anlaşmaya vanldığı bildirilmemiştir. Fakat toplantıdan çıkan delegelerden biri, henüz hiçbir karara varılmadığını beyan etmiştir.
B.B.C. nin Paris muhabirinin bu akşam bildirdiğine göre, yarınki toplantının alenî yapılmasına karar verilmesi, Dörtlerin bir anlaşmaya varamadıklarına delil olarak kabul edilmek lâzım dır. Zira, gizli toplantılardan bir maksat da, halk efkârını nazarı itibara almadan gizli pazarlıklar la mutlaka bir anlaşmaya varmak için gayret sarfetmektir. Müteakip toplantının aleniyete dökülmesi, bu İmkândan da limit kesildiğine bir delildir.
RUS POLÎS ORDUSUNUN MANEVRASI
Berlin, 6 (AP.) — Ingiliz kon (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Mülkiye'nin
İstanbul Spor Sarayında yapılan Avrupa güreş şampiyonasından heyecanlı bir görünüş.
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Güreş zaferimiz
ve B. Millet Meclisi
Başbakan diyor ki: Asırlar boyunca destanlar yaratan Türk kudretinin örneğini bir daha
belirttiler-Millî Eğitim Bakanının verdiği izahat
tasavvuru
Ankara, 6 (Hususi) — Birkaç gündür Meclis koridorlarında Siyasal Bilgiler okulunun (eski Mülkiye) lâğvedilip edilmemesi meselesi konuşulmaktadır. Milletvekilleri-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Rusya yeni temizlik ihtilâçları içinde
• ee
Molotof’un yeni vazifesi meğer ne imiş ?
Paris, 6 (AP.) — Doğu Av-1 çeslav Molotov’un, memleketinin rupalı sorumlu bir diplomat bu 7— gün verdiği demeçte, Sovyetler nl tedvire memur edildiğini söy-Birllği Başbakan Yardımcıeı VI-1 lemigtir.
Çin ve Uzak-Doğudaki siyaseti-
İmparator Haile Selâsiye
cm,ıd(, bulunan pelrollerln humUun-
da Ur Amuttan hrmamh, 50 ssnehk bir anlatma yapm^itr. Raminde İmparator Hatla Selatau.-. petrol çıkarma tesisatını çalıştırmada baslarken nnrinmnkir-aiu-
' — ~........... yupuugm. nıaıınuıc ımpar
petrol çıkarma tesisatını çalıştırmağa başlarken görülmektedir..

İS

Ankara, 6 (A.A.) — Başbakan Şemseddin Günaltan, Avrupa ser. best güreş şampiyonluğunu kazanan güreşçilerimize aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Asırlar boyunca dünya tarihin, de destanlar konusu olan Türk kudretini vo milli mertlik ve asaletin hayranlık veren Örneğini bir daha belirten güreşçi evlâtlarımızı can. dan tebrke eder, hepsinin ayrı ayn gözlerinden öperim.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Italyadan hareket etti
Roma, 6 A.A. (afp) — Barış antlaşması gereğince Rusyaya tali, sis edilen İtalyan donanması mua. vln gemilerinden altısı Odesa'dak) Sovyet makamlarına teslim edilmek üzere Brindis’den hareket etmişlerdir.
16 birlikten müteşekull dlğeı bir grup da ayni limandan Rusyaya hareket etmişlerdir. Bu gemiler do İtalyan mürettebatı bulunmalı, tadır. Bunlar gemilerde bulunan 20 kadar Sovyet teknisyenine gemiler, deki âletlerin sureti istimalini öğreteceklerdir.
*
Mme.A. Roubö Jansky'nin piyanosunun başında aldırdığı bir resmi
Bir Fransız kadın
romancısı geldi
Tanınmış kadın yazıcı, devlet ve hükümet Balkanlarımızla görüşme yapacağını söylüyor
satın alınan
gemiler
Amerikalı nıütevastıta
494 bin 410 lira komis-
Romanyada devletçilik!
Aynı gahsiyet, Rusyanın Çin komllnistlerino kargı şimdiye ka dar gösterdiği diplomatik bigâ-nellkte yakında değişiklik olacağı tahminini ileri Bürmüştür.
Parlstekl Rus kaynakları, Molotov’un yeni ödevi hakkında her hangi bir yorumda bulunmamış-
Doğu Avnıpalı diplomata göre, Sovyetler Çinde fiilen/kurulan Çin komünist rejimine karşı (Devamı 8a. s 80. 6 da)
Yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi öldü
Londra, 6 (A.A.) — (lps): Bükrcşten alınan haberlere göre cczalbaneler ve laboratuvarlar devletleştirilmiş ve buralarda çalışanların yerine yetkisi olmı-yan bir takım insanlar getirilmiş bulunduğundan sadece Bük reşte yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi ölmüştür. Rumen gazetelerine bu husuBta hiçbir haber yayınlamamaları emri verilmiştir.
France - Soir, France - Di-manclıe ve Samedi - Soir gazete lerinin muharriri tanınmış Fransız romancılarından Mme A.Ro-ubâ Jonsky dün şehrimize gelmiştir. Madam Jonsky’nin memleketimizi ziyareti bilhassa Cumhurbaşkanı İnönü ve devlet a-damlannıızla görüşmek içindir-Kadın gazetecinin bu temasları Paris büyük elçimiz Numan Me-nemencioğlu tarafından temin e-dilmiştir. Madam Jonsky aslen AzerbaycanlI bir Türkün kızıdır, fakat uzun müddettenberi Fran-sada yaşamakta ve tanınmış gaz« telere kadın ve moda yazılan yazmaktadır. Kadın gazeteci dün kendisilo görüşen bir arkadaşımı
za şunları söylemiştir:
«— Tiirkiyeden 23 sene evvel ayrılmıştım. Tekrar geldiğim için çok memnunum. Buraya bilhassa devlet başkanı İnönü ve bakanlarla görüşmek ve mülakat yapmak için geldim.
Fransada kaldığım uzun seneler Türkiyeye karşı alâkam eksilmedi. 1938 yılında Erzincan zelzelesi felâketzedeleri için para (Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
yon verilmesi dün Mecliste kabul edildi
Ankara, 6 (Hususî) — Bugün kÜ Mecliste gündemin birinci de« fa müzakere edilecek işleri arasında gösterilen Mc. Cann’a ve-rilecek komisyon veya ikramiye İşi hakkındaki tasarının öncelik ve müstaceliyetle görüşülmesi teklif ve kabul edildi. Kanunun tümü hakkında yalnız Hıfzı O (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Kömüre zam
ULUNAY
İKİ YENİ ROMANIMIZ
Bankalar kasa
ithaline başladılar
Banka piyangoları ikramiyelerinde bin liradan yukarısının yiizae kırkı vergi olarak alınacak
Dünkü sabah gazetelerinden biri Ankara muhabirine atfen neşrettiği bir haberde Maliye Bakanlığı çevresinin bankalarda ki mevduatın çekilmediği müta-leaaında bulunduğunu, piyasada para darlığı olmadığını, para darlığı mevcut olsaydı eşya fl-1 atlarının düşeceğini yazmakta ve bu görüşün kendisine müra-
caat edilen Maliye Bakanı tarafından da teyld olunduğunu bildirmektedir.
Para darlığı var mı yok mu diye uzun boylu düşünmeğe, incelemeğe ve mütalaaya lüzum yoktur. Yolda giderken İlk rast ladığmız ticarethaneye, müesse-soye ve hattâ bir bankaya girip (Devamı Sa. S 8ü. 7 do)
I
Çılgın Akşamlar II
Esrarengiz
Patron
Yonl ba$ladıgınıız bu harlku-Ifldo hoyecanlı aşk vo macera romanlarını, bütün okuyucularımıza, şlındlyo kadar çıkmış olan kiGimların hulâsasilo bir-llkto sunuyoruz
Kömür» zamdan bahsediliyor... «Yarı hükûmotçl» bir gazetemiz bu mos'olonln Bakanlar Kurulunda görüfülmokte olduğunu yazıyor. Sözdo 20 milyon büd co açığını kapatmak üzere kömür fiyatlarına zam yapılması düşünülmüş... Fakat bunun hayat pahalılığı üzorindo menfi bir tesir yapa-oağı düşünülorok zammın yalnız domlryolları llo donlzyollarına alt kömüre tatbiki daha muvafık görlil mü?...
Fa-kaat... Bu zammın tarlfoloro tosir otmoınosl İçin Inoolemelor yapılıyormuş 1
Hayat pahalılığı —ovveloo do ar-zottiğlmlz veçhllo— artık tesirini kaybotmlştlr. Bu da, hayat pahalılığının kalkınası llo doğll halkın pahalılığa olışınası llo mümkün olmuştur.
Bırakalım... Bir de kömür zammı yapılsın bakalım. Kömür zarar odlyor da başka şoylor kâr mı ediyor? Zarar otmoyon no var kİ?
Tramvay zarar odlyor, otobüs zarar odlyor, elektrik zarar ediyor.
vapurlar zarar ediyor.,.
Bunlara nasıl akla geldikçe zam yapıyorsak kömüre de yaparız. Ida re mütemadiyen zararı sinesine çekecek değil a... Tabii enlndo sonun da bu zararı ödomek (Sdovl) bize düşecek. O halde bunu ha bu seno vermişiz ha golocok sone vorecok-mlfiz... Hepsi bir.
Yalnız anlamadığım bir nokta var. Mesold otobüsü elo alalım: Be lodlyonln o kırmızı kuşaklı sarı dil» borleri andıran otobüslorl belodlyo-ye y3nl dolayısllo hükümete dayan masına rağmen zarar ediyor. Halbuki hususi otobüsler, belodlyedon boş kuruş daha uouz olduğu halde zarar otmlyorlar. Zarar etmediklerini ne biliyorsunuz? Demeyin..-Çünkü zarar etseler Işletınozlor. 1» perido bir çoouk vardır... Sanki bu kara motörünün hezârfon bir kapta nıdır. Durak yerlerinde çığırtgan-lık yapar, müşteri dtlvot eder; u( zaktan birini görürse «Ağır ol a-ğaboğli» diye şoförü İkaz öder son4 ra hem bilet keser, hem de: «Sağ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dördüncü sayfamızda
takib ediniz
Salı 7 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdam Nuruosmanlye Noı il Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telafonı 10785 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3666 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayış, : 10 KuruS Tek kitab usulii kaldırılacak Ankara: 6 (Hususî) — Büyük Millet Meclısl-slnin bugünkü oturumunda okullarda tek kitap sistemine son verilmesine dair kanun tasarısı müstaceliyetle müzakere ve kabul edilmiştir.
Kıtlık, bu yıl, asla me vzuubahs değil
Tarım ve Bay indir l ık Bakanl arı, dün Mecliste kuraklık vaziyetini anlattı
Reisicumhura verilen hediyeler
En büyük Iztırab..
emleketin içinde kıvrandığı ıztıraplar orasında, en ziyade elem ve büzün yaratanı Ankarada Demokrat Parti genel balkanının dün temas ettiği noktadır. O da artık İktidarın vâldlerine yurdda inanılmaz olmasıdır.
Bn halo niçin ve nasıl geldik? Bu maceranın hikâyesi acıklıdır. Halk Partisinin bir, iki müfrit fakat zayıf ve seçim kudret ve kabiliyeti olmıyan elemanı, var kuvvetlerile, iktidarın eteğine yapışarak ona geri adımlar attırmışlar ve her müsbet vâidin tahakkukuna engel olmuşlardır. Faraza 1946 Temmuz faciasını kimler ve niçin yarattı? Behemehal iktidar sandalyesine yapışıp kalmak istiyenler... Bun
■ lar ne yapıp yaptılar, her nevi oyunu meşru saydılar ve milletin İradesi önüne dikildiler. Maalesef bunda da muvaffak oldular. Oldular amma memlekette, emniyet havasını da, üfüriip savurdular. Şimdi yerinde yeller esen güveni tekrar memlekete sokmak İşine vücutlarını hasretmek İstiyenler de, yine ayni mahfillerin muhalefetine maruzdurlar İşte seçim emniyetini sağlayacak kanun... Bir türlü intişar edemiyor onun yerine rengârenk eserler, kitaplar çıkarılıyor amma a-sıl maksut ve gaye olan o güven sağlanamıyor. Etrafında dönülüyor, dolaşılıyor, muhalefetin bu hususta fikrini anhyalım deniyor, yerli, yabancı âlimlerin kanaatin rını öğrenelim deniyor. Hasılı bhıbir dereden su getiriliyor, yarım oturumunda halledilecek İş bir türlü Meclise getirilmiyor. Halbuki G Ünal tay kabinesi, iş başına geldiği vakit seçim emniyetini Bağlıyacağım vâdetmlş 1-dl. Istanbuldaki basın toplantısın da da bu nokta teyid edilmiş İdi amma işte Meclisin çalışma devresi bitiyor, önümüzdeki iki gün İçinde her halde seçim kanunu çıkarılacak değildir. Yâni İş başka bir bahara kalmıştır. Halbuki şu iki gün içinde millete na kadar mâli külfetler yükliyecek kanunlar kabul edilecektir. İki yirmi dört saat zarfında emeklilik kanunu ikinci okunuşta kabul edilecektir. Bu kanunla mükelleflerin sırtına yeni yeni mali külfetler tahmil edilecektir, gelir kanunu gibi bütün vergi sistemimizi altüst eden bir «Nizamı cedit» İnkılâbı mahiyetinde kanun onay. Lanacaktır. Bütün bunlar, bu ka- • dar ağır hükümleri ihtiva eden mevzuat yapılır fakat millete seçim emniyeti Bağlıyacak, reyinin çahnmıyacağma dair teminat verecek kanun bir türlü çıkmaz yapılan binblr vâlde rağmen...
Halk Partisinin bu mülke ve halka bol keseden bağışhyacağı nedir? Reylerin çalınmasına engel olmak... Çünkü nihayet bu lâkırdının bir efsane olduğu İddia olunamaz. Bütün halk miting lerde, toplantılarda, konferanslarda, milletvekilleri Meclis kür-(D ovamı 8a. s 8Ü. 4 do)
Nişantaşı Kız Enstitüsünün dünkü sergisinden bir köşe
Ankara: 6 (Hususi) — B. M. M. bugün saat 10 da C. K. lucc-daymın başkanlığında toplandı. Yoklamayı müteakip açılan öğleden önceki oturumda gündemde bulunan muhtelif sorulara ilgili Bak lar cevap verdiler. Soru sahiplerinin bulunmadığı önergelerle, S Tckclioğlu’nun emvali metruke hakkında istediği izahat Bakanı geri bırakıldı. 1949 yılı biidcesinde çok geniş mili (Devamı Sa. 5 Sü. 4
Londra'da Türk
işlemeciliği sergisi
Sergi key’eti, Cuma günü, yeni doğan
Prensine aid çok kıymetli bir h. d.yeyi dc
Gizli toplantıdan vazgeçtiler
beraberinde
Milli EgiÇlm Bakanlığı îarafın. dan Londrada açılması kararlaşan 1 Türk İşleme sanatı sergisinin ha. zırlr.clan tamamlanmıştır. Bu sar. | giyi Londrada kuracak olan olgun, j Jaşma enstitüsü müdürü Refia övüş resim Öğretmeni Mazbor Resmet ve Ismetpaşa Kız Enstitüsü ingi. llzce öğretmeni Melek'den mürek- | kep üç kişilik heyet cuma günü u. çakla Londraya hareket edecektir.
Heyet başkanı Refia övüç, dün kendisiyle görüşen bir muharriri, mize şu izahatı vermiştir:
— Sergiyi Londradaki Tür.t Ha] kevlnde açacağız. Henüz sergi tarihi belli olmamakla beraber 20-22 Haziran arasında olacağını tahmin »diyorum. Sergiye 400 parça eserle giriyoruz. Bu eserler Türklyedekl bütün enstitülerin yaptığı işlerdir. Fakat, 200-300 parça eser, Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır. Bu eserler arasında türlü işler vardır. Bilhassa, Türk sırma İşleri çok dc. ğerlidir. Sergi için iki broşür ha. Zırlanmıştır. Ayrıca afişler yaptırıl. Londra sergisi miinasebetile ha-(Dovamı 8a. 5 SU. 4 de) zırlanan afişlerden biri
götürüyor
lAHIBİIKA Ol THE
ARToıTURKIsn
EMBROIDERY
L0ND0N
Pariste bir anlaşmaya Yarılamıyor
Londıa, 6 (B.B.C.) — Dört Dışişleri Bakanlan bugün Paris te üçüncü gizli toplantılarını yap mışlardır. Bakanlar, yarınki top Jantının herkese açık tutulmasına karar vermişlerdir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman’m baş kanlığında yapılan toplantı İki buçuk saat devam etmiştir. îç-timadan sonra neşredilen kıaa bir tebliğde Berlin meselesi etrafında herhangi bir anlaşmaya vanldığı bildirilmemiştir. Fakat toplantıdan çıkan delegelerden biri, henüz hiçbir karara varılmadığını beyan etmiştir.
B.B.C. nin Paris muhabirinin bu akşam bildirdiğine göre, yarınki toplantının alenî yapılmasına karar verilmesi, Dörtlerin bir anlaşmaya varamadıklarına delil olarak kabul edilmek lâzım dır. Zira, gizli toplantılardan bir maksat da, halk efkârını nazarı itibara almadan gizli pazarlıklar la mutlaka bir anlaşmaya varmak için gayret sarfetmektir. Müteakip toplantının aleniyete dökülmesi, bu İmkândan da limit kesildiğine bir delildir.
RUS POLÎS ORDUSUNUN MANEVRASI
Berlin, 6 (AP.) — Ingiliz kon (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Mülkiye'nin
İstanbul Spor Sarayında yapılan Avrupa güreş şampiyonasından heyecanlı bir görünüş.
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Güreş zaferimiz
ve B. Millet Meclisi
Başbakan diyor ki: Asırlar boyunca destanlar yaratan Türk kudretinin örneğini bir daha
belirttiler-Millî Eğitim Bakanının verdiği izahat
tasavvuru
Ankara, 6 (Hususi) — Birkaç gündür Meclis koridorlarında Siyasal Bilgiler okulunun (eski Mülkiye) lâğvedilip edilmemesi meselesi konuşulmaktadır. Milletvekilleri-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Rusya yeni temizlik ihtilâçları içinde
• ee
Molotof’un yeni vazifesi meğer ne imiş ?
Paris, 6 (AP.) — Doğu Av-1 çeslav Molotov’un, memleketinin rupalı sorumlu bir diplomat bu 7— gün verdiği demeçte, Sovyetler nl tedvire memur edildiğini söy-Birllği Başbakan Yardımcıeı VI-1 lemigtir.
Çin ve Uzak-Doğudaki siyaseti-
İmparator Haile Selâsiye
cm,ıd(, bulunan pelrollerln humUun-
da Ur Amuttan hrmamh, 50 ssnehk bir anlatma yapm^itr. Raminde İmparator Hatla Selatau.-. petrol çıkarma tesisatını çalıştırmada baslarken nnrinmnkir-aiu-
' — ~........... yupuugm. nıaıınuıc ımpar
petrol çıkarma tesisatını çalıştırmağa başlarken görülmektedir..

İS

Ankara, 6 (A.A.) — Başbakan Şemseddin Günaltan, Avrupa ser. best güreş şampiyonluğunu kazanan güreşçilerimize aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Asırlar boyunca dünya tarihin, de destanlar konusu olan Türk kudretini vo milli mertlik ve asaletin hayranlık veren Örneğini bir daha belirten güreşçi evlâtlarımızı can. dan tebrke eder, hepsinin ayrı ayn gözlerinden öperim.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Italyadan hareket etti
Roma, 6 A.A. (afp) — Barış antlaşması gereğince Rusyaya tali, sis edilen İtalyan donanması mua. vln gemilerinden altısı Odesa'dak) Sovyet makamlarına teslim edilmek üzere Brindis’den hareket etmişlerdir.
16 birlikten müteşekull dlğeı bir grup da ayni limandan Rusyaya hareket etmişlerdir. Bu gemiler do İtalyan mürettebatı bulunmalı, tadır. Bunlar gemilerde bulunan 20 kadar Sovyet teknisyenine gemiler, deki âletlerin sureti istimalini öğreteceklerdir.
*
Mme.A. Roubö Jansky'nin piyanosunun başında aldırdığı bir resmi
Bir Fransız kadın
romancısı geldi
Tanınmış kadın yazıcı, devlet ve hükümet Balkanlarımızla görüşme yapacağını söylüyor
satın alınan
gemiler
Amerikalı nıütevastıta
494 bin 410 lira komis-
Romanyada devletçilik!
Aynı gahsiyet, Rusyanın Çin komllnistlerino kargı şimdiye ka dar gösterdiği diplomatik bigâ-nellkte yakında değişiklik olacağı tahminini ileri Bürmüştür.
Parlstekl Rus kaynakları, Molotov’un yeni ödevi hakkında her hangi bir yorumda bulunmamış-
Doğu Avnıpalı diplomata göre, Sovyetler Çinde fiilen/kurulan Çin komünist rejimine karşı (Devamı 8a. s 80. 6 da)
Yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi öldü
Londra, 6 (A.A.) — (lps): Bükrcşten alınan haberlere göre cczalbaneler ve laboratuvarlar devletleştirilmiş ve buralarda çalışanların yerine yetkisi olmı-yan bir takım insanlar getirilmiş bulunduğundan sadece Bük reşte yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi ölmüştür. Rumen gazetelerine bu husuBta hiçbir haber yayınlamamaları emri verilmiştir.
France - Soir, France - Di-manclıe ve Samedi - Soir gazete lerinin muharriri tanınmış Fransız romancılarından Mme A.Ro-ubâ Jonsky dün şehrimize gelmiştir. Madam Jonsky’nin memleketimizi ziyareti bilhassa Cumhurbaşkanı İnönü ve devlet a-damlannıızla görüşmek içindir-Kadın gazetecinin bu temasları Paris büyük elçimiz Numan Me-nemencioğlu tarafından temin e-dilmiştir. Madam Jonsky aslen AzerbaycanlI bir Türkün kızıdır, fakat uzun müddettenberi Fran-sada yaşamakta ve tanınmış gaz« telere kadın ve moda yazılan yazmaktadır. Kadın gazeteci dün kendisilo görüşen bir arkadaşımı
za şunları söylemiştir:
«— Tiirkiyeden 23 sene evvel ayrılmıştım. Tekrar geldiğim için çok memnunum. Buraya bilhassa devlet başkanı İnönü ve bakanlarla görüşmek ve mülakat yapmak için geldim.
Fransada kaldığım uzun seneler Türkiyeye karşı alâkam eksilmedi. 1938 yılında Erzincan zelzelesi felâketzedeleri için para (Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
yon verilmesi dün Mecliste kabul edildi
Ankara, 6 (Hususî) — Bugün kÜ Mecliste gündemin birinci de« fa müzakere edilecek işleri arasında gösterilen Mc. Cann’a ve-rilecek komisyon veya ikramiye İşi hakkındaki tasarının öncelik ve müstaceliyetle görüşülmesi teklif ve kabul edildi. Kanunun tümü hakkında yalnız Hıfzı O (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Kömüre zam
ULUNAY
İKİ YENİ ROMANIMIZ
Bankalar kasa
ithaline başladılar
Banka piyangoları ikramiyelerinde bin liradan yukarısının yiizae kırkı vergi olarak alınacak
Dünkü sabah gazetelerinden biri Ankara muhabirine atfen neşrettiği bir haberde Maliye Bakanlığı çevresinin bankalarda ki mevduatın çekilmediği müta-leaaında bulunduğunu, piyasada para darlığı olmadığını, para darlığı mevcut olsaydı eşya fl-1 atlarının düşeceğini yazmakta ve bu görüşün kendisine müra-
caat edilen Maliye Bakanı tarafından da teyld olunduğunu bildirmektedir.
Para darlığı var mı yok mu diye uzun boylu düşünmeğe, incelemeğe ve mütalaaya lüzum yoktur. Yolda giderken İlk rast ladığmız ticarethaneye, müesse-soye ve hattâ bir bankaya girip (Devamı Sa. S 8ü. 7 do)
I
Çılgın Akşamlar II
Esrarengiz
Patron
Yonl ba$ladıgınıız bu harlku-Ifldo hoyecanlı aşk vo macera romanlarını, bütün okuyucularımıza, şlındlyo kadar çıkmış olan kiGimların hulâsasilo bir-llkto sunuyoruz
Kömür» zamdan bahsediliyor... «Yarı hükûmotçl» bir gazetemiz bu mos'olonln Bakanlar Kurulunda görüfülmokte olduğunu yazıyor. Sözdo 20 milyon büd co açığını kapatmak üzere kömür fiyatlarına zam yapılması düşünülmüş... Fakat bunun hayat pahalılığı üzorindo menfi bir tesir yapa-oağı düşünülorok zammın yalnız domlryolları llo donlzyollarına alt kömüre tatbiki daha muvafık görlil mü?...
Fa-kaat... Bu zammın tarlfoloro tosir otmoınosl İçin Inoolemelor yapılıyormuş 1
Hayat pahalılığı —ovveloo do ar-zottiğlmlz veçhllo— artık tesirini kaybotmlştlr. Bu da, hayat pahalılığının kalkınası llo doğll halkın pahalılığa olışınası llo mümkün olmuştur.
Bırakalım... Bir de kömür zammı yapılsın bakalım. Kömür zarar odlyor da başka şoylor kâr mı ediyor? Zarar otmoyon no var kİ?
Tramvay zarar odlyor, otobüs zarar odlyor, elektrik zarar ediyor.
vapurlar zarar ediyor.,.
Bunlara nasıl akla geldikçe zam yapıyorsak kömüre de yaparız. Ida re mütemadiyen zararı sinesine çekecek değil a... Tabii enlndo sonun da bu zararı ödomek (Sdovl) bize düşecek. O halde bunu ha bu seno vermişiz ha golocok sone vorecok-mlfiz... Hepsi bir.
Yalnız anlamadığım bir nokta var. Mesold otobüsü elo alalım: Be lodlyonln o kırmızı kuşaklı sarı dil» borleri andıran otobüslorl belodlyo-ye y3nl dolayısllo hükümete dayan masına rağmen zarar ediyor. Halbuki hususi otobüsler, belodlyedon boş kuruş daha uouz olduğu halde zarar otmlyorlar. Zarar etmediklerini ne biliyorsunuz? Demeyin..-Çünkü zarar etseler Işletınozlor. 1» perido bir çoouk vardır... Sanki bu kara motörünün hezârfon bir kapta nıdır. Durak yerlerinde çığırtgan-lık yapar, müşteri dtlvot eder; u( zaktan birini görürse «Ağır ol a-ğaboğli» diye şoförü İkaz öder son4 ra hem bilet keser, hem de: «Sağ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dördüncü sayfamızda
takib ediniz
Salı 7 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdam Nuruosmanlye Noı il Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telafonı 10785 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3666 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayış, : 10 KuruS Tek kitab usulii kaldırılacak Ankara: 6 (Hususî) — Büyük Millet Meclısl-slnin bugünkü oturumunda okullarda tek kitap sistemine son verilmesine dair kanun tasarısı müstaceliyetle müzakere ve kabul edilmiştir.
Kıtlık, bu yıl, asla me vzuubahs değil
Tarım ve Bay indir l ık Bakanl arı, dün Mecliste kuraklık vaziyetini anlattı
Reisicumhura verilen hediyeler
En büyük Iztırab..
emleketin içinde kıvrandığı ıztıraplar orasında, en ziyade elem ve büzün yaratanı Ankarada Demokrat Parti genel balkanının dün temas ettiği noktadır. O da artık İktidarın vâldlerine yurdda inanılmaz olmasıdır.
Bn halo niçin ve nasıl geldik? Bu maceranın hikâyesi acıklıdır. Halk Partisinin bir, iki müfrit fakat zayıf ve seçim kudret ve kabiliyeti olmıyan elemanı, var kuvvetlerile, iktidarın eteğine yapışarak ona geri adımlar attırmışlar ve her müsbet vâidin tahakkukuna engel olmuşlardır. Faraza 1946 Temmuz faciasını kimler ve niçin yarattı? Behemehal iktidar sandalyesine yapışıp kalmak istiyenler... Bun
■ lar ne yapıp yaptılar, her nevi oyunu meşru saydılar ve milletin İradesi önüne dikildiler. Maalesef bunda da muvaffak oldular. Oldular amma memlekette, emniyet havasını da, üfüriip savurdular. Şimdi yerinde yeller esen güveni tekrar memlekete sokmak İşine vücutlarını hasretmek İstiyenler de, yine ayni mahfillerin muhalefetine maruzdurlar İşte seçim emniyetini sağlayacak kanun... Bir türlü intişar edemiyor onun yerine rengârenk eserler, kitaplar çıkarılıyor amma a-sıl maksut ve gaye olan o güven sağlanamıyor. Etrafında dönülüyor, dolaşılıyor, muhalefetin bu hususta fikrini anhyalım deniyor, yerli, yabancı âlimlerin kanaatin rını öğrenelim deniyor. Hasılı bhıbir dereden su getiriliyor, yarım oturumunda halledilecek İş bir türlü Meclise getirilmiyor. Halbuki G Ünal tay kabinesi, iş başına geldiği vakit seçim emniyetini Bağlıyacağım vâdetmlş 1-dl. Istanbuldaki basın toplantısın da da bu nokta teyid edilmiş İdi amma işte Meclisin çalışma devresi bitiyor, önümüzdeki iki gün İçinde her halde seçim kanunu çıkarılacak değildir. Yâni İş başka bir bahara kalmıştır. Halbuki şu iki gün içinde millete na kadar mâli külfetler yükliyecek kanunlar kabul edilecektir. İki yirmi dört saat zarfında emeklilik kanunu ikinci okunuşta kabul edilecektir. Bu kanunla mükelleflerin sırtına yeni yeni mali külfetler tahmil edilecektir, gelir kanunu gibi bütün vergi sistemimizi altüst eden bir «Nizamı cedit» İnkılâbı mahiyetinde kanun onay. Lanacaktır. Bütün bunlar, bu ka- • dar ağır hükümleri ihtiva eden mevzuat yapılır fakat millete seçim emniyeti Bağlıyacak, reyinin çahnmıyacağma dair teminat verecek kanun bir türlü çıkmaz yapılan binblr vâlde rağmen...
Halk Partisinin bu mülke ve halka bol keseden bağışhyacağı nedir? Reylerin çalınmasına engel olmak... Çünkü nihayet bu lâkırdının bir efsane olduğu İddia olunamaz. Bütün halk miting lerde, toplantılarda, konferanslarda, milletvekilleri Meclis kür-(D ovamı 8a. s 8Ü. 4 do)
Nişantaşı Kız Enstitüsünün dünkü sergisinden bir köşe
Ankara: 6 (Hususi) — B. M. M. bugün saat 10 da C. K. lucc-daymın başkanlığında toplandı. Yoklamayı müteakip açılan öğleden önceki oturumda gündemde bulunan muhtelif sorulara ilgili Bak lar cevap verdiler. Soru sahiplerinin bulunmadığı önergelerle, S Tckclioğlu’nun emvali metruke hakkında istediği izahat Bakanı geri bırakıldı. 1949 yılı biidcesinde çok geniş mili (Devamı Sa. 5 Sü. 4
Londra'da Türk
işlemeciliği sergisi
Sergi key’eti, Cuma günü, yeni doğan
Prensine aid çok kıymetli bir h. d.yeyi dc
Gizli toplantıdan vazgeçtiler
beraberinde
Milli EgiÇlm Bakanlığı îarafın. dan Londrada açılması kararlaşan 1 Türk İşleme sanatı sergisinin ha. zırlr.clan tamamlanmıştır. Bu sar. | giyi Londrada kuracak olan olgun, j Jaşma enstitüsü müdürü Refia övüş resim Öğretmeni Mazbor Resmet ve Ismetpaşa Kız Enstitüsü ingi. llzce öğretmeni Melek'den mürek- | kep üç kişilik heyet cuma günü u. çakla Londraya hareket edecektir.
Heyet başkanı Refia övüç, dün kendisiyle görüşen bir muharriri, mize şu izahatı vermiştir:
— Sergiyi Londradaki Tür.t Ha] kevlnde açacağız. Henüz sergi tarihi belli olmamakla beraber 20-22 Haziran arasında olacağını tahmin »diyorum. Sergiye 400 parça eserle giriyoruz. Bu eserler Türklyedekl bütün enstitülerin yaptığı işlerdir. Fakat, 200-300 parça eser, Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır. Bu eserler arasında türlü işler vardır. Bilhassa, Türk sırma İşleri çok dc. ğerlidir. Sergi için iki broşür ha. Zırlanmıştır. Ayrıca afişler yaptırıl. Londra sergisi miinasebetile ha-(Dovamı 8a. 5 SU. 4 de) zırlanan afişlerden biri
götürüyor
lAHIBİIKA Ol THE
ARToıTURKIsn
EMBROIDERY
L0ND0N
Pariste bir anlaşmaya Yarılamıyor
Londıa, 6 (B.B.C.) — Dört Dışişleri Bakanlan bugün Paris te üçüncü gizli toplantılarını yap mışlardır. Bakanlar, yarınki top Jantının herkese açık tutulmasına karar vermişlerdir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman’m baş kanlığında yapılan toplantı İki buçuk saat devam etmiştir. îç-timadan sonra neşredilen kıaa bir tebliğde Berlin meselesi etrafında herhangi bir anlaşmaya vanldığı bildirilmemiştir. Fakat toplantıdan çıkan delegelerden biri, henüz hiçbir karara varılmadığını beyan etmiştir.
B.B.C. nin Paris muhabirinin bu akşam bildirdiğine göre, yarınki toplantının alenî yapılmasına karar verilmesi, Dörtlerin bir anlaşmaya varamadıklarına delil olarak kabul edilmek lâzım dır. Zira, gizli toplantılardan bir maksat da, halk efkârını nazarı itibara almadan gizli pazarlıklar la mutlaka bir anlaşmaya varmak için gayret sarfetmektir. Müteakip toplantının aleniyete dökülmesi, bu İmkândan da limit kesildiğine bir delildir.
RUS POLÎS ORDUSUNUN MANEVRASI
Berlin, 6 (AP.) — Ingiliz kon (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Mülkiye'nin
İstanbul Spor Sarayında yapılan Avrupa güreş şampiyonasından heyecanlı bir görünüş.
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Güreş zaferimiz
ve B. Millet Meclisi
Başbakan diyor ki: Asırlar boyunca destanlar yaratan Türk kudretinin örneğini bir daha
belirttiler-Millî Eğitim Bakanının verdiği izahat
tasavvuru
Ankara, 6 (Hususi) — Birkaç gündür Meclis koridorlarında Siyasal Bilgiler okulunun (eski Mülkiye) lâğvedilip edilmemesi meselesi konuşulmaktadır. Milletvekilleri-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Rusya yeni temizlik ihtilâçları içinde
• ee
Molotof’un yeni vazifesi meğer ne imiş ?
Paris, 6 (AP.) — Doğu Av-1 çeslav Molotov’un, memleketinin rupalı sorumlu bir diplomat bu 7— gün verdiği demeçte, Sovyetler nl tedvire memur edildiğini söy-Birllği Başbakan Yardımcıeı VI-1 lemigtir.
Çin ve Uzak-Doğudaki siyaseti-
İmparator Haile Selâsiye
cm,ıd(, bulunan pelrollerln humUun-
da Ur Amuttan hrmamh, 50 ssnehk bir anlatma yapm^itr. Raminde İmparator Hatla Selatau.-. petrol çıkarma tesisatını çalıştırmada baslarken nnrinmnkir-aiu-
' — ~........... yupuugm. nıaıınuıc ımpar
petrol çıkarma tesisatını çalıştırmağa başlarken görülmektedir..

İS

Ankara, 6 (A.A.) — Başbakan Şemseddin Günaltan, Avrupa ser. best güreş şampiyonluğunu kazanan güreşçilerimize aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Asırlar boyunca dünya tarihin, de destanlar konusu olan Türk kudretini vo milli mertlik ve asaletin hayranlık veren Örneğini bir daha belirten güreşçi evlâtlarımızı can. dan tebrke eder, hepsinin ayrı ayn gözlerinden öperim.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Italyadan hareket etti
Roma, 6 A.A. (afp) — Barış antlaşması gereğince Rusyaya tali, sis edilen İtalyan donanması mua. vln gemilerinden altısı Odesa'dak) Sovyet makamlarına teslim edilmek üzere Brindis’den hareket etmişlerdir.
16 birlikten müteşekull dlğeı bir grup da ayni limandan Rusyaya hareket etmişlerdir. Bu gemiler do İtalyan mürettebatı bulunmalı, tadır. Bunlar gemilerde bulunan 20 kadar Sovyet teknisyenine gemiler, deki âletlerin sureti istimalini öğreteceklerdir.
*
Mme.A. Roubö Jansky'nin piyanosunun başında aldırdığı bir resmi
Bir Fransız kadın
romancısı geldi
Tanınmış kadın yazıcı, devlet ve hükümet Balkanlarımızla görüşme yapacağını söylüyor
satın alınan
gemiler
Amerikalı nıütevastıta
494 bin 410 lira komis-
Romanyada devletçilik!
Aynı gahsiyet, Rusyanın Çin komllnistlerino kargı şimdiye ka dar gösterdiği diplomatik bigâ-nellkte yakında değişiklik olacağı tahminini ileri Bürmüştür.
Parlstekl Rus kaynakları, Molotov’un yeni ödevi hakkında her hangi bir yorumda bulunmamış-
Doğu Avnıpalı diplomata göre, Sovyetler Çinde fiilen/kurulan Çin komünist rejimine karşı (Devamı 8a. s 80. 6 da)
Yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi öldü
Londra, 6 (A.A.) — (lps): Bükrcşten alınan haberlere göre cczalbaneler ve laboratuvarlar devletleştirilmiş ve buralarda çalışanların yerine yetkisi olmı-yan bir takım insanlar getirilmiş bulunduğundan sadece Bük reşte yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi ölmüştür. Rumen gazetelerine bu husuBta hiçbir haber yayınlamamaları emri verilmiştir.
France - Soir, France - Di-manclıe ve Samedi - Soir gazete lerinin muharriri tanınmış Fransız romancılarından Mme A.Ro-ubâ Jonsky dün şehrimize gelmiştir. Madam Jonsky’nin memleketimizi ziyareti bilhassa Cumhurbaşkanı İnönü ve devlet a-damlannıızla görüşmek içindir-Kadın gazetecinin bu temasları Paris büyük elçimiz Numan Me-nemencioğlu tarafından temin e-dilmiştir. Madam Jonsky aslen AzerbaycanlI bir Türkün kızıdır, fakat uzun müddettenberi Fran-sada yaşamakta ve tanınmış gaz« telere kadın ve moda yazılan yazmaktadır. Kadın gazeteci dün kendisilo görüşen bir arkadaşımı
za şunları söylemiştir:
«— Tiirkiyeden 23 sene evvel ayrılmıştım. Tekrar geldiğim için çok memnunum. Buraya bilhassa devlet başkanı İnönü ve bakanlarla görüşmek ve mülakat yapmak için geldim.
Fransada kaldığım uzun seneler Türkiyeye karşı alâkam eksilmedi. 1938 yılında Erzincan zelzelesi felâketzedeleri için para (Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
yon verilmesi dün Mecliste kabul edildi
Ankara, 6 (Hususî) — Bugün kÜ Mecliste gündemin birinci de« fa müzakere edilecek işleri arasında gösterilen Mc. Cann’a ve-rilecek komisyon veya ikramiye İşi hakkındaki tasarının öncelik ve müstaceliyetle görüşülmesi teklif ve kabul edildi. Kanunun tümü hakkında yalnız Hıfzı O (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Kömüre zam
ULUNAY
İKİ YENİ ROMANIMIZ
Bankalar kasa
ithaline başladılar
Banka piyangoları ikramiyelerinde bin liradan yukarısının yiizae kırkı vergi olarak alınacak
Dünkü sabah gazetelerinden biri Ankara muhabirine atfen neşrettiği bir haberde Maliye Bakanlığı çevresinin bankalarda ki mevduatın çekilmediği müta-leaaında bulunduğunu, piyasada para darlığı olmadığını, para darlığı mevcut olsaydı eşya fl-1 atlarının düşeceğini yazmakta ve bu görüşün kendisine müra-
caat edilen Maliye Bakanı tarafından da teyld olunduğunu bildirmektedir.
Para darlığı var mı yok mu diye uzun boylu düşünmeğe, incelemeğe ve mütalaaya lüzum yoktur. Yolda giderken İlk rast ladığmız ticarethaneye, müesse-soye ve hattâ bir bankaya girip (Devamı Sa. S 8ü. 7 do)
I
Çılgın Akşamlar II
Esrarengiz
Patron
Yonl ba$ladıgınıız bu harlku-Ifldo hoyecanlı aşk vo macera romanlarını, bütün okuyucularımıza, şlındlyo kadar çıkmış olan kiGimların hulâsasilo bir-llkto sunuyoruz
Kömür» zamdan bahsediliyor... «Yarı hükûmotçl» bir gazetemiz bu mos'olonln Bakanlar Kurulunda görüfülmokte olduğunu yazıyor. Sözdo 20 milyon büd co açığını kapatmak üzere kömür fiyatlarına zam yapılması düşünülmüş... Fakat bunun hayat pahalılığı üzorindo menfi bir tesir yapa-oağı düşünülorok zammın yalnız domlryolları llo donlzyollarına alt kömüre tatbiki daha muvafık görlil mü?...
Fa-kaat... Bu zammın tarlfoloro tosir otmoınosl İçin Inoolemelor yapılıyormuş 1
Hayat pahalılığı —ovveloo do ar-zottiğlmlz veçhllo— artık tesirini kaybotmlştlr. Bu da, hayat pahalılığının kalkınası llo doğll halkın pahalılığa olışınası llo mümkün olmuştur.
Bırakalım... Bir de kömür zammı yapılsın bakalım. Kömür zarar odlyor da başka şoylor kâr mı ediyor? Zarar otmoyon no var kİ?
Tramvay zarar odlyor, otobüs zarar odlyor, elektrik zarar ediyor.
vapurlar zarar ediyor.,.
Bunlara nasıl akla geldikçe zam yapıyorsak kömüre de yaparız. Ida re mütemadiyen zararı sinesine çekecek değil a... Tabii enlndo sonun da bu zararı ödomek (Sdovl) bize düşecek. O halde bunu ha bu seno vermişiz ha golocok sone vorecok-mlfiz... Hepsi bir.
Yalnız anlamadığım bir nokta var. Mesold otobüsü elo alalım: Be lodlyonln o kırmızı kuşaklı sarı dil» borleri andıran otobüslorl belodlyo-ye y3nl dolayısllo hükümete dayan masına rağmen zarar ediyor. Halbuki hususi otobüsler, belodlyedon boş kuruş daha uouz olduğu halde zarar otmlyorlar. Zarar etmediklerini ne biliyorsunuz? Demeyin..-Çünkü zarar etseler Işletınozlor. 1» perido bir çoouk vardır... Sanki bu kara motörünün hezârfon bir kapta nıdır. Durak yerlerinde çığırtgan-lık yapar, müşteri dtlvot eder; u( zaktan birini görürse «Ağır ol a-ğaboğli» diye şoförü İkaz öder son4 ra hem bilet keser, hem de: «Sağ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dördüncü sayfamızda
takib ediniz
Salı 7 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdam Nuruosmanlye Noı il Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telafonı 10785 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3666 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayış, : 10 KuruS Tek kitab usulii kaldırılacak Ankara: 6 (Hususî) — Büyük Millet Meclısl-slnin bugünkü oturumunda okullarda tek kitap sistemine son verilmesine dair kanun tasarısı müstaceliyetle müzakere ve kabul edilmiştir.
Kıtlık, bu yıl, asla me vzuubahs değil
Tarım ve Bay indir l ık Bakanl arı, dün Mecliste kuraklık vaziyetini anlattı
Reisicumhura verilen hediyeler
En büyük Iztırab..
emleketin içinde kıvrandığı ıztıraplar orasında, en ziyade elem ve büzün yaratanı Ankarada Demokrat Parti genel balkanının dün temas ettiği noktadır. O da artık İktidarın vâldlerine yurdda inanılmaz olmasıdır.
Bn halo niçin ve nasıl geldik? Bu maceranın hikâyesi acıklıdır. Halk Partisinin bir, iki müfrit fakat zayıf ve seçim kudret ve kabiliyeti olmıyan elemanı, var kuvvetlerile, iktidarın eteğine yapışarak ona geri adımlar attırmışlar ve her müsbet vâidin tahakkukuna engel olmuşlardır. Faraza 1946 Temmuz faciasını kimler ve niçin yarattı? Behemehal iktidar sandalyesine yapışıp kalmak istiyenler... Bun
■ lar ne yapıp yaptılar, her nevi oyunu meşru saydılar ve milletin İradesi önüne dikildiler. Maalesef bunda da muvaffak oldular. Oldular amma memlekette, emniyet havasını da, üfüriip savurdular. Şimdi yerinde yeller esen güveni tekrar memlekete sokmak İşine vücutlarını hasretmek İstiyenler de, yine ayni mahfillerin muhalefetine maruzdurlar İşte seçim emniyetini sağlayacak kanun... Bir türlü intişar edemiyor onun yerine rengârenk eserler, kitaplar çıkarılıyor amma a-sıl maksut ve gaye olan o güven sağlanamıyor. Etrafında dönülüyor, dolaşılıyor, muhalefetin bu hususta fikrini anhyalım deniyor, yerli, yabancı âlimlerin kanaatin rını öğrenelim deniyor. Hasılı bhıbir dereden su getiriliyor, yarım oturumunda halledilecek İş bir türlü Meclise getirilmiyor. Halbuki G Ünal tay kabinesi, iş başına geldiği vakit seçim emniyetini Bağlıyacağım vâdetmlş 1-dl. Istanbuldaki basın toplantısın da da bu nokta teyid edilmiş İdi amma işte Meclisin çalışma devresi bitiyor, önümüzdeki iki gün İçinde her halde seçim kanunu çıkarılacak değildir. Yâni İş başka bir bahara kalmıştır. Halbuki şu iki gün içinde millete na kadar mâli külfetler yükliyecek kanunlar kabul edilecektir. İki yirmi dört saat zarfında emeklilik kanunu ikinci okunuşta kabul edilecektir. Bu kanunla mükelleflerin sırtına yeni yeni mali külfetler tahmil edilecektir, gelir kanunu gibi bütün vergi sistemimizi altüst eden bir «Nizamı cedit» İnkılâbı mahiyetinde kanun onay. Lanacaktır. Bütün bunlar, bu ka- • dar ağır hükümleri ihtiva eden mevzuat yapılır fakat millete seçim emniyeti Bağlıyacak, reyinin çahnmıyacağma dair teminat verecek kanun bir türlü çıkmaz yapılan binblr vâlde rağmen...
Halk Partisinin bu mülke ve halka bol keseden bağışhyacağı nedir? Reylerin çalınmasına engel olmak... Çünkü nihayet bu lâkırdının bir efsane olduğu İddia olunamaz. Bütün halk miting lerde, toplantılarda, konferanslarda, milletvekilleri Meclis kür-(D ovamı 8a. s 8Ü. 4 do)
Nişantaşı Kız Enstitüsünün dünkü sergisinden bir köşe
Ankara: 6 (Hususi) — B. M. M. bugün saat 10 da C. K. lucc-daymın başkanlığında toplandı. Yoklamayı müteakip açılan öğleden önceki oturumda gündemde bulunan muhtelif sorulara ilgili Bak lar cevap verdiler. Soru sahiplerinin bulunmadığı önergelerle, S Tckclioğlu’nun emvali metruke hakkında istediği izahat Bakanı geri bırakıldı. 1949 yılı biidcesinde çok geniş mili (Devamı Sa. 5 Sü. 4
Londra'da Türk
işlemeciliği sergisi
Sergi key’eti, Cuma günü, yeni doğan
Prensine aid çok kıymetli bir h. d.yeyi dc
Gizli toplantıdan vazgeçtiler
beraberinde
Milli EgiÇlm Bakanlığı îarafın. dan Londrada açılması kararlaşan 1 Türk İşleme sanatı sergisinin ha. zırlr.clan tamamlanmıştır. Bu sar. | giyi Londrada kuracak olan olgun, j Jaşma enstitüsü müdürü Refia övüş resim Öğretmeni Mazbor Resmet ve Ismetpaşa Kız Enstitüsü ingi. llzce öğretmeni Melek'den mürek- | kep üç kişilik heyet cuma günü u. çakla Londraya hareket edecektir.
Heyet başkanı Refia övüç, dün kendisiyle görüşen bir muharriri, mize şu izahatı vermiştir:
— Sergiyi Londradaki Tür.t Ha] kevlnde açacağız. Henüz sergi tarihi belli olmamakla beraber 20-22 Haziran arasında olacağını tahmin »diyorum. Sergiye 400 parça eserle giriyoruz. Bu eserler Türklyedekl bütün enstitülerin yaptığı işlerdir. Fakat, 200-300 parça eser, Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır. Bu eserler arasında türlü işler vardır. Bilhassa, Türk sırma İşleri çok dc. ğerlidir. Sergi için iki broşür ha. Zırlanmıştır. Ayrıca afişler yaptırıl. Londra sergisi miinasebetile ha-(Dovamı 8a. 5 SU. 4 de) zırlanan afişlerden biri
götürüyor
lAHIBİIKA Ol THE
ARToıTURKIsn
EMBROIDERY
L0ND0N
Pariste bir anlaşmaya Yarılamıyor
Londıa, 6 (B.B.C.) — Dört Dışişleri Bakanlan bugün Paris te üçüncü gizli toplantılarını yap mışlardır. Bakanlar, yarınki top Jantının herkese açık tutulmasına karar vermişlerdir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman’m baş kanlığında yapılan toplantı İki buçuk saat devam etmiştir. îç-timadan sonra neşredilen kıaa bir tebliğde Berlin meselesi etrafında herhangi bir anlaşmaya vanldığı bildirilmemiştir. Fakat toplantıdan çıkan delegelerden biri, henüz hiçbir karara varılmadığını beyan etmiştir.
B.B.C. nin Paris muhabirinin bu akşam bildirdiğine göre, yarınki toplantının alenî yapılmasına karar verilmesi, Dörtlerin bir anlaşmaya varamadıklarına delil olarak kabul edilmek lâzım dır. Zira, gizli toplantılardan bir maksat da, halk efkârını nazarı itibara almadan gizli pazarlıklar la mutlaka bir anlaşmaya varmak için gayret sarfetmektir. Müteakip toplantının aleniyete dökülmesi, bu İmkândan da limit kesildiğine bir delildir.
RUS POLÎS ORDUSUNUN MANEVRASI
Berlin, 6 (AP.) — Ingiliz kon (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Mülkiye'nin
İstanbul Spor Sarayında yapılan Avrupa güreş şampiyonasından heyecanlı bir görünüş.
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Güreş zaferimiz
ve B. Millet Meclisi
Başbakan diyor ki: Asırlar boyunca destanlar yaratan Türk kudretinin örneğini bir daha
belirttiler-Millî Eğitim Bakanının verdiği izahat
tasavvuru
Ankara, 6 (Hususi) — Birkaç gündür Meclis koridorlarında Siyasal Bilgiler okulunun (eski Mülkiye) lâğvedilip edilmemesi meselesi konuşulmaktadır. Milletvekilleri-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Rusya yeni temizlik ihtilâçları içinde
• ee
Molotof’un yeni vazifesi meğer ne imiş ?
Paris, 6 (AP.) — Doğu Av-1 çeslav Molotov’un, memleketinin rupalı sorumlu bir diplomat bu 7— gün verdiği demeçte, Sovyetler nl tedvire memur edildiğini söy-Birllği Başbakan Yardımcıeı VI-1 lemigtir.
Çin ve Uzak-Doğudaki siyaseti-
İmparator Haile Selâsiye
cm,ıd(, bulunan pelrollerln humUun-
da Ur Amuttan hrmamh, 50 ssnehk bir anlatma yapm^itr. Raminde İmparator Hatla Selatau.-. petrol çıkarma tesisatını çalıştırmada baslarken nnrinmnkir-aiu-
' — ~........... yupuugm. nıaıınuıc ımpar
petrol çıkarma tesisatını çalıştırmağa başlarken görülmektedir..

İS

Ankara, 6 (A.A.) — Başbakan Şemseddin Günaltan, Avrupa ser. best güreş şampiyonluğunu kazanan güreşçilerimize aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Asırlar boyunca dünya tarihin, de destanlar konusu olan Türk kudretini vo milli mertlik ve asaletin hayranlık veren Örneğini bir daha belirten güreşçi evlâtlarımızı can. dan tebrke eder, hepsinin ayrı ayn gözlerinden öperim.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Italyadan hareket etti
Roma, 6 A.A. (afp) — Barış antlaşması gereğince Rusyaya tali, sis edilen İtalyan donanması mua. vln gemilerinden altısı Odesa'dak) Sovyet makamlarına teslim edilmek üzere Brindis’den hareket etmişlerdir.
16 birlikten müteşekull dlğeı bir grup da ayni limandan Rusyaya hareket etmişlerdir. Bu gemiler do İtalyan mürettebatı bulunmalı, tadır. Bunlar gemilerde bulunan 20 kadar Sovyet teknisyenine gemiler, deki âletlerin sureti istimalini öğreteceklerdir.
*
Mme.A. Roubö Jansky'nin piyanosunun başında aldırdığı bir resmi
Bir Fransız kadın
romancısı geldi
Tanınmış kadın yazıcı, devlet ve hükümet Balkanlarımızla görüşme yapacağını söylüyor
satın alınan
gemiler
Amerikalı nıütevastıta
494 bin 410 lira komis-
Romanyada devletçilik!
Aynı gahsiyet, Rusyanın Çin komllnistlerino kargı şimdiye ka dar gösterdiği diplomatik bigâ-nellkte yakında değişiklik olacağı tahminini ileri Bürmüştür.
Parlstekl Rus kaynakları, Molotov’un yeni ödevi hakkında her hangi bir yorumda bulunmamış-
Doğu Avnıpalı diplomata göre, Sovyetler Çinde fiilen/kurulan Çin komünist rejimine karşı (Devamı 8a. s 80. 6 da)
Yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi öldü
Londra, 6 (A.A.) — (lps): Bükrcşten alınan haberlere göre cczalbaneler ve laboratuvarlar devletleştirilmiş ve buralarda çalışanların yerine yetkisi olmı-yan bir takım insanlar getirilmiş bulunduğundan sadece Bük reşte yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi ölmüştür. Rumen gazetelerine bu husuBta hiçbir haber yayınlamamaları emri verilmiştir.
France - Soir, France - Di-manclıe ve Samedi - Soir gazete lerinin muharriri tanınmış Fransız romancılarından Mme A.Ro-ubâ Jonsky dün şehrimize gelmiştir. Madam Jonsky’nin memleketimizi ziyareti bilhassa Cumhurbaşkanı İnönü ve devlet a-damlannıızla görüşmek içindir-Kadın gazetecinin bu temasları Paris büyük elçimiz Numan Me-nemencioğlu tarafından temin e-dilmiştir. Madam Jonsky aslen AzerbaycanlI bir Türkün kızıdır, fakat uzun müddettenberi Fran-sada yaşamakta ve tanınmış gaz« telere kadın ve moda yazılan yazmaktadır. Kadın gazeteci dün kendisilo görüşen bir arkadaşımı
za şunları söylemiştir:
«— Tiirkiyeden 23 sene evvel ayrılmıştım. Tekrar geldiğim için çok memnunum. Buraya bilhassa devlet başkanı İnönü ve bakanlarla görüşmek ve mülakat yapmak için geldim.
Fransada kaldığım uzun seneler Türkiyeye karşı alâkam eksilmedi. 1938 yılında Erzincan zelzelesi felâketzedeleri için para (Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
yon verilmesi dün Mecliste kabul edildi
Ankara, 6 (Hususî) — Bugün kÜ Mecliste gündemin birinci de« fa müzakere edilecek işleri arasında gösterilen Mc. Cann’a ve-rilecek komisyon veya ikramiye İşi hakkındaki tasarının öncelik ve müstaceliyetle görüşülmesi teklif ve kabul edildi. Kanunun tümü hakkında yalnız Hıfzı O (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Kömüre zam
ULUNAY
İKİ YENİ ROMANIMIZ
Bankalar kasa
ithaline başladılar
Banka piyangoları ikramiyelerinde bin liradan yukarısının yiizae kırkı vergi olarak alınacak
Dünkü sabah gazetelerinden biri Ankara muhabirine atfen neşrettiği bir haberde Maliye Bakanlığı çevresinin bankalarda ki mevduatın çekilmediği müta-leaaında bulunduğunu, piyasada para darlığı olmadığını, para darlığı mevcut olsaydı eşya fl-1 atlarının düşeceğini yazmakta ve bu görüşün kendisine müra-
caat edilen Maliye Bakanı tarafından da teyld olunduğunu bildirmektedir.
Para darlığı var mı yok mu diye uzun boylu düşünmeğe, incelemeğe ve mütalaaya lüzum yoktur. Yolda giderken İlk rast ladığmız ticarethaneye, müesse-soye ve hattâ bir bankaya girip (Devamı Sa. S 8ü. 7 do)
I
Çılgın Akşamlar II
Esrarengiz
Patron
Yonl ba$ladıgınıız bu harlku-Ifldo hoyecanlı aşk vo macera romanlarını, bütün okuyucularımıza, şlındlyo kadar çıkmış olan kiGimların hulâsasilo bir-llkto sunuyoruz
Kömür» zamdan bahsediliyor... «Yarı hükûmotçl» bir gazetemiz bu mos'olonln Bakanlar Kurulunda görüfülmokte olduğunu yazıyor. Sözdo 20 milyon büd co açığını kapatmak üzere kömür fiyatlarına zam yapılması düşünülmüş... Fakat bunun hayat pahalılığı üzorindo menfi bir tesir yapa-oağı düşünülorok zammın yalnız domlryolları llo donlzyollarına alt kömüre tatbiki daha muvafık görlil mü?...
Fa-kaat... Bu zammın tarlfoloro tosir otmoınosl İçin Inoolemelor yapılıyormuş 1
Hayat pahalılığı —ovveloo do ar-zottiğlmlz veçhllo— artık tesirini kaybotmlştlr. Bu da, hayat pahalılığının kalkınası llo doğll halkın pahalılığa olışınası llo mümkün olmuştur.
Bırakalım... Bir de kömür zammı yapılsın bakalım. Kömür zarar odlyor da başka şoylor kâr mı ediyor? Zarar otmoyon no var kİ?
Tramvay zarar odlyor, otobüs zarar odlyor, elektrik zarar ediyor.
vapurlar zarar ediyor.,.
Bunlara nasıl akla geldikçe zam yapıyorsak kömüre de yaparız. Ida re mütemadiyen zararı sinesine çekecek değil a... Tabii enlndo sonun da bu zararı ödomek (Sdovl) bize düşecek. O halde bunu ha bu seno vermişiz ha golocok sone vorecok-mlfiz... Hepsi bir.
Yalnız anlamadığım bir nokta var. Mesold otobüsü elo alalım: Be lodlyonln o kırmızı kuşaklı sarı dil» borleri andıran otobüslorl belodlyo-ye y3nl dolayısllo hükümete dayan masına rağmen zarar ediyor. Halbuki hususi otobüsler, belodlyedon boş kuruş daha uouz olduğu halde zarar otmlyorlar. Zarar etmediklerini ne biliyorsunuz? Demeyin..-Çünkü zarar etseler Işletınozlor. 1» perido bir çoouk vardır... Sanki bu kara motörünün hezârfon bir kapta nıdır. Durak yerlerinde çığırtgan-lık yapar, müşteri dtlvot eder; u( zaktan birini görürse «Ağır ol a-ğaboğli» diye şoförü İkaz öder son4 ra hem bilet keser, hem de: «Sağ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dördüncü sayfamızda
takib ediniz
Salı 7 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdam Nuruosmanlye Noı il Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telafonı 10785 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3666 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayış, : 10 KuruS Tek kitab usulii kaldırılacak Ankara: 6 (Hususî) — Büyük Millet Meclısl-slnin bugünkü oturumunda okullarda tek kitap sistemine son verilmesine dair kanun tasarısı müstaceliyetle müzakere ve kabul edilmiştir.
Kıtlık, bu yıl, asla me vzuubahs değil
Tarım ve Bay indir l ık Bakanl arı, dün Mecliste kuraklık vaziyetini anlattı
Reisicumhura verilen hediyeler
En büyük Iztırab..
emleketin içinde kıvrandığı ıztıraplar orasında, en ziyade elem ve büzün yaratanı Ankarada Demokrat Parti genel balkanının dün temas ettiği noktadır. O da artık İktidarın vâldlerine yurdda inanılmaz olmasıdır.
Bn halo niçin ve nasıl geldik? Bu maceranın hikâyesi acıklıdır. Halk Partisinin bir, iki müfrit fakat zayıf ve seçim kudret ve kabiliyeti olmıyan elemanı, var kuvvetlerile, iktidarın eteğine yapışarak ona geri adımlar attırmışlar ve her müsbet vâidin tahakkukuna engel olmuşlardır. Faraza 1946 Temmuz faciasını kimler ve niçin yarattı? Behemehal iktidar sandalyesine yapışıp kalmak istiyenler... Bun
■ lar ne yapıp yaptılar, her nevi oyunu meşru saydılar ve milletin İradesi önüne dikildiler. Maalesef bunda da muvaffak oldular. Oldular amma memlekette, emniyet havasını da, üfüriip savurdular. Şimdi yerinde yeller esen güveni tekrar memlekete sokmak İşine vücutlarını hasretmek İstiyenler de, yine ayni mahfillerin muhalefetine maruzdurlar İşte seçim emniyetini sağlayacak kanun... Bir türlü intişar edemiyor onun yerine rengârenk eserler, kitaplar çıkarılıyor amma a-sıl maksut ve gaye olan o güven sağlanamıyor. Etrafında dönülüyor, dolaşılıyor, muhalefetin bu hususta fikrini anhyalım deniyor, yerli, yabancı âlimlerin kanaatin rını öğrenelim deniyor. Hasılı bhıbir dereden su getiriliyor, yarım oturumunda halledilecek İş bir türlü Meclise getirilmiyor. Halbuki G Ünal tay kabinesi, iş başına geldiği vakit seçim emniyetini Bağlıyacağım vâdetmlş 1-dl. Istanbuldaki basın toplantısın da da bu nokta teyid edilmiş İdi amma işte Meclisin çalışma devresi bitiyor, önümüzdeki iki gün İçinde her halde seçim kanunu çıkarılacak değildir. Yâni İş başka bir bahara kalmıştır. Halbuki şu iki gün içinde millete na kadar mâli külfetler yükliyecek kanunlar kabul edilecektir. İki yirmi dört saat zarfında emeklilik kanunu ikinci okunuşta kabul edilecektir. Bu kanunla mükelleflerin sırtına yeni yeni mali külfetler tahmil edilecektir, gelir kanunu gibi bütün vergi sistemimizi altüst eden bir «Nizamı cedit» İnkılâbı mahiyetinde kanun onay. Lanacaktır. Bütün bunlar, bu ka- • dar ağır hükümleri ihtiva eden mevzuat yapılır fakat millete seçim emniyeti Bağlıyacak, reyinin çahnmıyacağma dair teminat verecek kanun bir türlü çıkmaz yapılan binblr vâlde rağmen...
Halk Partisinin bu mülke ve halka bol keseden bağışhyacağı nedir? Reylerin çalınmasına engel olmak... Çünkü nihayet bu lâkırdının bir efsane olduğu İddia olunamaz. Bütün halk miting lerde, toplantılarda, konferanslarda, milletvekilleri Meclis kür-(D ovamı 8a. s 8Ü. 4 do)
Nişantaşı Kız Enstitüsünün dünkü sergisinden bir köşe
Ankara: 6 (Hususi) — B. M. M. bugün saat 10 da C. K. lucc-daymın başkanlığında toplandı. Yoklamayı müteakip açılan öğleden önceki oturumda gündemde bulunan muhtelif sorulara ilgili Bak lar cevap verdiler. Soru sahiplerinin bulunmadığı önergelerle, S Tckclioğlu’nun emvali metruke hakkında istediği izahat Bakanı geri bırakıldı. 1949 yılı biidcesinde çok geniş mili (Devamı Sa. 5 Sü. 4
Londra'da Türk
işlemeciliği sergisi
Sergi key’eti, Cuma günü, yeni doğan
Prensine aid çok kıymetli bir h. d.yeyi dc
Gizli toplantıdan vazgeçtiler
beraberinde
Milli EgiÇlm Bakanlığı îarafın. dan Londrada açılması kararlaşan 1 Türk İşleme sanatı sergisinin ha. zırlr.clan tamamlanmıştır. Bu sar. | giyi Londrada kuracak olan olgun, j Jaşma enstitüsü müdürü Refia övüş resim Öğretmeni Mazbor Resmet ve Ismetpaşa Kız Enstitüsü ingi. llzce öğretmeni Melek'den mürek- | kep üç kişilik heyet cuma günü u. çakla Londraya hareket edecektir.
Heyet başkanı Refia övüç, dün kendisiyle görüşen bir muharriri, mize şu izahatı vermiştir:
— Sergiyi Londradaki Tür.t Ha] kevlnde açacağız. Henüz sergi tarihi belli olmamakla beraber 20-22 Haziran arasında olacağını tahmin »diyorum. Sergiye 400 parça eserle giriyoruz. Bu eserler Türklyedekl bütün enstitülerin yaptığı işlerdir. Fakat, 200-300 parça eser, Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır. Bu eserler arasında türlü işler vardır. Bilhassa, Türk sırma İşleri çok dc. ğerlidir. Sergi için iki broşür ha. Zırlanmıştır. Ayrıca afişler yaptırıl. Londra sergisi miinasebetile ha-(Dovamı 8a. 5 SU. 4 de) zırlanan afişlerden biri
götürüyor
lAHIBİIKA Ol THE
ARToıTURKIsn
EMBROIDERY
L0ND0N
Pariste bir anlaşmaya Yarılamıyor
Londıa, 6 (B.B.C.) — Dört Dışişleri Bakanlan bugün Paris te üçüncü gizli toplantılarını yap mışlardır. Bakanlar, yarınki top Jantının herkese açık tutulmasına karar vermişlerdir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman’m baş kanlığında yapılan toplantı İki buçuk saat devam etmiştir. îç-timadan sonra neşredilen kıaa bir tebliğde Berlin meselesi etrafında herhangi bir anlaşmaya vanldığı bildirilmemiştir. Fakat toplantıdan çıkan delegelerden biri, henüz hiçbir karara varılmadığını beyan etmiştir.
B.B.C. nin Paris muhabirinin bu akşam bildirdiğine göre, yarınki toplantının alenî yapılmasına karar verilmesi, Dörtlerin bir anlaşmaya varamadıklarına delil olarak kabul edilmek lâzım dır. Zira, gizli toplantılardan bir maksat da, halk efkârını nazarı itibara almadan gizli pazarlıklar la mutlaka bir anlaşmaya varmak için gayret sarfetmektir. Müteakip toplantının aleniyete dökülmesi, bu İmkândan da limit kesildiğine bir delildir.
RUS POLÎS ORDUSUNUN MANEVRASI
Berlin, 6 (AP.) — Ingiliz kon (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Mülkiye'nin
İstanbul Spor Sarayında yapılan Avrupa güreş şampiyonasından heyecanlı bir görünüş.
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Güreş zaferimiz
ve B. Millet Meclisi
Başbakan diyor ki: Asırlar boyunca destanlar yaratan Türk kudretinin örneğini bir daha
belirttiler-Millî Eğitim Bakanının verdiği izahat
tasavvuru
Ankara, 6 (Hususi) — Birkaç gündür Meclis koridorlarında Siyasal Bilgiler okulunun (eski Mülkiye) lâğvedilip edilmemesi meselesi konuşulmaktadır. Milletvekilleri-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Rusya yeni temizlik ihtilâçları içinde
• ee
Molotof’un yeni vazifesi meğer ne imiş ?
Paris, 6 (AP.) — Doğu Av-1 çeslav Molotov’un, memleketinin rupalı sorumlu bir diplomat bu 7— gün verdiği demeçte, Sovyetler nl tedvire memur edildiğini söy-Birllği Başbakan Yardımcıeı VI-1 lemigtir.
Çin ve Uzak-Doğudaki siyaseti-
İmparator Haile Selâsiye
cm,ıd(, bulunan pelrollerln humUun-
da Ur Amuttan hrmamh, 50 ssnehk bir anlatma yapm^itr. Raminde İmparator Hatla Selatau.-. petrol çıkarma tesisatını çalıştırmada baslarken nnrinmnkir-aiu-
' — ~........... yupuugm. nıaıınuıc ımpar
petrol çıkarma tesisatını çalıştırmağa başlarken görülmektedir..

İS

Ankara, 6 (A.A.) — Başbakan Şemseddin Günaltan, Avrupa ser. best güreş şampiyonluğunu kazanan güreşçilerimize aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Asırlar boyunca dünya tarihin, de destanlar konusu olan Türk kudretini vo milli mertlik ve asaletin hayranlık veren Örneğini bir daha belirten güreşçi evlâtlarımızı can. dan tebrke eder, hepsinin ayrı ayn gözlerinden öperim.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Italyadan hareket etti
Roma, 6 A.A. (afp) — Barış antlaşması gereğince Rusyaya tali, sis edilen İtalyan donanması mua. vln gemilerinden altısı Odesa'dak) Sovyet makamlarına teslim edilmek üzere Brindis’den hareket etmişlerdir.
16 birlikten müteşekull dlğeı bir grup da ayni limandan Rusyaya hareket etmişlerdir. Bu gemiler do İtalyan mürettebatı bulunmalı, tadır. Bunlar gemilerde bulunan 20 kadar Sovyet teknisyenine gemiler, deki âletlerin sureti istimalini öğreteceklerdir.
*
Mme.A. Roubö Jansky'nin piyanosunun başında aldırdığı bir resmi
Bir Fransız kadın
romancısı geldi
Tanınmış kadın yazıcı, devlet ve hükümet Balkanlarımızla görüşme yapacağını söylüyor
satın alınan
gemiler
Amerikalı nıütevastıta
494 bin 410 lira komis-
Romanyada devletçilik!
Aynı gahsiyet, Rusyanın Çin komllnistlerino kargı şimdiye ka dar gösterdiği diplomatik bigâ-nellkte yakında değişiklik olacağı tahminini ileri Bürmüştür.
Parlstekl Rus kaynakları, Molotov’un yeni ödevi hakkında her hangi bir yorumda bulunmamış-
Doğu Avnıpalı diplomata göre, Sovyetler Çinde fiilen/kurulan Çin komünist rejimine karşı (Devamı 8a. s 80. 6 da)
Yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi öldü
Londra, 6 (A.A.) — (lps): Bükrcşten alınan haberlere göre cczalbaneler ve laboratuvarlar devletleştirilmiş ve buralarda çalışanların yerine yetkisi olmı-yan bir takım insanlar getirilmiş bulunduğundan sadece Bük reşte yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi ölmüştür. Rumen gazetelerine bu husuBta hiçbir haber yayınlamamaları emri verilmiştir.
France - Soir, France - Di-manclıe ve Samedi - Soir gazete lerinin muharriri tanınmış Fransız romancılarından Mme A.Ro-ubâ Jonsky dün şehrimize gelmiştir. Madam Jonsky’nin memleketimizi ziyareti bilhassa Cumhurbaşkanı İnönü ve devlet a-damlannıızla görüşmek içindir-Kadın gazetecinin bu temasları Paris büyük elçimiz Numan Me-nemencioğlu tarafından temin e-dilmiştir. Madam Jonsky aslen AzerbaycanlI bir Türkün kızıdır, fakat uzun müddettenberi Fran-sada yaşamakta ve tanınmış gaz« telere kadın ve moda yazılan yazmaktadır. Kadın gazeteci dün kendisilo görüşen bir arkadaşımı
za şunları söylemiştir:
«— Tiirkiyeden 23 sene evvel ayrılmıştım. Tekrar geldiğim için çok memnunum. Buraya bilhassa devlet başkanı İnönü ve bakanlarla görüşmek ve mülakat yapmak için geldim.
Fransada kaldığım uzun seneler Türkiyeye karşı alâkam eksilmedi. 1938 yılında Erzincan zelzelesi felâketzedeleri için para (Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
yon verilmesi dün Mecliste kabul edildi
Ankara, 6 (Hususî) — Bugün kÜ Mecliste gündemin birinci de« fa müzakere edilecek işleri arasında gösterilen Mc. Cann’a ve-rilecek komisyon veya ikramiye İşi hakkındaki tasarının öncelik ve müstaceliyetle görüşülmesi teklif ve kabul edildi. Kanunun tümü hakkında yalnız Hıfzı O (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Kömüre zam
ULUNAY
İKİ YENİ ROMANIMIZ
Bankalar kasa
ithaline başladılar
Banka piyangoları ikramiyelerinde bin liradan yukarısının yiizae kırkı vergi olarak alınacak
Dünkü sabah gazetelerinden biri Ankara muhabirine atfen neşrettiği bir haberde Maliye Bakanlığı çevresinin bankalarda ki mevduatın çekilmediği müta-leaaında bulunduğunu, piyasada para darlığı olmadığını, para darlığı mevcut olsaydı eşya fl-1 atlarının düşeceğini yazmakta ve bu görüşün kendisine müra-
caat edilen Maliye Bakanı tarafından da teyld olunduğunu bildirmektedir.
Para darlığı var mı yok mu diye uzun boylu düşünmeğe, incelemeğe ve mütalaaya lüzum yoktur. Yolda giderken İlk rast ladığmız ticarethaneye, müesse-soye ve hattâ bir bankaya girip (Devamı Sa. S 8ü. 7 do)
I
Çılgın Akşamlar II
Esrarengiz
Patron
Yonl ba$ladıgınıız bu harlku-Ifldo hoyecanlı aşk vo macera romanlarını, bütün okuyucularımıza, şlındlyo kadar çıkmış olan kiGimların hulâsasilo bir-llkto sunuyoruz
Kömür» zamdan bahsediliyor... «Yarı hükûmotçl» bir gazetemiz bu mos'olonln Bakanlar Kurulunda görüfülmokte olduğunu yazıyor. Sözdo 20 milyon büd co açığını kapatmak üzere kömür fiyatlarına zam yapılması düşünülmüş... Fakat bunun hayat pahalılığı üzorindo menfi bir tesir yapa-oağı düşünülorok zammın yalnız domlryolları llo donlzyollarına alt kömüre tatbiki daha muvafık görlil mü?...
Fa-kaat... Bu zammın tarlfoloro tosir otmoınosl İçin Inoolemelor yapılıyormuş 1
Hayat pahalılığı —ovveloo do ar-zottiğlmlz veçhllo— artık tesirini kaybotmlştlr. Bu da, hayat pahalılığının kalkınası llo doğll halkın pahalılığa olışınası llo mümkün olmuştur.
Bırakalım... Bir de kömür zammı yapılsın bakalım. Kömür zarar odlyor da başka şoylor kâr mı ediyor? Zarar otmoyon no var kİ?
Tramvay zarar odlyor, otobüs zarar odlyor, elektrik zarar ediyor.
vapurlar zarar ediyor.,.
Bunlara nasıl akla geldikçe zam yapıyorsak kömüre de yaparız. Ida re mütemadiyen zararı sinesine çekecek değil a... Tabii enlndo sonun da bu zararı ödomek (Sdovl) bize düşecek. O halde bunu ha bu seno vermişiz ha golocok sone vorecok-mlfiz... Hepsi bir.
Yalnız anlamadığım bir nokta var. Mesold otobüsü elo alalım: Be lodlyonln o kırmızı kuşaklı sarı dil» borleri andıran otobüslorl belodlyo-ye y3nl dolayısllo hükümete dayan masına rağmen zarar ediyor. Halbuki hususi otobüsler, belodlyedon boş kuruş daha uouz olduğu halde zarar otmlyorlar. Zarar etmediklerini ne biliyorsunuz? Demeyin..-Çünkü zarar etseler Işletınozlor. 1» perido bir çoouk vardır... Sanki bu kara motörünün hezârfon bir kapta nıdır. Durak yerlerinde çığırtgan-lık yapar, müşteri dtlvot eder; u( zaktan birini görürse «Ağır ol a-ğaboğli» diye şoförü İkaz öder son4 ra hem bilet keser, hem de: «Sağ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dördüncü sayfamızda
takib ediniz
Salı 7 HAZİRAN 1949 Sahibi: Safa Kılıçlıoğlu İdam Nuruosmanlye Noı il Tel adresli «YENİ 8ABAH» İSTANBUL Telafonı 10785 Yeni Sahalı 12 inci Yıl, No. 3666 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFI1YIZ Sayış, : 10 KuruS Tek kitab usulii kaldırılacak Ankara: 6 (Hususî) — Büyük Millet Meclısl-slnin bugünkü oturumunda okullarda tek kitap sistemine son verilmesine dair kanun tasarısı müstaceliyetle müzakere ve kabul edilmiştir.
Kıtlık, bu yıl, asla me vzuubahs değil
Tarım ve Bay indir l ık Bakanl arı, dün Mecliste kuraklık vaziyetini anlattı
Reisicumhura verilen hediyeler
En büyük Iztırab..
emleketin içinde kıvrandığı ıztıraplar orasında, en ziyade elem ve büzün yaratanı Ankarada Demokrat Parti genel balkanının dün temas ettiği noktadır. O da artık İktidarın vâldlerine yurdda inanılmaz olmasıdır.
Bn halo niçin ve nasıl geldik? Bu maceranın hikâyesi acıklıdır. Halk Partisinin bir, iki müfrit fakat zayıf ve seçim kudret ve kabiliyeti olmıyan elemanı, var kuvvetlerile, iktidarın eteğine yapışarak ona geri adımlar attırmışlar ve her müsbet vâidin tahakkukuna engel olmuşlardır. Faraza 1946 Temmuz faciasını kimler ve niçin yarattı? Behemehal iktidar sandalyesine yapışıp kalmak istiyenler... Bun
■ lar ne yapıp yaptılar, her nevi oyunu meşru saydılar ve milletin İradesi önüne dikildiler. Maalesef bunda da muvaffak oldular. Oldular amma memlekette, emniyet havasını da, üfüriip savurdular. Şimdi yerinde yeller esen güveni tekrar memlekete sokmak İşine vücutlarını hasretmek İstiyenler de, yine ayni mahfillerin muhalefetine maruzdurlar İşte seçim emniyetini sağlayacak kanun... Bir türlü intişar edemiyor onun yerine rengârenk eserler, kitaplar çıkarılıyor amma a-sıl maksut ve gaye olan o güven sağlanamıyor. Etrafında dönülüyor, dolaşılıyor, muhalefetin bu hususta fikrini anhyalım deniyor, yerli, yabancı âlimlerin kanaatin rını öğrenelim deniyor. Hasılı bhıbir dereden su getiriliyor, yarım oturumunda halledilecek İş bir türlü Meclise getirilmiyor. Halbuki G Ünal tay kabinesi, iş başına geldiği vakit seçim emniyetini Bağlıyacağım vâdetmlş 1-dl. Istanbuldaki basın toplantısın da da bu nokta teyid edilmiş İdi amma işte Meclisin çalışma devresi bitiyor, önümüzdeki iki gün İçinde her halde seçim kanunu çıkarılacak değildir. Yâni İş başka bir bahara kalmıştır. Halbuki şu iki gün içinde millete na kadar mâli külfetler yükliyecek kanunlar kabul edilecektir. İki yirmi dört saat zarfında emeklilik kanunu ikinci okunuşta kabul edilecektir. Bu kanunla mükelleflerin sırtına yeni yeni mali külfetler tahmil edilecektir, gelir kanunu gibi bütün vergi sistemimizi altüst eden bir «Nizamı cedit» İnkılâbı mahiyetinde kanun onay. Lanacaktır. Bütün bunlar, bu ka- • dar ağır hükümleri ihtiva eden mevzuat yapılır fakat millete seçim emniyeti Bağlıyacak, reyinin çahnmıyacağma dair teminat verecek kanun bir türlü çıkmaz yapılan binblr vâlde rağmen...
Halk Partisinin bu mülke ve halka bol keseden bağışhyacağı nedir? Reylerin çalınmasına engel olmak... Çünkü nihayet bu lâkırdının bir efsane olduğu İddia olunamaz. Bütün halk miting lerde, toplantılarda, konferanslarda, milletvekilleri Meclis kür-(D ovamı 8a. s 8Ü. 4 do)
Nişantaşı Kız Enstitüsünün dünkü sergisinden bir köşe
Ankara: 6 (Hususi) — B. M. M. bugün saat 10 da C. K. lucc-daymın başkanlığında toplandı. Yoklamayı müteakip açılan öğleden önceki oturumda gündemde bulunan muhtelif sorulara ilgili Bak lar cevap verdiler. Soru sahiplerinin bulunmadığı önergelerle, S Tckclioğlu’nun emvali metruke hakkında istediği izahat Bakanı geri bırakıldı. 1949 yılı biidcesinde çok geniş mili (Devamı Sa. 5 Sü. 4
Londra'da Türk
işlemeciliği sergisi
Sergi key’eti, Cuma günü, yeni doğan
Prensine aid çok kıymetli bir h. d.yeyi dc
Gizli toplantıdan vazgeçtiler
beraberinde
Milli EgiÇlm Bakanlığı îarafın. dan Londrada açılması kararlaşan 1 Türk İşleme sanatı sergisinin ha. zırlr.clan tamamlanmıştır. Bu sar. | giyi Londrada kuracak olan olgun, j Jaşma enstitüsü müdürü Refia övüş resim Öğretmeni Mazbor Resmet ve Ismetpaşa Kız Enstitüsü ingi. llzce öğretmeni Melek'den mürek- | kep üç kişilik heyet cuma günü u. çakla Londraya hareket edecektir.
Heyet başkanı Refia övüç, dün kendisiyle görüşen bir muharriri, mize şu izahatı vermiştir:
— Sergiyi Londradaki Tür.t Ha] kevlnde açacağız. Henüz sergi tarihi belli olmamakla beraber 20-22 Haziran arasında olacağını tahmin »diyorum. Sergiye 400 parça eserle giriyoruz. Bu eserler Türklyedekl bütün enstitülerin yaptığı işlerdir. Fakat, 200-300 parça eser, Olgunlaşma Enstitüsünde yapılmıştır. Bu eserler arasında türlü işler vardır. Bilhassa, Türk sırma İşleri çok dc. ğerlidir. Sergi için iki broşür ha. Zırlanmıştır. Ayrıca afişler yaptırıl. Londra sergisi miinasebetile ha-(Dovamı 8a. 5 SU. 4 de) zırlanan afişlerden biri
götürüyor
lAHIBİIKA Ol THE
ARToıTURKIsn
EMBROIDERY
L0ND0N
Pariste bir anlaşmaya Yarılamıyor
Londıa, 6 (B.B.C.) — Dört Dışişleri Bakanlan bugün Paris te üçüncü gizli toplantılarını yap mışlardır. Bakanlar, yarınki top Jantının herkese açık tutulmasına karar vermişlerdir. Fransız Dışişleri Bakanı Schuman’m baş kanlığında yapılan toplantı İki buçuk saat devam etmiştir. îç-timadan sonra neşredilen kıaa bir tebliğde Berlin meselesi etrafında herhangi bir anlaşmaya vanldığı bildirilmemiştir. Fakat toplantıdan çıkan delegelerden biri, henüz hiçbir karara varılmadığını beyan etmiştir.
B.B.C. nin Paris muhabirinin bu akşam bildirdiğine göre, yarınki toplantının alenî yapılmasına karar verilmesi, Dörtlerin bir anlaşmaya varamadıklarına delil olarak kabul edilmek lâzım dır. Zira, gizli toplantılardan bir maksat da, halk efkârını nazarı itibara almadan gizli pazarlıklar la mutlaka bir anlaşmaya varmak için gayret sarfetmektir. Müteakip toplantının aleniyete dökülmesi, bu İmkândan da limit kesildiğine bir delildir.
RUS POLÎS ORDUSUNUN MANEVRASI
Berlin, 6 (AP.) — Ingiliz kon (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Mülkiye'nin
İstanbul Spor Sarayında yapılan Avrupa güreş şampiyonasından heyecanlı bir görünüş.
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Güreş zaferimiz
ve B. Millet Meclisi
Başbakan diyor ki: Asırlar boyunca destanlar yaratan Türk kudretinin örneğini bir daha
belirttiler-Millî Eğitim Bakanının verdiği izahat
tasavvuru
Ankara, 6 (Hususi) — Birkaç gündür Meclis koridorlarında Siyasal Bilgiler okulunun (eski Mülkiye) lâğvedilip edilmemesi meselesi konuşulmaktadır. Milletvekilleri-(Dovamı Sa. 5 Sü. 2 do)
Rusya yeni temizlik ihtilâçları içinde
• ee
Molotof’un yeni vazifesi meğer ne imiş ?
Paris, 6 (AP.) — Doğu Av-1 çeslav Molotov’un, memleketinin rupalı sorumlu bir diplomat bu 7— gün verdiği demeçte, Sovyetler nl tedvire memur edildiğini söy-Birllği Başbakan Yardımcıeı VI-1 lemigtir.
Çin ve Uzak-Doğudaki siyaseti-
İmparator Haile Selâsiye
cm,ıd(, bulunan pelrollerln humUun-
da Ur Amuttan hrmamh, 50 ssnehk bir anlatma yapm^itr. Raminde İmparator Hatla Selatau.-. petrol çıkarma tesisatını çalıştırmada baslarken nnrinmnkir-aiu-
' — ~........... yupuugm. nıaıınuıc ımpar
petrol çıkarma tesisatını çalıştırmağa başlarken görülmektedir..

İS

Ankara, 6 (A.A.) — Başbakan Şemseddin Günaltan, Avrupa ser. best güreş şampiyonluğunu kazanan güreşçilerimize aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Asırlar boyunca dünya tarihin, de destanlar konusu olan Türk kudretini vo milli mertlik ve asaletin hayranlık veren Örneğini bir daha belirten güreşçi evlâtlarımızı can. dan tebrke eder, hepsinin ayrı ayn gözlerinden öperim.
(Devamı Sa. 5 Sü. 3 de)
Italyadan hareket etti
Roma, 6 A.A. (afp) — Barış antlaşması gereğince Rusyaya tali, sis edilen İtalyan donanması mua. vln gemilerinden altısı Odesa'dak) Sovyet makamlarına teslim edilmek üzere Brindis’den hareket etmişlerdir.
16 birlikten müteşekull dlğeı bir grup da ayni limandan Rusyaya hareket etmişlerdir. Bu gemiler do İtalyan mürettebatı bulunmalı, tadır. Bunlar gemilerde bulunan 20 kadar Sovyet teknisyenine gemiler, deki âletlerin sureti istimalini öğreteceklerdir.
*
Mme.A. Roubö Jansky'nin piyanosunun başında aldırdığı bir resmi
Bir Fransız kadın
romancısı geldi
Tanınmış kadın yazıcı, devlet ve hükümet Balkanlarımızla görüşme yapacağını söylüyor
satın alınan
gemiler
Amerikalı nıütevastıta
494 bin 410 lira komis-
Romanyada devletçilik!
Aynı gahsiyet, Rusyanın Çin komllnistlerino kargı şimdiye ka dar gösterdiği diplomatik bigâ-nellkte yakında değişiklik olacağı tahminini ileri Bürmüştür.
Parlstekl Rus kaynakları, Molotov’un yeni ödevi hakkında her hangi bir yorumda bulunmamış-
Doğu Avnıpalı diplomata göre, Sovyetler Çinde fiilen/kurulan Çin komünist rejimine karşı (Devamı 8a. s 80. 6 da)
Yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi öldü
Londra, 6 (A.A.) — (lps): Bükrcşten alınan haberlere göre cczalbaneler ve laboratuvarlar devletleştirilmiş ve buralarda çalışanların yerine yetkisi olmı-yan bir takım insanlar getirilmiş bulunduğundan sadece Bük reşte yanlış ilâç verme yüzünden 300 kişi ölmüştür. Rumen gazetelerine bu husuBta hiçbir haber yayınlamamaları emri verilmiştir.
France - Soir, France - Di-manclıe ve Samedi - Soir gazete lerinin muharriri tanınmış Fransız romancılarından Mme A.Ro-ubâ Jonsky dün şehrimize gelmiştir. Madam Jonsky’nin memleketimizi ziyareti bilhassa Cumhurbaşkanı İnönü ve devlet a-damlannıızla görüşmek içindir-Kadın gazetecinin bu temasları Paris büyük elçimiz Numan Me-nemencioğlu tarafından temin e-dilmiştir. Madam Jonsky aslen AzerbaycanlI bir Türkün kızıdır, fakat uzun müddettenberi Fran-sada yaşamakta ve tanınmış gaz« telere kadın ve moda yazılan yazmaktadır. Kadın gazeteci dün kendisilo görüşen bir arkadaşımı
za şunları söylemiştir:
«— Tiirkiyeden 23 sene evvel ayrılmıştım. Tekrar geldiğim için çok memnunum. Buraya bilhassa devlet başkanı İnönü ve bakanlarla görüşmek ve mülakat yapmak için geldim.
Fransada kaldığım uzun seneler Türkiyeye karşı alâkam eksilmedi. 1938 yılında Erzincan zelzelesi felâketzedeleri için para (Dovamı Sa. S Sü. 3 de)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
yon verilmesi dün Mecliste kabul edildi
Ankara, 6 (Hususî) — Bugün kÜ Mecliste gündemin birinci de« fa müzakere edilecek işleri arasında gösterilen Mc. Cann’a ve-rilecek komisyon veya ikramiye İşi hakkındaki tasarının öncelik ve müstaceliyetle görüşülmesi teklif ve kabul edildi. Kanunun tümü hakkında yalnız Hıfzı O (Dovamı Sa. 5 Sü. 4 do)
Kömüre zam
ULUNAY
İKİ YENİ ROMANIMIZ
Bankalar kasa
ithaline başladılar
Banka piyangoları ikramiyelerinde bin liradan yukarısının yiizae kırkı vergi olarak alınacak
Dünkü sabah gazetelerinden biri Ankara muhabirine atfen neşrettiği bir haberde Maliye Bakanlığı çevresinin bankalarda ki mevduatın çekilmediği müta-leaaında bulunduğunu, piyasada para darlığı olmadığını, para darlığı mevcut olsaydı eşya fl-1 atlarının düşeceğini yazmakta ve bu görüşün kendisine müra-
caat edilen Maliye Bakanı tarafından da teyld olunduğunu bildirmektedir.
Para darlığı var mı yok mu diye uzun boylu düşünmeğe, incelemeğe ve mütalaaya lüzum yoktur. Yolda giderken İlk rast ladığmız ticarethaneye, müesse-soye ve hattâ bir bankaya girip (Devamı Sa. S 8ü. 7 do)
I
Çılgın Akşamlar II
Esrarengiz
Patron
Yonl ba$ladıgınıız bu harlku-Ifldo hoyecanlı aşk vo macera romanlarını, bütün okuyucularımıza, şlındlyo kadar çıkmış olan kiGimların hulâsasilo bir-llkto sunuyoruz
Kömür» zamdan bahsediliyor... «Yarı hükûmotçl» bir gazetemiz bu mos'olonln Bakanlar Kurulunda görüfülmokte olduğunu yazıyor. Sözdo 20 milyon büd co açığını kapatmak üzere kömür fiyatlarına zam yapılması düşünülmüş... Fakat bunun hayat pahalılığı üzorindo menfi bir tesir yapa-oağı düşünülorok zammın yalnız domlryolları llo donlzyollarına alt kömüre tatbiki daha muvafık görlil mü?...
Fa-kaat... Bu zammın tarlfoloro tosir otmoınosl İçin Inoolemelor yapılıyormuş 1
Hayat pahalılığı —ovveloo do ar-zottiğlmlz veçhllo— artık tesirini kaybotmlştlr. Bu da, hayat pahalılığının kalkınası llo doğll halkın pahalılığa olışınası llo mümkün olmuştur.
Bırakalım... Bir de kömür zammı yapılsın bakalım. Kömür zarar odlyor da başka şoylor kâr mı ediyor? Zarar otmoyon no var kİ?
Tramvay zarar odlyor, otobüs zarar odlyor, elektrik zarar ediyor.
vapurlar zarar ediyor.,.
Bunlara nasıl akla geldikçe zam yapıyorsak kömüre de yaparız. Ida re mütemadiyen zararı sinesine çekecek değil a... Tabii enlndo sonun da bu zararı ödomek (Sdovl) bize düşecek. O halde bunu ha bu seno vermişiz ha golocok sone vorecok-mlfiz... Hepsi bir.
Yalnız anlamadığım bir nokta var. Mesold otobüsü elo alalım: Be lodlyonln o kırmızı kuşaklı sarı dil» borleri andıran otobüslorl belodlyo-ye y3nl dolayısllo hükümete dayan masına rağmen zarar ediyor. Halbuki hususi otobüsler, belodlyedon boş kuruş daha uouz olduğu halde zarar otmlyorlar. Zarar etmediklerini ne biliyorsunuz? Demeyin..-Çünkü zarar etseler Işletınozlor. 1» perido bir çoouk vardır... Sanki bu kara motörünün hezârfon bir kapta nıdır. Durak yerlerinde çığırtgan-lık yapar, müşteri dtlvot eder; u( zaktan birini görürse «Ağır ol a-ğaboğli» diye şoförü İkaz öder son4 ra hem bilet keser, hem de: «Sağ-(Dovamı Sa. S Sü. 1 de)
Dördüncü sayfamızda
takib ediniz

Comments (0)