12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..
12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..
12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..
12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..
12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..
12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..
12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..
12 inci Yıl, No. 3664
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYIZ
Pazar 5 HAZİRAN Sahibi: Safa Kılıçhoğlu İdareı Nuruotmanlyo Noı 17
Toi adrealı «YINİ BABAH* I1T A N 1 U L TaKfonı M7BS
GENEL ZAFİYETTE, NEKAHAT HALLERİNDE, DERMANSIZLIK VE SINIR ZAFİYETLERİNDE KULLANILAN BİR KUVVET ŞURUBUDUR.
İntiharı
Hâdisenin intihar olduğu iddiası zayıflamaktadır
Dışişleri Bakanının Mecliste aydınlatıcı izahat vermesi beklenmektedir
İkinci bir
Meclisin
Faydası
L—A üyük Millet Meclisi, ya-|f~~îj kında yaz tatiline gire-•" çektir. Devre sonları u-mumlyetle bir istical ve telâş bengânudır. Milletvekilleri, ellerindeki işleri bir an evvel çıkarmak üzere, harekete geçerler. Kabineler de bu ruh halini yakın dan bildikleri için, bütün pürüzlü ve münakaşalı mevzuatı, o dev reye saklarlar. Son hafta zarfında Meclisçe kabul edilen kanun lann. sayısı hayli kabarık bir yekûna baliğ olur. Bunların arasında gelir vergisi gibi çok esaslı vo memleketi yakından ilgilendiren geniş kanunlar da vardır. Gelir vergisi kanununun bilhassa a-hnacak verginin yüksek kademelerde çok ağır olduğu hakkında-ki ısrarlı mütalealanmız, alakadarlarca dinlenmedi hattâ bu nok ta üzerinde, geniş tartışmalara bile girişilmedi amma bunun mahzurlara tatbikat devresine girilince, apaçık görülecektir. Bankalardaki mevduattan vergi alınmasının doğurabileceği mahzurlar üzerine dikkat nazarları çektik. Bu ikazlar da İliç tesir etmedi amma galiba şimdi piyasanın para darlığından bahsetmeğe başlamasında, henüz fiiliyata geçmeyen, bu hükümlerin hiç tesiri olmadığı inkâr olunabilir mi?
Tek Meclisin çıkaracağı kanunların, hele acele ve ihtiraslara bağlanarak, çıkarılan kanunların, tatbikatta pek çok pürüzler doğurduğu ve bu yüzden tâdilli, ekli hattâ ric’-atll kanunların yapılmasına zaru ret hasıl olarak mevzuat sahamı sn kesif bir ormana döndüğü, bu alanlarda az çok uğraşan larca bilinen bir keyfiyettir. Meşhur orman kanununun memleket 1-çin nasıl bir âfet olduğu anlaşıldı. Saracoğlunun güya köylüyü topraklandırma gayesile ileri sür düğü ve Mecliste şimdi mebus o-lamıyan Alâeddin Tiridoğlunun tnanevralarile çoğunluğa bağlanan kanunu tatbik olunabildi mi? Ciltlerin ve yaprakların arasında kapalı kalacak olduktan sonra böyle bir proje İçin yeri, göğü sarsmağa bu kadar vaveyla koparmağa neden ihtiyaç duyuldu.
Hiç başka sebep olmasa, bu temas ettiğimiz cihetler yâni tek mecliste bazen çoğunluk partisinin ihtiras veya İsticali hâkim o-iarak bazı kanunları çıkarmak Iptilâsı İkinci bir Meclisin lüzumuna dair kesin bir delil teşkil edebilir, ikinci bir Meclis, bir â-yan olsa idi toprak kanununu, bir günde çıkarmak kabil olur mu 1-di? Orman kanunu, âyânda baltalanmaz mı İdi? Şu gelir vergisi kanunu bir âyân mevcut olsa idi Sa. 7 Sü. 5 de)
Rahmetli kurye Fuat Güzaltan
Ankara, 4 (Hususi) — Mosko-vadan dönmekte olan kuryemiz Fuat Güzaltanın feci ölümü hak kındaki teessür şiddetini ve derinliğini muhafaza etmektedir. Bu feci hâdise hakkında beklen! len mütemmim malûmatın geldiğine dair henüz bir haber verilmemiştir. Bu haber gelsin veya gelmesin, Meclisin uzun yaz tatiline girmesinden önce Dışişleri Bakanının bu mesele hakkında Milletvekillerini tatmin edecek izahlarda bulunması zarurî addedilmektedir. Bütün bunlara rağmen, bu feci hâdise etrafında yürütülen tahminlerin arkası kesilmiş değildir. Bir kısım tah minlere göre bu ölümü bir inti-(Devamı Sa. 7 Sü. 4 de)
Aralan Yaşar Doğu, dün, rakibinin sırtım yer e getirirken.,
'(Foto: Burhan — Yeni Sabah/,
I Dörtleri
Fuat Güzaltanın lise tahsili senelerinde, şimdi diş hekimi I-olan kardeşi Memduh Güzaltan la beraber aldırdığı resim
| Par iste dün de | anlaşamadılarf
Paris: 4 (AP ) — Dört Dışişle ri Bakanlan yeniden birleşmiş bir Berlin rejimi hakkındaki gizli müzakerelerine devam etmek için bugün Türkiye saatiyle 17.25 de yeniden toplanmışlardır. Yetkili Batı kaynaklarına göre, müzakereler, yeniden kunflacaek dört devlet kontrolünün çalışma usul leri ve yetkileri üzerinde temerküz etmektedir. Toplantı beş saat sürmüştür.
Gerek Rusya ve gerek Batılı devletler prensip itibariyle şu konularda mutabıktırlar:
1 — Berlindeki dört devlet i-daresl ihya edilecek.
2 — Şehirdeki her dört işgal kesiminde yeni seçimler yapıla -cak ve böylece bütün Berlin için bir şehir meclisi kurulacak.
3 — Alınanlara kendi işlerinin İdaresinde daha geniş yetkiler verilecektir.
Gergin hava -
Paris : 4 (A.A.) «Afp.) Dörtlerin ikinci mahdut komite
(Dovamı Sa. 7 Sü. 5 de)
D. Parti Ankara il
kongresi başladı
Celâl Sayarın bugün konuşması muhtemel
Demokrat Partinin dün sabah A nkarada toplanan Vilâyet kongresinden bir görünüş. .
(Foto: Yeni Sabah — Ankara)
Türk Arslanları
zafer yolunda
Bizim ar startlar dün on güreş yaptılar hepsini kazandılar
Dün 24 müsabaka yapıldı, bu gece, son güreşler yapılıyor dünkü güreşlerde bir Türk aslanının rakibi abandone oldu
Püre? müsabakalarında hakem heyeti çalışıyor
(Foto: Burhan — Yeni Sabah)
Avrupa serbest güreş şampiyonasına dün biri saat 16,30 dan 20 ye, diğeri de 21 den gece yansına kadar sürmek üzere bugün de devam edilmiştir. Asıl kat’l ne‘.lceİ6 rln yarın alınacak olmasına rağmen bugünkü güreşler vaziyeti u-m-fmryee İtibariyle belirdiği İçin büyük bir ehemmiyeti haiz Mİ.
73 KİLO
îl'.t müsabaka Fransız Leclalre İle DanimarkalI güreşçi yaptı. Neticede ekseriyetle Fransız galip ilân edildi.
Bu sıklette ikinci müsabakayı
“ îsveçll Berlin ile tranh Gaffarî yap tılar. İsveçli oyun almak istiyor, fakat muvaffak olamıyor. Neticede İsveçli ittifakla ve sayı hesabl-le kazandı.
73 kıiodp Celâl Atikle Mısırlı (Devamı 6 ıncıda)
Fakültesi i
Kanone
Ankara, 4 (Hususî) — D.P. An. kara 11 kongresi bugün saat 10 da gar gazinosunun üst kat salonunda toplandı.
Salon İyi hazırlanmıştı. Riyaset divanı sağında milletvekili dinleyiciler, solunda ve İdare kurulnun masası ardında da yakın İllerden ve merkezden gelen dinleyiciler^ yer ayrılmıştı. Ayrıca delegelerin arkasında da harikayla ayrılan bir kısımda dinleyiciler bulunuyordu.
(Dovamı 6a. 7 Sü. 1 de)
İran-S. Rusya
mıinasebatı
iug°s!av. |jzmîf'te ceviz kadar
us fferffinhffi
Rus gerginliği
Dün Mecliste kabul edildi
Meraklı Güreş Seyircileri
kesiliyor
Rusya İrandaki konsolosluklarını
Rusya Yugoslavyada bir casus şebekesi kurmuş
Belgrad: 4 (AP.) — Bugün Yugoslav basını Rusyayı Yogus-lavyada bir casus şebekesi kurmuş olmakla suçlandırmıştır. Yu 1 goslav gazetelerine göre;
Sovyetler tarafından kurulan bu casus şebekesi tazyik ve tahrik yölu ile Tito hükümetini de- ' virmeğe teşebbüs etmiştir. Ayni • zamanda, bu ithamı en iri başlık 1 larla yayınlayan Belgrad gazete • leri, Yugoslavya ile Rusya arasın 1 da notalar teati edildiğini de ilk 1 defa olarak açıklamışlardır. '
Yugoslavya, Sovyetler Birliğin (Dovamı Sa. 7 Sü. & do) i
büyük dolu yağdı
Fırtına, yağmur ve dolu yurdun bir çok bölgelerinde ağır hasar yaptı
Dün şehrimize sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri olmak üzere iki defa şiddetli sağnak halinde yağmurlar yağmıştır.
Meteoroloji istasyonundan aldığımız malûmata göre, sabahki yağmur neticesinde bir metre mu rabbaına 6 kilogram, akşamki yağmurda da 4 kilogram su düş muş, bu suretle 1 metre murab-baına dün 10 kilogram yağmur isabet etmiştir.
Yağmur, saat 22.30 da dahi devam ediyordu.
İzmit: 4 (Hususi) — Bugün saat 20.10 da müthiş bir gök gürültüsü ile şehrimize ceviz büyük lüğünde dolu yağmıştır. Dolu 10 dakika devam etmiş ve Kocaeli-
(Devamı Sa. 7 Sü. 5 do)
Ankara, 4 (Hususî) — Midisin bugünkü oturumunda Ankara Üniversitesine bağlı bir ilâl. -yat fakültesi kurulması için hazırlanan tasarının müzakeresine başlandı. Baltacıoğlu, kurulacak fakültenin esasının Islâm dini ol masını, Emin Soysal, bu memle-' kette tekrar 17, 18, 19 uncu asır larda olduğu gibi mektep, medrese, din, ilim mücadelelerinin açılmamasını temenni ettiler. Ahmet Remzi Yilregir de «hura fatçılara ve kuru iftiracılara bu memlekette yer vermiyeceğiz» da (□ovamı Sa. 7 Sü. 3 do)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Yaz ta’rifeleri ve banliyö halkı
ulunay
kapatmağa karar verdi
Tahran: 4 (A.A.) (Afp.) — Bu Babah basın toplantısında demeçte bulunan Iran Dışişleri Bakanı, Sovyet Rusya Tahran elçisinin 23 mayısta İran hükûmetl-verdiği notada, bükûmotınin
(Dovamı 8a. 7 8Ü. 1 do)
Piyasadaki para krizi ve akisleri
Buhranın bir an önce giderilmesi çarelerinin bulunması lâzımdır.
YENİ ROMANIMIZ
Çılgın Akşamlar
Yazan: server bedİ
Bugün başladık
4 üncü sayfamızda okuyunuz
Mevsimin en güzel ajk romanı: bu romanı mutlaka takip ediniz, çok sevecek ve beğeneceksiniz...
Esrarengiz Patron
Yazan: Edgar Wallace Çeviren: Semra Arslanlı
Bu çok heyecanlı ve meraklı macera i umanının Ufrlk.uına
ı> anliyö halkı İçin sonodo iki D dola tarifo değişir. Haziran ayı gellnco yaz tarifesi vo galiba Ekim ayı gelince do kış tarılosl tatbik edilir. Bu kaldoyo göro Haziran ayı hulûl oylodlğl için banliyö halkı şohro şimdi yaz tarifeli llo l-nlp çıkmaktadır.
Alâkadarlara şu ciheti £ -o> jjlm kİ bu tarifelerin ne yaz • • kiş şekil banliyö halkını ta.*»- •' • ıs.ok mahiyette değildir. Başı. .-.dt.arı pek bilmiyoruz j fakat Marmara sa-hillndo oturduğum İçin bu tarafın banllyölülerlnln düşüncolorlno teroü man olmak İsterim.
Evvolâ şu ciheti arzodoylm:
No kışın, ne do yazın tronlordo halkın İstirahatı tonıln odllmlştlr. Halk oksorlya bu kısaoık soyahatl ayakta yapar) tormlnüs noktası o-lan Pondlkton Haydarpaşaya kadar olan nıosafeyo kocaman bir saat tahsis odllmlştlr) trenler Öküz arabası gibi giderler.
Nihayet üç çeyrekte köprüye varılacak bir yol bir buçuk saatte ka-todlllr.
Tronlorln miktarı azdır.
Aradaki fasılalar aşağı yukarı birer saattir.
Dünyanın hiç bir yorlndl banliyö hatlarında bu kadar fasıla görülmemiştir. Şohlrla banliyönün münasebetini bir saat uzatmağa hakları olmadığını alâkadar morollorln tak dlr oylornolori zamanı ne zaman golooek?
Yaz tarlfolorl bir mantıksızlık
şaheseridir. Zaten yaz tarife*), kış
tarifesinin makul olmayan tadilâtından ibarettir.
Meselâ, halk şehre inmek vo işlerine gitmek için on ziyado Pendik-ton yodlyl çeyrek, sekizi otuz üç, dokuzu Kırk göçe hareket eden tren lorl terc.h öder. Ondan sonraki on bir tranl Köprüye öğleden sonra vardığı İçin İş adamları ve moınur-lar taralından rağbet odllmez.
Yaz tarifesinde sekizi otuz uç ıra nl gorüotllml» vo sekizi Uq tronl olmuştur. Bu surotlo şohro lııocok-lor saat dokuz buçukta Köprüde bu bulunuyorlar. Fakat soklzl otuz üç göçe ironinden sonra kaçta tren var? Bundan sonra dokuzu kırk İroni geliyor. Yâni günün on clvolv II zamanında bir saat kırk dakikalık bir fasıla var.
Bu, no görülmüş, no de Işltllmlr tir.
Soklzl Üç geço trenini kaçıran bl^ vatandaş şohro kavuşmak İçin bir saat kırk dakika boklomego mecburdur.
Sonra Öğleden sonra üçü allı geço bir tron vardır, bunu yirmi boş dakika oon-a yâni üçü otuz llç go-ço b'r tron takip odor. Ondan sonra boşl on goçoye kadar tron yok-
Velhasıl bu doroco karmakarışık bir tarife llo banliyödo oturmak ha kikaton lakdlro değer bir fedakâr-
Su fodokâriıgm da artık bu dore-
oe alâkasızlıkla karşılanmaması lâ-
zım gelnıoz mit Fakat klma anlata-
oakunızî
Piyasadaki krizin gittikçe art-
makta olması, yakından ve uzak-
tan ilgili herkesi düşündürmek-
tedir. Hükümet, muhtelif zaman
larda bu hususu hesaba katarak
tedbirler düşünmüş veya almış-
(Devamı 8a. 7 80. 2 da)
Yarın başlıyoruz
«teva». ola* Avrupa püre, müeaba üalanv,,, yapM«j( Spor ve Ser-
ti eeray. pere püruiae eey.rct Ue dolmakladır. Her pim 6 - 7 bin M,l püreleri eeyretmMe-
dir. Yukarıdaki resimde seyircilerden bir-İnamını görüyorsunuz..

Comments (0)