BÜTÜN HfiFTfi mecmuasının 2 ncl sayısı çıktı.
ŞAMLI BAKLAVACI: HACI EMİN
Ya» çeşitle dne başlamıştır. Her sabah peynirli tatlı kadayıf ve emsali yeni çeşit tatlılar yatma Şamlının KARAKÖYDE BEBEK TRAMVAYI DUraÛi YANINDAKİ satış magazuında bulunabilir. Bu tatlıların başka hiç bir yerde İmal edilemlyeceğlnl muhterem İstanbullular takdir edeceklerdir.
Sene 31 — No. 10980 — Fiatlı her yerde 10 kuruştur.
CUMARTESİ 7 Mayıs İM®
Sahibi. Fecine d din Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden C. Bildik — Akşam Matbaası
Pahalılık ile mücadele için bir kanun hazırlanıyor
Emeklilik maaşları
Gelir vergilinden
Kabinenin vaziyetine dair son dedikodular
Şehrin 16 yerinde sebze, meyva tanzim satışları yapılacak
Konya ovasında ölen koyunlar — Esnafa cr ra —
Azamî fiatleri tesbit edilecek gıda madde'.eri — Hâlâ yapılamıyan bir mezar!
istisnası için bir takrir hazırlanıyor
Ankara 8 — Emekli maaşlarının gelir vergisinden istisna edilmesi
Ankara 7 (Akşam) — Ticaret vc Ekonomi Bakanlığı hayat pahalılığı ile mücadele için ciddi ve esaslı tedbirler almaktadır. Bu arada bilhassa ihtikâr yapanlara verilecek cezaların azlığı ve bu gibi müeyyidelerle ihtikârın ört-lenemiyeceğini düşünen Bakanlık ihtikâr suçlarının şiddetle cezalandırılması için. Millî Korunma Kanunu hükümleri dışında lıtr kanun tasarısı hazırlamağı düşünmektedir. Bu husustaki tasarı yakında Büyiik Millet Meclisine sevkedilecektir.
Valinin basın toplantısı
Hayat pahalılığına karşı ahnmas» liizun gelen tedbirler etrafuıda görüşmek üzere Ankaraya giden Vali va Belediye Başkanı Dr. Lûtfl Kırdar, ihtikârla ve pahalılıkla mücadele için Belediyeye verilen yeni salâhiyetleri, dün- Emirgân korusundaki Pembe köşkte yaptığı basın toplantısında gazetecilere anlatmıştır.
Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lûtfi Kırdar, hayat pahalılığını doğuran sebebin istihsal ile istihlâk arasındaki muvazenesizlik olduğuna İşaret etmiş ve hayat tereEfüünde görülen son kımıldamaların daha çok bu senek! tabiatın anormal şartlarından doğduğunu İleri sürmüştür.
Konya ovasında ölen koyunlar
Voli ve Belediye Başkanı, bu arada et mevzuuna temas etmiş, gıdasızlık yüzünden, Konyada birçok koyunla-rın öldüğünü. Konya ovasının birçok yerlerinde koyun ölüleri kokularının duyulduğu hakkında malumatlar geldiğini söylemiştir.
Gazeteciler. İstanbul etslzlikten kıvranırken, koyunlarm Konya ovasında gıdasızlıktan öldükleri haberini hayretle karşılamışlardır. Koyunlar gıdasızlıktan ölünclye kadar bekletileceğine, onlarm trenlerle İstanbulda mezbahaya şevkleri pekâlâ temin e-dilebiltrdl, yapılmamış!...
Vali, Ofisin et tanzim satışının faydalı olduğunu, bu arada zikrettikten sonra «tanzim satışları» mevzuu üzerinde İzahat vermiştir.
Narh işi kolay olmıyacak
Dr. Lûtfl Kırdar, esnafa verilen para ve dükkân kapama cezalarının formaliteye boğulduğunu, Ankaradu alâkadarlara anlattığını söyledikten sonra, Belediyelere verilen yeni salâhiyete temasla demiştir ki:
c— Hükümet, Ticaret Bakanlığınca Lâyln edilecek. Belediyeler tararından tesbit ve İlân olunan et flütleriyle, yaş ve kuru sebzeler, yaş ve kuru meyvalar, soğan, patates, tereyağı, sadeyağ, zeytinyağı , zeytin, pirinç, bulgur, makama, un, yumurta, süt, yoğurt, beyaz ve kaşar peyniri flatlc-rlni tâyin etmek ve narha riayet et-miyenler hakkında Milli Korunma Kanurrunun muaddel 51 İnci maddesinin 3 üncü bendindeki yasağın ve buna tekabül eden cezai müeyyidenin uygulanmasını karar altına aldı. Ticaret Bakanlığı, bu salâhiyeti. Ankara, İstanbul. İzmir ve Zonguldak Belediyelerine verdi Bu İtibarla salâhiyet bakımından teçhiz ve takviye »-dilmiş bulunuyoruz. Buna şüphesiz müteşekkiriz. Fakat tatbikatın kolay ulmıyacağım takdir buyuracağınıza cininim. Hepimiz biliyoruz kİ, memleketimiz iktisadi bakımdan bugünkü anlayışla teşkilâtlanmış değildir Narlı ve âzami fiat koymak kolay ol-mıyacaklır. Mallarımız, standardize edilmemiştir. En basitinden bir misal getirelim. Evvelâ müstahsil ve köylünün İlmi ve İktisadi nıânaslyle elinde bir maliyet heşrUjj mevcut de-(Aıkat>ı sıılıife 2; sülün S 1
Vali gazetecilere izahat veriyor
hakkında, bazı Milletvekilleri tarafından tasarının birinci müzakeresinde İleri sürülen teklif hükümetin muhalefeti üzerine reddedilmişti Haber aldığımıza göre tasarının ikinci müzakeresinde bu fikir, yeniden ortaya atılacaktır. Bazı Milletvekilleri, yiizü mütecaviz imza toplamışlar, emekli maaşlarının, gelir vergisinden İstisna edilmesini İstlyen bir takrir hazırlamışladır. Bu takririn. 180 imzalı olması için çalışılmaktadır. Hükümetin, bu teklife de muhalefet edeceği tahmin edilmektedir.
Hilmi Uran
Halkevi balkonundan halka bir hitabede bulundu
Gaziantep 7 — Dün akşam özeri Bireclkten Gûziantebe gelen Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Vekili Hilmi Uran. Halkevi balkonundan bir nutuk söylemiş ve ezcümle:
k__ Urfanın tekmil ilçelerini gezdim. Onlar da, sîzler gibi, bütün vilâyette vaziyete hâkim ve dimdik ayakla duruyorlar. Burada da tekmil ilçelerinizi dolaşıp dileklerinizi dln-llyeceğim.» demiştir.
Başbakan yardımcısı Nihat Erim, bazı bakanların çekileceği şayialarını yalanlıyarak “Kabinenin durumunda
Dışişleri Bakanımız kn akşam Islanknla geliyor
Necmeddin Sadak Başkan Trumardan Inönüne bir mesaj getiriyor
Amerika seyahatinden Loııdraya uğrıyan Dışişleri Bakanımız Necmed-dln Sadak’m bu sabah Yeşilköy uçak meydanına gelmesi bekleniyordu. Son dakikada tayyare, teknik bir &rı-zadan dolayı Londradan dün akşamki hareketini bugüne tehir etmiştir.
Dışişleri Bakanımızın bineceği Pan-anıerikan tayyaresi bugün Londradan hareket edecekk ve bu akşam saat 10 la 21 arasında Yeşilköy uçak meydanına inecektir.
Bu sabah alâkadar mahfillerden aldığımız malûmata göre Dışişleri Bakanımız. Başkan Trumanın İsmet Inönüne hitaben bir mesajını getirmektedir.
B. Necmeddin Sadak’m bir Fransız ajansına beyanatı
Londra 8 (A.A.) — AFP: Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak’ın dün Fransız büyük elçiliğinde Fransız Dışişleri Bakanı Schuman İle yapmış olduğu görüşme yarım saat sürmüştür. Türklyenln Paris büyük elçisi Nııman Menemencloglu da bu görüşmede hazır bulunmuştur.
Sadak, oteline döndükten sonra France Presse ajansının muhabirine şu demeçte bulunmuştur:
«ArrupaKonseylnin kurucusu Olan 10 memleket Dışişleri Bakanının son toplantısında Türklyeye yaptığı müzaheretten dolayı teşekkürlerimi bildirmek üzere Scuhman'ı ziyaret ettim. Fransız Dışişleri Bakanı Türkiye hakkında alınmış olan karar üzerinde bana İzahat vermek nezaketini gösterdi. Türklyenln Avrupa Birliğine kabulü için gerekil formaliteler önümüzdeki ay zarfında Hazırlık komisyonu tarafından halledilecektir. Bu müddet zarfında Türkiye temsilcilerini tâyin edecek ve ağustos ayında Avrupa Konseyinin Strosburg'da yapacağı Uk toplantıya katılacaktır •
Sadak sözlerine şöyle son vermiştir: «Her zaman olduğu gibi. Schuman bent son derece dostane karşıladı. Daima aynı menfaatleri arzetmokte olan Fransız - Türk münasebetlerini de görüştük. Hiçbir sahada bizi ayıran hiçbir ihtilâf yoktur.»
Sadakı'ın sıhhi durumu son derece düzelmiştir.
Dışişleri Bakanımız, Bevin e bir veda ziyareti yaptı
Londra 6 (AA.) — AFP: Dışişleri Bakanlığından bildirildiğine göre,
(Arkası sahile 2; sütun 5 te)
lUnt artistlerinin ıliiııkii ziyaretinden bir enstantane
Hilmi Uran, şerefine bu akşam PRrtt tarafından bir ziyafet verilmiştir.
değişiklik yı
Ankara 7 t Akşam* — Son günlerde gazetelerde Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak’ın İstifa edeceği hakkında çıkan haberler. Başbakanlık tarafından tekzlb edilmişti. Buna rağmen, bu hususta ısrarlı söylentiler dolaştırılmaktadır, Hattâ Maliye, Ekonomi ve Ticaret Bakanlanma veya bütün kabinenin çekileceğinden bahsedenler de vardır. Bu mevzuda kendisine vaki olan suale Başbakan yardımcısı Nihat Erim şu cevabı vermiştir:
«— Tekzibe rağmen, dedikodu yapmakta ısrar etmek istiyenlere ne denir? Bir memleketin Dışişleri Bakam vazife İle yurt dışında bulunduğu esnada herkese düşen İş onu desteklemektir. Dış politika prensnplerlndc siyasi partilerin görüşleri birbirine uygun olduğuna göre dediğim tarzda hareket, sadece bir siyasî nezaket o-larak kalmaz, bir memleket menfaati meselesi halini alır.
Dışişleri Bakanımız, Amertkaya hükümetin gösterdiği lüzum üzerine gitmiştir. Her şeye rağmen hükümeti hırpalamak tstiy eni erden hiç olmazsa, sayın Sadak Türklyeye doııünclye kadar sabır beklenirdi. Kabinenin durumunda değişiklik yoktur.
Maliye, Ekonomi ve Ticaret Bakanları üzerlerine aldıkları vazifelerin &-ğıriığı İle mütenasip bir feragat, asim ve cesaretle çalışmaktadırlar. Ekono-
r„ diyor
mİ ve Ticaret Bakanına Cım-.huriv-U Kalk Part.i-l Grupunıın güveninin sariilmadığı geçen salı günü et ihracı hakkındakl takrir üzerine genel konuşma açılması teklifinin teddi ile beiu olmuştur. Grup bu hususla genel konuşmaya dahi lüzum görmemiştir.
Kısaca, kabine etrafında çıkarılan dedikodular, bundan önce yapılıi*h gibi, mutat balon uçurtmalara cok benzemektedir. Halbuki hükümet, programında vadettiğl noktalan birer birer gerçekleştirmekledir.»
Radyo harbi
Ruslar, Amerikan ve
İngiliz radyo yayımlarını bozuyorlar
Londra 7 (R) — Sovyet radyoları
24 nisandan itibaren Amerikan ve
Türkiye avukatları vergi uzmanlığı aleyhinde
25 baro, müşterek bir broşür neşrederek vergi uzmanlığının ihdas-nı protesto ediyorlar Gelir vergisi usul kanunu tasarısı İle
İngiliz radyolarının Rusça yayımlan- (İhdas edilmek Lstenen vergi uzmanlığı nı, yaptıktan mukabil neşriyatla an- v'- uzman yardımcılığının mahzurla-laşılınaz bir hale sokmaktadır.
Amerika hükümeti. Sovyet Rusya İle üye bulunduğu Cenevredekl Telsi-, neşriyat birliğine bir notu göndererek Sovyetlcrln bu müdahalesini protesto etmiştir
ur,,.,,... ıııııı ıııaufutıa-
|larını belirtmek Ve tasânnm bu hü-, kümlerini protesto etmek gayesiyle ; Türklyede mevcut 29 baronun iştirakiyle bir broşür yayınlanmıştır
Bütün avukatlar arasında derin bir alâka uyandıran bu broşürde gelir vergisi usul tasarısının 390 - 420 ncl maddelerini teşkil etmek üzere hazırlanmış olan 31 madden-n avukatlıkların. haklarına bir tecavüz teşkil ettiği ileri sürülmektedir.
'| Broşürde, vergi 'uzmanları ve ua-y ; " ' _ 11. d m edilerek bun-
t ileri ne hitaben bir nutuk söyllye- ,nra ldareı takdir. falfrlr w tftduat çektir. Bıı toplantılara binlerce Al- komisyonları nezdinde itiraz manın İştirak edeceği tahmin edil- yiz komisyonlarında — mektedir.
Bevin bugün Berlinde nutuk söylıyecek
Londra 7 ıNafeni — İngiliz Dışiş-
leri Bakam Mr. Bevkı bugün BerUnl* ________ _________
!ziyareti esnasında Alman siyasî par-|Il)aıl yardımcıları İbd:
İlâhi vat fakültesi
Ankara 7 (Akşam* — Milli Eğitim Bakanı Tahsin Banguoğlu’nun. şehrimizde bir İlâhi yat Fakültesi açılacağı hakkın dakl beyanatı tahakkuk
etmek üzeredir. Haber verildiğine göre Mim Eğitim Bakanlığı, tlâhiyat Fakültesi açılması hakkındakl kanun tasarısını İkmal ederek Meclise vermiştir. Buna göre tlâhiyat Fakültesi önümüzdeki ders yılında fanll-yete geçecektir.
Bu Fakülteye İlse mezunları alınacak, Fakülteyi bitirenler, müftülüklere, camilerdeki vaizliklere ve İmam hatip mektebi öğretmenliklerine tâyin olunacaklardır.
DİKKATLER
Kelepçelilerin gösterisi
Tramvayda kelepçeli nakledilen dört sabıkalı, kelepçelerine rağmen yankesicilik yapmışlar diye gazVtelcr yazıyor.
Bunu kelepçeli sevkıyat aleyhinde kelepçelilerin bir nevi gösteri1 i savarak mucibince amel etmeli.
Kelepçeli sevkıyat diğer gazete-* lerıle de bir aksiilâmel uyandırmaktadır. Milletin vicdanı hu ti-, snlün tarihe karışmasını istiyor. Adliyeciler bunu bizden fazla arzu ettiklerine göre, ileri adımın atılması geciktirilmemelidir.

ve tem-ve Danıştayda ıııükelleflerl temsil ve haklarını müdafaa yetkisi verilmekle bir nevi İmali hukuk müşavirliği zümresi meydana getirileceği belirtilmekle ve şöyle denilmektedir:
uBlzc öyle geliyor kİ. vergi uzman- İstanbul barosu reisi Itaşim (Arknsı sahile 2; sütun 3 te) Kakara r
Belediyeye ihtikârla mücadele İçin geniş salâhiyet verildi. CGazeteierdenl
Belediye başlanın ezmek için muhtekirlen arıyor.
AKŞAM
7 Mayıs T 949
Sahife 3 . _______-
[j-HAFTA SONU NOTLARI-)
Sanat yolile propaganda
M 11!etleri birbirlerine tanıtıp sevdirecek en müessir propaganda muhakkak kİ sanat yolly-le yapılan propagandadır. Başka yollardan harcanan tanıtma gayretleri alelAde reklâmın hududunu aşamadığı gibi sanatın, güzelliğin uyandırdığı derin hayranlığı hiç bir suretle telkin edemiyor. .
Bunun doğruluğunu bir kere daha ispat etmek için geçmiş yıllardan misaller sıralamıya lüzum yoktur. Bu hafta tstanbuldn cereyan eden tkl sanat hâdisesi, canlı misaller halinde ortada duruyor. Şehrimize biri Fransadan, öteki Hlndlstandan iki trup gelmiştir: İsmi dünyaca bilinen Fransız muharrirlerinden Jean Çocteau'nun idaresindeki Jean Marala trupu. 16 Hintli artistten mürekkep Ram Gopal bale trupu. Bu İki sanat heyeti bir haftadan beri Istanbu-lu âdeta çalkalamaktadır. Münevver muhitlerde yalnız Cocleau'dan, onun sözlerinden, onun düşüncelerinden, onun konferansında > ve konuşmalarında yaptığı nüktelerden bahsediliyor, Jean Marals trupunun temsilleri günün mevzuudur. Bazı seyirciler hayrandırlar, bazıları türlü tenkid ve mülâhazalarla çekişme halindedirler. Sanatkârlar teker teker inceleniyor, şahsiyetleri üzerinde duruluyor.
Netice: Türklyeye gönderdiği sanatkar temsilcileriyle Fransa bu hafta İstanbuiu baştan başa meşgul etmeye ve kendisine olan eski hayran! ığı tazelemeye muvaffak olmuştur. Zaten Fr ansanm yalnız bizim memleketteki itibarı değil, dünyanın her tarafındaki İtibarı kültür ve sanat yoliyle kazanılmıştır İkinci cihan harbi, Fransanın kültürünü ve sanatını sevdirerek dünya milletlerini kendisine hayran etmek yolunda sarf ettiği gayretlerin biraz gevşemesine sebep olmuştu Angolo - sakson zaferi bütün dünyada İngiliz - Amerikan kültürüne ve şana una karşı milletlerde büyük bir sempati uyandırmıştır. Sulh devrinde en büyük ' zaferin bıı sahada kazanıldığını çok iyi bilen Fransa en kudretli biiyük elçileri olan muharrirlerini ve sanatkârlarını dünyanın dört tarafına salmak mecburiyetini tekrar hissediyor. Şehrimize gelen Fransız sanatkârları, Fransız sanatının yeni örnekleri ile bu vazifeyi İfa ediyor ve şahıslarında Türk
seyircilerine Fransayı alkışlatıyorlar.
Ram Gopal trupu
Şehrimize birdenbire çıka gelen Hint bale heyeti en mükemmel propagandanın sanat yo-llyle yapıldığını Fransız heyetinden daha bftrlz bir şekilde ispat eden bir misaldir, Fransa Türkle-rin yabancısı değildir; Fransızca memleketimizde en fazla , bilinen yabancı dil mevkiindedir. Fakat Hindistan hakkında fikri olanların sayısı memleketimizde parmakla gösterilecek kadar azdır. Biz evvelki akşam Saray sineması sahnesinde Ram Gopal İle arkadaşlarının gösterdikleri sanata, hayran olurken onların şahsında genç Hlndistana hayran olduk.
Ram Gopal, büyük bir kabiliyet taşıyan bu genç bale artisti seyircilerine baştan aşağı letafete bürünmüş danslarlyle Hintlinin ince zevkini, derin ruhunu tanıttı. Bale sanatı dünyasında Hint balesinin hatırı sayılır bir mevkii olduğunu ispat etti. Çok defa basit bir tempodan öteye geçmiyen bir musiki İçinde harlkulâde bir e! kültürüne istinat eden, Hint danslarının mütemadiyen değişen figürleriyle zor bir sanat olduğunu seyircilerine tasdik ettirdi ve Hindistan gözlerimize sahnedeki kadar parıltılı göründü.
«Londrada sahneye çıkan en büyük dansörlerden biri.»
«Muhteşem Hint balesi».
*Nefis bir zarafet».
«Takdire şayan bir temsil».
«Ram Gopal bize Hindistan ı fevkalâde bir şekilde hatırlattı».
♦Fevkalâde bir zafer*.
«Kadim Hindistan ülkesinin, bir çok siyasetçilerinden daha üstün bir elçisi».
«Hint dansının dünya üzerindeki ulvi şahsiyeti».
Yukarıdaki takdirler Ram Gopal ve arkadaşlarının İngiltere ve Fransada yaptıkları turnede matbuattan topladıkları takdirlerdir ve bütün bu zaferler silsilesi Hindistan namına kaydedilmiştir.
Yazımı bitirirken Türkiyeyl bütün dünyaya tanıtmak için sanatın yardımından istifade edeceğimiz günlerin çok yakın olmasını temenni ediyorum. Türk folklorunun el değmemiş bir hazine olarak durduğunu unutmıyalun.
Şevket RADO
Türkiye Ve Yunanıstana askekî yardım için 200 milyon dolar daha ayrılacak
Vaşlngton 6 (Ap) — Bugün beyanatta bulunan yetkili şahsiyetler. Amerikan hükümetinin, 30 haziran 1950 de sona erecek mail yıl zarfında Türkiye ve Yunanlstana askeri yardım için kongreden en aa 200 milyon dolar lstfyeceğlnl söylemişlerdir.
Kongrenin bu plânı onaylaması halinde. Amerikan askeri malzemesi son iki yıl zarfında olduğu gibi, bu yıl da Türkiye ve Yunanistan’a aynı tempoda akmakta devam edecektir. Eskisi gibi, yeni tahsisin en büyük kısmı Yunanlstana ait olacaktır.
Mart 1946 veya Truman doktrininin İlânından beri Yunanı.' tan 346 milyon dolarlık askeri yardım görmüş
ve Türkiye, ordu, donanma ve hava kuvvetlerini modernleştirmek için 154 milyon dolarlık malzeme eldo etmiştir. Ayrıca Türkiye ve Yunanistan 121 milyon dolar Isktisadl yârdım görmüşler ve büylece her İki memlekette yapılan yardım ceman 621 milyon dolara yükselmiştir. Yeni para tahsisi, bir kaç haftaya kadar Atlantik paktı devletlerde diğer «8 dost memleketi» (Türkiye, Yunanistan, İran, . Korea ve Flliplnllcr) silâhlandırmağa matuf topyekün plânın bir kısmı olarak kongreye sunulacaktır. Pakla üye memleketler takriben 1 milyar 330,000,000 dolar, Türkiye ve Yunanistan 200 milyon dolar, İran, Korea ve FiHplnier takriben 120 milyon dolarlık askeri yardım göreceklerdir.
Yüzünü kezzap
Bankalardaki mevduat
Bankalardan mevduat hakkında malûmat istenmesine ait madde komisyona iade edildi
Ankara 6 — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında vergi usul kanunu tasaruı üzerinde müzakereye devam edildi. Bu arada maddelerden biri, bankalardaki mevduat konusu eirafında hararetli münakaşalar açılmasına vesile oldu. Söz alan hatipler, bankalardan sorulacak malûmatın mahiyeti va mükellefin mevduat miktarının Öğrenilip Öğrenilml-yeoeğt hakkında İzahat lstiyerek tasarruf hesaplarının mahremiyetinden daha geçenlerde Mecliste bahsedilmiş olduğunu hatırlattılar.
Maliye Bakanı, kürsüye gelerek beyanname tetkikleri yapılacağını mükellefler için fişler hazırlanacağını, bütün bu muamelât hakkında bankalardan bilgi alınmasına İhtiyaç olduğunu İfade etti. Fakat bu muameleler dolayıslyle tasarruf hesaplarının mahremiyetine halel gelmiye-ceğinl tasrih etti.
Ahmet Oğuz, oturduğu yerden, geçenlerde. aynı kürsüden mevduatın mahremiyeti ısrarla ifade edildiği halde şimdi böyle bir yola gidilmesinin doğru olmadığını söyledi,
İsmail Rüştü Aksal, suallerin münhasıran vergi İle ilgili olacağım tekrar anlattı.
Cemil Alevli, hangi bakandan olursa olsun mevduat hakkında malûmat İstenmesinin, mahremiyeti kaldıracağım kaydederek, bunu, bankalardaki mevduatın sahipleri tarafından çekilmesine yo! açacağını ileri sürdü.
İsmail Sabuncu, Mâliyenin bugün de, bankalardan, kazanç vergLsi dola-|j_ yısiyie bu şeklide malûmat İstemek te olduğudan bahisle Heri sürülen^ mahzurları varid görmedi. Neticede^ maddenin komisyona verilmesini İsteyen önerge, çoğunlukla kabul Q edildi. —
Denizyollarında hceJemeler
Türkiye boks birincilikleri
Umum müdür muavini Behçet Osman Ağaoğlunun izahatı
Bugün ve yarın Harb okulu salonunda yapılacak
Devlet Denizyolları İdaresinde, teşkilâtın her yanında çalışan İşçi ve memurun yaşama şartlarını ıslah ve sosyal güvenliğini arttırma maksa-dîyie bir müddetten işeri bir iş mu-1 lunmalttadır ' tehassısınm yardımlyle çalışmalar ya-, Avrupa boks birincilikleri, gelecek pılmaktadır. Bu münasebetle dün ay İçinde Oslo’da yapılacaktır. Tür-.B3t, vapurunda Mr basın toplantı».1 ktaks H*-™™ bo maçlara ka-, , „ .1 tılması hâlen katileşmediği halde,
yapan ™ mudur muavini BfhçB Mer0Iycn kampa allnal,,|(,t.e,! M. Osman Agaoflu «cümle deml5tlr kİ: ^örlçrl tesbll etmek üzere Hüsamel-İdaremiz. İçtimai m«elçlçrl tln G0«ul. SerıtenseçU. Halil
teknik ve mali mevzularmuzla birlik-1 TürM' N”ri Ocreyencr Nail Mera,. -te b.r bulun olarak telâkki etmekle-. "HHe.şelrltU bir jüri teyeli teskU dir. yaplıgınıız tetkiklerden elde elü- elm,’tir A’™Pa »Irlnelliklerl.,, katimi» Hk neticelere göre al,nacak ‘'İmamız katıleştlö tamirde kamp tedbirlerin biri masraeel. diteri uzm. b“ :,'m 10 “’t!j
.adali olarak İki »allra erzetmektedir l k“" sur»“'k ™ »Miran.»
İlk lt olarak Loçl ücretlerini, gör&lon uçakla Oslo'ya hareket ede-
çektir.
Ankara 6 'A.A.) — 7 ve 8 mayısta Ankara'da Harb okulu salonunda ya-1 pılacak olan Türkiye boks birincilik -I lerlne İştirak etmek üzere. 9 böige-|den 58 boksör şehrimize gelmiş bu-
lığı ihdas olunur ve hele bunlarla vergi komisyonlarında ve Damştayda mükellefleri temsil vc savunma hakkı verilirse, büyük şehirlerdeki vergi tahakkuk şeflerinden tutunuz da. Defterdarlıkta, merkezin şu veya bu müdürlüklerinde bulunan bir kısım memurlar, vazifelerinden çekilecek, ufak bir değiştirme yaparak İşe koyulacak. vergi komisyonlarında ve maliye dairelerinde iş takibine başlıya-caklardır.
Yalnız muhasebeyi, vergi kanun ve tüzüklerini bilmek müdafi olmak İçin kâfi değildir. Bu yol takip edilecek olursa, neden yarın bir gümrük uzmanlığı, tapu uzmanlığı, evkaf işleri uzmanlığı kurulmasın?...
Vergi uzmanları diye bir zümre ihdasında. fayda bulunmak şöyle dursun. bilâkis esaslı mahzurlar mevcuttur.»
İstanbul barosu reisinin beyanatı
İstanbul barosu başkam lîâşlm Refet Hakarar'a dün bu mevzudaki düşüncelerini sorduk. Değerli hukukçu bize şunları söyledi;
«— Gelir vergisi esasının kabulü Û2?rlne memlekette mütehassıs teşkilâtlı bir muhasipler zümresine ihtiyaç bulunduğu muhakkaktır. Bu muhasipler zümresi yeni vergi reformuna göre adetleri 60 - 70 bine çıkacak olan beyannameli mükelleflere defter tutmak, bilanço çıkarmak ve kanun dairesinde mâliyeye beyanname vermek usulünü öğretecek ve bu sahada rehberlik edecektir.
Buna avukatın bir İtirazı yoktur. Avukatın İtiraz ettiği nokta bıı mu- I haslpler zümresine avukatlık kanununun 23 üncü maddesi İle avukatla- 1 ra hffisr ve tahsis edilmiş olan kaza mercilerinde temsil salâhiyeti ve diğer hakların verilmesi ve bu suretle vergi uzmanları adı altında bir nevi mali avukatlık mesleğinin ihdasıdır. Gerek hukuk kültürünün, gerek müdafaa sanatındaki tecrübenin eksikliği yüzünden bu zümre âmme hukukuna ve menfaatine zarar verecektir. İşte biz bu tehlikeyi önlemek isliyoruz. Baroların mücadelesi do bu tehlikeye karşıdır Yayınladığımız broşür bu hususta yeter malûmatı İhtiva etmektedir.» |
Rumelihls arında oturan Dlran Tunçer, karısı Agavnl lle ayrılmak üzere mahkemeli bulunmaktadır. Agavnl kocasından ayrılmak üzere evvelâ sulh teşebbüsü dâvası açmış ve dün Sarıyer sulh hukuk mahkemesinde bu dâvaya bakılmıştır.
Duruşma sonunda karı koca gene birbirine dargın vaziyette mahkemeden çıkmışlar, ve İlerlemekte oldukları sırada. Dlran, karısına yeniden barışma teklifleri yapmıştır.
Agavnl. bu teklifleri kabul etmediği gibi Diran’ı şiddetle terslemiş, Dlran da cebinde hazır bulundurduğu bir kezzap şişesini çıkarıp ağzını açarak birdenbire kadının yüzüne dökmüştür.
Kezzabın verdiği müthiş ıstırap altında kıvranan kadın, etraftan yetişenler tarafından derhal Balta limanı hastanesine kaldırılmış. Dlran da yakalanarak hakkında takibata girişilmiştir. •
İki tr amvay çarpıştı
Vatman Ethemin idaresindeki 169 numaralı tramvay Harbiyeden Tünel istikametine ilerllyeceği sırada, vatman Ekrem’in kullandrğı 68 numaralı Maçka - Bayezit tramvayile makasta çarpışmışlar, 69 numaralı tramvayın ön sahanlığı harab olmuştur, insanca bir zayiat olmamıştır.
Alacak yüzünden yaralama
‘ Tophanede Karabaş mahallesinde oturan Mehmet Ah teminde bir sabı-kaiı ile Ahmet Başvardar adındaki arkadaşı düh Galata da Mumhane caddesinden geçmekteler iken aralarındaki bir para meselesinden kavgaya tutuşmuşlar, bu sırada yanında bulundurduğu tabancasını çeken Mehmet Ali, Ahmede ateş ederek bacağından yaralamıştır.
Yaralı Beyoğlu hastanesine kaldırılmış, yaıalıyan hakkında kanunî ! takibata girişilmiştir. Tahkikata nöbetçi savcı Ali Kemal el koymuştur.
Işın verime, ehliyete, kıdeme göre yeni esaslara bağlıyoruz. Ve bunu yaparken de işçilerin ellerine geçecek paranın çoğalmasını temin ediyoruz. Mevcut İşçi ücreti tahsisatını .
tamamen kullanmak suretiyle bu yıl nacak olan patoloji kongresi Başba-lşçilcre liyakatlerine göre yüzde 5 - 50 kan Şemseddln Günaltay tarafır.-arasında zam yapılması düşünülmek-tcdlr.
Millî piyango bugün çekiliyor
Milli Piyangonun 7 mayıs 949 çekilişi bugün saat 14 te Ankarada yapı' lacaktır.
İkramiye kazanan numara'ar An-
| kara radyoslyle bu gece 23 te yayın-
lanacaktır. _
Bugün saat 14 ten sonra yurdumu- mlşler ve ölmüşlerdir, zun hiçbir tarafında bu çekilişe alt bilet satışı yapılmıyacaktır.
Amerikan büvük elçisi
İzmir’de
(Akşam)
Mandal kömüründen zehirlenerek ölmüşler Büyiikadada Madende Inşaatte çalışan Hüseyin ve Haşan adlarında İki1 amele, yattıkları kapalı bir odaya iyice yunmadan aldıkları mangaldaki J kömürden çıkan gazlarla zehlrien-
Patoloji kongresini
Başbakan açacak
Mayısın 13 ünde şehrimizde topla-
Bu münasebetle şunu da belirtmek Eterim ki maksadımız teşkilâtın daha verimli ve rasyonal çalışmasını temin etmek olmakla beraber İşçiler arasında her hangi bir tensikat katiyen bahis mevzuu değildir. Ancak, vaktiyle olanların almamak tasarruf
O
2 (D > (D P
Pahalılıkla mücadele
(Baş tarafı 1 İnci sahlfede) ğlldlr. tş daha buradan aksar. îstan-bulda flat tekevvünleri de çok hususiyetler gösterir. .
Faraza, hâlde yalnız ıspanağın on M— ayrı flatl vardır. Tazesi, gösterişlisi, >» cılızı, kurusu, yeril ıspanağı, kuzu ıs--Q panağı, dökülmüşü, demetlisi, ayn^^ ayrı flatler alırlar. Keza, pirinçte. Q) yağda, peynirde, yumurtada, bahusus yaş meyvaiarda nihayetsiz kaiı e q farkları ve flat iradem eleri vardır.» £_ îstanbulun 16 yerinde O sebze ve meyva satılacak Vali ve Belediye Başkanı Dr. Lütfl Kırdar sözlerine şöyle devam etmiştir:
(— İstanbulda sebze ve meyva perakende satışlarındaki flat farklarını ve flat temevvüçlerini önlemek İçin, Milli Korunma Kanununun tatblkın-dan başka, İktisadi bir tedbir olarak müdahale etmek kararı verilmiştir Amerikan gazeteleri Sadak’ın son| Ticaret Bakanlığı iîe müştereken bu Amerika seyahati ve temasları etra- I kararın tatbiki İçin hazırlıklara bastında tefsirlere devam etmektedirler, lanmış ve gerekil etütler yaptırrlmıs-Vaşington Daily Nevrş bu hususta ’ tır. Mayısın 15 İnden sonra İstaıı’m-şöyle yazmaktadır: |lun kalabalık 16 yerinde sebze ve
«Sadak’ın seyahati Türk - Ameri- meyva «atışları yaptırılacaktır. Bu kan münasebetlerini kuvvetlendir- satış yerleri tâli hâl vazifesini gömmek cihetinden muhakkak bir başa- çekler ve flat tanziminde âmil olandır. Türk Dışişleri Bakanının Ache- cakiardır. Bu mühim mevzu üzerinde sonla yaptığı uzun konuşma, Türkl-yenln Truman doktrini İle Amerlka-dan yardım almaya devam edeceği hakkında şüphe bırakmamıştır.
Yetkili kaynaklardan öğrenildiğine göre, şimdilik bir Akdeniz paktının yapılması meselesinin ele alınması, hattâ müzakere edilmesinin imkânsız olmasına rağmen Türklyenin güvenliğinin Birleşik Amerika için hâlâ çok mühim olduğu hususunda Sadak’a teminat verilmiştir .
Tüık Dışişleri Bakanına, Birleşik Ameriaknın şimdi Atlantik paktı İle meşgul bulunduğu (Senatoda şiddetli bir tartışma beklenmektedir) ve Akdeniz bölgesi yakın bir Rus tehdidi lle karşı karşıya olmadığına göre, bu bölgede yapılacak bir İttifakın mütecaviz bir birleşme manzarası arzedebl-leceğl dikkatle anlatılmıştır.
(Baş tarafı 1 inci ■ahlfede) Türk Dışişleri Bakanı Necmeddin 8a-dak’ın bu sabah Bevln'e yaptığı ziyaret, bir nezaket ziyaretidir.
Sadak, öğleden sonra Londradan hareket etmeden evvel Bevln’e veda etmek İstemiştir. Görüşmede hiçbir siyasi meseleye bilhassa temas edilmediği gibi, Akdeniz memJekelterlnl bir araya toplıyan müstakbel bir pakt da, Türklyenin Avrupa Konseyine iştiraki de bahis konusu olmamıştır.
Avrupa Konseyinin kurucusu 10 devlet konferansında Türkiye hakkında aLınan karar, dün Dışişleri Bakanlığının biz notaslyle Türklyenin Londra büyük elçisi Cevat Açıkalın'a bildirilmiştir.
Amerikan gazetelerinin Dış Bakanımızın seyahati hakkında mütalâaları
BORSA
ESHAM VK tAHVİlÂr
‘bütün gayretimizle çalışacağımıza e-inin olabilirsiniz.»
I Müteakiben vali ve belediye başkanı, yeni elektrik ve su tesisatı hakkında izahat vermiştir
Koruda gezinti ve bir üzüntü
Vali ve belediye başkanının izahatından sonra gazetecilere hazırlanan büfede limonata, çay ve pasta ikram eriilmiş ve Emlrgân korusunda bir gezinti yapılmıştır. Bu arada orada antrenman yapmakta olan güreşcile-1 rimlz de ziyaret edilmiştir.
Dönüşte gazeteciler, otobüslerini Zlnclrlikuyu mezarlığında durduraıak Cemal Nadir Güler’le Burhan Cahit Morkaya'nıtı kabirlerini ziyare etmişlerdir. Cemal NadLr Güler’ln kabri başında, merhumun bir karikatürü hatırlanmıştır. Bu karikatürde Cemal Nadir, mezarlığa getirilen bir tabutun içinden ölüyü kaldırmakta, — mezarlık sınıflara ayrıldığı İçin — ölüyü:
— Kes bir paradi! diyerek mezarlık bekçisine para uzatır vaziyette tasvir etmekle idi. Ne yazık kİ Cemal ı Nadir Güler. Zlnclrlikuyu mezarlıgın-1 da henüz bir paradiye bile sahip ola’ mamıştır. Mezarı, elân bırakıldığı i gibi durmaktadır. Bu, yalnız matbuat > âlemi için değil, bütün sanat severler ’ için I tır.
TAHVİLLE»
% 1 FAİZLİ
Slva» • Erzurum ı Sİvm ■ Erzunım 7-1 IM1 Demiryolu 1 ES4I OemIryolU □ is« Demiryolu (U MIUJ MOdafoa ı Mim &ıad»r»» a MIHI Müdafaa Ltl Milli Müdafaa IV
% 6 FAİZIİ
Kalkınma i Kalkınma □ Kalkınma (n
948 İstikran I tMa İstikran d t9U Demiryolu VI
de üzülün ece k bir ihmalkârlık-
Sütlüce infilâkı tahkikatı
Sütlücede Nuri Paşa fabrikasında vukua gelen İnfilâk hakkındakl so----------------- — ruşturmalara birinci sorgu yaTgıçlı-tzmlr 6 (Akşam) — Amerika ğınca devam edilmektedir.
büyük elçisi refikası lle pazer günü- Dinlenecek şahitler pek çok oldu-ne kadar kalmak üzere hususi uçağı ğundan, soruşturma uzunca sürecekle buraya gelmiştir.
D. Partinin pahalılığa karşı yarınki mitingi
Pahalılık ve geçim darlığı hakkında Demokrat Partinin tertLb ettiği bu paralar dün Adllyenln miting yarınki pazar günü saat 11 de «)(?lar tahsisatuıdan ehli vukufa ve-Takslm meydanında yapılacaktır. De- rilmlştlr.
mokrat Parti bu münasebetle, kısa ı •• ••-
bir beyanname neşrederek halkı Dil- 'J(înel emekli Ggretmen-tinge iştirake davet etmektedir. ‘
Yarınki mitingde, hatipler, hayat | pahalılığının muhtelif safhalarını be-UrteCek nutuklar söyliyecektlr.
öğrenildiğine göre mitingle nutuk söyUyecekler. D. P. Kütahya Milletve-
TAHVİLLER
200 Yahudi daha Filîstine gitti İzmir 6 (Akşam) — ‘
»7.30
•7.15 - ----------- v
•7.30 İzmir 6 (Akşam) — tstanbuldan M-30 elli Musevi yolcu alarak gelen Bun-»7.3ü
•7 —I
taş motorü buradan yüz elli Yahudi daha alıp Fillsttne hareket etmiştir.
TAHVİLLER
% S FAİZLİ
1V3B Ergani I93s tkremiyeiı Miııı MOdafM m Demiryolu rv Demiryolu V
ANADOLU ÖEMİRFÜLD GRL'PU Tanvuleı 1*3 ltH(—
Hisse >metleri u ao «1.—
MQjne»ll senet 11JJ0
ŞİRKET HİSSELERİ
Herke» Bankan 198 —
t» ÜBnkMi M.—
T, Ticaret Han «an 9J0
Aralan Çimento ~ 17,75
IUr-
Diğer taraftan İnfilâkın sebebini tâyin için kurulan yedi kişilik ilmi ' ehil vukufun her birine 20o er Iha 1 ehil vukuf lıakkı takdir edildiğinden, meşhut
3925
30.10
•e. ıo
İtalyan futbolcularının cenaze töreni
Torlno 7 (AP.) — İtalya, uçak kazasında ölen futbolcularım dün toprağa tevdi etmiştir.
Cenaze merasiminin yapıldığı bu gehlrde sokakları 300.000 kişi kadar dolduruyordu.
Dün öğleden, sonraki hazin merasim «ırasında denebilir kİ bütün İtalya
dan açılacaktır. Başbakana Bağlık Bakanı Dr. Kemali Bayezit refakat edecektir.
Başbakan, aynı zamanda ayın on dördünde açılocaK olar. Sllâhtaıağa elektrik fabrikası yeni tesisatının (ı-çılma töreninde hazır bulunacaktır.
Hollanda futbol takımı Ankara’da
Ankara 6 (A.A.) Hollanda Feje-
1er derneği kuruldu
, Bütün ömürlerini memleket kültürüne harramış bulunan emekli öğretmenler aralarındaki birliği kuvvetlendirmek ve karşılıklı yardımla- , - rmı düzenlemek maksadlyle (Genel
ytrlne mümkünse adam now’1 takımı, bugün saat 18,45 tecili Hakkı Gedik, Abdilrrahman Mü-emekli Öğretmenler derneği) ni kur-suretiylo yüzde b’ş kadar l,01Janf,a hava yollarına ait bir uçak- | nip Berkan, NözIl Tlabcr, Emrullah muşlardır.
kentli arzulariyle ayrılmış
SARRAFLARDA ALTIN
futbolcuları ağlamıştır.
t'-iinv ııııııızr-uııoc ıııuıııı ——.. —....v -o - ........... ..... eıııej»!» Ugı
ıretlyle yüzde b’s kadar *lûl!anf,a yollarına ait bir uçak- j nip Berkan, Nazh Tlaber, Emrullah muşlardır. . , . J . . , ' la şehrimize gelmiştir. Kafile. 14 ü Nutku, Saiâhaddlıı Karayavuz, Cahl- ■■ ■
sağalanaüıteceğtai tahmin futbolcu. 3 ü idareci ve biri antrenör de Evliya. Fikret Karakoyıınlu
,olmak üzere 13 kişiden ibarettir. | Muzaffer şahinoğiu'dur.
Umumi merkezi İstanbul Vilâyet ve karşısında. İzzettin hanında bulunan bu demek çalışmalarına başlamıştır.
Satışlar
38 05
40.G0 «3.8J
e 12
cıso
Yeni İngiliz büyük elçisi geliyor
Marsilya 6 (AA,) — (Afp) İngilte-renln yeni Ankara büyük elçisi slr Noel Charles yanında refikan olduğu halde bugün ö-’lMe ı sonra İstanbul vapurile «üıLıye’ye hareket cîmiytir.
7 Mayıs 1940
A K 9 A M
Satıl fe S
AKŞAMDAN AKŞAMA
Yoğurt nakliyatını düzeltemezsek kalemimizi kıralım
İstanbul Valisi ve Belediye re- j isi Liıtfi Kırdarın zevkle meydana eefirdiffi ve restore ettirdiği e-Beıler meydandadır, ünümüzdeki devir fırsat verirse, belediye , reisimizin İstanbula. fethin beş- ı yüzüncü yılma lâyık bir temizlik , ve ümran siması vermek kudretinde de olduğuna eminiz. i
Öteden beri endişemiz, nıaz- , rufun zarfla mütenasip olmasıdır. , Yâni şu emsalsiz İstanbullunuzun : içinde, halkın saadet ve refah ile , yaşamasını diliyoruz. İlle velâ- , kin. kendi kendimize reva gördü- , ğümüz bakımsızlık ve düzensizlik ( fırsat vermiyor. Haddi zatinde , devlet de. Belediye de «halktan ayrı bir şc,V'> olmamak gerekir. , Zira bunları vücuda getirmiş bulunan ana pınar, yine millettir. Nereden arız ve tâli oldu da. A-' nıcrikanrami ters anlamak yüzünden, «ferdi teşebbüsleri başı boş bırakmak- gürültüsüne pabuç ' bıraktık?
Pek modern, pek aliyyülaiâ bir şekil imiş farz.cdcıck. bir iki senedir. kontrol ve baskıyı iktisadi hayatımız üzerinden yoketmiştik. 1 Fareler meydanı boş buldular., Çok zivan verdik. Nihayet basiret ve im’âıı avdet ettiğindin, vilâyet ve belediyemize Bakanlar Kurulunca salâhiyet bahşediliyor: pivasayı kontrol edecek. Ümran kâfi değildir: yâni zarf kâfi değildir, Mazruf da lâzımdır. Bu da. bütün İstanbullunun (fakir .halkımız dahil) iyi yaşamasiylc mesuttur. Fethin beş yüzüncü yılına ancak böylece. teşkilât kuvvetimizle, yüzümüz ak çıkarız. Binaenaleyh, son günlerin bi'tiin hazırlıklarını, yalnız ucuzluk dâvası değil, aynı zamanda beş yüzüncü yıla hazırlık saymalıyız.
f'elgelelim yoğurt meselesine.
Büyük lâfları, ankavari naza-riyeleri, fethin beş yüzüncü yıllarını bir tarafa bırakıp, küçük realitelere avdet edelim.
Çok partili devir başladığı sıralarda, gazetelere yazdığımız tenkit yazılarına ehemmiyet veriliyordu. Memleket hayrına bir hava esmişti. Bir şikâyet oldumU. şikâyet haklı ise telâfisi cihetine gidiliyordu.
Şimdi hâlâ bir çok müesseseler hassastırlar. En başta, posta ve tel grafı zikredebiliriz. Belediye înü-eseseleri arasında da bazıları hassastırlar. Lâkin bazıları da kulaklarını ve gözlerini şikâyetlere, tcnkidlere, ikazlara tıkıyorlar.
Acaba, belediyede, neşriyatı takip eden daire, gazete yazılarını kesip alâkadarlara göndermek â-detinden vaz mı geçti ki, bıı kadar ihmal oluyor?
Meselâ, şu açıkta nakledildiklerinden defalarca dem vurduğumuz yoğurtlar meselesi... Zaman ve mekân zikrettiğimiz halde bıı şaşılacak ihmal hâlâ devam ediyor. Yine dün sabah. Adalardan kalkıp Anadolu sahillerini dolaşan ve sekiz buçuk raddelerinde rıhtım iskelesine varan vapurda, lenger lenger üstii açık yoğurtlar. ahalinin paçaları seviyesinde yere konulmuş vazıyette naklediliyordu.
Ay.ru mevzuu dördüncü defa yazdığımız halde düzeltilmesi cihetine gidilmezse, vali ve belediye reisinin Ankarada Bakanlar Ku rulundan piyasayı kontrol kararı almış olması beyhudedir. Biraz da. tatbikatçıların alâka ve himmeti lâzım. Gazetelerin, neşriva-tını takip ederek faaliyete geçmek şarttır.
Böyle misaller, maalesef kesel veriyor. Matbuatın dördüncü kuv vet olduğu memleketlerde, elbette, bir yoğurt nakliyesinî tanzime — mükerrer neşriyattan sonra — medar olabilmemiz lâzımdır, Aksi takdirde kesel verir. Kalemleri-mîrî kırıp atmalıyız.
Aksi takdirde kös dinlemişlere davul zuma az gelmesin.
(Vâ-NÛ)
Dünkü tenis karşılaşması
maçları kazandılar İtalyan tenisçileri dünkü
Misafir İtalyan Parloll kulübü tenisçileriyle Dağcılık kulübü tenisçileri arasındaki mevsimin ilk karşılaşmaları dün zevkle seyredildi.
Havanın fevkalâde rüzgârlı oluşu misafir tenisçilerin oyunlarını değiştiriyordu. İlk maçı Dellâ Vida He Behbut yaptılar. İlk sette Behbut İyi oynadı. 2 nel ve 3 üncü sellerde Delta Vida açıldı ve rakibinin birçok Heri vaziyetlerinden kurtuldu. 4 üncü sette her İki oyuncu da bütün enerjisiyle oynadı. Tecrübeli ve sıkı vuruşları olan İtalyan tenisçisi maçı 8 6, 5/7, 7 5. 8 6 aldı. 2 nel karşılaşmayı Scribanl He Fehmi yaptılar. Çok ra-! hat bir oyuna sahip olan misafir tenisçi daha formda olmayan Fehmi'yi 7/ 5, 6/2, 2/6 ve 6 o kazandı. Blzlnı tenisçilerin anform olmadıkları göze çarpıyordu. Misafirlerden Delta Vida daha fazla bir çift oyuncusu, Scribanl rahat tenis oynıyan ve komple
Iblr tenisçi.
Diğer maçlara bugün devam edilecektir. Bilhassa Telyamn Scribanl'yo karşı oynıyacağı nıaç merakla beklenmektedir.
Celâl VLVĞ
Memur evlerindeki
telefonlar
Ücretleri umumî bütçeden ödenenler kaldırılıyor
Kanser mikrobu bulundu mu?
lstanbulda toplanacak olan Patoloji kongresinde bu mevzuda hararetli münakaşalar olacak
Şehrimizde bulunan devlet memurları arasında evine aldığı telefonun tahsisatı umumi bütçeden ödenenlerin geri alınmasına Bakanlar kurulunca (tarar verilmiş ve tatbikata geçilmiştir.
Şehrimizde bu durumda olan müdür, âmir ve memurlara telefon idaresince tebligat yapılmağa başlanmıştır. Bu tebligatta telefon tahsisatlarının kesildiği, bu sebeple telefonu kullanmakta devam etmek lstl-yeıılerln bundan sonra ücretlerini kendilerinin ödemesi icabedeceğl, aksi halde telefonların kaldırılacağı bildirilmektedir.
İzmir fuarı afiş müsabakasını bir öğrenci kazandı
Bu yıl İzmir Milletlerarası Fuarın iyi olması için hazırlıklara şimdiden başlanmıştır, Bu arada İzmir belediyesi de büyük bir fuar afişi müsabakası açmıştır. Memleketin bütün afişçilerinin iştirak ettikleri bu müsabakada birinciliği Güzel Sanatlar akademisi süsleme yıiksek kısmı birinci sınıf talebelerinden 3821 numaralı Ayhan. Aka İp kazanmıştır.
Profesör Kenan Temlzaıun talebesi olan Ayhan Akalpın bu başarısı sanat muhitinde büyük bir İlgi uyandırmıştır. Kendisiyle görüşen bir başımıza bu sanatkâr öğrenci, rısını bocası Kenan Temlzana yun olduğunu söylemiştir.
Amerikan traktörleri
İSTANBUL HAYATI
Lâzım, fakat kâfi değil
Bu yıl sonunda memleketimizdeki traktörlerin miktarı 6 bini bulacak
Fakat bence kanserin virüsten geldiği tezi daha doğrudur. Ben henüz bunu yaymak cesaretini kendimde bulama-nuşlım.»
Prof. Andre Lemaire ne diyor?
Prof. A. Lemaire de «Le Monde» gazetesinde yazdığı bir makalede Şöyle demektedir:
(Prof. Qre.lt tarafından neşredilen rapor İnkılâpçı bir mahiyeti haiz değildir. Fakat bu keşfin hakiki değerini tâyin edebilmek için mutlaka raporun metnini görmek lâzımdır. ŞLm-l diye kadar ancak bu raporun çok kısa Her halde
Verilen malûmata göre Marshall planı mucibince bize verilecek olan traktörlerden bir kısmı da yolda bulunmaktadır. Bunları getiren Amerikan gemisi yakında limanımıza gelecektir.
Bundan bir kaç hafta evvel Colum-bla üniversitesi tarafından neşredilen bir raporda kanser savaşında büyük bir İlerleme kaydedildiği bildirilmektedir. Bu rapora göre farelerdeki meme kanserinin vlriis'ünü bulup ayırmak mümkün olmuştur.
Coluınbla üniversitesi tarafından Amerikan Kanser Araştırmaları cc-|miyetlnln 40 ıııcı kongresine sunulan bu raporda tecrübelerin henüz fareler üzerinde, yapıldığı, fakat bu yoldaki çalışmaların kadınlardaki göğüs kanserinin tedavisinde faydalı olabileceği ve yeni keşiflere yol açacağı belirtilmektedir. I
Yapılan tecrübeler sonunda elde hülâsalarını görebildik, edilen kanser virüsü sağlam farelere aşırı bir heyecana kapılmamak lâzun-zcrkedlldlğl zaman fareleri derhal dır. Bu virüsten hareket ederek koru-hasta etmektedir. jyucu bir serum yapılabilse dahi, In-
Prof. Gratfln 12 sene süren çalış-!san kanserinin sırrını ve tedavi çare-nıalarmın neticesi olan bu keşif bütün dünyada alâka ile karşılanmıştır.
İngiliz Kanser Araştırmaları Teşkilâtı müdürü Dr. Ewart Gye de, Prof. Graff’m raporunun neşrinin ertesi günü, aynı neylceye vardığını ve 25 senelik bir mesaiden sonra fare kan-! şerhlin virüsünü ayırabileceğini ilân etmiştir.
Diğer taraftan aynı kongreye verilen başka bir raporda da basit bir kan' tahliliyle, az masrafla ve emniyetli bir şekilde kanseri teşhis etmenin' Kliniklerden ve tecrübelerden edin-mümkün oldusu Mldlrllmektedlr. Chl- ‘“81"’11 İntiba. ılüzaran sunu myllye-cago üniversitesi Alimleri larntından ülllrlz kİ bazı virüslerle kanser hasıl verilen bu raporda şatlan, İnsanlarla etmîk mümkündür. Fakal .eanctrl-kanserli İnsanların kanlarının pıhtı-K'nt. denilen bir lakım kimyevi mad-ı tornasının farklı olduğu söalerll- delerle de kanser elde edilebilir. Bu-j mekte »e bu yaldan kanserin leshl- "dn'A kanserin sari oldutuuu soyllye-' sine gidilmektedir. bJ1,r miyiz
,| Amerikalıların keşfi daha uzun za-
Pror. Henrı Hartman ın nlan t»ir çok sualleri cevapsız bıraka-
fikri
Amerikan Kanser Araştırma ceml-l yeli kongresine verilen raporlar bir Milletlerarası Mukayeseli Patoloji^ Marmara piyasasındaysa on bir çok yerlerde büyük bîr heyecan uyan-'kongresine «virüs ve kanser- mevzu- milyon kilo tütünün şimdiye kadar dırdıgı gibi Fransada da derin bir unda bîr rapor verilecektir. Bu kon- yedi milyon kilosu satılmış olup geri alâka uyandırmıştır. |Eredc bu mevzuda enteresan görüşle- *- —"------ J- —
Kanser muselelerlnde büyük bir (rt" Wnnwa8ı muhakkaktır s İhtisas sahibi olan, Fransız Tıp Akademisi profesörlerinden Henrl Hartman tFrance - Solr» gazetesinin muhabirine bu mevzuda şunlan söylemiştir:
(— Columbla üniversitesinin raporunu okumadan evvel bu meselede muayyen bir görüş İleri sürmenin İmkânsız olduğu kanaatindeyim. Kanserin menşei halckmdakl farazlyelerl üçe irca etmek kabildir:
1 — Bazı kronik İltihapların kansere yol açabilmesi.
2 — İrsiyet,.
2 — Virüs.
terini bildiğimizi söyleyebilmek İçin henüz vakit çok erkendir. Meme kan-' seri virüsünün kadınlarda ve farelerde aynı olduğu da bilinmemektedir. Virüslere karşı yapılan antivirüs se-[ runıların çok nadir olduğu nazara alımısa bu virüsten bir serum yapı-1 lablleceğl de meşkûktür. Bunlardan maada, göğüs kanseri ^Jrüsünün İnsanlarda görülen daha bir yığın kanser nevinin sebebi olduğu da söylenemez, Mahiyetleri Itlbarile birbirlerinden farklı bir çok kanser nevi vardır.
Diğer taraftan Tiirkiyede. son gelen traktörler hariç olmak üzere 3200 traktör vardır. Bunların 1200 ü hurda bir halde olup ancak 2000 taııe&l İşe yaramaktadır. Marshall plânının birinci ve İkinci translarının bu yıl teslim olunması suretiyle yurtta traktör sayısı 6000 e çıkacaktır. Tarım Bakanlığı İse 4 - 5 sene İçinde traktör sayısının hiç olmazsa 10 binin üstüne çıkmasını zaruri görmektedir. Aksi takdirde aynı traktör yardımını gören Avrupa memleketlerinde elde edilecek mahsulün Halleri mü-vacehesinde Türk mahsullerinin fl-atlerl çok yüksek kalacak ve mahsul fazlasının ihracı hayli güç olacaktır.
Diğer taraftan yapılan hesaplara Köre memleket yüz ölçümünün yüzde 33 nispetinde arazisi İşlenecek durum |da bulunduğu halde hâlen ekilen saikanın nispeti yüzde 17 dlr Halbuki gelecek traktörlerle çok daha fazla palıa İşlemek mümkün görülmektedir. '•Bu arada meselâ Muşta bir buçuk 1 milyon hektar arazi bombı^ dur-' makta olup memlekette dalıa buna I benzer yerler çoktur.
Marmara ve Karadeniz tütün piyasaları yakında kapanıyor
Verilen malumata göre her İkisi îde aynı günde açılmış olan Karade-İniz ve Marmara tütün, piyasaları yılkında kapanacaktır. Samsun, Bafra îve Çarşamba bölgelerindeki bütün I tütünler satılmış olup böyle Karadeniz dizi tütün piyasasındaki malların I yüzde 98, 1 bitmiştir. Bu piyasa da ipek yakında kapatılacaktır. Tnıbîon-. da bulunan beş buçuk milyon kiloluk Yakında lstanbulda toplanacak olan malln da üçte ikisi satılmıştır.
Prof. İhsan Şükrü Aksel ne diyor?
Prof. A. Lemalre'ln bu yazısı üzerine. 12 mayısta şehrimizde toplanacak olan MlUetlerarası Mukayeseli PatoloJ ı kongresinin genel sekreteri Prof , İhsan Şükrü Aksel'e bu raporun ma-. hlyetkııl sorduk Sayın profesör bize I şu cevabı verdi:
kalan 4.5 milyon klltı malın da yakında satılması beklenmektedir.
Sıra bekleyen veremlileri yatıracak binalar
aranıyor
nrka-boşa-med-
Veremle mücadele kanununun neş-, ' rlııden sonra lstanbulda sıra bekll-■ yen hastaların bir yere yerleştlrilme-İ si İçin çalışılmaktadır. Bulunan bt-«— Fransanın tanınmış profesörle- onlar temin edildiği takdirde bunla-rinden Oberllng tarafından «virüs ve nn ancak bin kadar hasta ainblle-jkanser» mevzuunda kongreye bir ra- cegı Heri sürülüyor. Buna mukabil [por sunulacağı bildirilmiştir Henüz Haydarpaşa lisesi binası alındığı tak-bu rapor hakkında fazla bir şey bil-1
Kanserin virüsten geldiği meselesi iniyoruz. Fakat kongrede bu mevzuda çok münakaşalıdır. Bu mevzuda bir ,hararetli münakaşalar olacağı tahmin çok görüşler ileri sürülmüş re bir çok edilebilir, âlimler de bunları cerhetmlşlerdlr.
Zelzele mıntakasına dahil bulunan memleketimizde Kandilli rasathanesinden gayrı zelzele kaydeden rasat merkezi yokmuş, bir tek rasathane ihtiyaca kâh gelmlyormuş; Ankara, İzmir ve Samsunda da birer rasat merkezi kurulması kararlaştırılmış, aletler sipariş edilmiş.
Bu iiç merkez tamamlandıktan sonra yurdun diğer bölgelerinde yeniden üç rasathane kurulacakmış.
Pekâlâ, memnun olduk. Keşke elimizden gelse de her vilâyette birer rasat merkezi kursak, yurdun her köşesini fenni cihazlarla donatsak.
Gel gelelim, bu rasat merkezleri zelzeleyi evvelden haber vermiyor, ancak vuku bulduğu esnada şiddet derecesini, sarsıntının derinlik veya genişlik istikametlerini ve kendi bulunduğu yere ratan mesafesini kaydediyor.
Şu vaziyete nazaran, rasat merkezleri kurmakla beraber,11 hattâ onlardan evvel yapılması Q icab eden daha mühim işler yoltû mu? ç\|
Maazallah, zelzele odu ve rasatq_ merkezlerinin hepsi birden hu- O nu kaydettiler. Ondan sûnra? £-Maalcsef yurdumuzu arada bir Q voklıvan ve bazan hafif geçen, ! 1 ’JZ kat bazan da bağrımızda derin u_ yaralar açan bu âfetin tahribatı-^ na karşı hazırlıklarımız tamam mı? Evvelce müteaddit defalar (D geçirdiğimiz acı tecrübelerden £) ders almadık mı? Kış kıvamcttCM— yuvalarının harabeleri arasında a- >s imlanın, babalarını, eşlerini. kar-_Q deşicrini kaybedip yağmur. kar^Q tipileri altında, sefaletin kuca-flj ğınria inliyen bedbaht vatandaş-'+â larımiz;ı karşı vazifelerimizi ya-Sg pahiliyor muyuz? £_
Şimdiye kadar yapılanlar ma-O lûnı. Kınlayın uzattığı ilk ve biricik yardım elinden gayrı ne yapıyoruz? Birkaç Bakanla beraber birkaç umum müdür ve alâkalı birkaç memur trenlere tahribat giderler, tetkikat yaparlar, felâketten nispeten hafif zararlarla kurtulabilen birkaç kazazede ile konuşurlar, göz önünde duran dertlerini ve dileklerini bir de kendi ağızlarından dinlerler, teselli va’dinde bulunurlar ve alâkalılara direktifler verip geriye dönerler.
Bundan sonra nutuk, beyanat faslı başlar. Heyecandan yumruklar sıkılır, gözler belerir, yüzler morarır, sesler titrekleşir, söylerler, söylerler, söylerler...
a— Yıkılan yerleri derhal imar edeceğiz, vatandaşlarımızı süratle yeni evlere yerleştireceğiz.* Daha sonra;
otomobil terle, mıntakasınz
n. t.
Gümrük ve Tekel Bakanı
Ankara 6 (A.A l — Gümrük ve Tekel Bakanı doktor Fazıl Şerafettin Biirge bugün saat 11 de Uçukla İzmir'e hareket etmiştir.
Konya gezici marangoz luk ve demircilik tedrisat sergisi
Konya 5 (Akşam» — Konya erkek sanat enstitüsüne bağlı gezici marangozluk ve demircilik tedrisat sergisi dün vali Şefik Soyer tarafından törenle açıldı. Törende kalabalık ha»k kitlesi bulundu. Sergi büyük takdir uyandırdı.
Bu yıl pamuk rekoltemiz 400 - 450 bin balya olacak
Memleketin çeşitli bölgelerinde şiddetli ve sürekli bir kış mevsim! geçirmiş olmasına rağmen bu yıl pamuk mahsulünün iyi olacağı tahmin edilmektedir. Zira bilhassa Çukurova-da zürrnın vasıta bakımından iyi durumda bulunduğu belirtilmekledir
Yapılan tahminlere göre bu yıl, çııkuovadan 300 bin balya pamuk! alınması beklenmektedir.. Ege böl-! gerinden de 100 - 150 bin balya pa-| muk çıkacağı talimin edilmektedir. Böyirce İğdır. Malatya vcsalr bölgelerden de alınacak mahsulle bıı se- 1 ııelrl pamuk rekoltesinin 500 bin balyaya yakın olacağı belirtilmekledir.
Futbol federasyonumuzun Italyan federasyonuna taziye telgrafı
Futbol federasyonu, İtalyan Torlno kulübü futbolcularının bilimiyle neticelenen feci uçak kazası dol ay isiyle Italyan futbol federasyonuna ve To-rlno kulübüne birer lazlyet telgrafı çekerek, Türk sporcularının duyduğu teessürü bildirmiştir.
Florya asfaltı üzerindeki llalı-çelı Evleri görmek Sirkeciden iıan-kel eden mahallenin otobüsleriyle 20 dakikalık bir iştir. Şehre bu kadar yakın bir sayfiyede bir ev sahibi ulursanız hem yazlık, hem kışlık mesken ihtiyacınız tamam olur.
Tel: 16—77
Sabah gazeteleri ne diyor?]
----------------------------->
dirile buraya 2000 hastanın yntınlabl-Icccğl ve bu suretle sıra bekleyenlerin Innıamlyle tedavi altına almak İmkânının hasıl olacağı İleri sürülüyor.
Şehrimizde bu işlerle uğraşan doktorların bu maksatla bir rapor hazif-lıyar&k Bakanlığa gönderecekleri ve ediliyor.
liâ-
Fikir hürriyeti
Nadir Nadi bugünkü başmakalesinde İslikt.il mahkemesi kanununun kaldırılmasına temas ederek bugün hâlâ memleketimizde fikir ve düşünce hürriyetinin bir garanll altına alınmamış olduğunu ve halâ bu hürriyete zincir vurulmaya çalışıldığını beyan etmekte ve şunları yazmaktadır:
1 Kendi fikirlerinden başkasına tahammül edem iyen dar zihniyeti! bir
■ zümre hâlâ hor fırsattan İstifade ' ederek Türklyede düşümce hürriyetine zincir vurmağa çalışıyor. Bu uğurda şimdilik en çok güvendiği İki yardımcısı var. Dış düşmanlarımız ve irtica.
Dış düşmanımıza karşı tedbirli olmak. onun tuzaklarına düşmemek , elbette vazifemizdir, Fakat sırf dü-güncelerinden ötürü vatandaşlar , düşmanla işbirliği ediyor töhmeti nl-. tında bırakılırlar, veya bu korku yü-! zilnden ağızların açamaz hale geti-( rllirlerse bir hürriyet rejimi İçinde yaşadığımızdan nasıl bahsedebiliriz? 'rtlea tehlikesi de öyle. Dini siyasete âlet etmek bu memleket için en zararlı bir harekettir. Din maskesine bürünerek vatandaşları cJdatmak ve bu yolla siyasi nüfuz kazanmak da şudur. Fakat hürriyet düşmanı dar zihniyeti! unsurlar bu gibi aşırı hamleleri sevinçle beklerler. Çünkü. İrtica tehlikesini ciııe sürerek huşlarına 1 gitmeyen fikirleri susturmak İçin aıı-'câk böyle fırsatlardan İstifade ede-J çeklerdir.
Amerikan yardım malzemesi geldi
Amerikan bandıralı Andrea Luc-hcnbâch gemisi yardım malzemesi
Entrika kokuyor
Ahmet Emin Yalman da VATAN-
dıki başmakalesinde türlü yollardan ,tınuu .............
hürriyetlerin tahdit edilmek istendi-1 ile limanımıza gelmiş ve tahliyeye ftinf belirterek şöyle demekledir:
Bu tehlikeye karşı millî korunmamız ne şeklldo olacak? Bazı müfritler, memlekette ağır ceza baskıları yaratmağı ve mazideki hayatlarında solculuk korkusu bulunan herkesi tarayıp eznieğl düşünüyorlar. Bu şeklide bir hareket tarzı, hastalığı tedavi edecek yerde bütün bünyeyi zehlrllyecek, tüıiii tiirlü mikroplara karşı mukavemet kudretimizi kıracak ve milletin yaratma şevk v« hamlelerini baltahyaeaktır.
Bir çok defalar söyledik. İsrarla tekrar ediyoruz: Eğer zümrelerin menfaat ve İhtiraslarını değil, Türk milletinin mukadderatını düşünecek isek, derhal bir mllil hükümet kurmaktan başka çaremli yoktur.
başlamıştır.
1 11 "S
Tanınmış Fransız edim
JEAN CUCTEAU
9 mayıs pazartesi gunii saat 17 de Haşet Kitabevindc kendi eserlerini imza edecektir Giriş, serbesttir.
üzün seneler geçtikten sonra gazetelerde arasıra havadisler çıkar:
»Zelzeleden harab olan bölgenin imarı için tetkikler devam e-diyor. Buralarda zelzeleye da 1:3 fazla mukavemet edecek şekilde inşaat yapılacaktır. Tahribat bölgesinde İncelemeler yaparak arazinin jeolojik vaziyetine göre binaların kerpiçten mi, tuğladan mı, taştan nu yapılması daha uygun olacağını tesbit etmek üzere ıniitehasıslardan müteşekkil bir heyet gönderilecektir.-
Zannedersiniz ki Hiroşima'da atom bombasının tesirleri tetkik ediliyor.
Yıllar ve yıllar süren bu tetkikler devam edcdıırsun, öte yanda kazazede halk kendi başının çaresine bakar, kendi elceğiziyle ve kendi bildiği şekilde bir ktılü-Ubcik yapar, başını sokup barınır.
İşte, Erzincan zelzele faciası meydanda.
Rasat merkezi de lâzım, fakat kâfi değil.
Cenıal Refik
*
Meşhur Franaız sinema ve tiyatro artisti
JEAN MARAiS
Baş rolünde oynadığı «HUY BLAS » filminden alınmış resimli eseri 9 Mayıs pazartesi günü saat 17 do Haşet Kttabevinde İmza edecektir. Giriş serbesttir.
k (
Kanımızı emen ejder
İsmet Hulusi ismet SON POSTA-linki fıkrasında hayat palı aklığı İle mücadele İçin esaslı tedbirler alınması kal> ettiğini belirterek şöyle demektedir:
Harbin ilk yıllarında meydana çıkan ve bir türlü başı ezllmedlğl, daha başka bir görüşle çok kere müsamaha İle, hafif müeyyidelerle karşılaştığı için başı kolay kolay ezllemez ihtikâr ejderi bu milletin kanını emdi,
Ofisin kestirdiği koyun etleri ne oluyor?
Ticaret ofisinin piyasayı tanzim maksadlyle kestirdiği ve kilosunu 370 kuruşu sattırdığı ellerden piyasada eser yok gibidir. Halbuki h?r kesim, gününde 3-4 yüz koyun kesilip seçilen kasaplara verildiği iddia ediliyor. Bu koyunlann diğer kasaplarda pahalı flatlerle satıldığı söylenmekte-ı tUr.
Bu vaziyet alâkalıların da dikkatini çekmiş ve kasaplara belediye tarafından yapılan tebligatta Ofis etlerini fazla flate satan veya bu elleri satın alarak dükkânında daha pahalı satan kasapların cezalandırılacağı bildirilmiştir. Bu vaziyet etlerin pahalılaşmağa başladığı gündenberl devam ettiğine göre belediye tebligatında pek geç kalmıştır. Esasen tan-
etin! kuruttu. Ve hâlâ da yaşıyor bu; ejder.
İhtikâr yalnız İktisadi durumu- . ınıızda değil, sosyal hayatımızda, hattâ sağlığımızda en büyük yaraları açmıştır.
Bir misal olarak, verem salgınını • zikredebilirim.
Bu hastalığın bugünkü tahripkâr hale gelmesinde İhtikâr birinci derecede rol oynamıştır. Ve muhtekir ı aynı zamanda veremden ölen bin- «İm satışları bir hafta sonra yan! lerln katilidir. (ayin 15 inde nihayete erecektir.
Sanıfe *
AKŞAM
7 Mayıs 19«19
Veremin yeni ilâcı: NEOMYCİN
Dr. Muhterem Giikmeıı
lıauMmı haiz olması ve antHubercu-losis hassasını meydana getirmesi ve bunlardan biri olan StreptomyCin'ln pratikte chemotherapeutlk bir madde olarak tatbik edilmesi, er geç bunlardan daha tesirli maddelerin bulunabileceğini ümit ettirmiştir.
Yeni terkiplerin araştırmalarında, blilıaseû Streptamycln’e mukavim cilan bakteriler* ve My. tuberoulosls'e karşı müessir olacak maddelere daha fazla ehemmiyet verilmiştir. Böyle bir madde Neomycin ismi İle aşağıda zikredilmektedir. Neomycin'! meydana getiren organizmalar gübrelerden tec rlt edilmiştir. 1914 de Waksman ve Curtis tarafından gübrelerden tecrit edilen bu kültüre actlnomyces fradil İsmi verilmiştir (hâlen Bergay’ın kitabında Streptamyces fradlae denilmektedir ı,
Nltrogen (peptone, et hülâsası), carbonhydrate (glükoz) ve tuz (Naci.) İhtiva eden muhtelif vasntlarda büyümekte olan yen! izole edilmiş kültür, muayyen şartlar altında Neomy-cln husule getirmektedir. Antlblotlk madde kolaylıkla kültür vasatından alınabilir ve teksif edilir. Neomycin bazik bir maddedir ve kalevi reak-tloniarda daha faaldir. Suda erir ve hararete mukavimdir. Bir çok gram müsbet ve gram menü bakterilere karşı ve bilhassa Mycotabteria'ya karşı tesirlidir. Fakat mantarlara karşı tesirli değildir.
Neomycin preparatlonian bir çok vasıllan haizdir. Bunların mühimlerinden bir kaçını zikredebiliriz:
1 — Gerek Streptamycln’e hassas ve gerek Streptomycin'e mukavim sılan bakterilere karşı aynı tesiri haizdir.
2 — M. Tuberculosis'ln muhtelif cinslerine ve diğer My. cobacterla’ya karşı tesiri büyüktür.
3 — Hayvanlarda toxlsltesl ya az veya hemen hiç yoktur.
Waksman ve arkadaşının yaptıkları laboratuar tecrübelerinde Streptomy-cln'e mukavemet eden bazı bakterilerin Neomycin olan vasatta yaşayamadıkları lsbat edilmiştir. Neomycin’ in Biyolojik ve kimyevî tabiatı St-reptomycln’den tamamen ayrı olduğu görülmüştür.
Neomycin henüz daha krlstalize şekilde elde edilemediğinden kimyevî hassaları hakkında fazla bir şey söylenemez. Bununla beraber alman ilk neticeler bunun Streptomycln'den ve streptothrlcln'den tamamen ayrı olduğunu göstermiştir.
Hülâsa edilirse bugiın Streptomy-Cln tedavisinde muvaffak olunamıyan vakaların bir çoğunda Neomycin İle tedavi ümidi kuvvetlidir. Ancak hayvan tecrübelerine te'klt edilen bu vakıa, daha henüz klinik tecrübelerle katiyet kesbelmemlştir. Travaylar I-terlemekle beraber daha bir müddet veremin tedavisinde Neomycin'den la tlfade edilcmlyeceğl anlaşılıyor. Yakın tanıdıklarımızdan biri bir kaç hafta evvel bizzat tVaksman'a müracaat ederek hastasını tedavi için Neomycin istemiştir. Aldığı cevap, tecrübelerinin devam ettiği ve ilâcın | bir seneden evvel piyasaya çıkarıla-mıyacağı tarzında olmuştur.
Bir kaç hafta evvel saMtelerde, telgraf haberi olarak, veremi doğrudan doğruya iyi eden yeni bir ilâç keşfedildiğini okuyan bir çok hastalar, hekimlerin o müracaatla bu hususta fikirlerini soruyorlardı. Alâkadar hekimler, kısa telgraf haberinden başka bir malûmatları olmadığından, gelecek tıbbi neşriyatı beklemenin yerinde olacağı suretinde cevaplar veriyor ve büyük bir merakla neticeyi bekliyorlardı. Nihayet 25 Mayıs 949 da «Selence» mecmuasında Selman A. Waksman ile Hubert H. Lechevalier’ nln ilk yazıları çıktı. TOlnthrop firmasının delkletlle elde ettiğimiz bu makalede Newjlersey’de Rutgeıs Üniversitesi tarım ve tecrübe istasyonunu İdare eden bu zatlar tüberkülö organizmaya ve Streptomycin'a mukavim bakterilere tesir eden antiblo-tlk yeni bir ilâç bulduklarını ve ismini de Neomycin koyduklarını İlân ediyorlar. Streptomycln’den bavlıyarak - Neomycln'e kadar olan çalışmaları İzah eden bu makale çok şayanı dikkattir.
Beş sene evvel bir actlnomyces olan Stroptomyces grlseus'den Streptomy-etn tecrld edilmiştir. Bilâhare bu an-Ublotik maddenin, tüberkülö organz-maya karşı yüksek bir tesiri olduğu görüldü. Hayvan tecrübeler! bu St-reptomydn'ln çok tavik olmadığını lsbat etti. StreptomyCin’ln tecrübi o-Jarak, tüberküloz üzerindeki tesiri süratle katileşti, tnsan tüberkülozunun muayyen bazı şekilleri üzerine olan tesiri gösterildi. BÖylece insan tüberkülozu tarihinde ilk defa olarak ehe-motherapeulik bir vasıta ile tüberküloz tedavisinde kullanılabilecek bir ilâç bulundu, Ancak StreptomyCin'ln neurotoxlk oluşu ve uzun zaman kullanmada infectlon yapan organlzm-ler üzerinde ilâcın tesirini azaltan bir mukavemet artması gibi bazı mah surları vardır.
Son yapılan tecrübelerde toxlk re-aktionlar. StreptomyCin'ln başka, bir şekli olan Dlhydrostreptomycin kullanmakla aşikâr bir şekilde kısmen önlenebilmiştir. Mukavemetin artması meselesi, bilhassa tüberküloz tedavisinde bu antlblotlk maddenin kullanılmasını tahdit eden bir sebep teşkil eder.
Bundan dolayı Streptamycln’e mukavim olan bakterilere karşı müessir olacak Sentetik yeni bir terkibin bulunmanı İhtiyacı kendiliğinden meydana çıkıyordu. Muhtelif tebliğlerden anlaşıldığına göre, Sulfone ve Para-amlnosallcyllque asidi gibi muayyen bazı Sentetik terkipler ve Streptoth-rtcln’in bazı şekilleri ve aureomycln gibi muhtelif bazı antlblotlk'Ierin bu vasıflan haiz oldukları lsbat edilmiştir. Bu maddelerle yapılan İlk araştırmalardan alınan neticeler cesaret verici olmasına rağmen kati olmadıkları görülmektedir. Yukarıda zikredilen. maddelerden her hangi birisi. StreptomyCin’ln yerini kısmen veya tamamen alacağı veya onun tesirleri nl arttıracağı hakkında daha henüz bir şey bilinmemektedir.
1939 dan beri Waksman'ıû laboratuarında, mikroorganizmadan an- ] tiblolik maddelerin husulü için yapılan araştırmalarda binlerce kültürde Stroptomyces cinsine alt olan ac-tinonıy cet'lerin çoğu topraklardan, gübrelerden, tezeklerden ve diğer tabii İfrağlardan tecrit edildiği görülmüş. bunun muhtelif bakterilere karşı olan tesirleri ölçülmüştür.
Son senelerde Mycobacterla’lara fazla ehemmiyet verilmiştir. Bu şekilde tecrit edilen organizmaların bü, yük bir sayısının Mycobacterlum tu-berkuloslslere karşı çok tesirli oldukları hayretle görülmüştür. Maalesef bu organlzmler tarafından husule gelen antlblotlk maddelerin ancak bir kısmının chemotherapeutlk vasıfları haiz olduğu lsbat edilmiştir. Streptamyces'In bir çok cinsleri, My-eobacterie çoğalmasını durdurmak
İtizar
Münderecatırnızın çokluğu dolayı-siyle «Kıskançlık» ve -İpekler içinde* romanlarımızı dercedcmedlk. Özür dileriz.
M e v I û d
Eski Dahiliye Nazırı MemduhPaşa gelini merhum Ralk Bey eş! merhum SÜveyda Hanımefendi ruhuna İthat edilmek üzere 8 Mayıs pazar günü Öğle namazım müteakip Bakırköy Kartaltepe camiinde mevlûd okutulacağından arzu edenlerin teşrifleri rica olunur.
I BERLİN EKSPRESİ
Pek yakında YILDIZ Sinemasında *-
Devlet Orman işletmesi Daday Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Daday merkez deposunda mevcut 1172 adede denk 432.342 mî Bolatlar deposunda 202 adede denk 128.219 m3 çam tomruklan ve Sökü deposunda 381 adede denk (177.908) m3 köknar ve 24 adede denk (7.505) m3 çam tomruklan ve 7 parti halinde 28.4.949 tarihinden İtibaren 15 gün müddetle ve açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 13.5.949 cuma günü saat Iö de Daday İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Muhammen bedeller beher metre küpünün Daday merkezindekiler (47.00) llru Bolatlar deposundaki 49 Ura. Sökü deposundakller (köknar tomrukların) (41.00) lira çam tomruk (42.501 Hradır.
3 _ Bu işe alt şartnameler Ankarada Orman Genel Müdürlüğü İle Merkez orman isletmesinde, İstanbul Balıçekapı liman han kat 1 No. 1 de ve Kastamonu, Araç işletmeleriyle İşletmemizde görülebilir.
4 _ İsteklilerin belli gün ve saatte müsblt evrak ve Uk lemlnatlarlyle
komisyonu müracaatlar). 6423
Iran edebiyatı
Prof. Ali Nihat Tarlan’ın mektubu
bırakıp çıktığım günden beri oraya ayak basmadım. Ve o müsveddelerdeki Farsça şiirleri aynen Arap harfleri ile yazmıştan. Mürettip hatası olmadığına nasıl hüküm vermiş hayret ettim. O kıfayl tercüme ederken İçindeki sanattan ziyade mânasını vp Türk dilinin selikasını düşündüm. Türkçede gözden eksilmek yerine gözden kaybolmak tabiri kullanılır. Onun İçin o şeklide tercüme ettim. Kıt'anın tercümesinde hata yoktur.
Her ne ise bir asabiyet neticesinde yazamadığım bu İzah hakikaten içim de bir ukde İdi, Ancak yukarıda ar-zettlğl mülâhazalar beni biraz teselli ediyordu. Bu suretle beni bu yükten kurtardığınız İçin size teşekküre borçluyum. Ben yalnız itiraf e-cîcytm kİ makalenizin, talebemin bana karşı gösterdiği bir teveccüh tezahürü münasebetile intişarı ve bir
ilmi bir hüsnü niyetle yazıldığına dair bende haklı bir şüphe uyandırdı. Eğer bu izaha bir vesile teşkil etme-.eydl hattâ cevap vermeğe dahi lüzum görıniyecektlm. Sözlerimi şöyle hülâsa edebilirim: Bu kitap, ne telif ve ne de tercümedir. Bir toplamadır. Bunun karşılaştıranlar anlarlar.
Hürmetlerle.
Prof. Dr. Ali Nihat TARLAN
KONSERLER
Ahmet Üstün konseri
Ankara radyonu sanalkArlanaslan Ahmel
■ _ ■ ----Ahmet Üıtdn
10 mayıs «ıb gecesi Melek sinemasında arlı adajlarlyle birlikte büyük bir konser verecektir._________________________
RADYO
Gazetemizde çıkan bir yazı münasebetiyle Prof. Ali Nihat Tarlan, yazının muharriri Hıfzı Topuza hitaben şu mektubu göndermiştir:
(İran edebiyatı) adlı eserimin mahiyeti hakkında tenavvür etmek ar-susunda olduğunuzu yazıyorsunuz.
Bu eserim, tran edebiyatı hakkında gerek talebemize gerek Farsça bLlml-yen edebiyat münteslplerine umumi ve muhtasar bir fikir vermek İçin kaleme alınmıştır. Bir el kitabıdır ve hiç bir dâva ve keşfi İhtiva etmiyor. Bu tip eserler yani yabancı edebiyatlar hakkında bir memlekette neşredilen el kitapları o memleket âilmleri-nln fikirlerini sadece nakleder. Ben İran edebiyatı halikındaki bu eserimi yazarken esas olarak İran liselerinde okutulan ve pek muhterem âlini ve edip doktor Rlza zade Şafak tarafından kaleme alınan eseri aldım ve ona diğer bir çok eserlerden İlâveler yerdeki müstehzi eda bu yazının yaparak araya da bazen âcizane ka- u'” a naatlerlmi katarak ufak bir el klta- • bı vücuda getirdim.
Hususi bir etüt kitabı olmadığı «e bir çok eserlerden toplandığı için e-sas ittihaz ettiğim müellifin İsmini yazmak ihtiyacını duymadım, çünkü hu aşağı yukarı Farsça ve Türkçe bilenlere® malûmdur. Eğer bunu gizlemek gibi bir sııl niyette bulunsaydım herkesçe malûm bir eserden bunu almaz veya alsam bile onu tıirlü şekillere sokardım
(Diklor Rlza zade Şafakı m esen bugün (miri malı) kabilinde ndir. Biri İranlI talebenin fikrine tercüman o-j ------------------— -------
Itırken düşünmeli idiniz kl evvelâ blrı^*tUn şehrimize gelmiştir, edebiyat tarihi ibda edilmez. Muay- *" e'"‘
yen menbalara müracaat edilerek] tercüme! haller ve eserler toplanır. Bunun etrafındaki tarihi vakalar I-se hulasaten derccdlllr. Bunlar lise kitaplarına geçince artık bu kanaatler taayyün ve tebeHür etmiş demek-j tir. Bunlar İse öyle umumi bilgilerdir kİ kimse tarafından benimsenemez-. Bunu yabancı bir muhite tanıtmak! istlyenler ve keşif veya ibda dâva-! sında bulunmıyanlar onları gerek aynen, gerek daha bir çok eserlere müracaat ederek naklederler.
Ben esasen kitabuı sonum, bir kaç satırla bu eserin nasıl toplandığını yazacaktım. Lâkin tabi ile aramızda tahaddûs eden bir ihtilâf, beni çok münkesir ettiği için eserle lılç meş-1 gul olmadım. Bütün tashihlerini fa- J kültemiz asistanlarından bay Kasım |Kofralı yaptı. Ben ancak tabedildik- j ten bir hayli zaman sonra gördüm, i _____________________________________________
Ancak güneşten daha bahir olan ve kitabı — ipi münevverler — Gizli harbin — dOSlkl rnnca ve ı OsmanlI saraylarında kadmlam mıf v« rütbeleri — AUtdrk*e dair blllnmlyen hitı-’ rular — Bari İşitence etmij-eitın — Müzik, tefrika, sinema.
Dİ1. VE TARİH - COĞRAFYA DERGİSİ Ankara iiıı>veT3>Usi Dil ve Tarih - Cog-ı af ya lakCIl esi dergisinin VI. didinin 3 tnd »yun çıkmıştır, Bu sayıdaki yazılar: ,
I Prof. Dr. PiılL Akdes Nimet Kurnt: Hu-
Esas lltlDaı ve slzleın.» hiç bir b nire.m v, EmmUnfl
lüzum ve mŞm sormcdlşim İçiş .bir Dr 4^,.
un menje ve lekAmtlIü tınklnnda.
Dojjeut H. Bagıp Atadenılr: Pıphyrios ve tor Rlza zade Şafak hakikaten bir ^»cri’nut hagocHerL Mcviod oğuz; ts-İnsanı kâmilin bütün meziytllerlnf j P .
sahip ve İlmi şöhretini o derece ra-. ısrlhl ana hau.vıyte rekonsuukıi-
sln olarak tesis etmiş bir zattır kı ?( kendi eserinden iranlı talebe gibi Türk evlâtlarının da müstefit olma--smdan ancak memnun olur. Ve böy- | le muhtelif yerlerden toplanmış bîr eserde kendi İsminin munhasiren;
zikrinden İhtimal kl müteessir olurJ unlar atasında;
AN'AAKA RADYOSU Hu akşamki program
17 Çocuk saâU_ M M. S. ayan ve Dana ıntatfl (Pl >■ 1«A5 Müzik: (FL), UM* ayarı ve Haberler, 19.13 Geçmişle bugün. 19.20 Yurttan sesler. 1930 Karışık tarlalar, 20.15 Radyo gazetesi. 8>J0 ÖMİ program, 22.45 M. S. uyarı ve Haberler. 23 Dans mü-4» «M
YENİ YAYINfg
BÖTÛH HAFTA

Yeni intişara bavlıyan «BÜTÜN HAFTA» nın ikinci sayısı çıkmıştır, Bu sıyıran nıOnda-recaU birinciden daha dolgundur. Batlıca yarıları şunlardır: Ne derseniz? — İncilsen ve bütçesi — Profesör Ali Nihat Tarlan’ıu
aşağı yukarı butun
Türkçe, Farsça bilenlerce malûm o-lan bu hakikati meydana vıkarmakı için mesai sarf eden İranlı .alebenin, zahmetine acıdım. Çünkü ona harcadığı zamanı daha faydalı bir şeyi 11 sarfcdcblllrdl.
çok yerlerini aynen tercüme eLtlğinı' eserin müellifi pek aziz dostum Dok- (
..... v._'Kh
Asistan Şevktye İnalcık: tbtıO Hacerde OsmanlIlara dair haberler: İH.
Tebliğler:
Bu hâdise, kendi şöhret ve şerefine bir şey ilâve etmlycceğ! gibi bir şey' de tenkis etmez. Öyle talimin ediyorum kl bu İranlı talebe, bu pek muhterem âlimin fü2ull dâva vckUllğtni1 yapmıştır.
Zaten böyle el kitaplarının mahiyeti hakkında bilgi sahibi olan ve. (Doktor Rıza zade şafak) ın eserini kendi liselerinde okutan İran maarif, vezareti bu naçiz hizmetimi takdir ederek beni bir teşekkürname ile lal-, tlf etmiştir. Asırlardan beri İran ile Türkiye arasında edebi ve fikri bir mübadele mevcut olduğu halde şiın-Itllye kadar Tüık edebiyat tnünteslp-ierîne İran edebiyatı hakkında böyle |muhtasar dahi olsa deril toplu bir. eser sünulmamışlır.
Ben bu naçizane eserimle Türk I-lim âlemine hizmette bulunduğuma kaniim ve bununla müfteiıirlnı. şehit Belhi hakkında bütün edebiyat kitaplarında mevcut olup orada da zikredilen bir kıl'adakl (kemi ke-' İlmesini Gom okuduğuma bu iran-lı talebe müstchzlyane bir eda ile İtiraz ediyor. Ben yukarıda da arzet-tlğim gibi eserin müsveddesini tabi'e
lUuıdl Riiiı» Aladenur: Anlık Felsefe (ivalter Kranz); Ha«n Ette: Tflrkjye’d» iı-lk nUztııriara söz derlente dergisi >T. D. K >; Necip Üçok: MlUetleıarosı fonetik t$a-reUerile konuyına dilimiz ıTurgul Ercm -Nurcddln Sevini: W. Duda - M. Maııs.uoftlu Terfik Fikret (Kenan Akyüzl.
Bu olgun ve dolgun Dergi 2 lira fiaUa belli başlı kütüphanelerde satılmaktadn' Fakülteden alınmak jartile öğrenci ve öğretmenlere yüzde cilt tenzilât yapılır.
TAHLİYE DÂVALARI
Avukat Selatini Dclnglu tarafından yazılmış olan bu eserde kiranın ödenmenıcM ve linkli iki İhtar sebebine dayama hallerdeki tahliye dâvalarına nlt yargrtay kararları slâteniaUk bir şekilde ıasnll edilmektedir.
Kiracılara, mal sahiplerine ve bütün Hukukçulara bu «eri tavsiye ederiz.
ŞARKTAN ÖNCE
Büyük İngiliz muharriri Somersct Maug-hamın İkinci cüıan lıarbl içinde yazdığı vc filimi dc yurdumuzda çok ragbel gören bu «er dilimize Ferlim Kunt UnafınıUn çc.vrllml$; Cemalnadlr sok.ıgı No.
12 do Gündüz Yayınevinde negrolilnaı ak IkJ Ura fialle aatı^ çıkarılmıştır.
Zayi — İstanbul belediyesinden almış olduğum şoförlük ehliyetimi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur
Necdet Göver
Ticsret Ofisi
KANAVİÇE SATILIYOR
»Kepek, pamuk çiğidi, ketidir, ayçiçeği ve saire gibi İhraç emtiasın m kaplanmasında kullanılabilecek 12 onsluk kanaviçenin «köprâ» beher metresi İstanbulda Depolarımızda teslim 80 Kr. satılmaktadır. Usulü dairesinde ihracı tevsik edildiğinde beher metrede 20 kr. geri verilir. (G073» TELGRAF ADRESİ : TARFO TİCARET OFİSİ
TELEFON No. ; 2-1236 İstanbul Valde Han kal 5

Buoün ııı
Kadıköy © P E R A Sinemasında
1-GUNAHTAN SONRA
Oymyanlar : GREER GARSON — ROBERT MİTCHUM i
RİCHARD HART
2 - (ÇOİ- DEVLERİ (Türkçe Sözlü) I
Oymyanlar: ROBERT YOUNG — BANDOLPH SCOTT ' j
Vbh /
Mevsimin son haftalarında... senenin şahane filmi:
Şeytanın Kurbanları
yaratıcıları: Sinema dünyasının 2 büyük Yıldızı g, TYRONE FOWER — GENE TlEHNET
JOHN PAYNE — HERBERT âfARCHALL
B OGÜN
TÜRKÇE NÜSHASI ORİJİNAL NÜSHASI
İPEK MELEK
M Sinemalarında. Numaralı biletler bugünden satılmaktadır

Tekel Genel Müdürlüğü ilânları
.1
Malzeme Alım Şubesinden:
Güvenme İhale
Teklif isteme ilânı
Cins! Miktarı parası Tarihi Günü Saati 11
orset baskı makinesi o
merdanesi 4 Adet 120 Lira 27/5/849 Cuma m.n û_
Kauçuktu banda 10 » «15 > 20/5/ » Cuına ıö. CM
Motopomp 3 » 2678 » 31/®/ » Salı 10. M-
Keten hortum 460 Metre 270 » 20/5/ » Salı 10.15
Likör ve konyak şişe- c
İerl İçin alemlnyum o
kapsül. 2,421.600 Adet 3007 > 14/5/ » Sah 10 w
Metal «Namı hesaba» 80 Kilo 42 ■ 13/5. 949 Cuma 10.45 (D
Ofset çinkosu (na- >
mı hesaba» 50 Adet 64 » 13/5/ > Cuma ıı. d)
Köşebent demiri
«Namı hesaba» 800 Kilo 40 » 13/5/ » Cuma ıı.iûjr
i — Yukarıda cins ve miktarı yazılı malzeme pazarlıkla satın alına-çaktır. _Q
2 — Pazarlık hizalarında göeterHen gün ve saatlerde Kabataş Gentl-0 Müdürlük Malzeme Alım Şubesindeki komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartnameleri, her gün sözü geçen şubede görülebilir. "K
4 — Eteklilerin belirli gün ve saatte hizalarında gösterilen güvenme
i paraları ve kanuni vesaikle birlikte mezkûr komisyona müracaatları ilân L-' olunur. o
5 — İdare kısmen veya tamamen veya kısım kısım ayrı ayrı taliplere
I ihalede »erbesttir. (6078)

Malzeme Alım Şubesinden
1 — İzmir Şarap ve İspirto fabrikasın da buhar kazanı, Buhar makinesi. Aitematör vp tevzi tablosundan müteşekkil bir santral tesis ettirilecektir.
2 — Bu hususta hazırlanan teklif alma şartnameleri hergün Tekel genel müdürlüğü malzeme alım şubesi Md. den alınabilir,
3 — Bu İşle alâkadar olmak lstlyen firmaların 1-7-949 tarihine kadar bütün teknik Detaylı ve flallı tekliflerini Katalog ve montaj planları ile birlikte müskirat fabrikalar şubesine tevdi etmeleri ilân olunur ,
4 — Teklif İsteme mahiyetinde olan işbu İlân ihaleyi tazammun etmez. (6189ı
Tomruk nakil ve istif işi
Devlet Orman İşletmesi Düzce Müdürlüğünden:
1 — İşletmemiz Balıklı deposundan pektemürler, samit ve göl İstif depolarına 1,000 m3 köknar, 800 m3 çam, 600 m3 kayın kİ ceman 11200 m3 tomruk İstif yerlerine taşıtma ve İstif İşi üç parti halinde açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Açık eksiltme 20/5/048 cuma günü saat 15 te Düzce İşletme müdürlüğünde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır. Muhammen bedeller .beher metreküpü» Balıklıdan pektemür ve şamata 15 Hra, göl İstifine 20 liradır.
3 — Bu İşe ait şartnameler Ankarada Orman Genel Müdürlüğü, jştan-bülda, Ankara, Adapazarı, Bolu, Mudurnu, Düzce İşletme müdürlüklerinde Akçakoca ve Balıklı bölge şefliklerinde görülebilir.
4 _ istekHlerin beUl gün ve saatte komisyona müracaatları. 5967
I İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARI
Lira Kuruş Lira Kr. Keşif veya tahmin İlk
s?? a 00 610 73 şehir dahUl yolların sürekli onarım İşlerinde kullanılmak üzere lüzumu olan 17 kalemden ibaret alât ve edevatın satın alınması,
3759 10 281 93 Eyüp ilçesi dahilindeki 33, 35. 36. 37 ve 57 inci İlkokul binalarının lüzumlu onarım İşlerinin yaptırılma-
1922 88 144 22 Fatllıdc Darüşşafaka caddesinde Restore edilen binanın önündeki Trotuvann İnşaatı.
Tahmin veya keşif bedeli İle İlk teminatları yukarıda yazılı İşler ayrı
ayrı açık eksiltmeye konulmuştur. Şartnameleri Dlvanyolunda Belediye
Merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
thale 2 Haziran 949 perşembe günü saat 14 de Dlvanyolunda Belediye Merkez binasındaki Daim: Komisyonda yapılacaktır.
İstekHlerin İlk teminat makbuz veya mektubu 949 yılı Ticaret veya esnaf odası vesikası ve ayrıca yalnız, Okul tamiri İçin şartnamesinde yazılı hükümler dâhilinde ve bu İşe benzer bir kalemde 3000 liralık bir İşi lyl bir surette başardığını lsbata yarar vesaik He eksiltmeden üç gün evveline kadar İl Bayındırlık müdürlüğüne ve Trotuvar inşnalı İçin de Belediye Fen işleri müdürlüğüne müracaat suretiyle alınmış fenni ehHyet kâğıtlarlyle birlikte İhale günü saat 14 de Daimi Komisyonda bulunmaları lâzımdır. (61610)
i. E. T. T. işletmelerinden
1 — Aşağıda cins ve miktarları yazılı malzeme 12’5’949 perşembe günü saat 10,30 da pazarlık suretile mubayaa edilecektir.
Muhammen Muvakkat bedel tem.
Tablo İçin kontak (muhtelit amperajdaı
1260 adet»
Paııanye başlığı 1200 » )
Gardi yuvası (Mermerler için) 1500 » » 13.390. — lira 1.004,25
Boru İçin Grif 800 » )
Tel » > 5UU » )
2 Bu işe ,ılt şartnameler M-tru han dittik edilebilir. 15581)
Levazım servisinden parasız te-
( TARİHTEN SAHİFELER j
Yeni OsmanlIlar ve V. Murat
Abdülmeclt tahta çıktıktan on d-ört Yazan: ]
*y sonra Şevkiefsar kadından [11 İlk j HALÛK S. ŞEHSDVAROöLÜ | oğlu Mehmet Mıırat efendi dünyaya ....
geldi. [2Î hürriyet taraftarlarlyl* görüşmekten
Genç Padişah beyaz üzerine yaz- 2evk duyduğunu) anlatırdı. (71
dığı hattı hümayunla bu doğumu, yj Mehmet Vahldeddln de bir mü-Sadrazamına (Hazreti Halkkln lhsa-| nBS(Sbfttie (Bizim bütün biraderleri te-nına hamdüsena olsun. İşbu pazartesi raslnln b]r kefesine . büyük birader günü saat onda giılüstanı sulbu şahn.-|sultAn Muradı da diğer kefesine koy-nemden bir şehzade) dünyaya geldl,'sn1ar yjne büyük birader ağır basar» diye bildiriyor ve 'Mehmet Murat tes-‘dlyerek ^beylerinin tahsil ve üstün-
miyc edilen şehzadenin şerefine yedi gün beşer nöbet top endahtını ve bendegânlylft sair istekli olanların da kandiller yakarak sururunR İştirakini! ferman eyliyordu.
O akşam doğumv/ı olduğu Çırağan sarayı şenlik içindeydi. Abdümeeldln valdesl Bezmiâlem sultan salonlara altın ve çil paralar serpmiş, dışarıda Mabeyin murikası, içerde tavşan sazendeleri durmadan çalmışlardı.
volde sultan şehzadenin annesi Şevkicfsar kadına iki tane (aynabakar iğne) efendiye bir cariye, ebe kadına şal ve bir kumaş, iki kalfaya eski oldukları için birer şal v« btrer kumaş, diğer ustalarla cariyrlere, muzlkaci-lara münasip miktarda paralar verilmişti.
Ayrıca Sadrazama ve diğer vükelâya da gümüş maşrabalarla şerbetler gönderilmişti. Ertesi sabah başta Sadrazam olmak üzere. Şeyhülislâm, 71 rnret Nazın Fethi paşa, Serasker paşa, Haricîye Nazırı Reşit paşa. Meclisi Ahkâmı Adliye Nazırı Haslb ve Umuru Maliye Nazırı Saib paşalar. Sndreyn ve Nakibülcşrıff efendiler. Sadaret Müsteşarı Rlfat bey. Hazine Nazın Ziver efendi ve diğer rical saraya giderek Padişahı tebrik etmişlerdi.
Yedi gün sırasiyle beşer nöbet toplar atılmış ve geceleri saraylar, yalılar rengârenk kandilllerle donatılmıştı. Ayrıca Çır&ğaıı sarayı önüne getirilen Tersane .sallarından (sanayii acibeden musanna fişekler) de yakılmıştı.
Diğer taraftan şairler bu doğum münasebetiyle kasideler yazıyorlar,; yeni şehzadeye iyi bahtlar temenni ediyorlardı. Esat efendi:
(Şehzade geldi dehre. nasa murat erdi) ve (Verdi şeh Abdûlmecl-de Lnmdota biri Murat) diye iki tarih düşürmüştü,
Mehmet Murat efendi sarayda itina !!c büyütülme?* başlanıldı. Padişahın Ufc oğlu bulunması ve çok güzel, sevimli bir çocuk olması talihinin İlk ftlâmetiçri sayılıyordu.
19. asırda. OsmanlI sarayına tahsil ve yaşayış hususlarında bazı değişiklikler girmişti. İlk defa II, Mahmut oğullarım mahpes hayatına sokmamış, onları kendisiyle beraber bulundurmuş, vükelâ konaklarına yaptığı ziyaretlere ve znuıan zaman da umumi yerlere Abdülnıecit ve Abdülâzlz efendileri de götürmüştü.
Tahsil bakımından da oğullarının yalnız klâsik şark tahsili ile kalmalarını istemiyor, onların garp yeniliklerindi de öğrenmesini temenni ediyordu.
AbdıHmecît ise bu hususta daha İteri gidip çocuklarına Fransızca hocaları da tâyin etmişti. (31
Murat efendi tahsile kendisiyle aynı senede doğan kız kardeşi Fatma sultanla beraber başlamıştı. Valde sultan namına kurulan mektebin açılış____________________________________________
merasimine Abdülmeclt bu iki çocuğu'çizdiği plânlara göre müteaddit blna-ile beraber gelmişti Arabasından Isır İnşa ettiriyordu. Kendiri daima: inince çocuklarının ellerinden tut-* (Bu hanedana mensup olmasaydım, muş ve mektebin bahçesinde iki sıra mimar olurdum) dermiş.
halinde yer alan vükelâ arasında1 |9] Abdülmeclt harem hayatının mektep müdürü Kemal efendiye doğu iptidailiğinden ve kadınların ıstıraplı yürüyerek oğlu İle kızına (Efendinin ‘ hayatından doktor Şplser’e bahsetti İni öpünüz, bundan sonra sizin hoca nte efendidir) ve Kemal efendiye de‘ (Bunları sizin terbiyenize tevdi edi-1 yorum, diğer talebelerle müsavi tut-1 manızı rica ederim) demişti. F4Î
Murat efendi Arapçayı Şeyh Hafız efendiden. FTansızcayı o tarihlerde Efendi Unvanını haiz olan Sadrazam Saffet [5J ve Etlıenı paşalarla mösyö Garde’den, Türkçeyl de Ferit efendiden okudu. Meşhor hoca Ömer Hu-lüsl efendi de hadis ve Bııharlişerlf dersleri verdi, musikiyi GanateUl paşa İle Lombardi'dan tahsil etmişti. 161
Murat efendi diğer kardeşleri arasında zekâsı. İyi tahsili, terbiyesi, sevimliliği ve musikideki maharetiyle göze çarpıyordu. Daha o çağlarda açık fikirli bir lçusan olarak tanılıyordu. Yanındakilere görüştüklerine karşı fevkalâde nâzikti, herkesin kendisine1 olan muhabbeti son samanlarda Ab-1 dülmecidl bile kıskandıracak bir hal almıştı.
En fazla münasebette olduğu, görüştüğü kardeşi kendisinden iki yaş küçük olan Abduihamlt efendi İdi. Sultan Ham i t, seneler sonra yakınlarına büyük biraderinin taçık fikirli bk W olduğunu, iımii İrfan erbablyle.
lüğüne İşaret etmişlerdi.
Okumaya meraklı, musikiye ve mimarlığa [8] hevesli olan Murat efedl. 16, 17 yaşlarında İken babaslyle beraber at gezintilerine çıkar ve bazı ziyaretlerde de bulunurdu.
O tarihlerde kendisini gören bir yabancı kadın seyyah şehzadenin soluk benizli olduğundan ve kadınlar yanında pek mahcup durduğundan bahsetmektedir.
V. Murat, da babası Abdülmecit gibi blzdekl harem hayalının acı taraflarını görmüştü. [91 Dünya fikir haya-tlle kısmen temasa başlaması, sonraları Jön Türklerle olan münasebetleri onun düşüncelerinde mühim bir inkılâp vücuda getirdi.
V. Murat Osmanlı sarayının İlk Meşrutiyet taraftarı, İhtilâlci bir şehzadesi olarak tarihe geçmiştir. Fakat bu sahada giriştiği mücadele hakkında bildiklerimiz ancak sonradan n. Abdülhamldin kâtiplerinden dikte ettiği baa notlardan ve bir İki münevverimizin yarım hâtıralarından İbarettir.
V. Muradın başta Namık Kemal bey: olduğu halde bazı genç Türklerle Kıırbağalıdere kasrında yaptığı görüşmeler. kendisinin siyasi fikirleri ve bu sahadaki mücadeleleri tamamlyle bilinememektedir.
V. Muradın şahsiyeti hakkındakl kanaatler de muhteliftir. Zekâsuıdan, lyl niyetlerinden, âlicenaplığından bahsedenler olduğu gibi [10] korkaklığını. fikir arkadaşlarını himaye etmediğini, yalnız kendisini dûşündü-j ğünü söyleyenler de vardır. [111
V. Muradın siyasi faaliyetlerinden ve kendisi hakkında söylenenlerden diğer yazıda bahsedeceğiz.
- BİTMEDİ —

[I] Şevk lef sar kadın Murat efendiden sonra Aliye sultanı dünyaya tetirmiş, fakat sultan üç yaşındayken vefat etmiştir. Kadın elendi bundan sonra da yedi aylık bir erkek çocuk düşürmüştür.
L2] Sİ eylül 1840 paıartesl akşam üzeri dünyaya gelmiştir.
|3] Abdülmeclt kendisi de sonradan Elhem paşadan Fransızca dersleri almıştı.
[4] Mecmua.1 Ebuızlya,
[5] II. Abdüllıamlt notlarında Saffet paşanın kendilerine Farisi okuttuğundan bahsediyor.
16] V. Muradın muvarialc olmuş besteleri vardır. Bilhassa Çırağan sarayında tekrar sıhhate döndüğü söylenen eşik» Padişah vakitlerinin çorunu musikiye vermiş ve orada mülcad-did parçalar bestelemişti. Çocuklarına da piyanouyu kendi göstermiş ve onların tahsiliyle yakından alâkadar olmuştu.
[1] Tahsin paşa. Yıldız hâtıraları.
|8] V. Murat Vellhatiığı esnasında Kurbağalııleredekl arazisinde kendi
m ektedir.
(10) AJıoıet S»lb, Sultan Murat ilanı Hâmls.
[11] Mithat Cemal Kuntay, Namık, Kemal.
KakşamSI
Abone bedeli
--
Senelik « evlıK 1 eylık
I aylık
Arıre» tebdili
(öoocrilnıell(llr deflijilrllmet
mı «urus Mim «uru»
İM » M» »
hm » ınoo »
■Cin ■tll kuruşluk pul aks! takdlrd» adres
Teleranıanmır Hasmuhnrrlr snfios Vasi İşleri jmM - l'nare snnııı MOtlılı «MU»
Resmî Fransız komedi turnesinde:
Huis - Clos Le Mal Joli
Jcan-Paul Sarlre ve Ezlstentiallsmc hakkında bir çok yazı yazıldı, kitap neşredildi, glnaenaleyh bunlardan burada bahsetmek lüzumsuzdur. Bizi bugün alâkadar eden Sartre'ln Huis -Clos (gizli celseı isimli eseridir. Naçiz nazarımda bu piyes La Putain res-pcctueuse ve bilhassa Malns Sales kadar kıymetli olmamakla beraber çok kuvvetli ve derin bir eserdir. Cocteau da onu turne programına ithal ederek pek isabetli bir harekette bulunmuştur. zira SarLre hayranlıkla karşılanması, selâmlanması lâzım gelen yeni Fransız tiyatro sanatının birinci derecede bir şahsiyettir .
Büyük sanatkâr Cocteaü, eserleri halka takdimde gösterdiği titizliği ve bu titizlikten elde ettiği mükemmeliyeti. Anoullh'ln «Löocndhı» sı hakkında yazımda dn kaydettiğim gibi, yalnız kendi eserlerine hasretmiyor; meslekdaşlarınm piyeslerini de aynı sanat aşkı İle. aynı mükemmeliyete erişmek arzusiyle sahneye koyuyor. Biz de, bu sayede Hula-Clos’yü, Patiste bu piyesi ibda eden Tanla Balacho-va ve Gaby Sylvia tarafından oynandığını görebildik.
Huls-Clos da. bir garsondan başka üç şahıs var. Bunların biti erkek, 1-kisl kadındır. Erkeğin ismi Oarcin, kadınlarınki de Ines ve Estelle'dlr.
Garcln, Rio de Janeiro da. sulhper-verliği İle tanınmış bir gazete sahibi İmiş. Kadınlara olan müfrit düşkünlüğü kadar sarhoşluğu (la zevcesini çok üzermiş: Oarcin, evine içki ve | kadın kokan elbiseyle gelirmiş. Hat-| tâ, bir gün yan zenci bir kadın ge-1 tirmlş ve karısını ona hizmet etmeğe mecbur kılmış. Biçare kudur bu hayata beş sene, yâni kocasının ölümüne kadar tahammül etmiş .
Mevcut olmak, yâni yaşamak içki başkalarının ıstırabına ihtiyacı olan ve kendisini bir meşaleye benzeterek yalnız kaldığı zaman söndüğünü söyleyen Ines şehvani hazlan hemcinslerinde ariyan bir kadındır. Teyzezadesi Florenccl kocasından ayırıp kaçırmakla adamın İntiharına sebep olmuştur. Altı ay süren müşterek bir hayattan sonra da FlorehCc, gizilce havagazı musluğunu açarak hem ken dişinin hem IneS’in hayatına hâlime vermiştir.
Estelle İse evi! İmiş, fakat fakir bir delikanlıyı sevmiş. Bu delikanlının en büyük arzusu da baba olmakmış. Çok geçmeden bu arzusu tahakkuk etmiş. I Katiyen çocuk arzu etmiyen Estelle hâmildik aylarını kocasından uzak olarak sevgilisiyle beraber. îsvlçrede ! geçirmiş, çocuk dünyaya geldikten sonra bir tarafına taş bağlıyarak göle atmış. Delikanlı, sevgilisinin bu cürmülnün fecaatin* dayanamıyarak İntihar etmiş. Bir müddet sonra Este Lle de ölmüş.
şimdi, yâni perde açıldığında Gar-cln, InÇs.ve Estelle acip bir odada bulunuyorlar. Burası cehennemdir. Fakat ne zebaniler var. ne İşkence aletleri, ne de ateş... Burada ne gibi a-zap göreceklerini bilmiyorlar, endişe İçerisinde bekliyorlar.
Garcln buraya karısına mânevi işkenceler çektirmiş olduğundan dolayı müstahak görülmemiştir. Cehennemde bulunmasının sebebi hayatta gazete sahibi iken sulh taraftarı olması ve memleketi* harb taraftarları İktidar mevkiini ele aldıktan sonra Meksiko'ya kaçmakta İken hudutta yakalanması, (dama mahkûm olması ' ve kurşuna dizilirken metanet göstermemesidir.
Bu cehennemde her üç şahıs hayatta İşlemiş oldukları cürümlerin cezasını çekmekledirler. Şöyle kİ Ines kendisine nefretle mukabele eden Es-tclle'i arzu etmekte; Estelle İse Oar-cln'e musallat olmakta, Garcln de ha yatta bir korkak (İftche) olmadığına kanaat getirmek ve böylelikle hem bir sabit fikirden hem de bir töhmetten kurtulmak için bey-I hııde gayretler sarfetmekte ve Estelle İn âşıkane davetlerini reddeylemek-tcdlr. Böylelikle her biri diğerine a-zap etmiş oluyor. Esasen piyeste şahısların biri: -tL’enfer c’est les autres» (Cehennem başkalarıdır!) diyor.
Bu üç şahıs böylece, ilplebed, birbirine kavuşanından, atlı karıncanın tahta atları gibi birbirini kovalıya-caklardır. Bunun böyle olacağını an-[ ladıkları zaman «O halde devam cde-' Hm!» diyorlar ve birbirlerine azap etmeğe hazırlanırken perde kapanıyor.
Görülüyor kİ mevzu oldukça çetin, bedbin ve o nlsbettc de derindir. Buna rağmen seyirciler piyesi büyük bir dikkatle takip ettiler. Tanla Balaeho-va lle Oaby Sylvia, Pariste İbda ettikleri ineş ve Estelle rollerinde cidden mükemmeldiler.
| Her yeni rolünde, Jean Maralz bize hakikaten pek büyük bir sanatkâr , olduğun» bir defa daha İspat ediyor.
Geçen akşamki muhteşem .şfthfttıe
Mahallebicileri kontrol...
■ —m-* • ■
Kedilerin kadayıflar arasında koşmaca oynadıkları mutfak I
Maliyeti 8 lira olan tatlıdan 16 buçuk lira kâr!..
«______________| Yazan : Cemaleddin Bildik |----------------
| Mahallebici dükkânında bir garsonun iddiasına murakıbın güzel bir î cevabı — Şaşkına dönen kadın — Bulaçık kaplarının burada i?i ne? — t Çift hamur bir ekmek kadayıfından kaç porsiyon çıkar? Hamur tatlı-I larmın fiatleri ve gramları neden tesbit edilmiyor? — Riayet edilmesi ) lâzım gelen hükümler — Takdirî ceza sistemimden vazgeçmeli. .
Eminönü kaymakamlığı emrinde çalışan Belediye murakıptan ile o nuntakada bir ma-hallebeci dükkânına girerken murakıplardan biri:
«— Geldiğimizi gören garson mutfağa Koştu!» diyerek yanımızda bulunan Belediye doktorunu İkaz etti. Doktor yolunu derhal mutfağa çevirerek yürürken:
(— Ah! diyordu. Yanımızda resmi elbiseli Belediye polisi bulunmasının mahzuru İşte bu...»
Evet! Sebzecilerle meyvacılan kan tor! ederlerken öe aynı
şeyi görmüşLiâm. Kon- Belediye murakıplarının ansızın kontrol ettikleri bir mahaltenici rtıiHku-ınm
trol ekibi, yanlarında resmî elbiseli polis olunca şıp diye tanınıyor ve esnaf, kulaktan kulağa fısıltılarla haberi tfı öte boştaki mes-lekdaşına süratle yetiştirerek hon-trola karşı tedbirli davranmalarını temin ediyor. Murakıpların yanlarında sivil elbiseli Belediye polisi lle Ivazifeye çıkmalarının daha faydalı olacağı bu defakl mahallebecller kontrolunda da görülmüş ve anlnşıl-mış oluyor. İnşallah Belediye, yeni salâhiyetlerle mücehhez olarak mücadeleye gtıişirken bu noktayı ehemmiyetle nazarı dikkate alır.
Gelelim mutfağa
Başka hiç bir tarafa bakmadan doğruca dükkânın arka tarafındaki mutfağa yürüyen Belediye doktorunu takip ederek İçeriye girdik. Mutfakla çalışan kadın, bu ânl baskın karşısında hiç bir suç delilini ortadan kaldırmağa vakit bulamadığı İçin ellerini karnının üslüude kavuşturmuş vaziyette duruyor. Ayağı İle do sağından ve solundan geçen kedileri arkaya doğru İtmeğe çalışıyordu. Fakat kediler halden anlarlar mı? Kâh murakıbın, kâh doktorun ayaklan üstünden sıçrayarak blriblrlcrlle koşmaca oynuyorlar, ara sıra da burunlarını yerde serili vasiyette duran ekmek kadayıfı tepsilerinin kenarlarına değdir* değdir* allayıp zıplamalarına devam ediyorlardı. Müstahdemlerden biri kedilere fena halde kızmış olacaktı kî birdenbire gürledi:
— Defolun be gözleri kör olasılar!..
Doktor, karşımızda el pençe divan duran kadına soruyor:
— Bu ne kedi bolluğu?
— Şu halde fare de pek çok?
Kadının cevapsız bıraktığı bu suali müstahdemlerden bLrl, büyük bir gayretkeşlikle cevaplandırdı:
— Bir tane bile bulamazsınız...
Fakat murakıp da bu İddiaya güzel bir cevap vermekte gecikmedi:
N{Şron, bu akşam sabit bir küfrün ft-zabı içinde kıvranan zavallı Garcln"! yaşatırken bize beşeriyetin ıstıraplarını duyurdu.
Huls-Clos'nun boğucu, cehennem! havasından sonra Georges Feydeau-j nun «Lc Mal Joli» (hoş ağrı) kimli komedisi bize bir kat dalıa sevimli göründü. Bul bol güldük.
Bir perdelik, ufak, hatif bil komedide îvonne de Bray 11* Gabrleile Dorziat’yı görmek, hele bir arada gör mele Pariste bil* mümkün değildir. Bu İki muazzam sanatkârla bu komedinin her cümlesi, her kelimesi bir âlem oluyor.
Genç kadın rolünde Oaby Sylvia fevkalâde zarif ve hoştu. Kocaslle| babasını Jean-Jacıucs steen ve Van-dcric nefis bir surette canlandırdılar.
Hulâsa, Marals-Cocleau turnesi sayesinde yine pek gürel bir gec* geçirdik. Ne yasık kl temsiller yakında bitiyor.
NltrMi KeşM RET
nıutfağınılan gürünü!
— Doğru!.. Bu kedi bolluğundn fa- I reyi görebilmenize imkân mı kalır...
Kadayıfların hali pür melali
Ruimde de görüleceği veçhile yerde, kabarması için şuruba alılmış üç] tepsi içinde ekmek kadayıfı vardı. Kedilerin üstlerinden allayıp atlayıp | geçtikleri bu tepsilerin yakınında da İçimle bulaşık yıkanan büyük bir tencere, bunun önünde de İçlerinde bulaşık sulan dolu İki kova bulunmakta !(!L Ne derççe dikkat edilirse edilsin bulaşık yıkanan tencereden bu kadayıflar üstüne kiril" suların sıçramamasına İmkân yoktur! Hele o bıılaşıklarm durulandığı kovalardaki sulardan da yine bu kadayıflar üstüne behemehal su sıçnyordur. Fakat aldıran kim? Dükkân sahibi bütün! İşi müstahdemine bırakmış!.. Onun vazifesi, bir tepsi kadayıftan 30 - 35 parça çıkartmak, akşam dükkâna, uğrayınca da bunların 70 er kuruştan hesabını almak... Paracıklarını cebine istif etmekten başka bir gayesi olmıyan dükkân sahibi, işi yok da müşterilerine verilen kadayıfların temiz yerde yapılıp yapılmadığını mı tetkik edecek?.. Ne umuru, paracılar geliyor ys .
8 liraya 16,5 lira kâr!
Sırası gelmişken şunu da işaret edeyim kl tatlıcılardan biri, çift kat ekmek kadayıfı hamurundan tamam 35 porsiyon çıktığını söyledi. Hiç bir yerde 70 kuruştan daha aşağıya ekmek kadayıfı satılmadığına göre bir çift hamurdan 24 buçuk lira elde ediliyor demektir. Bunun İçinden 3 lirasını kaymağa çıkaralım — kl bir çiftin* yarım kilodan fazlasını hiç bir tatlıcı koymazmış — g*riye 21 buçuk Hra kalır, fi İha da kadayıf hamuru İle şekeri. Kaldı 18 lira 50 kuruş... Maliyeti 8 Hra olan bir muitten 16 buçuk lira kâr temin etmek ned* vo nerede görülmüştür?
Mahalleblollerln ekmek kadayıfını bu derece İstismar etmelerine sebep d* Belediyedir. Çünkü Belediye ma-hallebi, tavuk göğsü, kazan dibi, krema ve saire İçin gram Ve flat tesbit ettiği halde ekmek kadayıfını, tulumba tatlısı, baklava vesaire gibi hamur tatlılarını serbes bırakmıştır. Bu scrbesllk içinde meydanı boş bulan mahalleblcUer do parmak kadar hamur tallısL parçasına, üstüne boya?. benek halinde bir parçacık da kAymak koyarak, «70 kuruş 1» demekte zerrece tereddüt etmiyor!... Temenni ederim kl Belediye, her türlü yiyecek içln'ftat teablti hakkında salâhiyet aldığı şu günlerde, hamur tatlılarının da Malilerini ve gramlarını tâyin eder.
Mahallebicilerin riayet edecekleri hükümler
Belediye zabıtası talimatnamesinde her esnaf hakkında olduğu gibi ma-haltabidler için de t-ftbl olacaklar, çeşitli hOkünıler vardır. fminönu kaymakamlığı — çünkü başka kaymakamlık. bunu yapmıyor — kontrol
edilecek yerlerin tâbi olacağı tliıkum-ierl madde madde yazıp konlroln eı-'karacağı ekibin eline veriyor. Buna göre bir mahallebici tamam 24 maddeye riayet etmek mecburiyeti nitedir. En mühimlerinden bir kaçım not edeyim:
rişinue, bulaşık yıkanın yerleri kârgir veya sıvalı bölmelerle biribi-rinden ayrılmış olacak ve sıhhi şartlara uygun bulunacaktır.
Kontrol edilen mahallebici, o semtin en aşağı 10 yıllık mahalli birisi olduğu halde bunu riayet etmemiş? İçinde bulaşık yıkanan büyült tencerelerle ekmek kadayıfları neden yan-yana duruyorlar? Hiç şüphe yok kl bu on yıl İçinde mahallebici müteaddit defalar kontroldan göçmiş ve nakdi cezaya da çarptırılmıştır. Fakat 23 lirayı aşmayan nakdi cezanın tesiri olur mu? Acaba o dükkân sahibi üstüsti* gelen koııtrollarm bitinde 500 - 1000 Hra nakdi ceza verse, müşterisine temiz yapılmamış kadayıf yedirdiği İçin de 3 ay hapis yat-saydı. ikinci kontrolda murakıpların dükkânda aynı eksiklikleri görmesine İmkân kalır mı İtil? Belediyeye verilen yeni salâhiyetler arasında para cezaları arttırılmakla, hapta cezalan verilmesi de İmkân dahiline girmektedir. Bu müeyyideler karşısında kon-troLLar da şıklaştırılırsa halk, esnafın başıboşluğundan kurtulmuş olacak, t«nılz yiyecek, temiz içecek ve yediğinin parasım da normal kâr haddi dahilinde ödlyerektir.
Kolaylıkla görülebilecek yere asılacak biiyfik tasdikli tarifeden başka lıcr nua üstünde btı tarifenin kurıik bir örneğinin bulundurulması ıl.ı Belediye zabıtası talimatnamesinin 55 İnci maddesine süre mecburidir.
Gittiğiniz muhallebicilerde dikkat ediniz! Yüzde beşinin bile masalarında tarife bulanııyocağnuza eminini.
Dükkânda kapı ve pencerelerin karşılıklı olarak açılması yasaktır. Fakat buna dikkat edildiğini, mecburi olan havalandırma tertibatına da kaç dükkânda tasladığınızı hatırlıyorsunuz?
Takdirî ceza olur mu?
Kendlierlle konuştuğum murakıplar, halktan da yardım beklediklerini söylüyorlar. Hangi dükkânın temizliğe riayet etmediğini, yazdığım şu bir kaç yasaktan hangilerine aldnış edilmediğini görürseniz o dükkânı derhal Belediye iktisat müdürlüğün* veya kaymakamlıklara telefonla bildirmenizi rica ediyorlar. Mücadele işinde halk da murakıplarla beraber olursa bugüne kadar pek başıboş bırakılan esnafı yola getirmek ini): i dahiline girer. Hepimiz, blrlblrlnlml-zin kontrolü oldukça işlerde aksaklıklar azalır v« belki de hiç lralmar...
Mutfağında kedilerin koşmaca oynadığı, yer* tepsiler İçinde bırakılmış kadayıflar yanında bulaşık yıkanan mahallebici dükkânı hakkında n« gibi bir muamele yapıldığın» şüphesiz merak «dlyorsunuzdıır. Temizliğe rla-(Arkası 8 ncı sahlfcrk)
Created bv free version of 2PDF
1 Mayıs 1949
sahlre 6
MAHKEME KORİDORLARINDA
(Baş tarafı 5 İne! sahıfede)
• *
«BİR OMRU TEBAH»

Mehmet ağa ile İlk teşerrüfümüz merdiven başında oldu O, bana kapıyı ardına kadar açtı; bense aldırmı-yarak geçtim, tçerl girip de vestiyere şapkamı astığım sırada;
— Sefa geldün beeyüm! — dedi.
Beni tepeden tırnağa maddi gözleriyle süzmedi ama, manen şöyle bir atizüş olduğunu insiyakımla seziverdim
Yani, demeğe getiriyordu ki:
— Be muhterem!... Zâtın bizim gibi ümmllerden değilsin Mürekkep yaladığını, gazetelere yazı yazdığını sen gelmeden evvel tahkik ettim. İtibar İçin seni böyle kapı önünden karşıladım. Çalıştığın matbaaya odacı olmuşum. Halimle belli ediyorum Bana bir sera geldün .ağanı yok mu?... Ne çiğneyip geçersin? Bia de Allah kuluyuz.»
Gönlünü almak İsledim, gönlümü fethetti. Nesiyle bilmiyorum. Herhalde şekli şemailiyle değil. Münkariz olmuş medeniyetleri vücuda getiren insanların küçük Asyada kalmış bir nıiislahaseslydi. Başının toparlağı, kollarının gövdesine takılışı da zemine standartlarına uymuyor. Kablet-urihimsi... Öyle bir üslûp üzere... Hani derler a. şimdiki medeniyet maddi imiş evvelkiler mânevi? Ve evvelkiler. şimdi kine bu bakımdan üstün imiş. İşte, Mehmet ağa, bu İddiayı Isbat için aramıza gaipten propagandacı gönderilmişti. Maddiyat dünyası He ilgisi yok. Ama nasıl İlgisi yok. nasıl İlgisi yok! Ne fakir... Mintanı. pontulu (ayağındaklne pantolon denemez: şalvarla pantalan arası bir şey; pantul demek en münasibi.! erimiş, bitmiş, fl tarihindeki havagazı lâmbalarının fitiline dönmüş. Üflesen dökülecek. Mehmet ağa gibi bir hüdal nablt kıymeti bu şekil şemailinde dolaştırmağa matbaa men suplarının vicdanı elvermedi- Kimimiz bir p&ntalon. kimimiz bir ayakkabı. kimimiz kasket uyduruverdik Bir de ne görelim, hiç birini giymiyor | Neymiş? Bitpazarında satarak yeni bir müstamel ve az yamalı pantul almış Bir de mintan düşürmüş. Bu aksatadan geriye kalan llracıklarl kit-li çıkına... Pintiliğinden desem, hayır olamaz. Onda bir civanmert ruh görüyorum. Kahveciye borç takmıyor. dalgın bulunduğum sırada 11 ranın üstünü lamam veriyor. Şunu bunu yürütmüyor. Stoklara gizil İşaretler koymasıyle maruf İdare müdürümüz. ona tam numara verdi. Vermese bile, biz muharrirler veriyoruz. Okuyup yozjnası okrayan bu Mehmet aga. iç haberler hakkında, dış haberler hakkında bizim yazıp mürettiphaneye verdiğimiz bütün fikirleri havadan nem kapar gibi seziverlyor Kurşun kalıplar halinde sahlfelerl makine dairesine sırtında taşırken 1 -nkidkât lahavlelerle başını sallayıp duruyor. Dönüşte:
— İyi dememlşsün. beeyüm, sen onu diyece Idün kİ... — diye dobra dobra, gözümüzün içine baka baka namuskâr tenkidler yapıyor. O, bir ak lı selim timsalidir. Çarıklı erkânıharb heykelini yapsalar İşte bu adam. Bu adam, pinti olamaz. Bu işin içinde bir İş var. Yemeyip tçmeyip para biriktirmesinin sırrını öğrenmeli...
Bir giin bar bar bağırıyordu:
— Bari kırk dene verin be!... Otuz beş dene olur mu be!
Ben girince sustu.
— Neymiş? — dedim.
— Nohut. — dedi.
— Ne nohudu? — diye sordum. Önündeki tabağı gösterdi:
— Bu nohut yemeğü, beeyüm. Kırk kuruşa tabağL... Saydım otuz beş dene nohut. Denesi heç değilse bir kuruşa gelmeli dedümdü, beeyüm,
Artık, yalnız ne giydiğiyle değil ne yediği ile de İlgilenmeğe başladım Karşıkl ahçı, bir gün nohut, bir gün fasulye pişirirmiş. Listede de en elverişli bunlarmış. O da bir gün nohut, bir gün fasulye yiyor.
- Sen neden bunlara dadandın? — dedim.
_ E, başka tiirlü birikmez kİ... — dedi
— Birikip de ne olacak? — dedim
— Katır alacağım. — diye gözleri bir idealle ışıldadı.
Bu büyük İdeal ışıltısını tanırım •Diploma alacağım,» diyen gençler. «Kitabımı bastıracağım > diyen şairler cApartımanı dikeceğim,» diyen iş adamları cDüşmanı yeneceğim.» dl-yan generaller, «Cennete gideceğim.» ( iyen müminler bu eda ile. bu seda Ilı.» konuşurlar
— Katır alacaksın da ne olacak. Mehmet aga?
— Katır alırım da ne olmaz ki, bee-yüm»
Jeo politik mİ diyeyim? Topografo ekonomik mİ. diyeyim? Her ne karın ağrısı İse, gnun, dağ kuyunun iktisadi. şartlarına İlle ve ille kalır lâzımmış Odun katırla gelir, kömür katır- 1
I——— Yazan: ı
NİHAL KARAMAGARALI |
la gider. Çuvallar katırsıs taşınmaz Hülâsa, katıra bindin mİ, dah aşağı. Daha yukarı... Züriyetskllğlne bakmamak imiş nıürüvetll hayvanmış...
İlle vel&kln...
— İlle velâkln. katır dediğin altı, yüz liradan başlar, beeyüm... Ben ayda ancak yirmi kâğıt üste koyabiliyorum Pahalılık da bastırdıkça bastırdı. Bu YEDİ EYLÜL kararları çok sebillük oldu, beeyüm.
Akşamları bazen matbaada gecikirim. El etek çekilince .Mehmet ağa. mürettip kasasının altına yatağını serer. Artık, kendi İçin yaşamağa baş lamıştır. Misallr kabul eder. Hangi oyuklardan, koğuklardan çıkmışlar; ona benzer üç beş hemşerlsl türemiştir. Blzlerl ancak yorabilecek şekillerde — fütürlst ressamların portreleri gibi — yamrılmış, yumrulmuş dinleniyorlar. Ve meşveret ediyorlar. Gûya, tezgâh başında İşim varmışçasına dizilmiş müsveddeleri karıştırarak çıralarda oyalanıyor ve kulak kabartıyorum. Bir şeyler konuşuyorlar, kelimeleri kulaklarıma geliyor, bunlar Türkçe, ama ne? Dağılmış teşbih taneleri misali kelimeleri, ipe sapa dizip kendimce bir mâna İnsicamı çıkaramıyorum,
— Ne meselesi, yahu? — diyorum.
— Ne meselesi olacak ki. katır meselesi. Artık baht İşi dedük, beeyüm Vagonda başka hayvanlar da olursa, nakliye ona göre taksim olur. Benüm katıra da Haydarpaşadan ucuz bilet kesilir. Usul öyle, beeyüm.
Bu İzahatı verdikten sonra, yine baş başa sokulup yom torbaları ağızlarında, İstirahat halindeki allar gibi kendi aralarında konuşuyorlar. Ve ben, yine dikkat ediyorum. Mabadinl anlıyamıyorum. Bir anladığım varsa, Mehmet aga yüksek idealine kavuşmuş. Abbas yolcu...
Ve Mehmet aga gitti. Katırı da ken-, di de selâmetle memlekete ulaşmış Bunu bizzat bildiriyor. Yazdırıp gönderdiği mektup pek cahil bir kâtip elinden çıktığı için cümleleri bozuk, aynen nakledeceğim. Fakat, satırları arkasında, Mehmet ağanın zekâ ve hassasiyetinden bir nur yanıyor. Onu öz gibi çıkarıp azıcık biçime sokayım:
Herif keyfini çatıyor, ben ceremesini çekiyorum!
Orta boylu, tıknaz, temiz kıyafetli bir adanı. Burnu morarmış, gözleri kızarmış, benzi uçmuş, mütehayyir edalarla başını sallayarak bize yaklaştı:
— Şaştım vallahi! Bravooo ... [Aşkolsun, doğrusu. Boylesini gör-m emiştim. Hani, canım yandı amma herife hayran kaldım. Fena da olsa marifeti takdir ederim ben.
— Ne oldu, hokkbaz mı seyrettin, bey baba?
— Hayır, hayır. Hokkabaz da ne demekmiş? Kanapede jandarmanın yanında oturan şu adamı [görüyorsunuz ya. marifet kumkuması herif. On parmağında on marifet var alimallah.
— Gelinlik kız metheder konuşuyorsun, efendi anıca,
— Yok, methetmek değil am-
bir şev yok, beyefendi. Konuşa konuşa beraberce gideriz- diyerek koluma pirdi. Pek de tatlı dib-II adammış. Tramvay durağına kadar birçok şeyler anlattı bana. O da mı sarhoştu bilmem ki. Yolda birkaç defa ikimiz birden sendeledik, o bana sarıldı, ben ona tutundum, kendimizi doğrulttuk. Durakta da beni tramvaya bın-dirinciye kadar kolumu bırakmadı. Şaştım doğrusu. Bu zamanda dîınva yüzünde böyle hayır sahibi insanlar da varmış meğer.
— Gösterdiği marifet bu mu?
— Duuur, bunun ne ehemmiyeti var? Asıl marifet geride Tramvayda biletçi geldi, bilet almak için elimi yeleğimin cebine soktum ki ufak para vok. Halbuki düğüne giderken gene tramvayda iki buçuk Lira bozdurup uma fena olmasına rağmen hüne- (aklıkları yelek cebine koymuş-rini takdir ediyorum herifin. tum. Belki düğün evinde diişür-
— Ne hüner gösterdi, nasıl yap- müşümdür. tekrar para bozdura
tı, anlat baaklım. iyim, diye cüzdanımı çıkarmak
— Nasıl yaptığının ben farkın-!için elimi ceketimin cebine sok-
da mıyım ki? Kimseler farkına *— ~ J" 1— 0—*•'— varamaz, azizim. -
— Tiyatroda mı oynuyor, gazinoda mı? Biz de gidip seyredelim şunun marifetlerini.
— Hininim... Sakın ha! Seyrine heves edilecek marifetlerden değil onunki. Anlatayım da dinle. kıssadan hisse kap. Düğüne davetliydik. İçtik babam, içtik. Rakıdan başladık, birada karar kıldık. İkisinin arasında da şaraplar. votkalar, cinler, periler birbirine karıştı. Yani senin anlı-vacağın. kafalar tam kıvamını buldu. Baktım ki daha fazla durursam iş cıvıyacak. Son tramvayı da kaçırmamak lâzım. Zaten herkes kendi havasına dalmış. Bir aralık kimseye sezdirmeden sıvışıverdim. Tramvay yoluna e-pevce mesafe var. Yürümeğe başlayınca rakının tesiri kenduıi gösterdi. Sendelemişim.
— Kendin farkında değil misin?
— Ben kolav kolay sarhoş olup kendimi kaybetmem. Sendelemişim dedimse, valpa vurup yuvarlanmadım va. Ayaklarım biraz sürçer gibi oldu, hemen elektrik: direğine tutunup kendimi dü-l zelttim. O sırada yanıma biri
1.yaklaştı; «Beyefendi, biraz fazla-1 ca keyifsin. Bu yollar da çok berbat. Haydi, koluna gireyim de Tramvay yoluna kadar beraber

ceza için vuc-yeni
yet etmediğinden, Belediye zabıtası talimatnamesine aykırı harekette bulunduğundan dolayı bir zabıt varakası tanaim edildi. Bu zabıt varakası kaymakamlığa gidecek ve mezkûr mahalleblcl dükkânının sahibi hakkında nakdi ceza takdir edilecek. İtiraz ederse mahkemeye gidilecek. Murakıplar da şahit sıfatlle mahkemede İspatı vücut Edecekler.
Murakıpların söylediklerine göre ceza takdirinde en Heri rakamı ole alan yegâne kaymaklık Eminönü kaymakamlığı İmiş. Fatih, Beşiktaş ve Beyoğlu kaymakamlıkları takdirinde hafif davrandıkları de o mıntakalarda esnaf daha eltini duymaz imiş, Mücadeleye
bir hız verileceği bugünlerde, takdiri ceza sisteminden vazgeçilmelidir. Zabıta! Belediye talimatnamesinin herhangi bir maddesine aykırı hareketi görülen esnaf hakkında verilecek nakdi cezanın miktarı tâyin edilmeli ve buna göıc hareket edilmelidir. Bir kaymakamın bir esnaf hakkında 25 llrR para eczası kesmesi, d'ger bir kaymakamın aynı suçu İşlemiş esnaf I hakkında beş Ura cezayı kâfi görmc-,81. esnafı elbette kİ vurdum dııymaz-|İığıı sevkeder. Halbuki esnaf, talimatnameye aykırı her hareketinin '100. 200. 500 Hra nakdi ceza ödemeği i Icab ettirdiğini bilirse o suçu işlemekten âzami dereaede çekinecektir, Bıı yola girmek bugün İçin zaruridir, l Gelecek yazımda da muhallebici. [ gazino, lokanta vesairelerln lüks, bl- | rincl, İkinci ve üçüncü diye sınıflara | ayrılmasının mahzurlarım ve bu usulün bir çıkmaza girdiğini anlatacağım.
Nihal KARAM AĞARALI
;ibi
mmhk Büyük Bîr Fırsat
Açık Arttırma île Safcoş
Yarınki pazar sabah saat 10.30 da Beyo»lunda Taksini Talimhanede Aydede caddesi 11 No. lı Baylan apartmanında 8 No. Iı dairesinde bulunan kıymetli eşyalar satılacağı İlân olunur. Mavon kaplamalı İngiliz sistemi büfe, masa, meşin kaplı 6 adet sandalye, kaııape ve 4 koltuk, salon takımı. 3 kapılı şlfonyeıll aynalı dolap, tuvalet ve 2 adet komodinden yatak oda takımı, şlfonyer, krom karyola, divan, demir soba, asri Broje oxide elektrik avizeleri, resimler, perdeler, nıavon kaplamalı poker masası, gramofon Hlsmister Vois. tabureler, yepyeni halde muşambalar. Seccadeler. Bronje masif kolon lâmba. 42 adet tabak takımı, 36 adet çay takımı, bardaklar, gaz ocakları ve saire. 1042 model 9 lâmbalı İngiliz mamulatı radyo. 6 ayaklı yepyeni halde 1948 modeli Kelvlnatör buz dolabı, demir üzerinde Fransız markalı Klein piyano.
PUDRANIZI
Nasıl seçmelisini;
teshir sanatımla esaslı bir nokta.

SUMERBANK-s
Hesap numaraları vv adları aşağıda yazılı tasarruf mevduatı sahiplerinin 2.5,1949 tarihinde üçüncü Noter huzurunda yapılan keşidede isabet eden ikramiyelerini almak üzere Bankamıza müracaatları rica olunur.
Hesap No. İsmi Mahalli llcsap No. İsmi Mahalli
578 M. Somer İstanbul 235 N. Erkılıç İstanbul
607 A. Cudal » 2072 N. Kiiçükgönen Ankara
500 ş. Topgül » 573 L. Erdem »
522 T. C'ihanoğl U n 1961 F. Özdöl »
347 A. Kır in aç 0 1982 N. Ası »
3484 S. OzÖncel a . 2578 N. Şuşut »
1601 M. özdemir 2612 İt Erhan
456 F. Koçmar
I
Bulana Büyük Mükâfat
4 Mayıs çarşamba günü sabah saat 8 4$ ile 9 arasında Beşiktaş'.an hareket eden Beşiktaş - Fatih tramvayının 1 inci mevki arabasında İçinde 1947 senesine alt muhasebe defteri ve bazı evrak bulunan çanta kaybolmuştur. Bulana büyük mükâfat verilecektir. ■■ İstanbul Aşir efendi caddesi Dilsiz Zade han No. 14.
Diğerlerine nazaran, dalıa zaman sabit kalan, cildinizi teptiren ve bir kaç dakikada teninize en cazip rengi veren pudra;
"Jokalorj
En itimat ettiğinii mütehassıslara sorduğunuz vakit size şu cevabı vereceklerdir: Evvelâ en ince pudrayı intihap ediniz, Sonra sabit kalmasına dikkat ediniz Bunda esas olan nokta hoşunuza gideni değil Size en uygun gideni seçmenizdir. Tokalon pudrası havalandırıl mı jtır ve cüda tamamen nüfuz eden fevkalâde ın»' çeliktedir Yalnız bu pudranın muh. tevîyatında cildi yumuşatan ve bes« üyen mucizevi bir müstahzar olan Krema Kdpiiğü bulunduğundan diğerlerine nazaran ikıbuçuk defa daha dayanıklıdır. Artık parlak burun gotünmiyecektir. Yalnız sabahları bir defa pudralanmanız kâfidir. Her cild rengine tamamen intibak edilmiş renkleri fevkalâde cazip ve in» cedir. çünkü her tip cilde göre tamamen uygun olmak üzere Kromoskop ile seçilmiştir. Tokalon pudrası veçhenize cidden çok cazip bir gorunuş temin edecektir.
DİKKAT.
Hakiki TOKALON mamulleri İstanbul Verem Savası Derneğinin yalnız 60 PARALIK TEK PULU II» pullanmıştır. 60 Pa. HALİKTAN aeası veya yukarı kıymette pullarla pullanmış olanları almayınız. Takltddlr.
Ankara Nümune Hastanesi Baştabipliğinden
tum, o da boş. Saatime baktım, vok. Çakmağımın, sigara ağızlığınım da verinde yeller esivor. Vay keratanın oğlu vaaaay! Kol kola giderken ceplerimi boasltıvermiş. Şaşılacak şev değil mi?
— Şaşılacak ne var bunda, bey baba?
— Amma yaptın ha! Yanımda yürürken herif ceketimin, yeleğimin ceplerini boşaltıyor da bana hissettirmiyor. Az marifet midir bu?
— Sarhoşlukta her şeyin farkına varamaz insan.
— Yoook, onu kabul etmem. Ben sarhoş değildim. Tramvay biletçisi; «Bavım, seni yankesiciler soymuş. Ne duruyorsun, in de karaokla koş» dedi, hemen kendimi karakola attım, bir saat bile geçmeden herifi yakaladılar. Sarhoş olsaydım bunları yapabilir mivdim? Kim ne derse desin, herifin bu marifetine havran oldum ben,
— Yakalandıktan sonra kendisine mükâfat vereydin bari?
— Alayı bırak, köftehor. Yankesiciye mükâfat verir mi insan? i Maznunla pek az konuşabildik. I — Yalandır, diyor, Herif kör kütük sarhoştu. Düşüp de kafası patlamasın diyerek yardım ettim, koluna girdim. Kendisini tramvaya bindirip ayrıldıktan sonra baktım ki cebimde cüzdan, saat gidelim .Ben de o tarafa gidiyo- filân var. sVay ölüsü kandilli he-rum > dedi. Görüyorsun ya, heri- rif vay. Sarhoş kafa ile kendi ce-fin sözlerini kelimesi kelimesine bindeki şeyleri çıkarıp benim ce-tekrarlıvorum. Senin zannettiğin binıe doldurmuş. Yarın gelir, is-gibi sarhos olsavdım bunları ha- ter tabiî. Saklıyayım da geldiği tırımda tutabilir miydim? ' zaman teslim edeyim- dedim. Fa-
— Estağfurullah, bey baba! kat biraz sonra polisler enseledi-Ben sana sarhoş olduıı, demedim 1er. Benim ne kabahatim var?
ki. | Mahkeme açıldı. Kelepçeleri a-
— Her ne ise. sarhoşluğu bira- çil irken homurdanıyordu:
kalım da lâfımıza gelelim. (Sana — Herif rakıvı çekip keyif ça-zahmet olmasın. Sarhoş değilim, tıyor, ceremesini ben çekiyorum. Ben kendi kendime giderim , de- _ _
dimse de, adamt «Zahmet olacak ^e-
.....l«IIUtllllllllllllllllltllllllllUllllllllinpillllllllllllllllHIII..
] DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI | ........................................
110 voltluk ampul satılacak
1. ci İşletme Mubayaa Komisyonundan : ■
1 — İdaremizin İstanbul mağazasında bulunan 110 voltluk ve muhte
Uf vatta «22046» adet normal elektrik Ampulü kapalı sarf usuliyle satılacaktır, ___
2 - Satılacak ampullerin muhammen bedel! 17381 onyedl bin üçyüz seksen bir* lira ve muvakkat teminatı da (1303,57 bin üçyüz ılç lira eli! yedi» kuruştur.
3 — Bu İşe ait şartname ve mukavele projeleri işletme satın alma komisyonunda görülebilir.
4 — Satış 17.5.949 tarihinde salı günü saat 11 de Haydarpaşada birinci İşletme binasındaki İşletme komisyonunda yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarım kanuni tarlfata uygun olarak İhale saatinden bir saat evvel makbuz mukabili komisyona vermeleri.
5 — Satışa çıkarılan bu ampuller mesai saatleri dahilinde her gün Sirkecide İdaremizin İstanbul marazasında taliplere gösterilir.
(54781
Q Q_
CN
O
O $2 (D > (D P
■o (D ro S? u
Cinsi
Muhammen
Miktarı fiatl Adet Kuruş 20000 İ«5
Tutan
Lira Kr
33000 0Ö
Muvakkat teminatı Lira Kr. 2475 Of)
İhale günü
Penlcillln Kristalize, 20000 165 33000 00 2475 0ü 23/5/949 pazartesi günü
200000ün!telik. saat 14 de.
1 — Ankara Nümune hastanesinin 1949 yılı ihtiyacı için yirmi bin adet PenlcUlta Kristalize kapak zarf usul ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Taliplerin kanun tarifatı dairesinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını muayyen olan saatten bir saat evvel komisyona vermeleri.
3 — Şartnameler her gün hastanede ve İstanbul Sağlık Müdürlüğünde görülebilir.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Satınalma
Komisyonu Başkanlığından
Cinsi
Miktarı
Muhammen bedeU Tutan Lira
Beher takımı Lira
İlk teminat Lira
(5979)
3100
1240»
BÜDERIIS’SCHE EİSENWERKE
Almanyanm meşhur «BUDERUS - LOLLAR » kalorifer kazanları ve Radyatörleri: Kok, Taşkömür, Briket, Linyit ve Her Maddeyi Yakar Kazanlar
Lüks siyah ve kahve renkli, sürekli yanar çok idareli sobalar, Taş kömür yakan, mutfak, demir fırınları, Emay» Banyolar.
SİPARİŞLERİ KABİ L EDİLİR.
Türkiye mümessili: Kaplan Osman Kalyoncu, iş Bankası Han (Sigorta Han) Galata - Telefon: 49145,
müdürlükleri
Teknik Büro «Beher takımı malzemesi. 8 parça dört t akün.»
1 — Bilecik, Kırşehir, Gümüşhane ve Tunceli Emniyet
Teknik Büroları İhtiyacı İçin fotoğraf ve fenni şartnamesine uygun olarak imal ettirilecek yukarıda cinsi, miktarı ve muhammen bedeU ile ilk teminatı yazılı teknik büro malzemesi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme ve Uıale 20-5-949 cuma günü saat 15 de Müdürlüğümüz hesap ve levazım işleri Amirliği odasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
3 — Fotoğraf va şartnamesi hergün İş saatlerinde hesap ve levazım kaleminde görülebilir.
4 — îstekUlerln belli gün ve saatte teminat makbuzu ve 2490 sayılı
kanunda açıklanan belgelerle birlikte komisyonda hazır bulunmaları lâzımdır. (5876)
AKSAM
Sanlı* 7
I
tst. Lv. Amirliği İlânları
Aşağıda cins ve miktarı yasalı sebzeler kapalı zarfla satın alınacaktır. Eksili mest lî/Mayıs/949 günü saat 11 de İzmlr-Bornova As. Sa. Al- Ko. da yapılacaktır. Teminatı 3101 lira 25 kuruştur. Taliplerin kanuni vcslka-larlyle teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar ko-
misyona termeleri. Taze bakla Taze kabak Taze soğan Kuru soğan Taze fasulya
Yeşil biber
Patlıcan
Domates
10.0ÛO Kg.
81.000 >
18.000 ■
12.000 > 42 500 >
9.000 s 31.000 * 21.000 *
*
2500 Ura
7750 »
4500 »
2400 »
12750 a
2250 B
6200 »
4200 >
079-5215
108,100 kilo raflna pamukyağı veya rafina ayçiçeği yağı kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur. Beher Wo«ı 210 kuruş olup teminatı 12,100 ll.a 50 kuruştur. Eksiltmesi 10 Maviş t+a günü saat 15.30 da İzmir - Kışlu AsSa. AI.Ko.da yapılacaktır. Şartnameni Jst-Lv Amirliğinde görülür. Taliplerin kanuni vesikalarlle teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar komisyonuna vermeleri- 897—5312
¥
15 ton patates açık eksiltme >1® satın alınacaktır. Tutan 5250 Hru olup teminatı 495 Uradır. Eksiltmesi 9 Mayıs 049 günü saat II de Hudmıköy 112 No. lı As.Sa.Al.Ko da yapılacakt-e. Taliplerin belli vaki 11* komisyona müracaatları. 1031-5430

Müteahhit nam ve hesabına «850 kilo muhtelif ölçü ve miktarlarda yaylık çelik tel ve şerit açık eksiltme İle satın alınacaktır. Tahmin bedeli 23,000 Ura olup teminatı 1725 liradır Her ebaddakl miktarın yansı verilmek şartlle 2 partiye bölünerek İhalesi caizdir. Eksiltme 14 Mayıs 1949 günü saat 10 da Ankara MS.B.SaAI Koda yapılacaktır. Şartnamesi tst Lv. Amirliğinde görülür. Taliplerin belli vakitte komisyona müracaattan.
HOLLANDA KRALİYETİ HAVAYOLLARI
HUSUSÎ HAFTA SONU SEFERLERİ
U. S. A.
' htanbuldon kalkıj Cumartesi 14.00
Nevv-York'a varıj Pazar 13.20
’ Hafla sonunda seyohat ederek
ZAMANDAN KAZANINIZ 1 Gruplor ve çocuklar için hususi tarife.
KJM YA S A NA YÜNlN ATALAR!
ilim ve fen tarihi tetkik edildiği taktirde, bu sahada öncülük edenler re yeni ufuklar açanlar arasında in-filizlerin en ileride bir mevki işgal ettikleri görülür. Ingiliz fen adamlarının umumiyetle sanayie ve bilhassa kimya sanayiine yaptıkları hizmetleri belirtmek maksadilc ve sanayicileri alâkadar edeceği ümidile "Kimya Sanayiinin Ataları" başlığını taşıyan bu seri hazırlanmıştır. Bu seride. H44 senesinde Şarkın kimya bilgisini Batı Avrupa'ya ilk defa tanıtmış olan Ingiliz papazı Chestcr'İİ Robert'tcn başlıya rai: atom enerjisinin serbest bırakılmasına yol açan araştırmalarda bulunmuş olan Sir \Villiam Bragg ve Lord Rutherford' kadar birçok fen adamlarından kısaca btihs edilecektir.
İMPERİAt KEAIİKAL fNDUSTRlS ITURKEV) LTD.
is riNHUL
Etimesgut ta bir Transformatör binası ve tesisatı kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur Keşif bedel! 12,340 lira 24 kuruş olup teminatı 928 Ilımdır. Eksiltmesi 14 Mayıs 949 günü saat 12 de Ankara M S B 8a.Ai.Ko. (ıa yapılacaktır. Bu işe girecekler 10,00ı» liralık İş yaptıklarına dair belge ve İşin fenni mesuliyetini kabul eden bir elektrik mühendisinin İşin sonuna kadar bulundurulacağını Noter senedlle tevsik edecek ve İhaleden üç gıin evveline kadar Bakanlık İnşaat şubesinden yeterlik belgesi almaları taliplerin ihale sualinden bir saat evveline kadar kanuni vestlıalarile teklif mektuplarını komisyona vermeleri ' . (1051—5511)

Kilosu 135 kuruştan 30 ton bohçalık saç pazarlıkla satın alınacaktır. Tutan 40,500 lira olup kesin teminatı 5078 liradır. 2 ayrı istekliye ihale edilebilir. Pazarlısı 11 Mayıs 840 günü saat 15 de Ankara M.S BAı Al.Ko. da yapılacaktır. Şartnamesi komisyonda 205 kuruşa satılır ve tst. Lv. A-mirllğinde görülür. Taliplerin belli vakitte komisyona müracaatları.
* (1091—5505' I
750.000 adet yumurta kapalı zari I» satın alınacaktır Tutan 87,500 lira' olup teminatı 4025 liradır Eksiltmesi J8 Mayıs 949 günü saat 16 da Ankara LvÂ.SaAl Koda yapılacaktır Taliplerin kanuni vesikalartle trkiir mektuplarını ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri
- (1079-55621 J
veya umumi acente • TURHOl TİCARET IİMİTED ŞİRKETİ İstiklâl caddesi. Alla» sineman pasajında No. 209-4
V.iç.o» . ttANSAtM ■ İSTANBUL T.l. . 40764
Sarıyer Sulh Hukuk Yargıçlığından:
946/47
Sarıyer Sulh Yargıçlığınca aşağıda yazılı tereke eşyası 7 mayıs 949 tarihinde sabah 10 dan itibaren açık arttırma 11c satışa başlanıp o gün tamamlanmadığı halde ertesi $ mayıs 949 pazar günü ve 14 mayıs 949 cumartesi günleri devam edileceği yalı mutasarrıfı bulunan Bogazlçlnde Köybaşı caddesi «Yeniköy) 14 No. lı Mısır kıralı saray nazın olup Mısırda vefat eden Ahmet İhsan beyin terekesinin Sarıyer Sulh Hukuk Yargıçlığmca tasfiyesine karar verilmekle mezkûr yakıla bulunan pek çok kıymettaı stil eşya emsalsiz İngiliz maun oyma yemek odası ve her biri başlı başına bir kıymet olan koltuklan vc sırma kumaş döşemeli salon takımları, 15 inci - 16 ncı Lul stilinde avizeler aplikler, altın yaldızlı antre fenerleri 15 inci Lul stilinde ka-nape ve koltuklar, harlkuLâde mermer ve oniks kolonlar, emsali bu-lunmıyan mermer kolonlu saatler, yaldızlı ampir salon takımları, her nevi ve her stilde yatak oda takımları. dört kişi tarafından çalmağa mal ıs as eşi bulunmıyan konser piyanosu, envai gümiiş tepsiler ve gümüş takımları, muazzam Viyana vazoları, bronz cesim heykel ler. onlks jardlnyer ve sair biblolar, kristal antika bardaklar, porselen yemek servisleri. Mısır için yapıtmış ve Mısır tezynlat ve resimleri ile süslenmiş çay takımları, saltanat kayıkları, muhtelif Herek e ve İsfahan, İsparta ve İran taba halıları, müteaddit ve muhtelif renkte Avrupa bahçe takımları bombe vitrinler, kütüphaneler, yazıhaneler, o-rijlnal İmzalı tablolar miktarı kabilolmtyan fevkalâde mükemmel sarayları tezyin edebilecek mütenevvi eşyalar.
Sarıyer Sulh Yargıçlığında açık arttırma İle satılacağı İlân olunur.
Fazla tafsilât için: Portakal Mobilya evine müracaat. Telefon:
85190 - 43970.

Metreküpü 262 liradan 37 metreküp Dişbudak kalas kapalı zarfla satın alınacaktır. Tutarı »694 lira olup teminatı 728 liradır Eksiltmesi 18 Mayıs 949 giintt saat 16 dn Ankara MS.BSaAlKoda yapılacaktır. Şartname koda ve tst Lv.Amirliğinde ı’örflliır 'Taliplerin kanuni vcsikalarlle teklif mektuplarım İhale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri. (1093 -55601
ir
Aşağıda yazılı 2 kalem yiyecek nnddesj açık eksiltme İle 13-5-949 günü saat 15 de Kartal Maltepe Aa Sa AI.Ko.da satın alınacaktır. Taliplerin
Basın ve Yayın Umum Müdürlüğünden
A — Standard tipte çelik ofis mobilyc
B — Elektrikli, yaylı ve nefesli saz âletleri C — 200 - 250 takımlıh nota kütüphanesi
1 — Tstanbulda kurulmakla olan Radyo istasyonu için, aşağıda cinsleriyle muhammen oedeil vc geçici inancaları gösterilen Standard tip mobil-ye, çeşitli müzik enstrümanları ve nota kütüphanesi, kapalı zarf usullyle ayn ayn eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltme 8.6.949 tarihine rastlayan Çarşamba günü aşağıda ihale gruplarının hizalarında gösterilen saatlerde yapılacaktır.
3 — Taliplerin, hangi Firmayı temsil ettiklerine dair belgeleriyle resim veya kataloklannı teklif mektuplarlyle birlikte zarfa koymalar» lâzımdır-
4 — Daha fazla İzahat ve parasız şartname almak isteyenlerin Amerada anafortalar caddesi konya sokak Tarko handa Umum müdürlüğümüz Levazım müdürlüğüne müracaatları ve talip olanların muayyen gtln ve saatten bir saat evveline kadar kapalı zarflarını aynı binadaki komisyon reisliğine makbuz mukabilinde vermeleri tlAn olunur.
Created by free version of 2PDF
belli vakitte komisyona müracaatları Fiat! Kuruş Teminatı Lira
Cinsi Miktarı Kilo
Taze Bakla 18 000 16 216
Voğurt 3.000 70 157,5
¥ 41107-5dOT>
5000 kilo koyun eli kapalı zarfla wtm alınacaktır. Tahmin bedeli 8000 lira olup teminatı 6©o liradır İhalesi 1| Mayıs 949 günü saat 10 da Bingöl As. Sa. Al. Ko. da yapılacaktır. Taliplerin kanuni veslkalariyle teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeler).
11!1-560»
Dizel motor ustası aranıyor w £ Cenup vilâyet merkezlerimizin birisinde çalışmak ü2cre çok ehliyetli I I mütehassıs bir Dizel Motor ustası aranıyor, İsteklilerin saat 12 - 14 e I | kadar Fincancılarda Mahmudiye hanında 12 Nu.da Bay TcvfOr’e mü- | ®rncaatlan
Kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulan eşyanın
Cinsi Mlktan muhammen bedeli geçici Inancas İhale tarih Ve saati
Standard tipinde yazıhane, dolap, e- 81654 5332,70 8.6.949 saab
çelik ofis mobilya UJcr gibi çeşitli 11 kalem 15 te
Muhtelif cins mü- Elektrikli yaylı ve 96120 6156,00 8.8.949 saat
zik enstrümanı nefeslilerden mürekkep 17 kalem 15,30 da
aas aleti
Nota kütüphanesi Preklastlk. klfizlk 62700 4385.00 8,6.949 saat
Romantik ve modem ınıızlk literatürünün belli başlılarından mürekkep 300-250 takımlı İt 16 da
komple bir adet kütüphane. (53931
Bina Satışı
Türk Hava Kurumu Genel Merkezinden:
1 — İstanbul Büyük postahane caddesinde 47 numaralı eski piyango binası görülen lüzum üzerine açık arttırma İle satışa çıkarılmıştır. «Kaloriler ve sabit dolaplar dahili.
2 — Binanın muhammen bedeli «400.000», muvakkBt teminatı «30.000» liradır.
3 — İhale 16 Mayıs 949 tarihine raslıyan pazartesi günü saat «15» de Kurumun İstanbul şubesinde aynı binada yapılacaktır.
4 — İstekliler şartnameyi kurum genel merkezinden ve İstanbul şubemizden alabilirler.
9 — Türk Hava Kurumu lhaleylyapıp yapmamakta veya dilediğine ' vermekte serbesttir. (0087)
İzmir ili Daimî Komisyonundan
İzmir - Kemalpaşa - Turgutlu Yolunun 31+471 - 35+000. kilometreleri arasında yapılacak şose esaslı onanını 35306 lira 71 kuruş keşif bedeli ürerinden 84-4-1949 sah gününden İtibaren 20 gün müddetle ve kapalı zarf usullyle eksiltmeye konmuştur. ♦
Keşif «vrein ve ekleri; İzmir, İstanbul, Ankara Bayındırlık Müdürlüklerinde görülebilir.»
Geçici teminatı 2848 liradır.
Eksiltme 17-B-1949 salı günü eaat ıa te açılacaktır.
İsteklilerin; en geç Qç gün evvelinden valiliğimize müracaatla alacakları Bayındırlık yeterlik belgelerini, teminat makbuz veya mektuplarını, Ttoaret, Sanayi veya Esnaf odası belgelerini muhtevi kapak zarflarını eksiltmenin açılmasından bir saat evveline kadar komisyonumuz başkanlığına vermeleri lifin olunur.
Postada vâki gecikmeler kabul edilmez.____________ (5451)
İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasından
20 - 30 Mayıs 1949 da açılacak
Hanover Sanayi Sergisin’e
Gitmek Istlyenlerın listeye dahi! edilmek üzere odamıza müıacantları ric.ı u'unur. 46167/1
Mevs(m sonunun yegâne miihim satışı
AÇIK ARTTIRMA İLE HAKİKULÂD ZENGİN EŞYA SATIŞI
949 mayısın 8 İnci pazar günü saat 10 da, Pangaltıda Tan Sineması karşısındn Zafer sokak 13 No. lı Mnnuel Apart imanın 6 numaralı dairesinde mevcut ve madam Fanny Molz Levi’ye alt zmgUı ve çeşitli eşya açık arttırma İle satılacaktır. Gül ağacı vc mavun knpln-nıalı eski Psalty fabrikası mamulün hususî desen üzerine vc hususi itina 1le yapılmış üstü kalın ve yekpare somaki kaplı büfe ve dresuar. kalın kristal aynadan mamul şahane 1 vitrin. 1 otomatik mnsn. 6 sun-dalyn vc 1 dolaptan mürekkep fevkalâde yemek oda takımı, defa şehrimizin en meşhur fabrikalarından Splro Makri.-, fabrika mı m mamulatı 1 büyük ve 1 ufak dolap, 2 kişilik karyola, mükemmel bir tuvalet, 1 etajer, 2 komodine ve 1 masadan mürekkep nadide ve zengin yatak oda takımı, hakiki Şam içi sedefli bir salon takımı. 1 Icanapr- ve 2 koltuktan mürekkep gayet rahat ve Kuş tüyü yaslıklı kadife kaplı Po-mlye takımı, genç kız için beyaz yatnk oda lakımı, ayrıca şimdiye kadar görülmemiş bir model üzer nde tuvalet vc elbise dolabı yegâne bir eşya, hakiki Paris mamulfitı ve Louls 8?z tatilinde .sizli? brunz ve krlstaidan emsalsiz bir salon avizesi ve diğer güzel avizeler, dünyaca tanınmış ressamlardan Benedlct Mas sen, Ch. Müiler ve sair İmzaları havi yağlı boya tablolar ve heykeller. Almanların Sevres'i olan ve Kayzerln porselen mnnıiraktürtt temsil eden meşhur K. P. M. markalı en İnce porselenden 86 parça komple tabak takımı, Fransız «Formc enveloppe» marketrt nadide bir briç masası. Şam İşi yesâne bir tavla ve İran İşi gayet İnce sedef bir tavla masası, hayli kadife. Tafta, Brode, File, Goblen vc sair yepyeni perdeler ve hayli Lstorlar, gayet rahat çift çift yep yeni koltuklar, Westminlster karlyonlu duvar saati, hakiki Rus semaveri, beyaz maden tepsiler, bakara ve Bohem kristal tabaklar v.s. Görülmemiş b|r modtl üzerinde yapılmış nadide bir ev yazıhanesi ve koltuğu, kusursuz ve eski hakiki bir Venezzla aynası, bugün Patiste dahi ender bulunan meşhur Gaile markalı hayli avizeler ve vazo, yüksek ayaklı gayet güzel on İki ayrı ayrı renkli bakara şarap kadehleri ve 2 sürahisi, 10 plak çalan emsalsiz Amerikan Barı olan bir nıubl pikap, R. C. A. markalı 9 lâmbalı bir radyo ve takriben 150 klâsik plâklar, kristal su ve şampanya takımları vc Jardlnlcr. Rosenthal gruplar ve heykeller, Japon çay takımı, Frnrçot marka tepsi, dünyaca meşhur «Bliıthner» mfTka demlkö çaprast telli ve İçi tekmil demir yepyeni halde emsalsiz bir Alman kuyrulku piyano, gene Alman en meşhur markalardan Bteııor çaprast telli ve İçi demir diğer bir piyano, tekmil apartIiııanm yepyeni muşambaları, elektrikli buz dolapların kıralı Amerikan en meşhur Keivlnatör marka kompresörle 6 ayak boyunda yepyeni halde 1 dolap.
Fazla tafsilât almak kin A. Babikyana müracaat. Telefon: 41221.
Ekmek saçı ve kürek için tesbit edilen satış fiatları
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Mllessesesinden
Mamullerimizden Ekmek saçı ve Kürek İçin yeniden tesbit edilen Mücsscsede vagonda teslim satış Hatlarımız aşağıda gösterilmiştir. (5940>
Yeni Fiat Eski Fiat
Ekmek saçı : Tonu 6011.— Lira 885.— Lira
Kürek : Tonu 800.— Lira 1100.— Lira
Bayındırlık Bakanlığından:
Eksiltmeye konulan iş:
1 — Terme deresi düzeltimi İnşaatı olup tahmin edilen keşif bedeli fiat birimleri esası ürerinden (927.067 ı Hra (34) kuruştur.
2 — Eksiltme 23/5/049 tarihine Islayan pazartesi günü saat 16 da Ankurada Su İşleri Reisliği binası içinde toplanacak olan su eksiltme komisyonu odasında tapalı zarf usullyle yapılacaktır.
3 _ isteklilerin eksiltme şartlanmasını, sözleşme tasarısını, özel teknik şartlaşma, flat birimleri ve keşif cetvelini. Bayındırlık İşleri genel, şartlaşmasını ve su İşleri umumi fenni şartlaşmasını (46) Hra (35) kuruş karşılığında su işleri Reisliğinden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek için İsteklilerin (40432) lira (68) kuruş geçici teminat vermeleri ve bu İşin teknik ehemmiyetinde bulunan diğer bir işi muvaffakiyetle başardığını veya İdare ve demetlediğini tobatu yarar belgeleriyle birlikte eksiltmenin yapılmağı günden en OB (tatil günler! haTİçi üç gun evvel yazı He Bayındırlık Bakanlığına başvurarak bu İşin eksiltmesine girmek için yeterlik belgesi almaları ve bu belgeyi göstermeleri şarttır.
5 — isteklilerin teklif mektuplarını 3 inci maddede yazılı saatten bir saat öncesine kadar su işleri Reisliğine makbuz karşılığında vermeleri lâ-
zımdır.
ro'.t.ıda "i fikmrler kabul edilmez._(5788)
>BüvüKadada
Satıîık Fevkaİâde Manzaralı Villâ
Büyukudanın en güzel manzaralı yerinde Istanbula ve Heybeliye nftzır, asfnlt caddeye 50 metre yakın, çamlar arasında ve İçinde yetişmiş ağaçları bulunan 2000 metrelik bir bahçe ortasında bir kat’ı 6 odalı villâ satılıktır.
Tallnlerln hergfln sabahlan C3593 No. ya telefon etmekti
Sahile
AKSAM
7 Mayıs İM»
Hazır v® yolda muhtelif tıptan motorler vardır.
GM DİZEL
GENERAL MOTORS MAMULATIDIR
| FAYSAL HAYDAR TARGAN
Nteşrutiyei cadden *4o. 102 BEYOĞLU - İSTANBUL
!
I Tel- 1 41786 Telaraf ; TAPGAN-lıtanbul
Yapılan anketler Parker (*ji-in rfiiıtyarfa en çok- iilek celbeden dolma kain» olduğunu göster inişi ir
Onun ince zvı.ılefi parlak güzellisi en müşkülpesentleri (kıhı tatmin ederek, lıeı gerenin takdirine ın.ızlıar obııakLulır
Yatar/teıı ketimcln lınncn kıtrur' Zira yalnız Parker «51». gayet parlak, son derece sabit-ve derhal kuruyan yeni Supercbronıe mürekkebinin tatminkâr surette istimalini mümkün kılar.
Yeni gelen Parker kurşun kalemleri ise Par-ker dolma kalemleri ile. son derece z.ıriı bir takım teşkil etmektedir
Renkler Siyah, gri mavi kahverengi Fiyatlar. Parker uji" İL s3 ve 44. Parker «VS» Tl. 33, Parker Majör TL
Kursun kalemin. 51- TL 3* ve 23 »Junior- Tl ‘S
DUOFOLD : Dünyanın ayni hattaki l-.alemlati atasında en iyisidir Sağlam ve zariftir. Altın kapamalı ve ok şeklindeki çengeli, kalemin ceple emniyetle durmasını »ağlar 11 karattık alim ucu son de-reee yumuşak yazar. Siyah,' mav.ı, kahverengi ve gri renklerde bulunul TL 22.—
VICTORY; Fiat. muicvuzi olmakla beraber, diğer Parker kalemlerine has olan zerafet vg sağlanıl-ğı haizdir. Bu cazip model gayet haûf olup, şekli son derece mütenasiptir w mavi, sıyalı, yeşil ve gri renklerde, bulıThur Mütenevvi bir 14 karadık attın uç çeşidi mevruttur Tt.1350
Created by free version of 2PDF
Parker
THE PARKER PEN COMPANY
Tvıkîyede Mümessili : ELİ BURLA ve Ortakları — Galofo, İstanbul
Sıhhatinize ve eşyalarınıza musallat olan haşerata karsı vaktinde mücadeleye başlayınız:
Bir LUZOR Otomatik pikabı en
büyük orkestralara laiktir.
1! On plâk çalar.
2' Bir plâğı İki ve İstenildiği kadar çalar.
3» Saniye tertibatını haizdir.
4) Son plâktan sonra kendiliğinden durur.
Toptan Tevzi Yeri:
OTO MAT JK
WfSTİNGHOUSE
HAŞARAT BOMBASI
Btltiin haşaratı, böcekleri ve güveleri imha eder.
Kullananlara hiç zarar vermez. Eşya üzerinde leke ve iz bira kmaz.
HER YERDE ARAYINIZ.
■BİRTAŞ», Telefon: 41011
İstanbul İkinci İflâs Memurluğun-1 dan: 348 '311
Mahkemece İflâsına karat verilip I adlyen tasfiyesi yapılmakta olan lîa-pıılıçarşı Kuyumcular caddesi 9.11 No .da evvelce ticaretle meşgııl Ah-mer AynagÖzün tahkiki düyun 1§l bitirilerek İflas idaresince yapılan sıra cedvell daireye bırakılmıştır. Alacağı reddedilen alacaklılarla kabul olunan alacaklara İtiraz etmek İsteyenlerin tarihi ilândan İtibaren yedi gün zarfında iflasa karar veren İstanbul 4 iincü Ticaret mahkemesinde dâva açmak hakları bulunduğu ve alacaklılar ikinci toplanması 30/5/ 949 pazartesi günü saat 11 de İflas dairesinde yapılacağından alacaklıların o gün dairede hazır bulunmaları İlan olunur,
İstanbul İkinci İflas Memurluğundun: 948 3.»
Galatada Sermed hanında 8 9 No. da ticaretle İştigal ederlerken iflas-rina karar verilen Fehmi Tez ve Cemil özkûrtalın masasına gelen alacaklıların tahkiki düyun işi bitirilerek sıra cedvell tanzim ve dosyasına konmuştur. Alacaklılar ikinci toplanması 28.'5'949 perşembe günü saat 11 de ı yapılacaktır. Alacaklıların dairede hazır bulunmaları ilân olunur.
RADYOLİ
SABAH-ÖĞLE - AKŞAM
Her yemekten senra günde 3 defa dşlerinizi RAOYOLİN Diş â acunu ile fırçalayınız.
SULFflDERmE
YARA MERHEMİ
Bir tecrübe kâfidir.
DERMOJEN
Yanık, çatlak. Ekzema ve cilt yaralarına fevkalâde iyi gelir. Derinin tazelenmesine ve yenilenmesine hizmet eder.
FRENGİ VE % BEL3OĞUKLUÛUNA I tutulmamak İçin I PROTEJiNj
kullanınız.
Kayıp kopek — İrlanda Seter erkek av köpeği .rengi altın sarısı, kaybolmuştur. Beyoğlu Tünel Başı 5 No; ya getirene mükâfat verilecektir.
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünden:
Doçentlik yabancı dil İmtihanları S.mayıs.1949 pazartesi günü saat 11 de yapılacaktır.
İsteklilerin ilgili fakülte dekanlıklarına müracaatları. (5941)
Zayi — 133-5 yılında Üsküdar Sultanisi onuncu sınıfından almış olduğum tasdiknamemi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin- hîikmü yoktur. 1317 doğumlu
Mahmut oğlu Haydar Oökçül
Okul No. 388
Eksiltmesi geri bırakılan inşaat
Sümerbank Genel Müdürlüğünden:
Taşköprü Kendir dokuma fabrikası ve müştemilâtı İnşaatının 11 Mayıs 1949 günü yapılacak olan eksiltmesini görülen lüzuma blnanen 2Ö Mayıs 919 perşembe gününe bırakıldığı Ilıt nolunur. 0101

Comments (0)