MUHALEFETİN DURUMU
“İKTİDAR MUHALEFETİ İSTER GÖRÜNÜ
YORSA UA BUNDA SAMİMİ DEĞİLDİR,,
Ankarada D. P. ocağında bir konferans veren Vasfi Raşid Sevig, bunun delilini muhâliflerın mahkemelere sevkedilişinde buluyor
Ankara: 6 (Hususî) — Ord. Prof. Vasfi Raşid Sevlg, bugün saat 15 de D. P. 3 No. lu ocağın
Sekiz defa
I I
Daha ucuzü
Biz de hükümet kanalile yapılan işlerin ne derece İsrafa miisaid olduğu ve ne derece hesabsız, ki tab-aız hareket edilerek geniş bir mirasyedilik zihniyeti taşıdığını, bir refikimiz pek basit bir örnekle lsbat etti.
Dolmabahçede yıllar ve yıllar ca süreu inşaattan sonra İnönü stadı yapıldı. Şimdi Fenerbahçe stadını da bir kulüp, hususi bir şirkete pek kısa bir müddet İçinde yaptırtmıştar. Tafsilât ve teferruat çeşitli rakamlarla anlaşılıyor ki Fenerbahçe stadı, İnönü stadına nazaran sekiz defa daha ucuzdur. Bu cidden hayret edilecek ve ü-zerindc dikkatle ve uyanıklıkla durulacak bir noktadır. Neden hükümet elile, belediye kanall-le yapılan İşler hususi müteşeb hislerin yaptıklarına nazaran bire sekiz nisbetinde bahalı oluyor?
İkinci ve herkesin her gün gördüğü bir misal: Devlet Demiryolları SSğüdlöçeşme durağımla bir İstasyon binası yaptırttı. Bu binanın inşaatı öç so I neyi aşb. Halbuki Yataklı Vagon şirketi Haydsrpaşada bir merkez binası yaptırdı. Söğild-lüçeşmedeki istasyon bina-ıta ayni zamanda temeli ahlan ha bina hir yıl zarfında tamamla n-dı. Zaman bakımından şa halde bire üç gibi bir fark vardır. Bedeli de galiba Devlet Demiryolu inşaatına nazaran yarı yarıya İmiş'
Bu vahis öyle dudak bükerek veyahud mühinısenmiyerek a-şılıp geçilecek bir mevzu değildir. Tasavvur buyrulsun ki hükümet yılda iki, üç yüz milyonluk inşaat yaptırmaktadır. Bun lar hep böyle bire sekiz nisbetinde lıahalııa inal olursa —ki öyle olduğunda şübhe için hiç «ebeb yoktur— bu üç yüz milyon lira hakikatte kırk milyonla hallolunacak bir keyfiyet demektir. Halbuki yeni Maliye Ba kanı seksen milyon lira tasarruf edeceğim diye akla karayı seçmektedir. Yalnız inşaattan 250 milyon lira kısmak kabildir. Bu fazla paralar hep israf ve lüks gayretinin tatmini ve bîr fakım menfaatlerin teskini İçin sarfolonmaktadıf.
.Biitün İstanbul halkı gözlerinin önünde yıllar ve yıllardır •üriip giden üniversite inşaatını da görmektedir. Biitiin Aksaray havalisini toza ve dumana kattığı halde bir türlü sonu gelini-yen kazılar v e yapılar hep bu tempo ile ve bu ahenkle ise Türk mükelleflerine cidden a-cımak lâzımdır.
Yeni hükümetin bütiin bıı çetin işlerdb çok rasyonel ve a-«imll hareket etmesi lâzımdır. Bödcede yapıldığı söylenen ve Maliye Bakanının Ifadeaile de teeyyüd «leu seksen milyonluk kırpıntı devede kulak bile değil dlr. Hele bir lktisad Fakültesi üyesinin yayınladığı makalede Maliye Bakanlığının rakamlarına ve istatistiklerine dayanarak gösterdiği gibi Milli Müdafaa masraflarının en ağır biid-ce yükünü teşbil ettiği haklımdaki İddiaların varit! olmadığı ve asıl sivil masrafların bel bü-kii.li olduğu anlaşıldıktan sonra Ufak çapta tasarruflarla bUd ce ildiğini tıkamağa çalışmak pek abestir. Şimdi yapılacak M-.v yeni baştan, kısa bir müddet İçinde, büsbütün yeni femel-f r(1 dayanan bir bilanço hazır* Jamak ve sivil masraflardan, İn Şaat ve mefruşattan İnsafsızca kısıntılar yaparak J949 yılı bttdcesinl bir milyarı afiinıyan bir raddeye İndirmektir ve bk (Devamı; 8a. 3 • sü. a de)
da mühim bir konferans vermiş tir. Büyük bir kalabalık içinde verilen konferansın mevzuu (Muhalefetin vaziyeti) İdi. Prof. Sevig, bu konferansında iktidar için muhalefetin temel taşı oldu ğunu söyliyerek (Halbuki iktidar muhalefeti hep mahkemelere sevketmektedir. Bu, iktidarın muhalefeti İstemediğine delil -dir. Muhalefeti ister görünüyorsa da bu, samimî değildir) demiştir.
Muhalefetin lüzumu var mı yok mu meselesine temas eden hatib «Bizim aklımız ermez, başımızdaki bÜyiİklçr ne yaparlar sa doğru yaparlar, diyeceksek muhalefetin lüzumu yoktur. O halde inlemektense verem ol -makta, açlık çekmekte devam ederiz ki bunun çıkar yolu yoktur. O halde muhalefet konuşacak, iktidarın selim duygusu buna razı olacaktır.
Hatib, Atatürke olan büyük sevgiyi kayıt ile (Demokraside vazife taksimi vardır. Bizim efendimiz yoktur. Bizim vatandaşlık gururumuz vardır) demiştir.
Vasfi Raşid, eski devirleri mukayeseden sonra Halk Partisinde belli prensi bler etrafında beraberlik olmadığını, Meclis te partilerin yanyana yürümediğini, her ne kadar Mecliste partiler mevcud ise de Halk Par tisinin her istediğini rakam çok luğu ile hal yoluna gittiğini, muhalefetin Meclis dışına çıktı ğmı söyliyerek muhalif yazarların vaziyetine temas ile: «İktidardakiler evvelâ muhalefete ve muhalif yazarlara karşı baskı kullandılar. Bu sökmedi. O zamandanberi bunlar mahkeme (Devamı: Sa. 3 - Si).
Cu»ıh«rbOîfcttMt İnönü At henagorasTa yanyana
M.Meclisindeki Ezan Hadisesinin Akisleri
Ulus bu vesile ile muhalefete
ve M. Partisine hücuma geçti
PatrikAthenagoras
Bu sabah şehrimize dönüyor
— Yazısı: 8 üncü Sayfada —
Meclisde
Bugün görüşülecek
meseleler
Ankara: 6 (Hususî) — Meclisin pazartesi gündeminde hükümetin kimsesiz ve anormal
çocukların korunması hakkında-ki kanun tasarısını daha iyi in ecliyebilmek için geri istediğine dair Başbakanlık tezkeresile A-bidin Potoğlu ve Refik Söverin İki Borusu vardır.
Bundan başka ecza hane açmak hakkında kanun tasarısının ikinci müzakeresi ve bazı dış devletlerle olan ticaret anlaşmalarına dair taşanların mü zakereleri yapılacaktır.
tfıiyeti Çankaya kB$kS »ıe girerlerken
Ankara, 6 (Hususî) — Ulus gazetesinde neşredilen makalede, Meclisteki ezan hâdisesi bahis mevzuu edilerek Millî Partilerimizin lâiklik prensibi üzerinde açık bir görüşe malik olmaları ve halka telkinde bulun malan İstenmektedir. Ulus, ayni makalede. Millet Partisi prog ramında herkesin dilediği dilde ve şekilde ibadet hakkını mukaddes tanıma, diye mağşuş fi kirlere yer vermesi tenkid edilmektedir.
Ankara: 6 (Telefonla) — Ya nnki Kudret gazetesinde çıkacak başmakalesinde Hikmet Ba yur, Ulus gazetesinde Yavuz Abadan ve Falih Rıfkı Atayın Mecliste okunan ezan hâdisesi halikında çıkan yazılarına ce-vab vermekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«İktidar partisi, derdi görmek istememekte, ayak direrse o da bu
âkibete uğnyacaktır. Esas mesel le halkın başarısız idareden, kö| tülüklerden, İsraflardan ve bun] lardan doğan sorumluluklardan’
Ankara: 6 ıHususi) — Adalet komisyonu varın toplanarak hâkimler kanununda yapılacak' değişikliklere dair tasarıs ı müzakereye bağlıyacaktır. Görüşmelerin tartışmalı olacağı tahmin edilmektedir. Çünkü tasan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
İstanbul Belediyesi
yakında vilâyetten ayrılıyor
Belediyede reform — Lâğv edilecek müdürlükler — Şehir Meclisinin feshi — Belediye başkanlığının en ---- ------- kuvvetli namzedi ________________________
Şehrimiz il ve belediyesinin yekdiğerlnden ayrılmasına ve belediyenin müstakil bir hale getirilmesi hususunu derpiş o-den kanun tasarısı tamamlanarak Büyük Millet Meclisine sunulmuş bulunmaktadır.
hgili kanun tasarısının bütçe
müzakerelerini müteakip Meclis gündemine alınacağı ve yaz tatilinden evvel Bakanlar kurulunun tasdikine arzedileceği anlaşılmaktadır.
Milletvekilliğinde tek dereceli seçim usulünün kabulünden (Devamı ( 8a. 3 - 8Ü. 4 do)
Rusya, Norveç'e bir nota daha verdi
Oslo: e (a.a) — :afp> Sovyet I büyüle elçisi Atânasjev, dışişleri I baltanı Lange un hususi ikametgâ bina giderek VVashington'a hare -ket etmek Üzere hazıı lanmakta bu lunan baltana, iki memleket arasında bir saldırmazlık paktının akdini teklif eden Sovyet, notasını tevdi etmiştir
Paris: 6 (a.a ) — alp Moskova radyosunun dün akşam yayınla • dıgı tebliğ Sovyetlerin Norveç hükümetine verdiği İkinci noto’yı açıklamaktadır.
Sovyet hükümeti bu notasın ■ da, Atlantik birliğine girdiği takdirde Norveç'in hususi bir siya -set takip, ve kendi toprakların -
da hava üsleri kurulmasına m Usa ade edip etmlyeccğini sormakta, Sovyetlşy tarafından Norveç'e karşı hiçbir tehdit ve tehlike ge-lemiyecegini anlatmakta ve bu yol dâ bir endişeye kapılmanın yersiz olacağını bildirmektedir.
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Karadenizde
Fırtına
Âdmira Ğençlerbirliğile berabere kaldı
Resmimiz, tVLclki yün oyııannn-maçtan evvel Admira ile &mgli>rbirliği lakımlarmı t?iı arada göstermektedir, (Bpor haberleri 3 eli tayfadadır.)


t



1
* S


Bütün gemiler seferden vazgeçerek limanlara sığındılar
Kozlu, 6 (Telefonla) — Kara denizde dört gündenbarl devam eden fırtına bugün Yıldız - Poyraza çevirerek daha da şiddetlenmiştir.
Halen Zonguldak ve çerçevesin deki karın kalınlığı 50 santimi bulmug; civar köy ve İlçelere o-tobüs seferleri İnkıtaa uğramıştır.
Dün gece lstanbuldan limanımıza gelebilen Tan vapuru, yolcularını müşkülatla çıkarmış ve îneboluya müteveccihen yoluna devam etmiştir.
Gene dün akşam Trabzon cihetinden Zonguldağa gelmesi beklenen Çorum vapuru fırtınadan Polalhane limanına ve ts-tanbuldan gelmekte olan Dum-lııpınar yolcu vapurunun da Ereğli limanına sığındığı öğrenilmiştir.
Limanımızda kömür yükleye-
rek îstanbüla haı-oket eden Şa-
dan, Tavll, Anadolu ve Florya
(Devamı: Sn. 3 - »Ü. 3 do)
bezmiş olması ve bunlar altına da ezilmekte bulunmasıdır. BUj bir çoklarına bir değişiklik ol-’ (Devamı: 8e. 3 • 8Ü. 1 de) ,
* * ★
Ankara Adalet Tabibi, ezan okuyanların fikri sabitlerle malûl olduklarım söylüyor
Bunlardan biri “Arapça ezan okumak suretilfl Milletvekillerini yola getirmek (!) için bu tertibi düğündük, diyor
Ankara, 6 (Husus) — Elde ettikleri kartlarla Büyük Millet Meclisinin alt kattaki dinleyiciler locasına girdikten sonra bir yolunu bulup salonda Arabca ezan okuyan Osman Yaz’ın, ad-
Emeklilik kanunu
Tasarısı son şeklini aldı
Yeni şeklin profesörler ve hâkimler hakkında yeni hükümler
Ankara: 6 (Hususi) — GeçiciI komisyon, emeklilerin alacağı ' parayı şöyle tesbit etmiştir:
20 jnl hizmeti olanlar maaşının yüzde kırkını, 21 sene hiz ıneti olanlar maaşının yüzde kırk birini emekli maaşı olarak alabileceklerdir. Diğer müteakip her Bene için nisbetler yüzde bir artmaktadır.
35 senelikler maaşlarının yüz do elli beşini, 49 sene hizmet denler yüzde 69 unu tekaüt m aşı olarak alacaklardır.
Komisyon elli yaş ve fazlası için tekaüt maaşı olarak yüzde 65 i kabul etmiş, fakat bunu, kanunun kabulünden itibaren
ihtiva ediyor
üç sene zarfında tekaüt olanla-ra hasretmiştir.
Ankara, 6 (Musuşî) — Emeklilik kanun tasarısına göre yar-gıtay ve danıştay hâkimleriyle Üniversite profesörleri için de 65 yaşını mecburî emeklilik yaşı olarak kabul etmektedir. Ancak profesörler, Millî Eğitim Bakanlığının takdiri ile bir sene1 daha çalışabileceklerdir.
lî tabibçe gösterilen lüzum Hze« rine, müşahedeye tâbi tutulmaic için haatahaneye sevkedildiğinif diğer sanık Abdullahın ise. esa« sen raporlu olduğu için, sorgıf hâkimlığince tevkif olunduğunu bildirmiştim. Osmanla beraber Nebi Cevad ismindeki şahıs da, Nümune lıastahanesinde sinir pavyonunda müşahede altına a-lınmıştır. Abdurrahman aran* inaktadır. Emniyet Birinci Şube Müdürlüğü de bu hususta giriştiği tahkikata devam etmektedir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 de)'
Kara Ay
Dün toplanan Sağır, Dilsiz ve Körler cemiyetleri ne bu ismi vermeği kararlaştırdılar
Sağır, Dilsiz ve Körler Cemiyetinin kongresi dün saat 11.3(1 da Eminönü Halkevi salonunda
(Devamı: Sa. 3 - Sil. S do)'
Komünistlere kayıtsız
hükümeti
ıe Dilsizlerin dilııkil' ioplanitfHttdt
«aıtsız tesliuı olnııyacak
Kanton: 6 a.a. (Reuter) — Başbakan Sun Fo. bugün yaptığı bir demeçte «hiçbir zaman kayıtsız şartsız teslim olmayı kabul etmiyeceğiz, kominjstler makul ve müsavi şartlar üzerin de mutabık kalmazlarsa millî hükümet sonuna kadar savaşa devam edecektir.» demiştir.
Başbakan iktidarı eline aldı-ğındanberi ilk defa yaptığı bir başın konferansında bu beyana’ ta bulunmuştur.
Sun Fo, diğer taraftan, vakarlı bir sulh elde etmek ümidinde olduğunu, ve bunun hükû (Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
il kongresi
Bu ay içinde toplanacak
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresinin bu ay içinde toptan ması kuvvetle muhtemeldir.
Henüz toplanma günü tesbit edilememiş olan kongreye, bu defa 100 delege İştirak edecek ve kongre üç gün aürecektlr.
Bu münasebetle D. P. Genci
Başkanı Celâl Bayar’ın şehrimi
z'o geleceği ve kongre çalışma-
larını takip edeceği söylenmek-
tedir.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Aukaıada bir konuşma
içleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı mümessilleri Ankarada basın erkâ-
nı ile bir konuşma | yapmışlar vs bu ko-' nufmada memleketin • ziraatini alâkalandıracak milhim Inee’elelere tema» etmişlerdir. Bu mühim mos'elelerden bir ikisi var kl bunda (F. A. O.) denilen bu heyetin eksik bıraktıkları bazı noktaları elo alarak biz do biraz derdleşo ooğiz.
(F. A. O.) bilhassa gıda mes elosi llo meşguldür. Zaten tarımın se-beb-l- vücudü do gıda dofiıl midir? Böyle olunoa gıda bakımından bir oennot olan ülkoiııizde vesaitsizlik yüzünden maruz kaldığımız mahrumiyetlere bolkı bu vosilo İle bir çare bulunur, biz de bu varlıklı fukaralıktan kurtuluruz.
Anadolu ekor, biçer, mahsulü para otmoz. Orta Anadolııdu moyva-Inr sokaklarda yığınlar loşkll etmiştir. Oldukları yenle çürür, atılır klınse bakmaz. Kavını ı.arpuz araba llo »atılır. Heııı do b«fl|tv«
denecek bir fiata...
Bir tarihte ikamete moınıır olduğumuz Sinobda balıkçılık en ipti-ı|-sr~----———---------———--ı dai »eklide yapılıyor-
î U LV N A Y : au. b« k.„o»a.
2------------------------------ ölü balık yeırfflz...
caınan depolarda lovroklor, ketaller, kalkanlar yüzor. Boğendlgıniz balığı tattırırken terazide de oy^ nar, çarşıda İki yığın gördüm: BK ri barbunya, biri tekir... Baruun-yanın o tart io okkası iki kuruş, tekirlnki bir kuruştu. Şöyle muazzam bir tuzlamacılık tesisi yapılmıyordu. Yalnız bazı Ruınlar ovls-1 rinde tuzlatıp öteye beriye göndo-rlrlerdi... O kadar.
Eğer bütün bunları arzodobıiıneh yolunu bulsaydık Anadolu halkı bu halde ini kalırdı?
Hele dünyanın aç kaldığı bu zamanlarda biz mahsulümüzü salar blror (Karun) olurduk.
Hükümete geloıılor hiç bir zaman
bir organizatör ruhu llo hareket et-
ınosinl bilemediler; momlokotl ida-
re edemediler. Anadolu asırlardan
— Lütfen »nyfayı çeviriniz -w
MUHALEFETİN DURUMU
“İKTİDAR MUHALEFETİ İSTER GÖRÜNÜ
YORSA UA BUNDA SAMİMİ DEĞİLDİR,,
Ankarada D. P. ocağında bir konferans veren Vasfi Raşid Sevig, bunun delilini muhâliflerın mahkemelere sevkedilişinde buluyor
Ankara: 6 (Hususî) — Ord. Prof. Vasfi Raşid Sevlg, bugün saat 15 de D. P. 3 No. lu ocağın
Sekiz defa
I I
Daha ucuzü
Biz de hükümet kanalile yapılan işlerin ne derece İsrafa miisaid olduğu ve ne derece hesabsız, ki tab-aız hareket edilerek geniş bir mirasyedilik zihniyeti taşıdığını, bir refikimiz pek basit bir örnekle lsbat etti.
Dolmabahçede yıllar ve yıllar ca süreu inşaattan sonra İnönü stadı yapıldı. Şimdi Fenerbahçe stadını da bir kulüp, hususi bir şirkete pek kısa bir müddet İçinde yaptırtmıştar. Tafsilât ve teferruat çeşitli rakamlarla anlaşılıyor ki Fenerbahçe stadı, İnönü stadına nazaran sekiz defa daha ucuzdur. Bu cidden hayret edilecek ve ü-zerindc dikkatle ve uyanıklıkla durulacak bir noktadır. Neden hükümet elile, belediye kanall-le yapılan İşler hususi müteşeb hislerin yaptıklarına nazaran bire sekiz nisbetinde bahalı oluyor?
İkinci ve herkesin her gün gördüğü bir misal: Devlet Demiryolları SSğüdlöçeşme durağımla bir İstasyon binası yaptırttı. Bu binanın inşaatı öç so I neyi aşb. Halbuki Yataklı Vagon şirketi Haydsrpaşada bir merkez binası yaptırdı. Söğild-lüçeşmedeki istasyon bina-ıta ayni zamanda temeli ahlan ha bina hir yıl zarfında tamamla n-dı. Zaman bakımından şa halde bire üç gibi bir fark vardır. Bedeli de galiba Devlet Demiryolu inşaatına nazaran yarı yarıya İmiş'
Bu vahis öyle dudak bükerek veyahud mühinısenmiyerek a-şılıp geçilecek bir mevzu değildir. Tasavvur buyrulsun ki hükümet yılda iki, üç yüz milyonluk inşaat yaptırmaktadır. Bun lar hep böyle bire sekiz nisbetinde lıahalııa inal olursa —ki öyle olduğunda şübhe için hiç «ebeb yoktur— bu üç yüz milyon lira hakikatte kırk milyonla hallolunacak bir keyfiyet demektir. Halbuki yeni Maliye Ba kanı seksen milyon lira tasarruf edeceğim diye akla karayı seçmektedir. Yalnız inşaattan 250 milyon lira kısmak kabildir. Bu fazla paralar hep israf ve lüks gayretinin tatmini ve bîr fakım menfaatlerin teskini İçin sarfolonmaktadıf.
.Biitün İstanbul halkı gözlerinin önünde yıllar ve yıllardır •üriip giden üniversite inşaatını da görmektedir. Biitiin Aksaray havalisini toza ve dumana kattığı halde bir türlü sonu gelini-yen kazılar v e yapılar hep bu tempo ile ve bu ahenkle ise Türk mükelleflerine cidden a-cımak lâzımdır.
Yeni hükümetin bütiin bıı çetin işlerdb çok rasyonel ve a-«imll hareket etmesi lâzımdır. Bödcede yapıldığı söylenen ve Maliye Bakanının Ifadeaile de teeyyüd «leu seksen milyonluk kırpıntı devede kulak bile değil dlr. Hele bir lktisad Fakültesi üyesinin yayınladığı makalede Maliye Bakanlığının rakamlarına ve istatistiklerine dayanarak gösterdiği gibi Milli Müdafaa masraflarının en ağır biid-ce yükünü teşbil ettiği haklımdaki İddiaların varit! olmadığı ve asıl sivil masrafların bel bü-kii.li olduğu anlaşıldıktan sonra Ufak çapta tasarruflarla bUd ce ildiğini tıkamağa çalışmak pek abestir. Şimdi yapılacak M-.v yeni baştan, kısa bir müddet İçinde, büsbütün yeni femel-f r(1 dayanan bir bilanço hazır* Jamak ve sivil masraflardan, İn Şaat ve mefruşattan İnsafsızca kısıntılar yaparak J949 yılı bttdcesinl bir milyarı afiinıyan bir raddeye İndirmektir ve bk (Devamı; 8a. 3 • sü. a de)
da mühim bir konferans vermiş tir. Büyük bir kalabalık içinde verilen konferansın mevzuu (Muhalefetin vaziyeti) İdi. Prof. Sevig, bu konferansında iktidar için muhalefetin temel taşı oldu ğunu söyliyerek (Halbuki iktidar muhalefeti hep mahkemelere sevketmektedir. Bu, iktidarın muhalefeti İstemediğine delil -dir. Muhalefeti ister görünüyorsa da bu, samimî değildir) demiştir.
Muhalefetin lüzumu var mı yok mu meselesine temas eden hatib «Bizim aklımız ermez, başımızdaki bÜyiİklçr ne yaparlar sa doğru yaparlar, diyeceksek muhalefetin lüzumu yoktur. O halde inlemektense verem ol -makta, açlık çekmekte devam ederiz ki bunun çıkar yolu yoktur. O halde muhalefet konuşacak, iktidarın selim duygusu buna razı olacaktır.
Hatib, Atatürke olan büyük sevgiyi kayıt ile (Demokraside vazife taksimi vardır. Bizim efendimiz yoktur. Bizim vatandaşlık gururumuz vardır) demiştir.
Vasfi Raşid, eski devirleri mukayeseden sonra Halk Partisinde belli prensi bler etrafında beraberlik olmadığını, Meclis te partilerin yanyana yürümediğini, her ne kadar Mecliste partiler mevcud ise de Halk Par tisinin her istediğini rakam çok luğu ile hal yoluna gittiğini, muhalefetin Meclis dışına çıktı ğmı söyliyerek muhalif yazarların vaziyetine temas ile: «İktidardakiler evvelâ muhalefete ve muhalif yazarlara karşı baskı kullandılar. Bu sökmedi. O zamandanberi bunlar mahkeme (Devamı: Sa. 3 - Si).
Cu»ıh«rbOîfcttMt İnönü At henagorasTa yanyana
M.Meclisindeki Ezan Hadisesinin Akisleri
Ulus bu vesile ile muhalefete
ve M. Partisine hücuma geçti
PatrikAthenagoras
Bu sabah şehrimize dönüyor
— Yazısı: 8 üncü Sayfada —
Meclisde
Bugün görüşülecek
meseleler
Ankara: 6 (Hususî) — Meclisin pazartesi gündeminde hükümetin kimsesiz ve anormal
çocukların korunması hakkında-ki kanun tasarısını daha iyi in ecliyebilmek için geri istediğine dair Başbakanlık tezkeresile A-bidin Potoğlu ve Refik Söverin İki Borusu vardır.
Bundan başka ecza hane açmak hakkında kanun tasarısının ikinci müzakeresi ve bazı dış devletlerle olan ticaret anlaşmalarına dair taşanların mü zakereleri yapılacaktır.
tfıiyeti Çankaya kB$kS »ıe girerlerken
Ankara, 6 (Hususî) — Ulus gazetesinde neşredilen makalede, Meclisteki ezan hâdisesi bahis mevzuu edilerek Millî Partilerimizin lâiklik prensibi üzerinde açık bir görüşe malik olmaları ve halka telkinde bulun malan İstenmektedir. Ulus, ayni makalede. Millet Partisi prog ramında herkesin dilediği dilde ve şekilde ibadet hakkını mukaddes tanıma, diye mağşuş fi kirlere yer vermesi tenkid edilmektedir.
Ankara: 6 (Telefonla) — Ya nnki Kudret gazetesinde çıkacak başmakalesinde Hikmet Ba yur, Ulus gazetesinde Yavuz Abadan ve Falih Rıfkı Atayın Mecliste okunan ezan hâdisesi halikında çıkan yazılarına ce-vab vermekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«İktidar partisi, derdi görmek istememekte, ayak direrse o da bu
âkibete uğnyacaktır. Esas mesel le halkın başarısız idareden, kö| tülüklerden, İsraflardan ve bun] lardan doğan sorumluluklardan’
Ankara: 6 ıHususi) — Adalet komisyonu varın toplanarak hâkimler kanununda yapılacak' değişikliklere dair tasarıs ı müzakereye bağlıyacaktır. Görüşmelerin tartışmalı olacağı tahmin edilmektedir. Çünkü tasan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
İstanbul Belediyesi
yakında vilâyetten ayrılıyor
Belediyede reform — Lâğv edilecek müdürlükler — Şehir Meclisinin feshi — Belediye başkanlığının en ---- ------- kuvvetli namzedi ________________________
Şehrimiz il ve belediyesinin yekdiğerlnden ayrılmasına ve belediyenin müstakil bir hale getirilmesi hususunu derpiş o-den kanun tasarısı tamamlanarak Büyük Millet Meclisine sunulmuş bulunmaktadır.
hgili kanun tasarısının bütçe
müzakerelerini müteakip Meclis gündemine alınacağı ve yaz tatilinden evvel Bakanlar kurulunun tasdikine arzedileceği anlaşılmaktadır.
Milletvekilliğinde tek dereceli seçim usulünün kabulünden (Devamı ( 8a. 3 - 8Ü. 4 do)
Rusya, Norveç'e bir nota daha verdi
Oslo: e (a.a) — :afp> Sovyet I büyüle elçisi Atânasjev, dışişleri I baltanı Lange un hususi ikametgâ bina giderek VVashington'a hare -ket etmek Üzere hazıı lanmakta bu lunan baltana, iki memleket arasında bir saldırmazlık paktının akdini teklif eden Sovyet, notasını tevdi etmiştir
Paris: 6 (a.a ) — alp Moskova radyosunun dün akşam yayınla • dıgı tebliğ Sovyetlerin Norveç hükümetine verdiği İkinci noto’yı açıklamaktadır.
Sovyet hükümeti bu notasın ■ da, Atlantik birliğine girdiği takdirde Norveç'in hususi bir siya -set takip, ve kendi toprakların -
da hava üsleri kurulmasına m Usa ade edip etmlyeccğini sormakta, Sovyetlşy tarafından Norveç'e karşı hiçbir tehdit ve tehlike ge-lemiyecegini anlatmakta ve bu yol dâ bir endişeye kapılmanın yersiz olacağını bildirmektedir.
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Karadenizde
Fırtına
Âdmira Ğençlerbirliğile berabere kaldı
Resmimiz, tVLclki yün oyııannn-maçtan evvel Admira ile &mgli>rbirliği lakımlarmı t?iı arada göstermektedir, (Bpor haberleri 3 eli tayfadadır.)


t



1
* S


Bütün gemiler seferden vazgeçerek limanlara sığındılar
Kozlu, 6 (Telefonla) — Kara denizde dört gündenbarl devam eden fırtına bugün Yıldız - Poyraza çevirerek daha da şiddetlenmiştir.
Halen Zonguldak ve çerçevesin deki karın kalınlığı 50 santimi bulmug; civar köy ve İlçelere o-tobüs seferleri İnkıtaa uğramıştır.
Dün gece lstanbuldan limanımıza gelebilen Tan vapuru, yolcularını müşkülatla çıkarmış ve îneboluya müteveccihen yoluna devam etmiştir.
Gene dün akşam Trabzon cihetinden Zonguldağa gelmesi beklenen Çorum vapuru fırtınadan Polalhane limanına ve ts-tanbuldan gelmekte olan Dum-lııpınar yolcu vapurunun da Ereğli limanına sığındığı öğrenilmiştir.
Limanımızda kömür yükleye-
rek îstanbüla haı-oket eden Şa-
dan, Tavll, Anadolu ve Florya
(Devamı: Sn. 3 - »Ü. 3 do)
bezmiş olması ve bunlar altına da ezilmekte bulunmasıdır. BUj bir çoklarına bir değişiklik ol-’ (Devamı: 8e. 3 • 8Ü. 1 de) ,
* * ★
Ankara Adalet Tabibi, ezan okuyanların fikri sabitlerle malûl olduklarım söylüyor
Bunlardan biri “Arapça ezan okumak suretilfl Milletvekillerini yola getirmek (!) için bu tertibi düğündük, diyor
Ankara, 6 (Husus) — Elde ettikleri kartlarla Büyük Millet Meclisinin alt kattaki dinleyiciler locasına girdikten sonra bir yolunu bulup salonda Arabca ezan okuyan Osman Yaz’ın, ad-
Emeklilik kanunu
Tasarısı son şeklini aldı
Yeni şeklin profesörler ve hâkimler hakkında yeni hükümler
Ankara: 6 (Hususi) — GeçiciI komisyon, emeklilerin alacağı ' parayı şöyle tesbit etmiştir:
20 jnl hizmeti olanlar maaşının yüzde kırkını, 21 sene hiz ıneti olanlar maaşının yüzde kırk birini emekli maaşı olarak alabileceklerdir. Diğer müteakip her Bene için nisbetler yüzde bir artmaktadır.
35 senelikler maaşlarının yüz do elli beşini, 49 sene hizmet denler yüzde 69 unu tekaüt m aşı olarak alacaklardır.
Komisyon elli yaş ve fazlası için tekaüt maaşı olarak yüzde 65 i kabul etmiş, fakat bunu, kanunun kabulünden itibaren
ihtiva ediyor
üç sene zarfında tekaüt olanla-ra hasretmiştir.
Ankara, 6 (Musuşî) — Emeklilik kanun tasarısına göre yar-gıtay ve danıştay hâkimleriyle Üniversite profesörleri için de 65 yaşını mecburî emeklilik yaşı olarak kabul etmektedir. Ancak profesörler, Millî Eğitim Bakanlığının takdiri ile bir sene1 daha çalışabileceklerdir.
lî tabibçe gösterilen lüzum Hze« rine, müşahedeye tâbi tutulmaic için haatahaneye sevkedildiğinif diğer sanık Abdullahın ise. esa« sen raporlu olduğu için, sorgıf hâkimlığince tevkif olunduğunu bildirmiştim. Osmanla beraber Nebi Cevad ismindeki şahıs da, Nümune lıastahanesinde sinir pavyonunda müşahede altına a-lınmıştır. Abdurrahman aran* inaktadır. Emniyet Birinci Şube Müdürlüğü de bu hususta giriştiği tahkikata devam etmektedir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 de)'
Kara Ay
Dün toplanan Sağır, Dilsiz ve Körler cemiyetleri ne bu ismi vermeği kararlaştırdılar
Sağır, Dilsiz ve Körler Cemiyetinin kongresi dün saat 11.3(1 da Eminönü Halkevi salonunda
(Devamı: Sa. 3 - Sil. S do)'
Komünistlere kayıtsız
hükümeti
ıe Dilsizlerin dilııkil' ioplanitfHttdt
«aıtsız tesliuı olnııyacak
Kanton: 6 a.a. (Reuter) — Başbakan Sun Fo. bugün yaptığı bir demeçte «hiçbir zaman kayıtsız şartsız teslim olmayı kabul etmiyeceğiz, kominjstler makul ve müsavi şartlar üzerin de mutabık kalmazlarsa millî hükümet sonuna kadar savaşa devam edecektir.» demiştir.
Başbakan iktidarı eline aldı-ğındanberi ilk defa yaptığı bir başın konferansında bu beyana’ ta bulunmuştur.
Sun Fo, diğer taraftan, vakarlı bir sulh elde etmek ümidinde olduğunu, ve bunun hükû (Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
il kongresi
Bu ay içinde toplanacak
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresinin bu ay içinde toptan ması kuvvetle muhtemeldir.
Henüz toplanma günü tesbit edilememiş olan kongreye, bu defa 100 delege İştirak edecek ve kongre üç gün aürecektlr.
Bu münasebetle D. P. Genci
Başkanı Celâl Bayar’ın şehrimi
z'o geleceği ve kongre çalışma-
larını takip edeceği söylenmek-
tedir.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Aukaıada bir konuşma
içleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı mümessilleri Ankarada basın erkâ-
nı ile bir konuşma | yapmışlar vs bu ko-' nufmada memleketin • ziraatini alâkalandıracak milhim Inee’elelere tema» etmişlerdir. Bu mühim mos'elelerden bir ikisi var kl bunda (F. A. O.) denilen bu heyetin eksik bıraktıkları bazı noktaları elo alarak biz do biraz derdleşo ooğiz.
(F. A. O.) bilhassa gıda mes elosi llo meşguldür. Zaten tarımın se-beb-l- vücudü do gıda dofiıl midir? Böyle olunoa gıda bakımından bir oennot olan ülkoiııizde vesaitsizlik yüzünden maruz kaldığımız mahrumiyetlere bolkı bu vosilo İle bir çare bulunur, biz de bu varlıklı fukaralıktan kurtuluruz.
Anadolu ekor, biçer, mahsulü para otmoz. Orta Anadolııdu moyva-Inr sokaklarda yığınlar loşkll etmiştir. Oldukları yenle çürür, atılır klınse bakmaz. Kavını ı.arpuz araba llo »atılır. Heııı do b«fl|tv«
denecek bir fiata...
Bir tarihte ikamete moınıır olduğumuz Sinobda balıkçılık en ipti-ı|-sr~----———---------———--ı dai »eklide yapılıyor-
î U LV N A Y : au. b« k.„o»a.
2------------------------------ ölü balık yeırfflz...
caınan depolarda lovroklor, ketaller, kalkanlar yüzor. Boğendlgıniz balığı tattırırken terazide de oy^ nar, çarşıda İki yığın gördüm: BK ri barbunya, biri tekir... Baruun-yanın o tart io okkası iki kuruş, tekirlnki bir kuruştu. Şöyle muazzam bir tuzlamacılık tesisi yapılmıyordu. Yalnız bazı Ruınlar ovls-1 rinde tuzlatıp öteye beriye göndo-rlrlerdi... O kadar.
Eğer bütün bunları arzodobıiıneh yolunu bulsaydık Anadolu halkı bu halde ini kalırdı?
Hele dünyanın aç kaldığı bu zamanlarda biz mahsulümüzü salar blror (Karun) olurduk.
Hükümete geloıılor hiç bir zaman
bir organizatör ruhu llo hareket et-
ınosinl bilemediler; momlokotl ida-
re edemediler. Anadolu asırlardan
— Lütfen »nyfayı çeviriniz -w
MUHALEFETİN DURUMU
“İKTİDAR MUHALEFETİ İSTER GÖRÜNÜ
YORSA UA BUNDA SAMİMİ DEĞİLDİR,,
Ankarada D. P. ocağında bir konferans veren Vasfi Raşid Sevig, bunun delilini muhâliflerın mahkemelere sevkedilişinde buluyor
Ankara: 6 (Hususî) — Ord. Prof. Vasfi Raşid Sevlg, bugün saat 15 de D. P. 3 No. lu ocağın
Sekiz defa
I I
Daha ucuzü
Biz de hükümet kanalile yapılan işlerin ne derece İsrafa miisaid olduğu ve ne derece hesabsız, ki tab-aız hareket edilerek geniş bir mirasyedilik zihniyeti taşıdığını, bir refikimiz pek basit bir örnekle lsbat etti.
Dolmabahçede yıllar ve yıllar ca süreu inşaattan sonra İnönü stadı yapıldı. Şimdi Fenerbahçe stadını da bir kulüp, hususi bir şirkete pek kısa bir müddet İçinde yaptırtmıştar. Tafsilât ve teferruat çeşitli rakamlarla anlaşılıyor ki Fenerbahçe stadı, İnönü stadına nazaran sekiz defa daha ucuzdur. Bu cidden hayret edilecek ve ü-zerindc dikkatle ve uyanıklıkla durulacak bir noktadır. Neden hükümet elile, belediye kanall-le yapılan İşler hususi müteşeb hislerin yaptıklarına nazaran bire sekiz nisbetinde bahalı oluyor?
İkinci ve herkesin her gün gördüğü bir misal: Devlet Demiryolları SSğüdlöçeşme durağımla bir İstasyon binası yaptırttı. Bu binanın inşaatı öç so I neyi aşb. Halbuki Yataklı Vagon şirketi Haydsrpaşada bir merkez binası yaptırdı. Söğild-lüçeşmedeki istasyon bina-ıta ayni zamanda temeli ahlan ha bina hir yıl zarfında tamamla n-dı. Zaman bakımından şa halde bire üç gibi bir fark vardır. Bedeli de galiba Devlet Demiryolu inşaatına nazaran yarı yarıya İmiş'
Bu vahis öyle dudak bükerek veyahud mühinısenmiyerek a-şılıp geçilecek bir mevzu değildir. Tasavvur buyrulsun ki hükümet yılda iki, üç yüz milyonluk inşaat yaptırmaktadır. Bun lar hep böyle bire sekiz nisbetinde lıahalııa inal olursa —ki öyle olduğunda şübhe için hiç «ebeb yoktur— bu üç yüz milyon lira hakikatte kırk milyonla hallolunacak bir keyfiyet demektir. Halbuki yeni Maliye Ba kanı seksen milyon lira tasarruf edeceğim diye akla karayı seçmektedir. Yalnız inşaattan 250 milyon lira kısmak kabildir. Bu fazla paralar hep israf ve lüks gayretinin tatmini ve bîr fakım menfaatlerin teskini İçin sarfolonmaktadıf.
.Biitün İstanbul halkı gözlerinin önünde yıllar ve yıllardır •üriip giden üniversite inşaatını da görmektedir. Biitiin Aksaray havalisini toza ve dumana kattığı halde bir türlü sonu gelini-yen kazılar v e yapılar hep bu tempo ile ve bu ahenkle ise Türk mükelleflerine cidden a-cımak lâzımdır.
Yeni hükümetin bütiin bıı çetin işlerdb çok rasyonel ve a-«imll hareket etmesi lâzımdır. Bödcede yapıldığı söylenen ve Maliye Bakanının Ifadeaile de teeyyüd «leu seksen milyonluk kırpıntı devede kulak bile değil dlr. Hele bir lktisad Fakültesi üyesinin yayınladığı makalede Maliye Bakanlığının rakamlarına ve istatistiklerine dayanarak gösterdiği gibi Milli Müdafaa masraflarının en ağır biid-ce yükünü teşbil ettiği haklımdaki İddiaların varit! olmadığı ve asıl sivil masrafların bel bü-kii.li olduğu anlaşıldıktan sonra Ufak çapta tasarruflarla bUd ce ildiğini tıkamağa çalışmak pek abestir. Şimdi yapılacak M-.v yeni baştan, kısa bir müddet İçinde, büsbütün yeni femel-f r(1 dayanan bir bilanço hazır* Jamak ve sivil masraflardan, İn Şaat ve mefruşattan İnsafsızca kısıntılar yaparak J949 yılı bttdcesinl bir milyarı afiinıyan bir raddeye İndirmektir ve bk (Devamı; 8a. 3 • sü. a de)
da mühim bir konferans vermiş tir. Büyük bir kalabalık içinde verilen konferansın mevzuu (Muhalefetin vaziyeti) İdi. Prof. Sevig, bu konferansında iktidar için muhalefetin temel taşı oldu ğunu söyliyerek (Halbuki iktidar muhalefeti hep mahkemelere sevketmektedir. Bu, iktidarın muhalefeti İstemediğine delil -dir. Muhalefeti ister görünüyorsa da bu, samimî değildir) demiştir.
Muhalefetin lüzumu var mı yok mu meselesine temas eden hatib «Bizim aklımız ermez, başımızdaki bÜyiİklçr ne yaparlar sa doğru yaparlar, diyeceksek muhalefetin lüzumu yoktur. O halde inlemektense verem ol -makta, açlık çekmekte devam ederiz ki bunun çıkar yolu yoktur. O halde muhalefet konuşacak, iktidarın selim duygusu buna razı olacaktır.
Hatib, Atatürke olan büyük sevgiyi kayıt ile (Demokraside vazife taksimi vardır. Bizim efendimiz yoktur. Bizim vatandaşlık gururumuz vardır) demiştir.
Vasfi Raşid, eski devirleri mukayeseden sonra Halk Partisinde belli prensi bler etrafında beraberlik olmadığını, Meclis te partilerin yanyana yürümediğini, her ne kadar Mecliste partiler mevcud ise de Halk Par tisinin her istediğini rakam çok luğu ile hal yoluna gittiğini, muhalefetin Meclis dışına çıktı ğmı söyliyerek muhalif yazarların vaziyetine temas ile: «İktidardakiler evvelâ muhalefete ve muhalif yazarlara karşı baskı kullandılar. Bu sökmedi. O zamandanberi bunlar mahkeme (Devamı: Sa. 3 - Si).
Cu»ıh«rbOîfcttMt İnönü At henagorasTa yanyana
M.Meclisindeki Ezan Hadisesinin Akisleri
Ulus bu vesile ile muhalefete
ve M. Partisine hücuma geçti
PatrikAthenagoras
Bu sabah şehrimize dönüyor
— Yazısı: 8 üncü Sayfada —
Meclisde
Bugün görüşülecek
meseleler
Ankara: 6 (Hususî) — Meclisin pazartesi gündeminde hükümetin kimsesiz ve anormal
çocukların korunması hakkında-ki kanun tasarısını daha iyi in ecliyebilmek için geri istediğine dair Başbakanlık tezkeresile A-bidin Potoğlu ve Refik Söverin İki Borusu vardır.
Bundan başka ecza hane açmak hakkında kanun tasarısının ikinci müzakeresi ve bazı dış devletlerle olan ticaret anlaşmalarına dair taşanların mü zakereleri yapılacaktır.
tfıiyeti Çankaya kB$kS »ıe girerlerken
Ankara, 6 (Hususî) — Ulus gazetesinde neşredilen makalede, Meclisteki ezan hâdisesi bahis mevzuu edilerek Millî Partilerimizin lâiklik prensibi üzerinde açık bir görüşe malik olmaları ve halka telkinde bulun malan İstenmektedir. Ulus, ayni makalede. Millet Partisi prog ramında herkesin dilediği dilde ve şekilde ibadet hakkını mukaddes tanıma, diye mağşuş fi kirlere yer vermesi tenkid edilmektedir.
Ankara: 6 (Telefonla) — Ya nnki Kudret gazetesinde çıkacak başmakalesinde Hikmet Ba yur, Ulus gazetesinde Yavuz Abadan ve Falih Rıfkı Atayın Mecliste okunan ezan hâdisesi halikında çıkan yazılarına ce-vab vermekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«İktidar partisi, derdi görmek istememekte, ayak direrse o da bu
âkibete uğnyacaktır. Esas mesel le halkın başarısız idareden, kö| tülüklerden, İsraflardan ve bun] lardan doğan sorumluluklardan’
Ankara: 6 ıHususi) — Adalet komisyonu varın toplanarak hâkimler kanununda yapılacak' değişikliklere dair tasarıs ı müzakereye bağlıyacaktır. Görüşmelerin tartışmalı olacağı tahmin edilmektedir. Çünkü tasan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
İstanbul Belediyesi
yakında vilâyetten ayrılıyor
Belediyede reform — Lâğv edilecek müdürlükler — Şehir Meclisinin feshi — Belediye başkanlığının en ---- ------- kuvvetli namzedi ________________________
Şehrimiz il ve belediyesinin yekdiğerlnden ayrılmasına ve belediyenin müstakil bir hale getirilmesi hususunu derpiş o-den kanun tasarısı tamamlanarak Büyük Millet Meclisine sunulmuş bulunmaktadır.
hgili kanun tasarısının bütçe
müzakerelerini müteakip Meclis gündemine alınacağı ve yaz tatilinden evvel Bakanlar kurulunun tasdikine arzedileceği anlaşılmaktadır.
Milletvekilliğinde tek dereceli seçim usulünün kabulünden (Devamı ( 8a. 3 - 8Ü. 4 do)
Rusya, Norveç'e bir nota daha verdi
Oslo: e (a.a) — :afp> Sovyet I büyüle elçisi Atânasjev, dışişleri I baltanı Lange un hususi ikametgâ bina giderek VVashington'a hare -ket etmek Üzere hazıı lanmakta bu lunan baltana, iki memleket arasında bir saldırmazlık paktının akdini teklif eden Sovyet, notasını tevdi etmiştir
Paris: 6 (a.a ) — alp Moskova radyosunun dün akşam yayınla • dıgı tebliğ Sovyetlerin Norveç hükümetine verdiği İkinci noto’yı açıklamaktadır.
Sovyet hükümeti bu notasın ■ da, Atlantik birliğine girdiği takdirde Norveç'in hususi bir siya -set takip, ve kendi toprakların -
da hava üsleri kurulmasına m Usa ade edip etmlyeccğini sormakta, Sovyetlşy tarafından Norveç'e karşı hiçbir tehdit ve tehlike ge-lemiyecegini anlatmakta ve bu yol dâ bir endişeye kapılmanın yersiz olacağını bildirmektedir.
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Karadenizde
Fırtına
Âdmira Ğençlerbirliğile berabere kaldı
Resmimiz, tVLclki yün oyııannn-maçtan evvel Admira ile &mgli>rbirliği lakımlarmı t?iı arada göstermektedir, (Bpor haberleri 3 eli tayfadadır.)


t



1
* S


Bütün gemiler seferden vazgeçerek limanlara sığındılar
Kozlu, 6 (Telefonla) — Kara denizde dört gündenbarl devam eden fırtına bugün Yıldız - Poyraza çevirerek daha da şiddetlenmiştir.
Halen Zonguldak ve çerçevesin deki karın kalınlığı 50 santimi bulmug; civar köy ve İlçelere o-tobüs seferleri İnkıtaa uğramıştır.
Dün gece lstanbuldan limanımıza gelebilen Tan vapuru, yolcularını müşkülatla çıkarmış ve îneboluya müteveccihen yoluna devam etmiştir.
Gene dün akşam Trabzon cihetinden Zonguldağa gelmesi beklenen Çorum vapuru fırtınadan Polalhane limanına ve ts-tanbuldan gelmekte olan Dum-lııpınar yolcu vapurunun da Ereğli limanına sığındığı öğrenilmiştir.
Limanımızda kömür yükleye-
rek îstanbüla haı-oket eden Şa-
dan, Tavll, Anadolu ve Florya
(Devamı: Sn. 3 - »Ü. 3 do)
bezmiş olması ve bunlar altına da ezilmekte bulunmasıdır. BUj bir çoklarına bir değişiklik ol-’ (Devamı: 8e. 3 • 8Ü. 1 de) ,
* * ★
Ankara Adalet Tabibi, ezan okuyanların fikri sabitlerle malûl olduklarım söylüyor
Bunlardan biri “Arapça ezan okumak suretilfl Milletvekillerini yola getirmek (!) için bu tertibi düğündük, diyor
Ankara, 6 (Husus) — Elde ettikleri kartlarla Büyük Millet Meclisinin alt kattaki dinleyiciler locasına girdikten sonra bir yolunu bulup salonda Arabca ezan okuyan Osman Yaz’ın, ad-
Emeklilik kanunu
Tasarısı son şeklini aldı
Yeni şeklin profesörler ve hâkimler hakkında yeni hükümler
Ankara: 6 (Hususi) — GeçiciI komisyon, emeklilerin alacağı ' parayı şöyle tesbit etmiştir:
20 jnl hizmeti olanlar maaşının yüzde kırkını, 21 sene hiz ıneti olanlar maaşının yüzde kırk birini emekli maaşı olarak alabileceklerdir. Diğer müteakip her Bene için nisbetler yüzde bir artmaktadır.
35 senelikler maaşlarının yüz do elli beşini, 49 sene hizmet denler yüzde 69 unu tekaüt m aşı olarak alacaklardır.
Komisyon elli yaş ve fazlası için tekaüt maaşı olarak yüzde 65 i kabul etmiş, fakat bunu, kanunun kabulünden itibaren
ihtiva ediyor
üç sene zarfında tekaüt olanla-ra hasretmiştir.
Ankara, 6 (Musuşî) — Emeklilik kanun tasarısına göre yar-gıtay ve danıştay hâkimleriyle Üniversite profesörleri için de 65 yaşını mecburî emeklilik yaşı olarak kabul etmektedir. Ancak profesörler, Millî Eğitim Bakanlığının takdiri ile bir sene1 daha çalışabileceklerdir.
lî tabibçe gösterilen lüzum Hze« rine, müşahedeye tâbi tutulmaic için haatahaneye sevkedildiğinif diğer sanık Abdullahın ise. esa« sen raporlu olduğu için, sorgıf hâkimlığince tevkif olunduğunu bildirmiştim. Osmanla beraber Nebi Cevad ismindeki şahıs da, Nümune lıastahanesinde sinir pavyonunda müşahede altına a-lınmıştır. Abdurrahman aran* inaktadır. Emniyet Birinci Şube Müdürlüğü de bu hususta giriştiği tahkikata devam etmektedir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 de)'
Kara Ay
Dün toplanan Sağır, Dilsiz ve Körler cemiyetleri ne bu ismi vermeği kararlaştırdılar
Sağır, Dilsiz ve Körler Cemiyetinin kongresi dün saat 11.3(1 da Eminönü Halkevi salonunda
(Devamı: Sa. 3 - Sil. S do)'
Komünistlere kayıtsız
hükümeti
ıe Dilsizlerin dilııkil' ioplanitfHttdt
«aıtsız tesliuı olnııyacak
Kanton: 6 a.a. (Reuter) — Başbakan Sun Fo. bugün yaptığı bir demeçte «hiçbir zaman kayıtsız şartsız teslim olmayı kabul etmiyeceğiz, kominjstler makul ve müsavi şartlar üzerin de mutabık kalmazlarsa millî hükümet sonuna kadar savaşa devam edecektir.» demiştir.
Başbakan iktidarı eline aldı-ğındanberi ilk defa yaptığı bir başın konferansında bu beyana’ ta bulunmuştur.
Sun Fo, diğer taraftan, vakarlı bir sulh elde etmek ümidinde olduğunu, ve bunun hükû (Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
il kongresi
Bu ay içinde toplanacak
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresinin bu ay içinde toptan ması kuvvetle muhtemeldir.
Henüz toplanma günü tesbit edilememiş olan kongreye, bu defa 100 delege İştirak edecek ve kongre üç gün aürecektlr.
Bu münasebetle D. P. Genci
Başkanı Celâl Bayar’ın şehrimi
z'o geleceği ve kongre çalışma-
larını takip edeceği söylenmek-
tedir.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Aukaıada bir konuşma
içleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı mümessilleri Ankarada basın erkâ-
nı ile bir konuşma | yapmışlar vs bu ko-' nufmada memleketin • ziraatini alâkalandıracak milhim Inee’elelere tema» etmişlerdir. Bu mühim mos'elelerden bir ikisi var kl bunda (F. A. O.) denilen bu heyetin eksik bıraktıkları bazı noktaları elo alarak biz do biraz derdleşo ooğiz.
(F. A. O.) bilhassa gıda mes elosi llo meşguldür. Zaten tarımın se-beb-l- vücudü do gıda dofiıl midir? Böyle olunoa gıda bakımından bir oennot olan ülkoiııizde vesaitsizlik yüzünden maruz kaldığımız mahrumiyetlere bolkı bu vosilo İle bir çare bulunur, biz de bu varlıklı fukaralıktan kurtuluruz.
Anadolu ekor, biçer, mahsulü para otmoz. Orta Anadolııdu moyva-Inr sokaklarda yığınlar loşkll etmiştir. Oldukları yenle çürür, atılır klınse bakmaz. Kavını ı.arpuz araba llo »atılır. Heııı do b«fl|tv«
denecek bir fiata...
Bir tarihte ikamete moınıır olduğumuz Sinobda balıkçılık en ipti-ı|-sr~----———---------———--ı dai »eklide yapılıyor-
î U LV N A Y : au. b« k.„o»a.
2------------------------------ ölü balık yeırfflz...
caınan depolarda lovroklor, ketaller, kalkanlar yüzor. Boğendlgıniz balığı tattırırken terazide de oy^ nar, çarşıda İki yığın gördüm: BK ri barbunya, biri tekir... Baruun-yanın o tart io okkası iki kuruş, tekirlnki bir kuruştu. Şöyle muazzam bir tuzlamacılık tesisi yapılmıyordu. Yalnız bazı Ruınlar ovls-1 rinde tuzlatıp öteye beriye göndo-rlrlerdi... O kadar.
Eğer bütün bunları arzodobıiıneh yolunu bulsaydık Anadolu halkı bu halde ini kalırdı?
Hele dünyanın aç kaldığı bu zamanlarda biz mahsulümüzü salar blror (Karun) olurduk.
Hükümete geloıılor hiç bir zaman
bir organizatör ruhu llo hareket et-
ınosinl bilemediler; momlokotl ida-
re edemediler. Anadolu asırlardan
— Lütfen »nyfayı çeviriniz -w
MUHALEFETİN DURUMU
“İKTİDAR MUHALEFETİ İSTER GÖRÜNÜ
YORSA UA BUNDA SAMİMİ DEĞİLDİR,,
Ankarada D. P. ocağında bir konferans veren Vasfi Raşid Sevig, bunun delilini muhâliflerın mahkemelere sevkedilişinde buluyor
Ankara: 6 (Hususî) — Ord. Prof. Vasfi Raşid Sevlg, bugün saat 15 de D. P. 3 No. lu ocağın
Sekiz defa
I I
Daha ucuzü
Biz de hükümet kanalile yapılan işlerin ne derece İsrafa miisaid olduğu ve ne derece hesabsız, ki tab-aız hareket edilerek geniş bir mirasyedilik zihniyeti taşıdığını, bir refikimiz pek basit bir örnekle lsbat etti.
Dolmabahçede yıllar ve yıllar ca süreu inşaattan sonra İnönü stadı yapıldı. Şimdi Fenerbahçe stadını da bir kulüp, hususi bir şirkete pek kısa bir müddet İçinde yaptırtmıştar. Tafsilât ve teferruat çeşitli rakamlarla anlaşılıyor ki Fenerbahçe stadı, İnönü stadına nazaran sekiz defa daha ucuzdur. Bu cidden hayret edilecek ve ü-zerindc dikkatle ve uyanıklıkla durulacak bir noktadır. Neden hükümet elile, belediye kanall-le yapılan İşler hususi müteşeb hislerin yaptıklarına nazaran bire sekiz nisbetinde bahalı oluyor?
İkinci ve herkesin her gün gördüğü bir misal: Devlet Demiryolları SSğüdlöçeşme durağımla bir İstasyon binası yaptırttı. Bu binanın inşaatı öç so I neyi aşb. Halbuki Yataklı Vagon şirketi Haydsrpaşada bir merkez binası yaptırdı. Söğild-lüçeşmedeki istasyon bina-ıta ayni zamanda temeli ahlan ha bina hir yıl zarfında tamamla n-dı. Zaman bakımından şa halde bire üç gibi bir fark vardır. Bedeli de galiba Devlet Demiryolu inşaatına nazaran yarı yarıya İmiş'
Bu vahis öyle dudak bükerek veyahud mühinısenmiyerek a-şılıp geçilecek bir mevzu değildir. Tasavvur buyrulsun ki hükümet yılda iki, üç yüz milyonluk inşaat yaptırmaktadır. Bun lar hep böyle bire sekiz nisbetinde lıahalııa inal olursa —ki öyle olduğunda şübhe için hiç «ebeb yoktur— bu üç yüz milyon lira hakikatte kırk milyonla hallolunacak bir keyfiyet demektir. Halbuki yeni Maliye Ba kanı seksen milyon lira tasarruf edeceğim diye akla karayı seçmektedir. Yalnız inşaattan 250 milyon lira kısmak kabildir. Bu fazla paralar hep israf ve lüks gayretinin tatmini ve bîr fakım menfaatlerin teskini İçin sarfolonmaktadıf.
.Biitün İstanbul halkı gözlerinin önünde yıllar ve yıllardır •üriip giden üniversite inşaatını da görmektedir. Biitiin Aksaray havalisini toza ve dumana kattığı halde bir türlü sonu gelini-yen kazılar v e yapılar hep bu tempo ile ve bu ahenkle ise Türk mükelleflerine cidden a-cımak lâzımdır.
Yeni hükümetin bütiin bıı çetin işlerdb çok rasyonel ve a-«imll hareket etmesi lâzımdır. Bödcede yapıldığı söylenen ve Maliye Bakanının Ifadeaile de teeyyüd «leu seksen milyonluk kırpıntı devede kulak bile değil dlr. Hele bir lktisad Fakültesi üyesinin yayınladığı makalede Maliye Bakanlığının rakamlarına ve istatistiklerine dayanarak gösterdiği gibi Milli Müdafaa masraflarının en ağır biid-ce yükünü teşbil ettiği haklımdaki İddiaların varit! olmadığı ve asıl sivil masrafların bel bü-kii.li olduğu anlaşıldıktan sonra Ufak çapta tasarruflarla bUd ce ildiğini tıkamağa çalışmak pek abestir. Şimdi yapılacak M-.v yeni baştan, kısa bir müddet İçinde, büsbütün yeni femel-f r(1 dayanan bir bilanço hazır* Jamak ve sivil masraflardan, İn Şaat ve mefruşattan İnsafsızca kısıntılar yaparak J949 yılı bttdcesinl bir milyarı afiinıyan bir raddeye İndirmektir ve bk (Devamı; 8a. 3 • sü. a de)
da mühim bir konferans vermiş tir. Büyük bir kalabalık içinde verilen konferansın mevzuu (Muhalefetin vaziyeti) İdi. Prof. Sevig, bu konferansında iktidar için muhalefetin temel taşı oldu ğunu söyliyerek (Halbuki iktidar muhalefeti hep mahkemelere sevketmektedir. Bu, iktidarın muhalefeti İstemediğine delil -dir. Muhalefeti ister görünüyorsa da bu, samimî değildir) demiştir.
Muhalefetin lüzumu var mı yok mu meselesine temas eden hatib «Bizim aklımız ermez, başımızdaki bÜyiİklçr ne yaparlar sa doğru yaparlar, diyeceksek muhalefetin lüzumu yoktur. O halde inlemektense verem ol -makta, açlık çekmekte devam ederiz ki bunun çıkar yolu yoktur. O halde muhalefet konuşacak, iktidarın selim duygusu buna razı olacaktır.
Hatib, Atatürke olan büyük sevgiyi kayıt ile (Demokraside vazife taksimi vardır. Bizim efendimiz yoktur. Bizim vatandaşlık gururumuz vardır) demiştir.
Vasfi Raşid, eski devirleri mukayeseden sonra Halk Partisinde belli prensi bler etrafında beraberlik olmadığını, Meclis te partilerin yanyana yürümediğini, her ne kadar Mecliste partiler mevcud ise de Halk Par tisinin her istediğini rakam çok luğu ile hal yoluna gittiğini, muhalefetin Meclis dışına çıktı ğmı söyliyerek muhalif yazarların vaziyetine temas ile: «İktidardakiler evvelâ muhalefete ve muhalif yazarlara karşı baskı kullandılar. Bu sökmedi. O zamandanberi bunlar mahkeme (Devamı: Sa. 3 - Si).
Cu»ıh«rbOîfcttMt İnönü At henagorasTa yanyana
M.Meclisindeki Ezan Hadisesinin Akisleri
Ulus bu vesile ile muhalefete
ve M. Partisine hücuma geçti
PatrikAthenagoras
Bu sabah şehrimize dönüyor
— Yazısı: 8 üncü Sayfada —
Meclisde
Bugün görüşülecek
meseleler
Ankara: 6 (Hususî) — Meclisin pazartesi gündeminde hükümetin kimsesiz ve anormal
çocukların korunması hakkında-ki kanun tasarısını daha iyi in ecliyebilmek için geri istediğine dair Başbakanlık tezkeresile A-bidin Potoğlu ve Refik Söverin İki Borusu vardır.
Bundan başka ecza hane açmak hakkında kanun tasarısının ikinci müzakeresi ve bazı dış devletlerle olan ticaret anlaşmalarına dair taşanların mü zakereleri yapılacaktır.
tfıiyeti Çankaya kB$kS »ıe girerlerken
Ankara, 6 (Hususî) — Ulus gazetesinde neşredilen makalede, Meclisteki ezan hâdisesi bahis mevzuu edilerek Millî Partilerimizin lâiklik prensibi üzerinde açık bir görüşe malik olmaları ve halka telkinde bulun malan İstenmektedir. Ulus, ayni makalede. Millet Partisi prog ramında herkesin dilediği dilde ve şekilde ibadet hakkını mukaddes tanıma, diye mağşuş fi kirlere yer vermesi tenkid edilmektedir.
Ankara: 6 (Telefonla) — Ya nnki Kudret gazetesinde çıkacak başmakalesinde Hikmet Ba yur, Ulus gazetesinde Yavuz Abadan ve Falih Rıfkı Atayın Mecliste okunan ezan hâdisesi halikında çıkan yazılarına ce-vab vermekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«İktidar partisi, derdi görmek istememekte, ayak direrse o da bu
âkibete uğnyacaktır. Esas mesel le halkın başarısız idareden, kö| tülüklerden, İsraflardan ve bun] lardan doğan sorumluluklardan’
Ankara: 6 ıHususi) — Adalet komisyonu varın toplanarak hâkimler kanununda yapılacak' değişikliklere dair tasarıs ı müzakereye bağlıyacaktır. Görüşmelerin tartışmalı olacağı tahmin edilmektedir. Çünkü tasan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
İstanbul Belediyesi
yakında vilâyetten ayrılıyor
Belediyede reform — Lâğv edilecek müdürlükler — Şehir Meclisinin feshi — Belediye başkanlığının en ---- ------- kuvvetli namzedi ________________________
Şehrimiz il ve belediyesinin yekdiğerlnden ayrılmasına ve belediyenin müstakil bir hale getirilmesi hususunu derpiş o-den kanun tasarısı tamamlanarak Büyük Millet Meclisine sunulmuş bulunmaktadır.
hgili kanun tasarısının bütçe
müzakerelerini müteakip Meclis gündemine alınacağı ve yaz tatilinden evvel Bakanlar kurulunun tasdikine arzedileceği anlaşılmaktadır.
Milletvekilliğinde tek dereceli seçim usulünün kabulünden (Devamı ( 8a. 3 - 8Ü. 4 do)
Rusya, Norveç'e bir nota daha verdi
Oslo: e (a.a) — :afp> Sovyet I büyüle elçisi Atânasjev, dışişleri I baltanı Lange un hususi ikametgâ bina giderek VVashington'a hare -ket etmek Üzere hazıı lanmakta bu lunan baltana, iki memleket arasında bir saldırmazlık paktının akdini teklif eden Sovyet, notasını tevdi etmiştir
Paris: 6 (a.a ) — alp Moskova radyosunun dün akşam yayınla • dıgı tebliğ Sovyetlerin Norveç hükümetine verdiği İkinci noto’yı açıklamaktadır.
Sovyet hükümeti bu notasın ■ da, Atlantik birliğine girdiği takdirde Norveç'in hususi bir siya -set takip, ve kendi toprakların -
da hava üsleri kurulmasına m Usa ade edip etmlyeccğini sormakta, Sovyetlşy tarafından Norveç'e karşı hiçbir tehdit ve tehlike ge-lemiyecegini anlatmakta ve bu yol dâ bir endişeye kapılmanın yersiz olacağını bildirmektedir.
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Karadenizde
Fırtına
Âdmira Ğençlerbirliğile berabere kaldı
Resmimiz, tVLclki yün oyııannn-maçtan evvel Admira ile &mgli>rbirliği lakımlarmı t?iı arada göstermektedir, (Bpor haberleri 3 eli tayfadadır.)


t



1
* S


Bütün gemiler seferden vazgeçerek limanlara sığındılar
Kozlu, 6 (Telefonla) — Kara denizde dört gündenbarl devam eden fırtına bugün Yıldız - Poyraza çevirerek daha da şiddetlenmiştir.
Halen Zonguldak ve çerçevesin deki karın kalınlığı 50 santimi bulmug; civar köy ve İlçelere o-tobüs seferleri İnkıtaa uğramıştır.
Dün gece lstanbuldan limanımıza gelebilen Tan vapuru, yolcularını müşkülatla çıkarmış ve îneboluya müteveccihen yoluna devam etmiştir.
Gene dün akşam Trabzon cihetinden Zonguldağa gelmesi beklenen Çorum vapuru fırtınadan Polalhane limanına ve ts-tanbuldan gelmekte olan Dum-lııpınar yolcu vapurunun da Ereğli limanına sığındığı öğrenilmiştir.
Limanımızda kömür yükleye-
rek îstanbüla haı-oket eden Şa-
dan, Tavll, Anadolu ve Florya
(Devamı: Sn. 3 - »Ü. 3 do)
bezmiş olması ve bunlar altına da ezilmekte bulunmasıdır. BUj bir çoklarına bir değişiklik ol-’ (Devamı: 8e. 3 • 8Ü. 1 de) ,
* * ★
Ankara Adalet Tabibi, ezan okuyanların fikri sabitlerle malûl olduklarım söylüyor
Bunlardan biri “Arapça ezan okumak suretilfl Milletvekillerini yola getirmek (!) için bu tertibi düğündük, diyor
Ankara, 6 (Husus) — Elde ettikleri kartlarla Büyük Millet Meclisinin alt kattaki dinleyiciler locasına girdikten sonra bir yolunu bulup salonda Arabca ezan okuyan Osman Yaz’ın, ad-
Emeklilik kanunu
Tasarısı son şeklini aldı
Yeni şeklin profesörler ve hâkimler hakkında yeni hükümler
Ankara: 6 (Hususi) — GeçiciI komisyon, emeklilerin alacağı ' parayı şöyle tesbit etmiştir:
20 jnl hizmeti olanlar maaşının yüzde kırkını, 21 sene hiz ıneti olanlar maaşının yüzde kırk birini emekli maaşı olarak alabileceklerdir. Diğer müteakip her Bene için nisbetler yüzde bir artmaktadır.
35 senelikler maaşlarının yüz do elli beşini, 49 sene hizmet denler yüzde 69 unu tekaüt m aşı olarak alacaklardır.
Komisyon elli yaş ve fazlası için tekaüt maaşı olarak yüzde 65 i kabul etmiş, fakat bunu, kanunun kabulünden itibaren
ihtiva ediyor
üç sene zarfında tekaüt olanla-ra hasretmiştir.
Ankara, 6 (Musuşî) — Emeklilik kanun tasarısına göre yar-gıtay ve danıştay hâkimleriyle Üniversite profesörleri için de 65 yaşını mecburî emeklilik yaşı olarak kabul etmektedir. Ancak profesörler, Millî Eğitim Bakanlığının takdiri ile bir sene1 daha çalışabileceklerdir.
lî tabibçe gösterilen lüzum Hze« rine, müşahedeye tâbi tutulmaic için haatahaneye sevkedildiğinif diğer sanık Abdullahın ise. esa« sen raporlu olduğu için, sorgıf hâkimlığince tevkif olunduğunu bildirmiştim. Osmanla beraber Nebi Cevad ismindeki şahıs da, Nümune lıastahanesinde sinir pavyonunda müşahede altına a-lınmıştır. Abdurrahman aran* inaktadır. Emniyet Birinci Şube Müdürlüğü de bu hususta giriştiği tahkikata devam etmektedir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 de)'
Kara Ay
Dün toplanan Sağır, Dilsiz ve Körler cemiyetleri ne bu ismi vermeği kararlaştırdılar
Sağır, Dilsiz ve Körler Cemiyetinin kongresi dün saat 11.3(1 da Eminönü Halkevi salonunda
(Devamı: Sa. 3 - Sil. S do)'
Komünistlere kayıtsız
hükümeti
ıe Dilsizlerin dilııkil' ioplanitfHttdt
«aıtsız tesliuı olnııyacak
Kanton: 6 a.a. (Reuter) — Başbakan Sun Fo. bugün yaptığı bir demeçte «hiçbir zaman kayıtsız şartsız teslim olmayı kabul etmiyeceğiz, kominjstler makul ve müsavi şartlar üzerin de mutabık kalmazlarsa millî hükümet sonuna kadar savaşa devam edecektir.» demiştir.
Başbakan iktidarı eline aldı-ğındanberi ilk defa yaptığı bir başın konferansında bu beyana’ ta bulunmuştur.
Sun Fo, diğer taraftan, vakarlı bir sulh elde etmek ümidinde olduğunu, ve bunun hükû (Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
il kongresi
Bu ay içinde toplanacak
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresinin bu ay içinde toptan ması kuvvetle muhtemeldir.
Henüz toplanma günü tesbit edilememiş olan kongreye, bu defa 100 delege İştirak edecek ve kongre üç gün aürecektlr.
Bu münasebetle D. P. Genci
Başkanı Celâl Bayar’ın şehrimi
z'o geleceği ve kongre çalışma-
larını takip edeceği söylenmek-
tedir.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Aukaıada bir konuşma
içleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı mümessilleri Ankarada basın erkâ-
nı ile bir konuşma | yapmışlar vs bu ko-' nufmada memleketin • ziraatini alâkalandıracak milhim Inee’elelere tema» etmişlerdir. Bu mühim mos'elelerden bir ikisi var kl bunda (F. A. O.) denilen bu heyetin eksik bıraktıkları bazı noktaları elo alarak biz do biraz derdleşo ooğiz.
(F. A. O.) bilhassa gıda mes elosi llo meşguldür. Zaten tarımın se-beb-l- vücudü do gıda dofiıl midir? Böyle olunoa gıda bakımından bir oennot olan ülkoiııizde vesaitsizlik yüzünden maruz kaldığımız mahrumiyetlere bolkı bu vosilo İle bir çare bulunur, biz de bu varlıklı fukaralıktan kurtuluruz.
Anadolu ekor, biçer, mahsulü para otmoz. Orta Anadolııdu moyva-Inr sokaklarda yığınlar loşkll etmiştir. Oldukları yenle çürür, atılır klınse bakmaz. Kavını ı.arpuz araba llo »atılır. Heııı do b«fl|tv«
denecek bir fiata...
Bir tarihte ikamete moınıır olduğumuz Sinobda balıkçılık en ipti-ı|-sr~----———---------———--ı dai »eklide yapılıyor-
î U LV N A Y : au. b« k.„o»a.
2------------------------------ ölü balık yeırfflz...
caınan depolarda lovroklor, ketaller, kalkanlar yüzor. Boğendlgıniz balığı tattırırken terazide de oy^ nar, çarşıda İki yığın gördüm: BK ri barbunya, biri tekir... Baruun-yanın o tart io okkası iki kuruş, tekirlnki bir kuruştu. Şöyle muazzam bir tuzlamacılık tesisi yapılmıyordu. Yalnız bazı Ruınlar ovls-1 rinde tuzlatıp öteye beriye göndo-rlrlerdi... O kadar.
Eğer bütün bunları arzodobıiıneh yolunu bulsaydık Anadolu halkı bu halde ini kalırdı?
Hele dünyanın aç kaldığı bu zamanlarda biz mahsulümüzü salar blror (Karun) olurduk.
Hükümete geloıılor hiç bir zaman
bir organizatör ruhu llo hareket et-
ınosinl bilemediler; momlokotl ida-
re edemediler. Anadolu asırlardan
— Lütfen »nyfayı çeviriniz -w
MUHALEFETİN DURUMU
“İKTİDAR MUHALEFETİ İSTER GÖRÜNÜ
YORSA UA BUNDA SAMİMİ DEĞİLDİR,,
Ankarada D. P. ocağında bir konferans veren Vasfi Raşid Sevig, bunun delilini muhâliflerın mahkemelere sevkedilişinde buluyor
Ankara: 6 (Hususî) — Ord. Prof. Vasfi Raşid Sevlg, bugün saat 15 de D. P. 3 No. lu ocağın
Sekiz defa
I I
Daha ucuzü
Biz de hükümet kanalile yapılan işlerin ne derece İsrafa miisaid olduğu ve ne derece hesabsız, ki tab-aız hareket edilerek geniş bir mirasyedilik zihniyeti taşıdığını, bir refikimiz pek basit bir örnekle lsbat etti.
Dolmabahçede yıllar ve yıllar ca süreu inşaattan sonra İnönü stadı yapıldı. Şimdi Fenerbahçe stadını da bir kulüp, hususi bir şirkete pek kısa bir müddet İçinde yaptırtmıştar. Tafsilât ve teferruat çeşitli rakamlarla anlaşılıyor ki Fenerbahçe stadı, İnönü stadına nazaran sekiz defa daha ucuzdur. Bu cidden hayret edilecek ve ü-zerindc dikkatle ve uyanıklıkla durulacak bir noktadır. Neden hükümet elile, belediye kanall-le yapılan İşler hususi müteşeb hislerin yaptıklarına nazaran bire sekiz nisbetinde bahalı oluyor?
İkinci ve herkesin her gün gördüğü bir misal: Devlet Demiryolları SSğüdlöçeşme durağımla bir İstasyon binası yaptırttı. Bu binanın inşaatı öç so I neyi aşb. Halbuki Yataklı Vagon şirketi Haydsrpaşada bir merkez binası yaptırdı. Söğild-lüçeşmedeki istasyon bina-ıta ayni zamanda temeli ahlan ha bina hir yıl zarfında tamamla n-dı. Zaman bakımından şa halde bire üç gibi bir fark vardır. Bedeli de galiba Devlet Demiryolu inşaatına nazaran yarı yarıya İmiş'
Bu vahis öyle dudak bükerek veyahud mühinısenmiyerek a-şılıp geçilecek bir mevzu değildir. Tasavvur buyrulsun ki hükümet yılda iki, üç yüz milyonluk inşaat yaptırmaktadır. Bun lar hep böyle bire sekiz nisbetinde lıahalııa inal olursa —ki öyle olduğunda şübhe için hiç «ebeb yoktur— bu üç yüz milyon lira hakikatte kırk milyonla hallolunacak bir keyfiyet demektir. Halbuki yeni Maliye Ba kanı seksen milyon lira tasarruf edeceğim diye akla karayı seçmektedir. Yalnız inşaattan 250 milyon lira kısmak kabildir. Bu fazla paralar hep israf ve lüks gayretinin tatmini ve bîr fakım menfaatlerin teskini İçin sarfolonmaktadıf.
.Biitün İstanbul halkı gözlerinin önünde yıllar ve yıllardır •üriip giden üniversite inşaatını da görmektedir. Biitiin Aksaray havalisini toza ve dumana kattığı halde bir türlü sonu gelini-yen kazılar v e yapılar hep bu tempo ile ve bu ahenkle ise Türk mükelleflerine cidden a-cımak lâzımdır.
Yeni hükümetin bütiin bıı çetin işlerdb çok rasyonel ve a-«imll hareket etmesi lâzımdır. Bödcede yapıldığı söylenen ve Maliye Bakanının Ifadeaile de teeyyüd «leu seksen milyonluk kırpıntı devede kulak bile değil dlr. Hele bir lktisad Fakültesi üyesinin yayınladığı makalede Maliye Bakanlığının rakamlarına ve istatistiklerine dayanarak gösterdiği gibi Milli Müdafaa masraflarının en ağır biid-ce yükünü teşbil ettiği haklımdaki İddiaların varit! olmadığı ve asıl sivil masrafların bel bü-kii.li olduğu anlaşıldıktan sonra Ufak çapta tasarruflarla bUd ce ildiğini tıkamağa çalışmak pek abestir. Şimdi yapılacak M-.v yeni baştan, kısa bir müddet İçinde, büsbütün yeni femel-f r(1 dayanan bir bilanço hazır* Jamak ve sivil masraflardan, İn Şaat ve mefruşattan İnsafsızca kısıntılar yaparak J949 yılı bttdcesinl bir milyarı afiinıyan bir raddeye İndirmektir ve bk (Devamı; 8a. 3 • sü. a de)
da mühim bir konferans vermiş tir. Büyük bir kalabalık içinde verilen konferansın mevzuu (Muhalefetin vaziyeti) İdi. Prof. Sevig, bu konferansında iktidar için muhalefetin temel taşı oldu ğunu söyliyerek (Halbuki iktidar muhalefeti hep mahkemelere sevketmektedir. Bu, iktidarın muhalefeti İstemediğine delil -dir. Muhalefeti ister görünüyorsa da bu, samimî değildir) demiştir.
Muhalefetin lüzumu var mı yok mu meselesine temas eden hatib «Bizim aklımız ermez, başımızdaki bÜyiİklçr ne yaparlar sa doğru yaparlar, diyeceksek muhalefetin lüzumu yoktur. O halde inlemektense verem ol -makta, açlık çekmekte devam ederiz ki bunun çıkar yolu yoktur. O halde muhalefet konuşacak, iktidarın selim duygusu buna razı olacaktır.
Hatib, Atatürke olan büyük sevgiyi kayıt ile (Demokraside vazife taksimi vardır. Bizim efendimiz yoktur. Bizim vatandaşlık gururumuz vardır) demiştir.
Vasfi Raşid, eski devirleri mukayeseden sonra Halk Partisinde belli prensi bler etrafında beraberlik olmadığını, Meclis te partilerin yanyana yürümediğini, her ne kadar Mecliste partiler mevcud ise de Halk Par tisinin her istediğini rakam çok luğu ile hal yoluna gittiğini, muhalefetin Meclis dışına çıktı ğmı söyliyerek muhalif yazarların vaziyetine temas ile: «İktidardakiler evvelâ muhalefete ve muhalif yazarlara karşı baskı kullandılar. Bu sökmedi. O zamandanberi bunlar mahkeme (Devamı: Sa. 3 - Si).
Cu»ıh«rbOîfcttMt İnönü At henagorasTa yanyana
M.Meclisindeki Ezan Hadisesinin Akisleri
Ulus bu vesile ile muhalefete
ve M. Partisine hücuma geçti
PatrikAthenagoras
Bu sabah şehrimize dönüyor
— Yazısı: 8 üncü Sayfada —
Meclisde
Bugün görüşülecek
meseleler
Ankara: 6 (Hususî) — Meclisin pazartesi gündeminde hükümetin kimsesiz ve anormal
çocukların korunması hakkında-ki kanun tasarısını daha iyi in ecliyebilmek için geri istediğine dair Başbakanlık tezkeresile A-bidin Potoğlu ve Refik Söverin İki Borusu vardır.
Bundan başka ecza hane açmak hakkında kanun tasarısının ikinci müzakeresi ve bazı dış devletlerle olan ticaret anlaşmalarına dair taşanların mü zakereleri yapılacaktır.
tfıiyeti Çankaya kB$kS »ıe girerlerken
Ankara, 6 (Hususî) — Ulus gazetesinde neşredilen makalede, Meclisteki ezan hâdisesi bahis mevzuu edilerek Millî Partilerimizin lâiklik prensibi üzerinde açık bir görüşe malik olmaları ve halka telkinde bulun malan İstenmektedir. Ulus, ayni makalede. Millet Partisi prog ramında herkesin dilediği dilde ve şekilde ibadet hakkını mukaddes tanıma, diye mağşuş fi kirlere yer vermesi tenkid edilmektedir.
Ankara: 6 (Telefonla) — Ya nnki Kudret gazetesinde çıkacak başmakalesinde Hikmet Ba yur, Ulus gazetesinde Yavuz Abadan ve Falih Rıfkı Atayın Mecliste okunan ezan hâdisesi halikında çıkan yazılarına ce-vab vermekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«İktidar partisi, derdi görmek istememekte, ayak direrse o da bu
âkibete uğnyacaktır. Esas mesel le halkın başarısız idareden, kö| tülüklerden, İsraflardan ve bun] lardan doğan sorumluluklardan’
Ankara: 6 ıHususi) — Adalet komisyonu varın toplanarak hâkimler kanununda yapılacak' değişikliklere dair tasarıs ı müzakereye bağlıyacaktır. Görüşmelerin tartışmalı olacağı tahmin edilmektedir. Çünkü tasan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
İstanbul Belediyesi
yakında vilâyetten ayrılıyor
Belediyede reform — Lâğv edilecek müdürlükler — Şehir Meclisinin feshi — Belediye başkanlığının en ---- ------- kuvvetli namzedi ________________________
Şehrimiz il ve belediyesinin yekdiğerlnden ayrılmasına ve belediyenin müstakil bir hale getirilmesi hususunu derpiş o-den kanun tasarısı tamamlanarak Büyük Millet Meclisine sunulmuş bulunmaktadır.
hgili kanun tasarısının bütçe
müzakerelerini müteakip Meclis gündemine alınacağı ve yaz tatilinden evvel Bakanlar kurulunun tasdikine arzedileceği anlaşılmaktadır.
Milletvekilliğinde tek dereceli seçim usulünün kabulünden (Devamı ( 8a. 3 - 8Ü. 4 do)
Rusya, Norveç'e bir nota daha verdi
Oslo: e (a.a) — :afp> Sovyet I büyüle elçisi Atânasjev, dışişleri I baltanı Lange un hususi ikametgâ bina giderek VVashington'a hare -ket etmek Üzere hazıı lanmakta bu lunan baltana, iki memleket arasında bir saldırmazlık paktının akdini teklif eden Sovyet, notasını tevdi etmiştir
Paris: 6 (a.a ) — alp Moskova radyosunun dün akşam yayınla • dıgı tebliğ Sovyetlerin Norveç hükümetine verdiği İkinci noto’yı açıklamaktadır.
Sovyet hükümeti bu notasın ■ da, Atlantik birliğine girdiği takdirde Norveç'in hususi bir siya -set takip, ve kendi toprakların -
da hava üsleri kurulmasına m Usa ade edip etmlyeccğini sormakta, Sovyetlşy tarafından Norveç'e karşı hiçbir tehdit ve tehlike ge-lemiyecegini anlatmakta ve bu yol dâ bir endişeye kapılmanın yersiz olacağını bildirmektedir.
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Karadenizde
Fırtına
Âdmira Ğençlerbirliğile berabere kaldı
Resmimiz, tVLclki yün oyııannn-maçtan evvel Admira ile &mgli>rbirliği lakımlarmı t?iı arada göstermektedir, (Bpor haberleri 3 eli tayfadadır.)


t



1
* S


Bütün gemiler seferden vazgeçerek limanlara sığındılar
Kozlu, 6 (Telefonla) — Kara denizde dört gündenbarl devam eden fırtına bugün Yıldız - Poyraza çevirerek daha da şiddetlenmiştir.
Halen Zonguldak ve çerçevesin deki karın kalınlığı 50 santimi bulmug; civar köy ve İlçelere o-tobüs seferleri İnkıtaa uğramıştır.
Dün gece lstanbuldan limanımıza gelebilen Tan vapuru, yolcularını müşkülatla çıkarmış ve îneboluya müteveccihen yoluna devam etmiştir.
Gene dün akşam Trabzon cihetinden Zonguldağa gelmesi beklenen Çorum vapuru fırtınadan Polalhane limanına ve ts-tanbuldan gelmekte olan Dum-lııpınar yolcu vapurunun da Ereğli limanına sığındığı öğrenilmiştir.
Limanımızda kömür yükleye-
rek îstanbüla haı-oket eden Şa-
dan, Tavll, Anadolu ve Florya
(Devamı: Sn. 3 - »Ü. 3 do)
bezmiş olması ve bunlar altına da ezilmekte bulunmasıdır. BUj bir çoklarına bir değişiklik ol-’ (Devamı: 8e. 3 • 8Ü. 1 de) ,
* * ★
Ankara Adalet Tabibi, ezan okuyanların fikri sabitlerle malûl olduklarım söylüyor
Bunlardan biri “Arapça ezan okumak suretilfl Milletvekillerini yola getirmek (!) için bu tertibi düğündük, diyor
Ankara, 6 (Husus) — Elde ettikleri kartlarla Büyük Millet Meclisinin alt kattaki dinleyiciler locasına girdikten sonra bir yolunu bulup salonda Arabca ezan okuyan Osman Yaz’ın, ad-
Emeklilik kanunu
Tasarısı son şeklini aldı
Yeni şeklin profesörler ve hâkimler hakkında yeni hükümler
Ankara: 6 (Hususi) — GeçiciI komisyon, emeklilerin alacağı ' parayı şöyle tesbit etmiştir:
20 jnl hizmeti olanlar maaşının yüzde kırkını, 21 sene hiz ıneti olanlar maaşının yüzde kırk birini emekli maaşı olarak alabileceklerdir. Diğer müteakip her Bene için nisbetler yüzde bir artmaktadır.
35 senelikler maaşlarının yüz do elli beşini, 49 sene hizmet denler yüzde 69 unu tekaüt m aşı olarak alacaklardır.
Komisyon elli yaş ve fazlası için tekaüt maaşı olarak yüzde 65 i kabul etmiş, fakat bunu, kanunun kabulünden itibaren
ihtiva ediyor
üç sene zarfında tekaüt olanla-ra hasretmiştir.
Ankara, 6 (Musuşî) — Emeklilik kanun tasarısına göre yar-gıtay ve danıştay hâkimleriyle Üniversite profesörleri için de 65 yaşını mecburî emeklilik yaşı olarak kabul etmektedir. Ancak profesörler, Millî Eğitim Bakanlığının takdiri ile bir sene1 daha çalışabileceklerdir.
lî tabibçe gösterilen lüzum Hze« rine, müşahedeye tâbi tutulmaic için haatahaneye sevkedildiğinif diğer sanık Abdullahın ise. esa« sen raporlu olduğu için, sorgıf hâkimlığince tevkif olunduğunu bildirmiştim. Osmanla beraber Nebi Cevad ismindeki şahıs da, Nümune lıastahanesinde sinir pavyonunda müşahede altına a-lınmıştır. Abdurrahman aran* inaktadır. Emniyet Birinci Şube Müdürlüğü de bu hususta giriştiği tahkikata devam etmektedir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 de)'
Kara Ay
Dün toplanan Sağır, Dilsiz ve Körler cemiyetleri ne bu ismi vermeği kararlaştırdılar
Sağır, Dilsiz ve Körler Cemiyetinin kongresi dün saat 11.3(1 da Eminönü Halkevi salonunda
(Devamı: Sa. 3 - Sil. S do)'
Komünistlere kayıtsız
hükümeti
ıe Dilsizlerin dilııkil' ioplanitfHttdt
«aıtsız tesliuı olnııyacak
Kanton: 6 a.a. (Reuter) — Başbakan Sun Fo. bugün yaptığı bir demeçte «hiçbir zaman kayıtsız şartsız teslim olmayı kabul etmiyeceğiz, kominjstler makul ve müsavi şartlar üzerin de mutabık kalmazlarsa millî hükümet sonuna kadar savaşa devam edecektir.» demiştir.
Başbakan iktidarı eline aldı-ğındanberi ilk defa yaptığı bir başın konferansında bu beyana’ ta bulunmuştur.
Sun Fo, diğer taraftan, vakarlı bir sulh elde etmek ümidinde olduğunu, ve bunun hükû (Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
il kongresi
Bu ay içinde toplanacak
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresinin bu ay içinde toptan ması kuvvetle muhtemeldir.
Henüz toplanma günü tesbit edilememiş olan kongreye, bu defa 100 delege İştirak edecek ve kongre üç gün aürecektlr.
Bu münasebetle D. P. Genci
Başkanı Celâl Bayar’ın şehrimi
z'o geleceği ve kongre çalışma-
larını takip edeceği söylenmek-
tedir.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Aukaıada bir konuşma
içleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı mümessilleri Ankarada basın erkâ-
nı ile bir konuşma | yapmışlar vs bu ko-' nufmada memleketin • ziraatini alâkalandıracak milhim Inee’elelere tema» etmişlerdir. Bu mühim mos'elelerden bir ikisi var kl bunda (F. A. O.) denilen bu heyetin eksik bıraktıkları bazı noktaları elo alarak biz do biraz derdleşo ooğiz.
(F. A. O.) bilhassa gıda mes elosi llo meşguldür. Zaten tarımın se-beb-l- vücudü do gıda dofiıl midir? Böyle olunoa gıda bakımından bir oennot olan ülkoiııizde vesaitsizlik yüzünden maruz kaldığımız mahrumiyetlere bolkı bu vosilo İle bir çare bulunur, biz de bu varlıklı fukaralıktan kurtuluruz.
Anadolu ekor, biçer, mahsulü para otmoz. Orta Anadolııdu moyva-Inr sokaklarda yığınlar loşkll etmiştir. Oldukları yenle çürür, atılır klınse bakmaz. Kavını ı.arpuz araba llo »atılır. Heııı do b«fl|tv«
denecek bir fiata...
Bir tarihte ikamete moınıır olduğumuz Sinobda balıkçılık en ipti-ı|-sr~----———---------———--ı dai »eklide yapılıyor-
î U LV N A Y : au. b« k.„o»a.
2------------------------------ ölü balık yeırfflz...
caınan depolarda lovroklor, ketaller, kalkanlar yüzor. Boğendlgıniz balığı tattırırken terazide de oy^ nar, çarşıda İki yığın gördüm: BK ri barbunya, biri tekir... Baruun-yanın o tart io okkası iki kuruş, tekirlnki bir kuruştu. Şöyle muazzam bir tuzlamacılık tesisi yapılmıyordu. Yalnız bazı Ruınlar ovls-1 rinde tuzlatıp öteye beriye göndo-rlrlerdi... O kadar.
Eğer bütün bunları arzodobıiıneh yolunu bulsaydık Anadolu halkı bu halde ini kalırdı?
Hele dünyanın aç kaldığı bu zamanlarda biz mahsulümüzü salar blror (Karun) olurduk.
Hükümete geloıılor hiç bir zaman
bir organizatör ruhu llo hareket et-
ınosinl bilemediler; momlokotl ida-
re edemediler. Anadolu asırlardan
— Lütfen »nyfayı çeviriniz -w
MUHALEFETİN DURUMU
“İKTİDAR MUHALEFETİ İSTER GÖRÜNÜ
YORSA UA BUNDA SAMİMİ DEĞİLDİR,,
Ankarada D. P. ocağında bir konferans veren Vasfi Raşid Sevig, bunun delilini muhâliflerın mahkemelere sevkedilişinde buluyor
Ankara: 6 (Hususî) — Ord. Prof. Vasfi Raşid Sevlg, bugün saat 15 de D. P. 3 No. lu ocağın
Sekiz defa
I I
Daha ucuzü
Biz de hükümet kanalile yapılan işlerin ne derece İsrafa miisaid olduğu ve ne derece hesabsız, ki tab-aız hareket edilerek geniş bir mirasyedilik zihniyeti taşıdığını, bir refikimiz pek basit bir örnekle lsbat etti.
Dolmabahçede yıllar ve yıllar ca süreu inşaattan sonra İnönü stadı yapıldı. Şimdi Fenerbahçe stadını da bir kulüp, hususi bir şirkete pek kısa bir müddet İçinde yaptırtmıştar. Tafsilât ve teferruat çeşitli rakamlarla anlaşılıyor ki Fenerbahçe stadı, İnönü stadına nazaran sekiz defa daha ucuzdur. Bu cidden hayret edilecek ve ü-zerindc dikkatle ve uyanıklıkla durulacak bir noktadır. Neden hükümet elile, belediye kanall-le yapılan İşler hususi müteşeb hislerin yaptıklarına nazaran bire sekiz nisbetinde bahalı oluyor?
İkinci ve herkesin her gün gördüğü bir misal: Devlet Demiryolları SSğüdlöçeşme durağımla bir İstasyon binası yaptırttı. Bu binanın inşaatı öç so I neyi aşb. Halbuki Yataklı Vagon şirketi Haydsrpaşada bir merkez binası yaptırdı. Söğild-lüçeşmedeki istasyon bina-ıta ayni zamanda temeli ahlan ha bina hir yıl zarfında tamamla n-dı. Zaman bakımından şa halde bire üç gibi bir fark vardır. Bedeli de galiba Devlet Demiryolu inşaatına nazaran yarı yarıya İmiş'
Bu vahis öyle dudak bükerek veyahud mühinısenmiyerek a-şılıp geçilecek bir mevzu değildir. Tasavvur buyrulsun ki hükümet yılda iki, üç yüz milyonluk inşaat yaptırmaktadır. Bun lar hep böyle bire sekiz nisbetinde lıahalııa inal olursa —ki öyle olduğunda şübhe için hiç «ebeb yoktur— bu üç yüz milyon lira hakikatte kırk milyonla hallolunacak bir keyfiyet demektir. Halbuki yeni Maliye Ba kanı seksen milyon lira tasarruf edeceğim diye akla karayı seçmektedir. Yalnız inşaattan 250 milyon lira kısmak kabildir. Bu fazla paralar hep israf ve lüks gayretinin tatmini ve bîr fakım menfaatlerin teskini İçin sarfolonmaktadıf.
.Biitün İstanbul halkı gözlerinin önünde yıllar ve yıllardır •üriip giden üniversite inşaatını da görmektedir. Biitiin Aksaray havalisini toza ve dumana kattığı halde bir türlü sonu gelini-yen kazılar v e yapılar hep bu tempo ile ve bu ahenkle ise Türk mükelleflerine cidden a-cımak lâzımdır.
Yeni hükümetin bütiin bıı çetin işlerdb çok rasyonel ve a-«imll hareket etmesi lâzımdır. Bödcede yapıldığı söylenen ve Maliye Bakanının Ifadeaile de teeyyüd «leu seksen milyonluk kırpıntı devede kulak bile değil dlr. Hele bir lktisad Fakültesi üyesinin yayınladığı makalede Maliye Bakanlığının rakamlarına ve istatistiklerine dayanarak gösterdiği gibi Milli Müdafaa masraflarının en ağır biid-ce yükünü teşbil ettiği haklımdaki İddiaların varit! olmadığı ve asıl sivil masrafların bel bü-kii.li olduğu anlaşıldıktan sonra Ufak çapta tasarruflarla bUd ce ildiğini tıkamağa çalışmak pek abestir. Şimdi yapılacak M-.v yeni baştan, kısa bir müddet İçinde, büsbütün yeni femel-f r(1 dayanan bir bilanço hazır* Jamak ve sivil masraflardan, İn Şaat ve mefruşattan İnsafsızca kısıntılar yaparak J949 yılı bttdcesinl bir milyarı afiinıyan bir raddeye İndirmektir ve bk (Devamı; 8a. 3 • sü. a de)
da mühim bir konferans vermiş tir. Büyük bir kalabalık içinde verilen konferansın mevzuu (Muhalefetin vaziyeti) İdi. Prof. Sevig, bu konferansında iktidar için muhalefetin temel taşı oldu ğunu söyliyerek (Halbuki iktidar muhalefeti hep mahkemelere sevketmektedir. Bu, iktidarın muhalefeti İstemediğine delil -dir. Muhalefeti ister görünüyorsa da bu, samimî değildir) demiştir.
Muhalefetin lüzumu var mı yok mu meselesine temas eden hatib «Bizim aklımız ermez, başımızdaki bÜyiİklçr ne yaparlar sa doğru yaparlar, diyeceksek muhalefetin lüzumu yoktur. O halde inlemektense verem ol -makta, açlık çekmekte devam ederiz ki bunun çıkar yolu yoktur. O halde muhalefet konuşacak, iktidarın selim duygusu buna razı olacaktır.
Hatib, Atatürke olan büyük sevgiyi kayıt ile (Demokraside vazife taksimi vardır. Bizim efendimiz yoktur. Bizim vatandaşlık gururumuz vardır) demiştir.
Vasfi Raşid, eski devirleri mukayeseden sonra Halk Partisinde belli prensi bler etrafında beraberlik olmadığını, Meclis te partilerin yanyana yürümediğini, her ne kadar Mecliste partiler mevcud ise de Halk Par tisinin her istediğini rakam çok luğu ile hal yoluna gittiğini, muhalefetin Meclis dışına çıktı ğmı söyliyerek muhalif yazarların vaziyetine temas ile: «İktidardakiler evvelâ muhalefete ve muhalif yazarlara karşı baskı kullandılar. Bu sökmedi. O zamandanberi bunlar mahkeme (Devamı: Sa. 3 - Si).
Cu»ıh«rbOîfcttMt İnönü At henagorasTa yanyana
M.Meclisindeki Ezan Hadisesinin Akisleri
Ulus bu vesile ile muhalefete
ve M. Partisine hücuma geçti
PatrikAthenagoras
Bu sabah şehrimize dönüyor
— Yazısı: 8 üncü Sayfada —
Meclisde
Bugün görüşülecek
meseleler
Ankara: 6 (Hususî) — Meclisin pazartesi gündeminde hükümetin kimsesiz ve anormal
çocukların korunması hakkında-ki kanun tasarısını daha iyi in ecliyebilmek için geri istediğine dair Başbakanlık tezkeresile A-bidin Potoğlu ve Refik Söverin İki Borusu vardır.
Bundan başka ecza hane açmak hakkında kanun tasarısının ikinci müzakeresi ve bazı dış devletlerle olan ticaret anlaşmalarına dair taşanların mü zakereleri yapılacaktır.
tfıiyeti Çankaya kB$kS »ıe girerlerken
Ankara, 6 (Hususî) — Ulus gazetesinde neşredilen makalede, Meclisteki ezan hâdisesi bahis mevzuu edilerek Millî Partilerimizin lâiklik prensibi üzerinde açık bir görüşe malik olmaları ve halka telkinde bulun malan İstenmektedir. Ulus, ayni makalede. Millet Partisi prog ramında herkesin dilediği dilde ve şekilde ibadet hakkını mukaddes tanıma, diye mağşuş fi kirlere yer vermesi tenkid edilmektedir.
Ankara: 6 (Telefonla) — Ya nnki Kudret gazetesinde çıkacak başmakalesinde Hikmet Ba yur, Ulus gazetesinde Yavuz Abadan ve Falih Rıfkı Atayın Mecliste okunan ezan hâdisesi halikında çıkan yazılarına ce-vab vermekte ve ezcümle şöyle demektedir:
«İktidar partisi, derdi görmek istememekte, ayak direrse o da bu
âkibete uğnyacaktır. Esas mesel le halkın başarısız idareden, kö| tülüklerden, İsraflardan ve bun] lardan doğan sorumluluklardan’
Ankara: 6 ıHususi) — Adalet komisyonu varın toplanarak hâkimler kanununda yapılacak' değişikliklere dair tasarıs ı müzakereye bağlıyacaktır. Görüşmelerin tartışmalı olacağı tahmin edilmektedir. Çünkü tasan
(Devamı: Sa. 3 - Sü. 2 de)
İstanbul Belediyesi
yakında vilâyetten ayrılıyor
Belediyede reform — Lâğv edilecek müdürlükler — Şehir Meclisinin feshi — Belediye başkanlığının en ---- ------- kuvvetli namzedi ________________________
Şehrimiz il ve belediyesinin yekdiğerlnden ayrılmasına ve belediyenin müstakil bir hale getirilmesi hususunu derpiş o-den kanun tasarısı tamamlanarak Büyük Millet Meclisine sunulmuş bulunmaktadır.
hgili kanun tasarısının bütçe
müzakerelerini müteakip Meclis gündemine alınacağı ve yaz tatilinden evvel Bakanlar kurulunun tasdikine arzedileceği anlaşılmaktadır.
Milletvekilliğinde tek dereceli seçim usulünün kabulünden (Devamı ( 8a. 3 - 8Ü. 4 do)
Rusya, Norveç'e bir nota daha verdi
Oslo: e (a.a) — :afp> Sovyet I büyüle elçisi Atânasjev, dışişleri I baltanı Lange un hususi ikametgâ bina giderek VVashington'a hare -ket etmek Üzere hazıı lanmakta bu lunan baltana, iki memleket arasında bir saldırmazlık paktının akdini teklif eden Sovyet, notasını tevdi etmiştir
Paris: 6 (a.a ) — alp Moskova radyosunun dün akşam yayınla • dıgı tebliğ Sovyetlerin Norveç hükümetine verdiği İkinci noto’yı açıklamaktadır.
Sovyet hükümeti bu notasın ■ da, Atlantik birliğine girdiği takdirde Norveç'in hususi bir siya -set takip, ve kendi toprakların -
da hava üsleri kurulmasına m Usa ade edip etmlyeccğini sormakta, Sovyetlşy tarafından Norveç'e karşı hiçbir tehdit ve tehlike ge-lemiyecegini anlatmakta ve bu yol dâ bir endişeye kapılmanın yersiz olacağını bildirmektedir.
(Dovamı: Sa. 3 - sü. 3 de)
Karadenizde
Fırtına
Âdmira Ğençlerbirliğile berabere kaldı
Resmimiz, tVLclki yün oyııannn-maçtan evvel Admira ile &mgli>rbirliği lakımlarmı t?iı arada göstermektedir, (Bpor haberleri 3 eli tayfadadır.)


t



1
* S


Bütün gemiler seferden vazgeçerek limanlara sığındılar
Kozlu, 6 (Telefonla) — Kara denizde dört gündenbarl devam eden fırtına bugün Yıldız - Poyraza çevirerek daha da şiddetlenmiştir.
Halen Zonguldak ve çerçevesin deki karın kalınlığı 50 santimi bulmug; civar köy ve İlçelere o-tobüs seferleri İnkıtaa uğramıştır.
Dün gece lstanbuldan limanımıza gelebilen Tan vapuru, yolcularını müşkülatla çıkarmış ve îneboluya müteveccihen yoluna devam etmiştir.
Gene dün akşam Trabzon cihetinden Zonguldağa gelmesi beklenen Çorum vapuru fırtınadan Polalhane limanına ve ts-tanbuldan gelmekte olan Dum-lııpınar yolcu vapurunun da Ereğli limanına sığındığı öğrenilmiştir.
Limanımızda kömür yükleye-
rek îstanbüla haı-oket eden Şa-
dan, Tavll, Anadolu ve Florya
(Devamı: Sn. 3 - »Ü. 3 do)
bezmiş olması ve bunlar altına da ezilmekte bulunmasıdır. BUj bir çoklarına bir değişiklik ol-’ (Devamı: 8e. 3 • 8Ü. 1 de) ,
* * ★
Ankara Adalet Tabibi, ezan okuyanların fikri sabitlerle malûl olduklarım söylüyor
Bunlardan biri “Arapça ezan okumak suretilfl Milletvekillerini yola getirmek (!) için bu tertibi düğündük, diyor
Ankara, 6 (Husus) — Elde ettikleri kartlarla Büyük Millet Meclisinin alt kattaki dinleyiciler locasına girdikten sonra bir yolunu bulup salonda Arabca ezan okuyan Osman Yaz’ın, ad-
Emeklilik kanunu
Tasarısı son şeklini aldı
Yeni şeklin profesörler ve hâkimler hakkında yeni hükümler
Ankara: 6 (Hususi) — GeçiciI komisyon, emeklilerin alacağı ' parayı şöyle tesbit etmiştir:
20 jnl hizmeti olanlar maaşının yüzde kırkını, 21 sene hiz ıneti olanlar maaşının yüzde kırk birini emekli maaşı olarak alabileceklerdir. Diğer müteakip her Bene için nisbetler yüzde bir artmaktadır.
35 senelikler maaşlarının yüz do elli beşini, 49 sene hizmet denler yüzde 69 unu tekaüt m aşı olarak alacaklardır.
Komisyon elli yaş ve fazlası için tekaüt maaşı olarak yüzde 65 i kabul etmiş, fakat bunu, kanunun kabulünden itibaren
ihtiva ediyor
üç sene zarfında tekaüt olanla-ra hasretmiştir.
Ankara, 6 (Musuşî) — Emeklilik kanun tasarısına göre yar-gıtay ve danıştay hâkimleriyle Üniversite profesörleri için de 65 yaşını mecburî emeklilik yaşı olarak kabul etmektedir. Ancak profesörler, Millî Eğitim Bakanlığının takdiri ile bir sene1 daha çalışabileceklerdir.
lî tabibçe gösterilen lüzum Hze« rine, müşahedeye tâbi tutulmaic için haatahaneye sevkedildiğinif diğer sanık Abdullahın ise. esa« sen raporlu olduğu için, sorgıf hâkimlığince tevkif olunduğunu bildirmiştim. Osmanla beraber Nebi Cevad ismindeki şahıs da, Nümune lıastahanesinde sinir pavyonunda müşahede altına a-lınmıştır. Abdurrahman aran* inaktadır. Emniyet Birinci Şube Müdürlüğü de bu hususta giriştiği tahkikata devam etmektedir.
(Devamı: Sa. 3 - Sil. 1 de)'
Kara Ay
Dün toplanan Sağır, Dilsiz ve Körler cemiyetleri ne bu ismi vermeği kararlaştırdılar
Sağır, Dilsiz ve Körler Cemiyetinin kongresi dün saat 11.3(1 da Eminönü Halkevi salonunda
(Devamı: Sa. 3 - Sil. S do)'
Komünistlere kayıtsız
hükümeti
ıe Dilsizlerin dilııkil' ioplanitfHttdt
«aıtsız tesliuı olnııyacak
Kanton: 6 a.a. (Reuter) — Başbakan Sun Fo. bugün yaptığı bir demeçte «hiçbir zaman kayıtsız şartsız teslim olmayı kabul etmiyeceğiz, kominjstler makul ve müsavi şartlar üzerin de mutabık kalmazlarsa millî hükümet sonuna kadar savaşa devam edecektir.» demiştir.
Başbakan iktidarı eline aldı-ğındanberi ilk defa yaptığı bir başın konferansında bu beyana’ ta bulunmuştur.
Sun Fo, diğer taraftan, vakarlı bir sulh elde etmek ümidinde olduğunu, ve bunun hükû (Devamı: Sa. 3 - 6ü. 2 de)
il kongresi
Bu ay içinde toplanacak
Demokrat Parti İstanbul 11 kongresinin bu ay içinde toptan ması kuvvetle muhtemeldir.
Henüz toplanma günü tesbit edilememiş olan kongreye, bu defa 100 delege İştirak edecek ve kongre üç gün aürecektlr.
Bu münasebetle D. P. Genci
Başkanı Celâl Bayar’ın şehrimi
z'o geleceği ve kongre çalışma-
larını takip edeceği söylenmek-
tedir.
^TAKVİMDEN BİR YAPRAK |
Aukaıada bir konuşma
içleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı mümessilleri Ankarada basın erkâ-
nı ile bir konuşma | yapmışlar vs bu ko-' nufmada memleketin • ziraatini alâkalandıracak milhim Inee’elelere tema» etmişlerdir. Bu mühim mos'elelerden bir ikisi var kl bunda (F. A. O.) denilen bu heyetin eksik bıraktıkları bazı noktaları elo alarak biz do biraz derdleşo ooğiz.
(F. A. O.) bilhassa gıda mes elosi llo meşguldür. Zaten tarımın se-beb-l- vücudü do gıda dofiıl midir? Böyle olunoa gıda bakımından bir oennot olan ülkoiııizde vesaitsizlik yüzünden maruz kaldığımız mahrumiyetlere bolkı bu vosilo İle bir çare bulunur, biz de bu varlıklı fukaralıktan kurtuluruz.
Anadolu ekor, biçer, mahsulü para otmoz. Orta Anadolııdu moyva-Inr sokaklarda yığınlar loşkll etmiştir. Oldukları yenle çürür, atılır klınse bakmaz. Kavını ı.arpuz araba llo »atılır. Heııı do b«fl|tv«
denecek bir fiata...
Bir tarihte ikamete moınıır olduğumuz Sinobda balıkçılık en ipti-ı|-sr~----———---------———--ı dai »eklide yapılıyor-
î U LV N A Y : au. b« k.„o»a.
2------------------------------ ölü balık yeırfflz...
caınan depolarda lovroklor, ketaller, kalkanlar yüzor. Boğendlgıniz balığı tattırırken terazide de oy^ nar, çarşıda İki yığın gördüm: BK ri barbunya, biri tekir... Baruun-yanın o tart io okkası iki kuruş, tekirlnki bir kuruştu. Şöyle muazzam bir tuzlamacılık tesisi yapılmıyordu. Yalnız bazı Ruınlar ovls-1 rinde tuzlatıp öteye beriye göndo-rlrlerdi... O kadar.
Eğer bütün bunları arzodobıiıneh yolunu bulsaydık Anadolu halkı bu halde ini kalırdı?
Hele dünyanın aç kaldığı bu zamanlarda biz mahsulümüzü salar blror (Karun) olurduk.
Hükümete geloıılor hiç bir zaman
bir organizatör ruhu llo hareket et-
ınosinl bilemediler; momlokotl ida-
re edemediler. Anadolu asırlardan
— Lütfen »nyfayı çeviriniz -w

Comments (0)