Çabuk ve Kolay
Türkçe öğrenmek lstiyenlere H, El, Krelder tarafından
«FIRSAT LESSONS İN
MODERN TURKÎSH»
En mükemmel kitaptır. Satış yerli Beyoğlu Kitap Sarayı. O. E. N.
AKŞAM
Sene 27 — No. 9569 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 8 Haziran 1945
İZAHLI
MAHALLE MUHTAR VE ıHTiYAR KURUMLARI TÜZÜĞÜ
Zühtü Çubukçuoğlu tarafından yazılan bu kitap 100 kuru? flatle satılmaktadır.
Sahibi: Necmeddln Sadak — Negriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Veto ihtilâfı hallolundu
B. Truman Suriye işinin beşler tarafından halline taraftar değil Arap Birliği Fransızları mesul addediyor; Suriyede 3 tahkik heyeti kuruldu
Münhal Millet Vekillikleri
San Francisco konferansında
Vaşington 3 (Radyo) — Başkan Truman Suriye meselesinin beş büyük devlet tarafından halledilmesine taraftar olmadığını bildirmiştir. Başkan Yakın Doğu meselesinin başka yollardan gidilerek halledilebileceği kanaatindedir.
Başkan Truman Ruslarla Fransızların bu hususta yapmış oldukları teklifi reddetmiştir.
Başkan Truman bu nutku yaymaz-dan bir müddet önce Fransa'nın Va-şlngton büyük elçisi M. Henrl Bonnet' yl kabul etmişti. Büyük elçi Yakın Doğu meselesinin beş büyük devlet tarafından halledilmesini teklif ediyordu.
Londra 8 (Radyo) — Fransız hükümeti dün İngiliz hükümetine Suriye pıeselesi hakkında bir nota vermiştir. Bu notanın teferruatı şimdi Başbakan Churchlll ila İngiliz Hâriciyesi tarafından tetkik edilmektedir.
Siyasi muharrirlerin kaydettiklerine göre, bu Fransız teklifinin Londra' da desteklenmesi hiç da beklenilme-melldlr. Londra'da kaydedildiğine göre Suriye meselesi acele halledilmesi gereken bir İştir. Bu meseleyi genişletmek. beş büyük devlete havale etmek vaziyeti güçleştlrcek, İşleri uzatacak ve belki de yeni İhtilâfları ortaya atacaktır.
Arap birliğinin tebliği
Kahire 8 (R.) — Dün toplanmış olan Arap Birliği görüşme sonunda neşretmiş olduğu tebliğde, Fransızların Suriyede taarruza geçmiş olduklarını. olup bitenlerden onların mesul olduğunu bildirmiştir.
Tebliğ^ Fransız kuvvetlerinin Surl-yeden çekilmelerini istemektedir. Gene tebliğde şu nokta belirtilmektedir: »Yakın Doğuda yabancı hiç bir kuvvet kalmıyacaktır.
(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
Çalışma Bakanlığı
B, Sadi Irmak yeni Bakanlığa getirildi
Ankara 7 (A.A.) — Devlet dairelerinin Bakanlıklara ayrılması hakkın -da ki 3271 sayılı kanunun birinci maddesine dayanılarak çalışma hayati İle İlgili işleri düzenleme, yürütme ve denetleme ile görevli olmak üzere bir Çalışma Bakanlığı kurulması ve bu Bakanlığa Konya milletvekili doktor Sadi Irmak'ın tayini 7/6/1945 tarifinde yüksek Cumhur Başkanlığınca inanmıştır,
Ankara 8 (Telefonla» — Çalışma Bakanı B. Sadi Irmak bugünden İtibaren İş dairesinde görevine başlayacaktır Bu husustaki Cumhur Başkanlığı tezkeresinin bugün Meclise gelmesi beklenmektedir.
Ticaret Bakanının tetkikleri
Ankara 8 (Telefonla) — Yeni Ticaret Bakanı B. Raif Karadeniz Bakanlık işlerine ait İncelemelerine devam etmektedir. Dün dış tlcaıet dalreslle ip ticaret dairesinde İncelemeler yapmış ve yeni direktifler vermiştir.
tç ve dış ticaret durumları, halkımızın gerekli ihtiyaçları, flat murakabesi, ticaretimizin geliştirilmesi in-
celenen meseleler arasındadır.
Ankara 7 (A.A.) — Bakanlar kurulu bugün, Başbakanlıkta haftalık toplantısını yapmıştır.
Berlin canlanıyor
Sinemalar, tiyatrolar açılıyor, halka bol yiyecek veriliyor
Londra 7 (A-A.) — Dagnes Nyheter »dil İsveç gazetesinin muhabiri bugün Daily Mail tarafından yayınlanan yazısında, Hltler başkentinin alınma-alyle ortaya çıkan meseleler karşısında. Berlin'i işgal eden Sovyet kuvvetlerinin «mükemmel psikoloji anlayışı ve yolunda bir gerçekçilikle» hareket ettiklerini bildiriyor
Muhabirin ntılâsatan bildirdiğine göre, komünlstleştlrme yolunda hiç bir teşebbüste bulunulmamaktadır. Yiyecek İstihkakı Nazllerln verdiğinden daha İyidir. Sinemalar, tiyatrolar ve spor sahaları açılmıştır. Güzel genç kızlar polis vazifesini görmektedirler.
Berlin halkı kendi hayret verici Akıbetlerini bazı haberlerde İngiliz ve Amerikalıların diğer Alınanlara yaptıkları söylenen ağır muamele İle mukayese etmektedirler.
Dali Mail bu meseleyi başyazısında İnceleyerek, şöyle demektedir: «Filhakika, eğer muhtelif bölgeler bir nü-
Parti bu defa aday (namzet) göstermiyor
Ankara 7 (A.A.) — Açık bulunan Kocaeli, Zonguldak, Sivas, Burdur, İstanbul ve çorum milletvekillikleri için hazlranm 17 net pazar günü seçim yapılmasına ve bu seçimde Partimiz merkezi tarafından aday gösterilmemesine genel Başkanlık divanınca karar verilmiş bulunmaktadır. Keyfiyeti ilân ederim.
C. H. P. genel Başkan vekili Ş. Saraçoğlu
Parti genel idare kurulunda değişiklikler
Ankara 7 (A.A.) — Manisa milletvekili Rldvan Nafiz Edgüer, Bilecik Milletvekili Kasım Gülek, Urfa milletvekili Kutsi Tecer C. H, P. genel İdare kurulu üyeliklerinden çekilmişlerdir. ,
Ankara 7 (AA.) — Cumhuriyet
Halk Partisi genel idare kurulunda açık bulunan üyeliklere, genel Başkanlık divanınca, Konya milletvekili Sedat Çumralı, İsparta milletvekili Kemal Turan, Manisa milletvekili Feyzullah Uslu, Afyon milletvekili Ali Taşkapılı ve Bingöl milletvekili Tahsin Banguoğlu seçilmişlerdir.
B. Hakkı Tarık’ın namzetliği konuluyor
Münhal bulunan İstanbul Millet Vekilliği seçimi gelecek pazar günü yapılacaktır. Bu seçim İçin partice namzet gösterilmediğinden Millet Vekili seçilmek lstiyenler namzetliklerini bizzat koyacaklardır. Bu arada Basın Birliği İstanbul bölgesi başkanı B. Hakkı Tarık Us'un İstanbul Millet Vekilliğine aday olarak gösterilmesi için bir çok seçmenler tarafından İmza edilmiş bir varaka mebus İntihabı teftiş heyetine verilecektir
Profesör Cemil Topuzlu namzetliğini koyacak
Eski Şehremini operatör profesör Cemil Topuzlu. İstanbul Millet Vekilliği İçin namzetliğini koymağa karar vermiştir. Profesör bugünlerde resmen müracaat edecektir.
General Cemil Topuzlu ken dişile görüşen bir muharririmize dedi ki:
— Memleketime daima hizmet etmek fikrindeyim. Çok bağlı olduğum hemşerilerlm eğer beni .ıeçmek arzu ederlerse, bu milli vazifeyi şükranlarımla kabul ederim.»
Tanınmış karikatüristlerimizden ressam Togo da namzetliğini koymuştur.
En pürüzlü meselede anlaşmaya varıldı g
— ■-------------
Emniyet konseyi, sulhu tehdideden her§ hangi meseleyi serbesçe inceleyebilecek»
Londra 8 (Radyo) — San Francisco konferansını, bir çıkmaza sürüklemiş olan veto meselesinde beş büyük devlet arasında bir anlaşmaya varılmıştır. Dün gece bu mühim haber konferans başkanı ve Amerika Dış işleri. Bakanı B. Stebtlniua tarafından, ânî olarak davet edilen basın konferansına verilmiştir.
B. Stettlpius tarafından yapılan beyanata göre beş büyük devlet arasında varılan anlaşmaya göre Emniyet konseyinin her âzası, sulh tehdit edildiği takdirde vetosunu kullanmak suretila konseyi tetklkatta bulunarak bir karar almaktan menedemlyecek* tir. Anlaşma, konferans genel kurulunun tasvibine arzolunacaktır.
B. Stettlnlus’un bu beyanatı kenfe-ransın birkaç zamandan beri girmiş olduğu çıkmaza son verecek mahiyette sayılmaktadır.
B. Stettlnius bu anlaşmanın konsey tararından girişilecek bütün hareketlerde Emniyet konseyi beg daimi âzasinın oy İttifakı prenslpini koruduğunu, aynı zamanda müdahalesini İrabettlren bütün olaylarda konseyini serbesçe münakaşa edebilmesini sağladığını belirtmiş, bu iki noktanın *
Birleşik Amerika Dış Bakam B. Stettinius
dünya teşkilâtıma muvaffak olmas^ İçin esaslı olduğunu ilâve etmiştir.
San Francisco’dakl Reuter muhaflj birine göre beş büyük devlet nıuratıfr-h asının dünkü toplantısı Rus murah^T hasının, daveti üzerine vuku bulmuş*?* tur. Toplantıda veto meselesi ve diğer* muallak meseleler görüşülecekti, TodQ lantının nticesi büyük bir merak (D heyecanla bekleniyordu. B. StettlnluîK un bir anlaşmaya varıldığını • mest, her tarafta derin bir sevLn£_ uyandırmıştır. , o
Londra 8 (Radyo) — Beşler arasında veto meselesinde elde edilen anlaşma. Emniyet konseyinin her hangi meseleyi tetkik etmesini hareket serbestlslnl temin ediyor. Emniyet konseyinin beş büyük devletin oy birliği olmaksızın her hangi mesele hakkında tetkikat yapması ve o meseleyi müzakere edip etmemesi başlıca İhtilâfı teşkil ediyordu. Bu pürüz, ortadan kalkmıştır.
Dünya teşkilâtına B. Roosevelt’in hâtırasına hürmeten Müttefik milletler teşkilâtı adı verilmesi kararlaştırılmıştır, Amerikan heyetinin bn I husustaki teklifini Sovyetler, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Fransa murahhasları desteklemişlerdir.
Japonyaya savaş yakında başlıyor
Okinava muharebesi bitmek üzeredir. Japonlar çocuklarını intihar mâniaları teşkiline hazırlıyorlar
fuz sahası haline gelecek ve Müttefikler. Alman halkının muhabbetini kazanmak İçin blrblrleriyle rekabet zorunda kalacak olurlarsa bu felâketli bir hal olur.
Kontrol meclisinin çalışmaya başlayacağı şu zamanda batı ile doğu arasında daha çok İşbirliği lcabeder-dL Halbuki, maalesef şimdiden bir anlaşmazlığın mevcut olduğunu gösteren alâmetler vardır.
Dört büyük devlet maksatlarını belirtip, birbirlerine karşı samimi dav-ranıncaya ve Almanyaya karşı takip edilecek müşterek slyastı kararlaştı-ruıcaya kadar durum gitgide daha fazla köUİ leşe çektir.»
Daimî kontrol komisyonu merkezi
Londra 8 (A.A.) — Yorkshlre Post gazetesinin siyasi muharriri yazıyor:
Almanyada kurulan daimi kontrol komisyonuna merkez olarak Rus lş-(Arkası sahife 2; sütun 6 da)
DİKKATLER;
Dairelerdeki ve evlerdeki dosyalar
Bir aile, dosya memuru gibi bütün şu aşağıkl evrakı intizamla saklamağa mecburdur Kapınızı çalıp sorarlarsa yahut muamele takibi İçin icabederse çoğunu hemen göstermelisiniz. Aksi takdirde borçlu veya zlyanlı çıkarsınız:
Geçen nöbetin ekmek karnelerinin başındaki kuponlar... Geçen senenin kömür beyannamesinin üst kuponu... Geçen ayla, rın bekçi ücretleri makbuzları... Senelik radyo makbuzları... Üç beş senenin yol vergisi... Elektrik ve havagazı saatlerinin depozito kâğıtları ve muhtelif makbuzları... Emlâkiniz varsa üç beş senelik vergi senetleri.
Şayet dairelerde dosyalar mükemmel tutulsa evlerde bu dosyalara pek lüzum hlssedilnıiye-cck. Diğer cihetten: Kendileri memurken dosyalarda birkaç da. klkada evrak bulamayanlar, kapıya gelerek ahaliden birkaç dakikada evrak bulmasını nasıl 1*-tlyebUirlerT
Nevyork 8 (A.A.) — İki aydan beri devam eden Okinava savaşı sonuna yaklaşmaktadır. Amerikalılar, şimdi, önemli bir hava meydanı olan Naha1 yı tamamen İşgal etmişlerdir. Saha etrafındaki mağaralar dahi işgal edLl-mi? ve Japon cepleri temizlenmiştir. Son Pasifik çarpışmalarında. İngiliz gemileri ehemmiyetli bir rol oynamışlar ve 141 Japon uçağını tahrlbetmij-ler veya hasara uğratmışlardır. İn-glllzlerln uğradıkları hayip v0 hasar şaşılacak kadar hafif olmuştur.
Japon radyo ve gazeteleri, şimdi efkârı umumlyeyl, Japonya’yı istilâ edecek kuvvetlerin bir köprübaşı kurabileceklerine ve belki de denize dökülmelerine İmkân buluna m ıyacağına hazırlamaktadırlar. Bununla beraber düşmanın, köprü-başından çıktığı zaman, kendisini aşılmaz bir kale karşısında bulacağını İlâve ediyorlar. Japonya savaşının yakın mı uzak mı olduğu hakkında türlü nazarlyeler serdedümektcdlr.
Japon militaristler Müttefiklerin, Alman şehirlerinde karşılaşmış olduk larından çok daha büyük, ölçüde bir gizil mukavemet hareketiyle mücadeleye mecbur kalacaklarını iddia ediyorlar. Şüphesiz kİ. Müttefikler, tünellerle birbirine bağlanmış, toplarla himaye edilen bir yer altı mukavemo-tlle karşılaşacaklarını biliyorlar. Japonlar Şimdiden çocuklarını .İntihar mâniaları» teşkiline hazırlamakta, bomba ve diğer patlayıcı maddeler İmal etmektedirler.
Okinava’da Japon kayıplar»
Londra 8 (Radyo) — Japon kuvvetlerinin Okinava adasındaki çarpışmalar esnasında 60.000 ölü vermiş oldukları bildirilmektedir.
Tokyo radyosunun verdiği bir habere göre, Güney Japonya'ya 40 Ame-
rikan uçağı akın etmiştir. Tahmin edildiğine göre bu uçaklar Okinava adasındaki hava alanından gelmekteydi.
Denizaltı muharebesi
700 Alman denizaltısı batırıldı
Londra 8 (K) — İngiliz Başbakanı Churchlll ile Amerika Başkanı M. Truman tarafından neşredilen bir müşterek beyanamede denizaltı haıbf hakkında şunlar bildirilmektedir:
Atlantik savaşı Almanyanın teslimi İle sona ermiştir. Bu savaş esnasında 700 Alman denizaltını batırılmıştır. Son zamanlarda bir çok Alman denizaltı lan da kendi kendilerini batırmışlardır.
Günler Geçerken
Edebiyatı öldüren rejim
İngilizcenin feryadı
Yazanı A, ADNAN - ADIVAR Yarinki Akşam'da
Totaliter rejimlerin güzel sanatlardan çoğunu, lıele hürriyet» en fazla ihtiyaç gösteren edebiyatı öldürdüğüne artık şüphe kalmadı. Son yirmi yılda İtalya dünya edebiyatına ne kattı? V® gene Almanya, Nazi devrinde kendi topraklarında kimleri yetiştirdi? Eğer İtalyanca ve Almanca bazı değerlice eserler çıktı ise bunları yazanlar ana yurtlarından ya kendi arzularile veya zorla uzaklaştırılmış hür düşünceli kimselerdir. Musiki bahsinde de aynı neticeye varıyoruz: Ne Almanyada, ne Avusturyada, ne de İtalyada tek büyük bestekâr yükselemedi. Elbette ki bize büyük adam diye edebiyatta bir bahnameci Pitigriliiyi, yahut zirzop şair Marinetti’yi gösteremezler. Totaliter rejimler yalnız kendi görüşlerinin ölçüsünde eser istedikleri için heykeltraşlık ve mimarlık da malûm kalıplardan dışarıya çıkamıyor. Führer’in Ve Du-Çe’nin o hususta fayda tasarladığı, milli karaktere hizmet edeceğine inandığı, fütuhat politikasına yarayacağını sandığı bir şekil vardır; Artist, kendi İlhamına değil, bu ısmarlama zevke uyacaktır. Şairle muharririn ise partinin emir kulu olmadıkça nefes almasına imkân yoktur.
Ama totaliter rejimler, hesap ve kitap milletin kontrolundan geçmediği için gerçek bütçenin ölçüsüne sığmaz derecede azametli ve lüzumsuz bayındırlık eserleri kurabiliyorlar. Meselâ İtalya, imar bakımından hiç bir zaman Mussolini idaresindeki kadar gelişmedi; KaHgüla’ıun gemilerimi yüzdürmek maksadile göller bile kurutuldu. Fakat bunlar, normal bir gelişme sayılamazdı; Firavunların ehramları gibiydi, zulme ve israfa dayanan gösteriş eserlerdi Hem diktatörün şöhretini yaymak, hem de yardakçıların kasasını doldurmak İçin milli kudretin ve millî servetin takati dışında yapılıyordu.
Şu var ki bu rejimler gösteriş olarak dünyayı hayran bırakan saraylar, fabrikalar, tersaneler, otostratlar yapıyorlar anıma gene gösteriş olarak dünyanın hayran kalacağı bir edebiyat yaratamıyorlar Ferde kıymet vernılyen faşist rejimlerde en verimsiz, en cılız, tamamlle güdük ve kavruk kalan sanat, edebiyattır. Edebi, yatı öldüren rejini insanlık için tehlike teşkil eder.
Refik Halid Karay
8 Haziran 1945
Sahile 2
SÖZÜN BELİŞİ
Ahmet Haşim
Ahmet Hâşim'i sevenler Ölümünün on ikinci yıldönümünde onun mezarını ziyaret ettiler: gazetelerde de bu vesile He sanatına dair birkaç hayranlık yasısı çıktı. Mezarını ziyaret edenlerle ona dair yazı yazanların azlığı şaplacak f«y değildir. Çünkü Hâşim hayatta iken de seveni, anlıyanı az şairlerdendi. Hattîı edebiyatla uzaktan yakından ilgili otanlnrdan çoğu, arala, unda Ahmet Hâşim adında bir şair yaşadığı devirlerde, ş lirinde Jı bir şey anlamamakla beraber onu sevmek, alkışlamak, hayran olmak zorunda kalmışlardır.
Mantıkçılar, Ahmet Hâşim’in dalma müphem görünen şiirlerini «nerede mâna?» diyerek devirmeğe kalktılarsa da bundan çabuk vazgeçtiler. Çünkü Hâşim, bir adamın sıhhatte olduğunu anlamak İçin onu öldürerek kalbini, ciğerini, böbreğini muayene etmeye kalkan adamla bir şiirin zevkini ancak nesre çevirdikten sonra tatmayı âdet edinmiş edebiyat meraklısına aynı gözle bakar ve bu cins münekkidi kalemi eline aldığı zaman nesrile, konuşurken diliyle öyle bir işletirdi kİ otopsi meraklıları ona hay. ran olmayı daha kârlı bulurlardı. Zaten Ahmet Hâşim her zaman vâzıh ve keskin olan nesirlerinden geçirmek suretti© okuyucularını şiirlerinin havasına yaklaştırmaya çalışmış şairlerdendir.
Bugün Ahmet Hâşim'i sevenler, kendin! hayatta iken ona havran olanlardan şüphesiz daha kalabalıktır. Sanat nesillerinde Ahmet Hâşim’in tesiri asıl şimdi görünmeye başlamıştır demek daha doğru olur. Genç şairlerimizin iyileri onun sanatını sevenler arasından çıkıyor. Bugünün ve bundan sonraki devirlerin okuyucuları İçin Ahmet Hâşim’in şiirini dil bakımından yer yer anlaşılmaz olsa bile okuyucuya hakikî şiiri tattıracak ve genç İstidadı ona doğru gitmeye teşvik etmeye yetecek tarafları daima kalacaktır.
Ahmet Hâşim’i sevmek hakiki şiiri sevmek mânasına geldiği gibi şair olmıyanı ayırjnak da bu sayede kolaylaşır.
» Şevket Rado
Fabrikada patlama
Dört amele muhtelif yerlerinden yaralandı
Dolapderede Serdar Ömer cad. resinde Nahlde ait amonyak imalâthanesinde dün gece, gaz kazanı patlaması ffuretiie bir infilâk vukua gelmiş, imalâthane hasara uğradığı gibi, İşçilerden Mehmet. Şefik, Clvanl ve Koço muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır. Leon isminde bir amele de muhtelif yerlerinden yânmış ve bacakları kırılmıştır. Yaralılar zabıta tarafından Beyoğlu hastanesine kaldırılmışlar, tahkikata nöbetçi savcı B. Cahit Tiiresay ç] koymuştur.
Bugün hâdise yerinde bir keşif yapılarak infilâkın sebetıi tâyin edilecektr.
Başbakanın çay ziyafeti
Ankara 8 (Telefonla) — Başbakan B, Şükrü Saraçoğlu Hava kurumu dokuzuncu kurultayı münasebetle şehrimize gelmiş olan delegeler şerefine bugün saat on yedide Şehir külü, bünde bir çay ziyafeti verecektir
Yer depremi
Ankara 7 (A.A.) — Bugün saat dörde beş kala Çankırı'daki şiddetli sargın fidan başka saat 4.30 raddelerindi» iki ile dört saniye süren Ankara, eskl-şehlr. Konya, Bolu, Kastamonu, Kütahya, İzmit ve İstanbul'da da hafif, zararsız deprfm olmuştur.
Merhum Salih Köserai-fin cenazesi getiriliyor Paris 7 (A.A.) — Anadolu
ajansının özel muhabiri merhum Salih Köseraif’ln cenazesini götüren Trabzon vapuru 4 haziranda Tulon’dan hareket etmiştir.
Kars bölgesine yağmur yağıyor
Kars 7 (A.A.) — Bir kaç günden beri bölgemize bereketli yağmurlar yağmağa başlamıştır. Zamanında düşen bu yağmurlardan çifçlmlz çok m.em. nündür.
Adananın bazı bölgelerinde hayvan hastalıkları çıktı
Adana 7 fTelefonla) — Vilâyetimizin bazı bölgelerinde hayvan hastalıkları zuhur etmiştir. Bahçe İlçesi. Harunlyede hastalıkla mücadele için derhal bir veteriner ekipi gönderilmiştir. Gaziantep ve Maraşın bazı köylerinde de hayvan hastalıkları çıktığı vilâyetimize bildirilmiştir. Her tarafta tedbir alınıyor.
Tito Belgrad’da
Londra 8 (Radyo) — Tito. Hırvatistan ve Slovakyadaki seyahatinden Belgratl'a dönmüştür
Hitler nasıl öldü?
Cesedinin muayenesinde zehir içmek suretile öldüğü anlaşıldı
Londra 8 (AA.) — Berlin’de Huşlar tarafından bulunan kavrulmuş bir cesedin Hitler'e ait olduğu, dişçisinde bulunan diş kalıplan ile ağandaki dişlerin mukayesesi neticesinde anlaşılmıştır. Bu ceset, yeni Başbakanlık binası altındaki yeraltı kalesinde bulunan dört cesetten biridir. Yapılan otopsi Hltler’in zehirlenerek öldüğünü meydana çıkarmıştır.
Ruslar, Hltler’in Goebbels'in ve diğer Nazi şeflerinin cesetlerini ne yaptıkları hakkında hiç bir şey bildirmemişlerdir. Fakat cesetlerin bulunamaması tein bütün tedbirler alınmıştır.
Alman kıtalarının alkışlanması menedildi
Paris 8 (AA.) — Almanya'daki Kanada askeri makamları, tarla işlerinde çalıştırılmaktan dönen Alman kıtalarının sivil Almanlar tarafından alkışlanmasını menetmelerdir.
Romanya’da iki gazeteci idama mahkûm oldu Bükreş 8 (A.A.) — Halk mahkemesi «Curentul» gazetesinin eski müdürü Selcaru İle «Buna Vastrie» gazetesinin eski müdürü ve Almanyada kurulmuş olan Horla Sima kabinesinin Propaganda Bakanı Manollescu’yu ölüm cezasına mahkûm etmiştir. Bunların her ikisi de Almanyaya kaçarak Romanyanın düşmanla-ril'e İşbirliği etmiştir.
Filistinde çekirge akını
Kudüs 8 (A.A.) — 15 seneden beri ilk defa olarak bir çekirge afeti Filistin’i kasıp kavurmaktadır. Çekirgelerin istilâsını önlemek için Erdün Arap lejyonuna mensup atlı kıtalar mücadeleye iştlrMc ettirilmişlerdir.
Toprak kanunu
Ankara 7 — Millet Meclisi, toprak kanunu tasarısının pazartesi günü ikinci müzakeresine başliyacaktır. Kanun, önce mahdut yerlerde ve zamanla tatbik edilecek, memleket zirai bünyesinin sarsılmasına veya zayıflamasına1 katiyen meydan verilmiyecektlr.
KÜÇÜK HABERLER
in Vilâyet tarafından tevzlû tabi tutulan yeni ve tamir görmüş kamyon lâstiklerinin son dağıtmada sırası gelenlere verilmesi kararlaştırılmıştı. Hazırlanan listeye göre, lâstiklerin sahiplerine verilmesine başlanmıştır.
■k Sirkecide Özipek Palas müstahdemlerinden bayan Hayrlycyl, Ahmet Kesiciler adlı birisinin aşk yüzünden yaraladığı yazılmıştı. Otel idaresinden aldığımız bir mektupta, Ah-med'in evvelce otelden çıkarıldığı, bunu Hayrlyedcn bildiği İçin kadını yaraladığı bildirilmektedir.
» 8 | I M ..
Ingilizler, Dimitrofu nasıl kurtarmışlardı?
Bulgar ricali liderinin akıbeti hakkında Amerikan ve Bulgar hükümetleri arasında müzakereler devam ediyor
Londra 8 (AA.) — Bulgar Çifçi partisinin eski genel kâtibi Yorgi Dlmit-rof Almanlar Butauistanı işgale boşladıkları raman ıngilizler tarafından muhakkak bir ölümden kurtarılmıştır. Bu hâdise hakkmdakl tafsilât İlk defa olarak neşredilmiştir. İngiliz askerleri Dimltrof’u bir sandığa koyarak ve bu sandığı portakal sandıkları arasına karıştırarak düşmanın gözü önünde kaçırmışlardır. İngiliz memurlarının nezareti altında bir kamyona yerleştirilen bu sandıkta, sözde, önemU evrak bulunuyordu. Hudut muhafızları şüphelenerek sandığı açmak İstemişlerse de sandığa nezaret eden memur, resmi vesikaları görmeğe hakları olmadığını kati bir İfade ile hatırlatmıştır. Uzun bir münakaşadan sonra sandık huduttan geçmiş-
tir. Dlmitrof'un sandıkta B saat kalacağı hesabedilmlşti. Bu da âzami bir tahammül haddi telâkki ediliyordu. Fakat Dimitrofu ancak 30 saat sonra sandıktan çıkarmak mümkün olmuştur.
Dlmltrof Kahire radyosunda Bul-garLstana raahsu3 propaganda neşriyatını idare etmiş ve Müttefiklere büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Bulgarlstann dönünce, beklendiğinden çok başka bir tarzda karşılanan Dlmltrof evinde nezaret altına alınmışsa da kaçmağa muvaffak olmuş ve Sofya'daki Amerikan temsilcisinin nezdlne sığınmıştır.
Dlmitrof'un âkıbetl hakkında Amerikan ve Bulgar hükümetleri arasında görüşmeler cereyan etmektedir.
Italyada üçler
buhran konferansı
6 parti kabine işinde anlaşamadı
Londra 8 (R) — 6 İtalyan siyasi partisi kurulacak yeni hükümet hakkında bir anlaşmaya varamamışlardır.
Hrlstlyan demokratların M. Gas-parl tarafından kurulmasını ileri sûr dükleri hükümetin teşkilini sosyalistler kabul etmemişlerdir. Bu hükümette sosyalist Nennl Başbakan muavini olacaktı.
Komlnlst partisinin reisi Togllatl Gasparl’nln reisliği altında kurulacak her hangi bir hükümete iştirak etmlyeceğtni bildirmiştir.
Orta Şark’a mahsus sivil uçaklar
Londra 8 (AA.) — Brltanova’nm havacılık muhabiri yazıyor: İngiliz fabrikaları, hava meydanları bulun-mıyan Orta Şark memleketleri İçin yeni model bir sivil uçağın İnşası İşini bitirmiştir. Bu uçaklardan bLrl pek yatanda tecrübe maksadjyle bu memleketlere gidecektir.
Bu uçak bir ton hamule ve 0 İlâ 12 yolcu taşıyabilmekte ve saatte 190 kilometre katetmektedir. Hareket sahası 700 kilometre olan bu uçakta bir ton hamulenin nakli, 2 kilometre başına 1 şiline malolmaktadır. Bu uçak hava meydanına İhtiyaç göstermemekte, 100 metre, uzunluğunda bir sahaya İncelmektedir.
Yeni îran Başbakanı
Tahran 7 (A.A,) — Eski Adalet Bakanı Sadr, yen! İran kabinesini kurmağa memur edilmiştir. ______
General Patton Amerika’ya döndü
Londra 8 (R) — Üçüncü Amerikan ordusunun kumandanı ge. neral Patton ekser subaylarile beraber Amerika’ya dönmüş ve doğduğu Boston şehrinde büyük bir sevinçle karşılanmıştır.
Toprak Mahsulleri vergisi
Ankara 8 (Telefonla) — Toprak mahsulleri vergisinin kaldırılacağı hakkında bazı gazetelerde çıkan yanlar ve yapılan tahminler doğru değildir. Bugünkü piyasada anormal bir fiat yüksekliği gösterenbakliyatın bir kısmından vergi alınmaması tasavvuru İncelenmektedir. Toprak mahsullerine alt olup Ziraat bankası tarafından İdare edilen Bergama’daki hububat stokunun çürüdüğü haberi de aynı makamlar tarafından yalanlanmaktadır__________
Kızılay Hemşire okuluna iki mütehassıs getiriliyor
Ankra 8 (Telefonla) — Kızılay genel merkezi İstanbul Kızılay hemşire okul müdürlüğü ve mütehassıs öğretmenliği İçin A m er İka dan iki mütehassıs davet etmişti. Bunlardan Mis Sİngler okutun müdürlüğüne, Mis Mak de öğretmenliğine tâyin olunmuştur. Mütehassıslar bir kaç güne kadar İstanbula giderek vazifelerine başlayac aklardır.
ölü gösterilen hırsız Hatice sağ imiş
Beyoğlunda Athases sokağında oturan Necla İsmet isminde bir kadının dört yün elli lirasını çalan Hatice İsmindeki hizmetçisi zabıtaca aranmakta iken Trabzondan sorulan nüfus kaydında kendisinin vakadan çok evvel ölü olduğu bildirilmişti.
Ahiren yapılan bir İhbarda Hatice' nln Erzurumda genel bir ev sahibi olduğu bildirildiğinden keyfiyet oraya blldilrlmlştir. Ölü gözüktüğü halde yaşayan Hatice mahfuzan şehrimize getirilerek hakkında lâzım selen takibat yapılacaktır.
IRAMIN TAHLİYESİ İSİNDE IHGİLTERENİN DURUMU
Ingiliz kuvvetleri, diğer yabancı askerler çekilmedikçe Irandan çekilmiyecek
Londra 7 (A.A.)—İran hükümeti tara fin dan verilen nota münasebetti® hükümetin durumunun ne olduğunu öğrenmek lstlyen bir saylavın sorusu İle İrandaki Müttefik kuvvetler meselesi dün Avam kamarasında tekrar bahis mevzuu olmuştur.
M. Eden adına konuşan Terbiye Bakanı M. Rlchard Law şöyle demiştir:
«Üçlü anlaşma, Japonyaya karşı girişilen savaşın sona ermesinden altı ay geçtikten sonra Müttefik kıtalarının İrandan çekilmelerini derpiş eylemektedir. İran notası ve bizim de İmkân nispetinde bu talebi tatmin hususundaki arzumuz ltlbarlle Birleşik Amerika ve Sovyet Rusya hükû-metlerlle bu mevzu etrafında danışmalarda bulunuyoruz. Fakat halen
Kırk güne kadar toplanabilecek
VVashingtoıı 7 (A.A.) — Cumhur Başkanı M. Truman, üç bü_ yük toplantısının kırk güne kadar yapılabileceğini bu - akşam söylemiştir,
B. Hopkıns Moskovadan hareket etti
Londra 8 (R) — Moskova radyosunun verdiği bir habere göre, M. Hopkjns ile eşi dün Moskova’dan hava yol 11 e ayrılmışlardır.
Hava alanında M. Litvinof ve Amerikan İle Çin hükümetlerinin büyük elçileri hazır bulunmuşlardır.
Harb canileri
B. Truman'ın beyanatı
B. Truman ve
Suriye meselesi
Londra 8 (R) — Başkan Truman harb canileri meselesini tetkik etmekte olan hâkim Jacson'un raporunu tasvip etmekte olduğunu bildirmiştir.
Başkan Truman İngiltere İle bu hususta mutabık kaldığını. Rusya ile Fransa hükümetlerinin de pek yakında kararlarım bildireceklerini İlâve etmiştir.
Hâkim Jackson raporunda bazı Alman sanayi adamlarının da cani olarak muhakeme edilmesini teklif etmektedir.
Londra 8 (R) — Amerikan hâkimi Jackson beyanatta bulunmuş ve demiştir ki:
(Harb canilerini muhakeme etmek için dört büyük devlet tarafından bir asker! mahkeme kurulması etrafındaki görüşmeler memnuniyet verici bir tarzda devam etmektedir.
Londra Halkevinde Evliya Çelebi hakkında konferans
Londra 7 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor; Londra Halkevinde Alezanderallte tarafından büyük Türk gezgini Evliya çelebi hakkında gayet bilgili bir konferans verilmiş ve dinleyiciler tarafından derin bir alâka İle taktbedilmlştir.
Odesa limanı temizlendi
Londra 7 (A.A.) — Moskova radyosunun bildirdiğine göre, Karadenlzdeki Odesa limanı tamamen tamir edilmiş ve gemiler bu Umana yüklerini fasılasız şekilde çıkarmaya başlamışlardır.
Letonya’nm başkenti Riga limanı da bu ay sonuna doğru büyük tonajlı gemilere açılmış bulunacaktır.
(Baş tarafı 1 inci sahi f ede)
Kudüs 8 (Radyo) — Trans Press ajansının muhabirinin bildirdiğine göre, Suriyeli Jandarma birlikleri Fransız askeri kuvvetlerinin malı olan Suriye telefon şebekesine el koymuşlardır.
İlâve edildiğine göre, Suriyeli jandarma birliklerine mltralyöz taşıyan 25 otomobil verilmiştir.
Surıyede kurulan tahkik komisyonları
Londra 8 (A.A.) — Beyrut'tan gelen bir telgrafta bildirildiğine göre, Fransız genel murahhası General Beynet, İngiliz makamlarının daveti üzerine bir İngtliz zırhlı otomobiliyle husule gelen hasarları görmek üzere Şam şehrinde bir teftiş gezisi yapmıştır.
Suriye'de üç komite kurulmuştur. Bunlardan biri can kayıplarını tee*lt edecektir. İkinci komite yıkılan binaların listesin! çıkaracaktır. Üçüncüsti İse Fransızların sorumlu bulundukları can kayıpları ve hasarlar hakkındaki ifadeleri dlnliyecektlr. Suriye'deki can kayıpları hakkında yapılan son tahminlere göre, ölü ve yaralı sayısı 1200 ü bulmaktadır. Humus’ta da 11 ölü vardır. Suriye hükümeti, hakiki rakamların tesblt edilebilmesi için can kayıpları hakkında mümkün olan bütün malûmatın verilmesini halka bildirmiştir.
Hama'dan bildirildiğine göre, bu şehirde 48 kişi ölmüş ve 123 kişi yaralanmıştır. Şam'daki hasarlar hoktanda elde edilen son tafsilâta göre, Jandarma genel karargâhının bulunduğu Romalılara alt eski kale yıkılmış ve 700 - 800 kadar Jandarmadan 80 kadarı ölmüştür.
Lübnan Başkanı, İaşe meclisinden Fransız kontrolünü kaldırmak meselesini müzakere etmek üzere bir toplantı yapmıştır. Bu hususta bir karar kabul edilmiş ve lâzım gelen teşkilât kurulmuştur. Beyrut'ta Alkahlra Almaknsstd enstltüsil öğrencileri Fransa'nın Suriye'deki hareket hattını protesto etmek üzere Fransızca imtihanlarına girmekten vazgeçmişlerdir.
Almanyanın teslimi
20,000 Alman erine silâh bırakıldı
Berne 8 (R) — Avam kamarasında beyanatta bulunan Harbiye Bakanlığının bir sözcüsü, Almanyada İngiliz İşgal bölgesinde bulunan bütün «İmanların silâhtan t er id edilmiş olduklarını bildirmiş ve şunları İlâve etmiştir.
Yalnız 20.000 kişide silâh bırakılmıştır. Bunlar gıda maddelerinin bu* lunduğu depoların muhafazasına memur edilmişlerdir.
Ankara’da bir cinayet dâvası
Evvelki gün Ankara’da bir cinayet İşlenmiş ve Altındağ mahallesinde oturan Salih Güzel, komşusu Mehmet Güven'l Udürmüştü. Bu cinayete alt tahkikat meşhut suçlar kanununa göre yapılmış ve derhal ağır ceza mahkemesine şevke di lmlştlr.
İki otıııumluk yargılanmada kaatil, maktul Mehmed’ln kendi karısı Zari-fe'yl yaraladığını, bu işi ne için yaptığını kendisinden sorduğu sırada onun küfretmesine tahammül edeml-yerek bu cinayeti İşlediğin! İtiraf etmiştir. Mahkeme, Salih'i 18 sene hapse mahkûm etmiş, fakat, bu cinayeti ağır bir teessür altında işlediğinden üçte biri indirilerek 12 sene ağır hapse konulmasını kararlaştırmıştır.
Müttefiklerin kayıpları
Londra 7 (R) — Resmen bildirildiğine göre Avrupaya asker çıkartma tarihinden zafer gününe kadar geçen 337 gün zarfında Müttefiklerin kayıplan 768,967 dlr. Bunun 141.5901 ölüdür. Kayıplar şudur;
İngiliz ve KanadalIlar: 39599 u ölü.: 126546 I yaralı, 181681 kayıp olmak üzere 184512,
Amerikalılar: 89579 u ölü, 38718ü i yaralı, 57774 il kayıp olmak üzere 514,537.
Fransızlar: 11180 i ölü olmak üzere 01377 kayıp.
PolonyalIlar: 1183 ü ölü olmak tacire 5593 kayıp.
bu İki hükümetin görüş tarzından haberdar edilmiş değilim.»
M- Rlchard Law. İngiliz hükümetinin güney İranda ve Basra körfezinde İngiltere ve İmparatorluk menfaatlerinin korunması İçin gerekli tedbirler alınmasını düşündüğünü söyli-yerek bir saylavın sorusuna temin edici cevap vermiştir.
İşçi saylav Stokes şunu sormuştur: «Bakanın verdiği cevabın mânası, diğer devletlerin kuvvetleri bu bölgeden çekilmedikçe, hiç bir kuvvetin geri alınamıyacağı mıdır?»
M. Rlchard cevabını şöyle tasrih etmiştir:
«Benim verdiğim cevabın mânasının aynen kendi düşündüğü gibi olduğunu sanıyorum.»
Berlin canlanıyor
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 5 faizli ikramiyeler;
1933 Ergani 96.19
1938 ikramiyen 3X49
MIH! Müdafaa 22.49
Demiryolu ikramlyell 99.8b
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum I 20.45
Sivas - Erzurum 2-7 2O.di)
1941 Demiryolu I 2030
1941 Demiryolu n 19.90
1941 Demiryolu İH 21.—?
Mili! Müdafaa I 20.43
Mili! Müdafaa D 19.80
Mim Müdafaa HI 19.77
Anadolu Demiryolu Grupifl
Tahviller 1-2 65.26
Hisse senetleri % 60 35.İÖ
Mümessil senet 53.—
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 152.50
İş Bankası 14.60
T. Ticaret Bankası 4.20
Aslan Çimento 9 —
ALTIN
Borsa dışında
Gulden 33.30
Reşadiye 33.35
İngiliz 42.35
Külçe (Bir gramı) 5.37

(Baş tarafı 1 nci sahifde) galindeki Alman şehirlerinden birinin seçilmesi muhtemeldir. Berlin müşterek kontrola tâbi tutulacaktır.
Siyasi kontrol dairesi bilhassa, Hitler rajimlnln bütün İzlerini ortadan kaldırmakln tavzif edilmiştir. Ortalıktaki karılılıktan istifade eden Na-zllerln gizli gruplar teşkil ederek Müttefik kontrolünü baltalamak ga-yeslle bir mukavemet hareketi hazırladıklarını gösteren belirtiler görülmüştür.
Rus işgal bölgesi hakkında bir İngiliz mütalâası
Londra 7 (AA.) — Manchster Guardian gazetesi, başmakalesinde, Sovyet basınında bildirilen Sovyet işgal bölgesi hakkında yaptığı tefsirde şunları yazıyor:
Sovyet İşgal bölgesi, bilhassa halen Amerikalıların İşgali altında bulunan ve Bavyera’yı kuzeyden çeviren Thu-rlngen bölgesinde evvelce derpiş edi-mls olduğundan çok daha batıya doğru uzamaktadır.
Eğer bu hudutlandırma çok zaman evvel kararlaştırılmış İse bunun neden böyle garip bir şekilde ilân edilmesi İcabetmiş olduğunu sormaktan kendimizi alamıyoruz. Yine neden, Amerikan kıtaları, uzun zamandan-beri kendi bölgelerine çekilmemişlerdir? Diğer bölgelerin hudutlarını da ayni zamanda ilân etmek daha makul olmaz mı idi? Müttefikler arası İşbirliğini dudak ucuile övelim, eğer bü tün yapabildiğimiz bundan İbaretse, bu, İstikbal İçin çok acınacak bir haldir. ________________
Mareşal Alexander Avusturya’da teftişte Londra 8 (Radyo) — Feld mareşal Alexander, Avusturya-dakj İngiliz işgal bölgesin! teftiş etmektedir, .
7/8/1945 flatleri
Londra üzerine 1 sterlin 5 32
Nevyork üzerine 100 dolar 132.—
Cenevre 100 İsviçre Fr 30.3255
Madrid üzerine 100 pezeta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
— Takvim * —
Cemazlyel’âhır Zî — Hızır 34 İmsak Güneş Öğle ikindi Ak Vatsı E. 6.32 6 50 4 34 834 12.00 6.02
V 3.11 5.29 1313 17.13 30 39 «40


Haziran 1945
A SŞ A M
Sahlfe i
AKŞAMDAN AKŞAMA
Boş durmak
Bundan senelerce evvel, sulh ve sükûn zamanında. bir balta kalmak üzere Loııdraya gittiğim vakit, mektuplarım] ve gazete fıkralarımı yazacak bir kahvehane aramıştım. Ingilizlerin yaşadığı semtlerde öyle Paris’vari, Viyana'kâri kahveler yok, İstanbul usulü olanlar haydi haydi yok. Ekspres Haranda karnını doyu, racak, süt veya kahve içecek lokaller mevcutsa da fincanının dibi soğumadan kalkıp gideceksin. Zira arkada başkaları nöbet bekliyor. Ancak Londra’nın merkezinde, o da ecnebilerin devam ettiği kahvehaneler vardır. Yerli halk boş durmağı âdet edinmediği İçin şehirde böyle bir usul kurulmuştur,
Anglosakson «keyfine pek mec-lûpB, «bol bol boş zamana sahip» diye zihinlerde yer etmiştir. Ha. kikaten de, bir buçuk gün hafta tatili onun itiyatları Brasmdsn belirerek dünyaya yayıldı. Yıllık tatillerine dört elle sarılan da Anglosakson d ur. Yılda kendine ait bir aylık samanı olmazsa ide. m ez! Bunuıı harb sırasında bile böyle olduğu karikatürlere geçti.
Ancak şu kadarı var ki bazen yanlış anlaşılıyor:
Hafta veya »ene tatillerinde, bu dinlenme sever milletleri yan gelir oturur farzedlyonu. Halbuki «boş durmak» nerede? Spor ve türlü amatörlükler bütün tatil devresini doldurur.
Boş durma suretile dinlenme devresini geçirmek cenuplulara mahsus İyice cenuplu olanları ihtimal haklı görmeli. Mısırda, Sudanda, Habeştetanda gilneş semadayken ortalık öyle cehennem kesilir ki, İnsanlar yere serilir Kımıldıyabilene aşk olgun? Boş durmak, cenupta İklim İcabıdır Fakat insaf edilsin: Bizde öyle bir zaruret var mıdır? Biz cenuplu değiliz, mutedil bir iklimin çocuklarıyız. On iki ayın her gününün yirmi dört saatinin her saatinde bir İş yapmağa bizim havamız müsaittir. Boş durmamız tabiat iktizası olamaz, sırf bir itiyat meselesidir.
Komşuların çocuklarına bakı-
60 kuruşa soğan!
Belediye Karacabey savcılığına müracaat etti
Kuru soğan flatierlnln birdenbire 40 kuruşa, ondan sonra da 60 kuruşa fırlaması ürerine Belediye İktisat işleri müdürlüğü, piyasadaki kuru soğan satışlarile meşgul olmağa başlamıştır. Yapılan İncelemeler sonunda fetanbula gelen kuru soğanların büyük bir ki»ninin Karacabey'den geldiği tesbit edilmiştir. İstanbuidaki toptancı kuru sofcan tüccarlarının elinde bulunan ve usulüne uygun şekilde tanzim edilmiş olan faturalar Karacabey soğancılarından alınmıştır. Normal maliyet flatlnln çok üstünde olan bu faturaların sahipleri •hakkında tahkikat yapılması için Belediye Karacabey savcılığına müracaat etmiştir.
Geçen yıllarda toptan kilosu an çok on kuruşa alınıp satılan kuru soğanların bugünkü flatlerl çok fahiş görülmektedir. Belediye bu işin tahkikatını derinleştirecektir.
Kömür temini için teşebbüsler
Geçen kış İstanbulda çekilen mangal kömürü darlığının hu kış da yeniden başgöstermemesi İçin Belediye. Vilâyet, Orman İşletmeleri ve Mfcüıru-kat Ofisi tarafından müştereken gerekil tedbirlerin alınması lüzumu Heri sürülmektedir.
Tek başına Belediyenin bu İşi tamamen hallademlyeceğl göz önünde tutulmaktadır Esasen Devlet Orman İşletmeleri İstanbul revir Amirliği de şehrin odun ve kömür İhtiyacının büyük bir kısmını temin etmek İçin îs-Lanbulun muhtelif semtlerinde mahrukat depoları açmaya karar vermişti. Bulgar Lvtand a bol miktarda bulunan manga) kömürlerinin hususi şahıslar tarafından ve motörlerle getirilmesi kömürlerin alınış fiatlerlnl bir misil arttırmaktadır. Kömürlerin daha büyük taşıtlarla getirilmesi ve bu hususun resmi mûeflBMelerce temin! de lüzumlu İşler armana konulmuştur.
çucıiKianna mki- rvı.. ı« i ■ ı ’7'™- ;'ahç'l'7d(‘ “3^rl?rsa 1 unelın kablosu ne âla. Derse çalışmak için İçen1 çağırılırlarsa da ne âlâ. Fakat geri kalan zamanlarında, büyükler gibi boş oturuyorlar; «aa11 erce boş durabiliyorlar. Gençlerimiz de öyle, orta yaşlılarımız da, ihtiyarlarımız da. Kimi kanape-de yan gelmiş, kimi pencereye dirseğini dayamış, kimi karşı karşıya geçmiş, kimi! kahvehanede oturmuş. Kendilerini hiçliğin ortasına bırakıyorlar. Bakıyorlar; bakıyor, bakıyor, bakıyor, bakıyorlar... Ve kıymetli za man lan, mız, — medeniyet binalarının taşı tuğlası olan insan ömrü saatleri — akıyorlar, akıyor, akıyor, akıyorlar,,.
Halkı aynı noktadan aynı nok. taya taşıyan vapurlarda manzaranın artık ekseri yet İçin cazip-liği kalmamıştır. Bu taşıtlarda bin kişiyi kontrol edin: Çoğumuzun yanında kitap, gazete yoktur. Oturur, sigara içer; can sıkıntısından oflar, poflarız!
Bebek tramvayında, Kadıkoyii vapurunda ecnebilere dikkat edin. Mutlaka bir şey okur, hiç değilse defterlerine bazı notlar alırlar.
Vapurun bütün yükleri boşaltılmadan çıkar ilamı ya c ak
Tünelin Amerlkaya ısmarlanan kablosunun îskenderunn. geldiğini yazmıştı. Elektrik, Tramvay, Tiinel İdaresi kablonun bir dakika evvel İs-tanbula getirilmesi ve Tünel seferlerinin başlaması için uğraşmaktadır. Fakat aksi bir tesadüf eseri olarak bunun bir parça gecikeceği anlaşılıyor. Çünkü ağır kablo vapurun âmbannm alt kısmına konmuştur. Kablonun çıkarılması İçin vapurun bütün yükünü boşaltması lâzım gelmektedir.
İskenderun gibi liman tesisatı mütekâmil olmıyan bir yorde bu İş oldukça uzun sürecektir. Maamaflh Tünel İdaresi İmkân olur olmaz kablonun çıkarılarak İstanbul» nakli lşlle meşgul olmaktadır.
Millî piyango çekileli
İstanbul -İskenderiye
Vapur seferleri için tetkikler yapılıyor
Harbden önce İstanbul - İskenderiye arasında yapılan ve çok rağbet gSrmûş olan yolcu seferlerinin AkdenJzfn seyrüsefere açılması üzerine tekrar İşletilmesi düşünülmektedir. Bu hususta öğrendiğimize göre, Devlet Demiryolları umum müdürlüğü alâkalı makamlar nezdin de teşebbüse geçmiştir.
Mısırda bulunan ithalât mallarımız
Denizyolları genel müdürlüğü Mısır'da bulunan İthalât mallarımızı Türklyeye getirmek üzere Nejad vapurunu tskenderiyeye göndermeğe karar vermiştir. Vapurun oraya kadar boş gitmemesi İçin buradan gönderilecek mallar yükletilecektlr. Genel müdürlük bir ilânla. Mısır’a mal gönderecek olanların müracaatlarını 13-tiyecektlr.
Antalya nakliyat ambarı müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek Mısır’da kalan İthalât mallarından kendilerine ait bulunanların getirilmesine yardım edilmesini İstemişti, Nejad vapurunun dönüşünde Antalya ambarının mallarının da getirilmesi İçin yeniden teşebbüs edilecektir.
Şehrin temizlik işleri
Belediye temizlik işleri müdürlüğünün kadrosu bu sene geçen seneye nazaran genişletilmiş, yeni bir çalışma programı hazırlanmıştır.
Gerek cadde ve sokakların temizliğinde, gerekse evlerdeki çöplerin toplatılmasında daha ziyade sürat ve İntizam temin edilecektir.
Şehrin çöp arabalarının çöp kam-yonlarile değiştirilmesine Beyoğlu İlçesinden başlanmıştı. Başka semtlerde arabalar 1ar birlikte çalışan kamyonların bir kısmı Beyoftluna verilmektedir. Haziranın 15 İnde Bej’Oğ-lunda artık hiç bîr çöp arabası kaimiyse aktır. Ondan sonra Eminönü İlçesinin arabaları kamyonlarla tebdil ettirilecektir.
Belediyenin 7 aylık bütçesine temizlik işlerinde çalışan amele sayısının 106 kadar arttırılmasını mümkün kılacak fazlalıkta ödenek konulmuştur. Belediyenin merkez temizlik grupunun 20 kişiden ibaret kadrosu da altmışa çıkarılmıştır.
Yaz mevsiminde sokakların sulan -ması ve temizlenmesi işi İçin gerekil malzeme ve vasıtaların da fazlalaştı-rı İması lcabetmektedlr. Bu malzeme ve vasıtaların yeni bütçedeki ödenekle teminine başlanmak üzeredir.
Denizcilik bayramı
Yapılacak tören için program hazırlanıyor
Bir temmuzda büyük bir törenle kutlanacak olan denizcilik bayramının programı vilâyette va" muavini B. Ali Rızanın başkanlığında ilgililerin de lştiraküe yapılan toplantıda tesbit edilmiştir. Bayram günü muhtelif deniz kulüplerinde yapılacak olan çeşitli deniz yarışlarının programım hazırlAmak üzere tören komisyonu önümüzdeki hafta bir kere daha toalan8caktır. 8on toplantıda bu yarışların tertip ve temini için tali bir komisyon daha teşkil edilecektir.
Memurlara kalay tevziinden vazgeçildi
Memur, emekli dul ve yetimlere dağıtılmasına başlanan, fakat hileli olduğu hakkındaki şikâyetler üzerine tahlil ettirilmek üzere satışları durdurulan kalaylan Vilâyet sahiplerine tevzi ettirmekten vazgeçmiştir. Suna sebep de kilosu 37 liradan satılmam lcabcden bu kalaya mukabil piyasaya serbes olarak kilosu 20 - 25 ikadan verilen kalayların çıkarılmış olmasıdır. Memleketimize son defa ithal edilen mallar arasında Porteklzden 500 ton kadar kalay da getirilmişti. Bugün piyasada serbes olarak satılan kalaylar bunlardır.
Hususî idare emeklilerinin aynî yardım bedeli ödeniyor
Hususi İdare bütçesine bağlı emekli öğretmen ve memurlarla onların dul ve yetimlerinin 11 aylık ayni yardım bedellerinin ödenmesi hususundaki emir Ziraat Bankasına da tebliğ edilmiştir. Hazırlanan listeler Bankaya gönderilmiştir. 11 aylık aynî yardımların tediyesine Banka tarafından bu sabahtan İtibaren başlanmıştır. Belediyeden emekli olanlar için henüz ödeme emri gelmemişse de onun da bugünlerde geleceği muhakkak görülmektedir.
Fındık fiatı
Ellerinde mal bulunduranlar fiatleri düşürmemeğe uğraşıyor
Dünkü çekilişte ikramiye
kazanan numaralar
Milli
Çekiliş! _ _____________
Saat 13.30 da yapılmış va çekiliş.! kalabalık bir halk kitlesi takibetanlştlr. Bu çekilişte İkramiye kazanan numaraları aşağıya yazıyoruz:
50.000 Lira kazanan numara
384941
piyangonun 7 haziran 1945 dün Ankara’da Strgievinde
20.000 Lira kazanan numaralar
212848 368183
10.000 Lira kazanan numaralar
041416 082210 124449 315749
6.000 Lira kazanan numaralar 069589 104637 177292 399179 199460 199684 209637 255412 255672 274998
2.000 Lira kazanan numaralar 002587 O7231B 121090
152500
227548
276623
320479
383288
005970
084073
133398
169752
261739
280812
320219
384039
040210
087892
146338
181597
273125
284983
338907
388078
043243
109443 137900
207449
273353
286252
349031
392215
062912 112123 149727 214258 272808 301616 35636» 392421
1.000 Lira kazanan numaralar 003406 095102 011808 019821 039512 042712 050-107 056212 061583 064280 077573 084712 117636 118111 127665 133701 181462 172881
009199 021257 042853 058207 067933 090284 120024 134030
179501
010391
025995
045614 059744 070443
104906 123461 138764 182207
011069 039354 046874 060805 074014 116234 124247 150570 193911
194292
216716
236530
268848
301565
333662
377056
205737
217499
Z4S38Z
283288
319574
347390
393592
209110
219539
251575
286313
324282
361411
395611
212470
232204
260122
295787
328389
362729
397804
215710
232409
267510
301336
328928
376478
399578
500 Lira kazananlar
Son dört rakamı (2387, 6173, 7335) İle nihayet bulan 120 bilet.
100 Lira kazananlar
Son üç rakamı (289. 742, 939> ile nihayet bulan 1200 bilet.
10 Lira kazananlar
Son iki rakamı (11. 37) İle nihayet bulan 8.000 bilet.
3 Lira kazananlar
Son rakamı (2) İle nihayet bulan LL 40.000 bilet İkramiye alırlar. Q
60.000 lira büyük ikramiyeyi kaza-û-nan 384941 numaralı bilet Sungurla CM ve Çanakkalede satılmıştır.
20.000 lira İkramiye kazanan nu-marslar Manisa yt İzmir'de, ltı.OOo 11- C ra ikramiye kazanan biletlerin İki ta- _O nesi İstanbul, İki tanesi Ankara’da” diğer parçalar da Eskişehir ve Karsta satılmıştır,
5.000 lira ikramiye kazanan biletlerden İki tanesi İstanbul, iki tanesi Zonguldak diğer parçalar da Ankara, Antalya, Trabzon. Erzurum, Manisa,1 Kocaeli, Bolu, Denizli. Adapazarı, Burdur. KaraisalI, Karacabey. Merzi-_Q fon ve Karabükte satılmıştır.
2 (D
> (D
P
Mısırdan avdet eden kıymetli sanatkâr
Münir Nureddin
Umumî istek üzerine 13 Haziran Çarşamba akşamı
SARAY sinemasında
Yalnız bir konser verecektir.
Yerlerinizi evvelden aldırınız ■

v
Swing Yıldızları
Kardeşlerin
3 üncü konserleri yarın akşam 2 ı de
Eminönü HALKEVİNDE verilecektir.
Oazlnoda masalarınızı, Halterinde koltuklarınızı şimdiden tutabilirsin İz. Gazinoda her yer 2 liradır. Halekevlnde talebeye tenzilât vardır.
Tel: S3SW. OMİno: »MM
Çocuk mecmuaları, çocuk ne§_ fiyatı bahis mevzuu oluyordu. «>T>oğan kardeş» fn ikinci sayısını neşreden Vedat Tör’e:
— Tatil drvri geldi. Artık öğrenciler serbest; mecmua daha (âzla satılır! -diyecek oldum.
Meğer, tatilde çocuk neşriyatının satışı azalırmış. Çocuk mecmuayı okulda derse tercihan okuyor Tatilde ise, boş durmağı, mecmua okumağa tercih edlyoT. Yeni yetişenlerimizin olsun ruh. Farından »hoş durmak» zevkini söküp atalım.
Nebatî yağ fiatlerinde düşüklük yok
İzmir İncir ve üzüm tarım satış kooperati, zeytinyağı «atın almağa devam etmekle beraber bir taraftan da istanbulda stok yapılmasına İtina gösteriyor.
Zeytinyağı tevziatı devam ettiğinden nebati yağlar Batılmıyarak yerlerinde duruyor. Fakat flütlerde henüz düşüklük yoktur, tkinel zeytinyağı tevziatına da devam olunacağı haberleri dolaştığından nebati yağlar daha bir müddet müşteriniz kalacaktır.
Satışa çıkarılan ithal malları
Gal. Fermeneciler 90 da Koç ticaret T. A. Ş. ye külçe kurşun, pencere camı, Gal. Ömerâblt banda İttihat Değirmenciliğe pamuklu kolan, vida, Aşirefendi cad. de Anadolu Ecza deposuna Teobromin, Ketencilerde Ankara Ecza ve Baharat deposuna Gliserin, Marpuççular Alaca handa Nesim Ergaza asit formlk, Gal. Gallçl handa Hacı M. N. Kozlköğluna sodyum karbonat, İst. Kazasker handa Atak İthalât Ş. ne karbon kâğıdı, Gal. Çeçeyan handa tsplro Metalopuloya yünlü kumaş, İstiklâl cad. 187 de MJ-şel Armaya yünlü kumaş, İst. Ankara cad. 88 de Arif Neşet üsmana cerrahi gaz ldrofil._________
Fındık tarım kooperatifinin elindeki fındıklın satışa çıkardığını yazmıştık. Fındık stokunun fazla oluşunu göz önünde bulunduranlar fındık flütlerinin kooperatifin satışa başlaması üzerine düşeceğin! ve ona bağlı olarak fındıkyağı ye nebatî yağ flütlerinde de düşüklük olacağını ummuşlardı. Fakat kooperatif, bir kilo fındığa 105 kuruş istediğinden ve alıcı olmadığı halde flatlerl düşürmediğinden genel olarak İmdik satışlarında ucuzluk olamamıştır, önce kârlı satışları görenler fazla fındık toplamışlardı. Şimdi ellerinde yüksek fiatten alınmış fındık bulunanlar bütün gayretlerin! sarfederek flatlerl düşürmemeğe çalışıyorlar. Fındık satışlarındaki kararsızlığın yakında düzenleneceği umuluyor,
ıw
Haziran
Sayısı Çıktı.

T
1
Türkçe sözlü ve şarkılı
Yüz binlerce lira sarfile yapılmıştır.
Teşekkür
İpsala eşrafından büyük çeltik ziraatçısı :
(VA . Nû)
Akşam ticaret kursları yaz devresi başladı
İstanbul Ticaret ve esnaf odaları ve Ticaret borsalar! tarafından açılan Akşam ticaret kurslarının yaz devresi öğretimine başlanmıştır.
Eminönü, Fatih, Beyoğlu, Şişil ve Üsküdar Halkevlerinde pazartesi, çprşamba ve cuma günler! saat 18-20 arasında ticaret bilgileri, muhasebe, hesap, ticaret mektupları ve daktilografi dersleri verilmektedir. Yer bulunduğu takdirde kayıtlara 15 hazirana kadar devam olunacaktır. Bu kuralara tahsil derecesine batolmak-BiKin herkes kaydolunabllmelEtedlr.
OSMAN SELVİ müptelâ olduğu hastalıktan kurtula-mıyarak 0/6/945 çarşamba gün!) akşamı Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesine gelen, mektup ve telgrafla kederimize iştirak etmiş bulunan dost ve akrabalarımıza candan teşekkürlerimizin İblâğına gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
AJJesi
SWtNG YILDIZLARI
Sevim - Sevinç
Erite Kerten İdaresinde Caz orkestrası İle KONSERLERİ Bu akşam TAKSİM Gazinosu 21 de 9 Haziran EMİNÖNÜ Hnlkevinde 21 de
Sıhhat ve sosyal yardım müdürü hastaneleri geziyor
Vilâyet Sıhhat ve Sosyal Yardım müdürü Dr. B. Faik Yargıcı İstanbul hastanelerini gezmektedir. B. Faik bu ziyaretlerinde hastanelerin lhtl-yaçlarlle meşgul olmaktadır. Gerek Bakanlıkça, gerekse Belediye tarafından temin edilecek ödeneklerle bu İhtiyaçların en kısa zamanda temini İçin çalışılacaktır.
Hastane ziyaretleri arasında Sıhhat müdürü B. Faik, dün Darülâcezeyi do ziyaret etmiştir. Bu müessesede yetişip okuyan çocukların İmtihanlarında hazır bulunan B. Faik Darülacezedeki İntizam ve temizlikten büyük bir memnunluk duymuştur.
İsveç'ten ild vapur geliyor
İsveçlim memleketimize müteveccihen 2 vapurun hareket ettiğine dair alâkadarlara telgraf gelmiştir. Vapurların getireceği mallar arasında deri, barsak. Tramvay idaresinin otobüsleri, demir eşya, makineler bulunmaktadır. Vapurların temmuz ortalarında şehrimize vâsıl olacağı anlaşılmaktadır.
2- KIZ KAÇIRANLAR
W I LLI A M GARDAN


RADYO
ANKARA RADYOSU: Bugünkü program
18 Salon orkestrası, 18.30 Konuşma, 18.45 Orkestra, 19 Haberler, 'Geçmişte bugün, 19.25 Şarkılar, 19.45 Konuşma, 20 Mandolin birliği. Radyo gazetesi. 20 45 Temsil, Serbes saat, 21.46 Tarihi Türk musikisi, 22.15 Haftanın spor hareketleri, 22.30 Müzik, 2248 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
17.30 Hafif müzik (Pl.). 7.45 Haberler, 8 Müzik (PL), 12.30 Salon orkestrası, 12.45 Haberler, 13 Orkestra, 13.3ü şarkılar, 13.50 Türküler, 14 Cumhur Başkanlığı armoni muzlkası.
19.20
20.15
21.30
Açık teşekkür
Uzun zamandazıberl çekmekte olduğum mide rahatsızlığını Haydarpaşa Nümune hastanesi harici kısmında yatarak yüksek operatör sayın bay Feridun Şevketin hayranı olduğum dehakir amellyeslle hamdolsun tamamen geçirdim. Çok. kıymetli büyük operatörün İradesi altında kıymetli asistan ve hemşlrelerile gece ve gündüz saat gibi çalışan haricîye servisinin tedavi İşlerindeki İntizam ve İhtimamlarından dolayı bilhassa hastanenin çok sayın ve centilmen baş lıt-klml doktor bay Kâzım Lakny ve yüksek ihtisas ve başarıslle tanınmış sayın operatör bay Feridun Şevkete ve maiyetine ayrı, ayrı teşekkürlerimin iblâğına sayın gazetenizin tavassutunu rica eder ün.
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul malzeme grup Amirliği memurlarından Reşit Ünalan
TURAL
ÖKSÜRÜK HAPLAR!
Maarif matbaası müdürlüğünden:
Bir for. % lökati
Forma miktarı tahmini bcdall teminatı
Birinci Yıl Kitabı 9 4058 5478 30
150350 baskı adetli 8 formadan, ibaret Birinci Yıl Kitabının pazarlık ihalesi şartnamesinin çerçevesi İçinde 9/6/945 cumartesi günü saat 11 da Maarif Matbaasında icra edileceğinden. İsteklilerin kati teminat akçelerl-le birlikte İdare komisyonuna başvurmaları.
Şartname bedelsiz olarak Müdürlükten alınabilir.
Satılık Çeltik fabrika*) makine ve tesisleri
Sümerbank Umum Müdürlüğünden:
Tosya ve Maraşdaki çeltik fabrikalarının makine ve tesislerinin tip ve kapasitesinde bir çeltik fabrikası makine ve tesisleri satılıktır. Görmek ürüyenlerin 15. B. 945 den itibaren Sümerbank iplik ve dokuma fabrikaları müesseseslnln İstanbulda defterdar fabrikasına müracaatları ve tekliflerini nihayet 2. 7. 945 akşamına kadar Sümerbankın galatada satın alma müdürlüğüne kapalı zarfla ve 3000 liralık temlnatlarile tevdi etmeleri İlân olunur,
NOT:
a: Bu makine ve tesisler teşviki sanayi .muafiyetinden İstifade edilerek vaktinde gümrüksüz olarak İthal edilmiş olduğundan gümrük resmi alıcı tarafından ödenecektir. Tekliflere yalnız mübayaa flatı yazılacak ve gümrük resminin ayrıca ödeneceği İlâve edilecektir.
b: Bu makine ve tesisler olduğu gibi satılığa çıkarıldığından bunlarda bir noksanın veya kullanılmaz bir parçanın mevcut bulunduğu hakkında alıcı tarafından İhaleyi müteakip yapılacak iddialar dinlenmez.
(7506)
Cinsi
d1M9ı
Bsnıie 4
A K Ş A M
8 Haziran 1945
İstanbul Milli Korunma Savcılığından 944/513
İstanbula buğday ve mısır unu sokmak suretlle Milli korunma kanununa muhalefetten suçlu aslen SlUvrl-nln Celâliye köyünden İst. Karakol karşısı 25/27 No. da oturur seyyar satıcı İsmail oğlu 1325 doğumlu Al! Engür hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul 1 No. lu Milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli korunma K. nun muaddel 21. 55/2, , 63 üncü maddesine tevfikan 20 lira
ağır para cezaslle tecziyesine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 21/3/944 tarih ve 44/863 sayılı karar kattleşmek-le ilân olunur.
Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. (7628)
LGömlekiş-j
BİRİNCİ SINIF GÖMLEKLİ |
■■ Te): 20098 Slrkec) ■■■■■
BARSAK SAT IŞI
Konyadakl bütün kasab esnafının şehir Mezbahasında kesilen bilumum koyun, kuzu ve keçinin barsak ve sakadatı 15/6/1045 tarihinden İtibaren bir sene müddetle satılacaktır. İstekliler satış günü olan 14/8/945 perşembe günü saat 18 da Aziziye camii civarı No. 6 da bulunmaları ve bar-saklar ayrı, sakadat ayrı verlle-■■■■■ ceği İlân olunur.

YENİ KİTAPLAR —
TALİN
A
Bugün dünyanın en meşhur bir adanu sayılan Stalln'in çocukluğu, gençliği, tahsili, karakter ve cesareti. İnkılâpçılığı, başancılığı. İmarcı-lığı, İdareciliği, başkumandanlığı ve zaferi hakkında tetklkat. Yazan: Meşhur Emil Ludvlg. Dilimize selis bir Türkçe He çeviren: Nahld Ker-ven. Resimlidir. Fiat! 125 kuruş.
Millet Vekillerini Davet
Tekel genel müdürlüğünden:
Kabataşta tramvay durağındaki yeni binamızın 9. 6. 945 cumartesi günü saat 16 da yapılacak açılış törenine îstanbulda bulunan sayın millet vekillerimizin eşlerlle birlikte şeref vermeleri rica olunur.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın beyendlğl, okuyucuların pek sevdiği ve hoşlandığı milli bir romandır, Hali: 200 kuruş.
İstanbul Milli Korunma Savcılığından : 944/422
Tahdide aykırı İstanbula mısır unu sokmak suretlle MIHI korunma kanununa muhalefetten suçlu aslen Bandırmanın Sunulhan mahallesi Gazhane sok. 7 sayıda oturur İskele hamalı Kalender oğlu 1002 doğumlu İslâm Bürükan hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul 1 No. lu Milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli .korunma K. nun muaddel 21, 55/2, 63 üncü maddelerine tevfikan 25 Ura ağır para cezaslle tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden Verilen 26/2/944 tarih ve 944/545 sayılı karar katlleşmekle lifin olunur,
Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. (7828)
Zayi senet — Şahsıma ait Ankara Memurin Kooperatif hisse senedimi bu kere zayi ettiğimden, yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü olmadığını bildiririm.
Şehremini polis karakolunda muamelât memuru: Suphi Bulut
TATİL ESNASINDA ÇOCUKLARINIZI
BERLİÎZ
OLUM BİR KURTULUŞ MUDUR?
H. R, G. külliyatının 2 ncL numarasıdır. Hüseyin Rahminin birinci defa basılan romanıdır. Flatl (100) kuruş.
DÜNYA NİMETLERİ
Andrâ Gide'ln hayatı v(j felsefesi hakkında Hüseyin Cahld Yalçın, Prof. Hilmi Ziya Ülken'ln mukaddemlerini muhtevidir. Gİde'in en meşhur eseridir. Tiirkçeye tercüme eden: Avnl Insel. Üçüncü basılış, Flati: 150 kuruş.
Zeytinyağı Alan Bakkallara
Ticaret Ofisi Umum Müdiirlüğiinden
Ofisimizden zeytinyağı alan bakkalların yeniden zeytinyağı alabilmelerini sağlamak için zeytinyağı varillerini mümkün olduğu kadar çabuk geri vermeleri gerekmektedir.
Zeytinyağı satıcılarının bu usule riayet ederek zeytinyağı varillerini ellerinde bekletmemeleri görülen lüzum üzerine İlân olunur._______________________ (7544)
Evlâd sahibi her baba, babası olan her evlâd bu kitabı okumalıdır. Avrupada milyonlarca nüsha satılmıştır. Büyük kıt'ada ve bir cild içinde 400 Sâhlîe. Asli bulunan İngilizceden tercüme eden: Behlül Toygar. Basıp satışa çıkaran; Hilmi Kitabeyi- Flatl: 250 kuruş.
Ankara fen fakültesi dekanlığından t
1 — Ankara fen fakültesine İstanbul üniversitesi Fen fakültesi doçentlik İmtihanı talimatnamesindeki esaslara göre 1 genel matematik, 1 matematik, analiz, 1 astronomi. 1 denel fizik, 1 genel fi2!k, 2 genel kimya, 1 fizikokimya doçenti alınacaktır. (Talimatname örneği Ankara Fen fakültesinden İBtenlleblllr.)
2 — Tezler 4 nüsha olarak 1/8/045 gününe kadar Fen fakültesi dekanlığına gelmiş bulunmalıdır.
3 — Tezler hakkında karar 1945 ekim ayının ilk haftası İçinde bildirilecek. diğer imtihanlar ekim ayı sonuna kadar yapılmış olacaktır.
isteklilerin hal tercümelerini, doğum tarihlerini ve öğrenimlerini de bildiren dilekçelerini 15/VH/945 gününe kadar Fakültemize gönderme-^ri. (7422) .
Kartal Belediyesinden
HİLMİ KİTABEYİ
,Z
tstanbul Milli Korunma Savcılığından: 944/292
Koordinasyon heyeti kararına aykırı hareket etmek suretlle Milli korunma kanununa muhalefetten suçlu Bursanın Hacı İlyas mahaUesl Duru-ran sok. 3 No. da oturur, ve Bursada kasaplık yapar Haşan oğlu 1314 doğumlu İsmail Özkarakaş hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul 1 No. lu Milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli korunma K. nun muaddel 21, 55/2, 63 üncü maddelerine tevfikan 25 Ura para cezaslle tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 11/2/944 tarih ve 944/611 sayılı karar katlleşmekle İlân olunur.
Akşam gazeteslle neşrolunacaktır.
(7623)
Eksiltme ilâm
Beyoğlu birinci sulh hukuk yargıçlığından: 945/178
Devlet Denizyolları ve Limanlan işletme umum müdürlüğü tarafından Kemahın Mukar köyünde ikamet eden Mustafa Me-miş ve Kasımpaşada Tabakhane caddesi yeni Hamam karşısında 47 No, da Seyfettin Kuray aleyhlerine açılan alacak dâvasının yargılanmasında dâva edilenlere dâvacı idare vekili tarafından yemin teklif edilmiş olduğundan yemin etmek üzere yargılama günü olan 16. 7. 945 saat 11 de hazır bulunmaları ve aksi halde yeminden kaçınmış sayılacakları yemin davetiyesi makamına geçmek üzere llânen tebliğ olunur.
(7598)
50LEYİH
Deniz mevsimi başladı I
Denize girmeden ve güneş banyosundan evvel muhakkak SO-LEYÎN kullanınız.
Beyoğlu Birinci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 045/178
Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme umum müdürlüğü tarafından İzmir İaşe şefliğinde İbrahim Işıklar aleyhine açılan 56 lira 50 kuruş alacak dâvasının yargılanmasında dâvâlıya llânen yapılan tebligata rağmen gelmediğinden, talep veçhile gıyap kararının 15 gün müddetle llânen tebliğine ve yargılama günü olan 18/ 7/945 saat II de hazır bulunması veya bir vekil göndermesi ve aksi hâlde dfivanın gıyabında görüleceği, gıyap kararı makamına kaim olmak üzere llânen tebliğ olunur. (7597)
Beyoğlu, Kadıköy ve Adalar Buz satışı
1 — Belediye Karaağaç Müessesleriyle yaptığım mukaveleye göre bu
kasalar içinde toptan buz satışı bana verilmiştir.
2 — Perakende buz satmak İsteyenlere, işini buzla yapan İmalâtçılara
ve her nevi Müesseseler^ buzun beher kilosunu 4,50 kuruşa dükkânlarında. İmalâthanelerinde, müesseselerlnde teslim etmekle mükellef bulunuyorum. Bu flat Adalar için 5.50 kuruştur.
3 — ikinci madde mucibince buz almak isteyenler, İstanbul, Balıkpa-
zart Nafla Han No -16 da Şamil Gülana müracaat etmelidirler. Telefon No. 22738 dır.
4 — Toptan_ satış yapan buz depolarımız.
UMUMÎ SATIŞ DEPOLARIMIZ (Beyoğlu kazasında Galatasaray, Yenlçeşme E- Evrenoğİu, Telefon 42192 dtr.
KADIKÖY KAZASINDA
Kadıköy Mühürdar caddesi No. 12 Tahsin Erek.
ADALAR KAZASINDA
Büyiikada: Balıkçılar caddesi 42 No. da Muharrem Özcan
5 — Beyoğlu, Kadıköy kazalarında perakende satışlarda buzun kilosu en çok 6 kuruştur. Adalar kazasında ise en çok 7 kuruştur.
Belediye Karaağaç müesseseler! müdürlüğünden:
1 —Beyoğlu, Kadıköy ve Adalar buz bayllmlz, İstanbul, Bahkpazan
Nafla Han No. 16 da Şamil Gülandır.
2 — Bayiimlz Beyoğlu, Kadıköy ve Adalar kazalarında perakende buz
satışlarına, işini buzla yapan İmalâtçılara ve her nevi müeseselere teslim, etmek şartiyle buzun kilosunu 4,50 kuruşa vo Adalar kazasında 5,50 kuruşa verecektir.
3 —Beyoğlu, Kadıköy kazalarında halka perakende olarak buzun kilo-
sunn en çok 6 kuruştan ve Adalar kazasında kilosunu 7 kuruştan satacaktır.
Zeytinburnu çimento fabrikası Sümerbank işletmesinden:
İşletmemizin bir senelik İhtiyacı olan 00 - 100 ton kuru gürgen ve 150 - 200 ton kuru meşe odunu açık eksiltmeye konulmuştur. Şartnamesi bedelsiz olarak Fabrika Ticaret Servisinden alınabilir.
İhale 18/8/045 giinü saat 14 te yapılacaktır.
İşletme ihaleyi yapmakta serbesttir.
(7030)
Elektrod mubayaa edilecektir
İ. E, T, T, İşletmesinden;
1 — Muhtelif cins 30.500 adet alektrod 12/6/945 salı günü saat 10,30 d* pazarlık usulile mubayaa edilecektir.
2 — Muvakkat teminat 210 liradır. Şartnameler Metro han 1 avazımın -da parasız dağıtılmaktadır. >7370*
Yapılacağı yer Adet Eksiltmenin yapılacağı yer Tahmin edilen bedel LİraKr. Muvakkat teminat Ll. Kr. İhalenin Tarihi Saat
Beyllkahır 36 Umum Müdürlük eksiltme korniş. 7949.32 600— 12/6/945 1$
Çeri kil 16 > » 5633.80 430 — 12/6/945 15
Höyük 24 D > 7315.84 580— 12/6/945 15
Alpuköy 20 » » 5053.90 380— 12/6/945 15
Fakılı 28 ■ » 6230.12 470— 12/6/945 15
2 — Madeni siloların montajına alt keşif evrakı ve projeler Ankara'da Ofis Genel Müdürlüğü Malzeme Müdürlüğünde görülebilir.
3 — Bu işe talip olanların en geç İhale tarihinden bir gün evveline kadar İnşaat Müdürlüğüne müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir vesika almaları lâzımdır.
4 — Eksiltmeye girmek İsteyenlerin, en geç eksiltme saatinden bir saat evvel lâzım gelen muvakkat teminatları Umum Müdürlük veznesine -yatırmış bulunmaları lâzımdır. «7438»
Memur aranıyor
Devlet kitapları mütedavil sermayesi müdürlüğünden:
Merkez teşkilâtında ve müessesemlze bağlı taşra şubelerinde, 75, 85. 100 lira ücretle çalıştırılmak üzere, Memurluk Kanununun tarif ettiği vasıfları haiz memur alınacaktır.
İstekliler İmtihana tâbi tutulacağından, gerekli vesika ve tahsil bei-gelerlle birlikte 14/VI/945 günü akşamına kadar İstanbul, Sultanahmet'te, Maarif Matbaası binasında. Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Mütedavil Servisi Müdürlüğüne müracaatla İmtihan gününü öğrenmeleri lâzımdır. «7501»
inşaat eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
1 _ BJyllkahırda İnşa edilecek tahmin keşif bedeli 191221,27 lira bir adet kârglr anbOr değişmez birim flatlcrl esasi üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankara'da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 15/6/945 cuma günü saat 15 de yapılacaktır.
3 — Eğreti güven akçesi 10800 liradır.
4 — Bu inşaatın proje, birim Halleri cetveli eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 20 Ura bedel mukabilinde Genel Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden ve Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Şubesinden alınabilir.
5 — Eksiltmeye girmek istlyenler 13/6/945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina işleri yaptıklarına dair vesikalarlyle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat ederek bu işi yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
0 — Teklif mektupları eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar Genel Müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta İle gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatlerde geçmiş bulunmalıdır. w (7572)
Amerikan Lisan ve Ticaret Dersanesi
2 Temmuz - 8 Eylül 1945: YAZ DEVRESİ
İNGİLİZCE ■ FRANSIZCA ve SPOR DERSLERİ
Ortaokul ve o çağda olan gençlerin müracaatı kabul olunur. Kayıt ve kabul başlamıştır. Alemdar caddesi No. 23. Tel: 21737.
Erkek hastabakıcı alınacak
Ç. Kale memleket hastanesi baş tabipliğinden;
Erkek hastabakıcı alınacaktır. Ameliyathanelerde uzun müd-çalıstığını gösterecek vesikaları bulunması şarttır. Maaşı elli lir. îyi mesai gösterdiği takdirde arttırılacaktır, İaşesi hasta-
(let ç
liradır, tyi___________________________________________________, ___,___________
neye aittir. Eline geçecek para 60 Hradır, isteklilerin müracaatla» n, (7604)
Hububat taşıttırılacak
Toprak mahsulleri ofisi Ankara şubesinden!
1 — Şerefllkoçhlsatdan Ankaraya yeni mahsule kadar «8000» ton hububatın taşıttırılması İşi açık eksiltmeye konulacaktır.
2 — Teminat 13500 liradır.
8 — Eksiltme 15. 6. 945 tarihinde saat 14 de «Ankara Meşrutiyet» caddesinde 18 No. lu şube binasında yapılacaktır.
4 — Mukavele projesi eksiltme tarihine kadar her gün İstanbul ve Ankara şubelerimizde tetkike hazır bulundurulmaktadır.
B — Bu İş için Ankara 111 Nafla müdürlüğünün tesblt edeceği miktar üzerinden bedeli mukabilinde benzin oflslmlzce verilecek ve lâstik verll-mlyecektir.
0 — İsteklilerin teminatlarını veznemize yatırarak alacakları makbuzları eksiltme saatinden evvel komisyona ibraz etmeleri mecburidir, (7586)
1 — Kartalda tanzim eksiltmeye konulmuştur.
2 — İşin muhammen
387 lira 79 kuruştur.
3 — Eksiltme 18/6/945 pazartesi günü saat 16 da Kartal belediye encümeninde yapılacaktır.
4 — Bu İşe alt şartnameler belediye muhasebesinde görülebilir.
5 — Bu İşe gireceklerin mimar, mühendis, fen memuru olmaları «veya böyle bir kimse ile iş birliği yaptığını taahhüt etmiş olmaları, şimdiye kadar böyle bir İşi başarmış olmaları ve İhaleden üç gün evveline kadar belediye fen işleri şefliğinden bu iş İçin ehliyet vesikası alması lâzımdır.
«7500»
.........1,11.......................................................
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
l"1"1...................ııııııııuııtıııı.mm.um.ııuııııı...ıııııııı.....u
Kömür yükleme ve boşaltma işleri yaptırılacak
1 — Aşağıda isimleri yazılı lokomotif depolarına 1/7/945 tarihinden 31/12/945 tarihine kadar gelecek kömürlerin vagonlardan boşaltılması vs istifi ve istif yerlerinden makine tenderlerine yüklenmesi İşleri kapalı zarf usullyle ve ayrı ayrı eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Kömürlerin mlktariyie muhammen bedel ve muvakkat teminatları ve ihale gün ve saatler! hizalarında gösterilmiştir.
3 — Eksiltmeleri Ankara istasyonunda 2. cl işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
4 — Şartnameleri komisyon kaleminden parasız verilir.
5 — İsteklilerin kanuni vesikaları ile muvakkat teminatlarının ve tekliflerini havi zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyonun eline geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarafc postayla göndermeleri.
Beher tonun mu-Kömür hammen bedeli Muvakkat miktarı Boşaltma Yükleme teminatı
Ton Krş. Krş. Lr. Krş. İhale gün ve Saatleri Ankara depo 40000 27,60 79,35 3208.50 21/6/945 perşembe saat 16,00
Çankırı u 20000 23,95 67,07 _ 1365.30 21/6 945 perşembe saat 16,30
Karabük '. 25000 27.6u _ 2005,32 22/6 945 cuma saat 16,00
Çatalağzı20000 23,05 1365,30 22/6 945 cuma saat 16,30
bedeli 5170 Ura 57 kuruştur. Muvakkat teminat
(7423)
*
Balast ihzar Ettirilecek
Sirkeci İşletmesi Mubayaa Komisyonundan:
1 — İşletmemiz ihtiyacı İçin mevki ve miktarı aşağıda yazılı İki kalem kırma balast kapalı zarf usulile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Her İki ocaktan alınacak balastın muhammen bedeli İle muvakkat teminatları aşağıda yazılmıştır.
3 — Bu işe alt şartname ve mukavele projelerinden Kim. 27 ocağına alt olan 152 kuruş mukabilinde sirkeci veznesinden ve Kim. 41 ocağına alt olanı da parasız olarak komisyon kaleminden verilir.
4 — Her İki balastın eksiltmesi 22. 6. 1945 cuma günü aşağıda yazılı saatlerde Sirkecide 9 uncu işletme binasındaki komisyona yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarını kanuni tarifata uygun olarak ihale saatlerinden 1 saat evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyon eline geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta İle göndermeleri lâzımdır.
5 — Kanunun tâyin ettiği mutat vesikalardan başka böyle bLr taahhüdü muvaffakiyetle başarıldığına dair tasdikli bir vesika İbrazı lâzımdır.
* (7340)
Mevki
Kim. 27
Kim. 41
Miktarı
6500 M3
5500 M3
Muhammen Muvakkat bedeli teminatı 30485 lira 2286,38 24145 » 1810,88
îhale saati
15 00
16 00
Belediye sular idaresinden: »
İdarece acele olarak kapalı zarflı eksiltme He 16 ton kurşun boru satın alınacaktır.
Eksiltmeye girmek istiyenlerin 11, 6, 945 pazartesi günü saat İle kadar teklif zarflarını Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Ma yer mağazası arkasında İdare merkezinde muamelât dairesine vermeleri, Bugün ve saatten sonra getirilecek zarflar kabul edilmez. (7651)
T. C. Ziraat bankası Avanos ajansından:
1 — Sevklyat şartnamemiz dahilinde benzin ve lâstik verilmesi kaydile beş yüz elli ton mahsul Avanostan Hlmmetdede istasyonuna nakil İşi müteahhide verilecektir.
2 — Eksiltme 15 haziran 945 cuma günü saat 15 de Avanos bankamızda toplanacak komisyon huzuru İle ve açık eksiltme İle muvakkat İhalesi yapılacaktır.
3 — İsteklilerin bu miktar nakliyeyi başarmağa ehli olduk, lannı belirtir vesaikle on bin be§ yüz Hra nakit, itibari veya mal! teminatla belli günde hazır bulunmaları. (7646)
Kartal belediyesinden:
Katranlt yol yaptırılacak
Kartal istasyonu civarında yapılacak tesviye! turablye blokaj katran kaplama işi 17844 lira 89 üzerinden 15 gün müddetle ve kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır. İşin muvakkat teminatı 1323 lira 38 kuruştur, İhale 18/8/945 pazartesi günü saat 15 de Kartal belediye dairesinde müteşekkil encümen huzurunda yapılacaktır.
Bu husustaki şartnameler belediye muhasebeciliğinde her gün görülebilir. Teklif zarflarının İhale saatinden lâakal bir saat evvel belediye muhasipliğine verilmiş olması ve mukabilinde makbuz alınması lâzımdır. Postada vuku bulacak gecikmeler şayanı kabul değildir.

Çabuk ve Kolay
Türkçe öğrenmek lstiyenlere H, El, Krelder tarafından
«FIRSAT LESSONS İN
MODERN TURKÎSH»
En mükemmel kitaptır. Satış yerli Beyoğlu Kitap Sarayı. O. E. N.
AKŞAM
Sene 27 — No. 9569 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 8 Haziran 1945
İZAHLI
MAHALLE MUHTAR VE ıHTiYAR KURUMLARI TÜZÜĞÜ
Zühtü Çubukçuoğlu tarafından yazılan bu kitap 100 kuru? flatle satılmaktadır.
Sahibi: Necmeddln Sadak — Negriyat müdürü: Hikmet Feridun Es — AKŞAM Matbaası
Veto ihtilâfı hallolundu
B. Truman Suriye işinin beşler tarafından halline taraftar değil Arap Birliği Fransızları mesul addediyor; Suriyede 3 tahkik heyeti kuruldu
Münhal Millet Vekillikleri
San Francisco konferansında
Vaşington 3 (Radyo) — Başkan Truman Suriye meselesinin beş büyük devlet tarafından halledilmesine taraftar olmadığını bildirmiştir. Başkan Yakın Doğu meselesinin başka yollardan gidilerek halledilebileceği kanaatindedir.
Başkan Truman Ruslarla Fransızların bu hususta yapmış oldukları teklifi reddetmiştir.
Başkan Truman bu nutku yaymaz-dan bir müddet önce Fransa'nın Va-şlngton büyük elçisi M. Henrl Bonnet' yl kabul etmişti. Büyük elçi Yakın Doğu meselesinin beş büyük devlet tarafından halledilmesini teklif ediyordu.
Londra 8 (Radyo) — Fransız hükümeti dün İngiliz hükümetine Suriye pıeselesi hakkında bir nota vermiştir. Bu notanın teferruatı şimdi Başbakan Churchlll ila İngiliz Hâriciyesi tarafından tetkik edilmektedir.
Siyasi muharrirlerin kaydettiklerine göre, bu Fransız teklifinin Londra' da desteklenmesi hiç da beklenilme-melldlr. Londra'da kaydedildiğine göre Suriye meselesi acele halledilmesi gereken bir İştir. Bu meseleyi genişletmek. beş büyük devlete havale etmek vaziyeti güçleştlrcek, İşleri uzatacak ve belki de yeni İhtilâfları ortaya atacaktır.
Arap birliğinin tebliği
Kahire 8 (R.) — Dün toplanmış olan Arap Birliği görüşme sonunda neşretmiş olduğu tebliğde, Fransızların Suriyede taarruza geçmiş olduklarını. olup bitenlerden onların mesul olduğunu bildirmiştir.
Tebliğ^ Fransız kuvvetlerinin Surl-yeden çekilmelerini istemektedir. Gene tebliğde şu nokta belirtilmektedir: »Yakın Doğuda yabancı hiç bir kuvvet kalmıyacaktır.
(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
Çalışma Bakanlığı
B, Sadi Irmak yeni Bakanlığa getirildi
Ankara 7 (A.A.) — Devlet dairelerinin Bakanlıklara ayrılması hakkın -da ki 3271 sayılı kanunun birinci maddesine dayanılarak çalışma hayati İle İlgili işleri düzenleme, yürütme ve denetleme ile görevli olmak üzere bir Çalışma Bakanlığı kurulması ve bu Bakanlığa Konya milletvekili doktor Sadi Irmak'ın tayini 7/6/1945 tarifinde yüksek Cumhur Başkanlığınca inanmıştır,
Ankara 8 (Telefonla» — Çalışma Bakanı B. Sadi Irmak bugünden İtibaren İş dairesinde görevine başlayacaktır Bu husustaki Cumhur Başkanlığı tezkeresinin bugün Meclise gelmesi beklenmektedir.
Ticaret Bakanının tetkikleri
Ankara 8 (Telefonla) — Yeni Ticaret Bakanı B. Raif Karadeniz Bakanlık işlerine ait İncelemelerine devam etmektedir. Dün dış tlcaıet dalreslle ip ticaret dairesinde İncelemeler yapmış ve yeni direktifler vermiştir.
tç ve dış ticaret durumları, halkımızın gerekli ihtiyaçları, flat murakabesi, ticaretimizin geliştirilmesi in-
celenen meseleler arasındadır.
Ankara 7 (A.A.) — Bakanlar kurulu bugün, Başbakanlıkta haftalık toplantısını yapmıştır.
Berlin canlanıyor
Sinemalar, tiyatrolar açılıyor, halka bol yiyecek veriliyor
Londra 7 (A-A.) — Dagnes Nyheter »dil İsveç gazetesinin muhabiri bugün Daily Mail tarafından yayınlanan yazısında, Hltler başkentinin alınma-alyle ortaya çıkan meseleler karşısında. Berlin'i işgal eden Sovyet kuvvetlerinin «mükemmel psikoloji anlayışı ve yolunda bir gerçekçilikle» hareket ettiklerini bildiriyor
Muhabirin ntılâsatan bildirdiğine göre, komünlstleştlrme yolunda hiç bir teşebbüste bulunulmamaktadır. Yiyecek İstihkakı Nazllerln verdiğinden daha İyidir. Sinemalar, tiyatrolar ve spor sahaları açılmıştır. Güzel genç kızlar polis vazifesini görmektedirler.
Berlin halkı kendi hayret verici Akıbetlerini bazı haberlerde İngiliz ve Amerikalıların diğer Alınanlara yaptıkları söylenen ağır muamele İle mukayese etmektedirler.
Dali Mail bu meseleyi başyazısında İnceleyerek, şöyle demektedir: «Filhakika, eğer muhtelif bölgeler bir nü-
Parti bu defa aday (namzet) göstermiyor
Ankara 7 (A.A.) — Açık bulunan Kocaeli, Zonguldak, Sivas, Burdur, İstanbul ve çorum milletvekillikleri için hazlranm 17 net pazar günü seçim yapılmasına ve bu seçimde Partimiz merkezi tarafından aday gösterilmemesine genel Başkanlık divanınca karar verilmiş bulunmaktadır. Keyfiyeti ilân ederim.
C. H. P. genel Başkan vekili Ş. Saraçoğlu
Parti genel idare kurulunda değişiklikler
Ankara 7 (A.A.) — Manisa milletvekili Rldvan Nafiz Edgüer, Bilecik Milletvekili Kasım Gülek, Urfa milletvekili Kutsi Tecer C. H, P. genel İdare kurulu üyeliklerinden çekilmişlerdir. ,
Ankara 7 (AA.) — Cumhuriyet
Halk Partisi genel idare kurulunda açık bulunan üyeliklere, genel Başkanlık divanınca, Konya milletvekili Sedat Çumralı, İsparta milletvekili Kemal Turan, Manisa milletvekili Feyzullah Uslu, Afyon milletvekili Ali Taşkapılı ve Bingöl milletvekili Tahsin Banguoğlu seçilmişlerdir.
B. Hakkı Tarık’ın namzetliği konuluyor
Münhal bulunan İstanbul Millet Vekilliği seçimi gelecek pazar günü yapılacaktır. Bu seçim İçin partice namzet gösterilmediğinden Millet Vekili seçilmek lstiyenler namzetliklerini bizzat koyacaklardır. Bu arada Basın Birliği İstanbul bölgesi başkanı B. Hakkı Tarık Us'un İstanbul Millet Vekilliğine aday olarak gösterilmesi için bir çok seçmenler tarafından İmza edilmiş bir varaka mebus İntihabı teftiş heyetine verilecektir
Profesör Cemil Topuzlu namzetliğini koyacak
Eski Şehremini operatör profesör Cemil Topuzlu. İstanbul Millet Vekilliği İçin namzetliğini koymağa karar vermiştir. Profesör bugünlerde resmen müracaat edecektir.
General Cemil Topuzlu ken dişile görüşen bir muharririmize dedi ki:
— Memleketime daima hizmet etmek fikrindeyim. Çok bağlı olduğum hemşerilerlm eğer beni .ıeçmek arzu ederlerse, bu milli vazifeyi şükranlarımla kabul ederim.»
Tanınmış karikatüristlerimizden ressam Togo da namzetliğini koymuştur.
En pürüzlü meselede anlaşmaya varıldı g
— ■-------------
Emniyet konseyi, sulhu tehdideden her§ hangi meseleyi serbesçe inceleyebilecek»
Londra 8 (Radyo) — San Francisco konferansını, bir çıkmaza sürüklemiş olan veto meselesinde beş büyük devlet arasında bir anlaşmaya varılmıştır. Dün gece bu mühim haber konferans başkanı ve Amerika Dış işleri. Bakanı B. Stebtlniua tarafından, ânî olarak davet edilen basın konferansına verilmiştir.
B. Stettlpius tarafından yapılan beyanata göre beş büyük devlet arasında varılan anlaşmaya göre Emniyet konseyinin her âzası, sulh tehdit edildiği takdirde vetosunu kullanmak suretila konseyi tetklkatta bulunarak bir karar almaktan menedemlyecek* tir. Anlaşma, konferans genel kurulunun tasvibine arzolunacaktır.
B. Stettlnlus’un bu beyanatı kenfe-ransın birkaç zamandan beri girmiş olduğu çıkmaza son verecek mahiyette sayılmaktadır.
B. Stettlnius bu anlaşmanın konsey tararından girişilecek bütün hareketlerde Emniyet konseyi beg daimi âzasinın oy İttifakı prenslpini koruduğunu, aynı zamanda müdahalesini İrabettlren bütün olaylarda konseyini serbesçe münakaşa edebilmesini sağladığını belirtmiş, bu iki noktanın *
Birleşik Amerika Dış Bakam B. Stettinius
dünya teşkilâtıma muvaffak olmas^ İçin esaslı olduğunu ilâve etmiştir.
San Francisco’dakl Reuter muhaflj birine göre beş büyük devlet nıuratıfr-h asının dünkü toplantısı Rus murah^T hasının, daveti üzerine vuku bulmuş*?* tur. Toplantıda veto meselesi ve diğer* muallak meseleler görüşülecekti, TodQ lantının nticesi büyük bir merak (D heyecanla bekleniyordu. B. StettlnluîK un bir anlaşmaya varıldığını • mest, her tarafta derin bir sevLn£_ uyandırmıştır. , o
Londra 8 (Radyo) — Beşler arasında veto meselesinde elde edilen anlaşma. Emniyet konseyinin her hangi meseleyi tetkik etmesini hareket serbestlslnl temin ediyor. Emniyet konseyinin beş büyük devletin oy birliği olmaksızın her hangi mesele hakkında tetkikat yapması ve o meseleyi müzakere edip etmemesi başlıca İhtilâfı teşkil ediyordu. Bu pürüz, ortadan kalkmıştır.
Dünya teşkilâtına B. Roosevelt’in hâtırasına hürmeten Müttefik milletler teşkilâtı adı verilmesi kararlaştırılmıştır, Amerikan heyetinin bn I husustaki teklifini Sovyetler, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Fransa murahhasları desteklemişlerdir.
Japonyaya savaş yakında başlıyor
Okinava muharebesi bitmek üzeredir. Japonlar çocuklarını intihar mâniaları teşkiline hazırlıyorlar
fuz sahası haline gelecek ve Müttefikler. Alman halkının muhabbetini kazanmak İçin blrblrleriyle rekabet zorunda kalacak olurlarsa bu felâketli bir hal olur.
Kontrol meclisinin çalışmaya başlayacağı şu zamanda batı ile doğu arasında daha çok İşbirliği lcabeder-dL Halbuki, maalesef şimdiden bir anlaşmazlığın mevcut olduğunu gösteren alâmetler vardır.
Dört büyük devlet maksatlarını belirtip, birbirlerine karşı samimi dav-ranıncaya ve Almanyaya karşı takip edilecek müşterek slyastı kararlaştı-ruıcaya kadar durum gitgide daha fazla köUİ leşe çektir.»
Daimî kontrol komisyonu merkezi
Londra 8 (A.A.) — Yorkshlre Post gazetesinin siyasi muharriri yazıyor:
Almanyada kurulan daimi kontrol komisyonuna merkez olarak Rus lş-(Arkası sahife 2; sütun 6 da)
DİKKATLER;
Dairelerdeki ve evlerdeki dosyalar
Bir aile, dosya memuru gibi bütün şu aşağıkl evrakı intizamla saklamağa mecburdur Kapınızı çalıp sorarlarsa yahut muamele takibi İçin icabederse çoğunu hemen göstermelisiniz. Aksi takdirde borçlu veya zlyanlı çıkarsınız:
Geçen nöbetin ekmek karnelerinin başındaki kuponlar... Geçen senenin kömür beyannamesinin üst kuponu... Geçen ayla, rın bekçi ücretleri makbuzları... Senelik radyo makbuzları... Üç beş senenin yol vergisi... Elektrik ve havagazı saatlerinin depozito kâğıtları ve muhtelif makbuzları... Emlâkiniz varsa üç beş senelik vergi senetleri.
Şayet dairelerde dosyalar mükemmel tutulsa evlerde bu dosyalara pek lüzum hlssedilnıiye-cck. Diğer cihetten: Kendileri memurken dosyalarda birkaç da. klkada evrak bulamayanlar, kapıya gelerek ahaliden birkaç dakikada evrak bulmasını nasıl 1*-tlyebUirlerT
Nevyork 8 (A.A.) — İki aydan beri devam eden Okinava savaşı sonuna yaklaşmaktadır. Amerikalılar, şimdi, önemli bir hava meydanı olan Naha1 yı tamamen İşgal etmişlerdir. Saha etrafındaki mağaralar dahi işgal edLl-mi? ve Japon cepleri temizlenmiştir. Son Pasifik çarpışmalarında. İngiliz gemileri ehemmiyetli bir rol oynamışlar ve 141 Japon uçağını tahrlbetmij-ler veya hasara uğratmışlardır. İn-glllzlerln uğradıkları hayip v0 hasar şaşılacak kadar hafif olmuştur.
Japon radyo ve gazeteleri, şimdi efkârı umumlyeyl, Japonya’yı istilâ edecek kuvvetlerin bir köprübaşı kurabileceklerine ve belki de denize dökülmelerine İmkân buluna m ıyacağına hazırlamaktadırlar. Bununla beraber düşmanın, köprü-başından çıktığı zaman, kendisini aşılmaz bir kale karşısında bulacağını İlâve ediyorlar. Japonya savaşının yakın mı uzak mı olduğu hakkında türlü nazarlyeler serdedümektcdlr.
Japon militaristler Müttefiklerin, Alman şehirlerinde karşılaşmış olduk larından çok daha büyük, ölçüde bir gizil mukavemet hareketiyle mücadeleye mecbur kalacaklarını iddia ediyorlar. Şüphesiz kİ. Müttefikler, tünellerle birbirine bağlanmış, toplarla himaye edilen bir yer altı mukavemo-tlle karşılaşacaklarını biliyorlar. Japonlar Şimdiden çocuklarını .İntihar mâniaları» teşkiline hazırlamakta, bomba ve diğer patlayıcı maddeler İmal etmektedirler.
Okinava’da Japon kayıplar»
Londra 8 (Radyo) — Japon kuvvetlerinin Okinava adasındaki çarpışmalar esnasında 60.000 ölü vermiş oldukları bildirilmektedir.
Tokyo radyosunun verdiği bir habere göre, Güney Japonya'ya 40 Ame-
rikan uçağı akın etmiştir. Tahmin edildiğine göre bu uçaklar Okinava adasındaki hava alanından gelmekteydi.
Denizaltı muharebesi
700 Alman denizaltısı batırıldı
Londra 8 (K) — İngiliz Başbakanı Churchlll ile Amerika Başkanı M. Truman tarafından neşredilen bir müşterek beyanamede denizaltı haıbf hakkında şunlar bildirilmektedir:
Atlantik savaşı Almanyanın teslimi İle sona ermiştir. Bu savaş esnasında 700 Alman denizaltını batırılmıştır. Son zamanlarda bir çok Alman denizaltı lan da kendi kendilerini batırmışlardır.
Günler Geçerken
Edebiyatı öldüren rejim
İngilizcenin feryadı
Yazanı A, ADNAN - ADIVAR Yarinki Akşam'da
Totaliter rejimlerin güzel sanatlardan çoğunu, lıele hürriyet» en fazla ihtiyaç gösteren edebiyatı öldürdüğüne artık şüphe kalmadı. Son yirmi yılda İtalya dünya edebiyatına ne kattı? V® gene Almanya, Nazi devrinde kendi topraklarında kimleri yetiştirdi? Eğer İtalyanca ve Almanca bazı değerlice eserler çıktı ise bunları yazanlar ana yurtlarından ya kendi arzularile veya zorla uzaklaştırılmış hür düşünceli kimselerdir. Musiki bahsinde de aynı neticeye varıyoruz: Ne Almanyada, ne Avusturyada, ne de İtalyada tek büyük bestekâr yükselemedi. Elbette ki bize büyük adam diye edebiyatta bir bahnameci Pitigriliiyi, yahut zirzop şair Marinetti’yi gösteremezler. Totaliter rejimler yalnız kendi görüşlerinin ölçüsünde eser istedikleri için heykeltraşlık ve mimarlık da malûm kalıplardan dışarıya çıkamıyor. Führer’in Ve Du-Çe’nin o hususta fayda tasarladığı, milli karaktere hizmet edeceğine inandığı, fütuhat politikasına yarayacağını sandığı bir şekil vardır; Artist, kendi İlhamına değil, bu ısmarlama zevke uyacaktır. Şairle muharririn ise partinin emir kulu olmadıkça nefes almasına imkân yoktur.
Ama totaliter rejimler, hesap ve kitap milletin kontrolundan geçmediği için gerçek bütçenin ölçüsüne sığmaz derecede azametli ve lüzumsuz bayındırlık eserleri kurabiliyorlar. Meselâ İtalya, imar bakımından hiç bir zaman Mussolini idaresindeki kadar gelişmedi; KaHgüla’ıun gemilerimi yüzdürmek maksadile göller bile kurutuldu. Fakat bunlar, normal bir gelişme sayılamazdı; Firavunların ehramları gibiydi, zulme ve israfa dayanan gösteriş eserlerdi Hem diktatörün şöhretini yaymak, hem de yardakçıların kasasını doldurmak İçin milli kudretin ve millî servetin takati dışında yapılıyordu.
Şu var ki bu rejimler gösteriş olarak dünyayı hayran bırakan saraylar, fabrikalar, tersaneler, otostratlar yapıyorlar anıma gene gösteriş olarak dünyanın hayran kalacağı bir edebiyat yaratamıyorlar Ferde kıymet vernılyen faşist rejimlerde en verimsiz, en cılız, tamamlle güdük ve kavruk kalan sanat, edebiyattır. Edebi, yatı öldüren rejini insanlık için tehlike teşkil eder.
Refik Halid Karay
8 Haziran 1945
Sahile 2
SÖZÜN BELİŞİ
Ahmet Haşim
Ahmet Hâşim'i sevenler Ölümünün on ikinci yıldönümünde onun mezarını ziyaret ettiler: gazetelerde de bu vesile He sanatına dair birkaç hayranlık yasısı çıktı. Mezarını ziyaret edenlerle ona dair yazı yazanların azlığı şaplacak f«y değildir. Çünkü Hâşim hayatta iken de seveni, anlıyanı az şairlerdendi. Hattîı edebiyatla uzaktan yakından ilgili otanlnrdan çoğu, arala, unda Ahmet Hâşim adında bir şair yaşadığı devirlerde, ş lirinde Jı bir şey anlamamakla beraber onu sevmek, alkışlamak, hayran olmak zorunda kalmışlardır.
Mantıkçılar, Ahmet Hâşim’in dalma müphem görünen şiirlerini «nerede mâna?» diyerek devirmeğe kalktılarsa da bundan çabuk vazgeçtiler. Çünkü Hâşim, bir adamın sıhhatte olduğunu anlamak İçin onu öldürerek kalbini, ciğerini, böbreğini muayene etmeye kalkan adamla bir şiirin zevkini ancak nesre çevirdikten sonra tatmayı âdet edinmiş edebiyat meraklısına aynı gözle bakar ve bu cins münekkidi kalemi eline aldığı zaman nesrile, konuşurken diliyle öyle bir işletirdi kİ otopsi meraklıları ona hay. ran olmayı daha kârlı bulurlardı. Zaten Ahmet Hâşim her zaman vâzıh ve keskin olan nesirlerinden geçirmek suretti© okuyucularını şiirlerinin havasına yaklaştırmaya çalışmış şairlerdendir.
Bugün Ahmet Hâşim'i sevenler, kendin! hayatta iken ona havran olanlardan şüphesiz daha kalabalıktır. Sanat nesillerinde Ahmet Hâşim’in tesiri asıl şimdi görünmeye başlamıştır demek daha doğru olur. Genç şairlerimizin iyileri onun sanatını sevenler arasından çıkıyor. Bugünün ve bundan sonraki devirlerin okuyucuları İçin Ahmet Hâşim’in şiirini dil bakımından yer yer anlaşılmaz olsa bile okuyucuya hakikî şiiri tattıracak ve genç İstidadı ona doğru gitmeye teşvik etmeye yetecek tarafları daima kalacaktır.
Ahmet Hâşim’i sevmek hakiki şiiri sevmek mânasına geldiği gibi şair olmıyanı ayırjnak da bu sayede kolaylaşır.
» Şevket Rado
Fabrikada patlama
Dört amele muhtelif yerlerinden yaralandı
Dolapderede Serdar Ömer cad. resinde Nahlde ait amonyak imalâthanesinde dün gece, gaz kazanı patlaması ffuretiie bir infilâk vukua gelmiş, imalâthane hasara uğradığı gibi, İşçilerden Mehmet. Şefik, Clvanl ve Koço muhtelif yerlerinden yaralanmışlardır. Leon isminde bir amele de muhtelif yerlerinden yânmış ve bacakları kırılmıştır. Yaralılar zabıta tarafından Beyoğlu hastanesine kaldırılmışlar, tahkikata nöbetçi savcı B. Cahit Tiiresay ç] koymuştur.
Bugün hâdise yerinde bir keşif yapılarak infilâkın sebetıi tâyin edilecektr.
Başbakanın çay ziyafeti
Ankara 8 (Telefonla) — Başbakan B, Şükrü Saraçoğlu Hava kurumu dokuzuncu kurultayı münasebetle şehrimize gelmiş olan delegeler şerefine bugün saat on yedide Şehir külü, bünde bir çay ziyafeti verecektir
Yer depremi
Ankara 7 (A.A.) — Bugün saat dörde beş kala Çankırı'daki şiddetli sargın fidan başka saat 4.30 raddelerindi» iki ile dört saniye süren Ankara, eskl-şehlr. Konya, Bolu, Kastamonu, Kütahya, İzmit ve İstanbul'da da hafif, zararsız deprfm olmuştur.
Merhum Salih Köserai-fin cenazesi getiriliyor Paris 7 (A.A.) — Anadolu
ajansının özel muhabiri merhum Salih Köseraif’ln cenazesini götüren Trabzon vapuru 4 haziranda Tulon’dan hareket etmiştir.
Kars bölgesine yağmur yağıyor
Kars 7 (A.A.) — Bir kaç günden beri bölgemize bereketli yağmurlar yağmağa başlamıştır. Zamanında düşen bu yağmurlardan çifçlmlz çok m.em. nündür.
Adananın bazı bölgelerinde hayvan hastalıkları çıktı
Adana 7 fTelefonla) — Vilâyetimizin bazı bölgelerinde hayvan hastalıkları zuhur etmiştir. Bahçe İlçesi. Harunlyede hastalıkla mücadele için derhal bir veteriner ekipi gönderilmiştir. Gaziantep ve Maraşın bazı köylerinde de hayvan hastalıkları çıktığı vilâyetimize bildirilmiştir. Her tarafta tedbir alınıyor.
Tito Belgrad’da
Londra 8 (Radyo) — Tito. Hırvatistan ve Slovakyadaki seyahatinden Belgratl'a dönmüştür
Hitler nasıl öldü?
Cesedinin muayenesinde zehir içmek suretile öldüğü anlaşıldı
Londra 8 (AA.) — Berlin’de Huşlar tarafından bulunan kavrulmuş bir cesedin Hitler'e ait olduğu, dişçisinde bulunan diş kalıplan ile ağandaki dişlerin mukayesesi neticesinde anlaşılmıştır. Bu ceset, yeni Başbakanlık binası altındaki yeraltı kalesinde bulunan dört cesetten biridir. Yapılan otopsi Hltler’in zehirlenerek öldüğünü meydana çıkarmıştır.
Ruslar, Hltler’in Goebbels'in ve diğer Nazi şeflerinin cesetlerini ne yaptıkları hakkında hiç bir şey bildirmemişlerdir. Fakat cesetlerin bulunamaması tein bütün tedbirler alınmıştır.
Alman kıtalarının alkışlanması menedildi
Paris 8 (AA.) — Almanya'daki Kanada askeri makamları, tarla işlerinde çalıştırılmaktan dönen Alman kıtalarının sivil Almanlar tarafından alkışlanmasını menetmelerdir.
Romanya’da iki gazeteci idama mahkûm oldu Bükreş 8 (A.A.) — Halk mahkemesi «Curentul» gazetesinin eski müdürü Selcaru İle «Buna Vastrie» gazetesinin eski müdürü ve Almanyada kurulmuş olan Horla Sima kabinesinin Propaganda Bakanı Manollescu’yu ölüm cezasına mahkûm etmiştir. Bunların her ikisi de Almanyaya kaçarak Romanyanın düşmanla-ril'e İşbirliği etmiştir.
Filistinde çekirge akını
Kudüs 8 (A.A.) — 15 seneden beri ilk defa olarak bir çekirge afeti Filistin’i kasıp kavurmaktadır. Çekirgelerin istilâsını önlemek için Erdün Arap lejyonuna mensup atlı kıtalar mücadeleye iştlrMc ettirilmişlerdir.
Toprak kanunu
Ankara 7 — Millet Meclisi, toprak kanunu tasarısının pazartesi günü ikinci müzakeresine başliyacaktır. Kanun, önce mahdut yerlerde ve zamanla tatbik edilecek, memleket zirai bünyesinin sarsılmasına veya zayıflamasına1 katiyen meydan verilmiyecektlr.
KÜÇÜK HABERLER
in Vilâyet tarafından tevzlû tabi tutulan yeni ve tamir görmüş kamyon lâstiklerinin son dağıtmada sırası gelenlere verilmesi kararlaştırılmıştı. Hazırlanan listeye göre, lâstiklerin sahiplerine verilmesine başlanmıştır.
■k Sirkecide Özipek Palas müstahdemlerinden bayan Hayrlycyl, Ahmet Kesiciler adlı birisinin aşk yüzünden yaraladığı yazılmıştı. Otel idaresinden aldığımız bir mektupta, Ah-med'in evvelce otelden çıkarıldığı, bunu Hayrlyedcn bildiği İçin kadını yaraladığı bildirilmektedir.
» 8 | I M ..
Ingilizler, Dimitrofu nasıl kurtarmışlardı?
Bulgar ricali liderinin akıbeti hakkında Amerikan ve Bulgar hükümetleri arasında müzakereler devam ediyor
Londra 8 (AA.) — Bulgar Çifçi partisinin eski genel kâtibi Yorgi Dlmit-rof Almanlar Butauistanı işgale boşladıkları raman ıngilizler tarafından muhakkak bir ölümden kurtarılmıştır. Bu hâdise hakkmdakl tafsilât İlk defa olarak neşredilmiştir. İngiliz askerleri Dimltrof’u bir sandığa koyarak ve bu sandığı portakal sandıkları arasına karıştırarak düşmanın gözü önünde kaçırmışlardır. İngiliz memurlarının nezareti altında bir kamyona yerleştirilen bu sandıkta, sözde, önemU evrak bulunuyordu. Hudut muhafızları şüphelenerek sandığı açmak İstemişlerse de sandığa nezaret eden memur, resmi vesikaları görmeğe hakları olmadığını kati bir İfade ile hatırlatmıştır. Uzun bir münakaşadan sonra sandık huduttan geçmiş-
tir. Dlmitrof'un sandıkta B saat kalacağı hesabedilmlşti. Bu da âzami bir tahammül haddi telâkki ediliyordu. Fakat Dimitrofu ancak 30 saat sonra sandıktan çıkarmak mümkün olmuştur.
Dlmltrof Kahire radyosunda Bul-garLstana raahsu3 propaganda neşriyatını idare etmiş ve Müttefiklere büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Bulgarlstann dönünce, beklendiğinden çok başka bir tarzda karşılanan Dlmltrof evinde nezaret altına alınmışsa da kaçmağa muvaffak olmuş ve Sofya'daki Amerikan temsilcisinin nezdlne sığınmıştır.
Dlmitrof'un âkıbetl hakkında Amerikan ve Bulgar hükümetleri arasında görüşmeler cereyan etmektedir.
Italyada üçler
buhran konferansı
6 parti kabine işinde anlaşamadı
Londra 8 (R) — 6 İtalyan siyasi partisi kurulacak yeni hükümet hakkında bir anlaşmaya varamamışlardır.
Hrlstlyan demokratların M. Gas-parl tarafından kurulmasını ileri sûr dükleri hükümetin teşkilini sosyalistler kabul etmemişlerdir. Bu hükümette sosyalist Nennl Başbakan muavini olacaktı.
Komlnlst partisinin reisi Togllatl Gasparl’nln reisliği altında kurulacak her hangi bir hükümete iştirak etmlyeceğtni bildirmiştir.
Orta Şark’a mahsus sivil uçaklar
Londra 8 (AA.) — Brltanova’nm havacılık muhabiri yazıyor: İngiliz fabrikaları, hava meydanları bulun-mıyan Orta Şark memleketleri İçin yeni model bir sivil uçağın İnşası İşini bitirmiştir. Bu uçaklardan bLrl pek yatanda tecrübe maksadjyle bu memleketlere gidecektir.
Bu uçak bir ton hamule ve 0 İlâ 12 yolcu taşıyabilmekte ve saatte 190 kilometre katetmektedir. Hareket sahası 700 kilometre olan bu uçakta bir ton hamulenin nakli, 2 kilometre başına 1 şiline malolmaktadır. Bu uçak hava meydanına İhtiyaç göstermemekte, 100 metre, uzunluğunda bir sahaya İncelmektedir.
Yeni îran Başbakanı
Tahran 7 (A.A,) — Eski Adalet Bakanı Sadr, yen! İran kabinesini kurmağa memur edilmiştir. ______
General Patton Amerika’ya döndü
Londra 8 (R) — Üçüncü Amerikan ordusunun kumandanı ge. neral Patton ekser subaylarile beraber Amerika’ya dönmüş ve doğduğu Boston şehrinde büyük bir sevinçle karşılanmıştır.
Toprak Mahsulleri vergisi
Ankara 8 (Telefonla) — Toprak mahsulleri vergisinin kaldırılacağı hakkında bazı gazetelerde çıkan yanlar ve yapılan tahminler doğru değildir. Bugünkü piyasada anormal bir fiat yüksekliği gösterenbakliyatın bir kısmından vergi alınmaması tasavvuru İncelenmektedir. Toprak mahsullerine alt olup Ziraat bankası tarafından İdare edilen Bergama’daki hububat stokunun çürüdüğü haberi de aynı makamlar tarafından yalanlanmaktadır__________
Kızılay Hemşire okuluna iki mütehassıs getiriliyor
Ankra 8 (Telefonla) — Kızılay genel merkezi İstanbul Kızılay hemşire okul müdürlüğü ve mütehassıs öğretmenliği İçin A m er İka dan iki mütehassıs davet etmişti. Bunlardan Mis Sİngler okutun müdürlüğüne, Mis Mak de öğretmenliğine tâyin olunmuştur. Mütehassıslar bir kaç güne kadar İstanbula giderek vazifelerine başlayac aklardır.
ölü gösterilen hırsız Hatice sağ imiş
Beyoğlunda Athases sokağında oturan Necla İsmet isminde bir kadının dört yün elli lirasını çalan Hatice İsmindeki hizmetçisi zabıtaca aranmakta iken Trabzondan sorulan nüfus kaydında kendisinin vakadan çok evvel ölü olduğu bildirilmişti.
Ahiren yapılan bir İhbarda Hatice' nln Erzurumda genel bir ev sahibi olduğu bildirildiğinden keyfiyet oraya blldilrlmlştir. Ölü gözüktüğü halde yaşayan Hatice mahfuzan şehrimize getirilerek hakkında lâzım selen takibat yapılacaktır.
IRAMIN TAHLİYESİ İSİNDE IHGİLTERENİN DURUMU
Ingiliz kuvvetleri, diğer yabancı askerler çekilmedikçe Irandan çekilmiyecek
Londra 7 (A.A.)—İran hükümeti tara fin dan verilen nota münasebetti® hükümetin durumunun ne olduğunu öğrenmek lstlyen bir saylavın sorusu İle İrandaki Müttefik kuvvetler meselesi dün Avam kamarasında tekrar bahis mevzuu olmuştur.
M. Eden adına konuşan Terbiye Bakanı M. Rlchard Law şöyle demiştir:
«Üçlü anlaşma, Japonyaya karşı girişilen savaşın sona ermesinden altı ay geçtikten sonra Müttefik kıtalarının İrandan çekilmelerini derpiş eylemektedir. İran notası ve bizim de İmkân nispetinde bu talebi tatmin hususundaki arzumuz ltlbarlle Birleşik Amerika ve Sovyet Rusya hükû-metlerlle bu mevzu etrafında danışmalarda bulunuyoruz. Fakat halen
Kırk güne kadar toplanabilecek
VVashingtoıı 7 (A.A.) — Cumhur Başkanı M. Truman, üç bü_ yük toplantısının kırk güne kadar yapılabileceğini bu - akşam söylemiştir,
B. Hopkıns Moskovadan hareket etti
Londra 8 (R) — Moskova radyosunun verdiği bir habere göre, M. Hopkjns ile eşi dün Moskova’dan hava yol 11 e ayrılmışlardır.
Hava alanında M. Litvinof ve Amerikan İle Çin hükümetlerinin büyük elçileri hazır bulunmuşlardır.
Harb canileri
B. Truman'ın beyanatı
B. Truman ve
Suriye meselesi
Londra 8 (R) — Başkan Truman harb canileri meselesini tetkik etmekte olan hâkim Jacson'un raporunu tasvip etmekte olduğunu bildirmiştir.
Başkan Truman İngiltere İle bu hususta mutabık kaldığını. Rusya ile Fransa hükümetlerinin de pek yakında kararlarım bildireceklerini İlâve etmiştir.
Hâkim Jackson raporunda bazı Alman sanayi adamlarının da cani olarak muhakeme edilmesini teklif etmektedir.
Londra 8 (R) — Amerikan hâkimi Jackson beyanatta bulunmuş ve demiştir ki:
(Harb canilerini muhakeme etmek için dört büyük devlet tarafından bir asker! mahkeme kurulması etrafındaki görüşmeler memnuniyet verici bir tarzda devam etmektedir.
Londra Halkevinde Evliya Çelebi hakkında konferans
Londra 7 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor; Londra Halkevinde Alezanderallte tarafından büyük Türk gezgini Evliya çelebi hakkında gayet bilgili bir konferans verilmiş ve dinleyiciler tarafından derin bir alâka İle taktbedilmlştir.
Odesa limanı temizlendi
Londra 7 (A.A.) — Moskova radyosunun bildirdiğine göre, Karadenlzdeki Odesa limanı tamamen tamir edilmiş ve gemiler bu Umana yüklerini fasılasız şekilde çıkarmaya başlamışlardır.
Letonya’nm başkenti Riga limanı da bu ay sonuna doğru büyük tonajlı gemilere açılmış bulunacaktır.
(Baş tarafı 1 inci sahi f ede)
Kudüs 8 (Radyo) — Trans Press ajansının muhabirinin bildirdiğine göre, Suriyeli Jandarma birlikleri Fransız askeri kuvvetlerinin malı olan Suriye telefon şebekesine el koymuşlardır.
İlâve edildiğine göre, Suriyeli jandarma birliklerine mltralyöz taşıyan 25 otomobil verilmiştir.
Surıyede kurulan tahkik komisyonları
Londra 8 (A.A.) — Beyrut'tan gelen bir telgrafta bildirildiğine göre, Fransız genel murahhası General Beynet, İngiliz makamlarının daveti üzerine bir İngtliz zırhlı otomobiliyle husule gelen hasarları görmek üzere Şam şehrinde bir teftiş gezisi yapmıştır.
Suriye'de üç komite kurulmuştur. Bunlardan biri can kayıplarını tee*lt edecektir. İkinci komite yıkılan binaların listesin! çıkaracaktır. Üçüncüsti İse Fransızların sorumlu bulundukları can kayıpları ve hasarlar hakkındaki ifadeleri dlnliyecektlr. Suriye'deki can kayıpları hakkında yapılan son tahminlere göre, ölü ve yaralı sayısı 1200 ü bulmaktadır. Humus’ta da 11 ölü vardır. Suriye hükümeti, hakiki rakamların tesblt edilebilmesi için can kayıpları hakkında mümkün olan bütün malûmatın verilmesini halka bildirmiştir.
Hama'dan bildirildiğine göre, bu şehirde 48 kişi ölmüş ve 123 kişi yaralanmıştır. Şam'daki hasarlar hoktanda elde edilen son tafsilâta göre, Jandarma genel karargâhının bulunduğu Romalılara alt eski kale yıkılmış ve 700 - 800 kadar Jandarmadan 80 kadarı ölmüştür.
Lübnan Başkanı, İaşe meclisinden Fransız kontrolünü kaldırmak meselesini müzakere etmek üzere bir toplantı yapmıştır. Bu hususta bir karar kabul edilmiş ve lâzım gelen teşkilât kurulmuştur. Beyrut'ta Alkahlra Almaknsstd enstltüsil öğrencileri Fransa'nın Suriye'deki hareket hattını protesto etmek üzere Fransızca imtihanlarına girmekten vazgeçmişlerdir.
Almanyanın teslimi
20,000 Alman erine silâh bırakıldı
Berne 8 (R) — Avam kamarasında beyanatta bulunan Harbiye Bakanlığının bir sözcüsü, Almanyada İngiliz İşgal bölgesinde bulunan bütün «İmanların silâhtan t er id edilmiş olduklarını bildirmiş ve şunları İlâve etmiştir.
Yalnız 20.000 kişide silâh bırakılmıştır. Bunlar gıda maddelerinin bu* lunduğu depoların muhafazasına memur edilmişlerdir.
Ankara’da bir cinayet dâvası
Evvelki gün Ankara’da bir cinayet İşlenmiş ve Altındağ mahallesinde oturan Salih Güzel, komşusu Mehmet Güven'l Udürmüştü. Bu cinayete alt tahkikat meşhut suçlar kanununa göre yapılmış ve derhal ağır ceza mahkemesine şevke di lmlştlr.
İki otıııumluk yargılanmada kaatil, maktul Mehmed’ln kendi karısı Zari-fe'yl yaraladığını, bu işi ne için yaptığını kendisinden sorduğu sırada onun küfretmesine tahammül edeml-yerek bu cinayeti İşlediğin! İtiraf etmiştir. Mahkeme, Salih'i 18 sene hapse mahkûm etmiş, fakat, bu cinayeti ağır bir teessür altında işlediğinden üçte biri indirilerek 12 sene ağır hapse konulmasını kararlaştırmıştır.
Müttefiklerin kayıpları
Londra 7 (R) — Resmen bildirildiğine göre Avrupaya asker çıkartma tarihinden zafer gününe kadar geçen 337 gün zarfında Müttefiklerin kayıplan 768,967 dlr. Bunun 141.5901 ölüdür. Kayıplar şudur;
İngiliz ve KanadalIlar: 39599 u ölü.: 126546 I yaralı, 181681 kayıp olmak üzere 184512,
Amerikalılar: 89579 u ölü, 38718ü i yaralı, 57774 il kayıp olmak üzere 514,537.
Fransızlar: 11180 i ölü olmak üzere 01377 kayıp.
PolonyalIlar: 1183 ü ölü olmak tacire 5593 kayıp.
bu İki hükümetin görüş tarzından haberdar edilmiş değilim.»
M- Rlchard Law. İngiliz hükümetinin güney İranda ve Basra körfezinde İngiltere ve İmparatorluk menfaatlerinin korunması İçin gerekli tedbirler alınmasını düşündüğünü söyli-yerek bir saylavın sorusuna temin edici cevap vermiştir.
İşçi saylav Stokes şunu sormuştur: «Bakanın verdiği cevabın mânası, diğer devletlerin kuvvetleri bu bölgeden çekilmedikçe, hiç bir kuvvetin geri alınamıyacağı mıdır?»
M. Rlchard cevabını şöyle tasrih etmiştir:
«Benim verdiğim cevabın mânasının aynen kendi düşündüğü gibi olduğunu sanıyorum.»
Berlin canlanıyor
ESHAM VE TAHVİLÂT
% 5 faizli ikramiyeler;
1933 Ergani 96.19
1938 ikramiyen 3X49
MIH! Müdafaa 22.49
Demiryolu ikramlyell 99.8b
% 7 faizli Tahviller:
Sivas - Erzurum I 20.45
Sivas - Erzurum 2-7 2O.di)
1941 Demiryolu I 2030
1941 Demiryolu n 19.90
1941 Demiryolu İH 21.—?
Mili! Müdafaa I 20.43
Mili! Müdafaa D 19.80
Mim Müdafaa HI 19.77
Anadolu Demiryolu Grupifl
Tahviller 1-2 65.26
Hisse senetleri % 60 35.İÖ
Mümessil senet 53.—
Hisse senetleri:
Merkez Bankası 152.50
İş Bankası 14.60
T. Ticaret Bankası 4.20
Aslan Çimento 9 —
ALTIN
Borsa dışında
Gulden 33.30
Reşadiye 33.35
İngiliz 42.35
Külçe (Bir gramı) 5.37

(Baş tarafı 1 nci sahifde) galindeki Alman şehirlerinden birinin seçilmesi muhtemeldir. Berlin müşterek kontrola tâbi tutulacaktır.
Siyasi kontrol dairesi bilhassa, Hitler rajimlnln bütün İzlerini ortadan kaldırmakln tavzif edilmiştir. Ortalıktaki karılılıktan istifade eden Na-zllerln gizli gruplar teşkil ederek Müttefik kontrolünü baltalamak ga-yeslle bir mukavemet hareketi hazırladıklarını gösteren belirtiler görülmüştür.
Rus işgal bölgesi hakkında bir İngiliz mütalâası
Londra 7 (AA.) — Manchster Guardian gazetesi, başmakalesinde, Sovyet basınında bildirilen Sovyet işgal bölgesi hakkında yaptığı tefsirde şunları yazıyor:
Sovyet İşgal bölgesi, bilhassa halen Amerikalıların İşgali altında bulunan ve Bavyera’yı kuzeyden çeviren Thu-rlngen bölgesinde evvelce derpiş edi-mls olduğundan çok daha batıya doğru uzamaktadır.
Eğer bu hudutlandırma çok zaman evvel kararlaştırılmış İse bunun neden böyle garip bir şekilde ilân edilmesi İcabetmiş olduğunu sormaktan kendimizi alamıyoruz. Yine neden, Amerikan kıtaları, uzun zamandan-beri kendi bölgelerine çekilmemişlerdir? Diğer bölgelerin hudutlarını da ayni zamanda ilân etmek daha makul olmaz mı idi? Müttefikler arası İşbirliğini dudak ucuile övelim, eğer bü tün yapabildiğimiz bundan İbaretse, bu, İstikbal İçin çok acınacak bir haldir. ________________
Mareşal Alexander Avusturya’da teftişte Londra 8 (Radyo) — Feld mareşal Alexander, Avusturya-dakj İngiliz işgal bölgesin! teftiş etmektedir, .
7/8/1945 flatleri
Londra üzerine 1 sterlin 5 32
Nevyork üzerine 100 dolar 132.—
Cenevre 100 İsviçre Fr 30.3255
Madrid üzerine 100 pezeta 12.89
Stokholm üzerine 100 kuron 31.1325
— Takvim * —
Cemazlyel’âhır Zî — Hızır 34 İmsak Güneş Öğle ikindi Ak Vatsı E. 6.32 6 50 4 34 834 12.00 6.02
V 3.11 5.29 1313 17.13 30 39 «40


Haziran 1945
A SŞ A M
Sahlfe i
AKŞAMDAN AKŞAMA
Boş durmak
Bundan senelerce evvel, sulh ve sükûn zamanında. bir balta kalmak üzere Loııdraya gittiğim vakit, mektuplarım] ve gazete fıkralarımı yazacak bir kahvehane aramıştım. Ingilizlerin yaşadığı semtlerde öyle Paris’vari, Viyana'kâri kahveler yok, İstanbul usulü olanlar haydi haydi yok. Ekspres Haranda karnını doyu, racak, süt veya kahve içecek lokaller mevcutsa da fincanının dibi soğumadan kalkıp gideceksin. Zira arkada başkaları nöbet bekliyor. Ancak Londra’nın merkezinde, o da ecnebilerin devam ettiği kahvehaneler vardır. Yerli halk boş durmağı âdet edinmediği İçin şehirde böyle bir usul kurulmuştur,
Anglosakson «keyfine pek mec-lûpB, «bol bol boş zamana sahip» diye zihinlerde yer etmiştir. Ha. kikaten de, bir buçuk gün hafta tatili onun itiyatları Brasmdsn belirerek dünyaya yayıldı. Yıllık tatillerine dört elle sarılan da Anglosakson d ur. Yılda kendine ait bir aylık samanı olmazsa ide. m ez! Bunuıı harb sırasında bile böyle olduğu karikatürlere geçti.
Ancak şu kadarı var ki bazen yanlış anlaşılıyor:
Hafta veya »ene tatillerinde, bu dinlenme sever milletleri yan gelir oturur farzedlyonu. Halbuki «boş durmak» nerede? Spor ve türlü amatörlükler bütün tatil devresini doldurur.
Boş durma suretile dinlenme devresini geçirmek cenuplulara mahsus İyice cenuplu olanları ihtimal haklı görmeli. Mısırda, Sudanda, Habeştetanda gilneş semadayken ortalık öyle cehennem kesilir ki, İnsanlar yere serilir Kımıldıyabilene aşk olgun? Boş durmak, cenupta İklim İcabıdır Fakat insaf edilsin: Bizde öyle bir zaruret var mıdır? Biz cenuplu değiliz, mutedil bir iklimin çocuklarıyız. On iki ayın her gününün yirmi dört saatinin her saatinde bir İş yapmağa bizim havamız müsaittir. Boş durmamız tabiat iktizası olamaz, sırf bir itiyat meselesidir.
Komşuların çocuklarına bakı-
60 kuruşa soğan!
Belediye Karacabey savcılığına müracaat etti
Kuru soğan flatierlnln birdenbire 40 kuruşa, ondan sonra da 60 kuruşa fırlaması ürerine Belediye İktisat işleri müdürlüğü, piyasadaki kuru soğan satışlarile meşgul olmağa başlamıştır. Yapılan İncelemeler sonunda fetanbula gelen kuru soğanların büyük bir ki»ninin Karacabey'den geldiği tesbit edilmiştir. İstanbuidaki toptancı kuru sofcan tüccarlarının elinde bulunan ve usulüne uygun şekilde tanzim edilmiş olan faturalar Karacabey soğancılarından alınmıştır. Normal maliyet flatlnln çok üstünde olan bu faturaların sahipleri •hakkında tahkikat yapılması için Belediye Karacabey savcılığına müracaat etmiştir.
Geçen yıllarda toptan kilosu an çok on kuruşa alınıp satılan kuru soğanların bugünkü flatlerl çok fahiş görülmektedir. Belediye bu işin tahkikatını derinleştirecektir.
Kömür temini için teşebbüsler
Geçen kış İstanbulda çekilen mangal kömürü darlığının hu kış da yeniden başgöstermemesi İçin Belediye. Vilâyet, Orman İşletmeleri ve Mfcüıru-kat Ofisi tarafından müştereken gerekil tedbirlerin alınması lüzumu Heri sürülmektedir.
Tek başına Belediyenin bu İşi tamamen hallademlyeceğl göz önünde tutulmaktadır Esasen Devlet Orman İşletmeleri İstanbul revir Amirliği de şehrin odun ve kömür İhtiyacının büyük bir kısmını temin etmek İçin îs-Lanbulun muhtelif semtlerinde mahrukat depoları açmaya karar vermişti. Bulgar Lvtand a bol miktarda bulunan manga) kömürlerinin hususi şahıslar tarafından ve motörlerle getirilmesi kömürlerin alınış fiatlerlnl bir misil arttırmaktadır. Kömürlerin daha büyük taşıtlarla getirilmesi ve bu hususun resmi mûeflBMelerce temin! de lüzumlu İşler armana konulmuştur.
çucıiKianna mki- rvı.. ı« i ■ ı ’7'™- ;'ahç'l'7d(‘ “3^rl?rsa 1 unelın kablosu ne âla. Derse çalışmak için İçen1 çağırılırlarsa da ne âlâ. Fakat geri kalan zamanlarında, büyükler gibi boş oturuyorlar; «aa11 erce boş durabiliyorlar. Gençlerimiz de öyle, orta yaşlılarımız da, ihtiyarlarımız da. Kimi kanape-de yan gelmiş, kimi pencereye dirseğini dayamış, kimi karşı karşıya geçmiş, kimi! kahvehanede oturmuş. Kendilerini hiçliğin ortasına bırakıyorlar. Bakıyorlar; bakıyor, bakıyor, bakıyor, bakıyorlar... Ve kıymetli za man lan, mız, — medeniyet binalarının taşı tuğlası olan insan ömrü saatleri — akıyorlar, akıyor, akıyor, akıyorlar,,.
Halkı aynı noktadan aynı nok. taya taşıyan vapurlarda manzaranın artık ekseri yet İçin cazip-liği kalmamıştır. Bu taşıtlarda bin kişiyi kontrol edin: Çoğumuzun yanında kitap, gazete yoktur. Oturur, sigara içer; can sıkıntısından oflar, poflarız!
Bebek tramvayında, Kadıkoyii vapurunda ecnebilere dikkat edin. Mutlaka bir şey okur, hiç değilse defterlerine bazı notlar alırlar.
Vapurun bütün yükleri boşaltılmadan çıkar ilamı ya c ak
Tünelin Amerlkaya ısmarlanan kablosunun îskenderunn. geldiğini yazmıştı. Elektrik, Tramvay, Tiinel İdaresi kablonun bir dakika evvel İs-tanbula getirilmesi ve Tünel seferlerinin başlaması için uğraşmaktadır. Fakat aksi bir tesadüf eseri olarak bunun bir parça gecikeceği anlaşılıyor. Çünkü ağır kablo vapurun âmbannm alt kısmına konmuştur. Kablonun çıkarılması İçin vapurun bütün yükünü boşaltması lâzım gelmektedir.
İskenderun gibi liman tesisatı mütekâmil olmıyan bir yorde bu İş oldukça uzun sürecektir. Maamaflh Tünel İdaresi İmkân olur olmaz kablonun çıkarılarak İstanbul» nakli lşlle meşgul olmaktadır.
Millî piyango çekileli
İstanbul -İskenderiye
Vapur seferleri için tetkikler yapılıyor
Harbden önce İstanbul - İskenderiye arasında yapılan ve çok rağbet gSrmûş olan yolcu seferlerinin AkdenJzfn seyrüsefere açılması üzerine tekrar İşletilmesi düşünülmektedir. Bu hususta öğrendiğimize göre, Devlet Demiryolları umum müdürlüğü alâkalı makamlar nezdin de teşebbüse geçmiştir.
Mısırda bulunan ithalât mallarımız
Denizyolları genel müdürlüğü Mısır'da bulunan İthalât mallarımızı Türklyeye getirmek üzere Nejad vapurunu tskenderiyeye göndermeğe karar vermiştir. Vapurun oraya kadar boş gitmemesi İçin buradan gönderilecek mallar yükletilecektlr. Genel müdürlük bir ilânla. Mısır’a mal gönderecek olanların müracaatlarını 13-tiyecektlr.
Antalya nakliyat ambarı müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığına müracaat ederek Mısır’da kalan İthalât mallarından kendilerine ait bulunanların getirilmesine yardım edilmesini İstemişti, Nejad vapurunun dönüşünde Antalya ambarının mallarının da getirilmesi İçin yeniden teşebbüs edilecektir.
Şehrin temizlik işleri
Belediye temizlik işleri müdürlüğünün kadrosu bu sene geçen seneye nazaran genişletilmiş, yeni bir çalışma programı hazırlanmıştır.
Gerek cadde ve sokakların temizliğinde, gerekse evlerdeki çöplerin toplatılmasında daha ziyade sürat ve İntizam temin edilecektir.
Şehrin çöp arabalarının çöp kam-yonlarile değiştirilmesine Beyoğlu İlçesinden başlanmıştı. Başka semtlerde arabalar 1ar birlikte çalışan kamyonların bir kısmı Beyoftluna verilmektedir. Haziranın 15 İnde Bej’Oğ-lunda artık hiç bîr çöp arabası kaimiyse aktır. Ondan sonra Eminönü İlçesinin arabaları kamyonlarla tebdil ettirilecektir.
Belediyenin 7 aylık bütçesine temizlik işlerinde çalışan amele sayısının 106 kadar arttırılmasını mümkün kılacak fazlalıkta ödenek konulmuştur. Belediyenin merkez temizlik grupunun 20 kişiden ibaret kadrosu da altmışa çıkarılmıştır.
Yaz mevsiminde sokakların sulan -ması ve temizlenmesi işi İçin gerekil malzeme ve vasıtaların da fazlalaştı-rı İması lcabetmektedlr. Bu malzeme ve vasıtaların yeni bütçedeki ödenekle teminine başlanmak üzeredir.
Denizcilik bayramı
Yapılacak tören için program hazırlanıyor
Bir temmuzda büyük bir törenle kutlanacak olan denizcilik bayramının programı vilâyette va" muavini B. Ali Rızanın başkanlığında ilgililerin de lştiraküe yapılan toplantıda tesbit edilmiştir. Bayram günü muhtelif deniz kulüplerinde yapılacak olan çeşitli deniz yarışlarının programım hazırlAmak üzere tören komisyonu önümüzdeki hafta bir kere daha toalan8caktır. 8on toplantıda bu yarışların tertip ve temini için tali bir komisyon daha teşkil edilecektir.
Memurlara kalay tevziinden vazgeçildi
Memur, emekli dul ve yetimlere dağıtılmasına başlanan, fakat hileli olduğu hakkındaki şikâyetler üzerine tahlil ettirilmek üzere satışları durdurulan kalaylan Vilâyet sahiplerine tevzi ettirmekten vazgeçmiştir. Suna sebep de kilosu 37 liradan satılmam lcabcden bu kalaya mukabil piyasaya serbes olarak kilosu 20 - 25 ikadan verilen kalayların çıkarılmış olmasıdır. Memleketimize son defa ithal edilen mallar arasında Porteklzden 500 ton kadar kalay da getirilmişti. Bugün piyasada serbes olarak satılan kalaylar bunlardır.
Hususî idare emeklilerinin aynî yardım bedeli ödeniyor
Hususi İdare bütçesine bağlı emekli öğretmen ve memurlarla onların dul ve yetimlerinin 11 aylık ayni yardım bedellerinin ödenmesi hususundaki emir Ziraat Bankasına da tebliğ edilmiştir. Hazırlanan listeler Bankaya gönderilmiştir. 11 aylık aynî yardımların tediyesine Banka tarafından bu sabahtan İtibaren başlanmıştır. Belediyeden emekli olanlar için henüz ödeme emri gelmemişse de onun da bugünlerde geleceği muhakkak görülmektedir.
Fındık fiatı
Ellerinde mal bulunduranlar fiatleri düşürmemeğe uğraşıyor
Dünkü çekilişte ikramiye
kazanan numaralar
Milli
Çekiliş! _ _____________
Saat 13.30 da yapılmış va çekiliş.! kalabalık bir halk kitlesi takibetanlştlr. Bu çekilişte İkramiye kazanan numaraları aşağıya yazıyoruz:
50.000 Lira kazanan numara
384941
piyangonun 7 haziran 1945 dün Ankara’da Strgievinde
20.000 Lira kazanan numaralar
212848 368183
10.000 Lira kazanan numaralar
041416 082210 124449 315749
6.000 Lira kazanan numaralar 069589 104637 177292 399179 199460 199684 209637 255412 255672 274998
2.000 Lira kazanan numaralar 002587 O7231B 121090
152500
227548
276623
320479
383288
005970
084073
133398
169752
261739
280812
320219
384039
040210
087892
146338
181597
273125
284983
338907
388078
043243
109443 137900
207449
273353
286252
349031
392215
062912 112123 149727 214258 272808 301616 35636» 392421
1.000 Lira kazanan numaralar 003406 095102 011808 019821 039512 042712 050-107 056212 061583 064280 077573 084712 117636 118111 127665 133701 181462 172881
009199 021257 042853 058207 067933 090284 120024 134030
179501
010391
025995
045614 059744 070443
104906 123461 138764 182207
011069 039354 046874 060805 074014 116234 124247 150570 193911
194292
216716
236530
268848
301565
333662
377056
205737
217499
Z4S38Z
283288
319574
347390
393592
209110
219539
251575
286313
324282
361411
395611
212470
232204
260122
295787
328389
362729
397804
215710
232409
267510
301336
328928
376478
399578
500 Lira kazananlar
Son dört rakamı (2387, 6173, 7335) İle nihayet bulan 120 bilet.
100 Lira kazananlar
Son üç rakamı (289. 742, 939> ile nihayet bulan 1200 bilet.
10 Lira kazananlar
Son iki rakamı (11. 37) İle nihayet bulan 8.000 bilet.
3 Lira kazananlar
Son rakamı (2) İle nihayet bulan LL 40.000 bilet İkramiye alırlar. Q
60.000 lira büyük ikramiyeyi kaza-û-nan 384941 numaralı bilet Sungurla CM ve Çanakkalede satılmıştır.
20.000 lira İkramiye kazanan nu-marslar Manisa yt İzmir'de, ltı.OOo 11- C ra ikramiye kazanan biletlerin İki ta- _O nesi İstanbul, İki tanesi Ankara’da” diğer parçalar da Eskişehir ve Karsta satılmıştır,
5.000 lira ikramiye kazanan biletlerden İki tanesi İstanbul, iki tanesi Zonguldak diğer parçalar da Ankara, Antalya, Trabzon. Erzurum, Manisa,1 Kocaeli, Bolu, Denizli. Adapazarı, Burdur. KaraisalI, Karacabey. Merzi-_Q fon ve Karabükte satılmıştır.
2 (D
> (D
P
Mısırdan avdet eden kıymetli sanatkâr
Münir Nureddin
Umumî istek üzerine 13 Haziran Çarşamba akşamı
SARAY sinemasında
Yalnız bir konser verecektir.
Yerlerinizi evvelden aldırınız ■

v
Swing Yıldızları
Kardeşlerin
3 üncü konserleri yarın akşam 2 ı de
Eminönü HALKEVİNDE verilecektir.
Oazlnoda masalarınızı, Halterinde koltuklarınızı şimdiden tutabilirsin İz. Gazinoda her yer 2 liradır. Halekevlnde talebeye tenzilât vardır.
Tel: S3SW. OMİno: »MM
Çocuk mecmuaları, çocuk ne§_ fiyatı bahis mevzuu oluyordu. «>T>oğan kardeş» fn ikinci sayısını neşreden Vedat Tör’e:
— Tatil drvri geldi. Artık öğrenciler serbest; mecmua daha (âzla satılır! -diyecek oldum.
Meğer, tatilde çocuk neşriyatının satışı azalırmış. Çocuk mecmuayı okulda derse tercihan okuyor Tatilde ise, boş durmağı, mecmua okumağa tercih edlyoT. Yeni yetişenlerimizin olsun ruh. Farından »hoş durmak» zevkini söküp atalım.
Nebatî yağ fiatlerinde düşüklük yok
İzmir İncir ve üzüm tarım satış kooperati, zeytinyağı «atın almağa devam etmekle beraber bir taraftan da istanbulda stok yapılmasına İtina gösteriyor.
Zeytinyağı tevziatı devam ettiğinden nebati yağlar Batılmıyarak yerlerinde duruyor. Fakat flütlerde henüz düşüklük yoktur, tkinel zeytinyağı tevziatına da devam olunacağı haberleri dolaştığından nebati yağlar daha bir müddet müşteriniz kalacaktır.
Satışa çıkarılan ithal malları
Gal. Fermeneciler 90 da Koç ticaret T. A. Ş. ye külçe kurşun, pencere camı, Gal. Ömerâblt banda İttihat Değirmenciliğe pamuklu kolan, vida, Aşirefendi cad. de Anadolu Ecza deposuna Teobromin, Ketencilerde Ankara Ecza ve Baharat deposuna Gliserin, Marpuççular Alaca handa Nesim Ergaza asit formlk, Gal. Gallçl handa Hacı M. N. Kozlköğluna sodyum karbonat, İst. Kazasker handa Atak İthalât Ş. ne karbon kâğıdı, Gal. Çeçeyan handa tsplro Metalopuloya yünlü kumaş, İstiklâl cad. 187 de MJ-şel Armaya yünlü kumaş, İst. Ankara cad. 88 de Arif Neşet üsmana cerrahi gaz ldrofil._________
Fındık tarım kooperatifinin elindeki fındıklın satışa çıkardığını yazmıştık. Fındık stokunun fazla oluşunu göz önünde bulunduranlar fındık flütlerinin kooperatifin satışa başlaması üzerine düşeceğin! ve ona bağlı olarak fındıkyağı ye nebatî yağ flütlerinde de düşüklük olacağını ummuşlardı. Fakat kooperatif, bir kilo fındığa 105 kuruş istediğinden ve alıcı olmadığı halde flatlerl düşürmediğinden genel olarak İmdik satışlarında ucuzluk olamamıştır, önce kârlı satışları görenler fazla fındık toplamışlardı. Şimdi ellerinde yüksek fiatten alınmış fındık bulunanlar bütün gayretlerin! sarfederek flatlerl düşürmemeğe çalışıyorlar. Fındık satışlarındaki kararsızlığın yakında düzenleneceği umuluyor,
ıw
Haziran
Sayısı Çıktı.

T
1
Türkçe sözlü ve şarkılı
Yüz binlerce lira sarfile yapılmıştır.
Teşekkür
İpsala eşrafından büyük çeltik ziraatçısı :
(VA . Nû)
Akşam ticaret kursları yaz devresi başladı
İstanbul Ticaret ve esnaf odaları ve Ticaret borsalar! tarafından açılan Akşam ticaret kurslarının yaz devresi öğretimine başlanmıştır.
Eminönü, Fatih, Beyoğlu, Şişil ve Üsküdar Halkevlerinde pazartesi, çprşamba ve cuma günler! saat 18-20 arasında ticaret bilgileri, muhasebe, hesap, ticaret mektupları ve daktilografi dersleri verilmektedir. Yer bulunduğu takdirde kayıtlara 15 hazirana kadar devam olunacaktır. Bu kuralara tahsil derecesine batolmak-BiKin herkes kaydolunabllmelEtedlr.
OSMAN SELVİ müptelâ olduğu hastalıktan kurtula-mıyarak 0/6/945 çarşamba gün!) akşamı Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesine gelen, mektup ve telgrafla kederimize iştirak etmiş bulunan dost ve akrabalarımıza candan teşekkürlerimizin İblâğına gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
AJJesi
SWtNG YILDIZLARI
Sevim - Sevinç
Erite Kerten İdaresinde Caz orkestrası İle KONSERLERİ Bu akşam TAKSİM Gazinosu 21 de 9 Haziran EMİNÖNÜ Hnlkevinde 21 de
Sıhhat ve sosyal yardım müdürü hastaneleri geziyor
Vilâyet Sıhhat ve Sosyal Yardım müdürü Dr. B. Faik Yargıcı İstanbul hastanelerini gezmektedir. B. Faik bu ziyaretlerinde hastanelerin lhtl-yaçlarlle meşgul olmaktadır. Gerek Bakanlıkça, gerekse Belediye tarafından temin edilecek ödeneklerle bu İhtiyaçların en kısa zamanda temini İçin çalışılacaktır.
Hastane ziyaretleri arasında Sıhhat müdürü B. Faik, dün Darülâcezeyi do ziyaret etmiştir. Bu müessesede yetişip okuyan çocukların İmtihanlarında hazır bulunan B. Faik Darülacezedeki İntizam ve temizlikten büyük bir memnunluk duymuştur.
İsveç'ten ild vapur geliyor
İsveçlim memleketimize müteveccihen 2 vapurun hareket ettiğine dair alâkadarlara telgraf gelmiştir. Vapurların getireceği mallar arasında deri, barsak. Tramvay idaresinin otobüsleri, demir eşya, makineler bulunmaktadır. Vapurların temmuz ortalarında şehrimize vâsıl olacağı anlaşılmaktadır.
2- KIZ KAÇIRANLAR
W I LLI A M GARDAN


RADYO
ANKARA RADYOSU: Bugünkü program
18 Salon orkestrası, 18.30 Konuşma, 18.45 Orkestra, 19 Haberler, 'Geçmişte bugün, 19.25 Şarkılar, 19.45 Konuşma, 20 Mandolin birliği. Radyo gazetesi. 20 45 Temsil, Serbes saat, 21.46 Tarihi Türk musikisi, 22.15 Haftanın spor hareketleri, 22.30 Müzik, 2248 Haberler.
YARIN SABAHKİ PROGRAM
17.30 Hafif müzik (Pl.). 7.45 Haberler, 8 Müzik (PL), 12.30 Salon orkestrası, 12.45 Haberler, 13 Orkestra, 13.3ü şarkılar, 13.50 Türküler, 14 Cumhur Başkanlığı armoni muzlkası.
19.20
20.15
21.30
Açık teşekkür
Uzun zamandazıberl çekmekte olduğum mide rahatsızlığını Haydarpaşa Nümune hastanesi harici kısmında yatarak yüksek operatör sayın bay Feridun Şevketin hayranı olduğum dehakir amellyeslle hamdolsun tamamen geçirdim. Çok. kıymetli büyük operatörün İradesi altında kıymetli asistan ve hemşlrelerile gece ve gündüz saat gibi çalışan haricîye servisinin tedavi İşlerindeki İntizam ve İhtimamlarından dolayı bilhassa hastanenin çok sayın ve centilmen baş lıt-klml doktor bay Kâzım Lakny ve yüksek ihtisas ve başarıslle tanınmış sayın operatör bay Feridun Şevkete ve maiyetine ayrı, ayrı teşekkürlerimin iblâğına sayın gazetenizin tavassutunu rica eder ün.
Bayındırlık Bakanlığı İstanbul malzeme grup Amirliği memurlarından Reşit Ünalan
TURAL
ÖKSÜRÜK HAPLAR!
Maarif matbaası müdürlüğünden:
Bir for. % lökati
Forma miktarı tahmini bcdall teminatı
Birinci Yıl Kitabı 9 4058 5478 30
150350 baskı adetli 8 formadan, ibaret Birinci Yıl Kitabının pazarlık ihalesi şartnamesinin çerçevesi İçinde 9/6/945 cumartesi günü saat 11 da Maarif Matbaasında icra edileceğinden. İsteklilerin kati teminat akçelerl-le birlikte İdare komisyonuna başvurmaları.
Şartname bedelsiz olarak Müdürlükten alınabilir.
Satılık Çeltik fabrika*) makine ve tesisleri
Sümerbank Umum Müdürlüğünden:
Tosya ve Maraşdaki çeltik fabrikalarının makine ve tesislerinin tip ve kapasitesinde bir çeltik fabrikası makine ve tesisleri satılıktır. Görmek ürüyenlerin 15. B. 945 den itibaren Sümerbank iplik ve dokuma fabrikaları müesseseslnln İstanbulda defterdar fabrikasına müracaatları ve tekliflerini nihayet 2. 7. 945 akşamına kadar Sümerbankın galatada satın alma müdürlüğüne kapalı zarfla ve 3000 liralık temlnatlarile tevdi etmeleri İlân olunur,
NOT:
a: Bu makine ve tesisler teşviki sanayi .muafiyetinden İstifade edilerek vaktinde gümrüksüz olarak İthal edilmiş olduğundan gümrük resmi alıcı tarafından ödenecektir. Tekliflere yalnız mübayaa flatı yazılacak ve gümrük resminin ayrıca ödeneceği İlâve edilecektir.
b: Bu makine ve tesisler olduğu gibi satılığa çıkarıldığından bunlarda bir noksanın veya kullanılmaz bir parçanın mevcut bulunduğu hakkında alıcı tarafından İhaleyi müteakip yapılacak iddialar dinlenmez.
(7506)
Cinsi
d1M9ı
Bsnıie 4
A K Ş A M
8 Haziran 1945
İstanbul Milli Korunma Savcılığından 944/513
İstanbula buğday ve mısır unu sokmak suretlle Milli korunma kanununa muhalefetten suçlu aslen SlUvrl-nln Celâliye köyünden İst. Karakol karşısı 25/27 No. da oturur seyyar satıcı İsmail oğlu 1325 doğumlu Al! Engür hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul 1 No. lu Milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli korunma K. nun muaddel 21. 55/2, , 63 üncü maddesine tevfikan 20 lira
ağır para cezaslle tecziyesine ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 21/3/944 tarih ve 44/863 sayılı karar kattleşmek-le ilân olunur.
Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. (7628)
LGömlekiş-j
BİRİNCİ SINIF GÖMLEKLİ |
■■ Te): 20098 Slrkec) ■■■■■
BARSAK SAT IŞI
Konyadakl bütün kasab esnafının şehir Mezbahasında kesilen bilumum koyun, kuzu ve keçinin barsak ve sakadatı 15/6/1045 tarihinden İtibaren bir sene müddetle satılacaktır. İstekliler satış günü olan 14/8/945 perşembe günü saat 18 da Aziziye camii civarı No. 6 da bulunmaları ve bar-saklar ayrı, sakadat ayrı verlle-■■■■■ ceği İlân olunur.

YENİ KİTAPLAR —
TALİN
A
Bugün dünyanın en meşhur bir adanu sayılan Stalln'in çocukluğu, gençliği, tahsili, karakter ve cesareti. İnkılâpçılığı, başancılığı. İmarcı-lığı, İdareciliği, başkumandanlığı ve zaferi hakkında tetklkat. Yazan: Meşhur Emil Ludvlg. Dilimize selis bir Türkçe He çeviren: Nahld Ker-ven. Resimlidir. Fiat! 125 kuruş.
Millet Vekillerini Davet
Tekel genel müdürlüğünden:
Kabataşta tramvay durağındaki yeni binamızın 9. 6. 945 cumartesi günü saat 16 da yapılacak açılış törenine îstanbulda bulunan sayın millet vekillerimizin eşlerlle birlikte şeref vermeleri rica olunur.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın beyendlğl, okuyucuların pek sevdiği ve hoşlandığı milli bir romandır, Hali: 200 kuruş.
İstanbul Milli Korunma Savcılığından : 944/422
Tahdide aykırı İstanbula mısır unu sokmak suretlle MIHI korunma kanununa muhalefetten suçlu aslen Bandırmanın Sunulhan mahallesi Gazhane sok. 7 sayıda oturur İskele hamalı Kalender oğlu 1002 doğumlu İslâm Bürükan hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul 1 No. lu Milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli .korunma K. nun muaddel 21, 55/2, 63 üncü maddelerine tevfikan 25 Ura ağır para cezaslle tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden Verilen 26/2/944 tarih ve 944/545 sayılı karar katlleşmekle lifin olunur,
Akşam gazeteslle neşrolunacaktır. (7828)
Zayi senet — Şahsıma ait Ankara Memurin Kooperatif hisse senedimi bu kere zayi ettiğimden, yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü olmadığını bildiririm.
Şehremini polis karakolunda muamelât memuru: Suphi Bulut
TATİL ESNASINDA ÇOCUKLARINIZI
BERLİÎZ
OLUM BİR KURTULUŞ MUDUR?
H. R, G. külliyatının 2 ncL numarasıdır. Hüseyin Rahminin birinci defa basılan romanıdır. Flatl (100) kuruş.
DÜNYA NİMETLERİ
Andrâ Gide'ln hayatı v(j felsefesi hakkında Hüseyin Cahld Yalçın, Prof. Hilmi Ziya Ülken'ln mukaddemlerini muhtevidir. Gİde'in en meşhur eseridir. Tiirkçeye tercüme eden: Avnl Insel. Üçüncü basılış, Flati: 150 kuruş.
Zeytinyağı Alan Bakkallara
Ticaret Ofisi Umum Müdiirlüğiinden
Ofisimizden zeytinyağı alan bakkalların yeniden zeytinyağı alabilmelerini sağlamak için zeytinyağı varillerini mümkün olduğu kadar çabuk geri vermeleri gerekmektedir.
Zeytinyağı satıcılarının bu usule riayet ederek zeytinyağı varillerini ellerinde bekletmemeleri görülen lüzum üzerine İlân olunur._______________________ (7544)
Evlâd sahibi her baba, babası olan her evlâd bu kitabı okumalıdır. Avrupada milyonlarca nüsha satılmıştır. Büyük kıt'ada ve bir cild içinde 400 Sâhlîe. Asli bulunan İngilizceden tercüme eden: Behlül Toygar. Basıp satışa çıkaran; Hilmi Kitabeyi- Flatl: 250 kuruş.
Ankara fen fakültesi dekanlığından t
1 — Ankara fen fakültesine İstanbul üniversitesi Fen fakültesi doçentlik İmtihanı talimatnamesindeki esaslara göre 1 genel matematik, 1 matematik, analiz, 1 astronomi. 1 denel fizik, 1 genel fi2!k, 2 genel kimya, 1 fizikokimya doçenti alınacaktır. (Talimatname örneği Ankara Fen fakültesinden İBtenlleblllr.)
2 — Tezler 4 nüsha olarak 1/8/045 gününe kadar Fen fakültesi dekanlığına gelmiş bulunmalıdır.
3 — Tezler hakkında karar 1945 ekim ayının ilk haftası İçinde bildirilecek. diğer imtihanlar ekim ayı sonuna kadar yapılmış olacaktır.
isteklilerin hal tercümelerini, doğum tarihlerini ve öğrenimlerini de bildiren dilekçelerini 15/VH/945 gününe kadar Fakültemize gönderme-^ri. (7422) .
Kartal Belediyesinden
HİLMİ KİTABEYİ
,Z
tstanbul Milli Korunma Savcılığından: 944/292
Koordinasyon heyeti kararına aykırı hareket etmek suretlle Milli korunma kanununa muhalefetten suçlu Bursanın Hacı İlyas mahaUesl Duru-ran sok. 3 No. da oturur, ve Bursada kasaplık yapar Haşan oğlu 1314 doğumlu İsmail Özkarakaş hakkında 3005 sayılı kanuna tevfikan İstanbul 1 No. lu Milli korunma mahkemesinde yapılan duruşma sonunda: Suçlunun sabit görülen fiilinden dolayı hareketine uyan Milli korunma K. nun muaddel 21, 55/2, 63 üncü maddelerine tevfikan 25 Ura para cezaslle tecziyesine, ve hükmün katileştiğinde neşrine dair mezkûr mahkemeden verilen 11/2/944 tarih ve 944/611 sayılı karar katlleşmekle İlân olunur.
Akşam gazeteslle neşrolunacaktır.
(7623)
Eksiltme ilâm
Beyoğlu birinci sulh hukuk yargıçlığından: 945/178
Devlet Denizyolları ve Limanlan işletme umum müdürlüğü tarafından Kemahın Mukar köyünde ikamet eden Mustafa Me-miş ve Kasımpaşada Tabakhane caddesi yeni Hamam karşısında 47 No, da Seyfettin Kuray aleyhlerine açılan alacak dâvasının yargılanmasında dâva edilenlere dâvacı idare vekili tarafından yemin teklif edilmiş olduğundan yemin etmek üzere yargılama günü olan 16. 7. 945 saat 11 de hazır bulunmaları ve aksi halde yeminden kaçınmış sayılacakları yemin davetiyesi makamına geçmek üzere llânen tebliğ olunur.
(7598)
50LEYİH
Deniz mevsimi başladı I
Denize girmeden ve güneş banyosundan evvel muhakkak SO-LEYÎN kullanınız.
Beyoğlu Birinci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 045/178
Devlet Denizyolları ve Limanları İşletme umum müdürlüğü tarafından İzmir İaşe şefliğinde İbrahim Işıklar aleyhine açılan 56 lira 50 kuruş alacak dâvasının yargılanmasında dâvâlıya llânen yapılan tebligata rağmen gelmediğinden, talep veçhile gıyap kararının 15 gün müddetle llânen tebliğine ve yargılama günü olan 18/ 7/945 saat II de hazır bulunması veya bir vekil göndermesi ve aksi hâlde dfivanın gıyabında görüleceği, gıyap kararı makamına kaim olmak üzere llânen tebliğ olunur. (7597)
Beyoğlu, Kadıköy ve Adalar Buz satışı
1 — Belediye Karaağaç Müessesleriyle yaptığım mukaveleye göre bu
kasalar içinde toptan buz satışı bana verilmiştir.
2 — Perakende buz satmak İsteyenlere, işini buzla yapan İmalâtçılara
ve her nevi Müesseseler^ buzun beher kilosunu 4,50 kuruşa dükkânlarında. İmalâthanelerinde, müesseselerlnde teslim etmekle mükellef bulunuyorum. Bu flat Adalar için 5.50 kuruştur.
3 — ikinci madde mucibince buz almak isteyenler, İstanbul, Balıkpa-
zart Nafla Han No -16 da Şamil Gülana müracaat etmelidirler. Telefon No. 22738 dır.
4 — Toptan_ satış yapan buz depolarımız.
UMUMÎ SATIŞ DEPOLARIMIZ (Beyoğlu kazasında Galatasaray, Yenlçeşme E- Evrenoğİu, Telefon 42192 dtr.
KADIKÖY KAZASINDA
Kadıköy Mühürdar caddesi No. 12 Tahsin Erek.
ADALAR KAZASINDA
Büyiikada: Balıkçılar caddesi 42 No. da Muharrem Özcan
5 — Beyoğlu, Kadıköy kazalarında perakende satışlarda buzun kilosu en çok 6 kuruştur. Adalar kazasında ise en çok 7 kuruştur.
Belediye Karaağaç müesseseler! müdürlüğünden:
1 —Beyoğlu, Kadıköy ve Adalar buz bayllmlz, İstanbul, Bahkpazan
Nafla Han No. 16 da Şamil Gülandır.
2 — Bayiimlz Beyoğlu, Kadıköy ve Adalar kazalarında perakende buz
satışlarına, işini buzla yapan İmalâtçılara ve her nevi müeseselere teslim, etmek şartiyle buzun kilosunu 4,50 kuruşa vo Adalar kazasında 5,50 kuruşa verecektir.
3 —Beyoğlu, Kadıköy kazalarında halka perakende olarak buzun kilo-
sunn en çok 6 kuruştan ve Adalar kazasında kilosunu 7 kuruştan satacaktır.
Zeytinburnu çimento fabrikası Sümerbank işletmesinden:
İşletmemizin bir senelik İhtiyacı olan 00 - 100 ton kuru gürgen ve 150 - 200 ton kuru meşe odunu açık eksiltmeye konulmuştur. Şartnamesi bedelsiz olarak Fabrika Ticaret Servisinden alınabilir.
İhale 18/8/045 giinü saat 14 te yapılacaktır.
İşletme ihaleyi yapmakta serbesttir.
(7030)
Elektrod mubayaa edilecektir
İ. E, T, T, İşletmesinden;
1 — Muhtelif cins 30.500 adet alektrod 12/6/945 salı günü saat 10,30 d* pazarlık usulile mubayaa edilecektir.
2 — Muvakkat teminat 210 liradır. Şartnameler Metro han 1 avazımın -da parasız dağıtılmaktadır. >7370*
Yapılacağı yer Adet Eksiltmenin yapılacağı yer Tahmin edilen bedel LİraKr. Muvakkat teminat Ll. Kr. İhalenin Tarihi Saat
Beyllkahır 36 Umum Müdürlük eksiltme korniş. 7949.32 600— 12/6/945 1$
Çeri kil 16 > » 5633.80 430 — 12/6/945 15
Höyük 24 D > 7315.84 580— 12/6/945 15
Alpuköy 20 » » 5053.90 380— 12/6/945 15
Fakılı 28 ■ » 6230.12 470— 12/6/945 15
2 — Madeni siloların montajına alt keşif evrakı ve projeler Ankara'da Ofis Genel Müdürlüğü Malzeme Müdürlüğünde görülebilir.
3 — Bu işe talip olanların en geç İhale tarihinden bir gün evveline kadar İnşaat Müdürlüğüne müracaat ederek bu İşi yapabileceklerine dair bir vesika almaları lâzımdır.
4 — Eksiltmeye girmek İsteyenlerin, en geç eksiltme saatinden bir saat evvel lâzım gelen muvakkat teminatları Umum Müdürlük veznesine -yatırmış bulunmaları lâzımdır. «7438»
Memur aranıyor
Devlet kitapları mütedavil sermayesi müdürlüğünden:
Merkez teşkilâtında ve müessesemlze bağlı taşra şubelerinde, 75, 85. 100 lira ücretle çalıştırılmak üzere, Memurluk Kanununun tarif ettiği vasıfları haiz memur alınacaktır.
İstekliler İmtihana tâbi tutulacağından, gerekli vesika ve tahsil bei-gelerlle birlikte 14/VI/945 günü akşamına kadar İstanbul, Sultanahmet'te, Maarif Matbaası binasında. Milli Eğitim Bakanlığı Devlet Kitapları Mütedavil Servisi Müdürlüğüne müracaatla İmtihan gününü öğrenmeleri lâzımdır. «7501»
inşaat eksiltme ilânı
Toprak mahsulleri ofisi genel müdürlüğünden:
1 _ BJyllkahırda İnşa edilecek tahmin keşif bedeli 191221,27 lira bir adet kârglr anbOr değişmez birim flatlcrl esasi üzerinden kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme Ankara'da Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü binasındaki eksiltme komisyonunda 15/6/945 cuma günü saat 15 de yapılacaktır.
3 — Eğreti güven akçesi 10800 liradır.
4 — Bu inşaatın proje, birim Halleri cetveli eksiltme şartnamesi ve mukavele tipi 20 Ura bedel mukabilinde Genel Müdürlük Malzeme Müdürlüğünden ve Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Şubesinden alınabilir.
5 — Eksiltmeye girmek istlyenler 13/6/945 günü akşamına kadar evvelce bu kıymetlerde bina işleri yaptıklarına dair vesikalarlyle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat ederek bu işi yapabileceklerine dair bir ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
0 — Teklif mektupları eksiltme saatlerinden bir saat evveline kadar Genel Müdürlük eksiltme komisyonuna makbuz mukabilinde tevdi edilmeli veya posta İle gönderildiği takdirde komisyonun eline bu saatlerde geçmiş bulunmalıdır. w (7572)
Amerikan Lisan ve Ticaret Dersanesi
2 Temmuz - 8 Eylül 1945: YAZ DEVRESİ
İNGİLİZCE ■ FRANSIZCA ve SPOR DERSLERİ
Ortaokul ve o çağda olan gençlerin müracaatı kabul olunur. Kayıt ve kabul başlamıştır. Alemdar caddesi No. 23. Tel: 21737.
Erkek hastabakıcı alınacak
Ç. Kale memleket hastanesi baş tabipliğinden;
Erkek hastabakıcı alınacaktır. Ameliyathanelerde uzun müd-çalıstığını gösterecek vesikaları bulunması şarttır. Maaşı elli lir. îyi mesai gösterdiği takdirde arttırılacaktır, İaşesi hasta-
(let ç
liradır, tyi___________________________________________________, ___,___________
neye aittir. Eline geçecek para 60 Hradır, isteklilerin müracaatla» n, (7604)
Hububat taşıttırılacak
Toprak mahsulleri ofisi Ankara şubesinden!
1 — Şerefllkoçhlsatdan Ankaraya yeni mahsule kadar «8000» ton hububatın taşıttırılması İşi açık eksiltmeye konulacaktır.
2 — Teminat 13500 liradır.
8 — Eksiltme 15. 6. 945 tarihinde saat 14 de «Ankara Meşrutiyet» caddesinde 18 No. lu şube binasında yapılacaktır.
4 — Mukavele projesi eksiltme tarihine kadar her gün İstanbul ve Ankara şubelerimizde tetkike hazır bulundurulmaktadır.
B — Bu İş için Ankara 111 Nafla müdürlüğünün tesblt edeceği miktar üzerinden bedeli mukabilinde benzin oflslmlzce verilecek ve lâstik verll-mlyecektir.
0 — İsteklilerin teminatlarını veznemize yatırarak alacakları makbuzları eksiltme saatinden evvel komisyona ibraz etmeleri mecburidir, (7586)
1 — Kartalda tanzim eksiltmeye konulmuştur.
2 — İşin muhammen
387 lira 79 kuruştur.
3 — Eksiltme 18/6/945 pazartesi günü saat 16 da Kartal belediye encümeninde yapılacaktır.
4 — Bu İşe alt şartnameler belediye muhasebesinde görülebilir.
5 — Bu İşe gireceklerin mimar, mühendis, fen memuru olmaları «veya böyle bir kimse ile iş birliği yaptığını taahhüt etmiş olmaları, şimdiye kadar böyle bir İşi başarmış olmaları ve İhaleden üç gün evveline kadar belediye fen işleri şefliğinden bu iş İçin ehliyet vesikası alması lâzımdır.
«7500»
.........1,11.......................................................
Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum idaresi İlânları
l"1"1...................ııııııııuııtıııı.mm.um.ııuııııı...ıııııııı.....u
Kömür yükleme ve boşaltma işleri yaptırılacak
1 — Aşağıda isimleri yazılı lokomotif depolarına 1/7/945 tarihinden 31/12/945 tarihine kadar gelecek kömürlerin vagonlardan boşaltılması vs istifi ve istif yerlerinden makine tenderlerine yüklenmesi İşleri kapalı zarf usullyle ve ayrı ayrı eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Kömürlerin mlktariyie muhammen bedel ve muvakkat teminatları ve ihale gün ve saatler! hizalarında gösterilmiştir.
3 — Eksiltmeleri Ankara istasyonunda 2. cl işletme müdürlüğü binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
4 — Şartnameleri komisyon kaleminden parasız verilir.
5 — İsteklilerin kanuni vesikaları ile muvakkat teminatlarının ve tekliflerini havi zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyonun eline geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarafc postayla göndermeleri.
Beher tonun mu-Kömür hammen bedeli Muvakkat miktarı Boşaltma Yükleme teminatı
Ton Krş. Krş. Lr. Krş. İhale gün ve Saatleri Ankara depo 40000 27,60 79,35 3208.50 21/6/945 perşembe saat 16,00
Çankırı u 20000 23,95 67,07 _ 1365.30 21/6 945 perşembe saat 16,30
Karabük '. 25000 27.6u _ 2005,32 22/6 945 cuma saat 16,00
Çatalağzı20000 23,05 1365,30 22/6 945 cuma saat 16,30
bedeli 5170 Ura 57 kuruştur. Muvakkat teminat
(7423)
*
Balast ihzar Ettirilecek
Sirkeci İşletmesi Mubayaa Komisyonundan:
1 — İşletmemiz ihtiyacı İçin mevki ve miktarı aşağıda yazılı İki kalem kırma balast kapalı zarf usulile eksiltmeye konulmuştur.
2 — Her İki ocaktan alınacak balastın muhammen bedeli İle muvakkat teminatları aşağıda yazılmıştır.
3 — Bu işe alt şartname ve mukavele projelerinden Kim. 27 ocağına alt olan 152 kuruş mukabilinde sirkeci veznesinden ve Kim. 41 ocağına alt olanı da parasız olarak komisyon kaleminden verilir.
4 — Her İki balastın eksiltmesi 22. 6. 1945 cuma günü aşağıda yazılı saatlerde Sirkecide 9 uncu işletme binasındaki komisyona yapılacağından İsteklilerin teklif mektuplarını kanuni tarifata uygun olarak ihale saatlerinden 1 saat evvel makbuz mukabilinde komisyona vermeleri veya muayyen vakitten evvel komisyon eline geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta İle göndermeleri lâzımdır.
5 — Kanunun tâyin ettiği mutat vesikalardan başka böyle bLr taahhüdü muvaffakiyetle başarıldığına dair tasdikli bir vesika İbrazı lâzımdır.
* (7340)
Mevki
Kim. 27
Kim. 41
Miktarı
6500 M3
5500 M3
Muhammen Muvakkat bedeli teminatı 30485 lira 2286,38 24145 » 1810,88
îhale saati
15 00
16 00
Belediye sular idaresinden: »
İdarece acele olarak kapalı zarflı eksiltme He 16 ton kurşun boru satın alınacaktır.
Eksiltmeye girmek istiyenlerin 11, 6, 945 pazartesi günü saat İle kadar teklif zarflarını Beyoğlunda İstiklâl caddesinde Ma yer mağazası arkasında İdare merkezinde muamelât dairesine vermeleri, Bugün ve saatten sonra getirilecek zarflar kabul edilmez. (7651)
T. C. Ziraat bankası Avanos ajansından:
1 — Sevklyat şartnamemiz dahilinde benzin ve lâstik verilmesi kaydile beş yüz elli ton mahsul Avanostan Hlmmetdede istasyonuna nakil İşi müteahhide verilecektir.
2 — Eksiltme 15 haziran 945 cuma günü saat 15 de Avanos bankamızda toplanacak komisyon huzuru İle ve açık eksiltme İle muvakkat İhalesi yapılacaktır.
3 — İsteklilerin bu miktar nakliyeyi başarmağa ehli olduk, lannı belirtir vesaikle on bin be§ yüz Hra nakit, itibari veya mal! teminatla belli günde hazır bulunmaları. (7646)
Kartal belediyesinden:
Katranlt yol yaptırılacak
Kartal istasyonu civarında yapılacak tesviye! turablye blokaj katran kaplama işi 17844 lira 89 üzerinden 15 gün müddetle ve kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır. İşin muvakkat teminatı 1323 lira 38 kuruştur, İhale 18/8/945 pazartesi günü saat 15 de Kartal belediye dairesinde müteşekkil encümen huzurunda yapılacaktır.
Bu husustaki şartnameler belediye muhasebeciliğinde her gün görülebilir. Teklif zarflarının İhale saatinden lâakal bir saat evvel belediye muhasipliğine verilmiş olması ve mukabilinde makbuz alınması lâzımdır. Postada vuku bulacak gecikmeler şayanı kabul değildir.

Comments (0)