Yeni Saban
12 inci Yıl, No. 8834 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜÖAF11Yİ2 8«yı»ı 10 Kuru,
SALI 8 Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruoomanlyo Noı 1T
KASIM 1949 Tel edreelt «YENİ SABAH» İSTANBUL TafefOR ı »TM — HIM
İzmit körfezinde yakalanan maskeli soyguncular
İzmit: 7 (A.A.) — Karasu ilçesinin İslâhiye 0» Hisar köyleri arasında maskeli Uç «akis yolcuların önüne çıkarak soygunculuk yapmışlar vo yanılan sıkı takip no-tioMİndo lru« bir zamanda yakalanmışlardır.
Meclisteson devre
merasimi başladı
Askerliğini yapmadığı iddia olunan A. Ödül’ün seçim zaptı, iade edildi
Millet Partisi tarafından verilen İnönü,nün Meclisi açış nutkuna dair gensoru, Cuma günkü gündeme alındı
Şahıslar değil Prensipler Üzerinde...
Başbakan sayın Günaltay, Eğede yaptığı seyahatte, hemen her tarafta bol bol nutuk söyletil, İzmirde verdiği demeç bilhassa dikkati çekebilir. Hükümet rolsl seçim emniyeti üzerinde çok ısrarla durdu. Esasen kabineyi teşkil ettikten sonra Mecliste Irat ettiği söylevde de hep bu seçim emniyeti fikrini müdafaa etmiş idi. Anlaşılan bu güven bahsi Günal-taym fikrinde ve endişesinde hay 11 yer etmiştir. Bu cihet memleket bakımından memnunluğa şayan sayılmalıdır. Yalnız emniyet bahsinde kabine şefinin taassubu çoktan meyvalannı vermeli İdi. Çünkü Halk Partili Başbakanlar, içten gelerek bir şey yapmak istedikleri vakit onu bir bardak su İçer gibi suhuletle yaparlar. Dâvayı medreseye düşürmezler, pek sorup soruşturmazlar. Tahkikat, tefkikat, incelemeler, elemeler, daha ziyade yapılması istenilmeyen İşlerde olur. Faraza demokrasi icabı matbuat kanununu kaldırmak lâzım gelse bunun için yıllar ve yıllar geçmesi beklenir, seyahatler, istişareler yapılır, dünya hukukçularından mütalaalar almır. Halbuki ayni matbuat kanununu şiddetlendirmek l&znn gelse —kİ Recep Peker buna kanaat getirdiği için bu İstikamette yürüdü İdi— yirmi dört saat İçinde Meclisten kanunun vldala-nnı sıkıştıran venl bir metin geçirdi.
rUdr ve yazı hürriyetini kısmak hususunda gösterilen bu a-tikilk, kanunu gevşetme veya daha doğrusu ilga bahsinde bir türlü gösterilemiyor. Bu lüzumu duyan Halk Partili devlet adamları bile faraza bizzat Günaltay, mutta sil matbuat kanununun değişeceğinden - l&ğvedlleceğinden değil -bahsettiği halde henüz iş inceleme safhasındadır. Galiba şimdi de Basm Birliğine mütaleası alınmak üzere gönderilmiştir. Seçim emniyeti bahsi de ayni durumda sayılabilir. Başbakan, bu güvenin zaruretine kanidir, elindeki kanunun kifayetsiz olduğuna inanmıştır ve kanunu emniyetli hale sokmağı bir vatan ve memleket borcu sayıyor. O halde bu hayır- • h işte daha kesin ve seri davran- . inak kabil değil midir? Bütün dünyadaki seçim kanunlarını ter- 1 cıime ve tedvine muhtaç olmadan da, İlmî heyetler kurmadan da bu iş halledilemez mi İdi? Halbuki bizce en emniyetli mevzuat bile, nihayet onların tatbik tarzla-rina bağlıdır. Hâlâ yürürlükle o-lan ve 1948 Temmuzunda tatbik edilen seçim kanuna İdare âmirlerine, rabıta kuvvetlerine sandık larda fesat ve oyun yapmağa müsaade ediyor mu İdi ? Hattâ daha (Devamı Sa. S 80. 6 da)
Ahmet Kemal Bülvrili «e Atıf ödül
Ankara: 7 (Hususi) __ Millet Meclisi bugün saat 16 de Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanmış, sonuncu devro müsa-kerelcrino başlamıştır. Bu oturumda 0. H. P. milletvekilleri tamamen yer lerini almış bulunuyorlardı. Bakanlardan Adalet Bakanı Fuat Kirmen, Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bangu-oğlu, Tan m Bakanı Cavıt Oral ve Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, içişleri Bakanı Emin Erişirgil, Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, Tekel Baka m Çor af ot tin Btirgo ve Başbakan yar dımcısı Nüıat Erim de toplantıyı sonuna kadar takip etmişlerdir.
Yoklamayı müteakip gii oibince Avrupa Birliği K bulunan Dışişleri Bakanın
(Davı Sa. a 80. 1 de)
Başbakan, matbuatı fazla nefes alan bir insana benzetti
Günaltay, bir basın konferansında, matbuatın henüz heyecanlardan kurtulup fikre inmediğini, mamafih tenkide tahammül edeceğini söyledi
İzmir 7 (Telefonla) — Başbakan lomsettin Günaltnv altınım livar!
Başbakan, İzmir de H alk Gazinosunda
Bayar, Ankaraya bugün dönecek
Başbakanın İzmir nutkuna temas eden C. Bayar: “Bunların birisinin sözü diğerini tutmuyor,, dedi
Ayvalık T (Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız bildiriyor) — D. P. Başkanı Celâl Bayar beraberinde bulunanlarla birlikte bugün Bor gamadan Ayvalığa gelmiştir.
Bayar, yollarda büyük tezahÜ -ratla karşılanmakta İdi. '
Celâl Bayar Dikilide ezcümle
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Ankarada açılan Belediye kongresi
«aıediya kongresine iştirak eden tfmsücüer, Ankarada yaptıkları tetkikle r mraemda (Yansı 6 oi tayfada)
Vali ve Belediye reis! Ord Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dibi sabah Vilâyette şehir içi kayma -kamlarile bir toplantı yapmış vs vazifeye başlayalı on beş gün oldu ğundan bu güne kadar ne yaptıklarını kaymakamlardan sormuş ve kendilerinden İzahat almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Şemsettin Günaltay, akşam tlzerl vilâyet konağında yaptığı basın toplantısında sorulan sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— îstanbuida beynelmilel bir fuar açılacakmış ne dersiniz?
(Devamı Sa. 8 Sü. 5 do)
Üstat Esat Mahmut Karakurt Japonyanm merkezi Tokyoda en büyük Buda mâbedMn önünde

hâkimiyetinde
Mareşal Rokosovski, Polonya savunma Bakanlığına getirildi
: 7 (AP.) — Mareşal Koı
70.000 liraya mal olan büyük dünya seyahati
fl3 Kasımda, Türkiyede ilk defa “Yeni Sabah,, j * bu kadar mühim ve muazzam bir esere başlıyorJ
Esat Mahmut Karakurt şaheserini verdi
toplantısı
I Yiyecek maddeleri, Gece-I kondular, mahrukat me-I selesi hakkında Fahret-| tin Kerimin yeni beyanatı
(Devamı Sa. s Sü. o do)
TAKVİMDEN RİR YAPRAK
Büyük ve güzide bir edip ve romancı ilk defa dünya turu yapıyor. Bir Türk gazetesi ilk defa bu kadar muazzam bir seyahat yazısı neşrediyor. Türk basın tarihi ilk defa 70.0000 liraya mal olan bir yazı serişi kaydediyor. Bir Türk muharriri ilk defa yer yüzünde 100.000 kilometre dalaşıyor, öyle harikulâde bir yazı serisi ki, ilk defa dünyanın bütün güzelliklerini, meselelerini. birbirine zıt köşe ve cemiyetlerini i;lne alıyor. Yer yüzü Cenneti Ilonolulu burada, sinema merkezi Uolivut burada, Cenup Amerikanın Brezilyası, Arjantin! ve esrar dolu memleketler burada. Afrikarun vah-
şileri, zencileri, yamyamları burada, Hindisfanın yüz milyonluk kitlelerinin sır dolu serencamı burada, Japonya, Çin, Siyam, Orta Asya burada, Londranm bii- | yük şehir hayatı, Nevyorgun baş döndüren geceleri, ı İspanyanın buğa güreşleri burada.
Ve bütün bunları, bir gazete röportajcısı değil, memleketin en tanınmış ve en çok okunan güzide edip ve romancısı yazıyor. Yeni Sabahın bu teşebbüsü, yal- I nız Türkiye çapında değil, dünya ölçüsünde bir hâdise ’ muvaffakiyet olmuştur.
Ömer İnönü’ye verilen vazife
Çavdrl Halik-uz-Zaman
Pakistan Müslüman
Başkan önümüzdeki hafta Türkiyeye geliyor îkl aydanberl Müslüman Orta - Doğu memleketlerini dolaşmakta olan Pâkistan Müslüman Birliği Başkanı, Çavdrj Halik -uz - Zaman, şimdiye kadar Irak, İran, Suudi Arabistan ve Mısın ziyaret etmiştir. Bu ayın ikinci
Piyasada tiat sukutunun akisleri
Sarhoşlukla mücâdele
ULUNAY
Paramızın Batı devfetlorininkilorle birlikte devalüe edileceği zehabına ka pılıırulc mal «tok öden hububntçılnr, Hatların devamlı düşüşü karşınında mallarını piyasaya sürmok mecburiye tfndo kalmışlar vo bundan hayli zarar görmiişlordir. Bilhassa Trukyadu buğday fiatlannın 8 kuruş kadar i-nişi piyasada' telâş uyandırmış, fakat bu dtişiiş lstanbula sirayet otnıo-
Dün piyasada dolaşan bir baborılo, om vali no hııciz konduğunu yazdığımı» milyonluk tımirden başka, ayni •»i yapım diğer bir tacirin de bliyiik sarara girdiği vo emvaline haciz muamelesine tevessül edildiği duyulmuş tur. Bunlar Anıerikaya sattıkları krom vo pirinç fiatını düşürmemek
(Devamı 8a. s 80. a da)
Mdrkez Bankam Umum Müdürü Sadi Bekler
MT ali —beklediğimiz gibi— ,-arhoşlarla mücfltloloyo girişti... Bu pek mühim bir gazadır; Allah muvaffak etsin. Bu sahada kontllslno herkes muin olacaktır. Vali diyor kİ: «Kimse sokaklara sarhoş çıkmasın... Sarhoşları yalnız zabıtaya yakalatmakla İktifa otmlyccoglm; yakalanan sarhoşları tedavi odeceğlm.»
Fakat —haddimiz olmıyarak söy-llyelim— bizde tedaviye muhtaç o-lan sarhoşlar alkoliklerdir; onların Iso noflslorlndon başka klnısoyo zararları yoktur; Içnıodlklorl zaman oliorl titrer, aç kamına bardağa sllıno rakıyı doldurup çekorler Vo on dan sonra normal halo gollrlor. Bun ları anlarız... Todavlyo muhtaçtırlar.
Halbuki bizde asıl önüne goçll-mosl gorokon sarhoşlar (bed mest) lordlr; herif İhtiyarını kayhotnıl-yor kİ... Zaton çamurlatmak İçin
Içlyorı Kondl kon(11 no «Bir kafayı çokoylm do onlar görürleri» diyor. Bıı «onlar» klın? Siz, bon, Öteki borlkl, yâni Içınlyenler... Bunun nesini todavl odocoftlz?
Sarhoşları daha doğrusu bod mostlorl zabıtaya teslim oylemok-ton do bir şey çıkmaz. Zira bizde bu çoşlt sarhoşluk her şoyo karşı bir mazorot, hattâ sigortadır. Sarhoş ötekine boriklno sarkıntılık e-dorso: «No yaptığını bilmiyor... Sarhoşluk bul» diyorlar. İçkin hat-do olnayot Işlcyon bllo kendini mazur görüyor. Hor glln gazotoiçrde okuyoruz: .(0 glln adam akıllı İçmiştik... No yaptığımı bilmiyordum f» Ama rakı şlşoslnl dlktlfii zaman no yaptığını pokalfl biliyor... Sarhoş şoförlor yüzünden nz kaza mı oluyor? Harblyodo böylo bir şoför Toknik Onlversllodon dört genç mühendis namzedini tramvay dire-
(D ovamı 8a. a 8ü* fl
Bayındırlık Bakanı,
“Bıında fevkaladelik yoktur,, diyor -ra: 7 (A.A.) — Bazı teUn-
bu) gazotolorindo örnor İnönü'nün
maaşla Bayındırlık Bııkan-
ır vazifeye tâyini hakkımla z.ıyaret eanışur. BU ayın IKincl
ferler üzenno Tfey.ndnhk haftasında da Ttlrkiyoyl ziyaret
(Devamı 8a. s 8ü. 4 do) odecektlr.
Yeni Saban
12 inci Yıl, No. 8834 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜÖAF11Yİ2 8«yı»ı 10 Kuru,
SALI 8 Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruoomanlyo Noı 1T
KASIM 1949 Tel edreelt «YENİ SABAH» İSTANBUL TafefOR ı »TM — HIM
İzmit körfezinde yakalanan maskeli soyguncular
İzmit: 7 (A.A.) — Karasu ilçesinin İslâhiye 0» Hisar köyleri arasında maskeli Uç «akis yolcuların önüne çıkarak soygunculuk yapmışlar vo yanılan sıkı takip no-tioMİndo lru« bir zamanda yakalanmışlardır.
Meclisteson devre
merasimi başladı
Askerliğini yapmadığı iddia olunan A. Ödül’ün seçim zaptı, iade edildi
Millet Partisi tarafından verilen İnönü,nün Meclisi açış nutkuna dair gensoru, Cuma günkü gündeme alındı
Şahıslar değil Prensipler Üzerinde...
Başbakan sayın Günaltay, Eğede yaptığı seyahatte, hemen her tarafta bol bol nutuk söyletil, İzmirde verdiği demeç bilhassa dikkati çekebilir. Hükümet rolsl seçim emniyeti üzerinde çok ısrarla durdu. Esasen kabineyi teşkil ettikten sonra Mecliste Irat ettiği söylevde de hep bu seçim emniyeti fikrini müdafaa etmiş idi. Anlaşılan bu güven bahsi Günal-taym fikrinde ve endişesinde hay 11 yer etmiştir. Bu cihet memleket bakımından memnunluğa şayan sayılmalıdır. Yalnız emniyet bahsinde kabine şefinin taassubu çoktan meyvalannı vermeli İdi. Çünkü Halk Partili Başbakanlar, içten gelerek bir şey yapmak istedikleri vakit onu bir bardak su İçer gibi suhuletle yaparlar. Dâvayı medreseye düşürmezler, pek sorup soruşturmazlar. Tahkikat, tefkikat, incelemeler, elemeler, daha ziyade yapılması istenilmeyen İşlerde olur. Faraza demokrasi icabı matbuat kanununu kaldırmak lâzım gelse bunun için yıllar ve yıllar geçmesi beklenir, seyahatler, istişareler yapılır, dünya hukukçularından mütalaalar almır. Halbuki ayni matbuat kanununu şiddetlendirmek l&znn gelse —kİ Recep Peker buna kanaat getirdiği için bu İstikamette yürüdü İdi— yirmi dört saat İçinde Meclisten kanunun vldala-nnı sıkıştıran venl bir metin geçirdi.
rUdr ve yazı hürriyetini kısmak hususunda gösterilen bu a-tikilk, kanunu gevşetme veya daha doğrusu ilga bahsinde bir türlü gösterilemiyor. Bu lüzumu duyan Halk Partili devlet adamları bile faraza bizzat Günaltay, mutta sil matbuat kanununun değişeceğinden - l&ğvedlleceğinden değil -bahsettiği halde henüz iş inceleme safhasındadır. Galiba şimdi de Basm Birliğine mütaleası alınmak üzere gönderilmiştir. Seçim emniyeti bahsi de ayni durumda sayılabilir. Başbakan, bu güvenin zaruretine kanidir, elindeki kanunun kifayetsiz olduğuna inanmıştır ve kanunu emniyetli hale sokmağı bir vatan ve memleket borcu sayıyor. O halde bu hayır- • h işte daha kesin ve seri davran- . inak kabil değil midir? Bütün dünyadaki seçim kanunlarını ter- 1 cıime ve tedvine muhtaç olmadan da, İlmî heyetler kurmadan da bu iş halledilemez mi İdi? Halbuki bizce en emniyetli mevzuat bile, nihayet onların tatbik tarzla-rina bağlıdır. Hâlâ yürürlükle o-lan ve 1948 Temmuzunda tatbik edilen seçim kanuna İdare âmirlerine, rabıta kuvvetlerine sandık larda fesat ve oyun yapmağa müsaade ediyor mu İdi ? Hattâ daha (Devamı Sa. S 80. 6 da)
Ahmet Kemal Bülvrili «e Atıf ödül
Ankara: 7 (Hususi) __ Millet Meclisi bugün saat 16 de Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanmış, sonuncu devro müsa-kerelcrino başlamıştır. Bu oturumda 0. H. P. milletvekilleri tamamen yer lerini almış bulunuyorlardı. Bakanlardan Adalet Bakanı Fuat Kirmen, Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bangu-oğlu, Tan m Bakanı Cavıt Oral ve Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, içişleri Bakanı Emin Erişirgil, Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, Tekel Baka m Çor af ot tin Btirgo ve Başbakan yar dımcısı Nüıat Erim de toplantıyı sonuna kadar takip etmişlerdir.
Yoklamayı müteakip gii oibince Avrupa Birliği K bulunan Dışişleri Bakanın
(Davı Sa. a 80. 1 de)
Başbakan, matbuatı fazla nefes alan bir insana benzetti
Günaltay, bir basın konferansında, matbuatın henüz heyecanlardan kurtulup fikre inmediğini, mamafih tenkide tahammül edeceğini söyledi
İzmir 7 (Telefonla) — Başbakan lomsettin Günaltnv altınım livar!
Başbakan, İzmir de H alk Gazinosunda
Bayar, Ankaraya bugün dönecek
Başbakanın İzmir nutkuna temas eden C. Bayar: “Bunların birisinin sözü diğerini tutmuyor,, dedi
Ayvalık T (Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız bildiriyor) — D. P. Başkanı Celâl Bayar beraberinde bulunanlarla birlikte bugün Bor gamadan Ayvalığa gelmiştir.
Bayar, yollarda büyük tezahÜ -ratla karşılanmakta İdi. '
Celâl Bayar Dikilide ezcümle
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Ankarada açılan Belediye kongresi
«aıediya kongresine iştirak eden tfmsücüer, Ankarada yaptıkları tetkikle r mraemda (Yansı 6 oi tayfada)
Vali ve Belediye reis! Ord Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dibi sabah Vilâyette şehir içi kayma -kamlarile bir toplantı yapmış vs vazifeye başlayalı on beş gün oldu ğundan bu güne kadar ne yaptıklarını kaymakamlardan sormuş ve kendilerinden İzahat almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Şemsettin Günaltay, akşam tlzerl vilâyet konağında yaptığı basın toplantısında sorulan sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— îstanbuida beynelmilel bir fuar açılacakmış ne dersiniz?
(Devamı Sa. 8 Sü. 5 do)
Üstat Esat Mahmut Karakurt Japonyanm merkezi Tokyoda en büyük Buda mâbedMn önünde

hâkimiyetinde
Mareşal Rokosovski, Polonya savunma Bakanlığına getirildi
: 7 (AP.) — Mareşal Koı
70.000 liraya mal olan büyük dünya seyahati
fl3 Kasımda, Türkiyede ilk defa “Yeni Sabah,, j * bu kadar mühim ve muazzam bir esere başlıyorJ
Esat Mahmut Karakurt şaheserini verdi
toplantısı
I Yiyecek maddeleri, Gece-I kondular, mahrukat me-I selesi hakkında Fahret-| tin Kerimin yeni beyanatı
(Devamı Sa. s Sü. o do)
TAKVİMDEN RİR YAPRAK
Büyük ve güzide bir edip ve romancı ilk defa dünya turu yapıyor. Bir Türk gazetesi ilk defa bu kadar muazzam bir seyahat yazısı neşrediyor. Türk basın tarihi ilk defa 70.0000 liraya mal olan bir yazı serişi kaydediyor. Bir Türk muharriri ilk defa yer yüzünde 100.000 kilometre dalaşıyor, öyle harikulâde bir yazı serisi ki, ilk defa dünyanın bütün güzelliklerini, meselelerini. birbirine zıt köşe ve cemiyetlerini i;lne alıyor. Yer yüzü Cenneti Ilonolulu burada, sinema merkezi Uolivut burada, Cenup Amerikanın Brezilyası, Arjantin! ve esrar dolu memleketler burada. Afrikarun vah-
şileri, zencileri, yamyamları burada, Hindisfanın yüz milyonluk kitlelerinin sır dolu serencamı burada, Japonya, Çin, Siyam, Orta Asya burada, Londranm bii- | yük şehir hayatı, Nevyorgun baş döndüren geceleri, ı İspanyanın buğa güreşleri burada.
Ve bütün bunları, bir gazete röportajcısı değil, memleketin en tanınmış ve en çok okunan güzide edip ve romancısı yazıyor. Yeni Sabahın bu teşebbüsü, yal- I nız Türkiye çapında değil, dünya ölçüsünde bir hâdise ’ muvaffakiyet olmuştur.
Ömer İnönü’ye verilen vazife
Çavdrl Halik-uz-Zaman
Pakistan Müslüman
Başkan önümüzdeki hafta Türkiyeye geliyor îkl aydanberl Müslüman Orta - Doğu memleketlerini dolaşmakta olan Pâkistan Müslüman Birliği Başkanı, Çavdrj Halik -uz - Zaman, şimdiye kadar Irak, İran, Suudi Arabistan ve Mısın ziyaret etmiştir. Bu ayın ikinci
Piyasada tiat sukutunun akisleri
Sarhoşlukla mücâdele
ULUNAY
Paramızın Batı devfetlorininkilorle birlikte devalüe edileceği zehabına ka pılıırulc mal «tok öden hububntçılnr, Hatların devamlı düşüşü karşınında mallarını piyasaya sürmok mecburiye tfndo kalmışlar vo bundan hayli zarar görmiişlordir. Bilhassa Trukyadu buğday fiatlannın 8 kuruş kadar i-nişi piyasada' telâş uyandırmış, fakat bu dtişiiş lstanbula sirayet otnıo-
Dün piyasada dolaşan bir baborılo, om vali no hııciz konduğunu yazdığımı» milyonluk tımirden başka, ayni •»i yapım diğer bir tacirin de bliyiik sarara girdiği vo emvaline haciz muamelesine tevessül edildiği duyulmuş tur. Bunlar Anıerikaya sattıkları krom vo pirinç fiatını düşürmemek
(Devamı 8a. s 80. a da)
Mdrkez Bankam Umum Müdürü Sadi Bekler
MT ali —beklediğimiz gibi— ,-arhoşlarla mücfltloloyo girişti... Bu pek mühim bir gazadır; Allah muvaffak etsin. Bu sahada kontllslno herkes muin olacaktır. Vali diyor kİ: «Kimse sokaklara sarhoş çıkmasın... Sarhoşları yalnız zabıtaya yakalatmakla İktifa otmlyccoglm; yakalanan sarhoşları tedavi odeceğlm.»
Fakat —haddimiz olmıyarak söy-llyelim— bizde tedaviye muhtaç o-lan sarhoşlar alkoliklerdir; onların Iso noflslorlndon başka klnısoyo zararları yoktur; Içnıodlklorl zaman oliorl titrer, aç kamına bardağa sllıno rakıyı doldurup çekorler Vo on dan sonra normal halo gollrlor. Bun ları anlarız... Todavlyo muhtaçtırlar.
Halbuki bizde asıl önüne goçll-mosl gorokon sarhoşlar (bed mest) lordlr; herif İhtiyarını kayhotnıl-yor kİ... Zaton çamurlatmak İçin
Içlyorı Kondl kon(11 no «Bir kafayı çokoylm do onlar görürleri» diyor. Bıı «onlar» klın? Siz, bon, Öteki borlkl, yâni Içınlyenler... Bunun nesini todavl odocoftlz?
Sarhoşları daha doğrusu bod mostlorl zabıtaya teslim oylemok-ton do bir şey çıkmaz. Zira bizde bu çoşlt sarhoşluk her şoyo karşı bir mazorot, hattâ sigortadır. Sarhoş ötekine boriklno sarkıntılık e-dorso: «No yaptığını bilmiyor... Sarhoşluk bul» diyorlar. İçkin hat-do olnayot Işlcyon bllo kendini mazur görüyor. Hor glln gazotoiçrde okuyoruz: .(0 glln adam akıllı İçmiştik... No yaptığımı bilmiyordum f» Ama rakı şlşoslnl dlktlfii zaman no yaptığını pokalfl biliyor... Sarhoş şoförlor yüzünden nz kaza mı oluyor? Harblyodo böylo bir şoför Toknik Onlversllodon dört genç mühendis namzedini tramvay dire-
(D ovamı 8a. a 8ü* fl
Bayındırlık Bakanı,
“Bıında fevkaladelik yoktur,, diyor -ra: 7 (A.A.) — Bazı teUn-
bu) gazotolorindo örnor İnönü'nün
maaşla Bayındırlık Bııkan-
ır vazifeye tâyini hakkımla z.ıyaret eanışur. BU ayın IKincl
ferler üzenno Tfey.ndnhk haftasında da Ttlrkiyoyl ziyaret
(Devamı 8a. s 8ü. 4 do) odecektlr.
Yeni Saban
12 inci Yıl, No. 8834 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜÖAF11Yİ2 8«yı»ı 10 Kuru,
SALI 8 Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruoomanlyo Noı 1T
KASIM 1949 Tel edreelt «YENİ SABAH» İSTANBUL TafefOR ı »TM — HIM
İzmit körfezinde yakalanan maskeli soyguncular
İzmit: 7 (A.A.) — Karasu ilçesinin İslâhiye 0» Hisar köyleri arasında maskeli Uç «akis yolcuların önüne çıkarak soygunculuk yapmışlar vo yanılan sıkı takip no-tioMİndo lru« bir zamanda yakalanmışlardır.
Meclisteson devre
merasimi başladı
Askerliğini yapmadığı iddia olunan A. Ödül’ün seçim zaptı, iade edildi
Millet Partisi tarafından verilen İnönü,nün Meclisi açış nutkuna dair gensoru, Cuma günkü gündeme alındı
Şahıslar değil Prensipler Üzerinde...
Başbakan sayın Günaltay, Eğede yaptığı seyahatte, hemen her tarafta bol bol nutuk söyletil, İzmirde verdiği demeç bilhassa dikkati çekebilir. Hükümet rolsl seçim emniyeti üzerinde çok ısrarla durdu. Esasen kabineyi teşkil ettikten sonra Mecliste Irat ettiği söylevde de hep bu seçim emniyeti fikrini müdafaa etmiş idi. Anlaşılan bu güven bahsi Günal-taym fikrinde ve endişesinde hay 11 yer etmiştir. Bu cihet memleket bakımından memnunluğa şayan sayılmalıdır. Yalnız emniyet bahsinde kabine şefinin taassubu çoktan meyvalannı vermeli İdi. Çünkü Halk Partili Başbakanlar, içten gelerek bir şey yapmak istedikleri vakit onu bir bardak su İçer gibi suhuletle yaparlar. Dâvayı medreseye düşürmezler, pek sorup soruşturmazlar. Tahkikat, tefkikat, incelemeler, elemeler, daha ziyade yapılması istenilmeyen İşlerde olur. Faraza demokrasi icabı matbuat kanununu kaldırmak lâzım gelse bunun için yıllar ve yıllar geçmesi beklenir, seyahatler, istişareler yapılır, dünya hukukçularından mütalaalar almır. Halbuki ayni matbuat kanununu şiddetlendirmek l&znn gelse —kİ Recep Peker buna kanaat getirdiği için bu İstikamette yürüdü İdi— yirmi dört saat İçinde Meclisten kanunun vldala-nnı sıkıştıran venl bir metin geçirdi.
rUdr ve yazı hürriyetini kısmak hususunda gösterilen bu a-tikilk, kanunu gevşetme veya daha doğrusu ilga bahsinde bir türlü gösterilemiyor. Bu lüzumu duyan Halk Partili devlet adamları bile faraza bizzat Günaltay, mutta sil matbuat kanununun değişeceğinden - l&ğvedlleceğinden değil -bahsettiği halde henüz iş inceleme safhasındadır. Galiba şimdi de Basm Birliğine mütaleası alınmak üzere gönderilmiştir. Seçim emniyeti bahsi de ayni durumda sayılabilir. Başbakan, bu güvenin zaruretine kanidir, elindeki kanunun kifayetsiz olduğuna inanmıştır ve kanunu emniyetli hale sokmağı bir vatan ve memleket borcu sayıyor. O halde bu hayır- • h işte daha kesin ve seri davran- . inak kabil değil midir? Bütün dünyadaki seçim kanunlarını ter- 1 cıime ve tedvine muhtaç olmadan da, İlmî heyetler kurmadan da bu iş halledilemez mi İdi? Halbuki bizce en emniyetli mevzuat bile, nihayet onların tatbik tarzla-rina bağlıdır. Hâlâ yürürlükle o-lan ve 1948 Temmuzunda tatbik edilen seçim kanuna İdare âmirlerine, rabıta kuvvetlerine sandık larda fesat ve oyun yapmağa müsaade ediyor mu İdi ? Hattâ daha (Devamı Sa. S 80. 6 da)
Ahmet Kemal Bülvrili «e Atıf ödül
Ankara: 7 (Hususi) __ Millet Meclisi bugün saat 16 de Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanmış, sonuncu devro müsa-kerelcrino başlamıştır. Bu oturumda 0. H. P. milletvekilleri tamamen yer lerini almış bulunuyorlardı. Bakanlardan Adalet Bakanı Fuat Kirmen, Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bangu-oğlu, Tan m Bakanı Cavıt Oral ve Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, içişleri Bakanı Emin Erişirgil, Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, Tekel Baka m Çor af ot tin Btirgo ve Başbakan yar dımcısı Nüıat Erim de toplantıyı sonuna kadar takip etmişlerdir.
Yoklamayı müteakip gii oibince Avrupa Birliği K bulunan Dışişleri Bakanın
(Davı Sa. a 80. 1 de)
Başbakan, matbuatı fazla nefes alan bir insana benzetti
Günaltay, bir basın konferansında, matbuatın henüz heyecanlardan kurtulup fikre inmediğini, mamafih tenkide tahammül edeceğini söyledi
İzmir 7 (Telefonla) — Başbakan lomsettin Günaltnv altınım livar!
Başbakan, İzmir de H alk Gazinosunda
Bayar, Ankaraya bugün dönecek
Başbakanın İzmir nutkuna temas eden C. Bayar: “Bunların birisinin sözü diğerini tutmuyor,, dedi
Ayvalık T (Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız bildiriyor) — D. P. Başkanı Celâl Bayar beraberinde bulunanlarla birlikte bugün Bor gamadan Ayvalığa gelmiştir.
Bayar, yollarda büyük tezahÜ -ratla karşılanmakta İdi. '
Celâl Bayar Dikilide ezcümle
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Ankarada açılan Belediye kongresi
«aıediya kongresine iştirak eden tfmsücüer, Ankarada yaptıkları tetkikle r mraemda (Yansı 6 oi tayfada)
Vali ve Belediye reis! Ord Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dibi sabah Vilâyette şehir içi kayma -kamlarile bir toplantı yapmış vs vazifeye başlayalı on beş gün oldu ğundan bu güne kadar ne yaptıklarını kaymakamlardan sormuş ve kendilerinden İzahat almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Şemsettin Günaltay, akşam tlzerl vilâyet konağında yaptığı basın toplantısında sorulan sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— îstanbuida beynelmilel bir fuar açılacakmış ne dersiniz?
(Devamı Sa. 8 Sü. 5 do)
Üstat Esat Mahmut Karakurt Japonyanm merkezi Tokyoda en büyük Buda mâbedMn önünde

hâkimiyetinde
Mareşal Rokosovski, Polonya savunma Bakanlığına getirildi
: 7 (AP.) — Mareşal Koı
70.000 liraya mal olan büyük dünya seyahati
fl3 Kasımda, Türkiyede ilk defa “Yeni Sabah,, j * bu kadar mühim ve muazzam bir esere başlıyorJ
Esat Mahmut Karakurt şaheserini verdi
toplantısı
I Yiyecek maddeleri, Gece-I kondular, mahrukat me-I selesi hakkında Fahret-| tin Kerimin yeni beyanatı
(Devamı Sa. s Sü. o do)
TAKVİMDEN RİR YAPRAK
Büyük ve güzide bir edip ve romancı ilk defa dünya turu yapıyor. Bir Türk gazetesi ilk defa bu kadar muazzam bir seyahat yazısı neşrediyor. Türk basın tarihi ilk defa 70.0000 liraya mal olan bir yazı serişi kaydediyor. Bir Türk muharriri ilk defa yer yüzünde 100.000 kilometre dalaşıyor, öyle harikulâde bir yazı serisi ki, ilk defa dünyanın bütün güzelliklerini, meselelerini. birbirine zıt köşe ve cemiyetlerini i;lne alıyor. Yer yüzü Cenneti Ilonolulu burada, sinema merkezi Uolivut burada, Cenup Amerikanın Brezilyası, Arjantin! ve esrar dolu memleketler burada. Afrikarun vah-
şileri, zencileri, yamyamları burada, Hindisfanın yüz milyonluk kitlelerinin sır dolu serencamı burada, Japonya, Çin, Siyam, Orta Asya burada, Londranm bii- | yük şehir hayatı, Nevyorgun baş döndüren geceleri, ı İspanyanın buğa güreşleri burada.
Ve bütün bunları, bir gazete röportajcısı değil, memleketin en tanınmış ve en çok okunan güzide edip ve romancısı yazıyor. Yeni Sabahın bu teşebbüsü, yal- I nız Türkiye çapında değil, dünya ölçüsünde bir hâdise ’ muvaffakiyet olmuştur.
Ömer İnönü’ye verilen vazife
Çavdrl Halik-uz-Zaman
Pakistan Müslüman
Başkan önümüzdeki hafta Türkiyeye geliyor îkl aydanberl Müslüman Orta - Doğu memleketlerini dolaşmakta olan Pâkistan Müslüman Birliği Başkanı, Çavdrj Halik -uz - Zaman, şimdiye kadar Irak, İran, Suudi Arabistan ve Mısın ziyaret etmiştir. Bu ayın ikinci
Piyasada tiat sukutunun akisleri
Sarhoşlukla mücâdele
ULUNAY
Paramızın Batı devfetlorininkilorle birlikte devalüe edileceği zehabına ka pılıırulc mal «tok öden hububntçılnr, Hatların devamlı düşüşü karşınında mallarını piyasaya sürmok mecburiye tfndo kalmışlar vo bundan hayli zarar görmiişlordir. Bilhassa Trukyadu buğday fiatlannın 8 kuruş kadar i-nişi piyasada' telâş uyandırmış, fakat bu dtişiiş lstanbula sirayet otnıo-
Dün piyasada dolaşan bir baborılo, om vali no hııciz konduğunu yazdığımı» milyonluk tımirden başka, ayni •»i yapım diğer bir tacirin de bliyiik sarara girdiği vo emvaline haciz muamelesine tevessül edildiği duyulmuş tur. Bunlar Anıerikaya sattıkları krom vo pirinç fiatını düşürmemek
(Devamı 8a. s 80. a da)
Mdrkez Bankam Umum Müdürü Sadi Bekler
MT ali —beklediğimiz gibi— ,-arhoşlarla mücfltloloyo girişti... Bu pek mühim bir gazadır; Allah muvaffak etsin. Bu sahada kontllslno herkes muin olacaktır. Vali diyor kİ: «Kimse sokaklara sarhoş çıkmasın... Sarhoşları yalnız zabıtaya yakalatmakla İktifa otmlyccoglm; yakalanan sarhoşları tedavi odeceğlm.»
Fakat —haddimiz olmıyarak söy-llyelim— bizde tedaviye muhtaç o-lan sarhoşlar alkoliklerdir; onların Iso noflslorlndon başka klnısoyo zararları yoktur; Içnıodlklorl zaman oliorl titrer, aç kamına bardağa sllıno rakıyı doldurup çekorler Vo on dan sonra normal halo gollrlor. Bun ları anlarız... Todavlyo muhtaçtırlar.
Halbuki bizde asıl önüne goçll-mosl gorokon sarhoşlar (bed mest) lordlr; herif İhtiyarını kayhotnıl-yor kİ... Zaton çamurlatmak İçin
Içlyorı Kondl kon(11 no «Bir kafayı çokoylm do onlar görürleri» diyor. Bıı «onlar» klın? Siz, bon, Öteki borlkl, yâni Içınlyenler... Bunun nesini todavl odocoftlz?
Sarhoşları daha doğrusu bod mostlorl zabıtaya teslim oylemok-ton do bir şey çıkmaz. Zira bizde bu çoşlt sarhoşluk her şoyo karşı bir mazorot, hattâ sigortadır. Sarhoş ötekine boriklno sarkıntılık e-dorso: «No yaptığını bilmiyor... Sarhoşluk bul» diyorlar. İçkin hat-do olnayot Işlcyon bllo kendini mazur görüyor. Hor glln gazotoiçrde okuyoruz: .(0 glln adam akıllı İçmiştik... No yaptığımı bilmiyordum f» Ama rakı şlşoslnl dlktlfii zaman no yaptığını pokalfl biliyor... Sarhoş şoförlor yüzünden nz kaza mı oluyor? Harblyodo böylo bir şoför Toknik Onlversllodon dört genç mühendis namzedini tramvay dire-
(D ovamı 8a. a 8ü* fl
Bayındırlık Bakanı,
“Bıında fevkaladelik yoktur,, diyor -ra: 7 (A.A.) — Bazı teUn-
bu) gazotolorindo örnor İnönü'nün
maaşla Bayındırlık Bııkan-
ır vazifeye tâyini hakkımla z.ıyaret eanışur. BU ayın IKincl
ferler üzenno Tfey.ndnhk haftasında da Ttlrkiyoyl ziyaret
(Devamı 8a. s 8ü. 4 do) odecektlr.
Yeni Saban
12 inci Yıl, No. 8834 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜÖAF11Yİ2 8«yı»ı 10 Kuru,
SALI 8 Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruoomanlyo Noı 1T
KASIM 1949 Tel edreelt «YENİ SABAH» İSTANBUL TafefOR ı »TM — HIM
İzmit körfezinde yakalanan maskeli soyguncular
İzmit: 7 (A.A.) — Karasu ilçesinin İslâhiye 0» Hisar köyleri arasında maskeli Uç «akis yolcuların önüne çıkarak soygunculuk yapmışlar vo yanılan sıkı takip no-tioMİndo lru« bir zamanda yakalanmışlardır.
Meclisteson devre
merasimi başladı
Askerliğini yapmadığı iddia olunan A. Ödül’ün seçim zaptı, iade edildi
Millet Partisi tarafından verilen İnönü,nün Meclisi açış nutkuna dair gensoru, Cuma günkü gündeme alındı
Şahıslar değil Prensipler Üzerinde...
Başbakan sayın Günaltay, Eğede yaptığı seyahatte, hemen her tarafta bol bol nutuk söyletil, İzmirde verdiği demeç bilhassa dikkati çekebilir. Hükümet rolsl seçim emniyeti üzerinde çok ısrarla durdu. Esasen kabineyi teşkil ettikten sonra Mecliste Irat ettiği söylevde de hep bu seçim emniyeti fikrini müdafaa etmiş idi. Anlaşılan bu güven bahsi Günal-taym fikrinde ve endişesinde hay 11 yer etmiştir. Bu cihet memleket bakımından memnunluğa şayan sayılmalıdır. Yalnız emniyet bahsinde kabine şefinin taassubu çoktan meyvalannı vermeli İdi. Çünkü Halk Partili Başbakanlar, içten gelerek bir şey yapmak istedikleri vakit onu bir bardak su İçer gibi suhuletle yaparlar. Dâvayı medreseye düşürmezler, pek sorup soruşturmazlar. Tahkikat, tefkikat, incelemeler, elemeler, daha ziyade yapılması istenilmeyen İşlerde olur. Faraza demokrasi icabı matbuat kanununu kaldırmak lâzım gelse bunun için yıllar ve yıllar geçmesi beklenir, seyahatler, istişareler yapılır, dünya hukukçularından mütalaalar almır. Halbuki ayni matbuat kanununu şiddetlendirmek l&znn gelse —kİ Recep Peker buna kanaat getirdiği için bu İstikamette yürüdü İdi— yirmi dört saat İçinde Meclisten kanunun vldala-nnı sıkıştıran venl bir metin geçirdi.
rUdr ve yazı hürriyetini kısmak hususunda gösterilen bu a-tikilk, kanunu gevşetme veya daha doğrusu ilga bahsinde bir türlü gösterilemiyor. Bu lüzumu duyan Halk Partili devlet adamları bile faraza bizzat Günaltay, mutta sil matbuat kanununun değişeceğinden - l&ğvedlleceğinden değil -bahsettiği halde henüz iş inceleme safhasındadır. Galiba şimdi de Basm Birliğine mütaleası alınmak üzere gönderilmiştir. Seçim emniyeti bahsi de ayni durumda sayılabilir. Başbakan, bu güvenin zaruretine kanidir, elindeki kanunun kifayetsiz olduğuna inanmıştır ve kanunu emniyetli hale sokmağı bir vatan ve memleket borcu sayıyor. O halde bu hayır- • h işte daha kesin ve seri davran- . inak kabil değil midir? Bütün dünyadaki seçim kanunlarını ter- 1 cıime ve tedvine muhtaç olmadan da, İlmî heyetler kurmadan da bu iş halledilemez mi İdi? Halbuki bizce en emniyetli mevzuat bile, nihayet onların tatbik tarzla-rina bağlıdır. Hâlâ yürürlükle o-lan ve 1948 Temmuzunda tatbik edilen seçim kanuna İdare âmirlerine, rabıta kuvvetlerine sandık larda fesat ve oyun yapmağa müsaade ediyor mu İdi ? Hattâ daha (Devamı Sa. S 80. 6 da)
Ahmet Kemal Bülvrili «e Atıf ödül
Ankara: 7 (Hususi) __ Millet Meclisi bugün saat 16 de Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanmış, sonuncu devro müsa-kerelcrino başlamıştır. Bu oturumda 0. H. P. milletvekilleri tamamen yer lerini almış bulunuyorlardı. Bakanlardan Adalet Bakanı Fuat Kirmen, Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bangu-oğlu, Tan m Bakanı Cavıt Oral ve Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, içişleri Bakanı Emin Erişirgil, Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, Tekel Baka m Çor af ot tin Btirgo ve Başbakan yar dımcısı Nüıat Erim de toplantıyı sonuna kadar takip etmişlerdir.
Yoklamayı müteakip gii oibince Avrupa Birliği K bulunan Dışişleri Bakanın
(Davı Sa. a 80. 1 de)
Başbakan, matbuatı fazla nefes alan bir insana benzetti
Günaltay, bir basın konferansında, matbuatın henüz heyecanlardan kurtulup fikre inmediğini, mamafih tenkide tahammül edeceğini söyledi
İzmir 7 (Telefonla) — Başbakan lomsettin Günaltnv altınım livar!
Başbakan, İzmir de H alk Gazinosunda
Bayar, Ankaraya bugün dönecek
Başbakanın İzmir nutkuna temas eden C. Bayar: “Bunların birisinin sözü diğerini tutmuyor,, dedi
Ayvalık T (Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız bildiriyor) — D. P. Başkanı Celâl Bayar beraberinde bulunanlarla birlikte bugün Bor gamadan Ayvalığa gelmiştir.
Bayar, yollarda büyük tezahÜ -ratla karşılanmakta İdi. '
Celâl Bayar Dikilide ezcümle
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Ankarada açılan Belediye kongresi
«aıediya kongresine iştirak eden tfmsücüer, Ankarada yaptıkları tetkikle r mraemda (Yansı 6 oi tayfada)
Vali ve Belediye reis! Ord Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dibi sabah Vilâyette şehir içi kayma -kamlarile bir toplantı yapmış vs vazifeye başlayalı on beş gün oldu ğundan bu güne kadar ne yaptıklarını kaymakamlardan sormuş ve kendilerinden İzahat almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Şemsettin Günaltay, akşam tlzerl vilâyet konağında yaptığı basın toplantısında sorulan sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— îstanbuida beynelmilel bir fuar açılacakmış ne dersiniz?
(Devamı Sa. 8 Sü. 5 do)
Üstat Esat Mahmut Karakurt Japonyanm merkezi Tokyoda en büyük Buda mâbedMn önünde

hâkimiyetinde
Mareşal Rokosovski, Polonya savunma Bakanlığına getirildi
: 7 (AP.) — Mareşal Koı
70.000 liraya mal olan büyük dünya seyahati
fl3 Kasımda, Türkiyede ilk defa “Yeni Sabah,, j * bu kadar mühim ve muazzam bir esere başlıyorJ
Esat Mahmut Karakurt şaheserini verdi
toplantısı
I Yiyecek maddeleri, Gece-I kondular, mahrukat me-I selesi hakkında Fahret-| tin Kerimin yeni beyanatı
(Devamı Sa. s Sü. o do)
TAKVİMDEN RİR YAPRAK
Büyük ve güzide bir edip ve romancı ilk defa dünya turu yapıyor. Bir Türk gazetesi ilk defa bu kadar muazzam bir seyahat yazısı neşrediyor. Türk basın tarihi ilk defa 70.0000 liraya mal olan bir yazı serişi kaydediyor. Bir Türk muharriri ilk defa yer yüzünde 100.000 kilometre dalaşıyor, öyle harikulâde bir yazı serisi ki, ilk defa dünyanın bütün güzelliklerini, meselelerini. birbirine zıt köşe ve cemiyetlerini i;lne alıyor. Yer yüzü Cenneti Ilonolulu burada, sinema merkezi Uolivut burada, Cenup Amerikanın Brezilyası, Arjantin! ve esrar dolu memleketler burada. Afrikarun vah-
şileri, zencileri, yamyamları burada, Hindisfanın yüz milyonluk kitlelerinin sır dolu serencamı burada, Japonya, Çin, Siyam, Orta Asya burada, Londranm bii- | yük şehir hayatı, Nevyorgun baş döndüren geceleri, ı İspanyanın buğa güreşleri burada.
Ve bütün bunları, bir gazete röportajcısı değil, memleketin en tanınmış ve en çok okunan güzide edip ve romancısı yazıyor. Yeni Sabahın bu teşebbüsü, yal- I nız Türkiye çapında değil, dünya ölçüsünde bir hâdise ’ muvaffakiyet olmuştur.
Ömer İnönü’ye verilen vazife
Çavdrl Halik-uz-Zaman
Pakistan Müslüman
Başkan önümüzdeki hafta Türkiyeye geliyor îkl aydanberl Müslüman Orta - Doğu memleketlerini dolaşmakta olan Pâkistan Müslüman Birliği Başkanı, Çavdrj Halik -uz - Zaman, şimdiye kadar Irak, İran, Suudi Arabistan ve Mısın ziyaret etmiştir. Bu ayın ikinci
Piyasada tiat sukutunun akisleri
Sarhoşlukla mücâdele
ULUNAY
Paramızın Batı devfetlorininkilorle birlikte devalüe edileceği zehabına ka pılıırulc mal «tok öden hububntçılnr, Hatların devamlı düşüşü karşınında mallarını piyasaya sürmok mecburiye tfndo kalmışlar vo bundan hayli zarar görmiişlordir. Bilhassa Trukyadu buğday fiatlannın 8 kuruş kadar i-nişi piyasada' telâş uyandırmış, fakat bu dtişiiş lstanbula sirayet otnıo-
Dün piyasada dolaşan bir baborılo, om vali no hııciz konduğunu yazdığımı» milyonluk tımirden başka, ayni •»i yapım diğer bir tacirin de bliyiik sarara girdiği vo emvaline haciz muamelesine tevessül edildiği duyulmuş tur. Bunlar Anıerikaya sattıkları krom vo pirinç fiatını düşürmemek
(Devamı 8a. s 80. a da)
Mdrkez Bankam Umum Müdürü Sadi Bekler
MT ali —beklediğimiz gibi— ,-arhoşlarla mücfltloloyo girişti... Bu pek mühim bir gazadır; Allah muvaffak etsin. Bu sahada kontllslno herkes muin olacaktır. Vali diyor kİ: «Kimse sokaklara sarhoş çıkmasın... Sarhoşları yalnız zabıtaya yakalatmakla İktifa otmlyccoglm; yakalanan sarhoşları tedavi odeceğlm.»
Fakat —haddimiz olmıyarak söy-llyelim— bizde tedaviye muhtaç o-lan sarhoşlar alkoliklerdir; onların Iso noflslorlndon başka klnısoyo zararları yoktur; Içnıodlklorl zaman oliorl titrer, aç kamına bardağa sllıno rakıyı doldurup çekorler Vo on dan sonra normal halo gollrlor. Bun ları anlarız... Todavlyo muhtaçtırlar.
Halbuki bizde asıl önüne goçll-mosl gorokon sarhoşlar (bed mest) lordlr; herif İhtiyarını kayhotnıl-yor kİ... Zaton çamurlatmak İçin
Içlyorı Kondl kon(11 no «Bir kafayı çokoylm do onlar görürleri» diyor. Bıı «onlar» klın? Siz, bon, Öteki borlkl, yâni Içınlyenler... Bunun nesini todavl odocoftlz?
Sarhoşları daha doğrusu bod mostlorl zabıtaya teslim oylemok-ton do bir şey çıkmaz. Zira bizde bu çoşlt sarhoşluk her şoyo karşı bir mazorot, hattâ sigortadır. Sarhoş ötekine boriklno sarkıntılık e-dorso: «No yaptığını bilmiyor... Sarhoşluk bul» diyorlar. İçkin hat-do olnayot Işlcyon bllo kendini mazur görüyor. Hor glln gazotoiçrde okuyoruz: .(0 glln adam akıllı İçmiştik... No yaptığımı bilmiyordum f» Ama rakı şlşoslnl dlktlfii zaman no yaptığını pokalfl biliyor... Sarhoş şoförlor yüzünden nz kaza mı oluyor? Harblyodo böylo bir şoför Toknik Onlversllodon dört genç mühendis namzedini tramvay dire-
(D ovamı 8a. a 8ü* fl
Bayındırlık Bakanı,
“Bıında fevkaladelik yoktur,, diyor -ra: 7 (A.A.) — Bazı teUn-
bu) gazotolorindo örnor İnönü'nün
maaşla Bayındırlık Bııkan-
ır vazifeye tâyini hakkımla z.ıyaret eanışur. BU ayın IKincl
ferler üzenno Tfey.ndnhk haftasında da Ttlrkiyoyl ziyaret
(Devamı 8a. s 8ü. 4 do) odecektlr.
Yeni Saban
12 inci Yıl, No. 8834 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜÖAF11Yİ2 8«yı»ı 10 Kuru,
SALI 8 Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruoomanlyo Noı 1T
KASIM 1949 Tel edreelt «YENİ SABAH» İSTANBUL TafefOR ı »TM — HIM
İzmit körfezinde yakalanan maskeli soyguncular
İzmit: 7 (A.A.) — Karasu ilçesinin İslâhiye 0» Hisar köyleri arasında maskeli Uç «akis yolcuların önüne çıkarak soygunculuk yapmışlar vo yanılan sıkı takip no-tioMİndo lru« bir zamanda yakalanmışlardır.
Meclisteson devre
merasimi başladı
Askerliğini yapmadığı iddia olunan A. Ödül’ün seçim zaptı, iade edildi
Millet Partisi tarafından verilen İnönü,nün Meclisi açış nutkuna dair gensoru, Cuma günkü gündeme alındı
Şahıslar değil Prensipler Üzerinde...
Başbakan sayın Günaltay, Eğede yaptığı seyahatte, hemen her tarafta bol bol nutuk söyletil, İzmirde verdiği demeç bilhassa dikkati çekebilir. Hükümet rolsl seçim emniyeti üzerinde çok ısrarla durdu. Esasen kabineyi teşkil ettikten sonra Mecliste Irat ettiği söylevde de hep bu seçim emniyeti fikrini müdafaa etmiş idi. Anlaşılan bu güven bahsi Günal-taym fikrinde ve endişesinde hay 11 yer etmiştir. Bu cihet memleket bakımından memnunluğa şayan sayılmalıdır. Yalnız emniyet bahsinde kabine şefinin taassubu çoktan meyvalannı vermeli İdi. Çünkü Halk Partili Başbakanlar, içten gelerek bir şey yapmak istedikleri vakit onu bir bardak su İçer gibi suhuletle yaparlar. Dâvayı medreseye düşürmezler, pek sorup soruşturmazlar. Tahkikat, tefkikat, incelemeler, elemeler, daha ziyade yapılması istenilmeyen İşlerde olur. Faraza demokrasi icabı matbuat kanununu kaldırmak lâzım gelse bunun için yıllar ve yıllar geçmesi beklenir, seyahatler, istişareler yapılır, dünya hukukçularından mütalaalar almır. Halbuki ayni matbuat kanununu şiddetlendirmek l&znn gelse —kİ Recep Peker buna kanaat getirdiği için bu İstikamette yürüdü İdi— yirmi dört saat İçinde Meclisten kanunun vldala-nnı sıkıştıran venl bir metin geçirdi.
rUdr ve yazı hürriyetini kısmak hususunda gösterilen bu a-tikilk, kanunu gevşetme veya daha doğrusu ilga bahsinde bir türlü gösterilemiyor. Bu lüzumu duyan Halk Partili devlet adamları bile faraza bizzat Günaltay, mutta sil matbuat kanununun değişeceğinden - l&ğvedlleceğinden değil -bahsettiği halde henüz iş inceleme safhasındadır. Galiba şimdi de Basm Birliğine mütaleası alınmak üzere gönderilmiştir. Seçim emniyeti bahsi de ayni durumda sayılabilir. Başbakan, bu güvenin zaruretine kanidir, elindeki kanunun kifayetsiz olduğuna inanmıştır ve kanunu emniyetli hale sokmağı bir vatan ve memleket borcu sayıyor. O halde bu hayır- • h işte daha kesin ve seri davran- . inak kabil değil midir? Bütün dünyadaki seçim kanunlarını ter- 1 cıime ve tedvine muhtaç olmadan da, İlmî heyetler kurmadan da bu iş halledilemez mi İdi? Halbuki bizce en emniyetli mevzuat bile, nihayet onların tatbik tarzla-rina bağlıdır. Hâlâ yürürlükle o-lan ve 1948 Temmuzunda tatbik edilen seçim kanuna İdare âmirlerine, rabıta kuvvetlerine sandık larda fesat ve oyun yapmağa müsaade ediyor mu İdi ? Hattâ daha (Devamı Sa. S 80. 6 da)
Ahmet Kemal Bülvrili «e Atıf ödül
Ankara: 7 (Hususi) __ Millet Meclisi bugün saat 16 de Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanmış, sonuncu devro müsa-kerelcrino başlamıştır. Bu oturumda 0. H. P. milletvekilleri tamamen yer lerini almış bulunuyorlardı. Bakanlardan Adalet Bakanı Fuat Kirmen, Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bangu-oğlu, Tan m Bakanı Cavıt Oral ve Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, içişleri Bakanı Emin Erişirgil, Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, Tekel Baka m Çor af ot tin Btirgo ve Başbakan yar dımcısı Nüıat Erim de toplantıyı sonuna kadar takip etmişlerdir.
Yoklamayı müteakip gii oibince Avrupa Birliği K bulunan Dışişleri Bakanın
(Davı Sa. a 80. 1 de)
Başbakan, matbuatı fazla nefes alan bir insana benzetti
Günaltay, bir basın konferansında, matbuatın henüz heyecanlardan kurtulup fikre inmediğini, mamafih tenkide tahammül edeceğini söyledi
İzmir 7 (Telefonla) — Başbakan lomsettin Günaltnv altınım livar!
Başbakan, İzmir de H alk Gazinosunda
Bayar, Ankaraya bugün dönecek
Başbakanın İzmir nutkuna temas eden C. Bayar: “Bunların birisinin sözü diğerini tutmuyor,, dedi
Ayvalık T (Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız bildiriyor) — D. P. Başkanı Celâl Bayar beraberinde bulunanlarla birlikte bugün Bor gamadan Ayvalığa gelmiştir.
Bayar, yollarda büyük tezahÜ -ratla karşılanmakta İdi. '
Celâl Bayar Dikilide ezcümle
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Ankarada açılan Belediye kongresi
«aıediya kongresine iştirak eden tfmsücüer, Ankarada yaptıkları tetkikle r mraemda (Yansı 6 oi tayfada)
Vali ve Belediye reis! Ord Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dibi sabah Vilâyette şehir içi kayma -kamlarile bir toplantı yapmış vs vazifeye başlayalı on beş gün oldu ğundan bu güne kadar ne yaptıklarını kaymakamlardan sormuş ve kendilerinden İzahat almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Şemsettin Günaltay, akşam tlzerl vilâyet konağında yaptığı basın toplantısında sorulan sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— îstanbuida beynelmilel bir fuar açılacakmış ne dersiniz?
(Devamı Sa. 8 Sü. 5 do)
Üstat Esat Mahmut Karakurt Japonyanm merkezi Tokyoda en büyük Buda mâbedMn önünde

hâkimiyetinde
Mareşal Rokosovski, Polonya savunma Bakanlığına getirildi
: 7 (AP.) — Mareşal Koı
70.000 liraya mal olan büyük dünya seyahati
fl3 Kasımda, Türkiyede ilk defa “Yeni Sabah,, j * bu kadar mühim ve muazzam bir esere başlıyorJ
Esat Mahmut Karakurt şaheserini verdi
toplantısı
I Yiyecek maddeleri, Gece-I kondular, mahrukat me-I selesi hakkında Fahret-| tin Kerimin yeni beyanatı
(Devamı Sa. s Sü. o do)
TAKVİMDEN RİR YAPRAK
Büyük ve güzide bir edip ve romancı ilk defa dünya turu yapıyor. Bir Türk gazetesi ilk defa bu kadar muazzam bir seyahat yazısı neşrediyor. Türk basın tarihi ilk defa 70.0000 liraya mal olan bir yazı serişi kaydediyor. Bir Türk muharriri ilk defa yer yüzünde 100.000 kilometre dalaşıyor, öyle harikulâde bir yazı serisi ki, ilk defa dünyanın bütün güzelliklerini, meselelerini. birbirine zıt köşe ve cemiyetlerini i;lne alıyor. Yer yüzü Cenneti Ilonolulu burada, sinema merkezi Uolivut burada, Cenup Amerikanın Brezilyası, Arjantin! ve esrar dolu memleketler burada. Afrikarun vah-
şileri, zencileri, yamyamları burada, Hindisfanın yüz milyonluk kitlelerinin sır dolu serencamı burada, Japonya, Çin, Siyam, Orta Asya burada, Londranm bii- | yük şehir hayatı, Nevyorgun baş döndüren geceleri, ı İspanyanın buğa güreşleri burada.
Ve bütün bunları, bir gazete röportajcısı değil, memleketin en tanınmış ve en çok okunan güzide edip ve romancısı yazıyor. Yeni Sabahın bu teşebbüsü, yal- I nız Türkiye çapında değil, dünya ölçüsünde bir hâdise ’ muvaffakiyet olmuştur.
Ömer İnönü’ye verilen vazife
Çavdrl Halik-uz-Zaman
Pakistan Müslüman
Başkan önümüzdeki hafta Türkiyeye geliyor îkl aydanberl Müslüman Orta - Doğu memleketlerini dolaşmakta olan Pâkistan Müslüman Birliği Başkanı, Çavdrj Halik -uz - Zaman, şimdiye kadar Irak, İran, Suudi Arabistan ve Mısın ziyaret etmiştir. Bu ayın ikinci
Piyasada tiat sukutunun akisleri
Sarhoşlukla mücâdele
ULUNAY
Paramızın Batı devfetlorininkilorle birlikte devalüe edileceği zehabına ka pılıırulc mal «tok öden hububntçılnr, Hatların devamlı düşüşü karşınında mallarını piyasaya sürmok mecburiye tfndo kalmışlar vo bundan hayli zarar görmiişlordir. Bilhassa Trukyadu buğday fiatlannın 8 kuruş kadar i-nişi piyasada' telâş uyandırmış, fakat bu dtişiiş lstanbula sirayet otnıo-
Dün piyasada dolaşan bir baborılo, om vali no hııciz konduğunu yazdığımı» milyonluk tımirden başka, ayni •»i yapım diğer bir tacirin de bliyiik sarara girdiği vo emvaline haciz muamelesine tevessül edildiği duyulmuş tur. Bunlar Anıerikaya sattıkları krom vo pirinç fiatını düşürmemek
(Devamı 8a. s 80. a da)
Mdrkez Bankam Umum Müdürü Sadi Bekler
MT ali —beklediğimiz gibi— ,-arhoşlarla mücfltloloyo girişti... Bu pek mühim bir gazadır; Allah muvaffak etsin. Bu sahada kontllslno herkes muin olacaktır. Vali diyor kİ: «Kimse sokaklara sarhoş çıkmasın... Sarhoşları yalnız zabıtaya yakalatmakla İktifa otmlyccoglm; yakalanan sarhoşları tedavi odeceğlm.»
Fakat —haddimiz olmıyarak söy-llyelim— bizde tedaviye muhtaç o-lan sarhoşlar alkoliklerdir; onların Iso noflslorlndon başka klnısoyo zararları yoktur; Içnıodlklorl zaman oliorl titrer, aç kamına bardağa sllıno rakıyı doldurup çekorler Vo on dan sonra normal halo gollrlor. Bun ları anlarız... Todavlyo muhtaçtırlar.
Halbuki bizde asıl önüne goçll-mosl gorokon sarhoşlar (bed mest) lordlr; herif İhtiyarını kayhotnıl-yor kİ... Zaton çamurlatmak İçin
Içlyorı Kondl kon(11 no «Bir kafayı çokoylm do onlar görürleri» diyor. Bıı «onlar» klın? Siz, bon, Öteki borlkl, yâni Içınlyenler... Bunun nesini todavl odocoftlz?
Sarhoşları daha doğrusu bod mostlorl zabıtaya teslim oylemok-ton do bir şey çıkmaz. Zira bizde bu çoşlt sarhoşluk her şoyo karşı bir mazorot, hattâ sigortadır. Sarhoş ötekine boriklno sarkıntılık e-dorso: «No yaptığını bilmiyor... Sarhoşluk bul» diyorlar. İçkin hat-do olnayot Işlcyon bllo kendini mazur görüyor. Hor glln gazotoiçrde okuyoruz: .(0 glln adam akıllı İçmiştik... No yaptığımı bilmiyordum f» Ama rakı şlşoslnl dlktlfii zaman no yaptığını pokalfl biliyor... Sarhoş şoförlor yüzünden nz kaza mı oluyor? Harblyodo böylo bir şoför Toknik Onlversllodon dört genç mühendis namzedini tramvay dire-
(D ovamı 8a. a 8ü* fl
Bayındırlık Bakanı,
“Bıında fevkaladelik yoktur,, diyor -ra: 7 (A.A.) — Bazı teUn-
bu) gazotolorindo örnor İnönü'nün
maaşla Bayındırlık Bııkan-
ır vazifeye tâyini hakkımla z.ıyaret eanışur. BU ayın IKincl
ferler üzenno Tfey.ndnhk haftasında da Ttlrkiyoyl ziyaret
(Devamı 8a. s 8ü. 4 do) odecektlr.
Yeni Saban
12 inci Yıl, No. 8834 HÜRRİYET VE HAKKİN YILMAZ MÜÖAF11Yİ2 8«yı»ı 10 Kuru,
SALI 8 Sahibi t Safa Kılıçlıoğlu İdare ı Nuruoomanlyo Noı 1T
KASIM 1949 Tel edreelt «YENİ SABAH» İSTANBUL TafefOR ı »TM — HIM
İzmit körfezinde yakalanan maskeli soyguncular
İzmit: 7 (A.A.) — Karasu ilçesinin İslâhiye 0» Hisar köyleri arasında maskeli Uç «akis yolcuların önüne çıkarak soygunculuk yapmışlar vo yanılan sıkı takip no-tioMİndo lru« bir zamanda yakalanmışlardır.
Meclisteson devre
merasimi başladı
Askerliğini yapmadığı iddia olunan A. Ödül’ün seçim zaptı, iade edildi
Millet Partisi tarafından verilen İnönü,nün Meclisi açış nutkuna dair gensoru, Cuma günkü gündeme alındı
Şahıslar değil Prensipler Üzerinde...
Başbakan sayın Günaltay, Eğede yaptığı seyahatte, hemen her tarafta bol bol nutuk söyletil, İzmirde verdiği demeç bilhassa dikkati çekebilir. Hükümet rolsl seçim emniyeti üzerinde çok ısrarla durdu. Esasen kabineyi teşkil ettikten sonra Mecliste Irat ettiği söylevde de hep bu seçim emniyeti fikrini müdafaa etmiş idi. Anlaşılan bu güven bahsi Günal-taym fikrinde ve endişesinde hay 11 yer etmiştir. Bu cihet memleket bakımından memnunluğa şayan sayılmalıdır. Yalnız emniyet bahsinde kabine şefinin taassubu çoktan meyvalannı vermeli İdi. Çünkü Halk Partili Başbakanlar, içten gelerek bir şey yapmak istedikleri vakit onu bir bardak su İçer gibi suhuletle yaparlar. Dâvayı medreseye düşürmezler, pek sorup soruşturmazlar. Tahkikat, tefkikat, incelemeler, elemeler, daha ziyade yapılması istenilmeyen İşlerde olur. Faraza demokrasi icabı matbuat kanununu kaldırmak lâzım gelse bunun için yıllar ve yıllar geçmesi beklenir, seyahatler, istişareler yapılır, dünya hukukçularından mütalaalar almır. Halbuki ayni matbuat kanununu şiddetlendirmek l&znn gelse —kİ Recep Peker buna kanaat getirdiği için bu İstikamette yürüdü İdi— yirmi dört saat İçinde Meclisten kanunun vldala-nnı sıkıştıran venl bir metin geçirdi.
rUdr ve yazı hürriyetini kısmak hususunda gösterilen bu a-tikilk, kanunu gevşetme veya daha doğrusu ilga bahsinde bir türlü gösterilemiyor. Bu lüzumu duyan Halk Partili devlet adamları bile faraza bizzat Günaltay, mutta sil matbuat kanununun değişeceğinden - l&ğvedlleceğinden değil -bahsettiği halde henüz iş inceleme safhasındadır. Galiba şimdi de Basm Birliğine mütaleası alınmak üzere gönderilmiştir. Seçim emniyeti bahsi de ayni durumda sayılabilir. Başbakan, bu güvenin zaruretine kanidir, elindeki kanunun kifayetsiz olduğuna inanmıştır ve kanunu emniyetli hale sokmağı bir vatan ve memleket borcu sayıyor. O halde bu hayır- • h işte daha kesin ve seri davran- . inak kabil değil midir? Bütün dünyadaki seçim kanunlarını ter- 1 cıime ve tedvine muhtaç olmadan da, İlmî heyetler kurmadan da bu iş halledilemez mi İdi? Halbuki bizce en emniyetli mevzuat bile, nihayet onların tatbik tarzla-rina bağlıdır. Hâlâ yürürlükle o-lan ve 1948 Temmuzunda tatbik edilen seçim kanuna İdare âmirlerine, rabıta kuvvetlerine sandık larda fesat ve oyun yapmağa müsaade ediyor mu İdi ? Hattâ daha (Devamı Sa. S 80. 6 da)
Ahmet Kemal Bülvrili «e Atıf ödül
Ankara: 7 (Hususi) __ Millet Meclisi bugün saat 16 de Feridun Fikri Düşünselin başkanlığında toplanmış, sonuncu devro müsa-kerelcrino başlamıştır. Bu oturumda 0. H. P. milletvekilleri tamamen yer lerini almış bulunuyorlardı. Bakanlardan Adalet Bakanı Fuat Kirmen, Millî Eğitim Bakanı Tahsin Bangu-oğlu, Tan m Bakanı Cavıt Oral ve Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt, içişleri Bakanı Emin Erişirgil, Ulaştırma Bakanı Kemal Satır, Tekel Baka m Çor af ot tin Btirgo ve Başbakan yar dımcısı Nüıat Erim de toplantıyı sonuna kadar takip etmişlerdir.
Yoklamayı müteakip gii oibince Avrupa Birliği K bulunan Dışişleri Bakanın
(Davı Sa. a 80. 1 de)
Başbakan, matbuatı fazla nefes alan bir insana benzetti
Günaltay, bir basın konferansında, matbuatın henüz heyecanlardan kurtulup fikre inmediğini, mamafih tenkide tahammül edeceğini söyledi
İzmir 7 (Telefonla) — Başbakan lomsettin Günaltnv altınım livar!
Başbakan, İzmir de H alk Gazinosunda
Bayar, Ankaraya bugün dönecek
Başbakanın İzmir nutkuna temas eden C. Bayar: “Bunların birisinin sözü diğerini tutmuyor,, dedi
Ayvalık T (Celâl Bayara refakat eden arkadaşımız bildiriyor) — D. P. Başkanı Celâl Bayar beraberinde bulunanlarla birlikte bugün Bor gamadan Ayvalığa gelmiştir.
Bayar, yollarda büyük tezahÜ -ratla karşılanmakta İdi. '
Celâl Bayar Dikilide ezcümle
(Devamı Sa. 5 80. 4 de)
Ankarada açılan Belediye kongresi
«aıediya kongresine iştirak eden tfmsücüer, Ankarada yaptıkları tetkikle r mraemda (Yansı 6 oi tayfada)
Vali ve Belediye reis! Ord Prof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay, dibi sabah Vilâyette şehir içi kayma -kamlarile bir toplantı yapmış vs vazifeye başlayalı on beş gün oldu ğundan bu güne kadar ne yaptıklarını kaymakamlardan sormuş ve kendilerinden İzahat almıştır.
(Devamı Sa. 5 Sü. 4 de)
Şemsettin Günaltay, akşam tlzerl vilâyet konağında yaptığı basın toplantısında sorulan sualleri şu şekilde cevaplandırmıştır:
— îstanbuida beynelmilel bir fuar açılacakmış ne dersiniz?
(Devamı Sa. 8 Sü. 5 do)
Üstat Esat Mahmut Karakurt Japonyanm merkezi Tokyoda en büyük Buda mâbedMn önünde

hâkimiyetinde
Mareşal Rokosovski, Polonya savunma Bakanlığına getirildi
: 7 (AP.) — Mareşal Koı
70.000 liraya mal olan büyük dünya seyahati
fl3 Kasımda, Türkiyede ilk defa “Yeni Sabah,, j * bu kadar mühim ve muazzam bir esere başlıyorJ
Esat Mahmut Karakurt şaheserini verdi
toplantısı
I Yiyecek maddeleri, Gece-I kondular, mahrukat me-I selesi hakkında Fahret-| tin Kerimin yeni beyanatı
(Devamı Sa. s Sü. o do)
TAKVİMDEN RİR YAPRAK
Büyük ve güzide bir edip ve romancı ilk defa dünya turu yapıyor. Bir Türk gazetesi ilk defa bu kadar muazzam bir seyahat yazısı neşrediyor. Türk basın tarihi ilk defa 70.0000 liraya mal olan bir yazı serişi kaydediyor. Bir Türk muharriri ilk defa yer yüzünde 100.000 kilometre dalaşıyor, öyle harikulâde bir yazı serisi ki, ilk defa dünyanın bütün güzelliklerini, meselelerini. birbirine zıt köşe ve cemiyetlerini i;lne alıyor. Yer yüzü Cenneti Ilonolulu burada, sinema merkezi Uolivut burada, Cenup Amerikanın Brezilyası, Arjantin! ve esrar dolu memleketler burada. Afrikarun vah-
şileri, zencileri, yamyamları burada, Hindisfanın yüz milyonluk kitlelerinin sır dolu serencamı burada, Japonya, Çin, Siyam, Orta Asya burada, Londranm bii- | yük şehir hayatı, Nevyorgun baş döndüren geceleri, ı İspanyanın buğa güreşleri burada.
Ve bütün bunları, bir gazete röportajcısı değil, memleketin en tanınmış ve en çok okunan güzide edip ve romancısı yazıyor. Yeni Sabahın bu teşebbüsü, yal- I nız Türkiye çapında değil, dünya ölçüsünde bir hâdise ’ muvaffakiyet olmuştur.
Ömer İnönü’ye verilen vazife
Çavdrl Halik-uz-Zaman
Pakistan Müslüman
Başkan önümüzdeki hafta Türkiyeye geliyor îkl aydanberl Müslüman Orta - Doğu memleketlerini dolaşmakta olan Pâkistan Müslüman Birliği Başkanı, Çavdrj Halik -uz - Zaman, şimdiye kadar Irak, İran, Suudi Arabistan ve Mısın ziyaret etmiştir. Bu ayın ikinci
Piyasada tiat sukutunun akisleri
Sarhoşlukla mücâdele
ULUNAY
Paramızın Batı devfetlorininkilorle birlikte devalüe edileceği zehabına ka pılıırulc mal «tok öden hububntçılnr, Hatların devamlı düşüşü karşınında mallarını piyasaya sürmok mecburiye tfndo kalmışlar vo bundan hayli zarar görmiişlordir. Bilhassa Trukyadu buğday fiatlannın 8 kuruş kadar i-nişi piyasada' telâş uyandırmış, fakat bu dtişiiş lstanbula sirayet otnıo-
Dün piyasada dolaşan bir baborılo, om vali no hııciz konduğunu yazdığımı» milyonluk tımirden başka, ayni •»i yapım diğer bir tacirin de bliyiik sarara girdiği vo emvaline haciz muamelesine tevessül edildiği duyulmuş tur. Bunlar Anıerikaya sattıkları krom vo pirinç fiatını düşürmemek
(Devamı 8a. s 80. a da)
Mdrkez Bankam Umum Müdürü Sadi Bekler
MT ali —beklediğimiz gibi— ,-arhoşlarla mücfltloloyo girişti... Bu pek mühim bir gazadır; Allah muvaffak etsin. Bu sahada kontllslno herkes muin olacaktır. Vali diyor kİ: «Kimse sokaklara sarhoş çıkmasın... Sarhoşları yalnız zabıtaya yakalatmakla İktifa otmlyccoglm; yakalanan sarhoşları tedavi odeceğlm.»
Fakat —haddimiz olmıyarak söy-llyelim— bizde tedaviye muhtaç o-lan sarhoşlar alkoliklerdir; onların Iso noflslorlndon başka klnısoyo zararları yoktur; Içnıodlklorl zaman oliorl titrer, aç kamına bardağa sllıno rakıyı doldurup çekorler Vo on dan sonra normal halo gollrlor. Bun ları anlarız... Todavlyo muhtaçtırlar.
Halbuki bizde asıl önüne goçll-mosl gorokon sarhoşlar (bed mest) lordlr; herif İhtiyarını kayhotnıl-yor kİ... Zaton çamurlatmak İçin
Içlyorı Kondl kon(11 no «Bir kafayı çokoylm do onlar görürleri» diyor. Bıı «onlar» klın? Siz, bon, Öteki borlkl, yâni Içınlyenler... Bunun nesini todavl odocoftlz?
Sarhoşları daha doğrusu bod mostlorl zabıtaya teslim oylemok-ton do bir şey çıkmaz. Zira bizde bu çoşlt sarhoşluk her şoyo karşı bir mazorot, hattâ sigortadır. Sarhoş ötekine boriklno sarkıntılık e-dorso: «No yaptığını bilmiyor... Sarhoşluk bul» diyorlar. İçkin hat-do olnayot Işlcyon bllo kendini mazur görüyor. Hor glln gazotoiçrde okuyoruz: .(0 glln adam akıllı İçmiştik... No yaptığımı bilmiyordum f» Ama rakı şlşoslnl dlktlfii zaman no yaptığını pokalfl biliyor... Sarhoş şoförlor yüzünden nz kaza mı oluyor? Harblyodo böylo bir şoför Toknik Onlversllodon dört genç mühendis namzedini tramvay dire-
(D ovamı 8a. a 8ü* fl
Bayındırlık Bakanı,
“Bıında fevkaladelik yoktur,, diyor -ra: 7 (A.A.) — Bazı teUn-
bu) gazotolorindo örnor İnönü'nün
maaşla Bayındırlık Bııkan-
ır vazifeye tâyini hakkımla z.ıyaret eanışur. BU ayın IKincl
ferler üzenno Tfey.ndnhk haftasında da Ttlrkiyoyl ziyaret
(Devamı 8a. s 8ü. 4 do) odecektlr.

Comments (0)