CUMA Sahibi ı Safa Kıhçhoğlu
8 NİSAN 1949 idare ı Nuruosmanlyo Noı 11 Tet adresli «YİNİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon ı S079S
11 inci Yıl, No. 3606
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
MİDEMDEN
Rahatsızım, Hazımsızım deme hemen bir
MiYANOL İÇ
Yahudiler Suriyeye Tecavüz Ettiler
Mr. Truman m ihtarı “Mütecavizi ezmek için atom bombasını kullanmakta tereddüt etmiyeceğim.,, Atlantik Paktının imzalanmasından sonra Rusyamn Asya’ya veya Ortadoğuya dönmesi ihtimalinden bahsediliyor
Ispartada üç köy arasında çarpışma
2 ölü ve 33 ağır yaralı var
Hâdisenin bir mer’a ve
Yeni hükümet Tanınıyor
Komşu Suriye’de yapılan hükümet darbesi, o kadar »essiz, gürültüsüz ve ustaca tahakkuk etti ki bütün memleketin İhtilâl kahramanı Albay Hüsnünün arkasında olduğuna şüphe edilemez. Şam sokaklarında ve belli başlı büyük şehirlerde halkın bilhassa uyanık yüksek tahsil gençliğinin yaptıkları, nümayişler umumî efkârın nasıl yine reisler arkasmda yer aldığını şüpheye mahal bırakmıyacak surette göstermiştir.
Bu cihet dış umumî efkânnea da böyle telâkki edilmiş olacak ki, gelen telgraf haberleri, Amerika, İngiltere ve Fransa gibi üç büyük demokrasinin yeni İdareyi tanımağa karar verdiklerini bildirmektedir.
Şomdaki askeri darbe bir diktatörlük çeşnisi taşısaydı şüphesiz ki Amerika veya İngiltere yeni tutamlan tanımakta bu kadar acele etmezlerdi. Düşünülmelidir ki Amerika ve İngiltere, on küsur yıldır fiilen İspanyada kudretle hâkim olan General Franko He bir türlü düzgün Ve normal münasebetler kurmak istemiyorlar. İleride patlaması melhuz herhangi bir fırtınada Sovyetlere karşı en kuvvetli desteklerden biri Franko olacak iken Atlantik paktı yapıldığı sıralarda bile Portekiz davet olunuyor ve ittifak halkısma almıyor da onun delâlet ve tavassutuna rağmen General Franko bu umumî ahenge katılmak İstenilmiyor. Sonra bir askeri hamle ile işbaşına gelen bir Hüsnü Zaim bir hafta içinde aynı demokratik büyük devletler tarafından tanınmak gibi bir talihe nail oluyor. Bu keyfiyet tahakkuk ederse sırf bir talih eseri veya tesadüf neticesi sayılamaz.
Anlaşılan Suriye'deki sakıt hükümet ve hattâ meclis umumi efkâra hiç de mâkes ve tercüman olmuyormuş! Bu nokta büyük devletlerce de malum ve kat’î İmiş. Hakikaten bazan iktidardaki adamların inadı, taassubu veya but hesap ve kitaptan korkusu, milletin arzusunun hakklyle izhar edilmesine engel olabilir. Bu hal de dahilde ve hariçte herkesçe bilinir. Binaenaleyh böyle bir durumda vukua gelen bir değişiklik zahiri, kanunlara ve anayasaya aylan da olsa her tarafta, dahilde ve hariçte tasvip edilebilir.
Tabiatiyle inkılâbın kahramanı Albay Hüsnü derhal milletin u-mumi efkârına gıll - ü - gışsız müracaat etmek ve Suriyelilerin izhar edecekleri arzuya tamamiy-le uygun bir hükümet kurmak zorundadır. Esasen Türk gazetecilerine vâki olan beyanatında Albay 2 ay içinde milletin söz söyle-mrelne imkân vereceğini temin etmiştir. Zaten Şam ve Surivede bulunan Türk gazetecileri inkılâp-herluu’Ki bir ihllyat todblrt »lamam,, «lmasuu haj, retle k.,detm,kW|rtcr. ,„kl|ibl ,»PM kumanda,,, k Mr
bardak su içmek kadar kolaydır. Memleket umumi efkârının İçUn gelen İsteklerine muvafık olmasa darbeyi yapanların kendilerini bin bir muhafaza kordonu altına almaları lâzım gelmez miydi?
Bizim «ayacağımız şey; komşu memlekette sükûn vo istikrarın —zaten ihlâl edilmemiş olan istikrarın— tam ve kâmil olarak devamıdır. Ortaşark memleketleri bin bir ihtirasın çarpıştığı heyecanlı ve tehlikeli bir saha halini aldı. Huzursuzluk ve istikrar-sizlik her türlü mikropların büyümesine en müsait! bir saha teşkil etmektedir. Suriye ordusu temsilcisi eski idareyi komünizme yardım etmekle de itham etmiştir. Komünistlere yaşama ve yayılma bnkanı vermlyecek bir hükümet, Türklerce de çok iyi bir nazarla (Devamı 8a. i 8ü. 0 de)
Vaşlngton, 7 (R.) — Dün gece Birleşik Amerika kongresine yeni seçilen üyelere bir demeç veren Başkan Truman, Atlantik paktının, atom bombasının bir daha kııllanılmıyacağı bir banş dünyasına doğru bir adım teşkil ettiğini söylemiştir.
Başkan, dünya refah vo barışı uğruna atom bombasının bir kere daha kullanılıp kullanılmaması meselesinde bir karara varmak ıztıraımda kaldığı takdirde, 1945 yüı Temmuzunda hareket ettiği şekilde hareket edeceğini beyan etmiştir.
Bununla beraber Başkan, şimdi, dünyada, böyle bir kararın bir kere daha alınmasına lüzum bırakmıyacak bir durumun hasıl olmağa başladığım da zannettiğini kaydetmiştir.
Truman, paktın böyle bir ka-(Devamı Sa. o 8ü. 4 do)
Doktor
ücretleri
İstanbul doktorları, vizite ücretlerinin Ankarada olduğu gibi tahdidi hakkında ne düşünüyorlar?
Ankara doktorlarının müşterek olarak hasta muayene ücretinin. 10 lira üzerinden alınmasını kararlaştırmış oldukları evvelce bildirilmişti.
Bu kararı İstanbul doktorlarının nasıl karşıladıklarını ve bunun lstanbulda da tatbikini düşünüp düşünmediklerini öğrenmek için bir anket yaptık. Verilen cevaplar aşağıdadır:
Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay:
— Doktorluk ticarî bir meslek değildir. Doktora yerilen muayene ücretinin adı: Şerefiyedir. Hekimlik tarifeye tâbi tutulunca iş ticari hale gelir. Bundan dolayı da zedelenir. Maamafih dünyanın her tarafında bir sınırlama yapılmıştır. Büyük mütehassıslar ve hocalarla, diğer mütehassıs doktorların alacağı ücret bir olamaz. Bunu gözönünde tutarak Etibba Odasının nezareti altında lstanbulda da hekim ücretlerinde bir ayarlama yapılması yerinde olur.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Atıf İnan tahkikatı
Dün
“Türkiye garbın en ileri bir kalesidir „
Şehrimizde bulunan bir Italyan profesör ve milletvekilinin Atlantik Paktı, kalyanın komünizm tehlikesi karşısında vaziyeti ve diğer meseleler hakkmda“Yeni Sabah„a beyanatı Birkaç gündenberi memleketimizde bulunan İtalya Meb’usan Meclisi Adalet Encümeni Reisi, Dışişleri Komisyonu üyesi ve Pa-dava Üniversitesi Ceza Hukuku Ordinaryüs Profesörü Guiseppe Bettiol dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir.
Ankara kriminolojik zularda iki konferans veren
—---------------Prof.
Bettiol dün kendisiyle görüşen bir
muharririmizin sorduğu suallere cevap olarak şu beyanatta bulunmuştur:
«— Atlantik paktı hakkmdaki kanaatleriniz nedir?»
«— Atlantik paktı bir sulh nizam ve birlik paktıdır. Bu pakt kanaatimce Avrupa harb heyulâ-sını uzaklaştıracak bir birliğin kurulmasıdır.»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
particilik yüzünden çıktığı bildiriliyor îsparta, 7 (Hususî) — İlimize bağlı Lagus, Deregünll ve Kayı köylüleri arasında bir mer’a ve particilik yüzünden vukua gelen silâhlı bir çarpışma; Veli Selvi ve Mehmet Kandilli (isimli İki vatandaşın ölümü ve 33 vatandaşın ağır yara-lanmasile neticelenmiştir.
Yaralılardan üçünün durumu ağırdır. Savcılık vaziyete el koy muştur.
Hayat bahalılığı
artıyor
1938 e nazaran 1948 deki fark, yüzde 345,8 i buldu
Ticaret Bakanlığı, 1938 yılına nazaran 194S yılı sonuna kadar İstanbul ve Ankaradaki hayat pahalılığı durumunu gösteren (Devamı: Sa, s Sü, □ oo)
dinlenen zahireci Fehmi yalan ifade verdiği için nezaret altına alındı, sonra bırakıldı
Ankara, T (Telefonla) — Buğ-day ihracı yolsuzluğunu tahkik eden Karma Komisyon bugünkü toplantısında eski Ofis müdür muavinini ve tüccardan Vitoller'i dinlemiştir. Bu meyanda zahireci Fehmi Caridan da dinlenmiştir. Fehmi Caridan’ın ifadeleri şüpheli telâkki edildiği için bir aralık nezaret altına alınmış, sonra serbest bırakılmıştır.
Karma komisyon yarın da toplantılarına devam edecektir.
Millî Piyango
Milli Piyangonun T.Nisan çekilişi dün Ankarada saat 13.30 da ya-pılnuştır,
(□ovamı Sa. 5 8ü.
Albay Hüsnü Zaim Hususi Muhabirimiz Mehmet Alakerle dairesine girerken (Foto: Yeni Sabah) [Suriyeye gönderdiğimiz Mususî Muhabirimizin göndermiş olduğu diğer resimler beşinci say famızda dır]
MuhasamaiJjaşladı
Suriyede derhal kısmî seferberlik ilân edildi
Rusyamn yeni idareyi tanımıyacağı söylen!
yor. Hüsnü Zaim’in gazetemize beyanatı
Güreş/çilerimü diln Yeşilköy de uçaktan indik ten sonra
Güreşçilerimiz geldi
Avrupada başarılı müsabakalar yapan güreş ekipimiz ve antrenörleri neler anlatıyorlar ? Çiftetelli sayesinde düzelen maneviyat — Yaşar dünya şampiyonu İsveçliyi nasıl yendi?Mersinli ve Âdil Candemirin ihtisasları
önümüzdeki haziran ayında geh rlmizde yapılacak Avrupa Güreş şampiyonasına hazırlık olmak tize re Milli Güreş takımımız, ekiplnc yeni dahil ettiği genç elemanlarla beraber bir Avrupa turnesine çık mıştı.
Bu tumedo yaptıkları karşılaş . maların büyük bir kısmını zaferle neticelendiren aralan güreşçileri -mlz, dün saat 14.30 da bir Skandi nav uçağı ile Yeşilköy meydanına indiler. Kendilerini meydanda biriken sporcular vo üniversitelilerden
Şam, 7 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atakerden telefonla):
Son dakikada aldığım bir habere göre İsrail kuvvetleri Suriye hudutlarına tecavüz ettiler. Muhasamat başladı. Suriyede kısmi ıseferberlik .ilân e-dildl.
Neşredilen bir emirname ile askerlik çağında bulunan yabancı memleketlerdeki Suriyelilerin derhal memlekete avdet etmeleri bildirildi.
Albay Hüsnü Zaim, İsrail devletini, mütarekeyi ihlâl ettiğinden dolayı Adalet divanına şikâyet etmiştir.
ALBAY HÜSNÜ ZAlMİN GA-
ZETEMİZE BEYANATI
Şam 7 (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atak-
erden telefonla):
HUkûjmet darbesinlin halkta doğurduğu tereddüt ve şaşkın-
lık devresinden sonra yeni İda-
re gerekli icabata girişmiş bu-
lunmaktadır.
Kapalıçarşı
cinayeti
Memlekette mevcut olan ih-
tikârın önüne geçmek için hükümet; zarurî ihtiyaç maddelerinin Batlarını tesbit etmiş ve bunlar üzerinde sıkı bir murakabe kurmuştur. Borsa hâlâ a-çılamamıştır.
Suriyede teşekkül eden yeni idare komünist çevrelerde İyi karşılanmamaktadır. Sovyet Rusyamn yem İdareyi tanımaması muhtemeldir.
Albay Zalmin komünist hara (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Komünist cür'eti
Gazetemize neşredilmek ricasile (!) gönderilen komünist beyannamesi
Kominform şimdi de Isviçredeki Türk talebelerine musallat oldu
Dün gece Lozandan uçakla adresimize göpderilmiş bir mektup aldık. «Beri Jön Türkler Birliği Avrupa komitesi» başlığını taşıyan bu mektup biz# neşretmek ricasiyle bir de komünist beyannamesi göndermek küstahlığında (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Union des Jeunes Turcı Progressfctes
Comlte d'Europe
İLERİ JON TURKLER 8IRLIGL
Avrupo Komitası
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gazetemize mektup göndere* mahut cemiyetin başlığı
mürekkep bir kalabalık karşıla, dı. Bölge Müdürü Valiyi Oktay, tayyareyo gidip kafileye hoş geldi, nlz dedikten sonra güreşçilerimiz birer birer uçaktan çıkmağa başla dılar. En önde güler yüzü İle Na.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
. . i .. , AiaşerMiıten Robmson tarafından A
S. heyet, de,uz grup
™ btd arada pdrUlmMrd.r. Bajda: Toplanda gelen Sovyet atayen.aU
suaşemıııten Robmson tarafından Ankarada bir kokteyl • parti verilmiştir. Resimleri.
^..ty_ yrupu başkanı Amiral Seetlo ile Amiral Necati El-xr ’■ r. ve muavini ile Jandarma Genel Komutanı Kor-
general Nurt Berkte el sıkışıyor. (Foto; Yeni Sabah — Ankara)
Maktulün bir komşusu “bu İstanbul işi değil, Kafkas işi olmalı» diyor Kapalıçarşıda kuyumculuk ya pan Serkis Magaroff adında bir şahsın, beş gün evvel dükkânında feci şekilde öldürülmesile neticelenen cinayetin tahkikatı na, dün de alâkadarlar tarafından devam edilmiştir. Hâdisenin vukua geldiği tarihten, dün geç vakitlere kadar yapılan bütün arama ve soruşturmalara rağmen henüz fail yahut «failler» tesbit edilmiş değildir.
Dün, bir sabah gazetesinin yazdığı, Ordulu Mustafa adında bir şalısın bu cinayetle methal-dar olduğu görülerek nezaret altına alındığı haberi de alâkadarlar tarafından yalanlanmak tadır.
(Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
40000 T ulumba
ULUNAY
I)r. Fahri Kurtuluş’un
Cumhuriyet gazetesi aleyhine açtığı dâva Rize Milletvekili- Dr. Fahri Kurtuluş, Cumhuriyet gazetesinin hakkında yapmış olduğu neşriyat üzerine mezkûr gazete aleyhine bir hakaret dâvası açmış bulunmaktadır.
18 nisan pazartesi günü şehrimiz 8. ci asliye ceza mahkemesinde başlanacak olan bu dâvada Dr. Fahri Kurtuluşun vekâletini avukat Halûk Uluğ deruhte e imli a t İr
nıorika, Marshall yardımı llo bize, bin metreye kadar su çıkaran kırk bin pompa vorocekmlş. Bu sayodo menılokotin
kurak havalisi susuzluktan kurtulacak, zirai kalkınma tahakkuk edecekmiş. Böylo amma, bizim bir do geniş ırmaklar geçen mıntakaları-mız var. Oralarda biz no yapıyoruz? Hiç. Nehir akıyor, biz do bol bol bakıyoruz. Mesoia Kızılırmak... Bu nehir bizim memleketi İhya e-dordl. Fakat biz onu bir dost değil, bir düşman telâkki ederiz. 1914 do, yâni tam otuz boş seno evvel Ikamoto memur olarak Çoruma gl-dorken Kızılırmak'ı goçtlk. Hattâ bir goco do kenarında misafir kaldık. Civar köylülerle konuştuğumuz zaman bu nehirden cdlloook istifa-doyl söyledik; hepsi baştan çıkmış, salâh kabul otnıoz, dlkbaşlı bir adamdan bahseder gibi:
— Efondil Dell akar, bir yaramaz.
Deditor. üstelik ı
______Hor seno fazla coştuğu zaman oana kıyar, mala kıyar.
Diyerek bu enorjl kaynağını â-deta cinayetle İtham ottllor. O kadar kİ, bu kötüleme blzo bllo tesir etti; kenarına geldiğimiz zaman goçld bulup arabalarla goçorkon başımız döndü, hattâ yüreğimize bir korku bllo geldi.
Halbuki Kızılırmak kadir, kıymet bilonlorln olindo bitmez tü* konmez bir sorvot hazineciydi. Otuz beş sono evvel ben bu nohri böyle
l$o
görmüştüm. Bugu.ı no haldodlry bilmiyorum | hor halde benlin gör* düğümden pek farklı olmasa gerektir.
1938 do Bağdada gittim. (Ana gibi yâr olmaz, Bağdad gibi diyar, olmaz) meselinin sobeb - I - vücûdu Diclo ve Fırattır. Asırlarca petrolünden bllo haberimiz olmıyan Mumlun çarşısında hıyar büyüklüğüm do aoalp bir sobzo gördüm. No ol* duğunu bir türlü anlıyamadıın; bir şeyo do benzetemedim. Meğor bamya İmiş! O iki nehir orasını o hale gotlrmlş kİ adam dikllse ağaç o* lacak. Arazi vo çiftlik sahipleri ne* hlrlorln konarına petrol llo işleyen Dizol motörlerlni koymuşlar, insan boli gonlşliğlndo sııyu akıtıyorlar. Biz norodo ise Darâ'ııın denizi döndürmesi gibi nehirlerimize kırbaç vuracağız.
Yeryüzündeki sulardan istifada odonılyoruz; Inşaallah bin metrsi derinlikten çıkaracağımız su ile yüzümüi gülor.
Su meselesini dahi Marshall pl£H nı llo halledeceğimiz kimin hatırına gelirdi!
NOT: — Gazetelerin birinde Belediye Reis Muavini Bay Muhtar Acarın bir resimlerilo beyanatını okudum. Şehri suya kavuşturacak olan Belediye mi* dır, Belediye reisi midir, Muhtar Acar Bey midir, yoksa A* meMkaklann verecekler^ pompalar mıdır? [Burasını pek an-lıyamadım.
U.
CUMA Sahibi ı Safa Kıhçhoğlu
8 NİSAN 1949 idare ı Nuruosmanlyo Noı 11 Tet adresli «YİNİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon ı S079S
11 inci Yıl, No. 3606
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
MİDEMDEN
Rahatsızım, Hazımsızım deme hemen bir
MiYANOL İÇ
Yahudiler Suriyeye Tecavüz Ettiler
Mr. Truman m ihtarı “Mütecavizi ezmek için atom bombasını kullanmakta tereddüt etmiyeceğim.,, Atlantik Paktının imzalanmasından sonra Rusyamn Asya’ya veya Ortadoğuya dönmesi ihtimalinden bahsediliyor
Ispartada üç köy arasında çarpışma
2 ölü ve 33 ağır yaralı var
Hâdisenin bir mer’a ve
Yeni hükümet Tanınıyor
Komşu Suriye’de yapılan hükümet darbesi, o kadar »essiz, gürültüsüz ve ustaca tahakkuk etti ki bütün memleketin İhtilâl kahramanı Albay Hüsnünün arkasında olduğuna şüphe edilemez. Şam sokaklarında ve belli başlı büyük şehirlerde halkın bilhassa uyanık yüksek tahsil gençliğinin yaptıkları, nümayişler umumî efkârın nasıl yine reisler arkasmda yer aldığını şüpheye mahal bırakmıyacak surette göstermiştir.
Bu cihet dış umumî efkânnea da böyle telâkki edilmiş olacak ki, gelen telgraf haberleri, Amerika, İngiltere ve Fransa gibi üç büyük demokrasinin yeni İdareyi tanımağa karar verdiklerini bildirmektedir.
Şomdaki askeri darbe bir diktatörlük çeşnisi taşısaydı şüphesiz ki Amerika veya İngiltere yeni tutamlan tanımakta bu kadar acele etmezlerdi. Düşünülmelidir ki Amerika ve İngiltere, on küsur yıldır fiilen İspanyada kudretle hâkim olan General Franko He bir türlü düzgün Ve normal münasebetler kurmak istemiyorlar. İleride patlaması melhuz herhangi bir fırtınada Sovyetlere karşı en kuvvetli desteklerden biri Franko olacak iken Atlantik paktı yapıldığı sıralarda bile Portekiz davet olunuyor ve ittifak halkısma almıyor da onun delâlet ve tavassutuna rağmen General Franko bu umumî ahenge katılmak İstenilmiyor. Sonra bir askeri hamle ile işbaşına gelen bir Hüsnü Zaim bir hafta içinde aynı demokratik büyük devletler tarafından tanınmak gibi bir talihe nail oluyor. Bu keyfiyet tahakkuk ederse sırf bir talih eseri veya tesadüf neticesi sayılamaz.
Anlaşılan Suriye'deki sakıt hükümet ve hattâ meclis umumi efkâra hiç de mâkes ve tercüman olmuyormuş! Bu nokta büyük devletlerce de malum ve kat’î İmiş. Hakikaten bazan iktidardaki adamların inadı, taassubu veya but hesap ve kitaptan korkusu, milletin arzusunun hakklyle izhar edilmesine engel olabilir. Bu hal de dahilde ve hariçte herkesçe bilinir. Binaenaleyh böyle bir durumda vukua gelen bir değişiklik zahiri, kanunlara ve anayasaya aylan da olsa her tarafta, dahilde ve hariçte tasvip edilebilir.
Tabiatiyle inkılâbın kahramanı Albay Hüsnü derhal milletin u-mumi efkârına gıll - ü - gışsız müracaat etmek ve Suriyelilerin izhar edecekleri arzuya tamamiy-le uygun bir hükümet kurmak zorundadır. Esasen Türk gazetecilerine vâki olan beyanatında Albay 2 ay içinde milletin söz söyle-mrelne imkân vereceğini temin etmiştir. Zaten Şam ve Surivede bulunan Türk gazetecileri inkılâp-herluu’Ki bir ihllyat todblrt »lamam,, «lmasuu haj, retle k.,detm,kW|rtcr. ,„kl|ibl ,»PM kumanda,,, k Mr
bardak su içmek kadar kolaydır. Memleket umumi efkârının İçUn gelen İsteklerine muvafık olmasa darbeyi yapanların kendilerini bin bir muhafaza kordonu altına almaları lâzım gelmez miydi?
Bizim «ayacağımız şey; komşu memlekette sükûn vo istikrarın —zaten ihlâl edilmemiş olan istikrarın— tam ve kâmil olarak devamıdır. Ortaşark memleketleri bin bir ihtirasın çarpıştığı heyecanlı ve tehlikeli bir saha halini aldı. Huzursuzluk ve istikrar-sizlik her türlü mikropların büyümesine en müsait! bir saha teşkil etmektedir. Suriye ordusu temsilcisi eski idareyi komünizme yardım etmekle de itham etmiştir. Komünistlere yaşama ve yayılma bnkanı vermlyecek bir hükümet, Türklerce de çok iyi bir nazarla (Devamı 8a. i 8ü. 0 de)
Vaşlngton, 7 (R.) — Dün gece Birleşik Amerika kongresine yeni seçilen üyelere bir demeç veren Başkan Truman, Atlantik paktının, atom bombasının bir daha kııllanılmıyacağı bir banş dünyasına doğru bir adım teşkil ettiğini söylemiştir.
Başkan, dünya refah vo barışı uğruna atom bombasının bir kere daha kullanılıp kullanılmaması meselesinde bir karara varmak ıztıraımda kaldığı takdirde, 1945 yüı Temmuzunda hareket ettiği şekilde hareket edeceğini beyan etmiştir.
Bununla beraber Başkan, şimdi, dünyada, böyle bir kararın bir kere daha alınmasına lüzum bırakmıyacak bir durumun hasıl olmağa başladığım da zannettiğini kaydetmiştir.
Truman, paktın böyle bir ka-(Devamı Sa. o 8ü. 4 do)
Doktor
ücretleri
İstanbul doktorları, vizite ücretlerinin Ankarada olduğu gibi tahdidi hakkında ne düşünüyorlar?
Ankara doktorlarının müşterek olarak hasta muayene ücretinin. 10 lira üzerinden alınmasını kararlaştırmış oldukları evvelce bildirilmişti.
Bu kararı İstanbul doktorlarının nasıl karşıladıklarını ve bunun lstanbulda da tatbikini düşünüp düşünmediklerini öğrenmek için bir anket yaptık. Verilen cevaplar aşağıdadır:
Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay:
— Doktorluk ticarî bir meslek değildir. Doktora yerilen muayene ücretinin adı: Şerefiyedir. Hekimlik tarifeye tâbi tutulunca iş ticari hale gelir. Bundan dolayı da zedelenir. Maamafih dünyanın her tarafında bir sınırlama yapılmıştır. Büyük mütehassıslar ve hocalarla, diğer mütehassıs doktorların alacağı ücret bir olamaz. Bunu gözönünde tutarak Etibba Odasının nezareti altında lstanbulda da hekim ücretlerinde bir ayarlama yapılması yerinde olur.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Atıf İnan tahkikatı
Dün
“Türkiye garbın en ileri bir kalesidir „
Şehrimizde bulunan bir Italyan profesör ve milletvekilinin Atlantik Paktı, kalyanın komünizm tehlikesi karşısında vaziyeti ve diğer meseleler hakkmda“Yeni Sabah„a beyanatı Birkaç gündenberi memleketimizde bulunan İtalya Meb’usan Meclisi Adalet Encümeni Reisi, Dışişleri Komisyonu üyesi ve Pa-dava Üniversitesi Ceza Hukuku Ordinaryüs Profesörü Guiseppe Bettiol dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir.
Ankara kriminolojik zularda iki konferans veren
—---------------Prof.
Bettiol dün kendisiyle görüşen bir
muharririmizin sorduğu suallere cevap olarak şu beyanatta bulunmuştur:
«— Atlantik paktı hakkmdaki kanaatleriniz nedir?»
«— Atlantik paktı bir sulh nizam ve birlik paktıdır. Bu pakt kanaatimce Avrupa harb heyulâ-sını uzaklaştıracak bir birliğin kurulmasıdır.»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
particilik yüzünden çıktığı bildiriliyor îsparta, 7 (Hususî) — İlimize bağlı Lagus, Deregünll ve Kayı köylüleri arasında bir mer’a ve particilik yüzünden vukua gelen silâhlı bir çarpışma; Veli Selvi ve Mehmet Kandilli (isimli İki vatandaşın ölümü ve 33 vatandaşın ağır yara-lanmasile neticelenmiştir.
Yaralılardan üçünün durumu ağırdır. Savcılık vaziyete el koy muştur.
Hayat bahalılığı
artıyor
1938 e nazaran 1948 deki fark, yüzde 345,8 i buldu
Ticaret Bakanlığı, 1938 yılına nazaran 194S yılı sonuna kadar İstanbul ve Ankaradaki hayat pahalılığı durumunu gösteren (Devamı: Sa, s Sü, □ oo)
dinlenen zahireci Fehmi yalan ifade verdiği için nezaret altına alındı, sonra bırakıldı
Ankara, T (Telefonla) — Buğ-day ihracı yolsuzluğunu tahkik eden Karma Komisyon bugünkü toplantısında eski Ofis müdür muavinini ve tüccardan Vitoller'i dinlemiştir. Bu meyanda zahireci Fehmi Caridan da dinlenmiştir. Fehmi Caridan’ın ifadeleri şüpheli telâkki edildiği için bir aralık nezaret altına alınmış, sonra serbest bırakılmıştır.
Karma komisyon yarın da toplantılarına devam edecektir.
Millî Piyango
Milli Piyangonun T.Nisan çekilişi dün Ankarada saat 13.30 da ya-pılnuştır,
(□ovamı Sa. 5 8ü.
Albay Hüsnü Zaim Hususi Muhabirimiz Mehmet Alakerle dairesine girerken (Foto: Yeni Sabah) [Suriyeye gönderdiğimiz Mususî Muhabirimizin göndermiş olduğu diğer resimler beşinci say famızda dır]
MuhasamaiJjaşladı
Suriyede derhal kısmî seferberlik ilân edildi
Rusyamn yeni idareyi tanımıyacağı söylen!
yor. Hüsnü Zaim’in gazetemize beyanatı
Güreş/çilerimü diln Yeşilköy de uçaktan indik ten sonra
Güreşçilerimiz geldi
Avrupada başarılı müsabakalar yapan güreş ekipimiz ve antrenörleri neler anlatıyorlar ? Çiftetelli sayesinde düzelen maneviyat — Yaşar dünya şampiyonu İsveçliyi nasıl yendi?Mersinli ve Âdil Candemirin ihtisasları
önümüzdeki haziran ayında geh rlmizde yapılacak Avrupa Güreş şampiyonasına hazırlık olmak tize re Milli Güreş takımımız, ekiplnc yeni dahil ettiği genç elemanlarla beraber bir Avrupa turnesine çık mıştı.
Bu tumedo yaptıkları karşılaş . maların büyük bir kısmını zaferle neticelendiren aralan güreşçileri -mlz, dün saat 14.30 da bir Skandi nav uçağı ile Yeşilköy meydanına indiler. Kendilerini meydanda biriken sporcular vo üniversitelilerden
Şam, 7 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atakerden telefonla):
Son dakikada aldığım bir habere göre İsrail kuvvetleri Suriye hudutlarına tecavüz ettiler. Muhasamat başladı. Suriyede kısmi ıseferberlik .ilân e-dildl.
Neşredilen bir emirname ile askerlik çağında bulunan yabancı memleketlerdeki Suriyelilerin derhal memlekete avdet etmeleri bildirildi.
Albay Hüsnü Zaim, İsrail devletini, mütarekeyi ihlâl ettiğinden dolayı Adalet divanına şikâyet etmiştir.
ALBAY HÜSNÜ ZAlMİN GA-
ZETEMİZE BEYANATI
Şam 7 (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atak-
erden telefonla):
HUkûjmet darbesinlin halkta doğurduğu tereddüt ve şaşkın-
lık devresinden sonra yeni İda-
re gerekli icabata girişmiş bu-
lunmaktadır.
Kapalıçarşı
cinayeti
Memlekette mevcut olan ih-
tikârın önüne geçmek için hükümet; zarurî ihtiyaç maddelerinin Batlarını tesbit etmiş ve bunlar üzerinde sıkı bir murakabe kurmuştur. Borsa hâlâ a-çılamamıştır.
Suriyede teşekkül eden yeni idare komünist çevrelerde İyi karşılanmamaktadır. Sovyet Rusyamn yem İdareyi tanımaması muhtemeldir.
Albay Zalmin komünist hara (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Komünist cür'eti
Gazetemize neşredilmek ricasile (!) gönderilen komünist beyannamesi
Kominform şimdi de Isviçredeki Türk talebelerine musallat oldu
Dün gece Lozandan uçakla adresimize göpderilmiş bir mektup aldık. «Beri Jön Türkler Birliği Avrupa komitesi» başlığını taşıyan bu mektup biz# neşretmek ricasiyle bir de komünist beyannamesi göndermek küstahlığında (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Union des Jeunes Turcı Progressfctes
Comlte d'Europe
İLERİ JON TURKLER 8IRLIGL
Avrupo Komitası
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gazetemize mektup göndere* mahut cemiyetin başlığı
mürekkep bir kalabalık karşıla, dı. Bölge Müdürü Valiyi Oktay, tayyareyo gidip kafileye hoş geldi, nlz dedikten sonra güreşçilerimiz birer birer uçaktan çıkmağa başla dılar. En önde güler yüzü İle Na.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
. . i .. , AiaşerMiıten Robmson tarafından A
S. heyet, de,uz grup
™ btd arada pdrUlmMrd.r. Bajda: Toplanda gelen Sovyet atayen.aU
suaşemıııten Robmson tarafından Ankarada bir kokteyl • parti verilmiştir. Resimleri.
^..ty_ yrupu başkanı Amiral Seetlo ile Amiral Necati El-xr ’■ r. ve muavini ile Jandarma Genel Komutanı Kor-
general Nurt Berkte el sıkışıyor. (Foto; Yeni Sabah — Ankara)
Maktulün bir komşusu “bu İstanbul işi değil, Kafkas işi olmalı» diyor Kapalıçarşıda kuyumculuk ya pan Serkis Magaroff adında bir şahsın, beş gün evvel dükkânında feci şekilde öldürülmesile neticelenen cinayetin tahkikatı na, dün de alâkadarlar tarafından devam edilmiştir. Hâdisenin vukua geldiği tarihten, dün geç vakitlere kadar yapılan bütün arama ve soruşturmalara rağmen henüz fail yahut «failler» tesbit edilmiş değildir.
Dün, bir sabah gazetesinin yazdığı, Ordulu Mustafa adında bir şalısın bu cinayetle methal-dar olduğu görülerek nezaret altına alındığı haberi de alâkadarlar tarafından yalanlanmak tadır.
(Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
40000 T ulumba
ULUNAY
I)r. Fahri Kurtuluş’un
Cumhuriyet gazetesi aleyhine açtığı dâva Rize Milletvekili- Dr. Fahri Kurtuluş, Cumhuriyet gazetesinin hakkında yapmış olduğu neşriyat üzerine mezkûr gazete aleyhine bir hakaret dâvası açmış bulunmaktadır.
18 nisan pazartesi günü şehrimiz 8. ci asliye ceza mahkemesinde başlanacak olan bu dâvada Dr. Fahri Kurtuluşun vekâletini avukat Halûk Uluğ deruhte e imli a t İr
nıorika, Marshall yardımı llo bize, bin metreye kadar su çıkaran kırk bin pompa vorocekmlş. Bu sayodo menılokotin
kurak havalisi susuzluktan kurtulacak, zirai kalkınma tahakkuk edecekmiş. Böylo amma, bizim bir do geniş ırmaklar geçen mıntakaları-mız var. Oralarda biz no yapıyoruz? Hiç. Nehir akıyor, biz do bol bol bakıyoruz. Mesoia Kızılırmak... Bu nehir bizim memleketi İhya e-dordl. Fakat biz onu bir dost değil, bir düşman telâkki ederiz. 1914 do, yâni tam otuz boş seno evvel Ikamoto memur olarak Çoruma gl-dorken Kızılırmak'ı goçtlk. Hattâ bir goco do kenarında misafir kaldık. Civar köylülerle konuştuğumuz zaman bu nehirden cdlloook istifa-doyl söyledik; hepsi baştan çıkmış, salâh kabul otnıoz, dlkbaşlı bir adamdan bahseder gibi:
— Efondil Dell akar, bir yaramaz.
Deditor. üstelik ı
______Hor seno fazla coştuğu zaman oana kıyar, mala kıyar.
Diyerek bu enorjl kaynağını â-deta cinayetle İtham ottllor. O kadar kİ, bu kötüleme blzo bllo tesir etti; kenarına geldiğimiz zaman goçld bulup arabalarla goçorkon başımız döndü, hattâ yüreğimize bir korku bllo geldi.
Halbuki Kızılırmak kadir, kıymet bilonlorln olindo bitmez tü* konmez bir sorvot hazineciydi. Otuz beş sono evvel ben bu nohri böyle
l$o
görmüştüm. Bugu.ı no haldodlry bilmiyorum | hor halde benlin gör* düğümden pek farklı olmasa gerektir.
1938 do Bağdada gittim. (Ana gibi yâr olmaz, Bağdad gibi diyar, olmaz) meselinin sobeb - I - vücûdu Diclo ve Fırattır. Asırlarca petrolünden bllo haberimiz olmıyan Mumlun çarşısında hıyar büyüklüğüm do aoalp bir sobzo gördüm. No ol* duğunu bir türlü anlıyamadıın; bir şeyo do benzetemedim. Meğor bamya İmiş! O iki nehir orasını o hale gotlrmlş kİ adam dikllse ağaç o* lacak. Arazi vo çiftlik sahipleri ne* hlrlorln konarına petrol llo işleyen Dizol motörlerlni koymuşlar, insan boli gonlşliğlndo sııyu akıtıyorlar. Biz norodo ise Darâ'ııın denizi döndürmesi gibi nehirlerimize kırbaç vuracağız.
Yeryüzündeki sulardan istifada odonılyoruz; Inşaallah bin metrsi derinlikten çıkaracağımız su ile yüzümüi gülor.
Su meselesini dahi Marshall pl£H nı llo halledeceğimiz kimin hatırına gelirdi!
NOT: — Gazetelerin birinde Belediye Reis Muavini Bay Muhtar Acarın bir resimlerilo beyanatını okudum. Şehri suya kavuşturacak olan Belediye mi* dır, Belediye reisi midir, Muhtar Acar Bey midir, yoksa A* meMkaklann verecekler^ pompalar mıdır? [Burasını pek an-lıyamadım.
U.
CUMA Sahibi ı Safa Kıhçhoğlu
8 NİSAN 1949 idare ı Nuruosmanlyo Noı 11 Tet adresli «YİNİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon ı S079S
11 inci Yıl, No. 3606
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
MİDEMDEN
Rahatsızım, Hazımsızım deme hemen bir
MiYANOL İÇ
Yahudiler Suriyeye Tecavüz Ettiler
Mr. Truman m ihtarı “Mütecavizi ezmek için atom bombasını kullanmakta tereddüt etmiyeceğim.,, Atlantik Paktının imzalanmasından sonra Rusyamn Asya’ya veya Ortadoğuya dönmesi ihtimalinden bahsediliyor
Ispartada üç köy arasında çarpışma
2 ölü ve 33 ağır yaralı var
Hâdisenin bir mer’a ve
Yeni hükümet Tanınıyor
Komşu Suriye’de yapılan hükümet darbesi, o kadar »essiz, gürültüsüz ve ustaca tahakkuk etti ki bütün memleketin İhtilâl kahramanı Albay Hüsnünün arkasında olduğuna şüphe edilemez. Şam sokaklarında ve belli başlı büyük şehirlerde halkın bilhassa uyanık yüksek tahsil gençliğinin yaptıkları, nümayişler umumî efkârın nasıl yine reisler arkasmda yer aldığını şüpheye mahal bırakmıyacak surette göstermiştir.
Bu cihet dış umumî efkânnea da böyle telâkki edilmiş olacak ki, gelen telgraf haberleri, Amerika, İngiltere ve Fransa gibi üç büyük demokrasinin yeni İdareyi tanımağa karar verdiklerini bildirmektedir.
Şomdaki askeri darbe bir diktatörlük çeşnisi taşısaydı şüphesiz ki Amerika veya İngiltere yeni tutamlan tanımakta bu kadar acele etmezlerdi. Düşünülmelidir ki Amerika ve İngiltere, on küsur yıldır fiilen İspanyada kudretle hâkim olan General Franko He bir türlü düzgün Ve normal münasebetler kurmak istemiyorlar. İleride patlaması melhuz herhangi bir fırtınada Sovyetlere karşı en kuvvetli desteklerden biri Franko olacak iken Atlantik paktı yapıldığı sıralarda bile Portekiz davet olunuyor ve ittifak halkısma almıyor da onun delâlet ve tavassutuna rağmen General Franko bu umumî ahenge katılmak İstenilmiyor. Sonra bir askeri hamle ile işbaşına gelen bir Hüsnü Zaim bir hafta içinde aynı demokratik büyük devletler tarafından tanınmak gibi bir talihe nail oluyor. Bu keyfiyet tahakkuk ederse sırf bir talih eseri veya tesadüf neticesi sayılamaz.
Anlaşılan Suriye'deki sakıt hükümet ve hattâ meclis umumi efkâra hiç de mâkes ve tercüman olmuyormuş! Bu nokta büyük devletlerce de malum ve kat’î İmiş. Hakikaten bazan iktidardaki adamların inadı, taassubu veya but hesap ve kitaptan korkusu, milletin arzusunun hakklyle izhar edilmesine engel olabilir. Bu hal de dahilde ve hariçte herkesçe bilinir. Binaenaleyh böyle bir durumda vukua gelen bir değişiklik zahiri, kanunlara ve anayasaya aylan da olsa her tarafta, dahilde ve hariçte tasvip edilebilir.
Tabiatiyle inkılâbın kahramanı Albay Hüsnü derhal milletin u-mumi efkârına gıll - ü - gışsız müracaat etmek ve Suriyelilerin izhar edecekleri arzuya tamamiy-le uygun bir hükümet kurmak zorundadır. Esasen Türk gazetecilerine vâki olan beyanatında Albay 2 ay içinde milletin söz söyle-mrelne imkân vereceğini temin etmiştir. Zaten Şam ve Surivede bulunan Türk gazetecileri inkılâp-herluu’Ki bir ihllyat todblrt »lamam,, «lmasuu haj, retle k.,detm,kW|rtcr. ,„kl|ibl ,»PM kumanda,,, k Mr
bardak su içmek kadar kolaydır. Memleket umumi efkârının İçUn gelen İsteklerine muvafık olmasa darbeyi yapanların kendilerini bin bir muhafaza kordonu altına almaları lâzım gelmez miydi?
Bizim «ayacağımız şey; komşu memlekette sükûn vo istikrarın —zaten ihlâl edilmemiş olan istikrarın— tam ve kâmil olarak devamıdır. Ortaşark memleketleri bin bir ihtirasın çarpıştığı heyecanlı ve tehlikeli bir saha halini aldı. Huzursuzluk ve istikrar-sizlik her türlü mikropların büyümesine en müsait! bir saha teşkil etmektedir. Suriye ordusu temsilcisi eski idareyi komünizme yardım etmekle de itham etmiştir. Komünistlere yaşama ve yayılma bnkanı vermlyecek bir hükümet, Türklerce de çok iyi bir nazarla (Devamı 8a. i 8ü. 0 de)
Vaşlngton, 7 (R.) — Dün gece Birleşik Amerika kongresine yeni seçilen üyelere bir demeç veren Başkan Truman, Atlantik paktının, atom bombasının bir daha kııllanılmıyacağı bir banş dünyasına doğru bir adım teşkil ettiğini söylemiştir.
Başkan, dünya refah vo barışı uğruna atom bombasının bir kere daha kullanılıp kullanılmaması meselesinde bir karara varmak ıztıraımda kaldığı takdirde, 1945 yüı Temmuzunda hareket ettiği şekilde hareket edeceğini beyan etmiştir.
Bununla beraber Başkan, şimdi, dünyada, böyle bir kararın bir kere daha alınmasına lüzum bırakmıyacak bir durumun hasıl olmağa başladığım da zannettiğini kaydetmiştir.
Truman, paktın böyle bir ka-(Devamı Sa. o 8ü. 4 do)
Doktor
ücretleri
İstanbul doktorları, vizite ücretlerinin Ankarada olduğu gibi tahdidi hakkında ne düşünüyorlar?
Ankara doktorlarının müşterek olarak hasta muayene ücretinin. 10 lira üzerinden alınmasını kararlaştırmış oldukları evvelce bildirilmişti.
Bu kararı İstanbul doktorlarının nasıl karşıladıklarını ve bunun lstanbulda da tatbikini düşünüp düşünmediklerini öğrenmek için bir anket yaptık. Verilen cevaplar aşağıdadır:
Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay:
— Doktorluk ticarî bir meslek değildir. Doktora yerilen muayene ücretinin adı: Şerefiyedir. Hekimlik tarifeye tâbi tutulunca iş ticari hale gelir. Bundan dolayı da zedelenir. Maamafih dünyanın her tarafında bir sınırlama yapılmıştır. Büyük mütehassıslar ve hocalarla, diğer mütehassıs doktorların alacağı ücret bir olamaz. Bunu gözönünde tutarak Etibba Odasının nezareti altında lstanbulda da hekim ücretlerinde bir ayarlama yapılması yerinde olur.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Atıf İnan tahkikatı
Dün
“Türkiye garbın en ileri bir kalesidir „
Şehrimizde bulunan bir Italyan profesör ve milletvekilinin Atlantik Paktı, kalyanın komünizm tehlikesi karşısında vaziyeti ve diğer meseleler hakkmda“Yeni Sabah„a beyanatı Birkaç gündenberi memleketimizde bulunan İtalya Meb’usan Meclisi Adalet Encümeni Reisi, Dışişleri Komisyonu üyesi ve Pa-dava Üniversitesi Ceza Hukuku Ordinaryüs Profesörü Guiseppe Bettiol dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir.
Ankara kriminolojik zularda iki konferans veren
—---------------Prof.
Bettiol dün kendisiyle görüşen bir
muharririmizin sorduğu suallere cevap olarak şu beyanatta bulunmuştur:
«— Atlantik paktı hakkmdaki kanaatleriniz nedir?»
«— Atlantik paktı bir sulh nizam ve birlik paktıdır. Bu pakt kanaatimce Avrupa harb heyulâ-sını uzaklaştıracak bir birliğin kurulmasıdır.»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
particilik yüzünden çıktığı bildiriliyor îsparta, 7 (Hususî) — İlimize bağlı Lagus, Deregünll ve Kayı köylüleri arasında bir mer’a ve particilik yüzünden vukua gelen silâhlı bir çarpışma; Veli Selvi ve Mehmet Kandilli (isimli İki vatandaşın ölümü ve 33 vatandaşın ağır yara-lanmasile neticelenmiştir.
Yaralılardan üçünün durumu ağırdır. Savcılık vaziyete el koy muştur.
Hayat bahalılığı
artıyor
1938 e nazaran 1948 deki fark, yüzde 345,8 i buldu
Ticaret Bakanlığı, 1938 yılına nazaran 194S yılı sonuna kadar İstanbul ve Ankaradaki hayat pahalılığı durumunu gösteren (Devamı: Sa, s Sü, □ oo)
dinlenen zahireci Fehmi yalan ifade verdiği için nezaret altına alındı, sonra bırakıldı
Ankara, T (Telefonla) — Buğ-day ihracı yolsuzluğunu tahkik eden Karma Komisyon bugünkü toplantısında eski Ofis müdür muavinini ve tüccardan Vitoller'i dinlemiştir. Bu meyanda zahireci Fehmi Caridan da dinlenmiştir. Fehmi Caridan’ın ifadeleri şüpheli telâkki edildiği için bir aralık nezaret altına alınmış, sonra serbest bırakılmıştır.
Karma komisyon yarın da toplantılarına devam edecektir.
Millî Piyango
Milli Piyangonun T.Nisan çekilişi dün Ankarada saat 13.30 da ya-pılnuştır,
(□ovamı Sa. 5 8ü.
Albay Hüsnü Zaim Hususi Muhabirimiz Mehmet Alakerle dairesine girerken (Foto: Yeni Sabah) [Suriyeye gönderdiğimiz Mususî Muhabirimizin göndermiş olduğu diğer resimler beşinci say famızda dır]
MuhasamaiJjaşladı
Suriyede derhal kısmî seferberlik ilân edildi
Rusyamn yeni idareyi tanımıyacağı söylen!
yor. Hüsnü Zaim’in gazetemize beyanatı
Güreş/çilerimü diln Yeşilköy de uçaktan indik ten sonra
Güreşçilerimiz geldi
Avrupada başarılı müsabakalar yapan güreş ekipimiz ve antrenörleri neler anlatıyorlar ? Çiftetelli sayesinde düzelen maneviyat — Yaşar dünya şampiyonu İsveçliyi nasıl yendi?Mersinli ve Âdil Candemirin ihtisasları
önümüzdeki haziran ayında geh rlmizde yapılacak Avrupa Güreş şampiyonasına hazırlık olmak tize re Milli Güreş takımımız, ekiplnc yeni dahil ettiği genç elemanlarla beraber bir Avrupa turnesine çık mıştı.
Bu tumedo yaptıkları karşılaş . maların büyük bir kısmını zaferle neticelendiren aralan güreşçileri -mlz, dün saat 14.30 da bir Skandi nav uçağı ile Yeşilköy meydanına indiler. Kendilerini meydanda biriken sporcular vo üniversitelilerden
Şam, 7 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atakerden telefonla):
Son dakikada aldığım bir habere göre İsrail kuvvetleri Suriye hudutlarına tecavüz ettiler. Muhasamat başladı. Suriyede kısmi ıseferberlik .ilân e-dildl.
Neşredilen bir emirname ile askerlik çağında bulunan yabancı memleketlerdeki Suriyelilerin derhal memlekete avdet etmeleri bildirildi.
Albay Hüsnü Zaim, İsrail devletini, mütarekeyi ihlâl ettiğinden dolayı Adalet divanına şikâyet etmiştir.
ALBAY HÜSNÜ ZAlMİN GA-
ZETEMİZE BEYANATI
Şam 7 (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atak-
erden telefonla):
HUkûjmet darbesinlin halkta doğurduğu tereddüt ve şaşkın-
lık devresinden sonra yeni İda-
re gerekli icabata girişmiş bu-
lunmaktadır.
Kapalıçarşı
cinayeti
Memlekette mevcut olan ih-
tikârın önüne geçmek için hükümet; zarurî ihtiyaç maddelerinin Batlarını tesbit etmiş ve bunlar üzerinde sıkı bir murakabe kurmuştur. Borsa hâlâ a-çılamamıştır.
Suriyede teşekkül eden yeni idare komünist çevrelerde İyi karşılanmamaktadır. Sovyet Rusyamn yem İdareyi tanımaması muhtemeldir.
Albay Zalmin komünist hara (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Komünist cür'eti
Gazetemize neşredilmek ricasile (!) gönderilen komünist beyannamesi
Kominform şimdi de Isviçredeki Türk talebelerine musallat oldu
Dün gece Lozandan uçakla adresimize göpderilmiş bir mektup aldık. «Beri Jön Türkler Birliği Avrupa komitesi» başlığını taşıyan bu mektup biz# neşretmek ricasiyle bir de komünist beyannamesi göndermek küstahlığında (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Union des Jeunes Turcı Progressfctes
Comlte d'Europe
İLERİ JON TURKLER 8IRLIGL
Avrupo Komitası
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gazetemize mektup göndere* mahut cemiyetin başlığı
mürekkep bir kalabalık karşıla, dı. Bölge Müdürü Valiyi Oktay, tayyareyo gidip kafileye hoş geldi, nlz dedikten sonra güreşçilerimiz birer birer uçaktan çıkmağa başla dılar. En önde güler yüzü İle Na.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
. . i .. , AiaşerMiıten Robmson tarafından A
S. heyet, de,uz grup
™ btd arada pdrUlmMrd.r. Bajda: Toplanda gelen Sovyet atayen.aU
suaşemıııten Robmson tarafından Ankarada bir kokteyl • parti verilmiştir. Resimleri.
^..ty_ yrupu başkanı Amiral Seetlo ile Amiral Necati El-xr ’■ r. ve muavini ile Jandarma Genel Komutanı Kor-
general Nurt Berkte el sıkışıyor. (Foto; Yeni Sabah — Ankara)
Maktulün bir komşusu “bu İstanbul işi değil, Kafkas işi olmalı» diyor Kapalıçarşıda kuyumculuk ya pan Serkis Magaroff adında bir şahsın, beş gün evvel dükkânında feci şekilde öldürülmesile neticelenen cinayetin tahkikatı na, dün de alâkadarlar tarafından devam edilmiştir. Hâdisenin vukua geldiği tarihten, dün geç vakitlere kadar yapılan bütün arama ve soruşturmalara rağmen henüz fail yahut «failler» tesbit edilmiş değildir.
Dün, bir sabah gazetesinin yazdığı, Ordulu Mustafa adında bir şalısın bu cinayetle methal-dar olduğu görülerek nezaret altına alındığı haberi de alâkadarlar tarafından yalanlanmak tadır.
(Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
40000 T ulumba
ULUNAY
I)r. Fahri Kurtuluş’un
Cumhuriyet gazetesi aleyhine açtığı dâva Rize Milletvekili- Dr. Fahri Kurtuluş, Cumhuriyet gazetesinin hakkında yapmış olduğu neşriyat üzerine mezkûr gazete aleyhine bir hakaret dâvası açmış bulunmaktadır.
18 nisan pazartesi günü şehrimiz 8. ci asliye ceza mahkemesinde başlanacak olan bu dâvada Dr. Fahri Kurtuluşun vekâletini avukat Halûk Uluğ deruhte e imli a t İr
nıorika, Marshall yardımı llo bize, bin metreye kadar su çıkaran kırk bin pompa vorocekmlş. Bu sayodo menılokotin
kurak havalisi susuzluktan kurtulacak, zirai kalkınma tahakkuk edecekmiş. Böylo amma, bizim bir do geniş ırmaklar geçen mıntakaları-mız var. Oralarda biz no yapıyoruz? Hiç. Nehir akıyor, biz do bol bol bakıyoruz. Mesoia Kızılırmak... Bu nehir bizim memleketi İhya e-dordl. Fakat biz onu bir dost değil, bir düşman telâkki ederiz. 1914 do, yâni tam otuz boş seno evvel Ikamoto memur olarak Çoruma gl-dorken Kızılırmak'ı goçtlk. Hattâ bir goco do kenarında misafir kaldık. Civar köylülerle konuştuğumuz zaman bu nehirden cdlloook istifa-doyl söyledik; hepsi baştan çıkmış, salâh kabul otnıoz, dlkbaşlı bir adamdan bahseder gibi:
— Efondil Dell akar, bir yaramaz.
Deditor. üstelik ı
______Hor seno fazla coştuğu zaman oana kıyar, mala kıyar.
Diyerek bu enorjl kaynağını â-deta cinayetle İtham ottllor. O kadar kİ, bu kötüleme blzo bllo tesir etti; kenarına geldiğimiz zaman goçld bulup arabalarla goçorkon başımız döndü, hattâ yüreğimize bir korku bllo geldi.
Halbuki Kızılırmak kadir, kıymet bilonlorln olindo bitmez tü* konmez bir sorvot hazineciydi. Otuz beş sono evvel ben bu nohri böyle
l$o
görmüştüm. Bugu.ı no haldodlry bilmiyorum | hor halde benlin gör* düğümden pek farklı olmasa gerektir.
1938 do Bağdada gittim. (Ana gibi yâr olmaz, Bağdad gibi diyar, olmaz) meselinin sobeb - I - vücûdu Diclo ve Fırattır. Asırlarca petrolünden bllo haberimiz olmıyan Mumlun çarşısında hıyar büyüklüğüm do aoalp bir sobzo gördüm. No ol* duğunu bir türlü anlıyamadıın; bir şeyo do benzetemedim. Meğor bamya İmiş! O iki nehir orasını o hale gotlrmlş kİ adam dikllse ağaç o* lacak. Arazi vo çiftlik sahipleri ne* hlrlorln konarına petrol llo işleyen Dizol motörlerlni koymuşlar, insan boli gonlşliğlndo sııyu akıtıyorlar. Biz norodo ise Darâ'ııın denizi döndürmesi gibi nehirlerimize kırbaç vuracağız.
Yeryüzündeki sulardan istifada odonılyoruz; Inşaallah bin metrsi derinlikten çıkaracağımız su ile yüzümüi gülor.
Su meselesini dahi Marshall pl£H nı llo halledeceğimiz kimin hatırına gelirdi!
NOT: — Gazetelerin birinde Belediye Reis Muavini Bay Muhtar Acarın bir resimlerilo beyanatını okudum. Şehri suya kavuşturacak olan Belediye mi* dır, Belediye reisi midir, Muhtar Acar Bey midir, yoksa A* meMkaklann verecekler^ pompalar mıdır? [Burasını pek an-lıyamadım.
U.
CUMA Sahibi ı Safa Kıhçhoğlu
8 NİSAN 1949 idare ı Nuruosmanlyo Noı 11 Tet adresli «YİNİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon ı S079S
11 inci Yıl, No. 3606
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
MİDEMDEN
Rahatsızım, Hazımsızım deme hemen bir
MiYANOL İÇ
Yahudiler Suriyeye Tecavüz Ettiler
Mr. Truman m ihtarı “Mütecavizi ezmek için atom bombasını kullanmakta tereddüt etmiyeceğim.,, Atlantik Paktının imzalanmasından sonra Rusyamn Asya’ya veya Ortadoğuya dönmesi ihtimalinden bahsediliyor
Ispartada üç köy arasında çarpışma
2 ölü ve 33 ağır yaralı var
Hâdisenin bir mer’a ve
Yeni hükümet Tanınıyor
Komşu Suriye’de yapılan hükümet darbesi, o kadar »essiz, gürültüsüz ve ustaca tahakkuk etti ki bütün memleketin İhtilâl kahramanı Albay Hüsnünün arkasında olduğuna şüphe edilemez. Şam sokaklarında ve belli başlı büyük şehirlerde halkın bilhassa uyanık yüksek tahsil gençliğinin yaptıkları, nümayişler umumî efkârın nasıl yine reisler arkasmda yer aldığını şüpheye mahal bırakmıyacak surette göstermiştir.
Bu cihet dış umumî efkânnea da böyle telâkki edilmiş olacak ki, gelen telgraf haberleri, Amerika, İngiltere ve Fransa gibi üç büyük demokrasinin yeni İdareyi tanımağa karar verdiklerini bildirmektedir.
Şomdaki askeri darbe bir diktatörlük çeşnisi taşısaydı şüphesiz ki Amerika veya İngiltere yeni tutamlan tanımakta bu kadar acele etmezlerdi. Düşünülmelidir ki Amerika ve İngiltere, on küsur yıldır fiilen İspanyada kudretle hâkim olan General Franko He bir türlü düzgün Ve normal münasebetler kurmak istemiyorlar. İleride patlaması melhuz herhangi bir fırtınada Sovyetlere karşı en kuvvetli desteklerden biri Franko olacak iken Atlantik paktı yapıldığı sıralarda bile Portekiz davet olunuyor ve ittifak halkısma almıyor da onun delâlet ve tavassutuna rağmen General Franko bu umumî ahenge katılmak İstenilmiyor. Sonra bir askeri hamle ile işbaşına gelen bir Hüsnü Zaim bir hafta içinde aynı demokratik büyük devletler tarafından tanınmak gibi bir talihe nail oluyor. Bu keyfiyet tahakkuk ederse sırf bir talih eseri veya tesadüf neticesi sayılamaz.
Anlaşılan Suriye'deki sakıt hükümet ve hattâ meclis umumi efkâra hiç de mâkes ve tercüman olmuyormuş! Bu nokta büyük devletlerce de malum ve kat’î İmiş. Hakikaten bazan iktidardaki adamların inadı, taassubu veya but hesap ve kitaptan korkusu, milletin arzusunun hakklyle izhar edilmesine engel olabilir. Bu hal de dahilde ve hariçte herkesçe bilinir. Binaenaleyh böyle bir durumda vukua gelen bir değişiklik zahiri, kanunlara ve anayasaya aylan da olsa her tarafta, dahilde ve hariçte tasvip edilebilir.
Tabiatiyle inkılâbın kahramanı Albay Hüsnü derhal milletin u-mumi efkârına gıll - ü - gışsız müracaat etmek ve Suriyelilerin izhar edecekleri arzuya tamamiy-le uygun bir hükümet kurmak zorundadır. Esasen Türk gazetecilerine vâki olan beyanatında Albay 2 ay içinde milletin söz söyle-mrelne imkân vereceğini temin etmiştir. Zaten Şam ve Surivede bulunan Türk gazetecileri inkılâp-herluu’Ki bir ihllyat todblrt »lamam,, «lmasuu haj, retle k.,detm,kW|rtcr. ,„kl|ibl ,»PM kumanda,,, k Mr
bardak su içmek kadar kolaydır. Memleket umumi efkârının İçUn gelen İsteklerine muvafık olmasa darbeyi yapanların kendilerini bin bir muhafaza kordonu altına almaları lâzım gelmez miydi?
Bizim «ayacağımız şey; komşu memlekette sükûn vo istikrarın —zaten ihlâl edilmemiş olan istikrarın— tam ve kâmil olarak devamıdır. Ortaşark memleketleri bin bir ihtirasın çarpıştığı heyecanlı ve tehlikeli bir saha halini aldı. Huzursuzluk ve istikrar-sizlik her türlü mikropların büyümesine en müsait! bir saha teşkil etmektedir. Suriye ordusu temsilcisi eski idareyi komünizme yardım etmekle de itham etmiştir. Komünistlere yaşama ve yayılma bnkanı vermlyecek bir hükümet, Türklerce de çok iyi bir nazarla (Devamı 8a. i 8ü. 0 de)
Vaşlngton, 7 (R.) — Dün gece Birleşik Amerika kongresine yeni seçilen üyelere bir demeç veren Başkan Truman, Atlantik paktının, atom bombasının bir daha kııllanılmıyacağı bir banş dünyasına doğru bir adım teşkil ettiğini söylemiştir.
Başkan, dünya refah vo barışı uğruna atom bombasının bir kere daha kullanılıp kullanılmaması meselesinde bir karara varmak ıztıraımda kaldığı takdirde, 1945 yüı Temmuzunda hareket ettiği şekilde hareket edeceğini beyan etmiştir.
Bununla beraber Başkan, şimdi, dünyada, böyle bir kararın bir kere daha alınmasına lüzum bırakmıyacak bir durumun hasıl olmağa başladığım da zannettiğini kaydetmiştir.
Truman, paktın böyle bir ka-(Devamı Sa. o 8ü. 4 do)
Doktor
ücretleri
İstanbul doktorları, vizite ücretlerinin Ankarada olduğu gibi tahdidi hakkında ne düşünüyorlar?
Ankara doktorlarının müşterek olarak hasta muayene ücretinin. 10 lira üzerinden alınmasını kararlaştırmış oldukları evvelce bildirilmişti.
Bu kararı İstanbul doktorlarının nasıl karşıladıklarını ve bunun lstanbulda da tatbikini düşünüp düşünmediklerini öğrenmek için bir anket yaptık. Verilen cevaplar aşağıdadır:
Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay:
— Doktorluk ticarî bir meslek değildir. Doktora yerilen muayene ücretinin adı: Şerefiyedir. Hekimlik tarifeye tâbi tutulunca iş ticari hale gelir. Bundan dolayı da zedelenir. Maamafih dünyanın her tarafında bir sınırlama yapılmıştır. Büyük mütehassıslar ve hocalarla, diğer mütehassıs doktorların alacağı ücret bir olamaz. Bunu gözönünde tutarak Etibba Odasının nezareti altında lstanbulda da hekim ücretlerinde bir ayarlama yapılması yerinde olur.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Atıf İnan tahkikatı
Dün
“Türkiye garbın en ileri bir kalesidir „
Şehrimizde bulunan bir Italyan profesör ve milletvekilinin Atlantik Paktı, kalyanın komünizm tehlikesi karşısında vaziyeti ve diğer meseleler hakkmda“Yeni Sabah„a beyanatı Birkaç gündenberi memleketimizde bulunan İtalya Meb’usan Meclisi Adalet Encümeni Reisi, Dışişleri Komisyonu üyesi ve Pa-dava Üniversitesi Ceza Hukuku Ordinaryüs Profesörü Guiseppe Bettiol dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir.
Ankara kriminolojik zularda iki konferans veren
—---------------Prof.
Bettiol dün kendisiyle görüşen bir
muharririmizin sorduğu suallere cevap olarak şu beyanatta bulunmuştur:
«— Atlantik paktı hakkmdaki kanaatleriniz nedir?»
«— Atlantik paktı bir sulh nizam ve birlik paktıdır. Bu pakt kanaatimce Avrupa harb heyulâ-sını uzaklaştıracak bir birliğin kurulmasıdır.»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
particilik yüzünden çıktığı bildiriliyor îsparta, 7 (Hususî) — İlimize bağlı Lagus, Deregünll ve Kayı köylüleri arasında bir mer’a ve particilik yüzünden vukua gelen silâhlı bir çarpışma; Veli Selvi ve Mehmet Kandilli (isimli İki vatandaşın ölümü ve 33 vatandaşın ağır yara-lanmasile neticelenmiştir.
Yaralılardan üçünün durumu ağırdır. Savcılık vaziyete el koy muştur.
Hayat bahalılığı
artıyor
1938 e nazaran 1948 deki fark, yüzde 345,8 i buldu
Ticaret Bakanlığı, 1938 yılına nazaran 194S yılı sonuna kadar İstanbul ve Ankaradaki hayat pahalılığı durumunu gösteren (Devamı: Sa, s Sü, □ oo)
dinlenen zahireci Fehmi yalan ifade verdiği için nezaret altına alındı, sonra bırakıldı
Ankara, T (Telefonla) — Buğ-day ihracı yolsuzluğunu tahkik eden Karma Komisyon bugünkü toplantısında eski Ofis müdür muavinini ve tüccardan Vitoller'i dinlemiştir. Bu meyanda zahireci Fehmi Caridan da dinlenmiştir. Fehmi Caridan’ın ifadeleri şüpheli telâkki edildiği için bir aralık nezaret altına alınmış, sonra serbest bırakılmıştır.
Karma komisyon yarın da toplantılarına devam edecektir.
Millî Piyango
Milli Piyangonun T.Nisan çekilişi dün Ankarada saat 13.30 da ya-pılnuştır,
(□ovamı Sa. 5 8ü.
Albay Hüsnü Zaim Hususi Muhabirimiz Mehmet Alakerle dairesine girerken (Foto: Yeni Sabah) [Suriyeye gönderdiğimiz Mususî Muhabirimizin göndermiş olduğu diğer resimler beşinci say famızda dır]
MuhasamaiJjaşladı
Suriyede derhal kısmî seferberlik ilân edildi
Rusyamn yeni idareyi tanımıyacağı söylen!
yor. Hüsnü Zaim’in gazetemize beyanatı
Güreş/çilerimü diln Yeşilköy de uçaktan indik ten sonra
Güreşçilerimiz geldi
Avrupada başarılı müsabakalar yapan güreş ekipimiz ve antrenörleri neler anlatıyorlar ? Çiftetelli sayesinde düzelen maneviyat — Yaşar dünya şampiyonu İsveçliyi nasıl yendi?Mersinli ve Âdil Candemirin ihtisasları
önümüzdeki haziran ayında geh rlmizde yapılacak Avrupa Güreş şampiyonasına hazırlık olmak tize re Milli Güreş takımımız, ekiplnc yeni dahil ettiği genç elemanlarla beraber bir Avrupa turnesine çık mıştı.
Bu tumedo yaptıkları karşılaş . maların büyük bir kısmını zaferle neticelendiren aralan güreşçileri -mlz, dün saat 14.30 da bir Skandi nav uçağı ile Yeşilköy meydanına indiler. Kendilerini meydanda biriken sporcular vo üniversitelilerden
Şam, 7 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atakerden telefonla):
Son dakikada aldığım bir habere göre İsrail kuvvetleri Suriye hudutlarına tecavüz ettiler. Muhasamat başladı. Suriyede kısmi ıseferberlik .ilân e-dildl.
Neşredilen bir emirname ile askerlik çağında bulunan yabancı memleketlerdeki Suriyelilerin derhal memlekete avdet etmeleri bildirildi.
Albay Hüsnü Zaim, İsrail devletini, mütarekeyi ihlâl ettiğinden dolayı Adalet divanına şikâyet etmiştir.
ALBAY HÜSNÜ ZAlMİN GA-
ZETEMİZE BEYANATI
Şam 7 (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atak-
erden telefonla):
HUkûjmet darbesinlin halkta doğurduğu tereddüt ve şaşkın-
lık devresinden sonra yeni İda-
re gerekli icabata girişmiş bu-
lunmaktadır.
Kapalıçarşı
cinayeti
Memlekette mevcut olan ih-
tikârın önüne geçmek için hükümet; zarurî ihtiyaç maddelerinin Batlarını tesbit etmiş ve bunlar üzerinde sıkı bir murakabe kurmuştur. Borsa hâlâ a-çılamamıştır.
Suriyede teşekkül eden yeni idare komünist çevrelerde İyi karşılanmamaktadır. Sovyet Rusyamn yem İdareyi tanımaması muhtemeldir.
Albay Zalmin komünist hara (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Komünist cür'eti
Gazetemize neşredilmek ricasile (!) gönderilen komünist beyannamesi
Kominform şimdi de Isviçredeki Türk talebelerine musallat oldu
Dün gece Lozandan uçakla adresimize göpderilmiş bir mektup aldık. «Beri Jön Türkler Birliği Avrupa komitesi» başlığını taşıyan bu mektup biz# neşretmek ricasiyle bir de komünist beyannamesi göndermek küstahlığında (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Union des Jeunes Turcı Progressfctes
Comlte d'Europe
İLERİ JON TURKLER 8IRLIGL
Avrupo Komitası
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gazetemize mektup göndere* mahut cemiyetin başlığı
mürekkep bir kalabalık karşıla, dı. Bölge Müdürü Valiyi Oktay, tayyareyo gidip kafileye hoş geldi, nlz dedikten sonra güreşçilerimiz birer birer uçaktan çıkmağa başla dılar. En önde güler yüzü İle Na.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
. . i .. , AiaşerMiıten Robmson tarafından A
S. heyet, de,uz grup
™ btd arada pdrUlmMrd.r. Bajda: Toplanda gelen Sovyet atayen.aU
suaşemıııten Robmson tarafından Ankarada bir kokteyl • parti verilmiştir. Resimleri.
^..ty_ yrupu başkanı Amiral Seetlo ile Amiral Necati El-xr ’■ r. ve muavini ile Jandarma Genel Komutanı Kor-
general Nurt Berkte el sıkışıyor. (Foto; Yeni Sabah — Ankara)
Maktulün bir komşusu “bu İstanbul işi değil, Kafkas işi olmalı» diyor Kapalıçarşıda kuyumculuk ya pan Serkis Magaroff adında bir şahsın, beş gün evvel dükkânında feci şekilde öldürülmesile neticelenen cinayetin tahkikatı na, dün de alâkadarlar tarafından devam edilmiştir. Hâdisenin vukua geldiği tarihten, dün geç vakitlere kadar yapılan bütün arama ve soruşturmalara rağmen henüz fail yahut «failler» tesbit edilmiş değildir.
Dün, bir sabah gazetesinin yazdığı, Ordulu Mustafa adında bir şalısın bu cinayetle methal-dar olduğu görülerek nezaret altına alındığı haberi de alâkadarlar tarafından yalanlanmak tadır.
(Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
40000 T ulumba
ULUNAY
I)r. Fahri Kurtuluş’un
Cumhuriyet gazetesi aleyhine açtığı dâva Rize Milletvekili- Dr. Fahri Kurtuluş, Cumhuriyet gazetesinin hakkında yapmış olduğu neşriyat üzerine mezkûr gazete aleyhine bir hakaret dâvası açmış bulunmaktadır.
18 nisan pazartesi günü şehrimiz 8. ci asliye ceza mahkemesinde başlanacak olan bu dâvada Dr. Fahri Kurtuluşun vekâletini avukat Halûk Uluğ deruhte e imli a t İr
nıorika, Marshall yardımı llo bize, bin metreye kadar su çıkaran kırk bin pompa vorocekmlş. Bu sayodo menılokotin
kurak havalisi susuzluktan kurtulacak, zirai kalkınma tahakkuk edecekmiş. Böylo amma, bizim bir do geniş ırmaklar geçen mıntakaları-mız var. Oralarda biz no yapıyoruz? Hiç. Nehir akıyor, biz do bol bol bakıyoruz. Mesoia Kızılırmak... Bu nehir bizim memleketi İhya e-dordl. Fakat biz onu bir dost değil, bir düşman telâkki ederiz. 1914 do, yâni tam otuz boş seno evvel Ikamoto memur olarak Çoruma gl-dorken Kızılırmak'ı goçtlk. Hattâ bir goco do kenarında misafir kaldık. Civar köylülerle konuştuğumuz zaman bu nehirden cdlloook istifa-doyl söyledik; hepsi baştan çıkmış, salâh kabul otnıoz, dlkbaşlı bir adamdan bahseder gibi:
— Efondil Dell akar, bir yaramaz.
Deditor. üstelik ı
______Hor seno fazla coştuğu zaman oana kıyar, mala kıyar.
Diyerek bu enorjl kaynağını â-deta cinayetle İtham ottllor. O kadar kİ, bu kötüleme blzo bllo tesir etti; kenarına geldiğimiz zaman goçld bulup arabalarla goçorkon başımız döndü, hattâ yüreğimize bir korku bllo geldi.
Halbuki Kızılırmak kadir, kıymet bilonlorln olindo bitmez tü* konmez bir sorvot hazineciydi. Otuz beş sono evvel ben bu nohri böyle
l$o
görmüştüm. Bugu.ı no haldodlry bilmiyorum | hor halde benlin gör* düğümden pek farklı olmasa gerektir.
1938 do Bağdada gittim. (Ana gibi yâr olmaz, Bağdad gibi diyar, olmaz) meselinin sobeb - I - vücûdu Diclo ve Fırattır. Asırlarca petrolünden bllo haberimiz olmıyan Mumlun çarşısında hıyar büyüklüğüm do aoalp bir sobzo gördüm. No ol* duğunu bir türlü anlıyamadıın; bir şeyo do benzetemedim. Meğor bamya İmiş! O iki nehir orasını o hale gotlrmlş kİ adam dikllse ağaç o* lacak. Arazi vo çiftlik sahipleri ne* hlrlorln konarına petrol llo işleyen Dizol motörlerlni koymuşlar, insan boli gonlşliğlndo sııyu akıtıyorlar. Biz norodo ise Darâ'ııın denizi döndürmesi gibi nehirlerimize kırbaç vuracağız.
Yeryüzündeki sulardan istifada odonılyoruz; Inşaallah bin metrsi derinlikten çıkaracağımız su ile yüzümüi gülor.
Su meselesini dahi Marshall pl£H nı llo halledeceğimiz kimin hatırına gelirdi!
NOT: — Gazetelerin birinde Belediye Reis Muavini Bay Muhtar Acarın bir resimlerilo beyanatını okudum. Şehri suya kavuşturacak olan Belediye mi* dır, Belediye reisi midir, Muhtar Acar Bey midir, yoksa A* meMkaklann verecekler^ pompalar mıdır? [Burasını pek an-lıyamadım.
U.
CUMA Sahibi ı Safa Kıhçhoğlu
8 NİSAN 1949 idare ı Nuruosmanlyo Noı 11 Tet adresli «YİNİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon ı S079S
11 inci Yıl, No. 3606
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
MİDEMDEN
Rahatsızım, Hazımsızım deme hemen bir
MiYANOL İÇ
Yahudiler Suriyeye Tecavüz Ettiler
Mr. Truman m ihtarı “Mütecavizi ezmek için atom bombasını kullanmakta tereddüt etmiyeceğim.,, Atlantik Paktının imzalanmasından sonra Rusyamn Asya’ya veya Ortadoğuya dönmesi ihtimalinden bahsediliyor
Ispartada üç köy arasında çarpışma
2 ölü ve 33 ağır yaralı var
Hâdisenin bir mer’a ve
Yeni hükümet Tanınıyor
Komşu Suriye’de yapılan hükümet darbesi, o kadar »essiz, gürültüsüz ve ustaca tahakkuk etti ki bütün memleketin İhtilâl kahramanı Albay Hüsnünün arkasında olduğuna şüphe edilemez. Şam sokaklarında ve belli başlı büyük şehirlerde halkın bilhassa uyanık yüksek tahsil gençliğinin yaptıkları, nümayişler umumî efkârın nasıl yine reisler arkasmda yer aldığını şüpheye mahal bırakmıyacak surette göstermiştir.
Bu cihet dış umumî efkânnea da böyle telâkki edilmiş olacak ki, gelen telgraf haberleri, Amerika, İngiltere ve Fransa gibi üç büyük demokrasinin yeni İdareyi tanımağa karar verdiklerini bildirmektedir.
Şomdaki askeri darbe bir diktatörlük çeşnisi taşısaydı şüphesiz ki Amerika veya İngiltere yeni tutamlan tanımakta bu kadar acele etmezlerdi. Düşünülmelidir ki Amerika ve İngiltere, on küsur yıldır fiilen İspanyada kudretle hâkim olan General Franko He bir türlü düzgün Ve normal münasebetler kurmak istemiyorlar. İleride patlaması melhuz herhangi bir fırtınada Sovyetlere karşı en kuvvetli desteklerden biri Franko olacak iken Atlantik paktı yapıldığı sıralarda bile Portekiz davet olunuyor ve ittifak halkısma almıyor da onun delâlet ve tavassutuna rağmen General Franko bu umumî ahenge katılmak İstenilmiyor. Sonra bir askeri hamle ile işbaşına gelen bir Hüsnü Zaim bir hafta içinde aynı demokratik büyük devletler tarafından tanınmak gibi bir talihe nail oluyor. Bu keyfiyet tahakkuk ederse sırf bir talih eseri veya tesadüf neticesi sayılamaz.
Anlaşılan Suriye'deki sakıt hükümet ve hattâ meclis umumi efkâra hiç de mâkes ve tercüman olmuyormuş! Bu nokta büyük devletlerce de malum ve kat’î İmiş. Hakikaten bazan iktidardaki adamların inadı, taassubu veya but hesap ve kitaptan korkusu, milletin arzusunun hakklyle izhar edilmesine engel olabilir. Bu hal de dahilde ve hariçte herkesçe bilinir. Binaenaleyh böyle bir durumda vukua gelen bir değişiklik zahiri, kanunlara ve anayasaya aylan da olsa her tarafta, dahilde ve hariçte tasvip edilebilir.
Tabiatiyle inkılâbın kahramanı Albay Hüsnü derhal milletin u-mumi efkârına gıll - ü - gışsız müracaat etmek ve Suriyelilerin izhar edecekleri arzuya tamamiy-le uygun bir hükümet kurmak zorundadır. Esasen Türk gazetecilerine vâki olan beyanatında Albay 2 ay içinde milletin söz söyle-mrelne imkân vereceğini temin etmiştir. Zaten Şam ve Surivede bulunan Türk gazetecileri inkılâp-herluu’Ki bir ihllyat todblrt »lamam,, «lmasuu haj, retle k.,detm,kW|rtcr. ,„kl|ibl ,»PM kumanda,,, k Mr
bardak su içmek kadar kolaydır. Memleket umumi efkârının İçUn gelen İsteklerine muvafık olmasa darbeyi yapanların kendilerini bin bir muhafaza kordonu altına almaları lâzım gelmez miydi?
Bizim «ayacağımız şey; komşu memlekette sükûn vo istikrarın —zaten ihlâl edilmemiş olan istikrarın— tam ve kâmil olarak devamıdır. Ortaşark memleketleri bin bir ihtirasın çarpıştığı heyecanlı ve tehlikeli bir saha halini aldı. Huzursuzluk ve istikrar-sizlik her türlü mikropların büyümesine en müsait! bir saha teşkil etmektedir. Suriye ordusu temsilcisi eski idareyi komünizme yardım etmekle de itham etmiştir. Komünistlere yaşama ve yayılma bnkanı vermlyecek bir hükümet, Türklerce de çok iyi bir nazarla (Devamı 8a. i 8ü. 0 de)
Vaşlngton, 7 (R.) — Dün gece Birleşik Amerika kongresine yeni seçilen üyelere bir demeç veren Başkan Truman, Atlantik paktının, atom bombasının bir daha kııllanılmıyacağı bir banş dünyasına doğru bir adım teşkil ettiğini söylemiştir.
Başkan, dünya refah vo barışı uğruna atom bombasının bir kere daha kullanılıp kullanılmaması meselesinde bir karara varmak ıztıraımda kaldığı takdirde, 1945 yüı Temmuzunda hareket ettiği şekilde hareket edeceğini beyan etmiştir.
Bununla beraber Başkan, şimdi, dünyada, böyle bir kararın bir kere daha alınmasına lüzum bırakmıyacak bir durumun hasıl olmağa başladığım da zannettiğini kaydetmiştir.
Truman, paktın böyle bir ka-(Devamı Sa. o 8ü. 4 do)
Doktor
ücretleri
İstanbul doktorları, vizite ücretlerinin Ankarada olduğu gibi tahdidi hakkında ne düşünüyorlar?
Ankara doktorlarının müşterek olarak hasta muayene ücretinin. 10 lira üzerinden alınmasını kararlaştırmış oldukları evvelce bildirilmişti.
Bu kararı İstanbul doktorlarının nasıl karşıladıklarını ve bunun lstanbulda da tatbikini düşünüp düşünmediklerini öğrenmek için bir anket yaptık. Verilen cevaplar aşağıdadır:
Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay:
— Doktorluk ticarî bir meslek değildir. Doktora yerilen muayene ücretinin adı: Şerefiyedir. Hekimlik tarifeye tâbi tutulunca iş ticari hale gelir. Bundan dolayı da zedelenir. Maamafih dünyanın her tarafında bir sınırlama yapılmıştır. Büyük mütehassıslar ve hocalarla, diğer mütehassıs doktorların alacağı ücret bir olamaz. Bunu gözönünde tutarak Etibba Odasının nezareti altında lstanbulda da hekim ücretlerinde bir ayarlama yapılması yerinde olur.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Atıf İnan tahkikatı
Dün
“Türkiye garbın en ileri bir kalesidir „
Şehrimizde bulunan bir Italyan profesör ve milletvekilinin Atlantik Paktı, kalyanın komünizm tehlikesi karşısında vaziyeti ve diğer meseleler hakkmda“Yeni Sabah„a beyanatı Birkaç gündenberi memleketimizde bulunan İtalya Meb’usan Meclisi Adalet Encümeni Reisi, Dışişleri Komisyonu üyesi ve Pa-dava Üniversitesi Ceza Hukuku Ordinaryüs Profesörü Guiseppe Bettiol dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir.
Ankara kriminolojik zularda iki konferans veren
—---------------Prof.
Bettiol dün kendisiyle görüşen bir
muharririmizin sorduğu suallere cevap olarak şu beyanatta bulunmuştur:
«— Atlantik paktı hakkmdaki kanaatleriniz nedir?»
«— Atlantik paktı bir sulh nizam ve birlik paktıdır. Bu pakt kanaatimce Avrupa harb heyulâ-sını uzaklaştıracak bir birliğin kurulmasıdır.»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
particilik yüzünden çıktığı bildiriliyor îsparta, 7 (Hususî) — İlimize bağlı Lagus, Deregünll ve Kayı köylüleri arasında bir mer’a ve particilik yüzünden vukua gelen silâhlı bir çarpışma; Veli Selvi ve Mehmet Kandilli (isimli İki vatandaşın ölümü ve 33 vatandaşın ağır yara-lanmasile neticelenmiştir.
Yaralılardan üçünün durumu ağırdır. Savcılık vaziyete el koy muştur.
Hayat bahalılığı
artıyor
1938 e nazaran 1948 deki fark, yüzde 345,8 i buldu
Ticaret Bakanlığı, 1938 yılına nazaran 194S yılı sonuna kadar İstanbul ve Ankaradaki hayat pahalılığı durumunu gösteren (Devamı: Sa, s Sü, □ oo)
dinlenen zahireci Fehmi yalan ifade verdiği için nezaret altına alındı, sonra bırakıldı
Ankara, T (Telefonla) — Buğ-day ihracı yolsuzluğunu tahkik eden Karma Komisyon bugünkü toplantısında eski Ofis müdür muavinini ve tüccardan Vitoller'i dinlemiştir. Bu meyanda zahireci Fehmi Caridan da dinlenmiştir. Fehmi Caridan’ın ifadeleri şüpheli telâkki edildiği için bir aralık nezaret altına alınmış, sonra serbest bırakılmıştır.
Karma komisyon yarın da toplantılarına devam edecektir.
Millî Piyango
Milli Piyangonun T.Nisan çekilişi dün Ankarada saat 13.30 da ya-pılnuştır,
(□ovamı Sa. 5 8ü.
Albay Hüsnü Zaim Hususi Muhabirimiz Mehmet Alakerle dairesine girerken (Foto: Yeni Sabah) [Suriyeye gönderdiğimiz Mususî Muhabirimizin göndermiş olduğu diğer resimler beşinci say famızda dır]
MuhasamaiJjaşladı
Suriyede derhal kısmî seferberlik ilân edildi
Rusyamn yeni idareyi tanımıyacağı söylen!
yor. Hüsnü Zaim’in gazetemize beyanatı
Güreş/çilerimü diln Yeşilköy de uçaktan indik ten sonra
Güreşçilerimiz geldi
Avrupada başarılı müsabakalar yapan güreş ekipimiz ve antrenörleri neler anlatıyorlar ? Çiftetelli sayesinde düzelen maneviyat — Yaşar dünya şampiyonu İsveçliyi nasıl yendi?Mersinli ve Âdil Candemirin ihtisasları
önümüzdeki haziran ayında geh rlmizde yapılacak Avrupa Güreş şampiyonasına hazırlık olmak tize re Milli Güreş takımımız, ekiplnc yeni dahil ettiği genç elemanlarla beraber bir Avrupa turnesine çık mıştı.
Bu tumedo yaptıkları karşılaş . maların büyük bir kısmını zaferle neticelendiren aralan güreşçileri -mlz, dün saat 14.30 da bir Skandi nav uçağı ile Yeşilköy meydanına indiler. Kendilerini meydanda biriken sporcular vo üniversitelilerden
Şam, 7 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atakerden telefonla):
Son dakikada aldığım bir habere göre İsrail kuvvetleri Suriye hudutlarına tecavüz ettiler. Muhasamat başladı. Suriyede kısmi ıseferberlik .ilân e-dildl.
Neşredilen bir emirname ile askerlik çağında bulunan yabancı memleketlerdeki Suriyelilerin derhal memlekete avdet etmeleri bildirildi.
Albay Hüsnü Zaim, İsrail devletini, mütarekeyi ihlâl ettiğinden dolayı Adalet divanına şikâyet etmiştir.
ALBAY HÜSNÜ ZAlMİN GA-
ZETEMİZE BEYANATI
Şam 7 (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atak-
erden telefonla):
HUkûjmet darbesinlin halkta doğurduğu tereddüt ve şaşkın-
lık devresinden sonra yeni İda-
re gerekli icabata girişmiş bu-
lunmaktadır.
Kapalıçarşı
cinayeti
Memlekette mevcut olan ih-
tikârın önüne geçmek için hükümet; zarurî ihtiyaç maddelerinin Batlarını tesbit etmiş ve bunlar üzerinde sıkı bir murakabe kurmuştur. Borsa hâlâ a-çılamamıştır.
Suriyede teşekkül eden yeni idare komünist çevrelerde İyi karşılanmamaktadır. Sovyet Rusyamn yem İdareyi tanımaması muhtemeldir.
Albay Zalmin komünist hara (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Komünist cür'eti
Gazetemize neşredilmek ricasile (!) gönderilen komünist beyannamesi
Kominform şimdi de Isviçredeki Türk talebelerine musallat oldu
Dün gece Lozandan uçakla adresimize göpderilmiş bir mektup aldık. «Beri Jön Türkler Birliği Avrupa komitesi» başlığını taşıyan bu mektup biz# neşretmek ricasiyle bir de komünist beyannamesi göndermek küstahlığında (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Union des Jeunes Turcı Progressfctes
Comlte d'Europe
İLERİ JON TURKLER 8IRLIGL
Avrupo Komitası
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gazetemize mektup göndere* mahut cemiyetin başlığı
mürekkep bir kalabalık karşıla, dı. Bölge Müdürü Valiyi Oktay, tayyareyo gidip kafileye hoş geldi, nlz dedikten sonra güreşçilerimiz birer birer uçaktan çıkmağa başla dılar. En önde güler yüzü İle Na.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
. . i .. , AiaşerMiıten Robmson tarafından A
S. heyet, de,uz grup
™ btd arada pdrUlmMrd.r. Bajda: Toplanda gelen Sovyet atayen.aU
suaşemıııten Robmson tarafından Ankarada bir kokteyl • parti verilmiştir. Resimleri.
^..ty_ yrupu başkanı Amiral Seetlo ile Amiral Necati El-xr ’■ r. ve muavini ile Jandarma Genel Komutanı Kor-
general Nurt Berkte el sıkışıyor. (Foto; Yeni Sabah — Ankara)
Maktulün bir komşusu “bu İstanbul işi değil, Kafkas işi olmalı» diyor Kapalıçarşıda kuyumculuk ya pan Serkis Magaroff adında bir şahsın, beş gün evvel dükkânında feci şekilde öldürülmesile neticelenen cinayetin tahkikatı na, dün de alâkadarlar tarafından devam edilmiştir. Hâdisenin vukua geldiği tarihten, dün geç vakitlere kadar yapılan bütün arama ve soruşturmalara rağmen henüz fail yahut «failler» tesbit edilmiş değildir.
Dün, bir sabah gazetesinin yazdığı, Ordulu Mustafa adında bir şalısın bu cinayetle methal-dar olduğu görülerek nezaret altına alındığı haberi de alâkadarlar tarafından yalanlanmak tadır.
(Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
40000 T ulumba
ULUNAY
I)r. Fahri Kurtuluş’un
Cumhuriyet gazetesi aleyhine açtığı dâva Rize Milletvekili- Dr. Fahri Kurtuluş, Cumhuriyet gazetesinin hakkında yapmış olduğu neşriyat üzerine mezkûr gazete aleyhine bir hakaret dâvası açmış bulunmaktadır.
18 nisan pazartesi günü şehrimiz 8. ci asliye ceza mahkemesinde başlanacak olan bu dâvada Dr. Fahri Kurtuluşun vekâletini avukat Halûk Uluğ deruhte e imli a t İr
nıorika, Marshall yardımı llo bize, bin metreye kadar su çıkaran kırk bin pompa vorocekmlş. Bu sayodo menılokotin
kurak havalisi susuzluktan kurtulacak, zirai kalkınma tahakkuk edecekmiş. Böylo amma, bizim bir do geniş ırmaklar geçen mıntakaları-mız var. Oralarda biz no yapıyoruz? Hiç. Nehir akıyor, biz do bol bol bakıyoruz. Mesoia Kızılırmak... Bu nehir bizim memleketi İhya e-dordl. Fakat biz onu bir dost değil, bir düşman telâkki ederiz. 1914 do, yâni tam otuz boş seno evvel Ikamoto memur olarak Çoruma gl-dorken Kızılırmak'ı goçtlk. Hattâ bir goco do kenarında misafir kaldık. Civar köylülerle konuştuğumuz zaman bu nehirden cdlloook istifa-doyl söyledik; hepsi baştan çıkmış, salâh kabul otnıoz, dlkbaşlı bir adamdan bahseder gibi:
— Efondil Dell akar, bir yaramaz.
Deditor. üstelik ı
______Hor seno fazla coştuğu zaman oana kıyar, mala kıyar.
Diyerek bu enorjl kaynağını â-deta cinayetle İtham ottllor. O kadar kİ, bu kötüleme blzo bllo tesir etti; kenarına geldiğimiz zaman goçld bulup arabalarla goçorkon başımız döndü, hattâ yüreğimize bir korku bllo geldi.
Halbuki Kızılırmak kadir, kıymet bilonlorln olindo bitmez tü* konmez bir sorvot hazineciydi. Otuz beş sono evvel ben bu nohri böyle
l$o
görmüştüm. Bugu.ı no haldodlry bilmiyorum | hor halde benlin gör* düğümden pek farklı olmasa gerektir.
1938 do Bağdada gittim. (Ana gibi yâr olmaz, Bağdad gibi diyar, olmaz) meselinin sobeb - I - vücûdu Diclo ve Fırattır. Asırlarca petrolünden bllo haberimiz olmıyan Mumlun çarşısında hıyar büyüklüğüm do aoalp bir sobzo gördüm. No ol* duğunu bir türlü anlıyamadıın; bir şeyo do benzetemedim. Meğor bamya İmiş! O iki nehir orasını o hale gotlrmlş kİ adam dikllse ağaç o* lacak. Arazi vo çiftlik sahipleri ne* hlrlorln konarına petrol llo işleyen Dizol motörlerlni koymuşlar, insan boli gonlşliğlndo sııyu akıtıyorlar. Biz norodo ise Darâ'ııın denizi döndürmesi gibi nehirlerimize kırbaç vuracağız.
Yeryüzündeki sulardan istifada odonılyoruz; Inşaallah bin metrsi derinlikten çıkaracağımız su ile yüzümüi gülor.
Su meselesini dahi Marshall pl£H nı llo halledeceğimiz kimin hatırına gelirdi!
NOT: — Gazetelerin birinde Belediye Reis Muavini Bay Muhtar Acarın bir resimlerilo beyanatını okudum. Şehri suya kavuşturacak olan Belediye mi* dır, Belediye reisi midir, Muhtar Acar Bey midir, yoksa A* meMkaklann verecekler^ pompalar mıdır? [Burasını pek an-lıyamadım.
U.
CUMA Sahibi ı Safa Kıhçhoğlu
8 NİSAN 1949 idare ı Nuruosmanlyo Noı 11 Tet adresli «YİNİ 8ABAH> İSTANBUL Telefon ı S079S
11 inci Yıl, No. 3606
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİYIZ
Sayısı : 10 Kuruş
MİDEMDEN
Rahatsızım, Hazımsızım deme hemen bir
MiYANOL İÇ
Yahudiler Suriyeye Tecavüz Ettiler
Mr. Truman m ihtarı “Mütecavizi ezmek için atom bombasını kullanmakta tereddüt etmiyeceğim.,, Atlantik Paktının imzalanmasından sonra Rusyamn Asya’ya veya Ortadoğuya dönmesi ihtimalinden bahsediliyor
Ispartada üç köy arasında çarpışma
2 ölü ve 33 ağır yaralı var
Hâdisenin bir mer’a ve
Yeni hükümet Tanınıyor
Komşu Suriye’de yapılan hükümet darbesi, o kadar »essiz, gürültüsüz ve ustaca tahakkuk etti ki bütün memleketin İhtilâl kahramanı Albay Hüsnünün arkasında olduğuna şüphe edilemez. Şam sokaklarında ve belli başlı büyük şehirlerde halkın bilhassa uyanık yüksek tahsil gençliğinin yaptıkları, nümayişler umumî efkârın nasıl yine reisler arkasmda yer aldığını şüpheye mahal bırakmıyacak surette göstermiştir.
Bu cihet dış umumî efkânnea da böyle telâkki edilmiş olacak ki, gelen telgraf haberleri, Amerika, İngiltere ve Fransa gibi üç büyük demokrasinin yeni İdareyi tanımağa karar verdiklerini bildirmektedir.
Şomdaki askeri darbe bir diktatörlük çeşnisi taşısaydı şüphesiz ki Amerika veya İngiltere yeni tutamlan tanımakta bu kadar acele etmezlerdi. Düşünülmelidir ki Amerika ve İngiltere, on küsur yıldır fiilen İspanyada kudretle hâkim olan General Franko He bir türlü düzgün Ve normal münasebetler kurmak istemiyorlar. İleride patlaması melhuz herhangi bir fırtınada Sovyetlere karşı en kuvvetli desteklerden biri Franko olacak iken Atlantik paktı yapıldığı sıralarda bile Portekiz davet olunuyor ve ittifak halkısma almıyor da onun delâlet ve tavassutuna rağmen General Franko bu umumî ahenge katılmak İstenilmiyor. Sonra bir askeri hamle ile işbaşına gelen bir Hüsnü Zaim bir hafta içinde aynı demokratik büyük devletler tarafından tanınmak gibi bir talihe nail oluyor. Bu keyfiyet tahakkuk ederse sırf bir talih eseri veya tesadüf neticesi sayılamaz.
Anlaşılan Suriye'deki sakıt hükümet ve hattâ meclis umumi efkâra hiç de mâkes ve tercüman olmuyormuş! Bu nokta büyük devletlerce de malum ve kat’î İmiş. Hakikaten bazan iktidardaki adamların inadı, taassubu veya but hesap ve kitaptan korkusu, milletin arzusunun hakklyle izhar edilmesine engel olabilir. Bu hal de dahilde ve hariçte herkesçe bilinir. Binaenaleyh böyle bir durumda vukua gelen bir değişiklik zahiri, kanunlara ve anayasaya aylan da olsa her tarafta, dahilde ve hariçte tasvip edilebilir.
Tabiatiyle inkılâbın kahramanı Albay Hüsnü derhal milletin u-mumi efkârına gıll - ü - gışsız müracaat etmek ve Suriyelilerin izhar edecekleri arzuya tamamiy-le uygun bir hükümet kurmak zorundadır. Esasen Türk gazetecilerine vâki olan beyanatında Albay 2 ay içinde milletin söz söyle-mrelne imkân vereceğini temin etmiştir. Zaten Şam ve Surivede bulunan Türk gazetecileri inkılâp-herluu’Ki bir ihllyat todblrt »lamam,, «lmasuu haj, retle k.,detm,kW|rtcr. ,„kl|ibl ,»PM kumanda,,, k Mr
bardak su içmek kadar kolaydır. Memleket umumi efkârının İçUn gelen İsteklerine muvafık olmasa darbeyi yapanların kendilerini bin bir muhafaza kordonu altına almaları lâzım gelmez miydi?
Bizim «ayacağımız şey; komşu memlekette sükûn vo istikrarın —zaten ihlâl edilmemiş olan istikrarın— tam ve kâmil olarak devamıdır. Ortaşark memleketleri bin bir ihtirasın çarpıştığı heyecanlı ve tehlikeli bir saha halini aldı. Huzursuzluk ve istikrar-sizlik her türlü mikropların büyümesine en müsait! bir saha teşkil etmektedir. Suriye ordusu temsilcisi eski idareyi komünizme yardım etmekle de itham etmiştir. Komünistlere yaşama ve yayılma bnkanı vermlyecek bir hükümet, Türklerce de çok iyi bir nazarla (Devamı 8a. i 8ü. 0 de)
Vaşlngton, 7 (R.) — Dün gece Birleşik Amerika kongresine yeni seçilen üyelere bir demeç veren Başkan Truman, Atlantik paktının, atom bombasının bir daha kııllanılmıyacağı bir banş dünyasına doğru bir adım teşkil ettiğini söylemiştir.
Başkan, dünya refah vo barışı uğruna atom bombasının bir kere daha kullanılıp kullanılmaması meselesinde bir karara varmak ıztıraımda kaldığı takdirde, 1945 yüı Temmuzunda hareket ettiği şekilde hareket edeceğini beyan etmiştir.
Bununla beraber Başkan, şimdi, dünyada, böyle bir kararın bir kere daha alınmasına lüzum bırakmıyacak bir durumun hasıl olmağa başladığım da zannettiğini kaydetmiştir.
Truman, paktın böyle bir ka-(Devamı Sa. o 8ü. 4 do)
Doktor
ücretleri
İstanbul doktorları, vizite ücretlerinin Ankarada olduğu gibi tahdidi hakkında ne düşünüyorlar?
Ankara doktorlarının müşterek olarak hasta muayene ücretinin. 10 lira üzerinden alınmasını kararlaştırmış oldukları evvelce bildirilmişti.
Bu kararı İstanbul doktorlarının nasıl karşıladıklarını ve bunun lstanbulda da tatbikini düşünüp düşünmediklerini öğrenmek için bir anket yaptık. Verilen cevaplar aşağıdadır:
Ord. Prof. Fahrettin Kerim Gökay:
— Doktorluk ticarî bir meslek değildir. Doktora yerilen muayene ücretinin adı: Şerefiyedir. Hekimlik tarifeye tâbi tutulunca iş ticari hale gelir. Bundan dolayı da zedelenir. Maamafih dünyanın her tarafında bir sınırlama yapılmıştır. Büyük mütehassıslar ve hocalarla, diğer mütehassıs doktorların alacağı ücret bir olamaz. Bunu gözönünde tutarak Etibba Odasının nezareti altında lstanbulda da hekim ücretlerinde bir ayarlama yapılması yerinde olur.
(Devamı Sa. 5 Sü. 5 do)
Atıf İnan tahkikatı
Dün
“Türkiye garbın en ileri bir kalesidir „
Şehrimizde bulunan bir Italyan profesör ve milletvekilinin Atlantik Paktı, kalyanın komünizm tehlikesi karşısında vaziyeti ve diğer meseleler hakkmda“Yeni Sabah„a beyanatı Birkaç gündenberi memleketimizde bulunan İtalya Meb’usan Meclisi Adalet Encümeni Reisi, Dışişleri Komisyonu üyesi ve Pa-dava Üniversitesi Ceza Hukuku Ordinaryüs Profesörü Guiseppe Bettiol dün sabah Ankaradan şehrimize gelmiştir.
Ankara kriminolojik zularda iki konferans veren
—---------------Prof.
Bettiol dün kendisiyle görüşen bir
muharririmizin sorduğu suallere cevap olarak şu beyanatta bulunmuştur:
«— Atlantik paktı hakkmdaki kanaatleriniz nedir?»
«— Atlantik paktı bir sulh nizam ve birlik paktıdır. Bu pakt kanaatimce Avrupa harb heyulâ-sını uzaklaştıracak bir birliğin kurulmasıdır.»
(Dovamı Sa. 5 Sü. 1 do)
particilik yüzünden çıktığı bildiriliyor îsparta, 7 (Hususî) — İlimize bağlı Lagus, Deregünll ve Kayı köylüleri arasında bir mer’a ve particilik yüzünden vukua gelen silâhlı bir çarpışma; Veli Selvi ve Mehmet Kandilli (isimli İki vatandaşın ölümü ve 33 vatandaşın ağır yara-lanmasile neticelenmiştir.
Yaralılardan üçünün durumu ağırdır. Savcılık vaziyete el koy muştur.
Hayat bahalılığı
artıyor
1938 e nazaran 1948 deki fark, yüzde 345,8 i buldu
Ticaret Bakanlığı, 1938 yılına nazaran 194S yılı sonuna kadar İstanbul ve Ankaradaki hayat pahalılığı durumunu gösteren (Devamı: Sa, s Sü, □ oo)
dinlenen zahireci Fehmi yalan ifade verdiği için nezaret altına alındı, sonra bırakıldı
Ankara, T (Telefonla) — Buğ-day ihracı yolsuzluğunu tahkik eden Karma Komisyon bugünkü toplantısında eski Ofis müdür muavinini ve tüccardan Vitoller'i dinlemiştir. Bu meyanda zahireci Fehmi Caridan da dinlenmiştir. Fehmi Caridan’ın ifadeleri şüpheli telâkki edildiği için bir aralık nezaret altına alınmış, sonra serbest bırakılmıştır.
Karma komisyon yarın da toplantılarına devam edecektir.
Millî Piyango
Milli Piyangonun T.Nisan çekilişi dün Ankarada saat 13.30 da ya-pılnuştır,
(□ovamı Sa. 5 8ü.
Albay Hüsnü Zaim Hususi Muhabirimiz Mehmet Alakerle dairesine girerken (Foto: Yeni Sabah) [Suriyeye gönderdiğimiz Mususî Muhabirimizin göndermiş olduğu diğer resimler beşinci say famızda dır]
MuhasamaiJjaşladı
Suriyede derhal kısmî seferberlik ilân edildi
Rusyamn yeni idareyi tanımıyacağı söylen!
yor. Hüsnü Zaim’in gazetemize beyanatı
Güreş/çilerimü diln Yeşilköy de uçaktan indik ten sonra
Güreşçilerimiz geldi
Avrupada başarılı müsabakalar yapan güreş ekipimiz ve antrenörleri neler anlatıyorlar ? Çiftetelli sayesinde düzelen maneviyat — Yaşar dünya şampiyonu İsveçliyi nasıl yendi?Mersinli ve Âdil Candemirin ihtisasları
önümüzdeki haziran ayında geh rlmizde yapılacak Avrupa Güreş şampiyonasına hazırlık olmak tize re Milli Güreş takımımız, ekiplnc yeni dahil ettiği genç elemanlarla beraber bir Avrupa turnesine çık mıştı.
Bu tumedo yaptıkları karşılaş . maların büyük bir kısmını zaferle neticelendiren aralan güreşçileri -mlz, dün saat 14.30 da bir Skandi nav uçağı ile Yeşilköy meydanına indiler. Kendilerini meydanda biriken sporcular vo üniversitelilerden
Şam, 7 (Hususî surette gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atakerden telefonla):
Son dakikada aldığım bir habere göre İsrail kuvvetleri Suriye hudutlarına tecavüz ettiler. Muhasamat başladı. Suriyede kısmi ıseferberlik .ilân e-dildl.
Neşredilen bir emirname ile askerlik çağında bulunan yabancı memleketlerdeki Suriyelilerin derhal memlekete avdet etmeleri bildirildi.
Albay Hüsnü Zaim, İsrail devletini, mütarekeyi ihlâl ettiğinden dolayı Adalet divanına şikâyet etmiştir.
ALBAY HÜSNÜ ZAlMİN GA-
ZETEMİZE BEYANATI
Şam 7 (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimiz arkadaşımız Mehmet Atak-
erden telefonla):
HUkûjmet darbesinlin halkta doğurduğu tereddüt ve şaşkın-
lık devresinden sonra yeni İda-
re gerekli icabata girişmiş bu-
lunmaktadır.
Kapalıçarşı
cinayeti
Memlekette mevcut olan ih-
tikârın önüne geçmek için hükümet; zarurî ihtiyaç maddelerinin Batlarını tesbit etmiş ve bunlar üzerinde sıkı bir murakabe kurmuştur. Borsa hâlâ a-çılamamıştır.
Suriyede teşekkül eden yeni idare komünist çevrelerde İyi karşılanmamaktadır. Sovyet Rusyamn yem İdareyi tanımaması muhtemeldir.
Albay Zalmin komünist hara (Devamı Sa. 5 Sü. 8 da)
Komünist cür'eti
Gazetemize neşredilmek ricasile (!) gönderilen komünist beyannamesi
Kominform şimdi de Isviçredeki Türk talebelerine musallat oldu
Dün gece Lozandan uçakla adresimize göpderilmiş bir mektup aldık. «Beri Jön Türkler Birliği Avrupa komitesi» başlığını taşıyan bu mektup biz# neşretmek ricasiyle bir de komünist beyannamesi göndermek küstahlığında (Devamı Sa. 5 8Ü. 5 de)
Union des Jeunes Turcı Progressfctes
Comlte d'Europe
İLERİ JON TURKLER 8IRLIGL
Avrupo Komitası
TAKVİMDEN BİR YAPRAK:
Gazetemize mektup göndere* mahut cemiyetin başlığı
mürekkep bir kalabalık karşıla, dı. Bölge Müdürü Valiyi Oktay, tayyareyo gidip kafileye hoş geldi, nlz dedikten sonra güreşçilerimiz birer birer uçaktan çıkmağa başla dılar. En önde güler yüzü İle Na.
(Dovamı Sa. 5 Sü. 6 da)
. . i .. , AiaşerMiıten Robmson tarafından A
S. heyet, de,uz grup
™ btd arada pdrUlmMrd.r. Bajda: Toplanda gelen Sovyet atayen.aU
suaşemıııten Robmson tarafından Ankarada bir kokteyl • parti verilmiştir. Resimleri.
^..ty_ yrupu başkanı Amiral Seetlo ile Amiral Necati El-xr ’■ r. ve muavini ile Jandarma Genel Komutanı Kor-
general Nurt Berkte el sıkışıyor. (Foto; Yeni Sabah — Ankara)
Maktulün bir komşusu “bu İstanbul işi değil, Kafkas işi olmalı» diyor Kapalıçarşıda kuyumculuk ya pan Serkis Magaroff adında bir şahsın, beş gün evvel dükkânında feci şekilde öldürülmesile neticelenen cinayetin tahkikatı na, dün de alâkadarlar tarafından devam edilmiştir. Hâdisenin vukua geldiği tarihten, dün geç vakitlere kadar yapılan bütün arama ve soruşturmalara rağmen henüz fail yahut «failler» tesbit edilmiş değildir.
Dün, bir sabah gazetesinin yazdığı, Ordulu Mustafa adında bir şalısın bu cinayetle methal-dar olduğu görülerek nezaret altına alındığı haberi de alâkadarlar tarafından yalanlanmak tadır.
(Dovamı Sa. S Sü. 1 do)
40000 T ulumba
ULUNAY
I)r. Fahri Kurtuluş’un
Cumhuriyet gazetesi aleyhine açtığı dâva Rize Milletvekili- Dr. Fahri Kurtuluş, Cumhuriyet gazetesinin hakkında yapmış olduğu neşriyat üzerine mezkûr gazete aleyhine bir hakaret dâvası açmış bulunmaktadır.
18 nisan pazartesi günü şehrimiz 8. ci asliye ceza mahkemesinde başlanacak olan bu dâvada Dr. Fahri Kurtuluşun vekâletini avukat Halûk Uluğ deruhte e imli a t İr
nıorika, Marshall yardımı llo bize, bin metreye kadar su çıkaran kırk bin pompa vorocekmlş. Bu sayodo menılokotin
kurak havalisi susuzluktan kurtulacak, zirai kalkınma tahakkuk edecekmiş. Böylo amma, bizim bir do geniş ırmaklar geçen mıntakaları-mız var. Oralarda biz no yapıyoruz? Hiç. Nehir akıyor, biz do bol bol bakıyoruz. Mesoia Kızılırmak... Bu nehir bizim memleketi İhya e-dordl. Fakat biz onu bir dost değil, bir düşman telâkki ederiz. 1914 do, yâni tam otuz boş seno evvel Ikamoto memur olarak Çoruma gl-dorken Kızılırmak'ı goçtlk. Hattâ bir goco do kenarında misafir kaldık. Civar köylülerle konuştuğumuz zaman bu nehirden cdlloook istifa-doyl söyledik; hepsi baştan çıkmış, salâh kabul otnıoz, dlkbaşlı bir adamdan bahseder gibi:
— Efondil Dell akar, bir yaramaz.
Deditor. üstelik ı
______Hor seno fazla coştuğu zaman oana kıyar, mala kıyar.
Diyerek bu enorjl kaynağını â-deta cinayetle İtham ottllor. O kadar kİ, bu kötüleme blzo bllo tesir etti; kenarına geldiğimiz zaman goçld bulup arabalarla goçorkon başımız döndü, hattâ yüreğimize bir korku bllo geldi.
Halbuki Kızılırmak kadir, kıymet bilonlorln olindo bitmez tü* konmez bir sorvot hazineciydi. Otuz beş sono evvel ben bu nohri böyle
l$o
görmüştüm. Bugu.ı no haldodlry bilmiyorum | hor halde benlin gör* düğümden pek farklı olmasa gerektir.
1938 do Bağdada gittim. (Ana gibi yâr olmaz, Bağdad gibi diyar, olmaz) meselinin sobeb - I - vücûdu Diclo ve Fırattır. Asırlarca petrolünden bllo haberimiz olmıyan Mumlun çarşısında hıyar büyüklüğüm do aoalp bir sobzo gördüm. No ol* duğunu bir türlü anlıyamadıın; bir şeyo do benzetemedim. Meğor bamya İmiş! O iki nehir orasını o hale gotlrmlş kİ adam dikllse ağaç o* lacak. Arazi vo çiftlik sahipleri ne* hlrlorln konarına petrol llo işleyen Dizol motörlerlni koymuşlar, insan boli gonlşliğlndo sııyu akıtıyorlar. Biz norodo ise Darâ'ııın denizi döndürmesi gibi nehirlerimize kırbaç vuracağız.
Yeryüzündeki sulardan istifada odonılyoruz; Inşaallah bin metrsi derinlikten çıkaracağımız su ile yüzümüi gülor.
Su meselesini dahi Marshall pl£H nı llo halledeceğimiz kimin hatırına gelirdi!
NOT: — Gazetelerin birinde Belediye Reis Muavini Bay Muhtar Acarın bir resimlerilo beyanatını okudum. Şehri suya kavuşturacak olan Belediye mi* dır, Belediye reisi midir, Muhtar Acar Bey midir, yoksa A* meMkaklann verecekler^ pompalar mıdır? [Burasını pek an-lıyamadım.
U.

Comments (0)