ÇARŞAMBA 6 Sahibi t Safa Kıhçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı İT Tel edreılı «YENİ SABAH» Yemi Sahalı
A Di İSTANBUL Telefon ı MTOS 11 inci Yıl, No. 3604 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSS1
Bblıçckapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
Suiistimaller iddiası
grupta^fırtınajiopardı
Atıf inan dedi ki: “Hiç münasebeti yokken benden bahsediyorlar. Benim işim Türkiye tarihinde bir rezaleti siyasiye midir?,,
Şükrü Koçak, emvali metrûkeden mal almadığını söyledi, kayınpederi Koyuncu Salih Ağadan eşine kalan serveti anlattı. Neticede Grup, Tekelioğlunun istizah açılmasına dair teklifini reddetti
Ezici sualler
İstanbul milletvekili ve es-Ifcj temjiz âzası sayın Osman Nuri Köni sakıt hanedana alt emval hakkında hükümete bir sözlü soru tevcih etmiştir. Buna Maliye Bakanının cevap vermesi lcabedecelrtir.
Meselenin esasına ve teferruatına vakıf olmadan ilk nazarda görülüyor ki takrir sahibinin sualleri gayet mufassal, müdellel ve ezici bir mahiyet ve hüviyet taşımaktadır. Hâkimlikte en yük-eek kademeleri işgal etmiş bir zatın sorusu da zaten öyle sudan ve üstünkörü olamazdı. Bu takrirden anlaşıldığına göre sakıt Osmanlı hanedanını Türkiye huduttan dışına çıkaran (431) sayılı kanunun sekizinci maddesi hükmüne göre yalnız o zaman hayatta bulunan bir padişahın istisnası suretiyle kanunun tanzim edilmesinden ve yürürlüğe girmesinden evvel ölmüş olan diğer padişahların bütün gayri men kul mallan medenî kanun hüküm Ierine uygun olarak varislerine intikal etmiş sayılmış ve bu yoldaki hukukî ve kanuni kanaat mahkemelerce, temyizce ve Maliye Bakanlığınca kabul olunmuştur. Hattâ, takrir sahibinin ifadesine göre, mesele temyiz umumî heyetince tevhidi içtihad kara-riyle de teyid edilmiştir. Şimdi bu durumu değiştirecek mahiyette yeni bir kanun tasarısı hükümetçe Meclise sevkedilmiş bulunmaktadır. Hâzinenin menfaati gaye ve maksadlyle böyle bir kanun taslağının Meclise şevki üzerine takrir sahibi bazı noktaların aydınlatılmasını Mâliyeden rica ediyor. Bu noktalar o kadar mühim ve memlekette adalet duygusunu tarsln bakımından o derece şümullü kİ onu kaydetmekten geçmek zordur.
Temyiz heyeti amumiyeslnce birçok yıl evvel kabul edilen tevhidi içtihad kararında bir adaletsizlik ve yolsuzluk tasavvur olunabilir mi? Vaktiyle bu mütalâada bulanan erkânı devletin herhangi birinden veya hâkimlerden yahut tevhidi İçtihad heyetini teşkil eden zatlardan şüphe ediyor musunuz? Ediyorsanız, onlar kimlerdir?
Görülüyor ki sualler çok ağır ve cevaplarını vermek hayli müşküldür. Fakat soru sahibinin tevali eden müteakip sualleri daha hafif değildir. Hâzinece ikinci Sultan Hami d, Mecid ve beşinci Mehmet ve Azize ait gayri menkullerin mirasçılara İntikali yap-tınlmıyarak başkalarına satıldığı anlaşılmaktadır. Bu satış, ne yolda vuku bulmuştur? Meselâ müzede 1le mİ, pazarlıkla mı her şekilde olursa olsun satışlar ““•Ki kanuna lstbıad ettirilmiş-
Bu gayri menkullerin yok pa-asmaktadır. HaklkaUn böyle bir şey vâki midir. BU nıallan lere satılmıştır, satılan malların mahalli, sokağı, cinsi, nev’l ve evsafı nelerden ibarettir, ne kadar bedele satılmıştır. İlk ve sonraki müşterilerinin vazıh bütün hüviyetleri ve bu mallara hâlâ sahip olanların hüviyet ve islmlerl-le beraber bildirilmesi.
Takrir sahibi bütiin bu ahret suallerine son verirken şu noktayı da Bakandan ve Hükümetten İstizah ediyor: «erek bu içtihadın, gerek aksi ve mukabil nok-lai nazarın samimiyetini hiçe sayıp her ikisini uluorta istikbal vesilesi yaparak gayri meşru surette İmzan tufeyliler ve açıkgözler var mıdır, ve kimlerdir.
Büyük Millet Meclisimle tiin bir suiistimal hakkında -dar tevcih edilip dururken
C.H.P. Gurupu Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında saat on beşte toplandı. Kürsüye gelen Sinan Tekelloğlu (emvali metrukeden haksız mal İktisap edenler hakkında mühim vesikalar elde et tim. Bu meselenin Mecliste gensoru olarak açılmasını arkadaşlar.
dan rica ediyorum) dedi.
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt kürsüye gelerek- (hâdise çok eskiye taallûk etmektedir. Zaman aşımına ug-anuştır. 194G senesinde mübadele içleri Iç'ın ç:kan kanu -nun birinci maddesi bu kanunun
Devamı Sa. 5 Su. 2)
Atlantik Paktının
imzasından sonra
Sadak Newyorkta, Paktm önemini belirten demeç verdi
Vaşington 5 (R.) — Başkan Trumanın bu hafta sonundan ev vel Kuzey Atlantik andlaşmasını âyan meclisine havale etmesi ve süratle onaylanmasını istemesi beklenilmektedir.
Resmî çevrelerin tahminlerine göre, 12 Batılı devlet tarafın •
dan dün imzalanan Paktı tatbike koymak bahsında, Başkan Tru-manın bu hareketi, belli başlı 3 teşebbüsten birini teşkil edecek tir. Girişilecek diğer iki hareket şu şekilde hülâsa edilmiştir:
1 — Birleşik Amerika, Paktı (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Profesör Neumark
vergisi
yeni vergi sisteminin mahiyetini anlatıyor
Emvali metrukeden haksız mal iktisab ettiği söylenen Selânikli koyuncu Salih ağanın damadı Şükrü Koçak
General Emir Erkilet
dün tevkif olundu
Nuri Killigil fabrikasındaki infilâk hâdisesi miinasebetile diin tekrar sorgusu yapılan Erkilet hakkında verilen karar
2 Mart akşamı Sütlücede Nu-1 tanzim olunan rapor savcılığa ve-ripaşa (Killigil) fabrikasında vu-l rilmiş, savcılık ta bu rapor esas-ku bulan infilâk hâdisesi takibat' lanna dayanarak takibata geç-safhasına girmiş bulunmaktadır, miştir. Adliyece birkaç cephaden İlim adamlarından mürekkep 7 yürütülmekte olan takibat safha-kişilik bilirkişi heyeti tarafından sında ilk iş olarak dün adliyeye
— üu.up aururhen ve
«aha dün Sinan Tekelioğlu. yal-(Devamı 8a. 0 8ü. s a»)
Mecliste müzakeresine başlanan yeni gelir vergisi hakkında şehrimizin ticaret ve iktisat a-lemine mensup tanınmış kim -selerle görüştük. Aldığımız cevapları aşağıya yazıyoruz,
Profesör Neumark bu mesele hakkındaki görüşünü şu şekilde izah etmiştir:
— Gelir vergisi vergi yilkle* rindn, kazanç vergisine nazaran daha âdil bir şekilde tevzi edilmesini sağlıyacak ve tarifesi çok daha mutedil olmakla be -rabor hâzineye zamanla daha -fazla varJJat getirecektir. Gerçekten hizmet erbabı İle beyannamemi tacirler bakımından gelir vergisi nisbetleri kazanç ver gisi tarifesinden çok daha aşa-(Dovamı Sa: S Sü: s do)
celbedilen emekli General Hüseyin Erkilet, tekrar sorguya çekilmiş ve sorgusunu müteakip tevkif edilmiştir.
Emekli General Erkilet’in tev-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Profesör Ali Nihad Tarlan
“Hükümet darbesini
nasıl yaptım?,,
Albay Hüsnü Zaim Yeni Sabah’a anlatıyor
(Röportajı yapan; Hususi surette Suriyeye gönderdiğimiz Mehmet A.laker)
eni hükümet darbesinden sonra, Suriye şehirlerinde bu resimde gördüğünüz şekilde halk nü mayifler yapmış, yeni rejimi alkışlamıştır. (Foto; Yeni Saha h)
(Yazısı 5 ci sayfada)
' I

Prof. Ali
"Türkiye ile aramızda yeni bir ufuk açılmıştır„
Eski hükümet üyeleri soygunculuk ve haksız mal iktisab suçlarile yargılanacak
Celâl Bayar, dün, Istanbula geldikten sonra gazeteciler arasın da (Foto: Burh an — Yeni Sabah)
Nihad Tarlan
Bugün hocalık hayatının 30 uncu yılı kutlanıyor (Profesörle yaptığımla enteresan bir konuşma ikinci Bay fadadır.)
Adapazarı Canavarı
Basri Ersoy'un yargılanmasına dün de devam olundu
Geyve soygunu nasıl oldu?
Adapazarı 5 (Telefonla) — Adapazarı canavarı Basri Er -soyun duruşmasına bugün de d-J vam edildi.
Basrinin Lahana köyündeki soygunculuk, Beynevit cinayeti ve yeni meydana çıkan Düzce ci nayeti haklımdaki dosyalar he -nüz mahkemeye gelmediği için bugün yalnız Geyve soyguncu -hığuna alt bir şahit dinlenilmiş tir.
Şayanı dikkat öfade veren ta nık İsmail Mandıra;
— Kayserilinin otobüsü ile A dapazardan Geyveye giderken Sarıbayırlar mevkiinde aniden silâh sesleri işittik.. Bunu mü -teakip otobüsümüz durdu. Et-
(Devamı 6a. S Sü. 4 d»)
C. Sayar istanbulda
D. P. Genel Başkanı Bursadan dönüşte Yalovaya da uğradı ve bir konuşuıa yaptı. Bayar yarın akşam Ankaraya dönecek
Demokrat Parti Başkanı Celâl | Bayar, dün akşam Bursadan 9eh I rimize dönmüştür.
YaJova yolu «ile gelen ve orada da bir konuşma yapan C. Bal
Şam, S (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimi! arkadaşımız Mehmet Ataker'den telefonla) — Suriyede hayat nor» mal bir haJe girmeğe başlamıştır. Şam’dan başka bütün ; .birlerden sıkı tedbirler kaldırılmıştır. Bugün neşredilen bir emirname üzerine resmî dairelerden Şük rü El Kuvvetli'nin resmi indirilmiş ve yerine Hüsnü Zaimin fotoğrafları asılmıştır. Şamdaki bütün klüp ve cemiyetler kapatılmıştır.
Mevkuf bulunan hakan'ann yerine onların salâhiyetlerini lıaia müsteşarlar tâyin edilmiştir.
Bugün, resmî çevrelerde doluşan şayialara göre, eski hükümet âzalarının, soygunculuk, vurgunculuk ve haksız mal iktisaplarından dolayı teşkil edilecek hususî
(Devamı Sa. s 80. 1 de)
il yaşında bir
Geyve ormanlarında i çocuk
. . f | 29 yaşında bir
işlenen tecı cinayet genci bıçakta -------------- öldürdü
“ Ellerimi Kadriyeniu boğazına sıktım. Cinayet yerinden ayrılırken hırıltılar işitiyordum M
Vecihi anlatıyor : götürdüm ve boğuk boğuk
Ankara 5 (Hususi) — Geyve
ormanlarında işlenen ciuayet, şehrimizde hemen herkesin konuştuğu mevzu haline gelmiştir. Kadriyeyi İstanbula götürmek Ü zere bir otomobile koyup Nallıhan civarında bir ormanda öldü ren Vecihi, Ankaranın maruf lo kantacılarıııdan birinin damadı olduğu iç'n hemen herkesçe tanınmaktadır.
Kayın pederi Turun Lokantasının sahibi Osman Şencer’dir..
Vecihi, Osmanın kızı ile bir buçuk sene evvel evlenmişti. Veci-hlnln ailesi haberi duyunca pe (Davamı Sa. ö Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diln sabah Bakırköy'ünde say yar satıcılık yapan yirmi dokuS yaşlarında bir gencin öldürülme sile neticelenen feoi bir cinayeti işlenmiştir.
Bir müddettenberl, Bakır^ köy, Asmalısakız sokağında 63 numaralı evde seyyar kuru yf (Devamı Sa. b 8ü. e da)
"Devjerin masalı
ULUNAY
Kadriyeyi ormanda boğup öldüren Vecihi
ziz muhibblm Nuoret Sata Coşkun, 3 Nisan tarihli «Son Posta» dakl günlük fıkrasını benim bir yozuna tahsis eyliyor. «Reti’ Ce-vat bu derece münkir olmamalı idil» başlığıyla yazdığı bu fıkrada bonlm ınillotvoklllerlnden sayın Refik Ahmet Sovongllln bir mektubuna vordlğlm oovabı ele alarak, Şo-hir tiyatrosunda temenni eylediğim torakkiyi görmediğime dair olan nokta - I • nazorıma itiraz ediyor.
Refik Ahmet Sovongll, Şehir tiyatrosu rojisörü olan zatın kırkına san’at yılını İdrâk eylemiş bulunması dolayıslylo yapılacak jübile hakkında bir yazı yazmaklığımı rl-oa etmek kadirşinaslığında bulunmuşlar ve bu yazının jübile hâtırası olarak neşrodilocok kitapta yer ala-oağını llâvo buyurmuşlardı; bendeniz do Muhsin Ertuğrul Boyln Türk tiyatrosuna hizmet eylediklerine kani' olmadığım İçin hâtıra kitabına alınaoak yazıdan beni affeyleme*
lerlni rica otmlştlm. Bir mı e.w haM kında «Kanaatim şudurls dodmten sonra artık münakaşa kapılarının kapanmış olması lâzım gelir; böyle olunoa sevimli ve doğerll mcslekda-şım Nusret Satanın mutlaka beni bir münakaşa sahasına sevketmek hususundaki ısrarı biraz n mnahal olmaz mı?
Kaldı kİ ben ou oaı. -.o kinv senin aloyhlndo oulunmuyorum| kimseyi tonkld etmiyorum; kimsenin hatırını Incltcoek, gönlünü kıracak bir söz do şarlatmıyorum | sadooo kanaatimi söylüyorm ı.
Çok şükür matbuatımız . kalaminden kan damlıyan no kudretli muharrirlerimiz var... Onlar jübile münasebetilo Muhsin Bey hakkında güzel güzel yazılar yazarlar; bendeniz gibi nâçiz bir muharriri», yaza-oagı birkaç satırdan ııo ılacak? «Sirano» nun dediği t'bi: «istemez... Eksik olsunl»
(Devamı ila. • bü. t at)
ÇARŞAMBA 6 Sahibi t Safa Kıhçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı İT Tel edreılı «YENİ SABAH» Yemi Sahalı
A Di İSTANBUL Telefon ı MTOS 11 inci Yıl, No. 3604 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSS1
Bblıçckapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
Suiistimaller iddiası
grupta^fırtınajiopardı
Atıf inan dedi ki: “Hiç münasebeti yokken benden bahsediyorlar. Benim işim Türkiye tarihinde bir rezaleti siyasiye midir?,,
Şükrü Koçak, emvali metrûkeden mal almadığını söyledi, kayınpederi Koyuncu Salih Ağadan eşine kalan serveti anlattı. Neticede Grup, Tekelioğlunun istizah açılmasına dair teklifini reddetti
Ezici sualler
İstanbul milletvekili ve es-Ifcj temjiz âzası sayın Osman Nuri Köni sakıt hanedana alt emval hakkında hükümete bir sözlü soru tevcih etmiştir. Buna Maliye Bakanının cevap vermesi lcabedecelrtir.
Meselenin esasına ve teferruatına vakıf olmadan ilk nazarda görülüyor ki takrir sahibinin sualleri gayet mufassal, müdellel ve ezici bir mahiyet ve hüviyet taşımaktadır. Hâkimlikte en yük-eek kademeleri işgal etmiş bir zatın sorusu da zaten öyle sudan ve üstünkörü olamazdı. Bu takrirden anlaşıldığına göre sakıt Osmanlı hanedanını Türkiye huduttan dışına çıkaran (431) sayılı kanunun sekizinci maddesi hükmüne göre yalnız o zaman hayatta bulunan bir padişahın istisnası suretiyle kanunun tanzim edilmesinden ve yürürlüğe girmesinden evvel ölmüş olan diğer padişahların bütün gayri men kul mallan medenî kanun hüküm Ierine uygun olarak varislerine intikal etmiş sayılmış ve bu yoldaki hukukî ve kanuni kanaat mahkemelerce, temyizce ve Maliye Bakanlığınca kabul olunmuştur. Hattâ, takrir sahibinin ifadesine göre, mesele temyiz umumî heyetince tevhidi içtihad kara-riyle de teyid edilmiştir. Şimdi bu durumu değiştirecek mahiyette yeni bir kanun tasarısı hükümetçe Meclise sevkedilmiş bulunmaktadır. Hâzinenin menfaati gaye ve maksadlyle böyle bir kanun taslağının Meclise şevki üzerine takrir sahibi bazı noktaların aydınlatılmasını Mâliyeden rica ediyor. Bu noktalar o kadar mühim ve memlekette adalet duygusunu tarsln bakımından o derece şümullü kİ onu kaydetmekten geçmek zordur.
Temyiz heyeti amumiyeslnce birçok yıl evvel kabul edilen tevhidi içtihad kararında bir adaletsizlik ve yolsuzluk tasavvur olunabilir mi? Vaktiyle bu mütalâada bulanan erkânı devletin herhangi birinden veya hâkimlerden yahut tevhidi İçtihad heyetini teşkil eden zatlardan şüphe ediyor musunuz? Ediyorsanız, onlar kimlerdir?
Görülüyor ki sualler çok ağır ve cevaplarını vermek hayli müşküldür. Fakat soru sahibinin tevali eden müteakip sualleri daha hafif değildir. Hâzinece ikinci Sultan Hami d, Mecid ve beşinci Mehmet ve Azize ait gayri menkullerin mirasçılara İntikali yap-tınlmıyarak başkalarına satıldığı anlaşılmaktadır. Bu satış, ne yolda vuku bulmuştur? Meselâ müzede 1le mİ, pazarlıkla mı her şekilde olursa olsun satışlar ““•Ki kanuna lstbıad ettirilmiş-
Bu gayri menkullerin yok pa-asmaktadır. HaklkaUn böyle bir şey vâki midir. BU nıallan lere satılmıştır, satılan malların mahalli, sokağı, cinsi, nev’l ve evsafı nelerden ibarettir, ne kadar bedele satılmıştır. İlk ve sonraki müşterilerinin vazıh bütün hüviyetleri ve bu mallara hâlâ sahip olanların hüviyet ve islmlerl-le beraber bildirilmesi.
Takrir sahibi bütiin bu ahret suallerine son verirken şu noktayı da Bakandan ve Hükümetten İstizah ediyor: «erek bu içtihadın, gerek aksi ve mukabil nok-lai nazarın samimiyetini hiçe sayıp her ikisini uluorta istikbal vesilesi yaparak gayri meşru surette İmzan tufeyliler ve açıkgözler var mıdır, ve kimlerdir.
Büyük Millet Meclisimle tiin bir suiistimal hakkında -dar tevcih edilip dururken
C.H.P. Gurupu Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında saat on beşte toplandı. Kürsüye gelen Sinan Tekelloğlu (emvali metrukeden haksız mal İktisap edenler hakkında mühim vesikalar elde et tim. Bu meselenin Mecliste gensoru olarak açılmasını arkadaşlar.
dan rica ediyorum) dedi.
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt kürsüye gelerek- (hâdise çok eskiye taallûk etmektedir. Zaman aşımına ug-anuştır. 194G senesinde mübadele içleri Iç'ın ç:kan kanu -nun birinci maddesi bu kanunun
Devamı Sa. 5 Su. 2)
Atlantik Paktının
imzasından sonra
Sadak Newyorkta, Paktm önemini belirten demeç verdi
Vaşington 5 (R.) — Başkan Trumanın bu hafta sonundan ev vel Kuzey Atlantik andlaşmasını âyan meclisine havale etmesi ve süratle onaylanmasını istemesi beklenilmektedir.
Resmî çevrelerin tahminlerine göre, 12 Batılı devlet tarafın •
dan dün imzalanan Paktı tatbike koymak bahsında, Başkan Tru-manın bu hareketi, belli başlı 3 teşebbüsten birini teşkil edecek tir. Girişilecek diğer iki hareket şu şekilde hülâsa edilmiştir:
1 — Birleşik Amerika, Paktı (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Profesör Neumark
vergisi
yeni vergi sisteminin mahiyetini anlatıyor
Emvali metrukeden haksız mal iktisab ettiği söylenen Selânikli koyuncu Salih ağanın damadı Şükrü Koçak
General Emir Erkilet
dün tevkif olundu
Nuri Killigil fabrikasındaki infilâk hâdisesi miinasebetile diin tekrar sorgusu yapılan Erkilet hakkında verilen karar
2 Mart akşamı Sütlücede Nu-1 tanzim olunan rapor savcılığa ve-ripaşa (Killigil) fabrikasında vu-l rilmiş, savcılık ta bu rapor esas-ku bulan infilâk hâdisesi takibat' lanna dayanarak takibata geç-safhasına girmiş bulunmaktadır, miştir. Adliyece birkaç cephaden İlim adamlarından mürekkep 7 yürütülmekte olan takibat safha-kişilik bilirkişi heyeti tarafından sında ilk iş olarak dün adliyeye
— üu.up aururhen ve
«aha dün Sinan Tekelioğlu. yal-(Devamı 8a. 0 8ü. s a»)
Mecliste müzakeresine başlanan yeni gelir vergisi hakkında şehrimizin ticaret ve iktisat a-lemine mensup tanınmış kim -selerle görüştük. Aldığımız cevapları aşağıya yazıyoruz,
Profesör Neumark bu mesele hakkındaki görüşünü şu şekilde izah etmiştir:
— Gelir vergisi vergi yilkle* rindn, kazanç vergisine nazaran daha âdil bir şekilde tevzi edilmesini sağlıyacak ve tarifesi çok daha mutedil olmakla be -rabor hâzineye zamanla daha -fazla varJJat getirecektir. Gerçekten hizmet erbabı İle beyannamemi tacirler bakımından gelir vergisi nisbetleri kazanç ver gisi tarifesinden çok daha aşa-(Dovamı Sa: S Sü: s do)
celbedilen emekli General Hüseyin Erkilet, tekrar sorguya çekilmiş ve sorgusunu müteakip tevkif edilmiştir.
Emekli General Erkilet’in tev-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Profesör Ali Nihad Tarlan
“Hükümet darbesini
nasıl yaptım?,,
Albay Hüsnü Zaim Yeni Sabah’a anlatıyor
(Röportajı yapan; Hususi surette Suriyeye gönderdiğimiz Mehmet A.laker)
eni hükümet darbesinden sonra, Suriye şehirlerinde bu resimde gördüğünüz şekilde halk nü mayifler yapmış, yeni rejimi alkışlamıştır. (Foto; Yeni Saha h)
(Yazısı 5 ci sayfada)
' I

Prof. Ali
"Türkiye ile aramızda yeni bir ufuk açılmıştır„
Eski hükümet üyeleri soygunculuk ve haksız mal iktisab suçlarile yargılanacak
Celâl Bayar, dün, Istanbula geldikten sonra gazeteciler arasın da (Foto: Burh an — Yeni Sabah)
Nihad Tarlan
Bugün hocalık hayatının 30 uncu yılı kutlanıyor (Profesörle yaptığımla enteresan bir konuşma ikinci Bay fadadır.)
Adapazarı Canavarı
Basri Ersoy'un yargılanmasına dün de devam olundu
Geyve soygunu nasıl oldu?
Adapazarı 5 (Telefonla) — Adapazarı canavarı Basri Er -soyun duruşmasına bugün de d-J vam edildi.
Basrinin Lahana köyündeki soygunculuk, Beynevit cinayeti ve yeni meydana çıkan Düzce ci nayeti haklımdaki dosyalar he -nüz mahkemeye gelmediği için bugün yalnız Geyve soyguncu -hığuna alt bir şahit dinlenilmiş tir.
Şayanı dikkat öfade veren ta nık İsmail Mandıra;
— Kayserilinin otobüsü ile A dapazardan Geyveye giderken Sarıbayırlar mevkiinde aniden silâh sesleri işittik.. Bunu mü -teakip otobüsümüz durdu. Et-
(Devamı 6a. S Sü. 4 d»)
C. Sayar istanbulda
D. P. Genel Başkanı Bursadan dönüşte Yalovaya da uğradı ve bir konuşuıa yaptı. Bayar yarın akşam Ankaraya dönecek
Demokrat Parti Başkanı Celâl | Bayar, dün akşam Bursadan 9eh I rimize dönmüştür.
YaJova yolu «ile gelen ve orada da bir konuşma yapan C. Bal
Şam, S (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimi! arkadaşımız Mehmet Ataker'den telefonla) — Suriyede hayat nor» mal bir haJe girmeğe başlamıştır. Şam’dan başka bütün ; .birlerden sıkı tedbirler kaldırılmıştır. Bugün neşredilen bir emirname üzerine resmî dairelerden Şük rü El Kuvvetli'nin resmi indirilmiş ve yerine Hüsnü Zaimin fotoğrafları asılmıştır. Şamdaki bütün klüp ve cemiyetler kapatılmıştır.
Mevkuf bulunan hakan'ann yerine onların salâhiyetlerini lıaia müsteşarlar tâyin edilmiştir.
Bugün, resmî çevrelerde doluşan şayialara göre, eski hükümet âzalarının, soygunculuk, vurgunculuk ve haksız mal iktisaplarından dolayı teşkil edilecek hususî
(Devamı Sa. s 80. 1 de)
il yaşında bir
Geyve ormanlarında i çocuk
. . f | 29 yaşında bir
işlenen tecı cinayet genci bıçakta -------------- öldürdü
“ Ellerimi Kadriyeniu boğazına sıktım. Cinayet yerinden ayrılırken hırıltılar işitiyordum M
Vecihi anlatıyor : götürdüm ve boğuk boğuk
Ankara 5 (Hususi) — Geyve
ormanlarında işlenen ciuayet, şehrimizde hemen herkesin konuştuğu mevzu haline gelmiştir. Kadriyeyi İstanbula götürmek Ü zere bir otomobile koyup Nallıhan civarında bir ormanda öldü ren Vecihi, Ankaranın maruf lo kantacılarıııdan birinin damadı olduğu iç'n hemen herkesçe tanınmaktadır.
Kayın pederi Turun Lokantasının sahibi Osman Şencer’dir..
Vecihi, Osmanın kızı ile bir buçuk sene evvel evlenmişti. Veci-hlnln ailesi haberi duyunca pe (Davamı Sa. ö Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diln sabah Bakırköy'ünde say yar satıcılık yapan yirmi dokuS yaşlarında bir gencin öldürülme sile neticelenen feoi bir cinayeti işlenmiştir.
Bir müddettenberl, Bakır^ köy, Asmalısakız sokağında 63 numaralı evde seyyar kuru yf (Devamı Sa. b 8ü. e da)
"Devjerin masalı
ULUNAY
Kadriyeyi ormanda boğup öldüren Vecihi
ziz muhibblm Nuoret Sata Coşkun, 3 Nisan tarihli «Son Posta» dakl günlük fıkrasını benim bir yozuna tahsis eyliyor. «Reti’ Ce-vat bu derece münkir olmamalı idil» başlığıyla yazdığı bu fıkrada bonlm ınillotvoklllerlnden sayın Refik Ahmet Sovongllln bir mektubuna vordlğlm oovabı ele alarak, Şo-hir tiyatrosunda temenni eylediğim torakkiyi görmediğime dair olan nokta - I • nazorıma itiraz ediyor.
Refik Ahmet Sovongll, Şehir tiyatrosu rojisörü olan zatın kırkına san’at yılını İdrâk eylemiş bulunması dolayıslylo yapılacak jübile hakkında bir yazı yazmaklığımı rl-oa etmek kadirşinaslığında bulunmuşlar ve bu yazının jübile hâtırası olarak neşrodilocok kitapta yer ala-oağını llâvo buyurmuşlardı; bendeniz do Muhsin Ertuğrul Boyln Türk tiyatrosuna hizmet eylediklerine kani' olmadığım İçin hâtıra kitabına alınaoak yazıdan beni affeyleme*
lerlni rica otmlştlm. Bir mı e.w haM kında «Kanaatim şudurls dodmten sonra artık münakaşa kapılarının kapanmış olması lâzım gelir; böyle olunoa sevimli ve doğerll mcslekda-şım Nusret Satanın mutlaka beni bir münakaşa sahasına sevketmek hususundaki ısrarı biraz n mnahal olmaz mı?
Kaldı kİ ben ou oaı. -.o kinv senin aloyhlndo oulunmuyorum| kimseyi tonkld etmiyorum; kimsenin hatırını Incltcoek, gönlünü kıracak bir söz do şarlatmıyorum | sadooo kanaatimi söylüyorm ı.
Çok şükür matbuatımız . kalaminden kan damlıyan no kudretli muharrirlerimiz var... Onlar jübile münasebetilo Muhsin Bey hakkında güzel güzel yazılar yazarlar; bendeniz gibi nâçiz bir muharriri», yaza-oagı birkaç satırdan ııo ılacak? «Sirano» nun dediği t'bi: «istemez... Eksik olsunl»
(Devamı ila. • bü. t at)
ÇARŞAMBA 6 Sahibi t Safa Kıhçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı İT Tel edreılı «YENİ SABAH» Yemi Sahalı
A Di İSTANBUL Telefon ı MTOS 11 inci Yıl, No. 3604 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSS1
Bblıçckapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
Suiistimaller iddiası
grupta^fırtınajiopardı
Atıf inan dedi ki: “Hiç münasebeti yokken benden bahsediyorlar. Benim işim Türkiye tarihinde bir rezaleti siyasiye midir?,,
Şükrü Koçak, emvali metrûkeden mal almadığını söyledi, kayınpederi Koyuncu Salih Ağadan eşine kalan serveti anlattı. Neticede Grup, Tekelioğlunun istizah açılmasına dair teklifini reddetti
Ezici sualler
İstanbul milletvekili ve es-Ifcj temjiz âzası sayın Osman Nuri Köni sakıt hanedana alt emval hakkında hükümete bir sözlü soru tevcih etmiştir. Buna Maliye Bakanının cevap vermesi lcabedecelrtir.
Meselenin esasına ve teferruatına vakıf olmadan ilk nazarda görülüyor ki takrir sahibinin sualleri gayet mufassal, müdellel ve ezici bir mahiyet ve hüviyet taşımaktadır. Hâkimlikte en yük-eek kademeleri işgal etmiş bir zatın sorusu da zaten öyle sudan ve üstünkörü olamazdı. Bu takrirden anlaşıldığına göre sakıt Osmanlı hanedanını Türkiye huduttan dışına çıkaran (431) sayılı kanunun sekizinci maddesi hükmüne göre yalnız o zaman hayatta bulunan bir padişahın istisnası suretiyle kanunun tanzim edilmesinden ve yürürlüğe girmesinden evvel ölmüş olan diğer padişahların bütün gayri men kul mallan medenî kanun hüküm Ierine uygun olarak varislerine intikal etmiş sayılmış ve bu yoldaki hukukî ve kanuni kanaat mahkemelerce, temyizce ve Maliye Bakanlığınca kabul olunmuştur. Hattâ, takrir sahibinin ifadesine göre, mesele temyiz umumî heyetince tevhidi içtihad kara-riyle de teyid edilmiştir. Şimdi bu durumu değiştirecek mahiyette yeni bir kanun tasarısı hükümetçe Meclise sevkedilmiş bulunmaktadır. Hâzinenin menfaati gaye ve maksadlyle böyle bir kanun taslağının Meclise şevki üzerine takrir sahibi bazı noktaların aydınlatılmasını Mâliyeden rica ediyor. Bu noktalar o kadar mühim ve memlekette adalet duygusunu tarsln bakımından o derece şümullü kİ onu kaydetmekten geçmek zordur.
Temyiz heyeti amumiyeslnce birçok yıl evvel kabul edilen tevhidi içtihad kararında bir adaletsizlik ve yolsuzluk tasavvur olunabilir mi? Vaktiyle bu mütalâada bulanan erkânı devletin herhangi birinden veya hâkimlerden yahut tevhidi İçtihad heyetini teşkil eden zatlardan şüphe ediyor musunuz? Ediyorsanız, onlar kimlerdir?
Görülüyor ki sualler çok ağır ve cevaplarını vermek hayli müşküldür. Fakat soru sahibinin tevali eden müteakip sualleri daha hafif değildir. Hâzinece ikinci Sultan Hami d, Mecid ve beşinci Mehmet ve Azize ait gayri menkullerin mirasçılara İntikali yap-tınlmıyarak başkalarına satıldığı anlaşılmaktadır. Bu satış, ne yolda vuku bulmuştur? Meselâ müzede 1le mİ, pazarlıkla mı her şekilde olursa olsun satışlar ““•Ki kanuna lstbıad ettirilmiş-
Bu gayri menkullerin yok pa-asmaktadır. HaklkaUn böyle bir şey vâki midir. BU nıallan lere satılmıştır, satılan malların mahalli, sokağı, cinsi, nev’l ve evsafı nelerden ibarettir, ne kadar bedele satılmıştır. İlk ve sonraki müşterilerinin vazıh bütün hüviyetleri ve bu mallara hâlâ sahip olanların hüviyet ve islmlerl-le beraber bildirilmesi.
Takrir sahibi bütiin bu ahret suallerine son verirken şu noktayı da Bakandan ve Hükümetten İstizah ediyor: «erek bu içtihadın, gerek aksi ve mukabil nok-lai nazarın samimiyetini hiçe sayıp her ikisini uluorta istikbal vesilesi yaparak gayri meşru surette İmzan tufeyliler ve açıkgözler var mıdır, ve kimlerdir.
Büyük Millet Meclisimle tiin bir suiistimal hakkında -dar tevcih edilip dururken
C.H.P. Gurupu Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında saat on beşte toplandı. Kürsüye gelen Sinan Tekelloğlu (emvali metrukeden haksız mal İktisap edenler hakkında mühim vesikalar elde et tim. Bu meselenin Mecliste gensoru olarak açılmasını arkadaşlar.
dan rica ediyorum) dedi.
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt kürsüye gelerek- (hâdise çok eskiye taallûk etmektedir. Zaman aşımına ug-anuştır. 194G senesinde mübadele içleri Iç'ın ç:kan kanu -nun birinci maddesi bu kanunun
Devamı Sa. 5 Su. 2)
Atlantik Paktının
imzasından sonra
Sadak Newyorkta, Paktm önemini belirten demeç verdi
Vaşington 5 (R.) — Başkan Trumanın bu hafta sonundan ev vel Kuzey Atlantik andlaşmasını âyan meclisine havale etmesi ve süratle onaylanmasını istemesi beklenilmektedir.
Resmî çevrelerin tahminlerine göre, 12 Batılı devlet tarafın •
dan dün imzalanan Paktı tatbike koymak bahsında, Başkan Tru-manın bu hareketi, belli başlı 3 teşebbüsten birini teşkil edecek tir. Girişilecek diğer iki hareket şu şekilde hülâsa edilmiştir:
1 — Birleşik Amerika, Paktı (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Profesör Neumark
vergisi
yeni vergi sisteminin mahiyetini anlatıyor
Emvali metrukeden haksız mal iktisab ettiği söylenen Selânikli koyuncu Salih ağanın damadı Şükrü Koçak
General Emir Erkilet
dün tevkif olundu
Nuri Killigil fabrikasındaki infilâk hâdisesi miinasebetile diin tekrar sorgusu yapılan Erkilet hakkında verilen karar
2 Mart akşamı Sütlücede Nu-1 tanzim olunan rapor savcılığa ve-ripaşa (Killigil) fabrikasında vu-l rilmiş, savcılık ta bu rapor esas-ku bulan infilâk hâdisesi takibat' lanna dayanarak takibata geç-safhasına girmiş bulunmaktadır, miştir. Adliyece birkaç cephaden İlim adamlarından mürekkep 7 yürütülmekte olan takibat safha-kişilik bilirkişi heyeti tarafından sında ilk iş olarak dün adliyeye
— üu.up aururhen ve
«aha dün Sinan Tekelioğlu. yal-(Devamı 8a. 0 8ü. s a»)
Mecliste müzakeresine başlanan yeni gelir vergisi hakkında şehrimizin ticaret ve iktisat a-lemine mensup tanınmış kim -selerle görüştük. Aldığımız cevapları aşağıya yazıyoruz,
Profesör Neumark bu mesele hakkındaki görüşünü şu şekilde izah etmiştir:
— Gelir vergisi vergi yilkle* rindn, kazanç vergisine nazaran daha âdil bir şekilde tevzi edilmesini sağlıyacak ve tarifesi çok daha mutedil olmakla be -rabor hâzineye zamanla daha -fazla varJJat getirecektir. Gerçekten hizmet erbabı İle beyannamemi tacirler bakımından gelir vergisi nisbetleri kazanç ver gisi tarifesinden çok daha aşa-(Dovamı Sa: S Sü: s do)
celbedilen emekli General Hüseyin Erkilet, tekrar sorguya çekilmiş ve sorgusunu müteakip tevkif edilmiştir.
Emekli General Erkilet’in tev-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Profesör Ali Nihad Tarlan
“Hükümet darbesini
nasıl yaptım?,,
Albay Hüsnü Zaim Yeni Sabah’a anlatıyor
(Röportajı yapan; Hususi surette Suriyeye gönderdiğimiz Mehmet A.laker)
eni hükümet darbesinden sonra, Suriye şehirlerinde bu resimde gördüğünüz şekilde halk nü mayifler yapmış, yeni rejimi alkışlamıştır. (Foto; Yeni Saha h)
(Yazısı 5 ci sayfada)
' I

Prof. Ali
"Türkiye ile aramızda yeni bir ufuk açılmıştır„
Eski hükümet üyeleri soygunculuk ve haksız mal iktisab suçlarile yargılanacak
Celâl Bayar, dün, Istanbula geldikten sonra gazeteciler arasın da (Foto: Burh an — Yeni Sabah)
Nihad Tarlan
Bugün hocalık hayatının 30 uncu yılı kutlanıyor (Profesörle yaptığımla enteresan bir konuşma ikinci Bay fadadır.)
Adapazarı Canavarı
Basri Ersoy'un yargılanmasına dün de devam olundu
Geyve soygunu nasıl oldu?
Adapazarı 5 (Telefonla) — Adapazarı canavarı Basri Er -soyun duruşmasına bugün de d-J vam edildi.
Basrinin Lahana köyündeki soygunculuk, Beynevit cinayeti ve yeni meydana çıkan Düzce ci nayeti haklımdaki dosyalar he -nüz mahkemeye gelmediği için bugün yalnız Geyve soyguncu -hığuna alt bir şahit dinlenilmiş tir.
Şayanı dikkat öfade veren ta nık İsmail Mandıra;
— Kayserilinin otobüsü ile A dapazardan Geyveye giderken Sarıbayırlar mevkiinde aniden silâh sesleri işittik.. Bunu mü -teakip otobüsümüz durdu. Et-
(Devamı 6a. S Sü. 4 d»)
C. Sayar istanbulda
D. P. Genel Başkanı Bursadan dönüşte Yalovaya da uğradı ve bir konuşuıa yaptı. Bayar yarın akşam Ankaraya dönecek
Demokrat Parti Başkanı Celâl | Bayar, dün akşam Bursadan 9eh I rimize dönmüştür.
YaJova yolu «ile gelen ve orada da bir konuşma yapan C. Bal
Şam, S (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimi! arkadaşımız Mehmet Ataker'den telefonla) — Suriyede hayat nor» mal bir haJe girmeğe başlamıştır. Şam’dan başka bütün ; .birlerden sıkı tedbirler kaldırılmıştır. Bugün neşredilen bir emirname üzerine resmî dairelerden Şük rü El Kuvvetli'nin resmi indirilmiş ve yerine Hüsnü Zaimin fotoğrafları asılmıştır. Şamdaki bütün klüp ve cemiyetler kapatılmıştır.
Mevkuf bulunan hakan'ann yerine onların salâhiyetlerini lıaia müsteşarlar tâyin edilmiştir.
Bugün, resmî çevrelerde doluşan şayialara göre, eski hükümet âzalarının, soygunculuk, vurgunculuk ve haksız mal iktisaplarından dolayı teşkil edilecek hususî
(Devamı Sa. s 80. 1 de)
il yaşında bir
Geyve ormanlarında i çocuk
. . f | 29 yaşında bir
işlenen tecı cinayet genci bıçakta -------------- öldürdü
“ Ellerimi Kadriyeniu boğazına sıktım. Cinayet yerinden ayrılırken hırıltılar işitiyordum M
Vecihi anlatıyor : götürdüm ve boğuk boğuk
Ankara 5 (Hususi) — Geyve
ormanlarında işlenen ciuayet, şehrimizde hemen herkesin konuştuğu mevzu haline gelmiştir. Kadriyeyi İstanbula götürmek Ü zere bir otomobile koyup Nallıhan civarında bir ormanda öldü ren Vecihi, Ankaranın maruf lo kantacılarıııdan birinin damadı olduğu iç'n hemen herkesçe tanınmaktadır.
Kayın pederi Turun Lokantasının sahibi Osman Şencer’dir..
Vecihi, Osmanın kızı ile bir buçuk sene evvel evlenmişti. Veci-hlnln ailesi haberi duyunca pe (Davamı Sa. ö Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diln sabah Bakırköy'ünde say yar satıcılık yapan yirmi dokuS yaşlarında bir gencin öldürülme sile neticelenen feoi bir cinayeti işlenmiştir.
Bir müddettenberl, Bakır^ köy, Asmalısakız sokağında 63 numaralı evde seyyar kuru yf (Devamı Sa. b 8ü. e da)
"Devjerin masalı
ULUNAY
Kadriyeyi ormanda boğup öldüren Vecihi
ziz muhibblm Nuoret Sata Coşkun, 3 Nisan tarihli «Son Posta» dakl günlük fıkrasını benim bir yozuna tahsis eyliyor. «Reti’ Ce-vat bu derece münkir olmamalı idil» başlığıyla yazdığı bu fıkrada bonlm ınillotvoklllerlnden sayın Refik Ahmet Sovongllln bir mektubuna vordlğlm oovabı ele alarak, Şo-hir tiyatrosunda temenni eylediğim torakkiyi görmediğime dair olan nokta - I • nazorıma itiraz ediyor.
Refik Ahmet Sovongll, Şehir tiyatrosu rojisörü olan zatın kırkına san’at yılını İdrâk eylemiş bulunması dolayıslylo yapılacak jübile hakkında bir yazı yazmaklığımı rl-oa etmek kadirşinaslığında bulunmuşlar ve bu yazının jübile hâtırası olarak neşrodilocok kitapta yer ala-oağını llâvo buyurmuşlardı; bendeniz do Muhsin Ertuğrul Boyln Türk tiyatrosuna hizmet eylediklerine kani' olmadığım İçin hâtıra kitabına alınaoak yazıdan beni affeyleme*
lerlni rica otmlştlm. Bir mı e.w haM kında «Kanaatim şudurls dodmten sonra artık münakaşa kapılarının kapanmış olması lâzım gelir; böyle olunoa sevimli ve doğerll mcslekda-şım Nusret Satanın mutlaka beni bir münakaşa sahasına sevketmek hususundaki ısrarı biraz n mnahal olmaz mı?
Kaldı kİ ben ou oaı. -.o kinv senin aloyhlndo oulunmuyorum| kimseyi tonkld etmiyorum; kimsenin hatırını Incltcoek, gönlünü kıracak bir söz do şarlatmıyorum | sadooo kanaatimi söylüyorm ı.
Çok şükür matbuatımız . kalaminden kan damlıyan no kudretli muharrirlerimiz var... Onlar jübile münasebetilo Muhsin Bey hakkında güzel güzel yazılar yazarlar; bendeniz gibi nâçiz bir muharriri», yaza-oagı birkaç satırdan ııo ılacak? «Sirano» nun dediği t'bi: «istemez... Eksik olsunl»
(Devamı ila. • bü. t at)
ÇARŞAMBA 6 Sahibi t Safa Kıhçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı İT Tel edreılı «YENİ SABAH» Yemi Sahalı
A Di İSTANBUL Telefon ı MTOS 11 inci Yıl, No. 3604 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSS1
Bblıçckapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
Suiistimaller iddiası
grupta^fırtınajiopardı
Atıf inan dedi ki: “Hiç münasebeti yokken benden bahsediyorlar. Benim işim Türkiye tarihinde bir rezaleti siyasiye midir?,,
Şükrü Koçak, emvali metrûkeden mal almadığını söyledi, kayınpederi Koyuncu Salih Ağadan eşine kalan serveti anlattı. Neticede Grup, Tekelioğlunun istizah açılmasına dair teklifini reddetti
Ezici sualler
İstanbul milletvekili ve es-Ifcj temjiz âzası sayın Osman Nuri Köni sakıt hanedana alt emval hakkında hükümete bir sözlü soru tevcih etmiştir. Buna Maliye Bakanının cevap vermesi lcabedecelrtir.
Meselenin esasına ve teferruatına vakıf olmadan ilk nazarda görülüyor ki takrir sahibinin sualleri gayet mufassal, müdellel ve ezici bir mahiyet ve hüviyet taşımaktadır. Hâkimlikte en yük-eek kademeleri işgal etmiş bir zatın sorusu da zaten öyle sudan ve üstünkörü olamazdı. Bu takrirden anlaşıldığına göre sakıt Osmanlı hanedanını Türkiye huduttan dışına çıkaran (431) sayılı kanunun sekizinci maddesi hükmüne göre yalnız o zaman hayatta bulunan bir padişahın istisnası suretiyle kanunun tanzim edilmesinden ve yürürlüğe girmesinden evvel ölmüş olan diğer padişahların bütün gayri men kul mallan medenî kanun hüküm Ierine uygun olarak varislerine intikal etmiş sayılmış ve bu yoldaki hukukî ve kanuni kanaat mahkemelerce, temyizce ve Maliye Bakanlığınca kabul olunmuştur. Hattâ, takrir sahibinin ifadesine göre, mesele temyiz umumî heyetince tevhidi içtihad kara-riyle de teyid edilmiştir. Şimdi bu durumu değiştirecek mahiyette yeni bir kanun tasarısı hükümetçe Meclise sevkedilmiş bulunmaktadır. Hâzinenin menfaati gaye ve maksadlyle böyle bir kanun taslağının Meclise şevki üzerine takrir sahibi bazı noktaların aydınlatılmasını Mâliyeden rica ediyor. Bu noktalar o kadar mühim ve memlekette adalet duygusunu tarsln bakımından o derece şümullü kİ onu kaydetmekten geçmek zordur.
Temyiz heyeti amumiyeslnce birçok yıl evvel kabul edilen tevhidi içtihad kararında bir adaletsizlik ve yolsuzluk tasavvur olunabilir mi? Vaktiyle bu mütalâada bulanan erkânı devletin herhangi birinden veya hâkimlerden yahut tevhidi İçtihad heyetini teşkil eden zatlardan şüphe ediyor musunuz? Ediyorsanız, onlar kimlerdir?
Görülüyor ki sualler çok ağır ve cevaplarını vermek hayli müşküldür. Fakat soru sahibinin tevali eden müteakip sualleri daha hafif değildir. Hâzinece ikinci Sultan Hami d, Mecid ve beşinci Mehmet ve Azize ait gayri menkullerin mirasçılara İntikali yap-tınlmıyarak başkalarına satıldığı anlaşılmaktadır. Bu satış, ne yolda vuku bulmuştur? Meselâ müzede 1le mİ, pazarlıkla mı her şekilde olursa olsun satışlar ““•Ki kanuna lstbıad ettirilmiş-
Bu gayri menkullerin yok pa-asmaktadır. HaklkaUn böyle bir şey vâki midir. BU nıallan lere satılmıştır, satılan malların mahalli, sokağı, cinsi, nev’l ve evsafı nelerden ibarettir, ne kadar bedele satılmıştır. İlk ve sonraki müşterilerinin vazıh bütün hüviyetleri ve bu mallara hâlâ sahip olanların hüviyet ve islmlerl-le beraber bildirilmesi.
Takrir sahibi bütiin bu ahret suallerine son verirken şu noktayı da Bakandan ve Hükümetten İstizah ediyor: «erek bu içtihadın, gerek aksi ve mukabil nok-lai nazarın samimiyetini hiçe sayıp her ikisini uluorta istikbal vesilesi yaparak gayri meşru surette İmzan tufeyliler ve açıkgözler var mıdır, ve kimlerdir.
Büyük Millet Meclisimle tiin bir suiistimal hakkında -dar tevcih edilip dururken
C.H.P. Gurupu Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında saat on beşte toplandı. Kürsüye gelen Sinan Tekelloğlu (emvali metrukeden haksız mal İktisap edenler hakkında mühim vesikalar elde et tim. Bu meselenin Mecliste gensoru olarak açılmasını arkadaşlar.
dan rica ediyorum) dedi.
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt kürsüye gelerek- (hâdise çok eskiye taallûk etmektedir. Zaman aşımına ug-anuştır. 194G senesinde mübadele içleri Iç'ın ç:kan kanu -nun birinci maddesi bu kanunun
Devamı Sa. 5 Su. 2)
Atlantik Paktının
imzasından sonra
Sadak Newyorkta, Paktm önemini belirten demeç verdi
Vaşington 5 (R.) — Başkan Trumanın bu hafta sonundan ev vel Kuzey Atlantik andlaşmasını âyan meclisine havale etmesi ve süratle onaylanmasını istemesi beklenilmektedir.
Resmî çevrelerin tahminlerine göre, 12 Batılı devlet tarafın •
dan dün imzalanan Paktı tatbike koymak bahsında, Başkan Tru-manın bu hareketi, belli başlı 3 teşebbüsten birini teşkil edecek tir. Girişilecek diğer iki hareket şu şekilde hülâsa edilmiştir:
1 — Birleşik Amerika, Paktı (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Profesör Neumark
vergisi
yeni vergi sisteminin mahiyetini anlatıyor
Emvali metrukeden haksız mal iktisab ettiği söylenen Selânikli koyuncu Salih ağanın damadı Şükrü Koçak
General Emir Erkilet
dün tevkif olundu
Nuri Killigil fabrikasındaki infilâk hâdisesi miinasebetile diin tekrar sorgusu yapılan Erkilet hakkında verilen karar
2 Mart akşamı Sütlücede Nu-1 tanzim olunan rapor savcılığa ve-ripaşa (Killigil) fabrikasında vu-l rilmiş, savcılık ta bu rapor esas-ku bulan infilâk hâdisesi takibat' lanna dayanarak takibata geç-safhasına girmiş bulunmaktadır, miştir. Adliyece birkaç cephaden İlim adamlarından mürekkep 7 yürütülmekte olan takibat safha-kişilik bilirkişi heyeti tarafından sında ilk iş olarak dün adliyeye
— üu.up aururhen ve
«aha dün Sinan Tekelioğlu. yal-(Devamı 8a. 0 8ü. s a»)
Mecliste müzakeresine başlanan yeni gelir vergisi hakkında şehrimizin ticaret ve iktisat a-lemine mensup tanınmış kim -selerle görüştük. Aldığımız cevapları aşağıya yazıyoruz,
Profesör Neumark bu mesele hakkındaki görüşünü şu şekilde izah etmiştir:
— Gelir vergisi vergi yilkle* rindn, kazanç vergisine nazaran daha âdil bir şekilde tevzi edilmesini sağlıyacak ve tarifesi çok daha mutedil olmakla be -rabor hâzineye zamanla daha -fazla varJJat getirecektir. Gerçekten hizmet erbabı İle beyannamemi tacirler bakımından gelir vergisi nisbetleri kazanç ver gisi tarifesinden çok daha aşa-(Dovamı Sa: S Sü: s do)
celbedilen emekli General Hüseyin Erkilet, tekrar sorguya çekilmiş ve sorgusunu müteakip tevkif edilmiştir.
Emekli General Erkilet’in tev-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Profesör Ali Nihad Tarlan
“Hükümet darbesini
nasıl yaptım?,,
Albay Hüsnü Zaim Yeni Sabah’a anlatıyor
(Röportajı yapan; Hususi surette Suriyeye gönderdiğimiz Mehmet A.laker)
eni hükümet darbesinden sonra, Suriye şehirlerinde bu resimde gördüğünüz şekilde halk nü mayifler yapmış, yeni rejimi alkışlamıştır. (Foto; Yeni Saha h)
(Yazısı 5 ci sayfada)
' I

Prof. Ali
"Türkiye ile aramızda yeni bir ufuk açılmıştır„
Eski hükümet üyeleri soygunculuk ve haksız mal iktisab suçlarile yargılanacak
Celâl Bayar, dün, Istanbula geldikten sonra gazeteciler arasın da (Foto: Burh an — Yeni Sabah)
Nihad Tarlan
Bugün hocalık hayatının 30 uncu yılı kutlanıyor (Profesörle yaptığımla enteresan bir konuşma ikinci Bay fadadır.)
Adapazarı Canavarı
Basri Ersoy'un yargılanmasına dün de devam olundu
Geyve soygunu nasıl oldu?
Adapazarı 5 (Telefonla) — Adapazarı canavarı Basri Er -soyun duruşmasına bugün de d-J vam edildi.
Basrinin Lahana köyündeki soygunculuk, Beynevit cinayeti ve yeni meydana çıkan Düzce ci nayeti haklımdaki dosyalar he -nüz mahkemeye gelmediği için bugün yalnız Geyve soyguncu -hığuna alt bir şahit dinlenilmiş tir.
Şayanı dikkat öfade veren ta nık İsmail Mandıra;
— Kayserilinin otobüsü ile A dapazardan Geyveye giderken Sarıbayırlar mevkiinde aniden silâh sesleri işittik.. Bunu mü -teakip otobüsümüz durdu. Et-
(Devamı 6a. S Sü. 4 d»)
C. Sayar istanbulda
D. P. Genel Başkanı Bursadan dönüşte Yalovaya da uğradı ve bir konuşuıa yaptı. Bayar yarın akşam Ankaraya dönecek
Demokrat Parti Başkanı Celâl | Bayar, dün akşam Bursadan 9eh I rimize dönmüştür.
YaJova yolu «ile gelen ve orada da bir konuşma yapan C. Bal
Şam, S (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimi! arkadaşımız Mehmet Ataker'den telefonla) — Suriyede hayat nor» mal bir haJe girmeğe başlamıştır. Şam’dan başka bütün ; .birlerden sıkı tedbirler kaldırılmıştır. Bugün neşredilen bir emirname üzerine resmî dairelerden Şük rü El Kuvvetli'nin resmi indirilmiş ve yerine Hüsnü Zaimin fotoğrafları asılmıştır. Şamdaki bütün klüp ve cemiyetler kapatılmıştır.
Mevkuf bulunan hakan'ann yerine onların salâhiyetlerini lıaia müsteşarlar tâyin edilmiştir.
Bugün, resmî çevrelerde doluşan şayialara göre, eski hükümet âzalarının, soygunculuk, vurgunculuk ve haksız mal iktisaplarından dolayı teşkil edilecek hususî
(Devamı Sa. s 80. 1 de)
il yaşında bir
Geyve ormanlarında i çocuk
. . f | 29 yaşında bir
işlenen tecı cinayet genci bıçakta -------------- öldürdü
“ Ellerimi Kadriyeniu boğazına sıktım. Cinayet yerinden ayrılırken hırıltılar işitiyordum M
Vecihi anlatıyor : götürdüm ve boğuk boğuk
Ankara 5 (Hususi) — Geyve
ormanlarında işlenen ciuayet, şehrimizde hemen herkesin konuştuğu mevzu haline gelmiştir. Kadriyeyi İstanbula götürmek Ü zere bir otomobile koyup Nallıhan civarında bir ormanda öldü ren Vecihi, Ankaranın maruf lo kantacılarıııdan birinin damadı olduğu iç'n hemen herkesçe tanınmaktadır.
Kayın pederi Turun Lokantasının sahibi Osman Şencer’dir..
Vecihi, Osmanın kızı ile bir buçuk sene evvel evlenmişti. Veci-hlnln ailesi haberi duyunca pe (Davamı Sa. ö Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diln sabah Bakırköy'ünde say yar satıcılık yapan yirmi dokuS yaşlarında bir gencin öldürülme sile neticelenen feoi bir cinayeti işlenmiştir.
Bir müddettenberl, Bakır^ köy, Asmalısakız sokağında 63 numaralı evde seyyar kuru yf (Devamı Sa. b 8ü. e da)
"Devjerin masalı
ULUNAY
Kadriyeyi ormanda boğup öldüren Vecihi
ziz muhibblm Nuoret Sata Coşkun, 3 Nisan tarihli «Son Posta» dakl günlük fıkrasını benim bir yozuna tahsis eyliyor. «Reti’ Ce-vat bu derece münkir olmamalı idil» başlığıyla yazdığı bu fıkrada bonlm ınillotvoklllerlnden sayın Refik Ahmet Sovongllln bir mektubuna vordlğlm oovabı ele alarak, Şo-hir tiyatrosunda temenni eylediğim torakkiyi görmediğime dair olan nokta - I • nazorıma itiraz ediyor.
Refik Ahmet Sovongll, Şehir tiyatrosu rojisörü olan zatın kırkına san’at yılını İdrâk eylemiş bulunması dolayıslylo yapılacak jübile hakkında bir yazı yazmaklığımı rl-oa etmek kadirşinaslığında bulunmuşlar ve bu yazının jübile hâtırası olarak neşrodilocok kitapta yer ala-oağını llâvo buyurmuşlardı; bendeniz do Muhsin Ertuğrul Boyln Türk tiyatrosuna hizmet eylediklerine kani' olmadığım İçin hâtıra kitabına alınaoak yazıdan beni affeyleme*
lerlni rica otmlştlm. Bir mı e.w haM kında «Kanaatim şudurls dodmten sonra artık münakaşa kapılarının kapanmış olması lâzım gelir; böyle olunoa sevimli ve doğerll mcslekda-şım Nusret Satanın mutlaka beni bir münakaşa sahasına sevketmek hususundaki ısrarı biraz n mnahal olmaz mı?
Kaldı kİ ben ou oaı. -.o kinv senin aloyhlndo oulunmuyorum| kimseyi tonkld etmiyorum; kimsenin hatırını Incltcoek, gönlünü kıracak bir söz do şarlatmıyorum | sadooo kanaatimi söylüyorm ı.
Çok şükür matbuatımız . kalaminden kan damlıyan no kudretli muharrirlerimiz var... Onlar jübile münasebetilo Muhsin Bey hakkında güzel güzel yazılar yazarlar; bendeniz gibi nâçiz bir muharriri», yaza-oagı birkaç satırdan ııo ılacak? «Sirano» nun dediği t'bi: «istemez... Eksik olsunl»
(Devamı ila. • bü. t at)
ÇARŞAMBA 6 Sahibi t Safa Kıhçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı İT Tel edreılı «YENİ SABAH» Yemi Sahalı
A Di İSTANBUL Telefon ı MTOS 11 inci Yıl, No. 3604 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSS1
Bblıçckapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
Suiistimaller iddiası
grupta^fırtınajiopardı
Atıf inan dedi ki: “Hiç münasebeti yokken benden bahsediyorlar. Benim işim Türkiye tarihinde bir rezaleti siyasiye midir?,,
Şükrü Koçak, emvali metrûkeden mal almadığını söyledi, kayınpederi Koyuncu Salih Ağadan eşine kalan serveti anlattı. Neticede Grup, Tekelioğlunun istizah açılmasına dair teklifini reddetti
Ezici sualler
İstanbul milletvekili ve es-Ifcj temjiz âzası sayın Osman Nuri Köni sakıt hanedana alt emval hakkında hükümete bir sözlü soru tevcih etmiştir. Buna Maliye Bakanının cevap vermesi lcabedecelrtir.
Meselenin esasına ve teferruatına vakıf olmadan ilk nazarda görülüyor ki takrir sahibinin sualleri gayet mufassal, müdellel ve ezici bir mahiyet ve hüviyet taşımaktadır. Hâkimlikte en yük-eek kademeleri işgal etmiş bir zatın sorusu da zaten öyle sudan ve üstünkörü olamazdı. Bu takrirden anlaşıldığına göre sakıt Osmanlı hanedanını Türkiye huduttan dışına çıkaran (431) sayılı kanunun sekizinci maddesi hükmüne göre yalnız o zaman hayatta bulunan bir padişahın istisnası suretiyle kanunun tanzim edilmesinden ve yürürlüğe girmesinden evvel ölmüş olan diğer padişahların bütün gayri men kul mallan medenî kanun hüküm Ierine uygun olarak varislerine intikal etmiş sayılmış ve bu yoldaki hukukî ve kanuni kanaat mahkemelerce, temyizce ve Maliye Bakanlığınca kabul olunmuştur. Hattâ, takrir sahibinin ifadesine göre, mesele temyiz umumî heyetince tevhidi içtihad kara-riyle de teyid edilmiştir. Şimdi bu durumu değiştirecek mahiyette yeni bir kanun tasarısı hükümetçe Meclise sevkedilmiş bulunmaktadır. Hâzinenin menfaati gaye ve maksadlyle böyle bir kanun taslağının Meclise şevki üzerine takrir sahibi bazı noktaların aydınlatılmasını Mâliyeden rica ediyor. Bu noktalar o kadar mühim ve memlekette adalet duygusunu tarsln bakımından o derece şümullü kİ onu kaydetmekten geçmek zordur.
Temyiz heyeti amumiyeslnce birçok yıl evvel kabul edilen tevhidi içtihad kararında bir adaletsizlik ve yolsuzluk tasavvur olunabilir mi? Vaktiyle bu mütalâada bulanan erkânı devletin herhangi birinden veya hâkimlerden yahut tevhidi İçtihad heyetini teşkil eden zatlardan şüphe ediyor musunuz? Ediyorsanız, onlar kimlerdir?
Görülüyor ki sualler çok ağır ve cevaplarını vermek hayli müşküldür. Fakat soru sahibinin tevali eden müteakip sualleri daha hafif değildir. Hâzinece ikinci Sultan Hami d, Mecid ve beşinci Mehmet ve Azize ait gayri menkullerin mirasçılara İntikali yap-tınlmıyarak başkalarına satıldığı anlaşılmaktadır. Bu satış, ne yolda vuku bulmuştur? Meselâ müzede 1le mİ, pazarlıkla mı her şekilde olursa olsun satışlar ““•Ki kanuna lstbıad ettirilmiş-
Bu gayri menkullerin yok pa-asmaktadır. HaklkaUn böyle bir şey vâki midir. BU nıallan lere satılmıştır, satılan malların mahalli, sokağı, cinsi, nev’l ve evsafı nelerden ibarettir, ne kadar bedele satılmıştır. İlk ve sonraki müşterilerinin vazıh bütün hüviyetleri ve bu mallara hâlâ sahip olanların hüviyet ve islmlerl-le beraber bildirilmesi.
Takrir sahibi bütiin bu ahret suallerine son verirken şu noktayı da Bakandan ve Hükümetten İstizah ediyor: «erek bu içtihadın, gerek aksi ve mukabil nok-lai nazarın samimiyetini hiçe sayıp her ikisini uluorta istikbal vesilesi yaparak gayri meşru surette İmzan tufeyliler ve açıkgözler var mıdır, ve kimlerdir.
Büyük Millet Meclisimle tiin bir suiistimal hakkında -dar tevcih edilip dururken
C.H.P. Gurupu Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında saat on beşte toplandı. Kürsüye gelen Sinan Tekelloğlu (emvali metrukeden haksız mal İktisap edenler hakkında mühim vesikalar elde et tim. Bu meselenin Mecliste gensoru olarak açılmasını arkadaşlar.
dan rica ediyorum) dedi.
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt kürsüye gelerek- (hâdise çok eskiye taallûk etmektedir. Zaman aşımına ug-anuştır. 194G senesinde mübadele içleri Iç'ın ç:kan kanu -nun birinci maddesi bu kanunun
Devamı Sa. 5 Su. 2)
Atlantik Paktının
imzasından sonra
Sadak Newyorkta, Paktm önemini belirten demeç verdi
Vaşington 5 (R.) — Başkan Trumanın bu hafta sonundan ev vel Kuzey Atlantik andlaşmasını âyan meclisine havale etmesi ve süratle onaylanmasını istemesi beklenilmektedir.
Resmî çevrelerin tahminlerine göre, 12 Batılı devlet tarafın •
dan dün imzalanan Paktı tatbike koymak bahsında, Başkan Tru-manın bu hareketi, belli başlı 3 teşebbüsten birini teşkil edecek tir. Girişilecek diğer iki hareket şu şekilde hülâsa edilmiştir:
1 — Birleşik Amerika, Paktı (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Profesör Neumark
vergisi
yeni vergi sisteminin mahiyetini anlatıyor
Emvali metrukeden haksız mal iktisab ettiği söylenen Selânikli koyuncu Salih ağanın damadı Şükrü Koçak
General Emir Erkilet
dün tevkif olundu
Nuri Killigil fabrikasındaki infilâk hâdisesi miinasebetile diin tekrar sorgusu yapılan Erkilet hakkında verilen karar
2 Mart akşamı Sütlücede Nu-1 tanzim olunan rapor savcılığa ve-ripaşa (Killigil) fabrikasında vu-l rilmiş, savcılık ta bu rapor esas-ku bulan infilâk hâdisesi takibat' lanna dayanarak takibata geç-safhasına girmiş bulunmaktadır, miştir. Adliyece birkaç cephaden İlim adamlarından mürekkep 7 yürütülmekte olan takibat safha-kişilik bilirkişi heyeti tarafından sında ilk iş olarak dün adliyeye
— üu.up aururhen ve
«aha dün Sinan Tekelioğlu. yal-(Devamı 8a. 0 8ü. s a»)
Mecliste müzakeresine başlanan yeni gelir vergisi hakkında şehrimizin ticaret ve iktisat a-lemine mensup tanınmış kim -selerle görüştük. Aldığımız cevapları aşağıya yazıyoruz,
Profesör Neumark bu mesele hakkındaki görüşünü şu şekilde izah etmiştir:
— Gelir vergisi vergi yilkle* rindn, kazanç vergisine nazaran daha âdil bir şekilde tevzi edilmesini sağlıyacak ve tarifesi çok daha mutedil olmakla be -rabor hâzineye zamanla daha -fazla varJJat getirecektir. Gerçekten hizmet erbabı İle beyannamemi tacirler bakımından gelir vergisi nisbetleri kazanç ver gisi tarifesinden çok daha aşa-(Dovamı Sa: S Sü: s do)
celbedilen emekli General Hüseyin Erkilet, tekrar sorguya çekilmiş ve sorgusunu müteakip tevkif edilmiştir.
Emekli General Erkilet’in tev-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Profesör Ali Nihad Tarlan
“Hükümet darbesini
nasıl yaptım?,,
Albay Hüsnü Zaim Yeni Sabah’a anlatıyor
(Röportajı yapan; Hususi surette Suriyeye gönderdiğimiz Mehmet A.laker)
eni hükümet darbesinden sonra, Suriye şehirlerinde bu resimde gördüğünüz şekilde halk nü mayifler yapmış, yeni rejimi alkışlamıştır. (Foto; Yeni Saha h)
(Yazısı 5 ci sayfada)
' I

Prof. Ali
"Türkiye ile aramızda yeni bir ufuk açılmıştır„
Eski hükümet üyeleri soygunculuk ve haksız mal iktisab suçlarile yargılanacak
Celâl Bayar, dün, Istanbula geldikten sonra gazeteciler arasın da (Foto: Burh an — Yeni Sabah)
Nihad Tarlan
Bugün hocalık hayatının 30 uncu yılı kutlanıyor (Profesörle yaptığımla enteresan bir konuşma ikinci Bay fadadır.)
Adapazarı Canavarı
Basri Ersoy'un yargılanmasına dün de devam olundu
Geyve soygunu nasıl oldu?
Adapazarı 5 (Telefonla) — Adapazarı canavarı Basri Er -soyun duruşmasına bugün de d-J vam edildi.
Basrinin Lahana köyündeki soygunculuk, Beynevit cinayeti ve yeni meydana çıkan Düzce ci nayeti haklımdaki dosyalar he -nüz mahkemeye gelmediği için bugün yalnız Geyve soyguncu -hığuna alt bir şahit dinlenilmiş tir.
Şayanı dikkat öfade veren ta nık İsmail Mandıra;
— Kayserilinin otobüsü ile A dapazardan Geyveye giderken Sarıbayırlar mevkiinde aniden silâh sesleri işittik.. Bunu mü -teakip otobüsümüz durdu. Et-
(Devamı 6a. S Sü. 4 d»)
C. Sayar istanbulda
D. P. Genel Başkanı Bursadan dönüşte Yalovaya da uğradı ve bir konuşuıa yaptı. Bayar yarın akşam Ankaraya dönecek
Demokrat Parti Başkanı Celâl | Bayar, dün akşam Bursadan 9eh I rimize dönmüştür.
YaJova yolu «ile gelen ve orada da bir konuşma yapan C. Bal
Şam, S (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimi! arkadaşımız Mehmet Ataker'den telefonla) — Suriyede hayat nor» mal bir haJe girmeğe başlamıştır. Şam’dan başka bütün ; .birlerden sıkı tedbirler kaldırılmıştır. Bugün neşredilen bir emirname üzerine resmî dairelerden Şük rü El Kuvvetli'nin resmi indirilmiş ve yerine Hüsnü Zaimin fotoğrafları asılmıştır. Şamdaki bütün klüp ve cemiyetler kapatılmıştır.
Mevkuf bulunan hakan'ann yerine onların salâhiyetlerini lıaia müsteşarlar tâyin edilmiştir.
Bugün, resmî çevrelerde doluşan şayialara göre, eski hükümet âzalarının, soygunculuk, vurgunculuk ve haksız mal iktisaplarından dolayı teşkil edilecek hususî
(Devamı Sa. s 80. 1 de)
il yaşında bir
Geyve ormanlarında i çocuk
. . f | 29 yaşında bir
işlenen tecı cinayet genci bıçakta -------------- öldürdü
“ Ellerimi Kadriyeniu boğazına sıktım. Cinayet yerinden ayrılırken hırıltılar işitiyordum M
Vecihi anlatıyor : götürdüm ve boğuk boğuk
Ankara 5 (Hususi) — Geyve
ormanlarında işlenen ciuayet, şehrimizde hemen herkesin konuştuğu mevzu haline gelmiştir. Kadriyeyi İstanbula götürmek Ü zere bir otomobile koyup Nallıhan civarında bir ormanda öldü ren Vecihi, Ankaranın maruf lo kantacılarıııdan birinin damadı olduğu iç'n hemen herkesçe tanınmaktadır.
Kayın pederi Turun Lokantasının sahibi Osman Şencer’dir..
Vecihi, Osmanın kızı ile bir buçuk sene evvel evlenmişti. Veci-hlnln ailesi haberi duyunca pe (Davamı Sa. ö Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diln sabah Bakırköy'ünde say yar satıcılık yapan yirmi dokuS yaşlarında bir gencin öldürülme sile neticelenen feoi bir cinayeti işlenmiştir.
Bir müddettenberl, Bakır^ köy, Asmalısakız sokağında 63 numaralı evde seyyar kuru yf (Devamı Sa. b 8ü. e da)
"Devjerin masalı
ULUNAY
Kadriyeyi ormanda boğup öldüren Vecihi
ziz muhibblm Nuoret Sata Coşkun, 3 Nisan tarihli «Son Posta» dakl günlük fıkrasını benim bir yozuna tahsis eyliyor. «Reti’ Ce-vat bu derece münkir olmamalı idil» başlığıyla yazdığı bu fıkrada bonlm ınillotvoklllerlnden sayın Refik Ahmet Sovongllln bir mektubuna vordlğlm oovabı ele alarak, Şo-hir tiyatrosunda temenni eylediğim torakkiyi görmediğime dair olan nokta - I • nazorıma itiraz ediyor.
Refik Ahmet Sovongll, Şehir tiyatrosu rojisörü olan zatın kırkına san’at yılını İdrâk eylemiş bulunması dolayıslylo yapılacak jübile hakkında bir yazı yazmaklığımı rl-oa etmek kadirşinaslığında bulunmuşlar ve bu yazının jübile hâtırası olarak neşrodilocok kitapta yer ala-oağını llâvo buyurmuşlardı; bendeniz do Muhsin Ertuğrul Boyln Türk tiyatrosuna hizmet eylediklerine kani' olmadığım İçin hâtıra kitabına alınaoak yazıdan beni affeyleme*
lerlni rica otmlştlm. Bir mı e.w haM kında «Kanaatim şudurls dodmten sonra artık münakaşa kapılarının kapanmış olması lâzım gelir; böyle olunoa sevimli ve doğerll mcslekda-şım Nusret Satanın mutlaka beni bir münakaşa sahasına sevketmek hususundaki ısrarı biraz n mnahal olmaz mı?
Kaldı kİ ben ou oaı. -.o kinv senin aloyhlndo oulunmuyorum| kimseyi tonkld etmiyorum; kimsenin hatırını Incltcoek, gönlünü kıracak bir söz do şarlatmıyorum | sadooo kanaatimi söylüyorm ı.
Çok şükür matbuatımız . kalaminden kan damlıyan no kudretli muharrirlerimiz var... Onlar jübile münasebetilo Muhsin Bey hakkında güzel güzel yazılar yazarlar; bendeniz gibi nâçiz bir muharriri», yaza-oagı birkaç satırdan ııo ılacak? «Sirano» nun dediği t'bi: «istemez... Eksik olsunl»
(Devamı ila. • bü. t at)
ÇARŞAMBA 6 Sahibi t Safa Kıhçboğlu İdare ı Nuruosmanlye Noı İT Tel edreılı «YENİ SABAH» Yemi Sahalı
A Di İSTANBUL Telefon ı MTOS 11 inci Yıl, No. 3604 HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFIİYIZ Sayısı : 10 Kuruş
Gözlük Deposu
Her nevi fenni gözlük
Cam. çerçeve ve gözlükçülüğe ait bütün malzeme
J. SARAGOSS1
Bblıçckapı Celâlbey Han No. 29
İSTANBUL
Suiistimaller iddiası
grupta^fırtınajiopardı
Atıf inan dedi ki: “Hiç münasebeti yokken benden bahsediyorlar. Benim işim Türkiye tarihinde bir rezaleti siyasiye midir?,,
Şükrü Koçak, emvali metrûkeden mal almadığını söyledi, kayınpederi Koyuncu Salih Ağadan eşine kalan serveti anlattı. Neticede Grup, Tekelioğlunun istizah açılmasına dair teklifini reddetti
Ezici sualler
İstanbul milletvekili ve es-Ifcj temjiz âzası sayın Osman Nuri Köni sakıt hanedana alt emval hakkında hükümete bir sözlü soru tevcih etmiştir. Buna Maliye Bakanının cevap vermesi lcabedecelrtir.
Meselenin esasına ve teferruatına vakıf olmadan ilk nazarda görülüyor ki takrir sahibinin sualleri gayet mufassal, müdellel ve ezici bir mahiyet ve hüviyet taşımaktadır. Hâkimlikte en yük-eek kademeleri işgal etmiş bir zatın sorusu da zaten öyle sudan ve üstünkörü olamazdı. Bu takrirden anlaşıldığına göre sakıt Osmanlı hanedanını Türkiye huduttan dışına çıkaran (431) sayılı kanunun sekizinci maddesi hükmüne göre yalnız o zaman hayatta bulunan bir padişahın istisnası suretiyle kanunun tanzim edilmesinden ve yürürlüğe girmesinden evvel ölmüş olan diğer padişahların bütün gayri men kul mallan medenî kanun hüküm Ierine uygun olarak varislerine intikal etmiş sayılmış ve bu yoldaki hukukî ve kanuni kanaat mahkemelerce, temyizce ve Maliye Bakanlığınca kabul olunmuştur. Hattâ, takrir sahibinin ifadesine göre, mesele temyiz umumî heyetince tevhidi içtihad kara-riyle de teyid edilmiştir. Şimdi bu durumu değiştirecek mahiyette yeni bir kanun tasarısı hükümetçe Meclise sevkedilmiş bulunmaktadır. Hâzinenin menfaati gaye ve maksadlyle böyle bir kanun taslağının Meclise şevki üzerine takrir sahibi bazı noktaların aydınlatılmasını Mâliyeden rica ediyor. Bu noktalar o kadar mühim ve memlekette adalet duygusunu tarsln bakımından o derece şümullü kİ onu kaydetmekten geçmek zordur.
Temyiz heyeti amumiyeslnce birçok yıl evvel kabul edilen tevhidi içtihad kararında bir adaletsizlik ve yolsuzluk tasavvur olunabilir mi? Vaktiyle bu mütalâada bulanan erkânı devletin herhangi birinden veya hâkimlerden yahut tevhidi İçtihad heyetini teşkil eden zatlardan şüphe ediyor musunuz? Ediyorsanız, onlar kimlerdir?
Görülüyor ki sualler çok ağır ve cevaplarını vermek hayli müşküldür. Fakat soru sahibinin tevali eden müteakip sualleri daha hafif değildir. Hâzinece ikinci Sultan Hami d, Mecid ve beşinci Mehmet ve Azize ait gayri menkullerin mirasçılara İntikali yap-tınlmıyarak başkalarına satıldığı anlaşılmaktadır. Bu satış, ne yolda vuku bulmuştur? Meselâ müzede 1le mİ, pazarlıkla mı her şekilde olursa olsun satışlar ““•Ki kanuna lstbıad ettirilmiş-
Bu gayri menkullerin yok pa-asmaktadır. HaklkaUn böyle bir şey vâki midir. BU nıallan lere satılmıştır, satılan malların mahalli, sokağı, cinsi, nev’l ve evsafı nelerden ibarettir, ne kadar bedele satılmıştır. İlk ve sonraki müşterilerinin vazıh bütün hüviyetleri ve bu mallara hâlâ sahip olanların hüviyet ve islmlerl-le beraber bildirilmesi.
Takrir sahibi bütiin bu ahret suallerine son verirken şu noktayı da Bakandan ve Hükümetten İstizah ediyor: «erek bu içtihadın, gerek aksi ve mukabil nok-lai nazarın samimiyetini hiçe sayıp her ikisini uluorta istikbal vesilesi yaparak gayri meşru surette İmzan tufeyliler ve açıkgözler var mıdır, ve kimlerdir.
Büyük Millet Meclisimle tiin bir suiistimal hakkında -dar tevcih edilip dururken
C.H.P. Gurupu Faik Ahmet Barutçunun başkanlığında saat on beşte toplandı. Kürsüye gelen Sinan Tekelloğlu (emvali metrukeden haksız mal İktisap edenler hakkında mühim vesikalar elde et tim. Bu meselenin Mecliste gensoru olarak açılmasını arkadaşlar.
dan rica ediyorum) dedi.
Sağlık Bakanı Kemali Beyazıt kürsüye gelerek- (hâdise çok eskiye taallûk etmektedir. Zaman aşımına ug-anuştır. 194G senesinde mübadele içleri Iç'ın ç:kan kanu -nun birinci maddesi bu kanunun
Devamı Sa. 5 Su. 2)
Atlantik Paktının
imzasından sonra
Sadak Newyorkta, Paktm önemini belirten demeç verdi
Vaşington 5 (R.) — Başkan Trumanın bu hafta sonundan ev vel Kuzey Atlantik andlaşmasını âyan meclisine havale etmesi ve süratle onaylanmasını istemesi beklenilmektedir.
Resmî çevrelerin tahminlerine göre, 12 Batılı devlet tarafın •
dan dün imzalanan Paktı tatbike koymak bahsında, Başkan Tru-manın bu hareketi, belli başlı 3 teşebbüsten birini teşkil edecek tir. Girişilecek diğer iki hareket şu şekilde hülâsa edilmiştir:
1 — Birleşik Amerika, Paktı (Devamı: Sa, 5 Sü, 3 de)
Profesör Neumark
vergisi
yeni vergi sisteminin mahiyetini anlatıyor
Emvali metrukeden haksız mal iktisab ettiği söylenen Selânikli koyuncu Salih ağanın damadı Şükrü Koçak
General Emir Erkilet
dün tevkif olundu
Nuri Killigil fabrikasındaki infilâk hâdisesi miinasebetile diin tekrar sorgusu yapılan Erkilet hakkında verilen karar
2 Mart akşamı Sütlücede Nu-1 tanzim olunan rapor savcılığa ve-ripaşa (Killigil) fabrikasında vu-l rilmiş, savcılık ta bu rapor esas-ku bulan infilâk hâdisesi takibat' lanna dayanarak takibata geç-safhasına girmiş bulunmaktadır, miştir. Adliyece birkaç cephaden İlim adamlarından mürekkep 7 yürütülmekte olan takibat safha-kişilik bilirkişi heyeti tarafından sında ilk iş olarak dün adliyeye
— üu.up aururhen ve
«aha dün Sinan Tekelioğlu. yal-(Devamı 8a. 0 8ü. s a»)
Mecliste müzakeresine başlanan yeni gelir vergisi hakkında şehrimizin ticaret ve iktisat a-lemine mensup tanınmış kim -selerle görüştük. Aldığımız cevapları aşağıya yazıyoruz,
Profesör Neumark bu mesele hakkındaki görüşünü şu şekilde izah etmiştir:
— Gelir vergisi vergi yilkle* rindn, kazanç vergisine nazaran daha âdil bir şekilde tevzi edilmesini sağlıyacak ve tarifesi çok daha mutedil olmakla be -rabor hâzineye zamanla daha -fazla varJJat getirecektir. Gerçekten hizmet erbabı İle beyannamemi tacirler bakımından gelir vergisi nisbetleri kazanç ver gisi tarifesinden çok daha aşa-(Dovamı Sa: S Sü: s do)
celbedilen emekli General Hüseyin Erkilet, tekrar sorguya çekilmiş ve sorgusunu müteakip tevkif edilmiştir.
Emekli General Erkilet’in tev-(Devamı Sa. 6 Sü. 4 de)
Profesör Ali Nihad Tarlan
“Hükümet darbesini
nasıl yaptım?,,
Albay Hüsnü Zaim Yeni Sabah’a anlatıyor
(Röportajı yapan; Hususi surette Suriyeye gönderdiğimiz Mehmet A.laker)
eni hükümet darbesinden sonra, Suriye şehirlerinde bu resimde gördüğünüz şekilde halk nü mayifler yapmış, yeni rejimi alkışlamıştır. (Foto; Yeni Saha h)
(Yazısı 5 ci sayfada)
' I

Prof. Ali
"Türkiye ile aramızda yeni bir ufuk açılmıştır„
Eski hükümet üyeleri soygunculuk ve haksız mal iktisab suçlarile yargılanacak
Celâl Bayar, dün, Istanbula geldikten sonra gazeteciler arasın da (Foto: Burh an — Yeni Sabah)
Nihad Tarlan
Bugün hocalık hayatının 30 uncu yılı kutlanıyor (Profesörle yaptığımla enteresan bir konuşma ikinci Bay fadadır.)
Adapazarı Canavarı
Basri Ersoy'un yargılanmasına dün de devam olundu
Geyve soygunu nasıl oldu?
Adapazarı 5 (Telefonla) — Adapazarı canavarı Basri Er -soyun duruşmasına bugün de d-J vam edildi.
Basrinin Lahana köyündeki soygunculuk, Beynevit cinayeti ve yeni meydana çıkan Düzce ci nayeti haklımdaki dosyalar he -nüz mahkemeye gelmediği için bugün yalnız Geyve soyguncu -hığuna alt bir şahit dinlenilmiş tir.
Şayanı dikkat öfade veren ta nık İsmail Mandıra;
— Kayserilinin otobüsü ile A dapazardan Geyveye giderken Sarıbayırlar mevkiinde aniden silâh sesleri işittik.. Bunu mü -teakip otobüsümüz durdu. Et-
(Devamı 6a. S Sü. 4 d»)
C. Sayar istanbulda
D. P. Genel Başkanı Bursadan dönüşte Yalovaya da uğradı ve bir konuşuıa yaptı. Bayar yarın akşam Ankaraya dönecek
Demokrat Parti Başkanı Celâl | Bayar, dün akşam Bursadan 9eh I rimize dönmüştür.
YaJova yolu «ile gelen ve orada da bir konuşma yapan C. Bal
Şam, S (Suriye hâdiselerini takip etmek üzere gönderdiğimi! arkadaşımız Mehmet Ataker'den telefonla) — Suriyede hayat nor» mal bir haJe girmeğe başlamıştır. Şam’dan başka bütün ; .birlerden sıkı tedbirler kaldırılmıştır. Bugün neşredilen bir emirname üzerine resmî dairelerden Şük rü El Kuvvetli'nin resmi indirilmiş ve yerine Hüsnü Zaimin fotoğrafları asılmıştır. Şamdaki bütün klüp ve cemiyetler kapatılmıştır.
Mevkuf bulunan hakan'ann yerine onların salâhiyetlerini lıaia müsteşarlar tâyin edilmiştir.
Bugün, resmî çevrelerde doluşan şayialara göre, eski hükümet âzalarının, soygunculuk, vurgunculuk ve haksız mal iktisaplarından dolayı teşkil edilecek hususî
(Devamı Sa. s 80. 1 de)
il yaşında bir
Geyve ormanlarında i çocuk
. . f | 29 yaşında bir
işlenen tecı cinayet genci bıçakta -------------- öldürdü
“ Ellerimi Kadriyeniu boğazına sıktım. Cinayet yerinden ayrılırken hırıltılar işitiyordum M
Vecihi anlatıyor : götürdüm ve boğuk boğuk
Ankara 5 (Hususi) — Geyve
ormanlarında işlenen ciuayet, şehrimizde hemen herkesin konuştuğu mevzu haline gelmiştir. Kadriyeyi İstanbula götürmek Ü zere bir otomobile koyup Nallıhan civarında bir ormanda öldü ren Vecihi, Ankaranın maruf lo kantacılarıııdan birinin damadı olduğu iç'n hemen herkesçe tanınmaktadır.
Kayın pederi Turun Lokantasının sahibi Osman Şencer’dir..
Vecihi, Osmanın kızı ile bir buçuk sene evvel evlenmişti. Veci-hlnln ailesi haberi duyunca pe (Davamı Sa. ö Sü. 6 da)
TAKVİMDEN BİR YAPRAK
Diln sabah Bakırköy'ünde say yar satıcılık yapan yirmi dokuS yaşlarında bir gencin öldürülme sile neticelenen feoi bir cinayeti işlenmiştir.
Bir müddettenberl, Bakır^ köy, Asmalısakız sokağında 63 numaralı evde seyyar kuru yf (Devamı Sa. b 8ü. e da)
"Devjerin masalı
ULUNAY
Kadriyeyi ormanda boğup öldüren Vecihi
ziz muhibblm Nuoret Sata Coşkun, 3 Nisan tarihli «Son Posta» dakl günlük fıkrasını benim bir yozuna tahsis eyliyor. «Reti’ Ce-vat bu derece münkir olmamalı idil» başlığıyla yazdığı bu fıkrada bonlm ınillotvoklllerlnden sayın Refik Ahmet Sovongllln bir mektubuna vordlğlm oovabı ele alarak, Şo-hir tiyatrosunda temenni eylediğim torakkiyi görmediğime dair olan nokta - I • nazorıma itiraz ediyor.
Refik Ahmet Sovongll, Şehir tiyatrosu rojisörü olan zatın kırkına san’at yılını İdrâk eylemiş bulunması dolayıslylo yapılacak jübile hakkında bir yazı yazmaklığımı rl-oa etmek kadirşinaslığında bulunmuşlar ve bu yazının jübile hâtırası olarak neşrodilocok kitapta yer ala-oağını llâvo buyurmuşlardı; bendeniz do Muhsin Ertuğrul Boyln Türk tiyatrosuna hizmet eylediklerine kani' olmadığım İçin hâtıra kitabına alınaoak yazıdan beni affeyleme*
lerlni rica otmlştlm. Bir mı e.w haM kında «Kanaatim şudurls dodmten sonra artık münakaşa kapılarının kapanmış olması lâzım gelir; böyle olunoa sevimli ve doğerll mcslekda-şım Nusret Satanın mutlaka beni bir münakaşa sahasına sevketmek hususundaki ısrarı biraz n mnahal olmaz mı?
Kaldı kİ ben ou oaı. -.o kinv senin aloyhlndo oulunmuyorum| kimseyi tonkld etmiyorum; kimsenin hatırını Incltcoek, gönlünü kıracak bir söz do şarlatmıyorum | sadooo kanaatimi söylüyorm ı.
Çok şükür matbuatımız . kalaminden kan damlıyan no kudretli muharrirlerimiz var... Onlar jübile münasebetilo Muhsin Bey hakkında güzel güzel yazılar yazarlar; bendeniz gibi nâçiz bir muharriri», yaza-oagı birkaç satırdan ııo ılacak? «Sirano» nun dediği t'bi: «istemez... Eksik olsunl»
(Devamı ila. • bü. t at)

Comments (0)