1 f I
AKŞAM
H e r g ü n
8 SahBfe
AKŞAM

Sene 32 — No. 11457 — Flatı; her yerde 10 kuruştur.
CUMA 1 Eylül 1950
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İslerin) fiilen İdare edeD C. Bildik — Aksam Matbaası. ’
Bir Amerikalı muhabir Kore’ BulSŞ'"a ye gidecek erlerle görüştü
Harb okulunu bitirenler
Muhabir komutana, subay ve erlere bir çok sualler sordu, aldığı 1 cevaplardan çok memnun oldu
Ankara 1 (Akşam» — Biil-garlara verilen cevabi notamız hakkında, bugünkü UİU3 gazetesinde, Nihat Erim şöyle demektedir:
«Türk hükümetinin cevabi notası, Bulgar iddialarının çürüklüğünü meydana koymuştur. Notada icabederse Millet-
Kore birliğine mensup erlerden bir kaçı
lerarası müesseselere başvurulacağına işaret edilmiş olması yerindedir. Hakkından emin cilan ve hakkına razı olan devletler için yapılacak en makul hareket hiç şüphe yok ki bû-dur. Milletlerarası bir adalet müessesesinln Türklyeyl haklı çıkaracağından zerre kadar şilp he edilemez. Esasen Bulgar notası dikkatle İncelenince görülmektedir kİ Bu’ ıaristan siyasi sebep ve maksatlarla girişilen bir harekete hukuk kisvesine zorla bürünmek lstiyen bit takım izahlar aramıştır. Tarafsız bir mercinin g •-ünden bu cihet kaçmıyacaktır.»
Vakitsiz ziyaret
Ankara (Akşam) — Ankara-da bulunan New York Times gazetesinin muhabiri Kareye gidecek birliğin karargâhım ziyaret ederek komutan general Tahsin Yazıcı. Kurmay Başkanı, subaylar ve erlerle görüşmüş, sualler sorarak bazı malûmat almıştır.
Muhabir erlerimizin gündelik yemeği ne olduğunu, etin muhakkak koyun eti mi olması lâzım geldiğini, domuz eti yiyip yemediklerini, şarap, bira gibi alkollü içkiler kullanıp kullanmadıklarını anlamak istemişler. Cevaben domuz eti yemedikleri, şarap .bira da kullanmadıkları bildirilmiştir. Muhabire o günkü yemekten nümune gösterilmiş. gazeteci tadına baktığı yemeği pek beğenerek yemeğe başlamıştır. Bunun üzerine yanında bulunan tercümanı o gün yemeğe davetli olduğunu hatırlatmağa mecbur olmuştur.
Muhabir birliğin bir adı olup olmadığını sormuştur. Olmadığı cevabı verilince şunu söylemiştir:
(Arkası Sabife 2. sütun 6 da)
Tenis turnuvası
Cumhurbaşkanı pazar güflii Islanbul a geliyor Buradan Yalovaya gidecek ve Edimburg dükünü orada kabul edecek
Bir kurt süri. tii
Konyanın yatarına kadar geldi
Konya / Akşam» — Diitı gece Konya şehrinin yakınlarına kadar gelen kurt slirüsü, bir koyun sürüsünden 18 kuzuyu parçalamıştır.
Kurtların bu zamansız gel i llerini, çobanlar hayretle karşılamışlar ve bu yıl kışın şiddetli geçeceğine tevil etmişlerdir.
İzmir 1 (Akşam) — Demirci kazasında halkla konuştuktan ve yangın sahasında tetkiklerde bulunduktan sonra Salihliye dönen Cumhurbaşkanı Celâl Bayar yanında Devlet Bakanı olduğu halde dün saat 11 de şehrimize gelmiştir. Emirâlem istasyonunda Ticaret Bakanı ile İzmir valisi ve gazeteciler tarafından karşılanan Celâl Bayar, Demirci İntihalarını gazetecilere gu şeklide İfade etmiştir:
«— Demirci çok derin bir yara almıştır. Hükümetin azmiyle bu yara tedavi olunacaktır. Kendilerine gerekil yardımın yapılacağını ve bunun İçin hazırlıklarda bulunulduğunu dün bildirdim.»
Öğle yemeğini Devlet Bakanı Fevzi Lûtfl Karaosmanoğlu-nun evinde yiyen Celâl Bayar, şehrimizdeki milletvekilleri Lle
Belediye başkanın! ve tzmlr tüccarlarından bir heyeti kabul ederek ticaret İşleri ve mahsul vaziyeti hakkında görüşmüştür.
Bayar akşam saat 17 do Fuarı, yeril ve yabancı pavlyon-lan ziyaret etmiş ve hararetle karşılanmıştır. Cumhurbaşkanı saat 21,30 da Çeşme’ye gitmiştir. Bir İki gün Çeşmedeki evinde İstirahat edecek ve muhtemelen pazar günü uçakla İstanbul'a geçerek oradan Yalova’ya gldecektLr.
Edinburg dükünün
ziyareti
Pazar günü şehrimize geleceği ve Yalovaya gideceği bildirilen. Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, İstanbul'a gelecek otan Edimburg Dükünü Yalova'da kabul edecektir.
Garip bir tecessüs
Erlerimiz arasına karışan iki Sovyet kançılarya memuru
Ormm yangını
Çataüağzı bölgesinde yangın tekrar başladı
Beş güzeller konuşuyorlar
Enternasyonal tenis turnuvasına iştirak etlen bayanlardan ikisi
(Dünkü maçlar hakkmdakl malûmat 2 nel sahile m izdedir l
Ankara 31 — Zafer bayramı münasebeti!e dün Ziraat Park civarında gezmekte olan askerlerimizin araşma iki şahıs sokularak: «Kore’ye ne zaman
gideceksiniz? Sizinle aynı ırktan olan Korelilere ateş edecek misiniz?» tarzında sualler sormağa başlamışlardır. Bundan şüphelenen erler inzibatları vasiyetten haberdar etmişlerdir. İki şahıs hüviyetlerinin tahkiki için eıı yakın polis merkezine davet edilmişlerdir. Burada kendilerinin Sovyet konsolosluğu kançılarya memurlarından Konarof ve Ruzinef oldukları anlaşılmış, kendileri serbes bırakılmışlardır.
Balıkesir 31 (A, A.) — çatal-dafi bölgesindeki yangın bu geceden itibaren tekrar başlamıştır. Yangının genişlemesini önlemek İçin Çanakkale ve Balıkesir vilayetleri icap eden tedbirleri almış ve yangın yerine yangın söndürme ekipleri gönderilmiştir.
Balıkesir 31. — Tarım Bakanı Nihat Eğri boz, yanında Çanakkale milletvekili Kenan Akmantar olduğu halde bugün şehrimize gelmiş ve Çanakkaleye hareket etmiştir.
Tarım Bakanı. Çanakkalede Bayramiç ve Yenice orman yangın larlle mahallinde meşgul o-lacak ve ayrıca seçmen lav’ûe do temaslarda bulunacaktır.
(Üçüncülüğü kazanan Şükran AngÜn'ÜH muiıarririnıizç anlattıklarını iiçiinctı sahifemizde bulacaksınız]
marşı söylenirken, okul birincisi kütüğe çivi çakarken, aşağıda: Genelkurmay Bn-birincisini tebrik ederken.
Kore’de Pusan limanına
doğru yeni bir taarruz
Komünistler bir miktar ilerlediler Kuzeyde baktung nehrini beş yerden geçtiler
Nevyork 1 (R) — İki komünist tümeni Kore'de Amerikalıların ballıca İhraç iskelesi ve üssü olan Pusan limanı istikametinde ge '.İş bir taarruza geçmişlerdir. Gece yarısı başlayan, ’aarruzda bl. miktar ilerlemişlerdir. Göğüs göğüse şiddetli çarpışmalar oluyor, Taarruzlar bir çok noktalarda durdurulmuştur.
Komünistler daha kuzeyde Naktung nehri boyunca da harekete geçmişlerdir. Burada beş noktada nehri geçmişlerdir.
Amerikalılar Pohang yakınında muvaffakiyetli karşı taarruzda bulunmuşlardır
7 nci Amerikan filosu
Nevyork 1 (R) — Amerika hükümeti, Korede muhasamat bitinceye kadar 7 nel filonun Formozada kalmasına karar vermiştir. Filo Kore harbi mîi-nasebetile bu sularda bulunmaktadır. Burada harb bitince gemilerin. Formozada bulunmasına lüzum kalmıyacaktır. A-danın vaziyeti Japonya Lle yapılacak sulhte kararlaşacaktır. Güvenlik Konseyinde
Nevyork 1 (R) — Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün
toplanarak Amerikan uçaklarının Mançuriye akın yaptıkları baklandaki şikâyeti görüşmüştür. Amerikan delegesi bu hususta tahkikat yapılmasına taraftar olduğunu bildirmiş vs demiştir kİ: «Amerikan uçaklarının hududun pek yakınında bir hava alanına taarruz ettikleri öğrenilmiştir. Eğer burası Çin topraklarında ise tazminat vermeğe hazırız.»
Ingiliz delegesi de tahkikata taraftar olduğunu, fakat Rua-yanın bir hâdiseden istifade e-derek Amerika İle Çin halk
(Arkası saiıLfe 2: sütun 5 te»
Topyekûn...
Osmanlı hanedanından ve bu sülâleve bağlı olanlardan bazı İrimseler. Padişahlığın ve Halifeliğin diriltilmesi propagandasına ğirişınişler. Son Halife Abdiilmecidin oğlu son Padişah Vahideddi-nin damadı şehzade Faruk efendi, lalıtın nıüddeisi imiş.
Bir bu eksikti.
Fakat tevekkeli mİ Atatürk inkılâplarını bir kül sayıyoruz. Bu heyeti umumi yenin hiç bir tarafında değişiklik olmaması lâzımdır. Orasını ihmal, burasını imha!, beri tarafını tâdil, öteki cihetini «aklı kasira-neye göre» al aşağı!
Buyurun efendim...
Sakal hikâyesi malûmdur:
— Yol oluyor.
•— Onun için:
— Ey Tiirk gençliği, birinci vazifen .. İkinci vazifen de Atatürk İnkılâplarını topyekûn. muhafazadır.
Ayazağa süvari okulunu bitirenler
Diploma alan süvari subaytan
Ayazagadakl Süvari okulunun 1949 - 1950 öğretim ve eğitim devresini başarı İle bitiren 18 teğmen dün saat 16 da törenle diplomalarını almışlardır. Törende, Vah, Ordu komutan ve-
kili. Harb akademisi komutanı, ordu Kurmay başkanı, yükselt komuta heyeti tedrisat şefi A-merİkalı albay Mlner, bir çok yüksek tütbeil subaylar hazır | bulunmuşlardır.

Baiıuc 4
SabahGazeteleri Ne Diyor ?
Devlet vapurlarında hizmet edenlerin maaşları ve durumları arsus vapuru Akdeniz turnesinden dönmüş, ikinci Amerika seferine hazırlanıyormuş. Bu haberi
gazetelerde okuduğum zaman, Tarsusun birinci seterinde Amerikava giderken vapurun ikinci, üçüncü kaptanları. makinistleri, kamarotları ve diğer personeli ile fırsat buldukça yaptığım konuşmaları hatırladım. Ekserisinin maaşlarından ellerine ğecen para 100 lira ile 150 lira arasında idi. Vapur hizmetinin ne kadar sürekli ve ağır bir hizmet olduğunu anlatmaya lüzunt yoktur. Kaptanlar, makinistler yirmi dört saatte en aa iiç defa nöbettedirler. Nöbetten çıkan da yine van-fesi başında sayılır, çünkü her an vazifeye hazır olmak l. zmulır Kısa fasılataria yatıp kalkıyor, devamlı vazife sürüyorlar Kamarotlar ise fasılasız, yolcunun her çağırdığı »nda hizmete koşmaca hazır. .
Böyle bir hizmete sirnıiş olan insanların bir de-çoluk çocuklarından «yn olduklarını düşününüz. Aldıkları 100 ilâ 150 lirayı onlara bırakıp sıkıştıkları zaman imdatlarına da koşama ma k ve hazan aylarca haber alamamak sartiyle deniz, vapur ve yolcu ile uğraştıkla-nnı ğöz önüne tetiriniz. Bu sümrenin, devirt hizmetinde ne kadar fena bir durumda çalışmak mecburiye-t:nde olduklarını kolaylıkla takdir edersiniz Buna du de vapur içinde ve yabancı memleketlerde Türkıye-yi temsil etmek vazifesini Uâve ediniz. Kılık kıyafetlerinin dûziiün olmasını, çıktıkları limanlarda iyi yerlerde törünmelerini istemek pek tabiîdir.
Tabiîdir ama ne “ile yapsınlar? Bütün bunlar bir avda ete geçen 100 ila ISO lira üe yapılır şeyler değildir. Zavallılardım çoğu bunun için cok dertlidirler. Bu ıslaha muhtaç durumu veni Ulaştırma Bakanının dikkatine arzetmevi vazife sayıyorum.
Gemi inşa sanayii
Abidin flavcr CUMHURİYET' teki başmakalesinde bizde gemi inşa sanayiinin bir tarihçesini anlattıktan sonra bugün artık gemi inşa edecek tezgâhların kuruİDiasuun zarurî olduğunu Heri sürmekte ve j az ısını şöyle bitirmektedir:
Yeni iktidardan beklediğimiz, bol bol mevcut projelerden birini yabancı mütehassıslara tel- ! kik vo İkmal ettirerek, gene onların yard imiyle biran evvel tatblka başlaması İçin harekete geçmesinden ibarettir Şiarımız başlamak, yapmak ve tekâmül etirmek olmalıdır.

I Her tarafından su aldığı halde bir iCirlü şehre su veremlyen bu İdarenin çoktan yeni bir teşkilâta tâbi tutulması İcap ederken bunun memleket zararına dört yüz bin liralık bir yolsuzluk dolayıslyle yapılması veya yapılmak istenilmesi hayretle karşılanacak bir hâdisedir.
Ortada tahkik edilmekte olan dört yüz bin liralık bir yolsuzluk var. Ve Sular idaresi buna ancak veznedarın intiharı İle ittila' kesbediyur.
Hangi vali ve belediye reLsl, şehrin sn ihtiyacını temin edecek İnşaatın hitam tarihini ne kadar yakınlaştınrsa kendisine bir muvaffakiyet âbidesi dikmiş sayılır.

Sular idaresi
Ulunay YENİ SABAH'taki fıkrasında Sutar İdaresinin ıslahı lâzım geldiğini iler! sürerek şöyle demektedir:
8ular idaresi İstanbulda en dafci fikrasında Kmleahar ziyade tenkld. hattâ târlz hak dnki orman sarayına tem eünlş bir müessesedir. Idcrek bn sarayın kimin en
Kızılca hamam
ım-
yapılılığını sormakta ve şöyle demektedir:
Evet, sevgili okuyucularım, bundan bir kaç sene evvel, tam 610.000 lira masraf edilerek şu, eskiden Yabaııâbâd diye bildiğimiz timdik! Kızıtcahamamda, o güzelim çam ormanının ortasında bir saray vücuda getirilmiş Sonra bunu döşemiş, dayamışlar. OlOOüO liralık saraya Mısır çarşısı veya yorgancı işi ınoblJya da konmaz a? Bu sefer de 41.000 Jira ödenerek buz dolabından bilardo masasına kadar en nâdlde eşya getirilmiş, ycrleştlrllhılg.
O vakit bu vakittir, İşin tuhafı, bu eşyaya ayak basan pek olmamış.
Lâkin bu hikâyenin asıl garip cihetine şimdi geçiyorum.
1 — Bu saruyın kimin İçin yapıldığı meçhul...
2 — Kimin emir ve tensibi ite yapıldığı yine meçhul...
3 — Yapı ve döşeme ma ıra f-1 arının hangi bütçeden ödendiği, bu da meçhul!
Halkevleri hakkında tetkikler yapılıyor
Maliye Bakanı «Devlet malını fuzuli şagilerin elinden alacağız» diyor
M. Dorr
Tenis şampiyonası
Bestekârın mezan başında ihtifal yapıldı
İzmir (Akşam) — Merhum bestekâr Rakım ElkuUunun belediye tarafından 5000 Ura sürfile yaptırılan mezarı başında . dün, ölümünün yıldönümü mü- I nasebctlle bir ihtifal tertip edilmiştir.
Ayrıca gece de açık hava tiyatrosunda ses sanatkârlarından Muallâ Gökçay, Perihan Altındağı ve Lûtfl Güneri tarafından binden kunâu, dildi.
merhumun baleleri üç fazla davetli önünde 0-merhunııın ruhu şâde-
Millî Savunma Bakanı Ankara'ya döndü
Ankara 31 — Bursada tedavi edilmekte olan Milli Savunma Bakanı Refik Şevket tnce. bugün şehrimize gelmiştir. Tekel ve Gümrük Bakanı Nuri öasan da bugün İzmir’e hareket etmiştir.
Meclîs kâtibi umumisi vefat etti Ankara 31 — 1923 tenberl
B. M M. kâtibi umumiliğini başarı ile ifa eden Veysel Gen-ya Samsunda Icalb sektesinden vefat etmiş ve cenazesi bugün şehrimize getirilmiştir.
Terfi edemiyen subaylar
Ankara 31 — Bu yıl terfi ede-nrfyen subaylar arasında herhangi bir sebeple ceza almış olanlar mühim bir yekûn tutmaktadır. Bu durumda bulunan subaylar Af Kanunu hükümlerinden faydalandıklarından bahisle terfileri için Millî Eavunma Bakanlığına müracaat etmişlerdir.
Hukuk müşavirlerinin de lştl-raklle Bakanlıkta birkomisyon durumu incelemektedir. Müsbct neticeye varıldığı takdirde 100 den fazla subay İkinci bir kararname İle terfi ettirileceklerdir.
Trabzondan Erzuruma hareket etti
Trabzon 31 (AA) _ 27 ağustos pazar sabahı Giresun vapuru İle Hopa'ya geçen Amerikan İktisadi İşbirliği Türkiye İcra | komitesi başkanı Mr Russel Dorr. aynı vapurla dönerek Rizeye çıkmış ve mahalli ihtiyaçlar üzerinde tetkiklerde bulunduktan sonra aynı gün saat 17 de otomobille Rlzeden hareket etmiştir. Mr. Dorr. Trabzon Valisi Memduh Payzın ve Yollar onunca bölge müdürü He birlikte Trabzona gelmiş Atatürk köşkünde misafir edilmiştir.
Salı günü şehrin eski eserlerini gezen Mr. Dorr. akşam yapılan bir toplantıda Trabzo-nun Marshall yardımından faydalanması için yapılması ISzun gelen işler hakkında görüşünü İzah etmiştir. Mr. Dorr, bu bölgede en uygun teşebbüsün balık sanayii kurmak olacağını belirtmiş ve bundan başka et kombinası, soğuk hava depolan gibi tesislerin de faydadan hâil kalmıyacağına İşaret ettikten sonra bu İşlere girişmek İsteyen müteşebbislerin plân projelerini hazırlayarak Devlet Bakanlığına göndermelerini tavsiye etmiş ve nihai kararın ancak bu plân ve projelerin tetkikinden sonra verilebileceğini sözlerine ilâve etmiştir.
Mr. Russel Dorr bu sabah bir basın toplantısı yapmıştır.
Mr. Dorr, Trabzon halkının gösterdiği misafirperverliğe bilhassa teşekkür etmiş, saat 10 da Erzuruma müteveccihen yoia çıkmıştır.
Başbakan YardımcLiı ve Devlet Bakanı gamet Ağaoğlu dün öğleden evvel D. P. tl merkezinde meşgul olmuş, saat 16 da vilâyete giderek Milli Türk Talebe Birliği. Türkiye Talebe Federasyonu ve Milliyetçiler Birliği mümessillerini kabul ederek. kendileriyle bir «aalten fazla cörıişm üş t ür,
Bu konuşmada, komünizm mücadelesi, gençliğin İhtiyaçları bahis mevzuu edilmiştir. Ağaoğlu kamiinlznıle amaruız mücadele edileceğini, gençliğe İmkânlar nispetinde yardım yapılacağını, bu kabil yardımların her hangi bir siyasi maksatla değil, vazife olduğu İçin yapılacağını tebarüz ettirmiştir
Samet Ağaoğlu saat 18 de vilâyette, bir müddettenberl şehrimizde bulunan Katolik Ermeni Patriği Kardinal Ağaci-yan'ı kabul ederek görüşmüştür,
Mütaakıben Ağöoğlu. tstanbul Muallimler Birliğinin Çemberll-taştakl merkezini ziyaret ederek, öğretmenlerin İhtiyaçları He ilgi!! dilekleri tesblt etmiştir.
Yeni bütçe
Ankara 31 — Hükümet, yeni bütçe hazırlıklarına devam etmektedir .Yeni İktidar 1051 bütçesini Meclise denk bütçe olarak arzetmek kararı üzerinde ısrarla durmaktadır,
Bugün Harb akademisinde ve Deniz lisesinde diploma tevzii yapılacak
Bugün. Harb akademisin! bitiren kurmay subaylarımızla Hey bel i aç1 a Deniz lisesini bitken genç denizcilerimize törenle diplomaları tevzi edilecektir.
Millî gençlik komitesi
Ankara Sİ — Türklyede biz Millî gençlik komitesi kurulması etrafında hazırlıklar yapılmaktadır. Şehrimize gelen Milli Türk Talebe Birliği başkanı Suphi Baykan, «MIHI gençlik komitesi» nln kurulması İçin nasıl hareket edilmesi lâzım geldiğini bildiren bir raporu, Milli EğlUm Bakanı Tevflfc beriye sunmuştur.
Et tesisleri hazırlığı
Ankara 1 (Akşam) — Toprak Mahsulleri ofisi tarafından kurulması kararlaştırılan el tesislerine alt projeleri yapmak özere Amerikadan getirilen mütehassıslar Erzuruma gitmişlerdir. Heyete ofis genel müdür yardımcısı da katılmıştır.
Erzurumda yapılacak incelemeleri Russel Dorr da takip e-dccektlr.
Dün şampiyonanın kardöfl-nallcrl kalabalık bir seyirci huzurunda oynandı.
ilk önemli karşılaşmayı Hintli Kumar İle İtalyanın as tenis çilerinden Cucelb yaptılar. Bu maçta Cucelll rajelbine nazaran çok yüksek bir oyun çıkararak 2 sette B.3 G/2 iazandı -ve dö-mlflrtale kaldı. Kumar bütün enerjlslle oynadı, fakat Cucelll-nln sert ve komple oyununa karşı bir şey yapması İmkânsız dı.
Günün merakla beklenen kar şılaşması olan Italyan Gardlnl 11e Filipinli sempatik tenlşçl Deyronun maçı başlayınca herkes sentrkorta alan etmeğe baş ladı. İlk sette Deyro sanki rakibini hiç oynatmadı gibL„ Netice 6/0 Deyronun. Herke» İkinci seride Fliiplnllnln kolayca &-lacağı fikrinde...
Fakat bu sette Gardlnl açıldı, gayet rahat bir oyun oynamağa başladı. Deyro da bir durgunluk başladı, bundan İstifade eden Gardlnl uzun ve sıkı toplarile kuvvetli rakibinden 1-klncl ve üçüncü setleri 6. 2 6/1 alarak maçı aldı ve dömlfinale kaldı. Diğer karşılaşmalarda sürprizli bir maç daha oldu, karışıklarda favori olan L. Head ve Kovalevrtf HollandalI Herm-sen ve Lincke 3 sette 7/5 2/6 7/5
yenildiler. Migllorl Cucelllde Mualîa Harperi B/ö 6/2 Arjantin ekipl olan Welssler de Garrett ve P. Ward 3/6 Ö/3 6/4 kazandılar.
Tek kadınlarda D. Heard Nerumanna hükmen, Tuckey, Komfelde 6/2 6/3, M. TVelss, Miglloriye 3.8 6/2 8/8 ve P. Wardda Muallayı 6/2 6/4, çift kadınlarda da Bahtlye ve Muallâ, Bcan ve Bullenl 6/1 6/4 elimine ettiler.
. Bugün 13.30 da bağlıyacak olan dömlflnallerde çiftlerde Cucelll ile Oardlnlyl Garrett ve F. Welsse,
Bu maçın galibi saat 17 de Dorfman ve Kovalevsklye karşı oynayacaklardır. Gene çiftlerde enteresan bir karşılaşma olan Harper H Weissl Kumar ve Deyroya karşı seyredeceğiz.
Celâl UMJĞ
Bugünkü program
Saat 13.30 Cucelll Gardlnl — Garrett F. Welss. Saat 1330 Migllorl, Manfredl — Hermsen, Marcellln. 14. 30 Ward — D. Heard. 15.15 Harper H. Welss
— Kumar Deyro (5 set). 17 de Dorfinan Kovalevskl — Cucelll, Gardlnl veya Garrett F. Wcls» (5 set). 17,30 D. Heard. M. Weiss
— Migllorl, Manfredl veya Hermsen Marcellln. 17.30 Mual-İft Bahtlye — Tuckey P. Ward.
Askerî
tatbikat
Kocaeli bölgesindeki tatbikat devam ediyor
Ankara 31 — Cumhuriyet Halk Partisine, Halk evlerine yardım adı altında yapılan mil yonlarea liralık tediyeler hakkında sorulan suallere cevaben Maliye Bakanı Hali] Ayan şu beyanatta, bulunmuştur:
«— Biliyorsunuz ki Hakevle-rlne yardun namı altında her sene Devlet bütçelerine tahsisat konulmakta idi. Bu yardımlar bazan senede 4 milyon liraya yaklaşan muazzam rakamlara baliğ olmuştur. 1935 den 1950 ye kadar yapılan yardım yekûnu 26 milyon liraya yalandır, ümu mi bütçeden ödenen bu paranın dışında Halkevlerine vilâyet hu susi İdareierlle belediye bütçelerinden de mühim paralar verilmiştir.
Kısa bir tetkik bize yalnız hususî İdare bütçelerinden ayrılan para yekûnunun 12 milyon civarına yükseldiğini göstermiş bulunuyor. Belediye bütçelerinden verilmiş olan kısım, bunun haricindedir. Biz bunun miktarını da ayrıca tesblt ettiriyoruz. Halkevleri kanunen ayrı bir şahsiyete sahip değildir. Bu sebebi e bunlara devlet bütçesinden doğrudan doğruya yardım yapılamıyacağı ve bu nam altında devlet bütçelerine konulmuş ve konulacak tahsisata müsteniden Halk Partisine tediye yapıîamıyacağı evvelce Lehi okra t Partiye mensup milletvekilleri tarafından daima İleri sürülmüş ve münakaşa edilmişti. Hattâ hatırlıyaçağmız gibi bu münakaşalar sırasında bir liralık Halk Partisi hükümetleri Halkevlerinin hükmi şahsiyet İktisap etmeleri İçin lâzım olan tedbirleri alacaklarını İfade ey-
lemişlCTdl.
Bu tedbirler bugüne kadar a-lınmatnış ve aksine olarak resmen bütçelerden yapılan bütün tediyeler Halk Partisi kasalan-na girmiştir. Devletin Halkevlerine yaptığı yardımlar bundan ibaret de değildir Hazine malı bir çok gayrim enkuJIer ucuz Hatla Halkevlerine satılmış bulunmaktadır. Ayrıca aynı suretle hazîneden Türk Ocaklarına verilmiş bulunan gayrimen-kuller de Halkevlerine İntikal eylemiştir. Bütçelerden yapılan yardımları. Halkevlerine sarfo-l ı lunacağı beyanı ile, daima Halkça Partisi almış, gerek bu paralar-q la temin olunan ve gerek ucuz^ flatle satılan gayrimen külleri* tapuda kendi adına tescil e'.Ur- Q mlştir. • •
Devlet hâzinesinden ve ma- q halli idareler bütçelerinden ya- — pılan tediyelerin bugüne kadar olduğu gibi Halk Partisi uhdesinde bırakılmasına İmkân yok tur. Biz, kanunların bize verdiği salâhiyete dayanarak bn ciheti araştırmak ve kanuni muameleye tevessül eylemek kara-nndayız.» _Q
Maliye Bakanı, Büyük Milleti Meclisi ve Sayıştay binalarının 0 hazine ile Halk Partisi arasın- (Q da şuyulu birer mülk halinde Q) olduklarını, Ulus meydanında- Jr ki Cumhuriyet Halk Partisi ge-'** nel sekreterlik binası vaziyetinin de karışık olduğunu söylemiş ve bunlara alt dosyaların tetkik edilmesine devam olunduğunu anlatarak:
4— Devlet malını fuzuli şaglllerln elinden bittabi alacağız» demiştir.
2 o > o P
Koreye gidecek erler
bunlar düşündüklerini açıkça söylemişlerdir. Meselâ Amerikalılarla birlikte harbetmekten memnun olup olmadıkları sualine. çok memnun oldukları. Koreye ne İçin gittikleri sualine de dünyayı yangın yerine çevirecek olan kıvılcımı yerinde söndürmek için gidecekleri, cevabını vermişlerdir.
Muhabir, Amerikaya gitmek İsteyip İstemediklerini sorunca, erler «Sağ kalırsak dönerken gitmeği çok İsteriz» cevabîni vermişlerdir.
Bundan sonra erler, muhabire sualler sormuşlar, bu ara- *. da Amerikalıların Türklerle birlikte harbetmekten memnun olup olmadıklarını anlamak istemişlerdir. Muhabir şu cevabı vermiştir;
•— Amerlkacla şimdiye kadar Türkleri tanımıyan bîr çok kimseler vardı. Fakat 4500 kişilik büyük bir birlikle Kore savaşma katılmanız üzerine A-merikada sizi tanımıyan kimse kalmamıştır ve böyle kahraman bir milletle beraber harb etmekten Amerikanlar çok memnun kalacaklardır.»
Konuşma çok samimi olmuş, muhabir karargâhtan iyi İntibalarla ayrılmıştır.
Bir İsviçre gazetesinin mütalâası îsviçrenln Cenevre şehrinde çıkan Journal de Gen^ve. Tur-kiyenln Koreye 4500 kişilik bir birlik göndermek kararından bahisle diyor kİ:
«Celâl Bayar ve Adnan Menderes cesur ve uzağı gören insanlardır. Bir pazarlığa girişmekten çekinerek Amerikalılara sade bir lisanla şunu söylediler: İşte, subaylar hariç 4500 er. Bunların hepsi en kıymetli askerlerimizdendlrz
Türk dostluğunun bu hareketi Amerikana büyük bir alkış tufanı ile selâmlandı. Siyaset sahasında Bayar ve Menderes'in hareketleri kadar tesirli bir hareket nadiren görülür.
Amerikalılar. Türklerin bu kuvvetli sadakatini ve Kore 1-şlndekl hareket tarzlarını uıvı.-mıyacaklardır. Türkler Atlantik " Paktına kabul edileceklerdir. A-mertkan sermayesi Törklyenin İktisadî kalkınması İçin lwr türlü yardımda buluna çaktır Dürt sene sonra yeni seçim yapıldığı zaıuaıı Demokratlar >4 Mayıs 1950 de okluğu kadar muvaffakiyet elde edeceklerdir.
(Baş tarafı 1 (net sahhede)
(— öyleyse Uzak Doğuya gidince muhakkak bir İsim verilecektir. Birleşmiş Milletler komutanı olan Gl. Mac Arthur, Atatürk’ün hayranlarından olduğundan ağlebl İhtimal «Atatürk tümeni* adını alacaktır.
Ecnebilerde her birliğin bir maskotu (uğur tılsımı) vardır Bu ekseriya köpek, yahut keçidir. Amerikalı gazeteci birliğin böyle bir maskotu olup olmadığını sormuş, komutan bunun bizde ödet olmadığını föy-llyerek:
«— Bizim maskotumuz Ay'la Yıldızdır» cevabını vermiştir.
Muhabir erlerle görüşmüş.
Kore harbi
(Başta ra Ti 1 inci sft hilede) hükümeti arasında gerginlik çıkarmağa çalışmasına teessüf ettiğini söylemiştir.
Bundan sonra Yunanistan'da tethlş ve topyekûn idam hareketleri yapıldığından bunların takbihi hakkındakl Sovyet delegesinin tekilli görüşülmüştür, îngllfz delegesi Sovyet iddiasına cevap vererek demiştir ki: «Rusyanın, esir İşçi kamplarında milyonlarca insan çalıştırırken İnsani haklardan bahsetmesi cidden iğrençtir. Esasen bu mesele Yunanistan’ın salâhiyeti dahilindedir. Konsey! alâkadar etmez.»
Konseyi SovyeUerin ve Yu-goslavyanın İki reyine mukabil 9 reyle bu İddianın görüşülmesini kabul etmemiştir. Uçakların Mançurlye akmı hakkında bir karar verilememiştir. Bu meselenin müzakeresine bugüıı devam edilecektir. Sovyet delegesi MaUk’ln başkanlık müddeti dün bitmiştir. Bugünden itibaren bir ay müddetle İngiliz delegesi başkanlık edecektir.
BORSA
İalknbul BcrUtım» 31/İ/J9S0 llallert
Ç E K L E H
Kapanıl
Sterlin Dolar Fransa F. İsveç K.. Irviçre t. Florin Belçika F Eskııdn
Londra New YoTk Parl» Stokhcim Cenevre Aınslerdam Brüksel
Lizbon
ESHAM VE TAHVİLÂT
İzmit 31 — Marmarada yapılan deniz ve hava manevralarından sonra Kocaeli bölgesinde bir kaç gün önce başlamış olan, askeri tatbikat muvaffakiyetle devam etmektedir. Bu tatbikat 10 eylüle kadar uzayacak ve 10 eylülde kara, deniz ve hava kuv vetlerl müşterek olarak daha geniş ölçüde manevra yapacaklardır.
Tatbikatın 10 eylülden sonraki safhasında Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Başbakan Adnan Menderes, Genelkurmay Başkanı orgeneral Nuri Yamut ve Amerikan Askeri Yardım heyeti Başkanı re erkânı hazır bulunacaklardır. Manevraları nril-laakıb büyük bir geçld resmi yapılacaktır.
% t FAİZLİ TAHVİLLER Sivas - Erzurum I Sivas - Erturtıftı 2-7 1M1 Demiryolu I İMİ Demiryolu 11 İMİ Demiryolu ili
I
m tv
Tarsus vapurile gelen Kırım Türkleri
Tarsus vapuru ile Cenovadan memleketimize getirilmiş olpn Avrupa kamplarındaki Türk mültecilerinden 138 nüfus Tuzla misafirhanesine yerleştirilmişlerdir. Bunlar Almanya kamplarında bulunan ve yurda kabuller! takarrür eden Kırım Türkierlndendir.
Mılll MUdatnn MHH Ma(fa(»« MIHI Müdafaa
Milli Müdafnn
aojs
20 M
2025
İ0İ2
21)20
21
10.45
10 TU
Z0.İM
% t FAİZLİ TAHVİL 1M1 Demiryolu Kellcıı ma I Kalkınma □ Kalkınma II!
IMS istikrazı I
Turistik harita bitmek Üzere
Ankara 1 (Akşam) — Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanmak ta ol on turistik harita bitmek üzeredir. Harita İngilizce ve Türkçe olarak tertip edilmiştir. Motor lü vasıtalara geçit veren TO vermeyen devlet ve 11 yollan ayrı «yn. yollar ü-zbrinde benzin istasyonla n, O-tellc-r ve Türldyenln bel» başlı tarihi âbideleriyle tabiat güzelliklerinin bulunduğu mıntaka-iar hususi şekillerle gösterilmiştir. Ayrıca şehirler arasında ki mesafeler ve âsarı âtlka harabeleri de belli edilmiştir.
Sekli aydanbcrl hcdiyell snlıj v.ı-p«n SÜRPRİZ GÖMLEKLERİ Tlca-reUMtml. dün müfterilerin e İstanbul a İnci noteri bay llıundl Selçuk ve bir Çflk kalabalık huzurunda Marnınru lokalinde bu çekilişte bir otomobil, ilç radyo, tlç- hah. Uç kol unll v* dalı* bir çok hediyeler verdi.
1949 istikrazı 1
% 4.1 FAİZLİ TAHVtl
1949 tahvili
% S FAİZLİ TAHVİLLER
1933 Ercan I 1K8 ikramiyen Mili! Mtldalna Demiryolu IV Demiryolu V
»5,30
Kızılay Hicaz'a sıhhî heyet gönderiyor
Ankara 31 (AA.i — Kızılay Demeği bu sene hacca gidecek yurddaşlarımızın sıhhi durumları İle alâkadar olmak üzere bir doktorun başkanlığında bir hemşire, bir sıhhiye memuru, bir makinist şoför ve bir ahçı-dan mürekkep beş kişilik heyeti her türlü sıhhî levazımı, çadırları ve 15 yataklı seyyar hastanesi İle birlikte Denizyollarının İlk gidecek vapuru İle Hicaza gönderecektir. Hacdan sonra en son hareket edecek Denizyolları vapru İle yurda dönecek olan bıı heyet bugün Ankara'dan hareket etmiştir.
Î2$U
20 25
$8 W
Haşan Refik Ertuğ Üniversite umumî kâtibi oldu
Siyasal Bilgiler okulu profesörlerinden eski tstanbul Radyo Müdürü Haşan Refik Ertuğ İstanbul Üniversitesi umumi katipliğine getirilmiş, vazifesine başlamıştır.
ANADOLU DEMlRYOLU GRUVU Tahviller ABC irisse tvneUtn % «o
MOmcsEll sctıel
ŞİRKET HİSSELERİ
Merkcs Bankası Aralan Çimeni o T, Ticaret Bankan t» Batıiusı Şark Değirmencinle Milli Bcastlrnn.’i
SEYAHATTEN AVDET
SARRAFLARDA ALTIN
Profesör M. Kemal öke
Gulden Türk
BQ}-qk nıgbct gören mOesscac. bu-ırûn çok zencin yeni bir hcdiyell sa tı» devren ıcnujlır. Ru çekilirlerde l>lr ev. İki okunoblJ. lid Avrupa te-yaljaiı, dokuz radyo, on bir kol eaatt. on dalmn kalem, bir buz doJabı, yazı
, makinesi ve bhnklet jpbl bey bineten fısla hediye vardır. Hediyelerden birini kazanmak İçin bir SÜRPRİZ GÖMl.Eât atmak kaildir. Her gSm-Ickle bir kupon ı-crltlr ve bir kuponU 0c cckiUK de lıtlrak edilir.
I Halkı muin her »akımdan «on d«-
Seyahatten avdet etmiş ve rağbet ve aUluuını çekuı SÜH-İIUİZ GbMLEK ve PİJAMALARI 1630 ımesleki faaliyetine başlamıştır. Iyılının hakiki »ıirpruj oin>u«iur.
recj bir uçak kazası
Londra 31 IBB.C.) — Amerikan TWA havayolları şirketine ait büyük bir yolcu uçağı bu sabahın erken saatlerinde Kaili reye seksen kilometre mesafede çöle düşmüş ve parçalanmıştır. Uçağın içinde bulunan 65 kişinin de bu kaza esnasında öldükleri anlaşılmış!ır.
Pakistan Maliye Bakanı geldi
Pakistan Maliye Bakanı Ghu-laın Muhnmmed. dün gece yansı P’ A. A uçağı İle şehrimize şehrimize getirilmiştir.
\ 3
1 Eylül 1950
AKVAM
8anife 3
AKŞAMSAK ŞAMe|
Galiba dedelerimizi kıskanıyoruz
Arada sırada, hep birlikte kıyametleri koparırız:
_ AvrupalIlar, Amerikalı* iar, bizi tanımıyorlar...
Neymiş? Bayrağımızın yıldızım altı suali yapmışlar. Ayını da kavun dilimine benzetmişler.
Yahut: Nargilelî Türk karikatürü başmışlar.
—. Müttefik, dost olalım da, bize karşı bu kadar lakayt olsunlar. — deriz.
Kimseyi şahsan itham etmiyorum. Bunu ben de diyor ve üzülüyorum. Fakat, dedim ki. ne diye sinirleneyim ? Zihniyetimde ufak bir rötuş yaparım; sen sağ ben selâmet!
Evvelâ, eski Sadrâzam Hüseyin Hilmi Paşanın ruhundan medet umdum. Vi-yanada sefirken, bana iltifat ederdi. Vaktiyle babamı himaye eden rahmetli, babamın vefatı üzerine beni de himaye etmişti. Sefarethaneye girip çıktığımı gören arkadaşlarım, beni, telkinler altında şişirdiler. Sefir, bana:
— Senin ve arkadaşlarının bir şikâyetiniz, isteğiniz var mı? — deyince, hemen içimi döktüm:
— Var. Pasa hazretleri Bu şehirde milli haysiyetimiz bir paralık oluyor... OsmanlI devletinin mümessili olarak zatı âlinizin de dikkatinizi çekmeliydi -Müracaat edin, kaldırsınlar ... Her yerde, her tütüncü dükkânının üzerinde, minderler, bağdaş kurup çubuk içen bir Türkün resmi yar. Tütünün remzi olarak bunu almışlar... Lütfen müdahale buyurun, dostumuz, müttefikimiz sıfatiyle yasak etsinler.
Paşa güldü:
— Tütünlerimize reklâm olur, fena mı oğlum- - — dedi: sonra, bunun milli haysiyeti rencide edecek bir şey olmadığını, her milleti, yeni vc eski kıyafetleriyle temizlendirdiklerini, mahsulleri ve âdetleri içinde de karikatürleştirdiklerini, garplıların buna kızmadığını. bizlerin de alışıp kızmamak lâzım geldiğini anlattı.
O zamanki ihatamla, bu telkinleri katiyen kabul etmeyip, rahmetli Paşanın yanından âdeta kalbim kırık ayrıldım.
Şimdi, biraz biraz düşünüyorum ki:
Bövle şevlere, sahiden kız-masak... Meselâ, bizim ressamlarımız, karikatüristlerimiz. Amerikan bayrağındaki yıldızları adedi adedine tamam resmediyorlar mı? Ve İngiliz su anda «Conbul» kılığında mıdır? Her milleti erkek şeklinde res m ederlerken Fransızları tombul memeli bir Maryan suretinde resmetmek hakaret değil mi? Ve içimizde kaçımız Cenup Amcrikada nüfusu bizimkinden fazla olan milletlerin türlü hususiyetlerini ivi bilirler? Bayrakları? Meşhur şehirleri? Meşhur nehirleri? Devlet ve hükümet başkanları? iyisi mi. hosgörcü olalım. Alınıp dunuavahm.
Hattâ, kendi firmalarımızın remizleri Zevbek kıyafetinde, Bahıâli efendisi şemailinde, Enderun çelebisi kılıcında olursa:
Belediye meclisi
Yeni Meclis 1 ekimde toplanacak
Pazar günü yapılacak belediye seçiminde yalnız İstan-bulun belediye hudutları İçinde bulunan 11 ilçeden 68 umumi meclis âzası İntihap edilecektir.
Vilâyetimize bağlı olduğu halde belediye hududu haricinde bulunan Silivri. Yalova, Çatalca, şile ve Kartal ilçelerinden umumi meclis İçin yeni âza seçimi ise 15 ekimde yapılacaktır. Bu beş İlçeden seçilecek 12 âza ile birlikte umumî meclis 80 üyeden teşekkül edecektir.
Diğer taraftan yeni belediye meclisi 1 ekimde İlk toplantısını yapacağından eski meclis ve daimi encümen bu tarihe kadar salâhlj’etlnl muhafaza edecektir.

Beş güzeller konuşuyorlar
10 liraya kiralık mayo!..
Şükran Angün, seçimin sıcak ve sıkıntılı bir salonda yapıldı- t. ğını ve aceleye getirildiğini, ölçü işine hiç ehemmiyet veril- J medığini söyliyerek: «951 veya 952 de bir kıraliçelik müsa- | bakası daha yapılırsa yine gireceğim» diyor ve 16 yaşından ] 18 yaşına nasıl fırladığını da anlatıyor
Bulgar elçisi
Fuarı gezmek üzere tzmire gitti
BulgarLstanm İstanbul Başkonsolosu Petrlef değiştirilmiştir Yerine Bulgar Dışişleri Ba-j kanlığı memurlarından Konnoz-pof tâyin edilmiştir. Yeni Başkonsolos şehrimize gelerek va-ı zifesine başlamıştır. Eski Baş-I konsolos yakında memelketine dönecektir.
Diğer taraftan Türk Ajansı tarafından Bulgaristan a gittiği bildirilen Bulgar Elçisi Çobanof un salı günü fuarı ziyaret mak-sadlyle ve Bandırma tarikiyle İzmlre gittiğini öğrendik. Bulgar Elçisi 0 eylülde tstanbuia gelecek ve o gün Konsoloslukta yapılacak Bulgar milli bayramı yıldönümünün kutlanışında hazır bulunacaktır.
Şükran Ancun piyano başında
deylj.
şükran Angını anlatıyor
İ'sküdara gider iken Aldı da bir yağmur
sindeki ihtilas
Veznedardan başkasının alâkası görülmedi
Saray sinemasında elemeden geçen yüze yakın güzelden ancak 18 sı kalbur üstünde kalmış, bunlar daTarabyada Konak otel salonlarında sayısı yüzü aşan bir jüri heyetinin karşısına çıkarılarak bir daha elenmiş ve kala kala beş güzel kalmıştı. Muhakkak ki bunlardan başl de «Güzellik Kıra 1 içesi* olmak ümidi içinde safi heyecan kesilmişti. Kalblerl çarpıyor. konuşurken dudakları llt-
Sular İdaresi veznedarının İntiharına geniş Ölçüde bir ihtl— lâs hâdisesinin sebep olduğu evvelce yazılmıştı. Bu ihtilasın nasıl yapıldığı, veznedarın Intl- _ r
harında ne dereceye kadar mü- riyor. renkleri sararıyordu. Nı-esslr olduğu etrafında bir taraf-ihayet Güler Arıman’in Kıraliçe tan mülkiye müfettişleri, diğer | seçilmesi üzerine diğer dert taraftan Sular İdaresi idare namzedin ümitleri kırıldı, hül-meclisl âzasından bulunan eski yaları suya düştü valilerden B. Hurşlt marifetiyle 1 tahkikat yapılmaktadır.
Tahkikat henüz ikmal edilmemekle beraber şimdiye kadar bazı Aldığım malûmata göre yapılan İhtilas — evvelce zannedildiği gibi — dört yüz bin lira raddesinde değildir. Bu paranın İki yüz bin Ura tuttuğu tesbit edilmiştir.
Tahkikatın bugüne kadar alınan neticelerine göre bu ihtilâs hâdisesinde müntehide Sular idaresinden hiç bir klmesntn alâkası yoktur. İhtilasın tek başına yapıldığı anlaşılıyor. An-ack İhtilasın vukubulmasında kayıtsızlıkla ihmal ve teseyyu-biin de müessir olduğu söylenmektedir.
içlerinde Kıraliçeleri de olduğu halde bu be-ş güzelleri evlerinde ziyaret edip konuşmak. hayatlarını öğrenmek Is, ter misiniz Oldukça meraklı
neticeler alınmıştır. . . _ .
bir mevzu,.. Gelin buğun, bu
beş güzelden, ilk bulabildiğimiz,
üçüncülüğü kazanan şükran
Angiin’ün kapısını çalalım.
FEVKALÂDE ÇEKİLİŞE
İŞTİRAK İÇİN
Dostlar altş verişte görsün!

Denizyolları İdaresi «Ma-rakazu ve «Sus» vapurlarının kömürle işleyen kazanlarını çıkarıp yerlerine mazotla işleyen kazanlar tafc-, (ırmağa karar vermiş. Kömürle işleyen diğer geraile-rin kazanları da değiştiril»-1 çekmiş.
Kömür kendi memleketimizde çıkıyor, mazot dışarıdan geliyor ve çok pahalıya mal oluyor.
Kömür istihsalimizi arttırıp dışarıya satmağa, maden terimizi döviz kaynağı haline getirmeğe çalışıyoruz. Bu arada: »Tasarruf, tasarruf* diye haykırıp tepiniyoruz.
Beri tarafta, dövizlerimizi cayır cayır yakmak için bir sürü de masraflar göze alarak gemilere mazot ocakları yerleştiriyoruz
Ne be s var? Kömür satar, mazot alırız. Amma diyeceksiniz İti: «Mazot cok pahalı Bu bizim zararımıza-
n. efendim. Dostlar alı; verişte görsün!
ağaç mahsullerinin fiatleri yükseldi
Yeni dış ticaret rejiminin ilânından sonra bazı ağaç mahsullerinin fiatleri yükselmiştir. İlgililere göre bunun sebebi, bu maddelerin takasa benzer bir sisteme yol vermiş olması, yani İhracatçıya dövizin aynen ve serbest olarak terki keyfiyetidir. Bunun neticesinde tatlı badem. mahlep, salep, acı çekirdek ve anason gibi maddeler fiatleri yeni rejimin İlânı tarihinden bugüne kadar yüzde 3040 nispetinde yükselmiştir. Bu vaziyet piyasada hiç de iyi karşılanmamıştır. Zira adı geçen meddeler kolaylıkla ve serbest dövizle her zaman İhraç edilmekte olduğu gibi eski stoklar . da hemen hemen tükenmiş du-' rıınıdadır. Boyl ■ olduğu halde .bunlara takasa benzer bir sistemin tatbiki yalnız flatlerlnl lüzumsuz yere yükseltmeye yaramaktadır.
hafif «ile mürlgj (Pl.l ıiar Okuyan: Muzaffer llk.ır; Çalanlar: Sadi Igılay,
Ökte. Yorga Baranoa

o Û_ (N
Namusa taallûk is midir bu?
Keşke cok tanınan tarihî kostümlerimizle reklâmlar basa bitsek;
— Türk patenti falanca kullanma esvasıdır. Satın alın! — dive otomobil yollarına zekâ, teşebbüs ve çalışmalarımızın semerelerini assak ..
Kavuklu, fesli, külâhlı dedelerimizle öğünürürz bile .
Fındık kabuğundan çıkmış. kabuğunu beğenmemiş.
Dedelerimizin. babalarımızın kıyafetleri, bizim sevimli remizlerimiz arasında sayılıyorsa. bu. onların kendi asırlarından şahsiyet olduğunu gösterir. Biz de. kendi asrımızda şahsiyet olup hususiyetlerimizle bütün dünyanın dikkatini çekelim. Babalarımızı mı kıskanıyoruz acaba?
(Vâ - Nû)
Toprak of isi İstanbul şubesi müdürlüğü Toprak Mahsulleri ofisi İstanbul şubesi müdürü Enver Oii-rell'nin milletvekili seçlhuesin-denberl münhal bulunan şube müdürlüğüne Toprak ofisi eski Konya bölge müdürü Sabahattin Orhon tâyin edilmiştir.
Beş seneye yakın bir müddetle ofsin Konya teşkilâtını muvaffakiyetle idare eden Sabahattin Orhon dün İstanbuldokl yeni vazifesine başlamıştır. Kendisine başarılar dileriz,
Cihangirde Arslanyatağt kağnıda 24 numaralı eYln gacır gucur açılan demir kapısından İçeriye girip de ahşap merdivenleri çıkarken piyanoda »Kâtibim» şarkısının çalındığını duyuyorum .. Her halde dedim, Kıraliçeliğj elden kaçıran Şükran, kendisini piyanoda a* vuluyor!... Fakat bu güzel ses de mi onun... Ne tattı ne hoş bir sesti bu...
Odaya girinceye kadar şarkı ve piyano devam ediyordu. Ablası Melâhat önde olduğu halde içeriye girince gördüm ki piyanoda «Kâtibim. 1 çalan da. şarkıyı okuyan da ta kendisi...
Lâtife ettim:
— Bu şarkıyı, dedim arlık... Üsudara gider İken» şeklinde değil, «îtalyaya gider iken» diye okumanız lâzım. Malum ya Kıraliçeligl Güler Arıman aldı. Ne yapalım size kısmet değilmiş...
Piyanosu başından kalkarak.
(— Böyle bir seçimden sonra elbette kaybederim» demesin mi?
— Seçime fesat mı karıştı de' mek İstiyorsunuz?... Şu »seçim» kelimesi de ne talihsiz... Milletvekilleri intihabı yapılır «fesat» lâfı çıkar, muhtar ve belediye seçimleri yapılır yine ou «fesat» lâfı... Demek güzellik Kırallçesl seçiminde de «fc^at» öyle nıl?
rette Kıraliçe olacağınızı sanıyordunuz galiba,..
«— Ona ne şiıphe... Böyle seçim olamaz... Bir kız endamı ve yüzü İle karşıdan güze! görünebilir de vücudunda tenasüp denen şeyden eser olmayabilir, Gazetelerde, mecmualarda Avrupada güzellik Kıra-llçesl seçimlerinin nasıl yapıldığını okuyup duruyoruz Tenasübü endam denen şet öl-
çü ile tesbit edilirmiş Halbuki bizde maalesef böyle olmadı--Mayoları giydik, jüri heyetini 1 karşısına çıktık, kalabahkt- r. bir hamam halveti gibi sıcaâ olan salonda heyet, işi çabuk bitirmek, bu suretle sıkınt'Jaı» ve ter dökmekten bir an evvel kurtulmak için seçimi aceieyo
(Arkası 7 nci sahifedel
I
Cr- Rc
YAPI ve KREDİ BANKASI
1950 ikramiye plânı
Üçüncü kurası
türküler (Pl.l piyano ezerleri (PI) Pıogumlar ve kapanış. Açllığ vc programlar Karuplc hafif akşam mOzlfil ıPi.ı Yurdun her kölesinden ler Vc sovleyijler Haberler İstanbul haberleri Gitar dûnları (PI J Radyo Senfoni orkestrası konser». idare edel: Cemal Reşld Rey
20 1b MUdk . _
«inekler (Pil
Şarkılar Okuyan: Hlkkat Uyanık: Çalanlar' Hakkı Derman. Şerif teli. SUkıü Tu nar iktisadi bahisler' Konuşan: Hİzın» Atıf Kuyııcak Orkestra eserleri (Pl.i Fasıl heyeti konseri
AÇın armonikası ve santurla saz eserleri Çalanlar: Ahmet Faik Şener. Erol Sınar Haberler
Dans mUr.lgl (PI i Programlar ve kapantı.
ANKARA RADYOSU ÖOla ve ski om oeoırranu
Açılıp ve program M S. Ayan ve sar yan- Rndife Erten. Haberler Bulanje'den
dünyacından çeşitli
21 00
Dışı seni yakar!.,»
Denizyolları idaresi, doğu ve batı Akdeniz hatlarında işleyen vapurlarımıza rağbet teinini ve bu meyanda memlekete turist celbi için gayretler sarfediyor. En lüks vapurlar o hatlarda işletiliyor. yolcuların istirahatlarını sağlayacak tedbirler alınıyor, propagandalar yapılıyor.
Bunlar memleket hesabına iyi şevler, faydalı gayretler. Daha da hızlandırılmalıdır.
Fakat yabancılara karşı gösterilen bu alâka ve itinadan kendi vatandaşlarımıza da birazıcık hisse ayırmak gerek.
İç hatlarımızda seyahat hâ lâ iptidai şeklini muhafaza ediyor. İdarenin, önüne ge-çilemiyen fuzulî masrafları yu rdd aşların omuzlarına yükleniyor. Navlun indirilemiyor. yüksek ücret veremle yen yolcular ambarlara tıkılıyorlar.
Şehir hatları seferlerinde düzen yok. Meselâ şu ya» mevsiminde cumartesi güntt saat 11.20 de Köprüden Bo-ğaziçine kalkan vapur eski, minimini, inişli, yokuşlu, merdiven basamaklariyle dolu bir teknecik. On bir iskelenin yolcusu bu ecel teknesinin içine İstif oluyor. Evvelâ koşup yer kapamayan!» rın vav haline! Ayakta kalanların kıpırdamaları bile imkânsız. Kucaklarda kundaklar eziliyor, ayaklar arasında çocuklar tekmeleniyor.
Konforlu lüks vapurların yurdumuza getirdikleri yabancılar da Boğaz, gezintisi ni bu teknelerle yapıyorlar ve onlar da avnı İşkenceyi çekiyorlar. Gezinti esnasında elbette kendi aralarında mırıldanıyorlar;
«— Türk deniz İşletmeciliği mİ? Dışı seni yakar, İçi beni!» .
■o (D ro 2 U


Oku-
Cemal REFİK
Yarın saat 14 ta
çekilecektir.
İkranıiyetl Aile Cüzdanı sahipleri bu çek» işe davetlidirler.
Çekilişten sonra günün filmi göy erilecekUr,
■k Denizyolları İdaresinin ş;:r.da!:î d ■ Ankara» vapuru yarın saat'eü güzele: 12 de batı Akdeniz hattı şefe-' rlne çıkacaktır.
Odada Şükran. Şükranın üç ablası, ağabeysl, bizim foto Meftun, ben olmak üzere yedi kişiyiz. Arkasında dallı bir jorjet entari olduğu halde karşımdaki divanda oturan üçün-
— Sizi, dedim, cidden pek üzgün görüyorum. Mutlak *u-
Cüzdan sahibine 100 lira
para lkra.nlyesl.
Her biri 17500 lira değerinde İkisi İstanbul'da Çiftehavuzlarda, Biri Ankara'da.
13 O»
13 15 Bulanje'den melodiler (Pl.l
13 M ö|le Gazetesi
13 45 Adalılardan melodiler (Pl.l
14 00 Hava raporu, nk;am programı
vc kapama.
17 M Açılış ve program
13 00 M, S, Ayan vc İncesu (Bayatı
Araban faştıI
18 30 Konuşma 1H45 Ritme iler (Pil 10,00 M s, ayarı ve haberlor 19.1İ Tarihten bir yaprak 1930 Tarihi TUrk mOzlgl 81.00 Sinema yıldızları söylüyor 20.15 Radyo gazetesi 20.30 Serbest saat
20 15 Rosarlo Bourdon senfoni or-
kestrası çalıyor (Pl.l
2100 Konuşma. TUrklyede Marşal plânı
21 İS Dans müzikleri (PI.)
221$ EnalrOmanlar geçidi (pi.>
22 45 M- S. Ayarı ve haberler 23.00 Program ve kapanı*
7 M Açılı* ve program
7.30 M. S Ayan
7.31 Ne$ell parçalar (Pl.l
Yarın sabahki program
7 ıs Halterler
8 00 Şarkı > 0 15 Bando 8» Günün
B 30 Mozart - ne Majör keman konçertosu (PI.)
990 Kapanış
ve türküler (P1.J millikleri (Pl.l
1 programı vt
(PLİ
hava
Bozuk kaldırımlı sokaklar
İlgili makamlardan muhtarlıklara gönderilen tamimleri» mıntakalarında bozuk kaldırımlı sokoklann tesblti İstenilmiştir. Kumkapı civarındı. Saraçlshak mahallesine bağlı. Köşklü Hamam ve Çıkmazı, Tulumba ve Çıkmazı Tbrahlmpa-şa yokuşu ve caddesi. Uysal, Mithat Paşa. Tatlıkuyu Hamamı, Kâtip Sinan Mektep, Molla Bey, İşbaşı. Baraçfcbak, K-slrcl Kemaleddln Cami, sokaklarının bozuk olduğu ve tamirlerine şiddetle İhtiyaç olduğu bildirilmiştir.
Türkiye, Bari ve Frankfurt fuarlarına iştirak edecek
Verilen malûmata göre 0 eylülden 2ö eylüle kadar Baride ve 17 eylülden 22 eylüle kadar Frankfurtta açılacak olan milletlerarası iki fuara memleketimiz de İştirak edecek ve buralarda çeşitli zirai mahsullerle sınai tnaınûller teşhir edilecektir.
AKSAM
1 Eylül 1350
Sanite (____________
rfe|h»M Ü~Z~İ~K
Eski bir musiki
Almanya silâhlanacak mı?
İstanbul şehri ve
yazısını okurken
— I —
Geçenlerde «Hazinei Fünün) mecmuasında musikiye ait eski br yazı elime geçti- [•] Her vakit olduğu gibi bugün de duyulan bir knygunun ilhamile yasılmış: Musikinin İstikbali ne olacak? Daima üstünde durulan. saman zaman gazete ve mecmualarda türlü türlü görüşlerin yer almasına ve çatışmasına scbebölan bu mevzu bugün de tazeliğini muhafaza etmektedir.
56 yıl önce kafası İşleyen, eli kalem tutan bir muharrir «Fenni musikinin istikbali! adlı yarinle musikinin o günkü gidişini, — kudreti nispetinde — naşı) ki gözden geçirip tahlil etmek istemişse, bugün de (Mu-niklmiz nereye gidiyor?) suali. 6 eski günlerden daha mübrem bir ihtiyaç halinde kafalarda istifham şeklinde kıvrılıp duruyor. (Şişli Halkevi geçen yıl tertip ettiği bir seri konferanslar arasına «Musikimiz nereye gidiyor?» mevzulu bir konuşma da ilâve etmek lüzumunu duymuştu.!
Bugünkü yazımın gayesi böyle geniş bir mevzuu deşmek değil.. Sadece elli yılın ötesinden gelen bazı fikirleri, bazı görüşleri ve ban endişeleri, — vakit vakit üzerinde durmağa lâyık görerek ve vakit vakit gülümseyip geçerek — okuyucularımla birlikte gözden geçirmek İstiyorum.
Yazısının baş taraflarında muharrir, musikinin zeval bul-mıyacağına inanmak İstiyor. Ojui bu İnancı veren, nağme, güzel ses ve musiki sevgisinin doğuştan ve yaradılıştan insanlarda mevcut olmasıdır;
«Nağmekârhğın fıtri ve cibil-Iı olduğu malum ve binaenaleyh insaniyet pirâye bahşi Cihan oldukça bazıların demek İstediklerine rağmen kıymeti zevalden masun kalacağı mec-sum ise de......)
Evet; Dünya durdukça musiki de baki kalacak; fakat geçmiş asırlarda medeniyetle birlikte kaydettiği İlerlemeleri a-eaba gelecekte de gösterebilecek mi? Muharrir bu ciheti tetkike lâyık buluyor:
(Musikinin edvarı mâzlyede medeniyetle beraber İhtisasa t) rakîkanın taamnıihn ve tekemmülü nlsbetlnde İktlsab eylediği terakkiyetı İstikbalde muhafaza edip edemlycceği meselesi her halde tetkike şayan görülür.)
Tazısının bu noktasına gelen muharrir, kendi görüşüne göre musikinin bir tarifin!!! yapmak lüzumunu hissederek:
(Akvfimı kadîmenln maval tarzındaki İntizamsız feryatlarının mevzun bir âhenk altına alınması demek olan musiki...) Dedikten sonra musikinin, o günlerdeki inhitatından şu acı lisanla bhsedlyor:
(Musiki zamanımızda tekrar maval tarzına dökülmeğe, sadeleşmeğe başlamıştır.)
Muharririn bahis mevzuu ettiği musiki tarzında elli yıldan çok daha önce başlayan düşme. gerileme ve soysuzlaşma günümüze kadar devam edip gelmektedir. Bunun en açık delili, bugün şarkı ve türkü piyasasını istilâ eden ve yayın vasıtalarımızla yurdun ve Dünyanın dört bucağına «Türk musikisi» adiyle yayınlanan zavallı nesnelerdir. Musiki denmeğe lâyık yeni bir eser ortaya koyamayınca daima geriye dönmekle, geçmişten medet ummakla, maziyi tekrarlayıp taklit etmekle bir şeyler yapılabileceğini ümit etmek; bugün olduğu gibi o eski günlerin de biricik istinat noktası olduğu görülüyor:
(Ecdadımızın vaktllc mazha-’rı rağbetleri olan kârlar, kân nâtıklar, besteler, nakışlar bugün o ehemmiyetin binde birine bile malik değildir. BUmü-nasebe anlardan bahsedenleri ı dinleyenlerin istiğrablarına nazar edilse Çin medeniyeti me-nâkibini lstlma ediyorlar zan-nolunur!)
Eski üstatların dalma kullandıkları ve değerli eserler verdikleri:
(Rchâvi. Sâzkâr, Suzidilâra. Neveser, Pençgâh, Nikriz, Mahur. Güllzar. Arazbar, Şehnaz. Buselik, Zevki tarab, Şevkefza, Ferahfeza, Râhatül ervah, Sa-fây! kulûb makamâtı nam ve unvanlariyle beraber hemen hemen unutulmak üzeredir.)
(Makam ve usul âşinâ) o-lanlann git gide seyrekleştiğinden muharrir şikâyetçidir;
(Musiki âşinâ görünmedk za-manimızda moda olduğundan mensub olduğu makamı bilmediği halde tekrar eylediği mavalım sı tekellüfsüz şarkının nağmatına tatbikan usûl ramiyle herkes dizlerine bir çok darbeler indirmekte ise de içlerinde Darbı fetih. Zincir vesaire gibi musanna «adalardan sarfınazar âdâbı musikiye rla-! yeten bir Düyek, bir Devri revan. bir Aksak vuranlar enderdir.)
fSouu gelecek yazıda]
Fikri ÇİÇEKOÛLÜ
[•| ıFenni musikinin istikbali) başlıkta makale. Muharriri: Nıısret Hilmi. Hazinel Fünün (15 Eylül 1316 = 1894) Sayı: 12
İyi talim görmüş bir polis kuvveti teşkili fikri gittikçe kuvvetleniyor
Yazan: Dr. Bedii Şefrsuvaro^lu
— II —
Sovyet mmtakasındakl suni kauçuk fabrikaları kauçuk İmali için gece gündüz çalışırken Batı Almanyadaki bu gibi fabrikaların çalışması yasak edilmiştir. Batj Almanyada demokrasi taraftarı olanların bile, üç ay evveline kadar, av silahı kullanmağa hakları yoktu.
Almanların düşünceleri
Bil vaziyet karşısında Almanların askerliği Istemlyecekleri tabiidir. Bununla beraber kendilerinin Batı cephesinin ilk hattında bulunduklarını biliyorlar Bu sebepledir ki, başta ı Başbakan Adcııaucr olmak Ü' zere, Alınanlardan bir çoğu güvenleri için teminat İstiyorlar. Bunlar »Amerikan. İngiliz ve ( Fransız tümenleri Avrupayı Rhin kıyılarında değil Elbe hattında müdafaa etmelidir» diyorlar.
aleyhindedir.' Almanyanın Batı bölgesini İş-«zlerlnu S*" ('«™ dericiler şimdi, vuku-■Beş se- şevkiyle Almanların müt-_ ___tefiki olmuşlardır Bu devletler
katlanmak Elbe hattının müdafaasını te-Imin ederlerse Almanlar ne ya-pataklar? Partizan grupları teşkili halkı birbirine düşürmek olabilir. Ordu teşkili için seneler lâzımdır. Batı memleketlerinden birinin ordusuna Alman birlikleri kabulü fikrine gelince: bazı muhafazakâr muhitler bunu kabul etmekle beraber sosyalistler evvelâ hukuk müsavatının kabulünü ve bir Avrupa hükû-met| teşkilini istiyorlar.
İkinci Dünya harbinden sonra Almanyanın bütün silâhları elinden alınmıştı. Fakat aradan beş sene geçmeden ve Almanya olmadıkça Batı Avrupamn müdafaası mümkün olamıyacağı anlaşıldı. Ruslar Doğu Alman-y&da «polis kuvveti» namı altında kuvvetli askeri teşekkül vücuda getirmişlerdir. Şimdi Batı devletleri de Batıda aynı şekilde bir polis kuvveti teşkil edilmesini İstiyor, bir İsviçre gazetesi bu münasebetle yazdığı makalede diyor ki;
Batı Almanyanın silâhlanmasından gittikçe daha fazla bahşediliyor. Almanyanın silâhlanmasına muarız olanlar. Kore harbinin başladığı gündenberl, ortadan kayboldular, şimdi hemen her tarafta bir Alman ordusu teşkili lüzumundan bahsediliyor.
Halbuki Almanlar bu İhtimali İyi karşılamıyorlar. Bilâkis. Almanların çoğunluğu tekrar silâhlanmanın Bunlar, silâhlanma şu cevabı veriyorlar: nedenberl takip ettikleri politikanın neticesine Müttefiklere düşer!
Bu politika nedir?.. Galiplerin birinci hatası Almanyayı ve bu memleketi müşterek işgalinin doğuracağı güçlükleri takdir etmeyen hükümet adamlarının Yal ta ve Potadam anloşmala- ! nna tamamen riayet edileceğini zannetmeleri olmuştur, ikinci hata Almanyada birbirinden tamamen farklı siyasi sistemler kurulmasıdır. Bu sistemlerin başında bulunanlar yalnız ken-1 Sonra bu birlikler ne miktar-dilerlninklnln hakiki demokra- da «••mabdır? Tümen mi, kolor-s! olduğunu iddia ediyorlar. Ni- du mu? Bat* bırllt1 kl,rnıa hayet bu memlekette silâhtan heyetine Alman kumıay subay-şeklllerlnin birbirinden *arı a»nacak mıdır?
Bunlar mühim meselelerdir. Batı devletler Alman ordusu fikrine karşı itimatsızlık gösteriyorlar. Almanlar arasında da memleketi işgal eden kuvvetlere karşı aynı İtimatsızlık vardır. Batı Almanya halkının çoğunluğu Doğu ile Bata arasındaki harbden uzak kalmak İstiyor. Fakat tarafsızlığın mümkün olmadığını bildiği İçin memleketi askerî teahhüt altına sokmadan çıkar yol aranıyor.
îkı cereyan
I Görülüyor kİ fikirler muhteliftir ve yeniden silâhlanma taraftarları da vardır. Alman
pıyor. Birincisine göre Ba'ı Almanya halkı. Batıya bağlılıklarını İspat etmek İçin büyük gayret sarfetmlştir. Bunda devam etmelidir. İkincisine göre Almanya kendisini muhtemel bir harbe sokmıyacak, münhasıran ekonomik bir rol oynamalıdır. Almanlar Berlin'de Rus tazyikine mukavemet etmek ve işgal masrafı olarak senede 5 milyar mark ödemek suretlle Batıya olan bağlılığını göstermiştir.
Şurası muhakkaktır kİ Batı Almanyada kuvvetli, iyi laftan görmüş bir Alman polis teşkilâtı bulunmadıkça komünizmin yayılma manevrasına karşı durmak kabil değildir. Böyle bir kuvvet Batı devletlerinin Elbe ve Rhln nehirleri arasındaki sahada karışıklıktan korkmamasına bu suretle. Almanların iştiraki olsun olmasın, Avrupa or-duşu teşkili için lâzım gelen kıymetli zamandan İstifade etmesine İmkân verir.
Mevlût
Zeki ülupmar'ın eşi, Suzan Santur ve Nuran Ülupmar'ın anneleri:
LEMAN VLVPINAR'ın
ölümünün senesine İsabet eden 3 Eylül 1850 pazar günü Şişil camiinde öğle namazını müteakip okunacak Mevlûduna, merhumeyi sevenlerin ve arzu eden dindaşların teşrifleri rica olunur.
Eşi: Zeki Uiuptnar Kızlan Suzan Santur ve Nuran l’lupınar
tecrit tamamen farklı olması gelir. I
Doğu Almanyada
Sovyetler mağlûbiyetten sonra cezri usuller kullandılar. Fabrikaları söktüler, kendilerine muarız asker ve politikacıları silip süpürdüler. Bu işi derhal yaptılar. Bundan sonra kendi sahalarında kuvvetli siyasi teşkilât vücuda getirdiler. ■Halk polisi» gibi yarı askeri teşekküllerle bu teşkilâta müzaheret ettiler. Kendilerinin nüfuzu altında bir Doğu Alman . hükümeti kurdular. Doğu Al- j manyada bugünkü sisteme taraftar herkesin »sulhu korumak için» bir silâh taşımağa hakkı .
vaT{jır i matbuatında İki esas göze çar- nlmıştır.
Baldılar başka surette hareket ettiler. Komünizme karşı daha yumuşak, fakat daha az müessir bir yol tuttular. Bir takım hukuki esaslara dayanarak kıymetli vakitleri kaybettiler. O kadar ki general von Falken-hausen'ln muhakemesi henüz bitmemiş, Krııpp ailesi hapiste İken ve fabrikaların sökülmesine devam edildiği sjrada Al-manyanm yeniden silâhlanmasından bahsediliyor. Almanya* dakl suni petrol fabrikalarının askeri İdarenin emriyle kapatıldığı ve petrol, benzin’in Ame-rikaçlan getirLildiği bir sırada Alman ağır sanajMinln tekrar canlandırılacağı söyleniyor.
2 Eylül cumartesi akşamı AÇIKHAVA TİYATROSUNDA
Emekli Sahne sanatkârları menfaatine tertip edilen senelik müsamere önümüzdeki cumartesi akşamı Açıkhava Tiyatrosunda özlü bir programla yap bacaktır.
Şehir Komedi Tiyatrosu sanatkârları, başta Behzat Bu-tak. Vosfl Rıza Zobu. Bedla Ştataer, Mahmut Morali, Şaziye Moral. Perihan Yanal. Yaşar Özsoy, Reşit Baran, Reşit Akif Gûrznp ve Mehmet Karaca olmak üzere kıymetli sanatkâr RAŞİD RIZA'nın da iştirakiyle üç perdelik Çifte Keramet komedisini temsil edeceklerdir. Ses sanatkârlarından Suzan Yakar, Zehra Bllir'den başka ayrıca Necmi Rıza Ahıs-kan da programa dahil olacaktır. Jak Blçaçl balesi, KonyalIlar raks heyeti. Türk Akrobat sanatkârlarının umdukları bu mûsamerejrl baştan sonuna kadar kıymetli sanatkârlarımızdan ZIT KARDEŞLER İdare ve takdim edeceklerdir.
3, 2 ve 1 lira olarak tesblt e-dllen biletler Şehir Dram Tiyatrosu gişesinde satışa çıka-
2 Eylül Cumartesi günü Matinelerden itibaren SflRflY’da
Yeni ve görülmemiş 1001 macera ve dehşet filmi: BAY TEKİN
ATOM PEŞİNDE
24 kısım, tekmili birden Fiatlarda zam yoktur.
BEYAZLI KADIN
Aşk ve macera romanı
Yazan: W. W. Cotlins Tercüme eden: (Vi-Nû)
Tefrika NO. 33_____
- Llmmeridge'den dönüşünüz epey oldu mu? — diye sordu. — Bun mektubunda, bayan Hal-eombe, lordun verdiği İzahatı kâfi ve tatmin edici bulduğunuzu söylüyordu. Acaba o gün yakında mı? Bu hususta mal«i-matrnız olacaktır, bay G Umu re 7
O kadar çabuk konuşuyordu kİ muhaveresini güçlükle takip edebiliyordum. Bu gencin Llmmerldge halkıyle bir münasebeti olmuştu ama, böyle sualleri bana ne hakla sorduğunu kavnyamad iğim dan sözü kısa kesmeyi uygun buldum:
— İstikbal, bu merakınızı tatmin eder, bay Hartrlglıt! — dedim — Gazeteler havadisi yazar, siz de okursunuz. Fakat r)z ne oldunuz rnzıım? Geçen •efer gördürme kiva.ua Hihîıad-Jklz bozulmuş?
Resim bocası, acı acı dedi M:
— Bu sualleri sormak baskını bana veren yoktur. tabLi otlıyorum. Doğru söylediniz: Ben de herkes gibi, havadisi gazetelerde okurum. Affedersiniz. Son zamanlarda sıhhatim iyi değildi. Hava ve muhit değlştfrmem lâzım geliyor. Eğer, ecnebi memleketlerde bir resim hocası arayanı İşitecek olursanız lütfen bini tavsiye edersiniz.
— Maalmemnuniye, efendim. Şlnıdl Llmmeridge’e bir iş için gidiyorum. Fakat bayan Hal-eombe’ia bayan Fairlie orada değiller. Yorkshlre'e dostlarına gittiler.
Gözleri pırıldadı, fakat cevap vermedi Elimi sıkarak kalabalığa daldı
IV
Akşam yemek zamanında.
Llmmeridge’e gittim. Ev boştu, Tahammülfersa bir tazyik hissettim Hava çok soğuk olduğu İçin miirebblye bayan Vesey de odasından çıkmıyordu. Geldiğimi görünce hizmetkârlar telâşa düştüler. Bay Fairlle ile görüşmek İstedim. Birdenbire gelişimden olan heyecana kapıldığını. sıhhatinin ancak yarın düzeleblieceğinl, beni de yarın kabul edeceğini bildirdi.
Bütün gece rüzgâr kudur-muşçasına esti, ağaçlar hışırdadı. çatırdadı. Fevkalâde rahatsız bir uyku uyudum.
Sabahın saat onunda B Falr-lle'nln yanına alındım. Kendisini, alelusul gradodan ve para koleksiyonları ortasında haş-rilneşlr buldum.
İçeri girmem üzerine, lâkayıt bir edâ ile:
— Vay sevgll» dostum gelmiş! — dedi. — E nasılsınız bakalım? Beni bu münzevi muhitimde ziyaret edişiniz ne lütuf, ne lütuf! Ah azizim Gilmore!
— Efendim, sizinle, yeğeninizin menafilne taallûk eden çok mühim bir meseleye dair konuşmak üzere buraya geldim. Beni dikkatle dinlediğiniz Lak-
dlrde minnettarınız olurum
Gözlerini kapatarak:
— Bu kadar gürültü etmeyiniz! — dedi. — Rica etlerim, beni yormayınız Ben. zannettiğiniz derecede kuvvetli değilim.
Lâkin ben, onun ah ve vahına rağmen konuşmak, süzümü de bitirmek kararırı vermiştim.
— ziyaretteki maksadını, mektubunuzun muhteviyatını yeniden nazarı itibara almanız-dır. Yeğeninizin menafllnl lütfen bana çiğnettirmeyiniz. Sonuncu defa olarak şu vaziyeti size hülâsa edeyim.
Bay Fairlle, yeisle İçin) çekti.
— Si2in merhametiniz yok, azizim Gilmore. Fakat her ne hal ise. devam ediniz. Dinleyeceğim.
Ben. nıevzuumu itina He anlatıp dururken, o, gözlerini kapatmıştı. Başım arkaya yasla-mıştı. Sözümü bitirdiğim zaman gözlerini açtı, derin derin nefes aldı.
— Ah, benim dostum Gilmore! Ne civanmertçe İşler yapıyor ve beni İnsanlığın muvacehesine ne kadar şayanı iftihar bir şekilde çıkarıyorsunuz.
— Riea ederim B Fairlle,
nihayet 1335 de İşgal kuvvetlerinin tesiriyle o devirdeki intizamsızlığı önlemek üzere esnafın taharet ve nezaletini temin için bir talimat hazırlanmıştı!.
Ortaçağdaki İstanbul ve Bilâ-dı Selâse yani nefsi İstanbul, Eyüp. Galata ve tisküdaı her her ne kadar birer belediye şubesi İseler de 1271 den sonra Fransız Belediye teşkilâtını örnek alınca İlk olarak kurulan Belediye şubesi bugünkü Altıncı dairedir. Buna Birinci daire denmesi lcabederken Altıncı daire denmesinde Paris Belediye şubelerinden en mamur olan Altıncı şubenin numune olarak alınması âmil olmuştur. Küşa-dından 1296 ya kadar bu dairenin muamelâtı hep Türkçe ve Fransızca olarak cereyan etmiştir. Belediye şubelerinin sayısı zamanla artmağa başlamış ve 1284 teşkilâtında 14 Belediye | dairesi ihdaj edilmiştir. 17 şa-I ban 1289 tarihli Takvimi Vaka-yide şubelerin her birine ayrı ayrı tevcihat yapıldığı yazıta ise de Belediyenin o günkü mal! durumu İle bu tâyinlerin fiiliyat sahasına geçemlyeceği tahmin edilebilir. 1296 da bu şubelerin sayısı 10 a İndirilmiştir. Fakat bütün bu tahavvüllerde 6 ncı işleriyle j dairenin İsmi ve sırası asla ugıaşaı* çcıucıu».»^.»» vazife- (değiştirilmemiştir. Yalnız 32« leri zamanla değişmiş ve nlha- teşkilâtında bu isim Üsküdara yet bugünkü hale gelmiştir. İs-' verilerek Beyoğluna 3 üncü da-tanbulun son Şehremini Hay- ıre denmiştir. Bllâhara Beyoğ-rullah efendidir. 4 asır kadar luna gene 6 ncı daire ismi ve-devam eden bu memuriyet (hic- rilmiş ve bugün de mevcut oi-rl 1247 - M. 1831) de lâğvedlle-j duğu üzere Belediye şubeleri rek Mlmarbaşılıkla blrleştrll- sayısı 11 e çıkarılmıştır.
mis ve böylece yeni bir memu-ı ... ,,. .
. * „ >»n.ı- i-. 1 Arşiv kayıtlarının tetkiki gos-
(Ebnlyel H»™ Müdürlü-
Si" allmcrMrrdafatanbMün^Umat
“ 8bl MİMİ yeni- büo
çeriiığln lağvını mütaakıb ku- J . * ...
. ,4ı.*- w vr ».i , tır- Filhakika o asırlarda bile
rulan cîhtisab Nezareti) meşgul
olmuştur. Bu devirde Belediye ekmeklerden urun urun şikayet zabıtası İslerini Mr müddet Be- Çimektedir. Ancak Sena rafine anketler görmüş ve bu n.,"™ Belediye şublerlnln .e bildre zamanla 11202 de Zaptiye batsa Kadıların mdatakll lıate-NezareUnln İhdas! uzertnel zap-. “et «t-bilme Imkâmmn onlara Üyelere ve nihayet polislere ve- seri kararlar almak ve şiddetli rllmlştlr. Bu şekilde Kadılar uh- müeyyideler kullanmak t ırsa liderindeki Belediye reisliği ve-'m verdiğinden, o günkü müşkû-zaifl de evvelâ Şehreminlerine >ât bugünkü Belediye müşkülle' '—’ ..... ............ O
I halde tabü hâdiselerin zıddına 1 hareket edemiyeceğinıiz gibi ta-
(Şehremini) tâbiri Türklere îstanbulun fethini mütaakıb BizanslIlardan geçmiştir. Yalnız o zamanlarda Şehremlnleri bugünkü mânaslylc Belediye reislerinin vazifelerini görmezler, daha fazla şehrin lmarlyle ve tamir işleriye uğraşırlardı. Fetihten evvel de Türkleıde bu İşlerle meşgul memurlar varsa da (meselâ Bursa ve Edlmede) bunlara (Subaşı» ismi verilmiştir. İsatnbulun İlk Şehremini Sû leyman beydir. Flhakika Tacüt-tevarlh:
«Fatih İstanbulu teshir .ettikte Süleyman bey nâm kulunu İstanbul Subaşısı tâyin 11e tamiri şehri ona tefviz eyledi.» demektedir. Evliya Çelebiye göre merkezde olduğu gibi vf-lâyetlerde de birer Şehremini vardır. Ancak merkezdeki şehremini bir saray memurudur ve Padişah seyahate çıktığında ona refakat eder. Fatih kanun- . namesine göre Şehremini Def- 1 teri Hakanl Nazırından küçük, fakat Relsylküttab'dan yani Hariciye Nazırından üstündür. 120 akçe ulufeye mutasarrıf û-lup kendisine .şöyle yazılır.
Hİltihârülâli veleâzun, Muhta-rulahâlt velekârlm. Elmuhtas binıezid Inayetül-mellküldâim.»
Yukarıda da yazdığımız gibi' önceleri yalnız imar uğraşan Şehremlnlerin

ve bil âhara da (İh tLsap Ağaları) iriyle kabili inyas değildir na devredilmiştir.
Lâkin Kırım harbini mütaa-.
kjb Avrupa İle temas artınca rihln akışına da karşı d ııra ma-Sultan Abdülmecld’ln emri ve F“- Yan! İstanbulu bir kül Mustafa Reşit ve Fuat paşaların himmeti ile Hicri 1271 (1854 -1855) de Şehremaneti yeniden kurulmuştur. Fakat bu sefer Fransızca (PrefecLure de la vllle) karşılığı olarak Şehıemlu-llği İsmi verilmişti. Zabıtal belediye işini görmek üzere de Kavaslar »Belediye çavuşları» tâyin edilmiştir ki bunlar bil-âhara Belediye komiseri, Başçavuş ve Çavuş olarak smıflan-dınlnıışlardır ve nihayet Cemil paşanın Belediye reisliği zamanında 1328 de Belediye zabıta işleri polise devredilmiştir.
Belediye mevzuatına gelince, 1271 de meclisi tanzlmatına hazırlanan şehramenet! nizamnamesi lâyihasından sonra, 1284 ı de bir teşkilât kanunu, 1293 de tır. Akraba ve dostlarının teşri-Belediye kanunu, 328 de yeni fini ailesi ve evlâtları rica et-
Yani İstanbulu bir kül halinde kavrayacak bir Belediyenin şehre faydası olamaz. Hele bugünkü gibi devletin vesayeti altında olursa...
Meviûdu Şerif
Ziraat Bankası dürlüğü muhasebe avlnl merhum;
Umum Mü-tnüdür mu-
FERİD GVNVER'in
. kırkıncı ölüm gününe müsadif Eylülün 3ûncü pazar günü öğleden sonra asaat 16 da Erenkö-, yünde, Kozyatağında. Havuz-başı civarındaki evlerinde merhumun ruhuna İthaf olunmak [ üzere Meviûdu şerif okunacak-

UI-KUIJC aajfUUU, UC jrciu i ***** »**4*.W*
bir Belediye teşkilât kanunu ve inektedirler.
böyle çapraş.k sözler söylemeyip benim vazıh sualime vazıh cevap veriniz, şunu arzederim kİ İngiliz usulleri mucibince Bir Perclval ancak zevcesinin sağlığında zevcesinin menablinden faydalanabilir. Şayet zevcesi kendinden evvel ve çocuksuz vefat ederse, serveti zevcesinin ailesine iadeye mecburdur. Eğer sağlam basarsanız, Bir Percival bu şartlara razı olacaktır. Aksi takdirde Bn. Falrlle'yi serveti İçin almış sayılır.
— Ah, azizim Gilmore! Siz, içtimai tabakalardan, asaletten pek nefret edersiniz, değil mİ? Sırf Lord olduğundan dolayı Slr Perci vardan tiksiniyorsunuz. Pek radikalsiniz, azizim, pek...
— Ben mi?...
Ben ki. hayatımca muhafazakâr prensiplerine bağlı kalmıştım. Bu kadar İlhanı da fazlaydı. Kanım damarlarımda hızlı hızlı dönmeğe başladı. Ayağa kalktım
Ev sahibi haykırdı:
— Çok rica ederim. Yavaş hareket ediniz. Bütün odayı zıngırdatıyorsunuz. Sizi tahkir etmek istemedim, bay Gilmore! B(-q de sizin derecenizde radi-
kal bir İnsanım. Evet, aslı aranırsa, sizinle ben, hakiki radikalleriz. Darılmayınız, rica ederim. Vücudumda, sizinle münakaşa edecek derecede vitamin yok. iyisi mİ mevzuu değiştirelim... Ne İyi cins rakılar vardır. değil mi?
O, bir takım mânâsız sözleri bu şekilde geveleyip durduğu sırada, ben soğukkanlığunı tekrar topladım. Beni tahkir ve tezyif edişlerini hiçe sayarak sözüme devam ettim:
— Slr Percival aleyhine kurulmuş olduğumu Beri sürerek aldanıyorsunuz, azizim. Lâkin benim 1leri sürdüğüm prensip gayet doğrudur. Civardan her hangi bir avukatın buraya gelmesini de rica ederek fikrini sorabilirsiniz. Benim dost sıfa-tlylç söylediklerimi, o, bir yabancı sıfatlyle tekrarlayacaktır. Bir kadının serveti, evleneceği bir erkeğin eline terkedlleme2. Ailenin 20000 nltuılık geliri, va kilsiz bir ölüm yüzünden erkeğe gidemez.
— Doğru mu, Gilmore?... Fakat yabancı bir avukat karşıma çıkıp bu kabil sözler söylemesi cüretini gösterse, onu hemen
kapı dışarı ettirirdim. Uşağım Louis. bu vazifeyi maalmemnuniye üzerine alırdı.
Gülümsedim:
— Sl2 beni incitmek fırsatını bulamıyacaİLSınız bay Fairiie!... Laura.ya ve babasına hürmeten herşeyı göze alıyorum. Hayır, hayır! Muvaffak olaouyacaks:-smız. Lâkin, bu odadan çıkmamdan önce, böyle müessif bir kontratın bütün mesuliyetini siz om uzlarınıza yüklenmelisiniz, vesselâm!
— Rica ederim, Gilmore! Rica ederim. Vaktinizin ne derece kıymetli olduğunu düşünün, onu İsraf ve heba etmeyin. Bana gelince, bu mevzuu fazla münakaşa etmek kuvvetini kendimde bulamıyorum. Hem benim, hem damadımızın, hem de Laura’nın canını sıkıp duruyorsunuz. Ve bütün bunlar, asla varid olmıyacak bir meseleden dolayı... Hayır, azizim, hayır... Sükûn İstiyorum. Rahat .huzur istiyorum. Lütfen onları bana veriniz. Katiyetle hayır! Başımı şlşlrtmlyeceğİm.
;Arkası var)
Emlâk bankası ve Levent mahallesi
Bankanın para kazanmak isteyen bir inşaat şirketi haline geldiği iddia ediliyor
Yeni kaymakamlar
Değiştirilen 8 kaymakamın yerine tâyin edilenler
Ankara 31 (Telefonla) — İs-tanbula bağlı İlçelerde vazife gören sekiz kaymakamın değiştirilmesi hakkında yapılan teklif İçişleri Bakanlığınca tas-vlb edilmiştir. Yeni t&yLnlere
Levent mahallesi münasebette AKŞAM’da çıkan yazılan okudum Ben bu münasebetle başka bir noktaya tema? etmek İstiyorum. Hükümet meskensız vatandaşlara, uoua ev sahibi o-labilmeleri için, yapacağı binanın yüzde yetmiş beşine kadar, yüzde beş faizle para vererek yardım etmeği düşünmüş, o328 numaralı kanunu çıkararak bu İşi Emlâk ve Kredi bankasına vermişti.
Banka ilk zamanlarda bir kaç kişiye bu şekilde yardım yaptıktan sonra kanunun evsiz halka yardım olarak tahsis etliği paranın faizini az gördü ve doğrudan doğruya ev yaptırmak istedi.
İlk olarak Belediyenin Mecidiye köyündeki orsalan üzerine 25 - 45 bin lira arasında zenginlere mahsus evler yaptırdı. Bu hal pek tabii olarak orta halli vatandaşların şikâyetlerini mucip oldu.
Bu iş bundan sonra halka yardım etmekten banka bugünkü mesken
ranı karşısında para kazanmak isteyen bir İnşaat şirketi haline geldi.
Bu esnada Levent şiniğindeki İnşaat işini haber aldım. A-l Ak altlar a müracaat ederek şiddetli hava cereyanlarına maruz ve büyük bir mezarlık karşısında bulunan bu yerde bir mahalle kurmanın olmadığım
evsiz çıktı, buh-
yıl İçin verilen tahsisatın 1 nisanda tevaline başlanmış ve 10 nisanda bütün para bttmlş-tlr.»
Bu beyanat dışında yine İlgili çevrelere. Emlâk Bankasının kuruluşundaki gayelerden biri, meskenslz vatandaşlara kredi vermek olduğu halde nasıl olup da kendisi bilfiil mesken yapıp bu işin ticaretine başladığım sorduk ve bu İkinci şekli tercih etmekteki maksadın, daha faz-, la kazanç temini olup olmadığım analma kfstedlk. Bu sualimizi yine yetkili bir zat şöyle cevaplandırdı:
■— Banka, ev yaptıracak o-lanlara kredi vermekle pek az kâr temin etmektedir. Bu İtibarla bankamızın böyle bir hayır İşine âlet edilmemesi lâzımdı. Zaten bu memleketin mesken derdi öyle 5 - 10 milyon lirayla halledilecek İş değildir.
Emlâk bankasının bilfiil ev
İnşaatına girişmesi meselesine gelince: Levent çlfllğl projesinden önce banka ufak tefek ev İnşaatında bulundu amma bunlar ehemmiyetsiz işlerdi, O sıralarda İstanbulda henüz gecekondu faaliyeti yoktu. Biz, biri Kazlıçeşmede, diğeri de Zlnclrllkuyuda Levent çlfllğinde olmak üzere İki yeni mahalle kurmayı düşündük. Bunlar 6-7 bin liralık ucuz evler olacak, böylece gecekonduların türemesi de önlenecekti. Fakat lâf uzadı, fiiliyat gecikti ve Kazlıçeş-ffit gecekondularla doldu.
Geriye Levent çifllgl kalıyordu. Projeye göre orada İnşa edUecek evler de 6 - 7 bin lira-ltk ucuz binalar olacaktı. Fakat işin İçine öyle masraflar girdi kİ sonunda bu evler bugünkü yüksek fiatlere kadar yükseldiler. Bu sebeple ve şahsi kanaatimce banka bu İşten zararla çıkacaktır,»
Yeni pullar
14 mayıs seçimleri serisi tedavüle çıkarıldı
Haliçteki rıhtım
ait kararname Bakanlıktan ve yüksek tasdikten çıkmış, bugün İst an bula tebliğ olunmuştur.
Yeni kararnameye göre Beyoğlu kaymakamı Muhterem, İçişleri Bakanlığında bir vazl-feye, yerine eski Kadıköy kaymakamı olan ve hâlen Ayvalık kaymakamı bulunan Ahmet Ak-bil, Eminönü kaymakamı Çorluya, Eminönüne Şile kaymakamı MekJ, Beykoz kaymakamı İçişleri Bakanlığında bir vazifeye, Beykoza Mihalıççık kaymakamı Ertuğrul, Adalar kaymakamı Mehmet‘Ali Çatalcaya, Adalar kaymakamlığına İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler teşkilâtından Orhan Gökçe, Eminönüne gelen Şile kaymakamının yerine Çorlu kaymakamı Sadık, Kartal kaymakamı İneboluya, Kartal kaymakamlığına Bas kİ kaymakamı Suat Ethcmoğlu, Fatih kaymakamı Cemal Şaşı-oğhı Biga kaymakamlığına, yerine Emniyet Genel müdürlüğünden AH Rıza Oluşma tâyin edilmişlerdir.
Atatürk inkılâbı müzesinde, Atatürk’ün gömlekleri ve çamaşırları
Mustafa Kemalden Mahmul Celâl. beye armağan edilen plâk
Evde, İsmet beyle bir konuşma
doğru söylîyerek dikkat nazarını çekmeğe çalıştım. E-hemmlyet vermediler.
Diğer taraftan böyle bir zamanda işe başlamak doğru değildi. Çünkü harb bitmiş olduğundan piyasada İnşaat malzemesi flütleri düşmeğe başlamıştı. Bu zamanda senelik teahhütlere girişmek iktisadi ve ticari olamazdı. Netekim müteahhide İhale suretüe yaptırılan bu evler bugünün piyasasına göre bankaya pahalıya mal olmaktadır. Buna bankanın kendi lehine olarak koyduğu kân. orada yeniden tesis edilen elektrik, su, yol masraflarının amortisman ve faizlerini ilâve etmek lâzımdır.
Bu duruma göre evsiz halkı ev sahibi yapmak gayesini güden bir kanunun hedefinden u-saklaşnıış ve bu para halka hiç bir istifade temin etmemiştir. Banka eğer kanunun maksadına göre yüzde beş faizle ev sahibi bulunmayan arsa sahiplerine yapacakları binanın yüzde yetmiş beşi nispetinde bir para vermiş bulunsaydı bir çok arsa sahipleri kanunun kendilerine verıniş olduğu haktan faydalanarak ve bugünkü İnşaat malzemesi piyasasının ucuzluğundan istifade ederek — banka kân, müteahhit kân ve diğer bir cok fuzuli masraflardan u-zak — ucuzca evlerini yapmış ve içerisine girmiş olurdu. Her halde kanunun maksadı bu değildi.
Ankara 31 (Akşam» — 14 mayıs seçimleri münasebette P T T bir seri hâtıra pulu bastırmıştır. Seri üç değerden İbarettir. 20 ve 30 kuruşlukları 120,000, 15 kuruşluğu 250.000 adettir. Dünden. İtibaren satışa çıkarılmıştır.
Yeni pulların evsafı
Yeni pulların evsafı şudur:
1 — Pullar İstanbulda «Klişecilik ve Matbaacılık A, şirketi» tarafından ofset usulü İle bastırılmıştır.
2 — Pullar üç değerden ibarettir. 30 ve 20 kuruşlukları yüz yirmi bin ve 15 kuruşluğu İki yüz elli bin adettir.
3 — Pullan» büyüklükleri dantellerle birlikte 26X41 milime t redir.
4 — Pullar 30 ağustos 1950 tarihinde satışa çıkarılmıştır.
Emlâk bankası mahfilleri ne diyor?
Diğer taraftan biz de bu hususta ilgili çevrelerle temas edip malûmat sorduk,
bankasından yetkili bir zat şunları söyledi:
•— Bankamız 1946 yılında Türkiye Emlâk Kredi Bankası olarak teşekkül ettiği zaman, her yıl mâliyenin
■âveten vereceği S milyon liranın yiizde yetmişinin yüzde beş faizle ve yirmi yıl müddetle meskenslz vatandaşlara bedelinin yüzde 75 ine
olmak suretiyle ikraz edilmesi kararlaştırılmıştı. Bu kolaylıktan faydalanmak İsteyen vatandaşların adedi o kadar fazla bir miktara baliğ olmuştur kİ banka mâliyeden 3 sene zarfında almış olduğu paranın değil yiizde 70 İni, yüzde yüzünü bu İşe tahsis etmek zorunda
Emlnönünün Haliç cihetindeki rıhtımı çömekte olduğundan rıhtımın takviyesi İçin beton kazıklar çakılmaktadır. Yukarıda bu kazıklardan birinin çakılması görülüyor.
Şehzade Faruk saltanatı ihyaya çalışıyormuş
Ankara 30 (Ankara Ajansı) — Mevsuk kaynaklardan sızan bazı haberlere göre son OsmanlI Halifesi Abdülmecidln oğlu ve Vahideddinln damadı olan şehzade Faruk Mısırda kendisini bazı hayallere kaptırmıştır.
Mısır hanedanına mensup bazı kimselerin de desteklediği tahmin edilen hayaller arasında Türklyede saltanatın ihyası ve şehzade Faruk’um kayınpederi Vahideddin'ln kaçarken boş bıraktığı yaldızlı saltanat koltuğuna oturması da vardır,
şelızade Faruk'un Mısıra gidip dönen bazı Türklerl bu mevzuda yoklamak istediği, fakat şiddetli bir mukabele gördüğü anlaşılmaktadır.
Şehzade Faruk. Mısırın İslâm âlemindeki merkezi durumunu da dikkate alarak Mısırda yerleşmiş bulunmaktadır. Kendisi Mısır hanedanına mensup bir zatın da kayınpederidir.
Yazan : Cemaleddin Bildik
Büyük Önder Mustafa Kemal'in Mahmut Celâl beye armaf--”’ etliği plâğı gramofonda dinler ve sözleri raptederken
«Türk milleti için asıl yükseliş, iktisat sahasında yükseliş olacaktır» — Atatürk’ün bir suali ve İsmet İnönü’nün cevabı — Atatürk’ün gömleklerinden biri şimdi pek moda olan ceplı gömleklerdendir — Üsküdar kaymakamı Lûtfi Aksoy’u Türk dilinden imtihan...
6 — Pullar 31/12/1950 akşamına kadar tedavülde kalacaktır.
Üçüncü kâğıt fabrikasının temeli atılıyor
İzmir 30 — Şehrimizde kurulacak olan üçüncü kâğıt fabrikasının temel atma töreni cuma günü yapılacaktıf. Fabrika 952 yılında faaliyete geçecek ve sargılık şeffaf kâğıt ile oluklu mukavva imal edecektir.
Milletlerarası bebek sergisi îzmir fuarında çok rağbette
38 milletin İştirakiyle Kızıln-yın şehrimizde açmış olduğu Bebek sergisi İzmir fuarına nakledilmiş ve orada da İstan-bulda olduğu gibi çok rağbet görmüştür.
Fuarın en orijinal pav iyonu olan Bebek sergisini her gün binlerce vatandaş ziyaret edl-, bühassa yeril bebeklerden eylülde yapılacaktır. Bu seneklj Göksu âlemi. Mehterhane ta-n —. — * --1,1... 1., T—«deline! Irn-
Bir çocuk başına kereste düşerek öldü
Küçükpazarda tşlek sokağında oturan Salih anın 0 yaşındaki oğlu Sami, tJnkapam caddesinde Yorgtnln arsasındaki keresteler üzerinde oynarken başına düşen bir kereste İle ağır' şekilde yaralanmış, derhal has-'Donanma gününün her yıldan,kimi. Sadrâzamın elçileri ka-tâneye kaldırılmışsa da az son- ’ daha parlak olması İçin hazır- bulu gibi tarihi kompozisyonlar ra ölmüştür, lıklara başlanmıştır. çok beğenilmektedir.
ıııııııııııcııııııııııiHıiıinıııııilıaaılıllaaalaallalıllllllal(llallllıall>ıaaıiııiîiıııuiiıiHiıi(
Donanma günü
Her yıl kutlanmakta olan
yi* vıuu unu
Donanma günü bu sene de 27. yor. eylülde vamlacaktır. Bu senek! Gök
Avni BAŞAKÇAN
kalmıştır. Hükümet 1950 bütçe- Yukarda dün Tarsus vapurile eden AvusturyalI turistler, aşağıda aynı vapurla itelen göçmenler sinde bu işe daha fazla para,
koymamış olduğu İçin tablatiyle Batl Akd®nlz limanlan aracında turistik sefer yapmakta olan Tarsus vapuru evvelki akşam bütün talepleri karşılamaya im-| eaat 17,30 dn 'imanımıza dönmüştür. Cenova'ya uğradığı sırada havuzlanmış olan Tarsusla kân bulunmamıştır. Öyle kİ bu| Umanımıza 150 si mülUd, 22 al AvusturyalI turist olmak üzere 223 yolcu erimiştir.
Yüksekknldınmda bir dükkândan, İade edilmek üzere aldığını gramofonu (+) Atatürk İnkılâbı Müzesine götürdüm. Masa üstünde kurduğumuz bu gramofona, yıllardır camekân İçinde duran ve ortasındaki yuvarlak kâğıtta matbu olarak «Büyük önder Gazi Mustafa Kemalin Mahmut Celâl beye armağanı: 1934» yazılı plâğı yerleştirirken, Atatürkün sesi »e plâktan neler dlnliyeceğlmlzl merak ediyor, son derece sabır sızlanıyorduk...
Ahizede takılı iğnenin ucunu, plâğın kenarındaki İnçe çizgiye koyduktan bir kaç saniye sonra Atatürk'ün malûm olan gür sesini duyduk... Plâğın dönüşünü yavaşlatmak suretiyle zaptettiğim sözler aynen şöyledlr:
('Efendiler! Kardeşler!
Biz bu milleti bugünkü şeklinden daha yüksek mertebelere çıkartmakla mükellef adamlarla. Bu yükseliş yalnız ve yalnız meydan muharebelerinde kazandığımız şereflerle olamaz. Bu. buna kâfi değil... Asıl yük seliş, iktisat sahasında yükseliş olacaktır. (Alkışlar, bravo sesleri)
Büyük memnuniyetle görüyorum kİ iktisadın başında bulunan arkadaşım Celâl bey mühim surette bu istikameti yayıyor, görüyor ve muvaffak da o luyor. Bu istikametteki muvaffakiyetini Türk milleti anladığı zamandır ki en büyük zafer tecelli edecektir. »Çok yaşa! sesleri ve alkışlar).
Ben o zaferin muhakkak olduğuna kani bir adam olarak mesut ve mesrurum. (Çok yaşa, bravo sesleri re alkışlar)
Saklanan plâk
öğrendiğime göre bir ecnebi. Ataturkc bir ses alma makinesi hediye etmiş... Atatürk, tertip edilen husus! toplantıların bazılarında. küçük hitabelerde bulunur, şarkı okur ve sesini bu makine ile plâğa aldırır, bir defa dinledikten sonra o plâğı kırar. attırırmış...
Dinlediğimiz bu plâktaki alkışlardan «Bravo ve çok yaşa!» sözlerinden de anlaşıldığına göre Atatürk, o zaman İktisat Vekili otan Celâl Bayar hakkında bu sözleri, bu toplantılardan birinde söylemi.; ve plâğı ancak bir defa dinlemiştir. Fakat toplantıda bulunanlardan o zamanki İstanbul Valisi Muhiddln Üs-tündağ, diğerleri gibi bunu da kırar diye, plâğı Atatürk ten saklamış. . Sonra plâk Celâl Bayanı hediye edilmiş... Celâl Bayar da plâğı, bilâhare «Atatürk İnkılâbı Müzesi» nln kurulması üzerine müzeye hediye etmiş...
Mustafa Kemal -İsmet bey arasında bir mülakat
Müzeyi gezerken A ta türkün, bu binada vatanın kurtuluşu hazırlığı İle meşgul olduğu gün lerde, İsmet İnönü ile yaptığı bir mülakata dair, kendi kale-
(•) Müze hakkmdakl birinci yazı dünkü Akşanı'ıla çıkmıştır.
minden çıkmış bir hâtırasını da göreceksiniz.
A ta türkün 16 mayıs 1919 da Şlvasa gitmesinden bir müddet önce cereyan ettiği anlaşılan bu konuşmayı Atatürk şöyle yazmaktadır:
Bir gün İsmet beyi (İsmet İnönü) davet etmiştim. Şişlideki evimde beni yalnız bulan ismet bey:
— Fine ne var? diye sordu. Bu suali sorarken gözlerinin içi malum olan yüksek zekâsı, emniyet ve itima(l valideden derin şetareti ile fırıl fini dönüyordu.
— Senden ne haber? dedim.
— Tahmin ettiğin gibi.
Dedim kİ:
— Şuradan bana bir Türkiye hartası bul, masaya aç. Onun örerinde seninle konuşacağım..
İsmet bey derhal lâzım olan hartayı buldu, açtı:
— Ne yapacaksın
Bu münasebetle İlâve etmeliyim kİ, aramızda en İyi anlaştığımız İsmet bey. bu mülakatın sebepsiz olmadığına hemen hükmetmişti.
— Meselâ, dedim, hiçbir sıfat ve salâhiyet sahibi olmaksızın Anadoluya geçmek ve orada kurtuluş çareleri nrnnıak İçin en müsait mıntıka ve beni o mın-takayn götürecek en kolay yol neresi re hangisi olabilir?
Yüzüme baktı. Neşe re emniyet içinde güldü.
— Karar rerdin mİ? diye sordu.
— Şimdilik bundan bahsetme. Bana sırf memleketi, hallu ve orduyu anlamış, vaziyeti yakından görmüş, tehlikenin büyüklüğünde şüphesi kalmamış bir arkadaş gibi cevap ver.
İsmet bey hartanın açık bölündüğü masa kenarındaki san-dalyaya İlişti. Düşünmeğe başladı. Bu sırada ben, salonda a-yakta dolaşıyordum, Nihayet ismet bey ayağa kalktı. Gülerek: «— Mıntıkalar çok, yollar çok! dedi.»
Atatürk’ün gömlekleri
Milli Mücadelede düşmandan iğtlnam edilen mavzerlerden 1-klsl de bu müzede muhafaza edilmektedir. A'atürke ve Ata-
türk inkılâbına dalı bir cua hâtıraların toplandığı bu mu^t-ıe harf ve dil İnkılâbına alt gıi2i> köşeler hazırlanmış...
Camekânlardan birinde de A-tatûrkûn giydiği gömleklerle fanilalar ve taktığı bir kravat görülmektedir. Gömleklerden biri mavi çizgili, diğerleri krem renginde İpekli kumaşlardan dikilmiştir. Bunların arasında bir gömlek var kİ, göğüs üstünde kapaklı tk! büyük cebi He şimdi pek moda olan «Montgomeri biçimli denilen gömleklere benziyor. Yalnız yakası, şimdikiler gibi uçları sivri, devrik ve açık değildir. Atatürkün gömleğinde bu yaka iki parmak enliliğinde dik bırakılmış ve önüne İki küçük sedef düğme dikilmiştir. Gömleklerin hepsinde »GM.K.» markası işlidir.
Atatürk, o zaman Üsküdar kaymakamı olan Lütfi Altsoy1», bir gazinoda masa üstündeki beyaz keten örtüye yazdığı bazı kelimelerle Türk dilinden imtihan etmiş... Bu örtü de müzede saklanmaktadır. Görülmeğe değer...
LÛtfl Aksoy'un imtihanına dair tafsilâtı, diğer hâtıraları ve müzenin en mühim bir eksiğini de pazar günü yazarım.
Cemaleddin BİLDİK
Adre» CeMlU ıcu> «111 rurvjlu* pul gönderilmelidir Aksi lak rt İtri e adres değiştirilmez
Telcfonlarumr Basmuharrlı W5(S Vax> isim î(ni« - idare «*-81 MtlUELl 30407
Zilkade İt - Hin» Jll
ImMüı Gü. Ofl la İkindi Ak fala* V. S.« 5M 1214 15J5 »19
E »57 1039 5.29 8.10 13.00 IX
İdarehane; İstanbul BabılU
Cemal Nadlı sokağı No 1»
Created by free version of 2 PDF
AKSAM
1 Eylül 1950
m ıı
[Mahkeme Koridorlarında
Saçtan dağılmış, sol şakağındaki yaranın üzerinde kanlar pıhtılaşmış, orta boylu. kırk yaşlarında, pazar satıcısı kılıklı bir adam. Kavga edip adam yaralamak suçundan maznunmuş. Pek düşünceli görünüyordu. Bizim kasketli delikanlı yanına sokuldu, selâm verdi, o farkına varmadı. Bizimki daha yüksek sesle tekrarladı:
— Merhaba ahbap.
Silkinerek doğruldu, gözlerini kırparak dikkatle süzdü:
— Merhaba, efendi âbi. Bir emrin mi var? Sardalya-nın âlâsı...
Sustu, sonra gülümseyerek mırıldandı:
— Ağzım alışmış. Birini görünce hatırıma balık geliyor.
— Balığa meraklı mısın?
— Allah bin bereket versin, o mübareğin sayesinde ekmek yiyoruz. Seyyar balıkçılık ederim ben. Ne yapalım? Vakitle kendimi sıkıp da esaslıca okusaydım simdi ben de sizin gibi hükümet kapısına girer, tıkır tıkır aylık alırdım. Kısmet böyle imiş.
— Bizim hükümet kapısından aylık aldığımızı ne iriliyorsun?
Sırıttı:
— Ben adam sarrafıyım, bey âbi. Bir insana karşıdan bakınca numarasını veririm. Bunda hic yanılmam. Okuyup yazmanı kıttır artıma evvel Allah, sonra sizin sayenizde aklim tamamdır.
— Aklınla bin yaşa alıbap.
— Sen de çok yaşa, bey âbi. Okumuş yazmış adamların hali başkadır. Herkes benîm gibi seyyar balıkçı olsaydı dünyanın sonu nereye varırdı? Amma velâkin. balıkçı da lâzım tabiî Cenabı Allah, her kesin kudretin? göre bir is vermiş, ekmek kapısı açmış. Ben balık satarım, sen kalem tutarsın, baskası kundura yapar, böylelikle ömürler gelip geçer.
Gözlerini belerterek dik dik baktı:
— Nasıl, bey kardeşim? Dünya gidişatına az çok aklım eriyor, değil mi?
— Bravo. Hayat felsefesi yapıyorsun.
— Alay geçme, efendi âbi. Senin söylediğin o lâfları anlamam, söylemeğe de dilim dönmez Balıkçılıktan ötesine aklım ermez benim.
— Yüzüne ne oldu? Kaza mı geçirdin?
— Yok be yahu. İlcimiz de sandalyeleri kaptık, o bana salladı, şakağıma dokunup geçti. Ben de ona savurdum, kafasından kan boşandı. Hastaneye kaldırdılar serseriyi.
— Kavga ettiniz demek?
_ Etmez olur muyum, bay âbl. Mektepte doğru dürüst okumadım amma dinime sağlamımdır. Elhamdülillah Müslümanım. Allah bir peygamber Muhammed. Savum, sallât. hac, zekât, kelime! şehadet.
Yine mağrur bir cdâ ta-kındı:
— Görüyorsun ya, bu işleri esaslı bilirim. Müslümanlık meselesine girince akan sular durur.
jl- Niçin kavga ettiniz?
— Anlatıyorum İşte, efendi kardeşim. Müslümanlık meselesinden kapıştık. Şurada kafamı kessen de tava-
HASTABAKICILIK ARI
YORUM — Taırnye da giderim. Müm-cnat: Bay Ungay Üsküdar Tunusbag caddesi 1/4 eliyle. 772
KİMSESİZ. İTİMAD EDİLİR BİR BAYAN — Kimsesiz yaşlı hastanın huıual bakıcılığını latlyor Taşraya ds gidebilir. Akasmada L. S. rumuzuna. 795 —
YÜKSEK MÜHENDİS İS ARIYOR — Askerliğini bltlrmlj yüksek makine mühendisi İş aramakladır. Fransızca, oldukça İngilizce bilir. Anadoluya gidebilir, S- R- rumuzuna mektupla müracaat. 850 2
BAYAN AŞÇI — Her lllrlıU yemek; ve servisi yaparım. Asçıhfk yapmak ve çalışmak İstiyorum. Fatih Haydar karakolu karsısında Sî No. dn Mesu-diycll Asiye. 845 —
kullanılmış çocuk arabası'. «on 185 liraya satılıktır. Ayaspa?». Cami sokaktın Saray Apar limanı kapmışına müracaat. 870 — 2
DİKKAT - ipotek isleyenlere tavassut eder. Emlâk, arazı alım satımı ile vekâlet İşlerini kobul eden her sesin Ilımadım kozanmış olan Suhulet Emlâk Zarif Özalp Beyoğlu Büyült Pnrmakknpı köşehoşı No 4 Telefon 42398- 127 ■ İJ
MEÇİDİYEKÖYÜNDE — 9(10 motre I KADIKÖY İSKELESİNE İKİ DAKİ-karellk bahçesinde 150 fidan Avrupa KA — Kırtasiyeci nokiakta No. 10 - 14 gülü. 40 adet a£acı, sebzeli,{I, havuzu, kuyusu. Mok baHnde 8»rMb. çamaşırlığı. jöför. baTçıvTn odaları,' İçerisi tamamen Avrupa parkesi. şömineli fevkalâde büyük İki lolonu, holü, ayrıca beg odası. Amerikan bor». Icalo-
..Tİferl. telefonu, havagazlt villa salı-Ilıktır. Telefon: 80061 813 - I
i SATILIK APARTIMAN - Lâlelide _ $ denize nazır beş daireli 20 oda. pa-
_______________________________~ İzm a ve vasıtalara İki yüz metre nıe-DEVREN SATILIK BAKKALİYE '"afade yeni yapı apartımnn satılıktır.
DÜKKÂN — Samatyamn en İşlek 28856 müracaat. «il - i
'varidesinde Marmara caddeni, Marnuk-I >a apar!imanı altında kasap Âlı beye ' müracaat. Ö24 - 2 '
DEVREN BAKKALİYE — Fırsat! HsçırınoyuMt, Kibar muhitte, işlek vaziyette, tam teşkilâtlı azimet dola-yısiyle Buzdolabı, telefonu, suyu. Ni-lansnı Güzelbnhçe No. 9 Içlndekln» müracaat. 789 —3
BÜYÜK FIHSAT — Erenköyde eh- 1 ven şeraitle satılık yeni villa vo nparl- >1 man vesaite yakın ve havadardır ]1 Beyoğlu. İsti kini Caddesi No 153 ■ Emlâk Bürosuna. Telefon: 43983,
703
senevi 7290 Hra Iratlı üçer daireli İtina İle yopılmıj vent yj b°8
fiil nparfıman acele Bstılıktır. MUrt caat: İçindekilere. Tavassut kabul •• dilmez. ftJT —
KARAGÜMRÜK - Oervl» AH mahallesi Kürtaja Çeşme sokak 85 numaralı güllük ve meyvnlıktan İbaret içinde ayrıca İki bostan kuyusu bulunun büyük bahçeli ev satılıktır. 1* çlndekllcre müracaat. 838 — 4
HUSUS!, TAKSİ. KAMYONU İÇİN ------------------------- , ıŞOrÖR ARAYANIN NAZARI DİK-na assan, ağzımı açıp da laf (KATİNE — Mesleğine merbut, işine etmeni. Amma velâkni dini- sadık, kimıesu, dürüst, temis kurak-™ £rşı,«amn “X*"
İkİ dişini dökenm. Iokçularb»sı «4. Elmastop mağarası.
— Kave.a ettiğin adam ı ut» — t
kimdi?
— Dolandırıcı serserinin biri. Adına Şapşal Şükrü derler. Sözüm ona. epeyce de okumuş, yazınız
g- İŞÇİ ARAYANLAR
KELEPİR ARSA - Kadıköy Sen Joicf Mektebi Şevklbcy sokak 22 No lu 113 M2 arsa Kadıköy nuuncemerl Sera dairesinden 0:9,950 tarihinde çar- ,
şamba saat İD don 12 ye kadar nçık arttırma İle Mlılncaktır. Bilgi »Imak lalıyenlerlıı 050,979 dosyayı görmeleri. 1 bâhç'es'lyle
123 I mutfak İle gir ev «»lllıktır Müracaat: Bey.
FENERBAHÇEDE SATILIK ÜÇ A,mnlımelçl| Mr.alllkSok No MÜSTAKİL KAT - Yar. kâgır. su. CQven Bakkil|lyMİ R,.,
havagazı, elektrik, havuzlu bahçe. Gö-: rüşmek İçin «ant 19 dnn sonra için-1 dekllere. ‘ 73S 11
I SATILIK ARSALAR - Çamlıcn caddesi Üçpırıar mevkiinde 3-5-7 dünüm atsa ve bahçe üzerinde lama-Lt>t»r H^HALLCStaDC - l"™" """"
,» Mta». » ..... .ita- 1’“-““ ' dV"S'
I, U, .d.„ .. »on,.,,,, ta .. d..,.. ™ ’»’t B“ *""• T".
MUİ,W. Btanrl Vnk>, H.n No « Br Sutfll'___________.
' müracaat, Tel, 26534. «I» — 2 SATILIK KÂRGİR EV - Fener.
ıTahtamiıı are mahalle-
si. Köprübaşı Hüseyin ogo sokak. No S 2 oda. mutfak, yemek l odası, elektrik, hamam. su deposu mevcut. Pazarlıksız 4.500. Müracaat. Sabahları iaat 8 de İçindekilere.
I____________________ w - I
EHVEN FİATLE SATILIK ARSA -Bostancının AlUntepe köyünde fevkalâde deniz manzaralı, asfalt caddeye ve otobüs durağına 200 metre mesafede altışar yüz metrelik 3 arım. Müracaat: Haydarpaşa garında yol müfettişi Cemil Emre, 833 — ■
de okumuş, vazmız amma din tarafı zayıf. Üstelik bir de kalkıp, hâşâ huzurdan, Cenabı Allaha karşı lâf ediyor. Balık parasından aramızda bir alacak meselesi vardı. Kahvede hesaplaşırken kırk bes kuruş noksan verdi. «Paramı kesm?^ dedim. «Üzerime varma, benim borcum bu kadarı- diyerek . cüzdanı cebine kovdu. «Öyle ise ben de seni gökteki Allaha havale ediyorum» dedim. Herif bu sefer; «Haydi ulan, cahil. Allah gökte değildir» demez mi! Birdenbire beynim attı. «Ağzını topla, tövbe çek. Allah gökte değil de nerededir va? Hâşâ huzurdan, gökleıi inip de ver yüzünde apartı-manda mı otururvor? Beni de günaha sokma* dedim. ;O hâlâ; -.Asıl günah işliyen sensin, serseri. Allahın veri, vurdu yoktur, her yerde hazırdır. Kullarım hiç bir zaman gözünün önünden ayırmaz. Gök yüzünde ne isi var Allahın'’*' diyerek iddia
MUHASİP ARANIYOR — Çok İyi muhasebe ve İngilizce bilen. İthalât ve İhracat İslerinden anlar, nlılâklıia güvenilir bir nulloilba İhtiyaç vardır. Dolgun msaj verilir. F. K. 518 müracaat. 830 - I
ÇİFLİK İLÂNI - Marmara. Ege, Akdeniz bölgvalmde s.ıtılık açık arazisi vej-fl çlfllfil olanların Manisa Çarşı mahallesinde DUmlılI sokak No 25 hanede Adil Avtuna'ya meklılpln hemen lııfsilâı vermeler). 5öö
SAATÇİ KALTASI ARANIYOR -
Dolgun ücret verilir. Agâh Saalçloglu.
Kadıköy Mııva'kkllhane No. 22
838 —
KADIN TERZİSİ — Makası kuvveni ve İyi dlklj bilen makastar bir bayan aranıyor. 12 • 13 arasında Şch-zadebajı 16 Mart Şelıltler caddesi 12 numaraya, 828 - ı
USTA — Dokumacı vc numaracı a-lınacaklır. Müracaat: Topkapı Maltepe cnddMl No. 35. 858 — 2
SATILIK BAHÇELİ BOŞ EV — Arnavutköyünde büyük ve güzel bir :emln ve birinci katlarda altı odalık, banvolu, kâr- ı' _ >Slu. '
869 — S* _________________________________ ■ -
I SATILIK ARSA - İki oda. mutfak, banyo, suyu, elektriği, havagası ol»n müştemilât binası İle beraber ve yazlı. kışlı kiralık tam konforlu kiJsk Suadl.ve takele yolu, Refik hey !sokak 5zl, İçindekilere mUraenat.
786 - l
' SATILIK EV - Heybelide «»failin. I bahçeli, taroslı. «t masrafla f: 18 Irat.
Hem İkametgâh, hem gelire mUsntt: .92 bin Müracaat Heybeli Eczanesi Tel: 58 - 415, »07 - 1
r BOS TESLİM SATILIK KÂGİR EV— Aynavnlkö.v Abdilliınk Molla sokak 26.
■ Altı odn. bahçe İskele ve Iramvnv» İki dakika Görmek İçin aynı sokakta 2ö numaralı eve müı-ncaat. Gfi-rüçmek İçin Tel: 8J5I9. Tavassut kabul edilmez. «71 — 7 dolayı
TEPEBAŞ! — Cumuhurlveı Gazinosu arkasında bahçesi, kııyuslylc boş lesllm ev ucuz (Intle acele satılıktır. . -------------------------------
13 ten 11 yo kadar 20887 telefona mü- K(T SATIŞI_ Taksllnıl.
racaût- î3a Alıdülhakhâmit caddesinde---------
i kaloriferi, sıcak suyu hav» rmııun «-a-las aparlımarıının bir , r«k sanlıktır- Kapıcıya
SATILIK KÖŞK - Çiflehavurlîlt tramvay yolunda No, 253 - 3 ««açlı. İki dönüm İçinde 55 cephe Rüştü beyin beton büyük pembe koskü azimet siyle satılıktır. Telefon: Halil t Basar 81093, sekiz buçuklan evvel, a'lıdnn sonra müracaat 783 — 2
SATILIK KÂGİR EV - Şehremini Günaydın sokağında geniş bahçeli, tramvaya yakın, İçinde elektrik ve kuyu mevcut, havadar, güneşli 51 No. lı ev satılıktır Istlyenler her gün öğleden sonra İçindekilere müracaatları.
B32 - I
ÛSKÛDARDA - Şemal paşada sahile yirmi metre Cepheli bin melro-ıik arsa satılıktır. Her gün a-ı« ve akşamları 20-22. telefon 80359 707 — t
KADIKÖY - Bahariye caddesinde 15 numaralı tanınmış Özen bakkaliyeni devren satılıktır, kindeki sahibine mürarsat T86 - ■
KADIKÖY ÜNDE SATILIK EV -Kadıköy- Talimhane Elmalı Çeşme sokak No. 9 da 5 odalı ahjap bir ev satılıktır. içindekilere müracaat Telefon; 69129. 763

ARSA — KorlaI Maltepeslnde Lstas-ypna bir dakika Bağdat caddesi k6ş« basında yerden deniz görür. 30 X 31 ana satılıktır. Telefon: 23985
782
»de asansörü. :
...ıvl Pamuk Pa- I İŞLEK SEKERCİ - Helvacı, bö-dülretl bO! ola- rekçi. lokanta, tütüncü, kahveci, bak--a müracaat. tealiye dükkânı devretmek veyahut 855 — 2 teârlı İşine sermayeli orLak Istiyen------------------------------------ 1er İstanbul Posta Kutusu 145 nrirc-DÜKKÂN SATIŞI — Taksimde Ab- sine yazsınlar 857 — 1
' düihakhâmlt eaddlcsiııde Pamuk Pa-I --------------------------------------
Jos âpaflımahinın altındaki dükkân- | ŞİŞLİ — Cami karşısı Hara t soka-• r.lşllıdir Tonlınne LU- l«f satılıktır. Kapıcıya müracaat Te- ğmdın 4 odalı, mbble. 35 No. lu apartı-ilo. 26/28 İlanda Kapı- .«■«m: 81711. 856 — 2 man katı kıs için ehven flatle kira-
ya vcrlJecektlr Ayım adrese müraca-
at. 854—2
KİRALIK UFAK APARTIMAN -Beyoğlu göbeğinde Amerikan Hpt möble. . Rumeli Han pasaj» 17 No. kahvede Rozcntal.
- I
738
DEVREN SATILIK UCUZ DÜKKÂN — Bakkal, sekerdi, berber, terzi. kunduracı, tuhafiyeci. turşucu gibi esnaflara elverişli. Adres. Fatih Malta durağı No 8. T: 25512. 161 - - l
BİR FOTOĞRAFÇI USTASI LAZIM — Müracaat: Fatllı Macar Kardeşler caddeni No. 18 840 — 1
UFAK BİR ÇOCUĞA BAKACAK
DADI ARANIYOR — Tel: 23518 mü-caat. 847 — 3
ACELE SATILIK APARTIMAN -Kadıköy • Yeldeglrmenl D't» sokak 31. üç katlı yeni bitmiş konforlu npartıman Arlık getiri 2-1(> liradır 20 bin llrava. beş bin liranı ıpolck-Osman Üncr. Tel' 80587 Ka-
Kerestecl.
734 - »
EV İşlerini yapabilecek —(ildir
Genç bir hizmetçi aranıyor. Mfira-1 dlköy Kerestecilerde -cant: Tel: 23518 818 — 2
20 - 2$ YAŞLARINDA BİR BAYAN— Yazıhane işlen ııl idare etmek üzere aranmakladır. Galatı P. K. 605 müracaat. 851 —
BAYAN ARANIYOR — Çorap tâ-
| mir makinesinde çalışmış bir bayana ediyor. »Sus. dedim. Celladı İhtiyaç vardır. Din mevzuubahls de-Allah EÖk yüzüne yakışır. |8|ldlr- Müracaat: Bostancı Leyla Tu-— - 1 hafiye mağazası. 8«5 — 1
Oradan aşağıyı seyreder, karanlık gecede ’ tünde kara dun. attığını nın sesini de böyledir işte.
ğum Allaha karşı bir daha ağzını açarsan çeneni kafandan ayırırım» dedim. Herifte din, iman kalmamış ki. «Ulan, ben sözümden dönmüyorum. Allah gökte değildir, diye bir daha söylüyorum işte. Ne yapacaksın bakalım?» diyerek kalkıp üzerime yürüdü. İkimiz de iskemleleri kaptık, birbirimize girdik.
Mübaşir çağırdı, besmele çekip mahkemenin kapısına doğru üfliyerek kalktı.
Ce. Re.
kara taşın üs-karmcanın a-göriir, avağı-duyar. Allah Kurban oldu-
Sabon Kazanı Aranıyor
Satılık veya Kiralık, mahallinde çalışır vazyielle sabun yapnıağa mahsus kazan aranmaktadır İslimi! tercih edilir. İstanbul 8(iö posta kutusuna tafsilâtlı mektupla mü-racaatlan.
Dz. Gd. Erbaş Orta Ok. K. da.
1 — 1950 - 51 öğretim döneminde okulumuz birinci sınıfına alınacak öğrencilerin seçme sınavları aşağıda belirli tarihlerde saat 9 da başlamak Ü2ere, Kasımpaşada Dz. Gd. erbaş O. okulu K. lığında yapılacaktır.
2 — Kayıtlı öğrenrllerln belirli gün ve saatlerde okulda
bulunmaları İlân olunur. f (11690)
18 Ey]./fl50 Matematik - Türkçe
19 » /950 Tarih - Coğrafya
İstanbul Hukuk Fakültesi Dekanlığından
1 — Fakültemiz Lisans Öğretim ve İmtihan yönetmeliğinin 22 nel maddesi gereğince. Ekim ayında yapılacak İmtihanlar 2/X/1950 pazartesi günü sabahı başlamış bulunacaktır.
2 — Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin a. b. c fıkralarında yazılı şartlan yerine getirmiş bulunan öğrencilerin «Haziran devresinde imtihana girmiş muvaffak olmamış veya kısmen muvaffak olup da bıraktıkları derslerin İmtihanlarına girecekler dahil» İmtihan harçları He noksan kalmış muamelelerini 16/IX/J.95Q cumartesi günü saat 12 ye kadar İkmal etmiş bulunmaları şarttır.
3 — Ekim ayı imtihanlarına girecek öğrenci miktarının
fazla olması ve imtihan günlerinin İmtihan başlangıcından asgari bir hafta evvel Fakültede ilân edilebilmesi için harç, beyanname ve sair muamelelerin ikinci maddede yazılı 1C/(X/1959 tarihine kadar behemehal İkmal edilmesi bu tarihten sonraki müracatlann hiç bir veçhile kabul edilmeyeceğini de talebemizin goz önünde bulundurması lâzımdır. İlgili talebemize ehemmiyetle bildirilir. (11936)
| PAN5İYON ARANYOR -lutasâray Lisesi mezııııu. İyi ‘neidlnde pansiyoner olmak: Arzu edenlerin Tefekkürler» na müracaatları rica olunur.
SATILIK EV — Maçka Muradiye mahallesinde Deryadil sokak 21 nu-maralı dört katlı kârgir ev elektrik. eu ve bahçeli ev seyahat dolavıslvle acele satılıktır. İlvas ToprfıkOfillı. Ayni sokakta No. 89, Telefon: 24s:(o.
788- 8
0if Ga- , bir aile
lstivor. | auLUNMAZ FIRSAT; ACELE SA-rumuzu-|T,LIK APARTIMAN - Makluan C.1.500 liraya Kadıköyilnün merkezi yerinde üst kottan denize nazır, vergiden muaf, sinemalara, çarşıya, hlr İskeleye 5 dakika, senelik gelU'i W» lira, |9> daire, konforlu. Sahibinin *-llyle satılıktır Kapalıçarsı Kuyumcular caddesi 13/13 Hüseyin Bcyer. Telefon: 2209», 797 - I
835 - t
EİKZOEj
İncİlİzce — Anıerikad» okunun ve Amerikan mekteplerinde İngilizce öğretmiş bir genç üç avda lisan öğretir. Akşam «D,S» rumun* müracaat. Haftada Uç gün sayfiyededir
H3
İYİ REFERANS VEREBİLECEK -Çalışkan bir Radyo tcknlsiyenıne İhtiyaç vardır. Adem Karadağ. Bankalar Cad. Keçecimde Han 1, Galat».
866 — 3
ACELE SATILIK — Bcvazılfa Çadırcılar Allpaşa Hanında üst kattaki Kahve ocağı devren satılıktır. Müracaat: aynı handa 23/1 No. da Burhan Sevindlye. 813 —
ACELE KATLIK - Bogaziçinin Rumeli yakasında mıılıllın piyasa mahallinde her işi yapmaya mitaalt İşlek bir dilkkân bütün malzemesi ve komple kahve motoru İle blrhkte 1500 liraya. Müracaat: YenikÖy Tekel Tülün deposu Mtıslafa Sümer.
.841—3
BOĞAZİÇENDE — Kanlıcada Iska-| leye dürt dakikadan İtibaren taksitli arsaların stıtısı devam edlvor. fici ’■ gün 9-14. akimları 20-22:. telefon 80359, görmek için cumnrlcal (İçten patar akşamına kadar Kanlıca iskele başında İsmail afla kahvesinde malsahiblne müracaat 769 - 1
TALEBE - AMATÖR — ve Sanatkârlara mühim Ufln: Her meslekten İcat ve Hünerler satın alıyoruz Resim ve tafsilâtlı rrelttuple yazınız: Galata P. K. 11M. 820 - t
SATILIK CİNS KÖPEKLER - iyıl kan Alman, kurt köpekleri. bolduk: yavru ve bûvük av köpekleri. Seter. Pontcr, yavtıı ve büy(lk, Uzunçarjı 2T7 Saban kahvesinde Kâmll'e müracaat. 864—4
3 AI.IAA SATIWA)|
I HUSUSİ OTOMOBİL ALACAKLA-IRIN NAZARI DİKKATİNE —
Seyahat dolayısiyie fevkalâde lüks fFluld Drlve) 1950 model Desoto o-tomoblii satılıktır. Türbe PlycrtnU caddesi Plycrioti Garajında her ıgün görülebilir. 731 — 2 I
ARNAVUTKÖY — Çok kıymetli bir orsa çalılıktır. Ebadı (40 X 15» tir.
İTramvay yolı» ve deniz fevkalâdedir
l'Derhal İnşaat yapılır. Telefon: 36 , 230
I İ.gledert sonra. 827 - 3 Sgİ!'» w(
ACELE SATILIK BİNA - Falih Esklall tramvay dıırafiınn çok yakıtı iki daireli. hc« odadan mülesekkıl fiârgir bina acele «altlıktır Yavuz 25 e müracaat T74 - i
KİBAR BİR TEK KİŞİYE MOBLL oda — Kibar bir aile nezdtnde tek lılşıye mahsus kiralık müble oda Şişil Bomontl Sadıç sokak No 14.
794 —
SATILIK TAKSİ OTOMOBİLİ -948 model. Morris. tıAlcn çalışıyor 1 Müracaat: Bahçekapt. Kefeli Tevfltr han No. 12, Tel, 25149, IBS
KABATAŞ - Tekel binaları ırar- | kiralik DEPO - Yenlkapıda sağısı «I üstü Marmara ve Boğara hi- W «2 genlslUinde muntazam
kim 4 kaili 3 daireli bina acele sa|ı-’duvarlı, zirai. Insal malzeme koyma-hklir. Müracaat: hzetpn» Yokuşu ft-( montaj ifle-lne fevkalâde müsa-No 3 U2J _ « ittir, Telefon. 20812 S-lbrl Akın
' ________________________—— i 805-1
BÜYÜKADADA SATILIK ARSA - ------------------------------------
, a,k.k. ™.r«. ine.» I '-'TiUK sckekc! dv«
ISO metalik «U«l W, - "" «'■”“,lc"r "
«.Uhkta, M—■ .'T"11" :. T‘“ " "“‘i
NO. U). 6*9 I
SATILIK TAKSİ — W7 modeli Chevrolet, küçük Argo saatli, IM8 modeli De Solo, küçük Argo saatli Müracaat: salıntı ve akşam 43514 numaralı telefondan. 765 — I
SATILIK NEON REKLAMf — Yanar vaziyetle az kullanılmış Rezis-. üıns 8 harf ve bir de olc dahil, ucuza satılıktır. Müracaat: Kapalıçarşı Kn1-pakçılıır No. 143. 709 - ?
I KELEPİIR BAKIR SIVAMA MAKİNESİ — 3 adet İşler vaziyetle tam te-I iı-rruat motöı-le acele satılıktır. Iş-! lanbul Tarakçılar Narin Han No !* Osman. «86 — 2
EMİNONÜNDE ve BALIKPAZARİ CADDESİNDE — Yahut Karaköy meydanlığında yazıhane, dükkân, İyi flatie devren alınacaktır Devretmek istiyenler İstanbul Posta Kutusu 145 adresine yazsınlar. 823 —
KÂRLI SIR İSE ORTAK ARANIYOR — Ankarada âlınmış ve hasırlımmış ve çok kârlı orman ve kereste isleriyle çalışacak 15 - 20 bin liralık sermayedar ortaca ihtiyaç vardır. LıteklıJcrin Ankarada Saraanpazarı Basamaklı sokak No. 3 te S. Selçuk adresine tahriren veya bizzat müracaat edilmesi. Telefon: Ankara 15285.
853 —1
Idole edilir. Rcjtkias Hasfırın caddesi s,f . 21. • B04 -
BATILI. KİRALIK — Kurtuluş cad-| desinde be? teslim ev. Kurtuluş fsb-rikalar mıntakasında yeni İki kat ' kahvehane fabrika İçin her boyda depolar kiralıktır. Süreyya Ersör 80634.
693 - I
| 10 BİN LİRADAN 100 BtN LİRAYA ‘ |çf«n; 6jl2g
KADAR — Taksim. Avaspaş». Şisll.j
, Pangaltı civarında apartımanl arsa ve evlerimiz satıştadır. Oran Emlâki Taksim, Tarlnb.tşı Cad No 11 Tel .41314. 803 -5
SATILIK KÂCIR YENİ BİNA -Osküdardn tcadlyede Çlflcbnkkal Sıvacı Ferhat sakak 20 numaralı İki katlı 3 oda. tkl hol. elektrik. Terkos, baııyo. kuyu, mutfak, balıçeli ev boş teslim acele satılıktır Aynı vere müracaat, 751
PANGALTI. FERİKÖY — önü yeşil saha tek ve çift katli yeni evleri* ınisin satışı devam etmektedir. Oran Emlâk: Taksim. Tarlobngi Cad No. II Tel: 41314. 803 — S
YOK PAHASINA ACELE SATIEK OTOMOBİL — Üzerinde Argo saati, radyosu, kaloriferi, projektörü bulunan Ambasador Naş Inksi Otomobili Tavaya azlmel dotayıslyle ueuz satılıktır. Görmek ve pazarlığını yap-, mak için Nlşantav Yeni Garaj'da Eş- i reC'c müracaat. 869 —
ŞATLIK arsa — Şistinin eh güzel verinde rııhsnln.ımcsl nlıhınış 6 cephe. 22 derinlik arsa satılıktır. Taliplerin 42396 ya telefon etmeleri,
859 — 4
KADIKÖYÜNDE - Moda caddesinde İskeleye, çarşıya. çok yakın 10 No,İl ev ve dükkân satılıktır. Bolıçesl, her katında helası vardır. Aynı eve mii-raraat 801 - 2
4 KAPILI — Radyo. katorLfcr. çok ar. kullanılmış 1949 Hutson otomobili «atılıklır. Müracaat: Maçka Garajı, Tel: »4001, 822 - 1
ÇALIŞIR VAZİYETTE — Muayenesi yapıl m ıu D37 model Reo marka kamyon 1590 liraya onulmaktadır PanRaltı Toyynreci Fehmi sokak 28 nuannrada keresteciye müracaat.
826 - 1
KADIKOYUNÜN EN YAKIN YERİNDE — Tam konforlu köşk. fenni olurlar, üzüm bağı, binlerce meyva nfljcı, ınotöılü kuyular, noksansız büyük bir zevkle İmar edilmiş Çiftlik satılıktır. Bedelinin tediyesinde kolaylık gösterilecektir. 423D0 ya telefon. «44 — 8
kAĞITHANEKÖYÛ İHTİYAR HEYETİNDEN - Köyümüz merası 1 Fişeklinize sırlından Okmeydanı. Dârlil-flccze. Hürriyeti Ebediye ve Ortöbayır) bir »ene için arttırma İle kiraya verilecektir. Art-tumnsı 10J.950 saat 14 te Köy odasında yapılacaktır. Tallb olanların şeraiti anlamak ve yüzde 7,5 pey akçesi yatırmak üzere Köy Muhtarlığına müracaatları ilân olunur. 708— 3
SATILIK YÜN TABAĞI — isler vaziyette 70 santim genişlik. Avrupa malı. Müracaat: SulUmhamam Büyük Çorapçı Han No. 15. 816 —
BtRt KIZAK ÜZERİNDE — 105 kadem mlkâplık, dlBerl italik tekerlekler üıerlnde «o kadeın mlkâplık Schraınm marka İki adet müccddct Komprestir makineli aatılıktır. 11 hnıık ve Temel, Orloklıflı 40307 telefon nu-nıarnaırı* mürneanl edilmeni.
829 - 1
SATILIK MOTOSİKLET — Sepetli motosiklet. Herley DavlUon 1200 lire, Aksaray Hamamı S. No. 18 842 — 3
SATILIK KIYMETLİ ACEM HALI-
LARI — Saruh, Tebriz vesaire. Tel:
4O72t (10 - U). BM — 1
KİRALIK, SATILIK — Yazlık ve kıştık Ap.: Burgnzda Kesik Çınar, nahiye arkası 11 No. Tercihan öğleden evvel müracaat. 852 —
4.09» LİRAYA — Mcktcplcriı» iner-, kezl j'şrinde yirmi İki buçuk Ura kiralı Şehzadcboşt caddesinde 90/2 »ayılı. faaliyetteki tuhafiye, kırtasiye dükkânımı azimet dolayıslyle mallarıyla v«y» başka İşler İçin demir ba-slyle devredeceğim. Müracaat dükkâna. 861 —
ŞİŞLİNİN EN İYİ YERİNDE — Üç daireli aparlımanın yarısı veya Üçte bir hissesi satılıktır. Taliplerin 42396 telefona müracaatları- 86» — *
KELEPİR EV — Cerrahpaşadn Ka-«apbajı Kuyuçıkmazı sokağında 18 numaralı 170 metre arsa üzerine İnşa edilmiş 4 oda bahçeli ev 5300 liraya. Taliplerin: Kapalıçarşıda Gelincik sokağında Mukadder Özgörcne müracaatları mercudur. «63 —
BOĞAZİÇİ KANDİLLİdo — faka-leye üç dakika, havagazı, elektrik, terlcosu olan, bnlıço İçinde, fevkalâd» manzaralı, bos tealim Batilık ev. Kâ-yahbayır Sok. o ya, 849 — i
SATILIK — Kaloriferli ve Isalörl-rerslı villa vs arsa boş teslim, Mecl-dlyeköyünde asfaltta manzaralı, müracaat Pongallıda Pangaltı pasaj Neşet Kaya 85073__________________778 - 8
SATILIK APARTIMAN — Sultanahmet Nakılbenl ÇnyıroRlu sokak No. 10. ilil kat ,8 odalı yeni npartıman boç teslim, son 21.000 liraya. Üst kata müracaat. 900 —
KİRALIK APARTIMAN - Fatih parkının üst köşesinde parka dozu Büyük Karaman caddasl (80) numara. Baç odalıdır, mükemmeldir. Apnr-tunan kaoıcıaına müracaat.
483 -1
ÇAPADA SATILIK ARSA — Çnpn tramvay durağına ve Kır. Muallim Mektebine iki dakik» mesafede ve müstakbel Tıb Sitesinin karsı sıra eında Akkoyunlu sokağında 12 No. lu ırsa satılıktır. Sathı 238 metre murabba, cephesi 13.60 metredir. Te-7(H
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ! Uasetcmlz Klareslnl »dre» ötarıu* «asrermis atan umruerııvuıvıen İyi Is — Bahçeli — Beyoğlu — Ulusu — Ortak— Pansiyon namlarına aslan mağluplu. ıaa rahannmlıdau «tdırmalnn rica
1
İstanbul Avcılar ve Atıcılar Kulübünden:
Anbariı köyü bıldırcın avı merası Kulübümüz tarafından kiralanmıştır. Bu merada avlanmak Lstiyenlerln, Ankara caddesinde 99/J, numarada AV ve DENİZ SPORLARI dergisi idarehanesine uğrıyarak dühuliye kartlarını almaları İlin olunur. Otobüs seferleri tertip edilmiştir.
1 — Süvari birliklerine Gd. Erbaş kaynağı olan Sv Erbaf okuluna 950 - 951 öğrenim yılı için öğrenci yazımına başlanan, olup 15 Eylül 950 gününe kadar devam edecektir.
2 — Kabul şartları aşağıdadır:
A t Orta okulu bitirmiş olmak.
Bi Lise 9 ve 10 nu bitirmiş olanlar tercihan almır.
Ci Lise 9 da kalanlar orta okulunu bitirenler gibi işlem gfl-
Türler,
D) şarttır.
E) Türk vatandaşı olmak.
Fı Öğrencilik haklarının kaldırlımasını gerektirecek derecede bir hiiküm veya okul İdaresi kurullarında bu yolda bir karar almış olmamak.
GlSağlığı yerinde olmak.
H) Kendisi ve ailesi kötü şöhret sahibi olmamak.
3 — Yeni Od. Kanunu değişmiştir. _ Müsait şartlar vardır. Arzu edenlerin şartları öğronmek üzere okula müracaat etmeleri.
Gerekli Evrak:
1 — Dilekçe.
2 — .Aşı k&ğldl.
3 — Doğruluk kâğıdı.
4 — Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve tasdikli sureti,
5 — Fotoğraflı okul diploması ve tasdikli sureti.
6 — Noterlikçe onaylı yüklenme senedi.
7 — 6 adet vesikalık fotoğraf.
Müracaat: Askerlik şubelerine veya doğruca okul müdürlüğüne.
Okul adresi: İstanbul Şişli Ayazağa.
Sınıf Od. okulunu bitirdiği zaman 18 : 23 yaşında olmak
(3877 - 11902)
I K 8 A M
Sahlfe T
1 Eylül 1950
I
Ocak ayının soğuk ve kaili bir gunu IdL Ağaçların çıplak dallan, üzerlerine yığılmış olan karların sıkleti altında dinlenmişlerdi Jozef hızlı adımlarla.] yürüyordu. İçinden sevinç ve saadet taşıyordu. Az sonra kar-ı lorla brtülü dağın yamacında kunılnıuş köyüne varacaktı.
Yûruye yûruye nihayet, §ose-| den biraz ötede bulunan bir e-vin önünde durdu. Çalmadan kapısını İterek içeri girdi.
Odanın ocağına odun atmakla meşgul bir delikanlıya hlta-bedeıek;
Bonsuvar Gastoni Roza evde yok mu diye sordu.
— Gastonz
— Hayır, cevabını verdi.
— Kardeşim Milu, buraya uğradı mı? Geleceğimi teber vermek İçin onu buraya göndermiştim dedi.
— Milu geldi anım* Buza evde yok.
— Acaba nereye gitti?
— Bilmiyorum. Annemle beraber gitti. Sent Brneste gitmemişlerse Seven’e gitmiş olacaklar.
— Acaba, bu akşam dönecekler nfl?
Guston. omuz silkerek cevap verdi-
_ Kadınlara ne yaptıklarım sor ra al; âdetim değil. Roza İle evleneceğin zaman ne yaptı©-nı ve nereye gittiğini ona sorarsın. Görüyorsun ya ben başka karakterde bir uısamm. Sonra bir kardeşin kocadan daha az hakkı vardır.
Guston, bu cevabı verirken saffetle gülüyordu. Jojef de güldü. Fakat gülüşü büzün ve meraretle karışıktı. Geleceğini kendisine biidirdiği halde Kozanın nasıl kalkıp gittiğini anla yamıyordu.
Geceyi Gaston İle beraber Rozayı beklemekle geçirdi. Fakat genç kız gelmeyince ertesi sabah köyüne döndü. Jojef kardeşi Milu ile nişanlısına iki defa daha haber gönderdi. Fakat genç kızı iki defasında da gittiği zaman evde bulamadı. Rozanın kendisini görmek is-! teraedlğl re başka bir erkeği sevdiği meydanda idi. Acaba nişanlısının gör.ıil verdiği erkek kfandi? Jozef düşüne düşüne tanrına bir isim, geldi:
— Muhakkak Seranın sevgilisi. Danjo olacak. Biz nişan-i Jan madan evvel Danjo peşini taratmıyordu diye düşündü. Bu Ihılma! üzerine kan beynine hücum ettâ. Gözlerinden alevler hşkrcmağa başladı. Müthiş bîr hMdet. İçini kapladı. Yumruklarını sıkarak, hırsta ayağını jwe vurdu:
— Asıkını öğreneceğim. Onları yakalıyacağım. Hayâsız herifi geberteceğim diye gürledi. Jtetl zihninden müthiş İntikam plânları geçirmeğe başlat! i Hiddet re kıskançlığını teskin etmek İçin kan dökmesi Jâ2imdı.
Asabı biraz yatıştık lan sonra intikam plânına kati bir şekil verdi. Nişanlısının köyüne kimseye haber vermeden gidecek, evinin civarında saklanacak, güzlerini dört açacak, hakikati re rakibinin kim olduğunu anlayacak ve onu kuduz . köpek gibi öldürecekti
Bu kararım kimseye hattâ kardtşine bile söylemedi. Çünkü intikamına mâni olmalarından Jccrk uyurda. Kimseye haber vermeden ve bir şey söylemeden alşaaiLamn köyüne gitmek itin -İz!İd? yola çıktı. Tüfeğini bir' omuzuna, av torbasını da öteki omuruna astı. G&r’mter.
avlanmağa gittiğini sanacaklardı.
Jozef nlşanlısmın köyüne ka-Tankk tamamlle basmadan ▼ardı. Fakat Rozanın evine gireceğine civardaki ormanın kenarın ti a saklandı ve evi gözetlemeğe başladı. Birdenbire kapının açıldığını gijrdü. Bir şala sanlmış olan Roza, kapıdan çıkarak ormana giden patika ü-xerir.de yürümeğe başladı. Genç kız. görülmekten korktuğu için ikide bir, başını saöa. sola çevirerek etrafına bakınıyordu.
Jozef, görünmemek için kalın bir ağacın arkasında saklanmağa ancak vakit bulabildi Roza. Jnzefi görmeksizin, ağacın yanından geçti.
Jozef. etrafı basmağa başlayan alaca karanlık arasında, nişanlısına doğru yürümeğe başlayan bir insan gölgesi gördü. Bu, bir erkekti. Meçhul erkek Rozanın yanına giderek onu kucakladı. Teati edilen u-zun ve ateşli bir busenin şapırtısı, Jozefİn kulağına yılan ıslığı gibi Mketti.
Roza İle ösşıkı, kolkola ormanın İçinde yavaşça yürümeğe başladılar. Jozef, dudaklarını koparacak derecede hırsla ısırıyor, yumruklarını sıkıyor, hiddetinden kuduruyor, kanlı bir intikam almak istiyordu. Jozef dişlerini gıcırda ta gıcırdata silâhım omuzundan İndirerek dikkat ve itina İle erkeğe nişan aldıktan sonra tetiği çekti. Kurşun, Rozanın yanında yürüyen erkeğin kalbine saplanarak onu cansız yere seriyor.
Jozef. komşunun endahtmı takip eden ânl parlayış esnasında rakibini tanıyarak korkunç bir feryat kopardı. Rakibi. öz kardeşi Milu idi Jozef:
— Eyvah, kardeşimi öldürdüm diye inliyerek silâhını e-1 llnden alfa ve deü gibi ormanın içinde koşmağa başladı. Uzaktan:
— Kardeşim! öldürdüm feryatları. durmadan aksedip duruyordu. Ertesi sabah, Jozefln cesedini bir uçurumun dibinde hurdahaş olmuş bir halde buldular.
Şimdi köyün ormanında, saçları darına dağın, elbiseleri liy-1 me üyme olmuş, gözleri korkusundan dışarı uğramış bir kadın dolaşıp duruyor. Bu, bedbaht ve talihsiz Rozadır. O müthiş gecç aklını oynatmış, sehhar güzelliği solmuş, gözlerinin feri kaybolmuştur. Şimdi bütün gün, sabahtan akşama kadar yalın ayak, başı kabak ormanda dolaşıyor:
— Sevgilimi öldürdüler. sevgilimi Öldürdüler diye feryat ve figan ediyor.
Çeviren: A. HİLÂL!
Tekel Bakanı Ege bölgesine gidecek
Ankara 30 f Akşamı — Gümrük ve Tekel Bakanı Nuri öz-san. hafta sonunda tzmlre gidecektir. Bakan bilhassa Ege bölgesinde bulunan tuz tesislerini gezecektir. Bakanlık, tuzu ihraç metaı haline getirmek Ira-' ranndadır.
ZAYİ — Yüce Ülkü Lisesinden aldığını lise belgem Bakanlık yangmında yanmış olduğundan, yenisini alacağımdan, eskisinin hükmü yoktur.
Sabahat Gülnar
Ordu terfi listesi
Terfi eden Kara, Hava,Deniz
ordu mensuplarının listesi
Beş güzeller konuşuyorlar
Devlet Denizyolları ve Limanları isletme Gene) Müdürlüğü İlânları
1 — 73S26 «det ve takriben 740 ton normal eb'atta parke taşına acele fhüyacun» vardır.
2 — Muhammen bedeli 19 000,— lira olan tju loşlardan hazır malı mevcut olanlar Istanbulda vasıtamıza derhal tealim şartile teklif yapacaklardır.
3 — Bu işin pazarlı© 2 9/3950 tarihine raslayan cumartesi ır.ıuû saat 10 da Tophanede Genel Müdürlük Alim Satım Komisyonunda yapılacağından İstekliler teklif edecekleri bedelin yüzde (uı beşi r.isbctlnde teminat Ue beraber mezkûr saatle Kc-ml^yonunıuza müracaatları Hân olunur. (117991
Deri Arttırma ilânı
Türk Hava Kurumu İstanbul Şubesinden:
Kurban Bayramında teşkilâtımız tarafından halktan toplanacak ucrller pazarlıkla açık arttırmaya konmuştur. 11 EylûJ 95û pazartesi günü saat 10.30 da flat değer ghrüiurse ihalesi I yapılacaktır. Sa. -.name her gün şubeden alınabilir.
isteklilerin ihale gün ve saatinde 1500 lira geçici teminat- | larlyle birlikte Cağaloğlunda Temizlik İşleri Müdüriyeti binası İttisalinde W numaralı şube merkezine müracaatları, (11140» I
(Dünkü nüshadan mabadı
Binbaşılığa yükselen eczacı ytzzhaşılan
Şükrü Süer, A. Azmi Tarhun, M. Şevket Yagtürk, A Kemal Savaş, M. Adil Güvene!, M. Kemal özyeğln, M. Milat Bayır, M. Şefik Önengüt, M, Faik özcin. Haşan Etgüer. M. Selçuk üraz, Necmi Akol. Enver Izgül.
Binbaşılığa yükselen kimya yüzbaşıları:
Kemal Akdora, M Reşat Tan-göze, S. Hüseyin Göker, Şaban Enıül, M. Emin Dikmen, M. Reşat Toygar lı.
Binbaşılığa yükselen diş tabib yüzbaşıları:
Adil Aral, A. Necmettin Akol, M. Ferit Kozan .Cenahattin Al-gan. Enver Dllâver.
Yarbaylığa yükselen tank binbaşısı:
Muhsin özler.
Üsteğmenliğe yükselen tank teğmenleri:
M. Cevat Ercan, C. Kadri Bey-üigay. Mtummer Özcan. ihsan Hallaçoğlu, Fehmi Ocansu, Nihat Oğan. Nezih Sari, Süreyya Uysal, Ali Ballı, Hakkı Kemahlt, Durmuş Özkaya. Hayrullah Bata, İrfan Yay, Doğan Krömörs, Mehmet Ekinci. Refet Yılmazer, Mehmet Bağ, A, Rıza Ayıl m bel, llaşim Tosun, Zeki Yalım.
Yarbaylığa yükselen nakliye binbaşısı:
Muammer Tan.
Binbaşılığa yükselen nakliye yüzbaşıları:
Kemal Çetin, Hikmet Aldö-ğan, İlhanlI Güven, Agâh Al-kan, İhsan Ünlüyurt.
Yüzba-ılığa yükselen nakliye üsteğmeni :
Senayı Sayın er.
Üsteğmenliğe yükselen nakliye teğmenleri:
Orhan Damacı, Süleyman Hep sev, İ, Halûk Uygun, Turgut Er-bağı. Mustafa Menemenli. Nihat Peker. Sedat Doğu. Fethi Evrensel. Muammer Avan. Orhan Ural, Kemal Ortaç, Mehmet özUbay. Sami Akgüner. Enver Budaklar, Muammer Aral Fuat Gündüz, Vedat Örbaieı. İsmail Yeralan, Kemalettln Araş, Zeki Üstünbaş, Reşat Aigül, Enver Gönene, Rüştü Altmışık, Kemal Özde mir. İsmail Göçmen, Ce-malettin Öztürk, Muzaffer Bay-rektaroğlu, İl hami Dom uş, İsmet Karaca, Mehmet Kaçar, Şükrü Altan. Hilmi Yurdakul, Mecdl Koç, Sezai Göze,
Üsteğmenliğe yükselen nakliye teğmenleri:
Mustafa Çağıran. Mustafa Güzel K. ual Erten, Kerağıp İlker, Mustafâ Aksüvik, Samlm Salha. Ş. Zeki Haydar, Recep Çelebi. Remzi Sayın.
Yarbaylığa yükselen veteriner binbaşılar:
M. Nuri Yavuzer, Ekrem Alper. Y. Ziya Şengör, Niyazi Tan, Haydar Yazıcıoğlu, M. Zühtü Özakgün.
Binbaşılığa yükselen veteriner yüzbaşılar:
Muhsin Demir, Kemal Karlı. Kami! v.uğ, Rum ETgündüz, Fethi Yalçın,. Ruşen! Özün an., Necmettin Atamer. A. Nedim Diner, Orhan Acem. Mesut ¥ö-ney, Fahri Gürkan, Suavl Tol-gay. Fazıl Gürel, Cengiz Pınar. Sabahattin Çapanoğlu, Yaşar İnse!bağ. Seyfl Kami. Lütfü Soyoguz, Vehbi "üne!.
Yarbaylığa yükselen levazım binbxşıl*rı:
Talât Taskıran. S. Hallt Dar-doğan. Sam! Ülgen. H, Hnlûsi Söylemez, Hüsamettin Üter.
Binbaşılığa yükselen levazım yüzbaşıları:
M. Bedrettin Atacan, Enver Tanyolu. Nimet Ünay. M. İhsan Tükeler, A. Cevdet Yenertürk, M. Salâhaddin Çınar, A. Salft-hu-’dln Gürlük, A İhsan Başarır, İlham! Eryüee, Mustafa Önder, Tahlr Ulgun.
Yüzbaşılığa yükselen levazım üsteğmenleri:
Nasrullah Giray, ŞahabetLİn Subaşı. Ali Kılınç.
Üsteğmenliğe yükselen levanın teğmenleri:
Bahattin Fmdıkoğlu. Mehmet Oyman, Lûtfl Tanker, Sedat A-nak, Fikret Şemet, Mehmet Baş süslü, Mehmet Oyan, İbrahim özer, Osman Demlrağ, Srlman Kerestreloğlu. Mustafa Aşkın, Rauf Kapancı. Nevzat Ersan. Necmettin Kural, Neçflet Şenol, Ali Kuğu. Osman Torun, M. Kemal Çalık, Münip Kaptanoğlu,
Mehmet Abay, Himmet Aygün-diiz, Mehmet Özsamur, Hakkı Akyoilu, Hüseyin Savcı, Sabrl Atılgan, Muharrem Aral, Nozrnl Uçak, Muzaffer İncekara, ismet Sertkaya, Abdülbakl Onay, Fatih Oğuş, Feridun Gökçe, Hilmi Erükman, Fuat Güvenç, Nuri Bıçakçı, Faruk Sunay, Hüseyin İşbll. Ahmet Emirat, Haşan Doğan. Seyfettin Kazasoğlu, Niyazi Elter, Neşet Kümbetoğlu, Hilmi Çankaya. Hüseyin Kıl-kürtçü, Vedat Demtrtaş. Tahsin Açıkeller, Ömer Yazar, İsmail Erbey. Ömer Aytlmur, Sadettin1 Maztcıoğlu, Turhan Kondar, Hüseyin Koşucu. İsmail Paylaş, Recep Aklş, Nurettin Dem İrer.
2. sınıfa yükselen yaTgıç:
Necdet Kudatkublllk.
3. sınıfa yükselen 5. sınıf yargıçlar:
A. Turhan Ayata. A. AvnJ Kurtbllek, Rüştü Tansu, M, Se-bahattin Homrlş, M. Rıza Er-doğmuş, İsmail Doğu, Vehbi Çoruh.
3. sınıfa yükselen 5. sınıf öğretmen:
C. Reşat Olman.
2. sınıfa yükselen 3. sınıf I-mam:
Bekir Gehıöbet.
2. sınıfa yükselen 3. sınıf bando öğretmeni:
İhsan Alnsun.
3. sınıfa yükselen 5. sınıf bando öğretmenleri:
Mustafa perksü, Salih Durulaş. Osman Ok. Alâeddln Osay, Cemil Türekten.
6. sınıf* yükselen 7. sınıf bando öğretmeni:
Sedat İçgören.
₺ sınıfa yükselen î, sınıf muamele memurları:
Celâl Biricnn, Asal Malan tekin.
2. sınıfa yükselen î. sınıf muamele memurları:
Şadl Zeybek, Talât Doğu, Fethi Yurtalan. Maksut 8abunc;J-oğlu, Nevzat Ekmekçioglu, Ab-dülhalim İlter. Fevzi Elâğöz. A Şerif Gökben, M. Şükrü Kızılöz, S. Sudl Temlzkan, Hamdı Boz-bay, Mazhar Ergüder, Hayrl Erdoğan. Vâsıf Boran, M. Kâzım Hiçsönmez, Ferit Erkan, M. Şükrü Aroaş, Sabrl Akı, M. Fahri Hanef. Şeref Ünal
3. sınıfa yükselen S. sınıf muamele memurları:
A. Rıza Sosyal. M. Reşat Baş-eğmez, Reşat Feyzi oğlu. L Tem-sürer, M Kemaleddln Karakay, Ekrem Erkan.
5. sınıfa yükselen 6. sınıf muamele memuru:
R, Zeki Erkul.
fi, sınıfa yükselen 7. sınıf muamele memurlun:
Şevket Dağseven. M. Tahlr1 Kızılak. Kemal Umut, Ali Al t iner, Mahmut tinlûcan. İzzet Üs-tünışık. Zihni Demir, Osman Karakoç, Alâeddln Uztan. Ab-dülkadlr Yücesan, Kâzım Tana, Ahmet Küçükahçı. Refet Bora, Ramlz Akın, Al! Özsoy, Seyful-lah Yurdakul. Mehmet B. Şal-varcı, İhsan Gürgen, Ziya Tun-çok, Edip Tunçman, Hüseyin Şahin, Tahsin Bayraktar, Alâeddln İlscver. şahin Günday, Turhan Tufan. İbrahim Türk-soy. Ekrem Kınık, Nihat Ertan, Kemal Özdoğan, Reşat Kuşak-çıoğlu, HsıHt Yıldızsan, Necdet Aktalay. Süleyman Tunca, Hakkı Özyılmaz, Mustafa Gökgün-düz, Selim Sarpça. Tahsin can/ Murat Gündük, Fuat Duran. Cemal Özvardarlı. Cahit Peköz, Osman Kaymak, Avn1 Kısakü-rek. Hamlt Gülsoy, Salâhaddln Girit, Mahmul Sezer, Necati Yazar, Şükrü Toplutepe. Zafer Adal. Hikmet Alparslan, Şemse eldin Yavuz.
2. sınıfa yükselen 3. sınıf Hesap memurları:
M. As af Başman. M. Yüşa Özyelkitn, M. Nuri Tarakçıoğlu, t Ethem Balta. î. Yaşar Yılmaz, Abidln Canyoidaş, Sabit Ergüder, M. Ali Tekir. A. HanadJ Dlnçer, A Fehmi Alpdoğan,
3. sınıfa yükselen 5. sınıf hesap memurları:
İ. Hakkı Öncel. Hüseyin Alpay. İ. Hakkı Çakar, A. Rıza Aydemir, M. Halit BaySara, Yusuf Gültekin, Sıddık Yüeeyurt, Zühtü Kaplantepe, M. Sıtkı Araş, Scyfeddin Özdemlr, E. Fikret i Vural, Nureddln Aktunç. A. Ulvi ' çotuk. H. İhsan Sabnncuoğhı,' Fuat Kasırga, İbrahim Duru, Hıfzı Erim. İ, Ham! Dursun. M Nuri Sefai. Refet Demokan, A. Yunus San.
(Arkası var)
getirdi Vücutlarımız ölçülmedi, tenesübü endam göz kararı He. kestirildi... Ben seçimin
böyle olduğunu bilseydim girer mi İdim. Sanıyordum ki Avru-pada olduğu gibi vücutlanm» ölçülecek ve seçim, sadece görünüşe bırakılmıyacak... Orada idiyseniz siz de görmüş olacaksınız. Yalnız kilolarımıza ve boylarımıza bakıldı işte o kadar...»
Ablası da o gün seçimi karşıdan taklbettiğirJ söyliyerek:
— Jüri heyeti rahat çalışamadı. Salonu ziyaretçi kalabalığı bastırdı ve inceden İnceye tetklkat yapılamadı. Yokra Şükran ikinciliği olsun alırdı, diyor.
Şükran bir noktaya ehemmiyette işaret edeceğini söyllye-«kr
(— O gün, diyor, Tarabyada yapılan seçimde salon o kadra sıkıntılı İdi kİ... Babamın İsmini sordular da birden cevap veremedim. Lisan biliyor musunuz dediler, ağzımdan (bll-mlyorunı» cveabı çıktı. Halbuki Almanca bilirim...»
Lise yedinci sınıfa kadar o-kuyan. Şükran, hususi ders almak suretiyle Almancasmı İlerletmiş... Lisana merakı var. Bunun kadar da denize marak-11...
«— 951 de veya 952 de bir Kırallçelfk seçim! daha yapılsa yine gireceğim ve göreceksiniz birinci olmasam bile ikinci olacağım. Çünkü vücudumun güzelliğine İnanıyor ve güveniyorum, > diyor.
— Bu müsabakaya girmek şirin İçin masraflı da oldu mu ?
(— Oalacaktı amma, akıllıca hareket ettim.»
— O gün arkanızda gayet şık bir mayo vardı. Kaça aldınız onu?...
Kahkahayı salıverdi:
«— tşte akıllıca hareketim o-dur ya...»
— Anlayamadım?
«— O mayonun Hat! 100 liradır. Yanm saat lçln 1W Ura verilir de mayo alınır mı? Dükkân sahibi İle mutabık kaldım ve 10 liraya kiraladım. Ta-rabyadan eve dönüşümde de götürüp mayoyu dükkâna lacre ettim.-.
— Mükemmel... Size bir sıınl daha sormak isterim: Kural İçe Güler Anman'ı güzel buluyor musunuz?
«— Güzel kız... Ben ondan daha güzel vardı diye bir iddiada bulunmuyorum. Benim iddiam seçimin aceleye getirilmiş ve Jüri heyetinin rahat rahat tetkik İmkânını vermlyen sıkıntılı bir salonda yapılmış olması, ölçü İşine hiç ehemmiyet verilmemesidir.»
— Kaç yaşın dasıhız Şükran hamm?
«— A... tşte onu sormayın... Çünkü henüz 16 yaşındayım... j — Peki amma, müsabakaya 18 yaşından küçükler giremezdi. Siz nasıl girdiniz?
BAn 16 yaşında olduğumu söyledim. Fakat zararı yok, güzel bir kızsınız. 18 diye kabul ederiz.» dediler.
Kadının güzellik karşısında nasıl mağlûp olduğunu görüyor musunuz? Hiç bir kadın yaşını büyütmek istemez. Fakat «Güzellik Kıraliçellği» dendi mi a-kan sular duruyor... Yaş da büyüyor...
Aynı ahşap merdivenlerdir. İnerken Şükranın tekrar piyano başın» geçtiği anlaşılıyordu. Fakat bu defa Kâtibim» 1 değil. alafranga bir parça çalıyordu,
Pamukçulk hakkında tetkikler
İskenderun 31 «A.A.) — İktisadi işbirliği idaresi tarafından Tarım Bakanlığı emrine verilen Amerikan pamuk uzmanı Mr. David Killouck, memleket pamukçuluğu ve çırçır fabrikaları tesisi, Amerikanın Ankara Bü-yükelçHlği Tarım ataşesi bîr. Leranton da umumi tarım rnesc İçlerini incelemek ve rapor hazırlamak üzere bu havalide tetkikler yapmaktadır. Mr. Kol-louck ve Leranton dün saat 15 te tercümanlarlyle birlikte şeh-, rimize gelmişlerdir. Amerikalı mütehassıslar bugün Ankaraya gidecekler ve dönüşlerinde An-falyaya uğrayarak fabrikatörlerle çırçır fabrikaiarmın ıslahı konusunu görülmek' İçin bir toplantı yapacaklardır.
i L A N :
1 — Büro, depo vc uunlriı.*neler ınıiyucı için İmi inanla en aşağı orta oku) mezunlarından stajyer sekreter anı.K.aiciır
İmtihanları kazananlar 950 mali yılı sonuna kadar denemeye tâbi tutulacaklardır. Bu müddet içinde tahsil ve liyakat derecelerine göre ve geçici olmak 150, 200, 300, 400 lira aylın ücret verilecektir.
2 — İmtihana girebilmek JçIb;
Askerliğini yapmış, 28 yaşını geçmemiş olanların aşağıdaki belgeleri ve dilekçeleriyle tsîaabulda 1. Orduya, Ankarada Gn Kur. Ordonat Dairesi Bşk lığına müracaat edeceklerdir.
Dilekçelerine bağlanacak belgeler:
a) Nüfus hüviyet cüzdanı tasdikli sureti.
b) Emniyet müüürlüğündeu doğruluk kâğıdı (Bu kâğıtta ecnebi kadınla eril olup olmadığı belirtilecektir.)
c) Okul şehadetnamesî.
d) Sağlık kâğıdı.
e) Denemede muvaffak olamazsa geçici vazifesinden çıkarıldığı zaman lçln hiç bir hak İddia etmiyeceğine dair v© keza muvaffak olduğu takdirde 4. maddede yazıldığı gibJ tahsil ve liyakatlerine göre Barem derecesine geçirildiğinde daha az para alacağından dolayı bir günâ hak İddia etmiyeceğine dair Noterden tasdikli senet,
f) Evvelce çalıştığı yerlerden iş ve durumuna dair bonservis.
3 — imtihan Ankarada Yedek Subay Okulu binasında, îstanbulda 1. Ordu karargâhında yapılacaktır. İmtihan zamanı 15/Eylül/1950 Cuma günü saat 9.30 dadır.
4 — imtihan ve denemede muvaffak olanlar 951 yılı kadrosuna sekreter unvanı ile almacaktır. Tahsil derecelerine göre 20 - 25 asli maaş verilecektir. Bu suretle kendüerine verilecek maaş miktarı evvelce bir tekaüt hakkı tanınamıyarak geçici olarak kendilerine verilmiş olan ücretten »z olacaktır. Bundan dolayı 2. maddede yazıldığı gibi bir hak İddia etmlyeceicierine dair bir noter senedi vereceklerdir.
5 — Askeri sekreter sınıfına geçirilenlerin 5 sene müddetle mecburi hizmetleri olacaktır. Bu müddetten evvel aynlanlann almış oldukları maaşları tazmtn edeceklerine dair kefUll bir noter senedi vereceklerdir.
6 — Askeri sekreter sınıfına eyrılanlann mallan (?oj ıha asli maaşa kadar yükseltilir. Ve askerlik kıyafet kararnamesi ile tensip olunacak askerî kisveyi giyerler.
NOT: imtihan merkezlerine ve atandıkları yerlere kadar yollukları kendilerine alt olacaktır.
Noter senedi sureti İmtihan yerlerinden alınabilir. (11873 - 379D
Satılık emlâk
İstanbul Defterdarlığından:
Dosya No. Cinsi Kıymeti teminat
Lira Lira
512—1451 Bakırköy, Cevizlik mah. Sakızlı Yalı ve Sakızlı Yalı çıkmazı 70 a-da. 15 parsel eski ve yeni 9 kapı sayılı 47.«g M2 arsa. 329 241.68
512—1615 Bakırköy. Sakızağacı mah. Taşban cad. 3 ada, 8 parsel eskj ve yeni 121 kapı sayılı «6.50 M2 arsa. 5000 375—
615—203 Beyoğlu. (Sırasdviler) Kâtip Mustafa Çelebi mah. AğasebUi so. 465 ada. 65 parsel eski ve yeni 4 kapı sayılı 46.50 M2 arsa. 2350 176.25
515—1 İMİ Beyoğlu, Yenişehir mah. Safa meydanı ve Aîçakdam arka so. 1360 ada, 1 parsel eneskj 92 eski ve yeni 90 kapı sayılı 58.54 M2 arsanın 6/8 payı. 900 67.50
515—9144 Beyoğlu, Yenişehir nısh. Kuyucu Kerim so. 1373 ada. 4 parsel en eski, eski ve yeni 8,10 kapı sayılı 145 M2 arsa. 2175 163.13
516—10211 Eminönü, (Kıımkapi) Bayram çavuş mah. (Kalafat) Küçük Deniz so. "*)9 ada, 11 parsel taj 34/1 kapı sayılı 5150 XI2 arsa. 200 15—
516—8151 Eminönü, (Beyazı» Ta vşan taşı
mah. esti Kalaycı yeni Kalaycı şevk!
so. 626 ada. 4 parsel eski ve yeni 39 kapı sayılı 19 M2 havasız kâr-glr dükkânın 1/2 payı. 800 60—
516—10866 Eminönü. (Beyazıt) Büyük çarşı mah Lülfullah efendi so. 2184 a-da, i parsel eski ve 'yeni 11 kapı saylı 6 M2 kârgir oda arsasının 2/5 payı 144 60.80
516—10801 Eminönü. (Küçtikpazar) Sande-mîr mah. Limoncular sq, 345 a-da, 5 parsel eski 4 yeni ve taj 6 kapı sayılı 9 M2 kârgir dükkânın 1/2 payı. 750 W 25
518—3054 Eminönü. (Mîrcanı Dâyahatun maJtı. Çalar.açkılar yokuşu Büyük Yeni han' 3 üncü fent 2B9 ada. eski ve yeni 2 kapı sayılı 37 M2 kâr-gir odanın 3/16 payı. 540 40.56
536—10665 Eminönü, Beyazıt mah. Lûtful-lah efendi so. 641 ada, 21 parsel eski ve yeni 21 kapı sayılı 20 M2
ansa. 900 €7.50
518—12573 Fatih. (CibaUı Küçük Mustafa paşa mah. Mustanlik ve Karasarık-h so. 2230 ada, 5 parsel eski 70 yeni 80 kapı sayılı 40 M2 kârçir dükkânın 73. 840 payı. 219 16 43
518-10497 Fatih, 1 Şehri mini) Keçeci Karabaş mah. Kum odaları çıkmazı 1602 ada. 15 parsel (Şube kaydına göre 13/1 kapı sayılı) 36 M2
arsa. 540 40.50
518—4918 Fatih, (Samatya) Hacı Hüseyin ağa mah eski Kulluk so. 1217 a-da, 7 parsel en eski 17 eski 13 yeni 7 taj 13 kapı sayılı 29 M2 ahşap
evin 6/30 payı. 702 5265
518—13984 Fatih, Hacı Hüseyin ağa mah. Samatya cad, 1227 ada', 16 parsel eski 307 yeni 281 taj 307 kapı sayılı 21.50 M? arsa ma a baraka döl: kânın 1 2 payı. 300 22 50
518—2672 Fatih. Kocaniüslafa paşa mah. Canbariye Mektebi so. 1183 ada, 9 parsel eski 3P yeni ve taj 60 kapı sayılı 50 M2 arsa. 500 37.50
Yukarıda vazıh gayri menkıüic-r 15/9/950 cuma gÜlıÛ E3Ot
15 de Milli Emlâk Müdürlüğündeki komUyondu ayrı ayrı açık
arttırma İle satılacaktır.
İsteklilerin nihayet saat 15 e k^dar yatıracakları ıenanat makbuzlun ve nüfus cüzdanlarile birlikte satış görai komisyona, fazla bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmalım. (Teminatlar önceden de yatırılabilir.) (11855)

Comments (0)