Sene 30 — No. 106S3 — Flatl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 11 Haziran 1943
AKŞAM’ın Küçük ilânları en verimli, en ucuz vasıladır.
Sahibi Necmeddin Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Yeni Kabine çarşamba günü itimat isteyecek
Kabine uroğramı evvelâ Parti Grupunda okunacak - İnönü Bakanları kabul etti
Tarım Bakanı
Cavlt Oral
Haşan Sika Kabinesine giren yeni Bakanlardan
Ticaret Bakanı Cemil Sait Sarias
Ankara 11 (Telefonla! — Yeni kabine, dün öğleden sonra Başabakan Haşan Saka’nın riyasetinde ilk. İçtimaını yapmıştır. Başbakan, önümüzdeki çarşamba günü kabinenin programını Mecliste okuyarak itimat oyu isteyecektir. Kabine programı Büyük Millet Meclisinde okunmazdan evvel C. H. P. grupuna sunulacaktır. Parti grupunda hararetli müzakereler rtarağt tahmin edilmekle beraber Parti grupunun büyük ekseriyetle hükümete güvenini izhar edeceği muhakkak sanılmaktadır. Kabine İçtimaıııdan sonra Yeni Bakanlar, Başbakanın refakatinde Çankaya köşküne gitmişler ve Cumhurbaşkanı İnönü tarafından kabul edilmişlerdir.
Yeni kabinede Ticaret Bakanlığının doldurulması, epey müşkülâtı mucip olmuştur. Bir çok milletvekilleri ve ezelimle Şevket Turgut İla İsmail Rüştü kendilerine teklif edilen bu Bakanlığı, kabul etmemişlerdi.
Yeni Kabinenin listesi
Ankara 10 (AA.) — Yeni hükümet şu suretle kurulmuştur:
Başbakan; Trabzon milletvekili Haşan Saka,
Amerikada askerlik
Ayan meclisi büyük bir ekseriyetle kanunu kabul etti
Arap ve Yahudi ordularına ateş kes emri verildi
Mütareke bu sabah saat dokuzda yürürlüğe girecekti, Rusya, Filistine askerî müşahitler göndermek istedi
Saflık Bakanı Kemali Baynzit
Kudüs sokaklarının bugünkü hail
bir kaç sima
Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Trabzon milletvekili Faik Ahmet Barutçu,
Adalet Bakanı: Rite milletvekili
. Fuat Sürmen,
MUil Savunma Bakanı: Samsun ' milletvekili Hüsnü Çakır.
İçişleri Bakanı: Erzurum milletvekili Münir Hüsrev Göle,
Dışişleri Bakanı: Sivas mllletvekl-Necmeddln Sadak,
Maliye Bakanı Rize mU’etveki]i şevket Adalan,
I Milli Eğitim Bakanı: Bingöl milletvekili Tahsin Banguoğlu.
Bayındırlık Bakanı: Kocaeli letevkil! Nihat Erim,
Ekonomi Bakanı: Diyarbakır letvekll! Cavib Ekin.
Sağlık vo Sosyal Yardım Bakanı: Maraş milletvekili doktor Kemali Bayazıt,
Gümrük ve Tekel Bakanı: Zonguldak milletvekili Emin Erlşlrgll.
Tarım Bakanı: Beyhan, milletvekili Cavlt Oral.
Ulaştırma akanı: Seyhan milletvekili Kasım Oülek
Ticaret Bakanı: Gaziantep Milletvekili Cemil Salt Bar]as,
Çalışma Bakanı: Rize milletvekili Tahsin Bekir Balta.
(Arkası sahife 2; sütun 3 de)
Almanya meselesi
Bugün Franız meclisinde müzakere edilecek
rtül-
mll-
Londra İL fR.» — BBC nin Parla muhabtri bildiriyor: Dlul mekteplere, verilecek tahsisat İşi Sehuman hükümetini tehlikeli bir vaziyete sokmuştu. Fakat dün .İleri sürülmüş o-lan bir uzlşama tedbiri büyük bir ekseriyetle kabul edilmiştir.
Fakat Solutman hükümetinin yeniden buhran geçirmesi kuvvetle muhtemeldir. Buglin millet Meclisinde Londra konferansında Almanya hakkında İleri sürülmüş olan tavsiyeler müzakero edilecektir. Lehte ve aleyhte verilecek reylerin aynı miktarda. olacağı ve küçük merkez partilerinin nihai karar üzerinde mühim rol oynıyacakları söylenmektedir.
Fransız basını bu tavsiyelere şiddetle İtiraz etmektedir.
Bugün Schuman hükümetinin niden İtimat meselesini ortaya ması beklenmektedir.
ye-at-
Celâl Bayar’m
Akşehirdeki nutku
J Londra 11 (R) — Bu sabah saat ! dokufcda (Türkiye saatli Flltsllnde. mütareke ilân edilmiş olacak ve «bütün cephelerde ateş kesilmiş ola-. çaktır.
Arap orduları ile Yahud! kıtaatına bu hususta gerekil emirlerin verilmiş , oidugu Arap başkentlerlle Telâvlv’den ' gelen haberlerden anlaşılmaktadır.
Fakat şimdiye kadar ele geçen haberler şlddtli çarpışmaların elin de-, vam ettiğini göstermektedir. Anlaşıl-’ dığma göre her iki taraf mütareke saatinden evvel vaziyetini biraz daha düzeltmek İçin son bir gayret sarfet-mcktedlr.
Kuzey cephesinde Suriye birlikleri Hula bölgesinde şiddetli taarruzlarda bulunmuşlar va taamız ettikleri Yahudi müstamerclerlnden üçünü ele , geçirmişlerdir. Sama giden yol üzerinde Nlşnmarb Yahudi kolonisine de girildiği bildirilmektedir. Telâvivden gelen Yahudi haberleri bu cephede çetin çarpışmaların cereyan ettiğini kabul etmektedirler.
Merkez cephede Lâl-rum ve Ram-îeh bölgelerinde İrak kuvvetlerinin Yahudi taarruzlarımı geri atmış oldukları bildiriliyor. Yahud 1.1er de ba-
zı kazançlar elde etmiş olduklarını iddia ediyorlar.
Bağdatta neşredilen bir tebliğ, Cü-neyn bölgesinde Irak birliklerinin taarruz eden Yahudilerl durdukları ve mukabil taarruza geçerek bunları bâzı mevzllerdcn geri attıklarını bildirmektedir.
Güney cephesinde Mısır birlikleri bir Yahudi kolunu dağıttıklarını bildirmektedirler. Yah udiler ağır kayıplara uğramışlardır. Sahil ve İsdut kesimlerinde İlerlemeler kaydedilmiştir. Tebliğde İlâve edildiğine göre. Kudüs Telâviv yolu güneyinde Ajur ve Ardut köylerine Mısır kuvvetleri girmişlerdir.
Rıısya Filistine askerî müşahitler göndermek istedi
Londra 11 (R) — Birleşmiş Mlllet-
ler Güvenlik Konsey! dün geceki 1q-tlmaında (iraplarla Yahudllerin mütareke tekliflerini kabul etmeleri üzerine husule gelen yeni durumu güzden geçirmek üzere müzakereler* girişmiştir.
Rus delegesi NL Gromyko pazartesi günü yaptığı teklifi yeniden ortaya almış ve Filistine Rusyanın da müşahit göndermesi lâzım geldiğini beyan etmiştir. M. Gromyko böyle bir şeye Birleşmiş Milletlerde kimsenin itiraz edemlyeceğinl de İlâve etmiştir.
M. Gromyko’nun İddlasınca Fills-tlndki mütarekeye nezaret etmek üzere toplanacak olan müşahitler grupunu aracı Kont Bernaılolte değil fakat Güvenlik Kanseyi seçmek hakkini hâizdir. Rus delegesi bu İşin. Kont Bemadotte'un salâhiyetler! dı-( Arkası sahife 2; sütun 4 dc)
Sanayiciler ithalâtın kısılmasını istiyorlar
Londra 11 (R.( — Amerikan Âyin Meclisi önümüzdeki sene İçinde 19 -25 yaş aralarındaki gençlerin askere alınmaları hakkındakl lâyihayı büyük bir ekseriyetle kabul etmiştir.
Bu lâyihaya göre, bunlar iki sene hazırlık göreceklerdir. Bunların içinde evliler ve askerlik yapmış kimseler de bulunmaktadır.
Lâyiha gereğince Amerikan askeri kuvvetlerinin üç servisi 1.500.000 kişiden 1,800.000 kişiye çıkarılacaktır.
Layiha şimdi, temsilciler meclisine gönderilmiş bulunmaktadır.
Demokrat lideri seçim emniyeti istedi, 7 Eylül kararlarını ve buğday politikasını tenkidetti
ban Kabinesi henüz istifasını vermedi Londra n IR , _ Tahrandan Icn B3rc. !Mmat , . rnşmr, ol»„ kablnK|
nura Hml, d^ljdlr. yc„, Başbakana Um olacağı ve bu
huauaia arım ütlşurclar yapılmakta-dır.
Roma büyük elçimiz
Ankara 11 (Akşam) — Roma büyük elçimiz Feridun Cemal Erkin Istan buldan gelmiştir. *
Akşehir İL — Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, bugün burada. Demokratların Cumhuriyet atanında yaptıkları mitingde bir nutuk Söyledi, AkşohlrlLlerln istikbaline ait yeni vazifeler karşısında olduklarını İşaret etti ve;
o— Bugün mevzuubahs olan şey, ferdi hak ve hürriyettir, işte bunun tahakkuku İçin seçim emniyeti istiyoruz» dedi.
Celâl Bayar, 7 eylül kararlarının 18 milyonun cebinde ve . kesesindeki paraya taallûk eden bir karar olduğunu söyledikten sonra da sözlerine şöyle devam etti:
t— Bu kararların, İktisattan biraz anlayanların fikirlerine müracaat edilerek verilmesi İcabcdcrdl. Size Demokrat Parti adına soy Üyeyim kİ bu kararlar için Demokrat Partinin fikri alınacağına dair verilen sözlere rağmen biz de neticede karan sizin gibi gazetelerde okuduk. Demokrat Parti bundan asla mesul değildir.»
Buğday politikası
Genel Başkan buğday politikasına temas ederek dedi kİ:
«— Buğday politikasının kötülüğü , l yüzünden ban yerlerde halk aç kal-sehrimizel makta, bazı yerlerde de arpa yemek-| tedlr. Eğer Mecliste Demokrat Parti
ekseriyeti alırsa bunlar düzelebilir. Onun için seçim emniyeti üzerinde duruyor ve bu mukaddes vazifenin Tlırk hâkimlerine tevdiini İsrarla İstiyoruz.»
Celfıl Bayar. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan vekili Hilmi Uranın Giresunda söylediği nutuktan, Demokrat Partinin mitingler tertl-bettiğlne dair k'snıına cevap vererek şöyle demiştir:
v— Dizim bu hasbıhallerimizden Ürkenler vardır. Türk milletine Atatürk gibi inananlardır kİ dalma muvaffak olmuşlardır. Korkmasınlar, çünkü bu vatanın sahibi Türk milleti. dâvasını k-ndl yürütmeğe muktedirdir. Seçim emniyeti için istediğimiz tedbiri alırlarsa millet kendilerinden memnun olacak ve milletin kalbine akıttığı göz yaşlan silinecekti.-,»
Akşehir 12 — Celâl Bayar ve arkadaşları bu akşam Konya'da olacaklardır.
Celâl Bayar Ankara’ya dönüyor
Ankara 11 .Akşam) — Celâl Ba-yar’ın güney Anadolu seyahatinden vaz geçtiği ve Konya mitinginden sonra Ankara'ya döneceği haber alınmıştır.
Ticaretteki sahtekârlığın cezası pek hafif
Hükümet ithalât sayesinde başlayan ucuzluğu desteklemelidir
Ankara belediye sağlık teşkilâtı, Taş delen suları bayiinin deposunda âni bir araştırına yapmış; Taşdelcn suyu yerine şişelere gayri sıhhi sular konurken gürmüş, bıınu yapanlar suçüstü yakalanmış.
Tinıurlcnk zamanında, yahut yeniçeri zamanında olsaydı bu gibi suçlan işleyenler belki de kazığa kakılırdı. Simdi ise, adalet daha mülayimdir; ama, müfrit derecede mülayimdir, Öyle ki, yakalanıp ceza görenler olsa bile, paraca pek kârlı çıkıyorlar, Mücrimleri şımartan, cürümleri arttıran da cezanın azlığıdır.
Matbuat kanunu vaktilc kabahatli gazetecilere üç beşlikten beş beşliğe kadar ceza keserdi. Şimdi gazeteler vasi t asile işlenen suçlara ağır cezalar veriliyor. Halbuki ticaret sahtekâr-hğîle işlenenler halâ üç beşlikten beş beşliğe devrindeki gibidir, Haram para on binlerce, ihtimal yüz binlerce lira kazanıp devede kulak denecek şekilde tırtıklanmak, tartaklanmak da cüretkârlara vız geliyor. Mesele budur. Gözdağı ister.
Muamele vergisinin, sanayi ham maddesine irca! meselesüe gelişi güze! ithalâtın sanayi şubelerine ağır darbe indirmekte olduğunu görüşmek üzere toplanmağa karar veren İstanbul sanayicileri bu toplantılarını dün öğleden sonra Ticaret ve Sanayi odasında yapmışlardır.
Maliye Baltalığından dört, Ekonomi ve Ticaret Bakanlıklarından da ikişer delege bu toplantıda hazır bulunmuşlardır.
Toplantıyı açan Sanayi Birliği İdare heyet! reisi Dr. Ahmet Cûdi Blrtek dış ticaretimizdeki aksaklıklarla hususi sanayiin inkişafına mân! olan Vergi sistemlerine temas ettikten ve muamele vergisinin kaldırılması istendikten sonra bugünkü şartlar altında memleket sanayiinin dejenercr olmaya yüz tuttuğunu, ithalât işlerinde çok hassas davranmak gerektiğini belirtmiştir.
Deri sanayiinin, Ticaret Bakanlığının bir kararile en bliyûk ve şiddetli silleyi yediğini bu arada işaret eden; Sanayi birliği idare heyeti reisi sözlerini şöyle bitirmiştir:
(— Krepsol İthalâtı İ3e meydandadır. Bu hususlarda yeni hükümet nezdlnde teşebbüslere geçeceğiz. Bizce her hangi bir madde üzerindeki İthalât katarını doğrudan doğruya
Ticaret Bakanlığı vermemeli, bu mühim İşi Ekonomi Bakanlığı ile de görüştükten sonra üzerine almalı vs öyle karar vermelidir.»
Makaracılar, çorapçılar ve gelişmek İstidadı gösterdiği bir sırada hariçten yapılan İthalât dolayıslle çok müşkül duruma giren sanayi şubeleri namına konuşan sanayiciler, ithalâtın hudutsuz darbelerini İzah etmişler, sırf bu yüzden yıkılmaya mahkûm sanayiin kurtarılması gerektiğini ileri sürmlşlerdir.
Ticaret ve Ekonomi Bakanlıklarının birbirini nakzeder mahiyette ithalât kararı aldıkları da bu arada mevzuu bahis edilmiş ve toplantı çok hararetlenmlştir.
Neticede, idare heyetinin bu hususlarda teşebbüse geçmesine karar , verilmiştir.
TLcaret Bakanlığı, sanayicilerin taleplerini tetkik ederken ithalât sayesinde bir çok maddelerde halkın lehine olarak başlayan ucuzluğu harb zamanında büyük kârlara alışmış bazı sanayii himaye .İçin baltalayabilecek kararlar almıyacağını muhakkak addederiz Her halde fabrikatörler, mutedil ve makûl kârlara alışmalı ve harb zainanındaki muazzam kazançları uııutmalıdırlar.
r
Sahile 2
AKŞAM
11 Haziran 1948
SÖZÜN GELİŞİ -
C. Halk Partisi muhalif midir, muvafık mıdır?
GÜNÜN MESELELERİ
er halde henüz eşiğinde olduğumuz için blzdo demokrasi bir takım garip manzaralar göstererek gelişiyor, Yaşlı demokrasilerde hükümetler daima muhalif partiler tarafından didiklenir, yıpratılır, nihayet düşürülür.
Bizde, serbe-9 seçimlerden beri jkj hükl Çeker hükümeti, Hasph Baka hükümeti. 1 Muhalefette çalışan Demokrat Partinin dC„ toez. Çünkü bu partinin Büyük Küllet Mecudnâe yakın zamu)r tara kadar ancak 60 kadar âzası vâtdı, çimdi 0 bLle yoktur, Sğr ten demokratlar Mecliste hükümetin lcraatile meşfful olmaktansa, şehirlerin büyük meydanlarında halkla temas ederek seçim mç-gdelerile meşgul olmayı daha ziyade tercih «der görünüyorlar. Eu muhakkak H İktidar partisinin son iki hükümeti de kendi partilerine mensup Milletvekili erinin şiddetli hücumlarına uğradıkları İçin İstifa etmek zorunda kalmışlar, yarıl Halk Partisinin hükümetlerini bizzat Halk Partisi Milletvekilleri düşürür olmuştur.
Ortada «bu nasıl şey?» diyerek şaşmaya değer bir meseie varsa da esrarı, bereket versin W, o kadar derin değildir. Asıl d(*-inokrasiye doğru ağır ağır ilerlediğimiz şu günlerde, Cumhuriyet Halk Partisi Meclis Gnıpu İle hükümet arasında henüz bir İşbirliği kurulamamıştır. C. H. P. Milletvekilleri, Ünce tam bir İtimat beyan ederek İktidara getirdikleri kendi hükümetlerini, sonra, prensiplerde hiç bir değişiklik i — sanki sıra muhalefete gelmiş gibi — umumi hırpalayıp zayıflat-
mak yolunu tutuyor ve galiba yaptıkları hücumlarla İsimlerini geçinenlerine duyurmak ve alkışlanmak zevkinden kendilerini mahrum etmek istemiyorlar. Onun İçin Cumhuriyet Halk Partisi, çimdi biraz da, er meydanında karşısına çıkacak rakip bulamadığı İçin lldde bir saçından tutup kendi kendisini yere çalan Ali Az-gnr pehlivanı andırmaktadır. ' "
Bakalım, bu işin sonu neye varacak?
İmtihanlarda
Ortaokul ve lise imtihan talimatnamesinde esaslı değişiklikler yapıldı
Ankara 10 — Mil)! Eğitim Bakanlığı orta okullarla İlseler İmtihan talimatnamesinde bazı esaslı değişiklikler yapmıştır. Bunlara göre, sureti İçinde İmtihanlara girdiği halde başaramıyan veya her hangi bir derlin imtihanına giremlyen bir öğrenci devlet orta okul İmtihanlarında da başarısız sayılacaktır. Döv]et orta okul İmtihanında muvaffak cla-mıyan bir öğrenci İsterse birbiri arkasına iki dönemde bitirmek şartile okul dışından ve yeni baştan bir daha devlet orta okul İmtihanlarına girmek hakkına sahip olacaktır. Askere alınma» veya okulca usulüne göre tanınan bir hastajık engeli i]e hastalanmak yüzünden -kaçırılan imtihan dönemler! imtihan süresine katilnu yacaktır.
Dev]et olgunluk imtihanlarına girmek Istiyen en geç 5 gün kfi]a İlse bitirme İm tiyanlarına girmiş oldukları ilse idarelerine başvuracaklar ve bu Öğrenciler dilekçelerini de olgunluk imtihanlarına girecekleri kol l]e hangi derslerden olgunluk İmtihanına girmek İstediklerini bildireceklerdir. Olgunjuk İmtihanlarının bir veya bir kaçında muvaffak ojmıyan bir öğrenci sır as İle ondan sonra üç imtihan döneminde kazanamadığı derslerden İmtihana girebileceklerdir.
Bu hükümler 1940 phndanberi imtihana girmiş, muvaffak olmamış olan öğrenciler İçin de uygulanacaktır.
Bir Amerikan vapuru yardım malzemesi getirdi
Gardcn State isimli gemi dün ls-tanbuia gelerek tank, bindirilmiş makineli tüfek ve cephaneden İbaret hamuleyi boşaltmaya başlamıştır.
Yeni yıl mahsulü çok bereketli
Ankara 10 — Bn senckl mahsulün geçen seneye nazaran çok bereketli olacağı anlaşılmaktadır.
Toprak Ofis; mahsulün İdrâk edildiği güney-ve orta Anadolu illerinde ■eni) mikyasta ajıma başlamıştır.
Parlâmentolar arası
Vedat Dicleli ve arkadaşları şiddetli tenkidlerde bulundular
Ankara 10 — Parlamentolar arası Türk grupunun umumi toplantısı bu sabah Büyük Millet Meclisi kütüphanesinde yapılmıştır. Eski İdare heyet! raporunu okuyacağı sırada konuşan Vedat Dicleli ve arkadaşları, rapordan önce hiç bir murakabeye tâbi ojmıyan ve on senedir hesapları tetkik edllmlyen grupun hesaplarının tetkikini istemişler ve İdare heyetinin yıllardır Avrupa seyahatleri tertip etmekten başka hiç bir İş görmediğini ileri sürmüşlerdir. Bu yüzden Fazıl Ahmet Aykaç ile Vedat DlcleH arasında şiddetli tartışmalar olmuştur. Hattâ bir aralık, toplantının heyecanı meclis koridorlarına kadar sirayet etmiştir. Nihayet İçtima yarım kalmış ve tatil edilmiştir. Grup üyeleri bundan sonraki toplantıda eski idare heyeti tasların elan hiç birinin yeni İdare heyetine seçilmemesine karar vermişlerdir.
Doğu Akdeniz vapur seferleri yeniden başlıyor
Ankara 10 — Doğu Ak denin vapur seferlerine önümüzdeki günlerde başlanacaktır. Doğu Akdeniz seferleri üç haftada bir yapılacaktır. Bu seferler için Aksu vapuru sefer hazırlıklarına başlamıştır.
Kimsesiz çocuklar
Ankara 10 — Kimsesiz ve anormal çocuklar tasarısını İnceleyecek olan karma komisyon İlk toplantısını yapmış ve komisyonda kurulacak müea-seselerln meşgul olması lâzım gelen çocukların tahdidi konuşulmuştur. Komisyon bugün de çalışmalarına devam edecektir.

Ankarada bir heroın ' açakçjsı yakalandı
An':ara 11 (Akşam) — Dün şehri-ılzede bir eroin kaçakçısı vakr’anmıştır. Yirmi yjldanberi Ani-ırada kaçakçılık yaptığı te’-’'-)t edildiği halde bir türlü suç üst i durumda ele geçirilemiyen bu I .çaka nihayet dün yakayı ele vermiştir. Kuyucu namile1 maruf çerkeşli Hüseyin Aslan günlet den beri devam eden takip neticesinde evinde eroin .s..Leken yakalanmıştır. Yapılan ara-
Hangi kitaplara tenzilâtlı kâğıt verilecek Ankara 10 — Hükümet İlim kolları üzerinde yazılmış kitaplar, İhtisas ve etfld kitaptan, okul ders kitaptan, değerleri Milli Eğitim Bakanlığınca tasdik edilecek olan yeri! ve yabancı sanat kitapları İçin de İnik fiatla kâğlt verilmesini kararlaştırmıştır Bu gibi eserler hakkında verilecek İnik fi Lalı kâğıdı Basın, Yayın umum müdürlüğü tahsis etmektedir.
Tapu dastro tasarısı 1
Ankara 10 — Yeni Tapu ve Kadastro kanunu tasarıları Meclise sev-kedllmlştir. Yeni Kadastro kanun tasarısı 20 yılda Aerofotogrometre sls-teffılte Törklyenln tekmil kadastrosunun tamamlanması gayesini İstihdaf etmektedir. Yeni usulle yalnız •zamandan değil, paradan da tasarruf saglâncak ve masraf kırkta bire ln-' satar- dlriJcccktir. Tapu İşlerine alt diğer 2
____________tasandan gayrimenkullerln sınırlanma neticesinde* evde ’ külliyetli d,nIına Wrile hukuk! değerlerini miktarda ercin bulunmuştur. I kaybetfen bazı kayıtların tasfiyesi Karısj Feride de diin aksam ko- ^rt'81 güdülmekte, ayrıca tapu ye cası üe birükte adliyeve verilmiş- ,P°lck muameleleri basitleştirllmek-tlr._________j j *9 |tedJr
lcbi’ir.
Psınka İhaleyi k'
Oturuma son verildikten sonra da mebuslar boğuşmağa devam eltiler
Londra 10 (A.A.) — (Lps) Dün Avam kamarasında Itdndl/rfûO sorutan bir o nala karşılık olarak M. Berin, albay Tasoov hakkında şu beyanatta bulunmuştur;
•Bremcn’de Sovyet tamirat heyet! başkanı albay Tasoov. kendi ruraslle memleketi hizmetini terkederek tn-giltere'yo gelmiştir. Bununla beraber, albay Tassov muvasalâtından sonra, fikrini değiştirerek Sovyet makamları nezdine dönmek arzusunu izhar etmiştir. Bunun üzerine Özel bir uçak albayı 30 mayısta Berlin'e götünü üş ve Sovyet makamları da bu husustan haberdar edilmiştir. Albay Tasoûv, 20 mayıs günü Öğleden sonra Sovyet makamlarına müracaat etmiştir.
Roma 10 (AA.) — (Lps) İtalyan mili! meclisinin dün akşamki müzakereler! fırtınalı bir hava içinde cereyan etmiştir. Komünist saylavlardan biri Hristiyan demokratların iktidara papazlar, rahibeler ve sakatlar tarafından getirilmiş olduğunu söylemiştir.
Hrktiyan demokrat saylavlardan biri de buna derhal karşılık vererek, komünist taraftarlarının İpten kurtulmuşlarla fahişeler arasından toplandığını bildirmiştir.
Bunun üzerine komünist oaylâv-lardan bazıları hazımlarının üzerine atılmışlardır. Mübaşirlerle ser hademelerin müdahalesine rağmen Mus-sollnl'yl öldürmüş olduğunu iddin eden Valerio’nun İdanaindek! komünistler İntizamı İadeye çalışanları bertaraf etmişler ve bunun üzerine umumi bir kavga başlamıştır. Meclis başkanı önündeki zil! mütemadiyen çalarken salonda mürekkep hokkaları ve çantalar uçmaktaydı. Birlbi-rlne vuranlar olmuş vs oturuma ara verildikten sonra daM saylavlar döşeme üzerinde boğuşmaya devam etmişlerdir.
İtalyan mili! meclisi bir müddet sonra toplantısına tekrar devam etin İştir. Her İki taraf karşılıklı tarziyeler vermiş ve meclis başkanı hadisenin kapanmış olduğunu bildirmiştir.
Fransız Kabinesi buhran geçiriyor
Fransız kabinesi yeni bir buhran geçiriyor. Buhrana sebep dini tedrisat 11e mekteplerin laikleştirilmesi meselesidir, Fransanın ortasında ve cenubundaki maden havzalarında 28 hususî okul vardır. Bu okulların lâikleştirilmesl hakkında eski başbakan sosyalist Rama d i cr tarafından geçen hafta meclise bir tasarı verilmiştir. Hükümet bu tasarının aynen kabulüne İtiraz ettiğinden mecliste hararetli münakaşalar olmuştur. Neticede komünistlerle sosyalistler ve radikallerin büyük bir kısmı hükümetin görüşünü kabul etmiyerek lâiklik esasını, müdafaa etmişlerdir.
Millî Eğitim Bakanı sosyalist Depreux'de bu fikre taraftar olmuştur. Başbakan bu vaziyet karşısında ısrardan vazgeçmek meclisi istediği kararı vermekte serbest bırakmıştır. Neticede 292 oya karşı 298 oyla maden sahasındaki okulların laikleştirilmesi kabul edilmiştir.
Bu hâdiseden bir hafta sonra yeni bir mesele meydana çıkmıştır. Bu defa meclis dini mekteplere hükümet tarafından tahsisat verilmesi meselesini görüşecekti, umumî temayül aleyhinde idi. Bu vaziyet karşısında hükümeti tutan parti gruplan toplanarak uzun müzakerelerde bulunmuştur. Neticede bir uzlaşma yolu bulmak üzere bir komisyon kurulmasına karar verilmiştir.
Buhran bu suretle şimdilik yatışmıştır. Fakat birbirini Katibeden hâdiseler kabinenin zaafını açıkça göstermektedir. Fransız gazetelerinin bir kısmı dilnya vaziyetinin çok nâ21k bir safhaya girdiği, Almanya hakkında mühim kararlar verileceği sırada daha kuvvetli bir kabine istiyorlar, bugünkü vaziyetten Gl. de Gaıılle'ln faydalına cağım ileri sürüyorlar.
Fransız meclisi Haziranın souna doğru mail ve İktisadî meseleleri görüşmeğe başlayacaktır. Bu münasebetle yeni İhtilâflar çıkması İhtimali vardır. Bu İhtilâfların ve Gl. de Gaulle ile taraftarlarının Almanya meselesinde hükümete karşı açıkça cephe almalarının kabinenin mevkiini sarsmasından korkuluyor.
Yeni Kabine
(Baş tarfı birinci sahifede) Yeni Bakanların hal tercümesi
Gümrük ve Tekel Bakanı Emin Erişlrgil: Memleketimizin fikir ve
ilim adamlanndandır.
1893 tarihinde İstanbul'da doğ-oluştur. 1912 senesinde Mülkiye mektebinden diploma aldıktan sonra İstanbul Sultanisine öğretmen, Kadıköy lisesine müdür olmuş, müteakiben mülga Darülfünun felsefe tarihi profesörlüğüne tâyin edilmiştir. Bir aralık OsmanJı Mebusan meclisinde Niğde mebusu olarak girmiştir.
Cumhuriyetin İlânını müteakip Maarif vekâleti milli talim ve terbiye heyeti âzası, bilâhare reisi olmuş, daha sonra Maarif vekâleti müsteşarlığına tâyin edilmiş, bundan sonra Zonguldak Milletvekilliğine seçilmiş- , tir.
Milli Sovıınma Bakanı Hüsnü Çakır , 1392 senesinde Hopa'da doğmuştur. Mülkiye mektebinden mezun olduktan sonra mülkiye müfettişliğinde, İnhisarlar umum müdürlüğünde bulunmuş ve bu vazifede İken mebus seçilmiştir. Evvelce Ekonomi Bakan- : lığında bulunmuştur.
Tarım Bakanı Cavlt Ora! 1904 se- 1 nesinde Adana’da doğmuştur. Al- ı manyada yüksek ziraat mektebi Ue • siyasi bilgiler okulunda okumuştur. : Milletvekili seçilmezden evvel ılra-atle uğraşıyor ve Adana’da «Bugün» l gazetesini çıkarıyordu.
Adalet Bakanı Fuat Slrmen 1899 ' tarihinde İstanbul'da doğmuştur. İstanbul ve Roma hukuk fakültelerinde okumuştur. Muhtelif adli vazifelerde bulunduktan sonra İzmir Cumhuriyet müddeiumumisi İken millet-veldli seçilmiştir. Saraçoğlu kabinesinde Ekonomi Bakanı İdi.
Mili! Eğitim Bakanı Tahsin Ran-gııoğlu 1904 de Drama’da doğmuştur. Üniversite edebiyat şubesini bitirdikten sonra Almanya da okumuştur. Dil ve Tarih, Coğrafya fakültesinde doçent iken milletvekili seçilmiştir.
Ulaştırma Bakanı Nihat Erim 1912 senesinde Kandra’da doğmuştur. İstanbul ve Paris hukuk fakültelerinden mezundur. Bir müddet profesörlük etmiş. Dışişleri hukuk müşaviri İken milletvekili seçilmiştir.
Sağlık Bakanı doktor Kemal Ba- . yizlt Maraş milletvekili olup 1903 de Maraş’ta doğmuştur. Tıbblyeyl bitir-iniştir. Antalya sıtma mücadelesi lâ-bortuvan şefliğini yapmış, sonra mil- , letveklll seçilmiştir. '
Ticaret Bakanı Cemil Salt Barlnz. Gaziantep milletvekilidir. 1905 tc İstanbul'da doğmuş İstanbul ve Al-manyada Hcldelberg hukuk fakülte- t terini bitirmiştir. Eti bank hukuk t müşaviri İken milletvekilliğine seçil- ( mIştir. ' -
C. H, P. Dîvanı
Ankara II — C. II. P. divanı gün toplanacaktır.
(Baş tarafı birinci sahifede)
şında olduğunu da söylemiştir.
Ukrayna delegesi de söz alarak aynı şeyleri tekrarlamış ve Rus delegesini desteklemiştir.
BBC’nln Lâke Success'dekl muhabiri, Rnsyanın yapmış olduğu bu teklifin Güvenlik Konseyi Azalan arasında soğuk karşılandığını bildirmektedir.
Amerika Fransa ve Kanada delegeleri dc söz almışlar ve mütareke ahkamının tatbiki işinin Konsey tarafından doğrudan doğruya Kont Bernndotte'a havale edilmiş olduğunu ve bu yüzden müşahitler! seçme hakkının da kendisine verilmiş bulunduğunu tekrar eylemişlerdir.
Toplantıya başkanlık etmekte olan Suriye delegesi M. Farla El Hury de aynı yolda söz söylemiş ve müşahit seçme İşinin Kont Bemadelte'a bırakılmış İşlerden biri olduğunu bildirmiştir.
Bunun üzerine Konsey. Sovyet Rusyanın bu husustaki teklifini yazılı olarak verdlfil taktirde bu mesele hakkındakl münakaşalara devam etmek karannı vermiş ve celse tatil edümlştlr. Güvenlik Konseyi yeniden salı günü toplanacaktır.
Muhabirlerin tahmin etliklerine göre, M. Gronıykn sah günkü toplan! t ıda tir.
teklifin! yaaiı olarak verecek-
Irak Kır al naibi Kahire’de
Kahire 10 (A.A.) — Irak Kıra! naibi bu sabah Kahlre'ye gelmiştir. Kahire'de iki gün kalacak olan Rıral naibi Kır al Faruk. Ue görüşecektir.
Toprak bayramı
Ankara 10 — 14 haziran pazar günü toprak bayramı bütün yurdda merasimle kutlanacaktır.
,nn veya tamamen yapıp yapmamakta. 8«-
(JK an adlılar cemiyeti» bir uçak verildi Ankara, 10 — Gençlik arasında havacılık sevgisini arttırmak üzere kurulan «Kanatlılar cemiyeti» Amerl-kaya ısmarladığı tayyareler gelinceye kaclarf kendisine Hava kurumu uçaklarından birisinin tahsisini islemiş ve Hava kurumu Kanallılar cemiye-' tine âfej İtler tipi bir uçak vermiştir.
I vasflisie DirıtKvu
Füze Amerikan
Ses hızından bir kaç defa daha süratli uçuyorlar
Bir çok köyleri karanlıklar içinde bıraktı

Flagstaff Amerika 11 (AF) — Ikl kartal arasındaki kavga Arizona bölgesinde on İki köyün karanlıkta kalmasa» sebebolmuştur. Bir keçiyi paylaşamıyan iki kartal, «,000 vatlık bir cereyanı nakleden elektrik telleri üzerinde blrlhlrierile boğuşmaya başlamışlar, telleri koparmışlardır. Kartallarla keçinin cesedi tellere dolanmış bir halde yerde bulunmuştur.
Washlngton 10 (AA.) — (United Press Hava Bakanı Stuart fiymlng-ton bugünkü basın konferansında yaptığı demeçte, Birleşik Amerika hava kuvvetlerine mensup tecrübe füze uçağı «Ssone» nin ses hızından bir kaç defa daha süratle uçmuş olduğunu açıklamıştır.
Bakan şimdiye kadar hiç bir uçağın ses süratini aşamamış olduğunu ilâve etmiştir. Uçak uzmanlarına göre, bu uçuşlar, İlk defa olarak uçmuş olan Wrlght Kardeşler'denberi uçak-çüık sahasında kaydedilmiş olan en büyük tekâmüldür.
Ses süratinden üstün olan bu uçağı yüzbaşı Ylagor İdare etmiştir.
Bakan Birleşik Amerika hava kuvvetlerinin araştırmalarından elde edilen neticelerle başka devletleri faydalandırmanın Birleşik Amerikanın mili! emniyetine zarar getirmesi İhtimalini göz önünde tutarak füze uçağı hakkında daha fazla tafsilât veremlyeceğlnl bildirmiştir. Bununla beraber Bakan uçağın, gaz halinde 1‘llrojen'ln yaptığı bir tazyikle silindirlere püskürtülen alkol ve mayi halinde oksijenden mürekkep bir yakıt ile İşleyen dört silindiril bir filse motörü İle İleri atıldığını açıklamıştır-
Gaz halindeki nitrojen bir türbin pompası İle değiştirilebildiği halde şimdi tam süratle havada iklbuçuk dakika kalmak suretile 180 kilometrelik bir mesafe knteden uçağın havada bu suretle dört dakika 20 saniye kalması mümkün olacaktır.
Ses süratinden üstün bir hızla uçurulduğu zaman hava ile olan şiddetli sürtme yüzünden İleri gelen fevkalâde yüksek hararete karşı pilotun korunmasını temin etmek İçin pilot mahallinde soğutma tertibatı yapılmıştır.
Tam hamulesini aldığı zaman uçak, 13.069 îngillz libresi gelmekte ve bunun sekiz bin libresini yakıt teşkil etmektedir
Avrupanın kalkınması
Londra İl (R ) — BBC muhabirinin Vaşingtondan verdiği bir habere göre. Büyük Britanya »le Avrupa kalkınma programına İştirak etmekte o]an diğer memleketler yardım programının bir maddesine itiraz etmişlerdir.
İlâve edildiğine göre bu madde, yardım gören memleketlerin parala-nnın değerini düşürmeleri teklifi İle ilgilidir.
(ZZZjllEZI İstanbul Borsasımn 10/Ö/1M8 rintleri
BSHAM VE TAHVİLÂT
« 1 Faizli Tabrilltt
Kapanış
Sıva» . Erzurum 1 20.30
3ıvu * Erzurum 2-1 20.40
1941 Demiryolu 1 »-.55
1941 Demiryolu n 2005
1941 Damlryolu m 2005
Milli Müdafaa I 2070
Milli Müdafaa □ 20.—
Mim Müdafaa m 2025
Milli Müdafaa IV 20 40
% a faizli Tahviller
ELıltanma I 97 70
1941 Demircin VI 97 45
Kalkınma n 07 90
Kalkınma IH 97 90
% 5 faizli Tahviller
1933 Ergani 23—
1938 ikramiye!! 20.70
Milli Müdafaa 20.75
Demiryolu IV 97 ÎÖ
Demiryolu V 97.30
Anadolu Demiryolu Gnıpu 100—
Tahviller 1 - a
Hisse senetleri % 60 56.—
Mümessil senet 75—
şirket hisseleri
Merkez Bankası 125—
fş Bankası 23 50
T. Ticaret Bankan 5—
Aslan Çimento 10—
8ARRAPLARDA ALTIN
Gulden Batış 34.35
Türk liran 35 70
Sterlin 52 75
Külçe • 531
Reşat 38.78
bu-
ne
tiıbııdun aHeri
Suriye ve Irak demiryolları
Ankara II (Akşam) — Suriye - Irak demiryolu temsilcileri İle şehrimizde yapılmakta olan görüşmeler sona ermiştir. Delegeler müzakere sonuçlarını hükümetlerine bildirmek üzere gelirimizden ayrılmışlardır.
Eski Romanya Kıralı bal ayını tstanbulda geçirecek
Atina 10 (AA.) — (Nafenl Prenses Anne de Bourbon Parme, eski Romanya Kıralı Mlchel 11e balayı seyahatlerini geçirmek üzere İstanbul'a gideceklerdir. Yeni evliler Boğazda duracaklardır.
Prensesin, bir ortodoksla evlendiği için, Papa taralından afaroz edildiği söylenin ek tedlr.
Londra - Ankara hava seferlerinde değişiklik
Londra 10 — Londra - Ankara bava hattında, îngllterenln teklifi ve Türklycnln kabulü Ue değişiklik yapılmıştır.
Bundan sonra Londra’dan kalkan uçaklar Mllftno - Roma - Atina - Lef koşa - Ankara - İstanbul yolunu takip edeceUcerdlr.
Uçaklar Lefkoşa’ya da uğrayacak ve son olarak Ankara yerine İstanbul’a ineceklerdir.
Bir çocuk boğuldu
Büyllkadada Balıkçılar caddesinde bakkallık eden Hüsnünün beş yaşındaki oğlu Güven Duruknn dün akşam üzeri Biîyükada İskelesi civarında oynarken müvazeneslni kaybederek denize düşmüş, etraftan ye-tlşllinceye kadar boğulmuştur. Güve- ; nin cesedi denizden çıkarılarak babasına teslim edilmiştir.
MEVLÛT
Sevgili aile büyüğümüz merhum avukat Hayrullah ÖzbudunUn elim vefatının birinci yıldönümü münasebetiyle 1B Haziran çarşamba gJnü saat 16 tc Teşvikiye camiinde okutturulacak mevlüda teşriflerini bütün akraba dn«t. ve arkadaşlarımdan rica t derim.
11 Haziran 1948
A * Ş X M
Sahifc 3
akşamdan akşama Kabine buhranı sirasında siikût eden radyomuz
Bundan bir müddet evvel Ankara radyosu dinleyicilerine sualler sormuştu. Gazeteciler Birliği de ayni suallere faizlerin cevap vermemizi istedi. Radyomuzda ne gibi yenilikler, tekemmüller. tekâmüller, fevkalâdelikler olsunmuş9
Bir çok meslekdaşlar ve okuyucular muhtelif ve mütenakıs düşüncelerini ortaya sürüp bunlara benim tercüman olmamı arzu ettiler.
Kimi alaturka lâzım diyor, kimi alafranga lâzım diyor, kimi İlânca spikeri, kimi filancasını beğeniyor, yahut zemmediyor.
Hülâsa zıt fikirler.
Şimdi öyle bir mevzu İle karşı karşıyayız ki, bunda tenakuz otmıyacaktır. Hepimizin düşüncesi bu mevzu etrafında aynidir sanırım: Salı günü kabinenin istifa edeceği duyuldu, çarşamba sabahından itibaren, gazeteler, büyük manşetlerle bu haberi verdiler. Akşam gazetesinde de istifa sebebi, yeni kabinenin muhterhel değişiklikleri izah edildi. Radyoda bütün çarşamba tıs.... Bu sükûtu hiç birimiz mâkul bulmayız..
Tek partili nizamlarda kabinenin pek o kadar ehemmiyeti olmayabilir. Çünkü, kabine, şefin iradelerini tatbik mevkiine koyan bir âlettir. Fakat demokrasi ilerledikçe kabine üzerinde halkın alâkası artıyor. Meselâ, ben şahsen öğle radyosuna sarıldım. Bakalım neymiş, ne olmuş? Heyhat, o bahse dokunul-mıyor. Sanki Türkiyede yaşamıyoruz. Sanki şark, garp, şimal, cenup bizi her yer ilgilendiriyor da kendi ehemmiyetimize karşı tevazu gösteriyoruz. Arabistana dair, İrana dair, Frengistana dair ne ararsan bulunur.
Ne ararsan bulunur, derde devadan gayri!
Ne ararsan bulunur, merak ettiğin mevzudan gayri. Hepimiz için hayatî bir ehemmiyeti haiz olan kabine buhranına temas bile edilmiyor.
Sonra, saat daha ilerleyince, arkadaşlar, gazeteci olduğum için benden telefonla sordular, Malûmat istediler. Ankara radyosu meraklarını tatmin edememiş. Gazete servislerine gelen haberler içinden bulabildiklerimi kendilerine söylemekliğimi istediler.
Şimdiye kadar içimizde hep şciyîe bir şüphe vardı: Acaba biz Türk milleti az mı yaşıyoruz? Zayıf mı. hâdisesız mi yaşıyoruz? Ehemmiyetsiz bir ömür mü sürüyoruz ki mevcudiyetimizden kendi kendimizi ilgilendirecek bir haber zuhur etmiyor?
Şon misalle meydana çıkıyor ki, hayır, bu böyle değildir. Gazetelerimizin memleketi araştırma, taraştırma teşkilâtı eksik... Şal-sı teşebbüsün küçük imkân-larivle şimdilik ancak bu kadarı yapılıyor. Devletin elinde türlü vasıtalar var. Ankara Radyosu da devlete bağlı; radyo, bize, bizi çok daha iyi haber verebilir. Ve bu da vazifesidir Bunu behemehal yapmalı.
Resmî ellerle idare edilen havadis cihazlarında umumiyetle şu fikir hâkim olur: Hele’ bir yol filânca mevzu kemalini bulsun, ahaliye ondan sonra haberini veririz,
Bu, tıpkı: «Hele ikinci umumi harb bitsin, kimin mağlup olduğunu ondan sonra söyleriz» gibi garip bir düşünüştür. Ha-vadisciliğin kaidesi havadisler olagelirken, sıcağı sıcağına ulaştırmaktır. Radyomuz da bunu böyle anlamalı. Anlamalı amma, anlamadığını bu kabine meselesiyle izah ediyor.
Arada sırada resmi tekzipler için kullanılan tesadüfi muhabirler kâfi değildir. Muntazam muhabirler olmalı; onlar da tıpkı gazetelerdeki istihbaratçılar B'bi menbaları merakla dolaşıp elde edebildikleri kadar malûmatı — thtimalât halinde, düşünceler halinde, şahsi mütale-alar halinde, anket ve röportajlar İmlinde — dinleyicilere bildirmeli. Memlekette türlü türlü cereyanlar var; fırkalar var, müs takti fikirli münevverler var. Onların da düşünce ve temennilerini aksettirmeli Dünyanın baş ka demokrasilerinde böyle oluyor Bizde radyo, tek partili ye. jimin usullerine devam etmektedir. Öyle ki. Türkiye'ye dair haberleri faile umumiyetle kar-
Yeni çimento fabrikaları
Y eni iki fabrika açıgi kapatacak
iki yeni çimento fabrikası taşası düşünüldüğünü yazmıştık. Ulus b -hususta diyor ki:
Sivasta ikinci dünya lıarbl içinde kurulmuş'olan çimento fabrikası, m kapasitesi 950 senesinde iki misline çıkmış olacaktır. »43 te lşl.-lmeye açılan bu fabrika yılda 90 bin ton çimento istihsal etmektedir. 9+6 senesinde bu randımanı 108 bin tona çıkartacak rekor teşkil eden bir istihsalde bulunmuştur. .
Fabrikanın binası yapılırken istikbalde tevsi edileceği düşünüldüğünden ölçüler ona göre tutulmuş ve memleketin çimento ihtiyacını karşılamak İçin bu tevslln bir an evvel yapılmasına karar verilmiştir. Bu İş için Hollanda. Belçika ve Alman firmaları müracaatta bulunmuşlardır. Önümüzdeki günlerde bunlardan birine İhale yapılacaktır.
Memleketin yıllık çimento ihtiyacı 600 bin tondur ve günden güne artmaktadır. Halihazırda Türk çimen to fabrikalarının istihsali ise 400 bin tonu geçmemektedir. İhtiyaca tam olarak cevap verebilmek İçin ayrıca Zonguldak'la Filyos arasında ve îzmlrde çimento fabrikalarının kurulması düşünülmektedir.
Ecnebi firma'arın teklifleri
3on günlerde İstanbul Ticaret Odasına gelen teklif mektupları arasında Anıstetdamda bir firma anti-nıuan aramakla. Brükselde bir firma muhtelif ebadda beton demiri, Zû-rühde bir firma da asit kromlk satmak istemektedirler.
Denizde bir ceset bulundu
Fenerde, köprü başında İbrshl-mln demir deposu önündeki sahilde bir çocuk cesedi bulunmuştur. Yapılan tahkikat sonunda bu cesed iki giin evvel. Papatya motöründen denize düşerek boğulan ayni motö-riin makinisti Tahirln 10 yaşındaki çocuğu Mehmet olduğu anlaşılmış, defnine ruhsat verilmiştir.
İlk ve orta mekteplerde yaz tatili
İlk ve orta öğretim müesseseler! geçen yı] olduğu gibi, bu yıl da tatil aylarında yanlız pazartesi, perşembe günler! saat 9-12 ye kadar açık bulunacaktır.
Öğretmenler tatil aylarında adreslerini bırakmak ve okulların açılmasından on beş gün evvel vazife başında bulunmak şar tiyle, tatillerini diledikler! yerde geçirebileceklerdir. ____
Yeni ufaklıklar
Piyasadaki ufak para buhranının önlenmesi için Darphanenin yeni para basımı devam etmektedir. Şimdiye kadar. 24 milyon tane ufak para basılmıştır. Diğer taraftan, 10 par» lıklarja 25 kuruşlukların birbirine benzediği göz önünde tutularak yeni tip 25 kuruşluklar basılmaktadır. Bunlardan basılmış olan 2,5 milyon tanesi yakında piyasaya çıkarılacak tır.
Piyasada durgunluk
Piyasada durgunluk devam etmek tedir. Durgunluk bilhassa manifatura piyasasında, şiddetlidir. Bunun halkın m3İ alma kabiliyetinin az olmasından !]erl geldiği söyleniyor.
Diğer taraftan ha sene sayfiyelerdeki evlerin çok büyük bir kısmı kl-ralanamamıştır. Her sene sayfiyeye gidenlerden bir kısmı bulundukları yerde kalmağı tercih etmişlerdir.
şıkı aynalardan öğreniyoruz.

Diğer bir bakımdan: Saz unsuruna çok ehemmiyet veren radyo, bundan sonra artık söz unsuruna da ehemmiyet vermeğe başlamalı. Fıkramın başında bahsettiğim sualler sorulduğu sırada, birçok okuyucularımız şöyle demişlerdi:
yeril ve yabancı musiki parçalarını bir takım heyetlerden dinliyoruz. Bunları istesek plâkla da çalarız.
Radyoda çalınması icabeden bir fevkalâde müzik olursa, radyoya heyetler getirilip halka dinletmeğe değen Radyo, canlı ve aktüel bir hale sokulmalı. bu da söz unsurunu takviye İle mümkündür. Plâklarla dinliyc-miyece-ğîmiz şeyleri radyodan dinlemek isteriz. Bilhassa memleket hayatı na, memleket fikriyatına ve mem leketin yaşayan sanatına (konserveleşmemiş sanatına) ait o-lanlan.M
(VA-NÛ)
Bursa’da 2 gün
Bursa'da yeni ve güzel binalar
Tamir edilecek eski eserler — “ Katledilen çınarlar „ — Dörde karşı 624
Yapı ve Kredi Bankasının Bursa Şubesi
Bursa'da kaldığımız kısa müddet zarfında birkaç yen! binayı gezmek fırsatını bulduk. Bunların başında Yapı ve Kredi bankasının şubesi geliyor. Bu güzel ve mütevazı bina Bursa'nın tarihî âbideleriyle tezad teşkil etnılyecek tarzda, Türk mimari üslûbuna uygun şekilde yapılmıştır. İçerisi son derece ferahtır. Banka. büyük cadde üzerinde çok pahan arsa satın olmaktansa yeni binayı Pazar yerinin yanı başında, tamam İş mahallesinde yaptırmağı muvafık bulmuştur. Binanın karşısında güzel bir bahçe vardır.
Gezdiğimiz İkinci yeni bina vali konağıdır. Çekirge yolu üzerinde Çelik Palas yakınında, yüksekte yapılan bu bina birçok dedikodulara sebep olmuştu. Binanın bir milyon liraya mal olduğundan, tefrişi için de pek çok para sarfedildiglndeıı bahsedilmişti. Halbuki, bize verilen malûmata göre, bina 237 bin Ihaya yapılmıştır. Bu paranın İçinde etrafındaki geniş arsaların satın alma masrafı da vardır. Bu arsalardan bir kısmı satışa çıkarılınca bina yüz küsur bin liraya mal olacak tu. Mefruşatına gelince, bunların hepsi eskiden alınmış şeyler olduğunu ve tâ-mlr edildiğini öğrendik.
Bursa'nın yeni vah konağı cidden güzel bir binadır. Mevkii çok iyi seçilmiştir, oraya tamamiyle hâkimdir. Üslûbu tamamen Türk mimari tarzıdır. Kapıları, pencereleri bakmasına doyulmtyacak kadar güzeldir. Binanın bir lçavlusu, avluda bir havuz, ön tarafında da geniş bir teras vardır. Bursa gibi ecnebilerin, elçilerin sık sık ziyaret ettikleri bir1 şehirde valiler İçin böyle bir binaya cidden ihtiyaç vardı. Gerek bunun, gerek Yapı ve Kredi bankası şubesinin plânlarını yüksek mimar Emin Onat hazırlamıştır.
Bursa gibi eski ve tarihî şehirde yapılan binaların Türk mimari üslûbunda olması memnunluk verici bir şeydir. Binalardan başka çeşmelerin, hattâ poILs kulübelerinin bile Türk mimarisine uygun tarzda yapıldığını gördük.
Hâsım îşean ilkokulu
Gezdiğimiz üçüncü bina Haşim tşean ilkokuludur. Burası memleketin en büyük İlkokullarından biridir. 70û - 800 öğrenci alabilir, «Bu kadar büyük bir bina yapılacak yerde muhtelif semtlerde birkaç bina yapılsaydı...» diyenler vardır. Buna şu cevap veriliyor; «Okulun bulunduğu mıntaka çocuğu çok olan bir semttir. Bunun sebebi Merinos fabrikasının ve diğer bazı sanayi müesscelerinin yambaşmda olmasıdır. Bu müessese-lerde çalışan İşçiler iş yerlerine yakın semtlerde oturuyorlar. İşçilerin çocuklarının okul ihtiyacını tatmin etmek İçin büyük bir bina yapılmasına lüzum görülmüştür.»
Bina çok güzel, çok ferahtır. Si-njllar bol ışık alıyor. Kaloriferle ısıtılan binada bir toplantı salonu, jlmnastlkhane, ellşleri, oyun salonları, yemekhaneler vardır.
Bursa'da şimdi bir çocuk bakım evi ve kreş İnşası için hazırlık yapılmaktadır. Yeni bina 500 bin liraya çıkacak, burada 250 çocuğa bakılacaktır.
Eski eserlerden bir kısmının tâ-mlrl içinde çalışılmaktadır. Bunların başında Süleyman Çelebl'nln tiirbesl geliyor. Mevlûd'iin müellifi olan Süleyman Çelebi, edebiyatımızın mühim simalarından biridir. Harap olan türbesinin t âmiri 30 haziranda ihale edilecektir.
Süleyman çelebl’nln türbesinden sonra Karagözün mezarı ve Yeşil camiyi yapmış olan tvaz paşanın türbesi tâmir edilecektir. Bu İşlerle» eski eserleri koruma kurumu meşgul olmaktadır.
Bursanın Çınarları
Bursa'dan bahsederken dalma «Yeşil Bursa» tâbiri kullanılır. Hakikaten Bursa'da nereye bakılsa göz hudutsuz bir yeşlUlk görür. BUhassa ova büyük bir parka benzer. Bursa -da bununla alâkalı şu hoş fıkrayı dinledik: Amerikalının biri Bursa’yı ziyaret etmiş. Otelin balkonundan ovayı hayran hayran seyrederken yanındaki Bursa'Uya sormuş:
— Bursa belediyesi çok zengin, değil mi?
— Ne gezer?... Bilâkis para sıkıntısı içindedir.
— Nasıl olur?... (Eliyle ovayı göstererek» parası olmıyan bir belediye bu kadar büyük bir park yaparak İdare edebilir mi?!...
Yalnız ova değil, Bursa’nın İçi de yemyeşildir; hertarafta asırlık ağaçlar, eski çınarlar göze çarpar. Bunlardan bir kaçının kesilmesi geçende epeyce hararetli münakaşaya sebep olmuş, «çınarların katlinden» bahsedilmişti. Vali Haşim tşean bu hususta diyor kİ: «Bursa'da bulunduğum üç sene içinde dört çınar kesilmiştir. Bunlardan İkisini kurtlar yemiş, ağaçlar ayakta duramıyacak hale gelmişti. Mahalleli bir İstida İle müracaat ederek iki ağacın şiddetli bir poyraz neticesinde devrilmesi ve evlerinin harap olması ihtimalinden bahisle bu tehlikenin önlenmesini istediler. Belediye meclisi, mühendisler ve zlraatçiler tarafından yapılan tetkik neticesinde İki ağacın kesilmesine ittifakla kararverdl, Diğer iki ağaca gelince, bunlar yolu Icapı-tıyordu, gene gösterilen lüzum üzerine belediye meclisi karariyle kesildi. Kesilen bu (lö’t ağaca mukabil 624 çınar dikilmiştir, bunlar büyümektedir.»
Bursa'nın her tarafı yeşil uldılğu halde M. Prost bunu kâfi görmen’l?. yeni yapılmakta olan hastanenin önündeki eski Ahmet Vefik paşa hastanesinin yıktırılarak burasının yeşil saha haline getirilmesini ileri sürmüştür. Bursa belediyesi böyle bir yeşil sahaya liizum görmemiş, e.-J:l binanın muhafazasına karar vermiştir. — E. T.
Köylüye toprak
İzmir havalisindeki dağıtım hakkında tetkikler
Üç numaralı Toprak komisyonu Ödemiş; Bayındır; Torbalı ve Kuşadası ilçelerinde mevcut hazine, vakıf, belediye ve özel idare arazilerini muhtaç çLfLçilere 1948 yılında dağıtmak üzere işlerini plânlaştır-mış bulunmaktadır. Ödemiş ve Bayındır İlçelerindeki topraklar tesblt edilmiştir. Yakında muhtaç çiftçilere tevzi olunacaktır.
Bu mmtakalar dahilinde ortalama olarak 1500 muhtaç çiftçi ailesi topraklandınlabllecektlr.
Kuşadasmda yapıjan etüd ve ölçü İşlerinde hazîneye ait binlerce dönüm ziraata elvrelşl! metrûk arazi bulunmuştur.
Bu yıl Ödemiş merkezi dahil on köyde, Kuşadasmda dört köyde ve Torbalıda da on beş köyde toprak tevzi edilebileceği hesaplanmaktadır,
Tire ilçesinde yapılan toprak tevziatından İstifade eden çiftçilere ay rica kuruluş ve onrama ve yıllık İşletme krediler! de açılmıştır. Ziraat bankasınca, müracaat edenlere tevdiata geçilmiştir.
Peynir fiatları
. yükaeliyor
Son zamanlarda yeni mahsul pey nlrin piyasaya çıkması üzerine fl-atler 160 kuruşa kadar düşmüştü. Peynir ihracına izin verilmesi üzerine fiatler 200 kuruşa çıkmıştır. Ka şer ve grevyera hallerinde de yükseliş vardır. Alâkalılar İhraç müsaadesi verLlecelc olsa bile bunun vakitsiz kararlaştırıldığını soyuyorlar.
Alivre incir satışları
İzmir —. Alivre incir satışlarının mevcut ve cari usullere göre yürürlükte olduğu ve bunun ihracatçılara bildirildiği hakkındakl haber İncir İhracatçıları arasında alâka ile karşılanmıştır.
Bir çok İhracatçı, ihracatçı birlikleri kanailyle kendilerine yeni mevsim İçin hiç bir şekilde tebligat yapılmadığını, eğer böyle bir katar var îdiyse, kuru -meyveciler birliğinin neden bunu bir sirküler halinde bütün İhracatçılara bldlrmediklerlnl sormaktadır.
Yine bunlara göre, gecen ssnekl Hatların geçerliği bu yıl şüphe uyandırmaktadır. Çünkü bu yı} çok geniş bir İncir rekoltesiyle çalışılacağı anlaşılmaktadır. Bu bahiste kuru meyveciler blrllğlnce bir karara varılmadan ve bu yıl dış piyasa ların şartlan geçen senedekilerden çok daha İncir olması İtibariyle bir fiat muvazenesi temin edilmeden a-llvre satışa girişmek İmkânsız gö riilmektedlr.___________
Rize şilebi yardım malzemesi getirdi
Devlet Denizyolları İdaresinin «Rize, şilebi Amerikan askeri yardım malzemesiyle dün saat 14 dc Umanımıza gelmiştir. Gemiyle, Amerıkada vefat eden Muhafaza denel Komutanı General E kremin cenazesi de ge tlrihnlştir.
Diğer taraftan «Kars. şUeb! de dönüşte askeri malzeme getirmek üzere +000 ton kromla İskenderunda-ı A-merlkaya hareket etmiştir.
Tekel genel müdürü
Tekel Genel Müdürü Hüsııii Korlel birkaç gündenberl Ankarada bulunmaktadır. Umum müdür, kabine değiştiği bir sırada orada bulunduğundan yeni Tekel Bakanıyla görüşerek talimat alacaktır.
Sahil yakınında denize dökülen çöpler
Bir müddetlenberl çöp mavnaları çöpleri Kadıköy, Fenerbahçe kıyılarına yakın döktüğünden çöplerin sahile gelerek fena bir koku neşrettiğinden şikâyet ediliyor. Bir kaç gün evvel Fenerbahçedon bir şikâyet mektubu almış. neşreLmlştlk. Dün de Kadıköy Mühürdarda oturan okuyucularımla haklı olarak bu işlen şikâyet eltiler.
Yukarıdaki resim sahilin pek yakınında çöpleri denize boşaltan nıav
naları gösteriyor, çöpler mavnalardan denize dökülürken etraflarında uçan Martıları gösteren diğer bir resim vardır. Fakat bir parça karanlık olduğundan klişesi al yaptıramadık.
Belediye temizlik İşleri müdürlüğü belediyenin bu Işl kendi tedarik edeceği vasıtalarla yapmak üzere let kiklerini bilirmiş olduğunu, bugünlerde keşin bir karara varılacağını bil dlrmektedlr. tnşaallah diyelim...
İSTANBUL HAYATI
Kaymakstz süt
Japonya seferi hatırınızdadıi tabii. Sefer deyince, Çin - Japon veya Amerikan - Japon harbin den bahsedeceğim sanmayınız sakin. Onlar geldi geçti, Allah tekerrüründen muhafaza buyursun.
Ben. bizim seferden bahsetmek İstiyorum. Hani, bir müddet evvel Japonya'ya bir mubayaa heyeti seferiyesi göndermiştik. îz-zetü ikbal ile gittiler, büyük muvaffakiyetlerle döndüler. Kırk bir buçuk maşallah, Japonyadan tamam kırk bir milyon metre kaput bezi satın aldılar, getirdiler
O zamanlar Siimerbank bunla rın bir kısmını sıkı kayıtlar altında'satışa çıkardı ve bu iş iyi idare edilemediği için ihtiyaç sa tüplerinden ziyade karaborsacıların eline geçti.
Şimdi bu bezlerin geriye kalan yirmi bir milyon metresi Siimer-I l bankın depolarında bekliyor f") müşteri çıkmadığı için satılâmı-Q_ yormuş. Bunun sebebi de maç\| lüm. Alâkalı makamlar satış lş-q_ lerini düzene koymak İçin bin bir O çeşit kırtasiyen tedbir tecrübeli e rile vakit geçirirken Avrupa pl- O yasaları açıldı, tacirler tarafm-'J) dan bezlerin, basmaların envai Js getirtildi, çarşılar pazarlar doldu. 2*
Taa Japonvalara giden baş-Jl kanlı, muavinli, üyeli, şatafatlı S mubayaa heyetlerinin harcırahtj~ yevmiye, komisyon vesaire gibr” masrafları kaput bezlerinin mali-5?* yeti üzerine yüklendiği için Sü-nıerbankın bezleri bugün. tacir-'O lerin asgarî masrafla ucuza maljS ettikleri bezlerin fiat rekabeti CO karşısında müşteri bulamıyor,® saklamıyor.
Gazetelerin verdiği malûmata'*** nazaran, satış temini için yeni bir tedbir tecrübesine başvurulmuş. İstanbuldaki depoda bulunan kaput bezlerini Kayseri fabrikasına göndermişler, orada kireç kaymağına batırarak gûya yüzünü cilalayıp patiska dive satmağa kalkışmışlar. Fakat bu da uymamış, üstelik, bezlerin fiatî üzerine yemden bir hayli masraf daha yüklenmiş.
Bunun böyle olması tabiidir, zira kaymağı alman süt tekrar kaymak bağlamaz. Bu kaput bezlerinin kaymağı da Japonyada alındı ve harcırah, yevmiye, komisyon namları altında mubayaa heyetlerinin ceplerine girdi. Kavmaksız bezlerin üzerinde bu sefer de kireç kaymağı tutturarak patiska yapmağa kalkışmak, Nasreddin Hocarun göle yoğurt mayası koymasından farksızdır.
İşte Devletin ticaret işlerini beceremediğine, beceremiveceğl-ııe açık bir misal daha. Kâr edelim derken katmerli zarar. Kim ödiyecek bunları? Tabii blzler, yani halk!
Sümerbank tarafından temmuz ayında yapılacak pamuklu tevziatında tatbiki kararlaştırılan yeni şekle göre, yine nüfus basma bir buçuk metre dağıtılacakmış; fakat üç nüfuslu ailelere beşer metre, üçten fazla, meselâ dört nüfuslu ailelere onar metre pamuklu verilecekmiş.
Bu ölçü hesabına aklım ermedi. Nüfus adedi azaldıkça aile efradının vücutları da mı küçülüyor acaba?
Cemal Refik
|RADYÖ[
ANKARA RADYOSU Bu akşamki program
17,58 Açılış ve program, 18 M. 8 ayan ve Radyo dana orkestrası, 18,30 Konuşma. 18,45 Karışık şarkılar, 19 M. S. ayarı ve Haberler, 19,15 Değmişte Bug&n, 19,20 Yurttan sesler, 19.45 Radyo senfoni orkestrası, 20,11 Radyo Gazetesi, 20.30 Serbes saat, 20,35 tneesaz, 21,15 Posta kutusu, 12.30 Karışık şarkdar, 22 Konuşma: B. M. M. saati, 22,15 Dans miizlğl (Pl.), 22,45 M. S. ayarı ve Haberler, 23 Program ve kapanış.
Yarın sabah ve öğle programı
7.29 Açılış ve program, 7,30 M. 8. ayarı ve Hafif parçalar (Pl.), 7,45 Haberler, 8 Karışık şarkılar (Pl.), 8,30 Bando müzikleri (Pl.), 8,45 Hafif so lolar (Pl.), 9 Kapanış.
12.29 Açılış ve program, 12,30 M. 8 ayarı ve ÇeşltU müzik (PL.), 13 Haberler, 13,15 Çeşitli sololar (Pl.), 13,30 öğle Gazetesi, 13,45 Cumhurbaşkan- , lığı Armoni muzlkası, 14,15 Müzik; (Pl.), 14,30 Şarkılar, türküler, 14,55 Konuşma: B. T. G. D., 15 Kapanış.
I
Sah ite 4__ , , ....
Muazzez bir ölünün adliyemize sen İhları
Bütün ömrünü adalet hizmetine vakfeden, aziz avukat Ab-dürrahim Gücünü geçen hafta kaybettik. Hududda çarpışıl-ken $ehit düşen bir Türk erL gibi, o da. bir hakkın müdafaası uğrunda, vazife ifa ederken ışıklar âleminden ebediyete İntikal etti.
Vekarlı seciyesinin yarattığı intibalar, zihinlerimizde, daima sonnıiyen bir meşale gibi kalacaktır. Cevad Abuüırahim Gücün, hem hocamiz, mürşidimiz, hem de vekarlı refikimiz ve dostumuzdu. Teessürle söyliyebiliriz kİ Ahkâmı sabıkayı ve bugünkü mevzuatı ayni derecede, bihakkın bilen ve içtihadatile etrafını aydınlatan hukukçularımız iki, âzami üçü geçmemektedir.
Mecelleyi ibda eden hukukçuların âzam etini ve sayısını bugüne nispet ederseniz, karşılaşacağınız çoraklık önünde elem duymamak elden gelmez.
İşte, Abdürrahim Hoca zamanımızın bu ender hukuk mütefekkirlerinden birisi İdi. Terki hayat ettiği gün yanında, bir saate yakın muhtelif mevzular üzerinde musahabe yaptık. Ölüm, ne garip bir vakıadır... O gün ne kadar dinç ve sıhhatli görünüyordu. Latifeler yaptı, İstikbale güvenle bakıyordu. İçimden.
— Hoca ne canlı bir İnsan nü-muesidir. Diyordum.
Mahkemeden çağırıldı ve dâvasını müdafaaya başladı.
Bir aralık asabileşir gibi oldu ve birden bire çöktü
Bir doktor an yorduk, bulamadık. Kalbi kuvvetlendirecek bir iğne aradık yoktu... Çaresiz. telefonda numara çevir-
mekle vakit geçirdik. Doktor geldiği zaman hoca, aramızdan aynlmış bulunuyordu...
Mahkemeye giden okuyucularım bilirler kİ, gümrük binasını işgal eden yerde on altı hâkim, otuza yakın hâkim stajyeri, bu kadar zabıt kâtibi takriben yüzü aşan bir adliye heyeti sabahtan akşama kadar çalışmaktadır. Avuktlar ve İş sahibi vatandaşları da bunlara eklerseniz aşağı yukan üç yüz kişi hergün gümrük binasındaki adliyede yer almaktadır.
İstanbul maiıakimınln, ne aca-yib bir tali i vardırkl, kanun, 20 kişilik bir atelyede bir doktorun nezaretini şart sayar da, her gün üç yüz kişinin sinir cümlesi bakımında. en çok gerildikleri yerde bir İlâç kutusu konmamıştır.
Adalet bütçesine bir İlâç kutusu yaptırmak belki ağır gelir mülâhazasıIe İstanbul barosundan bir İlâç kutusu yaptırmasını dileriz...
Adliyeden de hiç olmazsa bir nöbetçi doktorunun her' gün mahkemelerde nöbet tutmasını sağlayacak bir teşkilât meydana getirmesini temenni edeceğiz.
ölüm Allahın emri... Hocamızın vâdesi geldi diye kendi mi teselli ediyorum amma, 1-çimde bir acı var... Acaba, o anda gümrük binası İçinde nöbet tutan muktedir bir adliye doktorumuz olsaydı, hocayı kurta-rabilkmiydik?...
Nur İçinde yatsın. Sağlığında bizi hakikate götürdü, Mübarek kandil gününde terki hayat eden hocanın, ölümünde bile bizlerl İkaz eden, irşadeden bîr noktasını bulabiliyoruz.
REŞAT KAYNAR
Kapalı Eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — Valdebağ Prevantoryum - Sanatoryum idaresinde-yapılacak inşaat ve tesisat işlerikapalı zarf usuUyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
Ke$lf bedeli .299722» lira «26» kuruştur.
■kslltme 21/6/948 tarihinde pazartesi günü saat 15 de Istan bul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
1 _ Bu İşe ait evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme. Bayındırlık İlleti gene), hususi ve fenni şartnameleri, proje keşif hulâsaslle buna mO teferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
1 — Eksiltmeye İştirak etmek İçin taliplerin »15238» lira «89» kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve 043 yi* lında Ticaret Odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, eksiltme gününden tatil günleri hariç «3» gün evvel vilâyet makamma müracaat ederek ehliyet vesikası alması vp yukarıda 2 nc! maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması ve buna alt 2490 sayılı kanım mucibince hazırlayacağı teklir zarfların) 21/6/948 pazartesi pinü saat 14 de kadar İstanbul Bayındırlık Müdürlüğüne verilmesi lâzımdır. (7425)
I. E. T. T. Umum Müdürlüğünden
Elektrik mecaml bulunnııyan yerlerde cereyan almak üzere müracaat edenlere 1/1/47 tarihinden ronra verilmiş olan garanti karşılığı şebeke temdltll kabul şartlarının, ilgili şubelerimizde 15/7/43 tarihine kadar mua mideleri tekemmül ettirilmek kaydı Ue. muteber oldukları ilân olunur.
(3266)
Battaniye Satın alınacaktır
Etibank İstanbul Şubesinden:
Bankamız İhtiyacı İçin 5C00 adet battaniye satın alınacaktır.
Şartname her gün satmalına servisinden temin edilebilir. Banka ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
8233)
ikşam
MAHKEME KORİDORLARINDA.-
Karıyı görünce bohçayı elimden fırlattım!
— Şangır şungur, paldır küldür, gümbür gümbür... Dell ola-cagirn vallahi.
Aman, yapma, valde hanım. Ne oldu? Otobüse mi bindin yoksa?
Asiye hanım teyse çenesinin altmdap düğümlediği başörtüsünü biraz daha sıkıştırdı.
— Allah göstermesin. Şaştım yanıldım da bir defa bindim, çalkalanıp ırgalanmağa başlayınca desturun, safram kabarıverdi, az kaldı midem dışarıya çıkıyordu. O gün bugündür adımımı atmam otoposa.
— Vah vahi Geçmiş olsun, teyze hanım. Şimdi de otobüsü mü anlatıyorsun?
— Tersine lâf etmesene, oğlum. Otoposu nereden çıkardın şimdi?
— Sen söyledin ya.
— Aklım başına topla, evlâdım. Ben sana şimdi otopos lâkırdısı etmiyorum. Duymuyor musun, paldır küldür, gümbür gümbür, şanguıır şungur.
— Bunları sen duyuyor musun, valde hanını?
— Duymaz olur muyum, ayol? Ben sağır mıyım ki o kadar gürültüyü duymıyayım?
— Ben farkedemi yorum. Ne taraftan geliyor bu gürültüler?
— Ne taraftan olacak, yu kandan, tam tepeden geliyor.
— Kusura bakma, hanını teyze biz duyamıyoruz.
— Nasıl duyamazsınız, oğlum? Vallahi de duyarsınız, billahi de duyarsınız. Çok şükür, sağır değilsiniz ya.
— Duymuyoruz, valde hanım. Benim kulağıma öyle sesler gelmiyor.
— Dell dolu konuşma, evlâdım. Taa buralara kadar gürültü gelir mİ? Benim ev neresin, burası neresi?
— Haaa... Gürültü sizin evde oluyor öyle mi? -
— Ne zannettin ya? Çektiklerimi bilmezsin. Benim yerimde sen olsaydın şimdiye kadar tımarhanelerde gözlerin ışıldardı.
— Aman sus. Allah göstermesin, hanım valde.
— Amin.., Cenabı hak düşmanımın başına da vermesin o piç kurusunu.
— Hangi piç kurusu? Torunun mu yoksa?
— Allah muhafaza buyursun, öyle torunum olsa iki bacağından tuttuğum gibi ortadan ayınverl-rim.
— Peki, şikâyet ettiğin çocuk kimin?
— Kimin olacak, Müışldenln yumurcağı İmiş. Yani bizim evin üst katını kiralayan karının. Öyle bir aldattılar ki beni. «Bir karı, bir kocayız. Çoluğumuz çocuğumuz da yok, bizden gayri kim-! semiz de yok » dediler. İstediğim kirayı da kabul ettikleri İçin razı oldum, konturatı yaptık.
— Taşınırken çocuğu da getirdiler öyle mİ?
— Ne münasebet? Taşınırken çocuk getirselerdi kapıdan İçeriye sokarmıydım on] an? Evvelâ Mürşide İle kocası geldiler, yerleştiler, tamam bir hafta oturdu-
lar. Ondan sonra ofendime söy-llyeyim, günün btrindc bir koca kan İle yanında bir de çocuk geldi, Eli, olur ya, İnsana misafir gelir elbet. Sesimi çıkarmadım. O gün akşam oldu, hava karardı, baktım ki misafir hâlâ gitmiyor Mürşideyl merdiven başına çağırdım; «Mürşide hanım. Bu misafir ne zaman gidecek?» diye sordum. «Ah, teyzedğim .Misafir bizim akrabam izdir. Ankaradan geldiler, tkl gece bizde misafir kalacaklar, yarın değil öbürgün gidecekler. Kusura bakma» dlvc yalvarınca dayanamadım; «Mürşide hanım. Ben çocuklu misafirden hoşlanmam. VeJâkin bu seferlik senin güzel hatırın için sesimi çıkarmıyorum. İki geceden fazla istemem ha» diye sıkı sıkı tembih ettim. Aman Allahım, o gece çektiklerimi ben bilirim Çocuk değil, canavar. Şangır şungur, paldır küldür, gümbür gümbür evi tepeme yıkıyor. Söz vermiş bulunduğum İçin o gece dişimi sıktım, sesimi çıkarmadım. Ertesi gün de bohçamı aldım, su gürültü başımdan defoluncıya kadar rahat edeyim diyerek kalkıp Üsküdardaki hemşireme misafirliğe gittim. Orada ıkl gece kaldım, üçüncü gün evime döndüm. Kapıyı açıp içeriye girince avluda gene o piç kuru sile kocakarı karşıma çıkmazlar mı! Şaşırdım; «Aaa. hanımcığım! Şiz dün gidecektiniz, hâlâ burada ne arıyorsunuz? Bu nasıl misafirliktir? Ben böyle şeyler İstemem. Hemen defolunuz buradan* dedim. Kadın birdenbire üzerime yürüyüp de; «Ağzım topla, kadm. Eiz bu evin insanıyız. Ben Mür-şidenin kaynanasyım, bu da onun çocuğu. Evimizde oturma-yıp da nereye gidecekmişiz? Bir daha öyle İleri geri lâf edersen senin ağzını burnunu dağıtırım o demesin mi? Aklım başımdan gitti, yer yarıldı da yedi kat yerin dibine geçtim zannettim Bohçayı elimden fırlatmamla beraber...
— Kavgaya tutuştunuz Öyle mi?
Çantasını açlı, bir yııruak kınalı saç çıkardı.
— Kavga da lâf mı, a evlâdım? Baksana şunlara. Saçımı başımı yoldu kan. Mahkemede de göstereceğim bunları. Eğer kİ hâkim bey kendi elceğezile o hortlak karıyı da, oğlanı da kulaklarından tutup evimden dışarıya atmazsa ben de şuradan şuraya adım atmam,
Ce. Re.
Tekelde terfiler
Tekel müstahdemin kadrosundan kıdem ve ehliyetleri ltlbarile terfle lâyık elan 116 müstahdem terfih ettirilmiştir.
Kadıköy Opera’da Yeni SES Opereti Operet trupunun İzni ire harekeli münıuebeUle Kadıköy Temsilleri tarihlerinde aşağıdaki şekilde tadilat yapılmıştır.
11 Haziran Cumadan İtibaren TÖVBELER TÖVBESİ (3 gün) 14 Haziran Pazartesinden İtibaren
GEÇİM DÜNYASI (3 ran)
16 Haziran Perşembeden İtibaren bM| LÜKtlS HAYAT (8 r'n'Hg
înegölde tütün bakımevi kurulacak
Verilen malûmata göre Tekel ida-ıesl İnegöl de yeni bir tiltön bakımevi kurmaya karar vermiştir. 15 bin denk tütün alabilecek olan bu bina 496 bin liraya bugünlerde eksiltmeye çıkarılacaktır.
Teneke tevziatı
Bu hafta toplanan vilâyet Dağıtım Bürosu bLr miktar tenekenin tevziine karar vermiştir.
11 Haziran 1048
Kitap bastırılacak
Ankara Üniversitesi Rektörlüğünden:
lngliiece. Fransızca ve Almanca yayımlanacak‘olun bir eserin bankmı pazarlıkla ihale edilecektir. Eserin forma tutarı 10—15 dir. Tahmini bedeli 1500 lira, geçte! teminatı 112 lira 5ü kuruştur.
Şartname üniversite kitaplık müüılriiığflncle görülebilir. PezarBga girmek isleyenlerin 17/6/1048 Perşembe günü saat 11 de teminat makbua-larlle üniversitede bulunmaları lifin olunur. ibi63)
Askeri posta 18768 K. sığından:
1947 yılı Milli Savunma kurslarını başaran yüksek tahsil kız Öğrencilerine 12 Haziran 948 cumartesi günü saat 15 de Harblyede Ordu-evinde rozet dağıtma töreni yapılacaktır. Bu kuraları başaran kız öğ rencllerln nüfus hüviyet cüzdanları veya belgelerije bulunmaları 8048
Milli Eğitim Bakanlığından:
1 — Demiryolu üzerinde bulunmıyan sanat okullun ve «anal enstitülerine zonguidakıa teslim şarllyle, 140 ton maden ve 4C ton kok kömürünün nakli Lşl kapalı zarf unııiyle İhale edilecektir.
2 — Muhammen bedeli 12868 lira olup geçici inanca 960 liradır
3 — ihale, 28/Haalran')9ia Pazarleri günü saat 11 de Büyük Evkaf Apartımanı kat 4 Ticaret öğretim Müdürlüğünde toplanacak Satmalına Komisyonunca yapılacaktır.
4 — Bu işe aJt şartımın? n »iz!eşme projesi Ticaret öğretim Müdürlüğünde görülebilir
6 — İsteklilerin 048 yılına alt nakliyatçı vesikasını İhtiva eder, teklif mektuplarını İhale saatinden 1 saat tm] Komisyon Başkanlığına verini} olmaları Icabeder.
8 — Postada vaki olaca'c gec’kır.eler nazan dikkate alınmaz. (81621
Tekel Cenel Müdürlüğünden:
1 — Dış memleketler İmalâtından S bin adet çakmak pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 5/7/948 pazartesi günü saat 15 de Kabataşta Genel Müdürlük Tekel maddeleri . şubesi Alım komisyonunda yapılacaktır.
3 — şartname her gün adi geçen şubeden alınabilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte teklif edecekleri flat Üzerinden % 7.5 güvenme paralariyle birlikte mezkûr komisyona gelmeleri.
5 — İdare kısmen veya tamamen İhalede serbesttir, 7962
İstanbul jandarma sat: nal m a komisyonundan:
Mevcut nürnune ve evsaf nam esin e uygun 15000 adet kılıfsız allmlnyum ma t ra Taksim A yas paşada Jandarma müfettişliği binası İçindeki komisyonumuzda 24 Haziran 948 perşembe günü saat on beşte yapılacak kapalı zarf eksiltmesi 1le isteklisine İhale olunacaktır. Muhammen bedel beheri 425 kuruştan «63750. atmış üç bin yedi yüz elli ve ilk teminatı «4437 5» dört bin dört yüz otuz yedi buçuk liradır. Şart kâğıdı «313» kurululuk OtaJsandığı makbuzu mukabilinde komisyonum tadan sınabilir. İsteklilerin İlk teminat mal sandığı makbuz veya banka kefalet mektubunu ve şart kağıdında yazılı diğer belgeleri havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmaları. 7735

î»t. P. T. T. Bölge Başmüdürlüğünden
İdaremiz ihtiyacı için şartnamesi dahilinde 3 milimetre kalınlığında beş ton kurşun levha alımı açık eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme 12.6.948 Cumartesi £ünü saat II de Büyük Posta-hane Binası birinci kat idari Muavinlik odasında toplanacak Alım Satım komisyonunda yapılacaktır.
Muhammen bedel «10400» lira muvakkat teminat 780 liradır.
Taliplerin şartnamesini görmek ve geçici teminatların) yatırmak üzere İş günlerinde baş müdürlük kalemi emlâk ve levazım şefliğine eksiltme gün ve saatinde de 948 senesi İçin muteber ticaret odası vesikası ve geçici teminat nıakbuzlle birlikte mezkûr komisyona başvurmaları. (73771
İstanbul Asliye Altıncı Huk:ık Yargıçlısından: 947/702
Dâvacı Feriköy Adsıznefer sn. NO. 21 de Lûtflye Öz Urel tarafından dâvâlı aynı yerde kocam Arif Özurei a-leyhloe açılan boşanma dav asıp, n ya-pJan yargılanması sonunda dâv;d«-oın yukarıda gösterilen tlcanıelgAhı terkettl# ve şimdiki oturduğu yeri belli olmadığından bu dâvaya ait bütün tebliğlerin ilânen yapılmış olmasından ötürü tarafların boşanmalarına dair verilen 15/3/948 T. ve 48/366 karar sayılı hükmünde İlânen tebliğine karar verilerek İlâmın bir nüshasının tebliğ yerine geçmek lın-re mahkeme divanhanesine tâllk e;Ul-mlj oMnftundan 'Jân tarihinden İtibaren i 5 gün İçinde yargı tay yoluna müracaat edilmediği takdlrdu h it-mün kesinleşeceği İlân olunur.
10/6/48 (97649)
AŞK VE MACERA ROMANI
Tozan: NİHAL K ARAMAĞ ARALI Tefrika No, «9
Bütün vücudundan cbdi çekilmiş; yalnız kurşunîye çalan mavi gözlerinde hayat eseri var. Şimdi onun kendisine doğra uzanan tırmık ve diş izleriyle kanlanmış İri kemikli ellerini görüyor. Bir sisin ardından görüyor. İhtimal İdam İpi boyunlarına geçenler de dünyayı böyle görürler.
Bun nefesini verir gibi haykırdı.
işte o anda, sade Zeynebln değil; parmak tetikte nihai hareketi gör.p* yen Orharan; aldığı kan lezzetiyle büsbütün kudurarak hasma «aldıran hayvanın tütün İdrâk kabiliyetlerini allak bullak eden, ve onları utandıran bir sahne cereyan e LU: Ali Hâkim, uzanan elleriyle Zcynebl kendine çekmiş, geniş göğsünde sıkıyor; ve o yan alaycı, yan müsamahakâr Besiyle soruyor:
— Korsan görmüş gâvur kızı gibi neden kaçtın bizden?. Senin kusurun yoktur a... Olsa bfje okumadan yuttun defteri-
O kocaman sağ eliyle karısının saç Jannı okşuyor; tıraşlı yanağını onun yanağna «Ürüyor.
Bu temasla Zeynebln kanı yeniden damarlarında dönmeğe başladı.
Öylesine kahredici bir utanç duyu yor kİ, bu anı yaşamamış olmak İçin demin kajb»sektesinden ölûvcrnıedi-ğlne yanıyor. KendiDi zorladı. Bu şefkate ufacık bir şefkatle mukabele etmek istedi. Dudaklarını onun yanağına değdirdi. O sırada, kocasının omuzu üzerinden, Orhanui müstehzi gülümsemesiyle kendilerine baktığını ve namuslu A]i Bâmza çevri]) tabancayı usullla İndirdiğini gördü.
Değişen hedef
Zeynep, pembe saten geceliğinin üzerine İnce yünlüden lâcivert rob dö şambrını geçirmiş; yatak odasında telâşlı telâşlı gidip geliyor. Dolaplarını açıyor; çekmelerini karıştırıyor; küçük bir valize en lüzumlu teferruatını yerleştiriyor: İki kat çamaşır, yün ceket, terlik, yüz havlusu kabilinden ufak tefek— O derece zayıf ve halsiz kİ, bu faaliyet kendisini yoruyor; İkide bir nefes nefese dıı-raklıyarak elini kalbine bastırıyor. Heyacan İçinde olduğu her hareketinden bejli. Arar ıra kapıya yaklaşıp kulağını kanada dayıyor; dışarısını dinliyor. Sonra İçi rahatjıyarak tekrar işine dönüyor.
Bir seferinde yarı masasının önünden geçerken bakışları kâğıt keseceğine İlişti.
«— En mühim şeyi az daha unutuyordum.» dedi.
Son okuduğu romandaki cinayet bir kâğıt keseceğiyle işlenmişti. Bunun, icabında bir müdafaa silâhı da olabileceğini düşünerek katnamsi ince uzun bıçağı eline ajdı. Köşkten kaçmağa hazırlandığı şu sırada yanınoa bir silâh bulundurmayı elbette Ihma] edemez; elini kolunu sallayarak karanlık geceye dalamazdı
« — Silâh da bu ha?»
Gülümsedi; ve ânl bir kararla ara kapıdan Ali Hâaımm yatak odasına geçti. Tavandaki âvlzeyl yakmağa cc saret edemlyerek. komodun üzerindeki lâmbanın düğmesine bastı; hırsızlama adımlarla yer)l dolaba doğru ytirüdıi; ayaklarının ucunda yükselip dolabın üst gözünde el yordamlyjc bir tabanca buldu.
• — Olanca böylesi olmalı — diye söylendi. — Fakat acaba içinde kurşun var mıî»
Silâhı kılıfından çıkarmak üzereydi ki, dün tabancayı Ali Hasımın elinde gördüğünü hatırlayıverdi. Öğle üzeri salonlardan birinden bir sl-lfth «esi duyarak Fıtnat hanımla birlikte deli gibi koşmuşlar; ve Alt Hâ-zımı elinde bu tabanca İle açık pencerenin önünde bulmuşlardı.
İçeri girenlerin teWşiy]e eğlenerek İzahat vermişti;
. Smltvesson karıncalanacak da.. Kimseye bir zararımla dokunmuyor kİ... Evimizde eııdaht tecrübesi yn-pıyoıuz._ Vakit geçsin diye hnnl..»
Silâh daha dûn muayeneden geçtiğine göre- Zeynep, arlık onu tekrar kılıfından çıkanp kurşunlan kon-’tor] etmek]® vakit kaybetmek lste-[Diedi. Komodun üzerindeki lâmbayı
Sofadaki saat onu vurdu. Zeynep, bin bir İhtiyatla merdivene kadar ilerledi; camlı kapıyı bir soluktu açıp sahanlığa aldımını attı; etrafı dinledi; ve salondan akseden erkek *ah-kahalamıı duydu.
Kalbi göğsünden fırlamak istercesine çarp’yor. Bildiği ne kadar dua varsa, onun parçasını ötekine karıştırarak okuyor: etrafın» üflüyor.
«— Firarım esnasında yakalanırsam tamımdır. Ali Hâsım, bent artık bu evde hapsetme®: Hint mihraceleri gibi diri diri mezara gömer. îşln yoksa bekle d«r ondan «onra anacığıma kavuşacağım diye.s
Buz gibi bir el «utını okşuyor. Tüyleri diken diken oluyor.
(— Acaba ben deli miyim? — diye kendi kendine soruyor. — İnsan insandan bu kadar korkar mı?.. Benimkisi tabii bir korku mu? Yoksa Ali Bâzım korkusu sabit fikrim haline geldi de beni cinnete doğru mu sürüklüyor?.. Sürüklediği muhakkak... Artık korkmamalıyım. Korteni ‘ yacağım^ Ben korkak değilim... Bana ne yapabilir? Ben korkak değilim.,.. Korkmıyacağ ı m... Korkmıyacağ nıı... Korkmuyorum...»
Ve. ağır ağır merdivenlerden Int-yOj. (Arkası var)
söndürdükten sonra kendi odasına döndü. Tabancayı, giymeğe niyetlendiği kastor kürkünün cebine indirdi. Artık acele etmeliydi. Gardırobundan kahve rengi bir tayör seçil.
Haarjanması gerçi pet kısa sürmüştü amma mücevher çekmeces1-nln ününde »akit kaybediyordu. En sevdiği elması değ!) de pahada en ağınnı seçmek istiyordu.
(— Bunların hepsi benim... Hepsini pütürsem olur- Fakat arkamdan gör meml; derler- Neme lâzım .»
Bu düşünce ile yalnıa tek taş yüzüğünü, ziimrütlü broşunu ve daha ziyade antika kıymeti olan pırlanta]ı İncili bileziğini almakla tktlfa etti Bu arada, beş yüz küsur liradan İbaret nakit servetini de çantasına indirmeği muvafık bulda.
Mücevher çekmecesini kilitlemiş, anahtarı masanın üzerine bırakmışta Kürkünü, valizini yakaladı; elektrikleri söndürüp yavaşça sofaya çıktı. Oda kapısını da killtllyerek anahtarı bir «Igara kutusunun içine «akladj. Son aylarda kapısını kilitleyip yatmağı âdet edinmişti. Bir fevkalâdelik olmadığı takdirde evden kaçtığım an cak «abahleyta faı kedeceklerdi ki. o zamana kadar da kendisi selâmete ulaşmış olacakta
Sahi te 8
AKSAM
Haziran Î94ft
İstanbul Gümrükleri Başmüdürlüğünden:
Satış günü: 29/0/943
Satış K. NO. Miktarı KilöGr. Kıymeti L. Kr, Teminatı Ambarı
L. Kr. Eşyanın cins!
60 120.000. 500.00 37,50 Lâstik don (Açık arttırma) Satışı
62 12,300 390,00 23,50 Fotoğraf cihazı buna alt dışı çanla, sehpa ( » ) >
139 112.000 500,00 37.50 Uzvl sunî boya ( » ) »
168 20.000 100,00 7,50 Oto dış lâstiği ( ► )
174 114,900 290,00 20,75 Lâstikle tecrit edildikten sonra lâstik boru ile mücehhez bakır ( » »
451 12.100 300.00 22.50 Demir dikiş iğnesi ( * l »
456 0.900 00.00 4,50 Safi İpek kadife mensucat ( * ) »
459 33,000 300.00 22.50 Basına pamuk mensucat ( » > »
473 50.000 75.00 5.68 Kakao tane 3 çuval ( l »
483 8,150 80.00 6.00 Kaşarlı pamuk mensucat ( > ) »
«4 8.030 100.00 7.50 Âdi madenden boya tabancası komple ( ► ) *
485 28,000 100.00 7.30 Demirden mihaniki makine akşamı 2 parça ( » ) *
484 40.000 100.00 7.50 Demirden mihaniki makine akşamı 2 parça ( » *
48 r 1367,000 2734.00 205.05 Kalsyum klorür ( »- > »
491 59,000 2130,00 159,75 Yün mensucat ( * ı »
492 96.000 2500,00 187,50 Yün mensucat ( » ) »
581 15500.000 1550,00 1)8,25 Petrol bakiyesi bltümen ( * > Sirkeci
709 5.170 52,00 3,90 Yiin giyilecek erkek elbisesi ( > Satış
735 980.000 2700,09 202.50 Madeni boyalardan feero-slyanlk ( » ı satış günü: 25'6'948
40 5.790 300.00 22.50 Cep ve kol saat! akşamı ( • > Satışı
35# 254.400 785.00 58.87 Dikiş makinesi yağı ( » ) »
44T 17,200 250,00 18,75 Vidala deri ( k ) »
44# 3197.000 1500,00 112.50 270 dereceden evvel takat* tür eden hafif kısmı olmı-van madeni yağ ( * > Sirkeci
458 2998.000 2100.00 157.50 Teneke levha 1212 adet ( » > Satış
463 16,000 120,00 9.00 Müstamel palto yünden ( » ) »
557 16.500 60.00 4.50 Boksantreman topu ( * 1 »
559 2Û8J)00 3000,00 225.00 Pamuk mensucat 11 top ( » ) »
566 46,000 100,00 7.30 Adi pirinç seren direği ( • > Eminönü 15
574 7710.000 1000.00 75.00 Biçilmiş çam, köknar kereste ( » > . to
58T 1300.000 400,00 30.00 Ağaçkay.k ‘ ( » » Tophane rıhtımı eski Y. salonu sırasında
589 1500.000 200,00 15.00 Biçilmiş rendelenmiş çam kereste 43» adet (Açık art firmav Havuzlar F. îşl B İçinde
593 1000,000 200,00 15,00 Âdi pencere camı ( » > Satış
619 18.000 200,00 1 5.00 Radyo 1 adet ( ► ) »
697 6 adet 120,00 9.00 Keçe erkek şapkası ( » ) >
945 9972,000 5000.60 375.00 Hurma ( » ) Eminönü 15
1595 2915.500 4375.00 328,12 Sına! klmyev] müstahzar ( » ) Satış
1599 2038,000 4076.00 305.70 Kundura cilâsı ( > >
1810 3.000 60.00 4.50 Astan İpek yün manto MQst ( ► > >
1672 173.000 700.00 52,50 Hasarsız yalın kat pauıuk ipliği ( * ) Salı# günü: 2«'«'94#
410 14722.000 11700.00 877,50 Ad! cam bardak mevadı saire ile gayr! mürettep (Kapalı zarf- Satış
531 718.000 5900.00 442,50 Yüzü mensucattan altı kauçuktan ayakkabı 1462 çift ( » > *
1099 753.000 28300.00 2152,50 184 ceket, 195 palto ( • > Haydarpaşa
Yukarıda cins, miktar ve nevileri yazılı eşyalar 22'6'948 sah. 25/6'94# cuma ve 28 3 848
■ Satılık kamyon ■
Azimet dol&yıslle Enternasyonal KB - 6 - «197 Kim. yaymış bir yedek lâstiği ve küçük krikosu ile sabit tentesi bulunan temi» kullanılmış kamyon satılıktır. Görmek vo görüşmek il-zere Sirkeci - Burhaniye caj. Ferah berberi Lütfü'ye miira-■hm ('aat olunması,
Zayi makbuz
Şl?e kırıkları taahhüdü için Teke] Genci Müdürlüğüne yatırdığımız Türkiye îş Bankasının 8/1/947 tarih vel663/38numavah 6171.26 Liralık teminat mektubuna alt makbuz zayi olmuştur. Hiikr.ıii yoktur.
l’aşabalıçc Türkiye Şişe vo Cam Fabrikaları A. Ş.
GÜMRÜKLERDE
Kullanılmış elbiseleri olup ta satmak İsteyenler 21518 No. telefona müracaat etsinler.
İstanbul İkinci İcra Memurluğundan: 948/1117
Mahcuz ve paraya çevrilmesine İtalar verilen 7 lâmbalı Ersea martta bir radyo Beyoğlu Yenişehir Scıçlar öner caddesi 76 No. da birinci açıl: ârirr-nıa suretlle 15/0/948 T. tesadüf elen Salı giinü saat 10 dan 11 re ıtadar satılacaktır.
O gün takdir olunan kıymetin % 75 şJnl bulmazsa İki ind artırması 17/ 8'948 tarihine müsadif Perşembe gürü aynı yer ve aynı saatle yapılacaktır. en çok artırana İhale edilecektir İsteklilerin belli günde ve statta mahallinde bulunacak memuruna mika caatlan ilân olunur. (976441
M A N A P t Y O J E N imi
Dr. İhsan Sami
îstreptokok, tstafilokok; Pnö- 1 tnokok; Koli; plsyoslyanlklerjn I yaptığı çıban, yara; akıntı vel el)d hastalıklarına karşı çok te- I slrl! taze aşıdır
200 ton koyu yeşil
Cam kırığı alınacak
Fabrikamız ihtiyacı İçin Paşabahçedc Fabrikada vasıta içinde teslim şartlle 200 ton koyu yeşil cam. kırığı alınacaktır. !|
Satmak isteyenlerin fiyat tekliflerini 207Haztran/948 tarihine kadar yazılı olarak raşabahçede Fabrika Umum Müdürlüğüne bildirmeleri.
_________Türkiye Sise ve Cam Fabrikaları A. $.
Satılık Ambalâj' sandıkları ambalâj kâğıtları ve küfeler Halk Bankası t. a.ş.
İstanbul İrtibat Bürosundan
(Yeni Postahane caddesi İstanbul Halk Bandığı Binasında;
Bankamıza ait iyi vaziyette, kullanılmış, kapaklı büyük vo küçük balık sandıklan, balık küfeleri, kısmen kapalı balık fıçıları, ambalâj Kâğıdı, buz lrırma makinesi, kesme biiyük rıçıları, muhtelif balık kesme bıçakları, balıkçı muşnmbalarl satılacaktır.
Numuneleri görmek ve İzahat almak İçin İstanbul İrtibat Bürosuna müracaat edilmesi ve taliplerin tekliflerin! kapalı zarf »e 19/671948 gününe kaduı irtibat bürosuna yapmaları. Banka satışı yaptp yapmamakta serbesttir.________________________________
inşaat ikmal işi
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünden
1 — Fen ve Edebiyat Fakültelerinin 7,212., 817.34 lira keşim Ucnll inşaat İşlerinin 17 Haziran 1948 perşembe günü saat 15.30 da Rektörlükle kapalı zarfla eksiltmesi yapılacaktır.
2 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin harbden evvel 500 bin 76 . harbden sonra 3 milyon liralık bir parça da buna benzer iş yapmış olduklarını İlgili dairesinden alacakları belge İle eksiltmeden üç gün evvel Rektörlüğe müracaat edip yeterlik kâğıdı almaları. .
3 — Eksiltmeye katılacaklar 230 135 liralık geçici teminat ve 1948 yılı Ticaret Odası makbuzlarım ve tekili zarflarını eksiltme günü saat 14 e kadar alındı karşılığı Rektörlüğe vermiş olmaları.
4 — Bu İşe alt dosya 50 Hra bedelle Rektörlükten alınır. (7421)
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Aşağıda cinsleri, mlkdarları, mhuammen bedelleri ve muvakkat teminatları yazılı yiyecek maddelerinin miibayaa ve mukaveleye bağlanması kapalı zarfla eksiltme ve ihaleye konulmuştur.
Created bv free version of 2PDF
pazartesi günleri açık arttırma ve kapalı zarf suretlle saat 13.30 da Eminönü Reşadiye caddesi Gümrük Satış Müdürlüğü salonunda satılacaktır.
Eşyalar her gün. bulundukları yerlerde görülebilir. Teminat ve kanuni belgeler satış günü saat 1'3 ye kadar kabul olunur. Komisyonun yetkisi dahilinde bulunan kesin ibatelerden sonra % 15 arttırma lsteftile vukubulacak müracaatların kabulüme İmkân yoktur. Satılan eşyadan İhale tarihinden itibaren (İhalenin tasdiki Bakanlığa alt olan eşyaların ardiyesi tasdik keyfiyetinin alıcıya tebliği tarihinden itibaren) 2 gün İçin ardiye alınmaz. Bu müddetten sonra ardiye lâzımdır. Satılan eşyalar dahil ve haricedir.
Bu eşyadan başka kıymet! 50 liraya kadar oaln müteferrik eşya da aynı yerde peşin olarak satılacaktır. Bunların miktar ve nenleri satıştan üç gün evvel Belediye Mesat Müdürlüğü ve Satış Müdürlüğü ilân tahtalarına asılacaktır. Bu sat’şlar peşin olup girenlerden vesika aranmaz. Telefon: 23219. (7821 >
Lüzum gösteren müessese
Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
tik teminatı Eksiltin® Lira Saat!
Cinai
Mlkdan
Muhammen, bedeli Lira.
Haydarpaşa Numune hastanesinin
1000 adet yemek ve
300 adet çorba tabağı
Tabakların
adedi 240 kuruştan
Tutarı: 3!20 lira 234 lira 15 de
trzurum Numune has t ananesine
Buz yapma makinesi 1 adet
374 ■ 15.15 de
Yukarıda cinsi miktarı ve muhsmınen bedellerde ilk teminatları yazılı ulan ihtiyaçları ayrı ayrı açık eksiltmeye konmuştur.
1 — Eksiltme 18 Haziran 948 Çarşamba günü hizalarında gösterilen saatlerde Cağaloğlundakl Sağlık ve 3 Y. M tuğu uıııasında toplanan Sıhhi Kurumlar komisyonunca yapılacaktır.
2 — İstekliler bu İşlere alt ayrı ayrı hazırlanmış şartnameleri çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin cari seneye alt Ticaret Odası vesikası Ue 2490 sayılı kanunda yazık belgeler ve bu işlere yeter ilk teminat makbuz veya banka mektupları olduğu halde belli gün ve saatlerde komisyona müracaatları.
(7521)
İstanbul Jandarma Sat inal ma Kurulu Başkanlığından
Tahmin bedellîlk teminatı
Mlkdan Cinsi Lira Kuruş Lira Kuruş İhale şekli İhale tarih!
60 ton Kösele
396000 «0
İzmir Şubemizin
Haziran İçinde faa -liyete geçtiği göz ö-nüne alınarak apar-tıman keşidesine iştirak edecek hesaplara tevdiat müddeti 10 temmuz 1948 olarak tesbitedilmiştır.
TÜRKİYE GARANTİ
BANKASI A O
■MM YAZIHANE DEVRİ
Bankalar caddesinde üç oda mobilyalı ve her türlü konforu haiz gayet mükemmel bir yazıhanenin tamamı devredilecektir.
Alâkadar olacakların bizzat kendilerinin 43860 numaralı telefonla Kemal’e müracaat et-■■■■ meleri rica olunur. ^8®
Beyoğlu Dördüncü Nteterliğiue:
Ş e b I r
Ankarada, Anatartaler caddesinde. Köklü Han 14 numarada, Bav Kemâl Ulagay’a dairenizde 25/7/1347 tarih ve 95757/3294 ve yine dairenizde 14/ 8'1947 tarih ve 10316 sayılı vekâletnamelerle verdiğimiz yetkilerin bu günden itibaren muteber olmadıktan na dair malûmu olmak üzere işbu üç nüshadnn İbaret. Ihbarnamadcn bir nüshasını mumaileyhe tebliğini bir nüshasının da tarafınıza ladcslle u-çüncü nüsha sının dairenizde hıfzım dileriz.
Müh. Ait Kakl ve Şerikleri Kollektlf şirketi
Gösterilen adresten, bl ray evvel ayrılması ve adresinin meçhul olmasına
,2 — Eksiltme ve İhale 14/8/1M8 pazartesi günü saat (1®> da Belediye binasında Encümende yapılacaktır.
3 — Evsaf ve şartlar Tutanak Müdürlüğünde görülür.
4 — İsteklilerin İhale saatinden bLr saat evveline kadar teklif mek-
tuplarını Başkanlığa vermeleri lâzımdır, (7347)
Muhammen Muvakkat
Flatl bedeli teminat
Cinsi Mlkdan Lira K. Lira K. Lira K.
Sade yağ 1800 Kg. 5 — 9000 — 875 —
Zeytin 390 • 2 70 810 — 60 75
Kuru Fasulye 4000 . — 80 3200 — 240 —
Yeşil mercimek 2000 • — 60 1200 — 90 —
Kırmızı mercimek 1000 • — 75 750 — 58 25
Nohut 2500 » — 60 1500 — 112 50
Pirinç yeril Yabanabat 2000 » 1 15 2300 — 172 50
Bulgur 5000 ■ — 50 2500 — 187 50
Makarna 2000 . — 70 1400 — 105 w-
Un 500 • — 44 220 — 16 80
Toz şeker 500 • 1 10 550 — 41 25
Tuz 1200 . 16 192 — 14 40
Salça 350 » 1 — 350 — 26 25
Yeşil sabun 200 » 1 50 300 — 22 50
Soda 150 • SŞ 35 52 501 3 94
Kuur soğan. 2500 . - 25 625 - 46 88
Patates 1300 * te-' 25 225 - İS 87
Kuru üzütn 300 » 1 10 . 330 24 75 -
25504 . 50 1912 84
İstanbul Sular idaresinden:
İdare ihtiyacı İçin aşağıda yazılı malzeme açık eksiltme İle Batın alınacaktır.
1 — Yağlı kösele (AvnıpC)
2 — Muhtelif eğe ve nıalc'aplar,
Bu malzemelere ait şartnameler Levazım dairesinden alınabilir.
Açık eksiltmeye girecek olanlar şartnamelerde yazılı gün ve r.aatterd» Beyoğlu İstiklâl caddesi May er binası arkasında İdare merkezinde hnzır bu lunmalan 18033 (_____________________________________________
İstanbul Sular idaresinden:
İdare ihtiyacı için aşağıda, yazılı malzeme satın aunacaktır.
1 — Muhtelif demir ve galvaniz boru ve teferruatı,
2 __Muhtelif civu'a ve somunlar bu malzemelere alt şartnameler M-
lazım Dairesinden alınabilir.
Her kalem malzeme İçin t’l:llf bedelinin % 7.5 nlsbetincte b’r ten'lnat yatırılacaktır.
İsteklilerin evsaf zikretmek ve teminat makbuzlarım da raptetmek suretlle teklif ve numuneleri şartnamede yazılı tarihlerde saat 11 e kadar Beyoğlu İstiklâl caddesinde İdare merkezinde muamelât Dairesi şef.t-ğine vermeleri. (8032 >_______________ ______________________
Sarıyer Sulh Mahkemesi Başkâtipliğinden: OIK'4
Feride ve Haccrln taylan ve müştereken mıitıv«*rrıf oldukları Boğaz-içinde Boyacıköy mahallesinin ikinci sokağında eski 12 No. lı ve 22 nurna-rataj No. lu İki katlı ve 4 odalı Ik*. hol ve bir mutfaktan ibaret bulunan ahşap evin şujnıun izalesi zımnında salıhnasma kamı verilmiştir. Muhammen kıymeti tamamı (1200) bin iki yüz liradır Birinci açık arttırması 6/7/948 Pazartesi günü saat )5 den 16 ya kadar kra kılınacaktır. Muhammen kıymetin viizde yetmiş b ‘sini bulmadığı takdirde ıo gün uzatılarak ikinci açık arttırması 10/7/WS Cuma günü saat 15 den 16 ya kadar İcra kılınacak ve o gün en çok arlı ırana ihale edilecektir. İpotek sahihi alacaklılarla İrtifak hak sahiplerinin İddia edecek haklarını, faiz vo masarife alt bilcümle iddialarım evrakı müsblte 11e birlikte 15 gün zarfında satış memurluğuna bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde haklan tap-j slclllerlle sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından lıarlç kalacaklardır. Müterakim vergiler hissedarlara, tellaliye, yirmi senelik vakıf tavla bedel! ve İhale putu ve tapu masrafları müşteriye aittir. Satış peşin para He tapu kaydına nazaran İcra ve İflâs kanunu hükmüne tevfikan yapılır. Müzayedeye İştirak edenler gayrı menkulü görmüş ve bilcümle şerait! aynen kabul etnilş ad Vû İtibar olunurlar. Taliplerin muhammen kıymetin yüzde yedi buçuğu nlubetinde pey akçesi iie birlikte o gün ve saatte Bağazicinde Biiyûkderede Sarıyer mahkemesi Başkâtip ve İcra Memurluğuna 943/4 sayı ile müracaatları ilân olunur-
Eyüp Sulh Hukuk Yargıçlından: binaen muhataba tebligat yapılama-94873 Tereke
Eyüp îslâmbey mahallesi ve cad-
desinde 7 No. da mukim ikeıı 11/1/
948 tarihinde ölen ve terekesine mahkemece el konulan Hayrl Seyhunun, alacak ve borçlarının b!r ay zarfında yargıçlığımıza müracaatları; 11ün olunur. (97609)
dışından sahibine iade edildi Beyoğlu dördüncü Noter Vtklıi Süreyya Ormancı
Kadıköy İkinci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 948/234
Kadıköy Bahariye caddesi 09 No. da mukim ölü Hasarı 8al&hadc!jn Kuru-kahvecl oğlu küçük Ersin. Kurukah-veciye aynı yerde oturan teyzesi Le-man Şayiamın vâsi tâyin edildiği yayınlanır. (97660)
19590 00 Kapalı zarf 1.9/6/9 48 saat
11
31 . Vaketa
I — İstanbul Jandarma imalâthanesi ihtiyacı İçin satın alınacak olan yukarıda mlkdar; cinsi ve muhammen bedel! ile ilk teminatı yazılı İki kalem kunduracı malzemesi hizasındaki tarihte kapalı zarf eksLltmeslte İsteklisine ihale edilecektir. Kösele ve vaketanın beher kilosuna tahminen aşağı ve en ucuz olmak şartlle her ikisinin bir istekliye İhalesi caiz ol'ûjğıı gibi her kalemine en ucuz flAt. veren ayrı ayrı İsteklilere de İhı-leşi caizdir.
356500 00
18010 00
ZAYİ — Küçükpazar nüfus İdaresinden aldığını hüviyet cüzdanımı kaybettim. Yeniûlnl alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. Bulanın Üztır. çarşı 309 numarada Bay Mehtnede getirdiğinde ntemnun edileceğini de bildiririm.
2 — Bu malzemeye »it şartname ve mühürlü nilmuneler her giin mecal saatleri İçinde kurulumuzdan görülebilir. Ve şartnameler bedelle verilir. isteklilerin kanun! vesaiki havi teklif zarflarım «Ticaret dası vesikası; ilk teminat teklif mekhıbu ve saire» İhale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde kurulumuza vermeleri ve Taksim Ayaspnşadakl Jandarma müfettişlik binası içindeki kurulumuzda eksiltmeye İştirakleri, (7318)
1331 doğumlu Mehmet kızı Hnllco Emin
ZAYİ — 011'043 senesine alt Bene-Bcrlt Musevi Lisesinden almış olduğum Q7T No. lu şahadetnameyi lıay-bctllm. YonLstnl çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Esleli* Hategua
Eyüp Sulh Hukuk Yargıçlığından: 9-18/14 Tereke
7/5'948 tarihinde ölen ve terekesine mahkemece el konulan Stl.'ıhtarağa uıevkilnda 8 No. lu kahvede kahvecilik yapan Rainizin alacaklı ve borçlularının bir ay içinde müracaatla fıçılan tereke defterine kayıt ettirmeleri ve mirasçılarının da üç ay zarfında tereke hakimliğine müracaatları ilân olunur (97670)
t — J-İŞ ARAYANLAR MÜKEMMEL İNGİLİZCE BİLEN— Ticari muhaberatta, tecrübe]! muhabir ve mütercim Iş arıyor. P. K. 1818, Galata, 388 ACELE SATILIK KAMYON — Ford 1 marka; Plymut marka taksi; her ikisi de İan.1 vaziyettedir. Adres: Şişhane Karakolu Türbo karşısında Hızır usta garajına müracaat. 624
SATILIK TAKSİ — Standard markalı. Argo saatli, yeni 1 tetikli, mükemmel fial vaziyette, Süleyman Alil garajı Tepebaşı Minare Sok. 9. Tel: 43790. 531
İNGİLİZCEDEN ve ALMANCA-DAN — Ticari ve teknik trcümeler dürüst, tez, ehven, mütehassıs tarafından yapılır. Posta kutusu 1177; Galata. 521
OK AZ YON — Altı parçadan mürekkep atik salon takımı. Her gün beş İle yedi arasında Maçkapalas 4 üncü kapı 15 numaralı dairede görülebilir. b61 —
MUHASEBECİ — Muayyen saatlerde veya daimi surette defterlerinizi usullere uygun olarak tanzim eder ve yazarım. Muamelelerinizden doğa bilecek hukuki ve ma]l hâdiselerin İstişaresini de kabul ederim. Akşamda «H. A> rumuzuna mektupla; 22558 - 20409 te]e£nola. 505
MÛCEDDET — Bir beygirlik ln-gflİK motosikletleri acele olarak ehven flatlerlo satılıktır. Mustafa Paşa Han No. 7. İstanbul, Fincancılar. 649 — 1
DİŞ TABİPLERİNE — Elinden lyl protez işi gelen bir diş tabibi, İstan-bulda diş tabiplerine klinik ve protez İşinde yardım etmek veya beraber çalışmak İstiyor. Akşamda (Diş) rümuzuna mektupla müracaat. 565 — 1
BALIKÇILIĞA, TENEZZÜTIE ELVERİL! — 7.5 metro boyunda çLft postalı, altı bakır kaplı 9 mil süratinde fevkalâde bol malzeme Üe yapılmış bir motor (3 500 liraya) Ka-daköyündö Kurbağalıderede (Şükrü Çapın) motor İmalâthanesinde. 559 —
TÜRKÇE YENİ, ESKİ YAZILARI— Daktiloyu. Fransızcayı bilen tecrübeli muhasip ticarethanelerin defterlerini kanuni şekilde tutar, muhaberatını yazar. Adres: Posta kutusu 1752. 570 — 2
SATILIK TAKSİ — Desoto 38 ufak Argo saati radyosu İşler vaziyette müracaat Galata Perşembepazan Ram on han 3. Telefon 43064 saat 10 • 12 ye. 542 — 1
2 işçi ARAYANLAR
CEREYANLI VE PİLLİ — 20 adet radyo pikabım var. Hepsini veya teker taksitle veya peşin satacağım. Gazeteye «Pulcu» remzine yazıma. 673 —
MEMUR ARANIYOR — Eski ve yeni yazılan okur yazar, bir parça muhasebeden anlar bir memura ihtiyacımız vardır. Bay veya Bayan, olması mevzuubahls değildir. Müracaat: Ga lnta Şarap lskcjesl KutIş Türk Anonim şirketine. (Balıkpazan Kardeşim Sok. No. 50). 507
ALTIN FARA KOLEKSİYONCULARINA MÜJDE — 80 gram ağırlığında Abdüimeclt (1255) zamanına alt tashihi ayar altım satılacaktır. Müracaat: Tekel genel müdürlüğü muhasebesinde Ahmet Göknar. 690 — 1
YAĞ FABRİKASINDA — Otomatik preslerde usta yetiştir ilmek üzere o-kur yaza, güçlü kuvvetli üç İşçiye İhtiyaç vardır. Genç ve tahsili olanlar tercih edilir. Asmaajtı 77 numaraya müracaat.
SATILIK MÜCELLÎT BIÇAĞI — 65 santimlik bir adet müccliit bıçağı kurulu vaziyette satılıktır. Marpuç-çular Leblebici Han No. 10 a müracaat. 598 —2
İKİ BUÇUK YAŞINDA KIZ ÇOCUĞUNA BAKACAK — Orta yaşta temiz Türkçe konuşan tecrüben bayan İstiyoruz. Nişantaşı Rumeli Cad. Müşerref Apart. 3 No. lı daireye müracaatları. 545 _ j
SATILIK'KELEPİR BUZ DOLABI— Dört gözlü (Frljldalre) markalı bir dondurma dolabı azimet dolayısiyle satılıkta-. Taliplerin her gün Kadıköy Moda acddesindo 112 numaraya müracaatları. 676 — 2
FRANSIZCA. İNGLİZCE — Muhabere yapıp usulü muhasebe bilir o-tuzyap m geçmiş bir Musevi erkek arıyoruz. Türk tebaalı olacaktır, İhracatçı yanında çalışmış bulunanlar tercih edilir. İsteklilerin net kaç liraya çalrşablleceklerile Tah rümuzuna müracaatları. 558 — 2
KELVtNATÖR MARKA — Az kullanılmış bir havuz satılıktır. Taksim Sıraserviler caddesi idare Lokantasına müracaat. 681 —
imalathanede çalişmak İÇİN — Güçlü kuvvetli eh çabuk 2-3 işçi bayana ihtiyaç vardır. Taliplerin her gün saat 8 den 18 e kadar ACELE BATİLIK KAMYON — 047 model GMC az kullanılmış yedek lâstik teferruatlyie. Fatih EsklalJpa-§a Mütercim Asım sokak 22 de gö-
müracaatları. Tah lokale C. No. 98. Şafak Kundura Boya imalâthanesi Mehmet Nuri Lcftef. Telefon: 21147 552 -3 rülür. 688 — 2
ACELE SATILIK HUSUSÎ OTO — 33 model Buik marka çok iyi vaziyette. Müracaat: Bomontl İdeal birahanesi yanında Zümrüt Garajı Her gün görülebilir. 891 — 2
İTHALÂT ve İHRACCAT PİYASALARINI İYİ PİLİP TANIYAN—Ve nakil yat şirketi namma ziyaretler yapabilecek kabiliyette lyl referans verebilecek bir aMzitöre ihtiyaç vardır. İsteklilerin J254 posta kutusuna yazı İle müracaatları. 571 2
£ — Kiralık — Satılık
• DİKKAT — Emlâk almak to «atmak, İpotek yapmak fatiyelnere; itimada şayan Suhulet Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parmakkapı köşe başı No, 4 kat 2 Tel: 42396. 237 - 27
EÜYÜKADADA — Açılacak şubemizi idare edecek »Presentabl»^ genç bir bayan aranıyor. Lisan bilen tercih edilir, İst. 240 posta kutusuna müracaat. 595 _ 2
SATILIK APARTIMAN — Galatasaray Suterazi sokağında on İki daireli beş dükkânh yedi kat yeni kirası fazlaca kaloriferli Çalış apartmanının tamamı yahut dolu ve boş birer katı satılıktır. Kapıcıya 227
5 YAŞINDA BİR ÇOCUĞA BAKACAK — Fransızca bilen bir müreb-blye aranıyor. Müracaat: Beyoğlu. Mis sok. Gökçek Ap. kat 2. No A , 586 —
MÜREBBİYE ARANIYOR — 4 ya-gmdakl erkek çocuğu için lyl Fran-«3zca bilen 30 - 45 yaş arasında bir mürebbiye aranmaktadır. Adres: Ca-galoğlu Halkevi karşısı 56 No, 584 — 1 DENİZE NAZIR Asansör ve ka- loriferli löO - 300 metrekare salonlarla muhtelif adette İç İçe ve tek odalar kiralıktır. Galata Veli Alemdar han 302 — 10
KİRALIK — Kadıköy Mühürdarın en iyi yerinde mobilyalı, Frljlderll, telefonlu yazlık apartıman dairesi. Müracaat telefon 20081 327
İŞÇİ ARANIYOR — iyi yetişmiş, kadın dikişinden aniıyan İki İşçi aranıyor. isüKlâl caddesi. Tünel meydanı. No sın, Hüsnü'ye müracaat. 573 — 2
KİRALIK APARTIMAN — Nişantaşı Gözolbahçede konforlu geniş ve aydınlık 5 er büyük odalı daireler kiralıktır. Bir katı möble verilecek-
] ALIM-SATIM (Eşya)
AZİMET DOLAYISIYLE BÜYÜK FIRSAT — Husurideçok iyi kullanıl-mış gayet iyi çalışır vaziyette «La Stille» markalı bir ootmobll satılıktır. izahat için Tcpebaşı Garajı sahibi bay Süleymana müracaat. Telefon: 43700 482 -3 tir. Tel: 84017 S39 _ 3
KİRALIK YAZLIK KAT — İki oda. hol, sofa, bahçe İçinde, lstlyenlere eşya verilir Ehven, flate acele kiralıktır. FeneryOlu Gazi Muhtar Paşa Çıkmazı No. 9 634 —
HEYBELİDE — İskeleye yakın şe^ refll mevkide 26 metre yüzlü İnşaata elverişli 230 metre arsa 5000 liraya. Vezneciler tramvay caddesi 70 numaraya müracaat 630 —
BATİLIK KOTRA - Boy 7,5 en 1.80 yelkenleri yeni; denizel bir kotra c-k ehven Halle satılıktır Tel: *rac3 602 - 3
TEŞVİKİYE TRAMVAYINA YAKIN — iki katı boş teslim apartı-manvarf, bahçejl, manzaralı on odalı ev satılıktır. Va]l konağı caddesi 109. İsmail ustaya müracaat. 493—1 İZALEİ ŞUYTJ DOLAISİLE KIYMETLİ EMLÂK SATIŞI — Aksaray tramvay deposu karşısında (Aktırın) namlyle maruf, üzerinde 3 odalı dairesi ayrıca hamur makineleri, müstahdemlere 8 odası bulunan hail faaliyette fırın ve arkasında kâglr 19 numaralı 3 katlı ev beraberce Sultanahmet üçüncü sulh hukuk yar-gıçlıığmn 848/8/42 dosyaslle 30 haziran çarşamba günü saat 14 - 18 mü-
ŞAHLIK VİLLÂ — Erenköyde bir dönüm bahçejl modern yeni bir villâ boş teslm satılıktır. Her gkn 14 ten sonra 31722 numarada Sait Nlle mil-
zayedo Ue. (Her gün görülebilir). 663 — 7
KELEPİR SATIŞ — Erenköy ünde İstasyon karşısında 14,800 liraya kâ-glx bir evle aynca 7000 liraya İçinde çam ağaçlan bulunan bir dönüm arsa satılıktır. Müracaat: MIHI Emlâk müdürlüğüne. 494
KİRALIK — 3 oda hol ve bahçeli 1 daire kiralıktır. Yenikapı Büyük Llnga İsmail Sefa sokak No. 42. Tele fon 40813 660 —
SATILIK ARSA — Vefa bozacısının karşısında 10,5x15 ebadında 91 -93 numara 11,000 lira. Müracaat: Fatih Kıztaşı. caddesi No. 18/1 Hamlt. 495 UCUZ DÜKKANLI APARTIMAN _ Beyoğhında Balıkpazannda Kameriye sokağında 20 numaralı altında büyük şekerleme imalâthanesi ve üstünde üçer odfâlı müştemllâtlı üç daire apartıman acele satılıktır. Cumartesi, pazardan maada saat 12 • 15 de imalâthaneye müracaat. 562 - 1
KİRALIK OTEL — TCpebaşinda i9 odalı tekmil döşenmiş ve banyosu mevcuttur. Müracaat: Tepebaşı Güzel Adana lokantam No. 193/1. 499
DEVREN SATILIK BİRAHANE — Her şeyi mükemmel müşterisi bol İs-tanbulun en kalabalık ye işlek yerinde terki ticaret dolaylslle satılıkta-. Müracaat 42159 853 - 1
İMALÂTHANE, ARDİYE ARIYAN-LARa — çemberlltaşta imalâthane veya ardiyeye elverişli yer artanların Galata 1585 posta kutnsuna mü-racsatlan. 500
KÜÇÜK ARSA ARIYORUM — Cihangir, Ayaspaşa, Taksim, Mecldlye-köyü arasında; Mühürdar - Moda civarında;’ Bebek. Rumelihisarı veya Ihlamur, Göztepe astatları üzerinde veya yakınında ortasına iki buçuk kat inşasına izinli takriben T> x 20 ebadında. Kroki ve lzahatle pazarlıksız flatinln posta kutusu 2030 Bakanlıklar Ankaraya, 651 - )
ÜSKÜDARDA — Selâmsız caddesinde, fabrika, garaj va her türlü İnşaata elverişli 353 M2 eski blskült fabrikası arsaa mutavassıtız son 7500 liraya acele «fıtıktır. 20843 telefona mürataat. 504
AMERİKAU BİR BAY — lükslm, Osmanbey bölgelerinde yatak, oturma odalarını, banyo ve mutfağı havi bir apartnnan katı aramaktadır. Akşamda EJls Hcmberg'e 614
SATILIK APARTIMAN — Bir kat! boş İki üç odalı dört kat konforlu uy gun flatle. Lâleli Büyük Reşit Paşa 38 Barış apartıman dördüncü kata. 544 — 1
YAZIHANE DEVRİ — Galata da avukat, tüccar yazıhanesi olmaya elverişli oda devredilecek. Galata Söğüt sokak eski Posta Han 26 No. ya müracaat. 515
ATATÜRK BULVARINA 3 DAKİKA — Zeyrek yokuşu başında İbadethane 80. 34 No. lı içinde büyük mahzeni olan 243 M2 arsanın Fatih sulh mahkemesinde 14/6/948 pazartesi saat onda kati satışı yapılacaktır 648 —
BİRALIK Ap. KATI — 3 oda, konforlu lüks eşyasiyle 6 - 8 ay İçin kiralıktır. Son istasyon Hasat sokak No. 46 ya müracaat 620
BOSTANCI — Yazmacı Tabir sokakta 32 No. lu lebi derya köşkün birinci katı kiralıktır, 24724 0 müracaat. 610
KÜÇÜKYALIDA FIRSATI — 50,900 lira kıymetinde: bin metre kare içinde; 130 ve 140 metre kare üzerlDe kurulmuş; kâglr; manzaralı; dörder o-dalı; teraslı; elektriği; suyu mevcut; İstasyona İki dakika mesafede; boş teslim; İlci ev; mecbur! bir satışla 33 bin liraya acele satılıktır. Teker te. ker de satılabilir. Müracaat: Küçük-yalıda kahveci Süleyman; İstanbul, da: Sirkeci Hüdavcndlgâr oteli Bay Tekin. Telefon: 20073. 530
ki sikli ya 0 dakIka mesafede — Hava gazı elektrik bulunan manzaralı 873 M2 arsa satılıktır. Mü racat: Cumartesi, Pazar; Beşiktaş A-karetler Afacan sokak No. 13. 629
47,000 SATILIK Apt. Ayaşpoşa Alman Sefareti civarında zemin katiyle üç daire; bahçe ve deniz görür, iki dairesi boş teslim. Aracısız, G. O. 496 - 3
SATILIK KÖŞK — Arnavutköyün-do denize tamamen nazır tam konforlu boş ojarak teslim. Tel; 36,28 müracaat. 527 — j
BOŞ BA111 ,TK EV — Kantarcılarda piyasaya yatan beş odalı, su, elektrik, her katta manzarası denize. Mü racaat: Kuruyemiş 38 numaralı dllk-kgna. Tejefon; 20858. 633
YENİKÖY — şube durağında 3 katlı 6 odalı ahşap ev 6590 liraya a-celo satılıktır. Müracaat: Taksim meydanı Kristal han No. 10. Tel: 83873. 490 _ j
ACELE SATHJK — Topkapı dışında.- Demlrkapıda (9) numaralı bağ ve bahçeli ev. Ma] tepede (2,5) dönüm arsa, süüü keçi, ot (Bj numa-foyam üraenat. 559 j
SATILIK ARSA — Tramvay yoluna 60 metre mesafede Suadlye Çınardı bl Noter sokak No. 8 de (602) metre çamlı vo bahçeli arsa satılıktır. Pazar günleri evdekllerle görüşülebilir. 4g]
FATİHTE SATILIK ARSA — Mutemet sokak 19 No, 7 X 18 eb'adın-da. ruhsatı alınmıştır, çimentosu ağustosa. Metresi 80 liradır. Mektupla Akşam O. Demir. 664 — 1
KARTAL MALTEPESİNDE — Bağdat caddesinde, konforlu, İki katlı altı oda va salreyl muhtevi bahçe ortasında 47 numaralı zarif bir köşk boş teslim satılık, kiralıktır. Pazar günleri içindeki sahibine, diğer günler komşusuna müracaat 448
SATILIK İMALÂTHANE — 2 HP. Motörlo müteharrik he rtürlü demir eşya ve bakkallt İşlerine mahsus tor-nolar ve saire. Fincancılar Mustafa Paşa Han No. 8. 548 — 1
SUADIYE — ve Bostancı İstasyonlarına beş dakika mesafede, İçe-renköyil asfaltına ve yeni sanatoryuma yakın. Adaları görür fevkalâde manzaralı on dönümlük ursa ehven flatle satılıktır. Taliplerin 24426 da Ekreme müracaatları. 481
ŞİFADA SATILIK ARSA — Kalamış koyuna* nazır Flrerleü mektebi duvarına bitişik 14 metre yüa 34 metre derinlik 60143 telefona müra-ca**- 537 - 3
KELEPİR BİNA — Galatada depo, ateJye, İftboratırvar olarak kullanılabilir yeni betonarme bina. 18000 liraya satılıktır, Kıüediblnde kireççi Ailyo müracaaC. Mutavassıt kabul edilmez. 539 j
SATILIK — Denize yakın, manzara fevkalâde, asfalt cadde üstünde, küçük büyük, İnşaata mösaJt arsalar. Bostancıda piâjın üstünde Al-tuıtepede Bay Enver'e müracaat 513 — 1
UCUZ SAYFİYE ARSALARI — A‘ nadolu Maltepeslnde plâja nazır arsalar metrekaresi 35 kuruştan başlamak üzere acele satılıktır. Telefon 42911 558 —
SATTLTK EV — Tepebnşma gayet yatan Kasımpaşa Hacı Ferhat mahallesi Âşıklar caddesi No. 85 İki 0-da bir sofa müracaat 20867 Muzaffer Erman. 540 —
VİLLÂ ÎQİN ARSA — Büyükada Ntzmda, Dile, denize ve Heybeliye hâkim bir mevkide. Villâlar İnşası İçin İmarca tasdikli İki parsel arsa metresi 8 ve 10 liradan. Nizamda bak kal Yamandlden veya Telf: 24133 ten «orulmalKÜr, wi
SATILIK — Samatyada tren ve tramvaya nazır Sancaktar Hayrettin mahallesi Uzuncaova sokak No. 51 dört odalı ev. Müracaat 20867 Muzaffer Erman 441 —
SATILIK KÖŞK — Suadlyede tren yolu kenarında bir dönüm bahçesi, seçkin muhtelif meyva ağaçlan ile nadide Avrupa gülleri mevcut. Müracaat: Su adiye tren İstasyonunda Fethiye. 354
AİLE YANINDA — Möbleli güneyli banyolu biiyük bir oda. Şişli Hanımefendi sokak No. 2
«00 —
İMARCA İKİ KATA MÜSAADELİ — İzalel guyu dolayıriyle satılık arsalar: Yeşilköy İstasyonuna 200 metre, asfalta cephesi olan. 2230 metre murabbalık arsalar Sultanahmet üçüncü «ulh hukuk yargıçh-ğuıca 048/42 dosyasile ayn ayrı 3 temmuz cumartesi 11 - 13 müzayedeyle. 567 — 9
SATILIK EV — Üsküdann ihsan i-ye mahallesinde. Köprülü Konak sokağı 12 No. da suyu, elektriği, havagazı bulunan beş adalı ev satılıktır. içindekilere müracaat.
568 — 1
GALA TADA DEVREN KİRALIK dükkân — İçindeki maliyle beş, telefon, terkoa, havagazı üç katlı gazetede Dükkan remzine yazınız. Telefon: 223G8. 574 —
DEVREN SATILIK — Kuru kahveci Tekel ve MIH! Piyango bâylllğl dükkânı. İşler vaziyettedir. Şehzade-başı DLreklerarası No. 63 aynı yere müracaat. 575 — 5
KİRALIK — Fatih'i» her tarafı gören yüksek apartıman katı, nüfusu az aile İçin, (2) seneliği peşin Akşam'da Peşin remzine.
579 -
SATILIK KÖŞK KATI — (Bilhassa zevk sahipleri için). Tam konfor, emsalsiz manzara, geniş balkon, bakımlı bahçe ve bağ. Göztepe — Tramvay durağı — İstasyon caddesi No. 15/1. Doğruca orta kattaki ev sahibine müracaat
580 —
CİHANGİRDE — Alnıan hasta-tanesl arkasında 27.000 liraya pazarlıksız blrapartıman satılıktır. Cihangir caddesinde 29 No, da kapıcı Mehmet Aslana müracaat
502 — 8
KİRALIK KÖŞKLER — Çift ('havuzlarda tramvaya 3 dakika mesafede bütün konforu havi 10-12 dönüm İçerisinde bağlı bahçeli bol çamlık, bol rneyvahk zengin bahçe. Müracaat 11/1 veya 21614, 52-120 dan tafsilât alınabilir. 590 —
KELEPİR ARSA — Küçükyahda istasyona. 3 dakika Marmarnya fevkalâde manzaralı bir dönüm metresi 450 kuruştan satılıktır. Akşamda (Küçükyalı) rümuzuna mektupla müracaat. 592 — 1
SATILIK SAHİLHANE - Arnavut-köyünde Kız Koleji durağından 18 metre İleride, 208 - 210 numaralı, altında dükkânı bulunan fevkalâde manzaralı, 470 metre murabba» saha içerisindeki sahtlhanenln tamamı a-cele satılıktır. Her gün öğleye kadar 208 numaraya. 577 — 4
SATILIK APARTIMAN — Beycğlo kaymakamlığının arka kapısı önünde Bankalar caddesine İnen Şair Ziya paşa yokuşunda eczahancnln yanında Mutlu apartımanı azimet do-layıslyîe müsait flatle satılıktır. Taksim Aydede caddesi Ayhan apartman 5/5. Telefon: 82430 a.
589 — 2
SULTAN A I METTE — Sanat okulunun yanında Kurııbalık hamamı. 400 M2 boş teslim acele satılıktır. Çakmakçılardaki Valide hanında bir numarada Abdülhalik'a müracaat
. 883 — 2
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Çemberlltaşta «208> No. h tartasfye dükkânı devren satılıktır. Mutavassıt kabul edilmez. Adres: Kap alı çarşıda Kuyumcu Kemal Bozkurt No. 5.
585 — 3
ACELE SATILIK FAAL HALDE KIRTASİYE DÜKKÂNI — Aksaray Millet caddesi 89/1 aynı dükkâna müracaat. 560 — 2
EV YAPTIRACAKLARA — .Arsalarınız yoksa, arsalarımıza arsa bedeli hariç 40 metreye (4500). 3 oda konforlu bina inşasında tediyede kolaylık. Büyük Millet han 20.
587 —
HUSUSÎ GARAJ — Kadıköyünde Altıyolağzı civarında hususi garaj lstlyenlerln Kadıköy Postrestant (Garaj) rümuzuna müracaatları. Kirası 45 lira. 594 —
acele SATILIK — Beyazıtta tramvay caddesine 50 ad un mesafede kârglr altı oda tramvay caddesini görür, Marmaraya nazır, havadar İki mutfaklı bir ev boş teslim satılıktır. Müracaat: Büyük Haydar so- | kak Hallaç Hüseyin. 593 — 4
Jj -MÜTEFERRİK
İNGİLİZCE DERS — Londralı İngiliz bayan tarafından yen) metot konuşma). Adres: Mrs. Vlnni 439; İstiklâl caddesi Yardım apartıman No. 1 (Rus sefareti yanında).
289 - 3
İnşaat yaptiracaklara — Mimari proje, betonarme hesabati, V.S. yapılır, Fenni mesuliyet veya inşaat deruhte edilir. Her nevi kolaylık. Mercan Sultan Odaları No. 52/17 Y. mühendLs A. Baznedar’a müracaat telefon 20420 489 — 3
İNGİLİZCE ve ALMANCA — Dersleri Faucett ve yahut lngilİ2 Kültür Heyeti usulü üzerine verilir. Ftaijer ehvendir: Posta kutusu 1177, Galata.
522
İNGİLİZCE — Amerlkada okumuş ve Amerikan mekteplerinde İngilizce öğrenmiş bir genç üç axda lisan öğretir. Akşam (DS> rumuzuna müracaat. 516
HAYDARPAŞA - BOSTANCI - Cl-varkmnda Patisten mezun İstanbul liselerinde öğretmen Fransızca ve bu lisanda hesap, cebir, hendese dersleri verir. S. Ger on Receppaşa caddesi Gülen apartıman 21/4 Tak* sim. 555 - 8
BİR MAĞAZA 25 BİN LİRALIK ORTAK ARIYOR — Ayda 500 hra kâr verilir. Gazetede (İşlet) remsine yazınız. Tafsilât gönderilir. Telefon 22368. 572 —
SATILIK CİNS VE DAM1ZLK İNEK VE DÜVELER — Pazar günleri görebilirler. Çfftehavusdar Tepegöz sokak No. No. 11/1. Sair günleri telefonla, 21Ö14, 52-126.
589 —
fransizca DERS — Tecrübeli eski öğretmen mhuarrlr M. Râslm özgen'e müracaat edilirse muhakkak İstifade edilir. Adres: Galata rıhtımı (Güzel Bandırma Oteli).
597 - 2
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ
Gazetemiz idarehanesini a dr er olarak göstermiş olan karilerimizden
Daktilo — T. Ş — S- ö — Eüs Hemberg — GC — Bostancll — Tali — Orta yaşlı ecnebi bayan namlarına gelen mektupları idarehanemizden aldırmaları rica olunur.
Sudkostik fiatında tenzilât
Sümerbank Selüloz Sanayii Müessesesinden
Klor - Alkali Fabrikallz mamulatından Na OH % 96 evsafında uıuzap Sudkostik'ln serbest olarak piyasaya satılışına başlanmıştır.
İzmit'te teslim şartile 300 - 3 50 kiloluk saç varillerde beher fonu 750 - (Yedi yiiz Çin'i Uradır.
İsteklilerin müessesemke müracaat etmeleri ilân olunur. (79fi3)_

Çeşitli elektrik ölçü âletleri alınacak
Akşam Erkek Sanat Okulu Müdürlüğünden:
1’ — Erkek Teknik öğretmen okulları İhtiyacı İçin çeşitli tip w özelliklerde elektrik ölçıi âletleri sa'.ııı aimncaktır.
2 _Bu ölçü âletlerinin miktarını tip ve özelliklerini gösterir listeler
Tophanede 347 rnımaraduKI okulun bürosunda görûteUHv
3 _ istekli olanların buna göre vr en geç 10/VL 1948 Çarşamba günü
saat 17 yc kadar teklifle bulunmaları (8233
>hife 8
AKŞAM
11 Haziran 1048
Talihinizi “DEMOKRAT PARTi,, nin
Büyük eşya piyangosu ile deniyecek olursanız...
geçen hediyeler arasında, bakınız,
MELSR VARt
Ankara, İstanbul ve izmlrde birer ev, otomobil, Jeep ve kamyonlar. traktör, biçer • döver ve bir çok ziraat Aletleri, at ve arabalar, kara ve deniz av malzemesi ve tüfekler, çadırlar, deniz moiörii ve sandallar, muhtelif ev eşyaları; halılar buz dolapları. sofra, çay ve kahve takımları, bakır mutfak takımları, dikiş ve yarı makineleri elbiselik kadın ve erkek kumaş Lan. altın kol saatleri, gilmüş takımları v.s.
Bir Bilet Bir Lira
ilân:
İstanbul vilâyetinde mukim olup kayd ve tescil İçin bu güne kadar şahsî davetname almamış veya gönderilen davetnameye henüz cevap vermemiş bulunan Yugoslavya tebaasının, Yugoslavya Halk Federatif Cumhuriyetinin tabiiyet kanununun ahkâmına tevfikan kayd ve tescil muamelesinin ikmali ve hüviyet varakalarının kat’î pasaportlarla tebdili hususunda hüviyet varakaları ve altışar adet fotoğrafla beraber mutlaka ve şahsan Yugoslavya Halk Federatif Cumhuriyeti Jeneral Konsolosluğuna müracaatları lâzımdır.
Alâkadarların, bu kerıe de müracaat etmedikleri takdirde haklarında Yugoslavya Halk Federatif Cumhuriyetinin tabiiyet kanunu ahkâmı tatbik edilecektir. Müracaatlar şu veçhile olacaktır:
İsimleri AB.C.D. harflerlle başlayanlar 17 Haziran saat 10—12 de isimleri E.F.G.H, harflerde baklanlar 18 Haziran saat 10—12 de İsimleri İ,J.K,L, harflerlle başlayanlar 1» Haziran saat 10—12 de İsimler] M(N,O.Pr harflerlle başlayanlar 21 Haziran 10—12 de tslm]eri R.S.T.u, harflerlle başlayanlar 22 Haziran saat 10—12 de İsimleri V, Z. harflerlle başlayanlar 23 Haziran saat 10—12 de Bu İlân, bugüne kadar henüz kayd ve tescil ve hüviyet varakalarını kafi pasaportlarla tebdil muamelesini ikmal et-miyenleri alâkadar etmektedir.
Yugoslavya Halk Federatif Cumhuriyeti Jeneral Konsolosluğu
Bf-vcığlu İstiklâl rpdrlesi No 471 2____
GALATA RIHTIM CADDESİNDE
CAııtalya Nakliyat Şirketinin kiracı olarak bulunduğu) 41 No. Iı iki yüzü iki caddeye nazır büyük btna 70128 lira kıymetle Beyoğlu Sulh Hukuk Yargıçlıgmca 2 Temmuz 1Ş9Ş Cuma RünÜ saat 16 da »atılacaktır. (Dos. No. 948-5 satış)
VENLER İN RADYOSU*

A R Ş I M I D I S M II E S S E S E S I i T. A Ş BEYOĞLU. İSTİKLAL C»OOESİ No. 30-34
İstanbul Satış Yerleri:
RIDVAN ÜMAT Sirkeci, Tramvay durağı No. ♦
T. GÜLF.RYt'Z Yenişehir Caddesi No. 31 Beyarıd MEHMED ÖZÇELİK Karal-öy Palas karşısı, Galata
KAŞELERİ
GRİP NEZLE ROMATİZMA BAS ve DİŞ AĞRILARINA karşı kullanılır
İnşaat Sahiplerine: “PEHLİVANLAR,, Müessesesi Bayındırlık Bakanlığının Noı-m tipinde ve her hususta üstün evsafta ve garantili
ÇAPA Marka TUĞLA ve T A Ş Ocakları ihtiyacınızı dürüst ve süratli şantiye veya Harman teslimi taahhüt eder.
Harman: Eyüp - Alibeyköy - Kecederesi _____________
Büro: Galata - Önıerabid Han. kat 4 No. 10, Tel, 41099
« Türkiye Errlâk Kredi Bankasından ■
Bankamızca Ankarada Anıt Kabir civarında İller Kooperatifi için inşa ettirilecek olan yüz elli bir adet evin mezkûr kooperatif ortaklarının, yoklanan temayüllerine göre tahmini olarak tesbit edilen muhtelif tiplere göre adetleri aşağıda yazıl-
mıştır. İlgili İnşaat müteahhitlerine İlân olunur.
Tip No. sı Kat adedi Oda adedi Ev adedi
1 tek kat 3 2
2 » 4 2
3 çift kat 4 2
4 tek kat 5 9
5 A çift kat 5 23
G.B > » 6 29
7.A » » 0 19
8.B » » 5 68
151
1948 model SİERA Radyoları Tabii ve pürüzsüz sedalarile herkes tarafında^ beğenilen ve aranan ^ahizelerdir. SİERA fabrikalarının mühendisleri tabii’sedayı temin’ede-. bilmek'için’fennin en sön'yeniliklerini SİERA’ radyolarına itina ile tatbik, etmişlerdir SİERA radyoları'tabiî sedanın ve sağlamlığın timsalidirler.
İMKÂNI VAR MI ?
E W E T !
MİRAPON, ile İpekli ve Yünlü ' çamaşırlarınızı ı yıkarsanız sarf edeceğiniz emek ve vakit yarı yarıya düşer, MİRAPON, İpekli ve Yünlü malzemeyi yıprandırmadan,"sarartmadan keçeleştirmeden temizler ve fevkalâde bir yumuşaklık verir.
a&Mt
Daktilo Bayan Aranıyor
Büyük bir ticarethane, İyi Türkçe ve Fransızca bilen bir daktilo bayan aramaktadır. İngilizce veya Almanca bilenler tercih olunur. İsteklilerin P. K. 1557 ye tercümeihâl ve sarih adreslerini mektupla bildirmeleri rica olunur.
İstanbul Esnaf Odası meslek gruplan seçim heyeti başkanlığından:
2 Numaralı Bahçıvan, çiçekçi ve manavlar ile 7 numaralı kitap ve kırtasiyeciler gruplan meslek heyetlerinin müreltep adede iblâğı için 4353 sayılı kanuna alt nizamname gereğince 10/6/948 Perşembe günü sabahı saat 9 du seçime başlanmış ve saat İğ w kadar oyların kabulüne devam edilmiş ise de çoğunluk temin edilememiş olduğundan rey kabulü müddeti Kanuna uyularak 11/0/948 "Cuma gününden. 14, 15/0/S48 Pazartesi ve Sah günleri akşam saat 18 zc kadar uzatılmıştır. 12/8/918 Cumartesi va 13/6/ 9J8 Pazar günleri rey kabul olunmıyacaktır.
Yukarıda yazılı gruplara kayıtlı esnafın 11/6/943 Cuma, 14 Pazartesi, 15 salı günleri sr.at 9 dan 13 e kadar Clvanyotunda Sılıhi Müze karşısındaki Esna! Odası merkezine gelerek oylarım kullaamalan ilân olunur. (8193).

Comments (0)