KÜÇÜK İ LAN LAKI f BUCÜN 6/NCI SAYFAM
AKŞAM
Sene 32 — No. 11345 — Fiat!: her yerde 10 kuruştur.
CUMA 12 Mayıs 1950
Sahibi: Necmeddin BadaS — Yazı İğlerini fiilen İdare eden C. Bildik — Aksam Matbaası.
İnönü dün akşam Ankaraya hareket etti
Trigvie Lie Moskovada
Gazetecilere şimdilik beyanatta bulunmaktan kaçındı
Cumhurbaşkanı vilâyeti ziyaret etti ve şehirde bir gezinti yaptı
İsmet tnönü Vilâyetten çıkark en
Birleşmiş Milletler Umumi Kâtibi Trigvie Lie
Moskova 12 (AA.) — (Afp>:
Trygvle Lie kendisini Prague’ dan getiren uçaktan İndiği zaman mütebesslmdl. Genel sekreter kendisini karşılamağa gelen Gromyko ve Myrdol’ın ve diğer şahsiyetlerin elini sıkmıştır. Her türlü tefsirden içtinap (Arkası sahile 2; sütun 4 te)
Prenses
Cumhurbaşkanı ismet İnönü dün akşam saat 20.45 de Anka raya hareket etmiş, garda vali ve belediye başkanı, parti bölge müfettişi SadL Irmak, C. H. P. idare kurulu üyeleri, generaller ve yüksek tahsil genç* lifei. işçi ve esnaf teşekkülleri mensuplan İle kalabalık bir
halk kütlesi tarafından coşkun tezahüratla uğurlanmıştır. Bayan İnönü, Özden İnönü ve C. H. P. genel başkan vekili Hilmi Uran Cumhurbaşkanile beraber Ankaraya hareket etmiştir. Ü-nlversitel! genç kızlar Bayan İnöniiye bir buket vermişlerdir.
İsmet tnönü dün saat 13 de vilâyete gelmiş vali ve belediye başkanı İle beraber şehirde bir gezinti yapmıştır. İönü vilâyete gidiş ve dönüşlerinde civarda toplanan halk tarafından sevgi ve hürmet tezahürlerde karşılanmış ve hararetle alkışlanmıştır.
Fethiye
Kiralın kabinesi prensesin evlenmesine mâni olamadî
Sunderland takımı geldi
Sunderlandın merkez muhacimi ve
Ingiliz gol kıralı Davis ne diyor?
Sunderland İngiliz takımı Yeşilköy hava meydanında
İngilterenin birinci İlginin tanınmış Surderland takımı dün akşam saat 20 de uçakla Lon-dradan şehrimize gelmiştir. 16 oyuncu, 5 idareci ve 1 gazeteciden mürekkep olan kafilede 2 beynelmilel oyuncu da bulunmaktadır.
Oyuncular adına kafile başkanı DitChbum haVÇ alanında kendilerini karşıhyan gazetecilere. Türkiyeyc gelmekten dolayı memnunluk duyduklarını ve İyi bir seyahat geçirdiklerini söylem İştir.
Gelen oyuncular şunlardır:
Mapson, stelllng, Hudgeli, Maraton, fiçotson, Walsh. A Wrlght. T. VVrlght, Maeİahn, Broahs, Klrtley. Case Shaklc-ton, Daft-is. Reynolds’dıır.
Takımın santrforu ve İngiliz gol kiralının söyledikleri
Sunderland takımının santrforu Dawla bu sene att> 'i 28 (Arkası nahife 2; sütun 1 de)
Ordu boks takımımız Ital-yanlarla berabere kaldı
Ordu boksörlerimiz, Fransada yapılacak Dünya şampiyonasına girecekler
Geçen hafta Romaya giden ordu boks takımı dün akşam şehrimize dönmüştür. Takımın ayin onunda Romada İtalyan ordu takımı İle yaptığı müsabakada alman- teknik neticeler şunlardır:
52 kiloda Sıdkı Aslan, Menti'-ye mağlup.
54 kiloda Hafit Ergönül, Bal-larin’e galip.
58 kiloda Adnan İnan, Maroso He berabere.
62 kiloda Semih Kızılcınak. Rigomanlı Bacigolupuya galip.
67 de Türk, takımından Yorgo İstavridLş, Italyan Kaslklogona* ya mağlûp.
72 de yüzbaşı Kenan Yorgan, Mabolo’jra mağlup.
80 kiloda teğmen Suphi Okur, Gabetto’yâ İkinci ravundda teknik nakavtla galip.
Maçlar ikişer dakikadan altı* şar ravunt yapılmış, galip gelenlere kupaları verilmiştir. Takım neticesiyle Türk - İtalyan ordu boksörleri 3-3 berabere olmuşlardır.
(Arkası sAhife 2; sulun 7 de)
Üçler konferansı dünya sulhunu koruyacak tedbirleri görüşüyor
Yeni bir harb ihtimaline karşı savunma ve iktisat cephelerinin takviyesini kararlaştırdı
Londra İL (AA.) — «United Press»:
Üç dışişleri bakanı bugün bütün dünya meselelerini gözden geçirmişler ve bir üçüncü dünya harbi imkânlarına karşı savunma ve İktLsad cephelerinin takviyesini kararlaştırmışlardır.
Bakanlar sabahleyin İki saat ve öğleden sonra da iki saat görüşmüşlerdir.
Konferansın bugünkü İlk celsesinden sonra aşağıdaki tebliğ yayınlanmıştır:
«Birleşik Amerika, Ingiltere ve Fransa dışişleri bakanlan, bugün Londra toplantılarına başlamışlardır. Üç gün devam edecek olan bu toplantılarda güdülen gaye, barışın bütün uy gun vasıtalarla takviyesidir.
Bu toplantılar sayesinde üç devlet dışişleri bakanları, son seneler içinde Brüksel antlaşmasında iktisadi kalkınma prog ramında, Avrupa konseyinde, Atlantik paktında ve karşılıklı yurdun, programı he son seneler İçinde ifadelendirilen büyük beraberlik tedbirlerinden şimdiye kadar elde edilen neticeleri mültehiden gözden geçirmelerine imkân verecektir.
Konferansın bu ilk günü zarfında. Bakanlar, iktisadi kalkın ma, Avrupa camiasının İstiklâl ve refaha kavuşması ve bütün dünyanın himayesi İçin gereken savunma sisteminin gelişmesin de müşahede edilen büyük İlerlemeyi kaydetmişlerdir.
Dünyanın bugünkü durumun da barışın bakasının her saha-
Kahire 12 "(APi — Kıra! Fa-
ruk’un kabinesi dün akşam bir tebliğ yayınlamış ve bunda:
«Kiralın kabinesi prenses Fethiye Ue Riad Ghall efendinin evlenmesine mâni olmak 1-çln elinden gelen gayreti göstermiş fakat maatteessüf muvaffak olamamıştır.
«20 mayısta Tac konseyi toplantıya davet edilmiştir. Bunda. durum ve ittihazı İcap edecek tedbirler müzakere edilecektir.» denilmektedir.
Prenses hâlen, valde kırallçe Nazlı ve kızkardeşi prenses Faika ile beraber Birleşik Ameri- da ve bilhassa Atlantik paktı ve kada bulunmaktadır. • batı devletleri ekonomisinin tak
Oy sandıkları seçim heyetlerine veriliyor
Ankara ve İstanbul radyoları, 15 dakikada bir seçim neticelerini yayınlayacak
Pazar günü yapılacak milletvekili seçLml İçin hazırlıklara devam olunmaktadır. Seç ün heyetleri dünden İtibaren oy sandıklarım teslim almağa başlamışlardır. Sandıklar pazar gü-
Rejimi muhafazanın birinci şart t
Loııdrada, harb devrinin en mühim ransı toplanıyor. Orta Doğudaki komünist faaliyeti ile mücadele meselesi de belli-başlı konuyu teşkil ediyormuş.
Fakat iıemen arkasından şu sözler geliyor:
«Aynı zamanda Orta Doğu bölgesinde yaşıyanlarm hayat seviyesini yükseltmek için alınması lâzım gelen iktisadi tedbirlere de temas e-dilecektir.N
Eğer parlaman ter rejimin muhafazası uğrunda mücadelenin püf noktası budur diye diiııya samimi şekilde anlıyabildiyse ne mutlu. Londradaki konferansın cidden lıarb sonu devrinin cn mühim konferansı olduğuna inanmak lâzım gelir.
sonu konfe-
nü sabahleyin erkenden seçim bölgelerinde evvelden tâyin e-dllen mahallere konacaktır.
Seçim günü de sözlü ve yazılı propaganda yasaktır. Türk bayrağı, propaganda vasıtası o-larak kullanılamıyacaktır. Dini ibare ve Arap harflerile yazılmış her türlü matbu evrak sandık başlarına konamaz. Seçim günü kapalı şişe ile dahi içtd satılması memnudur. Umumi eğlence yerleri de akşam saat 17 ye kadar kapalı olacaktır.
Seçime sabahleyin saat sekizde başlanarak akşam 17 de nihayet verileceğinden en çok gece yarısında neticenin alınacağı umulmaktadır.
Ankara 11 — Bütün m em leke tin sabırsızlıkla beklediği seçim neticelerinin bir on evvel öğrenilmesini temin yolunda basın yayın ve turzm umum müdürü Ahmet Şükrü Esmer miihlm bir teşebbüse geçmiş bulunmaktadır. Buna nazaran seçim gecesi Ajıkara ve İstanbul radyoları gece, yarısından sonraya kadar çalışacaklar ve her 15 dakikada bir alınan neticeleri parça parça bütün memlekete duyuracak lardır. Bu husus için bütün tek nik tedbirler alınmıştır. Basın yayan umum müdürlüğünde bu İşL tahakkuk ettirmek üzere bir de servis kurulmuştur.
viyesi suretiyle fiili bir savunma ihdası hususunda yeniden gayretler sarf edilmesini istilzam etmektedir.»
Londra 11 (AA.) «Reuter»:
Umumiyetle güvenilir kaynaktan öğrenildiğine göre, bugün konferansın İlk oturumunda İngiltere, Fransa ve Birleşik Amerika, dışişleri bakanları
Bir
çindekl durumu ve bilhassa leşmiş Milletlerdeki Çin temsilciliği çıkmazını müzakere etmiş terdir.
Bu akşam ayrıca dışişleri bakanlarının yarınki toplantıları sırasında Fransız ve Alman ağır sanayiinin birleştirilmesi hak-kındakl Schuman plânını muza kere edecekleri öğrenilmiştir.
Zonguldak limanı
4 yılda bitirilecek
Inşaatı kontrol edecek olan Amerikan firması müdürünün beyanatı

M. Brehon gazetecilere beyanatta bulunurken
Zonguldak Umanının inşaatını kontrol edecek olan Amerikan Koppers kumpanyasının müdürü emekli general Mr. Brehon Burke Soınervllle dün saat 12 de Parkoteldç bir basın toplantısı yaparak liman İnşaatı hakkında İzahat vermiş ve demiştir ki:
«— Üzerimize aldığımız Zonguldak limanı işi tahminen 4 sene içinde tamalartacaktır. Bu husustaki kontrol şirketimizle Türk hükümeti arasındadır. Bu
anlaşmayı Avrupa iktisadi işbirliği komitesi tasvip etmiştir. Limanın inşaatı için sarfedile-cek paranın yiizde yetmiş beşini. tiraj haklan dahil, Avrupa iktisadi işbirliği komitesi, yüzde yirmi beşini de Türk hükümeti ödeyecektir.»
General Brehon, Türkiyenin giin geçtikçe sanayileşmesini takdirle karşıladığını ve Amerikan firmalarının Türkiye ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını İlâve etmiştir.
— Yeni Rakı şişelerini beğendin mİ?
— Evet beğendim. İngallah. içindekilerin değişmesine de sıra gelir.M
Sahile 2
Sah ah Gaz ekleri Ne D ivc
12 Mayıs 1Ö50
Bir hayır işi
Bundan 96 sene evvel, Kırım Muharebesi sırasında memleketimi»; gelerek modern hastabakıcılığın temellerini atan asil İngiliz kadını Fiorcnce Nighün-gale'in İstanbula gelişinin yüzüncü yıldönümünü taziz etmek üzere Istanbukkı onun adına bir Hemşire koleji ve hastanesi kurmak için harekete geçildiğini yine hu sütunlarda haber vermiştim. O güzel teşebbüsün yürümekte olduğunu evvelki gün müteşebbis heyetin daveti üzerine Büyük Klüpte yapılan basın toplantısında memnuniyetle öğrendik. Bu hayırlı işe önayak olan Bayan Fahrıinnisa Seden ile Vedat Nedim Tör'ün ve Prof. Kânm İsmail Gürkan ın verdikleri izahata göre «Flöreme Nightingalc» adı dünya hastabakıcılık âlemindo aziz bir isimdir. Hattâ hemşirelerin diplomalarını alırken ettikleri yemine onun adı da karışmaktadır. Bütün Anglosakson âleminin adını hürmetle andığı ve bütün hastabakıcıların piri sayılan bu iyi kabli kadının hasta-bakıcıl ğı İstanbulda tesis etmiş olması bizim için mühim bir hâdisedir,
Kefekim müteşebbis heyet, dünyada mevcud olan 5 milyona yakın organize hastabakıcının Florencc Nigh-tinğalc adına İstanhulda kurulacak otan Hemşire koleji ve hastanesiyle yakından alâkalanacaklarını kuvvetle tahmin etmektedirler. Başta Kızılay olmak üzere bizim hayır müessesclerimiz de böyle bir vakfın tesisinde vazife alınışlar. Tıp Fakültesi Profesörler Meclisi bu kolej ve hastanedeki tedrisatı fahri olarak yapmayı kabul etmiştir.
Bu hayır işi ümid edildiği gibi milletlerarası alâka İle karşılanırsa,hem Florence Nightingale'in adını ve emelini Türkivede de ebedi kılacak bir âbide vücuda getirmiş. heın de İstanbul o sayede bir Hemşire koleji ve hastanesi kazanmış olacaktır. Müteşebbislerin muvaffak olmalarını candan temenni ederiz.
Şevket RADO
Ücuz meaken dâvası
Abidin Ilaver Cumhuriyette yazdığı baş makalede ucuz mesken meselesine temas ederek diyor kİ:
«Ucuz evlerin İnşasında büyük apartımanlar yerine beşer, altışar blnalık bloklardan mürekkep bir veya İki katlı evlerin tercih edilmiş olması da halkımızın müstakil ev sahibi olmak temayülünden ve aynı zamanda memleketimizde kat mülkiyetinin mevcut olmamasından ileri gelmekledir. Yapılacak meskenler halka taksitle satılacağına göre, bu şekil daha muvafıktır. Kira usulü kabul edilmiş olsaydı büyük apartman lar, şehrin iman bakımından daha münasip olabilirdi.
Hulâsa, İstanbul belediyesine
verilen 4 milyon liralık muteda-vll sermaye İle yakında evlerin inşasına başlanmış ve ucuz m es ken meselesinin halli ri’len gerçekleşme yoluna girmiş bulunacaktır. Böylece biraz geç kalmış olmakla beraber, bütün. medeni dünyanın en mühim sosyal dâvası haline gelmiş bulunan bu meseleye memleketimizde de lâyık olduğu ehemmiyet verilmiş ve faaliyete geçilmiş bulunuyor»

Bize gıpta edenler
Ahmet Emin Yalman Vatanda yazdığı bas makalede diyor ki;
«Tarihimizin cn yüksek teâli devri bu dakikada kapımızı vuruyor. Bu güzel sesi duyuyor mu sunuz? Akıncı bir Tiirkiyenln
manzarası ufuklarda peyda oLmuştur. Bu ıılvi temaşaya iştirak etmek size nasip oluyor mu?
Politikanın zaruri küçüklüklerini vc bayağılıklarını üzerimizden silkip attığımız zaman böyle sesleri duyan ve böyle manzaraları gören milli ölçüde liderler için çok cazip bir faaliyet devri başlıyacaktır. Tarihin cazip davetin* memlekette herkese duyurduğumuz. yeni akıncı Türklyenln manzaraslyle hepimizin gözümüzü tatlı tatlı kamaştırablldlğlmiz, iyi insanlar için çalışmak ve yaratmak sahalarını serbest bir hale koyduğumuz zaman; bu kudretli ve azimli millet İçin erişllmiye-cek gaye, halledllmlyecek müşkül kalmıyacaktır.
Bulgar komünistleri müşkül durumda
Bulgar Palitbürosu ile emniyet teşkilâtı arasında şiddetli mücadele
Suriye ile millî maçımız
Federasyon millî takım namzetlerini davet ediyor
B.T.G. Müd. Futbol federasyo nu başkanlığından: Suriyede ve ı tstanbulda yapılması mukarrer Türkiye - Suriye ve Türkiye -İran milli maçlarına hazırlık mahiyetinde olmak üzere İngiliz Sıınderiand takımına karşı oynayacak olan aşağıda isimleri yazılı milli vc milli takıma namzet futbolcuların 16/5/1950 tarihine müsadif salı günü saat 15 de İnönü stadında futbol malzemelerile birlikte hazır bulunmaları ehemmiyetle tebliğ olunur.
Bu futbolcular Stad müdürlüğü kapısından gireceklerdir.
Ga.'atasaraydan: Turgay. Naci. Muzaffer, Doğan, İsfendlyar, Reha.'
Fenerbahçeden: Hilmi. Kâmil. Hallt. Lefter. Erol. Samim.
Vefadan: Galip Ruhi, şükrü. Melih.
Ankara, Demirspor: İsmet Mustafa.
Gençlerblrllği: Ayhan.
bâzını Hikmet
Dün Cerrahpaşa hastanesine yatırıldı
Cerrahpaşa hastanesinde yapılan sıhhi heyet muayenesi neticesinde mahkûmiyetinin tecili hususunda bir karar verebilmek için üç ay müddetle bir hastanede tedavi ve murakabe altında bulundurulması kararlaşan Nâzım Hikmet, dün Cerrahpaşa hastanesine yatırılmıştır. Burada hastane doktorlarından maada ayrıca asabiye mütehassıslarının da murakabesi altında bulunacaktır.
Evvelki gün dağıtılan «İstanbul Yüksek tahsil gençliği derneği »imzasını taşıyan ve Nâzım Hikmetin şahsiyetinden bahsederek tahrik edici mahiyette bazı ibareleri İhtiva ettiği İddia olunan beyannameler hakkında zabıtaca yapılan tahkikat neticesinde derneğe mensup yedi genç yakalanmış, geç vakit ad-liyc-ye verilerek tevkif olunmuşlarsa da asliye ceza hâkimi n^z-dinde yapılan acele itiraz üzerine tahliye olunmuşlardır. Tahkikata devam edilmektedir.
Başkan Tıuman
İç idaresini tenkid edenlere cevap verdi
SeattJe (Vaşingtcn), 12 (AP) — Başkan Truman dûn, İdaresinin «Sosyalizm’e giden yolun son merhalesini katetmekte* olduğu yolunda kendisini tenkid edenlere cevap vermiştir.
Truman, Seattle'den 125 mil mesafede bulunan Columbla nehri üzerine yapılmış olan1 Oran d Colulee barajının açılış töreninde, âmme teşebbüsleri-' ne İtiraz eden kimseleri «utangaç. kısa görüşlü yahut bencil olarak* vasıflandırmıştır.
Başkan, «Modası geçmiş txn-kldler veya ehemmiyetsiz İddialar biz! durdurmıyacaktır. Her ileri adımın, sosyalizme götüren Ugine inananlarla mücadele ettiğine inanlarla mücadele etmemiz Icabetmektedir» demiştir. __________
Şehir Tiyatrosunun
Anadolu turnesi
Arıkam 12 (Akşam) — İstanbul Şehir Tiyatrosu artistleri 15 mayıstan İtibaren tem-nüler vermek üzere şehrimize gelecektir.
Öğretmenlerin dinlenme kampı öğretmen okullarını bitirenler demeği, bu sene bütün memleketteki öğretmenler İçin yaz kampları kuramağa karar vermiş ve alâkalılara gereken teb-hftatı yapmıştır. Kamp 1 temmuzdan başlayacak ve ağustos sonuna kadar devam edecektir. Kamp ücretlidir. Bir yatılı okul bu İşe tahsis edilecektir.
Ankara’ya dönen Bakanlar
Ankara 11 (AA.) — Maliye Bakanı İsmail Rüştü Aksal vc Gümrük ve Teke! Bakanı Dr. Şerafeddin Bürge milletvekili adayı bulundukları Kocaeli ili içinde seçmenleri İle yaptıkları temasları bitirerek bu sabah Ankara ekspresi İle şehrimize dönmüşlerdir.
Ekonomi ve Ticaret Bakanı Vedat Dicleli uçakla bugün saat 14.45 de Diyaıbakırdan. Çalışma Bakanı Reşat Şemşeddin Slrer Sivastan AnkaTaya dönmüşlerdir.
Celâl Bayar şehrmizde
Demokrat Parti genel başkanı Celâl Bayar dün saat 18 de uçakla I2mirden şehrimize gelmiş vc D. Parti erkânı tarafından Yeşilköy hava meydanında karşılanmıştır. Celâl Bayar şehrimizde bir İki gün kaldıktan sonra An karaya gidecektir.
Valinin radyoda konuşması
İstanbul Vali vc Belediye reisi Prof. Gökay bu akşam saat 20,30 da radyoda mutat aylık konuşmasını yapacaktır.
Basketholcularımız Lübnan’a, îstanbul-«por Suriye’ye gitti
Basketbol karma takımı İle galatasaray basketbol takımı, dün sabah devlet havayolları uçağı ile dört maç yapmak üzere Lübnan» hareket etmLjllr.
Iztanbulspor futbol takımı, dün sabah. Toros ekspresi He Surlyeye gitmiştir.
Menderes taştı
Pamuk mahsulünün mühim kısmı sular altında kaldı
Sarayköy 11 (AA.) — Dün ilçemiz çevresinde yağan sürekli ve şiddetli dolu ve yağmur neticesi, dereler ve bu meyanda Büyük Menderes nehri taşmış, bilhassa pamuk mahsulünden mühim miktarı sular altında kalmıştır. Zararın kati neticesi henüz tesbit edilmemiştir. U-muml yollardan bir kısmı geçil vermiyecek hale gelmiş, İzmir -Denizli posta treni yoluna devam edemiyerek ekipler tara-Ifından yolun açılmasına kadar Saray köyde kalmıştır.
Kıtalar arası tetkikler enstitüsünün Akdeniz gezisi Bize bildirildiğine göre, kıtalar arası tetkikler enstitüsü bu yaz doğu Akdeniz memleketlerine bir seyahat tertip etmiştir Bu seyahati yapacak heyet 12 temmuzda uçakla Istânbula gelerek dört gün tstanbulun muhtelif semtlerini, tarihi abideü-rlni gezecek ve Yalovaya gidecektir. Bu arada Türklyenln İlgili bulunduğu dünya meselelerini Inceliyecek ve müslütnan milletleri camiasının modem devleti Türkiye, mevzulu bir konferans terllpliyecektir.
Heyet. 17 temmuzda yeni Türk yolcu gemilerinden biriyle Haytaya gidecektir.
Teknik üniversite -Akademi boks maçı 13 mayıs cumartesi günü saat 14 de Teknik Üniversite spor salonunda Teknik Üniversite ile Galatasaray kulübünün takviyeli Güzel Sanatlar akademisi arasında bir boks maçı yapılacaktır. Kazananlara mükâfat verilecek, ayrıca galip takıma Teknik Üniversite Talebe birliği tarafından bir kupa hediye edilecektir. Teknik Üniversite Talebe birliği takımı aşağıdaki kadro Uc çıkacaktır: Turgut, Sezai, Kemal, İsmail, Hüsamed-din, Hayrı, Oğuz, Sabino.
Ankara - İstanbul turistik yolunda tetkikler
Ankara 12 (Akşam) — Kara yollan genel müdürlüğü etüt dairesi başkanı Orhan Mersinli Türk ve Amerikan mütehassıslarından müteşekkil bir heyetle beraber muhtelif bölgelerde yaptırılmakta olan yollarda incelemelerde bulunmak İçin seyahate çıkmıştır Heyet bilhassa Ankara - İstanbul arasında yapılacak turistik yolun muhtelif kısımlannı gözden geçirecektir. Diğer taraftan Ankara, İstanbul, İzmir. Adana ve Ceyhan illerine bu sene 350 kilometre asfalt yol yaptırılacaktır.
Italyanlar İngiliz B millî takımını 5-1 yendiler Mllâno 11 (AP) — Italyan «B* futbol takımı bugün kar-şılaşhğı Ingiltere «B» takımını 5-1 gibi açık bir farkla yenmiştir. Ingiltere müdafaası, İtalyan for hattının tutturduğu »eri tempo ve çıkardığı güzel oyun karşısında maçın başından sonuna kadar bocalamıştır. Mac 46.000 seyirci toplamıştır,
Türk -Fransız dostluğu
Pariste dostluk komitesi bir toplantı yaptı
Paris 11 (AA.) — «Afp):
Geçen sene kurulmuş olan Türkiye Fransa dostluk komi-tesl mütteflklerarası birlik mer kezl salonlarında bir toplantı yapmıştır. 1
Eski Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Plerre Ollver Laple Türkiyeye yaptığı seyahatte edindiği intibalar hakkında parlak bir konferans vermiştir.
Konferanstan sonra Ankara ve İstanbul hakkında İki filim gösterilmiştir.
Fransız - Türk dostluğunun yeni bir tezahürü olan bu toplantıda Türkiye büyük elçisi Kuman Menemencloğlu ve Ro-bert Schumani tcmsilen Dışişleri Bakanlığı kültürel münasebetler dairesi genel müdürü Louls Joxe,Papa vekili Monsen-yör Roncalll, Yunanistan büyük elçisi Rııphael,'kordiplomatik mensupları, Fransız milli meclisindeki Türk - Fransız dostluk grup una mensup saylavların ekserisi. Türkiye büyük elçilik ve konsolosluk mensuplan İle. Fransız üniversite, edebiyat ve İlim çevrelerine mensup şahsiyetler hazır bulunmuş lardır.
Trigvie Lie
(Baştarafı 1 inci sahîfede) ederek bir kaç güne kadar gazetecilerle konuşmak niyetinde olmadığını söylem iştir.
Lie derhal kendisini bekllyen bir Sovyet otomobili He yanında Birleşmiş Milletler Prague haberler bürosu şefi olduğu halde hava meydanından ayrılmıştır.
Prag 11 (AA.) — Birleşmiş
Milletler Genel sekreteri Trygve Lie, çarşamba günü yaptığı basın konferansında gazetecilere, nazik davranmazlarsa toplantıyı terkedeceğlni bildirmiştir. Trygve IJe, halk demokrasilerinin ajans mümessillerine ve gazetecilerine, basın toplantısının bir siyasi müzakereler kiübü olmadığını ve bu keyfiyet kabul edilmediği takdirde sualleri cevaplandırmtyacağını söylemiştir.
Lie, her memlekette barış hareketleri olduğunu ve komünist temayülleri «banş hareketinin» siyasi partiler fevkinde olduğuna kani bulunmadığını söylediği zaman , birçok gazeteciler gülmüştür.
Gazetecilerin kendisine suallerini tevcih etmeden önce uzun uzun Batılı devletler aleyhinde konuşmaları Lie'yl hakikaten kızdırmıştır. Komin formun •Telepress» ajansı muhabiri Jack Bonnet mütemadiyen Lle'nln sözünü keserek komünist banş hareketini Birleşmiş Milletlerin resmen nazarı itibara almalarını ısrarla İstemiştir. Bunun üzerine, Trygve Lie, gazetecilere nazik davranmazlarsa toplantıyı terkedece-ğlnl bildirmiştir.
İstiklâl madalyaları tevzii
İzmit 11 (AA) — îstlkl&l harbine iştirak etmiş ve yararlıklar göstermiş 405 vatandaşa, bugün, İzmit Halkevi salonunda yapılan bir törenle Kocaeli valisi Çekip Yurdakul tarafından istiklâl madalyaları dağıtılmıştır.
Emeklilik isteyenler
Millî Eğitim Bakanlığının alâkadarlara tamimi
Ankara 11 — Milli Eğitim Bakanlığı, emekliye ayrılmak isteyen öğretmenler hakkında bir tebliğ yayınlamıştır. Bu tebliğe göre, bazı öğretmenlerin bir dilekçe ile emekliye çıkarılmalarını, istlyerek görevlerinden ayrıldıkları görülmektedir. Her ne kadar emekliye ayrılma işlerini ilgililerin dileği üzerine yapılabilirse de, çok zanıan dilekçelerin, hizmet süreleri kendi hesaplarına uymadığından umdukları İkramiyeyi almaları veya İstedikleri aylık derecesi üzerinden emekli aylığı bağlanması ve hattâ, aylık bağlatmaya yeler hizmetleri olmaması yüzünden aylık bağlanması da mümkün olmamaktadır. Bu hal karşısında arzusu yerine getiriienıiyenlerln vazifelerinden ayrılmış bulunmaları veya yerlerine başka bir memurun tâyin edilmiş bulunması halinde, bunların tekrar vazifelendirilmesi zarureti karşısında bir çok müşkülât çıkmakta. bazı kere de buna imkân bulunamamakladır. Bu suretle uzun zaman görevlerinden ayrı bulunmaları dolayısi-le, müstafi sayılmaları gerektiğinden tekrar vazifelerine imkân bulununcaya kadar tirada geçen sürenin emeklilik fiili hizmetlerine katılması mümkün olmadığından bu gibiler zararlı duruma düşmektedirler. Buna meydan kalmamak üzere dilekçilerin emekliye çıkarıldıklarına dair Bakanlıktan bir tebligat almadıkça görevlerinden çıkarılmamalarının ilgililere tebliği istenmektedir.
Gençlik bayramında Ankarada apor gösterileri yapılmıyacak
Ankara 12 (Akşam) — Milli Eğitim Bakanlığından bildirildiğine göre şehrimizde 19 mayıs spor bayramında bu sene spor gösterileri yapılmıyacak-tır. Yalnız hipodromda bir geçit töreni yapılacaktır. Okullar İstedikler! takdirde kendi spor salonlarında spor gösterileri tertip edebileceklerdir. Karar yalnız An karaya münhasırdır. Diğer illerde mutat toplantılar ve gösteriler yapılacaktır.
Londra 12 (Nafen) — Bulgar komünist partisi merkez koml-| tesl toplantısı ant bir kararla 8 hazirana tâllk edilmiştir. Halbuki bu toplantının bugün ya-pLİacağı haftalardan bert İlân edilmekteydi.
Sofyadan gelen haberlere göre, toplantının bu kadar geriye atılmasına sebep Bulgar köy lüsünün Kolhoz sisteminin tatbikine karşı aldığı şiddetli cephe ve bu yüzden Bulgar polit-bürosu İle emniyet teşkilâtı arasında patlak veren şiddetli ihtilâftır.
Anlaşıldığına göre, Bulgaris-tarun muhtclir eyaletlerindeki komünist parti teşkilleri merkezin kararlarını tatbikte büyük müşkülâtla karşılaşmaktadır. Ayrıca bunların merkezin Kolhoz sisteminin süratle tatbik edilmesi hususundaki fikrine de iştirak etmemektedirler. Bu vaziyette Bulgar komünist partisinin merkez teşkilâtı ile eyalet şubeleri arasında derin bir anlaşmazlık başgöstermlş-tlr. İşte bu vaziyette husule gelen durum Bulgar polltbürosu He Bulgar emniyet teşkilâtının da arasını şiddetle açmıştır.
Bulgar polltbürosu emniyeti
eyaletlerde söz geçtrtememekle ve Kolhoz sisteminin tatbikin-
de rol oynayamama kla İtham etmektedir. Buna mukabil Bulgar gizil emniyet teşkilâtı idarecileri de Bulgar politbürosu-nu eyaletlerde ve hattâ merkez de İş görmekten aciz kimseleri, kullanmak ve böylelikle memleketi kötü bir duruma sokmakla suçlandırmaktadır.
Şimdi Bulgar poltburosu ile Bulgar emniyeti arasında cereyan etmekte olan bu mücadeleden kimin galip çıkacağı kolay lıkla kestirilememekledir Çun kü her iki teşkilâtın da içlnd Sovyet idarecileri yer almış bu lunmaktadırlar. Umumiyeti kabul edilen kanaat. Bulca köylüsünün kolhoz sis temi niı tatbikine karşı beklenilmedi bir muhalefet göstermiş olması dır. Eski Maliye Bakam Rostom un adamlarının el’an gizilce fa aliyet icra ettikleri ve mende ket dahilinde Sovyetler ve Sov yet sistemleri aleyhinde çalı? tıkları kaydedilmektedir.
Hergûn biraz daha fazla şld detlenmekte olan bu ihtuâtıı Bulgar komünist partlsj merke konseyin toplanmasına nıâr olduğu ve bunun İçin de top Jantı tarihinin beklenilmedi bir şekilde geriye atıldığı belir Ulmektedlr.
Yugoslav - Yunan
görüşmeleri
Ehemmiyetli dört mesele üzerinde gelişiyor
Atina 11 (AA.) «Afp>:
Atina İle Belgrad arasındaki müzakereler tabii şekilde gelişmekte ,lkl taraf delegeleri ehem miyetli dört mesele üstünde durmakladırlar.
1 — Demir ve kara yollarında ulaştırmaların yeniden başlama Sİ,
2 — Yugoslavyada alıkonulan Yunanlı çocukların İade edilmesi,
3 — Selânlktekl serbest bölgenin harbden evvelki haline sokulması,
4 — Yunanlstanın mamûl eşya, Yugoslavyanın da kasaplık et vermesi şeklinde ticaret mübadelelerinin başlaması.
BORSA
Sunderland Ingiliz takımı geldi
(Baş tarafı i inci sahîfede) golle İngiltercde gol kıralı unvanım kazanmıştır. Dawls kendisiyle görüşen gazetecilere, Türkiyeye geldiğinden memnun olduğunu, Türk futbolü hakkında kati bir bilgisi bulunmadığını, bütün edindikleri malûmatın geçen sene gelen Charltondan öğrendikleri ufak tefek malûmattan ibaret bulunduğunu söylemiş ve İngllu futbolunu Türk seyircilerine göstermek için çalışacaklarına işaret etmiştir.
33 yaşında olan kaleci Map-sow da aym şeyleri tekrarlamış ve burada imkân olursa Hull City ile bir maç yapılabilir mi? sualine cevaben de böyle bir angajman mevcut olmadığını. mamafih istenirse Hull City’ nin dönüşünde böyle bir karşılaşmanın mümkün alabileceğini söylemiştir.
Hull City takımı da geldi
I X- I fi N D T i T I > - I K D S m T n t

tüanbul Bozaazının I1/S/H50 Halleri
ÇEKLER
Kapanıl
1 zınrtra 1 Sterlin TJ1
New York 100 Dolar 283»
Paru KM Fransız r 010
Stokholm 100 bvec Kr 21.40
Cenevre 1«X> tzvlçre V M 03
Amesurdam 100 FlorlD 73 6840
BrUksel 100 0e İç İM a F. 9. W
Lizbon 100 Esküdes 9 2390
Sunderland takımını getiren uçak, İngiliz Hull City takımını da getirmiştir. Bu takım Yeşil-köyde bir buçuk saat kaldıktan sonra İsraile hareket etmiştir. Hull City îsrailden dönüşünde
Ankaraya uğrayarak iki maç yapacaktır.
Sınır toprağı
Ünye 11 (A.A.) — Sınır toprağı dün saat 18.30 da Fatsa atletlerinden teslim alınarak atletlerimiz tarafından törenle Ünyeye getirilmiştir. Gece Halk evinde misafir edilen mukaddes emanet bugün Terme atletlerine teslim edilecektir.
Filistinde çocuk felci salgın halinde Tel - Aviv 11 (AA.) «Afp»: İsrailde çocuk felci bir salgın halin! almaya yüz tutmuştur, Vaziyet henüz çok vahim leğilse de resmi sağlık teşkilâtını, İhtiyat tedbirlerini fazla-laştırmaya mecbur etmiştir.
Tel - Aviv, I-Iuyfa vc Kudüs'I ün kalabalık mahallelerinde şlnı diye kadar 200 den fazla çocuk felci kaydedilmiştir.
Hastanelerde birçok çelik ciğerler bulunmasına rağmen daha modern âletler göndermesi İçin Amerikaya başvurulmuştur.
ESHAM VE TAHVtlAT % » FAİZLİ TAHVİLLE»
Sivas - Erzurum ı 2135
Sivas - Erzurum 3-i 20 90
1941 Demiryolu 1 » 85
İSMİ Demiryolu □ 20 40
194! Demiryolu Ih 2140
Mili! M (I dalan 2150
Milli Müdataa ti 21.10
Milli Müdafaa Ih 2140
Milli MOdnfan ıv 21 rw
% • FAİZLİ rAHVİLLEB
Kalkınma 1 M».—
Kalkınma U 100 -
Kalkınma [□ 99.25
94» istikrazı 1 100 -
94» istikran a 1001941 Demiryolu 9930
194» î»U«Tau L 98.90
% S FAİZLİ TAHVİLLE»
1933 Ergani 22 50
193» ikramtyell 21 —
MilU MOdataa «•—
Demiryolu IV 98 90
Demiryolu v 8915
% C* FAİZLİ TAHV İLLER
1949 tahvili ®9’0
ŞİRKET HİSSELERİ
Merkez Bankını 120.—
ig Bankası 30.—
T- Ticaret Bankası o,—
Aralan çimento 1525
ANADOLU DEMİRVOLO GRUPD
Tahviller 1-2 10U —
Elısae senetleri % 00 Ö2JÖ
MOmeuU fenol 07 90
SARRAFLARDA ALTU.
Satışlar
Gulden 31.60 ,
Türk liran M - '
Sterim «ı- '
Rerat 57W
Kül«« ».t.'
Ordu boks takımımız
(Baştarafı 1 inci sahîfede) Ordu boksörleri 1 haziranda Fransaya giderek dünya boks şampiyonasna iştirak edeceklerdir. Boksörlerimiz pazartesi günü Emlrgân'dn kamp kuracaklar vç bu kamp boksörlerin 1 haziranda Fransaya harekelileri gününe kadar devem ede-çektir.
| Dünya boks şampiyonası Frunsaııın Nice şehrinde haziranın 3 ünde başlayacaktır.
I Bu ayin 28 inde de ordu futbol takımı Romaya giderek İtalyan ordu takımı ile iki maç yapacaktır.
Esnaf kontrolleri
Belediyece son 48 saatte 123 kasap, 138 sebzeci, 137 manav, 106 bakkal, 17 sakatçı. 15 tuhafiyeci. 10 ekmek bayii. 37 fırın, 55 kahve. 64 lokanta. 31 berber, 22 nıahalleblci, 5 pastacı, 6 börekçi, 11 balıkçı kontrol edilmiş, 6 ceza zaptı tutularak bir fırından numune alınmıştır.
İki dergi aleyhinde takibata başlandı «Miilet» mecmuası ile «Ali Dayı» dergisi seçim kanununun 134 üncü maddesine muhalif olarak seçim propagandası müddeti bLttlği halde bu hususla neşriyat yaptıklarından haklarında adli takibat açılmıştır.
A.
Turizm
AKŞAM^AKŞAM^I
Sahile 3
Bedbaht bir kâşifin ölümü
kongresi
Tank denen âleti İngiliz-ler keşfetti. Almanlar kullandı; diye, öteden beri işi* tirdik, (Tank oyununda parsayı büsbütün başkaları topladı ya. o da başka mevzu .) İkinci Umumi Harb, tankla başlayıp uçakla biten. soğuk harble yapışkan nezle gibi müzminleşen bir badiredir.
Sadetten ayrıl mı yayım: Tank ın ilk kâşifi olan Ingiliz. vefat etmiş. Bu adamın keşfi, İngiliz arşivlerinde dört sene kadar uyutulduktan sonra Almanlar bu yaman silâhı bulup Birinci Umumi Harbde faydalanmışlar. Sonradan. İngiliz kâşifin ilk modelinin Almanlarınkinden daha mütekâmil olduğu meydana çıkmış. Kendisi mükâfatlandırılmış. Dosyada icadı hapseden ihmalci veya ukalânın c«a-landırılıp cezalandırılmadığına dair bir İş‘ar yoktur. Galiba «Dosya mesuldür amma dosya ceza görmez! ■■ prensipi, yalnız bizde değil, Garpta da mevcut.

İnsanların kimi Tanrı ile, kimi de Şeytan ile ilgili olduğu gibi, ilim şubeleri de öyle galiba. Meselâ şu meka-nik'in Rahmanla birleştiğine son asırda nadir raslandı. Mekanik sahasında bulunan ne varsa, ihtimal eski asırlarda icad edilenleri insanların topyekûn faydasına imiş, fakat şu Yirminci asırda bulunanların ezici çoğunluğu hep zarara olmuştur. Tankı da öyle, uçağı da öyle!
Mekanik'in bedbaht bir şube olmasına karşılık, asrımızda kimya ve tababetin daha ziyade rahmani olduğu görülüyor.
Hulasaten diyebilirim ki, hangi şubenin kökleri daha ziyade tabiatta ise. onun Tanrı ile; hangi şubenin kökü daha zivade nazariyede . ise, onun daha ziyade Şey- ( tanla ilgisi var. Belki garip ı bir tasnif ama, doğru olduğunu sanıyorum. (
Meselâ ziraatin pek çok , şubeleri havra teveccüh ediyor. Buna karşılık muğlâk, 3 ağır sanayi etrafında çalı- j şanlar bir türlü bahtiyarlı- 1 ğa kavuşamıyorlar.
Mekanik, bilhassa, o baht- : sız şubelerden biridir. Öldii- t rücü âletler kesfi etrafında : çalışanlar da. bir türlü (Ga- ı ni gani rahmet), hattâ i (Toprağı bol olsun) duaları- ı na nail olamıyorlar.
İste zavallı tank kâşifi de. ı öyle zavallı mucitlerden biridir. Bütiin zekâsına, bü- i tün takdirnamelerine rağ- 1 men. cenazesini havli kır- ı trınltkla ve hayli homurtu ; ile takib edivoruz.
(Vâ - NÛ) I
Milletler arası kongre hazırlıkları ilerliyor
1951 senesi Şubat ayında Kahır ede toplanacak olan miLletler arası turizm kongresinin hazırlıklarına şimdiden başlanmıştır. Türldyenln de İştirak edeceği bu kongrede görüşülecek mevzular arasuıda milletler arası kombine bilet meselesi de vardır. Harb sonrası turizmi üzerinde mühim bir rol oynıyacak bu husus hakkında düşüncesi sorulan Devlet Denizyolları idaresi buna dair hazırladığı raporu Ulaştırma Bakanlığına yollamıştır.
Tramvay, otobüslerde unutulan eşya
Elektrik Tramvay İdaresi her ay içinde yolcular tarafından tramvay ve otobüslerle Tünel arablartnda unutulmuş eşyanı müfredatını ilân ederek so tüplerini bulmağa çalışmaktadır.
Geçen ay zarfında idareye ait nakil vasıtalarında bulunan eşyanın cinslerine ait liste Tünelde Metro hanındaki umum müdürlük binasında ilân edilmiştir. Eşyalar, sahipleri tanıdıkları takdirde kendilerine teslim olunmaktadır.
Ucuz arsa
Bunların tevzii işi bir müddet geri kalacak
Nüfusu 14 milyona y akla şan bir şehir: NEVYORK
Nevyorkta bina inşasına hız verildi. Fakat şimdi 40 - 50 kattan yüksek bina yapılmıyor
Ege tipi vapurlarımız
Yeni kazanlar sayesinde süratleri arttırılacak

Şehirli şuur ue terbiyesi
Bebe!( sergisi müsabakası
1 Temmuzda açılacak olan Enternasyonal Bebek Sergisinde yanılacak yerli bebekler müsabakasına her türlü malzemeden yapılmış bebkler İştirak e-debüecektir.
Müsabakaya gireceklerin şimdiden Türkiye Kızılay Demeği Eminönü merkezine müracaat ederek kaç bebekle iştirak edebileceklerinin ve bunların ne kadar yer işga; edeceğinin bildirilmesi gerekmektedir
Yabancı memleketlerden Hollanda. Macaristan. Burma ve Norveçten şimdiden çok orijinal bebekler gelmiştir.
Geçen yıl kabul edilen 5228 sayılı kanunla mesken sıkıntısı devam eden büyük şehirlerdeki belediyeye, millî emlâke ve vakıflara alt arsaların tesbit I edilerek ihtiyaç sahiplerine tev-zil icabetmektedolr.
Şehrimiz belediyesi de bu kanuna uyarak arsaları tesbit etmişti. Ancak bunların hemen hepsi şehir dışında olduğundan bunların halka tevzi edilerek istifade etmesini temin etmek güç bir mesele olmaktadır. Zira kendisine ucuz arsa verilen kimse gösterilen ev tiplerinden birisine uygun binasını en geç iki sene içinde İnşaya mecburdur. Aksi halde arsanın İstirdat edilmesi gerekmektedir.
Belediye hududu haricinde, henüz yol, su. elektrik ve kanalizasyon Ue bu semtleri şehre bağlayan muntazam nakil vasıtaları mevcut olmayan mın-takalarda buiunan bu arsaların tevzltnde şimdi fayda görülmemektedir.
Belediye, bizzat ucuz evler yaparak az gelirlilere tevzi İşiyle meşgul olduğundan arsa tevziatı işinin bir müddet geri kalacağı anlaşılmaktadır.
Patrik Dolmabahçe-de defteri imza etti
Rumca Tahidromos gazetesinin yazdığına göre Rum patriği Atinagoras, evvelki gün Dolmabahçe sarayına ziyaretler İçin açılan mahsusu imzalamış. _ doğru Cumhurbaşkanlığı hususi kâtibi Haldun Derin Fener Patrikhanesine giderek Cumhurbaşkanının teşekkürleriyle beraber kartvizitini bırakmıştır.
giderek defteri akşama
öğretmen okullarını bitirenler cemiyeti öğretmen okullarını bitirenler cemiyeti, bu sene şehrimizin deniz kenarı sayfiye yerlerinde öğretmenler için yaz tatil kampları açmağa karar vermiştir. Kamplara diğer vilâyetlerden gelecek öğretmenler de iştirak edebileceklerdir. Kamp ücretlidir. Bu ayın sonunda bütün ilkokullar tatil olacaklarından müracaatların ay başından itibaren kabul edileceği anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan Milli Eğitim Müdürlüğü, bu yaz sayfiye semtlerinde bulunan İlkokul binalarından zayıf bünyeli ve Is-tlrahate muhtaç öğretmenlerin istifade etmesini uygun görmüştür. Bu işe elverişli okullar tesbit edilmektedir. Doktor raportyle istirahate muhtaç oldukları anlaşılan öğretmenler bu binalarda parasız olarak yazı geçirebileceklerdir.

l£ II 'llrtT > Stil
3
!'(•
-1

■i Sayın Doktorlara aa Boğmaca öksürüğü ilâcı
SİROP PERIUSSiN
gelmiş ve eczanelere tevzi edilmiştir.
Son 25 sene zarfında dünyanın en hızla büyüyen şehri Nevyorktur. Nevyork 1743 senesinde küçük bir köydü. Limanı yoktu, nüfusu bir kaç yüzü geçmezdi. Fakat kısa bir zaman zarfında burası mühim bir liman halini aldı, nüfusu durmadan artmağa başladı.
1642 de burada ancak bir İki küçük ev vardı. 1743 de evler çoğaldı, nüfusu 11.717 yİ buldu. Bundan sonra şu nispette arttı:
1830 da 202.000. 1800 da
1.174.779, 1900 de 3,437.202. 1920 de 5.620,048. 1940 da 7.454,000.
Nevyorkun nüfusu şimdi 14 milyona yakındır Şehir 25 kilometre muhitinde bir sahayı İşgal ediyor.
Bu büyük nüfus kütlesin! barındırmak mühim meseledir. Her gün yeniden bir çok büyük bina yapılmasına rağmen Nev-yorkta büyük bir mesken buhranı vardır. Bu yüzden bir çok aileler şehrin, civarındaki köylerde yerleşmeğe, yahut yen! yeni köyler teşkil etmeğe başlamışlardır. Amcrlkada otomobil, benzin pek ucuzdur. Hemen her ailenin bir otomobili vardır. Bu sebeple şehre gitmek ve akşam üzeri 40. 50 kilometre uzaktaki eve dönmek kolaydır. Kırların havası da İyi olduğundan köyleri tercih edenler çoğalmağa başlamıştır.
«Gökleri tırmalayan» 1ar
Nevyork «gökleri tırmalayan» yüksek blnalarlyle meşhurdur. Bu binalar arasında 80-100 katlı olanları çoktur. Emplre State Bulldlng adı verilen en yüksek bina 102 katlıdır. Birinci Dünya Harbinden sonra yüksek bina yaptırmak âdeta bir yarış halini almıştı. Bu harb-den evvel 40-50 katlı binalara herkes hayranlıkla bakarken 1919 dan sonra 60. 80. 100 katlı binalar yapılmasına başlandı Bu binaların çoğu 1925 ile 930 senesi arasında inşa edildi- t-klncl Dünya Harbinden evvel Nevyorkla 80 katlı 36 bina vardı.
İkinci Dünya Harbi bina İnşaatını durdurdu. Herkes harb faaliyetiyle meşgul olduğundan İnşaat İşleri geri bırakıldı. Harb bittikten sonra yüksek bina in-şaşına yeniden başlandı. Fakat bu defa 80-100 katlı değil, 40-50 katlı binalar yapılmaktadır
Yüksek bina yarışının durmasına sebep bu binaların çok pahalıya mal olması ve ümit edildiği kadar gelir temin etmemesidir. 70-80 katlı bir bina. 25-30 milyon dolara İhtiyaç gösteriyor. Daha yüksek binaların İnşa masrafı 40 milyonu buluyor.
Buna mukabil binalar, ayyen bir İrtliaı geçince, getiremiyorlar. Hattâ pek fazlı yüksek bir binanın büyük zarara malolacağı da anlaşılmak-t tadır. Yapılan bir istatistiğe

nı ıı-
lr.A t
n temin ettiği gelir şudur: kata kadar yüzde 4.2
Filosuna dahil gemilerin ra tini arttırmağa karar i Denizyolları idaresi bu ı şatla Almanyaya Bapkok tipi 8 adet gemi kazanı sipariş etmiştir. Bu kazanlar gelince «Ege» tipi gemilerin eski kazanları bunlarla değiştirilecektir. Bu suretle eski gemilerin sürati 15 mile çıkacak ve bu kazanlar 15 sene garantiyle çalışacaktır.
Bu suretle fUonun arttıran İdare arttırmamakla değilse sefer mak yoluna gitmektedir.
Bandırma vapuru geliyor
Denizyolları İdaresinin bir müddet önce ttalyaya ısmarladığı gemilerden oBandırma» vapuru bugün veya yarın limanımıza gelecektir. Gemi 20 mil süratte olup İstanbulla Bandırma arasında gündüz seferleri yapacaktır:
Aksu ve Ardahan vapurlarının tamiri
Denizyolları idaresinin bir i’ddettenberi tamirde bulu-ın «Aksu» vapuru dün havuzdan çıkmıştır. Geminin boya İşi tamamlandıktan sonra «Aksu» İskenderun hattına tahsis edilecektir.
Diğer taraftan «Ardahan» şilebinin de tamir İşi bitmiş ve gemi tekrar servise girmiştir.
Çoktanberi yazmak istiyordum, fakat araya siren günlük hâdiseler bu mevzua temasımı geciktirdi. Esasen bu, zamanla mukayyed ol-nııyan, daima üzerinde ısrarla durulması icap eden
Görülüyor kİ 130 katlı binanın masrafı, varidatı derecesini bulmaktadır. Bu yüzden daha yüksek bina inşası yarışı durmuş, orta yükseklik sayılan 40 ve 50 katlı binalara rağbet artmıştır.
Küçük birer şehir Gökleri tırmalayan» 1ar çelik elet, tuğla ve camla yapılıyor. Bu yüksek binayı tutturmak için çok derin temele ihtiyaç vardır. Bu sebeple binaların toprak altında 8-10 katı bulunmaktadır. Bu katlarda gece gündüz elektrik yandığından yalnız bürolar vardır.
Her gökleri tırmalayan küçük bir şehirdir. İçinde 20-59 bin kişi oturur. Her binanın tiyatrosu, sineması, müteaddit lokan-talan, gazinoları vardır. Buralara girip çıkanların yekûnu yüz binleri buluyor.
Gökleri tırmalayanların en mühim hususiyeti İçlerinde pek çok asansör bulunmasıdır. Bunların bir kısmı eksprestir. 40. 30 kattan sonra durur. Bir kısmı ; İlk katlardan İtibaren her tara- : fa uğrar. Bu ikinci asansörlerle yukarı katlara çıkmak uzun zamana ihtiyaç gösterir. Bu sebeple yukarı katlarda oturanlar dalma eksprese binerler.
Yeni binalar Nevyorkun ke-Nevvorkun en yüksek bi- nar mahallelerinde yapılmak-naşı: 102 katlı Empire State tadır, Bu binalar 11.250 ailenin Building I yerleşmesini temin etmiştir.
Karadeniz ilâve postası
Cumartesi günleri Olresuna kadar devam eden Karadeniz ilâve postası, bu haftaya mahsus olmak üzere pazartesi aralık seferi İle birleştirilmiştir
Karadeniz iskelelerinde fazla yolcu görüldüğü takdirde Cumhuriyet vapurunun ilâve seferi yapması kararlaştırılmıştır.
Diğer taraftan Giresun aralık postaları önümüzdeki haftadan İtibaren tekrar normal programa göre yapılacaktır.
Üniversitede yabancı dil imtihanları
Üniversitenin muhtelif fakültelerinde haziran devresi yabancı dil imtihanlarına başlanmıştır. imtihanlar on beş gün sürecektir. Bu sene fakültelerde mayıs sonunda dersler kesilecektir. Haziran başından itibaren de fakülte İmtihanlarına başlanacaktır.
Dünya Gençlik Birliği pulları
Dünya Gençlik Birliği (Vay) İkinci konseyi 13 - 20. Ağustos 1950 tarihleri arasında Istan-bulda ve Şale köşkünde yapılacaktır. Bu konsey toplantısı do-layLsile P TT. Genel Müdürlüğü Way İkinci konseyi hâtırası olmak üzere bir ser! pul çıkarmayı kararlaştırmıştır. Pul için gerekli eskizler PI T. idaresinin ve Dünya Gençlik Birliğinin eksperlerince hasırlanmaktadır. Pullar tsvlçrede bastırılacaktır.
Üniversite doçentliği yabancı dil imtihanları
Yeni talimatname gereğince üniversite doçentliği yabancı dil imtihanlarının bu sene önceden tesbit edilmiş Jüriler önünde yapılması icabetmektey-di.
Üniversite rektörlüğü her fakültede ayn olmak ve bir ü-yesl Ankara üniversitesi profesörlerinden seçilmek suretiyle lisan jürilerini tesbit v® Hân etmiştir.
Doçentlik yabancı dil imtihanları 15 mayıs pazartesi günü saat 10 da bağlıyacaktır.
ı sü- ______ ____________
veren j bir mevzudur.' aylarca sonra da yazılsa gecikmiş sayılmaz.
Nisanın son günü bir mektup aldım. Meali şu;
«2 Mayıs salı günü saat 14.30 da Eminönü Halkevi küçük salonunda.
«■Mevzuu, şehirli şuur ve terbiyesi olan; aralarında gazeteci, profesör, avukat ve bazı iş adamlarının bulunduğu bir toplantı yapılacak ve devamlı bir tesir yaratabilmek için bir cemiyet şeklinde teşkilâtlanmak hususları görüşülecektir, n
Bu izahattan sonra, ber. nim de toplantıya iştirakimi isteniliyordu. İş bakımından— vaktim müsait olmadığı i( ıD— arzuma rağmen davete maCM alesef icabet edemedim. Eı*fc tesi gün gazetelere baktımM toplantıya dair bir haber deC gözüme ilişmedi. llcrhaldeO seçim dedikoduları arasındâç/) kaynayıp gitti. q
Böyle bir cemiyetin kurul-> masında önayak olan şehrileri takdir ve tebrik e-K derken şunu da gönlümüzü, sızlayarak ilâve edelim ki gi^ riştikleri çetin teşebbüste^* başarı elde etmek çok zor** dur. Bu vadide gayeye ııla'ü şabilmek için büyük güçlük-CD lerle göğüsleşmeyi, icabın dâçjj nahoş münakaşaları, hattâQ) kavgayı göze alarak usanır madan, yılmadan devamsJ surette çalışmak lâzım. Şehirli şuur ve terbiyesini aşılamak hususunda sarfedilen büyük gayretlerin semeresi pek küçük olacaktır. Fakat elde edilecek muvaffakiyet ekalli kaili mesabesinde dahi olsa küçümsenmemelidir; kazanç hanesinde tedricen kaydedilen küçücük başarılar yavaş yavaş büyüyerek yekûnu kabartacaktır.
Biz de bu sütunda muhtelif vesilelerle ayni mevzua bir çok defalar temas ettik ve bundan sonra da edeceğiz.
İstanbul hemşehrilerine şehirli şuur ve terbiyesinden mahrumiyet gibi bir nakj-sa isnadına hakkımız yoktur, böyle bir şeyi hatırımızdan da geçirmeyiz. Ancak, esefle itirafa mecburuz ki, İkinci Dünya Harbi bade de kötü izler bıraktı. Cemiyet bünyesinde husule gelen sarsıntının, bir çok sahalarda olduğu gibi şehirli şuur ve terbiyesi üzerindeki yıkıcı tesiri günden güne artıyor. Topluluk âdabını. vatandaş hukukunu, terbiye kaidelerini hiçe sayan kötü kişiler çoğalıyor. Yukarıda da işaret ettiğimiz gibi bunlarla mücadele zor, hem çok zordur. Nazikâne İhtan huşunetle, tehevvürle karşılar, şiddetle mukabeleye kalkışır. İşi kavgaya kadar götürürler.
Ne yazık ki böyleleri çirkin hareketleriyle çocuklarımıza da numune oluyorlar.
Kanaatimizce, ilk ve ortaokullarda şehirli şuur ve terbiyesinin aşılanmasına azamî derecede itina göstermeliyiz, hiç değilse körpe dimağlar dışarıdaki fena örneklerin tesirinden kurtarıl-Cemal Refik
mak-
süratini gemi sayısını beraber "hiç adedini çoğaît-
Sevim Madra resim
sergisi
Taksimde Fransız konsolosluğunda evvelki gün SevLm Madranuı 67 tablosundan mürekkep bir resim sergisi açılmıştır. Sergi bu ayın 17 sine kadar her gün saat 10 dan 19 a kadar açık kalacak tur.
RADYO
12.57 13 00 13 15 13 «5
14 20
HM
14.50
İSTANBUL RADYOSU
Acılı ve programlar. Haberler.
Orkestra eserleri (Pl.1 Şarkı ve türküler. Okuyan Mıutlafa Kovancı.
Serbest saat.
Şarkılar (Pl.l
Louise Cariyi e dan şarkılar
Programlar ve kapanış. Acılım ve programlar. Dans müMgl (Pl >
her küfesinden deyişler
15 00
17 57
18.00
18 30 Yurdı .
ve söyleyişler.
İH 00 Haberler
19 15 İstanbul haberleri.
19 20 Radyo senfoni nrtclestrası kon-
seri.
20 00 Santurla saz eserleri. Çalan
HdsnU Tüzünrr.
20 15 Şehirli saati Kopujan Vali ve Belediye reisi Ord. Prof. Falı* reddin Kerim GÖkay.
30.30 Sark t ve türküler. Okuyan Semahat Eredkmcn.
sı ıo İktisadi bahisler.
2120 Fasıl heyeti konseri İsfahan» 2200 İzahlı opera.
22.45 Haberler.
2300 Dans müziği (Pil
23 30 Programlar ve kapanış.
ANKARA RADYOSU
12 28 Acılı» Ve program. 1230 MS. ayan ve Şarkılar. 1300 Haberler.
13 İS Salon orkratraaı (PLİ
13.30 Öfili gazetesi
13(5 Piyana Ue ear (Pl.l
14 00 Aksam programı. Hava raporu
ve kapanış.
17Açılı» ve program.
1800 İn«Mz «Aeemkürdl faslı*
I8JO Konuşma: Çalışanların saati: «tüten ileri gelen meslek bas-talakları Halıt ÜzcL
18.1.5 Hafit şarkılar (Pl.l 19.00 MS avarı ve Haberler,
19 15 Geçmişte bugün. •
19» Tarihi Türk mUrlJİ.
2000 Norma rı Otolitler Orkestrası
(Pl.l
20 15 Radyo gazetesi.
30 45 Serbest saat
20 35 Orkestra eserleri (Pl.)
21,00 TOrklyede Maraban pliruu
21.15 Dans müzikleri (Pl.l
2200 Kanun konulan.
2215 Bocclıerlni: Yaylı sazlar kuarteti. çalanlar: N Remzi Atak. Haun Alpaslan. Ihsan Ötsoy, Sa İdarem.
22 35 Varyete müzikleri (PLİ
22 45 MS. ayarı ve Haberler. 2300 Program ve kapanış.
Yarın «abahkl pro-jranı
TM MS. ayarı.
T.31 Neşeli parkalar (PL)
745 Haberler,
8 00 Saz eserleri (PLİ
B15 Hafif melodiler (Pl.l ’
925 Günün programı ve Hava ra-
3.30 Brahma - Mı Bemol Majör Trio (Pl.l
900 Kapanış.
Adreş tebdili için elli kuruşluk pul gönderilmelidir. Aksi takdirde adres değiştirilmez.
Telefonlarımız Başmuharrir Kâfii Yan isleri 2Ü765 — İdare 20681 Müdür 20497

TUR AL
öksürüpii keser

imsak Cıl Ofll» lirindJ Ak, VMS» E 7,31 9.30 4,55 8,51 12,00 1.49
V. 3.(0 5.15 13.10 17,08 ».16 23.05
İdareiMUie: BabıAU civan
Cemal Nadir sokajı No. 13
Sanife 4
Ulaştırma konuları:
Bağdat Toros ekspresi konferansında kabul
SAM
A K
Bağdat konferansına İştirak eden Türkiye Demiryolları »e Gümrükleri flelegelerile 5 ataklı vagon temsilcileri
Geçen Nisan ayının 10 unda Bağda tt* toplanan konferansta görüşülen meseleler arasında yolcu ve eşya tarifeleri hakkında da bazı kararlar alın-mRlır. Bu yazımızla İhdas edilmesi kararlaştırılan tenzilâtlı gurup tarifeleriyle yaz mevsimini İstanbulda geçirmek üzere Iraktan gelecek turistlere mahsus tenzil âtlı giciş ve dönü* biletlerinden bahsetmek İstiyoruz
Toros treni yolcu trafiğini arttırmak maksadlyle güzergâhtaki idarelerin biletlerde tenzilât yapmaları lüzumuna dair Türkiye Devlet Demiryolları delegeleri tarafından yapılan teklif İlgili idarelerce müsait şekilde karşılanmıştır.
Deniz ve hava yollarının rekabeti karşısında böyle bir tedbir almak lüzumunu duyan Demiryolları idareleri şu üç tenzilâtlı tarifenin kabul edilmesine karar vermişlerdir:
1 — Yaz mevsimini geçirmek üzere Iraktan İstanbul a gelecek veya Beyruta gidecek turistlere gidiş ve dönüş bileli üzerinden 30.
2-15 kişilik gruplar için yal nız gidiş biletlerinde % 20 ve gidiş-dönüş biletlerinde % 40.
3 — Öğrenciler, spor takımları ve öğretmenlerden teşkil edilen 8 kişilik gruplar İçin gidiş seyahatlerinde % 50 tenzilât yapılacaktır
Bu tenzilâttan başka Yataklı vagonlarla seyahat edecek grup lara Yataklı biletleri üzerinden yal n 12 gidişte % 10. gidiş ve dönüşte % 20 tenzilât yapılacağı gibi istanbulda veya Beyni ita yaz mevsimini geçirecek turistlere de % 20 nispetinde bir tenzilât yapılmasını Yataklı Vagonlar şirketi delegeleri - idare merkezlerinin mu-vaffakatl şartiyle - kabul etmelerdir.
Bu tenzilâtlı tarifeler önümüzdeki Haziran ayı başından
Şehir orkestra «korosunun mevsim sonu konserleri

İtibaren yürürlüğe girecektir. Yaz mevsimini geçirmek üzere Iraktan İntanbula gelecek turistlere verilecek gidiş ve dönüş biletleri Mayıs İptidasından Ekim ayı sonuna kadar 6 ay müddetle grup tarifelerinin yalnız gidiş biletleri 1 ay ve gidiş-dönüş biletler' 2 ay ve 1 öğrencilere ve spor takımlarına mahsus grup biletleri de 1 ay için muteberdir.
Tanzim tarihlerinden İtibaren muteber sayılan kollektlf biletler ara İstasyonlarında - vize ettirilmek şartiyle -tevekkuf hakkını da vermektedir.
Bağdat konferansının İhdas ettiği bıı tenzilâtlı tarifelerden grupların, bilhassa, yaz mevsimini İstanbulda ■ geçirecek İraklı dostlarımızı!', faydalanmak İsteyeceklerini kuvvetle tahmin ediyoruz.
MEVLÜD
Eşim, ağabeyimiz ve pederimiz merhum şekerci
MEHMET KÂZIM SEZER’în ölümünün kırkıncı gününe rastlayan 13/5/950 Cumartesi günü öğle namazım müteakip Rüstem paşa camii şerifinde ruhuna mevlûdu şerif kıraat edileceğinden kendisini sevenlerin ve arzu edenlerin teşrifleri rica olunur.
Sezer Ailesi
TEŞEKKÜR
Çok sevgili oğlumuz HAYDAR AY'GÜN'ün vefatı dolayıslyle, cenaze törenine bizzat iştirak etmek ve çelenk göndermek zahmetini ihtiyar eden, telgraf, telefon ve mektuplariylc açılanınızı paylaşmak lûtfunda bulunan muhterem ve vefakâr akraba ve dostlarımıza teşekkürlerimizi arza gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
Babası: Ziya Tahsin Aygün
Tefrika No.: 40
gecenin ikisinden, üçünden evveli yalağa girmezler. Durmadan içerler ve kırk yaşlarında bile güzeldirler.
— öyle amma benim de kendi güzelliğime göre bazı hususi sebeplerim var. Gece yansı evde olmak İsterim.
— Pek âlâ. Arzunuzu yerine getireceğim. İstediğimi yapmağa müsaade edeceğiniz zamana kadar her arzunuza boyun eğeceğim.
— Donatellâ telefonu kapadı. İçinde garip bir saadet hissi uyanıyordu. «Güzel bir delikanlı. zengin, nazik. Son derece terbiyeli. Kalbim tamamen başkasına ait olmasa, bu gençle tanışmağı bir talih eseri addederdim.*
Paolanm bu genç hakkın dahi söylediği sözleri hatırladı; fakat o sözler hükmünü değiştirmeğe müessir olmadı. «Her haille Paola çirkin bir kıskançlık hissi İle aleyhinde konuştu. Halbuki o da bana benziyor, benim gibi romantik.■
Ertesi günü Paoladan sıyrılmak için bir bahane aradı. 13u,
pek de kolay olmadı. Paola öğle yemeğine evlerine damladı. Yemekten sonra boş durmadı. Donatellânın çamaşırlarını yıkadı, ütüledi.
Donatellâ:
— Anlayamıyorum, Paola, dedi, neden benim çamaşırlarım, elbiselerimle bu kadar meşgul oluyorsun, Kendlnln-kil erini darma dağınık bulunduruyorsun?
— Canım, benim hepsi hepsi dört parçadan ibaret hırtı pırtını var. Hem ben isterim id senin her şeyin düzgün olsun.
Donatellâ nihayet:
— Bu akşam dışarıda yemek yiyeceğim, dedi.
— Kiminle?
— Sleüyada çevrilecek filmin rejlsörile.
— Ben de gelirim.
— Fakat sevgilim seni davet etmedi ki. Ne yapayım, beni mazur gör.
— Canım ne olur, senin misafirinim derim.
— Hayır... Hayır... Hem senin hakkında görüşeceğim. O flllmd-’ sana da bir rol verilmesini temine çalışacağım.
Paola kollarını Donatellânın
Tavukçulukta nasıl muvaffak olunur?
Va zan: Cafer Fahri DUüMDEN
Cemal Reşit Rey idaresindeki Şehir orkestrasile Muh İddin Sadak'm idare ettiği Şehir Korosu mevsim sonu konserlerini 4/5/950 perşembe günü Şehir Dram Tiyatrosunda verdiler. Orkestra konseri programcıda Oabrlel Faure’nin Plö-ces brâvcs. op. 84 ile Cesar Franck’ın re minör senfonisi vardı.
Faurü’nln eserini yaylı sazlar İçin tcrtlpliyen şef Cemal Reşit Rey’dlr. Aslında piyano için yazılmış olan ve klavye sanatkârlarının hemen hiç iltifat etmedikleri Piece breves’i bestecisi 1902 yılında bestelemiştir. Gerçi bu eserde ne parlak hatlar, ne de göz alıcı ar-pegeler vardır. Hakikatte Fau-rö'nin diğer bir çok piyano c-serlerinden daha az concertant olan bu parçaların her birisinden sadelik, ağır başlılık ve safiyet akar. Değerli müzisyen Cemal Reşit Rey eserin aslındaki mânayı, asıl ifadeyi muhafazaya çalışarak Pieoes brtvcs’l yaylı sazlara aranje etmiştir. Fugue denince gayri ihtiyari ciddi, çatık kaşlı, ağır
ze bir eser tesiri yarattı. Bu azametli eser Franck’ın son ve mükemmel bestelerinden birisidir 1889 yılında Parisle ilk defa Konserv&tuvar konserleri sosyetesi tarafından çalındığı vakit umumi bir lâkaydile karşılanmıştı. Klâsik senfoni çerçevesi İçinde bestelenmiş olan bu eser üç kısımdan ibarettir. Vc her kısım başlıca İki tema Özerine kurulmuştur. Fakat esere asıl hususiyetini veren onun musiki dilidir; onun musiki rengidir.
Cesar Pranck besteciler arasında bilhassa Liszt'l takdir ederdi; onun Prtlude’lerinc karşı ayrı bir sevgisi vardı. E-serin o ağır başlangıç motifinde acaba bu sevgiden İzler bulmak mümkün değil mİ? Bu motifin biraz aşağıda Allegro-nun başlıca teması olduğunu görüyoruz. İkinci tema lirik atıhşlle Franck'a mahsus bir musikidir. Allegrettoda yaylı sazlar pizzlcato çalarken ıne-ı lodi.vi cor anglals terennüm C-, der. Bu nefis parçayı harpe I eşllğile dinlemeği gönül ne kadar arzu ederdi. »Keşke mev-
bir eser akla gelir. Fakat yaylı sazlardan dinlediğimiz Faure-nln >â minör Fugue'ünde ince ifadeli, tatlı bir akış var Bununla beraber yazı tarzının olgunluğunu Uk bakışta sezmek mümkün., Faurö’nin bu parçayı gcp genç yaşında bestelediği göz önünde tutulursa sanatına ne derece kuvvetle sa- ( hlp olduğu anlaşılır. Besteci Adacletto’ya kuvvet katan ciddi bir karakter vermekle beraber eseri duygu ve heyecandan da mahrum etmemiş.. İm-provisntlon'da lâtif bir sıcaklık duyuyoruz. MI minör Fuguc birinci Fuguc'den daha az cazip: biraz da tazelik ve
gençlikten mahrum gibi görü-. nüyor. Allegresse. parçayı baştan başa saran neşe sağana- [ glle, sevinç hamlelerde acaba Faurd'nln hangi zamanına aittir? TTangl beste devri mahsulüdür?
Plfces brövesin bir parçasında orkestranın kûnzertmcls-terl Semih Argeşo solistti. Viyolonist bu parçayı emin bir yayla çaldı. Cemal Reşit Rey Piâces brövcs’l yaylı sazlar İçin tertip etmekle bu nevi orkestraların repertuarına nefis bir parça ilâve etmiş oldu. Bıı c-seri dinlerken vaktHe, yine Cemal Reşit Reyin idare ettiği yaylı sazlar orkstrasmda dinlediğimi?. bir çok değerli eserleri hatırladık. Şef bunlardan bazılarını bize vakit vakit konser salonundan veya radyodan dinletemez mİ?
CCsar Franck’ın re minör senfonisini ilk defa olarak bundan epeyce evvel yine Cemal Reşit idaresindeki Şehir Orkestrasından dinlemiştik. Bu kadar uzun bir fasıladan sonra bu giizel eseri tekrar dinlemek, bizde yeni hazırlanmış, tspta-

l-o'
boynuna sardı.
— Sahi, bunu yapacak mısın sevgilim? Canım, sen bir meleksin... Doğrusu muvaffak olursan çok sevineceğim. Rol için, para için değil ha, yanında bulunacağım da ondan. Anlıyor musun? Ben senin İçin lüzumlu bir kimseyim. Ben olmazsam, hep toy köylü kızı kalırsın.
— Pek âlâ. pek âlâ. Yalnız şimdiden fazla hayale kapılma.
Donatellâ hazırlanmıştı, fakat bir türlü aynanın önünden ayrılmıyordu.
— Neden o aptal herife karşı kendini fazla güzel göstermeğe uğraşıyorsun?
— Erkekler ne kadar aptal olursa, baştan ayaktan çıkarılmaları o derece zor olduğunu öğrendim de ondan.
Üzerine ateş basmış gibi idi.
zuat müsait olsaydı da Radyo Orkestrasının mail olan har-pe'ları Radyo binasından çıkarıp bu konserde dinleyebilsey-dlk.n
Flnale'de yer yer Allegretto-nun o nefis melodisinden hatırlayışlar, ve sonlarına doğru yine yer yer ilk Allegronun temalarından İşlemeler dinledik. Eser böylece bir bütünlük kazanmış oldu.
Mevsimin son senfonik konserinde her İki eseri orkestra başarı İle çaldı. Pleces breves’i her vakit zevkle dinlenecek nefis bir eserdir. Şef Cemal Reşltl Rey emeği geçen Preccs bröves’I ve Franck’ın senfonisini olgun bir bilgi ve titiz bir dikkatle İdare etti. Orkestranın İlerlemesini adım adım takip etmek zevk oluyor. Mevsimin bu son konserinde Şehir Orkestrasına ve değerli şefine en İyi dileklerimiz! bildirirken gelecek yılların da başarılı olmasını temenni ederiz.
NOT: Şehir Korosu konserinden ayrı bir yazımızda bahsedeceğiz.
Fikri ÇİÇEKOĞLU
Tavukçulukla muvaffak olmak İçin dikkat edilecek başlıca noktalar şunlardır:
1 — Tavuklara terkedlleıı arz her iiç senede bir kere boş bırakılmalı, ve boş kaldığı zaman bellenerek güneşlendlril-melldlr. Güneşin tesirile toprak dezenfekte edilmiş olur.
2 — Sürüden çıkarılacak cilan tavukların yerini doldurmak İçin elde yeni yetiştirilen damızlık piliçlerin bulundurulması.
3 — İki binden üç bine kadar tavuk sürülerine yukarda söylediğim veçhile iki mahir tavukçu ustası bulundurulmasının gerektiğini.
4 — Tavukçuluk yapmak ve kâr etmek İçin nazari ve ameli ne gibi bilgilerin bilinmesi ve tatbik edilmesinin gerektiğini bilmelidir.
Ben hem ihtiyar bir çlfçl, hem de değirmen ve mısır ticaretinde muvaffak olmuş bir tüccar sılafile bu İki mühim işte bilinmesi İcap eden malûmat ve maharetin tavukçuluktan çok kolay olduğunu size söyleyebilirim. Tavukçuluğa başladığım zaman ne kadar bir müddet zarfında muvaffak olacağımı hiç düşünmedim. Ancak tavukçuluktan kâr olacağına kanaat haşıl ettim.,
yetiştirip satmak çlfllk İçin kârlı olmadığını gördüm. Ve terkettlm. Tavukçulukta İnsan yalnız bir cihete hasri mesai ederse daha kârlı olacağına kanaat hasıl ettim ve bunda İsabet ettiğimi çiflikte yalnız yumurta ve yumurtadan kesilen tavukları semirtip satmağa başladıktan sonra daha ziyade kâr temin edildiği görülmüştür.
çiriiğln işinL yalnız yumurtaya hasrettikten sonra şunu da tecrübe ile anladım ki yumurta hususunda melez tavuklar daha faydalıdırlar. Bende mevcut yirmi kadar ayrı ayn temiz kanlı cins tavuklardan ise ayrıca yumurta İçin yetiştirdiğim (melez) tavuklardan daha ziyade İstifade olunduğunu gördüm.
Fakat şunu söylemek gerek-tir ki şccereil cins tavuklar O yetiştirmenin işleri başka ve Q_ daha ehemmiyetlidir. Çünkü. C\| yüksek mahsul veren cinster M— y> t ittirilmez ise tavukçulr.iJa O kâr temin edilemez. Tavukçu-luğun günden güne daha ziya- O (le kârlı olması ancak çok yu-murtiayan damızlık cins tavukların yetiştirilmesi sayesindedir. Ve yalnız cins tavuklar yetiştirip satmak da kârlı ve ayrı bir İştir.
Gcnç sinema yıIdızlartndanColIcn Townsend1n çok akıllı bir köpeği vardır. Artist dinlenmek İstediği zaman bu köpekle oynamaktan zevk alır. Yukarıda köpeğine şeker verirken görülüyor.
Bugiin TAKSöM Sinemasında
2 yeni canlı film bir arada
1 - HİNO KAPLANI
Hindistan ormanlarında vahşi hayvanlar tarafından kovoia-
nan İnsanlar. İnsan eti yiyen kaplan.. Büyük macera filmi.
2 — Sefahatin Sonu
Babasından kalan serveti eğlence âlemlerinde hoppa kadınlara yediren bir delikanlı, parası bitince hayatını kazanmak İçin en çetin btr mücadeleye nasıl mecbur kalır._
Aşk heyecan ve ateş filmi.
(Yapacağı bu küçüklüğe bıı zaafına karşı içinde doğan endişe ve acılık, bir ateş gibi vücudüne yayılmıştı.
Acele acele evden çıktı. Mar-zlo uzaktan onu görünce yıldırımla vurulmuşa döndü. Donatellâ, çay salonunda gördüğünden kat kat güzelleşmişti. Arkasında çok zarif mavi bir elbise vardı.
— Sizi bir periye benzetecek cıhırram gülünç olmıım değil mi?
— Neden gülünç ölacnkmı-şınız? Bu halimden ben de kendi kendime gururlanıyo-
Ona sen diye hitabetmediğl-ne, âdi ve bayağı bir muamelede bulunmadığına memnun oldu. Marzio nazik, dikkatli, terbiyeli bir gençti, hattâ Do-natcllâya korte bile etmiyordu. Yalnız ara sura o yeşil gözleri-
2 (D > 0
cağına Kanaat nasıı evuıu.. L-
Çünkü tavukçuluğun terakkisi1,
hususunda kon senelerde mey- *•••«** **••' »" *...b
dana çıkan pek çok yeni ke- 1 şifler ve yeni malûmatlara vakıf oldum. Ve bundan sonra da tavukçuluk hakkında daha çok yeni keşiflerin meydana ıçkacağı muhakkak olduğun.-, dan tavukçuluktan daha kolay, fraklarının daha ziyade
..... . . . 1 nailınn hin «Ftn'bun vnlrt.t
zaman çlfllkte bulunan tavuk-lar senede 70 ve 8o yumurta -O v-'rir iken yumurti.ıy .■ -q
tavukları seçmek ve iyi mek ve iyi tünetmek say tavuklar senede (2001 yumurta İJ* ı vermektedirler. Bu yumurta £_ ------------------------------------------- - O Uantf'dûnüoU «t- ! miyorum. Tavukçuluğa başla-----------------t...
dığım ilk senelerde yaptığım kârın miktarı pek az idi. Bunun iki sebebi vardı, Birist fennî ve İlmi tavukçuluğu bilmediğimden, İkincisi de çok yumurtlayan cins tavuklar yerine bllmlycrek az yumurtlayan ve yumurtlama kabiliyeti olmıyan ,— —-----------------
fena tavukları beslemekliğlm- , dır kİ tavukçulukta muvaffak dlr. ' olmak İçin tavukçu ustaların-
dan başka tavukçuluk yapan adamın İyi bir idareci ve teşkilâtçı olması da şarttır. Çlf-liğe lâzım olan her türlü eşyayı ve yiyecekleri ucuz almayı ve toptan alınmasını bilmelidir. Ve iyi çalışanlara maaşlarından maada ayrı bir Ikra-cArkası î ncî sahil ede»
1 îlerde tavuk hastalıktan kamilen kabili tedavi veya tavuk sürülerinin bulaşık hastalıklardan muhafazası daha kolay bir hale geleceğinden hiç şiip-
1 hem olmadığından tavukçuluk sanatının istikbali de o derece , emindir. [2]
Yalnız şunu da unutinamalı-
dlr.
Eskiden yumurtanın ucuz bugün pahalı olması hiç bir vakit kâr için bir sebep teşkil etiuze. Çünkü eskiden ona göre yem de ucuzdu. Bugün yumurta ne kadar pahalı ise yem de pahalıdır. Eskiden kâr temin edemlyen tavukçuluğun bugün çok kârlı bLr iş olması ancak ilim ve fen ve tavukçu-; luğun İyi usuller ile yapılması sayesinde olduğuna hiç şüphe yoktur.
Eskiden tavukçuluk hakkında bize malûmat veren ve öğreten kimse olmadığı halde tavukçulukta muvaffakiyet temin edinceye kadar çalışmak hususunda ne kadar sabırlı ol-' duğumu takdir edersiniz
(1| Bugün yetiştirilen cins tavuklardan alınan, yumurta ı senede (250 ve 300)
i ııniıiı î miktarı dür.
|2| Avrupa ve Amerikada bugün tavuk hastalıkları kamilen kaldırılmış ve bulaşık hastalıklardan sürülerin muhafazası mümkün kılınmıştır.

I Fakat bu yeni tavukçuluk
■ usullerini öğrendikten sonra j cereyan değişti. Tavukçuluğun çok kârlı bir iş olduğuna İnan--------------—-------—=---------
[dım. Ve ondan sonra bugüne Emt‘kil
i kadar tavukçuluğun bıraktığı BAYKAN’in
kârdan şikâyet edecek hiç bir ruhuna İthaf edilmek üzere sebep kalmamıştır. [14 Mayıs pazar günü öğle na~
I Tavukçuluk şiniğimde ye- mazından sonra Aksaray Vakte ineklik yumurta yetiştirmek- (Camiinde mevlûd okunacaktır, ten maada cins tavuk yumur- Arzu edenlerin teşrifleri rica tası veyahut damızlık civcivler olunur.
ni süzerek Donatell&ya hayran hayran bakıyordu. Marzionun, her arzunun ve nefse hâkimiyetin kaybolduğu, o müthiş, sihirli dünyanın eşiğinde bulunduğunu Donatellâ anlıyordu.
Onunla yanyana bulunmadan hiç bir neşe hissetmiyordu. Bilâkis hudutsuz bir acılık duruyordu. O gece yanında «o» olmuş olsaydı, ne kadar şiir alût olacağını düşünüyordu. Müzik, ışıklar, çiçekler, zarif muhit, halk, her şey ona hüzün veriyordu. Marzlo'nun jestleri, sözleri, onun da jestleri sözleri olabileceğini düşündükçe İçi parçalanıyordu.
— O, şimdi yanımda olmalıydı.»
Hattâ o delikanlıdan nefret eder gibi oklu. Fakat Marzio:
— Paolanın bana anlattığı doğru mu? Sızı ealr eden bü-
yük bir aşk varmış, öyle mi? dîye sorduğu zanıan inkâr etti. O da, diğer bütün kadınlar gibi. doğmak üzere olan, aşkta bîr İğne başı kadar ümit bırakmak için yalan söylemeği tercih etti, ve ilâve etti:
— Ümitsiz bir aşk. Hâlâ o aşkın tesiri altında hastayun. fakat bozan ondan kurtularak serbes kalmağı düşünüyorum.
Biliyordu kİ bu sözü de doğru değildi. En ziyade korktuğu, İçindeki o ışığın, bir gün tamamen sönmesi idi. Fakat buna rağmen Marzlo’nun nezaket ve terbiyesi, hay atini doldurabilir, ona bir teselli kaynağı o-labilirdi. Bunu da düşündü.
Apartımana döndükleri zaman, Donatella biraz çakır keyifti. fakat kendisine tamamen hâkimdi. Başını gencin omuzuna dayadı ve hasta bir çocuk gibi kulağına:
«— Çok mesudum; çok mü-kedderim; çok. çok,,,» diye fısıldadı.
□üşünüyordu: «Durmadan
hep o büyük aşkımdan bahsedecek olursam benden kaçacak, nefret edecek.»
Marzio. kızı öpmek teşebbü-
MEVLÜD
Feridun ve Natık Baykan'ın babaları Deniz Binbaşılığından
sünde bulunmadı. Ayrılmadan evvel:
— Yarın tekrar görüşeceğiz değil mi? Yarın siz! almağa gelebilir miyim? Hayır demeyiniz. Zaten şimdi tatildesiniz. Terziye de gidecek olursanız size kavalyelik yapabüiriiü.
— Fakat ben evde kitap okuyorum. çalışıyorum.
— Bu güzel kızcağız hâlâ mektebe gidiyor demek. Sinema sanatını mı etüd ediyorsunuz? Yoksa güzel ve şeffaf olmak sanatını mı?
Donatella gülüyordu:
— Etüd tabii lâzım. Yeni bir bale ile dans etüdlerl yapıyoruz. Biraz da İngilizceye çalışıyorum.
— İngilizce... Evet hakkınız var. ne olur ne olmaz. Günün birinde Holilvut'a gidersiniz.
— Neden olmasın? Yarın akşam tekrar görüşürüz.
— Teşekkür ederim. Peki Sl-cllyadakl filim işi ne oldu?
— Kabul edip etmlyeceğiml daha bilmiyorum. Romadan u-zaklaşnıak islemiyorum.
— Hep aynı sebepten mi?
— Evet.
(Arkası var)
Mey valara arız olan kurtlar ve bunlarla mücadele
Üçüncü dünya harbi
Moskovada çıkan Yeni Zamanlar der-
JAPON İMPARATORU
Yazan; Fazıl DALAY
(Vilâyet Merkez Ziraat Muallimi)
gisinin bir makalesi
Baharın tatlı, ılık sıcaklığı İçinde tabiatın manzarası değişerek her taraf renk renk çiçeklerle bezendiği sırada bahçenizde bulunan elma, armut ve ayva gibi ağaçların pembe, beyaz çiçekler açtığını bir gelin gibi süslendiğini görür, neşe ve zevk duyarsınız. Fakat bir müddet sonra bu çiçekler dökülür. Yerlerine küçük ıneyvacıklar teşekkül ederek günden güne büyümeğe ve meyvalar büyüdükç de merakınız artmağa başlar.
Bu ağaçlar üzerinde teşekkül eden küçük meyvaların çokluğuna bakıp bu sene mahsulün bereketli olacağını düşünür, bol bol meyva alacağınızı hayyül eder ve sevinirsiniz. Lâkin bu sevinciniz fazla sürmez, meyvaların kemale gelmesini beklerken yarısının, belki de daha fazlasının günden güne renklerinin sararıp bozulduğunu ve daha kemale gelmeden yere döküldüğünü hayretle görür, üzülür, sukutu ha- ı yale uğrarsınız!
Bu meyvalar niçin dökülüyor’’ diyerek meraka düşer, yere dökülen meyvalardan birisini elinize alır ve bakarsanız, ufak delikler görürsünüz. İçini bir bıçakla açtığınız 2a-1 man da m eyvanın ortasına, ta $aklat çekirdeğine kadar açılmış v”"“ kanal ve bu kanalın içinde de, başları siyah vücutları sarı ile pembe renkte bir buçuk iki santim büyüklüğünde yumuşak bir kurda tesadüf edersiniz.
Kurtlar nasıl teşekkül eder?
Bu vaziyet karşısında mey-vaların kendi kendine kurtlandığına ve dökülmelerine de bu kurtların sebebolduğuna hükmedersiniz. Şimdi size meyva kurtlarının nasıl teşekkül edip içeriye girdiğini ve bunların zararlarından korunmak için ne gibi çarelere ve mücadele usullerine başvurulması lâzım geldiğini kısaca anlatacağım;
Bu kurtlan yapan, gümüşü msü renkte ve aşağı yukarı iki santim boyunda, üst kanatılan üzerinde çizgiler bulunan ufak bir kelebektir. Bu kelebekler geceleyin hava karardıktan sonra uçmağa başlarlar. Dişileri ilkbaharda ağaçlardaki bahar çiçekleri ortasında henüz teşekkül etmekte olan meyvacıkların üzerine konarak "özle görünmlyecek kadar küçük yumurtalar bırakırlar. Bu yumurtalardan mevsim müsait gittiği takdirde bir hafta on gün sonra kıl gibi ince kurtlar çıkar ve henüz teşekkül etmiş olan meyvacı-ğın kabuğunu hemen delerek meyvanın usaresini yemeğe başlar ve yiye yiye meyvanın merkezine doğru bir yol açar, çekirdeğe kadar gider!
Mcyvacık üzerinde açılan delik çok ufaktır ve bu delik meyva büyüdükçe kapanır, hiç belli olmaz. Mei’va içerisinde kalan kurt mütemadiyen mey-vanm içerisini kemirir, büyür ve meyvayı tahribeder. Kurtlu meyvalar vaktinden evvel sararıp vere düşmeğe başlarlar. Düşen meyvalûrdakl kurtlar bir müddet sonra mey vay ı lerkederek ağacın kabukları ve yosunları arasında barınarak koza cararlar. 15 gün sonra ou kozalardan kelebekler çıkar tekrar meyvaların üzerine yumurtlar; yumurtalardan yeniden kurtlar çıkarak meyvalara musallat olurlar. Böylece bir yaz mevsiminde kurtlar 2 ve bazan da 3 defa nesil vererek meyvalara çok ziyan yaparlar.'
Mücadele usulleri
1 — Şubat ve mart aylarında kozalar çıkmadan önce ağaçların gövdeleri tel fırça ile fırçalanmak suretlle haşereye yuva teşkil eden kabuklar temiz-lenmeUdlr.
2 — Bu kurtlan yapan kelebekler geee ışığını çok sevdiklerinden yayık bir kap alınarak İçerisine su koymalı ve üzerine bir miktar da zeytin-yağ akıtmalı. Sonra ağaçta münasip bir dala ve bu kabın üstüne gelmek şartile bir elektrik ampulü uzatmalı. Mümkün değilse bir fenar yakılmak. Kelebekler ge«e ışığa ge-,
lerek ışık etrafında uçuşmağa başlarlar ve uçarken kabın | içindeki yağlı suya düşerek ölürler.
3 — Mayıs ayında elma ağaçları, gövdelerine topraktan bir metre yüksekte altına talaş konmuş bir karış kadar genişliğinde eski çuvaldan ku-—ı-tır yaparak bağlanmalı. bir Yere düşen meyvalardan çıkıp j_ ağaca tırmanmak İsteyen kurtlar bu talaşlar arasında koza yaparlar. Haziran sonunda da bu kuşaklar sökülerek yakılır. Bu suretle talaşlar arasına koza yapan kurtlar öldürülmüş olur. Temmuz sonunda bir kere daha bu şekilde bağlanıp
törü arada sırada sallamak ve sarsmak lâzımdır Pulverizatö-rün hortumu yüksek ağaçlara yetişmez İse ucuna (allonj) takılarak ilâçlı su ağaçların üzerlerine serpilir. On beş gün sonra bu ilaçlama bir daha tekrarlanır. Temmuz ortalarına doğru üçüncü bir ilaçlama yapılırsa daha iyi olur. Üçüncü ilaçlamada ıoo kilo suya koyduğumuz yarım kilo kurşunlu arsenikle beraber tür kilo da Arap sabunu koyarsanız ilâç daha müessir olur. Bu suretle yeni çıkmış kurtlar varsa bunlar da ölmüş bulunur.
Yalnız ilâcı atarken dikkat edilecek nokta havanın yağmurlu olmamasıdır, tlâç atıldıktan sonra yağmur yağarsa ilâcı tekrarlamak İcap eder.
Bu ilâcın yerine 100 kilo suya .100 - 500 gTam hesablle ar-slnet de konursa aynı İşi görür.
Yapılan mücadelenin umumi olması daha faydalı olur. Aksi takdirde yapılan mücadele çok tesirli olmaz. Etraftaki bahçelerden gelecek kelebekler yine ağaçlarınız üzerine yumurtalarını bırakır ve
kurtlanmaktan kurtulamaz.
Moskova 11 (API — Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Tryg-ve Lle'ûln Moakovaya varmasının arifesinde Moskovanın Yeni Zamanlar ismindeki İleri gelen gazetelerinden biri, yayınlamış olduğu bir makalede şayet Birleşik Amerika ve İngiltere Birleşmiş Milletleri İnhiraf ettirmemiş olsalardı ve onun, nizam namesi gereğince hareketine nıâni olmamış bulunsalardı, dünya hâlen üçüncü bir harb tehlikesi ile karşılaşmamış olacaktı, demektedir.
Sovyet gazetesi. Batılı devletleri Yalta ve Potsdam anlaşmaları İle Birleşmiş Milliler ml-s akın a riayete davet etmektedir.
Gül sergisi
Türkiye Büyük Gül Fidanlığı Mü-esseseainLn 4 üncü büyük ekspozisyonu 21 Mayıs pazar günü Vali Ord. Prof. Falıreddln Kerim tarafından törenle açılacaktır.
Rusların harb suçlusu olarak muhakeme etmek istedikleri Mikadonun hayatı ve bugünkü vaziyeti
Komünizm
Orta Doğunun faaliyete sahne olması muhtemel imiş
Londra II (R) — Birleşmiş _ _ ? Milletlerde Lübnan delegesi
ağustos sonlarında sökülüp ya- i Malik Orta Doğunun bir ko-kılacak olursa faydalı olur. 'münist faaliyetine sahne olma-
4 — Ağaçların gövdesine sı muhtemel bulunduğunu söy-topraktan 35 - 40 santim yu- İçmiştir. Malik demiştir ki: karısına 5 santim eninde ku-1 »Sovyetler için Orta Doğ uda şak şeklinde kâğıt sarılıp üze- Uzak Doğudan cok kazanabi-rine ostiko sürmeli. Ostlko ya-' l®ek şeylL’r pışkan olduğundan haşere ve, faaliyetinin bilhassa Orta Do-kurtlar ağacın yukarısına çı- ğ«da olduğuna şüphe yoktur.» karken ostlko üzerinde yapışıp! kalırlar. Bu yapışkan macun 2 - 3 ay kadar dayanır. Yapışkanlığı geçince tekrar ostlko sürmek faydalı olur.
5 — Yere düşen kurtlu mey-, va taneleri toplanıp yakılır ve hayvanlara yedirilirse içerisindeki kurtlar İmha edilmiş olur.
6 — Kışın ağaçlar uykuda bulunduğu zaman pulverizatör-le ağaç üzerlerine yüz kilo suya 5 - 7 kilo hesablle ovieid atılırsa haşerelerin yumurta ve koza haline gelmiş kurtlan öldürülmüş olur. Bu ilaçlamaya, kış lâvajı denir.
7 — En önemli İlâç ilkbaharda ağaçlar üzerinde teşekkül eden meyva çiçeklerinin dörtte üçü döküldüğü zaman atılması lâzım gelen kurşunlu arsenik (arseniate de plomb) dlr.
Bu İlâç yüz kilo suya yarım kilo hesablle katılır. Suda erimez zerreler halinde kalır. Bunun için iyice karıştırmak lâ- tacirleri arasında başlıyan re-zımdır. Bu, ağaçların üzerine kabet sonunda 7 numaralı kah-yu karıda yazdığım gibi pıiive- ventn toptan flatı 730 kunışa rizaiörle ve ağaç çiçeklerinin kadar düşmüştür, dörtte üçü döküldüğü zaman Ancak piyasada, atılır. İlâcın pulverizatörün dİ- kahvenin perakende bine çökmemesi İçin pulveriza- hâlâ 1000 kuruştur.
Uzak Doğudan çok kazanabi-v ardır. Sovyet
İtalya’da
‘l Londra 11 (R) — İtalyan komünistleri Napoli’de bir göste-n yaparak Amerikan matee-meşinin boşaltılmasına karşı ' protestoda bulunmuşlardır, Polis nümayişçileri dağıtmış 20 kişi tevkif etmiştir
Denizin altında eski bir şehir
Londra 11 (AP) — Tass tarafından dün bildirildiğine göre bir Rus coğrafya âlimi, Hazer denizinin altında eski bir şehrin harabelerini bulmuştur.
Keşif. Rus İlimler Akademisinin Deniz Coğrafyası Şubesinin başkanı Boris Apollonov’un başkanlığında bulunan bir heyet tarafından yapılmıştır. Tass buluşun zamanını bildirmemiştir.
Kahve ucuzluyor
Son günlerde şehrimiz kahve
Kıskanç koca
Japonların çekingen tavırlı imparatorlun Hirohlto birdenbire batılılar İle Rusya arasındaki soğuk harbin İçine karıştırılmış bulunmaktadır. Sovyet-ler İkinci dünya savaşı sırasında Çinlilere karşı mikrop harbi tatbik edilmesinden İmparatoru suçlu tutarak muhakeme edil meşini İstiyorlar. Bundan döıt sene evvel evvelce bar», bulunduğu mutlak İktidar ve salâhiyetlerden, yüz milyon dolar kıy metindeki şahsî servetinden vc iilûhlyet İddiasından resmen feragat eden (Hlrohltoi alelade meşruti bir hükümdar men-zeleslne indirilerek mânevi bir sembol Elbl Japoa mlltellnin IkUyMttnıne bir vaziyet tak.n-basrnda biraluMnsU. denşril ------------
Mc Arthur muvaffakiyetle tedricen demokraştırıUrı İmparatordan Japonyada sulh ve istikrarın İdamesi için Istfade edilmekte idi.
Uzak doğu memleketlerinin Japon orduları tarafından İstilâsına emir vermesi dolayıslle buralardaki milyonlarca halkın imparatora karşı nefret hisleri beslemekte olduğunu bilen Rus-lar. harb sona erdikten dürt buçuk sene sonra imparatorun harb suçlusu olarak muhakeme altına alınmasını İstemekle Japonyadakl bugünkü İdare sistemi aleyhinde ve uzak doğuda bir propaganda yapmak istemektedirler.
çekilmiş kilosu
Arnerikada Bertus Verkay a-dınela kıskanç bir koca, bir kıskancı tk nöbeti esnasında karısı Dorothy'yl yakalamış ve saçlarını kökünden kesmiştir. Yukarıda kıskanç koca ve saçları kesilen karısı görülüyor.
Hollanda körfezinde Orkney adalarındaki komrala bir balina sürüsü düşmüştür. Yukarıda kumsalda sıralanmış balina balıklan görülüyor.
Mikado, eski zamanlarda nâ mahdut para sarfedebiten İmparator bugün devletçe kendisine verilen maaş İle idare etmek mecburiyetindedir. Mc Ar-thur karargâhındaki Amerikalılar İmparatorun Nevyork kulüplerinin mazbut âzası gibi bir hayat yaşamakta olduğunu söylemektedirler. Bu uusustaıd kanuni memnulyete rağmen .Taponlar imparatorlarını hâlâ tak dls etmekte ve onun huzurunda kendilerini çok küçük addetmektedirler. İmparator umumi bir yerde göründüğü raman orada bulunan Japonların çoğunu heyecan istilâ etmekte ve imparator maiyeti İle geçtiği zaman pirinç tarlalarında çalışmakta olan Japon köylüleri pirinç tarlalarının çamurlu suları üzerine diz çökmektedir. İmparatorun huzurunda Japon-lar dini bir huşû ile titremektedirler. imparatorun üs. herkes gibi bir adam olduğu telâkkisine ne bizzat İmparator ne de Japon halkı hâlâ kendilerini alış 11 ra mam ışl ardır.
Son günlerde bir bakır lab-rtkasını ziyaret eden imparator fabrika işçileri reisine bir kaç söz söylemek üzere durala-mıştı. Bu esnada bütün Japon İşçileri namına İmparatorun filini sıkmak İçin müsaade talebinde bulunan işçiler reisine im parator karşılıklı reverans yapmak teklifinde bulundu. İşçi şendi kalan içinde büyük bir çoğunluk, demokrasiyi fazla Heri götürmek islemesinden dolayı, amele reisinin hareketini ağır şekilde tenkld ettiler ve bu reisi mevkiinden atmak istediler.
Tokyo gibi büyük şehirlerde imparatorun görünmesi blnnls-be az heyecan uyandırmakta 1-se de köyler hâlâ eski ananenin tesiri altında bulunmaktadırlar. Durumu takdir eden Japon komünistleri İmparatora karşı yaptıkları hücumlarda çok ileri gitme kiyasetini göstermektedirler. Harbin hemen akabinde komünistler imparatorun da 1-damını talebetmelerl üzerine parti âzasının bir çoğunu kaybetmişti. O sebepten Japon komünistleri Moskovanın imparatorun harb- suçlusu olarak tevkif ve muhakeme edilmesi halikındaki talebi karşısında çok
ma mecburiyetinde kalmışlardır. tik zamanlarda halk ve memleket İçinde dolaşırken sinirleri bozulan ve yüzünün hatları takallûs eden İmparator bugün sükûnet ve muvazenesini muhafaza edebilmekte ve Japonların içinden geçerken büyük bir İtimadı nefisle tebaasına tebessümler saçmaktadır.
İmparatorun günlük hayalı: — îsparator ailesi harb tahribatından masun kalan sarayın altı odalı kütüphane kısmına yerleşmiş bulunmaktadır. Her sabah saat altıda kalkan İmparator saray bahçesinde yürüyüşünü yaptıktan ve gazeteleri okuduktan sonra saat sekizde inıparatorlçe ile birlikte basit bir kahvaltı yapar ve saat dokuzda çalışma odasına geçerek zevale kadar resmi evrak üzerinde çalışır. Öğleden sonra da üç saat kadar aynı işlerle meşgul olmaktadır, imparator bu monoton çalışma hayatına zaman zaman dünya havadisleri flllmlerl seyretmek veya nadl-
rasında dolaşırken
ren şatranç oynamak suretile^ fasıla vermekte ise de onun haf^ tanın bir çok saatlerini geçirdiği en mühim yer biyoloji lûbo-^g ratuvarıdır. İmparator midye q ve istiridye gibi kabuklu deniz L-hayvanatı üzerinde ilmi araştırmalar yapmağa çok meraklı olup kendisinin deniz salyongoz-lan hakkında yazılmış — İlmi müşavirlerinin yardımları da teinin olunarak — btr de eseri vardır. İmparatorun İlmi mesaisi hakkında Japon matbuatında sık sık yazılar intişar eder. Bu matbuatta bugünkü idare sistemi aleyhinde yazılmış makalelere de tesadüf olunur.
Amerikanın gün durumu: çinde, Flliplnlerde ve Mafyada Japonların yapmış olduğu mezalimden imparatoru mesul addetmekte olan Asya milletlerine karşı bugün imparatoru himaye eder vaziyette bulunan Birleşik Amerikanın durumu çok müşküldür. Rus propagandası Paslflke Japonlara karşı harbetmiş olan Amerikalıları AsyalI milletlere Japon emperyalistleri İle aynı safta mevki almış gibi göstermektedir. İmparator Rus isnat ve İthamları karşısında telâş göstermemekte» ve gerek İmparator gerek onun yakınındakiler General Mc Aı-thur'un imparatorun tevkifine müsaade etmlyeceğlnden emin bulunmaktadırlar Harbden son ra yapılmış olun Japon anayasası hükümlerine göre, uluslar arası ehemmiyetin' kaybetmiş bulunan İmparator bu defa uzak doğuda soğuk harb gelişmesinin yeni safha üzerine tekrar ehemmiyet kesbetmiş bulunmaktadır.
çeviren: B. AKSEL
ıııııııı m iiihi ııııııı iHiMMHiMmımııınıımuHiı..
Sovyet Rusyanın yeni Paris büyük elçisi Pavlov, itimatnamesini Fransız Cumhurbaşkanına takdim ettikten sonra veda ederken tSağda Fransız dışişleri Bakanı Schuıuan).

kuç^S&MiKari

TERZİ — Biçki ve dlkıjı Sili'ni mefcU-blndc «trenmiş bir buyan, lyl bir kadın tenisi yanında, is arıyor. Akşam da (Fatma» ya yarılması.
;ıoo
BİR TİCARETHANEDE — Torgâlı-tar veyahut kâtip olarak çalışmak İstiyorum. Dalı» evvel bu işlerde bulundum. İsteklilerin tafsilât için 11388 numaraya telefonla milracotları.
382
TEN MEMURUYUM — inşaat içlerinde çalışmak istiyorum. Şef şantiye İlk yaparım. Uygun ücretle çalışının Akjam'da İR. Si rumuzuna mektupla müracaat 310 — 1
EHLtYETEL TEMİZ ve DÜRÜST BİR ŞOFÖRÜM — Hususide. takside çalışmak İstiyorum. Nlsahlay Va'lko-na2ı c.ıddcsl FcrUîe şpartımant nu-numara (3. Haydar. 314 - ı
TRANSIZCA. ALMANCA BİLEN BİR BAYAN — Mürebbiyelik veya ev İdaresine bakmak (İşere İŞ arıyor H R remsine mektupla ntüıa-
ALMANYA İLE İŞ YAPANLARIN NAZARI DİKKATİNE — Her türlü ticari ve teknik muhaberatın Türkçe- ı den Almancay* ve Almancadon Törk-çeye tercümesi. lisana Vakit yüksek mühendis tarafından emniyetle temin olunur. Akşamda M. A. O. ru-
ALMANCA MÜTERCİM - Süratle edecektin Eminönü. Arpacılar han (Nimet Abla yanıl No. 6. Telefon: 20384 363 — 2
HER TÜRLÜ SATIŞA ÂŞİNÂ —
Bir nnntfalUM tezgâhtarı ij anjror-
348 —
FRANSIZ BAYAN - Ciddi. iyi aile nesdıııde yaşlı kimseler veya hastalar için dam dö kompani olarak çalışmak İstiyor. Akşamda G. M. rümU-zuna müracaat. 347 — 2
İyi almanca bilen bir turk genci — Gayet ehven şartlarla lisan dersleri vermeyi ve yahut Al-habere işlerini deruhte etmek istiyor Müracaat: Adres T. Etcl TcıkOZ Çıkması 8’0 Beyoğlu- ıss —
fUM.IMmTH
BAYAN MÜMESSİL ALINACAKTIR — İzmir. Ankara. Bursa, Adana gibi Ulerde otomobil, tren, uçakla seyahat ve avdet edecek mütehammil iki bayan müeMcaemizi temsil edecektir. Fotoğraflı kendi el yazılarıyla adresli hal tercümelerim PK 330. Bey oğluna bildirmeleri.
343 —
HASTABAKICI ALINACAK — Te-kırd.ıl* Memleket hastaneli İçin yüz lira aylık ücretle kadın haâtabakıcı alınacaktır Taliplerin bonservis ve diğer müspet evraklurüe haslar, e baştainplijtine müracaatları.
338 — 1
BEYOĞLUNDA BER DOKTOR MUAYENEHANESİNDE ÇALIŞMAK Û-ZERE — Okur yazar bir bayan aranmakladır. Beyoğlu istiklâl caddesi Kut oğlu sokak Nedim Bey apart imanı No. 6/8. Saat 14-19. 348 —
DİPLOMALI BİR DIŞÇI ARANIYOR — Taşrada çalışmak Özere vaşlı bir dişçiye İhtiyaç vardır. Emekliler tercih edilir. Taliplerin Yüksckkatdı-rim 150 No. dâ Humdi Salman a müracaatları. 368 — 1
MEMUR ARANIYOR — Ruhsat işlerinin takibinde çalışacak arkadaş lâzım. Tahsilatta % 10. ruhsa t başına 10 hra prim, aylık 150, Kroki yapabilenlere ayrı ücretten mada 175 lira ayhk, (2000) lira nakdi teminat şarttır. (Kefalet kabul edilmez) saat 0 - İt arası Sirkeci Antalya Ambarı sırası No. 78 han. kat ve No. 2 ye müracaat. 371 -y
I DAKTİLO ARANIYOR — Ciddi bir ınöesscacde çalışmak Ürere bir dikli la bayan aranmaktadır. Lisan bilenler tercih olunur. Müracaat. Beyoğlu P K. 2293 324 - 1 ACELE SATILIK KÖŞK - Bostancıda içerenköy asfaltına yakın .denli ve adalara nazır Z5 dönüm arazi İçindeki kfigk satılıktır. Müracaat: Telefon: 5*38 Mukadder. 178
II3 Aljn SAT»W*Uİ YAZLIK KİRALIK KÖŞK — Mobilyalı garajlı bütün konforu haiz büyük meyvalık ve çamlı bnhçc. MUracaat: Kadıköy, Acıbadem Çamlıca yolu No. *1. 178
SATILIK BUZ DOLABI — Marka Elektro Lüks. icabında gazla çalıjır. ve ıt kullanılmıştır. 23974 telefonla müracaat. 207 “ 1
SATILIK TENEZZÜH MOTORÜ — 3 yatak, kuzlna. tuvalet, elektrik tesisatı. şarj dinamosu, Lrljldcrl havi konforlu motör satılıktır, Görmek İsleyenlerin Büyülcdere caddcılndc 54/56 Haşan Sfldl Kıaak yerinde Bav Emllyo'ya müracaatları. 62 SATILIK APARTIMAN KATİ -Bıyofilu Hamaibajinda 189 rn2 üzerine kurulan yedi daireli bir apartımn-nın iki kntı birisi bos teslim edilmek üzere satılıktır. Fiat! İIOOO Liradır. Mürcaat Tel. 40950. 222 - 1
5000 LİRAYA OTOMOBİL — t}ler ve iyi variyeiıe Opel - Kndet markalı otomobil satılıktır. Müracaat: İstiklâl caddesi No. 00 Blyojlu. Telefon: 43343. 276 - » ACELE SATILIK — Asfalt* yakın 15 dünüm arazi içinde İki boslan kuyusu büyük asri ahırlar, hltmelçl odaları. Kwkl>ds Bnhriyeden emekli Ali Dcnlzalp'a müracaat. NO
JEEP KAPTIKAÇTI ARANIYOR — Az kullanılmış olacak, yaptığı kUo-fonla 22811 No, ya bildirilmesi. 2U0 KELEPİR SATILIK ve KİRALIK APARTIMAN — MödabUmU ForHp.l-sa Sok. Manopklu kanısında 285 mı İçinde 3 kat. 3 daire, her daire (5 o-dn. 2 Hol. şömine, banyo, mutfak. aUo mutavassıLsız Telefon 60970. 23*
SATILIK OTOMOBİL — Hususide ar ve lyl kuliantlmıı Pcugöl markft oto büyük oto alındılından 3000 liraya tatil hariç 12-15 arası Tel: 21847, 707
ORTAKÖYDE DEVREN ACELE SATILIK AŞÇI DÜKKÂNI — Her t$c clvoriıH lakımın dn verilir Muallim Naci caddesinde tramvay duraftt yanında Bursa Köftecisi. 248 — S
SATILIK TAKSİ SAATİ — Lambalı küçük Argo mükemmel variyette her gün Öğleye kadar Taksim Kazancı yokuşu No. 12 eve mUracaat. 2M
ACELE SATILIK — Bcyojlu Galatasaray civarında çalışmaya hazır mükemmel bir gazoz fabrikası Mü racaat: Galatasaray Ha çapulu Pasajı 10. Bay Tana;a. 269 •
SATILIK BÜYÜK İÇTİMA KONFERANS MASASI — Ve muhteiu boylarda yazı masaları, deri kolluklar, kütüphaneler ve oalre. Aksam Ha zelesinde Ejya rllmuzuna mUracaat edilmen. 325 -
ARSA DAHİL 1 İLA 5 ODALI — 3500 İİA 7500 lirası peşin mütebakisi usun vade taksitli «eri evler inşaatına başlandı Tafsilât 50 kuruşluk damga pulu kargılımı broşürdedir. İstanbul Divan yolu C. 1M/2. Tcle-fno; 29003. 2W
EMINONUNDE - Bnhkpatarı caddesinde Kanaat ham yanında 1 1 numarada Golden Çikolatası satır deposunda lıer markar çikolata ve Şekerleme fabrika flatine loptan ve perakende satılır. 327 —3
KELEPİR ŞATLIK ARSALAR — Bakırköy'de istasyona 5 dakika 300
KELEPİR SATILIK DOKUMA TEZGÂHI — Çak az kullanılmış. Tafsilât fçin Yeni Postane arkası Bayker han No. 39 1 e müracaat. 329 —7 ilâ 000 metrelik arratar acele satılıktır. İstanbul Divaııyolu C. 136ı 3. Telef on: 20003 205
TÂMİRAT. TÂDILÂT ve YENİDEN İNŞAAT YAPTIRMAK İSTERSENİZ— Muhakkak suretle ınUcsscsemızc fikir olsun diye uğrayınız. CafialoSlu Nuruosmanlye caddesi No. 9-1 Kredili Yapı inşaat Blırosu. 252 - 1
PİYANOLAR — Alman piyanolar 775 kemanlar 17 viyolonsel 90 liradan ve noterden tasdikli mejhur Dem el yo mandolinlerini de Osmanbey Nargl-Icclyan eczanesi karsısında 211 numaralı Piyano ve Keman Scrgbln.de bulabil irsin iz. TL 82417. 225 —1
KİRALIK YENİ APART'MAN — Amerikan tipi. Möble İki ola. banyo. Beyojlu göbeğinde. Rumeli han Ptaajı 17 No, Rozcntal. 241 — 1
SU ÇIKARMA MAKİNESİ — Elektrik ve kolla da cataır variyette Haseki Hubyar Basçı Mahmut Cami sakak Nö. 3. 342-7
ÇOK UCUZ SATILIK - Taksim Talimhaneye bir dakika Teı.ckccl -MısırbuAday sokaüı kö«c bası 8-11 cephe M metre toprtı8ı atıimı* mı kata müsaadeli Bahçekapı Tag han 36 numaraya Tel. 23043. 2FÎ
SATTLIX KASNAKLI JEEP — 37ıW> kilometrede 7000 lira 3 İti pullukla beraber 7900 Ur*. Ebusaut caddesi 30 Sirkeci / İstanbul adresine müracaat. 341—a
ACELE SATILIK OTOMOBİL — 9-18 model az çalıgmıg Vanguard Standart marka. Sirkeci Viyana kıraathanesinde garson SUİeymana müracaat edilmesi. 366 — 2 SATILIK KÖŞK — Boğazda Möbleliyle beg odalı, İçi di|i yağlı bayatı bahçesinde çam ağaçları içinde Elmalı nuyu. havagazı, elektrik ve muşamba döyelL Tel -83033- Öğleye kadar 143 - 6
SATILIK TEKNE — Hususi çok itinalı yapılmış 6 20 boy 1.42 genbilk yelken ve takımlariyle tkl ay kullanılmış Pcnta motöriil veya motör-sük satılıktır Salacak Kayıkhane Bay Ömer, 370 —
KİRALIK YAZIHANELER VE DEPO - Bir iki Uç dört «lu Odalı isiçe .W0 m2 Bir alon Galat» Veli Alemdar nanında Kahveciye müracaat 006 — 8
aadmiEjmsmı KÂGİR HANE — GöztCpcde Ka-yiydaZı caddesi olabil* durak yerine bir dakika kullanışlı on dönüm arazilidir. «Çok uçur* satılıktır. Güz tepede Kayıgda^ı çeçmesl yanında kahveci Ahmed'e. 151 — 1
dikkat - ipotek isteyenlere t* varan t eder. Emlâk, arazi alım satımı İle vekâlet hicrini kabul eden her kesin itimadını kazanmış olan Sutıü-let Emlâk Zarif ötalp Beyofilu 3U-yukparmakkapı köjeba^ı No. 4. Telefon: 42396. 883-24
BEBEKTE — Asfalta yakın 8 odalı, zemin parke, elektrik, «u. bahçeli, manzaralı ev boy olarak satılıktır Bebek telefon santralında bayan Eda'ya müracaat. 155
ÜNİVERSİTE KARŞISINDA — Nezaretli ve bol güneşli olan kaloriferli k.ıl kiralıktır. Lâleli Kocaragıp caddesi No. 26 kapıcı Abdullah, 170
SATrLIK BOŞ EV. MUTENA YALI ARSASI — Kandilli: L«kelebı»aı men-ba sulu «rsa. Kanlıca: İskete yakını 50 metrede köşebası geni t cepheli, nezaretli sekiz odalı ev. Telefon «>452. 367 — X
SATILIK UCUZ ARSA — Sundiye istasyona i dakika meşalede denize nazır 1195 mî. Müracaat: Kapalıçaı-(fi Kavaflar sokak No, 50 ye 250 - :
SATILIK KELEPİR DÜKKÂNI.! APARTIMAN - Taksimde aylık geliri .ISO Hra. Müracaat Yalıboyu 1B2 Ar-navutköy Fuat Esemeni i. Tavataut kabul edilmez. 260 — î ÜSKÜDAR — iendiye Fıstık agac Arapzado Arif bey sokak No. 17 beg buçuk oda elektrik, lerkos. bahçe kuyu satılıktır. Cumartesi üçten sonra pazar öğleden sonra müracaat. 277
SATILIK DENİZ GÖRÜR ARSA — FİrUrafla İtalyan hastanca! yanında 8,70 yüz 15,00 derinlik 130 m, kare. Müracaat Yalıboyu U12 Arnavutköy Fuat Eacmentl. Tavassut kabul edilmez. 2(15 - 2
KİRALIK APARTIMAN - Mobilyalı. müstakil, konforlu, ufak apartı-man dairesi. Müracaat: Beyoğlu. Mis sokak üzerinde Hilscylnafia sokak Aylcr *portlmani kapıcısına. 281
ACELE SATILIK HANE — Balatla Mensucat fabrikası yanında her katin ayrı teşkilât *u elektrik mevcuttur. izahat Aksaray Atatürk Bulvarı Emin ElcktrikcvL Mehmet Tug. 22ü - 1
ACELE SATILIK KÂRCİR EV — Cerrahpaşa hastanesi Tarhane Mek-trbl aokafiı 8 2 numaralı 3 oıia Dİr mutfak bahçeli fevkalade navadar bos tenlim içindekilere müracaat, a 307 —1
KAPALIÇARŞI — Örücüler caddesi Perdahçılar sokağın bağında 63 numaralı dükkân acele Milliktir. Müracaat Kumtapı ördekll Bakkal sokağında No. 31/1 çocuk araba imalâthanesi Kırkar Çıryana. ıKurnkn-pl İran İstasyonuna 15 udimi 22* - 1
MARANGOZ İMALÂTHANEYE EL-VERİŞL1 — Bir veya iki kat üzere 400 - uoo metre karelik bina. Şfgll. Kurtulııç veya bagha münasip semtle kiralık veya satılık olarak aranıyor Müracaat. Telefon 83710. 309 — i
ÜNİVERSİTE KAAŞISINDA - Kaloriferli mobilyalı tek oda kiralıktır Lâleli Kocnmgıp caddesi No. 26 kapıcı Abdullah. 169 DEVREN SATILIK BAKKALİYE -İçki ve pazar ruhmıtlyesi mevcut. Ddrt yol »âzı her l*e elverişli. Müracaat her glin 17 den 21 e Oruı-bahçe Cad. 80 No. Bcglklag. 308 — I
CEDIKPAŞA - Hatmi Sokak No. 20 hane. 4 kat. 3 katı buyUk. dükkânı ile birlikte bos teslim Elektrik, hava gazı, terkos. hclâsı İçinde acele satılıktır. Hane sahibi Nevzat'a müracaat. 301 - 1
DEVREN SATILIK BAKKALİYE -NisantAimin iglek yerinde günde Uç yüz Hra cirolu bakkaliye buz dolap ve demirim; eyynslyle. Alemdar caddesi Gulhanc park kapısı kargım 13.1 313 — 4
KİRALIK — Yazlık veya senelik mobilyalı yahut mobılynsız Boğaziçi Yeıılkövde Türk mektebinin karsısında Marangopulos villâsının, ayrılmış İkinci kalın İki odası. Hol. mutfak, tara*, tu. elektrik, konforlu, -mama ralı. Her tarafı deniz. Müracaat her gUn villâya. 2U4 - 1
GÖZTEPE — Tramvay duracında kırmızı kögke ali meyva Sftaıi ve bir evi olan arsa satılıktır Kırmızı kdgk'e mürura at. 312 —
MÖBLELİ ODA - Ofmanbcy Kıraç, Sokak No. 9 da mbtolcU bir oda çalışan bay veya bayan için kiralıktır. İçindekilere müracaat 311 —
14.000 SATILIK APARTIMAN — Üçer odalı iki daireli üst kat bog teslim. Yeni yapı 10 »ene vergisiz. Tediyalta kolaylık. Bcjlklag Kılıçall Çınar So. 2 293
KİRALIK MÜ5TAKIL KAT — üç pda. bir hol. ter kor. elektrik, havagazı. Kurtuluş, Slnemköy. Sava* tektik No 256/1. Müracaat: Her gün İçindekilere. 315 — 3
SATILIK VİLLÂ - Suadlycdc altı oda verandalar fevkalâde manzara, konfor ayrı iki kat kullanılabilir bir dönüm bahçe. Öğleye kadar (44439: sahibine telefon. 295
SATILIK APARTIMAN KATLARI — Nlsnntaı altı ve yedi odalı kalorifer aaanrör so - 7» bin lira aralında. Telefon B3808 Rıffcı. 321 - >
KİRALIK KÖŞK — Suadlycdc em ralslz hava ve manzara, vesaite yakın. Bir hol üç büyük oda banyo Yıllık da verilir öğleye kadar 83817 ye telefon. 21»
ACELE SATILIK EV — Beyoğlu kalyoncukulluk caddesi CUIDdnn sokak 1 No lı kötglr ev- 4 kat, « odu. elektrik, su, 1 katı bog teslim 11.000 lira satılıktır. Müracant: Galatasaray PaıaJ Krepeıı 10 No iı kahvede Elektrikçi Foti*. Saat 30 den 21 e kadar. 317 - ı BOÖAZtÇINDE veya KALAMIŞ TAN KARTALA KADAR OLAN YERLERDE — Deniz kenarında vcva denizi gören, bahçeli kUçuk bu ev »r#n-maktııdır. 5000 liradan fazla veriiemi-yecektir. Ev adresinin mektupla bildirilmesi. P.K. 808 İstanbul, 337 — 2
ORTAKÖY — Dere boyu Musahip »okak No. 14 dört katlı denire nazır tfımv.ıya S dakika kâglr. Mahiye geliri İ50 lira görmek isteyenler İçindeki 3 veyo 4 üncü katlara konulmak isleyen Tarlabagı Tlrlge sokak No. 1 Meliha Güvesln'c. Maktuan 20.000 liradır. 186
SİRKECİDE — Kiralık ucuz dükkânlar ve «5 M.2 birinci kat müstakil solon Sirkeci Demlrkapı Nö-bethane Cad No. 6 ŞükrÜye müracaat. 37 t
SATILIK APARTIMAN — TakillH Tarlabaîi caddesine yakın ayda 55u Ura gelirli. Talsitât Tarlabagı caddesi No. İM dan Telefon 4923ı. 354 -6
SATILIK GÜZİDE ARSA — 13500 metre 5000 çubuk bağı üç odalı küjku yogaya nazır Pendik lalazyonuııa iki dakika müracaat Kadıköy Mis sokak No. 16 Burhan. 283
ARAZİLİ KÂRGİR KELEPİR HANE — Coztepede Sahra,vıccdit otobüs durağına bir dakikada her türlü ihtiyacı müemmen on sen evvel yapılmış beş odalı (on dOnüml rebte ekilen arazili hane (140001 liray a acele satılıktır. Sahrayıcedlt kahvesinde Giritli Saidc. 353 —S
SATILIK APARTIMAN — Vefada Kahve sokağında bulvara natır İcabında talebe yurdu olabilir Üç kat ölr katı boy teslim. Ayda 3M lira kıralı. 6 No. lı aparuman 28.009 liraya. Vefa bozacısı sırasında 84 No. da berber ibrahtme müracaat. 369 -
SATILIK VİLLÂ »• ARSA - (Çamlıca! Alluntrade tramvay durağında benzin deposu sırasında No. M. iki buçuk dönüm kabili ifraz çiçek vc meyva bahçeleri İçinde het türlü konforu havi müstakil İki katla do* kuz odalı beton villâ ile ayrıca iki-ger odalı İki binayı muhtevi mülk, bog teslim pazarlıksız elli bin. Ve yanında 25 metre cepheli 1733 M2 a-ftaçland ırıimı5 mutena arsa on, bin. Cumartesi ve pazar günleri müracaat. 352 — *
CALATADA - Kalafat yerinde devren satılık kahvehane No. 96. Frijider de vardır. Aynı kahvede Nazil Tckin'c müracaat. 3M — 2
ACELE SATILIK KELEPİR VİLLÂ — Bostancı Tcpcköyde Cami sokak 65 No. İt Marmnraya ve Çamlıca sırtlarına hâkim fevkalâde manzaralı İki daireli villâ acele sntılıklır. Mürcaat: Tepe mahallede bakkal Mehmet Emin Ba>ar 361 — 1
LÂLELİ CADDESİNDE — 15 No. |1. odalı ev acle sahibi eliyle snlılıklır. Gaz. su. elektrik, banyo, her gün 12 - 2 ailece toplu görülür. 3W — 2 ÇOK İTİNA İLE YAPILMIŞ SATILIK ■ KİRALIK YENİ BİNA — Bo-moııtı Bira Fabrikası Fırın arkası Sok. No. 15. S5I — 2
SİRKECİDE — İstasyon karonundu Emlnönünde Kara köy d e Beyoğlu istiklâl caddesinde dükkânları ve yahut dükkânlarının bir kısmını devretmek isteyenler İstanbul posta kutusu 14Ş adresine mektupla yazsınlar. ____________________________326 —
KİRALIK APAR İMAN DAİRESİ — Üç oda. konforlu, lüks eşyaslyle altı, yedi ay İçin kiralıktır. Şişil son istasyon Hasat sokak No. 46 ya mil-I1'u-3.it__________________334 — ?
LÂLELİDE — Tramvaya beş dakika meşalede denize nazır 4 oda hol konforlu daire 110 liraya kiralıktır Ankara caddesi 83. A kay Kitabevine müracaat.___________________333 —
YAZLIK VEYA SENELİĞİNE KİRALIK — Göztepe Ihlamur Sok No. 1. Mubiç. beş od», elektrik, ha v.ıgazı. su. M üst ak 11 bir kat. bahçeli olup her vesaite yakındır.
332 - 1
SATILIK KÖŞK — Çlftehnvuzlarda sabık Adile Sultan köşkü bahçesinden müfrez dört dönüm içinde 5 oda. banyo ve büyük teraslı bir köşk satılıktır. Telefon 23501. 373 — 5
SATILIK BOŞ 3 KATLI APARTI-MAN — Üçer dörder odalı. Konforlu bahçeli. Şişil Kocamansur sokağı 58 Rumeli han pasajı 17 No. RozentaJ.
240 — ı
SATILIK - K IHALI K KÖŞK — Bakırköy de asfalt üzerinde Sirkeci -Bakırköy otobüsü önünden geçer, İstasyona beş dakika. ll> od». 2 bölük. 1 bölük boş. i dönüm bahçe, manzaralı yan kârglr isteyenler öğleden evvel 80125, 335 —
BİR SEVGİLİ UĞRUNA
Aşk ve macera romanı
Yazan: Carter Dickson Tercüme eden: Vâ ■ Nû
Craft:
— Evet, bu hususiyet hemen göze çarpıyor. — dedi.
— Bu İzler üzerinde benim yürümeme bir itirazınız var mı?
— Hayır, hiç bir itirazımız yok. Çünkü polis mulajları alındı.
S. M. Igild.lgi yerden güçlükle doğruldu. İntihar mevkiine doğ m İhtiyatla yürüdü. Yumuşak topraktaki ayak izlerinin katet-tifii noktalardan yürüyordu.
Başının döndüğüne dair en ufak bir alâmet göstermeyerek, uçurumun üzerine eğildi. Soğuk kanlılığını kıskandım. Sonra, yumruklarını kalçalarına götürüp o vaziyette baha-dırane durdu. Rüzgâr, bol pantolonuna çarpıyor: şişman bacaklarına elbisesinin yumuşak kumaşını yapıştırıyordu.
Craft, biraz endişeli:
— Acaba ne ile bu derece İlgileniyor. Meraktayım! dedi.
Slr Stanley, cihannümasm-dan haykırdı.
— Kuzum etendim, gayet marifetli şekilde yapılmış olan bu beyaz kakma çakıllı yol kime aittir. Umuma mahsus bir gezinti yeri mi?
Sonra, ayağlle muayene etti. Çakıllar sağlamsalar da, fazla tazyiki görünce daha battılar.
Polis âmiri:
— Pek görünmeyin!— dedi.— Geceleyin uçurum hududunun görülebilmesi ve kaza olmaması flkrile yapılmışa benziyorlar.
S. M. :
— Her halde, bu noktalarda bahçeye itina edilmişi— dedi
, Yüzünde, bir dehşet İfadesi belirmişti. İzler üzerine bir çok seferler daha eğildikten sonra, tarassut yerinden ayrıldı, yanımıza geldi.
Polis âmiri:
— Siz de kılı kırk yarmağa çabalıyorsunuz! Beyhude vakit kaybediyorsunuz gibi geliyor. Eğer doktor Luke yaptıklarını itiraf edecek olsa, bu mevzu pek basitleşmiş olacaktır. Madem İtiraf etmiyor; biz do yarın sorgu dairesinde görüşürüz. Şimdilik çay İçelim.
Sir Stanley itiraz etti:
— Sizde (işi basitleştirip çabuk netice almak) merakı var. Fakat bu da (hakikatin ortaya çıkmasıİna mani oluyor. Firar işinin uzun uzun düşünülerek ustalıkla tertiplendiğini siz de farkfettinlz. Bunda şüpheye mahal yok. Lâkin faraziyeteri-mlz bundan İbaret kalıyor. Gerisi hakkında bir şey söylemiyoruz. Onun için, önceden verilmiş hükümlerle hareket ctıniyerek bu mevzuu daha fazla düşünmeliyiz. Siz. İki âşığın, radyoda Romeo ve Jullet-te'i dinledikten sonra, plânlarını tatbik etmekten ansızın
vazgeçtiklerini, hayatlarına son verdiklerini İddia ediyorsunuz. Bir an İçin, bunun böyle olduğunu kabul edelim. Mevcudiyetini muhitte hiç kimsenin bilmediği bir tabancayı da el altında bulundurmalarım ne şekilde İzah edersiniz?
Polis âmiri:
— O noktayı sonradan aydınlatırız!— dedi.— şimdi ben de size şu suali sorayım: Bayan Rtla, madem kİ kaçmak niyetindeymiş, yanına niçin biraz üstbaş almamış? Böyle bir vaziyet bana gayri mantıki geliyor.
— Zannettiğiniz derecede değil, evlâdım. Hüviyetini değiştirmek kararını verdiğinden, eski şahsiyetine dair ne varsa, hepsini bırakıp gidecekti. Esasen mücevherlerin fil dişi kasada bulunduğunu Isbat eden bir vaziyet yoktur. Hastabakıcının takındığı tavrı (la bizzat siz anlattınız. Her halde yarın sorgu hakimliğinin açtığı tahkikat sırasında her şeyi öğrenmiş bulunuruz. FarzedelJm ki, hakiki mücevherler ortadan kaybolmuş, yerlerine sahteleri konulmuştur. Bu takdirde.
BOSTANCIDA! KİRALIK DAİRELER — İstasyona 5 dakika mesafede İç Erenköy asfaltında otobüs duraâ-çınar karşısında hava ve manzarası fevkalâde, bahçe İçinde 50 No. iı ık". katil yeni villanın üçer oda. bol. randalı müstakil daireleri ehven Halle yazlık ve yıllık kiralıktır. Telefon: 22559 - 80219, 33! - 1
M BİN LİRAYA 3AYFİYELÎK — KiZıltoprakla Vesaite yakın iki bölük çamlık mcyvalık bahçe içerisinde boş teslim. Kadıköy Altıyolda oo-yacı Bilhlr. 337 —
DOĞANİŞ SATIŞLARI - Kora-köyde piyasanın fiöhcilnde ba> dükkanlı dört kat hanla işler vazıyette tam teşekküllü imalâthane Milliktir Beyoğlu Mı: sokak 25 328 -1
SATILIK — Süleyman ıvcdc ev. Ka-palıçar^ıda dükkânlar, Katlıçeşmede Uç dükkan ve bir debaghznc ehven , fiztle satılıktır. Müracaat Aksaray Mustafa Kemal caddesi Doflu Palas No. 2. 318—1
SATILIK KIYMETLİ ARSALAR —
Çifteli a vuzl arda deniz kenarında 35 metre cepheli 2M0 M .2 İlk r ıh Uml 1 bir ar s» ile, yine denize 80 m. mesafede İfrazı yapılmış ISO incire cepheli 7800 M 2 hk diğer bir arsa MU-lıktır. Telefon: 23501. 372 —5
DLVREN SATILIK DÜKKÂN -Her işe elverişli olup üstündeki oda-sıle birlikle devren veya boş olarak satılıktır. Fatih' Malla Çarşısı No. 41 içindeki kitapçıya. 3lö —
15000 LİRAYA — Fevkalâde deniz manzaralı 4 er odalı apartman katı »aldıktır. Telefon 82817. 350 —2
kaçmak hususundaki fikir katiyet kesbetmiştir.
— Bakalım ne olacak?
Slr Stanley sordu:
— Kuzum Craft! Bayan Rl-ta'nın kasabını şimdiden açtırmak salâhiyeti sizde yok mu?
Polis âmiri:
— Tabii var!— dedi.— Siz bana tavsiye etmeden önce, ben de bu hakkımı kullanmak istiyordum. Hastabakıcı ile doktor ne derlerse desinler şuna bir baksak...
Bunun üzerine kendimi pek nahoş bir vaziyette hissettim. Eğer intihar İddiası doğru çıkarsa, yalan yere şahadet ve bir lüks otomobili yok etmek gibi, müthiş İthamlara karşı Kendimi nasıl koruyabilecektim?
Odaya girdiğimiz zaman zavallı Alec'ln hâlâ uyuduğunu gördük. Hastabakıcı ile epeyce bir münakaşadan sonra, bu kadın, kendisine teslim edildiğini iddia ettiği nesnelerin muayene edilmesine ister istemez razı oldu. Craft'a ve S. M. e hastanın elindeki anahtarı, onu uyandırmamızın, alarak
KELEPİR ARSALAR — Acıbadem asfaltında Kadıköy iskelesine 7 dakika meşalede denize nazır müfrez arsalar ehven Haile satılıktır. Müracaat: Neşet Kaya. Tel. 8M75.
34Ş - >
TAKSİM CİVARI HARBIYEYEKA^JL
DAR - S odalı hal-.rıfcrlı hır dalr*Q
mulavuisıtso: 20-25 bin lltazı alınmak isteniyor. Beyoğlu P.K.
3:19
- cm
ACELE SATILIK APARTIMAN — O Tarabya İstanbul caddesinde »sfal
üzerinde kdyebasında 2 katlı garajı
Müracaat: Tşrabya caddesi Be-be Hacrye. 338 -
şı.'.iü.jaJM:Tnm
PİYANO vo İNGİLİZCE — Dersle çocuklara ve büyüklere vermekteyim Sayfiyelere de gidebilirim. Zayıf ta lebeleri yetiştiririni. Akşam'da «Ma
284
FRANSIZCA DERS — Her talebe nin ikametgahında verilir, Ders tu reti çok müsaittir. Mürcaat. Sirkeı Orhaniye caddesi No. 34/1.
356 —
ORTAK ARANIYOR — İmal mekte olduğumuz çok Ihllyaçlı ve sürüm 1(1 İşimizi tevsi İçin sermayeli arkadaşa ihtiyacımız var. Şartlanma tatminkârdır. Unkapanı Bulvar kıraathanesinde AJ4 Akyol delâletiyle.
365 — 1
MEKTUPLARINIZI ALDlRlNtZı Gaıeıeflur idaresini »ar« ouuaır göstermiş olan «artıerimizden A D — Tl — Daktilo — Kâtibe — Ticaret — TA.Ş — MC — H.R — Namlarına valen cnaKlupları ıda-■»nanamisdeo «Jdzrmalar- rica
Created by free version
Kiralık Otobüs ve Kamyon
Yalova Kaplıcaları işletme İdaresi Müdü rlü «jür. den
İdaremize ait Şevroie marka bir otobüs llç Şevrole marka bir kamyonun kiraya verilme d açık arttırmaya konulmuştur.
1 — Arttırma 15 Mayıs pazartesi günü saat 13 de Yalova Kaplıcalarındaki İşletme îdaresl binasında İşletme İdaresi komisyonunda yapılacaktır.
2 — Otobüsün bir senelik muhammen kira bedeli 1600 lira ve kamyonun bir senelik muhammen kira bedeli 1100 lira olup otobüsün ilk teminatı 303 Hra ve kamyonun ilk teminatı 250 liradır.
3 — İstekliler bu işe ait şartname ile otobüs ve kamyon
Yalova Kaplıcalarındaki İşletme İdaresi Müdürlüğünde görebilirler. 1-6044.1
Sümerbank Alım ve Satı m Müessesesinden:
Beykoz Deri ve Kundura Sanayii Müessesesi ihtiyacı için 6 ton sadeyağ alınacaktır.
Evsaf ve mubayaa şeraiti hakkında sipariş servisimize müracaat olunması ve bu işe İştirak İçin veznemize TL. 1000.— i bin Ura> teminat yatırılması lazımdır. Bu işe ait teklifler kapalı zarfla 15/5/950 günü akşamına kadar verilmelidir.
Müessesemiz ihaleyi yapıp yapmamakta tesbesttir. ı603?)
verdi.
Fildişi kasanın açılışında ben de bulundum. Burada, muhtelif büyüklüklerde fakat ayni mavi kadife ile kaplı, astarları beyaz satenden bir çok mahfazalar vadrı.
Slr Stanley, on altı mücevher kutusunu çıkarıp tuvalet masasının üzerine sıraladı. İçlerinde yalnız biri, bileziğe alt olduğu anlaşılanı boştu.
S' M. mücevherler üzerine sathi bir nazar atıp:
— Puf!— dedi.— Tahmin ettiğim gibi hepsi taklid.
Sonra, bütün dikkati, fevkalâde zarif olan bir kolye üzerl-rine toplandı. Bunu eline alıp ışığa kaldırdı. Gözlüğünü düzeltti: pencereye yaklaştı ve dikkatle muayene etti. Dudaklarının kenarı titriyordu. Sonra, her mahfazayı birer birer alarak, içindekileri bu işten anlar bir adam edasıyla muayene etti.
Merak ve heyecanla sordum-
— E. netice?
Slr Stanley mânası anlaşılmaz bir ifade ile dedi ki:
— Meğer ben bıuit bir hesap yanlışı yapmışını; Hayır bun-
lar sahte değilmiş. Hepsi de hakiki mücevher.
Arkamızda, polis âmiri, kU kls gülüp duruyordu.
XV
Bir kaç saat sonra Lyncom-be'a döndüğüm zaman, Molly ile Belle'in kapının yanında durduklarını gördüm.
Bu iki genç güzel! de birblr-leriyle kıyaslamaktan kendimi alamadım. Bayan Belle Sulli-van. arkadaşından daha küçük bir cüssede olmakla beraber ondan daha mütenasip, daha cazipti. Evet, her bakımdan bu kadın daha fevkalâde İdi ama, benim tercihim. İnsana dokunan safiyetteki genç kıza doğru kaydı.
Otomobilimi evin önünde bıraktım. Kendilerine yaklaştım.
Molly, haykırarak sordu;
— Doktor Luke! Nereden geliyorsunuz? Pek bitkin bir haliniz var.
Cevap verdim:
— tVInerlghflann evinden geliyorum. Pek İyiyim, çok şükür, bir şeyim yok.
(Arkası var)

12 Mayıs 1950
AKSAM
hlfp 7
Yanhş hesap
Mahkeme Koridorlarında
Rita Hayworth
Pol: 55 yaşında fabrikalar.
Madmazel Zizi: 24 yaşında sevimli bir kız, fabrikatörün hususî kâtibesi.
Arman: 26 yaşında bir genç, fabrikatörün oğlu.
Fifi: 25 yaşında şakrak bir komedi artisti.
(Fabrikatörün bürosunda]
Arman, (babasiyle münakaşada) — Baba size söyledim. Filîyi çılgıncasına seviyorum. Şayet razı olmazsan ben de ne yapacağımı bilirim. Bıiyfık lâf etmem amma size önceden haber vereyim ki ümitsizlik saikasiyle canıma kıyacağım.
Pol — Kendine gel oğlum! Böyle feci şeyleri aklına getirme... Biz de vaktiyle gençlik.
Arman — Siz de genç iken İhtiyarların sözlerini dinlemiyordunuz. Ben de şimdi sizin nasihatlerinize kulak asmıyorum Mantıki düşünmemi, aşkın geçici bir şey olduğunu, Fifiyi unutacağımı bana söyliyecek değil misiniz?
Pol — Acele etme çocuğum! Evvel emirde bu kadın kimdir?
Arman (çekinerek) — Bir sanatkâr..-.
Fol — Ne sanatkârı, ressam mı?
Arman — Revü artisti, baba!
Pol (yerinden fırlayarak) — Tiyatrocu mu dedin?
Arman (şaşkını — Evet, baba, tiyatro artisti... Fakat neye şaştın?
Pol — Sen delirdin mi ayol? İstikbalini mi mahvetmek istiyorsun. Ben. senin bir tiyatrocu kızla evlenmene razı olamam. İstediğin kadar sana para vereyim. Avrupada ve Amerlkada seyahate gidersin, göreceksin, bir iki ay geçmez onu unutmuş olursun.
Arman (derinden bir alı çekerek ı — Pekâlâ baba, razı olmı-yacağını biliyordum. (Yerinden kalkar) Ben ne yapacağımı önceden size haber verdiğim için mesuliyet benden gitti.
Po] — Dur yahu! Zerre kadar aklın varsa tiyatrocu bir kızla evlenmeni nasıl düşünebiliyorsun?
Arman — O, namuslu ve ahlâklı bir Arzdır, baba!
Pol — Şimdi de senden başka bir erkekle düşüp kalkmadığım söyliyeceksin.
Arman — Evet, benden başka erkeklerle münasebette bulundu amma saffet ve acemiliği yüzünden bunu yaptı. İlk tanıştığı erkek, onu çocuklariyle ter-kettl.
Pol — Hoppala... Çocukları da mı var?
Arman — Evet. İki çocuk!
Pol — Gayrimeşru çocuklar, tabiî’
Arman — Zavallının hayat faciası da bu ya: Ben o çocukları tanıyacağım,
Pol — ölümünü tercih ederim de buna razı olmam.
(Fabrikatör, bürosunda hu-husi kâtibesi Zlziye dert döküyor.]
Po! — Şornıa başıma Belenleri kızım’ Blrlbik oğlum, İki çocuklu hafjf meşrep bir kadınla evlenmek istiyor. Hâlâ bana nasıl nüzul inmediğine şaşıyorum.
Zia — Üzülmeyiniz müdür bey!
Zizi — Oğlunuzu bu arzusundan caydıracak vc Fifiyi unutturacak bir çare arasınıza.
— Pol — Nâsıl çâre bu?
Zizi — Meselâ genç ve güzel bir kızın üzerine oğlunuzun dikkatini çekseniz.
Pol — Genç ve güzel bir kadın mı? Ah Zizi, bu işi üzerinize alsanız olmaz mı? Sen İstersen bunu becerirsin.
Zizi — Ben mî? Böyle bir şey nasıl olur?
Pol (ricakâr) —Rica ederim kızım. Bu iyiliği bana yap. Oğlumu bu şırtınUnin elinden kurtarmak için bana yardım et.
Zizi — Siz ne diyorsunuz müdür bey? Ya oğlunuzla aramda hissi bir münasebet teessüs e-derse ?
Pol — Keşke böyle bir şey olsa kızım! Bcn dünyanın en bahtiyar babası olurdum.
rArman İle Zizi bîr lor kahvesinde başbaşa.l
Arman — Şekerim, gördün mu işi ne mükemmel becerdin? Bu sabah babama: «Baba, ben fikrimi değiştirdim, madmazel Zizi ile evleneceğim» dedim. Babam da: «Hayır duamla Zl-ziyi al» cevabını vermesin mi?
Zizi — Beni de çağırıp alnım-dan öpflt. Bu. ne mükemmel oyundu Yarabbi. Şu hiç tanımadığımız, yalnız tiyatro reklâmlarında ismini okuyup, resmini gördüğümüz Filinin bize çok yardımı dokundu.
(Farikatorun yazı odasında]
Fifi (fabrikatöre hitaben.) — Sizi niçin ziyaret ettiğimi biliyor musunuz mösyö ?
Pol (artistin güzelliğine meftun ve hayran) - Bayır madmazel!
Fifi — İsmim Fitidir. Sizden yüz bin franklık bir çek aldım. Bu çeki bana niçin gönderdiniz?
Pol — Oğlum evleniyor da çeki size tazminat olsun diye gönderdim,
Fifi — Oğlunu kim mösyö?
Pol — Arman, onu taran az mısınız?
Fifi — Hayır.
Pol (içinden) — Ne mağrur, mütevazı ve ahlâklı kız! Her ne ise madmazel rica ederim çeki hediye diye kabul ediniz. Ben size manen borçluyumdur,
FLfl (içinden) — Zavallı aklını oynatmış galiba! Çeki göndermesini mazur göstermek için saçma sapan söyleniyor. (Yüksek sesle) ısrar ediyorsa-nz parayı kabul ederim mösyö!
Pol — Israr ediyorum, bu para, size karşı meftunîyet ve hayranlığımın bir ifadesidir.
Fifi (Naz vg işve ile) — Marsı! öğleden sonra başbaşa çay içmek için sizi evimde beklerim. Bugün evde yalnızım. İsterseniz bugün geliniz,
Pol (meftun ve hayran) — Memnuniyetle geleceğim.
[Altı gün sonra Arman ile karısı Zizi dertleşiyorlar.]
Zizi — Nenvar kocacığım, niçin sıkılıyorsun?
Arman — Nasıl üzülmeyeyim. Şıı Fiti şırfıntısı babamın servetini yiyip bitirecek. Nereden aklımıza geldi de babamı kandırmak için onun İsmini zikrettik.
yanımda yatıyor!
Müslüman olmağı düşünüyor
Güney kuttun a yeni heyet gidiyor
kafamı keserim, ben. gibi
Dev gövdesine bakmadan cambazlarda ne işi varmış kahbenin? Oturduğum yerde cambazı seyrederken gelip de duvar gibi önüme dikilmez mi? Görebilirsen aşkolsun. Bir sabrettim, iki sabrettim, nihayet geriden çanta ile omuzuna dokundum; «Hanımcığım, biz de Allahın kuluyuz. Biz de buraya paramızla girdik. Biraz geriye çekil de cambazı görelim» dedim. Kan önümden çekildi, ben gene cambaza daldım. O sırada bir gıcırtı koptu, eyvah herif ipten mi düşüyor, demeğe kalmadı, küüüüt diye kalçamın üstüne yuvarlanıverdim.
— Cambaz düşüyor derken sen düştün öyle mi?
— Ne olduğunun farkına varamadım. Meğterse kan o koca jçövdesiyle gelmiş de bizim kanapeye oturmuş. Tahta parçası dayanır mı çına? Başımı çevirdim ki yanımda fıçı gibi yatıyor. Canınım acısiyle yerimden kalkmamla beraber; «Sen benim başımın belâsı mı kesildin, aygır karı?,» diyerek suratına iki çanta çarptım. O da kalkıp benim üzerime çullanmaz mı? Oradaki ümmeti Muhammet yetişip de kurtarmasalardı, serçe gibi boğacaktı kan beni...
Mahkeme açıldı, şişman hanımla konuşamadık.
Ce. Re.
Pol — Üzülmemek mümkün mü? Benim için bundan daha büyük bir felâket mi olur? Fakir. fakat namuslu bir kız alsaydı vallahi sevinirdim. Benim paraya ehemmiyet verdiğim yok. Yalnız İstiyorum kİ gelinim namuslu ve ahlâklı olsun.
Zizi — Yalnız bu mu kocacığım. Ben başka bir şey «»aha öğrendim. Baban bana malıre-mane söyledi: Anneni boşayıp Fifi ile evlenmek istiyor.
Pol (baygın yere düşerken» — Aman kancığım, bana biraz su ver. Fena oluyorum.
Çeviren: A. HİLÂLİ
Fransaya gelen Amerikan harb malzemesinin vapurlardan çıkarılmasına başlanmıştır. Yukarıda Ciıerbourg'da bir vapurdan çıkarılan toplar görülüyor.
— Gacıu-, gacır edince korkudan yüreğim ağzıma geldi; «Eyvahlar olsun, herif gidiyor.» dedim.
— Hangi herif gidiyor, teyze lıanım?
— Duur, herifi bırak da bana bak sen.
Mantosunun kolunu geriye sıvayıp sarılı bileğini u-zattı:
— Bak şu hale. Az kaldı ki kemiklerim çatır çatır kinisin.
— Geçmiş olsun. Koluna ne oldu?
— Kolum bir şey mi ki, a evlâdım? Tenha bir yer olsa da desturun, kalçamı açıp göstergem yüreğin cızır cızır yanar.
— Kalçanda da yara mı var?
Yüzünü buruşturarak göv desirıi çarpıtıp sağ kalçasını işaret etti;
— Na, şuradan şuraya kadar derilerim yüzüldü, kan revan, içinde kaldım. Bereket versin ki Cenabı Hakj mantomu muhafaza buyur-; du. Allahın hikmetinden sual olunur mu? Kalçam yaralar içinde kaldı da. mantoma bir şeycikler olmadı. Kalkıp da onu sapasağlam görünce sevincimden yaraların acısını unuttum.
— Ne oldu, hanım teyze? Kazaya mı uğradın?
— Kaza da söz mü evlâdım? Hâşâ huzurdan, kaba etimin üstüne zınk diye çö-küverince gözlerim gökyüzüne dikildi. Bir lâhzanın i-çinde herif de kayboluverdi karşımdan. Amma velâkin, şu dâri dünyada çok şeyler gördüm, çok şeyler işittim amma bu herif gibi marifetlisine rastlamadım vesselam. Herifin ferasetine di-yecek yok. Ben buna bili- ouswraaoa rm bunu söylerim. Beni de • d„ lkrmlye „ Ur, w
- - —- İse üe ayda bir
hesap edip vermelidir.
Tavuk işlerinde kullanılan 'adamların yatacak yerleri de mühimdir. Bunların yerleri tamamen tavuk sürülerinin İçinde ve tavuklara kolaylıkla bakacak bir yerde olmalıdır.
Tavukçuluk yapacak olanlar İlk tesisat İçin masraftan ka-
Tavukçuluk
miye vermek veyahut kâra iştirak ettirmek suretlle onların İyi çalışmalarım temin etmek kâr hususunda büyük tesiri
Paris 11 (AA.) — Ağan Han, Rita Hayworth’uıı İslâm dinini tetkik ettiğine ve yakında Müslüman olacağına dair rivayetlerden dün haberdar olduğu zaman hayret elmiş ve bunu ilk defa olarak işitiyorum; demiştir.
Renler muhabirine verdiği beyanatla Rita Hayworth, İslâm dinini tetkik edemediğini, fakat kabul etmeği düşündüğünü söylemiş vc evlenme töreninin İslâm dini âdetlerine göre yapıldığını, İslâm ve ayrıca medenî nikâh kıyıldığını belirterek, Müslüman olmağı düşündüğünü, fakat bu hususta henüz hiçbir harekete teşebbüs etmediğini bildirmiştir.
GÖNÜL YOLU
Muaxxoa Tahrin Berkand
Memleketimizde romanları en fazla rağbet cören kıymetti romancımız Bn. Mıltuatec Tahsin Oerkand’m fevkalâde sürükleyici ve tatlı tlriûblte hazırladığı, okuyucuyu günlerce te-slri altında bırakan, bir aşkın romanıdır.
Eser. teklifi p Kitabevl tararından yayınlanmış olup ciltsiz ISO, ellili 300 kuruş rintle satışa nncdlimlıtlr.
Sefer Ingiliz, İsveç, Norveç hükümetleri tarafından tertip edilmiştir
Londradan yazılıyor: Güneyidftn fazla kalacaktır.
Kutup bölgesindeki
Maud» toprağına gidecek yeni' Kirallyet hava Norveç - İngiliz - İsveç seferi mensup uçaklardan I heyeti, güney Kutbun 400 yıllık keşif tarihçesinde girişilen en son teşebbüstür. Bu» tam mânaslle milletlerarası bir sefer olup, Kutup bölgeleri bakımından aynı zamanda yeni bir fikirdir. Personel, para ve malzeme her 3 memleket tarafından temin edilmiştir. «Kıraliçe Maud toprağı.
Norveç’e ait kesiminde kâin o- rilcn cins lup, bu sebeple ~ ’ ______ ________
Norveç’in liderliğindedir. Aynı'mlşUr. Groenlanda ile Spltz-hakımdan masrafın başlıca hissesi Norveç hükümetince deruhte edilmiştir. Seferin gayeleri ruyu mak ■Dünyanın iklimi sıcaklaşmakta mıdır?®
KAPTAN 1İATTERAS
JvlM V«m»
J. Vemeln bütan eserleri tpbl fevkalâde sürükleyici. heyecan verici Kuzey kutbuna ait seyahat romanlarından biridir. Kurcy kutbu hakkında çok enteresan bilgiler ayrıca okuyucunun zevkini tatmin etmektedir. Hiç tereddüt etmeden çocuklarımıza tavsiye edebileceğimle bu roman Fer id Namık Banaoy tarafından lisanımıza çevrilmiştir. 2 cilttir. İki cildi birden 500 kuruştur.
inkılâp Kitabcvi tarafından yayınlanmıştır.
I
Allah yarattı, ben de ana ev-1 lâctıyım. demiyor. O nc ma- : rifetlerdir ayol? Bakarken ağzım bir karış açık kaldı” j «Aldığın para anamın sütü gibi helâl olsum dedim.
— Nerede gördün bu ma- 1 rifetleri? Sinemaya mı git- 1 tin?
— Haydi oradan, cahil Zamane züppeleri böy!edir( işte. Bir sinema lâfıdır tut-' çırunamalıdır. Tabii bilen tara-turmuşsunuz, her marifet o-j hndan ve fenne göre yapılma-rada zannediyorsunuz. Sine-, lıdır. Süse ehemmiyet vermc-ma nedir ki, efendi oğlum? melidlr. [3]
Gel de marifeti bizim taraf- Tavukçuluk yapılacak yer ta gör. Herif sınğı kucakla- şehirlerden çök uzak olmama-Chlğ gibi. gözümüzü açıp1 lldsr Çünkü mahsulün şehre kapatıncaya kadar direğin kolay ve ucuz nakledilmesi lâ-tepesine çıkıyor. Direk de- ’ 7-unclır. Tavukçulukta yapılan yince ufak tefek bir şey zan-!bütün İşleri bilmek İcap ettl-netme ha. Minare boyunda finden muntazam defterler vallahi. Aşağıdan yukarıya tutulmalıdır. Her kümesin ay-doğru bakınca direğin tepe- nca cetvelleri olmalı. Her gün sinde koskoca herif kuş ka- al>nan yumurtalar o kümesin jı----=_k_k------cr— 3_s_ «_ cetveline yazılı ve cetvelin ar-
kasında kümeste mevcut tavukların ve alınan yumurtaların miktarı ve satılan tavuklar yanlmalıdır. Bu veçhile her kümesin senelik variyeti ne
dar görünüyor. Ya o ipin üstünde gösterdiği marifetler!
— Cambaz mı seyrettin yoksa, teyze hanım?
— Hımmm... Cambaz amma senin bildiğin cambaz-
avımı uııuıgııı caırıuaz- . ,
lardan değil bu. İncecik ipin üstünde vf.n r^ni ™ ( *“?»" °1"“’ anl”‘ln"’ olur.
Çocuka Göre Okulda OKUMA YAZMAYA BAŞLAMA TERİMLERİ
M. Rauf İnan
fok sınıfta okuyup yasmayı İlk öç ayda çocuklara kendi çalıŞînalarUe kendi kendilerine Öğrenmeleri İçin o-todidaktiJc matery eldir. BUlün İlkokul lltrclrnc-ıılcrlnc bilhassa tavsiye edilebilecek bir eser.
İnkılâp Kitabeyi tarafından yaym-laıınuş olup ISO kuru; ti-ılle satışa arzcdllmlştiz.
İŞ KANUNU
5518 cuyıtı I; Kanunu değiştiren mndıleler dahil. Hastalık ve Analık sİRortnlan. Is Mahkemeleri. İş Kozaları. Meslek Hastalıkları. Analık sigortaları, isçi sigortalan kanunları ve büujn İs tununu 1le ll(m mevzuat bir yerde toplatılmış ve LabcltlrUrnlsUr.
Her İşveren ve işçinin edinmesi lâzım Selen btı kitap inkılâp Kltabe-Vi tarafından yayınlanmıştır.
TAPULAMA KANUNU
M02 sayılı yeni Tapulama Kanunu inkılâp Kltabcvl tarafından broşür halinde neşredılmlj vc 50 kuruş flatle uıtışa «mdÜmfiUr.
BULMACA
üstünde yürümesini görsen' yaya kaldıranında geziyor' zannedersin. Aman Allahım. ipin ortasında ne göbekler çalkaladı, ne cifte telliler kıvırdı. Düşerim diye korkmu yor da Helâl olsun, kırk defa helâl olsun aldığı paralar. Her gün oynasa işi' gücü bırakır, gider seyrede-] rim.
— Çok hoşuna gitti öyle mi?
— Ne söylüyorsun, oğlum?
Hoşuma gitmesine gitti amma tamamım seyretmek nâ-sıp olmadı ki. Zaten böyle şeylerde benim hiç talihim ‘ yoktur. Kırk yılın başında bir yere gideyim de gönül eğlendireyim desem, başıma 1 bir belâ musallat olur, hep- 3 sini burnumdan . getirir. ' Cambaza gidip de kan re- 1 van içinde karakol kapılan- ' na düşeceğim kimin aklına 1 gelirdi? En nihayet bu da ’ geldi başıma. 1
— Neden yaralandın, teyze hanım?
— Bunu ne diye bana so- .
, vtuıuue vc ııntımreLaz oıaruıır-
ruyorsun, efendi oğlum? ldır> «««rauc
Baksana şu kan ya. İnsan)-----------------
değil, ejderha. Bir budunu) rsı Kırk dönüm bir arazide' parçalaman benim gibi dört iki bin tavuk için M ayak hoy'n» tane Şükriye hanım çıkar. ır> »yak cninde yapugı 12 ku-'ayı Yemiş vemiş, şişmiş kafir meşin kaça mal olduğunn yaz-' oğlu kâfir. Kantara vur. beş nuş ise dr Halleri bize uyına-yüz okkadan aşağı gelirse, (M«h«’an dereed İlmemiş lir.
I Çifliğin bütün alış verişi ve ° gg I I I I I hesapları duble tutulmuştur. ““““"•
Hatime olarak şunu tekrar TSo3(l" * .“ F'rJ?1Ur,.1 %“ , , , , Tersi Jıaıu-ye al «el ürnıektlr. 3 — Ka-
ederim M Eent olsam yeniden . a,.,,.,,, , _ „B„ b,„k. tavukçuluk işine girerdim. BU 3,1ar. S - Tembellik. G - Keder - As-çiftliği allı yaparım ve daha "w- 1 — sipıak. 8 — Nıjasta-çok para kazanacağıma emi- ’i"’ bıs* ‘ Te,5‘ blr harnn '
ı , ‘ .. . i üç. S - Çok parlak. 10 — Şrtlm.
r.lm. Ben biz: yakın bir arka- _ TcltHn lçln
dxş bilirim kİ bin Ura He İşe, yapılan reklâm. I - Tahrirat elde başiıyarak bir tavuk çift- «>“■' 3 — Bapha «o. gHrtc varaU 1 liği meydana getirmiş ve , ■ c0“' 4 - nl" h—
bunun kârı İle 2500 tavukluk1 uır .
ikinci bir çiftlik daha yapmış- biseri. s — Bir Frwınx rajtctcm - Istır. I- --
Başka bir genç
üç bin tavukla İşe başladı, işi çok iyi gidiyor. Tamamen muvaffak oldu. Çok iyi geçiniyor.
Ben her ne kadar bilmiyor isem de İngilterede böyle büyük mikyasta tavukçuluk yapan binlerce çiftlikler olduğunu gazetelerde görüyorum. Ancak tavukçuluk İşinde muvaffak olmak için mutlaka yüksek derecede teknik, tecrübe ve maharetli olmak şarttır.
Tavukçulukda ziyan görenler muhakkak tavukçuluk sanatını ilmi olarak bilmeyenler, tecrübe ve maharetsiz olanlac-
1 demektir - Güzel sanat, 4 — Bir har-
* (in okunuşu - Kırmızı - Tersi çok
11 mühim. S — Tersi bir nevi amele el-
knmbıldc bir kâğıt. 7 — Çevir - TcrSİ arkadaşım 5c,ıcr •“«'•nbRı narına ismini veren - - 1 zat. B — Şimal C«y İği - Kşkiya toplu-
luğu.
Yukarıdan nraŞıya: 1 — İbadeteder, 2 — Zaruzonına, S — OJtul. Ver. 4 — Laz, Kazara. 5 — Azerller. G — Tl meri fc. 7 — Öç. Hitaben. 8 — Rlsalct. ■"* ___________________________|_
ŞATHANÇ MAÇI
13 Mayii; cuma. Spor bayramının kullandığı Rûn »ant 14 te Şişil Gençlik Spor Kulübü Balonundu fikir sporu otan şatranç oyununun büyük bir Cöslcrlal yapılacak vc yüksek mü-henuis MUbin Boysan 70 kişiye karşı ynı zamanda ayrı mauılarda oynı-, I yaraktır. Bu büyük m;ıça bütün satranç nevcrlrr takıııılarilc İştirak edebilirler. Adrev Taksim. Sırasclvilcr [BUJûreu SoJt. lî/E
Bundan ■Kraliçe I başka yazları, Büyük Britanya kuvvetlerine müteşekkil bir filo bilhassa keşif işleri için kullanılacaktır. İki hafif A üsler uçağından müteşekkil filoya İngiliz subaylarından filo komutanı Brlan VValford kumanda edecektir.
Gerekli malzeme her 3 memleket tarafından Cemin edilmiştir. Bilhassa yetiştirilmiş 30 güney Kutbun Eskimo köpeği (Husky) adı ve-1940 haziranında seferi heyet Falkland adalarından getirll-
ilmidir. Bilhassa şu so-cevaplandırmağa çalış-İçin. tertiplenmiştir:
Güney Kutup muhtemel olarak bu meseleyi çözecek anahtardır. Hakikatte güney Kutupta ve bilhassa Kırullçe Maud toprağında şimdiden bazı deliller elde ediimşi ve bu kesime bir seferi heyet göndermek fikri geniş ölçüde bu delillerden doğmuştur.
Dünya iklimi hakkında girişilen bu tetkike bağlı olarak güney Kutup hava şartlarının tetkiki meselesi de mevcuttur. Bu tetkikten yalnız güney Kutup sahilleri açıklarında avlanan balinacılık filoları için malûmat istihsali ve bu bölgedeki suhunet, rutubet ve rüzgâr şartları hakkında rutin kayıtlar alınmakla kalınmıya-cak, fakat aynı zamanda güney Kutup hava şartlarının komşu kıtalar hava şartlan üzerindeki tesirleri meselesi de inecleneektir. Modrn ilim rüzgâr müşahdelerl için gayet kıymetli bir yardımcı alet, aRaw(in> adı verilen radar rüzgâr cihazını sağlamıştır. Bu alet sayesinde meteoroloji balonlarını her türlü lınva şartlan altında müşahede ve rüzgârın sürat ve istikametini ka-t yit mümkün olmaktadır. Seferi | heyetin meteoroloji işlerini Norveç İdare edecektir.
Heyete dahil İngiliz bilginlerinin başlıca ödevi jeoloji o-iacaktır. Şimdiye kadar hiç bir İnsan Kıraliçe Maud toprağının karsız ve buzsuz bölgelerine ayak basmamıştır. Bu
muazzam topraklarda yeni keşifler yapılması ihtimali çok kuvvetlidir. Üçakla alınan fotoğraflar bu bölgeler jeolojisinin çok mütenevvi olduğu hissini uyandırmıştır. Yeni keşifler neticesinde güney yarım küresinin umumî bünyesile güney Kutbun jeolojik münasebeti arasında en etraflı tetkikler yapılacağı ümit edilmektedir. Buna İlâveten ekonomik bakımdan istifadeli keşifler yapılması ihtimali de mevcuttur. Güney Kutupta şimdiden medeni kaynaklar, ' kömür, kalay, kurşun ve bakır cevherleri, hattâ az tarda altın vc gümüş muştur.
Seferi heyete iştirak edecek personel kimselerden müteşek-1 kildir? Tecrübeli bir Norveçli ‘Kutup keşşaf] olan kaptan! John Gine ver’in idaresinde 14 kişi bulunacaktır. Dördü İngi-1 liz bilginleri olan bu grup e-bedl buzlar diyarında 30 ay-
mlktar-bulun-

borgen’den de başka köpekler getirtilmiştir. Bu hayvanlar tarafından temin edilecek taşıt, «’Veasel* adı verilen, kar üstünde İşleyen özel tipte vasıtalarla Kızaklar, şartlar surellle bilhassa İngiliz endüstrisi tarafinclan geliştirilmiş ve haddelenmiş ağaçla plâstik maddelerden İmal edilmiştir.
Büyük. Britanyada kızakla vol alan seferi heyetlerin İaşe tara üzerinde etraflı tecrübeler ve araştırmalar yapılmış ve büyük muvaffakiyetler elde edilmiştir. Günde 4,000 kalori temin eden 20 günlük bir iaşe rasyonunun sıkleti, ambalaj dahil 20 kiloyu geçmemekledir.
Seferi heyetin ağır malzemesinden bir kısmı, tırtıllı taşıt vasıtalar) ve kızak köpekleri şimdiden bir ballnacıhk gemisiyle güneye sevkedllmiş-lir. Seferi heyetin 700 tonilâtoluk gemisi r,Norsel>. de İngil-tereden ayrılmıştır. Bu gemiye özci surette ambalaj edilmiş i uçaklar da yükletilmişlir. Se-' feri heyetin kışı güney kutupta geçirecek mensuplan da gemidedirler. Bundan sonra seferin en hayati devresi başlıya-caktır. Güney Kutup kıtasına varıp salimen karaya çıkmak, şimdiye kadar yalnız iki seferi heyet «Kraliçe Maud tvprağlı sahiline yaklasınpğa muvaffak olabilmiştir.
| Karaya salimen çıkıj. kampın ana üssü kurulduktan sonra - kİ, bu. ille mevsimin en mühim kısmını alacaktır -oNorşe!» Avrupaya dönecek ve ertesi yıl daha Büyük bir uçakla Güneye dönecektir. Bu uçakla etraflı arazi tetkiklerine girişilecektir. Mütaakıben ..Kraliçe Maud* toprağıyla güney kutup arasında uzanan derin ve tehlikeli uçurumları havi ebedi buz tarlalarında ve dağlarda uzun kızak TierJıateleri başljyacaktır. Bilginlerin önemli keşifler yapmak hususundaki başlıca ümitleri bu bölgededir İhtimamla hazırlanmış İlmi program tatbik edilip talih yaver giderse «Kraliçe Maud* toprağı seferi heyeti muhtemel olarak yıllartlanberı Avrupa sularından hareket eden en önemli bir teşebbüs olacaktır.
takviye güney gözönünde
edilmişbir. Kutuptaki tutulmaK
Mahkeme, tapu, icra ve noter ilânları Bedelleri hususi şahıslar tarafından aaenen mahkeme, icra tapu »e noter ilânları gibi resmi Uânlar eskiden olduğu *1-bl doğrudan doğruya ■AKŞAM* idaresi carafın-dan kabul edllmekrediı
millini IIIIIIIIIIIIJIIIIItlIllllllllllllllllllllllllllH
İsparta Valiliğinden:
1 — İlimiz Bayındırlık hizmetleri! için beş tonluk 950 model yeni iki kamyon, açık eksiltme suretiyle satın alınacaktır.
2 — Beherinin muhammen bedeli 15,000 liradır.
3 — Geçici teminatı 2250 liradır.
4 — ihale, 13,5,050 Perşembe günü saat 15 te İsparta Hükümet konağındaki Genel Meclis salonunda Daimi komisyon tarafından yapılacaktır.
5 — Şartname her giin mesai saatlerinde Daimi komisyon kaleminde vc Ankara. İstanbul ve İzmir Bayındırlık Müdürlüklerinde bedelsiz olarak görülebilir.
5 — İsteklilerin o günü teminat makbuzlariyle birlikte Daimî komisyona müracaatları ilân olunur. (5937)
I
■. Büyükderede Daireler
Büyükdere Piyasa caddesi (İske)e yanında) 9 No. da 3, 4, 5 ■ odalı ve taraçah daireler yazlık ve kışlık kiralanır. Banyo. I Lam konfor, bahçe, fevkalâde manzara, Telefon: 32/57. ra

rıhife &
AKSAM
12 Mayıs 1950
SATILIK BOSTAN
Fatih 3 nciî sulh hukuk yargıçlığından: Satış'. 18
Vahld eycşlllelen evkaf İdaresi. Muzaffer Orug. Safiye Al-luğ, Hayriye Altuğ, Mehmet Altuğ, Salih Alt ııfi, Hüsniye Gümlezoğlu, Melek Özsoy. Zerrin Özsoy, Nafiz Özsoy, Cemil paşa karısı Fatma Ferhendaz
Nimet Şav Yemek tevzi müessesesi
Bebek - Hisar caddesi No, 112 Roberl Kolej kapısı yanında
Tecrübe devresinde gördüğüm buyıik rağbet ve teşvik üzerine servisi genişleterek yukarıdaki Ali Garib paşa karısı Fatma adreste yeni tesisat viicude]Sultan. Salih Rauf karısı Fat-getirdim. Hilesiz yağlar, en ne- ma, Cemil paşa kızı Cemile, Ils ve en İyi malzeme ve titiz' Cemil paşa validesi Eminenin bir itina ve temizlikle hazırla- ] kızı Nazire ve Cemil paşa oğlu dıfiım ev yemeklerini otomobille abonelerimin adreslerine kadar gönderiyorum.
Abone şartlarını öğrenmek ve haftalık yemek listesini almak için mektupla aşağıdaki ev adresime müracaat edilmesini rica ederim.
Nimet ŞAV
Bebek — Sağlık apartmanı,
No. 3.
-
arıdaki Ali Garib paşa karısı Fatma viicude] Sultan. Salih Rauf karısı Fat-
BAS.DlS.^EZLE. ADALE..,SINIR
ROMATİZMA «e b"üfun aörilararkarşi'
___!(&4M,4«4 ktrİÛNOe3 KA$ttaC»(*«Lİ('» ■
dlUHNlI IfiUllc «M AMASI
olduğumuz tecrübelerden sonra yap-
İstanbul İkinci İcra Memurluğundan: Dosya: 949 5568
Bir borçtan dolayı mahcuz olup paraya çevrilmesine karar verilen ve tamamına (5240i lira kıymet takdir olunan Samatya-da Aptiçelebl mahallesinin eski bir Mercancı Kirkpr, yeni Mercan Balık sokağında en eski 6, eski 4. yeni 4 kapı No, lu 1213 ada (3. parsel No. lu 26 metre miktarında kagir hanenin lamamı açık arttırmaya çıkarılmış olup 23.5,95ü tarihinden 1-Llbaren şartnamesi herkesin görebilmesi için daire divanhanesine talik edilecektir. Satış peşindir. Müşteriler kıymeti nıuhammenenln yüzde yedi buçuk nispetinde pey akçesi veyahut milli bir bankanın teminat mektubu verilmesi lcab eder. Müterakim vergiler ile rüsum, dellâliye borçluya, İhale pulu müşteriye aittir. Gayrimenkulun kendisine İhale olunan müşteri derhal veya verilen mühlet I-çinde parayı veremezse Ihate karan feshedilir. Kendisinden evvel yüksek teklifte bulunan kimse arzetmiş olduğu bedelle almağa razı olursa ona ihale e-dillr. O da razı olmazsa veyahut bulunmazsa hemen yedi gün müddetle arttırmaya çıkarılır. Her İki halde birinci ihale edilen müşteri IkJnci ihale arasındaki farktan ve diğer zararlardan mesuldür, ihale farkı ve geçen günlerin faizi hükme hacet kalmaksızın dairece de tahsil olunur. İşbu gayrimenkulun beton duvarları kagir dahlU kısmen ahşap, elektrik tesisatı vardır. Zemin kat çifte kanatlı ahşap kapıdan girilen zemini k araş uman döşeli taşlıkla altında müşterek sarnıç olup birinci kata çıkılan merdiven altı arkası kısmen zemini kırık malla döşeli ve İçinde ahşap bölmeli kömürlüğü olan ocaklı mutfak, bir kapıdan geçilen yan cephede müşterek kuyu ve diğer kapıdan geçilen odada zemini çimento şaplı, üstü kLsmen saç örtülü aralıkta alaturka taşlı heladır. Birinci kat ahşap merdivenle çıkılan bir sofa üzerine karşılıklı iki oda vardır. Hanenin üstü yeril kiremitle örtülüdür. Mutfaktan 6 metre No. lu kısma geçilen bir kapı var dır. Hududu tapu kaydı gibidir. Yüz ölçüsü 26.00 M 2 olup 5.00 M 2 si arkada helâ aralığıdır Birinci arttırma 9.6.850 tarihine müsadif cuma günü saat 10 - 12 ye kadar İstanbulda İcralara mahsus satış salonunda icra edilecektir. Arttırma, muhammen kıymeti bulmadığı takdirde en. çok arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere, (10, on i gün temdi d edilerek 19.6.050 tarihine müsadif pazartesi günü aynı saatte İcra edilerek birinci derecede ipotek bedeli tecavüz ettiği takdirde en çok arttırana ihale edilecektir. 2004 No.lu İcra ve İflâs Kanununun 126 ncı maddesine tevfikan İpotek sahibi alacaklılarla diğer alâkadarların ve İrtifak hakkı sahiplerinin İşbu gayrkmenkul-deki haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair olan iddialarını evrakı mûsbiteleriyle birlikte (15, on beşi gün İçinde tera dairesine bildirmeleri lâzımdır. Aksi halde haklan tapu sicilleriyle sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. Alâkadarların İşbu maddei kanuniyeye göre hareket etmeleri ve daha fazla malûmat almak Istlyenlerin 849/ 5568 NoJu dosyası He dairemize muracatları İlâ nolunur. (99343.
Reşit (kayyımı avukat Haşan Kangal) in iştirak halinde mülkiyet olarak mutasarrıf oldukları :: Ve aslen Mustafa Reşit paşaya ait olup bu suretle tedavül eden ve Topkapı haricinde Topknpıya yakm bir mesafede ve asfalt yol üzerinde yekdiğerine muttasıl olarak bulunan:
1 — Topkapı harici Takkecl mahallesi Sinan Erdebil sokak eski 10; 1Q mü. yeni 9, 9/1 kapı numaralı sağı kabristan, solu 12 numaralı bostan, arkası 11-yas zade sokak cephesi umumi yol ile mahdud kay den bir bnb haneyi müştemii ve dosyasındaki haritada A. harfi İle gösterilen 15214 metre murabbaı
sahalı taş duvarla çevrili ve 4 oda. bir sofa, mutfak, hela ve sair miiştemklâta havi ve avlusunda ayrıca kuyusu mevcut olan İki katlı ahşnb ev İle iki ha«uz dolabil bir bostan kuyusu ve su tüneli ve 283 adet muhtelif meyva ağaçlan bu- j lunaıı 105*725 lira muhammen kıymetli mukatalı bostanm tamamı.
2 — Yine aynı mahalle ve sokak eski 12. 12 mü. yenL 12. 13 ‘1 kapı numaralı, sağı 10 numaralı bostan, solu. İhsanlye sokak, arkası İlyas zade sokak cephesi yol İle mahdut kayden' ahır ve samanlığı müştemll ve dosyasındaki haritada B. ve büyükçe işaretli olarak gösterilen ceman 24850 metro kare I miktarında üç tarafı duvarla çevrili içinde muayyen sırf mülk mahalli dahi bulunan bir su tüneli bir depo ve birisi dolabil. diğer ikisi dolapsız üç adet bostan kuyusu bir havuz ve 298 adet muhtelif cins meyva ağaçları bulunan lcarete-yinll muayyen mahal ile sırf mülk muayyen mahallin tamamını ihtiva eden 152300 lira muhammen kıymetli boşlanın turnamı. Verilen karara tevfikan şuyuuiannın izalesi zım-nunda vilâyet karşısında Failli 3 ncü sulh hukuk yargıçlığı kaleminde satış memuru huzuru ile 9/6/950 cuma günü saat 10 dan 12 ye kadar aleni müzayede İle satılarak muhammen kıymetlerinin % 75 şlnl bulduğu takdirde en çok talibi erine kati ihaleleri yapılacak, bulmadığı takdirde son talihlerin ta-ahhüdleri baki kalmak şartı ile İkinci açık arttırmaları aynı yerde ve aynı saatte 19/6/950 pazartesi günü icra edilerek en fazla talihlilerine kati ihaleleri yapılacaktır.
Müzayedeye iştirak edenlerden muhammen kıymetlerinin % 7,5 nisbetlnde pey akçesi alınacaktır. Tellaliye resmi, İhale pulu ve taviz bedeU ve tapu harçları müşteriye alt olup müterakim vergi ve resimler satış bedelinden ödenecektir. Müzayedeye İştirak edenler gayrimenkulu görmüş lüzumlu bilcümle malumatı almış ve dosyadaki haritayı tetkik etmiş sayılacaklarından bilahare yapacakları İtirazlar kabul edllmiyecektlr. Peşinen veya verilecek mehil İçinde İhale bedellerinin tamamı ödenmediği takdirde icra ve iflâs kanunundaki gayrimenkul satışlarına mütedair olan hükümlerin kaffesi tatbik olunacaktır. Mezkûr gayrimenkul üzerinde herhangi bir şekilde hak iddiasında bulunanların evrakı müsbltelerl İle birlikte satış zamanına kadar mahkememize müracaat etmeleri, aksi halde hakları tapu sicilinde kayıtlı olmayanlar paylaşmadan hariç bırakılacaklardır.
Mezkûr gayrimenkuller İçin daha fazla malûmat almak İsteyenlerin mahalline gidip görmeleri ve mahkemenin 18 sayılı satış dosyasındaki ehlivukuf raporunu ve haritayı tetkik etmeleri lüzumu bilcümle alakalıların malûmu olmak tinere İlân olunur. (8937)
Cinsi
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğinden
Muvakkat
Fiatı Tutarı Teminatı
Miktarı Lira Kş. Lira K; Lira Kş. İhale günü
İdrofil pamuk 2000 kilo 6.35 12700.— 852.50 23/5/950 Salı günü saat 11 de
1 __ Ankara Numune hastanesi ihtiyacı için iki bin kilo idrofil pamuk açık eksiltmeye
konulmuştur.
2 — Taliplerin yeni yit ticaret odası vesikası, teminat mektubu veya makbuzlarile birlikte belli güıı ve saatte hastanede müteşekkil komisyona müracaatları.
3 — şartnameler her gun hastanede ve İstanbul Sağlık Müdürlüğünde görülebilir.
(5955)
Ankara Nümune Hastanesi
Baştabipliğinden:
Muvakkat teminatı LıraKş İhale tarihi
Muhammen tutan Cinsi Miktarı Lira Kş.
Eczayı
Tıbbiye 41 kalem 14987.50 1124.10 29/5/950 pazartesi
günü saat 14 de.
1 — Ankara Nümune hastanesi ihtiyacı için kırk bir kalem eczayı tıbbiye açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Taliplerin yeni yıl ticaret odası vesikası, teminat mektubu veya makbuzlarlyle birlikle belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
3 — Şartnameler her gün Hastanede ve İstanbul Sağlık
Müdürlüğünde görülebilir. (6109)
ÇARPIKTI, BAYGINLIK. SIKINTI HALLERİNE ________________KARŞI___________
s V A d i ı E okbbhk
FUAT İHSAN DOĞUM EVİ
Kolay, temiz ve ağrısız doğum. 7 gün masraflar dahil 200 lira.
Müracaat: 9-13 arası SuMiye Şaşkınbakkal Acun .sokak
M. S. B. İst. Sa. Al. Ko. Bşk. 1. Numaralı Komisyon İlânları
Pazarlıkla Harbiye l No. lı satın alma Kom. da 3000 Kg. sığır eti satın alınacaktır. İhale 15/5/1950 saat 14,30 da yapılacaktır. Muhammen tutarı 4200 lira olup kesin teminatı 630 liradır, şartnamesi her gün komisyonda görülür.
(2228 — 6114)
GAYRİ MENKUL SATIŞI
Beyoğlu Dördüncü Sulh Hukuk Yargıçlığından: 948/755
ölü Eftimin uhtesinde olup mirasçılarının İştirak halinde sahip bulundukları Beyoğlu Bostan mahallesi Dilbaz sokak eski 26 yeni 34, 3tt sayılı evin kabili taksim olmadığından satılmasına karar verilmekle mezkûr ev mahkememiz tarafından açık arttırma İle 5/6/950 tarihine müsadif pazartesi günü saat 10 dan 11 e kadar satılacaktır.
Satış bedeli haddi lûyıkını bulmadığı müşteri çıkmadığı takdirde ikinci arttırması 15/6/950 tarihine müsadif perşembe günü saat 10 dan 11 e kadar İcra edilecektir. Tamamının kıymeti 6200 lira olup dellâliye resmi ihale pulu taviz bedeli kadastro harcı müşterisine satış gününe kadar vergiler hissedarlara aittir. Arttırmaya girebilmek için % 7.5 nisbetlnde pey akçesi yatırmak lâzımdır. Satış memuru lüzum gördüğü takdirde pey akçesini arttırabileceği gibi satış bedelinin peşinen isteyebilecektir. Satış tapu kaydı mucibince yapılacaktır. Bu şeraitten mada hu-susat hakkında İcra İflâs kanunu maddesi tatbik edilecektir. Tafsilâtı bodrum ve zeminle beraber 4 kattan İbaret olup bodrum katı: Bir oda bir med-hal ve bir mutfak ve kuyu vardır. Zemin kat: İki oda ve sokağa çıkan bir kapısı vardır Birinci kat iki ufak bir büyük oda bLr helâ bir sofa vardır. İkinci kat birinci kalın aynıdır. Evde elektrik ve terkos suyu vardır.
İpotekli alacaklılarla ve sair suretle alâkadarların irtifak hakkı sahiplerinin hususiyle faiz ve masrafa dair olan iddialarını evrakı mûsbiteleriyle .birlikte satış gününden evvel mahkemeye bildirmeleri aksi takdirde hakları tapu sicilliyle sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar.
İsteklilerin yukarıda gösterilen Eün ve saatte Sirkeci Yolcu salonunda Beyoğlu Dördüncü Sulh Hukuk Yargıçlığına gelmeleri fazla tafsilât dosyasındaki bilirkişi raporunda olduğu ilân olunur. (9936)

Pazarlıkla 20000 kilo koyun eti No 1. Satın alma Kom. da satın alınacaktır. Muhammen bedeli 43900 Hra olup kesin teminatı 6600 liradır. Şartnamesi her gün komisyonda görülür, ihale 17/5/1950 günü saat 15 dedir. (2214 — 6063)
¥
1—Kapalı zarfla 8 kalem gıda maddesi satın alınacaktır. Tahmin edilen bedeU 7793 lira Geçici teminatı 565 liradır.
2 — İhalesi 29 Mayıs 950 günü saat 11 de Harbiye M. S. B. •İst, 1, No, Sat, Al. Kom, da yapılacaktır, istekliler ihale saatinden bir saat evvel teklif mektuplarını komisyona vermeleri. Şartnamesi her gün komisyonda görülür. (2243 — 6257)

Açık eksiltme suretiyle aşağıda yazılı İki kalem gıda maddesi Harbiye No. 1 St. Al Ko. Ks. 1 de hizalarında yazılı gün ve saatte satın alınacaktır. Tahmin edilen bedelleri ve geçici te-natlan yazılı olan işbu İki madde bir istekliye ihale edilebileceği gibi ayrı ayrı taliplere de verllebUir. Şartnamesi her gün komisyonda görülür.
Cinsi Miktarı
Bulunmaz Fırsat
Sarıyer Yenimahalle vapur iskelesinde rıhtımı olan 1020 M 2: hâlen bahçeli gazino acele satılıktır. Görmek ve görüşmek ve pazarlık için her gün Divan-yolu 76/1 emlâk komisyoncusu RÜŞTÜ GÜNSÜZE müracaat,
Makama 6000 Kg. Arpa şehriye 3000 Kg.
Tutarı G. Teminatı İhale günü Saati
Lira
3ÖĞÖ 275 Lira
1830 138 >
29/5/1950
29/5/1950
15
15
İstanbul İli Eminönü İlçesi Nüfus Memurluğundan:
Harbiye Ölçek sokak 191 sayılı evde oturan ve Çankırı Maruf köyü 24/33 - 27 hanede kayıtlı Ali oğlu Ahmedin kaydında yazılı Kitreli soyadı İstanbul Asliye 12 nel Hukuk Yargıçlığının 20.3.850 gün ve 305 528 sayılı kararına ve Medeni Kanunun 26 ncı maddesine tevfikan Ercan olarak tashih edileceği ilân olunur. (6246)
Toplamı
5490 413 »
(2341 -
6255)
Ayiardanberi yapmış tığımız Balkan markalı sütlü, yumurtalı, makarnasını, siz de bir defa alıp pişirmekle takdir edeceksiniz. Her bakkaldan ısrarla arayınız. Toptan satış: İst. Taşçılar İL Telefon: 21043-Telgraf: ZAHARYA İSTAN.
Şehir için Troleybüs arabaları, temas hattı, mübeddîle istasyonu malzemesi satın alınacak
ANKARA ELEKTRİK, HVAGAZI ye OTOBÜS İŞLETME MÜESSESESİNDEN:
— Takriben 10 kilometre uzunluğundaki caddelerde tesis edilecek havai temas hattına alt bilcümle malzeme, komple bir mübeddîle isatsyonu teçhizatı, İki adet 80 kişilik, on bir adet 60 kişilik Troleybüs arabası teklif İsteme yeliyle satın alınacaktır.
2 — İlgililerin şartnameyi Müessese Alım Satım ve Tesisat Müdürlüğünden 50.— Ura mukabilinde almaları olunur.
1
Dev'et Orman işletmesi ° Beypazarı Müdürlüğünden:'^
1 — İşletmemizin Güdül bölgesi mezarlık LstK yerinde® mevcut 616 adede dtnk ()76>M3 (3451 Dm3 Köknar tomruğu*^ 2 parti halinde 2/5/1950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle (D açık arttırma sureliyle satışa konmuştur.
2 — Açık arttırma 16/5/1950 Salı günü saat 15 te işletme^-müdürlüğünde toplnnccak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metre küpünün tahmini bedeli 50,00 liradır. % 7,5-0 hesabile geçici temJnat alınır. "Q
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Mü-(D diirlüfiü. İstanbul ve Ankara. Eskişehir, Mudurnu. Bolu. zılcahamam ve Göynük işletme müdürlükleri!® isletmemizde (JJ her gün görülebilir
4 — İsLeklllerin belli gün ve saatte müsbıt evral: ve ilk'**
temlnatlarlle komisyona müracaatları. (5504)
TUZLA İÇMELERİ
13 Mayıs Cumartesi Sabahından itibaren mevsim hususî trenleri işknıeye başhyaraıc Otel. Lokanta ve tam teşkilâtla ziyaretçilere açık bulunacaktır.
Yükleme ve Boşaltma işi yaptırılacak
Devlet Demiryolları 1. ci işletme Satınalma Komisyonundan;
1/3/1951 tarihine kadar Haydarpaşa limanında her nevi deniz ve kara vasıtalarından mevcut şartnamesine bağlı 8 maddelik ameliye cetvelinde gösterildiği üzere tahminen 446400 dört yüz kırk altı bin dört yüz ton muhtelif eşyanın yükleme ve boşaltma İşi kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
Mecmu muhammen bedeli 352940 üç yüz elli iki bin dokuz yüz kırk lira olup muvakkat teminatı 17867.60 on yedi bLn sekiz yüz altmış yedi lira altmış kuruştur.
Eksiltme, 25/5/950 tarihine rastlıyan perşembe günü saat 15,30 da Haydarpaşada 1 inci işletme komisyonunda yapılacaktır.
İsteklilerin kanun gereğLnce hazırlıyacaklan kapalı zarflarını eksiltme günü en son saat 14,30 a kadar makbuz karşılığı komisyona vermeleri ve yahut muayyen vakitten evvel komisyonda bulunmak üzere iadeli taahhütlü posta İle göndermeleri lâzımdır. Postadaki gecikmeler kabul edilmez.
Şartnamesi 17.65 on yedi lira altmış beş kuruşa Haydarpaşa, Ankara ve İzmir veznelerinde satılmaktadır. (5230)
Nallıhan Çayırhan Yetiştirme Yurdu satınalma komisyonu Başkanlığından
Miktarı Fiatı Tutan
Kilo gf. Lira Kr.___________Lira Kr.
Ekmek İ2150 36 4374 M
1 — Yukarıda miktarı yazılı 12150 kilo ekmek açık eksiltme surelUe satın alınacaktır.
2 — Eksiltme 27 mayıs pazartesi günü saat 10 da Nallıhan Malrnüdürlüğü odasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 __ Geçici teminat muhammen bedelin % 7,5 dur. Kati
teminat ise ihale bedelinin % 15 dlr.
4 — şartnamesi Yurt Müdürlüğünde ve Nallıhan Malnıû-düriüğünde görülebilir.
5 — İsteklilerin muayyen gün ve saatte geçici teminat ve diğer vesikaları ile birlikte komisyonda bulunmaları. (6029)
Cinsi
Devlet Demiryolları 1. ci işletme Müdürlüğünden:
SATILIK Man
Tahtakale Telefon İdarehanesi sırasında boş teslim küçük bir han ehven Hatla satılıktır. Osman Süslü Marpuççular. Sabuncu han
Cad, Yıldız han No 1. ■■■■ Tel; 29974. "■■■
Devlet Demiryolları 1. işletme Müdürlüğünden: İşletmemizin Avrupa hattı kesiminde yolcu Ve Banliyö trenlerinin tarifeleri 14/5/950 tarihinden İtibaren değiştirilecektir.
Lüzumlu malûmatın istosyonlarunızdan aluııııası sayın I halka ilân olunur, (6116)
Yüzde 10 iratlı
Kalorifer, banyo ve bütün. konforu haiz 5 küçük daireli APARTI MAN satılıktır. Beyoğlu, Sıruselvller, Hoeazade Sok. No 3.
Zayi — Karagümrük nüfus memurluğundan aldığım ve İçinde askerlik durumum yazılı nüfus kâğıdımı zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
322 doğumlu Abdülhalim oğlu Ahmet Şevket Kınşaniı
Tuzla İçmelerine 13.5.950 Cumartesi gününden İtibaren, trenler işlemeye bağlıyacaktır.
Fazla malûmat İstasyon ve gişelerimizden alınabilir.
(62244
«■^^■^Ftorya Asfaltı üzerinde
Her türlü konforu haiz Bahçelievlerde Beş Sene Taksitle Arsa Satışı Arsaların kıymeti 1500 ilâ 2500 lira arasındadır.
Alıcılar bu meblâğın dörtte birini peşin verecek. geri kalanı beş müsavi taksitte beş senede ve faizsiz ödeyeceklerdir.
Müracaat Mahalli: Galata Bankalar Cad. Safir Şirketi Müdürü Adnan Akosat, Telefon: 41460, arsaları görmek İçin Bahçelievlerde benzin deposuna müracaat.
Telefon: 16 - 17 (Bahçelievler Otobüsleri Sirkeci istas-Juiıundan hareket elmeklıdlrlct J mbsmbbN

Comments (0)