SATILIK OTEL | ( A 111
Sirkecinin en güzel yerinde çok İşlek . • S I I
tam konforlu Ur otel mülki işler vazt- k I ™" I
yelle acele satılıktır. Müracaat: Sirkeci jg jPjL JH Jfe
Kemal Bey sineması tam karşısında No,
35 Etem Alakaya. J
Sene 30 — No 10593 - Fiati her yerde 10 kuruştur. PAZARTESİ 12 Nisan 1948 Sahibi: Necmeddln Sadak — Yan işlerini fiilen idare eden: C. Bildik — Akşam Matbaan
AKŞAM’m
Küçük ilânları en verimli, en uçur vasıladır.
Ruslar Viyanaya giriş çıkışı kontrola başladılar
Bir Ingiliz askerî nakliyat kafilesini durdurarak fotoğraflı hüviyet varakası istediler
Londra 12 (R t — Avusturyadakl Bovyet İşgal makamları Viyananın batısındaki müttefik İşgal mılnaka-İ&rından Viyanaya gelecek bütün taşıt karnelerini kontrol etmek ve fotoğraflı hüviyet varakaları taşımayan müttefik personeline mâni olmak için askeri inzibat memurlarına emir vermişlerdir.
Viyana U (AA) — Vlyanayı İnglllt işgal bölgesine bağlamakta olan 240 kilometre uzunluğundaki, koridor ti-eerlude yer almış bulunan ve makineli tabancalarla mücehhez olan Sov yet birlikleri bugün bu koridordun gecitt Vf> İngllis oskelrcrlnl taşımakta olan bütün otomobilleri durdurmuşlardır.
Sadece Ingiliz kumandan muavini olan aeneral Wlnterton'un bir saat alıkonduktan sonra Viyanaya doğru seyahatine devam etmesine müsaade edilmiştir.
Viyana 12 IAP.I — Dün resmî Ingiliz kaynaklarının verdiği malûmata göre. Rusların yeni taky 1dat-kararları üzerine. Viyana ila AvusturyadakL İngiliz İşgal bölgesi arasında yolculuk hemen hemen tamamlyle durmuştur.
Eskiden Viyana'ya girip çıkmak sadece, dört İşgal devleti tarafından verilen vesikaya tâbi İdi. Rus muha-fslan şehre girecek veya çıkacak her iasten aynea pasaport veya fotoğraflı hüviyet varakası İstemektedirler,
Bu karar bilhassa tnglllıleri müşkül mevkie sokmuştur; zira Amerlka-
Rusların giriş ue çıkışı kontrata başladıkları Viyana şehrinden bir manzara
lıLaaa elinde fotoğraflı hüviyet vara» kalori vardır.
Müttefikler, Derlinden radyo ile haberleşecekler
Berlin 11 (AA) -y- Rsuter: Berlln-dftkl İngllis - Amerikan askeri çevreleri, Rusların Berlin'le Batı Almanya arasında telgraf irtibatına el koymaları yüzünden, Şerlinle Batı dünyası arasındaki askeri vo slvU bütün muhaberatın Şerlindeki İngiliz . A-merlkan radyo telgraf merkelzerl ile yapılacağını belirtmişlerdir. Ancak muhaberatın hacmi dolayısıyla bu merkez bu iş® gayrlkiffl gBrtnmektş-dir.
□en» bu çevrelerin İlave ettiğine göre, Ruslar İstedikleri saman müt-
tefik telsi» muhaberatını kolaylıkla sekteye uğratmak İmkânın* maliktirler.
Fransa Bati Almanya için antlaşmaya hazır Londra 13 (R) — Dün akşam Paris'te bir nutuk söyleyen Fransız Başbakanı M, Roketi Schumann Alman-yada dörtler antlaşması suya düştüğü takdirde batı bölgeleri ILo Fre usanın bit antlaşma İmzalamaya lmzır olduğunu bildir nılşt Ur,
Başbakan ş un Lan de ilâva etmiştir: Fransa. Avrupa mn düşman iki kızma ayrılmojâuıa tarafta? değildir. Fakat bu s linkli durumu önlemek İçin gerekil teşebbüslere başvurulmalıdır.
Amerikanın müdafaası
Kennethin beyanatı Harbiye Bakam
New-York 13 (AR.) — Ordu Bakanı Kenneth Royall. ordu günü münasebetiyle btr ziyafette verdiği eöylevdo, Amerikanın milli müdafaa durumundan bahsetmiş ve şunları söylemiştir:
»Amerika, milli müdafaası bakımından, hiç bir milletin Amerikan topraklarında veya ona yakın yerlerde üs kurmalarına müsaade ödemez. Amerikanın müdafaası geniş bir araziye şamil bulumak tadır ve bunun için, düşman topraklarını bombardıman etmek üzere, İcabında belki de ön Asya topraklarında üslere ihtiyacı olacaktır,»
Bakan, yazılı olarak hazırladığı söylevde komünizmden de bahsediyor ve bu arada p cümle bulunuyordu:
«Komünistlere taraftar olanlar bugün üçüncü bir dünya harbine yardım ediyorlar demektir.»
Kennth Royall nutkunu verirken bu cümleyi okumamıştır. Sebebini de, daha sonra, »nutku kısa kesmek İstemesi. şeklinde iıah etmiştir.
Amerika sahillerinde meçhul bir denizaltı daha göründü
San Francisco 12 (AA) — Aakerl taşıt uçaklarından biri cumartesiyi pazara bağhyan gece Kaliforniya kıyılarından 130 mu kadar açıkta milliyeti tâyin edllemlyas bir denizaltı görmüştür. Keşfolunduğunu (inlıyan denizaltı derhal suya dolmuş, ir. Amerikan bâhrlyesl hemen araştırmalara' başlamışsa da bir netle* olmak müm' kiln olmamıştır.
Büyük Millet Meclisi bugün açılıyor
Hazirana kadar sürecek budevrede mühim kanun tasarıları görüşülecek
Ankara 12 — Büyük Millet Meclisi kış tatilini bitirmiştir. Topa! n Ulara bugün saat 15 ten İtibaren başlanacaktır. Haziran ortalarına kadar devam edecek ve hayli harar at İt geçeceği anlaşılan bu devrede konuşulacak kanun tasarıları arasında seçim, toprak, orman, İller memurin muha-kemat, özel İdareler, İnşaatı teşvik, ana sanayi va sanayii teşvik, genel ekonomi meclisi, deniz nakliyatı, denizyolları işletmesi, emeklilik ve yolluk kanunları tasardan vardır.
Nuri Özjan (Muğla) nın tütün piyasasının bugünkü manzarasryle müs tahsilin durumu. NLkola Fakaçelll (İstanbul) un da cemaatlere? İdare o-Junan vakıflar hakkındakl sözlü sorusu Meclisin, bugünkü gündemindedir,
Ankara 13 (Telefonla) — Meclisin bugün yeni çalışma devresine girmesi dolayısıyla Halk Partisi çevreleri Demokrat Partideki ihtilâfın Meclis çalışmalarına müessir olatnıyacağı kanaatini izhar etmektedirler. Bu münasebetle deniliyor kİ: »Gerçi gerek Demokrat Parti Meclis grupuaun, gerek bu partiden çıkarılsa mUle'.ve-
killerinin durumu henüz tamamlyfo aydınlanmış değildir. Bununla beraber vukuu muhtemel yer »e saf değişikliklerinin daha bir müddet lçla yalnız şahısları ılgllendlrmekteB ileri LL gcçmlyeceğl, muhalif partinin umnmlQ politikasında va Meclis çalışmaların- û_ da tesirli sarsıntılar yaratmıyacağı CM kuvvetle tahmin edilebilir.»
Filhakika Meclisin yaz çalışma det resinin ağırlık merkezini hemen be- C men iç politika İle alâkalı meseleler ,2 teşkil etmektedir. Meclise şimdiden bu mevzuda birçok mühim kanun tasarıları gelmiştir. Bu tasarıların, düşünce ve görüş ayrıiıklarından doğan çetin ve sürekli tartışmalara yol açacağı muhakkaktır. Ancak İş hacmlntu bu genişliğine mukabil. Meclis çalış-mılartnı daha ahenkli kılacak bir ha _q ranın da eskiye nazaran bariz şeklide teessüs etmiş olduğu kaydedilmek-tedir, 4-j
G5
Bazı çevreler, 13 Teaımua beyan-namesinin açtığı çığır sayesinde par- t-tiler arasındaki gerginliğin en çok •- O saldığı ve normal münasebetlerin kur retle yerleştiği bir merhaleye ulaşılmış olduğu kanaatlndedlrler.
Filistinde durum fevkalâde vahim
Araplar. Yahudileri çoluk çocuğu katliâm etmekle ilham ediyorlar
2 (D >
(D P
C. Halk Partisi ilçe kongreleri
Beykoz ve Ütküdar kongrelerinde yeni ekmek çeşnisi, 7 eylül kararları tenkidedildi
Cumhuriyet Halk Partisi İlçe kongreler İnin toplantısı devam etmektedir. Dün saat 10 da toplanan Beykoz kongresinde ük söz alan Nezihi Otin-pal, Tahitakalenln bir heroln nunta-kası olduğunu söyllyerek: «Bir an evveı mücadeleye geçilmesi lâzımdır.» demiştir.
Bundan sonra söz alan Ragıp Yamaç verğl sisteminden şikâyet etmiştir. Kenan. Pars, şehirdeki 300 randevu evinin ahlâki bakımdan İs-tanbulu tehdld. ettiğini ve bu İşle uğraşan zabıta memurları sayısının arttırılmasını İstemiştir.
Ekmeğin halitasının bozulması ü-Eerlnda durulmuş Ve bu arada hilkû-^rnetl tenkld edenler olmuştur. Bilhassa eski Ticaret Bakanı Atıf İnzn'a hü cum edilmiş, Turhan O ursan adında bir partili;
«— Atıf İnan, memleketimizin İhtiyaçlarını hesab etmeden buğday ihraç ettirmiştir.» dedikten sonra mem lekelin en mühim gıdası olan huğda-inn ihracında bir takım şahsi menfaatlerin rol oynadığını söylemiştir.
Söz alan Faik, dürol, Demokrat Partiden bahsUe;
(— Şayet Demokrat Partinin hayatı ucuzlatacağı yolundaki valtlerl-fia aldanmış olsaydık, bugün Yuna-jpistandan farkımız kalmazdı.» demiştir.
rarlar almalı 1,5 yıl oldu; daha hiçbir müsmir neticesini görmedik.»
StaÜna devam eden muhtar: «Kö-' nıüre yapılan zammın hiçbir şekilde müstehlikin sırtına yüklenmlyeceğlnJ Başbakan yardımcısı Faik Ahmet Ba rutçu beyan etmişti; halbuki şimdi e-leklrlğa 3 kuruş zam yapmağa kalkıyorlar; bu ne biçim İş?» dedi
Sadi Bekter, umumi bir konuşma yaparak orman kanununun tatbik şeklinin köylünün geçim. İmkânlarını zorlaştırdığı ve hattâ bertaraf ettiğini, bugünkü şekliyle orman kanunun
(Arkası sahife 2; sütun G da)
Denizyolları umum müdürü
Dün uçakla Amerikadan gelirimize döndü
Suriyede açlık hüküm sürmektedir
Haleple halk “Açız, açız,, diye bağırarak gıda maddelerini yağma etti
Üsküdar toplantısı
Dün saat 1430 da Üsküdar İlçe kongresi toplanmıştır. Raporların o-gunmasını mütaakıp dileklere geçilmiş, burada da ekmeğin halitasının bozulmasından şikayet edilerek sebeb olanların teşhir edilmesi istenmiş, 7 Eylül kararlan tenkld edilmiştir.
Bir muhtar dedi ki; Bundan bir sc-he kadar önce Recep Peker bizi toplayıp 7 Eyiûı kararlarının faydasının esmanla, görüleceğinden bahşetti. Ka
Bir müddet emi, tetkiklorde bulunmak üzere Am erik aya giden Donla yolUn .umum müdürü Yusuf Ziya Er-zln dün gece ufakla şehrimize dönmüştür. Umum müdürün söylediğine göre, altı yoldu gemisinin tamiratı meselesin» alt çalışmalar tamamlanmıştır. Getirilen mukavele ve projeler bugünlerde Bakanlığa sunulacaktır. Ayrıca gemilerin fiati meselesi üzerinde da bir anlaşmaya varılmıştır.
Umum müdür demiştir kİ:
— Makine ve motör atelyeslne dair tetkiklerde bulunduk. Şimdilik bu hususta tam bir neticeye yummakla beraber, teşebbüs halinde olduğumuzu söyllyeblllrlm. Yüzen havuz ve vlng mevzuu 11e Amertkada halen faaliyette bulunan heyetimiz meşgul olmaktadır. I
Ankara 12 (Telefonla) — Cenup hudutlarından alman ha-herler, Suriyede açlığın hüküm sürmekte olduğunu teyidetmek-' tedir. Halepte 3000 kişi sokaklarda «Açız, açızt» diye bağırarak nümayiş yapmışlardır. Bir aralık dükkânlara saldıran nümayişçiler bütün gıda maddelerini yağma etmişler, hükümet konağı önünde toplanarak ekmek İstemişlerdir. Sınır komutanının müdahaleslle ümayişçiler dağıtılmıştır.
Diğer taraftan Suriyeye hububat kaçakçılığı da son, derece artmıştır. Bir kaç glln evvel pişmiş elemek kaçakçılığı yapıldığı da görülmüştür. Hududu geçmek isteyen 16 beygir yükü ekmek yakalanmıştır.
Urfaya bağlı Mürşltpınar mevkiinde gümrük muhafaza teşkilâtı tarafından tuzağa düşürülen bir kaçakçı kafilesi yakalanmış, eşyaları müsadere edilmiştir. Ekserisi Halep mamOJâtı ipekli kumaşlardan ibaret olan bu eşjra-pm kıymeti 80,000 lirayı bulmaktadır.
Son günlenip Antap ve çevrelerinde yakalanap kaçak eşyaların değeri 250.000 lira raddesln-dedlr.
Bağdat’ta yiyecek aıkıntıeından nümayişler yapıldı
Londra 12 (R)- — Irakta yiye-
cek kıtlığı yüzünden gösterilere devam edilmektedir. Dün da nümayişler yapılmıştır. Bağdat’ta yapılan nümayişlere talebeler ve işçiler iştirak etmişlerdir.
Bu nümayişler esnasında İmlik, Filistin Araplarına yardım için husus! kıtaların teşkilini İstemiştir.
Londra 12 (R> — Times gazetesinin Kudüs muhabiri bildiriyor:
İngiliz mandası sona erdiği ve İngiliz kuvvetleri Fillatlnden çekildikleri vakit husüle gelmesi beklenen durura şimdiden biıtün Flllstlne hâkim bulunmaktadır.
şu tesisatı sekteye uğratılmıştır. Kudüs şehrinin dışarı He irtibatı sık sık kesilmektedir. Daha dün şehre gelmekte olan bir yağ treni durdurulmuştur.
Şehirde su, yakıt ve cereyan yoklu.-.
Londra 12 (Rı — Arap yüksek sekreteri Dr. Elalidl tarafından neşredilen. bir beyanname geçenlerde Yahudi tethlşçller tarafından Arap köyü Ya-Şlna karşr yapılmış olan hareketi «Masumların katliâmı» diye tarif et-
mekte ve Yahudileri ağır surette İtham etmektedir.
Yahudi tethlşçller bu akın esnafında yüzden fazla kadın ve çocuğu Öldürmüşlerdi.
Yahudi ajausı dün gece neşrettiği bir beyanatta bu gibi hâdiselere mâni olunacağını ve gerekil tedbirlerin alınacağını bildirmektedir.
Dr. Haildi, bu harekete karşı Arapların misilleme hareketlerine glrlşml-yecekierlnl de ilâve etmiştir. Fakat bu taarruz ve bunu taklbeden çoluk çacuk katliâmı Araplar arasında derin bir Lnflal yaratmıştır.
Londra 12 (R) — Flllstlndekl Arap makamlarına sıhhiye a ra balan m satın alıp gönderebilmek üzere tngllte-redekl Arap talebe birliği 150ö tngtlls liralık iane toplamıştır.
DİKKATLER:
Günler Geçerken:
Yakını uzak sanmek
Kolomhiyad'i isyan
Londra 13 (R) — Bogotada el'an çarpışmaların dovam ettiği bildirilmektedir. aazete muhabirleri dün bütün gün Bogota sokaklarında çarpışılmış olduğunu söylemektedirler, ]
Yeşilliksiz yeşil sahalar
Doktor Lûtfi Ktrdar'tn şair ve imaret zevkini bütün İstanbul halkı biliyor. Biz gazetecileri topladığı vakit daima şunu söyler:
— Tayyare ile madeni şehirler üztrinde uçtuğumuz vakit, yeşt/-Hğe 7ie kadar ehemmiyet verdiklerini aşağıya bakınca anlıyorum. Pek geniş yeşil sahalar yapmışlar. Bizim burada yaptıklarımız çok değil, azdır bile.
Kendisüa hemfikiriz. Yalnu şu nokta üzerinde duralvrt: Eski yeşil sahalarımız saçla»*» dökülen bedbaht kafalar gibi git tikçe dazlıyor! Çanıtıcamn çamı kcu-mamıştır. Fcnerbahçenin bir Sa-ktzlt paşa tarafından dikilen meşhur sakız ağaçlan, seyrelmiş, azalmıştır. Kalamam çınarları öyle ihtiyarlamış ki, kimi devrildi, kimini kesmek zorunda kaldılar: mütebakisi hasta... Eski umumî yerlerin hangisinde yeni yeni koruluklar, yeni yeni yeşe-risler görünüyor? Mesele yalnız yeni sahalar açmak değil, eskilerini de yaşatmaktır, O hususta da bir fgaliyet bekleriz. VŞ bu, deveye file değildir.
Adalet Sarayının Atatürk bulvarı üzerinde Gazanierağa medresesi karşısındaki boş arsaya kurulması ihtimali artmış. Dkleria ki bu ihtimal yarın bir İmkân ve bir hakikat olsun. Yıllardan beri yazar dururum, İstanbulini o kısmını şenlendirmek ve eski İstanbul tarafında bir mamûre semti vücuda getirmek lâzımdır. Zaten yeni Belediye sarayı için de yine aynı bulvarın cenuba bakan köşesi seçilmiş gibidir. Bozdoğan kemerinin o güzelim takları Civarında biri Haüce, öbürü Marmarava hâkim iki saray bu semt! beklenilen mamûrluğa kavuşturmağa yeter. Bazıları Sa-raçhanebaşının uzak ve sapa bir yer olduğu iddiasında... Tekrar odehm: Değildir.
Bize uzaklık, sapalık fikrini eski yol ölçüleri veriyor. Zira yola başlangıç olarak Galata köprüsünü 'alıyoruz ve oraya Salkım-söğüt - Sultanahmet - Bayezlt üzerinden gayet geniş bir kavis çizerek gidileceğini düşünüyor us. Halbuki. Saraçhanebaşı, Eminö-ftü - Unkapanı caddesi açılır açılmaz köprüye Ayasofyadakl yanmış Adliye binası kadar yakınlaşacaktır. Elimizi ensemizden do* laştırarak kulağımızı gösterirsek elbette bu, kulak göstermenin en kısa, kolay, pratik yolu değildlrl Kaldı kİ Keresteciler caddesinden başka deniz yolandan da faydalanarak Galata köprüsila muvasala temini mümkündün Unkapanı rıhtımından süratli motörler isleterek öbür köprüye bir kaç dakikada gidilebilecektir. Halicin lodosu yoktur-; karayelde bile sulan dalgalanma®. Diğer taraftan Saraçhanebaşı asıl İstanbul ahalisinin geçit caddeleri ^üzerindedir. Belediye sarayı da bu noktada kurulduktan sonra Tamamen merkezleşmiş olacaktır, Gazanferağa medresem bugünkü vasıtalarla bile Beyoğluna — bırakınız Sultanahma^ meydanını — Sirkeciden çok daha ykamdır.
Binaenaleyh Adalet Sarayının o medrese karşısına kurulmam İşinde uzaklık diye bir mahzur bahiî mevzuu olamaz. Bilâkis yakınlık gibi büyük vq mülıhu bk menfaat sağlaması tercih sebebi teşkil ediyor»
Refik Halid KARAT,
Baıife 2
SÖZÜN GELİŞİ
Otobüslerimiz
BeledyeninkflCT başka, sayılan gittikçe çoğalan hususiler ba$ka dert. Belediye otobüslerine girerken İnsan resmi bir daireye girer gibi temkinli olmak lüzumunu hissediyor. Daha ayağınız basamakta, vücudunuzun yansı kapıdan içeri İken bay şoför elektrik düğmesine basarak kapıyı yıldıran hırila suratınıza çarpıverlr. Güç kurtulursunuz! İstiskali hazmedip de İçeri girmişseniz mutlaka paltonuzun, pardesünüzün eteği kapıya sıtaşnuş-tır. Bay şoför eteğinizi kurtarmanıza ancak ikinci durakta müsaade etler.
Otobüs şoförlüğünün biraz İhtimam İsteyen hususi bir hizmet olduğunu bu zevata kimse söylememiş olacak kİ şoförler arabanın içinde en az elli kişi bulunduğunu hiç hesaba katmıyorlar, Sert frenlerle i çerde kil er kafa kafaya vurulmuşmuş, fini kalkışlarla yolculardan bir kaçı alınlannı demirlere çarpmışlarmış, kimin umurunda?
— Beğenmeyen taksiye binsin I
Alnı demire çarpınca şikâyet eden yolcuya biletçiler böyle cevap veriyorlar. Sanırsınız ki otobüs idaresi bu otobüsleri şoförlerle biletçiler için satın almıştır. Halk fuzuli kalabalıkl
Hususî otobüsler başka dert. Nasıl bir dert olduğunu da aöy-hyeUm- Sinir illeti! Belediyenin kiler müşteriye aldırmadıkları İçin doğrusu hızlı gidiyorlar. Hususilerse kimsenin taksiye, hattâ Belediye otobüsüne binmesine razı olmadıkları için bir türlü gidemiyorlar. Hususi Sarıyer otobüslerinden birine bindiniz mi bir (&ğır al» dır gidiyor. Elinde sapan, ağaçlarda serçe ariyan çocukların önünde durup kendisini otobüse binmeye davet ediyorlar. Gideceğiniz yere bir sat te mİ. bir bucuk saatte mİ gidersiniz, orası yolda avlanacak yolculara) sayısına bağlıdır. Böylelerlne sağlam sinirliler binsin. Eğer kalmışsa tabiî?
Şevket Rflrdo
Bayındırlık Bakanı
Adapazarı seylâp ırunta-kasında tetkikler yaptı
AJapazcn 11 (A.A> — Su baskınına uğrayan bölgelerde İncelemeler yapmak üzere buraya gelen Bayındırlık Bakanı Kasım Gülek. Anadolu ajansı muhabirine şu demeçte bulunmuştur;
«Sakarya taşkınım yerinde Kör enek üzere geldim. Taşkın yeri olan Söğütlü, Kükekler ve Kavaklı ormana ka dar gittim. Sel basmış köyler halkına acele yardım için sandal temini ve diğer tedbirlerin alınması sağlandı. Vaziyet endişe verici değildir. Can kayıbı yoktur. Taşkının önlenmesi için gereken etüdlerln yapılmasını buraya beraber getirdiğim arkadaşlardan rica ettim. Ankaraya döner dönmez Bakanlıkta diğer tedbirleri alacağız. >
Yanında Kocaeli valisi Fazlı Güleç de bulunan Bakan, saat İS da otomobille şehrimizden ayrılmıştır.
lan İt 12 — Sakarya nehri yükselmekte devam ediyor. Yükseklik 4,65 metreyi bulmuştur. Su başlanma uğrayan köyler halkı sallarla kurtanl-maktsdır.
Ankara 12 — Bayındırlık Bakanı Kasım Gülek Ankara'ya dönmüştür.
Ijrfanın kurtuluşu
Bayram parlak surette kutlandı
Uıfâ 11 (A.A.) — Şehrimizin yabancı İşgalinden kurtulduğu günün 28 İnci yıldönümü bugün on binlerce şehirli ve o kadar da köylü İle yakın kasabalardan gelen misafirlerin lştl-rcHie kutlanmıştır.
Urfa. 28 yU evvelki heyecanı aynı uçaklıkta, hissetmektedir. Urla mll-letvekinerile iki Demokrat milletvekilinin ve Diyarbakır valisi ile gümrük muhafaza genel komutan vekilinin ve daha bir çok zevatın hazır bulunduğu bayram. zengin proğrnmla doludur. Urla, halen heyecan ve sevinç İçerisindedir.
Tiirk - İngiliz müzik festivali başladı
Ankara 11 (AA..) — Türk - İngiliz müzik festivali bugün saat 15 te, Ankara Devlet operasının fuayesinde verilen bir oda müziği konseriyle açılmıştır. Açılış konserinde viyolonist bay Llco Amer 11e piyanist bayan RcJ! Sabo. İngiliz bestecilerinden BenJamin Brlt ten'in bir süitini ve Eugene Goosens'in sonatını çalmışlardır.
Ankara operası sanatkârlarından bayan Saadet Alp, piyanist markovlç, İngiliz bestecilerinden Purcel, Thonvıs Mor ley ve Horn'dan aryalar söylemiştir.
Sanatkârlar hazır bulunan dinleyiciler tarafından hararetle* alkışlan-Huşlardır.
Trakya’da bereketli yağmurlar
Edime 11 (A.A.) — Edime, Uzunköprü, Meriç, İpsala ve Lalapaşa bölgelerinde dün gece ya-j nsından. sonra çok feyizli ve bereketli yağmurlar yağmaktadır.
Orman kanunu değişiyor
Ankara 11 — Orman kanununda yapılan değişiklikler hakkındakl kanun tasarısı Meclise gelmiş bulunmaktadır. Yeni tasan evvelce kamulaştırılan ve bedeli 6 yılda ödenen raman: arın bundan .böyle bedellerinin 2 yılda ödenmesine İmkân vermekte, bundan başka ziraat işletmeleri İçin-! de bulunduğu halde devlctleştirllen ormanların sahiplerine iadesi derpiş olunmaktadır. Ayrıca yeni orman yetiştireceklere geniş kredi imkânları sağlanmaktadır.
---------------------------------------
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZAEITA ROMANI
Yazan: John D, Carr Tercüme eden: Vd-Nû
Tefrika No. s _______
— Dinle beni, Ned! Bilirim kl muaşeret kaidelerine uymamakla dalma İftihar edersin. Orası muhakkaktır. Fakat ben, seni, daha kibar oyuncu lannederdim. Eğer.'
— Ha, karjıkJ ihtiyarin bir şeyler lşlteblleccğinlden ç ek İnmlyors undur her halde?
— Nedl... Ne yapıyorsun?... Yaklaşma o pencereyeI ......
Eve, tuvalet masasının üzerinde ya nan lâmbayı birdenbire hatırlayıverdi. El yordamıyla elektrik düğmesini (bulup hızla çevirdi. Oda karanlığa bo ğuldu. Bir kaç saniye sonra. Taze bir havanın yüzüne çarptığını hissetti. Ned. ağır perdeleri çekip açmışb. 'Genç kadını, pek mecbur olmazsa müşkli bir vaziyete sokmak niyetinde değildi. Gördüğü manzara onu tatmin etti.
— Maurlce Lawcs hâlâ orada mr. «evap ver?
— Evet, orada... Lâkin; burada olup bitenlere aldırdığı yok. ElLnde bir per tavsız, enfiye kutusu gibi bir şeyi mıı ayene ediyor... Dur bakayam,,,
— Ne var?
— Yanında biri var. Lâkin kim olduğunu göremiyorum,
— Toby'dlri (Eve, bu sözü mırıldar gibi söylemişti, Sonra, birdenbire sesini yükseltti; boğuk boğuk ilâve etti:) — Allah açkına, Ned; şu pencereden uzaklaş |
Genç adam; Eve'in elektriği söndürdüğünü ancak o zaman far ketti. Sokak tarafından gelen hafif bir aydınlık sayesinde, Ned'ln yüzünü a-zıcık görüyordu. Bu çenenin ifadesi çifte ifadeydi. Odanın karanlık olduğuna şaşmış gibiydi. Lâkin, bir lşml-zazia bu hayretini yalanlıyordu. Kaim perdeyi tekrar kapattı. Yatak o-dası, bu sefer; tam bir karanlığa boğuldu.
A K 9 A M _____
Dr. Schacht’ın Avrupayı kurtarma plânı
Schacht "Mahpus kaldıkça bu plânı kimseye söylemiyeceğim,, diyor
Almalyanın eski Maliye Nazırı Dr. Schacht. ftürnberg'deM MüttcrilsJer-arası mahkemede beraet ettikten ■onra bir Alman mahkemesi tarafından 7 sene hapse mahkûm edilmişti. Schacht, şimdi Stutgart hapishanesinin hastane kısmında bulunuyor. Kendisiyle görüşen bir Fransız gazetecisine demiştir kİ:
«Avrupanın İktisadi sıkıntısına çare olacak fikirlerim var. Fakat burada mevkuf kaldıkça bunları kimseye röylemlyeceğim. Bu da benim İntikamım olacak.- Amerikalılara bir takım tavsiyelerde bulunduğuma dair söylenilen şeyler masaldan ibarettir. Size şunu söyllyeblilrtm kİ bir plânım var re bu plân AvrupayL kurtarabilir.»
Fransız gazetecisi Berin ve Mor-shail plânlan hakkında fikrini sorunca Schacht demiştir kİ:
— Bevln plânı tamamen siyasidir ve bugünkü Avrııpada tatbik edilemez. İngiltere bir kıta devleti değildir. Avrupa kıtası da demir perde İle ikiye ayrılmıştır. Rus kısmında cebri bir birlik vardır. Diğer kısımda her memleket kendini düşünüyor ve mümkün olduğu kadar iyi yaşamağı temine çalışıyor. Esasen bir batı blo-ku neye yarar? Bunun biricik hedefi Rusyaya karşı bir harb hazırlamak oloblltr. Fakat bu harb, hiç olmazaa yakın bir ramanda, olmiyacakltr. O halde?-
Marshall plânına gelince, bu hususta da hayalâta kapılıyorlar. Halbuki mesele pek sadedir. Altmış m-nedenberl Avrupanın ortasında bulunan 70 milyon Almanı beslemek lâzım. Ne Nazizmi doğuran geçen harbin delilikleri, ne bu harbin deliliği bu meseleyi daha karışık ve daha çabuk halledilmesi lâzım gelen bir mesele haline koymuştur. Marshall plânı buna ne çare bulacaktır?
Truman'ın yeniden seçildiğini, plânın kongre tarafından kabul edildiğini. ve Başkanın 4 sene siyasetine hâkim olduğunu farzedellm. Bu takdirde bile vaziyet başkan Hoover’ln 1918 deki vaziyetinin aynı olacaktır. Dört sene sonra ne olacaktır? Amerikanın Avrupayı 25 - 30 sene bedava besll-yeceğlnl akla getirmemek lâzımdır. Amerikalılar servetlerini dağıtmaktan usanacakları gibi bu servet de tükenmek bilmez değildir. Amerika daimi surette fazla istihsal eden bir memleket farzedlllr. Bu bir seraptan İbarettir ve şu sırada ekonomisinin geçirdiği güçlükler okri fikirleri yalanlamaktadır.
Vaşlngtonda olacağı muhakkak bulunan değişiklik İçin daha 4 sene beklemek lâzım geldiğini kabul edelim. Bu müddet zarfında sanayiimizi canlandırmak için yiyecek ve iptidai madde alacağız. Fakat harb tahribatından mütevellit boşluğu nasıl dolduracağız. Lüzumlu makine ve leva-Tlml de Amcrlkadan beklemek bey-hudedlr. Gerçi kendi vesaitimizle sınai müessesti erimizi yeniden tamam-lıyablllrlz. Fakat bunun için en az 15 sene lâzımdır. Halbuki en İyimser hesaba göre dört sene sonra Amerlka-dan ithalât azalacak yahut tamamen duracaktır. Alman sanayii büyük 51-I çüde İhracat yapamadıkça sağlam pa
Hava; dayanılmıyacak kadar ağır. Eve; elektrik düğmesini tekrar çevir m ek İçin duvarı aradı; fakat düğmeyi bulamadı. Sonra, Ned'ln; yanına sokulduğunu hissederek; ondan kaçıp kurtulmak için ansızın tuvalet masasından uzaklaştı.
— Eve. dinle beni...
— Gülünç durumdayız. Şu elektriği yakar .mısın?
— Sen kendin lâmbaya daha yakınsın. Ben nasıl yakayım?
— Hayr... Ben...
Ned. garip btr sesle:
— Ah! - dedi.
Katlın, bu nidayı fatkedip İliklerine kadar titredi. Ned'in sesinde bîr zafer edası vardı.
Ned. öyle mağrur, öyle mütekebblr-(M kl, Eve'in kendisini, şimdi arlık şayanı arzu bulmadığını havsalasına sığdıramıyordu. Düştükleri bu durum 1se hakiki bir kâbus mahiyetini alıyor. işin İçinden çıkmak için, kadın, her ihtimali süratle ve birer birer yokladı. Bir İstisna ile: İmdadına çağırmak; meselâ, hizmetçinin pilini çalmak vo bu lüzüll müdahaleciyi utandırıcı bir şekilde koğdurmak.
Bcbebl de. bundan evvel olup biten
J
ra bulunması düşünülemez. Şu halde bir zaman gelecek kl Marshall plânı duracak, Avrupanm kalkınması İşine ise heniiz başlanmış olacaktır. Mar-shall plânı, hiç değilse Almanya İçin, sağlam bir dayanak olmaktan ziyade muvakkat bir yardımdır.
Belki de mübalâğa ediyorum zannedeceksiniz. Hiç de öyle değil.. İnsanlar çabuk unutuyorlar. Aimanya-da 1918 İle 1033 seneleri arasında neler olup bittiğine bakın, ekonomimiz birinci dünyâ harbinden pek az zarar görmüştü. Yabancı memleketlerden yapılan milyarlarca lstlkrazalr da yu-tulmuştn. Halbuki 18 sene sonra buhranlar ve borçlar içinde İş göremez hale geldik. Ben size tecrübeme İstinaden soruyorum: Marshall plânı Ue verilecek tahsisata İdare etmek mesuliyetini Alman yada kim deruhte edecek? Bilgisizlikleri, irtişaları İle Alman ekonomisinin iflâsına sebebolan-lar, yani Nazizmin İleri gelenleri mİ?
Bu söylediklerim Marshall plânı aleyhinde değildir. Bunun Almanya için faydalı bir yardım olduğuna kaniim. Fakat tekrar ediyorum, bundan mucizeler beklcmlyellm. Bu geçici bir yardımdır, esaslı bir hal çaresi bulmak lâzımsa daha ileri gitmelidir. Bunun doğru olduğunu bir gün an-lıyacaksınız.
Esas mesele Alman Istlhsaiâtı için mahreç bulmaktadır. Bu piyasa şimdiye kadar bildiklerimizden başka yerde olmalıdır. Ben bunu buldum, hiç kimsenin aklına gelmlyeccğlne kaniim. Bu benim sırrımdır. Dünya her zamandan ziyade akimı kaybetmiş. haldedir. Fakat tecrübe aklını başına getirecektir. O zaman çıkılması lâzım gelen bir daire İçine girdiğini görecektir.»
İzmir Şehir tiyatrosunda yan gın
İzmir 11 — Bugün Şehir tiyatrosunun methalinde elektrik kontağı yüzünden bir yangın çıkmış, hayli telâş uyandırmıştır, Fakat itfaiye yetişmiş ateşi bastırmıştır.
Bir çocuk kuyuda boğuldu
Sultanahmet te Akbıyık caddesinde oturan Adil'in üç yaşındaki oğlu Meral, civarda bir arsada oynamakta iken ağzı açık bir kuyuya düşmüş ve boğularak ölmüştür. ___________
Demokrat Partisi Manisa’da borsa seçimini kazandı
Ankara 11 — Buraya gelen haberlere nazaran Man i şada borsa ve ticaret odası seçimlerinde D. P. kazanmıştır.
Ankara 11 — Marcünln İdil
kazasında Belediye başkanlığına D. P. den Sungur seçilmiştir.
—• TAKVİM •—
Cemazlyel'&hır 2 — Kasım 157 İmsak. Gii. öğle İkindi Ak. Yatsı
E. 8.55 10.41 6.31 B.n 12.00 1.38
V. 3.40 5.26 12.15 15.57 13.45 20.31
bir sürü hâdiselerde de hiç kimseyi hakikate inandıramamış olmasıydı. Âlem her nedense ona İnanmaz, bundan sonra da İnanmıyacak. Hayat kıssasından aldığı hisse buydu. Hakikatte İse belli başlı korkusu, gerek hizmetçilerinin, gerek Lawes ailesinin bu Ned'ln burada olduğunu bilmelerini istemeyişiydi. Hizmetçiler gevezelik ederler. Kulaktan kulağa fısıldadıkları hikâyeler, mütemadiyen yepyeni teferruatla şişer durur. Hele son gelen famdöşambr Yvette yok mu...
Ned. soğuk soğuk, diyor kl:
— Lnvyes denen o herife varacağının bir tek mâkul sebebini bana söyle bakalım.
Yüksek sesle konuşmamasına rağmen Eve'in cevabı karanlıkla, gayet vazıh işitildi:
— Allah rlzası için git buradan. Onu sevdiğime inanmıyorsan ne yapayım? Ben, hakikati söylüyorum. Hem, hareketlerime dair sana izahat vermeğe mecbur değilim. Artık böyle bir mecburiyetini yok. Benim üzerimde bir hak iddiasında mısın?
— Evet.
— Ne hakkı İmiş o?
— şimdi gösteririm.
f Arkası var),
12 Nisan 1948
0T5~PDR
Fenerbahçe İstanbul şampiyonu oldu
Kasımpaşa takımı, Fenerbahçeye dün 3-1 mağlûp oldu
Dün havanın yağmurlu olmasına rağmen, Fenerbahçe stadını dolduran 5 bin kişi önünde Sanlâcivertlller Ka çımpaçayı 3-1 yensek şampiyonluğu sağladılar.
Hakem Ferlh Esln’ln idaresinde her İki takım sahada şu kadrolarla yer aldılar:
Fenerbahçe: Cihat - Murat; Hilmi - Salâhaddin; Samlm; Kâmil -Erol; Lefter; Ahmet; MÜzdat; Halit.
Kasımpaşa: Ali - Ali; Hâşlm - Mür teza; Sabahaddln; Vahit - Hüsnü; İsmet; Necini; Tayyar; Bülent.
Fener oyuna hızla başladı. 3 üncü dakikada Halit. Ah metten aldığı pası, uzun bir sürüşten sonra Fenerin İlk golünü attı.
Oyun oldukça şiddetlendi. Bir Kasımpaşa tıkırımda Müzdat topa Ah-rnede aktardı: Bani âti vert santrforu nun sıkı fülü Fenere 3 nel golü kazandırdı. (Dk. 8).
Oyun biraz duruladıktan sonra on dokuzuncu dakikada Ahmet rakip san trhafi drible etlikten sonra yakın mesafeden kaleci Aliyi 3 üncü defa nuığlûb etti.
Bundan sonra Kasımpaşalılar yerinde bir ofsayt sistemi taklb ederek devreyi 3-0 mağlûb bitirdiler.
İkinci devreye her İki takım da cansız başladılar. Bu arada Kasımpa-şalılar hakemin yersiz penaltısından İstifade ederek 27 nel dakikada şeref sayılarını attılar ve maç da Fenerin 3 - 1 galebesiyle sona erdL
Hususî karşılaşmalar
Dün Şeref stadında karşılaşan:
Yeni ceza ve tevkif evleri
Adalet Bakanlığı, bir inşaat programı hazırladı
Ankara 12 (Telefonla) — İstanbul milletvekili JL Adnan - Adıvar, geçenlerde gazetemizde yazdığı bir yazıda, yurdun hemen her tarafındaki ceza evlerinin her bakımdan ihtiyaca uygun bulunmadığını, vâzn kanonun ceza İnfazından kasdettlğl gayenin tahakkukuna bu yüzden İmkân olmadığını, Adalet Bakanlığının bir an evvel « ceza evleri» işini ele alarak bu dâvayı halletmeğe çalışması Icab ettiğini belirtmişti.
Bu yolda Meri sürülen mütalâaları nazarı dikkate alan Adalet Bakanlığı, yeni ceza evleri İnşası İçin bir program hazırlamıştır. Bu programa göre, yeni ceza evleri binaları cezanın infaz şekline göre hususiyetleri haiz olacak tır. Mevkuflarla mahkûmların tamamen ayrı yerlerde bulunması esas şart olarak kabul edilmiştir. Küçük yaştaki mevkuf ve mahkûmların da ayrı kısımlarda bulundurulması, hazırlanan programda dahildir. Ağır hapse mahkum olanlar için de ceza evlerinde hususi hocreler inşa edilecektir.
Adalet Bakanlığının yeni sene bütçesinde ilk tahsis olmak üzere iki mil yon lira kadar bir para ayrılmıştır. Yapılan incelemelere güre, hâlen mev cut bulunan 470 ceza evinin 400 ü-niin yeniden inşası Icab etmektedir.
Bu arada Erzurum, Ordu, İskilip; Osmancık; Boğazlıyan; Aksaray; Sllr, vb BlUisle de yeni ceza evleri yapılacaktır.
Bolu Milletvekili Zihni Uîgen vefat etti Ankara 12 — Bolu Milletvekili Dr. Zihni Ülgen, dün sabah Nü.-mııne hastanesinde vefat etmiştir. Cenazesi dön Küllet Macllsl binası önünden kaldırılarak kamyonla Bölu*ya nakledilmiştir.
Konya’da yiyecek fiatleri fırlıyor
Kony« (Akşam) — Şehrimizde bütün gıda maddeleri rintleri üzerinde hergün mühim bir yükselme kaydedilmektedir. Hükümetin hayvan ihracı kararı Ue dünyanın karışık durumu müessir olmaktadır. Fırsatçılar bu yüaden ellerindeki malın flatlnl alabildiğine yükseltmektedir. Bu cüm leden olarak sadeyağı 450 den 600 « ve koyun eü ISO dan 200 e çıkmıştır.
Galatasaray - Taksim takımları çekişmeli bir oyundan sonra 2-2 beraber» kalmışlardır. Bu maçla bilhassa Reha İle Taksimin kalecisi temayüz ettiler.
Bu maçı takiben karşılaşan Beşikte? ve Beyoğluspor takımları zevksiz bir oyun çıkardılar. Neticede Siyah-beyazhlar maçı 2-1 galip bitirmece muvaffak oldular.
Vefa, dün kendi sahasında ikinci küme karmasını 3-0 yenmeğe muvaffak olmuştur.

Fenerbahçe B takımı Eskişehir d e galip
Eskişehir 11 (A.A.) — Şehrimizde bulunan Fenerbahçe takviyeli B takımı dün birinci maçını Gençlik kulübü ile yapmış ve üçe karşı altı golle galip gelmiştir.
Misafir takım ikinci maçını bugün saat 15.30 da on bine yakın kaibahk bir seyirci kültesi önünde Demirsporla yapmıştır.
İkinci haftayımda Fenerbahçe kalecisinin sakatlanması dolayısile maç yanda kalmıştır.
4X1500 bayrak yarişî
Dün sabah saat 11 de İnönü stadında 4 xl500 bayrak yarışının rekor denemesi ypaılmıştır. Havanın yağmurlu olması Ue pistin bozuk olmam yüzünden Balım, Pıra, Cahit, Ali Polattan mürekkep takım rekoru kı-ramamalarına rağmen, 17' 42u 5/10 yaparak rekora yaklaşmışlardır.
C.H.P. ilçe kongresi
(Baş tarafı 1 inci sahiledel dan müspet İş beklenemlyeceklnt söyledi. Ve sözü 7 Eylül kararlarına getirerek dedi İd:
«— 7 Eylül kararları bir zarureitL Tatblkatında belki aksak taraflar Olduğu İddia edildiği gibi, aksi tez d« müdafaa edilebilir. 7 Eylül kararlarının memlekette hayat pahalılığına sebeb oluğu İzafîdir. Fakat tesirleri olduğa tabiidir. Fransa da aynı şekilde bir para ayarlamam yaptı. Aynı tesirleri orada da görüyoruz.
Hayat pahalılığının kaldırılma» dâvası yoktur. Ancak bu seviyeye İntibak etmek lâzımdır.
Hayatı ucuzlatacağını söyliyen mu hallflerlmlz, hayal içindedirler.
7 Eylül kararları artık kalkmaz. Ona uymak zorundayız. Realite bu-dur. Gerisi hayaldir.»
Bir partili, milletvekillerini tanıma dığını söyllyerek, milletvekillerinin halkla temasa geçmelerini istemiştir. Bu «arada salonda bulunan milletvekilleri ayağa kalkarak İsimlerini yüksek sesle söylemişler ve alkışlanmışlardır.
Samsun köylerinde hububat sıkıntısıvar
Ankara 11 — Gelen haberlere göre. Samsun ve civarındaki bazı köylerdi son günlerde bir hububft» sıkıntı» hüküm sürmekte ra köylüler kafileler halinde Samsuna gelmketedlrler. Bu kafileler mevcut «ıkıntının giderilmesi için ilgililerle temaslara geçmişlerdir.
Alaçam, Kavak ve Havza civarında da sıkıntı mevcud olduğu bildirilmektedir. Bu mıntakada hububat Bikinini kuraklıktan İleri gelmiştir.
Ordu civarında da aynı darlığın duyulduğu bildirilmektedir.
Köy cami&iınin halıların» çalanlar
Ankara 12 (Telefonla) — Cu’ martesl gecesi Kualcahamcfhin bir köy camisinin pencere telleri kesilmiş ve camlan kmlarak üd taban halısı çalınmıştır. Bu sırada bir taksinin köy civarındaki şose üzerinde bulunduğu haber verilmişti. Ankara zabıtası taksiyi bulmuş ve içindekilerin ayw köyden İbrahim GÜJcemsl, Mehmet Ö2türk ve İbrahim Uslu olduklarını tesblt etmiş, hahiann bunlar tarafından çalındığı tö Ankarada bir dükkâna satıldığı anlaşılmıştır. Cami hırsızlan hakkında adil takibata devana edilmektedir.
12 Nisan 1949
AKŞAM
Sahffe S
AKŞAMDAN AKŞAMA
Abdülhak Hâmid’in yıldönümü
Muhterem bayan Lüsyen'in lütfen bizi İkaz ediğine minnet— tanz: Son asırda Türk edcblyatr nın en dikkati calip simalarından Abdülİıak Htoıld'ln, vann, yıldönümüdür.
Yalnız şiir ve tahasşi^erile değil, aynı zamanda da zevceleri ve sevgililerimi edebiyat tarihimi* m ve mekteplerimize Rİren bu memleketin nazlandırılmış gali evlâdı Hârnlt, bana Öyle geldi İd, bu sefer de öbür makberinden eon refikasına şükranda bulunuyor
Var ol Lilsym, tavaf et ey nur Eı/ Ahırı Ömrümün bflftan
Yann büyük çairi hürmetle, muhabbetle anacağı». Hoe. bir çok mısraları, bunca zihniyet ve dil inkılâplarına rağmen dilimizden âdi günlerde de düşmüyor. Bunlar Türkçe İle birlikle «tıedî bir ömre sahiptirler.
Spor ve Sergi sarayı
İnşaat faaliyetine hız - verildi
Yerinde bir karar
Üniversiteli bir genç tazımız hayırlı bir telkinde bulunmuş:
— Lüksle mücadele edilsinI • demiş.
Gençler de. bu mücadeleyi benimsemişler.
Teşriî, Icral ve adlî cihaz! anınızın herhangi bir müdahale ve tazyik tan zinhar masun kalmasını İsteriz. Ne bir fert, ne bir BÜmre, ne bir hizip millî mukadderatın tâyin ve idaresini meşru müesseselerimizin elinden almamalıdır. Yoksa korkunçların korkuncu anarşi doğar; anarşinin de neler doğuracağını, basit bir tahayyül ve normal bir zekâ kolayca kestirir. Onun İçin, her salâhiyeti mesuliyet mevklinde-kinç bırakmaktan gayri çare yoktur: Milletvekilleri varil kanunilik yapmalı. Polis birinci şube siyasî emniyetle ’ uğraşmalı. Yargıç hükümler vermeli, llh...
Fakat övle İçtimaî İşler var kd. bunların ayariayıcı mercileri yoktur. Meselâ moda salgınlan o hali aldı İd, meşhur bir Arap tekerlemesinin aksi vaziyet doğdu:
— Fülûs kıtîr, fantaziye ma-üş! - kabilinden gözler enginlerde! Vapur dolusu fantaziye eşyası geldi mi hemen kapış kapış!
Bin liraları, on bin Jlralan ceplerine batanlar: «Var mı bize 4r lüks?» gibisine, can sıkıntısından âdeta helâk oluyorlar.
Bu İtibarla, gene neslin, lüküs-çülülde mücadele hususunda verdiği son kararla, büyükler üzerinde de iyi bir tesir bırakacaklarını umuyoruz.
...................
Namus düşmanı bir haydut
Heykel Mustafa Pozantı dağlarında yakalandı
Ulukışlanın ÖmerJl köyünden olup »ekiz yaşındaki bir erkek çocukla, kırk yaşındaki bir kadının ırzına geçmekten beş sene hapis cezasına çarptırılan ve Zonguldak ceza evinden firar eden Heykel Mustafa adını taşıyan haydut, Hrardan sonra, silâhlanarak dağa çıkmış ve lk| yıldanbcrl de silâhlı olarak dnğ köylerinde şekavet yapmakta ldJ. Sabıkalı Mustafa bu arada, kendi karisiyle münasebette bulunduğu söylenen bir adamı ayağından kurşunla yaralamış, yine kırk yaşındaki bdr kadını tehdit ederek rorla namusunu kiri etin İştir.
Ulukışla Jandarmamın sıkı takibine rağmen ₺fr türlü yaka lanamıyan Heykel Mustafa, son günlerde Pozantı dağlarında Gökbez köyünden Ahmet Solmaz’uı köy dışında bulunan davar yatağına giderek çoban tbrahhnln. karısı Güllüyü mavzerle tehdit ederek kirletmiştir.
Bunun üzerine Güllü, Kprapmare kaçarak, orada vazife ile bulunan Pö-Mintı karakol komutanı Üstçavuş Ya-ktıp a rufa durumu haber vermiştir, Karakoldan celbetttğl Jandarmalarla bu çadırların bulunduğu yere giden kırakol komutam, haydudun bulunduğu yeri aarmıştır. Teslim olma İhtarına silâhla mukabele etmek tetlyen şaki Heykel Mustafa. yapılan kısa btr müsademeden sonra teslim olmak mecburiyetinde kalmıştır.
Üzeri arandığı zaman, bir Erovnlk tabanca İle, bir kama ve mermiler bulunan sabıkalı, C. savcılığına teslim edilmek üzere Karalsalıya sevke-dilmlştlr.
Havların düzelmesi üzeriıu bir müddet evvel temeli atılan Spor ve Sergi sarayı sahasında faaliyet artmıştır. Bir taraftan İnşaat hazırlıkları yapılırken diğer taraftan sahanın ağaçlandırılmasına bağlanmıştır,
Spor ve Sergi sarayı, gelecek sene bu aylarda tamamlanacaktır. Burada 7000 kişi alacak genişlikte bir konser salonu da olacaktır.
Şehrimizde fuarlar İlkbaharda açılacaktır. Sonbaharda da, malûm olduğu veçhile, İzmir enternasyonal fuarı açılmaktadır. İstanbul fuarı İlk yıllarda milletlerarası bir mahiyette olmıyacak-tar.
Sergi ve Spor sarayında çeşitli gazino ve eğlence yerleri de bulunacaktır.
Hususî otobüsler
Bu arabaların seferlerine son verileceği doğru değil
Belediyece hususi otobüslere şehir içinde işletme ruhsatiyesi muvakkat kaydlyle verilmişti. Belediye kanunu, «btr İçinde otobüs İşletmek hakkını Belediyeye verdiğinden, bu şart, bu kanuni hükme ls t İn a d ettirilmişti. Belediye otobüsleri şehrin münakalât İhtiyaçlarını tamamhyacak miktara geldikten sonra halk otobüslerinin fa afiyetlerine nihayet, verilecek^!.
Bazı gazeteler, Tramvay idaresini» îsveçten getirttiği otobüslerin sayın haylice arttığı içini, halk otobüslerinin fallyetlerlne nihayet vereceğini yazmışlardır.
Yaptığımız tahkikata dgre, Belediyeye alt olsun olmasın, şehlrd* İşi İyen otobüs »ayısı hayli artığından, Tramvay İdaresinin tramvay yocuları oldukça azalmışta. Halkın bir kısmı tramvaylardan ziyade otobüsleri tercih ediyorlar. Hususiyle birinci mevki tramvay ücretleriyle hususî otobüslerin bilet ücretleri arasında pek az fark olduğundan, otobüs lşllyen hatlarda tramray arabaları nispeten a-zalmışto kl, bunun mal! akisleri Tramvay İdaresi aleyhine netice vermiştir. Bu İtibarla Tramvay İdaresi, «hlf münakale İşlerinin yalnız Belediye otobüsleriyle tramvaylarına münhasır olması fikrini İleri sürmüştür.
Lâkin Belediye Reisliği, şehrin İhtiyacını daha umumi şekilde mütalâa ederek Tramvay müdürlüğünün bu mütalâasını tasvtb etmemiştir. Tramvay idaresi, otobüs sayısını şehrin hakiki ihtiyacını karşılıyacak miktara getirmeden, hususi otobüslerin faaliyetine son vermek bahis mevzuu ol-mıyac aktır.
Rumel^caddesi
Belediye bu caddeyi asfalta çevirecek
Nişantaşı ve Şişli otobüs ring hatlarının, güzergâhını teşkil eden Nişantaşı dörtyol tuğzi İle Osmanbey arasında Rumeli caddesi (Cabi sokağı) nın yolu çok bozulduğundan Belediye, bu caddeyi asfalta çevirmeğe karar vermiştir. Rumeli caddesinden çıkan parke taşlarla bu civardaki kaldınmsız sokaklardan bir kısmı inşa edilecektir.
Bundan başka yine otobüslerin bir geçidini teşkil eden Sirkecideki Ebbilssuud caddesi de pek bozuk bir yol olduğundan Cabi caddesinin asfalta tahvilinden sonra burası da asfalta çevrilecektir.
ÖLÜM
İstanbul Umumi Meclis y« Daimi Encümen ftaasııidın Blcan Battaoğlu İle Şehir Tiyatrosu Müdür Muavini Daim Bağcıoğlu’nun. hemşiresi BENİ YE BAÖCIOÖLU
dün ani bir kalp krizi neticesinde vefat etmiştir.
Cenazesi bugünkü pazartesi öğlc-üzeri Topkapid-'-ki evlerinden kolduJ-Isr&k Topka.pi Ahmatpaşa camisinde namazı kılındıktan sonra Tapiçapı dışındaki aile makbereslne defnedilecektir.
Çelenk gönderilmemesi rica olunur. Kederli ailesine başsağlığı dileri».
Belçika kıralı ve bir çok taht namzetleri Havaııada loplaııdı
Belçika kiralına sorulan bir sual: Majesteleri domino oyununda hâl â kaybediyorlar mı?
Havana'da Meclis binası
Tahtlarından uzaklaşan hükümdar ve prenslerin bir çoğu son zamanlarda, Cuba (Kıiba) adasının başşehri olan Havana-da yerleşmiştir. Bunların başında Belçika kıralı üçüncü Leopald ve ailesi erkânı bulunuyor. Belçika Millet Meclisinin hakkında vereceği karara intizaren harbin sona erdiği günden beri îsviçre-de oturmakta olan kıral şimdi Havan anın büyük otellerinden birinde yerleşmiştir. Yakında bir köşke nakledeceği söyleniyor.
Ha vana'ya diğer gidenler arasında Avusturya tahtı üzerinde hak iddia eden Arşidük Otto. İspanya veUahtı Don Juan bulunmaktadır. Havana’dan gelen tel-, graflar Belçika kıralı İle diğer prenslerin Havana’yı güzelliğinden ziyade Vaşington'a yakın olması yüzünden seçtiklerini bildiriyor ve: «Avrupa meseleleri Va-şingtonda halledilecektir. Muhtelif tahtlar üzerinde hak İddia edenler bu esnada uzakta bulunmak istemiyorlar, vakayil yakından takibetmeği arzu ediyorlar. Havana'ya gitmelerinin sebebi budurs diyor.
Küba, Havana
Küba, Anili adalarının en büküğüdür. Meksika körfezinin methalinde, MissLsIppl deltasının karşısmdadu-. Havasının sağlamlığı, zenginliği dol ayış! I e bu adaya «Antlllerin incisi» adı verilir. Küba, dünyanın en çök şeker kamışı yetiştiren memleketidir. Senelik İstihsali dört milyon tondan fazladır. Tütün istihsali de çok mühimdir. Bu tütünle yapılan büyük sigaralar dünyanın her tarafında meşhurdur. Küba-nın üçüncü serveti çok miktarda beslenen kasaplık hayvandır. Bunların büyük bir kısmı İhraç edilir.
Küba adası 1492 de Christophe Colomb (Kristüf Kolomp) tarafından keşfedilmiş, ada uzun müddet İspanyolların İdaresinde kalriııştır. İ&93 de Amerika - Ispanya harbinden sonra Ispanyol’ lar adadan çekilmişler, burasını Amerikalılar işgal etmişlerdi.
Atatürk bulvarı
Belediye arsaların ifraz muamelesine başladı
Unkapanından İtibaren Aksaraya kadar uzanan Atatürk bulvarının her İki tarafındaki arsaların bir müddet-tenbcl İfrazı yapılıyordu. İfraz muamelelerinin büyük kısmı bitmiştir. Belediye, İfraz neticesinde arsaları satışa çıkaracağından, bunu iki kısma ayırmıştır. Unkapanından Bozdoğan kemerine kadar uzanan blrlnol kısımda soldaki arsaların şepsafn camisine kadar olan sahasının ifraz
Amerikalılar 1902 de adayı ter-ketttler, burada müstakil bir Cumhuriyet İlân edildi.
Küba halkının yüzde altmışı vaktlle bu adaya hicret etmiş olan İspanyolların ahfadıdır. Bir miktar Zenci ve Beyazların bu Zencilerle evlenmesinden, doğan melezler de vardır.
Huvana’ya gelince güzel bir körfez içinde 650 bin nûfusLu çok roamûr blı- şehirdir. Burada Amerika'daki (Capitole) e benri-yen güzel bir parlâmento, büyük opera binaları, muhteşem oteller ve çok güzel köşkler vardır. Havana Umanı çok işlektir. Avru,-padan Orta Amerika’ya giden bütün, vapurlar bu limana uğrar.
Belçika kıralı şeker kiralına misafir!
Belçika kıralı kont de Rethy n amile seyahat etmektedir. Kendisine refikası kontes de Rethy ve çocukları refakat ediyor. Kıral Havana Umanına çılanca bir müddet şeker kıralı Gomez Me-na'ya misafir olmuştur. Şeker kıralı dünyanın en zengin adamlarından biridir. Muhteşem bir köşkü vardır. Hakikatte kıral olmamakla beraber Belçika taralı İle eskiden beri ahbaptır.
"üçüncü Leopold, Havana'ya geldiğinin ertesi günü gazetecileri kabul, etmiştir. Kıral altı lisan konuşur. Fakat İspanyolca bÜTncdlğlnden bir tercüman vasıtası le görüşmüş ve hazırladığı İngilizce metni vermiştir. Bunda siyasî demeçte bulunmıyacağı yazılı idi.
Kıral demecini okuduktan sonra gazeteciler arasında bulunan şişman yaşlıca bir adam kendisine yaklaşarak şu suali sormuştur:
— Majesteleri domino oyununda hâlâ kaybediyorlar mı?
Kıral bu garip sual üzerine kaşlarını çatarak meçhul adama bakmıştır, Fakat gazeteci hiç tetiğini bozmamış ve şunları söylemiştir: «Galiba unuttunuz, 30 sene evvel sizinle domino oynamıştık ve kaybetmiştiniz.»
Kıral o zaman, otuz sene evvel Amerika’ya yaptığı seyahatte henllz 17 yaşında iken trende kendisi] e görüşen bu gazeteci İle domino oynadığını hatırlamıştır. ı
İstanbul Belediyesi şehir Tiyatrosu Saat 20 de
Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
Pazar günleri 15 ta matine
MAKStM'de Muammer Karaca Opereti
HANGÎSÎ
Revü operet: fiaat 20.30 da Telefon: 42633 Çarşamba halk matinesi 16 te
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Dilber Müşerrefin macarası
— 2 —
Konu komşu hep Müşerrften bahsediyorlar.
— Bu kızda lılr şeyler var.
— Gönül Jşldlr, kardeş. Genç kızın başka no derdi olur?
— Ben do öyle fahmedlyorum. Her halde birine meyil verdi.
— Allah vere de hayırlı bir adam ola.
Annesinin de kulağını büküyorlar:
— Dikkat et, kardeşi Müşerref çok değişti. Birine gönlünü kaptırmışa benziyor.
Annesi kabul etmiyor:
— Haddine mİ dil^nüş? Kafasını kırarım onun.
— Öyle söyleme, hanımcığım. Ofladı idleriyle fazla oynanmaz. Allah korusun, lııce hastalığa uğrar insan.
Gün geçtikçe gerek bu İkazlar ve ger kese Müşerrefin halleri, tavırlûiı annesinin zihninde de şüphe kıvılcımını parlatıyor. Kızını göz hapsine a-lıyor. sık sık dizinin dibine oturtup kâh tatlılıkla, kâh tehdit ve tahzlr-lerlo istlcvab ediyor, fakat bir şey öğrenemiyor. Çocukluğundanberl annesinin. ağır baskısı altında yetişen ve hâlâ o çekingenliğin tesirinden kur-tıı la mı yan Müşerref, kalbindeki sırrı açığa vurmuyor.
Nihayet efendim, günün birinde e-ve gelen İki hanım, alıcı gözlerle dilber Miişerefl tepeden tırnağa kadar süzdükten sonra aneslyle baş başa verip konuşuyorlar. Allahın emriyle, peygamberin kavliyle Müşerrefi, Haydar beye İstiyorlar. Haydar bey zengin bir adam. Han hamam, aparlı-man, hepsi tamam. îşlerl tıkırında, kazancı oylunda, parası bol. Müşerref otomobillerde gezecek, apartmanlarda saltanat sürecek, giyinip kuşanacak, gülüp eğlenecek. Bütün bunlara karşılık Haydar beyin miniminicik ita kusuru var. Birincisi okuyup yazması yok. Fakat bir sürü kâtipler çalıştırıyor, kendisi de parmak hesabiyle her işin altından girip üstünden çıkıyor.
îktnel kusura gelince; Haydar bey dünyaya gelmekte biraz acele etmiş. Yaşı,.. Eğilin de kıılnğınıtR aöyüye-ylm: Eltiyi aşalı dört beş sene otmuş,
Bu kadarcık kusur kadı kiztnda da bulunur, a efendim Bunlar kusur bile sayılmaz ya!.. Görücü hanımlar da yeminler, antlar İçerek teminat veriyorlar:
— Haydar bey aslanlar gibidir, maşallah l Taşı sıksa suyunu çıkarır vallahi. Yürürken bastıkça yerler titrer. Öndeki akıl, ondakl feraset kimselerde yoktur. Vaktiyle çok genç yaşta evlenmiş, pasaklı bir karıya düşmüş. Kendisinden de yaşlı imli karı. Adamcağız tsfanbula gelip yer-leşincö buranın gidişatıma uymak istemiş, İster ya. Zengin adam. Gönlü no dilerse ûnu yapmak hakkıdır. Gel gelelim, karısı siîııepe. pasaklının biri.'
Ne giyim kuşamdan haberi var. ne yaşamaktan. Adamcağız bakmış k! bu 1? böyle yürümlyecck nafakasını bağlayıp kadını boşamış, yakacığını kurtarmış. şimdi evi barkı düzcnllyrcek, kendisini çekip çevirecek, gönlünü hoşedecek bir taze arıyor.
Öbür hanım ilfinıe ediyor:
— Allah climleyr secinden versin, kimin öleceği, kimin kalacağı bilinmez amma, ne de olsa adamcağızın yaşı Derlemiş. Günün birinde gözlerini yumunca kızınız dünya malına garkolacak. O zaman gönlü kimi çekerse onun başına taç olur.
Müşerefln annesi İtiraz »diyor:
— Yoook, hanımcığım! Böyle «eyleri kötüye yormamak. Elbette İnsani tçln her şeyden evvel variyet iâam amma, Allah muhafaza buyursun, kızımın dul kalmasını, başından başka nikâhlar geçmesin! gönlüm istemez. Kadın dediğin gözünü hangi erkekte açarsa onunla bir yastıkLa kocamandır.
Aa, elbette öyledir, hanımcığım. Herkesin, muradı budıır. Ben o lâflar! kötüye yorarak söylemedim. hani, dünyanın bin bir türlü hali vardır, demek İstedim. Dul kalıp yokluk, darlık çekmek de var. Velâkln Haydat beye varacak kız İçLn korku y-'-ur. Aah! Nerede blzlerde o talih? Allah selâmet Tersin, bizim efendi İle otuz »enedir bir yaahkta kocuyoruz amma bir günden bir güne de. yüzümüz gülmüyor vesselâm. Her işin başı variyettir. Ondan ötesine kulak asma.
Kendisi dfe sıkıntı içinde yaşadığı için görücü hanımların telkinleriyle büsbütün yumuşıyan Müşerrefin on-Inesl: z
— Her «ey kısmete bağlıdır, diyor. Bir gün Haydar bey pencerenin B-nünden geçsin, bir defa da biz görelini. Ondan sonra düşünürüz,
Ce. Re.
(Arkası var) [radyo] ----------------------------------*
Bu akşamki program
18 Dans müziği (PİJ; 1830 Melocücr (PI.J; 18.«5 8az eserleri; 19 Haberler; 19.13 Geçmişte bugün; 19:45 Koıışma; 20 Keman soloları (Fİ.); 20.15 Radyo gazetesi; 20.30 Serbes saat; 20.35 Tarihî Türk müziği; 2120 Radyo salon orkestrası; 22 Konuşma; B. M. M, saati; 12.15 Dans müziği CPU; 22.43 Haberler.
Yarin sabah vc öğle programı
7.30 Martlar (Pl.l: 7.45 Haberler: B Çeşitli hafif nıü2İk (pl.I; 8.45 Dans parçalan (Fİ.)
12.30 Radyo salon orkestrası; 19 ‘Haberler; 13.15 Karışık şarkılar.

X'
i
BUGÜN Matinelerden İtibaren
Sizi kahkahalarla güldürecek eğlendirecek ve sevindirecek film.
Şimdiye kadar yaptıkları nefis .fil imi erin

En mükemmeli... En güzeli... Ve en zengini
Bu. akmamdan itibaren
SÜMER Sinemasında
CHARLES DICKENS'in dünyaca maruf klâsik eserinden ■ _ alınan, bir süperfllm.
'cJÎİ
I

I
W
Baş Rolleıtle: Ölr CEDRIC HARDWICKE, SALLY ANN JHOWES, DEREK BOND ve 80 yüksek sanatkârının iştlrnkilc Beyaa perdede nadiren görmeğe nasip olduğumuz müstesna bir eser. Yerlerinizi evvelden tedarik ediniz.

muameleleri bitmiştir. Bunlara Belo-dlyeoe konan Hat, metre murabbm başına 200 Uradır.
İkinci kısmın, yani Saraçhancba-şındân Aksarayn doğru son kısımdaki arsaların İfraz muameleler! henüz bit memlş ve Hat de konmamıştır. Mamafih bu muamele daha «lyada ge-olkmlyecektlr. Belediye arsaları satılığa. çıkarınca, plân mucibince derhal İnşaata başlanacağı İçin, bulvarın İki tarafındaki bugünkü bo? v® çirkin mansara ortadan kalkacaktır.
r—(?EMBERLiTA!) Sinemasında^^ Bugün: matinelerden İtibaren İki büyük iülm birden;
1 — Oeb»UtaxA Omusu filminin unu tutmaz yıldım (Erloh vonBtrohelm) İn yarattığı büyük aşk ve ihtiras İlimi.
ZEHİRLİ KUCAK (Türkçe Sözlü)
İRİOH VON BTROHEtM — MARY BETH HUGHES
(Fettan bir kadının kucağına düşçe büyllk bir sanatkârın başından geçen hazin bir dram.)
2— SİNGAPUR İNCİSİ
FRBD MAO MURRAY — AVA GARDNER
singapurım kortun# l-attaıhaarierinde MHh büyük casusları birbirine düşürten aşk ve macera filmi ri
«v-.'.-l .... ■*((*¥
GAYRİ MENKUL SATIŞI
İstanbul Defterdarlığından:
Tamamının .
Kapı No. ju Olnai Hlweat mukayyet pey Biranın ttöâmfö h'OTSGf UtiTin!
Mevkii ve ahalle Sokaftı Eski ye(4 — -____________________________taymotl akçe»!_________Ukyldat
Beyoğlu Teşvikiye Kalıpçı 14 146. HB. 160/1 No. Aj 148 0* i/» «00 108 l — Sttlllt* ÇltanİRU hl«W Ön btr btl
Ada: 825, parsel: I K*tU lÜayA 1 lûö! d»r«edt İpoteklidir.
3 — 3/8 lntlfoı Ferit Kutadır® aittir.
Yukarıda yazılı gayri mankenin 1/3 htastsl Hrlstoforoa Foti oğlunun Galatasaray Maliye şubesine olan kazan çv ergisi borcundan doayı Tahsili Emval kanunu hükümleri dairesinde satışa çıkarılarak Beyoğlu kazası idare heyetine* 23/1/948 günlinda yapılan müzayedesi sonunda 14170 İtfa mukabilinde talibi namına ihale kdııınuıdkeu satif bedelini tadiye etmemesi sebebiyle yeniden satışa çıkardmıştır.
İlk arttırması 3 '5/948 pazmrteal saat 14 te İkinci t® kat! arttırması da 13/5/048 perşembe günü aynı saatte icra kılınacaktır.
Taliplerin pey akçclerini-Malsındıklarına yatırarak belli gün ve saatlerde Beyoğlu Kaymakamlığı İdare kurulunda hazır bulunmaları İtin olunur.
4743
lf nimA tHI
.Yavrunuzun daima nejeli olmasını jıteratııi* Amerikadan gelen çok saf iptidai maddelerden yapılan
A. Y. Z. E. Ormaman Fakültesi Dekanlığından:
1 — Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesi Silvikültür Enstitüsü Botanik sahasına 35 lira asil maaşlı bir asistan alınacaktır.
2 — Enstitüye asistan olarak girmek İsteyenlerin A. Y. Z. E. Asistanlar talimatnamesi gereğince 30 yaşını geçmemle. askerlik görevini yap-imj, Tarım Bakanlığı teşkilatında en az bir yıl vazife gömıiiş ve memuriyet asaleti tasdik edilmiş, şııbeslle ilgili bir Türk veya yabancı fakülteden «.iyi» derece He mezun olmuş bulunmaları lâzımdır.
3 — İsteklilerin aşağıda yanlı telgelerl Lle en geç 27/4/948 sak günü akşamına kadar Büyükderedekl orman ra kültesi dekanlığına başvurmaları :
a — Dilekçe
b — Nüfus hüviyet cüzdanı tasdikli örneği
c — Diploma aslı veya tasdikli örneği
d — Fakülteden çıktıktan sonraki görevlerin! ve askerlik durumuna belirtir bir hal tercümesi.
e — Altı adet 4.5 X 6 boyunda belgelik fotoğraf
4 — AsLstalık sınavı 29/4/948 perşembe günü saat 9.3o da Orman
Fakültesinde Silvikültür, Orman Botaniği, Toprak Ekoloji ve Yabancı dil derslerinden yapılacaktır. ı (4555)______________________________
Dizel jeneratör grubu safın alınacak
İller Bankasından:
1 — Keskin elektrik santralı İçin bir dizel Jeneratör grubu satın alınacaktır.
3 — İşin keşif bedeli 50.270 liradır.
3 — Geçici teminat 3.788.30: Ura dır.
4 — Teklifler kapalı zarfla ve en geç 5 mayıs 1948 çarşamba günü saat 17 ye kadar tiler Bankası ticaret işleri müdürlüğüne makbuz mukabilinde teslim edilmelidir. (Poatada; vaki gecikmeler kabul edilmez).
5 — Banka (haleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
8 — Şartnameler ve keşifler tiler bankası ticaret İşleri müdürlüğünden 3 Hra bedel mukabilinde alınabilir. (4384)
İstanbul Defterdarlığından:
Kasımpaşa Maliye şubesine kazanç vergisinden borçlu Sedad Özyü-rük'ün Hasköy Pirlmehmetpaşa mahallesi Başdar sokak 7, 7/1 No. da teablt lle haczolunan iki adet (300 lük kuluçka makinesi), on adet saç soba (kuluçka makinesi için), bir adet yedi gözlü yazı masası ve bir adet A. G. 0,75 elektrik motorü 14/4/948 tarihine tesadüf eden çarşamba günü saat 11 de mahallinde açık arttırma ile satılacaktır.
İsteklilerin belli saatte satış yerinde hazır bulunmaları ilân olunur. (4861)
Kadıköy Kadastro Müdürlüğünden:
Kadıköy Kadastro Müdürlüğü odacı ve jalonculan İçin yaptırılacak y&di takım elbise, palto, kaaket işi açık ekşitme ile 26/4/943 pazartesi günü saat (15) de Sultanahmettekl tapu dairesinin üst katında ad) geçen dairede teşkil edilecek komisyon huzurunda yapılacaktır.
Beher takım için tahmin edilen bedel erkeklere (138) Hra (50) kuruş, kadınlara (119) Hradır. Bu İşe ait şartname her gün adı geçen müdürlükte görülebilir.
İsteklilerin mezkûr tarihte lüzumlu belge ve teminat makbuzları lle birlikte Kadıköy Kadastro Müdürlüğünde hazır bulunmaları .ilân olunur. __________' ________________________________________(4560)_____
İstanbul Sular İdaresinden:
Muhtelif ebatta kamyon ve kamyonet lâstiği satın alınacaktır. Şartnamesi Levazım dairesinden alınabilir.
İstekliler teklif bedellerinin % 7.5 u hlspCtlnde bir teminatla tekliflerini 19 nisan 1943 günü saat 12 ye kadar Beyoğlu İstiklâl caddesi İdare merkezinde Muamelat dairesi şefliğine vermeleri. (4710)
| Tekel Genel Müdürlüğü İlanları |
Levazım Alım Komisyonundan:
1 — Malatya tütün fabrikası çocuk yuvası revir ve İçtima! tesisler İnşaatı kapalı zarf usulii lle eksiltmeye konmuştur.
2 — Muhammen bedel 287,935.58 lira olup geçici teminatı 15267.42 liradır.
3 — Eksiltme 26/4'948 pazartesi günü saat 11,20 da Kabataş Tekel Oenel müdürlüğü Levazım Alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartnameler her gün 14.40 Hra. mukabilinde Levazım şubemizden alınabilir. Ayrıca Ankara, İzmir, Malatya, Sivas Tekel başmüdürlüklerinde görülebilir.
5 — Taliplerin eksiltmeye girebilmeleri İçin 150000 liralık* yeterlik belgelerini eksiltme gününden 3 gün evveline kadar Genel müdürlük İnşaat şubesinden almaları şarttır.
6 — İsteklilerin mühürlü flat teklif mektuplarını kanuni vesalklo güvenme parası makbuzu veya banka teminat mektuplarını ihtiva edecek o-latı kapalı zarflan eksiltme saatinden bir saat evveline kadar adı geçen komisyon reisliğin» makbuz mukabilin da vermeleri İlân olunur.
7 — Postada vukua gelecek gecikmeler kabul edilmez. (4508»

Levazım Alım Komisyonundan:
Cinai Met. Flatt Lir. Tutarı Yekûn
Keten hortum 85 İlk 1.050 Met, 5. 60 9.570
• * 110 iuk 500 > 7. 80 3 900
■ • 110 iuk 50 . 7. 00 350
• • 55 İlk 50 • 3. 50 275
» » 45 ilk 50 > 5. 00 230
Lana 85 ilk 8 adet 22. 00 178
■ t lik 2 » 13. 00 30
Alıcı hortum 2 İlk »8 > 28. 00 2 744 17.295 00 Hr»
1 — Yukarıda miktarı ve muhammen bedel yanlı yangın malzemesi
pazarlıkla satın alınacaktır.
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Belediye sıhhi imdat hizmetinde kullanılmak üzere iki adet yeni sıhhi İmdat otomobili satın alınması İşi 15 gün süre lle ve kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur,
2 — Muhammen bedeli (17850) on yedi bin 3eklz yüz elli Hradır.
3 — Geçici teminatı (1338.75) Hradır.
4 — Teminatı belediye merkez muhasebe veznesine yatırılacaktır.
5 — Eksiltme ve İhalesi 28/4/948 pazartesi günü saat 18 da belediye binasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartname ve sözleşme projeleri her gün belediye tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde görülebilir.
7 — İsteklilerin (2490) sayılı kanunun 32 nel maddesine göre yazılı belgelerini ve teklif mektuplarını İhale günü nihayet saat 15 e kadar makbuz mukabilinde komisyon kalemine vermiş olmaları şarttır.
8 — İsteklilerin belli gün ve saatte adı geçen komisyona baş vurmaları. (4582»
2 — Muhammen bedeli 17.29500 Hra olup geçici teminatı 1.297,13 I1*a-dtt.
3 — Eksiltme 28.4.1948 pazırtesi günü saat 9.30 da Kahataşta Teke! Genel Müdürlüğü Levazım Alım komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartnameler hergün_levazım şubemizde görülebilir.
5 — İsteklilerin belirli gün ve saatte % 7.5 güvenme paralarlle Levazım
Alım Komisyonuna müracaatları Hân olunur. 4693
Bayındırlık Bakanlığından:
Sahası, gelecekteki lnklşafiyle birlikte 213 hektar olan ve nirengi şebekesi tamamlanmış bulunan inebolu kasabası hal hazır haritasının alımı işi yüklenici nam ve hesabına açık eksiltme usullyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
İşin keşif bedeli (8480) altı bin dört yüz seksen liradır.
Eksiltme 10.4.1948 tarihine raslıyan cuma günü saat 15 te Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Eksiltmeye girebilmek için İsteklilerin:
1 — Usulü dairesinde 488 (dört yüz seksen altı) Ura gçelel teminat yatırmaları.
2 — 13.4.948 günü akşamına kadar yazı lle Bayındırlık Bakanlığına baş vurarak bu İş İçin yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
Eksiltmeye alt kâğıtlar Yapı ve İmar İşleri Reisliği Şehircilik Fen heyeti müdürlüğünde görülebilir. (3878)
Gölcük Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden:
Fabrikamız inşaat komisyonunda görevlendirilmek üzere 70 lira asil maaşla ve aşağıdaki şartlarla bir yüksek miihendla veya yüksek mimar alınacaktır.
1 — Türk olmak.
2 — Yüksek mühendis veya yüksek minıar diplomasını haiz olmak.
3 — Yapı ve konstrakslyon İşlerinde İhtisası bulunmak.
4 — Mektep tahsilinden sonra mesleği ile UgUl bir müessesede veya başlı başına en az dört sene çalışmış bulunmak,
5 — İnşaat komisyonumuzda İki hafta çalıştıktan sonra mukavelesi
yapılmak. (4438)
ZAYİ — Tıp fakültesinden aldığım
1947 - 1948 yılına alt şebekem! kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
7-3 sömestr talebesi 6707
Mehmet Ekinci
Yarış atları satılacak
Ankara Defterdardarlığından
Saip Sunay'm borçlarından dolayı (Kibar) ve (Diyana) namındaki saf kan İngiliz at ve kısrağı Tahsili emval kanunu hükümleri uyarınca 14 nisan 948 çarşamba günü saat 15 te Ankara Şehir hipodromunda açık arttırma İle satılacaktır.
İsteklilerin belirli gün ve 3aatte satış yerinde bulunmaları yayınlanır.________ (4629)
Etibank İstanbul Şubesinden:
Kuruçeşme depomuzda mevcut muhtelif malzeme lle depo inşaat malzemesi bakiyelerinden kiremit, putrel ve kereste 15/1'948 perşembe günü saat 14 te mezkûr mahalde açık pazarlıkla satılacaktır.
Satılacak malzeme her gün mahallinde görülebileceği gibi müfredat listeleri de, Satmalma servisinden alınabilir.
.Banka satışı yapıp yapmamakta serbesttir. (4772)
Devlet Hava Yolları Genel Müdürlüğünden:
Yeşilköy hava meydanında kurulması icabeden ve 15/4/948 tarihinde eksiltmesi yapılacak olan uçak hangarına alt İhale işinin görülen lüzuma binaen şimdilik geri bırakılmış olduğu İlin olunur. (4765)
—" Dr. IHSAN SAMİimh öksürük Şurubu Öksürük ve nefes darlığı, boğmaca ve kızamık öksürükleri için pek tesirli İlâçtır.
mmHerkes kullanabilir, mbb
PJamut ve tırnak satışı
Of simizin İzmir depolarında mevcut % 30 ve % 32 tanenll palamutlar ellişer tondan aşağı olmamak üzere ve 47 ton tırnağın tamamı aşağı-
daki flatlerle satışa
Palamut
çıkarılmıştır.
Depo teslimi çıplak kilo Flatı
(4558)
Depo teslimi çuvallı kilo satış Fob
flatı Brüt Çuvallı kilo satış
12 Krş.
14 »
pur net
flatı Brüt pur net
% 30 tanenll
% 32 >
Tırnak
% 42 tanenll ________
İzahat İçin İstanbulda Valde handa Ofİ3 satış müdürlüğüne, İzin irde Atatürk bulvarında Ofis depolar şefliğine başvurulabilir. ‘
Telgraf: İstanbul - Tarfa TİCARET OFİSİ
1?
18 Krş. 13 *
21 >
17 Krş.
19 »
22 »
Telefon: »4236
Valde han kat 5
kullanınız. Zira terden, idrardan mütevellit plşiklikler sivilce- 3 ler, ve kokulan kati surette ancak HAŞAN ÇOCUK PUDRASI L _________ İzale eder. M
Karabük Demirleri
12.22 m/m yuvarlak demirler, 13 m/m saçlar, 50 X 40 X 5, 50 X 50 x 5. 65 x 65 x 7, 80 x 8o x 8 m/m köşebendler sayın müşterilerimi zln emiderlno Amadedir.
RİZA ÜN — NECATİ ERKMEN
Demir Ticaret Evi
iskele Caddesi No. 13. Tophane. Telgraf: Ünerk — htanbul.
Telefon; 40924 — 42120 — 42125.
HELLENtC LINES LIMITED New-York - İstanbul — New-York HELLENİC STAR
Vapuru 18 Nisan» doğru limanımıza gelecektir. Yolcu ve eyşyajn ticariye alarak 20 Nisanda doğru NE W - Y O R K’a hareket edecektir.
Umum! acentalan: S. TOPER ve Şal. Galata, Veli Alemdar Han. Tel: 41929
O
Millî Eğitim Bakanlığından:
Bakanlığımız hesabına Eğltbülm ve ÖğretLm Metodu öğrenimi yapmak üzere Birleşik Amerika'ya gönderilecek 4 öğrenci için açılacak müsabaka İmtihanına alt 2 Şubat 1948 tarihli ve 471 sayılı tebliğler dergisinde yayımlanan genelgede aşağıdaki şeklide bazı değişiklikler yapılmış ve başvurma süresi 15 Mayıs 1948 cumartesi gününe kadar uzatılmşıtır
1 — Eğitim Enstitüleri İçin E’itblllm ve öğretim Metodu öğretmeni yetiştirilmek üzere 1418 sayılı kanunun hükümleri dairesinde yapılacak müsabaka İmtihanını başararak Eğitim Enstitüsü mezunlan arasından Amerika'ya öğrenci gönderilecektir.
2— Eğitim Enstitüsü mezunlarından (Mezun oldukları şube bahis konusu olmaksızın) müsabaka İmtihanına girmek isteyenlerin okuldan mezun olduktan sonra Eğitim ve öğretim Kuramlarında veya teşkilâtında en az İki yıl başarılı olacak meslek hayatı geçirmiş bulunmaları, eylemli askeTİlk ödevlerini tamamlamış elmaları, mezun oldukları Enstitü öğretmenler kurulu tarafından zekâ, bilgi ve seciye bakımından İyi durumda olduklarının tasdik edilmesi, yaşlanma 35 1 aşmamış olması ve evli bu-Ilınmamaları lâzımdır.
3 — İkinci maddedeki şartlan haiz istekliler aşağıda bildirilen konularda bir yazılı müsabaka İmtihanı geçierceklerdLr.
a) Türkçe kompozisyon
b) Öğretim ve Eğitim konuları ile ilgili nıesieki bilgi ve olgunluk yoklaması
c) Yabancı dil (Almanca, Fransızca, tnglHzce)
4 — İsteklilerin MIHI Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretini Genel Mü-
dürlüğünden alacakları dilekçe formüllerini doldurarak 15 Mayıs gününe kadar meran oldukları Enstitülere göndermiş olmak şartlyle bu kurumlar Müdürlüklerine başvurmaları gereklidir, imtihan tarihleri ve yerleri eytıca ilân olunacaktır. (4624)
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
Miktarı Tahmin bedeli İlk teminatı
Kilo___________Cinsi_______.___________Lira Krş. Lira Krş.
49700 2.5:3 M.'M lik galvaniz telefon teli 57155. — 4128 7 5
306 1.5 M/M İlk galvanize Bağ teli 420. —
57575. —
Jandarma telefon şebekesi için — fenni evsafnamemlîe uygun — yukarda cins ve miktarları ile tahmin bedelleri va İlk teminatı yazılı galvanize telefon tellerinin - Taksim Ayazpaşada Jandarma Bölge komutanlığı binast içindeki komisyonumuzda 19 Nisan 1948 pazartesi günü saat on beşte kapalı zarf eksiltmesi yapılacak ve iki nevi tel bir istekliye ihale olunacaktır. Şart kâğıdı (288) kuruşluk malsandığı makbuzu mukabilinde her gün komisyonumuzdan alınabilir. İsteklilerin malsandığı makbuzu veya banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazılı sair belgeleri da havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar ^komisyonumuzda bulundurmaları. (4075)
Gaziantep İli Daimi Komisyonundan:
Gaziantep memleket hastahanesine ait 7500 - 8250 kilo kemikli erkek koyun eti kapalı zarf usulde eksiltmeye konulmuştur.
Beher kilosunun muhammen bedeli 250 kuruş geçici teminat miktarı 1546 lira 88 kuruştur.
İhale 21 Nisan 948 çarşamba günü saat 10 da 11 daimi komisyonunda yapılacaktır.
Zarflar eksiltmeyi açma saatinden bir saat evveline kadar alindi mukabilinde komisyon başkanlığına verilmiş bulunacak ve postada vaki olacak gecikmeler kabul edilmeyecektir.
Et günlük ihtiyaç miktarı kadar teslim edilecektir. Her türlü masraf müteahhide aittir. (4478)
Türkiye Kızılay Derneği Beyoğlu ilçe şubesinden:
11 Nisan 1948 pazar günü keşidesi yapılacak büyük Eşya Piyangomuz. Yurtta, ülş mevsiminin fazla sürekli olması dolayıslle faaliyetimizi durdurmuştur. Halkımızın Kızılay'a karşı gösterdiği teveccüh ve muhabbetin l' .l.a ;ını teinin edebilmek itibarlle salışa çıkardığımız biletlerden mühim bir kısmının derneğimiz elinde bulıpıan biletlere isabetini önlemek ve bu sebeple yanlış fikir ve zehabın husulüne mâni olmak İçin piyangomuzun 1 ‘ ~ idesini 15'b/iria cumgrtesl gününe tehir eylemek mecburiyeti karşısında kalınmıştır. Bu teehhür sayın lıalkıınızın menfaatleri göz önünde tutularak yapıldağm cmJnolmalarını açık bir lisanla ifade ve beyan ederiz.

Comments (0)