AKŞAM
Yarın 8 sahife
Sem 30 — No. 10094 — Fial1 W1*0 10 taırastur.
SALI 13 Nisan 1940
Amerika Savunma Bakanı şiddetli bir nutuk söyledi
Rusyanın siyasetinin 10 sene evvelki Hitler’in siyaseti olduğundan bahsetti
Bakan, Amerika’nın harb kudretinin Rusya’nın kudretinden çok yüksek olduğunu söylüyor
İngiliz mahfilleri, Berlin hâdiseleri karşısında hükümetin azimli hatekel etmesini istiyorlar
Nevyork 13 (R> — Temsilciler Mec tisinin Askeri komisyonu lıururunda demeçte bulunan Birleşik .Amerika Savunma Bakanı Forrestal, ezcümle şunları söylemiştir:
«— Bugün Birleşik Amerikanın harb kudreti, Sovyet Rösyanıo çok kuvvetli ordusuna rağmen, bu mem-lekctlnklnden çok yüksektir. Biricik Atncrlkaya bu üstünlüğü veren atom bombasıdır. Bugün Sovyet Rusyanın elinde atom bombası mevcut değildir; bununla beraber bu memleket atom bombasının imal usullerini bilmiyor değildir. Sovyet leknlsyeıılrrl bu a-tonı bombalarını imal etmjsüıl biliyorlar. Fakat Sovyet Rusya bü hususta sınai kabiliyetten tam mânasıyla mahrumdur.»
Birleşik Amerfikada mecburi asker tik -hlsmetluin İhdasından bahseden Forrestal, 19 la 25 yaşları arasında fiöû bin Amerikalı gencin silâh altına Çağırılacağını belirtmiş ve Birleşik A-rnerikanm 1532.000 kişilik bir orduya oalılb olması gerektiğini söylemiştir. Forrestal. Birleşik Amerikanın hlva kuvvetlerine âzam! randımanı vermek azminde bulunduğunu söylemiş ve demiştir ki:
(— Bla öyle bir hava kuvveti kurmak istiyoruz kİ gerektiği takdirde; uçaklarımız harbi derhal uzak yerlere nakledebilsinler. Bu amacımıza ulaşacağız.»
Sovyet Rusyanın gütmekti olduğu siyasetten bahseden Forrestal. bugünkü Sovyet rejimi ve siyasetinin on «ene evvelki Hitler rejim ve siyasetinin aynı olduğuna İşaret etmiş ve
Amerika Savunma Bakanı
■ Forrestal bağımsulıklarına-bağlı bulunan devletlerin bu olayı bö/lece bilmeleri iktiza ettiğini «Öyiet^şUr.
Forreıtalln demeci Amerika siyasi çevreleri tarafından çok beğenilmiş-| tir.
Beri indeki hâdise
Londra 13(R) — Rusların Birlin' de aldıkları vaziyetle Batı devletlerinin bu şehirde kalmalarım İmkânsa bir hale getirmek İstedikleri ve bir sinir harbi açtıkları anlaşılıyor.
İngiliz mahfilleri buna karşı azimli vaziyet alınmasını İstemektedir. Avam kamaralının son toplantısında birçok saylav, Şerlindeki uçak kazası meselesinde hükümetin ııaünkâr dav-
ranmasuu, hiçbir veçhile boyun memesini işlemişlerdir.
Berllnde paraçlanftn İngiliz uçağl-nın kanadı bulunmuştur. Üzerindeki ‘■İzler arkadan çarpılmış olduğunu göl ternıişttr. Bu hal. Rusların İddialarının tamamen yanlış olduğunu mey na çıkarmıştır.
Viyanada bir hâdise
Londra 13 (R) — Dün Avusturya-da Ruslarla tngllizler arısında yeni den ağır bir hâdise» olmuştur, Rusiar İki İngiliz asker! trenini durdurmuşlar: fakat birkaç saat sonra bu treni salıvermişlerdir.
Lie’nin bir hitabesi
Londra 13 (R» — Dun akşam beyanatta bulunan Birleşmiş Milletler Ge nel sekreteri M. Lle, bütün dünya mil te Herin» hltab ederek demiştir kİ: (Savaştan bahsetmekten vazgeçiniz! Barış İşi İla daha sıkı bir surette meşgul çlunus.»
Berlin etrafındaki Rus kuvvetleri
Berlin 13 (AP* — Müttefik Devletler O izli istihbarat servi î! erinin aldıkları haberlere göre,, Rusiar Berlin etrafındaki aalrn! kuvvetlerini ve gizli polis teşkilâtın» arttırmağa başlamışlardır.
Bundan birkaç ay evvel Rusyanın Almanyadakl kuvvetleri 300 bin kişi olarak tahmin ediliyordu, şimdiki hal d® bu mevcudun ne kadar arttığı bilinmiyorsa da gerek askeri kıtaların, gerek polis teşkilâtının bir hayli viya edildiği haber verilmektedir.

AKŞAM'ın
Küçük ilânları en verimli, en ucuz vasıtadır.
Sahibi: Necmeddln Sadak t-Yasa İşlerini fiilen idare eden: C. Bildik — Akşam Matbaa»
Amerikan yardımı
Türkiye ı kredi ile yardım görecek memleketler tıraşına konuldu
An kam 18 (Talefonla) — Marıhall plânında Türkiye; tıpkı İsviçre ve Portokla gibi ve onlar meyarund* kredi ıı» yırdım, görmlyecek memleketler sırasına konulmuştu. Hükümeti nılzln Amerika nczddnda son aylar zarfında yaptığı teşebbüs ve temaslar neticesinde Türklyenln kredi İla yardım görecek memleketler Birasına konulduğu memnuniyeti* haber alınmıştır.
Acı bir kayıp
tak
Ticaret Bakanlığı
Değişiklik şayiası tahakkuk etmedi
Ankara 12 — Cumhurbaşkanı ismet İnönü bugün saat ıg e kadu Mec Üsteki dairelerinde meşgul olmuş, bu sırada Bakanlar Kurulu da Meclis binasında toplanarak geç vakte kadar müzakerelerde bulunmuştur. Toplantı sonunda Ticaret Bakanlığında bir değişiklik vukua geldiği şayiası çıkmışsa da, bu husus kendisinden sorulan Başbakan yardımcısı B. Faik Ahmet Barutçu, söylentilerin asılsız olduğunu beyan etmiştir.
Kolombiyadaki ihtilâl
Kolombiya, Rusya ile siyasî münasebetleri kesti
Nccyork 13 (R) _ Kolomblyanın merkezi Bogota şehrinde bulunmakta Olan General Marahall, dün konferans delegeleriyle görüşmüş vo Kolombiyadaki ihtilâlin savaşın sonun-danberl Güney Anıerikada teşebbüs edilen ilk büyük komünist darbesi olduğunu Söylemiştir. Marshall, delege lerl Bogota’da toplantıya devamı teşvik etmiştir. Karar bugün verilecektir.
Kolombiya hükümeti Rusya İle dip | lomatlk münasebetlerini kesmiştir. |
Çekoslovakyada ki son değişiklik
Birleşmiş milletler
Sakarya, Seyhan nehirleri ve Tarsus ırmağı taştı
Bir çok yerler su altında kaldı
Samsun veOrdu köylerinde baş gösteren açlık tehlikesine karşı tedbir alınıyor
famlt ıs - A^anndm geto„ Sevhan nehri ve Tarsus
haberlere göra Sakarya nehri yükselmekle devam etmektedir. Nehrin yük «ekliği beş metreye yaklaşmaktadır. Taşan sular, Kömürlük suyu civarındaki bendi yıkmış, Kömürlük ve Güneşler köyleri sular altında katmış olup. Poyrazca, Akarca; Stilük'ü ve Tekeler köyleri da su tehdidi altına girmiştir.
Sakarya ııetttl Adapazarındakl btiyi'fc köprünün bütün gözlerini doldurmuş ve sular bu civarda dört be? binaya da dolmuştur. Sollerin Adapa-sarma girmesine mâni olan seciler yıkılacak oluma Adapazarı şehri de tehlikeye düşecektir. Adapazan kaymakam ve Jandarma komutanı Ica-beden tedbirleri almakta ve lâzım gelen yardımları d* temin etmektedirler. ,
B. Abdülk&dir Karamürsel vefat etti
İstanbul Umum! eollil blrinol re-
1 vekili v« Emniyet andığı hukuk mft-arirt ve Beşiktaş übtt başkanı B.
bdûlkadlr Kora-ürselln evvelki ge » yapılan bir m eli yatı mütaa-ıp Alman hasta-ejlnde hayata ve-
5. Abdülkadir da ettiğini büyük Karamürsel bir teessürle aldık.
Merhum, bundan tahminen 13 gün çvvei bir kulak İltihabından hastalarım:» ve ilk tedavisi yapıldıktan sonra Alman hastanesine kal diril-mıştv Bir aralık — hayatından Ümit kesilecek derecede — buhranlar geçirmiş, fakat bil Ahara artık t «marniyle İyileştiği zehabını verecek hale gelmişti. Lâkin geçen pazar günü hastalık bütün şiddetiyle nüksettiğinden. yapılan konsültasyon neticesinde ameliyata lüzum görülmüştür. Merhumun ölümüne aebep. kulak rahatsızlığından mütevellit menenjittir.
Merhumun cenaze» bugün öğle namazını müteakip Teşvikiye camisinden kaldırılacak ve Maçka - Akaretler yeliyle getirilerek, Beşiktaş Soor klûbü ve Halk Partisi Beşiktaş kaz» bln&lan önünde birer dakika durulduktan sonra Yıldız yollyte Zln-clrUkuyuda Asri mezarlığa götürülerek defnedilecek Ur.
Merhuma Allahtan rahmet diler, kederli babası sayın Ziya Karamürsel ile kederli ailesine tâalyetlerimlzl sunarız.
haber
ırmağı taştı
Tamu 13 — Son günlerde şiddetli bir şekilde yağan yağmurlar Seyhan nehrini Ve Tar3us ırmağını taşırmıştır. Yüreglr va Tarsus ovalan suların tehdidi altına girmiştir.
Çöptü köyü halkı, köyü boşaltarak Devlet çlfllğine taşman?*,». KöyiO kaçablldlkten sonra hemen hemen bütün köy evleri yıkılmış ve sular altında kalmıştır. Tırıuı irmiği da Manla?. Araplar. Huanağa ve Qül-ahmet köylerini basmış, tarlalar tamamen su altında kalmıştır.
Taratışla Namrün bucağı arasındaki ahşap bir köprü suların h İletimiyle yıkılmış ve Taratışla 23 köyün irtibatı kesilmiştir.
(Arkası sahife 2; sütun 5 te)
Meclis toplandı
Muhtelif sözlü sorular hakkında görüşüldü
Meclis toplantı halinde
(Yazısı ikinci sahlfemlzde)
Güvenlik konseyinde dün şiddetli münakaşalar oldu
Nevyork 13 (R.) — Şiii hükümeti, Çekoslovakyadakl son değişikliği yakından görmüş olanların ifadelerini dinlemek ve bu komünist darbesi hakkındaki delilleri tetkik etmek üzere bir tâli komite kurulmasını Güvenlik Konseyinden İstemiştir. Suriye delegesi bunu desteklemiştir.
Sovyet delegesi Gromlko Çekos lovakyadakı son derişiklikte Rus-yanın alâkası olduğunu yalanlanıl? ve bugünkü ithamların Av-rupadakl Amerikan emperyalizmi nl gizlemek İçin yapüdığınt. A-m er İkanın askeri, siyesi ve İktisadî emelleri İçin Çekoslovakyada bir kukla devlet kurmak istediğini, son değişiklik bunun netlceeb olduğunu söylemiş, yapılan İsteklerin Çekoslovakyanın iç işlerine müdahale olduğunu ilâve et mlştlr.
Amerikan delegesi, Çekoslovak yadakl değişikliğin diğer doğu Av rupa memleketlerindeki değlşlk-Iflekre benzediğini, bunların hepsinin bir merkez tarafından tanzim edildiğini. Konseyin bunu tetkik etmesi lâzım geldiğini söylemiştir. Amerikan delegesi Ma-zariğin ölümünden ve Çekvadan dürüstlüklerinden şüphe edilml-yen bir çok insanların kaçmasından bahsetmiştir.
Dün bir karar verilememiştir. I
Anayasasında değişiklik yapılması isteniyor
Vaşlngton 13 (AP.) — Ayan Meclisinin Cumhuriyetçi âzasından Homer Ferguson. 18 kişi adına bir önerge vererek, Birleşmiş Milletler Anayasasında değişiklik yapılması lüzumunu belirtmiş ve bu hususta Amerikan hükümetinin Kurum.’» teklif yapmasını istemiştir.
Ferguson, Rusyanın tasvibi veya iştiraki olmasa da bu değişikliğin yapılmasına taraftardır.
Fil ist inde çarpışmalar Irakta öğrenciler bir nümayiş yaptılar Londra !j (R) — Flllatlnde vaziyet dün nispeten sakin geçmiştir. Mamafih Kastet yakınında birçok çarpılmalar olmuştur. Yahudller Kolonya köyünü ele geçirdiklerini bildiriyorlar. Mlşmar yakınındaki muharebo de devam ediyor.
Dün Arap Birliği İdare heyeti Ka-hlreda be? saat süren bir toplantı yap iniştir. Toplantıda bulunmak üzere, Arap kuvvetleri komutam İsmail Saffet paşa Kudlisten Fillstlne gelmiştir.
İngiliz gemileri, 800 kaçak Yahudi yüklü bir vapuru yakalamıştır. İngiliz askerlerinin Filistinli kızlarla evlenmeleri yasak edilmiştir.
DİKKATLER!
Günler Geçerken:
Arpayı yeriz amma insan gibi düşünürüz!
Buç miden itibaren arpa yiyoruz. Mübalâğa payını teessürümü, ze bağışlayın-. Arpa karışmış ekmek yiyoruz.
Yalnız halkın ağanda değil, Halk Partisinin kongrelerinde bile aynı ithamlar yükseliyor:
— Buğdayımıe harice hesapsız satıldı. Karadeniz köylerinde bası köylüler mısır dahi bulamıyor, feci dürümdalar. «Seçim arifesinde ekmeği bozmak büyük pir zat f tır.*
Fakat hür düşünüp hür söylemek de büyük kuvvettir.
Arpayı yiyoruz amma, insan gibi düşünürüz- Bundan sonra, mukadderatımızla ve hayati mad delerimizle oynayacaklar, sual sorucu bir milli tehevvürün yakalarına yapışabileceğin! hep hesaba katmak zorundadırlar.
LA yüs'el amma yef'al?
Lâ vallahtf
Dilde Devletçilik
Yazanı
A. ADNAN-AD1VAR
Yarınki AKŞAM‘d a
Münevverler ve kasabalar
Mesele gerçekten bir memleket dâvasıdır: Münevverler İsladır; fakat işsts kalmaları Anadolunun uzak kasabalarında t? görmeğe yanaşmamalarmdandır. Neden yanaşmıyorlar? Ben sebebini dolayısile yüksek tahsilde buluyorum. Anadolulu genç İlse tahsilini doğduğu ve alıştığı nispeten sakin, şatafatsız bir kasabada yaptıktan sonra yükseği için İstanbul», Ankaraya gidiyor. Oralarda çok hareketli, çok ışıklı, eğlence yerleri bol, göz zevkini tatmin edecek hususiyetleri sayısız, baş döndürücü bir hayatla karşılaşıyor ve gençlerin hepsi değilse de büyük kısmı o cazibeye iyice kapılıyor; alışkanlık hasıl ediyor. Bu, bir zehirlenmedir, büyük ş*-hlr zehirİne kendini kaptın?!
Heı fertten İdealist olmağı bekleyemeyiz. Şehlrleşen yüksek tahsilliyi yurdun ücra köşelerine yaymanın güçlüğü büyük şehirlerimizle küçükleri ve kasabalar arasındaki derin farktan tlert geliyor. Bu farkı yapan da önce yolsuzluk ve yolsuzluğun sebeb-olduğu İçtimai sönüklüktür. Filvaki Garp memleketlerinde de küçük şehirlerle büyükleri birbirlerine kıyas edilemez. Lâkin aralarındaki fark blzdekl kadar büyük değildir. En ufaklarında bile otel gibi, modem mânaslle kahve, sinema, gazino gibi, küçük mikyasta sosyete hayatı gibi, hele ev, pansiyon, doktor, eczane glbt İhtiyaçlara az çok cevap verecek avutucu ve lüzumlu bir hayat seviyesi mevcuttur. Kasabalar, kalabalık ve daha hareketli şehirlere yakındır; gidip gelmesi de kolaydır. İnsan o kasabaçıklarda sıkılabilir; fakat gömüldüm veya sürüldüm tesirine kapılmaz; canı isteyince nihayet bir kaç saat ötedeki büyükçe şehre yollanır, avunup döner. Bizde böyle midir?
Amma diyeceksiniz M kasabalar münevverlerimiz yerleşe yerleşe Avrupadakllere benzlyecek- Hayır. Kasabalarımızın kalkınması memleketin yol slyasetlle alâkalıdır; yollar yapıldıkça kasabalar münevverleri çekecek, şenlenecek tir. Şenlenmenin bir çaresi de kasabalının kasabasına karşı daima muhabbet ve bağlılık hissi duymasıdır. Büyük şehirlerde zenginleşip kalkınanlar öz yurtlarına lcarşı vefasız çıkıyorlar, oralarla alâkalarını kesiyorlar. AvrupalI ve Amerikalı öyle yapmıyor. Hulâsa kusur sadece münevver gençte değildir, hepim İzdedir,,
Refik Halid KARAY
Sahife 2
AKŞAM
13 Nisan 1943
SÖZUH GELİŞİ
Et bol ve ucuzmuş gibi...
Harbden evvel de öyle İdi ya, blllıassa «u harb İçinde sıkıntısız ek yediğimiz bir yılı hatırlamıyorum. Harb sürüp giderken, o uzun yıllar memleket dışına et satmadığımız halde yine sıkmtı çektik. Bugün, dahi akıntıdayız. îstanbulda koyun eti nln yüzünü aylardan beri görmedik. Koyunun en bol olması gereken aylarda da Belediye İle kasaplar arasında neticesiz düellolar sürüp gitti; koyun yalnız kaçak olarak satıldı. Ateş pahasına «atılan kuzu ve sığırla İstanbul halkı İdare etmeye çalışıyor.
İşte böyle bir zamanda hükümet et ihracına karar verdi. Sayın Ticaret Bakanının son beyanatına bakarsanız et bakımından memleketimiz günlük güneşliktir. Biz bir yandan et darlığı çeke-duralım, fiatler boyuna yükseledursun, yapılan tetkikler sonunda anlaşılmış ki yurdumuzda hayvan mevcudıi şu son yıllarda değil, uzun zamandan beri mütemadiyen artmakta İmiş. Artış 15 sene İçinde bir misline çıkmış. Sanki et. memleketimizde sudan ucuz. Satılıyormuş gibi zlraatçilerlmlz «bu kadar fazla hayvana yazık oluyor, İhraç edip hayvanlarımızı değerlendirmeli» demişler. «300, 500 bin baş hayvan i^raç edilirse memleket İçinde hissedilmez bile» buyurmuşlar ve «zaten bunları İhraç etmezseniz kimse Uıraç yasağı masağı dinlemez, kaçırırlar» larvanda, hükümet âzasından birinin önünde söylenmesi ayıp olan bir söz aar-fetmlşler...
Sayın Ticaret Bakanı İstanbul Gazeteciler Cemiyetine geldiği »iman sözlerinin gazetelere dalma yanlış geçtiğinden şikâyet etmişti. Öyle sanıyorum kl son beyanatını da dalgın gazeteciler yine yanlış not ettiler. Çünkü bu beyanatta et ihracı için gösterilen mucip sebepler kâfi derecede kuvvetli değildir.
Şevket Rado
Yeni fip ekmek
Yarından itibaren satışa çıkarılacak
Belediye, yeni tip ekmeğin bu sabahtan İtibaren satışa çıkarılmasını kararlaştırmıştı. Fakat Tophanede bir fırında çeşnisi tutulan numune ekmeklerin tahlili bitmemiştir. Netice bugün belediyeye bildkllecektr. Tahlil raporuna göre İktisat işleri müdürlüğü, ekmeğin kuru maddesiyle rütu-bet derecesini daimi encümene teklif edecektir. Bu teklif, encümende süratle müzakere edilecek ve yeni tip ekmekler yarın sabahtan İtibaren satışa çıkarılacaklar.
Yeni ekmeğin flatı yine 25 kuruştur. Miktarı da şimdiki gibi 870 gram olacaktır.
Kozluda feci cinayet
Kozlu'da bir maden ocağında tâ-mlrcl ustası olan Kâzım adında biri 14 martta ortadan kaybolmuş ve cesedi 26 martta bir su kanalının İçinde bulunmuştu. Yapılan tahkikat neticesinde Kâzımın, Musa adında biri tarafından balta İle öldürüldüğü meydana çıkarılmıştır. Cinayeti bilen Esadın karısı, tabanca He tehdide dildiği 1çln haber veremediğini söylemiştir.
Ulaştırma ve Ticaret
Bakanları Ankaraya döndüler
Bir müddetten beri şehrimizde bulunan Ulaştırma Bakanı Şükrü Koçak 51e Ticaret Bakanı Mahmut Nedim Gündüzalp pazar akşamı Anka ra ya dönmüşlerdir.
Diğer taraftan pazar gecesi Amerika seyahatinden dönen Devlet Denizyolları ve Limanlan umum müdürü Yusuf Ziya Erzfn'ln de bugünlerde Ankaraya giderek tetkik ve temaslarının neticeleri hakkında İlgililere görüşmesi muhtemeldir. Aynca seyahati esnasında umum müdüre vekâlet eden Bakanlık müsteşarı B. Rıfat de bugünlerde Ankaradakl İşinin başına dönecektir
Meclis toplandı
Muhtelif sözlü sorular
hakkında görüşüldü
Demokrat Partisinden çıkarılan Milletvekilleri dünkü toplantıda eski yerlerinde bulunuyorlardı
teklif etti. Fa-bir ekseriyetle
Rendova uçak gemisi
Roosevelt âbidesi
Bu ayın sonunda
Istanbula gelecek
Londradaki abide merasimle açıldı
Yüce divan
Dün de tutkal meselesini tetkik etti
Ankara 12 — Yüca Divan bugünkü duruşmasında kibrit fabrikası «atın alma komisyonu şefi Kemal Gürgeni dinlemiştir.
Kemal Gürgen ifadesinde kendisinin hiç bir yerden tutkal almadığını, Fehmi Ateşten mubayaa edilmesi için Vekâletin verdiği emre kendisinin İtiraz ettiğini, Fehmlnln tebliğ mektubu altına kımızı kalemle piyasada 180 kuruşa tutkal varken 314 kuruşa mii-be yassının doğru olamıyacağını yazdığını belirtmişse de mevcut dosya İçinde aranılan bu kâğıt bulunamamıştır. Tanık bu kâğıdın İdaredeki dosyada bulunması lcabettlğlnl söylemiş ve başkan da bu kâğıdın idaredeki dosyadan bulunup gönderilmesini beyan etmiştir.
Kemal Hilmi Sarlıca hasta olduğundan istinabe yollle dinlenmesi ka-rarlaştmldı. Kibrit muhasebe müdürü Zihni Onsu da dinlendikten sonra duruşmaya son verildi.
Dün çöplerin toplanması neden gecikti?
Dün sabah Beyoğlu mıntakasmda-kl çöpler uzun zaman kapıların önünde kalmıştır. Bu halin neden ileri geldiğini tahkik ettik. Temizlik müdür lüğünden bize aşağıdaki İzahat verildi:
Beyoğlu mmlakasında ev ve dükkânlardan çöp toplayan temizlik amelesinden 80 t cumartesi günü değiştirilmiştir. Bu da amelelerin ev ve apartmanlardan çöp almak İçin pazarlığa girişerek para istemelerinden İleri gelmiştir.
Temizlik müdürlüğü, bu şekilde pazarlık eden çöp amelesini alarak bunları sokakları silpürmeğe memur etmiş, süpürenlerden 80 ameleyi de çöp toplama Lşlne vermiştir. Yeni vazifelerine tamamen İntibak edemlyen temizlik amelesinin ağır hareket! dün bir müddet çöplerin sokaklarda kalmasına sebebiyet vermiştir. Bu halin tekerrür etmemesi İçin tedbir alındığı ilâve edilmektedir.
Ankara 12 — Büyük Millet Meclisi sat 15 te Ali Fuat Cebesoyun başkanlığında toplanarak Mardin milletvekili AbdÜrrezzak Şatan, Erzurum mil letveklll Kemaleddln Kamu, Tokat milletvekili Hallt Nazml Keşmlrln vefatlarına dair olan Başbakanlık tezkeresi okundu. Hâtıraları İkişer dakikalık ayakta sükûtla tfizlz edildi.
Mü t aa hiben İlk söz «lan Tarım Bakanı Tahsin Coşkan öldü. Meclise verilen ve Toprak ve Orman kanunlarını tâdil eden taşanların geçici bir komisyona havalesini kat bu teklif büyük reddedildi.
Muğla milletvekili Nuri Özsanın, tütün meselesine dair olan sorularına Başbakan yardımcısı E. Faik Ahmet Barutçu cevap verdi ve hükümetin, tütün müstahsilini destekleyici kararlar aldığını, Ege bölgesinde 131 ku ru?a maldan bir kilo tütünün satış flatlnln 211 kuruşu bulduğunu, tütün piyasasının tanziminde vazife alacak bir müessesey» İhtiyaç bulunduğunun tecrübelerle anlaşılmış olduğunu, tütün işi üzerinde hâlen Frankfurtta devam etmekte olan müzakerelerin neticesi hakkında kat! bir kanaat izhar edecek durumun tebellür etmediğini söyledi.
Bu İzahattan sonra söz alan soru sahibi Muğla milletvekili Nuri Özsen, Tekelin çürük diye ıskartaya çıkardığı tütünleri, kilosunu 1 kloşlan hesapladığını, bozuk tütünlerin yakılacağı hakkında Ticaret Bakanına atfedilen beyanatın da tekzlb edilmemiş bulunamasının piyasada kötü tesirler yarattığını sözlerine ilâve etti.
Bundan sonra İstanbul milletvekili Dr. Nlkota Fakaçelll'nln cemaatlerse İdare edilen vakıflar hakkındakl sözlü sorusuna, Başbakan yardımcısı Faik Ahmet Barutçu cevap verdi' Ve hükümetin bu İş İçin yeni bir kanun tasarısı hazırlayıp Meclise vermiş olduğunu, bu tasarı İle tek mütevelli usulüne nihayet verildiğini, cemaat vakıflarından alınmakla olan yüzde beşlerden tahsil «dilmemiş olanlarının da terkini kararlaştığını beyan etti.
Miitaakıben bazı İktisadi devlet teşekküllerinin hesaplarına dair olan tasarının müzakeresine geçildi; bu arada söz alan Ahmet Oğuz, flatleri yükseltmemek ve İhtikâra mâni olmak için kurulan ve 1943 te 15 milyon lira sermayesi olan Ticaret Ofisinin yüzde 50 kârla sermayesini 23 milyona çıkardığını. Petrol Ofisin de 3 milyon lira kâr etmiş olduğunu kaydetti ve bu müe&seselerin kuruluşlarındaki maksada tamamen aykırı hareket ettiklerinin bu suretle de sabit olduğunu sözlerine ilâve etti.
Tasarının oya konabilmesi İçin kâfi ekseriyet görülmediğinden, çarşamba günü tekrar reye konması kararlaştı.
Partilerinden çıkarılan Demokratların veziyeti Ankara 12 — Meclisin bugünkü o-turumunda. Demokrat Partiden, çıka nlan milletvekillerinin ne vaziyet «- '
lacakları merakla beklenmekte İdi. Celse açılınca, bunların gene eski yer lerlne oturdukları görüldü. İhraç karan alanlardan Osman Nuri Koni, Kemal SlllvrlU ve Necati Erdem yoklardı; Celâl Bayar da gelmemişti. Demokrat Partiden çıkarılan milletvekilleri İçin, bağımsız milletvekillerinin oturdukları sıraların arkasında 12 kişilik yer ayrılmıştı. Fakat kimse oraya gitmedi. İhraç kararı alan mil letvekülerlnln bu kararı tanımadıklarını göstermek üzer» aralarında böyle bir karara vaTmış oldukları sonradan anlaşıldı.
Meclise verilen «özlü soru takrirleri
Ankara 12 — Büyük Millet Meclisine yeniden yedi sözlü soru takriri verilmiştir. Alâkalı Bakanlar bu sorulara sıraslyle cevap vereceklerdir.
Ankara 12 — Bir kişim Demokrat milletvekilleri, Demokrat Partiden İh rac edilenlerin de iltlhaklyle yarın bir grup toplantısı yapmak İçin âzami gayret sarfetmektedlrler.
Umumi İdare heyetinin politikasını tasvlb edenler böyle bir İçtimaa lş-tlr&k etmlyeceklerdlr. Buna rağmen, partiden çıkarılanların da İştirakiyle böyle bir grup toplantısı yapılacak ol lursa bu içtima hiçbir hukuki mâna taşımayacak ve gayrimeşru sayılacaktır.
Adliye koridorunda bir hâdise
Süleyman Bantaşı abanda bir ger.ç, bundan bir müddet evvel Nesime adında yirmi İki yaşlarında bir kızı iğfal suçuyla ağırceza mahkemesinde 6 ay hapsa ve 800 Ura tazminata mah kûm olmuş ve hapsin! cezaevinde geçirerek çıkmıştır. Nesime, tro seter mahkemenin tazminat haktondakl hükmünü de icraya koymuş ve Süley-manın ban eşyasını haczettirmlştlr. Süleyman bu haciz kararına İtiraz ettiğinden İşin tetkiki İcra ceza mahkemesine havale edilmiş ve dün geç vakit her Od taraf adi iyede karşılaşmışlardır.
Süleyman San taş, Neslmenln bu ısrarlı takibine fazla kızmış ve bir aralık kadının kamına bir kaç kuvvetli tekme atmıştır. Kadın bir tarafa yıkılınca, «avcılık emrindeki polisler İşe elkoymuşlar, Süleymanı yakalamış lar. 7 aylık hamile olduğu anlaş ilen Nesime de Haseki hastanesine kaldırılmıştır. Süleyman hakkında lftzlm gelen kanuni takibat yapılmaktadır.
I
Güzel Sanatlar Akademisi yangını tahkikatı
İstanbul Cumhuriyet savcısı B. İhsan Köfrne), Gllıel Sanatlar Akademisi yangın tahkikatı hakkında gazetecilere:
«— Hâdise henüz hazırlık tahkikatı safhasındadır. Şimdilik bir şey söylemek, tahkikatın eeyrlni işkâl e* der. Soruşturma neticesi alınınca efkârı umumlyeye lâzım gelen açıklama yapılacaktır.» demiştir.
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan-. John D. Carr Tercüme eden: Vd-Nû
Tefrika JJn 1© __________
Karanlıkta genç kadının ne yaptığı görünmemesine rağmen sanki görüyormuş gibi bilmekteydi. Bir hışırtı işitil ve anlaş* U, Eve, yatağın ayak ucunda duran dantelli aabahhğım aldı, giymeğe uğra o yor. Erkek, ona doğru atıldığı saman, Eve. sabahlığını hemen hemen giymiş ya İma bir kolunu sokamamıştı.
Ere, evvelce de düştüğü bir tahas-mse yeniden kapıldı: Kendisinden daha tecrübeli arkadaşlarının iddia ettiklerine göre, hiç bİT kadın. İlk defa kendini verdiği erkeğin tesirin-( den kurtulamazmış. Netice İtibariyle Eve de İnsandı; ve aylardanberl yapayalnızdı; Ned Atwood, ne denirse densin cazip erkekti. Eğer...
Eve, erkeğe hiddetle bir tokat savurdu; fakat acemilik etli. Ned. onu kolundan yakalayıverdi.
— Bırak beni... Canımı yakıyorsun 1
— Haydi nazlanma I
— Bırakl... Hizmetçiler duyacak, Nedl
— Minisizlik etme... İhtiyar Mop-»y’den başka evde kim var I
— Mopsy gitti. Yerine yeni hizmetçi geldi. Güvenilir insan değildir. Hafiyelik ettiğinden eminim. Çok rica ede rm, lütfen şuradan bir sağlıcakla...
— Peki, sen lütfedip..,
— Hayır I
Ere'In boyu bosu erkeğin ldne yakın olmakla beraber, genç kadın onun kadar kuvvetli değildi. Şu esnada, bizzat Ne de, gözlerinin dumanlanmasına rağmen, maruz kaklığı mukavemetin sırf falr nazdan ibaret olmadığım, hakiki müdafaa olduğunu far-ketmlş bulunmalıydı. Böyle şeyler hissedilir. Ncd de aptal değildi. Ama gene de Eve'l kucağında eıkıp duruyor. Kendini büsbütün kaybetmiş vaziyette...
Tam bu esnada, telefon İsrarla çal-
maya başladı.
m
Telefonun çalışında dalma nahoş bir eda vardı. Bu es terki çalış ise, yâ tak odasının karanlığı içinde, kesik kesik tekrarlanıyor, bir itham halini alıyor, meşum bir hava yaratıyor, Şaşırıp korkarak, sanki telefon kendilerini İşitecekmiş gibi ikisi de alçak sesle konuşmaya başladı.
— Cevep verme, Eve!
— Koyuver beni... Ya oysa...?
— Saçmalama... çalsın dursun.
— Ama ya gördü! erse...?
Telefon masasının pek yanındaydı-lar. Eve, ahizeyi almak İçin kolunu uzatmıştı. Lâkin, Ned, mâni olmak İçin bileğinden yakalamak istedi. Bu mücadele sırasında ahize masanın üstüne düştü; güreldi çıngırak dindi. Lâkin, Mtonin sükûtu içinde, Toby Lawes*uı sesini, bir nevi mırıltı gibi vazıh şekilde işitmeğe başladılar.
Ses, karanlığın içinde:
— Alo Eve? — diyordu.
Eve'ln kolunu bırakarak erkek geriledi. Bu sesi ömriir.de Sşltmomlştl. Lâkin, telin öbür ucuDdaklni kestirmek güç dc-ğU.
— Alo?... Eve?
Vaşlııgton 13 (A.P.) — Birleşik Amerika, Türk orduları tarafından beklenilen Boğazların hava ve deniz müdafaalarım takviye için süratle lıarekcte geçmiş bulunmaktadır.
Evvelce Birleşik Amerika hava kuvvetlerine alt bir miktar uçakla San Franslskodan yola çıkan Rendova uçak gemisi bu ay sonlarına doğru İslanbuia varacaktır. Donanma, bunun Türk - Yunan askerî yardım programı mucibince teslim edilecek 3 parti uçaktan birincisini teşkil ettiğini tebliğ etmlştr.
Şimdi Türklyede takriben 260 kişilik bir Amerikan askeri heyeti bulunmaktadır. Heyet Birleşik Amerika tarafından temin edilen askeri malzeme ve teçhizatın kullanılışını öğret-
Londra 13 (R.) — Buradaki Roosevelt anıtmın açılış resini diin bayan Roosevelt taralınıtan yapılmıştır. Bu münasebetle dÛn ak^am bir ziyafet verilmiştir. Ziyafette veliaht prenses Elizabeth, dük edimburg, kiralın kardeşi dük Gluchester ve düşes, Barbakan ve Churcbill İle zevceleri. Amerika büyük elçisi bulunmuşlardır.
Ziyafette muhtelif nutuklar söylenmiş, Truman’ın bir mesaj» okunmuştur. Bayan Roosevelt nutkunda demiştir kir «Kocanı dostluğun iki millete münhasır kalmamasını, tekmil milletler arasında anlaşma olmasını İstiyordu.» İngiliz Başbakanı daLL
mrttMIr. Amerikan he,eti 100 toto .Büyük İnsanlar yalruz kendlO kam, ıoo h.ra, 40 kadar 4enlI TOterlmfıjetlerine deJU, bütiin dünyaO. ve erile 20 yol l,!n unMmndan ya mensupturlar. Bütün dünvaCN tenMetlrifi* n_______... . . ~ .
teşekklldlr.
Bununla beraber Birleşik Amerika Harbiye Bakanlığının geçen ay bildirdiğine göre, bu parti malzeme mC-yanında takriben 100 adet hafif tank, 77 Mm. ilk toplar taşıyan 80 kadar M-14 tankı 105 mm. İlk toplar ve taşıt vasıtaları bulunmaktadır.
C. H. P. Meclis Grupu toplanıyor
Ankara 13 — C. H. P. Meclis grupu bugün toplanacaktır. Toplantıda Dışişleri Bakanı Nectneddln Sadak, son siyasi durum hakkında izahat verecektir
Sakarya ve Seyhan nehirleri taştı
(Boş tara/ı 1 inci sohifede)
Ankara - Zonguldak hattı
Safranbolu 12 (AXÎ — Balıkısık -Cebeciler İstasyonları arasında «ellerin tahrlbettlğl demiryolu tamir edl-lemedlğlden Ankara - Zonguldak yolcu trenleri Karabük'ten Heri geçememektedir.
Samsun - Ordu kâylerindç, açlık
Ankara 12 — Samsun ve Ordu, civarında bazı köylerin açlık tehlikesi İle karşılaştığı tahakkuk etmektedir. Başbakan yardımcısı B. Folk Ahmet Barutçu, bu hususta Samsun valisinden bir telgraf alındığını, bunda hububat tedariki müşkülâtından bahsedilmiş bulunduğunu. Toprak ofisin tcûbeden yardımı yapmak İçLn harekete geçtiğini, hattâ Kısıla ya daha bu hususta müracaat edilmiş olması do-Layıslle yann (bugün) toplanacak Kızılay genel merkez kurulunda bu İşin de görüşüleceğini bildirmiştir. Toprak ofisi, ilk yardım, olmak üzere 1000 ton mısır gönderecektir.
Sıkıntı çeken mıntakala-ra hububat gönderildi
Ankara 12 — Yeni ekmek harmanı hububat flatJerlnln yükselmesi dola-yısüe «ıkıntıya düşen 53 şehir kasaba ve köye de ekmeklik tahsisine imkân vermiş; bu arada fzmtr, Balıkesir re Manisa İlçe ve bucaklarına hububat gönderilmiştir.
Irak’ta açlık
Londra 13 İR) — Irakta açlık devam ediyor. Diin bir vapur Avustral-, yadan Bâsraya çooo ton buğday getirmiştir. Buğdaylar acele dağıtılmıştır. Gelecek hafta 10 bin ton buğday daha gelecektir. Irak hükümetinin satın aldığı 10 bin tonluk İkine! bir buğday yakında Avustralyadan yola çıkarılacaktır.
Ankara fırın işçileri
Ankara 13 (Telefonla) — Bundan sonra Ankara ftnn İşçileri gece sekiz saat gündün on bir saat çalışacaklardır. Karar. Ankara bölge Çalışma müdürlüğü tarofındfln alınmıştır.
Türk - İngiliz musiki festivali
Ankara 13 (A^.) — İngiliz - Türk musiki festivaline bu gece saat 21 de Handelln Su musikisinden Bült'l, Adnan Saygım "un İncinin kitabı, Gürtav Holst*un Zırdeli balesinden Süiti ve Edvar d Elgar’m Eni gına varyasyonları İle devam edilmiştir. Orckstrayı George Weldon idare etmiştir.
Cumhurbaşkanı ve bayan İnönü, yanlarında Başbakan ve bayan Saka ve Mili! Eğilim Bakanı Reşat Şemsed-din Birer bulunduğu halde konsere şeref vermişlerdir.
Fevkalâde alkışlanan konserden sonra Cumhurbaşkanı İsmet İnönü,
Eve, elinin altından kayan ah la»yi kavramaya uğraşıyordu. Bendellye-rekten duvara da çarptı, şimdi artık nefes «dışı sakinleşiyor. Bitaraf bir müşahit olsa, kadının nefsine hâkimiyetini takdir eder. Cevap verdiği sırada adamakıllı derlenip toplanmıştı.
— Evet?... Siz misini», Toby?
Toby’nln konuşması gayet yavaş ve tane tane okluğu İçin Ned, muhaverenin tek kelimesini kaçırmıyor,
Toby:
— Böyle gece yarısı sizi uyandırdığım için pek müteessirim, — dedi. — Lâkin bir türlü uyuyamıyorum. Telefon etmekten kendimi alamadım. Fazla rahatsız etmedim ya?
Ned Atwood„ odanın öbür ucuna kadar yürüyüp tuvalet masasının üz e1 rindekl lâmbayı yaktı. Eve'ln, kendi-1 sine hiddetle bakmasını bekledi. Fakat, zannettiği gibi olmadı. Kadın, ancak, perdelerin iyice kapalı olup olmadığına bir göz attı; Ned'In odada bulunuşuna ehemmiyet bile vermemiş göründü. Hoş. muhatabının neşeli neşeli konuşmasına bakılırsa Eve’ln endişeleri de yersizmiş. Toby’nln Öyle orkestra şef! George Wekfon‘u hususi âşıkane ve tatlı tatlı sözler söylemesi, salonlarında kabul buyurarak İltifatta (Arftssı var) j
[bulunmuşlardır.
Roosevelt1! n hâtırasını taziz ede-'te çektir» demiştir. O
Üsküdarda bir ardiye çöktü usküdarda Hâklmfyetlmllllye cad- >
d esinde Numan özkepek İsminde bl- 7. rine alt 144 numaralı bakkal dükJtâ-nımn üst katında bulunan ardiye»^— döşemesi diin ftnl olarak çökmüştür.
Bu çökme sırasında bakkal Numan o muhtelif yerlerinden yaralı bir halde— kendini dışarıya atmaya muvaffak 4* olmuşsa, da çırağı Kenan Köprülüiü-S enkaz altında kaldığından çı terıl- 5 ması İçin İtfaiyeye başvurulmuştur. Az sonra vaka yerine gelen İtfalyeninO tahlisiye grupu Kenanı yaralı bir halde enkaz arasından çıkarmış ve Kümüne hastanesine kaldırılmıştır.
Kaybolan dört tahvil
Geçenlerde Bûmerbankta kaybolan dört tahvil dolayuüe banka memurlarından Sabite Şen ve Sezai Onat adlarında İki memur yargılanmak ûître üçüncü, ağır ceza mahkemesine verilmişler ve duruşmalarına başlanmıştır. Her iki memur, kaybolan tahvillerden haberdar aJmadiklarrnı söylemişlerdir.
Sabite Şen, sözlerine İlâveten, bu İşin tahkikatına el koyan müfettiş Ziya Arif ismindeki zatın, bir gün bankaya hamal sırtında Ikl aveğı kötürüm bir falcı getirdiğini, bu falcı fala baktıktan sonra mevzuu bahis tahvilâtın isimlerinin baş harfleri »S» olan İM memur tarafından yokedilmi? olduğunu söylediğin!, bunun üzerine kendilerinin sanık mevkiine konduğunu, bu İşin bütün banka memurlarınca. bilindiğini söylemiştir..
Mahkeme; şahitlerin çağrılması İçin duruşmayı talik etmiştir.
|'~B......o"r”"s"',a""""'|
..........
İstanbul Borsasıûın 12/4/1948 fiâtlcrl
ESHAM VE TAHVtLÂT
% 7 Faizli Tahviller
Kapanış
6ıvas - Erzurum 1 20.50
Sivas - Erzurum 2-7 3O.e5
1941 Demiryolu I 20.70
1941 Demiryolu n 30.35
1941 Demiryolu m 21.20
MllU Müdafaa 20.85
Milli Müdafaa n 20.—
Milli Müdafaa m 30.42
Milli Müdafaa IV 20.—-
% ö faizli Tahviller
FC«Ikınma I se.to
KaIkınma n 96.30
Kalkınma IH 86.50
% 6 failli Tahviller
1933 Ergani 23.75
ı$38 İkramiyen 21.50
MIHI Müdafaa 21.13
Demiryolu IV 98.60
Demiryolu 97.—
— Anadclu Demiryolu Orupu
Tahviller 1-3 100.—
Hisse senetleri % 1 55.50
Mamessll senet 74.—
şirket hisseleri
Merkez Bankası 135.—
İş Bankası 94.—
T. Ticaret Barkan 5.—
Aslan Çimento 15.25
SARRATTARDA ALTIN
Satış
Gulden 36 55
Türk Lirası 37.80
Sterlin 5» —
Külçe 5.44
■leşat 41.25
a TAKVİM •
jj Cemazlyei’âhır 3 — Kasım 158
1 İmsak. Gü, Öğle İkindi Ak Y.t-ı
[E. 8.52 10.38 529 »12 12.00 1 36
|V. 3.32 5.24 12.15 15.58 18.47 2022
13 Nisan 1948
AK3AH
Suhife S
AKŞAMDAN AKŞAMA
Beyhude bir tedbir
Ankarada — her ikisi de İyi «dlelerln evlâtları olan — Hüseyin İsimli biri nikâhlı karısı Mel ili ayı kaçırmağa kalkmış! Bay Hüseylnle bayan Meliha nl-kAlıIanraı$larsa da ev buhranı do-layısile düğün yapamaınışl*'11'-Hüseyln günden güne yanıp tu' tutmağa başlamış. Buna karşılık Meliha günden güne kocasından ruban uzaklaşarak boşannıak İstemiş. Bu vaziyete nihayet vermek: İsteyen Hüseyin, Melihanın önüne çıkıp kucaklamış ve taksiye atmış. Sokakta bulunan binlerce AnkaralI bu hale hem gülmüş. hem acımışlar.
Haberi belki gazetelerde okumuşsunuzdur.
Nihal Karam ağaralı arkadaşımızın Akşam'da çıkan bir hikâyesi vardı:
Gardaki sivil memurlar, bir kadınla bir erkeğin, tren kalkacağına yakın vedalaşır gibi öpüştüklerini fakat trene blnmeyip geri döndüklerini, ertesi trenin hareketi sırasında yine öpüştüklerini tesblt etmişler. Meğer bunlar, «evslzlkks sebeblle bu hale düşen iki numaralı bay Hüseyin’le iki numaralı bayan Meliha imişler.
Münakale haritası
Bu hususta çalışmalara devam ediliyor
İstanbul Teknik üniversitesi Yollar ıo Münakale kürsüsü profesörü H. N. Pnllhj üe doçenti Faruk ümnj bir aanedenberl İstanbul münakale haritasının tekemmülüne çalışmaktadırlar. Geçen sonbaharda bu maksatla İstanbul'un Beyoğlu semtindeki bütün yollarda nakil vasıtaları sayımı yapılmış ve elde edilen rakamlar tasnif edilmişti.
Beyoğlu mıntakasınm ■ayımı bitine» kış mevsiminin geçmesi v» münakalenin aynı kesafette olduğu ilkbahar mevsiminin gelmesi beklenmiştir.
Dün da İstanbul cihetinin sayımı yapılmış, bu maksatla 150 kadar Teknik üniversite talebesiyle birlikte İstanbul cihetindeki bütün yollardan geçen nakil vasıtaları adet v» cinst sabah saat B den akşam 21 e kadar sayılmıştır.
Bu sayımın da tasnifi yapıldıktan § ■oura ortalama rakamlar büyük bir İstanbul haritasının Üzerinde alt bulundukları yolların üzerine kaydedilecekler ve neticede şimdiye kadar memleketimizde yapılmamış bir münakale haritası elde edilecektir.

Bu misalleri çoğaltmak değildi rl
Meşhur hİkâyedeM gibi:
— Bu ne ahlâksızlık... Bu ne edepsizlik!
— Hayır, yersizlik! Yersizlik 1 ««•
Abidin Dav’er üstadımız lâtan-buldaki evsizliğe çarenin ucunu gösteriyor. Galiba, o çare de tatbik edilecekmiş:
İstanbul ve BeyoğLu semtinde ev yoktur amma, Anadolu bölgesinde yazlık bir sürü, evler vardır. Şayet vesâit çoğalırsa; otomobiller, otobüsler. Üsküdara kolaylıkla geçerse yazlık evlerde taşın da oturulur: mesken bulıra-nmm önüne geçilir.
Üsküdarda maddî ve mânevi alâkası olan bir dostum da bu teri bana söylemişti. Lâkin varit görmedim. Çünkü evsizler, bütün o sahalarda oturmağa — (A-raba vapuru nakliyatı şimdiki halinde iken bile) — çoktan razıdırlar. Ancak o semtlerde:
1 — Üsküdarın mahalle İçlerinde bir tek oda 30 lirayadır.
2 — Yazlık yerlerde köşkler, katlar, müşterek mutfaklı daireler bin beş yüzle beş bin Ura arasındadır. Beş binden pahalıları da vardır.
Meselenin feci tarafı şu 1’ bu sayfiye evleri yazlı kışlı kiraya verilmiyorlar, Bin ev «kiralık* levhasını taşıyor. Ancak on ev yazlı kışlı kiraya veriliyor. Öbürleri hep yazlık.
Yoksa, Kadıköy vapurları, Kadıköy tramvay ve otobüsleri, bol miktardaki taksileri araba vapuru vesaitini hiç aratnuyacak nevi dendir.
Eksik olan araba vapuru değil.
(Vd - Nû)
* Sağlık ve Sosyal Yardım müdürlüğü muavinlerinden doktor B. Niyazi Göv'ün Konya sağlık müdürlüğüne tâyin edildiğini yazmıştık. B. Niyazi, birkaç gün İçinde yeni vazifesine hareket edecektir. Konya sağlık müdürlüğüne tâyini ve şehrimizden ayrılması dol ay isiyle B. Niyazi'ye mesai arkadaşları ile diğer doktor arkadaştan tarafından dün akşam Lldo gazinosunda bir veda ziyafeti verilmiştir.
* Şehrimizde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı B. Besim Kadırgan dün milli eğitim müdürlüğüne gelerek bir müddet meşgul olmuştur. Bundan sonra müsteşar, yanında milli eğitim müdürü B. Murat Uraz olduğu halde Yeşllköydekl pansiyonlu okula ve Bale okuluna gitmiştir.
Acı bir kayıp
İstanbul Genel Meclisi birinci başkan vekili Beşiktaş jimnastik kulübünün başkanı. Emniyet sandığı hukuk müşaviri. Güzel sanatlar Akademisi hukuk profesörü, eski İstanbul milletvekili Ziya Karamilrselin oğlu. Azade Karam ûrselln eşi, Arın. Alını ve Umay Karamürselln babaları, İstanbul kıı ve Şişli Terakki liseleri İngilizce öğretmeni Veclhe Karameh-mediıı ağabeytsi, Nlşntaşı faı orta Okulu müdürü Zeki K&ramehmedln kayınbiraderi, Cevahlrtlzade Abdül-Ktlf Temlztaşm damadı;
ABDÜLKADİR ZİYA KARAMÜRSEL Tedavi edilmekte olduğu Alman hastanesinde 13. 4. 848 tarihinde hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi 13. 4. 648 salı günil Teşvikiye camiinde öğle namazını müteakip asri mezarlıktaki aile makbereslna defnedilecektir. Merhuma Tanrıdan mağfiret ve bu acı kayıptan ötürü kederli ailesine ve arkadaşlarına bM «ağlığı dileriz.
Kabataşlılar çayı
Kabataş Lisesi mttunları birliğinin tettlbetUğl .Kabataşhlar çayı» bu •ene 22 nisan perşembe günü Tokalın gazinosunda yapılacaktır.
_ ATLAS —
Sineması Müdüriyetinden: şişli Halkevi tarafından tertip edilen ve 14 Nisanda sinemamızda verilecek olan
Koro Konseri
C-H.P, Beşiktaş üçe İdare Başkanlığından:
Partimizi uzun yıllar büyük hizmetler yapmış dan ilçemiz eski balkanı 10 yedinci kurultay delegesi kıymetli arkadaşıma
(ABDÜLKADİR KARAMÜRSEL) l kaybetmiş bulunuyorua. 13. 4. H8 «alı günü öğle namazında merhuma kargı aon vazifenizi yapmak ürere bütün partililerin Teşvikiye eamllnd* bulunmalarım rica eder ve kederli ailesine ve partili arkadaşlarımıza baş «ağlığı dileriz.
Beşiktaş Jimnastik kulübü Başkanlığından:
Kulübümüzün babam v* değerli başkanı ve bütün Beşiktaşlıların sembolü
(ABDÜLKADİR KARAMÜRSEL!) kaybettik. 13, 4. D48 «alı günü Teşvikiye camiin do öğle namazı kılınarak merasimle Beşiktaş'a İndirilerek oradan asri mezarlıktaki aile makbere-alnc tevdi edileceğini «ayın üyelerimize bildirir, kederli ailesine v« bütün Beşiktaşlılara ve kulüp arkadaşlarına baş sağlığı dileriz.

(Viyana Opera Çocuk korosu) heyetinin şehılmlze gelmesinin J-4 gün gecikmesi dolayulyle başka bir tarihe tehir olunmuştur.
Not: 1 İnci konser İçin hiç yer kalmamıştır. 3 ncl konser İçin yerler şimdiden temin edilebilir.
Konser tarihleri 3-4 gün için-
de ayrıca ilân edilecektir.
V____________________________
İngiliz Film sanayiinin Amerlkaya cevabı. M- J- ARTHUR RANK TEŞKİLÂTINDAN (EAGLE - LION) Şirketinin Milyonlar Kirille vücu da getirdiği. Amerikanın en büyük Revü filmlerine nazire olarak
yarattığı îngUterenin en meşhur revü artlstlerfle çevirdiği
‘i Baştan başa renkli şaheseri
Londra Eğleniyor
ıLONDON TOWN» GRETA OYNT — 81D FİELD Önümüzdeki perşembe akşamından İtibaren
Kıbrıstaki 20 bin
Yahudi ne olacak?
Ada halkı bu misafirlerin biran evvel Adadan gitmesini istiyor
Kıbrıs’la kaçak Yahudi muhacirlerine mahsus kamplardan biri
Son güııler zarfında gelen telgraflar, kaçak surelile Filistin'e girmek İsterken, yakalanan ve Kıbrıs Edasına gönderilen Yahu-dilerln miktarının yirmi bine yaklaştığını bildiriyor. Bunlar adanın muhtelif noktalarında kurulan kamplarda yaşıyorlar. Filistin meselesinde esaslı bir hal şekil bulunmaz ve kaçak suretile muhaceret devam ederse kamplardaki Yahudilerin miktarının artacağı şüphesizdir.
İngiltere 15 mayıstan İtibaren Filistin üzerindeki vesayet İdaresine son verecektir. Binaenaleyh o tarihten İtibaren kaçak Yahudi muhaceretlle de alâkalanınıya-caktır. Fakat Kıbrıs adasındaki Yahudiler ne olacaklardır? Bunlar yeni İdareye mİ devredileceklerdir, yoksa kamplarda oturmakta devam mı edeceklerdir? Şimdilik bu hususta malûmat yoktur. Yalnız Kıbrıs ahalisinin bu misafirlerin bir an evvel gitmelerini İstediği muhakkaktır.
Kıbrıs adası
nüye hissesi olarak 92,800 İngiliz lirası veriyordu.
Birinci dünya harbinde Türkiye Almanya ile birlikte harbe girince İngiltere 1914 te Adayı ilhak etti. Türkiye İlhakı 1923 Lozan muahedesile tanıdı. İngiltere 925 ten itibaren burada müstemleke usulünü takibetmektedir. Adada bir umumî vali, valinin yanında bir icraî, bir de teşriî meclisi var. Kavanln meclisi denilen bu teşrii meclis halk tarafından seçilen 9 Rum. 3 Türk ve hükümet tarafından tâyin edilen 6 İngiliz fizadan mürekkeptir.
Adanın başlıca İhracatı harup. arpa, şarap, üzüm, pamuk, İpek ve yündür. Son zamanlarda mey-vacılık bir hayli inkişaf göstermiş ve bilhassa cinsi ıslah edilen Lefke portakalları da Kıbrıs'ın ihracatı arasına girmiştir.
Kibrisin hususiyetlerinden biri de şoselerinin muntazam ve bakımlı olmasıdır. Son senelerde şehir ve kasabaların arasındaki şoselerden başka bir çok köylerin arasındaki yollar da asfalta çevrilmiştir.
Yapılan kazılarda Adada bir çok eski eserler meydana çıkarılmıştır.
(radyo)
zamanlar ambany-terkedll-burasmı
Kıbrıs. Sicilya ve Sardenya’dan sonra Akdenlzln en büyük adasıdır. Mesahası 9.282 kilometre kare, nüfusu 450 bin kadardır. Nüfusun çoğu Rum dur. Adada 35 bin kadar da Türk vardır.
Kıbrıs Anadolu yanmadaslle Suriyenln karşısında, İskenderun körfezinin medhallndedlr. Güney kıyılarımızdan Anamur burnu ile Kıbrıs’ın en Kuzey noktası olan KormaMti burnu arasındaki mesafe 44, Adanın Kuzey Doğu ucundaki Andreas burnu ile Suriye'de Lâzkiye eratındaki mesafe 69 mildir.
Adada Batıdann Doğuya uzanan İki dağ silsilesi vardır. Güneydeki dağlar daha yüksek ve daha sarptır, bunlara Ollmpos dağlan denir. En yüksek tepesi Troodos dağıdır. Buradan her tarafa kollar uzanır. Kuzeydeki dağlar daha dar ve az yüksektir. Bu silsile Güneyde Lefkoşp üzerine dik bir duvar gibi iner. Bu İki dağ silsilesi arasında Doğuda Famagusta koyundan Batıda Morfu koyuna kadar geniş bir ova açılır. Bu ova bir çok zengin bir zahire mış. Sonralan kısmen m İş bir halde kalmış, kaplayan büyük ormanlar mahvolmuş. Bunun neticesi olarak derelerin «uyu azalmış.
Kıbrıs'ın havası sıcaktır. Vasati sıcaklık 20 derecedir, En sıcak ayın vasatisi 25, en soğuk ayın 14 derecedir. Yazlan kurak geçer. Yağmur mevsimi ekim ayından marta kadardır. Adanın Kuzey bölgesinde hava oldukça mutedildir. Troodos dağlarının yüksek tepelerine oldukça kar yağar ve yaz ayîermda da buralardan kar eksik olmaz.
Adanın İdare merkezi Nikosya yahut Lefkoşe'dir. Bu şehrin nüfusu 25 bin kadardır. İkinci büyük şehir 15 bin nüfuslu LfLma-ka’dır. Famagusta ve Limasol başlıca ihracat limanlarıdır.
Kıbrıs muhtelif istilâlara uğramış, elden ele geçmiş bir adadır. 1571 de, İkinci Selim zamanında OsmanlIlar tarafından zaptedilmlş ve 300 sene Osmanlı İdaresinde kalmıştır. 1878 de İngiltere İle yapılan bir anlaşma üzerine Adanın İdaresi muvakkaten İngiltere'ye bırakılmıştır. İngiltere bu Ada İçin OsmanlI hükümetine her sene deyunu amu-
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18 ma;
Geçmişte bugün; 10.20 Yurttan aealer; Î9.49 Konuşma; 20 Piyano soloları (PL); 20.13 Radyo gazetesi; 20.30
Berbes MAt; 20.35 Inceaas; 31.13 Konuşma; 21.30 Müılk; Beethoven; İlkbahar sonatı: 22.53 Optra aryaları (Pl.); 22.20 Dans müziği (Tl.); 22.45 Haberler,
Yanı» tabah ne cgie programı
7A0 Hafif parçalar (PD; 7.4B Haberler; 8 Hafif parçalar (Pl.J; 9.15 Şarfalar (Pl.l; 8.30 Çeşitli hafif mü-râk (Pl.)
12.30 Şarkılar; 13 Haberler; 18.13 Müzik: (PL)
Dans müziği (PİJ; 18.30 Kenug-18.43 Şarkılar; İD Haberler; 1Ö.15
SARAY sinemasında Yann akşam 21 de Necmî Rıza Ahislcan Konseri
Biletler gişede satılmaktadır. *■ _
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Bsat 20 de
Dram Kısmı
DÜŞMAN
MAKBİM'de
Muammer Karaca eretl D DOLU Revü operet: saat 20.30 da Telefon: 42633
■X

s


MAHKEME KORİDORLARIMDA:
Dilber Müşerrefin macerası
— 3 —
kızım. Şunun bunun yanında haftalıkla (alışan cebi delik çocuklardan sana hayır gelmez. Onlar gönüllerini eğlendirirler, Üç gün sonra dirsek çevirirler. O zaman ne yapar»? Halbuki beriki adam Karun kadar zengin, Biraz yaşlıca amma gücü kuvvet) yerinde. Anlıyorum, e adamı gözün tutmadı amma, erkeğin görünüşün» bakılmaz. Nlkihta keramet vardır. Evlendikten sonra ısınırsın, ömrünün sonuna kadar da rahat edersin. İnatçılığı bırak, benim sözümü dinle.
Samimi görüştüğü eski komşu hanımlardan bir kaçını da araya koyuyor. kızına nasihat ettiriyor.
Nişandan Mr gün evvel yine Müşerrefi karşısına alıp uzun nasihatler ettikten sonra kati kararını bildiriyor:
— Kızı kendi keyfine bırakırsan ya dîovulcuya, yahut zurnacıya varır; derler. Ben de bu işte seni kendi keyfine bırakamam, ö hayırsız oğlana bir tekme vuracaksın, beriki zengin adamla evleneceksin. Eğer bunu yapmazsan hem benim evlâdım değilsin, hem de yann Ahrette lk! elim yakanda olsun.
İş bu raddeye gelince Müşerref çarü naçar boyun eğiyor.
Ertesi gün kapının ününde bir otomobil duruyor, görücü hanimi ı ardı sıra Haydar bey otomobilden çıkıp aslanlar gibi eve giriyor. Davetli bir kaç komşunun da huzuru e nişan merasimi yapılıyor. Müşerrefin, şimdiye kadar ağzı sulanarak, başkalarında seyrett-lğl elmaslı alyans kendi par mafına da takılıyor.
Haydar bey hakikaten aslan mı aslan! Bir de kuyruğu olsa tut kulağından. kafese koyl Müşerrefin yanında büsbütün gençleşiyor, dinçleşiyor, ken dini sika «ika tirit, vücudu kaskatı kesiliyor. Parmaklarında çeşit çeşit yüzükler göğsünde altına köstek. Alim çerçeveli gözlüklerin birini çıkarıp öbürünü takıyor. Pek de yaraşıyor da ma d beye!
Nişanı müteakip bîr fırsat bulup Müşerrefin kulağına fısıldıyor:
— Geni gırtlağına kadar altınların, elmasların içine gömeceğim.
Ce. Re.
(Arkası rar)
Misafirler gittikten sonra annesi. Müşerrefi karşısına ahp sükûnet ve tatlı dille vaziyeti anlatıyor. Müşerref hüngür hüngür ağlıyor, fakat annesine itaatsızlıktan çekindiği İçin açıkça itiraz dn edemiyor.
Görücü hanımlarla kararlaştırılan gün. öğleden sonra hanımlar yine eve geliyorlar,, naot üç buçukta Haydar beyin pencere önünden geçeceğini haber veriyorlar. Annesi heyecan İçinde Müşerref sinirli, misafirlerin yanına bile uğramıyor, yandaki odada kendi kendine oturuyor.
Bant tam üç buçukta misafir hanımlardan biri pencerenin köşesinden i»kıp telâşla dönüyor:
— Haydar bey geliyor.
Köşeden ağır eğir İlerleyen Haydar bey pencerenin hizasına gelince birdenbire çevikleşiyor. Gövdstain lçind bir çelik yay boşanmış gibi vücudu geriliyor, başı dikleşiyor, sırtındald kambur düzeliyor. Geçit resmine çıkmış bir kumandan azam etile yürüyüşünü seyreden görücü hanımlar şeha-det parmaklarını kıvırıp pencerenin pervazına vurarak söyleniyorlar:
—Kırk bir buçuk maşallah, aslanlar gibi adam.
Sırtından fırlayıp dttşüver&cekmlş gibi duran yeni paltosunun İçinde aslan Haydar bey. sinekkaydı traşı, boyalı bıyıkları, şakaklardan enseye doğru kafasını halkalayan boyalı saçları, kalçadan fırlatma aduntariyle dinçlik rolünde muvaffak oluyor ve ■savuşuyor. >
Müşerrefin annesine verilen bir haftalık tahkikat mühletinden tonra görücü hanımlar tekrar geliyorlar, muvafakat cevabını alıp sözü kesiyorlar. Haydar bey istical ettiği İçin nişan günü de tesblt ediliyor.
Faaliyetin bu derece hararetlendiği günlerde Müşerrefin sim ortaya çıkıyor. Şevki adında bir delikanlı İle tanışmış. Annesi bunu duyunca küplere biniyor. Müşerrefi tehditle, taayikle bu İşten vız geçirmeğe çalışıyor. Fakat kız bu sefer dayatıyor:
— Ben o morukla evlenmem. Parasını da istemiyorum, kendisini de. Şevklden gayri kimseye varamam.
Annesi işi tatlılığa çeviriyor:
— Benln böyle şeylere aklın ermez.
UNUTULAN SIR
(DOMANİÇ YOLCUSU)
Türk Filmciliğinde bir adım daha
16 Nisan Cuma günü Matinelerinden İtibaren
TAKSİM Sinemasında

JEANNE CRAİN - V1V1AN BLA1NE DİCK HAYMES - DANA ANDREWS
Renkli bir sanat şaheseri
AR
Hayat memat meselesi
İngiltere kralının İlk defa gördüğü ve en Çök takdir ettiği ■enenin en büyük film şaheseri:
Tamamlyle Renkli
YA AŞK YA ÖLÜM
«A MATTER OF LİFE AND DEATH» DAVİD NÎVEN — RAYMOND MASSEY
öteki dünyayı tasvir eden... Yaşamanın ve ölmenin anrını ifşa eden •Öper film.
Bu Perşembe akşamından İtibaren A R SİNEMASINDA

J
s
Yorul akşamdan İtibaren
YILD8Z Sinemasında
(Along Oame Jones)
Sevdiği koz uğruna, kendini tehlikelere atan adam... Beş tehlikeden kendUnl nasıl kurtarıyor? Baştanbaşa aşk, sergüzeşt, heyecan He dolu maceralar filmi.
Not: AŞKTAN DA ÜSTÜN filmi bugün ve yarın 9.30 matinesine kadar gösterilecektir.
YARIN AKJŞ AM
Bir oma dünyasının 3 büyük şahikası:
HARRY JAMES — MAUREEN Ö’HARA — DİCK HAYMES
tarafından eşsiz bir güzellikte İbda edilen
BEKLEDİĞİM SEVGiLi
KBNKLİ Vt NEFİS BİR ŞAHESER TAKDİM EDİLECEKTİR.
|8 Nisan W48
Sahi fe 4
No. 38. Tel: 43849 J
Küçük bir bankamıza
1OO
Herbiri Emsalinden Üstün
Ticari ve Huıusi
NORGE Cihazları
ni” ?
*1 —
•um»
i—M
Ev veya ticarethanenizin butun ihtiyaçlarını ao« ğutma, elektrik ve havagazı endüstrilerinin en son buluşları ile mükemmelleştirilmiş NORGE cihazları ile temin edebilirsiniz.
NORGE; emniyet, rahatlık, ekonomi, zarafetin timsalidir. Bunu bizden ziyade onları kullananlar size söyliyeceklerdir.
NORGE cihazları sağlam ve bozulmaz malzeme ile en derin itina ve dikkatle yapılmış, en ince teferruat bile ihmal edilmemiştir.
NORGE cihazlarının çalışması tamamile otomatik olup kontrol külfeti asgariye indirilmiştir.
Türkiye Umu
LtBERT Kardeşler 3 Beyoğlu, İstiklâl cad.
BAY MÜFİT
Pepemehmetoğlu
40400 numaraya telefon etmeniz veya Beyoğlu P. K. 2293 numaraya adresinizi bildirmeniz rica olunur.
görmeden karar vermeyiniz
Bulunmuş para Llnguafon Enstitüsünde parasını unutan zatın bizzat müracaatı.
TÜRK TiCARET BANKASI A. S.
Hesa NO. UMUM MÜDÜRLÜĞÜNDEN: Merkez ve Şubelerinde 50 Ura ve daha farla MEVDUATI OLANLAR İÇİN 10 Nisan 1948 de Noterlik buzuril» yapılan İKRAMİYE ÇEKİLİŞİNE ■K neticeleri bildiriyoruz :
Hesap sahibi İkramiye m Uçtan
5034 O3ep Abdal 3.000.— İstanbul
5398 Şükrü Atalay 2.000.— Ankara
5532 Ferruh Özkaya 1.000.— Bursa
8033 Baha Günay 1.000.— İstanbul
222! Ayşe Şahin 500 — Ankara
5612 8eİd Başak 500.— Adapazarı
10113 İsmail Altay 500.— Eskişehir c
357 Tevflk Erblltekln 500.— İzmir
1104 Şerafettin Karlıll 100.— Ankara
6103 Engin Mengü 100.— Ankara
5934 Aliye Kıral 100.— Adapazarı
110 Edip Armağan 100.— Adapazarı
921 Meryem Fidan 100.— Bolu
091 Adil Ersoy 100.— Bolu
058 Ahmet Balcı 100.— Bolu
303 Şevket Oneş 100.— Bursa
7r. Dr. Ahmet Selâml ve Zehra Karabencuk İM.— Bursa
566 Hakkı Ak tuğ 100.— Bursa
13ÛJ Abdülkadir Çongarlı 100.— Eskişehir
5157 Etlıern Bekir Bağın 100.— Eskişehir
602 Sadlye Pazarlı 100.— Eskişehir
5875 İlya Elkahl 100 — İstanbul
3474 Şükrü Alkan 100.— İstanbul
3093 Tahsin Kutsal too — İstanbul
5447 Kozına Pamuk oğlu 100.— İstanbul
2397 Ne mika Tan berk 100.— İstanbul
8017 Nesim Uzdll 100 — İstanbul
476 Salih Elblrllk 100.— İzmir
285 Düriye Gürel 100 — İzmir
4-13 Hilmi Baysal 100.— İzmir :l
5055 Nazlye Çuilu 100 — İzmir
805 Satamon Seleker 100.— İzmir
185 Şehlnıe Güzin Ayerdem 100.— ’ İzmir
895 Figen Zeki Tanker 100.— İzmir
896 Makbul Günnü 100.— İzmit
5558 Nihat Tanberk 100.— İzmit
1083 Necdet Parlar 100.— İzmit
875 Kadri Toker 100— İzmit
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Genel İdare»! İlânları
Linoleum alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satmalına Komisyonundan:
1 — 750 metre Linoleum kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
I — Muhammen bedeli 17250 lira olup muvakkat teminatı 1293 7i kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 5 mayıs 1948 çarşamba günü saat 15.30 da Haydarpaşa gar binası dahilindeki Haydarpaşa salınatma komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 14.30 za kadar makbul mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel ele geçecek tarzda İadeli taahhütlü olarak posta He gönderilmesi. .(4810)
Ura
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Cerrahpaşa hastanesi göz kliniğinde 130 lira ücretli bir hemşirelik milnhaldir. İsteklilerin goz kliniği profesörlüğüne müracaatları. (4367)
HELLENİC LINES LIMITED
Türkiye — İngiltere — belçika
arasında muntazam posta
İRİS
Vapuru 13 Nisana doğru llm&mmuda beklenmekte va eşyayı ticariye alarak 20 Nlsan'da
doğru LtVERPOOL — LONDRA ve ANVERS e hareket edecektir.
Umumi acentalan : S. Toper et Co. Galata
Veli Alemdar Han, Tel: 41929 m^MBaMMMMH
Yeni telefon numaramızın. mm
2 5 0 2 1
olduğunu arz ederiz.
Diler Tıbbî Müstahzarlar Laboratuarı
Atikalj pasa No. Lf» Cemberlltas İstanbul
Cinsi
Kuzu eti
Pendik Belediyesinden:
İçler bir halde İki sandık yangın tulumbası İki adet İki tekerlek üzerinde alâvera tulumba 1 adet İki tekerlek üzerine hortum arabası, dört adet lanse 25 metre kullanılmış keten hortum bir adet 503 fiyat marka pompası çıkarılmış otopompdört adet koşu arabası lâstik tekerlek demiri, 27û adet hurda demir sandalya 2490 sayılı arttırma ve eksiltme kanununa tevfikan 17/4/948 tarih cumartesi giinü saat 11 de Pendik Belediye encümeni huzurunda arttırma suretiyle talibine İhale edilecektir. Arttırmaya iştirak etmek için hepsine birden takdir edilen 065 lira muhammen kıymetin % 7,5 güvenlik akçesini yatırmak şarttır. Bu husustaki şartname her gün Belediye kâtipliğine müracaatla gör ille bileceği llftn Olunur (457ö>
Şehir su tesisatı yaptırılacak
tiler Bankasından:
1 — Karacasu şehri İçme su tesisatı birinci kısım inşaatı
yaptırılacaktır. ,
2 — İşin keşif bedeli (104,392,64) lira ve geçici teminat
(0,495) liradır. LJ_
29/4/948 perşembe giinü saat 15 te Bankamız binasında lhal*3 komisyonunca yapılacak İlk inceleme sonucu idare rnecllslnciO-tasdik edildikten sonra İhale kesinleşecektir. CN
4 — Teklif mektuplarının, ihale günü saat 12 ye kadar Ban-*g
kamıza makbuy mukabilinde verilmesi şarttır. Postada vftya. aalr'**' surette vukubulacak gecikmeler kabul edilmez. C
5 — İhale evrakı (15) Ura bedel mukabilinde Bankamızda
veya mahallî Belediyeden alınabilir. Ve projeler aynı yerlerde gÖ-JO rüleblUr. 0
6 — Eksiltmeye girebilmek İçin benzeri işlerde çalışmış yük-> sek mühendis, mühendis veya şimdiye kadar bu gibi işler teahhütg) ederek muvaffakiyetle bitirmiş olmak ve ihale gününden en as gün evveline kadar lüzumlu belgelerle Bayındırlık Bakanlığın^ müracaat ederek ehliyet vesikası almak şarttır.
7 — Banka ihaleyi yapıp yapmamakta veya işi dil ediğine n
vermekte serbesttir,________________________________(4626) -q
Başbakanlık Utatistik Genel Müdürlüğü £
Eksiltme ve ihale Komisyonundan:
1 — Kapalı zarf usulü İle eksiltme ve İhaleleri yapılacak olar^T 18 forma tahmin edilen 1946 - 1947 Meslek. Teknik ve Yüksek, öğ’*' retim istatistiğinden 1000, 22 forma tahmin edilen 1945 - 1946 Öğretmenler yılLığından 1500, 18 forma tahmin edilen 1946 - 1947 orta Öğretim istatistiğinden 10Û0 ve 22 forma tahmin edilen 19441945 Maliye istatistiğinden 500 nüsha bastırılacaktır.
2 — Bu eserler ayn ayrı İhale olunacaktır. 16 sahifellk beher formaları için 150 şer Ura fiat tahmin olunmuştur.
3 — % 7,5 hesabi Le muvakkat teminat vesikası verilmek lazımdır.
4 — Eksiltme 1943 Nisan ayının 28 inci çarşamba günü «aat 15 te istatistik genel müdürlüğü binasında toplanacak olan komisyonda yapılacaktır.
Zarfların bir saat evvel komisyon başkanlığına verilmesi lazımdır.
5 — Bu baptaki şartname komisyon kâtipliğinden Istenöbl-
lir._________________________________________________(4627)
Bayındırlık Bakanlığından:
Elâzığ - Van demiryolunun 173 + 390 — 184 4- 800 üncü kilometreleri arasındaki sekizinci kısım inşaatı kapalı zarf usulUe eksiltmeye konmuştur.
1 — Eksiltme 26'4’1948 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat on altıda Bakanlığımız Demlryollar inşaat Dairesindeki Eksiltme Komisyonu salonunda yapılacaktır.
3 — Bu inşaatın tahmin edlietı keşif bedeli dört milyon beş yüz bin Hradır.
3 — Geçici teminatı 148750 liradır.
4 — Sözleşme projesi, eksiltme şartlaşması, takeometre plân ve proft-blrlm îlat cetveli, fenni; özel; aplikasyon; telgraf hattı; sondaj fen-şartlaşmatan ila Bayındırlık İşleri genel şartlaşması, 91d numaralı
malzeme tipinden toplanan bir takım eksiltme evrakı 50 Ura karşılığında Demiryolları İnşaat. Dair esinde d tedarik olunabilir.
5 — İsteklilerin bu İşin teknik öneminde bir işi İyi surette başardığını veya İdare veyı denetlediğini tsbsta yarar belgelerLle birlikte liıala gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün evvel yazı He Bakanlığa başvurarak bu eksiltmeye girmek için ehliyet belgesi almaları ve bu belgeyi teklif zarflarına koymaları şarttır.
8 — Bu eksiltmeye girecek olanlar 2490 sayılı Arttırma, Eksiltme ve
ihale kanunu İle eksiltme şartnamesi gereğince vermeğe mecbur oldukları evrak ve vesaiki mezkûr kanun ve eksiltme şartnamesinin tarifatı dairesinde hazırlayacakları teklif zarflarını 28/4/1948 pazartesi gttntt saat on beşe kadar numaralı makbuz mukabilinde Eksiltme Komslyonu Başkanlığına vermiş olmaları lâzımdır. («181

Kuzu eti alınacak
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğinden
Miktarı M. TemlnahTutarı M. Teminatı
Kgr Lira kuruş Lira kuruş Lira kuruş Düşünceler
10.00»
2 50 25000
1875 00 27.4.048 Salı
günü saat 11 da olan kuzu eti kapalı zarf
1 — Ankara Nümune hastanesinin ihtiyacı usuIHa eksiltmeye konulmuştur.
2 — Taliplerin kanunun tarifatı dairesinde teklif mektuplarını belli gün ve saatten bir saat evveline kadar hastanede müteşekkil komisyona vermeleri.
3 — Şartnameler her gün hastana idaresinde ve Istanbulda Sağlık v«
Sosyal Yardım Müdürlüğünde görülebilir. 4830
hazırayacakan mühürlü
D. Denizyolları ve Limanları Mensupları Yardam Cemiyeti Reisliğinden:
Cemiyetimizin 12. 4. 048 tarihinde yapılacağı ilân edilen ftdl kongre toplantısının bazı mânlalar doiayıslyle 19. 4. D48 pazartesi günü saat 11 e talik edildiği İlân olunur, aündem aynıdır.
MM
u, nl
l^^lstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü Îlânlârî""*|
Cinsi
Mlkdarı
Flati
Gaz bezi 50.000 metre 63 Kr.
Ouraba'hasta hanesine lüzumu otan yukarıda miktarı yanlı gu bezinin kapalı zarf usullyle yapttan eksiltmesinde istekli çıkmadığından pazarlıkla alınacaktır.
Pazarlığı 14/4. 948 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 16 de Vakıflar Başmüdürlüğü binasında toplanan komisyonda yapılacaktır. Teminatı (2382) Um (50) kuruştur. Şartnamesi levazım bürosunda görülebilir. İsteklileri pazarlık günü şartnamesinde yazılı kanuni belgeleri ile blrLlkt* komisyonda bulunmaları. (4781)
Ankara Numune Hastanesi Bajtabipliğindenı
MuhaınmenMuvakkat
Düzüne Fiat! Teminatı Miktarı Lira kuruşLlra kuruş
Cinsi_______________
Röntgen filimi 13X18 18X24
24X30
30X40

Diş filimi
İhzar banyosu Teşblt banyosu
72
i 50
334
433
120
100
200
270
945 4410 9538
150
320
500
İhale günü
"ÖÖ-U5Î 35 14'4'948 çarşamba gilai
00 saat 2 dp.

00
00
00
00*
15137 07
1 — Ankara Numune hastanesi 10*8 yılı İhtiyacı için röntgen filimi ve banyo eczası kapalı zarfla eksiltmeye konulmuş ise de talip zuhur etmediğinden pazarlıkla alınacaktır.
3 — Taliplerin belli gün ve saatte Ticaret odası vesikası He muvakkat teminat İla birlikte hastanede müteşekki komisyona müracaatım.
8 - şartnameler hergün hastane^ ve İstanbul Sağlık Müdürlüğünde görülebilir. 4503

Comments (0)