Sergide
BALİNA
Yazlık keten spor ayakkabıları Çeşitli renklerde, yüzleri Avrupa keteni, altlan krep kauçuk Zarafet ve Ucuzluk
A. K S A İV!
9
Sene 32 — No. 11408 — FlatI: her yerde 10 kuruştur.
CUMA 14 Temmuz 1950
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden C. Bildik — Akşam Matbaası.
C. Bayar, yarın Yeşilköy TOıkî2"12 açıklarında karşılanacak
Istanbuldaki Ameri

Armatörler birliği halkı, motörlerile bedava taşıyacak, Cumhurbaşkanı bugün
Izmirden Istanbula hareket ediyor
Celâl Bayar, kendisini İzmlre götüren askeri uçağın önümle
Ankara 13 (A,A) — Türk ve İngiliz filolarının mühim birlikleri 8 İlâ 13 temmuz arasında Marmaris’te toplanmalardır. Ziyareti esnasında İngiliz Akdeniz filosu senelik deniz şenliklerini kutlamış ve bu arada 12 temmuz çarşamba günü iki filoyu temsil eden filikalar arasında yarışlar tertlb edilmiştir.
13 temmuzda manevralarını yapmak üzere, her İki fUo da Marmaris'ten ayrılmıştır. Tiirk filosu tstanbııla, İngiliz filosu da Kıbrısa müteveccihen hareket etmiştir. Marmaristen ayrılırken yapılan manevralarda İngiliz deniz uçakları mühim bir rol oynamışlardır.
İki filo arasındaki münasebetler ve bilhassa Amiral Rıdvan Koral İle Amiral Sir John Edelsten'ln münasebetleri pek samimi ve yakın olmuştur.
İngiliz Büyük Elçisi ekselans Sir Noel Charles bütün ziyaret esnasında hazır bulunmuştur.
Ömer İnönü
Savcılık ilk tahkikatı
açtı
kan teb ası gidiyor mu
Konsoloshane, “Verilen emir eski teamül icabıdır. Fevkalâde bir vaziyet beklenmiyor., diyor
/ Cumhuriyet gazetesi şehrimizdeki Amerikan
I konsolosluğunun Ameri-I kan tebaasına yolladığı ( bir tamimde her ne ka-, dar yakın bir tehlike yoksa da her ihtimalle ) karsı harekete hazır bu-
Başkan Tru manın
Ilınmalarını bildirdiğini yazıyor. Şehrimiz Amerikan konsoloshanesi çevrelerinden bize verilen malûmata göre her Amerikan konsoloshanesinin, tıarb senelerinden itiraben icabında tatbik
edilmek üzere ve her yere şâmil olmak üzere bir tahliye plânı vardır. Konsolosluğun bu hareketi de eski teamüle müstenit bir revizyon ■ dan ibarettir. Fevkalâde bir vaziyet hudusu beklenmemektedir.
Cumhurbaşkanı Celâl Boyar, Başbakan Adnan Menderes ve Başbakan yardımcısı Silme* Ağa oğlu ile birlikte yana sabah saat 10 da Gaziantep muhribi ile İstanbula gidecektir. Cumhurbaşkanı, Dolnıabahçe rıhtımından karaya çıkacak ve saat 15 te vilâyet salonunda kabul ve tanışma töreni yapılacaktır.
Resmi karşılaşma dışında, binlerce vatandaş, Cumhurbaşkanını Yeşilköy açıklarından karşılayacaktır. Bunun İçin şimdiden büyük hazırlıklara başlanmıştır.
Celâl Bayar. geceyi oğlunun Maçkadaki evinde geçirecek ve pazar günü Yalovaya gidecektir.
Diğer taraftan. İstanbul mo-töriü armatörler birliği. Cumhurbaşkanını karşılayacak vatandaşların bedava taşınacağı hakkında tebliğ neşretmlştlr. Tebliğe göre halkı bedava taşıyacak motorler şu iskelelerden hareket edecektir:
15 temmuz cumartesi sabah saat sekizde: Sirkeci araba vapur iskelesi, Tophane rıhtımı, Beşiktaş Hayreddln İskelesi, Or-taköy cami önü. Kuruçeşme vapur iskelesi, Rumelihisarı rıhtımı. İstinye rıhtımı, Yeniköy rıhtımı. Sarıyer limanı, Kadıköy rıhtımı. Maltepe ve Kartal isketeleri, Pendik. Büyükada. Heybeliada. Burgaz ve Kınalı İskeleleri. Üsküdar. Kuzguncuk. Beylerbeyi, Çengelköy, Anadolu hisarı. Paşabahçe ve Beykoz is-lekelileri. Yenlkapı. Bakırköy. Yeşilköy. _ Clbaii Ayvansa ray, Eyüp. Halıcıoğlu, Hasköy ve Kasımpaşa iskeleleri.
Marmara 13 'Arkadaşımız Ce-malcddln Bildik bildiriyor) — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar yarın öğle üzeri donanma İle buradan geçetfektlr Buraya gelen malûmata göre Bayan Marmara adası önünden karşılamak üzere İstanbuldan 150 motor İle halk gelecektir.
İzmir 14 — Beraberinde Başbakan Adnan Menderes, Devlet Bakanı Sâmet Ağaoğlu, Genel kurmay Başkanı. Kara, Deniz ve Hava komutanları olduğu halde, dün sabah askeri uçakla şehrimize gelen Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, resmi bir İstikbal programı hazırlandığı halde halk tarafından coşkun tezahüratla karşılanmıştır.
Bayar’m İzmirlilere hitabesi
Beşuş bir çehre uc çok sevdiği İzmirlilerin arasına karıtan (Arkası salıifc 2; aûlun 5 te)
Milyoner Taylor Marmara adasında
Eski vatandaşımız, adada yalınayak dolaşmaktan büyük bir zevk duyuyor adada küçük bir hastane kuracak
Marmara 13 {Arkadaşımız Ce maleddin Bildik bildiriyor) — Dün Seyyar vapuru İle Marmara adasına gelen Amerikalı milyoner Taylor adalılar tarafından samimiyetle karşılandı. 14 yaşında buradan ayrılarak A-merikaya giden Taylor kendisini karşılıyan MarmaralIlar a-rasında yaşıt arkadaşlarile sarmaş dolaş oldu. Aradan kırk dört yıl geçtiğini hiç düşünmediğini söyleyen Taylor bıraktığı Türk arkadaşlarını yine öyle birer çocuk bulacağını ümit ettiğinden bahisle:
Şimdi sîzleri sakal bırakmış birer İhtiyar bulunca yaşlandığımın farkına vardım, dedi.
Karaya ayak basar basmaz İlk İşi amcasının evi İle kendi doğduğu evi ziyaret etmek oldu. Doğduğu evde karısı İle beraber yer minderine bağdaş kurarak oturan Taylor hayatının en mesut günlerini yaşadığını söyledi.
Bütün sokaktan dolaşan Taylor yanındaki zevcesine hep hâtıra larını anlatıyor. Meselâ bir sokak başında bir gün arkadaşla-rlle yaptığı kavganın hikayesini naklediyor.
Taylor bugün en çok özlediği balık avına çıktı 90 milyon, serveti olan Taylor yalınayak dolaşarak çocukluk günlerini yaşamaktan zevk duyuyor, üsta bir balıkçı olduğu İçin bugünkü avda dokuz kiloluk 5 sınağrit tuttu.
Marmara denizi balıkla dolu. Fakat halk fakir ve vesaitslz. Bu itibarla bu balık hazînesinden istifade edilemiyor. Şardal-yanın kilosu 15. mercan 40. bar bunya 30 sınağrit 45 kuruştan müşteri bulamıyor. Milyonerle adanın her tarafını dolaştım. Enteresan notlarım var. tstan-bııla dönüşte bu milyonerin garip hayatını tafsilâtlle yazarım. Taylor doğduğu Marmaraya kü çük bir hastane hediye etmeği düşünüyor.
Ömer İnönü
Teknik okul pansiyon âmiri Muzaffer Kayahbay'ın ölümü etrafında savcılıkça yeniden â-çılmış olan ve beş gündür devam eden hazırlık tahkikatı 50 kadar şah3in malumatına müracaat edilmek suretiyle îizual edilmiştir.
Savcılık şimdiye kadir toplanan malûmata göre Ömer İnönü hakkında bir talepname hazırlayarak ölüme sebebiyet suçundan hakkında «İlk tahkikat® a-çılması İsteğiyle dosyayı üçüncü s-orgtı hâkimliğine verrruşllr.
Üçüncü sorgu hâkimi dinlenen şahitleri tekrar dinleyecek, lüzum görürse yeniden keşifler yaptıracak, bütün bunlar va-PLldıktan sonra Ömer İnönü hakkında lüzum veya men'i muhakeme karart verecektir.
[Arkası sabite 2 sütun 4 de)
Af kanunu bugün
Meclisten çıkıyor
Dün kabul edilen maddelere göre komünistler, casuslar, 500 liradan yukarı irtikâplar, devlet müzayede ve münakaşalarında fesat karıştıranlar affın dışında kalıyorlar
Ankara 13 — Af kanunu tasarısının görüşülmesine Büyük Millet Meclisinde bugün başlandı. Öğleden evvelki oturumda tasarının umumi heyeti ii-zerlnrte görüşmeler oldu.
Hükümet tasarısının müstacelim görüşülmesi kararile müzakerelere başlandı. Sadrl Mak-surtlnln, müzakere Kirasında şahsiyata girişilmenle si hakkm-
Zoraki Türkçe öğretti kle ri miz.,.
\'al anı!aşlarımız dış meni, leketlcrde tek tük Türkçe cümleler bilen ecnebilere Taslıyorlar. Meselâ: «Su ver. — Çay getir. — Kahve isterim.» ilh...
Soruyorlar:
— Yoksa Tiirkiye,'de mi bulunmuştunuz?
— Hayır. Memleketinize hiç ayak basmadım. Fakat, Tiirk vapuru ile bir kere seyahat etmeni icab etti, bildiğim Türkçe sözler onun hâtırasıdır. Çtinkii bize servis yapanlar, hiçbir ecnebi
dakl teklifi kabul edildi. Komisyon sözcüsü aftan İstisna edilenlerin mucip sebeplerini İzah eyledi.
Kemal Türkoğlu siyasi suç-
ların af kanunu içine alına-' dile vâkıf değillerdi, masının doğru olmadığını söy- Elhak! Millî kültürü ypy-tedl. İrtişa, İrtikâp, Ihtu&ş, kız mak bu kadar olur!
kaçırma. ırza tasallut suçlula-l Not; Sllale marU2 ka|ır. rının tamamen, komünistlik sak (]aııa fazla izahat vere-(Arkası Sabite 2, sütun G da) j bilecek durumdayız.
Kore harbini kazanacağız ve müstevlileri atacağız “Gereken bütün tedbirleri aldık ve alacağız. Koreyi terketmiyeceğiz,,
Vaşington 14 (Radyo) — Kore cephesinden gelen son haber-"tere göre komünist kuvvetler Kum nehrinin şimal sahiline gelmişler ve nehrin cenup sahilinde mevzi alnuş olan Amerikan kuvvetleriyle karşı karşıya bulunmaktadırlar.
Amerikan topçusu, düşman mevzilerini şiddetli bLr ateş altına almış, uçaklar da düşmana hücum ederek çok ağır kayıplar verdirmlştlr. 50 uçankale düşman mevzilerine 500 ton bomba atmıştır. Amerikan ve Avustralya uçakları son İki gün zarfında dört yüzden fazla çıkış yapmışlar ve düşman hedeflerini bombalamışlardır.
Denizde ve havada üstünlük Amerikalılarda ise de karada vaziyet naziktir. Amerikalılar asker ve malzeme şevkine devam ediyorlar,
Truman Kore harbini kazanacağız diyor
Vaşlnglon 14 (Rdayo) — Başkan Truman dünkü basın konferansında Keredeki Amerikan askeri hareketinin Birleşmiş Milletler namına yapılan inzibati bir hareket olduğunu teyit etmiş ve demiştir kil
*— Amerika mağlûp olmıya-caktır. Müstevli kuvvetleri gü-,ney Kortden atacağız. Amerikan hükümeti, gereken bütün tedbirleri almaktadır ve alacaktır. Amerika, Koreyi terketml-yeçektir.»
Başkan Truman, hükümetin anavatan cephesinde seferberlik ilânj İçin plânları mevcut olduğunu. fevkalâde hal için bütün salâhiyetlerin derpiş edilmiş bulunduğunu, fakat bu salâhiyetlerini kullanmak için henüz bir karar almadığını söylemiş ve Kore harbi hakkında istikbalde yapılacak hususlar hakkında sorulmuş olan suallere Başkan şu şekilde cevap vermiştir:
İ — Yedekleri, mütehassısları ve milli muhafızları silâh altına almak.
2 — Yakın bir gelecekte kon-gereden askeri maksatlar İçin yeni tahsisatlar istemek.
3 — ümümlyetle İş gücünün seferberliği.
4 —- Kore durumu hakkında gerek kongreye, gerekse millete daima malûmat vermek

Balkanlardaki hazırlıktan Ingiltere de endişe Ingiliz gazeteleri, Stalinin Balkanlarda bir hareketini muhtemel görüyorlar
Londra 14 (Radyo) — İngiliz basını kominfomı memleketlerinin Yugoslavyaya ve Yunanistan aleyhine müteveccih askerî hareketlere başmakalelerini tahsis ediyor. İşçi partisinin organı olan Daily Herald diyor ki: «Balkanlarda durum endişe vericidir. Ko-minformun Yugoslavya ve Yunanistan aleyhine girişmiş olduğu propaganda savaşı şiddetlenmiştir. Bütün bunlar âşinâ olduğumuz bir vaziyettir. Ve, Stalinin batının bütün dikkatini Kore üzerine çektikten sonra Avrupada da aynı şekilde bir harekete girişmesi ihtimali tanı mânasile imkânsızdır denemez. Fakat gene barış sever Rusya harekete geçmiyeeek ve Stalin, peyk ■erinden birini ileri sürecektir. Stalinin böyle bîr şey plânlaması pek âlâ mümkündür. Çünkü, Stalinin diktatörlüğüne karşı gelmiş olan Titoya karşı biiyiik bir kini vardır ve onun yıkılmasını şiddetle arzu e-der»
Muhafazakâr Daily Telegraph «Kominform memleketlerinin Yugoslavya ve Yunanistana karşı tahrikleri gösteriyor ki Stalin Kore savaşını Avrupaya yaymak için bir vesile arıyor.»
Bclgrad 14 (AP.) — Yugoslavya bııgün, Macaris-tanın, Tito taraftan unsurları hudut bölgelerinden uzaklaştırılmaca olduğunu bildirmiştir.
Resmî Tanjug ajansına atfen Belgrad radyosu dün, Macarların, Garaj ve Djirici köylerinden bir çok kimseleri tren ile meçhul istikametlere şevketmiş olduklarını iddia etmiştir.
Bu tedbir hudut kontrolünü kuvvetlendirmek için alınmış sanılmaktadır.. Y ugoslavya huduttan 15 mil mesafede sayahati hususî müsaadeye tâbi tutmuştur.
Mirgiinde bir otomobil gece denize uçlu
İçinde bulunan kadınlardan ikisila bir erkek denizde boğuldu
Dün gece yarısından bir buçuk saat sonra Boğazda Miı*-gun vapur İskelesi ile Çınarlı kahve arasındaki sahilde İçinde İki kadın ve üç erkek bulunan bir otomobil denize uçmuş ve kadınların ikisi İle erkekler-
den biri boğulmuşlardır, dırij
sarhoşluk ve ehliyetli olmadan otomobil kullanmaktan doğan bu feci hâdise şöyle olmuştur:
Kasınıpaşada Bedreddin mahallesinde oturan şoför Lûtü Güleşen ile Yenişehirde otomobil tamriclsl Mansur ve çırağı (Arkası sahile 2; süluu 1 de).
Bahiîe 3

Bebek sergisi
.4 r eltim uz
(JÜ
gezmeye henüz aralığında yalnız
İstanbul Sarisini tem olarak vaktim olmada. Kısa bir raman Byltetleramsı bebek sergisiyle resim sergisini gcsebıldını. Bebek sergisi ne gibel. ne manalı bir sergi! İnsan bu sergiyi gezerken bebeklerin de bir milliyeti olduğunu, bu taştan veya bezden yapılma oyuncakların da ııang1 mille tin bebeği iseler giyinişleriyle, renkleriyle, «isleriyle o millete beni ediklerini daha iyi anlıyor. Bebek sergisi. sanki bir folklor ve ırk meşheri: Ştanalli bebek dantel hotozlu. Hintli bebek san kara ve burnu üstünde elmaslı; Zenci bebek zifiridir. Camekânlan dolaşırken bildik milletleri, adlarını okumaya lüzum kalmadan, bebeklerinden lamyabtlirslnİT.
Bu sergiye iştirak eden bütün mili eti erin bebekleri güzeldir. Türk bebeklerine gelince, yalnız sayı itibariyle değil güzellik bakmamdan da ağır bastıkları «n taraf-■7. gözün bile dikkatinden kaçamaz. Bu üstünlüğü eski cemiyet hayatımam tipik örneklerini bezden bebekler halinde canlandırmakta üst ad olan Zebra Mıifit Saner hanıma borçluyu*. Sanatım yalnız kendi parmaklarına inhisar ettirmemiş, yetiştirdiği talebeler onun güzel bebeklerini veni zevk çeşnileri katarak çoğaltmışlardır. A-«ize Ajrahn «Göksu* kompotisyonn «fanitçisl, çengisi, orta oyunu tipleri, devrin kadın, erkek ve çocuklariyle bîr hârikadır. Selma Sara. Esin Germen, Eleni Potcrsa-ro.Nimet Dcmirağ »ergiyi tür bebek cennetine çevirmişler.
Kızılayı ve Kızalar narama bu sue+yi, hM hiçbir yerde küçük düsürnıiyecek kadar seviyeli bir zevkle terfih eden Nedim Akçerii candan tebrik ederim. Hem dünya bebeklerini görmek, hem de çocuğunuzu ocuzea bir bebek sahibi ederek Kızıl aya yardımda bulunmak 1-çin bu sergi kaçınlmaz bir tarattır.
Şevket RA DO
Menderes in İzmir
Dünya buhranı karşısında hazırlığımız tamam mı?
Ahmet Emin Talmım, VATAN1 (ta yardığı başmakclede «Uyur M:
♦Tehlike İhtimalleri karşısındaki hazırlığın bir askeri tarafı vardır. Bu sahada alınan tedbirim* tyi midir, maksada kiril midir, bunu bilmiyoruz. Bahsin bu kısmını münakaşa etmek zaten İhtisas ve salâhiyetimizin haricin dedir. Askeri makamlan-mran hükümetle sıkı bir İşbirliği tın! İnde İsabetli tcdbller aldıklarını ümit etmek isteriz. Bugünkü barb, bir cephe dö-ğüfö mahiyetini kaybettiğine, bütan milletin büha-'-sa ruhî bakımdan hazırlıklı bulunma-sma ihtiyaç bulunduğuna göre elbette milleti tenvir etmek için d» esaslı surette faaliyete geçilecektir.
Bugün Içta Mztm üzerinde durmak istediğimiz nokta, mîllî birliğe ve abenge olan tfd-detil İhtiyacı belirtmektir Bov-yetterin sabit bir takım ruhi «Matlan vardır. İçinde ayrılık re küskünlük hüküm «üren mu-ptttar- kendilerini mıknatıs gibi çakar, ahenk ve birlik manzaraları İre ürkütür ve durdurur, bmun İçtedir kİ (Galerine keo-
Urdiklerl her taarruz bedelinin dahili nizamını sarsmağı ve kargaşalık çıkarmağı t? edinirler. İrandaki faaliyetleri buna son misaldir.»
*
C.H.P. nin bir anlayışsızlığı
gellm Ragıb Emeç yuh anki ■eıUvh» ne SON POSTA’da yazdığı başmakalede Büyük Millet Meclisinde D. P. ti milletvekilleri arasında bir prensip meselesi etrafında vnkubulan nıüjınkaşaıun İktidar partisinde ayrılık basıl olduğu «ebabl ile C. H. F. «İni «evindir d iğinden, halbuki bu «evlncln boş ve nafile uğranıl an bahLslr diyor id:
(D. P ««ftannda böyle btr lf-ttrakın vukuuna imkân yokta. Fakat bir prenstp dâvasının; bir kavgaya müncer olmadan, bu derece hararetli bir surette münakaşasının yapıldığını görmeye alışık cdmıyan eski İktidar partisi, bu sebeple, çayı görmeden paçaları avama durumuna düştü. Vo bu haliyle şunu İspat ettf id; onun; yirmi yedi senelik iktidar bayatında bir def acık ve velev gösteriş kabilinden olmak ürere btr prensip ferağatkftrlığı yüzünden cMdl bir münakaşa vaziyeti ihdas oluna bileceğini
ve bir düşünce farkı sebebiyle, aynı parti adamlarının, birbirine düşman kesilmeden, fikirlerini serbestçe çarpıştrabilccek-lerlnl ani ly ab İlmesine imkân olmadığı meydana çıktı.»

Hislerden uzak
YENİ SABAH başmakalesinde şimdiki Büyük Millet Meclisinin eski Meclislerden en büyük farkı milletin tam ve serbest arzusuna tercüman olması olduğunu belirtikten sonra eski iktidar ricalinin arsa spekülasyonu yaptıktan hakkında Mecliste cereyan eden müzakerelere temasla diyor kİ:
«Bunun İçin de eski devlet adamlarının mal beyanına tâbi tutulmalarının en kestirme yol olacağı ifadesi sarahat kesbet-mlştir. Zaten ötedenberi bizce bu çıkmazın ve dedikoduların en emin hal yollarından biri de budur. Halk Partili eski rlcaJ de hesapların temizlenmesi, her şeyin ortaya dökülmesini İstediklerini defatie ve resmen İfade eylediklerinden bu yeni teklif yapılarak Meclise geldiği vakit bunu, bütün kuvvetleriyle desteklemeleri lâzım gelir. Siyaset havamın, İkide birde, bulandıran bu temizlik bahsi behemehal adaletin lehine olarak halledilmeli...
Af kanunu
D.P. de konuşması
marşı
Dünya kupası
Baskı yapmış olan idare âmirleri mesuliyeti sabit oldukça değiştirilecek
İzmir 13 — Başbakan Adnan çuk ay sarfında yapılan İşteri Menderes bugün öğleden «onra tamirde Ankara Palasın bir ra tonunda Demokrat Parti genci başkanı sıfatlyle İzmir Demokrat Parti teşkilâtı mensnplarlle bir konuşma yapmıştır. Bu konuşmada Devlet Bakanı başkan yardımcısı Samet Agaoğ-tn, İzır.irde bulunan milletvekilleri. Demokrat Parti 11 İdare kurulu âzal«n ve üçeler başkan larile idare heyetler* bulunmuş Inrdır.
Söz alan bir çok hatipler Demokrat Parti İktidara geçtikten sonra geçen zaman sarfında yapılan İşler haldunda fikir mütalâalarını söylemişler ve hattâ bu arada basla yapan bir Çok İdare âmirlerinin hâil N başında bulunduğundan şikâyet edenler olmuştur Adnan Menderes bunları cevaplandırmış ve kanuni dedlllere istinat ettikçe bu gibi kimseler haktan-da elbette lâzım gelen muame-tenln yapılacağını re emsen yapılmakta olduğunu afiytetnlş-tir.
Adrıan Menderes Demokrat Partinin bütün işlerini A»ima kanun çerçevesi içinde yürüttü tünü belirttikten «oura btr bu-
Millî talebe federasyonu bir müsabaka açta
Brezilya, İspanyayı
6-1 yendi
Parlâmentolar birliği
Türk grupu genel kurula toplandı
anlatmıştır.
Adnan Menderes demokrat parti İktidara geçtikten sonra Meclise getirilen kanunlardan bahsetmiş ve bu meyan da belediye. il meclisleri ve muhtar ■»çimleri kanunlarının demokratik esaslara göre tâdil edilip çıkarıldığını belirtmiştir. Adnan Menderes izahlarına devamlı vaktiyle rakt İktidar tarafından «uf kendilerin! kasındırma): maksadı yiv hazırlanmış olan bu kanunları değiştirmekle demok ret partinin memlekette bütün seçimlerin dürüst yapılmasını temin ettiğini ve böylelikle kargı partilere de «erbes mücadele imkânını «ağladığını ve partilere emniyet temin «tineği belli başlı bir vazife addettiğini hiç bit «iman kin ve İntikam hls-leme hareket edilmediğini vs edllmlyeceğin! söyiemtştir Men deıes bugünkü bağlıca muhv tefet partirintn memleketin ha kiki İhtiyaçlarına intibak eden bir zihniyet göstermesini istediğini aynca kaydetmiştir.
Toplantıda bulunanlar Adnan Menderesin izahatını mem nunlukla ve alkışlarla tasvip etmişlerdir.
Celâl Bayar
(Baş tarafı 1 İnci sahifede)
Bayar revgl tezahürlerine mukabele ederek vilâyet makamının arabasına binmiş ve yol boyunca toplanan vatandaşların ooşkun gösterileri arastada vilâyete gelmiş, meydanı kaplayan İtan İrilir rln alkışları re yaşa varol «esleri arasında vilâyet balkonuna çıkarak aşağıdaki tasa hitabeyi irad etmiştir.
•— çok «evgin vatandaşlarım; tamire, vatanın bu mübarek beldesine her gelişimde, bana karşı gösterilen muhabbet ve teveccühe teşekkür ederim.
ı Beni bağladınız ve minnettar
Rio de Janetro IS (A-AJ — (Reuter): Bugün yapılacak olan Brezilya - İspanya maçını •îeyretmak tisen» Rio şehrinde yeni taşa «dilen 160 bin kişilik Jîeledlye «tadı maç saatinden. 3 «aat evved SO bta Uşl Ue dolmuştur, Btivlm nuraarah yerleri karaborsada 5-7 m İnil ftatie satik caakta an.
Kav» soğuk fakat güneşli ö- bıraktım?.
tap ideal Mr futooie müsaitti. 011 d»fa da öted enberi ah .«tığım
Bir saat içinde statta. 100 bin muhabbetinizin* çoksamimi te-ta-şl de oimuş vaziyette idi. ~-• -* *-•-
Oyuna büyük bir süratle başlayan Brezüyalılar ük devreyi 8-0 polip bitirdiler, tklncl devrede lipany ollar 1 gol atmalarına mukabil Brezilya takımı S gol daha atarak sabadan S 1 galip aynlnuçlardır.
Uruguay 3 - İsveç 2
Bao Panîo 13 (AA.) — (Renler}: Otaftn İkinci maçını taraş He Oruguay oynadılar. Ök devreyi İsveç 3-1 galip bitirdi ire de Druguay İkinci devrede açılarak 3-3 galip Mtirmlştlr.
Ucuzluğa doğru
Ünlü madde fiatle-rinde Belediyece yapılan indirmeler
Pasaport kontrolü
Turistik sefer yapan genü-ksrie seyahat eden yolcuların pasaportları yolda kontrol w bu suretle vakitten İstifade •dilmekledir.
Devlet Dentayollarmdan aldığıma malûmata göre, bu usumu dış seferlerde de tatbiki 1-çtn İdare tarafından tetkiklere başlanmıştır.
zahûrlerlnl görmekle kalbim minnetle doldu.
Şu dakikada huzurunuzda bulunmaktan mütevellit heyecandan gözlerim yaşla doludur.
Demokrasinin, hak ve hürriyetin müdafii otan İzmirliler «bilere karşı şükranlarımı bir defa daha İfade etmek suretiyle hayatımın en bahtiyar bir gününü yaşamaktayım ,81 z dç mesut ve bahtiyar olunuz.»
Halkın coşkun alkışlarıyie karşılanan bu konuşmadan sonra. Cumhurbaşkanı hazırlanan şatona girmiş ve protokol sırasiyle tebrflkfttı kabul etmiştir.
(Baş tarafı 1 inci sahîfede) suçlularının da muayyen şartlar altında affedilmelerini istedi.
Ömer Bilen, bazı hâdiselere dayanarak affın umumî olmasını temenni etti.
Evvelce savcı olan Ahmet Başıbüyük zimmet, irtikâp. İrtişa gibi suçların bazan zaruretler neticesi işlendiğini, fakat bugün Devlet İdaresinin A dan Z ye kadar bozuk olduğunu affın istedi.
Osman Bölük başı, antidemokratik ve anayasaya aykırı kanunlarla mahkûm edilmiş oLanlar halikında da tasarıya bir madde eklenmesini temenni etti ve Kemal Türkoğlu İle birlikte müşterek bir takrir vererek 94S «çimlerinde suçlu görülen idare âmirleri ile diğer seçim suçlularının affın şumulü haricinde bırakılmasını İstediler.
Adalet Bakanının beyanata
Bunu takiben kürsüye gelen Adalet Bakanı Halil Özyönifc, Devlet varlığına ve emniyetine karşı İşlenen suçların hiç bir zammı »ffedilemlyeceğini. ceman 8488 kişinin adam öldürmekten, 1239 kişinin ırza geçmekten, 103 kişinin komünistlikten, 88 kişinin de casusluk olmak üzere 12567 kişinin affın dışında bırakılmakta olduğunu bildirdi.
öğleden sonraki celsede tasarının maddeleri üzerinde görüşülmeğe baştandı. Affın başlangıç tarihi olan birinci madde aynen kabul edildi. Bu madde şöyle İdi:
«15/5/960 tarihinden önce işlenen suçlar hakkında takibat yapılamaz ve bu suçlardan dolayı hükmedilmiş cezalar infaz edilemez*
tklncl maddenin müzakeresinde Celâl Yardımcı siyasi suçların affın şumulü haricinde bırakılmasına İtiraz etti. Katil suçlarından. İdam ve müebbet hapis cezalarının 15 seneye, diğer cezaların da yan miktarlarının İndirilmesini istedi, üç beş bin lirayı geçen zimmet ve Ihtllâs suçluların m da affının doğru olacağını ilâve etti.
Şevket Moctın da komünistlerin affının doğru olamıyaca-ğmı aöyllyerek. bunların teşkilâtla çalıştıklarını, gazeteler çıkardıklarını. siyasi partiler arasına girerek anarşi çıkardıklarım anlattı. Müteakiben bir kaç hatip daha «af» haktanda-ta noktal nazarlarını belirttiler ve takrirler verildi.
Haksız mal iktisap edenler hakkındakl kanuna göre haklarında takibat açılmış veya hükme bağlanmış suçların affın şümulüne girmemesine dair takrir kabul edildi re maddeye İlâvesi kararlaştı.
söyledi ve bu «uçların şümulüne girmemesini
borsa
Ömer Inöniî
(Bre tarafı 1 tnd sahtiede)
Mamafih hâdise Af kanunu şümulüne girmekte olduğundan takibatın durdurulması kap et-mektcdlr.
Ankara ra — Büyük Millet Meclisinde bugün Af kanunu görüşülmekte iken C. HL ?. n milletvekili Aziz Ur*s, teknik okulu âmiri Muzaffer Kayalı-bayın ölümü hâdisesinde supla görülen Ömer İnönü haktan-teki takibatın af kanunu hükümlerinden fctto* edilmesini teklif etmiş. teklif Halk Partili HrtDetvekiIlart tarafından a*-Vııjl unmnyfar
Güneyin En Büyük BANKASI 5.700.000 TL. Sermayeli
. , A K B A N K
Türk Anonim Ortaklığı
İstanbul Şubesi
Bsr «*rtü Bankacılık hismetiertals lçta ¥ A B I İT da» itibaren emrlniıdedir.
Mûzali Vata, Bengin İkramiye, Böriat, Kolaylık Yeni Postane caddesi No. 47
Cumhu rba şka nı nın şerefine ziyafet
Cumhurbaşkanı dün akşam ■aat 31.30 da İzmir belediyesi tarafından PlâJ gazinosunda fereftne verilen ziyafette hazu bulunmuştur. Başbakan Adnan Menderes, Devlet Bakanı Başbakan yorduncsı Samet Ağaoğ-hı, İzmlrde bulunan milletvekilleri, Genelkurmay Başkanı orgeneral Nuri Yamat Jsmir va-KM Osman Bahri Adal ile generaller, amiraller ve cemiyetler temsilcileriyle başın mensuplarının bulunduğu «iyafet geç vakte kadar neşe İçinde cereyan etmiştir.
Buğun Îzmîrden ayrılıyor
Bugün «aat 13 de Orduevtnde Cumhurbaşkanı şerefine ordu tarafından bir ılyafot verilecektir.
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar bugün «aat 14 te beraberlerinde Başbakan Adnan Menderts, Devlet Bakanı Başbakan yardımcısı Bamet Ağaoğlu, Oenel kurmay Başkanı orgeneral Nuri Yamat ve refakatlerindeki «e-vatta Gaziantep muhiribl fie İstanbula müteveccihen tamirden ayrılacaktır.
;ıın ı
t» —
1946 dairi seçim suçlarının affedilmemesi haldundaki Kemal Türkoğlu ve Osman Bölük-başuıın müşterek takrirleri münakaşası müzakereyi mucip oldu. Asman Bölükbaşı, D. P. milletvekillerini samiınlyete'ız-llkle İtham etti ve seçim mi* lineerinde hesap sorulucağrja dair verilen sözlerinin ne olduğunu sordu. Bu sırada sıra kapaklan vurulmağa başlandı. Kemal Türkoğlu da Osman Bö-lükbaşınm fikirlerine iştirak ederek: «Geçen Mecliste olduğu gibi ekseriyet partisi, muhalefetin sözünü kesiyor. Siz de onların akıbetine düşersiniz.. diye bağırdı.
Münakaşaya Devlet Bakanı Fevzi Lûtfl Kara Osıfianoğlu müdahale etti ve muhalefetin çözünün ■kesilmediğini söyliye-rok: »Hiç bir zaman memleket-11 te mazi ile hail ayırarak il:illkQ ya raimıyacağızn dedi. q
Meclis gece saat yirmi Lklde^ üçüncü toplantısını yaptı. Ko-* münlstük ve casusluk suçlan- Q ara affın dışında bırakılması hakkındakl A fıkrası aynen ka- q
E (D > (D
bul edildi. .
Zimmet, ihtilas, İrtikâp ve rüşvet «uçlarının 500 liradan yukan olanlarının affedilmemesi hakknıdaki takrir de kabul edildi.
Devlet müzayede ve münaka-, salarına fesat karıştıranların da affın dışında bırakılması hakkında da bir fıkra eklendi.
Fvlenmek vâdlle ve ırza (?eç-^P »neden yapılan kız kaçırmalar ^5 affın şümulü dahiline alınmak ro kaydile diğer kız kaçırma ve JD ırza tecavüz suçlarının şümulü dışında kalması edildi.
Vakit gece saat İkiye ğinden Mecliste ekseriyet kalmamıştı. Oturum tatil edildi. Müzakerelere yarın (bugün) devam olunacaktır.
alfıne \
kabul'*-'
geldi-
Savcılıkta affın tatbiki için hazırlık
Af kanununun hükümlerini yerine getirmek üzere İstanbul Cumhuriyet «avcılığı, İstanbul ceza ve tevklfeviyle Imralı ceza evi İçin on savcı yardımcısın» memur etmiştir. Aynca Üsküdar ve Kadıköy savcıları da Üskü-darda Paşakapısı ve Toplaşı cezaevinde meşgul olmakladırlar.
Af kanunu, tahliye işinin ikmali İçin muayyen bir müddet koymuş olmasına rağmen savcılar, affa istihkak kesbetmlş olan eşhasın bir an evvel çıkıp evlerine gidebilmesini temin için geceli gündüzlü olarak çalışmaktadırlar.
Basın Kanunu
Ankara 14 ■— D. P„ Millet Meclisinin Basın kanununu çıkarmak için yarın da toplanmasına karar vermiştir.
Otomobil denize
a.»
a.Bs
«ıso » «
İO.ÎO
10 75
31 II)
M —
yuvariandı
(Baş tarafı 1 inci sahifede) Panayot yanlarında Eleni ve ablası Riheria İsimlerinde İki kadın olduğu halde gece ?aat bir buçukta 5005 numaralı taksi İle Boyacıköyden Emirgâna giderken birdenbire karşılarına çıkan bir kamyonla çarpışmamak için direksiyon sağa kırılmıştır. İşte bu şiddetli direksiyon kırması neticesinde taksi, denişe uçmuş, İçindekiieı-Ien şoför Lütfi Ue Panayot pencereden çıkmak sure kile kurtulmuşlar, İki kadın, oturdukları yerde boğulmuşlar, Mansur da boğulmuş ve cesedi meydana çıkmamıştır.
Batan otomobil, bugün denizden çıkarılacaktır, Tahkikata Sarıyer savcılığı el koymuştur.
ÖLÜM
Merhum Hikmet Tekeli eşi. Meliha ve Ömer Tekelinin ablası Kısmet, Celâl Tekeli ile Dilek Faralyalınm annesi, İzmir tüccar 1 arından Halûk Faralyalı ve Fazilet Tekelinin kayınvalidesi. Kemal ve Fahrcddln Teke linin yengesi ve Candaş Tekelinin teyzesi ve Samsun milletvekili Finiz Kesimin dayızadesi
MUAZZEZ TEKELİ
vefat etmiştir. Cenazesi Arna-vutköy birinci cadde 93 numaralı evinden kaldırılarak Ama-vutköy camiinde öğle namazı kılındıktan sonra RumeJi'hJsa--nndakl aile mezarlığına defnedilecektir. *
14 Temmuz 1950
Seyahat Mektupları:
“Manş denizi Atlan-tikten geniştir!,,
Londra Büyük Elçimiz Cevat Açıkalın’a, heyetimizi, resmi ve hususi defalarca kabul ederek ikramlarda bulunduğu İçin müteşekkiriz. Toplantılar, sefaretin 99 3ene müddetle kiraladığı ferah binanın İyi döşenmiş salonla andaydı (D. Oturduğum koltuğu gösterdiler:
— Kırallçe Victoria’nın oturduğu koltuktur. Şu karşıki de Sultan Aziz'ln oturduğu imiş.
Böylece, bütün eşyanın iyi muhafaza edildiği görülüyordu. Bazı salonlarda döşemelikler fersudeleşmişti. Lâkin, İngiliz Kırat ve Kıraliçesinin yazın misafir indikleri Iskoç şatosunu da Edinburgh'ta gezmiştik: ora tefrişatı da aynı şekilde eskimişti. Muhterem bûyiik elçi bizim şerefimize tarihi tabaklan çıkartlırmıştı. Tevfik Paşanın sefirliği sırasında yaptırılan bu takımlarda o devrin tipi ay yıldızlar dikkate çarpıyordu. OsmanlI devleti, sefarethanelerinin her cins ihtiyacını benimsemiş: yalnız yalak odalarını temin etmezmiş Onları sefirler, kendi bütçelerinden yaptırırlarmış.

Cevat Açıkalın’ın kokteylinde. bizi uzaktan, yakından İkilendiren Ingiliz şahsiyetleri vardı. Seyahatimizin başlangıcın-* dan beri bizimle dalma meşgul olan basın ataşemiz Bay Nejat Sönmez ve mesai arkadaşı Bay Bülent, benim bilhassa iki şahsiyetle ilgilenmemi tavsiye ettiler. Bunlardan biri. Sosyalist Amele Hükümetini destek üyen Daily Herald’ın siyasî yazarı Mr. N. W. Ewer'di Rejimin inkişafına, yazılariyle müessir olmakla meşhurdu
Kır saçlı bir zat olan Ewcr, yirmi beş yıllık muharrir olduğunu söyledi. İngil terede en fazla nelerin dikkatimi çektiğini sordu.
— Evvelâ: Köy ve köylünün bulunmayışı. - dedim.
— Avrupa kıtasındaki gibi köy ve köylü yoktur, evet. Fakat elbette zlraotle meşgul bulunanlar var. Mamafih, tam mânasiyle köylüyü pertavsızla1 aramalı, - dedi.
İkinci mesele: Amele Partisi birçok müesseseleri millileştirmiş. Meselâ madenleri, meselâ nakil vasıtalarını. Halbuki, diğer milletler, geçen asırlarda birçok toprak reformları yaptıkları halde, İngiliz Sosyalist Partisi, amele sitelerini kurduğu bölgeleri bile menafi! umumiye kararı alarak millileştirmiyor Bunların kirasını, büyük toprak sahiplerine ödemekte devam ediyor. Hayretimi uyandıran bir mesele de bu oldu.
— Amele Partisinin programında bahsettiğiniz toprak ıslahatı da vardır. Fakat bunu sonraki devreye bıraktık.
— Üçüncü mesele: Bundan beş sene evvel İngllterede Sosyalist hükümeti iktidarı ele aldığı zaman, dış memleketlerde sanılmıştı ki. İngiltere, bu yeni rejiminin harice de sirayeti 1-çln gayret şadedecektir. Halbuki bir taraftan Rusya, öbür taraftan Amerika, kendi İç rejimlerine harici benzetmeğe savaşıyorlar. İngiltere lâkayıt mıdır’
Mr. N. W. Ewer. bu suale şöyle cevap verdi:
— Ingiliz sosyalistleri hariçte* rejim propagandası yapmamış- ! terdir. yapmıyacaklardır da. Çünkü meselâ sizde son bir parti değişikliği oldu: bundan Bünyeye. Lübnana ne? Her memleketin ı? işleri kendinedir. Hem. efendim, Manş deniz! gayet geniştir: Atlantikten bile geniştir!
Bu manidar sözler üzerine, Muhafazakârların pek genç, fakat istikbali pek parlak genç şahsiyeti Mr. Jullan Amery’ye
(Vâ ■ Nû) (Arkası 4 üncü sahifede)
Gürültü ile
mücadele
Otomobillerdeki
çift klaksonlardan biri söktürülecek
Vali ve Belediye Başkanlığı, şehrimizde gürültü ile esaslı şekilde mücadeleye karar vermiştir, Bu maksatla evvelki gün Vilâyette yapılan kaymakamlar otomobillerdeki çift klaksonlardan birinin söktürülmeslne karar verilmişti. Bu karar üzerine dün Emniyet 6 ncı şube müdürlüğü, hususî, resmi ve taksi otomobillerinin sahiplerine tebligat yaparak bir hafta içinde çift klaksonlardan birinin söktürülmesini istemiştir. Tebligatta, vaktinde bu İşi yapmı-yanlardan 50 lira nakti ceza a-Unacağı gibi, seferden de menedilecek ve çift klaksonun söktürülerek masrafının sahibinden alınacağı İlâve edilmiştir.
6 ncı şube müdürlüğü, gelecek perşembe yapacağı umumi kon-trollar İçin şimdiden 15 kişilik motosikletli ekip teşkil etmiştir. ___________
Yeni Sinop valisi Sinoba gitti
Sinop Valiliğine tâyin edilen Beşiktaş kaymakamı Fâzıl Kaf-tanoğlu dün yeni vazifesine başlamak üzere şehrimizden ayrılmıştır.
Beşiktaş Kaymakamlığına tâyin edilen İçişleri Bakanlığı daire müdürlerinden Cevat Yurt-taş'ın bugünlerde şehrimize gelmesi beklenilmektedir.
Haklı şikâyetler
---■---
Mesken bedeli hakkında
(1) İngllterede kiralamalar, çok defa böyle uzun vadeli oluyor, İcar bedelinin biiyük bir kısmı peşin veriliyormuş. Para düşerse, mal sahibi bu sayede mutazarrır olmuyormuş. Bizim sefaret, altmış sene daha aynı binada kalacakmış. Fakat I.otı-draduki Halkevimiz de 99 seneliğine bina kiraladığından; son 'imanlarda ise artık faaliyetini ta,il ettiğinden, emrimizdeki bu bln3 kapah duruyor. Maalesef, bazı müesseseleri şatafatla açıp Sessizce kapatıyoruz. Bu da öyle kötü bir misaldir.
Devlet demiryolları birinci işletme memurlarından bir kaç İmza İle bir mektup aldık. Mektupta hulasaten deniliyor kİ:
Demiryolları umum müdürlüğünün tahsisatlar nizamnamesinin 14 ve 24 iincii maddelerine göre se neler-denberl Sirkeciden Yedikule mıntıkasına kadar ayda 15 lira iskân bedeli alıyorduk. Şimdi dört aydır, birinci işletme mesul saymanı bu parayı kesmiştir. Sebebi memur evinin İş yerine 1.5 kilometre mesafede olacağı İmiş.
Bir çok yıldan beri Sirkecide 150 odalı işletme binası boştur. Burası biz küçük memurlara verilse ne olur? Hakkımız olan 15 lira ev kirasını vermiyorlar, bari bu suretle yardım edilse.

Sayfiye halkını izaç eden ahır kokuları ve mikroplu sinekler Florya asfaltı üzerindeki Şenlik mahallesinde oturan bir okuyucumuz yazıyor
Eski Kalitarya köyü halkından iki köylü vatandaşın dört direk üzerine iki araba otla üstü ve arkası kapatılmış, ön tarafı tamamen açık koyun ve sığır ahırları vardır. FlOryanın asri bir plaj ve etrafı villâlarla süslenmesi ve asfalt yol yapılmasından sonra halen Şenlik mahallesi ismini alan bu eski köy bugün tamamen yeni ve asri binalarla binlerce vatandaşa sayfiye yeri olmuştur Hiç bir maddî kıymeti olmayan ve ot yığınından İbaret bulunan bu ahırların çıkardığı taaffün ve mikroplu sineklerden sakinlerin ve genel meclis üyelerinin vilâyet makamına üç yıldan beri yapagelmekte oldukları şikâyet bir netice vermemiştir.
aümtımun sıhhatini blzler-den daha iyi takdir edecek olan İstanbul vali ve belediye başkam Ord. Prof. Dr. Fahrettin Oökay bu hale acaba daha ne kadar zaman kulaklarını kapayacaktır.
(amerikan' MASAM : 111
Yazan s Şevket HADO
Radio City Music Halide bir akşam
Günde bizim paramızla 250 bin lira hasılat yapan salon — Amerikada televizyon
Topkapı müzesi
Modern yangın tündürme cihazlarından mahrumdur
Sahile S
Söylemek ve yapmak
İstanbul Sergisinde
En çok alâka çeken LUXOR Radyo Pavlyonunu her gün binlerce kişi ziyaretle gördükleri yenilikler karşısında hayran kalmakta ve seslerini, ücretsiz olarak LÜKOR Magnefonunda dinlemektedirler.
Nevyorkta Rockfeller Çenter aynı zamanda sahne sanatının da merkezidir. Nevyorkta tiyatrolara gidemedim. Çünkü en meşhur sanatkârların oynadıkları tiyatrolara iki ay, üç ay, hattâ altı ay evvelden bilet almak lâzımmış. Fakat bir akşam üstü kapısının önünden itibaren kaldırımın üzerinde 500 metreden fazla uzayan kuyruğa katılarak Radio City Music Hall’e bir bilet almam kabil oldu. Burası dünyanın en büyük tiyatrosudur, Salonu bir deta-da 6200 seyirci alıyor. Sabahtan itibaren gece yansına kadar günde- beş seans yapıyor. Senede 7.500.000 den fazla seyirci ou muazzam salona girip çıkmaktadır. 250 kişilik orkestrasını Toscanini idare eder.
Bizim gittiğimiz akşam müteaddit temsiller vardı. Toscanini Amerikada olmadığı İçin orkestrayı Alexander Smallens idare ediyordu. Dekor ve ışık tertlöa-tı bakımından harikulade olan sahnede Radio City’nin 10Û kişilik bale heyeti tarafından temsil edilen Ravel’ln Bolero’su yazı ile anlatılır, fotoğrafla teshil edilir cinsten bir temsil değildi. Işıkların, renklerin, kostümlerin havsalaya sığmıyan mütemadi tenevvüü içinde sahnede bir rüya âlemi hakikat olarak cereyan ediyordu. Diğer temsiller, kukla oyunları, İskit dans, ları, cambazlar, şarkılı oytuiıar j dünyanın her tarafından seçilerek süzüle süzüle bu sahneye ulaşmış hârika İnsanlar tara-ftndan aklın alamıyacağı oir I maharetle ve tasavvuru imkânsız bir zenginlik İçinde seylr-cîye sunuluyordu. Nihayet Eli-zabeth Taylor ile Spencer Tra-j cy'nln çevirdiği «Kız babası* , adlı filmi seyrettik. Amerikada çevrilen büyük filimler ilk defa | olarak burada halka gösterülr-mlş. .
İnsan Radio-Clty'den çıkarken «Bir geceye beş on temsil ' sığdırılıp bu kadar para nasıl sarfedllir?» diye düşünüyor. Fakat Amerikada her şey hesaplıdır. Bir defada 6200 kişi alan bu salona beş seansta en az 30 bin kişi giriyordu. Flatler 2 dolarla 6 dolar arasında idi. Ortalama 3 dolar kabul edilse günde 90 bin dolar, bizim paramızla 250 bin lira hasılat yapılıyordu. Bu hasılat hangi masrafı kaldırmaz?
Onun İçin Nevyorkta halka arzedllecek her çalışmaya çekinmeden milyonlar ve milyonlar sarfedllir. R.C.A. binası içinde bir gün N.B.C, radyo ve televizyon merkezini ziyaret ettik. Yine 40-50 stüdyo, sayıya gelmlyecek kadar artist, müzisyen, teknisyen, figüran, idareci, ile dolup dolup taşıyordu. Uzun koridor üzerinde hangi kapıyı açıp İçeri baksanız ya bîr temsil, ya bir konser vardı. Küçük televizyon stüdyolarında yüzlerce projektör birden yanmış, bu ışıkların ve muhtelif Lstlkamet-| lerde bir noktaya çevrilmiş olan
Bîr artist televizyona geçiyor makinelerin ortasında tanınmışı artistler ya şarkı söylüyor, ya bir temsil veriyorlardı.
Bize henüz yabancı, İnanıl-1 nıaz bir icat gibi görünen tele-! vizyon Amerikada daha şimdiden blzdekl radyo derecesinde yayılmıştır. 1 haziran 1949 da Amerikada 2.010 000 televizyon alıcı cihazı varmış. 1950 sonunda bu miktarın 6 milyonu geçeceği tahmin ediliyor. Orta halli Amerikalıların evine şimdiden televizyon girmiştir. Nevyorkta bizim oturduğumuz St. Moruz otelinin bir çok odalarında ıad-yodan başka televizyon da vardı. Zaten Amerikan evlerinde radyo oturma odasında, misafir odasında, mutfakta ve yatak odasında olmak üzere en az flört tanedir. Bunlara şimdiden bîr de televizyon İlâve ediyor, televizyon İstasyonlarından verilen temsilleri oturdukları yenle, yine radyoya benziyen teleriz-yon âletinin mavlmtrak ışıkla aydınlanan perdesinde seyrediyorlar. Televizyon bütün dünyaya yayıldığı zaman radyoların, bugünkü gramofonlar gibi rağbetten düşeceği, tiyatro ile beraber sinemanın da tarihe karışacağı muhakkaktır.
N.B.C. televizyon stüdyolarını gezerken bir taraftan sanatkârların temsillerini kendilerinden seyrediyor, yandaki televizyon âletinde de bu temsilin televizyona aksini görüyorduk, Hepsi yirmi He otuz yaşlan arasında kadın erkek genç İnsanlar, nisan zekâsının girift âletlerle yüklü olan bu son İcadının türlü kollarında aldıkları vazifeyi büyük bir ustalıkla başarı-
yorlardı Burada on beş dakikalık bir teleyizyor. temsili İçin aylarca prova yapıldığını söylediler. Tekrar, daima tekrar, en ufak bir pot kalmayıncaya kadar tekrar. Bu tekrarlar için sarfedilen paranın burada ıiç bir ehemmiyeti yoktur. Meşhur sinema artisti Bob Hope’un televizyonda verdiği bir buçuk saatlik bir temsil için 150 bin dolar sarfedilmiş. Ailen Day adındaki genç bir istidadın televizyonda söyllyeceği şarkının provası yapıldığı gün biz de orada idik. «Artist bir ağaç dalının altında mı. piyano başında mı, ayakta mı şarkı söylerse daha müessir olur? Ellerini nasıl tutmalıdır? Kız nerede oturmalı ve yüzüne nasıl bakmalıdır?* gibi meselelerin halledilmesi bizim orada kaldığımız bir saatten fazla zamanın hepsini, en kesif şekilde doldurmuştu.
Televizyon âletinin perdeleri umumiyetle bizim radyoların şimdi kumaşla örtülü olan çerçeveleri boyundadır. Fakat perdesi sinema perdesi boyunda olan televizyonlar da varmış. Televizyon teknisyenleri şimdi bütün gayretlerini alıcı televizyon cihazlarını ucuzlatmağa harcıyorlar. Bugün Amerikada küçük bir televizyon âletinin fiatı 600 dolardan başlıyor. Bizim paramızla 1700-2000 lira. Fakat pek yakın bir İstikbalde televizyon fiatlerinin radyo flatleri derecesine düşeceği muhakkak sayılıyor.
Şevket RADO
Ayçiçeği tohumu bu yıl az
istihsal bölgelerinden şehrimize gelen haberlere göre bu yıl ayçiçeği tohumu mahsulünün geçen yıldan daha az olması beklenmektedir. Buna sebep o bölgelerde hüküm süren şiddetli sıcaklardır.
Susama gelince bu madde hakkında tahminde bulunmak İçin vakit henüz erkendir. Keten tohumunun da bu yıl az olması muhtemeldir.
Bakliyat sahasında ise bu yıl 12 bin ton kırmızı mercimek İstihsal edileceği bildirilmektedir. ________________
Kıymeti, takdir edllemlyecek derecede büyük olan ve çatılarının altında milyonlarca liralık tarihî eşya İle mücevherat bulunan Topkapı Sarayı Müzesi daima bir yangın tehlikesi altında bulunmaktadır. Her ne kadar diğer binalarda alınan yangın tedbirleri burada da büyük bir titizlikte tatbik edlLmk-te ise de vasıtaların İptidaîliği dolayıslyle muhtemel bir yangının. zararsızca söndürülmeslne kâfi gelmiyeceğl anlaşılmaktadır.
Müze Müdürlüğü geçen sene. İleri memleketlerdeki fenni ve otomatik yangın söndürme d-hazlarlyle müzeyi teçhiz etmeyi tasarlayarak keşfini yaptırmış ve lüzumlu olan yanm milyon lirayı Milli Eğitim Bakanlığından istemişti. Bakanlık, tasarruf düşüncesiyle bu teklifi reddetmişti. Binalar ve eşyalar tamamen sigortasızdır. Alâkalıların söylediklerine göre, bir yangın vukuunda itfaiye en kısa zamanda yetişse bile, faraza 80 odalı olan harem dairesinin karışık müştemilâtında kolaylıkla çalışarak yangını söndii-remiyeceği anlaşılmaktadır. Memleketimizin olduğu kadar, dünyanın da en büyük mânevi ve tarihî kıymetlerin! İhtiva eden bu müzenin bir an evvel muhtemel oir yangın tehdidinden kurtarılması lâzımdır.
Darüıâceze menfaatine garden parti
Memleketimizin yegâne hayır ve şefkat müessegesl olan Darülâceze menfaatine 27 Mayıs 950 günü saat 16 da Yıldız' saraya, müştemilâtından Malla köşkünde bir gardenparti teTtlp edilmişti.
Havaların muhalefeti yüzünden tehir edilen gardenparti 18 Temmuz salı günü saat 18 da ayni yerde verilecektir.
Tamir edilen vapurlar
Denizyolları idaresinin «Bakır» şilebi, «Giresun» yolcu vapuru ve »Sinop» tankeri tamir ve revizyona tâbi tutulmak maksadıyla Halice alınmışlardır.
RADYO
Kalay fiatleri düştü
Son günlerde kalay piyasasında biraz düşüklük vuku bulmuştur. Beyrutton fıçılar İçinde çubuk kalay İthal edilmiş ve bu mallar piyasada 87o kuruştan satılmıştır.
Bütünlemeye kalan orta okul öğrencilerinin dikkatine:
Tâlim ve Terbiye Heyeti âzasından Mehmet Do-ğanay'm, 1949 - 50 yjlı müfredat programına göre hazırlamış olduğu ortaokul üçüncü sınıflarına mahsus Kimya Kitabı satışa çıkmıştır.
Bütünlemeye kalan ortaokul öğrencilerini ve ortaokul kimya öğretmenlerini yakından ilgilendiren bu eser Millî Eğitim Bakanlığı yayınevleri ile bütün kitapçılarda 140 kuruş flatle satılmaktadır. (9440> Devlet Kitapları Müdürlüğü İstanbul
İSTANBÜl RADYOSU öğle ve akşam programlan
12,31 Açılıj ve programlar.
13 00 Haberler.
13,İS Öğle konseri «Pl*.
13.43 Şarkı ve türküler,
14.20 Serbe« saat.
14.30 Karışık memleket tOrkUlerl «Fİ.».
14.30 Dans mUzigi «Pl.».
15.00 Programlar ve kapanı».
1T.57 Açılı® ve programlar.
18.00 Dans milliği «Pl.».
18.30 Yurdun her kösesinden deyişler ve söyleyişler.
19.00 Haberler.
19.13 titan bul haberleri.
19.20 Badya senfoni orkestrası kan-
28.00 S(ır eserleri.
20.13 Karışık hatif müzik «Pl.».
20.30 Şarkı ve türküler.
21.10 îstanbulda fikir ve sanal hareketleri Konuşan: Şevket Rado.
21Z0 Fasıl heyeti konseri «Şehnazı. 22.00 İzahlı opera
23,00 Çeşitli hafif müzik «Fİ».
23,M Programlar ve kapanı*.
ANKARA RADYOSU öğle ve akşam prvgraaüan
12,38 Açılı* ve program.
12.30 M S. ayar» ve Şarkılar. Okuyan: Muzaffer 11 kar.
13.00 Haberler.
13.13 Vals festival orkestrası «PL».
13.30 öğle Gazetesi.
13.43 Şen parçalar «Pl».
14,00 Hava raporu, ak.om programı Ve kapanış.
11.58 Açılış ve program.
18.00 M. S. ayan ve İncesaz «Tahlr-busclik faslı».
18.30 Konuşma.
18,45 Hatif şarkılar «Pl.».
19.00 M S. ayarı veHobertar.
19.İS Geçmişte Bugün
19.» Tarihî Türk müziği. 20.00 Müzik: «Pl ».
».15 Radyo Gazetesi.
20.30 Scrbcı »ant.
20,35 UveriUrler «Pl ».
21,00 Konuşma* «Türkiyede Marja ı
îl.ts Müzik- «Pl.».
22,00 Konuşma.
22.1S Dans müzikleri «Pl».
22.43 M. S. ayan ve Haberler.
23.00 Program ve kapanış.
Yarın sabahki program
7.28 Açılış ve program.
7.30 M. S. ayarı.
7.31 Hafif parçalar «Pl.». ,
7.13 Haberler.
8.00 Saz eserleri ‘Pl».
8.13 Potpuriler «Pl.».
8.13 Günün programı ve hava m-
8.30 Hafif orkaatra eserleri «Tl.», 9.00 Kapanı*.
Gümrük ye Tekel Bakanı sayın Nuri Özsan'm. 11 temmuz salı günü İstanbul gazetecilerine verdiği izahatı gazetelerde okuduk. Sözleri arasında sigaralara da temas eden bay Bakan şöyle diyor:
(r— Evvelâ Köylü sigarasının fiatlerini indirmeğe çalıştık, fakat hükümet önce şeker ve ekmek fiatlerini indirmeyi tercih etti. Köylü sigarasının fiatı indirildiği takdirde bütçeye 20 milyon lira aksi olacaktır.»
Şeker ve ekmek flütlerindeki tenzilât ön plâna alınmak suretiyle köylü sigarası fiatının indirilmesi ikinci plâna mı bırakıldı pek iyi anlıyamadık. Bakanın, bütçede 20 milyon liralık gedik açılacağım tebarüz ettirmesi. bundan tamamiyle vazgeçildiği intibaını uyandırıyor.
Halbuki sayın Bakan. 5 haziran 1950 tarihinde An-karada Türk Ajansı muhabirine şöyle demişti:
«■— Büyük bir müstehlik kütlesinin ihtiyacına cevap vermesi dolayısiyle evvelâ Köylü sigarasiyle Doğu ve beşinci nevi sigaralarda ucuzluk teminini düşündük. Bunları yirmişer kuruştan on beş kuruşa indireceğİ2.n
Demek ki evdeki hesap çarşıya uymamış, evvelki karardan dönmek icap etmiş. Olabilir, bunu da olağan işlerden sayarız; fakat olmasaydı daha iyi olurdu. Nükûl, umumi efkâr üzerinde iyi intiba uyandırmaz. Başımızı biraz geriye çevirirsek. eski iktidarın akıbetinde bunun büyük rol oynadığını görürüz. Evvelâ çarşıya bakmak, sonra da eve dönüp iyice hesap etmek ve konuşmayı en sonraya bırakmak gerek. Arabın sözü meşhurdur: «Elva'dü ked-deyn».
Bay Bakan, diğer sigaralar hakkında da şu izahatı veriyor:
«e— Sigaraların tip ve ambalajlarını değiştirmeyi düşünüyoruz. Sigara paketleri, miz tütünümüzün vasfım muhafaza edememektedir. Sürgülü kutular makinelerde yapılmakta olduğundan daha da ucuza nı alet m ekteyiz.»
Pekâlâ. Hem ucuz, hem de daha iyi ambalajın tercihi tabiidir. Gelgeldim, dâva bununla halledilmiş olmaz. Mevcut sigaralar arasında, şehirli büyük müstehlik kütlelerinin ihtiyacına cevap vermesi icap eden sigaralar esasen iyi vasıflı tütünlerden yapılmıyor. Bun lar. daha iyi ambalaj içinde muhafazaya değmez. Birinci nevi sigaralar meydanda. Amerikan ambalajlan taklit edildi ve ilk zamanlarda sigaraların imâline de biraz itinâ gösterildi, fakat rağbet artınca kalite yine bozuldu.
Ambalaj yalnız g(n okşar. Lâzım olan şey, özün ıslahıdır. İster sürgülü kutu olsun, ister çizgili kâğıt olsun; elverir ki açıldığı zaman içinden, zevkle içilebilecck sigara çıksın.
Sayın Bakan, bazı maddelerle beraber kibriti de Tekelden çıkarmayı düşündüklerini müjdeliyor. Memnun olduk. İnşallah bu tasavvur da bir nükûl darbesine uğramaz. o sayede sahici kibrite kavuşuruz.
Cemal Refik

Tarsus vapurunun yeni seferleri
Hâlen Ak denizde bulunan Denizyollarının «Tarsus» vapuru 20 Temmuz perşembe günü limanımıza dönecek ve 22 Temmuz cumartesi günü yeni bir sefere çıkacaktır. .Tarsus» ba seferinde de Beyrut, tskende-rlye. Napoli. Cenova, Marsilya ve Pireye uğrayacak ve Ceno-vada bir hafta kaldıktan sonra 10 Ağustosta tekrar tstanbula dönecektir.
Amerika, Yugoslavya bebekleri de geldi
Enternasyonal bebek sergisine iştirak etmiş olup bebekleri yolda geciken devletlerden Amerika Birleşik Devletleri. Yugoslavya, Polonya, İsviçre ve çekoslovakyaya ait çok güzel bebekler de gelmiş ve alt oldukları vitrinlere konulmuştur.
A K 8 A M
Fransada siyasî buhran
Pleven kabinesinin uzun müddet İş başında kalacağı ümit edilmiyor
Fransada siyasi buhran doysun ediyor. Geçen hafta kabl-Steyi kurmağa memur edilen re bu iş için Meclisten İUmad oyu alan Quc uilir kabinesini tur-gl gün ademi itimad reyi İle daştı. İstifasını vermeğe jur Oldu. Bundan sonra ha-U1 bir faaliyet başladı. U-gun müzakerelerden sonra yeni
kabineyi kurmağa eski savunma kakanı Pleven memur edildi. Pleven kabinesinin, Itlmad. reyi alsa bile uzun müddet İş başın-
da kalacağı tahmin edilmiyor. İsviç renin tanınmış siyasi muharriri Rcnd Payot Frensa-dakf siyasi buhranın sebebi ve Otıeullleln Itlmad oyu almışken sonra neden düşürüldüğü hakkında dikkate şayan bir makale neşretmlştlr. İsviçreli muharrir diyor ki:
«Fransa Meclisi eski Başbakan ÇueulHeln 208 reye karşı 3F3 le yeni kabineyi kurmasını kabul ettiği halde üç gün sonra 221 reye karşı 334 )e kabineye lltmad oyu vermedi. Milletlerarası gerginliğin bu kadar fazla olduğu bir sırada bu knl değişiklik Meclisin umumi menfaat esasını bir tarafa bıraktığını ve partilerin her şeyden evvel seçim düşüncesiyle hareket ettiğini gösteriyor. Bu hareket bir ekseriyet temini için birleşmesi lâzım gelen partiler arasındaki derin ihtilâfı bir kat daha arttırmak tadır. Kabine bir zamanlar komünistler, sosyalistler, halkçı cumhuriyet hareketçiler ve radikallerden terekküp ediyordu Komünistlerin kabineden uzak tutulduğu gündenberi hükümetin sosyalistlerle halkçı cumhuriyetçilere ve radikallere dayanması lâzımdır. 1948 da seçilmiş olan ve artık memleketin siyasi kanaatini temsil etmeyen bugünkü Mecliste başka suretle hareket etmek kabil değildir.
Bu üç parti filhakika hükümet meselesinde birleşmiştir, fakat dalma İçlerinden biri kabine buhranına sebep olmuştur Sosyalistler, bir hükümet kurabilmek vaziyetinde olmadık lan halde, bütün kabineleri düşürmüşlerdir. Bu defa da Que tülle kabinesini, doğar doğmaz ve evvelce Başbakana itl-mad reyi vermişken düşüren yine sosyalistlerdi!. Sosyalistler kabine reisini biraz fazla sağa kaymakla İtham etmişler, müstakiller grupu reisi Paul Rey-Baud İle bir müddet de Gaull'cü grupu na başkanlık etmiş olan radikallerden Giaccobi'yl kabineye almasına kızmışlardır. Ka-Hne’* Daladler’ye bir bakanlık tekflf etmesini de (Daladier bu tek’lfl kabul etmemiştin hoş görmemişlerdir. Fakat memnu-nlvrt tizlikleri, hakikatle. Que-niUeln parlâmento koridoru manevralarından bıkarak kendilerine fazla yüz vermesinin ve sosyalistlerin İktisadî İsteklerine. memleketin mâliyesini ve kredisini korumak lüzumundan bahisle muhalefet etmesinin neticesidir
Sosyalistlere on kadar halkçı cumhuriyet hareketi mensubu da katılmıştır. Bu partiden 38 mebus da müstenkif kalmıştır.
kfl Mecliste başka bir ekseriyet »mini tabii değildir ve devrenin sonuna kadar öç partinin, radikallerin, sosyalistlerin, halkçı cumhuriyet hareketçilerin iş birliği yapmaları lâzımdır
Bu mecburiyetin üç partiyi *-ralanndoki Itlmadsizliği ve seçim mülâhazasını ön plâna almayı ortadan kal d ıramaması çok teessüf edilecek şeydir. Bu günkü parlâmentonun büyük dış meseleler karşısında pek al hassasiyet göstermesi hısana çok acı geliyor Soğuk harb devri geçmiş. Kore meselesi Av-rupada bugünkü sözde sulhun ne kadar çürük olduğunu gösterdiği bir sırada üç ğrup da her zamanki oyunlariyle meşgul oluyor. Halbuki her hükümet için baş mesele emniyet dâvasıdır. Askeri vesaiti hemen hiç mevcut olmıyan ve kendi müdafaasını temin edemlyecek vaziyette bulunan Fransada bu mesele bin kat daha mühimdir.
Demokrasi filhakika partilere ihtiyaç gösterir. Partilerin de programlarını müdafaa etmesi lâzımdır. Fakat bir milletin geleceği bahis mevzuu olan bir
Seyahat Mektupları: ıManş denizi Ati antikten geniştir!»
(Baş tarafı 3 üncü sahiîcde) yaklaştım (2). Hükümet partisinin meşhur başmuharririyle biraz önce neler konuştuğumu anlatıp sonuncu mevzua dair flkrlni sordum:
— Ben bildiğiniz gibi Muhafazakârım. Fakat kanaatimce İngiliz sosyalizmi, Amerika İle Rusya arasında bir muvazene unsuru Sosyalist Avrupa yaratmak hususunda âmil olmalıydı. Tarihi bir fırsat kaçırılmıştır. Zira. Avrupaâa beş sene evvel sol cereyanlar kuvvetliydi. Şimdi cereyanlarda sağcılık hâsıl olduğundan, bu fırsat kaçmış ve pek fena olmuştur l - dedi.
Böylece, İngiltercde, sosyalistlerden sâdır olması gereken bazı fikirler, muhafazakârlardan çıkıyor ve aksi de vâki oluyor.
14 Trmmuz ’*‘0
Zuluların hayatı — Arslanların taarruzu ve bundanj(orunmak yolları _ 13 —
Halkçı cumhuriyet hareketi partisi bin sağ. diğeri sol olmak üzere İki grupa ayrılmıştır. Solcular içtimai saltada sosyalistlere pek. yakındırlar.
Bu muhaliflere komünistler, de Gaulle'cüler, mutedil unsurlar da katılınca Queullle’ln birbirini tutmıyan garip bir çoğunluk tarafından düşürüldüğü gö-. dır. Partiler bugün hürriyeti rülür. Bu ekseriyet tahrip hu- suiistimal ediyorlar ve bir gün susundadır. Yapıcı, hükümet | bunun ortadan kalkmasına se-mesuliyetln! deruhte edici de- bep olmakla İtham edllecek-glidir Hakikat şudur kİ bugün- lertnl düşünmüyorlar.
Kürkçü hanındaki inşaat
Hanın yıkılmak üzere olan kısmı ve yana kayan dükkân
Mahmutpaşada »Kürkçü hanı» nda yapılan yolsuz bir İnşaat bu han sakinlerini her an bir çöküntü altında ölüm Ihtı-
tıir
Şehîr tiyatrosu talimatnamesi
Şehir tiyatrosu hakkında müddet evvel belediyenin kabul
etliği talimatnamenin ortaya çıkardığı karışık meseleler do-layıslyle, Belediyenin talimatnameyi tamamer İptal ettiğini ve yenisini hazırlamağa başI*’ dıfiını yazmıştık.
Bu iptal keyfiyeti Şehir Tiyatrosu mensuplarından çoğunu pek memnun etmiştir. Bu talimatname yüzünden İşlerine son verilen sanatkâr, teknisyen ve dekoratörlerin vaziyetlerinin ne olacağı sorulmaktadır. Bu hususta Belediyeye müracaatlar başlamıştır. Belediye Başkanlığının, İptal edilmek suretiyle hükümsüz olan talimatname gereğince İşlerinden çıkarılanı arın vaziyetiyle ciddi şekilde alâkalanacağı tahmin inektedir._________
edU-
* C. H. P. Eminönü İlçe Başkanlığından: 18 temmuz 950 salı günü saat 17 de İlçe merkezinde yapılacak toplantıya üyelerin teşrifleri rica olunur.
Teknikte ileri milletlerin havacılık çalışmalarında nasıl şaşırtıcı ilerlemeler kazandıklarını dikkate alarak Türk havacılığına kuvvet verelim ve Türk Ha-ha Kuruntuna lıer fırsatta yardım edelim.
lediye imar müdürlüğünce müsaade edilmişse de. imar müdürlüğünce tekrar yapılan bir muayenede hanın esasen çürümüş olan akşamı üzerine yeniden beton bina yapılmakta olmasını mahzurlu görerek inşaatı durdurmuşlardır. Bu şeklide İnşaata usulsüz müsaade verenler hakkında tahkikat açılmış olup Eminönü fen heyetln-iden iki mühendis de başka ye-Işe re naklolunmuştur.
Hanın bazı akşamı çok teh-
ğından alâkalı makamlarca el konmuştur.
Hanın zemininde kurulmuş ] İlkeli bir vaziyet gösterdiğinden rnr çoKuntu atunaa oıum mu- olan dükkânlar üzerine yeni zabıta ve savcılık da işe el koy-mallyle karşı karşıya bıraktı- İnşaat yapılmasına evvelce Be- muştur.
ZuJuTar yalnız toplu ve silâhlı bir halde çifliklerinden dışarı çıkabiliyorlardı. Hiç bir yerli, kulübesinin ve hayvanlarının dikenli çalılardan çitlerin arkasında bulunduğuna kanaat getirmeden yatmıyordu. Bundan maada bu gibi yerler, etrafında ateşler yakılarak aslanların hücumundan muhafaza olunuyordu. Tabii bütün bu gayri tabd vaziyet karşısında bizim araştırma ve tetkikat İşlerimiz geri kalıyordu.
BüLün ihtimamlara rağmen Tam Tam lar yeni yeni felâket haberlerini etrafa yayıyorlardı. Erkekler avlanmada tamamen mahvolmuş, genç kız gündüzün aslanların taarruzun* uğramış, İyi muhafaza edilmiş çtKikîer gece yansı, aç kalan aslanlar tarafından baskına uğramış, velhasıl kuzey Zıılu diyarı bir felâket içinde idi. Mahvolma, kan akışı ve ölüm günden güne etrafı sarıyordu.
İşlerimizin aksamasiyle. yerlilerin de bizi kampımızda ziyaret etmelerini is temi yorduk. Diğer taraftan bizim de arzumuz elden geldiği kadar yerlilere yardım etmek İdi. Profesör yanında BİLİ asistan olarak, aslanların hücumlarına maruz kaimış ve yaralanmış olanların yardımına koşuyordu. Çok kişiler yoktu. Bense, cerrahlıktan hiç bir şey anlamadığımdan yalnız bxşıma şiniklere gidiyor, bazılarında halk masalları dinliyor, bazılarında İse fotoğraf çekiyor, dalma silâhım omrızumdn dolaşıyordum. Bana bu suretle aslan avcılığı da na.tip oluyordu. Kurak mevsimin üçüncü ayında 31 aslan avlamıştım.
32 nci aslan avı
32 numaralı aslan avj pek şayanı dikkatti. Bir gün Twa-benl namındaki, gayet zengin ve münzevi bir hayat süren tah mlnen elli yaşlarında bir yerlinin çifUğini ziyaret etmiştim. Herkes bu adamdan çekinirdi. Kimse Twabeni‘den bahsetmea-dl. Kendisi de çekingendi. Hiç bir zaman kampımıza gelmiş değildi. Kendisini Zaman! vası-taslyle bilhassa davet ettiğimiz halde kampımıza ayak basmamıştı. Başkabile reisi olan XI-pooso dahi TwabenJ'dcn çekinmekte İdi. Hattâ bir defasında Ttvabenl'ye hediye götürmek üzere gideceğimi üpooso'ya söy ledlğimde kendisi beni bu adamın malikânesine kadar götürmüştü.
Bu buluşmada Tvabenl’nln gözlerinin Xîpoosoya baykuş gibi baktığı nazarımdan kaçmamıştı. Xlpooso’ya karşı hissiyatına hâkim olamıyacakmış gibi bir tavırla, battaniyeyi elimden kaptığı gibi dışarı çıktı ve kayboldu. Kısa bir müddet sonra geri döndü, battaniye elinde değildi,
hâkim olmuştu
Nişanlısını ölümden, kurtaran ?dıl abulili genç bir kır dönerek, ziyare timle evini daima
şereflendireceğimi söylemiş ve teşekkür etmişti. Bu olay esnasında bilhassa anladığım bir şey vardı: Bu İnsanda İki cereyan vardı. Bu cereyanlar birbirfyle mücadele ediyorlardı. Bir anda bunu anlayamadığımdan bu a-damm vaziyeti fazlaslyle merakımı mucip olda.
O gûndenberi Tvabenl’nln malikânesini dört beş defa daha ziyaret etmiştin», fakat hiç bir zaman bir fevkalâdelik nazarı dikkatimi «lbetaemişll ve konuşmalarımızdan dahi bir şey elde edemiyordum. Bir çok o-ğuiları meydanda değildiler, on dört karısı, tahminen otuz kız evlâdı vardı. Benim her gelişimde bunlar beni görür görmez çil yavrusu gibi dağılıp kulübelerine kaçıyorlardı, bu âdeta her hangi bir düşmanın malikânelerine girmesi gibi bir harekete benziyordu. Yalnız bir tek İstisna vardı: Oldukça dolgun ve pek utangaç olmıyan tahminen on altı yaşlarında bir kız, benden kaçmıyordu. Bu kızın İsmi Mdabuil İdi ve her gelişinde yanımda kalmak için bir fırsat buluyordu. Bu kızuı cüreti ve serbestliği, dişinin ağrımasında kampımıza yalnız başına gelmesi ile belli olmuştu. Bütün tedavi müddetince asabı bir şekilde gülüyor, fakat bu tedaviyi mütaakıb dehşet» bir titremeye tutuluyor, bize yaptığı ziyaretten dolayı babasına bir şey söylenmemesini rica ediyordu. Talihimiz bize yâr olmuştu Bu güzel kızın dişini tedavi ettik.
yüzünün alçı ile bir kopyasını aldık kendisine güzel hediyeler
vererek sözümüzde duruyorduk, tyl arkadaş olmuştuk.
Bir gün, öğle güneşinin yakıcı
şuaları arasında Twabeni’nin Bu çıkışı ile âsabına çlfUğlnl ziyaret ettiğimde, onun ve bana karşı zenginliğini ve yerliler arasında
Greated by free version of 2PDF
ne kadar müessir bir şahsi olduğunu anlamıştım. Yüzle insan emrinde çalışmak’* Bütün malikâne etrafı ga kuvvetli müstahkem bir m kie benziyordu.
Aslanlar her ne kadar ki
vetil İseler de, derileri pek ince ve hassas olduğundan böyle canavarın bu gibi bir dikenli çalılardan yapılmış secilerden geçmesine imkân ve ihtimal yoktu. Fakat kendi kendime soruyordum, böyle öğle vaktinde neden bütün hayvanlar ve insanlar malikânenin içinde idiler. Bu zamanlarda ortalarda bir aslan görülmezdi.
Biraz sonra bu düşüncelerimin cevabını Tvrabenl b zzat kendisi vermişti aynı zamanda kendisinin ne kadar zeki olduğu da bu suretle anlaşılıyordu.
Gizli bir kapı
Bu çifliğe doğru yürürken, tahminen üç metre genişliğinde bir kısım barikadm sallanmakta olduğu nazar; dikkatimi celbet-mişti. Burası sessizce açılıyordu. Bu müteharrik barlkadm arkasından gelen bir ses. bir kaç dakika beklememi rica etti. Durdum. Bu kısım açılır açılmaz Twabeni karşıma çıktı.
— İçeri buyurun Ja Eaaba, diye bana hitap ediyordu Çabuk ol. karşıdaki çalılıklar arasında aslanlar bekliyor, diyordu.
Gayet kurnazca kurduğu bu kapıdan dolayı kendisini tebrik ettim. Sözlerim ona bir takdir gibi geldi, ağzı bir parça acildi ve söylediği sözler de oldukça nâzikti.
— Bak bak. diyordu. Bu çalı kapı ne kadar kolay açılıp kapanıyor.
Hiç eziyet çekmeden kapıyı kapatıyor ve bu kapının işleyişini mağrurane bir şekilde banâ (Arkası 7 nci sahifede)
SARI DİVAN
Aşk ve macera romanı
Yazan: Valentin IVüliams Tercüme eden: Vâ-Nû
Tefrika No. 47 -
Merdiven sahanlığının ortalına doğru yürüdüler. Pis entarin. şişman kadın, birine! kattaki iri yan herifle konuşmaktaydı.
Boulot, hâkim bir tavırla; kadına hitab etti:
— E. buraya bak... Biz, bu-rayn geldiğimiz sırada İçeri giren kadın nerede?
Kadın, suratı asık:
— Bilmiyorum— cevabım verdi
Polis, tehdldkâr, İsrar etti:
— Yalan söylemeyiniz. Nerede bulun getirin şu kadını...
— Vallahi, yemin ederim, bayım. kadın gitti.
— Nereye? Nasıl?
— Doğrusu ben de bilemiyorum. Onu ilk defa olarak gördüm Kapının pşlgin! süratle aştı, kendirini iyi seçemedim bi-
le... Sabahın bu saatinde, namuslu İnsanların evinde ne işi var. diye ona soracaktım. Derken, eve siz giriverdiniz. Şaşkınlığımın derecesini gördünüz. O sırada, kadın da bir yere sıvıştı.
— Yalan söylüyorsunuz! 17 numaradaki adama kabar vermeğe gitti.
İri yan adam, araya karıştı:
— Aman efendim 3İz, içeri o kadınla aynı zamanda girmediniz mi? Bir Lnsan, sizin ve benim tarafımdan görülmek-slzin, bu merdivenden nasıl çıkar? Hayır İşte, erkek erkeğe konuşuyoruz. Bize görünmeden üst kata çıkamazdı.
Boulot, İsrar etti:
— Peki, öyleyse ne oldu bu kadın? Herhalde, onun, yukar-kl kattaki herife haber verdiği-
ni benden gi21iyemlyecekslnlz. Kaçması için ona yardım etti; ve aynı zamanda o da sıvıştı.
Şişman kadın, tekrar cevap verdi:
— Bilmiyorum Üstelik öğren meğl de merak etmiyorum. Ben, o kadını, tanımam... Şimdiye kadar hiç görmedim. Ne tarafa sıvıştığını t&yln edemem.
Boulot'un parlak gözleri kı-sılıverdl: kadına ve erkeğe sert sert baktı:
— Ben, size sual sorduğum zaman, cevaplarını bilmenizi tavsiye ederim. Evinizde neler olup bittiğini, polis, merak edebilir. Ne demek İstediğimi anlatabiliyor muyum?
Kadın:
— Benim polisten hiç bir kor kum yoktur. — dedi. — Ben. hürmete lâyık bir vatandaşım. Ben...
Sesi titriyordu, devam edemedi.
Erkek, onun aşırı bir şeyler söylemesine mâni olmak için elini uzattı:
— Kıs çeneni!...
Sonra, Boulot’ya dönerek ilâ-
ve etti;
— Ben, can sıkıcı hâdiselerle karşılaşmak İstemiyorum, bayım. Biz, öyle bir ticaret üzerin deyiz kİ, başımıza her gün bir belâ gelebilir. Polisle aramızın iyi olması lâzımdır. Dgreıımek istediğiniz nedir?
— Bizim önümüz sıra buraya gelen kadın ne oldu?
— Sıvıştı, efendim... 17 numaradaki adama tehlikeyi haber verip vermediğini merak ediyorsunuz değil mi? Bunu gizlemek benim için mânâsız olur. O adam, benim hiç bir şeyim değildir.
— O kadın buraya evvelce hiç gelmiş miydi?
— Galiba, hayırl
— Peki, adam?
— Evevelld akşam geldi, bir oda istedi. 17 numarayı verdim. Bana bir miktar para bıraktı: yeniden para lâzım olunca, söy-lemt-kliğlmi bildirdi.
— Ne tip bir insandı?
— Uzun boylu, gayet soluk yüzlü, Amerikalı gibi konuşuyordu.
— Buraya öledenberi devam
eder mİ?
— Eğer, kendisini daha evvel gördümse, şuracıkta ölmeğe razıyım.
— Hangi isimle müracaat etti?
— Hiç bir isim vermedi.
— Misafirlerinizi kaydetmek âdetiniz değil midir?
Adam, endişeli endişeli baktı:
— Bayan, °na usulü dairesinde kâğıt vermeği unutmuş.
— Sana o adamı kim göndermiş?
— Bilmiyorum, sormadım. Pa rasmı vermişti ya, yalnız paraya baktım.
Şimdi artık iyiden iyiye punduz olmuştu. Sofanın penceresinden büyük şehrin gürültüsü aksediyordu.
Erkek, kadının arkasından indi.
Boulot, gayet dalgın, parmağını burnunun ucuna götürdü; birdenbire dedi ki:
— Gaston! Sen, bundan böyle İhtiyar Boulot'un mesleğini yapamıyıacak hale geldiğini kldla edebilirsin. Bu gece tak-
tik bir hala yap Um, azizim. Ancak bir talih eseri olarak bu yanlışlık tamir edilebilir. Eve girdiğimi* sırada iş bölümüne riayet etmemiz Icabederdl. Ben, herifin peşinde koşmalıydım, sen de kırmızı s*çl> kadınla ilgilenmeliydin.
— Anlı yamıyorum. patron!
— Aptal! Kapıya vurulan darbeler bir tehlike işaretiydi. Aralarında tesblt edilmiş bir işaretti bu... Tak... Tak tak tak. Bir uzun darbe, sonra kısa darbeler, Erkek, bir kere İkaz edildikten sonra, artık kadının burada fazla kalmasına ihtiyaç yoktu. İhtimal o ihtiyar sihirbaz kan da, içerden kaçmağa yardım etmiştir. Sonra, İşini bitirip sakin sakin aşağı İnmiştir. Hay Allah, gördün mû gafletimizi?
Boulot, elini iç cebine soktu; eczadan e pamuğundan bir ponpon çıkardı. Bu pamuğun İçinde kırmızı bir saç teli vardı. Bu teli, polis kafiyesi, Car-men'in göğsünden almıştı.
Kılı havaya, güneşe doğru tuttu.
c— Bu mevzuları blrbiııne nasıl bağlamak?? diye düşündü.
XXIII
AŞK MESELESİ
Boulot, garson Gaston'dan Levin'eln kapısı önünde veda etti:
Gaston'un nasırlı elini sıkarak:
— Mersi, azizim. — dedi. — Yine görüşürüz. Ben, sana ettiğim va'di unutmayacağım-Bu akşamdan itibaren. Sencap Gaston, mücrimler listesinden silinmiş olacak. Fakat, senden beklediğimiz mesele henüz bitmedi. Kırmızı saçlı kadını gözden kaçırma! Zannıma kalırsa, Ranıon, bir daha, o yer alti meyhanesinde görünmiyecektir. Fakat, o kadını tekrar oraya gönderebilir. Hâdisenin mabadın! onun vasıtasiyle öğrenmek istiyebllir. İşte bunun içindir ki, kırmızı saçlı kadının yakından takibe uğraması, yalnız faydalı değil, zarurîdir de... Onun İzi ile herife varacağız. Anlaşıldı mı? Sana hiç bîr
(Arkası var)
Armatörlerimizin filosu
66.602:
tarafı, olmak
299.188 Yekim
daha ziyade açmak için vitese bir daha bastı. Motor, büyük bir gürültü İle İşliyor, otomobil de bu süratle taşlara çarptıkça, zıplıyordu.
Otomobil, bu cehennem! süratle bir müddet daha gittikten sonra Muller, yine başını arkaya çevirdi ve dudaklarında müstehziyane bir tebessüm, be-
Armatörlere gemi almak için döviz müsaadesi verilince ellerindeki tonaj iki yıl içinde 60.000 den 265.000 e yükseldi
Muller ile Frank Palmbih’dtkl Esplanad otelinin bekçisini öldürüp kasadaki paralan aldıktan sonra bu güzel sayfiye yerinden uzaklaşmağı elzem addettiler.
Bu haydutluk kendilerine tahminlerinden fazla bir kâr temin etmişti. Çünkü onun kasasında nakit ve mücevher olarak yüz bin dolardan fazla bir para bulmuşlardı.
Bu hâdisenin nahoş Mullerln İşlerine mani
İsteyen otel bekçisi Marteni öldürmek zorunda kalmış olması kil. İki haydut, civardaki köylerden birine vardıktan zaman bindikleri otobüsün motorunda bir ârsa olduğunu hissettiler. hem motoru tamir ettirmek, hem benzin ve makine yağı almak için civardaki köyün biricik garajı önünde durmak zorunda kaldılar.
İki haydudun durmağa mecbur kaldıkları köy, İki dağ arasında sıkışmış bir ovanın ortasında kâin kasvetli ve ıssız hlr yerdi. Köyde sık sık o bölgede faaliyette bulunan hayduttan kovalamağa memur bir karakol vardı. İki haydut, köyde en az yarım saat kalacaklarını hesap ettikleri İçin sü nimet tedarik karınlarını doyurduktan sonra biraz dolaşmağa karar verdiler.
Kara taştan yapılmış köy evlerine yürürlerken Frank, arkadaşına döndü:
— Bu ne kasvc-llL bir yer ya-rabbi! diye mırıldandı.
Muller. arkadaşının sözünü tasdik etti:
— Çok doğru söylüyorsun Frank! Bu gamlı muhit, sinirime dokunuyor. Nevyorka varmadan içim rahat etmlyecek! Bahse girerim ki, polisler şimdi bizi h3nl harıl anyorlardır.
Gangsterler, otelin kasasından çaldıktan paralar İle mücevherleri otomobilin arka ka-napeştnde evvelden hazırladıkları bir yerde saklamışlardı. Bu, öyle gizil bir yerdi ki, eyalet hududunda gümrük memurları, otomobilde araştırma yapsalar bile Fara ve mücevherleri bula-nuyacaklardı.
3
6
4
7
0
0
7
2
tSmlrl : bin-
Motordaki ürızanın l bittikten sonra otomobile diler. Frank, direksiyonu eline aldı ve arabayı süratle m eğe başladı. Fakat ırmaktan bir kaç metre uzakta bulunan karakolun önıine geldikleri zaman iki polisin, radyonun megafonla verilen yayınını dik-katle dinlediklerini dehşetle gördüler.
Frank, bir tesadüf eseri olarak karşıdan pelen bir yük aramışına yol vermek İçin köprünün önünde otomobili durdurmağa mecbur kaldı. Bu kısa tevakkuf esnasında radyonun megafonundan kulaklarına alenen şu sözler, iki caniyi paniğe düşürdü.
•Dikkati Dikkati Polis _ f mehilleri dikkat! İçinde iki kişi bulunan bir otomobili görürseniz derhal durdurunuz. İçindekiler gece bekçisini öl-driı dük! erinden başka kasayı soyunuşlardır.»
Frank, bu yayını işitir İşitmez sapsan kesilerek Mullere baktı. Mullerin de beti benzi uçmuştu. Haydutlar, müthiş bir paniğe uğramışlardı.
sür-
Otru
lirdi. Fakat tekerleklerin dırdığı toz bulutlan, biraz dağılınca, motosikletin biraz daha bencillerine yaklaştığı ve süratinin otomoblllnkinden fazla olduğunu görerek heyecanlı bir sesde:
— Motosiklet, peşimizi bırakmıyor. Yanımıza geldiği zaman makineli tüfek ile üzerine ateş edelim mİ? Yoksa otomobili. motosiklete çarptırmağı mı tercih ediyorsun diye sordu.
Frank, arkadaşının bu sualine cevap vermlyerek birdenbire direksiyonu kırdı ve frenlere bastı. Otomobil tehlikeli bir şekilde yana dönerek yolu kapadı. Motosiklet son süratle İlerlediği İçin otomobile çarpacak veya parçalanacaktı.
Fakat o esnada beklenmedik bir hâdise vuku buldu. Frank, farkına varmaksızın ansızın önlerine çıkan eski bir kamyonun arkasına çarpan otomobil, muvazenesini kaybederek bir hendeğin içine yuvarlandı.
iki haydut, şiddetli çarpışmanın teslrlle bayıldılar. Kamyonun şoförü İle muavini yerlerinden aşağı atlıyarak kaza-zadelerln yardımına koştular. Tam o esnada müsademe yerine varan motosikletli polis de derhal İki gangsterin yanına koştu.
canilerden bahsediliyordu. Siz. bastıklarını anladılar, acemiliğiniz yüzünden yakayı arlık kendileri İçin ele verdiniz.
O zaman Un haydut, faka
Fakat kurtuluş
ümidi kalmamıştı.
Çeviren: A, HİLÂLİ
MUZIR
Küçük Batı müziği ansiklopedisi
mek İmkftnlannı arayan bir ı münevver örneği olarak alıyorum.) İstanbul radyosu 2 temmuz 1950 pazar günü progra-: sunda (saat 18 deki akşam I konserinde) dinleyicilerine gü-1 zel bir eser dlnletmlşti: Rimskl KorsakoFun şehrazad senfonik
■ süitini çalan: Stokosvski İdaresinde Phüadelphia orkestrası.
Eserin bestecisi Rünskî Kor-sakof'u Küçük Ansiklopedide
■ arıyoruz. 119 uncu sahlfede bir sütunluk malûmat var; bu bilginin bazı kısımlarını alıyoruz: «Dünyaca tanınmış Rus bestecilerinden biridir. Eski nesle bağlı mıısllrl okııltı (Mussorski. Bo-
Baygın lJd hayduttan Muller, evvelâ kendine geldi ve cebindeki tabancayı çekerek ateş etmeğe teşebbüs etti. Fakat bu hareketi gören polis memuru, bir tekme İle silâhım elinden düşürürken sert bir sesle:
— Hayrola, bu hareketinin sebebi ne? diye sordu.
Muller, yediği tekme İle yine yere yuvarlan irken, yüzü gözü kan içinde olan Frank da acı acı İnliyordu.
O esnada kamyon şoförünün
1 muavini, şoförü dürterek:
— Baksana Tom, Bunlar nasıl yolcular? diyerek otomobilin parçalanmış olan arka kısmındaki gizli delikten. dökülmeğe başlayan paralar ile mücevherleri gösterdi. Motosikletli polis, söze karıştı ve kamyon şoför ve muavinine hitap ederek:
— çabuk köye koş da karakol komutanına hadiseyi haber ver. Ben şoförle beraber, bu İH herifi burada muhafaza edeceğiz Her halde bu İşte bir kurt yeniği vardır. Beni bu heri Herin peşine düşürdüğü İçin talihime şükür etmeliyim dedi ve karakol komutanının gelmesine lntlza-ren her ihtimale karşı Frank ile Mirilerin bileklerine kelepçeleri takmağı da İhmal etmedi.

Geçenlerde yine bn sütunlarda, her şeyi tamamlanmış olan ve basılmayı bekleyen bir musiki ansiklopedisini okuyucularıma tanıtmıştım. Bugün de eb'adL küçük fakat göreceği İş büyük olan başka bir ansiklopediyi. «Küçük Batı Müziği Ansiklopedisini» okuyucularıma haber vermek istiyorum.
Ansiklopedinin müellifi bundan bir kaç yıl önce küçük bir musiki lügati neşretmlşti. Bu eserin gördüğü alâka ona bugün yayınladığı küçük ansiklopediyi hazırlayıp bastırmak cesaretini verdi.
Küçük Batı Müziği Anslklo-' h musiki okulu (Mussorski, Bo-pedislnde saz İsimleri ve terim- rodin, Cul, Glinka) İle yirminci lerl Türkçe söylendiği şeklide yüz yıl Rus bestecileri (Greça-muhafaza edilmiştir. “ kelimelerin okunuş yanlarına İlâve olunmuştur., nııştır. Bu büyük sanatkâr. Bazı terimlerin okunuşu umu- Haik musikisini parlak bir ens-mlyetle söylendiği şekilde yazıl-( trümantasyonla karakterime etmiştir. Terimlerin hangi dilden miş ve ananevi yoldan çıkma-geldlkleri aynca gösterilmiştir. | dan dünya sanat âlemine sun-
Yurdumuzda Batı müziğine muştur.» Biraz aşağıda şu lza-karşı günden güne artan alâ- hat‘ buluyoruz: «Besteci olarak kayı kimse İnkâr edemez. Kon- Rus Hâlk musiklsl-
ser mevsimindeki musiki faali- «e geniş bir yer vermiştir. Rus-yeti bu alâkanın delilidir. or-,B1*ans musikilerinin kendi orkestra konserleri. — anlaşılıp'”10™ ve ritimlerine büyük tesi-kavranman nispeten güç otan r‘ olmuştur. Orkestra eserleri ve senfonik eserler bile — beye- operalarında, llszt, Eeriioz ve canlı dinleyiciler buluyorlar. 'Vagner'ln tesiri görülür. On Halkın senfonik musikiyi sev- b^Ç kadar saluıe eseri yaznuş-meğe başlaması o musikiyi an-,'■ır başlıcalan şunlardır:» lam ak yolunda olduğunu gös- dendikten sonra altı eseri zlk-terlr. Hadyod. Dinleyici İşlek-, 'edilmiş ve senfonik eserleri İtri saatinde çalınması İstenen arasında: «Uç senfoni, slnfö-
Yabancı nlnof. Llyadof, Glasunof) ara-şcklllerl sında köpriUük vazifesi yap-
Yük arabası köprüden geçtikten sonra Frank vitese bastı otomobil son süratle yol alırken Frangın beresi hızla esen rüzgârdan uçta. Muller, arkadaşının başını açık kaldığını görünce. ağır bkr küfür »avurdu:
— Bereni uçurmak şimdi zamanı mı idi? Nerede saklanırsak saklanalım muhakkak bizi bulup enseleyecekler. Bu mel’ıın radyo, muhakkak eşkâlimizi de yayınlamıştır.
Frank, bu sözleri söyledikten sonra otomobili son süratle niirmeğe başladı. İkil haydut, kendilerin) bekleyen akıbetten ürtlr titriyorlardı. Mamafih Muller arkadaşından daha soğukkanlı görünmeğe çalıştı:
— Lâfı bırak ta makineli tüfeği hazırlamağa bak. Ana şoseye çıktıktan sonra karanlık basıncaya kadar ormanda saklanacağız dedi.
Filhakika Frank, arabayı bir mil daha yürüttükten sonra ol-' dukça »arp ve ıssız bir yola ■*ph. fakat Muller yolun döne- 1 me5 ann takasın a vardıkları za- , arkadan kendilerini takip Polis motosiklet! gö- ,1 rerek arkadaşına haber verdi, yınhyorda. Temsilde bekçiyi öl-fcank aralarındaki mesafeyi, dürdükten sonra ti ırandık yapan
I,
İki saat sonra Frank İle Muller. köydeki karakolda bulunuyordu. karakol komutanı derhal onları sorguya çekti:
1 — Dün gece Palmblh'dekl otelin bekçisini öldürdükten ve kasayı da soyduktan sonra kaçtınız. Hüviyetinizi parmak izlerinizden tesblt ettik. İnkâra kalkışmak fayda vermez.
Frank hiddetinden kudurarak cevap verdi:
— Talih size yardım etti de bizi yakaladınız. Bizi manızı, maharetinize radyoya borçlusunuz.
Karakol komutanı kahkahaları koparıverdi;
— Hangi radyo ayoll radyo, bir polis eserinin temsilini ya-

yakala-değO
, -------- ..
lerl saatinde çalınması İstenen aksında: «Uç senfoni, bir çok eserleri, pek azlık ol- nlctta' nefb ?enfonlk- pirler mıyan bir kitlenin musiki kül-' »Sadko. Şehrazad. Bırp fanta-türüne bir miyar gibi göstere- ^8'’ ^P^ny0! kaprisi) süitler, biliriz. Yerli ve yabancı solist- uvertürler başlıca enstrüınan-lerln konserleri tablatlle daha tal yaratmalarıdırlar.» diye sa-rağbette.. Piyano veya orkestra yılnuşttr.
eşliğinin üstünde kendisini hâ-j Şehrazad bir senfonik süittir, klmlyetle dinleten bir tek sazın Senfoni bahsinde «Küçük Batı sesini kavrayıp anlamak daha Müziği Ansiklopedisi» 134 ve kolaydır. Bu sebeple solistlerin 135 nci sahlfeierlnde iki sııtun-lştlrak ettikleri konser salonla- luk malûmat veriyor. Dinlediği n dolup dolup taşıyor.
Bir yandan büyük şehirleri-1 »ste^nde olan müzik sever bu mlzdekl konservatuvarların, or- ,kl 5Ütun içinde aradığı bilgiyi kestralann. yeril ve yabancı bulabilecektir, sanatkârların Batı musikisini Sült B*dlr? Bunu da *"•**-yaymak hususundaki hizmet ve gayretleri; öbür yandan radyoların — yeril ve yabancı radyoların — neşriyatı, bu musikiyi anlayıp sevenlerin sayısını günden güne arttırıyor. Okullarda Batı müziği öğretimi rtc orta tahsil gençliğini bu yana yöneltiyor. Bu kadar geniş bir yer işgal eden Batı müziğini tetkike yardım edecek eserler, maalesef dilimizde mevcut de-ive Şöhret kazandığı ğildlr Faruk Yener’in «J"v... ~r"t-*-»’** » Batı Müziği Ansiklopedisi» ken- ,c ve meşhur aranjman la rlyle dİ sahasında bir boşluğu dul- tanıyacağız. «Orkestra» hak-dunıyor. Bu bakımdan bu eser- ^tır)t*a*£l bilgimizi tamamlaya-clk üzerinde durmak faydalı cak yedi, sütunluk geniş malû-
Radyo dinleyicilerine bu küçük ansiklopedinin sağlayacağı istifadeyi bir misalle göstermek istiyorum: (Radyo dinleyicisini, hem musikiden zevk atan, hem kültürünü genişlet-, Yayını: İstanbul 1954.
musikiyi esaslı olarak anlamak
Süit nedir? Bunu da Ansiklopedinin 143 üncü sahi fesinde bir sütuna yaklaşan bir malûmatla öğrenebileceğiz. Bu eseri idare eden orkestra şefi Stö-kovskldlr. Bu şöhretli şefi tanımak için Küçük Ansiklopedinin 140 ncı sahlfeslnl açmak kâfi E ele çektir . Bu sahlfede Stoko-wski‘yl doğum yeri ve milliyeti. İle, plyanistliğj ve ötganlstllğiy-le, 1012 yılındanberl başladığı — •-----*-“ı orkestra
«Küçük fiğinde katettiği merhaleler-
matın bulunduğunu da ilâve edersem «Küçük Batı Müziği Anslklupcdlslonin değerini biraz
Denizcilik bayramında. Ülaş-| kırma Bakanı sayın Tevfik İleri arlına Bakanlık deniz işleri dairesi başkanı Faruk Karvan’ınl söylediği nutukta, deniz ticaret filomuzun, İlk defa olarak 470.000 yük tonuna çıktığı ifade edildikten sonra şöyle deniliyor:
«lAsıl dikkate şayan olan cihet, artış istikametinin daha ziyade hususi teşebbüs sahibi armatör teknelerinde görülmesidir. Devlet Denizyolları idaresinin 205,000 yük tonu tutan filosuna mukabil, armatörlerimiz bugün 265,000 yük tonuna sahiptirler, | ..................... — •-
■ Bundan sonra deniz ticaret Ça'^ptaıtan bu 300 bin gayri sahasında şıanmrz hususi te-'5afi tOna yakın ıS5 şebbüs sahiplerine en geniş im- rnS11 nrmnrArİBrinri kânları sağlayarak ne ve filolarının yardım etmektir.
•Bugüne kadar gemiler almak sureiîle filolan-nı takviye eden armatörlerimize yeni gemi inşa ettirme im kânlarının. da sağlanması icap eder. Rekabet şartlarının çok bulunduğu diinya deniz lunlan pazarına işletme rafları düşük yeni gemilerle katılmamız artık bugün için bir zaruret halini almıştır.
• Bir taraflan deniz ticareti ve deniz sanayii sahasında hususi teşebbüse en geniş imkânlar sağlanırken, diğer taraftan da denizle ilgili mevzuahnıızın denizciliğimizin gelişmesine engel olmıyacak hale getirilmesine çalışılacaktır. Nizamnamelerimizin bn bakımdan değiştirilmesi işi ele alınmış bulunmaktadır.»
Armatörlerin eli ayağı bağlanmasına rağmen
Nutuktan aldığımız parçalardan anlaşıldığına göre, armatörlerimiz. yalnız gemi mubayaası İçin döviz müsaadesi aldıkları ve devletten başka hiç bir himaye görmedikleri halde, kendi filolarını 265,000 tona çıkarmışlar ve 1933 yılmdanbe-rl devletin büyük himayesine ve muazzam para yardımlarına mazhar olan Devlet Denizyolları idaresinin tonajını geçmişlerdir.
Aşırı devletçilik prensi pim İz, 1933 denberi en ziyade denizcilik sahasında kendini göstermiş ye geçen seneye kadar beceriksizce ve bilgisizce İdare edilen Devlet Denizyolları idaresini himaye etmek için hususi teşebbüsün, yani armatörlerin eli ayağı kanunlar, nizamlar ve talimatnamelerle bağlanmıştı. Devletten hakikaten üvey evlât muamelesi gören armatörler senelerce gem! alamamışlar, posta vapurculuğu yani yolcu taşımak inhisarının 1933 te Devlet Denizyollarına verilmesi üzerine ellerindeki yolcu vapurları da alınarak Devlet Denizyollarına verilmişti. Onlara, çllepîerile tek çeşit eşya taşımak hakkı bırakılmıştı.
1923 - 1948 arasında alman gemiler
Devletin armatörlere yardım ettiği yıllarda ticaret filomuza, her sene katılan gemiler şöyle tesblt edlmlştir: Alınan gemi Alınan tonaj Sene
8.305:
11.826:
11.035:
18.248: 0 : 0
18.889: 6.173:
1932
1833
1934
1935
1936
1937
1938
1939 (1940 (1948
ı 185
26 yılda devletin aldığı gemiler
Bu yazıdaki cetveli biraz izah gemisi idi. ' etmek lâzımdır. 1923 ten 1948 | sonuna kadar satın alman ve-
devri diyebileceğimiz bu sukutı ve iftat seneleri 1948 de nihayet bulmuş ve Devlet hususi teşebbüste gemi almak için döviz müsaadesi vermeğe başlar başlamaz, armatör fllöstı da hemen artmıştır.
1946 başında ticaret filom iz resmî rakamlara göre şöyle idi:
Yolcu gemilerimizle 500 tondan büyük şileplerimizin lona.ı 146.000 gros. ydni gayri şali tondu. Bunun 64,(M)0 gros tonu yolcu gemisi. 82.000 gros tor.n|
te-im-gelîşmeleri-büyümesînc
kullanılmış
afc.r nzv-mas-
Yolcu gemilerinin hepsi der- fi İçtin, yük gemilerinin 26 9'rO^^ tonu devlerin, kalan t asriden., 56.000 ton da armatörlerin 'di. O 1950 temmuzundaki vazıyet _ ise. Ulaştırma söylenen nutka göre şöytedlr: ■ Türk ticaret filosu: 470.000 yük tonu.
Devlet ticaret filosu: 2Q5.('üO yük topu.
Armatör filosu: 265,000 tonu.
NOT: Yük yani dedveyt 1929 He gayri safi yani gros 1938, arasında fark varsa da. ellin 1939 dek! resmi tona] rakamları (1940 bunlardan ibarettir. (l'Jtt Böylece 1948 de 3704 [ tonluk bir tek şilep
115.846 Yekûn' böylece takriben 60.000 tonluk/^ gemiye sahip bulunan armatörler. arada hiç bîr himaye 'görmedikleri, kendilerine kredi açılmadığı ve yalnız gemi mubayaası için döviz müsaadesi verildiği halde, iki yıl içlinle, tonajlarını 265,000 e çıkamıtş-tonluk 35 lard,r- Armatörlerin yeni aldıfc-| lan gemilerin sayısı 3o u mütecavizdir. Bu rakamlar, deniz, ı ticaretinde devletçiliğin, hele-I aşın devletçiliğin tamamlle a-1 leyhindedlr.
—ı..^ gemiden I
çoğu armatörlerindir. Devlet yani Denizyollarının aldığı gemilerin listesi şöyledlr Aşağıdaki cetvelde, bahsi geçmeyen | senelerde Devlet hiç gemi al-. mamıştır. Gemi sayısı
1
2
2
7
2
Tonaj
10.356:
1.354:
6.C27:
5.845: 18.889:
6.173:
Sene.
1924 I
1926'
1928
Bakanı adına q
ğ
d) >
0)
yük
15
35
66.602
tonu
■o O
gros almış re
1933 ten 1948 e kadar Türk ticaret filosuna İltihak eden, 185 gemi Devlet ve armatör tonajları arasında şöyle taksim edilmiştir:
Armatörler: 199.188 tonluk 150 gemi.
Devlet: 115.846
gemi.
Devlet. 1930 dan 1937 sonuna kadar geçen 8 yıl İçinde di- I şandan tek gemi almamış, bu-, de e içinde
na muşabil, 1936 dan karlar geçen yalnız 1948 de 3704 tonluk bir tek gilcp alabilmişlerdir. Fakat bu arada armatörler çürüğe çıkmak, kaza neticesinde batmak, Devlet tarafından satın alınmak yüzünden bir hayli gemi kaybetmişlerdir.
Armatör filosunun | artışı
Armatörlerimiz
armatörler itibaren 1943 müddet
Beşizler
TOllliamson (Nort Carolhıa) 13 (AF) — 21 yaşında plan ve bir Zenci işçinin eşi bulunan Bayan Viela Brewn, dün beşiz doğurmuşsa da kısa bir müddet sonra çocukların hepsi ölmüşlerdir. Çocukların üçü erkek, ikisi kızdı. Bayan Viela geçen sene de ölü olarak dört ço-fltret cuk dünyaya getirmişti
ı»ıı»ııı»«ıı- ■
16.547:
10.051:
14.138:
7
6
olsun belirtmiş olurum.
Bu eserde modern Türk musikisi bestecilerine de yer verilmiştir: (Haşan Ferit) Alnar, (Ulvi Cemal) Erkin. (Cemal Reşit) Rey, (Ahmet Adnan) Saygım ve «tamamlama ve düzeltmeler» kısmında (Necll Kâzım' Ak ses hakkında okuyucuyu tatmin edecek bilgi vardır.
Batı musikisi bakımından tanımak İsteyenlere, münevver radyo dinleyicilerine, orta okul ve ilse talebelerine Faruk Ye-ner’ln «Küçük Batı Müziği Aıı-
IAJ Küçük Batı Müziği Ansiklopedisi: Faruk Yener, İskit'slklopedlslal» tavsiye ederim.
Fikri CjCEKOfil.fi!
Hol!ywood'da Gaby Andre adında genç bir Fransız artisti çok dikkati çekmekledir. Artist fiil inlerde gösterdiği muvaffakiyetten başka zarafeti ile de tcıır. uz etmiştir. Yukarıda bir plajda yeni bir mayo ile görünüyor.

S-*hlfe
AKSAM
14 Temmuz 1950
t i$. AR AVANI-AR
APARTIMAN KAPICILIĞI ARA NİYÖR — Hakkında yapılacak her türlü tahkikattan tatminkar olacağı temin olunur. Akşamda «C.B> rümu-zunn müracaat. 203 —
| SATILIK DENİZ MOTORU — 30 beygir kuvvetli Gıny motörllo mücehhez 16 mil süratli 6 kişilik az kullanılmış. Müracaat Anılan Tuğla Kiremit fabrikasına müracaat. Eyüp Silâhtar caddesi No. 148. Telefon 31132, 218 - 3
UCUZ FİATLE SATILIK — Yemiş vapur İskelesi yanında deniz kenarında bir mağaranın yari hissesi bos teslim. Müracaat Tel: 25302.
205
TECRÜBELİ BİR ŞOrÖR - HUSUSİ arabalarda 1$ aramakladır. Hâlen takside çalıgınnkta olup evlidir. Araba sahiplerinin P. K. LBOJ e yazmaları; 232 — 3
KELEPİR SATILIK DOKUMA MAKİNESİ — Çok nz kullanılmış. Tafsilât İçin Yonlposlanc arkan Baker han 39/1 o mliracnnt. _____________991 — *
TÜRKÇE. İNGİLİZCE. FRANSIZCA. İTALYANCA. RUMCA LİSANLARINA VÂKIF - Blr genç ticarethane. dükkan acente ve salıe gibi yerlerde İş aramaktadır. Akşamda C B. rumuzuna müracaat
2ia
SATILIK MOTOSİKLETLER — Java rrlyof B. M. v, tndtan ve Mercedes parçalan- Müracaat Sultanahmet Ycrebatan caddesi 50 No, ya.
153
2 İŞÇİ AR AVAM AR
SATILIK DERİ ZIMPARA MAKİNESİ — yenidir. Ucuz Halk acele satılıktır. Sirkeci - Üçdlrekll ilan • No. 10. müracaat lıer gün saat 14 - 16. Tel; 23G65 H. C. T. 167 - J
FIRSAT — 25 kuvvet Cray Marino marka, uzunluk 7.70 genişlik 2 metro . yeni ve lam laktm bir mstörlıol sa-____________________________________[tılıktır- Kadıköy Kurbağalıderc Mü-1STANBUL VE TAŞRADA — Vazife hcnılls Azizin deniz tezgâhında verilmek üzere Yüksek Ticaret veya 1 1,3
Iklföıt FakUltesl mezunu olup askerlik vazifesini yapmış olanlardan taliplerin. İstanbul 481 posta k ııtusıı adresine, durumlarını ve sarih adi-Mislerini bildiren birer mektupla mil-raeaallari. 201 - >
MARANGOZ VE MOBİLYACILAR İÇİN — Yc.nl freze makinesi şahlıktır. TataüUe de olabilir. «Sirkeci üç-direkll han No. 10 müracaat her gün saat 14 - 18. Tel. 23065. H C T.
168 -t;
ECZACI MESUL MUDUR ARANIYOR — Türkiye Eczacıları yatdıın-1 Ilışma demeğinden- Tren güzergahında iı; vilâyet merkezinde mesul mil-Gürlük yapmak Üzere diplomalı üç «»acıya İhtiyaç vardır. Dolgun maaş verilecektir. Arzu eden meslektaşların posta kutusu: 39 - Aksaray Müracaatları. 214
SATILIK BAKIR SİLİNDİRİ — Mevcut İki makine çalışır vaziyette bütün teferruatı tamam. Müracaat Beyoğlu Yenişehir Serdar Ömer caddesi 77 Eczanenin karşısında,
345 — 2
• JOHNSON TAKMA MOTOR VE YENİ SANDAL — 5 beygir uzun şaft çok iyi vaziyetle Sandalı 1le veya U-JC tek saldıktır. 42930 Telefon.
2fi4 —
1 DİKKAT — İpotek uteyenlere tavassut etler, Emlâk, araşl alım satımı He vekâlet İşlerini kabul eden her
! kesin itimadını kazanmış olan Suhulet
| Emlak Zarif Özalp Beyoğlu Büyük Parrtıakkapı köjcbajı No. 4. Telefon 423116. 127-33
İTHALÂT ve TAAHHÜT İŞLERİ İLE
MEŞGUL BİR YAZIHANEDE - Dak- _______________________________________
tllo bayana llrliyaç var, isteklilerin kİraLTK DAİRE - Nişantaşıatta Gö-Galata, Fermeneciler caddesi 102.4 „lbahçede Haoemlnefendı sokağında »■umu, .r, a müracaat. 257 -2 kullanı,u üç odallk blr dalte Wra.
İlktir. Aynı sokakta ı+Ö» No. ya mil-'ucaat edilmesi. Telefon: 193550» I _______________ 302 - •
MAKİNE İLE SÜRATLİ YAZAN BİR BAY MEMUR ALINACAKTIR -Bahçekîpıda 4 tir-cil Vakıf hanında Noter dairesine müracaat. 236 — 2

PİYANO MERAKLILARINA - Verimin marka Avusturya m.ılı yeııl halde bir piyano satılıktır. Tarlabaşı Küflüçıki sokak No. M Könü'yc müracaat Beyoğlu 261 — 2
SATILIK KULLANILMIŞ DİŞÇİ ENSTELASYONU — Tur. Tablet | Tablo Elektrik, Kroşuor, Hollrckans. I Zollox Atamlzör Pazartesi, perşembe, 'saat 14 — 17 arasında 83303 e telefon.
274 -
SATILIK MOTOSİKLET — BSA marka. Müracaat: Galatasaray Avrupa Pasaj No. 2 Düğmeci Berç Bay-Vcttyan'a. sû» _ 5
SATILIK KOTUM — Ingiiu modeli, tek yelken, yekpare bindirme vidalı gövde 4M, boy 1.00 en İç bağlan alü-mlnyom. Saldırmak ve küpeşteli, uygun rint, sıhhat mecburiyeti. Kınalı-ada Çarşı caddesi 65. Perşembeden maada her gün müracaat. 270 —
Patinaj şampiyonu
SATILIK UCUZ ARSALAR — Ko-enmustafapaşado terkos. elektrik ve vesaite çok yakın müfrez birer evlik arsalar acele satılıktır. Sirkeci Üçdl-rekll kan No. 10. Mürncaat: İler gün saat 1'1-18. telefon: 23885. 188 —
SATILIK APAR TUMANLAR - Bodrum üstünde, dörderoda. İki kat, büyük bahçe, lo bin Hra İpoteklidir 10 sene vergisi yoktur. Ayrıca. Üsküdar Halk caddesi. Sunar sineması yanında Üçer odadan Ikl kal vc çatı müştcmllâtlı. 1 bin lira İpotekli 10 sene vergisi yoktur. Müracaat: Kadıköy Fener stüdyomu yanında Kördcre sokak No. 10 Seyit Girgin. 104 — 1
KİRALIK İKİ DÜKKÂN - Ve müstakil bir oda. .mutfak, belâ. Parkotel arkasında. Ülker sokak Çekiç apartı-manı yanında. Müracaat: Kadıköy Fener stadyomu yanında. KlirdcrO sokak No. 10 Seyit Glrgin'c 193 — 1
FATİHTE — Umum durak mahalle pek yakın iki ev ile blr apartı-mnn satılık ve kelepirdir. Müracaat İTallh Sangüzel Mülcmet sokak No, 4â 228 —
VEFADA KİRALIK VEYA SATILIK KARGIR EV — Dlvanerendi sokak 7. Üç kailidir. Su. elektriklidir. Velıbı Güzel: Meyve Hâlinde 5. Telefon 23314. 220 —3
SATILIK ARSA — Çlftclıavuzlar-dn Çamlar İçinde güzel blr arsa acele satılıktır. Tel: 60387 23-1 —
KİRALIK APARTIMAN — Peşinat ve hava parası istenmez. Beşiktaş'ın cn merkezi yerinde Suat Park sineması karşısında Akmot Çetmc sokak No. 13 üst kata müracaat 211 —
ACELE SATILIK 14.01)0 E — iki katlı yeni nportımaıı 4000 ipotekli üıl dairesi boştur, 10 sene vergisiz. Beşiktaş Ktlıçall Çınar Sok 2 Osman'a. 328 - 1
UCUZ SATILIK EV — Çarşıya İstasyona denize yakın Scktr odnlı, banyolu, bahçeli, elektriği suyu mevcut boş teslim. Müracaat: İçlndekı-cre. Bakırköy Muhtar Talisin sokak 16. Görüşmek için Tel. 21901 NccaU. 227 - 1
BOŞ TESLİM SATILIK KÂGİR ev - Amavutköy Abdülhok Molla sokak 26, A>U oda, bahçe İskele ve tramvaya Ikl dakika. Görmek İçin aynı "sokakta 20 numaralı eve müracaat. Gül'il'jmek için Tl. 835)9. Tavassut kabul edilmez. 117 — 1
KİRALIK APARTIMAN — Mecldl-yeköy Sakızağacı No. 50/2 dört oda rlr hol denize nazır konforlu apnrtı-man İçindeki bekçiye müracaat. 195
SATILIK DÜKKÂN — MahmıKpa-şa Kılıççılar No. 33 Kebapçı Müracaat: Sirkeci Liman han altında, ihracat BaşkontralOriüğündc Kemal 'akırofilu ÎH — 3
BEYLERBEYİNDE — İskele civarında 9 oda iki salon bütün konforu lavi blr ev satılıktır. Bos teslim İçindekilere müracaat. Adres Çınar Sok. No. 32. Beylerbeyi. 243 — 2
BOŞ TE5LİM SATILIK HANE — Dört oda. mıışatnba dttjeli, kârgır İçerisi yağlı boya, lıer katında belâ ve banyosu elektrik havagazı suyu mevcut. Boş teslim hane. Tramvay otobüs durak mahallinde SögüUüçeş-mc caddesi No. 265, Görmek vc görüşmek lallyen Kadıköy Pazaryolu Nüzhel Etendi Sok No. 1'2. 207 — 1
BEYAZITTA KİRALIK APARTI-MAN — Denize nazır her konforu haiz çift daireli katlar kiralıktır. Bilhassa doktor muayenehanesi ve İkametgâhına gayet müsaittir. Müracaat: Telefon 22924. 265 — 2
YENİKÖY — İskele karjıaında Kamber sokak 28. İki kat. dört oda, boş teslim. 4,500 liraya şahlık Beyoğlu Meşrutiyet caddesi No. 53 e müra-
DEVREN KİRALIK BÜYÜK KAH VEHANE — lâtanbulyn en İşlek ucmU Uııknpanı meydanında gazino lokanta depo ardiye her ise elverişlidir. No. 13 Ali Akyola müracoot. 223 — 1
KADIKÖYDE SATILIK VEYA KİRALIK EV — Rıhtım caddesi Nemli-zade sokak No. 35. dört oda. bahçeli güneşli, yeni yapı. İskelelere beş dakika. 5.000 lira İpotekli, her gün beşten sonra aynı yere müracaat. 221 —
TEŞVIKİYEDE — iyi blr yerde tramvaya 3 dakika mesafede çift daireli bir »partiman veya ayrı ayrı Ikl aportıınan inşasına elverişli bir arsanın tamamı veya yarısı acele Katlıktır. Tavassut kabul edilmez. Görmek veya gOrüsmCk Isüychler Sarih adresleriyle Beyoğlu posta kutusu 2021 (Aran) rtlmuzlyle müracaattan. — 1
DEVREN SATILIK BAKKALİYE — Satışı yevmiye 300 - 400 İkayı bulan bakkaliye telefon, esasiyle satılıktır. Müracaat: Sultanahmet Üçler mahalleli No. 35 Üçler Bakkaliyesi Nusrct Büyükpınnr. 2IÖ — 1
29,000 LİRAYA ACELE SATILIK YARIM KÂRGİR BİNA — Gcdlkpa-şa Hattat sokak No. 2S. 11 oda dük-kâraiyle 1Ö8 metrekare 7 odası ve dükkânla boş tealim 290 lira gelirli. Müracaat 29 da bayan Nevrad'a. 217 — 2
SATILIK İKİ DAİRELİ EV — Cerrahpaşa Kıirkçübaşı mahallesi çeşme sokak 18 No, denize nazır, elektriği vc suyu mevcut boş teslim. İçindekilere müracaat 213 - 1
PANGALT1DA ACELE SATILIK KARGIR EV - 3 kut 6 oda birinci cali müstakil, üst katlar 4 oda boş CSlim. Bahçe, elektrik, terkos, na-vagast. Pangaltı Baruthane caddesi 34 numara İçindekilere hep gün mU-racaat. 209 - 1
EM IRC ÂN MERAKLILARINA SATILIK ARSALAR — Deniz görür imar plânına uygundur. Müracaat Eski muhtar bay Muhlddip berber bay Haşan. M8 — 12
KİRALIK APARTIMAN KATİ — KadıkAyde, Halkevi arkasında - Ce-vlslik. Emin Bev sokağı Nö 20 - bahçe İçindeki blr a par t imanın üç od», blr hol, tnııifak ve hnmamdan mü-CH-kkil: gcralg balkonlu, sayfiye arat-mıyacâk kadar havadar vc ferah dairesi kiralıktır. Gezmek İçin içindekilere müracaat. 225 — 'B
KİRALIK ODALAR. KİRALIK KATLAR — Betonarme htr katta 13 oda. her 15c elverişli Çarsıkapı İskender Boğazı Koradelz han No 30.
SATILIK APARTIMAN: 1S.M0 LİRA — Kuzguncuk. Yenlgün Sok No. 13 te 3 daire, elektrik, terkos mevcut- Görmek için orta kaltak İlere, görüşmek üzere Fatih Sarıgüzcl Cad No, 27 de üçüııcii kattakllcrc müracaat. 263 —
şişlide — 3 katlı, tam konforlu kârgir blr »partiman üst katı boş teslim 19.000 liraya yarı hissesi satılıktır. Telefonla 92412 snat yirmiden sonra, 259 — 2
KİRALIK VE SATILIK KÖŞK — Kırıltoprakta hat boyu- 24 numarada istasyona, tramvaya, otobüs durağına dört beş dakika meşalede knloTİ-ferll. bahçesi çiçekli, meyvnlı köşk eşyan ile birlikte kiralık veya satılıktır. AH katta oturanlara müracaat. 250 «
SATILIK DÜKKÂNLAR — Kopalı-çarşı Bedesten 42 - 43 numaralı vc 8 numaralı dükkânlar boş teslim. Ka-paiıçarşt Kalpakçılarbaşı No. 48. Tel: 26494. . 252—2
CİHANGİRDE — Sormftgir soka-I ACELE SATILIK EV — Bostancılında dört oda. mutfak, terko». elek- ntn İyi yerinde asfalta İki dakika, trlkll, »d cepheli kârgir hane He ya-1 deniz ve fevkalâde manzara İki ayrı kat 430 m3 arazide yapılmış belon bina satılıktır. Mutavassıt kabul edilmez. Beyoğlu imam sokak No. 13. Telefon «40578» e müracaat,
1150

Annabella’nın yeni filmi
KİRALIK YAZIHANE — Blr. tkl VO üç odalı içice vc 230 metrelik blr »atan. Müracaat Galata Veli Altm-U.nr hanında 318 numaraya, 783 — 21
SATILIK EV VE ARSALAR —• Acıbadem caddeslnda Çınnıdlbl otobüs durağında manzaralı 3 odalı konforlu villâ ve amalar. Tafsilât İçin 49303 tele. Görmek İçin mahalline müracaat-191 — 4
BULUNMAZ BİR FIRSAT — Şehir İçi. asfalt üzerinde, elektrik, su ve havagazı gibi her türlü konforu cami mükemmel yağlı bayalı vc Ikl daireli ve telefonlu köşkli ayrıca bahçıvan evleri, garajı, binden fazla meyve n-ğaçtarı. ayrıca bağı ve sebzeliği ve çamlığı ve motörle müteharrik kuyuları. avlu İçerisinde (1500ı bin beş 5 tiz hayvan alacak fenni ahırları bulunan mülk satılıktır. Telefon: 49006 M. Gövee'ye müracaat. 190
TAMAMEN BOS TESLİM - 3 dal-rellapartımnn satılıktır Beyoğlu semtinde, Bahçe, konforlu. 25.000 lirası peşin bakiyesine kolaylık. Beyoğlu Rumeli han pasajı 17. Rozentnl. 189 — 3
KİRALIK UFAK APATIMAN - Beyoğlu merkezinde yeni inşa edilmiş
Amerikan tipi rnöble. Rumeli hnn pasajı 17. Rozental. ]»» — »
ACELE SATILIK EV — Cerrahpaşa da 10 odalı. 3 ayrı bölük, elektrikli, terkostu ev. Müracaat: Cerrahpaşa Hobynr malı.ılfc«L Kasupbaşı soltolc No, IB/1 e müracaat. 175 — 1
BAHÇELİ, DENİZE NAZIR SATILIK EV - Bakırköy Orta sokak 119. içindekilere müracaat ır.y — t
16000 LİRAYA İKİ KÖŞK - Beylerbeyinde. iskeleye on dakika mesafede. Boğaza hOkim. akar suyu, elektriği bulunan büyük bahçe içindeki iki köşk: ayrı, ayrı veya birlikte satılıktır. BabIâli Sulhl Garan matbaası. 29228 ı« _ ı
UCUZ SATILIK ARSA — Çukur-cuma, Hocıosman Çıkmazı sokak numara 12. 98 metre. Müracaat Beyoğlu Meşrutiyet caddesi No, 53 Ahmet Gcçlm'c. 2i>7 — 1
AN KARADA SATILIK KIYMETLİ ARSA — Bahçeli Evlerde. Çiftlik asfaltı üzerinde 921 metre murabbaı ievkniade nesaretll blr orsa, satılıktır. Müracaat: Hor gün İl - 12 ara-M telefon 260.27 . 255 — 2
SATILIK KÖŞK — Göztepe Birinci Orta sokak İS numaralı R.aslm Paşa köşkü satılıktır Büyük köşk. 1 dönüm bahçe, yetişmiş çam vc sair ağaçlar ayrıca uşal: odası vc ahır Müracaat: Her gün IL - 12 arası 20027. 256 —2
FATİHTE SATILIK AHSA — Karamuk rokak bakkal karşısında köşe-başında azimet dolayısiylc acele satılıktır. Kadıköy Rıhtım caddesi Re-Şıd Bey zoknk tütüncü boy Hûseyıne müracaat. 233 — 2
KİRALIK — Birinci, ikinci katta beş odalı, üç odalı, kaloriferli daireler kiralıktır. Cnğaloğlunda Çatal-çeşme sokağında Son Posta karşısında No. 46/48 telefon 23035
BEŞIKTAŞTA - Çarşı İçinde Iram-vny durağına biî dakika mesafede satılık kârglr dükkan. Müracaat: E-nılnönü Tahmis caddesinde Kalçın sokağında Ziraat Bankası Emtia deposunda Muhillin Sırmoçck Tel: 21-BOA 218 — 2
ACELE SATILIK EV — Üç Od», blr dönüm güzel bahçe, ıcrkos, elektrik, havagazı. Göztepe İstasyonuna bir dakika Göztepe istasyonunda tsmaıl Çağlayana müra'OM- 247 — 2
SATILIK ARSA — Beşiktaş Nüzlıe-tlyo asfalt caddesinde köşe başı 18 metre cephe 3IG metre karo arca satılıktır. Müracaat: Beşiktaş Köyiçl Yenilik sokak No. 5 veya Saat 9 dan 17 ye kadar »5241 telefondan Celâle sorutması. 1(M — 1
ALTI YOL AĞZINDA - No. 168 meşhur kırtasiyeci ve ıtriyat Tekel bflyiı olan dükkân ve su dolabı ayrıca satılıktır. İçindekilere müracaat. A|i.
165 — 1
SATILIK BAKKALİYE — Nlşantaş Güzclbahçe sokak No. 6 kibar muhitte köşe başında telefon, buz dolap sulu, işlek Vaziyette azimet doîayı-siyle Içindckıne müracaat.
SATILIK MÜKEMMEL BİR EV — Şişil Âbıdclhürriyfct. caddesi 110 numaralı. dört kat üzerine 10 büyük oda. 2 büyük sofa, banyo, çamaşırlık. 2 kiler ve garajı olan ve her türlü tadilâta elverişli, arka, ön. vc y.mı sokak olan konforlu blr ev satılıktır. İzahat ve görmek için 112 numaranın kapıcısına müracaat.
278 — 2
SATILIK VİLLÂ — Göztcpede, Birinci Orta sokakta, yeni yapılmış, iki daireli bahçe içindeki villâ. Aval sokakta 4 numaralı köşke müruı-aaL 240 — 3
KİRALIK KONFORLU DAİRELER— Beşiktaş, Kılıçallde, Scd üstünde. Çitlembik sokak No. 31 te mükemmel manzaralı bahçe ve kaloriferli daireler. Alt kattaklne müracaat. Tel: 22201. 239 — 2
ACELE SATILIK APARTIMAN — Kadı köyde iskele ve çarşıya iki dakika deniz görür bahçeli ve konforlu Uç daireli apartıman acele satılıktır. Telefon 80002 müracaat,
278 — 9
Yeni bir buz üzerinde patinaj mütehassısı: Genç ve güzel Gale Storm. Artistin yakında Sonja Henie’yi aratınıyacağı söyleniyor.
Fransiî filim yıldızlarından Annabella’nm İspanyolca öğrenerek İspanyada filim çevirmeğe başladığını yazmıştık. Yukarıda artist çevirdiği filimden bir sahnede görünüyor. Baş erkek rolünü.,-resimde görülen. Portekizli Antonio Viiar yapıyor.
ACELE SATILIK APARTIMAN — Kadıköy Ycldeğırmeni Düz sokak No. 31. Yeni bitmiş üç katlı apartl-man aylik geliri 235 Ura tam konforlu. 5.000 lira ipotekli Osman Üııer Kndıköyde Keresteci. Tel: 60587.
________________________ 275 - 8
ACELE DEVREN SATILIK MUHALLEBİCİ DÜKKÂNI — Semti Ga-Intasarayına yakın. Müracaat istiklâl Cad. No. 45. Bakım Emlâk Bürosu B. Garbi». 273 —
KADIKÖYDE SATILIK EV — 4 o-da. banyo, havagazı, elektrik, ter-|4tos. kuyu. bahçe. Mür.: Kadıköy Süğilttüçeşme Nazifbey S, No. 48, Cuma, pazartesi günlori «ut 14 - 17.
rrı — 1
MATEMATİK. İNGİLİZCE. FRAN-SIZCA — (Üniversite, İlse, orta) talebelerine müsait şartlarla evde ders verilir. Pangaltı Türkbeyl So fBaşkurt Ap. 119/11 e veya (83723 -841331 e adres bırakılması 99 — 1
FAAL BÎR İŞ YERİ İÇİN - İki bin lira sermaye koyacak genç ortak aranıyor. Beyoğlu Tarlabaşı Küflü Çıkı sokak No, 20 Könüyc müracaat.
.282
İNGİLİZCE — Amcrlkada okumuş ve Amerikan mekteplerinde İngilizce öğretmiş blr genç üç avda lisan Öğretir. Akşam «D.S» rümuzuna müracaat Haftada Uç giln sayfiyelerdedir.
BİH İMALÂTÇI — Piyasada rakipsiz mamulleri için karşılığı garantili 20.000 liralık sermayedar arıyor. Taliplerin görüşmek ürere Akşam'd» (Sanayii rümuzuna yazmaları.
237 —
TECRÜBELİ DIR BAYAN İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ — Tarafından arzu edenlere kısa blr zamandn İngilizce iiğrciillr. Müracat A B. rümuzuna.
271 — 1
Garanti iş — Sanayi — DS —
Namların, gelen mektaplOr. ıd»-
renanomlzdOB ıidırmaler- «a
Şehir suyu tesisatı yaptırılacak
iller Bankasından:
1 — Aşağıda isimleri, keşif bedelleri ve miktarları gösterilen kasabaların içme suyu lacaktır.
Kasaba adL Keşif bedeli
1
2
3
4
5
6
1
8
9
geçici inşaatı

teminât yaptın-
Geçici teminat
5.161. Q0
5.272.68
6-270 36
3.570.57
3.203.75
9.336.36
12-522.20
3.748.89
7.474.33
4.235.50
6880.26
— Edirne
— Bünyan
— Gölcük
— Kargı
— Koyunlu
— Silifke
— 7.onguldalc
— Varto
— Kinik
10 — Bozkır
11 — Kıztlcahsmnm
1 — Bu keşif tutarlarından font boru hususi aksam ve armatürleri bedellerL hariç olup bunlar bankanın Lsranbuldakl deposunda müteahhide teslim edilecektir.
3 — Her kasaba İçin ayrı tekin mektubu verilecektir
4 — İhale 20 Temmuz 1930 perşembe günü saat 15 de toplanacak olan bankamız ihale komisyonunun inceleme sonucunun idare meclisince tasdikim müteakip kesinleşecektir.
5 — Teklif mektuplarının en geç 20 Temmuz 1950 Perşembe günü ssat 12 ye kadar bankamıza makbuz mukabilinde teslimi şarttır,
6 — Her blr İşin eksiltme evrakı 5.— lira bedel mukabilinde bankamızdan alınabilir. Projeler bankamızda görülebilir
7 — Eksiltmeye gireceklerin Bayındırlık Bakanlığına itıate gününden en az üç gün evvel yaptıkları işleri gör.erit belgeleriyle müracaat ederek bu İşi yapabilecek kabiliyette olduklarına dair yeterlik belgesi almaları icab eder.
3 vermekte serbesttir.
Banka ihaleyi yapıp yapmamakta ve Lşi dilediğine (9163i
Londra Hayvanat bahçesinde iki ayı yavrusuna sabah kahvaltısı veriliyor. İLk defa olarak reçel yiyen ayı yavruları bunu pek beğenmişler ve sonunda tahta kaşığı da alarak yutmuşlardır.
14 Temmuz 1950
X KBKM
Safilfe"T
Mahkeme Koridorlarında
Yumurta uçmayınca şişeyi ne yapayım?
Hanım teyze koridorda bizim kasketli delikanbya «kuldu, elindeki küçük bir fişeyi uzatarak sordu;
— Sen hiç yumurta gördün mii, efendi oğlum?
— Yumurtayı çok gör-! düm amma böyleşine hiç rastlamadım, hanım teyze. Senin elindeki yumurta değil, şişe.
— Aptallık etmesen e Og-tum1 Yumurta başka, şişe başka. Yoksa yumurta ile şişeyi birbirinden ayıramı-yacak kadar cahil mı zannettin beni?
— Tövbeler olsun, estağfurullah. Öyle bir şey söylemedim ben. Şişeyi gösterip de yumurtayı soran sensin.
— Elbette sorarım. Günah İşlemedim ya. Ben sana doğru dürüst lâf söylüyorum. Şişeyi bırak da adam gibi cevap ver. Yumurta gördün mü hiç?
— Gördüm diyorum ya. İstersen târif edeyim. Yumurta, beyaz kabuklu, biraz uzunlamasına yuvarlak bir şeydir. Yere düşerse kırılır, içinden sarısı ile akı çıkar, Böyle sıcak havalarda fazlaca yenirse dokunur insana. Yağda pişer, suda...
Elini sallıvarak sözü kesti:
— Eeee, yeter artık. Amma da çenesi düşük çocukmuşsun ha! Aklın sıra bana yumurta dersi mi veriyorsun? Aç gözünü, sen daha ananın kamında bile yokken ben bunların hepsini biliyor, ılıım. oğlum.
— Ne kızıyorsun, teyze hanım? Yumurtayı sen sordun, ben de anlattım,
— Deliye bak. Ben sana öyle yumurta mı sordum?
— Anlamadım ki. Nasıl yumurta soruyorsun?
— Nasjl olacak, bardak içinde yumurta soruyorum.
— Bardak içinde yumurta mı? Sizin tavuklar bardağın. içine mi yumurtluyorlar?
— Haydi oradan maskara! Aklın sıra alay edecek adam mı arıyorsun? Benim tavuğum, horozum varını, ki yumurtlasın?
Küstü, arkasını dönüp yürümeğe başladı. Fakat bizim kasketli delikanlı yolunu kesti:
— Allahaskına dur hanım teyze. Kusur ettimse hoş gör de şu yumurta meselesini anlat bakalım. Bardağın i-çinde yumurta ne oluyor?
— Ha söyle, zevzeklik etme de insan gibi konuş. Yumurta hem bardağın i ■'ine girecek, hem de uçacak.
— VayyL. Sen bunları hokkabazda mı seyrettin, yoksa biri mi anlattı?
— Hokkabazda seyretmedim, Karagözde.
— Yumurtanın bardağa girin uçtuğunu kendin gördün öyle mi?
— Bardağın içinde gözlerimle gördüm yumurtaya.
— Sonra nasıl uçtu?
— Gene aptal aptal konuşmağa başladın. Yumurta uçsaydı ben buralara gelir miydim avol? Baksana, bu yaştan sonra mahkemelik oldum.
— Yumurta yüzünden mİ geldin buralara?
— Elbette yumurta yüzünden geldim. Nah, elimdeki şişeyi görmüyor musun?
— Hoppalaa... Eu sefer işin içine şişede mi karıştı?
— Karışmaz olur mu oğlum? Bunların hepsi bir a-rada. Yumurta bardağı he-rifin elinde, şişeler de tablada.
İstanbul Belediyesinden:
Fenni muayeneleri esnasında klaksiyonlarmdan biri söktürülen ve diğerinin sesi hafiflettirilen hususi, taksi ve sair bilumum motorla vesaite söktürülen klnksjyonların tekrar tak-tonldığı vc bunların halkın huzur ve rahatım İhlâl edecek şekilde İstimal edildiği görülmektedir.
Senelik fennî muayenesi yapılan ve yapılmıyan bütün motorin vesaitteki klakslyonlardnn birinin 21.7.950 günü akşamına kadar çıkartılması ve diğerinin sesinin ayarlanarak
• ümeıî ve müddet sonunda 8 ncı şubenin tam kadro-«lyle yapacajı çok sıkı ve devamlı kontrollaıda yukarıdaki hıuusala rtayttiiıüklerl görülen araba sahip ve şoförlerinin 50 Ura para cezasiyle crzslandjrılacaklan ve arabalarının seferden men olunarak mı rafları kendilerine alt olmak üzere k!f ' tvM.nHrınin söktürülüp «sltslmn hallllettirllec-Cl »ân olunur. (95171
Türk Hava Kurumandan
(Baş tarafı 4 üncü sahifeıie) anlatıyordu. Bir ağaç gövdesini bir menteşe ile esas barikadlara bağlamıştı ve bu gövde üzerine sığır derilerinden ve üstüne konan çalı dlkenlerindnç mamul bir kapı imal etmişti.
Bu kapının üstünde olan İki İpin neye yaradığını sordum, bu İki İp bu kapıdan Twbeni‘nin şahsi kulübesine uzanıyordu. Bana şu cevabı verdi:
— Kapıyı benim kulübemden açıp kapayabilmek için... Sığır sürüm dışarda onuyorlardı, Sürüme bir iki aslan baskın yaptı. Ben derhal kapıyı açtım ve o-ğullanm sığırlarımı hemen İçeri aldılar. Aslanlar kaptıkları iki danayı yemekle meşguldüler. Bunlar bu işle meşgul İken, oğullarım kendilerini ve sığırları tahtı emniyete aldılar ve vaktinde kapıyı örttüler.
Bu uzaktan yapılan kapı kontrolünün sebeplerim gösteren en basit bir cevaptı. Diğer danaların nerede bulundukları ve çifllgln neden şimdi sessiz oldu -ğunu sordum:
— Hangi herifin elinde?
— Nah, gözünü açıp da karşıdaki düzenbaz herife İyi baksana. Gözleri velfecri okuyor kâfiıoğlu kâfirin. Dünyada bunun gibi harara zade görmemiştim.
— Bardağın içinden yumurtayı uçuruyor öyle mi?
— Ne gezer? Uç ursa can kurban.
— Nasıl oldu bu işler?
— Basbayağı oldu İşte. Yolda giderken baktım ki şu herif kaldırımın kenarına dikilmiş, bir elinde su bardağı, öbür elinde yumurta; «Ey ahali! Ben şimdi şu yumurtaya sağa, sola, ileriye, geriye sallayıp bardağın içine koyacağım. İki dakika sonra bardağın içinde yumurta kanatlanıp havaya u-çacak, gözden kaybolacak» diye bağırıp duruyor. Şaşırdım: «Dur bakayım şu yumurta nasıl kanatlanıp da uçacak?» diye karşısına dikilip beklemeğe başladım. Derken efendim, beni görenler de geldiler, orası kal a balıklaştı. Herkes: «Acaba bu iş nasıl olacak?» diye birbirine soruyordu. Herif yumurtayı bardağın içine koydu, bardağı önündeki tablaya bıraktı, bu sefer de, «Ey ahali, şimdi yapacağım işlere dikkat ediniz., diye bağırarak eline eski bir şapka aldı, üzerine boyalar sürdü, sonra tablada duran şu şişelerden birini açıp İçindeki su ile bir pamuk parçası ıslattı, şapkadaki boyalan onunla sildi. Hem bu işleri yapıyor, hem de: «Görüyorsunuz ya, bu şişlerin içindeki ilâç her lekeyi temizliyor. Birer tane alınız» diye bağırıyor. Yanına sokuldum; «Ayol, sen biraz evvel yumurta uçacak diyordun, hâlâ uçmadı.» dedim. «Dur bakalım hanım. Hele sen şu şişelerden bir tane al, ondan sonra yumurtayı göreceksin'' dedi. «Demek ki yumurtanın tılsımı şişede İmiş. Bir tane alayım da yumurtanın uçmasını göreyim» diyerek yirmi beş kuruş verip işte şu şişeyi aldım. Benim gibi başkaları da birer tane aldılar. Velâkin, bekliyoruz, bekliyoruz. yumurta bir türlü uçmuyor, bardağın İçinde duruyor. Nihayet canım sıkıldı: «Ayol, uçursana şu yumurtayı. Benim fazla beklemeğe vaktim yok, onu görüp gideceğim» dedim. Herif «Yumurtanın uçmasından sana ne hanım? Şişeyi aldın ya. haydi işine git» demez mi! «Ayol, sen deli misin, dedim. Yumurta uçmayınca ben şişeyi ne yapacağım? Ya yumurtayı uçur, ya şişeni al da benim naramı geriye ver» dedim. Verirdin, vermezdin derken kapıştık. Şişeler dolu tablaya tekmeyi vurmamla beraber...
Mübaşir çağırdı, hanım teyze şişesini çantasına koyup koşarak gitti.
Ce, Re.
GalatasaraylIlar cemiyeti yeni idare heyeti
GalatasaraylIlar cemiyeti n-mumi heyeti fevkalâde toplantısı yapılmış, nizamname tadil edilerek yeni İdare heyeti şu şekilde teşekkül etmiştir;
Sedat Kant oğlu başkan. Suat Başar İkinci başkan, îsken-ler Ohri İkinci kâtip, Hilmi Dare genel veznedar, Menelaa muhasip. Feyyaz Işıl âza, Rauf Aksoy âza.
Tenzilâtlı Karneler
İstanbul Sergisini daimî olarak ziyaret edecekler için 1? günlük tenzilâtlı karneler gişelerimizde:
1OO
Kuruşa satılmaktadır.
Vahşi Afrika
İstanbul Sergisi
— Aslanlar kaptıkları danaları karşıki ormanlığa sürüklediler. Karılarımın hepsi kulübelerin dedir ve oğullarım İse bu tepenin arkasında malikânesi olan kardeşimin çifllğine de aynen bende olduğu gibi bir dikenli çalıdan barikat yapmaya gittiler.
Bu suretle Twabeni yine ansızın dalgınlığa kapıldı ve hiç bir söz bana söylemeden kulübesine çekildi ve gitti.
Trcabenl ortadan çekilir çekilmez Mdabulls'in başı anneisnln kulübesinden dışarı çıktı. Kulübe bu meşhur kapıya pek yakındı. «Evet doğru söyledi.» diye m iril d anıyordu. Yani babaslyle benim aramda geçen muhavereyi dinlemişti. Gayet nâzlkâne bir şekilde annesinin kulübesine girmem için beni içeri davet etti, Annesinin Twabeni'nln diğer karılarından birini ziyarete gittiğini söylüyordu. Bana ufak bir İskemle verdi. Ben de tam kapının yanında oturdum, silâhımı duvara dayamıştım.
(Arkası var) ıııırıııııiıııııııııııiHiitıiıtiiititiimııntıııiınııııınıtııı
İstanbul 3 üncü icra memurluğundan: 949/4628
Bir borçtan dolayı Tahtakale Yemiş han No. 10/11 de Mensucat İmalât evinde haczedilmiş olan dokuma tezgâhlan teferruatları ile masura makinesi, sarma makinesi, çizgi makinesi, makkap gibi eşyalar a-çık arttırma suretile yukarıda gösterilen mahalde satılacaktır. Birinci arttırması 27 temmuz 1950 perşembe günü saat 11 den 12 ye kadar yapılacaktır. Sürülen pey muhammen kıymetlerinin % 75 ini bulmadığı
takdirde bırakılacakları ikinci arttırması 29 temmuz 950 cumartesi günü aynı mahalde ve aynı saatte yapılacağından almak İsteyenlerin, orada bulundurulacak memurumuza müracaatları ilân olunur. (11187)
İngilizce bilir steno daktilo alınacaktır
Etibank Genel Müdürlüğünden:
Çatalağzı İstanbul enerji nakil hattı montaj müdürlüğünün İzm» merkezinde İstihdam edilmek üzere İngilizce bilir steno daktilo alınacaktır.
Taliplerin Istly^ecekleri ücret! ihtiva eden bir dilekçe ile personel işleri müdürlüğüne mü racaatlan rica olunur. (9482)
JlSTANBUL BELEDİYESİ İLANLARI
Keşif veya tahmin bedeli Lira Kuru; İlk teminatı Lira Kuruş
9522 87 714 22
8300 oo 660 00
2538 oo 190 35
2280 50 111 04
Merkez hal binası dahilinde yaptırılacak müstahsiller için toptan satış yeri.
Tephirhaneler İçin lüzumu olan 800 kilo formol, 1500 kilo krezil, 1050 kilo Neollkrol’ün müba-yaası,
Zührevi hastalıklar dispanserine lüzumu olan i? kalem İlâç ve tıbbi malzemenin satın alın-
ması.
öze] İdare malı Yeşilköy pansiyonlu ilk okuluna yeraltı kablosu tesisi.
Keşif veya tahmin bedelierlle ilk teminatları yukarıda yazılı işler ayrı ayrı açık eksilt meye konulmuştur.
Şartnameleri Divanyoiunda Belediye merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât Müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
ihale n Ağustos 950 perşembe günü saat 14.30 da Belediye merkez binasında müteşekkil Daimi Komisyonda yapılacaktır.
isteklilerin İlk teminat makbuz veya mektubu, 950 yılı Ticaret Odası vesikası ve ayrıca birinci kalemdeki iş için bir kalemde en az 10.000 liralık bu veya benzeri bir işi iyi bir surette başardığını Isbata yarar resmî vesaik ibrazı suretlle eksiltmeden üç gün evveline kadar Fen İşleri Müdürlüğünden ve dördüncü kalemdeki kablo tesisi için de bir kalemde en az ı 2000 liralık bu veya benzeri İş yaptığım gösterir vesaik ibraz su ret İle İl Bayındırlık Müdürlüğünden alınacak fenni ehliyet kâğıtlarlle birlikte İhale günü saat 14.30 da Daim! Komisyonda bulunmaları lâzımdır. (0476;
Türk Hava Kurumunun topladığı fitre ve zekât kcndhile 1 Kızılay ve Çocuk Esirgeme Kuramları arasında kardeşçe paylaşılmaktadır. Bunları Hava Kıırummta vererek Kızılaya ve- Bükleri muayyen saatlerde satış ya yoksul yavmlamnıza da yardım edebilmek zevkini tadalım, yerinde hazır bulunmaları lü-(9141) 'zumu İlân olunur.
Gayrimenkul Satış hânı
Kadıköy İcra Memurluğundan:
950/350
Kadıköy Suadlye mahallesinin cami ve Aydın sokağında eski 34 mükerrer, yeni 6/1 kapı numaralı 116 pafta, 535 ada, iki parsel saydı arzı inîrl, 1070 metre murabbamdaki bahçeli kâgir ev Abdurrahman oğlu Osman Akbay adına kayıtlı ve birinci derecede Emniyet Sandığına 6000 liraya, İkinci derecede Kabriyele 9575 liraya İpotekli olup ikinci ipotek borcundan dolayı açık arttırma İle satışa çıkarılmış ve arttırma şartnamesi herkes tarafından görülmek üzere 19.7.950 çarşamba günü saat 10 dan itibaren İcramızda açık bulundurulacaktır.
Gayrimenkulün evsafı:
Suadlye mahallesinin Suadlye camii sokağı 1le Aydın sokağının birleştiği köşe başında bir katlı tam kagir bahçe içinde ve bahçeden üç mozaylk basamakla çıkılan zemini karaslmon döşeli ve 4 beton direk üzerine mevzu tavanlı teraslı bir kapıdan girilen hol üzerinde üç o-da ve arka cephede zemini ka-rasımon döşeli aralıkta Bablt tezgâh» musluk taşlı maltız o-caklı mutfak alaturka taşlı he-15 ve mermer kumalı fayans lâvabolu hamamlı, elektrik, su tesisat», dışı sıvasız, üstü Marsilya kiremidi İle örtülü, bahçede bir kuyu ve müteaddit ağaç fidanı mevcut yüz ölçümü 1070 metre murabbaı olup bunun 71,5 metresi bina, gerisi bahçe ve tamamı 13949 lira kıymetinde ve borçlunun JşgaUndedlr.
İşbu gayrimenkulun, birinci açık arttırma İle satışı 14.8.950 tarihine raslıyân pazartesi günü saat 14 ten 16 ya kadar Kadıköy icra dairesinde yapılacaktır. Ve dellâl tarafından muayyen saatte üç defa bağınlarak arttırma bedeli gayrimenkule konulan kıymetin % 75 İni bulduğu takdirde, en çok arttıranın üstünde ihale olunacak, aksi halde en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak şartiyle, arttırma 10 gün uzatılarak 24.8. 950 perşembe günü aynı yer ve saatte yapılacak ikinci arttırmada arttırma bedelinin, rüç-hanı haiz alacakla arttırma ve paylaştırma masrafını bulduğu takdirde en çok arttıranın üstünde ihale olunacaktır. İhale bedeli peşindir. İhaleyi müteakip İhale bedelini yatırmak ü-zere müşteriye 20 günü geçmemek şartiyle münasip mehil verilebilir. Mehil verildiğinde müş teri den teminat da istenebilir, Müşteri derhal veya verilecek mehil İçinde ihale bedelin! yatırmadığı takdirde satış 2004 sayılı İcra ve İflâs Kaununun 133 üncü maddesi mucibince muamele İfa olunur. Arttırmaya iştlrâk için müşterilerin gayrimenkul kıymetinin yüzde 7,5 nispetinde pey akçesini nakden veya bu değerde muteber banka teminat mektubunu arttırmaya İştirakten evvel müşterilerin İcra veznesine veyahut satış memuruna vermek suretiyle arttırmaya iştlrâk ederler. Arttırmaya iştlrâk eden müşteriler arttırma şartnamesini okumuş. bütün vecibeleri kabul etmiş sayılır.
DcUaiiye resmi alkâsı varsa 20 yıllık vakıf taviz bedeli ve icaresi ihale pulu müşteri namına tescil ve teslim masraflarının alıcıya bunların haricinde kalan sair harç resim ve masrafların satış bedelinden, ödenmek üzere borçluya aittir. Birinci ipotek muaccel olduğundan müşteriye devir olunmayıp ipotek bedeli satış bedelinden ödenir. Alacakları tapuda kayıtlı olmayan alacaklarla sair alâkadarının İrtifak hakkı sahiplerinin bu haklarım hususiyle faiz ve masrafa dair iddialarını ilân tarihinden İtibaren 15 gün içinde icramıza müracaatla kayıt ettirmeleri, aksi halde alacakları tapuda kayıtlı olmadıkça satış tutarının paylaşmasından mahrum kalacaklardır. Taliplerin daha ziyade
Deniz Kolejine öğrenci alınacaktır
Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığından
1 — Deniz Kolejinin yalnız pirinci sınılma öğrenci alma* çaktır.
2 — Kayıtlar 1 Haziran D50den 10 Ağustos 850 ye kadar devam edecektir.
3 — Alınacak öğrencilerin 14 yaşından küçük ve 17 yaşından gün almamış olmaları lâzımdır.
4 — İsteklilerin Ortaokulu bitirme ve Devlet Sınavında muvaffak olmu-ş bulunmaları şarttır.
5 — Kayıt ve bakul İçin tstanbulda olanlar Heybclladada I Deniz Harp Okulu ve Koleji Komutanlığına, taşrada oulunan- j İar ise askerlik şubelerine Direr dilekçe ile baş vurmakla beraber, dilekçelerinin bir eşini de Okul Komutanlığına gön- I deneceklerdir.
6 — Fazla bilgi edinmek İstiyenlerin Heybelladada Deniz Harp Okulu ve Koleji komûtanlığna başvurmaları. (6611.)
DİLEKÇELER:
A — Diploma veya okulu bitirdiğine dair belge.
B —Nüfus kâğıdı aslı veya Noterlikçe musaddan örneği,
C — Bir yılı geçmemiş aşı kâğıdı,
D — 12 adet vesikalık fotoğral, t .
E — İyi hal kâğıdı. Bağlanacaktır.
Seçme sınavları 15 - 20 Ağustos 850 arasında yapılacaktır.
Zabıta memuru almacakg
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Belediyemiz zabıtası teşkilât kadrosunda açık bulunan 20 şer lira kadro maaşlı Zabıta memurluklarına
yazılı nitelikleri haiz olanlar arasından yarış sınavı ile memur alınacaktır.
A) Belediye memur ve hizmetlileri tüzüğünün 3 ün-iü
maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak. (
B) En az orta okul mezunu bulunmak.
C) Fi'lli askerlik ödevini yapmış ihtiyata kayıt olun-» muş bulunmak,
Ç) 30 yaşından yukarı yaşta olmamak.
D) Boyu bir metre yetmiş santimden aşağı olmamak, T
E) Fena hallerle tanınmış bulunmamak.
F) Namus ve haysiyeti muhil bîr suçla m3hkûm edilmiş, olmamak,
G) Ecnebi kız veya kadınla evli veya yaşar bulunmamak,
H) Vücutça sağlam olduğu tam teşekküllü bir lı;- ' ■ ıe. sağlık kurulunca muayene neticesinde sabit olmak.
Bu şartları tevsik eden belgeler ibraz edi'medikçe ta'ip sınava kabul edilmezler.
2 — Yukarıda yazılı şartlan haiz bulunanların en ;teç 15.7.950 cumartesi günü saat 13 e kadar dilekçelerine bağlıyıı-cakları kimlik belgesi, askerlik terhis tezkeresi, bitirdiği okul diploması, aşı kâğıdı, hâl tercümesi. 9X12 eb’adında döıt adet fotoğrafları ile birlikte Ankara belediye başkanlığına oaş-vurmalan ve 20.7.950 çarşamba günü saat 9 da sınavları yapılmak üzere Ankara halkevi kitaplığında hazır buiuum.ıiari İlân olunur.
NOT: Belediye Zabıta memurluğu için şimdiye kadar müracaat etmiş olup ta dilekçeleri intizarda bekliycnlcr arasından yukarıdaki şartları haiz olanların işbu İlânımız üzerine tekrar dilekçe İle müracaatları zaruridir. 19239'
P. T. T. işletme Genel Müdiirtüğünden
1 — Telefon devreleri ihtiyacı için İdarî şarinaın.'.vr ilişik fennî şartnamesinde vasıflan yazılı 500 adet transformatör kapalı zarfla eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Muhammen bedeli Cif. İstanbul 8125 geçici teminatı 809.38 lira olup eksiltmesi 18/8/1950 cuma günîi saat 11 de Ankarada P, T. T, Genel Müdürlük binasındaki Fen Daiıesi Başkanlığında müteşekkil satın alma komisyonunda yapılacaktır.
3 — isteklilerin geçici teminat makbıu veya banka mektubu ile kanunî vesaik ve teklifi muhtevi kapalı zarflarını o giin saat 10 a kadar mezkûr komisyona vereceklerdir. (Postada vaki olacak gecikmeler kabul olunmaz).
4 — Şartnameler P. T. T. Emlâk ve Levazım Müdürlüğün-
den, İstanbulda yeni valde hanında P. T. T. umumi depo muhasipliğinden bedelsiz olarak verilecektir. 188481
:reated by free versıon oı
İlân:
Beykoz As. Şubesi Bask kanlığından:
931 doğumlu ve bunlarla işlem görecek daha yaşlı doğumluların son yoklamaları 2D.Ternmu7./İ950 den 24/AfcustüsZ 950 tarihine kadar her hafta salı ve perşembe günleri yapılacaktır.
Köy ve mahallelere tahsis edilen günler Beykoz iJçe kaymakamlığınca yayınlanmıştır.
ilgililerin belli günlerde Beykoz spor kulübü salonunda toplanacak askerlik meclisine müracaatları İlân olunur.
(3062 _ 9498)
M. S. B. îst. Sa. Al. Ko. Bşk. 1. Numaralı Komisyon İlânları
1 — Kapalı zart ile 3200 ton odun satın alınacaktır. Tahmin edilen bedeli 140.800 lira geçici teminatı 8290 Hradır.
2 — İhalesi 24/Temmuz/950 günü saat 11 de Harbiye M. S. B. İst. 1. No. Sat, Al. Kom. da yapılacaktır İstekliler tekili mektuplarını İhale saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri Şartnamesi her gün komisyonda görülür.
12848 — 3783) |
*
1 — Kapalı zarf İle aşağıda cinsi, miktarı, tutan ve geçici teminatı yazı» süt ve yoğurt Sl^emmuz/lOSO günü saat 15 de Harbiye M. 8. B. İst. 1 No. Sat. Al. Kom. da ihale edilecektir. Bunlar bir istekliye İhale edilebileceği gibi ayrı ayrı İsteklilere de ihale edilebilir, istekliler teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri, şartnamesi hergün komisyonda görülür.
Tutan Geçici teminatı
bilgi almak Lsliyenlerin 950/350 dosya numaramızla memuriyetimize müracaatları ve satış
Cinsî Miktarı LI. Kr. Li. Kr,
Süt 24 Ton 12000 00 900 00
Yoğurt 21 Ton 147Ö0 00 - 1102 50
HEPSİNİN 20700 00 2002 (2849 — 50 87841 f
- :: . in ı ıiı ................. ....im...M
AKBANK Tiirk Anonim Ortaklığından:
Bakanlar Kurulundan alınan 12.1.1949 tarih ve 8619 sayılı mezuniyet üzerine İstanbul şubemizin 14 Temmuz 1950 tarihînde faaliyete geçeceği statümüzün 7 fici maddesine göre ilân olunur. (9247)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından
Haşimi Ürdün Kıralbğı Hükümetinin hâlen tedavülde bulunan Filistin liralarını 1 Temmuz 1950 tarihinden İtibaren Ürdün dinarı tesmiye edilen yeni evrakı nakdiye İle değiştirileceği öğrenilmiştir. ,
Ellerinde Filistin lirası bulunanların bunları tebdil ettirmek Özere âzami 31 ağustos 1950 tarihinde Ürdünde bulunmak üzere behemehal bir Banka vasıtaslyle mezkûr memleket®
r hlfe 8
AKSAM
14 Temmuz 1950
Sebep aratnnea.
Hakikat tecelli eden
r
YÜZÜNÜZ ÇAMAŞIR DEĞİLDİR .
V
TUVALET SABUNU

İMAL ED/LEN
PUROwvmH sabunu
taTeV«9*'

I Fabrikanın hakiki 5 TONLUK 9.00—20 lastikli ve
« TONLUK 10..00—20 lastikli
Yeni Model
Kamyonları
için sipariş kaydına başlanmıştır.
TEVFİK YILMAZ
Tepebaşı caddesi No, 62 Beyoğlu — İstanbul
Telefon: 40301 Telgraf: YILMAZ — İstanbul
DİKKAT... DİKKAT...
Şeker Bayramı geldi
Henı ucuz, hem de ağız tadile nefis bayram şekeri yemek isteyen sayın halkımızın Bahçekapı'rta mamulatının nefasetiyle meşhur
Şekerci Haliz Muştala
oğlu Cemil halefi S. Kandman
Mağazasına uğramadan başka yerden bayram şekeri almamalarını tavsiye ederiz.
Bayram şekerlerinizi sergi yerindeki YENEN
paviyonundan alırsanız Wr taşla iki kuş vurmuş effursunuz.
Teklif isteme ilânı
Alım ve Satım Müessesesinden:
Nazilli Basma Sanayii Müessesemlz İhtiyacı İçin 75 ton buğday ve 84 ton mısır nişastası alınacaktır.
Evsaf şartnamesinin Alım servisimizden alınması ve bu işe iştirak için TL, i.000.— lira teminat yatırılması rica olunur. Müessesemlz ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (9425)
PERTEV Müstahzaratı Laboratuarı d5^cE™v DİŞLERİ PARLATMAK için yapılmış bir terkib olmayıp dişleri temizleyici ve diş etlerini kuvvetlendirici mevad ile imâl edilmekte olduğunu muhterem halka bildirmeyi vazife bilir.
Zayi — 192 sayılı deniz motorcu ehliyetimi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Riza Çelebi ,
Fabrika tonajı 5 ve 3,5 tonluk Dizel kamyonları satışa çıkarılmıştır.
BOL YEDEK
Parça Mevcuttur
3 tonluk Benzin kamyonları
ve
Fabrika Karoseri! Komple
SIHHÎ İMDAT OTÛMO3İLLERİMİZ
gelin iştir.
Yedek Parçaları Mevcuddur.
tenin'1*" nın,uhD’«°ed6' kadi^
,üli»"üıe
izi daiu'0 9en^
PURO tuvalet sabunu fl6sterU.
PURO tuvalet SA6UNU
PURO
Bol Köpüklü Nefis Kokulu
Tuvalet Sabunu
MÜCEVHERATIN her nevi Hakikî elmas ve pırlantalarla süslü broşlar, yüzükler, bilezikler, saatler, gümüş ve kristal eşya,
İNCİ KOLYE vc KÜPELER

Garanti soyulmaz en İyi cins beyaz ve renkli. ITRİYAT ve LÜKS EŞYA Avrupa parfüm ve losyonları, Pudralıklar, tuvalet takımları ve diğer zengin çeşitler her yerden daha ucuz fiyatlarla satışa ar-zedilmiştlr. istifade ediniz ZAMAN MAĞAZASI
Bahçekapı No. 37 - İstanbul
İLÂNEN TEBLİĞ
İstanbul 4. cü icra memurluğundan: 948/3069
Yorgl Pandelldls’e (Fatih Hacı Evhattln mahallesi İki yüzlü çeşme sokak 25 No.lu evin bir odasında mukim Lken halihazır ikametgâhı meçhul bulunan) 242 Ura 50 kuruş kira bedeli ödenmesi hakkında ev sahibi Artin Şlnoyan tarafından aleyhinize ihtar yolu lle yapılan icra takibi üzerine ödeme emri ikametgâhınızın meçhul oluşundan ilânen tebliğ ve süresinde itiraz etmediğiniz ve borcu da ödemediğinizden İki yüzlü çeşme sokak 25 No.lu evin bir odası 11c sofanın tahliyesi ile davacıya teslimine İstanbul icra yargı çtıftmca 13/3/950 gün ve 940/3446 - 950/203 sayılı ilâmla karar verilmiş ınecurım tahliyesi ve 50 lira ücreti vekâletin ödenmesi hakkındaki tahliye İcra emrinin (20 gün) süre verilmek suretiyle ilânen tebliğine karar verilmiş olmakla İlânın neşri tarihinden itibaren 20 gün içinde tahliye ve teslim etmeniz lâzımdır. Bu müddet İçinde tahliye ve teslim etmezseniz İlâm hükmünün zorla icra olunacağı ve icabında icra ve İflâs kanunun 26 ncı maddesinde yazılı kümlerin de tatbik _________
(H. Ü. M. Kanunun 141 ve müteakip maddeleri gereğince) tahliye İcra emrinin tebliği makamına kaim olmak üzere Uân olunur. (11186)
rildiniû
laal
/OO de 100 saftır. J
BALINA
B
A
L
N A
VAPURLARIMI
İTALO MED İTERE ANE AN LİNE Ltd.
TıRSESTE
17 Temmuzda Umanınızda beklenen
ANNA MARiAL
Vapuru doğru VENEDİK ve TRİESTE için eşyayı ticariye tahmil edecektir.
Umumi ACENTALARI
LEVANT EKSPRESS T.L.Ş. İstanbul
Tel: 44791/2
İZMİR
Tel: 2227
İstanbul 3 üncü İcra memurluğundan: 1948/1609
diğer hii-olunacağı
Mahkeme, tapu, icra ve noter iânları
Bedelleri hussui şahıslar tarafından ödenen mahkeme, İcra, tapu ve noter ilânları gibi resmi İlânlar eskiden olduğu gibi doğrudan doğruya «AKŞAM» idaresi tarafuı-dan kabul edilmektedir.
MAZON
Q □. oı
o
1950 MODEL 170 S. TİPİ Tenezzüh Otomobillerinin
3 üncü partisi sa tışa çıkarılmıştır
Türkiye Umumi Mümessili
AHMET VEL8 MEN(3!EİF3
Taksim, Cumhuriyet meydanı Kalmis apartunanı No. 9/1. Tel: 41442
SAYIN BAYANLARA
İngiliz, Amerikan mamulatı gayet zarif ve sağlam çocuk KİLOT ve MUŞAMBALARI ile ELDİVEN vesnlr eşya çeşitlerinden yeni bir parti geldiğini saygile arzederlz. TAKSİM ECZANESİ - Beyoğlu
O
2
(D >
0 P
S
"O £ CÜ 2? O
Milli Savunma Bakanlığından
1 — Konyada bulunan Âs. Ortaokul lâğvedilmiş ve İstan-buldaki Maltepe As. Lisesi lle Kuleli Askerî Lisesi birleştril-miştlr.
2 — Bu sebeple Konya As. Orta okıihına kayıt kabul için
müracaatta bulunulmaması ve şimdiye kadar mürcaat edenlerin de evraklarını geri almaları. Maltepe As. Lisesine girmek isteğinde bulunan öğrencilerin de müracaatlarını Kuleli As. lisesine yapmaları ilân olunur (9266)
ila
M.S.B. Kara Kuvvetleri Komutanlığından
Çeşitli renklerde
Yazlık keten spor ayakkabtları
Yüzleri Avrupa keteni
Altları krep kauçuktan yapılmıştır
BALİNA markasını
Bcyoğluııda:
BAKER, PAÇİKAKİS, LİON, KONDAKSİS
Galatada: LÂLE. YILDIZ, ATLAS
İstanbul'la:
MİLLÎ SPOR, (Yünlş)
BLr borçtan dolayı mahcuz olup bu kerre paraya çevrilmesine karar verilen İstanbul Mahmutpaşa Büyük Çorapçı han üst katta 10 numarada, yazıhane, kömür sobası ve boruları bobin halinde ve paket halinde 116 paket İpliğin birinci açık arttırması 21/7/1950 cu-^ ma günü 12 den 13 e kadar yapılacaktır. Mahçuz malların muhammen kıymetinin yüzde 75 ini bulmadığı takdirde ikinci açık arttırma 24/7/1950 pazartesi giinü aynı saat ve mahalde satılacağındnn talip o-lanlturın o gün ve saatlerde o-rada bulundurulacak memurumuza müracaatları ilân, olunur.
(11106)
OSMANLI BANKASI İLÂN
Bankasının Yenlcaml.
Kadıköy
Galata Beyoğlu, Şubeleri 18/7/950
1 — 1950 - 1951 öğrenim yılı için aşağıda isimleri ve du-lundukları yerler yazılı olan As. Okullara öğrenci alınmasına 25 Mayıs 950 den itibaren başlanacaktır Bu müracaatlara As Liselerle Muzika meslek ve Gd Erb Hzl Orta okulları İçin 15 EylûFde, As. Orta okul İçin l Eylülde ve Musiki Gd Erb Hzl. Orta okulu için de 20 Ağustos 950 de son verilecektir.
2 — Okulların muhtelit sınıflarını (Musiki Gd Erb HzL Orta okulun yalnız i. sınıfına) Milli Eğitini Bakanlığı Lise ve orta okul 1 arma denk sınıflardan diplomalı veya tastiknameli öğrenci alınacaktır.
3 — Alınacakların Türk vatandaşı olmaarı, yapılacak muayenede sağlam çıkmaları ve k3vıt kabul şartlarını taşımaları lâzımdır.
4 _ öğrenim! bırakanlar, bulundukları sınıfların imtihanlarında başarı gösteremlyenler okullara alınmayacaktır. (Gd. Hzl. Orta okullarına İki yıl öğrenimi bırakanlar alınabilir) Yaşlarını tashih ettirenlerin tashîhden evvelki yaşları esas tutulur. Bütünlemeye kalanlar kendi okullarında bu imtihanları başarı ile verdikleri takdirde alınabilirler. As Orta okula bütünlemeye kalmış olanlar alınmazlar.
5 — Bu şartları taşıyan istekliler bulundukları yerlerin As. Ş. lerlne ve aym zamanda girecekleri okulların müdürlüklerine birer dilekçe Lle baş vuracaklar ve okula gönderecekleri dilekçelerine nüfus kâğıdı örneklerile 3 adet vesika fotoğrafı ekllyeceklerdir.
Okulların bulundukları yerlerde istekliler müdürlüklerine müracaat ederler.
Okullar:
doğruca okul (6608)
İstanbul’da: Kuleli ve Maltepe As. liseleri. Bursa*da: Bursa As. lisesi.
Konya'da: As. orta okul
Ankara'da: Muzika Meslek ve Musiki Gd. E okulu.
Merzifon'da: I ve n. Gd. Erb. Hzl. Orta okulları.
Galata, Karaköy palas kat 4 No. 5-6. Telefon: 42780
Bîiyitkada’da:
HASANAKİ
mağazalarından arayınız.
Şeker Bayramı münasebetlle. Osmanlı Merkezlle Şişil ve
17/7/950 pazartesi ve salı günleri kapalı bulunacaktır.
Gillette
Toptan satış için müracaat yeri:
DAKTİLO ARANIYOR
İyi Almanca ve İstenog-ra.fi bilen bir bayan aranıyor. Galala. Bankalar caddesi, Güven han kat 3 F. Tekeli adresine müracaat. Telefon: 40747.
MEYVA Kabızlık TUZU Hazımsızlık
Bulantısı, Şişkinlik ve bozukluğunda
Gillette
Bîr GILLETTE Traj mok.naımdo Movi GULETTE bıçağım kullöndığınado, dünyanın en mükemmel »ııleminder islîfade cimi; olursunuz. GILLETTE Ira} mak.no ve bıçakları, biri diğeri için yapılmışın Değeri bıras yüksek olabilir fakaı daha
tenbell İğinde, mide ekşilik ve yanmalarında emniyetle kullanılır. Mülayim ve müshildir.
Horos markasına dikkat.

Comments (0)