Sene 32 — No. 11380 — Fiatl: her yerde 10' kuruştur.
CUMA 16 Haziran 1950
İki parti arasında
Gazetecilik mesleğini, son yıllarda, bilhassa partiler a-rasındaki sivrilikleri torpillemeye, sert köşeleri yumuşatmaya hasretmek vatanseverliğini gösteren Ahmet Emin Yalman, dün Anka-radan şu intibaını yazıyordu:
«Bir partiden diğer bir partiye, bir sistemden diğer - sisteme intikal hareketi asgarî sarsıntı ile devam e-diyor. İler şey arzuya uygun bir tarzda akmıyor. Atılan adımlar hatasız değildir. Fakat hislerin hâlâ kabarmış olduğu bir sırada öyle olmamasına zaten imkân yoktu... İşin e-asınJa, memleket hesabına insanı üzecek hiçbir şev yoktur. Hatalı hareketler varsa artmıyacak, neticede muvazene bulacak ve düzelecektir.>•
Bu görüşün doğru olmasını dileriz. Başka türlüsü çek vp.zık olurdu.
Bir kere, tek parti devrinin sessiz sad asız gidişini hatırdan çıkarıp o zoraki huzur ve sükûnun hasretini çekmemeliyiz. O günlerin geri dönmesine ve ne bugünün. ne de yarının geçmişe benzemesine imkân yoktur. Karşılıklı partiler ve bunun temel şartı söz ve yazı hürriyeti oldukça tartışma, didişme de eksilmiyecektir. Münkasasız. sızıltısız, yani herkesin her şeyden memnun olduğu, vah ut memnun gibi göründüğü günler artık tarihe karışmışta-. Muhalefet mevcut kaldıkça iktidarın işlerini daima tenkid edecek, iktidar yerinde oturdukça muhalefetin hareket tarzından her zaman şikâyet edecektir. Demokrasi denilen gürültülü ve çekişmeli hayat her memlekette böyle olagelmiştir. Bizde —başka türlü belirmesini nasıl istiyebiliriz?
Medenî milletlerde bu karşılıklı parti hayatının sınırlarını kanun kısar. Daha medenî memleketlerde bu hududun çıziminde «terbiye» de âmil olur. Fikir mücadelesinde meşruiyet çerçevesi içinde kalmak birinci merhale, karşılıklı saygı ve sevgiye dayanmak ise olgunluk devresidir. Buna e-risıneyi gaye bileceğiz.
İngiltere gibi hürriyet ve demokrasi geleneğine dayanan, itidal ve serinkanlılık diyarında, muhalefet lideri iktidarı tenkid ederken: cMemleketi batırıyor, milleti felâkete sürüklüyor» gibi sözler sarfediyor. Bundan bir şey çıkmaz Bu sözlere inananlar belki vardır, inan-mıyanlar daha çoktur. Bundan dolayı ne hükümetin siniri bozulur, ne de muhalefet memlekete ihanet etmiş savılır.
Bütün mesele kanun dışına çıkmamak, şahsiyata sapmamak, küfür ve haka-* rete tenezzül etmemektir. Hükümet hırçınlık göstermemeli. muhalefet «çatacak yer- aramamalıdır.
Yalman arkadaşımızın dediği gibi. Türkiye Cumhuriyet idaresi boyunca iki parti arasında bu ilk intikal hareketi sanıldığı kadar sarsıntılı olmamıştır. Memlekette bir buhran manzarası yoktur. Daha iyiye doğru el birliğiyle yürümek lâzımdır.
Giden iktidar partisi, kendi yıkılışı pahasına bugünkü rejimi ve değişimi mümkün kılan bir seçim kanunu hazırlamak ’ ve bir. seçim yapmak suretiyle en büyük tarihi vazifesini görmüştür. Gelen iktidar, memlekette bu değişimi haklı gösterecek bir istikrar yaratarak halkın i-ti m adına lâyık olduğunu gösterecektir. Bu da ileriye bakmakla olur.
Memlekette yapılacak işler çoktur. Eski hükümetlerin yapmadıkları veya yapamadıkları işler vardır. Demokrat Partisi hükümet-
leri bunları pekâlâ başarabilir. Bunun şartı, particilik değil, işle uğraşmaktır. Dört yıllık hararetli muhalefet görevinin verdiği alışkanlık olacak, yeni hükümet ricalimizin hâlâ muhalefete muhalefet etmeyi, muhalefeti tenkid etmeyi cok sevdikleri ve bu tatlı vazifeyi artık başkalarına devretmeye bir türlü razı olamadıkları seziliyor. Hep arkaya bakarak önümüzü göremeyiz, yanlış adımlar atarız.
Fakat bu devir de çabuk geçecek, iş bölümü yerleşecek. her iki parti kendilerine düsen memleket vazifesini ağırbaşlılıkla, hırçınlık göstermeden, kimseye kötü niyetler yüklemeden kanun ve terbiye hududunu aşmadan yapmaya çalışacaktır.
Seçimlerde Türkiyenin kazandığı şerefi devam ettirmek için eseri tamamlamak lâzımdır.
C. H. Partisi otuz yıldır hep hatalı isler görmüş, iyi hiçbir şev yapmamıştır... E-ğer istikbal için mutlaka zarurî ise su hükmü bir defa kabul edelim de herkes rahat etsin ve şimdi artık iyi isler yapmaya bakalım, hükümet geçmişteki başarısızlıkla geçinmeye değil, gelecekteki muvaffakiyetleriyle övünmeye hazırlansın. Biz de alkışlara hazırlanalım.
Necmeddin SADAK
İdarî tayinler
Haçım îşean Samanın valisi oldu
Ankara 15 — Bursa valisi Haşini İşcan Samsun valilisine tâyin edilmiştir.
Ankara 15 — Emniyet umum müdürlüğüne Etibank idare meclisi reisi Ferruh Şahinbaş tâyin edilmiştir. Tâytn kararnamesi bugün tasdikten çıkacaktır.
Vatman ve biletçiler memur sayılmayınca
Bundan bir hayli sene evvel, teşkilâttaki değişiklik yüzünden, vatman ve biletçilerin memur sayılmaları bahis mevzuu olmuştu, aBu meslektekilcrc di! uzatanlar, memura hakaret maddesinin hükümlerine tâbi olacaklar!» diye, yarı ciddi, yarı şaka yazılar yazılmıştı.
Son haberlere göre, o zaman bu zamandır, tetkikler, tefsirler uzamış; nihayet son hükme varılmış: Vatman ve biletçiler, memur sayılmıya-caknıış.
Birinci temenni: — Memurluk gibi, işçilik vesair ücretli hıesleklerde garantiler olabilsin; o bakımdan, vatman ve biletçiler zarar görmesinler.
İkinci temenni: — fki yalnız vatman ve biletçileri ilgilendirmez; demokratik bakımdan her vatandaşı alâkadar eder.) Eskiden, her önüne gelen biletçi ve vatmana fena muamele edebilmek hakkını kendinde buluyordu. Teşkilâtta, bahsi geçen değişiklik olunca, ihtimal memurdurlar düşüncesiyle bu itiyad tavsamıştı. Şimdi tekrar hortlamadığı takdirde, halkımız, memur olmayana (la icap eden iyi muame leyi etmeğe alıştı gitti demektir. Yâni, kendi kendine hürmet etmeğe... Ancak o takdirde, memurla halk arasında müsaviliği sağlıyabili-riz. Kanunun memurları kovduğu mahfuz duruma, halkımız, güzel örf ve âdetleriyle, kendi kendini de ko-yabilse mesele kalmamış o-lur. Hakikaten d«*. bütün vatandaşlarımız, hürmete, i-yi muameleye, nezakete lâyığız. Lâyığımıza kavuşmalı kendi elimizdedir.
AM
AKŞAM
H e r (g ü n
8 SaıIhıSfo
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yazı İşlerini fiilen idare eden GL Bildik — Akşam Matbaası.
Devlet çiftlik işletmeleri köylülere devrolunacak
Hariçten gelecek yurddaşlarımız ve orman kanununa dair
Ticaret Bakanı diyor ki:
Ekmek fiatini indirmek ve ucuzluk temini için tedbirler alınıyor
Tarım Bakanının
Ankara 16 (Akşam! — Tarım Bakanı Nihat Egriboz dün kendisi ile konuşan gazetecilerin suallerine cevap vererek ezcümle şunları söylemiştir:
«— Halen yabancı memleketlerde bulunan murahhaslarımızın süratle yurda gelmeleri İçin gerekli tedbirleri almış bulunmaktayız. Topraksız köyülnün topraklandırılmaları Içitı yapılan etüdler sona ermek üzeredir. Bu suretle bir çok köylü vatandaşlar, kendilerine yetecek kadar araziye sahip olacaklardır. Bunun için toprak kanunu da tadil, edilerek, tatbikatta engel olan hususların kal dınlması temin edilecektir. Dev let elindeki çiftlik işletmelerini de halka tevzi etmeği prensip itibarlle kabul etmiş bulunuyoruz.
Bu cümleden olarak Silifke
Tarım Bakanı Nibat Eğriboı
beyanatı
devlet çiftliğinin halka devrine başlanmıştır. Zirai Donatım kurumu da yerli yabancı sermayenin birleştirilmesi suretl-ie ve daha rasyonel bir teşekkül haline getirilecektir.
Bugüne kadar yaptığımız incelemelerde orman İşletmelerinin maalesef halkın netine olmadıkları anlaşılmıştır. Bunun İçin kurulacak kooperatifler bu işi fenni bir şekilde ele alacak, ve devlet de bir hissedar sıfa-tlyle kooperatiflere iştirak ede-’ çektir.»
Bakan bundan sonra memlekette mevcut ormanların kifayet sizliği yüzünden hariçten kereste ithaline lüzum bulunduğunu bildirmiş ve ormanların muhafaza ve gelişmesi için man gal kömürü istihsaline mâni o-lunacağını söylemiştir.
Hükümet buğday ve hububat fiatlerirû geçen seneld gibi ipka etti
Ankara 15 (A_A.) — Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından tebliğ edilmiştir:
1950 - 51 kampanyası toprak mahsulleri ofisi hububat alım fiatleri, 3491 sayılı kanuna göre Bakanlar Kurulunca tesblt edilmiş ve geçen senekl kalite zammı ve devreli primli flatle-rin 15.6.1950 tarihinden itibaren aynen tatbiki kararlaştırılmış-
tır,
Flatler şöyledir:
Buğday 22
Karışık buğday 21
Siha buğday 20
Çavdar 18
Beyaz arpa 18
Çakır arpa 15
Siha beyaz arpa 15
Yulaf 15
Siha yulaf 13
Yukarıdaki flatlere İlâveten, geçen sene olduğu gibi, buğday (Arkası sahife 2 süitin 1 de)
Ticaret ve Ekonomi Bakam
Zühtü Velibeşe

İkinci muhrip filotillamız Izmirde
Ezan tasarısı hgiin Meclisle görüşülecek
Meclisin gündeminde üç sual takriri de vardır
r (Akşam) — ikinci muhrip filotillamıza mensup Gemlik, Gaziantep ve Giresun muh-rnpieriyle Sultanhisar muhribi İzmir Umanına gelmiştir. Sul-
tanhisar muhribi, Deniz kuvvetleri komutanı koramiral Sadık Altancaıı'ı İzmir'e getirmiş, komutan, özel bir uçakla Ankara’ya gitmiştir.
Gemlik, Gaziantep ve Giresun muhripleri 12 gün kadar limanımızda kalacaklardır. Yukarıdaki resimde muhriplerimiz İzmir limanında görünmekte-I dirler.
Hintte bir kadın tay doğurdu
Yavrunun yarısı ala, yarısı da keçiye benziyormuş
Bombay 16 (A.A.) — Bir kadının bir tay doğurduğuna dair şayialar dolaşması üzerine 10 bin kişi, bardaklardan boşanırcasına yağan yağmura aldırış etmlyerek Bombayın merkezinde «Kamatlpura Street, de bir pansiyona girmeğe çalışmışlardır. Oldukça mühim polis kuvveti toplanan müteceaslsler grupunu dağıtmış ve yarısı at,
yarısı keçiye benziyen cenini karakola götürmüşlerdir. Binlerce kadın ve erkek Ibütîin gece karakolu muhasara etmişler dlr. Vakitsiz doğan «çocuk» 20 santimetre boyunda olup küçük bir kuyruğa ve atınklne benzl-yen bir kafaya maliktir.
Polis «çocuğunu» banyo dairesinde bırakan kadını aramak İçin bütün gece araştırmalar yapmıştır.
Halkevleri
Meclis yapılan teklif hakkında Ulus ne diyor?
Ankara 16 (Akşam) — Demokrat Parti milletvekilleri tarafından Halkevlerinin müstakbel durumuna dair Meclise verilen kanun teklifleri için bugünkü Ulus gazetesinde şu haber çıkmıştır: «Sıra Halkevleri binalarında» başlıklı bu yazıda şöyle denilmektedir:
«Halkevleri hakkında Demokrat Parti milletvekilleri tarafından Millet Meclisine müteaddit kanun teklifleri- verilmektedir. Bunlar abasında (Arkası sahile 2; sütun 7 de)
Ankara 16 — Arapça ezan
yasağını kaldıran tasan bugün Büyük Millet Meclisinde müstaceliyet karariyle görüşülecektir. Bu tasarı Ue Ceza kanununun 526 ncı maddesindeki A-rapça ezan, okuma yasağına dair olan fıkra kaldırılmakta, fakat maddenin diğer hükümleri aynen bırakılmaktadır.
C.H.P. Meclis grupu dünkü toplantısında' ezan hakkında Mecliste alacağı vaziyeti tesblt etmiştir. Ezanın din dili İle o-k tınmasının esasta büyük bir mesele olmamakla beraber, milli inkılâplarımızdan fedakârlık mânasına gelebileceği noktasında durularak, mutedil bir noktainazar müdafaa edileceği anlaşılmaktadır.
Üç sual takriri
Ankara 18 — Büyük Millet Meclisinin bugünkü içtima gündeminde 3 sözlü soru önergesi vardır.
Bunlardan biri Sinan Tekell-
oğlunun Toprak Mahsulleri Ofisinin dış memleketlere sattığı hububat hakkındakl tahkikata ve hububat almak üzere Pakistan* gönderilen heyete dair E-konomi ve Ticaret Bakanından sorusudur. Bunda, Atıf İnan hakkında bazı şeyler sorulmaktadır.
İkinci sözlü soru da yine Sinan Tekelioğlunundur, Bu, yapılmakla olan Büyük Millet Meclisi binası İle Anıt - Kabrin bulunduğu arazi hakkında Başbakanlıktan sözlü sorusudur.
Üçüncü İse, Erzurum milletvekili Sabrl Erduman'ın Erzurum halkının İhtiyacı için O-Iisten buğday verilmesi hakkında ne düşünüldüğüne dair sözlü sorusudur.
Millî Eğitim Bakanı
Şehrimizde bulunan Milli E-ğitim Bakanı Avnl başman bu akşamki trenle Ankaraya dönecektir.
işçi Genel Kurulunun toplamışından bir görün üş (.Yazısı ikinci saidfemlzdej
Türk ordusu tarafından, resmen kabul edilen İlk bröve geçenlerde tuğgeneral Kemal Niş tarafından Amerikan askeri yardım kurulu subaylarından yarbay Francols d'Etlscu'ya takılmıştır. Yukarıda, Çankırı Piyade okulu komutanı başlangıçtan itibaren Türk ordusunca gerilla prögrammm tatbiki-
ni deruhte etmiş bulunan yarbay d’Ellscu'nun yakasına bröve takarken görülmektedir.
Piyade okulundaki merasim esnasında general Kemal Niş, yarbay d’Ellscu'nun öğretmenlik etmiş plduğu ve geçen ekimde İlk mezunlarını vermiş olan kursu bitiren dört subaya daha gerilla önderleri brövesini vermiştir,.
fehtfe 1
ri ı. .J n M
16 Haziran 1950
Toplantıda hazır bulunan Başbakan hükümetin tütüne verdiği ehemmiyeti belirtti
Ankara 15 — İstanbul. İsınır, Bursa, Samsun. Bafra ve Kocaeli tütüncülerinden mûrek kep mümessiller dün saat 15 te Ekonomi ve Ticaret Bakanlığın da toplanarak tütün mahsulünün içinde bulunduğu durumu gözden geçirmişler re alınma® lâzım gelen tedbirleri tesblt etmek üzere çalışmağa başlamışlardır.
Toplantıda Başbakan Adnan Menderes, Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zûhtü VeUbeşe, Gümrük ve Tekel Bakanı Nuri Ozsan ve işletmeler Bakanı Dr. Muhlis Ete hazır bulunmuşlardır.
Bu görüşmeler »ırasında söz alan başbakan Adnan Menderes, toplantıya hükümetin verdiği huşu® ehemmiyeti, tütü-DÛn memleket lstihsalâtı ve ihraç mahsulleri arasındaki müstesna mevkiini belirtmiş ve Ankara ya gelen bütün mümessille rtn komisyon mesaisi ile de yakından alâkalanarak mütalâa-larile varılacak neticeyi her bakımdan olgunlaştırın alarmı istemiş ve mütaakıp toplantılarla
da yakından alâkalanacağını bildirmiştir.
Başbakan bu arada, hükümet is tacirler ve tacirlerle müstahsiller arazında her hangi görüş ayrılığının bolunnuyacağından emin olduğunu, menfaatlerin ahenkli Ur şeklide birleştirilmesinde güçlük çekflmiyeceğlni de sözlerine ilâve etmiştir.
Mûtaalobeo tâli komisyon se çimi yapılmış ve kısa bir aralıktan «onra komisyon çalışmalarına devam etmiştir.
Kararlaştırılan esaslara göre komisyonun tetkik mevzuunu teşkil eden meseleler arasında bilhassa tütünün istihsal ve stok durumunun tesbltl ve ona göre alınması gerekli tedbirler, İhraç İşleri, beynelmilel kongre ler, tütün ortaklığı vesalr müdahale müesseseler! gibi ehemmiyetli noktalar yer almaktadır.
Komisyonun gönde Dri defa toplanarak hafta sonuna kadar mesaisini tamamlamasma çalışılmaktadır.
SabahGazeteleriNe Diyor ?
da lrilo başına 2 kuruşa kadar ve diğer hububat nevüerinde de 15 kuruşa kadar ayrıca kalite zammı verilmesi kabul edilmiştir.
Gene geçen sene olduğu gibi. Kars, Ağrı, Erzurum ve Erzincan illerinde 31 aralık 1950 tarihine kadar ve memleketin diğer yerlerinde 31 ekim 1950 tarihine kadar toprak mahsulleri ofisine buğday satanlara kiloda 4 kuruş teşvik primi verilecektir. Bu tarihlerden sonda 31 mart 1951 tarihîne kadar olan devrede teşvik primi kiloda 2 kuruştur.
Yukarıda da tebarüz ettirildiği veçhile, bu kampanyada toprak mahsulleri ofisince mubayaa edilecek hububata geçen kampanyadaki fiatler ve şartlar aynen tatbik edilecektir.
Ticaret Bakanının radyoda konuşması
Ankara 15 — Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zühtû Velibe-şe. bu akşam Ankara radyosunda hububat fiatlerl hakkında bir konuşma yapmış te demiştir ki:
Aziz vatandaşlarım; hükümetin hayat- pahalılığı ile esaslı bir mücadeleye girişmeği düstur İttihaz ettiğini hepiniz biliyorsunuz, Geçim! daha ucu2 bir hale getirmenin büyük ehemmiyetini izaha bilmem lüzum var mı? Dar ve zahit gelirli vatandaşlarımızın sıkıntılarını hafifletmek hakimimi ab temin edeceği ferah lıkr aynı zamanda içtima! adalet mülâhazalarına da uygun bir netice otar.
Bir yandan istihsal maliyetlerinin düşürülmesi zarureti kar şısındayız.
Ancak, maliyetleri düşürmek bahis mevzuu olurken en fliti-«dİ, tabii re mûsbet btr tedbiri istihsali arttırmayı gönden uzak tutamayız. İşi bu cephesinden eie alınca, hububat ve buğday flütlerini düşürmenin tetlhzali teşvik edecek çarelerden olmadı ğı neticesine varılacağı âşlkâr-öir.
Bundan başka, böyle btr tedbirin köylü vatandaştanmznn satm alma gücünü ehemmiyetli surette azaltan teetrlnl de gözümüzden uzak tutmam»v 1-«ap eder. Çot geniş btr vatandaş kitlesinin, asüstahrihn satan «İma gücü asalmaa bütün t’eareıt ve İktisat hayatameart» çok derin w manfl tetariarl o-
ğl bir indirme yapılmamasına kadar vermiş bulunuyor.
Bayat pahalılığı İle mücadele tedbirleri üzerinde ciddiyetle durmakta olan hükümetin bu istikametteki karar ve İcraatı birer birer tatblka konuldukça umumi efkarın da malûmu olacaktır.
Bu cümleden olarak şunu İlâve edeyim kİ, buğday ve hububat flatierin! geçen senek! seviyede tutmakla beraber kasaba ve şehirlerde yaşıyan geniş halk tabakalarının geçimlerin! kolay!aştırmak ve hayatlarını ucuzlatmak maksadlyle en mühim gıda maddemiz olan ekmek Batlerlnde İndirmeler yapılması almakta olduğumuz tedbirler ar aşırıdadır.
Demokrat Partinin İlk hükümeti. İktidara geldiği gün karşılaştığı büyük müşkülâta rağmen. hayatı ucuzlatmak, müstahsilin emeğini değerlendirmek yolunda verdiği kararlan fiilen tahakkuk ettirmek sahasına girmiş bulunmaktadır.

K aba ran siyasî husumetler
Ahmet Emin Yalman VATAN* d&ki başmakalesinde diyor kİ:
«Yine blzdeki an'ane; muhalefeti nazari olarak sevmek, aramak, hattâ buna hasret göstermek, şu kadar ki canlanıp karşımıza dikilince kötülüğüne, fena niyetine hükmetmek ve çabuk iş görmek için bunun rahatsızlığından kurtulmaya çalışmak yolundadır. Böyle bir ■ihnlyetle demokrasi kurulmaz. Mevcut muhalefet, nihayet memleketin bugünkü şartlar alfanda yetiştirebileceği muhalefettir. Bunun daha kötüsü do olduğuna Millet Parti»! bir Örnektir.
Daha İyi bir muhalefet bulmak İçin ne yapalım? Yeni bir müstakil grup mu yaratalım? Milletin muhalefeti temsil eden kısmına da inanmaktan ve hürmet etanekten, hükümet kendi vazifesini sinirlenmeden, kızmadan yaparsa, mevcut muhalif partinin de mutlaka düzeleceğine İnanmaktan ve İstikbal için ona kredi açmaktan başka yapacak bir şeyimiz var mı?»

Yeni bir ticaret rejimine doğru
Selim Kaçıp Emeç, Son Postada yazdığı baş makalede ticaret rejiminden bahisle diyor M:
«Serbest İthal rejimi deîken: memleket parasının İstenildiği gibi. istenilen eşyanın mübadelesine tahsis edileceği mânasına
da alınmamak İcap eder. Eskiden oldnğu gibi; memleketin yeni ticaret esasları da, yine memleketin hakiki olarak muhtaç bulunduğu eşyanın celbine imkân verecek bir surette ayarlanacak ve yeni vaziyet; bir takım eli çabuk iş adamlarının siparişlerde takaddüm veya her hangi bir suretle vaziyetten istifade etmelerine imkân verecek bazı kombinezonların İcrasına müsait bulunmıyac aktır. Memleketin teveccüh etmek ü-sere bulunduğu yeni iç ve dış ticaret veçhesinin büyük bir ferahlık ve mübadele kolaylığı yaratacağı şüpheden Azadedir.

Adalet tevzi işlerinde «ifrat lüzumu
Babfb Edib - Torehan Teni tslanbulda yazdığı baş makalede diyor M:
»Sayın Adliye Bakanımız, her sene mahkemelerin açılış devri münasebetHe lrad ettiği nutuklarında, hep bu noktaya temas etmiş ve milletvekili adayı olarak ortaya çıktığı vakit de uzun ve temiz bir maziye dayanan meslek hayatında elde ettiği tecrübelere istinaden adalet sis teminde lüzumu olan İslâhatı 1-leriye süreceğini ve bunun müessir olacağını bildirmiştir. Şimdi kendileri tamamen bu fırsata malik bulunuyorlar. Eski, çürük ve karışık adliye sistemimizden ayrılmış olan cumhuriyet devrinde. muvafık ve muhalif her partinin ve her vatandaşın arzu ettiği şey, kanunlarımızın ye
nl zihniyetle tatbik edilmesi ve herkesin Amal ve ef’allnden his sesine düşecek olan mesuliyeti, mahkemelerimizin bitaraf ve â-dll olarak bilhassa süratle tâyin etmesidir. Adliye Bakanlığının bu ıslahat için yapacağı teşebbüse, bütün milletin müzaheret edeceğinde en ufak bir şüphemiz yoktur.*
*
Matbuatın rolü
Teni Sabah baş makalesinde bastnın ehemmiyetinden bahisle diyor kİ:
«Türidyemlzde de baskı ve tahakküm aleyhinde dört yıldır yapılan neşriyatın Halk Partisini ve onun şef sistemini yıkmak ta en büyük rolü oynadığı İnkâr olunabilir mİ?
Amerikan bankacıları
Dün uçakla gelerek Ankara’ya gittiler
Milletle ram® İmar ve Kalkın ma bankasına mensup Theo-dore Kauffeld, Wllllam Nicho-les, Hoger Homdellng. Robert Rommy ve Smlly Olson’dan mü teşekkll beş kişilik btr grup dün uçakla şehrimize gelmiştir
Hükümetimizin daveti üzerine memleketimizde ekonomi sahasında İncelemeler yapacak olan milletlerarası İmar ve kalkınma bankasının on kişilik he yetine dahil olan bankacılar bu akşamki ekspresle Ankaras’a ha reket etmişlerdir.
Heyet başkanı James Barker bu ayın 17 sinde Helanda uçağı ile şehrimize gelecektir.
Kahvehaneler «abura kadar açık kalacak
Ramazan ayına münhasır ol-
Cumhurbaşkanı, Mahmut M akalı kabul etti
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar dün. «Bizim köy» müellifini Çankaya köşkünde kabul etmiş ve kendisi İle bir müddet gö-
rüşmüştür. «Bizim köy» müellifi mak üzere kahvehane, ve kıra-Mahmut Makak buçûn Niğde athane ve içki satmıyan lokan-Aksa rayının Demirci köyüne dönecektir.
Uydurma dil meselesi
talarm geceleri sahura kadar aç* kalmalarına vilâyetçe müsaade edilmiştir.
Bir avukatın Millet Meclisine vaki olan müracaatı
Edebiyat fakültesi
Değiştirilecek elçiler
Lağvedileceği haberi asılsızdır* İnönü Ansiklopedisi ve klâsik eserler
Alfa büyük elçi ve elçinin tebdili kararlaştı
Ankara 15 — Elçi ve büyükelçiler arasında bazı nakiller ve tA-
Dünkü gazetelerden biri.
Mili» Eğitim Bakanlığının, îs- yinler yapılacaktır.
tanhul üniversitesinde tasarruf Varşova büyük elçisi Şinaıl yapacağını, Î4 buçuk milyon' Devrin, Bağdat elçisi Rahmi A-lira tutan bütçede. edebiyat fakiı 1 Leşinin, l&ğvı Ue İlk plânda bir buçuk milyon Ura tasarruf etmek mİ kânının hâsıl olacağını yazmıştı.
Dün bu hususta kendlsüe konuşan gazetecilere Milli Eğitim Bakanı Avnl Başman şunları söylemiştir:
pak, Cidde elçisi Alâettln Tirit-oğlu. Oslo elçisi Süreyya Ande-rlman, Meksiko elçisi Vedlt Uz-gören ve Moskova büyük elçisi Muzaffer Oökerln kariyer harici tâyin edilmiş olmaları mü-lâhasazlyle değiştirilmeleri te-karrür etmiş gibidir. Bunların yerine meslekten yetişmiş hari-
Haberi ben de hayretle, elye memurları tâyin olunacaktır.
Yeni basın kanununda kabul edilen esaslar
Tasan pazartesiye hükümete veriliyor, Meclisin yaz tatilinden evvel kanunlaşacak
Ankara 16 — Basm kanununu hazırlayan Adalet Bakanı Halil özyörüğün başkanlığın-' dakl komisyon dün de çalışmalarına devam etmiştir.
Komisyon pazartesi günü çalışmalarını bitirecek ve tasan hükümete verilecektir. Yen! banın tasarısının Meclisin yaz tatilinden evvel fra minin şar ağı muhakkak addedilmektedir.
Yeni basın kanununda şu esaslar vardır. Eski basLm kanunundaki 30 uncu madde kaldırılmaktadır. Yeni İran ıınrla vatandaş haysiyeti ve şerefinin korunması, İnkılâplara bağlılık ve devletin emniyeti başlıca esas olarak kabul edilmektedir. Basma alt cezai suçalar ceza kanununda yer alacaktır. Hapis cezalan yerine para cezası konacak ve müteselsil suçlar kaldırılacaktır. Suçtan yalnız İmza sahibi veya haberi veren veya
gönderen muhabir cezalandırılacak, yazı İşleri müdürünün suça İştiraki kasdi görüldüğü takdirde eczaya girecektir. Böy-lece basın ruçları şahsileşecek ve herkes kendi yazısından mesul olacaktır. Matbuat dâvaları toplu asliye mahkemelerinde görülecektir. Toplu asliye mahkemeleri üç yargıçtan müteşekkil olacak ve mahkemeye en yağlı yargıç riyaset edecektir.
Cevap hakkı da yeni bir şekle bağlanmıştır. Ancak gazeteye U-cevap verecek olan kimse ken-Q dine teali k eden kısımları ce-Q_ vapl andıracaktır. Ya2ı mahiye- C\l tinde gelmezse sulh h akimiueM— gönderllecekve sulh hâkiminin O tetkikinden sonra neşredilecek- q
O
İstanbul'dan gelen gazeteciler J2 heyeti de pazartesi günü akşamı dönecektir, “
işçi sigortalan kurulu toplandı
> 0 p
"O
(D ro Çalışma Bakanının nutkile açılan Genelq Kurulun toplantısı 3 grin sürecek
Ankara 16 (Akşam) — İşçi sigortalan genel kurulu dün saat 15 te Halkerinde Çalışma Bakanı Haşan Polatkanın başkanlığında toplanmıştır. Üç gün devam edecek olan toplantıya İşçi ve işveren temsilcilerinden birer grup. Bakanlıklar ve kurumlar mümessilleriyle Ankara ve İstanbul üniversiteleri profesörleri İştirak edeceklerdir.
Haşan Pala t kan dün, toplantıyı kısa bir hitabe üe açmış ve bir senelik çalışma raporları gözden geçirildikten aonra !ç-
timaa katılan bütün üyelerin en geniş şeklide teklifler yapmalarını rica etmiştir. Yapılacak tekliflerin işçi ve işverenler meselelerinin halline yarayacağını bildirmiştir. Kanunen kongre başkanlığı yapması kendisine alt olduğu halde tenkidleri daha iyi taklbedebilmek İçin başkanlığa profesör Muammer Tolga' nın getirilmesin! istemiştir.
Kongre üç günlük çalışmaları sırasında Muammer Tolga'nın başkanlığında toplanacaktır. Çalışma Baknnı da bu toplantılara İştirak edecektir.
Halkevleri
Esnafı kontrol
İstanbul belediyesi iktisat murakıpları dün şehrin muhtelif yerlerinde 278 esnafı kontrol etmişler ve belediye yasaklarına aykırı hareketi görülen 12 esnafa ceza zabta, tutmuşlardır. Dün ayrıca muhtelif semtlerde 5 pazar yeri umumî olarak kontrol edilmiştir.
(Baş tarafı 1 inci sahifede?
Halkevleri binalarına el konulmasını İsteyenler de vardır. Tarafsız çevreler bu teşebbüsleri derin bir hayretle karşılamışlardır. Çünkü hakiki ve hükmi şahısların mülkiyet hakkının masun olduğuna dair Anayasamızda sarih kayıt vardır. Hiç bir mal değer pahası ödenmedikçe sahibinin elinden alınamaz. Hal kevlerl blnaJan ve içindeki mobilya Halk Partisinin tapulu mallarıdır. Bunları bir kanunla Halk Partisinin elinden almak müsadere yapmak demektir, Bir hukk devletinde ise müsadere mevzuubahls olamaz. Binaenaleyh bu kanun teklifinin Büyük Millet Meclisinde kabul e-dilecegi asla tahmin olunmanı aktadır.»
okudum. Edebiyat fakültesinin, bütçede bir miktar tasarruf gaye s ile kapatılamıyacağı tabiidir. Böyle bir şey düşünülmemiştir,
öğretmen kadrolarının tamamen dolu olduğu mezunların İş bulamıyacağı da doğru değildir. Mezun öğrenciler m ün hal yerlere peyderpey tâyin e-dümektedlrj
Bakan, İnönü anslklopedişinin artık yayınıanmıyacağı ve Bakanlığın dünya klâsikleri neşriyatına «on vereceği etrafındaki iddialar İçin de şunları •öylcmiştlr:
•— İnönü ansiklopedisinin yayın lanmıyacağı yolunda bir karar alınmamış ve böyle bir şey düşünülmem İştir. Yayına devam edilecektir.
Bir Japon gemi inşaat şirketinin teklifi
Herst Japon Industrie Ltd f isimli bir Japon firmasının gemi inşa etmek üzere Denizyollarına teklifte bulunduğu haber alınmıştır. Memleketimiz gemi dparlşlerinl. Marshall yardımlarına istinaden tiraj hakiri tanınan memleketlere vermekte olduğundan Japonya'ya gtml siparişi mümkün görülememektedir.
içişleri hukuk müşaviri emekliye ayrıldı
Ankara 15 — İçişleri Eakan-Iığının 33 yıidanberi müşavirliğini yapan Ergüven, kendi arzusu İle emekliye ayrılmasını İstemiştir.
BORSA
ter tın bul Korasının 15/1/1*50
Ç E K L C ■
Amerikan kız kolejinde diploma tevzii
Arnavut köy Amerikan kız kolejini bu sene bitirenlere dün saat 17 de törenle diplomaları verilmiş, toplantıda vali ve belediye başkanı Prof. Gökay da hazır bulunarak yeni mezunlara başarılar dilemiştir.
Açık hava tiyatrosunda yapılacak güreşler
Anka ranın rfnti komblna-kr güreş tekmille Istan bulun Demlrspor Ufibü güreş takımı arasın da cumartesi ve pazar geceleri Açık hava tiyatrosunda 1X1 güreş karşılaşması yapılacak tır.
Karşılaşacak güreşçiler ara-»nda Ankaradan Yaşar Doğu, Celâl Atik, Adil Cami emir Tev® Yüce; Demlnpordan da Aü TBcel. Nureddln Zafer. Servet Meriç gibi şampiyonlar vardır. Gflrşelcrin bu bakımdan çok heyecanlı atacağı muhakkaktır.
Yolcu dolu motor taka ile çarpıştı
Bu sabah aut ana doğru, Haydarpaşa mendireği ününden geçmekte otan ve dolmuş yapan «Galatasaray» motörü Qc «Yenice» isimli bir Caka yekdlğeıUe çarpışmışlar. Gala- ' tasaray motoründekl yolcular- J danüçü dectoe düşmüş tee do 1 kurtanlmaşlardır. Motör ve taka hasara uğramıştır.
Dfınyn klâsikleri yayını da keşlin ılyecektir. Ancak tercümeler şimdiki gibi bir heyet tarafından yapılmıyor ak, btr mütercime İhale edilecektir. Heyet, hâlen elinde bulunan kitapları tercümeye devam edecek ve mütaakıben vazifesi sona erecektir.»
İstanbul
Hukuk Ekrem
S —
Solbanda zelzele
Solhan 15 (A.A.1 ■— Bu sabah saat 3 ü 45 geçe şiddetli bir deprem olmuştur. Zayiat yoktur.
%. • FAİZLİ ZAHVİLLEH
Kalkışma 1
Kalkınma El
Kalkınma tü
MS istikrazı 1 :
MS İstikran O
İMİ Demiryolu
IMS Utlkra» L
ıoo n 100 45
•e ao
100100-*930
Halkevlerine verilen tahsisat kesilmiş mi?
»Türk ajansı» nın bu sabahki gazetelerde çıkan bir haberine göre, İçişleri Bakanlığı dün. bütün valilere acele kay-dile bir telgraf çekerek mahalli fdareîer ve Belediye bütçelerinden Halkevleri için ayrılmış tahsisatın yeni emre kadar verilmemesini, şimdiye kadar tediye edilmiş olan para miktarının da acele bildirilmesini istemiştir.
Başbakanlık kupası maçı
Başbakanlık kupası futbol 1 karşılaşması yarınki cumartesi ^10*günü Ankara'da 19 Mayıs stad-yomunda Milli Eğitim mükâfatı şampiyonu Fenerbahçe ile Türkiye gruplararası birincisi Göztepe takımları arasında yapılacaktır. Fenerbahçe takımı bil maç İçin Ankara'ya gitmiştir.
% U FAİZLİ fABVİLLEB
IM« C*DV1U
» » FAİZLİ VAMVİLLKB
l«KI Ergani »İte .
IBS» tkromlyeU M —
Mim Müdafaa 3110 !
Demiryolu IV
DMürroin v
Gıda kontrolü kursunu bitiren askerî veterinerler
Ankara 15 (AA! _ Bu yıl Ankara'da askeri veteriner akademisinde (bromatolojl) ismi altında açılan gıda kontrolü kursu «ona ermiş ve İlk grup atarak ders gören veteriner hekimlerimizden, yüzbaşı Esat Ytoey. Cahit Aykol. Fikret Gülkan. Ethcm Tuncay, Fuat Yardıma, Necdet Blrcan. Tank Derin su, fiabahattln Teksur, Şükrü Yıldıran, şeratettiu öıen. Hüseyni Bllgay, Bitki Yalvaç. Enver Ersoy, Vahap Karakuş, Mehmet Ali örnekol, EDrer Şansal, Raalm Damat-oğlu. Ahmte Tunajı, Remzi Al-tay. Barak Gönen İmtihanlarını bitirerek belge almışlardır.
sergisi
1 temmuzda açılacak İstanbul sergisindeki Ulaştırma Bakanlığı paviyonunun inşası tamamlanmak üzeredir Pavlyonda deniş, hava ve kara ulaştırujacıh-tmın hususiyetleri tc Ulaştırma Bakanlığı idarelerinin gördüğü âmme hizmetleri belirtilecek, ayrıca poata. telefon ve telgraf merkezleri bulunacaktır.
Bunlardan başka Hava ve Denizyolları, bu pavlyonda danışma pürotan tesis edeceklerdir. Diğer taraftan İstanbul «ergisinin «çek bulunduğu müddet zarfında şehir hatları vapurları ilâve «ofcrler yapacrık-4tardır.
Toprak bayramı
16 haziranda yapılacak alan toprak bayramı ilimiz çevresinde de hararetle kutlanacaktır.
Operatör Emi» Erkul Belkıs Erkul
Buğday w hububat flatiori-dn-hrftbnesinl gerekil kılan Ura mfilAhaazlann yanında düşülme tedbirlerinin «uaatimLrl TV □ atasım us un en bOyfik kısmını teşkil «den çiftçimizi konmak hususunda U fırh po~ «llkamus. tamamen aytm bir yola girmemişe aobep olacağı meydandadır.
tyte bütün mu muhtelif mülâhazalara blnaendlr kJ, hükümetimiz buğday ve hububat flütlerinin aynen geçen senek! seviyede tutulmasına ve her han-

Mevlûd
Haziranın 17 nel ve ramazanın ilk gününe müsadif cumartesi günü öğle namazını mü-Leaklp Beyofilunda Ağacamlîu-de ebeveynimizin ruhlarına o-ktınacak Mevlûda akraba ve d astlarımızla İsteye^ zevat da-
Devlet
Tarsusta Amerikaya seyahat
Üniversite
Altın yumurtlayan tavukları kesmemeli
inşaatı
Devlet cihazında yapılacak tasarrufların aleyhinde bulunmağı hiç de istemeyiz. Bilâkis bunları teşvik etmek icab eder. Fakat bazı kısıntılar: «Tohumdan tasarruf» gibidir. Tohumda cömert davranmalı ki, mahsul fazla olsun.
Öğrendiğimize göre, maliye hesap uzmanlarının gündeliklerinden tasarruf yapılacakmış; bu da. bütçede, ceman yekun yüz bin lira rakamivie ifade edilen bir tasarrufmuş.
Ahmet Emin Yalman üstadımızın dediği gibi:
— Hesap uzmanlığı öyle bir iştir ki, bunu maaş almadan da, hattâ üste para vererek yapmağa hazır olanlar çoktur.
İnanırız, çoktur!
Gerçi, bir memurda, her şeyden önce aranan «namus ve istikamet» tir anıma, aç adamın karşısında iştiha uyandırıcı, bas döndürücü yemekler bulundurmak, o adama işkence yapmak sayılır. Para darlığında bırakmak, memuru, her gün suiistimale teşviktir. Buna hakkımı? yoktur elbet, Memurların birçoğu, mânevi kudretleriyle nefislerine hük-m etseler. bağırlarına taş bassalar bile, bazıları, müzayaka şevkiyle memnu meyvaya el uzatmak tehlikesine maruz kalacaklardır. Bu d;i. devlete milyonlarca zarar tevlid edecek, piyasanın ahlâkını büsbütün boz mağa yol açacaktır.
«Az tamah çok ziyan gc-ti rir!» sözü nü unutmayıp, btr gibi memurların asgarî ihtiyaçlarını sağlı yarak paralar üzerinde tasarrufa kalkmamalıdır. Emniyeti i-cab ettiren mevkilerde olanlara doyurucu bir geçim vasıtası sağlamak, hemen her memlekette âdettir, İnsanların maliyle, caniyle oynı-yan meslekte olanlara karşı, cömert davranmamız, bizim cemiyetimizin de hayrınadır.
Epey zamandan beri tecrübe edip durduğumuz «barem- usulünün iyi tarafları görüldü; bu usul memura bir emniyet sağlamıştır. Lâkin aynı usulün zararları da görüldü; zira, memurluk, pek mihaniki bir hal aldı. Şimdi teşebbüs ruhuna eh emmi yet verildiği bir sırada, memurun da kendi sahasında bütün mânevi hasletlerini kullanması, müteşebbis olması için çareler aramalıdır. O bakımdan da. her memuru dar barem çerçevesinin içine sıkıştırmağa çalışmak gayreti doğru değildir.
Her şubenin hususiyetleri olduğunu dikkate alarak, baremin çerçevesinde bîr elastikiyet yaratabilmeli.
Vazifelerin ne gibi evsafı varsa, maaşlar da cna göre olmalı. Memurdan alınacak faydaya göre aynı elastikiyet genişliycbilmeli.
Hulâsa, bütün bu mevzuları topyekun ele almak lâzım geliyor. Maliye uzmanlarının işi bu kül içinde bir cüzüdür. Evvelâ o cüz'ü bozmamalı.
Mâliyenin iğneyi evvelâ kendine batırıp sonra çuvaldızı başkasına batırması ve tasarruf yapması lâzımsa, maliye talisi! şubelerinin lüks arsalar üzerinde lüks malzeme ile yapılmamasını temin ederek ilk müspet tecrübelere gîrişmeli. Yoksa gayretinden, karakterinden. zekâ ve teşebbüsünden faydalanacağımız âmir, memur ve uzmanların rızkından kesintiler yaparsak ancak zararlı çıkarız.
(Vâ - NÛ)
Ekonomik maksatla* ra uymıyan inşaat durdurulacak
Ankara 10 (Akşam )— Bayındırlık Bakanlığı, hâlen İnşa e-dllmekte olan devlet blnaîarly-le İnşaat plân ve projeleri hazırlanan, fakat İnşasına henüz başlanmamış bulunan yapıların listesini çıkartmıştır. Bundan böyle Bakanlığa tasdik için gelecek plân ve projelerde ekonomik maksatlara uygun olmı-yan İnşaatlar durdurulacak ve projeleri tâdil edilecektir.
Âmme vazifesi gören daire ve müesseseler, belediyeler, özel 1-dareler inşaatları da daha sonra bu esaslara göre ayarlanacaktır. Bu suretle bütçede büyük tasarruflar temin edileceği umulmaktadır.
tiyatrosu
Fevzi Boztepe’nın Meclise verdiği sual takriri
Ordu
Ankara 15 (Akşam) — Milletvekili Fevzi Boztepe (D. P.) İstanbul Şehir Tiyatrosu hakkında Meclis Başkanlığına bir takrir vermiştir. Bu takrirde şöyle denilmektedir:
(Yürürlükteki talimatnamelerle sanat üzerindeki İdarî vesayet sistemine göre tesbit edilen usuller faydalı ve kifayetli değildir. Kadroların liyakat, kıymet ve kabiliyetlerin mesai hacimleri de göz önünde tutulmak suretiyle ileri bir zihniyetle hazırlanacak talimatnamelerle yeniden tanzimi lâzımdır.
Muhsin Ertuğrulun müşavir olarak istihdamı beynelmilel şöhreti haiz rejisörlerin celbe-dilmesl ve sahnemizin bugu.ı 1-çlnde bulunduğu keşmekeşten kurtarılması yerinde olılr. Sanatın bareme tabi tutulması ve bu sahada eskimiş olmaklığın yegâne meziyet olarak kabul e-dlllşl medeni dünyada eşine raslanmıyan garip bir durum araetmektedlr. Tecrübenin de hakkını teslim etmekle beraber, müstesna kabiliyet ve tablatiyie genç değerlerimizin de maddî bakımdan tatmin edilmesi icab eder.*
Soruya Milli Eğitim Bakanı cevap verecektir.
Takrir sahibi Fevzi Boztepe, birkaç sene evvel sahne hayatında faal rol oynamış bir kimsedir.
Tünelde yaz tari fesi
Elektrik, Tramvay İdaresi, 18 hazirandan İtibaren Tünel seferlerinde yaz tarifesinin tatbl-kına başlıyacaktır.
Yeni tarifeye göre, pazardan başka günlerde Tünel seferleri zabah saat 7 de başlayıp 22 ye kadar devam edecektir. Pazar günleri İse seferler sabah 7,30 dan gece yarısından sonra saat yarıma kadar yapılacaktır.
Marsilyada 32 saatte
neler görülebilir?
imtihanları
Temmuzda sona erecek ve askerlik kampları başlıyacak
Nerede o eller?
_ Pcrakande satışlarda halkın geçim yükünü hissedilir derecede hafifletecek bir ucuzluk henüz görülememekle beraber, yiyecek ve giyecek maddelerinden bir çoğunun toptan fiatlerinde düşüklük olduğu muhakkak. Fakat gerek mevsim icabı ve gerekse yabancı memleketlerle iktisadi münasebetlerimizin tesiri neticesi olarak meydana gelen bu devamlı fiat düşüklüğü, yurdumuzda ve bilhassa büyük şehirlerde aşırı kazanç hırsından kendilerini kurtaramıvan bazı zümrelerin ayak diremesi yüzünden perakende piyasasına aksedemiyor. Umumi murakabe mekanizmasının zayıflığı, kanuni mevzuattan bir çoğunun bu günün şartlarına uymaması da muhteris zümrenin ihtikâr faaliyetini kolaylaştırıyor. Açık ihtikârın yanı sıra türlü türlü esnaf hiyieieri de halkın maişet ıstırabını kat kat arttırıyor.
Halis tereyağı diye aldığı niz şeyi eritince tavanın içi, ne îdüğü belirsiz tortularla doluyor. Sepetle alınan çileği eve götürüp boşaltınca bir tabağı zor dolduruyor, altından ot, yaprak yumakları çıkıyor. Meyva satışında manav, kaşla göz arasında kesekâğıdına ezik, çürük şeyleri doldurduktan sonra, üzerini iplerle süsleyip göz boyamak suretiyle müşteri aldatmayı meslek muvaffakiyeti sayıyor. Seyyar satıcılar yutturmaca ve terazi lıiylelerinin envaını yapıyorlar.
Perakandeci esnafın saptığı bu kötü yollarda bazı müesseselerin de yürüdükleri esefle görülüyor.Meselâ bir konserve açıyorsunuz, içinden zeytinyağı yerine mazotu andıran bir mayi çıkıyor, acılığı boğaz tırmalıyor, yendikten sonra da mideyi berbat ediyor. Ağızlan lehimli kutular içindeki zeytinyağ-lannı perakende satıcılar değiştiremiyeceklerine göre, konserve fabrikası zeytinyağının en kötüsünü, hiyleli-sini kullanmak suretiyle fazla kazanç yoluna sapıyor demektir.
Zeytinyağı kendi memleketimizde bol bol çıkan bir mahsuldür. Bir müessesenin bunları işlerken hivle karıştırıp sonra o mamulleri kendi damgası altında piyasaya çıkarmaktan çekinmemesi, yerli sanayiimiz namına iî-zücü bir hareket değil de nedir?
Yerli dokuma sanayiinde de atkı ipliklerini eksilterek, mensucatın enini daraltarak fazla kazanç yolları aranıyor.
Şu hallerimize bakmadan bir do kalkıp yabancı sanayiin rekabeti karşısında feryadı basıyoruz, gümrük ve tahdit himayelerinden medet umuyoruz.
Esaslı ıslahata çok ihtiyacımız var. fakat bunu başaracak kuvvetli elleri bulamıyoruz. Cemal Refik
Üniversitenin muhtelif fakültelerinde yapılmakta olan mezuniyet ve sınıf geçme imtihanları temmuzda sona erecektir.
1 temmuzda da askerlik kampları başlıyacaktır. Mevcut talimatnameye göre, üniversite fakültelerinin sondan bir evvelki sınıfta bulunan öğrencilerin 2 ay kamp yapmaları icab ediyor. Bu iki ay bütün tatili aldığı için kamp müddetinin kısaltılması arzu edilmektedir. Bir ara bu senekl askerlik kamplarının İki ay yerine bir ay, hattâ 15 gün olacağı yolunda çıkan haberler teyld edilmemiştir. Milli Savunma Bakanlığından şimdiye kadar bu hususta yeni bir talimat alınmadığından, kamp hazırlıkları İki ay devam edecek şekilde yapılmaktadır. Alâkalıların tahminlerine göre, kamp müddetlerinde bu sene değişiklik olmıyacaktır.
Charles gan
Bir hayal — Memurlar arasında ihtilâf — Parisin eşiği Garda para bozan memur — Marsılyalılarm itiyatları
Marsilya — 21 May»
Tarsus vapuru Marsilyaya girerken İki hayalimiz vardı:Mar-silyada pazar günü görülecek fazla bir şey olmadığı için Nişe kadar gidip gelmek!
Vapurumuz Atlantlğe çıkmadan evvel mazot, su vesalr eksiklerini tamam hyacağından Marsilyada 32 saat kalacaktı. Bu müddet zarfında da bir oto-I karla Nişe pekâlâ gidilebilir, bir gece kalınıp sabahleyin dönülebilirdi.
Fakat pasaportlarımızda Fran sız vizesi yoktu. Fransızların turisti pek sevdikleri dünyada Şâyi olduğundan herhalde dl-yörduk, Fransızlar pazar olmasına rağmen elimize bir kâğıt vererek Nişe gidip gelmemizi kolaylaştırırlar.
Maalesef bu hayalimiz kırıl-dı.Pasaportları tetkik ettnek üzere vapura gelen Fransız memurları pasaportlarımızda Fran slz vizesi olmadığı İçin yalnız şehri gezebileceğimizi. hiçbir yere ayrılamıyacağımızı. Nişe gitmeğe kalkarsak orada tevkif edilmemiz muhtemel olduğunu, bize yalnız şehri gezmek üzere bir kâğıt verebileceklerini söylediler.
Daha doğrusu kimi öyle söylüyor. kimi de İstediğiniz yere gidin, kimse karışmaz, diyordu. Hattâ vapurun merdivenine çı-. kış kâğıtlarını tetkik eden tam Marsilyalı bir gümrük memuruna içerideki memurların Nls bahsinde bize söylediklerini naklettik. İki elini havaya kaldırarak bir «Ooooo!» çektikten sonra «İslediğiniz yere gidin. Kimse size bir şey sormaz, elinizdeki bu kâğıt yeler, dedi. Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olma, yâni Nişe giderken Nevyork'u kaybetmek korkuslyle Nis hayalini havaya savurduk. Fransız gümrükçü kendisine hediye etliğimiz Türk sigarasını sevinçle kabul etti.
Bir taksi ile bizi şehre götürmek üzere çağıran bir şoförün yanma gittik.
Vapurumuz Marsilya limanının en dibine yanaşmıştı. Ga-
Seyahatte bu para meselesi de ayrı bîr dert. Türk parası resmi kura göre İstanbulda 120 franktır. Marsilyada Osmanlı Bankası 65 franga bozuyormuş. Liret de öyle, drahmi de öyle. Bizim resmi kurlar bir hayat Türk parasının kıymeti dışarda çok düşüktür. Çaresi bulunacak meselelerden biri de bu...
Ne ise... Beş kişi olduğumuz İçin, yüzer frank hesabiyle Marsilyada bir dolmuş yapılacak.
Pazar olduğu'için her yer kapalı. Vapura gelen Fransız memurlar bazı otellerde para bozulduğunu söylediler. Bizim şoför hangi otele uğrayıp sorduysa bozulmadığını haber verdi.
«Nişe gidemedik, bari Parlse kalkan trenleri görelim,, diyerek şoföre gara çekmesini söyledik. Zaten yalnız gar değil, bütün Marsilya Parisin eşiği halinde. Bütün lokantalar, barlar, kah-
Nlhayet gara geldik. Meşhur merdivenlerden ağır ağır çıktık, Trenlerin kalkışını seyrettik. Tabelâları okurken gişede oturmakta olan bîr memurun yabancı parası bozduğunu öğrendik. Hemen koştuk. Mısır parasını bozmuyor! Üstelik biz trene binecek yolcu olmadığımız için dolar bozup bozmamakta tereddüt etti. Sonra halimize acıdı. Uzattığımız bir kaç doları 346 frank üzerinden bozdu. Biz memnuniyetle frankları cebimize İndirip kendisine teşekkür ettikten sonra ayrılırken memur gülerek:
— Mösyöler, dedi. Marsilyalı-inrın akşam üstü bir kaç aperi-İtf almak İtiyadında olduklarını unutmuş görün üyorsunz!
Bu nazikâne söz çok hoşumuza gitti. Yarın da kendisinin öğleden sonra aynı gişede bulunacağım, ne kadar arzu edersek. dolar bozdura bileceğimizi. 5. 10, 20 doladık büyük yüksek piyesler getirirsek daha yükseğe bozmak mümkün olduğunu söyledi.
Teşekkür ederek ayrıldık.
Şevket RADO
Sarıyerde yapılarak Anadolu-nutı geniş bir mıntakasma cereyan verecek otun büyük elektrik santralından tstanbula da cereyan verilmesi işi tetkik e-dilmektedlr.
Bu maksatla İşletmeler Ba-kariliğiyle Etibank mümessillerinden müteşekkil ve Cemil Gökçenin başkanlığında altı kişilik bîr heyet Ankaradan şehrimize gelmiştir. Heyet dün öğleden evvel Vilâyette Vali ve Belediye Başkanı Prof. Fahred-reddln Kerim Gökay'ı ziyaretle bir müddet görüşmüşlerdir.
Görüşmede elektrik işlerine bakan Reis muavini Necati Çiller de hazır bulunmuştur.
Heyet dün Elektrik. Tramvay İdaresine de giderek teknik ve ekonomik meseleler hakkında görüşmüştür. Görüşmeler devam edecektir.
RADYO
fSTANBUt RADYOSU öğle ve akşam programlan
İlk okulların yaz kampları
flk okulların yoz devresinde yapacakları tatil kamplarının hazırlıkları sona ermek üzeredir.
Kamplar Yeşilköy pansiyonlu okulda 1 Temmuzdan İtibaren başlıyacaktır. İstirahata lhri-yacı olan yoksul aile çocukları da. masruflan okul aile birlikleri ve okul kooperatifleri tarafından ödenmek üzere bu ücretli kamplara gönderilecektir. Diğer taraftan şehrimizdeki pansiyonlu ilk okullarda oku-: yan ve tatil aylarında yanına gidecek kimsesi bulunmayan 80 çocuk bir Hazlrandanberi Küçükyalı pansiyonlu okulda açılan kampa gönderilmiştir. I3u kamp tatil müddetlnce devam edecektir.

Kari mektupları
muhtaç
p tırıs 12 hakkında
Boş bırakılan polis kulübesi
Muhtaç hastalara verilen bedava ilâçlar
Fakir ve yardıma hastalara belediyece verilecek ilâçlar
umumi meclis bir talimatname kabul etmişti.
Bu talimatname hükümlerine göre fakir hastalar reçetelerini, kaymakamlıklarda bulunan be-lediyee başhekimliklerine giderek tasdik ettirmeleri gerekmek/ dîr. BaşhekimJiklere kadar gitmekteki güçlük ve müşkülât şikâyetleri mucip olduğundan bu hükmün değiştirilmesine ve ayni zamanda ecnebi müstahzaratından olan İlâçların hu gibi reçetelere ko-nulmamasına dair olan karardan penisilinin istisna edilmesine karar verilmiştir.
Bu reçeteler muhteviyatının 15 lirayı geçmemesi şart t ak kabul edilmiştir.
ola-
I
Tuz makineleri
Marshall yardımından ayrılan tiraj hakkı yoliyle Avrupa-dan tuz makineleri ve bununla ilgili teçhizat almak üzere seyahate çıkan Tekel heyeti İtalr ya ve Almanya dakl tetkiklerini bitirmiş bulunmaktadır. Heyet birkaç güne kadar şehrimize dönecektir.
Bir okuyumuz yazıyor:
Kıımkapı civarında Mit-hatpaşa yokuşu ve caddesinin nihayetinde Fermanlı, Uysal sokaklarının köşesinde. muhtarlık binasının karşısında bulunan polis kulübesi boş bırakılmıştır. Üç mahallenin kavşak noktası olan bu yer ehemmiyetlidir. Nüfusun kesafeti nazarı itibara alınırsa, me-mursuz Kalması caiz değildir. Merkez yarım saatlik bir yerdedir. Civarda umumi telefon yoktur. Yine bu polis noktasının ihyasını dileriz.
t-----------------------------
Kışın belediyenin halka sattığı ucuz mahrukat
Belediye önümüzdeki kış mevsiminde, geçen yıllarda olduğu gibi halka ucuz flatle odun, kömür satmak arzusundadır. Ancak şahsi teşebbüs ve tlcnrete müdahale gibi görülen bu hususa yeni hükümetin müsaade etmiyecegi söylenmektedir.
Halbuki belediye kanununda halkın mühim ihtiyaçlarını ucuz fiyatla.tedarik imkânlarını arayıp bulmak vazifesi belediyenin en başta gelen işlerinden sayılması gerektiği de haklı olarak İddia ediliyor. Hu vasiyet karşısında ne şe- , kilde hareket edileceği henüz bilinmemektedir. Belediy.e yakında alâkalı makamların mütalâasını alarak önümüzdeki kış için hazırlıklara başlayacaktır. ___________
1257 13,00 13.15
13,45
11.20
14.30
14.50
15.00
17,57 18.00 ır.»
20.00
21.10
23.00
33.30
Açılış ve programlar.
Haberler.
Orkestra eserleri «Pl»
Şarkı ve türküler. Okuyan: Rikkat Uyanık.
Serbes Saat
Şarkılar ve türküler «Pl.».
Valiler «Pl.».
Programlar ve kapanış, Açılıj ve programlar. Dans müziği «Pl.».
Yurdun her kö*»ndcn deyişler ve söylenişler.
Haberler.
İstanbul haberleri.
Radyo senfoni orkestrası konseri.
Sat eserleri. Çalanlar: Anın Dirim. Vecdi Şeyhtin. Burhanct-tin Ökte
Karışık hatif müilk «Pl ».
Şarkı ve türküler. Okuyan: Hamiyet Yücetra.
İstanbulda fikir ve sanat hareketleri.
Fasıl heyeti konseri «Nihavent* İzahlı opera.
Haberler.
ÇesiHI hafif müzik «Pl.». Programlar ve kapanı}.

tara-
Kaçakçılıkla mücadele
Tekel takip teşkilâtı
tından son bir hafta İçinde Malatya, Artvin, Kayseri ve Edirne bölgelerinde külliyetli miktarda kaçak tütiin yakalanmıştır.
Tütün satışları
Marmara ve Karadeniz piyasalarında 1949 yılı mahsulü yaprak tütünlerin satışları devam etmektedir. Bugüne kadar Karadeniz piyasasında 15 milyon kilo. Marmarada 8 milyon 885 bin kilo tütün satılmıştır.
Diğer taraftan Bursada bir müddetten beri durgun giden satışlar, tüccarın iştlrâklle canlanmıştır.
Sayın Operatörlerimizin
NAZARI DİKKATİNE
İtalya Devlet Btfzıssılıha miiesscsesi imalâtından
İ. S. M. RUMUZLARI İLE
Dünyaca tanınmış % 100 steril
KURU KATGUT’ leri
Piyasaya çıkardığımızı saygı ile arzederiz,
Tötrkffas’ma möessesa®!
Posta Kutusu 651. Telefon: 23887.


Fındık sahtekârlığı
Son günlerde piyasada çok kötü bir intiba uyandıran bir sahtekârlık hâdisesi adliyeye İntikal etmiştir. Mesele şudur: Karadenlzin büyük İskelelerinden birinde, dış pazarlara İhraç edilmek üzere toplanan mühim bir fındık partisi devlet kontrolörleri tarafından muayene edilerek çuvallar mühürlenmiş ve mallar gemiye yükletilmek üzere tstanbııla sevke-dilmlştir. Fakat şehrimiz kontrolörleri ayni çuvalları bir daha gözden geçirince kurşunların sökülmüş olduğunu ve çuvallardaki iyi fındıkların kötü mallarla değiştirilmiş bulunduğunu tesbit etmişlerdir. Bunun üzerine derhal kanuni takbla’.a girişilmiştir,
ihraç mallarımız hakkında dış pazarlarda kötü kanaat! ar a yol açan böyle bir hareket piyasada çok menfi bir İntiba uyandırmıştır.
ANKARA RADYOSU öğle ve aksam programlan 1258 Açılı} ve program.
12.30 M S. oyarı ve Şarkllr*. 13,00 Haberler.
13.15 Potpuriler «Pl.».
18.30 “ ~
13.15
14,00
17.08
19.00
21.15
32.00
22.15
22.15
23,M
öğle Gazetesi.
Şen parçalar «Pl ».
Hava raporu, aksam programı ve kapanı*.
Açılış ve program.
M. S. nyorı ve incesaz clstahan faslı».
Konuşma.
Müzik «PL».
M. S. ayarı ve haberler. Geçmişle Bugün.
Tarihi Türk müzlSI
Müzik: «PL».
Radyo Gazetesi.
SetbeS Saat. ÇeSltll sololar .p|,»,
Konuşma: Türkiye'de Marshall
Müzik: «Pl».
Konuşma.
Dans parçaları rPl ». M. S. ayarı ve Haberler. Program ve kapanış.
Yarın sabahki program M. S. ayarı. Hafif Uvertürler «Pl,». Hebrler.
Saz eserleri «Pl.».
Müzik: «Pl ».
Günün programı ve hava raporu.
Hatır müzik «Pl.»,
Kapantı,

Basın teknisyenleri sendikasının dilekleri
İstanbul Basın Teknlsiyenleri Sendikası. Millet Meclisi üyelerine. dileklerini ihtiva eden birer broşür göndermiştir.
Broşürde, bundan evvelki hükümetlerin işçi meseleleriyle istenildiği şekilde meşgul olmadıkları belirtildikten sonra sendikalar, iş. İhtiyarlık sigortan kanunlarının tâdili, grev hakkının kayıtsu olarak verilmesi, ücretli hafta tatili, gece çalışma saatlerinin tesbltl istenmektedir.
Taşdelen suyu civarındaki ormanlar
Taşdelen su membaı civarındaki ormanların bazı kimseler tarafından tahrib edildiği Vilâyete bildirilmiştir.
Bu ihbar üzerine Valilik, dün Üsküdar kaymakamına mahallinde tetkikat yaparak tahribat varsa derhal durdurulmasını emretmiştir.
Arpa mahsulü
Ceyl&npmar 15 (A.A.) — Devlet çiftliği bugün 65 biçer düğerle arpa biçimine başlamış ve yılın ilk arpa mahsulünü kaldırmıştır.
Sahlfe 4
Tarihi ulaştırma hâdiseleri:
OrienlEıpres ileParislen Istanbula ilk seyahat
Yüz yaşındaki Rıfat efendi neler anlatıyor
Amerikan uzmanları
Demiryolu şebekemiz, lokomotif ve atölyelerde çalışmalara başladılar
İlk ekspres trenüe Utanbula gelen yolcular — Bu yolcular arasındaki Ingiliz gazeteci M. De Blovvıtzin »eyahati intibaları ve Sultan Hamitle görülmesi
Yazan: Hüsnü Sadık DURUKAI»
mesafeye uzatıl ması keyfiyetinin Parla - İstanbul arası yolculuk müddetini M saat kısaltmak gibi hiç de azınısan-nuyacak bir kazanç elde edilmesi diğer taraftan, Avrupa büyük sürat kafar.lan.nda kullanılacak, o zamana göre, son sistem materiyelln servise ko-
Avrupada yataklı vajcon sanayiini kurmak üzere Belçikalı Ocorgcs Nagelmackeratn 1878 da Brûkselde tesis ettiği Milletler arası yataklı vagonlar şirketi tarafından ancak. 1883 te Avrupa başşehirleri arasında trenle doğru, seri ve konforlu yolcu münasebetlerim sağla------------------ .
m ak maksadlle Avrupa büyük bulmasına bir bşaiangıç teşkil «urat katarlarrran ihdas edil-(etmesi, aynı samanda, Avrupa-diği malûmdur. Bu tarihten UJ=_E’ itibaren, meşkûr şirketin ti-( çsret unvanına Avrupa büyük sürat katarlan tâbiri de İlâve edilmiştir İd bugün büe, muh-telif memleketlerde İşleyen şir-. ket arabalarının dış üst tasım-! larında yazılı ölân bu ticaret unvanına rasl anmak tadır. Bu sebeple. 1883 yılını yataklı vagonlar şirketi servislerinin Av- | nıpada inkişafının başlangıç noktası olarak kabul etmek doğru olur.
1836 da Amerikada İhdas e-dllen yataklı vagonlar servisinin Avrupada neden bu kadar geç ve aynı zamnada, güç kuruluşu sebepleri ve mezkûr şirket servislerinin bütün Avrupa memleketlerine. Afrika ya ve Asyanm bazı bölgelerine yayılışı hakkındokl yazılanmış, ok- I çam gnreteslle İktisadi yürüyüş. Devlet DemlryoUan ve Tui'ing ve Otomobil kurumu »mamumu
mecmualnnın muhtelif tarihli' demiryolları genel müdürleri nüshaiariie yayınlanmıştır. Ay- ve baş müh endi işeri ve bir kaç nı mevzuları tekrarlamak nl- yabancı dile vakıf ve iyi bir diplomat olarak vasıflandırılan Paris OsmanlI sefareti başkâtibi Osep Misale efendi. Figaro Golûva gazeteleri mümessilleri ve Taymls gazetesi muhabiri' M. de Biowîtz yataklı vagonlar şirketi tarafından bu hususi seyahate iştirak etmek üzere davet edilmişlerdir.
Milletler arası yataklı vagonlar nıûessesesinl kuran G. Na-gelmackers İle şirket erkanından bir kaç zat ta davetlilerle birlikte İstanbul» gelmişlerdir.
40 kişiyi bulan davetli kafl-1883 te işlemeğe başlayan Ori-: leşinin Parlşten Glurglu'ye ka-ent £xpress trenidir. Yine dar seyahatleri kompozisyonun-1883 ti» İngiltere ile Fransa ve da 2 yataklı, 1 yemekli vagon İtalya, doğru münasebetlerini «Arkası 1 ne! salıifedei
■ağlamak üzere Caiais - Nice -I"”.................. ■■■■■■■■■■•
Roma Ezpress konulmuştur.
memkketlerile undaki doğru tanrını etmek
um büyük şehirleri arasında en ı süratli, konforlu ve muntazam bir münakale vasıtası yalnız trenden ibaret olan öyle bir 1 devirde Parts - İstanbul yolcu münasebetlerinin saatte 80 kilometre süratle giden bir ekspres trvnile temin edilmesi gi-[ bl hususları, Parts - İstanbul ! arasında Orient Ezspress servisi ihdas edilmesi hâdisesinin ‘ehemmiyetini arttıran sebepler arasında zikredebiliriz.
1883 yılı eylül ayı içinde Paris - İstanbul arasında servise konulmasına karar verilen O-rient Express treninin açılma merasiminin parlak kutlanması maskadile vagonlar şirketi Paris'ten tanbula kadar hususi bir seyahat tertip etmiştir.
I Fransa, Belçika, Avusturya ve Macaristan hükümetlerinin Bayındırlık Bakanları ve tren güzergâhındaki memleketlerin ı genel müdürleri
I
surette yataklı fe-
Çocuklar şöyle dursun, tavuklar bile duta iltifat etmiyor — Genç ölen baba — Yangının yaptığı fennî tatlı ırat — Kömür tozundan mürekkep ve ısırgan otundan kalem — «Şimdiki pehlivanlar çerden çöpten insanlar» — insanın canı, ciğeri ve hayatı midesidir
ni mevzuları tekrarlamak yelinde olmadığımızdan bu yasımızla 1883 te Orient Express ile Pnristen İstanbul* yapılan İlk seyahattesı bahsetmek ve bu tarihten sonra İstanbul un gerek Orient Express, gerek 6emplon Ekspres» treni erile Avrupa nuı büyük şehirlerde doğru bağlantısı meselelerine tasaca temas etmek arzusundayız.
Avrupada. İD: ihdas edilen ekspres treni Parts İle Viyana arasındaki doğru münasebetleri temin eden ve 5 haziran
treni de servise
Fakat, garp!
İstanbul ara-1 yoleu trafiğini maksadlle Örten t Express treninin Peşte re Bükreş tarLkUe Bûkreşe 8fl Kilometre mesafede Tona kayısındaki Giurgiu mevkiine kadar uzatılması keyfiyeti, İngiliz gazeteci M. de BJovitzin seyahatnamesinde belirttiğine nazaran, daha mühim bir hâdise teşkil ettiği anlaşılıyor. Bu hâdisenin eheminiy*etini arttıran sebepler de yok değildir. Bir taraftan, Orient BrprCssln Parlşten Rusçuk kasabasının karşısındaki Glurglu mevkiine kadar 265C kilometre ilk bir
İRTİHAL
Erenköy Lisesi felsefe mual-■ llnıl Bn. Fe^hn Oksal'm zevci, Haydarpaşa Lisesi edebiyat muallimi, Milliyet ve Yeni Sabah gazeteleri muharrirlerinden:
B. SEDAT OKSAL perşembe günü Hakkin ra ilmeline kavuşmuştur. Cenazesi 18.8.850 cuma günü ikindi namazını müteakip Beylerbeyi İskele camiinden kaldırılarak Küplücede aile makbereslne defnedilecektir. Mevlâ rahmet eylfye.
Çelenk gönderilmemesi rica oiunur.
Vapur Köprüden: Saat 16,10 Üsküdardan: ■ 16,25
Hattatların şeyhi yani en yaşlısı Rıfat Yazgan efendi yüz yaşma basmıştır. Hafızalını tamamen muhafaza eden bu asırlık zâtı Edirneli apışı haricinde, Otakçalar semtinde bulunan evinde ziyarete gidiyoruz.
Mezarlıklar arasından geçen yolu bitirdikten sonra sağdaki ikinci sokağa sapıyoruz. Bir sıra ahşap ev. Bahçelerinden sokaklara taşan ağaçlardan dökülen İri Te olgun dutları çiğneyerek ilerliyoruz. Şehirde kilosu 50-60 kuruşa satılan dutlara kiril yüzlü çocuklar şöyle dursun, tavuklar bile iltifat etmez olmuşlar.
Bize kapıyı açan yaşlı zata Rıfat efendiyi görmek istediğimizi söyledik.
— Rlfat Yazgan bendenizlm, diye cevap verince şaşırıp kaldık. Nasıl şaşırmayalım? Evlerimizde ve muhitimizde 60 - 70 yaşma gelenler, hele seksenine ulaşabilenler çeşitli hastalıklarla uğraşırlar ve yerlerinden kolay kolay kalkamaz hâle gelirler. Rıfat efendi maşallah koçan gibi. Tin tin evin içinde dolaşıyor, merdivenleri inin çıkıyor.
Bu hal, yerlerde sergi halinde duran iri dutlara tavukların iltifat etmeyişi kadar hayretimizi mucip oldu. Zaten İstan-bulun hayret edilecek pek çok şeyi vardır!
Rıfat efendinin ailesi
Rıfat efendinin ailesi yaşlı İnsanlarla doludur. Dedesi eski Yerüçerilerdenmiş. Ve 148 yaşında iken 1290 da vefat etmiş, ömrünün son gününe kadar eli ayağı tutar, sö2ünû bilir güçlü kuvvetli bir piri fani İmiş.
Sivastopol harbinde İstanbu-la gelen Fransız'lardan ikisi bir gün etrafa sarkıntılık etmek İstemiş. O zaman 120 yaşlarında kadar olan bu İhtiyar iki Fr&nsızın ellerinden silâhlarını aldıktan sonra onları kıs tavTak da bağlamış.
Bütün ömrünce üstüne ancak İki kere güneş doğmuş. Bunun için ağlarmış.
— Ya babanız kaç yaşında vefat etti?
— Onu sormayın evlâdım. Pek genç gitti. 1280 senesinde Istan bulu, kovman köle rarsan 85 yaşında vefat etti. Alı... Siz o âfetll günleri bilmezsiniz! Hem nereden bileceksiniz?
Edlrnekapıda siyahi Haşan reis denilen bir tulumbacı reisi vardı. Doğru sözlü ve mert bir adamdı. Bir gün kahvede otururken bize, o büyük kolera zamanında bir öğleden sonra Edimekapıdan tam 1230 tabutun geçirildiğini birer birer saydığını anlatırdı. Ün kapanı taraflarından 'çıkan büyük yangın ortalığı silip süpürürken kolerayı da alıp götürdü. Evler, dükkânlar gitti anıma halk ûa hastalıktan halâs oldu.
Konuşan: SADEDDÎN GÖK CEP IN AR
ŞcyhiiIhattat Rıfat efendi muharririmizle beraber
Yazı merakı nasıl başladı?
— Merhum pederim Fatih dersi 'unlarından Harputlu Hoca Ali efendi İdi. O zamanlar Sarıguzelde otururduk. Vefat e-diıice annem, ben, kardeşim ve büyük annem dökülüp kaldık. Bendeniz d zaman 12 - 13 yaşlarında kadardım, ©takçılarda büyük annemizin evine gelip ycriljştik. Merhum validem dikiş düzecek de bize bakacaktı. O zaman henüz dikiş makinesi denilen şey de bilinmezdi. Fek fakir bir hayat geçiriyorduk. Bendeniz hem mektebe devam eder, hem de nasıl para kazansam diye düşünürdüm. Yazı yazmağa merakım vardı. Çöp tenekelerinden midye kabuklan toplar içine kömür tozlarını ezerek mürekkep yapardım. Beş para verip aldığım çakı İle de ısırgan otlarından kalemler yontar mezar taşlarının altına oturur, onlara baka baka yazıya çalışırdım. Pederimin eski ahbaplarından olan ve Otakçılara tebdilihavaya gelen Babıâll mektubl kaleminde mukayyit Selim e-feııdi, bendenizin penceresinden seyredermiş. Bir gün beni evlerine çağırdılar. Çalışmamı takdir ederek hokka, kalem kâğıt vesaire verdiler ve o günden sonra bana yazı dersi göstermeğe başladılar. Hattat-
lıkta süratle İlerliyordum. Aynı zamanda da maliye dü-yunumumlye kalemine devam ediyordum. Mimlere geldiğimiz zaman velinimetim olan Selim efendi beni devrin en meşhur hattatı olan merhum Şevki efendiye götürdü. Nesih ve sülüs yazıda üstat olan Şevki e-fendl. profesör Dr. Süheyll Ün-ver beyin büyük pederidir. Kendisinden beş sene yazı dersi aldım. Bu suretle yazıda İlerleyip mezar taşlan yazmak suretile para kazanmanın yolunu tuttum. Mâliyeden aldığım maaştan başka boş zamanlarımda Şehrenıanetlne gider beheri on paradan vergi tezkeresi doldururdum. Aynı zurnanda Defteriha kaniye de uğrar aynı fiatle tapu tezkereleri yazardım. O zamanlarda bu İşler güzel yazı yazanlara verilirdi. Bu suretle epey para kazanırdım. Paralarımla bahçe, tarla ve evler aldım. Şu gördüğünüz 4 odaiı evi 95 liraya almıştım.
Hususî hayatı
— Kaç kere evlendiniz?
— Üç kere, tik defa merhum validemin zorile 21 yaşında evlendim, tik zevcemle kırk bu kadar yıl muammer olduktan sonra vefatı üzerine ikinci defa evlendim. Bu hanımla pek az yaşayabildik. Allah selâmet
(Arkası 7 nci sabifede)
Ankara 15 (A.A.J — Marshail plânı Türkiye icra komtlesln-den verilen malûmata göre, A-mertkan uzmanlarının Türkiye Devlet Demiryolları İşletmesi sahasındaki tecrübe ve bilgilerinden Marshail plânı teknik yardım programı dahilinde:, İstifade edilmeye başlanmıştır.
Türk hükümetinin talebi ü-zerlne 7145 kilometrelik Türk demiryolu şebekesi İşletmesi ü-ze rinde şimdilik üç cepheden çalışmalara başlamıştır. Bu çalışmalar neticesinde nervlsln iyileştirilmesi ye aynı ramanda İşletme masraflarının kısılması İmkânlarının elde edileceği u-mıılmaktadır.
Çalışma ve tetidkatın mail cephesi Joseph L. Whlte tarafından yapılmaktadır. Mr. White daha önceden Amerika’da demiryolları tarifelerini ayarlayan ve emniyet tedbirlerini tetkik eden komisyonda çalışmakta İdi.
Lokomotiflerin bakım merkezlerindeki çalışma tarzını ve diğer vagon, furgon gibi demiryolu malzemesinin bakım usullerini ve lokomotiflerde linyit kömürü yakılması mevzuunu tetkik edecek olan Lewis H. Flynn de bu hafta başında Ankara'ya gelmiştir. Mr. Flynn aynı zamanda lokomotiflerin revizyon zamanlan üzerinde de tetkikat yapacaktır.
Bunlardan başka Amerikan kumpanyasına mensup üç uzman da demiyrollan atölyelerinde tâmlr maüyet flatlerlnln indirilmesi ve verimin arttırılması mevzularını tetkik etmektedir.
Bu üç kollu çalışma ve tetkl-kat neticesinde demiryollarının daha iyi İşletilmesi ve bunun da Türk İktisadiyatında çok arzu edilen neticeler vermesi beklenmektedir.
Şimdilik bu çalışma ve tet-kikatın süresi bir eeoedir, la-kat Marshail plânı heyeti bu çalışmaları yakından, takibede-cek ve durum lcabettlrirse bu.
müddeti uzatacaktır. Bu çalışma projesinin dolar masrafı Marshail plânı yardım fonundan temin edilmekte ve takriben 90.000 dolar tutmakladır.
Baruthanede Patlama
Ispanya’da 4 kişi öldü, 71 kişi de yaralandı
Madrit 15 (AA..) — (Alp): Diin sabah Plnar'de Antcçuera’ da yeraltı baruthanesinde vukua gelen İnfilâkın neticesinde 4 kişinin öldüğü, büyük bir kısmı asker olan 71 kişinin yaralandığı yarı resmi olarak bildirilmektedir, infilâk mahallinden bir kilometre mesafede kucağında bir çocukla yürüyen bir kadın, şakağına gelen bir taşla derhal ölmüştür. Diğer iki şahıs, hüviyetleri tesbit edileml-yecek şekilde parça parça olmuştur.
Yaralılar arasında bir çoklarının sıhhi durumu ciddî endişeler vermektedir. Antequera'da evler büyük hasara uğramıştır. Üç mektep yıkılmıştır. Fakat henüz dersler başlamadığı için İnsanca zayiat olmamıştır.
İnfilâk, mahallinden 48 kilometre mesafede bulunan Vol-ladolld'te bütün camlar parçalanmıştır. Temizleme ameJi-yesl devam etmektedir.
Kazanın sebepleri henü2 Tayin edilmemiştir.
Konya valisi
Konya (Akşam) — Vali Şefik Soyer bugün resmen vazifesinden ayrılmıştır. Soyer memleketi Niğde'de İkamet edecektir. Açık bulunan valiliğe Behçet Üa’un tayin edileceği söylenmektedir.
HER IHÜSLUMANA LÂZIDI BZ»5fK3W-^.ZJI
TANRI BUYRUĞU
Herkesin anlayacağı bir dil ile Kur'am Kerimin tercüme ve tefsiridir. İçerisinde Arab harfleri ve Hafız Osman ya-zısllo 812 sahifelik Kur’am Kcrinı mevcudclur. Her üyelin numarası vardır. Buna göre kolayca tercümesini bulursunuz kİ büyük cild 1750 kuruş Tercüme ve tefsir: önıer Rıza Doğrul.
Hz. MUHAMMED MUSTAFA
Büyük Peygamberimizin bayatı, kurduğu cemiyet ve esaslar, getirdiği din. yaptığı savaşlar, şimdiye kadar hiç çıkmamış bir şeklide yazılmıştır. Eseri Mısır Ayan Reisi Heykel Paşa yazmış, tercümesini de bir çok notlar ve eklerle Ömer Rıza Doğrul yapmıştır. Nefis clldli 10 llradu-.
İSLÂMİYETİN GELİŞTİRDİĞİ TASAVVUF
Tasavvufun ne demek olduğunu anlamak .büyük tasa w d ricalini tanımak İçin Ömer Rıza Doğrul'un bu eserini okuyunuz. .250 kuruş.
DİNE DÖNÜŞ
Anierfkada, son zamanlarda dine karşı gösterilen büyük ilgiyi ve bir profesörün dine nasıl döndüğünü anlatan bu eser münevverlerimiz İçin faydalıdır. Ömer Rıza Doğrul tercümesi. 2 liradır.
HAK ER ENLER
Lübnan dâhisi Halli Çibranın yazdığı, Ömer Rıza Doğrul' un eşsiz bir önsöz ekliyerek tercüme ettiği bu eser 75 kuruştur ESKSEKraâ AHMED HALİD K İTABEVt
Tefrika No.: *74 ,
— Ne giblî
— Gizil-. Çok giall bsr şey. Gel şöyle bir köşeye çekilelim..■ Hem, hiç kimseye söylemiye-eeğine bana yemin et.
Donatellâ, yanındaki erkeklerden müsaade alarak aynldı. tkisl bir köşeye çekildiler. Otta vio sözüne başladı:
— Gelecek ay Romaya Fol filim şirketinin müdürleri gelecek. Onlara enteresan İki üç tip takdim etmek işi bana verildi... Avrupada yeni güzellikler keşfi İçin dolaşıyorlarmış. Bnnu bana HoUyvrood’da arkadaşım bir gazeteci haber verdi. Böyle bir şeyi herkese ■öyllyeylm. anlarsın. İşitilecek olursa rahatım, huzurum kaçar, binlerce artist, kız, başınım etini yerler. Bu haberi an-eafc senin gibi ketumiyetine emin olduğum kimselere söyll-yi’blllrim. Namzetlerin Üstesin! sana gösterebilirim. Hepsi altı kişidir. Sen de listedesin. Bana en güzel fotoğrafınızı gönde-recrissln. Çevirdiğin İta filim, s*nin hakkında onlara kâfi bir' fikir verebilir. Temin ederim,.
kazanman ihtimali çoktur Do-natellâ. Bilirsin ben bu İşten anlarım, Böyle bir fırsatın da kaçmasına müsaade edemezsin.
DonateMmın yüreği çarpıyordu. Heyecanlanmıştı, fakat pek de inanmıyordu.
— Buna İmkân var mı Ot-tavio? Alay mı ediyorsun?
— Böyle şeyler hiç alaya gelir ml? Şu halde beni tanımıyorsun demek. Alay ettiğimi ne 2?.man gördün?
— Evet haklısın Ottavlo, inanıyorum. Fekl sana, göre ne yapmalıyım?
— Sen hiç rahatını bozma. Müsait zamanda ben seni Romaya çağmnm. Bana adresini ver ve sebep ne olursa olsun bu ay İçinde sakın bir gün kımıldama.
— Fakat Ottavlo elimde de-ğll kİ...
— Aman Allahaşkma Dona-tellâ, sözümden dışarı çıkma. Evet işin İçinde büyük bir aşk bulunduğunu biliyorum. Fakat sevgilim bu büyük aşklar da geçer, merak etme, Hadbuki Amerikada imzalanan mukaveleleri müddeti devam eder, gi-ıder.
— Peki, muhtıra defterini ver, adresimi yazayım. Sen de adresini bana yaz. Ne olur, ne olmaz, belki ev değiştiririm.
— Ha şöyle, biraz mâkul ol. İşte adresim. Oldu, bitti, Müsait zamanda Romada görüşürüz. İşler yolunda gittikçe Ottavio’ yu hatırlayacaksın değil mi?
— Tabii, buna ne şüphe.
Ayrıldılar. Donalella tekrar locadaki esrarengiz arkadaşlarını aradı. Ottavlo'nun verdiği haber onu çok heyecanlandırmış, henüz İçmediği konyaktan evvel başını döndürmüştü. Hol-lywood.'da bk mukavele, servet, serbestlik, beynelmilel şöhret demekti. Üzerinde durulacak, düşünülecek bir mevzudu.
Antraktın bittiğini haber veren ziller mütemadiyen çalıyordu. Halk, yavaş yavaş salondaki yerlerine doğru yollandı. Zil
sesleri Dona teli ayı dalmış olduğu hayalden birdenbire uyandırdı, kendine geldi (Holly-tvood da bir mukavele, evet çok parlak bir İş. Fakat Armando gitmeme müsaade etmez. Değil Ameri kaya, Ottavio boal Komaya çağırsa. oraya bile gitmeme izin vermez. §u halde neden hayallere kaplıyorum? Aptalın biriyim. Bu gibi şeyleri daha evvel düşünmekliğim ve bir karar vermekliğim İcabederdl Şimdi artık geç oldu»
Locadaki arkadaşlarına ras-geldl.
— Artık İçmeğe vakit kalmadı. Orkestra başladıktan sonra locaya dönemeyiz. Maestro bizi öldürür, dediler.
Donatella:
— Odasına gidemediğime çok üzüldüm, dedi, acaba koşa koşa gitsem, ne dersiniz?
— Vakit çok geç. Nerede ise maestro orkestranın başında o-lacak.
Donatella hem üzüldü, hem de İçine bir endişe girdi. Ne yapacağım kestlremlyordu.
Ö esnada hademelerden biri yanlarından geçiyordu. Elinde tuttuğu çiçekleri adamın eline sıkıştırarak:
— Bunları çabuk maestroya götürür müsünüz? diye sordu.
— İyi amma, konserin İkinci kısmı başlamak üzere.
— Acele ederseniz daha vakit var zannederim.
— Pekâlâ. Ona ne diyeceğim?
— Madmazcl Donatella gönderiyor, dersiniz, kâfi.
Donatella locasına döndü. Or-rekstra yerinde İdi Dokuzuneu senfoninin koro heyeti basamaklara sıralanmışlardı. Kadınların arkasında hep siyah
elbise, ellerinde beyaz, pembe çiçekler vardı.
Işıklar söndü. Herkes hazırdı, onu bekliyorlardı Maestro bir türlü gözükmüyordu. Ön sıralardaki localarda hafif bir hareket ve bir alkış başlangıcı işitildi. Donatella, müphem ve garip bir hissin tesiri altında idi. Bir tehlike karşısında İmiş gibi titriyordu.
Nihayet maestro göründü. Koro Ve orkstra heyeti ayağa kalkü. Armando başı aşağıya eğik, profesörlerin yüzüne bakmadan aralarından geçti. Suratı pek asıktı. Donatella ürktü.
«Acaba bir şey ml oldu? Yoksa gidip aramadım diye bana mı kızgın?»
Halk mütemadiyen alkışlıyordu, fakat maestro arkasını dönüp de teşekkür etmedi bile. Asabiyetle değneğini tahtaya vurdu, orkestra başladı.
Hayrete düşen halk sustu. Maestronun bir şeye canı sıkılmış olduğunu herkes anladı.
Beethovenin dokuzuncu senfonisini, orkestra harikulade, en müşkülpesent münekkidieri bllg memnun edecek bir surette
çaldı. Koro heyeti de çok mu-vafak oldu. Tabiî muvaffakiyetin en büyük hissesi maestronundu.
Senfoni bitince, .halk ayağa kalkarak dakikalarca maestroyu alkışladı. Maestro bir kaç defa sahneye gelerek güler yüzle teşekkür etti. Alkışların şiddeti hafiflemeğe başlayınca, o-dasına gitti, bir takım ziyaretçiler tarafından rahatsız edilmemesi İçin kapıyı içerden kilitledi.
Bir kaç dakika sonra fasıla İle kapı vuruldu.
— Maestro... Sevgilim... Benim...
Maestronun, hiddetten yüreği patlamak üzere İdi.
— Evet, anladım. Biraz bekle. Çamaşır değiştiriyorum.
— Sana yardım edemez miyim sevgilim?
Bu teklif, kulağına bir istihza gibi geldi. Neden ona karşı bir nefret hissediyordu? Muhakkak ki haksızdı. Nefsine hâkim olmağa çalışarak cevap verdi:
— Lüzumu yok. Bir iki dakika sürmez hazırım. Dışarıda bekle.
(Arkası vâr)
kesimli hikâye |
Genç Siyam kiralının taç giyme merasimi
Kıral sarayın avlusunda mukaddes sularla yıkandı ve müneccim başının elindeki alâmeti saltanat olan dokuz katlı şemsiyeyi aldı
Losan â-orkeıtra muvaffak olmuştu, trompet
Euerka ölmüştü. Bö -«aban, enıı şatonun havuzunda boğulmuş olarak bulmuşlardı. Bütün g»to halkı ölümüne ağlıyordu. Yalnız Kont Rudolf •trafLnda-kllerln tûlerlnl ürperten bir •arzda görülüyordu.
Bidayette maiyeti Kontu deh-şri. ve nefretle süzdü, fakat cinnet getirmiş olduğu anlaşılınca, ■tvailıya acındılar. Bu eski şatoda cereyan etmiş alan faciada şaşılacak bir cihet yoktu. Dramın nasıl başladığını bilenler, neticeyi de tabii buluyorlardı.
17 nci asnn sonların* doğru. Bancan bölgesinde bütün halk Yohan Morgos’un sihirli kemsem dan bahsediyordu.
YohanTn. OTaöan geçmiş olan htr Çingene ile bir köylü kadının münasebetinden dünyaya gelmiş olduğunu söylüyorlardı.
Hakikaten Yohan’d*, Çingenelerin biriz vasıflan vardı. Tenl koyu esmer, çehresi zayıf w kemikli, gözleri kan ve parlaktı.
Halkın bu zannmı kuvvetlendiren başka bir cihet de Yohan’ m keman çalmaktaki h&rlkulâ-da mahareti İdi. Hiçbir «anat-— k*r kemanda imimi* yanşa-m*zdı. Etrafı karanlık bastıktan sonra d varda oturanlar, Yohan'm çaldığı parçalan, mest w hayran dinliyorlardı.
Yohan. sevgili karısı Zuerka' yı eğlendirmek ve memnun etmek İçin âdeti veçhile, akşamlan keman un eline alır, saatlerce çalardı.
Fakat Zucrka, aşfand» karar-«zs bir kadındı. Bu güzel kadnı, şato sahibi Rudolf He karşılaştığı günden İtibaren kalbini çına vermiş, kocasından yüz çevirmişti.
Aradan bir müddet geçtikten sonra, Yohan .o civarda yapılan bir panayıra gitti. Orada konserler verecek ve bol para ile yine karısının yanma dönecekti.
Fakat kemana, fen* bir tesadüfün şevkiyle muayyen günden evvel döndü ve habersiz kapıyı açıp da evine girdiği zaman karısı Zuerka’yı genç kontun kollan arasında görünce, kan beynine hücum ederek vefasız karısını boğmak İçin ö-■erlne atıldı:
Kont Rudolf, daha, evvel davyanmış ve kılıcını çekerek onu durdum uştu. Yohan, bu müdahale karşısında bir şey yapamı-yscağını anladı ve kuvvetli rakibine karşı boyun eğmeğe mecbur kaldı.
Kont, bil eürmü meşhuttan sonra Yohan'a dönerek:
— Zuerka. olup bitenlerden sonra burada kalana**. Benlm-ls beraber şatoya gidecek, dedi. Yohan, mağlûp ve perişan bu talebe de buyun eğdi. Aradan bir kaç gün geçtikten sonra Yohan’ın kendisini Saal ırmağına »tarak boğulmuş olduğu haberi etrafa yayıldı. Hattâ bazı kimseler, talihsiz viyolonistin eese-«Mnl, ırmağın azgın sulan tarafından sürüklenirken gördüklerini de söylüyorlardı.
Zamanla bu hazin macera u-Kutulriu.
Kont Rudolf İle güzel metresi Zuerka, şatoda mesut bir hayat sürüyorlardı.
Zuerka kocasını kaybetmiş,
takat kendirine perestiş eden ve I prenses gibi yaşatan Kontu bul-1 muştu. Rancan mıntıkasında | Kontun yakında güzel meireriyle evleneceği şayiaları ısrarla dolaşıyordu. Bu söylentiler, i-juuııimıyacak şey değildi
Bir gfin ULSZSl kemancı Yohan. o bölgeye döndü. Kemanemin avdeti, halkta telâş v* korku uyandırdı. Fakat bu defa bölgeye dönen Yatım, halfan tanıdığı, bildiği et kem İle ve deriden mürekkep canh kemancı değil- omm hortlağı idi Hortlak kemanmı da beraber getirmişti.
Bu suretle civar halkı yine sihirli kemandan dökülen tattı nağmeleri dinlemeğe başladı re tabii .bundan memnun oldu.
Fakat akşamlan, karandık bastıktan sonra kimse evinden dışan çıkmağa cesaret edemediği İçin hortlak, istediği gibi serbestçe dolaşabiliyordu.
Köylüler, ekseri defalar melodilerin, şatonun yamacında bulunduğu yüksek kayanm teperinden geldiğini işitiyorlardı. Hortlağın keman çalmak İçin İntihap ve tercih ettiği yer, o kayalığın tepesi İdi Fakat zamanla İşitilen melodiler, eskisi gibi tatlı, ve ruh okşayıcı değildi Nağmeler, korkunç ve dehşet verici İdL Denilebilir fa, bunlar cehennem zebanilerinin şarkıları İdi.
Etraftaki halk paniğe tutuldu. Kont Rudolf ile genç re güzel sevgilisi, gecelerini göı kapamadan korku ve dehşet 1-çtnde geçirmeğe başladılar.
O gece hortlak kemancı, kayalık üzerinde değildi. Dehşet saçan melodileri, şatonun mazgalları taerinden geliyordu. Hattâ Kontun uşakları hortlağı, mazgaldan mağa!» atlarken gördüklerini söylüyor i ardı. Az sonra bütün şato, cehennemi nağmelerle doldu.
Hortlak odadan odaya dolaşıyor, etraf* dehşet saçıyordu. Uşaklar, korkarak şatonun bodrumlarında kapandılar. Kant ile Zuerka ölüm ulumalarına benzlyen bu meş’um keman seslerini işitmemek için deli gibi odadan odaya dolaşıyorlar, zangır zangır titriyorlardı. Fakat hortlak her yerde onlan kovalıyor, peşlerini bırakmıyordu. Bir aralık genç kadın, artık tahammül edemlyerek şatodan dışarı fırladı, kendisini zebaniler kovalıyorsun gibi nereye gittiğini bllmlyerek bütün gece arasız koştu
Bu cinnet buhranı esnasında kulaklarına korkunç çığlıklar, tüyler ürpertici ulumalar geliyor ve damarlarındaki kan kesiliyordu.
Qa tonun koruluğunda gözleri yuvalarından dışarı uğramış bir halde menfur ve perişan koştukça. ağaçların dallarını kendisini boğmak için uzanmış kadit eller, semada parlıyan milyonlarca yıldızları d* kendisine kin ve nefretle bakan gözler sanıyordu.
Koşa koşa soluğu kesilmişti. Göğsü körük gibi inip kalkıyor, şakakları zonklu yordu.
Çektiği ıstırap ve İşkenceyi anlatmak imkânsızdı.
Ertesi sabah güneş doğduktan sonra saklandıkları bodrum katındaki odalarından dışan çak-

mta kuvvet re cesaretini kendilerinde bulan uşaklar, Zuer-kayı bahçedeki büyük havuzun içinde boğulmuş buldulaT ve bu kara haberi efendileri Kont Rudolf'a vermeğe koştular.
Fakat Kontun mânâsız sözler söylediği ve şakrak kahkahalar attığını görünce delirmiş olduğunu anladılar. Talih dr. delikanlının gür ve parlak siyah «açlan, bir gecede tamamıyla ağarmış, gözleri yuvalarından dupın uğramıştı.
Bu faciadan bir kaç gün sonra Saal ırmağında balık avlamağa giden köylüler bir ceset daha buldular ve hüviyetini teşhiste zorluk çekmediler.
Bu kem mn Yohan'in nâşı İdL Yalnız daha ziyade zayıflamış, eskisinden fazla kararmış ve çehresinde buruşukluklar peyda olmuştu.
Müşahede üzerine civardaki köylüler, Yohan’ın hortlamış olduğunu, esasen bir kaç ay "evvel kemancı çingenenin mnnk sulan tarafından sürüklenen cesedin! görmüş olduklarını İddia ettiler,
• Hakikat şu ki, Yohan bir İcaç ay evvel eesedlnl Saal ırmağında gördükleri köylüler tarafın-
dan İddia edildiği zaman,, yaşıyor ve intihar etmemişti. Köylülerin ırmak sulan tarafından sürüklendiğini gördükleri ceset, canına kıydığı zehabını uyandırmak İçin Yohan’ın kendisine benzeterek suya attığı bir mankenden başka bir şey değildi.
Talih, kendisine yardım etmişti. Çünkü o zamanlar, yağmur mevsimi olduğu ve Saal nehri de çok kabarıp taştığı 1-çln sular mankeni sürükleyip götürmüş ve hilesi meydana çıkmamıştı.
Kemancı, bu oyunda muvaffak olduktan sonra yukarıda tafsilâtını verdiğimiz facia Ue neticelenen İntikam plânını tatbik etti.
Çeviren: A. HİLÂLİ
Şeref ve Hüsnü ihtifali
Beşiktaş jimnastik kulübü baş kardığından: Kulübümüzün fedakâr evlâtları Şeref ve Hüs-nü’nün ölüm yıllarını anmak İçin 17 haziran 950 cumartesi günü saat 16 da Şeref stadı karşısında Yahya Efendi dergâhındaki mezarları babında bir toplantı yapdaçaktır. Sayın kulüp Azalan ve sevenlerin teşrifleri rica olunur.
Londrad* şiddetli bir sıcaklık dalgam hüküm sürmektedir. Halk biraz serinlemek için denize ve yilzme havuzlarına, akın etmektedir. Yukanfa klişede yüzme havuzlarındaki büyük kurnalardan birinde biraz serinlemek için çonıclmlş olan bir y*vr» guruiııuO-Lfedli.
Genç Siyam Kıralı fil üstünde saraya giderken
fakülte arkadaşlarına kendisini çok sevdiren fotoğraf, yarış otomobili ve müzik merakim Siyam Kıarlı Rhumlbol UZUIl UZUn çalına ra.lr nlverslteslnde bir de teşkiline
Bu orkestrada hazan bazan küme t ve basan piyano çalmak suretile faal vazife a-larak orkestraya ara sıra kendi bestelediği parçalan çaldıran Kıral 22 yaşma basınca Kimilik tahtına oturmak üzere bir Siyam, kruvazörü İle Blyum’a müteveccihen yola çıkmıştı. Güzel İsviçre şehrinden ayn-hrken İsviçrede tanıdığı ve nişanlandığı Siyamın Londra »ellrl prens (Vıtiyakara) nın on yedi yaşındaki kızı prenses Eârlkft de beraberinde bulunmakta idi.
Siyamdaki müneccimler ve bilhassa sarayın müneccim bağısı bu çiftin 28 nisan 1050 tarihinde düğünlerinin İcrasının uğurlu alacağı hakkında te-feüide bulunduklarından o gün düğün yapıldı. Düğün Şark masallarındaki Peri padişahları düğünleri İhtişam ve debdebesi! e İcra edildi. Taht merkezi Bankok ve memleketin diğer kısımlarında düğün şenlikleri günlerce devam etmişti. Bundan sonra sıra taç giymeğe gelmişti. Bu merasime 6 mayıs cuma günü başlandı. Genç hû-____________
kûmdur üzerinde Brahman ra-ırada verilen bir işaret üzerine hlplerlne mahsus hafif beyaz aradaki altın işlemeli perdenin bir elbise olduğu halde Ama-1 açılarak bunun arkasından bir rindra sarayının büyük »vlu-jıuh) kadar süslenmiş genç «una gelmişti. Saray baş mü-1 Kiralın meydana çıkıverişi müneccimi zafer gongu ve »s- raslmln çok hoş bir tablosunu keri bando Siyam Kırallyet teşkil etmiştir.
marşını çalarken nazarlarını Bundan sonra sarayın diğer Doğu istikametine çevirmiş o- bLr kısmında genç Kıraliçenln lan Kıral omuzlarından aşağı ’ ’ '*J"
mukaddes sular dökerek yıkandı, Buradan kabul salonuna geçen Kıral memleketin muhtelif köşelerinden kendirine mukaddes sn getirmiş olan Siyam mtecllsinin Sekiz mümessilini nezdlne davet ederek bun ların tebriklerini kabul ettL Mümessiller Kıraldan memleketin hükümdarlığını kabul e-dlp etmediğini sordular. Kiralın müspet cevabı üzerine bunlardan ikisi diz çökerek gümüş kakplar içinde bulunmakta olan Sema ve Arz sularını sundular. Bu esnada sarayın müneccim başısı Kirala alümetl saltanat olan doüuz katlı şemsiyeyi takdim etti.
Brahman rahiplerinden mürekkep bir grupun dini parçalar t'1 gn nn I ederek mpradmıip hazır bulunmak ıiıihinn
davet edişleri merasimin çok garip intiba bırakan bir safhasını teşkil etmekte İdi. Bundan sonra rengârenk elbiseler giymiş olan saray iç oğlanları (25) büyük tepsi içinde Kırallyete mahsus zikıynıet eşyayı taşımağa başladılar. İlk olarak üzeri girenbaha elmas ve taş-| larla murassa yedi kilo ağırlığındaki altın taç getirildi. Kıral tacı bizzat eliyle alarak başına koydu ve merasimin sonuna kadar tacı başında taşıdı. Yüksek kıymette yüzükler, elmas gerdanlıklar, küpeler ve ecdattan mevrus kılıçlar, altın terlikler re diğer eşyaya bunları tesellüm etme mânasına gelmek ürere Kıral sadece par-mağile temas etmekle iktifa etti. Merasimin bu safhası sonu «rince yeni hükümdarın tahta eülûsunu İlân için 101 pare top endaht edildi ve memlekjetln bütün mâbetle rinde (gonk) lar çalınmağa başladı.
Kıral irat ettiği tısa Ur nutukta idil ve hal km saadetine hâdim olacağını belirtti. 5 ma-yı-s cuma günü öğleden sonra »bel Kıralı efardı ile hükümet erkânı ve memleket Heri gelenlerinin tebrLkâtı kabul edilmeğe başlandı. Bu merasimde tazın mümessillerinin. bul un-masına müsaade edilmemişti. Burada bulunmuş olan bazı ; diplomatların anlattığına na- ! ■»ran erkânı memleketin büyük ' deniz limanlarını ziyaret eunı4tır.
salonda toplanmış olduğu sı-
1 taç giyme merasimi İcra edll-- miştlr. Prenses Slrikit Kiralın ı önünde diz çökmüş bir vaziyet-
• te beklemekte iken Saray Na-Î an Kiralın bir iradesini yük-
• sek sesle okuyarak prenses
■ hazretlerinin Siyam ananelerl-1 ne nazaran Kırallçellk maka-. m ma yükseltilmiş olduğunu
■ İlân etmiş ve bunun üzerine
■ Kıral yeni Kırallçeye yeni mev-ı kiine mütenasip mücevherat
■ hediye etmiş ve mukaddes su ı İle Kirailçenin alnını isi atmış-
■ tır.
Merasimin bu safhaya kadar ı olan kısmı esasen pek kuvvetli
• olmıyan Kıralı hayli yormuş ı olmasına rağmen bundan sonra şehirdeki büyük zümrüt
, Buda mâbedlne de gidilmiştir. . Bu mâbede gidilirken Kirala ı (Hakrl) hanedanının kurucusu ı olan büyük ceddinin bundan ; yüz yetmiş şene evvel hârb zaiti anlarında giymiş olduğu muharip şapka ve elbiseleri giydirilmişti. Bir tahtırevan üzerine oturmuş olan Kiralın , etrafında yürümekte olan saray muhafız alayı erleri de o devirdeki kıyafetlerde ve süngü ve mızraklarla mücehhez idiler. Mâbedin geniş methalinde Siyam reisi prenses (Buda) dininin beş büyük emrini kıraat etti ve Kiralın resmi tahlifi icra edildi Kıral (Bu-
Zevalden muhtelif heyetlerle ecnebi
diam) in hâmisi olacağına ve en yüksek mevkileri işgal etmekte olan seksen reis ruhaniyi (Buda) dininin en biiyiık nelslerl olarak tanıyacağına yemin etti, 6 mayıs cumartesi günü saray dahilinde bazı teşrifat yapılmağa devam edileli.
7 mayıs pazar günü kor diplomatik ve aileleri Kirala tebriklerini sundular, sonra memleketin yerlerinden gelen
(Bankok) ta bulunan tebaası İleri gelenlerinin vo diğer bir çok teşekküller in tebrikleri kabul edildi. Yanımla Kırallçe olduğu halde saray balkonuna çıkan Kıral Siyamın kızgın güneşi altında saatlerden beri beklemekte olan halkın İçten gelen tezahüratına mukabele etti. Günlerden b ri devam eden merasim sona erdiği zaman hiç bir .nahoş hâdise cereyan etmemiş olduğundan dolayı herkes geniş bir nefes almıştı. Merasim programını Kıral slnni rüşde vasıl olarak Kıral naipliğini yapmış o-lan prens Rangsit hazırlamıştı.
8iyam tahtına oturan Rhu-mldal kendi iradesi (Dokuzuncu Rama) almıştır.
mûcibince unvanına
Rusya’nın elindeki atom bombaları
Nevyork 15 (AF) — Yetkili bir askeri şahıs dün. Rıısyaiun bu sonbaharda 6 atom bombasına sahip olacağını ve yakında 25 adet bomba imal edecek bir duruma yükseleceğini söyle • m iştir.
İngiltere Kiralının damadı Edlmburg dükü. 1430 tonluk Magpie namındaki korvetin komutanı oiup Akdeniz fıloslmda hizmet etmektedir. Dük, gemhi ile son zamanlarda birçok Ak-

[ • is. A RAYAN İz AR || CERZEYE MESUL MUDUR ECZACI ARIYORUZ — Cemiyete müracaat.
AŞÇI ARAYANLARA — Türk tebaanı, 25 senelik tccı-übekfübKl» iyi bir restoran veya aile tıezdlnde aşçılık iji ariyan Çakmakçılar Vallda Han kapısı No. 20 icasketçl Kcvork'8. 78# 843 — 1
FUAR VE MAĞAZADA ÇALIŞMAK ÜZERE BAYANA İHTİYAÇ VARDIR — Bir hafta zarfında saat 1 - 3 ye kadar Bankalarda Adem Karadağ flrmastiM müracaatları- w» — *
TECRÜBELİ MUHASİP - Günün ve hartanın muayyen saatlerinde Belir vergisi veya kanulanmızn uygun muhasebe defterleri tutar. Muhasebe derileri verir. Müracaat: Post# kutusu 2309 Beyoğlu. sos — ı NOTER MUAMELELERİNİ BİLEN— Ve makine İle »eri yazan bir bay memur alınacaktır Bahçekap» Dördüncü Vakıf han (8) numaraya mü-racoat. 860 — 2
DİPLOMALI BİR ECZACI — is-tanbulda iş arıvor. Müracaat: Nuru-oamanıyc caddesi No. 37. 86.1—1 İ3 Al ıSVT1 ■vt(EŞYA)
riRSAT — Taksiye de olverlşll hususide iyi kulinndmtg ekonomik 1947 modeli bir PBUGEOT otosu pazarlıkla acele satılıktır. Pazar günleri hariç 21847 ye telefon edilmesi. 809 —
LİSE MEZUNU BİR GENÇ — Bl-Mnço esasına göre defter tutabilir veya bir dergiye Ft ansız cad an Türk-çeye makale tercüme edebilir. İstek-11 el r in Akşamda T. C. rümuzıınn yarmaları. 641—3
SATILIK DENİZ MOTÖRÜ — Te-nerzühe balık avına gayet elverişli boy 6.5: sürat 9 mil tam teghliath denizel tekne. Müracaat; Telefon 23569. 820 — 1
ORTAMEKTEP MEZUNU — P. T. T de. sigortada çalııtnıs yarısı düzgün geııc bayan ticarethane girket dibi ciddi teşekküllerde iş arıyor. Akşamda «Çalışkan» rümuzuna yazılması. B5Ö — 1
YENİ İTHAL EDİLMİŞ SATILIK 19S0 MODELİ CHEVROLET KAMYON — Mehmet Hilmi Altay Yağ İsketesi. Tülbcntafiası S.ö J. İstanbul, Telefon 22362. 810 — I
ROBER KOLEJ ONUNCU SINIFTAN AYRILDIM — İngilizce ve biraz Alınanca bilirim. A» çok ticari muhaberattan anlarım. Alâkadar olanların Akşamda A rümuzuna mektupla müracaatları. 876 — 1
İNGİLİZCEYE BAŞLIYANLARA — İngilizce Bgreten tam takım 10 plâk, pikap, çanta. İle az kuDanılmış İngilizce Llnguafon rfSkları acele satılıktır. tellycn: Akşamda DK, ye müracaat, 867 — 3
FRANSIZCA BİLİYORUM — Çocuk Ürerinde tecrübem var. Bir çok evlerde çocuk baktım. Üç yaşından İtibaren bakabilirim, bilyenle r in Ak Un 871 —
SATILIK KOTRA — Molörlü, Çift direkli, yelkenli, «am donanım. Salon, yatak odası geniş. Mevsim İçin sefere hazır vaziyette teslim. Milrcaat: Akşamda (Kotra) rümuzuna, 866 — 2

Fifl W J1.1».m
BAYAN ARANIYOR - Yalnız bir ilıtıyaç vardır. Aksumda «H. K» rfl-rnuruna yazılması. 769 — 1 948 MODEL AUSTİN MARKALI MAKİNE — Takside çalışır vaziyette acele satılıktır. Eminönü MaksudiyC han zemin kal Nö. 12 Salâhaddltı Kayaya müracaat, 838 —
DAKTİLO BAYAN ARANIYOR — Orlo mezunu tercih edilir. Standard tş Ltd Şirketi Galata Bankalar Cad. Banka sokak Roman han 2 kat. Telefon 40784. 806 - 1 SATILIK — Hususi bir itina İte yaptırılmış yeni cok güzel ve mükemmel yelkenli bir sandal satılıktır. Kalamış İskelesinde kayıkçı Hûs-ııüye müracaat 847 — 2
YAZIHANE İÇİN BAYAN ARANIYOR — Telefon idaresi, hali! yazı islerinde gtUşacaklır, Kabiliyetine göre İyi ücret verilecektir. İstanbul posta kutusu İM Kâtip rilmuzuna müracaatları. 814 — SATILIK KOTRA — Altı metre boyunda. bır metre doksan eninde, yelkenleri yeni, iki demir ve aSır zincir denizde. Müracaat: 'Galata Billûr sokak, Taptas han No. 8 L. Mal. Telefon: 42563. »48 —
İYİ ŞARTLARLA SİGORTA PRODÜKTÖRÜ ARANIYOR — Cumartesi ve pazardan maada her gün saat 12 - 14 arasında telefonla 4O7&7 numaraya müracaat. 819 — 1 ACELE VE EHVEN FİATLE SATILIK — İngiliz mamulatı teknesiyle, 7,5 beygir kuvvetinde deniz mo-törü. Mürcaat: Arnavutköy Beyaz Gül caddesi No. 36 ya. 872 — 1
BOSTAN SAHİPLERİNE MAHSUS YENİ BOSTAN DOLABI — (ManM) ehven fialle satılıktır. Galata Arap Cami Bakır sokak 24 No. ya müracaat. 875 —1
MECCANEN BALE — Dersleri almak İsteyen genç bayan ve baylara ihtiyaç vardır. Muvaffak olanlara tatmin edici şartlarla devamlı İs temin edilecektir. Müracaat: Pazardan

Ses Tiyatrosu müdürlüğüne müracaatları. 762 — 1 4- KİRALIK SATILIK!
DİKKAT - İpotek İsteyenlere ta-
ÜTÜCU ARANIYOR — Gömlek, rop. kostüm ütüsüne hakkıyle vaki! bir ölücünün accl müracaatı. Suadiyc Şaşkınbakkal Herşey -pazarı. Buyan «ercih olunur. 799 vassut eder. Emlâk. arazJ alım satımı İle vekâlet islerim kabul eden her kesin itimadını kazanmış olan Suhü-tel Emlâk Zarif Özalp Beyoğlu Bü-yükparmakkapı köşcbaşı No. 4, Telefon: 42396, 883 — 8
ALMAN LİSANINA — İyice vakıf ve Almanca muhaberat yapmağa muktedir btr memura İhtiyaç vardır. Galata 1171 posta kutusuna mektupla hal tercümeleri ve bir resimle müıa-eaattarı. 780 SAILfK — Pongaltı Hamam durağına pek yakın biri 3. İkisi 4 der 0-d.-ılı konforlu bahçeli apartıman sahibi eliyle satılıktır. On sene vergiden muaf ddrt odalı bir dairesi bos teslim. Her gün öğleden sonra Tel 29064. 561
İLKOKUL ÜÇÜNCÜ SINIF DERSLERİNİ EVDE OKUTACAK BAYAN ÖĞRETMEN — İngilizce. Fransızca bilen mürebbiye ev islerine bakacak bir bayan aranıyor. Acele CaSalofilu Sıhhat Yurdun» müracaat. 855 — 1
KİRALIK YAZIHANE - Bir. İki ve Üç odalı Içiçe ve 250 metrelik bir ulon. Müracaat Galata Veli Alemdar hanında 318 numaraya. 763 — 33
İNŞAAT vo RUHSAT İŞLERİ İÇİM — Ayda ISO Ura maaşla ve proje, plân tanzim edebilenlere 200 lira aylıkla memur lazımdır. Tahsilin» % 16 prim. 150 lira İçin 2000. ve 200 lira İçin 3060 Ura nakdi teminat verilmesi şarttır. Sabahları ona kadar 25445 ve ondan sonra 4M0G numaraya telefonla acele müracaat 873 —
CİHANGİR. CÜMÜŞSUYU. AYAZ-PAŞA. FİRUZAĞA. SIRASERVİLER veya TOZKOPARAN — Semtlerinde deniz gören 4-5 odalı kiralık apar-tıınan dairesi veya müstakil ev katı aranıyor. (371 Posta kutusu. İstanbul» adresine mktupla bildiriniz, 732 — 1
BOŞ TESLİM KATILIK KÂGIR EV — Arnavutköy Abdülhrtk Molla sokak M Altı od», bahçe. İskele vc tramvaya iki dakika. Görmek İçin ayıtı sokakta 30 numaralı eve müra-sanl Görüşmek için Tl. 83519 Tavassut kabul edilmez. 727 - 3 SATILIK İKİ DAİRELİ EV — Daireleri müstakil, beşer odalı iki daireli. Konforlu, manzaralı, tramvay ye İskeleye yakın Kadıköy Misakl Milli So, 60 numaralı ev boş teslim satılıktır. Üst kata müracaat. 827 - 1
SATILIK DÛKKÂNLI APARTIMAN— Hamalbaşı Kordclâ sokak 43 numarada bir katı bo» teslim dükkânla iki daire, köşebaşı apartıman satılıktır Hergün yerinde görülebilir Telefon: 83628- 781—1 LÂLELİDE SATILIK KÂRGİR EV — Havaliyle tanılan Lâlelinin kibar Ü-niverılte muhitinde tramvaya denize hâkim yedi oda gaz SU Jglk Çül mutfak çift tuvalet çift banyo muşambalı yağlı hoyıh azimet doloyulyle heıneıı çalılıktır. Lâleli camii iuırşuınd» Lâleli caddesi 16 eve. 824 — 1
FEVKALÂDE MANZARALI ARSA — Bur gaz admnndadenlz kenarı cephesi 56 metre olan (1200) küsur metre Kare arsa satılıktır. İstekliler, Galata Tünel yanında BillÜr so|pagı, eski Posta hanı 1 No. ya müracaat edebilirler. Tel: 43741. 795 — 1
KELEPİR KIYMETLİ ARSALAR — Bebek önü deniz 800 metre asfaltla 200, 550, 325 metre murabbaı sıvalar. Galat* Büyük Millet han 20. 621 -
BOĞAZİÇİ — Boyacıköyünde asillik hane. Asfalt üzerinde İskeleye iki dakika yakınlıkta 9 odadan ibaret çalılıktır. Müracaat: Boyacıköy eczanesine. Telefon 36/222. 791
57000 BOŞ — Bebek mutena mahallinde 11 ods um konfor Âgiyan mevkiinde çamiıklı mcyvalı taşı tuğlası. Galata Büyük Millet han 20. 822 —
ACELE HAVASIZ KİRALIK — Oell binası. Kira 200 L. Üsküdar Hâ-klmıyettmiiliye cad. No. (101) e müracaat. 778
KELEPİR — 2&000 — Kadıköy deniz görür dörder oda gaz hamam saire dört kat Emırginda bo? Uç «da MOO Galat» Büyük Millet han 26. 823 —
DOKTORLARA - Kırası 35 Hra eg-yasiyle birlikte ımlılık doktor muayenehanesi 1250 liraya Yenlşhtr Scr-darûmer coddesl No. 93 kahveci Meh-mcd'c. 767
BOSTANCIDA — Bağdat caddesinde tramvay son durağında yedi parça dükkân 452 den 470 numaraya kadar satılacaktır. Müracaat; İstanbul Tütün Gümrük No. 13, Anestl Bat-manoglu. 831 — 1
İSTANBULUN EN İŞLEK SEMTİ — Bulvar Unkapanı meydanında 100 iş ortağı aramaktadır. Şirketlere yarar. Unkapan Bulvar kahvesine müracâat. 785
SATILIK AHŞAP EV — 423 metrekare bahçe fidanlık güllük dört büyük oda, salonlar İki kat. Aksaray Sofular Ragıp Bey sokak No. 4. 650 — İ
SATILIK ARSALAR — Haliçte Sütlücede sanayi mıntakasmd» sahilde 1000 metre murabbaı arsa, ayrıca sahile bir dakika mesafede 42i» metre murabbaı İçinde tonoz bina bulunan arsa. İçlerinde bol su vardır. Müracaat. Şişil eczanesinde bay Melih Kulay. Telefon; B0124. 782
KİRALIK YALI KATI YAZLIK — Rumellhlsarındu Necip Bay batı kargısında 46 NO. II doktor Abdi Bey yalısı. Lüzumlu mobll.ve ve piyano da verilebilir. İçindekilere mürcaat. 829 — 1
MALİYLE DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Yazıhaneye her hangi ticari islere «lverlgU radyo ve elektrik rük-kâni- Aksaray Ordu Cad. No. 292. Aynı dükkâna müracaat. 815 — i
KİRALIK BÜYÜK ODA — Mccidl-yekby Ortaklar Sok. No. 3. içindekilere müracaat. 832 — 1
BOĞAZİÇİ — Yettlköy Kapalı Bakkal sokağı M No. da. Jstinye İskele »İne bej dakika, bej odalı, bahçeli ev 305 olarak acele satılıktır. İçindekilere müracaat. 818 — 1 UCUZ ACELE SATILIK BOŞ EV — İki daire 4 oda 2 helâ 2 mutfak ter-kos, elektrik tramvaya İki dakika ipotekli Eminönü iş bankası karşısı oyuncakçı Haşan. 862 — 1
ACELE SATILIK APARTIMAN — kcldeğıcmenl DÜZ sokak No 31. Öç katlı her katta İki oda bir hol tam Konforlu aylık geliri 235 lira bedeli 23-500 liraya. Osman Üncr. Telefon 60S87 Keresteci - Kadıköy 812 — 5 KİRALIK EV — Büyük bir odası, üstü kapalı taraçası vardır. Nezareti kâmıleyl. havagazı ve elektriği havidir. Kıtıçali Aşariye caddcsindedir. 48/2. İçindekilere müracaat. 839 — 3
KÛÇÜKÇEKMECE — Soğuksuda 1340 metreli arsa 2.000 liraya satılıktır. Otele, istasyona 300 metre mesafededir. Su da çıkmaktadır. Cagal-oglu yokuşu Sari Raşlt Bütün matbaasına mürcaat. 8IS — î SATILIK BOŞ TESLİM EV — Üç katta 7 oda bahçeli meyyali fevkalâde manzaralı, su. elektrik, havagazı mevcut olup 15 metrelik cadde filerinde en güzel mevk idedir Tegviklye Fırın sokak No. 11. İçindeki sahiplerine müracaat. 842 — 3
SATILIK BAHÇELİ KÖŞK — Üsküdar AJtunizade Veysi Paşa sokak 5/7 Maarif vc polis sanatoryomu kargısında «İç kat yan kârgir 11 ada, 8 dönüm ve akar suyu var. Salı, cumartesi ve pazar günleri görülür. Aynı köşke müracaat. 817 — 1 BOŞ TESLİM ACELE SATILIK YENİ KÂRGİR EV — Kadıköy Fe-neryalunda tren İstasyonuna 2. tramvay durağına 4 dakika mesafede bodrum katta 2 oda, bir hol. mutfak, halâsı ile zemin katta 4 oda, 1 hol. banyo, mutfak, helisi, bnhçesl bulunan acele satılık ev boş teslim. Müracaat telefon 29061. 871 — 3
BULUNMAZ FIRSAT - Üniversite karşısında tramvay caddesinde sahibi bulunduğumuz köşebaşı bir a-partımanın altında icara vermek üzere büyük bir pastohane düğün solonu veya kıraathane yapmak İstiyoruz. Taliplerin şimdiden 9-19 arası 26679 a telefon edilmesi. 771
FLORYAYA YAKIN — Yeşilköy tarafında parsellenmiş, harltalı elektrikli denize 5 dakika 3 dönüm arsa 3600 L. Saat 12 ye kadar Kadıköy. Mühürdar Leylek S. 5. 876 —
SATILIK ARSALAR — Kadıköy Fe-neryolundo Gazi Mustafapaga korusu namı ile maruf trene, tramvaya çok yakın çamlık, bağlık ve muhtelif meyva ağaçlı ifraz edllmlg satılık ucuz arsalar. Müracaat Telefon. 29061. 669 — S
ŞİŞLİDE KİRALIK BİNA — imalâthane ve sair iğler için elverlşU. Müracaat: Telf: 21580 - 22688
ALMANCA DERSLER — Üniversite, orta, lise talebelere, mühendisler, doktorlara ve ticaret adamların» Alman hoca tarafından vermektedir. İkmale kalanları muvaffakiyetti yetiştiriyor. Mektupla Taksim. Hocaza-de sokak No 11 kat 3 de Cgretmene. 708
HAVA PARASIZ İŞLEK BİR MAHALLE BAKKALI — Terki ticaret dolayıslyle dükkânım devredecektir İş sahiplerinin Fatih Fcrhatağa Mck tep sokak No. 6y* müracaatları rica olunur. 868—1
YENİKÖY — İskete kanısında Kamber sokak 23 İki kat. dürt oda. boj tealim 4.500 liraya satılık Bcyoftiu Meşrutiyet caddesi No 53 e müracaat. 367 — 1
KİHALK VE SATILIK — Suadıye Tan yolunda Duraklara ûç dakika mesafede yaz kıs oturmağa müsait deniz dahil «eşitli manzaralara hâkim tam teşkilâtlı üç oda bir salondan ibaret köşk yazlık 800 mobilyalı bin senelik 1100 liraya klrajıktır. Aynı şartları haiz iki daireli kögk nısfı peşin nısfı taksitle yirmi bej bin liraya satılıktır MU raca »t Suadiye tramvay duraftında bakkal Mehmet Balıkçı Oğluna müracaat. 845 —
MÜHİM fJhsaT — Kildi köyde Al-tıyolda no metre mesafede Çilek sokak 14 numaralı evin Kadıköy İcra mcmurluiunca kati »atışı 21/6/950 günü saat 10 - 12 arasında yapılacaktır. İcra dosya No. 50/590.
SATILIK KIYMETLİ ARSA — Bebekte Kayalar mevkiinde Âjlyznın aşağısında 820 mî fevkalâde manzaralı Boğaza hâkim bir arsa acele satılıktır. Karaltöy Palas kat 6 No. 9 da bay Adnan» mür»c»at Telefon 444®.
833 — 1
ARSA rİATİNE SATILIK YENİ KÂRCİR BOS EV — Beyoğlu Yenişehir Vlşncc-ı sokak fl. Elektriklidir. Tek kattır 1 oda, mutlak, hamam, ve saire. Sahibine müracaat. Lûtfi Güzel. Meyva Hâlinde 5 numarada. Telefon: 33314. 834 —
KİRALIK BİNA ARANIYOR — imalâthane için elverişli Galata. Tophane, Kurtuluj ve Şişil semtlerinde asgari 600 metre murabbaın bir bina aranıyor. Müracaat: Fosta kutusu 59 İstanbul. 759 — a
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Çarşıkapıda lam İş yerinde maran-Koz. mobilyacı, hilen sandık imalathanesi olan Kinde isler motörO ve daire testeresi bulunan dükkân devren Satılıktır. Mercan Kilit han No. 15 de Hakkı Özaktajbya müracaat.
859 —
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Orlabahçc Cad. 80 No Beşiktaş. Terki rulısntlyeli dört yol ağzı. Müracaat: Mercan. Ttgcılar caddesi 68. Niyazlye.
858 — 3
BEYOölu — AMTialımescil mahallesinde. Jurnal sokağında No. 10 üç odalı yeni ve konforlu Apt. kiralıktır. Müracaat Tel: 41753. 150
BOĞAZİÇİ — Boyacıkiiy Yenimahalle caddesinde 36 No. 926 arşın arsa satılıktır. Kumkapı Gcdlkpaşa caddesi 159 No. ya müracaat
BOŞ SATILIK — Bomonlide. İtalyan mektebi karşısında 200 M2 bahçeli ev satılıktır. Öğleye kadar aynı yerde Havarlyun sokak 22 No da Jo-zeflne mutavassıtsa müracaat.
143 -3
KİRALIK YALI — Haybellada'da ismet İnönü caddesinde, deniz kenarında. Asal Gazinosu yanında (171 No. U mobilyalı yalı ucuz kiralıktır.
BİTİ ECNEBİ BAYAN TARAFINDAN — Fransızca. Almanca Inglllzea ve Türkçe ders verilir ve her tercüme yapılır. Akşamda M. R rumuzuna yazılması. 845 — 3
KÂRLI iş — Yakacıktı Ayazma Çamlı otelinin bahçelerinde kahvecilik ve lokantacılık için ortak çalışacak Frijider sahibi aşçıbaıı aranıyor. Aynı otele müracaat. 861 —3
İNGİLİZCE — Amer ikada okumuf ve Amerikan mekteplerinde İngilizce dftrctmJj bir genç üç ayda lisan öğretir, Akşam (D S» rümuıun» müracaat. Haftada llç gün sayfiyelerdedir.
sıo —
İNGİLİZCE DERS - Kolej mezunu bayan İkmal II ta lebleri İmtihana hazırlar. Şimdiye kadar muvatfakıyrf-slzllk görülmedi. Ücret 3 lira. Sayfiyeye gitmez Akşamda »Koleji!» rlimuzüna yarılması. 7«7
MADAM YABANCI ÖĞRETMEN — Yarım günlük iyi bir aile; çocuklarına İngilizce, piyano ve Almanca der» vermektedir. İkmale kalanlara İyi yetiştirir. İlk okullara yardım eder. Mektupla Akşam'da H P M.
SARI DİVAN
Aşk ve macera romanı
Yazan; Valentin VViUiams Tercüme eden: Vâ-Nû
— Bu vaka pek garip1. — dedi. — Bana öyle geliyor ki, bu baldız Dolores, ressam (Juayre’a dair malûmat sahibi olmaktan maada, bir çok başlja şeyler daha biliyor. Fakat, dün gece bunlardan hiç birini bize söylemedi.
Bouiot, sordu:
— Sicze, cürüm nasıl İşlenmiştir? ı
Manderton, cevap verdi:
— İşte efendim benim tahminlerim: Banker jim Cran-more, ressam Quayre'ı evine gelmekten menetmiş. Fakat, genç ressam, baldız bayanla münasebetlerine yine devam ediyor, hattâ, portresini bile yapıyor. Faıaziyeleri daha fazla İleriye doğru yürütmeliyım. Her he hal,e, bayan Carmen, bu vaziyeti öğreniyor, dâvayı hal
ve fasletmek için ressamın a-töiyesine geliyor. Kıskançlık sahnesi hâsıl olmuştur, derim.
Bouiot, birdenbire başını kaldırdı; parmağını uzatarak mevhum bir şahsı, sonra bir diğerini gösterdi:
— Bundan emin misiniz?
Monderton, düşünceli düşünceli başını salladı:
—• öyle talimin ederim ki, vaziyet böyledir* Aşk yüzünden İşlenmiş cinayetlerin biricik vatanı Fransa değil a? Harbden-berl bu kabil cinayetler her tarafta arttı. Zannım şu ki, ve eminim sizinki de öyledir, ressam Quayre, İki hemşireyi de seviyordu.
Bouiot:
— Vay! — dedi.
Bu nidası bir çok mânalar ifade ediyordu.
— Muhtemel gördüğüm vazL-yetleri anlatmakta devam ediyorum: Vaktiyle Amerikada,
genç ressam, Carmen’le ilgili imiş. Banker Cranınere’un bu ressama karşı beslediği antipali, biraz da bu sebepten olsa gerektir. Ressam, Londra’ya geLdikten sonra, eski nişanlısının veya sevgilisinin evlenmiş bulunduğunu görüyor. Benzeyen hemşiresiyle münasebete girişiyor. Bayan Carmen, arayı bozmak için çabalıyor. Fakat, hemşiresi ile eski sevgilisinin münasebetleri devam ettiğine dair malûmat ediniyor. Hemen atölyeye koşup bu münasebeti bozmağa çabalıyor. Ressam da onun yanında buna razı olmuş görünüyor. Fakat bu sırada bir de münakaşa çıkmıştır. Bayan carmen, hançeri yiyor.
Fransız, yine:
— Vay! — dedi.
Bu seferki «Vay» bambaşka mânaya...
Manderton, cebinden btr kaz tüyü kürdanı çıkarıp dişlerine götürdü:
— Ressam bir kaç güne kadar elimize geçer, —dedi.— Bu cins cinayetleri pek iyi bilirim. Ka-
BOĞAZtÇINDE TAKSİTLLİ AHŞALAR — Kanlıcadu iskeleye dört dakikadan itibaren müfrez arsalarımızın dönümü (iç yüz lira peşin ve iki sene ayda kırkar lira taksitle salısına bağlanmıştır. Peşin dönümü bin liradır. Saat 3 ■ 14 Galata Yemişçi Haşan sokağı (Karaköy fırını sırasında birinci SOkakl 11 No. Iı m afta ray a müracaat telefon 42270. Çeçen sene satmadığımız kısımlar da dönümü Uç bin liradan satış* çıkarılmıştır. Aksam 20 - 22 telefon 80359.
856 — 9
MAÇKADA — Teşviklyenln Kuyu-İubostan sokağında tramvaya yakın deniz BÖrür. dört kata müsaadeli 180 m2 fevkalâde arsa acele satılıktır. 84128 telefona müracaat.
851 — 1
ACELE SATILIK — Küçük Bebek otobüs durağında 7,7/1 yedi oda bir salon, Tcrkos. eltfktr:kli. bahçeli bir hane. Telefon 43679 . 855 — 2
KİRALIK VİLLÂ — Su »d İş ede tren perdelerde senelik dört oda. banyo, mutfak. Tel: 83817. TJ6
BOŞ TESLİM SATILIK EV — Banı on ti tramvay durağına bir dakika mesafede kârgir ev. Müracaat her gün saat 11 - 13 Galata Nur han 13. Tel; 43265. CN - I
YAZIHANEYE ELVERİŞLİ SATILIK APARTIMAN - Bcyoilu. Berckctea-de mahallesi, Banker sokak 14. 16 No. lı apartıman 19/6 1950 pazartesi günü lam 11 de. Beyoğlu 4 üncü sulh hukuk mahkemesinde İzale 1 suyu su-tetllc Satılacaktır. Dosya. 950,90.
878 — 1
11.004 SATILIK — Yeni yapılmıştır. Üçer Odalı iki katlı. Birinci bostur. On sene vergim. 4000 beş sena ipotekli Beşiktaş Kıtıçali Çınar 9. 3 de Osman». 808 — 1
İSTANBUL SERGİSİNDE - Kârlı bir iş için 6000 lira sermayeli ortak aranmakladır Sergi sonu par» İade edilecektir. Küçük ilânlar ıBSİl adresine 192 _ i
MEKTUPLARINIZI ALD IHINIZI
Gazetemi? idaresin; *dre» alarak SOstermlı olan Karilerimizden
TJ — B.S.I — Bakına —
Namlarına galen nunupııj. «o* reoaoomlzdou aldırmaları rica

UCUZ ARSA — Mccidfycköyündekl karakol karsısında osfalta bir dakika mesafede ağaçlıklı, kuyulu 460 metre arsa cok ucuz satılacaktır. Telefon 39228. 852—4
TAKSİTLE SATILIK — Yılda 7500 lira gelirli anartımanlmı uzun vade ve faizsiz taksitte salıyorum. Atatürk bulvarı - Yenikopı Sandıkburnu caddesi No, 3$ İhsan. 851 — 2
SATILIK APARTIMAN VE EV — Apartıman Sinemköyünde, ev Belat-tadır. Tavassut kabul edilmez. Müracâat Beşiktaş Şehit Asim cadde ît) No. da Vllttorvaya 646—2
ACfetE DEVREN SATILIK BAK
KAL DÜKKÂNI — Rahatsızlık dola-yısilc İşe bakarnadı&mdan Haliç Feneri Vadine caddesi No. 34 te aynı sahibi Seyit Ömer'e müracaat.
844 — 3
SATILIK DÜKKÂN - Galata Ne-catibey caddesinde bos teslim ehven fıatte satılık dükkân. Müracaat Lâleli. Ordu Cad. 240 Emtâkçi Ahmet Funda. Tel: 33953. 837 —3
LÂLELİDE MÜSTAKİL EVLER — Ve apartımanlar satılıktır. Üç. dört, bej odalı kiralık daireler mevcuttur. MUracaat. Ordu Cad. 240 Ahmet Funda. Tel: 23953. 836 —2
CİHANGİRİN EN MÜSTESNA YERİNDE — Kârgir ev altında dtlkkıl-niyle acele ucuz, azimet dola yır iyi e çalılıktır. Susam sokak 39 / 41 No. Müracaat: Kapnlıçarjı KalpakÇılir-bışı 46 No. ya ve yahut telefon 26494 C. 835—2
atil, bir müddet kaçar, saklanır, sonra kendiliğinden gelir.
Saatine bir göz attı:
— Altı buçuğu geçmiş. Acaba bankerin evine gitmek için vakit pek mt erken?... Şu genç kızı bir kere görmeliyim. Belki de banker bize İyi bir kahvaltı ikram eder. Vallahi reddecek değilim. Gidip içerden şapkamı alayım.
Ellerini pencerenin kenarına yapıştırdı: bir dizini binanın kemerine dayayıp vücudunu yukarı doğru çekti.
Bouiot, onun bu hareketlerini dikkatle takibediyordu. Yere tekrar İğilerek izleri InceledL Sonra, iskemleye bastı, o da pencereden içeri girdi.
Merdivende, Manderton defterine bir şeyler yazmaktaydı:
— Bizim âmire bazı notlar gönderiyorum. — dedi. — Sizli fazla geciktirmem.
Bouiot, eliyle bir işaret çaktıp atölyede bir aşağı, bir yukarı dolaşmağa başladı. Duvara dayalı tuvalleri birer birer gözden geçiriyordu. Mobilyaların muayenesini de ihmal etmedi. Boyaları, fırçaları, her şeyi dikkatle yokladı
Gözleri atmaca gibi şikâr aradığı sırada, masanın bir köşesine doğru sürülmüş âdi bir bakır tabla üzerinde durdu. Bu tablada dört izmarit var. Fransız polisi, hiç de acele etmek-slzin bunlardan birini aldı; muayene ettikten sonra yerine bıraktı. öbürlerini de birer birer gözden geçirdi. Her halde sonuncu izmarit daha enteresan olacaktı. Zira, detektifin dikkati bunun üzerinde arttı. İzmariti elinde evirdi çevirdi, e-vlrdl, çevirdi; sonra, defterine hâlâ yazmakta olan Minder-toıı'a seri bir nazar attıktan sonra, cebinden bir zarf çıkardı; bu bulduğu nesneyi içine atta, tşinl tanı bitirmişti ki, koridor tarafından ayak sesleri duyuldu. Bir an sonra atölyede bir delikanlı belirdi
IX
RESSAM JULİAN QUAYRE
Gelen, kibar tavırlı, geniş o-mualu, kalçaları dar, saçları beyaz denecek kadar sarı bir iri kıyım delikanlıydı.
Odaya tereddütsüz girdi. Fa-■kat. Od detektifi de orada Körünce, birdenbire durdu.
Diyarbakır Yollar IX cu Bölge Müdürüğünden
1 r- Dlyarbakırda Yollar IX cu Bölge Müdürlüğü ihtiyacı için (kapalı zarf) usulü ile (833001 seksen üç bin üç yüz lira muhammen bedelli (8. 10, 12. 14. 18. 18. 20 ve 22 > milimetre kutrunda ceman (150) ton betonarme demiri 3.6.950 gününden itibaren 27 gün müddetle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme 29.5.950 Perşembe günü saat II de Diyarba-kırda Yollar IX cu bölge müdürlüğünde teşekkül edecek komisyonda yapılacaktır.
3 — Bu İşe alt geçici teminat miktarı (5415) beş bin dört yüz on beş liradır.
4 — İstekliler ihale saatinden bir saat evveline kadar 2490 sayılı kanun hükümlerine göre teminat mektuplarını lica-rel Odası vesikalarını ve teklif mektuplarını havi zarflarını komisyon Başkanlığına vermeleri lâzımdır.
5 — Bu işe ait şartname ve keşif evrakı her gün mesai saatleri dahilinde Yollar IX cu bölge müdürlüğü malzeme şefliğinde görülebilir
6 — Postada vaki gecikmeler nazara alınmaz. (75521
Eczacı aranıyor
Ergani Bakırı işletmesinden:
Hastahanemlz eczahanesl için tecrübeli bir eczacıya ihtiyaç vadrır. Talip olanların kısa hal tercümesi, diploma, askerlik vesikası, eski hizmetlere ait bonservisler! suretleri, sağlık raporu, iyi huy kâğıdı ile iki adet fotoğrafı göndereli
ERGANİ BAKIRI İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ
MADEN Adresine müracaat etmeleri rica olunur. (7293)
Manderton, merdiven başından odaya dönmüş, hâlâ defterine bir şeyler karalıyor. Bouiot ise, sehpanın başında Igilmiş durmakta...
Delikanlı, birdenbire fena halde hiddetlendi: bakışlarından Boulot’ya şimşekler yağdırdı. Fransız, onun kıpkırmızı kesildiğini gördü. Genç adamın açık mavi gözleri, sanki koyulalı vermişti.
— Allah Allah! Buraya nasıl oldu da girdiniz, kuzum?
EvLne girilmiş olmak bir in-gtllz için müthiş bir şeydir. Gelen adamın sesinde bir dehşet ifadesi vardı.
Manderton, odada, yabancı ses işitince, fırladı ve döndü. Sağ elini gelişi güzelmiş gibi ceketinin cebine soktu. Meslek hayatı sırasında bir çok tevkif hâdiselerine iştirak etmiş olan Bouiot. Manderton’un cebinde bir tabanca namlusunun şekil aldığını sezmekte gecikmedi.
Manderton, sordu:
— Yanılmıyorsam ressam bay Quayre olacaksınız?
Delikanlı:
— Evet, benim. — dedi. — Fakat siz ve arkadaşınız bu sa-
atte benim evimde ne arıyorsunuz? s
Manderton, kendini tanıttı:
— Ben polis âmirlerindenitn.
Ressam, aşağıdan almadı:
— Resmi sıfatınız, hususi btr -eve girmek salâhiyetini size vermese gerek?
İki detektife istihza ile bakıyordu:
— Yoksa, bana portrelerinizi yaptırmak İçin mi geldiniz? — diye alay etti.
Manderton, İngilizlerln dar görüşlü sınıfına dahil olduğu İçin bu sözlerden alındı ve hiddetlendi. öfkeli öfkeli:
— Alayın sırası değil. — dedi. — Buraya niçin geldiğimlri bilmiyor değilsiniz, sanırım?
Genç, adam, heyecana düşmeksizin uzun uzun polise baktı. Sonra dedi ki:
— Baylar! Ben bütün gece uyumadım. Azıcık istirahat etmek arzusundayım. Benden n6 istediğinizi açıkça söyleyiniz. Fakat her şeyden evvel resmi ( sıfatlarınızı bana ispat eksenin fena olmıyacak. (Biraz tereddütten sonra ilâve etti.) Belki de iddianızı ispat edemezdiniz.
(Arkası var)
18 Hazftın 1950
AKSAM
Sahlte ?

Mahkeme Koridor! arında
Tencere dibin kara, seninki bendenkara!
Yüz yaşındaki Rıfat efendi neler anlatıyor
(Baştarafı 4 üncü nhifede)
Bir hanım teyze hukuk ı mahkemeleri koridorunda ( kalabalık arasından çıktı, i •ağ elini kaşlarının üzerine ı fdper edip uzun uzun bak- ( faktan sonra telâşla geldi, ] frizim kasketli delikanlının ı karşısına dikildi:
____Hasılsın, efendi oğlum? , Niçin bugün elimi öpmedin? ; Sen böyle şey yapmazdın.
Şiş damarlı, buruşuk de- : risi kahverengi benekli eli- ( nî uzattı, delikanlı şap diye ; öptü. .
— Çok yaşa evlâdım. Se- : nln de el öpenlerin çok, ömrün uzun olsun. .Annen na-sil?
— Teşekkür ederim, o da iyi
— Oh oh, ADah Afiyet : yp.r.(ân. Bilirsin ya, annenle çok sevişiriz. İyi kadındır, ; neme lâzım! Haa, ablanın ( kurdeşeni nasıl oldu? Dok- ı torun merhemi iyi geldi mi, l kaşıntı kesildi mi? Onu da çok severin), seni de.
— Teşekkür ederim am- : ma benim ablam da yok, ı kurdeşen merhemi de alma- , dik teyze hanım.
Gözlerini oğuşturdu, tek- : rar elini kaşının üstüne ko- i yup başını sağa sola çarpı- 1 tarak uzun uzun süzdü: (
— Üstüme iyilik sağlık. 1 Bu nasıl iş ayol? Sen bizim : komşu Ham efendinin da- : inadının kardeşi değil misin evlâdım? I
— Değilim hanım teyze. Sizin Hacı ehendiyi de tanı- i mıyorum, benim Hacı damadı kardeşim de yok. ı
— Fesüphanailah. Bu ne ı kadar benzeyiş ayol? Valia- ı hl karşıdan görünce onu : zannettim de buralara ni- ; çin gelmiş diye meraka düş- : tüm. Hele diyorum; (Bu ço- ! euk ben! gördü mfl, iki eli ı kanda olsa gene koşup elimi ] öper, hatırımı sorardı. Bu- ı gün niçin soğuk davranı- ( yor?t Meğerse ona benzet- : mlşim seni. Allah ikinize de ( uzun ömürler versin, çok da ■ benziyorsun, efendi oğlum, i Bir elmanın yansı sen, yan- ' b Niyazi. Hani, saçların da- 1 ha san, kaşların daha kalın, ı gözlerin mavi olsa, hele bo- 1 yun da beş parmak daha kı- ( saca olsa tıpkı trpkısına Ni- : yazisin. Zaten Cenabı Hak frisan lan çift yaratırmış. Demek M seni de Niyazi ile çift yaratmış. Nîyariyi evlâ- , drm gibi severim, sen de bir evlâdım sayılırsın. Benim halimi hiç sormrıyorsun.
— Soracağım teyze ha-nnn, soracağım da «ra bek- 1 Myorum.
— Ah, o sıra beklemekten çektiğimi ben bflfrtm. Sabahtan beri buralarda dolağa dol aşa ayaklanma kara «ular indi. Bfr türlü sıramız gelmiyor ki mahkemeye girip çıkayım da evime gideyim.
— Mahkemede ne Lştn var teyze hanım?
— Onu hiç sorma. Başımı derde soktular. Üzüm fişlim üzülüyorum. Hâkim beyin karsısında ne cevap vereceğim? Onu söyle bana.
— Senin mahkemeye niçin geldiğini bilmiyorum M.
—■ Niçin olacak, komşu hatırından çıkamadığım t-çdn kalkıp geldim. Beni böyle bir işe kanştirmasalar çok iyi olurdu amma kızcağızın yalvarmasına dayanamadım, geldim bir defa. Artık geriye dönmek de olmaz tabi!. Böyle yerlere de hiç a-hşık değilim. Daha şimdiden mahkemenin kapısına yaklaşırken dizlerimin bağı cö-«aiüvor. ister misin, hâkim beyin karşısına çıkınca di-■m de tutuluversin? Konulmazsam ne yapanm ben? Zaten ne söyliyeceğimi de İMlmivorum ya.
— Şahitliğe mi getirdiler •eni?
— Elbette şahitliğe geldim. Bu yaştan sonra kendim kocadan boşanacak değilim ya. Koca var mı ki bo-şanavım'» Rahmetli efendiyi toprağa vereli dokuz şene oldu Tamam otuz sene bir yastığa baş kovduk. Nur i-çlndc yatsın. Ali efendi titiz, hırçın adamdı amma bir günden bir güne boşanmavı hatırımdan bile geçirme-]
dhn, külünü yalayıp oturdum. Şimdi de onun sayesinde aldığım dul maaşı Ue geçiniyorum, onun bıraktığı evde barınıyorum. Evin üst katını kiraya vermesem maaş beni zecindlrema ya.
— Şimdi boşanma dâvasında şahitlik edeceksin öyle mi?
— Aman sus, o içi hatırladıkça yüreğim yerinden oynuyor. Ne yapacağımı ne söyliyeceğimi bilemiyorum. Aşağı tükürsem sakal. yukarı tükürsem bıyık.
— Boşananlar kim? Sizin komşu Harı efendinin kıza fie damadı mı ayırıyorlar yoksa?
Şahadet parmağını kıvırıp duvara vurdu:
— Sus, ağzından yti alsın evlâdım. Maşallah, Haca efendininkiler dört senedir gül gibi geçiniyorlar Şimdiye kadar bir dargınlıklarını, kırgınlıklarını görmedim de, duymadım da. Bunlar da bizim mahallede otururlar amma Hacı efendiler kadar yakın korusu değiliz. Fakat kızın annesiyle pek sevişiriz. Ne yalan söy üyeyim, damat da bana cok hürmet eder, nerede görse elimi öpüp hatır sorar. îşte bunun İçin şaşırdım kaldım. Birinin tarafını tutsam öbürü gücenecek.
— Kabahat hangi tarafta?
Müstebziyane dudak büktü:
versin iyi ve hoş hatundu amma evde oturmazdı. On bir sene bekârlıktan sonra şimdiki hanımımı aldım. O da 20 yıl önce dul kalmış. Nasip bize 1 mİ .
— En son memuriyetiniz ne idi? Ne zaman ayrıldınız?
— Maliye Ntmreti muh a sete müdür muavinliğinden meşrutiyette tekaüt oldum. O devirde başa iş bilmez adamlar geçti. Eh artık rinnlmlz de kemale gelmişti. Ayrıldık, şnn iki bin kuruştu.
— Gençliğinizde nasıl nlrdinlz?
Maa-
egle-

Amerikan işçisi ve Marshall plânı
T'jan: Williara Green
(Amerikan İş Federasyonu Başkanı)
— Efendim bendeniz gençliğimde dama oyununa pek meraklıydım. Bey azı t ta şimdiki elektrik binasının yerindeki ■okakta Sultan Azizin damacı başısı İbrahim beyin kahvesine gider dama seyrederdim. Daireden namaza diye çıkar doğru soluğu orada alırdım. Mühim açmazları defterime not ederdim.
— Aslına bakarsan ikisi de birbirinden beter. Tencere dibin kara, seninki benden. kara. Akıllan sıra, sevişerek evlendiler amma senesine varmadan, hâşâ huturdan kedi köpek gibi hırlaşmağa başladılar. Kıza çû-etıkluğundan bilirim, çok huysuzdur. Hiçbir şeyi be-ğtenmez. elinden de doğru dürüst bir İş gelmez. Herifin dediği gibi, ver yiyeyim, ört yatayım, bekle canım çıkmasın. Adam gibi bir ev kadım olacak kabiliyeti yoktur vesselâm- Oğlan da pek hırlı bir şey değil ha. Anasının anlatmasına bakılırsa, kıza cok esa, cefa ediyormuş. Galiba bir defa döğinüş de. Bunların hepsini h&Mm beye anlatacağım tabii
Mübaşir seslendi, hanım teyze gürültülü besmeleler çekerek gitti.
Ebasen bizim zamanımızda şimdiki gibi öyle sinemalar filin yoktu. Zuhuri kolu vardı. Oraya giderdik. Sonra pehlivan güreşlerine bayılırdım. Sulun Aziz zamanındaki pehlivanlar da doğrusu görülecek İnsanlardı. Şöyle en az 146 - 150 okka gelirlerdi. Şimdiki pehlivanlar çerden çöpten insanlar.
— Sıhhatiniz nasıl, bir şikâyetiniz var mı?
— Çok şükür hiç bir şikâyetim yok. ömrümde ne doktor nabzımı tutmuştur ne de ilâç içmişini dir. Yaşlı kimselerin
şikâyet ettikleri tansiyon filân da bilmem. Yürümesini çok severim. Kalabalıksa tramvaya binmem. 40 bu kadar sene Stıl-tanah metteki daireme Otakçı-iardan yürüyerek gider geiir-aşağı evvel
dhn İki saatten değildir. Bir kaç gün tramvayda torbamla zeytinyağı tenekemi unutmuşum. Karadan yürüyerek Karaköye giderek bulup getirdim.
Uzun ömür ne ile olur?
Ce. Re.
BULMACA
» 2 a 4 5 1 ? a
1 1 ı 1
1 I I B
1 1 1 1
■ ■1 1 ■ ■ 1Tl “■T 1 1 1 I i
1 1 1 1
1 1 ■ ■
1 I 1 1
1 ■1 1
— Çok yaşamak için ne yapmalı?
— Efendim benim mutadım çok yemek yememek ve çok su içmemektir. Rakı, tutun ömrümde ağzıma koymadım. Elhamdülillah harama da uçkur çösmemişimdlr. Midemi çok İyi muhafaza ederim. Bizim canımız, ciğerimiz ve hayatımız mldemlzdlr. Onu yormam. Günde bir kere yemek yerim, Sabahleyin saat 4 te kalkarım. 2-3 bardak çay içer bir tutam enfiye çeker namaz ve niyazla meşgul olurum. Fabrika düdüğü öğle paydosunu çaldı mı bendeniz Allah ne verdiyse bir türlü yemek yerim. Et yemem. Yalnız et yemeği varsa suyuna tirit yaparım. Hep sebze yerim. Tatlılardan güllâç gibi yumuşak olanı, meyvolardan da yine yumuşak ve çekirdeksiz o-lanlan yerim. Domates ve İnciri çekirdeklidir diye pek az yerim. Akşamları da çok acıkmam pek az bir şey yerlin. Yatsı namazından sonra ağzıma iki akide şekeri atıp uyurum. ötedenberl yalnız yatarım Her gün İkindi namazına Edimekapı camisine giderim.
Orun ömür, mideyi yorup üşütmemek ve yüreğine dünya hırsını sokmamakla elde edilir. Çalışmak İnsanı yıpratmaz, bilâkis dinç yapar. Malûm ya İşleyen demir ışıldar.
Rita HayworÜıttan alacak dâvası
Hoi)ywood 15 CAP) — Hayıvorth'un İş acentası Lee Kir oy, artist aleyhine
8(mclıl: JnûO taırua MÜO Kuruş
S arlık 150) . ,
> aylık 800 . taoo *
I arlık soo > -
Adres tebdili için elli «unıslur l pul fCnderıuruUdlr Ama Ukdlr-do adrcı defl$Uritmex

Rltn olan biri
.... —,,
1 dâva açarak, kendisine borçlu Olduğunu iddia ettiği 2.700 do-' kırın tediyesini taleb etmiştir.
Bu borç. Rlta'nın Hoüyvood-
1 dakf 55.000 dolar kıymetindeki evinin çalışından hasıl olmuş-!
i tur.
İdarehane Sabıill dvan Cemu Nadir «okajı 13
Marshan plânınm ilk İki yıllık tatbikatının. Amerikan tşçl Federasyonuna teşkil eden 8 milyon erkek ve kadım desteklediğin! ispat etmiştir, Avrupa İktisadi programının . artasım teşkil eden bir noktada durumun aşağıda belirtildiği şekilde olmasından memnuniyet duymaktayız:
Endüstri lstlhsalfttı savaştan önceki en lyt yıla nazaran takriben yüzde beş nispetinde artmıştır.
Tarım latlhsalâtı savaştan önceki seviyeye yaklaşmaktadır.
Enflâsyona gem vurulmuştur. Avrupa İktisadi programına katılan memleketler arasında yapılan ticaret artmıştır.
Batı Avrupadakl 125,000, 000 işçi için bütıin kazançların işçilik, kendilerini idame ettirecek kadar yiyecek maddesi ve 1948 yılında Marshall plânının tatbik edildiği zamandan beri gelişen bir yaşama seviyesi İfade etmektedir.
Avrupa İktisadi programına katılan memleketlerin bariz bir şekilde müşahede edilen İktisadî kalkınmaları Batı Avrupadakl Komünist kuvvetini azalttı. Fakat kalkınma programının başarısı bu memleketlerde demokratik ticaret birliklerinin artar, kuvvetleriyle daha müspet bir şekilde ölçülebilir. Halbuki iki yıl önce komünistler İşçi hareketine tamamen hâkim bulunuyorlardı.
Son iki yıl sarfında kudretini İfade eden Marshall plânı, geriye kalan iki yıl «arfmda naz an İtibara alınacak Avrupa İktisadi programındaki zayıf noktalan ve mesele teşkil eden kısımlan açık olarak belirtmiştir.
Bunların arasında en ehemmiyetli olan şey. Kalkınma programına ait menfaatlerin bazı memleketler arasında gay-rimûsalt bir şekilde paylaşılmasıdır.
Ekonominin bütün kısımla-nnda kazançların sağlandığı yerlerde dahi muhtelif gruplar arasında yapılan nispetsiz paylaşma ve birçok durumlarda işçilerin en küçük yüzdeliğe sahlb oimalan işçi mahfillerinde memnuniyetsizliğe sebebiyet vermiştir.
Kalkınma maliyetinin nispetsiz bLr şekLlde paylaşılması, işçilere borç teşkil etmlyen bir vergi tasasından kurtaracak daha İnsandı bir vergi tarhetmek suretiyle telâfi edilebilir. Diğer taraftan, İtalya, Fransa, Almanya ve Yunanistan glbL memleketlerde ciddi bir durum arzeden ev buhranını izale etmek için geniş bir İnşaat programının vücuda getirilmesi; işçinin yaşama seviyesini geliştirmek bakımından bir ev pazarının vücut bulmasına önayak olacak bir şeklide ve hakiki olarak İşçi ücretlerinin arttırılması da gayrimüsavl paylaşmayı telâfi edebilecek tedbirler arasındadır. Hâlen Avrupa endüstrisi ile ekonomi kuvvet ve muvazenesinin bfiyiik bir halk yığını arasında geniş bir satın alma kuvveti İdame ettirilmesine bağlı bulunan bazı hükümetler taralından daha fazla takdire Ihtiaç vardır,
Amerikan ticaret birliklerine menstıb olanları aynı şeklide alâkadar eden durum’ da ekonomik bütünlüğe meyleden bugünkü sürümle ilgili olanlardır.
Avrupada topyekûn bir pazar vücuda getirmek hususunda daha hür ticaret prenslplnl kabul ederken muvakkat bir zaman için işlerinden atılabilecek isçiler Hacrinde milletlerarası rekabetin ünayak olduğu iktisadi tazyikin hafifle turnesine yol açan tedbirler bakunm-dan Avrupa İktisadi İşbirliği memurlarımdan ve Avrupa hükümetlerinden daha kudretli düşünce erosları beklediğimizi belirtiriz, ■
Avrupa ile Birleşik Amerika arasında daha büyük bir ticaret akışına İmkân vermek için hükümetimizin yüklenmesi lâzım gelen mesuliyetleri müdrikiz.
mallan ödeyebilmesi için ithalâtımızı arttırmak önemini takdir ediyoruz. Amerikan işçileri olarak bu programla pek yakından alâkadarız, ve bu gayretin. başarısını sağlamak için bize düşen rolü yapmak arzusundayız. Ancak, aksi takdirde bu gibi grupların tesLr altında kalacakları sadmeyi hafifleştirmek İçin önceden tasarlanması ve kâfi derecede tedbir a-Unması şarttır.
önümüzdeki aylar zarfında daha ciddi dikkate İhtiyaç gösteren bu meseleler bizi Avrupa İktisadi Kalkınma programına ve onun esas gayesini teşkil eden Avrupa İktisadi Kalkınma seviyesinin arttırılmasını desteklemekten ayırmıyacaktır.
Böylece. İktisadi İşbirliği t-dareslne bu program m sona ereceği evvelden tâyin edilen 1952 yılına kadar himaye ve flnans vasıtaları sağlanması hususunda Birleşik Amerika Kongresinden ısrarla talepte bulunduk ve bulunacağız. Bizim muhakememize göre, İktisadi İşbirliği İdaresi tarafından lüzumlu görülen tahsisattan her hangi bir kesinti yapmak hususunda teşebbüse geçmek hatalı bir ekonomi olur.
Tarihi ulaştırma hâdiseleri
(Baştarafı 4 üncü sahlfcde) ve 2 furgon bulunan Orient Express treni ile temin edilmiştir. Tuna nehri geçildikten sonra Rusçuk kasabdsLle Varna orasındaki 275 kilometrelik mesafe Bulgar demiryolları yolcu vagonlarüe katedUmlş ve Varna - İstanbul arası da (144 mil) Austrlaco kumpanyasının Espero vapurllc seyahat edilmek suretiyle Parlsten ts-tanbula kadar yolculuk müddeti 82 saat srümüştür.
Bu münasebetle milletler arası bir teşekkül olarak 1876 da Brüksel’de kurulduğunu bahis mevzuu ettiğimiz yataklı vagonlar şirketinin 9 vagonla İşe başladığını ve kuruluşundan 7 sene sonra, (1883 te) vagon sayısının 150 | ve 1884 te de 230 n bulduğunu söyilyecek olursak, mezkûr şirket servislerinin Avrupada süratle inkişaf ettlgLal belirtmiş oluruz.
Bu vesile ile, Orient Eıpress’ in ve Slmplon Orient Eupress treninin Balkan memleketleri yoluyla İstanbula kadar uzatılmaları hakkında kısaca malûmat vermeği münasip görmekteyiz.
Orient Eıpress trenlle üstende - Vlenne Ezpresa treni Balkan memleketlerinden geçmek suretiyle 1895 te İstanbula kadar uztaıldığı gibi Paris! Ml-l&no ve Venedlğe bağlamak üzere, 1906 da açılan büyük Slmplon yolundan Slmplon treninin İsviçre, İtalya, Yugoslavya ve Bulgaristan yoluyla İstanbula kadar uzatılması meselesi de ancak, 1919 tarihli hükümetler arası bir anlaşma Ue halledilmiştir.
1041 yılı Ekim ayma kadar, Avrupa memleketi ermin İstanbul Ue ve Toros ekspresi va-sıtasile de orta doğu memleketleri, îran, Pakistan ve Hindistan ile karadan doğru yolcu trafiğini temin etmiş olan Slmplon treni maalesef, İkinci cihan harbinden sonra tam kompozisyonu Ue İstanbula kadar seyrüsefere konulamamıştır. Her ne kadar, halen Paris Ue İstanbul arasında haftada 3 defa bir yataklı vagon işlemekte ise de kolaylıkla transit vizelerinin elde edilememesi re tren biletlerinin alınması için döviz istenilmesi gibi mecburiyet terden dolayı bu servisten pek az sayıda yolcu faydalanabilmek ledlr.
Pamuk buhranı
Mısır’da patlak verdi, bir çok tacirler iflâs tehlikesinde
İskenderiye 15 (AF) — Misina en hayati maddelerinden olan pamuk bor sasın da dün, Mısır ticaret mahfillerinin mahallî pamuk ticareti sahasında şimdiye kadar görülmemiş derecede şiddetli olarak vasıflandırdıkları bir buhran İşinde girmiştir.
İyi haber alan çevrelere nazaran bunun İki sebebi vardır:
1 — İki büyük ihracatçının piyasaya hakim olmaya teşebbüs etmeleri.
3 — Hükümetin »müdahaie»31.
Bu durumun neticesi olarak bir çok pamuk tüccarı Lflûs tehlikesi ile karşılaşmış ve Mısırın dünya pamuk pazarı olarak yapmış olduğu şöhret de tehlikeye düşmüştür,
Dünya üzerinde pamuk dar lığı vardır. Bununla beraber, yabancı alıcılar fiyatların zoraki ve simi yüksekliği yüzünden Mısır piyasasına İtibar etme m ek tedirler.
Yukarıda sözü geçen İki firma, bir kaç aydan beri yüksek fiyatla mubayaa yapmaktadırlar. Bunların da şimdi, yabancı alıcıların bu fiyatı ödememesi karşısında çok müşkül durumda kaldıkları belirtilmektedir.
Bu arada, hükümet, 10 Harran'da neşrederek şumulünii 1 Hazirana kadar götürdüğü bir kararname de. tazyik edilmiş veya harmanlaşmış pamuk üzerinde küçük tüccarın muamele yapmasını İmkânsız hale getirmektedir. Buhranın bir sebebi olarak da bu cihet nazara alınmaktadır Jd. ihracatçılar birliği, hükümetin bu kararnameyi tefsir etmesini taleb edecektin___________
Dünya gençlik teşkilâtı kongresi
W. A. Y. Dünya Gençlik Teşkilâtı kongresinin ağustos ayında şehrimizde yapılmasının kararlaştırıldığını yazmıştık. Kongre 13 - 20 ağustos arasında yapılacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı, kongreye iştlrük için şehrimize gelecek Dünya Gençlik Teşkilâtı mümessillerinin toplantıları 1-çln Beylerbeyi sarayı ile şale köşkünü tahsis etmiştir. Bakanlık, gereken masraflar İçin de Türkiye Milli Talebe Federasyonuna 23 bin lira tahsisat vermeği kabul etmiştir.
Peruda ayaklanma
Komünistlerin çıkardığı isyan tenkil edileli
Lima 15 (AA.) — (Ünited
Press): Resmen bildirildiğine
göre silâhlı kuvvetler Areuulpa şehrinde çıkan komünist İsyanını tenkil etmişler ve çarşamba gecesi asayişi temin etmişlerdir.
Gelen haberlere göre «Demokrasi birliği» ve kanun dışı edilmiş olan Aprista partisi (halkçı, parti) bu karışıklıklara iştir âk etmişlerdir. Hükümet tarafından evvelce yayınlanan haberler bu ihtilâlin 2 Temmuzda yapılacak başkanlık seçimlerine karşı obstrüksyon yapmak istiyen komünistler muhalefet Ve kanun dışı edilmiş Aprista partisi tarafından tertip edildiğini bildirmektedirler.
ltalyada vaziyet
Ayandan William Bentonun müşahedeleri
Vaşington 15 (AA. )— Üni-tde Press): Ayandan Kılliam Benton, çarşamba günü gazetecilere verdiği beyanatta, Marshall plânına dahil olan ltalyada, zenginlerin daha fazla zenginleştiğini vc fakirlerin de daha ziyade fakirleştiklerini söylemiştir. VVilliam Benton, geçenlerde ltalyada toplanan birleşmiş milletler unesco konferansına Amerikan heyeti müşaviri sıfatiye iştirak etmiştir.
Wîlilam Benton, bazı merkezlerde, ve bilhassa Milano İle Toskana şehirlerinde, halkın büyük bLr kısmının komünist olduğunu açıklamıştır. Benton Kartel sisteminin de İtalyada çok İnkişaf ettiğini bildirmiş ve bu keyfiyeti tenkid etmiştir.
Avrupa kalkınma programını şiddetle tavsiye etmiş olan Benton, ltalyada yaptığı müşahedelerin cesaretini kırdığını belirtmiştir.
Mamafih Willlam Benton, ihracata arttırmak ve polis kuvvetlerini takviye etmek İçin de Gasperi hükümetinin, sarfettiği gayretlerden takdirle bahsetmiştir.
.............................................mmıııtıınmttıııııııu
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Ankara ucuz arsalar mıntıkasında yaptırılacak mulı-tclif makadam şosa yollan İle beton büz ferşl işi kapalı zarf usulü İle eksiltme ve ihaleye konulmuştur.
2 _ Muhammen keşif bedeli (299038) lira (12) kuruştur.
5 — Teminatı (15711) Ura (52) kuruştur.
4 — Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
6 — Şartname ve keşif cetveli her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6— İhalesi 3/7/950 Pazartesi günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — Bu İşe girmek isteyenlerin ticaret odasına kayıtlı bulunmak mühendis, yüksek mühendis olmaları veya bu gibi fen adamı ile teşriki mesai ederek sözleşmeyi birlikte imza etmeleri ve bir defada en az (100,000) liralık şose işi yapmış olduğuna dair vesika ibraz ve İhaleden üç gün evvel (tatil günleri hariç) müracaatla Fen Müdürlüğünden yeterli^ vesikası alarak teklif mektubuna eklemesi lâzımdır.
8 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesi ge-
reğince hazırlıyacaklan teklif mektuplarını belli günde saat on beşe kadar makbuz karşılığında komisyon başkanlığına vermelidir. 17955)
MUtelter arası doğru yolcu, posta ve mesajerl trafiğinin inkişafı bakımından, yakın bir gelecekte Slmplon treninin normal kompozisyonuyla işlemeğe baigamasına çok lüzum ve ihtiyaç olduğuna şüphe yok-Avrupaya, bizden alacağı^ tur.
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Ankara i Keçiören, Etlik, Bentderesl asfalt yollarında yaptırılacak asfalt kaplama işi kapalı zarf usulü Ue eksüt-me ve İhaleye konulmuştur.
2 — Muhammen keşif bedeli (195714) Uradır.
t — Teminatı (9535) Hra (70) kuruştur.
4 — Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartname ve keşif cetveli her gün Belediye Tutanak Müdürlüğü knleınlnde görülebUlr.
9 — İhalesi 3/7/950 pazartesi günü saat 16 da Bdecüye'de toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — Bu işe girmek İsteyenlerin ticaret odasına kayıtlı bulunmaları. ehliyeti belediyece kabul edilecek asfalt muuıha:-bisi bir yüksek mühendis veya mühendis olmaları veya btı gibi bir fen adamı İle teşriki mesai ettiğini işba t eyterr '■ ri v -■ÖBİeşmeyi birlikte imza etmeleri ve (100.90!)) liralık a iılt yapma işi yapmış olduğuna dair vealka İbraz etmesi ve asfalt makinesi ve konkasör makinesi bulunduğunu tevsii; ederek ihaleden üç gün evvel (tatil günleri hariç) müracaatla Fen Müdürlüğünden yeterlik belgesi alarak teklif mektubuna eklemesi ve ihalede hazır bulunması lâzımdır.
8 — İsteklilerin 2490 sayılı kanunun 32 nci maddesi sa-
rahati veçhile teklif mektuplarını belli gün ve saat (151 on beşe kadar komisyon başkanlığına vermeleri. (2954)

Sıhife 8
AKSAM
IG Haziran 1950

PHILIPS “LEöNARD" buz dolaplar» gerek kalite gereksa ucuzluk bakılmadan daima en baştı gelen cihazlardır.
Her evin en mUblm İhtiyacı olan bir buz dolabını satın a’ırken PHILIPS “LEONARD” markasını seçmeklo hem ucuz hemde çok sağlam bir dolaba sahip olunur. Bu buz dolapların başlıca meziyeti: Sağlamlık, çabuk soğutma, az ceryan sarfiyatı ve İcabında kolaylıkla tamir edilen motor.
VtMERIKAD/tNl Hususî surette getirtilen Dünyanın en saf en meşhur
Nane esansı ile hazırlanmış
RADYOLİN
Ağızda fevkalâde köpürür hoş rayihalı bir serinlik bırakır, en ekonomik ve en sıhhi diş macunudur^,^^,
FRANSIZ ŞARABI SATIŞI
Bir defaya mahsus olmak üzere getirtilmiş olan tanınmış markalardan mahdut miktarda Fransız şarabı Ka-bataştaki Tekel Mensuplan istihlâk Kooperatifinde perakende olarak satışa çıkarılmıştır.
75 Cl. ilk beher şişesinin satış fiatı 1460 kuruştur. (7927)
TEKEL

BUZ DOLAPLARI
Tiirkiye imar bankası
Sermayesi: 1.500.000 Tl.
Kuruluşu: 1928
c enıpostahane arkasında Aflrefendl Caddesi No. 35 - 3? Vadesiz Tasarruf Tevdiatına % 4,5 Vadeli Tasarruf tevdiatına % 6
Faiz verir ve vadeli mevduat faizleri arzu edenlere aylık olarak ödenir.
İstanbul Belediyesinden:
Hâl Müdürlüğü tarafından Kavun Karpuz müstahsillerine kur'a çekilmek suretiyle sergi verilecektir.
Taliplerin, müstahsil olduklarını bildiren resmi vesikalarını hâmil olarak kur’aya İştirak etmek üzere adı geçen Müdürlüğe üç gün zarfında müracaatları ilân olunur, (8061)
ZÜMRÖD YALOVA KAPLICALARININ HAFTALIK EĞLENCE PROGRAMI CUMA 22 de : Necml Rıza ve arkadaşları CUMARTESİ 22 de : Dans müziği ve varyete PAZAR gündüz : Danslı matine ve varyete pazar 22 de ; Dans müziği ve varyete PAZARTESİ 22 de : Sinema: Ormanlar Kralı
Demirspor Gençlik Kulübü Başkanlığından:
Kulübümüzün daveti üzerine İstanbula gelecek olan Ankara Zirai Kombinalar Spor Kulübü ile Eskişehir Demirspor kulübü güreşçileri arasında 17 ve 13/Hazlran/1950 tarihlerinde olmak üzere Açıkhava tiyatrosunda serbest güreş müsabakaları yapılacaktır.
Müsabakalar 17/6/1950 günü akşamı Zirai Kombinalar spor kulübü ile İstanbul Demirspor, 18/6/1950 Pazar günü akşamı Eskişehir - İstanbul Demrlspor kulüpleri arasında İcra edilecektir. Saat 21.00 de başlanacak olan bu müsabakalara giriş biletleri 250 ve 150 kuruş olup biletler, bugün saat 10.00 dan itibaren Taksim Sırasehriler'de Beden Terbiyesi bölge merkezinde satışa çıkarılmıştır. Bilet kaldığı takdirde müsabaka günleri saat 18.00 den İtibaren Açıkhava tiyatrosu gişesinde satışa devam olunacağı sayın halka ilân olunur.
İstanbıılun en güzel ve Boğaziçinin yegâne KUÇUKSU Plâj ve yaz in osıı açılmıştır.
Garanti Bankası
İstanbul şubesi 10/6/1950 Pazartesi gününden itibaren Karakoypaias karşısındaki kendi binasında çalışmağa devam edecektir.
Sayın Müşterilerine İlân olunur.
8u Saçlarınızın sınhatile ilgilidir :
_ U u suallere
( açıkça cevap veriniz ve aşağıdaki satırları okuyunuz Fronııı ioç mu!eho»nlorı İllin kin.
“ Q».R»|O IriyanliM „ namıle canlandırıcı »oğloHo »opılmı, bir halka keı-jocak h«t my «ardır • Kv m »İlendir m«lı ({.n ıe{ino. gü»eile|iı>melc l(4n Roia »ojı «o loalîr İçin »eder (««birlet. 5o(ları-nı»a h«r ıobahRo|o puUürlın»nit kaildir. Silkoc gün cadındo tayanı hayral bir n»tke »İd» ederimi». Saclarını» parlı, yacok rumırjoracak. canlanacak, hayal .» gençlik!» lüclen»c»klir Hanen bu günden Dr. fl»|a Arlyanllnl alınıl ısıbakİM bo|>ayımı.
ZAYt — İzmit nüfus memur- ( tuğundan aldığım nüfus kâğıdımı zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
İzmit Sultaniye köyünden
933 doğumlu
Ahmet oğlu Rafet
Zayi —. D. Parti Kocadede semt ocağının resmi mührü kaybolmuştur. Yenisi kaldırılacağından eskisinin hükmü yoktur.
Kocadede d, Parti ocak idare kurulu
SUMERBANK
Vadeli, vadesiz tasarruf mevduatı
Yeni ikramiye FDâm 2 Ağustostaki ikramiye çekilişine katılmak için 30 Hazirana kadar
Bankamızda 100 liralık bir hesap açtırmak kâfidir. Bu çekilişin ikramiyesi 18.500 liradır. Her 100 lira için ayrı bir kıır’a numarası verilir. İkramiyelerin vergisi bankaya aittir.
En höyük isabet ihtimali - En müsait faiz
■ Dr. Zekât Muammer s
TUNÇMAN
Bakteriyoloji Laboratuarı Kan, balgam ve idrar tahlilleri ve taze aşılar ve idrarla gebelik teşhisi yapılıc Yeni adrese dikkat: Dlvan-yolu No.103 kat 2. Tel: 29125
SATIN
Dindarlanmak önümüzdeki sıcak Ramazan günlerinde midenizde rahatlık hissederek hakiki gıda almak İsterseniz iftar ve sahurda Kars Çiftliğinin hususi Urfa v&ya Kars yağı ile yapılmış yemekleri yeyiniz.
Kars Çiftliği IIASAN FEHMİ ŞENOK Mısırçarşısı numara M Telefon: 25126
ZAYİ — Askeri posta 13984 saymanlık veznesine et teminatı olarak yatırdığım 5280 liralık ipotek senedinin 6-2.950 gün ve 2/99 sayılı makbuzu zayi olduğundan hükmü olmadığı ilân olunur.
N lya si
Yanık iplik, hurda demir, ve oto lâstiği satılacak Sümerbank Defterdar vb Bünyan yünlü Fabrikaları Müessesesî Müdürlüğünden:
EYÜP
1 — Müessesemizde yangından çıkan takriben 8 ilâ 10 ton kadar yanık İplik Ue hurdalığımızda mevcut 20 toû kadar demir ve 7 adet İç ve dış oto lâstiği pazarlık suretiyle satılacaktır.
2 — Alâkadar olmak lstiyenlerin mallan ve şartlarımın görmek üzere 21.6.950 tarihi akşamına kadar müessesemiz ticaret servisine baş vurmaları rica olunur.
3 — Müessesemiz satışı yapıp yapmamakta serbesttir.
(7971)
İstanbul Belediyesinden:
Vilâyetçe Ramazan ayma mahsus olmak üzere imsak vaktine kadar açık bulundurulmalarında mahzur görülmediği bildirilen kahvehane ve lokantaların bu sene de Ramazan ayına münhasır olmak üzere lmsâk vaktine kadar açık bulundurulmasına Daimi Komisyonun 14.6.950 günlü toplantısında karar verilmiştir.
Sayın halka ve alâkalılara bildirilir.
BURSA PARK OTELİ CEKiRGE
Manzarası ve havasının güzelliği iie şöhret bulan otelimizde Çelikli, Kükürtlü banyolar ve ayrıca yeni yapılmış banyolu daireler gayet lüks yemek salonunda meşhur bir aşçının nefis yemekleri sizi memnun edebilir. Asilde hayatı Park Otelinde bulabilirsiniz.
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
Lüzum gösterilen müessese
______________________Cinsi
Van Doğum evinin Cihaz - âlet ve S. malzeme.
Muhammen bedeli İlk temi. Lira Krş. Lira
138. kalem Topyekûn.
11019.75 lira
Heybeilada Sanatoryomunun: İdrofU pamuk » > Gaz İdrofil 650 kilo 3000 metre beher kilosu: 625 kuruşna 4062.50 lira beher metresi 825 kuruştan 1950 lira tutan:) 305 — Hra tutan 147.— lira ) ) ) > 151»
Refik Saydam Müesscsoalnin: 3 boyda Serum şişesi
255 adet: Topyekûn
4887,50 Li. 307 Ura 16.30
Şişli Çocuk. Hastahan esinin: İlâç - malzemesi
104 kalem Topyekûn:
5860 23 Ura 440 lira 15.45
Alt Olup âyn
ayn açık eksilt-
Yakardaki İhtiyaçlar hizalarında gösterilen müesseselere meye konulmuştur.
1 — Eksiltmeler 28 Haziran 950 çarşamba günü hizalarında gösterilen saatlerde Cağaioğ-lundakl Sağlık ve S. Y. Md. lüğü binasında toplanan Sıhhi kurumlar satmalına komisyonunca yapılacaktır.
2 — İstekliler bu işlere ait şartnameleri çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
3 — İsteklilerin cari seneye alt Ticaret odası vesikası Ue 2490 sayılı kanunda yazılı bel-
geler ve bu İşlere yeter ilk teminat makbuz veya banka mektupları olduğu halde Delil gün ve saatlerde komisyona müracaatları, (73771

Comments (0)