Küçük ilânlar| AKŞAM
Sene 32 — No. 11114 — Fiati: her yerde 10 kuruştur. SALI 30 Bylûl 1949 Sahibi: Necmeddin Sadak — Yan İslerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Aksam Matbaa»
Ingiliz lirası
v e
Avrupa buhranı
İngiliz Maliye Nazırının son günlere kadar devam eden tekziplerine rağmen İngiliz lirası — Vaşington müzakerelerinden sonra — »devalüe» edildi, yâni kıymeti düşürüldü .
İngilterede harb biteliden beri süren iktisadi ve malî buhran, son zamanlarda çok sıkı bir hâle gelmişti. Bu yüzden İngilterede hayat git tikçe zorlaşmıştı. O derecede ki. karaborsa olmıyan bu memlekette karın doyurmak bile cok güçleşmişti.
Bu buhranın sebepleri nedir?
meseleyi, zor ve karışık mali ve iktisadi nazariyeler-den sıyırarak en basit sekline sokarsak vaziyet şudur: ftarbden harap ve yıkık çıkan. nesi var nesi yoksa zafer uğruna harcamış bulunan. fakirleşen İngiltere, harbden sonra memleketi imar emeye, yaralarını tamire. fabrikalarını yenilemeye. işsizliği enlemeye mecbur kaldı. İngiltere yiyeceğini bile dışarıdan satın alan bir memlekettir.
Bu malzemeyi ve bu maddeleri ancak Amerikadan satın alabiliyor. îngiliz lirası ile mal satan memleketlerden ihtiyacını temin etmeye imkân yoktu. Kendisine, bunları satın almak için dolar veya altın lâzımdı. Dolar edinmek için, bütün istihsa-lâtını Amerikava satmıya başladı. Viskisini halka içirmedi. kumaşlarını halka giydirmedi. hep dolar mukabili dışarıya sattı. Aynı zamanda, dolar tasarruf etmek için de dışardan hic bir şey ithal etmemeye başladı. Bu vüzden İngiliz milleti er. büvük sıkıntı ve mahrumi-yelerc katlandı.
Fakat son çul. Amerika — kendi is buhranı yüzünden — İngiltereden ve sterlin sahasından ithalâtını çok kesti. İngiltere.' hem dolarla mal almjya mecbur kalıyor, hem kendisi dolar mukabili mal satamaz hâle geliyordu. Dolarları tükendi, Amerika-ya ihracatı azaldı, altın stok ları erimeye başladı.
Amerikaya başvurdu: Bu yıl. Marshall yardımından 900 milyon dolar kredi yerine bir bucuk milyar istedi. Vermediler. «İngiltereden da ha fazla mal .satın alınız, sunî kauçuk verine bizden hakikî kauçuk alınız» dediler, «Fiatlerinizi indiriniz, maliyetiniz cok pahalı.. cevabı verildi.
Bunun üzerine İngiliz ricali Amerikanın yolunu tuttular. Ameriak, Ingiltereye, bazı yardımlarda bulunacak, ezcümle sterlin sahasından çok mal alacak, gümrük tarifelerinde değişiklik yapacak. Ingiltereye sermaye gidscek, buna karşılık. fiatierin inmesi için İngiliz lirası düşürülecek.
Hâdise budur. Bu devâ-1ar. derde ne dereceye kadar çare olur, nunu maliyeciler dusünsün.
İngiliz lirasının kıymeti azalmakla ihracat ne derece çoğalacak ve bunun İngil-terede hayat seviyesi üzerinde ne gibi tesirleri dokunacak, bunu da zaman gösterecektir.
Hakikat şudur ki. dert bü yüktür ve valnız Ingiltereye mahsus değildir. Fakir düsen Avrupa ile. zenginleşen Amerika arasmda mübadele güçlüğü meselesidir. Avrupa, satın almaya, Amerika ise satmaya mecburdur. Fakat Avrupanın dolan yoktur. Amerika Avrupadan az alıyor. Avrupaya çok satıyor. Marshall vardım piânı bu zaruretten, yânı Amerikanın Avrupayı dolarla mal satın alabilecek müşteri hâline sokması zaruretinden doğmuştur.
Amerikanın bu yıl millî geliri 215 milyar dolara baliğ oluyor. Amerika halkının bankalarda tasarrufu ise 200 milyar dolardır. İngiltc-renin senede bir milyar dolar açığı var.
Marshall yardım plânı, Avrupayı bu çıkmazdan kurtarabilecek mi? 1952 senesi, Amerikan yardımı sona erdiği vakit. Avrupa kendi ken dine yaşar hâle gelecek mi? Bugüne kadar vaziyet, ümit verici değildir. İki yıllık yar dimin Avrupa kalkınmasına tesiri olmadığı resmen ifade edildi. Bunun başlıca sebebi. yardım gören on altı Avrupa memleketinin, iktisadi bakımdan henüz samimi bir işbirliğine girmemiş olmaları ve Amerikanın verdiği dolarlardan herkesin, bilhassa İşini uyduranın aslan payını kendine almak istemesidir.
Ameri kava sorarsanız. Avrupa memleketlerinin çalışma tarzından hic memnun değildir. O. kendi ticaret zihniyetinin Avrupada da hâkim olmasını istiyor.
İngiliz lirası, Avrupa iktisadi buhranının ilk safhasıdır. Bu buhranın ortadan kalkması şimdilik Amerikanın elindedir. Fakat, Amerikan milleti, kendi menfaatleri çerçevesi dışında daha ne kadar fedakârlığa tahammül edecek, o belli değildir.

AKŞAM
32 yaşında
Bugün AKŞABTın 32nci intişar yılıdır. Gazetemiz, bu uzun neşriyat hayatında daima memleketin ve halkın hak ve menfaatlerini her şeyin üstünde tutmuş, doğruya doğru, eğriye eğri demek mesleğini tokib etmiş ve doğru bildiği yoldan asla ayrılmamıştır Gelecekte de aynı yolda sebatla yürüyeceğiz.
AKŞAM, muhterem okuyucularından gördüğü teveccühe bir şükran mukabelesi olarak mün-derecatını tenevvü ettirmiş. onların hoşuna gidecek okuma, eğlenme ve her türlü ihtiyaç ve arzularını tatmin edecek yenlikler yapmıştır. Bu tenevvüii daha ziyade geliştirmeği gözümüzden uzak tutmıvacağız vc okuyucularımızın daha ziyade teveccühünü kazanmağa çalışacağız.
Sterline Bretton Woods
anlaşmasına göre 781 kuruş kıymet konulacak
Maliye, Ticaret Bakanlarile Merkez bankası müdürü dün toplandılar
Ticaret rejimimizde hiç bir değişiklik olmıyacak paramızın kıymeti asla düşürül miyecek
— Sterlinin Türk*lirası olarak kıymeti tesblt edilinceye kadar Bakanlığınız tarafından geçici tedbirler alınacak mıdır?
«— Bakanlığımız tarafından bu gibi tedbirlerin alınması da mevzuubahls değildir.?
— Bazı sabah gazeteleri dûn gece riyasetiniz altında bir toplantı yapıldığını yasıyorlar, toplantının mahiyeti nedir?
t— Böyle bir toplantı yapılmamıştır.»
Ingiliz lirasına tesbıt edilecek kıymet
Ankara 20 (Akşam» — Gerek hükümet, gerek İngiliz lirasıyla İş yapan tacirlerimiz sterlinde bir devalüasyon ihtimalini göz önünde tuttukları İçin yeni durum büyük bir zarar tevlit etm» mış gibi görünmektedir. Sterlinin devalüasyon karan üzerine dün sabah Maliye Bakanlığınca (Arkası sahife 2, sütun 6
tngUiz lirasının kıymetinin düşürülmesinin İthalât ve İhracatımızdaki muhtemel tesirlerinin neler olacağım bu sabah telefonla Ticaret ve Ekonomi Bakanı Vedat Dlclell’den sorduk. Bakan şunları söyledi:
t— İngiliz lirası devalüasyonunun bizde ne gibi tesirler hasıl edeceği hakkında henüz bir şey söylenemez.»
— ithalât ve ihracatımızda artma veya eksilme ihtimalleri mevcut mudur?
«— Bunu da henüz bilmiyo-
ruz.»
— İthalât ve ihracat rejimimizde yeni bir değişiklik yapılacak mıdır?
«— Dış ticaret rejimimiz yeni te3bit edilmiştir. Bu rejim İngiliz lirasının değinmesi İle alâkalı değildir İthalât ve ihracat rejimimizde hiç bir değişiklik olmıyacaktır.»
Ticaret Bakanı Vedat Dicleli
da»
Ara seçim
Nuhçuların filimleri
namzetleri Danimarkada çalındı
C. H. Partisine beş müracaat oldu
16 ekimde yapılması mukarrer ara seçimlerde C. H. Partisine parti tarafından namzetliklerinin konulması İçin şimdi ye kadar beş müracaat olmuştur. Müracaat edenler şunlardır:
Hırsızlığın siyasi maksatlar ile yapıldığı zannolunuyor
Kopenhag 20 (AP.l —Türkl- I keoloji heyeti tarafından çekil-yede, Ararat dağında Nuhun gemisini arayan Amerikan ar-
Nuhun | mlş olan bütün filimler, heyet
(Arkası sahile 2 sütun 2 de]
Seçim tasarısı
İlmî Eeyet dün tetkiklerine başladı Müzakereler gizli olacak ve hergün basına bir hülâsa verilecek
Ankara 19 — Yeni Seçim kanunu tasarısını tetkik edecek olan İlmî heyet, buğun saat 19 da Adalet Bakanlığında İlk toplantısını yapmıştır. Bu toplantıda, Yargıtaydan Başkan Halil özyörük ve Faiz Yörükoglu, Da-nıstaydan Cudl özal ve Veclhl Tönük. Ankara Üniversitesinden Prof. Bülent Nuri Esen, İstanbul Üniversitesinden Prof. Hüseyin Nail Kübalı ve Prof. Recal Okandan, Ankara Barosundan Baro başkanı 8aim Do-ra, İstanbul Barosundan Ekrem Korkut ve îzmir Barosundan Hulusi Selek hazır bulunuyorlardı. Ankara Üniversitesinden heyete seçilmiş bulunan Prof. Suheyp Derbll Avrupada olma- ı sı dolayısiyle toplantıya İştirak edememiştir.
Başbakan Şemseddin Gün al-tay. Adalet Bakanı Fuat Sirmen I
ve Başbakanlık müsteşarı da toplantıda hazır bulunmuşlardır.
fArkası sahife 2 sütun 1 del
Conally,T ürkiyey e askerî yardımı müdafaa etti
Türkiye hür, başı yukarda, iktısa-den sıhhatli olmalıdır dedi
Created by free version of 2PDF
Vaşington 10 (A-A.I — «Ünl-ted Press»:
United Press diplomatik muhabiri John Steele bildiriyor: Ayan dışişleri komitesi başkanı Tom ConaUy bugün Ayanda beyanatta bulunarak yabancı memleketlere yapılacak 1.314 milyon dolarlık askeri yardım tasarısının süratle kabulünü İsrarla istemiştir. Conally tasanda kısıntılar yapılmasını isteyenlere cevap vererek «Sulhun üzerine bir flat pusulası koymak imkânsızdır» demiştir.
Türkiye ve Yunanlstana verilmesi bahis konusu edilen yar dım mikdan 211.371)000 dolardır
Connally «Türkiyeye yapılan yardım sevam etmekle bu kadar iyi bi rşekilde başlanmış olan işe devam etmek imkânını elde etmiş olacağız, demiş ve sözlerine şöyle devam etmiştir:
Biitün Yakın Doğuda Türkiye nin ne kadar önemli bir durumda olduğunu hepimizin takdiı ettiğine eminim, Türkiye Asya ve Avrupa arasındaki stratejik ehemmiyeti ve tabii kaynaklarının zenginliği dolayısiyle Rus-yanın daimi bir tazyikine maru? bulunmaktadır, Türkiye hür. başı yukarda ve iktuaden de sıhhatli olarak kalmalıdır. Tür-
Âyandan Conally
Paşabahçedeki işçi dispanseri
ba-
Pasanahçcdtki İŞÇı dispanseri
Ymm: Halide Edib
Yarın beşinci sahifemizde
Dispanserin açılış toreiulU yapan işçi
Ticaret Nezareti müsteşarlığından emekli AH Aykut, emekli Rio de Jenerio elçisi Hüsrev Gerede, emekli Tuğbay Dursun Ata Tünç, Petrol ofisi işçi mümessili Haşim Ok ve avukat Triyandafills Sümbülkayadan ibarettir.
Tersine pathyan silâh
Muhip Dıranas, şair ve tiyatro müellifi diye tanınan bir edebi şahsiyettir. Halbuki Zafer gazetesinde Hüseyin Cahit Yalçın hakkında edep ve sanatla ilgisi olmıyan şu satırları yazıyor:
« Bu Arnavut vatan kaçkınının, kırk politikadan arta kalmış, mağlûp, vatan sadistinin: beyni kafasının içinde çorbaya dönmüş Atatürk düşmanının . hem de yaya kalmış Tatar ağası halinde vatanı nasıl kana boyamak için çırpındığı görülsün ve anlaşılsın.»
İlk tevcihten bavlıyalım: Bu Arnavut ,?
Hüseyin Cahıdin Arnavutluğuna dair şimdiye kadar bir iş’ar yoktu. Kaldı ki, İmparatorluğumuzun Türkleştirdiği azınlıklara karşı , da normal anlayışlı bir par-
ti gazetesinden böyle haykırı İması bizzat Atatürk’ün milliyetçiliği telâkkisi kınımdan hatalıdır.
Yeni demokrasimizin tatbikatında, fikre fikirle hücum edilmesi için kapıların ardına kadar açık olduğunu her gün sayısız misallerle görüyoruz. Gerek iktidar, gerek muhalefet, en acı tenkili ilâçlarını şikayetsiz içmeğe alıştırılmıştır. Fakat küfürlerle dolu bu sözüm ona iştiha haplarını artık gazete okuyucuları yutmuyorlar; tevzi piyasasında bu edebiyata revaç kalmamıştır. Bilâkis, bu tarz yazılar, tersine patlıyan silâh gibi geri tepiyor, silâhı atanı vuruyor.
Küfürbazlığa ve lıad bilmezliğe karşı Türk halkının gösterdiği tiksinti, milli seviyemizde gözden kaçmaması gereken iıayulı bir terakkidir.
İşçi Sigortalan Umum müdürlüğü tarafından. Paşabah-çede inşa edilen 200 yataklı bir işçi dispanserinin İnşaatı bitmiş ye biiyük bir kalabalık huzurunda açılış türeni yapılmıştır. Kordeleyi işçilerden biri kesmiştir. Dispanser kısa bir samanda İşçinin hizmetine hazır olacak Ur.
kiye dışarıdan gelecek olan her hangi bir tecavüze karşı koyacak bLr kuvvette bulunmalıdır Türklyenin kendi ekonomisini sarsmadan kuvvetli bir orduyu silâhlı kuvvetlerini daha tesirli biz yardım etmeliyiz. Türk ordusunu daha modern bir hale getirmeliyiz. Biz bunu yaparken. Türkler de sadece kendi Bilühlı kvvcllerlni daha tesirli bir hale getirmekle kalmıyarak aynı zamanda İktisadi durumlarını da tekamül ettirmektedir.

Eski vali, ol a kamını yem valiye teslim ediyor.
AKSAM
?n ıw 1019
I
Sahile 2
Yeni ithal rejimi
Dış ticaret rejimimizin umumî esaslarını tesbit eden karaname, hayli karışıklık içinde hocalıy&n ıthaLat politikamıza mumken olduğu kadar una hatları belli bir çehre vereceğe benaiyor. Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı umumi ithalât listesini, ncşrctmiştır. Bu listeden anlaşıldığına RÖre ithal edilecek mallar, ilk defa olarak, hayatî ehemmiyetleri dereceleriyle sıralanmıştır. Önce «.Birinci derecede ehemmiyetli ithal ihtiyaçlarımızı teşkil eden ve doğrudan doğruya istihsale, bayındırlığa, ulastırmıya ve sağlığa yarıyan madde ve vasıtaların».- sonra «büyük halk topluluğunun ciinlük zaruri ihtiyaçlarından ve tali istihsal maddelerine tekabül eden malların» nihayet «bunların dışında kalıp ihtiyaç durumumuz ve tediye imkânlarımız nisbetinde ithali münasip olan sair maddelerin» girmesine müsaade edilecek.
Bu sıralama, şuurlu bir ithal politikasına doğru ilk adımı attığımızı haber veriyor. Bundan sonra memlekete dışardan mal getirmek isteyen her tüccara, eldeki döviz imkânı nisbetinde mn»"* venlmıyecek; getireceği bu malın neye yarayacağına bakılacak, hangi ihtiyacı karşılyacağı veya hangi istihsale vardm edeceği sorulacak. Eğer cincik, boncuk getirmeğe kalkmışsa, bu malların, ehemmiyet sırasındaki yerine bakılacak ve belki de bunlara hiç müsaade çıkmıyacak.
Ekonomi ve Ticaret Bakanıma Vedad Diclelinin, açtığı yolda, muvaffakiyetle yürümesini dileriz. Bu güzel kararan beklenen hayırlı neticeyi vermesi, ithal malının ehemmiyetini takdir hakkı hangi makama verilecekse o makamın bu takdirlerde göstereceği isabete bağ lıdır. O makam ehemmi mühimine tercih etmekten âciz kalır, hatıra gönüle yer verirse, müsavatsızlıklara yol açarsa bu güzel karar da, bir çok güzel kararlarıma gibi kâğıtta kalmıya mahkûmdur. Hükümetten artık herkes iyi tatbikat örnekleri bekliyor.
Şevket RADO
Seçim tasarısı
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Başbakan toplantıyı bir nutukla açmış te demiştir kİ:
«Muhterem arkadaşlar! Hedefimiz. halk idaresinin temeli olan bu mevzu üzerinde bütün vatandaşlara emniyet vermek ve Seçim kanununu her hangi bir parti kanunu mahiyetinden çıkararak, Türk milletinin kanunu haline koymak olduğu 1-çin, mütehassıs heyetin hazırladığı tasarıyı bir defa da mem lekelin yüksek müesseseler!nde bilgileri, tecrübeleri, esaslı «e geniş görüşleriyle temayüz etmiş arkadaşların tetldkına sunmayı çok faydalı gördüm. Bu müesseselere müracaat ettim.
Nuhçular
(Baş tarafı 1 ine» sahilede) azal arın dan Mr. E. J. Newton, bir hafta kadar evvel Koprnha-
Dolar kıtlığına kirşi
Sterlin kıymeti
(Baş tarafı 1 inci sahil ede) Cemil Sait Barlas’ın başkanlığında bir toplantı yapılmıştır.
Toplantıda Maliy? Bahr.nı İsmail Rüştü Aksal, Ekonomi vs Ticaret Bakanı Vedat Dicleli, Merkez bankası umum müdürü Sadi Bekler hazır bulunmuşlardır.
Dun de bildirdiğim gibi kati-yetie ifade edildiğine göre Türk mahkum Ha jmet Ortayın ser-, parasının kıymetinde bir deği-hps (««rzzHOi baklcınıta hlr iddin ' ..».m. _.ı„.1.1
Bolu hapishanesine tekrar gönderileceği söyleniyor
Cumhuriyet Halk Partisi A-nadoluhlsan ocak kongresin de,
Fransa frangın kıymetini yüzde on indirdi
Kongre üyelerine göre, istihsal fiatlerini indirmek ve Ingilterenin sosyalizm tecrübelerinden de vazgeçmesi lâzım
şürüimesinl lııgllterenin dolar ' berdar olmadıklarını blldlrmlş-ihtlyatındakl açığım kapamak lerdir.
için önemli fakat tesiri muvak- Slokhalm 19 (A.A.) «UnlLeıl kat bir tedbir olarak karşıla- Press.:
mışlardır. Hattâ bazı kongre Devlet bankası İsveç kurouu-üycleri İnglltcrenln uzun vade- nun rayicini düşürmüştür Ku-11 İktisadi güçlüklerini yenmek ron timdi dolara nazaran 5.18 e İçin daha bir kaç cezri tedbir indirilmiştir. Eski nlsbet bir do almak ve bu arada sosyal tslâ- iara 3.6 kuron idi hat programı terketmek zorun- Paralarının kıyme-rta bulunduğunu söylemişlerdir. . . jnJjren memle. Ayan m&Uye komisyonu başka . » • • ı ■
m waiter George demiştir ki ı ketlerin rayiçleri
Parayı düşürmek İngiltere 1-! Londra 19 (A.A.) — «Ünlted çln kaçınılmaz bir mahiyet al- Press»:
m işti. Fakat tesiri tamamlyle j tngiltereyi takiben paraları-geçicl olacaktır. Devamlı bir i- , nı düşüren aşağıdaki sekiz mem ylllk ancak sterlin bölgesinde leket para, rayiçlerini şöyle tes-
bes gezdiği hakkında bir iddia ortaya atan Mustafa Başaran, dün kendisiyle konuşan gazetecilere şunları söylemiştir;
(— Haşmeti eskiden beri tanırım. Kendisini son defa cumartesi günü Öğleye doğru A-nadoluhisarında İskele civarındaki Ba$ri Davan’ın kahvesinde bir Iandarma gediklisi ; ile tavla oynarken gördüm. Da-| ha önceleri de muhtelif zamanlarda yanında sarışın bir kadın ! olduğu halde, yeşil bir otomo-, bltde, bozan da motosiklette I görmüştüm.»
Savcılık bu iddiayı bir İhbar
Yüksek heyetiniz için hazırlanıp sunulmuş olan tasarının tetkikinde rehber, eminim kİ, vicdanınız, bilginiz ve dürüst görüşleriniz olacaktır. Hükümetin bu hususta hiçbir mütalâa ve tavsiyesi voktur. Arkadaşlarımın tamamlyle kendi geniş’ bilgilerine ve memleket sevgilerine dayanarak, vicdanlarının tesiri altında bu tasarıyı gözden geçireceklerine, lcao eden ilâveleri ve tashihleri yapacaklarına aminim. Tasarı bu suretle son şeklini aldıktan sonra Büyük Millet Meclisine sunulacaktır.
Çok isterdim kİ, bu hususta nokta! nazarları rarsa karşı partiler de bunları bildirsinler ve onların nokta! nazarları da «bu yüksek heyetin tetkikindeû geçsin Fakat, vuku bulan müracaatıma rağmen bugüne kadar onlardan hiçbir şey almadım. Karşı partilerin seçim hak kındaki mütalâalarının doğrudan doğruya Mec'lse verilmesi, mevzuun orada yeniden particilik temayüllerine yol açması, kanunun büıün Türk milletine emniyet verecek oiı kanun ol-anası noktal .azarından, bilmiyorum memleket için ne derece faydalı olur?»
Başbakanın konuşmasından sonra heyet, Halil Özyorük'ü başkan seçmiş ve üyeler müzakerelerin cereyan tarzı, aleni olup olmaması ve hangi şekilde zaptedilecegi husısiarında fikir. teatisinde bulunmuşlardır. •Üyeler, bu mevzularda görüşlerini İfade etmişler ve neticede şu kararlar alınmıştır:
Toplantılar kapalı olarak yapılacak ve her günkü müzakerelerden sonra basına müzakereler hakkında bir hülâsa verilecektir.
bir hafta kadar evvel Koprntıa- lstlhsal fiatlerini düşürmekle bit etmişlerdir:
ga geldiği zaman çalınmıştır. I sagjanabljjr Aksi takdirde ha-1 Avustralya lirası: 3.22 dolar Kopenhag polisi hâdisenin. rQ düşürülmesinin İngiliz Hıra- yerine 2,24 dolar.
siyasi saiklerle husule gelmiş o- caü ü^nde^ tesirleri sürat- j Güney Afrika lirası: 4,03 do-IKK, ««..»tindedir TUKdfart. olacatrt„ . 1.................
I. .anKeiendlrllmt! olan mur«- ,liM SyKl n.
U, retlro Cauguta. .Bir «nrtl d™,!,^,
derletta bu styoBam-n çok sup: _ t„,UMr,ln m
helemnl» oMugunu bUdlrtvor(luJmaa ma,^[aklJ,u jûpbril_____________________
■Unladb, siyasi bir mçsçle kar-. vazgeçmeleri vr i Norveç kronu 20 sent yerine
srnnda kaldı&m® posUre» de w ötetmek U sent
lüler bulunmamasına rağmen, - . — . .
işi bu zaviyeden mütalâa etmemek de Imkânsi2dır2 demiştir. I
Rus haberler ajansı Tass. mü-leaddit defalar. Amerikan heyeti azalarının casus oldukları-' nı iddia etmişti. Ararat dağı, Türk - Rua hududu üzerinde bul unm aktadır.
Newton, Kopenhaga cuma günü, uçakla Roma üzerinden gelmiştir. Kendisinin ya nında 11,000 metre renkli sinema filmi bulunmaktaydı. New-ton, çantasını, Kopenhag hava
Güney Afrika lirası: 4,03 dolar yerine 2.80 dolar.
Hint rupyası: 30 sent yerine 21 sent.
Danimarka kronu: 21 sent ye rine 14 sent.
Başını parmaklığa vurarak yaralandığından, hastanede tedavi altına alındı
ğını söylemiş ve yakında Merkez baknasının paramıza nispetle sterlinin yeni rayicini tespit edeceğini ilâve etmiştir. Ticari mehafU sterlinin yeni rayicinin biran evvel tesbltinl beklemektedir. Bu, piyasadaki son tereddütleri de izale edecek ve norma) vaziyeti tesfe edecektir.
Bir profesör ne diyor?
Bu hususta kendisiyle görüşen bir arkadaşımıza Hukuk ve Ekonomi fakülteleri profesörü Hazım Atıf Kuyucuk şunları söylemiştir:
s— Sterlin kıymetinin dolara nispetle düşürülmesi ve diğer bazı memleketlerin de bu hareketi takip etmesi hiç şüphesizdir kİ memleketimizin de bu hususta esaslı bir karar almaşım icabettlrecektir. Bu Karar da ya dolan veya sterlini takip etmek olacaktır. Dolan takipte devam ettiğimi» takdirde düşen para kurlarım değiştirmek, sterlini takip edecek olursak dolara da-ba yüksek bir kıymet vermek icabedecektlr. Esasen dolar kıtlığı dolay isiyle karaborsadaki dolar kıymeti sterlindeki düşüşe yakın bir derecede yükselmiştir. Hükümetin bu hususta karar alırken İngiltere, orta ve garbi Avrupa devletleriyle olan ticaıetimisd ve Avrupa Kalkınma programı İle ilgili meseleleri göz önünde bulunduracağı şüphesizdir. Her halı kârda Avru-pada İngiltereyl takip eden devletlerin adedi ne kadar fazla olursa Türk lirasının da sterimi takip etmesi ihtimal! o derece fazla olacaktır.»
* şikllk oimıyacaktır.
■ Ancak Merkez barkası. dolar-‘ in sterlin arasında tesis edilen
yeni muadelete muvazi olarak ' sterlinin alım ve sa'ım rintlerini
■ hesaplayarak en yakın zaman’ da ilân edecektir.
' Memleketimizdeki bütün ban' katarda dün İngiliz lirası üze-1 rlne hiç bir muamele yapılma' mışlır. Merkez bankası sterlinin ' yeni alım ve satım fiatlerini 1 tesblt ettikten sonra bankalar ' yeniden muameleye başlayacak-‘ lardır. Yapılan hesaplara göre, Bretton Wood$ anlaşmasına uy' gun olarak sterline 781 kuruş 1 civarında bir değer tesblti lâ-zımgelmektedir. Ancak Merkez 1 bankası bu yeni kuru henüz Hân ’ etmemiştir.
Piyasamızda vaziyet t İngiliz lirasında ve onu taki-- ben bir çok yabanet memleket-l lerin daha paralarında dolara . nazaran yüzde otuz nisbetinde bJr kıymet İndirmesi yapmaları dün butun piyasayı meşgul eden tek mesele olmuştur.
Piyasadaki İki cereyan bütün ticari çevreleri düşündüren tek cihet, Türk lirasının dolara bağlı kalarak sterline yüzde otuz nispetinde düşük kıymet mİ takdir edeceği, yoksa sterlini takiben Türk lirası kıymetinin de dolara nazaran yüzde otuz nispetinde kıymetten düşürüleceği hususudur. Bir kısım çevrelere göre bugün Türk lirası dolara bağlıdır ve bağlı kalmalıdır.
İngiliz lirasına lmtisaien paramızı düşürmek, memlekette hüküm sûren pahalılığı daha ziyade şiddetlendirecek ve tahammül edilmez bir bale sokacaktır. Esasen 7 Eylül kararlan ile paramız düşürülmüş olduğundan tekrar düşürmeğe lüzum yoktur.
İhracatçılara göre İngiltere ve sterlin bölgesi Türklyenln en büyük müşterisi olduğundan I bizim de paramızı kıymetten düşürmemiz icap etmektedir. Aksi halde bütün ihracatımız, ihracat mevsiminin başladığı şu sıralarda hemen hemen felce uğrayacak, buna mukabil sterlin ve paralarını düşüren diğer bölgelerden yapılacak ithalât ucuza gelecektir. Paramızın kıymetini düşürdüğümüz takdirde İse doların flati yüzde otuz nispetinde artacağından dolar bölgesinden yapılacak İthalât çok pahalıya mal olacak ve İthal mallarında görülecek yüzde otuz nispetindeki pahalılık. İç piyasaya tesir ederek hayatı büsbütün pahahlandıracakUr.
İşte piyasadaki bu tereddütlü havayı. Maliye Bakanının dün gazetemizde İntişar eden beyanatı izale etmiştir. Maliye Bakanı, paramızın kıymetini İndirmenin mevzuubahls olamıyaca-
Created by free version of 2PDF
‘ Merkez Bankasında
Diğer taraftan dün Merkez l bankasında yalınz dolar ve Is, viçre frangı üzerinden muamele . yapılmış, kıymetleri değişen di! ğer paralar muamele görmemiştir, Dün öğleye kadar resmi kur , üzerinden yani 282 kuruş 52 , santim hesabından Merkez ban’ kası tarafından 1800 dolar e-denmiştir.
Altın fırladı
Son kararlar bilhassa altın fiatlerine tesir etmiş ve Haller adarnakllı yükselmiştir Cumartesi günü 41 lira 80 kuruştan muamele gören Gülden altını , dün öğle vakti 43 liradan. 45 . lira doksan kuruştan muamele , gören Reşat altını 46 lira 70 kuruştan. 59 lira 50 kuruştan muamele gören İngiliz altını da 60 liradan satılmıştır. Bilhassa Gülden altını üzerinde mühim spekülâsyonlar vukubuimuş, ellerinde altın bulunduranlar çok para kazanmış, buna mukabil alivre altın satanlar büyük zararlara uğramışlaradır.
İngiltere ile ticaretimiz
Memleket ticaret ve ekonomisini doğrudan doğruya ilgilendiren bu hâdlsler münasebetile Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari münasebetler hakkında okuyucularımıza biraz malûmat vermeyi faydalı buluyoruz: 1948 yılında Türklyenln muhtelif memleketlerden yaptığı İthalâtın yüzde 24.32 sİ îngtltereden gelmiş, yine aynı sene zarfında Türklyenln yaptığı ihracatın yüzde 14.72 si îngil tereye gitmiştir. 1949 senesinin ilk altı ayında Tûrktyenin yaptığı ithalâtın yüzde 22.2 si tnglltereden gelmiş, yaptığı ihracatın yüzde 14.7 sİ de İngiltereye gitmiştir. Bu hususta hazırlanan çeşitli istatistiklerden anlaşıldığına göre iki memleket arasındaki i ticaret harbden evvllri devreye I nazaran yüzde 42.1 nispetinde
Malatyah Hüseyin
siyasetlerine de son vermeleri İrlanda lirası: 4,03 dolar ye-lâzımdır. Ancak bunlar yapd- rint 2,80 dolar, diktan sonradır ki İngiltere j Mısır lirası; 4,133 dolar yeri-kendi ekonomisini sağlam ve ne 2,871 dolar. I realist bir temele istinat ettir- " mis olur. i
İngilizler, diğer ecnebi paraların da düşürülmesini bekliyorlar ,
Londra 19 (AA.) — «Afp): L__________- _____
İngiliz resmî çevrelerinde. Ka d iğini fakat böyle bir İhtimalin
____________u________________nada hariç, bütün memleketle- jmaliye bakanı Guiseppe ’Pella meydanının deposuna bırakmış rln dolara nlsbetle İngiliz lira- ] nm çarşamba günü Vaşington-olduğunu söylemiştir. Cumarte-!£in,n düşürülmesinde Ingilte- dan döndükten sonra varit olası günü, hava meydanına gide- renln misalini takip etmeleri bileceğini bildirmiştir.
________ _•____ beklenmektedir. Gayri resmi Roma 19 (A.A.) — «Reuter):
' çevreler Kanadanın da kendi Oteller İngiliz seyahat çekle- ' bıkalı MalatyalI Hüseyin Kara-dolannı Amerikan dolarına nis rini dun akşam kabulden İmtl- taş'ın hptlc vûzde 10 nisbetinde bir in- na otml^lerıilr Sİ erlin alarak- ..

geçen
İsrail lirası: 4,03 dolar yerine 2.C0 dolar.
İtalyan parası düşürülecek m»?
Roma 19 (A.A.) — «Reuter»;
İtalyan kabinesinin bir sözcüsü liretin kıymetinde derhal bir indirme bahis konusu oima-
rek çantasını almak istediği za, beklenmektedir, man. bunu bulmak imkânı ha- çevreler ” sil olmamıştır.
Şişli hastanesindeki Hemşire okulunda diploma tevzii
Şişli Çocuk hastanesindeki Hemşire ve Laborant okulundan bu yıl mezun olan il öğrenciye dûn saat 17 de törenle diplomaları verilmiştir. Törende Sağlık müdürü Dr. Faik Yargıcı İle şehrimizin tanınmış doktorları hazır bulunmuşlardır.
betle yüzde 10 nisbetinde bir İn- na etmişlerdir. Sterlin alâcak-dirmeye tâbi tutacağım san- J iar dolayıslle husule gelen ka-maktadırlar. lyıplardan başka İtalyan mali
Gene resmi çevrelerde İskan- ' çevreleri Cripps’in hareketini dlnav memleketlerinin de Ame- ' iyi karşılamağa mütemayildlr-rlkan dolarına nlsbetle yüzde — •--------
30 bir Jndirme yapması beklenmektedir. Bu suretle bu paraların tedavül nlsbetleri tatbikatta İngiliz lirasına nazaran hiç bir değişiklik araetmiyecek-tir. Aynı çevreler Belçika, İsviçre ve İtalyanm, paralarının
1 kıymetlerini İndlrmlyeceklerl
Kay p 2 gazeteci
Edirne valisi, tahkikat bitinceye kadar bir şey söylenemez diyor
Edirne.19 — İstanbul gazetecilerinden Toğrul Deliorman ile Fahri Erdinç ve Çerkezkoydeki öğretmen Ziyanın misafir olduk lan Avrupa otelinden, Kırklare-iine gidecekleri beyan lyle çıkıp bir daha dönmemeleri hâdisesi etrafındaki soruşturma henüz hiçbir netice vermemiştir.
Vali Fazlı Güleç, son vaziyeti şöyle izah etmekledir:
«— Lâzım gelen tedbirleri almış bulunuyoruz. Hâdise, açıklanması caiz olmıyan bir takım noktalarla alâkalı olduğundan, tahkikat sona erlnciye kadar bir şey söylenemez Bu gençlerin ortadan kaybolmalarının tamamen kendi arzulan dahilinde olduğunu zannediyorum. İster İçeride saklanmış, ister hududu aşmış bulunsunlar, hakikat yakında meydana çıkacaktır.»
Bu hâdise dolayıslyle bir ka-
Seçim kanunu tasarısını ha-zıriıyan heyetten nokta! nazaran bildiren bir rapor istenecek tir.
Bundan evvelki Seçim kanunu hakkında vuku bulan itirazlar muhtelif partiler den talep edilerek tetkik edilecektir.
Müzakerelerin tafsilâtı hakkında zabıt Kâtipleri marifetiyle zabıt hulâsaları tutulacaktır,
Heyet, yarın saat 15 te Adalet Bakanlığında teplanarak müzakere esaslarını te«h)t ede- dinin da gençlerle beraber E-eok ve çahşamlûruıa başlıya- dirneye gittiği vc bllfthara dön-cakt ■
I un m aktadır İd, Hayriye isminde olan bu kadın, alâkalılara verdiği ifadede, kendisi Edime-dc bulunan kız kardeşini ziyarete gittiğim ve hemen avdet ettiğini ve üç gencin âk (betinden hiçbir haberi olmadığını beyan etmiştir.
Aziz Nesin bulunamıyor
Kırklareli ağır ceza mahkemesinde rüyet edilmekte olan Saba haddi n Alinin katli dâvasında şahld olarak dinlenmesi kararlaşan, mahkemenin muh telif defalar celp kararına rağmen bulunanı ıyan eski Marko Paşa'cıalrdan N us re t Aziz Nesin hakkında son defa ihzar müzekkeresi kesilmiş olduğundan, zabıtaca aranmasına devam e-dflmclrtedir. Henüz ele geçmemiş olan Aziz Nesinin Anodolu-ya gitmiş olduğu söylendiğinden, orada da aranması için alâkalılara yazılmıştır.
Turan Bar'da tabancalı bir hâdise çıkaran ve İki komiser muaviniyle iki polisin işten el çektirilmesin-’ sebeb olan sa-
ı Bursadan getirildiğini dün yazmıştık.
Hüseyin hakkında Beyoğlu adliyesince kesilmiş tevkif müzekkeresi olduğu için Emniyet müdürlüğünde sorguya çekilmiş ve bu arada, hâdisenin tara cereyanı hakkında İşten el çektirilen zabıta memurlariyle muvacehesi yapılmıştır Aynca Turan Bar müstahdemleriyle bazı konsümasyoncu kadınların da ifadeleri alınmıştır.
| Bir aralık nezarethanede bu-
ier. Halbuki verilen kararın bu derece kesin olacağı sanılmanı işti.
Kanada da parasını düşürecek
Ottava 19 (A.A.) — Resmi bir kaynak Kanada dolarının da kıymetinin düşürüleceğini bugün bildirmiştir. Aynı kaynak ( hın^n_ “^at2tül, ba?’*
bu yeni tedbirlerin Kanada ma- - ' liye bakam Douglas Abbott tarafından Hân edileceğini de açıklamıştır.
Paralarının kıymetini indiren memleketler
Londra 20 (Radyo) — Fransa hükümeti, frangı yüzde on nisbetinde indirmiştir. İsveç de kendi parasında sterlin gibi bir indirme yapmıştır. Yunan hükû metl milletlerarası para sandığının fikrin! sonnuştur. Bu akşam bir karar vermesi bekleniyor. Hollanda hükümeti de bugün öğleden sonra parasında yaptığı indirmeyi İlân edecektir.
İngiliz milletleri camiası içinde henıiz parasını düşürmemiş olan yegâne memleket Pakistan dır. Pakistan bu meseleyi incelemekle meşguldür.
Belçika, İsviçre, Türkiye. Suriye, Lübnan, Japonya; Brezilya ve Arjantin paralarının kıymetini indinnlyeceklerdir. İtalya ise İngiliz lirasına İtalyadu biçilecek fintı serbes piyasaya bırakmıştır.
Altının resmî fiati
Londra 19 (AJt.) — .Ünlted
Press»;
Altın fiati bugün resmen tesblt edilmiştir. Bu yeni fiate göre altın (bir fine ounce ölçiisû 248 şilindir) eski Hat aynı miktar için 172 şilin 3 pens idi.
nt demir parmaklığa birkaç defa vurarak patlatmış ve hastanede tedavi altına alınmasına lüzum görülmüştür. Hüseyin hakkında diğer bazı suçlarından da tahkinat yapılmakta olup bu evrak sorgu hâkimliğine verilecek, bllâbara ağır ceza mahkemesinde yargılanacaktır.
Telefon kabloları
İstanbul telefon şebekesinin, tesisatını genişletilmesine P. T. T. idaresi tarafından devam e-dilmektedlr. Bu arada en mühim İşlerden birini Anadolu ve Rumeli sahilleri arasında kablo döşenmesi teşkil etmektedir. Bu sabah P. T. T. ekipleri tarafından bu jonkslyon kabloların dan bir.l Saray burnu İle Salacak arasında atılmış, bu suretle iki kıyı arasındaki telefon muhabere sisteminin takviyesi sağlanmıştır.
BORSA
ESHAM VE TAHVİLAT
% t paIzlzI ranvlu.Es Sıvu En ıırum I
Slı • Erzurum M İMİ Demiryolu I İMİ Demiryolu (1 IMJ OeaıtryoJ» m Milli Müdafaa Milli Müdafaa D Milli Müdafaa ID M1U MüUAfa» rv
% • TAİZU
KalKirun» I Kol Kının» □ Kilkınma Ut (MS lıUkran I MH BtllTltl a imi Demiryolu Vl « 4>,4 «9 tahvili
% ı tMzlİ
IKtS Ergani 13» ikramıydı
M110 MUddaa LU Demiryolu IV Demiryolu V
% U FAİZLİ______________
ANADOLU DEMİHVOLO ORUPD Tanvtlter 1-2 Hine senetleri E «0 Mümessil senet
ştHCET HİSSELK1U Merkez Bankan İÇ Bankam
T. Ticaret Baniuun Aralan Çimento
TAHVİLLE»
20 SS
30 es
20 ao
20»
ıs ao
21 00 . . - -
2030 artmıştır. îngiltereden yapılan I ithalât harbden evvelki devreye ».70 1
36 zs
sc.ıe
rA.HVTU.EH
9550
n az aran yüzde (29 nispetinde, ihracatsa yüzde 277 nispetinde artmıştır. Bu memleketten yapılan ithalât her devrede aynı memlekete yapılan ihracattan fazla
olmuştur.
Nihat Erim îzmite gitti
Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcısı Nihat Erim, kara yeliyle dün şehrimizden İzmit’e
dıigü mevzııubahls olmuş
Kille*
Gulden Türk Uim
Hindistan ülkesinin ismi değişiyor
Yeni Delhi 10 (CHH): Hindistan Kurucular Meclisi, ekimin birinci haftasına kadar tatil edilmiştir. Aldığı son karar. Hindlstanm bir diğer teminin «Bharat» olmasına karat iniştir.
Silindir altında ölüm
Eyüp - Kemerburgaz yolu üzerinde çalışan ve silindir makinesinin makinisti olan Yusuf dün akşam üstü makine üzerinde çatırken muvazenesini kaybederek düşmüş ve hareket halinde bulunan silindirin altında ezilmek suretiyle ölmüştür. Hâdise tahkikatına savcılık el koymuştur.
AKŞAM
20 Eylül 1949
Sahlfe 9
Allahümme yâ hadi...
Ekmekler iyileşecek
ktanbuldan kalkıp Mu-danyn tarikiyle Bursaya gitmek; oradan da (hattâ Ulu-dağa çıkmaksızın) Yalova-dan İstanbula dönmek alelâ-de meselelerden sayılmaldır. Meselâ trenle Pmdiğe gitmek nevinden olmalı, ffase-tele re macera gibi geçeme-ftıeli. Amma, ne gezer? Hakikî macera halini alıyor; kaleme sarılıyoruz.
Evvelâ bilet alma faslı. .. |ri, buna dair ayrı bir fıkra yazdım. «Bu muharrir de, kendinin yaptığı seyahatçik-leri, kıtalarla mesafeler ka-tedildiği bir asırda Kutup keşfine gidermişçesine, amma büyütüyor!» demesinler diye, bir Mudanya biletini, ricalarla, vasıtalarla aratıp . üc dört saat çalışmadan son tr bulduranın kendim oldu-ğuınu gizlemiştim.
Evet: Yirminci asrın yarısına iki ay kala, bir Türk gazetecisi, İstanbul şehrin- ı den Bursa şehrine gitmek , üzere yirmi dört saat önce- ı den Devlet Denizyolları miı-essesesine bas vuruyor; diğer vatandaşlarla birlikte, hep beraber «Bilet kalmadı'» cevabını alıyoruz.
Avdette de. kırk sekiz saat önceden lâzım gelen resmi ve hususi makamlara mü ( racaat ederek muayyen ve i mecburî saatteki dönüşünü ı sağlamak istiyoruz: İmkân i sız! Bilet gişesi açılmadan J önce, nöbetçi dikiyoruz. Mu ’ vaffak olamıyoruz. Yolcu- ı lardan biri, bir polise: «He- 1 pimiz burada bekliyoruz, J Sen iltimaslıların biletlerini 1 alıyorsun!» diyor. Camlar 1 kırılıyor; müthiş bir hercü- ; merç. Yine bilet yok, 1
Eyvah, Bursada kalaca- i ğız, işimizin başına dönemi- 1 yeceğiz. Hafta tatilimiz bur 1 nııınuzdan gelecek. Derken. 1 müjdeyi veriyorlar: Geçen 1 büyük yağmurlarda kapa- 1 nan Yalova yolu açılmış. Talisi ile gidemezmişiz: derelere saplanırmışız amma* kuvvetli motörfi olan bir otobüse binersek menzile ula sırmışız.
O taraftan dönmeğe karar veriyoruz. Tablatin tahribatı medet Allahtır: İnsan, bir selin ne yapabileceğini görmeden kestiremiyor. Tar lalar birbirine karışmış. Kimin hududu nereden başlayıp nerede bittiğini anlamak, pek çok yerlerde devrilip sürüklenen ağaçlardan ve diğer sabit noktalardan anlamak mümkün olamıya-caktır. O fâciayi görmek vü reğime acı çöktürdü. Hele Gemliğin içi büsbütün facia. Sahildeki bütün evler, ya tamamen, ya kısmen denize gitmiş. Futbol sahasının ortasında yepyeni bir dere hâsıl olmuş. Köprüler yıkıldığından kuvvetli otobüsümüz, çamura saplanan diğer otobüsleri geride bırakarak, bir torpito gibi suları iki tarafa saçarak, deli de relerden geçti.
Dünyanın başka taraflarında selleri önliyecek ve de »izleri siniri andıracak fennî teribat yapılabiliyor. Diyelim ki, bizde henüz olamadı. Son günlerin haberleri arasında Beynelmilel ban kadan su işlerimiz için kredi alacağımıza dair bir iş’ar var. İnşallah ilerûde bir gün. yağmurdan da kuraktan da korkmaz hale geliriz. Fakat o güne kadar, ufacık tedbirlerle hayatımızı voluna sokmanın çaresi yok mudur? Meselâ;
1 — Gittiğiniz Konya vapuru, orta güvertesi yolculara yasak edilmemek, kamara biletleri öyle fâhiş fiate satılmamak, ve bilet kontrolü daha önceden yapılmak suretiyle daha rahat ve dalıa çok yolcu alır bir hale konabilirdi. Böyle fevkalâde hallerde ve Bıırsanm mevsiminde iki, üç vapur tahrik olunurdu.
2 — Mudanya hamallaıı işi vapur yanaşmadan nizamına sokulur, vapıır yanaştıktan sonra yolcuların an-taştıkian hamallar facialı şekilde cezalandırılmaz, su şehrine giden hasta turistlerin kam (»ynatılmazdı.
3 — Gerek Mudanya, ge-
rek Yalova otobüslerine, nizamından Cazla ve tehlikeli şekilde yolcu alınıyor. (Bir sırıda. çocuklar dahil 4 ve- dilemez dâvalar mıdır? rine 7 nüfus vardı.) Kasa-| (Vâ-NÛ)
Yüzde 75 nispetinde Amerikan buğdayı karıştırılacak
Belediye, ekmeklerin kalitesini yükseltmeğe karar vermiş ve bir müddet evvel tetkiklere haş lamıştı. Neticede Amerlkadan ithal edilen buğdaylarda gluteu maddesi daha fazla oldufeu için bunlardan yapılan ekmeklerin daha iyi evsafta olacağı tesblt edilmiştir. Bunun üzerine Istan bul fırınlarına verilecek ekmeklik unların, yüzde 75 nlsbetlnde Amerikan buğdayı karıştırılmış harmanlardan hazırlanması ka rarlaştırılmış ve İşe taşlanmış tır. Bu unlar yakına^ fırınlara •serilecek ve bu suretle ekmeklerin kalitesi şimdikinden duba lyl olacaktır.
Ayrıca belediye, fırıncıların hiylealne mâni olmak için yaptığı sıkı kontrollara devam edecektir. Son hafta zarfında şehrimizde mevcut 225 fırın tamamen kontrol edilmiş bunlardan 36 sı hakkında zabıt varakası tanzim olunmuştur.
Ticaret Bakanlığı. 74 - 7B ran dımanlı olanlardan gayri bütün unların satışını serbes bırakmış tır. Bu karar, piyasadaki hâs un karaborsasını kısmen hafif letecektlr. Zira francala imal ve satışının yasak olmasına rag men kaças fırancalâ yapanlar mevcuttur. tfü kaçakçılığa mâni olmak iç.r alınan sıkı tedbirler ve takip er neticesinde kaçak fıranca A flatleri çok yükselmişti. Bunun üzerine hâs un karaborsası da faaliyete geçmiş ti. Şimdi diğer çeşit unların ser bes tprakılması üzerine hâs ol-nııyan unlardan hâs un elde edilebileceği düşünülerek karaborsa faaliyetinin hafi tüyeceği söylenmektedir.
Sabah Gazeteleri Ne Diyor?
Vazife başının şehitleri
Ahmet Emin Yatman VATAN* daki yansında Refah şehitlerinin ailelerine verilen aylıkların geri istenmesinin büyük Mr bakanlık olduğunu belirttikten sonra şöyle demektedir:
Maliye Vekili îamall Rüştü Aksal’m şehit ailelerinin müktesep haklarına karşı uzanan tecavüzlü etleri durduracağını umuyoruz. Böyle muameleler birbirini takip ederse, emniyet denilen cevher bu muhitte naatl kök tutar? Bugiikü kanonun kendisine verdiği bir haktan huzur İçinde istifade eden vatandaş- yıllarca sonra yeni bir tefsirle başına birdenbire saikalar yağmıyacagından nasıl emin olabilir?
en acı ve tesirli bir ders yerine geçer.

Halk Partisinden bir dileğimiz
Ercüment E. Talu SON POSTA' d», Esat Durusoy'un kısmi seçimlerde Milletvekili adayı göe-tcrilmesi hakkında şöyle demekledir:
Bu zat aynı zamanda tstan-bulun en büyük sıhhat müessese sinin başındadır. Ve bu vazifeyi sen elerden beri Allah İçin büyük bir dirayet ve kifayetle ifa ederek bütün hemşerilerlnin İtimat, sevgi ve minnetini kazanmıştır.
Halk Partisi doktor Duruso-ytın parti bakımından yaptığı hizmetleri de ayrıca takdir etmiş ve bunları mükâfatlandırmayı düşünmüş olabilir. Fakat bu mükâfat, gelecek umumi seçimlerde yenilenmesi zlyadesiie meşkûk olduğu için lopu bir yıl sürecek milletvekilliği suretiyle olursa bundan doğacak yazık bir kaç türlüdür.
Sonra öyle sanırız kİ sayın başhekimin kendisi de. şimdiki vazifesini bu tevcihe tercih edecek kadar, mesleğine âşık ve bağlıdır. Bu sebepledir ki Halk partisinin nasıl valimizi bize bağışladı ise Cerrahpaşa
hastanesini de, başhekimi ile beraber öylece bağışlamasını ehemmiyetle diliyoruz.

Çok haklı hayret
YENİ SABAITın başmakalesinde Haşmet Orbaj'ın şehirde »erbes dolnıiıfı iddlaUrt hakkında şöyle denmektedir:
Bir mahkûmun, böyle rahat rahat mahkûmiyet müddetini kahvelerde ve eğlence yerlerinde geçirmesi derin teessür uyan dırmıştır. Bu hususta mütalâası sorulan İstanbul Cuhmuriyet savcısı, böyle bir hale «yüzde yarım» ihtimal vermem, demekle, duyduğu elemi İfade ’ mlştlr. Hakikaten yüzde değil, milyonda bir bile bir hal olmamalıdır.
Bu mesele tablatiyle tahkik edilecek ve Orbay hakkında böyle kolaylıklar göstermiş olanlar, eğer varsa, cezalandırıla çaktır. Fakat hâdise doğru İse. asıl mühim nokta, bu Haşmet Orbaya karşı gösterilen özel muameledir, çünkü nihayet bir katil mahkûmunu bu kadar yumuşak ve kadife bir eldivenle tutmağa ne hacet vardır? Fikir ve neşriyat dolayıslyle mahkûm olanlara, bile ayrı ve hususi kolaylık gösterilmiyor.
eyle-yarım böyle
İlk tahsil
seferberliği
Millî Eğitim Bakanının tamimi
Nuh un gemisi
bu da
Tütün rekoltemiz
Tütün Lhracat mevsimi yak taşmaktadır. Tütün mübayaa-ı İçin şimdiden memleketimize bazı heyetler çelmiş ihracatçılarla tetmasa geçmişlerdir.
Bu seneki tütün rekoltesi hal: kında gazetemize beyanatla oj lunan Türkiye Tütüncüler Birliği genel sekreteri Celâl Umur mahsulün memnuniyet verici olduğunu işaret ettikten sonra demiştir ki:
«— 94i, rekoltesinin 100 milyon kilo civarında olduğu talimin edilmektedir.
Bu miktarın 48 - 50 milyon kilosu Ege. 21 milyon kilosu Marmara, 26 milyon kilosu Karadeniz. 3 milyon kilosu da Da-ğu bölgelerlndendlr. Bu seneki mahsul miktar İtibarile geçen seneden % 15-20 nLabetlnde fazladır.
Mahsul evsaf itibarile tık yetişme zamanında çok iyi ve iı-mitll idi. takat son yağmurla» tütün için pek elverişli olmamıştır, Bununla beraber Ege nan altı yolcu gemisinden biri mın₺akMımn g^nu azami tnah-
Karadeniz postası
Giresunun arızalan dolayısile Ege, Karadeniz postasına verildi
Denizyolları İdaresinin. Ame-rikadan son olarak satın ah-nan altı yolcu gemisinden biri ....|....... ..... . m
olan «Ötenin» vapuru, söriilea ’ s,ûîa"târtaaM kuldmnubulımu-ârmlun üzerine bu sabah elk-, yordu Maralara ve Karadenizln ...-e. baE1 kısımlarında yukarı yaprakların kurumıyacağından endişe edilmektedir. Bununla beraber havalar bundan sonra lyl giderse mahsulün iyi olacağı tahmin edilmektedir.
ihracat imkânlarımız j — Bu senekJ ihracat imkân-saat larımzı nasıl görüyorsunuz?
ması icap eden Karadeniz sürta postasından. alıkonulmuştur.1 Gemilerin bozuk olduğu yolun-1, da ileri sürülen iddiaları tekzip eden çevrelerin ne derece , haklı olduklarına canlı bir mİ- i sal teşkil eden bu vaziyet karşısında idare «Ege» vapurunu Karadeniz sürat postasına ver-1 mlştlr. «Ege» dün gece saat 1 de yola çıkmıştır. ■— Geçen senelerden kalan e-
Bu hususta kendlsile görüşen llmlzdeki 8-10 milyon kilo ka bir arkadaşımıza umum müdür dar bir stok vardır. Henüz baş* Cemil Parman şunları söylemiş- ' lıyan ihracat mevsiminde tir; |f.......................
«— «Giresun.» un eç: ala.” '
«Trabzon» vapuru da ârızalan merikan alıcıları memlelcelUni-dol&yısile esasen bir müddet- [ ze gelmiş ve faaliyete bs^lamış-tenberi havuzda olduğundan lardır.
«Ege. vapurunu bu sefere tah-| 3°n bir ay zarfında Polonya sis etmek lâzımgeldl. Filvaki monopolü tarafından 500 bin kı «Ege. nin sürati azdır. Fakat1 bunlar yük gemileri olmadıkla-* rı İçin uğrak iskelelerinde az kalarak programı geciktirmemeğe çalışacaktır. Bununla beraber «Ege» vapuru bu seferi bir kaç saat rötarla kapatabilecektir.»
| taraftan Alman, bir taraftan eşi olan Çekoslovak, bir taraftan da A


baların kontrol sahasına gir dikçe, şoförün solundaki yol cu arkaya alınıyor, kontrol sahası geçtikten sonra yine şoförün soluna geçiyordu. Saplanan otobüslerin bilhas sa bu müfrit ağırlıktan dolayı »rızaya uğradıklarını tesbit ettim.
Evliya Çelebi. Bursa ya giderken ilalıi söyler:
Allahümme yâ hâdî Âsan eyle yolumuz
Hâlâ işler Allaha kalmıştır. Düzeltilmesi pek mümkün işleri düzeltemediğimiz bir sırada da turizm dâvasına kalkıyoruz. Evet, sellere karşı durmak müşkül iş a-mn. bu anlattıklarım ıslah e
Denizyollarının ihtiyaçları
lo. Alman Reemtsma firması ı»a rafından 2,600,000 kilo. Çekoslovak monopolü tarafından da 1.700.000 btio tütün satın alın mıştır.
Umumiyetle, elde mevcut stokun İçinde bulunduğumuz mevsimde tamamen satılacağı ka nâali mevcuttur Piyasada mevcut stok tamamen satılacağına nazaran yıl başına doğru açılacak 949 yılı züra satışlarının iyi ı seyredeceği ve bu mahsulün dc tamamen satılacağı ümit edilebilir.
Almanya’ya tütün satışı
— Bu sene Almanya bizim l-çln iyi bir müşteri olacak mıdır?
— İkinci cihan harbine kadar Almanyaya senede 15 - 20 milyon kilo tütün sattığımız halde 1944 de Almanya ile münasebetimiz kesildikten sonra 4 sene Almanyaya tülün satamadık. Bu devre zarfında Amerikan firmaları Almanyaya kendi tütünlerini sürdüler ve müstehlik lerl kendi tütünlerine alıştırdılar.
Fakat geçen sene Almanyaya 11 milyon kilo tütün satabildik, bu seneki satışlarımızın da buna yakın miktarlara baliğ olacağı tahmin edilmekledir. Türk tütününün Alırianyada ergeç eski mevkiini alacağı kanaatindeyiz * __________
Kuduz hastanesi Çemberlitaşa naklolundu Beyoğlunda SıraservilerdeU kuduz tedavi müessesesl. bugünden itibaren çemberlItaşU Peykhane caddesi 10 numaradaki binaya naklolunmuş hastalan bu binada kabul tedaviye başlanmıştır.
HER NEVİ
MOBİLYA
DEKORASYON
BEYOĞLU
Umum müdür muavini, Kalkınma bankası temsilcisile yapılan temasları anlattı
Milli Eğilim Bakanlığı, sene ilk Uhsil çağında olup okullara devam etmeyen talebe' kalmamasını arzu etmektedir. : Bu maksatla Eğitim Bakanı. Tahsin Banguoğlu vilâyetlere | birer tamim göndermiştir. Bu | tamim dün vilâyetimize de gelmiştir.
Bakan bu yazısında valilerden ilkokullara devam mecburiyetinde bulunan 7 ilâ 12 yaş arasındaki çocukların hiç birinin okula gitmemesine etmemelerine dikkat edilmesin! istedikten sonra, yerslzük veya öğretmensizlik yüzünden de hiç bir çocuğun açıkta kalmamasını rica etmektedir. Okulu az olan yerlerde orta okullardan veya çifte tedrisat yapmak suretilc mevcut ilkokullardan faydalanılması tamimde belirtilmektedir. Tamim kaymakamlıklara gönderilecektir.
Diğer taraftan Bakanlığın bu tamiminden şehrimiz Milli E-gitlm Müdürlüğü de haberdar edilmiştir. Müdürlük yarın Milli Eğitim memurlarını vaziyetten haberdar edecektir. Milli Eğilim memurları 1 ekimde bavlıyacak olan ilkokullar tedrisatından 10 - 15 gün sonra kendi bölgelerinde evleri dolaşmak suretlle ilk tahsil çağında bulunan çocukların sayımını yapacaklardır. Bu suretle okullara gitmeyenler meydana çıkarılacak ve devamları temin edilecektir.
Denizyolları idaresi umum müdür muavini Behçet Osman-oglu evvelki gün Ankaradan dönüp dün akşanı tekrar An-karaya gitmiş ve hareketinden önce kendlsile görüşen bir arkadaşımıza şunları söylemiştir: | «— Ankarada, Beynelmilel
ı Banka mümessillerinden olan liman mütehassısı M. HalmOS-la ve Bayındırlık Bakanlığı liman dairesi başkanlle görüştük- Bu arada M. Halmosa, yapacağı Incelemelcı için Deniz-I yollarının hazırladığı bilgiler verildi. Bizimle beraber İstan-. bula gelmiş olan bu zat. bugün bu bilgileri ve İstnabulun liman haritasını gözden geçirip . motörle limanda bir gezinti yaptı. Yarın da idarede meşgul olacaktır,
Bundan başka Ankarada, Marshall yardımından Denizyollarının malzeme vesalr İhtiyaçları için ayrılacak miktar hakkında ilk görüşmeler yapıldı. Bu defaki gidişimizde de son olarak idareye ayrılan tl-raj haklan ve Karadeniz hattında çalıştırılmak üzere alınacak yeni gemiler meseleleri-le uğraşacağız.»
Behçet Osmanoftlunun yarın tekrar İstanbula dönmesi beklenmektedir.
Italyan bahriyelileri
Dün sabah Taksim âbidesine çelenk koydular
ve ve
Zavallı çoban
Cesedi vahşî hayvanlar tarafından parçalandı, çoban Receb’in kemikleri bulundu
Biz denizdeki gemilerimizin dertleriyle basa çıkamazken, el Oğullan binler ve binlerce senelik Nuh'un gemisini kendilerine dert e-() indiler. tââ Imerikadarı kalkıp memleketimize geldiler ve tââ Ağrı dağının tepesine tırmanarak gemi enkazı aradılar. Bu araştırına esnasnda çektikleri sıkıntıları, katlandıkları ağır külfetleri gazetelerde okuduk.
Erzurumdan dönen heyet âzassndan biri gazeteci arkadaşlara söyle demiş:
«— Nuh'un gemisinin bulunduğunu ispat edemedik, fakat hic değilse bulunma dığını ispat ettik »
Anlıyamadım. doğrucu. »Muvaffak olsalardı. Nuh'un gemisinin \ğn dağında bulunduğu hakkmdaki iddialarını bütün dünyaya karşı ispat edeceklerdi. Fakat Nuhun gemisinin bulunmadığını kime karşı ispat etmiş oldular? Geminin orada bulunduğunu iddia eden kendileri değil miydi?
Mamafh, akıntıya kürek çekercesine harcanan emeklerin boşa gitmesine karşı bu kadarcık bir teselli pa cini Amerikalı dostlara evk görmemek gerek! Bu vesile ile bir kere daha öğrendik ki Amerikan garabeti, ak saçlı âlimleri bile bövle tuhaf hevesler peşinde maceralar sürükliyecek kadar acayi tezahürler arzediyor.
Nuh’un gemisi işinde akıl erdiremediğim daha miihını bir nokta var: Araştırma heyetine başkanlık eden ihtiyar âlim. Amerîkaya dönmek üzğere Yeşilkövde tayyareye bineceği sırada gazeteci arkadaşlarımızdan birine demiş ki:
«— Bu sefer Nuh’un gemisini bulamadık. Dün gece otelimize bazı zengin Türkler geldiler ve masrafımızı ödemeğe hazır olduklarım söylediler Belki de ge lecek sene ontann hesabına Cûdi dağında araştırma yapacağım.»
Günlerden beri bu sözler zihnimi kurcalıyor, mcitema diyen artan bir merak üzüntüsü içinde düşünüp duruyorum: Dağ başında Nuh ge misi aramak sevdası uğrun» heba olan masrafları ödive-cek kadar fedakâr, vefakâr Tiirk zenginleri kimlerdir acaba? Gemi bulunmadığı halde heyetin masraflarını ödemeğe kalkıştıklarına göre, demek ki gemi bulunsaydı satın almak istîvecekler-di! Ne yalan sövliveyim. Nuhun gemisine karsı bu vatandaşlarımızın gösterdikleri yakın alâa nek garibime gitti. Korkarım, bu zengin hemşcrilerimiz günün birin de Amerikalı âlimlere şöyle bir teklif de yapabilirler: «Mademki Nuhun gemisi bu lunamı.vor: bir de. İbrahim Peygamberin, oğlu İsmaiji kurban etmek üzere bilediği bıçağı veyahut da Havva Anamız Cennetten çıktığı zaman tesettür ettiği incir vap rağtnı arayınız. Masraflarınızı biz «diyeceğiz, bu uğurda bütün servetimizi fedaya hazırız»! derler mi, derler ha!
Ve illâ, vatandaşlarımıza sorsak:
«— Öteden beri memleke timizde ağır tahribat yapan
O
Limanınızda misafir bulunan 1 İtalyan mektep gemisi Ralmon-do Montecuccolinin komutanı
albay Ortato Fadin dün saat 10,30 da Taksim Cumhuriyet a- 1 bidesine törenle çelenk koymuştur.
Saat 10 da başlarında bando ve subayları olduğu halde İtalyan mektep gemisinin talebe ve silâhendazları Dolmabahçeden ' hareket ederek Gümüşsüyü yolunu takiben Taksini Cumhuriyet alanına gelmişlerdir. Bu arada başlarında bando bulunan bir Türk deniz müfrezesi ve yük sek rütbeli deniz subayları abidenin etrafında yer almış bulunuyordu.
Saat 10.30 da Türk ve îtalyan kıtalarının merasim duruşu Lle millî marşlar çalınmış ve Mon-tecuccoli'nin komutanı albay Fadin çapa şeklinde muhteşem bir çelenk'l abideye koymuştur. Abidenin etrafında sıralanan kalabalık bir halk kütlesi komu tanı çelenk koyar ve abideyi selâmlarken şiddette alkışlamıştır.
Albay Fadlnln defteri mahsusu imzalamasını müteakip kıtalar merasim yürüyüşüyle abidenin önünden geçmişler ve halk tarafından alkışlanmıştır İtalya bahriyelilerine ziyafet
Şehrimizde misafir bulunan îtalyan mektep gemisi Monte-:____________.
cuccoll'nin subayları şerefi- vereni, zelzele, sel felâketze-ne îtalyan büyük eiçülği deniz delerine, sokaklarda SÜTİİ-ataşesi tarafından dün saat nen kimsesiz çocuklara, ge-113 te Yıldızda bir öğle yemeği çim sıkıntısı içinde kıvra-j nan voksııl vurdd aşlara var
»] dım irin simdîve kadar kaç para feda ettiniz, sayın baylar?».
Ne cevap verirler acaba? Yeni dünva garabetlerini brnimseme özentisi, taklit ve lüzumsuzca varanma ziip peliği iliklerimize İsliyor: ananelerimizi unutturuyor, milli akidelerimizi hırpalıyor. hüviyetimizi, sahsiveti-mizi değiştiriyor, Nuhun gemisini ariyan kişiler oluyoruz. çok yazık.
Cemal Refik
Edremit — İlçemizin Havran bucağı Halılar köyünde bundan 6 - 7 ay önce kaybolan Recep Aslan İsimli bir keçi ço- | verUnıkurbanına alt eşyalar ormanda bulunmuştur. Hâdise hakkında ne ve bir de kaburga kemiği alınan mütemmim malûmat bulunmuştur, şudur: | Tahmin edildiğine göre, yedi
(Seçenlerde köye 1.5 saat me- ay evvelki kışta keçi çobanı o-satedeki Dünbek mevkiinde or- lan Recep Aslan oğlağını kayman İçinde bir çakı, ekmek tor- bittiğinden, babasından korka-bası bulunmuş, ve köy muhta- 1 rak köye gidememiş, orada ge-. n hâdiseden haberdar edilmiş- celemlş, sonra yolunu kaybede-tlr. | rek donma neticesi ölmüştür.
Hâdise yerinde zabıtaca ya- Cesedi vahşi hayvanlar tarardan İnceleme sonunda bir çe- fından parçalanmıştır.
^■Günün en güzel eseri "R
Evlilik Mahremiyetleri
Dr. Cemal Zeki’nin
Evliliğin sır ve mahremiyetlerini çözen seksoloji, cinsiyet âlemi, tenasül hayatını bütün hususiyctlerlle anlatan bu taymelü eser HERKESİN KİTABI VE EN MAHREM DOS-TÜDUR, 4 üncü basılış 700 nahife. İNKILÂP KİTABEVf
6 Llra
Sergiye rağbet fazla
1 ekimde açılacak İstanbul sergisine rağbet pek fazladır. Türk Hava Kurumu uçak fabrikası da İnşa ettiği uçaklardan bazılarını sergide teşhir edecektir.
Serginin muhtelit eğleme yer lerini İhtiva edecek olan Lün« parkuı da insası llerleınekUdlr.
AKŞAM
20 EvlÛJ İS 19
Sahlfe 4
Emil» ilçesi Seçim Kurulu Başkanlığından
l
Perşembe Akşamı:
LALE-AR
Sinemalarında
İlimizde açık bulunan iki milletvekili seçiminde bütün seçmenlerin oylarını bir gün içinde kullanabilmelerini sağlamak amaclle 4913 sayılı kanunun 13 ve 19 uncu ve 5258 sayılı ka numın 15 inci maddesi gereğince, ilçemi* seçim kurulu tara fmdan seçim bürosu adı verilen seçim sahaları teşkiline karar verilmiştir.
Teşkil olunan seçim bürolarının kurulduğu yerler ve merkezleri ve hangi köy, mahalle ve sokakları kurmen veya tamamen İçine aldıkları aşağıda göaterUmfşUr.
Kanun hükümlerine göre seçmenlik haklarını haiz olanların isimlerini gösterir defterlerin birer örneği her seçim bürosu İçin kabul edilen mahallerdekl her kesin görebileceği yerlere asılmıştır. Bu defterler 20/eylûl'949 salı günü sabahından İtibaren »Pazar hariç) altı gün yani 26/eyIû)/9« pazartesi günü akşamı saat 18 e kadar asılı bulunacaktır.
Defterlerin asılı kaldığı süre içinde seçmenlerin adları, kim ilkleri defterlere yanlış veya ıM defa yazılmış veya hiç yazılmamış veya yazılmamak İflzım gelirken yazıldığına dair yaa ile ve söz Lle ileri sürülecek ıütaziar bu müddet içinde ilçe merkezinde toplu olan seçim kurulunca dinlenerek karara bağ lanacak ve bu müddet dışında itiraz dinlenmiyecektir.
Kuru) kararma razı olmayanların, kararın tebliğ tarihinden bavlıyarak üç gün İçinde asliye hukuk mahkemesine, bulunmayan yerlerde sulh hukuk yapıcına, seçim kurulu karari-le birlikte başvurarak İtiraz etmeğe baklan hükümlerine uyularak İlân olunur.
3e. B. Sandıkyeri Mahalleri No;
Sokalı
Deruni Mehmet Ef.
Hallâvi M unsur
16 Mart şehitleri Dariiİh an Delikanlı
Cüce çeşme Knlenderhane eaı
Şehzadebaşı
(2-18/2 (1-3) (1-11)
(2/6-1) (1-7) (2-26) (1-9)
olduğu kan u un
(13684)
Sok aklan
Seçim Bürosunun ihtiva ettiği
Se.B Sandık yeri Mahallesi
No:
8 Caferiye haı Mercan Nargilecl (2-18) (1-7)
(Sülcymanlye) Çökelek (2-9ı (1-9)
Mercan Cad. CV152) (1-65)
Semaver (2-18) (1-15)
Tamirhane (2-28/1) (1-37)
Mühürdar Emin >Ş. (34-54)
(13-37)
Mangaldı (2-10) (1-9)
Havan et Ismetiye (2-20 (1-23)
Nasuhiye (1-53) (
Fincancılar (2-20J (1-43)
örücüler (2-56) (1-45)
Paşa Camii (2-44)
Ran arka&ı (2-30) (1-17)
Kilit han Çık. (1-13) (2-8)
Çakmakçılar Yoku. (2-4) (1-5) Mahmutpaşa Yoku. (1-107)
Fincancılar Çık. (183-229)
Uzun çarşı başı Cad. (2) (1-9) Vasıf Çınar (2-158) (1-153) '
Rlza paşa (2-102)
• Dişçi Mektebi Beyazıt Hakkfiklar çarşısı (2-72) (1-63)
İmaret (2-22) (1-35)
Bakırcılar (1/1-27)
Bayazıl Meydanı 12-36)
Şeker Ahmetpaşa 2-38)
Mühürdar Emin paşa (2-30)
(1-11)
Lekeciler (2-22) (1-23)
Makasçılar (2-54) (1-59)
Kökçüler (2161 (1/9-1)
Okçular başı (2-102) (1-91)
Çadırcılar (2-204) (1-191)
Çarşıkapı (1-49)
Yeniçeril» - (70/1-134.)
Çâtalhan (1-30)
10 Muhtarlık Bülevmaniye Uzunçarşı (155-291)
binası Şahande So. Şekerci (1-55)
KebabCL han (1-5)
Deveoğlu Yokuşu (64/794)
Ağızlıkçı (2-12) (1-7)
İnıamc-ci (2-4) (1-5)
Şahende (1-23) (2-10)
Tesblhçl (1-5) (2-8)
İsmetiye (2-26)
11 7 Cl ilkokul Suileymanlye Siyavuşpaşa (2-34/1) (1-37) şamdancı 1/2-18) (1-157)
MİTTiarnltıan (1-113/1) (2-118/1)
Dökme eller Hamamı (2-10) Dtıkmecller aralık (1-8)
Fetva yokuşu (1-87)
12 Dispanser Süleymanlye Hesap çeşme (1-11) (2)
Tiryaki çarşısı (2-6) (1-67)
Şi f? hamamı (2-30) (1-35)
Kanunî medrese (2/1-36)
(11-17)
Ayşe kadın hamamı (1/1-11)
ELmaruf (2-14) (1-9)
Avnl paşa (3-18) (1-17)
13 6 Cı İlkokul 8ûleymaniye Kirazlı mescit (30-60
(Vezneciler) Süleymanlye (3-10) (1-33J
Fuatpaşa (1-88)
Bakırcılar (2-36) (38/18)
Darülfünun (2-40/3)
Sabuncu çıkmazı (1-11) (2-8)
Vezneciler (1-7) (2-4)
Yorgancılar (1-9) (2-8/D
Taş odalar (1-49) (2-24/1)
Bozdoğan kemeri (2-32)
Külhan çıkmazı (1-29) (2)
Kaptanı derya (1-) (2-18)
Takvlmhane (1-17) (2)
e- Kaptan paşa
14 Tnştck neler MoDahüsrev Kovacılar Cad. (25-125)
Camii Kirazlı mescit (1/1-35)
Kayunrii Ahmet (1-21) (2-28)
Kalender mektebi (1-19) (2-18)
Emli hoca (2-10) (1-11)
Taştekneler (1-35) (2-32)
Manav (1-9) (2-14)
15 Yılda garajı Molla- Mustafa Kemal Cad. (182-202)
Havacılar Cad. hüsrev Azapasker (1-21)
Kahveci (1-9) (2-12)
Himmet (1 15/1) (16-36)
Revaniçelebl (2-26/1) (1-17/1)
AkHpaşa (1-23) (2-28)
Kâtip çelebi (85-103)
« (62-96)
Vefa caddesi (43-53)
Molla Şemseddln (2-14)
Üzümcü (2-12) (1-9)
Müşküle (3-16) (1-17)
10 Camcı Ali Kalender- Buzdağım Cad, (— 67)
Camii tane Vezneciler (24-96)
28
Müverrih üayrullab
(2-12) (1-17?
24 Ak bıyık
camii
15 Fuatpaşa
camii
22 TÛrk hava tu- Balaban-rumu apartmanı ağa
Dlzdariye fiinblndirek camii
18 Garaj Yeşil Kemalpaşa
Tulumba
Kemalpaşa cad. Defter emini Gümrük emini Mimarbaşı 8e 11m paşa sok. Yeşil tulumba Ordu cad.
(112-140)
(1-15/2) (2-16)
(2-30) (1-25)
(2-16) (1-17)
(2-16) (1-17) (2-44) (1-57) (252-304)
(83-165) (2-30) (1-21) (2-38
(1-29) (8-3) (2-38) (1-29) (1-15)
Şehzadebaşı cad.
Fevzlye geçidi
Fevriye cad.
Muhtarpaşa
18 sekbanlar
18 sekbanlar aralığı Mahmutpaşa çeşme (1-21 (2-33) Beiimpaşa yokuşu (2-16) (11-27) Şirvanlzade (2-14)
Tekke sokak (2-10)
Ahmet Setâhattln (2-32) (1-15)
(1-19) (1-17)
Fethi bey cad. Çukur çeme Ağa Yokuşu Genç Türk
Mahfel
(1-67) (1-37,1) (2-43) (2-32) (1-43) (3-85/2)
(2-24) (1-23)
Sultanahmet
Sultanahmet
Binblrdlrek
"Türkçe Renkli,,
SPORUN ZAFERİ
•14 üncü Londra Olimpiyatın»
Triyestenin mukadderatı
Milletler arası birliğin sembolü olan büyük tüm.
J
/
■ Gençlere, ihtiyarlara, herkese hararetle tavsiye edeceğimiz Şaheser:
Kahraman Arkadaş
(Gallant Besse) Renkli
TL AS SİNEMASINDA^
■^Bugün matinelerden itibaren
SÜMER SİNEMASI
Bugüne kadar görülen dehşet, korku ve heyecan «ilimleri-nln en büyüğü
FRANKENSTEiN

yor. Mezarlıklar soyan adam— Cesetler çalan, adam... Allah lle boy ölçüşen adam... Ölülerin beyni İle yaşayan canavar adam -. İki saatlik dehşet ve korku.
z
YARIN AKŞAM
MELEK
Tito iki şartla şehri
İtalya’ya vermeğe
hazır
Nevyork 19 (A^.1 — «Afp»;
Radyo yorumcusu Draw Pe-arson'a göre Birleşik Amerikanın Belgrad elçisi, Tllonun Tri-esteyi İtalyaya vermeğe hazır olduğunu blldLrdiğinl söylemiştir.
Maamaflh Tito buna İki şart koşmuştur; Birleşik Amerikana milletlerarası imar bankasından Yugoslavyaya istikraz temin etmesi w Yugoslavyay* Trleste varoşlarının verilmesi.
Gene Pearsona göre Birleşik Amerikanın eski Arjantin höyük elçisi James Bruce Dı&leri Bakanlığında Avrupaya askeri yardım programı dairesi şefliğine getirilecektir.
Ürdün kralı
Fethi bey cad. Ordu cad. Kurultay HarikzedeJer Ahmet şua yy İp Zeynepkâmil
(2-32)
190-250) (1-41) (2-30) (2-50) (2-22) (1-33 (19-63) (26-66
Feyzi ye cad. Saffeti paşa Vldinii Tevflk Acemi Nefer Şehzadebaşı Vezneciler Kadirbcy
Kimyager Derviş pş. Külhan Külhan Hatice usta Haçekt Yahni kapan Darülfünun
Büyük Reşitpaşa (2-62/4) (1-49) Akbıyık cad. (25-91/İf (62-112) Akbıyık Hamam
(9-11)
(1-3) (2-4) pş. (40-43) (2-38) (i-31) (2-44) (1-81)
(1/1-39) (2-38/1) (1-9) (2-42) (2-8) (1-17) (1-17)
(2-30) (1-25) (1-41)
Arasta sokak A tm ey dam cad. Değirmen sokak Fenerli sokak
Kabasakal sokak
Eapıağası sokak (1-17) (18-30) Konut
K. Ayasofya Mimar Mehmet
sok. (5-57)
(16-44/1)
(1-37) (20-58) (43)
(2-44) (9-21)
9) (2-16) !5) (2-29) (2-48)
(2/1-2/6)
(2-66 (19-51) (1-29) (2-38)
Mustafa paşa Nakilbent Oğul sokak Sultanahmet Medresesi
Şifa Hamamı çıkmazı Mes.
(2-32) . (1-35) (2/1-40) (1-25) (2-36)
Tavukhane Torun
Ahır kapı Cad. Ahırkapı İskelesi Ak bıyık camii Hisar sokak Hisardlbl Aralık Keresteci Hakkı
(80-66) (15-25)
Kup acılar Oyuncu sokak
Oyuncu çıkman Yeni Güvey
(1-11) (1-18) (1-19)
(3-31) 2-10) (18-50) (1-43/1) (1-35) (2-22) (2/1-30) (1-75/21-53) (2-16) (1-15) (1-11) (2-16)
At meydanı (2-30)
Blnbirdlrek meydanı (2-12)
>1/1-U) (1/1-19) (2/1-12) (1-141) (2-10) (1-7) (2-8) (1-9) (1-17) (2)
I (62-78)
(51-59) (1-45) (2-38) (1/1-41) (2-44) (1/1-59) (2-48)
(1-41) (1/1-15) (2-8) (1-17)
Cebeciler Dlvanyolu Dosttuk Fazlı paşa Firuzağa Gedıkpaşa camii
İşık
Klolfarer Peykhane Fiyerloti Taşdlrek Üçler
Aşmalı Çeşme (1/1-15) (2-28) Boyacı Ahmet (1/1-13/2) (2-28) Dlzdariye Camii (1/1-7) (2-8) Dlzdariye çeşmesi (1-61) (2-36) Dlzdariye yokuşu (2-16) (1-7) Oöklaş (1/1-11) (2-14)
Kâtip Sinan camii Kâtip Sinan yokuşu
Medrese (1-21)
Mehmet paşa yokuşu Peykhane Yurd Su Terazisi
Terazihane Yeniçeriler
(Arkası altıncı sahifede)
(1/1*32) (1-19) (2-14) (2-42)
(2-12) (2-20/1)
(1-2S) (1-15) (1-17)
Amerikanın en güzel gülen ve ■ en güzel ağlayan Yıldızı I mükâfatını kazanan gı JANER RUSSELL
ve J
LODİS HAYWAK1>
bir surette yaratılan Ö
; D u L I
Widov) | ı
tetll nefis bir mevzu.
iden aldırılması rica ol un ur
Abdullah İspanyadan memleketine hareket etti
Malağa 19 (AP.) - Ürdün
kıralı Abdullah, dûn akşam, «Fİ zarroa ismindeki vapurla buradan Beynıta müteveccihen hareket etmiştir. On üç gün süren ziyareti esnasında kıtal, kuzey batı İspanyayı dolaşmış ve ziyaretinin resmi safhalarında O-rada general Franko ile görüşmüştür.
Kartal ilçesi Milletvekili Seçim Kurulu Başkanlığından
İlçemizde teşkil edilen seçim büroları lle bu büroların hangi mahallerde kurulduğu ve hangi köy vc mahalle ve sokakları ihtiva ettiği, seçim defterlerinin asılı bulunduğu 4918 ve 5258 sayılı kanunun 18 d maddesi mucibince bu defterlerin 20/9/949 günü asılarak 26/9/ 949 günü saat 18 de indirileceği her hangi şekilde itirazı bulunanlar bu sûre içinde Kartal Belediye dairesindeki seçim kuruluna müracaatları lüzumu aynı kanunun 15, 19 maddelerine tevfikan ilân olunur. (13633)
Seçim burusunun No. su ve bulunduğu mahal
1 — Kartal Belediye dairesi.
2 — Kartal İlk okul
3 — Kartal Orta okul
4 — Pendik Belediye dairesi
5 — Pendik Orta okul
6 — ölmen Sineması
7 - Maltepe Belediye dairesi
8 — Maltepe 2 el İlk okul
9 — Yenlkarlye İlk okul
10 — Küçükyalı köy odası
11 — Başıbıiyûk İlk okul
12 — Soğanlık köy odası
13 — Yakacık İlk okul
14 — Dolayba *
15 — Yayalar »
18 — Şıhlı »
17 — Kurtköy »
18 —Kurna »
19 — Emlrli »
20 — Kurtdoğmuş >
21 — Ballıca •
22 — Şamandıra >
23— Bûyükbakkal »
24 — Sarig azi »
25 — Paşakoy >
İhtiva ettiği köy veya sokak Seçim defterlerinin asılı
________bulunduğu yer___________
Ankara, Yakacık, Rıhtım. 23 Kartal Belediye İlân mahalli.
NUan caddeleri, Çınar, Ihla-
mur, Hamam, Ozçln sokakları
Cevizli, Yunus, Meşeli ayazma mevkileri.
Çırçır, İstasyon, Hükümet, Be- Kartal İlk okul kapısı lediye, Üsküdar caddeleri. Gevrek, Cumhuriyet, Bademli, Turhan, Şerifall, Acıçeşme, Çukur,
Doğan. Eralp sokakları.
Soğanlık caddesi. Başkan Mey- Karta) Orta Okul kapısı, dan. Ekim, Harmanlık, Bahçe,
Bayır sokakları, köşkler ve taş ocağı mevkileri.
Ihlamur, Stadyum, Gazi paşa, Pendik Belediye İlân mahalli. İsmet paşa, Arabacılar, Menek-
şe, Lâle sokakları.
23 Nisan, Ankara, Ortanca, Pendik Orta okul kapısı,
Çınar, Dere, Balıkçı Yasemin,
Aralık, Pazar sokakları.
Hatboyu, Dikilitaş, Taşlıbayır, Ökmen sineması. Dağlar, Dolayba yolu. Aydınlı yolu, Tavşantepe, Sabanbağla-n. Leylâk, Hüseyin kuyu. Çatta, Karanfil, Kale, Sarmaşık, Böcckhane. Vişne, Akasya, Cavı tpaşa, çamlık, Ekleme. Yalılar, Mektep, Yeldeğlrmenl. Kav lan.
Trala, Bostan. Yenimahalle. Maltepe Belediye dairesi. Hatboyu, Havuzlar Karatepe,
Küçük bağ, Küçükyalı caddesi, Kereste, Gülsuyu çıkmazı. Cami, Aralık, Tuğla harmanlan, Fınn, Çayırlar, Kuyu. Karaağaç, Beşçeşmeler, Eski istasyon Hamamı, Feyriye, Eski Belediye, Yalı ve İskele cdadesl.
Feyzullah Ef. çiftlik, Sakuağo- Maltepe 2 el İlk okul kapısı cı. Gulsuyu, Cdnalbey, Beşev-ler, Yenise kak, Çam, Asfalt, Çilingir, Eğri, 2 d İlkokul arkası, Kartallı, Meydan, Dörtyol, Bağdat, Muhacir.
Köy Yenlkarlye İlkokul kapısı.
Küçükyalı Köy. Kapı. Başıbüyûk İlk okul. Soğanlık köy odası. Yakacık İlk okul Kapısı. Dolayba ■ a
Yayalar » »
Şahl i > ■
Kurtköy ■ *
Kurna s »
Emlrli » >
Kur (.doğmuş » >
Ballıca > »
Şamandıra » *
Bûyükbakkal * ■
Sarig azi ■ ■
Paşaköy » »
( Gazeteler, Gazeteciler |
Celâl Nuri bey
Jeun Turc’ten sonra Içtihat’da başlayan gazetecilik hayatı ve mebusluğu
Meşrutiyetin ilânından bir müddet sonra İstonbuîda Jeun Turc adıyla Fransızca bir ga-xetc çıkmağa başladı. Gazetenin müdürü Celâl Nuri beydi. Be-yoğlunda çıkan Fransızca gazetelere vakit vakit yazı yazan Türk heveskârlan vardı. Fakat bir Türkün yabancı dilde bir gazete kurduğu görülmemişti. Bunun için herkes Celâl Nuri beyin kim olduğunu merak ediyordu.
Çok geçmeden Fransızca pa-
\ zete çıkaran Türkün hayati
* *qfirenildi. merak zail oldu. Ce-*J Nuri bey. memleketin muhtelif yerlerinde yüksek vazifelerde bulunmuş, sonra Ayan aralığına tâyin edilmiş olan Nuri beyin oğlu idi. Babası Ge-liboiuda bulunurken 1877 de bu şehirde doğmuş. Galatasaray lisesinden ve Hukuk mekte- hem eh al buraya u binden mezun olmuştu. İyi konuşmalar yapıhrd Fransızca ve İngilizce biliyor-j Celâl Nuri ayn du I «Yarın» adlı bir
Bir müddet sonra Celâl Nuri’ çıkarmaga başladı, nin Türkçe eserleri çıkmağa ,Âtl*. ne de »Yarın , başladı. Birbirini takip eden bu mevki tutamadı. Bunun üzerine eserler çok mütenevvi idi. İçin- icardeşleri Sedat ve Suphi Nuri de siyasi içtimai tetkikler, se-. beylerle birlikte «heri» gazete-yahatnameter, romanlar. Usan sSn| kurdu. Heri, Ati'nln tama-bahisleri varidi. Çıkan eserlerin ne kadar mütenevvi olduğunu anlamak İçin bunlardan bir kısmına gaz atmak yeter: Ahır zaman, İlk okuma yazma kitabı, İttihat ve Terakki kongresine muhtıra, İştirak etmediğimiz harekât. İlk gramer, Tam alfabe, İslâm ve Almanya, Taç giyen millet. Tarih istikbal, Türkcemlz, Türk İnkılâbı, Millet ve Meclisi, Tarihi tetkikati Osmaniye, Coğrafyayı tarihi, MiJeil Rum, Havayid kan un t-yemiz. Hukuku düvel, Rum ve Bizans, Şimal hâtıraları, İleli ahlâklyemiz, kadınlarımız. Kara tehlike, Kutup musahabe-1 leri, Mukadderatı tarihiye... 1
Celâl Nuri beyin Pereyiz adh bir romanı, gazetelerde tefrika edilmiş, fakat kitap şeklinde basılmamış diğer bLr kaç romanı. Fransızca «Cauchemar» ve ■Efendi». İngilizce »The Sultan» adlı eserleri vardır.




İçtihat’da İkdam’da
Celâl Nuri eserleriyle münevverler tarafından tanınmıştı. Halk tabakası kendisini Türkçe gazetelere yazmağa başladığı zaman öğrendi. Celâl Nuri iptida İçtihat gazetesine yazı yasmağa başladı. Bu gazete softalığa karşı mücadele İçin kurulmuştu. Celâl Nuri, Abdullah Cevdet, Kılıçzadc Hakkı beylerin açtıkları mücadeleye katıldı, şiddetli makaleler yazıyordu,
Bir müddet sonra İkdam gazetesine başmuharrir oldu. Her gün siyasi, içtimai bir makale yazıyordu. Bu makaleler o zamana kadar alışılmış olandan büsbütün başka bir tarzda idi. Celâl Nuri, baş sütunlara geçemez telâkki edilen mevzuları sık sık ele alıyordu Bu sebeple makaleleri oldukça alâka uyandırdı.
edebi
Büyük Suriye
Kahirede patlama
Mesele yeniden canlanmağa haşladı
I kardeşleri Sedat ve bupnı «un (beylerle birlikte «bert» gazetecini kurdu. İleri, Âti'nin tamamen zıddı bir halk gazetesi İdi. Yazı işleri müdürlüğünü yapan Ühanıl Safa, halkın düşüncesini, temayülünü çok İyi anlamıştı. Gazeteye halkın hoşlanacağı bir şekil verdi; ileri mû-; hlm bir mevki kazandı.
ı Mebusluk hayatı
■ Celâl Nuri, Osmanh Mebusan ' Meclisi İçin yapılan son seçimde 1 Gelibolu mebusu olmuştu. İs-1 tan bulun işgali üzerine Anado-' luya geçti, Büyük Millet Mecll-, sinin birinci devresinden beşin-I d devresine kadar Gelibolu me-. buzluğunu muhafaza etti. Bu , | esnada bir çok kanunların, bll-
| hassa «Teşkilâtı Esasiye» kanu-( nunun tanziminde mühim hiz-t metleri görüldü. Fakat gazete, ellikle alâkasını hemen tama' men kesti. «İleri* nin başmuharrirliğini kardeşi Suphi Nuri yapıyordu.
Celâl Nuri 1939 da. 62 yaşında İken İstanbul'a vefat etti. Hayatının ron seneleri bir parça münzevi bir hâlde. daha ziyade okuyup yazmakla geçti. Tansiyon yüksekliği fazla çalışmasına mâni olduğundan daha ziyade istirahat ediyordu.
Diğer bir yazıda Celâl Nuri’ nin bazı hususiyetlerinden bahsedeceğiz.
Enis Tahsin TIL
Londra 19 (Nafen) — Lüb-canda Bhamdan gelen bazı haberlere göre, büyük Suriye meselesi yeniden canlanmaya baş lamıştır. Muhabirlerin belirttik lertne göre şimdiye kadar bu işe muhalefet eden. Suriyenln fikir değiştirmiş olması bu yolda müzakerelere başlanılması işini kolaylaştırmıştır.
Bu haberler. Lübnanın Bham şehrinde Orta Şarkın bir çok liderlerinin. İştiraki ile mühim görüşmeler yapıldığını bildirmektedir, şimdiki halde bu görüşmelerden bahseden muha-blrler şöyle demektedirler: «Kati olarak hangi meselenin ele alındığı bilinmiyorsa da Arap liderlerinin gayet mühim bir mesele üzerinde durdukları muhakkaktır.»
Diğer taraftan Mısır ile Ürdün hükümetlerinin bu görüşmelere doğrudan doğruya iştirak etmedikleri de bildirilmektedir.
Fakat bu devletlerin temsilcileri ile konferansa iştirak edenler arasında devamlı bir temas olduğu zannedilmektedir. Lübnan hükümetinin de bu iki memleket arasında aracı vazifesini gördüğü söylenmektedir.
Konuşulan plânlardan biri de Ürdün, Suriye ve trak’ın iştiraki 11e bir Arap federasyonu kurulması meselesidir.
Mokattam cephaneliği havaya uçtu
«Ünlted
Kahire 19 (A.A.)
Press»:
Kahlrenin doğusunda Mokal-tam tepesinde bulunan cephanelik birbirini takip eden altı İnfilâk neticesinde havaya uçmuştur. cephaneliği muhafaza eden 130 askerden kaçının hayatta kaldığı henüz bilinmiyor. Şimdiye kadar 26 yaralı tedavi al t ma alınmıştır, İnfilâktan son ra çıkan yangını seyretmek i-çLn 10 binden fazla halk tepenin etrafına toplanmış ise de yeni İnfilâklar olmasından korkan polis halkı dağıtmıştır.
Kahire 19 (AA) — (Afp>:
Dün akşam saat 19 da mühim mat deposu yangını devam etmekte ve bir takım inlilâklar vuku bulmakta idi. Maamaflh aksi istikamette esmekte olan şiddetli rüzgâr alevleri şehrin doğu kısmından ve yangın yerinden 500 metre kadar ötede bulunan hapishane binasına si rayetten al ak oymak tadır Ateş Bektaşi tekkesinin duvarlarına dayanmıştır. Bu tekke, mühimmat deposunun yerleştirilmiş bulunduğu Mokattam kayalıklarında oyulmuştur. İtalya ve ölenlerin sayısı heniz bilinmemektedir.
Donanma günü pullan
27 eylül salı günü kutlanacak olan ikinci Donanma günü münasebetile PTT. idaresi tarafından hususi bir pul serisi ve yine hususi bir tarih damgası hazırlanmıştır. 1 temmuz Denizcilik bayramında satışa çıkarılan pullardan muayyen miktarda bir kısmı bu damgayla damgalanacak ve pullar 27 eylül sabahından akşamına kadar İstnbul, Beyoğlu, Galata ve Beşiktaş P.T.T. gişelerinde satılacaktır. Aynı gün alfamı hususi damga İmha edilecektir. Pullar yalnız Beşiktaş gişesinde damgalan acaktır.
Mısır, yeni Suriye hükümetini tanıdı
Kahire 19 (AA) — «Ünlted Press»:
Dün gece resmen bildirildiğine göre, Mısır hükümeti yeni Suriye hükümetini tanımıştır.
Manşı yüzerek
Kanarya üreten bir meraklı anlatıyor!..
İşin can sıkıcı tarafı...
rn---------------------------------------------------—X
I Telgrafın verdiği endişe: «Kadriye, bir aşk macerasına mı , kurban gidecek?» — Fetva bekleyenler — Kuşun kum ve tuz ihtiyacı! —Gözleri yumruk gibi şiş yeni gelinle damad!
— Üzümün çöpü, armudun sapı...» — Yumurta sarısı beyazlı mı olsun?...
Ticaret maksadlyle değil de sırf vakit geçirme bakımından kanarya üreten meraklıların, canin nnı sıkan bir nokta varmış ki o da kanarya hediye ettikleri kümeseler tarafından mektup, telgraf ve telefonla sık sık yapılan müracaatlere cevap vermek mecburiyetinde kalmaları...
Senede bir kaç yüz kanarya üreten Tekelin Cibali tütün deposu muhasebe memurlarından Mustafa Plrinççl anlatıyor:
(— Kanaryaların çakımlarını dinlemek ne derece tatlı ise, onları üretmek, ihtimamla büyütmek de o derece güzel bir meşgaledir. Fakat en can sıkan tarafı, eşe dosta verdiğim kanaryaların tabibi müdavtliğin-den bir türlü kurtulamamaklı-ğımdır. O kadar garip hâdiselerle karşılaşıyorum kİ her biri, bu minimini hayvancıklara karşı meraklıların çok yakından gösterdiklerini İşba t ba-dan hayli enteresandır.»
Gece yansından sonraki telgraf Yirmi otuz senedenberi, * narya üretmeği kendisine en zevkli bir meşgale edinmiş olduğuna göre enteresan hâtıralarından bir kaçını ani (m asını rica ettim.
Hafızasını yokladı ve İlâve etti;
■— Çok gerileri düşünmeğe ne hacet, dedi. Daha bir kaç ay evvel aldığım telgraf da epeyce enteresandır,: Gecenin saat bir buçuğu... Zırrrr Kapının zül... Yataktan nasıl fı Hadımsa soluğu kapıda aldım.
— Kim o?
— Telgraf!...
Âtı gazetesi
Birine! dünya harbinin son* Hurma doğru Âti gaşetcsln) kurdu. Bu gazete diğer gündelik gazetelerden başka bir çehre De çıktı. Boyu küçüktü. Birinci sa-hlfesinde havadis yerine hararetli münakaşa makaleleri bulunuyordu. İntişarından az sonra »Zerdüşt Türk müdür, değil ■ildir?» mevzuu etrafında şiddetli bir münakaşa başladı Münakaşa Celâl Nuri beyle Saatlik Rifat bey arasında idi. Harbin en hararetli devresinde bulunmasına rağmen münakaşa münevverler arasında epeyce alâka uyandırmıştı.
Celâl Nuri, bundan çok memnun olmuştu. Çünkü o, yaradı-tujı itibariyle daha ziyade aristokrattı; halk tabakasından ziyade münevverlere hitap etmek isterdi. Edebiyat âlemi ile yatandan alâkadar olurdu. Gala-Lada, Bankalar caddesindeki bir handa bir avukat yazıhanesi vardı. Burada hukuk işlerinden ziyade edebiyattan bahsedilirdi. Haftada bir gün. galiba salı günleri, edebiyat âleminin belli baş*1 simalarından bir kaçı be- JacakJardr.
C.H.P. kongreleri
CfLP. İstanbul İli Başkanlığından:
Bugün ve yann Mrekez İlçelerinde toplanacak kongrelerin yeri ve saati aşağıda yazılıdır. Ocaklara kayıtlı Aranın behemehal kongrelerinde bulunmaları rica olunur.
20/9/1 »43 Salı
Beyoğlu İlçesi Kuledibi
18 de Ocak binasında.
Fatih Dçesl Unkapanı
20 de Ocak binasında.
Fatih İlçesi Bangüzel
21 de Oeak binasında.
Fatih İlçesi Çapa saat
da şehremini Bucak merkezinde.
Üsküdar İlçesi Kısıklı saat 10 da Kısıklı Bucak merkezinde.
21/9/1M9 Çarşamba
Beyoğlu İlçesi Evllyaçelebt saat 18,30 da Ocak binasında Eminönü İlçesi Demlraş saat 21 de K. Pazar Bucak merke-zlııd'4.
Fatih İlçesi Topkapı saat, 21,30 da Şehremini Bucak merkezinde.
Created by free version of 2PDF
d iğini gördüm I Halbuki benim, Kadriye adında kıa olan arkadaşım Ankarada... Telgraf altındaki isim benzerliğinin beni telâşa düşürdüğünü anladım amma kaç para eder, müthiş heyecanlandım, hattâ ağladım bile...»-
— Peki hakikat neydi?
•— Bir ay evvel, tamirde bir ahbabıma bir kanarya hediye etmiştim. Telgrafta »Kanaryao kelimesi yanlışlıkla «Kadriye» diye yazılmış!»
Fetva bekleyenler
«— Yazdan kışa geçenlerin kanaryalarını üşütmemek İçin kafesi nasıl örteceklerini soranlardan tutun da yumurta sarısını beyaz İle karışık olarak mı, yoksa yalnız sarısını mı vermenin faydalı olacağını ve kanaryanın tuz İhtiyacını temin etme Cemah-ddin BİLDİK
(Arkası 6 neı sahifede)
Kapıyı açtım... Telgrafı okuyunca beynimden vurulmuşa döndüm: «Kadriye yemiyor. İçmiyor, mütemadiyen düşünüyor. Kötü bir âklbetle karşılaşacağımızdan dolayı endişe duyuyoruz. Tavsiyelerinizi telleyiniz ...» Elim ayağım titremeğe başladı. Çünkü telgrafta İsmi geçen Kadriye, akraba derecesinde kaynaştığımız ve seviştiğimiz bir arkadaşımın 18 yaşında güzel mİ güzel, tahsilli biricik kızı... Nereden geldiğine bakmağı akıl edemi ye re k telgrafı bir daha, bir daha okudum. Tamam... Zavallı kız’ dedim. Her halde kara sevdaya tutuldu ve bir aşk macerasına kurban gidecek... Fakat ben ne yapabilirim? Şu anda elimden ne gelir? Ne tavsiye edebilirim ki?... Uzatmıyalım, neden sonra aklıma geldi de telgrafın mahrecine baktım ve tzmlrden gel-
ka-
Dover (İngiltere) J9 (AP.) — Dün, üç kişi, bir Yunanlı ve İki Mısırlı, Manş denizini 24 saat içerisinde yüzerek geçmek su-retile tarihî bir gösteri yapmışlardır.
Üç defa vazgeçildikten sonra, Manş denizinin bir gür.te iki defa gcçömfsl şimdiye kadir vaki olmamışu
Geçen üç kişi 33 «aşında Yunan binbaşısı 6asra A Zlganor 51 yoşndl olan Mısır ordusu mensuplarrdan Haşan Abdür-ralılm ve 30 y.ı^'.naa bulunan Haşan Hama l isimli şahıslar dır.
51 yaş>^dn olan Abdürrahlm Manş denizini IngUtereden Fransaya yuzmûjtJr ve bu boğazı İki laUb^metU geçmeğe muvaffak oı.-n üçüncü şahıstır. Evvelce aksi istikamette yüz-müştü.
saat
saat
21,30
e İlişe ı koymaları,) Hazırlayacakları yükleme mektuplarını beşe kadar makbuz karşılısında komisyon Reisliğine lüzumu İlân olunur.
5 — Postada olan gecikmeler kabul edilmez.
5U HALDE A-
•İAJV/2PA RU
öSUSArSAN KABAHATLİSİN
E nsSU ADC SAİV?-'atfeâioiAz'İM dÛsSSSEBSCiin ,
Malatyada bir kösele fabrikası yandı Malatya — Gece saat 21 de bir yangın olmuş, yüz bin liraya sigortalı olan Cumalı Macunun kösele fabrikam tamamen yanmıştır. Yangın sabaha kadar devam etmiştir. Yangın esnasında fabrika sahibi Cııma-tı, teessüründen anormal hareketlerde bulunmuş, tabancasını çekerek bir el ateş etmiştir. Çıkan kurşun, kazaen Abuzer isminde bLr f aortta işçisine isabet etmiş ve ağır surette yaralanmasına sebeb olmuştur.
Zarar 50 bin liradır.
Atinadaki milletler arası tenis maçlarının neticesi
Atina 19 (AP.) — Burada yapılan doğu Akdeniz tenis şampiyonluğu maçlarına son veren dünkü karma maçında Joan Curry (İngiliz ve Gûttfrled von Cr&mm (Alman) çifti, Geel-hand (Belçika) ve Davson Scott (İngiliz) çiftini 8/2, 0/4 mağlûp etmiştir.
• TOM GELDİ _ *1
I gji/yotf Musunt/z t&iU.paola ka-1 '----—---------err/. bugece
Af/SAPfR MALACA* I


Çapa eğitim enstitüsü
Şehrimizctki Çapa eğitim en:, ütüsünün lağvedileceği talebelerinin diğer lağvedilecek bıstl-tüler öğrencileri Uc Balıkerirde toplanacağı söylenmekte İdi. Bu tasavvurdan vazgeçilmiştir, Eııs litü ve ona bağlı olarak faaliyetle bulunan Çapa uygulama orta okulu gene şehrimizde ka-
Müştemilat Bina ve Tesisatı
Bayındırlık Bakanlığından
— Tekrar eksiltmeye konulan iş: Afyon Hava meydanı 3
1 ...
B radyo verici, 8_R_*_ kuvvet santralı ve Hidrojen İstihsal binaları üe meydan kanalizasyon ve su tesisleri olup keşif bedeli (133,061JMJı yaz otuz üç Meye yatırılacak (87o krş.) altı kuruştur.
2 — öslltme günü: 28/9/949 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat on altıda Ankarada Bayındırlık Bakanlığı binası İçinde Şose ve Köprüler Reisliği odasında Şoseler eksiltme komisyonunca kapalı zarf usuiiie yapılacaktır.
3 — Eksiltme evrakı: Vezneye yatırılacak (870 krş) alta yüz yetmiş kuruş bedele alt makbuz karşılığında şose »e Köprüler Reisliği Mail İşler Şubesinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin: a) İsteklilerin 1949 yılna alt Ticaret Odası belgelesile usulü dairesinde (7,904.10) yedi bin dokuz yüz dört lira on kuruşluk geçici teminat vermeleri ve bu İş gibi teknik önemi hala bir İşi iyi surette başardığını veya idare ve denetlediğini ispata yarar belgelerUe birlikte eksiltme gününden en az (Tatil günleri hariç) üç gün önce yazı ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu Ig için yeterlik belgesi almaları.
bJ isteklilerin eksiltme şartlaşmasının 34 eü maddesinde verilen izahat çerçevesinde (etaîlltme evrakının her parçasına kuruşluk pul yapıştırarak bunları İmzalayıp zarflarına saat od vermeleri
PAOİMiN rCESSUZtMU rAffKEEAiiŞ OLAJV KA* Kf2A£At;LAŞ7f- _
»tOPALEZ'DE* HAS iyi THA* E /J/A'PfA'ÇAffÇA BUK KUKTULA8tLS£*t'**KAlAMMH VAfffNA -------------\rAPAR SAfJA e££AJ6AT E OCR ^AüAgr Yom 1------------—
SEM UEe ^A^AAH
SEA'/M rÇJAfiiZÛlME MA!?tA6A ya f

S-'hire 6
Kanarya iireten bı meraklı anlatıyor
(Baş tarafı beşinci sahifede) yollarını soranlara varıncaya kadar neler de neler...*
— Mademki sırası geldi, ben de sorayım! dedim. Bir çoklan kaııaryeye kıyılmış olarak verilen yumurta sarısına beyazı-n.ın karıştırılması aleyhindedir-ler. Doğrusu nedir?
•— Beyaz İle sarıyı karışık olarak vermekte hiç bir mahzur yoktur. Bu bir şey değil... Benden fetva bekleyenler bile oluyor’ Meselâ, her nasılsa kuşunu kediye kaptıran biri, «kediyi öldürürsem günaha girer miyim» diye soruyor. B öyleleri o kadar çok W—•
— Ne cevap veriyorsunuz?
*— İki satır mektup yazıp «bu noktada ben de mütereddidim, Bir hocaya danışarak alacağınız cevabı bana da yazın.» cümleleri altına İmzamı atıp gönderiyorum. Tabii posta parası da caba...*
Kum ve tuz
Muhatabım, bir entresan hâdise daha hatırlamış olacaktı ki
«— Helç o kum ve tıız meselesi! dedi ve İlâve etti: Ecnebi devletlerden birinin şimdikinden evvelki İstanbul konsolosu da bir kanarye meraklısı idi. Bir gün bana geldi; verdiğim kanaryaların şakır şakır ölmeğe başladığını söyliyerek teşekkür ettikten sonra scrbeı kuşların ayaklarının zaman zaman toprağa da değdiğini, bu suretle topraktan kuvvet aldığını, hattâ toprağı gagaladığı zaman oradan tuz ihtiyacını da giderdiğini söyliyerek:
— Kafeste beslenenler ise bunlardan mahrum kalıyorlar. Bunun bir çaresi yok mu? demez mi?...
Bende şafak attı! Âdeta bit İmtihan karşısında bulunmanın sıkıntısını çekmeğe başladım. Fakat konsolos bey ne yaptığını anlıyarak beni cevap vermek için düşünmekten kurtardı! Ne yapmış biliyor musunuz? Bir araba kum getirterek bahçeye döktürmüş. Oradan aldığı iki avuç kumu kalorifer radyatörü üstünde kurutarak kanarya kafesinin içine düşüyormuş. Bu suretle kuşun ayağı, zaman zaman yere indikçe toprağa değiyor, kumu gagaladıkça da oradan tuz ihtiyacım glderiyormuş. Bunları' 32 Yerebatan camii Alemdar Alayköşkü cad.
Eminönü ilçesi Seçim Kurulu Başkanlığından
Baştarafı dördüncü sahifada
3e. B. Sandıkyeri Mahallesi
No: __
27 Evkaf
Bahçesi
_ Bokağt Evkaf sokak I Gedikpaşa camii Oedlkpaşa Hamam Ç.
Kopı No: tan (1/1-10) (2-28)'
(38-W
(1-45)
(1-34> (1-25)
(2/1-26)
(1-63) (1-27)
(2-46) Şatır sokak (1-13» (2-12)
Taşdirek çeşme so (2-18ı Yeniçeriler cad( 19-591
Karababa sokak Kâtip Sinan Nev'lye sokak Silâhtar Meklcbl 8.
M Emin Sinan Camii
Emin Akarçeşmc sokak Sinan Cephane ci sokak
Daghan sokak (1 Eminsinan camii (l-Fevzlye Mektep sokak
Kadırga Hamam cad. (2-30) Kadirga Liman cad. (141-151/1 > Pertevpaşa sokak (1-65» (2-50) Piyerlotl cad (46 -88) (43-93) Tüleü sokak (10-32/1) (13/1-43) ___________________________ Ttllcü Han İçi (2-32) (t-43) 29 Esnaf Has- Cankurtaran Alemdar (2/1-52)
tanesi Babıhümayûn (2/1-17)
Se B Sandıkyeri Mahallesi
No: Sokağı Kap» No: lan
37 Küçukayasofya Küçük- Akburçak 11-31 (2-20'
Camit ayasofya Aksakal (1-33) (2-42ı
Bardakçı sokak (1-17» (2-30ı
Cami sokak (1-17»
Çardaklı Fırın (1-13» (2-28)
Çardaklı Aralığı (1/1-9* ı2-28'
Gelincik (1-191 (2-24»
Çuvıroğlu sokak (1-231 12-52»
Nakilbeni (İ-4/lı (2-22>
Hisardı bl (1-33)
tmanıeci Çıkmazı (2-6) (1-13)
Kapı Ağası •2-16/1>
Küçukayasofya (2-221
Kuciikayasofya Medrese 11-29)
(2-22)
Medrese (15-291
Mustafa paşa (1-73» (2-56)
Yabancı (1-13) (2-14»
Yeğen (1-19) 12-16»
38 1 inci İlk Mabnıutpaşa Arif paşa. (2-4» (1/1-3)
okul ı Mahmut BabIâli (1-37»
paşa 1> Muüafenari BezclLer (2-42» (1-57)
Ceride Hane (1-19»
Divanyolu (19-218»
Servili Mescit (2-24) (1-13»
Tasvir sokak (1-17) (2-22)
Teskcrccl (1-1/1) (2-8)
Türkocağı (1-7) (19-41)
Yanık Saraylar (Kız talebe
yurdu»
39 Atikali paşa Mahmutpaşa Atikali paşa Med . (2/1-24»
camii Mollafenari Çarşıkapı cad (2-60)
[ Se. B. Sandıkyeri Mahallesi No:
Sokağı________
45 8 cl ilkokul Hocagıyaset- Saatçi 3adl (Mimrasinan 1) tin yokuşu
Mektep Sokak Sarıboyant ead. Meslek sokak
Kapı No: lan
(2-1)
(1-111
(2-M>
(2-111
46 Mehmetpaşa Hocagtya- Atlamatoşı cad. (1-49)
Camii •ettin Tavanlı çeşme (2/1-12)
Yeni hayat sokak (22-30) (33-43)
Hızırbey caıni sok (1-29)
Küçukpazar cad (2-54»
Sanbeyazıt çimil (2-20.
(1-19-
Ahlat sokak 1-1/3) (2-6)
Hacıkadın cad (62-134 -41-991
İşlek sokak (27-39» '30-50-
Mehmetpaşa cami s. (1-29) (2-24»
Mehmetpaşa çıkmazı (1-9)
(2-81
Kasnakçılar sokak (l-27ı
(2-JOı
47 Atlama cad. Yav tizsin an Yeşlltulumba (2-10) (5-7/4)
Cami avlusu Küçukpazar (3-71)
Atlama cad. (1-49)
ı Cankurtaran
(1-21)
Kuyusu
Eskiall paşa cami av (2-22) (1-29» Gergefcl sokak (1-3»
Hüseyin ağa cami s. (2-18»
(2/1-21) İskender boğazı sok (2-26)
(2-20/1) Yolgeçen hanı (2-26) (2-29/1) Kürkçüler kapısı (2-30/6)
Medrese Çıkmazı (2-22)
Mesih mehmet paşa 6, (2-28)
(1-27) Tavuk pazarı (1-23) (2-30* Yeniçeriler(2-70)
(2-l«ı (1/1-131
Duygusokak (2-22) (1-171
Yavuz fırın (2-121 (1-17»
Değirmen (2-6) (1-3»
Tekirdağ lakeleri (1-31) (l-S)
Hacıbekir (2-20) (1-21)
Un ciimrük (2-12) (l-9l
Tahtabaş (8-12) (1-11)
I 31 2 nci ilkokul Cankurta-(Cankurtaran) ran
anlatınca. «Âlâ! dedim. Güzel bir buluş'* itiraz etmediğimi görünce memnun, evine döndü. Fakat zaman zaman telefon eder, kuşun ötmediğinden. tüylerinin döküldüğünden şikâyette bulunur benden öğüt beklediğini söylerdi. Pek tabiidir ki kanaryalardan çoğu, tüy değiştirme zamanında ötmez. Bunları anlatınca İçi rahat ederdi
İki göz yumruk gibi şişmiş
•— Bir ahbabımın kızı evlenmişti. Düğün hediyesi olarak kendilerine güzel bir kafes İçinde bir kanarya götürdüm. Yeni evliler, hediyemden son derece memnun kaldılar Fakat İki ay sonra karşımda ikLsInl de gözleri yumruk gibi şiş ağlar bulmıyayım rm? Teessürlerinden ağızlarını bıçak açmı-' yor!
_ Ne oldu? Neyiniz var? demeğe kalmadı hıçkırıklarla ağlamağa başladılar,.. Meğer kanaryaları oluvermiş! Eh, olur a.„ İnsan bile yolda giderken ölüp düşüveriyor. Fakta gelin de anlatın onlara ...Baktım kİ olacak gibi değil manevra yaptım.
— Aman! dedim. Nerede ka- _
narya?.. Belki de ölmemiştlr.1 35 Mehmet paşa Damat bey. iki göz iki çeşme' Camit cebinden mendil arasına yerleştirdiği kanaryanın ölüsünü çıkardı. Kuşu elimde evirdim çevirdim, kalbini dinler gibi yaptım ve cevap verdim:
— Beyhude göz yaşı döküyorsunuz? Ku? ölmemiş, bayılmış! . Bırakın siz onu bana da
tedavi edeyim - ■
Arlık yalan imdada yetişiyordu! Kuşa bîr iki defa su ptıskürdüklen sonra: ı
— Kanrayalurda böyle uzun bayılmalar olur dedim İki gün sonra gözünü açar, hiç merak etmeyin Tabii iki gün sonra aynı renk ve boyda bir kanaryayı, «kuşunuz ayıldı!* diyerek götürdüm ve teslim etti.»
Eşe dosta kanarya vermenin yanında bir de aldıklarına bakmayıp «üzümün çöpü, armudun sapı» ile meşgul olanlarla uğraşmak hakikaten kolay şey değil..-
33 Esnaf Cemiyeti İdare merkezi
Cemaleddin BİLDİK
T er bıyık (7-63) (2-48)
Tevkifhane (1-25) (2-32)
utangaç (1-53) (2-46/1)
Yeni Akbıyık cad (1-23) (2-18/1 Yeni Saraçhane cad. (1-73)
(2-58)
Yeni Saraçhane cad. (1-111 (21/1-8)
Ahırkapı (i-13i
Ahırkapı Meydanı (2-18ı (1-19) Cankurtaran 66-1) (100)
İstasyon Fener (2-20)
Keresteci Hakkı (18-50) (1-43/1)
Şadırvan (1*63» (2-48)
Şadırvan çıkmazı (1-3) (2/1-8)
Alemdar cad. (1-13) (21/1-35) Gü2el San'atlar (1-17) (2/1-14) Hacı Beşlr Tekkesi (1-19) Hükümet Konağı (1/1-2/1) Küçük Sokak (1-1D
Muhterem Efendi (2-21/1) (2-6) Salkun Soğut (2-20» (1-131 Şengül Hamamı sok. (1-131 Yerebatan cad. 11-52) (2-60» Zeynep Sultan Sok (1-13) (-22/2)
Alem- BabIâli 12-64)
dar Baş Muhasip sokak (l-19ı 2-14) Bestekâr Osman (1-9' (2-8)
Biçki Yurdu sokak (1-15) (2-12) .. çatal çeşme (1-29) '2-50»
Dr Emin paşa (2-20) (1-7)
Hiiâllahmer cad. (2-19i 11-1-13)
Himaye! Etfal cad. (1-23) (2-42)
Hoca Rüstem Med. (2-3) (1-21)
Haca Rüstem Mekte. (2-2/1
34 44 uncu ilkokul Alemdar (Sultanahmet)
| 36 Kadirga Camii
Avlusu
10
Nuruosma- Mahmutpaşa niye camii Şadırvanı
Mollafenarl
Ali Baba türbe sok AU baba türbe sok.
(2-78)
(1-91
Bileyiciler Gazi Sinan paşa Kılıççılar Küçük yıldız han çık. (3-11) Mahmutpaşa mahkeme s.
(1/1-35* (2-28) (26-1081 (27-95)
(1-23) (2-14) (1-1)
(2-14) (1-7)
(1/1-9) (2-12) (1-17' (2-26/1)
(1-59) (2-60) (1/1-61/1)
(81-108) (1-85» (2-321
Küçük yıldız sokak Nuruosmanlye sokak Nuruosmanlye cad. Nuruosmanlye cami av (2-261
Nuruosmanlye İmaret
Nuruosmanlye kapısı
Mengene Türbedar sokak Vezir han içi Vezlrhan cad. Vezlrhan cad. Vezlrhan cad. Yanık Saraylar
Küçük-ayatosya
Hacı Tahsin bey S (1-4) Nuruosmanlye cad. (I
Ankara Cad (2-20)
Cağaloğlu Hamamı (2-14» (1-21 Divanyolu
Gümüşhaneli sokak İncilli çavuş Mollafen&ri sokak
(2-198) (1-21)
(2) (1-13) (1-27) (1-43) (2/1-581 Şeftali sokak (1/1-19' (2-26) Taşsavaklar sokak (2-12) (1-11 Ticarethane sokak (1-61) (2-14
Parmak üzümü Yavuz iskelesi Yeni hayat Dolap sokak Aralık dolap (2-10) (1-13»
(2-8» (2-20) (2-16) (2-10» (1-11) (l-»> (1-3) (1-71
48 Üç mihraplı YavuzBinan Leblebici (1-67* (2-76>
OAOli Pazar çeşme (2-3) (1-7»
Üç mihraplı (2-281 (l-»‘
Yoğurtçu Nuri (2-26» ( 13-35»
Arap çeşme (2-34) (1-33»
Aşmalı türbe (2-16) (1-11»
Tahsildar (2-14/1) (1-13»
Keserciler Kazancılar (1-81) (2-86»
Karakol (2/1-8» (1-1l»
Eskizaman (2-38) (l-39ı
Çakşımcı (2-10) (1-7)
Demir yolu (2-26/1) rı-ı?»
49 Softa hatip Demir taş Küçukpazar cad. (3-711
carini Murat efendi Ayrancı (1-13) (2-18»
Klble (2-12) (1-9)
Mehmet paşa yokuşu Kâtip Şemsettin Bodrum
Sabrı Mehmet Hocagıyasetttn Tesviyeci
Created by free version of 2PDF
Demir taş
Kâtip Şemsettin cad (2-10» (1-7) ı (2-1)
Namahrem (1/1-291
Kepenekçl sin an yoş (2-16) (1-71
Sabunhane (2-44» (1-31»
Kepenekçl slnan Mec (2-4-(1-9V
Mutasarrıf (2-12»
Kepenekçl «inan sok (2-14) (1-7»
Nazır izzet (2-311
Fetva yokuşu (2-18»
Mektep (2/16-2) (1-19»
Odunkapı (12-20' (17)
Hayriye saatçi (1- • 17) (26-34/241
41 Hacıkadın cd. Hacıkadın Orta minare (2-22) (1-23)
Hızırbey çeşme (2-18» (1-19)
Hızırbey camii 12-34'
Hızırbey han (2-42) (1-25)
Topaç (2-16' (1/1-15)
Mağazalar (1-10) (1-111
Hacıkadın cad. (1-41)
Unkapanı cd 192/1-1641
(73/1-1
Yeni İcad (2-61
Yeşilçeşme (1-11)
İşlek (2-28ı (1-15)
Fırın (2-41
Atlama (2-16»
42 Venlkşecaattin Hacıkadın Meyvah bostan (2-2ÜI ıi-23'
camii Şükrü baba (2/1-20) (1-19)
Melekşah (1-17 (2-6)
Gazeteci (1-11)
Voynuk (1-111 (2-16)
Bostan (2/1-58' (1-49)
Kâtipçelebl (13-65* (14-60)
Yahyagüzel (2-22 ) (1-29)
Muhabblr (2-201 (1-25)
Aralık (2-6) (1*
Tavanlı çeşme (2/1-12)
43 Atıf efendi Hacıkadın Molla Şemsettin cami (2-14)
kütüphanesi (1-11
Darülhadis (6-16) (1-23)
Tirendaz (2-18)
İmaret Sabunhanı (2-38)
(1-251
Sanbeyazıt cd. (2-22)
Vefa türbe (2-10) (1-15)
Vefa caddesi (40-60 (25-531
MııhaddU (1-13) (2-14)
Azapasker (2-32) (2-14)
50 Hocahauıza camili
51 Kunduracı, hanı Demlrtaa Paçacı Uzun çarşı Kibleçeşme cad. Deveoğlu yo-uşu Mantarcılar Bestekâr Basri (2-22) (1-251 (293-315» (2-114) (2-621 (1-19* (1-91) (2-6>
52 Kantarcı Bandemlr Odunkapı cd. (1-3/1) (6-12)
camü Yağ iskelesi (2-10) d»
Tülbentçi sok. (1-Î8> (1-13*
tpçller (2-86) (1-57)
Kantarcı Nazml (2-241 (1-17)
Sarraf Emin (2-18) (1-19)
Balıkpazan (1-9) (2-10)
Yoğurtçu Hi’ıseyin (2-28)
(1-29*
Zlndankapı (2-96) (1-10)
Kantarcı fırın (1-3)
Keresteciler H-13) (2-14*
Çardak (30-48) (1-73)
tsd„ (1-7) (2-18)
Sobacı (2-14)
Uzun çarşı (2-23) (2-22)
Çanakçılar (13-25)
Kantarcı (1-19)
Kutucular (2-16»
Meyve Hâl (1-3)
Tuğla İskelesi (1-3*
Kantarcı buğday çık. (2-30)
(1-53)
Klble çeşme (2-6)
Küçukpazar (3’10) (L-S*
Fıçıcılar (1-7*
Hallaç Abdurrahmjm (1-13*
(2-61
K&dıoğlu (1-13)
Limoncu (22-26) (15—»
Kutucu n-t«)
Demirci Rajit
sokak
45 8 cl İlkokul Hocagıyaset-(Mlnıarslnan 1) Un
(1-21) (2-20) (2-281 (1-37)
(1-31) (2-30) (14-20) (1-8) (2-10) Şehit Mahmutpaşa (18-32)
ŞehitMahmutpaşa yok. (11-53) Şifa Hamamı (1-13)
Üçler f2-8' (1-17>
Sanat Okulu
Gungörmez Kaleci
Kasap Osman Nakilbent
Su Terazi
Şehit çeşmesi
Küçük- Bostan (1-33)
ayasoiya Cinci Meydanı (2-30) (1-13) Doğramacı Emin çık.. (1-13)
Fldanlı Bahçe 11-9)
Kaburga sokak (1-29)
Kâtip Sinan camii (2-44)
Kâtip Sinan Camii (2-441
Kâtip Sinan çıkmazı ( 11-37» Liman cad 1155-255»
M yJan Arkası *1-13* (2-16)
özbekler (2-281 (1-39)
Pideci (2-10 (1-9)
Şehâuvar (2-30) (1-39)
Tahsin Dey (2-203 (1-35)
44 Mol iaşen.set. t İn H ocağı- Tirendaz (1-13) kilise jamll yasettin Divanefendl (1/1-17» (2/1-20) Mollaşemsetttn Medre (2-8/1) (1-5) Yoğurtçu oğlu (1-37) (2-28) İmaret sokak (1-17) (2-28* Yüksekokul sokak (1-15) (2-14) Şifahane sokak (2-24) Abacı çeşmesi (1-17) (2-10) Sanbeyazıt çıkma. (2-6 > (1/1-9* Kilise camii (11-13* Vefa caddesi (L-231 (2-38)
Kâtip Şemsettin Mehmetpaşa yokuşa
Tavanlı maslak Hocagıyasettln çık Hayriye hanına Bodrum sokak
Arkası yedinci sahifada
20 Eylül 1949
AKŞAM
8ahlfe 7
DÜNYA SPORl’NDA
OLUP BİTENLER
Eminönü ilçesi Seçim Kumlu Başkanlığından
250 bin lira hasılat
şimal memleketleri muhteliti İle Amerika atletizm takımı arasında Osloda yapılan atletizm müsabakalarında umumî hamini (250) bin Türk lirasını geçmiştir.
Amerikalıları Ostoya getirmek için (150) bin Türk lirası masraf edilmiştir. Bu müsabakaların neticesinde Şimal mem-Mretieri gelecek sene bu neviden karşılaşmalara tahsis edilmek üzerç elli bin Türk lirası bir İhtiyat para ayırmışlardır.
Se. B-
No:
Kapı No: lan
Sc. B. Sandıkyeri Mahallesi
No:___________________________Sokağı Kapı No
85 Dispanser binası Nişanca zifir Hamam
Şalcı (2-9)
TürkeH Tek No.18.ri
r« Vesrmdar Aranıyor —■ îstanbulda büyük bir müessese İçin bir veznedar alınacak- ■ tır. Taliplerin askerlikle ilişiği olmadığına dair vesika su- I reti, çalıştığı müesseseden bonservis ve bir kefalet İbraz I etmesi şarttır. İsteklilerin yazı İle 2324 numaralı posta ■ kutusuna bildirmeleri U&n olunur.I
(Baş tarafı altıncı sahıiene)
Sandıkyeri Mahallesi _________________________Sokağı
ılspanser Binası Mimar Yeniçeriler (61-109)
Hayrettin Asma kandil (1/1—15) (2/1-16) filnekll medrese (1/1-17) Hattat
Bostan fiucu Baki
Dlvanali
Doğramacı Yeni okul
(2-16) (2-24) (2-14) (2-16)
(1-W)
(1-S) (1/1-15/1) (1-13) (2-18//1) (1-29) (2-33)
(1-11/1) (2-18)
56
Paralı futbolcuların kazancı!
Fransanın vc şehrimize? tanınmış profesyonel takımlarından Racing oyuncuları geçen seneki lig maçları sonunda 8 ilâ. 10 bin Irlayu yatan bir para kazanmışlardır. Racing klüp ^yunculan geçen sene (1700) Jer lira kupa ikramiyesi olarak prim almışlardır.
Bu sene Racing klüp oyunlarına ayda yalnız (420) Ura verecektir. Oyunculara verilecek prim bu paradan hariçtir.
Dünya rekorunu kıran Amerikalı atlet
Avrupada takım halinde yaptıkları turnede Şimal memleketleri takımına karşı elde ettikleri üstünlük Amerikan atletlerinin yine dünyada rakipsiz olduğunu ispat etmiştir. Osloda cereyan eden bu mühim karşılaşmada Jlm Facho namındaki atlet gülle atma Dünya rekorunu kırmıştır. Gülleyi 17,79 metreye atan bu atlet yirmi yaşında 1.83 metre no-ynnda ve 95 kilodur. Atletizm merakını ilk defa koşularda deneyen bu genç 100 metreyi muntazamen 10.7 saniyede koşmağa başlamıştır. Fakat ayağındaki ânza yüzünden koşuyu bırakmış atıcılığa başlamıştır. Kısa bir zaman içinde büyük basan gösteren J. Fueho nihayet Dünya rekoruna kurmağa muvaffak olmuştur Şimdi gülleyi 18 metreyi atarsa atletizmi bırakacağını söylemektedir.
Hayrettin
5$ purutistan Mlmarhay-
tdllsesi rottin
Gedikpaşa (1-89 ) (2-120)
Karababa (2-34)
Gedikpaşa camllçl (1-23)
(2-26)
Bnmnm
Mutrip (2-28) (1-15)
Nev'iye (2-28)
Tülcü (1-11)
Külhanbeyi er (2-22)
Kafesli çattır (D (2-18)
Tath kuyu (1-37) (2-16)
Yahya paşa (1-35) (2-22)
Müselllm (1-29) (2-20)
Bati paşa 1-107) (2-234)
Tiyatro cad. (1-105)
Esirci Kemal (2-14)
Gedikpaşa fınn (2-50) (1-33)
Peştamala Selim (1/1-13) (2-16
Sandalcı İhsan (1-25] (2-20)
Kurban 1-19) (2-10)
Tayyareci Kemal (1-19)
(2-28)
Bahçeli Kahve (1-21) (2-22)
Aşmalı han (1-39) (2-26)
«7
69 61 .inci ilk okul Şehsuvar (Kadırga 2)
Çadırcı çeşme
Saraçlshak
Cilavcı (1-27) (2-36)
Çadırcı camii (1-27) (2-16)
Arayıcı (1-23) (2-34)
Çifte gelinler (2-30)
Kadırga Liman (1-37)
Fermanlı (1-15) (2-6)
Vysal (1-15) (2-10)
Mithatpaşa cad. 35-43) 32-42)
Tatlıkuyu hamam (2-34)
Mollabaş (1-11) (2-24)
İşbaşı (1-15) (2-8)
Esirci Kemaiettin (1-13) 2-46/1
İbrahimpoşa yokuş
(1-21/1) (2-28) (1-3) (2-16)
(1-1)
Meşhur koşucu Zapotek
Çek federasyonu meşhur koşucu Zapotek hakkında yeni sucu Zapotek hakkında yeni bir Zapotek badema ancak federasyonun hususi müsaadesiyle müsabakalara girebilecektir.
Buna sebep birçok memleketlerden gelen davetlerdir. Bn davetlerin çokluğu yüzünden Zapotek sık sık vazifesinden u-zaklaşmak zorunda kalmaktadır. Bu durum koşucunun vazifesini ihmal ederek memleket haricinde fazla seyahat yapması neticesini doğurmaktadır. Federasyon Zapotek’e yazdığı bir mektupta İlk işi vazifesini, sonra sporu düşünmesi fcabettt-&îhl bildirmiştir.
İbrahlmpaşa çıkmaz
K. Haydar Efendi
TuranlI (18-22) (17-21)
Boğanağa cami Nur Tavşan taşı Kâtipsin an mektej Mabeyinci yokuşu (32-36) (1-9) (2-8) (1-13) (2-18) (1-45) (2-4)
Çiîtegelinler (24-26)
Değirmen (1-25) (2-24)
Han (1-33) (2-34)
Saraçishak (1-19) (2-22)
Şakirefendi çeşme (1-19) (2-26)
Tiyatro caddesi (26-116)
Köşklü hamam (t-23) (2-16)
Köşklü hamam çıkmazı
(1-23) (2-24' (2-38)
71
(1-7) (2-20) (2-19) (1-35)
KStlp Kasım Kâtip kusun romU
Şükrü Nişanca- şelhsuvu linin odun ve kömür deposu
7o Rum kilisesi Şehsuvar
Ehlidil Fırın Hemşire (1-11) (3) (1-14) (1-37) (2-38)
Yeni sepetçi (1-29) (2-12)
Arap Mehmet (1-7) (1-12)
Beşikçi (1-17) (2-32)
Sayvan (1-14)
Karakol 1 (1-21) (2-32)
Karakol 2 (2-38) (1-43)
Zindan delen (2-22) (1-13)
Musalla (1-37) (2-70)
Asker (1-N) (2-28»
Alaca Camii (1-9) (1-10)
Hyrlye Tüccarı (2-70)
Asya (2-60)
Kınacı Mehmet (1-11)(2-1Q)
Kayıkhane (1-9 >(2-18)
Hisar dibi (1-85) (2-36)
Kızıltaş (»-57) (28-40)
Natırtan (1-25) (2-22)
Hadım Odaları (1-41) (2-38)
Ayrık (1-11)
İskele meydanı (2-22)
Sandık Burna (1-27)
Soğancı Raşit Hlsardlbl (1-89)
Aytekin (1-11) (2-30)
Kemal paşa (2-50)
Mermerciler I (1-43) (2-38'
Mermerciler n (2-28) (1-25)
Cami (1-25) (2-54)
tmrahor (1-7) (2-18)
Sepetçi Selim (2-56)
Fabrika (18-20) (1-16>
Müselllm (24-26)
Kaburga (2-50)
Aynülhayat (2-4) (5-7)
Pazvant (1-17) (2-14)
Kadırea Meydanı (33-39»
Piyerloti (84-86»
Nev'iye (66/1-78 (30-54)
Hamam (1-53) (32-54)
Saray içi (1-43) (2-54//1)
Gedikpaşa (95-1671
Yenibahar (1-11)( 2-12)
Tülcü (2-8)
Arapzade ((1-671 (2-44)
Bayram Çavuş (1-37) (2-28)
Sergerdeler (3/1-3) (2-16)
Düzgün (3-13) (2-22)
Karabıçak çakmaktaşı (1-21) (4-56)
Mektep istasyon (3-28) (13)
Küçükdeniz İskele (1-125/1)ı
Çaparls (1-59) (2-40)
Ördekli Bakkal (1-43)
Acemdağı (2-28)
Kürkçü kuyu (1-291
Kömürcü Mustafa (5-7)
(2-24)
Başvekâlet Kupası
MODA DENİZ KLÜBÜ YAT ŞAMPİYONASI
Her sene mutat olduğu şekilde yapılmakta olan Deniz Klübü Yat şampiyonası ve Başvekâlet Kupası Yelken Yarışları bu sene de 24/9-9'19 Cumartesi ve 25/9/949 Pazar günleri küçük ve büyük yatlar arasında yapılmasına karar verildiğinden yarışlara İştirak etmek arzusunda bulunan tekne sahiplerinin 22/9/949 Perşembe günü saat 18 de Moda Deniz Klübünde yapılacak toplantıya iştirak etmeleri ehemmiyetle rica olunur.
Moda Deniz Klübü
72 Bahrem çavuş Şehsuvar
1 Bîr Daktilo Aranıyor
İstanbuıda büyük bir şirket için bayan Dastı oya ihtiyaç vardır. İyi Türkçe bilmesi ve bir yabancı dhe de 1yı vâkıf olması şarttır. İsteklilerin hangi nüessesede ne kadar çalıştıklarını, bonservislerini bildikleri lisanları, fotoğrafları ile beraber 2324 numaralı posta kutusuna bildirmeleri ilân olunur
İst. Lv. Amirliği ilânları
34.000 liralık tente bezi kapalı zarfla 22/9/949 günü saat 11 de Ankera M. S. B. Sa Al. Ko. da ihalesi yapılacaktır Beher metresi 945 kuruş olup temlnatı2550 liradır. Şartnamesi 170 kuruşa satılır ve İst. Lv. Â. de görnlür. Taliplerin kanunî veslkalarile teklif mektuplarım ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri. (3401 - 12987 ı
*
1) Tahmin edilen bedeli 401 lira 25 kuruş ulan 50 adet radlo slngnal volt 11 kitabı İle 5 adet 1949 harita katalogu 27/eylûl/ 949 günü saat 10 da Harbiye Lv. Amirliği Sat Al komisyonunda açık eksiltme suretlle satın alınacaktır.
2) Geçici teminatı 30, 10 lira olup şartnamesi komisyonda görülür. (3457 - 13197)
* \
Kapalı zarfla 6 M. uzunluğunda dip çevre 50 Sm. VC çevre 40 Sm. olmak üzere 1250 adet kavak telefon direği yerlerine teslim edilmek yartlle 28/9/949 günü saat 11 -le Van Ar Sa Al Ko. da ihalesi yapılacaktır. Tutan 20.000 lira olup teminatı 1500 liradır. Taliplerin kanuni veslkalarile teklif mektuplarını ihale saatinden olr saat evveline kadar komisyona vermeleri.
(3463 • 13260'

55 ton sığır etl kapalı zarfla ll/eklm/949 günü saat 15 de Muş As. Sa. Al. Ko. Bşk da ihalesi yapılacaktır. Tutan 63.250 lira olup teminatı 4412 lira 50 kuruştur. Taliplerin kanuni ve-slkalarlyle teklif mektuplarını ihale satalnden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri 3541 - 13508
I Tekel Genel Müdürlüğü İlânları
Malzeme Alım Şubesinden :
Güvenme
Miktarı Parası
Cinsi
I
İhale saati
Nice takımı
Y unanûtanda
Fransız profesyonel takımlarından (Nice) takımı Atinada yaptığı maçlarda şu neticeleri almıştır:
Nice: 2
Nice: 2
Nice: 1
Nice: 1
Apolon 1
A. E. K, 2
Olympakoe 1
Enosts 1
Arsenal klübünde oyuncu bolluğu
Meşhur İngiliz Arsenal kulübü bu senekl lig maçlarına büyük bir oyuncu bolluğu Ue iştirak edecektir. Hâlen Arsenal kulübünde (60) profesyonel o-yuncu vardır.
Nişanca
Turkell cad.
Nişanca
Tulumba çıkmazı (1-21) (3-20)
Tavaşı çeşme (1-73) (2-80)
Tekin Alp (1-27)
Allşan (1-27) (2-32)
Şarapn" (1-19)
Hamam (1-25)
Şalcı çıkmazı (1-15)
Batumlu (1-13) (2-14)
Ördekli Bakkal (2-38)
TürkeH (1-33/11
Gerdanlık (1-27)
Saman (1-27) (2-48J
Çifte Gelinler (1-67»
Büyük Kömürcü (1-25) (2-28)
Mola taşı (1-41) (2-42)
Ball paşa (2-28)
Müsteşar (1-13) (2-12)
Babayiğit (1-49) (2-38)
Kantarcı Süleyman (1-11)
(2-121
Hisar çeşme (1-29) (2-22)
TelU odalar (1-50)
Fındık kıran (1-29/1) (2-22)
Cemre (1-13) (2-14)
Lâtif (1-17) (2-28)
Havuzlu Mescit (1-25) (2-48)
Nişanca carriil (1-İ3) (2-42
Şeyh Şamil (2-10) (1-21)
Nişanca Bostan (1-33) (2-56)
Havuzlu hamam (2-32)
Turakeş 2-132)
TürkeH çift No:ian (1-37)
(2-22)
Nişanca çeşme
Mâhre (1-11)
Elmaspaşa (1-13)
Dertnkuyu (1-23)
Mabeyinci yokuşu Mektep
Boğanağa camii
Siimbülslnan (2/20-1* Çoban çavuş medrese
73 Gönlü Ferah Meslhpaşa Oteli
75 Hoca Ragıp Mimar kütüphanesi Kemalettin
Daltaban
£j~!—. —

66 Dispanser binası Nişanca Allşan
Asker
Asya Hemşehri Tabur Soyman İsmail Safa Molla taş Kenan bey Nalbant Camii Şarapnel
78 Tiyatrc '■ad.
47 ilkokul
Şair Sermet
Kulluk
Llnıan
Cömertler
Hızır dibi
Şehsuvar çıkmazı (1-3) (2-44)
(4-20) (7-19)
(1-49) (2-30) (214) (39-139)
(1-59) (2-6) (3-87)
Lâleli cad.
Mcslhpaşa
Azimkar
Hayriye Tüccarı
Paşazade
Aksaray
Ordu caddesi M. Kemal paşa Şair Haşmet Salt Efendi ' Ceylân İhlLsap ağası Koslca caddesi Kızlar ağası
Elektrik motoru
1030
10 45 pazarlıkla
(1-33) (2-54) (1-59) (2-38) (1-115) (288)
(1-43)
(2-14) (1-13)
(1-45) (2-48)
(265-339) (52-106» (29-55ı (36-80) (2-44) (1-35' (1-19) (2-20) (1-J5) (2-16»
(1-9)
Subaşı Kocaragip Ordu cad. Börekçi aU
Meslhpaşa
Koska Lâleli Şair Fıtnat
(1-9) (2-6) (1-25) (2-22) (4-8) (40-061 (61-91) (1-45) (30-58 ) (35/1-55) (1-31) (2-34)
Mimar Kemal ettin
76 lO.ııncu ilk okul Mimar (Koca .-togıpı Kuuuleltin
77 Dibekli cami Mimar
İçi Kcuıajcddin
Kızıllaş (1-27) (2-26)
Şahnamecl (1-83) (2-30)
şair Haşmet (1-27) (2-34)
Azlmkâr 38 88) (5-115)
Havuzluhamam (1-15)
Nişanca Boştan 35-61) (55-66)
Çoban çavuş (1-19) (2-14)
İkbal (1-9) (2-8)
Mücplllt (1-5) (2-8)
Haznedar ve Ağa çeşme (1-15)
(2-16)
TürkeH cııd. (128-150)
Hayriye tüccarı (4fi-95)
Abnhayat ( İ-13J lîf-16/2)
Tulumba çıkmazı (1-15) (2-14)
Soğan ağa ramil (1-39) Ordu C. Süoûrgecl H (135-
143' 12-241
Yıi-ııp ağa tınm (1-15) (2-14)
Kp^vci Şevki i-29/l> (2-36)
D" -''ine (1-25) (2-22)
F’iflyc 1İ-İ51 (2-61
TuranlI (2-26»
Tabanca (l-2lıı 12-22)
Kürükhavdar (2-IÖ>
Yenldevir (2-ıaı (ı-ıı ı>
SuVbnnhnşı (1-31 (2-201
MDtıat pa?a (1-311 (2-34'
EüvflkbT,-dıiır (1-371 (2-:v"
K«: ■■• ol KÛ-T-rilmc, -1-371 (2301
Tıyau'u cad. (2/1 -4/1'
29 adet 1054.88 lira
40 > 1800.— a
1 — Yukarıda cins ve miktarı yazılı malzeme satın alınacaktır
2 — Pazarlık 14.10.949 Cuma günü hizalarında gösterilen saatlerde Kabataş genel müdürlük malzeme alım şuoe.sın(iekl komisyonda yapılacaktır.
3 — Şartnameleri her gün sözü geçen, şubede ve nnkara, İzmir Başmüdürlüklerinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte Güvenme paralan ve
kanun! vesaikle birlikte mezkûr komisyona müracaatları ilân olunur. 13541
Sınavla Memur Alinse k
İş ve İşçi Bulma Kurumu enel Müdürlüğün en
1 3059 sayın kanuna tâbi 225 lira aylık ucreu. memu-
riyetler İçin 10 kasım 1949 perşembe günü saat 9 da Ankarada Genel müdürlükte İstanbul ve İzmirde de kurum şubelerinde müsabaka sınavı yapılacaktır.
A — İsteklilerde aranılan şartlar aşağıda gösterilmiştir.
a) Memurin kanunu 4 cü maddesinde yazılı evsafı haiz olmak.
b! 30 yaşını geçmemiş olmak,
c) Yüksek tahsil görmüş olmak.
B — İstekliler en geç 9 Kasım 1949 çarşamba günü akşamına kadar Ankarada Genel müdürlüğe İstanbul ve İzmirde kurum şubelerine bir dilekçe Ue müracaat edeceklerdir Dilekçe ye
aşağıdaki belgeler lllştlrilecekUr:
a) Nüfus hüviyet cüzdanının aslı veya tasdikli sureti.
b) Askerliğini yapmış olduğunu gösterir vesika,
c) Okul diploması veya tasdiknamesi;
d) Memurluğa mâni bir hali olmadığını gösteren ve tam teşekküllü olr hastaneden alınacak sıhhî heyet raporu.
2 — isteklilerden bu şartlan haiz bulunanlar aşağıda gösterilen mevzular üzeıİnden yazılı unava tabi tutulacaklardır.
a) İçtimai siyaset
b) iktisat
c) İdare hukuku
d) Borçlar hukuku
e) Yabancı dil (İngilizce, Fransızca, Almanca)
f) Kompozisyon
3 _ Sınavı kazananlar Genel müdürlükçe görülecek lüzum üzerine merkez ve taşra teşkilâtında çalıştmlacftktrr.
(184A3)
Yeniçeriler Tatlıkuyu hamam Dibekli cami D. Tıp Talebe yurdu
78
Tiyatro cad. Mimar
47 ilkokul Kem alettin
(111-166) (l-3»
(1-27) (2-26)
Tiyatro Aralığı (2-18) (1-5) Pehlivan 1-5) (2-12)
bugiin çıkan şu gazetelerdedir:
Diğer kazalara alt ilânlar
EmiiJûHti Htıt/ıısı cıunı urlyet ve Akşam .Beşiktaş kazası Vatan, Bakırköy kınası tasvir. Byûp kozası Sonposta, Üsküdar kaiıasi Hürriyet «o ran Fnrih kozası Yenlrabnh, Beykoz kaansı Swn ' sı vakit. Sn »«er ' -ası mum (v-( •••y oeyo^JU Kaimi Zanıun.
İUUU31
jısrö'ir»,
Created by free version of 2PDF
Snhlfe 8
WILLYS-OVERLAND EXPORT CORP., TOLEDO, OHIO, U.S.A.
KfJV/ UNlVttSM Ta
Created by free version of 2PDF
Gelecek olan Kasnak tertibatlı ve Kasnaksız yeni Üniversal «Jeep» vasıtaları için sipariş kaydına başlamış bulunuyoruz. Şeraiti anlamak ve sipariş vermek istiyen sayın müşterilerimizin aşağıdaki kuponu doldurup derhal Şirketimize göndermelerini rica ederiz. Sipariş sıra numarası azalmış olduğuna göre acele edilmesi tavsiye edilir.
I S C I K lâf C a a (3 es N o??3 92.394) a e V o ğ’l uV I S T A N a U L
'Telgraf ^tÖRKMOrOR
Saygılarımızla.
Türk Motor A, Ş.
İstiklâli Cad. »2-3M Beyoğlu - İstanbul
.... aded (Kasnak tertibatla) (kftsnsk.ıtt) yeni üniversal «Jeep» sipariş istiyorum/ ruz. Teklif ve sipariş formüUerıııiıin tarafımıza'’ ma gönderilmesini rica
V
RADYO
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki program
18 M S. ayan ve Radyo salon or-kestraıı (H Oh 18.30 Peşrev ve şarkılar. 10 M S. ayarı vt Haberler. 10.ts Geçmişte Bugün. 19,20 Yrttan •calcr. 19.50 Şarkılar. 30.15 radyo Kareleş*. 20.30 Serbest saat. 20.3P Ince-«as ışataraban faalli, 21.15 Konuşma 'Posta kutusu!. 21M Varyete mürlkiorl (Pl.ı, 21.45 Konuçma. 22 Dana rnÜZUl (Pl), 22.45 M S. ayan ve Haberler. 23 Program Ve kapanış.
karın sabah ve öjle programı
7.10 M S. ayarı ve Müzik (Pl), " 15 Haberler ve hav* raporu. 8 Ttlr-ulrr (1*1.1, 8.15 Hafll parçalar (Pl 1.
5,25 Günün programı. 8 20 Bale mü-ziklerl (Pİ.ı. 9 Kapanı;. 122a Açlİiş Ve program. 1240 M. S, ayarı ve Şarkılar, 13 Haberler. 13.15 Salon orkestralarından melodiler (Pl.). 13J0
ö«le Gazetesi. 13.4S Müzik: (Pl.). t« Hava raporu, âkta m prOgrarnı ve kopanı |
İSTANBUL RADYOSU
18 M Açılı; ve program. 18.00 Haberler, 19.» Dans miUlgl (pl.). ».10 Tango, rumba ve San balar (pl). 2030 Şarkılar okuyan: Ekrem Kongıır: Çalanlar: Sadi Ljüay. Yorgo. DiLrrü Turan. 1 — Kan’ı yad’ı lebinle, suzidil akaak semah (Tambura Ali Et.) £ Herbtr bakısında «suzidil «arkı* (Tanburi Ali Ef 3 — şeyle ey mıt-rıbı ııazende eda «KOrdUl HleazkSr »arkı» Rahmi B 4 — Meftunun oldum «Kürdill Hlcazkâr »arkı» Terlf Tnlüt B.l. 5 — MuntBZir ugrlfinc hatır kayık «kürdıli hlcazkâr garkı* Hacı Arif. G — Güzel bir gör «Nihavent garkı* (Osman Nihat). 1 — Kız »en geldin Çerkegten «Nihavent şarkı» (Faize H.). 8 — Eatergon Kalesi ■ubugt durak, «Hicaz TtlrkU» 2105 Mllzık: Roalla Serrano ve Impcrlo Argantına'dan şarkılar (pl.ı. 21 15 Fa-*>1 «Hüseyni* PejrCv-Bsn ezelden • Hicran oku-Çektlm elimi gayrı - Taksim - Sinemde bir tutuşmuş - Esmerim kıyma bana - Gönüller uğrusu bir yar - Sez aenuUt a.0Q Müzik : Pcter çaylcovskh Senfoni No. 5 Op. M çalan: Londra Filarmonik Ork Şe( Thomail Bescham, 22.1» Haberler £11» Dana mdzlgl (Pl) 23 30 Kapanig ve yarınki program.
SAÇLARINIZA BU BRİYANTİN PARİS MODASINI TEMİN EDER
Parlste, bütün erkekleri teshir eden bu cazip ve parlak saçlara nasıl malik olmalı
Bütün Farili i güzeller, erkekler nezdind* büyük bir muvaHdkiyel kozanan kıymetli güzellik uflan vardır. 8v ur »izin içindir ı Sabah ve ak(am taçla-rıasa, Dr. Rojo’mn yayanı hayret briyantininden vaporize ediniz. Derhal bukleler ve ondülaıyon-lor torak altında canlanacaklar •e binbir renkle parlıyacoklardır. No muvaffakiyol I Bunun İçin güzel Parlılllor haltlkJ mucize Ro|o mucizesi" dır diyorlar.
MÜHİM . U4l«v •ur >«*vlnl •..»»
K*- M!|»I«M
IROJÂ Briyantini"^®
Evinizin
Ferahlığını
BRASSO
MADEN CİLASİLE
SAĞLAYINIZ
uçunuz.
derin çoğu İle Ponair do ervlslor* arasında irtibat Bunlordon bojka Uzak Hindislono, Amerikoya e dünyayı çepeçevre do* derlerimiz mevcuttur. Yer k ve «ollar Koklunda İt edinmek için b|f «yahq» a Veyo Pan Amerikan Hovoyollarıno telefon «e malûmat uleyinîı-
tecrübeli Havayollarının ediniz.
Pan American
WoRioAKw^Svsnı»t
Oûnyanın en !«.>->»—>■■■ hususi servislerinden istifade
New York a
Londra veya Lizbon yolu ile
Ifiîıjük,.^
? sahte».
Bu g«bi sah re eşyaya verilecek para hiçbir zaman yerim bulmamış demektir.
Nitekim ucuz ampul alıp tasarruf etmek fikri de yanlıştır. Zira hiçbir tasarruf olmayıp, bıl'akis büyük masraf kapısıdır Hem ziyası iyi değildir, hem çok cereyan sarfede*.
Halbuki hakikaten tasarruf etmek istıyenler, kıymeti ve kalitesi malûm olan rUNGSRAM ampulü olmalıdır.
SULFADERME
;YARA MERHEMİ
Yara, Yanık, Çallak, Ç'ban ve Deri | üstü mikroplu hastalıklarını İyi eder ' ____ HJ=R ECZANEDE BULUNUR --------------------l
UNGSRAMÎ
EN AZ PARAYA
rvsı '

Comments (0)