Yarın AKŞAM’da
KUÇUk İLÂNLARI BUCÜN 6INCI SAYFAM
Sene 32 — No. 11115 — Fiati: her yerde 10 kuruştur.
ÇARŞAMBA 21 Eylül 1949
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yazı İşlerini fiilen idare eden: C. Bildik — Aksam Matbaası
ihracata pr
Birleştirilen ortaokullar
verileceği doğru değil
Kasımpaşada bir ev
Hükümet sterlinin alış fiatini 784, satış fiatini de 791 kuruş tesbit etti
Bazı orta okullar başka binalara nakletti
yıkıldı 22 kişi yaralandı
parasının edeceği katileştl-
ve sonra
Ankara 21 (Akşam )— İngiliz lirasının düşürülmesi üzerine İktisadi bünyemizde vukuu muh temel akisleri tetkik etmek üzere, iki günden beri yapılan çalışmalar dûn akşam bitmiş ve Merkez Bankası sterlinin alış ve satış fiatini tlân etmiştir. Bu netice, sterlinin devalüasyonundan sonra Türk kıymetini muhafaza haktandaki kararın ğlnl göstermektedir.
Dün öğleden evvel
Merkez Bankasında Ticaret ve Maliye Bakanlıkları temsilcileri uzun bir toplantı yapmışlar, sterlinin düşürülmez! karşısında muhtemel tesirleri göz ö-nünde tutarak gerekli tetkikleri yapmışlar ve vardıkları neticeyi ilgili Bakanlara bildirmişlerdir. Bunun üzerine, akşum tızeıi Maliye Bakanlığında Cemil Salt Barlasın başkanlığında İsmail Rüştü Aksal ve Vedat Diclelinin de iştirakiyle bir toplantı yapılmış ve duranı tekrar gözden geçirilmiştir.
Sterlinin kıymetten düşürülmesi. Ekonomi ve Ticaret Bakanlığını fazlasiyle meşgul etmektedir. Üziim, incir, fındık, tiftik, yağlı tohumlar gibi başlıca müşterisi İngiltere olan matı stillerimizin rintlerinin yeni sterlin kuruna göre yetil bir seviyede teşekkül etmesi beklenmektedir.
Ticaret Bakanlığı, bu mahsullerin sürümünü temin ve flat-lerinde mümkün olan istikran sağLamak için gerekli tedbirler üzerinde çalışmaktadır.
Birkaç gün evvel Hân edilen umumi İthal rejimi ile hâlen tatbik edilmekte bulunan Lhraç rejiminde bir değişiklik bahis mevzuu değildir. Prim mevzuunda çıkan sayla tahakkuk etmediği gibi, bir para düşürmesi ğımiz
Merkez bankası umum müdürü Sadi Bekt*r
İsviçre frangının tediyesine devam edilmektedir.
Diğer taraftan hükümet dolara bağlı kalmak kararını aldığına nazaran, Sterlinin yeni satış fiati 791 kuruş 5 santim, alış fiati de 784 kuru6 olacağı tahmin edilmektedir.
Altın fiati düştü
Evvelki gün adamakıllı yükselmiş olan altın flatieri de dün öğleye doğra düşmüştür. Gulden 43,40 tan 42,90 a, Reşat 47.25 ten 46.80 e. külçe de 670 ten 661 e düşmüştür. Serbes piyasada da bir doların fiati 475 kuruştan 485 e düşmüştür. Bu düşüşler şöyle İzah edilmektedir: İngiltere altın fiatlerini yükseltmiş. 1 onsu 172 şilinden 250 şiline çıkarmıştır. Yeni sterlin - dolar hesabiyle 1 onsun eski paritesl 35 dolar olduğundan, bu yükseliş bizim piyasamıza tesir etmemiştir, Ancak
(Arkam sahile 2 sütun 7 de)
Şehrimizdeki orta okullardan bazdan birleştirilmiştir. Bu vaziyete göre, çapa Kız öğretmen okulu binasında yatılı ve ne-harl bir erkek lisesi açılacak; Pertevniyal lisesiyle, Çapa ve Şehremini orta okullarının erkek öğrencilerini içerisine alacaktır. Yenlkapı orta okulu ile çapa ve Şehremini orta okullarının kız öğrencileri, muhtelit orta okul haline getirilen Pertevniyal lisesi binasında topla- ; nacaklardır. Edirnekapı orta, ; Karagümrük orta okuluna, Üsküdar üçüncü orta, Fıstıkaga-Cindakl dördüncü orta okula nakledilmiştir. Cumhuriyet taz lisesi öğrencileri Vefa ve Fatih j
20 sinin yarası hafif olduğundan tedavileri yapılarak serbes bırakıldı. 2 {ocuğun yarası ağırdır
Kalfa ile ev sahibi tevkif edildi
Tiraj hakkımızın tezyidini istedik
Talebimiz kabul edilirse tiraj hakkımız 20 küsûr milyonluk bir artış gösterecek
Ankara 21 (Akşam) — Avrupa ekonomik İşbirliği konseyl-, ne dahil devletler tarafından ı tanınan 24,000,000 dolarlık tiraj ı hakkının arttırılması İçin Dev-ı let Bakanlığı yeni nazı teşebbüslere girişmiş bulunmaktadır. Daha ziyade tiraj hakkı iatedl-meoıgı gtnı, nır para ou^uraıuı1 ğımiz memleketler arasında mahiyetinde telâkki edildiği i- İtalya. İsveç ve Fransa da var-çin İhracata prim verme polltl- ■*“ «
kasuıa baş vurulmas: da Bret-ton Woods anlaşmasına göre mümkün görülmemektedir.
dır, Taleplerimiz kabul edildiği
' takdirde tiraj hakkımızın 20 ' kiisur milyon bir artış göstereceği zannedilmektedir.
Bu mesele He ilgili olarak |dün. Devlet Bakanı Barlasn
Piyasamızda durum
İngiltere ve onu takiben bir- başkanlığında mühim bir top-çok memlek.-tîn paralarında (fanti yaptimıktır, Bugün de de-yüzde otuz nispetinde yapılan , devalüasyonun tesirleri dün de İstanbul piyasasını meşgul eden başlıca mevzu olmakta devam etmiştir. Hükümetin dolara bağlı kalınacağı yolunda aldığı karar da iki taraftı münakaşaya yol açmış bulunmaktadır. Bir kısım çevrelere göre, hükû- ( metin bu kararı pek yerinde bir tedbir olup memleket bakımından hayırlı neticeler doğurabilecektir. Bu vaziyette sterlin ve devalüe edilen diğer paralar bölgelerinden yapılacak İthalât yüzü” otuz nispetinde ucuza ge-1 lecek, buna mukabil İhracat mal teninizin tlatleri aynı nispette artmış olacağından, lhra- ’ eat faaliyeti güçlükle yapılacaktır.
Bu itibarla hükümetin ihraç mallarının flütlerim yüzde otuz nispetinde düşürerek, tesbit ve İlân etmesi ve ithalâttan gele-| cek yüzde otuz kân ihracatçıya prim olarak /ermesi lâzım geldiği ileri sürülmektedir.
İhracatçı çevreler ise bugünkü vaziyeti muhafaza etmenin,' İhracatı durduracağım ve mem leket ekonomisine zararı dokunacağını İddia etmektedirler.
* Fransız ve İsveç parası üzerinde muamele durumu
Birbirinin lam ZLdd-. olan bu İki fikrin çaıpışınası devam e-derken ecnebi paralar üzerinde muamele durgunluğu devam etmektedir. Bu arada evvelki gün muamelesi durdurulan paralara ilâveten dün Merkez Bankasında tzveç kuronlyle Fransız frangı da muamele görmemiştir. Banka tarafından dolar ve |
vam edecek olan ou toplantı-
Bu sabah saat 5 te Kasımpa-şada Camilkeblr mahallesinde Mescit sokağında, 1/3 numaralı Riiştü Topala alt ev. ânı olarak yıkılmış ye İçinde oturan 27 kişiden 22 si muhtelif yerlerin-, den yaralanmışlardır.
i Maili inhidam variyette olan kız ortaya nakledilmiş ve ilse tu evin yıktırılması İçin daha binasında bir faz sanat enstl- evvel karar alınmış Iso de sen-tüsü açılmıştır. I radon bundan vaz geçilmiş ve
Bu yü. biri casuloelundu. 01- tlmW” k™ »«UmUUr.
Seri rallhte olmak ürers IkJ kız E’ “*liw BekoSlu bo-
«anat enstitüsü de. Bakırköy*, İMlyeslaaen aldın, ruhsatiyeye bir kız sanat orta okulu, Ka- istinat ederek tâmlre başlamış sımpaşa ile Silivrlde de birer orta okul açılmıştır. Beyoğlu erkek lisesinin talebeleri Taksim lisesine alınmış ve bu binada Fındıklı orta okulu faaliyete geçirilmiştir.
Cumhurbaşkanı ismet İnönü
Şehrimizde bulunan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, dün ts-tanbul Milletvekili Prof. Adnan Adıvar He eş! Halide Edibi kabul etmiş ve öğle yemeğine alıkoymuştur.
İnönü, müteakiben şehirde otomobille bir gezinti yapmış ve ilk olarak Sultanahmede gelerek Adalet sarayının İnşa edileceği yeri yürüyerek dolaşmış vc müteakiben Şişliye giderek Hürriyetlebediye tepesindeki anıdı ziyaret etmiş ve akşam ilgili müesseselerin üzeri saraya dönmüştür.
Lorda Amerlkadan Avrupaya Transfer edilen. 43 milyon doların faizi, İşlerimizle ilgili olarak muhtelif Avrupa memleketlerinden yapacağımız ithalât bakımından, ne yolda tevzi edileceği uzmanlan İle birlikte tetkik o-lunmaktadır.
İsveçlilerle yapılan görüşmeler sonunda evvelce karalattırılan 2 milyon tiraj hakkının 7 milyona çıkarılabileceği öğrenilmiştir. Arttırılacak olau tiraj hakkı gemi .satın alınmasına, tuzlaların tevsiine yarıyacak vesait teminine ve Etibanka taallûk eden malzemenin mubayaasına tahsis edilecektir.
ve İnşaatı Ohannes Petoğlu a-dmda bir kalfaya vermiştir. Bu suretle evin alt kat bölmeleri tâmirat gayesiyle sökülmüş ve ev tehlikeli bir manzara arzet-meğe başlamıştır.
Kiracılar bu vaziyet karşısında evin çökeceğim müteaddit defalar cv sahibine ve kalfaya söylemişlerse de aldıran olmamıştır. Nihayet sabaha I karşı ev, korkunç gürültülerle çökmüştür.
Evde Celâl adında bir bekârın, 17 nüfuslu Alt Pembedudak ailesinin ve 9 nüfuslu Kamel Mentaka ailesinin oturduğu tespit edilmiştir.
Vaka mahalline yetişen İtfaiyenin yardımı He enkaz derhal temizlenmiş, ve evde bulunan 27 kişiden 22 sİ imdadı sıhiıl ile hastaneye kaldırırılmıştır. Yaralaılardan 20 sinin yaraları hafif görüldüğünden, İlk miida-vatlan yapılarak hastaneden çıkmışlardır.
Salâhaddin özdenisin iki ya-ı şındakt tazı Nurayın ve Arif ’ Pembedudagın 1,5 varındaki kızı Gönülün vaziyetleri daha! mühim olduğundan baygın va-,
zlyette Çocuk hastanesine yatırılmışlardır. Ev sahibi Rüştü ve inşaat kalfası Ohannes ya-a' k&lanmışlardır.
1 Tahkikat dı-vatn etmektedir.
Jamnalal’ın kızı
Yazan: Halide Edib
(Bugün beşinci sahifede)
l____________________
7 Eylülün panzehiri
Seçmen defterleri asıldı
Ara seçimler için dünden itibaren açılan seçim defterleri
lYazısı 3 ncü sahile inlide 1
Muharrir neden yetişmiyor?
Bu suale YAKUP KADRİ ne cevap veriyor?
Bugiİn 4 üncü sahifede
Bir bakıma: İngiltere ve sterline bağlı irili ufaklı devletler de. bizim mahut 7 Eylül de yaptığımızı taklit etmişlerdir. Bundan 7 Eylûl’cülere bir şeref hissesi mi çıkaracağız? Yoksa, hakikat şıunu: İsticalleriyle, bu milletin senelerce sıkıntıda kıvranmasına sebep oldular.
Şimdi milletin endişesi şu dur:
— Aman! Bİı vaktiyle a-y arlandık! Nöbeti savdık! Yeni bir ayarianış bizi büsbütün ayarı bozuk bir hale sokar.
Avrupa devletleri paralarını düşürdüklerinden artık ithalât malılarını daha uçuna getirebiliriz. İhracat muıl lamınızın ekserisine zaten bu darlık senelerinde alıcının ihtiyacı vardır. Ve nihayet, ihracat mallarımızı biraz daha gayretle ucuzlatmamış mümkündür. Onları istihsal edenler, aynı zaman da müstehlik mevkiinde de bulunduklarından bir taraftan kaybetmeler de diğer taraftan kazanacaklardır.
7 Eylül karar! atından, müstahsil ve ihracatçı Ege bölgesi dahil, kimsenin mem rıtııı olmadığı hatırlardadır. 7 Eylrtl’ün panzehirinden binnazariye herkesin memnun kalması iktiza eder. Paramızın kıymetine, zinhar, ilişecek bir Hükümet, fena netice verdiğini göre göre
D.
D. Parti genel idare kurulu diin toplandı
Yugoslavya ile ticaret
ve
Muhtelif memleket meseleleri paramızın kıymeti işi görüşüldü
. Recep Pekcr’in halasına ı-kinci defa düşecektir.
İngiltere beş senelik bir ticaret anlaşması üzerinde Belgradla anlaştı
Demokrat Parti Oer.al idare kurula, dûn, İstanbul 11 merketinde. Celâl Boyarın başkanlığında toplanmıştır Saat 17 den 21,10 a kadar devam eden bu toplantıda Fuat Köprülü, Adnan Menderes, Refik Koraltan, Fevzi Lfttfl Karosmanoglu, İhsan Şerif Özgen, Samet Ağaoğ-lu. Celâl Ramazanoğlu, Kâmil Gündeş, Kemal Özçoban bulunmuşlardır.
meseleleriyle umumi ahval tetkik ve müzakere edilmiş, paranın kıymeti mevzuu üzerinde de durulmuştur. Demokrat Partinin İktisadi ve mali komitesi, ö-nümüzdekl cuma günü Celâl Boyarın başkanlığında toplanarak para mevzuunu tekrar gözden geçirecektir.
Toplantı sonunda basma verilen malûmata göre, ruzname-de kayıtlı bellibaşlı memleket
D. P. Genel kurulu, bugün ve yarın da toplantılarına devam edecek, iktisadi ve mali komitenin cuma günkü’ içtımaındruı sonra basma bir tebliğ verilecektir.
ireated by free versıon oı
Londra 21 (AP) — Yugoslavya ve İngiltere 200 milyon İngiliz lirası iş hacmini mutazam-mın ve beş senelik bir ticaret anlaşmasının ana meseleleri üzerinde mutabakat temin etmişlerdir.
Yetkili bir SÖZCÜ tarafından verilen malûmata göre, anlaşma Yugoslavya'ya 8 milyon İngiliz lirası: kadar bir kredi temin edecektir.
İngiliz - Yugoslav ticaret anlaşması, İngiliz Çekoslovak ticaret anlaşmasının yapıldığı I [Arkası sahUe â sûtun 4 de*
Sahile 2
AKSAM
21 Eylül 1049

Birleşmiş Milletler Kurulunun toplantısı
Kayıp
İmtihanlar başlarken
niversitede devresi imtihanları başladı. Muvaffakiyet nîsbcti ne olacak? Düşük olacağını şim didon sayfiyenin hata etmek ihtimali azdır. Çiinkü sene tenicn beri yüksek mekteplerimhıdeki imtihanlarda muvaffakiyet yuzdcsl düşüktür. Nitekim 1949 ders yılı Imtihanlargıda, teknik tâbiriyle .randıman» yüzde ondan biraz aşağıda itli. Şimdi yüzde doksan olursa tabi-atyile şaşar kalıra.
Üniversitede, yüksek mekteplerde muvaffakiyet yüz desinin düşüklüğü umumî efkârı son derece meşgul e-den bir meseledir. Eskiden niçin böyle değildi? Talebeler artık çalışmaz mı oldu? Yoksa liseler mi iyi talebe yetiş tirmiyoT?
Bu suallere cevap ararken liselerden artık iyi talebe çıkmadığını hükmediyoruz ve öğretimm o safhasını düzeltmek için kafa yoruyoruz. Fakat acaba yüksek mekteplerde öğretim hatası yok mudur?
Şıı günlerde Amerikadan gelen bir dostum anlattı. Orada iki oğlu varmış. Liseyi memleketimizde bitirdikten sonra yüksek tahsillerini yapmak üzere Amcrikaya gitmişler. Skisi de iyi derecelerle sınıflarını geçiyorlar-maş. Dostum diyor kî:
_______Burada, yüksek mekteplerimizde bin talebeden ancak 40 veya ellisinin sınıl geçtiğini gazetelerde okuduğum zaman hayretler içinde kalıyorum. Çocuklarımız zekâca vc bilğice bıı kadar zayıf değildirler. Amcri-kada iken merak ettim. Orada okuyan yabancı talebeler arasında mekteplerde muvaffak olanlarm başında Çinli talebeler, sonra Türk talebeler reByor. Amerikada ders notlan yekûnunun yüzde yetmişini »lamıyım talebenin mektepten tasfiye edüdiği K(* önünde tutulur ve orada birim talebelerin ekseriya iyi netice aldıkları düşünülürse insanın aklına buradaki yüksek öğretimde bir nok san olması ihtimali geliyor.
Çimini orada okuyan talebelerimiz de buradaki irse ferden mezun olmuşlardır... d
Bu beyanat şayanı dikkat değil midir?
Şevket RADO
İzmir fuarı dün
gece kapandı
Belediye reisi sergiye iştirak eden f irmalar temsilcileri şerefine bir ziyafet verdi
İzmir 20 — 18 İnci İzmir enternasyonal fuarı dün gece yansında, gelecek yıllara ümitler bırakarak kapanmıştır. Dün gece yansına kadar 1 milyon 200 bin kişi tarafından ziyaret edilen fuar, bu akşam bir veda gecesinin mahşeri karalaballğı İçinde İdi- Misafirler ve İzmirliler. bu son eeceyi de tam bil eğlence ve neşe içinde geçirmek İçin fuan doldurmuşlardı.
Fuar, bu yıl 11 devletin resmi iştiraki gerek yabaı cı, gerekse yeril firmaların mevcutlan nın artışı ve yapılan ıslahat İle cidden İftihar edilecek bir muvaffakiyet kozanmış ve yabancılar da Kültür Park‘ın zengin ve muhteşem güzelliği İçindeki bu eserin devamlı çalışmalarla parlak bir âtiye namzed olduğunu kabul ve takdir etmişlerdir Fi'hakika, yıldan yıla müstesna bir -tüzellik halini alan Kültür Park, enternasyonal fuarımıza büyük bir hususiyet ve üstünlük sağlamaktadır.
Dün öğle üzeri Belediye Başkanı Reşat Lebleblcloğlu tarafından ekspozanltu şerefine Fuar Gazinosunda bir veda yemeği verilmiştir. Yemekte, milletvekilleri, vali, komutanlar askeri ve mülkî erkân, adli başkanlar. şehrimizdeki konsoloslar, İleri gelenler ve müdürler, Şehir Meclisi âzalan bankacılar, tanınmış şahsiyetler de hazır bulunmuşlardır
Yemeğin sonlarında Belediye Başkanı Reşat Leblebictoğlu kapanış nutkunu söylemiştir.
Bunu takiben ekspozanlar namına Paşabahçe fabrikasının İzmir şubesi müdürü Fikret A-tadenlz, ekspozanlanr. fuara karşı takdirlerini ve Belediye başkanlyle Fuar idaresine karşı şükranlarını belirten bir konuşma yapmış, bunu gazeteciler namına muharrir Asım Kültü r’ün bir konuşması taklb etmiştir.
Ziyafet, bu suretle fuara karşı duyulan taadlr hislerinin ifadesi İçinde sona ermiştir.
Rusya, Yunan
meselesinin derhal
tetkikini isteyecek
Yugoslav temsilcileri, başkan seçiminde Sovyet namzedine rey vermediler
Flushlnp MödOTOS 20 (A.A.) — (Afp): Birleşmiş milletler genel meclisi koridorlarında söylendiğine göre Vlşlnskl Yunan meselesini görüşmek üzere 4 büyüklerin derhal toplanmasını Istiyecektir.
Vlşlnskiye göre, bu mesele, perşembe günü Avusturya bn-nş andlaşmasını müzakereye başhyacak Bakan yardımcıları tarafından değil, 4 Dışişleri Bakanı tarafından lncelenmelldlr,
Flushing Modows 20 (A_A > — (Afp): Birleşik Amerika Dışişleri Bakanı Aeheson salı günü öğleden sonra Yunao Dışişleri Bakanı Çal dar İsi e görüşmüştür. Bu görüşme sonunda hiç bir malûmat verilmemiştir.
seçilmiştir. Seçimde oy sırası şöyledir:
Fransa 51. Amerika 51, İngiltere 56, Çin 49, Sovyet Rusya 16, Brezilya 42. Mısır 10. Beyaz Rusya 6, Habeşistan 4. Haiti 4, Hindistan 4, Guetemala 3, Lük-semburg 3, Norveç 3, Slam 3, Birmanya 2, Lübnan 2, Liberya 2, Meksika 2, Yugoslavya 2, Türkiye, Arjantin, Avustralya Belçika, Kostarlka, îzlanda, İran, rak, İsrail, Yenl-Zelanda ve Uruguay birer oy almışlardır.
uç genç
Bulgaristana kaçmış oldukları sanılıyor
Haşmet Oroay
Serbes dolaştığına dair yalan ihbafdc bulunan Mustafa Başaran tevkif edildi
İtalyan denizcileri şerefine ziyafet
Limanımızda misafir bulunan Italyan tatbikat kruvazörü Rai-mondo Montecuccod mürettebatı şerefine İstanbul Deniz komutanı Tuğamiral Fuat Uzgö-ren taralından dün saat 18,30 da Taksim Belediye Gazinosunda 80 kişilik bir kokteyl verilmiştir.
Refiklerimize teşekkür Akşam'ın 32 nel intişar dönümünü tebrik eden Vatan, Son Telgraf, Gece Postası refiklerimize teşekkür ederiz.
yık
Boğazı yüzerek geçme müsabakası
Anadoluhisar İle Bebek ara-sında İcra edilen Boğazı geçme müsabakalarında:
Birinci:
24 d. 30 s.
İkinci:
24 d. 35 ı.
Üçüncü:
24 D. 55 8. gelmişlerdir.
Kazananlara su sporları a-janiığı tarafından Bebek'te Galatasaray Denizcilik lokalinde merasimle Boğaz kupaları verilmiştir.
Haldun 'Modaspor),
Yalçın (Modasporh
Nejod (Modaspor).
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Başkanlığı
Flushing Moadows (AA_) — (Afp); Filipin delegesi Carlo Romulo, 59 oydan 53 ü İle Birleşmiş milletler genel kurulu bşakanlığma seçilmiştir.
Flushing Modovs 20 (AA.) — (Afp): Tlto kominform anlaşmazlığı Birleşmiş milletler, dördüncü devresi açılışının belli başlı hâdiselerinden birini teşkil etmiştir. Yugoslav delegasyonu kurul başkanı ve komisyon başmanları seçimleri sırasında boş oylar vermiştir.
Sovyet bloku İse bu başkanlıklar İçin aday dahi göstermişti- Yugoslavyanın bu hareketi neticesinde genel kurul başkanlığı adayı Çekoslovakya Dışişleri Bakanı Vtadlmlr elementte ancak 5 oy alabilmiştir, Siyasi ve İktisadi komisyonlar başkanlıklarına gösterilen diğer Sovyet adayları da aynı miktar oy almışlardır.
Diğer taraftan genel kurulun ük defa toplantısında Flushing Modows*ta hüküm süren hava Romula İçin hayırlı olmuştur.
Yeni başkan kısa bir açılış nutkunda, genel kurul toplantısı bu devresinin harb sonrası Milletler arası münasebetlerinde bir dönüm noktasına rastladığını belirtmiş ve bu devrenin bir barış asamblesi devresinin teşkil edeceği ümidini izhar etmiştir.
Bundan evvelki asamble başkam re Avustralya Dışişleri Bakanı doktor Ovatt adına o-kunan bir mesajda, devlet adamının Birleşmiş milletlerden Filistin, Ehdcmezya, Kore ve Keşmlrde elde ettiği muvaffakiyeti eri gözden geçirmiş ve Birleşmiş milletler kurulu müdahalesinin binlerce İnsan hayatını kurtardığım belirtmiştir. Asamble bürosu başkanı seçimi İçin oturuma bugün öğleden, sonra devam edilecektir.
Çekosiovakyada temizleme
Komünist partisi ideoloji dersleri verecek
21 (AP) — Çekoslovak ara-
Birleşmiş Milletler Başkan Vekillikleri seçimi
Flushing Modows 20 (AA.) — (United Presse): Birleşmiş milletler umumi heyeti başkan vekilliklerine beş büyüklerle birlikte Brezilya ve Pakistan da
Prag komünist partisi - âzalan sında yeni bir temizlik yapmak ve ancak Stalinizm ve Marx -Leninizm hakkında yapılacak olan İmtihan ve tecrübeleri muvaffakiyetle geçirenlerin parti saflarında muhafaza olunabileceklerini bildirmiştir.
Parti 2,300,000 kadar âzası ve 500,000 namzedine, »ideoloji dersleri» almak için yedi ay müddetle mektebe devam etmeleri emrini veraıılştir.
Bu yeni «İdeoloji derslerin en az ayda iki defa verilecektir. Talebelerin yeni komünist edebiyatının eserleri İle Stalin ve Leuinin kitaplarını alıp okumaları lâzım gelmektedir. Büyük muvaffakiyet gösteren talebeler, partinin memurları olmak imkânını elde edebileceklerdir. Talebelerin okudukları kitaplar üzerinde «Ev vazifeleri» de yapmaları Icabetmekte-dlr. Bu vazifede muvaffak ol-mıyanlar bir hafta sonra yeniden müracaat imkânına maliktiler.
Y unanistandaki askerlerin terhisi
Atina 20 (AA.) (Renler) — Yunan hükümeti dün silâh altındaki genç askerlerin terhisine karar vermiştir. 1946 da silâh altına alınan piyade, topçu ve süvariler, dün harbiye bakanı tarafından yayınlanan terhis emrinin şûmûlünç girmektedirler.
Tyrone Power’in karısı çocuk düşürdü
Paris 21 (AP) — Tanınmış sinema artisti Tyrone Power a-dına konuşan bir sözcü, dün akşam, Bayan Tyrone Power‘in vaktinden evvel ve ölü bir çocuk doğurduğunu ve h&len Pariste bir hastanede tedavi altında bulunduğunu bildirmiştir.
Düşürme hâdisesi, geçen cumartesi günü vuku bulmuştur
Yugoslavya ile ticaret
(Bas tarat» 1 İnci sahifcdc)
Bundan on sekiz gün evvel tıdanbuldan Edlmeye giden ve orada indikleri Avrupa otelinde dört gün kaldıktan sonra ortadan tegayyüp eden Tuğrul Deliorman, Fahri Erdinç ve Ziya isimlerindeki öç genç boklundaki araştırmalara devam edilmek tedlr.
Üç kayıp gencin taleri takı- I bediimi* ve Bulgar hududuna kadar devam ettiği görülmüştür. Otelde bıraktıkları eşya ldrll çamaşırlardan İbarettir. Bunların Bulgaristan» kaçmış oldukları sanılıyor, üç gençten Tuğrulun korun ilkokul öğretmeni olup hâlen tamirdedir ve orada malûmatına müracaat edilmiştir.
Ayrıca Tuğrul un Kumkapıda-kl evinde, ve çalıştığı gazetedeki masasında kil İtil bıraktığı gözlerde zabıtaca araştırma yapılmıştır,
Fahri Erdinç Akhisar d a öğretmen iken o zamanki MİİH Eğitim Bakanı Haşan Ali Yücel ile bir münakaşası sonunda bu vazifeden ayrılmış ve konser-ratuvar kütüphane memurluğuna, bilâhare de radyo temsil koluna İntisap etmiştir.
Ziya da son defa Çerkesköy-de yapmakta olduğu öğretmenlikten çekilmiş bulunmakta idi.
Edirne valisi Fazlı Güleç, bazı emarelerin kayıp üç gencin Bulgar hududunu geçmiş olmaları ihtimalini kuvvetlendirdiğini gazetecilere söylemiştir.
Cumhuriyet Halk Partisinin I Anadoluhisan yıllık ocak kon-ı gresinde, Ankara einayetı falU olup 18 sene hapse mahkûm Haşmet Orbay'ın serbes dolaştığını söyleyen Mustafa Başaran, Üsküdar savcılığına celbo-lunarak ortaya attığı şayanı dikkat İddialarını nasıl ve ae şekilde İspat edeceği sorulmuştur.
Mustafa Başaran, kongrede (de söylediği gibi. Haşmet Or-ı bayı, kahvede tavla oynarken yanlız kendisinin değil bütün kahve müşterilerinin gördüğünü İfade etmiş ve bir kaç şahit göstermiştir.
Bu şahitler Beykoa savcılığı tarafından sorguya çekilmişler, bu arada Anadoluhisan kahvesinde tavla oynadığı İddia olunan Haşmet Orbayla yüzleştirilmişlerdir. Tanıkların hemen hepsi de Haşmet Orbayı İlk defa gördüklerini söyllyerek, Mustafa Başaranın ifade ve İddiası hilâfına şahadette bulunmuşlardır.
Diğer taraftan Mustafa Başaran, tekrar İddiamı İspata davet olununca:
(— Orada burada Haşmetin serbes dolaştığı söyleniyordu.
Bazı kimseler beni doldurdular, kongrede meseleyi aç dediler. Yoksa Haşmeti gözümle kahvede görmedim.» demiştir.
Bu vaziyet karşısmuda Üsküdar savcılığı, hakikate ujmıyan beyanlarla İdari ve adli makamları itham ve günlerce İşgal eden Mustafa Başaran hakkında kanunî takibata' girişerek aleyhinde âmme dâvası açmıştır.
Mustafa Başaran dün akşam Beykoz stılh ceza yargıcı tarafından sorguya çekilmiş ve tevkif olunmuştur.
Üsküdar savcısı, şunları söylemiştir:
— Şimdiye kadar im rai ıdan yüzü mütecaviz mahkûmu ve Üsküdar cezaevinin bütün mahkûmlarını dinlemiş bulunuyoruz.
Elde edilen netice şudur: Haşmet Orbay cezaevine geldiği gündenberi hiç bir yere, hattâ bahçeye bile çıkmış değildir. Bundan sonra Mustafa Başaranın yeniden Beykoz sulh ecza mahkemesinde sorgusu yapılmış ve yalan İhbardan dolayı tevkifine karar verilmiştir.
Hâdisenin tahkikatına devam ediyoruz.
İki esrarlı
cinayet
İhraç ata
Mısırlı prenses Faize Edremit’te
Edremit 20 (AA.) — Mısır
kıralı majeste Faruğun hemşiresi prenses Faize, eşi ve maiyetindeki zevat Ue birlikte bugün saat 17,30 da Edremlte gelmiştir. Prensesin ilçemizdeki meşhur Derman kaplıcalarında birkaç gün kalacağı öğrenilmiştir.
Sabrı Polat ağır ceza mahkemesine veriliyor
Rusyanm İtalya’ya yeni notası
Roma 21 (AP) — Dün bildirildiğine göre, Rusya; îtaJyanın Atlantik Paktına dahil olması keyfiyetine ait protestolarına tekrar başlamıştır.
Protesto, îtalyanın Ruslar tarafından. Atlantik Paktına duhul keyfiyetinin, ttaJyan banş andlaşnıasına mugayir bir fiil teşkil ettiği mealindeki 20 temmuz tarihli notalarına verilmiş olan Italyan cevabına verilen t-ktncl bir nota şeklinde tecelli etmiştir.
Dün İtalyan Dışişleri Bakanlığı tarafından alınmış olan yeni Rus notasının metni henüz açık! anm amıştır.
Ankara 20 — İbrahim Akoğiu İle Ayşe Nazire’yl öldürdüğü lddlaslylc Ankara savcılığının Babri Polat aleyhine İdam talebiyle dâva açtığı hatalardadır. Dosyayı tetkik eden sorgu hâkimi, bu cinayetleri flabrl Po-lat’ın işlediğine dair deliller kâfi görülmediği İçin sanık hakkında meni muhakeme karan vermiştir. Savcılıkla sorgu hâkimi arasındaki bu görüş İhtilâfı karşısında, ceza mahkemeleri usulü kanunu gereğince, dosya birinci asliye ceza hâkimine havale edilmiştir. Hâkim tetkikleri sonunda Babri Polat hakkında idam talebiyle dâva açılmasına karar vermiş ve ağır ceza mahkemesine tevdi edilmek üzere dosyayı «avcılığa göndermiştir.
Doğudan gelecek bir hücumu ne kadar kuvvet durduracak?
BORSA
prim
(Baş tamfi 1 İnci sahlfede) Güney Afrika altın istihsal e-den bir memleket olduğun dan, bu İşte oram kazanmıştır.
İngiliz lirasının yeni fiati
Ankara 20 (AA) — Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından bildirilmiştir:
İngiliz lirasında 19 eylül tarihinde vukua gelen kıymet değişikliği üzerinde Türk lirası muadili alım ve satım Halleri aşağıdaki şekilde tesbif edilmiştir:
21 eylül 194» tarihinden itibaren alım ve satımlar bu fîat-1er özerinden yapılacaktır:
Bir İngiliz 'Irası alış fiati 7,84 T. L. (yedi lira seksen dört kuruş) ve satış fiati 7,Ot T L. (yedi lira doksan bir kuruştur).
İran, parasının kıymetini düşürdü Tahran 20 (AA.) — United Press: Iran kabinesi sterlin rayicini yüzde otuz nispetinde düşürmeğe karar vermiştir. Dolar rayici aynen 32 riya!'de kalmaktadır.
Sterlinin şimdi resmî rayici alışta 89,40. satışta 91 riyal olmuştur.
Paralarını düşüren memleketler
Londra 21 (B) — Irak ve
Created by free version of 2PDF
ÇEKLE»
Kapsan
Washlngton 20 (A.A.) (Afp)
— Amerikan mûsellâh kuvvetleri genel kurmay baştanının fikrince. Avrupanın doğusun- Belçika hükümetleri-de parola-
dan gelecek herhangi bir istilâ nnı düşürmüşlerdir. Irak p&ra-hareketlnln önüne geçmek için sındakl İndirme steriininklne son model silâhlarla teçhiz e- müsavidir. Belçika İse parasını dilmiş 35-50 tüm enlik bir kuvvet kâfi gelebilir,

Kuduz bîr köpek ila çocuğu ısırdı
Beşlktaşta Ortakayalar sokağında oturan dokuz yaşında Hatice Kılıç ve gene aynı semtte oturan aynı yaşta Gabriyel adında İki çocuk kuduz bir köpek tarafından ısınlmış. kuduz h A_s t :(n (\’-i ne yatırılmışlardır. Köpek; polisler tarafından öldürülmüş, o da hastaneye gönderilmiştir.
Yapılan otopside köpeğin ku-olduğu görülmüştür. I
- daha az nispette indirmiş, dolara 50 vc sterline 140 Belçika frangı kıymet tesblt etmiştir. Türkiye ve Pakistan paralarını İndi rmemlşlerdlr.
Kambiyo borsasmda
Merkez Bankası diğer bankalara 35 bin dolar satmıştır. Dl-‘ ğer yabancı dövizler özerine muamele olmamıştır
Serbes piyasada doıar 470 -475 kuruştan muamele görmüştür. Nevyorkta teslim flatler 5 kuruş yükselmiştir.
Diğer taraftan bundan bir hafta evveline kadar mal İthali için sterlin, alanlar bu rayı daha kullanmadan yüzde 31 I nispetinde zarar etmişlerdir.
haberinden hemen sonra verilmiş bulunmaktadır. Birinci anlaşma İkincinin yarısı kadar bir iş hacmini İltizam etmektedir.
Umumiyetle İngiltere. Yugos-lavyaya makine ve akşamını verecek, mukabilinde tomruk ' hububat ve balık gibi şeyler alacaktır.
İyi haber alan kaynkalara göre, İngilterenln İçinde bulunduğu ve nihayet sterlindin devalüe edilmesini Amil olan kriz bu anlaşmaların intacım tacil etmiştir.
İngiltere aynı zamanda Rusya ve Macaristan He de ticaret swrllB anlaşmaları imzalamaya çalış- I kcuc« maktadır. ium*

MOdaru re
% • FAİZLİ TAHVİLLEB
SAHnATLARDA
Snhlfp 3
21 Eylül 1949
AKŞAM
300 kişilik kavga ve
90 yaralı
Valilerin salâhiyeti
Sabah Gazeteleri Ne Diyor ?
Geçenlerde İstanbulda, bir kahvehaneye devanı etmek ve etmemek yükünden nicenler ve Siirtliler Hribirlerine girmişlerdi. Pek çok yaralanan vardı.
Son haberler arasuıda dn Afyonun Balmahmut istasyonunda işiclerle köylülerin SCO kişilik bir kavgaya tutuştukları. İS kişinin ağtr, 77 kişinin hafif yaralandığı bildiriliyor. Bunun da sebebi, incir çekirdeğini doldur-mtvacak kadar küçük.
Fazlaca sıktşan bir amele trenden inip abdest bozmaca kalkışmış. Köylüler: (Vay! Bu bize hakarettir.1 Karşımızda yapamazsın!- de misler. Yapardı, yapamazdı. Ha babam, çirişmişler.
Kimi particilik sebebiyle, kimi âdi vaka dahi denemı-yecek pek pestenkerani bir sebep yüzünden, bu kabil mevdan kavgalarına son aylar içinde sık sık Taslıyoruz.
Biribirinc benziyen hâdiseleri yanvana getirerek hüküm çıkarmağa çalışmağı bu sütunda âdet edindim. O seriye dahil olarak, büyıîk kas galar üzerine de dikkati çekiyorum. Bunların bir de, halk psikolojisine taallûk c-deıı bir ciheti olacak.
Acaba o nedir? Nasıl bir ruh haleti gelişiyor? İçtimaiyatçılarımız bunun üzerinde düşünmelidirler.
Bir taraftan siyaset şefleri. hele iktidarı ellerinde tutanlar, halka:
— Aranırda düşmanlık olmasın. İyi geçinim. Halk a-ras'ndaki dostluk millî kuvvetimizin temelidir. — deyip duruyorlar.
Bir doktorun ilâç tavsiye etmesi için illet keşfetmiş bıı'unması îtabeder. Bu bü yük kavgalarda, cemiyetl-mi'de fazlaca hırçınlık olduğunu göstererek, başka bir veçheden aynı tavsiyeleri tekrarlamanın lüzumunu meydana çıkarmaz mı?
Aramızda iyi geçinemiyoruz. «Gözünün üstünde kaşın var!» diyen zuhur etti mi, hemen kavga. Bunların ferdilerini (bir sefer yazdığım gibi) karaciğer bozukluğuna hamledelim. Fakat kollektif karaciğer bozukluğu mu var? Böyle şeş olabilir mi?
Esası, elbette cemiyetin bünyesindeki hastalığa dayanır. Hayattan memnuniyet verici olınıyan vatandaş lar. belki de tek partili rejimin baskısına kıyasla şimdiki demokratik hürriyetr ters anladıklarından celâllen-mekte mahzur görmüyorlar.
Aman, ters anlaşılmasın. Demokratik hürriyetin aleyhinde bulunmıyacağım elbette. Fakat «Çok kimsenin haıatı memnuniyet verici değildir. İlk fırsatta, hep bir lik’e butıu ifâde için patlak verivorlar.ı. Bunu anlatmak isfîvorum. Ve bu tezahürleri, bir tehlike saymaktan kendimi alıkoyamıyorum.
fVâ-Nû)
Bakanlık kanunun tatbikine ait tamimi vilâyete gönderdi
Sterlin düşünce
CUMHURİYETİM başmakalesinde strelin devalüasyonunun memleketimizdeki tesirleri ünft-rında durularak şöyle denmektedir:
Müstahsil aldığı parama dalma iki şilin olduğunu dü-
bu-blr
Yürürlüğe giren yeni tiler_________
Kanununun valilere geniş seU-'şünae bUe İki şilinin artık dün-hlyetler verdiğini yazmıştık. Bu ya piyasasında ve bu arada yeni kanun, vilâyetin İşlerini Turklyede yüzde otuz eksiğe son derece arttırmıştır. Bu va- geçtiğini bUmemezltktcn gele-ziyet karşısında valilik, şehri- ] mLyecektir Böyle olunca flat-mtede muhtelif bakanlıklara • • _ ............. — •- •—
mensup bulunan daire müdür da bizim malları dünya piya-ve âmirlerine yeniden bazı «a- sasında pahahlaştıracaktır. lâhlyetler tanımıştır.
Bu hususta İçişleri Bakanılftı-nm da mütalâa® alınmıştır. Daire âmirleri teknik ve hesaba ta müteallik işler hakkında bakanlıklariyle resen muha- ' bere edebileceklerdir. Fazla o-iarak bundan sonra formüllesin İş İşlerin de yine dairelerce bağlı oldukları bakanlıklarla muhabere suretiyle halledilmesi uygun görülmüştür.
Diğer taraftan İçişleri Bakanlığı, yeni İller Kanununun tatbikatına alt esasları tesbit etmiş ve hazırladığı tâmlml vilâyete göndermiştir Ayrıca bakanlık, diğer bakanlıklarla bun lara bağlı müdürlüklerin yeni kanuna göre ne şekilde tuu^-ket etmeleri icap ettiğini tesbit «mlillr Bu timimle, yekmds Blri? ri»t«rtmla
şehrimi» de gönderilecektir. **5“™(* mecburiye-
Bunlar dairelere tebliğ edilecektir.
lert yükseltmeye kalkacak bu
UU Lllllll llldtiau UUUJU pıyıa sasında pahahlaştıracaktır.
| Gerçi İngiliz lirasının düşürülmüş olması İngiltereden yapacağımız bir çok ithalâtı kolaylaştıracak ve ucuzlaştıracak-tır, amma bu mallakı İthal için lâzım olan sterlinleri hangi ihraç rejim ile elde edeceğiz? Mesele buradadır.
I Biz aşağı yukarı sterlin blo-kuna mai satan bir menıleke-| tiz. Binaenaleyh bu bloktaki bütün hâdiseler bizde derin ' akisler bırakır. Temenni edelim kİ hükümet ikinci bir indirme | teşebbüsüne girişmeden İhraç 1 mallarımızın satılabilmesinl ' sağlıyac&k tedbirler bulsun.
Bu hâdise bizi iki mesele ile koymuş bulunu-
Sürat postasına ayrılan gemilerin ânzaya uğraması yüzünden altüst oldu
Ordu vapuru Hac seferine çıktı
Denizyolları İdaresinin «Or- ' du* vapuru dün saat 14,30 da 74 yolcuyla hac seferine çıkmıştır. Gemi Iznıire uğrayıp oradan da yolcu alarak Clddeye gidecektir. İdarenin bu seferde büyük bir zarara uğrıyacagına kati nazarla bakılmaktadır. Çünkü armatörlerin vapurları yüzlerce hac yolcusu bulduğu ( halde Denizyollarının yalnız 74 yolcuyla sefer yapması garip, bir hareket tarzı addedilmektedir Mamafih yüzlerce yolcu bulan armatörlere mukabil idarenin bu kadar yolcu bulması dahi bir bakıma şans eseri o-laralr vasıf landırılmaktadır. Çünkü »Ordu» vapurunun en kötü yeri İçin kesilen biletin ücreti armatörlerin ayni yer için kendi vapurlarına kestikleri bilet ücretinden 150 Ura fazladır.
Z’—
körüne düşürmek yolunu tutarsak dahilde yeni bir pahalılık ve sıkıntı dalgası yaratmamız ihtimali yok sayılamaz Herhalde bu variyette İlk tedbir: telâşa kapılmamak ve temkinle vaziyeti tetkik etmek olmalıdır.
Seçim defterîeri
Üzülmeğe delmez!
26 eylül akşamına kadar asılı kalacak
İstanbul da açık bulunan İki milletvekilinin seçimi İçin gereken hazırlıklar ilerlemektedir. Kanun gereğince seçimin bir

Matbuat hürriyeti _ .
HÜRRİYETln başmakalesin- günde bitirilmesi için teşkil o-dc matbuatı tenkiti edenlerin ! ■ *• 1
haksız oldukları belirtildikten sonra şöyle denmektedir: Türk matbuatını tenkld edenler bize tariz etmeden evvel, Avrupa ve Amerika gazetelerini gözden geçirmelidirler. O zaman bizim kıymetimizi anlı-' lan bu defterler 26 eylül yacaklar ve ne kadar ________ ’ ■ • - - . .. . .
tenkldler yaptığımıza kanaat sili kalacaktır.
getireceklerdir. I Bu müddet zarfında. İsimleri
Memleketin başında bulu-. defterlere geçmemiş veya yan-nanlar matbuatın hürriyeti'I1Ş yazılmış olanlar yazılı veya yüzünden hiç bir zaman zarar şifahen ilçelerdeki seçim kurul-gelmedlğinl bilmelidirler. Bü- larına müracaatla İtirazda bütün zararların ve fenalıkların iunablleceklerdlr. Bu suretle ile menşei hürriyetsizliktir. Eğer hatalar tashih edilecek ve unu-müta- yirmi beş senedenberi Türk tulanlar ilâve olunacaktır. 26
VA-
ti; diğeri İngiliz lirasına, günkü rayice göre düşük flat tesbit ederken, fiili kıymetine göre de doların ayarlanma® zarureti.
Bu iki zaruret karşısında hükümetin alacağı tedbir ve kararlan alâka İle beklememek kabil değildir

Bizim yolumuz ne oldu?
Alımet Emin Yalman da
TANda devalüasyon kargısında bilim vBiiyetinıiıin ne olmasa lâzım geldiğini araştırarak şunları yasmaktadır:
Biz hangi fikrin daha doğru olduğunu kesip atmağa kendimizi salahiyetli görmüyoruz. Meselâ, ihtisas adamları tarafından tetkik edilmeğe muhtaçtır. Hükümet şimdiye kadar tuttuğu yolu herhalde terket-rneli, kendini kerametli saymamalı, banka müdürlerlle, iktisat profesorlerile M adamlaril danışmalı, muhalefetin müia .....
laasını sormalı, ancak ondan matbuatı hürriyetine sahip ol-sonra istikametini tâyin etme- saydı şimdiye kadar bir çok lidir. terahklar önlenmiş olur ve bu-
thracal imkânlarından bile günkü İdarecilerimizin zlhniye-çok evvel düşünmemiz lâzım ti değişmiş bulunurdu.
gelen şey, Türk vatandaşının Kendi hüsnü niyetlerinden Türk parasına olan güvenini emin olanlar ve memleketin muhafaza etmektedir. İhracat faydası için çalışanlar matbuat meselesinin icaplarını ayrıca hürriyetinden korkmamalıdır-ete alacak yerde, paramızı kör- lar.
Filistin meselesinin
bugünkü durumu
Delegemiz Hüseyin Cahid, tarafların bîr anlaşmaya varmak için iyıniyet gösterdiklerini söylüyor
Filistin Uzlaştırma Komisyonundaki delegemiz Hüseyin Ca-hld Yalçın bir kaç gün evvel Lausanne'dan uçakla şehrimi-, ze dönmüştür.
Hüseyin Cahid Yalçın dün
Amerikadan alınan altı yolcu gemisinde sık 3ik görülen arızalar Denizyolları İdaresinin bilhassa Karadeniz seferleri için tertiplediği programı alt ___________,__ ____
üst etmiştir. Filhakika İdare bu kendisiyle konuşan bir arkada-huttaki sürat postası İçin «Trab zon» ve «Giresun» vapurlarını ayırmış, fakat önce «Trabzon» ve onun arkasından da «Giresun» bozularak havuza alınmışlar, bunların yerine gemi bulmak meselesi ortaya çıkmıştır. Yeni tertip edilen sürat pos tası bu iki geminin süratli oluşlarına göre ayarlandığından •Giresun» sakatlanarak evvelki gün limanımıza 22 saat rötarla dönünce, ayni gece saat 1 de tekrar çıkmasL icap eden Karadeniz sürat postasına «Ege» vpauru tahsis edilmiş ve vapur yola çıkmıştır.
Ege bu akşam Karadeniz aralık postasına çıkacaktı. Ege bugün İstanbulda bulunmadığından aralık postasına İzmir vapuru tahsis edilmiştir. Bu akşam Karadeniz postasına çıkması lâzım gelen Eğenin yerine de İzmir vapuru tahzta edilmiştir.
Fakat İş burada da bitmemektedir. çünkü «İzmir, vapurunun. hazırlanan programa göre, cumartesi günü Karade-nizde aralık postasına çıkması icap etmektedir. Halbuki gemi bu akşam «Ege» nin yerine serere çıkacağından şimdi bir de «İzmir» İn yerine cumartesi günü sefere çıkacak ayn bir gemi bulmak zarureti hâsıl olmuştur. Geminin adı bugün belli olacaktır. I Netice itibariyle Denizyolları idaresi sefer programlan bakımından sdn derece karışık bir duruma girmiştir.
■şımıza şöyle demiştir;
«— Komisyonun kusa bir tatil yapması dolayısiylc memlekete dönmüş bulunuyorum. Müzakereler münkati olmamıştır. 19 ekimde Nevyorkta toplanarak çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Birleşmiş Milletler Assamble-slne Kudüs meselesi hakkında j komisyon tarafından bir rapor verilecektir. Bu raporun vertl-'mesl dolayıslyle bundan sonra-1 kİ toplantı yeri Nevyork olarak tâyin edilmiştir.
Müzakereler normal seyrini takip etmektedir. Taraflar bir anlaşmaya varmak hususunda Lytnlyet göstermektedirler. Bu sayede komisyon çalışmaları müspet bir temayül arzetmektedir. Meseleler çok karışık olduğu İçin biz fazla teferruata girmek istemiyoruz ve sadece prensipler üzerinde anlaşma zemini bulmağa çalışıyoruz.
Suriyedeki son değişiklik komisyonun çalışmalarında yeni güçlükler doğurmamıştır Eski Suriye delegasyonu yine vazifesine devam etmektedir.
j Hâlen bütün delegeler memleketlerine dönmüşlerdir. Tatilden istifade ederek delegeler hükümetleriyle temasa geçecek-
j

Samsun vapuru Hopa’ya sefer yapacak
Devlet Denizyolları müdürlü-günden verilen malûmata göre , Karadeniz hattındakl yük ke-safetlnl önlemek maksadlyle «Samsun» şilebinin Hopa'ya ae-I fer yapması kararlaştırılmıştır.
Her türlü konforu haiz ODALAR
Deniz üzerinde emsalsiz manzaralı bir TERAS .. Görülmemiş bir SALON...
Eşsiz bir MÜZİK...
Bütün bunları pek yakında YEŞİLKÖYDE
OTEL DENİZ PARK’da
bulacaksınız!.....
ler ve Nevyorka hazırlıklı olarak geleceklerdir.
Ben de 19 ekimde Nevyorkta bulunmak üzere bu tarihten bir kaç gün evvel İstanbuldan uçakla Nevyorka hareket edeceğimi tahmin ediyorum.»
İlk öğretim
iunan seçim bürolarının kurulduğu yerler ile hangi köy, mahalle ve sokakların hangi bürolara bağlandıkları dün ilân edilmiştir. Seçmen defterleri her seçim bürosu merkezinde asılmıştır. Dünden İtibaren ası______ ■ . ‘ pa-saygılı zartesl günü saat 18 e kadar a-
I Bu müddet zarfında, kimleri difcttflrÎPrA vpva van-
Taksimde yapılmakta olan Şehir Tiyatrosu binasının ikmali için borç para almak üzere Şehir Meclisi tarafından Belediyeye salâhiyet verilmiş. Fakat İller Bankasının malî vaziyeti müsait olmadığından Belediyenin istikraz etmek îstpdiği parayı veremivormuş. Bu yüzden binanın biran evvel bitirilmesine imkân vokmus. Belediye her sene bütçesine bir miktar tahsisat koyacak ve tiyatro inşaatı ağır ağır iler-liyecekmiş.
I Üzülecek bir şey yok bıın-ı da. Daha evvel alelâcete va-Dip bitirdiğimiz Acık Hava Tiyatrosu var ya. Tstanbulun havası müsait olmadığı için orası yazın işe varamıyor zaten. Şehir Tiyatrosu şimdilik kış temsillerini Acık Hava Tiyatrosunda versin. bir gün ’limize para geçerse kapalısını da yaparız . inşallah!
B

ya-
Öğretmen kadroları
Pazartesiye kadar alâkalılara tebliğ edilecek
Altr ayda 40 devlete kredi açtı
(Unl-ı «u * »«m — lthalât-İhracat ilk ve orta öğretim okullarının banka31 30 hazlran ıg49 da nl-
Milli Eğitim Müdürlüğünde
Washington 20 (A.A.) I te d Press) — '
öğretmen kadrolarının hazırlan masına hız verilmiştir. Bu hazırlıkların cuma gününe kadar tamamlanarak valiliğe tasdik için verileceği talimin edilmektedir. Bu suretle 26 eylül pazartesi günü yeni ders yılına başlıyacak olan orta okullarla ________ .
liselerdeki öğretmen değişiklik- mm 381 000.000 u henüz bu devleri o güne kadar ’ ‘ tebliğ edilmiş olacaktır.
hayete eren 6 aylık devre İçindeki faaliyetine müteallik raporunda 40 devlete kredi açmış olduğunu bildirmektedir. Bunlar, Kanada, 19 Güney. 13 Avrupa, 3 Asya ve 4 Afrika devletidir. Açılan kredi 2,546.000.000 dolara yükselmektedir ki bu-
Verllen habere göre bu »ene şehrimize Anadoludan öğretmen tâyin edilmiyeceği gibi ts-tanbuldan da dışarıya öğretmen gönderilmiyecektlr. BLlhas sa şehrimizde yüz kadar ilkokul öğretmeninin fazla olduğu, bunların Anadoluya tâyin edl-haberlerln ilçe- doğru olmadığı söylenmektedir.
Okula devam etmi-yen çocukların velileri takip edilecek
İlkokul çağında olup okullara devam etmlyen çocukların bu sene ciddiyetle takip edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu sebeple leceğl hakkındakl Millî Eğitim Müdürlüğü, ilçe- * -»•
lerde kaymakamlarla milli eğl- I ---------
tim memurlarının ve diğer ma- -r- • arif mensuplarının işbirliği ya-[ * abran buyuk parak çocuklarını okullara gön- miz Ankaraya dermlyen velilerin ciddiyetle. takip edilmesi tarzını vilâyetten Istiyecektir. Bilhassa evlerde, evlâdlık olarak bulunan ve o-, kullara devam ettir İlmiyen kim seste çocuklarla muhtelif İşyerlerinde veya esnaf yanında çıraklık eden çocukların okullara devam ettirilmesi temin olunacaktır.
Şehrimizde İlkokul çağında bulunan bütün çocukların okumaları için okul ve öğretmen mevcuttur, tcap ettiği takdirde kalabalık okullara yeni sınıflar İlâve edilecek, hattâ yeni okullar açılacaktır.
alâkalılara letlerce talep edilmemiştir.
i Raporda banka sermayesln-| den 953.700.000 dolarının heniiz plâse edilmemiş olduğu bellr-t ilmektedir.
ı Faaliyete başladığı 15 sene-denberi banka ceman 4.385.000.000 dolarlık kredi açmış, bunun büyük bir kısmı tediye edilmiş ve tekrar başka memleketlere verilmiştir.
Gözdağı
Mal beyannameleri hakkında Bakanlıktan vilâyete yeni bir emir gelmiş. Bu emir gereğince beyannameler gizli tutulacakmış. Memurlar doldurdukları beyannameleri zarfa koyup ka patacaklar ve üzerlerini daire âmirlerine mühiirlet*-ceklermiş. Bu kapalı zarflar vilâvette saklanacakmış.
Bevanname faaliyeti başladığından beri acaba bu kadar kâğıdı kim. ne zaman, nasıl tetkik edecek, diye düşünüp duruyordum. Yeni gelen emir beni bıı düşünceden kurtardı, çok şükür’
Demek hükümet ricalimi zîn:
■ -—Yolsuzlukların önüne geçmek için memurları sıkı kontrol altma alıyoruz."
Diye böbürlenerek önümü ze sürdükleri mal beyannameleri. kapalı zarflar içinde mahzenlere istif edilen varakı mihri vefalar cinsin-denmiş.
Bakanlığın emrinde, lüzum görüldüğü laman bunların açılıp tetkik edileceği bildiriliyor.
Adaaam sen de! Ne lüzum görülür, ne de açılır. Bir gün eelip de lüzum görüleceğini kabul etsek bile kim okııuur, kim dinler?!.
Kırk bir buçuk maşallah, işler düzeliyor, göz dağı ile suiistimali önlüyoruz. Lâfla peynir gemisi de böyle yürür işte!
Created by free version of 2PDF
elçi-gitti Yakup
Kaymakam toplantısı
| Bern büyük elçimiz
Kadri Karaosmanoğlunun Tah-' ran büyük elçiliğine tâyin edil-1 diğini yazmıştık.
Yeni vazifesine gitmek üzere memlekete dönen Yakup Kadri bir kaç gündür şehrimizde bulunmakta İdi. Yakup Kadri dün öğleden sonra uçakla Ankaraya gitmiştir. Yeni Tahran büyük elçimiz bir kaç gün Ankara d a kalarak hükümetle temaslarda bulunduktan sonra tekrar şeh-rlmlze dönecek ve buradan uçakla yeni vazifesine gidecek-
Bugün vilâyette valinin başkanlığında yapılacak
İtalyanın Palermo şehrinde seçilen Avrupa güsellik kırallçesi müsabakalarına İştirak eden muhtelif Avrupa memleketleri güzellik kuaUçelerl bir arada.

/
Bugün saat 18 da vali ve belediye başkam doktor Lûtfi 1 Kır darın başkanlığında belediye hududu İçinde bulunan İlçelerin kaymakamları bir toplantı yapacaklardır. Bu toplantıda ayni zamanda belediye şubeleri başkanı olan iç ilçeler kaymakamlarının görmekle vazifeli oldukları belediye hizmetleri üzerinde durulacaktır. Bilhassa esnafın murakabe ve kontrolünün ne surette yürütüleceği İlçelerde devam eden imar ve inşaat İşlerine dair konuşmalar olacaktır.
Şehrimizde vilâyet ve belediye birbirinden ayrılıncaya kadar kaymakamlar belediye hizmetlerini vazifelerinin en başın da telâkki etmeleri gerekmektedir. Toplantıda bu husus bilhassa belirtilecektir.
Dışişleri Bakanlığı umumî kâtibi
Dişileri Bakanlığı umumi kâtibi Faik Zihni Akdur, birkaç gün istirahat etmek üzere uçakla İstanbul'a gslmiştir.
Astar ve yüz
E nurumda kurulacak et kombinasının Amerikaya ısmarlanan makine ve tesislerinden bir kısmı Nevvork-tan vapura yüklenmiş, bir kısmı da orada nhtım deposuna konmuş. Dört yüz elli bin dolar kıymetinde olan bu makineler Erzurumda sü ratle monte edilecekmiş. Bunların kurulacağı arsa. Toprak Ofisi tarafından vüz otuz beş bin liraya istimlâk edilmiş.
Gayretlerin bu günkü görüşünü ümit veriyor. Geç oldu, güç olmaz inşallah.
Amma velâkin. cânü gönülden dileriz ki bu tesislerde. milyonlar dökerek kurdu ğumut kâğıt, kibrit fabrikalarına ve emsaline benzemesin; işletmek için iptidaî maddeyi dışarıdan getirip astarını yüzünden pahalıya maletmiyelim. Et kombinalarım işleteceğiz diye bir de Amerikadan kasaplık hayvan ithali için vine mâhud Marshall plânına bas vurursak vay bizim halimize!
Cemal Refik
Fırınların kontrolü
Belediye müfettişleri tarafından dün de bütün bölgelerde sıkı teftişler yapılmış 163 fırın kontrol edilerek 7 ri cezaya çarptırılmış, 1 ıın. 4 ekmek »e 1 hamur numunesi alınarak tahlile gönderilmiş ve 38 ekmek müsadere olunmuştur.
Türldyenln en büyük ve en modern Kitaphanesl
SARAY KİTABEYİ
(Eski O. E. N Kltapsarayı) Bugün naat 17,36 da AÇILIYOR.
îsliklAl Caddesi 58-60-62 - Telefon . 40152 Not: Saray KlUberi bugün yalnız davetlilere.
Yarın sabahtan İtibaren savın halka açıktır.___
d
Sahlfe 4
AKŞAM
21 Evi Cı) IÎM9
Anî ölümden evvel

u
AKŞAMIM BÜYÜK EDEBİ ANKETİ
Sürekli burun ka
namalarınm Önemi
Yaran; Ot. Nejat KULAKÇI

masından Cthondation ventri-eulair) ileri gelebilir. Burada damarın cidarı bozulmuş, sertleşmiş, iltihaplanmış bunun te-sh-ile İncelerek İçindeki tazyltea dayanamamış ve patlamıştır.
Şimdi de İşi burun tarafından incellyellm:
Burun boşluklarım döşeyen ve miikoza denilen İç zar organizma içinde sathi olarak yayılan kan damarlarile sinirlerin en zengin bulunduğu bir yapıdır. Sinirler özel olarak çok önemlidir. Bunlar yukarda ö-devlerinl anlattığımız parasempatik sisteme aittir. Vc hattâ bunların ba® merkezlerini de İhtiva eder. Bu anatomik özellikten dolayı damarlarımızın ve sempatik veya parasempatik muvazenemizi bozan herhangi bir âmilden ilk önce burnumuzun mûkozası müteessir olacaktır. Yani ya damarlarının eldan sertleşerek pa Uiyucak veyahutta onları açıp kapıyım sinirlerin fazla şarjiie yer yer yırtılacaktır. Her iki durumda da böyle burun ka nama® kendini gösterecektir.
Şu halde ânl ölümlere sebep olan kalb ve dimağın âfetlerini yapan âmil tıpkı elektrik sigortalan gibi daha evvel çok defa burun mukozası üzerinde kendini göstererek devamlı kanamalara sebep olacaktır.
Yukarıda verdiğimiz izahattan anlaşılacağı üzere bu kana-

İki hâdise... Bütün uğursuz- I luğiyle sonuçlanan iki facia bana bu konu üzerinde ya® yasmak lüzumunu duyurttu.
Bunlardan bir tanesi yirmi sene evvel asistanlık zanınrnma raslar. Haydarpaşa hastanesi ve Bay dar paşadaki tıb fakültesinde çalışırken kliniğe bir kaç defa mütemadi burun kanamalarından şikâyet ederek gelen bir albay emeklisi pek sevimli bir zatı bir gün Haydarpaşa rıhtımı üzerinde cansız bir ceset halinde görmüştüm. Adamcağıza gelen ânl bir fenalık, onu etraftan hiç bir yardıma fırsat vermeksizin sessiz sodası* yere sermişti.
İkincisine gelince: Geçen gün vapurda otururken yanıma gelen pek genç bir hastam bana henüz kırk sekiz yaşında bulunan babasının bir halb krizde birdenbire öldüğünü, şimdiye kadar hiç bir hastalıktan yatmadığını, ancak beş senedir a-rarıra burnu kanadığını fakat tansiyonunun da tela olmadığım acı acı anlattı.
şimdi bu olaylar üzerinde incelememizi biraz derinleştirelim:
İlk önce ini ölümler neden
olur? Bunu biraz incellyellm:
Ani ölümleri başlıca iki grupa ayırmak kabildir. Bunların birincileri şahsa hiç bir ıstırap ve hattâ çırpınma fırsatı vermeden hemen bir kaç dakika İçinde onu öldüren; diğeri de malar ya anormal ve nisbeten bir kaç saate kadar çıkabilen uzunca bir ıztırap ağrı ve çırpınma meydana getirerek hayatı terkettirendlr.
Birinciler yalnız ve yalnız kalb anzalann dan İleri gelirler, kalb adalesini besllyen büyük bir damarın birdenbire tıkanması veyahut da bu damarın 1-çtndekı kan dolaşımını engelleyen ânl büzülmesi bu İşe sebep olabildiği gibi tıpkı kolumuza, bacağımıza bi r anda gelen kramplara benziyen kalb adalesinin ânl vazifesini yapamaması şahsa derhal hayatı ter-kettirmeye sebep olur.
Bir de kalb hiç bir arızası olmadan şöyle bir hayati mekanizma Ue de durabilir:
Bütün organlarımla besllyen veya dimağ kanaması da mey-kan damarlarının çevresinde dana gelebilir.
onları açıp kapayan bir siniri Borata «W tan» felSkkM |dtolUnek İsterim İd burun kata» ta -Ile.-k J _ nama31 b(r teWaUn
yaptığı bir süpab hareketi de-
Yakub Kadri diyor ki:
u/fence yaşadığımız bu yıllar siyasi ihtirasların her şeye hâkim olduğu bir devirdir. Binaenaleyh hu kızgın hava içinde gerçek edebi değerlerin gelişmesi epeyce zordur*
“Dilimizin kökten bir inkılâp geçirmesine lüzum ve ihtiyaç vardı. Fakat yazık ki bu inkılâp ilmi metodlar dışında yapıldı*
Büyük romancının Yakup Kadri Kuaosmanoğlu bir kaç gündür şehrimizde bulunuyor. Ba iyi tesadüften faydalanarak Misafir olduğu Peru Palas ote-1 iinde kendisini «iyarrt ettim. Bu değeri! edibimizi ilk defa görüyordum. Kendisini tahminimden çok genç buldum. Giyinişindeki zarafete ve hareketleriyle konuşmasındaki incelik, neşe ve samimiyete hayranlığımı saki a-manialıyım.
Her eseri Türk romancılığında birer merhale olan Yakup Kadri , «Yaban» ramaniyle bu memleketin realitelerini âdeta şiirleş-tirmiştir. «Yaban» ın nesiller boyunca hayretle, fakat aynı derecede zevkle okunacağından şüphe edilemez.
Bu senenin en iyi edebî eserleri
Sayn> Yakup Kadri uzun yıllar memleket dışında bulunmasına rağmen edcbiyatimun yakından takip etmişti. Son bir sene içinde okuduğu yerli eser-I lerden hangilerini beğendiğini şiddetli sordum kİ;
bir sinir tenebühünden veyahut _ Bu Sanıun Kocagözün da damarların bozularak çürü- kapısı, ^imiı bü-
mesînden ileri erimektedir Rıın 1.... ... . ... . .. ..
meşinden ileri gelmektedir. Bun ların birincisi daha ziyade genç lerde İkincisi ise yaşlılarda görülür.
İster gene olsun İster yaşlı her hangi bir kimsede devamlı burun kanaması daima önemle karşılanmalı ve burun mûtehas sısına baş vurulmalıdır. Hele kırk beş yaşını aşkın olanlarda burun içinde' tümör, sepesifik bir yara (frengi. tüberküloz) sinüzit, polip gibi ansalar bulunmadığı halde sürekli burun kanarsa bir müddet sonra arkadan bir üremi, siroz çıkabildiği gibi hayatı bir anda sön-cîurebllecek bir kalb durması
tör sinirler) denir. Bunların yaşamamızda rolleri çok önemll-
... iz.ıı. . J,'*R“‘6* u“ »up»u uarcaen ae-
r, ™ fcUdJr. Tun taam ten(u KntU
yük hikâyesiyle edebiyat âleminde pek çok bahsi geçen Pe-yami Safa'nın «Noralyanın koltuğu» nu büyük bir dikkat ve alâka ile okudum. Bu İki eser, birbirine hiç benzememekle beraber iki ayrı bakımdan — yani biri realist, öbürü analitik eserler olmak itibariyle — Türk romanı sahasında birer merhale sayılabilirler.
— Roman ve hikâye sahasında yeni kıymetler yetişmediğinden şikâyet ediliyor. Bu görüş doğru mudur?
— Roman ve hikâye sahasında yeni kıymetler yetişmediğine dair şikâyetleri kırk senelik yazıcılık hayatımda dalma işitip durmuşumdur. Bu kıymetlerin hangi teraziyle ölçülmesi lâzım geldiği hakkında bu yaşıma kadar henüz bir kanaat edinmiş değilim. Eğer kıymet derken Av-rupadakl kıymetler kastedlll-
♦ I - 1 . „-----7 .. K‘,njr- ranı Insaru kencU kendi
tcsir gösterirler. Ban hallerde ne bJr hû] deft1]dir yorsa bu muka5'e5(’ fd^'
hıı sinirler nmıınsl «a «I'»»—.v .. . b ■ , ________ __________________■
bu sinirler umumi ve ânl olarak parallzi yani felce uğrarlar. O raman bütün damarlarımız birden genlşllyerek tansiyon ânl düşer. Tıpkı susuz kalarak boşuna çalışan bir tulumda gibi kalb İflâs eder.
İkinci ânl ölüm grupuna ge- 1TUj v ı_>vıı>
Ünce: Bir kaç saat yaşatabllen Doktor îhyal Salih tşean
Dalma zararlıdır. Ve hele iler- , blyatçılanmıza değil, m ille t imi-de meydana getireceği korkunç 2in umunü seviyesini gösteren anzalatın ilk delili (’ .. hutl,n ”w,‘ *”*’**
itibarile de önemle incelenmesi gereken bir tehlikedir.
olabilmek bûtün fikir ve sanat ve hattâ ıcelenme&l idare erkâruna teşmil edilebilir.
MEVLÛD
ölümlerde fcalb gene birinci plânda İşe girmekle, gene bir anjin veya enfarktüs (birincisi kalb damarının büzülmesi, ikin elai tıkanmasıdır) İleri sürülmekle beraber bir dc büyük dimağ kanamaları özel olarak dimağın ortasında bulunan boşluklara damarlardan birinin yırtılarak birdenbire kan dol-
. . «’m
torunu ve deniz üstteğmeni Fikret üzbeğin oğlu küçük ihya özbeğin aziz ruhuna İthaf edilmek üzere eylülün yirmi ikinci perşembe günü öğle na-maznı müteakip Yere batan camii şerifinde Mevlidi Çeri! kıraat edileceğinden akrabalarımız, dostlarımız, ve din kardeşlerimizin teşrifleri rica olunur.
S N C d Sineması
Yeni mevsimini bu akşamdan İtibaren
GEORGE BRENT — VİRJİNYA MAYO — TÜRBAN BEY — CAKOLE LANDİS ve ANN DVORAK
gibi 5 büyük yıldızın yarattığı
KISKANÇ KADINLAR
J
Eğer bu kıymet bahsini bulunduğumuz devreye İnhisar ettirmezsek diyebiliriz kİ bizde de Avrupadakl meslek taşlarlle ölçüşebilecek boyda romancılar ve sanatkârlar yetişmiştir. Burada misal olarak isim zikretmekten çekinirim Fakat cu endişeye rağmen Halide Ediblc Abdülhak Şinasl Hisardan bahsetmekten kendimi aiak oyam ly ocağım.
Edebiyatımızın bugünkü vaziyetine gelince: Benim intibaıma göre edebiyatımız bugünün diğer memleket edebiyatları gibi bir aranma devresi geçirmektedir. Buna bir istihale devresi de diyebiliriz. Bunun varacağı neticenin mahiyetini şimdiden tâyin etmek pek güçtür.
— Şiir sahasında vaziyetimiz nedir?
— Benim kanaatime göre, şiir — yani nazım — sahasında büyük bir ilerleyiş oımuştur. Bu İlerleyiş hem ruhta, hem de şekilde kendini göstermektedir.
— Şiirleri dillerde dolaşan yeni şairler var mı?
— Maateessüf Nâzım Hikmetten sonra yeni nesil bu mazhariyete ermiş bir şair İsmi kaydetmiyor.
Edebiyat sahasındaki verimsizliğin sebepleri
— Edebiyat sahasındaki verimsizliğin sebepleri nedir?
— Bu sebeplerin ne olduklarını pek iyi biliyorum. Bizim memleketimizde edebiyat yapanlar vardır. Fakat bunlar kendilerine mahsus bir muhit-
rtAblM Ü Z İ K Necdet Remzi Atak’ın keman konseri
Yakup Kadri Kara(
»ftlo
____ Bizde iyi fıkracılar yetişiyor diyorlar. Siz de aynı fikirde misiniz?
— Ben de bu fikirdeyim. Yalnız iyi münekklddeu henüz eser yoktur. Fakat değerli bir çok fıkmnılarımızın yazılarını zevkle okuduğum vakidlr.
ten mahrumdurlar. Bunlar dalma kendilerini tecrit etmiş ve münzevi bir tarzda yaşarlar. Ber türlü koUektlf heyecanlardan uzaktırlar ve bu yüzden iklimlerin bulamayıp vaktinden evvel kuruyup gitmek tehlikesine maruzdurlar. Pek iyi bilirsiniz ki sanat ve edebiyat lndlvidüel olmaktan ziyade sosyal bir hâdisedir.
Kitap, tercüme eserler ve fıkracılık
— Kitap az basılıyor, diyorlar?
— Halbuki ben bunun aksini işitmekteyim. Bir çok salâhiyettir kimsenin bana söylediğine göre en çok kitap basılan ve satılan bu devirdir. İhtimal ki bu satılan kitapların büyük bir kısmının edebi kıymeti yoktur. Fakat her memlekette ticaret mataı haline gelen fikir mahsulleri bu kırattadır ve bizim bundan müteessir olmamıza bir sebep teşkil etmemek lâzım gelir.
— Tercüme kitapların edebiyatımıza tesiri ne olmuştur?
— Beynelmilel edebiyat tarihi gözden geçirildiği vakit görülür ki büyük telif devreleri daima den verir ğlmiz
ler çapında bir değer ifade etsinler. Bittabi halkın doğrudan doğruya aşağı heyecanlarına hitap eden eserler mavzuıımuz haricindedir.
tercüme devrelerin-sonra gelmiştir. Kiki dilimize çevirdi-eserler eski klâsik-
Bugünkü şartlarla değerli muharrirler yetişebilir mi?
— Bugünkü şartlarla değerli muharrirler yetişebilir mi?
— Bence yaşadığımız bu yıllar, siyasî ihtirasların her şeya hâkim olduğu bir devirtir. Binaenaleyh bu kızgın hava içinde gerçek edebi değerlerin yetişmesi epeyce zordur.
— MlllUerarası telif haklan anlaşmasına girmeli mlyl2?
— Evet, Hattâ bu hususta son günlerde Halide Edlb'le bir hasbıhalde bulunduk ve fikirlerimiz arasında tam bir mutabakat hâsıl oldu.
Değişen dilin edebiyatımıza tesiri
— Dil İnkılâbının edcblyaü-mıza ne tesiri olmuştur?
— Bu husustaki samimi kanaatim şudur: Dilimizin kökten bir inkılâp geçirmesine lüzum vc ihtiyaç vardı. Fakat yazık M bu İnkılâp İlmi metodlar dışında yapıldı. Bugün sıkıntısını çektiğimiz bir nevi dil buhranının yegâne sebebi de bence budur. Mamafih bu yolda işlenilen hataların edebiyatımız üzerinde büyük bir tesiri olmamıştır. Zira gayri tabii olan hiç bir şey hayata intibak edemez.
Hong-Kong’da bir cinayet
Hong-Kong 20 (AF) — Çta hükümetinin eski Moskova büyük elçisi 5S yaşındaki Yang Chleh, dün burada katledilmiştir.
Kendisine bir mektup vermek bahanesiyle yanma gelen iki kişinin tabanca kurşunlariyle öldürülmüştür.
General Pelplng’de toplanacak olan bir konferansa gitmeğe hazırlanıyordu.
11 Eylül 1Mb paw günü teknik üniversitenin konferan* salonunda dlnlediğimz keman -piyano konseri, müzik mevsiminin arifesinde güzel bir sürpriz oldu. Ankara Devlet Konserra-tuvan profesörlerinden riyolo nlst Necdet Remzi Atakla piyanist Ömer Refik Yaltkaya, teknik üniversitenin musiki ve ar kolunun tertiplediği bu konseri mükemmelliğe ulaştırmak için elete vermiştiler.
Konseri teşkil eden eserler Bachın aol minör piyano • keman konçertosu, Tartini'nln •şeytan trilleri» sonatı. Vltall' nin «Chacûnne. i, Pugnanl -Krelslerln «Prtlude et Allegro» sile Pablo Sarasate'nln «Endüls romansı» İdi.
J. S. Bach ın sol minör keman konçertosu büyük bestecinin eserlerini tanıyıp sevenler için umulmadık bir zevk anı oldu. Çünkü bu eseri şimdiye kadar piyanoda hep fa minör piyano konçertosu diye dinlerdik. Fakat itiraf etmek İcap ederse keman transkripsiyonu, — yahut, eserin aslı keman 1-çin yazılmıştır diye İddia eden müzikolog ve müzlkograflann kanaatine göre piyano transkripsiyonu dem ek de doğru olur; — bizde daha tam bir eser tesiri bıraktı.
Bach.ın mükemmel bir tanda çaldığı bir çok sazlar arasında kemana verdiği ehemmiyeti biliyoruz. Keman, büyük bestecinin İlk göa ağrı® idi. Henüz küçücük tür çocukken babası keman öğretmekle onn musikiye başlatmıştı. Kemanı bütün diğer sazlardan ayn tutmak, hattâ bütün sazların muhassala® gibi addetmek, besteciliği boyunca Bach'a hep kemanı düşündürmüş, bir çok eserlerini önce bu sari göz ö-□ünde tutarak bestelemiş, bilâhare öbür sazlara dağıtmıştır. Solo keman sonat vç par-titaları Ue Bach ın dört tel ü-zerlnde polifoni!: üslûbun tesirlerini yaratmak İstemesi ve İlk bakışta keman gibi bir saz İçin garip ve imkânsız gibi görünen bu düşünceyi dâhiyane ve taklit edilemez bir tarzda reallzc etmesi göz önünde tutulursa, büyük bestecinin bu saza nasıl gönülden bağlı olduğu anlaşılır.
Bach'in sol minör konçertosunun ilk Allegro'su, Badı musikisinin gerektirdiği muvazeneli vc kâmil bir tempo Ue başlamışken biraz sonra gittikçe hızlanmak İstidadını gösterdi Bununla beraber gerek viyolonist ve gerek eşlik durumundaki piyanistin saz ve sinir hâkimiyeti bu vaziyeti önledh Bach’uı Adaglo'lan göğe doğru yükselen birer duadır sanki.. İlk Allegro*n un temkinli hare-ketUe son AUegro'nun parlak renkleri arsamda nefis bir kontrast yapan bu Adagloyu meşhur viyolonist, her türlü
viyolonist, ber türlü üm tesirden uzak, ağır başlı bir ifade Ue çaldı- &■ konçerto Ue konserin en »iri anlanın yaşadık.
Tartini'nln «Şeytan trUJert» sonatı, Necdet Atakhn mükemmel triilerlne biçilmiş kaftandı. En güç pasajları, parmak ucuna geliveren bir kolaylıkla dinlenmezi, viyolonistin sağlam bir tekniği dalma elinde tutmak durumunda olduğuna bir delildi. Oysa ki Necdet atak, olgun sanatkârlara has bir levamla bugün kendisini öğretmenliğe vakfetmiş ve solistlikten uzaklaşmış sayıyor. Yeni yeni Istidadlan bulup yetiştirmek uğruda gününü gecesini keman öğretimine hasretmiş olan bir İnsanın, senenin hangi gününde olursa, olsun yapılan bir konser teklifini kabul edivermeai ve kaşla göz arasında bunu mükemmel bir tarzda kuvveden fiile çıkraması her şeyden önce nefsine ve sanatına güvenin bir İfadesidir.
Memleketimizin tanınmış piyanisti Ömer Refik Yaltkaya yi şimdiye kadar solist olarak dinlemiş ve her resitali vesile-slle hayranlığımızı belirtmiştik. Bu defa Necdet Atak konserinde ilk defa dinlediğimiz mükemmel piyano eşllğüe o günkü başarıyı paylaşmayı hak etti, çok svediği besteci Chopin'in şiir dölü sesini, bu konserde de çaldığı pir Balla-de. iki Etüd ve bir valsle dinletti. Her İki sanatkâr uzun uzun alkışlandılar: ve program dışı eserler çalmakla samimi ve heyecanlı dinleyicilerin istek lerlne cevap verdiler.
Bu yazımın sonunda o gün konser salonunda bulunan bir dinleyici De arada geçen bir konuşmayı anmadan geçenıiye-ceğim: Konserden sonra sanatkârları tebrik edenler arasında İs tan bulun tanınmış bir hekim profesörü Ue viyolonist ve müzisyen defikasına tesadüf ettim: sanatı seven ve takdir eden samimî insanlar gibi konuştular, bayatım sözlerini aynen naklediyorum: rMenüelsetlmizde bu değerde bir viyolonist var da niçin yılda bir kaç defa şehrimizde kemanım dinlemiyoruz?» Bu haklı düşünceyi desteklemek mecburiyetini hissediyorum. Yurdumuzda Necdet Atak seviyerin'de dhha baş ka sanatkârların da, — meselâ kadın ve erkek piyanistlerin de — bulunabileceğine İnanıyorum. Hal böyle İken, ne bahasına olursa olsun dışarıdan artist getirtmek, hattâ bazan düşük kalitelUerini de dinletmek hususunda gösterilen ısrarı anlamıyorum. Sanatta ille •Made in Europa» damgasına rağbet ve hayranlık. hakikî değerlerimizi tanımamak gibi bir netice doğuruyor. Konser İşleriie meşgul olan şirketlerin bu mevzu üzerine dikkatini çekmeği lüzumlu buluyorum.
Fikri ÇİÇEKOÖLÜ
ALEMDAR - MİLLÎ Bugün matinelerden itibaren 2 müstesna film birden
1 —YA ZAFER YA ÖLÜM!
cı-urkçe bozlu) Yakıcı çöllerin issek kalelerinde gönüllü kahramanların şeref destanı
2-Iztırap Cenneti
Emsalsiz bir sanat harika® sürükleyici büyük sinem romanı I.İNDA DARNELL — İREN DUNNE _ REX HARI SON

Elnuetok’da yapılan atom bombası tecrübelerine dair neş redilen İlk resim. Yukarıda: Tecrübeye iştirak etmiş olan subay ve erlerin tecrübe*! ■ i evvel radyo aktiv muayeneleri ya-plıyor. Aşağıda: Mantarlı bir deniz kablosu döşeniyor. |
z— SARK Sineması —
Bu akşamdan itibaren her sahnesi heyecanla dolu bir filme başlıyor.
—TANA CASUSLAR PERİSİ—
TÜRKÇE
MARGİE HART _ ROBERT LOVERY — İVAN LEBEDEFF
Eşsiz bir muvaffakiyet, nihayetsiz bir İhtişam arasında scyircUeri heyecandan heyecana siirükliyecek aşk, macera, ve casusluk filmi.

Jamnalal’ın kızı
Mc Neil’in beyanatı
Atom bombası
| Tarihten Sahifeler
Acarval ve dlfcer üç Hintli erkek arasında, uzun ve geniş sarisi içinde, su yüzünde bir nefesle dalgalanan ince bir saza benzettim. Eğ’er sazdan bir ney yapmak mümkün olsa, en güzel ve İlâhi havalan bu gene kadının ruhu çalacaktı, diye düşündüm. Alnının ortasında Hlndulann alâmeti olan kırmızı nokta: arkaya taranmış düz siyah saçlar, ince sıvah kaslar altında duman renginde kovu ve derin gözler; zarif küçük bir burun. ve büyücek, fakat güzel çizilmiş ince dudaklar, beyaz dişli. İçinden gülüm-siyen bir ağız. İşte bu, Ma-hatma Gandhi'nin etrafında veya yarattığı halk mü-esseselerinde çalışan bir kadın örneği. Baran daha şişman ve kısa, bazan daha yaslı veya gene olabilirler. Küçük ellerini bir araya getirerek millî selâmım verdiği zaman hâfızanıda, sari’-leri içinde dalgalanarak sessiz sadasız halk hizmetinde dolaşan yüzlerce kadın hayali canlandı Fakat bu. bilhassa bana Gandhi İle geçen Wardlıa günlerini bütün teferruativle hatırlattı.
Bu, AgarvraTm esi idi. Sarvodaya Samajl nasıl kurduklarım anlatırken, bana uzattığı kâğıtlar arasında. Mahatmanın 1942 de hapisten çıktığı zaman Jam-naJal’e yazdığı son mektuba İşaret ederken. « Babama yazdığı mektup, babamı iyi bilirsiniz değil mi beni hatırladınız değil mi?n dedi.
Evet, ön dört yıl evvel, henüz çocuk denilecek yaşta insaniyet hizmetine giren genç kızın İnce ve ruha âşinâ gelen yüzü hiç değişmemişti. Bugün tonrağa karışmış olan JamnalaFi de esasen hiç unutmamıştım. Wardha’da vasi ve çeşitli I-malâthane, halk mektepleri, ziraat ve el sanayii, köyleri kalkındırmak için kurulan müesseseler, hattâ Ma-hatma’nın İş arkadaşları ile yasadığı, en genci ve mütevazı ı ile beraber çalıştığı geniş bahçe ve içindeki Aşram da onundu. Fakat Jamnalal. milvonlannm ve bütün emlâkinin kendisini bir nevi mütevellisi telâkki ediyordu. Mahatma’nm, kendi topraklarının mazisinden sağlamını avınu Hindistanın kurak hayat tarlalarına attığı tohumlar arasında bu baba ve kız en canh ve .ümit veren-lerindendL Jamnalal ömrünün sonuna kadar bu çetin hayat tarlasında rençberlik etmişti. Kızı da son nefesine kadar aynı hayat tarlasında işlivecekti. Jzun boyu, beyaz bezden esvabı ile yalın ayak dolasan Jamnalal, benim için Hindistanın en zengin adamı idi. Çünkü asıl servetleri, memleketlerinin kalkınmasına vakfettikleri arazi veya altınlar değil, kalblerinin içinde, memleketlerinin içinde, hattâ dışındaki insaniyete karşı besledikleri sonsuz muhabbet hazînesi İdi. Bu. ne zalimlerin zaptedebileceği, ne yangmlarm kül edebileceği, ne de her hangi hırsızın çalabileceği bir muhabbet ve saadet hâzinesidir. İnanıyorum ki, ancak ve ancak gönüllerinde böyle bir sermayesi olanlar bütün zaman İçin kâinatın en zengin mahlûklarıdır. Ve onların varlığı, aynı zamanda sayılarının artmasıdır ki Hin-distanda Mahatma nın sis-
teminin yasaması ve istikballerinin yolu olması imkânını veriyor. Çünkü bunların insaniyete vakfedilen hudutsuz muhabbet hâzinesi. isimsiz dahi olsa, bir mii-
Yazan:
Halide Edtb
İçtin tükenmiyen hayat sermayesidir.
Simdi Mahatma’nm insani idealini dünyaya tanıtmak İçin dolasan bu kan kocayı dinlerken. Mahatma-nın seçme sözlerinden topladıkları küçük kâğıdı gözden geçiriyorum. Bunları kaç defa meal itibariyle aynen Mahatmanın kendi ağzından işitmiş, ve bunların birer lâf değil, ^kişinin âyt-nesio olan kendi hayat ve hareketlerinde görmüştüm.
Mahatmanın, haricî merasimini yerli şekliyle sade bir surette muhafaza ettiği din. acaba onun kalbinde ve kafasında nasıl bir his ve mefhumdu? Hepsi birden şuna müncer oluyordu: İnsanın fevkinde bir nizam ve kudrete iman! Bunun hangi nevi dinî merasime, hangi isimler altında yayılmasında hiçbir ehemmiyet yoktur. Allah veya kâinatın hayır nizamını şöyle İfade ediyor:
«Allah, hepimizin İdrâk ettiği, hiçbirimizin bilemediği bir şevdir. Allah hakikattir, muhabbettir, ahlâkın esasları, ahlâkın kendisidir. Allah, korkusuzluktur (*). Allah, nurun ve hayatın membaıdır; fakat bütün bunların fevkindedir. Allah vicdandır.»
Daima yaşı varak bir milleti şöyle İfade ediyor:
«Sonsuz fedakârlık yapmağa kâdir olan millet, sonsuz yüceliklere yükselir.»
Mahatma’nm bu sözleri bana tstüdâl mücadelesindeki Türk milletinin, bilhassa isimsizlerin ve hayatlarında mükâfat beklemiyenlerin me şakkatlerinl ve ıztıraplanru mukaddes bir fâcla gibi gözlerimin önünde bir d»ha yaşattı. Biliyorum ki. istik-
• Burada Allaha İnananların hiçbir şeyden ürkmiyeccfinl kastediyor. '
lâl kadar, istiklâl ile beraber yaşıyacak bir millete hayat gıdası olan başka kıymetler de lâzımdır. Bu kıymetleri elde edebilmek ve muhafaza edebilmek nesillerce süren bir meşakkate ve fedakârlığa bağlıdır. Bizler, bu yolda i lerdeyişimizin feyizli günlerini belki kısa ve fâni ömrümüzde idrâk edemi yece-ğiz, Fakat ancak tohumlarının. atıldığını gördüğümüz bu medeniyet ve İnsaniyet savaşında gelecek nesillerin muvaffakiyeti için dua ediyor, ve kazanacaklarına emin olarak yaşıyoruz.
Mahatmanın iktisadi ideal ve sistemi üzerinde duracak değilim. O. Hint topraklarının ihtiyacına göre ayarlanmış. sırf oranın şartları na göre tanzim edilmiştir. Fakat onun da «mânevi kıy metlere istinat etmiyen iktisadiyat kıymetsizdir.» Al-‘ lah insanları çalışarak ihtiyaçlarını temin etsinler diye yarattı, çalışmadan yiyenler hırsızlardır.» gibi cümleleri her hangi sistem içinde — sadeliklerine rağmen — mevki alan kıymetlerdir.
Fakat Mahatmanın gerek hayatında, gerek hayatını feda ettiren İmanında bilhassa dünyada sulh, milletlerin kendi içlerinde âhenk ve beraber çalışmağı temin edebilecek, dostluk ve kardeşlik yaratacak sözleri en kuvvetlileridir.
Ümit ve temenni ederim ki, Hindistan, Mahatmanın rânî vücuduna, ve şahsına tapmak, onu bir mabedin içinde taşa çevrilmiş bir put yapmak voluna gitmez. Çün kü Hindistanın iyi ve kötü, insan hattâ hayvanlardan birer ilâh, birer put yapmak itiyatları insanı düşündürecek bir noktadır. Hiç bLr in-sanın.hattâ Mahatma Gand hi’nin hayatı, âzami derecede kötülükten kaçmakla, hayra hizmetle geçmiş olan aziz ruhun da. sistemi Hindistan İçin hiç olmazsa, teferruatı bakımından bir gün eskiyebilir. Yeni İhtiyaçlar, yeni sistemler doğurabilir. Temenni edelim ki sırf bu sistemin arkasındaki daima zora, cebre, kan dökmeğe isyan eden, bir örnek değil, beraberlik içinde çalışmağı gave edinen ruh baki kal-sml
Hâilde Edib
Vişintki hakikaten iş birliği yapmak istiyorsa 50 milleti buna hazırlayacak
New - York 2fl (AA.) ( Afp)
— Dün Quecn Elizabcth vapu-rlyle gelen İngiliz devlet bakarı Mc Neil basına. beyanatta bulunarak demiştir ki:
«Siyasi ve askeri durumumuzu muhafaza etmek İstiyorsak ticari muvazeneyi temin etmemiz lâzımdır.*
Mc NeU maliye bakanı Cripp-sln demecini oahls mevzuu ederek tözlerine şöjle devam etmiştir:
• Bu beyanat pazar günü a-çiklanan kıymetten düşürme karan hakkında İngiltere hükümetinin durumunu tesblt etmektedir.'»
Bundan Bonra bir gazeteci kendisinden Vişlnskinln dün sabah Nevyorka geldiği sırada Birleşmiş Milletlerle İşbirliği yapmak arzusunda olduğunu söylemesi hakkında düşüncelerini sorman üzerine Mc NeU demiştir kİ:
•Eğer Vlşlnskl hakikaten işbirliğine taraftarsa 50 milletle İşbirliği yapmak İmkânını bulacaktır. İngiltere de bunlar arasında bulunacak ve herhalde son safı İşgal etmlyeccktir.»
Nihayet Mc NeU Birleşmiş Milletler kurulunun İtalyan sömürgelerinin İstikbali meselesine bir hal çaresi bulacağından ûmltvar olduğuna belirtmiştir.
Pakistan endişede
Hindistanın silâhlanmasından endişe duyuluyor
Lake Success 20 (AA.) (United Press) — P&klstan maliye bakanı Ghulam Mohammed Han. Hindistanın askeri masraflarının artışı karşısında, memleketinin endişe duyduğunu söylemiş ve İki memleketin milli savunma masraflarını azaltarak kaynaklarını vatandaşlarının bayat «eviyelerini yükseltmek uğrunda kullanmaları gerektiğini İlâve etmiştir.
Canavar kadın
12 senede babası da dahil 12 kişi öldürdü
Paris 20 (Nafen) — Dul bir kadın olan bayan Marie Bes-nard 12 «ene İçinde U kişiyi öldürmek suçu İle yakalanmış bulunmaktadır. Gayet esrarlı bir şekilde hareket eden bu kadının öldürdüğü yılınlar arasında şunlar da bulunmaktadır: Babası. İkinci kocası, teyzesi.
îd diaya göre bayan Besnard ayni zamanda birinci kocasının krufc ardeşlnl, kaynanasını ve birinci kocasını da öldürmüştür.
Zannedildiğine göre, kendisine muazzam bir mira» bırakmış olan Toussnlnt çifti de Batma rd tarafından katledilmiştir.
Amerika, atom sırrına mukabil Ingiltere ile Kanada’dan uranium istiyecek
19. asırda Kanlıca
19 uncu asır başlarında Kanlıca, Boğazlçlnin kolacalık ve mamur köylerinden birisiydi. îs-kenderpaşa zamisindei' Anado-luhlaanna doğru sahildeki arsalar tama.nen dükkânlarla, yalılarla İşgal edilmişti. Daha ziyade ilmiye ricalinin sakin ol. duğu Kanlıca, zamanla devlet olunmakta- ricalinin, meşhur siyasîlerin dır I rağbet ettiği bir semt haline
Amerikanın da kendi tarafın-, S^ldi-da t müsavi surette talep edeceği sanılmaktadır.
Konferansın ayni zamanda hayatî ehemmiyeti haiz olan stratejik meseleleri de münakaşa etmesi beklenmektedir.
Bu konuşmaların gerisinde yetkili çevreler, atom bombasının sırlarının uzun müddet A-merlkarun İnhisarında kalamı-yacağını İleri sürmektedirler. İngiltere atom bombası imali hususunda büyük gayretler sar-fetm ektedir ve Amerikan kay-l naklan yakında muvaffak olacağını tahmin etmketedlrler.
Washlngton 20 (AP) — İngiltere ve Kanadanuı bugün bavlıyacak olan üçlü konuşmalarda Amerikadan atom bombası sırlarının paylaşılmasını talep e-deceklerl tahmin
ıcriKanın oa Kentli taraıın-
uranium kaynaklarından I İskender Paşa camisinden ' paylaşılmasını sonra Kanlıcanın sahil binaları
| şıı suretle sıralanıyordu: tiki tarafında kahvehaneler ve bir ekmek fırını olmak üzere Kanlıca iskelesi, eskiden Sultan Mehmet çelebisi Mustafa efendiye ait iken Yorgancıbaşı zade Süleyman bey uhdeslr-deki yalı. Alaullah Molla karısının yalısı eski Şeyhülislam Zeynl e-fendl yalısı, eski Anadolu payenlerinden Mıinib efendi yalısı, aralık iskelesi, müderrislerden i Sadık efendi yalısı, eşraftan I Osman efendi yalısı. Şehlâ Mustafa ağa oğullarının kayık. müderrislerden Rüştü yalısı Uşşak i zade Bahaeddin efendi ya-Uşşaki zade kızının yalısı, Şeyhülislâm Zeynl efendinin diğer yalısı Kaptan Hüseyin paşanın eski kapı çuhadan Emin, efendi yalısı, Hûsa-, samcddln efendin zade İsmet efendi yalısı, Hacegândan Hüsnü l bey yalısı. Arif efendi zade mü-
■ derrislerden Mehmet Ralf efendi yalısı, Selanik Mollası Mehmet Emin zade Kadri bey yalısı, sabık bey İlkçi, Divanı hü-
‘ mayundan Salb efendi yalısı, ’ Hacı Haşan zade Sadık efendi ‘ yalısı, müderrisinden Muld bey ‘ yalısı. Baha! körfezi ve Değlr-1 men iskelesi, Su Nazırının yalı-• sı, Tahtıravoncı Seyyit Mehmet ’ ağa yalısı. Derviş efendi zade Hacı Tahlr efendi yatısı, Salih 1 zade kethüdası Emin efendi kı-' zının yalısı. Çınarlı tatlısu çeş-inesi ve iskelesi, merhum mû-
■ derrislerden Haşini bey yetlm-İtrinin yalısı, KöstendllU Tahlr efendi zadenin yalısı. Reşit pa-
1 şa hazinedarı Ali ağanın arsam. Elçi paşa damadı A ta ul lah efendi yalısı, Yağeı zade Emin ağa arsası. Mütevelli meşrutası ı Rifat bey yalısı, Şerif paşa zade Avnl bey yalısı, Ataullah e-I fendi yalısı. Valide hanı kâtibi
dev-
Washlngton 20 (AA.) (United Press) — Birleşik Amerika dün Bulgaristan, Romanya ve Macaristan» birer nota vererek İnsan haklarına dair ban? anlaşmalarındaki hükümleri ihl&l ettiklerinden dolayı Birleşmiş Milletler kurulunda İtham edileceklerini ihtar etmiştir.
Resmî Amerikan şahsiyetleri. İngiliz ve Fransız hükümetlerinin de ayni suretle hareket edeceklerini zannettiklerini bildirmişlerdir. Bu notalarda belirtilen meseleler arasında Ma-carlstanda kardinal Mlndszen-tynln ve Bulgarlstanda proteston papazlarının yargılanmaları, Romanyada muhalefet liderlerinin lâğvedilmeleri basın serbestlslnln kaldırılması vardır.
Yazan:
(HALUK Y.
ŞEIISIVAROGLU |
Derviş efendi yalısı. Naklbülef-raf Yasfncl zade Abdülvehap efendi yalısı (1), snderunu hümayundan çıkma Tüfekçlbaşı Mir Mehmet yalısı. Anadoluhl-san iskelesi ve kahve dükkânları...!
Kanlıca koyunun başlangıcında bulunan Salb efendinin yalısı, devriln meşhur binalarından birisiydi. Sonradan Tophane Nazırlığına getirilen Salb efendnln sahllhanesir.l H Matı mut 1835 yazında ziyaret etmişti.
Padişah, Tophane Nazırının yalısında malyetlndekL'erie beraber yemeğe kaldı Salb efendi, suların üstüne taşmış geniş divanhanen sahilhaneslnde İL Mahmudu muhteşem bir ziyafetle ağırladı. O gee? sofralar, yemekler esiri İstanbul zenginliğinin, zarafetinin bir numunesi halinde idi.
Gece Bahai körfezi renkli fişeklerle. türlü ışık oyunlariyle aydınlatıldı. Padişah, geç saatlere kadar devam eden bu şeh-râyini yalının penceresinden seyretti. O akşam lan ve tertlb edilen eğlencelerden çok memnun kalmıştı. Salb efendiye bir (Tasviri hümayun) nişanı hediye etti. Yalıdakllerln hepsine de münasip ihsanlarda bulundu.
n. Mahmut devrinin bu meşhur sahUhanesl, Abdiilâziz devrinde Vecih! paşaya geçti. Paşa eski yahnin arsasına yeniden ve çok güzel bir sahılhane İnşa ettirdi. (2)
Kanlıca koyunun diğer ucunda devrin meşhur rlca’ıirden Kör Tahsin beyin büyük bir yalısı vardı.
(t) Sonradan Şeyhülislâm n-lan Ahdülvehab efendinin yalısı da bir kısmı yıkılmış bir halde yakın zamanlara kadar duruyordu. Bu yalı 11. Abtliil-hamit devrinde Mizancı Murat bey yalısı diye meşhurdu.
02 Prenses İffet hanımefendi bu yalıyı satın alarak restore ettirmiş ve Boğaziçine eski, rü- . zel sahilhanelerinden birini kazandırmıştır.
(Arkası 7 nci sahifede)
f
ılSUSARSAN KABAHATLİSİNİ
* î yAfAyrADift SALVİ-ÇfVlgnoNAZIM 0EI?SAN-??£5/M;AYHAN J
Parts Belediyesi kazaları ödemek İçin meydanlar» dikilen ve şimdiye kadar havagazı fle aydınlatılan seyrüsefer işaret ■ûtunlarnu Neon İte tenvir etmeğe başlamıştır. Bu yeni tenvir usulünün taşıt kazalarını önllyeceğl umulmaktadır, Yakanda Champ» Elysees meydanında Neon ile aydınlatılan bir İşaret sütunu görülmektedir.
Nevyork şehri moda hususunda Farisi geçmiştir. Yukarıda «Malimin görülen genç fc.rtnr yeni model şapkalar? teşhir ediyorlar.
■»eceli» w> «uru* kanış
o «yu* iboo ■ »ou >
ı arb aoo • mbo >
ı »fim . - •
ATre latMlUl için «Uı kuntluk pul g OrunmimeUdlr Ak» tak d iril* nana d«CL«Uriimex
Taietotuanmı* OMmunomr- »5»
Van İsten ansa - tetera SOMU
undur __________________
Zilkade M — Kua İM
tmaa» Gt Ö«l» ikindi Ak. Valaı K. »J» I1S» LSI »Al 1XM 1J1 V. SWİ ş,« 13-0? I8J4 18.00
İnareaano: tkıouuı Ovan
Cemal Nadir aohagı Na 13
Created by free version of 2PDF
cİAhf 8t/
Çtt'APtAPif&V rtM, BAS ve .Sm jee-
eo/yo/g
S^hife O
Dayaktan sonra salıver seler ne olurdu sanki?
[atamıyorum. Hırsızsın diye enseme yapışıyorlar. Aslına bakarsan benim niyetimde öyle bir şey voktu. Gel gelelim, alnımızda sabıka var ya, ona bakaraktan her şeyi suç sayıyorlar. Benden sana vasiyet olsun bey kardeşim, dünyada ne yaparsan yap da sabıkalı olma sakın .. Sarhoş adam hırsızlık yapabilir mi? Amma gel de bunu anlatabilirsen anlat- «Yahu, ben sarhoşum, ne yaptığımın farkında değilim. Bırakınız yakamı» diyorum, onlar inad ediyorlar; «Hayır, sen buraya hırsızlık için girdin» diye basıyorlar şaman.
( — Farkında olnııyarak
çıka- nereye girdin bakalım?
— Bilmiyorum, beyefendi abi. O akşam bir arkadaş
Kelepçeli bilekleıini bacaklarının arasına soktu, yılışarak baktı:
— Kurban bayramınız mübarek olsun, beyefendi a-biler.
— Eyvallah amma kurban bayramına çok vakit var Neden bu kadar acele ediyorsun?
Masum bir eda İle göğüs geçirdi:
— O zaman sisleri göre-miyeceğim için şimdiden tebrik ediyorum, bey abiler.
Bileklerini bacaklarının arasından çıkarıp uzattı:
— Görüyorsunuz ya altın
bilezikleri. Bunları takan insanın nereye gideceği malûm. Bayram günü kodes-1 ten izin vermezler ki ç±z yım da elleıinizi öpmeğe ge-1 leyim, |___________________________a
— O altın bileziklere alışık davet etti, meyhanede rakı gibi görünüyorsun ahbap. ısmarladı bana. «Aman. AU-İlk takışın değil galiba. | çiğim, ben fazla içmiyevim.
— Çocuk musun, bevefen- Sokakta devriyeler kokuyu
di abi? Ne kadar taksam a- duyarlarsa; «Ge1 bakalım lışamıyorum bu meretlere, buraya. Senin ağzında rakı Kodese alıştım da bunlara kokuyor. Nereden çaldın da alışamadım. ' içtin? diye başıma belâ ke-
— Bu sefer neden taktılar şiirler* dedim amma arka-
bilezikleri? I dasın hatırından çıkama-
— Dertlerimi deşme, bey dım. bir daha, hele bir daha
abi. Bir cigaran varsa ver derken ölçüyü şaşırdım. Önde tüttüreyim, kafam yeri- - -
ne kelsin.
Sigarayı vakti, derin derin çekip ağzından burnundan savurdu:
— Ooooh Aklın: başıma geldi valla billâ
— Öyleyse anlat bakalım, mahkemeye niçin getirdiler seni?
— Bunların hepsi alın yazısı. bey kardeşim. Görüyorsun ya. mübarek Kurban
Mahkeme Koridorlarında
AKSAM
21 Eylül 1949
Kü Çm#
dan sonra efendim, gece yansına doğru arkadaştan ayrıldım, evin yolunu tuttum. Fakat doğru mu gidiyorum, yanlış mı gidiyorum, bilmiyorum ki. Derken bey kardeşim. bir sokağın kösesinden. baktım ki karşıda karaltılar kımıldanıyor. «Eyvah, dedim, işte devriyeler karşıma çıktıalr. Beni görürlerse rakı hırsızı diye ya- . kama yapışırlar. Bir tarafa
bayramını bile dışarıda ge- gizleneyim de onlar geetik-çirmek nasib olmıyacak. ten sonra savuşayım •. Sağa Simdi hâkim beyin karşısı- bahtım, sola baktım, saklana çıkacağım, kim bilir ka- nacak bir yer bulamadım. O fadan kac av yiyeceğim? 5ırada karaltılar da yaklaş-Kodese girmek bir sev değil.1 maga başladılar. Baktım ki Orada arkadaşlar var, nasıl kurtuluş çaresi yok. yan ta-olsa vakit geçer amma şu raftaki kanıya hafif bir o-bavram meselesi canımı sı- muz dokundurdum, cıt diye kıyor. Yazık değil mi bana? açıidı. Aklım başımda olsa " ' bu işi yapmam amma, sarhoşluk yaptırıyor insana, Bütün günahım budur işte.
— Devriyeler senin kapıyı açtığını gördüler de yakaladılar öyle mi?
— Yok, bey abi. Onlara görünmeden eve girdim ben. Devriyelerden yakamı sıyırdım arr.ma içeriye girdikten

— Ceza giyeceğinden em insin demek?
Azametle omuzlarını kaldırdı:
— Eyvel Allahın izniyle, bu işlerin kurdu olduk, bey kardeşim. Şimdiye kadar kac defa kodese girip çıktığı mı ben bile unuttum. Am-™ velâkin. sayenize ka-
± «nra bir oJa(la e’İD saWl’-ezberledim. Isledmırı mcu Ieri enselediler beni. Üaıdne sovle. kac av ceza emeğini ânyet- iki bWen tcpe. pm^n » - vprp u». | me çullandılar adamakllı
bir dayak çektiler bana. Heriflerde insaf ve merhamet vok ki... Ondan sonra da „ı», devriveye teslim ettiler Da-vaktan sonra şalterseler ne olurdu sanki?
I Mübaşir çağırdı, gürültülü besmeleler çekerek kalktı.
Ce. Re.
hemen haber verevim.
— Simdi kendin kac ay ce?a giyeceğini biliyor muşun’ 1
— Eyvallah. Bilmez olur muvum? F" *7
muhakkak. Bizim sabıkalar da var malûm ya.
— Senin suçun ne?
— Hiç, benimki bir kaza amma kimseye meram an-
aNKARADA — 1 veya birkaç ay-tkk veya daimi Utârl reye lıerhanRi huruna l* Uklp eUIrecek emniyetli bir adama İhtiyacı olanlar. Ankara Potta kvtuau 175 e mektupla bildirsin 6H -
PARİSTE ve Avrupunn diğer merkezlerinde uzun «cneler bulunmuş Palu ve büyük otellerin İdaresini çolc iyi bilen, yabancı turlun büroları He rnOnaMİHİl olan bir Türk ve landagı Türkiye dahilindeki büyük otellerde Direktörlük arıyor lotan-bulda mühim bir müe««enln devrini temin eder. Birinci derece referans teklif Içtn yazı İle müracaat Ad rea Bay M Erbil, Meşelik «okak No Ifl Taksim, lî-yof!H «M
KARI KOCA — Kapıcılık arıyorum, kolit de verebilirim Ailc-n ev ■nhlbinln ev lıterlnl dr görür Adres Akşamda Kapıcılık rOmuıun», 660 —
KOLEJ MEZUNU — Genç iyi İnffi-lirce daktilo bilen prcuınlabl ve kültürlü bir bayan tatmin edici şerait oluna çalışacaktır Akşamda fA.B.i rumuzuna. 553 —
BİLÛMUM EHLİYETLİ GENÇ ŞOFÖR — Mutaassıp "bir aile nezdinde hususide ly İstemektedir Şoförünün bütün İçkilerden tırak IUmaUı güven ilebilir olmasını İsteyenler pazardan maada Tel. No. 38.73. (rrr —
WRECT.VZWI.Wil TANINMIŞ Bt» MÛESSESENİN — Büro iğlerinde çalınmak üzere iyi Türkçe ve İngilizce bilen daktilo bir bayana İhtiyaç vârdir. Taleplerin BcyoSlund* İStlMÂl eaddesmde Lâle I numarasına her gün aa.ıt bejle altı arasında müreaat etmeleri eiça olunur. 580 — 1
BİR DOKTOR MUAYENEHANESİNE — Bir kadın lâzımdır. Dlvanyolu No I1M1 her gün naat 14 ten nonr-t müracaat, 674 —
BAYAN KÂTİP ARANIYOR — Dol gun üereUe yazıhaneye el yazısı düz f(ln olan daktilo bilen tercih edilir. Sarih adrealc BcyotlU posta kutusu 227» numaraya müracaat 611
EHİL BİR BAYAN İSTİYORUZ — Bir bayın ev ütni görecek. Müracaat Baliçckapı Hüdadat lokantası, Üsküdar Şemaipaga Boston sokak No. 1/3. affı - 1
YENİ TUHAFİYE MARAZASINA — 106 - 150 - 200 lira aylıkla bayan ka siyer, tezgâhtar, muhasip slınseaktır. Hal tercümeleriyle Aksam'da (Acelel rümuzuna müracaat 628 — 1
BAYAN MEMUR ARANIYOR — 3ürö iğlerinde çalıpnak üzere müsait
aylıkta acele bayan memur isteniyor Taksini Kristal gazinosu arkası 7/1 83777 653 —
4 YAŞINDA — Bir faz çocuğu için İyi Fransızca bilen harice seyahat edebilecek bir mndmııel aranıyor. Adres: Osmanbcy Kragı sokak Kr# Jı apvtımMi No m-m daire * . 655 —
HESABI KUVVETLİ — En ar orta okul mezunu vc daktilo bilir bir kasiyer bayana ihtiyaç vardır. Müracaat: Galat* Tersine caddesi No. n 663 — 1
DA.CTİLO — İyi Türkçe bilen süratle makine yazan bir daktilo bayan alınacaktır Alakadarların istedikleri ücreti, resimli kısa hal tercümeleriyle birlikte P.K. 424 adresine bildirmeleri rica olunur 666 — 4
İŞÇİ BAYAN ARANIYOR — Çorap cjçık tutma makinesini kullanmasını bilen bir bayan aranıyor. Müsait şartlarla Anayolunun İyi bir yerinde çalışacaktır. İsteklilerin Kapalıçnrşı Kalpakçılar caddesi No 31 e saat 10 - 1» aralında acele müracaatları.
670 — 1
SATILIK VİLLÂ — Küçük yalı mektep arkası büyük bahçeli i oda salon ve hol manzaralı acele ucuz zaruri aatıs- Kadıköy iskele cad. *0/1 HAYRİ. W»
■ l/VA S \TJ WEŞYA)|
SATILIK OTOBÜS — Şehir dahili I İçin yapılmış, Ünlünde bagaj mahalli Destltü marka 40 klyliik az kullanılmış bir otobüs satılıktır. Telefon: 1473». 633 —
SATILIK OTOMOBİL — Hiç kullanılmamış radyolu 949 model İki «Jet Amerikan Ford otomobili satılıktır. Görüşmek için Nl*anta|i Hacıemtn efendi sokak 38/4 apartıman» müracaat. 639 —
ACELE - 48 modeli, radyolu ve kaloriferli Ve (alışır halde kırmızı renkli ve 13 bin kilometrede «Cıu-ton» De SOTO markalı taksi ile. 49 modeli ve kullanılmamız siyah renkli Chevrolet otomobil «otılıklır Galata P.K. MU ye. 600
BAHÇE MERAKLILARINA
r-
Villâlarınızı süslemek için, çok güzel muhtelif büyük I çamlar, «iıs fidanları, salon yeşillikleri, büyük palmiyeler'. ■ tneyva ağaçları, manolyalar, kamelyalar, çok çeşit yedlve-.|ren, yüksek ve bodur güller, sarmaşık neviferl. vesaire; Or ■■■ taköy Ankara Bahçesinde bulabilirsiniz. VAStL ■■
SİGORTA İŞLERİ İÇİN AİDATLI MEMUR ARANIYOn — Lüzumunda AnadoJuya da gidebilecek. dolaşmağa mütehammil, girişken ve taal memura ıiıU/sc vardır İyi relerim şarttır. Müracaat mektupla birlikte tul tercümesi. Galata 1M0 posta kutusuna gönderilmelidir. 668 — 1
İSTABVLDA — Mülüm bir mües-aesede çalışmak üzere Amerık-ın Ko-iell makine kamından veya teknik okullardan mezutı. İngilizcesi kuvvetli mühendislerden istekli Olanların posta kutusu 2324 adresine ta matlı yazı He müracaatları. 66 j — 1
DİKKAT - İpotek isteyenlere ın-
mı İle vekâlet hicrim kabul eden herkesin itimadını kazanmış olsa Suhulet Emlâk Zarif Özalp Hevoj-lu Büyükparmakkapı köjcbajı No 4 Telefon 4İ396 143 - 14
5.000 LİRAYA BUTUN KNFORU İLE VİLLÂ. — üç oda. hol. banyo ve Mire kâgır cv İnşaatı İki ayda tenlim. Taksim Kristal gaziııolti arkasında Mıiu Bmiakif m-n. m» i
ASANSÖRLÜ, kaloriferli -Be? oda, bir dnlrc. ayrıca Uç yüz met-lekare salonla muhtelif adetle Içlçe vc tek odalar kiralıktır Galata. Veli Alemdar Han 419 — 14
VOLKAN EMLÂK — Maçka EmlAk caddesinde denize nazır açılacak ser-
Müracaat: Talimhane Seltılmuhtar 23.
r-lfl - t
VOLKAN emlâk — Gümüşsüyü lıaalancst karşıtımda sakakların birinde altı daireli (STO) lira gelirli apar-timatı (5'jOOOı liraya satılıktır. MUra-
caat: Tatimliane Şehttmuhtar 23. Mİ — 1
VOLKAN EMLÂK — Tepcbajında Daireye yakın tramvay yolunda dört katlı kâglr cv (28.000ı liraya acele satılıktır Müracaat; Talimhane Şehkt-muhtar 23 . 642 — 1
VOLKAN EMLÂK - Beyo«lü Civarında Hastaneler sahasında hastane yapmağa gayet uygun «1000) karelik
arsa acele satılıktır. Müracaat: Talimhane Schitmuhlar 23. 644 -1
BAYEZITTE — Gayet güzel möbleli iyi itler vaziyette Melek kırtasiye vc ıtriyat mağarası devren satılıktır. Aynı yere müracaat. 626
KİRALIK MA&AZA - Piyasanın cn işlek yeri olan Galata Tünel yanındadır Müracaat: Galata Tünel yanında Medrese sonkak No. 19. 614 — 1
ON BİN LİRA İLE — BorUncıda bej odalı denize nazır, konforlu yeni bir eve sahip olabilirsiniz. Mütebakisi 15 senede ödenecektir Telefon: 30043 «36
SİNEMA YERİ — Kadıköyünün en i$lek ve merkez yerinde oüyük sinema kıaaauıa yarar müınıt Halle satılık Kadıköy İskele cad 40,-1 Tamij
Emlâk Hayrl.
«Ol
SATILIK EVLER — Beyoğlu Pera-pnlasın altında Bedrettin mahallesinin ayni Ali Baba zoka tında 31 numaralı 4 odalı ahşap hane makttıan
kargır evlerde muhtelif flatlerle satılıktır Pazartesi perşembe günleri ma halline VC diğer günlerde 21137 telefon numarasına müracaat edilmesi. 631
SATILIK DOKUMA ATELYESİ — tiler vaziyetle el tezgflhlariyie çözgü dolaoı. geni? yeriyle devredilecektir Müracaat Fincancılar Mahmudiye han No. 1 e. 64S — 1
AZİMET DOLAY18İYLE SATILIK — Cihangirde denize manzaralı apartl-m»n yapmaya elverişli 400 M2 üzerinde 2 ahşap ev satılıktır. Fındıklıda nalbur Mustafa Ak.çay'a. . Ö37
FIRSAT — Suadiye havalisinde İMMI liradan 10 bin liraya kadar ağaçlı pararllcnmls arsalar Milliktir. Tcdi-yalta kolaylık yapılır. Müracaat■ Stıa-dlve Gündüz bakakllyerı. «35 -
SATILIK HUSUSt GARAJ — Veya karsısında Çay İr sokak No 52. Müracaat: Parmskkapı Tel sokak No 7 Telefon: 437S7 633 — 2
ÇİFTEKAVUZLAR — Papstyalı sokak • Nolu her katı 5 er odalı fevkalâde kulla mail iki kaili kö«k evben «aile acele kiralıktır İçindekilere ekime kadar müracaat. 631 —
YALNIZ KIŞ İÇIH - Fcneryolun-d.ın Susdiyeye kadar tramvay asfaltı Üzerinde, civarında mobilyalı, konforlu. ucuz kiralık köşk aranıyor. Çemberlitas Gürel Ap. No 2 Tel: 22416. 630
IŞ ERBABINA PİYANGO — Civarımızın caddesinde depo, ardiye, han. metre arsa ucuz »siıUktır Bsyezit Çatal han sokak No. 23 e 6251 -
46.000 LİRAYA — Bir apartıman insüina elverişli arz* ile kâglr on İki oda iki salon havagazı, elektrik, ter-(os. sarnıç ve telerrüaHı ev satılıktır. Belediye el varı Piyer Loti cad No 58 köse bası- Görmek için en üst kata görüşmek için 7-10 arası sahah ve aksam Tel 52 - » ye müracaat 56-,
BEBEKTE TAM KONFORLU -3ört oda büyük salon mobllycll ve
mobilyeslr olarak kiralıktır Müracaat Tütüncü Ali - Bebek İstasyon karşısında. $24
BOŞ TESLİM - Üç daireli her KF1 mükemmel deniz görür Bejlktas ■laçka tramvay duraniarivle iskeleye yakın yarısı kâgir «ıfz odalı ahjap evin tamıunı McmduhAltınay Akaretler Dlbekçtkâmll çıkmazı No. 2-1 BejikUS- 557 - 1
SATILIK YENİ APARTIMAN -Çyda yüzde on gcUrü, pir dairesi bos teslim Taksimde Altınbnkkalda Cayır sokak 43. Müracaat: Osmanbey Saimlgâr sokak 89. Kal 7 $43-1
KADIKÖY — Süreyya sineması ar-cası Canan sokak No 43 fevkalâde maıuaralı iki katlı yeni apartıman bos leslun satılıktır, içindekilere müracaat. 584
SATILIK EV — J kat 9 oda. su, eclktrlk, havagaztnı hs*'l, bahçesiyle boj teslim. Haseki hastanesi yanında Açıkgöz sokak No. İçindekilere müracaat. 625 VOLKAN EMLAK - Taksim elva-ruıda iki katlı üçer odalı nezaretli gılzd bir apartıman (26000> liraya acele satılıktır Müracaat: Talimhane Şehıtmuhiar ?3. 634 —1
I
TALEBE PANSİYONU İŞLETMEK İSTİYEHLERE — Kirçlr karyola ve butun konforu mevcut işlek bir pan-•iyon bej seneliğine kimliktir. Kara-eümrük pnzor yerinde tttanbul Yu-vmi Fahri Kıyak'a müıacoat
- >
SENELİĞİ PEŞİN KİRALIK KAT -Beyoğlu KalyoncukuUuk caddesi No. 178. 2 oda abdeahane. mutfak, bahçe. Müracaat: Mühürdar Karakol 8. 1S/8 Telefon «Mn 8TI — 1
GİZLİ POLİS
(İNGİLİZ CASUSU ASHENDENV
Yazan: Somerset Maugham Tercüme eden: Vâ - Nû
Aşk ve macera romanı
ta.,, .... .Tefrika No.53_ /
— Bahsettiğiniz hâdise kaç sene evvele ait?
— Takriben otuz sene evvele ... İstikbale dair projeler yapıyorlardı. O'Malley. eserinin National Galerl'de teşhir edileceğini söylüyordu.
Bir gün, Iraiandalı ressam, şu anda metresinin Tait Galeri' de bulunan tablosunu tamamlamak İçin günün sun ışıklarından faydalanıyordu. Ve o akşam, modeli Yvonne’la ve Yvonne'un bir kız arkadaşıyla akşam yemeğini yedi. Bizim dost Brovn'a (ist.-rsenlz, de-mir.denberl bulısettiffhn arka-şın ismini Broun koyalım) «Niçin bizimle beraber yemeğe kal'iliyorsunuz?» diye sordu. Halbuki arkadaş, ressamın çalışı ııasına bakmak içuı atölye
ye gelmişti. Bahsi geçen kız arkadaş, cambazmış. Yvoııne, onun pek güzel vücudu olduğunu söylüyordu. O'Malley de kıza, çıplak olarak poz verdirmek istemekteydi. Kız. ressamın tablolarındaki muvaffakiyeti öğrenmişti, Gaitg-Montparnasse da bir angajman elde etmek İçin fırsatı fırsat bildi, güLidiız leri serbesti. Hem de niçin bir arkadaşın arzusuna Karşı koymalı, azıcık para kazanma-
Bu vaziyet Brown'u eğlendiriyordu. O zamana kadar hiç bir cambazla teması olmamıştı. Yvonne, ona telkinlerde butundu; kız arkadaşını, belki delikanlının zevkine uygun bulacağını söyledi. E-er Denenirse, onu Lluıa etuıck pek guç olmaz
cnış. Çünkü delikanlı, asllâne lavrilan ve şık kıyafetiyle kızın üezrlnde bir lord tesiri bırakır mış. Brown, gülmeğe başladı: «Acaba mı?« diye şaka etli.
Dışarda büyük bir soğuk hüküm sürüyordu. Fakat ressamın atölyesi, İyice sıcaktı, rahattı ve neşeliydi. Bununla beraber her yer karmakarışık ve pencerelerin alt kısımları toz içinde... Brown, Londra da güzel Mezzotintolarla ve eski Çin eşyaslyle süslü garsoniyerini düşündü. Kendinin o derece yüksek Üslûptaki salonu, acaba şu fakir O’Malley’ln stüdyosuna nazaran niçin can sıkıcıydı?
Derken efendim, kapıyı çaldılar. Yvonne, kız arkadaşını içeri aldı. Yapmacık bir cümleyi fısıldayarak Allx isitnll bu kus. bir tütün dükkânı Kasadarının tavır ve hareketleriyle Brown'a elini uzattı. Sırtında, sahte vizon bir manto ile başında kocaman bir kırmızı şapka vardı. Brown'a müthiş şekilde âdi göründü Ezımklş intibaını veren yüzüne alabildiğine nıakl-yaj yapmış: ağzı fazla kocaman; burun dûlikieii de fazla-
ca gözüküyor. Tabii olmayan sarılıktaki saçları, buram buram boya kokuyor gibiydi. Mavi gözleri de porselene benziyordu.
Şimdi artık şüphe yoktu kİ, sefir, kendi hikâyesini anlatıyor. Aksi takdirde, aradaki otuz sene fasılaya rağmen genç kadının şapkasını ve mantosunu nasıl hatırlardı? Ashenden, vakanın nasıl nihayet bulacağını, şimdiden kestiriyor gibiydi. Kendini bu kadar yüksek gören bir delikanlının, bu eltin bir maceraya ne türlü son vereceği aşağı yukarı malûmdur.
— İki kadın gevezeliğe başladılar. Yeni gelenin sesi, Brovn’un dikkatini çekti. Sebebini bilmemekle beraber, nezleden azıcık bozulmuşa benzi-yen bu ses, onun ruhuna dokunuyordu. O Maileye, bu kadının daima böyle mi konuştuğunu sordu. Ressam, cevap verdi: «Başka bir perdeden konuştuğuna hiç rastlamadım Hep böyle kısık seslidir.» Ressam O'Malley. Brown'un sualini Allk'e tekrarladı. Kadın iri
İŞLER VAZİYETTE — Bütün mal-larlyle devren satılık kadın Çantası mağazası: İcabında malsız da devro-lunur. İstiklâl caddesi Yesiiçam sok. No. 26/1. Dikkat: Ar Sinemasının yanında. ----3
SATILIK KIYMETLİ ARSA - BU-yükderede asfalt Üzerinde 1300 M2 her türlü İnşaata elverlŞİL Müracaat E-Shçekapı 1 İnci Vakıf han No. M Telefon 20896. 115
KİRALIK MAĞAZA — Balet otobüs durafı Sırıkçı sokak 3 numaralı k8 kir fevkani ?$ M2, üstü taranalı salon her ije elverişlidir. Clbplı vapur iskele soluk 6 numarada ögı etmen bayan Bedrlyeyc müracaat. 646 —
KİRALIK ODA — iki kişilik bek,İr erkek İçin güzel manzaralı mobilyalı bir oda kiralıktır. Nlsanlajı Kodaman raddesi 00 Dikmen apat «manı ». 619 -
ACELE SATILIK APARTIMAN -Bej daireli ayda allı yüz Itra icar getirir. 38 000 lira Iporetkli Ayrıca 25.000 Hra bir sene müddetle faizsiz 13.000 lir* da bankaya. Müracaat IJIleli cadden Azimkar sokak No. 1746ye 6M 1
FABRİKA — Azimet dolaytsivle 2100 M2 arsa İçinde 259 Mî. kJt'glr Kurtuluş hamamı hâlen votka 'atırl-kası satılıktır. Fabrikada lalım Kazanı, iki yüz beygir kuvvetinde ekk-trik tesisatı, günde 50 ton su veren kuyusu, İcrkosu da vardır, icabında boyahane, iptik ve bayka fabrikalara elverişlidir Müracaat Iclcfoı> m,k. 653 -- I
AZİMET DOLAYISİYLE - lyler vaziyette bütün mallarıyle hırlı ..te anahtar testim İki kttzaöçlt tSSOOı liraya devren satılık bakkolive Kurtuluş Slnemkby Şahin sokafc No 49 Bolluk Bakkaliyesi. 654 — 1

KELEPİH — Emsali bulunmayan. Şaheser manzaralı on yedi dönüm dahilinde. üç cadde üzerinde on iki muhtelif fabrikalar. İki köşk iki ahır, bugün iki mlllyonln bu binalar yapılamaz, akar »ulan çiçekli, mey-vaiı ağaçları. 40.000 lira irat, 520.000 liraya Satılıktır. Mutavassıt kabul olmaz, tafsilât İçin. Bcyojlu Ataca-n.L Sakızngaç caddesi 8x| Müracaat Bay Rosentaln. Santral EmlOk Bürosun*. 655 —
ACELE SATILIK EV — KJglr » k*t bos tealim 3 kal 9 oda 1 dükkân tramvay ve Üniversitenin yanında ho-vagaz elektrik terkos büyük bahçesi Vezneciler Bozdoğan kemeri caddesi No. 17 İçindekilere müracaat 656 —
DEVREN TERZİ DKKÂNI - İçinde bulunan makine ve diğer terzilik âletleri devren satılacaktır. BeşikU» Yıldız caddesi 54/1 No ya Mahmut Ince'yc müracaoL 907
KİRALIK oda — Aile yanında mnbılyell veya mobilyestz bir oda kiraya verilecektir. Murıcoat: Nisan-aı Hecımanıur sok 60/4 Rıza veya Behire'ye. 159 —
TÜNEL. TAKSİM AHA SANDA — Tramvay tevakkuf malialletme yakın mobllycll mobilyesi* havadar bir oda aranıyor. AUe nezdinde de olabt-ir. Akşamda E. N. rüm uzuna mil i-caat W1 —
AZİMET DOLAYISİYLE ACELE SATILIK — Kalamış tramvay caddesinde 1 17» dönüm bahçe içerisinde İki kal sekiz odalı apartıman 62000 liraya bos olarak satılıktır Müracaat Beyoftlu Rufaeli hanı No. S telefon 40367 8G2 — 2
BOL HAVA. SD. MANZARALI SATILIK KIYMETLİ YERLER — Kanlıca iskele yakını bos leştim apartı-man halinde sekiz odalı cv Kandilli Dereli ilk yalı arsası, T (KM62- 684 — t
SATILIK HANE — Üsküdar Pasa-limanı caddesi Nacak sokak 18 hane satılıktır, 4 oda mutfak elektrik havagazı terkos ayrıca tulumba ve bahçesi görmek için içindekilere. Beyoğlu Tarlabası Pire Mehmet sokak 15 de Sıdto Akçalepeye 6U9 —2
KİRALIK KAT MOBIL TELİ
KİRALIK ABANIYOR — Ayaapo-$ada veya elvaruıda 3 - 6 odalı ler elti nn kaloriferli apartıman kgtı ırıyorum. İstanbul posta kutusu 65 v» yahut 18-20 arasında 8119» numa-ıayı telefon. 878 — 1
ŞİLE OTOBÜS LEHİ DURACINDA— Her bâyic müsslt bakkaliye devren satılıktır Üsküdar Selmanpnk caddesi No 16 I. Aynı dükkâna müracaat »73 —S
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Suadiye Saıkınbakkal tso 364 çok iyi İsleyen aktariyc dükkânı acele şahlıktır içindekilere müracaat.
«77
— 1
ACELE SATILIK KONAK - Beliktim. Serene ebe y yokuşunda şeni* bahçesi bulunan Us daireli vc üç kapılı apartıman seklinde kullanılmakta o-nak satıl ıklu edilecekti CTS —
ızıHoprak ZUh-
ŞİŞLL CAMİİ KARŞISINDA - Kat sokaîı 35 No.
Created by free version of 2PDF
K. S. A —
HALKEVLERİ 1 l -KURUMLAR
+ Demokrat Parıl Tavsaması ocağının tayın üyolorina — Ocağım izin T7IO/IH9 cuma günü saat Sİ de Beyazıt Ordu caddesi Ankara simitçi fırınının sokağında AYDEDE aile gazı notunda yapılacak ol-ın senelik kongremize Ulıügümüriln 37 ncı maddesine ögre mazereti olmıyan her üyenin teşrifi rica olunur
Sarıyor Halkevinden — Kıs devresi İçin kıymetli mlıi’ySa Sami 1\> ker idaresinde tTılrk müziği. »es. Bilhassa ecnebiler için. Kadıköy Mu- aolfej, nota, usul makamı der»-
lıürdarda fevkalâde manzara vc kon- vp dcvflml, konJcr
foı-lu (Telefon. Frijider ve saire) beş
od. bir salon. Tel: «006 «ırUklanna bMlMumglır. Mür.caa!
685 — I Halkevi
I
ağzıyla gülmseyerek sesinin kısıklığında alkolün tesiri olmadığını, fakat tepetaklak cambazlıklar yapmanın büsbütün cezasız kalmıyacağını anlat tı. Mesleğinin İktiza sı sesi sesi böyle imiş. Ve nihayet, bu iki cifi, bulvar Salnt - Mıchel ın berbat küçük lokantalarından birine gittiler. Orada, iki buçuk franga, şarap dahil, öyle bir yemek yediler ki, bunun harikuladeliği bizim dostun nazarında Savo'un vc Claridge’in ziyafetlerini de geçti. Geveze Alix'in boğuk sesiyle o günkü basit hâdiseleri anlatışını, epeyce şaşkın ve tesir altında dinleyip duruyordu. Ancak yarısını anlayabildiği bir sürü argonun seli. Brown'un üzerine akıp duruyordu. Bu cüretk&rane İstiareler, meyhanelerin çinko tezgâh başlarından doğan bu konuşuş tarzı, onun hem hoşuna ğidlyor, hem de başını döndürüyordu. Evet, Alix bir sokak kıtıydı: bunda şüphe yok. Fakat müthiş bir coşkunluğu vardı. Yvonne, ona, Brovn’un hem bekâr, heıu de çok zengin olduğunu haber
vermişti, belli. Çünkü, delikanlı, kızın, kendisine zaman zaman alâka İle baktığını farke-diyordu. Dinlemez gibi durmakla beraber, şu cümle kulağına çarptı: «Fena değilmiş.» Kendi hakkında söylenen bu cümleden koltukları kabardı Hakikaten de bizim dost, kendini fena bulmazdı Hattâ ona dair, daha da hoş cümleler sarfedildigl vakidi Nihayet, bir zaman geldi: kız. onunla alâkadar değilmiş gibi durdu. Meçhul şeylerden, meçhul şahıslardan bahsediyor, boyalı dudakları üzerinden dilini ustaca bir hareketle göstererek delikanlıya yaman bir nazarla bakıyordu.
Zavallıcık merhamet de uyandırıyordu. Bu kadın pürsıhhatli. doğru! Gençliği ve neşesi de vardı. Lâkin, kısık sesinden maada, her turlu cazibeden mahrumdu. Mamafih, Paris'te bir cambaz kızla geçirilmiş bir macera, hiç de fena değil. Sonradan güzel bir hikaye halinde anlatılabllir. Acaba ou sözü kim söyledi? La Roclı-• • uıtd mu
yoksa Oscor Wılde ou? kısar
yaşı ilerleyince maziyi arayabilmek için gençliğinde bir takım delilikler eylemeu.
Yemekten sonra kahvehanelerin önünde biraz oturdular: likörler içtiler. Yvonne. Brown'i evine götürmesini teklif etti. Kadın, biraz ötede otururmuş Cambaz kız. kavalyesine, kendi yerceğizinden bahsetti. Zamanının bir çoğu turnelerde geçer mIş ama gene de bir yeri olmayım istermiş. Kendine alt eşyalar arasında, yaşamayan bir ka din itibar sahibi olamamuş.
«Biraz sonra dar bir sokağa daldılar. Gayet berbat manzaralı bir binanın önünde durdular, Aiix kapıyı çaldı; ve delikanlıya. İçeri girmesini teklır etmedi. Şüphesiz bu kendiliğinden olacak bir şeydi, Genç a-damsû. bir kolejli mahcubiyetine kapılarak söyleyecek bazı sözler aradı. Aralarında mânâsız bir sükût hüküm sürdü. Kuru bir tıkırtı Ue kapı açıldı; ve Allx. Brovn'a, istlfhamk&r ve hayret içinde baktı Sonra, kararım vererek elini uzattı. Buraya kadar kendisini getirdiği
(Arkası varı

21 Eylül 1949
aksam
Bahlfe ?
f HER AKŞAM I
Yankesici
Tarihten sabiteler
RADYO
YENİ YAYIN(Ş®
meftv başladı. Çünkü şişman *-dama yetişebilmek İçin haflyenln önünden geçmek lâzımdı. Fakat Ceyin korkacak bir ka-babati yoktu. Hâdiseyi, haflye-HapLshane- ye anlatacak ve onu vazifesini uru. ,cuı - sanat değiş- yapmağa davet edecekti.
Unneğe karar vermişti. Hırsız- O «ırada hafiye Kalp, halk hk yaparken bir daha yakala- arasına kanşti ve güzden kaynınsa senelerce kodeste yata- boldu. O «aman Ceye bir İlham UcakLı. *nldl- dönerek gen? kna «ordu:
Ertesi gun bir eğlcac» yerin- — Trenini* ne zaman hareket de işe girecek ve ekmeğini na- ediyor madmazel?
muslyle kazanacaktı. Fakat nef- — Beş dakikaya kadar. 14 nu-slnl denemek, yankesicilik İpti- maralı rıhtımdan.
lâsina dayanıp riayanamıyafa- — Biz oraya gidip beni bek-ğını anlamak istiyordu. İçte bu leyin!*, dedi ve valilini kıza maksatta merkez garına git- verdi.
mlîU Ceyin. hafüeyi beklemeğe
Tecûrbe muvaffakiyetle neti- vakti yoktu. O. genç kıza her çelendi, çünkü vankesiclllk et- “ »®ta olursa oUon yar’ mek hevesini duymadı. Derken d™ etaell idL Vakia bariyeti-uzaktao polis hal iyesi Ktapun nl tehlikeye koyuyordu. Fakat geldiğint gördü. Muavini Mac d» başka bir hal çaresi de yoktu. ( her halde o civarda bolunu- Oenç tiz, emniyet ifade eden bir tebessümle 14 numaralı nb-
Cey. her ihtimale karşı ba- bma doğru yürüdü. Oy, bir fiyelcr tarafından görünmemek dakika sonra şişman herife için yandaki koridora saptı. Ç*ri>ü »e el çabukluğu Ue ğtûç Fakat biraz ötede valizini ytrt *™n çantasını çarparak
düşüren re para çantasını si- «*in« koydu. Şişman adam: nirU sinirli karıştırmağa başla- — Kfir müsün be herifi Etra-yan güzel bir kız gördü. Genç [;M baksana... diyerek Ceye ku bir çığlık kopardıktan sonra çıkışmış ise de o aMırmıyarak istasyonun manilatura eşyası yürüdü.
sanlım paviyonuna koştu. Vali- Fakat birdenbire da üyenin zinl yerde bırakmıştı. Cey. vali- muavini Maçı görür görmez var ıd yerden aldığı gibi genç kivin kuvvetiyle 14 numaralı rıhtıma arkasından koştu. Kızcağız, pa- " ’ ‘
piyo nun İçinde kıpkırmızı çehresinden, ayyaş olduğu anlaşılan şişman bir adamla konuşuyordu:
— Masyij, acaba, para çantamı gördünüz mü' Z__________ ’ '
şu vitrinin üzerinde muttum- ortağı olduğuna dair bir Tren bileti ile paralarım, içinde ÇÜpheye düşemezdi. Cey. para MI ,r"*-----------'-----------
Şişman adam, sert bir tavırla:
— Kızım, ben çanta, manta krlm, derken birdenbire dona-
gormedim, cevabını verdi ve «- “L ***’
vışmak için arkasını döndü. J J"
Genç kız. gözleri yaşla dolu olarak herifi kolundan tuttu, teessürden titreyen bir sesle:
— Fakat mösyö, çantam yanınızda idi. Ben ile Nişanlım James bu akşam Near-Londrada ev lenecektik James, denizcidir. Ya nn hareket edecek. Yalvarırım «ize para çantamı veriniz .diye yalvardı.
Kırmızı yüzlü adam, omuz «üterek paviyondan çıktı. Kız hıçkırıklara boğuldu. Ceyin, yanında durduğunu ve kendisine teslim etmek üzere valizini tuttuğunu görünce Ona teşekkür etti ve meyilliyetle sordu:
— şimdi dc yapacağım, para çantam o adamın yanında duruyor. Bu akşam evlenebilmek için New-Londonda bulunmağa mecburum.
Cey. kızın bu haline acıdı:
— Madmaze) benimle beraber geliniz, diyerek genç kula beraber, hole çıktı.
Şişman şahıs, halk arazında yürüyor, hafiye Klap da biraz Ötede duruyordu. Cey, hafiyey 1 görür görme» soğuk terler dök-
Cey Boston o akşam Nevyork merkez garının plâtformunda durarak Şikagoya gidecek ekspres katarına binen yolculara bakıyordu. Kendisi sabıkalı yankesicilerdendi, den yeni çıkmış ve
doğru koşmağa başladı.
ı_ Güzel kız, Ceyl sevinçle kar!. şıladı. Yankesici soluyarak:
| — Buyurunuz madmazel çan-
tanızı! diyerek kıza aleni olarak verdi. Çünkü hafiye muavini Eminim kİ Mac, uzakta idi ve genç kızın
çantasını verdikten sonra:
— Haydi madmazell Çabuk trene bininiz. Size saadetler dl-
îde hafiye Klap duruyordu.
Hafiye genç kızla Ceyi, manidar nazarlarla süzdükten sonra yanlarına doğru yürüdü Cey, heyecandan boğulacaktı, tklslnl yakalama, genç kn evle-nemedlkten başka balâskân-nın sabıkalı bir yankesici oldu. ğunu da öğrenecekti.
, Cey;
— Madmazel çabuk olunuz, , diyerek kızı elinden çekiyor ve ' vagona doğru sürü ki üy ordu. Nc-rede İse hafiye muavini yanla-, nna gelecekti.
Cey. haflyenln bağırdığını . işitince, dişlerinin bağı çözüldü. Fakat başını, arkasına çevirince haflyenln , muavinine 1 bitap ettiğini gördü ve:
— Bırak onu Mac! Cey, ye-genini trene bindiriyor, dedl-1 ğınl işitti. Hafiye, göu kırparak ilâve etti:
— Ceyin yeğeni, para çanta-
■ smı pavlyonda unuttu. Cey,
■ unu bulup getirmeğe gitti. Madmazel. dönüşünü burada bek-
ı I erken bana herşeyi anlattı. ( Cey. geniş bir nefes alarak l güzel km uğurladı.
’ Çeviren: A. HİLÂLİ
(Baş tarafı beşine! szhifede)
Kanlıca 19 uncu mum ikinci yansında meşhur kİ y&sîl erim İzin yaz mevsimlerini geçirdikleri bir semtti. Ali paşa Bebekte'd yalısından evvel Kanhcada bir yalıda otururdu. Fuat paşanın Rtanbcndflld yalım re parkı ise devrinin meşhur binaların d tın re bahçelerin den dL
Bu yalıda balolar, gardenpartiler tertib edilirdi. Bir yabana ziyaret ettiği bu yalı için şunları yazmaktadır: (Fuat paşanın Kaplıcadaki yalısına ayak basan ziyaretçi, ktato karşısına çıkacağım derhal anlar; zira yalının görünüşü büe bir büyüklük izhar eder; AU paşanın konağı büyük bir konaktır; fakat Fuat paşanın yalısına muhteşem tâbirinden başka bir şey bulunamaz. Boğazlçinln dalgalan Üstünde inşa edilmiş olan bu yalı, tâ arkadaki tepelere kadar uzayan büyük koruluklarla çevrilidir.
Yalının etrafındaki mükellef bahçeler, herkese açıktır. Bildik ve yabancı kim İsterse bahçede tenezzüh eder. Kim İsterse korulukların altına girerek Bo-ğazlçlnin güzellllkertnl seyredebilir) (S).
Bir gün Fuat paşanın oğlu Nüznn bey Kanlıca yalısından Vükelâ vapuruna bineceği çırada kaib sektesinden vefat etti. Paşa ve haremi bu aa hâdtse karşısında yalıda oturamadık-I arından. Hekimbaşı zade Hay-ruüah efendi kendilerinden Bebekteki Hekimbaşı yalısına nakillerini rica etti. Bunun üzerine (Keçeci zadeler Bebekte ve Hekimbaşı tasımı da altı ay kadar Kaplıcada İkamet ettiler.)
Fuat paşa yalısında devrin yabana riyaset adamlarlyle siyasi görüşmeleri cereyan etmişti. Türk - Yunan muahedesi de 1271 tarihinde bu yalıda İmza edildi.
Bir ütüden çıkan kıvılcımla bu güzel re tarüıl yalı yanıp gitti. Böylece İçinde bir büyük devlet adamımızın yaşadığı vt bazı siyasi hâdiselere sahne olan bir binamızı daha kaybetmiş olduk.
Kanlıcada bugün de bir kısmı muhafaza edilebilen meşhur yalılardan birisi de S-ıffet paşa yalısıdır 19. asnn çok mühim ve mümtaz devlet adamlarından olan Saffet paşa yalısında da konferanslar toplanmış, birçok yabana devlet edamı bu yalıda Hariciye Nazın veya Sadrazam olarak Saffet paşayı ziyaret etmişlerdir
Saffet paşa yalısında yaz mevsimleri, yabancı elçilere büyük ziyafetler de tertib olunurdu.
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki prorram
«İS Açılış va ProfraıA. 1« İL S. »an v- Şarkılar. İMİ Halk tttrkO-Iert, 1830 Konufma. İS «S MUzlk: (TL), t» M. S ayan ra Haberler. 1I.1S Gocrat'jte bıutfin. UJO Müzik: (Şcvkal YUeeaaz orkeatraaıt. ■> Şarkılar. Ü B Rad.vo ınvzctczl. »30 Sertna saat AHMET RAStM PROGRAMI
ÇOCUK DOKTOHire iotaobulda urda hlr debi notrodfl-
sau» «2 sel saytsı anne ve babslara faydalı yaolarla çıkmıştır. Boyam PJL M.
Tflnu FOLJO.OB ahaştismaijcri
I
TOrk Folklor Araştırmaları sdh bal kbllclal «lerflatnln t nd eylül M0 va araşürtüatarfle pkmlftrr İçinde memlekellmlrln dcŞerll toütlorvu va atnoloKlartnm yasılan vardır. J*ra*. Dr. SUhryl Obircr. Mahmat Ba«p Gastmlhal, Haltt Bayn. Sadi Tstct AUmm. Alt Rıra Yalsın. Vahit LMd Salcı, Kcnral Ç,illnslroghı,nun tansa— lan, defteri! yanlar» ribada yor M-nuglır.
Sana» İS kuruştur. Rsfhca kitapçı va ratOaeUlerde butunu. Abone ra tevsi nşerlusl şudur.* VefUdlrek, Necip Ef. Sok. M. İstanbul. Okuyucularımıza tavsiyr ederiz.
man'd an paraçîaT). HJo Mttrfk: (PLİ. D Kanun konulan. SLI1 Dana mdılŞI (PIJ, «!.« M. 8. ayan w Haberler. O Proffram ve kapan»
Yann sabah ve öğle programı
730 M. S. ayan va Marslar (PL>. 1.4» Haberler ve Hava raporu. • Şarkılar CPL). a »s Güntta programı. 830 Çeşiill mOslk (TL). 9 Kapanıj
1J3S Açılı, re Profram. 3130 M S. ayarı va Karuık tarkılv. 19 Haberler, «ıs Radyo ulan orkestran. 13 30 Öeir KMeteri. 13 46 Radyo »alon orkestran. 14 Hava raporu, akjam programı v« kapanış
İSTANBUL RADYOSU
1838 Açılış ve propram. 19 Haberler. 39.» Hant orkestra enerleri (TL). 1030 İstanbul Konscrvatuvan
Tttrk musikisi kıra bay eti konaerl : 1 — Peşrev «Devri kebir ikamda» (Zeki Mehmet afal. î — Mest olup ttmb Kiribanın kO-ade ta be nnnı •Afr çember Ununda» ş — Har «aman pişi nlttiLhnnda hûvcydaaın sen ■Devri kebir Uuıındn» (Drde H.l. 4 — Derdi hicrinle bÜtOn avareler «Şarkı» (Ziya Bey), I — Bitlim sana ben blvefa raime «Şarkı» (Oaep Afal. » -— Nısflye taksimi «Gavsl Baykara larahndan». 7 — Hasretle umara naJe döndOrn eenslı «Nakış yürük semai» (Dede Ef ). S — Snz semaisi (Şerif Muhittin Beyi. 20.10 11 Rlcbard W«t oer, .T .mola user operamdan Ve-
nuaberf! sahnesi ve Bachanale» Çalan: Afbert CoaU idaresinde Senfonik Ork, 21 Edwasd E M t «İM orkestra melodini al Gece şarkjı, b) Sabah şarkısı Op. 19 Galan: Albert Sandler İdarraınde Palm Court Ork.. »40 Terastı: «ipekçi Merhum» (Koniedil ibnlrrehk Ahmet Huri. Oynayanlar İstanbul Şehir Tiyatrosu Komedi kısmı sanatkârlar». 21.15 Sax «erleri ve taıkılar (PL), 11,45 Halk türküleri (PL). 22 Traru. Schuoert. Senfoni
No. 8 «SI mlnûr» (Bitmemiş). Çalan-Slr Thoma» Beeeh.ı.n idaresinde Londra Filârmonik Ork, t) Franı 14axt piyano ve orkestra için konserle No. 1 «Mİ bemol maJSr» Çalan: Walter Cevekins v« Londra Flârmo-nlk Ork (Pi l. 22.43 Haberler. 23 Dana mlialgi (Tl.). ÖJ0 Proçnun ve kapanış._____________________________
ARIİTEZT
Bu ılftpnte M - DO uncu sayılan çıkmıştır. İçinde Emin OnaVm yaptığı «Yapı - Kredi bankan Buna şu bari binası», Arif Hikmet Holtaym «Samsun il hanlar binaen. Tuta* Bayat'm «Ankara aafthk n>«zhurlar> binası». Eyttp Kömürcü ogta'nun «İskilip imar plAıu ve eakl «v rOevele-rt» İle. Santim Oktay'ın «11 inci. 19 uncu asır yapın ve estetik meseleleri*. Naci Meltemin «Antalya». KAnm Mırşanuı «Türle Subinhltfı». Prof Keoskrı'n «brtanbulda maalıen darta-ftı, salaları, tnfaatı», Haltta Tohay m «TOrldyede Mimar» ıdh yazıları vardır. Aynen başka» memleketlerde mimari faaliyet, haberler, yönetmelikler ve piyasa cetveli vardır.
Tavsiye ederiz.
Zayi — Ankara Harb Sanayi kılası komutanlığından almış olduğum terhin vesikasını, nüfus hüviyet cüzdan İyi e birlikte kaybettim. Yenirin*, çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur. 1338 doğumlu Mehmet oğlu Ahmet Balta inebolu
(3) Bizde ilk umumi bahçeler böyle başlamıştı. Abdûlâriı dev rinde Zaptiye Nazın Hüsnü paşanın leşebbüsiyle ilk defa olarak Sultanahmetteki park taıı-ztm olunup halka açıldı.
Tfl£MAQT. rxK£x jc aoj^
Uf »dû O fMlaV *"AöZWa *
İst. Lv. Amirliği ilânları
BULMACA
İ 2 3 4 8 « 7 8
îm “T
1 1 I 1 1
1 1 1 1 1
1 ■' ■ 1
1 1 1 ■
1 1 '■ 1 1
ısıııı
■ 1 1 1 1 1
1 1 1 ■ 1
1 1 1 c I 1
1) Kapalı zarf usulü Ue Dr. Gedildi Okula Mnamrım çatı onarım İşi yaptırılacak tır. Keşif tutan 2002S ün 98 kuruş. Geçici teminatı 1H3 Ura 3ö kuruştur.
3) Etadltmeri 28 Bylûl »48 günü saat 11 de İrt. Harbiyede Lv. Amirliği Bat. Al. Kom. da yapılacaktır. Keşif ve şartnamesi tontisyonda görtlûr.
3) Eksiltmeye girebilmek kçtn tatekMJerin Ur kalemde asgari 15000 liralık İş yaptığına dair belge göstermeleri şarttır,
4) Teklif mektuptanım 28/9/94» günü saat 10 a kadar komisyon Başkanına verilmeaL (3332 — 12745)

1) Tahmin edilen beden 9000 lira olan Ur adet 30 beygirlik dizel motörfl 22/Ey!ûl/M9 günü saat 10,30 da Harbiye Lv. Âmir Bğl Svtm Alma komisyonunda açık eksiltme suretiyle satın a-hn ocaktır.
2) Geçici teminatı »16 Ura ohıp şartnamesi komisyonda görülür. 3115-13030

252 ton sığır eti kapalı zarfla 28/eylfil/M9 günü saat İC da İzmit As. 8a. Al. Ko, da İhalesi yapılacaktır. Tutan 353,800 lira olup tenim a ti 17,882 liradır. 86 ve 187 tonluk partilere bölünerek ihale edilir. Taliplerin kanuni veslkalarlle teklif mektup* tamu ihale saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri. (3433 - 13144)

1 —) Komisyonda mevcut nümune ve şartnamesine göre 13 kalem muhtelif malzeme pazarlıkla satınalmacaktır. Hepsine tahmin edilen bedeli 2979 lira 77 kuruş olup kesin teminatı +47 llrBdır.
3—) Pazarlığı 22/eylûV949 günü saat (11J0) da Harbiyede Lt. A. Bat. Kom da yapılacak tır. Numune ve şartnamesi komisyonda görülebilir. (3803 — 13703)
W
1) Tahmin edilen bedeli 3820 lira otan 500 adet güderi ile 400 adet güverte lâstiği 12/ekim/»4» günü saat 10 da Harbiye Lv. Amirliği Sat. AL Komisyonunda müteahhit nam ve hesabı na pazarlıkla satın alınacaktır.
2) Kesin teminatı 5M lira olup numune ve şartnamesi komisyonda görülür. (3539 — 13484)
*
»49 yılı sonuna kadar müteahhit nam ve nesabına açık eksiltme Ue ekmek nakil Işl 11 Ekim 949 günü saat 15 de Rami Topçular As.Sa.AiKo.aa İhalesi yapılacaktır. Tutan 3200 Ura olup teminatı 480 Uradır. Taliplerin belli vakitte komisyona müracaatları. (3807-13758)
■ *
15 ton sığır eti pazarlıkla 28-9-94» günü '-aat 16 da kartal Maltepe As. 8a. Al. Ko da satın alınacaktır. Tutan 24 000 lira olup kesin teminatı 3800 Uradır.. Taliplerin belli vakitte komis yona müracaatları. 3609 - 13759
Created by free version of 2PDF
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanlığından:
(A) öğrenci yazılma işleri
1 ~ Fakültemize yazılmak İsteyenlerden aşağıdaki şartlardan biri aranır:
a) Devlet olgunluk İmtihanını vermiş olmak. (Türk liselerine eşitliği Milli Eğitim Bakanlığınca manmış bulunun yabancı memleketler liselerinde geçirlimi, otan imtihanlar olgunluk muadili saydır.)
b) Bir fakülteden veya öğrenimi olgunluğa dayanan yüksek bir okuldan diploma almış olmak
3 — Fakültemize yazılmak İsteyenlerin getirmek mecburiyetinde olduktan belgeler şunlarddır:
a) Fakülte Dekanlığına bir ditefrp»
b) Tahs 11 durumunun, birinci maddede yazıtı otan şartlardan Mrtne uyduğunu görtartr belgeler;
e) Nüfus kâğıdı veya tasdikli örneği;
d) Bağlık ve aşı raporu, ;
•) Kartonmn 0x1 büyüklü günde S fotoğraf;
n Beyanname. (Bu beyanname fakülteden alınır ve doldu-ralup pullandıktan sonra, aday tarafından fansa. edlMr.)
9 - Yazılma hara otan od ’ İranın. fakülteden alınacak btr tahsil müzekkeresiyle üniversite aaymanhğm* yafanlması ve makbuzun getirilmesi gerekir. «Yanlına harta, makbuzu faköi te İdaresine gösterümeden Sğrencfzdn yımima işlemi ««inç. tanmış sayılmaz
4 - Fakülteye yazritnak tettyen öğrenci saykki belirli mlkdan
takdirde adaylar arasından Uttrme va olgunluk der ece-“■tae göre seçme yapthr.
_® - Fakülteye yazılma süresi 16 eylül sabahından >1 ekim •Uamıa» k.dM,r. Ba mOdöel çoçfelMlkta, «mra ölç UI IU-reue kayıt muameleni yapılma»
(B) Kayıt Yenileme işleri
Eski öğrenciler kayıt müddeti içinde fakültemize başvurarak kayıtlarını yenilemek zorundadırlar Kayıt yenileme dekanlığa hitaben yazılan bir dilekçe Mede yapılabilir,
Derslerin başlamasından itloaren bir ay İçinde kayıtlarını yenürmlyenlerin kayıtları silinir. (12A1S>
Üsküdar İkinci asliye hukuk yargıçlığından: 949/21®
Mehmet Bora vekili avukat Nu-rullah Koral tarafından Üsküdat Körbakkal caddesi Körbakkal Çıkmazı No. 15 de Mustafa kızı Hatice aleyhine açılan feshi nikâh dâvasından dolayı dâvâlının hâlen bulunduğu yeri belli olmadığından llânen tebligat icrafın* karar verilerek dâvâlının 9/7/949 cumartesi saat 9.30 da yargılamada bulunması veya b!r vekü göndermesi ve dâvaya karşı da on gün İçinde cevap vermesi İçin dâva arzuhali özü İle günlü davetiye ilâ-nen tebliğ ettirildiği halde gününde gelmemiş vekil de göndermemiş ve dâvaya cevap dahi vermemiş olduğundan yargılama gıyabında başlamış ve dâva arzuhali okunmuş ve dâvâlıya llânen muameleli gıyap karan tebliğine ve dâvacı vekilinin şahitlerinin dinlenmesine ve yargılamanın da 16/10/SM9 cumartesi saat 1130 a talikine karar verildiğinden dâvâlı Hatlcenin beş gün İçinde bu karara İtiraz etmezine ve yargılama gün Ve saatinde gelmesine veya vekil göndermesine aksi takdirde bir daha yargılamaya kabul edilmeyerek gıyabında karar verileceği muameleli gıyap karan yerine knlnı olmak üzere ilân olunur.
(W72)
ZAYİ — Beşiktaş nüfus memurluğundan aldığım ve içinde askerlik muamelelerim kayıtlı bulunan kimlik cüzdanımı kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoldur.
1930 Doğumla
Osmanuğlu Bülent Gökçay
Soldan sata: 1 — Akın akın. 2 — KUşat ederaiyen, S — Beygirin ensesindeki kıllar. 4 — Terazinin bap -Tersi güzel sanat - ŞtUr. 3 — Dokunaklı s«z, S —Tersi bir emirdir - y*d eder. 7 — Sıfat eki - Tersi kurşun kalem lAatlti. 8 — Fena deftüdl. 9 — O»ütlh - Bir gıda maddeat 10 — Çift olarak doğan - Kabile.
Yukarıdan aşağıya: l — Şehir orta-nnda vakti gö»teren bina. 2 — Otuzda ytrmi ■ Beyaz. 3 - Tramvay demiri -Tersi bir **n - Dördün >juun. 4 — Âmirler - Tersi riyaa uğram». S — Doftum yerini Ziyarete azimet et. 8 — Ara - Geniş, T — Tersi eserler - Tersi bir kadın ismi. ■ — YUksek İlim m0-
CEÇEN BULMACANIN HALLİ
Soldan aafiat I — Ruküçen. Z — Eşlkiaşı. 3 — Sırıtmak. 4 — Aîlllk. S — fana, Sı. ■ — Gel. Abnb. 7 — Ezaplcy. > — Çene. Uf. I - !g. Te, Ne. 10 — Titizler.
Yukarıdan aşağıya: l — ReşmigeçiL 2 — Ası. Mezeci. 3 - Klraalan, 4 — Ikts. Peri. 5 — itllral. • — Çamhbcl. 7 — Ejal. Ayine, 8 — Nıkkıb. Fer.
İstanbul akıl ve sinir hastalıkları hastanesi Baştabipliğinden: Bakırköy
Bağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığının emirleriyle iki sene hastanede okutulup çalıştırıldıktan sonra dördüncü sınıf hemşire ve hastabakıcı yetiştirilecektir. Erkeklerin askerliklerini yapmış olmaları şarttır Bu Ud sene zarfında ayrıca ücret verilecektir. İlk mektep mezunlarının ellerinde mevcut ilk oku) diplomasının asıl veya tasdikli sureti, fotoğraflı nüfus tezkereleri, İyi hal kâğıtları, altı adet vesika fotoğrafı ve bir adet dilekçe İle idaremize müracaattan. (13721)
Yüksek Mühendis aranıyor
-Elâzığ - Van demiryolu İnşaatında çalışmak üzere bu gibi İşlerde çalışmış tecrübeli yühscâ mühendis çalıştığı yerleri gösterir veskltan ile birlikte Bahçekapı. Cermanyâ Hanında FOMSİM İNŞAAT ŞİRKETİ’ne müracaat.
Maliye Bakanlığından:
1 — 5016 saydı kanunla basılmasına selâhiyet verilen san pirinçten mamul ve ortası delik 2 i kuruşluklarla 1 kuruşluklardan kâfi miktarı tedavüle vazedilmiş bulunduğundan eski nikel halitasından mamul beyaz ve kenarlan tırtıllı bir kuruşluklarla bronzdan mamul san on paralıklar 15 eylül 1950 tarihinde tedavülden kaJdırtiaccaktır.
2—15 eylül 1950 tarihinden İtibaren bir sene müddetle yal nız malsandıklan. Cumhuriyet Merkez Bankası ve Merkez Bankası olmıyan yerlerde Ziraat Bankan şublerince kabul edilecek olan mezkûr bir kuruşluk ve on paralıkların elinde bulunanlar ca ona göre değiştirmeleri İlân olunur. (13661)

Devlet Denizyolları ve Limanlan işletme Genel Müdürlüğü ilânları
^gTurk Bayanları
Biçki — Dikiş T er ak ki Y urdu
Öğrenci kaydına başlanmıştır. Pazardan maada her gün saat 9 dan 17 ye kadar müracaat olunur. Altmbakkal (Radyo Evi karşısında) Babfl sokak No. B3.
1 — İdaremiz İhtiyacı İçin 16 kalemde 1362 roda lif halat kapalı zarf usulüyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 23/9/949 cuma günü saat 15 de Tophanede genel müdürlük alım satım komisyonunda yapılacaktır.
3 _ Tasarlanmış değeri yoktur. İsteklilerin, teklif edecekleri mal bedelinin nispetini güvenme parası olarak hesaplamaları, eksiltmeden önce komisyondan alacakları bir yazı ile güvenme paralarını idare veznesine yatırarak 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazır Uyacakları kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyon başkanlığına tevdi etmeleri.
4 — Şartnamesi her gün parasız olarak komisyondan alınabilir. 12244
Bayındırlık Bakanlığı Yollar 1. inci Bölge müdürlüğünden
Teşkilatımızda çalıştırılmak üzere teknik okulu veya kortejin makine kısmından mezun veya bu derecede tahsil görmüş makine tekniker veya mühendislerine İhtiyaç vardır.
’ İsteklilerin variyetlerini belirtir belgeleriyle Bostaocı-Küçük yalıda bölgemiz makine şefliğine müracaatları ilân Olunur 13728
Yunan bataryaları Oe oçaklan Crammcs dağı minarelilerinde çetecilerin mevzilcriıu botubardjnıan ediyor
Etibank Genel Müdürlüğünden
Bilerinde, kepçe hacmi 1 İlâ 1.5 metre küp otan Dizel mo-törü ile müteharrik, palet üzerine, monte edilmiş ekskavatör olup satmak veya kiralamak arzu edenlerin, ekskavatörün hâlen bulunduğu mahalli, durumunu, imalât senesini, marka ve tipi ile salış ve t Iralama şartlarını İhtiva eden mufassal mektuplarının en geç 30 Eylül 949 cuma günü oankannzda bulundurulmak üzere Etibank Genel Müdürlüğü Ankara adresine göndermeleri (137-ilf
8
AKŞAM
Yol yapımı
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan İş: Geyve — Mckeoa yolunun 310+225 — 319+ 3ÖÖ kilometreleri arası yapımı otap keşif badeli (30522155) üç yiız ncş bin iki yüs yirmi bir lira oUlbOŞ kuruştur.
2 — Eksil ime gönü: 1/10/1949 tarımım rastlı yan cumartesi guııü saat ön İkide Ankarada Bayındırlık Bakanlığı binası i-çînde şose ve köprüler reisliği odasında şoseler eksiltme komisyonunca kapalı zarf usulü İle yapılacaktır.
3 — Eksiltme evrakı: Vezneye yatırılacak (15.30) on beş lira otuz kuruş bedele ait makbuz karşılığında şose re köprüler reisliği mail işler şubesinden alınabilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin: İsteklilerin 1940 yılına ait ticaret odası belgesi ile usulü dairesinde (15.958.86.) on beş bin dokuz yüz elli sekiz Hra seksen alta kuruşluk geçici teminat vermeleri ve bu İş öneminde bir işi İyi surette başarmış veya İdare re denetlemiş olduklarını Lspata yarar belgeleri İle birlikte eksiltme gününden en as üç gün önce (tatil günleri hariç) yazı ile Bayındırlık Bakanlığına müracaat ederek bu İş 1 çin yeterlik belgesi almaları.
5 — İsteklilerin eksiltme şartlaşmasının M üncü maddesinde verilen izahat çcrçevesLnde (Eksiltme evrakının her parçasına ellişer kuruşluk pul yapıştırarak bunları imzalayıp sarflarına koymaları) hazır! lyacaklan yükleme mektuplarını eksiltme günü saat on bire kadar makbuz karşılığında komisyon reisliğine vermeleri lâzımdır.
Pastada olacak gecikmeler kabul edilmez.
Keyfiyet ilân olunur. (13316)
■ ı
Fevkalâde bir bahçenin lâtif kokularını size bah.şe der.
ARI
Dranaj inşaat işi
Basın Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğünden
l — İstanbul - Ümraniye Eme tor binası dranaj inşaatı İşi vahidi flat esası üzerinden kapalı sarf usulüyle eksiltmeye konulmuştur.
Z__Bu İŞ için 29663 44 Ura bedel tahmin edilmiştir. Geçerli
inancası 2226.26 Uradır.
3 — İhalesi, Ankarada Anala rtalar Caddesi Konya sokak. Tarko Handa Genel Müdürlüğümüz satın alma komisyonu o-doaında 30.fl.lB4S tarihine müsadif cuma günü saat 11.00 de yapılacaktır.
4 — Daha fazla izahat ve parasız şartname almak Istlyenle-
rin Ankarada ayni binada genel müdürlüğümüz İdari İşler müdürlüğüne ve istanbulda Harbiyede İstanbul Radyosu müdürlüğüne müracaatları ve taliplerin yukarda tâyin edilen gün ve saatten bir saat evveline kadar şartnamede gösterilen belgelerini de koyacakları teklif mektuplarına ait kapalı zarflarını komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde vermeleri İlân o-lunur._________________________ 13535
Bayındırlık Bakanlığından:
Ekşitmeye konulan iş;
1 — Maraş Gâvur gölünün düzenlenmesi işi olup tahmin e-diien keşif bedeli flat birimleri esası üzerinden (751,659) lira (48) kuruştur.
2 - Eksiltme 28/9/049 tarihine rastlı yan cuma günü saat 11 de Ankarada su işleri reisliği binası İçinde toplanacak olan su ekşitme komisyonu odasında kapalı zarf usullyle yapılacak tır.
3 — İsteklilerin eksiltme şartlaşmasını, sözleşme tasarısını, özel teknik şartlaşma, flat birimleri ve keşif cetvelini, bayındırlık işleri genel şartnamesini ve su İşleri umum fenni şartnamesini (37) lira (58) kuruş karşılığında su işleri reisliğinden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek Lçln İsteklilerin (33616) lira (38) kuruş geçici teminat vermeleri ve bu işin teknik ehemmiyetinde bulunan diğer bir işi muvaffakiyetle başardığını veya 1-dare ve denetlediğini isbata yarar belgelerüe birlikte eksiltme nln yapılacağı günden en az, tatil günleri hariç) 3 gün evvel yan Ue Bayındırlık bakanlığına başvurarak bu işin eksiltmesine gir mek için yeterlik belgesi almaları ve bu belgeyi göstermeleri şarttır.
5 — İsteklilerin teklif mektuplarını 2 inci maddede yazılı saatten bir saat öncesine kadar su İşleri reisliğine makbuz karşılığında vermeleri lâzımdır.
Postada olan gecikmeler kabul edilmez. (13020)
eVEREADy
Pirinç Hububat / unları 5>e^-/e( iuvvefkndûA
J^inç/eşfırir.
Nişantaşı — ÖmJ
Yatılı — Yatısn ( f—v ■ - Yuva — İlk
Ka - Erkek | .Ç) | L I O El O I Orta - Lise
Eski Feyıiye
Kadrosu müsait sınıflara öğrenci kaydına başlanmıştır. Müracaat saatleri her gün 9—17 arasıdır. İlk kısımda başlayan yabancı dile bütün sınıflarda fazla yer ve ehemmiyet rertl-^l İştir. Teli 80879.
Yatılı
Yatısız
özel Orta — Lise ■ İSTİKLÂL LİSE SI Öğrenci kayıtlama devam olunmaktadır, tstlyenlere ta-rifname gönderilir. Eski öğrenciler kayıtlarını 23 Eylüle
B kadar yenilemendirler. Telefon: 22534 — Şehzadebaşı a
Kız Erkek
İstanbul Levazım Amirliği ilânları
İnşaat ilânı
Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğünden
1 — Etimesgut radyo islasyonucivarında yaptırılacak olan derıvasyon merkezi binasının İnşaatı vahit flat esası üzerinden kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — İşin muhammen keşif bedeli 10935,20 Ura re muvakkat teminatı 820.14 liradır.
3 — İhale 23 eyıûl cuma günü saat 15 te Ankarada Anafartalar caddesi Konya sokak Tarko handaki genel müdürlüğümüz satın alma komisyonunca yapılacaktır.
4 — Daha fazla Lzahat ve parasız şartname almak isti yen-
lerin ayni binada genel müdürlüğümüz İdari İşleri müdürlüğüne müracaatları ve taliplerin Bayındırlık Bakanlığından ala caklan yeterlik belgesini de ihtiva eden kapalı zarfların tâyin edilen gün ve saatten bir saat evveline kadıu komisyon başkanlığına vermeleri İlân olunur. (13083)
Aşağıda cins ve miktarı yazdı maddelerin kapalı zarfla eksiltmeleri hizalarında yazılı gün, saat ve mahallertekl As. 8a. Al komisyonlarında yapılacaktır. Taliplerin kanuni veslkalariyle teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar alt oldukları komisynolara vermeleri. 3587 — 3595 — 13704
Cinsi Miktarı Tutan Teminatı
Kilo Ura Ura İhale gün, saat ve mahalli
Kuru ot 1,260,000 302,400 16,120 11 Ekim 949 11 Rami Topçular.
Balyalj ot 150.000 11,000 1.575 14 » » 16,30 Gelibolu.
Sadeyağı 5,000 36,750 2,757 13 ■ > 16 İzmir Kışla.
Sığır eti 120.000 155,700 9,035 10 » > 11 Ankara Lv. A.
Odun 300,000 21,000 1,575 10 » » 10.30)
Patates 50,000 15,000) >
Kuru soğan 18,000 3,«00) 1,395 10 > ■ 10,45) Ankara Lv. A.
Sadeyağı 4.000 20,400 1,980 10 > 11 Kayseri Lv. A.
T. Salyalı kuru ot 2,000.000 275,000 14,750 6 » * 16 Sarıkamış
Tuzsuz tereyağı 4.200 31,500 2,363 12 » 11 Konya Lv. A.
Çakıl, kum, blokaj taşı 79711,88 5238 7 » 17 Band-rma.
ZİRAAT BANKASI
nın
V&festz tasarruf hesabı sahipleri için hazırladığı
CUMHURİYET İKRAMİYESİ 100.000 lira İkramiyeler 5 büyük II Merkezinde ANKARA - İSTANBUL İZMİR - ADANA ERZURUM’da 28 Ekim 1949 da çekilecektir Her merkeze ayrılmış olan ikramiye tutarı 20.000 lira
Her Merkezde büyük ikramiye
10.000 lira
Bundan başka
5 tane 1.000 Liralık
5 500 „
1O 250
ikramiye vardır.
İkramiyelerden faydalanmak isteyenlerin Bankamızda 1O Ekim 1349 (b> 1SO liralık bir hesabı bulunması ve bunu çekiliş tarihine kadar muhafaza etmesi .şarttır.
Bütün Şube ve Ajanslarımızdaki Vâdesiz Tasarruf Hesabı sahipleri muhakkak yukarıda 5 Merkezden birine girmiş olacaktır.
TALİHLİLER
Aracına katılmak istersen iz mevcut hesabının 150 Liraya çıkarmakta veya 150 liralık bir hesap açtırmakta acele ediniz.
Tamamlayıcı tafsilâtı bütün Şubelerimizden alabilirsiniz.
Created by free version of 2PDF
Ankara Numune Hastanesi Baştabipliğinden
M. Bedeli Düşünceler
Cinsi Adet kapalı zarf_______________
Röntgen Cihazı 1 39600 00 2070 00 24/9/94» saat U de
1 — Ankara Nıimune hastanesinin İhtiyacı İçin bdr adet Röhtgen cihazı kapan zarf asullle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Taliplerin kanunun tarlfatı dairesinde hazırlayacakları mühürlü teklif mektuplarını muayyen olan saatten bir saat ♦vvellna kadar hastanede müteşekkil komisyona vermeleri,
3 — artnameler her gün hastane idaresinde ve İstanbulda Bağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünde görülebilir.
4 — Fazla izahat almak İsteyenler Ankara Miimune hastanesi Baştabipliğine müracaat edebilir. (18021)
Teknik Okulu Müdürlüğünden:
Okulumuzun inşaat ve mimarlık şubelerine resim ve tasan geometri dersleri vermek üzere bir öğretmenle matematik ve fizik dersleri öğretimine yardun etmek üzere bir öğretmen alınacaktır. Resim ve tasarı geometri, dersi İçin, alınacak öğretmenin yüksek İnşaat mühendisi veya yüksek mimar olması, matematik öğretmeninin de gerekli yüksek öğrenimi görmüş olması lâzımdır.
Bu öğretim elemanlarında aranacak diğer şartlar, okul müdürlüğünden öğrenilebilir. Şartlara uygun durumda olanların öğrenim ve çalışma belgeleriyle 30/eylûl/1949 akşamına kadar okul müdürlüğüne müracaatları.
(13473)
/CL.M I
Hollanda KRALİYET Hava Yolları
Hac seferleri. yolcularının kalabalığı doluyu 11 e seferlerimi?» ilâveten 4 motor İÜ 55 kişilik bir tayyare daha ilâve ettik. Yerlerinizin ayrılması için namzet yolcularımızın hemen re daha hocce gtttaek tetlyen muhterem yolcuların Aşi re fendi caddesi. Aşiretendl hanında
HACI NAZİF CELEBİ'»* •««w
Ücretlerimiz bdtön hava şirketlerinden ucuz olup gidip gelme 1200 liradır.
Konservatuar müdürlüğünden:
İstanbul Konservatuarına talebe kayıt re kabulüne başlanmıştır.
1 — Eski talebelerin kaydı ye nllenmed mu&zneiâsi lOntdna. 949 akşamına kadar.
1 — Yeni talebelerin müracaatları lO-Kkiın.MS akşamına kadar kabul edilecek re ll.Kkltn.949 da kabul imtihanları yapılacaktır.
3 — Müracaat günleri: Salı, çarşamba, cuma saat 9 dan İT ye kadardır.
Fazla izahat için Tepebaşındu. kâin müdüriyet binasında t-dareye baş vurulmayı. 13787
Tam mesuliyetle İhracat, ithalât müesseseslnl idare edebilecek enerjik
Bîr Törk genç
vazife arıyor. Teklif T. K. Tophane
mm Bakırköy Biçki ve Dikiş Yurdu ““ E L E N İ İL ANCİOl'VLO (V A F İ A D İ S) KAYITLARA BAŞLANMIŞTIR. Dersler: 7 Ekim cuma guniı bağlıyacaktır. DİPLOMALAR: MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI tarafından tasdik olunacaktır. Tediyatta kolaylık yapılır. NAKIŞ da gösterilir. Müracaatlar: Bâkırköyde Sakızağacı Korsan So. No. 29. Pazardan maada her gün 9 don 18 o kadar.
Tezgâh alınacak
Zirai Kombinalar Dairesi Reisliğinden
1 _ Teşkilâtımız ihtiyacı için 10 «det supap yuvalan taşlama tezgâhı 16 500 lira muhammen bedel üzerinden ekatltm* yollyle satın alınacaktır.
2 — Eksiltmesi 28.9.94» çarşamba günü saat 18 da Atatürk Bulvarı 205 numaralı merkez binasında yapılacaklar.
3 — Geçici teminat olan 123 7,50 liranın Ziraat bankasındaki «4/4888 sayıh hesabımıza yatırılıp komisyona makbuzu verilecektir.
4 — Teknik şartnamesi reislikte muamelât, İstanbulda Zi-
raat müdürlüğünden verilir İdari şartnamesi de buralarda gö rülilr. 13821

Comments (0)