AKŞAM
Bugüıı 8 sahife
__
AKŞAM’ın
Küçük ilânlart en verimli, en ucuz vasıtadır.
Sene 30 — No, 10570 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
CUMARTESİ 20 Mart 1948
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yazı işlerini fiilen İdare eden: C. Bildik -— Akşam Matbaası
Vaitlerin yerine getirilmesini beklerken
Harb çıkacak mı?
MarshalCin mühim bir nutku
Yasanı A. ADNAN - AD IV AR
Bütçe müzakereleri münasebetle Milletvekillerinin bir çok is-rtekleri ve bu İsteklere karşı hükümetin de bir çok vaitleri olduğunu bundan evvelki bir makalemde yazmış ve bir nevi borç demek olan bu vaitlerin yerine getirilmediği takdirde borcunu öde-ıniyenlere tekrar kredi (burada kredi itimat mânasına) verilmemek muhtemel olduğunu ilâve etmiştim. Bugün 1948 bütçesine hükümet el koyduğundan beri 'İki buçuk ay geçmiştir. Şimdi bütçe ile beraber edilen vaitler-den bir kaç misal alacağım:
Dikkat ediyor musunuz, son günlerde yine sarhoşluk ve bu yüzden polis vakaları çoğalıyor. Sarhoşluğu çoğaltan bence rakının ucuzlaması olduğunu ve bunun hakkında ne düşünüldüğünü geçen sene bir sual takririle Mecliste sormuştum. Ben halkın maddi ve mânevi sıhhatinin bozulmasına rakının ucuzlamasını sebep tutarken bana cevap veren hükümet âzası bilâkis Takının ucuzlamasının sıhhati koruyacağını söylemişti. Ben de demiştim kİ «bu rakı ne garip bir mayldir kİ sıhhate muzır olmasın diye pahalandırılır, yine sıhhate muzır olmasın diye ucuzlandırılır». Halbuki İşin hiç böyle iki taraflı bir paradoks olmadığı geçen seneden itibaren meydana çıktı. Rakı istihlâki o kadar arttı kİ koyacak şişe bulamadılar. Bu çok satılan mayii alanlar ne gülsuyu gibi etrafa serpmekte, ne de kolonya gibi sürünmekte olmadıklarına nazaran midelerine indirdikleri ve mideye giden rakının memleketin hususile ahlâki ve manevî sıhhatine muzır olduğu erverâ ı-.aTRÇa ve (her vakit olduğu gibi) sonradan da hükümetçe takdir edildi. Hattâ bir sene evvel bana Mecliste cevap veren eski Vekil beyin yüzünde bu sene bana bakarken biraz olsun hakkımı teslim edici bir lşmizaz görür gibi oldum. Yeni Vekil bey İse rakı fiatlerlne tekrar zamma taraftar olduğunu sarahatle İfade etti ve yalnız zammın miktarında mütereddit göründü idi; bugüne kadar bir şey yapılmış değildir. Acaba neden?
Geçen gün Akşam'da Vft - Nû Eminönünde elleri kelepçeli, belleri zipcirll ve etrafta süngülü ve bir de otomatik tüfekle yürütülen mahkûm veya maznunlara tesadüf ettiğini yazmış ve halbuki benim bundan sonra sokaklarda böyle kötü ve gayri medenî manzaralara tesadüf etmlyeceğl-mize dair verdiğim müjdeden bahsetmişti, o müjdeyi vermekte acele etmiş olduğumu sonradan esefle anlamıştım; fakat sırası gelip de Vâ - Nû’ya bu hatamı söylememiştim. Filhakika biit çe komisyonunda Adliye bütçesi müzakere edilirken benim rica ve İstirhamım üzerine bütün arkadaşlar İstanbul ve belki diğer büyük şehirlerde birer ikişer kamyonet tedarik edilerek mahkûm ve maznunların o vasıtalarla naklini temin İçin bütçeye tahsisat konulmasını kabul etmişler-1 di. Bir kaç gün sonra gördüm kİ İstanbul İçin bu tahsisat kaldırılmıştır. Fakat Veldl- bey buna bir çare bulacağını vâdetmişli Demek çare bulunamadı. Bütün dünya milletleri mensuplarının kaynaştığı bu büyük şehirde hâlâ ortaçağlar usulü devam ediyor. Acaba neden?
İstanbul mahkemeler dairesine ait suale de cevap veren Vekil Dev artık bu binanın yeri katî surette taayyün etmiş olduğunu ve bıı sene başlanacağını ifade buyurmuşlardı. Fakat İş şimdi yine değişti. Eğer değişeceğini bilseydim ben de yerli, ecnebi tarih. nr-keoloji sanat tarihi mütehassıs-nruin fikrfne ederek
Sultanahmet meydanında ibra-kaLPa'?a sar*Wun yerinden baş-dkn ttCH û,annia5|nı teklif eder-all>ilkl orada arsalarm ve vl» uJ’’!! istlmlâkl bir milyon liradan çok fazla para ve bir
de arsaya sondaj yaptırılmak İçin elli bin Ura sarfedlldlğini bildiğimden bu yerden vazgeçiniz demeğe, bu milletin kesesinden yeniden masraflar İhtiyar ettirmek istemediğim İçin, bir ttirlü dilim varmadı ve on beş senede verilen bu kararın bu defa kati olduğuna safdilâne bir surette inanarak sustum, Meğer kİ yine kati karar olmuş ve zahir şu koca Istaubulda bir arsa bulmak pek güç olacak ki şimdi yeniden araştırmalar başlamış. İstanbul gibi yer yer yangın yerleri, boş arsaları mebzul olan bir şehirde on beş sene süren araştırmaya rağmen bir adliye binası yeri bulunamaması medeniyet ve mimarî tarihinde bir misli daha görülmemiş bir vaka diye kaydolunmağa değer. Asıl fenası, taraf (Arkası sahife 2; sütun 1 de)
Pariste herkes harbi bekliyor
Londra 20 (R) — Londra radyosu tefsire 11 erinden Wllliam Pi-ckels dün akşamki konuşmasında Paris seyahatinden bahsetmiş ve demiştir Id:
«Paristen geliyorum. Fransız başkentinde herkesin dilinde «harb» kelimesi dolaşıyor. Herkes h&rbl bekliyor. Hattâ bazı kötümser muhitler İki ay İçinde muhakkak bir harbin patlak vereceğini söylüyorlar.
Ben İyimser görünüyorum. Muhakkak bir harb çıkacağına inananlardan değilim. Evet, vaziyet gergindir, fenadtr. Fakat şu farkla kİ eskisi gibi hazırlıksız değiliz. Bu vaziyet bir harbi ön-1 ivebilecek mahiyettedir.»
Diğer taraftan maddi sebeplerden ötürü Sovyet Rusya harb edemez durumdadır.»
Amerika Filistinin
taksiminden vazgeçti
Amerikanın bu kararından Yahudiler meyus, A raplar ise memnun görünüyor Londra 20 İR) — Amerikanın FiMs-tlnln taksimi plânının tatblkındaa vazgeçmesi, gerek Birleşik Amerika ve gerek FUlsUndeki Yahudiler üzerinde elim bir tesir uyandırmıştır. Yahudi temsilcisi, Yahudllerln taksim plAnuu desteklediklerini ve Birleşmiş Milletler plânı tatbik etmezlerse, Yahudllerln taksim plânı ruhiyle hareket edecekler lal söylemiştir.
Nevyorktakl Arap delegeleri mahfilleri, Amerikanın sLyasetlnde vuku bulan bu değişikliği lâkaydl ile karşılamışlarsa da, Filistin Arapları sevinçle aelâmlanuşlardır.
Lake Success 20 (AP) — Bu gece Birleşik Amerika Filistin taksim tasarısından vazgeçilmesini Birleşmiş Milletler teşkilâtından taleb etmiştir.
Bu tasan yerine Filistinin Teşkilâtın geçici vesayeti altına alınması teklif edilmiştir. Bu beklenmedik teklif Amerikan başdelegesl Warren Austin tarafından evvelâ S Büyüklerin bir toplantısında; sonra da Güvenlik Konseyinde ileri sürülmüştür.
Warren Austin, bu teklifi müzake-
f- "S
Güvenlik Konseyinde Amerikan temsilcisi Wafren Austin

Gazetelerde çalışanlar
Sahıfeler tahdit edildiği için zarar gördüklerinden Başbakana müracaat ediyorlar
Başbakan Sayın Haşan kaya, gazetelerde çalışan mu-harir, mütercim, muhabir, fotoğrafçt, mürettip, klişeci ve diğer teknisyenler, gazeteler vasi fasile aşağıki çok imzalı müşterek mektuplarının neşrini istemişlerdir:
Sayın Barakan,
Gaz-sç sahlfelerln.' azaltan hükümet kararı, bizim glo. gazetelerde ye2i yazarak ve dizerek geçinen muharrirleri ve mürettip-lerl geçim bakımından çok müşkül bir duruma sokmuşiur. Gazeîc’ere, , bu dar ölçü İçinde yazı ve resim girmesi İmkânları azaldığı için muharrir, muhabir, fotoğrafçı; mürettip ve klişecilerden çoğu işsiz kalmak tehlikesine marmdur-lar. Harbin oaşındanbccl kaydedilen hayat pahftıilığina rağmen kazancı arimıyan dimağ ve kol İşçilerinin yeni sıkıntılara düşmelerine meydan vermemek üzere bu ’ ktu-arı kaldıracağınızı kuvvetle I ilmidedlyoruz. Savcılarımızla
Sa-
J
To ve tatbik İçin Genel Kurulun derhal özel bir toplantı yapmasını taîeb etmiştir. Yeni Amerikan p!Anına karşı derhal hücuma geçen Gromyko; teklifin 1M7 Genel Kurul taksim kararına aykırı olduğunu beyan etmiş ve Rusyanın İster doğrudan doğruya ve ister bilvasıta plâna muvafakat e-demlyeceğlnl bildirmiştir.
Sovyet delegesi bu konuda Mosko-vadan talimat isüyeceğinl ve tâlimat gelene kadar plân esasını münakaşa edemlyeceğlnl de İlAve etmiştir. Fran sa ve Çin Amerikan teklifine muhalefet edecekterlnl belirtmişlerdir. Büyük devletler arasında cereyan eden Filistin müzakerelerine esasen iştlrAa etmlyen Büyük Britanya her hangi bir yorumda bulunmamıştır. Amerikan teklifi diğer delegeler İçin tam bir sürpriz teşkil etmiştir.
Medenî bir şehirde bir röntgenci bulamamak..
— Ailemizden bir fert düştü, kolu çıktı yahut kırtldı. Meşhur bir operatörü evinde bulup rica ettik; hemen yetişti. Zaten şahsî dostumuzdu. Operatör, röntgen lüzumunu duyarak bütün hüsnü niyettni kullandı. İstanbulun aramadığı noktasını bırakmadı: «Doktor bey yok..,», «malûm ya. efendim, bugün cumartesi, dok' tor bey, bulunmaz...», «maalmemnuniye gelirdim amma, sözlüyüm, şimdi vapura yetişmek mecburiyetindeyim...», «yarın da pazar, öbür gün inşallah...» Aldığımız cevaplar bu oldu.
Eski fikrimizde ısrar ediyoruz;
— Nasıl nöbetçi eczane usulü varsa, nöbetçi mütehassıs doktorlar bulundurmak usulü medeni bir şehrin zarureilerlndendir.
Hürriyet ile zulüm arasındaki mücadelede süratle karar vermeliyiz Siyasetimiz, serbes milletlerin haklarına ve hayatlarına yapılacak yeni bir tecavüzü önlemek olmalıdır
Nevyork 20 {R) — Amerika Cumhurbaşkanlığına namzetliğini koymuş olan M. Harold Stasaen dün söylediği bir nutukta şlddetlo Sovyet Rusyaya htlcıım etmiş ve Başkan Trumanm son nutkuna temasla şöyle demiştir:
«Sovyet Rusyaya karşı söz değil; fakat hareket lâzım.
Birleşik Amerikanın hava ordusu kuvvetlendlrllmelidlr. Memleketimizdeki komllnLst partisi kanun harici addedllmelldlr.
Birleşmiş Milletler Teşkilâtı daha sağlam temeller Üzerinde kurulmalıdır.
Sovyet Rusyaya makine ve malzeme sevkıyatına bir son verilmelidir.»
General Marshall’ın yeni nutku
Berkle? (Kallfornla) 10 (AA.) — Amerika Dışişleri Bakanı Georges Maraball, bugün burada beyanatta bulunmuş ve bilhassa demiştir ki:
Avrupa vaziyetinin İdeallerimizi ve menfaatlerimizi bu derece tehdit ettiği, tarihte şimdiye kadar görülmemiştir.
Bakan, Orta Doğuda, Endonezyada, ÇInde, Koredo Ve Lâtin Amerika da vaziyetin nazik olduğunu ilâve etmiştir.
Marshall, bundan sonra «hürriyet ile zulüm arasında dünya ölçüsünde yapılan mücadele» hakkında Amerikanın süratle karar vermesinin Acil bir zaruret olduğuna işaret etmiştir.
Hatip, İtalyaya da bir ihtarda bulunarak gelecek seçimler, bu memlekette komünistlerin zaferi ile neticelendiği takdirde İtalyanın, Amerikanın İktisadi yardımından mahrum ka Lacağını belirtmiştir. Bununla beraber Marshall, 8ovyetler Birliği He bir anlaşmaya varılması hususunda iyi niyetle hareket edildiğini ve böyle bir anlaşma gerçekleştiği takdirde şimdiki tehlikeli vaziyetin tamamllo sona ereceğini söylemiştir.
(Arken sahife 2: sütun 5 te) Yunanislana umumî taarruz Çeteciler Venizelosun otomobiline ateş açtılar
Nevyork 20 (R) — Atlnadan gelen haberlere göre; çetecilerin yakında bir taarruza girişmelerine intizar edilmektedir.
Dün akşam beyanatta bulunan Yunan Emniyet Bakanı on güne kadar Yunan âsilerinin umumi bir taarruza geçeceklerini vo bu taarruzun kuzeydeki komünist komşular tarafından destekleneceğini bildirmiştir.
Gazete muhabirlerinin kaydettiklerine göre; Amerikan resmi mahfilleri Yunanistan hâdiselerini çok rakından taklb etmektedirler İlkbaharda bavlıyacağı söylenilen taarruzların gayet vahim neticeler doğuracağı ilâve edilmektedir.
Muhabirler, Yunan âsilerinin: Yugoslavya. Arnavutluk ve Bulgaristan tarafından silâhlandırılmış Alman ve İtalyan esirleri tarafından destekleneceğini va Rus, Yugoslav pilotlarının bu taarruzlara IştJrAk o-deceklerlnl bildirmektedirler
Londra 20 (R) — Yunanlstandan gelen bir habere göre; Glrltte çeteciler Vcnlzelos‘un bulunduğu otomobile makineli tüfekle ateş açmışlardın Venlzeioâ yaralanmamış.’» da, yanındaki arkadaşlarından üçüne isabet vuku bulmuştur.
Sadak'ın seyahati başarılı oldu
Britanova ajansına göre Dış Bakanımızın yaptığı temaslardan memnun olma» için ciddî sebepler vardır
Dış Bakanımızın yeni beyanatı
Paris 20 (R) — Türklyenln Paris büyük elçisi Numan Menemencloğlu, dün akşam sefarethanede Necmeddin Sadak şerefine büyük bir ziyafet vermiştir, Ziyafette Fransız Başbakanı, Adalet va Bahriye Bakanlan, birçok Fransız mebusları hazır bulunmuşlardır. Türkiye Dış Bakam Necmed-dln Sadak, Basm hürriyeti ve haberleşme serbestlsl konferansında hazır bulunmak için pazar akşamı Parlatın Cenevreye hareket edecektir.
Londra 19 (AA) — Britanovanın siyasi muharriri yazıyor:
Londra ve P&rlste hâkim olan kanaate göre; Türkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Badak; Batı Avrupada hâlen yapmakta olduğu seyahatinden avdetinde; hükümetine en yetkili kaynaklardan aldığı malûmata müstenit ve cesaret verici bir rapor sunacaktır. . ,
Türklyenln, gayet nazik bir mahiyet taşıyan coğrafi bir bölgede demokrasinin bir kalesi olmak sıfatiyle oynadığı rolü tam aman müdrik bulunan müşahitler, beş devlet antlaş-
ironi
Günler Geçerken:

masının imzalanması ve Truman'ın Kongredeki nutku gibi önemli neticeleri olabilecek hâdiselerin cereyanı sırasında, Türklyenln On altılar konferansına IştLrAklyle birinci plânda İlgili olan Necmeddin Sadak'ın Batı Avrupada bulunmasını mesut bir hâdise olarak karşılamaktadırlar. Türkiye Dışişleri Bakanının, en az, Batıda, Amerikanın Türklyeye yardımına müzahir Olan ve dünyanın en büyük kısmında canlı bir demokrasi mefhumunu muhafaza ve bunu ne pahasına olursa olsun, müdafaaya hazır bulunan kuvvetli bir fikir grupunun meı cudlyetlnl gayet iyi müşahede edeceği belirtilmektedir. Gene belirtildiğine göre. Sadak, Batı demokrasisinin pençelere sahip bulunduğunu ve fakat bunun tecavüz! yolda değil, tedafüi yolda kullanılacağını anlamıştır.
Umum! olarak Sadak'ın Londra ve Pariste yaptığı ziyaretlerin uzun vadeli ve çok mesut neticeler vereceği ve bizzat Bakanın bu ziyaretlerden çok memnun olması için ciddi sebepler bulunduğu zannedilmektedir.
fArkajı sahife 2; sütun 6 da)

Binalara ceza
Muhtelif yerlerde dört büyük otel kapatılmış. Sebepsiz değil, tabiî... Filvaki Sirkecidekilerkl gjbi yataklarında bit bulunmamış amma tam 17 tane uygunsuz kadına rasianmış; üstelik bir kısmı da hastalıklı imiş. Fakat sebep ne olursa olsun ben otellerin kapatılmasına taraftarlık edemlyeceğim. Suçlara karşı başka türlü cezalar bulmalıdır. Hoş, bulmağa lüzum yoktur; kanunlarımızda olmalıdır veya olanlar arttırılmalıdır. Büyük miktarda para cezası ve hapis dururken oteli kapatmak neye? Otel kapatma, halkı şu darlıkta otelden mahrum bırakmak olur. Demek oluyor ki otelci ile beraber, o kabahatte hiç iştiraki bulunmtyan ahaliyi de cezaya çarpıyoruz; öte yandan da «Otel yok!» diye bağırıp çağırıyoruz.
Filvaki İçinde hastalıklı uygunsuz kadınların dönüp dolaştığı dam altlarına temiz mânasile otel, hele palas ismi verilemez. Olmamaları olmalarından bir bakıma hayırlıdır. Lâkin o otelleri bu kiril vaziyetten kurtarmanın çarelerini arayıp ahlâk seviyelerini yükseltmek cihetini düşünmek de lâzım gelmez mi? Kapamak neye yarar? Şimdiye kadar kaç tanesinin kapısına kilit vuruldu; müddeti dolunca yine açıldı;, tekrar münasebetsizlikler oldu; yeniden kapatıldı. Bildik bileli o minval üzere bir açılıp bir kapanan otellerimiz vardır. Hangisi doğru yola sokulabildi? Kapatmanın ıslah edici ve aklı başa getirici bir ceza olmadığını, boşuna yere otelslz kaldığımızı artık öğrenmemiz gerek. Yapılacak şey otel işletenlerin ahlâkı üzerinde çok İnce eleyip sık dokumak, sabıkalı ne otelciye, ne garsona, ne sair işçilere çalışma müsaadesi vermemek, başka isimler arkasına gizlenen mlmiıleri ayıklamak ve uzaklaştırmaktır. Bu, elbette otel kapamaktan külfetli olursa da muhakkak ki daha tesirlidir.
Tahminimize göre otelcilikten, otel kâtipliğinden, otel garsonluğundan kiril şekilde faydalanan mahdut kLmselerln hüviyeti zabıtaca malûmdur. Diğer taraftan otel sahibinden gizli öyle İşler gören şahıslar da yok mudur? Ona sezdirmeden ne fırıldaklar çevirirler. Hulâsa mesele basit sayılamaz, otelciliği korumak ve iyileştirmek için hükümet mekanizması daha bilgince işlemelidir. Eşeğini dövemlyen semerini döver kabilinden hıncımızı otelden alıyor, binayı cezalandırıyoruz.
Refik Hal id KARAY
fjahlfe 2
AKŞAM
20 Mart K13
HAFTA SONU NOTLARH
__— J
Amerikadan malzeme
İstifa sebeplerinin yeknasaklığına dair..,
İktisat Fakültesi dekanı profesör Ömer Celâl Barç dekanlıktan istifa etti. Sebebini merak eden gazetecilere, yeni dekan pTOfesör Fındıkoğlu «Bu İstifanın iıhlı! sebeplerden ileri çeldiğini* söyledi.
Geçenlerde İstanbul Ticaret oda anda seri halinde istifalar olmuştu. Hepsinin sıhhi sebeplerden ötürü olduğu ilân edildi.
Daha önce Başbakan Recep Poker Istfia etmişti: Gene sıhhi sebepten.
Eski senelere doğru gidersen la her İstifanın bir aılılü sebep üzerinde durduğunu görürsün Ilı. Bu tablo Cumhuriyetin siyasi tarihini tetkik eden meraklılara şu hükmü verdlrse gerektir: «Türkîyedo Cum-burlyet devlinde çeşitli iktidar sandalyelerinde oturanlar bu sandalyeleri hastalanmadıkça asla terket-merierdl!» .
Tarihçiyi yatılı» bîr hükme götürmesi pek muhtemel olan bu yeknasak İstifa [.ırandan vazgeçip İstifa sebeplerini blraa renklcndlr-mellylk Mevki sahibi vatandaşlar arasua sıhhî sebeplerden istifa ederlerken, araşır! da fikirlerini kabul ettiremedikleri, başka kanaatte oldukları, gidisi bellenmedikleri İçin de İstifa etmelidirler kİ istifa babında biraz çeşit olsun
Daha mühlmml. sandalyelerin başka sebeplerden do terkrdllebl-leceğlnl gelecek nesillere eğilmektir. Çocuklarının böyle faydAİı bir dersten henüz mahrumdurlar.
Tasarruf yap, tasarruf vasıtası kullanma!
Geçen gün boyunbağının nasıl olup da lüks sayıldığına galip kalırken evlerde kullanılan soğuk bava doaplanmn da lüks cetvelin» sokulduğundan hayretle bahsetmiş. fakat fazla söı söylemeye yer kalmamıştı.
Hükümetin en taylık şikâyeti bilhassa İstanbul ve Ankara, glbt büyük çchlrlerdö yemek vs ekmek İsrafıdır. Ekmek israfının nasıl önleneceği • dilşünüJedursun, etleri kokmaktan, yemekleri ekşitip dökülmekten korumak üzere soğuk hava dolapları lcadedllmlştlr. Yemek İsrafını önlemeyi bütün vatandaşlara ısrarla tavalyo eden devlet makamları İşte bu soğuk hava dolabını lüks sayıyor, vergisini arttırıyor, mümkün olduğu kadar fazla vatandaşın böyle bir dolap edinmesini güçleştiriyor.
■ Eğer soğuk hava dolapları ihtiyaca cevap veren bir icat dcF.ll do şatafatlı bir lüks olsaydı dünyanın her tarafına bu kadar süratle yayılmasına imkân var mı idi? Her lüks gibi modası bir müddet sonra geçecek olan böyle bir Aleti İmal etmek İçin türlü türlü fabrikalar kurulur mu İdi?
Bir taraftan «tasarruf yap!» diye bangır bangır bağırırken yemek lerln ziyan olmasını önllyen âleti, lüks ilân ederek memlekete sokmamağa çalışıyorux
Eskiler böyle şeylere «ve mlnel-garaJb...» derlerdi değil mİ?
Şevket Rado
gelmeğe başladı
Amerikadan büyük küçük bir çok ticaret yenlileri alacağız
New-Yor* 90 (AJ*.) — Türklyeye yardım malzemesi cümlesinden olarak «Yosgat» isimli Türk şilebine, kamyon, kıp v» cephane yüklenmektedir. Vapur bugün İstanbul* hareket edecektir.
Sayısı 60 kadar olan tanklar 75 mm. ilk toplarla mficehheı M-24 Upl hafif tanklardır. Kamyonlar D-? tonluktur Ayrıca, tanktadırlar v» «jcep» 1er vardır. Toplar loş mm. İlktir.
İskenderun 20 — Amerikan yardım malzemeli De yüklü olan Rize şilebi dün sabah buraya gelerek yükünü boşaltmağa başlamıştır. Malzeme, Amerikan mütehassıslarının kontrolü altında Türk makamlarına teslim edl
lerek vagonlarla önceden tesblt edilene yerlere sevkedllmektedlr. ,
Amerikadan yeni ticaret gemileri alacağız
Hükümet, evvelce alınanlara İlâveten Amerikadan yeniden mühim miktarda ticaret gemisi almağa karar vermiştir. Bunlar ufaklı, büyüklü bir çok taşıt gemileri olup bir kısım armatörlere taksitle verilecek, hükümet de kendilerine kredi açacaktır. Elit parça kadar geminin bu suretle mubayaasına. İmkân olacağı anlaşılmaktadır. İstanbul Armatörler birliğinden bir heyet, bu hususta hükümetle temasta bulunmak üzere An karaya gitmiştir.
Vaitlerin yerine getirilmesini beklerken
(Baş tarafı 1 tnci sahifede) taraf maliye tahsil şubeleri, radyo evleri, daha bilmem neler yapılırken adliye binasının uğradığı bu ihmalin, memleketin de. hükümetin de, demokrasinin de en metin ve en rasln esası olan adalete verdiğimiz kıymeti ifade etmesirtdon korkarım.
Hükümetin bir meselede va'dl-r.İ yerine getirdiğini de İtiraf etmeğe mecburum: Polis Salâhiyet Kanununun mahut 18 İnci maddesi kaldırıldı. Fakat talihin ne garip cilvesi ve yahut istihzasıdır kİ iktidar partisi, muhalifler, ve benim gibi müstakiller velhasıl hepimiz zaten kendiliğinden tamam olması mukadder olan bu iş için boşuna nefes tüketmişiz. Evet. Halk Partisinin son kongresinde eski programda İdare memurlarına tevkif salâhiyeti veren madde yeni programdan çıkarılmış olduğu halde nasılsa bir zühul eseri olarak bu partinin âzası tarafından komisyonlarda maddenin hiç olmazsa tâdilen loka-si ve muhalifler tarafından ise ilgası için emekler sarfedll-»nişti. Ben bile hasta, hasta Akşam’a yazdığını bir makale ile bu maddenin aleyhinde bulunmuştum. Ne yazık kİ hepimiz iktidar partisinin eski ve yeni programlarını mukayeseli bir surette tetkik etmemek gafletinde bulunmuş olduğumuz İçin emeklerimiz boşa gitmiş oldu. Görülüyor k! bu da bir va'din İfası değil ancak iktidar partisinin programının tatbikinden İbarettir.
Maarif işlerinde, orta mektepten sonraki tahsilde kemiyet ve keyfiyet meselesine bir karar verilmesi lâzım olduğunda ısrar etmiştim. Ve açıkça söylemiştim ki bugünkü liselerin hepsi üniversite derslerini taklbedecek talebe yetiştirmeğe kâfi kuvvette olmadığı gibi vasatî bir kültür vermeğe de kadir değildir. Diğer taraftan Milletvekili arkadaşlarıma hitaben yine açıkça İfade etmiştim kİ bugün hiç biri kendi memleket indeki lisenin İftğvını istemez O halde kâfi tedris kuvveti ve kâfi tedris vesaiti elde edilince ye kadar hiç dm azsa yeniden İlse açılmamasını ve üniversitelere gireceklerin başka bir tarzda seçilmesini teklif etmiştim, Halbuki son günlerde gazetelerde okudum. Edlmede bir ticaret orta mektebi lise haline getirilmiştir. İstanbul ticaret lisesinin ve yüksek ticaret mektebinin mezunlarının yer bulamadıkları ve İzmir-dc ticaret mektepleri açılmış olduğu bir sırada acaba yeniden bir lisenin daha açılmasına no
lüzum vardı? Fakat bu maarif meselesi böyle söz arasında söylenip geçilecek bir mesele değildir. Çünkü bazı liseler mezunlan arasında Mithat paşanın on sekizinci asırda bir vezir. Tanzim a tın Ren esans, Eflâtunun Amerikalı bir filozof olduğunu söyllyenlere ve şu ansiklopedi bereketi devrinde henüz bunun ne demek olduğunu bilmediği İçin hocasına gelip arayacağı maddenin hangi cilt ve hangi sahlfede olduğunu soranlara tesadüf edildiğini ya-klnen biliyorum.
Fakat ümitsizliğe düşmiyeiim, bekllyellm belki de «meyyal an n bolluğu çiçeklerin va'dlnl aşacaktır».
A. Adnan - Adıvar
Türk - Amerikan ittifakı rivayetleri
Tasvir refikimiz Londra hususi muhabirinden aldığı bir telgrafa atfen Paris’te Türkiye İle Birleşik Amerika arasında bir tedafüi ittifak muahedesi esaslarının görüşüleceği tahmin edilmekte bulunduğunu, İngiltere Di» İşleri Bakanlığının Türk - Ingiliz İttifakının genişletilmesi hususunda Necmeddln Sadakla mutabık kaldığını yazmaktadır.
Türkiye - İtalya ticaret görüşmeleri
Ankara 20 (Telefonla! — İtalya ile aramızdaki ticaret ve ödeme anlaşmasının feshedildiği şubatın son günü tarafımızdan İhbar edilmişti. Mev cut hükümlere göre anlaşma hükümleri İhbardan iki ay sonraya kadar yürürlükte kalacağından, bu müddet İçinde iki taraf arasında yeni müzakerelere başlanması tekarrür etmiştir. Peni görüşmelere hazır olduğumu». Dışişleri Bakanlığı kanaliy-ie îtalyaya bildirilmiştir.
Napoli şehrinde kanlı çarpışmalar
Londra 20 (R) — Dün Napoli yakınlarında bir şehirde de Gas-perl partizan!an ile solcular arasında çarpışmalar olmuştur. Muhabirlerini bildirdiklerine göre, Hristlyan demokrat taraftarlarının yapmakta oldukları bir geçit resmi komünistler tarafından dağıtılmaya çalışılmıştır. Bunun üzerine polis müdahalede bulunmuş vo vukua gelen çarpışmalarda bir kişi ölmüştür. Bir çok kimselerin de yıyşjandıkları bildirilmektedir»
General W. E. Hail
önümüzdeki hafta ^Türkiye'yi ziyaret edecek
Berlin 19 (AP) — Amerikan askeri hükümeti silâhlı kuvvetler şubesi direktörü tümgeneral Wllliam E. Hall'un önümüzdeki hafta Türkiyeyl ziyaret ederek, bu memleketin hava kuvvetlerini takviye bahsinde kaydedilen terakkiyi gözden geçireceği bugün tebliğ edilmiştir
General Hal!, Türkiye Genel Kurmay Başkanı “ ‘
Om urtak'in misafiri ____________
Orgeneral Omur tak kendisini Türldyeye yardım programının neticelerini tetkike davet etmiştir. _______
Orgeneral olacaktır.
Celâl Bayar
Doğuya gidiyor
Ankara 20 — Demokrat Parti Genel başkam Celâl Bayarm yarından sonra Erzlncana gideceği ve orada D. P. nln son durumunu eçıkhyan mühim bir nutuk söyllyectğl öğrenilmiştir. Ba yarın bu seyahati; aynı zamanda bir Doğu gezisinin başlangıcını teşkil edecektir. Doğu İlleri seyahatinin on beş gün kadar süreceği tahmin edilmektedir.
Diğer taraf Lna burayı gelen huber-Icr» göre; Cumhuriyet Halk Partisinin Manisa milletvekillerinden Fey-s ull ah Uslu; Ma nisada partisi lehine propaganda yaparken Demokrat Parti aleyhin* sözler sarfettlği İddia 0-lunmaktadır. Manisa demokratları. Hilmi Uran'a bir telgraf çekerek Fey-zullah Uslu hakkında şikâyette bulunmuşlardır.
Ankara 20 (Telefonla! — Samsun ve Maraş demokratları da aralarında yaptıkları toplantılarda son İhtilâfı tetkik ederek umum! kongrenin toplanmasının zarurıı! bulunduğu netice sine varmışlardır. Sinop Demokrat Parti 11 kongresi de Genel merkeze bu mukabil tedbirler etsbH edilecektir.
Dünkü toplantı
Bugün saat 13 te Demokrat Partinin İstanbul merkez binasında bir toplantı yapılacaktır. Ocak, bucak vc İlçe baştanlarıyla partililerden hlr kısmı bu toplantıda hazır bulunacaklardır. Bu İç tim ad»; Genel kurula karşı cephe alan D. P. milletvekillerinin durumları üzerinde görüşülerek muakbll tedbirler tesblt edilecektir.
Türkiye ve Yunanistana munzam askerî yardım
Washlngton W (AA.) — Birleşik Amerika Ayan Meclisi Dışişleri komisyonu Yunanistan ve Türklyeye 275 milyon dolarlık munzam yordun prog ramını bugün kabul etmiştir.
Basın balosu bu akşam veriliyor
İstanbul Gazeteciler Cemiyetinin her yıl tertib edilen (Basın Balom) bu akşam Taksim Belediye Gazinosu salonlarında verilecektir.
Bu yıl baloya gelecekler için birçok yeni orijinal eğlenceler hazırlanmıştır. Bilhassa büyük saantkâr Vasfl Rıza Zobu tarafından hazırlanan «Zobu dansı* gecenin başlıca sürprizlerinden olacaktır.
HCr sena Basın bo loşun un hususiyetlerinden birini teşkil eden piyangoda zengin ve değeri! hediyeler bulunmaktadır. Bunlar İstanbul - Lizbon lçJn İki kişilik gidiş geliş, Nisanda açılacak Mllâno fuarı için da bir kişilik gidiş biletler! bulunmaktadır.
Balo bilet! İçin bugün saat 13 e kadar İstanbul Gazeteciler Cemiyetine müracaat edilebilir.
Viyana otellerinden birinde infilâk
Viyana 20 (AP) — Schönbrunn otelinde dün akşam bir İnfilâk olmuş, bir kişi ölmüş, 12 kişi yaralanmıştır. Yaralanan 12 kişinin hepsi îngillzdlr. Yaralılar Ingiliz Askeri hastanesine kaldırılmışlardır.
infilâkın neden İleri geldiği hakkında polisçe tahkikata başlanmıştır.
Yeni Polonya elçisi
Ankara 20 (Telefonla) — Polon yanın yeni Ankara büyük el-gelmiştir.
Buğday fiati yükseliyor
Hükümet spekülâsyonu önlemek için sıkı tedbirler alacak
Ankara 2o — Son zamanlarda bazı mıntakalarda tacirlerin buğday atımına hu verdikler! görülmeketdlr. Bu yü2den buğday flitleri yükselmiştir. Yetkili makamlar bu münasebetle şu izahatı vcrmektedlrleT:
(*—— Kızılay mubayaaları durdurulmuştur. Kaçakçılığa karşı sıkı tedbirler alınmıştır. Memleketimizdeki mah sulun bol olacağı anlaşılmaktadır. Spekülâsyon hareketlerin! önlemek İçin, lüzumunda tatbik edilmek üzere ban tedbirler düşünülmüştür. Bu tedbirler arasında, buğday İçin âzami flat tesbltl ve İdare makamlarına, halk ihtiyacı İçin bu flat üzerinden muhitlerindeki stoklara el koyma salâhiyetlerinin verilmesi de vardır. İstihsal bölgelerinde âzam! flatln 20 kuruş civarında olacağı da sezilmektedir»
Ankara 20 — Yüce divanın dünkü oturumunda da tomruk meselesi l!e alâkalı tanıkların dlnlenmesina devam olunmuştur. Teke! va Gümrük Bakanlığı eski özel kalem müdürü Sabahaddln, fuzûll sarfiyat bahsi üzerinde sorulan suale cevaben, bir defa Bakanın emriyle kibrit idaresinden 2000 lir* getlrtlldlğlnl. B17 lirasının Anadolu seyahatlerindeki mukabil ziyafetlere sarfolunduğunu, başka bir bilgisi bulunmadığını söylemiştir.
Eski Bakan Suat Hayrı Ürgüplü bu İfadeler! teyldederek kendisinden İstenen bu paranın hesabını bllâhara vereceğin! bildirmiştir.
Diğer şahit Sıtkı Köseoğlu De Osman Dardağa ve Niyazi Gülenin gelmedikler! görülmüş, üçünün de tekrar çağrılmaları kararlaştırılarak oturama «on verilmiştir.
Prenses Nilüfer
Dün uçakla IstanbuTa geldi
İki ay kadar evvel memleketimizi ziyaret eden Haydorâbat Nizaminin küçük gelini prenses Nilüfer, dün uçakla Hindistan-dan şehrimize gelmiş, Perapalas oteline misafir olmuştur. Prensese, husus! kâtibesi bayan Fatma ile iki nedimesi refakat etmektedir.
Prenses Nilüfer, şehrimizde beş gün kalarak uçakla Londra'ya, oradan da Paris'e gidecek ve bir müddet sotıra yine İstanbul yo-111e Hindistan’a dönecektir.
Bir ihtiyar diri diri yandı
Cihangirde sabaha karşı feci bir yangın oldu
Gece sabaha karşı Cihangirde yaşlı bir adamın yanarak ölmesiyle neticelenen bir yangın olmuştur.
Saat beşe doğru; Cihan gir do Pür-telâş sokağında 52 numara taşıysa ahşap bir kulübenin birdenbire alevler içinde kaldığı görülmüş; itfaiye vaka yerine geldiği «aman tek katlı kulübe tamamen kül halinde bulunmuştur.
Kulübede oturan 80 ilk Meri din meydanda görülmemesi şüpheyi cel-bettlğlnden; enkaz arasında araştırma yapılmış ve zavallı Mecldln yanmış cesedi meydana çıkarılmıştır. Tahkikata savcılık el koymuştur.
Marshall'in mühim bir nutku
(Baş tarafı 1 fnci sahifede)
Marshall, Amerikanın menfi bir hareketsizlikle mukadder neticeden kaçı namıyocağını veya şarfedllen gayret 1er! tesirsiz bırakacak derecede dağıtanı ı ya cağını kaydetmiştir,
•Nüfuzumuzu nerede ve nan] kullanmalıyız?» sualinin ortaya attığı meseleye temas eden Bakan, bilhassa şöyle demiştir:
Maalesef nazik variyetler, Avrupa ya inhisar etmiyor. Bu variyetler Orta Doğuda, Endonezyrufe, ÇInde da mevcuttur. Biz Lâtin Amertkaya karşı alâkasızlık cöstcremeylt Japonyada ve Korede doğrudan doğruya giriştiğimiz mesuliyetlerden kaçınanlayız.
Marslıail, Amerikanın vaziyetini
şöyle hülâsa etmiştir:
Hedefimiz ve siyasetimiz, esas pren slplere iyice bağlanmak, fakat ayni zamanda her türlü uzlaştırıcı harekete de kapıyı ardına kadar açık bırakmaktır. Şimdiki vaziyet» kati surette «on verecek bir anlaşmaya varmak için sağlara bir temel bulmağı şiddetle ve samimiyetle arzu ediyoruz. Bir anlaşmaya varmak İçin mümkün olanı yapmağa devam edeceğiz. Hakiki bir anlaşmaya vanlıncaya kadar riyasetimi», serbest milletlerin haklarına ve hayatlarına karşı yapılacak yeni bir tecavüzü cesaretslriendlrmek ve ona mâni olmak olmalıdır. Bu siyaseti tesirli şekilde teyld etmenin en âcil çareleri, Avrupanın kalkınma tasarısının sürati» kabulünden ve bu programın deriıal tatbikinden ibarettir.
Bu nokta, bu milletin şimdiye kadar hiç karşılaşmadığı derecede vahim bir variyet hakkında İleride verilecek bütün kararlar İçin büyük **" ehemmiyet! haizdir.
Ankarada adlî tıp enstitüsü kurulacak
Ankara 20 (Telefonla) — Ankara-da bir Adil tıp enstitüsünün kurulması düşünülüyor. Btr başkan ve dört üyeden müteşekkil btr Adliye tıp heyeti d» teşkil edilecektir.
Sadak'ın seyahali
(Baş tarafı 1 inci sahifede)
Dışişleri Bakanımızın yeni beyanatı ı
Paris 19 (AA) — Anadolu aJansıniA özel haberi:
Türkiye Dışişleri Bakam Nccmed4 din Sadak; bugün «Monde» gazeteci muharririne verdiği beyanatta de-. , miştir ki:
I «Bugünkü şartlar İçinde 18 devle» I tin Dışişleri Bakanlan tarafından ya pılan toplantı İktisadi çerçeveyi mü» ' nakaşa götürmez bir tarzda aşmaktadır. ,
Bu konferansın açılışının Amerikan Ayan Meclisi tarafından Mar-I Shell plânının kabulüne tesadüf etmesi, Avrupa siyasi birliğinin baj-langıcı olan Brüksel paktının lmzadl ve nihayet Truman'ın dünyada yeuj bir devre açan nutku, hep bunlar bua gün cereyan etmekte olan lstişarele- .. rln ehemmiyetini şüphe götürmez bir “L tarzda İspat eder. LJ
Amerikan yardımından bahşeden û-Sadak; Türkiye hususunda demiştir
»Türkiye, ancak peşin satışta ruç- ° handan İstifade edecek memleketler C araşma, Portekiz ve İsviçre gibi, ka- .2 nulamaz. Sanayiimiz ve zlraatimla U) İçin kredi 11c makine almak bizim için. baRtidtr, Hususiyle kİ bu yardımı > derhal alırsak Türkiye de kısa bir za- m» Branda ve Mârshall plânı daha İnkıza q bulmadan önce bizzat Avrupaya yar-. dımda bulunabilir.»
Brükşeldo İmza edilen Beşler antlaşması karşısında Tür kİ yenin duruma ne olduğu hakkında gazetecinin sualine Sadak şu cevabı vermiştir; -w sTürkiye, bugünkü güvensizlikten CO Avrupanın en çok sıkıntı çeken mrm leketidir. Son dünya harbinin başın- / > danberl ordusunu tamamlyle silâh altında tutan dünyanın tek memleketi Tflyklyedlr, Türkiye 8 senedir bir milyon erkeği «âtıl» bir halde tut* maktodır. Bütçemizin yüzde 43 İlâ 54 ünü her yıl Mili! Müdafaamız yutmaktadır.»
Sadak sözlerine »öyle devam etmişti:
«Harbdenberi Balkanlarda «peykler arasında» dememek İçin «Sovyet taraftan memleketler arasında* diyorum, resmen tedafüi, fakat sebebi bile» anlaşılması güç zincirleme siyasi antlaşmalar yapıldı. Avrupanın diğer kısmı İçin d» aynı tarzda hareket etmek zamanı çoktan gelmiştir.»
Bıûkscı paktının T cuman tarafından gösterilen mânevi müzaheretle birlikte bu yalda istikbal İçin ehemmiyetli bir vesika olduğunu aöyliyen Sadak, Türkiye - Sovyet münasebet» lerl hakkında gazetecinin sorduğu suale şu cevabı vermiştir:
«Sovyetler Birliğiyle münasebetlerimiz bâlâ aynı noktadadır.»
İstanbul Borsacının 19/3/1943 flalleri
ESHAM VE TAHVtlJlT
% 1 Faizli Tahviller
Kapanış
Sivas . Erzurum 1 20.55
Sıva» - Erzurum 2-1 20. W
İMİ Demiryolu 1 20.83
İMİ Demiryolu 11 30,30
1941 Dsmlryûlu m 21.25
Milli Müdafaa 1 20.10
Mim Müdafaa n 21.05
Mili! Müdafaa IH 20.33
Milli Müdafaa IV 20.60
% 6 faizli Tahvffigr
Kalkınma I 98.35
Kalkınma n 98,50
K.ılkınımh fTT 96.50
1941 Demiryolu VI _ 9025
% 5 faizli Tahrüleğ
1933 Ercan! 1315
1938 ikramiyen 21,40
M.IHİ Müdafaa Demiryolu IV Demiryolu V
bir
Anadolu Demiryolu Gruptl
Tahviller 1 - 3 Hisse senetleri % • Mümessil senet
Şirket hisseleri
Merkez Bankası
İş Bankası
T. Ticaret Ban.kari
Aslan Çimento_____________
SARRAFLARDA ALTIN
RADYO!
Basın hürriyeti konferansına giden heyetimiz
Cenevre'de toplanacak olan Basın hürriyeti va haberleşme serbestlsl kon fermiştim gidecek olan vo profesör Nihat Erim, Hüseyin Cahit Yalçln. Ce mil Borlaş, Fallh Rıfkı Atay, Basın umum müdür muavini Ilışan Refik Ertug, Cihat Baban vo Londra basın.» , --- . , .
ataşesi Nuri Erenden mürekkep mu- 19.45 Konuşma, 20 Müzik (Pl.), 20.15 rahhas heyetimiz, bugün uçakla Is-1 Radyo gazetesi, 20.30 Özel program, vlçreye hareket edecektir. (22.45 Haberler, 23 Müzik (Pl.)
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki proffram
17 Radyo Çocuk kulübü, 18 Dans müziği (Pl.!, 18.30 Konuşma, 18.45 Müzik (Pl.), 19 Haberler. 19.15 Geçmişte bugün, 19.20 şarkılar, türküler.
Gulden
Türk lirası BteTİln
Külçe Reşat
j—• TAKVİM .
I Cemgziyelevvel 9 — Kasım 134 |
I İmsak. Git öğle İkindi Ak. Yatrıl
İB. 10.03 11,43 8,00 9,28 12.00 1.31 I
İV, 4,24 6.04 12,22 15.47 W.?l 19.51 |
80 Mart 1948
A K g A M
8ahlfe 3
Akşamdan akşama
Demiryollarımızm hali pürmelâli
s — Devlet Denizyollarına çok batıyorsunuz. Asıl çatılmağı hak İtmiş müessese. Devlet Dcmlryol-larıdır! - diyorlardı.
Fakat, maalesef hemen her işimiz — (bozuktur) de mi y ey İm — İslaha muhtaçtır. Onun İçin, tek sürçen tarafı yakalayıp ona parmak dolamaktan haylidir vazgeçtik. Önümüze seri halinde bozukluklar çıktığı takdirde ancak o zaman kaleme sarılıyor.
Bu çarşamba günü, hastalanmış bir yolcumuz olduğu İçin, dokuz buçukta kalkacak Cenup treninde muayyen bir istasyona gidecek olan doğru vagonda yer tutturmak üzere ailenin bir genci nl pek daha erken saatte Haydar-pasaya yolladık. Kendimiz de sekizi yirmi beş geçe gittiğimiz zaman. trenimizi plâtforma gelmiş bulduk. Çantalı, bavullu. zembil-11 yolculardan kimi vagonlara doluşuyorlarsa da. kimi de şaşkın şaşkın sa§a sola koşuyor, nereye gireceklerini bilemiyordu. Biz de onlara katıldık:
1 — Üç vagondan ikisinin tabelâsı konulmamıştı. Binaenaleyh hangi istikamete gideceği ani aşılamıyordu. Biz de kendi vagonumuzu bulamıyorduk.
2 — Bu tabelâlar, benim plâtformdan ayrılmama, yanlvtrenin hareketinden bir çeyrek evveline kadar yerlerine konulmadı.
3 — Tren plâtforma geldiği vakit ve onu takıbeden beş on dakika zarfında bir tek kondüktör dahi mevcut değildi. Yalnız vagonların pencerelerini — halk içeri girdikten sonra — temizlemeğe çalışanlar vardı. Onlar da suallere muhatap olamıyorlardı. Bir tavsiyede bulunamıyorlardı.
4 — Temizleme bu saatlere bırakıldığına göre, vagonların İçleri de temizlenmiş değildi.
Vah işletmeciliğimiz.
*¥•
Aynı gün zarfında bir arkadaşım şu şikâyette bulundu:
— Bir banliyö trenine biletsiz binmek mecburiyetinde kaldım. 16 kuruşluk yer için 80 kuruş ceza aldılar. (Ben haber verdiğim halde.) Cezalar bu derece şiddetli.
Güldüm:
— Ahaliye çuvaldızı batırıyorlar amma, kendilerine İğneyi batırmıyorlar.
**«
Aynı gün zarfında, posta ile İstanbul istikametine gelen bir yolcu, şunları bana telefonla bildirdi.
— Trenimiz. Gebzeye yakın bir noktada ânza geçirdi. Ö trenden İnip başka trene binmeğe mecbur kaldık. Aynı biletle yolumuza devam etmek istedik. Bu biletleri kabul etmeyip yeniden bilet almamızı istediler.
— Alacağına şahin, vereceğine... Kumru!
•¥*
Fahri müfettişin Demlryolla-nmız hakkında ancak bir günlük raporudur. Olbapta...
- Nû)
Milletlerarası Üniversite profesörleri kongresi
Parlste toplanacak olan beynelmilel Üniversite Profesörleri kongresinde Türk üniversite profesörlerin! tem-Bll etmek üzere Teknik üniversite rektörü Ord. profesör Terfik Taylan bu ayın 27 sinde ParLse hareket ede çektir.
Bu kongreye Ord. profesör Kema-Jettin Blrsen’lç Doç. Kâmüran Gör-gün'ün de bilâhare İltihak etmeleri gıevzuubahlsllr.
Kongrede görüşülecek esas meseleler şunlardır.
1 — Bir milletlerarası süper üniversite İhdası.
2 — Üniversitelerin halk kültürüne yardımı.
3 — Milletlerarası bir üniversite istihbarat bürosu İhdası.
4 — Üniversite diplomalarının muadeleti.
Tabin fiatleri yükselmeğe başladı
Hükümet; susun İhracına müsaade etmişti. Bu müsaade üzerine civar pıemleketlare ihracıt başlamıştır. Susamın dışarıya satlbıası tahin ve tahin helvası flatlerlnı müessir olmağa başlamıştır, Tahin fiatleri kiloda B kuruş artmıştır. Helva flatlerlnln de artacağı söylenmektedir.
Ekmeklik un sarfiyatı artıyor
Bu artış, unların başka yerlere gönderilmesinden ileri geliyor
8shrlml7.de ekmeklik un q&rflyatı gittikçe artmaktadır. Bunun; eskisine nazaran daha fazla ekmek lstlhlâlcln-den ziyade ofisin verdiği ve serbes piyasaya nazaran daha ucuz olan unların başka yerlere gönderilmesinden İleri geldiği anlaşılmışta.
Sarfiyat her gün arttığı için toprak mahsulleri ofisi belediyeye müşterek önleyici tedbirler almağı teklif etmiştir. Vasati olarak şehrin ekmek ihtiyacı için günde 3800 - 3900 çuval una ihtiyaç olduğu bilindiği halde son günlerde sarfiyat 4300 çuvala yükselmiştir.
Hükümet İzmir; İstanbul ve An-karanın ekmek ihtiyacı İçin ucuz fi-atla buğday verdiği hadde diğer bölgelerde fırıncılar buğdayı serbes piyasadan temin etmektedirler.
Belediye: ofis mensuplarıyla görüşmeğe başlamıştır. Yakında fırınlara yapılan un tavılah hakkında bazı yeni kararlar verilecektir.
Milletlerarası Şark Tetkikleri Cemiyeti kuruldu
Merkezi îstanbulda olmak üzere milletlerarası Şark Tetkikleri Cemiyeti adında İlmi bir cemiyet kurulmuştur. Cemiyetin gayesi şark tetkiklerini bütiln milletlerin şarkiyat âlimlerinin. tesanüt ve 1? birliği İle korumak ve İlerletmektir.
Nizamnamesinde her türlü siyasi; dini ve kanuni temayüllerden uzak kalacağı tesblt edilen cemiyetin kurucuları Dr. A. Adnan Adıvar; Prof. Dr. R. Rahmeti Arat, Doç. Ahmet Ateş, Dr. J. K. Blrge; W. O. W. Ed-wards; ProL Dr. Fuat Köprülü, Prof. Dr. Helmut Rltter, Lewls V. Thomas-dlr.
Türk sigaraları ihraca başlandı
Hükümetin son defa aldığı karar neticesinde: sigara ve tütünlerimizin, bütün dış memleketler için kayıtsız ve şartsız takasa tabi tutulması ve malların sterlin blokuna dahil olan ve olmiyan memleketlere îngliı lirası tediye mukabili İhracına müsaade olunması memleketimizin en mühim ihraç metaı olan bu mallarımızın satış İmkânını temin etmiştir. Nitekim ilk defa olarak memleketimizde sırf İhracat için sigara İmal etmek üzere hususi sermaye İle teşekkül eden (Kavaklıdere Türk Sigara Fabrikası) da bu sayede muhtelif Avrupa mem leketrlne, Cenubi Afrtkaya. Hindistan’a, Pakistan’a, hattâ Amerika’ya takas karşılığı sigaralarını ihraca başlamıştır.
Kari mektubu
Adliye binası nerede yapılmalıdır?
istanbulun imarına yarıyacak böyle muazzam bir binanın yeri hem üniversitemize yakın olan, hem de Hukuk Fakültesinin altında bulunan Fuat paşa caddesinde eski çifte saray arsasıdır.
Burada yapılacak bir bina Bo-ğaziçlne hâkim manzarası. Boğaz-içinden binanın görünüşü, ve şehrin merkezinde bulunması bakımından çok münasip olacağı gibi o civardaki harap yerler! mamur edecektir. İleride o civarda hâkimler mahallesi, üçer beşer, yedişer odalı adliyeciler evleri yapı, labıllr Buradaki boş arsaların istimlâki ucuz ve kolay olur.
(Tip) adliye binası müsabakaya konur, binanın dört tarafı açık olacağı İçin dört cephesindeki her kapı bir kısım mahkemelere tahsis edilir, birinde ceza ve sulh, diğerinde hukuk ve ticaret mahko-melerl; (İşitindo kat kat salonlar kütüphaneler ve altında evrak mahzenleri yapılır. Yer geniş ve önü uzun çarşı olduğu için zemin münhat bulunduğundan bina ne kadar yüksek yapılırsa eski âbideler! de kapatmaz vo uzaktan Bû-leymanlye ve Bayezit camilerinin arasından güzel bir bina olarak gözükür.
İstanbul avukatlarından Hüsameddln Çam er
^11. —«
şk fîabahaddin, Fareddin, Niyazi, Hüseyin, cemal ve Ali adlarında altı şahıs, kalb gümüş para sürmek su-çlle zabıtaca yakalanmış ve adllyeye verilerek sulh ceza yargıcı tarafından sorguları yapıldıktan sonra tevkif edilmişlerdir.
| Günün mevzuları^
İktisadi bukran tehlikesi
Piyata elini açanların değil, elinde bir şey olanların sahasıdır
Amerika Birleşik Devletleri hububat piyasalarında, son haftalarda, buhran arifelerini hatırlatan bir fiat düşüşü görülmekte, bir panik havası hüküm sürmektedir. Bazı müşahitlere göre bu, 1932 senesinden beri görülen en süratli, en şakulî bir düşüştür.
Vakıa panik havası, bilhassa hububat piyasalarında, forsalarında esmiş, tahribat yapmağa başlamıştır. Fakat bu fiat düşüşünün yavaş yavaş bütün sahalara sirayeti beklenmelidir. Nasıl ki Amerikan iktisadi bünyesinin bir nevi barometresi olan (Wal Street ( yani menkul kıymetler borsası da derhal hububat forsalarında esen havanın tesiri altonda kalmış ve orada da sukut başlamıştır. Hattâ bir dereceye kadar başka, hususi âmillere göre seyreden meselâ hayvan, et flütleri de derhal ehemmiyetli düşüşler kaydetmiş, ve bütün İş muhitinde buhrana doğru yüründüğü, koşulduğu intibaı uyan mağa başlamıştır.
Unutmamalıyız ki, İlk fiat düşüşleri İş adamlarımı bedbinliğe sevkettiği gibi, hu bedbinlik de yeni, daha serî ve daha derin sukutlar hazırlar, doğurur ve nihayet İktisadî buhranın panik safhasını yaratır. Her halde, belki yeni hububat rekoltesinin bol olacağı talimini, Avustralyada 25 seneden beri görülmemiş bollukta bir mahsul elde edilmesi gibi tamamen objektif bazı âmiller, arzın artacağı tahminleri fiat sukutunun İlk muharrikini teşkil etmiştir, fakat bunda iktisadi buhranları hazırlayan ruhî âmilleri de göz önünde bulundurmak gerektir. Hattâ eğer bir buhran devresine giriliyor ise ki bu kuvvetle muhtemeldir, bu defa sarsıntıların, iflâsların şiddetli ve pek bol olması muhtemeldir, çünkü i$ muhit! yersiz olarak daha bir kaç sene için fiat sukutuna İhtimal vermiyor» İdi. Bu iyimserliğin sebebi de sefil ve aç olan Avrupanın hudutsuz ihtiyaçlarını karşılamak lâzım geleceği düşüncesi İdi. Bu düşünce ve buna dayanan bazı tahminler hemen bütün dünyada ve bizde de, İş adamlarını yanlış ve zararlı mülâhazalara sürüklemektedir,
Vakıa yıkılmış, aç ve çıplak Avrupanın, tıpkı kronik sefalete müptelâ Çin gibi, ihtiyaçları hudutsuzdur; bunları karşılamak, Avrupada normal bir yaşayış seviyesi temin etmek için bir kaç senelik dünya istihsalâtı kifayet etmez. Ancak, bağıran ihtiyaç, daima karşılanması mümkün bir ihtiyaç değildir.
Cemiyetler hayatı muavenet ve sadakaya değil, mübadeleye dayanır, Bir ferdin veya milletin muhtaç olduğu eşyayı alabilmesi için bunlara mukabil başka eşya vermesi lâzımdır, bu işe ancak istihsal ile mümkün olur.
Avrupanın hastalığı bir İstihsal eksilme hastalığıdır. İstihsale dayannuyan ve o da, ödeme imkânı ile beraber olmiyan bir ihtiyaç. İktisadî mânada, bir talep sayılmaz. Ancak ödeme imkânına dayanan talep piyasalarda âmil olur ve flatlerin yükselmesini temin eder. Dünyada milyonlarla aç ve çıplak İnsan bulunması, hiç bir zaman, flatlerin buhran doğuran bir tempo He düşmesine mâni olmamıştır, çünkü bu milyonlarla aç ve çıplak insan hiç bir zaman piyasa denilen muadelede rol oynıyan bir unsur olmamıştır Bunların ıstırabı muhakkak bütün beşeriyeti müteessir eder, fakat borsa, piyasa elini açanların değil, elinde bir şey olanların sahasıdır.
Binaenaleyh İstihsal seviyesi yükselinceye kadar bir çok Avrupa memleketlerini şimdilik fiat muadelesinde talep tarafında yer almış görmek mümkün değildir, yani Avrupanın ihtiyacı, flatlerin düşmesini, hattâ Birleşik Ameri-kada bir buhrana girilmesini önleyemez. Mamafih, esas bu olmakla beraber, talebin kredi İle kamçılanabileceğinl, fakat bu sayede elde edilecek canlılığın, eğer ihtiyaç sahipleri istihsale dayanan müşteri vaziyetine yükselmezlerse, ancak muvakkat olacağını da kabul etmek lâzımdır.
O halde şimdilik görülen emarelere nazaran Birleşik Amerika umumi bir fiat sukutuna doğru gidiyor, bir buhrana yaklaşıyor diye düşünmek mümkündür. Birleşik Amerikada patlayan iktisadi buhranların, kısmen de aynı şart ve sebeplerin başka memleketlerde bulunması, fakat kısmen de sirayet mahiyetinde büttin dünyaya intişarından endişe etmek yerinde olur.
Vakıa bu konularda yüzde yüz kati tahminler yapmak mümkün değildir, fakat esaslı emarelerin de mânasını anlamak lâzımdır. Eğer bazı donelerin tahmin ettirdiği gibi fiat sukutu devam eder ise, bizdekl akisler ne olacaktır?
Biz. senelerden beri, bir gün bütün tehlikelerini anlamağa mahkûm olduğumuz, bir yüksek fiat konjonktürü yaratmağı, İktisadi politikamızın mihveri olarak kabul etmiş bulunmaktayız. Vakıa bilhassa çlfçl bakımından bu politikayı kuvvetle müdafaa mümkündür, fakat ilelebet devam ettirmek bizim elimizde değildir.
Meşhur 7 eylül kararlarından evvel, flütlerimizde tedrici bir iniş başlamıştı. Fakat bu kararlar hem inişi durdurdu, hem paramızın kıymetinin düşmesi nispetinde bir tereffü doğurdu. 7 eylül kararları sözde ihracatı teşvik, yani İhraç mallarımızı yabancı müşteriler İçin daha ucuz ve cazip bir hale koymak için alınmıştı. Fakat pek tabi! olarak flatler devalüasyon nispetinde yükseldiği İçin bu ameliye neticesinde ihracat bakımından hiç bir değişiklik olmadı.
Bugün 5 eylül 1946 tarihinde, yani para ayarlanmasından iki gün evvel, bu sütunlarda tahmin ettiğimiz gibi. İhracat bakımından aym vaziyete dönmüş bulunmaktayız. Yabancı piyasalar mallarımızı «pahalı» bulmaktadırlar. O halde yeni bir devalüasyon mu yapacağız? Belki bunu da tavsiye edecek, hiç bir tecrübeden ders almıyan kimseler bulunur. Fakat artık bunları dinleyecek, bunlara aldanacak bir hükümet tasavvur bile edilemez.
5 eylül 1946 da ve ondan evvelki müteaddit yazılarımızda tavsiye ettiğimiz gibi normal bir fiat seviyesine gitmekten başka İktisadî sıhhat yolu yoktur. Bu, istesek de. İstemesek de olacaktır. Alacağımız mâni tedbirler yarınki sukuta bir İnhidam vehametl verir.
Amma müstahstl de, bir rekolte senesi, mutazarrır olacakmış. Bundan her vatandaş elem duyar, fakat tabiatın hazırladığı, zaruri kıldığı bir hâdiseyi hiç bir devlet tedbiri önliyemez. Alçak fiat konjonktürüne girmek üzere olduğumuzu tahmin ve kabul ederek, akıntıya kürek çekmekten vaz geçmek zamanı artık gelmiştir. Hükümet, hazırladığı bir çok kanun projelerini alâkadarların tetkik ve tenkidine arzederken bu mevzuun da etrafında geniş bir İstişareye tenezzül ederse, her halde yarın kendisini zor duruma düşürebilecek ha talann önüne geçmiş olur.
Kendi dışındaki kıymetlerden faydlanmak bir hükümet için muvaffakiyetin esas şartlarından biridir.
CEV/1T NİZAMÎ tir.
................ irim umaınnMniHMiınmania
Belediye vergi taksitleri
Hangi aylarda tahsil edileceği tesbit olundu
Şehrimiz belediyesi He hususi lda-roya alt vergi va resimlerin bu sene kaçar taksitte alınacağı ve taksitlerin ödenmesi lâzım gelen ayları genel meclis tesblt etmiştir. Bu vergi ve resimlerin taksit sayılarlyle tahsil edilecekler! aylar şunlardır:
Bina vergisi dört taksitte tahsil edilecektir. Tahsil ayları ocak, mart; haziran ve ağustostur. Arazi vergisi iki taksittir. Mart ve ağustosta alınacaktır. Yol vergisi de lk! taksit olup ocak ve haziranda tahsil edilecektir. Kara Ve deniz taşıma vasıtaları resmi de ikişer taksit olup ocak ve haziran aylarında alınacaktır. Sandallardan alınacak resimle levha ve İlân resimleri ve tente; siper; saçak resimleri bir taksitte ve haziran ayında tahsil olunacaktır.
Esnaf Odası lâ ğ v ol unm ıy acak
Esnaf arasında; Esnaf odasının lağvedileceği rivayetleri dolaşmaktadır. Bu rivayetlerin esnafı, odaya olan mükellefiyetlerini yerine getirmek hususunda tereddüde sevketttlğl anlaşılmaktadır.
Alâkalıların müracaatı üzerine vt-lâyet, bir tebliğ neşrederek Esnaf odasının 4355 sayılı kanunla faaliyet halinde bulunduğunu, lağvedileceği hususundaki şayiaların esassız olduğunu belirterek esnafın Odaya karşı olan vecibelerini yerine getirmeleri lüzumunu bildirmiştir.
Edirnekapı - Sirkeci ve Sirkeci - Topkapı otobüs ücretleri indirildi
Elektrik, Tramvay İdaresi, Edlr-nekapı - Sirkeci ve Topkapı - Sirkeci arasında lşliyen otobüslerin flatlerlnl İndirmeğe karar vermiştir. 25 kuruş olan biletler 20 kuruşa inecektir.
Belediye otobüsleri, hususi otobüslerden beş kuruş daha pahalıdır. İdarenin, diğer servislerdeki otobüs ücretlerinde de tenzilât yapılacağı söylenmekte İse de alâkalılar şimdilik böyle bir şeyin bahis mevzuu olmadığını bildirmişlerdir.
Taze beyaz peynirler pek az getiriliyor
İstihsal mevsiminde olduğumuz halde şehre pek az taze beyaz peynir getirilmektedir. Bunun tüccarlar tarafından peynir ihracı için yapılan müracaatle alâkalı olduğu söyleniyor ve İstihsal bölgelerinde külliyetli miktarda stoklar vücuda getirildiği haber veriliyor.
Alâkalıların söylediklerine göre hükümet, beyaz peynirin İhracına müsaade ettiği takdirde bu maddenin kilosu dört liraya kadar yükselecektir.
Halkevleri ve milliyetçilik
Bugün saat 14.30 da Eminönü Hailce v İnde bütün vilâyet Halkevleri ve Odaları, İdare heyetleri, İstanbul milletvekilleri bir toplantı yaparak «Halkevleri ve milliyetçilik* mevzuu üzerinde görüşeceklerdir.
Güzel Sanatlar Akademisi Mimarî Şubesi Şefliği
Güzel Sanatlar Akademisi mimari şubesi şefi Prof. Sedat Hakkı Eldem çekildiğinden yerine Akademi profesörlerinden yüksek mimar Arif Hikmet Holtay tâyin edilmiştir.
Kadıköy Halkevindeki konferans
22 mart pazartesi günll saat 18.30 da Kadıköy Halkevlnde projeksiyonla Milli Emanetlerin muhafazası mevzulu mühim bir konferans verllectk-
Sayın Doktor
ve Eczacılara
Asld Follkî Lederle Antianemik L. casei faktörü yeniden
Depo ve Eczanelere'tevzi edilmiştir.
İSTANBUL HAYATI
Komisyondan evvel kontrol teşkilatı lâzım
Vatandaşın geçim sıkıntısını hafifletmek, mümkün olduğu kadar refaha kavuşturmak gayesll® Devlet makamları tarafından alınan tedbirlerin başlıca hedefi hem müstehliki, hem müstahsili korumaktır. Bu mevzu üzerinde konuşan hükümet ricali daima aynı sözleri tekrarlarlar:
«— Müstehlik lehine tedbir alırken müstahsil sınıfın menfaatlerini de korumak mecburiyetindeyiz.»
Güdüien gaye mükemmel, fakat her vesile ile tekrarladığıma gibi, bunlar tamamile dilde ve kâğıt üzerinde kalan parlak fikirlerden ibarettir. Tatbikata girişilince tedbirler derhal İstikamet değiştiriyor, korunmasına çalışılan müstahsil ve müstehlik sınıfların arasında, ismi cismi belirsiz bir türedi zümre peyda oluyor, iyi niyetle alman karar-jJ-lar bu fırsat düşkünlerinin elin-LJ de birer İhtikâr vasıtası halin Û_ geliyor. Müstahsilin elinden as-CXI garl flatle toplanan mallar bir*t sürü muhtekir süzgeçlerinden ° geçerek onların kasalarını dol- C durup ateş pahasına çıktıktan,Q sonra müstehlikin eline varıyor. CO
Geçenlerde bahsettiğim misali 0 bugün bir daha tekrarlamakta > mahzur yok. Devlet, toprak mils- q tahsili çlfçlden pamuğu müm- Q kün mertebe ucuz flatle alıyor..*— Elden geldiği kadar maliyeti yükseltmemeğe gayret ederek o bunları kendi fabrikalarında dokuyup basma, bez yapıyor veli? ucuz flatle halka verilmek üzero-w satışa çıkarıyor. Burada müstah- ® sil sıfatile çifçl de, Devlet de bü- £ yük bir kazanç temin etmiş de- o Kildir, çunku ote başta müstehlikin menfaati de gözönune alınmıştır. Fakat muhtelif makam masalarında inceden İnceye hesaplanarak alınan tedbir, tatbikat sahasında ancak bu noktaya kadar ilerliyebiliyor, ucu2 fiatle müstehlik halka ulaştırılmak üzere hazırlanan mallar müstahsilin elinden çıkar çıkmaz yol değiştirip arada peyda olan türedi zümrenin ihtikâr süzgeçlerine tıkılıyor.
Tevzi edilmek üzere ilk partide çıkarılan bir buçuk milyon metre pamuklu mensucatın âkı-be tinden resmî makamların malûmatı var mıdır, bilmiyorum. Fakat biz çok İyi biliyoruz kİ bunların ancak üçte biri istihkak saliplerinin eline geçmiş; geri kalanı, yani aslan payı elçabuk-luğile karaborsaya devredilmiştir. Sümerbankın 100 kuruştan verdiği pamuklu dışarıda bir misli mafzlasına satıldığına göre. karaborsaya aktarılan malların bıraktığı bir milyonluk kâr, bir kaç muhtekirin kasalarına girdi.
Bundan sonra tevziatın intizamla yapılabilmesi için İlçelerde birer dağıtma heyeti ve ayrıca. Belediye Reis muavinlerinden birinin başkanlığında bir umumî tevzi ve kontrol komisyonu kurulacakmış.
Israrla tekrarhyalım İd bu gayretler de umulan neticeyi ve-remiyecektir. Masa başı heyetle-rlle. dört duvar arası komisyon-larile bu İşlerin yürümlyeceğl, yürümediği sayilamıyacak kadar çok misallerle sabit olmuştur. İyi niyetle alman tedbirlerden beklenen istifadenin temini için evvelâ tatbikatın intizamını sağlamak lâzım. Malların bayilere tevzii kolay, fakat onları İstihkak sahiplerinin ellerine kadar ulaştırmak, tahmin edildiğinden çok daha zor bir iştir. Sıkı bir kontrol olmadıkça bunun teminine imkân yoktur. Yeniden kurulması kararlaştırılan tevzi ve kontrol komisyonu bu İşi hangi vasıtalarla yapacak? Komisyondan evvel, sağlam bir kontrol teşkilâtı kuralım.
Cemal Refik
Münir Nureddin konseri
Evvelce de haber verdiğimiz üzer» değerli ses sanatkârı Münir Nureddin 22 mart önümüzdeki pazartesi akşamı Saray sinemasında bir konser vere-cektLr. En meşhur musiki üstatlarının seçme eserlerinden mürekkep bir programı İhtiva eden bu konser şimdiden büyük alâka uyandırmıştır.
NASUH PAŞA ABED
Sayın eşterlle birlikte 17/3/948 tarihinde Marsilya’dan avdet eden İstanbul vapurumuzla gelmişlerdir.
Sahif? 4
MAHKEME KORİDORLARINDA;
Yolda giderken bir titremedir atat beni!
Koridorda bakkal HAşIm anlatıyor:
— Dün sabah erkenden bir otomobil düdüğünün sesile uyandım. Ortalık henüz ağarmamıştı. Uykum da kaçtı. Bari kalkayım da dükkâna gideyim, dedim. Dük kânın kapı kepenginl aralayıp İçeriye girince korkudan olduğum yerde donakaldım.
— Neden korktun, efendi amca? Yanlış yere mİ girdin yoksa?
— Hayır efendim, kendi dükkânımı tanımaz mıyım? Dükkâna girer girmez bir horultu duydum. Zannedersiniz kİ manda bo (tadıyorlar. Yirmi senedir bu dük kândayım, şimdiye kadar böyle bir şeye raslamamıştım, Sen ol-ean korkmaz mısın?
— Ben de olsam korkanın, e-fcnril amca. Sonra ne yaptın?
— Karanlık dükkânın İçinde ne yapacağım? Elektriği bile yak madan ters yüzüne döndüğüm gibi kapıdan dışarıya fırladım Kepengi tamam açmamıştım. Te-Iâ*la eğilip çıkarken kafam da küt âîve kepengin kenarına çarpmaz mı? Bu sefer İçeride horultu daha fazlalaştı.
— Dışarıda ortalığın aydınlanmadım mı beklettin?
— Kapının önünde dolaşmağa haşladım. Biraz sonra bitişik dük kânın sahibi Ziya efendi geldi. «Aman. Ziya efendi! dedim. Birim dükkânda bir acayip iş var. Manda boğazlanır gib! sesler geliyor. Beri yalnız başıma araştır mağa cesaret edemedim. Şuna beraber bakalım, zaten ortalık da aydınlanmıştı. Kepenkleri açtık, İkimiz beraber İçeriye girdik. Horultuyu duyunca Ziya elendi de etrafa doğru yürümeğe cesaret edemedi: «HAsim efendi, bu İş böyle olmıyacak. Dükkânda adam mı boğazlamışlar, sığır mı kesmişler, ben de anlıyamadım. Ne olur nc olmaz. Belki başımıza bir dert açılır Karakola haber verelim de polis gelsin» dedi. Onu kapının Önüne bıraktım, ben karakola koştum.
— Demek yanınıza polis almadan dükkâna girmeğe cesaret edemediniz.
— Böyle işlerde cesaret para etmez, oğlum. İçeride ne olduğu nu bilmiyoruz W.
— Sonunda ne çıktı, efendi am ca?
— Polisle beraber içeriye girdik, horultunun geldiği tarafa doğru yürüdük, heri köşedeki fasulye, pirinç çuvallarının bulunduğu yere varınca ne görsek beğenirsiniz?
— Boğazlanmış mandayı mı buldunuz?
— Yok beyahu. Herifin biri «izmiş orada.
— Hop palas a .. Senin dükkân meyhane mİ ki herif içip İçip sızıyor?
— Meyhane değil amma şişe De rakı satıyorum tabii.
— Peki, o adam kim imiş, dük kâna nasıl girmiş?
— Kim olacak? Eli bayraklı hırsızın biri. Dükkânın altı bodrumdur Oraya merdivenle inilir Bodrumun da arka tarafında kalın demir parmaklıklı, küçük bir pencere vardır. Herif geceleyin demir parmaklığı kesip bodrumdan dükkâna girmiş, çuval-
lann arasında sızıp kalmış. Ya-nm kiloluk boş rakı şişesi de yanında duruyor. Polisle beraber omuzundan tutup kaldırınca göz lerinl açtı. Amma pişkin hırsızmış ha. Karşısında bizi görünce: nc istiyorsunuz benden? Uykumu alamadım. Ne diye rahatsız ediyorsunuz?» diye bir de kafa tutmağa kalkmaz mı? Karakola götürdük. orada yüzünü yıkayınca açıldı.
— Dükkâna niçin girdiğini an latıyor mu?
— Saçma sapan söylenip duru yor. Lâflarının İpe sapa gelir tarafı yok ki. Kendisine sorarsanız, dükkâna fena niyetle girmemiş.
Maznun Haydar hâlâ gözlerini oğuşturuyor.
— Ne oldu sana, ahbap? Bakkal dükkânında fare gibi kapana mı düştün?.
— Allah sizi inandırsın ki benim fena bir maksadını yoktu, bey âbikr. Havadan oldu bu iş.
— Bakkal dükkânının içine ha vadan mı indin?
— Öyle değil, efendi kardeşim, dört kadeh içtim, oradan çıktım. Aklım sıra eve gidecektim. Velâ kin yolda bir üşümedir aldı beni. Öyle, titriyorum ki adım attıkça yüzü koyun kapaklanacak gibi oluyorum. (Bu variyette eve kadar Rİdemiycceğim. şuralardı ka palı bir yer bulsam da İçine sığınıp biraz ısınsam» derken arsanın kenarındaki duvarda küçük bir pencere gördüm. Demir parmaklığa elimi dokundurunca yerinden çıkıverdi. Ondan sonra efendime söyllyeyim, besmele kip içeriye girdim. Kötü bir yetim yoktu.
— Oraya girerken cebinde kı şişesi var mıydı?
— Yok bey ahu. '
pencereden girince önüme bir merdiven çıktı. Merdivene tırmandım. nereye geldiğimi anlamak İçin kibritimi çıkarıp yaktım, baktım ki bir bakkal dükkâ-mndayım. «Şurada biraz oturayım, titremem geçince çıkıp giderim» dedim, öelgelelim. oturdukça titreme fazlalaşmağa başladı. «Midemi kızdırırsam ısınırım» diyerek bir kibrit daha çaktım, raftan bir şişe rakı alıp başıma diktim. Allah seni İnandırsın k! dükkândan çıkarken rakının parasını da tezgâha bırakacaktım. Velâkin şişeyi diktikten sonra kendimi kaybetmişim.
Ce. Re.
AKŞAM
Bugün İPEK Sinemasında
Sonsuz maceralarla — Dehşetli sahnelerle heyecanlı ve çok hareketli bir film:
KANLI KERVAN
Baş rollerde:
O WALLACE
' BEERY
ŞARK Sinemasında
Rekorlar rekoru kıran büyük Türk lilml
Margaret O’Brien
Filmin uzunluğu dolayı sil a seanslar:
Bugün; 12.30 — 2.30 — 4.3q — 6.30 ve S da
1
ÇILDIRAN KAEIN
çe-ni-
ra-
Karanhkta
BUGÜN
tUrkçe sözlü
ALİDA VALLİ — MARİA DENtS
r.

İKİ YETİME
Kadıköy SÜREYYA Sinemasında
Bugün «YILAN KADIN» lilmlnln ölmez kahramanının son zaferi
1 —İKİ RUHLU ADAM
James Mason
GENÇLİK
N. ASTRER — H. \VALKER1n eseri.
AŞISI
BUGÜN
S A R A F Sinemasında
Büyük bir şehrin esrarı.... Sefalet ve düşkünlük dramı.., Gece batakhaneleri, barları ve müzikholleri...
LONDRA BATAKHANELERİ
Londranın göz kamaştıran rengârenk ziyalar saçan gece hayatında geçen dramatik bir mevzu.
Aynı filmde diğer parçalar meyanında d'ehak^r piyanist MARK HAMBOURGün Londra Sehfonik örkeslrası refakatinde çaldığı Çaikovski'nln konser tosunu da dinliyeceksiniz.
Yerlerinizi evvelden aldırınız,
MENGÜ AİLESİNİN TEŞEKKÜRÜ Sevgili an nem Is FATMA ZEHRA MENGÜ’nün vefatı dolsyısile »on hizmetlerini İfada yardımları dokunan, cenazesinde bulunmak, çelenk yollamak, bizzat gelmek, telgraf ve telefonla taziyede bulunmak sureti] e sonsuz acımıza iştirak eden fedakâr dostlarımıza ayrı ayn teşekküre bil yük acımız mâni okluğundan gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
çocukları namına oğlu Muzaffer Mengü I
,1
Bugün ELHAMRA’da
Oynıyaıılar : ,
— REŞİT GÜRZAP
— BEHZAT BUTAK — MUHİP ARCIMAN
— VİKTOR HAÇIKYAN
SEVİM SEVAL
M AB MUT MORALİ FATMA ANDAÇ
KINAR SIVAC1YAN
H A R M AN K A YA
Şarkılar: SAFİYE AYLA — Beste: AKTAKİ CANDAN
Prodüksiyon: hai.il KAMİL Film Stüdyosu. Reji: SAMİ AYANOÖLU
Seanslar bugün: 11 — 1 — 230 — 4.30 — 6.30: 8uadc 9 da
Zayi — Bakırköy nüfus dairesinden aldığım ve içinde askeTİlk muamelelerini yazılı kimlik cürdanımı kaybettim. Yenisini alacalımdan eskisinin hükmü yoktur.
1338 doğumlu
Abbas oğlu Beler Osman Çap
Kullanılmış amdalaj bezi satışı
Sümerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları Müeasesezi İstanbul Toptan deposu Müdürlüğünden:
Depomuzda birikmiş bulunan «nbalüj malzemesi açık arttırma ile satışa orzcd İlecektir.
İl güller İn izahat almak İçin depomuza müracaatları rica olunur.
(3562)
KUMRULAR
Aşk, ve macera romanı
rajan.' CEMAL REFİK Tefrika No 59
c________________J
Nineden ayrıldıktan sonra Fahriye •ordu:
— Bu kadını eskıdenberl mİ tanıyorsun, Semahat?
— Hayır. Sizin için oda aramak illere mahalleye gelmiş; komşular da bize göndermişler. Kendirim ilk defa o gün gördüm. Daha evvelden taramıyorum. Sis taşındıktan sonra da birkaç defa akşam geç vakit birim sokak La rasladım. Siz nereden tanıyorsunuz?
— Ben de yeni tanıdım. Kadıkö-yünde oturduğum esnada, bir gün ekmek İstemek İçin eve gelmişti. O sıralarda çok sıkılıyordum. İhtiyar kadının hail hoşuma gitti, biraz konuştuk. O zaman dan beri sik sık r ahlıyorum. Kendi halinde bir kaddcağız.
— Evet. Sırnaşık dilencilerden değil. Kim bilir vakljylo ne idi? Gün görüp sonradan düşmüş btf zavallıya
benziyor.
»ve
Fabrikada müdürün kapısına kadar beraber gittiler. Semahat kapıcı 11e konuştu: Fahri yenin müdürü görecelin! söyledi. Kapıcı dikkatle süzdükten sonra odaya girip çıktı.
— Gir içeriye, hanım! Müdür bey mustade etti.
Fabrika müdürü seyrek kırçıl saçlı, kırk beş yaşlarında bir adamdı. Kapıdan girince gözlerini Fahriye»® dikti.
— Buyurun!
Fahriye masaya yaklaştı
— Fabrikanızda çalışmak .itiyorum efendim. İşçiye İhtiyacınız varsa..
— Ameldik nı! yapm'ık İstiyorsunuz?
— Evet efendim, Öbür İşçiler gibi ben de çalınacağım.
Müdür yan taraftaki koltuğu işaret
etil.
— Buyurun, oturun da konuşalım.
— Teşekkür ederim. Ayakta dursam daha lyl olur, efendini
Yutkunarak Fahrlyenln yüzüne bakıyor.
— Ben sisi öbür işçiler gibi nasıl çalıştırabilirim, küçük hanım’’
— Demek kl işçiye İhtiyacınız yok. O halde, müsaadenizle».
— Acele etmeyiniz, küçük hanimi öylo demek İstemedim, tşçiye ihtiyacımız var amma o İşler size lâyık değil. Daktilo İle yazmasını bilir miriniz?
— Hayır etendim.
— Zararı yok. yavaş yav.tş öğrenirsiniz. Benim burada hususi bir daktilo bayana İhtiyacım var. Vereceğimiz ücret öbür Işçilerlnkl gibi değildir, fazladır, Arasıra ikramiye de alırsınız.
— Teşekkür ederim itendim. Yapacağım iş nedir?
— Gayet basit, Her gün sabahtan akşama kadar burada oturup daktilo öğrenmeğe çalışırsınız. Haftada on beş günde bir defa da benim hususi mektuplarımı makineden geçirirsin z Sizi memnun edeceğimden emin olunuz.
Anlıyamadım efendim. Haftada, on beş günde bir mektup yazdırmak için bana aylık mı vcrecekslnk?
Müdür sırıtıyor.
— Anlamıyacak bir şey yok, bayan! Mektup meselesini bırakınız. Sizin her gün akşama kadar burada benim karşımda bulunmanız kâfi.
Fahriye nefretin irkilerek geriye Çekildi. Bu esnada oda kapısı açıldı. Arkası dönük olduğu İçin İçeriye gireni göremiyor dil. Fabrika müdürü koltuğunda biraz doğruldu:
— Buyurun, bayımt Nc İstiyorsunuz?
— sizden bir şey islemiyorum efendim. Fahriye hanımı almağa geldim.
Fahriye başını çevirdi, hayretten Açılan gözlerini dikip bir müddet olduğu* yerde donmuş gibi kaldı; sonra sendelemeğe başladı. Düşmek üzere İken Nihat koşup kolundan tuttu. Fahriye yarı baygın bir halde Nihailin koluna asılarak odadan çıkarken fabrika müdürü şaşkın şaşkın bakıyordu.
Otomobile girerken bayılmıştı, Gözlerini açınca kendini, vaktiyle bir kaç gün misafir kaldığı evde, karyo-. lanın içinde buldu. Nihat, elinde eter
Bugün MELEK fe
Amerikanın en çok sevilen yıldızı
CARMEN MİRANDA VİVİAN BLAfNB — ,
MİCTİAEL O'SIIEA tarafından yaratılan , ZEVK
PEŞİNDE
(RENKLİ)
Nefis ve mükemmel film takdim edilmektedir.
Renkli ve ihtişamlı sahneler, eğlenceli, zevkli mevzu.
Seanslar:
1 — 2.45 — 4.45 — 9.45 — 9.15
/
1
29 Mart Pazartesi 21 de
SARAY Sinemasında
PRiHODA’nın
3 ÜNCÜ RESİTALİ Piyanoda:
FERDÎ STATZER
Yeni programda: Ce&ar Frank ve mozarVın sonatları, Vlolon konser de Paganini, Bach, Tartinl, Krelzler 11
Biletler mtıImaktadır.
TEŞEKKÜR
Sevgili aile reisimiz Namık Doras'ın rahatsızlığı esnasında, çok yakın alâkayı gösterip blzlerl cidden minnettar eden ve bilâhare vefatı üzerine cenaze merasiminde aynı İlgiyi en yüksele bir şekilde devam ettiren Dr. Derviş Kadri Dlrlm'e Sular tdare_4 Müdürlerine ve arkadaşlarına cenaze töreninde büyük yardımlarını İbzal eyleyen Bakırköy Kaymakamına, Telgraf ve mektup göndererek acıfan-mızı paylaşmaya çalışan aîiz dostlarımıza. cenazesine çelenk göndermek ve İştirak etmek lû t funda bulunan akraba ve ahbaplarımıza ayn ayrı teşekküre büyük acımız mâni olduğundan, gazetenizin tavassutunu rica ederiz.
Doras Ailesi
TEFEKKÜR
Üçüz yavrular um hamlyeten bademciklerinden ameliyat yapmak yükseldiğini eslrgemlyen sayın Prof. Dr. Sanı Yaver'e sonsuz minnet re şükranları mm İblâğına muhterem gazetenizle delâlet olunmasını snygl İle dilerim.
İstanbul Belediyesi şehir Tiyatrosu
Saat 20 de
Dram Kısmı BAYKUŞ j|w Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
Pazar günleri 15 Ce matine

MAKSİM 'de Muammer Karaca Opereti HANGİSİ Revü operet: Saat 20.30 d S Telefon: 42633
Cumartesi, pazar matine 15 te
Babalar i
Muammer Halıcı | Halkevleri - Kurumlar | * Kadıköy Halkevi Temsil Kolu Klâsik Komedilerin en güzellerLnâen biri olan (İM Efendinin Uşağı) komedisini 23 mart salı gün ünden İtibaren temsil etmeye başlıyacaktır.
•A Keman ve piyano konseri — (Nurettin Şazi Kösemlhal - B. Keban) 21/3/949 pazar günü saat 21 de K.’.-cbköy Halkevi salonunda bir keman, piyano konseri tertibetır.İşlerdir.
Programda Handcl, Bach. Bethoven (Kreutzer Sonat) İle Choptn, Terlini Krelslcrln eserleri vardır.
â İstanbul Gümrük memurları yardım cemiyeti başkan UğıncUn: Cemiyetimizin 947 - 948 yılı kongresi bu ayın 22 nel pazartesi günü saat 17 de başmüdürlük binasında yapılacağından üyelerimizin gelmeleri rtca olunur.
■ şişesiyle karyolanın yanında duruyordu. Çok zayıflamış, benzi sararmıştı. Fahrlyenln gözlerini açtığını görünce gülümslyerek:
— Geçmiş olsun, Fahriye hanimi dedi. Açıldınız değil mİ?
— Evek_ Fakat siz..: Siz burada...
— Rica ederim, heyecanlanmayınız. Dinleniniz, sonra konuşuru». Zaten bundan sonra dalma baş başa, bol bol konuşacağız, şimdi ben çıkayım da sİ» bira* uyuyunuz.
Fahrlyenln uyumasına İmkân var nu?
— Hayır, Nihat bey. Uyu mıyaca-ğım. Gitmeyiniz.
yatağın İçinde doğruldu, yastığı kaldırıp başını yasladı. Gözleri ateş gibi yanıyordu. Kısık sesle:
— Gidiniz, Nihal beyi dedi. Ben size mâııl olmıyayıın. Nereye gidecekseniz gidinle.
— Benim yalnız başıma gidecek olr yerim yok. Bundan sonra beraber gideceğiz.
— Nereye ?
— Ben nereye gidersem siz de oraya. Yahut ciz nereyi arzu ederseniz ben de oraya.
— Çok zayıfla inişsiniz, Nihat bey!
— Evet, büyük bir tehlike allattım.
şiddetli bir zalürrie geçirdim. Gecikmemin sebebi de bodur.
— Yanal Geçmiş olsun. Fakat nereye geciktiriniz, Nihat bey?
— Size gelmekte tam üç ay geciktim. Seyahatte yakalandığım hastalık süratle arttı, yatağa düştüm, kendimi kaybetmişim. Doktorlar ümidi kesmişler.
— Vah vah! Demek yatıyordunuz?
— Evet, Fahriye hanimi Bir ay İamlrde yattım. Sonra isviçreye gitmeme Jürıun gördüler. Giderken mektup yazmak şöyle dursun, konuşacak halde değildim. İki ay da orada sanatoryumda kaldım. Bir müddet daha kalmam lcabedlyordu, fakat...
— Niçin kalmadınız?
— Kalamazdım, Fahriye hanım. Size bir an evvel kavuşabilmek İçin, yataktan çıkabilecek hale gelmemi dört götle bekliyordum. Ne yazık kİ hastalık beni bu kadar geciktirdi.
Fahriye başını eğip mırıldandı:
— Geçmiş olsun, Nihat beyi Ya, hastalıktan evvel?
— Hastalıktan Wvri mı? O ayrı bir bahis, Fahriye hanım. Sözlerimi sükûnetle dinleyiniz, bsnl affıd n-M.
(Arkası «art

(TTSPOaT^ c MÜıiîk~J
1 Şehir orkestrasının
Lig lilCİÇICiri beşinci konseri
Fenerbahçe - Galatasaray yarın Fenerbahçe stadında karşılaşıyor
Yann Galaiasarayla karşılaşacak olan Fenerliler
ra da Beşiktaşa kaybetmekle şam piyonluğu kaçırmaları pek âlâ mümkündür. Bilhassa tizdeki futbolda bu kabil sürprizlere her an raslamak kabildir. Ancak Fe-nerbahçenin bugünkü kadrosunun bu ihtimallere meydan vereceğini pek zannetmediğimiz için şampiyonluğa yaklaştlldannı ka bul etmekteyiz. Yarınki karşılaşmaya her iki takımın da nasıl bir haleti ruhiye içinde çıktığını yukarıda izah ettik. Şimdi de kadroların durumunu inceliyelim.
GalatasaraylIlar Vefa karşısına çıktıkları gibi acayip bir kadro ile çıkmaz ve aralarında Gündüz de bulunursa bu iki takımın kuv veti aşağı yukarı aynı seviyede olur. Takımların kazanma şanslarına gelince senelerdenberi en limit edilmedik bir anda kuvvetli zannedilenin zayıfa mağlûp olduğu bu maçlarda kati bir tahmin yürütmek faydasızdır. Fakat böyle olmakla beraber gerek maçın Fener stadında oluşu ve gerekse Sarüâcivertll futbolcuların yukarıda İşaret ettiğimiz gibi rahat bir tempo ile çalışmak İmkânına sahip olmaları vaziyeti şimdilik Fenerbahçe lehine göstermektedir.
Haftanın İkinci derecede mühim. karşılaşmaları Beşiktaşla îs-tanbulspor, Vefa ile Kasımpaşa arasında cereyan edecektir. Be-şiktaşm son zamanlarda beklenen randımanı vermemesi bu maçı ehemmiyetli bir hale sokmuştur. Yoksa normal bir oyun, tutturacak Beşik taşın İstanbulspora kazanması her zaman mümkündür. İstanbul sporlular da SüJeymanl-yeye takılarak kuvvetle namzet bulundukları dördüncülük mevkiinden uzaklaştılar. Bundan son rakl maçları kazanmaları ligdeki derecelerine fazlasile tesir edeceğinden yapacakları her maça ehemmiyet vermeleri lâzımdır
Vefa İle Kasımpaşa arasındaki karşılaşma da dördüncülük dâvası bulunan bu İki takım için hayatî bir mahiyettedir. Her Ud takımın birinci devre maçı yanda kalmış bulunduğundan gerek yarınki maç ve gerekse tehir edilen ikinci maç neticesinde İstanbul dördüncüsü meydana çıkacaktır.
Süleymaniye - Beykoz maçı İse emektar Beykozlulann sonuncu-luktan kurtulmak İçin yapacakları son hamleyi gösterecektir.
ŞAZİ Tercan
Lig maçlarının on ikinci hafta karşılaşmalarına bugün ve yann devam edilecek ve futbol ajanlığının tesbit ettiği haftanın programına göre bugün Şeref stadında Beşiktaşla İstanbulspor, yann Fenerbahçe stadında Fenerbahçe - Galatasaray. Şeref stadında Sü-leymaniye - Beykoz. Vefa stadında Kasımpaşa - Vefa kulüpleri karşılaşacaklardır. Tehir edilen bazı maçlar müstesna nihayet-lenmesine iki hafta kalan ligler sonraları yaklaştıkça hararetli bir şekil almaktadır.
Bu hastanın en mühim karşılaşması yarın Fenerbahçe stadın da Fenerbahçe İle Galatasaray arasında olacaktır. Bu mevsim maçlara çok hızlı ve muvaffakiyetli bir şekilde başlıyan GalatasaraylIlar maalesef sonunu getirememişler ve Kasımpaşa beraberliği Ue kendini gösteren şanssızlıkları Vefa mağlubiyetle şampiyonluk ümitlerini fazlasile sars mıştır. Sarıkırmızılılarm kaçırdık lan şampiyonluğu tekrar alabilmesi bir çok ihtimallerin hakikat olmasına bağlıdır İd son iki hafta içinde bunlann tahakkuk edebilmesi de ancak fazla hayalperest olmakla kabildir.
Yarınki maça Fenerliler rakiplerinden üç puan farkla girmektedir. Bu üç puan avantajın ne demek olduğunu bu işle yakından alâkadar olanlar pekâlâ bilirler. En mühimml Fenerli oyuncuların şampiyonluğu garanti etmiş vaziyette bu İddialı maça çıkmaları dır. Bu avantaj dolayısile yarınki maçta rahatça ve asabileşmeden oynıyacaklardır kİ bu müsait vaziyet her hangi bir maçta kolaylıkla elde edilebilen bir nimet değildir Buna mukabil GalatasaraylI futbolcular muhakkak ka zanmak azmile çalışarak kendilerinden yüz çeviren talih kuşunu tekrar yakalamak gayesile hareket edeceklerdir kİ karşı tarafın ic rahatlığına mukabil Sa-nkınhızılılann bu maçtaki ruhî hâletlerinln güçlüğünü göstermektedir.
Yukarıda Fenerbahçelilerin şampiyonluğu garanti ettiğine I-şaret etmekle beraber son maçları kazanmalarının da İcap ettiğini kaydetmek lâzımdır. Çünkü bu kanaatimiz son iki hafta içinde muhtelif ihtimallerin tahakkuk edemiyeceği düşünülerek izhar edilmiştir. Sarılâcivertliler ya rın Galat asar ava ve iki hafta son
Reno marka kullanılmış kamyonet satışı
Devlet Orman işletmesi Büyükdere Müdürlüğünden:
1 — işletmemize alt Bahçeköy orman bölge şefliği binası karşısındaki sundurmada takoz üzerinde bulunan Reno marka kullanılmış kamyonet pazarlık suretiyle satışa çıkarılmıştır. tşler vaziyettedir.
2 — Kamyonetin muhammen bedeli 3000 (bin) lira olup muvakkat teminatı 75 liradır.
3 — İstekliler kamyoneti her gün yukarıda yazılı mahalde görebilirler,
* — Satış 31. 3. 948 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 15 do Büyükdere devlet orman işletmesi binasında müteşekkil komisyon tarafından yapılacaktır.
5 — Buna alt şartname İstanbul Liman hanında orman baş mühendisliğinde Büyük der o devlet orman İşletmesi müdürlüğünde, Ankarada orman genel müdürlüğünde görülebilir. (3538)
Açık eksiltme ilânı
Tekirdağ İli Daimî Komisyonundan:
Tekirdağ! memleket hastanesi için komisyonda mevcut liste ve şartnamesine göre «181» kalem ilftç ve tıbbi malzeme açık eksiltme usulü İle •atın alınacaktır.
Muhammen bedel 7500 Ura. geçici güvenlik 562 lira 50 kuruştur.
Eksiltme 8. 4 948 perşembe giinü snnt 15 de Tekirdağ hükümet konağındaki daim! komisyon odasında yapılacaktır. İsteklilerin belirli gün Ve saatte lüzumlu belgeleri ve muvMekat teminat makbuzları llç daim! komisyonda hazır bulunmaları lâzımdır. (3435)
Şehir orkestrası 16 mart 1948 ıalı akşamı Şehir Tiyatrosu komedi kısmında mevsimin beşinci konserini verdi. Şef Cemal Reşid Reydi. Solistler: Piyanist Bn. Râna Erksan Uo piyanist Bn. Verda Ün'dü. Programın İlk kısmında Mozart'ın Bale müziğinden — Les Petits Rlens’den — güzel parçalar dinledik. Yer yer (Einc Klel-na Nachtmuslk) İn nefis bir musikisini hatırlatan bu kısacık eserlerin arasında, obua'nın güzel başarılı solosunu dinlediğimiz İkinci parça İle yalnız yaylı sazların İştirak ettiği dördüncü parçayı bilhassa belirtmek ■doğru olur. Bale müziğinin bütünü mükemmel bir anlayış Ve İfadenin mahsulüydü.
Bach’ın Do minör İKİ pLyano konçertosuna orkestranın yalnız yaylı sazlan İştirak ediyordu. Eserin birinci kısmı güze) bir tempo İle başladı. Konçertoların İlk Ali e&rol arını, hususiyle Bach’ın eserlerinden aşın bir süratle çalmak, detayların kaybolmasına ve tablatlyle eserin karakterinin bozulmasına sebeboluyor. îayli sazlar İkinci kısma — sonlardaki İki küçük pasaj hariç — plzzlcatl İle İştirak ettiler. Bu kısmın derin olr murakabeye varan ilâh! sükûnunu taklbeden üçüncü kısımda hayat, canlılık ve neşe vardı. Bach’ın, sadece riyazi kaidelere dayanan bir mathtmatldea kuruluğiyle eserlerini bestelediğini sananlar ne kadar yanılıyorlar.. Onun o kadar çeşitli elan eserlerinde bütün bir hayat her yanlyle yjşıyor. Bach Tanrıya bağlılığını eserlerinde aksettirdiği vakit ne kadar samimi İse; aile saadetini, acı ve ıstıraplarını, huzur ve sükûnu, hayal sukutlarını ve hüsranlarını terennüm ettiği vakit de o kadar samimidir.
Bach’ın Do minör iki piyano konçertosunun çalmışı, büyük bestecinin duygusunu aksettirecek değerde İdi. Eserin çalış ve İfadesinde piyanist bayan Rina Erksan Ue piyanist bayan Verda Ün'ün ne kadar İyi anlaştıklarını ve orkestra beraberliğinin ne kadar kusursuz olduğunu belirtmek yerinde olur.
Programın İkinci kısmında Schu-mann*ın dördüncü Re minör senfonisi vardı. Besteci yalardır hasret çektiği saadete kavuştuktan sonra.
— Clara Wleck'le evlendikten sonra — duygularına daha geniş bir İfade sahası aradı; ve senfoni alanında eserler vermeğe başladı. 1841 yılı içinde birinci senfoniyi, orkestra süitini, piyano konçertosunun ilk kısmını,
— kİ o vakit adı Fantalsle İdi; — ve Re minör senfonisini birbiri ardı sıra besteledi. Schumann'ın dört senfonisi, bir hamlede ve bugünkü şekliyle yazılmış bir eser değildir. Besteci on yıllık bir zaman zarfında bu eseri tekrar tekrar ele almış Te nihayet ona son ve kat! şeklini vermiştir, öp. 120 sayısını taşıyan senfoni, bu sebepten Schumann'ın dördüncü senfonisidir.
Re minör senfonisi dört kısımdan kurulmuştur. Bu dört kısmı birbirine bağlıyan ek yerleri vâzıh bir surette belli olmakla beraber bestecinin İsteğine uygun olarak eser başından ao-nuna kadar kesintisiz olarak çalınır. Senfoninin tamamını ara vermeden çalmak, eserin temaları arasındaki yakınlık ve benzerlik bakımından da doğrudur. İlk kısımda ağır bir başlangıçtan sonra Re mlnbr tonalitesinde bir Allegro motifi IşItUlr, Bu motifi biraz sonraki Romance da majör tonda yine dlnllyeceğlz. Scherzo’da baştaki tema tekrar duyulur; ve senfoni Flnal'l hazırhyan bir Andante-den sonra nihayete erer.
Bir yandan eser yaratmak için çırpınan, öbür yandan günden güne muvazenesi bozulan sinirleriyle savaşmak zorunda olan Schumann; bu eserinin âdeta blrblrlyle çatışan sürati! kısım-lannda; hüzünle ıstırabın sebeboldu-ğu facia! ı ruh haletini aksettlrmişür.
Schumann bu senfonisini İlk defa olarak bestelediği yıl saldırmıştı. Pek parlak bir başarı kazanamıyan, ihtiraz ve İhtiyatla karşılanan eserini yine ele alıp İşlemek İhtiyacını, besteci o günden hissetmişti.
Cemal Reşld Rey'ln senfoniyi duyuş, anlayış ve İfadesi, eser üzerinde İnceden İnceye tetkikler yapmış olduğunu ve bunun sonunda şuurlu bir çalışma ile mükemmelliğe vardığını gösterecek değerde İdi. Fakat uo yazık kİ bu güzel konseri dlnllyenle-rin sayısı pek azdı. Bunun sebebi, fion haftaların pek hareketli olan müzik hareketlerinde, ve birçok dinleyicilerde musiki olgunluğunun senfonik müziği anlayıp sevecek dereceye henüz yükselmemiş olmasında aramak yerinde olur.
fikrî ÇiçckoğlU
Tekelin Clballdekl fabrikasını gezerken İnsanın baktıkça bakmak istediği ve dalıp kaldığı en enteresan yeri, sigara yapan makinelerdir. Tütünün o İncecik rule kâğıtlar İçine dolarak sarılması, yapışması, kilometreler boyunca uzun sigaraların aynı makinede kesilmesi ve paketlere dolması seyrine doyulmaz bir şey.,.
Fabrika müdürü Sami Sunardan öğrenmek İstedim:
— Sigara İçenler çoğalıyor mu, azalıyor mu. Bunu imalâtın artması veya eksllmcsile anlamak mümkün değil midir?
Müdür, 65 senelik bir mazisi olan fabrikanın o zamanki durumuna da İşaret ederek:
«—Bu fabrika, diyor, memleketimizdeki sanayi müesseselerinln en eskilerinden biridir, 1883 te kurulmuştur. O zaman günde ancak 1 - 2 bin kilo tütün İşlenirmiş. Eski Reji şirketi İstihlâkin artması üzerine fabrikaya bazı ilâveler yapmış. Fakat 1925 te şriket lâğvedilip Devlet İnhisarına geçtikten sonra fabrikanın lstlhlâse cevap veremediği görülmüştür. Nihayet tevsi ve İlâvelerle fabrika bugünkü şekle getirilmiştir. Şimdi Lse günde 30.000 kilo tütün işlenmektedir.»
Enteresan bir hesap
Bir günde 36.000 kUo tütün İşlendiğine göre, makineden bir çamaşır ipi gibi uzun halde çıkan sigaranın boyu ne olabilir?
Meğer müdür Sami Suna! da böyle enteresan hesaplara pek meraklıymış:
« — Hesabı basit, diyor, bir sigaranın boyu 68 mlUmltre olduğuna göre bunu, 30 milyon sigara ite çarpmamız lâzım, çünkü günde 30 bin kilo tütün İşleniyor. Bir kiloda 1000 sigara vardır. Günlük sigara İstihsali 30 milyon demektir.»
Hemen oracıkta hesabını yapıyoruz. 30 mDyon sigara, beheri 68 milimetreden 2 milyon 40 bin metre eder, şimdi İstanbul - Ankara yolunu nazarj İtibar e alarak pratik bir fikir edinmek de mümkündür. Ankara -İstanbul yolu 577 kilometre olduğuna göre Ciball fabrikasındaki sigara İmalâtı ekspresten de süratli yol almakladır. Yani ekspres Ankaraya gl-dlnciye kadar, sigaranın ucu Ankaraya vararak dönmekte, bir daha gitmekte ve İzmlte kadar avdet et-mektedirl
Sigara içenler arttı mı?
Evvelce günde 1-2 bin kilo tütün İşlenirken şimdi 30 bin kilo tütün İşlenme!!, şüphesiz, sigara İçenlerin Çoğaldığını İfade eden bir vâkladır. Evet sigara İçenler çoğalmıştır. Eskiden bir aile terbiyesi vardı. Bıyığını burup, evlenmeden ve kendi başına buyruk olmadan sigara İçmek son derece ayıptı. Kadınlardan Lse sigara İçenleri nadirdi. Şimdi öyle mİ ya... Gençler daha ortaokul çağındalarken sigara içmeğe başlıyorlar. Hattâ dünkü bacak kadar çocuklar, büyüklerinin yanlarında sigara fosurdatmaktan zerre kadar çekinmiyorlar. Hele kadınlar... Kadınlıklarından sonra değil de kızlıklarında sigaraya başlıyorlar. Bu arada sigarayı bir moda tel&kklslle İçenler de yok değildir.
Diyelim kİ Reji İdaresi zamanında kaçak tütünle sigara saranlar da vardı, hazır sigara sarfiyatı onun İçin azdı. Fakat ne de olsa aradaki fark, günde 20 bin kilo olamza... 1 - 2 bin küö tütün işlenirken bugün 30 bin kilo tütünden sigara İmal edilmesini, sigara içenlerin arttığına bir İşaret olarak göstermekte alâkadarlar da müttefiktirler.
İmalâthanede
Fabrikanın sigara imalâthanelerini gezerken bir şey nazarı dikkatimi çekti. Makina başında çalışan İşçi kadınlardan birinin kolundaki kalın bitadkler... Bütün kazancını bileziğe vermiş olacağını düşünürken yaklaşıp kendisine sormaktan da kendimi menedemedim.
— Günde kaç kuruş alıyorsunuz?
Sigara ilçen II er çoğaüdıı
Günde 2,040,000 metre boyunda sigara yapılıyor!
2 bin kilo tütünden 30 bine
Yazarr Cemaleddin BİLDİK
Ankara ekspresi Haydarpaşadan kalkarak Ankaraya gi d inci ye kadar, sigaranın ucu Ankaraya varıyor, dönüyor, bir daha gidiyor ve dönüyor! — Kollarında şıkır şıkır altın bileziklerle çalışan bir işçi kız — Enfiye tiryakiliği — Örnek alınacak bir yangın söndürme tertibatı...
Yukarıda: Fabrikanın itfaiye erleri ile konuşurken. Aşağıda-. Altın bilezikli işçi ki2 kesilmemiş sigaralarla makina baştnda; diğer bir işçi kız da kutulara sigara yerleştirirken görünüyor
Hatif bir gülümsemeden sonra cevap veriyor:
, Çok değil... Saatte 40 kuruş..:
Önce b.r saatte 40 kuruşu az görmüştüm. Fakat sonra günde 12 saat çalıştığını söyleyince bunun günde 480 kuruş tuttuğunu hesaphyarak:
— Az para değil, dedim. Ayda 144 lira eder.
Altın bilezikli İşçi yine tebessüm etti ve:
— Sekiz saatten sonraki saatlerin ücreti daha fazladır. Böylelikle yevmiyem beş buçuk altı lirayı bulur, dedi.
— Bekâr mısınız?
— Evet...
Bizim Foto Faik, not aldığımı görünce:
— Tamam, dedi, bekâr ve altın bilezikleri olduğunu da yazarsanız haftaya varmaz talip çıkar...
Yalan değiL. Belki de bir hayır işlemiş olurum...
Enfiye tiryakiliği
Sigara imalâthanesinden dab.a başka bir yere geçiyoruz. Beni gezdiren idare şefi Hüseyin Tflrkden, burasının enfiye imalâthanesi olduğunu söylüyor.
çuvallar dolusu tütün damarları görerek bunların ne İşe yaradığını soruyor ve enfiyenin, pTOİuk tütünlerden çıkarılmış bu kuru damarlar toz haline getirilerek yapıldığını öğreniyorum.
— Bizde enfiye tiryakiliği ne derecededir?
Muhatabım, enfiye tiryakiliği bakımından Avusturyayı başta sayarak diyor ki:
«— Bizde, diyor, enfiye sarfiyatı bundan 10-15 sene evvel ne idiyse şim dİ de o kadar enfiye sarf olunuyor. Ayda 3-4 yüz kilo kadar enfiye sar-folunuyor.»
Sigara sarfiyatı artmış amma, enfiye tiryakiliği 10 - 15 yıl evvelki halini muhafaza etmektedir. Avustur-yada puro ve en fiye üzerinde tetkikler yapan Hüseyin Tûrkder., puro Ue enfiyenin 930 da, fabrikaya dönmesln-den sonra, matluba muvafık şekilde
İmaline başlandığını anlattıktan sonra kendisinden öğrenmek istedim:
— Ne işe yarar şu enfiye...
— Hiç., Tiryakilikten ve kötü hlr İtiyattan başka bir şey değildir. Bence tütün tiryakiliğinden farkı yoktur.
İtfaiye tertibatı
Hayli geniş bir sahayı kaplıyan fabrikada, kutu kısmı hariç. 2162 işçi vardır ve bunun 1500 ii kadındır Şunu da İşaret etmek İsterim kl tefer-rüalı arasında bir de itfaiye teşkilâtı olan bu fabrikadaki gezimde, bir zamanlar Belediye itfaiyesinde hasıl olan istifa hastalığının sebebini de yaklnen öğrenmiş oldum.
Kendilerde konuştuğum itfaiye erleri, bütün meselenin paraya temas ettiğini söyliyerek:
«_ Ne yapalım, diyorlar, oradan aldığımız aylıklarla geçinemlyorduk. daha fasla para veren müesseseler* girmek mecburiyetinde kaldık, içimizde öyle arkadaşlar vardır kİ Belediye İtfaiyesinde iken ayda 100 lira alırlardı, burada 170 lira alıyorlar.»
Fabrikanın bu 18 kişilik İtfaiye teşkilâtına, işçilerden de 20 kişilik bir yardımcı ekip dahildir. Fabrikanın her tarafı elektrikli düğmelerle itfaiye salonuna bağlı bulunmakta, herhangi Wr y*rde yangın olunca bu düğmelere basmak. İtfaiyeyi çağırmak için kâfi gelmektedir. Hattâ o düğmelere basılınca müdirlyet odasındaki ampul de yanmaktadır, Bu suretle yangın, saniyesi saniyesine fabrikanın en mesul İdarecisine de haber verilmiş oluyor.
Yalnız böyle büyük fabrikalarda değil, büyük resmi binalarda da Ciball fabrikasında gördüğüm tar-'T. tedbirler alınmasına zaruret vardır. Böyle olsaydı, ne koskoca Eğitini Bakanlığı bir gecede kül oluverirdi, ne de diğer resmi binalar ve depolar.
Fabrika öyle bir günde gezilip ya-zılıverecck kadar küçük değildir. Nü-mune olacık bw de çocuk yuvası vardır, Fabrikanın diğer bölümleri İle çocuk yuvasını da başka gün yazarım. Cemaleddin BİLDİR
20 Mart 1948
E. hifc 8
AKŞAM

Haftanın en Büyük Eşya Satışı BÜYÜK MÜZAYEDE
21 Mart 1948 pazar günü saat 10 da, Osnıanbeyde Halâskftrgazl Cad. 192 No. lı Sebat Apart. 2 numaralı dairede (Osmanbey Postaha-nenln karşısında) bulunan ve şehrimizin tanınmış bir aileye alt olup sevimli eşya, emsalsiz biblo, gümtlş takımlar. Rozental tabak takımı, orijinal imzalı tablo, Sevr, Saks, J. P. duvar tabakları ve şekerlikler vs AÇIK ARTTIRMA İLE SATILACAKTIR. Macar ustalarına hususi suretle ısmarlanmış Mtuel Papel (Brezilya) kaplı şlfonyerl ile beraber 7 parçadan İbaret emsalsiz yatak oda takımı, Duglas stilinde 9 parçadan ibaret sevimli yeme|c oda takımı, üstleri ipekli muhare kaplı yanları kristal vitrlnll harlkulâds divan s&lon takımı. Mille Fleurs desenli ıltin yaldı* bordürlü «Rozental» 12 kişilik komple sofra Lakımı, üstleri Avrupa vaşetll 3 parçadan İbaret yazıhane takımı, Meypl-London fabrikasının Mağun «Bacı Berjerlarlle beraber budnıar takımı. Onlks kolonlar, duvar saati, kristal vazo ve şekerlikler, duvar tabaklan, bronz karyola, elbise dolapları, kristal bakara renkli şarap bardakları Murano ve bronz bakara kristal emsalsiz avizeler, Tele-funken markallı 10 lâmbajı Pikap Radyo. Markötörl salon masaları, tabureler. GeTldonlar. till perdeler. Saçurna çay takımı. Mine işlemeli ve İngiliz gümüşü tuvalet takımı, 2 adet Fransız gümüş şamdan, 1 adet gümus saat. Saks, Sevr, Kopenhag. Blö blan şekerlik ve vazolar, kulüp) ine sekreter, Mağun etajır büfe, maden tepsiler, tuvalet takımları, çay takımları, likör takımları. 12 kişilik St. - Loııis kristalli komple sn takımı, Tebrİs,. Şirvan, İsparta hali ve seccadeler. Orijinal İmzalı tablolar.
Fazla tafsilât almak İçin: Por-akûl Mobilya Evine müracaat.
Telefon: 42738.
1
GÜZEL YURD
Mecmuasından.
Mecmuamızın 1 ve 16 mart ile) nisan 948 tarihli 4 - B - 8 sayılı' nüshaları I nisan 048 gününde ve her
uç nüsha bir arada intişar edecektir. 80 sahlfesl çeşitli zengin, yazı. resim ve karikatürleri ve 44 sahlfesl de Bursa vilâyetimize alt özel sayının İlâvesini ihtiva ederek hasırlanmakta bulunan bu fevkalâde sayımın sabırsızlıkla bekleyiniz.
□Üzei Yurt Mecmuası İstanbul P. K. 489
LÜBNAN
Hava Yolları C. e. D. T.
GRiPi
- BAŞ - DİŞ ve ROMATİZMA
AĞRILARINA KARSI
Beyoğlu Vakıflar miidlirlüğii ilânları
Aç k arttırma ile önemli satış
Marköiurl; Bul; Ampir; XV cl ve XVI cl Louls; altın yaldız; ceviz ve Lake salon takımları; koltuklar ve berjerler; zengin Biblolar; gümüş takımları ve bilhassa yazıhanelere çok lüzumlu olan kartotekler kristalli va kristalsiz yazıhaneler daktilo m asası ve saire lüzumlu eşyalar satışı 31 mart 1948 pazar günü saat tam 10 da; Maçkada Teşvikiye camilnln nrkadakl Kalıpçı Bok. Ankara Apart. 3 No. lı dairede bulunan tekmili Frsnsanın en yüksek fabrikalarında imal edilmiş zengin eşyalar açık 3 aırma İle satılacaktır. Tekmili maon masif ile kök maon imal edilmiş M&rsliyantn meşhur Davit Erere imzalı vitrlnil ve Balgam! taşlı 10 parça yemek oda takımı; keza Fr&ruanın meşhur Fuke imzalı emsalsiz Louls XV koltuklar vo Berjerler; zengin Markötöri İle İşlenmiş çekınecell ve bombe komodlu; Bnl Bayan yazıhane; Sekreter şlfonyer ve oyun masası; maon bayan yazıhaneleri hakiki Louls XVI berjer ve icabında zengin banketin llâveslle yatak odası şezlongu olur. Tabanca boyasiyle yapılmış 5 parçadan ibaret geniş şlfonyerll dolablyle yatak oda takımı; hakiki altın yaldız ve Avrupa mamulfttı 10 parçadan İbaret kapitone vitriniyle zengin salon takımı; Louls Flllp maon koltuklar maon komodlar; Ampir stili ınaon vitrin; pelesenk slgomy masaları; kristalli ve kristalsiz meşe ve Karaağaç yazıhaneler; ufak ve büyük klasörler: 0 parçadan İbaret Alman mamulatı meşe ağacı yazıhane; ka-nape takımı; ve saire yazıhane eş yalan; zengin elektrik bronz ve billur avizeler; Sevr kutu Fildişi minyatürler; kıymetli kristaller; zengin gümüş takımları; 12 kişilik Rozental tabak takımı; mutfak takımları; ve saire tarifi gayri kabil lüzumlu eşya. Acem ve Anadolu halılar ve seccadeler. •
Fazla tafsilât İçin: Beyoğlu Su terazi sokak No. 12 Ella Beharfl müracaat. ' '
İstanbul - Beyrut Kahite
Her cumartesi İstanbuldan kalkar. Tarife: İSTANBUL - BEYRUT 251.— lira İSTANBUL - KAHİRE 366.— lira
Aylığı Geçici teminata
Cinsi Lr. Kr. Lr. Kr. Kasımpaşa Gazi Haşan Kayık Gazi Haşan Paşa vakfından 41 No. lı’ 24Û M2. 250.00
Paşa iskelesi saha dahilinde. Arsa.
Yukarıda yazılı arBa 31/12/948 günü sonuna kadar açık arttırma suTetlle kiraya verilecektir.
İhalesi 27/3/948 cumartesi günü saat 10 da yapılacağından isteklilerin o gün ve saate kadar Müdürlük Akarat kalemine müacaatLa temntatlarmı yatırmaları. (3168)
Semti Mahallesi Sokağı
Lr. Kr.
226.00
E Satılık Cennet Köşkü —
Arnavutköyünde Akıntıburnu yazlık sinema, üstünde hayat, manii, konfor, balkon ve taraçalan ve çift bahçeli ve bodrumları ve sarı havi istikbali parlak. Boğazın biricik incisi (Cennet Köşkü' boş rak satılıktır. Otel, kulüp ve gazino olmağa müsait ve garajlık yeri vardır. İçindekilere müracaat.
İstanbul Belediyesi İlânları
Keşif veya tahmin bedeli Lira Kr.
tik teminatı Lira Kr.
]
M BÜYÜK BİR FIRSAT AÇIK ARTTIRMA Yarınki pazar günU saat 10 da Beyoğlunda Kumbaracı Yokuşu (Lebon PasLohanesInln yanındaki sokak) 132 No. lı Komnlno Apart. 1 cl. dairesinde bulunan zengin eşyalar, biblolar ve seccadeler, satılacağı Uân olunur.
Büfe, vitrlnil, dresolr, kare yemek masası ve 8 adet sandal-yadan Vlenna mamul Atı yemek oda takımı, kanape ve 2 koltuk salon takımı, üç kapılı aynalı dolap, İki kapılı dolap, tuvalet, komodin. İki kişilik karyola, ve bir Orta maşadan dişbudak masif yatak oda takımı, yazıhane İçin mahsus Londrada (John Ship) fabrikasından ısmarlanmış maroken bir kanape ve İki koltuk, kütüphane, sandalyalor, elektrik avizeleri, perdeler, etajerler, yağlı boya kadrolar, duvar saati, dıivar tabaklan, vazolar »e saire Alman markal: çift çapraz plyanolM^B

5499 88 412 49 Fatlhde Belediye malı Filim deposu
3000 00 225 00 binasının etrafının tel örgü ile çevrilmesi. pencerelerine demir kepenk konulması ve bir adet Jandarma bekleme kulübesi inşası, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün İş-
2513 49 188 51 galinde bulunan özel idare malı Sa-nasatyan hanında yaptırılmasına lüzum görülen dam aktarılması; badana, camekân, teras, oluk ve dere tamiri. Darülâceze Müdürlüğü kalorifer te-
Keşif veya tahmin bedellerlle sisatı için lüzumlu olan su tagdlye Santrfuj tulumba grubu vaz'ı işi. Uk teminat miktarları yukarda yazılı
İşler ayrı ayn açık eksiltmeye konmuştur. Şartnameleri Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü kaleminden verilir ve görülür.
İhale 25 Mart 948 perşembe giinü saat 14 de Daimi Komisyonda yapılacaktır,
İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektubu. 948 yılına ait Ticaret odası vesikası ve şartnamede yazılı hükümlere uyularak birinci kalemdeki İş İçin Belediye Fen İşleri Müdürlüğünden, İkinci kalemdeki İş İçin İl Bayındırlık Müdürlüğünden ve Üçüncü kalemdeki iş İçin Belediye Makine Elektrik ve Sanayi İşleri Müdürlüğünden alınmış fenni ehliyet kâğıtları yanlarında bulunduğu halde İhale günü saat 14 de Daimi Komisyonda bulunmaları lâzımdır. 13052)
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — İstanbul Gümrükleri Başmüdürlüğü binan onarımı açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli 24997 lir» 72 kuruştur. Eksiltme 30/3/948 tarihinde salı günü saat 15 de İstanbul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu .-e alt evrak şunlardır: Mukavele. Eksiltme, Bayındırlık İşleri genel hususi ve fenni şartameleri, proje keşif hulâsasUe buna müteferri ffağer evrak du.resinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek için tallplelrn «1874» lira «83* kuruşluk
İauvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibrz etmesi ve 948 yılında titret eda ında İraydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması eksiltme ününde) : atU günleri hariç «3» gün evvel vilâyet makamına müracaat gderek eh’ et vesikası alması ve yukarıda ikinci maddede yazılan evraka görüp ekslitme şartnamesinde yazılı kayda göre kabul ettiğine dair İmzala ması şarltıf. (2782)
Kadıköy Vakıflar Müdürlüğü İlânları
Beykoz deresi köyü civarında Kara- Senelik kirası Lira Krş. İlk teminat Lira Krş,
kulak «uyu mevkiinde mesire yeri 70 00 6 28
Yukarıda yazılı vakıf mesire mahalli bir sene müddetle kiraya verilmek üzere açık arttırmaya çıkarılmıştır. İhalesi 31, 3, 94ü çarşamba günü «aut 15 dedir. İsteklilerin Kadıköy vakıflar müdürlüğüne müracaatları.
(3547)
mmm Dr tasan Sami
TİFO AŞISI
Tifo, Paratlfo hastalıklarına tutulmamak için tesiri kati, mu-flyet! pek emin taze aşıdır Her eczanede bulunur.
Venediğe, bu melün şehre girer girmez damarlarımda yakıcı bir kanın dolaştığını derhal duydum, anlıyor musun?
I Yasak edilen meyvalar ağzımda eriyordu. O zamana kadar bu gibi İstekler bende yoklu, erkekler önünde tamamUe kaygılınız ve kayıtsızdım, fakat...
ŞEHVETİN SIRRI
; Aşktan başı dönen bir kadının İşle-dlğl hatalar, bir zevk vo şehvet fa-'claaı.
I Romancılık âleminin en büyük realisti sayılan Nlcolas Sğgur'ün dünyaca şöhret kazanmış fevkalâde eseri. Bütün dünyada ve Tiirkiyede satış rekorları kıran kitap.
! Karton ciltlisi 200; Bez ciltlisi 275 'kuruş. Bütün kitapçılardan ve Köprü I KEMAL Kltabevinden arayınız.
Tevzi merkezi: KÜLTÜR KİTABEVİ-istanbul.

saat
İstanbul Asliye Mahkemesi İkinci Ticaret dairesi Başkanlığından:
948 m
Mahkemece satışına karar verilen Ofisin Kadıköyünde bulunan deposundaki kendir tohumlarının açık arttırması 24/3/948 çarşamba 13 de satışı İcra edilecektir.
250 ton kendir tohumlarına bilirkişi tarafından kilosuna 80 - 85 kuruş kıymet takdir edilmiştir. Arttırmaya iştirak edecekler yüzde yedi buçuk te-pılnat vereceklerdir.
Muayyen gün ve saatte alıcıların İstanbul Zahire bordasında hazır bu-l lunmaları İlân olunur.
GENEL KURUL TOPLANTISI
Kartal Plaj Evleri Kooperatifi Yönetim Kurulundan:
Kooperatifimizin genel kurul toplantısı 28 mart 1948 pazar günü saat 15 de; Ankarada Çocuk Esirgeme Kurumu salonunda yapılacağından bütün ortaklarımızın teşrifleri rica olunur.
GÜNDEM:
1 — Yönetim kurulu ve denetçiler raporloriyle bilânçonun İncelenmesi ve yönetim kurulu ile denetçilerin İbrası,
2 — Yeni yönetim kurulu ve denet çilerin İbrası.
3 — Ortak dilekleri üzerinde konuşma.
Elbise ve palto diktirilecek
Millî Eğitim Bakanlığından:
1 — Teknik öğretim okulları parasız yatılı öğrencileri için kumaş ve astarı Bakanlıkça temin edilmek şartlyle muhammen bedeli 16800 on altı bin sekiz yüz Ura tutan (1200 bin İki yüz) adet harici elblso ile muhammen bedeli (9600 dokuz bin altı yüz Hra) tutan (800 sekiz yüz adet) palto dikimi 2490 sayılı kanun hükümleri dahilinde ve kapalı zarf usulü İle eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Paltoların ihalesi 7 Nisan 1948 çarşamba günü saat 10 da; harici elbiselerin ihalesi aynı tarihte saat 10.45 de Ankara Evkaf Ap. dördüncü katta toplanacak Bakanlık arttırma ve eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin: A — Paltolar İçin 720 ve harloi
elbiseler için 1360 liradan İbaret geçici teminat mektubunun
B — Ticaret vo sanayi odasından 1948 yılı için terzi olarak alacağı belgenin teklif mektubuna bağlanması şarttır.
4 — Şartname ve sözleşme projeleri her gün çalışma saatleri içinde ticaret va öğretim müdürlüğünde ve Istanbulda Erkek Orta Terzilik okulu müdürlüğünde görülebilir.
8 — Zarfların ihale saatinden bir saat evvel komisyon başkanlığına gelmiş veya gönderilmiş olması şarttır.
6 — İsteklilerin belli gün va saatte gerekil belgelerle birlikte komisyon başkanlığına müracaatları. (3384)
Baş gardiyan ve yardımcısı alınacak
İstanbul C. Savcılığından:
İstanbul ceza, va tevkif evinde İki adet 150 lira ve bir adet 130 lira ücretli baş gardiyanlık ve yardımcılığı açıktır.
Görevde bulunulduğu müddetçe günde bir ekmek ve bir öğün de yemek verilir. İsteklilerin belgelorlyla O. Savcılığımı baş vurmaları. (3589)
Boru hendeği açtırılacak
îgtanbul Sular idaresinden:
Terkos köyü civarında Çiftepınar ile Çekopınar mevkileri arasında 6269 M. uzunluğunda 35306 m3 tutarında Q 1000 m/m İlk boru hendeği açılması işi üç kısım olmak üzere kapalı mektupla eksiltmeye çıkarılmıştır.
Şartnameler her gün İsalç servisinden alınabilir. Teklifler 31/3/940 saat 12 ye kadar Beyoğlu istiklâl caddesi Mayer bLnosı arkasında Sular İdaresi Muamelât Dairesi Şefliğine verilmesi lâzımdır. (3251)
Trolleybüs Lâstiği Alınacak
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Belediyemiz otobüs İdaresi İçin satın alınacak olan 11.00X22 ebadında (80) adet dış ve (80) adet iç tToUeybÜs lâstiği kapalı zarf usuliy-le eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (36.420) liradır.
3 — Muvakkat teminatı (2731J50> lira olup otobüs idaresi veznesine yatırılacaktır.
4 — Bu İşin İhalesi 9. 4. 943 cuma günü saat 16 da belediye binasında ve belediye encümeninde yapılacaktır.
5 — Taliplerin 2490 »ayılı kanunun 32 İnci maddesi tarifine uygun şekilde hazırlıyacaklan teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evveline kadar başkanlığa vermiş olmaları şarttır.
6 — Evsaf ve şartlar tutanak ve muamelât müdürlüğünde va aynı zamanda otobüs işleri genel müdürlüğünde her gün görülebilir.
7 — ihaleye iştirak edecek şirketlerin 2490 saydı arttırma, eksiltme va ihale kanununun 3 Üncü maddesinin A ve B fıkraları hükümlerinin göz önünde bulundurularak hareket etmeleri lâzımdır.
0 — isteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları. (3454)
Siyasal Bilgiler Okulu Müdürlüğünden:
Okul kadrosundaki 40 lira asli aylıklı Asistanlıklara İmtihanla Yabancı dil bilen Yüksek tahsil görmüş, biri âmme grubuna, biri İktisat ve Maliye grubuna ve biri de Siyasî tarihe olmak üzere Üç asistan alınacaktır. Şerait Okul idaresinden öğrenilebilir. Veya posta ile sorulabilir,
isteklilerin 5/4/948 Çarşamba günü akşamına kadar bir dilekçe ile Müdürlüğümüze başvurmaları lâzımdır.(3456)
Soğuk hava dolabı alınacak
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
İstanbul Tıp öğrenci yurdunun ihtiyacı olan bir adet soğuk hava dolabının alınması açık eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 31/3/948 çarşamba günü saat İS de Cağaloğlundakl Sağlık ve S. Y. M. Jüğü binasında toplanan Sıhhi kurumlar komisyonunca yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli: 4500 lira olup ilk teminatı: 338 liradır.
3 — İstekliler bu işe alt şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
4 — İsteklilerin, cari seneye alt Ticaret odası vesikası İle 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu işe yeter İlk teminat makbuz veya bank* mektubu olduğu halde belli giin ve saatte komisyona müracaatları.
(3319)
Su haznesi yaptırılacak
Sümeıbank iplik ve Dokuma Fabrikaları Müessesesl Hereke Fabrikası Müdürlüğünden
l — Eksiltmeye konulan iş: Fabrikamız sahası içinde üç adet su haznesi inşaatıdır.
2— Keşif tutarı 29047.64 liradır.
3 — Eksiltme 30. 3. 1943 günü saat İ5 de fabrikamızda yapılacaktır.
4 — Geçici teminat miktarı 2180 liradır.
5 — Eksiltme evrakı beş Ura mukabilinde Istanbulda nıüessesemlz müdürlüğünden ve fabrikamızdan alınacaktır.
6 — Eksiltmeye gireceklerin bir defada en az 50.000 liralık İnşaat yaptıklarını gösteren resmi belge ve diğer kanuni vesikalarla birlikte tekliflerini kapalı olarak İhale gününden bir gün evveUne kadar fabrikamız müdürlüğüne teslim etmiş olmaları şarttır.
7 — Postada vaki olacak gecikmeler nazarı itibara aiınmıyacaktır.
3 Fabrika müdürlüğü ihaleyi icrada serbesttir. (3563)
20 Mart 1948
AKSAM
Sahlfe 7
KIZILA Y DERNEĞİ —
BEYOĞLU İLÇESİ
Eşya Pöy®ngı©gu
Milli Piyango Bayileri İle P.T.T. Merkezlerinde ve Piyangonun bütün İkramiyelerinden otomobillerinde satılmakta olan KIZILAY DERNEĞİ Eşya Piyangosunun zenginliğine dik-
Şukadarcık
Kolynos diş macunu ferahlandırıcı, temizleyici
Sayın Doktorlarımıza
Amerikan
LINIMENT
katinizi çekeriz.
Lira Adet
25000 1 Köşk, yapı ve Kredi Bankasınla yaptırdığı binalardan Göztepe'de İtfaiye karşısında
13500 1 F R A Z E R marka otomobil
ıoooo 1 Pontiac marka otomobil
1500 1 Pırlanta yüzük
500 1 Çamaşır makinesi
600 1 Oda takımı
250 1 Elektrik süpürgesi
2000 2 Buz dolabı
3000 10 Dikiş makinesi
300 3 Altın bilezik
6600 15 Kol, cep, masa saati
1500 8 Halı seccade
300 2 Erkek ve kadın kostümlüğü
İNGİLİZ sanayiinin radyoculuk âleminde gönterdlğl en »on yenilikleri tatbik ederek İmal etmiş olduğu FERGÜSON radyoları mü, zarafet, ve hassasiyeti He müma-sllierinin fevkinde olan bu ahizelerini dinlemeden, görmeden radyo almaya tarar vermeyiniz.
Taksitle satış yeri:
vermeğe kâfidir
Ve bunlardan başka daha
3000 parça muhtelif kıymette eşya
Bir lira İle bir köşk, bir otomobil, bir buz dolabı sahibi olmak mümkündür. Keşide İL Nisan 1948 dedir. Daha vakit Vardır diye düşünmeyiniz. şimdiden biletlerimizin hemen hemen bitmek üzere olduğunu söyleyebiliri®. Acele ediniz.
İlçe şubesi telefon numarası 43812
Takip bürosu telefon numarası 80440
Sîimerbank Selüloz Sanayii
Müessesesi Müdürlüğünden
İZMİT
Müessesemlz Fabrikaları ihtiyacında kullanılmak üzer® kendir elyafı, kendir üstübü ve kendir İp parçalan satın alınacaktır. Bu İşe alt şartname Ankara'da Genel Müdürlüğümüzden, İstanbul’da Küçük Kınacıyan Hanındaki Büromuzdan, İztimt'te Mllessesemlz Ticaret şubesinden parasız tedarik olunabilir.
Taliplerin flat ve miktar büdlrmek suretlle teklif mektuplarını
1 Müessesemlze göndermeleri İlân olunur.
FERGVSON
RADYOLARI
NUR MAĞAZASI
Bankalar Cad. No. 64
Türkiye D’umuml depozlteri: Mehmet ve Ali Kermen ve Kardeşleri Mesadtet Han. Suitanhamam No. 2 Tel: 24299
----- SUMERBANK —
Bankamızda Tasarruf Mevduatı Hesabı olanlar:
1 — Senede dört defa: Şubat, mayıs; ağustos ve kasım aylarının birinci gününde yapılacak Yeril Malı ikramiye çekilişlerine iştirak etmek ve
1 — Dileyenler faizlerine karşılık % 8 fazlasüe yerli malı almak hakkını sağlamış olurlar.
Gişelerimizden İzahat alınır.
LINIMENT SLOAN’S
Romatizma ilâcı
Piyasamıza gelmiş ve eczane
lere tevzi edilmiştir.
liirkige Şişe ve Cam fabrikaları
A. SOSYETESlNDENı
Paşabahçe Fabrikamız İçin (Karadeniz - Podlma) mevkiinden Deniz yolu İle
6000 Ton Kum Nakliyesi
30 Mart tarihli salı günü saat 11 de açık eksiltmeye konulmuştur.
İsteklilerin şartnameyi Galata Perşembepazan İş Hanındaki büromuzdan almaları ve İhale gününde Paşabahçe Fabrikada Muhasebe Müdürlüğünde hazır bulunmaları
^DERMAN
GÜMRÜKTEN YENİ ÇIKAN >>«■
P E N i C i L L i N
GRİP NEZLE ROMATİZMA BAŞ ve DİŞ AĞRILARINA karsı kullınıU J
Ünitelik TRUtT S ALT S METVA TUZU bol miktarda
TAKSİM ECZANESİNE gelmiştir.
100 - 200 - 500 bin HAKİKİ p Al
INGİLİZ E» I'
Otomatik telefon sondoj ve tamir ustası alınacaktır
Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden f
Fabrikalarımızda çalışmak üzere otomatik telefonların montesi vo t» mirleri İçin bir usta alınacaktır. Bu ustaya yapılacak sınavında göstereceği liyakate göre bütün zamlar dahil en çok (200) kuruş kadar saatlik ücret Verilecektir. Aşağıda yazılı belgeleri hala olanların gidip gelme yo) mfl*-faian kendilerine alt olmak üzere bir dUekç ile Genel Müdürlüğümüze müracaat etmeleri.
I — Türkiye Cummuriyetl tabiiyetini hala ve Türk olmak
3 — Askeri ödevini yapmış olmak (yaş haddi âzam! 40 dır)'
3 — Ağı. hapla cezasllo mahkûm olmamak
4 — Asker) kara, deniz ve hava fabrikalarından terki hizmet ya boğulmuş olmamak
B — Okur yazar olmak
8 — Kimlik cüzdanı
7 — Askerlik vesikası
8 —■ Son çalıştığı yerden hizmet veslkasf
0 — 0 adet vesikalık fote(
İÜ — çiçek aşısı kâğıdı
M — İyi huy kâğıdı (Polis veya Jandarmadan tasdikli)
elamı 1*“
ineli
Çamaşırlarınızı SARARMAKTAN koruyunuz; Onların BEMBEYAZ olmasını isterseniz, son çamaşır suyunda :
COLMAN “Öküz Baş"
Çlvltlnl mutlaka kullanınız.
Ankara Befediye Başkanlığından
1 — Belediyemiz Otobüs idaresine alt F. B. W. marka lk| adet otobüsün İsvlçredekl fabrikasından Ankara İstasyonuna kadar nakil İş! açık eksiltmeye konulmuştur.
3 — Muhammen bedeli (8710) Uradır.
8 — Muvakkat teminatı (653,25) Ura olup Otobüs İdaresi veznesine yatırılacaktır.
4 — Bu işin eksiltmesi 20.3.948 cuma Eûnü saat 10 da Beledly« binasında müteşekkil komisyonda yapılacaktır.
0 — Bu İşe alt açık ekslitma şartlaşması ve sözleşme projeleriyle diğer küğıtlar Tutanak ve Muamelât Müdürlüğü kaleminde v» Otobüs İşleri Gene) müdürlüğünde her gün görülebilir.
0 — isteklilerin belli gün ve saatte teminatlarıyla birlikte komisyona müracaatları. (2858)
dır.
Satılık Apartıman
Vakıflar Genel Müdürlüğünden:
Mahallesi: Ankara - Yenişehir
Sokağı: Hanımeli
Adı vo cinsi: Maden apartmanı
Kapı numarası: (55) ı
Yüz ölçüsü: Bahçesiyle beraber (395) metre murabbaı
İnşaat sahası: 89,71
Müştemilâtı: Bahçesinde bir kapıcı odası vo altı adet kömürlük var-
ı
Bodrum kat: İki dairedir.
Zemin ve birinci katlar: İkişer dairelidir.
Çatı katta: Bir daire vardır.
Muhammen bedeli: (51354) liradır.
Muvakkat teminatı: (3852) Uradır.
Yukarıda cinsi vo evsafı yazılı maden apartmanının mülkiyeti ka-
palı zarf usullylo satılacaktır.
Kesin İhalesi vakıflar genel müdürlüğünün tasdlkına talikan 5. 4. 948 pazartesi günü saat 13 da üçüncü vakıf apartmanında vakıflar emlâk müdürlüğünde yapılacaktır.
İsteklilerin bu müdürlüğe müracaatları.
(35131
Motor kaptanı alınacak
Yüksek Denizcilik Okulu Müdürlüğünden:
Okulumuza (160) lira ücretle bir motör kaptanı alınacaktır. Elbise, kaput ve ayakkabısı okulca temin edilecektir, uman kaptanlığı ehliyetini hala ve motör makineleri tamiratı hakkında bilgisi olan İstekliler nıü-dürlüğümüae müracaatları. (3536?
Enstitü Blokları inşa ettirilecek
İstanbul üniversitesi Rektörlüğünden:
1 — Hu'ıuk ve Ekonom' fakülteleri binalarına yaptırılacak 3,131,744.91 Ura keşlfll sruticl blokları İnşasının 25 mart 1948 perşembe günü saat 15 de Rektörlükte kapal' zarfla ekrlhmesl yapılmaktır,
2 — Eksil tm ey J girebilmek isteklilerin münakaşa tarihinden en aşağı yedi gün evvel İstanbul Üniversitesi Rektörlüğüne müracaatla yeterlik vesikası almaları, lazımdır, Bu vesikayı almak İçin »erecekler! dilekçeye (harbden evvel ÜÇ yüz bin ve harbden sonra bir buçuk milyon liralık bir parçalık bu İşe benzer ehemmiyet ve teknik önemde bina inşaatı işini başarı İle yaptığına, İdare ettl-ğine veya denetlediğine dair iş yaptıran İdareden alınmış tasdikli vesika) yi bağlamaları şarttır.
3 — Münakaşaya katılacaklar mali durumunu belirten bir vesika İle 1948 yılı ticaret odası ve 107,706 liralık geçici teminat makbuzlarını ayrı bir zarf İçine koyacakları teklif mektuplarlyle beraber ihale günü saat 14 e kadar alındı karşılığı Rektörlüğe vermelidirler.
4 — Bu İşe alt dosya 50 lira bedelle Rektörlükten alınır.
5 — Postada olan gecikmeler naaara alınmaz. (2826)
Kütüphane ve pavyon inşa ettirilecek
İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünden:
1 — Hukuk re Ekonomi fakülteleri binalarına yaptırılacak 1.032.056,85 lira keşlfll kütüphane ve pavyoD İnşası 25 mart 1948 perşembe günü saat 15,30 da Rektörlükte kapalı zarfla eksiltmesi yapılacaktır.
2 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin münakaşa tarihinden en aşağı yed! gün evvel İstanbul üniversitesi Rektörlüğüne müracaatla yeterlik vesikası almaları lâzımdır. Bu vesikayı almak İçin verecekleri dilekçeye (harpten evvel yüz elli bin. harpten sonra yedi yüz elli bin liralık bir parçalık bu İşe benzer ehemmiyet ve teknik önemde bina İnşaatı işini başarı He yaptığına, İdare ettiğine veya denetlediğine dair İş yaptıran idareden alınmış tasdikli vesikayı bağlamaları şârttır.
3 — Münakaşaya katılacaklar mal! durumunu belirten bir vesika İle 1948 yılı ticaret odası ve 44.712 liralık geçici teminat makbuzlarını ayrı bir zarf içine koyacakları teklif mektuplarlyle beraber İhale günü saat 14 e kadar alındı karşılığı Rektörlüğe vermelidirler,
4 — Bu İşe alt dosya 50 lira bedelle Rektörlükten alınır.
5 — Postada olan gecikmeler nazara alınmaz. (2827)
Siimerbank fabrikalarına kömür taşıttırılacak Sümerbank İstanbul satın al ma ve nakliyat müdürlüğünden Bankamıza alt ve İstanbul İle Marmara havzasında bulunan altı fabrikamızın bir yıllık İhtiyacına karşılık takriben Elli bin ton miktarında kömürün, havzadan alınarak mürettep fabrikalarına taşınması işi ek-Bİltmeye konulmuştur.
Miktarları ve taşıma şartlarını gösteren şartname müdürlüğikmiia nakliyat servisinde görülebilir.
Taşımağa İstekli olanların 22 mart 1943 pazartesi akşamına kadar beş bin liralık geçici teminat akçesini yatırarak tekliflerini kapalı ve mühürlü bir zarf içinde müdürlüğümüze vermeleri. (3009)
Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Bölge Müdürlüğünden t
1 — İdaremizin tahtı tasarrufunda bulunan bu kerre »atışa çıkanlmaaı kararlaştırılan aşağıda İl vo hçelerlle tahmin bedelleri ve muvakkat teminat miktarları yazılı olan ambarlar 1.4.1948 tarihlno müsadif perşembe günü saat 15 te açık arttırma İle İstanbul Bölge Müdürlüğü binasında satışa çıkarılacaktır.
2 — Taliplerin ambarları görmek ve istedikleri takdirde mahalli Ziraat
bankalarına ve (azla İzahat almak vesatış şartnamelerini okumak lsteyenM rin de mahalli Ziraat bankalarlle bölge müdürlüğümüze müracaat etmeleri. C
3 — Satışa İştirak edecekler muvakkat teminatlarını satış saatinden,
bir saat evveline kadar mahalli Ziraat bankalarına veya İstanbul Bulgfl^ müdürlüğü veznesine yatırmış olmaları lâzımdır. 2949
Muvakkat teminat Evsaf
Mahalli Muhammen bedeli Miktarı
Bolu ambarı 43.760.00 8282.00 İOO tonluk AmC
Bolu daire binası 10.659.60 799.47 Büro binası
Gerede 27.456.00 2.059.30 Ahşap ambar ■,
Mudurnu 28.440.00 2.133.00 • • S ■
Boru hendeği açtırılacak
İstanbul Sular İdaresinden:
Terkos köyü civarında Fabrika ile çetopınar mevkii arasında 836^ m. uzunluk ve 1058® M3. tutarında Q 800 m/m İlk boru hendeği açılma^' İşi kapalı mektupla eksiltmeye konmuştur.
şarLnamesl her gün İsale servisinden alınabilir.
Teklifler 31/3/948 saat 12 ye kadar Beyoğlu İstiklâl caddesi Mt»yer binası arkasında Sular idaresi Muamelât Dairesi Şefliğine verilmesi lâzımdır. (3249)

Bahife 8
AKŞAM
20 Mart 194®

MÜSTESNA GÜZELLİK...
GÖRÜLMEMİŞ SES KUVVETİ-

Bu yepyeni radyonun seçkin meziyetleri başka hiçbir / ahizede bulunamaz Nitekim “ beyazlatılmış ” tatlı mahun rengi ve İnce hatları ile, bu radyo evinizin en müstesna süsü olacaktır
Sesinin kuvvet ve netliği ise, tasvir edilemiyecek kadar fevkalâdedir. Bu cihazın ses kalitesini hakkiyle takdir edebilmek için onu dinlemek şarttır. En son teknik icatlardan faydalanan ve en modern zevk telâkkisine uygun olan bu lüks RCA radyosu son derece müşkülpesent olanları dahi sevindirecektir.
9 RCA radyo lâmbası (Göz lâmbası dahil) • 5 dalga sahasır kısa dalgalarda 3 genişletilmiş band ( BAND-SPREAD) • “Puşpul,, sisteminde çıkış (5 Vat) • Musikiyi tekmil bir orkestranın zenginliği ile aksettiren büyük eliptik oparlör.. . v. s. • Cihazın beyazlatılmış mahun,,, rengi, ûst kısmın mücellâ siyahlığı ile son derece modern ve zarif bir tezat temin etmektedir;
"ALTIN SES„
RCA nuı emsalsiz ses sistemi
Fiatı 620 Lira • 120 Lirası Peşin

Bakiyesi : AYDA 50 Lira
Eviniıdc daha iktisadi veyahut munzam bir âh ize bulundurmak arzusunda iseniz. 5 lâmbalı RCA radyosunu tereddüt et meden tercih ediniz. Beğendiğiniz radyo programlarını size en net ve pürüzsüz şekilde dinletecek olan bu radyo, bulunmaz Ibir fırsattır.
RCA’NIN BİR
BURLA
5İRAD£RLEftJ.Ş“
DİKKAT Perakende veya taksitte satif münhasıran, mağazalarımızın bulunduğu İstanbul ve Ankara şe-birleriyle bayllerimisin bulunduğu mahallerde yapılır.
ELEKTRİĞİN GİRMEDİĞİ
Q855X
YERE DAHİ RCA GİRER
Radyonun her sahasında en başla gelen RCA. bataryalı radyoların dahi en mükemmelini imâl etmiştir. Elektriğini! yoksa üzülmeyiniz bu pratik bataryalı RCA radyosu bütün dünya ile irtibatlınızı temin vq uzun seneler arızasız olarak hizmet edecektir.
210 Lira (Batarya hariç)

Comments (0)