AKŞAM
Bugün 8 sahife
PAZAR 21 Mart 1948
D IKK AT I
«İSLAMİYET MECMUASI. 22/3/048 bu pazartesi gününden İtibaren her pazartesi günleri çı-fcacaktır. Bu mecmuada: İslâm dininin ruhiyata-ol ohlâkıyatını. lçtlmalyıtını İnceliklerinin ve İstikbalin yegâne cHnl olacağı ve bu dinin bütün beşeriyete gönderildiğini aklen V# naklen İshal adan yazılan okuyncakBiuz. Bilhassa din dersle-rlne alt yüksek yazılan bulacaksınız.
Sene 30 — No. 10571 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yazı İşlerini fiilen İdare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Amerika’da Rusya’ya karşı infial gittikçe kuvvetleniyor
Çaldaris’in mühim demeci
Jrieste’nin İtalya'ya iadesi
Trieste'de halk
Halkın yüzde altmış yedisi Rusya’yı bütün dünyayı tahakkümü altına almağa çalışmakla itham ediyor
Solcu gazeteler cephe değiştirdiler, en hararetli infiratçılar bile Truman’ın siyasetini destekliyorlar
Nevyork 21 (R) —Tr tını anın siyaseti Kongre, basın, halk tarafından büyük ölçüde desteklenmektedir, Son zamana kadar komünistlere karşı İyi davranmış olan solcu gazeteler bile-cephe değiştirmişlerdir. Solcu tema-y'allü .Sanayi fîp-ndlkalar Birliği» gazetesinde «Prag hadiseleri bize dünyayı fethe çalışan gülünç bıyıklı ufak tefek bir adamı hatırlatıyor» demektedir.
Roosevelt ailesi Trumanı desteklemektedir. Solcu P. M. gazetesi de cephe değiştirmiştir.
Gallup Enstitüsü halk arasında yeni bk araştırma yapmıştır. 1945 teki araştırmada halkın yüzde 54 ü Sovyetlerle İş birliğinin mümkün olduğunu söylediği halde, altı ay sonra bu miktar yüzde 32 ye düşmüştü. 1947 senesinin son aylarında yapılan araştırma İse şu neticeyi vermiştir: Amerika l'.31kının yüzde 67 sİ Sovyet Basyayı bütün dünyayı tahakkümü altına almağa çalışmakla itham etmiştir
Son İki bucuk sene İçinde Rusya-nm aldığı vaziyet Amerlkada Rusya-ya karşı derin bir husumet havası peyda olmasına sebeb olmuştur, Tru-manın siyaseti Amerika halkının yüzde 100 ü tarafından tasvlb ediliyor.
Taft’ın sözleri
Nevyork 2! (R) — AvTupadakl durumun Amerlkada yarattığı hava güu geçtikçe daha tesirli bir hal almaktadır. Truman’ın muarızlarından büyük bir kısmı şimdi Başkanın politikasını desteklemeğe başlamıştır. Bu cümle-
Los Angdos’ta mühim, bir nutuk söyleyen Marshall
den olarak en hararetli İnfiratçılardan olan Cumhuriyetçi Taft, dün akşam şu sözleri söylemiştir: «Demokrasiyi ve hürriyeti korumak İçin lüzumu kadar kuvvetli olmalıyız. Bunu bugünkü şekil temin edemezse mecburi askerlik usulünü katlanmak zaruridir.»
Ayan Tahsisat komitesinin Cumhuriyetçi başkanı, lâzım gelen paranın. tahsisinden evvel, Rusların teşebbüslerini durdurmak İçin Amerikanın hangi şartlar dahilinde savaşı göze alacağını hükümetten soracağını söylemiştir.
Necmeddin Sadak’ın ümit verici sözleri
“Ahvaltahmin ettiğimiz gibi inki-şafederse endişeler azalabilir,,
Parts 20 — Tilkiye Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak, kendisi İle konuşarak intihalarını soran Cumhuriyet başmuharririnin suallerine cevap vermiş ve demiştir kİ:
«— şimill muhtelif komisyonlar halinde çalışmakta olan delegeler, 16 devlet arasında kurulacak devamlı İş birliği teşkilâtının esaslarını hazırlamakla meşguldür. Konferans vesile-|Ue 14 Dışişleri Bakanının bir araya toplanması mühlın olmuştur. Bu fırsatla yaptığım temaslardan çok memnunum.
Son günlerde Avrupa ve Ahıerikada sulhu korumak ve tecavüze engel olmak bakıhıından sıkı bir tesanüd ruhu belirmiştir. Truman’ın nutku, Av-kupa hâdiselerinin vahim realitesi Önünde bu tesanüd ruhunun en şld--detli ifadesidir. Nihayet Amerika da anlanııştr kİ Avıupanın kalkınması ve »ulhu bakımından Marshall plâr.ı, çok ehemmiyetli bir yardım olmakla beraber, tek başına yeter bir unsur değildir. Avrupanın ekonomik kalkınması için Amerikan kredisinden başka Amerikanın nskesıi yardımına da ihtiyaç vardır.»
■— Brüksel'de imzalanan beşli İttifak hakkında fikriniz nedlı ?
«— Amerikan yardımının verimli olması İçin. Avrupanın hem ekonomik kalkınma, ftem de sulhu koruma ga-yelerlr.de işbirliği yapması şarttır.!
[Beşli İttifak, bunun başlangıcıdır. Fa-[kat müessir olabilmesi İçin ittifak ge-nlşlemell, ayrıca Amerika da onu garanti etmelidir. Netekim Brüksel paktı, her devlete açık bırakılmıştır.»
«—'Türklycnln bu pakta girmek İstediği veya glrdflğl hakkında ki haberler doğru mudur?»
(— Hayırl Hiç bir suretle teşebbüste bulunmadık. Bu konuda kimse İle görüşmedim.»
«— Londra’da. Paris’te konuştuğumuz mevzular hakkında malûmat verir misiniz?»
«— Londra'da Bevln’le, iki müttefik milleti İlgilendiren meseleler etrafında gayet etraflı, samimi konuştuk. İki devleti bağlayan İttifakın, dün olduğu gibi, bugtin de ve yarın da her İki tarafın menfaatlerine tam uygun olarak sağlamlığı üzerinde müttehtd kaldık. Burada M. Bldault’le genel siyaset meseleleri hısldnnda fildr müdavilerinde bulunduk. Gerek İngiltere de, gerekse Fransada Tûtkiyeye karşı büyük bir sevgi ve itimat görmüş olmakla bahtiyarım. Türklyenln sulhu bağlılığı ve sulhu korumakta âmil olması, memleketimizin İtibarını yüksek tutmaktadır.»
«— Londra ve Paris'e geldikten son ra daha nikbin misiniz?»
»— Ahval, tahmin ettiğimin gibi bu gidişle inkişaf ederse, endîşeler azalabilir.»
Marshall’ın nutku
NdW-York 21 (R) — Amerlkada
mecburi askerlik usulünün yeniden kabulü hakkında Başkan. Truınan tarafından yapılan teklifi desteklemek üzere Dışişleri Bakanı Marshall diin Los Angelos’da bir nutuk söylemiş ve demiştir kİ:
(>Amerika, İstibdada nihayet vermek ve kendilerini idare etmek isteyen memleketleri desteklemek lçnl yardım etmek azmindedir. Bu milletler arkalarında tetikte duran bir Amerika olduğunu bilmelidirler. Amerika dünya çapında mücadeleye blgûne kalîmaa, hür devletlerin yoked'lmesînç müsaade edemez.»
Amerika ordu sözcüsünün demeci Vlashington 21 (AA.) — Birleşik
Amerika ordu sözcüsü beyanatta bulunarak ezcümle demiştir ki: Amerika harbi bertaraf etmek İstiyorsa kongre mecburi askerlik hizmetini derhal kabul etmelidir.
Harbe karşı koymak için Birleşik Amerikanın harb tehlikesini karşılaması lâzımdır ve bu tehlike delikanlıların altı aylarını veya bir senelerini askerlik hizmetine hasretmelerini emretmektedir. Bence bu oldukça mutedil bir bedeldir.»
Izmirden ihracat azalıyor
15 günde ancak 4 milyon 775 bin liralık mal ihraç edildi
İzmir limanının mart ayı ilk 15 günlük İhracatı: İzmir ticaret ve sanayi odasınca hazırlanan rakamlara göre 5167 tondan İbarettir. Bunun para. baliği 4.775.000 liradır.
Bu rakam İçinde 117 bin liralık üzüm: 34 bin liralık İncir; 247 bin liralık hurda: 2 milyon liralık tütün: 12 bin liralık toz tütün; 360 bin liralık palamut ve valeks; 202 bLn liralık fasulye; 219 bin liralık keten tohumu; 569 bin liralık susam dahildir. Aynı rakamın 1 milyon 12 bin liralığı Ameri kaya; 1 milyon 12 bin liralığı İsvlç-reye; 033 bin liralığı Yunanlstana 11ı-racedllmlştir. İhracat rakamları arasında en dikkate değer nokta İsvlc-reye 569 bin liralık susam Ihracedlle-bilmiş olmasıdır.
İzmir Umanının bu ihracat İLstesi gayet hazindir. İzmir limanında işsizlik va hükümetçe alman tahdit tedbirleri yüzünden vapur uğramamağa başlamıştır.
Beş milyon liralık bir İhracat: İzmir gibi birinci sınıf bir limanın günlük muamelesi olmalıydı. Bir İhraç politikamız olmayışı; gündeUk kararlarla iktifa olunmasına vesile teşkil etmektedir.
Rus hava kuvveti
Londra 21 (AAl — The people İsimli, Londrada çıkan gazeteye göre, Sovyet hava kuvvetlerinde hâlen ekserisi kısa bir hareket sahasına malik bombardıman uçakları olmak üzere 50 bin uçak mevcuttur. Gazete, Rus sanayiinin senede 40.000 uçak yapmak kabiliyetinde olduğunu yazıyor.
Konya’da bir Amerikan mütehassıs heyeti
Konya 21 f Akşam) — Bir Amerikan mütehassıs heyeti, demiryollarının malcine durumunu incelemek üzere, şehrimize gelmiştir.
«Türk - Yunan müşterek siyaseti hakkında bu ay bir anlaşmanın ilânını iimît ediyorum»
Londra 21 (R) — Tun an Dışişleri Bakanı ÇaldarLs, Parla vo Londra seyahatinden Atina'ya dönmüştür, çal-darls şu demeçte bulunmuştur:
— Paris'te Türkiye Dışişleri Bakanı Necmedrin Sadakla yaptığım görüşmeler neticesinde İki hükümetin müş terek siyaseti hakkında bu ay bir anlaşmanın ilânını ümit ediyorum. İtalya üe de anlaşma İçin görüşülüyor. Bu hususta İtilâf hasıl olmuştur. Ancak İtalyan seçiminin neticesi malûm olmazdan evvel bir İtilâf imza editeml-yeccktlr.
Yunanistan beş devlet arasındaki bloka derhal İştiraki istememiştir.»
Fin heyeti Moskova’ya gitti
Halk heyeti vatanperve-rane şarkılarla uğurladı
Londra 21 (R) — Rusya İle muahede hakkında görüşmelerde bulunacak Pinl&diya heyeti dün Helsinki’den Moskova'ya hareket etmiştir. Başbakan hastalandığından heyete Dışişleri Bakanı liderlik ediyor, fialk hoyetl Helsinki istasyonunda «Memleketimizi severiz» marşı ve vatanperveranç şarkılarla uğurlamıştır. Komünistler Enternasyonali söylemişlerdir,
jpörüşmelerdo güçlükler çıkacağı tahmin ediliyor. Mamafih Rus mûza-heretlle, Prag modeli bir idare kurulursa komünist olan Fin İçişleri Bakam kontrolü ele alacakttr.
Yunanistan’da
52 çeteci ölüme mahkûm edildi
Atina 21 (R) — Selânlk şehrini bombardıman eden 111 çeteciden 52 sİ ölüme mahkûm edilmiştir. Bunların arasında « kadın da vardır. 0 kadın müebbet hapse; 8 kişi hafif hapse mahkûm edildi. 44 mevkuf serbes bırakıldı.
DiK KATLER:
lngilterede bir köpeğe gtda bulunamazken..,
Geçenlerde gazeteler yazıyordu:
— Dünyanın en büyük köpeği İngilterededir. 76 kilo ağırlığında olan bu köpeğin boğazına bakmak bugünkü şartlarla imkânsız hale geldiği için, köpek Amerikana yollanacaktır.
Diln de bir ecnebi radyosunda duydulc 76 kiloluk köpek azmanı Amertkaya vasıl olmuş. İngtl-teredeki sahibi ağlamış. — Çünkü İngilizlerin, köpeklere karşı hususi bir za’fı vardır.
Düşündük ki, bu köpeği değil a, yirmi köpeği Sirkecideki bir tek lokantanın ekmek ziyanları sayesinde beslemek pekâlâ mümkündür. Çünkü bunca neşriyata rağmen müşterinin Önüne istediği kadar yemesi için dilim dilim ekmek getirilmez. Dörtte bir somun getirilir, öte tarafını at çöp tenekesine!
— Dünyanın her tarafında lokantalar müşteriye ancak yiyebileceği kadar ekmek verdiği halde bizde niçin böyle yaparız?
— Çünkii müşteri başkastnm eli değmiştir diye dilim dilim ekmekten iğrenir, istemezler...
— Fırınlarda ayakla basılan yerlere ekmek konulduğunu müş teri bilmiyor mı? - denilse, bu mantık elbet sukut eder; Belediye, ziyankârlığın önüne geçmek için kati bir kaide va murakabe koyarsa, umduğumuzdan fazla ekmek tasarruf ederiz.
şenlik yapıyor
Yugoslavlar bu kararın Yugoslavya’ya karşi harekete geçmek için verildiğini söylüyorlar
Triesie’den bir görünüş
Londra 21 (R> — İngiltere. Amerika ve Fransa hükümetleri Serbeâ Trl-este bölgesinin tekrar italyaya verilmesi İçin' İtalyan barış antlaşmasına bir protokol eklenmesini Rusya ve İtalya hükümetlerine teklif etmişlerdir. Bu haber her tarafta büyük tesit yapmıştır.
Trleste halkı haberi duyunca» şehir bayraklarla donanmış; İtalyan halk sokaklarda şarkılar söylemiştir. Romada da büyük tezahürat yapılmıştır. Başbakan de Gasperi söylediği nutukta demiştir kİ: «Haberi büyük sevlçle altlım. Adalet dâvasının yerini bulmak üzere olmasına seviniyorumj
Üç devletin koran gelecek ay yapılacak seçime tesir edecektir. Fransız komünistleri kararı tcnkld ederek bunun ateşi körükllyeceğlnl söylüyorlar. İtalya komünistleri İtirazda bulunamıyorlar.
Yugoslavyadakl resmi tepki belU değildir. Fakat hususi olarak bunun gerginlik yaratacağından bahsedilmekte: «Bu karar devletlerin Yugos-lavyaya karşı doğrudan doğruya harekete geçmesine vesile olacaktır.» denilmektedir.
Prag radyosuna göre, karardan maksat Amerikalıların Y ugoslavya hududunda deniz ve kata üssü kurması imiş.
Trleste serbes mıntaka komutanı kati anlaşmaya kadar nizamı temin edecek tedbirler alacağını söylemiştir.
Rusça neşriyat
Ruslar, Amerika radyosunun yayımını bozuyorlar
Londra 21 (R) — Vaşlngton-dan gelen haberlere göre. Manii* lâ ile Honolulu radyo istasyonla-U tarafından «Amerikanın sesi» tarafından yapılan Rusça neşriyatlarının şiddetli bir surette müdahaleye tâbi tutulması Amerikan hükümeti tarafından İncelenmektedir.
Bu hususta Moskovadaki Amerikan büyük elçisi İle temasa geçilmiştir.
m r in ı uırııı i ili 11 m um a r uııjjTrtrrmjriTî]

Arada liir
Kork fıırım ekmek
Milletin sağduyusu aşağı yukarı şu ana fikirler etrafında bir-1 eşi yor: Demokrat Partisinin hürriyet misakı İsmi altında hulâsa ettiği değişiklikleri, Halk Partisi de zamanın zaruretlerine ay kın bulmamıştır. İsterseniz «karşılıklı tesir» deyiniz; İsterseniz bizzat halkçılar «devrin icabettlrdi-ğl tevarütler» desinler; sebep ve âmil her ne olursa olsun. Demokrat Partisinin halka vâdettiklerini iktidar partisi, kendiliğinden ceste ceste ya yapmıştır, ya yapmaktadır, yahut da asla yapamayacak gibi görünmemektedir. Bu bakımdan, mevcut tipteki muhalefetin önünün Nasreddin Hocanın hikâyesinde olduğu gibi «deniz bitmiştir». Hakikat şu kİ prog ramın ufukları geniş değildi. Derya engin değildi. Daha kısası; Derya, derya değildi. Gemi, onun İçin karaya oturuyor.
Demokrat Partisinin müfritlerinin savleti bundan ileri geliyor. Onlar, sefinelerinin oturduğunu hissediyor; fakat kurtarmak için gösterdikleri istical kazazede teknenin içinde büsbütün kargaşalık uyandırıyor.
Kaptanuı, tayfanın, yolcunun telâşı büsbütün anarşi uyandırmazsa. muhalif parti, halk efkârının meyusane lıâlâ temenni ettiği gibi, ihtimal yLne de dirilebilir. önümüzdeki kısmî seçimlere kadar eski itibarının bir miktarın! olsun kazanabilir. Yoksa, halkın İki sene evvel o kadar ümit bağladığı bir partinin encamı böyle bir saman alevi gibi parla-, yrp söndüyse siyasi tarihimiz için çok acınacak haldir.
Müfritlerin ve Demokrat Partiden aynlanların tuttukları yol, mantıkan elbette elverişli bir yol değil. İsticalleri sayesinde fara muhal kader onlan iktidarın ziı-vesine getirse, acaba millî hayatın şimdikinden daha iyi olması İçin ne yapacaklar? Kırmızı oy ve ödenek tecrübesinden sonra, millet, niyeti halis olan demokrat kalabalıkların arasına ne üslûpta insanlar karışabileceğin! de acı acı Öğrenmiştir. Demokrat Parti kendini kurtarabilmek İçin, kendi saflarını temizlemekle kalmamalı. aynı zamanda, Halk Partisinin crişemfyeceğl mükemmeliyette olduğuna kanaat getireceği bir faaliyet progr amile or-tavâ çıkmalıdır. Bu programda elle tutulabilir ve tatbiki mümkün vaitler olmalı. Bahusus halk ta «hem doğru, hem samimî düşünüyorlar, bunların vâdettikle-rinl şimdiki İktidar partisi yapamaz. Bunlar vâdettüer ml yaparlar. Çünkü halleri İle kavilleri birbirine uyar!» kanaati doğabil-meli.
Lâkin son ayların seri halindeki müessif vakalarından sonra, anlaşılıyor kİ, muhalefetin kendi (cinde zaptu raptı temin etmesi, Halk Partisinin tatbik edemlye-ceği mükemmeliyette tekliflerle dolu bir programı hazırlayıp ortaya atması, bahusus geniş halk tabakalarını kendi ciddiyet ve samimiyetine inandırması pek çetin bir dâva olacaktır. Onun İçin, savın muhaliflerin önünde çok muazzam İşler vardır. Kendilerine başarılar dilemekten gayri çare kalmıyor.
Tkılkçı
Sahlfe 2
A K 9 A M
21 Marl M8
SÖZÜN GELİŞİ —
Önce kefen, sonra gömlek!
Serde (Jarklıhi olduğa içlin midir, nedir. yafliykum daha İyi yuMmım temin ctmrk kaygmfitı bbd barok ot e getirmez 4» öl Om. n tnsanın başar» en aon grfjp tneaetayl kapatan hâdtao heptnılîj telâşlandırır. AhbapUn mırın arkadaşlarım taia bayatta Çektikleri pek umuTumurdn d eğiktir; dlkkatimtae çarpma! an İçin fcuüaka «meleri k&beder. Aa habtr kulacımıza ertşines derfıal (falorinıirl açtns — Naal ödü?» (— Raatf.no köşelerinde!» «Vah vah Myûk adamdı!» He!O; «— Ceiarzslrl >A’dıracak ta-m yok. Bir kefen balamamıglar! > derlerse âdeta nnzannuzda rüt-b*M artür. Ona, çok çekmiş dan e faniya mükâfat olnmk parlak tir cenaze töreni, mutlaka yapümahıîır. Rarakote geçetta. HaM-taten yapını da. Adamcağız hlr ime refah içinde yaşatacak parayı dökerek mııatzam çeieukler hazırlatır, arkasından gönderiri;!. «Şerefine lâyık bîr şekilde gömüldü, vazifemi* yaptık» diyerek sevinç İçinde evlerimize dönerli
Çok şayrmı dikkattir Bir »atakta bir vator.deş açlıktan ötecek hal! er o gelse mahalle halkı acdec» acımakla kalır da dbirllfl edip yiyecek bulmaya çahşmas, fakat öldüğü haber alınınca. «-nazesln! kaldırmak Örere bütün mahalle halkını coşturmak mümkündür. Çünkü öldükten sonra fçaa vasiyete düğmek kadar MOmürü koparan fecaat yoktur. Hatırlarsınız Harb içinde enta-rilüt bulmakta zorluk çektiğimiz için değil, Cidüğümüı zaman kefenlik bez bulamıyaeağırnıs için telâca düşmüştük.
Birim Gazetcdler cemiyeti da dahil olduğu balda bütün mea-!ek vb yapılım topluluktan tilerindeki arıcık parayı âzalarının cenazelerini kaldırmak ümütb dikkatle gaklarlar. Çünkü blret in-eanm yaşarken sokakta Bürünmesinden daha feci bir hâdise vardır: Öldükten tonra cesedinin ortada kalması!
Dostum Vftta Nureddln geçen gün na gftad yasmıştı; «öldükten sonra İnfisah ederim, Belediye ccnazranl kaldırmaya mecbur olur.» Halbuki ölümden sonrasını düşünmekten vazgeçip yaşamayı daha iyi bir hala koymaya çalışmak atUm akim icabı dağlı midir?
Çevkei Rado
Filistin’in taksim plânı suya düşüyor
Amerika'nın bu plânı desteklememek kararı Yahudilerde büyük tesir yaptı
Ingiltere ile ticaretimiz
İngiltere’nin Türkiye’ye ihracata gittikçe artıyor
Demokrat Partisi
Yüce Divan
Nevyort K tâ) - Amar&s bükû-m«tj Ftaatinfn Araplarla Yahu dil «r anunnda paylaçiliBâ'l bittiBdl Elr-itcmlş UmeUM kurala tarafından banrlannıtş olan projeyi dertakleml-yvceğlrtl BUtomlştir, Fransa v« Çin bu görüşü desteklemişlerdir. İngiltere iıozen rakjtim kararını kabul «Unly»-rak müstenkif kalmıştı.
Amerika Dışişleri Bakam Marâhall. Amerikanın »akslın plânını öejteklo-raarinden vaagcçmeılni Truman’a kendtalnLa tavrtjs «tllilnl V» tam masuUrati üaarln» aldığını •Öyl«mlş-tir.
Amerikanın riyasetini değiştirmeli kabul edilen projenin tatbik lnıkâni buhınmnma.nndBn ileri geUjor. Bu hurosta kuvvet kullamlamıyacağı âfl-taşılm.iştrr. tngilhflerln rtllrtlnl terk-»0eveH«rI 19 mayi’ tarihinden »rmra burada hlçMr hükümet kalmıyaeska. Mermi» şartlar altında kynrt mütareke olmadan askeri mütareke ola-max Binaenaleyh Amerika bir mil-latleraras ramyet listemin» taraftar hıılıın m aktadır
Fil i» tin deki akitler
Londra 21 tR) — Filistin hakkında Amerikanın yeni vazlyvti mir tin de derin akisler yapmıştır, Arapl&ı mu-rakka» vesayet sistemini kabul «di-
yorlar. Murya, Yııhudüıtr» müzaherot ederse, Arâplann «Uâhh kuvvetle uıü-dafaada t>u.luna«a(Mi BüylDyortar,
YahudDera galinaa; Yahudi ajana mOdürü B3n Oorynn demiştir U: «Vesayet sistemin» n* muvakkat saman için; b« do gmw» km müddette rası değili», Kcnebl İdaresini kabul «i-mJyeoeğta. Ortada kurulmuş Tahtı dİ devleti vardır v» var olacak tu. Da devleti nasıl mâdafaa »deoeğimtıl M-liyorna; kâfi kuvvete do maliklu
Kudüs varoşlarında çarpışma
Kudüs 20 (AA) — Ktıitla varoşln-nnda Meker Halın va Katamon uı-hallelerlnda dün gece sabaha kadar süren çarpışmalarda ağır makineli tilfrkler ve havan toplan kullanılnuş-tir, Alınan İlk haberler* şöre; İraplardan yaralanmış olanlar hastanays kal din imiş tir.
Arap kaynaklarından Terilen haberler» gör»; bu müsademe (ırasında Yahu diler maktul ve yaralı olarak îö kişi kaybetmişlerdir.
Diğer taraftan bu «abah saat Üçte, Hayfa dvannda Oljlya Kalküya te-tasyonu civarındı tren hattı âletinde İnfilak «den Mr mayın neticesinde iki fngllia askeri v« üç Arap yaralan-nuştr.
Londra 50 (A_A.> — Bu «enenin İlk Ikl ayı sarfında İngfiter» tarafından Ttatljıcyo gönderilen makinelerin intan, geçen «nenin aynı dsvrasl aar-fındakl makine ihraçatuıa nataran yan yanya fazla b'ilummaktadır. Bugün Ticaret ^kanlığı tarahnCan ya-j-ınlanınış olan iatatiklordmı anla«ıl-djfima |ör«, bu senenin ocak v» şubat aylarında 48Ö.102 İrptila Utem tu tanrıda makine thraç »dillin iş tir. İSHI nenesinin aynı devresine tekabül »don miktar İsa, »40 bin 4i| IngllU Uran İdL
ln«nterenin, ocak y* şubftt aylan sarfında Tûrklyeye yapmış olduğu ihracatın miktarı şudur; ,
İşimmiş şellk vs demir 124A704 tn-gfUz lirası, her tip keekln âletler 18 bin Bfll İngtlia lirası, elektrik âletleri v» malzemeni îdl-Slrt tnglbs lirası, yün v» taranmîş yünden mamul dokumalar 12B.ÖŞ4 İngilla Hraın, kimyevi maddeler v» ilâçlar 18I.2B4 W)te U-ram, nakil vantalan 585.Mî ingHİK Urun, muhtelif mamul maddtlar bln «51 Jngiils lirasıdır.
112
Avrupa federasyonu
Fransız Meclisine bir önerge verildi
Dün yapılan lig maçı
BeşH(ta| bozuk ve zevksiz bîr oyundan gonra İstanbul sporu 1-0 yenebildi
9 vilâyet bafkanı Samsun'da bir toplantı yapıyor
Demokrat Partisindeki buhranın devam »ti£l çelen babertarden anta-fılıyor. Afyon'da yapılan Ti çent! idari kuruta İramdan bir bamı aleyhindi vaziyet alan toptan tidan sonra ■amrun’d*. II martta » ritayet t*-mokrat Parti bajkanlanntû UtirakU» fclr toplantı yapılacağı bildiriliyor Toplantıya Sinop, Ordu. Glîerufl, Trabzon, Rize, Tokat, çorun Sivas balkanları davet »dllmlşlardir,
Maraş’tan umumi kongrenin toplantıya davet edilmesi hakkında tei-garf ç e itilmiştir.
Diğer taraftan İstanbul 11 merk«-rindi dûn bir toplantı yapılmış Ti fen el idare kurlunun karan tasvip edilmiştir.
İskenderun - Erzurum yolunun inşasına haftaya başlanıyor
Mam.} 20 (AA) — İskenderun Errurum asfaJ» yolunun istikşafını yapacak Türk ve Amerikan mühendislerinden mürekkep heyet bugün oaat 1330 da şehrimize gelmiştir.
Heyet, Narlıda belediye başkanı ve partiler mümessilleri tarafından karşılanmıştır. Heyet, Marn», Toprakkaie arası istikşafı İle meşgul olmak Özere y&nn saat 8 de İskenderun! doğru hareket edecektir. İnşaata bir haftaya kadar başlanacaktır.
Dün Tomruk işi hakkında tanıklar dinlendi
Muhsin Ertujprul Devlet Tiyatrosu rejisörlüğünden istifa etti
Ankara 20 — Devlet opera ve tiyatrosu rejisörü Muhsin Ertugrui. O Özel Sanatlar umum müdürlüğü De ara-
Avrupa kamplarındaki Türk mültecileri
Ankara 21 (Telefonla.) — Avrupa kampları İçinde ve dışında yaşjyan Müslüman Türk mültecilerin Türkiye'ye nakilleri İçin milletlerarası mülteciler teşkilâta İle lâzım gelen müzakereleri ve Anlaşmaları yapmak üzere iskân genel müdürü doktor Cevdet Atasagun. doğruca Yunanlstana oradan da İsviçre, Almanya, Avusturya. Fransaya gitmek Ü7fre bugün Anka tadan hareket etaıUÜr. ________
Konya’da buğday fiatleri
Konya 21 (Akşam) — Buğday halleri yükselmektedir. Flatler birdenbire 27 kuruştan 31 kuntça fırlamıştır.
Ankara’da köpeklerle
mücadele
Ankara 21 (Telefonla) — An-karada son 24 saat zarfında 112 köpek öldürülmüştür. Köpeklerle mücadeleye devam edilmektedir.
Ankara 11 — YQ« divanın dünkü oturumunda da tonuuk işi ile alâkalı tamlrtarın (Hn] e nm starta» devam tdU 4> ilk olarak dinlenen rahr»ddin Tokalı saki Bıkan Suat Hayri Qe Vâkıf rwlrmpr*y]n ortak nMııIrlarmı kaptan, tayfa, hamal gibi iş adamlarından duyduğuna söyledi.
Diter tanık şeref Balkanlı. kendisinin tomruk müteahhidi olmasına rağ men Kibrit şirketinin agtığı münakaşaya girmediğini, zira böyle bir taahhüdü alabilmek İyin OrmAn İdaresi llo anlaşmanın şart olduğunu, Hüsnü Uhııhm Nama BaturTa evvelden anlaşmış olması dolayısCe bu taahhüdü üzerine almakta tereddüt etmediğin! söyledi T»: »Umum müdür Nazım Batar bir orman saltanatı kurmuştu» dedi.
Şahitten, Vâkıf Çakmurta ukl Bakanın dört olup olmadıkları soruldu. Şor«f Balkanlı. Vâkıf Çakmnriun «ski Bakan Buat Hayrt (Jrgtlpllü’yfl aralarındaki dostluk »ebabile şiddetle UtU-I mor »ttlglni söylemiştir.
Nazım Batar, şahidin ifadesini kabul etmemle tir.
Bundan sonra dinlenen Mahmut Biler de. kendisinin bir firması bulunmaması yûtOnden, Niyaz! Gülenle anlaşarak, onun adı altında tomruk teklif ettiğini fakat ihalenin, daha ucuz flat veren başta bir firmaya yapıldığını. bu meselede başka bir bilgisi olmadığını söylemiştir,
Duruşmaya yarin sabah devam edilecektir. ______________
Sağlık Bakanının demeci
Ankara 21 (Telefonla) — Sağlık Bakanı Dr, Behçet V», yeni bir demeçte bulunarak sağlık konıma, sosyal yardım, sağlık propaganda ve diğer isler üzerinde izahat vermiştir. Behçet Uz, milli sağlık plânının 10 yıllık tutan 600 ktlsûr milyon Uravı bulacağına göre yıllık maarifin yuvarlak rakamla 60 milyon olacağını kaydederek demiştir kit
(— Bunun 40 milyon lirasının, sağlık plânının tatbiki İçin, gelecek yıllara geçici taahhütlere gl-r1ş!lme>ri hakkında hazırlanan kanun tasana ile Devlet bütçesinden aynljnası derpiş olunmaktadır. Geriye kalan 20 milyon lira da Devlete ait resmi ve gayri resmi hastanelere yatırılacak sigortalılar İçin sigorta, İdaresince tediye olunacak, bakım parasfle İnhisarı tazammum etmemek çartile ilâç, serum, aşı ve her türtü tıbbî alet ve vasıtalardan, hasla ve çöcuk gıdaları endüstri ve ticareti bakımından vücuda getirilecek ortaklıklardan elde edilecek gelirlerden ve bfi-takhMann kurutulmasından hasıl okıcak toprakların köylülerimize satışından temin olunacaktır.»
Kürsü hürriyeti
Prof. Vasfi Raştt Seviff Dil, Tarih-Coğ-rafga Fakültesinde bir konuşma yaptı
Ankara 21 — «Kadınlar ayasında» irimlı temsilin, Küçük Tiyatroda 18 defa oynanmasından sonra mene OU-meal münasebetiyle dûn Dil, Tarih -Oo S raf ya fakfUteöLnd» ders harici bir konuşma yapan Hukuk iaktUtasi-nîn Roma hukuku ordlnr.ry'ls prof e 18 rO Vasfı Raşlt Bevlf, üniversitelilerin bu »on faaliyetlerine İşaret »derek ♦KÛmie demiştir kİ:
s— Bitin, adalelin, ahlâkın ve İnsanlığın çizdiği yollardan yürllnıeylp başka dolambaçlı yollardan yûrûm»-nia, elinize müspet bir netice vermediği gibi, Türk mukadderatının sıklet merkeıt olan üniversiteyi de yıkmaktadır. Bu hareketlerinizden dolayı İlim ve sanat dumura uğramak tehlikesine düşmüştür, Profesörler «öı söy İçmekten korkmuş; üniversite İd Metin de yor almış adamlar vicdanlan-
nın telkin etmiş olduğu kararlardan dolayı hain muamelesin» maruz kalmıştır. Sanatkârlar da aahnode esar oynatma* hale gelmiştir. Tiyatrolar alinizle kapanmağa başlamıştır.
Bunları kimin menfaati için yapl-yorsıZnuz? Türk vatanının tetik! ki tulu aıkl surette bağlı bulunduğu üniversitenin muhtariyeti İçin yapmadığınıza eminim. Üniversite muhtariyeti hakkında en çirkin »öaler «İade «n küçük bir tepki uyandırmıyor da bir sahnede geçen en ufak bir söz, site tiyatro kapatmak otlar e tini veriyor. Kürsü hürriyetini, hürriyetin lfadeoJ olan Cumhuriyet gibi koruyunuz. Fakat Türk üniversiteli tizin elinizde yıkılmasın.»
Profesör, şayialara değil; sabit O-lana kıymet verilmesini İşaret ederek sözlerini bitirmiştir.
Faydalı yağmurlar
Anadolunun muhtelif yerlerinden golen haberlere güre her tarata bol ve bereketli yağmurlar yatmıştır. Çlfçl sevinç İçindedir.
Diin geceki yangın
Akearayda iki dükkân yandı
Amerika -Rusya
Moskova radyosunun Rus halkına hitabı
Paris 3KJ U2D — Muhtelif par iflas» mecuup birçok saylav tarafından dün MUM Meclise Terilen btr Önergede bbr Avrupa Federasyonunun kurulman İşlenmiştir, önarged». Franuı hükümetinin btı yolda teşebbüs» geç-nıtal t» bütün memleketlerin parlâmento mam—lltaylnH.y EQÜr«kJC«p bir Avrupa Kurucu Meri İrinin toptan-uy» çağırılması İçin diğer hükûmat-lerl» müaakeralere girişilmesi taleb •diinfektedir.. Toplantıya çşğmlaoak olan bu kurucu meclis mutasavver federajyonuii daimi mÜMMBderinl karmuk işini müzakere, v» tetkik edecektir.
Skandinav devletleri konferansı
Btokholm 20 (AA) — Boayal d em ok rat partisi organı Alton Tldnlng gele terinin bugün bildirdiğin» gör»; üç îakandlnav memleketi Dışişleri Bakan! arının yeni konferansı nisan ayı başında Kopenhag'da yapılacaktır.
Londra 20 (AA) — takandınş.sy memleketlerinin nihayet Batı trupuna İltihaka karar Termiş olmaları key Ayeti üzeriud» incelemeler yapan İşçi partisi organı Daily Herald gaMte-sl. bu hususta bilhassa, şunları yasmaktadır: «Bundan böyle bir milletler grupu, gözleri Doğuya çevrik olduğu hald» tetik üstünde durmaktadır.»
Atin edim matlûblyatla dönen Btk şlktaş klâbünûa dûn kendi «ahîi'-ındg İstanbulaparâ kana çıkardığı oyt:n e( koyu taraftarlamu bil» tatmin m ekten us âkta.
Boa» 18.15 M Bulhî a aranın İciarf^ «ind» her iki takım şakada şu ş'-kfldi| dhdldüan
Beşiktaş: Feyzi - Yavuz; Vetlll Vâhlt; Necdet; Çeçi - BÜJeyDiun; RUl met; Çrrtet; Çûkrü; Faruk.
tstanoulspor: Turan - Ha yıl.’ Kâmil - Mustafa; Erdoğan; Ömer - Fikret; İbrahim. Hoşun, Celal. Nlron.
Beşiktaş oyuna başladıysa da karşı tarafa oyununu kabul ettiremedi.
Bu arada oyunun İlk kornerini ta-udu ûtanbulspoTlular t gol de ha-çumaktR gecikmediler.
Her İki takım acemle» «kmlarıng devam »derkan, 10 uncu dakik?-i a o-yunun mukadderatım değiştiren gol 4» oldu: Şevketin ortasına çıkan kaleci Turan topu blok» edemedi ve »-,’lyle vurarak Hikmetin «yak!.:rina attı. Hikmetin Büleymann parı t» flüleymanın da şûtû; Kâmilin müdahalesi» rağmen; İatanbulspor ağlarını buldu.
Bu golden sonra İatanbulspor gena «kına geçtlysa d» birinci devre Beşlk4 taşın 1-0 galebesiyle bitti.
BeşlktaşUl&r oyunun son yarı.ımg daha azimli başladılarsa da Turag fûll» neticelenen hatasını unutlura« e ok kurtanşiarla takımını farklı blf mağlûbiyetten kurtardı.
18 noı dakikada Süleyman, yapılan favul» rağmen, Erdoğan ve Turanı da geçtlya» do çektiği şüt evut» gitti.
Oyun bundan aonra oldukça hızlandı; hır 1ki tarafın karşılıklı akın-lnn birbirini taMb ettiyse de, bilhassa Beşiktaş forvcdl sahada becerlk-«IrJDr hıârfkalan yaratarak gollerg mâni oldu ve oyun da Blyahheyazlt-lann birinci devreda attıkları golle 1 - « bitti.
I BoTsl I
tetanbul Borsasmın SO/S/lMâ fiıtleıf
Çl ■ K LİR
1 Sterlin
100 Dolar
100 Fransız f .
100 tsvlçr» f.
100 Fllorln
100 Belçika L
100 Çeko kr.
100 İsveç kr.
100 tritudea
New - Yort
Parla
Cen«rvr»
Amsterdsm Brüksel
Prag
Stokholm
Lizbon
ESHAM TE TAHVİLAT
% 1 Ftâlll Taunu»
Dün gece Aksaray’da Millet cadde-alnda Fehmi’ye alt ahçı dükkânından yangın çıkmış, binanın üst kısmı ahşap olduğundan ateş süratle ilerlemiştir. Ax saman sonra alevler, bitişikteki Ormana alt 27 numaralı boyacı dükkânını eannıştır. Her iki düktün da. itfaiyenin gayretine rağmen üst katlarındaki birer yatak odalarile tamamen yanmıştır.
Yangının. Fehmi’ye ait ahçı dükkânının yalak odasında unutulan man-galdokl ateşlerin kıvılcım atması İle çıktığı tahmin edilmektedir.
Dün Yeşilköy’de Şevketi?» mahallesinde İrfanlye sokağında Desplna’yn. alt evde de yağın başlamış, itfaiye tarafından «Jerhal söndürülerek büyümesine meydan verilmemiştir,
Cenevre’ye gidecek heyet hareket etti
15 martta Oencvredo toplanacak Birleşmiş Milletler Haberleşme hürriyeti konferansına İştirak edecek plan Türk basın heyeti; dün uçakla hareke» etmiştir. Nihat Erimin başkanlığında bulunan heyet, Hüseyin Cahit Yalçın; Cemil Barlas; Fsllh Rıfta A-tay; Haşan Refik; Cihat Baban to Nuri Erenden mürekkeptir. Hâlen Patiste bulunan Cumhuriyet gazetesi başmuharriri Nadir Nadl; heyete Ce-nevrede İltihak edecektir. Koferamnn. bir ay kadar süreceği tahmin edilmek tedlr,
Cenevre 20 (AA) — Haberleşme serbestle! konferansına iştlrâk edecek olan murahhas heyetimiz bugün Çene vrey« gelmiştir.
Londra 20 (AA) — Moskova radyosu; Sovyet vatandaşlarına hitaben yaptığı bir yayında; Bovyet halkının dünya hâdiseleri hakkında bilgi »dinmelerine lüzum gördüğü hususlar 0-çerinde bir yorumda bulunmuştur:
Hu» halkına, Amerikanın mali v« eskort menfaatlerinin «harb tohumlarını -geliştirmekte» olduğu bildirilmektedir.
Bundan başka Rıu halkına, Rusya-nın bütün İktisadiyatının barış devreli esasi anne göre kurulmakta olduğu vs meselâ bu senekl askeri masrafların genel bütçenin yüzde 17 «ine varan bir nispete indirilmiş olduğu bildirilmektedir.
Ekmek çeşnisi
Cumhuriyet gazetesinin haber verdiğine göre; Toprak Ofisin verdiği hububatta ekmek ihtiyacım temin »-den lehirterde yeni tedbirler alınmak mecburiyeti hasıl olmuştur. Çimdi ekmekte bulunan yüzde 35 şavdann yüzde B0 y» çıkarılması; yüz d» I nispetinde de mısır unu kanştinlmam; yahut bir miktar arpa İlâven hususları tetkik edilmektedir. Nisanın ilk haftalarında geimeğa başlıyacak olan yeni mahsul buğdaya kadar büyük »ahirlerde ekmek ihtiyacının bu sureti» temin edilmesi muhtemeldir.
General Naci Eldeniz vefat etti
Ankara 20 — ziraat bankası üsl idare âzasından general Naci
Eldeniz, bu sabah Anlmrada vefat »t-
Cenazeal pazartesi günü kaldırılacaktır.
mM-
flıvas . Kmıram 1 Sivas - Erzurum 1-1 İHI Demiryolu I 1041 Demiryolu □ 1041 Demiryolu EH Mim Müdafaa I MÜH Müdâfaa n KülU Müdafaa OT Milli Müdafaa İV
% « faizli Tahviller »talkıyım» I Kalkınma n
Kalkınma IH tMl Demiryolu VI
« B failli Tahviller 1933 Ergani tOM tkramlyell Mllil Müdafaa Demiryolu IV Demiryolu V
16.39 Cd.SO
88.50
C0 35
Gazeteciler Cemiyeti balosu
İstanbul Gazeteciler cemiyeti tara-fmdnn d On gece Taksim gazinosunda tertlbedUen yıllık balo, her yıldakinden daha sürprizli v» daha eğlenceli onıuştur, Balo, sabaha kadar devam etmiştir.
Bir otomobil kazası
Dün Yeşllküy’de bir otomobil karası olmuş, Pan Ameriknn şirketi makinistlerinden birinin İdare ettiği otomobil. demirci Andon adında birine çarpmıştır. Andon ağır surette yaralanmıştır. Şoför bu kazayı müteakip direksiyona hâkim olamamış ve otomobili yol üstündeki bir tahtaperdeyl yıkarak bahçeye Bükmüştür.
Yaralı demirci Andon hastaneye jHüd iril m ıştır.
MEVLÜD
Merhum Tokatlı Tahir Rüştü Bacın kardeşi, Rodce Başkonsolosna Tahsin B&ç, avukat İhsan Baş, Ticaret Bakanlığı Müfettişi Muhsin Baç Te Seniha Ssinlü amtaları, Emniyet Müdürlerinden Sermet Baç. Samsun Bölge TlcAret Müdürlüğü Raportörü Beyi» Bag ve Berver Baç’ın dayıları eaJd AdUyecllerden merhum Tokatlı AVUKAT MECİT BAQ ın ruhuna lttlhaf edilmek Omt» vefatının kırkıncı gününe müsadif 2V3/1U48 çarşamba günü İkindi namazını müteakip Beyoğlun-da Ağa camiinde Mevlûdü şerir okunacağından lNJU tdtOİÇîta teşrifleri rica olunur.
Anadolu Demiryolu Otupu
TuhvCİBT 1 - 2 Hisse »eneti eri % • Mümrasfl senet 103.— 65.08 13,25
Şirket hisseleri
Metîta Bankası 136.—
İş Bankası 25.—
T. Ticaret Binimsi 5.05
Aslan Çimer.to 10.50
SARRAFLARDA ALTIN
Satış
Ouldan 31.35
Türk lirası 3S.75
Sterlin BU-25
Külçe 5.55
Reşat 42,10
.—• TAKVİM e -ı
I Cemariyel'evvcl 10 — Kasın, h I
1 İmsak. Gü. Öğle İkludl AK V ' >1 |E. 10.00 11.40 5.59 92Û 12,(10 1 I I |V. 4,22 6,02 İT21 15 W I8JÎ!’ 1 1

21 Mart 1948
AE ŞAMDAN AKŞAMA
£Ju Şarklı tipi. Şarkta bile kalmamıştır
Patatesin Avıupaya getirilişi hikâyesini ben biraz başka türlü biliyoıum. Üniversite asistanlarından B. Ali Genceli şöyle anlattı
— İspanyada kıraliyet muhitinde. patatesin halka çok faydalı olacağı kanaatine varilmiş. Fakat önce propaganda, teşvik, vaiz, nasihat, halk bir türlü patatesi yemezmiş. Derken, bir hileye başvurulmuş. Tarlaya patates ekmişler; başına nöbetçi diktirmişler. «Saraya mahsustur, koparmak yasak! > demişler. Halk, gizlice aşırdığı ve lezzetini pek beğendiği bu memnu mey-vaya rağbet etmiş.
Biz de Cumhuriyet rejiminde, hallen, aile muhitinde ve mabetlerde dinle meşgul olması — hepimiz biliyoruz — yasak değildi. Fakat c in propagandası yapmak, yeşil ruhta mecmualar çıkarmak yasaku. İlk devrede bu böyleydi. Zira irtica istifade eder diye korkuluyordu. Şimdi, dinin ırtcaa alet edlmesmi önliyecek bir ileri münevver tabaka yetiştiğine emin olanlar' var. Ben de bu ümidi besleyenler arasın dayım. Hakikat şu ki. din propagandası neşriyatına karşı eski baskı devanı etmiyor. Bu yasak kalktıktan sonra, namaz ve niyaz kitaplarının çok .çakışıksız diğer kitaplarla birlikte — umumî hissiyatı rencide etmesi gereken bir lâubalilikle — vapurda trende avaz avaz satıldığını gördük. Eski memnuiyelin reaksiyonu saydık. tb?d°t de malıfi, kabahat del dedik.Kon trol bakımından ehem-mlvot veren olmadı amma, halkın aklı selimi o gibi kitapların çığırtkanlardan değil, kitapçılardan alınmasındaki İnceliği tefrik ve tâvin etmiş olacak ki. seyyar çığırtkanların sayısı azaldı, hemen hiç kalmadı
Fakat ilk devrenin neşriyata kovduğu memnuıyetin hızile, din propagandası başka yollarda devam ediyor. Biribirine rakip pek çok mecmualar çıkıyor ve yaşayabiliyor. Ancak bu mecmualarda çalışan mürşitlerden, rehberlerden bir talepte bulunmağa beni bazı müşahedelerim şevketti:
Geçen gün vapurda yanıma, âdnta mariz denecek dalgın gözlü. solgun benizli, temiz pak giyinmiş, lâcivert bereli bir genç oturdu. Behsi geçen mecmuaîa--ruı hemen hepsinden birer tane almış, bunları kırmızı kalemle çizdi, çizdi okudu. Ayaklarına dikkat ettim, lâstik ve mest giymiş, Sonra cebinden teşbihini çıkardı. Aynı kısa duayı tekrarlaya tekrarlaya mırıldandığını anladım.
Mecmuaların neşriyatı, bu tip dindar gençler değil, cemiyetin İyiliğine hizmet edecek (ülkeler fatihi misyonerler, hasta bakıcı hemşireler gibi) dindarlar yetiştirmeği hedef tutsalar. Köylerimiz, geri bölgelerimiz, idealistçe rallim, şefkat, merhamet umuyor. Delikanlıyı ve genç kızı, din kuvvetle zikir ve evrada, teşbih ve dunva sevketmekten ziyade fakirleri okutmağa, beslemeğe, hastalara bakmağa, dertlilere deva olmağa, hulâsa dünya hayatını düzelterek âhiret kazanmağa şevketmeli. Başımızı kaldıralım. Kendi dinî âbidelerimiz de meydandadır: Bunların maddî medeniyetle alâkası büyüktür. Frer-lerin, sörlerin, Amerikan misyonerlerinin de eserlerine bakalım, çınların da maddî eserleri var.
O solgun benizli, dünya işine asla yaramaz dindar tipinin memlekette üremesini eski Şark-lığa riicu sayarız, O Çarktı tipi ki, Şarkta bile numuneleri azaldı:
İşte Mısır, İşte Hint, İşte Cava,. .
(Vâ - Nû)
Garanti
Bankası
Bagarılı faaliyeti Genel Kurulda takdirle anıldı
Ankaranın tanınmış 11 adamlajl-üin müşterek eseri olarak 1948 ortalarında kurulmuş olan Türkiye Garanti Bankasının genel kurulu 18 ' mart 1948 günü saat 15 de Ankarada' genel merkezinde toplanmıştır.
18 aydanberl faaliyet* geçmiş olan bu müessese çalıştığı İş muhitinde kazandığı İlgiye güvenerek geçen sene ortalarında İ6tanbulda da faaliyete geçmiş ve yakında İnşaatı bitmek üzere bulunan İzmir şubesini de bu yılın İlk yarısından evvel açmak üzere gayret sarfettiğl görülmektedir.
İç ve dış piyasada büıyilk bir hassasiyet lcabeltireçek şartlar İçinde bu bankanın gösterdiği faaliyet ve başarı takdirle karşılanmış va kullandığı vasati sermaye göz önünde tutularak bankanın bu senekl çalışmalarında % 10 dan fazla bir verim elde ettiği öğrenilmiştir.
Bu başarıdan dolayı kurucu ve idareciler genel kurulca tebrik edilmişlerdir.
Yeni yönetim kurulu üyeliklerine sene İçinde seçilen kıymetli bankacılarımızdan B. Sadi Atamanla Afif Tek taşın vazifeleri tasdik edildikten sonra genel kurul basiretli bir görüşle ve İleriyi düşünerek bu sene elde edilen kârın tamamını kanuni ve olağanüstü ihtiyata ayırmağa karar vermiştir.
Elde edilen bu İyi neticeden dolayı, başta bankanın yönetim kurulu başkanlığında bulunan memleketimizin tanınmış bankacı va maliyecilerinden B. Cablr 3. Selek bulunmak üzere İdareci ve memurlarının hizmetleri takdirle anılmıştı#.
Hususi bir teşebbüs mahsulü olan bu genç bankamıza hayırlı başarılar dileriz.
Ekmek çıkarmayan fırınlar
Kendilerine tahsis edilen unları alamıyacaklar
Belediye, fırın, işletmek için ruhsatiye aldıkları halde kendilerine tahsis edilen unları diğer fırınlara devreden fırıncıları, durumlarını tesblt etmeğe davet etmişti. Verilen on. beş günlük mühlet bugün sona ermektedir. Bu durumda olan fırıncılar ya ekmek çıkaracaklar yahut aldıkları ruhsatiyeleri İade ederek kendilerine tahsis edilen unları almayacaklardır. Bunların sayısı 48 dlr. İki fırın şimdiye kadar belediyeye müracaat ederek ekmek çıkarmaya başlıyacaklan*-nı bildirmişlerdir. Diğerlerinin ne karar verdikleri henüz malûm değildlr. Müracaatler İlçelere yapıldığı için mühlet bitmeden belediye şubeleri İktisat müdürlüğünü vaziyetten haberdar etmemiştir.
Diğer taraftan Fırıncılar Cemiyeti, belediyeye müracaat ederek ekmeğin imal maliyetini azaltmak İçin bu şekilde hareket edildiğini ve kendilerine un tahsis edilen bazı fırınların unlarını başka fırınlara vermekle mallyo-te faydalı olduklarını beyan etmişler va ruhsatiyelerin alınması kararının geri bırakılmasını İstemişlerdir.
Belediye başkanlığı. 26 kuruşluk ekmeklerin gramını tâyin etmişti. Bu sebeple Cemiyetin İleri sürdüğü sebep bir mazeret olarak kabul edilmemektedir. Belediye İle ofis şehirde gittikçe artan un sarfiyatını önlemek üzere müştereken bazı tedbirler almaktadırlar.
Ticaret odasına müracaat eden ecnebi firmalar
İstanbul ticaret odasına Iskenderl-yeden bir firma müracaat ederok memleketimiz mamulâtı kontrplâk ve ince üst kaplama tahtaları işiyle meşgul firmalarla temasa gelmek istediğini bildirmiştir.
Zanglbar'da bir firma, mensucat, İnşaat demiri âletleri ve malzemesi; çimento; makine tezgâhları; ziraat Aletleri; kibrit; bıçak, toprak kablar; zücaelye; kundura; hazır gömlek; iç çamaşırı; boncuk; teşbih, taklit mücevher; oyuncak; deri; mamulâtı; şekerleme; teksif edilmiş süt lhraoe-den firmalarımızın adreslerini sormuştur.
Berbcrada bir firma zamk, koyun, keçi; kaplan; pars; manda; deva derileri; barsak; hayvan tırnağı, boynuz; kemik; donyağı ithal eden firmaların adreslerini İstemiştir.
Münir Nureddin konseri varın akşam veriliyor
Kıymetli üstat Münir Nureddin tarafından yarın akşam Saray sinemacında verilecek olan konsere kalabalık ve güzide bir saz heyeti refakat edecektir. Programda tlçl'mcü Selim, Badullah Ağa, Kassamzada Arif ve Lem’i beylerle sair musiki üştattan-hın seçme eserleri ve bazı yeııi eserler vardır.
Bu konsere karşı halkın gösterdiği rağbet pek fazladır. Haber aldığımıza göre yer tedârikinde müşkülât çekll-lûektedLr,
Şimdiye kadar kurduğu şubeler
İstanbul (Merkez) » (Galata) * (Kadıköy) » (Pangattı) İzmir
» (Karşıyaka) Adana İskenderun
AKŞAM
—= Tanhıirî Cemile dair
Tanburî Cemil beyi Hızır Peygamber zanneden sazcı baba
Kemençeci Vatil'in hicazkârı kürdi peşrevini tamburi Cemil öyle bir çalarmış ki, bir gün Vasıl dizlerine kapanarak «Ah Cemilim ah, parmaklarını yiyeyim. Arif beyler mezarlarından kalksalar da eserlerim senden dinleseler!» diye bağırmış
Geçen hafta kıymetli sanatkâr Mesut Cemilin yazdığı «Tanburî Cemilin hayatı# adlı eserden bu sütunlarda bahsetmiştim. Mesut Cemli, babasının hayatı hakkında onun en yakınlarından toplayabildiği intihalara kendi h&tıralannı da ekleyerek bu kıymetli bMtekâr vlrtloz'un hayat romanını en güzel şekilde yazmaya muvaffak olmuştur. Fakat muhakkak olan W, h&rikulâda bir sanatkâr olan Tanburî Cemilin garek şahsiyeti, gerek hayat» hakkında yeni bilgiler verecek vatandaşların hayatta bulunduğudur.
Netekim «Tanburî CemiLln hayatı» adU estrden bahseden yazımı okumak lûtfuntfcı bulunan bir okuyuoum, sayın İbrahim Halil Altın» gönderdiği mektupta Tanburî Cemil bey hakkında şu kıymetli malûmat veriyor:
«Tanburî Camii bey merhum 1318. senesinde Küçükçamlıcarfia. şehzade Soyfçddln efendinin köşküne haftada bir iki gaca misafir gelirdi. Gazetenizde çıkan resmi maalesef hiç kendisine benzemiyor. Merhum ince yapılı. azıcık uzun boylu, beyaa şimali: mağmum veclhli, gayet vakur ve fıtrî asalete sahip, şahsına karşı muhitine hürmet telkin edici tavırlı, nâzik edalı bir zatı âli idi.
Şevke gelen kaptan
u Merhumu müşarünileyh Tanburî nam İla şölıretşlar İse de kendisinin bizzat şahidi olduğum sazlardan ud, lâvtft, tanbur, kemençe va yaylı tan-bur, yani kemençenln yayı İle tanbur çalması, hole yaylı tanbur İle bir mandıra havası çalması vardı kİ Bahriye vapuru kaptanı (Galiba An-gell kaptan) bunu dinlerken şevke gelir, Adeta hora teperdi.
«Diğer sazendelere nazaran Cemil beyin sazındaki farkı dille tarif etmek çok güçtür. Meselâ hlc&zkân kür dİ peşrevini kemençecl Vasil yapmıştır. Notası da mevcuttur, tşto bu peşrevi bir Varilden, bir de Cemil beyden dinlemeli idi. Cemil bey bunu öyle çalardı kİ, bir gün bizzat Vasli, İki dizi üzerine Cemil beyin sandalyesinin önüne gelip «Ah Cemilim, ahi Parma kİ arını yiyeyim I Arif beyler mezarlarından kalksalar da eserlerini senden dinleseler... diye bağırmış, Bunu Vasllden kaç kere dinlemişim-dır.
-Prens Beyfcddinln köşkünde Cemil beyle birlikte lâvtacı Ortaköylü Zeron, evkaf kotebeslnden Kıbrıslı Mustafa bey haftada bir İki gece saz çalarlardı. Şehzade Seyfeddln efendi de piyano ve armonikte olduğu gibi, evvelâ kemençeyi, sonra da tanburu, hemen hemen Cemil bey müstesna, birinci sınıf derecesinde çalardı.»
Bozuk saz
Sayın İbrahim Altın, mektubunda bLr anekdot anlatıyor Icl Tanburî Cemilin saa çalmaktaki kudretini belirt-
mesi bakımından emsalsiz olduğu kadar güzeldir de:
«1318 tarihinden beş on sene evvel, Cemil bey merhum hakkında bana mevsuk bîr vtıka anlatmışlardı, lâleliden Beyazıt'* çıkarken cadde üstünde bir sazcı dükkânı yarmış. Merhum Cemil bey bir gün geçerken bu dükkâna uğrar. Duvarda asılı duran, eski saa şairlerinin çaldığı cinsten uzun saplı bir «azı görmek İster. İhtiyar sazcı onun bozuk olduğunu söyler. Konuşmaya başlarlar. Cemil bey yer sandalyeslno oturur, iki kahve ısmarlatır. Bir sigara da sazcıya verir, (Merhum yüz paralık Bafra tna&n sigarası içerdi, zıvanama ve altın para He yilz paralık) Bu esnada, duvarda asılı duran o mahut bozuk Bazı ister. Hemen akort edip — merhumun bir hususiyeti d« hangi saz eline geçerse onu hemen akort etmesi idî — çalmaya başlar, öyle bir çalar kİ sazcı baba sandalyesini Cemil beye yaklaştırıp gaşyolur.
«Cemil bey kahve paralarını bırakıp dükkândan çıkınca sazcı baba da işini gücünü bırakır, peşin» düşer. Merhum Bakırcılara doğru saparken bir zata selâm verir. Bunu gören sazcı baba derhal o zata yaklaşıp selâm verdiği zatın kim olduğunu sorar. Adam «Niçin soruyorsun» deyince, «azot baba:
— Ben yetmiş beş yaşındayım. Altmış senedir saz yapar, saz çalarım. Dükkânımdaki bozuk bir sazı bu zat öyle bir çaldı ki ömrümd» böyleslnl dinlememiştim.; gaşyoldum: Hızır peygamber olmasın? diyerek peşine düştüm» der.»
Sayın İbrahim Halli Altın, Tanburi Cemil beyin 1318 tarihlerinde Nu-ruosmanlyede. Şeref sokağında, şimdiki Tasvir gazetesinin karşı sırasında, pembe badanalı bir evde oturduğunu yazıyor. Büyük sanatkâr hakkında verdiği bu kıymetli malûmatı okuyucularıma ve oğluna hediye ederken kendisine teşekkür ederim.
_______________Şevket Rado
Sıhhiye tâyinleri
Şehrimiz vllAyet sağlık müdürlüğü muavinlerinden doktor B. Niyazi Güve Konya lağiık mü dürül,ğlina tâyin olunmuştur.
Yalova hükümet doktoru Salâhad-dln Güvenç Bolu sağlık müdürlüğüne, Kadıköy hükümet tabibi B. Haşan Bulak Bakanlık sağlık müfettişliğine tâyin olunmuşlardır. Bakanlıktan gelen bu tâyinler dün alâkalılara tebliğ edilmiştir.
Yalova hükümet doktorluğuna B. ’Muhiddln Onbaşıoğlu, Kadıköyün» de Göynük hükümet doktoru B. Şaklr Ziya Kösemen tâyin edilmişlerdir.
Şehrimiz sağlık müdür muavini B. Niyazi Göv vazlfoseverllğl ve nezaketi 11» muhitine k»Ddişini sevdirmiş kıymetli doktor v» İdarecim İzdir. Doktor Nlyaziye yeni vazifesinde de başarılar dileriz.
Ekonomi Genel Meclisi tasarısı için toplantı
Yarın saat 18 da Liman lokantasında Tüccar Derneği âzalan Sanayi Birliği Azalan v» Ekonomi Sakanı Cartt Ekin'ln iştirakiyle Ekonomi genel meclisi kanunu ön tasarısını müzakere edeceklerdir.
Kasaplık hayvan ihracı
1947 bilançosu münasebetiyle:
YAPI ve KREDİ BANKASI
3
Yılda hemen herkesin
tanıdığı
B ü v endiJı
İlgilendiği
bir Banka oldu.
Bankamız, bu neticeyi kıymetblllr halkımıza v« iç adamlarımıza borçludur

Bu rağbetten kuvvet alarak
1948 İçinde
kuracağı şube! en
Ankara (Merkez)
» (Yenişehir) Bur 8a
Konya
Antakya
İstanbul (Beyoğlu)
■ (Kapalıçarşı) İzmir (Çarşılçi)
Hükümetin ihracata müsaade edeceği söyleniyor
Ticaret Bakanlığının kasaplık hayvan İhracına karar vereceği söylenmektedir. Bu kararın scbebolocağı et darlığı ve pahalılığını önlemek üzere tedbirler alınmakta olduğu haber veriliyor. Bakanlıkta hafta başın-danberi devam eden et komisyonunun çalışmaları bu tedbirleri» alâkalıdır.
İhracat kararlyl» meydana çıkacak et darlığını önlemek üzer» ticaret ofisi 11» belediyenin ve diğer alâkalı dairelerle İhracatçı tüccarların İştirakiyle birkaç milyon lira sermayeli bir şirketin kurulacağı İlâve olunmaktadır.
"■ Ticaret ofisinin elinde tanzim satışları İçin iki milyon lira mevcuttur. Bu paranın bir milyon lirası şirkete 'Sermaye olarak verilecek, belediye de şehir nüfusu İle Ölçülü bir sermaye Heı şirkete İştirak edecektir.
Ticaret ofisinin civarda beslemek üzer» yakında kuzu miibayaasına baş-ltyacağı söylenmektedir.
Ticaret Bakanlığında yapılmakta olan toplantıların sonunda verilecek karâTlar süratle tatbik edilecektir.
öğretmenlerin muayenesi
Milli Eğitim müdürlüğüne bağlı bir sağlık kurulu vardır. Hasta olan öğretmenler burada muayene edilerek resmi formaliteler bu yoldan İkmal edilmektedir.
Sağlık kuruluna müracaat ederek hastalıklarının tes bitini İz tiye n öğretmenler umumiyetle kurul âzası doktorlar tarafından muayene edilmekte, bir kısmı da hastanelere sevk olunmaktadır.
Milli Eğitim müdürlüğü, «ağlık kurulunun her çeşit hastalıkları teşhis İçin gereken fenni vasıtalarla lAbo-ratuvara malik olmadığından hasta öğretmenlerin dovlet hastanelerinde muayene edilerek hastalıklarının tesblt İni uygun görmüş ve Bakanlığa bu hususta bir teklif yapmışta.
Bakanlık teklifi kabul etmiştir. Dün den itibaren kurula müracaat eden öğretmenler bir hastanede muayeneleri için sağlık müdürlüğün» gönderilmeğe başlanmıştır.
Sağlık müdürlüğü, sayılan fazla o-lan öğretmenlerin muayeneleri hastanelerin İşlerini çoğaltacağını düşünerek MIH! Eğitim müdürlüğündeki sağlık kurulunun, sağlık müdürlüğü emrine verilmesini alâkalılara teklif edecektir.
Sahife 3
Pamuklu tevziatı
bakanlık halka karneler ila yapılmasını emretti
Siimerbank müesseselerine bağlı fabrikaların pamuklu mamullerinden bir kısmı ucuz flatle halka tevzi İçin bayiler» verilmektedir.
İstihkak sahibi olan halk bu mallardan istifade edemediği İçin Ekonomi Bakanlığı, tevzi şeklini değiştirmeğe karar vermiştir. Bakanlık vllAyet» gönderdiği bir tamimde nüfus başına yılda 0 şar metre pamuklu tevzi edileceğini bildirerek tevziat İçin halk» karneler dağıtılmazını bildirmiştir. Tamimde belediyede, İlçelerde ve mahallelerde birer tevzi komisyonu teşkil edilmesi de İstenmektedir.
Vilâyet, Bakanlığın bu tamimi üzerine alâkalılara gereken tebligatı yapmıştır. Bütün vilâyetin tevzi işlerini idare va kontrol maksadlyle belediyede kurulacak komisyon başkanlığına reis muavinlerinden B. Nazım Arda tâyin olunmuştur.
Şehrimizde ucuz pamuklu tevziatı için karne usulünün kullanılması sahtekârlıklara yol açacağı mülâhazasıyla tevziatın defter usulün» gör» yapılmasının daha uygun olacağı beyan edilmektedir. Tevziatın karne ila yapılması en salim usul olduğu muhakkaktır. Muhtarlar, halen mahallelerinde oturanların listelerini hazırlamağa başlamışlardır. Tevziatta asıl vazife muhtarlara düşmektedir. Hazırlıklara devam olunmaktadır.
İSTANBUL HAYATI
Gazete sahifelerini tahdit etmek hatadır
Bilhassa büyük işlerde müspet netice ancak plânlı, programlı bir çalışma İle elde edilebilir. Fakat bu plânlan, programları hazırlarken, girişilecek iş üzerinde ciddi ve esaslı tetkikler yapmak, hurda teferrüata kadar gözden geçirerek tatbikat bakımından eldeki imkânlara göre ayarlamak şarttır. Aks! takdirde, muvaffakiyete ulaşmak zorlaşır, imkânsızlaşır; plânlar, program-’ lar kâğıt üzerinde kalır, gayretler. emekler heba olur.
Senelerden beri Devlet tarafından hazırlanıp tatbik mevkiine konulan sanayi program ve plânlarının ekserisi, hazırlıkta esaslı tetkikler yapılmadan, eldeki imkânlar gözönünde tutulmadan, sathi görüşlere İstinaden meydana getirildikleri İçindir M tatbikatta baş gösteren aksaklıklar muvaffakiyete engel oluLL yor,, mütemadi değşlkllkWeQ usandırıcı istikrarsızlıklara seben biyet veriyor.
Küçük sermayenin başaramı^ yacağı sanayi tesislerinin DevletO tarafından meydana getirilmesi^ Devlet tarafından işletilmesi za-O rarîdlr. Fakat bugün Devlet elln-yj deki sanayiin hangi tarafına^ baksak beceriksizlikler sırıtıyor.S" milyonlar sarflle meydana getirilen tesislerden beklenen randı-® man alınamıyor. Kömür İşletme-Sl sinin, demir sanayiinin, dokum#-ve kâğıt fabrikalarının hali*** meydanda.
Milyonlar dökerek kâğıt fabri-'O kası kurduk ve bunun himayesi® için dışarıdan kâğıt ithalini sıkîçö kayıt altına aldık. Fakat bu İşin (D plânlan hazırlanırken, kâğı^T fabrikasından evvel sellüloz sa-'-' naylinin inkişaf ettirilmesi lüzumunu düşünemedik veya ehemmiyet vermedik. Gûya kâğıt İçin dışarıya döviz vermiyoruz, fakat fabrikayı İşletebilmek İçin sellü-lozu yabancı memleketlerden satın alıyoruz. Diğer taraftan ticarî zihniyete tamamlle aykırı bir lüks merakı ve Lsraf yüzünden maliyet mütemadiyen yükseliyor, kalite ve randıman düşüyor, fabrikanın istihsali memleket ihtiyacını karşılayamıyor.
Harb yıllan içinde kendi yağımızla kavrulmak mecburiyetindeydik. istihlâkimizi fabrikanın istihsaline ayarlamak zaruretile-gazete sahlfeterînl tahdit ettik, kitap neşriyatını kayıtlara bağladık.
Harb biteli üç yıl oldu. Avrupa d a diğer sanayi gibi kâğıt fabrikaları da faaliyete geçti. Fakat bizde hâlâ darlık devrinin sıkı kayıtlan devam ediyor. Dışarıdan gazete kâğıdı getirtemiyoruz. kendi fabrikamızın bozuk kaliteli kâğıdını yüksek flatle almağa razı oluyoruz, fakat bunu da bulamıyoruz.
Bir kaç gün evvel Resmî Gazetede ilân edilen bir kararla gazete sahlfelerl veniden tahdit edildi. Bu tahdidin. geçimini doğrudan doğruya gazetelere bağlıyan dimağ amelesine, tertip teknisyenlerine vuracağı ağır darbeyi bir yana bırakalım, matbuat hürriyetinden bahsettiğimiz bir devirde, milletlerarası basın hürriyeti ve haberleşme konferansına mümessil heyetler gönderirken, beri yanda beceriksizlik yüzünden doğru dürüst lşllyemlyen kâğıt fabrikasını himaye endişesile gündelik gazete sahifelerlnl tahdit etmenin isabetsizliği aşikârdır.
Hükümetin, bu meseleyi yeniden ve esaslı surette tetkik ederek alacağı İsabetli bir kararla hatayı tashih edeceğini kuvvetle umuyor ve bekliyoruz.
Cemal Betik
Pertevniyal lisesinden yetişenler cemiyeti
Pertevniyal Lisesinden Yetişenler Derneğinin yıllık toplantısı dün yapılmış. raporların okunuşundan sonra yapılan seçimde yönetim kurulu şu şekilde teşekkül etmiştir;
Başkan: H.T. Söğütlü, başkan vekili: M. Bodur, genel sekreter: F. Al-tınok, sayman: S.N, Oral; veznedar: R. Köseoğlu, üye: H. Kıvanç; O. Saraçoğlu.
Edırnede yoğurt 40 süt de 30 kuruşa satılıyor Edirne (Akşam) — Mevsim dolft-yıslylo piyasada süt va yoğurt mahsulü bollanmış ve belediye bu iki maddenin flatlerlnl yeniden gözden geçirerek 60 kuruşa satılmakta olan yoğurdu 40 kuruşa vo 50 kuruşa satılmakta olan südll de 30 kuruşa indirmek suretiyle yeni bir flat tesblt etmiştir.
AKŞAM
21 Mı»*t 19'1
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Lândevu verip de gelmiyen serserinin nesini sevecekmişim!
ba beni göremedi» diyerek ben de o tarafa doğru giderken tram-ı- vay durağından, bir delikanlı çıktı, gülilmslyerek Nuranın yanma geldi, el sıkıştılar, sonra (ta kol kola girip yürümeğe başladılar. Bunu görünce şaşırdım, hızlı hıriı yürüyerek arkalarından yetiştim,- «Bonjur, Nuranl Otobüs durağında beni göremedin galiba. Şimdi nereye gidiyorsun? Şu bay kim?» dedim. Kıa birdenbire; «PoliiLs... Pollls.., Bu adam bana sarkıntılık ediyor. Davacıyım. YakaJayımz» diye bağırmağa başladı. Hcrri polisi çağırıyor, hem bana küfür ediyor. Nihayet Dolls geldi, karakolluk olduk. Küfür ettiği İçin ben do ondan dâvacıyım.
— Barışsanız daha İyi değil miydi?
— Ne barışacağım, bey kardeşim? Başka bir delikanlı Llo düşüp kalkan kızla barışıp da nc yapacağım? Zaten kendisi de barışmaz ki.
Bayan Nuranın yanındaki kadınlar çekilmişlerdi. Biz yaklaştık. Bebekleri kıvılcımlı gözlerini kırpıştırarak dudak büktü:
— Siz de o serserinin arkadaşısın» galiba. Nafile yorulmayınız, gelip ayaklanma kapansa büe bir daha yüzüne bakmam onun.
— Delikanlının kabahat! yokmuş ki, küçük hanım.
— Aaaa. aptala baki Daha ne olacak, ayol? Sokakta bir sürü İnsanın İçinde sarkıntılık etti bana,
— Evvelden tanışıp sevlşlyor-muşsunuz, gene sizi görünce yanınıza gelmiş.
— Tuzlayım da kokmasın. Sevişecek adama bak hele. Bana lândevu verip de geimlven serserinin nesin! sevecekmişim? Avucunu valasm bundan sonra. îs-tanbulda erkek kıtlığı yok ya.
Homurdanarak yanımızdan uzaklaştı.
Ce. Re.
Açık Tefekkür
Eşimin senelerd en beri çekmekte olduğu ıstırabını derhal teşhis ederek muvaffakiyetli operasironu Ua kist »e apandisini ajan Tünel meyduunda Tünel handa kadın hastalıkları mütehassısı Dr. Operatör Balp Alt Toy-ğarhya ameilvatta bulunan Dr. Er-VugruJ ra kadın hastalıktan mütehassısı Dr. Nestb» Babyaka v» muntazam re temiz bir sağlık yurdu kurarak buna nazik muamele ve kıymetli ilgilerini kalan Cağaloğlu sağlık Yurdu aahtbl Dr. Operatör Orhan Ünal» ba» hemşire Bayan Fahriye »e Fatmaya f Okra ularımı tu narım.
Pendik BakterlyoloJ l enstitüsü müdürü Mithat Bağanın
■A Çocuk Eslrşem e Kurumu Oekta çocuk dispanserinde şubat ayı İçinde 41 erkek: 38 kız olmak üzere 77 hasta çocuk muayene ve tedavi edilmiştir.
Kurumun Sar ıs-er kolu tarafından Halkevi binası alımdaki dlepaneerio-mda da perşembe günler! saat on dArttcD on altıya kadar çocuk hastalıkları mütehassısı doktor Emine Alpay ve cumartesi günleri de saat ondan on İkiye kadar diş hastalıkları doktoru Remzi Pekin tarafından muayene ve tedavi yapılacaktır.
Bayan Nuran san saçlı, buğday benizli, uzunca boylu, cana yakın bir Havva kızı. Mecdi de esmer, yakışıklıca bir delikanlı, ikisi aynı fabrikada çalışıyorlarmış. Merdinin baygın bakış]an Nuranın körpe kalbinde aşk kini cimi m ışıldatmış. İş arasında fırsat buldukça karşılıklı bakışmalar, mânalı gülümsemeler derken birikirlerine «okulmuşlar, konuşmuşlar, anlaşmışlar, Pazar günleri buluşup sinemaya gidiyorlar, İyi havalarda Taksim gerisinde başbaşa verip aşk sohbet-lerine dalıyorlar.
Sevda kısa zamanda gelişmiş amma Ömrü de kısa olmuş. Şimdi mahkerndeler. Bayan Nuran, sokakta kendisine sarkıntılık ettiği Iddlastle Mecdlden dAvacı. Mecdi de onun aleyhine hakaret dâvası açmış.
Koridorda evvelâ. Mecdi İle konuştuk. Öfkesi hâlâ yatışmamış.
— Ne oldu, delikanlı? Küçük hanımla kavga mı ettiniz?
Karşı köşede kadınlarla konuşan Nuruna bir göz attı:
— Hanım değil, baş belâsı. Suna baksana, yabani kediye benziyor. Elinden gelse karşısındakiler! tarmahyacak.
— Kendisile evvelce konuşuyor muydunuz?
— İkimiz de fabrikada çalışıyorduk. Orada tamştık.
— Arkadaşlık tanışması mı, yoksa araya başka niyetler de girdi mi?
— Arkadaşlık da ne demekmiş. bey kardeşim? Kadınla erkek arkadaş olur mu? Konuştuk, nişanlanmağa karar verdik.
— Demek birikirinizi sevdiniz?
— Ne yalan söyllyeylm, ben onu seviyordum.
— O seni sevmedi mi?
— Seviyor zannettim amma sonradan anladım İd aldatıyor-muş beni,
— Bunun için mİ kavga ettiniz?
Delikanlı dudak büktü:
— Ne münasebet, beyabl? Beni sevmedi diye kavga eder miyim? İnsan zorla sevilmez ya,
— Kavganızın sebebi nedir ya?
— Evvelki pazar günü öğleden sonra Taksim meydanında buluşalım diye sörieşmlştik. O gün ben evde hazırlanırken misafirler geldi. Uzak yerden gelmiş, utanacak misafir olduğu İçin onları bırakıp çıkamadım, geç vakit Taksime gittiğim zaman da Kuranı bulamadım. Ertesi gün fabrikada baktım kİ bana surat ediyor. Yanına yaklaştım, misafir meselesini anlattım; «Gelecek nazar buluşuruz» dedim. Dudak büktü, cevap vermedi. Cumartesi günü fabrikadan çıkarken: «Yarın saat birde Taksim otobüs durağında buluşacağız, unutma rakın» diye tekrar tembih ettim, gene sesini çıkarmadı.
— Demek ki darılmış sana.
— Darılacak ne var, beyabl? Ben onu atlatmadım M.
— Pazar günü buluştunuz mu?
— Saat bire on kala ben Taksim meydanına ’ gittim. Biraz sonra Nuran da tramvaydan indi fakat benim yanıma sokulmadı, Şişli tramvaylannm durduğu yere doğru yürüdü. «Gali-
KUMRULAR
Aşk ve macera romanı
Pazan.’ CEMAL REFİK Tefrika No »7
J
Belki biraz çocukça, münasebetsiz bir leye teşebbüs ettim. Fakat kendi kanaatimce tamimiyle haksız değildim Arlık b:ıbirimizden glrilyeçek hiçbir şeyimiz kalmadığı İçin açıkça İtiraf edeceğim Sizi Adada İlk gördüğüm unda sevmiştim. Kalbimde uyanan İlk hakiki sevgi bu İdi. Ancak_
Fahriye acı acı gülümsedi:
— Şimdi anlıyorum, Nihat beyi Bergl uğrunda kocasından ayrılan bir kadının, yarın aynı hareket! tekrar-Lamıyacatı ne malûm?.. Bu şüphenizi kal» etmek İçin beni ağır bir imtihandan geçirdiniz, öyl* m!? No kadar yanlı?, ne kadar çocukça bir dıl-•ûncel.. 8iz!n İçin her şeyi göze ala-r»k müreffeh b!r hayatı feda ettlği-Pı!, aile yuvamı yıkıp dnğıttığımı ve bu fedakârlığın ancak aatnlml bir Mkın delili olabileceğini biç mİ dû-»Onmedlnlz, Nihat bey?
Nihat eğildi, Fsjüriyçpia avu
cunun İçine aldı.
— Affet beni, Fahriye! Münase-betaU bir vehim beni bu çoeukça hareket a şevketti. Fakat İşin bu çekin gireceğini katiyen hatırımdan geçl-remazdlm. Basit bir teerıiba hevesine kapıldım. Bir müddet îstanbula gel-moylnco mektup yazacağınızı tahmin ediyor, bunları cevapsız btrak-mafla tahammül edemlyeceğlml biliyordum. Bunun İçin kendimi avutmak üzer* seyahate çıktım ve hastalandım. Ondan sonraki gecikme benim İhtiyarım haricinde idi. Mflrıa-sebetals hareketimin cezasını da an kaldı hayatımla AdlyecekUm. Bunun latlyerek yapılacak bir şey olmadığını takdir oderatnlz.
— Evet, Nihat beyi Netice?
— Işt*. hastalıktan kalkar kalkma* e&na geldim v* bundan sonra ömrümüz beraber geçecek. Acılardan wnra ♦rişlleu «»adetin kıymeti, zev-
bu salı Matinelerden İtibaren
SÜMER sinemasında
HnpLshano demirleri arkasında erkekler... Hapishane zemininde sevgililerini tahayyül eden kürek mahkûmları... ŞlkAr olan İnsanlar... Kaçan vahşi hayvanlar... dibi hareketli, heyecanlı ve kuvvetli sahnelerle dolu «Katiller» Müellifi MARK HELLİNGERln eserinden sinemaya alınan:
VAHŞİ KUVVET
(THE BRÜTE KORCE)
Feri ve müthiş süper filmi başlıyor. Baş rollerde: YVONHB (U CARLO — ELLA RAİ NES — DÜRT LANCASTER — CHARLES IJİCKFORD
f
Bugün
TAKSİM Sinemasında
NANKÖR
Oynayanlar: B işar e Vakİm — Emire Emir
Sefalet! «e lerretl, temiz bir rile yuvasına, tercih eden ğ-izd bir kadının kendi öı kurnı oyu yol ürerinde v* bir ırz düşmanının kollan arasında görünce duyoufeu nedamet.
8e» İm 11 tea yüduunis EEMIHA COŞAR ile 40 fclşLilk SAZ ve KORO heyeti ve Mısırın en meşhur raknaselcrln'ln Iştlrnkilo.
Bu tüm baştan mşa şark vs alafranga müzik İle «(islendirilmiş bir şaheserdir.
——4
Bazı tarifek rin değiştirildiğine dair
D. Demiryolları Genel Müdürlüğünden:
1 — 1, ö. 1M8 tarihinden lUbaren yeni 101 ve İli sayılı tarifeler yürürlüğe girecektir. Bu tarihten İtibaren biletsiz olan veya yüksek mevkie geçen yokulatin, »diyecekler! ücret ve ücret farkları, Istlyeceklerl İstasyona kadar, yen! 101 tarifede tesblt edilen özel ücretler üzerinden; trenlerde hesap ve makbuz karşılığında tahsil edilecek Ur.
3 — 1. 4. 1048 tarihinden itibaren (ham kükürt cevheri ve curufu) tanm İlâçlarına mahsus 204 tarifey» katılmıştır.
3 — 1. 4. 1948 tarihinden muteber olmak üzere Mudanya - Bursa hattının 2903 sayılı tarifesine, tam vagon Işlemll taşımalarda ücret* esas olacak vagon tonajları hakkında btr hüküm eklenmiştir.
4 — 20. 4. 1M8 tarihinden İtibaren Karabük ve Ülkü istasyonlarından taşınan bazı maddelere mahsus 253 sayılı tarife yürürlükten çıkacaktır.
8 — Bu tarife değişiklikleri için fazla bilgi İstasyonlardan İstenilir. (3655)
Ticaret Bakanlığının 208 sayılı sirküleri 11» 59.000 sterlin kıymetinde kaşar peyniri İhracına mürsado edilmiştir.
Bu kıymet plâfonu dahilinde yapılacak satışlar için tanzim edilecek talepnamelerin, kat! satış vaziyetini tevsik eden hat vs mlktan gösterir teklif ve kabul» ait vesaik ile birlikte 30. 3. 1948 tarihi! salı günü saat 17 ye kadar Tiftik Birliği bürosuna tevdi edilmesi alfikadnr idare kurula karanna uynlnrak lifin olunur.(3654)
Çeşit v* evsafı
Fiat
Lir*
Yükaek Denizcilik Okulu Müdürlüğünden:
Muvakkat
Teminatı
Lir»
Muhammen Miktarı Adet
50110
375
i
Deniş motör makinesi lOf beygir kuvvetinde 3200 devirli 1,45/1-2, 52/1 redikslyonlu: azami sıkleti 500 kilo benzinle çalışır pervane ve şaftı y)« komple-
1 — Okulumu» İçin satın alınacak evsafı ve fiatı yukarıda yanlı pır adet deniz motör makinesi 9. 4. 948 cuma günü saat on dörtte İsteklisine ihale edilmek üzere açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme müdürlüğümüzde toplanacak satın alma komisyonunca yapüacacaktır. Muvakkat teminat İstanbul Yüksek okullar saymanlığı veznesine yatırılacaktır.
3 — Şartnameyi görmek arzu edenler okulumuz İşlemler şubesi saymanlığı servisine müracaat etmelidir. Eksiltmeye gireceklerin 2490 sayılı kanunun 2 ve 3 cil maddelerindeki şeraiti hal» ve Ticaret odasının 1948 belgesini komisyon başkanlığına ibraz etmeleri gereklidir. (3599)
C.H.P. İstanbul 11 İdare Kurulu Başkanlığından 1 — C.HJ. İstanbul il idare kuruluna alt 1948 model yeni packard otomobili satışa çıkarılmıştır.
3 — Satış 7 nisan 1948 çarşamba günü, saat' 18 da Cağaloğlanda CHJ*. İstanbul il İdare kurulu binasında yapılacaktır.
3 — Otomobil ve satış şartnamesi her gün İstanbul Parti vilâyet merkezinde görülebilir. 13620)
da lâyık bir kadın olarak bulunuyorum?
— Evet. Fahriye! Sözlerime İtimat »t! ötedenberl gördüğüm, duyduğum bir çok aile maceraları gözümü yıldırdığı İçin evlenme işin! talihe, te-sıtdüfe bırakmağa cesaret edemiyordum. Ben, yalnız maddi refahtan kuvvet alan bir sevginin kalbime girmesinden çekinirim, korkarım. Çünkü refahın devamını hiç bir kuvvet temin edemez. Mfikûs talihin mahvedebileceği bir refah tle beraber sona erecek aşktan na beklenebilir? Benim kalbim, mahrumiyetlerin, musibetlerin sarsamıyacağı bir sevgiye muhtaçtı. Bunu bana bağışlıyablle-cek kadını arıyordum ve nihayet buldum içte.
Fahrlyenin öbür elini de avucunun içine aldı.
— Bu bahis üzerinde dahi fazla durmıyahtn. Fahriye! Bir aydan beri, yan! mahkeme sizin için boşanma kararı verdiği günden beri nlşanh bulunuyoruz, Bundan sonra yapılacak daha mühim. İşlerimiz var. Benim tasarladığım programı beğenecek misin, bilmem kİ.
Müşterek hayalımızın, programı. Ben, tur kaç gun sonra, beraberce lz-
kİ daha büyüktür. Hayatımızın geçmiş safhalarını unutalım artık. Üzülüp sinirlerin! bozma!
— Merak etme; Nihal! Kısa bir saman içinde hayatın öyle acı cllvele-rll* karşılaştım kİ, üzüntülere, musibetlere karşı sinirlerim muafiyet kazandı. Bak, şu anda seninle ne kadar sakin konuşuyorum.
Tine başı öne eğildi:
— Tecrübenizin neticesini ne suretle elde ettiniz, Nihat bey? Benim burada yalnu kaldığım müddetçe nasıl bir hayat geçirdiğimi nereden biliyorsunuz?
Nihat gülümsedi:
— Hepsini biliyorum, Fahriye! Burada senin hareketlerin adım adim taklbedlllyordu. Bıı i?l havale etliğim adamlarım İtimat edebileceğini kimselerdi. Meselâ son zamanlarda dilenci kıyafetinde bir kadın da sık sık seninle görüşmüş. İzini taklbetmlş.
Cebinden bir deste mektup çıkardı.
— İşte bunlar senin hakkında yazılan mektuplar. BİT çoğu ben sanatoryumda iken tamire gönderilmiş. Ancak bir hafta evvel İsviçrcden dönünce okuyabildim.
— î)em*k şimdi knrşır.'rdı. ltlnıa-
ji î&tanbui Vakıflar ilânları |
MülAiikaı!-,n (Halil lînmit paşa* vakfının Tophanede Kıhnçall paşa camiinde her hafta perşembe günleri İfası meşrut vaizlik ciheti İçin 2. 4. 048 giinü saat 14 de müsabaka imtihanı yapılacağından isteklilerin İstanbul vakıflar başmüdürlüğüne »çelmeleri (3597i
Eğe ve kılavuz alınacak
Millî Eğitim Bakanlığından:
Teknik Öğretim Okulları İhtiyacı için eğe vc kılavuz satın alınacaktır.
Şartnamesini görmek ve teklifte bulunmak Istiyenlerln Ankara’da Evkaf Apartmanı k»t 4 de Ticaret öğretim Müdürlüğüne ve İstanbul’da Tophane Akşam Erkek Sanat Okuluna başvurmaları ve teklif mektuplarını en geç 30 Nisan 1948 tarihine kadar Bakanlığımıza pönderrfieleri. (3090)
Millî Eğitim Basımevi Müdürlüğünden:
Cinsi Muhammen bedeli % 7.5 Muvakkat pey akçesi
ElektrJk tesisatı tamiri 5360 50 402 04
Bayındırlık müdürlüğünce tanzim edilmiş keşli ve şartnamesi mucibince yaptırılacak olan elektrik tamiratı eksiltmesi için İsteklilerin yukarıda miktarı yazılı teminat akçesini havi makbuz 948 yılında ticaret odasına kayıth bııiıuıdukianna dair belge ve Bayındırlık müdürlüğünden n-Immış ehliyet vesikasını hümllen 24. 3. 948 çarşamba günü saat 15 de komisyona başvurmaları.
Şartname müdürlükte görülebilir.
(35841
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
Jandarma birliklerine yollanacak kundura ambalajı İçin ev-safnamemlze uygun «1500» adet portatif tahta sandık Taksim Ayaspasada Jandarma bölge komutanlığı binasındaki komisyonumuzda 29 Mart 048 pazartesi günü saat 15 de yapılacak kapalı zarf eksiltmesi 11e İhale olunacaktır. Talimin bedeli beheri 725 kuruştan «on bin seldzyuz yetmiş beş» lira ve ilk teminatı «sekizyüz on beş Hra altmış üç» kuruştur. Şart kâğıdı her gün komisyonumuzda görülebilir ve bedelsiz alınabilir. İsteklilerin ilk teminat malsandığı makbuzu veva banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazıl! diğer belgeleri havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonum uzda bulundurmaları.
(3145)
[
İstanbul Beledivesi İlânları
J
İstanbul belediyesi Çubuklu Gaz depolarında 175 lira aylık ücretli elektrikçilik münhaldir.
Alınacakların elektrik tesisatı kurmağa ve lamlr etmeğe ve depomuzda mevcut santrafuj vcsalr elektrik motör v* tesislerini işletmeğe yetkili olması lâzımdır.
Talipler arasında 28 mart 1948 cuma günü saat 10 da İmtihan yapılacaktır.
İsteklilerin İmtihan gününden e vvel dilekçe İle Çubuklu Gaz depoları müdürlüsüne müracaatları ve İmtihan «ün ve saatinde Beyoğlunda İstanbul belediyesi makine elektrik re sanayi işleri müdürlüğünde hazır bulunmaları lifin olunur. (3518)

İstanbul Sular İdaresinden:
Terkoa fabrikamızın İhtiyacı olan takriben 193000» ton maden kömürünün Kara burunda v* mavnalarla karaya çıkarılması ve dekovil vagonlarına doldurulır.^l işler! eksiltmeye konulmuştur.
Şartnameler her gün levazım dairesinden alınabilir.
istekli olanların yüzde yedi buçuk geçici tenünatlariyle birlikte tekliflerini 31 mart 948 çarşamba günil saat on bire kadar İdare binasında muamelöt dairesine kapalı bir tart U» ve İmza mukabilinde verilmiş olman lâzımdır.
Bu saatten sonra getirilecek zar flor katiyen kabul edilmez. (319â>
«on dokuz bin üç yüz vapurlardan alınıp mo'-or
Nr betçi kaputu kürklettirilecek îat. Jandarma Sabnalma Komisyonu Başkanlığından:
Jandarma birlikleri ihtiyacı İçin 1009 adet nöbetçi kaputu kapalı zart usullyle kürkletUrilecektlr. Muhammen bedel «50000» liradır, tik temi* nat «3750» liradır. Evsaf Te şartnamesi her gün kurulumuzdan 250 kuruşluk malsandığı makbuzu mukabilinde alınabilir. Eksiltme 1 Nisan 943 perşembe günü saat 15 de İstanbul Taksimde jandarma bölge komutanlığı binası içindeki kurulumuzda yapılacaktır.
İsteklilerin teklif mektuplarım ilk teminat makbuz ve diğer vesaiklerini İhale saatinden en az bir saat evvel kurulumuza vermeleri. ıH!4C)
Un alınacak
Sümerbank îpllk ve Dokuma Fabrika lan Müessesesl Hereke Fabrikası Müdürlüğünden:
Fabrikamızın ayda 420 çuval hesabiyle altı aylık İhtiyacı bulunnn 2520 çuval un satın alınacaktır.
Taliplerin:
Hereke'de teslim Hat. şart ve nûmuDelerlnl havi tekliflerin .o Mart 1948 perşembe günü akşamına kadar Fabrikamız müdürlüğüne blklİrmeleri lifin olunur, 13391 > ...........
mir’* gidip nikâhı ve düğünü orada yapmamızı istiyorum. Annem de öyle arzu ediyor, bizi bekliyor.
Fahriye gözlerin! kapadı. Kirpiklerinin arasından, sürekli ıstırapları takibeden İlk sevinç damlaları yuvarlanıyordu,
Nihat yavaşça karyolanın kenarına oturdu, Fahrlyenin başını avuçlarının arasına aldı. O da gözlerini açmıştı. Bakışıyorlar. Titreyen dudaklarının arasından ses çıkmıyor, fakat bu derin sükût, kriblerlnden taşan duygulan kelimelerden daha beliğ bir İfade Ue blrlblrlerlne anlatıyor...
Fahrlyenin kolları ağır ağır kalktı, Nthad'ın omuzlarına dolandı. Evveli saçlar, sonra alınlar birbirine temas etti.
Doha sonra-.
Titreşen dudaklar birleşti...
Fahrlyenin gözlerinin önünde bir tablo belirdi. Vaktlle yanakları pembeleşerek seyrettiği tablo,..
Pencere pervazında kanndlarlle kucaklaşıp minimini gagaları birbirine kenetlenen kumrular,.
İstanbul Belediyesi şehir Tiyatrosu
Saat 20 de
Dram Kısmı
BAYKUŞ
Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
Pazar günleri 15 ta matine
MAKStM’de Muammer Karaca Opereti
H A N O t S t
Revü operet: Saat 20,30 da Telefon: 42633
Cumartesi, pazar matine 15 ta
YENİ YAYIN
ENDÜSTRİ
Mönüekette modem endüstri ve Teknik işçi kültürün» devamlı vo faydalı bir surette hizmet eden bu değerU fen ve sanat dergisinin 33 üncü yılının 7 nel »ayısı çıkmıştır.
TÜRK TIP CEMİYETİ MECMUASI
Bu değerli meslek mecmuasının kasım 947 nüshası çeşitli yânlarla İntişar etmiştir. AlftkaUlara tavsly» ederiz.
MİLLET
Bu siyasi mecmuanın m üncü sayısı çeşitli yarılarla çıkmıştır.
SON
Kanlıca 28 Eylül 1947
HAFTA KONUŞMACI
Takma tırnak modası
f Mücevher kakmalı takma tırnak — Bir baloda müşahede — Tırnak cilasına yılda 21 milyon dolar — Kınalı eller, yüksük kına, resimli ve yazılı kına — Kına yakmak tâbiri ve kına ile alâkalı sözler — Avrupa-lılarda el merakı ve türküler — El, insan aklının icrat kuvvetidir
Kadın tırnağı — yeni moda rağbet görürse kİ münasebetsizliğine nazaran görmeli ilitiınall çoktur — başımıza İş açacağa benziyor: (AKŞAM) da okumuş olmalısınız, bu son moda, tırnakların üzerine altından mamûl incecik tırnaklar geçirilmesini emredi yormuş; geceleri de o yapma tırnakların elbise rengine uygun kıymetli taşlarla işlenmişi kullanılacakmış. Mesela yeşil tuvalete zümrüt, ali ısın a yakut, beyazına pırlanta gibll
Yapar mıyız? Zerre kadar şüp-, hem yok, yapanzl Memleketimizde ticaretle meşgul yan ecnebi bir tanıdık anlattı: îki ayj kadar Avrupada dolaşmış ve bü-1 yük firmalarla iş yapan muteber bir tüccar olduğu İçin hem zengin aile muhitlerine girmiş, hem de umumî yerlerin — yani otellerin, gazinoların, eğlence mahallerinin — en lüks sınıflarına devam etmiş. Nihayet dönmüş, başkentimize gitmiş. O gece otelde bilmem hangi hayır cemiyeti menfaatine balo verliyormuş. Şöyle kapı aralığından bir bakayım. demiş.
Bakmış ve ağzı açık kalmış.
Neden?
Zira — vebali onun boynu -nal — Gerek elbise ve gerek mücevher bakımından bu salondaki kadmlar Paris ve Londrada karşılaştığı hemcinslerinden daha şaşaalı vaziyette İmişler. Taştan iyi anladığını bildiğim tüccar,, Alman şivesine kaçan Fransızca-slle hayranlığım ifade edecek kelime bulmakta güçlük hızını ancak:
— Yahl Yahl
Nevinden nidalarla Bu kudrete ulaşmış bir yapma tırnağa mücevher İşletmekten mi çekinir? öbür sınıf kadınlan da yalancı taşlarla süslü altın kaplama tırnak takarlar. Moda alır, yürür. Sokaklarda, tramvaylarla otobüslerde yapma tırnak toplarız; eğilip ararız.
— Tırnağımı düşürmüşüm!
Gibi sözlere de çabucak alışırız. Hattâ bir çoğumuz yapma tırnakların keskin uçlarına ve derince yaralarına da alışıverlr.
de esirgemezlerdi. Hele Zenci kalfalar ve dadılar kınaya pek düşkündüler.
Yasan :
C- Yasan : -■
Refik Halld KARAT
çekti de
alabildi
cemaat
T* ımak cilâsı pek ucuza mı
* geliyor? Amerika ticaret dairesinin bir istatistiğine göre 1946 yılında bu memleket tırnak «İlâsına tam 21 milyon dolar harcamış Bu, küçük bir devletin bütçesidir.
îstatlstkte münhasıran kadın elleri için sarfedllen kremin kaç milyon dolar tuttuğu yazılı değil. Fakat benim gibi Amerikan mecmu alarmı sadece ilânların harikulade güzelliğine meftun oTarak gözden geçirenler bilirler; Orada yalnız ele sürülecek halsiz hesapsız krem vardır; yani yüz ve ,e! kremleri birbirinden ayrıdır.
Demek M kadın el! gittikçe pahalıya malolmakta ve günden güne ehemmiyet kesbetmekte-dlr. Hoş. eski zamanlarda da bu el itina görmez değildi. Demin bahsi (\çcn istatistiğe bazı malûmat da eklenmiş: Milâttan 2 500 sene evvel Mısır nazeninleri tırnaklarına ve avuçlarına kına koyarlarmış; Çin haspalarının da tarihi kestlrllemlyen devirlerden beri tırnaklarına koyu renk vernikler sürdükleri muhakkak imiş.
Lâkin yapma tımak — yapma kirpik gibi — asrımızın bûluşîa-nndandır.
Biz. az çok kınalı el devrine yetişmişlerdeniz. Pek küçükken evdeki hizmetçilerin bayram ha-»ırlığı sırası bir de kına yaktık-i lannı hatırlarım. Hanımlar o işe yanaşmamakla beraber _______ fena-
nın Arablstandan geldiğini ve sünneti şerife olduğunu ^düşünerek — meni cihetine de gitmezlerdi.
Tazeler sadece «yüksük tana» kovarlardı; yani bir elin küçük parmağını yüksük ölçüsünde bo-vatırlardı. Yaşlılar on parmağı kınaladıktan başka avuç içlerini
Kına yakmak hüner ve İhtisas işiydi. Bilhassa «yüksük kına» koyarken hizayı aşıp taşırmamak, üzerini kaymıyacak surette sarmak lâfını gelirdi. Yüksük kına sürülüp parmağı bağlanan kızcağız biraz koket ve zevk sahibi İse, kınasının kusursuz tuttuğunu istiyorsa o gece ya hiç uyumaz, ya tavşan uykusuna yatar, bağın yerinden oy-nıyarak boyayı yaymamasına pek dikkat ederdi.
• *«
Ertesi günü tana sargılarının açılması epeyce heyecanlı olurdu. Adeta fırından pastanın çıtayı gibi bir şey...
— Nasıl oldu, acaba?
Zira her zaman istenildiği kadar siyaha yakın sıcak kırmızı renkte tutmazdı; baran taştığı yahut alacalı bulacak, sönük Ye silik lekelere benzediği görülür, üzüntülere yol açardı.
Tablatslzllğime verebilirsiniz: Güzel bir elin tek parmağına yakılmış yüksük fenadan hoşla-nırdun; pek sevmll dururdu. Aya İçine çalınan kuıanm bir tuhaflığı vardı: Çizgilerin İçi renk tutmadığından avuç haritada bir parçaya, Nll veya Ganj deltası gibi Mr şeye benzerdi.
Galiba bir de yazdı ve resimli kına yakılırdı: fen* çamuru oymalı bir kalıp üzerine sürüldüğünden o kalıp çekilince yerinde bir çiçek resmi peyda olurdu.
Kına, elde uzun müddet dayandığı İçin ekonomik bir süstü. Şu var H zamanla tırnağın ete yalan alt kısmi — tırnak uzadıkça — beyazlandığından ame-llyeyi tekrarlamak Icabederdl.
Nihayet hanımlardan sonra hizmetçiler de kına koymaz oldular. Çocukluğumda bile kenar mahalleler halkı ve köylüler müstesna kmagecelerinin kına kullanılmadan sadece kuru eğlenceleri! yapılmakta İdi.
Peki, kına âdeti terkedlllnce kadın tırnaklan süssüz mü kaldı? Hemen hemen öyle. Fakat Apdtilhamlt İdaresinin son devresinde alafranga terbiye görmüş hanımlar — hattâ erkekler — tırnak tozu kullanmağa başlamışlardı. Bu, uzun bir İşti: Her parmağa bir miktar toz dökülür. arkasından güderi kaplı bir aletle o tozlu tırnaklar en aşata yarım saat uğulur, parlatılırdı.
Fakat toz He parlatılan tırnak şimdiki vernikli maddelerle boyanmış tırnağa hiç benzemezdi. Evvelâ tamamlle gül pembesi sedefe döner., üzerinde sedeflere has eleğimsağmalı ışıklar yanar sönerdi. Sonra ne çatlaması, ne kabarması vardı. En büyük fazileti kibarlığı, inceliği, tabiiliği idi; Allah vergisi gibi dururdu.
A caba, yakmakla hiç alâ-**kası olmadığı halde kınayı su ile yuğurup ellere koymağa neden «kma yakmak» denilirdi? Galiba buradaki «yakmak» sözü eski Türkçede o kelimenin «yaklaştırmak, dokunmak» ve daha doğrusu «yakı yakmak» gibi mânalara kullanılmasındandır.
Lisanımızda «kına» dan bir kaç tâbir de üremJşlir, «Kınalar yakmak» sevinci anlatmağa yarar; «kına koysun I» sözü de acayiptir; başkasının felâketini görüp hıncını cim ak demesine gelir. Külhanbeyi küfürlerinde de yeri1 yok mudur? «Anası veya sakalı kınalı!» gibi.
Kınayı yaşüı kadınların daha ziyade saç boyamak, ak saçlı çürünmemek için kullandıkları zamanı gayet iyi hatırlarım. Müslüman kadını ak saçlılıktan hazzetmeydi; lâkin yaşını gizlemekten ziyade Hrlstivan kadınlarının saçları ağarmışlarına benzememek. meselâ sokak hamamında başkaları tarafından — zamane
.e
. tâbirlle — kokana s anılmamak : İçini
Kınalı saç ve sakal Müslümanlık alâmeti farikası İdi. Nasıl İd «ödağacı» bizim, «günlük» öteta-I İtrin İbadet tütsüsüydü; hâlâ da | öyledir.
Şu cihet gariptir M Divan Edebiyatı olsun, Halk Edebiyatı olsun bizde ellere diğer kadın uzuvları kadar ehemmiyet vermemiş, en çok göz, kaş, boy, saç, tüytüs, ben, kirpik, dudak ve ağızla uğraşmıştır. Hoş, hiç birini de mübalâğadan sıyrılıp akla yafan surette tasvir edememiştir yal
Halbuki Garp edebiyatında el, ve parmak ehemmiyetli yer tutar. Hele şarta ve türkülerde... Meselâ bir zamanlar kafe konser şarkıcılarının en meşhuru o!an Mayol'un:
Les mains de femmes...
Sözl erile başlıyan ve kadın ellerini erkekleri deli edecek mücevherlere benzeten zarif bir parçası pek muvaffakiyet kazna-mıştı; hattâ Îstanbuia da gelip şimdiki Dram tiyatrosunda aynı parçayı söylediği vakit İki defa tekrar ettrmiştik. Bugün de:
Ce n'est que voire matn, Madame
Güftesi vardır kİ daha aygın baygın bir beste ile yıllardır basit ruhi an okşayıp duruyor. Fransızlar kadın eline pek düşkündürler.
T) ereket bizimkiler de güzel
■“-J kokulu, zarif bir çiçeğe «Hanımeli» adım vermişler. Lâkin oldukça kaba yahut kof yemek ve tatlılara — «hanım» ı lyakıştıramadıklanndan — «kadın» kelimesine bağlı karın üzeri ve belden aşağı bir takım vücut isimleri takmaları zevkli bir lş değildir. Hele «faz» göğslle alâkalı bir meyvayi da kaim en-sell koca manavdan bir kadının ismini sarahaten zikrederek alabileceğine akıl erdirilemez,
Şimdi o cinsten yemişlere dilimizi zorlıyaraki pampelumus ve, grapfrüvl diyoruz.
El insanda gözler kadar nû-tıkalı ve m ân alı bir uzuvdur. Güzelinin seyrine doyum olmaz, çirkinine ise tahammül edilmez. Kabalık, korkunçluk, bayağılık, zekisizlik gibi kusurlar elde kendini pek bariz olarak gösterir. Öte yandan esalet, zerafet, sanatkârlık nevinden hassalan elde okuyabiliriz.
Ele insanlık dalma ehemmiyet vermiştir. Eskiler fala bakmak, yeniler parmak İzi almak sureti! el Hele Türkçede «el» kelimesi katılarak öyle tâbirler ve yeni sözler İcâdedilmlştir kl bir araya toplanınca bir lûgatça vücuda gelir. Atalar sözü de az mıdır0 Bunların, hepsini toplayıp izahlı bir makale yazmıştım, sanıyorum. Daha önce de kadın elini öven bir yazım külliyatımın arasında yer almıştı.
Eğer hilkat insan eline şu htl-nerbazlığa müsait şekil ve hare- : ket kabiliyetini vermeseydi müstesna zekâmızdan lüzumu kadar ' İstifade edemez, şimdiki kemale erişemezdik. însam İnsan yapan eldir; akim İcral kuvveti odur.
Netlcd kelâm kadınlar el tuvaletine ehemmiyet vermekte haklıdırlar, Ancak kaba vernik tabakaları sürülerek yahut yapmaları geçirilerek süslenmiş parmak- 1 larla bu ellerin güzelleştiği kanaa tinde değilim. Vernik fazla ağır ve galiz bir şey... Tahtaya, demire uyar amma kadın elinin gül , yaprağı gibi hafif, uçucu renkte, âdeta buğulu durması, görün-1 mesl lâzım gelen tırnağına yafa-ı şîrmı? ı
Uzaktan bakarken bile ctlânın ağırlığını ve kabalığını gözümüz- ı le hissediyoruz; badana sürülmüş ! nadide çini yahut mozaiklermişçesine bu kadir bilmerilkten ı üzülüyoruz. Şimdi boya yetmi- ; yormuş gfb! tırnaklara zırh kap- ' lanacakmış! ı
Yeni modanın tutmamasına ( dua edeceğim amma nafile... ı Parmakların uçlarına yapma tır- 1 nak geçirmek fikri o derece mâ-
S0gara bahsind©...
Şikâyet mevzulanna dair müdürle bir konuşma...
Manikürün ve esansın memnu olduğu yer!
4 Yazan: Cemaleddin BİLDİK
v
Saatte 3500 paket doldurmak bir rekordur —- Nümune bir çocuk yuvası — Sosyal yardım — Bakkalların ve bayilerin ehemmiyet vermedikleri bir nokta — Kâğıttan sepetler, tabaklar, çaydanlıklar ören minimini yavrular — Türk işçisinin muvaffakiyeti — Maltepe fabrikasında günde 40,000 kilo tütün işlenecek — 2500 nüfuslu küçük bir şehir
%
1B00 U kadın 662 si erkek 2162 İşçisi bulunan Tekelin Cibali sigara fabrl-, lensini; İmalathaneleri, hastanesi, çocuk yuvası, bakkaliyesi, okulu İtfaly» ve spor teşkilâtı, sendikası, lokantası vesalresUe küçük bir şehre benzetebiliriz, Emniyet te^ldlfitı v« memur kadrosllo 2500 nüfusu bulunan bu jebrin âmiri de, Sami Suna]... Yanında oturduğum bir saat içinde bende hasıl olan İntiba şudur kİ müdür Sami Bunal yalnız fabrikayı değil yukarıda kısaca tarif ettiğim bir şehri idare ediyor.
Şikâyetler bahsi
Sözü halk şikâyetlerine jetirerek soruyorum;
— Slzaralanmıtın pahalı, bazılarının da kurşun kalem giM sert oluşundan şikâyet ediliyor. Ne dersiniz?
Tütünün alım flatlne işleme vesal-reyi de katarak bir hesap yürütüyor, nihayet Türk sigaralarının, yalntz ecnebi sigaralarının hallerine değil, bindeki her hangi mamfll maddeler Matine nispetle ucuı olduğu neticesine varıyoruz.
— Ya paketlerde sert çıkan sigaralar?
Halkın bu hususta fevkalâde bir titizlik gösterdiğine İşaret eden müdür Sami Sunal:
«— Sigaralar imiz, diyor, muayyen sıkılık ve gevşeklikte yapılır. Fakat nedense binde, hattâ on binde bir sıkı sigaraya paslanması, şikâyeti mucip olur. Tabiidir kİ bu şikâyetler, halkın İçyüzü bilmemesinden İleri gelmektedir. Jtarb yıllan İçinde çektiğimiz sıkıntı tasavvurun fevklndedlr. Makinelerimiz eskimiştir, yenilenmesine İmkân bulunamadı. Hattâ çivili kayış, şerit gibi malzemeler de getlrtilemedl. Şunu İftiharla söyliyeblUrim kİ mal- ' reme noksanı İçinde kınanırken bn eski makinelerimizi ayakta tutmak hususunda Türk işçilerinin büyük mu 1 vaffakıyetl vardır. Çugünkü fabrika- 1 İramızın modem bir fabrika olduffu İddia edilemez. Bunun İçindir kİ Mal-tepede yeni bir fabrika kurulmasına İhtiyaç hasıl olmuştur. Eminim kİ, o 1 fabrika İşlemeğe başladıktan sonra şimdi yan yanya İndirilmesine mu- 1 vaffak olunan o harb yılları içindeki on binde bir şikâyetlerden de eser ( kalmıyaoaktır.» 1
îşçi buhranı
Maltapeda kurulacak yeni fabrikanın Cibali fabrikası işçileri arasında bir buhran yaratıp yaratmı yarağını öğrenmek İstedim, Müdür Sami Bunal:
*— Katiyen, diyor, bir İşçi buhranı olmtyocaktir. Çünkü Maltepe fabrika® kurulunca cibaUdekl fabrika yap lak tütün bakımı ve İşleme yeri olarak kalacaktır.»
— Maltepe fabrikası İşlemeğe başlayınca İmalât artacak mı?
«— Cibali fabrikasında şimdi günde 11J saat çalışarak 3Ö bin kilo tü- I tün İşliyoruz. Maltepe fabrikasında İse normal meaal ile günde (0,000 kUo tütün İşlenecektir, o vakit. «İsrara İhracı hususunda daha geniş İmkânlar elde edilmiş olacaktır.»
Müdür Sami Bunal, sözü tekrar halkın şikâyetlerine getirerek ilâve etti:
•—Sigaraların rütubet derecesinden de şikâyet edenler oluyor. Şunu toy-dotmek isterim kl bu şikâyetlere fabrika hedef tutulamaz, öyle bakkallar re bayiler vardır ki sigara lan uygun-nam, delice bir şey kİ tutmamasına ve rağbet çekmemesine İmkân yoktur, zira modalar deliliğe yaklaştığı nispette revaç bulur!
Şunu da İlâve edeyim ki her erkeğin aklında bir kaç kadın eli yer edip kalmıştır. Fakat bunlar vernikli tırnaklarla süslü ellerden ziyade aslında zaten güzel blqp güzel ve temiz de tutulmuş mütevazı ellerdir. Hamın eli on-Iardır.
Refik Hal id KARAY.
Cibali fabrikası çocuk yuvastndaki yavrulardan bir ktsmı
reateı
sus yerlere koyarlar, oralardan r3tabet alabileceğini düşünmezler. Şayet halk, sigara aldığı yerlerde buna dikkat ederse, bâyUer ve bakkallar da sigaraların rutubetten uzak yerlerde muhafaza edileceğini, İdarenin İkazlarına İnzLnuunea, öğrenmiş olurlar.»
Paketler nasıl dolduruluyor?
Birinci, asker ve köylü slğaralan gibi wf paketler İçindeki sigaraları makineler dolduruyor. Mukavva kutulardaki sigaralar da kadın İşçiler tarafından elle doldurulmaktadır. Fakat paket dolduran genç kızların bir makine sürati ile çahşm&lan o derece enteresandır kİ... Kızlar, sigaraya süratle el atıp bir avuç alıyor ve çarçabuk hizalayarak pakete koyuyur. Birer birer saymak yok! Eller alışmış olduğundan 20 sigaradan ne fazla, ne erkek alıyor. Üç İşçiyi kontrol ettim, hiç hata bulamadım. Günde kaç paket doldurduğunu «ordum;
— 3500 paket! diye cevap verdi. |
— 3500 paket mi?
— Evet... Fakat bn. fabrikanın bir rekorudur ve rekor da bendedir.
Söylendiğine göre en acemisi günde 1000 - 1300 paket dolduruyomnuş...
Bu arada öğreniyorum kİ paket dolduran kadın işçiler bazı kayıtlara tabidirler:
1 — Tırnaklar manikürlü olmıya-cakl
2 — Eller, gıcır gıcır yıkanmış ve tertemiz olacak.
3 — Kolonya ve esans kullanılmt-yacak...
İşçiler arasında öksürenler olursa, önündeki sigaralar üstüne tükürük saçabilmesi ihtimali İle derhal İş haçından uzaklaştınlnıakta ve tedavisi çarelerine baş vurulmaktadır.
Çocuk yuvası
Geçenlerde Belediye hastanelerinin bozukluğundan bahseden İstanbul milletvekili operatör Mim Kemal Ökemin Haseki hastanesi bıkkındaki agtr sözleri hatırlardadır. Hususi fabrikaları gezen Mim Kemal, bu fabrikalardaki sıhhi teşkilâtın bozuk olduğunu. İşçi milletvekili Ali Rlzaya söylemiş, o da Mini Kemali fabrikasına getirerek;
— Bür kere de buradaki sıhhi teşkilâtı görün, demiş.
Mim Kemalin, Cibali fabrikasındaki sıhhi teşkilâtı ve bilhassa çocuk yuvasını, »memlekette nümune olabilecek bir teşkilât» diye vasıflandırdığını öğrenince bu kısmı da görmen'en kendimi menedemedim.
3-6 yaşlar arasında 11S çocuğun cıvıldaştığı yuva, hakikaten çok güzel... İşçi kadınlar sabahleyin fabri-( Arkası 6 ncı sahifede)
Cibali
*"■■■■■ SAYIN DOKTOR
BROMURAL 10 tablet
BROMURAL 20 Tablet CARDÎAZOL Ilq. 10 gr.
CARDÎAZOL lig. 100 gr. CARDÎAZOL 6 Amp. 1,1 cc. CARDÎAZOL 10 Amp. 5 CC. CARDÎAZOL CHİNtN 20 dr.
CARDtAZOL Dicodld Uq. 10 gr. 7ARDÎAZOL Ephedrln llq. 10 gr.
CARDÎAZOL Ephedrln ö Amp.
VE ECZACILARA:
CALCÎUM Diuretin 20 Tabi.
Jod Calcİum Diuretin 20 Tabi.
KLÎMAKTON 20 Dragöes
OCTINUM llq. 10 gr.
OCTÎNUM 5 Amp.
OKTYRON liq. 10 gr.
PARACODÎN Sirop 100 gr.
VERÎAZOL Uq. 10 gr.
VERÎAZOL 5 Amp. DİGÎPURATUM 6 Amp.
K N O L L
Wl
müstahzarlan mevcuttur Kıymetli riparişlerlnizi bekleriz. ■ Türkiye Eczacılan Deposu

SAYIN DOKTOR
ALBUCÎD 20 Tabi. ARCANOL 10 Tabi. CYLOTROPÎN Î.V. B Amp.
FORTAMÎN Slrop FOLÎNERÎN Dragâes MEDÎNAL 10 Tablet
NEUTRALON
NEUTRALON Belladonna NORMACOL 100 Gr.
NORMACOL 454 Gr.
PROGYNON
VE EC2 ACILA RA:
PROLUTON S x 2 mg. PROLÜTON C 10 x 5 mg. PROLUTON C 25 X 5 mg.
PROLÜTON C 25 x 10 mg. UROTROPİN 20 Tabi.
UROTROPİN Poudre 25 gr, VASANO 10 Dragâes VERAMON 10 Tablet VERAMON 20 Tablet
PROGYNON 30 Dr.
MERHEM t
Yeni getirdiğimiz
SCHERİNG
müstahzarlan tevrie başlanmıştır, kıymetli siparişlerinizi bekleriz.
TÜRKİYE ECZACILARI DEPOSU

21 Mart 1948
6 :.ifc «
(K 3 A M
Reçeli, şurubu, keki
Sigara bahsinde
Turunçtan ne!er yapılır?
Mevsim nı ayvaları arasında turunç $le bir meyvadır ki her şeyinden İstifade »dilebilir. Geçen hafta turun-CÎin faydalarını, marmölât ve likörümün narl yapıldığını yazmıştık. Bu 3efa turunçtan şurup, reçel ve pasta fipılmaa:. -i usulünü tarif edelim.
REÇELİ — On beş İr! ve ekşi turunç almalı, kabuklarını Tendclemek-Mn he. kesilin bir bıçak, yahut çakı 2e hr lifçe üzerini soyarak traş eneteli. Ku suretle hazırlanan turunçlar par-olur.) Sonra kabuklarını uzunlu-nüna ahi kısır t bıçakla çizerek taksim İtmeli, porte .-oyar gibi soymak. Her Bir paıçayı irerek büyük bir dikiş İğnesi İle l:. m tireye geçirmeli, dLz-mall.
fBoş tarafı 5 inci saf lif ede) k.ıya gelirlerken çocuklarını da getirip yuvaya bırakıyor, akşamları evlerine götürüyorlar. Çocuk orada yiyor. İçiyor, gündüz uykusu alıyor, al İşleri öğreniyor. 3-6 yaş arasındaki çocuklar ne gibi el işleri yaparlar? demeyin. Makinelerde bozulan sigaraların kâğıtlarlyle öyle güzel sepetler, tabaklar ve çeşitli oyuncaklar yapıyorlar kİ mini mini parmakları arasından çıktığına inanmak çok zor. Çok w olduğunu gördüğüm İçindir kİ altı yedil çocuğu İş masası başına oturtarak önlerin# bir tomar kâğıt atıp «Haydi bakalım yapın 1» dedik ve kısa zamanda kâğıtları bükerek İp haline getirdiler, Sonra da onlarla bize tabaklar, çaydanlıklar, şekerlikler va sepetler ördüler.,,.
Fabrika İçindeki İlk okulda da. MUU Eğilim bocalan tarafından gene işçi çocuklarına ders gösterilmekte ve bu okul her sene 35 - 40 arasında mezun vermektedir.
Sosyal yardım
•Şirket zamanında tamamen ihmal edilmiş olun sosyal yardım işlerinin, devlet İnhisarına İntikalinden sonra fabrikaca ehemmiyetli bir mevzu o-
Larak ela alındığım da görüyorum;
1 — işçilerin para blxiktlrnıelaıuq| ve İhtiyaç halinde borç para almalarını sağlamak üzere bir «işçi dıljı» tesl® olünmuştur.
2 — Huşta, ve gebe işçilere hıatalüı ve gebelik hallerinde muayyen kispetler üzerinden ücret ödenmektedir.
3 — Kazazede işçilerin tedavileri yapılmakta ve ücretleri ödenmektedir.
4 — Evlenen kız İşçilere çeyis ikramiyesi verilmektedir.
5 — ihtiyarlık dolayısiyl# çalışamı-yan İşçilerle ölen İşçilerin ailelerine ikramiye ve cenaze parası verilmektedir.
fl — Öğleleri bütün İşçilere bedava birer kap sıcak yemek verilmektedir.
Ayda 750 lira...
Akşam üzeri fabrikadan çıkarken bütün İşçilere ve memurlara birer simit dağıtıldığını gördüm. Meğer bu da âdetmiş... İşçisi va memurtj 2500 simit... Yolda düşünüyorun Günde 2500 simit, müteahhidine bir kuruş kâr bıraksa günde 25 lira d mettir. Ayda 750 Ura... Böyle bir mi teahhltllk varken gazetecilik de mi?.., Csmafeddfr» Bildik
Ateşte bılyül'. tencere İle kaynayan ■icak nınç kifc> ol.lt) koya kadc:
Soğuk «u içerine atmalı.
Sabah akşam suyunu değiştirerek BCis-.nı çıkarmalı. (Bozan yirmi dört, tiftîan kırk sekiz saat soğuk suda durmakla acısı çıkar ı
tkk kilo kristal şekerle altı bardak »uyu ateşe koymalı. Bir iki taşını kaynayınca içerisine (tirelerinden çekilip çıkarılan) bükülmüş turunç kabuklarım almalı. Bir buçuk limonun suyunu sıkarak kaynamağa bırakmalı Kabuklar şekeri İçine alarak çeffaf-lanınca ve şeker ağdalanmca ateşten İndirmeli. Reçel olmuştur kavanozlara taksim etmeli.
nı içerisine, ipliğe dltellml# L₺l-I;abııklarmı atmalı. beş on da-■'lynadıktan sopra, zehir gibi nCl ru dökmell, tekrar sıcak su ri kabuklar yumuşak oluncaya .- Imynatm&lı. Kefglrden süzmell,
Resimde modelleri görülen örtüler her evde en lüzumlu olan şeylerdir. .Boylarına gör# masıının ortasını süsler, blskül tabağının ve misafir «u bardağının altradakl tabak içerisine örtülür vazo yahut sürahinin altına
konur. İşlenmeleri gayet basittir, modelleri çok «ariftir.
Bu örtüler düa beyaz keten üzerine renkli olarak İşlenir. Eğer keten renkli (38 o zaman beyas pamukaki kullanmalı.
Resimde tabi! büyüklükte görülen çiçekler aap İşi He işlenmiştir. Yalnız işin kabarık durması İçin kalın kolon parla, yahut pamukaki kullanmak lâzımdır. örtülerin etrafı lift İğnesi ile İçlenerek süslenmiştir.
I Müşküllere ceuap |
Bir Elbisem daha har ah olmuş!
Bu teseyyübümün, İhmalimin neticesidir. Eğer
SUDORONO PERNEV
kullanmış olsaydım büyük fedakârlıkla yaptırdığım bu en güzel elbisem bir terleyişte harab olmıyacalrtL SUDORONO PERTEV
Terin tahrlbkâr tesirini yok eder, istimali kolay ve devamlıdır.
ŞURUBU — Kabukları alınan tu-lunçlar »oyulmuş portakal gibi kalır. Bunları limonlukta sıkarak suyunu almalı .(Elleri gayet İyi yıkamalı, turunçlar soyulurken ellere sinen acılık gitmelidir. 1 On beş. iri turunç suyuna bir kilo iki yüz elli gram İnce Amerikan şekeri koymalı. Kaynamadan karıştırarak şekeri eritmeli. Şekerin tamamlle erimesi bir gün sürer. Gelip geçtikçe kar işti analı. Şurup halini alınca küçük şişelere taksim etmeli.
Turunç suyu şekcrsizsıkılmış durursa acı olur. Turunçları sıktıktan sonra hemen şekerini ilâve etmelidir.
KEKİ — Turunçları traş ederken İnce zar glb! soyulan kabukları sıcak suda haşlamak. Bir gün soğuk suda bir ık t ıklan sonra et makinesinden çekrücll. İçerisine 250 gram ince toz şeker, 250 gram makineden geçmiş ceviz kanştırmah, altı yumurtayı telle vurup köpürtnıcll ve hamura ilâve etmeli. Yağlanmış tepsiye yanın parmak kalınlığında yayarak fınnda plşlrmell.
Makıyaj» nasıl çıkartmalı?
Ayazpaşa, Gülscren: Yüzünüzün
maklyajmı çıkarmak İçin şu tertip çok faydalıdır:
ölçü olarak büyükçe bir likör kadehi alınız.
Üç kadeh gül suyu, bir kadeh oksijenli su, bir kadeh gliserin, bir kadeh aselbent. Bunları bir şişeye koyup İyice çalkalayınız. Gece yatarken bir pamuk parçasını ıslatıp yüzünüzü temizleyiniz.
Sebze ve meyva ayıkladığınız zaman parmaklarınızda hasıl olan lekeleri çıkartmak İçin asetonla siliniz.
Moda haberleri
A Sabahlan giyilen ayakkabıların ökçeleri alçaktır, dört, bet santimdir. Öğleden sonra giyilenlerin ökçeleri doktu on tan timdir. Gece tuvalet ayafcfcabdannrnH çok yüksektir, yahut İliç ökçesi* sandal biçimidir.
A Yasın gayet ince siyah kumaştan ûrganza yahut forfetten manto giyilecektir.
A İnce yünlü. İpekli ve pamuklu kumaşlarda ekose çok beğeniliyor.
Ar Bütün çiçekten yapılmış küçük şapkalar modadır.
* Elbise eleklerinin aşağısına kendi kumaşından bir karış cninde plise volan koyuluyor.
| Faydalı bilgiler |
Yüzdeki kepekler
Kuru ciltlilerde bozan yüzler kepekli bir hal alır, Sürülen bütün kremler faydasız kaliT. Buna geceleri yataîken sürülen şu basit ilâç lyl gelir:
Yüzü yıkayıp kuruladıktan sonra avuç İçine tüple satılan vazelindim pek az koymalı, üzerin# bir kaç damla limon sıkarak ezmeli, sonra yüze sürerek İyice İçlrtmelî. Bir kaç akşam sonra büyük bir fark görülür.
Motorlu taşıt satışı
Türk Hava Kurumu Genel Merkezi
Başkanlığından:
1 — Çeşit, marka, muhammen bedel ve teminat tutarlarlle eksiltme şekilleri aşatda gösterilen eski taşıtlar teker teker veya partiler halinde v# yahut da hepsi birden eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Şartnamesi Levaam şubesinde, taşıtlar m erke» binasında görülebilir,
3 — İhalesi 22 Mart 948 tarihîne rastlayan pazartesi günü saat 10 da Morkea binasında yapılacaktır.
4 — İstekliler usulün» göre hazır la yası klan zarflarım İhale saatinden bir saat öne# teslim etmelidirler.
6 — Türk Hava Kurumu İhaleyi yapıp yapmamakta, tamamen »w-besttlr. (2767)
çeşit Marka________M. bedeli Geçici teminat______________
Binek
Otobüs
Pakart Fort
Kuş tüyü yastıklar
ICuştüyü yastıklar İne» bir çubukla dövüldükten sona bir iki saat güneşte bırakılırsa gayet İyi kabarır.
Yüzdeki çatlaklar
Havaların sık sık değişmesi neticesi olarak yüzde çatlaklar oluyor. 50 gram gül suyu, 50 gram tatlı badem yağı He karıştırılarak yüze sürülürse çok faydası olur.
Saçların kabarık
'durması için ne yapmalı?
Saçların kabarık ve yumuşak olmasını lstlyenlcr başlarını yıkadıktan $onra iyice köpürtülmüş bir yumur- . fanili akı İle saçlara masaj yapıp bo! cafta yakın şekerli su 11# İçmek kândık su ile başlarını çajkalamalıdır, dlr.
I
Aspirini nasıl içmelı?
Ekseriyetle aspirin veya onun gibi başka komprimeleri İçtikten sonra midede ağırlık hissedilir. Bu gibi kom prim eleri kolayca hazmetmek İçin Sl-
Meşhur Holandnlı
CAZ ŞANTÖZÜ
Miss BUNNY
Piyanoda H. Driesaen
Yarın akşamdan İtibaren
MARKIZ NAYT
klübündc
Tel: 41006
Kaşlardaki kepek
Bazı kimselerin kaşlarında kepek olur. Çirkin olan bu halin önüne geçmek İçin aı miktar sıcak su İçerisine bir tutam bikarbonat kanştırmah. Bu su He kaşlar güzelce yıkanıp Bilinmeli, sonra bir parça pamuğu kolonyaya bntırmalı ve kaşlara şekil vererek silinmezdir.
[26 MODEL ŞEVROLE marka
HUSlJSi Ol O ehven liatle satılıktır. Müracaat ■ Posta kutusu 650 İstanbul. •
I
Serbest Çimento
Bulgar ve Yunan menşeli İthalât malı çimentolan rekabet kabul etme» flatlerla satışa anettlğlml sayın müşterilerime bildiririm.
İthalâtçı Mustafa Çavuşoğlu
Yeni hâl karşısı Keresteciler Cad. 57 - 59. Telefon: 21190
Panel
Kamyon Sıhhi ya
Doç
Fort
Çevrele Fort
6.0 00 6.000 8.000 6.000 6.000 5000 5.000 1.500 6.000
6 000
450 «0
600
450
450
376
375
112.56
450
450
Kapalı tart
Açık arttırma Kapalı cart
Siimerbank İstanbul Satmalına Müdürlüğünden:
Malzeme cinsi ve mlkdarı
4670 levha
16500 adet
33000 » 18700 > 18700 »
660 •
600 •

Galvanizli oluklu saç
Saçların kalınlığı 0.6 milim boylan 2.40 enleri 0.80 metro olacaktır.
O, 6 tipi elvata
O. 6 tipi elvata pulu
O, 5 tipi küçük kanca pulu
O. 5 tipi küçük kanca pulu
d. 11 tipi büyük kanca
O. 11 tipi büyük kanca pulu
1 — Yutanda cins ve mlkdan gösterilen malzeme satın alınacaktır. Taliplerin kapalı zarflarla yapacakan tekliflerini en geç 23 Mart salı günü akşam m a kadar müdürlüğümüze vermeleri.
S — Malzemenin kroki ve resimleriyle şartnamesi müdürlüğümüz Alım »ervlslud# görülebilir.
3 — Teklif vereceklerden beş bin lira geçlcJ teminat akçesi alını-çaktır. Teklif sarflarının üzerine *13124 genel müdürlük» sipariş No. n V# Malzeme dnsl okunaklı şekilde yazılacaktır.
( _Müdürlüğümü! İhaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapma-
makta serbesttir,13-134)
şıktı. Umumi bir hercllmerş oldu.
O anda kapının açıldığım; dışarıdan hafif bir ışık girdiğini: bir cismin, grup halindeki odadakller üzerine atıldığını gördüler.
Fay Beton, yaman bir çiftlik kopardı:
—Olması Olması Olmael
Madenî sandığın çıkardığı gürültü ile ses kesildi. Yer# bir şeyler düştü.
Mlles, İleri doğru atılmıştı. Bir vücut. onun omuzunu sıyırtarak geçti. Kapı kapandı. Birinin, koşaraktan merdivenleri indiği İşitildi. Derken birdenbire oda göne aydınlandı. Barbara perdeyi çekndştt. Işık oradan girmişti. D işarda hava kapak, yağmur yağıyor.
Hadloy pencereyi açıp ıslık çaldı.
Fay Beton, karyolanın Önünde dia çökmüştü. Mütckalîls parmaklan yorganlara yapışmıştı.
Milcs:
— Yaralan m sdmıs y a, Fay 7 — diye sordu.
Oenç kadın, gözlerini komodinin üzerine çevirdi:
— Vah... Vah,., gitmiş, gitmiş.. — diye İnildedi.
Hakikaten de, mahut siyah çantanın yarinde yeller Mlyordu.
MHesTa pohs Fay'm ne yapacağını.
henüa kavrayamamışlardı kİ, genç kız, ok gibi, odanın dışına sıçradı. Dell gibi koşmağa başladı. Böyle kaçıp gittiği sırada .mahut çantanın üstüne bastığının bile farkında olamadı.
Mlles, netameli çantayı yerden aldı. Hem genç kızı kovalıyor, hem de çantayı başının üzerinde caJlayıp duruyordu; o aralık o paket Ingllls parası fırladı, yara düştü. Başka bir şoy düşmedi, yal mı çantadan encik tor döküldü.
Mile» m erdi v anin ürt başından ı
— Fayl — diye haykırdı. — Çantayı buldum... i|t*,. İşte... Çanta bendâl
Fay durdu, başuu kaldırdı.
M1İ61, trabzandan sarkmış aşağıya bakıyordu. Çantan elinde sal-lamakta davam ederek yine bıftUtlı:
— Ne dediğimi İşlttmlyoT muşunu i? Fayl Niçin garl dömatloyrsvnuıf Nereye gidiyorsun uz?
Lâkin gang ka ona İşitmiyordu. Elini kanar* dayadı. Başı, kimi «açlarının ağırlığına dayan «mami| gibi arkaya doğra sarktı| öyleoe, müte-bayyır, bakti, baktı. Bemb» yanakları birdenbire bîr ölüm sanlığ İle sırardl Yüzündeki İfadede bîy donulduk hami olmuşta. Yavaşça, — nakısından çs-(Arkan par)
Aşk ve mat ?ra romanı
Yazan: John D. Carr Tercüme eden: Vâ - Nâ
1 Tefrika No. 46 ■■ |J
bulundu. — Siz zaten Itlrafatta bulun mağa. başlamamış mıydınız? En iyisi şu siyah çantayı. İM bin lirayı v# sair vesikaları bize teslim ednL Bu İş temiz olsunI
Hadley, parmağını uzatmış, kornodan üstünü gösteriyordu.
İşte tam o sırada lâmba söndü. Halbuki odadakllCîden hiç kimse elek trlk düğmesin» el değdlrmemlştL Hiadloy bayan Beton esasen düğmeden hayli uzakta, odanın ortasın-daydılar. Mllea’la Barbara'ya gelinen, İstintakın buhranlı noktasında dikkatlerini sözler üzerin# fevkalâde tak sif etmişlerdi. Onlar da en ufak bir harekette bulunmak kabiliyetini hala değillerdi. Oda, tepede denebilecek kü çük bir pencera İle aydınlanıyordu. O pencerede klmblllr n# kötü bir man «ıraya bakıyordu kİ, perde ile örtülüydü. Bu sebeple her yer kapkaranlık kesildi. Zihinler fena halde karı-
— şimdi de sizi nenin o derece sars tığım bana söyleyiniz,bayan Seton.
— Anlayamadım, efendim.
— Bayan Be t on 1 — diye, polis, def-ceblne k( araktan sözüne de-ettL — Bütün bu istintakın
sebebi bir tek suali sorabilmek İçindi. Biz, sizi Tı yocana düşüren bir şey gördünüz. Lir dakika sonra, bay Hanı panel'a ke Haine yardım edemediğiniz için özür dlledlnl»,
Bu sefer Milles araya girdiı
— Bayan Beton şayet heyecana düş tüyse bundan daha tabii hiç bir şey tasavvur edilemez, çünkü başımızdan Keçen hâdLse elbette hoplmlzl heyecana düşürecek nevldendl. Maama-tlh aklıma gelmişken sorayım: Beni görmeden önce bir şeyin dikkatinizi Çek1.İŞlııl söylemiştiniz.
— Bize bütün bunları açıktan açığa söyleracnle daha lyl edersiniz, ba-y^p Seton. — diye polis gene ısrarda
Şambr Do Komers Belj an Tür ki (İstanbul Cemiyeti Senelik Toplantısı
Oonel kurulun 31 mart 1048 Çarşamba günü saat 11.30 da Galata Kuto hanında ikinci katta toplanacağı alâkadarlara ilân olunur. MÜZAKERAT RUZNAMESÎ;
t — Geçen genel kurul zabıtnamesinin okunması va tasdiki.
1 — Cemiyetin faaliyeti hakkında rapor.
I — Malî rapor.
4 — Hesap müfettişi raporu.
6 — Bütçe.
6 — Nlsaml İntihaplar.
Yönetim Kurulu
ry^T—j Şimdiye kadar kullananlarca çok lyl tanılan
PROTEJİN
İsmini değiştirmediği gibi aynı İhtimamla imal ve tevzi cdllmektedr.
0
•Frengi v» balsoğukluğunun teminatlı bir koruyucusudur.

AKSAM

Bahjfp 7
,-lŞ ARAYANLAR
'ittaM TtCABVf unvvv. r-
TUM - Askerce-. yapttuL Mu hu İH **“-*•* ****"“
mBe.-.*Meler4s defter »««*«». öfU- ” 1 ______________
4rd sonra! an as ftc.aU* ttearethan*, I yar.ıhanslerda çalışmak istiyorum.;
Aklanma M. W. M. rtaunıu. Mi :
BATELEK KELEPİR AP, — Ortakdy
İKİ YehDS ÇALIŞMIŞ — Bonser-viall kar!yer bir bayan koriyarUJı aramaktadır. Müracaat: NişanUş Madalyon sokak No 41 Zuhal Yroils^f*.
m — 1
AJÇ4 KADO4 AJLAMTfOB - I 11-ştttt Ofla?* yamak plgıiAMinl 1/1 bl-l,o. Aksaray Ha**k1 kutan* tramvay daral yari MUUt aoddul 241 b«mirada bay İrfana 1134 tu sonra.
m - 1
MUHASİP — Tecrübeli bir muhasip sınai veya ticıov m8 em «o! erde ya muayyen günl*rd* vs yahut şerait uygun olduğu takdirde daimi surette İş artmaktadır. Akşamda «Muhasip» rumuzuna, >23 — 1
9 - İŞÇİ ARAYANLAR
HÜKÜMETİN RESMİ MÜSAADE-EİlT HAİZ BÜROMUZ — Hizmetçi -Dadı - Aşçı - Mfirebblyeİere 1| varilli. Böyle kimseler* ihtiyacı olanların Beyoğlu Tokatlıyan arkan Balo sokak No 3AH Hususi dair*
- 184
SOFRA SERVİSİ — Ve orta İşi bilen bir hizmetçiye İhtiyaç vardır. Her gün 10-20 aran Bomonti Silâhşor aok&k No. 14 • müracaat »dilmesi.
208
MARANGOZ KALFALARINA İŞ VERİLECEKTİR — Çalışmak lıte-yenleıtn Sirkeci Demirkapıda Bun* Garajı sahibin* müracaatları.
251
1
ABONE VE REKL-lM İŞLERİ tçtN — Nakdi kefaletli bir bayi* bayan alınacaktır. Müracaat: Anka?a rad. İzzettin han 2/2 her gün öğleden sonra 249 —
LALAPAŞA GAZETESİNDE ÇALIŞMAK ÜZERE — Kelalet gösterebilecek bir bayan daktilo aranıyor, Müracaat. Ankara cad. İzzettin han VI her gün öğleden sonra.
249 —
İlAN — Bîras okur yaaar kan kocadan mürekkep İÜ odacı alınacaktır. Kirasız ikametgâhtan maada •Herine ayda 90 lira geçer. Talipler her gün asit 1B ten an ra Sultan Mahmut türbesinda RÖIÖve bürosunda N. Ülgenalpl görsünler. ________________________143
fot'.;-Crafhanede tezgâhTARLIK YAPABÎLECTK — Bir bayana ihtiyaç vardır. Taliplerin adrese müracaatı Foto Haşan Bönmea Eminönü Arpacılar han No. 7
207 —
- i
BAY VE BAYAN — Tahsildar ve memurlara ihtiyaç vardır. İstekliler Kadıköy Böğütlüçegm* Gazhane tramvay caddesi No. 28 - 1/2 y« müracaat_______________________
BİR PLAiJYM ARANIYOR — Melek ıtriyatını piyasaya arretmek için tecrübeli bir plâsyeyo ihtiyaç vardır. Müracaat: Boyama Üniversite «d. No >1/2 Melek mağazam.
06*
____________________________________J
MEŞRU MAZERETLERİ YÜZÜNDEN — Vazifelerinden aynlanlardu boşalan muhtelif işkrlmlşd* dolgun maaşla îoo Ura nakdi kefalet yatırarak çalışacak memurlara çok acal* İhtiyacımız vardır. İstanbul P K 480; Sirkeci - FUJb* otelinde aüral Yurt Mecmuası.________________ 818 —
İYİ YEMEK PİŞİRMESİNİ BİLEN — V» ev İşlerini yapacak bir bayana ihtiyaç vardır. Dolgun muş varile çektir. Taliplerin her tün saat 11 - 14 veya 18 12 araaınâh Harbiye
Oumhurlyrt eaddeel No. 283 kat 1 de Be tel Gürel* müracaatları. Tel: 83980.
. 210 — 1
ATELYEMD3 ÇA.IŞMAK ÜZERE— F: çok becerikli 14 - 18 yaslarında Ifil kızlara İhtiyacım vardır. Taliptesin adresime müracaalmn. Poıtı kutusu 1050. jos__a
BEKÂR, YABU BİR HASTAYA BAKACAK — Ehliyetli ve damara iğne ynpabilöoek; geceleri hastanın yanında kalacak, asgari iki ay olarak ter hastabakıcı aranıyor. MOracat: Blrrecl - Ankara eeddeei 1O4 - 108 No y*dredmn Orracık______________288 — 2
TÜOÖAH BİR BAYA - İngilizce öğretecek T* teyahat» refakat edecek geni bir bayan aranıyor. Akşamda «M. ÎL» rumuzun* mettupla müracaat rcllmest rica ohtuar. 271 — 1
YE?h AÇILACAK — Bir mağazaya kariyer, muharip, te^âhtar bayanlar aknaoakttr. Akşamda ( 7 M» ram uzu-ua buuerrlı ve hal MKümeteriyte kir Ukte mûraeaatUn. Maaş müsaittir. . «70 - 1
EBE T* HABTABAKICI ARANIYOR — KaAköy şiteı Mahmut Ats KUnlği içta bir ebe ve hastaya bakmak âaere İki kadın aranıyor. Anu edenler her gün öğlede» evvel saat 13 ye kadar Kliniğe mftroeaatlorL 3G8 -
TÜMEtTE OKUTMA DERNEÛ1 ÜSKÜDAR tLÇl BAŞKANLIÖTN-DAN — Derneğimiz İçin bay yahut beyan tahsildir* ihtiyaç vardır. İsteklilerin Üsküdar Doğancılar Farta karşısında 47 ye müracaatlarL 281 — 1
ALIM-SATIM (Ejya)
KULLANllJJiş — Veya bocuk gramofonlar İyi flatle alınır. (Galata. PJK. 1098 - V-B.) adreelne yaahnam 762 — 11
AGELİ BATİLIK TAKSİ — Hâlen çalışır variyette bir taksi otomobili acele satılık ter. İsteklilerin Sirkeci Ralli Han No. >. T*l: >1828 y* müracaatları. 122
aATTT.nC T.AKHt — Kusursue ve müceddet vaziyette: henüı 6000 kilometre yapmış 8 beygirlik Arutia marka otomobil B. B. saatiyle acele satılıktır. Telefon: 20824. >34
ACELE BATİLIK FİAT MARKA OTOMOBİL — Takside çalışmaktadır Çok iyi variyettedir. B&eti Argodur Müracaat Beyazıt Kazancılarda Ben-rinel Abdullah'a 258 — 2
MECMUA MERAKLILARINA — BervetHünufl mecmuasının 419 sayı-rmdan 616 eayısına kadar satılıktır Tekliflerin Beyazıt porta kvturu (8) f Mdlrilmeri. 344 -
TAAHHÜTTEN ARTMIŞ — MUhr tellf sb’atta çam kerestesi satılıktır Müracaat Sirkeci Şark Oteli tsmoll's telefon 11898 348 —
TAKMA DENİZ MOTÖRÜ —4 1/1 beygirden yukarı çalışır variyette motör satmak İsteyenler evsaf ve fl-atlnl poeta kutusu 277 H. Ç. İstanbul adresin s Mldbrmeleri. 240 —
husus! OTOMOBİL - Mat marka 6 kişilik; lâstikleri yeni; tamlı kullanılmış bir otomobil satılıkta, 85330 telefonda Bay Kemale müracaat. tıs —
ACELE BATILDI TATCTÎ — 3300 liraya 28 model Ford marka hâlen taklide çalışıyor; plâka ve kasanı borcu yoktur- Müracaatı Blrkeal Ankara «adeta No, 114. 183 —
İSTANBUL BEMTÎNDE — 21 1* bulıyu Mr telefon devre ditecek tir. Müracaat: Ttlefon 41087. W8 — 2
TAKSÎ , tşler variyette >9 Şenole Tulumba sokak Lâleli garajında her saatte görülebilir. Uygun şerait; gö-rûşmak Lçln Şehramlnl eczanesine .Tel: 02787. 298 — 8
Matbaa MAKtNKLERİ — Balın alınacak. Her hangi şekil ve neviden ellerinde bulunup da satmak lrtlyen-1er 1710 P. K. Oalat* *dreslna bildirmeleri. Mürekkeplere de ihtiyaç vtr-dır. 29» _ ı
İMALÂTÇILARA — O ayet İşlek kalabalık merkeri bir yardeki ticarethanede masarllslz mailaruu toptu ve perakende satmak Lrtiyenler İstanbul Posta kutun 145 edreains mektupla yazsınlar. 823 — 1
SATILIK EŞYA — Radyon! marka
— ■— |7 lâmbalı ekOmülâtörlfi bir radyo aa-
TERZİ KALFASI — Ve yardımcısı lon vantllAtörü dolap!) salon gra-aranıyor: Semahat Bayan Terzlha- ' mofonu Meraedes marka yan makinesi. Müracaat saatleri: 12 - 14 arası nen satılıktır. Kadıköy Mühürdar Oalatasaray No. 38; Merkez Ap. 2/4; caddesi 76 numaraya Öğleye kadar Telefon: 42055. 2 müracaat.
H. ■ raanaan* mektupla Moraaaaa-teri. >0»-4
KlTlUK fÎTANO — Btetavay laarkaU kuyruklu piyano satılıktır. Mlrocact: Prof »dr Haur*w1teı Nişanla» Jfcnttk «A. 11/9 >14 —
■ATILIR TAKBÎ — Amerlkaya (-startim deteyıslyl» ŞiVtûl* marka hali faaliyette bulunan UU acvie HOS liraya saohktu, Kasımpaşa Dön kuyu Der «boy* caddesi No. İS AK 8Ü-teyman'a. >11 — 1
KÜÇÜÇ ARGO — Taksi neti n-tıhktir. tblrCoei 13817 y* müracaat >21 — >
ÎNŞAATrAN KAIALA KURCUN BATIŞI — JhUysa olanlara toptan ve perakend* hurda kurşun satılır. Telefon: »3718. >30 — >
BATİLIK RÖNAR ARJANTE -Pelerin as kullanılmış, İyi variyette. Talimhane, Topçular caddesi Uygun apartmanı, semin katta Bn. İsmete müracaat. 137 — (
J — Kiralık — Satılık
DİKKAT — Emlâk almak v* sat* mak. ipotek yapmak Isüyelners; İtimada şay*n Bühulet Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük Parmak tapı köş« başı No. 4 kat 3 Tal: 42398. 11 -27
>0.000 ■ ACELE BATİLIK KÂGİR BÎNA—Beyoğlu Llon mağazası karşısında eski Çiçekçi sokak >4 numara bo» tealim beş kat yağlı boya ou ÜÇ oda her katında mutfak havagazı tsrkos elektrik tramvaya yüz metr*; içnldeknera müracaat >34 — >
LALELÎDH U00 LİRAYA ARSA — ar inşasına «1 verişil ÖJS X 11 M J Aılmkâr sokak No. 24; Telefon: 23249. >01—2
BATİLIK YAÖ FABRİKASI — Modem ekstrakriyon cihariariyl* çalışır vs 24 saatt* 2 tona kadar nabatl yağ lstlhnl edebilir komple tesisat, tecrüben yapılmak ürere satılıktır. İsteyenlerin Akşam gazeted İdarehane-rin* cEkstrakriyon» rümuziyle mektupla müracaatları. >13 — 2
BATİLIK ARSALAR — Florya -Yeşilköy arasında havadar v» âtisi parlak mflfrea arsalar satılıktır. Paralarını emin yor» yatırmak btlyen-1er* ftraat. Telefim: 40842. Her gün sa at i - 4 * kadar. >13 — 2
KİRALIK Oalatada Bankalar caddesine 150 metre mesafede kâgtr yeni yapılmış Atelye Binası kiralık, satılıktır. Karaköypalas karşısında Alim* hanında Terzi Ömer Tekine müracaat >10 — I
APARTIMAN SATIŞI — 22 mart 9-18 paMrtesi günü saat 10 da Beyoğlu 4 üncü Sulh mahkemesine* Kurtuluş caddesinde 173 - 174/2 ıayıh Atanasyadlı apartımanı müzayede İle satılacaktır. Apartıman tramvay yolunda dört daireli yeni İnşa edilmiş; manzaralı; konforludur. Emlâk almak latlyenler için bir fırsatır. Fazla malûmat Lstlyenler Beyoğlu 4 üncü Sulh Hukuk mahkemesinde 947/89 Ne. lu dosyasına müracaat 309 —
ETNALIADADA ARSA ARANIYOR — Dağda veya sahilde bin İle bin beş yüz metre murabbaı arasında satılık arsası olanların İstanbul Poşu kutusu >73 M. 8. adresine mek tupla müracaatlarL 808 — S
7600 — Bayezlt Mlthatpaşa caddesi No. >9.t3 oda 1 *ofa mutfak terko* elektrik. Boş tealim. J - 5 kadar her gün İçindekilere müracaat. 804 — 1
FIRSAT — Büyükada Maden. Tep* üstü Arabacı. Vangeiin «ri yanında köşe başı 113 matr» 60 santim dıvarlı çatısı kuyusu manzaralı; tahta akşamı yapılarak oturulabtleeck kâglr ev 5000 liraya: taksitle d» verilir. Bohça-kapı Taş Han 30 numaraya müracaat. Tel: 33043. >03—1
ÇOK KELEPİR — Samatya ilyaj-bey Şlşmnnağa sokak 18 numaralı; İçinde kuyusu ağacı bulunan 172 metre ama metresi maktuan 8 liradan; Bahçekapı Taş Han 38 ya müracaat >25 — 1
ÇOK KELEPİR — İcadlye Betbaşı Dırama sokak 31 numaralı 07 metre arsa maktuan 750 liraya; Bahçekapı Taş Han 88 numaraya müracaat. Teleloaı Ö04A *01 — 1
KİRALIK KÖŞK ARANIYOR -i RumelLhlsar,'- Mlrgün; Yeniköydo Bo« |aıa nezaretli 8-10 odalı kiralık müstakil köjk aranıyor. Akşamda «X Y Z> adresin mektup gönrftjrmpi Ft ,281—1
FATİHTE — tklşer, üçer; dörder daireli apartunanlar ve orsalar mü-csacsralıde Mtışa anedllmlştir. Milli Emlâk Alun satım İnşaat bürosu; Karaköy EkselaLyor Yemişçi Kasan soluk BürhanJya Han No. â: Telefon: 41887. 294 — 1
BAYTZÎT — Boğanağada üç daireli 8; 6; 8 odalı v* boş teslim fevkalâde güzel ve manzaralı bahçeli bir apartıman satılıktır. Beri numarası: 209; Milli Emlâk AJım Batım înşa&t bürosu; Karaköy Ekse isi yor yanındaki Yemişçi Hatan sokak BÛrhanly* Han; No. 8; Telefon: 41887. 393 — J
ŞİŞLİDE — Beş kat beşer odalı tam konforlu bahçeli bir katı bof tasllm mükemmel bly apartıman satılıktır. Beri numarası: 130. Milli Emlâk Alım satım inşaat bürosu: Karaköy Bkselstyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhanlye ban No. 8. Telefon: 41687. >92 — >
ARSA ARANIYOR — Bultanahmet Beyazıt, BÜIeymaniy*, Lâleli. Aksaray, Şehzadebaşr, Fatihte yurt binan yapılmaya münasip arsa, harap bina satın alınacaktır, Çukurova yardımlaşma derneği 44023 198 — 2
KİRALIK Apt. KATI — 3 oda, konforlu, lüks eşyaslyle 8-7 aylık kiralıktır. Adres: Şişli Bon İstasyon Hasat sokak 48 No. 217 _ 3
SATILIK — Buadiye istasyonuna iki, tramvay* dört dakika. Fevkalâde nezaretli, konforlu yeni bina. Beş oda. büyük bahçe. Müracaat: Telefon 21398. 221
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferli (100) Uâ (300) metre kare konforlu salonlarla muhtelif adette iç İçe ve tek odalı yazıhaneler kiralıktır. Oalata Rıhtım caddesi Veli Alemdar’han. 936 — 3
BATTLTK ECZAHANE — Edlmenln Keşan kavasında işi lyl olan Cumhuriyet euahaneri satılıktır. Cirosu hak kında ecz* depolarından malûmat a-lınabllir. Aynı adrese mektupla müracaat. 132
BİRKECt — Ankara caddesinde hazır kurulmuş bir birahane devren içindeki buz dolapları ile beraber satılıktır. Sirkeci Rumeli oteli alanda berber Ram İze müracaat. 195
BATİLIK EV BOŞ TESLÎM — Üsküdar Çınar caddesi Bed üstü numara 80. Çarşıkapı Azak sineması karşısında Narin apartımanı 2 numaraya müracaat edilecektir. 184 — 4
BATİLIK HANE — istikbali parlak Atatürk bulvarın* Saraçhane durağına bir dakika. Baraçhanebaşı İtfaiye caddesi Refah sokak No. 5. İçindekilere müracaat, 193 — ı
DENİZ KENARINDA — Takriben 500 tonluk mal alacak bir depo aranıyor. Müracaat: Galata, Mahmudiye Cad. No. 87 Telefon 43040 212
ACELE ŞAHLIK — Tarabyada Dümbelek sokağı No. 2; iki kat İki daire ikişer oda yeni kftgir, bahçeli boş 1 teslim 13 bin liraya. Müracaat: Galatasaray İngiliz Sarayı karşısında No. 63 a veya satılacak evin alt katta-kllerine. 207
ŞAHLIK LABORATUVAR — Be-yoğlund* İğler halde, telefonlu, tam teçhlzatll bir İS bora tu var. İçinde makine ve ruhsatı alınmış müstahzarlan He birlikte ehven flatle satılıktır. Poj ta kutusu 261 İstanbul: LRboratuvar adreelne mektupla müracaat. 2J3 '
BATİLİK — Nişantaşında bahçeli, üçer odalı, iki katlı, üst katı boş apar-tıman satılıktır, 9-13 arasında Tel: 82503 müracaat. 215
35C0 LİRAYA ARKA — Plânı hazır 140 metre Tepebaşı Aynalıçeşme Samancı Ferhat sokak Emin Cami Birası 31 No. ev yanı Eminönü İş Bankası karşısı Oyonçakcı Haşan. 264 — 2
BATİLIK — Atatürk bulvarına omu d piyasa merkezine yakın İşlek cadde üzerinde 10 odalı ey yontusız satılıktır. Akşamda m t ılık adresine nıektuplamüraeaat._________253 — 1
KİRALIK — Küçük bir tebrik* viya «tölyrf için Vhkapanımn merkez yerİDd* kâgir bir kat kiralıktır. Ak-fam«ta. Kiralık adresine muktupll müracaat edilmesi. 254 — 1
BATİLIK YALI ARSASI — Cadd--Bostan Marmara Yat Kulübü sır arında 1838 M3 yalı arsası aatılıktır. Müracaat: Dördüncü Vakıf Han kat 1; No. 83; Tel: 21891. 280 — 2
DEVREN SATILIK VATKA İMALATHANESİ — Tarak yeni ve Avrupa malıdır. Ayrıca yedek teli mevcuttur1, StUeym&nlye ismetlye caddesi Şahen-de Bok. NO. 13._______________279 — 2
NURUOSMANİYE CADDESİNDE— 83 No. lı hanenin alt katında bir oda dükkâna elverişli d Lr. Dürmek isteyenler aynı hanenin orta katına müracaat 350 — l
ŞAHLIK ARSA — Kadıköy - Haydarpaşa ırası. 0 X 20; üç kat İnşasına müsaadeli Tramvaya yarım dakika. Kara köy, Havyar han 84 Berber Alekoyt müracaat >38 — 1
SATILIK ARSA HİSSESİ — Pen-dlkTn en lerefll mevkiinde Aziryan zeytinliği üstünde denize fevkalâde halisiz, nezaretli, bahçeli ev yaptırmana da ılyadeslle elverişli 9190 met re karelik 80 sehlmlik bir arsanın 17 sehml satılıktır. Metre karesi 250 kuruştur, isteklilerin Tatslmd* Ab-dülhakhâmlt etiklerinde Neşe a partim anın m 2 No. Iı dairesinde Melih BÜJende müracaatları. 232 — 1
ARIYORUM — Yeşıidirek, Nurııos-m ani ye; Cagaloğlu; Yerebatan semtlerinde arsa veya bina harap bina dahi olur satmak Ut İyeni erin Taksim meydanı No. 3 tütüncü Hikmet Çeliğe. 271 — 2
4800 ACELE BATİLIK EV — Hfy-belladada İskeleye yakın İKİ odaü yaylan 600 Ura getiren ev boş teslim satılıktır. Ulubey sokak 20 numaraya.
313 — 1
SATTI JK ARSALAR — Maçka elvan dokuz metre yüz otus metre derinlik. Bomonti Abide! Hürriyet caddesinde, dokuz metre yü2 28 derinlik Posta kutu 484 İstanbul 269 —
ANKAR.âDA BATİLIK KELEPİR ap ARTIM AN _ Ha mn mönü Yeni Doğumevi arkasında Fidan sokak 42 numarada, köşedir, tkl katta 4 daire her konforu tam. üçüncü kat inşası için de ruhsatı alınmıştır. İnşaata ba.şalanabfllr. Fiat 32.000 Uradır 6000 lira ipoteklidir. Yeni kamyon veya otobüs bedeline mahsuben kabul edilebilir. Müracaat: Ankarada aynı s partim anı, Istanbulda Kandilli Kayalı Bayır aoknk No. 3 e 242 —
KİRALIK PANSİYON — Bir oda aranıyor. Kiralık odası olup kiraya vermek isteyenler İstanbul posta kutusu 145 adresine mektupla yazsınlar 233 —
FATİHTE — Mal tada Kahraman caddesi 10. m2. bodrumlu, odalı 8a No, dükkân satılıktır. 13 - 14 arasında Bankalar caddesi Nazil han kat 3-5 Tel: 49383 270 — 2
5-müteferrik
FRANSIZ bayan — Ehven ücretle Fransızca öğretir. (Az Türkçe ve Elenc* anlar.) Pedagojik tedrisata vâkıftır, Evler* gidebilir. Akşam’da (L yorma ise) rümuzuna. 252 —
BATİLIK KANARYALAR — Merakla yetiştirilmiş İyi cins kanaryalar altılıktır. Çarşamba, cuma, pazar günleri Kanlıca, Hisar caddesi No. 48 ya müracaat 297 — 2
CİHANGİRDE — üç daireli tam konforlu ve merkezi bir yerde 4; 4; 5 odalı bir a partim nn satılıktır. Beri nu marası: 141. Milli Emlâk Alım satım -t> _
bürosu: Karaköy Ekselslyor yanın- mQracaat dakl Yemişçi Haşan sokak Bflrhanlye *
Han No. 8. Telefon: 41687.
291 — 2
HER CİNS EN İYİ KÖPEKLER — Altı ve bir buçuk aylık kurt köpeği yavrulan, büyümeyen fino yavruları, birer yaşında Foka ve tüylü Brak. Domuz köpeği ve kopoy. Uzunçarşı 277 No. Şaban kahvesinde Kâmile
FATİHTE — Tramvay durağına yakın 4 odalı bahçeli müstakil kügir bir ev satılıktır. Sert numaran: 201. Milli Emlâk Alım «atım İnşaat bürosu: Kara köy Ekselslyor yanındaki Ye mlşçl Haşan sokak Bürhanlye Han No. 8. Telefon: 41887. 290 — 2
GALATA — Eminönü v« Sultan-hamamında. büyük çapta haplar satılıktır. Ağır sanayi mıntakuında fab rlkaya müsait arsalar va deniz kenarında depoya elverişli arsalar mevcuttur. Milli Emlâk Alım satım İnşaat bürosu: Karaköy Ekselslyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak BOrhanlye Han No. 8. Telefon: 41087. 289—2
7 - 8 SENEDENBERİ MARUF — Ve doğruluğıyle şöhret b az an mu Milli Emlâk Alrtn satım İnjaat büromuz müşterilerinin emirlerine daha yakından hizmet edebilmek için bu kere Oalata Karaköy Ekse İriyor yamadaki Yemişçi Hnaan aolmk Bürhanlye Han 8 numaraya nakledilmiştir. Müşterilerim İnin badema bu adrese müracaatlarını saygı He rica ederiz. MA LU EııılSür Altım satanı inşaat bürosu: Karaköy Ekselriyor yanındaki Yemişçi Unsan sokak Bürhaniye Han No. 8. Telefon: (1687. 288 — 2
SATILIK ARSALAR — Oöztepede tramvay du. ıftına pek yakın Yapı ve Kredi Bankacının yaptırdığı evlerin bulunduğu yerde fevkalâde nezaretli birer dönümlük milfrez arsalar satılıktır- Telefon: 23847. 284 — 7
ERENKÖYDE — Asfalt üzerinde Tunuslunun Bağı namlyle maruf mahalde İkişer dönümlük müfrez nezaretli arsalar satılıktır. Telefon: 23847.
285 — 7
BATİLİK EV — Edlrnekapı Acı-çeçrae durak SaJmatomrıık caddesi No. 8 ev. Bir katı boş teslim satılıktır. İçindekilere müracaat 222 _ 3
Patisin büyük moda evlerinden dalma husus! olarak getirttiği modelleriyle en İnce zevkli müşterilerini memnun eden kadın terzisi BEDiA TAGA yeni gelen mevsim modelleriyle müşterilerini kabule başlamıştır. Beyoglunda Elhsmra Sineması yanında Olivo geçidinde Karesi Ap. 15/3. ra«KKS
Dr. Zekâi Muammer
TEN ÇALAN
Bakteriyoloji Laboratuarı
Kan ve İdrar muayenfslle gebeliğin erken teşhisi Wassermaıın teamülü, kan gruplan tUo. ntma balgam İdrar, kazurat muayeneleri kanda üre şeker veoalr biyolojik tahliller ullra re duorescencemlkroskopl ve taze aşılar yapılır.
Dlvanyolu İhsan sanıl Lâbora-hıvan No, 113, Tel 30981
TABLET
REOSİL
BR0N$iT ue ÖKSÜRÜĞÜ KESER





HER ECZANEDE BULUNUR
E VIe 8
AIRMEC AT T 4 fl W M O O t l I, Alternatif cereyanlarda çılışan bu yedi lambalı,11 dört dalgalı radyoda anilfadtnlı tertibat mevcud ölüp, bllhmi» krsn dalgalarda vukuu bulan kaçması önlenmiştir. Pikap vo İkinci hoparlör,’ dahi takılabilir. Eb'adı ı 61 X 41 X 26 santim/
—^airmec—
Radyoculuk aleminin en son yenilikleri tatbik edilerek İmâl edilen AIRMEC ahizelerinde, dinleyiciler İsrarla aradıkları bilumum evsafı bulurlar Ingiliz mamülâtı olan AIRMEC radyolarını imâlde gösterilen itina ve kullanılan birinci sınıf malzeme AIRMEC markasını tekâmülün senbolu haline getirmiştir. AIRMEC radyolarının başlıca evsafı şunlardır*: Sağlamlık, kuvvetli 'alış kabiliyeti, sözü ve musikiyi bütün tabiiliğile dinletmek, zarif mobilya.
A K T A Ş T. A. Ş.
Perakende ve Taksitle Satış
ADEM KARADAĞ — Galata Bankalar, Heza ran Caddesi 123.
HAŞAN ÜNLÜ — Galata. Haraççı Sokak 12
Gayri menkul satış ilânı
İstanbul Defterdarlığından:
Kapı No. sı CİNSİ Alfttı sabltestyle birlikte Depozito
Mevki_______Mahalle ve sokağı________Eski________Yeni________Tapu kaydına flöre Bina kaydına göre tamamının mukayyet kıymeti akçesi
Beyoğlu Haskçy Pirlpaşa Hasköy 13, 205 11» 221 20 taj 205 (3 adet arsa) Kârglr çivi fabrikası 355U4 L. binanın 4919 Lira
cad. 183 HA 105 29920 L. Al&tl sabi tenin
taj 181 HA —
. 189, 21, Taj 107 65584 Lira
Yukarıda yazdı gayri menkul, Mehmet Rauf Çaykenarı'nın Muatnelo ve İstihlâk vergllerlle Kasımpaşa Tahsil şubesine otan borçlarından dolayı tahsili emval kanunu hükümleri dairesinde ve Mezat kaimesindeki şartlar gereğince satılacaktır.
İlk arttırması 10 Nisan 948 pazartesi saat 14 dö ve İkinci arttırma vo kati llıalesl de 29 Nisan 948 çarşamba günü saat 14 de Beyoğlu kazası tlço İdare Kurulunda (Beyoğlu Kaymakamlığı binası dahilinde) yapılacaktır.
İsteklilerin pey akçelerini Malsaadığına yatırarak alınâdarilo birlikle belli gün ve saatlerde sözü geçen kuulda hasır bulunmaları lifin olunur. (3807)
Etibank Genel Müdürlüğünden:
Bankamız merkezinde çalıştırılmak üzere İngilizce bilir daktilograf alınacak ve ehliyetine göre ücret verilecektir.
' İmtüıan 5 nisan pazartesi günü yapılacağından İsteklilerin tahsil ve hizmet durumlarım bildirir dilekçe İle genel müdürlüğümüze müracaatlerl. (3164)
TRANSiLVANiA
Lüks vapuru
24 Martta KÖSTENCE'y* hareket edecektir,
7 RANSİLV ANiA
Vapuru 13 Nisanda I1AYFA, BEYRUT; NAPOLİ ve MARSİLYA'ya hareket edecektir.
Her İki vapur yolcu ve eşyayı ticariye alır.
Fazla tafsilât İçin Oalatada Taîılr Hanında
ROMANYA Seyrlsefaln İdaresi İstanbul acenteliğine müracaat, Tel. 49449/49450

AIRMEC AE 5 6 3 W MODELİ Altı lambalı ve Oç dalgalı olan bu radyoya İkinci bir hoparlör takıldığı gibi pikap da çatınabilir. Red. yo bütün alternatif cereyanlarda çalışır vo antJfadlnk tertibatı sayesinde kısa dalgalarda ses katllyon kaçmaz Eb'edı: 63 s 43 ■ 20 santim.
K E N D R O S
S U L T A N H A M A r
HAN No. 6 - İSTANBUL
Yerleri
Marmara Bölgesi Liman ve Deniz İşleri Müdürlüğünden:
Güverte makine lustromosu olacakların sınavlarına ı5. 4. 948 pazartesi günü başlanacaktır.
isteklilerin müdürlük İşletme servisine 5. 4 . 948 günü akşamına kadar evraklarıyla müracaatları. (3376)
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
Mikdan Muhammen bedeli İlk teminatı Ekslltmo
Cinsi Azı Çoğu Lira •futan Lira Günü, ve saati
Kepek 13.800 19.000 Kilosu 14 kuruştan 2.000 Ll. 199.50
Arpa 24.300 31,500 Kilosu 25 kurugtan 7875 Ll. 500.05 20/3/1948 15 de
Saman 10.400 14.«00 Kilosu 30 Inırvşkın 1480 Ll. 109.50
Tavşan sebzesi 25.000 30.000 Kilosu 9 Krş, Lan
Akllyenln pancarı 15.000 20.000 » 9 »
40.000 50.000 tutan 450 lira «38 Ll. 28/3/848 15.15 da
Yukarıda cinsleri, nılkdarları ve pıuhaınmcn bedelleriie İlk teminatları yazdı hayvan yemleri açık eksiltme
ile satın alınacaktır,
ı — Eksiltmeler ayrı ayrı hizalarında gösterilen gün ve saatlerde Cngaioğlundaki Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü binasında, toplanan sıhhi kurumlar komisyonunca yapılacaktır.
3 — İstekliler bu işlere alt şartnameleri çalışma günlerinde komisyonda görebilirler,
3 - İsteklilerin cari seneye alt ticaret odası vesikası 1le 2490 sayılı kanunda yarılı belgeler ve bu İşlere yeter İlk teminat makbuz veya banka mektupları olduğu halde belli gıln ve saatlerce komisyona müracaatları. (2052)
10 Bıçak yalnız 80 kuruş
21 Mart 19-îR
RESMİ MÜES3ESELERİN, MEKTEPLERİN. FABRİKA vo ANTREPOLARIN NAZARI DİKKATİNE:
Yangın ve hırsızlığa P" T f" T"
D„bu, Ut r t C T marka BEKÇİ KONTROL SAATLERİ gelmiştir. Deposu: tstanhul Snltanhamam Camcıbaşı Han No. 3/4 Satış yeri: ARLON SAAT MAĞAZASI. Eminönü meydanı. İstanbul

ûe" ’aDlln'l? du*ar,afa

'SNOVvCEM esos itiberile rortlana çimentosundan hazırlanmış olup en iyi Cins su geçirme: badana malzemesidir. Haricen
'SNOWCEM' ile badana edilmiş bir astı ha yağmur tesir ve nüfuz edemez. *SNOWCEMf in kullanılmak için hazırlanması ve fırça ila «ürûlmecî pek kolaydır.
YAĞMURU BERTARAF EOİNİ2 'SNOWCEM‘ sürüldüğü yere kaya gibi aert bir tabaka teşkil ederek yapışır. Fırça ila fırçalandığı zaman tozumaz, aşınmaz, kazın* ftıaz pul pul dökülmez ve çatlamaz. Sürüldüğü sathı su geçirmez bir hale getirir. Yapılarınızı yağmur, hararet gibi hava tesirlerinden muhafaza eder. Her inşaatçı ve dekoratörün *5NOWCEM’ hakkında malûmat sahibi olması lâzımdır. Halihazırda stokumuz depomuzda mevcut olup satışa hazırdır MÜMESSİLİ (
G ve A. BAKER LTD.
Pravuoyonı Hon. Tohlokola lılanbul Telefon ı 24330
NACET
DÜNYANIN EN MÜKEMMEL TRAŞ BIÇAĞI

Comments (0)