AKŞAM
Yarın 8 sahife
CUMA 28 Mart 1948
Akşam Matbaası
Amerika, askerî hazırlığını hızlandırdı
Amerika Berlinde
kalmak azmindedir
Amerikan ağır bomba uçakları filo halinde uçarken.
Günler Geçerken.
Ankara
Çaresi bulunur mu
milyoneri
Paskalya miinasebetile subaylara erlerinden ayrılmamaları emri verildi
Akoğlunun vasiyeti mahkemece iptal edildi
Danimarka hükümeti nezdlnde Sov-yetler Birliği veya herhangi bir devlet tarafından bir teşebbüs yapılıp ya pılmadığı sualine Danimarka Dışişleri Bakanı katiyetle ohayır» cevabını ver
Sovyetler, Berlin şehri etrafında kuvvet yığıyorlar
Kongreden 2,5 milyar sterlin tahsisat istendi
Danimarka ihtiyat tedbirleri alıyor
ve bu da her halde Marshll plânı gereğince Avrupaya tahsis edilen miktarın yeniden gözden geçirilmesine sebebiyet verebilecektir.
Bugün gelecek ikinci grup İstanbul üzerinde alçaktan uçacak
Kopenhag 25 (AA.) — Dün akşam salahiyetli bir kaynaktan öğrenildiğine göre Paskalya yortusu münasebe-betiyle izinli gidecek olan Danlramka subayları bulundukları yerlerden ayrılmamak emrini almışlardır. K~ron-berg şatosunda bulunan subay nam-zedlerlnln paskalya İzinleri de kaldırılmış ve kendilerine Şehri terketme-meleri emri verilmiştir. Şatonun muhafızlarına cephane dağıtıldığı İlâve edilmektedir.
Sahibi: Necmeddin Sadak — Yan İşlerini İlilen İdare eden: C. Bildik
Ankara 26 (Telefonla) — Esrarengiz bir cinayete kurban giden Ankara mil yonerl erinden İbrahim Akoğlunun vasiyeti hakkında açılan iptal dâvası sona ermiş ve asliye üçüncü hukuk mahkemesi vasiyetin iptaline karar vermiştir. Sebep, Medeni İkafiun kaidelerine aykırı olarak baştan sona kadar yazı makinesi İle yazılması, tanzim edildiği mahal ve tarihin bulunmaması, sadece İbrahim Akoğlunun bir İmzasını taşıması ve saklanmak üzere Ankara üçüncü noterine bu şekilde verilmesidir.
Bilindiği gibi vasiyetnameye fiBre İbrahim Akoğlu, apartımanım karısına bırakıyor ve ayrıca yılda 50 bin lira lrad ayırıyor, bundan başka An-karada bazı hayır İşlerine sarfolun-mak üzere taadtar veriyordu. Şimdiki vaziyete göre Akoğlunun çocuğu olmadığından malının dörtte mülkiyeti ve yansının İn Ufal Asiye Akoğluna. ' ’
bir mülkiyet de Hüseyin Güllüye, vo yine Hüseyin kızı Sezer Berklle dâva Sezer Berkitin Berkit tarafından açılmıştı.
Irak Ayan reisi Nuri? Sait paşanın beyanat^
Maliye Bakanı merhum Hallt Nazmı Keşmir’in cenazesi bu sabah trenle saat 6,30 da Haydarpaşaya getirilmiş, buradan rıhtıma kadar ihtiramla taşınan cenaze Denizyollar İdaresinin tahsis ettiği 48 numaralı vapurla Sirkeci rıhtımına ve oradan da cenaze arabaslle Bayezlt camisine getirilmiştir. Cenaze öğle namazını müteakip askeri törenle kaldırılacak ve Edlrnekapı Şehitliğine defnedilecektir.
Tören Bayezlt camisinden bavlıyacak Fatih parkı hleasına kadar devam ettikten sonra cenaze burada top arabasından alınarak cenaze otomobiline nakledilecek ve cenaze buradan itibaren otomobille Şehitliğe götürülecektir. Burada bir gedikli erbaş komutasında silâhsız İki manga asker son İhtiram vazifesini yaparak merhumu ebedi istlrahatgâhına tevdi eyllyecektlr.
Sene 30 — No. 10576 — Fiat! her yerde 10 kuruştur.
birinin karısı geriye kalan dörtte kardeş! mütevcifa oğlu Tevfik Güllüye Güllünün karısının kalmaktadır. Bu babası İbrahim
Cumhuriyet gazetesinde Doğan Nadi, jikirleri çok işgal eden bir mevzu üzerinde tekrar durdu:
Bir adam, rüyasında ihanetini gördüğü karısını kıtır kıtır kesmişti. Doktorlar da bunun böyle olduğunu biliyorlarmış.
— Hant doktorlar frengilileri ihbar ederlerdi? Hani evlenmek için sıhhat raporu lâzımdt? Hani bu rapor alınmayınca evlenl-lemezdi? - diyor.
Biz öteden beri üzerinde durduğumuz şu noktalarda ısrar ediyoruz:
■— Raporları artık kayıtsız, şartsız, ütimassız, teseyyüpsil2 ciddiye almalıyız. Kanunun emrettiği muayeneleri hassasiyetle yapmahyız. Neticeleri raporlara kaydederken şerefli mesleğin icaplarını düşünmeliyiz. Çünkü bugün artık rapor vermek, rapor almak, umumiyetle gelişi güzel kolay, baştan savma, lâüball bir iş halini almıştır. Bu mühim meseleye bir ciddiyet vermek zamanı gelmiştir.
Meclis Reisile iki Bakan geldi
Büyük Millet Meclisi Başkanı general Ali Fuat Cebesoy Ue Çalışma ve Gümrük ve Tekel Bakanlan bu sabahki ekspresle şehrimize gelmişledir.
Washingtou 26 (AP) — Amerikan Hava Bakanı Stuart Symlngton dün Benato'nun silâhlı kuvvetler komisyonunda verdiği demeçte. Amerikan ağır bombardıman tayyarelerinin Alaska'dan kalkarak «Rusyanın herhangi bir noktasını bombardıman edip tekrar üslerine dönebileceklerini» söylemiştir.
Bakanın verdiği izahata göre, üstün uçarkalelerden B - 29 tlpLnin yeni şekli ağır bir bombardıman tayyaresi, en son keşiflerle mücehhezdir ve 2 bin mil mesafeye gidip gelebilecek kabiliyettedir.
Rus denizaltıları nerelerde görüldü
Washlngton 26 (AP) — Donanmaya mensup yüksek mevkili bir zat, dün verdiği bir demeçte, son zamanlarda Büyük Okyanııs'ta üç kere yabancı denizaltı gemisi görüldüğünü söylemiştir. Bu zatın verdiği malûmata göre, denizaltılar d an biri San Francisco'nun 350 kilometre kadar açıklarında bir ticaret gemisi tarafından görülmüştür. İkine! defasında başka bir ticaret gemisi görmüş, üçflncüsü ise bir tayyareden müşahede edilmiştir. Tayyareden görülen bu denizaltı Aleut adaları civarında dolaşıyordu. Amerikan denlzaltısı olmadığı anlaşılmış ve Rus olduğu tahmin edilmiştir. Denizaltını gören ikinci gemi, onun Havay adalarından 1500 kim. kadar uzıkta Jonhston adası civarında dolaştığını tesblt etmiştir.
Bu demeçte bulunan zat, denlzaltı-ların hepsinin Rus denlzaltısı olduğunun tahmin edildiğini söylemiştir.
Kongreden istenen savunma tahsisatı
Woshlngton 25 (AA.) — Amerikan ordusu şefleri, bugün kongreye savunma tahsisatlarının 2.500.000.000 tnglllz lirası arttırılması hususunda teklifler sunacaklardır. Böylelikle Baş kan Truman’m sene başında istemiş olduğu tahsisatların yekûnu hemen hemen iki mislinde çıkmış olacaktır.
Hava kuvvetleri makamları, bundan henüz bir hafta önce izah etmiş oldukları kararlarından tamamlle geri dönmüşlerdir. Bugün bu makamlar hava kuvvetleri İçin 25.000 kişi daha İstemektedir.
DLğer taraftan şimdi evli erkekler de askere kabul edilmektedir.
Kurmay heyetlerinin Florldada Key West'de yaptıkları müşterek toplantıda kaleme alınarak kongreye sunulan savunma teklifleri bu hafta Beyaz sarayda bir müzakere mevzuu olmuştur.
Yeni program gereğince, barış ₺a-hıanmdakl ordu kuvvetlerinin mevcudu 550.000 den 900.000 e çıkarılmaktadır, 18 İlâ 25 yaşındaki erkekler İki sene askerlik hizmeti göreceklerdir. Yedi tane yeni hücum tümeni teşkil olunacaktır. Hava kuvvetlerinin mevcudu bugünkü 360.000 kişiden mürekkep 55 grup yerine, 401.000 kişiden müteşekkil 70 grupa çıkarılacaktır. 18 yaşma basan bütün gençlerin her halde altı aylık bir askeri talim görmeleri mceburl olacaktır. Bu program gereğince hava kuvvetleri 6.860 savaş uçağına ve fl.lûö de yedek uçağa sahip olacaktır. Hâlen 489.000 kişiden mürekkep olan bahriye ve deniz piyadesi kuvvetlerinin mevcudu 662.000o çıkarılacaktır.
Bundan başka, Truman, müşavlrle-Hlo yapacağı miizkerelerden sonra bu programın pek yüksek olduğu kanaatine vardığı takdirde kullanılmak Üzere, başka plânlar da hazırlanmıştır. Ordu ve bahriyenin yen! talepleri :----
Çelik telcblnln artmasına yol açacak , m İştir.
Çaresini bilsem, bulsam elbette söylerim. Ben bilemem, bul-mıyabllirim; fakat belki ehli bilir veya bulur. Onun içindir kİ meseleyi açıklamam lâzımdır. Şişli Çocuk hastanesi İle tramvaylara taalluku olan bir şey; hem kendi müşahedeme, hem de okuyucularımın mektuplarına dayanıyor: Bu hastaneye muayene için getirilen çocuklardan bir kısmı bozmaca, kabakulak, su çiçeği vesaire gibi bulaşıcı hastalıklara tutulmuş yavrulardır. Oraya tramvayla geliyorlar ve yine tramvayla evlerine döhüyorlar. Öbür hastalıkları tabiatlle biz, yolcular teşhis edemiyoruz; lâkin boğmacanın tezahürü pek barizdir, hem kulakla işitilir, hem gözle görünür, öksürmesinden ve öksürüğü taklbeden malûm halden anlıyoruz kİ arabadaki çocuk boğmacalıdır; mikroplan da etrafa, bilhassa yerlere yaymaktadır. O hastaİLk böyle sirayet eder.
Aynı arabada hasta veya sağlam başka çocuklar da seyahat ediyor. Burun buruna, ağız ağıza, ıskarça vaziyette! Boğmaca mikrobu fırsatı kaçırır mı? Küçük yaştakilerle de iktifa etmez, imkânını bulursa olgunlara da sokulmağa çalışır. Kısacası Şişli haltındaki arabalar hastane yüzünden hastalığı yayan, arttıran tehlikeli vasıtalardır; zaran önlemelidir. Fakat nasıl? İşte benim bilemediğim, bulamadığım da budur. Hastaneye başvurmak, bedava tedavi yoüarı aramak vaziyetinde bir aileye «tramvaya binme! otomobil tut!> diyebilir miyiz? Hastane İdaresi meselâ boğmacalı olduğ-u anlaşılan bir çocuğu kendi nakil vasıtaslle evine yoüıyacak kadar zengin ve teşkilâtlı mıdır? Yahut öyle bir çocuğu damı altında banndırabilir mi? Böyle şeyler teklif edemeyiz; aklımızdan geçirmek bile hayalperestlik sayılır.
Fakat şimdiki halile de bırakabilir miyiz? Geçen gün hastaneden binen bir çocuk araba içinde hastalığın kötü icaplarını birer birer yerine getirdi. Hem acıdık, hem ürktük Hiç bir şey yapmamaktansa muayene zamanına raslayan arabaları ayn bir temizlemeye tabi tutmak bir derece faydalı olur, belki...
Refik Halid KARAY
Dışişleri komisyonu dün öğleden sonra toplanmıştır, sonradan neşredilen resmi tebliğde Başbakan Hana Hedtoffun ve Dışişleri Bakanı Gustav Ramıi8sen’lıi geçenlerde Stokholm ve Par İse yaptıkları ziyaretler hakkında İzahlarda bulundukları kaydedilmiş ise de bu hususta tafsilât alınamamıştır.
Umumiyetle iyi haber atan müşa-hldler. Danlmarkanın hâkimiyetini ihlâle matuf her türlü teşebbüse karşı konacağına dair hükümetçe yapılan beyanata uygun addettikleri bu tedbirlere husus! bir mâna atfetmemektedirler. Milletlerarası vaziyetin ciddiyetini müdrik bulunan hükümetin İhtiyat tedıblrleri alması tabii bulunduğu söylenmektedir.
Bahriye Bakanının izahatı
Washlngton 25 (AA.) — ■ Reuter: Bahriye Bakanı M. Sulllvan bugün Ayan Meclis! silâhlı kuvvetler komisyonunda yaptığı beyanat sırasında Amerikan bahrlyeslnln takviye edilmesini talep etmiş ve Rusların bugün derhal harekete geçmeğe hazır bir halde 250 den fazla denlzaltıya sahip bulunduklarım açıklamıştır. Halbuki Almanlar harbin bayında ancak 50 denlzaltıya malik olup Atlantik savaşını kazanmak üzere İdiler.
baı bulunması çok İyi oldu. Staln membaımzla bizimkiler arasında bir münasebet yoktur. Irakta 36 memba vardır. Ve hiç biri diğerlle alâkalı değildir. Hepsi ayrıdır. Memleketinizin daha başka sahalarında da yeni membalara tesadüf etmek mümkündür kanaatindeyim.»
Yugoslavya 1919 - 1927 doğumlu kızları da silâh altına alıyor
Trieste 25 (A.A.) — Trlesteye gelmiş olan mülteciler, Yugoslav hükümetinin 1919 - 1927 doğum lu kızlan da silâh altına almakta olduğunu bildirmişlerdir.
Amerikanın bize verdiği uçaklar
M. Forrestal denizaltı İnşaatında ihtLsas sahibi olan ve en modern gelişmeleri İhtiva etmekte otan son Alman denlzaltılarının o plânlarını ellerinde bulunduran 4 Alman denizaltı tersanesinin Sovyet bölgesinde bulunmakta olduğunu açıkiıyarak Amerikanın bu kabil deplıaltjJarı ye. kail-yabllecek kabiliyette aletlere sahip olmadığını belirtmiştir.
Amerika gemi satışlarını durdurdu
Ankara 26 — Amerika deniz komisyonu. yabancılara gemi satışını durdurmuş olduğundan, memleketimizdeki firmalar da, bundan sonra gemi satın atamıyacaklardır. Amerikan askeri yarduni an bu kaydın dışında kalmaktadır.
Rapor yazmağı ciddiye almalı
Üçüncü bir harb olacağına kani değilim, olursa bile çok uzamaz
On gundenberi şehrimizde bulunan Irak Ayan Meclisi Reisi Nuri Salt paşa dün Irak konsolosluğunda gazetecilerle görüşmüş ve demiştir kİ:
(— Üçüncü bir dünya harbi olursa bu sefer gafil avlanacak hiç bir taraf yok. Fakat bir harbe müncer olacak derecede vaziyetin gergLn olduğuna kant değilim. Üçüncü, bir harb olursa, bu. uzamız üçüncü dünya harbi olursa neticede hakiki ve normal rejimin sun! olan rejime galebe çatacağına kaniim.»
Filistin meselesine de temas eden paşa «Artık bu mesele ehemmiyetini kaybetmiş sayılabilir» diye ilâve etmiştir.
Batı Avrupa blokuna alt bir Orta Doğu blokunun olup olamıyacağı sualine de: «TÜrkiyenln, İranın, Arap devletlerinin yürüdükler! yol az çok aynı İstikamettedir. Zaman bunu kuvvetlendirecektir. Zamanından evvel ve başkalarını kuşkulandıracak bir harekete lüzum görmüyorum. Türkiye İle daha sıkı bir İşbirliğinin lüzumuna şüphe yoktur.»
Raman'da petrol bulunması hak-kındakl düşüncelerini de paşa şöyle hülâsa etmiştir.
Türklyede yeni bir petrol mem-
A K Ş A M’ ı n
Küçük ilânları en verimli, en ucuz vasıtadır.
Sahile 2
AKŞAM
26 Mart 1918
SÖZÜN GELİŞİ------------------------------------
Başka sebep mi lâzım ?
İ znılr ticaret odasının raporuna göre hayat,, harbin başın-
* dan beri y üzde 415,5 artmıştır. En kati haberleri getiren rakamlar da aılık bizim İçin ehemmiyeti erini kaybettiler. Hayat şu kadar pahalı!aştı, bu kadar paJıalilaşlı gibi sözlçr «bugün hava güzel veya kapalı> tarzında, lâf olsun diye söylenen ve üzerimizde hiç bir tesir bırakmıyan sözlerden oldu. Hayatın pahalı-laştığı, harbin başından beri gözle görülen hakikatlerdendir. Aradan sekiz, dokuz sene geçtiği halde biz hâlâ, olanca sinirsizliğimizle hayatın pahalılaşmasına karşı tedbir aramakla meşgulüz ve bu arada hayati biraz olsun ucuzlatacak ve «İşte ucuzlattık» diye göğsümüzü gere gere söyliyebileceğlmlz en ufak bir tedbiri ne yazık ki bulamadık. Tam tersine hayati ucuzlatmak maksadile alınan bazı tedbirler hayatın biraz daha pahalılaşmasına sebebol-muştur.
Fakat bu pahalılık meselesi serin kanlılıkla, bir hafta, on gün. bir ay ara He toplantılar yaparak, sağa sola tezkereler yazıp posta ile cevap bekliyerek halledilecek meselelerden değildir; en acele meselelerdendir. Hayat pahalılığı yüzünden geçim, muvazenelerini kaybetmiş, bu muvazenesizliği düştükleri sefalet İçinde hayatlarüe ödeyen vatandaşlar çoğalmıştır. Veremlileri hastanelere sığdıramıyoruz. öğle yemeği yiyebllenlerin sayısı azalıyor. Beş yüz talebell bir yüksek mektebin lokantasında öğleyin ancak yüz yüz elli talebe yemek yiyor, üst tarafı açlıklarını bir simitle gidermeğe çalışıyorlarmış. Bunu salâhiyeti! bir zattan geçen gün teessürle dinledim.
Hayat yüzde 400 veya 500 arttı demek, »hava bugün yağmurlu» demek gibi basit bir söz değildir; zorlaşan yaşama şartlan İçinde, pahalılığı sağlıklarlle ödiyenlerln sayısı çoğaldı demektir. Hayalı ucuzlaştırıcı tedbirleri almakta en büyük aceleyi göstermek için bundan mühim sebep mİ bekliyoruz?
Şevket Rado
En iyi artist mükâfatını kazananlar
Loreffa Young ve Ronald Colman sinema âleminin iki kıdemlisidir
Yüce Divanda
lyidere fabrikası meselesinin tetkikine devam ediliyor
Ankara 20 — Yüce Divanın diinkü oturumunda, fahiş fiatle satın alman İyldre keresle fabrikası meselesinde sanık olanların dinlenmesine devam edilmiştir. İlk olarak dinlenen keresle bürosu şefi Cemal Clvelek'ln suçu. Devlet orman işletmesinin orman genel müdürlüğüne Bit olduğunu, bu İdarenin fabrikaya tomruk vermediğini ve fabrikanın bu yüzden yıllarca muattal kaldığını bildiği halde, orman İdaresinin mütalâasını almadan eski Bakanın arzusu dahilinde rapor vermekti.
Bundan sonra İşi tetkik etmeden sırf Bakanın arzusunu yerine getirmek endlşerile fabrikanın satın alınmasına karar vermiş olmaktan sanık müdürler encümeni üyelerinden Ekrem Necmi İnal, Nureddln Esat üla-soy, Kenan Yalter, Ulvi YenaJ ve Münir Karacığın sorgusuna geçildi. -
Sanıkların sorgusu böylece sona erdi ve sıra, şahitlerin dinlenmesine geldi. Bu yüzden duruşmaya, 30 mart salı gününe kadar ara verildi.
D.P. den çıkarılan Milletvekilleri
Nasıl bir vaziyet alacakları belli değil
Anadoluda kar
İnebolu 25 (A.A.) — Kar yüzünden 15 gündür kapalı bulunan İnebolu - Küre - Kastamonu - Devrekânı yolu henüz açılmamıştır. Yolu açmak için çalış makta olan ekipler takviye edilmektedir. Yüklü bir çok kamyon lar yolarda kalmıştır.
Sekteden ölüm
Mehmet Şevki adında 60 yaşlarında bir şahıs, dün Adliyede bir iş takip ederken birdenbire bayılmış ve Cankurtaranla hastaneye nakledilirken yolda ölmüştür.
Ankara 28 — Demokrat Partiden çıkarılan vo sayısı 12 yİ bulan Milletvekillerinin bağımsızlara mı katılacak!, yoksa kendi aralarında bir hizip mi teşkil edecekleri merak edilmektedir.
Haysiyet Divanı kaıarlle partiden İhraç edilen Milletvekillerinden Haşan Dlncer (Afyon), dün kendlslie konuşan gazetecilere, kararların müdafaa hakkına asla hürmet edilmeden verildiğini söylemiştir.
Sivas 23 — ErzJncandan Ankara’ya dönmekle olan Demokrat Parti Ge-nelbaşkanı Celâl Bayar, dün akşam I saat 17,30 da şehrimizden geçmiştir.
Ankara 26 (Telefonla) — Demokrat Parti Afyon İl başkanı Halü Bozca He bir iki Demokrat vilâyet başkanının ve Afyon toplan tısından dolayı Afyon Milletvekili Şahin La-çln’ln dosyaları da bugünlerde merkez haysiyet divanına verilecektir.
Ticaret ve Sağlık Bakanları îzmire gidiyorlar
Ankara 26 (Telefon) — Ticaret ve Sağlık Bakanlan beraberlerinde teşkilâtlandırma umum müdürü, petrol ofisi umum müdürü olduğu halde bugün uçakla îzmire hareket edeceklerdir. Bu seyahat üç dört gün sürecektir. Diğer taraftan İzmir Gazeteciler Cemiyeti bu iki Bakana telgrafla ricada bulunarak 27 martta Fuar gazinosunda verecekleri baloda bulunmaları için hazırlıklı gelmelerini rica etmişlerdir.
HoDyvood'dan gelen telgraf haberlerin» gör» bir nevi sinema akademisi olan «Sinemacılık sanat ve İlimleri cemiyeti» nln her sene verdiği (Qs -car) mükâfatı bu sene de tevzi edilmiştir. En İyi kadın mümessil mükâfatını Loretta Young. en iyi erkek artist mükâfatını Ronald Colman almıştır. Senenin en güzel filimi olarak •Gentleman’s Agreement» seçilmiştir.
En iyi kadın ve erkek artist mükâfatını kazananlar sinemanın İki kıdemlisidir. Loretta Young 21. Ronald Colman 28 seneden beri filim çevirmektedir. Loretta 1913 senesinde Amerikanın Salt Lake City şehrinde doğmuştur. 4 yaşında İken ailece Hol-lywood’a giderek burada yerleşmişlerdi. Kendisinden bir kaç yaş büyük olan ablası Pûlly stüdyolarda ufak roller yapıyordu. Bir gün yine bir rol İçin acele stüdyoya çağrıldı. Polly evde yoktu, onun yerin® Loretta gitti, iptida kendisini kabul etmek istemediler. Fakat yapılan tecrübe iyi netice verince Loretta ilk rolünü yaptı. O zaman henüz 14 yaşında İdi.
Bu tarihten sonra fülm çevirmekte devam etti ve yavaş yavaş İlerleyerek yıldızlar sırasına girdi. Sessiz filim za manın da bir çok filim çevirdiği gibi sözlü filim çıktnktnn sonra da çalışmakta devam, etti. Loretta. HolU-«rood’un en güzel kadınlarındandır, çok zeki ve sevimlidir. 14 sene evvel artist Grant W!thers7e evlenmiş, fakat anlaşamadıklarından ayrılmışlardı. O zamandan beri yalnız yaşamaktadır. Artist SpenCer Trâcy İle sevişmişse de evlenmemiştir. Çok mutekittir. Yakınlarına: Ben kocamdan ayrıldım, fakat Allahın nazarında hâlâ onun kansıyım, onun İçin başkasüe evlenemem» demiştir.
En iyi erkek artist mükâfatını alan Ronald Colman'a gelince; 1891 senesinde doğmuştur, yani şimdi 57 yaşındadır. Birinci dünya harbinde İngiliz ordusunda harbetmlş ve Ameri -kaya döndükten sonra 1920 de filim çevirmeğe başlamıştır. Lllllan Glsh İle birlikte çevirdiği «Beyaz rahibe* filmi büyük şöhret kazanmıştı. Bundan sonra Vllrtıa Banky He bir çok filim çevirdi ve bunların hepsi beğenildi.
Sözlü filim çıktıktan sonra Vllma stüdyodan uzaklaştığı halde Ronald
Amerikaya krom götüren şileplerimiz «Çoruh» 8300 ton kromla Amerika yolunda seyretmektedir. «Kastamonu» şilebi de 400Û ton kromla Amerika yolundadır. Bu İki şilep dönüşte yardım malzemesi getireceklerdir.
Şiir müsabakası
Ankara 25 (Telefonla) — Ankara üniversitesi Talebe Birliği tarafından öğrenciler arasında bir şiir müsabakası tertlb edilmiştir. Derece alan şiirlerin sahiplerine hediyeler verilecektir.
VİRAN KULE
Aşk ve macera romanı
Yazan: John D, Carr
" Tefrika
«Fay Seton, Harry Brooke’İa nişanlanmıştı. Bu delikanlıyı geviyordu ya hut sevdiğini zannediyordu, Onun gençliği ve zarif şekil şemaili He büyülenmişti.
•Hakikatte, Fay Seton, biliyordu ki, bütün İyi niyetlerine rağmen, giriştiği bu İzdivaç teşebbüsü, nihayet bir felâketle neticelenecektir. Bununla beraber hayalâti pek genişti. Ümitlere kapıldı ve talihini denemek İstedi. Hem nihayet, eski muhitinden siy rılmış çıkmıştı. VaktUe sürdüğü dalâletti hayatı, bu yeni muhitte hiç bilen yoktu.
«Öte taraftan, Harry Brooke, bir sabit fikirle, iz’anı, insafı kör olmuş; şc-ytanl plânını tatbik etmek azmln-deydl. Hedefinin tam yanına ulaştığı kanaatine varmıştı. Çok geçmeden, annesi, babası onu Patise resim tahsili için gönderecekler. Böyle umuyordu. Bu kâh buz gibi soğuk, kâh alev yanan «açma sapan kızın aşk vo alâkası ona
Tercüme eden: Vd - Nû No. 51 ■ —-----------—
vız gelirdi .Kızdan hiç bir zevk almıyordu. Zahiri soğukluğun altında ne müthiş bir bünye sakladığının bile farkında değildi , Uzun »man devam eden durgunluğundan sonra Fay Seton, çılgınlık devresine geçl-v erirdi.
« İşte bu sıralarda halle zuhur etti. 12 ağustosta bay Brooke, öldürüldü. Bu cinayetin nasıl vukua gelmiş oldu ğunu size şimdi İzah edeceğim.
Mlles, ayağa kalktı: profesör Ri-gauldfun yanında, yatağın üzerine o-turdu. O da öbürü, do muhtelif sebeplerden dolayı tek kelime konuşmuyorlardı. Fevkalâde dalgındılar. ,
Dr. Fell, dedi kİ:
— Bana lütfen cinayet âletini verir misiniz?
Profesör Rlgaud. âdeta hiddetli bir tavırla sarı bastonu uzattı. Dr. Fell, bunu, çevik bir hareketle eline alırken, Barbara, bir nevi tiksinil Ue kapıya doğru çekildi.
Profesör, homurdanıyor.
— Bazan, göze öyle bariz şekilde batan dedlllcr vardır ki, İnsan bunları ıska geçer.
Dr. Fell, gülümsedi:
— Ya, demek, maddi delillerin pek tariz olduğunu şimdi siz. de farkedi-yorsunuz,, azizim?... Evet, bunlar pek yaman, pek göze batıcı delillerdi. A-caba niçin dikkatinizden kaçtılar?
Artık Barbara dayanamıyordu:
— Kuzum, Allah âşkınıza, İhtiyar Brooke'u kim öldürdü, şunu soylese-nlza?
Fell, ağırdan alıyordu:
— Müsaade edin de bütün bunları kendi usulümce anlatayım. Evvelce profesörden dinlediklerinizin ve Fay Seton’dan öğrendiklerinizin üzerine benim anlatacaklarımı uave edersiniz hikâyenin heyeti umum İyesi böylece, gözlerinizin önünde tecessüm e-der.
■Hareket noktası olan bay Haward Brooke’un, bankadan avdet ettiği anı ele alalım. Saat üç raddeleriydi, çantasında paralar vardı. Bundan biraz önce, Fay Seton evden çıkmıştı. Koltuğunun altına mayosunu ve bomoiunu almış dere kenarına doğru ilerlemişti. Bayan Brooke, mutfak-ta meşeuMü. Harrv. odasında bir mek
Renald Colman
filim çevirmekte devam etti. Son olarak Marlene Dtertrlch İle «Kısmet* filmini çevirmişti,
Ronald Colman bir zamanlar Thel-ma Ray İle evlenmiş, fakat sonra ayrılmıştı. Şimdi eski artistlerden Benl-ta Humo İle evlidir. Jullette adında bir kızı vardır.
Çanakkalede 7 ev yandı
Çanakkale (Akşam) — Bu sabah hastane bayırında bir erin bacasının tutuşmasından çıkan yangından 7 ev yandı. Zarar 100 bin lira tahmin edilmektedir.
Postanenin kalorifer bacası tutuştu
Evvelki gece yansına doğru adliye ile postanenin bulunduğu binanın kalorifer bacasından bir denbıre alevler çıkmağa başlamış derhal hâdise yerine gelen İtfaiye ateşi söndürmüştür. Binanın bacası, diin esaslı şekilde te mi elenmiştir.
tup yazmıştı kİ muhteviyatını biliyoruz.
Fell, yüzünü tiksinir gibi buruşturarak mektubu parmaklarının arasın da salladı.
Bay Brooke, oğlunun nerede olduğunu sormuş. Karısı, odasında olduğunu söylemiş. §u noktayı da unutmayınız kİ,* Harry babasını yazıhanesinde zannettiği İçin, bitirmediği mek tubunu masamiı üzerinde bırakmış. İhtiyar Brooke, oğlunun odasına çıkıp: az sonra aşağı İniyor. O anda, karısının üstünde bıraktığı tesiri hatırlayın. Kadın, onu perişan ve âdeta İhtiyarlamış buluyor. Adamcağız, sanki hastaymış gibi mütereddit a-dımlarta yürüyor.
«Bunım sebebi, oğlunun İtiraflarını mektupta okumuş olmasıdır. Bir an içinde neler öğrenmiş, neler... Her şe yin, her şeyin farkına varmış: İmzasız mektupların sırrını, rezLlâne dedi koduUnn menşeini vampir hikâyesini! Haward Brooke, oğlunun ruhunu artık İyiden İyiye görmüş, anlamış.
•Hasta gibi, perişan, mütereddit a-dımlarla yürüyüşünün sebebine hâlâ şaşıyor musunuz? Randevu verdiği kuleye, yavaş yavaş gidiyor. Fay'la bu
(Arkası sar)
Ankara cinayeti dâvası
Müşerrefin annesi ile kız kardeşinin dün ifadeleri alındı
Ankarada doktor Neşet Naci Arzanin öldürülmesinden sanık olarak Bolu ağır ceza mahkemesinde yargılanmakta olan Haşmet Orbay ile Reşit Mercan dâvasının son oturumunda mahkeme, istanbulda bulunun Haşmetin nişanlısı Müşerrefin kız kardeşi Turan İle erkek kardeşi Orhan va bunların anaları Beiijjg Işıkmanın müdafaa şahidi olarak dinlenmelerine ve bu İşin de İstanbul adliyeslnde İstinabe yolile yapılmasına karar vermişti.
İkinci ağır ceza mahkemesi Müşerrefin kız kardeşi İle anasını davet ederek dinlemiştir.
Hâlen Maçkada Teşvikiye caddesinde, cinayet hâdisesi sırasında da Ankarada Büyük Posta caddesinde Yağcıoğlu apartımanının 6 numaralı dairesinde oturduklarını söyleyen ana kız, cinayetin işlendiği akşam saat on dokuz otuz sıralarında Haşmetin kendilerine geldiğini beraber oturup akşam yemeği yediklerini ve saat on bire doğru da Haşmetin kendi evine dönmek üzere yanlarındın ayrıldığını, ertesi sabah tekrar geldiği zaman Reşit Mercanın, doktor Nâciyl öldürmüş olduğunu, kendisine gelerek saklamasını İstediğini anlattığım söylediler.
Dinlenecek diğer şahit Orhan'ın, askerlik vazifesini yapmak üzere An-karadak! yedek subay okuluna gitmiş olduğu anlaşıldığından mahkeme, dinlenen şahitlerin İfadelerini İhtiva eden zabıtların Bolu ağır ceza mahkemesine ladesini kararlaştırmıştır.
Naci Arz an dâvasında yeni bir şahit
Ankara 28 — Doktor Naci Arzanin katli hâdisesi üzerindeki kör düğümü çözecek yeni bir şahidin ismi ortaya atılmıştır. Bu şahit, diş hekimi Adnan Hüsnü Göksan'dır. Bu zat, Ankara valisi Nevzat Tandoğan İla Reşit Mercan arasında geçen muhavereyi sonuna kadar dinlemiştir. Diş hekimi İfadesine müracaat edileceği hakkındaU haberlerin doğru olup olmadığım soran gazetecilere, sadece «bilmiyorum» cevabını vermiş ve başka hiç bir şey söylememiştir.
Amarika Berlinde kaımak azminde
(Boş fara/t 1 inci sahifede) ğlştlrilmesl hakkında Journal de Ge-neve şu haberi vermektedir:
Huşlar hâlen kendi işgal bölgelerinde yen! tertibat almaktadırlar. Bu bölgeye kısmen 1945 te Almanya'nın kalbine tevcih edilen son taarruzlara İştirak eden hücum kıtalarına benzeyen kıtalardan mürekkep mükemmel birlikler getirilmektedir. Ruslar, Ber-11nin etrafında hususi kıtalardan ve doğrudan doğruya Arkangelsk bölgesinden geçenlerde gelen bir kaç tümenden mürekkep bir çember vücuda getirmişlerdir. Zırhlı birliklerin mevcudu 35,000 kadar tahmin edilmektedir.
Müttefik makamları bu tertipler karşısında büyük bir endişe izhar etmemektedirler. Bununla beraber Müttefik hava birliklerinin yakında esaslı surette takviye edileceği sanılmaktadır.
Frankfurt 25 (AA.) — Amerikan genel valisi general Clay bugünkü basın toplantısı sırasında, şimdilik İngiltere, Fransa ve Amerikanın üçlü konferans esnasında batı Almanya hakkında İleri sürülen teklifleri Rusya 11e incelemeğe hazır bulunmadıklarını söylemiş ve şunları ilâve etmiştir:
«Hiç kimse harb İstememektedir. Fakat neye malolursa otsun müdafaa etmeğe azmetmiş bulunduğumuz mânevi kıymetler mevcuttur.»
Generali Clay, Almanlard3n bilhassa Sovyet bölgesi İle diğer bölgeler arasında seyrüseferin men’l ve Berllne gitmekte olan otomobil yolunun kapatılması lehinde mevcut şayialara inanmamalarını talep etmştlr.
Frankfurt 26 (AP) — Amerikan ordu makamları Almanyada daha fa2la subay bulundurmaya karar vermişler dlr. «Halt hazır vaziyet dolayısile» lüzum görüldüğü bildirilen bu karara göre, yaş haddini dolduran subayların tekaüde sevkedllmeleri bir müddet İçin geciktirilen ek tir.
Truman Filıstinde mütareke teklif etti Vaşlngton 25 (A.A.) — Başkan Tınman Araplarla Yahudiîerin Filistinde derhal mütareke akdetmeleri İçin bugün bir hitabede bulunmuştur.
Taksimdeki cinayet
Bir polis, randevu evinde bir şoförü öldürdü
Evvelki gece yansından sonra Taksimde Hocazade sokağında 3 numaralı Ayşe Nimet adında bir kadının evinde hiç yoktan bir polis memuru, bir şoförü tabanca İle öldürmüştür. Bu kanlı hâdisenin tafsilâtı şöyledlr:
Üsküdar polis merkezi mürettebatından olup Polis okulunda tahsile sevkedilmlş bulunan Mustafa Sedat Altiata, Kadıköy polis merkezi mürettebatından olup aynı şeklide Polis mektebine verilmiş bulunan İsmail Ceylân ve Mehmet evvelki gün mektepten izinli olarak çıkmışlar ve evvelce Kadıköyünden tandakları olan otelci Bekir İsminde bir şahısla da Galalada buluşmuşlardır. Üç polis memurlle otelci, burada bir bl-ranede İçtikten sonra Sedadın teklif! Üzerine eğlenmek İçin Ayşe Nimetin evine gitmeğe razı olmuşlardır.
Dört arkadaş, Hocazade sokağına gelmişler, fakat kapının kendilerine açılmıyacağına kanaat getirdiklerinden başka bir şahsın gelerek kapıyı açtırmasını beklemeyi ve bu sırada İçeri, girmeyi muvafık bulmuşlardır.
Hakikaten az sonra genç bir adam gelerek evin kapısın» vurmuş ve bu gence kapının açılmasını kollayan dört arkadaş da onun arkasından İçeri dalmışlardır ,
Bu genç adam. Bedri Songelen İsminde bir şofördür ve metresi Mualiâ bu evde bulunmaktadır. Bedri aşağı odaya girip oturunca, diğer dört arkadaş da aynı yere girmişler ve soğuk karşılanmışlardır. Bedri de, bu nahoş vaziyet dolayıslle Sedada mânidar şekilde bakınca Sedat, Bedriye kendisine neden öyle dik dik baktığını sormuş, Bedri de göze yasak olmadığı seklinde sözler söylemiştir. Bu yüzden çıkan münakaşa kısa zamanda büyümüş, arada küfürler de teati edilince Sedat tabancasını çekerek Bedriye bir el ateş etmiş ve çıkan kurşun tam kalb üzerine isabet ederek Bedri olduğu yere yıkılıp can vermiştir. Dört arkadaş da kaçmıştır.
Tahkikata el koyan Emniyet müdürlüğü cinayet kısmı memurları az sonra dört arkadşı da yakalamışlardır. Bedrinin cesedini muayene eden adalet «üoktomı Kâmü Ünsalan. morga kaldırılmasına lüzum göstermiştir. Morg bugün raporunu verdiği takdirde suçlular, Meşhut suçlar kanununa göre yargılanmak üzere ağırceza mah kemesine sevkedlleceklerdir.
|.........O R......S...A......|
İstanbul Borsasıntn 25/3/1948 flatlerl
ESHAM VB TAHVİ1AT
% 1 Faizli Tahviller
Kapanış Sivas . Erzurum 1 20.50
Sivas - Erzurum 2-T 20.34
1941 Demiryolu I 21.65
1941 Demiryolu EL 20.35
1941 Demiryolu m 21.25
Milli Müdafaa 1 20.58
Milli Müdafaa n 20.60
MH11 Müdafaa m 20.40
MU11 Müdafaa IV 20.85
% 6 faizli Tahviller Kalkınma I 96.20
Kalkınma n 96.25
Kalkınma m . 96.50
1941 Demiryolu VI 96—
% 5 faizli Tahviller
1933 Ergani 24.—
1938 İkramiyen 21,40
Milli Müdafaa 21.30
Demiryolu IV 96.40
Demiryolu V__________________96 80
Anadolu Demiryolu Grupu Tahviller 1-2 103
Hisse senetleri % fl 55.50
Mümessil senet 73.50
şirket hisseleri Merkez Bankası 135—
îş Bankası 26.—
T. Ticaret Bankası 5.05
Astan çimento 18—
SARRAFLARDA ALTIN
Batış Gulden 87-40
Türk lirası 38-60
Bterlin 69-50
Külçe 6.55
Reşat 43.50
VEFAT
Beyoğtunda Güney mağazası sahibi Hüsnü Ergilven’In annesi
KERİME ERGÜVEN
Allahın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi bugünkü 26/3/948 Cuma günü Teşvikiye camisi arkasında Işık apar-t un anından kaldırılarak Teşvikiye camisinde öğle namazını müteakip Asri mezarlığa defnedilecektir.
Allah rahmet eyleye.

26 Mart 1948
AKŞAM
Snhlfe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA ihtiyarlarını düşünmeyen bir insan cemiyeti olamaz
Meşhur şarkıda: «Olamaz ah olamaz!» diye redif vardır. Devanı etmeli; vezin ve kafiye bulmalı: «İhtiyarlarını düşünmeyen cemiyet asla olamaz, ah olamaz! > diye hepimizin İzanının duyacağı, İnsafının işiteceği şekilde radyolardan, kürsülerden, oparlör-lorden bağır bağır bağırmak.
Bir çok mesleklerde, bu arada bizimkinde, İhtiyarlamış vatandaş, hiç bir İçtimaî yardıma sahip değildir. Halbuki eski medeniyetlerde ihtiyarlar çöyle korunurdu, şimdi böyle korunuyor. Bizim cemiyet gibi İhtiyarlarım İhmal etmiş cemiyet tarihte görülmemiştir. Seksen defa tekrarladığımız bu mevzua avdet edecek değilim.
Bugünkü mevzuum bambaşka!
Parası olan aileler dahi; ihtiyarlamış, bunamış, ve şahıslarile, muhitlerile tehlike teşkil etmeğe başlamış fertleri için ne yapacaklarını bilemiyorlar.
Bir «ihtiyarlar euî» lâzım
Tanıdık bir ailenin ihtiyar bir ferdi, evde tehlike teşkil etmeğe başladı. Evlâtları İşe gittikleri için evde yalnız kalıyor. Ateşle, su 11e, havagazı ile kaza çıkarabilir. Başkaca ziyankârlıklar da yapıyor. Günden güne hali daha fen al aşacaktır.
Evlâtları, ayda 200, 250 lira kadar bir fedakârlıkta bulunmağa hazır oldukları halde, bu ihtiyarı barındıracak müessese bulamıyorlar. Bakırköy? Olamıyor. Evsaf uymuyor. Darûlâceze? ts-ml fena...
Hâtıralarımızı yokladık. Diğer tanıdığımız ihtiyarlar arasında da, bu müessesesizlik yüzünden son günlerini — hem kendileri, hem muhitleri için — pek elim geçiren yatalaklar, bunamışlar, dimağan hastalanmışlar vardır.
Dünyanın her yerinde «İhtiyarlar evi» İsimli müesseseler kurulur. Bahçeler ortasında, hasta bakıcılarla, ihtiyarlar, günlerini rahat tamamlarlar. Bizde yok.
Vahşiler, İhtiyarlamış fertlerini ağaca çıkarır, dalı sîlkerler-miş. Kocamış adam tutunamaz, düşerse, evlâtları üzerine çullanır, dedeyi, yahut nineyi öldürürlermiş. Böylelikle, hayatın sefaletlerinden kurtarmak vazifesini görürlermiş.
İçtimaî yardımsız. İçtimaî mü-essesesiz 1948 memleketlerine kıyasla, o vahşilerin âdetleri çok daha mantıklıdır.
»*•
Dinlenme evi dinlenmekte berdevam Haydarpaşa ile Çamlıca arasında muhteşem bir dinlenme evi açılmıştı. Dört beş sene evvel matbuatta methettik, sena ettik. Askerlik, memurluk alanında bu millete hizmet etmişlere tekaüdi-yeler verilir; hattâ alil zabitlerin yanma bir de daimî emir eri verilmiştir. Bu hali görünce askerlerin olsun bu cemiyette düşünüldüğüne seviniriz.
Bu dinlenme evini tamamile siviller İçin bir İçtimai müessese saymış, memleketin bir boşluğunu dolduruyor diye sevinmiştik.
Evvelki gün yine gidip o mües-soseyi kontrol ettim:
Bahçesi güllük, gülistan... Güvercinler kanat çırpıyor... Hademesi, bahçıvanı, ailesile birlikte oturan müdürü, kâtibi, her şeyi var. Kadro tamam. Maaşlar tıkır tıkır. Yalnız açıldığından beri Dinlenme evinde hiç bir münevver dinlenmemiş. Bina kendi dinleniyor... Tabelâsı bile eskimiş!!
Heyhat, içtimai işlerimizi böyle yapıyoruz.
(Vd - Nû)
Türk Ticaret Bankası genel toplantısı
Türk Ticaret bankası genel toplantısı An karada yapılmıştır. Verilen bllânçoya gör© 1947 ypı içinde mevduat hesaplan geçen yiıa nispetle 7 milyon Ura fazlaslyle 22 milyon lirayı bulmuştur. 1947 yılı içinde 700,710 lira kâr sağlanmıştır. Bunun 354,727 lirası İhtiyatlara aynlmjş, eski ihtiyatlarla beraber miktar 1,079.355 lirayı bulmuştur.
Beş liralık beher hisseye yüzde yedi hesabiyle 33 kuruş temettü dağıtılmasına karar verilmiştir.
Yeni ekmek çeşnisi
Ofis Bakanlığa yeni bir harman teklif etti
Yeni yılın buğday istihsali mevsiminin aref&slnde bulunmamız dolayt-slyle buğday «toklan azalmıştır, Bu sebeple fiatler yükselmiştir.
Eldeki buğdayın azalması dol ayış 11 a toprak mahsulleri ofisi ekmeklik unlara mısır ve arpa karıştırmağa karar vermiş ve yeni bir harman yapmıştır. Ofis ekmeklik una buğdaydan başka konulacak hububatın nispetleri üzerinde yaptığı tecrübeler neticesinde bugünkü unlarda mevcut yüzde 35 çavdarı (35) e İndirip yerine yüzde 10 mısır ve yüzde 13 nispetinde arpa karıştırılmasını uygun görerek Bakanlığa bu yolda bir teklif yapmıştır.
Ekmek işleri Bakanlar kurulu ka-rarlyle halledildiğinden bu harman uygun görüldüğü takdirde ekmekler hakkında yeni bir kararname yayınlanacak ve buna göre yeni bir çeşni tutularak yeni bir flat teablt edilecektir.
Temizlik Müdürlüğünün vesaiti yenileniyor
Temizlik müdürlüğü teşkilâtındaki vasıtaları arttırmak ve bazı yenilikler yapmak tiz er o belediyenin gelecek yıllardaki bütçelerine de sâri olacak ilç milyon liralık bir program hazırlanmıştı. Bu programa dayanılarak mübayaaiara başlanmıştır, tik parti 20 kamyon nisanda servise girecektir.
Diğer taraftan asfalt yolların temizlenmesi için bisikletli ekiplerin teşkiline karar verilerek bu maksatla lüzumlu malzemeyi havi üçer tekerlekli bisikletlerin mubayaasına teşebbüs edilmişti. Bir Ingiliz firması İle bunların ber birinin 800 liraya yapılması ve kısa zamanda teslim edilmesi hususunda anlaşılmıştır. Diğer mal-* zeme için de firmalarla müzakereler cereyan etmektedir.
Et meselesi
Kurulması düşünülen şirket derde deva olamıyacak
Et darlık ve pahalılığını önlemek üzere Ticaret Bakanlığı, ticaret ofisinin ve İzmir, Ankara; İstanbul b«-iedlyelerLnla iştirakiyle bir şirket kurmağa karar verdiğini yazmıştık.
Bakanlık tarafından Ankara ya çağrılan İstanbul mümessilleri dün belediye başkanlığından îstanbulun bu şirkete ne miktar sermaye koyabileceğini sormuşlardır. Başkanlık kurulacak teşekkülün ne mahiyette olduğunu bilmeden ve umumi mecliste bu hususta görüşmeler yapılmadan şimdiden bir miktar söylemeğe İmkân olmadığını bildirmiştir.
Bir müddcttenberl şehrimize!» az koyun kesilmektedir. Et darlığı hisse-dilmiyorsa bu da kesilen kuzuların fazlalığındandır. Kuzu ihracına İzin verildiği haberi üzerine kesilen kuzu sayısı azalacağı gibi fiatler de birdenbire yükselecektir.
Et işleriyle meşgul olanlara nazaran kurulması düşünülen şirket et darlığına ve pohsüılığma hiç bir surette müessir olamayacaktır. Bundan evvel bu kabil teşebbüslerin verdiği fena neticeler meydandadır. Böyle bir şirket kurmanın 4-5 milyonu hayvan ihraç eden beş on tüccarın kazanması uğrunda heba etmekten başka bir şey olmadığı iddia ediliyor.
Önümüzdeki birkaç gün İçinde şehirde yeniden ve büyük Ölçüde bir et karaborsasının başlıyacağı, bu arada serbes satılan kuzu etlerinin do birden 40-50 kuruş yükseleceği söyleniyor.
Amerika'niR en kuvvetli silâhı: Uçak gemileri
Amiral Nimitz *Bir gün birdenbire bir harb çıkarsa Amerika mütearrıza derhal mukabele etmeğe hazırdır» diyor
Amerikan deniz kuvvetleri başkomutanı amiral Nimitz geçende beyanatta bulunarak: «Bir gün birdenbire bir harb çıkarsa Amerikan hava ve deniz kuvvetleri mütearrıza derhal mukabele etmeğe hazırdır» demişti. Dm izcilik mütehassıslarının söylediklerine bakılırsa bu mukabele çok müthiş Olacaktır. Çünkü uçak gemilerinden havalanacak atom bombası yüklü uçaklar her tarafı altüst edebileceklerdir.
Amerikalıların en çok güvendikleri uçak gemileridir. »Bu sayede istediğimiz yerde bava meydanları tesis etmiş olacağız» diyorlar.
Amerikan donanması bugün denizlerde birinci mevkii İşgal ediyor. Bütün donanmaları teşkil eden gemilerin ton yekûnu 8,880,000 dir. Amerikan donanmasının hacmi 3.8ûo,qûo tonu buluyor, ikinci mevkii İşgal eden İngiliz donanmanın hacmi 1.800,000 ton dur. Amerikan donanmasında 67 bin subay. 437 bin er vardır. İhtiyat efradı 1,175,000 dir. Bundan başka, geçen harbda Pasifik harbisinde büyük yararlıkları görülen deniz sLlâhendazlan vardır. Bütiln sulh zamanında 8000 subay, 100 ₺Ln erden mürekkeptir.
Deniz hava kuvveti 8,400 uçaktan mürekkeptir. Bunun üç bini uçak gemilerinde, zırhlı ve kruvazörlerdedir. Üç bini deniz ve karakol uçağı, iki bin dört yüzü ihtiyattır.
Modem deniz harbi uçak gemilerine yine zırhlılar kadar ehemmiyet verdir mekedlr. Amerikan donanmasında 102 uçak gemisi vadır. Bunlar muhtelif sınıflara ayrılmıştır. 27 tanesi geniş hareket sahasına malik büyük gemilerdir.
Bunlar zırhlıya benzer. 9 tanesi keşif İşleri için uçak yüklüdürler ve kruvazörlere benzerler. 68 tanesi gemi kafilelerini korumak, ihraç hareketlerini himaye etmek va2lfeslle mükelleftir.
C. H. P. ilçe kongreleri
C. H. P. İstanbul vilâyeti İlçe kongreleri aşağıdaki tarihlerde yapılacaktır: Bakırköy 3 nisan 14.30 da 11-îo merkezinde; Kartal 4 nisan saat 10 da Aile gazinosunda; Eminönü 4 nisan saat 14.30 da ilçe merkezinde; Beyoğlu 8 nisan saat 17 d(* üço merkezinde; Kadıköy 10 alsan saat 13 t« İlçe merkezinde; Beyko» il nisan saat 10JO da Uça merkezinde; Üsküdar 11 nisan saat 14.30 da İlçe merkezinde; Beşiktaş 17 nisan saat 10 da Gürel sinemasında; Sarıyer 18 nisan saat 14.30 da; Şile 18 nisan saat 13 te; Silivri 19 nisan saat 14 6e; Eyüp 23 nisan saat 14.30 da; Adalar 23 nisan saat 11 de; Yalova 24 nisan saat 12 de; Fatih 24 nisan saat 21 de; Çatalca 25 nisan saat 11 de (son sekiz toplantı İlçe merkezinde yapılacaktır).
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Para mirası eriyip gitti amma kadeh mirası yakamı bırakmıyor!
Birinci sınıfa dahil gemilerin en kuvvetlileri Mldway, Franklin. Roose-velt ve Carol Sea'dır, Mldway Akde-nlzde bulunmaktadır. Bu muazzam‘ge mllerln hacmi 45 bin tondur. Güvertelerinin uzunluğu 300, genişliği 35 metre, süratleri 33 mildir. Her biri tek motörJÛ 153, Çift motörlü 82 uçak taşıyabilir. 136 adet (tefi topla mücehhezdirler. Mürettebattan 4000 kişiyi buluyor.
Birinci sınıfa dahil diğer 24 uçak gemisine gelince, bunların hacimleri 27,100 ton. süratleri 33 mildir. Her biri 109 uçak alabilir. Mürettebatları 3200 kişidir.
ikinci sınıfı teşkil eden hafif uçak gemilerine gelince, bunların hacmi 11,000 ton. süratleri 33 mildir. Her biri 45 uçak taşır.
Üçüncü sınıfı teşkil eden himaye gemilerine gelince, bunların bir kısmı 12 bin, bir kısmı 6,73o ton hacminde-dlr. Süratleri saatte 19 mildir. Her biri 30 - 35 uçak taşır.
Uçak gemilerinde her türlü uçak vardır: Keşif, bombardıman, pike, torpil, av uçakları. Amiral Nlmltz’ln söylediğine bakılırsa uçaklar atom bombası taşıyabileceklerdir. Bazı uçak gemilerinde uçar bombalar atacak ter tibat yapılmıştır. Mldway gemisinde V-2 atmak tecrübeleri muvaffakiyetli neticeler vermiştir,
Radyo lie’ldare edilir bombalar atmak İçin bazı gemilerde (ezcümle 45 tonluk Kcntucky zırhlısı ve 27.500 tonluk Havai harb kruvazörü) tertibat alınmıştır. Bu gemilerde ağır lop yerine bu tertibat bulunacaktır.
Başkan Truman, Marshall ve aml-ra Nimitz Amerika'nın dünyanın neresinde olursa olsun kuvvetini göstermeğe muktedir olduğunu söylerken blöf yapmıyorlar. İkine! VUhelm’e, Musaoloni’ye. Hltler’e. Mikadoca verilen dersleri hatırlatmış oluyorlar.
Hasip kırk yaşlarında, zayıf, soluk benizli, pejmürde kıyafetli bir adam. Ceza mahkemesinde bir buçuk ay hapse mahkûm olmuş. Diğer maznunların da muhakemeleri yapılıp hep birlikte cezaevine gitmek üzere koridorda Jandarmanın yanında besliyor. Yaklaşırken dalgın bakışlı gözlerini bize dikti.
— Geçmiş olsun ahbap.
— ?..
— Pek dalgınsın galiba.
Derin uykudan uyanır gibi silkindi.
— Dalgın olmamak kabil mi, beyefendi kardeşim? Başıma gelenleri düşündükçe zihnim karışıyor.
— Ne oldu? Sen de m! İftiraya uğradın yoksa?
Dudakları acı bir tebessümle kıvrıldı.
— Alay mi ediyorsun, bey kardeşim? Burası mahkeme. İftira yüzünden bir buçuk ay ceza verirler mJ insana?
— Demek bir suç işledin?
Başını önüne eğip mırıldandı:
— Evet... Bir suç... Fakat asıl suçu benden evvel babam işledi. Allah rahmet eylesin aslında fena bir adam değildi amma benim fenalığıma eebeb oldu.
—■ Suç işlemeğe baban mı teşvik etti seni?
— Hâşa;..- Ölüleri hayırla yâd etmek lâzım. Aklı başında olan bir baba, evlâdını suç İşlemeğe teşvik etmez. Fakat babam beni küçük yaşta sağlam bir terbiye ite yetlştiremedi. Oldukça zengin bir adamdı. Her ak-şnm içki içerdi. Bir tek evlâdı İdim çok severdi. Daha on dört yaşında İken beni de sofrada karşısına oturttu; « Nasıl olsa büyüdüğün zaman sen da bu zıkkımı İçeceksin. İçmesen daha ijd olur amma dostlar, ahbaplar azdırırlar insanı. Bari şimdiden benim karşımda iç de masanın âdabını, erkânını öğren» diyerek kadehi elime tutuşturdu.
— Babandan içki dersi aldın öyle mİ?
— Dersi ben almadım, o verdi.
— Peki, «onra ne oldu?
— Sonrası malûm. Mektebi medreseyi bir yana bırakıp ipsizllğe baş-tadile.. Rahmetlik babam da yaptığına pişman oldu, beni yölâ getirmek içirt çok uğraştı amma lş Üten geçmişti. O öldükten sonra büsbütün başı boş kaldım. Etrafıma bir sürü samimi dostlar, ahbapalr toplandı. Babadan kaıan mirası, vur pattasın çal oynasın ha vasiyle birkaç sene içinde erittik. Koynumdan paralar suyunu çekince dostlar ahbaplar da benden el etik çektiler. Bir İş bulmak İçin nere-
ye baş vurdumsa kapılar yüzüme ka-
pandı, Hani, herifin yüziiue şamar vurmuşlar da; «Vay arkam!» diye bağırmış. Bu dünya böyledir İşte. Arkan olmazsa kimse yüzüne bakmaz.
Halimi görüyorsunuz ya. Sefalet içindeyim. Hamallık yapmak istedim, onu . da beceremedim. Arama Yemiş İs- “L keleş! taraflarında dolaşıyorum, nu-türlerden eşya taşıma işlerine yardım O-ederek ekmek parası kazanmağa ça-(ışıyorum.
— Peki, hapse neden mahkûm oldun? C
— Her fenalık yokluktan çıkar e- ■— fendi kardeşim. Fakirlik «uç işlemek İçin bir sebep değildir, ilerler amma kazın ayağı öyle değil bey blrn^'-r. >
Açlık bazan insanın gözlerini ka.-r-tıyor. Gece sahilde bir mo*ör duru- (D yordu. Baktım kl İçinde yağ teneke-
teri dolu. Etrafta da kimse yok. Hemen bir teneke zeytinyağı alıp savuş- _Q tum. Onu boş bir arsaya sakladıktan -q sonra şeytan dürttü fırsat bulmuşken Q) birkaç ttneke daha aşırayım dlv.rek -fjj tekrar gittim, ikinci tenekeyi motör- Q) den çıkarırken yakama yapıştılar. 4—
Cy
Acı bir tebessümle başını eğdi, mırıldandı:
— Ceanmızdır çekeczğ'z. Hapishanede ispirto bulamıyaeağım İçin o zıkkımı tc-rkedersem belki düzelirim.
— İspirto mu lçlyorsuu?
— Ne yaparsın, bey kardeşim? Rakıya gücüm yetmez kl. Rahmetli babamın para mirası çabucak eriyip gitti amma kadeh mirası yakamı bırakmıyor
Ce. Re.
--------------------------I
Haklı şikâyetler
Kömür, narh 14 iken
18 kuruşa satılıyor
----■-----
ünkapanı Tekirdağ iskelesinde motörlerln getirdikleri (yerli lğneada) mangal kömürü ftat mürakabe heyetinin koyduğu narh 14 kuruş iken bir kaç madt-rabazm İnhisarı İle 18 kuruştan halka satılmaktadır. İhtiyaç karşısında olan fakir halk bağrı yana yana bu ftat ten almak mecburiyetinde kalıyor. Motörlerln getirdikleri kömürler mahallinden 10 kuruşa almıyor, Bir kiloda 8 kuruş gibi bir fazlalık mühim yekûn tutuyor. Mahalle aralarında el arabalarında yaş kömürler 20 -kuruştan satılıyor.
Ekmek gibi mühim olan bu kömür İşinin mürakabe heyetinin mahallindeki memurundan tahkiki İte hakikatin meydana çıkarılmasını ve İçe el konularak, narhtan fazla para verilmesinin önüne geçilmesini dilerim. hıet Dtelei
îsveçle ticaretimiz darlaşıyor
Bir müddettenberl hissedilen dolar sıkıntısı dış ticaretimiz üzerinde, menfi neticeler doğurmaktadır. Bu vaziyetin en son örneğine bilhassa îsveçle olan ticaretimizde Taşlanmaktadır.
Yetkili çevrelerden verilen malûmata göre îsveçte 1947 İlkbaharında başlıyım dolar stkıntısı devam etmekte olup bu memleket kontenjanlı anlaşmalarla bağlı olduğu memleketlerle «terlin «ahasında İthalat yapmaya çalışmaktadır. Memleketimizden dövizle ithalat yapmaya müsaade edilmemektedir. Halbuki ilgili İsveç firmaları mallarımızın Hallerini müsait bulup İthalat yapmak İstemektedirler. Bu itibarla îsveçle ticaretimiz gitgide darlaşmaktadır.
Karadeniz tütünleri
1 marttan beri 2 milyon kilo tütün satıldı
Geçenlerde açılan Karadeniz ve Marmara tütün piyasalarında alışlar devam etmektedir, şehrimize Samsundan gelen haberlere göre bu havalide 1 marttanber! iki buçuk milyon kilo tütün satılmıştır.
Bu yekûnun 850 bLn kilosu Maden bölgesinden olup 323 kuruştan, bir milyon kilosu da Canlk bölgesinden olup 308 kuruştan satılmıştır.
Bu arada mahsulün bu yıl pek bol olması, buna mukabil alıcıların az olması keyfiyeti bir aralık Somsun da tütünlerin büyük kısmının «atılamı-yacağı telâşını uyandırmışsa da sonra bu hal önlenmiş ve satışların ambar ve eleman noksanlığı yüzünden ağır gittiği Tekel mûbayaa memurları tarafından bildirilmiştir. Bursadan gelen haberlere göre MarmaralI a tütün satışları Karadeniz bölgesf-nlnkller kadar tatmin edici değildir. Buna sebep rekoltenin yüksek olmasına mukabil tüccarın ihracat imkânlarını zayıf görmesidir. Mamafih burada da yakında durumun düzeleceği tahmin edilmektedir. Şimdiki halde Tekelin aldığı mallar 110 ile 250 kuruş arasında oynamaktadır.
Binbaşı Hayri Saner
Daha evvel de bildirdiğimiz gibi Genelkurmay Başkanlığı tarafından Ingiliz kültür heyetinin misafiri olarak tngiıtereyi ziyaret için seçilmiş olan binbaşı Hayri flaner înglltereye varmış ve Glnsgov; Eltham ve York-dakl ordu okullarını gezmiştir. Bir kaç gün sonra da Ingilterenln en eski subay yetiştirme okulu olan Royal Mllltary College of SnndhursVu geçektir. Bundan sonra da gene meşhur bir ordu yetiştirme yeri olan Catte-ri çitte gidecektir.
■ S A R A F Sineması 1
81 Mart Çarşamba saat 21 de KEMAN ÜSTADI
ö
Veda resitali. YENİ PROGRAM Piyanoda: FERDt 8TAT8ER NOT: 29 Mart konserine alt biletler tamamen «atılmıştır. Veda resitaline alt biletler bugün saat 14 ten itibaren «atışa çıkarılmıştır.
—I

ANKARA RADYOSU Bu akşamki prûffram
18 Radyo dans orkestrası, 1830 Konuşma, 1845 Şarkılar, 19 Haberler,
19.15 Geçmişte bugün. 19.20 Mandolin birliği, 19.45 Yurttan «esler, 20 Şarkılar, 20.15 Radyo gazetesi, 20.30 Serbest saat, 20.35 İnce saz, 21.15 Konuşma, 21.30 Radyo salon orkestrası.
22.15 Dans müziği (Pl), 22.45 Haberler.
Yarın salah m Oğla programı
7.30 Hafif parçalar (PI.), 7.45 Haberler. 8 Çeşitli hafif müzik (Pl), 8.30 Filim müzikleri (Pl.), 8.45 Operet parçaları (PI.)
12.30 Çeşitli «otolar (Pl.), 13 Haberler, 13.15 Karışık şarkılar, 13.45 Cumhurbaşkanlığı armoni muzlkası,
14.15 Melodiler (Pl.), 14.40 Dans müziği (PI.)
O. H. p. NİN BÜYÜK BALOSU
OBP. İstanbul Vilâyetinin 27 Mart 1948 cumartesi günü akşamı Taksim Belediye gazinosunda vereceği balonun hazırlıktan «ona ermiştir. Gecenin fevkalâde olması İçin gazinonun bütün salonları ve paviyonu da balonun emrine tahsis edilmiştir. Aynı zamanda balonun neşeli geçmesini sağlamak İçin gazinonun cazından mada Peres, Tokatlıyac ve Mazarlk’ln cazları bitil fasıla sabaha kadar çatacaklardır.
Balo tertip komitesi hazırladığı eşya piyangosu şimdiye kadar hiç bir baloda görülmemiş nadide hediyeler koymuştur.
MELEK
Sineması
Şöhretli Fransız piyanisti
MADELEİNE de VAÎMALETE’in Tek Yesitall.
30 Mart Salı Saat 21 de
* MONTEREY '
KORSANLARI
Baştan başa renkli j,
MARİA MONTEZ RO^AMERON
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu
Saat 20 de Dram Kısmı
DÜŞMAN
Komedi Kısmı KAŞ YAPAYIM DEFKEN
MAKSİM’de Muammer Karaca Opereti HANGİSİ Revü operet: Saat 20,30 da
!— • TAKVİM •—
I Cenuzlyel'evvel 15 — Kasım ^40
I İmsak. Gü. Öğle İkindi Ak. Yatsı
İB. 9,48 1127 6.52 8,23 13,00 1.32
|V. 4,12 5,54 12,20 15,50 18,28 19.59
licaret ve Sanayi Odası senelik aidatının Mart sonuna kadar ödenmesi hakkında

İstanbul Ticaret ve Sanayi Odasından:
43S5 «ayılı kanunun 11 üncü maddesi «enelik oda aidatının üç ay mrfında ödemediği takdirde ÖÇ misli alınacağını mutazammındır.
1948 senesi aidatının başlangıcı 1/1/948 olduğundan 31/3/948 akşamına kadar ödenmeyen aidatiann 1/4/948 den İtibaren üç misli tahsili ■aruret ve katiyet kesbodec eğinden buna mahal bırakılmamak üzere odamızda kayıtlı bütün Szamuua «epallk aidatını eon 81/3/048 akşamına kadar muhasebe şubemize müracaatla Memelerilürumu tavsiye v» rica olunur, (8838)
Sahile 4
A K g A M
r
Ui
PURL
HELENNİC LINES LİMİTED
İ S M A i L i A
Vapuru 30 marta, doğru limanımıza gelecek vo 1 Nisanda eşyayı ticariye alarak doğru
İSKENDERİYE’ye hareket edecektir.
Umumi Acentaları : S. TOPER ve Şst.
■■■■■Galata, Veli Alemdar han. Tel:
iMPERiAL KEMİKAL İNDUSTRİS (TURKEY) LiMiTED ŞİRKETİ Galata, Mertebani sokak, İş Bankası Hanındaki yazıhane Telefon numarasını 44839 olarak DEĞİŞTİRDİĞİNİ alâkadarların dikkat nazarına arz eder.
İstanbul Sular idaresinden:
Terk os Fabrikamıza tahsla olunan maden kömürlerinin Kara burunda tahliyesi işine dair 31/3/948 günü saat 11 kadar kapalı zarfla yapılacak eksiltmeye alt şartnamenin İkinci maddesinin üçüncü fıkrasındaki «Hava muhalefetinin Kandilli Rasathanesinin günlük raporları İle tevsik edilmesine» dair şart rasat sahası dışında kaldığı için Karaburundnki hava durumunun Kandilli Rasâthancslnce tevsik edllemlyeceği ve mevki yakınında başka bir meteoroloji istasyonu da mevcut olmadığı anlaşılması üzerine aşağıdaki şeklide değiştirilmiştir.
Teklifte bulunmak isteyenlerin vo şartname almış olanların malûmau olmak üzere İlân olunur.
Şartnamenin İkinci maddesinin üçüncü fıkrasının muaddel şekli «öyledir:
(r§u kadar kİ Karaburun tahlisiye mevkii memuru Karaburun Fener şefi ve Karaburun Gümrük memuru tarafından müştereken tanzim ve imza edilecek olan raporda hava muhalefetinin tahliye yapmağa maddeten imkân vermediği belirtilecek müddetler mücbir sebep sayılarak hesaba katılmıyacaktır. (3>843)
Mahrutî çadır alınacak
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessesesinden:
Müessesemiz için mahrutî çadır alınacaktır. Teslim müddeti. şartı, evsafı fiatı bildirir tekliflerin 31 Mart 948 tarihine kadar müPssesemize gönderilmesi Hân olunur.(3458)
İstanbul Eğitim Enstitüsü Satınalma Komisyonundan:
Enstitümüzün ihtiyacı olan 9807 lira 50 kuruş tahmin bedelli 10 kalem kayak ve futbol spor malzemesi açık eksiltmeye konulmuştur. Eksiltme ve İhale 30/3/948 sah günü saat 15 de Cağaioğlunda Yüksek Okullar Saymanlığında toplanacak komisyonumuzda yapılacaktır.
Muvakkat teminat 736 liradır.
İsteklilerin şartname ve nümuneler! görmek üzere her gün çalışma saatlerinde Çapada Enstitü kalemine eksiltme gün ve saatinde de teminat parasını adı geçen.saymanlık veznesine yatırarak alacakları makbuz ve 1948 yılma alt ticaret veya Esnaf odası veslkalarile komisyona başvurmaları. (3109)
İ Devlet Denizyolları ve Limanları işletme
Genel Müdürlüğü İlânları
1 — Açık eksiltme usullle 75 ton karpit satın alınacaktır.
2 — İhale 30/3/1948 salı günü saat 15 de Genel Müdürlük Alım Satım Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Tasarlanmış değeri 54000) lira, geçici güvenmesi (3950) liradır.
4 — Şartname 270 kuruş bedel mukabilinde Genel Müdürlük veznesinden alınabilir.
5 — İsteklilerin eksiltmeden önce komisyondan alacakları bir yazı İle güvenme paralarını vezneye yatırmalrı ve belirli gün ve saatte şartnamede yazılı belgeler ve makbuzlarLle birlikte komisyonda hazır bulunmaları.
(3420)
Başbakanlık istatistik Genel Müdürlüğü Eksiltme ve İhale Komisyonundan:
1 — Kapalı zarf usulü ile eksiltme- vo İhalesi yapılacak 22 forma tahmin olunan 1945-48 öğretmenler istatistiğinden 1500 ve 38 forma tahmin olunan 1940-47 flaı İstatistiğinden 750 nüsha bastırılacaktır.
2 — Bu eserlerin 16 sahlfellk beher forması İçin 150 şer lira flat tahmin olunmuştur,
3 — Bastırılacak olan bu eserlerin ayrı ayrı ihalesi yapılacaktır. Beheri için % 7,5 lıesabı ile muvakkat teminat vesikası verilmek lâzımdır.
4 — Eksiltme 1948 senesi Nisan ayının 9 uncu cuma günü saat 15 de İstatistik Genel müdürlüğü binasında toplanacak olan komisyonda yapılacaktır.
5 — Bu baptaki şartname komisyon kâtipliğinden istenebilir. (3455)
Gayri menkul satış ilânı
İstanbul Defterdarlığından:
Rauf çaykenarı’nın Kasımpaşa Maliye şubesine olan kazanç vergisi borcundan dolayı Tah8İll emval kanunu hükümleri dairesinde satışa çıkardan ve 21. 3. 948 günlü Akşam ve Son Telgraf gazetelerinde satılacağı İlân olunan Hasköyde Hasköy caddesinde kârglr Çivi fabrikasının İhale günleri yanlış olarak İntişar etmiştir. Sözü geçen G. menkulün İlk arttırmasının 12/4/948 pazartesi saat 14 de 2incl arttırma ve kati İhalesinin (te 22/4/948 perşembe günü saat 10 da yapılacağı taliplerin malûmu olmak üzere İlân olunur. (3905)
Karakol onarımı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Satınalma
Komisyonundan:
1 — İstanbul İli içindeki (13) pnils karakolunun onarımı açık eksiltmeye konulmuştur.
Keşif bedeli (8788) lira (4®) kuruştur.
Eksiltme 12/4/948 tarihinde pazartesi günü saat 15 de emniyet Müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlık işleri genel hususî ve fenni şartnalerl, keşif lıüâlsasile buna müteferrl diğer evrak Emniyet Müdürlüğü hesap ve levazım amirliğinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye iştirak etmek için taliplerin (059) lira (13) kuruşluk
muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz ctmeslve948 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olması, ekşütme gününden tatil günleri Jıarlç üç gün evvel Vilâyet makamına müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda ikinci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması şarttır, (3809)
«ANAPİYOJE Nhm Dr. İhsan Sami tstrcptokok. îstafilokok: Pnö-mokok; Koli; plsyoslyaniklerln yaptığı çıban, Çaral akıntı ve clld hastalıklarına karşı çok te-ksm taze aşıdır,
Lâleli’de Arsa
Azlmkâr sokak 24, Tel içinde inşaata müsaadeli, 70 m2 pazavlık-cız 85oo lira. Telefon: 23240'
İstanbul asliye 8 İnci hukuk hâkimliğinden: 047/518
Haşan Topçuoğla tarafından Fatihte Karagümrükte Çeşme sokak 22 numaralı evde mukim Fatma Melâ-hat V.S. aleyhine İkame olunan dâ-vacının anasından kalan Eyüpte Defterdarda Kara Süleyman Çelebi mahallesinde Servi Çıkmazı sokağında kâin bahçeli ev diğer hissedarlar tarafından ahara satılmış olduğundan satışın İptalllo kaydın namına tashihi talep edilmiş İse de dâvâlı Fatma Mei&hatın. gösterilen adreste bulunmadığından bahslle dâva arzuhali tebliğ edilemediğinden arzuhalin on beş gün müddetle gzete ile llânen tebliğine mahkemece karar verilmiş olduğundan tebliğ makamına kaim olmak Üzere llânen tebliğ olunur.
(96104)
Zayi — Cağaloğlu Akşam Kız Sanat okulundan aldığım 048 yılma alt şebekeyi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
208 No. iı Necla Aydemir
Zayi — Şişe ve cam fabrikaları hizmetinde kullanılan billur, Akyazı ve Balıkçı motorlarının senedi bahrileri zayi olmuştur. Yenileri çıkarılacağından eskilerinin hükümsüz olduğu İlân olunur.
Zayi — İst. kız lisesinden aldığım pasoyu kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
698 Aytcn Poker
TABLET,
REOSİL
BULUNUR
BRONŞİT.. ÖKSÜRÜĞÜ KESER
HER ECZANEDE
Türk Motor A.Ş Yük Acentesi
Acente tecrübe 7 No. lı plâkamızı zayi ettik, yenisini alacağımızdan eskisinin hükmü yoktur.
Zayi — Eminönü nüfus memurluğundan aldığım ve içinde askeri muamelelerim yazılı kimlik cüzdanımı kaybettim, Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur. 1331 doğumlu İsmail Yurtkaya
Çelik Tuğla Fabrikası
1948 senesi tuğla satışlarına başlamıştır.
Sipariş kabul olunur.
Her Nevi Kerpiç Delikli ve Ateş Tuğlası Yazıhane: Bankalar caddesi Merkez Han No. 3. Tel: 40193 Fabrika: SU&htarağa Çelik Tuğla 39/1. Tel: 20492.
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonundan:
Jandarma birliklerine yollanacak kundura ambalajı İçin ev-safnamemize uygun «1500* adet portatif tahta sandık Taksim Ayaspaşada Jandarma bölge komutanlığı binasındaki komisyonumuzda 29 Mart 948 pazartesi günü saat 15 de yapılacak kapalı zarf eksiltmesi ile ihale olunacaktır. Tahmin bedeli beheri 725 kuruştan «on bin sekizyüz yetmiş beş* lira ve İlk teminatı «sekizyüz on beş lira altmış üç» kuruştur. Şart kâğıdı her gün komisyonumuzda görülebilir ve bedelsiz alınabilir, isteklilerin İlk teminat malsandığı makbuzu veya banka kefalet mektubu ve şart kâğıdında yazılı diğer belgeleri havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonumuzda bulundurmaları.
(31451
Mevsimin en büyük müzayedesi
28 Mart 1948 pazar günü saat 10 da Ayazpaşada Gümüşsüyü hastanesinin karşısında 130 numaralı NİMET Ap. 2 No. lı dairede bulunan ve Bayan Murka Dâmverg'e ait olup (sabık Bayan Ferruh Şeşbeş) harikulade yemek oda takımı. Berjer; koltuklar; komod sekreterler; Avrupa gümüşü çatal bıçak takımları ve çay takımları, Morelll; Marthe Fernand; Komcl Holstein. imzalı tablolar: Buhara; Tebriz; Horasan halı ve seccadeler; Çin duvar tabaklan ve saire; açık arttırma ile satılacaktır. Tafsilât yarınki gazetelerde; okuyunuz.
PORTAKAL MOBİLYA EVİ.
TASFİYE halinde bulunan
İstinye Tamir Havuzlarile Tezgâhları
Türk Anonim Şirketinin toplantıya ikinci Daveti
22 Mart 1948 tarihli ille genel kurul toplantısında nisap hasıl olmadığından ikinci toplantı Nisanın 12 nci pazartesi günü saat 15 te Ga-latada Aslkürazlonl Generali hanında 3 numaralı dairede yapılacaktır.
Toplantıda hazır bulunmak İsteyen hissedarların hlss® senetlerini toplantıdan en az bir hafta evvel şirketin merkezine veya mali bir nılles-s eşey o yatırmaları lâzımdır.
RUZNAMEt MÜZAKERAT:
1 — Tasfiye memurları raporu ıie denetçi raporunun okunması; 31 aralık 1947 tarihi itibariyle tanzim edilen bllânçonun onanması, tasfiye memurlarının 1 ocak 1947 tarihinden 31 aralık 1947 tarihine kadar geçen müddet zarfındaki muameleleriyle idarelerinden dolayı zimmetlerinin ibrası;
2 — Denetçi ve ücretinin tayini;
7 Usta gemici alınacak
Teşkilâtta çalıştırılmak üzere 7 usta gemici alınacaktır, isteyenlerin belgelerlle Çinili handa Gümrük muhafaza Deniz bölge komutanlığına müracaatları. (3902)
İTTİHAD DEĞİRMENCİLİK
Türk Anonim Şirketinden:
Şirketimizin ortaklar genel kurulunda 1947 yılı kârı olarak hisse senetlerimizin (8) numaralı kuponları mukabilinde (15) lira ve yine (8) numaralı müessls hisse senetleri kuponları mukabilinde (847.50ı kuruş ve ayrıca (102.50) kuruş verilmesi karara bağlanmış olduğundan 1 Nisan 1948 gününden itibaren şirketimiz, vezn :sl İle Osmanlı Ve Banka Komerçiale İtal yana bankalarının Galata gişelerinde tedlyat yapılacağı İlân olunur.
KARSI
GRiPi
- BAŞ - DİŞ ve ROMATİZMA
AĞRILARINA
Otomatik telefon sondoj ve tamir ustası alınacaktır
Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden:
Fabrikalarımızda çalışmak Ü2ere otomatik telefonların montesi ve tamirleri için, bir usta alınacaktır. Bu ustaya yapılacak sınavında göstereceği liyakate göre bütün zamlar dahil en çok (200) kuruş kadar saatlik ücret verilecek lir. Aşağıda yazılı belgeleri haiz olanların gidip gelme yol moralin kendilerine alt olmak üzere bir dilekçe İle Genel Müdürlüğümüze müracaat etmeleri.
1 — Türkiye Cummurlyetl tabiiyetini haiz ve Türk olmak
2 — Askeri ödevini yapmış olmak (yaş haddi âzam! 40 dır)
3 — Ağır hapis cezaslle mahkûm olmamak
4 — /tekeri kara, deniz ve hava fabrikalarından terki hizmet etmiş yaya koğulmuş olmamak
5 — Okur yazar olmak
8 — Kimlik cüzdanı
7 — Askerlik vesikası
8 — Son çalıştığı yerden hizmet Vesikası
S — 6 adet vesikalık fotoğraf
10 — Çiçek aşısı kâğıdı
11 — İyi huy kâğıdı (Polis veya Jandarmadan tasdikli)'
rs(sı>
Maden direği taşıma işi
Garp Linyitleri Müessegesi Müdürlüğünden: 1 — Tavşanlı devlet orman İşletmesi tarafından Mahye ve Eğrlgöz orman rampalarından Balıköy İstasyonuna vasati 23 kilometre mesafedeki ham yollarda verilecek 12000 metreküp maden direğinin kamyonlara yükleme ve İstasyona taşıma ve Balıköy istasyonundaki stok yerine veya 14-Ktasyon rampasına istif edilme işi kapalı zarf usuliyle müteahhide verilecektir.
2 — Nakil işlerinde kullanılacak kamyon müteahhit tarafından temin edilecektir. Kamyonlara lüzumlu benzin müteahhit tarafından temin olunacağı gibi İsterse bedeli mukabilinde müessese tarafından maliyet- fiatlyle temin edilebilecektir.
3 — Nakliye İşleriyle meşgul olan istekliler teklif edecekleri bedel üzerinden İşin tutarını hesaphyarak % 7,5 nispetinde teminat akçelerini teklifle birlikte tevdi edeceklerdir.
4 _Teklifler 16, 4. 948 cuma günü saat İS şe kadar kapalı zarf İçin-
de olarak Tavşanlı müess&se müdürlüğüne İmza mukabilinde tevdi e-deceklârdlr. Postada vukua gelecek gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
5 — Bu işe alt şartname:
Ankarada; Etlbank genel müdürlüğünden. Tavşanlıda: Garp Linyitleri mü esmesinden, İstanbulda: Etlbank şube müdürlüğünden, Zonguldakta: Ereğli kömürleri genel müdürlüğü, Balıkeslrde: Garp Linyitleri İrtibat başmemurl uğun dan, tzmlrde: Kömür satış ve tevzi müessesesinden, Eskişehir ve Killaliyada: Ticaret odalarından, ft — Müessese İhaleyi İcrada serbesttir, (3676)
Created by free version of 2 PDF
Benzin alınacak
Ankara Belediye Başkanlığından:
1 — Belediyemiz Otobüs idaresi için satın alınacak 1000 ton benzin kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (544000) liradır.
3 _Muvakkat teminatı (25510) lira olup Otobüs idaresi vez-
nesine yatırılacaktır.
4 — Bu işin ihalesi 9/4/948 Cuma günü saat 16 da Belediye binasında ve Belediye encümeninde yapılacaktır.
5 _ ihaleye iştirak edeceklerin 2490 sayılı kanunun 32 İnci maddesi tarifi dairesinde hazırlanmış teklif mektuplarını ihale saatinden bir saat evveline kadar başkanlığa vererek mukabilinde makbuz almaları lâzımdır
6 — Evsaf ve şartlar tutanak ve muamelât müdürlüğü kaleminde ve aynı zamanda Otobüs işleri genel müdürlüğünde her gün görülebilir.
7 _ isteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları.
(3453)
Vsntüp Alınacak
Ereğli Kömürleri işletmesi Genel Müdürlüğünden!
Kapalı zarfla 10.000 metre vantüp alınacaktır.
Şartname;
Zonguldakta Ereğli kömürleri İşletmesi Genel müdürlüğünden, Ankarada Etlbank Genel müdürlüğünden
îstanbulda Etlbank İstanbul şubesi müdürlüğünden alınabilir.
Eksiltme 14 Nisan 1918 çarşamba günü saat 18 da yapılacaktır. Teklif mektuplarını havi zarfların en geç İhale günü saat 15 şe kadar İşletmemiz başkâtipliğine verilmiş elması lâzımdır.
Postada vuku bulacak gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
İşletme idaresi ihaleyi dilediğin® kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir. (3877)
Gümrükten yeni çıkan en taze halis
MORİNA BALIK YAĞI
TAKSİM ECZANESİNE
gelmiştir. *8^—
Kırpıntı kâğıt satışı
Maliye Bakanlığından:
Beşlktaşta Devlet Kâğıt deposunda halen mevcut ve sene sonuna kadar toplanacak kırpıntı kâğıtları pazarlıkla İtinle edileceğinden İsteklilerin 225 lira geçici teminat ile birlikte 30 mart 1848 salı günü saat 14 de mezkûr depoda hazır bulunmaları. (3490)

Comments (0)