Bugün
AKŞAfl AKSA
uğun 8 sahıje
S
TEG E '
KUVVET ŞURUBU
Genel zafiyette nekahet hallerinde, dermansızlık ve alnP zafiyetlerinde kullanılan bîr kuvvet funıbudur,
T 8 O I markajına Dikkat
Sene 30 — No. 10575 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
PERŞEMBE 25 Mart 1948
Sahibi: Necmeddln Sadak — Yaa İşlerini fiilen İdare eden: O. Bildik >— Akşam Matbaası
Atom bombasından sonra
Yeni ve müthiş bir silâh: Radyoaktif bulutlar
Harb patlarsa, Amerika’daki bu keşif neticesinde, iki aydan fazla sürmiyecekmiş
Harb tehlikesinden her tarafta bahsedilmeğe başlandı. İngiltere'de korunma tedbirleri görüşülüyor, Danimarka'da sığınakların yıktırılması durduruldu
Nevyork 25 (AP) — ileri gelen tay-
yare fabrikatörlerinden Glenn L. Martin dûn gazetecilere verdiği bir demeçte, Amerlkada, «Tema* ettiği kimseyi derhal öldüren» bir radyoaktif bulut keşfedildiğini söylemiştir. Martin, bu hususta verdiği İzahat a-rtuında demiştir U:
«Radyoaktif bulutun tesir sahan atom bombasmınkinden daha, geniştir ve dokunduğu yeri llânlhayo radyoaktif hale getirmesi de kabildir. Bulut, rüzgarla oradan oraya gidebilir. Onun İçin, kullanılması ancak rilı gârlann istikametini kati bir şeklide bilmeğe bağlıdır. Aksi takdirde, geri gelip, onu kullananları öldürmesi mümkündür.»
Glenn Martin, Amerikanın elinde şimal Japonya ya atılanlardan çok da ha* büyük atom bombaları bulunduğunu. donanmanın da hedefini arayıp bulan kabili sevk uçar bombalara sahih olduğunu söylemiştir.
Gene Martin'in verdiği malûmata göre: yeni mikrop sLlâbları arasında, tesirini uzun bîr müddet sonra gösteren ve kurbanını muhakkak öldüren silâhlar da vardır. Martin sözlerine devam ederek demiştir kİ:
t reni bir harb kopacak olursa neticesinin İki ay içinde alınacağına kaniim Size anlattığım bu radyoaktif bulutlar meslesf Amerikanın en mühim askerî sırlarındandır. Fakat ilmi bir mecmuada bahsi geçtiği İçin, ben de bu kadarını udylemekte mah-kur görmüyorum.»
Radyo ile sevkedilen mermiler
New-Yotk 25 (A.A.) — Martin, radyo aktif bulut silâhının tamamUe hazırlanmış olduğunu ve lcabettlğl raman kullanılabileceğini bildirmiştir. Nihayet Martin, başında bulunduğu şirketin büyük bir sürate malik ve İsabet kabiliyetleri pek yüksek, «esten süratli ve radlo ile sevkedilen mermiler İmal ettiğini açıklamıştır.
Harb clacak mı?
Nevyork 25 (R) — Haıb olacak mı, olmıyacak mı? Şimdi herkesi meşgul eden soru budur. Buradaki Sovyet mümessilleri, başta Vaşlngton elçisi olmak üzere harbden bahsetmenin vn&nasıj olduğunu; hiçbir milletin harbi istemediğini söylüyorlar.
Amerikalıların hükmü bu kadar ka‘,1 değildir. Gerçi Amerika politika ^damlarının mühim bir kısmı hemen bir harbin çıkacağına kani değildir. Fakat bir kısmı da, kat! ve azimli hareket edilmezsa haîb tehlikesinin baş göstereceği fikrindedir. Nevyork »alisi ve Cumhuriyetçilerin Cumhurbaşkanı namzedi Dewcy, gazetecilerle yaptığı bir konuşmada bu fikri mü daftıa etmiş: demiştir kİ: «Hükümet şimdiye kadar gevşek davrandı. Bugünkü vaziyet bu gevşekliğin neticesidir. şimdi yapılacak şey kuvvetlml-ei, bllna&sa hava kuvvetini büyük ölçüde arttırmak, Trleste meselesinde olduğu gibi kati vaziyet almaktır.»
Güvenlik Konseyinde Çekoslovakya hakkında yapılan görüşmelere de büyük ehemmiyet veriliyor. Rusyanın bu memlekette müdahalede bulunduğu sabit olursa Birleşmiş Mlllriter üyeleri bilvasıta yapılan t^avüze karşı müşterek cephe almağa davet •cllJeeeklerdlr.
Sigorta şirketlerinin vaziyeti
Ankara 24 —. Dünya vakayll ticari ve iktisadi vaziyette kendisini, göstermeğe başladı. Yabancı slgurLa | Şirketleri harb İhtimalinden bahslle .
Amerikan arterlerinin Nnoyork sokaklarında, geçit resmi
harb rizikolarında ban memleketler için hafif bir yükseliş yapmışlardır, şirketler mal t aslim edecek taraflar İçin mukavelelerde fevkalâde haller hakkında İhtiyati kayıtlar koyduruyorlar.
Amerikan ordusu için 11 milyar dolar tahsisat
Nevyork 25 (R) — Başkan Trumau ordu için 11 milyar tahılsa! lıtlyteek ttr.
Avam Kamarasındaki görüşmeler
Londra 25 (R) — Avam Kamarası pasif korunma hakkında görüşmelere başlamıştır. Ban saylavlar ltlraı-da bulunmuşlar ve komünist bir saylav «Aklimizi mı kaybetti?» demiştir. Fakat ekaeriyei bu tedbiri lüzumlu görüyor. Gazetelerden çoğunun mü talâası da bu merkeıdodlr. Liberal
Filistin’de şiddetli çarpışmalar oluyor ArapJar dün Yahudilerin iki kamyon kafilesini tahrib ettiler
Marahall Senatonun Dışişleri komisyonu âralariyle uzun müddet görüşmüştür. Resmi beyanat yapılmamakla beraber Bakanın, Flllstlnln taksimi plânının bir tarata bırakılarak vasi tâyinini neden desteklediğini İzah ettiği sanılıyor. Bakan bu hususta bir kaç güne kadar mühim beyanatta bulunacaktır.
Amerika, Birleşmiş Milletler Genel kurulunun toplanması için resmi dilekçeyi henüz hazırlmanııştır. Amerika evvelâ diğer milletlerin fikirlerini öğemmek İstemektedir.
Bevin’in demecinin akisleri
Lake Succesa 25 (A.P.) — Başkan Turman'ın bugün Filistin meselesi hakkında çok mühim bir demeçte bulunacağına dair bazı haberler çıkmışsa da henüz tamamlyle teeyyüt etmemiştir.
Başka bir habere göre. Bevln'in Filistin hakkındakl yeni Amerikan teklifini îngllterenln kabul etmlyeceğlne ve 15 mayıstan sonra Filistin üzerindeki himaye idaresini muhakkak bırakmak niyetinde olduğuna dnlr geçen gün Avam Kamarasında verdiği demeç Amerlkayı şaşırtmıştır.
(Arkası sahile 2; sütun S dt)
DİKKATLER:
Taşıt memurları nizamların bekçisi olmalı
Umumî nakil vasıtalarında sigara içmeyenlere mahsus yerlerde yasağın tatbik edilmesi temennisinde bulunmuştuk. Neşriyatımıza alâka gösterilmiş. Yasağı tatbik için vapurlara sivil polisler konacakmış. Çiinkü vapur memurlarının ceza kesmek haklan yokmuş.
Bu gibi küçük nlzamctklan bozanları zannımızca nakliye memurları da — cezalı bilet keser gibi — makbuz keserek cezalandırabilirler. Usulü öyle kurarsak, — hattâ bilet üzerinden kendilerine ikramiye verirsek — ancak o zaman bu nizam yürür. İhtilâf vukuunda iskelelerdeki ve istasyonlardaki zabıta işe müdahale ettirilir. Taşıtlara biletsiz binenleri takip için hangi usule başvuruluyorsa, bu işte de o usule başvurulur.
Yoksa, polis kamaradayken sigara içilmez, gidince içilir. Usullerin devamlt olmasını sağlayacak tedbirler almak.
Her şeyden evvel bir mânevi kalkınmaya muhtacız. Pek çoklarımızın yanlış bir telâkkisi var: Maddi medeniyetin muvaffakiyetler kazandığı bu asırda hükmeden kanunların sırf süfli maddiyatla alâkalı olduğunu sanıyoruz: Kâr, para, menfaat... Gaye sırf bunlar...
Halbuki öyle değildir. Muharrik yalnız maddî, yalnız malî, yalnız İktisadî olamaz. Büyük nıânevî muharrikler de var. İnsanlık, bunlara tabi olarak asırlarca medeniyetler yaratabildi. Onların hükümleri hâlâ caridir: Fazilet, hamiyet, feragat, şeref, haysiyet, namus, sözünde durmak, vazifesini yapmak, şahsî menfaatlerini milletin ve insanlığın menfaatleri karşısında çiğnemek, nefsini feda etmek.
Yalnız para, yalnız Ödenek, yalnız bankadaki hesap, yalnız kaçakçılık, yalnız kürk, yalnız şıklık, yalnız İltimas, yalnız katakulli... Hayatın sırrı. bunlardan İbaret değildir.
Tanzimat ricalinin, İttihat ve Terakld İdealistlerinin, Millî Mücadele şehitlerinin para ve menfaatten çok üstün tuttukları mânevi mefhumlara, lâyık oldukları kıymeti İade için, artık karar vermek; karan vakit geçirmeksizin coşkunlukla, âdeta yeni bir mezhep gibi tatbik etmek lcabc-dlyojr. Yoksa, gidiş gidi? değildir,
Bu milletin ekseriyeti temiz süt içmiş İnsanlardır. Halbuki kemirici şer, ortalığı boş bulup
Londra 25 (R) — Flllstlnde dün bütün gün ve bu aabahm erken saatlerinde şiddetli çarpışmalar olmuştur. Dünkü çarpışmalarda 37, bu sabah 31 Yahudi öldürülmüştür. Dün Kudüs -Yafa yolu üzerinde ik! mahalde Arap-lar Yahudllerln kamyon kafilelerine taarruz etmişlerdir. Birinci taarruzda 5 kamyon tahribedllmlştlr. Yahudl-lerden 12 ölü, 30 yaralı vardır. İkinci taarruzda 00 kamyon evvelce tahrip edilen kamyonların enkazına takılarak geçememiş ve Arapların ateşine maruz kalmıştır. Yahudller burada büyük kayıplara uğramışlardır. İngiliz asker! komutanı vaka mahalline giderek Arapları çarpışmayı terket-meğe razı etmiştir.
Bu sabah Skoyos yolunda bir Yahudi kamyonu havaya uçurulmuş, 31 Yahudi ölmüştür.
Londra 25 (R) — Kudüs'te sokak muharebeleri bütün gün sürmüştür. Hayfa'da ve diğer şehirlerde de çar-prşmalar olmuştur. Yahudller Kudüs'te bir Arap teşekkülü merkezini tohribetmişicrdlr. Hayfa - Telâvlv yolunda havan topu düellosu olmuştur.
Amerikanın durumu
New-York 25 (R) — Dışişleri Bakanı
Manzhester Guardian «Geçen hâdiseleri bir daha yaşamaktansa yeni tehlikelerden korunmaya hazır olmalıyız» diyor. Muhafazakâr Daily Te-legraph da diyor kl: «Ortada mesel» olmadığını söylemekle hiçbir »ey kazanamayız. Her İhtimale karşı hazır bulunmalıyız.»
Danımarkada tedbirler
Kopenhag 24 (AA) — DanimarkalIlara ve bilhassa sahil bölgelerinde İka mel eden DanimarkalIlara bu gece radyoda bir demeçte bulunan Danimarka hükümet sözcüsü, görecekleri şüpheli gayri tabi! hor hâdise ve hareketi hükümete bildirmelerini istemiştir.
Danlmarkada bulunan ve harbden kalan eski hava sığınaklarının yıkılması amellyelerlne derhal son varll-masl bugün hükümet tarafından emredilmiştir.
İtalyan seçimi
Geri kalması ihtimalinden bahsediliyor
Londra 25 (R) — İtalya’da
pazartesi günü boşlıyan matbaa’ cılar grevi devam ediyor. Grev neticelenmezse 18 nisan seçiminin geri bırakıl m mı İhtimali vardır. Çünkü oy pusulaları vaktinde basılıp dağıtılamıyacaktır. Devlet matbaası İşçileri de greve iştirak etmiştir.
Grevin Trleste'nin İtalya’ya geri verileceği haberini bastırmamak İçin komünistlerin teşviklle başladığı «öyleniyor.
Komünistler dün akşam Trles-te’de bir nümayiş yapmışlar ve Trleste işinin biricik hal yolu İtalyada komünst bir hükümetin iş başına gelmesi olduğunu söylemişlerdir.
Trieste - Yugoslavya hududu kapatıldı
Londra 24 (A.A.) — Paris radyosu tarafından bu akşam bildirildiğine göre Yugoslavya ile ser-bes Trleste bölgesi arasındaki hudut Yugosiavlar tarafından kapa hlmıştır.
Et meselesi
2 milyon lira sermaye ile bir şirket kuruluyor
Et meselesini halletmek İçin Ankara İstanbul, Erzurum belediyeleri ve ticaret ofisi tarafından bir şirket kurulacağı haber alınmıştır,
şirketin sermayesi 1 milyon Ura Olacaktır. Bu para u8 alınacak koyunlar Erzurum'da kesilerek soğuk hava tertibatlı vagonlarla Ankara ve İstanbul* nakledilecekler, bu şehirler d* tesla edilecek soğdk hava depolarına yerleştirilecektir. Etler İhtiyaç nispetinde piyasaya çıkarılacaktır.
Erzurum mezbahasında kesilecek koyunlann derilerini İşlemek, artıklardan tutkal vs saire çıkarmak sure-tlle da bir et sanayii tesis edilecektir.
Alâkalılar bu teşebbüsü 1yi karşılamakla beraber bunun et meselesini halletmeğe yetmlyeceğl fikrindedirler. Çünkü Erzurum'dan gelecek koyunlar kızıl karamandır. Halbuki İstanbul'da sarfedfllen koyun etinin yarısı kıvırcık ve dağlıçtır. Bu sebeple kıvırcık ve dağlıç temini için de tedbirler alınmam lâzımdır.
40 bin kuzu ihraç edilecek
Ankara 25 (Telefonla) — Haber verildiğine göre; hükümet, 40.000 kuzunun dolarla ihracına İzin vermiştir. Kuzulardan 20 bini mayıs sonuna kadar; diğer yansı da daha sonra sevk-edilecakllr.
Diğer taraftan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük merkezlerin et İhtiyacının karşılanması Işl ele alınmış, bunun İçin bir teknik komita kurularak raporunu 15 gün İçinde hazırlamam istenmiştir.
Maliye Bakanlığı için ileri sürülen isimler
En kuvvetli namzet olarak Tekel
Bakanı Ş. Adalan'dan bahsediliyor
Merhum Hali t Nazmi K fstanbul’a getirilecek,
Ankara 25 (Telefonla) — Halil Nazmi Keşmir'in büyük teessür uyan-ran ölümiyle açılan Maliye Bakanlığı İçin birçok isimlerden bahsediliyor. En kuvvetli namzetler Tekel Bakanı Şevket Adatan, NuruUah Sümer. Fuat Blrmen'dlr.
Bu sabahki Kudret gazetesi bir mü d de t ten beri tarkettlğl Kabine değişikliği rivayetini yeniden ortaya atmıştır.
Ankara 25 — Maliye Bakanlığına kimin getirileceği henüz belli değildir. Tekel Bakanı Şevket AdaJan.Nıırullah Esat Sümer, Esat Tekeli. Muammer Erlş’in isimlerinden bahsediliyor. Şev ket Adalan bu Bakanlığa geçerse Ticaret Bakanının Tekel Bakanlığım deruhde edeceği, Ticaret Bakanlığına da Giresun milletvekili İsmail Sabun-cu'nun getirileceği söyleniyor.
B. Halit Nazmi Keşmir'in cenaze»!
Ankara 24 — Vefatı bildirilen Maliye Bakanı Halit Nazmi Keşmir'in cenazesi, yarın Maliye Bakanlığı ö-nündo yapılacak bir törenden sonra Erzurum treniyle İstanbul* nakledilecektir. Halit Nazmi Keşmir, bir haftadan beri göğü* anjininden rahatsızdı. Buna rağmen çalışıyordu.
Merhumun 15 yaşında bir kız ve 4 yaşında bir erkek oğlu vardır.
lstanbuldaki merasim
Merhum Halit Nazmi Keşmir'in cenazesi yarın saat ? de şehrimize getirilecek: motörle 8lrkeclye, oradan Bayezide nakledilecektir. Cenaze namazı Bayezltte kılındıktan sonra top arabası üzerinde Fatihe kadar nakledilecek. oradan ebedi metfenlne götürülecektir.
Halit Nazmi Keşmir'in genç denilecek bir yaşta ölümü, gerek Ankarada. gerek şehrimizde büyük teessür uyan dır iniştir.
En kuvvetli namzet B. Şevket Adalan
Sovyet - Fin görüşmesi
Müzakereye bu akşam başlanacak
Londra 25 (R> — Finlandiya Başbakanı Pekkala Moskova'ya gelmiş ve dün akşam Molotofla görüşmüştür. Rusya ile Finlandiya arasında dostluk ve karşılıklı yardım paktı aktl görüşmesine bu akşam başlanacaktır.
Ankara'ya kar yağıyor
Ankara 25 (Telefonla) — Dün güneşli bir havadan sonra bu gece başlıyan yağmur sabahleyin kara çevirmiştir. Her tarafa lapa llâpa kar yağmaktadır.
Arada Pir
meydana çıkan fareler gibi her yanı kaplamış bulunuyor. İçtimai hayatımızın hemen her tarafı temizliğe muhtaçtır. Öyle bir hava yaratmalı kİ, haram yine eskisi gibi haram; ve kabahat yine eskisi gibi bari mahfl olsun, iyilik ellerini sallayarak meydanda dolaşsın, fenalık hayâ edip saklanacak delik arasın.
Şu suiistimali, beriki rüşveti, öbür haksızlığı, öteki zorbalığı, daha öteki düzenbazlığı, mülâ-ylm. müsamahalı, fllozofane bir tevekkülle karşılamayalım. Bunlan İktisadi ve mali şartların ile-rûde düzelmesile kendi kendiliğinden elbette düzelecek geçici belâlar saymıyahm. Mânevi bir derlen İş toplanışla; kendi dürüstlüğümüze İnanarak, inandıklarımızı muhitimize de telkin ederek bir zaptu rapt yaratabiliriz. Bu da, maddî bütün zaptu raptlardan daha ehemmiyetli olabilir ve vatanperverliklerin en büyüğüdür.
iki fırka, üç fırka, kaç fırka, kaç hizip isek, evvelâ kendi içimizde bir mânevi temizliğe himmet etmeli; Devlet daireleri, hususî müesseseler, aileler, meslekler. fertler kendi kendileri üzerine bir kontrol koyabilmelidir. İnsanlık her halde büyük İmtihanlara hazırlanıyor. Türk milleti de bu arada ihtimal müşkül günler geçirecektir. Mevcudiyetimizin devamı için bile bu iç sağlamlığı lâzımdır.
Halkçı
Sahi t e 2
AKSAM
25 Mart 1948
SÖZÜN GELİŞİ
Böyle bir zamanda...
Tek partili siyasi hayattan, çok partili siyasî hayata geçtik diye sevinmiştik. Bir muhalefet partisinin hem de kuvvetli bir şekilde kurulması, İlk seçimde Büyük Millet Meclisine elli kadar Milletvekili İle girmesi hepimizi memnun etmişti: Muhalefet, İktidarı daimî kontrolü altında tutacak; memleket dâvaları karşılıklı münakaşa yollla en iyi hal şeklini bulacak; dertlere beraberce çareler aranacak; yanlış adımlar tenkidlere uğnyacağı İçin bir daha tekrarlanmamasına dikkat edilecek...
Muhalefet partisi ban kanunlara dikkati çekmek »metile vazifesini yapmaya başladığı ve memleketin asıl derdi olan iktisadi meselelere «ıranın gelmek üzere olduğunu Uân. ettiği şırada ne yazık ki bir iç buhrana tutuldu Eu İç buhran, yine ne yazık ki, acele hal çaresi bekleyen memleket dâvaları etrafında kopmuş değildir; şahıslar arasındaki çckememezllkten doğmuştur. Muhalefet partisini beraber kurmuş, bir müddet beraber yürütmüş olanlar biriblrierine en ağır »öderi. »öyllyerek halk efkârı Önünde muanzlanm çürütmeğe çalışıyorlar. Gazetelerin bilinci »ahlfeleri haftalardan beri İstifa edenlerin, partiden çıkarılanların. Haysiyet Divanına verilenlerin. İsimleri v* dedikodularda doludur.
Ortada bir muhalefet partisi olduğu halde Lktldar partisi yalnız kalmıştır. Muhalefet, zannederiz, İktidar partisinin İcraatını takibedecek durumda bile değildir. Halbuki dünya, iMncl cihan harbinden sonra en nazik günlerini yaşıyor. Son derece tetik bulunmak mevkiinde olan Türkiye, aynı zamanda kalkınma meselelerini bir an ewei halletmek mecburiyetindedir. Muhalefet partisinin böyle bir zamanda üzerine düşen vazifeyi göremlyecek hale gelmesi arınılacak bir şeydir. Bu buhranın memleket menfaatlerine .zarar verdiği meydanda iken uzayıp gitmesine ne kadar teessüf edilse azdır.
Şevket Radö
Amerika’da askerlik
19-26 yaş arasındaki erkekler silâh altına çağırılacaklar
Londra 24 (AA) — Daily Grâphlcln Vajlnglon muhabirinin bildirdiğine göre; Başkan Truman tarafından to-rilmiş olan tâli ma ta göre; hâlen hatırlanmakta bulunan yeni kur’a u-sulft kanunu hükümlerince 18 ilâ 48 yaş arasında bulunan bütün Amerikan erkeklerinin mecburi askerlik hizmetine tabi olmaları teab etmektedir.
İlk olarak silâh altına alınacak o-lıtnlar 19 llö 20 ysj arasında bulunan erkeklerden müteşekkil olacaktır. Fakat bu yaştan yukarı bulunan Amerikalılar da İhtiyaç hissedildiği takdirde orduya alınabileceklerdir.
Bir uçak 18000 metreye kadar yükseldi
Londra 25 (R) — Havllland - Vampire tipindeki bir av uçağı dünya irtifa rekorunu kırmıştır. B. B. C. nltı havacılık muhabirinin bildirdiğine gö re rekor kırılmış olmasına rağmen, resmi netice ancak yarin uçu» filmi tesblt edildikten sonra bildirilecektir.
Tepkili olan bu Havllland - Vampire ııçağı 18.000 metreye kadar yükselmeğe muvaffak olmuştur. 17,000 metre olan bundan evvelki rekor 1938 de bir İtalyan pilotu tarafından tesis edilmiş bulunuyordu.
îbnissuud İnönü’ye iki güzel kısrak hediye etti Mardin 24 (AA.) — Majeste Suudi Arabistan kıralı îbnissuud taralından Cumhurbaşkanı İnönü'ye hediye edilen safkan iki kısrak dün Nusaybin'ler» geçmiştir.
İtalya’ya ısmarlanan vapurlar
Ankara 25 (Telefonla) — Evvelce İtalya’ya ısmarlanmış olan altı büyük ve İki küçük yolcu vapuru yerine üçü büyük olmak üzere dört veya beş vapurun alınması düşünülmektedir. An-saldo firması mümessili ile Ulaştırma Bakanlığı arasında bu yolda görüşmelere devam edilmektedir.
Okullar arası futbol şampiyonluğu
Bir müddettenberl devam eden okullar arası futbol şampiyonluğu maçları hararetli bir devreye girmiştir.
Cumartesi günü Şeref stadında İki grupun birincileri" olan Galatasaray lisesiyle Beyoğlu İLscsl ve yine kendi gruplarının İkincileri olan Taksim İle Fertenılyal ilseler! karşılaşacaklardır. ünümüzdeki hafta özel okullar şampiyonu 11» teknik okullar şampiyonu karşılaşacaklardır. Müteakip hafta İse muhtelif grupların birinci ve İkincileri arasında final maçları yapılacak ve bu suretle bu ders yılının şampiyonu ve İkincisi olacak takımlar belli olacaktır.
Haberleşme serbesliği
Nihat Erim en mühim komisyona mazbata muharriri seçildi
Cenevre 24 (AA.) — Anadolu ajansının özel muhabiri bildiriyor: Konferans bugün çalışmalarına devam ederek kamlsyonlann seçimini tamamlamıştır. Konferans dört komisyon* »ynlnuştır, Haberleşme hürriyetinin umumi ve esas prensiplerini müzakere etmek vazifesi İle mükellef olan ve bu İtibarla konferansın en ehemmiyetli müzakerelerine şahit I olacağı anlaşılan bu komisyonun maz bata muharrirliğine İkinci delegemiz Nihat Erim seçilmiştir. Bu seçim konferans mahfillerinde heyetimize karşı olan sempatinin tezahürüne vesile teş kil etmiştir. Nihat Erimi, Yunan delegesi teklif etmiş ve Akdeniz memleketi hasebiyle Yunanlstanın bu teklifi yapmaktan şeref duyduğunu kaydettikten sonra Nihat Erimin devletler arasındaki kıymetli mesaisini anmış ve bundan dolayı da Türk delegesini bu mühim vazifeye teklif etmekten sevinç duyduğunu söylemiştir. Yunan delegesinin bu teklifi, derhal İngiliz delegesi Devlet Bakanı M. Hector Mac Nell tarafından teyit olunmuştur.
Mahsul vazıyeti
Bozova 24 (AA.) — Müsait
yağmurlar sayesinde İlimiz çevresinde bilhassa Harran ovasında bereketli olacağı olmuştur. Halk ve ümitlidir.
İlçemizde ve mahsulün çok şimdiden belli gayet memnun
Batavya’da şiddetli deprem
Berne 25 (R) — Bugün Bata-vla’da son derece şiddetli bir deprem kaydedilmiş olduğu bildirilmektedir. Javadan alınan haberlere göre olağan üstü bir kuvvette olan bu deprem esnasında Batavia rasathanesindeki bütün sismograflar kullaıulmi-yacak bir hale gelmiştir.
Çekoslovakya’nın Paris elçisi istifa etti
Londra 25 (R) — Patisten bildirildiğine göre Çekoslovakya’nın Fransa büyük elçLsi Nesek istifa etmiştir. Büyük elçi son haftalar zarfında meydana gelen siyasi buhrandan sonra memleketini artık Fransada temsil etmeya imkân kalmadığını Fransız hükümetine bildirmiştir.
İsveç kıralı rulet ve bakara oynadı
Paris 25 (R) — Nişte İstirahat etmekte olan İsveç kıralı bu yıl ilk defa olarak rulet ve bakara oynamakla vakit geçirmiş va neticede ehemmiyetsiz miktarda para kaybetmiştir. Kıral kendlsl-le görüşen bir gazeteciye tenisten sonra en sevdiği şeyin rulet ve [bakara olduğunu söylemiştir.
Amerikan yardımı
Malzeme dolu beş vapur yakında limanlarımıza gelecek
Ankara. 33 — Amerikan Kongresinde izahat vermek ftıers Amerika, ya giden Askeri yardım heyeti balkanı Oenernl Mo Brldeln şehrimize döndüğünü yazmıştık. General Brlde, dün bir basın toplantısı tertib ederek gazeteciler» İzahat vermiştir. Yardım heyeti balkanının söylediğine göre, Türkiye V» Yunanistan* yapılacak yeni yardım 273 milyon dolardır. Fakat bunun ne kadarının Yunanistan* ve ne kadarının Türklyey» verileceği heaüa teshil edilmemiştir.
General Mae Brlde ezcümle demiştir ki:
«— Türk İyeye yakında malzeme
Demokrat Partisinde
6 Milletvekili daha partiden çıkarıldı — C. Baffar Erzincan’da bir nutuk söyledi
Ankara 25 — Demokrat Parti mtr-kex haysiyet divanının dünkü toplantısında genel kuruldan istila eden 6 milletvekilinin dosyaları tetkik »dilmiş ve Yusuf Kemal Tengtrşenk, Emin Sazak, Ahmet Oğus, Haşan Dlnçer, Enis Akaygen, Ahmet Tahtakılış olmak üzere altısıtiın da Demokrat partiden İhracına karar verilmiştir.
Divan. Hfimid Şevket İnce’nin başkanlığında Kenuıl özçoban, İhsan Şerif özgen, Ahmet Verlroğlu, Basit
çent uzgen, Anrneı vctuv&iu, onsu --------- ---- - - ’ "
Ba^k. «yUpBabri Enb »Ia *»•
_ . . _ ..... -- ...... vnmrnİiiT» iTVMuınV «ÜManılnlfal bir
Behlç Koryûrek'ten müteşekkildir.
Divanın bu İhraç kararında, bu alü milletvekilinin Demokrat Partinin mftnevl şahsiyetini tahkir nıaksadlle bir takım hareketlerde bulundukları ve tüzüğün maddel mahsusasma tevfikan Demokrat Parti ftzalığından çıkarıldıkları kaydolunmaktadır, aou 4yde(Sfla kyt—
Celâl Bayar Erzincan’da
Erzincan. 25 Demokrat Parti Genel Başkanı Celâl Bayar, dün öğle üzeri Beledir» bahçesinde toplanan Demokratlara hitaben bir nutuk söylemiştir.
Genel Başkan, kendi partilerinin yasasına sadık kalmayanlar* temas ederek, onlann ylna parti hükümleri İçinde muhakeme edileceğin] ve bu hareketlerin nizam altına konulması
Ankara cinayeti
Bir kaçakçılık
Ekonomi Bakanı
Ankara’da hâdise yerinde tatbikat yapıldı
t-ekrarlandı. Bu rolü. Tiyatro aktörlerinden
Ankara 25 — Bolu ağır ceza mahkemesinin son talimatı gerekince dün, Himayel Etfal apar-tımanının önünde, doktor Naci Arzani öldüren kaatilln kaçışı sahnesi ---------’ -~ '■ —
Küçük Ahmetle Muzaffer yaptılar. Tatbikatta Haşmet Orbay’ın vekili Feridun Soğütlügll ile gazeteciler bulundu. Kaatill elinde tabanca İle kaçarken gören kapıcı İzzet, fotoğrafçı Rlfat ve Rıdvan *yn ayrı dinlendiler. «Kaatil kaiçı-yorl» diye bağıran hizmetçi Sultan, kaatilln kendisini nasıl tehdit ettiğini söyledi.
Tanzim edilecek tatbikat evrakı Bolu'ya gönderilecektir.
Amerika’da kömür grevi
Nevyork 25 (R) — Kömür grevi yüzünden Amerikan şimendiferlerinde nakliyat azaltılacaktır. Truman bu grev hakkında tahkikat yapılmasını bildirmiştir.
Filistin'de
(Baş tarafı 1 inci sahijede)
Diğer taraftan, Güvenlik Konseyinin dünkü toplantısında Amerikan mümessili Varren Austin'in konuşması d* hayret uyandırmıştır. Zira, Ame rtkanın, Filistin meselesinin halli İçin Genel Kurulun toplantıya çağrılmasını teklif edeceği bekleniyordu'. Bu değişikliğe Bevln’ln demecinin sebep olduığu ileri sürülmektedir.
Flllsttnin taksimi halkındaki kararı Amerikanın desteklemekten vaz
ı jj ruutu manın acnıcKiomettıen »az .razar gunu /kayseri ae yapua-. geçmesi üzerin* Yahudiler arasmda cak olan Türldyo kır maçlarında hasıl olan memnuniyetsizliği gider- *------ ------ —
. mek İçin yeni bir çaTe düşünüldüğü da bildirilmektedir. Bun* göre. Başkan Truman yin® eski teklifine döne-
ı cek. Filistin e 100.000 Yahudi alınma.-
«mı ı»ı.yaa;kitr. IjKi'y, hareket etaltflı.
dolu baş gemi gelecektir. 10 bin tonluk bir malzeme gemisi d» 3 gün sonra gelmiş olacaktır. Bundan sonra gelecek malzeme tamamen depoların, n ak üyenin ra Umanların hacim ve kabiliyetlerine bağlı bir İştir. 1 mayısa kadar bütün uçaklar TürUyeye gelmiş olacaktır. Asıl malzemeden sonra yedek parça getirilmesi İki »ene sürecektir.»
General sözlerini »öyle bitirmiştir:
(— Türkiye, kendisine bir hücum yapılmadan evvel, düşünülmesin! lcab ettirecek kadar kuvvetli olacaktır.»
İle başarıya süratle erişileceğini tebarüz ettirmiştir.
Nutuktan sonra sinem* salonunda bir toplantı yapılmış, burada da Adnan Menderes ile diğer Demokratlar söz almışlardır. En son söz alan Celfıl Bayar, bir dedikoduya temas »deleceğin! söyleyerek demiştir ki:
«— Diyorlar kİ ben. Demokrat Parti Başkanı Celûl Kayar, Devlet Reisi İnönü'ne gitmişim ve demişim ki «Demokrat Parti ekseriyeti elde ettiği
yapacağız.» Arkadaşlar düşününüz bir kere... Ben. karşımızdaki rakip Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanın a böyle bir vaidde bulunabilir miyim? Bize, türlü maksatlarla hücum ve isnadlarda bulunanların bu kadar m fenasız ve mantıksız çarelere başvurmaktan başka çareleri kalmamıştır.»
Gece Celâl Bayar şerefine verilen ziyafette Erzincan valisi, belediye başkanı, partiler başkanlan da bulunmuşlardır.
Celfel Bayar ve arkadaşları bugün Ankara’ya hareket edeceklerdir,
Refik Koraltanın demeci
Demokrat Parti kurucularından Refik Kora itan Fatih Demokrat Parti menstrplarile bir konuşma yapmış ve Dem otat lor kısmi seçimi kazanırlarsa umum! eeçlm yapılmasını İsteyeceklerini söylemiştir.
Kars vapuru elektrikçisi ve ahçısı Newyork’ta yakalandı
Nevyork 24 (AA) — Nevyork polisinin uyuşturucu maddeler masasın* mensup memurları Türk bandıralı Kars şilebinin elektrikçi vs aşçısını yakalamışlardır. Bunlar, birinin üzerinde altı libre afyon, diğerinde de bir libre esrar olduğu halde gemiden çıkmağa uğraşmakta idiler. Yakalanan bu maddelerin kıymeti 60 bin dolardır.
Kars gemisi Türkiye İçin tank yüklemekte olup bu hafta sarfında hareket edecektir.
Balıkesir ve Buısa’da ekmek buhranı
Bu sabahki gazetelerin yazdıklarına göre; Balık esirde üç gündenberl ekmek buhranı vardır. Bir çuval un 25 liradan 31 liraya fırlamıştır.
Bursada fırıncılar dün de İhtiyaçtan az ekmek çıkardıkları İçin ekmek satan yerlerin önü çok kalabalıktı. Belediye bu vaziyet karşısında fırıncıların ellerindeki un ve buğday miktarını gösterir beyannameler İstemiştir. Mevcut unun 15 günlük İhtiyaca yeter miktarda olduğu görülmüştür. Belediye ayrıca Ofisten 1000 ton buğdayla 2000 çuval un istemiştir.
Kanavîçe ve teneke tevzii
Vilayet dağıtım bürosu dün toplanmış ve bir miktar kanavlçe İle nekcnln tevziine karar vermiştir.
te-
Türkiye kır maçları
Pazar günü Kayseri'de yapıla-
İs tan bulu temsil edecek Fenerbahçeli Ali Pulat, Defterdardan Ferhat Baha, Tekelden Şaban tbrahlmden teşekkül eden takım bu sabahki Torna ekspreslle Kay-
Yüce Divan
Kereste işinin tetkikine dün de devam etti
Ankara 24 — Yüce divanın bugün 30*1 10 da Halil özyörük'ün Başkanlığında yaptığı birinci oturumda lyl-dere kereste fabrikasının satın alınmasından sanık tutulan eski Bakan Suat Bayri Ürgüplü'nOn sorusuna devam edilmiştir.
Savcılık tarafından fabrikanın satın alınmasında geçen muameleler» dair sanıktan ban izahat ı «inilmiş v* bunu mötaaJap aynı meseleden sanık olan, eski Tekel Genel müdürü Hurrem Şerenln sorgusu yapılmıştır. Hurrem Şeren, İdarenin durumunu yeni bir fabrikaya ihtiyaç bulunup bulunmadığını münakaşa »den yansını geri alarak, yerine mübayoayı mümkün kılacak diğer bir yacıyı ikame etmek, tomruk verilmediğini v* verllemjyeceğtn] bildiği fabrikanın, satın alınmasına mâni olmamak, kıymet takdiri İçin mahallin» mütebu-sıs bir heyet göndermemek v» bilâkis Bakanın amısu dairesinde mübaya-ayı «ağbyacak müsait rapor istihsali İçin mahalline Cemal Civeleği göndermek maddelerinden Yüce divana şevke dilmiş bulunuyordu!. Sanık, kereste fabrikasının satın alınma İşinin İdareye intikali, bu hususta cereyan eden muameleler, Bakanlıkla yapılan muhaberat t» satın alınma karan etrafında urun İzahat vermiştir.
Esat 13,20 de oturuma ara Terlimi»; saat 18 te yapılan fitine! oturumda, mahalline mütehassıs bir tak diri kıymet heyeti göndermemek ve mübayaa kararma esas olacak lüzum müzekkeresinde, İki raporda mevcut malûmattan mübayaaya elverişli o-1 anlarını alarak, aleyhteki! erini mes-kût bırakmak ve ilgili encümende bu hususta reyin! kullanacak fezaları aydınlatmamak maddelerinden sanık tutulan Tekel Genel müdürlüğü İspirto ve İspirtolu İçkiler tşleri müdürü Ömer Refik Yaltkayanın sorgum yapılmıştır.
Duruşmaya yarın da devam edilecektir.
Başbakanın seyahati
Ankara 25 (Telefonla) — Başbakan Haşan Saka bu ayın sonunda muhtemel olarak Eralncana gidecektir. Başbakanın bu seyahatinde Ekonomi Bakanı Carlt Ekinin refakat edeceği hakkmdakl habelrer teeyyüd etmekte dlr. Başbakanın bu seyahatinde Raman mıntakasına giderek petrol vaziyetini mahallinde tetkik edeceği d» anlaşılmaktadır.
Dün akşam Ankara’ya döndü
Bir kaç gündenberi şehrimizde bulunan Ekonomi Bakanı Cavlt Ekin, dün »kjâmkl ekspresi» Ankara'ya dönmüştür. Bakan, gazetecilere, Amerikan yardımının memleket eko nouılslnde mühim rol oymyacağını söyledikten eonra husus! sermayenin yapacağı işlerle devletin hangi sanayi kollarında çalışacağı maline de şu cevabı vermiştir:
«Türklyede — husus! kanunlarla menedilmiş olan saha tb mevzular hariç — her türlü teşebbüslerin kurulması ve işletilmesi tamamen serbesttir, Bu durum tnüva cebesin de İse hususi sermayenin sınırlarını tahdit etmek gibi bir düğünce?» yer verilmesi hatalı olur, Devletin, hangi sanayi kollarında hagi ölçülerde çalışmacı gerektiği mevzuuna gelince; iktidarda bulunan O. H. P. programında bu keyfiyet etrafil» açıklanmış bulunmaktadır.
Kaldı k!, memleketin ekonomik bön yesin! her bakımdan incelemek vazifesi! e kurulması derpl» edilmiş ve kanun tasarım da İkmal edilmek üzere olan ekonomi genel meclisinin çalışmaları sırasında bu mevzuların gereken ehemmiyetle ele alınması tabiidir.»
TEŞEKKÜR
ölümü ile ben! amansız acılara boğan eevgm «im Katina Çolakoğ-lu*nun cenaze töreninde bulunmak ve cenazesini ebedi istlrahatgahma kadar taldbetmek, çelenk göndermek, mektup ve telgrafla teselliye »İtap etmek sur etile naçiz şahsıma karşı yüksek alâkalarını estrgemlyen güzide ve pek muhterem dost ve Aşinalarım* *yn ayn minnet ve şükranlarımı bildirmeğe teessürüm lmk&n bnukmadığından keyfiyetin muhterem gazetenizle kendilerine lblfeğını saygı 11e rica ederim.
Udi
Marko Çolakoğlu
Yunanistan’da
Hükümete yeni yetkiler verileli
Atina 34 (AX) — Bugün Başbakan' tarafından İmzalanan ve resmi gazetede yayınlanan bir kararname He hükümet üyelerine olağanüstü yetkiler verilmiştir.
Bakanlar, mili! ihtiyaçlar* uyguff olarak kendi emirlerinde bulunan ser rialerd» sivil seferberlik ilin etmeye yetkili kılınmışlardır. Bivl] seferberlik komitesinin başkanj sjfaliyle Başbakan, fikri seferberlik, çete harekâta masında ölenlerin ailelerine yardım etmek İçin alınacak tedbirler • va kadın erkek bütün İşçUerin milli birliğe İştirakleri meselelerin! müzakere etmek İçin hu komiteyi toplantıya çağırabUecektir.
Tesalya’da muharebeler
Atina 24 (AA.) — Ordu blrllkJerl, dün Tesalia’mn kuzeyinde Plerrla sırt L&nndA bulunan partizanların genel karargâhını işgal etmiştir.
Resnl bir tebliğe göre, partizanların kayıpları şimdiye kadar 887 kişiyi bulmuştur. Epir'ln kuzeyinde Konfça bölgesinde topçu düellosu olmuştur. Partizanlar tarafından atılan 4 obüs Konlçe »ehrlne düşmüş ise de hasar yoktur.
Ingiliz - Ürdün anlaşması
Bağdat 24 (AA) — İngiltere İle Ürdün arasındaki antlaşma Irakla ga yet fena karşılanmıştır, Ürdün Başbakanının Irakı ziyaret edeceği haberi Üzerine Bağdatta gösteriler yapıl-
Bu gösteriler ve basının yaptığı neşriyat yüzünden. Başbakan Bağdadi! gitmekten vazgeçmiştir. Ürdün hükümeti istişarede bulunmak üzere Bağdat elçisin! çağırmıştır.

B. Numan Menemencioğ-lu Cenevre’ye gitti Parla 24 (A.A.) — Türkiye
büyük dçlsl Meneıneneloğlu, halen Cenevre’de bulunan Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak’a mülâki olmak üzere bu akşam Pa- • risten ayrümıştır. Büyük elci, önümüzdeki cumartesi ptaü Paris’e dönecektir.
I.."b"o.....«...S...*....i
İstanbul Borsasınm 2473/1848 Halleri
ÇBKL!R
Lornfra 1 Sterlin 11.3858
Ne w - York 100 Dolar 282.—
Parla 100 Fransa f. 1.3030
Cenevre 100 İsviçre f. 85.7270
Amsterdom 100 Filerin 1O5.5468
Brüksel 100 Belçika f. Ö.38S7
Prag 100 Çtko kr. 5.60
Stokholm 100 İsveç Kr, 77.0800
Lizbon . 100 Eskudea 11.2495
E8HAM VK TAHVİLAT
% 7 Faizli T&hTÜlBT
81V1S . Erzurum 1 Kapanış 20,50
Bıva» - Erzurum 2-1 20.32
1941 Demiryolu I 21.85
İMİ Demiryolu H 20.30
1941 Demiryolu IH 21.25
Milli Müdafaa I 20.60
MIH! Müdafaa H 20.65
MIIH Müdafaa m 20.40
Mil]! Müdafaa IV 20.60
% 8 faizli Tahviller
W «I İrTn nr I 86.15
Kal kınımı U 96.31)
Kalkınma m 90.40
1941 Demiryolu VI 96.35
»5 Ö falri! Tahville!
1833 Ergani 24.—
1938 tkramlyeU. 21,40
MUİ! Müdafaa 21.80
Demiryolu IV 96.30
Demiryolu V 96.80
Anadolu Demiryolu Grapn
Tahviller 1 - 2 103.50
Hisse senetleri % 8 B5.50
Mümessil senet 73.50
Şirket hisseleri
Merkez Bankası 135.—
İş Bankası 25.-
T. Ticaret Bankan 505
Aslan Çimento 10.—
SARRAFLARDA AL3TN
Gulden Batış 87.40
Türk llraa âs oo
Sterlin 60.—
KülÇB 5.54
Reşat 43.40
• TAKVİM • -
1 cemazlyelevvel 14 — Kasını 139 |
İmsak. Gü. Öğle İkindi Ak Y.t-ı
E. 9,49 H.30 5.54 9,23 12,00 1.32 İV. 4,14 5,56 12,20 15,49 18,27 19,58

S5 Mart İM9
AKŞAMDAN AKŞAMA
7 çocuklu kadınlar
Pünyantn siyasetini ellerine alırlarsa harb çık-mazmtş; bizim mahalle bakkalı böyle söylüyor, pek haklıdır
Üstat Yalıya Kemal’in aynı gamanda diplomat olduğunu jıerkes öğrenmiştir. Büyük şair hem tarihi iyi bilir; hem de ta-rihl malûmatına dayanarak, dünyanın gidişi hakkında mütalâalar beyan eder.
İkinci umumi harbden evvel bir gün, dünya ahvalini konuştuk, konuştuk da, Yahya Kemal r- şüphesiz şimdi hatırlamadığı, fakat benim aklımda yer eden — çu sözleri söyledi:
— İki intihanın yani münevverlerin, yahut aşağı tabakaların kurduktan hükümetler diktatör vari oluyor. Tarihe bakınız: Aristokratlardan faşistlere kadar münevverlerin kurdukları rejimler ve amele sınıfının Rusyada kurduğu rejim diktatörlüktür. Buna karşılık, orta sanılın (dükkâncıların vesair küçük sermaye sahiplerinin) hükümetleri yumuşak başlı oluyor; hürriyete dayanıyor. Onların yaman bir siyasî insiyaktan vardır. Bu tabaka İnsanlar, memleket İdaresini herkesten lvl biliyor. îşte İsviçre!
Şimdiki dünyanın bir tarafında şahsen çok âtim, fazıl diplomatlar hükmediyor mu, tâyin edemem. Fakat Garp dünyasının başındaki kadro, mühen dişlerde, hukukçuları)e, sair maddî ve manevî bilginlerde beşeriyetin iyi yetişmiş münevverleridir. Onun İçin, kumanda dizginlerini ellerinde sımsıkı tutuyorlar. Gözleri pek insanlardır. İkinci cihan harbinde Almanya Rusyaya karşı harb ettiği zaman radyonun başında nasıl heyecanla beklediğimizi hatırlarım: «Acaba Churchill hangi tarafı tutacak?» diye merak içindeydik. İngiliz muhafazakârları, arkasından Amerika, kayıtsız şartsız Almanyayı mağlûp etmeğe karar verip bolşevik Rusya ile iyice bağdaştı.
O zaman. Türk efkârı umumi-yesl içindeki dükkâncıların, küçük sermaye sahiplerinin ve umumiyetle halkın hayretini hatırlarım:
— Almanya mağlûp edildikten sonra, şu Amerikalılarla İngiliz-ler acaba Rusyaya sözlerini nasıl geçirecekler? Rusya kendine mahsus bir siyaset takibetmeğe kalkmıyacak mı? Zahir bizim aklımız ermiyor. Bu koca diplomatların bir bildikleri olacaktır. Onlar istikbali elbette bizden daha İyi görüyorlardır.
Halbuki bakkal çakkalın, uzağı, meşhur İngiliz muhafazakârlarından daha iyi gördükleri meydana çıktı. Zira pek kısa zaman sonra büyük devletler aralarında çatıştılar. Mademki bu derece anlaşamamışlar, ne demeğe İkine! dünya harbinde öyle bir sivaset gütmüşler? Bu ne kadar ufuksuzluktu I
Şimdi esefle görüyoruz: Üçüncü bir cihan harbinin zemini süratle hasırlanıyor. Rusyamn 50 bin tayyaresi varmış. Anglo Amerikanlarınki elbet daha fazladır. Üstelik 400 atom bombalan var. Üçüncü umumî harb, İşte böyle bir belâ yağmurunu İnsanlığın üstüne yağdırmak üzere hazırlanıyor, hazırlanıyor.
Bu vaziyet karşısında acaba, Yahya Kemal üstadımızın siyasetini pek takdir ettiği bakkal çakkal esnafı ne düşüyor? Onların insiyaklarından n.e gibi bir fikir çıkmaktadır?
Bunu merak ettiğim için kendi semtimin bir bakkalı ile tramvay beklerken çene çalıyorum:
— Fena hazırlanıyorlar. — dedim. — Siyasî ufuktan kara bulutlar kapladı.
Tezgâhının üzerinden eğilip bana şu sözler! söyledi:
— Elimde olsa, bütün dünyanın Millet Meclislerini kimlerden kurardım. biliyor musun? Yedi çocuklu kadınlardan. Harb ve sulh kararlarını ancak onlar versinler. Onların verdikleri hükümler elbette en doğru olacaktır. Medeniyeti de, evlâtlarını da koruyacaklardır.
Zannederim. bundan daha mantıklı bir siyasî projeyi, İlk
Verem paviyonu
Hastaların gıdalarına bilhassa itina ediliyor
Cerrahpaşa hastanesinin İki yüz yataklı yeni verem paviyonumın yarısının paralı, yansının meccani hastalara tahsis edildiğini yasmıştık. Bıı pavlyonda tedavi altına alınan lıu-tal&rın bir an şifa bulmalarına ehemmiyet verildiği gibi — paralı veya meccani hlg bir fark gözetilmeksizin — kuvvetli gıdalarla beslenmelerine hastane baştabipliği bilhassa ehemmiyet vermektedir. Gıda listeleri hastanın iyileşmesi v» kuvvetlenmesi için tam kalorili tertlbedllmlştLr.
Sabah kahvaltılarında ya peynir, ya tereyag, mutlaka bir yumurta ve behemehal reçel verilmektedir. Buna süt de İlâve ediliyor. Sabahlan çay verildiği takdirde İkindi zamanı da İkinci yumurta veya süt fçlrllmtkto-dlr.
öğle yemekleri, et, mevsimin sebzelerinden biri, hamur tatlısı; pUiv veya börek; akşamları da ct, yoğurtlu veya zeytinyağlı bir yemek ve yahut mercimek ve emsali gibi kuvvetli bir sebze ve kompostodur.
Bu yemek listeleri sayesinde hastaların tedaviler! kısa zamanda temin ediliyor.
Devlet operası
2 nisan cuma günü Ankarada açılıyor
Devlet Opera binası 2 nisan cuma günü açılacaktır. Devlet Operasının açılışı için özel bir program hazırlanmıştır. 2 nisan cuma günü değerli kompozitörümüz B. Ahmet Adnan Saygon’un bestelediği ve B. Salâhat-tln Batun'un yazdığı «Kerem İle Aslı» operasının birinci perdesinin İlk sahnesi temsil edilecektir.
Ayrıca BB. Cemal Reşld Rey, Ulvi Cemal Erkin ve Necil Kâzım Akses'ln muhtelif eserlerinden mürekkep bir konser verilecektir.
Bu temsilden sonra opera sanatkârları «Karinen» operasının temsili için çalışmalarına başhyacaklardır,
Halil Nazmi Keşmir için
Hallt Nazmi öldü.
Genç denilecek bir yaşta hayata Sözlerini kapayan değerli devlet adamı Hallt Nazmi, onu ancak yakından tanıyanların bildikleri bir Alem, başlı başına bir varlıktı.
Kışa süren hayatı birbirini takl-beden muvaffakiyetler silsilesi oldu. Miilklyenln parlak dereceli mezunu, muvaffak maliye müfettişi Hallt Nazmı bey slraslyle Maliye Vekâleti na-kld işleri umum müdürlüğü, İktisat ve Ticaret Vekâletleri müsteşarlıklarında memuriyet verdikten sonra, Büyük Millet Meclisinin altıncı devresi sonlarında Tokat mebusluğuna seçildi. Ayrıca beş sene müddetle Mülkiye mektebinde maliye profesörlüğü yaptıktan sonra 1040 ağustosunda' İktidar mevkiine gelen Recep Peker kabinesinde Maliye Bakanlığına getirildi ve Recep Peker'ln istifasından sonra teşekkül eden Haşan Saka kabinesinde Maliye Bakanlığı mevkiini muhafaza etti.
Bugün toprağa vereceğimiz Hallt Nazmi arkasında silinmez hâtıralar bırakmıştır. Çok ciddi ve belki biraz haşin bir yüzü, fakat pırlanta gibi bir kalbi vardı. Fenalık nedir bilmez ve kendisini çekemediklerini bildiklerine dahi İyilik yapmaktan bir an geri durmazdı. Prensip sahibi ye pervasız İdi. Hiç kimseden korkmaz, fikir ve düşüncelerini bütün açıklığı İle söylemekten çekinmezdi. Maliye müfettişi Halit Nazmi ne ise Maliye Vekili Hallt Nazmi de o İdi. Kapısı her zaman her vatandaşa açıktı. Memleketin bütün dertlerini yaklnen bilir ve ıstırap duyardı. Deruhte ettiği mesullyetll ve büyük vazifelerde karakter ve seciyesinin nezaketinden bir an bile şüpheye dllşûlmemlştl. Memleketine daha uzun seneler hizmet edebileceği bir çağda ebediyete İntikal! memleket ölçüsünde bir kayıptır.
Memleket değerli bir evlâdını kaybetti.
Türk milleti sağ olsun.
Yekta Teksel
çağlardaki filozoflar da, yeni asırların ıslahatçı ve inkılâpçı idealistleri de. verememişlerdir.
Yedi çocuklu kadınların reyine dünyayı terketsek sanmam kİ yedi asır muharebe yüzü görelim... Ve sanmam kİ medeniyet başka rejimlerde bu derece bir altın devri yaşıyabüsln.
(VA - Nft)
Her sene verilen Basın balosu, ilânlarda önceden haber verildiği gibi, bu sene de parlak oldu. Nasıl parlak olmasın ki, şehrimizin muhtelif sahalarda parlamış şahsiyetleri ve onların dalma pırıl pırıl olan yakınları Basın balosunun baş davetlilerini teşkil ederler. İstanbul-da tanınmış terzilerin bu baloyu parlatmak İçin aarfettlklerl gayretlere, İstanbul vapuru İle dünyanın bütün moda merkezlerine ko-nabllen Pan Amerikan uçaklarının gayretleri İnzimam edince Basın balosunun sönük olmasına İmkân kalmıyor. Ncteklm Basın balosunda bu sefer kıyafet mecburiyetini kaldırarak herkesin gündelik elbiseleriyle gelmelerine İmkân vermeği bir an düşünen İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, balonun «sönük» olacağından korkarak baloculuğumuzda bir kıyafet İnkılâbı yapmaya cesret edememiştir. Bu İnkılâp gerçe, fraktan çoktan beri mütenefflr olan erkekleri pek memnun edecekse de, Basın balosunda en büyük zevki, moda cereyanlarının çiçeği burnunda modellerini eşe dosta göstererek ahbap çatlatmakta bulan monden hanımlara bir darbe tesiri yapacak, balonun semtine uğramak lüzumunu katiyen hlssettlrmlyeceklL Basın balosunun Gazeteciler Cemiyeti İçin bir «moda meselesi, değil de bir «gelir meselesi» olduğunu düşünürseniz. bir nevi 7 Eylül kararına benzemesi muhtemel olan bu kararı almakta gazetecilerin tereddüt etmesin! haklı bulursunuz sanıyorum.
Moda haberleri
Basın balosu elbise bakımından cidden parlaktı. Seyahati seven, pek az bir dövizle en pahalı kumaşları satın alıp diktirmek sanatına vakit vatandaşlarımız sayesinde bu sene İnce belli, geniş kalçalı, bol etekli gece elbiselerinin moda olduğunu öğrendik. Dantel başörtü modası henüz geçmemiş ama, bunların her türlüsünü her kes edindiği için son görüşümüz olsa gefektlr. Dantellerin pek şatafatlıları yanında, alelâde oltnıyanları bile kadınların tepesinde İdi. Moda hazretlerinin sadık tebaası olarak tanınmış bir kaç davetlinin üzerindeki elbiseler pul İşleme gece elbiselerinin henüz tahttan inmediğini haber veriyordu. Askısız, arkadan bele kadar açık gece elbiseleri güzel ama, «ön kısınılan ha düştü! Ha düşecek!» tarzında, bir rivayete göre yersiz, bazı terzilerin bunları ustalıkla tu t tu ra m ad ıklarım bilenlerin İddiasına göre ise gayet yerinde heyecanlara sebep oluyor.
Prenses Nilüfer baloda
Amerlkadı en son çıkan moda, şalı andıran, önleri uzun gece kaplan imiş. Bunlardan birini, balonun davetlileri arasında bulunan. Haydar-flbad nizamının gelini prenses Nllü-fer'ln sırtında gördük. Az daha modayı o getirdi sanacağımız sırada baktık kİ bizim tanınmış monden hanımlarımızdan bir ikisinin üzerinde dalıa parlakları vari
Kocaeli tankeri
Devlet Denizyolları İdaresinin Ame-rikadan satın aldığı «Kocaeli» tankerinin hareketi bir hayli gecikmişti. Bu gemi hakkında verilen son malûmata göre «Kocaeli» tankeri 11» martta Fllâdclliyaya gitmiş ve oradan yüklediği 500 ton yükle Arubaya hareket etmiştir. Gemi 27 mart cumartesi günü oraya varacak va alacağı hamuleyi muhtelif boşaltma limanlarına götürecektir.
İstanbul vapuru yarın geliyor
Devlet Denizyolları İdaresinin «İstanbul» vapuru yarın saat 12 de «Batı Akdeniz hattı» seferine çıka-: çaktır.
Sinir ve akıl tedavi müesseseleri
Memleketimizin muhtelif bölgelerinde açılması düşünülen yeni filnlr ve akıl hastaneleriyle enstitüleri hakkında tetkikler ilerlemektedir. Bu maksatla Sağlık Bakanlığı tarafından Ankaraya davet edilen doktor Ethem Vassaf şehrimize dönmüştür.
Bakanlığın tatblkına karar verdiği on yıllık sağlık plânında açılması lüzumlu görülen sinir ve akıl tedavi müesseseler İne de yer verilecektir.
Basın balosundan intibalar
Basın balosu her seneki gibi bu sene de parlak oldu
Nasıl parlak olmasın? — Gelir meselesi yüzünden yapılamıyan inkılâp — Haydar Abad nizamı’nm gelini — En yeni sinema artistlerini tanımıyan gençler — Zobu dansı ve kabaramayan hındî — Dam fazla olunca.,.
Belediye otobüsleri
Londra’ya giderken şehrimize uğrayan prenses Nllüforln baloya gelmesi, kendisini merak edenler İçin bir sürpriz oldu. Balo başladıktan sonra uzun müddet boş duran bir masaya prensesin bir ahbablyle geldiğini gördük. Kendisine İlk beyanı hoşâmedl eden zat Cumhuriyet’çl Felek oldu. Sonra balo halkından kimi masasına oturarak, kimi masasının önünden geçip meşhur olan güzelliğini ve elbisesini uzaktan inceleyerek ziyaret resmini İfa ettiler.
Yalnız dikkat ettim: Refik Iialld hiç oralı olmuyordu. Ortada, sinema artistlerinin taklldlerlnl yapan bir genç onu pek sarmıştı. Bazan «Bravo!» diyor, bazan da «Olmadı!» diyerek beğenmediğini belli ediyor, masasında oturan ve ta kildi eri yapılan sinema artistlerini bir türlü tanımıyan genç ahbaplarına da «Yahu sîzler ne biçim gençlersiniz? Daha yeni sinema artistlerini tnıumıyotaunuzl» diye çıkışıyordu. Üstadın haftada en az dört defa sinemaya gittiğini bu vesile ile öğrendik. Baloda meşhur şatarat-lılardansa, meçhul sade ve tabii çiftlere hayran olduğunu itiraf eden Refik Halld «Anlaşılan, ben de orta sınıfdanım. diyordu.
Zobu dansı vetanınmışlar
Balo, başta Valimle olduğu halde meşhurlarla dolu İdi, Ama ekseriyeti, gayrı resmi meşhurlar teşkil ediyordu. İsmi mikrofonda en çok geçenlerden biri de Vasfl Rlza Zobu îdi. Balo şerefine bir dans icadetmtş:
Dök zülfünü meydane jzel
Sûr atını ferzane gel...
şarkısı çalınırken tilki adını lyle yürüyenler bu dansı yapmış oluyorlar. Telif Haklarını Korama cemiyeti nrtık kurulduğu İçin Vasfı Rlaa’nın alaturka İle alafrangayı telif edişi miikâtatsız bırakılmadı; kendisine bir canlı hindi hediye edildi. Hindi o kadar şaşırmıştı kİ kabaramadı bile!
İstanbul Gazeteciler Cemiyeti reisi Sedat Slmavl ev sahibi saf atiyle masaları birer birer dolaşıp hatır soruyordu. Ercüment Ekrem en genç nesille bir masada oturduğu için olacak biraz sessizce IdL Fakat ondan daha sessizi vardı: Doğan Nadl. Dam-sız kavalyeler mütemadiyen danset-mek İmkânım bulurlarken o. masasında yedi dam olduğu halde, yahut yedi dam olduğu için, yerinden kımıl-dayamıyor, hattâ nükte yapamıyordu. Âdeta nutku tutulmuştu. Bir aralık yanından geçerken gördüm: Gazete okuyordu. Balo gazetesinin İntişarını sevinçle karşılamıştı.
Buna mukabil Ahmet Emin Yalman üstadımı? dansetmefcten baş alıp politika İle uğraşmaya vakit bulamıyordu. Baloda çekilen piyangoda mevcut İki seyahat biletinden hiç birinin seyyahı cihan Yalman çelebiye çıkmaması hayret uyandırdı.
Kamber
Edebiyat Fakültesinin şiir müsabakası
Haber aldığımıza göre Edebiyat Fakültesi Talebe Cemiyeti tarafından yeni bir şiir müsabakası tertiplenmiştir 2 nisan cuma günü saat 14 te Eminönü Halkevlnln büyük salonunda yapılacak olan bu müsabakaya iştirak eden 10 kişi seçtikler! üç ayrı şiiri fasılalarla ve üç devir halinde okuyacaklardır. Bu fasılalarda müzik yayımı yapılacaktır.
şiirler aşk. hamaset ve tabiat gibi üç ayrı konudan seçilmiş olacak ve en İyi şiiri seçerek güzel okuyanlara hediyeler dağıtılacaktır.
19 Mayıs Gençlik bayramı hazırlıkları
19 mayıs gençlik bayramı yaklaştıkça hazırlıklara lıu veriliyor. Nisanda umum! provalara başlanacaktır. Bayramın bu yıl daha parlak olması İçin gayret sarfedümektedlr. Bu sene spor va beden hareketleri gösterileri İnönü, Beşiktaş ve Fener olmak üzere üç sahada yapılacaktır.
Umum! prova günlerini tcsblt eden Milli Eğitim müdürlüğü dün bölge başkanına bir yazı göndererek o günlerde sahaların okullara verilmesini İstemiştir,
6ahlfe|
İSTANBUL HAYATI
Et meselesi
Altı dakikada bir işlemeğe başladı
Elektrik, Tramvay İdaresinin lav»-çe sipariş etliği 50 otobüsten son gelen 10 otobüsle birlikte 25 1 servise girmiştir. İdarenin İhdas ettiği şişil -Beyazıt yeni ring servisi dünden İtibaren İşlemeğe başlamıştır. Târlfeler Nişantaşı » Bay ezilin aynıdır.
Yeni İhdas edilen Şişil - Bayezlt ve mevcut olan Nişantaşı - Bayezlt hatlarında lşliyen otobüslerin bir kısmı Doltnabahçe, diğerleri de Atatürk köprüsü yoliyle Bayezld» gidip gelmektedirler. Bu suretle Harblyeden Bayezlde kadar olan muhtelif güzergâhlarda Nişantaşı ve şişli otobüsleri artık 12 dakikada bir değil S dakikada bir geçmeğe başlamışlardır. Diin sabah başlıyan yeni servisin Uk neticeleri memnuniyet vericidir.
İhdas edilen Şişli - Bayezlt hattı arabalarının yarısı Şişil - Osmanbey -Maçka - Bayıldım yokuşu yolu İle, diğer yansı ise Şişli - Harbiye - Taksim ve Atatürk bulvarı yoliyle Bayezlde gelmektedirler.
İdare, diğer otobüsler geldikçe bir taraftan mevcut servisleri takviye, diğer taraftan da yeni hatlar ihdas edecektir.
tetanbulun et teinin halli içla hükümet tarafından kurulan komisyon mühim kararlar almış. Gazetelerin verdiği malûmata g$ re, istihsal bölgelerinde teşkilât yapılacak, oralarda hayvanlar ke silerek soğuk hava depolu vagonlarla İstanbul a nakledilecek, bu suretle et buhranının ve flat yükselmelerinin önüne geçilecekmiş.
Yine gazetelerden öğrenlyorua kİ hükümet bu İşe iki milyon lira mütedavll sermaye koymağa karar vermiş, Ankara, İstanbul ve İzmir belediyelerinin de birer miktar ödenekle bu teşkilâta İştirak etmelerini İstemiş.
Bu teşebbüs ve kararlar karşısında düşüncelerimi açıklarsam kötümserliğime hami edileceğini biliyorum, fakat söylemekten kendimi Ramıyorum.
Açıkçası, itimat edemiyorum. Tasarlanan şeyler esas Itlbarlls mükemmel. Gel gelelim, bu tetj-, birlerin vâdettikleri müspet netbb cevl sağ! ıyatağından şüpheliyirfe-
Şöyle İd: Bu gibi teşebbüsleri-muvaffakiyete ulastırmanm yP* gâne şartı, teşkilâtın tam mân^ sile ticaret zihniyetlle çalf>masıj_
__________ _____ ____________ dır. Bu böyle olmadıkça biitüiE emekler boşa gider: hattâ yalm*s
Çok şükür!
Radyo idaresi nihayet programını gönderdi!
Müteaddit şikâyetlerimizden sonra Radyo İdaresinin yayın programlarını nihayet dün akşam alabildik. Programlardan bir kısmı 14-20 mart tarihlerine aitti ve çoktan eskimişti, tkinel kısmı 21-27 marta aittir. Bu program da çok geç kalmıştır.
Radyo tdareslnln bundan böyle programlarını muntazaman göndereceğini ümldetnıek isteriz.
Münhal memuriyetlere yeni tâyinler yapılmıyacak
Bütçede tasarruf yapmak ve terfih edilmiş az sayıda memurla çok I? görmek prcnslplnl kabul eden Bakanlar Kurulunun bu kararı yeniden alâkalı dairelere tebliğ edilmiştir.
İçişleri Bakanlığı dün valilik ve belediye başkanlığına yeni bir tamim göndererek ne suretle olursa olsun yeniden memur tâyin edilmemesini bildirmiş ve lnhllâl vâki oldukça da yeni tâyinler yapılmıyarsk İşlerin mevcut memurlarla idare edilmesini istemiştir.
Tamimi alan valilik ve belediye maş-kanlığı, Bakanlığın kati mahiyette olan bu emrini alâkalı dairelere tebliğ etmeğe başlamıştır.
boşa gitmekle kalmayıp almaca^® neticeler ümidin aksine tecellfl) edebilir. İktisadî, ticarî sahalar> da resmî teşkilâtla girişilen tefl) şebbüslerln nıuvaffakıyetslzllkled) rl gözlerimizin önünde dururke^t bu defa sermayesinin büyük bijj^ kısmı devlet tarafından veril me]Q suretile kurulacak et İşi teşkilâtı^ nın da aynı âkıbete yönelmesin.^ den endişelenmekte pek haksıfcf olmadığımı sanıyorum. UemuK zihniyetinin doğurduğu kırtaslC vecijik, adam sende’ciİik. mesulü yet korkusu, inceleme hevesi, lüks merakı gibi çengelli engeller yeni teşkilâtın faaliyetinde de hâkim olursa, et meselesini halledelim derken daha dolambaçlı çıkmazlara sokarız. Hele bu, yüksek ücretlerle adam kayırdan bir teşekkül haline getirilirse maazallah. bir çok emsalinde olduğu ulb!. işletme açıklarını kapamak İçin et Hallerinde zam basamaklarının mütemadiyen artacağına, eski vaziyete rahmet okuyacağımıza hiç şüphe yok.
«— Sen İşe yalnız ters tarafından bakıyorsun, yapılacak şey Ierin İyi cephesine göz yumuyorsun.»
Diyenler olacağını biliyorum. Bu târizlere peşin bir cevap olarak, şimdiye kadar madalyonların parlak valdlerle yaldızlanan yüzlerine aldanıp çok geçmeden ters yüzünü görünce ne büyük havai inkisarlarına uğradığımızı hatırlatmak kâfidir.

Doktor Ekrem şerif Egeli
Dahiliye mütehassısı profesör doktor Ekrem Şerif Egeli İki ay sürecek bir Avrupa seyahatine çıkmıştır.
»t Çocuk Esirgeme kurumunun Ko-camustufapaşada SünbüJefcndl medresesindeki çocuk dippanserlnde şubat ayı içinde 67 sİ erkek, 69 u kız olmak Üzere 136 çocuk muayene ve tedavi edilmiştir.
Kari mektubu
İki mimarın şikâyeti
Biz mühendis mimarız. BÜmer-bank genel müdürlüğünün İzmir Fuarı İçin açtığı pavlyon müsabakasına İştirak ettik. Bizim proje de müsabakaya lâyık görülmüş. Fakat umum müdürlük, müsabakanın yalnız yüksek mimar veya yüksek mühendis olanlar arasında açıldığını söyllyerek mühendis mimar olduğumuz İçin projemizi reddetmiş.
Halbuki 1944 t en beri Bayındırlık Bakanlığının emriyle bütün müsabakalara mühendis mimarlar da iştirak etmektedirler, fîilmer-bank müdürlüğü, jüriye müracaat ederek şartname haricidir diye bizim projemizin reddini istemiş.
Tamim hilâfına şartnameye konulmayan bu kayıttan biz niçin zarar görelim.?. Şartnameler bu İşlerden anlıyanlur -tarafından ha-zırlanmalıdır. Biz hak harici mükâfat değil en tabii hakkımız olan mânevi mükâfatımızı İstiyoruz.
Teknik okulu 1947 senesi mühendis kısmı mimarî şubesi mezunlarından
Kemal Boyer - Ziya özok
Hükümetin, bir mlkdar canh hayvan İhracı meselesinin tetkikini de yeniden ele aldığını gazeteler yazıyor. Bir rivayete göre, kaçakçılığı önlemek üzere komşu memleketlere bir mlkdar koyun ihracı düşünülüyormuş. Diğer bir rivayete nazaran da memlekete döviz gelmesi İçin temmuz ayında yüz elli bLn baş kasaplık hayvanın dışarıya satılması tasarla-nıvormuş. Bu İhracatın içeride et flatlerine tesir etmemesi İçin tedbirler alınacakmış.
Hayvan İhracı İçin İleri sürülen mucip sebeplerden birincisi devlet otorltesile telifi katiyen kabi! olmıvan bir şeydir. Kaçakçıya haddini bildirmekten âciz kaldık da onu yola getirmek için haraç mı vereceğiz?
İkinci sebep de mantıksızdır. Mühim birer döviz kaynağı olan ihraç mallanınız elimizde beklerken, onlara müşteri bulmak İmkânlarını araştırmayıp kendimize ancak kifayet eden kasaplık hayvani a nmızı ihraca kalkışmak suretile işin kolayına gitmek gene hükümet kudretlle telif cdlle-mlvecek bir tedbirdir.
İhraç yüzünden et fiatlerlnln yükselmemesi İçin tasarlanan tedbirlerin muvaffakiyeti hakkın da bir fikir edlnebllırtek İçin de, şimdiye kadar buna müşabih İşlerde alınan tedbirlerin neticelerine bir göz atmak elverir.
Cemal Refik
Çimento teklifi
Memleketimize çimento »atmak İçin yeni bir teklif vâki olmuştur. Atlnadan bir firma ticaret odasına yazdığı bir mektupta ellndo bulunan 500 ton çimentoya mukabil yurdumuzdan kaşar peyniri ve muhtelif cins salamura balık istemektedir,
Sahile 4
A K 0 A M
25 Mart 1913
Emniyet teşkilâtı; kumarla nasıl mücadele ediyor ?
Bir sene içinde (310) kumar suçu tesbit edildi — Emniyet müdürlüğü taşralı bir mtibayaa mermi-rile diğer bir tacirin içkili bir oyan âleminde alınan paralarım nasıl meydana çıkardı?
haşir neşir otmuş btr mOu» afMH» bu mrm «tnAndaM gflrt^adsK, 800 zamandaki bas nsialleriyta »nla tayım!
«— Bir yarin kunıarhuı» addedilmeni için, hMUrf yarler MratanmuM, oyunda gonyol alınman v» buraya aobıkab kumar basların davamı lazımdır. Kanunun tâyin ettiği bu unsurlar olmadıkça tahıla müşkül Yad-y*tt» kalır ve horul arama karan almak moeburtyeUyla karşılaşır. Htuu-«1 yarlerdeki içkili, kadınlı toplantılarda tertlb «diten seanslarda oynanan oyunlar doatç* Ye ahbapça olacağı İçin, bu kabil yerlerde zorla,, kuvveti» v» gûya tabancalı adamlarla para alındığı şokllnd» bir iddia ortaya atıteunaa. Ve e»»»»» bul şaklld» bir vaka ltfanl p de gadre ağrıyan şahı» »bitey» müracaat ettiği tak dir -da derhal harekete geçilir. Ve « oyun yeriyle, eorta veya iğfalle para alan ir im «5 varaa, »nun hakkmdâd» takibata girişilir. Bu htuust* Mm yakın tarihte zabıtaya vuku bulan İM müracaat filerine. Emniyet İkinci şubelinin nasıl harekete geçip kua bir zamanda bu işleri neticelendirdiğini misalleriyle anlatayım:
Bundan bir müddet mal vilâyetlerden birinde bir müeeseaenln mü-bayaa memurluğunu yapan bir zat. bam mübayaatta bulunmak fizer» İstanbul» gelmiş v* zabıtaca tanınmış (G. H.) ismin d » cidden güzel ve aynı zamanda da kumarbaz bir kadınla tanışmıştır. Bu kadın, skcğl •rin» davet etmiş ve kurulan bir içki v* kumar masasında mübayaa memuru on bin Ura par asını kaybetmiştir. Bu para, erkeğin kendi şahsına ald olsaydı, Mnealn» çekmesi tcbll idi. Fakat bu paranın bir müe»Ae»eye ald olmamdır kİ, zabıtaya şikâyetini muclb olmuş ve İkinci şube derhal harekete geçerek, kıs» zamanda işin mahiyetini meydana koymuş v» bu İM tertlpllyen kadını da »delta tealim etmiştir.
Bundan on beş gün kadar evvel d» Ad&pazarlı bir tacir, İstanbul da tanıdığı bir arkadaşının delâletiyle gittikleri bir evdeki hususî toplantıda kadınlı ve lşrctll bir oyun «ırasında on beş bin lir» kadar parasını kaybetmiş; yanındaki arkadaşı bu kaybını one İade ettireceğini vadederek, anıdan on beş gün geçmesini de temin eylemiş; Adapazarlı tacir, arkadaşının sözünü yerine getirmemiş olması üzerine Emniyet tklncl şubesine müracaat etmiş ve îklnc! şube, aradan bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen, İşi ciddiyetle ele almış; bu İşi tertlb edenleri yakslıyarak paranın mühim bir kısmını da İstirdada muvaffak olmuştur.
Bu misaller ve mevcut İstatistikler gösteriyor kİ; Emniyet müdürlüğü; «kumar» suçu üzerinde kanunun çizdiği çerçeve dahilinde âzami gayret »arfetmekte, en küçük bir şikâyet tilerinde ehemmiyeti» durarak lâzım gelen takibatı yapıp suçluları adalete teslim eylemekte, hattâ yukarıda anlatılan vakalarda da görüldüğü şekilde, bazı şikâyetçilerin, gönlülerinin rızalarlyla kaptırdıkları paralan bil» meydana çıkarmakta gecikmemektedir.
Remzi TOZANOĞLU
Gülseren Sadaksın piyano resitali
Genç ve kıymetli p iyanistim İz Gttl-»ren Sadak'ın müzik sever halka Kadıköy Halkevi salonlarında bir resital vereceği haber alınmıştır, 27 mart cumartesi gün fi saat 21 d» olan bu konser parasızdır. Numaralı davetiyeler Kadıköy Halkevinden tedarik edilebilir.____________________________
İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu Saat 20 de
Dram Kısmı DÜŞMAN
Komedi Kısmı KAŞ YAPAYIM DERKEN
MAKfiÎM’de Muammer Karaca
Opereti
H A N G t S î
Revü operet: Saat 20,30 da
Bon günlerde el» olman bir m?™ vur; Kumar-
Emniyet müdürlüğü tklrud şuMM-nln çalışma sahanndakl birçok işleri arasında LaMblyl» uğraştı^ bu «UÇ. — gönül rızanla istenen, «uçlardan olması dolayısıyla — zabıtayı cidden bir hayli yorun, bazın günlere», haftalarca, hattâ- İcabında daha faslı müddetleri» tsraMutlarda bulunduktan sonradır kİ müspet netle» alınabilen bir suçtur.
Ceza kanununun «kumar» tuhna tahsis »dilen dört maddesinde «kumar» suçunun mahiyetinin n» olduğu V» n» gibi yarlarda hangi şartlarla oynanan oyunların «ktımar» addedilebileceği, aileler arasında «ğlenc» mahiyetinde küçük çapta oynanan o-yunların kumar sayılıp «ayıiamıyaca-gı tasrih »dilmiş bulunmaktadır.
Esaslı kumar işlerinde »ib itanın ne şekilde faaliyette bulunduğunu misalleriyle beraber alkretmeden evvel Ceza kanununda kumar oynatanlarla oyıyanlara ald olan maddeler» bir göz atalım:
Madde 667 — «Her kim umuma mahsus veya umumi acık yerlerde kumar oynatır veya oynatmak için yer gösterirse bir aya, tekerrürü halinde da iki aya kadar batu hapse ve başkaca M liradan aşağı olmamak tüter» do hafif para cezasına mahkûm olur. Kumar oynanan yerde bulunup kumar oynamağa yorıyan veya kumar oynamağa tahsis oluna» m e vat ve âlfttla ortada bulunan eşya v» pa- ■ ra sabit ve müsadere edilir. Eğer fail bu fiilleri itlyad etmiş ve kabahatin irtikabında kumar oynıyantara karşı banko tutan bulunduğu takdirde hapis cezası iki aya kadar çıkarılabilir. Ve bir aya kadar meslek ve sanatının tatili cezası da hükme ilâve edilir »
Ceza kanunundaki kumar faslının bu ana maddesinde açıkça görüldüğü üzere, kumar oynatanlar hakkında birinci derecede kasdedilen gaye; kıraathaneler, gazinolar ve emsali gibi umuma açık yerler İşletenlerdir.
Kumunun kumar faslında bunu taklbeden maddesi kumar oynıyanla-ra aittir kİ, bu 568 İnci maddede de: «Her kim yukarıkl maddede beyan o-lunan kabahat» iştlrik etmeksizin ilintimi veya umuma açık mahalde kumar oynarsa 50 Uray» kadar hafif para cezasıyla cezalandırılır-» denilmekte ve bu maddeye eklenen bir «not» ta da Yargıtay umumi ceza heyetinin bir kararından bahsedilerek:
«Kumar oynanan odanın maznunlardan biri tarafında kiralanmış ve kapı da kapalı bulumuş elmasına göre. mezkûr odanın umuma açık olduğunun ve «hancı» nm suçlulara ne suretle yer gösterdiğinin delilleri İzah edilmeksizin mahkûmiyet karan verilmesi yolsuzdur» denmektedir.
SCO uncu maddede İse, kumar şöyle tarif edilmektedir: «Ceza kanununun tatblkında kumar, kazanç kastiyle icra kılınıp kâr ve zarar, baht ve talihe bağlı bulunan oyunlardır.
Bu maddeye eklenen notta da, müsaadesi alınan piyangonun kumardan madud olmadığı beyan edilmektedir.
Gene Craa kanununun 570 inci maddesinde de: «Husus! İçtimalara mahsus olsa bile kumar âlâ t ve deva-tının kullanılması için bir ücret alınan yerlerle, oyun oynamak mutat o-lan yerler ve dühullye verilmese büe oyun oynamak Istlyen herkesin girebileceği mahaller, umuma açık yerlerden sayılır.» kaydı vardır.
İşte, kanunun tarifi dairesinde kumar yeri olması icab eden mahallerin tefrik! cidden güç olmasına rağmen, Emniyet İkinci şubesinin daim! gözetleme ve takibi neticesinde «on 12 ay zarfında (310) yerde kumar «uçu teeblt edilmiş; bu yerler kapatılmış; Alâkalıları da mahkemelere verilmişlerdir.
Yukarıda ’da bahsettiğimiz gibi, kumar; şahsi arzu ile işlenen bir suç oldtuğundan. oynıyanlar kazansa da, kaybetse de, bulunduğu yerden sessiz «adarız çekilip gitmektedir.
Zabıta mesleği içinde 25 senedir
Açık asistanhk
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığından:
Fakültemiz Sinir Hastalıkları Kliniğinde bir asistanlık açıktır.
İsteklilerin 15 Nisan C48 akşamına kadar Dekanlığa başvurmalı (3801>
Evvel zaman içinde
Bazı hâtıralar
Utanbuldan Bur 8 ay a gelen bir telgraf — Merak ye tahminler—Yılduzda pathyan bomba
— Miizevvirlerin jurnal lan
thrtlbft» hakkı mahfuzdur»
Pederim Bursa vallri İkon
— Hânı meşrutiyetten ûç dört ■on» «wM — Keşiş (Uludağ) mdan geçip Atronoıa kadar gidon yolları y»ptarmıştt Şoselerin muhkem yapılmasında mor ski v» inatçı olduğu İçin «Atranaı Bur«a> şosesini kabulü katiden »rval bizzat görmek arzu oitL Nefte mühendislerinden bazıJa-rll» beraber yolu görmeğe gitti. Bu da hatırımda, hocam M. Jardanı da yanın» aldı. Bu »dam mükemmel tunik t» auablr mühendisiydi, (Frşn* «u papazi ramdandı. Papalığı bir mektubirte kıldırdığı İçin «lblsesln-dea jıkanlmıştı).
Onlu gül» güle glUinler demiş, be» Buraada kalmıştım. Haramağamlz «Muut» koşa koşa odama geldi. VaU muavini «elâmlıkta acele «İzi bekliyor dsdl. Koştum selâmlığa çıktım, rerkaiâdo telâş içindeydi. Esasen çok •eearetria; lüzumundan fazla vesveseli v» vehimli bir adam oiduğu İçin âdeta titriyordu. Şimdi geldi diyerek •Um» bir telgrafnam» VftrdL (_ Bugün euma selâmlığı resmi âlisinden evvel v» sonra îstanbuldan hareket •den vapurlu!a gelip vilâyetinize bağlı iskelelere çıkmış olan yolculum İşarı ahire kadar münasip bir mahalde muhafazaları ve mümkünse bu vapurluda bulunan yolcuların dahi isimlerinin tahkik v» Msbltl.,.) Bu telgrafı Sadrâzam Avlonyslı Ferit paşa çekmişti. Dikkatle okudum. Vali muavini «acaba ne olmuştur, ne ola-biilrf» gibi bir sual lradettl. Onun söylemek İstemediği şeyi aşağı yakan ben de tahmin etmiştim. Padişaha karjı bir suikast mı yapıldı gibi bir düşünceye düşmüştüm. « Ne olduğunu bendeniz da »izin kadar bilmiyorum, hem do araştırmak Ütemiyorum. İşi müstacel gördüğüm İçin «iz madem M valinin muavini v» Mmdl de vekilisiniz, evvel* bu emri lâzım gelenler* tebliğ ediniz, eonm da valiye haber veriniz esvabını verdim.
Bunu yapmaktan bile korkuyor, vazifesini İfada tereddüdediyordu. Zorladım, kendisini önümüzdeki telgraf odasına götürdüm. Dediğimi yaptırdım, to’g.-aflan çekti. Babamı Atranostakl telgrafhaneye davet etti ve haberi verdi. (O tarihlerde henüz telefon olmadığı IçJn telgrafla konuşmak âdetti). Muavin bey evine gitti. Ben harem» girdim. Girdim fakat girmemi» çıkmam bir oldu. Merak ediyordum. Aklıma bin türlü fecaatler geliyordu. Evde kapanıp kuruntularla Üzülmeden veya gelmeleri muhtemel olan misafirlerin önünde telâşlı gözükmeden sokağa çıkar hava alırım, biraz da gerinirim dedim, arabayı ısmarladım.
Ziraat mektebi
Bursa civarının ötesinde berisinde epeyce dolaştım. Çekirgede kahveci Mehmet efendiye uğradım, kahve İçtim. (Ses sanatkârlarımızdan şimdi İsmini bulamadığım bir bayanın babasıdır). Acemlere kadar yürüdüm. Yine arabaya bindim, Ziraat mektebin» gittim. Sen misin kalabalıktan kaçan? Bir d» ne göreyim. Binanın önündeki meydan kalabalık mı kalabalık. Kaçamadım, aralarına girdim. Meğcrkim mektebin müdürü bir piknik yapmış, dostlarını davet etmiş. Adliye rüesasundnn bir İM kişi, Süleyman Nazif bey (mektupçu), Mısırlı Ragıp bey ve şimendifer komiser! Rüştü bey vesaire. Yemeklerini yemişler; soyunmuşlar; ağaçların altmda konuşuyorlar, eğleniyorlar. Gidip gideceğime pişman oldum ama İş İşten geçmişti ve tesadüf; onları rahatsız etmek İçin galiba beni seçmişti.
Biraz oturdum. Ve oturanlara ben yine gelirim, fakat müsaade edin bahçeyi dolaşayım, dedim, kalktım. Süleyman Nazif bey «ben dc gezeyim dedi, beraber yürümeğe başladık, ts-tanbuldan gazeteler gelinceye kadar sizden başka, kimseye bir şey söyleml-ycceğlm» mukaddem esiyle olanı biteni kendisine anlattım. Gözlerin! fal taşı gibi açtı, yüzüme çakıyordu ve mutadı veçhile parrnekiliriyle sakalını karıştırıyordu. «Benim de size çok emniyetim ve muhabbetim vardır. Binaenaleyh bilfi tereddüt aklıma geleni söylemekten çekinmem, olsa olsa cuma selâmlığında b r suikast ratan gibi bir şey olmuş olacak. Söylediğiniz telgraftan hıı mâna çıkıyor. Her ne hal İse muavin beye karsı kullandığınız lisandan dolavı çok mum-
SEMİH MÜMTAZ S.
İn un oldum. Zira ben onu bilirim. Bir tehlike önlemişsiniz. Korkusundan müzevirlik yapabilecek kadar şaşıran bir mahlûktur» dedi ve Lcrateıce bir hayli tahminlerde bulunmuştuk. Berabere» yine misafirlerin arasına karıştık, bir çeyrek sonra ben «ynldnıı. Zeki »dam her İhtimal» binaen olacak «beni de beraber alır mısınız?» tekliflndo bulunda. Beraber arabaya bindik, şehre döndük. Mektupçu beyi, konağına bıraktım, eve geldim.
Gazetelere intizar
O tarihler d» Bin gazi irim 11 b ir vapur vardi v» Bahriye Nezaretine bağlı İdarel mahsusnya mensuptu, (îdarci mahsusa devletin hususi vapurlarını İşletirdi, Adalar hattı da bu İdarenindi) hem. süratli bir vapurdu. Onun Mudanya seferi günü İdi. Gazeteler erken gelecekti. Oeldller. Yalnız cuma gazeteleri geldi yo bittabi bekle-Alginiz havadisi veremediler. Hattâ mühim bir haberleri bile münderlç değildi. Meselâ bir hastalık gibi bir yangın gibi. İster İstemez cumartesi postasını beklemek gerekil, biz de onu yaptık. Gir taraftan da acaba bir telgraf daha gelir mi ‘deyip bekledik durduk. Blngazl vapurunun İkinci ksptanı Münir bey teminde bir genç vardı, bir çaresini bulur Eursaya kadar gelir ve yine vapuruna giderdi. Onun ağzını aradık. Bir şey bilmiyordu. Biz d» bllmemczllkten geldik. Nihayet cumartesi akşam üzeri muadeleyi hallettik. Hünkâr camiden dönerken bir bomba patlamış birçok edam ölmüş, padişah aağ ve salim sarayına dönmüş, mütecasirler aranı-yurmuş„„ Gecey» doğru babam da Bursaya gelmişti. Gazeteleri okumuş, hayretler» düşmüştü. Bittabi saraya bir geçmiş olsun telgrafı da çekilmişti. Haber alanlar da vali konagmı doldurmuştu. Müftü »fendi, Nakib efendi, Metropolit Vo murahhas efendileri» konsoloslar, mrcllM İdare âznları ve eşraf 11» vücuhu belde geçmiş olsun padişahımıza dualarımızı, taztyetlerhnlzl arzedln deyip duruyorlardı üç gün sonra bir daha Mudan-yaya gelen Blngazl vapurunun ikinci süvarisi Münir bey Bursada vakanın tafsilâtını bize anlatırken tüyler ür-perijordu, «Hünkâr Hamldlye camisinden çıkarken bomba İnfilâk etmiş, oracıkta bulunan süvari alayları erlerinden ve zabitlerden bir sürü vatan evlâdı havalara uçmuş, caminin meydanında bulunanlardan birkaç adam ölmüş, ortalık panik halinde iken hünkâr İkinci sultan Hamil ağır eğil merdivenden lnmeğ» başlamış, kendi kullandığı arabaya binerken saflarından ayrılarak padişaha sokulmak, hizmet etmek Istlycnlerl yerlerine iad» etmiş, kamçıyı şaklatmış, arabayı yürütmüş, sarayına dönmüş ve sed Üzerinde selâmlık resmini seyre gelen ecnebi süferanın alkışlarına «'abada »yağa kalkarak selâm vermiş hattâ soğukkanlılığını bozmıya-rak sefirlerden bazılarını huzura kabul etmiş, konuşmuş. Ne ve nasıl konuşmuş, orasını Allah bilir? Çünkü o gün ve o saatte Yıldızda bulunanların hemen hepsi heyecan ve haleean İçinde İmişler ve bihakkın.
Ziyaretlerden sonra
Sefirler çekildikten, saraydan ,glt-! tikten sonra bir sessiz bomba da sarayda patlamıştı. Hünkâr ht-men her gün hesap sormağa başladı. Ben ts-tonbula gelmiştim. Amedl odasında vazifem» devanı ediyordum. Sadrâzam Avlonyalı Ferit paşa bana emniyetle müteveccih olduğu İçin tahkikata memur vo İnzibat vazifeleriyle mükellef ve mesul olanların haricinde cumallar vererek padişahı şaşırtanlardan bazılarının kimler olduğunu söyler, tel'ln ederdi.« pa pa pa pa pa Allah, kahretsin.» der dururdu. Ferit paşa makamı hayrette pa pa pa oa pa derdi). Bu suikastta bir tane Türk ve Müslüman bulunmadığını İddia eden Necip Mclhcmo paşayı çürütmek için hünkâra yolladıkları haberlerde veliaht Reşat efendinin bu faciadan haherdar olması İhtimali kavisinden dem vuran heızevcklller de vardı. Bir Belçikalı anarşistin bazı hcmpalarlylo beraber İşlediği bu cinayet tahakkuk etmeseydi birçok adam sul zan altında kalacak b-lalara uğrayacaklardı. Kamdolsun uğramadılar, fakat ma-• sumlar doğrandılar hurdehnş oldular.
SJU^.
GALATASARAY - BEŞiKTAŞ
Lik karşılaşması
28/3/948 Pazar günü saat 15,30 da
Beşiktaş Şeref Stadında Yapılacaktır Maç biletleri mutat yerlerde satışa çıkarılmıştır.
Devlet Denizyolları ve Limanları İfletme Genel Müdürlüğü İlânları
Satışa çıkarılacak eşya listesi
Batış Günü
Pazartesi: 12/4/048 Güven Saat: 13 30 da
Satış K, .Mlktan Kıymeti akçesi
Kilo Gr. LlraKş, LlraKş, Cins! eşya Anbnn
80 61.900 12.20 • 0.90 1. ç. FındSk İst. 13
sı 130.900 28.00 1.95 2. ç. K. Fındık • 13
82 279.000 64.00 4.05 9. ç. K. Fındık 13
83 204.900 40A0 3,08 6. ç. tç Fındık 13
84 324,000 85.00 4.88 9. ç. İç Fındık 13
85 65.000 13.00 1,00 1. ç. Çürük Fındık » 13
85 68.900 1.74 0,50 1. ç. Tuz a 13
87 80.000 2,70 0,50 3. ç. İhız > 13
83 200.000 6,00 0,50 a. ç. Tuz a 13
89 190.000 6,70 0J0 2. ç. Tuz » 13
200.000 8,00 0.80 8. adet Boş varil i 13
91 25.000 1,00 0,50 1. adet Kırık boş fıçı s 13
92 185.000 3,30 0,50 4. ç. Arpa > 13
93 63.000 1.08 0,50 1. ç. Arpa > 13
94 100.000 20,00 uo 1. BI. Kendir Batış Günü Cuma: 1674/1948 Be^t: 13,30 da 13
83 25.000 6.00 0,50 1. a. Terazi 13
95 809.000 80.00 2.25 11. ç. Soda 13
87 220.000 110.00 8’5 2. ı. Demir ziraat âleti akşamı 13
98 209.900 W,00 4.60 2. s. Demir nal muhtelit boy 13
89 60.000 9.00 1,00 86 adet boş çuval 13
100 İM.000 97.00 7,28 Külçe kurşun 13
101 460.000 23.00 1,73 Dökme buğday 13
102 10.000 0.50 — 1. «. Buğday 13
103 366.000 18,30 135 6. ç. Buğday 13
17 8.000 160.00 12.00 3241. ç. Küsbe mahiyeti meçhul 13
61 217.000 13,03 1.00 8. küfe. Zeytin çürümüş 13

Yukarıda yazılı eşya gösterilen gün v» saatte Elrkecl Reşadiye caddesinde İdaremizin Dahili Ticaret »nbarmda (Açık arttırma) usulü Uc satılacaktır. İstekliler her gün öğleden evvel mallan ve şartnameyi yerinde göerblLrler. % 7.5 pey akçelerinin satış günü «ut 12 ye kadar 13 No. lı tstanbul Dahili Ticaret anbarmd» Batış komisyonuna makbuz karşılığı verilmesi gerektir. (3738)

1 — tstanbul, İzmir v« Trabzon llmanlanr.da tekel olarak gemilere yerilen tatlı «u,
3 — tstanbul vo İzmir limanlarında nhtım, şamandıra ve rampa.
3 — Muayyen mecburi va İhtiyari sahalarda krlavuztama re ronıorkör-la çekme,
ücretleri)»
4 — Her üç limon İşletme tarifelerinin 70, 74. 80 İnci maddeleri, hakkında yapılan değişiklikler ilgililere tebliğ edilmiştir. Fazla İzahat
almak Istlyenterin alâkalı İşletme Müdürlüklerine müracaatan İlân olunur. (3845)
Gezici özel pilot okulq
Türk Hava Kurumu Genel Merkezi
Başkanlığından:
önümüzdeki yaz aylarında açılacak «Türk HaTa Kurumu Oezlcl özel Pilot Okulları» İçin gazeteleri» yayınlanan İlân üzerine kurum başkanlığına mektupla müracaat eden «80> e yakm'lstekil kayıt ve kabul şarttan hakkında fazla bilgi istemekte olduklarından »şağıdaM tamamlayıcı malûmatı neşrediyoruz:
1 , Okullar istekli sayısı göz önünde tutularak:
îzmlr veya Ad anada 23 Nisanda Ankara İle îstanbıılda 1 mayısta açılacaktır.
3 — Bu okurlar «800» lira akaryakıt masrafını bir veya dört taksltlB ödeyecek, 17 yaşından yukan hangi yaşta olursa olsun, her Türk vatandaşı girebilir.
S — Kayıt İşi için aşağıda gösterilen vesikalarla T. H. İL Havacılık Dairesi Genel Müdürlüğü .Ankara - Etimesgut» adresin» müracaat edilmelidir,
A — Neredeki okula girmek istediğin! bildirir bîr mektup
B — 18 kuruşluk posta pulu 11» 8X9 ölçüsünde 8 fotoğraf
C — Uçuş parasını kaç taksitta ödeyeceği
Ç — Nüfus kâğıdı kopyariyle meslek ve İşinin bildirilmesi. İstekliler» ayrıca tafsilâtlı kayıt v« kabul şartlan gönderilecektir.
(38Û7)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
Türkiye Cumhuriyet Merkea Bankası İdare meclisi, hlss&durlar genel kurulunu Ankarada bankanın merkez binasında 20 nisan 1048 perşembe günü saat 14,30 da alelftde toplantıya davet eder.
Hissedarların, Bankadan gönderilen davet varokalarlyl» birlikte toplanma saatinde Bankada bulunmaları rica olunur.
GENEL KURUL GÜNDEMİ:
1 — Bankanın 1947 yılı İdare meclisi v» denetleme komisyonu raporlarının okunması, bllftnçonun ve kâr ve zarar hesabının onanması, kârın teklif gereğince dağıtılması ve ldarcmecllslnln İbrası,
2 — Süreleri biten denetçiler yerine:
a) (B) ve (C) sınıfı hissedarları tarafından bir denetçi seçilmesi.
b) ıD) sınıfı hissedarları tarafından bir denetçi seçilmesi. (3752)
Hoş fıkralar
Kutu fabrikasından bir görünül
YENİ YAYIN
evinde yardı-
DÜŞÜNBN BACAKLAR
İbrahim Tank Çakmak bu defa şiirlerini (Düşünen Bacaklar) adı altında yadı formalık bir kitapta toplamıştır. Flatl 100 kunaj.
yurtta bir sene içinde İskambil kâğıdına verilen para 1 mllyofl 80 bin lira, demektir 1 îthal edilen lüks iskambillerin parası da başka...
Yazan: Cemaleddin BİLDİK
Günde 550.000 sigara kutusu yapan fabrika..
BDBBİÎAT ÇAYI
21 Mart cumorteM tünü saat 14-19 iirasmda Taksim Belediye GflzJnoeu salonlarında edebiyat çayı TerileceBİ haber alınmıştır. Çayın her senesinden daha camimi ye neşeti geçmesi İçin Fakülte Talebe Cemiyeti programını bir çok sürprizlerle atalenılş re mi aanatkAn Akile Artun Ue Kon-serratuar icra heyetinden ban sanatkârları temin etmiştir. Biletlerin Fakülte Talebe Cemiyetinden temin edilebileceği bildirilmektedir.
İstanbul C. Savcılığından:
İstanbul Ceza ve Tevklfevinde bir adet «90> İki adet de «60» liralık odacılığı açıktır.
İsteklilerin bclgclcrile Ceza ve Tevkilevl müdürlüğüne başvurmaları. (3846)
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki propram
18 Radyo dana n-rirnat.ronı; 18,30 Konuşma; 18,48 Şn-rirıinr; iç Haberler; 19,15 Geçmişte Bugün; 19,20 Yurttan Besler; 10.4B tncesu; 80,1& Radyo Gazetesi; 20,35 Temsili 81,20 Serbes Sıvat; 21,30 Bach: Re Minör piyano konçertosu (Pl.); 21,43 Konuşma; 22 Varyete müzikleri (PL); 22,15 Dana mözt&l (PIJ; 22,48 Haberler.
Yarın sabah t>« ötfle programı
7.30 Hafif parçalar (Pl.); T,45 Haberler; a Bando müzikleri (Pl.); fl,20 Çeşitli hafif müzik (PL); 8,45 Şarkılar (Pl).
12.30 Karışık şarkılar; 13 Haberler; I 13,18 Radyo salon orkestrası.
KONSERVATUAR ŞEHİR KORO KONSERİ
Şehir korosu Muhlddln Sadak idaresinde fl net konserini 29 mart pazartesi aaat 18-30 da Şehir Dram tiyatrosunda verecektir. Programda, garp musiki üst adlarının eserlerin den başka Rumeli ve Anadolu halk türküleri vardır. Biletler her gün saat i« den itibaren Tiyatro gişesinde satılmaktadır.
Sigara İçenler arasında öyleleri vardır kİ bir çoklarının ehemmiyet bile vermedikleri noktalar üzerinde hassasiyetle dururlar. Meselâ: Sigarasını, ateşli bir sigara İle değil de kibritle ' akmaktan zevk alanlar bulunduğunu bu arada «ayabiliriz. Kibritten tasarruf etmek İstediği için sigarasını, arkadaşının yanık si-garaslle tutuşturmak İsteyenlere de raslanz. Fakat bu gibi ahvalde çok defa, çok aamlmf bir arkadaşı olduğu halde, sigarasını mangal, çakmak veya kibrit mevkiine düşürmek istemediği için karşısındakine kibrit kutusunu uzatanlar bulunduğunu da sık sık görürüz.
Yine öyle tiryakiler vardır kİ sigara paketlerindeki o minimini ara kâğıdını alana, yeni getirttiği kutunun başkası tarafından açılmasına kızarlar.
Kutuları ilk defa açanlar
Sigara fabrikasından sonra gezdiğim «Kutu fabrikası» nda gördüm ki yeni alınan sigara kutusunu ilk defa açmak, onu alana bırakılmış bir şeref değildir. Tiryakiler ne derece titizlik gösterirlerse göstersinler o kutuyu, fabrikada kutu haline gelip kapandıktan sonra İlk defa açanlar, güler yüzlü, çıtı pıtı, kıvrak genç kızlardır. Kıvrak diyorum, çünkü paket açmada blribirlertle müsabaka edercesine çalışarak Boğaziçi, Sipahi, Kulüp, Yenice, Bafra Maden vesaire olmak üzere günde 550,000 kutu açıyorlar.
Kutu fabrikasını gezerken müdür Salt Arat’a soruyorum:
— Günde kaç kutu yapılıyor?
(— Günde, diyor, 550 bin, ayda 21 milyon kutu yapıyoruz.»
— Bu İşler İçin sarfettlğlnlz kâğıt ve karton neye baliğ oluyor?
(— Senelik İmalât için 707 ton karton, 980 ton kâğıt, 70 ton yapıştırıcı madde, 8 ton matbaa mürekkebi, 360 ton. sigara kâğıdı, S20 ton da diğer müteferrik malzeme kullanıyoruz.»
Sigara kutusu der geçeriz. Fakat bunların yukarıda işaret edildiği gibi 2505 ton malzeme İle meydana geldiklerini düşünebilir miydik...
Fabrika müdürü Salt Arat İle, bu malzemenin İmalât kıymetini bulmağa çalışarak hesabcdlyo- 1 ruz. Muazzam bir rakam... 800 bin lirası İşçilik üdreti olmak üzere senede 6 milyon liralık imalât...
A Topkapı Fakirler# yardım yurdu başkanlığından: Yur d umusun âdi
kongresi 37J.M8 çunıartezi günü saat 14 t# Topkapıda yeni yapılan binada toplanacağından sayın üyelerin şeref vermeleri rica olunur.
> üniversiteliler Müzik Derneği, üyelerinin müracaatı Özerine. son IConıervutuvar hâdiseleri v» TÛrk musikisinin durumu hususlarını görüşmek ürere 15 mart psrşomba günü saat 17 da Marmara lokalinde fevkalâde bir toplantı yapacaktır. AıM ve yardımcı bütün Ojelerle bllttlû yüksek tahsil mensuplarına açık olacak bu toplantıda son hâdiseler karşısında dernejin alınmasını lüzumlu gördüğü tedbirler teıblt edilecektir. ’
A Edebiyat Fakültesi Şiir Resmi geçidi — 3 Nisan 918 cuma günü saat 14 de Eminönü Halkevinde Edebiyat FRİlllteal Talebe cemiyeti tarafın dan Şiir resmlgeçldl hanrlanmış olduğu habeT verilmektedir. Aşk, t» tabiat üzerin» yazılmış şiirlerle. Hamasi şiirler okunacak ve iyi şiir okuyanlara, hediyeler verilecektir. Girişin dav e liva 11 olduku bildirilmektedir.
Charllt Chapltn, Mcmsieur ' Verdouı filminden, bir sahneda dığı eserin kahramanı için İstediği adı seçmekte seTbes değil midir? Kanaatimce «erbestttr ve bu İsmi taşıyan başka bir kimse varsa zarar ve riyan İsteyemez. Alfabeyi teşkil eden harfleri» sonu gelmez İsim listeleri tertlbedilo-mez, Edlb Andrâ Bllly yazdığı bir hikâyenin kahramanı için alfabedeki harflerle uydurma bir İsim koymuştu: HUarion Trotabas! Halbuki, hiç beklenmediği halde, bu adh biri çıkmıştır. Bereket bu adam kızmamış, muharrire telefon ederek aradaki garip bir tesadüfü çok tuhaf bulduğunu söylemiş. Anlaşılıyor ki Mösyö HLla-rion Trotabas espri sahibi, zarif bir adammış... Halbuki Verdoux, bir kenarda silik yaşamasının İntikamım almak istiyormuş gibi, dâva açıyor!»
îld tarafın avukatları arasındaki münakaşa uzun sürmüştür. Mahkeme bugünlerde kararını bildirecektir.
Mark Twin,in fıkraları
I Birisi bir gün Mark Twin'e müracaat ederek müdürü bulunduğu gazetede kendisinin ölümü flâu edilmiş olmasından şikâyet eder. Mark Tvrtn bu şikâyeti nazarı İtibar e almak istemez, öteri enberi doğru haber almakla tanınmış olan muharririn vermiş olduğu haberin sahi olması lâfım geleceğinde ısrar eder, öteki adam da bu Ölüm haberinin mutlak surette tekbirinde ısrar eder.
Mark Twtnı
— Mümkün değildir, gazetem şimdiye kadar tekzip neşretmemi şt±r, der.
Adam, nihayet noter vasıtaslle gazeteye tebligatta bulunur. Mark Tvzln da tekzibi kabule mecbur kalır, fakat ananesine gedik kalmak İçin, bu tekzibi (doğum) llânlan arasında neşreder.
5 Bir gün Mark Twlnln evine hırsızlar girip gümüş takımlarından banlarını çalarlar. Bunun üzerine Mark Twln oturduğu köşkün salonuna şu levhayı asar:
«Müstakbel hırsızlara ihtar. — Bugünden İtibaren gümüş takımları kaldırılmış, onlann yerine; beyaz maden t&kunlan konmuştur. Bu maden mamûl servis takımla n ve buna mümasil diğer t&kunlan, yemek salonuna girerken beyaz ve siyah kedi yavrularının. yattığı büyük sepetin yanında bulacaksınız. Çayei sepete ihtiyacınız olursa kedi yavrularını, sağdaki halının Üzerine bırakınız. Fakat gürültü etmemeğe dikkat ediniz, yavrular uyanmasın, Benim de uykum hafiftir, onun İçin elinizden geldiği- kadar işinizi sessiz görünüz. Dış kapının iç tarafında, elbise askısının yanında lâstik ayakkabılın bulacaksınız. Onları kullanırsınız. Giderken, lütfen kapıyı kapatmağı unutmayınız.
§ Mark Twin, büyük bir gazetenin başmuharriri bulunduğu sıralarda, gazeteye abone olan ve bir türlü ilân vermeğe yanaşmı-yan tüccarların birinden bir mektup alır. Abone mektubunda, son defa aldığı gazetelerden birinde bir Örümcek bulduğunu bildirmekte ve bunun hayra mı yoksa şerre mi alâmet olduğuna dair kendisinden cevap İstemekte İdi.
Başmuharrir şöyle bir cevap verir: «Abonesi bulunduğunuz gazetemizin içinden çıkan örümcek, ne hayra ne de şerre delâlet eder. Bu böcek, gazetemizin sütunlarını birer birer dolaşarak hangi tüccarların İlân verdiklerini, hangilerinin vermediklerini tesblt etmektedir. Tâ kİ ilân ver-mlyen tüccarlardan birinin mağazasına gidip rahat rahat ağına girebilsin.
Kanallılar Cemiyetinden:
Mflif Eğitim Bakanlığından. Kanatlılar Cemiyeti Bursa şubesi başkanlığına yasılan, tezkerede; Kanatlılar Cemiyeti tüzüğünde yazılı olduğa üzere 18 yaşını bitlrmlj öğrencileri# üye olabileceği; eenılyetln çalıçm» programına göre İlkokul öğrencilerinin model uçakçüığa teşvik edHm-’l; havacılık hakkında öğrencilere ı J vermek gayesiyle okullarda konferanslar tertiplenmesi; uçuş, inetür ve uçak yapımı hakkında bilgi vermek gayesiyle kurslar açılması ve bu çeşit çalışmalara okullar İdarelerinde hazırlanacak ve Eğitim müdürlüğünce kabul edilecek programa göre öğrencilerden Istlyenlcrfn katılması uygun fförüldü&ü bildirilmiştir
Teknik Okulu Müdürlüğünden:
1 — Okul öğrencileri İçin 8800 lira tahmin bedelli 800 adet gömleğin satınalınm&sı mevcut şartnamesine göre kapalı zarf süzüle 0/4/948 cuma günü saat 15 de İstanbul Cağaloğlu Yükuek Okullar saymanlığında İhalesi yapılacaktır.
2 — 2490 «ayılı kanuna uygun olarak hazırlanacak kapalı iarfiann eksiltme saatinden bir «aat evvel 600 liralık geçici teminat makbuzu, cari yıl ticaret veya esnaf odası belgesi ve bu gibi işler yaptıklarını belirten belge ve tekliflerini komisyon başkanlığına vermeleri;
İsteklilerin nümune ve şartnameyi görmek ve geçici teminat yatırmak üzere eksiltme gününden bir gün evveline kadar Yıldızda bulunan okul saymanlığına müracaatları, Postada vaki gecikmeler kabul edilmez, (3799)
HAFTALIK GAZETE
» ncı »ayısı çeşitli yazı vo resimleri» intişar etmiştir. Tavsiye deriz.
Çekme gaz diş demir ve galvaniz boru satın alınacaktır Etibank İstanbul Şubesinden!
Bankamız ihtiyacı için muhtelif eb’ad ve mikdarda çekme gaz diş demir ve galvaniz boru «atın alınacaktır.
Taliplerin en geç 30/3/948 Balı günü saat 17 ye kadar tekliflerini kapalı zarfla bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Müfredat listeleri her gün »atmalına servisinden tedarik edilebilir.
Banka İhaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta ter besi tir. (3819)
| Halkevleri - Kurumlar |
Pariste bir bankada Verdoux adında bir memur varmış!
Fabrika müdürü Sait Arat şişeler üstündeki renkli etiketler, şefkat pullan ve bandroliar kutu fabrikasındaki matbaada basılmaktadır. İçinde pedal, ofset, yaldız sürme, tel dikiş, yazı dizme rotatif çizgi, kesme, tipo vesaire olmak üzere 85 makine bulunan bu büyük matbaada İşçilerin ekseriyetini erkekler, kutu fabrikasında İse çoğunluğu kadınlar teşkil etmektedir.
Bir sene İçinde yurtta kaç deste İskambil kâğıdı sarfedlldlğlnl Öğrenmek İstediğimden müdür Salt Arat’a soruyorum:
— Senede 5000 paket İskambil gidiyor mu dersiniz?
Gülerek cevap verdi:
(— Çok az tahmin ettiniz... Bir senede 300,000 paket iskambil kâğıdı yapıyoruz. Ayda 25,000 paket demektir.»
Senede 300,000 paket İskambil kâğıdı... Bunun kumarın ne derece alıp yürüdüğüne delâlet eden bir rakam olduğunu göz önünde tutarak heeabedlyorum. Bir deste İskambil kâğıdı 360 kuruş... Bir senede 300,000 paket iskambil kâğıdı yapıldığına göre
Biribirlerile yarışırcasına çalışan genç kızlar — Bobin kartondan kutuya kadar — Fabrika müdürü Sait Arat ile bir konuşma — Spor ve müzik dersleri •— İşçiye yardım — Kutuları ilk defa açanlar — Kumaşlar...
Charll» Cbaplinln »on defa frvtrdiğl Monaieuz Verdouı filmi Amerika’da 1947 senesi zarfında yapılar. Mimlerin en mükemmeli Olarak kabul edilmişti. Bir müddetten heri Amerika’nın her tarafında, Arrupa’nm bir çok memleketlerinde gösterilmesine başlanan bu filim Paris’te hiç beklen-miyen b'.r hukuk dâvasının çıkmasına sebebolmuştur.
Monrlctr Verdouz filminin mevzuundan evveır.'» bahsetmiştik, Burada kısaca hatirlatalunf Verdomc bir banka memurudur. Basta bir karısı ve" ö yaşında bir kazı vardır. Günün birinde, uzun müddetten beri çalıştığı bankadan, hi} bir sel.ep vokken kam dışarı ediliyor. Ailece sefalet» dil-; şüvorlar. Verdouz bundan kur- 1 tulmak lç*.n kadın avcılığına taşlıyor, yakaladığı kadınları öldürerek paralarını alıyor. Fakat «onunda yakalanıyor, ölüm» mahkûm ediliyor...
Filmin mevzuu Paris’teki Kadın avcısı Landru’nun hayatından alınmıştır. Yalnız arada farklar vardır. Landru’nun hasta karısı, aç çocuğu yoktu. Kendisi sebepsiz yere işinden de atılmamıştı. Binaenaleyh hakkında hafifletici hiç bir sebep mevcut değildi. Charfle’nln filminde Ver-doux taşanların adaletsizliği- ■ nln bir nevi kurbanı gibi gösteri-• Uyor.
Dâvaya gelince: Paris'te bankalardan birinde Verdoux adında 1 sakin, sessiz bir memur, memurun bes yaşında bir de kızı varmış. Filim gösterilmeğe başlanınca bu silik memur meşhur olmuş, herkes kendisini «Londru» diye çağırmağa başlamış. Buna fena halde canı sıkılan memur mahkemeye müracaatla filmi yapan Amerlkadak! Artistler Birliği şirketinden. Paris'te gösteren Gau-mont ve Rez sinemaları sahiplerinden su isteklerde bulunmuş:
1 — tki milyon frank zarar ve ziyan,
2 — Filimdeki Verdouz adının değiştirilmesi,
3 — Filmin gösterilmesinin durdurulması, aksi takdirde her gün İçin 50 bin frank zarar ve zlvan verilmesi.
Banka memurunun avukatı bu filim yüzünden müekkillnin rahatı kaçtığından, halk arasında havslyetl sarsıldığından bahisle İsteğin haklı göstermiştir. Filmi şirketInf. başlarında Fransa'nın en meşhur avukatlarından Mau-rlcç Garcon bulunan bir kaç avukat müdafaa etmiştir. Maurice Garson demiştir ki:
«Bir muharrir, bir müellif yaz-
Kutu imalâtı
İçinde erkekli kadınlı 050 işçi çalışan kutu fabrikası, bobin halindeki mukavvalar, kesilip basılmasından kutulanmasına kadar çok enteresan safhalar geçirmektedir. Çalışanların elleri de o derece makineleşmiş ki İnsan seyrine doyamıyor... Yukarıda sigara kutularını ilk açanların genç kızlar olduğuna İşaret etmiştim. Şöyle oluyor: Bobin mukavvalar, makinelerden basılarak geçmekte ve kesilmektedir. Alt ve üst diye aynlan kutu parçalarının İç kenarlıkları da konduktan sonra kapanıp dışından yapıştırılıyor. Bu .suretle meydana gelen boş ve kenarları kapalı kutular, bir taraftan makinelere, diğer taraftan da genç kızların önüne gelerek yığınlar teşkil ediyor. Genç kızlar, bu kapalı kutuların üç kenarını, tezgâhları üstünde vücuda getirilen, basit bir kenarlığa geçirilmiş Jilet tanklarına sürterek kesmektedirler. Artık kutular. İçine sigara konacak hale geldiklerinden büyük paketler halinde rigara fabrikasına götürülmekte, orada «1-garn doldurulduktan sonra bir amellyeden daha geçerek kenarlan tekrar tanıklanıp kapatılmaktadır.
Diğer işler
Kızılayın İskambil kâğıtları.
Sahife fi
tali.

HER AKŞAM EtR HİKÂYE
—'MAHKEME KORİDORLARINDA/
Yıkılan saadet j Çalıların arasında gördüğüm
Dışarısı kış, şiddetli bir poyraz, ortalığı kasıp kavuruyor. İnsanın, ocak başında cv hayatının lezzetini tadacağı bir mevsim— .
'Sesli Darteng İla kocası Raymond, çatır çatır yanan ve etrafa rehavet verici bir hararet yayan ocağın balında. yanyana oturuyorlar. İnce muslinler İle örtülmüş olan elektrik ampuller!, odayı hatif bir ışık* ay-Üinlatıyor. Raymond karısına dönecek:
— Ocak başında oturmak güzel dölü mİ? diye sordu.
Sesli, kocasına dalma taze ve canlı bir sevgi ile dolu nazarlarla baka-İcarak:
— Evet şekerim! Dünyayı unutarak başbaşa yaşamamız, cidden güzel, cevabını verdi.
Sesli, kırkma yeni basmıştı. Kocası kendisinden biraz daha yaşlı İdL Raymond yüksek sanayi mektebini kabul etmeğe mecbur oldu. İztikba-bltlrince bir fabrikada tali bir vazife ünden ümit kesmeğe başladığı bir pnda, talihi, Sesil’l birdenbire karşı-âına çıkardı. Sesli, biiyük bir fabrikatörün kızı İdi. İlk andan İtibaren tnı nınhçup delikanlıyı sevdi ve babacından kendisin! İstemeğe İcbar etti:
Sesli İn anasllç babası, bidayette bu İzdivaca razı olmadılar. Güzel ve Bengin bir kız olan SesU'In fakir ve şöhretsiz bir mühendisle evlenmesini fioğru bulmadılar. Halbuki genç Jcz kararında ısrar etti ve bir sene sonra babaslle anası, muvafakat etmek zorunda kaldı, düğünleri yapıldı. Şimdi 15 senedir, karı koca tam va arasız bir saadet İçinde yaşıyorlardı, Çocuk-Jan olmadı. Saadetlerin! gölgeleyen biricik nokta, bu İdi. Bununla beraber karı koca, sönmek şöyle dursun günden güne artan bir aşkla sevişiyor-, tardı. Bilhassa Sesli, kendisin! kocasına bağlayan şefkat hislerinin kalbinde mütemadiyen büyüdüğünü hissediyor, Raymond'un gözlerinde nişanlı bulundukları zamanlarda kendisini çıldırtmış olan gençlik ateşinin1 • alevlerini buluyordu.
Bir aralık kocasına eğilerek sordu: 1 — Hatırljyor musun Raymondı?
— Neyi şekerim?
— Anamla babam, evlenmemize razı ( olmadıktan zamanlardaki gizil randevularımızı...
— Evet hatırlıyorum.
— Bir kilisenin kapısında buluşuyor, gözlerimiz yerde tatlı sözler teati ediyor, ruhlarımızda yeni bir kuvvet ve cesaretle ayrılıyorduk.
— Evet, evet, hatırlıyorum,
— Ya o zamanlarda bana gönderdiğin. benim de gizilce • okuduğum o ateşli aşk mektuplarını da hatırlıyor musun?
— Evet, hepsi aklımda Sesli!
— Bu mektuplarım bu g«c» »*n* okuyayım mı?
— O mektupları hail saklıyor mâsun?
— Büyük ve BÖnmcz askımızın bu yegân» şahitlerini yokedebllir mİ idim»
Sesli, bu cevabı verdikten sonra yerinden süratle kalktı, salonun kö-
■ şeşinde bulunan komodini açarak
■ kırmışı bir kurdelâya sanlı bir paket mektup çıkardı Sonra memnun v»
- mütebesslm, eski yerin® gelip oturdu. Raymond, bir sigara yakarken, kana, ı kurdelâyı çözerek paketin İçinden ge-• ilçl güzel aldığı bir mektubu okumağa balkıdı:
«Biricik sevgilim, seni hiç gflrmlyoU
■ sekli gün oldu. Ne kadar üzgün olduğumu bir bllsen. Artık senslı yayayi-
ı mam. Senden ayrılacağım* Ölümü , tercih ederim. Parlak göllerin, ha-I yalımın güneşidir. Taptın» gürel . çehren bir an bil» gözlerimin önön-ı den silinmiyor.»
Sesli, drurarak sordu:
— Bu sözler, güzel v» şairane değil mİ kocacığım?
Raymond sigarasının dumanlarını havaya savurarak cevap verdi:
— O zamanlar ne aptalmışız değil ml Sesli?
— Ne dedin, Raymond»
— Yalan mı söylüyorum. Güneş, hayat, bir hıftadanberl birbirimiz! göremediğimiz İçin ölüm kellmeterl mânâsız ve gülünç lâflar değil mİ»
Sesli kocnsına hüzünlü bir naz*r atarak mırıldandı:
— Alialı aşkına böyl» konuşa*. Raymond I Bu alaylı sözlerini» kalbimi nasıl yaraladığını sun?
Raymond, kanamın mıyarak devam etti:
— Ah, siz kadınlar, Hepiniz de birbirinize benziyor, romantizm ile meşbu bulunuyorsunuz karıcığım, bizim, yaşımızda olanların gençlikte yapılan delilikler® gülmeğe haklan var,
Raymond, sözüne devam edemedL Çünkü karısı hüngür hüngür ağlamağa ve hıçkırıklardan bütün vücudu titremeğe başladı. Kocası Besilin bu halin® hayret ve ıstırapla bakıyor, onu teselli edecek söz bulamıyor, ne yapacağını bilmiyor, aralarındaki »a-adetl bir hiç yüzünden, yanlış, fakat zararsız bir görüşü tashih İçin sar (ettiği İhtiyatsız bir kaç söz yüzünden yıktığını anlamıyordu, nihayet kendisini toparlayarak sordu:
— Nen var Sesli, niçin ağlıyorsun karıcığım!
Fakat Sesli, bu soruya cevap vermedi. Hıçkırıklar onu boğuyor, ebediyen yıkılmış olan saadetinin enkazı üzerinde ağlıyordu.
Çeviren: A. Hilâli
karaltıya ateş ettim I
anlamıyor mu-
ıstırabım anla-
yok mu sunutt
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden
1 — İstanbul Gümrükleri Başmüdürlüğü binası onanını açık eksiltin eye çıkarılmıştır.
Keşif bedeli 24997 lira 72 kuruştur. Eksiltme 30/3/948 tarihinde «ah günü saat 15 de İstanbul Bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele. Eksiltme. Bayındırlık İşleri genel husus! ve fenni şartam eleri, proje keşif hulâsasü» bun* müteferrt diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye İştirak etmek için tallplelrn «1874» lira «83» kuruşluk
muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibra etmesi ve 943 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hamil olman eksiltin» gününden tatil günleri hariç «3» gün evvel vilâyet makamın* müracaat ederek ehliyet vesikası alması ve yukarıda ikinci maddede yanlan evrakı görüp eksiltme şartnamesinde yazılı kayda göre kabul ettiğin» dair imzalaması şarttır. (2762)
Hani, çok hiddetlenmiş, asabi ı adam tipini tasvir eden kariha* l türler vardır. Saçlar diken diken, kirpikler mızraklaşnnş, göüfler , şaşılaşmış, burun mosmor, avurtlar şişmiş, ağız çarpık... Dâvaçı . Nuri efendinin çelıresi de aynı vaziyette. Kendisi aynı dâvada hem dftvacı, hem maznunmuş. Koridorun köşesinde avurtlarını şişirip burun kanadı arını oynatarak oflaya puflaya etrafa bakınmasından belli ki, sinirlerini yatıştırmak ümldlle içini dökecek bir dert ortağı arıyor. Yanına yaklaştık, selâmımıza, azarlar gibi mukabele etti.
— Çok yorgun görünüyorsunuz, efendi amca.
Gözleri büsbütün çarpıklaştı.
— Dün gece gözüme uyku girmedi. Bir yandan üzüntü, bir yandan hiddet. O herifi kendi tüfeğinin dipçlğila tepelemediğime pişmanım.
— Hayır ola, eşkıyaya mı çattınız?
— Eşkıyayı da nereden çıkardın, oğlum?
— Ne bileyim ben? Tüfekli adamdan bahsettin de.
— Elbette bahsederim. Yavrucağımın kanlar içinde çırpınması gözümün önüne geldikçe sinirlerim geriliyor, hemen şimdi gidip herifin boynunu kiraz çöpü gibi koparasım geliyor.
— Aman, vazgeç, efendi amca! Elinden bir kaza çıkar belki.
— Kaza değil, cinayet bile çıkarının alimallah. Hâkim beye de söyliyeceğlm ya, kanıma kan İsterim.
— Demek kan dâvası güdüyorsunuz?
— Hem kan dâvası, hem can dâvası. Yavrucağımın halin! görseydiniz siz de silâha sarılırdınız. Bahçe tarafında gümmmm. diye patlıyan tüfeğin sesini duyunca her nedense lçimo bir sıkıntı bastı. Silâh sesinden sonra yavrucağım feryat edip debelenerek evin önüne kadar geldi, gözlerimin önünde çırpma çırpma can verdi.
— Vah vahi Başınız sağ olsun. Çocuğunuz kazaya mı uğradı?
— Çocuğum gibi severdim yavrucağı. Küçük yaştan elimde büyüttüm.
— Erkek miydi, kız mı?
— Alay mı ediyorsun, delikanlı? Horozdan kız olur mu?
— Horoz mu?
— Hem de halis muhlis Denizli horozu. Karşıdan baksanız tavus kuşu zannederdiniz. Nasıl kıydı da o zavallı yavrucağa silâh attı, edepsiz herif?
— Kim atmış silâhı?
— Kim olacak? Bunağın biri. Horozun halini görünce hemen silâh sesinin geldiği tarafa koş-
t um, bir d» baktım kİ kır saçlı, sıska bir herif av tüfeğini omuzuna asmış, çalıların arasında bir şey anyoT. Yakasına yapıştım; c Horozumu sen mi vurdun?» dedim. «Ben horoz vurmadım, süllln. vurdum da çalıların orasında kaybettim» demez mİ? Bir daha ağzımı açmadan başladım edepsiz herifi tokatlamağa, Yavrucağımın canına kıydığı elvermlyormuş gibi tüfeğin dlpçlğÜe bana d* vurmağa kalkışmaz mı? Arkadaşları yetişindi ye kadar dayak attım amma, o da bir dipçik vurup kafamı yardı. Can acısüt tüfeği elinden alıp parçaladım.
Nuri efendinin hasmı, yani aynı dâvanın hem dâvacısı. hem maznunu bay İbrahim ufak yapılı, güler yüzlü, temiz kıyafetli, elli beş yaşlarında bir adam. Nuri efendiden o kadar gözü yılmış kİ, görünmemek İçin koridorun taa öbür başına çekilmiş. Müteessir, muztarip bir eda İ1e yüzümüze baktı.
— Geçmiş olsun, beyefendi. Horoz yüzünden kavga etmişsiniz,
— Horoz kuyruğu gibi püsküllü bir belâya çattık. Hem de arkadaş yüzünden oldu bu İş. Bu yaştan sonra avcılıkla benim ne alış verişim olur? Şimdiye kadar elime silâh almış değilim. Vaktl-le askerlikte bile silâhsız sınıfına ayrılmıştım.
— Demek şimdi ava heves ettiniz?
— Ne hevesi, a efendim?- Arkadaşların ısrarile bir haltettim. Hepsi de av meraklısı. Ne zaman toplansak tatlı tatlı av maceraları anlatırlar. Bir gün; «İlle seni de ava götüreceğiz» diye ısrar ettiler. Elime bir tüfek verdiler, nasıl atılacağını tarif ettiler. Av yerine varınca; «Şimdi dağılacağız. Sen de tüfeğini eline al, ateş etmeğe haar bulundurarak etrafı araştır. Buralarda sülün vardır. Çalıların arasından havalanınca arkasından nişan alıp tüfeği patlatırsın» diye tembih, ettiler. Onlardan ayrıldıktan sonra tüfek elimde etrafı gözetliyerek dolaşırken çalıların arasında kımıldanan bir gölge gördüm, tüfeğimi çevirip patlatıverdim. Ateş edince tüfeğin dipçiği omuzuma öyle bir çarptı kİ canımın acısından gözlerim karardı, sülünü kaybettim. Bir yandan omuzumu uğuşturup bir yandan da sülünü ararken karşıma ejderha gibi bir adam dikildi; (3en benim horozumu vurdun» diyerek yakama yapıştı...
Mübaşirin sesi duyuldu, bay İbrahim sesini kesti, yine omuzunu uğuşturarak gitti.
Ce. Re.
Satılık Apartıman
Vakıflar Genel Müdürlüğünden^
Mahallöri: Ankara ■ Yenlşahly z Şokoğıı Hanım ati ’’
Adı v» cinsi: Maden apartmanı Kapı numarası: (55)
Yüz ölçüsü: Bahçesiyle beraber (395) metrt murabba
İnşaat .sahası: 99,71
Müştemilâtı: Bahçesinde bir kapıcı odan v» altı *dçt kfmftriâk
dır.
Bodrum kat: İki dairedir.
Zemin v» birinci katlar: İkişer dairelidir.
Çatı katta: Bir dalı» vardır.
Muhammen bedeli: (51354) Uradır.
Muvakkat teminatı! (3852) liradır.
Yukarıda cinsi ve evsafı yazılı maden *pârfmânla& ftıOlkiyeti VC* palı zarf usullyle satılacaktır.
Kesin İhalesi vakıflar genel müdürlüğünün tasdikin* talikan B. 4. 04* pazartesi günü saat 15 d» üçüncü vakıf apartmanında vakıflar emlâk BÜ» düdüğünü» yapılacaktır.
İsteklilerin bu müdürlüğe müracaatları.
(8511)
Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Bölge
M ü d liri ii günden]
1 — İdaremizin tahtl tasarrufunda bulunan bu kerre »atışa çılranlmari kararlaştırılan aşağıda fa v» façeletile tahmin bedelleri v» muvakkat teminat miktarları yazılı olan ambarlar 1.4.1948 tarihin» müsadif perçem b» günü Biat 15 ta açık arttırma 11» İstanbul Bölge Müdürlüğü binumdâ »atışt çıkarılacak tu.
2 — Taliplerin ambarlan görmek ve İstedikleri takdirde mahallî Ziraat bankalarına ve fazla İzahat almak vesatış şartnamelerini okumak lateyanlf rln de mahalli Ziraat bankalarlle bölge müdürlüğümüz» müracaat etmeleri.
3 — Satışa iştirak edecekler muvakkat teminatlarını bir saat evveline kadar mahalli Ziraat bankalanna veya müdürlüğü veznesine yatırmış olmaları lâzımdır.
Muvakkat teminat
Muhammen bedeli Miktarı
satış «aatin.de® İstanbul Bölg» 2040
Evsaf
Mahalli
Bolu ambarı 43.760.00 8.282.00 100 tonluk AmS.
Bolu daire binası 10.659.60 799.47 Büro bln*XL
□ereda 27.456.00 2.059.30 Ahşap ambar
Mudurnu 28.440.00 2.133.00 » »
Ncbetçi kaputu kürklettirilecek
İst. Jandarma Satmalına Komisyonu Başkanlıgîndanf
Jandarma birlikleri İhtiyacı için 1000 adet nöbetçi kaputu kapalı zart usullyle kürldettlrilecektlr. Muhammen bedel «50000» liradır. İlk teminat «3750» Uradır. Evsaf ve şartnamesi her gün kurulumuzdan 260 kuruşluk malsandığı makbuzu mukabUlnde alınabilir. Eksiltme 1 Nisan 941 perşembe günü saat 15 de İstanbul Taksimde Jandarnia bölge komutanlığı binası İçindeki kurulumuzda yapılacaktır.
İsteklilerin teklir mektuplarını Uk teminat makbuz ve diğer vesaiklerini İhale eaatlnden en az bir saat ewel kurulumuza vermeleri. (3145)'
Reno marka kullanılmış kamyonet satışı
Devlet Orman İşletmesi Büyükdere Müdürlüğünden:
1 — işletmemize alt Bahçeköy orman bölge şefliği binası karşısındaki sundurmada takoz üzerinde bulunan Reno marka kullanılmış kamyonet pazarlık suretiyle satışa çıkarılmıştır. İşler vaziyettedir.
2 — Kamyonetin muhammen bedeli 1000 (bin) lira olup muvakkat teminatı. 75 liradır.
3 — İstekliler kamyonet! her gün yukarıda yazılı mahalde görebilirler.
4 — Satış 31. 3. 948 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 16 d» Büyükdere devlet orman işletmesi binasında müteşekkil komisyon tarafından yapılacaktır.
5 — Buna alt şartname İstanbul Liman hanında orman baş mühen-
disliğinde Büyükdere devlet orman İşletmesi müdürlüğünde, Ankaroda orman genel müdürlüğünde görülebilir. (3539)
Toprak Mahsulleri Ofisi İstanbul Bölge Müdürlüğünden:
Cinsi
Miktarı Muhammen bedeli
Kimyager aranıyor
Maliye Bakanlığından:
Malzemesi v» işçiliği tarafımızdan temin edilmek üzere Beşlktaşta Devlet Kâğıt deposundaki atölyemizde mürekkep, zamk ve kola İmali mesuliyetini ve kâğıt, karton İle diğer maddelerin tahlil ve muayenesin! deruhte etmek üzere muayyen zamanını bu işler» verebilecek tecrübeli bir kimyagere İhtiyaç vardır.
İsteklilerin depoda mevcut şartnamesine uygun olarak 3 Nisan 1948 tarihine kadar Ankarada Devlet Kâğıt ve Basım Genel müdürlüğüne tekliflerini göndermeleri ilân olunur. (3515)
88 02 13750 malzeme
22.000
23.000
22.687.50
açık eksiltme suretiyle
Created bv free version of 2PDF
KöknaT kereste 0.25 X 0.026 X 400 M3
» » 025 X 0.020 X 400 »
Çinko 8 lık 1x2 metre Kg
1 — Cins ve miktarı yukarıda yanlı satın alınacaktır.
2 — Eksiltme ve İhalesi 29/3/948 pazartesi günü saat 14 da Beşlktaşta-kl satın alma komisyonumuzda yapılacaktır.
3 — Muvakkat teminat muhammen bedeli % 7,5 dur. Kati teminat W 15 liradır.
4 — Bu iş» alt şartlaşma Beşiktaştakl malzeme satın alma servlslmlı» de görülebilir.
6 — İsteklilerin mezkûr gün v» saatt» teminatlaril» birlikte komi»* yonda bulunmaları İlân olunur. (3559)
Aşk ve macera romanı
yazan: John D, Carr Tercüme eden: V4 - Nû
—— Tefrika No. 50 11
Fay'ın masumiyetini hepimiz birden tasdik ettikten sonra, Harry Brook»-un yüzünden maskeyi düşürmekte ne çıkacak?... Bununla beraber bütün fenalığın bu heriften geldiğine emini*. Fûll, fiyle bir haykırdı ki gûya tabana* atılmıştı;
— Hayır, «toğru değili Mlles, heyretie başını çevlrdU — Nasıl?.., Yoksa gene mahut v*m pir hikâyesin» mİ başlıyacatamua?
— Hayır, bu mevzuu Lir taraf* bu rakalım. Dokunmak İstediğim nokta bu değildir. Maalesef, İşin İçlnda başka bir şey var.
— Her nş varsa ben anlıyamıyorum. Dr. Fell, gözlerini yar» dikmişti. Başını kaldırabilmek İçin epey bir gayret sarf etik
Nihayet cesaret odlp MUmI* pta göz» geldL
— Harry Brook», babeınn* göndaT-
Fell, cevap vedrl:
— Evet, biliyorum. Maalesef bütün bu anlattıklarınız aynı hakikat.
Mlles:
— Bu iddialara dair burada vesikalar var. — dedi; Barbara'ya döndü. Genç kız, çantasını açtı, cinayet günü Harry Brooke'tm yazdığı mektubu çıkarttı.
Mlles, İzahat verdi:
— Bu mpktyp, Barbıta'nın uğa-beyslne yazılmış. Fakat, ağabeyslnln cinayetle hiç alâkası yok. Eğer şüpho ederseniz...
Fell. alâkası gittikçe artarak:
— Şu mektubu bana gösterin. — dedi.
Barbara:
— Maalmemnuniye, oldu.
Dr. Fell, mektuba gna gezdirdikten »onra, Mlles, ona, sordu:
— Yaman vesika, değil mİ? Fakat
diye razı
otan bir takım İthamlarla Fay Beton'* hücum etmiş. İşte mukadderatın istihzası bu noktadadır. Hattâ, bu mukadderatı biraz da trajedi tarzında görüyorum. Oen» Brooke, İlhamlarının bir bakıma doğru olduğunu sonradan öğrendi.
Soğuk duş, sıcak duş t Bu »»fer de yeni bir soğuk duşl Doktoru bu sözlerini dinleyen iki genç, hayretten donakaldı.
Barbara, elini, Mllca'ın boynuna hafifçe yasladı.
Doktor, devamtal
— Bunun böyl» olması, işin İşindeki esrarengiz tarafı da aşağı yukarı İzah •der. şimdi, ela», bu maceranın kalbime dokunan bir İne» tarafını anlatacağım. Dört kulak kesilin de lap demoden leblebiyi anlayın, ban* faal* tafsilât verdirmeyin. Fay Betan, hasta bir kadındır. Hareketleri doğrudan doğruya tıbbı ilgilendirir. Kendi de, bu asabi hartaiığuıdıan dolayı çok eriyot çekmişti*. Hani bu taıan kalbinde bir hastalık var ya v» Fay Beton bundan şahsan moral değil y*f CSnalye-ttne taallûk eden hastalığı da O kabildi». Ve Fay Beton, gen» bundan dolayı mesul değildi», ahlâksız sayü-
dlğl mektuplarda, sırf bajr*l msbzulfilnıa*. o tip kadınlar hayatta £*k n**jj»»d^
dirdir. ömürleri, umumiyetle bir halle 11» nihayet bulur. Sefil herifin biri, Fay Setonhın bütün mukadderatıyla İttifak etmiş, onu büsbütün harablye sürüklemiştir. Yaradılışı itibariyi» pek raklk, pek İne» bir kıs olan Fay Se-ton’un, böyl» bir cinsi dalâlete düşmesi acınacak haldir. Onun tavır vs harek etlerindeki İnçeUğl, halâ ve ti, munlsllgl yapmacık saymayın. Hayır, katiyen bunlar yapmcsık değil. Bu kadının ruhunun zemini, cidden temizdir v» mukadderatın on*, verdiği chul haftalıkla müthiş bir tezad teşkil eder. Binaenaleyh, profesör Ri-gaud, bayan Beton'd* bir çifte şahsiyet tevehhüm ederken hataya düşmedi Fay B«ton*un cidden ikinci bir hüviyeti va#. Bu hüviyet, arada sırada ayaklanıyor, onun vücudundan saııkl dışarı çıkıyor ve yan aygın, yan baygın olan Fay Seton*u_ bası saatlerde, hiç İstemediği, ummadığı yerler» «ü-rüklüyor on* f»d işler yaptınyor.
«1939 yılında Fransa'ya gidip d» Hward BFooks’» angaje olduğu zaman, dişini sıkmak t» tabiatı mağ-İftbetanek için kendi kendin» ahdetmişti. Chartres'dekl t*m hareketin» M» b& Ancak yokta Fakat maap
Doktor Fell, bir lâhza durup Fay Beton İm resmine baktı.
— Acaba n» demek İstediğimi İyi anlatabiliyor muyum? Bu kadının muhiti öyleydi kİ... ğvet, bunun ne olduğunu siz d» anlıyorsun uzdur. Nereye gitse., felek, ona yar olmuyordu-Ve esasen, onun, vücudundan erkekleri, kendin» fevkalâde cezbedlc! bir elektrik seyyalesl çıkmaktaydı. Bu «eyyate, erkekleri ona cezbedlyor ve neticede o da cezbolunuyordıi. Bay Hammondl Onun cazibesinin ne ds-emk olduğunu, «Is de bir »rkek olarak nefsinizde tecrübe ettiniz. Fakat aynı seyyale, bu kadını, diğer kadınlara karşı bir antipatik şahsiyet yapıyordu. Sayan Brooke, bayan Hammond ve (Barbara'y* göı kırparak baktı) ve sis... Aynı antltipatlyl sis de ona karşı ruhunuzda duymuş olacaksınız, değil mir
— Evet. Kendisini ancak bir kaç dakika gördüm.On* dair vazıh fikrim otamazsa da...
Doktor:
— Bir an daha kendinizi tartınız, evlâttım! — dedi
Genç kıa, nefsini zorlıyor*k silkindi!
— B»n, ona karşı sempati duydum.
F«H Seton'un fotoğrafını tekrafi'
eline aldı; düşünceli bir tavır]*:
— Sempatinizin sebebi âllc«panlık olacak. — diye cevap verdi. — Çünkü, bu kadının nahak yere Ud cinayetle İtham edildiğini biliyorsunuz. O üd cinayet d* aynı şahıs tarafından İşlenmiştir.
Barbara haykırdı:
— İki cinayet de aynı şahıs tarafından mı işlenmiş?
Dr. Fell, «evet» mânasında başın! salladı. Sonra Uâv» etti:
— Birinci cinayet, aşağı yukarı, hâdiselerin seyriyle kendi kendine olu vermiş gibiydi. İkinci cinayette i*» tam bir tasmlm ve taammüt var. Sollerim» devam edeyim mİ?
I x
— Müsaadenizle, sizi, buradan alıp haynlen Chatrea şehrin», Howard Brooke’un öldürüldüğü gün» götüreyim Hatırlayacağınız gibi, 12 ağustostu. Ben, dostum profesör Rlgaud gibi, hatip değilim. Onun gibi süslü cûnıİsler kullanıp evi, dereyi, Viran Kuleyi, yağmurlu havayı uzun uzun tasvir edemlyeceğlm. Fakat Beauregard denen o mevkldekl şahıslar üzerindeki dikkatinizi tekrar teksif edeceğim* Hakikaten de daha berbat bir İnsan grupu tasavvur adüemez.
(Arkası var)
A K B A M
|B Mart IMS
KÜÇ
o
İNGİLİZCE — Amerlkada okumu? ve Amerikan mekteplerinde İngilizce
BaWT
=- 9
>S
Q ■o
0 ro
2 Q
ÜNİVERSİTE MEZUNU - bir bay Fransızca, İtalyanca ve İngilizce deri verir. Pratik de hazırlar. Evlere gider. ( Hazır» rümuzuna müracaat. 342 —
YAZLIK veya SENELİK KİRALIK KAT — Kınltoprak Reştcpaşa sokağı 22 numarada. Bol güne? görür; denişe yakın. Bir sofa, iki uda olan üst kat müstakillen kiralıktır. İrindekilere müracaat. 384 — 1
MEKTUPLARIN EZ J Al .D İRİNİZ Gazetemi» İdarehanesini adres olarak gösterini» olan tart erimizden
Kültür - Köşk — M. N. M — Llonnadls — Kiralık — RA — Y M — A_A — MJl — namlarına gelen mektuptan İdarehanemizden aldırmaları rica olunur.
KİRALIK KÖŞK ARANIYOR — Rumelihisarı MlrgÜn; Yenlköyd» Boğaza nezaretli 8 - 10 odalı kiralık müstakil köşk aranıyor. Akşamda Z> adresin mektup göndermeleri. 281
İNGİLİZCE re FRANSIZCA — Her türlü ticari tercümeler yapılır. Bu dillerde husus! dersler de verilir. Ak-jam’da «Hususi Ders» rumuzuna müracaat. — 1
OSMANBEYDE — 7 odalı, garajlı, bahçeli 30 bin liraya boş teslim satılık av. Beyoğlu Gaz şirketi karşısında Özel Emi Ak Fehmi. Tel: 43370.
361 — 1
ARIYORUM — Yeşildir ek, Nuruos-maniye; Cağaloğlu; Yere batan semtlerinde arsa veya bina harap bina dahi olur satmak Istiyenlerln Taksim meydanı No. 1 tütüncü Hikmet Çeliğe. 271
FATİHTİ — Tramvay durağına yakın 4 odalı bahçeli müstakil kftglr bir ev satılıktır. Beri numaram: 201. Milli Emlâk Alım satım inşaat bürosu: Karaköy Ekselslyor yanındaki Ye mlşçl Kasan sokak Bürhanlyo Han No. 8. Telefon: 41087. 290
T - B BENEDENBEftl MARUF — Ve doğruluğıyle şöhret kazanmış Milli Emlâk Alım satım İnşaat büromu» müşterilerinin emirlerin» daha yakından hizmet edebilmek İçin bu kere Oalata Karaköy Ekselslyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhaniye Han I numaraya nakledilmiştir. Müşterilerimizin badema bu adrese müracaatlarını saygı İle rica ederiz. Milli Emlâk Altım eatım İnşaat bürosu: Karaköy Ekselslyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhaniye Han No. 8. Telefon; 41087. 288
3500 LİRAYA ARSA — Plânı hazır 140 metre Tepebaşı Aynalıçaşnie Samancı Ferhat sokak Emin Cami sırası II No, ev yanı Eminönü İş Bankası karşısı Oyunçakcı Haşan.
204
FATİHTE — Mal tada Kahraman ûaddeal 10. mî. bodrumlu, odalı 08 No. dükkân satılıktır. 13 - 14 arasında Bankalar caddesi Nazlı han kat 3-5 Tul: 49383 270
BATİLIK YALI ARSASI — Cadd»-Bostan Marmara Yat Kulübü sırasında 1830 M2 yalı arsası satılıktır. Müracaat: Dördüncü Vakıf Han kat 1; No. 13; Tel: 21991. 280
DEVREN SATILIK VATKA İMALÂTHANESİ — Tarak yeni ve Avrupa malıdır, Ayrıca yedek teli mevcuttur. Süleymanly» Ismetlye caddesi şaben-do Sok. No. 12. 279
EREKKÖYDE — Asfalt üıerlrfde Tunuslunun Bağı namlyle maruf mahalde İkişer dönümlük müfreı nezaretli arsalar satılıktır. Telefon: 23847.
205 - I
İstanbul Jandarma Satmalına Komisyonundan:
Cedlkpaşada Jandarma İmalâthanesinde kesimden biriken 2350 kilo kösele ve 615 kilo vaketa ve 441 kilo san sabunlu kösele farpıntıslle 233 kilo sıyrıntı 30 mart 948 salı günü saat 15 te Taksim Ayazpaşadakl komisyonumuzda pazarlık arttırması İle satılacaktır. İsteklilerin kırpıntıları mezkûr imalâthanede ve şart kâğıdını komisyonumuzda görerek muayyen vakitte pazarlığa İştirakleri. (37441
HER CİNS EN İYİ KÖPEKLER — Altı v» bir buçuk aylık kurt köpeği yavrulan, büyümeyen fino yavrulan, birer yaşında Foks ve tüylü Brak. Domuz köpeği ve kopoy Uzunçarşı 277 No. Şaban kahvesinde Kimli'» müracaat. 315
re t ir. Akşam «D. S» r Omuzuna müracaat. 345 —
GALATA — Eminönü ve Sultan-hamarnında büyük şapta hanlar satılıktır. Ağır sanayi mın ta itasın da fab rikaya müsait arsalar v» denil kenarında depoya elverişli arsalar mevcuttur. Milli Emlâk Alım s&tun İnşaat bürosu: Karaköy Ekselslyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhaniye Han No. 8. Telefon: 41687. 289
İNGİLİZCE DERS — Londralı İngiliz bay&n taralından yeni metod (konuşma). Adres: Mrs. Vlnnl 439. İstiklâl caddesi Yardım apartıman No. 1 (Rus sefareti yanında) 327 - 10
SATILIK EV — Edlrn ek a pı Aoı-çeşme durak Salmatomruk caddesi No. I •▼. Bir katı boş teslim satılıktır. İçindekiler» müracaat 223
ACELE SATILIK ARSA — Küçükyalı tren Istaayonlylı İdealtep» arasında asfalt üzerinde 12 m»tr» yürü 815 metrekare an* ucuz verilecıfctlr, Diranyolu 148 Foto - Şen"».
»M - I
BATİLIK IV — İstanbul Vllâysti Hükümet konağı karşısında BabıâU caddesinde 13 numaralı 7 oadll «v va-•atası» satılıktır. Apartıman proje»! tasdiklidir. 10 dan 18 • kadar gezilebilir. »28 — 1
Ha-
No.
ij -müteferrik
BATİLIK KANARYALAR — Merakla yetiştirilmiş iyi cins kanaryalar satılıktır. Çarşamba, cum«, pazar günleri Kanlıca, Hisar caddesi No. 48 ya müracaat 297
SATILIK BİR KATI BOŞ APARITMAN —• Dört kat İki ÜÇ odalı konfor, lu; hastalık dolayıalyle acele satılık-I tır. Lâleli Büyük Reşit Paşa Barış a-partimanı 38 dört numaraya müra-^aak »81 — i.
FATİHTE — Darüşşafaka asfaltı üzerLnd» köşe başında deniş ve güne-------------------------- »• nazır fevkalâde bir arsa uygun SATILIK RÖNAR ARJ AİTTE — şartlarla satılıktır. Beri numarası: Pelerin a» kullanılmış, İyi vaziyette 320, Milli Emlâk Alım «atım inşaat Talimhane, Topçular caddesi Uygun1 bttroeu; Karaköy Ekselslyor yomdaki •partımanı, zemin katta Bn. İsmet» Yemişçi Haşan sokak Bürhaniye Han müracaat.-----------------237------ 3[No. 8; Telefon: 41687.
İZALEİ ŞUYU İLE BATIŞ — Lâleli Aksaray caddesi 7/2 numaralı üç buçuk katlı üçer oda hol ve banyolu, kârglr apartıman 29 mart saat 10 da açık arttırma 11» Sultanahmet Oçün-cü sulh hukuk yargıçlığında dosya 947/1037. 308 — 1
BATİLIK HAMAM — Bakırköy hamamı dört dükkânıyla satılıktır. Her gün saat 18-21 Yeşilköy Santra] sokak 11 ço müracaat, Telefon: (18-14) 892 — »
CİHANGİRDE — üç dairdi tam konforlu v» merkezi bir yerde 4; 4; 5 odalı bir apartıman satılıktır. Beri nu maran: 141. MIH! Emlâk Alım satım bürosu: Karaköy Ekselslyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhaniye Han No. 8. Telefon: 41S87.
191
KİRALIK ODA — Havyar hand| her işe bilhassa İmalâthaneye müsait büyük bir oda devran kiralıktır. Galata Havyar han eski borsa hanı No. 8 te-__________________3B4 — 2
Saman alınacak
Pendik Veteriner Bakteriyoloji Enstitüsü Müdürlüğünden:
1 — Enstitü Serum hayvanatı İçin birİDCİ parti olarak 947 yılı mahsulünden (60) ton balya halinde döğen samanı kapalı zarf uzuliyl» satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli (51001 geçici güvenlik akçesi (3831 Lradu.
3 — Eksiltme IstıııiDulda Çağıl oğlunda Yüksek okullar saymanlığı binasında toplanan enstitü satın alma komisyonu tarafından 15 Nisan 948 perşenbe günü saat 18 da yapılacaktır.
4 — Şartnamesi İş gün ve saatlerinde müesses» müdürlüğünde vö adı geçen saymanlıkta görülebilir.
B — İstekliler teklif mektuplarını adı geçen saymanlıktaki komisyona saat 15 e kadar vermiş bulunmaları lâzımdır. Postadaki gecikmeler kabul edilmez. (3679)
BATİLIK APARTIMAN — Fatih
tramvay kapalı durağında arkadan__________
denizi görür; bahçesi bulunan dört öğretmiş bir genç üç ayda Usan öğ-dalrell, altında kasap dükkânı ulen kâgir apartıman Fatih üçüncü ■’rılh hukuk mahkemesinde 15 nisan 948 cumartesi günü saat 10 dan 11,30 a kadar açık arttırma Us satılacaktır. Muhammen bedeli kırk bin liradır. Fazla İzahat lstlyelnerln 947/893 numaralı satış dosyasına müracatlan.
839 — I
ARNAVUTKÖYÜNDE BATİLIK E~ Romanyadan sureti hususfyed» getirtilmiş malzeme ve keresteden yapılmıştır. Tahtalar geçme, kapılar ma-run. her taraf buzlu ve renkli camlı, tavanlar, işlem ekidir. Boğan görür, muşamba döşeli yed! oda. İki salon, antre, banyo, elektrik, havagazı, ter-koa, sarnıç ve ayrıca tulumba tesisatı U» bahçesi d» vardır. İçinde oturan sahibine her zaman müracaat. Ama-rutköy Sekbanlar B. No. 24
898 —
ARSA ARANIYOR — Sultanahmet Beyazıt, Bfileymanly», Lâleli, Aksaray, Şahsa debaşıı Fatihte yurt binası yapılmaya münasip arsa, harap bina satın alınacaktır. Çukurova yardımlaşma d örneği 44023 196
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferli (100) fil (100) m»Cr» kara konforlu salonlarla muhtelif adette tç İç* V» tok odalı yazıhaneler kiralıktır. Galata Rıhtım eadderi Veli Alemdar han »6 — 1
ŞİŞLİDE — Beş kat beşer odalı tam konforlu bahçeli v» bir katı boş teslim mükemmel bir apartıman satılıktır. Beri numarası: 180. Millî Emlâk Alım satım İnşaat bürosu: Kâra-köy Ekselslyor yanındaki Yemişçi Ha-•an sokak Bürhaniye han No. 8. Telefon: (1867.___________________292
BA YEZİT —• floğanağada üç daireli İt I; 8 Odalı Ve boş tealim fevkalâde güzel ve m an» ar alı bahçeli bir apartıman satılıktır. Beri numarası ı 209; MIHI Emlâk Alım Batım İnşaat bürosu; Karaköy Ekselslyor yanındaki Yemişçi Haşan sokak Bürhaniye Han; No. 8; Telefon: 41687. _______________________________293
FATİHTE — İkişer, üçer; dörder daireli apartımanlar ve arular müessesimizde satışa arzedllmlştlr. Milli Emlâk Alım satım İnşaat bürosu: Karaköy EkselsIyoT Yemişçi •an «o kak Bürhanlyo Han 8; Telefon: 41887. 294
YENİŞEHİR — Dereotu sokak No. 26; 8 oda I dükkân terkos elektriği ayrıca kuyu mutfağı muntazam büyük taraçalı acele satılıktır. Altındaki berbere_______________________395 —
KİRALIK Apt. KATİ — 3 oda, konforlu, lüks eşyaslyle 6-7 aylık kiralıktır. Adres: Şişli Son istasyon Hasat sokak 46 No._____________217 — ı
BATİLIK BAKIR FABRİKASI — 85 İlk Avrupa silindiri, yeni, faal vaziyette dökümhanesi, yeri İle devren satılık. Beyazıt Ordu Cad. Haznedar Bok. No. 11. Tel; 23234. 360 — 2
AYASPAŞADA _ Park Otel arkasında, denize hâkim; üç kâta müsaadeli; 8.20 x 13,20 ebadında 9 bin liraya satılık arsa. Ou şirketi karşısında özel Emlâk Fehmi. Tel: 43370. ______________________365 — 1
ALTINBAKKALDA — ÜÇ Odalı, banyolu; boş teslim; köşebaşı; 15 bin liraya satılık »v. Beyoğlu Gaz şirketi karşısında özel Emlâk Fehmi. Tel: 43370.________________366 — 1
BEYOÖLUNDA — 5 daireli bir dük-kânlı aenede 4380 lira Iratlı; 43.000 liraya satılık Ap. Beyoğlu Gaz şirketi karşısında özel Emlâk Fehmi. Tel’ 43370.________________363 — 1
BOMONTİDİ — 1 odalı, bahçeli; boe tealim; salonu parkeli; gömme banyolu; 35 bin liraya satılık ev Beyoğlu Oa» şirketi karşısında özel Emlâk Fehmi. TSİ: 43376. 864 — 1
DEVREN BATİLIK DİŞ MUAYENEHANESİ — Klinik - ProteJ labora-tuvan - bekleme odası 11» komple variyette ve faal. 6000 Ura. Akşamda HA-KA mektupla______390 — 2
KÜÇÜKYAL1DA BATİLIK İKİ EV — İstasyona iki. Bostancıya sekiz, Kayısdağ çeşmeline be? dakika mesafede. Dörder oda. manzaralı, yeni yapı, su elektrik mevcut. Küçûkyalıda kahveci BÜJeymana; İstanbulda Çar-şıkapı Yeni okul sokak No 16 kat i e.
389 —2
fa ARAYANLARI KÜ7ÜQ 41100 “ T*w *“
15 AKA I AHLAK | Telefon: 8M1T ye müracaat.
121
YÜKSEK MEKTEP MEZUNU — Askerliğini yapmış; İngilizceye vâkıf bir genç şirket veya mflosseselerds İş aramaktadır A Akşamda ( H. A. L> rumuzuna yazılması 108
2 İŞÇİ ARAYANLAR
ATELYEMDE ÇAJŞMAK ÜZKR>— EU çok beocrlkll 14 - 18 yaşlarında ■eki kızlara ihtiyacım vardır. Taliplerin adresime müracaattan. Posta kutusu 1030. 105
BEKÂR, YAŞLI BÎR HASTAYA BAKACAK — Ehliyetli ve damara iğne yapabilecek; geceleri hastanın yanında kalacak, asgari iki ay olarak bir hastabakıcı aranıyor. Müracat: Birkecl - Ankara caddesi 104 - 100 No Bedreddln Oovacık. 280
TERZİ KALFASI — Ve yardımcısı aranıyor: Semahat Beyen Terzihanesi. Müracaat saatleri: 12 - 14 arası Galatasaray No. 38; Merkez Ap. 8/4; Telefon: 42D55. 26f
İKİ KİŞİLİK — Bir doktorun ev İsleri İçin genç, namuslu bayan aranıyor. Galatesarya Tokatlıyan Oteli karşısında Tomacıbaşı sokak NU Apt. ket I e. 272
AŞÇI KADIN ARANIYOR — 2 kişilik aileye yemek pişirmesini İyi bilen. Aksaray Haseki hastane tramvay durak yeri Millet caddesi 181 numarada bay İrfana 18.30 dan sonra. 273 — 1
GAZETE SEVKIYAT İŞLERİNDE— Çalıştırılmak üzere azami 30 yaşlarında askerlikle ilgisi olmıy&n ortaokulu bitirmiş, her hangi bir ticarethanede çalışmışsa bonservis veya kefalet vermek suretiyle Ankara cadda-s1 No. 54 e müracaat 840 —
ZÜHREVİ KADIN HASTANESİ BAŞTABİPLİĞİNDEN — Kadın hastabakıcı, çamaşırcı vs hademe ar anmaktadır, Müracat&lan. 330 — 1
ŞOFÖR. ARANIYOR — Dizel tno-törlerinden anhyan bir kamyon şoförü lâzım. Adres: Fındıklı Mebusan caddesi No. 112 Bıçkıcı Necati. 73—1
2,000 LİRAYA — Kuvveti! karşılık ve kefil gösterilip bir sene İçin her ay kazançtan 100 lira verilecektir. Akşamda « İmalâthane» rumuzuna. 874 — 1
BİR YAŞINDA BİR ÇOCUĞA BAKMAK İÇİN BİR KANIM ARANIYORr-Nişantaşı Gflzelhahçe sokağı Nazım Bey Apt. No. 4 e müracaat. 393 —
BİR KİMYA FABRİKASININ —Mamullerini memleketin her tarafında dolaş1 p propaganda ve «atışmı yapabilecek en as lise tahsilli askârUğl-ni yapmış bir memur alınacaktır. İsteklilerin fotoğraf, hal tercümesi adresleri!e birlikte: Dolayoba caddesi No. 12, Pendik'e mektupla müracaatlar. 391 — 1
ACELE BAYAN MEMUR ARANIYOR — Büroda çalışmak üzere bayan memura İhtiyaç vardır. Maaş müsaittir. Taksim Kristal gazinon arkacında M11U Emllklş 82777 185 — 1
t| ALIM-SATIM (Ejya)
KULLANILMIŞ — Veya bozuk gramofonlar İyi fiatls alınır. (Galata. P.K. 1096 - VB.) adresine yazılması 763 — 0
ACELE BATTLTK FİAT MARKA OTOMOBİL — Takside çalışmaktadır. Çok İyi variyettedir. Baatl Argodur. Müracaat Beyazıt Kazancılarda Ben-âlncl Sadullah'a 256
İSTANBUL SEMTİNDİ! — 21 le başUyan bir telefon devredilecektir. Müracaat: Telefon 41687. 398
TAKSİ . İşler vaziyette 19 Şevro!» Tulumba sokak Lâleli garajında her saatte görülebilir. Uygun şerait; görüşmek İçin Şehremini eczanesine OTm. 2aa s
DOKTORLAR DİKKAT — As kullanılmış âleti Mrtahlye ve nls&lye acele satdıktu. îstekUlerln Akşam’da H S rumuzuna mektupla müracaatın- 803 —1
İNŞAATTAN KALMA KURŞUN BATIŞI _ ihtlyam olanlara toptan ve perakende hurda kurşun satılır. Telefon: 83776. 120 _ j
BATİLIK TELEFON ARANIYOR — Sirkse! «İvannda devren raalık telefonu olanların fllrked Yeni Poriaha-n» karşısı Erzurum Han 14 numaraya görüşmek üzere müracatlan. 158 —
SATILIK PİYANO — Bteinvay markııh kuyrukla piyano satılıktır. Müracaat: Profesör Haurovrlta; Nl-şantaş Emlâk Cad. 11/8. 358 —
BİRA MAKİNESİ — Komple satılıktır. Çapada Köprülü Mehmet paşa sokak 85/1 Hllnüy» sabahlan müracaat M4 —
42 MODEL — Ponçiyak de LÜx: El'an taksi çalışmaktadır. Acele satılıktır. Adres: Güven Garaj, Osman-bey Hacımansur sokak No. 69; Telefon: 8215) * müracaat 147 — 2
ACELE — A» kullanılmış kamyonet veya kaptı - kaçtı aranıyor. Fiat v» tafsilâtlle müracaat: Akşamda Kamyonet rumuzun o. 346 — 1
EATHJK TAKSİ — Taksimdi Çankaya garajında mûkememl İşler vaziyette 39 model Bulk marka ıstra-fontcU 8 kişilik taksi satılıktır. Garajda Usta Onniğe müracaat, — 3
BATİLIK DOÇ KAMYON — İç bitimi dolayıalyle u kullanılmış bir adet Doç kamyonu satılıktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar Han Nu. 301. >28 — 1
BATİLIK YENİ MOTÖR TEKNESİ — Boy 6,5; en 1,8. Anadoluhlsan Körfea cad. 21; Tel: 38.71. >69 — 1
SATILIK OTOMOBİL — Husus! ve taksiye elverişli 1947 modelidir. Bant 12 - 15 arısında Fındıklı Güzel Sanatlar Akademisi karşısında Tekke yokuşu No. 8. >78 —
SATILIK OTOMOBİL — Fransa-nın meşhur otomobillerinden «Dela-ge» marka, 8 kişilik. İyi variyette taksi otomobili satılıktır. Taksi ve hususi IstekUlerinln Nihat Plrlnççl: Fatih Fevzlpaşa M No, ya veya 21554 Tel. No. ya müracatlan. 183 — 2
ÇEVROLB MARKA — 1946 moAfl! kusursuı müceddet variyette 10.000 kilometre yapmış taksi Argo su tiyi» satılıktır. Beyoğlu Mis sokak No. 14 Maskot berberi Koçoya müracaat. 887 —5
6250 LİRAYA BATİLIK TAKSİ — 6000 küometre yapmış 1 beygirlik Austin marka otomobil satılıktır. Saati B. B. dlr. Telefon; 3082ı 188 —2
— Kiralık — Şahlık DİK KAT — Etnlflk almak tb tatmak, ipotek yapmak lstiyelnera; İtimada şayan Bühulet Emlâk a&rif Özalp tavassut »der. Beyoğlu Büyük Pannafcks.pi köşe başı No. « kat 2 T»l: 42390. 18 — 25
10,000 e ACELE BATİLIK KAöIR BİNA—Beyoğlu Lion mağazası karşısında «ski çiçekçi sokak 14 numara boş teslim beş kat yağlı boya on üç oda her katında mutfak havagazı tvrkos elektrik tramvaya yüı metre; Içnidekller» müracaat. 334
LÂLELİDE 6500 LİRA TA ARBA — Ev İnşasına ılverişll 08 X 11 M İ Arimkâr sokak No. 24; Telefon: 23249. >07
BATİLIK YAS BABBİKABI — Modem ekstraJulyon nihaileriyle çalışır v» İ4 saatte 3 tona kadar nebati yağ istihsal edebilir komple tesisat, tea-rübesi yapılmak Özere satılıktır. İsteyenlerin Akşam gazetesi İdarehanesine «Ekstraksi yon» rflmuriyle mektupla müracaatları. 812 BATİLIK ARSALAR — Florya -YeşHkfly arasında havadar v» âtisi parlak müfrez analar satılıktır. Paralarını emin yere yatırarak istlyen-ore fırsat. Telefon: 40842. Hor gün sa ât 3 - 4 • kadar. 113
KINALIADADA ARSA ARANIYOR — Dağda veya sahilde bin ile bin baş yü» metrı murabbaı arasında satılık ara ası olanların İstanbul Posta kutusu >73 M. 0. adresine mek tupla müracaatları. >08 — j
SATILIK ÇİTTİ HAMAM — Bir tarafı erkeklere, diğeri kadınlara mahsus; kömürle ısınır; hâlin İşlemekte; yüksek varidattı çifte hamam satılıktır, Akşamda (Hamam) rumuzuna. >48 — 3
MANZARALI VB HAVADAR ARSALAR — Nişan taşında İngiliz mektebi civarında satılık müfre» arsalar. İzahat İçin Beyoğlu Atlas stenması müdürü Galip Ban'a müracaat edilmesi. 331 —
HER İŞE ELVERİŞLİ DÜKKÂN— Devren satılık. Beyoğlu Cihangir Güneşli sokak 28. Sirkeci Gaziantep oteline müracaat. 356 — 1
BEŞ ODALI — Beyoğlu Boğazkesende Ev. 0 nisanda Beyoğlu 3. Sulh Hukuk Mahkemesinde satılacaktır. Kıymeti: 5,000 Ura. İzahat için Tel. 20953 »3 — 2
KİRALIK APARTIMAN — Tcşvlkl-yede yed! odalı, mükemmel manzara, apartıman dairesi kiralıktır. Tavassut kabul edilmez. Müracaat: 0-13 arası Telefon: 81786. 332 — 1
O3MANBEYİN EN ÎŞLEK YERİNDE — Rumeli caddesi üzerinde 55/2 numaralı bol müşterin bakkaliye dük kânımı hastalığım dolayıalyle devren •atacağım. İsteklilerin içindekilere müracaat. 325 — 2
BATİLIK DÜKKÂN — Marpuççu-larda Alacâhamamda 8abuncu Han caddeslnd» No. 70. Sirkecide Güven Diyarbakır oteline müracaat edilmişi. 382 _ 2
SATILIK ALTINDA DÜKKÂNI OLAN EV — Kasımpaşa Bahriye caddesi No. 48/46. İki gö »odası ve elekj trlğl vardır. Sirkecide Güven Diyarbakır otelin» müracaat. 381 — 2
Satilik ARSA — Akasya oaddeıi (10 x 101 arsa satılıktır. Şehzadeba-şı Gençtürk sokak No. 49/2 Cevdet Alpaya’ya müracaat. 877 — 2
FATİHTE KİRALIK APARTIMAN DAİRESİ — Tramvay caddealndedlr. Havagaa vardır. Aylığı 150 liradır. İki yılLığı peşindir. Mektupla müracaat: Akşamda Orhan Demir 378 — 1
ACELE SATILIK BOŞ TESLİM FV-LER — sahibi başka yere nakledeceğinden SüleymanJyed» Doğumevi kar ŞLunda Askeri Basımevi sırasında her konforu hala 5 odalı 22 No. lu ev T. L 22500; yanındaki 6 odalı konforlu 24 No. lu ev T. L. 32500 v» 20 No. lu kunduracı dükkftm T. L 4500 acele satılıktır. Müracaat: Marpuççular Aiaca-bfrmaın No. 6 Cansu Kardeşler. >75 — fl
BATİLIK KÂOİR EV — Bir kat ÜÇ odalı 200 metro arazi Üzerinde man-zaarh on lld bin lira. Mccldlyeköyttn-de asfalt üzerinde. Müracaat: Os-manbey durağında Santral amiti ir >72 —
KİRALIK APARTIMAN KATİ — İkinci katta beş oda, hol, manzaralı; senelik peşin. Mecldlyeköyündo asfalta yakın. Müracaat: Osmanbey durağında Santral Emlâk. 371 —
LÂLELİDE KİRALIK APARTIMAN DAİRESİ — Lâleli Kapalı tramvay durağına 2 dakika; 5 oda; hol; konforlu. Müracaat: Şair Haşmet sok. NO. 35/4. 370 — 1
ACELE SATILIK EV — Boğazlçin-do Mlrgünde Reşitpaşa mahallesi Mektep sokak 60 No. ev boş olarak eslim edilecektir. İki kat üzerine i odalı 2 halâsı, mutfak, bahçeli, elektrikli. İçindekilere müracaat, 388 —
CİHANGİRDE — Asfalt üzerinde; 4 daireli üçer oda ve birer hollü; banyolu; »0.000 liraya satılık Ap. Beyoğlu Gaa şirketi karşısında özel Emlâk; Fehmi; Tel: 43370. 307 — 1
'VAQUEZj tansiyon aletleri GELMİŞTİR!
Müteharrik kadran ti ve tekemmül ettirilmiş fonon-doskop/umeşhur VAQUE2 tansiyon aletlerinin gelmiş olduğunu kıymetli müşterilerimize arzederiL
Satış yeri ı KORONER Sultanhamam, Yenl^C a mi Cad., Servili Çıkmazı*. Servili Ha«.
AKŞAM
25 Mart 1943
BANKA KOMERÇİYALE ITALYANA’NIN
İstanbul Şube Merkezi, İstanbul ve Beyoğlu Büroları ve İzmir Şubesi
tarihinde biiânçosudur
31 Aralık 1947
AKTİF PASİF
Kasa ve Merkez Bankası Tl* 1.314.719,60 Ttlrklyeyo tahsis edilmiş sermaye Tl* 1.300.000 —
Kanuni Karşılıklar Kasan 2.662,755,— İhtiyat Akçeleri:
Bankalar 1.800.795, i 8 İleride vukuu muhtemel zarar karşılığı 71.03343
flenedat Cüzdanı 1.093888,30 Kanuni İhtiyatlar 46.285,— » 116468,89
ttolıam va Tahvilât Cüzdanı 364.100,— Taahhütlerimi* > 670866.34
Borçlu Cari Hesaplar » 0.722.435,45 Movduat ve Cart Hesapları
Muhtelif Borçlular » 97.769,88 Tasarruf mevduatı 7-024427,01
Sabit Kıymetler: Diğer mevduat 7.087.82346 > 14.112.151,7»
Gayri menkuller (300.000,— T. i* Tediye Emirleri » 156.61741
(İşerinden sigortalıdır) • 04.080,— Muhtelif Alacaklılar • 1.087.406.81
Sair Aktifler • 7.484JJ76.57 Sair Pasifler KÂR: » 7.688.634.72
502.67440
»
608.468,27
150.790,68
Bllânço senesi Un
Eski seneden müdevver sararla#
Nazım Hasaplaj1
25.634 519.93
80.348.149,04
Tl* 86.634 519.B3
.
a
'■J

TIJRfiL
ÖKSÜRÜĞÜ DERHAL GEÇİRİR
TURAL, ÖKSÜRÜK VE BRONŞİTE KARŞI
Kadıköy 1 inci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 947/263
Fatihte Edlrnekapı Çukur Bostan B4 sayıda İken hâlen nerede olduğu blllnemlycn Atiye namı diğer Aliye-yc:
Emin Âli Gönöy tarafından aleyhinizde açılmşi olan Kadıköyünde Os-poanağa mahallerinin Mlsakı Milli so-kağtnda 44 sayılı evin yan hissesine 300 Hra mukabilinde konulan haczin fekkine dair dâvanın ilânen vaki tebligata rağmen muayyen gününde duruşmaya gelmediğinizden hakkınızda verilen muameleli gıyap kararının da on beş gün müddetle yayınlanması 03 ve yargılamanın 28'4/948 çarşamba günü saat 10 a bırakılması tensip kılınmış olduğundan İlân tarihinden İtibaren beş gün İçinde gıyap kararına İt İra» etmediğiniz ve o gün ve o saatte mahkemede bizzat veya tasdikli vekâletname İle bir vekil göndermek suretiyle hazır bulunmadığınız takdirde mahkemeye kabul olunmıyarak hakkınızda duruşmaya gıyaben devam edileceği vo bu İlân suretinin mahkeme divanhanesine asıldığı belli olmak ü-tere ilân olunur. (960711
REOSİL
HER ECZANEDE. BULUNUR
BRONŞİT.. ÖKSÜRÜĞÜ KESER
Di| Tabibi Aranıyor Zonguldakta çalışmak bıera üç yüz lira aylıkla bir diş tabibi aranıyor. Müracaat yeri: şark Diş deposu.
Zayi — Devlet Denizyolları muhasebesine kat! teminat İçin yatırılan 3/11/943 tarih 3345 sayılı makbuzu zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
3abrl öz aralan
Zayi — Üsküdar - Kadıköy havalisi tramvay şirketinin otobüs pasosunu zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur,
Harb malûûlü üsttegmen Abdürreşad Kopan
İSTANBUL'UN
En havadar yerinde
Fatih Hocaüveyl* Battal sokağında 65 No. 11 bin* ile Fatih Yavuı Selim caddeslndo 3 bina satılıktır. Tavassuta uz iyi bir bina almak latlyenler Yavuz Selim caddesinde 40 No. ya her gün saat 11 den 1 e kadar müracaatları.
Zayi — Kadıköy B. B. O. okulundan aldığım kimlik kartı ve tren pasomu zayi ettim, yenilerini alacağımdan •skilerinin hükmü yoktur.
Kadıköy B. 2. O. okulu H-A 280 Burhan Aksay
Zayi — Fatih 24. okuldan aldlğun 1947 - 1948 yılma alt paaotntı kaybettim. Yenisini çıkaracağımdan eskisinin hükmü yoktur.
496 No. Müzehher Blnangln
Zayi — Türkiye şeker Fabrikaları A Ş. İstanbul Bürosu Direktörlüğünden aldığım 23/3/948 tarihli ve 1627 - 1640 numaralı P. Kanatla ve A Anastasladls namına 140 çuval tamlı ve 5 çuval Avarlya şekerin ordinolarını zayi ettim. Yenilerini alacağımdan eskilerinin hükûmsDzlüğüntl ilân ederim.
Petro Kanaldı ve Apoetol Anasta-sladlı Hasır İskelesi 30/2 İstanbul
Zayi — İstanbul belediye otobüs pasomu zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Harb malûlü flstteğmen Abdürreşad Kopan
r
İstanbul Belediyesi İlânları
1
Tahmin bedeli
Lir* Kunış
hk teminatı Lira Kuruş
6250 00
76
Beyoğlunda Ömer Avnl mahallesinde yeni imar plânına göre kapanmakta olan Masrafnazırı sokağının kapanmasından tahassül eden veşartname-ye bağlı haritasında A. B. C. D. E. F. G. H. A. harflerile mahdud 70 metre kare sahalı belediye malı arsanın alâkalılar arasında satışı, 8eyoğlun(fa Ömer Avnl mahallesinde yeni İmar plânına göre kapanmakta olan Masraf nazın sokağının kapanmasından tahassül eden ve şartnameye bağlı haritasında F. K. L. M. N. F. harflerile mahdud 58 metre kare sahalı belediye malı arsanın alâkalıları arasında satışı.
mlkdarları yukarıda yazlıı arsalar sa-
tılmak üzere ayrı ayrı on gün müddetle temddden açık arttırmaya konul-muşutr. şatmamelen Zabıt ve Muamelât Müdürlüğü Kaleminden verilecek veya tnı kalemde görülecektir.
İhale 5 Nisan 948 pazatesl günü saat 14 de Daimi Komisyonda yapılacaktır. İsteklilerin İlk teminat makbuz veya mektubu vealâka derecelerin! gösterir evrakı müsbltelerl yanlarında bulunduğu halde İhale günü aıat 14 de Daim! Komisyonda bulunmaları lâzımdır. (3839)
4850 00
826
28
Tahmin bedelleri! o
ilk teminat
Tl*.
Nazım Hesapları Kefaleti erimli Sair Nazım hesaplar
FERN - LİNE — NEV7-YORK
FERNCAPE
Vapuru 26 martta li m anımızda beklenmekte ve hamulesini boşalttıktan •»-« totn N E W ■ Y O R K
için eşyayl ticariye kabul edecektir.
Fazla tafsilât için Galatada Veli Alemdar Han No. 202/204
SCANDSHtP Acenteliğine müracaat. Tel: 42221.
BANKA KOMERÇİYALE ITALYANA’NIN
ZİMMET
Pereonol masrafları TL 472.302,54
Vergi v« Harçl.tf » 821.540,23
Sair Masraflar » 161.717,10
Verilen Faiz vo Komisyonlar . 634.730.82
Amortismanlar • 1.920.—
Muhtelif Zararlar . 49.013.03
Geç sn çeneden nıüdevver zarar b 150.790,68
Kanuni İhtiyatlar . b 90.470 —
RUânpo Senesi Kân b 502,674,59 TU 2.385.164,99
Tezgâh ve taşıt satışı
T.H.K. Etimeğut Uçak Fabrikası Müdürlüğünden
1 — Çeşit, marka, muhammen bedel ve teminat tutan aşağıda gösterilen kullanılmış malzeme ayn ayrı kapalı zarf usultl Ue satılacaktır.
1 — Şartnamesi İle her birinin evsaf ve teknik İzahatını havi listeler 3 lira bedel mukabilinde TıHJC Oenel merke* levazım şubesinden, TH.K. İstanbul şubesi başkanlığından, fabrika veznesinden alınabilir.
8 — işbu tezgâhlar fabrika atelyelerinde kurulu ve İşler bir halde, motörlü taşıtlar fabrika garajında, Ozalld teksir makinesi fabrika deposun fadır. îstlyenler İhale günü veya ondan evvel hepsini ayrı ayrı görebilirler.
4 — İhale 7 Nisan 1948 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat 1040 da fabrikada yapılacaktır.
8 — istekliler usulüne göre hasırlıyacakfan ve geçici teminatı fabrika veznesine verdiklerine dair makbuzu havi zarflarını kapalı olarak ihale saatinden bir saat önce fabrikadaki satış komisyonuna teslim etmelidirler. Postada vukubulacak gecikmelerden fabrika mesuliyet kabul etmez.
6 — Fabrika İhaleyi yapıp yanmamakta. tamamen serbesttir.
Not: Ankara garından fabrikaya tren hareket saati Fabrikadan An karaya
Sıra
No. S

8.33 de 13.36 da Geçici teminatı
Çeşit ve markası
Muhammen bedeli
1 —Atlas torna tezgâhı
2 — Pltler Rovelver tezgâhı
3 — Nlcser zımpara tezgâhı
4— South bend torna tezgâhı J — 8tor egzantrlk pres
6 — Terli el presi
7 — Caser torna tezgâhı
8 — P. Coutneno Onlversal rektlHy* S — Hellvll torna tezgâhı
10— Reynolds freze tezgâhı
11 — Reynolds freze tezgâhı
12 — Reynolds freze tezgâhı
13 — Hellvll torna tezgâhı
14— Karlson torna tezgâhı
15— Morlson masa makkap tezgâhı
16 — Rosenfors ttnlversal freze tezgâhı
17 — Reed Prentice
18 — Ozalit teksir makinesi ve
teferruatı
19— Ford otobüs
20— Studbaker kamyon
21 — Opel Binek
22— Bulck
4.000—
4 000 —
15.000.—
13.500—
2.000__
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Genel idaresi ilânları
10 ton rafine zeytinyağı alınacaktır.
Devlet Demiryolları Merkez 9 uncu Satmalma Komisyonundan
1 — 10 ton rafine zeytinyağı kapalı zarf usulü He eksiltmeye konulmuştur.
2 — Malzemenin muhammen bedeli 21000 (ylrmiblr bin) ve muvakkat teminatı 1575 (Bin beşyüz yetmiş beş) liradır.
3 — Şartnameler bedelsiz olarak Ankarada Malzeme daire* sinden Haydarpaşada Teslim alma ve Yollama Müdürlüğünden ve İzmlrd eldare mağazasından temin olunur.
4 — Eksiltme Ankarada İdare binasında Malzeme dairesinde toplanan Merkez 9 uncu Satmalma Komisyonunca 12/4/943 pazartesi günü saat 15,30 da yapılacaktır.
Taliplerin teklifleri İle kanunun tayin ettiği vesikalarını avnl günde nihayet saat 14,30 a kadar adı geçen Komisyon Başkanlığına vermeleri lâzımdır, (3661)
I). Denizyolları ve Limanlan
tş U. M. Memurları Emekli Sandığı Müdürlüğünden: Sandığımıza barem dahili, (220,—) Ura kadro ücretli, askerlik hizmetini bitirmiş lise mezunu bir memur alınacaktır.
İsteyenlerin 27/3/948 cumartesi günü saat dokuzda yapılacak müsabaka İmtihanına girmek İçin bir dilekçe ile (Galata - Fermeneciler şirketi Hayriye hanındaki) Sandığımıza müracaatları.
Not: Muhasebe iğlerinde evvelce çalışmış olanlarla daktilo bilenler tercih olunur.
HELLENiC LİNES LiMiTED
New York — İstanbul — New - York
HELLENiC STAR vapuru
3 Nisana doğru limanımıza gelecek, yolcu ve eşyayı ticariye alarak 5 Nisanda doğru NEW - YORK'a hareket edecektir.
Umumi acentalan: 8. TOPER ve ŞsL
Oalata Veli Alemdar Hm. Tel: 41929
1 , -151 SDERHAH
s L33âjg>j, KAŞELERİ GRİP NEZLE ROMATİZMA BAS ve DİŞ AĞRILARINA kırn kullanılır
İMPERİAL KEMiKAL İNDUSTRiS (TURKEY) LiMiTED ŞİRKETİ Galata, Mertebanl sokak, İş Bankası Hanındaki yazıhane
Telefon numarasını 44839 olarak
DEĞİŞTİRDİĞİNİ alâkadarların dikkat nazarına Eirz eder.
Ticaret İşlerinde lyt* yetişmiş
BİR TİCARET ŞEFİ ALINACAK
Bir şirketin îstanbuldakl merkezinde çalıştırılmak üzere piyasada iyi yetişmiş ithalât ve İhracat işlerine hakklyle vâkıf tecrübeli bir ticaret şefi alınacaktır. îsflyenlerln 31/Mart/1948 akşamına Galata, posta kutusu 1231 numaraya yazı ile müracaatları rica olunur.
Vida kalibreleri alınacak
Akşam Erkek Sanat Okulu Müdürlüğünden:
1 — 8625 lira tasarlanan bedel üzerinden çeşitli ölçülerde metrik sistemi vida kalibreleri pazarlıkla (derhal teslim) satın alınacaktır.
2 — Şartname her gün Tophanede 347 numaradaki Okul bürosunda görülebilir.
3 — Geçici güven parası 1293.75 Hra olup Okul idaresinden alınacak belge ile, Yüksek Okullar saymanlığı veznesine yatırılacaktır.
4 — Pazarlık 30 mart 948 salı günü saat 14.30 da 2 c! maddede yazılı büroda toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
5 — İstekli olanların, kanuni belgeleriyle birlikte belirtilen gün w
aaalte komisyona baş vurmaları. (3815)
Kurşun boru alınacak
İstanbul Sular idaresinden:
Muhtelif kuturda aurşun boru satın alınacaktır. Şartnamesi levazım dairesinden alınabilir ve nllmuneler! görülebilir.
İsteklilerin teklif bedellerinin % 7.5 u nispetinde bir teminatla beraber tekliflerini 5 nisan 1948 pazartesi saat ia ye kadar Beyoğlu İstiklâl caddesi İdare merkezinde muamelât dairesine vermeleri. (3166)

Comments (0)