POP
V, . BUGÜN g İNCİ SAYFADA
AKŞAM
ÖĞRETMEN Melâhat Uğurkan’ın TÜRK ÇOCUKLARI
Şttr kitabı çıktı Bol resimli, ünite şiirleri Remzi Kitaben. Fiatı: 40 Krş.
Sene 32 — No. 11179 — Fiat!: her yerde 10 kuruştur.
PAZAR ÎT Kasım 1949
Sahibi: Neomoddln Sadak — Tan talerini fiilen idare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
.4 mı rikan elçileri nin ko nfer ansı
Dünkü toplantıda görüşülecek meseleler tesbit edildi
Ordu mensuplarının evlenmeleri
Kanunda değişiklik yapılması kabul edildi

Istanbulun konferans yeri olarak seçilmesi sıkı Türk - Amerikan dostluğunu belirtmek
bakımından ehemmiyeti haizdir
Konferansa İştirak eden Yakın ve Orta Doru Amerikan temsilcileri
Ankara 21 (Akşam) — Orda mensuplarının evlenmeleri hak-kındaki kanunun değiştirilmesine dair Bolu Milletvekili Lût-fi Görenin kanun teklifi milli savunma komisyonunca kabul olunarak Meclis gündemine alınmıştır. Komisyonun kabul ettiği son şekle göre muvazzaf subaylar ve askeri memurlarla kara, deniz, hava gedikli erbaşları bağlı bulundukları birlik komutanının izni olmadıkça evlenmiyeceklerdir Askeri okul öğrencilerinin evlenmelerine müsaade edilmlyecek, bunlardan evli olanlar okula alın-mıy araklardır

Churchill iyileşti
Londra 26 — (United Press) Şiddetli bir soğuk algınlığından ’ dolayı evinden dışar: çıkmayan' eski İngiliz Başbakanı Winston‘ Churchill iyileşmiştir. Churchill bugün Kent teki evinden soka- j ğa çıkacaktır.
Pasinler ovasında Karadeniz halkından bir kısmının isl'.ânı düşünülüyor
Ankara 27 (Akşam) — Devlete ait arazinin müstahsil vaziyete getirilmesi için girişilen faaliyet devam etmektedir. Başbakan Şemseddin Günalta-ym söylediğine göre, geçen sene Muş ovasında yapılan tecrübeden iyi netice elde edilmiştir. Bu yıl da, Pasinler ovasında ziraat yapılacaktır- Muş livasında olduğu gibi Pasinler ovasından da iyi, neticeler elde edileceği umuluyor. Hükümet, bütçeye bunun için tahsisat koymuştur. Bu para ile köylünün makine, yol ve su gibi ihtiyaçları temin olunacaktır.
Karadeniz kıyılarında o-
tııran köylü vatandaşlardan birçoğunun arazisi yoktur. Bunu nazarı dikkate alan hükümet, hem Karadeniz kıyısı kasabalarından bir kısmının kalabalığını hafifletmek, hem de arazisi olmıyan vatandaşları toprak sahibi etmek, dolavısiyle dc Muş ve Pasinler gibi şimdiye kadar işlenmemiş boş araziyi müstahsil vaziyete getirmek için bu yolda bir faaliyete geçmiş bulunmaktadır.
Karadeniz kıyılarından bir kısım vatandaşların, kendi iklim şartlarına da uygun olduğundan, Van gölü civarına yerleştirilmeleri düşünülmektedir.
Sahte perrniler
Tahkikat evrakı yarın savcılığa veriliyor
Permi sahtekârlığı hâdisesi tahkikatına devam edilmektedir Mıntaka Ticaret Müdürü Muhsin Baç m imza ve mührünü taklld ile sahte permileri tanzim eden Ticaret Müdürlüğe” eski memurlarından birinin IIoLJ landaya kaçtığı yazılmıştı. Biû-taraftan bunun memleketimiz^ getirilmesi teşebbüsü yapılırker»*— diğer taraftan bir memur dahaO ortadan kaybolmuştur. Bu me-Q mut zabıtaca yakalanmış ve ıikO tahkikatta Holandaya kaçan ”55 birlikte sahte permileri tanzimu. ettiği anlaşılmıştır.
Sahte permi kuliannan 7 fir-^ ma hakkında tahkikat devim© ediyor. ©
Mıntaka Ticaret Mudürlügüt dünden itibaren bazı MusetlSj^ firmaların ithalât ve İhraca !Q permilerini esaslı surette tetkik— ka tabi tutmuştur. Tahkikat® yürüten Bakanlık mür-'.nşljK Pertev Çıngı dün 8avcüıkla da© temaslarda bulunmu "c Dos-£J yanın pazartesi günü Savcıhg* \ verileceği kuvvetle tahmin edll^-* inektedir.
Millet Partisinin
gürültülü içtimai
Yatan ve Orta Doğudaki A-merlkan elçi ve temsilcileri dün biri sabah, diğeri öğleden ; şoi'.ra olmak üzere, İki toplantı : yapmışlardır. Toplantılara A-meTifca Dışi'jleri müsteşarı Mc • Ohee başkanlık etmiştir. Blrin-rinei toplamı dün da yazdığımız gibi sabalı saat 10 da başlamış ve saat 13 e kadar , ikinci ; toplantı da saat 15 ten 18 e kadar sürmüştür.
iki toplantı arasında gazetecilerle görüşen Hariciye Müste-Şnrı Mc Ohee, ilk toplantıda konferansta görüşülecek meşe-
İçlerin tesbit edilerek ehemmiyetlerine göre sıraya konduğunu ve müzakere edilecek mevzular arasında «dört nokta* programın m tatbikatı bahis mevzuu olacağını söylemiş, fakat «dört nokta» programının neden ibaret olduğunu ve konfe rina bittikten sonra An karaya iki günlük bir ziyaret yaparak temaslarda bulunacağını söylemiştir. Venlen malûmata göre, konferans, biri sabah, diğeri öğleden sonra iki oturum akdedecektir.
Şehrimizdeki siyasi mahfillerde beyan edildiğine göre, konferansın istanbulda toplanması, Amerikanın Yakın ve Orta Doğudaki en sıkı ve güvenilir dostunun Türkiye olduğunu göstermek bakımından büyük ehemmiyeti haiz bulunmaktadır.
Konferansın gündemi gizli tutulmakla beraber. iktisadi meselelerin, ve Orta Doğuyu tehdid eden komünizm tehlikesinin de görüşüleceği söylenmekledir Konferans bu sabun da toplanmıştır.
Başta Fuat Ama ile Atdoğan bütün hatipler bilhassa Bayara hücum ettiler
Reşat Aydınlının teşriî masuniyeti
Karma komisyon, masuniyetinin kaldırıl-mamasına ue takibatın devre sonuna bırafedmasım karar verdi
Ankara 26 — Karına kamlsyon jdırılmaaı talebini ter kere daha btı sabahki toplantısında. De- tetkik etmiş »e kararını vermlş-niz» milletvekili Reşat Aydın- tir. Karar sureti şudur: lınm teşrii masuniyetinin kal- ‘ (Arkası sahife 2 şutun î del
Hendeğe yuvarlanan taksi devrilmiş vaziyetle
Dün Büyukdere yolunda bir kaza olmuştur. 5619 numaralı şoför Sırrı Erkan'ın idaresindeki taksi, Büyülcderedep gelirken çok hızlı gittiğinden Hacı Osmın bayırında hendeğe yuvarlanmıştır Şoförle 3olculardan biri ağır, diğer doıt yolcu da hafit surette yaralanmıştır.
«313330333
Umumî af ihtiyacı
Doğu illerimizde hapishane kaçkınlan ..
Seri halindeki hıı haberlerle gazete* sütunları doluyor. Mazur da gösteriliyor:
— Evet, hakikaten öyle olmuş: Vanda bir çok malı kûmlar, serhes dolaşmışlar. Başlarında bir idam mahkûmu varmış. Meyhaneye, genel eve girmişler. Sonra Ilalkevine dalıp ortalığa dehşet salmışlar. Emniyet mitdürii karşı gelince bu zatı vurmuşlar . Hakkâride de mahkûmlar çilyavrusu gibi dağılıp ele geçirilememişler... Fakat sebebi şudur: Bunlar, eski bir medresede hapsedilmişlerdi. Duvarı delmelerine bile hacet kalmamış, kubbeyi de yıkmamışlar, sadece bir taşı kaldırmak, sıvışmalarına kâfi gelmiş .
Hapishanelerimizin çoğu maalesef bu vaziyettedir ve hu hapishanelerde, tasmimli, taammüdlü sabıkalılar yanında. ellerinde lıir defaya mahsus kaza çıkmış kader kurbanları çile dolduruyor Çile doldurmakla da kalmayıp çürüyor.
Cumhuriyetin yirmi beşinci yılında umumi af yapılacakken .bazı mülâhazalarla geciktirildi. Artık o mülâhazalar kalmamıştır. Şerri meslek edinenler yine hapiste kalsın, fakat yanlarında «tesadüfi mahkûmlar» varken .zindan duvarları, İşte yukarıki misallerdeki gibi dar geliyor.
Bir umumî af ihtiyacı his-solunuyor. Ancak umumi aldan sonra cezaevlerimiz, cezaevi haline sokulabilir. Y'oksa bu anormal durum | böylece sürecek.
Sadık Al doğan nutuk söylcraen
Getir vergisinin tatbikinden sonra
Memurlar ne maaş alacaklar?
Maliye Bakanlığı, gelir vergisinin tatbikinden sonra bekâr, evli ve çocuklu memurların ellerine geçecek parayı bir cetvel ile tesbit etti
Millet Partisinin Galata bucağı ile Tophane semt ocağının açılı? töreni dun saat 14 te Tophanede «Gülen» çayhanesi önünde yapılmıştır Bu törende Millet Partisi İstanbul teşkilâtı' üyeleri, Afyon Milletvekili ge-[ neral Sadık Aldoğan, Eskişehir Milletvekili Ahmet Oğuz ve
Fuat Arna da hazır bulunmuşlardır. Son suikast hâdisesi münasebetile Millet Partisine Ve bazı üyelerine İsnat edilen suçlan protesto mahiyetini de taşıynn bu toplantı çok heyecanlı geçmiştir. Toplantı yerinin karşısına düşen bina Demokrat Parti şubesi olduğundan, buraya toplanan D P. iller
Bugünkü maç
Fener - Beşiktaş maçı radyo ile veriliyor
Bugün İnönü stadında yapılacak mevsimin en mühim lig karşılaşması Fenerbahçe - Beşiktaş maçı İstanbul radyosu tarafından verilecektir. Bu maçı Muvakkar Ekrem Talü anlatacaktır.
Bugünkü maçta Fenerbahçe kalecisi, ClhadTn oyruyocağı ısrarla söylenmektedir.
Dünkü maçlara ait resimler apar »aiu(emi«deılrr.
hatipler tarafından Celâl Bayat- hakkında ileri sürülen tenkit ve isnatları sık sık (yuha'« nidalarile kesmişler, bu yüzden havı bir aralık çok elektriklenmiştir.
(Arkası sahife S; sütun 6 da)
Ankara 25 — Gelir vergisinin tatbikından sonra memurların eline geçecek para Maliye Bakanlığınca tesbit edilmiştir- Buna göre: Asli maaşı 15 lira olan ve hâlen 101 lira alan memurlar bekârsa 125 lira; evli. fakat çocuksuzsa 151 Hra; 1 veya 2 çocuklu ise 165 Ura; 2 den fazla çocuklu ise 176 Ura alacaktır.
Asli maaşı 20 Hra olan ve hâlen 123 lira olan memurlar yukarıdaki bekâr, evli, çocuklu, çocuksuz esasına göre 146. 171. 184. 196 lira olacaklardır.
Asil maaşı 25 lira olanlar Lse şimdi 140 lira alırlarken o vakit 167. 192. 304. 21T lira alacaklardır
Asli maaşı 35 Ura olan ve hâlen 174 lira alanlar 207. 232, 245, 257 lira alacaklardır.
Asli maaşı 40 Hra olan ve hâlen 207 Ura alanlar 245. 270. 283. 295 lira alacaklardır.
Alt maaşı 50 Ura olan vc halen 241 lira alanlar 275. 300. 315. 325 lira alacaklardır.
Asli maaşı 70 lira olan ve hâlen 321 lira alanlar 376, 403. 416. 428 lira alacaklardır.
Asli maaşı 80 Ura olan ve hâlen 368 Ura alanlar 435. 480. 471, 485 Ura alacaklardır.
Aslî maaşı 90 lira olan ve hâlen 415 Ura alanlar 492, 517, 537, 542 lira alacaklardır.
Asil maaşı 100 Ura olan ve hâlen 490 lira ilanlar 585, 810. 632, 035 lira alacaklardır.
Asli maaşı 125 Ura olan ve hâlen 560 lira alanlar 674. 689. 711. 724 lira alacaklardır.
Asli maaşı 150 Ura otan ve hâlen 631 Hra alanlar 769. 794 807, 819 lira alacaklardır.
Maliye Bakanlığınca hazırlanan bu cetvel 1 ocak 1951 tarihinden itibaren tatbik olunacaktır. Vergi tevkifatı azalaca-gından cetvelde görüldüğü üzere, maaşlar artmaktadır ve bu artış çocuk sayısına göre yükselmektedir. Ücretliler de bu esaslara göre zam göreceklerdir
Ziya Gökalp toplantısı
İstanbul Muallimler Birliğinin tertip ettiği Ziya Gökalp. kültür ve medeniyet konul» toplantı dün üniversite konferans salonunda seçkin bir kalabalık huzurunda yapılmıştım Toplantıyı bir nutukla açan Peyarni Safadan sonra bir çok hatipler söz alarak fikirlerini söylemişlerdir. Yukarıki klişe toplantıda bulunanlardan bir kısmım goaterytoc.
Bıhire 3
m A IV
27 Tt;W T?R9
Ağırceza - Hafif ceza
İkinci cihan harbinin başındım beri umumi elkfır karaborsacıya, bilekâra, dalavereciye, çürük mal ırk(^turana, (âhLş fiatlerle mal satmaya kalkarak her türlü ihtikâr yoluna sapanlara, halkı sıkıntıya düşürenlere ağır cezalar verilmesini istiyor. Kaç kere yakınlarınızdan duymuş veya söyleınişsinizdtr: Muhtekire çok ağır cezalar verildiği görülse müessir ibret otur. Y1^>sc kolay kolay hile yoluna sapabuu. Dalavereye girişirken Itn fasının tehlikede olduğunu düşünür de vaz ^e^cı Böylelikle bu halka, bu memlekete zarar vermesi önlen-
Halk ağır ceza istedi ama cezai ilanmış: bir türlü o yola giremedi. Dediler ki: Ağır ceza meseleyi halletmez. Çera kanunumuzda adam öldürmenin cezası idamdır. Buna rağmen yine adam öldürenler var. . idam cezası adam öldürme suçiartnm kökünü kurutabiliyor mu?
Bu da doğru ama bir de adam öldürmeye idam cezası verilmediğini güzümüzün önüne getirelim. Maazallah!
Kaldı ki bir katil vakası nihayet iki ocağm sönmesine sebep olur. Doyma» iştahasiyle aşın kâr peşinde koşan bir muhtekir hayatı pahalılatmakla, geçimi güçleştirmekle yüzlerce ocağın — evet birden değil ama —- yavaş yavaş sönmesine sebep oluyor. Gıda maddelerini toptancı istihsal yerinde sudan ucuz ele geçirmektedir. Bir tüccar, istihsal yerinde 5 kuruşa alman malın burada 50 kuruşa satıldığını söylüyordu. İşte ihtihâr budur, ocak söndürmek budur. Veremlilerin sayısı günden güne artıyor da. haslam»Lerde bunlara yatak yetiştiremtyorsak sebebi ne? Ilep bu hayat pahalılığı, »delik bu haynt pahalılığının yarısından fazlası snn’idir. A gır cezanın bu ışde göreceği pek yerinde hizmetler var.
Şevket RADO
Galatasaray 4 - Beykoz 0
Emniyet 1 • Vefa 0
Maçları İtalyan hakemleri idare etti
taşanıyla Beykoz, İtalyan Gıd-do'nun hakemliğinde oynadılar İki takım sahada oyuna başlarken şu şekilde dizilmişlerdi:
Galatasaray: Turgay - Fazü, Ruhi - Musa, Bülent, Doğan -İafendlyar, Naci, Gündüz, Muzaffer Garbi».
Beykoz: Orhan - Nureddin, Bahadir - Fikri, Refet, Fehmi -Hikmet, Sami, Enver. Orhan, Gözen fer.
Oyuna GalatasaraylIlar başladı. İlk anlardan itibaren Oün-düsün bilgili idaresi İle hücuma geçen GalatasaraylIlar hâkim oyunlarının semeresini 19 uncu dakikada aldılar. Garbisin ortasını müsait bir durumda yakalayan tsfendlyar yakın mesafeden sıkı bir şütle Galatasaraya İlk golü kazandırdı.
llmî heyet adeta yepyeni bir tasarı hazırladı
Şahın beyanatı
İranın Amerikan
sermaye ve tekniğine ihtiyacı var
Ankara 28 — Seçim kanunu tasarısını inceleyen ilmi heyet haftaya çalışmalarım bitirecek, raporunu Başbakanlığa verecektir Tasan 40 daktilo sahlfesl ve ; esbabı mucibe de 30 sahlfe ka- , dar tutmaktadır. Rapor ve tasan Başbakanlığa verildikten sonra birer nüsha da gazete idarehanelerine gönderilecektir.
İlmi heyet gerek hükümetin, gerek Demokrat Partinin taşanlarından. gerekse İçişleri Bakanlığının tecrübelere müstenit anketlerinden faydalanarak âdeta yepyeni bir proje hazırlamıştır.
Projede nifibl temsil usulünün mahzurları dolay isiyle mutlak ekseriyet usulüne yer verildiği anlaşılmaktadır. Diğer taraftan milletvekili adedi de azaltılmış bulunmakladır. timi heyetin hazırladığı tasarı adil teminata yer vermekte ve seçimlerin idaresinde yargıçlara geniş salâhiyetler lan un ak tadır. Bu projede bir başka yenilik de evvelce 1001 seçmen için bir sandık kullanılması yerine sandıklara isab.ı edecek seçmen adedi a-zaJlılmı? bulunmaktadır.
Buğday anlaşması
S iriye 50 bin ton
l.uğday veriyor
Dûn Hg mnçiarmm birinci devresinin son. haftam karşılaşmaları İnönü stadında yapılmıştır. Maçların sn enteresan tarafı Od maçı da, Türkiye -Suriye milli maçında yan hakemi durur İki İtalyan hakeminin idare etmeleri İdi.
Vefa - Emniyet maçını İdare eden Ermanno, Galatasaray -Beykoz maçını idare eden Gul-do’dan daha iyi ve daha otoriterdi.
Vefa takımı dün çok şanssız bir gününde IdL Aksine Emniyet takımın m fevkalâde talihi vardı- Suphlnln birincisi tik devrede, ikinci İkinci devrede kale direklerini bulan fevkalâde şütleri bu şanssızlığın en birinci delili idi.
Galatasaray takımı şüt bakımından kısır olan hücum hattını, Naclyi bekten alarak takviye . etmişti. Bunun da semeresini | Nacinin sağlç jnevkilne yavaş Nacinin sıkı şu ilerle yaptığı üç golle gördü.
Emniyet 1 - Vefa 0
Dûn İnönü stadında günün ilk karşılaşmasını Emniyetle Vefa takmaları İtalyan hakem Ennanno’nu.n idaresinde yapmışlardır.
iki rakip i abaya şu şekilde çıkmışlardır:
Vefa: Şükrü - Mustafa, Rahmi - Zeki. Melih. Emel - Hikmet, Galip, Suphi, İsmet, Bülent.
Emniyet: Mehmet - Muammer. Cahit - Vecdi, Celâl, Vedat - Sabah addın, Süreyya. Necdet, Şahap, İbrahim.
Oyunun Uk anlan karşılıklı hücumlar arasında geçmiş ve İS İnci dakikadan İtibaren Ve- | falılar maça hâkim olmağa başlamışlardır.
20 nci dakikada ân! bir Emnl- | yet hücumunu Vefalılar favûlle
Detroit 26 (A.A.) (Afp) — 1-ran Şahı dün akşam söylediği nutukta İranın İleri ve teknik icaplara göre gelişme#! İçin A-merlkan yardımına ihtiyacı olduğunu belirtmiştir
Şah, aralarında General Motors başkanınım da bulunduğu büyük sanayicilerin verdiği ziyafette aöa söylemekte İdi.
Dün General Motors otomobil fabrikalarını gezen İran Şahı uucuıuunu «cı»m*ı bu münasebetle demiştir ki: | durdurdular. İbrahimln çektiği
■İranın Amerikan sermaye- frikikten top. şükrünün hamsine Amerikan endüstri ve bll-|sından Vefa kalesine girerek, gislne ihtiyacı vardır ve bu vâ-. Emniyete yegâne galibiyet golü-dide yapılacak yardımları mem nü kazandırmıştır, nunlukla karş ılıyacak tır. Bu yardımın karşılıklı menfaat e-, sası üzerine İstinat edeceğinden eminim.»
Michlgan Üniversitesi bugün Şaha fahri doktorluk unvanını tevcih edecektir.
I
Silo inşaatı
İstediğimiz 3 milyon dolar kredi verilecek
Som 26 (AA.) — AFP: Türlü ver e atılacak 50,000 ton buğday üzerindeki Türkiye - Suriye an .aşman bugün Suriye adına Maliye Bakanı Haüd el Azem ve Tu.kiye adına Şam elçisi AbıJıı ahad Akşln tarafından İmz3'anmış Ur,
Ankara 26 — Memleketimizde inşa edilecek silolar hakkında tetkiklerde bulunan Milletlerarası İmar ve Kalkınma ban-, kası uzmanları bu tetkiklerini bitirmişlerdir. Uzmanların tetkikleri sonunda silo İnşası için bankadan İstediğimiz 3 milyon' dolarlık kredinin verilmesini uygun gördükleri anlaşılmaktadır. Bu husustaki raporun esas hatları hazırlanmıştır. Bu suretle temin edilecek olan kredi ile gelecek inşaat mevsiminde yeter büyüklükte muhtelif silolar İnşa edilecektir.
Süt Fabrikası
Huıusi surette Şama gelmiş •Lan Türkiye Toprak Mahsulleri Ofiri Müdürü de İmza merasi-mır.d- nazır bulunmuştur.
Mukavelenin imzasından sonra basma beyanatta bulunan Akşin. bu anlaşmanın iki memleket münasebetlerinin sıkıl aşması rıa doğra bir adım teşkil e-deerği.->i söylemiştir.
İlk devrenin mütebaki kısmı Vefanın baskısı altında geçmiş, bu arada Suphlnln fevkalâde fini ve sıkı bir şütü Emniyet kalesinin üst direğine çarparak avut olmuştur.
İkinci devre âe Vefanın baskısı altında geçil. Teşilbeyazlı hücum hattının yakaladığı fırsatlar ya Emniyet kalesinin direklerine çarpıyor veya kale direklerini yahyarak avut oluyor-
yavaş alınması Galatasaray hücum haltının en kuır tarafı olan şiit bakımından talihli bir hal çâresi teinin elti-
Ne tekim 23 üncü dakikada Bey kozluların Gündüzü on sekiz civarında lavulla durdurmalarım hakem frikikle cezalandırdı. Nacinin çektiği fevkalâde sıkı şüt Galatasaray a İkinci golü kazandırdı. Devre böylece 2-0 Galatasarayın lehinde bitti.
İkinci devrede de, GalatasaraylIlar hâkim oyunlarını temadi ettirmekte güçlük çekmediler.
12 nci dakikada Muzafferin ortasından gelen toptan Gündüz . çekildi. Top en müsait durumda 'olan Naciye geldi ve Nacinin ı bomba gibi şütü Galatasaraya üçüncü golü de kazandırmış ol-’du. Bu golü müteakip Gündüz, Ankaradaki sakatlığı nüksettiğinden sahadan çıkmak mecburiyetinde kaldı. GalatasaraylIların on oyuncu ile maça devam etmek zorunda olmasından İstifade eden Beykozluiar hücuma geçtilerse de Galatasaray müdafaasının canlı oyunu gol yapmalarına mâni oluyordu.
Karşılıklı hücumlar arasında geçen 25 dakikalık oyundan sonra. 42 nci dakikada âni bir Galatasaray hücumunda Muzaffer bütün Beykoz müdafaasını üzerine çekip topu bomboş durumda olan Naciye geçirdi. Nacinin yerden sıkı bir şütü
du. Oyun da böylece İlk devre- Galatasaray» dördüncü golü de de yaptığı bir golle ve Emniye- kazandırmış oldu. Oyun da böy-tln Vefaya 1-0 galibiyetiyle so- lec(? Galatasarayın Beykoza 4-0
I
tin Vefaya 1- „------------- . - -
no erdi. galebesiyle sona ermiş oldu. Ga-
(MaHsarav 4 . latasarayın bu açık rarUı gale-
Vıaiataşaray besinde Nacinin rolü fazlasiyle
Beykoz 0 olmuştur.
Günün ikinci maçını Gala-
Halûk SAN
Gazeteciler heyeti
Fikret Sılay ile görüştü, Celâl Bayar da çay ziyafetinde bulundu
Ankara 38 — Boam kanunu tasarısı etrafında görüşmek üzere gelen İstanbul gazetecilerinden müteşekkil heyet bu akşamki ekspresle Ankaradan ayrılmıştır.
Gazeteciler heyeti, hareketlerinden önce Cumhur İyi t Halk Partisi genel sekreteri Tevftk Fikret Sılayı ziyare ederek görüşmüşlerdir Heyet, hükümetle vaki olacak temasların, bir çok yanlışlıklan izaleye yardım edeceği mütalâasında bulunarak, bu temasların sık sık yapılmasını ve Bakanlıkların birer aoe-cülerJ bulunmasını istemiştir.
Tevfik Fikret Sılay bu iş üzerinde durulduğunu, fakat ora-ı nılan evsafta kimselerin bulunmasında zorluk çekildiğini İzah etmiştir.
Temsilciler bundan sonra İstanbul da İki gazeteciler teşekkülünün bulunmasının mahzurlarını. bu hususta meslek menfaatlerinin kaybolduğunu. Gazeteciler cemiyetinin doğrudan doğruya meslek cemiyeti olduğunu. Parti mülâhazalarının rol oynamadığını, ikiye ayrılmanın şayanı teessür olduğunu belirtmişlerdir
Tevfik Fikret Sılay da aynı kanaatte olduğunu söylemiş tir.
İstanbul gazeteciler temsilleriyle Ankaradaki muhabirleri şerefine bugün saat 17 de Demokrat Parti merkezinde bir çay ziyafeti verilmiştir.
Ziyafette Demokrat Parti genel kurulu üyeleri de bulunmuştur. Celâl Bayar gazetecilerle ayn ayrı görüşmüş ve Basın kanunu ile son meseleler üzerinde hasbıhallerde bulunmuştur.
Gazeteciler heyeti. İstanbul» hareket etmişlerdir.
Altın stokumuz artmağa başladı
ı Amerikadan 103 kilo altın aldık
Cumhuriyet Merkez bankasının yayınladığı haftalık bültene göre tedavüldeki paramızın, geçen haftaya nispetle 13 milyon noksanlyle 802.532.550 Ura olduğu bUdlrilmlştlr. Merkez bankası Amerikadan bir ONE altını 35 dolar hesabiyle 103.W kilogram, 337.558 ilra kıymetinde altın mübayaa etmiştir. Bu su-retleharlçtekl altın stoklarımız yükselmeğe başlamıştır.
Mısır hükümetinin altın, plA-tln, inçi, elmas, pırlanta gibi kıymetli madenlerde giriş çıkış tahdidatım kaldırmasının, piyasamızda mücevherat flatİtrinin düşmesine sebebiyet verdiği bildirilmektedir.
Millet
(Baş Ktrafı 1 inci sahifede)
Celâl Bayar’a hücumlar
Toplantıyı önce Galata bucak başkanı Necati Başaran açmış, hazır bulunanları selâmlamış ve Osman. Bölukbaşı iic Ahmet Tahtakıkçın rahatsızlıkları dolayısile gelemediklerini söylemiştir. Sonra Beyoğlu İkinci başkanı İhsan Altay konuşmuş v? D. P. başkanı Celâl Bayarm şahsiyetini acı bir lisanla tenkil ederek onun «Türk milletinin hayat hamlesine engel olduğunu söyledikten sonra demşitir ki:
•— Vaktiyle bizim üyemiz olan Reşat Aydınlanın muhbirliği kati olarak belli değildir. Hakikatte asıl muhbir Celâl Sayardır»
Müteakiben şiddetli bir hitabede bulunan Fuat Arna ezcümle demiştir ki;
Arna'nın şiddetli nutku
«— Türk mUletlnin çok felâketli günlerinin arifesinde yaşıyoruz. Hâdiseleri zükûnetle mütalâa etmek lâzımdır. Ben bunları 3-4 gun ur.te İdamla tehdit edilerek yattığım yerden hakikati haykırdım Halbuki D. P. İUer milletten hakikati saklıyorlar. Ben Ankaraya avukatlık staj muamelemi tamamlamak İçin gittim. Bir arkadaştan bu yolculuk için aldığım 100 Uranın 75 lirasını ruhsatiye harcı olarak verdim ve tevkifhaneye cebimde 835 kuruşla girdi »m Hâdiselerin ine kişaf trazıûı hel&larda gizlice okuduğum gazetelerden öğrendim. Celâl Bayara göre biz muteber adamlar değilmişiz. Ben çok para sarfcdlyor ve bu paraları eğer Milli Emniyetten değilse Huşlardan alıyormuşum. Biz tevkifhaneye girerken Celâl Bayara herhangi bir husumet beslemiyorduk. Fakat bizim hakkımızda bu inatlarda bulunan onun ne cins adam olduğunu anladık. Hapishaneden çıkıp Allahın bir lütfü olarak Sıhhiye meydanında kend ^lle karşılaşınca üzerine hiıcum etmedik. Yalnız «Senin kötü bir insan olduğunu biliyorduk amma bu derece aşağı olduğundan teberimiz yoktu. Eğer bizim hakkımızda mahkemeye müracaat etmezsen şerefsiz bir adamsın» dedik- Tekrar ediyorum: Eğer bu zat beni mahkemeye vermezse katiyen şerefsizdir. Hakikî muhbir Celâl Bayardır. Onun sözleri ü-zerlne harekete geçildi. Günü gününe tevkif edildik. Evlerimizin kapılan çilingirle açılıp İçeri girildi- Bu arada bir de Milletvekilinin evi ve üstü arandı. Bizim bir tek dâvamız var: Topyekûn olarak bu mem-
Partisi
lekelin sefalet »e İnkırazdan kurtarılması dâvası.»
Aldoğan’m hücumları
Bundan sonra konuşan general Sadık Aldoğan da ezcümle şunları söylemiştir:
«— Bu milletin en buyul talihsizliği. İnsan haklarına riayet eden bLr idareye kavuşmamış olmasıdır. Halbuki i-klnct cihan harbinden sonra San Fransükoda Birleşmiş Milletler ve insan Hakları Beyannamelerini imzaladık. Bu ne tenakuzdur Celâl Bayara gelince, bir adam BeTbes Arkanın başını yemiştir şimdi de ! Millet Partisinin başını yemek istiyor. Bakalım nasıl yiyecek? Celâl Bayara göre biz onları öldürecekmişiz. Biz nolârı zaten siy&seten öldürdük. Bir de adi bir vasıta 1le öldürmeğe tenezzül mii ederiz? Biz ne İnönü'nün, ne de Boyarın şahıslarına değil, hükümet anlayışlarına muarızız. Partimiz, bu memlekette vatandaşın mukaddes haklarını sağlıyacak bir hükümete kavuşması için kuruldu. Bu yolda mücadelemize yılmadan devam edeceğiz»
Bundan sonra söz alan Nuri Leflef, Ertuğrul Akça, İzzet Mühürdaroğlu, Ahmel Oğuz ve Arlfoğlu da aynı' mealde konuşmuşlardır.
Bir hâdise
Millet Partililer bu nutuktan karşısında karşıki kahveci radyo çalıyordu. Demokrat Partililer radyoyu susturmak istemişler, kahveci radyoyu kapamayınca zorla sustumıuğa çalışmışlardır. Bu yüzden bir hâdise çıkmak özere İken polisin mü-dahalejdle önlenmiştir
Created by free version of 2PDF
BORSA
Millî Eğitim bakanının bu mesele ha kında verdiği izaiut
Ankara 27 (Akşam) — Köy öğretmenleri aylıklarının Ayarlanması meselesi hakkında Milli Eğitim Bakanı Tahsin Bangu-oğiu şu izahatı vermiştir:
(— Köy enstitüsü mezunu öğ-
Ankara lig maçları
Ankara 26 MA) — Bugün Ankara Ug maçlarına 19 Mayıs stadyomunda devam edilmiştir. Birinci kümede Emniyet Maltepe ti 2-1. Demlrspor Atıfbeyl 6-0 yenmiştir.
iılanbuj Bmuınm M/11/1MS lUlleri
Ç ■ K L B ■
ranann
»od ra I Sterlin 1B7
New Yorl ıoo Polar 2?'
?ari» ICO Fransız F. 080
âtoktıolm 100 İsveç Kr. M .13 50
Cenevre ICO İsviçre T. 44.03
Amesltrdım 100 Florin ■nM.to
Srûksel 100 Belçika F. 5 80
-ttbon 100 Ekskude» • 73 90
ESHAM VE TAHVİLÂT
% T FAİZLİ TABVtLLZB
Raşat Aydınlı
(Baş tarafı i inci sahifede)
«Komisyon, âzasının gerek esas ve gerek şekil bakımından ileri sürdükleri çeşitli mütalaaları dinlemiş, işi her cephesinden incelemiş ve neticede isnat olunan fiil Anayasanın 12 ve 27 nci maddelerinde yazılı yasak eylemlerden olması dolayısıylo iç tüzüğün 180 ininci maddesinin 2 nci fıkrası hükmü ve mevcut teamiy karşısında Denizli milletvekili Reşat Aydınlı hakkında yapılmam istenen kovuşturma ve yargılamanın dönem sonuna bırakılmasına görüşme ve tartışmalarda hazır bulunanların oy birliğiyle karar vermek zaruretinde kalmıştır. Yüksek Kamutayın takdirine arae dilmek üzere Başkanlığa sunulur.»
Teşrii masuniyetin kaldırılıp kaldırılmaması hakkındakl son karar Büyük Millet Meclisine aittir. Meselenin pazartesi günkü Meclis toplantısında görüşülmesi ve söz alacak hatiple rln serd edecek! eri mütalâala-riyie hararetli tartışmalar olacağı anlaşılıyor.
Millet vekillerinden Ekrem Oran, Abdurrahman Konuk ve daha bazı üyelerin, Reşat Aydınımın teşrii masuniyetinin kaldırılması İçin, Büyük Millet Meclisine verilmek üzere, şimdiden önergeler hazırladıklar, da söylenmektedir.
Sovvet cumhuriyetlerinde değişiklik
Londra 27 (Nafen)—Kremli- - «-
Bin «azı Sovyet Cumhuriyetle- riıtecek bir komisyon seçllmlş-«tnde değişiklikler yapmak iû- , Wr-«umunu hissetmiş olması yeni, bazı oyunlar hazırladığına delil addedilmektedir. Sovyet Yüksek Şûrasının bir kararlyle Ukrayna Cumhuriyetinin bayrağı milli marşı ve işaretleri değiştirilmiş Lir,
Diğer Cumhuriyetimle de bu- Napoliyc de uğrayıp «Tarsus» na be .'.'«r değişiklikler yapıl- vapurunun ttımlr edilen parça-masına intizar edilmekledir. t tarım da almıştır.
Şehrimizde pastörize süt fabrikasını kuracak ol ar süt komls yonu dün vali ve belediye baş-kantnın reisliğinde toplanmış-. tır. Bu toplantıda ziraat, OsmanlI ve İş bankaları müdür-, çelmenle rin aylıklarına zam ya-lerlyle umumi meclis âzasından P**n,®sı hakkında Ankara mil-Tekinalp, Hamdl Raslm, bele- »etvekili Hıfzı Oğuz Belcata. De-dlye reis muavini Celâl İzgl ve nlzU milletvekili Kemal Cemal iktisat müdürü hazar bulunmuş-,öncel ^raflarından yapılan ka-lardır *»•••* uranı nxıu_ ^__ı.
Toplantıda pastörize süt fabrikasının kurulması için ecnebi ve yerli sermayelerden müteşekkil bir şirketin kurulmasına karar verilmiş ve bu işleri yü-
Ankara vapuru
| Denizyolları İdaresinin «Ankara» vapuru önümüzdeki salı günü Batı Akdenlzdea limanımıza dönecektir. Gem! gelirken
’ nun teklifi Milli Eğitim komls-y onunca İncele tünektedir. Köy öğretmenleri aylıklarının âyar-. 1 anması hakkında Bakanlıkça I yaptığımız tetkikler ve hazırlık-1 lar da İlerlemiş bulunuyor, Bl-‘ itndlgl gibi köy öğretmenleri, ‘ yeni kanun gereğince emekli «Idığına dahil olmuşlardır. Bundan böyle aylıklarından emekli keseneği vereceklerdir. Bunun meydana getireceği farkı aylıklarına zammetmek suretlle ı karşılamağı kararlaştırdık.
■ Bundan başka şimdiye kadar beş lira çocuk zammı almakta olan bu öğretmenlerimiz, diğer devlet memurları gibi, 10 Hra çocuk zammı alacaklardır. Bu
zamlar için 1950 bütçesine ödenek konmuştur.
Diğer taraftan hükümetçe köy enstitüsü mezunu öğretmenlerini kıdem ve ehliyet stresiyle peyderpey emekli maaş ( kadrolarına alma a karar ver- ( miştlr. Bundan böyle de köy öğretmenleri her staj devresinden sonra asli maaş kadrolarına geçecekleri ve diğer devlet memurlarının haiz oldukları bütün haklardan faydalanacaklardır.
Köy sağlık memurları da aynı tarzda maaşiandınJacaklardır. Böylece 12 bin köy öğretmeni ve 1400 sağlık memurunun maaş durumları düzfjltilmtş olacaktır. Bu husustaki tasarın m bütçe yılı başına kadar Büyük Millet Meclisince tasvib olunacağını ümit ediyorum.»
ÖLÜM
tessürle haber aldığımıza göre
KAV ALALI ÂDİL AKKVM
müptelâ olduğu hastalıktan fcurtulamıyarak evvelki gün lz-mlrde Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Merhuma Tanrıdan rahmet, Akkum ailesine de baş sağlığı dileriz.
Sıva» - Erzurum i »B5
1S4I Demiryolu n SOM
1341 Demiryolu 1 19.BS
Sivas . Erzurum 2-7 W 35
1941 Demiryolu LU 2020
Milli MOdaliu, 1930
Milli Müdafaa a □OM
Mili) Müdafaa 111 30 75
Milli Müdafaa IV 31 30
% ■ FAİZLİ TAfiVİLLZH
Kalkınma l » T.
Kalkınma n n.u
Kalkınma İD n jo
S4? istikrazı 1 M.TS
048 istikrası U M «5
1941 Demiryolu VT M ■
19U istikran I. »7 -
% S FAİZLİ TAMriLUB
1933 Ejjsnl D
UO3 Ikfamlydl a
Mili! MOdafıu U.V0
Demiryolu IV M3S
Demiryolu V M>.«o
x u TAİZLİ TASVtuxa
M» lahvlll rn-T*
Adalet Bakanı şehrimizde
Adalet Bakanı Fuat Slrmen dün sabahki ekspresle Ankara-dan şehrimize gelmiştir.
OLÖM
Denizyolları Tarsus vapuru süvarisi Sait Özeğinin eşi. Nihal, Visal Ve Cönül’ün anneleri, Cevat Eksiz ve Avni Ekslz'ln ablaları. Noşit Artkan. Nihat Çavuşoğlu, Burhanetün Aytaçm kayınvalideleri
SAİME ÖZECE amansız kısa bir rahatsızlıktan kurlulamıyarik vefat etmiştir.
Cenazesi 28/11/1949 pazartesi günü öğle namazını müteakip Şişli camiinden Asri mezarlık.-, takl aile kabristanınn kaldırılacağı dost ve tanıdıklar» bildirilir.
ANADOLU DEMİRYOLU GHüPU Tahviller 1-1 UD -
Rİsm senetleri « S MM
Mûmestü »eatt ®-SO
ŞİBgET HİBZELgnİ
Merkez Bankan 114.—
U Bankan Sf «>
T. Ticaret Bankan 5.10
Aralan Çimento 1!W
fiAJMÜLFLJtRÛA ALTTM '
tanılat Gulden 41 AS
TOrk liram 4JZ»
Ster un sfl (j®
Külce e
Heta1 .
Almanyadan alacaklı olan tacirler
İşgalden evvel Almanyaya ısmarlanan mal bedellerine mahsuben Merkez Bankasına yalınlan yüzde 25 avans hesabından alacaklı olanların hukukunu taklb ve müdafaa İçin Tüccar Demeği tarafından kurulan komite, işe başlamıştır.
Alacakların hepal hakkında ayrı ayn tetkik ve takip yapabilmek ûaere bu hesaplardan a-lacakiı olanların, müfredatlı bir liste ile alacaklarının bugünkü durumlarım, İstanbul Tüccar Demeği Almanya alacaklıları komitesine en geç 15 aralık tarihine kadar bUdlrmelbri icab etmektedir.
Yugoslavya Federatif Halk Cumhuriyeti İstanbul Baş Kon.solosluğundan:
Yugoslavya Federatif Halk Cumhuriyeti Jlünın şenel tevriyesi münasebetiyle İa' • -.d başkonsolos bay Alujeafû ’ lovlç 29 kasım salı günü saat 21.30 da Beyoğlu Turancı başı sokağında î9/2 YıifOîlavenska singa Cemlyetlr.de Yu(- 'av kolonisini kabul cıkceklir.
27 Kasım. 1949
AKŞAM
8ahüe 3
Sırtımtzdan bir yük kalktı : Oh!
Üniversitelilere
mesken temini
Sabah Gazeteleri Ne Diyor?
Son Posta gazetesinin sahip ve başmuharriri Selim Ragıb arkadaşımız, mektepte bizden bir iki sınıf yüksekti. Vapurda konıışaraktaıı geliyorduk; hükümetin Matbuat kanunundan vaz geçtiğini, garp demokrasilerinin birindeki kanunlardan birini bitim için esas tutacağım gazetelerden öğrendik.
İkimizin birden aklına, Nasrcddin Hoca hikâyesinden mülhem;
«— Kaybolan eşeğimize
kavuştuk!» fikri geldi.
Aman ne ivi... Ne ferah bir gün!... Demek, öyle bir kanım çıkmıvacak.
Suikast ihbarının doğru çıkmaması meselesinde aynı ferahlamayı duymuştuk. Yine:
— Aman ne iyi... Ne mükemmel! ... Demek darağaç-ları kurulmıyacak Demokrasimiz yine eskisi gibi sürecek! — demiştik.
Menfi şevlerin olmayışına seviniyor, hemdediyor, duruyoruz. Boyuna, «kaybolan eşeğimizi buluyoruz.» AI1. mümkün olsa da, içtimai hayatımızda beliren müsbet tezahürlere sgvinebilsek... öyle bir çığır açılsa Vartalar atlattığımıza değil, yeni yeni güzel merhalelerle karşılaştığımıza memnun olsak!

Rafa konulan son Matbu:.t kanunu prajesiııde bir nokta dikkatimi çekmişti; Onu vaznıağa hazırlanıyordum. Hükmü henüz geçmeni'1 ir, yine vazabliirim:
Neşriyat müdürünün bir siirii maddelerle mahkûm olmaması, (mnhkûm olmadı' nı da i pat etmesi) iste-nivordu. Acaba nasıl edecekti? Beraeti zimmet asıl de'il mi?
Daha garibi: Bütün gazete muharrirlerinin de uzun bir cedvcl halindeki aynı cürümlerden mahkûm olmaması lâzım geliyordu. Meselâ. kumarhane işletmemiş bulunması gerekirmiş!?
«— Bunun bir gazete tefrik acılığı ile ne alakası var?» di' • aklıma geldi; fakat okuyucularımın aklına, bilmu-ka! ele: .(Acaba bu muharririn öyle bir mahkûmiyeti mi var?» diye bir şey gelmesin, rica ederim. Elhamdülillah hic bir mahkûmiyetim yoktur. olmadı. Hattâ tecillisi bil*.
Düşünüyorum ki: Vazifeleri dolayısiyle gazeteciden emniyetli olmaları gereken nice memurlar, ne rüşvetli, suiistimali! cürümlerden m-thkûm oluyorlar da. bir müddet hapisahenede kaldıktan sonra, bir müddet de vazifeden alıkonulduktan sonra .yine aynı memuriyette hayatlarım kazanıyorlar. Şimdiki halde, gazetecilerin kanun projesindeki o netameli garip madde kaldırıldı. Cidden lüzum yoktu. Fakat umumi hizmet gören, bilhassa devlet bütçesinden maaş alanların muayyen sudarla — hele rüşvetle, su-istimalle — hic lekelenmemi-. bulunmaları icabeder.
Gazete muharrirleri hakkımda tavsiye edilip de tatbik edilmeyen o maddenin bekaları hakkında tatbiki pek yerinde olur.

Bazı arkadaşlar diyorlar ki:
— Hic bir Matbuat kanunu olmasın. Anayasamızda, matbuatı tahdid edici bir kanunun çıkarılmaması belirtilsin. Amerikada hu boylermiş. Bizde de böyle olsun. Ben de sahsen aşağı yukarı bu fikirdeyim.
— Peki, sıhıslaA tecavüz? Peki, şantaj? Peki, gazete çıkaracakların ehliyeti? Bunları tâyin edecek maddeler? Hic Matbuat kanunu olmadı»! takdirde bunlar nasıl teshit edilecek?
Mütecavizlere, şantajcılara zaten cezalar veriliyor, ı Bövle cürümler neşren olıır-1 sa cezalar arttırılır. Vatan-duşların cemiyet işi görmeleri görememeleri muayyen usullere tâbidir. Filancadan medeni hakları alınmışsa, yahut falanca rüştüne varmamışsa gazete çıkaramaz-Bu mesele de böyle basit şekilde hallopur.
— Ya nâ ehiller gazete çıkarırsa?
— Reşit uüuı Türk milleti (
Üniversite Yapı Kooperatifi komitesi toplandı
Dedikodulardan, feryat
YENİ SABAH «Dedikodulardan feryad- başlıklı makalede Başbakanın İstanbul basın temsilcilerine verdiği beyanatın doğu illerinde son seyahat cananındaki müşahedelerine ait bir cümlesine temasta diyor İd:
Ebülülâ Mardin'in
Üniversitelilere mesken temini için geçen hafta Senato tarafından teşkil edilen komite, dün Ord. Prof,
başkanlığı altında toplanmış, komisyon başkanlığına ' Prof. Sıddık Sami Onar, sekreterliğe doçent Orhan Tuna seçilmiştir. Müzakere neticesinde milli emlâk hakkında bir fikir edinmek ve Vali Dr. Prof. Fah-reddin Kerim ile temas eylemek üzere bir heyet teşkil olunmuştur Bundan başka Üniversite mensuplan arasında bir anket açılması, mesken edinme İhtiyacında olanların tesblt olunması da kararlaştırılmıştır, Ü-niverslte mahallesinin bir semtinde mİ. muhtelif sem t erde mİ olacağı meselesine bilâhare karar verilecektir.
Ord,
Y urtta zeytinciliğin inkişafına hizmet edecek
Aııkarada toplanan zeytincilik kongresinde zeytinciliğin inkişafı içüı bir tasan hazırlanmıştır. Yedi maddelik tasarının esasları şunlardır:
1 — Devlete ait yabani zeytinliklerin halka, kolayca tevziini sağlayacak,
2 — Mahsuldar zeytin ağaçlarının iyi bir şekilde bakılmalarını temin edecek .
3 — Zeytin ağaçlarını, fennin icap ettirdiği şekilde Lmar edenlere kredi mükâfatı verilecek ve diğer zeytin ağaçlarının iman için gerekli kredi de ayrıca Ziraat bankasınca sağlanacak.
4 — Konulan gerekli hükümlerle, iyi evsafta zeytin yağı ve salamura temin edilecek.
5 — Kuvvetli müeyyideler sayesinde zeytin mahsulâtı, hayvanattan korunacak ve bundan başka, başak toplamak ve zeytin çalmalarının, konulan cezai hükümler sayesinde önüne geçilecek.
6 — Piyasada satışa çıkarılan zeytinyağlarının naturel olarak satılması temin edilecek ve mağşuş yağların piyasada satışında, teneke ve kutularının, üzerine, karıştırılmış yağın cins ve miktarını gösterecek etiketlerinin konulmasını mecbur kılacak.
7 — Türklyede mevcut tapusuz aşılı ve mahsuldar zeytin ağaçlarının tapularının verilmesinde halka gerekli kolaylıkları sağlayacaktır.
Merinos yetiştirme komisyonu işlerini bitiriyor
Memelketimlzde merinos yetiş tirme işlerini görüşmek ve bu yetiştirmenin süratle inkişafını sağlamak İçin alınacak yeni ted birleri tesblt etmek üzere merinos yetiştirme bölgelerindeki İller veteriner müdürleri İle dev let kurumlan müdür ve mütehassıslarının iştiraki ile Tarım Bakanlığında kurulan komisyon çalışmalarını bitirmek üzeredir.
Komisyon, bu hususta müzakere ve münakaşalardan sonra alacağı kararlan teklif halinde Bakanlığa sunacaktır. Rapor bugün, yarın hazırlanarak kanlığa verilecektir .
Ba-
Vali karakolları teftiş etti
Vali ve belediye başkanı doktor Fahretin Kerim Gökay. dün gece Karagümriik ve Beyazıt mın takalarındaki karakolları teftiş etmiştir.
onların gazetesini okumaz, vesselam,
— Ya kötü emellerle bir dolandırıcı mahkûm gazete çıkarırsa?
— Parası olduğu takdirde, bütün kanunlara rağmen, kâhyasına, vekiline de zaten çıkartabilecek değil midir?
En iyisi, bunları tahdit etmemektir. Ticaretteki liberalliği pek bilmem ama, fikir hayatındaki libarallik, * mokrasinin alfa'sidir.
(Va - NÛ)
dc-
Halk Partisi yirmi yıl lz'acstz, sedasız, itirazsız yurtta hâkim değil mİ İdi? Bu hakikat inkâr veya tevil olunabilir mi? O halde şark vilâyetlerimiz. Başbakanımızı bu derece müteessir edecek gerilik manzarasını bu uzun çıt çıkmıyan devreye rağmen düzeltilememiş ise bunun vebalini ve yükünü şu son üç senelik kısa. nLsbl hürriyet devrine atfetmek İnsafa uyar mı? O üç senelik devre ki yine en şiddetli
matbuat kanunu hâkim İdi ve sıkıyönetim gazete kapamaktan da hâli değildi...
Yurdumuzda Myaset adamlarımızda, behemehal matbuat hürriyetine karşı esaslı, ruhi bir güvensizlik var ki, en kısa bir devre İçin de mevcut olsa, fena lıkların menşei sayılıyor. Hilr-riyetslz. sessiz geçen devrelerin bu kötü ncticerlerde payı olduğu üzerinde biç durulmuyor.
*
Bugünkü durum
Selim Raçıb Emeç. SON POS-TA’da yukarıki başlıkla yazdığı makalede iktidar partisine bir canlılık geldiğinden. Meclisteki hatiplerinin dnh* sert ve tok konuştuklarından bahisle diyor ki:
İktidar istediği kadar tok ko-
nuşsun ve dilediği gibi, bu memlekete hür s&s ve serbea yazı nimetini kendisinin bah-şeyiedlğini iddia etsin; hakikat ortadadır. Bu hakkı. Demokrat olan millet almıştır ve bu demokratik «1 karşısında, iktidarın yapabildiği; vakıaları takip etmek; İcabında gerekli tedbirleri almak üzere şimdilik pasif kalmak ve fakat hareket müeyyidelerini, bir takım kanunlar halinde elinde tutmaktan ibarettir. Meşhur İngiliz parolası olan; durmak ve ve beklemek; bu münasebetle iktidarın siyaset âlemi haline getirilmiştir.
Arada bir; bir Reşad Aydınlı, bir Fuad Ama veya Osman Bö-liikbaşı çıkarsa, onlardan İstifade etmekte; bu siyasetin bir şlan şekline sokulmuştur. İşte bugünkü durum.
Şair Yahya Kemal töreni
Beyhude gayret!
Muhayyel milyoner mi?
Güneşin peşinden
■ ■■
mirlere anlattığı meraklı şey- bu sene de öyle başlamış. On ler benim de dikkatimi çekti gündenberi Mllânoda göz aça-K?ndiriyle görüştüm, dedi ki: madım. Sabahın çok erken saatlerinde şehre hücum eden
— Ben Türk tebaası olmuş akşamın geç vakitlerine ka-
bir prensim. Babam, sabık is- dar açılmak bilmiyor. Tam şöy-panya kıratlanndandır ve Bt- ]e biraz aralanır gibi olurken rlncl Amede adiyle iki yıl sal-'gene kalınlaşıyor, inceden in-tanat sürmüştür. Ondan son- ceye durup dinlenmeden yağan ra Brezilyaya gitti ve — cumhurbaşkanı seçildi. ____________________________
dakl ismi reis Vargadır Müte-' ıerdir, son günlerde sis yüzûn-akiben Kanadaya geçti ve Ma- den Şimali ttalyada pek çok kenzl Klng ismiyle başbakan- otomobil kazaları oldu. Milâno -lık etti, şimdi İsmini duydu-, Torino otomobil yolunda Mr ğunuz Makenzi Klng başkası- günde doksandan ziyade mo-dır. Babam hayli seneler evvel torlu vasıta birbirinin üstüne Başbakanlık etmiştir. Hâlen çıktı...
sağdır ve 106 yaşındadır.
— Nerede bulunuyor?
orada yağmur da caba...
Ora_ . Belki ajanslar haber vermLş-
| Dostlarım biraz nefes almak, güneş yüzü görmek istersem | Cenova yakınlarına, Llgürya — Orasını kimseye söylemi- sahillerine gitmemi tavsiye et-yoruz. Kâh Uzak Şarkta, kâh tUeı. İtalyan Rivlyerasıntn Avrupada. kâh Amerikada se- başlangıcı olan bu sahiller ılık yahat eder Şu anda nerede ve umumiyetle güneşli olur-olduğunu ben de bilmiyorum. '
Vilâyete ne veriyorsunuz? Efendim bana Brezilya-ailemden 1.5 milyon İnlinizi miras düştü. Bu gelmiş. Fakat bazı mese-
zira manzara hemen hemen hiç değişmiyor. Buna mukabil tabii fevkalâde süratle gidiliyor. Otomobil yollan bisiklet ve motosikletlere, yayalara katiyen memnu, lâstik tekerlekli motörlû nakil vasıtalanna açıktır. Bütün yol boyu tel örgü ile hudutlanmıştır. Yolların kapılarında her vasıtadan ağırlığına ve gidilecek yerin uzaklığına göre on kuruştan başlıyan küçük bir ücret alıyorlar.
Otostratların hail görülecek şey... Yolların bir hayli geniş olmasına rağmen umumiyetle saatte 80 Kilometreden fazla süratle seyahat edilemiyor. Zira vasıta pek çok. Ardı arkası gelmlyen bir katar halinde devam edip gidiyor.
İtalyanların süratle kalkınmalarına seyyah akını geniş ölçüde yardım etmiş ve etmekte-(Arkası dördüncü sahlfede)
Yekta TEKSF.L
tida
------------ mu9. ttalyada seyahat, fevkalâ-hakkında la- de yollar sayesinde basitleş-|mi§, o kadar k| bir halta »onu l tatili geçirmek İçin iki yüz, üç ujj yüz kilometrelik yolu birkaç saat içinde ka ted i veriyor ve pazartesi sabahı tekrar İşleri-nln başına dönüyorlar
1.1 Mllânodan Ligilrya sahilleri- ' ne günde birkaç defa hareket “ eden pek rahat otobüsler, İki ’ yiiz kilometrelik yolu 4 saatte I Tydâ^OO Gediyorlar. Bilet ücreti ise ancak bin liret, yani takriben ,9-’° yedi buçuk, sekiz Türk İkasıdır. |
Mllânodan cumartesi günü '«•«
RADYO
_»___—_—_
12.57
13.00
d ati gülz para lelerden dolayı gelen para bana verilmiyor. Bunun IçJn Heri sürdükleri sebeplere binaen vaziyet aydınlanıncaya kadar vali beyden bana masraflarıma karşılık olarak a..,™ — İlâ 773 lira arasında bir tahsisat bağlanmasını lstlyeceğim. Tabii geldiği halde henüz a- 1900
lamadığım miras hisseme mah öğleden sonra saat birde ayni- ‘ jo'ıg şuben. Bu bir buçuk milyon İn- dik. Kjrls k,5ll,k otobüs tama- lqao giliz altının geldiğini öğrendim. men dolu... Fakat bizim Ana-Şlmdi beş parasızım. Bekârım doluda işliyen otobüslerimize,! ama yine masraflarını var ta- hattâ İslanbuldakllere hiç ben-1
, . .. — tıpkı
bii. 68 yaşındayım.* | zemlyorlar. Koltukları
Kartını verdi Burada İsmi tAyVAr* koltuklan gibi rahat E. B. Capsuto, sanatı da Lâtin ve kabıu ®ya*d'r.
Amerika ve Anttı adalarında' Radyo hafif hafif güzel ha- tûM seyyar komisyoncu diye yazılı, valar çalıyor. Yağmur gittikçe.
İstidada İse 1.5 milyon tngillz şiddetleniyor ve bardaklardan1 *
liralık mirastan bahsedildik- boşanır bir hol alıvor. İtalyan- ğ w ten sonra parayı alıncaya kar !»«■ memnun. Zira suya bağlı dar aylık tahsisat bağlanmasını istemektedir.
elektrik şebekesi ay 1 ardan beri ı devam eden kuraklık yüzünden berbat bir haldedir. Bütün Şimali İtalyada, tabii cenuba inildikçe daha da şiddetlenmek şartlyle, haftada üç gün elektrikler kesiliyor, fabrikalar du- j ruyor. İşte bundan dolayı İtal-1 yanlar yağmuru sevinçle kar- n.n şılıyorlar Varsın yağsın dlyo- 1000 yorum, daha Llgüryaya kilo- ‘®“ metrelerce yol var. Sonra koca ,9'w otobüs tıklım tıklım, bu kadar m.» insan elbet bir bildikleri var 20 ’• dör-'kl güle oynaya sahile doğru gl-
İ3.«
53.00
İlkokularda izcilik
Milli EğllLm Bakanlığının yeniden hazırladığı izcilik yönetmeliğinde izcilik teşkilâtının Ukokulara da teşmil edil-dtgiıU yazmıştık. Şehrimizdeki' İlkokularda bu maksatla ha* j zırlıklar yapılmaktadır.
Yakında milli eğitim bakan-' lığı izcilik müdürü şehrimize gelecek ve İlkokulların C_ , dünett ve beşinci sınıllannda diyor, bulunan öğrencilerle diğer n-1 Koca otobüs, otomobil yolun-nıflarda 11, 12 yaşında olan da yıldırım süratiyle İlerliyor, öğrencilerin işMraklyle kuru-j otostrat denilen bu otomobil lacak otan çocuk izcilik teşkl-' yollarını İtalya daha birçok lfttı etrafında alâkalılarla gö- şeyler gibi Mussollniye borçlu-rüşecek ve müteaddit Coplan- dur. Faşist İdaresi zamanında tılar yapacaktır. 'bütün büyük İtalyan şehirleri
birbirlerine OtostratlaTİa bağlanmış. Diğer yollar da tamamen asfalt, fakat bunlar köylerden kasabalardan geçiyor. Otomobil yolları ise köy ve kasabalara uğramadan büyük merkezleri düz bir hat halinde _ birbirlerine bağlıyor, Umumi yollarda etrafı seyrederek da- u.» ha eğlenceli bir seyahat yap-m ak mümkün iken. Otostratlar- 1(a-da ııısanuı hattâ canı sıkılıyor, (
Bol portakal ve mandalina gelmeğe başladı
Limanımıza son günlerde yine , külliyetli miktarda portakal ve-■ sair narenciye gelmektedir. Bu arada dün de tskenderundan j mühim miktarda mal gelmiş-
23.LS
M,00
ti alıa birçok
İSTANBUL RADYOSU ÖJl» T* «kısın programı Atılış ve program Haberler.
Hafif ara mUalgt (?■ I Orlıan Avjar İdaresinde Hadyo Tango orkestran konseri.
Şarkılar ve türküler (PLİ.
Su «erleri. Çalanlar: Hakkı Derman, Şerif İçil. SalMıaddln Pınar, İsmail TetellJ.
Hafif ara miltlğl ve program. İn8nü stadından Fgnerbache -Bejiktaf maçının ıı aklan ya-
Acılı) ve program.
İstanbul Şehir Tiyatrosu Armonisi kanseri: İdare eden Hulûsl Öktcm
Dana mUzlfll (Pl) Haberler.
Hafif ara m üriği (Pl).
Şarkı ve türküler. Okuyan Perihan Altındağ Süzeri. Çalanlar: Necati Tokyay Feyzi Aslan «il, Salfthaddtn Pınar. Silk-rU Tunar. İsmail Soncalar'.
Saz eserler! w oyun havaları , (Pl.l.
Frank Slnatra ve Dlnah Shore'-den şarkılar (Pl I
Spor Sarayından Türkiye - ispanya milli bok* karşılaşmalarının naklen yayını.
Fasıl «Bestenİg4r fazlı». Senfoni müzik (Fi.).
Henry Lee*, Vlctor Sllvester, Xayler Cugat orkestralarından rumba ve sambalar (PL).
Türkiye - Upanya bolu karıl laçnın la rinin devamı.
Daıu müziği (Pl.).
Çegitll hatif müzik (Pl.l. Program ve kapanıp
ANKARA RADYOSU Ak»am progranu
Acil 13 ve program M. S ayarı ve İncesaz.
M 3. aynn ve Haberler, Geçmişte Bugün Eğlence yerlerinde bir gezinti. Akvamın karma mtlzlgl (Pl.l. Pazar Gasetcai.
Misafir Saalt. Müzikli gezi.
Konııjma: Spor »aali ı.Gtadn haberleri).
Dana müziği (Pl.) M. S. ayarı ve Haberler. Program ve kapanış
va aşı* program
a.u
M.«
MU
Yara» sabah
M. S. ayarı
Hafif parçalar (Fi.).
Haberior Te hava raporu. Türküler (Pl.).
10 Dakika kenıan (Pl ).
GClnün programı
Hafif orkestra caerltrl (Pl)
Açılif ve program
M S. ayarı: Şarkılar va türküler
Haberler.
Salon orkestrasından (n*kxHI*r (PL).
Öğle Gazetesi.
Salon orkestralarının davamı (PL). .
Hava raporu. akoaın urograını *» kapan«.
65 inci doğum yılı münasebetiyle yapılacak
Şair Yahya Kemal Beyatb-nın 65 inci doğum yılı münasebetiyle Türk Ocağı tarafından tertip edilen tören 2 aralık 1949 cuma günü saat 18 de yapılacaktır. Türk Ocağı salonlarının dar olması hasebiyle bu tören için Üniversite konferans salonu tahsis edilmiştir-
Londra'da bulunan Ocak reisi Hamdullah :3uphl Tannöver bu sah günü İstanbul'a geleceği için açış nutkunu kendisi söyleyecek, sonra Yahya Kemal'in edebi hayatını İsmail Hablp 8e-vük İle Nihat Sami Banarlı anlatacaklardır. Üniversite adına Prof. Ahmet Hamdl Tanpınar. Muallimler Birliği adına Nured-din Ergin, Gazeteciler cemiyeti adına Muvaffak Benderli, Hür Fikirleri Yayma cemiyeti adına da şair Halil Fahri Ocaruoy konuşacaktır. Aynı günde Yahya Kemal Beyatlının bir çok şiirleri de okunacaktır .
incir ihracatı
İn galizlere 4 bin ton incir satıldı
tngilia lirası değerden düşürüldükten sonra memleketimizden İngillzlerin yeniden mal alabilmesi hulusundaki endişeler İncir mevzuunda da zail olmuştur. Filhakika İngiltere iaşe nezaretine 4000 tonluk bir İncir satışı yapılmış ve muamelesi tekemmül etmiştir.
Bu satışın 300 tonu İzmir İncir Tarım Satış Kooperatifleri birliğine aittir
Satış flatı 25 kiloluk torbalarda kilosu ıfob) 50 kuruştur. Geçen sene yapılan satışta İse 58-63 adetli daha yüksek kaliteli incir 45 kuruştan verilmişti. Fiatta daha küçül: mal için yüzde 10 dan fazh bir yükseklik temin edilmiş olmaktadır.
îngilizler bu sert 4000 tondan fazla incir almıyacaklardır. Sebebi ise manlpüle (işlenmişi olarak tngiitereye 2000 ton mal gönderilmiş ve satılmış olmasıdır. 4000 tonun bakiyesi olan 1000 tonu piyasamızdaki diğer İhracatçılar teinin edeceklerdir. Ancak bunların satış mukavelesi henüz tamamiyle tekemmül etmemiştir.
Bu son satışla İncir tarım satış kooperatifleri birliği 1949 yılı ortak teslimatının tamamını başarı ile elden çıkarmış oluyor. Birliğin umumi satışları geçen seneden daha yüksek ve memnunluk verici fiaılerte temin edilmiştir. _
Okullararası voleybol ve basketbol maçları
Okulla rar ası voleybol ve basketbol müsabakalarına dünden itibaren başlanmıştır. Müsabakalar Kadıköy ve Eminönü Halkevlerlyle Beyoğlu Kız Sanat Okulu ve Vefa Lisesi spor salonlarında yapılmaktadır. Bu müsabakalara şehrimizdeki kız ve erkek ortaokul-lariyle liselerin, sanat ve ticaret okullarının öğrencileri İştirak etmektedirler
Erkek liseleri arasındaki futbol müsabakaları yılbaşından itibaren yapılacaktır.
Edirne Belediye Başkanının teşekkür telgrafı
Edirnenin kurtuluşunun 27 nel dönüm yılı münasebetiyle vali ve belediye başkanlığı. E-dlrne valisine ve belediye balkanına tebrik telgrafları göndermişti. Dün Edirne belediye başkanı, vilâyete telgrafla cevap vermiştir. Belediye başkanı cevabında: «tstanbulun ve aziz İstanbulluların kurtuluşumuzun sevincine iştiraklerinden dolayı şehrimizin sevgi ve teşekkürlerini bildiririm» demektedir.
Bugünkü Eminönü meydanının eski halini bilenler hatırlarlar; orada «Valide Hanı» isminde büyük bir han vardı. Hanın avlusundaki «Valide Kıraathanesi» o devirde fstanbıılun en işlek kahvehanelerinden biri idi. Borsacı, komisyoncu, muamele takipçisi, emlâk tellâlı vesaire gibi piyasada ayak isleriyle uğraşan ticaret erbabı orada toplanırlar, işlerini orada kararlaştırırlar, müşterileriyle orada buluşup görüşürlerdi, Avluda bir de büyücek kara tahta yardı, yanında daima tebeşir bulunurdu. Valide kıraathanesinin devamlı müşterileri olan ayak ticareti erbabı oradan ayrılırken isimlerini, nereye gittiklerini veva kahvehaneye tekrar hangi saatte geleceklerini kara, tahtaya yararlar, kendilcr«r ile lâkah olanları hu sureflrO haberdar ederlerdi. Û_
tstanbulun, iz bırakma(\| dan silinip kaybolan eskiM— hususiyetlerinden bir çoğu O arasında Valide Kıraatha- c nesi de unutulp gitti, fakat O kahvehanenin kara tahtası-'^ nı gündelik gazetelerimiz L-unutturmaınağa gayret edi- (D yorlar. Bilhassa sabah gaze- > teleri dahili haberlere tahsis Q) ettikleri sütunlar arasında (D bir de «Geldi, Gitti» ayırmakta pek titiz davranıyorlar. Daire müdürlerinin, o hele bay umum müdürlerin kımıldanışları gazetelerimi-^ rin gözünden kaçmıyor. Dik-jS kat ediyorum, umumi efkân C0 alâkalandırması bakımından (D çok daha mühim hâdiselere^! ait haberler bir, nihayet iler*-* defa yazıldığı halde, bav umum müdürlerin hareketleri adım adını takip ediliyor ve okuyuculara günü gününe haber veriliyor ,
«( ■•) umum müdürü falan yere hareket etti. Filan yere uğradı. Şuraları gezdi. Şunları gördii. Filânca yerde şöyle söyledi. İstanbul» dönüyor. Döndü. İntihalarını şöyle anlattı »ilh .. Gezdikleri yerler de malum, gördükleri şeyler de malûm, söyledikleri sözler de malûm. Kırk defa gezilmiş yerler. seksen defa görülmüş şeyler ve yiix altmış defa tekrarlannuş basma kalıp sözler.
Geçenlerde Devlet Denizyolları umum müdürünün .Ankara seyahatine ait haberler de gazete sütunlarında günlerce yer işgal etti, tstanbuldan hareketini buradaki arkadaşlar yazdılar. Ankaraya muvasalatını oradaki muhabirler bildirdiler; Ankaradan ayrılışını yine oradan haber verdiler. İstanbul» dönüşünü buradakiler müjdelediler ?
Nedir hu telâş, nedir hu alâka? Bir umum müdürün Ankaraya gidişi memleket çapında ehemmiyeti haiz bir iş midir? İdarede merkeziyetçilik zihniyetinin hüküm sürdüğü bîr devirde salâhiyetleri sadece yukarıdan e-rnir alıp aşağıya tebliğ etmekten ileri gecemiycn umum müdürler kendiliklerinden ne is yapabilirler, hükümet merkezinde ne gibi faaliyet gösterebilirler ki akisleri umumi efkârda alâka uyandırsın? Mevcut umum müdürlerin hepsi kalksalar da Ankaraya. Konyaya, Er-zuruma gitseleı veya memleket dışında seyahat etseler ne çıkar?
Âsivahı devleti çeviren rüzgârlar yukarıdan esiyor: umum müdürler gitseler de döner, gelseler de döner, o-tıırsalar da döner ve o gidiş gelişlere verilen ehemmiyet vehimden ibarettir!
Cemal Refik
Çoruh şilebi
Bir kaç gündenberi takende-ıunda bulunan «Çoruh» şilebi yüklediği kromla 3-4 güne Kadar Amerlkaya hareket edecektir, Hâlen htanbulda bulunan «Kars» şilebi de bugünlerde İs-kenderuna gidecek ve krom alıp Amerlkaya götürecektir.
Bu^ün
u.w ısı»
Doğu Güney Postası
Denizyolları idaresinin «İstanbul» vapuru ougün Doğu - Güney postasına çıkacaktır. Geminin bu seferiyle bu hattaki kış tarifesi başlamış olacaktır.
Nöbe'çi Eczanesi
TAKSİM ECZANESİ
Açıktır.
I
Sah ire 4
d K 5 A M
Bir nikâhta kaç damat olur?
Dâvacı elli yaşlarında zayii. ufak tefek bir adam. Sol çözünün etrafı morarmış, yanağı şişmiş, sağ kolu da omuzundan asılmış. Yaklaştık. sorduk:
— Geçmiş olsun, efendi amca. Otomobil kazasına mı uğradın?
Acı acı gülümsedi:
— Otomobil değil, hâşâ huzurdan, katır tepti.
— Vah vah! Arabadan mı boşandı?
— Öyle katır değil, efendi oğlum. İki ayaklı katır tepti beni. Bak, karşıdaki katır gibi herifi görüyor musun?
— Kavga mı ettiniz?
— Neye uğradığımı ben de anlayamadım. Şöyle böyle tanıdığım bir ahbap, klanın nikâhına davet etmişti. Kızı hic görmedim, damadı da tanımıyorum. Nikâha da geç kalmışım. Ben gittiğim zaman o iş bitmiş, kapıdan çıkıyorlardı. Karşıdan görünce gelini beyaz elbisesinden tamdım, otomobile binecekleri sırada koşup yetiştim. Götürdüğüm çiçeği vererek evvelâ gelini, sonra yanındaki delikanlıyı tebrik ettim. İkisine de saadetler temenni ederken sol yanağımda öyle bir şamar şakladı ki neye uğradığımı bilemedim. «Ne oluyor, niçin vuru yurosun uz ?» demeğe kalmadı. gözümün üstüne bir de yumruk indi, taşların tilerine yuvarlanıverdim. Kolum kırılmış. kendimi kaybetmişim. Gözümü hastanede açabildim.
— Şu adam mı vurdu?
— Evet .o tepti. Katır tekmesi gibi yumruğu ondan başka kim vurabilir?
— Sebep ne imiş? Gelinle damadı tebrik ettiğin için mi vurmuş?
— Bunu kendisine sorunuz. Yanağımın acısı hâlâ geçmedi, fazla konuşamıyorum.
Dâva edilenin yanına gittik, Ak saçlı, pamuk bıyıklı, iri yan bir adam. Kasketli delikanlı sokuldu:
— Hayırlı olsun, beyefendi. Küçük hanımı gelin ettiniz öyle mi?
Göz aklarını belerterek homurdandı:
— Sen de mi?
Delikanlı bir adım geriye çekildi:
— Öfkelenme, bey baba. Bir kusur mu işledim ?
— Küçük hanım dediğin kim?
— Ne bileyim? Biraz evvel şu yaralı adamla konuştuk, nikâhtan bahsetti de...
— O eersem herifin lâkırdısını etme bana. Yaptığı edebsizliği biliyor musun?
— Nikâhta gelin hanımla damat beyi .
Yumruklarını sıkıp diş gıcırdattı :
— Sinirlendirme beni. Damat bey dediğin kimdir, soy-lesene
— Tanımıyorum, beyefen-1 di. Şu adamın anlattığına göre yakışıklı bir delikanlı İmiş-
— Hâlâ o sersemden bahsediyorsun. Adama benzer yeri var mı onun? Yaptığı
eşşekliğin cezasını verdim, göeterı faltaşı gibi açıldı.
— Evet, sizin yumruk vurduğunuzu söylüyor amma kusurunun ne olduğun öğrenemedik.
tkl eliyle bıvıklannı tutup yolacaknuş gibi çekti, baştan salladı
— Bir nikâhta kaç damat .olur, söylesene?
— Bir damat olur tabii.
-t- O aptal herif otomobilin yanında kimi tebrik etmiş sormadın mı?
— Gelin hanımla t beyi tebrik etmiş.
Bey babanın Öfkesi Mtün kabardı
— Damat kimdir, rum sana Cevap versene.
— Tanımıyorum, beydendi. Nikâhta bulunmadığım için damat beyi göremedim.
— Vay .tersem val Senin de gözlerin kör galiba. Karşında beni görmüyor musun?
— Görüyorum amma...
— Amması ne oluyor? Sen de o herifin âkibetine mi uğramak istiyorsun? Benim neremi beğenmedin?
— Estağfurullah. Öyle bir şey söylemedim ben. iyi an-lıyamıyorum amma, galiba siz damat beyin habisisiniz.
Bey baba küplere biniyor:
— Babalığı nereden çıkardın, serseri? Beni damatlığa vakıştıranuyor musun?
— Damatlığa mı? Şey .. Yani siz...
— Ne zannettin ya? O sersem henf de senin gibi etrafına bakmadan otomobilin yanına geldi, gelinin elini sıktıktan sonra beni bıraktı da bir delikanlıyı damat diye tebrik etti Ben damatlığa lâyık değil iniyim yani?
Mahkeme açıldı, ak saçlı damat bev alımlı adımlarla salona doğru yürüdü.
Ce. Re.
damat
büs-
dlyo-
SERBES ŞUTUN 1
Mesken dertleri, mesken kiraları
Seyahat notları
(E.ış tarafı 3 üncü aahifedeı dir. Malûm olduğu üzere Ameri kan yardımı seyahat mevzuuna büyük bir ehemmiyet veı-tnekte vc Avrııpaya seyahat etmeleri İçin, Amerikan vatan duşlarına her turlu kolaylığı göstermektedir. Evvelce memlekete avdetle oldukça sıkı bir gübrük kontrolünden geçirilen Amerikalılar şimdi büyük kolaylıklar görmekte ve beş yüz dolar kıymetinde ecnebi malını gümrüksüz olarak Birleşik A-merlkaya sokabil meçtedirler.
itaiyaya İşte bilhassa bu Amerikalı seyyahlar: birkaç seneden beri her sene milyonlarca dola, bırakıyorlar. İtalyan turizm idaresinin neşrettiği son ra-bü takta omlara »re İS» stnnlrta
"I , , , ....... , ■ illr rinlrııv nvınrla rnem’.elmtS
buldukça mülklerini elden çıkarmağa çalışmaktadırlar. Akşam gazetesinin llâıı sütunu buna şahittir Kıymetli muhar-rlr Vâ-Nû gibi düşünenler, em-niş olsaydı'lâk kıymetlerinin artmış oldu-
yeni kiralar ,ğunu İfade edebilirler ve mülk
1.................. Belki de
harbden evvel 10 bin lira ser-
mayesi olan bir tüccarın iktisadi buhran yüzünden serma-| yestnln sıfıra indiğini ve yine harbden evvel 10 bin Ura kıymetinde olan bir mülkün bu^üû en az 30 bin liraya yükseldiğini de ilâve edebilirler.
Ancak bu takdirlerin İtibari olduğunu unutmamak gerektir. Bir tüccarın iktisadi buhran yüzünden sermayesinin sıfıra inebileceğini kabul ederken bir kaç bin lira sermaye üe şöyle iş tutan, hattâ tüccar
I İtalyan eümrükçüierluin bütün merakları blkm*-tinde.? sual olunmaz sigarıdır luzia sigaranız olursa mraz tartı asıyorlar. Başka hiç tur şey İçin mesele yoktur Hudut:» elinize «katırdıklan döviz 5câ- ’ gıdına istediğinizi vazabilir, ve çıkarken Utfidigintzl çıkarabilirsiniz. Dolar ve İsviçre Iraıızi gibi kıymetli dövızitrin resmi rayiçleri ile karaborsa rayiçleri arasındaki fark takriben yüzde üç kadardır.
İsviçreliler yüzlerle, binlerle ve otobüsler dolusu, hafta tatillerini geçirmeye İtaiyaya geliyor. Şimali Italyada yiyip içip gidiyorlar. İsviçre, İsveç ve İtalya arasındaki mevcut pasaport anlaşmasına göre bu ûç memleketin tebaası karşılıklı olarak vizeden istisna edilmişlerdir. Hudutlarda pasaportlarını gösterip kollarını salaya sallaya girip çıkıyorlar.
Lâf lâfı açtı ve bir turlu Lı-gürya sahillerine varmak kısmete olamadı. Santa Morgan ta ve Rapalloyu de gelecek yazıda anlatırım.
Ayarlamalar'rllmlştir. Demek bu sınıf serinleri de kıs-'mavenin geliri de 5-6 misil artmıştır.
Üçiıncüaü : sâblt sermayeye gelince: Harbden evvel bu nevi sermayenin normal geliri %8 İdL En sağlam ve kafa yorma-j yan bir gelir idi. Bugün tam terine en az gelirli vc en üzücü bir irat haline giren bu sâ-
Sayın muharrir bay Vâ-Nfi Iralarda münasip . .
yapılsaydı mülk sahipleri de kıs- nıayenln geliri de 5-6 misil art-men tatmin edilmiş olur ve ----------•-
mesken derdi azalırdı .
Bir sıra geldi, gayrimenkul' sahipleri demeği faaliyete geçince. İdareciler biraz uyanır gibi oldu. Recep Peker sadakası adı verilen 5020 sayılı kanunla mesken iare %20. meskenden gayri emlâk icarlarına %50 bir zam yapıldı. Daha sonra yeni inşaat umumi mevzuata tâbi tutuldu, hattâ bazı muafiyetler verildi.
Eğer bu son kanun ilk harb senereriııde çıkarılmış c ’ ve eski kiralarla yem aıraıar. u arasında tedrici muvazene te- altındır diyebilirler mln edecek hükümler sağlansaydı. bugünkü kadar dertler artmış olmazdı. .
Her vatandaşın kendisine gö- : re bir İşi, bir merteği vardır. ■ Kimisi amele, ustadır Kimisi esnaftır Bazısı tüccardır. Bir 1 takımı serbest meslek sahibi- 1 dlr, hayatlarım bu yollarda kazanırlar. Mülk sahiplerini de ( anadan babadan kalan mülkle-rlnl onararak veya yeni binalar yaparak onun lradlle geçinirler. İşte bu sınıf halk on seneden l beri yeni mülk yapmak şöyle iş tutan, hattâ tüccar m esleri ursun, mülklerini tûnıir ede-1 ğinde olmayanların İktisadi fır-mez oldu. Milli korunma kanu-J: nunun en kötü neticeleri işte ı bu oldu- On sene içinde Istan- , bul şehrinde 18 bin meskenin ömrü tükenerek istimalden sakıt oidu. Ona rağmen dört bin mesken yapılabildi. Evlenmeler yüzünden ve içten ve dıştan : halk ve kısmen nüfus artmaslle İhtiyaç arttı, işte mesken eksikliğinin başlıca sebepleri!..
V5-NÛ beyin buyurdukları gibi bu boşluğu dolduracak kadar sayfiyeler mevcuttur. Ancak kendi arzuları gibi bunla- : nn ucuz kiraya verilebilmesi , imkânları temin edilse bile istifade edilemez Çünkü nakliye durumda
Akşam gazetesinin 19.11.949 günlü nüshasında mesken meseleleri hakkmdaki bir demeci tahlil eden yazınızı ’ okudum. Mülkiyet d&vası üstünde tltri-yen bir vatandaşla bu dâvayı yalnız sosyal adalet gözüyle mütalâa eden, siz sayın vatandaş arasında ilmi ve il tlsadi bir mevzu olarak münakaşa edersek acaba mülkiyetle sosyal a-daiet haklarının telifi çarelerini bulabilir miyi2? diye düşündüm de mevzuu derinleştirmeyi uygun buldum.
Kıymetli muharrir de bu fikre yaklaşırsa yazışarak belki İyi bir neticeye varırız. Şunu hemen söylemeliyim: Malsahibl ml fena, kiracı mi, veya hangisi haklı suali üstünde durarak neticeye varılamaz. AksaraylI Fatma hanının, endik sahiplerinin aldığı Lava parasının yüzde onunu vererek bu mağdur ve küçük mülk sahibini korumak mümkündür gibi şakaları da bırakalım!
Mamafih sayın VS-Nû yine insaflıdırlar Hiç olmazsa AksaraylI Fatma hanım gibi mağdur bir zümrenin mevcut olduğunu kabul ediyor. Halbuki eski başbakar Peker AksaraylI mm : raimin daha tu... d asız mevzuu ciddi bakışla süzgeçten geçirelim.
1939 senesinde yiyecek içecek ve giyecek fiatlerini tutmak için iyiniyetle milli korunma kanunu çıkarıldı. Bunun 31 inci maddesi hükümleri bülüıı gayretlere rağmen tatbik edilemedi. Sayın başbakan Refik Saydam ümidsizlik ve yeis içinde dene-, bilir İd, biraz da bu yüzden e-bedlyete kanjtL Bu kanunun vasıtaları bugünkü 30 uncu maddesi dt maksadı kaldıkça, dağınık halde bulu-tamamlayıcı bir hüküm olarak nan binaların İç yollan ya pil-kanuna eklendi. Bu da mesken madıkça ve bu uzak yerlerde kiralarını sâblt tutmayı hedef diğer zaruri ve medeni ihtlyaç-tutuyordu. Bu 30 uncu madde. 1ar tatmin edilmedikçe kış ısrarla tatbik edildi ve hâlen mevsiminde bu balçıktan ça-meridir: işte mesken ve kira mur tarlaları içinde ikamet e-dertlerini yaratan, malsahibiyle' dilemez, kiracı arasında derin uçurum-1 lar açarak İki tarafın da buzu- tetkik edelim: runu kaçıran bu kanunun bir t taraflı ve yalnız bir hükmünün tatbikidir. Kanunun 31 inci maddesi asli hükmü tatbik e-. dilemeyince hayat pahalılığı arttıkça her vatandaşın az çok kazancını hayat şekillerine uydurabilmesi için kanun hilâfına göz yumuldu, yalnız mülk sahipleri 1958 senesi iradiyle geçinmeğe mecbur tutuldu. Hayat: pahalılığı durmadan artıyordu. I Sonunda yüzde beş yüz nispeti-nl aştı- Mülk sahibi dc, k.——
ilk dokuz ayında memlekete 2.800.000 seyyah gelmiştir. Bunların takriben yarım milyonu Birleşik Amerikalı, Gene yarım milyondan fazlası isviçreli ve bir o kadarı şimalildir, ltaiyaya bir deta girerken pasaportunuzu soruyorlar, ondan sonra kendi vatanınızda İmişsiniz gibi rahat rahat İstediğiniz yede gidebilirsiniz.
Zembilli ı zahire zengindir Neyse bu şakaları
sapn Recep Fatma hanı-îngiliz kı-ambanndan' buyurmuş-glbl fay-bırakalım,
Biraz da İktisadî cepheden işi Harbden evvel iktisadi teamüller ve ölçülerle ve kanunlarla her sınıl sermayenin meşru ve muayyen bir kazancı var İdi. Sermayeyi üç sınıfa ayırabiliriz:
a ■— Amel ve emek sermayesi, b — Seyyal sermaye, c — Sabit sermaye.
Bu üç nevi sermayenin birincisi: Yani amel ve emek sermayesinin kazancı tamamen hayat pahalılığı endeksine uy-»peM- duğu yani beş misil arttığı Ito____________________kiracı lavca görülür.
— 18.109» gün ve .152S da> fu-sat buldukça hava para-
stlklâl Lisesinden aldı-_____.... ...... . ...
şatlardan istifade ederek yuz binlerce lira kazandığını ve bLr çok tüccarların bu yüzden milyonlar kazanarak ecnebi bankalarını doldurduğunu mütalâa edersek hakikate vâsıl oluruz. Bunlar anormal kayıp ve kazançlardır.
Evet, harbden evvel bir binanın kıymetine bugün 3-4 misil kıymet konulabilir. Fakat bu kıymet itibaridir. Paramızın kıymetine göredir Salmağa kalkınca alıcı 1938 senesi kirası ü-zerlndon vâr lda tını hesaplar ve ona göre bedelini tesbit eder. Bu neye benzer bilir misiniz?
Önünüzde nefis bir hindi dolması vardır. Ah ne kadar da seviyorsunuz’ Âdeta bayılırdınız: ne çare ki: midenizde müzmin bir ülser var, ancak korkarak bir lokma alabilirsiniz, veya hlçL.
İşte karşınızda yükselen ve kıymet ve baha biçemediğlnlz muhteşem binanın İradı da 1938 senesi İradıdır, hattâ daha azdır bile, çünkü harb İçinde yeni vergiler vc teklifler ihdas edilmiştir. Bayıldığınız hindi dolması gibi bu muazzam apartmanın İradı sizin karnınızı
Yekta TEKSEL
Hısım olanların »evkle seyredecekleri Ur film Bir ana-
nın yıllarca süren ıstırabı... Aile reisinin iyice düşünme-
den verdJği acele bir kararın doğurduğu felâketlerden iş-
lenmiş bir hayat filmi
Hısım olanların »evkle seyredecekleri Ur film. Bir ananın yıllarca süren ıstırabı... Aile reisinin İyice düşünmeden verdiği acele bir kararın doğurduğu felâketlerden işlenmiş bir hayat filmi
EMİNE BJZIK — SARAÇ MÜNİR
Türkçe Sözlü ve Şarkılı
Bugün TAKSİM Sinemasında
------ - -.................- -------------J
u«.m. ouoi, karnınıza çfıierle işe çare arayalım ve doyurmağa bile kâfi değildir! | bütün içtimai müesseselerln İmdi bir tarafı gözetici lû- kökü olan mülkiyetin kudslyetl zumsuz ve faydasız fikir ve mü- içinde dar gelirli vatandaşı da talâaları bırakalım in- korumak imkânlarını bulalım.
İktisadi Ben bunun mümkün olduğuna
ZAYİ - — ■c',°
sayılı İstiklâl Lisesinden aldığım belgemi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
İstiklâl Lisesi öğrencilerinden Hilmi Karagülle
- 53 -
— Anladım, o sarigin kız değil mi? o da burada değil... Hattâ İtalyadan bile ayrıldı. Müreb-biye olarak İnglltereye gitti. Biliyorum, çünkü bana oradan bir kart gönderdi, İsterseniz göstereyim.
Mor İs düşünceye daldı. Kapıcıya:
— Madam Adrlanın eski memurlarından hiç bir kimse kalmadı mı? Hepsi mi ayrıldı? Meselâ müdür...
— Evet, sinyor Monti yerinde kaldı.
— O halde ne duruyorsun, haydi, git haber ver. Kendisiyle konuşayım.
Yarım saat kadar holde bekletil. Sinyor Monti onu kabul etmek istemiyordu.
Morls görüşmekte arar etmiş, kabul edilmediği takdirde oradan adımını atmıyae&ğını kati surette söylemişti. Bunun üzerine Sinyor Monti. odasına almağa razı oldu.
— NlçLn beni kabul etmek İstemiyordunuz, lütfen izah eder anisiniz?
— Zannederim konuşacak bir
ta
Created by free version of 2PDF
inanıyorum.
Muteber Akşam gazetesinin serbest sütunu müsait olursa müzminleşen mesken dertlerinin izalesine yarayacak esasları diğer bir yaaaa İnceleriz.
İkincisi : Seyyal sermayenin senelik geliri gıda maddelerinde harbilen evvel % 3-4 arasında idi. Ticareti emtianın kârı da normal olarak %4-5 İken bugün %35 miktarına katlar
sı aldı, peşin kira İsteği teamül haline girdi, malsalılbi gayri memnun, kiracı müşteki!.. Bu hal böylece devam elti ve etmektedir. Eğer İki senede bir Idefa hayat şartlarına göre kİ- çıkarılmasına kanunen İzin ve-
YAŞAMAK ARZUSU
I.
şeyimiz yok. Benden ne istiyorsunuz?
— Çok bir şey değil, yalnız kanmin şimdiki adresini.
Adamın yüzünde hiddet okunuyordu:
— Zannederim madam Adria, çoktan sizin karınız değil.
— Orası «İze alt değil, Adria lie derhal konuşmam lâzım. Nerede olduğunu «İz bilirsiniz.
— Hakikaten bilmiyorum. Madam bana adresini bırakmadı, Zaten bilsem bile size vermeğe mezun olamam.
Murisin yüzü birden öyle değişti ki adam korkusundan geri çekildi.
— Karımın adresini vermeğe mecbursunuz, anladınız mı?
Monti düşündü:
«Bu sefil mahlûk, para koparmak için yine zavallı kadını tehdit edecek. Biçare kadın bir türlü rahata kavuşamıyor.»
Kati bir vaziyet aldı. Murise:
— Bir nasihat İster misiniz? Artık madam Adria ile meşgul olmayjr.ız. Şimdi onun huzura, sükûnete ihtiyacı var, dedi.
Moris, yüzünü ekşitti, müdüre:
— Adriaaın sükunete İhtiyacı
Al.DO FABRİZİ — JOHN KİTZMİLLBB — GAR MOOBE Dünyanın başkentlerinde haftalarca gösterilen emsalsiz eser.
^/|Sctın alınmış kalb
r^^^p.^lM LUCIANA. PEVfmU-ÇEilBEN Jı/A2JM DERSAN,
varmış, bu cihet sizi alâkadar etmez. Ben sizden yalnız onun adresini istedim. Verip vermemekte muhtarsınız. Fakat merak -etmeyiniz, sorup öğreneceğim.
Selâm bile vermeden arkasını, döndü, odadan çıktı. Dış kapıya doğru yürüdü

Tramvaya binmek mümkün değildi, o derece fazla kalabalık vardı. Adria, mağazaların vitrinlerini seyrede ede kaldırım üstünde yürüyordu.
Elinde tuttuğu paketleri kaldırmaktan elleri yorulmuştu. Fakat hayli yol yürüdüğü halde yorgunluk hissetmiyordu. Noel yortulan münasebetiyle çarşıda büyük bir kalabalık vardı. Herkes alışverişe çıkmışta. Mağazalar an kovam gibi işliyor-
du.
Adria hem yürüyor, hem de noel akşamı evine davet edeceği misafirlerin adedin., eksik bir kimse kalmamasını onlara ne ikram edeceğini düşünüyordu.
Nihayet evine vardı. Kısa saçlarını fırçaladı. Aynanın karşısında baştan aşağı kendisini bir süzdü.
Kapının zili çaldı. Arkadaşı Anna Marta misafirliğe gelmişti, öpüştükten sonra Adria misafirine:
— O... dedi, Arkandaki elbiseyi yeni yaptırmış olacaksın. Rengi ne de hoş. Sana çok yakıştı doğrusu. Ben de sana iki elips hediye etmek istiyordum.
Arma:
— S?vgUİ Adria. bu hediyelerinle beni mahçup ediyorsun.
dedi. Sonra duvardaki tabloya bakarak:
— Adria, bu De PLslo yeni mİ?
— Evet. Resimden o kadar fazla anlamam. Fakat bu manzara. bulutların rengi çok boşuma gitti.
Hizmetçi kadın geldi, kahvaltıyı hazırladığını haber verdi.
Anna:
— Adria, dedi, sen, o sırma elbiseli uşaklardan birini almalısın, Stile çok uygun olur.
— Evimde erkek İstemiyorum, sevgilim. Erkek misafiri kastetmiyorum. Yani daimî olarak bir erkeğin bulunmasını istemiyorum.
— Sen hep böyle söylersin, fakat korkarım, günün birinde yine birine âşık olursun.
— Hayır, Anna. müsterih ol. Böyle bir şeyi bir defa daha tec-
rübeye kalkışmıyacağım .
Adria, kahve ikram ederken, Anna sordu:
— Scala için loca bileti al-dm değil ml?
— Tabii. Bilirsin operayı çok severim. Milânoda oturmanın en büyük zevki de Scalodır.
— Verilecek temsil çok müstesna imiş. Gazeteler uzun uzadıya yazıyorlar. Soprano Paris operasından imiş.
— Bu yeni Sopranonun Lsml ne imiş?
— Arlan.
Bu ismi işitir İşitmez, Adria titredi, Anna İlâve etti:
— Soyadını hatırlayamıyorum... Opera müdürünün karısı imiş. Dur, hatırladım: Arlan Dûrrieuz.
Adria geniş bir nefes aldı. Demek Arlan opera müdürünün karısı olmuş.
Muhatabına bir şey belli etmeden konuşmağa devam etti. BLraz sonra Anna ayağa kalktı. Müsaade istedi:
— Allaha ısmarladık Adria. Yarın bana telefon et emi?
— Oiur elcim, güle güle.

Adria, noeli sükûnet ve neşe
içinde geçirmişti. En sevdiği arkadaşlarını davet etmiş, yemiş İçmişlerdi. Anna, bir ara Adria ile başbaşa kalınca, onu kucaklamış ve:
— Adria, demişti, senin bu haline, seni bu kadar saadet İçinde yaşatan servetine gıpta ediyorum doğrusu.
— Aldanıyorsun Anna. Ben, tek bir adamın sevgisi uğruna bütün servetimi fedaya hazırdım, fakat para ile o saadeti temin edemedim.
— Ne deldik!
— Evet, belki bir delilik. Sevdiğim erkek genç, güzel bir delikanlı İdL
— Fakat bugün yine mesutsun, Adria.
— Hayır mesut değilim. Servet bana beklediğim saadeti, değil kalb huzurunu, vicdan îs-tlrahatinl getirdi. Gözlerimi açtıran, hayatın hakikî kıymetini bana ûfretcn. servet olmamıştır Anna.
— Fakat servet sahibi olmak, dünyada büyük bir şeydir.
Adria güldü:
(Arkası var)
Rusya bir sene içinde harekele geçmezse...
Tanınmış bir Amerikan askerî muharririne göre bundan sonra taarruzun bir değeri olmıyacaktır
Rusya saldırırsa
Evvelâ büyük Amerikan limanlarına atom bombaları atacak
George Flddlng Kttot isminde tanınmış, bir Amerikalı azkert yazan son günlerde «Eğer Rusya. taarruz ederse» adlı bir kitap neşre tmtştir Eserde Rusya -nrn bugünkü milletlerarası durumu İncelenmekte ve Rusya bir taarruza kalktığı takdirde siyasi ve askeri sahalarda hâsıl olacak durum tetkik edilmektedir. Muharririn eserinde İleri sürdüğü sebeplere göre, böyle bir harbin zuhurunda Türkiye en esaslı rolü oynayacaktır.
Bugün bütün Batı âleminin müştereken, sorduğu yegâne sual şudur:
Acaba Rusya taarruz edecek mi? İşte EUot'da kitabında bu suale cevap vermeğe çalışmaktadır Eliot'un fikrine göre Rusya derhal bir taarruza girişmezse, bundan sonra yapacağı taarruzların hiçbir değeri olmayacaktır. çünkü meselâ 1949 senesi Ue 1852 senesi arasında Batı memleketlerinin müştereken kaledecekleri mesafe, peyk leri de dahil olduğu halde Sov-yetler Birliğinin katedeceği mesafeden büyük olacaklar.
Batı Devletleri
Batı devletlerinin müştereken yaptıkları kalkınma hamleleri, bu devletlerin müdafaa silâhların) keyfiyet ve kemiyet bakımlarından karşı konulmaz bir hale getirmektedir. işte bu sebepten eğer Rusya Batının askeri ve iktisadi kaltanmasma gıânl olmak İstiyorsa en geç bir sene içinde karar verip harekete germesi lâzımdır. Çünkü Rusjanın bundan sonra yapacağı taarruzun değeri. Batı kuvvetlerinin karşısında sıfıra inecektir.
Bugün Rusyanın maksadı ne olduğu katiyetle bilinememektedir. Fakat bu maksadın nelerden ibaret olabileceğini tahmin etmek için, en iyi yol Rusyanm yapmağa muktedir olduğu şeylerle, yapabilmesi imkânsız olan şeyleri tetkik etmektir. Eiot eserinde Rusyanm yapabileceği ve elinden gelmesi İmkânsız olan büyük stratejik meseleleri önümüze sermektedir.
Eiiotun fikrine göre, Rusya bugünlerde gerek batıya gerekse Orladoğuya karşı bir taarruza kalktığı takdirde bu emelinde tam mânasiyle muvaffak o-bbilir.
İsveç’in rolü
Eiiot eserinde böyle muhtemel bir harbd? ilk stratejik rotu oynayacak olan devleti, İsveç olarak kabul etmekledir. EUot, İsveç hakkında şöyle diyor:
■İsveç Amerika ve İngiltere-den yardım gördüğü takdirde Rusya ile birlik olmasına imkân yoktur. Bu takdirde Batıya yapılacak taarruzda Rusya İlk o-larak İşvece hücum edecektir Bu hücumda 12-15 tümenle yapılacak. Finlandiya üzerinden tsveçe yiirüyecîk olan tümenler kısa menzilli bomba uçakları tarafından desteklenecektir.
Y ugoslavyanm vaziyeti
meni tur»finrian işgal edilebilir. ttalyanm İşgali Vugo*-lavyamn mağlûbiyetine bağlıdır.
Ortadoğuya açılan
i

kapı
Türkiye gerek sulu, gerekse harbde Ortadoğuya açılırı bir kapı vazifesini görmektedir: ve üu kapı fethedildlği takdirde Sovyet! erin Akdenize inmesine hiçbir mâni kalmiyaraktır. Ak-denirin tehlikeye düşmesi Basra körfezi ve Süveyş'in de tehlikeye düşmezini İntaç edecektir, işte bu noktaları gözönünde tutan Eliot, Türkiye hakkın -da aynen şöyle demektedir:
«Türkiye Rusyaya karşı koyabildiği takdirde. Rus petrolleri tamamen İmha edilebilir ve Rusya Ortadoğudak! diğer petrollere el usa tamı yatağı için, tamamen petrolden mahrum olabilir. Bundan başka Türki-yenin dayanabilmesi demek Rus endustirisimn. de mahvı demektir. Çünkü Türk üslerinden kalkacak Amerikan tayyareleri için, Rus endüstrisini mahvetmek gayet kolay inşa -çaktır.»
Fakat eğer Türkiye Sovyet hücumuna karşı koyamıyacak bir duruma düşerse nasıl bir vaziyet hâsıl olur’
Ellet bu suali de efe almakta ve şöyle bir neticeye varmak-tadır:
■Türkiye Rusların karşısmdi mukavemet edemediği takdirde. bütün İran. Irak. Sariyi, hattâ Filistin ve Ürdün Sovyet istilâsına karşı müdafaasız kalacaktır, Bundan başka Basra körfezi ve Süveyş kanalının müdafaası bile imkânsız bir hal alacaktır. Bu da müttefiklere hayati derecede mühim otan kuzey Afrika üslerinin elden gitmesi demektirj
İkiye ayrılan dünya
Ellofnn bu eserinden çıkan netice şudur: Bugün dünya yalnız iki kısma bölünmüştür; ve dünyanın herhangi bir kısmında - ufak çapta da olsa -belirecek ufak bir kıvılcım. bütün dünyayı ateşe verecektir. Böyle bîr harbin zuhurunda İse, gerek Ortadoğjnun. hattâ Asya ve Afrikamr. müdafaasında Türkiye baş rolü oynayacaktır.
Washington 26 (A_A.) —
(Afp): Emekli hava generali Hugh Knerr Birleşik Amerika ticaret odasının «NoUons Bussl-nes» isimli organında neşrettiği Ur makalede Rusya Ame-rikaya saldırdığı takdirde, tatbik edeceği tâb'lye üzerinde durmaktadır.
Generale göre. Amerikanın Boston. Nev York Baltimor, Norfolk. ScotUe, San Fransls-co gibi büyük limanlan İle Panama kanalını itti bırakmak üzere Rusya buralara derhal a-tom bombası atacaktır. Generalin frapan tince br. bombalardan üçü Nev? Yo-t limanını mahvetmeğe kâfi gelecektir.
Bu ilk hücumdan sonra bombardıman ve nakliye uçakları Pitsburg. Gleveland. Detrolt ve Chlkagoya giderek Amerikanın kalkınma gayretlerini geciktirmek İçin teşebbüsle bulunabilirler.
Knerr'İn fikrine göre. Sovyet Rusya, küçük bir devlete aal-dırmakla vakit geçirmlyecekctr. Çünkü bu takdirde evvelâ A-mertkanın atom bombası kul-lanmkn tehlikesi belirir.
General söylerini şöyle bitirmektedir:
«Railen miti mecburiyetinde olduğumuz bu İlk darbenin tetirlerini inle etmek İçin de fe-Lftket saçacak Ur kudretle birim de derhal mukabil taarruza geçecek halde bulunmamız lâzım gelecektir>
Nakleden: A. D ER EBETOĞLU
MUAMMER KARACA OPERETİ
Maksimde
Saat 20,30 da
RAKIM 185
Matineler: Cumar
teri oazar 15 te
Efen Gözet Sanatlar Opereti
Bugün SVMEIVde
Birinci matine saat 11 de Muammer Karaca’nın İştirakiyle
TÜKK - YVNAN AHENGİ
İkinci matine saat 17 de ATİNA APAŞLARI Akşam saat 21 de
V AFTİSTİKOS
Amerikanın sırları
Harice sızmamak için tedbirler alınıyor
TOashingtan M (A. A.) — (Afp): Trııman Birleşik Amerikanın sırlarından bazılarının sızması ihtimalinden endişe e-der görünmektedir.
Başkan, dûn savcı Hovard Mc Grahthla bir görüşme yapmış ve kendisine bu şekildeki sızmalara mâni olacak her türlü tedbiri alması için talimat vermiştir.
Beyaz Saraya yakın çevrelere göre. Truman m endişeleri, bilhassa Kongrede hava kuvvetleri ile bahriye arasında dev bomba uçağı bbb-36 sebebiyle ortaya çıkan İhtilâftan veya ayan üyesi Edvran Jönsen'un televizyon programında Birleşik Amerikanın üstün bir atom bomban yaratmak hususundaki gayretlerine dair demecinden İleri gelmekteldJr
Hukuk Demeğinin çayı
MU 11 Türk Talebe birliği Hukuk derneği, 1 aralık 949 perşembe günü Konak oteli salonlarında hukuk tanışma çayı tertiplemiştir.
İsveç kadar mühim bir stratejik mevkie -ahıp alan ikinci cephe Yugoslavyadır. çünkü kuzey Avrupaya giden yol ls-Vl-çlir, güney Avrupaya açılan kapı ri.ı Yugoslavya d sm geçmektedir. Eğer Yugoslavyanın Batkılar tarafında barb edeceği ta'.i olarak takarrür ederse, 6ovveLler Birliği Bulgaristan ü-»rinden Türkiyeye karşı bir harbe eırişemez. Çünkü, Yugoslavya Rusya taralından kati bir beamete uğratılmadıkça, Rus-janın Bulgaristan üzerinden Tûritiyeye karşı yapacağı taarruzun Yugoslavya tarafından akamete uğratılması. daima mümkündür. Yugotinvyanın he j rimc-te ugralıhnıu ı da 20-30 tti-mene ihtiyaç göstermektedir.
Yugoslavya tarafsızlığı kabul ederse. Tûritiyeye karşı yapılacak tiu-.mızda, yine Bulearb-tanda mühim mı itfama birliklerin Yugoslavyaya karşı hazır bir vaziyette bekiemer! lâzımdır. Fakat Vagosluryn Sovyec-fer tarafına geçerse, o takdirde Rusya Yugoslavyayı Yuna-nistana karşı kulla nacaktır .
ELfet'a göre muhtemel bir taarruzda Avusturya 4-fi Rus tü-
PBHyAPA:^ ^.1
Dünyanın en ince dilimi
Dünyanın en ince dilimi, bir saç parçasından 750 kere daha İncedir. Fevkalâde büyük bir teknik neticesi yapılan btı dilim, şimdi Amenkada Milli Standart bürosunda saklanmaktadır.
Bu İncecik dilim . her hangi bir madenden yapılabilmektedir. Kesilecek olan maden evvelâ bir plâstik İçine konulmakta, ve ikinci bir defa, bir pirin; mahfaza için konulduktan sonra. karbon dloksit gazı İle soğutulmaktadır Bundan sonra maden etrafındaki hava ısınmağa başlayınca maden kendi kendine genişlemekte ve genişleme hâd dereceye vardığı bir sırada maden mlcrotone denilen bir Aletle kesilmektedir. Fakat hararetin tesiriyle madenin kesilmesi gözle takib ediiemiyecek kadar azdır.
Bu suretle kesilen maden dilimi o kadar İncedir İd, alelade bir mlkorskopia görmenin bile imkânı yoktur.
Dünyada bir milyar insan hasta!
Amer İkada Umumi Sıhhat Servisinin yayınladığı bir rapora göre, yer yüzünde bir milyar in can her hangi bir hastalıktan mustariptir. Raporu hazır-lıyaa Dr. Scheele şöyle demektedir: «Bu hastalıkların bazısı müzmin, bazısı tedavi edilebilir, bazısı da alâkasızlık yüzünden mitfl.nl ara musallat olan hastalıklardır.»
Aynı rapora göre, her sene 300.000,000 insan sıtmaya yakalanmaktadır. Yâlnız Mısırda halkın yüzde 65 ı ciddi za'fiyete sebebiyet veren schistosomlasls hastalığından, yüzde 70 1 tra-humdan mustariptir- Asya, Afrika, hattâ Avrupa halkının üçte biri frengiden mustariptir.
Birleşik Amerikada ev inşaat programı Hâlen Birleşik Amerikada tatbik edilmekte olan milyarlarca dolarlık ev inşaat programının gözönünde tuttuğu hedef, her Amerikan ailesi için sıhhi bir bölgede bir ev. temin etmektir.
Kongrenin ev inşaat programını tasvip etmesi üzerine gerek hükümet vc gerekse endüstri, her tarafta sağlık esaslarına tam mümasile elverişli olacak evler inşa etmek hususunda teşebbüse geçmiştir. Sağlık esaslarına uymıyan evlerin istimlâki, gelecek 6 yıl zarfında az kiralı ev inşaatı. İnşaat malzemelerini geliştirmek gayesile yapılacak incelemeler. inşaat maliyetini azaltmak ve ev İnşaatını arttırmak gayesile yapılacak incelemeler bakımından hazırlanan plânlar 1.500.000,000 dolara ihtiyaç göstermektedir.
iMınbol Şelü» rtykiTera
Bu akşam Saat 20 de DRAM KISMI
BİR KOMİSER GELDİ Yazan: J. B Priestley Türkçesi: Prof, İrfan Şahin baş
KOMEDİ KISMİ BEBEK
Yazan: Maurice Braddel, Anlta Kari
Türkçesi: Hakta Bigeç
Pasancsi ak^antian Drara Kuramda Sal: ak tamları Kome ıl Kısmında icmali »oktur
Almanyada Oberammergau kasabasında harbden evvel hc-r sene bir filim için halk arasından artistler seçilirdi. Bu usulün yeniden tatbikma bağlanmıştır. Yukarıda İsa’nın hayatına dair çevrilecek filîmde İsa rolünü yapacak 26 yadında bk aşçı ve Meryem rolünü yapacak 20 yasında bir kız talebe görülüyor.
Ateşlenen Fatma karşısında konuşuyoruz...
Hediye bohçasını koltuğu altına alan Fatma seviniyor: “Köyümün en şık bayanı oldum..,,
Karabük demir - çelik fabrikası işletmelerinden hole fabrikasını dün gezmiştik. Bugün de kuvvM. santralı ile yüksek fırınlan gezelim.
Demir cevherini eriten yüksek fmnm ilk defa ateşlenmesinde, ona bir genç kızın adım vermek âdet imiş... Bunun için, Karabük demir - çelil: fabrikasındaki yüksek fınn ateşlenirken fınna «Fatma» ismi konmuş...
Yaklaştıkça bizi ısıtan, ısıttıkça terleten. Fatmaya sokulurken müdür Muhldain Erkan'a:
— Bu isim, dedim, hayali ml?
— Ne münasebet! Herkes bunun hayali olduğunu sanır. Halbuki Fatma mevcuttur ve Karabük: köylerinden birinde-dlr. 1939 yılının 10 eylülünde bu ocak tik defa ateşlenirken Fatma, 12 yaşında idi. Şimdi Fatma, köyünden bir delikanlı İle evlidir ve İki d- çocuk anasıdır.
Fatmaya hediyeler
— Köylü kızının adını almış, şu yüksek fınna vermişsiniz. Buna mukabil müessese, Batmaya ne gibi bir jurdımda bulunuyor?
Mudur Muhiddin Erkan, sualimi şöyle cevaplandırdı:
— Ocağın 500,00ü nind ton demir cevherini erittiği gün burada bir merasim yaptık. Fatmayı köyünden arattık, buldurduk. Kocası ile beraber gelerek törenimizde bulunmasını rica ettik. Kocası askerde olduğu için Fatma, kayınpederi İle birlikte geldi Bir sofrada kendilerile yemek yedik ve sonra da Fatmaya emprime rop-luklar. çoraplar ve daha baza hediyeler verdik.
— Memnun musun Fatma? diyen bir arkadaşımıza Fatma, hayatının en mesut günlerinden birini yaşadığını söyliye-rek:
— Artık köyümün en şık bayanı olacağım ceıabını verdi.
Karabük'ün can daman, kuvvet santralı...
——Yaza o:
Cemaleddin BİLDİK
ker» lere boşalan cevherlerin çıkardıkları ses, insana afitr sanayi sahasında kalkınmanu-
öğrendiğime göre fırının her beşyüz bininci yakım devresinde yapılacak törene Fatma davet edilecek ve kendisine muhtelif hediyeler verilecektir.
Fatma fırınının ar ilerisinde bir fırın daha vardı. Buna ne isim verildiğini öğrenmek istedim. Bu fınn henüz ateşlenmediği için İsim konmamış. Ateşlendiği gün. ona da yinej bir genç kızın, adı verilecektir.
Fırının verimi
Fa'.rna fırınının 24 saatlik verimi 400 tön demirdir.
Bir çok demir cevheri stok-larile etrafı çevrilmiş olan yüksek fmnlar, ufak tepecikler teşkil eden cevher yığınlan arasında tıpkı birer yanar dağ halindedirler. Ateşlenmeyenl indifaa müheyya vaziyette durmakta, onun karşısındaki Fatma İse, bütün hıziyle indifa etmiş bir manzara arzetmekte-dlr- Raylar üstünde işleyen muazzam vinçlerin, şarj arabalannm ve nihayet «Bun-


la doğru İlk adımın atıldığını haber veriyor.
— Fatma delineetk! dediler.
— Anlıyamadun'.
— teindeki demir cevheri artık erimiştir, şimd’. Iırann altı delinecek ve cevher akarak ( pota» ya dökülecektir.
Fırının altındaki kapaktan, yuvarlak bir sigara tablası kadar yere uzun bir demir sokuldu. hayli uğraşmadan sonra c-rada açılan delikten erimiş kın kırmızı demir, su halinde akmağa başladı.
Fınn altındaki olukların i-çlnden bir ateş akıyor ve -pota» ya dökülüyordu. Etrafa sıçrayan kıvılcımlar birer ufak yıldız halinde yayılırlarken hâsıl olan dehşet tesiri, zevke münkalip oluyor. Bu manzara, geceleri büsbütün zevkli oluyormuş. Fakat ne yazık ki. gecesini görmek fırsatını bulamadım-
Erimiş demir, buradan haddehaneye. çelikhaneye ve boru fabrikasına giderek Islenmek-
(Arkası " nci sahıfede)

MEYECAM Afi
Vf MACEKA
KOMAHI »
ftoiAy /r-OiAy REt'A.
-fö V£.f $*KllıM. PAO/.A NFR.EDE ?
Atla A atJf/AHA. hrrak
0ILMirofil/M OO&RtftV pe>Jt uyANiK vt zeki Br* Atn..>
rOAt ÇASAİANIVOR fakat KARrOJTUM ilmem metviamimp*
Created by free version of 2PDF
27 Kasım 1049
Sahlfe B
HER AKŞAM HIR HÎKAYE
CezaşınHjuiduJj
Facia 47 ve 108 numaralı caddelerin birleştiği köşede bir kaç saniye İçinde cereyan •*-mlşll.
Spek üç caddelerinde terce polisle hiç biri kendisini tanımamşı-tt nasıl tanıyabilirlerdi kİ? Spek. şimdiye kadar ancak Nevyork şehrinde iş görmüştü, Fakat Bonsfild bankasının kasasını kırdıktan ve kapıcısını da öldürdükten sonra muhit değlşLirtneğe karar vermişti, Şi-kapodan daha emin bir yeri nerede bulabilirdi?
Tecrübe öğretmişti ki, saklanmak istiyen bir insan, üzerine herkesin dikkat ve şüphesini çekeceği küçük bir şehirden ziyade nüfusu çok büyük bîr şehirde emniyet altında bulunabilir. Spek darn’ın saklanmak için Şikago şehrini seçmesi de bu sebeptendi
Fakat nasıl oluyordu da Mak Orat aynı şehirde bulunuyordu. M ak Orat, Nevyork zabıtasında çalışıyor ve Spek i herkesten fazla tanıyordu. Sakın Bpck'in izlerini aramak için Şlkagoya gelmiş olmasın? İster kendisi, ister başkası İçin Şi-kagoya gelmiş olsun, bunun hiç bir ehemmiyeti yoktu Hakikat şu ki. Mak Grat, Spek J 47 ve 108 numaralı caddelerin birleştiği köşede görür görmez, derhal tammış ve muzafferane gü-lüm..ıyerek kendisine doğru yürümüştü.
Fakat Spek, yıldırım süratiyle tabancasını çekerek Mak'ın karına iki kurşun sıkmış ve cansız yere sermişti
silâh sesleri, caddenin gürültüleri arasında kayboldu. Yalnız pek yakınınca bulunanlar. fevkalâde bir hâdisenin cereyan etmiş olduğunu anladılar Fakat bu müddet zarfında |eeçme"‘ Rnpt- Tlflrn hıılıınıiVnı*- OUİ- 1
aydanberl Şikago dolaşıyordu. Yüz-karşılaştığı halde
ı rüye yürüye 48 inci caddeye kadar geldi. Polisler caddelerin muhtelif yerlerinde kordonlar kurarak gelip geçeler! nkı Mr ı kontroldan geçiriyorlardı.
Spek, polislerin pek yakının-dan geçti. fakat kimse ona ehemmiyet vermedi. Bir amaya kim metelik verir. Bununla beraber gangster, hakiki hü-viyetlnl açığa vurabilecek büyük bir hata İşledi. Kendisinden biraz uzakta bir çocuğun yere düştüğünü görür görmez, onu kaldırmak için o İstikamete koşmak istedi, fakat kendisini zaptetti. Dişleri arasından:
— Ulan ahmak herif, âma olduğunu ve etrafında olup bitenleri görmemek lâzım geldiğini anlamıyor musun, söylendi.
Biraz daha ötede bir yaya kaldırımından karşıki tarafa geçmeğe hazırlanırken Kızılhaç üniformasını giymiş genç bir kadın, kendisini kolundan tuttu ve:
— Size yardım etmemi istiyor musunuz? diye sordu.
Ama taklidi yapan haydut, genç kadına:
— Teşekkür edeıim hemşire sözlerini kekelerken dilini ısırdı ve gene içinden:
— Ben ne ıslah kabul etmez adamsın. Gözlerin görmediği halele seni karşı tarafa geçiren kadının Kızıihaça mensup bir hemşire olduğunu nasıl anladın? Âlem, seni kör diye kabul [ederken sen kör olmadığını bağıra bağıra ilân etmek İstiyorsun? diye söylendi.
ŞLmdl bütün caddeler, polis-ilerle dolmuştu. Spek onları gördükçe korkusundan bacakları tutmuyordu. Bununla beraber, 49 uncu caddenin münlehasına kadar geldi. Orada kibar ve nazik bir genç, 50 inci caddeye •sine kendisine yardım Polis kordonunun içinden
FOTOĞRAFLA HÂDİSELER
Z""
150 ADET SOKAK TENVİRATI ARMATÖRÜ
Satın Alınacaktır.
Ankara Elektrik ve Havagazı işletme Müessese sinden :
1 — 160 adet komple sokak tenviratı armatörü hazır veya. fabrikalarca imâl ettirilmek üzere satın alınacaktır.
2 - Bu işe alt şartname parasız olarak müessese alım salım ve tesisat servisinden temin edilebilir
3 — İlgililerin tekliflerini en geç 10/12/049 tarihine kadar müessese umum müdürlüğüne vermeleri İlân olunur.
Satılık Emlâk
İstanbul Defterdarlığından
Kıymeti teminat
Lira Lira
Cinsi
Spek Dam, uzakta bulunuyor- cıu roııs Koraonunnn ıçınaen «u. Fakat nrarm ne taydaşı ol.-' ■'>” ,u cldde d“ha »«f
rrttaci ItaTimnı
mest lâzımdı.
53 üncü cadeye kurtulmuş sayılırdı, caddede saklanacak yeri vardı.
ı 51 İnci caddenin polis Malori onu durdurarak sordu:
— Nereye gidiyorsun?
Spek:
— 52 nci caddeye polis efendi! cevabını verdi. Haydut, karşısındakine polis efendi! diye hitabetmekle kör olmadığını açığa vurmuştu.
Polis Malori, kendisini şüphe ile süzerek tekrar sordu:
— Polis olduğumu nereden tedarik edebileceği biliyorsun?
' ' Haydut sırtında soğuk titre-
meler hissederek ve gülümse-mege çalışarak:
! — Lisan alışkanlığı polis e-
bilirdi? Birkaç dakika sonra bütün o civar o kadar sıkı bir abluka altına alınacaktı ki. sinek bile bu çemberin içinden kurtulup kaçamıyacaktı. Amerika polisleri, bir meslekdaşla-rının kaatilini yakalamak mevzuu bahsolduğu zaman katiyen şakaya gelmezler.
Spek, bu birkaç dakikalık müddet içinde kurtulmanın çaresini bulmalı idi. Aksi takdirde mahvolmuş sayılırdı. Çok-tanberi lüzumunda kullanmağı tasarladığı kurtuluş çaresi birdenbire aklına geldi.
Bir insanın istediği her şeyi kolaylıkla büyük bir mağaza biraz ötede bulunuyordu. Spek Darn. o mağazaya derhal girerek ihtiyacı , bulunan şeyleri satın aldı. Ma- J , _ .
gazadan çıkarken makine ya- fendi! cevabını verdi ğiyle dolu fıçılan boşaltan bü- _ çtkar bakayım gözlukleri-yuk bir kamyonun arkasında nlı Haydut Spek, oyunu kaybet-durdu Birkaç dakika sonra yo- ligini anladı. Gözlülerini çıka-luna devam ettiği zaman kimse racağına tabancasını çekerek kendisinin tehlikeli bir haydut polis Malori'ye iki defa ateş et-oldugundan şüpheler.emezdi. 1 ti. Fakat korkudan eli o kadar Kendisi âma kılgına girmiş, titredi ki kurşunlar boşa gitti gözlerine büyük siyah gözlükler ve tabana kuvvet kaçmağa ko-takmış, yolcuların İstedikleri, yuldu.
parayı içine atmaları İçin de j Malori. yerinden kımıldanıa-boyııuna büyük bir alüminyum dı, o da tabancasını çekerek kulu asmıştı, | soğukkanlılıkla nişan aldıktan
Spek, elinde kalın bir sopa sonra tetiği çekti. Kurşunlar-yavaş yavaş yürüyor, ve hakiki dan üçü, haydudun sırtına, dör-körler gibi, basacağı yeri elin- düncüsü ensesine saplandı, deki bastonla yoklayarak adım- Haydut, yüzü koyun yere cansız tarım atıyordu. Bu şekilde yu- yuvarlandı. Çeviren: A. IIİLÂLl
518—8791
5111—125
köşesinde
varabilirse Çünkü
Birleşmiş Milletler binasının çelik kısmı tamamlanmıştır Bu İş için 13,775 ton çelik sarf edilmiştir. Binada toprak altında 3, üstünde 39 kat olacaktır.
Fransız Cumhurbaşkanı Rambouillet şatosunda bir av partisi tertib etmiş, bunda Windsor Dükü ve refikası da bulunmuştur. Yukarıda dük ve refikası avı idare edecek olanlarla bir arada görülüyor.
Amerikan Bahriyesi kurtarma isini yapacak uçaklar imal ettirmiştir- Lockheed Neptune sistemi olan bu uçaklarda hem tekerlek, hem ski vardır. Bunlar bilhassa Kutup havalisinde işe varıyçaktır.
Bir Aşk Gecesi
Yazan; Karen Braınson Tercüme eden: Yâ - Nû
L
Tefrika No. 40,
Başını eğdi. Adımlarını sü.- mandır, bir kadın tarafından rüklemege başladı. | ceıbedilmemlştl. Bu heyecanı
Fakat ceplerinde yumrukla-'epeydir unutmuştu nnı sıktı. Bu akşam mücadelece girişecekti. Madam Balanoff la konuşurken, büyük bir zevk duymuştu. Bu. onun için bir kurtuluş noktasıydı Kurtuluş noktasına tutunacak, kendini kurtarmağa çabalıyacaktı.
Ne enteresan kadın bu Rus kadimi
Hem câzip, hem tavır ve hareketleri kibar. Büyük bir ruh sahibi olduğu derhal anlaşılıyor Mâslde cok güzel bir hayat yaşamışken, şimdi, ParLsln pek mütevazı Salnt-Cloud’sun-da bir pansiyonda ömür çürütüyor.
Gözleri... Yeşil gözlerinde bir nevi fosfor saçıcı hususiyet var Bu gözler, onu perişan et-pıi H Esrar dolu gözler ..
Avukat, ne kadar uzun za-
Bu harikulade Tan ya, erkeklere, ne müthiş hisler ilham edecek kadınlardan! Ayni müthiş hisleri erkeklerden herhalde o da duyar, tşte bir kadın kİ erkekler, onun uğruna en korkunç çılgınlıkları yapmaktan kendilerini alıkoyamazlar.
Dudaklarını sıktı.
(— Hayatımı alçakçasına kurtardım » Ne müthiş dramlar bunlar... Harbler, IhtU&Iler. inkılâplar, nice hallere soktu.
Kendisinin Ruzunkiyle ve memleketlerin edilirse, pek ehenıiniyetslz kalır.
Kitle halinde idama malıküm edilişler . Hem de muhakemesi!... Bu İdam kararlarını lın-
memleketleri ne
macerası, nice istilâya uğramış ahalisiyle kıyas
Dosya No
511—2985 Kına lada. Akgünlük ve Macar 30.
48 ada, 22 parsel 183 M2 arsa. 515—8561 Beyoğlu. (Bomonti) Meşrutiyet mah. Kodaman so. B4ı ada, 21 parsel 260 M2 arsa ■
515—13204 Beyoğlu, (Feriköy) Duatepe mah.
Şahadet so. İ260 ada. 16 parsel eski ve yeni 28 kapı sayılı 93 M2 arsa. !
515— 3752 Beyoğlu, Pangâllt mah Dolapdere
cad. 632 ada, 13 parsel eski 276 muk. 276 mük yeni 280 taj 154 kapı sayılı 45 M2 arsa.
516— 3004 Eminönü (Çakmakçıları Daya-
hatun mah. Çarkçılar so. Büyük yeni han 2 nel kat 250 ada. ski ve r yeni 32 kapı sayılı 40 M2 kârglr yazıhanenin 6/12 payı.
516—3271 Eminönü. (Çorşıkapı) Moliafene-ri mah. Çarşıkapı cad. Yolgeçen han alt kot 254 ada, 30 parsel yeni 24 kapı sayılı 32 M2 kârglr oda 5445 Eminönü. (Beyazıt) Mercanağa mah Fuat paşa ve İsmetlye cad. 269 ada. 15 parsel taj 68-2 kapı sayılı 30.60 M2 arsa.
Beyoğlu (Feriköy) Cumhuriyet mah. Bilelç so 991 ada, 34 parsel en eski 21, 23 eski yeni ve taj 27. 29 kapı sayh 206.50 M2 ahşap ev ve arsanın 06/380 payı. Fatih (Samatya) imrahor tlyas bey mah. İmam Hüseyin so. 1270 ada, 4 parsel en eski 6 eski yeni ve taj 16 kapı sayılı 50 M2 arsa. Fatih, (Samatya) Keçeci Karabaş mah. Karabulut so. 1600 ada. 129 parsel yeni 72 kapı sayılı 14 M2 arsa. Üsküdar Murat Reis mah. Ailâme so. en esk! 138 eski 128 yeni 118 taj 116 Kapı sayılı 130.32 M2 arsanın 6/32 payı.
Yukarıda yazılı gayri menkuller 14'12'949
saat 15 de Millî Em’âk Müdürlüğündeki komisyonda ayrı ayn açık arttırma ile satılacaktır. İsteklilerin nihayet saat 15 e kadar yatıracakları teminat makbuzları ve nüfus cü2daniarlle satış günü komisyona, fazla bilgi için »özü geçen müdürlüğe başvurmaları. (Teminatlar önceden de yatırılabilir.’ ■ 10308)
732
$6
5200
2000
750
1315
1300
1800
1375
98
390
150
51
İM
135
104
45
15
Created by free version of 2PDF
190
çarşamba günü
İstanbul beşinci icra memurluğundan; 949'5219
Gemlikde Salih Duygu, Bur-sada Kâzım Elçi, Cemil Elçi. Hilmi Uyanık ve Ülker Uya-nık'ın müşterek mülkleri olup taksimi kabil olmadığından sulh yargı çlığınca şuyuun İzalesi için satılmasını kaıar verilen tsıanbulda Eminönü. Çarşı mahallesinin, Zenneciler sokak eski ve yeni 43 - 50 kapı sayılı Haremeyin ve Ayasofya‘1 kebir vakıflarından 2170 ada, 35 parsel, 7 paftada kayıtlı 4550 lira değerli bir dükkân ile Mer-canağa mah, de Dairei Harbiye cadde ve sokağında eski 19. ye- _ ni 18; kapı sayılı Mahmutağa öeye temdit olunarak onuncu vakfından bulunan 261 ada, 21 parsel, 145 paftada kayıtlı ve 38 metre kare üzerinde kâin ve üstünde odası olan 22300 lira değerli diğer bir dükkân açık _________
arttırma yolu ile 22/12/949 per- ,a“ dig^
şembe günü^ saat lideri^12 ^ye menltunçr üzerinde*, haklarını hususiie faiz ve masrafa dair olan iddialarını tarihi ilandan itibaren 15 gün İçinde evrakı müsbilelerile birlikte dairemize bildirmeleri lâzımdır Aksı takdirde hakları tapu siclUiie sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar.
I 7 — Satış bedelinin peşin ö-
2 19 eski ve 18 yeni kapı ve denmesi esastır Ancak alıcıya
,20 günü geçmemek üzere mü—----------- . — r Meiıltn
, verilmesi mecburi olmayıp ih, tiyaridlr.
8 — Gayri menkullere teklif , olunan bedel muhammen kıyı meti tecavüz ettiği takdirde artan nlsbet dairesinde temina-’ inilen bodrumu vardır. Dükkâ- lın faziaiagtırıhnast İstenebilir, nın üstü olup zemindeki taşlık- g _ Vergi borçları taraflara^ | ton çıkılınca gelen bir sahan- VBkıf borcu Ue delilliye resmi I lılc ve bir odası bulunmaktadır. [ « tescil masrafları ve ihale pul-Btnanın heyeti umumlyesl İti- lan alıcıya aittir
’ barile beden bölmeleri kârglr- 10 — Arttırmaya iştirak eden-başı ağrıdığına, dlr Elektrik tesisatı mevcuttur, ier gayri menkulü görmüş tak-
3 — Arttırma şartnamesi her- , diri kıymet tutanağı Ue tapa kesin görebilmesi için 10/12/949 ’
I cumartesi gününden İtibaren ' dairede muayyen mahallinde açıktır.
4 — Arttırmaya iştirak edecekler yüzde yedi buçuk niabe-tinde olmak üzere 35 parselli dükkân İçin 341 lira 25 kuruş ve 21 parselli dükkân için de 1710 lira nakit veya bu değerde milli bir bankanın teminat
Dr. ZEKAî MUAMMER T U X Ç M A N Bakteriyoloji Laboratuarı Hernevl tahliller ve taze aşılar yapılır. Yeni adrese dikkat: Dlvanyolu 103 kat 2. Tel 29125
5 — Tayin olunan günde del-lâl tarafından üç defa bağırıi-dıktan sonra gayrı menkuller en çok arttırana İhale olunacaktır. Ancak: te'Jlf olunan bedel gayri menkullere rahmin edilen kıymetlerin % 75 ini bulmadığı takdirde en çok arttıranın taahhüdü oakl kalmak şart ile arttırma 10 gün mud-
güne raslayan 2/1 950 pazartesi günü aynı saatte yapılacak ikinci arttırmada en çok arttırana ihale olunacak tır
6 — İpotek sahibi aJacaklılar-r alâkadarların gayri
kadar İstanbul beşinci icra dairesinde paraya çevrilecektir, 1—48-50 kapı ve 35 parsel sayılı dükkânın evsafı: Çarşı mahallesi Zenneciler sunağında kâin vc 0 metre kareden ibaret sahanın tamamı üzerinde zalayanların vicdanları ne du- ziyaretlerin teşkil ettiği işken- bir erkek karısı» halini alıver- ,in„ ve üç tarafı kârgir
rumdadır acaba? Geceleri uyku ce... Her akşam bu... Her ak-' di. Rimeli ona mütevefla en İyi olup lavanı tonozdur uyuyabiliyorlar mı'1 Onlar da,1 sam aynı vaziyet,., kadın, aksi .............— —...ı..ı. u- ı
kendisi gibi, kurbanlarının yüzlerini görüyorlar mı? Görüyorlarsa onların vicdan âzabları daha müthiş olmalı.
Bu dünyada bîr adalet mc*-cuttur. Bu adalet oehemahal mevcuttur. Genç avukatın buna imam var.
Lucien'ln talcallüs eden parmaklan ve onun muztarip yû-zii...
«— Bu akşam sakin kalmak isliyorum... Ey hayaller!... Beni rahat bırakınız! Bende, yeni ve beklenmedik bir neşe var!... Bu neşeyi bana veriniz... Bu neşeyi bana bağışlayınız!» diye düşünüyor.
... Madam Tanya Balanoff... Şu cTanya» !smi de güzel isim ... Bu derece çabuk gitmiş olması ne yazık!
Kadın kapıyı kapayınca ve uzaklaşınca, genç avukat, öyle derin bir İn Kısar hissetti, ki, o-nıı geri çağırmak isledi Ah, eğer hür bir insan pisaydi. . Eski zamanların Jacques’ı halinde bu-lunsaydl...
Antoinette belâsı... Hor gunku
gibi ona ebediyen sahip bulunduğu fikrindedir Bu da yine Jacquesln kabahati! Kadına karşı şimdi artık ne derece lâkayıtlaştığını gösterebilmem kudretine sahip olamadı. Daha fenası da var! Bu kadına karşı. nefret duyuyor.
Keşke haileden sonra, apaçık konuşsaydı; aralarında her şeyin bittiğini düpedüz söyleseydi. Bu kadarcık bir isi ne demeğe yapmamıştı acaba?
Korkaklık. Merhamet... Vicdan azabı... Bütün bunların halitası...
Yalan muhabbet oyunlarına başladıktan sonra, ağlara yakalanmış bulunuyordu Kurtulma çaresi yoktu gayri...
Jacques'ln geldiğini görünce, Antoinette sevinçle haykırıyor... Koşuyor, onun kollarına atılıyor!
Erkek. iliklerine kadar titredi.
İnsanların beyinleri ne garip değişmelere maruz kalabilirler. Lucien'ln ölümünden sonra. Antoinette, sevgilisi için, cbaşka
dostunun karısı nazariyle ba- _ _ ____WB caM __ t rc
kırordu. H.ralnin torakla/,j- | a'pa^ı"^" 'dükkinu,‘“sj! lan. öpüşleri, kulağının mırıldanışları tahammül edilmez azaplar halini alıyordu... Cıinkü delikanlının yeni bir hürriyete dojeu. yeni Mr a,l« Lj,, ,
dosru meyil rard.. L dakkin Bu datk4„m dd.
Ne nate.vaUu w uyul bilme»; ,inae„ k kl»
bir kadındı bu Antoinette ki, _______________...___nau-a
boyuna sokuluyor, arzularım^ belli ediyor- Sevgilisi lâkayıt kal ı dıkca, dalgın dalsın düşündükçe kızıyor; kızdığını biie saklaya-mıyordu.
Şimdi birde, t*— —
sıhhatinin bozulduğuna dair I yalanlar söylemesi, bunlarda ısrar etmesi lâzım geliyordu.
İşte bütün bunlar, dayanıl-. maz vaziyetler; kurtulmak lâ-' zım! Kurtulmak İçin silkinmek
Fakat, işin İçinde Susy devar.
Gittikçe Susy'yl daha fazla seviyor. Onu terketmek imkânsız... Çocuğa çok fenalık yaptı.
Genç avukatın en fena anlan
çocuğun ya’ağı başında geçir-,— --------—----------------------
dlği anlardır. Bu nârln vücu- mektubu depozito olarak tedi-
İArkası var) ı *• ibraz* ausıburdurlar.
rtihindP --------- —„ — ------------ xu Suııu geç meme a uzı
“ Isaf,: Mçrcana&a mahallesinde nasip mehil verilebilir ui edil- Dalrel Harbiye sokağında 38 metre kareden ibaret sahanın tamamı üzerine inşa edilmiş
kayıt örneğini ve şartnameyi ve ilânı okumuş ve lüzumlu malûmatı almış ve bunları tamamen kabul etmiş od ve itibar olunurlar.
11 — İsteklilerin belli gün ve saatte beşinci icra dairesinde hazır bulunmaları ve fazla malûmat almak Istiyenlerln M9/5219 numara ile satış gününe kadar her gür. dairemize müracaatta serbest bulurdult-ları İlân olunur, 17 ı İti)
27 Kasım 1949
AKŞAM
BUTUN DÜNYANIN IİTIRAK EDECEĞİ
Bulun dünya radyo amatörlerini ilgilendirecek olan bu çok enteresan ve eğlenceli müsabaka K. L. M hava yollan-nnm otuzuncu seneyi devriyesl münasebetiyle Philips fahri* kalan re Hollanda P. C. i. istasyonunun iştirakiyle tertip edilmiştir.
Müsabakaya iştirak edeceklerin kazanacakları ikramiyeler şunlardır:
1 — iki kişi için ilkbaharda Hollandaya bir haftalık seyahat, gidip gelme K L. M. layyareleıl De. Haftalık masraf dahil.
2 — PHIÛPS markalı bir lüks salon radyogramofan.
3 — 1950 model PHTLTPŞ markalı bandspread'li radyo-Bıınlardan maada aralarında bir çok Philips mamulatı
bulunan 1000 3det tescili mükâfatı.
Müsabakanın tafsilâtı. Hollanda P. S. J. istasyon 29/11/949 tarih saat 19.30 ve 2030 yayınlarında bildirilecektir.
Daha fasla malumat İçin bütün PFTtT.TPR malalarından ve K. L İL yazıhanelerinden bu müsabakanın tafsilâtını havi prospektûslerl İsteyiniz-
PİRİNÇ VE HUBUBAT UNLARI
SAF VF TEMfZDIR
GAYET BESLEYİCİDİR.
KALORİSİ YÜKSEKTİR.-*
HAZMI KOLAYDIR. —►
İstanbul Levazım Amirliği ilânları
Aşağıda cins ve miktarı yazılı maddelerin kapalı zarfla eksiltmeleri hizalarında yazılı gün, saat ve muhallerdeki As- So. AL Ko. da yapılacaktır. Taliplerin kanuni verikalariyle teklif mektuplarını İhale saatinden bir saat evveline kadar alt oldukları komisyonlar* ver-
meleri.
CİNSİ Miktarı Tutan Teminatı İhale gün, saat ve mahal»
Kilo Lira Lira
Patates 70,000 22.400 1680 14/Aralık. 949 1« Gelibolu
Demlvtepe
Sığır eti 24,(100 26,400 1980 5'Aralık>949 15 Kırıkkale
Sığır eti 14.000 15,400 1155 5/Arahk/949 16 Kırıkkale
Sığır eti 150.000 210.000 11750 J4/Aralık/949 15 Hadım kö y 112'
Süt 4.000 2,400 180 >
Yoğurt 7.0UÛ 4,500 337 )
Tavuk 600 KKI 15 )
Beyaz peynir 190 540 40.5 )
Limon Adet 5,000 750 36.5 > S/Aralık/949 11 Sürt.
Reçel 120 240 18 1
Yumurta Adet 6,000 490 36 )
Tereyağı 120 720 54 1
Kaşar peyniri 120 480 36 )
■* 4491-4495-16382
Aşağıda elns ve mlkdarı ya adı maddeler.. acık eksiltmeleri hizalarında yazın gün, saat ve muhallerdeki As. Sa Al. Ko.da yapılacaktır. Taliplerin belli gün ve saatlerde ait oldukları
komsyonlara müracaatları.
Cinsi Mikdan Kilo Tutan Lira Teminatı Lira İhale gün, saat ve mahal»
Odun 300,000 15,000 1125 14412 949 14 H. Koy Akpınar 93.
Havuç 50,000 10.585 795 13 » » 11 Rami Topçular.
Mısır 30,000 7,250 543.25 12 > > 14 Rami Topçular.
Kuru bakla 50.000 1,221,5 800 12 » > 11 Rami Topçular
(4666 — 46G9 - 16826)

YILIA9I
KEŞİDEMİZ
KÖŞK
r* 7ANniB ARİl İD
ÖIZC £QENUÖYde •• BİG
EMLÂK BANKASI
1 ’ ' ı
Bu ayın sonuna kadar
50 Lira yatırmakla
Gelecek ayın 12 sinde yapılacak olan çekilişe iştiâk
hakkını kazanarak,
1 Adet 5000
1 » 3000
2 ■ 2000
2 ■ 1000
4 » 500
5 > 200
15 » 100
30 ■ 50 Ura İrk olmak üzere
Ateş'enen Fatma
(Baş tarafı 5 nci saıhifede) tedlr. Haddehane yılda 70-80 bin ton arasında mamul demir vermekte, çellkhane de 130 000 ton İmalât yapılmakla. boru fabrikasmda da yılda ortalama olarak 10 bin ton boru imâl e-diLmekted.tr.
Fabrikanın can
1) Talimin edilen bedeli 10785 lira olan beş kalemden İbareti ilâç 30, kasım 949 günü saat 10.30 da Harbiye Lv Amirliği Sat-1 Al Komisyonunda açık eksiltme ile satın alınacaktır..
2) Geçici teminatı £07,40 lira olup şartnamesi komisyonda'
görülür. 4411-16161 I
Jr
1 — Otuz iki kalem muhtelif oto, vesalr malzeme açık ek- | sUtme İle alınacaktır. Toptan muhammen bedeli (4319) lira (65) kuruş olup geçici teminatı (324) Hradır.
2 — Eksiltmesi 7. Aralık 949 çarşamba günü saat 11. de İs-tanbulda Harbiyede 10825 satın alma komisyonunda yapılacaktır. Şartnamesi her gün öğleden sonra komisyonda görülebilir.
4579-16628
20,000 Lira
tutarındaki İkramiyelerin talihlileri arasına katılabilirsiniz-
Emniyet Sandığı
Şube ve Ajansları:
Ankara, Bursa, Beşiktaş, Eminönü, Kadıköy, Fatih, Pangaltı
■■ •'
Created by free version of 2PDF
cHOBART» marka A-merikan malı Kombine kaynak ve Genera-tör takımı, 50 Volt 300 AmperUk kaynak 3000 Watülk 110/1M Volt eneıjl 8 Volt akümülatör sarf yapar.
Müracaat:
CEMİL AVGEN
Sanayi Makineleri Galata, Kürekçiler Me. 33. Tel: 42419
Kızılay Derneği
Genel Merkezinden:
Kapalı zarf usuUyle on bin kilo Türk kodeksine uygun
CHLORHYDRATE de OUiNiNE
satın alınacaktır Şartnamesi Ankara'da Genel Merkez Monopol servisinden, İstanbul'da Yeni Postane civarındaki Kızılay Deposu Müdürlüğünden parasız olarak alınabilir. Satmak Isüyenierin şartnameye göre hazırlıyataklan kapalı ve mühürlü teklif mektuplarını. Genel Merkez veya İstanbul Depomuz veznelerine yatıracakları kırk bin llrni.k geçici temiDat makbuzu veya banka mektubu Qe birlikte 16 Aralık Cama günü akşamına kadar Genel Merkezde bulundurmaları rica olunur. Postada vnknbulac&k geclkme-
damarı
Simsiyah kömürden bir takım safhalardan sonra, bembeyaz naftalin bile istihsal edildiği Karabük Demir ve Çelik Fabrikasının can daman, kuvvet santralıdır. Fabrikalar topluluğuna ve Kara bükün elektrik ihtiyacını bu santral temin etmektedir. Ayrıca kok fabrikası ile yüksek fırınlar basınçlı «tazyikli» hava veren tesis de, bu kuvvet santralıdır.
Bir dahaki yazıda da fabrika İşçilerinin sosyal durumlarını gözden geçirir, Karabük'e pek yakm olan Safranboluya giderek, meşhur Cinci Hoca'nın han yaptırdığı bu dağlararası Llçe-stnln enteresan taraflarına bir göz atarız.
Ccmalcddin BİLDİK
ZAYİ — İstanbul Edebiyat Fakültesinden aldığım şebekemi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin lıûkmü yoktur.
5948 İsmail Tubur
ZAYİ — Beyazıt nüfus memurluğundan aldığım ve İçinde askerlik muamelelerim yazılı kimlik cüzdanımı kaybettim Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
1334 doğumla A» oğlu İsmail
Hakkı Kırbaç
İstanbul P. T. T. Bölge Başmüdürlıiğıinrfen
1 — Paket pos bahanesinde yaptırılacak tadilât İşi kapalı zarf usuliyle eksilM’Cye konduğundan 21/11/949 talihinde yapılması mukarrer pazarlık İptal edilmiştir.
2 — Eksiltme 28/11/949 pazartesi gÜDÜ saat 15 de Büyük postahane binası Başmüdürlük alım satım komisyonunda yapılacaktır.
3 — Keşif bedeli (39246 »ra 55 kuruş) geçici -teminatı 2493 lira 50 kuruştur
4 — Bu işe alt keşif ve şartname ve plânlar üç »ra bedel mukabilinde Başmüdürlük Levazım şefliğinden alınır
5 — Alâkalıların eksiltmeye girebilmek İçin 36.000 liralık resmî bir bina inşaatı yapmış ve kesin kabulünü yaptırdıklarına dair bir vesikayı 26.11/949 cumartesi günü saat 12 ye kadar Başmüdürlüğe ibraz ederek belge almaları ve geçici teminatlarını yatımıa.'an lâzımdır
6 — İlgililerin 2490 saydı arttırma ve eksiltme kanunun-
daki tarif at a göre hazırlıyacaklan teklif mektupla’ıra yevmü. mezkûrda saat 14 de kadar makbuz mukabilinde komisyon Başkanlığına tevdi eylemeleri ilân olunur. f 15934)
1 -. fon iğimizin istihsali 270 ton SAP «up* artansa ««-tiyle satışa çıkarûnuftır.
2— Şartname ve saplar ihale gününe kadar çifllkte görülebilir.
3 — Yalnız şartnameyi görmek tettyenier: huuıbnl Baiık-pazan No 83 teki büromuzda gdrebllîrier
4 — Açık arttırma 2.12.1949 snnm günü saat Jö te çffllk idare binasında yapılacaktır
5 — İhaleyi yapıp yapmamakta etnik idaresi seıbestir
[1STANBUL BELEDİYESt İLÂNLARI |
Kadıköy Cuferağa mahallerinin Moda ve Bahariye caddeleri civarına alt 1/500 ölçek» tatbikat plânı bayındırlık ba-knniıt'incn onanmış olduğundan .vnpı ve. yollar kanun mun 3 cü mutkl-'iiinr grrcc UgUilorin bilgi edinmeni. için İşbu, İlân, im'.r müdürlüğü v- Kadıköy k-ıymakamlık ve belediye şubesi müdürlüğünün salonuna asılmış bulunduğu ilân olunur.
16722
tsianbel 3 cû icra MemurİD-ğundan : »49/3192
Bir borçtan dolayı Rami Topçular Demlrkapı caddesi 2 No. da haczedilmiş olan 44 paket pamuk ipliğinin açık arttırma suretiyle yukarıda gösterilen bulunduklar mahalde «atışına karar verilmiştir. Birinci arttırması 3/12/949 cumartesi günü saat 11 den 12 ye kadar yapılacaktır. Sürülen pey muhata men kıymetinin %76 ini bul-mozsn bırakılacağı ikinci art-Urmalan 8/12/949 salı günü ayni mahalde ve ayni saatte yapılacağından almak istlyvn-lerln orada bulundurulacak memurum ura müracaatları I-1Aq oiuuur. 7123 ı
25,000 Lira
VERGİSİZ NET 10 adet 1.000 liralık
• » 10 . 500 ■
» • 20 . 250 »
> » 40 » 100 .
w ayrıca muhtelif para ikramiyeleri.
Tasarruf hesabınızda mevcut ve yeniden yatıracağınız her 100 lira için ayrı bir numara alarak keşideye girersiniz.
Keçi d elerimizde isabet nispeti daima yüksektir.
Ankara Belediye Başkanlığından:
Belediyemize beş adet vldaj arabası mubayaası mutasavverdir, Memlekete ithal edilmiş veya ithal edilebilecek vldaj arabalarını teslim edebilecek firmaların bu vasıtaların teknik özelliklerini, flütlerini ve teslim müddetlerini gösterir İhzarı tekliflerini on beş gün zarfında Belediye Başkanlığına bildirmeleri Hân ölünür. (16G43)
inşaat ilânı
Sümerbank Genel Müdürlüğünden:
1 — Bursa Yünlü Sanayii Müessesesi Dokuma cinası inşaatı blrtm fiatl esasiyle ve Kapalı zarf usulüyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Yapılacak inşaatın keşif! (4.425.000 — > lira ve geçici teminat miktarı (146 500. —«liradır.
3 — Eksiltme evrakı Ankara'da Sümerbank Genel muamelât Müdürlüğünden (100> liraya alınabilir.
4 — Eksiltme 15 Aralık 1949 perşembe günü saat 16 da Ankara'da Sümerbank Genel Müdürlüğünde toplanacak komisyon marifetiyle yapılacaktır.
3 — istekliler tekili evrakı arasına, şimdiye kadar yapmış oldukları bu gibi işlere ve bunların bedellerine, firmanın teknik teşkilâtının kimlerden teşekkül ettiğine dair belgeler koyacaklardır.
6 — Bu eksiltmeye iştirak edeceklerin bir taahhütte (3.000.600.—ı liralık benzeri inşaatı bizzat İkmal ederek kabullerini yaptırmış olmaları şarttır.
7 — Banks ihaleyi dilediği şekilde icrada serbesttir. (16495)
T evîet orman işletmesi Adana müdürlüğünden
ı — işletmemiş telefon şebekesi İçin kapalı zarf usulü ile miibayaa edilecek telefon malzemesi 27/11/949 tarihinden itibaren 10 gün müddetle kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konmuştur.
2 — Eksiltme 7/12/049 çarşamba günü saat 15 de Adana devlet orman İşletmesi müdürlüğü’ binasında toplanacak olan komisyon önünde yapılacaktır.
19 kalem telefon malzemesinin muhammen bedeli 7432 lira 60 kuruş ilk teminatı 556 »ra 70 kuruş (Teminat mektuplarını ihaleden bir saat .önce yatarmğlart)
3 — Bu işe ait şartname orman genel müdürülğünde Ankara, İstanbul, Mersin orman işlelmesl, müdürlükleri ilde ■ görülebilir.
■l — isteklilerin b».‘lli gün ve saatte miisbit evrak ve ilk teminatları ile komisyona müracaatları. 16745
S , «Ife H
AKŞAM
27 Kasım 1049
AKŞAM | spor|
Türkiye Ispanya
Millî boks maçları bu akşam oluyor
Dünkü maça ait enstantaneler
Fener mi Beşiktaş mı?
Şampiyonluk yolunda en mühim mer haleyi teşkil eden bugünkü maçta iki takımın şansı müsavi görünüyor
Fenerbahçe İle zorlu bir maç yapacak olan Siyalıbejazlılar
Yazan ŞAZİ TEZ.CAN
Türk boksörleri İlk milli müsabakalarını bu gece saat 20.30 da* Spor Sergi Sarayında İspanya milli takımiie yapacaklardır.
Ispanyol boks takımiie gelen idarecilerden birinin ilk sozii Türk boksunun kıymetini İspanyada Sabrl Mahir vasi tabile öğrenmiş bulunduklarım söylemek olmuştur.
Hakikaten Istanbulun işgali sırasında yani 192fl - 1922 yd-larında Türk boksörlerinin İngiliz ve Amerikan bahriyelileri İle yaptıktan müsabakalar ve sonraları Küçük Kemal merhum İle Melih Açbunııı muhtelif mileltlerin şampiyonları İle karşılaşmaları Türk boksu İçin büyük birer İnkişaf ham-, leşi olmuştur.
1847 yılında Dublinde yapılan Avrupa boks şampiyonasında Hali t ile Vuralın boks âlemini hayran bırak dögüşle- , rı ve Haildin Amerlkada yapı- ' lacak altın eldiven müsabaka- j lannda yer alacak Avrupa' muhtelitine ve Vuralın Avru- j panın en teknik boksörü seçilmesi, Melih Açbanın en iyi hakem olarak ilân edilmesi Türk boksu için birer iftihar vesile-’ si olmuştur. Olimpiyatlara ve Akdeniz birinciliklerine Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünün bir kaprisi uğruna iştirak ettirilmeyen Türk boksörleri bu gece İspanyol boksörleri İle İlk millî karşılaşmalarını yapacak-' lardır. İspanyollar son yapılan Akdeniz boks şampiyonasında îtalyanlar ve Fransızlardan sonra üçüncü olmuşlardır.
Bu gece yapılacak milli müsabakaya iki takım şu kadrolarla çıkacaktır:
Türk takımı
Kilosu
reated by free version of 2PDF
Emniyet forvetinin Vefa kalesine bir hiîeuı
51
54
53
62
67
73
80
Hallt Er gönül Sadi Er t aş Hüsnü Özen
Vural tnal
Garbis Sagaryaıı Kenan Yargan
Suphi Okun
ran daha düzgün bulmaktayız. Fakat hücum hatları henüz müstakar blr hale gelmedi. İçlerinde Lef ter ve Eroldan maadası karşı taraf için ciddi bir tehlike olamıyor.
Yeni solaçtklariylc Mehmet Ali daha takıma oturamadı Bu maçta Beşiktaş hücum hattı eski formunu gösterirse kazanma şansları artar ve Fenerbah-çenin işi güçleşir. Aksi taktirde Beşiktaş müdafaasının ak-şamasından Fenerli Lefter ve Erol pek âlâ istifade edebilirler. Mamafih bütün bunlar bundan evvelki maçlara bakarak yürüttüğümüz tahminler-1 .
dir Bugünkü vaziyete göre ta- Hüsnü, Vural ve Garbis İspan-k unların umumî * ‘ kuvvetleri müsavi tedir. Bu yü2den kati bir hük- millî müsabakasını yapacak o-me varmak imkânından mah- >an sekiz Türk boksörüne başa-rumuz. Bilhassa böyle sonu * şampiyonaya varan karşılaşmaların neticeleri daimi surette istifhama bürünmüştür. Bu bajmdan Beri esaslı (*, tatamaım »u maçta bçraber-
tetllde toparlanıp sal.aya en fMa pay avırm8t |8.
jramadı. Daima aksayan bir ta- -
rafı oldu. Bir maçta sağ taraf. , diğer maçta sol taraf bazan jda santrhaf karşı takımın ra! hatça süzülmesin^ imkân ve-İ recck tarzda çalıştılar. Bu bakımdan Beşiktaş müdafâasının hücum hatlarına denk blr o-| yun çıkardığı iddia edLlemez.
I Fenerbahçeye gelince onun müdafaasını Beşlktaşa naza-
Bu günkü maçlar
Gamba
Maç hakemi
lspanyol takımı
Kilosu
Antonyo Dlras Mendes inan Mili Elldo
Fermando But alo Gamez Jose Momblela
Dom İn yo Lopez Torres Ramon Martnlcz Rulz Jose Ganzaliz Salez
51
54
58
62
67
73
30
Ağır Arteseke Aleyandez
Türk boksörlerinden Hali t.
bllinçosu yol rakiplerine nazaran daha göstermek- şanslı görülmektedirler. tik
rılar dileriz.
Halilk SAN
Bugün İnönü stadında lig maçlarına devanı edilecek. Kasımpaşa ile hılanbulspor, Beşkitaşla Fenerbahçe birinci devrenin son maçlarını yapacaklardır.
Günün mühim maçı Fenerbahçe ile Beşiktaş arasındaki karşılaşmadır Beşiktaşlılar liglerin bidayetinde fıkradıkları güzel oyunlarla rakiplerini İlci puan aşarak başla giderlerken Kasımpaşaya takılmaları neticesinde aradaki puau farkı bire ininpe Fencrbahçe-nin şampiyonluk ümidi haklı olarak tekrar uyanmıştır- Birinci devrenin bu son maçının da ehemmiyeti bu yüzden artmıştır. Beşiktaş şimdiye kadar yaptığı altı .«açın beşinde galip birinde berabere kalmış. Fenerliler altı ınaçm dördünde galip ikisinde berabere kalmışlardır. Beşiktaşm 17, Fener-b&hçenin 16 puanı vardır.
Bu mühim maçın bir huşu- f siyeri de Suriye milli maçı do-layısile şehrimizde bulunan., İtalyan hakemlerinden S. i GAMBA'nın hakemlik yapmayı kabul etmesidir. Diğer iki İtalyan yan hakemi ile maçı idare etmesi bizim bulunmaz bir nimettir.
Takımların kuvvetini maçlarından edindiğimiz naatlcre göre müsavi bulmaktayız Filvaki beşik taş hücum' hattı mevsim başında şahane oyunlar çıkarmış ve ötedenbe-ri özlediğimiz deplâsmanh, dalıcı ve şütor bir tempo göstererek hepimizin takdirini kazanmıştı amma bu güzellik birdenbire kayboldu.
Son Kasımpaşa ve Galatasaray maçlarında bu forveti sahada tanıyamadık Sanki onlar gitmiş yerlerine başkaları gel-rnişli Buna esben olarak Bii-lenriin sakatlığı ileri sürülmekte ise de bir oyuncunun aksaması ile hücum hattının oyununda bu kadar değişiklik vu-kubulacağtna ihtimal veremiyoruz
Beş üt taşın müdafaası mev?
bu 1 için'
son ka-
İNÖNÜ STADINDA-
Saat 12,30: tstniıbuhpor -Kasımpaşa.
Hakemi: Tarık Özeıengln Yan hakemleri Hüsamed-dtn - Şeklp.
Saat 14,30: Beşiktaş -Fenerbahçe.
Hakemi: S GAMBA (İtalyan 1, yan hakemleri: Jui-do (İtalynai - Armano 1 İtalyan)-
Lig maçları
zımdır kanaatindeyiz...
Günün diğer maçında gerek Kasımpaşa ve gerekse İstan-bulspor dördüncülük iddiasında bulunduklarından sıkı blr çekişme yanacaklardır. Kasirn-paşanın son zamanlarda sertliğe doğru kaçması aleyhlerine . tecelli etmektedir Bu maçta larla _________________ .„
da aynı hataya düşerlerse Is- tesbit edildiğine" göre tanbulsporun kazanma şansı' ■■
artar.
İki devre arasında tatil yapılacak mı?
Rlr buçuk aydanheri devam eden lig maçlarının birinci devresi bugünkü la.la kapanacak ve
karşılaşma- | evvelce bir ay devre
tatilden sonra ikinci maçlarına başlanacaktır.
Fakat birinci kümenin başta giden klüpleri Yılbaşında ecnebi takım getirtmek arzusun____da olduklarından lig maçları-uçak nın ikinci devresine hemen fut- banlamak ve bir aylık tatili İtalyan Yılbaşında yapmak istemekte-
Bir İspanyol futbol takımı geliyor
Hâlen İspanyol liginde ikinci olan ve geçen sene bir kazası neticesinde bütün bolculannı kaybeden ..._______
futbol şampiyonu Torino takı-, d*r^er- Kati vaziyet ancak önünüm İtaiyaya dönerken en son mıizdeki hafta İçinde futbol mağlûp eden COROGNE takımı tertip heyetinin yapacağı top-24, 25 ve 31 aralık ile 7 ocak Anlıdan sonra belli olacaktır, tarihlerinde dört maç yapmak Mamafih Fenerbaheenin Surl-üzere Istanbula gelmek İste- seyahati. Vefalıların Viyana diklerini Galatasaray klübüne takımını davet etmesi gibi se-bıldirmişlerdir Bu çok kuvvet- tepler yüzünden lig maçlann-II İspanyol takımının müraca- da y‘ne blr durak alma olacağı atı Galatasaray klübû tarafın-. t*ilüUn edilmektedir.
'dan tetkik edilmektedir. 1
Emniyet kalecisi bir Vefa hücumunu kesiyor
Gündüz, Beykoz kalesine kala ile yut (ekerken
t

Comments (0)