AKŞAM
Her gün 8 sahife
AKŞAM
AKŞAM’, n Küçük ilânları en verimli, en ucuz vasıladır.
Sene 30 — No. 10611 — Fiatl her yerde 10 kuruştur.
CUMA 30 Nisan 1940
Sahİbk Necmeddln Sadak — Yazı İşlerin! fiilen idare eden: C. Bildik — Akşam Matbaası
Londra radyosu yorumcusu diyor ki:
Milletler arası durum
nazik bir safhaya girdi Harb tehlikesi, geçen seneden daha fazla arttı
Londra 30 (R.) — Londra radyo» unun yorumcusu dıiıı akşamki konu.;masında Milletler . arası durumun nazik bir safhaya intikal ettiğini kaydetmiş, harb tehlikesinin geçen seneden çok daha fazla ortaya çıkmış olduğunu belirtmiş ve demiştir ki:
Rusya harb peşinde mİ koşuyor .yoksa sulhu mu arıyor? Bu suale kati bir cevap vermek müm kün değildir. Fakat geçen seneye nazaran bu sene harbe doğru meyil çok daha fazladır. Birleşik Amerika ve Balı memleketleri 18 aylık bir hazırlık devresi geçirmeden askeri hareketlere başlıya-mazlar. Bu 18 ay içinde neler cereyan etmez? Sovyet Rusyar.m şimdiye kadar Almanya bölgesinde askeri hazırlıklar yaptığı görülmemiştir. Bunun muhtelif sebepleri olabilir. Rusya, Batı, demokrasileri hazırlanıncaya ka-dar varmak İstediği hedeflere u-laşabileceğini mİ hesaplıyor? Atlantik sahillerine bu müddet için de erişebileceğini m! düşünüyor?
Gecen sene kati bir lisanla «Harb olmıyacak* deniliyordu. Şimdi ise böyle kati bir lisan kul tanılamıyor. Katiyetle -.Harb ol-ınıvaçaktır» denmiyor.
Silâhsızlanma İşi bir yana bırakıldı. sullıculuktan behsedil-mez oldu.
Eu böyle olduğuna göre, Sovyet Ruşyaya şu tarzda hitap etmenin zamanı gelmedi mİ acaba?
c— Demokrasiler harbi göze aldılar. Bunun İçin karşılıklı müzakerelere girjşinek daha hayırlı olur.»
Beş Batı devletinin Savunma konferansı bııgiin toplanıyor
Brükselde toplanan Maliye Bakanları konferansı sona erdi
Türkiyeye buğday
Amerika 30 hazirana kadar bize 21 bin ton buğday gönderecek
Washlnffton 30 (A.PJ — Ziraat Bakanlığından bildirildiğine gör», buğday sıkıntısı çeken memleketlere gön derilmek üzere yeniden 330.500 ton buğday ve un tahsis edilmiştir. Bunlar hazirana kadar gönderilecektir.
Muhtelif memleketlere şu miktar düşmekledir:
Türkiye: 21.000 ton; Yunanistan: 12.000 ton; Çin: 12.000 ton: Felemenk Hlndlstanr. 14.000 ton.
Çekos’ovakya meselesi
Güvenlik Konseyi bir karar veremeden dağıldı
Rendovamn tahliyesi süratle devam ediyor
Dün akşam gemi komutan ve subayları şerefine bir ziyafet verildi
Amerikan askerî valisinin beyanah
Londra 30 (R.) — Dün akşam gazetecilere beyanatta bulunan Almanyadak’ı Amerikan askeri valisi general Clay şöyle demiştir:
«Yeni bir harb olacağına inananlardan değUim. Her ne kadar Almanvadakl görüşmeler de ölü noktava varmışsa da buradaki va zlyet de o kadar endişe verici değildir.»
General Clay Şerlinde toplanan müttefikler arası konseyi iç-tinıaya çağırmıyacağını da İlâve etmiştir. Geçen ay Sokolevskl tarafından boykot edilen bu konsey o vakitten beri toplanmamıştır. Amerika hava kuvvetleri için tahsisat
Vaşington 30 (A.P.) — Amerikan hava kuvvetlerinin 70 grup üzerine yeniden teşkil âttandın!-ması İçin hükümet tarafından istenilen 3. 233.200.000 dolarlık tatı sisat Â.yan Meclisi tahsisat komis yonunun dünkü kapa’ı toplantısında kabul edilmiştir.
Tasarı daha evvel Mümessiller Meclîsinde de_ kabul edilmişti, ^«mdî yalnız Â.yan Meclisi umumî heyetinde müzakeresi kalmış- ' İT
Londra 30 (R> — İngiliz başkentinde bugün başlayacak olan Mili! Savunma. Bakanlan toplantısına büyük bir ehemmiyet atfetmekledir. Bunun h&rbden. beri tertlbedllmiş askeri toplantıların ert mlihünaıl olduğu noktası üzerinde ısrarla durulmaktadır.
îngillla Mim 8a v un ma Bakanına müsakerelerde mareşal Montgomary' yardım edecektir. Görüşmelere Fransa namına Mim Savunma Bakanı M. Toltgon İştirak edecektir.
Brüksel paktını İmzalamış olan diyetlerin. Savunma Bakanları bu toplantılara iştirak edeceklerdir.
Bu görüşmeler esnasında daim! bir askeri komitenin kurulması işi müzakere edilecektir.
Delegeler aynı zamanda Savunma tedbirlerinin koordine edilmesi işini de görüşeceklerdir.
Muhabirlerin ilâve ettiklerine göre, bu toplantılarda ortaya atılacak diğer mülılm bir mesel» de bütün silâhların Standard bir markaya getirilmesidir. Böylelikle hareket birliği daha kuvvetli bir şekilde sağlanmış olacaktır.
Londra 30 (Ri — Batı Birliği paktını İmzalamış olan beş devlet Maliye Bakanının Brükseldekl konferansı, gece sabaha kadar sona ermiştir. Konferansta Batı Bir | iğin a dahil devletler arasında İktisâdi işbirliğini sağlamlaştıracak ve tediyeler: kolaylaştıracak tedbirler görüşülmüştür.
Toplantıdan sonra, Belçika Maliye Bakanı Eyaken» beyanatta bulunarak antlaşmadan doğan uzun videj.l iktisadi v» mail meseleleri müzakere etmiş olduklarını söylemiştir.
Bakanlar, beş devlet arasında ticareti arttırmağa yanyacak bir esas hazırlanmasına uzmanlan memur etmişlerdir.
Konferansta aynı zamar.da MarshaH plânının tatbikatının ve ticaret açıklarını kapamak yolundaki tedbirler de görüşülmüştür. İnglLlr. Maliye Bakanı slr Stafford Crlpps, geçen hafta Lâhaye'de İleri sürülen Belçika tasarısına bir çok noktalardan benziyen bir mail işbirliği plânı sunmuştur,
Eyskens beş devlete mahsus müşterek paraların ihdasının bahis konusu olmadığını söylemiştir.
Londra 30 (R) — Dün Güvenlik
Kurulu beş saat süren bir toplantı akdetmiş ve bu toplantı esnasında Çekoslovakya meselesini müzakere etmiştir. Yapılan bir teklif, Husyenin Çek hâdiselerine müdahalesi meselesin! tetkik için üç kişilik bir komite kurulmasını İstiyordu. Bu komite gös terllecek şahitleri dinleyecekti.
Sovyet Rusya delegesi M. Gromyko bunun bir muamele meselesi olmadığını İddia etmiş ve teklifi vetolayaca* gını söylemiştir. Diğer temsilciler bunun bir muamele meselesi olduğunu 70 vdolanamıyacsjını kaydetmişlerdir.
Toplantı reye müracaat edilmeden sona ermiştir.
Fin - Rus ittifakı
Pakt 11 oya karşı 157 oyla kabul edildi
Celâl Bayar’ın
seçimlere dair nutku
Demokratlar reisi “Adlî teminat verilmedikçe seçimlere girmiyeceğiz,, diyor
İşçi Sigortaları
Ankara 30 (Telefonla» — İşçi Sigortaları kurıımunur. genel toplantısında ayrılan komisyonlar çalışmalarını bitirmiş olduklarından umumî heyet dünden İtibaren bu komisyonların raporlarını tetkike başlamıştır.
Bu sabah da genel kuru! toplanarak çalışmalarına devanı etmiştir. __________
Hindıstanda kolera
Londra 30 (R,) — Hindistanın Paiîjab eyaletinde başgöstermiş olaıı kolera salgın; şimdiye kadar 229 kişinin ölümüne sebeo o.nıus tur.
Ordu 2» — Demokrat Faril Reisi Memurin Muhakemat kanunu siper Celâl Bayar. Adnan Menderes, Kemal olarak kullanıldıkça ve seçimde suç Özçoban, thsan Özgen, Zahit a lira! | işlemiş memurlar, bunun arkasına İla beraber şehrimize gelmiş ve tl| sığınıp adalet huzuruna çıkartlma-kongreslnde hazır bulunmuştur. Celâl Bayar söylediği nutukta İktidar partisine hücum etmiş ve yakında, yapılacak olan ara seçimlerine twnas ederek demiştir kİ:
• SİZ yeni bir seçim arlleslnde bulunuyorsunuz. Yarın sizi milli vazifeye davet edeceklerdir. Fakat biz Demokratlar adli teminat görmezsek, müstakbel emniyet için seçimlere glf ınlyeceğlz. Bu teminatı gördüğümüz takdirde tek rey dahi alamıyacağı-mızı bllsek, millete kendimizi arzede-ceğl karşımızdakiler »Adli teminat bahsinde hâkimleri politikaya karıştıramayız» diyorlar. Sormak lâzımdır. Hâkimler, bir siyasi mücrimi muhakeme etmiyorlar mı?
O zaman politika He mİ meşgul sayılıyorlar Şüphesiz kİ hayır. O halde şerefi! ve âdil Türk hâkimleri, milli İradenin tecellisine İmkân verecek seçimlerde niçin vazife almasınlar? Bize dünyanın hiç bir yerinde hâkimler seçimlerde rol almaz diyorlar ve bunu söylerken ekseriyet usulü Uç yapılan seçimleri kastediyorlar. Cevap verebiliriz. Meselâ BelçUcada seçimler bizde olduğu gibi ekseriyet esasına dayanmakta Ve adi! teminat altında cereyan etmektedir. Bu arada
dıkçs seçim emniyetinden bahsetmek de yersiz olur. Maalesef geçen seçimlerde vazife gören Idaro âmirleri hiç bir Kaman bitaraf kalmamıştır. Bunu umumi olarak söylemiyorum. Vicdanının sesine, kanunun emrine uyan temiz naslyell memurlar elbette vardır.»
Celâl Dayar, iktisadi siyaseti ve iaşe meşelerini ele alarak, bu durumu yaratan bir hükümetin asla ve asla itimada lâyık olmadığını belirttikten ve memleketteki İktisadi muvazenesizliği rakamlarla anlattıktan sonra şöyle devam etti;
— Biz. hükümetin sakat kararlarını ortaya atmakla milletimizin ıştıra bini istismar etmek istemiyoruz. Ekalliyet partisi olarak, muhalefet IMrtlsl olarak, hükümetin, üç ay sonrasını görmesini, hiç olmazsa bu kadar basiret göstermesini bekliyoruz.»
Seçim tasarısı
Ankara 30 (Telefonla) — Meclis içişleri komisyonu bu sabah onda toplanarak seçim kanununu değiştiren tasarının maddeleri üzerinde müzakerelere başlamıştır. _________________
Helsinki 29 (A.A.I — Sovyet Rusya ile imzalanan mütekabil yardım paktı dun Flnlândlya palâmentosuna sunulduğu zaman, komünistler hariç olmak üzere bütlin partilerin üyeleri her fırsattan istifade ederek paktın tasvibine taraftar oklularını ve fakat bunun, Dışllşerl komitesinin raporunda belirtilen kayıtlarla -yapılmasını söylemişlerdir,
Antlaşma, 11 e karşı 157 oyla tasdik edilmiştir.
Dışişleri komitesinin raporunda antlaşma maddelerinin tefsiri tahdit •dilmektedir.
DİKKATLER:
Teşekkür ederiz,..
Teessüf ederiz...
Birinci nevi sigaraların çok bo-zuk olduğundan bu sütunda şl-kdyet etmiştik. Şimdi bu sigaralar, düzelmiştir.
Teşekkür ederiz.
Hergün lenger lenger yoğurtların. vapurlarımızda, yolcuların geçtikleri hemen oracıkta, tanı mânasile yerde, toz toprak altında ve tamamüe ambalâjsız nakledildiklerini de bu sütunda yazmıştık. Tasrih ettiğimiz o vapurda — hoş diğer yerlerde de — aynı şekilde yoğurt nakliyatı yapılıyor. (Halbuki, camekân dışında satış yapan bir seyyar esnafa şehir meydanlarında kovalamaca oynatılır.)
Belediyenin, Denizyoll arının. Sıhhat Müdürlüğünün, yoğurt imalâthanelerinin bu yazılar hep birlikte gözünden mi kaçtı? Yoksa anlattığımız şekilde nakliyatın bir mahzuru mu görülmüyor? Bu makamların neşriyat servisleri de olduğu için elbet çizmişler, yüce katlara sunmuşlardır.
Alâkasızlığa teessüf ederiz.
uçaklar Yeşilköy e çıkarılıyor
Rendova uçak gemisinden

Evvejkl akşam Yeşilköy açıklarına gelen Rendova uçak gemisinin tahliyesine süratle devam edilmektedir. Gemi kumandanı albay R. Frederiçh dün saat on buçukta Va]l ve Belediye Reisi Dr. B. Lûtfl Kırdar’ı ve İstanbul deniz komutanı tuğamiral Tarık Ersunay’ı makamlarında ziyaret etmiştir.
Vajl va Belediye Reisi İle deniş komutanı da gemiye giderek ladet ziyarette bulunmuşlardır. Dün akşam deııtz komutanlığı tarafından gemi komutan ve subayları şerefine Taksim Belediye Gazinosunda bir ziyafet verilmiştir.
Türklyedekl Amerikan hava yardım
heyeti başkanı general Eor,l Hoog d* gemiyi ziyaret ederek malzemeni® tahliyesi İşine nezaret etmiştir.
Gazeteciler de, dün deniz binbaşı® Rahmi Yaiua’ın refakatinde Yeril-köye gitmişler ve hu3usl bir motörl» gemiyi etrafından tetkik etmişlerdir, Tahliye tamamlanınca basın mensupları gemiyi tamamen gezecekler, bu arada gem! komutanı bir boan toplantısı yapacaktır. Geminin tahliyesinin pazar günü tamamlanması mukarrerdir. Salı güniı hareket edecek o]an Rendova muhtelif "erlerd» uzun sürecek bir seyahat yapacak v» temmuz ortajarmda Paslflktekl üssüne dönecektir. Rendova’nın mürettebatı dün şehri gezmişlerdir.
Yafada mütareke
bugün öğleyin bitiyor
Yahudiler Ingiliz ültimatomundan sonra mütarekeye razı oldular
Londra 30 IR! — Gazete muhabirlerinin bildirdiklerine göre, Yafada aktedijmiş olan mütarekenin müddeti 18 saattir. Bugün öğle vakrl sona erecektir.
Kudlisten gelen habrejere göre* Filistin hükümetinin Yahudi ajansın* gönderdiği ültimatom sonunda Yi-fa’da ateş kesilmiştir. Filistin hükû-AArfeon sahife 2; siiiun 6 da)

Günler Geçerken:
Yine o şamata
Bir müddet sonra yaza kavuşacağız; tabiatile de gündüzleri pencerelerimiz açık olduğu halde çalışıp iş göreceğiz; geceleri d® açık pencereli odalarda oturacağız, hattâ uyuyacağız. Ne âlâ, değil mi? Fakat bu açılma sevincine bir üzüntü katılıyor: Klakson gürültüsile ne yapacağız? O gürültü içinde çalışmak, konuşmak,, dinlenmek ve uyumak imkânlarını nasıl bulacağız? Otomobil sayışı mütemadiyen artıyor. Klâkson sesleri de... Bugüne kadar gazetecilerin feryadı hiç bir netice vermedi; Şehir Meclisi müspet-hiç bir katar almadı. Ne Belediye harekete geçti, ne seyrüsefer şubesi bir faaliyet gösterebildi. Klaksonlar çalıyor; eskisinden daha kuvvetle çalmakta devana ediyor!
Şehir içinde klâkson çalınmaz; korne öttürülür veya klaksonlara ses azaltıcı aletler konur, şamata azaltılır. Klaksonun şamatadan başka bir fenalığı da şudur: Klaksonuna güvenen şoför, arabasına sürat vermekten çekinmez ve ihtiyatlı sürmeğe fazla dikkat etmez. Klaksona basınca önündeki halkın çil yavrusu gibi dağılacağına inanarak yaya gidenleri tehlikeli vaziyetlere sokar. Klâkson sesinde kazayı önliyen bir mahiyet yoktur; kaza ancak süratli gitmemekle ve kaidelere riayetle önlenir. Halbuki bizde en az dikkat edilen şey sürat ve kaidelere riayettir. Diyorlar kİ: «Şehrimiz, Avrupa şehirleri gibi geniş caddeli ve motörlü vasıtalara elverişli olmadığı için klâkson çalınması zaruridir. Çatınmazsa kazalar artar.» Böyle söyliyenler Avrupa şehirlerinin bir çoğunda bizimkine benziven dar ve dolambaçlı yollar olduğunu bilmiyenlerdir. Yakın Şarkta ise şehirlerin bazısı İstanbuldakller-den de fena vaziyettedir. Lâkin yine de şehir içinde klâkson çalmak yasaktır.
Şehirde klğkson çalınamaz! Uzun sözün kısası bııdur ve Şehir Meclisi bunu böyle bilerek tek kapıyı açık bırakmadan klâkson yasağını koymalıdır. Tekrar edelim: Şehirde klâkson çalınmaz.
Bahlfe 2
SÖZÜN GELİŞİ -------------------------------------------
Ekmek meselesi yoktur !
Cttahnrtjret Halk Partisi Meclis Gnıpu toplantısında, ekmek mesriod «örtjtU urken KırklareU Milletvekili 0. Zilhtü Atan İBİtaBjŞ! «Halk daha ne İstiyor? Bu haline bin kere çUkrstrin. Memlekette etmek meseleni dlya bir çey yoktur» demi-?.
0u zatın Kartrlarelİnden Milletvekili çıktığına bir türlü taa-namıyorum. Olsa olsa îstanbtılun kalantorlar mahallesinden ok-poış ölebilir, Çünkü buralarda oturan kesesine güvenir «vat için ûrtada hakikaten «ekmek meselesi» diye bir şey yoktur; Sadece «francala meselesi» vardırj o da kapıya kadar getirildiği için yolunda cereyan ediyor!
Gerçi ekmeğe arpa karıştırılması emri çıkınca francala Hat-İmi yukarı doğru bira» oynadı *mft bunu pek az kinuse hiasettL Bugüne bugün rengine en ufak bîr karaltı düşmemiştir. Tazeliğine taze, pişkinliğine pişkini Hele kapıya kadar getirilmesi sayesinde çıkıp fırından, almak rahmeti dahi kalmamıştır. Francala yiyenler bunu, hükümetin francalayı yasak etmesine borçludurlar. Çünkü yasak yokken hiç bir francalacı, koca çuvalı omuzuna yüklenip kapıya kadar gelmiyormuş. Vaktaki yasak çıkmış, bu mesele da halledilmiş.
Yalnız baza evlerde, işitiyorum, francalacının sabah karan-lığında kapıyı çalmasından şikâyet ediyorlar. Hizmetçiler bu yüzden erken uyanıyor, sonra akşama kadar aksilik ediyorlarmış, hattâ kaçıyorlamuş. Her halde buralarda yaptığı incelemelerden sonra çok yerinde bir görüşle memlekette «Ekmek meselesi» diye bir şey olmadığına kanaat, getiren sayın Milletvekilinden bir ricada bulunalım: Er geç francalacıların saat dokuzda kapılan çalıp hizmetçileri tatlı uykularından uyandırmalarına mAnl olmak üzere hükümetin ne gibi tedbirler düşündüğünü Meclise bir önerge vererek sorsun t Ve müsaade etsin, ekmek meselesi ldmler İçin varsa onlann Milletvekilleri, kendi aralarında tartışsınlar!
Şevket Rado
AKŞAM
Bebekte bir balıkçı arkadaşını öldürdü
iki erkek arasındaki dargınlığın aile dedikodusuna dönmesi cinayete sebeptir
Devlet Denizyolları müdürü
Ankara ya hareketinden evvel gazetecilere beyanatta bulundu
Motörlü tren
4-5 güne kadar tecrübeleri yapılacak
Ankara 28 — Devlet Demiryolları İdaresinin, yurt İçlnd» seyahati kolaylaştırmak için, alacağı yeni tedbirler 8 mayıstan İtibaren tatbik edilecektir. Buna göre, ya 8 veya 18 mayısta başlamak üzere Ankara - Haydarpaşa arasında İkinci bir yataklı ekspres ihdas edilecektir. Bu katar nat îl do Ankaradan kalkacak v» sabah 0 da Haydarpaşadn olacaktır. Şimdi İşleyen ekspres, eskisi gibi kalacak, yolma yataklı kısmı kaldırılacaktır.
Erzurum trenleri her gün İşİİyeeek. Dfyabakır ve Adana trenleri de haftada dörde çıkarılacaktır. Muhtelif İstikametlerdeki marşandizler de arttırıl ocaktır.
Yakında memleketimize gelecek olan yemek ve yatak vagonları da muhtelif hatlara tevzi edilecektir.
Alman yadın getirilmiş olan ve şimdi tamir edilmekte olan bu motörlü trenin tecrübelerine 4-5 güne kadar başlanacaktır. Bu tren,, 140 yolcu alacak ve sürati 100 kilometreden fazla olacaktır. Tren Ankara İle Haydarpaşa arasındaki mesafeyi 8 saatte alacak, saat 11 de hareketle 18 da Haydarpaşaya varacaktır, Motörlü tren, gün aşın IşUyecek. bir gün İstanbul» ertesi giln Ankaraya nefer yapacaktır. Trende birinci ve İkinci mevkiler bulunmaktadır. Fiatlerde de fark yoktur.
Devlet Denizyolları umum müdürü Yusuf Ziya Enin dün akşamki trenle Ankaraya hareket etmiştir. Umum müdür dün hareketinden önce gazetecilerle görüşmüş ve çeşitli suallere cevaplar vermiştir. önce 1948 yılında mübay&asma karar verilen 0 «Vlc-tory» tipi geminin neden toplu şekilde alınmadıklarını hah eden Yusuf Ziya Brzln, bunların yerine bugüne kadar 10 yük gemisi alındığını söylemiş, sonra, son Amerika seyahatinden bahisle oraya 8 milyon dolarlık kredi temini, 6 yolcu gemisinin tamiri ve atölye tezgâhları mübayaam gibi İşler için gittiğini ve bütün, bu İşlerin şimdi müspet safhalara girmiş olduklarını söylemiştir. Müteakiben Amerlkadan şlmdljlk yeni gomi mü-bay »asının bahis mevzuu olmadığını ve oradaki heyetin İçin! bitirin» döneceğini söyllyen umum müdür Ho]-lândaya ısmarlanan şehir hattı gemilerinden ikisinin temmuz ayında bitirileceğini diğerlerinin de İkişer ay fasıl» ile ikişer ikişer bitirilmeleri lâzım geldiğini, Ansa]doya işmarla- [ nan gemilerden ikisinin otaurgalari-mn da 14 mayısta kızağa konulacağım İlâve etmiştir.
Ayrıca umum müdür Denizyolları idaresinin her yi] olduğu gibi geçen yıl da bilançosunu kârjz kapattığını, Denizyolları personelinin daha fazla para almalarının bir bütçe İşi olduğuna, Doğu Akdeniz seferlerinin yeniden İhdasına dair şimdiden bir şey sâylenemiyeceğlnl, Amerlkada iki seneden beri çalışan heyetlerin sarfet-tlkleri iddia edilen dört buçuk milyon Uranın pek mübalâğalı bir rakam olduğunu, bu-heyetçe yapılan masrafların tamamen kanuni ve zaruri olduğunu, heyetin şimdi *]tı yolcu gemisinin tsdlj ve tamirleri, atölye tezgâhlarının mübayaası vesalr işlerle meşgul bulunduğunu söylemiştir.
İstanbul elektrik idaresinin istikrazı
Ankara, 29 — Haber aldığımıza göre İstanbul Elektrik İdaresine lüzumlu tesisatın İkmal] İçin yabancı memleketlere yapılacak slparişlor karşılığı olarak hükümetin delâleti İle bankalarca 4,5 milyon Hra ödünç verilecektir.
Beyoğlu Kızılay kongresi toplandı
Kızılay Beyoğlu şubesi yıllık toplatırımı dün İstanbul Milletvekili Dr, M. Kemalin başkanlığında yapmıştır,
Şube geçen yıl 169512 Ura toplamış, 107000 liralık yardımda bulunmuştur.
Tüzük mucibince eski idare heyeti İbra edilmiş vc yeni idare heyetine şu Zevat seçilmiştir: İsmet Somer (eczacı), Zeki Cemal (Ekonomi gazetesi •ahlbb. eski setirlerden Galip Kentali. Dr. B. Vamalı, Dr. Rifat Cafer; Dr. Kenan Haşan, Kenan Ortak, Hnyrl Akyüz, muharrir Haşan Bedrettin, avukat Ahmet Ramlı, Vahram. Dr.
Karadeniz bölgelerindeki darlık bugün Mecliste konuşulacak
Ankara 30 — Meclisin bugünkü toplantısında Samsun milletvekili Naşlt Fıratın, Karadeniz bölgeleri İle Samsun ilçelerinde hüküm süren buğday darlığı hak kındaki takriri görüşülecektir. Ayni zamanda Maraş milletvekili Emin Soysalın valilerin tâyinlerinde takip edilen prensipler haktandaki sözlü sorusu Vedat Diclelinin şose inşası hakkmdalri takriri de görüşülecektir.
Adanada şiddetli soğuklar
Adana 29 — 24 saattenberi A-danada şiddetli bir soğuk hüküm sürmektedir. Toroslar tamamen kar altındadır. Şiddetli yağmurların tesirli e husule gelen seller yanlden Adananın Yamaçlı, Kayışlı ve Camusçu bölgesini basmıştır. Çiftçiler endişe İçindedir.
Malatya 29 (A. A.) — Dün gece başlıyan kar bugün şiddetini art tırmıs bir halde devam etmektedir.
Diyadin 29 (AA.) — Dün akşam başlıyan kar gece de devam etmiş, ilçe civarındaki dağlar karla örtülmüştür.
îmar müdürlüğünde yapılan toplantı
Bugün öğleden sonra vali ve belediye başkanı Dr, Lûtfi Kır-dar, İmar müdürlüğüne gidereli prostatı da lştirakile yapılan top
Dün gece yarısına doğru Bebekte bir alnayet İşlenmiştir. Kllçük Bebekle Dereboyu sokağında 87 numaralı «vdş oturan ve balıkçılık yapan Ahmet Gozl ile aynı sokakta 8i numaralı evde oturan Musa, bundan bir müddet evvel yekdiğeri]# yaptıkları kavga sonunda btrlblrlerl]» darı]mış-lardı, İki erkek arasındaki bu dargınlık, ailelerin# da sirayet etmiş ve İki taraf arasında son zamanlarda bazı dedikodular dönmeğe başlamıştır.
Ahmet, bu dedikoduların muşa tarafından çıkarıldığına kani bulunmaktadır.
Ahmet; dün gece bir müddet denizde balık avila uğraştıktan sonra karaya çıkmış ve evine giderken Mu-
Kaçakçılık dâvası
Haydar Çınar, üzerinde bulunan ecnebi paralar ve çekler hakkında izahat verdi
. Memlekete izinsiz olarak döviz sokmak *uçl]a ayrgılanması kararlaşan İstanbul vapuru kamara memuru Haydar Çınar’ın duruşmasına dün asliye beşinci ceza mahkemesinde başlanmıştır.
Okunan evrakta Haydar Çınar'ın üzerinde yapılan aramada yLrml iki çek, bir zarf İçinde 50 dolar, ayrıca 180 dolar, bir hayli de ]lret ve frank bulunduğu, ayrıca elde edilen bir defterde d# bazı isimlerle bunların haneleri şırasında bazı rakamlara raslandığı bildiriliyordu.
Yargıç tarafından sorguya çekilen Haydar Çınar, kendi üzerinde dalma ecnebi paran bulunabileceğini, yalnız bunları vapurdan çıkınca alâkalı yerlere beyan etmek mecburiyetinde olduğunu, bu hâdisede vapurdan saat on dokuz buçuğa doğru çıktığı için bu İşi yapamadan ev# gidip ertesi gün beyan muamelesini yaptırmak üzere rıhtıma geldiği şıradadır kİ gümrük muhafaza memurlarının kendisini yakaladıklarını anlattı ve bir zamanlar, bir takım mühim şahsiyetlerin İsimleri bulunduğu İddia olunan bîr liste okundu. Bunda Remzi, A] ek o; Niyazi, Osman; Haşan; Tcvflk Ali; Davut Şükrü, İbrahim, Arman; Mesrûre; Zeki İsmet adlarının geçtiği görüldü. Haydar; bunların İstanbul vapurl]# müteaddit kereler seyahat eden yolcular olduğunu ve şahsi hesapları bulunduğunu söyledi.
Bir sarf İçinde bujıınan 50 doların Atinada Salp adında bir zat tarafından İBianbulda Niyazi isminde bir zata gönderildiğini, diğer 180 dolatın da kamarotlara verilen bahşişler olup bütün bunları deklere ederek bilâhare tevzi edeceğin! beyan etti.
Haydar çınar; yirmi İki çek meselesini de şöyle İzah etti:
— Zeki İsmet ismindeki şahıs Ce-novada beni buldu ve kendisi tayyare ile îatanbnla gideceğinden, bu çekleri beraberinde taşımağa korktuğundan kendisinin götürmesini rica ettiğini. tayyare lje tstanbula geleceği .İçin vapurdan evvel gelip onu karşılayarak çeklerin! alacağını söylediğini bildirdi. Bulunan liret ve frankların da yolculardan madam Arman tarafından vapurdaki hesabına mu-kabl] verildiğini, bunu da deklere edeceğini, fakat vakit bulamadan yakalandığını söyledi.
Müteakiben kambiyo müdürlüğün-
de teşekkül «den ehlivukuf tanzim ettiği rapor okundu. Bunda, hâdisenin gilmrük kaçakçılığı mevzuuna gl-remlyeceğl, izinsiz döviz getirmek suçu olacağı belirtiliyor v« Haydar Çınar’ın Üzerinde bulunan 12 çek Amerikan bankalarında tanzim «dilip bazı Yunanlı İsimlere muharrer olduğu, bunların Yunantstanda satılması İcabederken her nasılsa sanığın eline geçip yurda sokulduğu izah ediliyordu.
Sorgu bn şekilde bitince, savcı, madam. Arman ile Haşan Ak ev ismindeki şahitlerin çağırılıp dinlenmelerini ve Haydar Çınar'ın tevkifini İstedi. Sanık vekili, ortada suç olmadığını, suç telâkki «dilse bil# kısa müddet verilecek bir hapla cezası için bir şahsın uzun müddet mevkut kalmasının adalet mefhumlle kabili telif olamıyacağını söyledi.
Yargıç, savcının tevkif İsteğini» reddine ve şahitlerin çağırılmasına karar vererek duruşmayı mayısın yirmi dördüncü gününe bıraktı.
Türkiye - Polonya ticareti gelişiyor
Ankara 3o (Telefonla) — Türkiye He Polonya arasında ticaret münasebetleri son günlerde gelişmeye başlamıştır. Polonya İle aramızdaki eski ticaret anlaşması el'an yürürlüktedir. Fakat tediye anlaşması yoktur. Polon yadan elektrik motörlerl, yün ipliği, suni İpek, pompalar, îstan bulun su şebekesi içip borular, Sıvasta kurulacak modern fırın tesisatı için oksijen ve demir tüpler, pencere cam lan ve mensucat tezgâhlan getirilmektedir. PolonyalIlar da memleketimizden tütün almak üzere teşebbüse girişmişlerdir. Bu hususta müzakereler devam etmektedir.
İsken der i yede kolera vakası yok
Ankara 30 (Telefonla) — İskende-rlyede kolera vakaları görüldüğüne dair haberler üzerine Mısır hükümetinden istenilen malûmat gelmiştir. Bu malûmata göre tskenderlyede kolera yoktur. Yalnız gemilerden birinde İki kişide şüpheli âraz görüldüğünden tedavi altına alınmışlar, bunların da kolera olmadıkları görülmüştür, ts-tanbulda alıntın ihtiyati tedbirler bu cevap üzerine kaldırılmıştır.
Amerikanın teminatı teyit olunacak
Marshali - Vatıdenberg millâhatında bu teminatı Cumhuriyetçilerin de garantisi altına alacak formül araştırıldı
snya raslamıştır. Denli üzerinde biraz da İçki İçmiş bulunan Ahmet, Musa-yı çevirerek, yaptığı dedikoduların nereye varacağını sormuş, fakat Musa bu sorguya ağır küfürleri# mukabele etmiştir. İş bu şekil alınca münakaşa uzun sürmemiş, Ahmet, yanında taşıdığı ve balık yemi kesmeğe mahsus bLçakl* Mutanın üzerine atılarak göğsüne bir kaç defa saplamış-tır. Az sonra yetişen zabıta memurları yaralıyı otomobille Ortaköy 0!fa yurduna göttirmekteler iken yolda ölmüştür.
Cinayet tahkikatına nöbetçi savcı Zühtil Tarhun el koymuş, kas 111 Orkit edilmiştir.
Vaahlngton 29 (AA) — Buradaki siyasi çevreler Dışişleri Bakanı Mar-shall fi# Ayan üyesi Vandenberg arasında yapılan v# üç saatten fazla devam «den toplantının bir esrar perde*! ile örtülü bulunduğu fikrindedirler. Dışişleri Baltan muavini Lovett v# John Poster Dul]es de bu toplantıya iştirak etmişlerdir. Daha sonra M. Marshali bu görüşmede esrar namına bir şeyin mevcudiyetini inkâr etmiştir. Resmen bildirildiğine göre bu görüşmeden takip edilen gaye veto hakkını tahdit etmek suretiyle Birleşmiş Milletler teşkilâtını takviye etmek meselesini müzakere etmekti. Fakat Tffashlngton’da mevcut kanaate göre bugünkü durum Batı Birliği müzakerelerin# belli başlı mevzu teşkil etmeden bu kabil toplantı yapılmasının mümkün olduğu aannedilme-
Meşhur bir Fransız tarihçisi
Konferanslar vermek üzere şehrimize geldi
Fransanın meşhur tarihçilerinden Collego de France da Modern zamanlar medeniyeti profesörü Lucien Febvre Parlsten şehrimiz# gelmiştir. Fransamn meşhur DarülmuaUİmlnl-nln eakl talebesi olan M. Febvre, Bor-bon üniversitesindeki yüksek dersler mektebinde d# ders nazırıdır. Kendisi 1929 «eneslnden beri muvaffakiyetle neşredilen Les AnnaleS, DHlstoire (conomlüue et socla]# mecmuasının mü essiz ve müdürüdür. Fransızların yeni neşrettikleri Eneyclûpidle Francala# komitesinin d# reisi olan bu zat Evolutlon de FHumanlti ve Ccntre International# de Bynthese’in mesaisine faal bir surette İştirak etmektedir. Kıymetli tarihçi, memleketinin tedris ıslahatı komisyonunda da faal bir rai oynamaktadır, ünes-co'nun Londra ve Meksiko lçtlmala-nnda Fransayı temsl] etmiştir. Kendisinin doku? başlıca eserinden başka Fransanın muhtelif mecmualarında neşrolunmuş 590 kadar araştırması vardır.
Profesör Lucien Febvre, pazartesi günü *aat on yedide İktisat fakültesinde: «Fransad* tarihi düşüncenin büyük cereyanları» ve çarşamba günü. d» aynı yer ve saatte meşhur «Fransız tarihçisi Mlchele'nln tarih yolHe Fransız Birliğinin tesisi» ne dair ve mayısın yedinci günü, de Union Françalsede yine tarih mevzuun* dair birer konferans verecektir.
Ankara üniverfcite&i rektörünün seçimi
Ankara 30 (Telefonla) — Ankara üniversitesinin yeni rektörü bugün saat on beşte seçilecektir.
Amerikaya giden askerî heyetimiz
Vaşlngton 30 (AP.) — General Fahri Ateşalp’ın başkanlığındaki Türk heyeti bugün Vaşingtonda beklenmektedir. Amerikanın sınat teşekküllerini ve silâh, fabrikalarını gezecek olan heyet buralarda, bilhassa, Türkiyenia Silâh Istihsalâtım modernleştirmeye yarayacak tetkiklerde bulunacaktır.-
Türk hava kurumu filosu îstanbulda Ankara 29 (AA.) — 1 Mayıs 1948 bahar bayramı münâsebeti-le İstanbul» gitmiş olan Türk hava kurumu filosu, bu ziyaretten faydalanarak İstanbul halkına kuruma yaptıkları bağışlarla meydana gelen eserleri gösterecektir.
Filo, Istanbulda kaldığı müddetçe Basın mümessilleri İle arzu edenleri gezdirecektir.
Evlenme
Gazeteci arkadaşlarımızdan
ressam, Eİ1E Naci Pelinin kızı İla
yüksek mimar Ertuğrul Eğilmez' in nikâh, töreni diin Beyoğlu ev-
lenme dâiresinde yapılm.ştır.
m ektedir. Başkan Trumau'ın bir kaç haftaya kadar Amerikanın verdiği teminatın her İki partinin kongrece kabul edilmiş olan karar suretleri vasıtaslle teyld edileceğini blldârme-slnl sağlayacak olan bir.formül hazırlandığı yolunda İsrarlı şayialar mevcut bulunmaktadır.
Böyle bir usulle bugünkü hükümet tarafından girişilmiş olan taahhütlerin önümüzdeki sene İktidarı ele aldığı takdirde Cumhuriyet Partisi tarafından da riayet görüp görmlye-ceğ! meselesinin bilinmesi hususunda mevcut olan güçlükler bertaraf edilecektir. Marslıall, Fransız ve İngiliz Dışişleri Bakanlan ile Batı Avrupa birliği hakkında görüşmek üzere bir toplantı yapılması yolunda hazırlıklarda. bulunduğu keyfiyetini yalanlamıştır.
Yafada mütareke
(Ba$ tarafı 1 İnci sahifede) m eti bu ültimatomunda. Yafada ateş kesilmediği takdirde bütün Ingiliz hava, kara, ve deniz kuvvetlerinin Yahudliere karşı harekete geçeceklerini bildiriyordu.
Ültimatom verildikten sonra İngiliz uçakları Yafa ve Telâviv üzcinde uçmuşlar ve gösteriler yapmışlardır.
Bugün her iki taraf arasında cereyan etmekte olan müzakereler mütarekenin devam edip etmlyeceğini gösterecektir. Şimdilik Yafada sükûnet hüküm sürmektedir. Ateş kes emrin# tam olarak riayet edilmektedir. General Cunnlngham vaziyeti tetkik için Hay faya gitmiştir.
Londra 30 (R) — Birleşmiş Milletler nezdlndeki Arap temsilcisi Cemal Hüseyin! ile Yahudi ajansı delegesi M, Şeriok tarafından dün yapılan beyanatlar vesayet konseyinde kötümser bir hava yaratmıştır.
BBO muhabirinin kaydettiğine göre, Cemal Hüseyin! Filistin# gönderilecek olan beynelmilel polis kuvveti He Arapların işbirliği yapmıyacak-larını söylemişti. Buradaki temsilcilerin kanaati şu merkezdedir ki, her iki tarafın desteklemediği bir beynelmilel kuvvet mistinde vazife göreme®.
Yahudi temsilcisi Bertogun da bir anlaşmaya Tarılmadanı evvel Yahu-dllerln bazı şartlar ileri sürecekleri lcabetmesl Vesayet Konseyi üyelerini şaşırtmıştır.
Lâke Success 30 (AP) — Fillstinde bir mütareke tesisi için ara bulmaya memur adilen konsoloslar heyeti Güvenlik Konseyine gönderdiği raporda, mütareke müzakereleri için Araplarla Yahudllerl bir araya getirmeye .muvaffak olamadığını bildirmiştir.
I B °* 8 * I
tatanbul Borrasınm 88/4/1848 flatleri ESHAM VI TAHVİLÂT
% 1 Faizli TahriJler Kapanış
Sivas - Erzurum 1 20.00
Sivas - Erzurem 2-7 10.72
1941 Demiryolu 1 20.7S
1941 Demiryolu U 80.35
1941 Demiryolu m 204 S
Mirn Müdafaa I 20.05
Milli Müdafaa H 20.30
Milli Müdafza M M.50
Milli Müdafaa IV 20.72
% e 141211 T*hvîU«
Kalkınma I 85.80
1P41 Demircin VI 18.70
Kalkınma H 17.—
Kakırım* EH •7-
% 6 faizli Tahvillal
1933 Ergani •2.30
193« tkramiyeU 31.78
Milli Müdafaa 10.80
Demiryolu IV M.70
Demiryolu V 87.28
Anadolu Demlryolü Qnjpu
Tahviller 1-2 100.-
Hisse senetleri % 8 •DAO
Mümessil senet 74,80
şirket hisseleri
Merkez Bankası 135 —
İş Bankası H5C
T. Ticaret Bankasi 8.-
Aslan çimento 15 81
SARRAJLAHDâ ALTIN
Gulden Bauş 85 91
Türk llra« 37 2»
Sterlin «7 tO
Külçe e «i
40 M

80 Nisan 1943
AKSAM
8ahffe 3
AKŞAMDAN AKŞAMA
Tırıs giden vatandaş
1 — Kötü parayla buğday satmışız, iyi parayla buğday alıyoruz. Dâvası sürüp gidiyor.
' 2 — «Sattığımız buğdaylara İhtiyacımız olmıyacaktır» diyen bir Bakanın evdeki hesabı çarşıya uymadı. O da kendisini müdafaaya çalışıyor, daha da çalışacak.
3 — Millet Meclisine bir çamur külçesi gösterildi: «İşte filânca köyde bu mısır koçanı unundan, yapılma ekmeği yiyorlar» dendi.
4 — «Köylü saman, şehirli arpa yiyor.» diye kötü nükteler savruluyor.
Geçen gün, biri anlattı:
Şoförle pazarlığı uyduramıyan bir müşteri:
— Senin otomobilin de, benzinin de vız geliri - demiş. — Ben artık hergiin arpa yiyorum... Gideceğim yere, tırıs giderim.
Pabuçlar ocağa!
Acı şeyler, Halûk, fakat gerçek!
Bir hakikat varsa, bugün millet sıkıntıdadır.
Sekiz çocuklu, pek fakir bir kadından bu sütunda arada sırada bahsederim. Muhitimde yaşadığı için, hayatım takibetmekte-yim; anlattıklarını sadakatle tekrarlayayım:
— Eskiden yalnız ekmek yiye-biliyorlardı. Şimdi ille katık diye diretiyorlar. Haklar: da var. Ben de arpayı kuru kuru yutamadım. Dün, kulübe halkından her biri birer tarafa dağılmıştı. Canım fena halde katık çekti. Kavanoza azıcık kahve saklamıştım. Çıkarıp pişireyim dedim amma, od yok, ocak yok. Kömür bulamadım, odun bulamadım. Gayri kullanamadığımız çok eski pabuçlar vardı. Onları yakayım da, ateşinde pişireyim dedim. Fena koktu. Kahve pişmedi. Çektim kulübenin kapısını çıktım.
Istanbulu kıskanan köylü
Mensup olduğum bir müessese-de hademelik eden bir köylü, köyünden mektup almış. Acep ne mektup ki, birdenbire parladı. Ağamdaki baklayı çıkardı:
— Siz burada İstaribulda çangıl çungul hoşaf suyu içiyorsunuz. Bizim ne halde olduğumuzun farkında mısınız?
Lüks, fantezi, israf... Bütün bunlar, onun nazarında «çangıi çungul hoşaf suyu» diye Temizlenmiş. Kurcaladım:
Hani seyyar şerbetçiler tersine çevrilmiş damacanalarla bardağı be? kuruşa kimbilir ne zıkkım satıyorlar a... İşte, aklının takıldığı ve bahsettiği o imiş: Biz buralılar, buzlu hoşaf İçin, gönül fera-hlle «ohl» diyoruz.
Fikrimi söyledim; itirazımı belirttim; sekiz çocuklu kadının ekmek meselesini anlattım:
— Çarşı ekmeği o... Fırın ekmeği o... Yüzde ellisi buğday.., -dedi.
Hırsız hikâyesi
Doğrudur, yahut doğru olabilir: Merkezde buğday siyaseti fena idare edilmiş. Bunun da bir çok sebepleri varmış.
Hikâyeyi bilirsiniz! Adamın birini soymuşlar, soğana çevirmişler. Konu komşu tenkid edermiş:
— Kapıvı kilitlemek kâfi değil, desteklemeliydin. Pencereyi sürgülemek kâfi değil, demir kepenk yaptırtmalıydın. Bahçe duvarı kâfi değil, cam kınklarile geçilmez hale sokmalıydın. Çoban köpekleri kâfi değil, bağırsınlar diye bir sürü de kaz almalıydın. Tabanca kâfi değil, martin de bulundurmalıydın. İhtiyatsız dav ranmışsın, cok kabahatlisin.
Adam, dinlemiş:
— çok kabahatliyim, anladım amma, hırsızın hiç de mi kabahati yok?
• *«
Kellim kellim lâyenfa
Onun gibi: Bizlerln hiç mİ kabahatimiz yok? Lokantalarımızda müşterinin önüne konulan dörtte bir somunların ancak bir kısmı yeniyor, büyük kısmı yallah çöp tenekesine. (Evlerimizdeki israf pâyansız.) Bunlar buğdaydır, arpadır, mısırdır, insaf! Şehirli ve köylümüzün halini de yukanda tasvir ettik. Belediyeler, fırınlara küçük somun çı-kartmağı; lokantalara ise ancak inüşterilerln yiyeceği kadar dilimleri sofraya getirmeği mecburî kılabilir. Yahut, sandviç francalası büyüklüğünde ekmeklerin kullanılmasını lokantalar tçln kaide lttilıaz edebilir: Bir
Pamuklu tevziatı
Haziranda nüfus başma üçer metre pamuklu verilecek
Ucuz basma, kaput bezi ve diğer pamuklu mensucat; tevziatının yeni şeklini tesblt etmek isin dûn vilâyet dağıtma heyeti toplanmıştır.
Belediye reis muavinlerinden Nâzım Ardanın başkanlığında yapılan toplantıda yılda İki kere yapılacak olan toral devrelerinde tevsi komi»-yonları ücretleriyle diğer çeşitli mu-rafların toptan olarak bayiler» intikaline karar verilmiştir. Gerek vilâyetteki ve gerekse ilçelerdeki komisyon üyelerine her devre için 100 er lira verilecektir. Vilâyet heyeti bu parayı almamağa karar vermiştir.
Dünkü toplantıda hazır bulunan Sümerbank mümessilinden haziranda başlıyacak tevziatta halka verilecek pamuklu mensucatın ancak yür-do 18 sının bassın, yüzde 22 sinin kaput bezi, diğerlerinin de dril v» saire olduğu anlaşılmıştır. Bu sureti» halkın ihtiyacı olan basma t» kaput hazinden ancak halkın yüzde 38 1 iıtl-f&de edecektir. Bu sebeple ilçelere, basma ve kaput betlerinin evvelâ, muhtarlar tarafından, tesblt edilecek fakirlere verilmesi tamim edilecektir. Müteakip tevziatta basma ve kaput bezi almıyanlara bunlar verilecektir. Hazirandaki tevziatta nüfus başına Üçer metre pamuklu verilecektir.
Tevziat karne He yapılacaktır. Belediye karne hazırlıklarına başlamıştır. İlçelerde nüfus sayısına süre 2 İlâ 30 bayi bulunacaktır. Her bayi numaralı olan karnelerden müteselsil numaralsra satış yapacak vs hangi numaranın hangi bay!» müracaat edeceği gazetelerle ilân olunacaktır. Bayilerde ayrıca birer bordro bulundurulacak ve mal alanlar bunu imza edeceklerdir.
Tevziat, yalnız belediye hududu içindeki ilçelere İnhisar etmeyip vilâyete dahil bütün İlçelerde yapılacaktır. Bayilere yüzde 10 kâr verilecek; masraflarla birlikte mallar halka yüzde on bes fazlaslyle satılacaktır.
Bu sene haziranda yapılacak tevziattan başka eylülde de yine üçer metreden İkinci bir tevziat daha yapılacaktır.
Umumî Meclis
Elektrik idaresinin istikrazı için fevkalâde toplanacak
Valilik ve belediye başkanlığı 3 mayıs pazartesi günü umumi mecllsL fevkalâde bir toplantıya çağırmıştır. O gün saat 14.30 da yupıjacak toplantı bir gün devam edecektir.
Bu toplantı Elektrik. Tramvay işletmeleri umum müdürlüğünün bir milyon beş yüz bin liralık İstikraz; akdetmesi İçin salâhiyet alması mak-sidiyle yapılmaktadır.
Belediyedeki umum! meclİ3 salonu tâmlr edilmekte olduğundan toplantı vilâyetteki eski meclis salonunda yapılacaktır.
Mahalle bakkallarının tartıları kontrol edilecek
Yiyecek ve içilecek maddelere yapılan hilelerden başka esnafın bilhassa mahalle aralarındaki bakkalların umumiyetle noksan tartıda mal sattıkları anlaşılmıştır. Satıcılar, aldıkları maddeleri çok pahalı satmaktan başka noksan tartmak suretiyle de halkı aldatmaktadırlar.
Belediye murakıpları, zabıtası ve müfettişleriyle geniş ölçüde tartı ve ölçü âletlerin! kontrole bağlıyacakta.
1
Merhum Halici Nazmi
Keşmir'in ruhuna mevlûd ç
Merhum Maliye Bakanı Hallt Naz-ml Keşmîrln ruhuna ithaf edlımek üzere 2 mayıs önümüzdeki pazar günü öğle namazından sonra Ba-yezlt camisinde mevlûdu şerif okunacaktır. Akraba va dostlarlle arzu buyuran zevatın teşrifleri rica olunur. S
yerde kıtlık, öbür yerde israf...
Evet, Ankarada çok kabahatliler bulunabilir. Onlar, bir ay sonra Yüce Divanda hesap versinler, bakalım. Fakat bizim burada hiç mİ kabahatimiz yok?
(VA - Nû)
Lady Kelly’nin yeni bir konferansı
Büyük Britanya'da kadınların tertib ettikleri İçtimaî yardım hareketleri — Türk kadını İçtimaî yardımın yüksek zihniyetini müdriktir
îngljter# büyük elçisinin refikası Lady Kelly, Ankara Halkevlnde, güzide bir dinleyici kütlesinin önünde «İngilteredekl kadın faaliyetleri» mevzulu bLr konferans vermiştir. Sefire sözlerine şöyle başlamıştır:
«Amerika, İsveç ve İsviçre gibi sosyal kalkınma işlerine lâzım gelen ehemmiyeti vererek ona zaman ve para ayıran ve bu hususun başarı ve el birliğiyle yürümesine nefsini vakfeden memleketlerden bir! de tııgll-teredlr. İngllterede sosyal kalkınma İşleri biri hükümet, diğeri de fahri teşekküllerden ibaret olmak üzere iki cepheden İdare edljlr, İki sene evvel Türklyeye geldiğim zaman, İngiltere-de başarılmakta olan bu hizmetlerin, bu memlekette hükümet tarafından büyük bir gayretle yapıldığını görmüş olmakla çok mütehassis olmuştum. 25 sene gibi kısa bir mazisi ölan inkılâbınızdan beri bu sahada elde etmiş olduğunuz neticelere karşı duyduğum hayranlığı burada bir kere daha belirtmek isterim.
Bu ayın başında kocam ve çocuk-larun]a Kayserldekl devlet malı olan Sümerbankın fabrikasını ziyaretimizde cidden çok şayanı dikkat malûmat edindim. Orada gördüklerimin beni hakikaten hayrette bıraktığını -soyul eliyim. Beni bilhassa alâkadar eden İki nokta da kadın ve erkek işçiler İçin geniş ölçüde yapılan yardım İşleriydi. Bunların biri tıbbi yardım ve okul İle çocuk yuvası, diğeri de İşçinin boş saatlerin! dolduracak olan faaliyetleri merkeziydi.
Birincisinden bahsederek hastalarının en başlt ihtiyaçları ile çok yakından ve derhal alâkadar olan hastabakıcı ve doktorların elinde olan kliniğin idaresine hayran oldum. Yapılan bir ameliyatta hazır bulundum ve fıtık ameliyatı olan bu adama sıhhi ve modern şartlar altında gösterilen dikkat ve alâkaya daha fazla hayran olamazdım. Koğuşlar küçilk.
her birinde üç veya dört yatak var, fakat hepsinde de bir temizlik dikkatlilik havası hâkim. Kayserldekl bu Süraerbank fabrikasında ha,italik nispeti çok düşük olmalı, zira yatakların pek azında hasta, vardı.
Kreşteki çocuklarla, sayılarına göre pek çok bakıcı meşgul olmaktaydı, çocuklara kendilerine göre yapılmış ufak masa ve sandalyelerinde yemek yedirfllyordu. Çocukların elbiseleri sabahları değiştiriliyor ve ancak akşamlan evlerine giderken dezenfekte edildikten sonra veriliyor. Hususi surette hazırlanan yemekleri nefis bir manzara arzedlyordu. Okuldaki çocukların muhayyeielerl çok geniş olan öğretmenlerden ders gördükleri belliydi, zira çocukların kabiliyetlerine, zevklerine ve sanat anlamlarına şahsî bir alâka verildiğine dair birden fazla misal gördüm. Öyle k'. çocukların yaptıkları resimlerden bir iki tanesini e|de etmeyi arzu ederdim. Kadın İşçilerin çocuklarını sükûn ve rahat İçinde dünyaya getirebilecekleri bir doğum evi de mevcuttur. Tıbbi kısımdan bu kadar bahsetmekle iktifa edeceğim.
Mithat paşanın tarihî kılıcı
Müze tarafından satın
İSTANBUL HAYATI
Halkı muayene etmekle iş bitmez

Lady Kelly
işçilerin boş saatlerini dolduran faaliyetlerine gelince, hem spor hem de görme İle ilgili çok hoş bir faaliyet programı vardır. Çok modern fl-Ilmlcrln her gün gösterildiği geniş salona hayran oldum. Fabrikaya bağlı bir bir de temsil kolu vardır kl duvarlarda fotoğraflarım gördüğüm çok güzel piyeslerin temsilini görmek fırsatını elde edeceğimi ümldedlyorum. Bu temsiller işçilerin kendi aralarında seçtikleri bir komisyon tarafından idare edilmektedir, kostümler okulda çizilmekte ve hasırlanmaktadır. Mevcut yüzme havuzu çok geniştir. 52X28 metre büyüklüğünde. Bir futbol stadyumu; tenis kortları olduğu gibi bir de toplantı salonu inşa edilmektedir. Burada gelecek ay gazete ve mecmualar, bir d» berber dükkânı bulunacaktır.
Mrfcast 5 inci sahifede)
alınması içîn henüz cevap gelmedi
Batılmak üzere, dekorasyon mağazasının emanet servisine bırakılan Mithat paşanın tarih! kılıcının Top-kapı müzesindeki Türk silâhlan şubesine konması arzu edilmiş ve satın alınması, Müzeler İdaresi tarafından MIH! Eğitim Bakanlığına yazılmıştı. Bakanlıktan henüz bir cevap gelmemiştir.
Bu arada kılıca âsarı âtlka meraklısı Türk ve ecnebiler de tallbolmak-ta İse de Milli Eğitim Bakanlığı müspet veya menfi bir cevap vermedikçe kılıç sa ulama maktadır. Mamafih kılıcın müzemize konulmak üzere Mili! Eğitim Bakanlığınca satın alınması ihtimal! çok kuvvetlidir.
Yeni Sabah aleyhindeki dâva
«Vatan> gazetesi sahibi B. Ahmet Enıln Yaiman tarafından «Yeni Sabah» gazetesi sahibi B. Cemalcddln Saraçoğlu Ue yazı Lalesi müdürü Fa-tln aleyhine açılan hakaret dâvasına dün asliye dördüncü ceza mahkemesinde bakılmış ve savcı esas hakkında mütalâasını serdederek «Yeni Sabah» da yapılan neşriyatla B. Ahmet Eminin hakarete maruz bırakılmış Olduğunu beyan eyleyerek Cemaleddln Saracoğlunun ve Fallnln, ceza kanununun 480 ine! maddesinin İkinci bendine göre cezalandmlmalanııı 13-tcmlştir.
Sanıklar müdafaa İçin mühlet İstediklerinden duruşma mayısın beşine bırakılmıştır.
Edirne köylerinde toprak dağıtımı
Edirne (Akşam) — Toprak kanunu tatbikatı İle ilgili heyet şehrimize gelmiş bulunmaktadır. Heyet Edirne vo köylerindeki toprak tevzi işini bitirdikten sonra Trakyanın diğer şehirlerinde de toprak kanunu tatbikatına geçecektir.
Verem Savaşı Derneğinin umumi kongresinde profesör Dr. B. Tevllk Sağlam, veremle savaşta en. ön plânda gelen İşlerden biri, veremin ilk emarelerini şahıs üzerinde bulmak olduğunu, dispanserlerimizin adedi hiç olmazsa yirmiye çıkarılması ve memlekette herkesin bir muaye-neye tâbi tutulması lâzım geldiğini söyllyerek şöyle şikâyet etmiş:
«— Paraya İhtiyacımız var Pullarımız satılmıyor. Yalnız puldan elde ettiğimiz kazanç 147 bin liraya düştü, daha da düşeceğinden korkuyoruz.»
Evvelâ pul meselesini ele alalım: Yapılan çeşltU propagandalara rağmen varlıklı yurttaşlarımızdan bir çoğu, verem savaşına vardım sahasında gereken alâka-
yı maalesef göstermiyorlar, ken-dilerine terettüp eden İçtimai, ^JL İnsani vazifeyi yapmıyorlar. LJ
Gelirinin büyük bir kısmını Û_ yardım pullarlie temine çalışan CM Demek bundan da lâyıkiie isti-fade edemiyor, pul satışları gün-den güne düşüyor. Çünkü hayır C müesseselerinden bazdan arasın- ,2 da yardım pulu satışı, sürüm temini için pul satıcılarına verilen komisyon miktarının arttırılması suretiie kötü bir rekabet şekline sokulmuştur.
Hayır cemiyetlerinin gelirleri-M_ ni arttırmak için çareler arama- >» laı-ı, tedbirler almaları tabiîdir.-O j Ancak, bu çareler ve tedbirler,"O halkın şefkatine iltica edilerek O toplanan paraların mühim blr'çg kısmım, şahsî menfaatleri için 0 çalışan pul satıcılarına kaptıra-?r rak, aynı İçtimaî hizmet gayasile'-* kurulmuş müesseselerin birebirlerini mutazarrır edecek şekillere sokulmamalı; bilâkis vatandaşın yardım gayretlerini tahrik edecek yollar bulunmalıdır. İcabında, iâkadar makamların bu hususta ayarlayım müdahaleleri ile faydalı olur.
O
E? (D > (D P

O
■W
d
m
*
m
(u
d E
3
O
X
d
S
*
1 M a y ı & Cumartesi * Saat
20.000 liralık
EV
ve
10. OOO liralık
Çeşitli para ikramiyeleri
1 Mayıs
Cumartesi günü 3aat 10 da Galata Şubesinde Çekiliyor.
İKRAMiYELi AİLE CÜZDANI
sahipleri çekilişe davetlidir
YAPI ve KREDİ BANKASI A. Ş.
1 M a y ı fi Cumartesi * Saat
İsveç Kızılhaç başkan» kont Bernadott’un Ankara'yı ziyaret ettiğini ve Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildiğini yazmıştık. Yukarıda Cumhurbaşkanı İnönü, Dışişleri Bakanı Nccmeddln Sadak hazır bulunduğu halde kont Bernadott’la görüşürken, görünüyor.
Süt işi
Belediye meseleyi halletmek için müstahsillerle temastadır
Belediye süt işiyle meşgul olmağa başlamıştır. Şehirde pastörize edilmiş süt satmak İçin lüzumlu tesislerin kurulmasına çalışılacakta. Bu maksatla mandra sahipleriyle diğer sût müstahsiller! belediyeye davet olunarak kendileriyle görüşülmektedir. Pazartesi günü de bu maksatla ve müstahsillerinin İştirakiyle umumi biı toplantı yapılacakta.
Belediye müstahsillerin İştirakiyle bir kooperatif kurmak ve icabederse kendisi de yardım etmek suretiyle pastörize süt tesisleri vücuda getirmek niyetindedir.
Ayrıca perakendeci sütçülerle de meşgul olunacakta. Şehrimizde perakende süt satan. 200JJ seyyar satıcı olduğu tesblt edilmişti!
Dispanserlerin arttırılması va memlekette herkesin muayeneye tâbi tutulması hususlarında sayın profesörün temennilerine her vatandaşın candan iştirak ettiğine şüphe yok. Fakat dispanserlerin adedi yirmiye çıkarılsa dahi bugünkü şartlar altında herkesi muayeneye tâbi tutmakla gayeye ulaşabilmenin çok zor olduğu kanaatindeyiz. Memlekette veremin tahrip sahasının süratle genişlemekte olduğu inkâr edilemez bir hakikattir. Verem musaplarının ekserisi, geçim durumu orta- ve daha aşağı seviyedeki halk kitleleri arasında olduğuna göre, yalnız İstanbulda bile umumî muayene neticesinde hastalığı teşhis edilecek veremllle rin tedavisi mühim bir meseledir. Mücadelenin müspet netice verebilmesi ancak İtinalı bakım, kuvvetli gtda ve mutlak istirahat gibi ağır külfetlere mütevakkıf olan bu âfeti yenebilmek İçki, muayeneden ve dispanserden evvel, bugün mikrop saçarak aramızda dolaşan veremlileri derhal tedavi altına alacak kısmen parasız ve kısmen çok ucuz ücretli hastanelerin her tarafta açılması, memleket iktisadiyatının bir an evvel düzeltilmesi, halkın geçim seviyesinin yükseltilmesi lâzım. Et, yağ. yumurta gibi başlıca gıda maddelerinin fiatlert günden güne yükselirken, ekmeğin içine arpalar, mısırlar, bilmem neler karıştırılırken halkı muayeneye tâbi tutmak ve mahdut sahalarda dispanser adedini arttırmak gibi tedbirlerle verem mücadelesine girişmek, talaş parçalarının köpüklü dalgalarla çarpışmasından farksızdır.
Verem Savaşı Demeğinin muvaffakiyeti, hükümetin ve varlıklı vatandaşların vazifelerini lâyıkiie yapmaları sayesinde sağlanabilir.
Cemal Refik
İsviçreli profesörün konferansı
Geçen hafta şehrimize gelen isvlç-renln Zürich teknik üniversitesi makine elemanları profesörü Ten Bosch Teknik üniversitesi makine fakültesi salonunda bir konferans vermiştir. Şehrimize 5 konferans vermek üzere gelen profesörün dünkü mevzuu CBen zerllk prensibinin önemli ve bunun «Tel halat» ve diğer eleman hesaplarına tatbiki) idi.
Profesör Ten Bosch önümüzdeki cuma, pazartesi ve çarşamba günleri üç konferans daha verecektir.
Sböifc 4
AKŞAM
Veremle savaş
ıiıakeK(iıi4it'tıııi»raııoırtırtt>taıt««ıasıi(gıat>tııidn»ıaa«iırtt*tıt>ıı>r I Evvel zaman içinde | ■■■■aıaıaı>aıırıı»ıııi9iııııi)»ifs»ıııııi(iııııı«|iıi|iıı»ıısa»ıı»cı
Derneğin senelik kongresi dolayısiîe bir konuşma
Baki hâtıralar
24/4/948 cumartesi günü Verem Savaşı derneği, 947 senesi hesaplirinin tasfiyesi İçin Etlbba Odasında toplandı. Maalesef toplantıda derneğin sayısı beş yüze varan âzasından ancak 30 - 40 kadarı mevcuttu. Verem gibi cemiyetin umumi yarası halini alan bir hastalığa karşı hiç de küçümsenemlyecek bir alâkasızlık.
Okunan İdare kurulu raporundan anlaşıldığına göre 847 yılında danıe-ftin mevcut 10 dispanserine en fazla kadın olmak üzere 36097 vatandaş müracaat etmiş ve 652 vatandaş da gene derneğin Erenköy sanatoryumunda tedavi görmüştür. Sanatoryumda tedavi edilen hastalMuı meslek Itmartle tasnifinde görülüyor kİ hasta memurlar, İşçiler ve talebelerin »ayısı ön plânda gelmekte ve memurların arasında da vereme tutulan doktorların sayısı hiç de küçümsene-mlyecek bir mertebededir.
947 ağustosunun 22 sinde halk arasında çalışmağa başlayan seyyar röntgen clhazlyle altı oydan tavla bir zamanda İt bine yakın şahıs kontroldan geçirilmiştir. Bu nispet bu gibi âletlerin dünya Ölçüsünde verdiği rakamlara nazaran çok düşüktür Zira Dernek başkanı Ord. Pro. Dr. Terfik Sağlaman da söylediği vc çiliyle MU senesi İçin gaye kontrol edilen şahıs sayuını 50 - ICO bine çıkarmaktır. Eğer arabanın ziyaret ettiği müesseseler!» listesinin tanziminde daha fazla dikkatli davranılır Te arabeom başına bütün vaktini bu İşe harcayacak genç bir röntgen mütehassısı getirilirse bu neticeyi almak hiç de zor olrruyacnktır.
Gene idare kurulu raporundan öğrendiğimize göre 847 senesinde tahmin edilen bütçeyi (66,782) lira aşarak 495,921 llrahk bir gelir sağlanmıştır. Senelik masraf da »457399) lira olduğuna göre demek İhtiyacını ftulasiyte karşılayabilir bir dunundadır, Bu da verem dâvasının memlekette üstünde durulur bir mevzu olarak kabulünü gösterir. Lâkin tehlikeli olan bir nokta bu alâkanın kitlelere dayanmaman, mahdut bir kaç hamiyetli şahıs veya mûessese-lere inhisar etmesidir.
İdare heyeti raporu diğer senelerle mukayeseli olarak tanzim edilmediğinden maalesef umumî heyete cemiyet faaliyetin! geçen senelerle mukayesesi İmkân sağlanmamıştır. Bu aoksamn gelecek senelerde telâfisi cihetine gidileceğini ümdetmek hak-tamızdır. Verem Savaş» Derneğinin verimli bir faaliyetle çalıştığı umumiyetle bilinmekle beraber bunu rakamlar halinde ve mukayese imkânına müsait bir şeklide vermek cemiyet İçin ayn bir kazanç olur ve üzerine topladığı İtimadı bir kat daha arttırır.
Cemiyetin bu verimli çalışma hayatında daha büyük faydalar »ağlaması için bazı noksanları da gidermesi lüzumlu olur kanaatldeytm. Şöyle kİ:
Cemiyetin kadrosu, dispanserleri ve sanatoryum yatakları son 10 sene zarfında büyük bir artış gösterdiği halde. D örneğin çaİLjmaJannı tıbbi bakımdan murakabe edecek olan sıhhi murakibin sayısı hâlâ birdir. Bir
Yazan: Dr, Bedi Sehsiiraroplu
tek jnüroklbln istanbulun bu kadar geniş bölgelerine yayılmış bunca mü-ttsescyL daimi bLr mürakabe altında bulundurması ve görülecek ufak tefek noksanların izalesi cihetine gitmesi, hattâ dispanserlerin çalışma yükünü ve verimlerini standart bir hale getirmesi kabil derlidir. Eğer idare heyeti bu işi. ben kendi bünyemde yapacağım derse o zaman mü-rakibln mâna ve lüzumu kalmaz...
Bunun gibi mail murakibin de sayısının arttırılması muhakkak faydalıdır. Lüzumundan fazla İtimadı nefse malik olan idare heyetinin her zaman umumi murakabeye açık tuttuğu hesaplarının tasfiyesinde bunun kendisine ayrıca bir kuvvet memba» olacağı düşüncesindeyim.
Cemiyetin çalışmasında üzerinde durulacak bir nokta da, inşa ve hasta bakımı işlerinin müvazenatlnl temin. etmektir. İdare kurulu raporunda bu hususta bir sarahat olmadığına göre bu nokta üzerinde bir şey söyllycmlyoruz. Demeğe büyük bağışlar yapan şahısların şarta bağlı tuttukları yataklar hariç, acaba kaç yatakta, kaç fakir hasta, kaç gün, 947 senesinde Dernek hesabına yatırılmıştır. Bu halkın Derneğe uzattığı elin kuvvetlenmesinde daha fazla amil olacak bir cihet olduğundan bilhassa üstünde durulması gereken bir noktadır. Zira halk verem mücadele salıasında dalma koruyucu ve İyileştirici faaliyetlesin birbirine denk yürütülmesini arzu etmektedir kİ bugün için bu istek hakikaten ye-rindedir. Zira damı aktığı İçin yangın duvarı bel veren bir evin yalnız yangın duvarını veya saçağını tâmtr etmek kifayet etmez. Her iki mahzuru da müvazl olarak gidermek gerektir. Bu sebeple bütün verem dernekleri her türlü tesisini benim iki senedir her türlü vasıtalarla açıkladığım düşüncelerim, matbuatın bilhassa Akş3tn re Cumhuriyet gazetelerinin son aylarda ısrarla üstünde durduktan veçhile, mümkün mertebe uctıza mal edip elden geldiği kadar I fazla hasta tecrldfne ve bunları lüzumu gibi beslemeğe bakmalıdır.
Atıkarada olduğu gibi 500 bin küsur liralık dispanserler yapmak bu memleketin İmkân ve İhtiyaçlarına uymaz ve belki de ancak Amerika gibi memleketlerin kârıdır. En basit verem dispanserleri ve kamp sana. toryumlar daha çok seneler bu memleketin ihtiyacını karşılar. Eğer her işte olduğu gibi verem savaşında da lükse kaçacak olursak umumi halk sağlığını hakikaten tehdldeden bu âfet korkunç bir hal alır. Zira bugiin memleketin veremli sayısı 600 bin civarındadır. Buna mukabil verem yataklarının sayısı 2000 1 bulmaz. Dispanserlerimiz de 35 kadardır kİ bu rakamlar İhtiyacın hemen hemen 20 misil altındadırlar, İt ziyada kurulan sağlık sigortaları sayesinde verem yataklın sayısı 10 sene zarfında 40 küsur bin arttığına ve sağlık sigortaları bütün dünyada verimli olarak İşlediğine göre bu gibi içtimai mües-seselerln bizde de bir an evvel kurulmasını ve bilir bilmez herkesin bu İçi İdeal edenlerin çalışmalarını baltalamamasını temenni edelim.
(Sonu, yarın)
Bulgaristan komiserliği ve padişahın U'r tezkeresi — Ethem paşanın cevabı — Turhan paşanın reisliğindeki komisyon
SEMİH MÜMTAZ S
nurken kâtiplerden birinin Osman Nizami ve Turhan paşaların sık sık saate bakmaları nazarı dikkatini cel-beder. Araba hünkâr çok mu acele ediyor düşüncesini Verir. Daha yarım saat geçer geçmez Nizami paşa saate bakmak İşini daha sıklaştırır ve Turhan paşaya hitaben «Müsaade burur ursanız bendeniz gideyim bir randevum var» der ve lzfn alır gider. Tesadüf btı mecllat-c bulunan kâtibin Bulnristena münasip bir zatın komiser olarak tavsiyesi Gazi Ethem paşaya emrol'jndnğu vakit paşanın ' yanında bulunan zatın ta kendisi ol-I nırtk suretinde tecelli elliğinden a-tiameağız hayretten hayrete döşer ve «Biz Ethem paşa İle beraber o za-! maııt hünkâr bir Şey yapmak İstemeze bir kulp takar dedik; suizan ettik anıma hakkı varmış yerden göğe kadar. İflç böyle mühim bir zs-■ manda randevu vesile edilerek vazifeden kaçılır mı?» demekten meni nefs edemez. Hem koşa koşa gece Gazi Ethem paşaya gider hikâye! hal eder. Fışkın şaşkın bakışırlar; şaşarlar şaşarlar!I
Kandilli Kız lisesi talebeleri tarafından bugün saat 17,30 da Eminönü Haikevinde bir koro, halk şarkıları ve piyano konseri verilecektir. Yukarıda Koro heyeti görülüyor. L
AŞK VE MACERA ROMANI
Yazan: NİHAL KARAMAĞARALI Terika No. 7
on» karşı koyamıyacak. Zeynebl onun pençesinden kurtaramıyacak. Kılıcını havada beyhude saIlıyacak. Kadere kim karşı durabilmiş ki?.. Kendinin kaderj da AH Hâzım._ Beyhude yere Selimin başuu nLçln derde sokmalı?-Kaldı kİ; aşağı İnmek zaten elinde degıj. Deniz kızının sesine giden balıkçı gibi onun çağırışına toşacak.
Gözlerini tekrar yukarı doğru kaldırdı, Genç adamın çengelinden çıkarıp ihtiyatla uzattığı; o zarif, o şaheser; o rengarenk çiçekli; o rrngûrcnk çıngıraklı âvfzeye baktı. Dudaklarında müstehzi bir tebessüm belirdi:
— Tak, şunu yerine. Selim! Artık sahip değiştirmesine lüzum kalmadı.
Genç adam, yüreğini burkacak kötü haber), havada sezini emişti. Ha-
kikat! mümkün mertebe geç öğrenmek iitedl, Zeynep, omuzları düşük, İsteksiz adımlarla kapıya yollanırken, arkasından seslendi:
— Dur bakayım, neymiş mesele? Zeynep, sesinin perdesine şakacı bir İfada vermeğe çalışarak:
— Evvelâ İcraat, sonra izahat. — diye mırıldandı. — Bunca totaliter, otoriter nizam gördün, hâlâ bu düsturu öğrenemedin mİ?
8ehnı, bir sıçrayışta merdivenden indi. Onun çıkmasına vakit bırakmadan iki kolunu kapıya kanat gibi gerdi;
— Zeynep, sezişim öyle kİ, şu anda; İleride pişman olacağın bir hareketi yapmağa hazırlanıyorsun.. Benimle konuşmadan eltma.
«İktibas hakkı mahfuzdur»
İr gece geç vakit Müşir caz!
Ethem Paşaya «arayı hümayundun bir tezkere gelir. Yaveraııı
hazret! şehriynriden X bey tezkereyi paşaya verdikten ve zarfa merbut kulaklığı İmzalattıktan sonra «Cevabını bendenize vereceksiniz; götüreceğim; öyle emrettiler» der.
Yaver beyi oturturlar, tezkereyi okurlar. Ethem Faşa odada bulunan bir dostuna «Sen ne dersin?» der; tezkereyi uzatır. Ve: «Efendimiz Bulgaristan komiserini tebdil «tecritmiş. Yerine bir asker ve muktedir tır erk ânı har b gönderecekmiş. Bana Etileni paşa bir münasibini tavsiye elsin emrin! verdiriyor. Bulgaristan d a yalnız askerlik mİ ya; biraz da styab-et İster. Allah Allah efendimiz böyle şey- i teri neden bana sorar? Ben şimdi ki- , mİ tavsiye etmeliyim bilmiyorum kİ! I Sen ne dersin?» sualinde bulunur. O adam da «vallahi efendim ben de blJ-mem. Fakat akiım» Osman Nizam.! paşa geliyor» cevabını verir. Ethem paşa bir düşünür, Pek de âlâ ni’ir. Mühürdara söyle hemen cevabım yazsın der. Ttzkerel cevabiye yazılır. pasa İmzalar. Yaver beye verir, saraya , yollar.
. Ertesi cuma günü sel iım. .k tan *on- | ra hünkâr Hamidlye camisinden Yıl- evine taarruz etmek istediği sırtız sarayını dönerken arabasına bi- . rada kendisini yakalamak İsteyen neeegl vakit Ethem paşaya erine «it- patislere silâh çeken İzmirli Mu-meslıı beni beklesin haberini yollar, zaffer isminde bir gencin dunış-Saraya döner. Sefirleri kabul eder., ması dün ikinci ağır ceza mah-Onlardan sonra Ethem paşayı yanma kemesinde sona ermiş ve mah-çağınr. Ve aynuı şunları söyler: (Tez- keme, Muzafferin hareketini kerenizi okudum. Fakat sizin gibi dü- (öldürmeye teşebbüs* mahiyetin-şünnıedlm. Bizim Osman Nizami paşa de görerek yed! buçuk sene ağır salon paşasıdır, oraya bir gitti mil Ye- : hapse konulmasına karar vermekler; ziyafetler; çaylarla kadınlar (iniştir.
peşine takılır 1? göremez. Halbuki, Muzaffer, karan dinledikten bîrini orada muktedir ve çalışkan bir sonra sağa sola saldırmak lste-adamımız bulunmalıdır. İcabında «.a- mis ve ağzına geleni de söylemiş-ravanada yemek yemelidir.» (iniştir. Kendisi hakkında bu suç-
Akşam üzeri konağına dönen Et- i Isrından dolayı da yeniden takl-hem paşa yhıe konağında bulduğu' dostuna hikâyeyi anlatır. Senin Osman Nizami paşa İçin bak hünkâr bana neler söyledi, der ve güler. Üstüne de «b.zlm efendimiz böyledir işte. Bir şey yapmak arzu etmezse hemen bir kulp takar» demeği de ımulmazl
Seneler geçer
İstanbulda bir rahatsızlık olur. Er- : mcnllerden bazı fesatçılar kıyam • u.u ue^mı^vc uuguu; nuv ederler. Adamlar ölür. Mülkün şura-. Yurttan sesler: 19 45 Piyano soloları; sında burasında kargaşalık olur. Dıi- ’ 20.15 Radyo gazetesi: 20.30 Serbes veli muazzama Babıâliyl sıkıştırırlar. saat; 20.35 incesaz; 2], 15 Konuşma; Padişah Turhan paşanın riyasetinde 21.30 Şarkılar, türküler; 22 Korniştir komisyon teşkil ettirir ve «BabIâli ma: B. M. M. saati; 22.15 Şan solo-de toplanarak sefirlerin notalarını lan; 22.35 Dans müziği (p!.); Î2.45 okusunlar. Ahvali de tahkik etsinler.'Haberler.
Vllâj-etterdefl sorsunlar; istanbulda Zaptiye Nazariyle de konuşsunlar. Verilecek cevaplan tasarlasınlar. Bana,9 Neşeli müzik (PLİ; 8 39 Karış şar-söylesinler» der. Bu komisyona Oş-.Ur tPL): 10 Çeşitli müzik (P1); 30.30 man Nizami paşa da m ir olur. Zuma İle pehlivan haraları (Pl.l; Dahiliye Nezaretinde muntazaman 10.45 Strauss'tan valslar (Pl.): 11 İçtimaa başlamak üzere Turhan paşa jiaifc türküleri ve oyun havalan (P1.İ mesai saatini tcsblt eden âzalara n.30 Temsil: 12 Fasıl şarkıları ve tezkereler yazılır. Hariciye ve Dahi- ,oyun havalan; 12.30 Radyo salon erliye kalemlerinde muktedir kâtipler fcestran: 13 Haberler; 1315 Cumhur bu komisyona tcıflk edilir. Alelacele Başkanlığı armoni orkestrası; 13.45 İşe başlarlar. Çeşitli «Hole? «PD; 1410 Dans mü-
Bıraya konan evrak birer birer o- zl^i fPL ; 14 55 Konuşma; 15 Kapn-kunmaya ve konuşulmaya devam olu- niş.
S- M, S.
tabak Sükûti’nin mezarı tamir ediliyor
Meşrutiyet inkılâbından evvel hürriyet ve meşrutiyeti lştJhMl etmek üzere AvTupada kurulan ittihat ve Terakki Cemiyeti mûesslslerinden doktor tshak Sükûtlnln sultan Mahmut türbe&lnde bulunan mezarının yeniden tâmlrlne profesör doktor Âkil Muhtar Özden tarafından teşebbüs edilmiştir. Sayın profesör, ts-vlçrcde bulunduğu sırada çok yakın dostu ve fikir. İnkılâp arkadaşı olan merhuma alt mezarın bakımsız kalmasını doğru bulmamış ve bu hayırlı İşe karar vermiştir.
Merhum tshak Sükûta 1868 senesinde doğmuş Ve asker! Tıbblyeden mezun olmuştur. Hürriyet taraftarlığı yapan o zamanki Tıbbiyeli gençlerin en ateşli bir uzvu olan tshak Sıi-kütl, ikinci Abdûlhamlt devrinin tazyiklerine d*yanamı yarak Mutlakıyet idaresi aleyhindeki mücadeleye devam etmek üzere Avrupaya kaçmıştır. Bu uğurda birçok fedakârlıklarda bulunduktan sonra nihayet 1903 senesinde geçim zorluğu yüzünden Ban Remo'da ölmüştür.
Meşrutiyeti müteakip 1900 ila kemikleri İstanbul» getirilerek Sultan Mahmut türbesi bahçesindeki mezarlığa gömülmüştür.
Bundan başka Hürrlyetlebediye tepesinde gömülü bulunan sadrâzam merimin Talat paşanın mezarının da çok bakımsız bir halde olduğu görülmüş ve ban dostlan merhumun mezarını t âmire karır vermişlerdir.
YENİ YAYIN
İNKILÂP TARİHİMİZ VE İTTİHA'J VE TERAKKİ
Bundan evvel yayınladığı «inkılâp tarihimiz ve Jon Tilrkleı» adJ) eseriyle; şimdiye kadar hiç bir yer ifa neşrolunmamış orijinal Vesikalara istinaden; Türk inkılâp tarihini ve hususiyle Osmanlı İmparatorluğunun son devirlerinden Cumhuriyetin ilânına kadar nesiller ( boyunca türlü safhalardan geçen demokrasi mücadelesi tarihimizi yepyeni bir ışıkla aydınlatan Ahmet Bedevi Kurak, bu sefer yukarıdaki unvanla yeni bir kitap çıkarmıştır.
Müellifin yeni kitabı da,
âdeta birinci cildi mesabesinde olan evvelki kitabı gfbi, yüzden ziyade orijinal vesika va mektupları, bu me-yanda meşrutiyetin ilânından evvel Parfstekl «İttihat ve Terakki» merkezinin Türkiye ve muhtelif Türk -Islâm memleketleriyle yayfğı gizli muhabereleri ihtiva etmektedir
Küçük; büyük yirmi altı fasıldan mürekkep olan bu eser, hem İhtiva ettiği vesikalar; hem de inkılâp hareketlerimize dair İleri sürdüğü görül ve t erik İdler bakımından, İnkılâp tarihimizin siyasî re İçtimai problemleriyle alâkadar aydınlarımıza birinci sınıf bir kaynak değerindedir.
Bu itibarla kitabı hürriyet ve demokrasi taraftan münevverlerlmlzo, fakat bilhassa yeni neslin mütefekkir zümrelerine tavsiye ederiz. Türkiye Yayınevi ve diğer kitapçılarda satılmaktadır.

(radyo)
ANKARA RADYOSU
Bu akşamki proğram
İS Radyo dans orkestrası:
Konuşma; 18.45 Şarkiler; 19 Haberler; 19.15 Geçmişte bugün; HL20
18.30
Yann sgbofı re öffle programı
830 Haberler: 8.45 Marşlar (Fİ?;
* Evvelki gün, GaJatada vukua geldiğini yazdığımız çifte tabancalı bir vakada Arap Hüseyin ismindeki şahıs tarafından başından yaralanmış bulunan Sadık Köse, kaldırılmış olduğu Beyoğlu hastanesinde dün sabah ölmüştür.
Kaatil Hüseyin, dün adliyeyc verilmiş ve ikinci sulh ceza mah-kempdnde sorgusu yapıldıktan sonra tevkif edilip Cezaevine gönderilmiştir.
İstanbul Belediyesi şehir Tiyatrosu Saat 20 de Dram Kısmı DÜŞMAN Komedi Kısmı
KAŞ YAPAYIM DERKEN
o
MAKStM'de
Muammer Karaca Opereti DELİ DOLU
Revü operet: Saat 20.30 da
Telefon: 42633
Uluslararası
Davis Kupası Tenis Karşılaşmaları!
1. 2. 3 Mayıs Günleri saat 15 den itibaren TAKSİM TENİS - ESKRİM- DAĞCILIK Klübünde Biletler kapıda satılacaktır.

1*
Bti Akşamdan itibaren
Kadıköy OPERA Sinemctsmda D
Türkçe Sözlü ve aym zamanda tamamen renkli Baş Rollerde
MARLENE DİETRİCH — RONALD COLMAN
Zeynep güldü. Bu bir acayip gülüştü:
— Davalâdro! Önüme seaglmeza-rım çıksa dönmem- Çiinsü dönemem. Çünkü elimde değil, çünkü göz lerint, gözlerime dikti; beni çağırıyor. Çünkü ondan korkuyorum. Ondan korktuğum İçin de ona koşuyorum... Hakikat maalesef bu merkezde. Şu işi bir an evvel halletmeliyim... Yoksa...'
Dalma ihtizaz ediyorm'iş hissini veren sesinde: çekik mavi gözlerinde; güzel yüzünde. 2arif boynunun, tevekkülle bükülüşünde, "her kelimesinde; her kımıldanışında ıs! irabı o derece ayan oluyordu kİ, genç adam, cıva kadar ele avuca sığmayan o havai çocuğun, böyle dcğlşiv^nneslnde-kl hakiki sebebi öğrenmek için yandı.
Fakat. Zeynep, onun sual sormasına vakit bırakmaksızın dadısına dönerek:
— Antikacının oğlu gelince; na olur ne olmaz bekletin. — dedi. — Belki de, celâdetlerin! veririm. İkisini de ensolerinden tuttuğum glbi...
Kalfs, kahveyi getirnuk şerefini san» bırakıyorum. Sana gelince; salimcik, fert— Ben. keşke rüyalarımda gördüğüm gibi olsaydın. Ş.mşlrlnt
kuşanıp. «Zeynebln kurtarıcısı gril- ■ yor, dağılın kara bulutlar; koruyun kondintei meşum an Salara, Selim gellyorl» diye haykırarak »alona dalsıydın... Amma, Sellmclk. sen Lem-klnll adamsın Sen; bir İlim »damlan. Sen. fezalarda uçarsın. Seni eiifli maddi uııselcjcı-e karciırmaraalı, değil pıiî- Sen; haydi annemin yanına git. Kızına görücü geldiğini söyle. Romatizma ağrılarını bir m idde: için uı utsun, giyinip salona insin.
Artık daha fazla oyalanmaksızın. kaşla göz arasında; yolunu keten kolların altından balıklama sıyriich.
— Gitme, Zeynep, sana çSyUycctk-lerlm var.
Genç kız. durakladı; kısaca başını çevirip baktı ve, erkeğin gözlerinde yepyeni; çırılçıplak bir ifade gürdü-Biraz hayret ve biraz İstihza île:
— Bana ne tuhaf bakıyorsun. Selim? - dedi.
Selim; hafifçe sendeledi, kızardı sonra sarardı. Gözleriyle ruhunun arasındaki kepenk iniverdi. Gene en büyük kardeş tavrını takınarak tûrL-dor tstlkametlndo yollanan Zejı.cbi takibe koyuldu:
— Senin üzerindeki arkadaşlık, ağabeylik hakkjmdan. bunca yıllık
’ komşuluk, aile dostluğu hakkımdan1 cesaret alarak soruyorum: Kimdir bu damdan düşer gibi seni İstemeğe gelen adam?
- ah Hâam.
- Kimdir bu Ali Hâzun?
Bu suali sorarken sertleşiveren ses, genç kızın dudaklarında bîr tebessüm yarattır
— Ali Hâzini?.. Bilmem.. Ali Bâzım!.. Malûm bir Ali Hâzım.
— Evet, meşhur bir Ali Hâzıra-Sen ne diyorsun. Zeynep?
Merdivenin altında Dlr lâhza durdular, Selimin eli trabzunda takalhıs etmişti; solgun derisinin altından tazyikle kabarmış damarîan görünüyordu.
— Senin bir çılgınlık yapmana meydan vermiyeceğlm, kızım.
— Nasıl mâni olabileceksin?
— Sana hakikatleri söylemekle.. Seni aklı selime davet etmekle..
— Aklı selimi.. Yan! senin aklın.;. Geçi... Hakikatlere gelince, bilmiyor değilini kİ...
__Fakat bu adam...
Zeynep, basamakları ağır ağır tırmanırken:
— B'i adam hakkında her holde bir ciltlik lâf edecek ve bana yeni bir
ı.w. 1-------j 11 1 —-a
şey öğretmiş olmıyocaksın. - dedi.
— O halde niçin, niçin onu derhal geri çevirmiyorsun?
— Sizin gönlünüz olsun diye. Avizeyi satanıyayım diye.... •
Bir sükût..: Erkeğin soluklan daha sıklaştı.
_ îtlraf edeyim, Zeynep, bu cevabın nahoş kaçtı.
— Ne yapayım hakikat.
— Fakat bu adamın serveti gayri meşru bir servet... Başkalarının lelâ-keti üzerine bina edilmiş bir servet,^ Bir hukukçu gözîyle bakınca, b4 adanı, _
— Hak ve hukuk tarafını fcılç açma. azizim, fâslt daîro.. iyisi mİ?
Genç kız, odasının kapısı önünde durdu; yüzünü erkeğe kaldırdı; tek^ rırladı: ’*
— İyisi mi...
Perdeler yan yarıya İnik Sofa leğ ve sessiz. Mermer konsolun üzerindeki yaldız çerçeveli aynaya hayaller! çizildi. Birbirlerinin kalb âtışlnııni derin soluyuşlarını duyuyorlar. Biri birlerinin heyecanını farkedij orl«f. îkteînln yüzü şimdi daha renksiz rünüyor. Belimin büyük siyah gözleri
(Arkası var)
Bugünkü Alman üniversite_gençliği
Bir Ingiliz âlimi Cologne şehri harabeleri arasında yükselen ilim müesseseeinden sitayişle bahsediyor
Bugünkü Cologne (Kolonya) üniversitesi çok. eski bir maziye sahip olmakla beraber, 1914-18 harbinden sonra şehirlilerin kendi aralarında para tophyarak meydana getirdiği moderjı bir müessesedir, üniversite, iktisat, hukuk, tıp, felsefe fakültelerinden müteşekkildir ve 4000 den fazla talebesi vardır.
Üniversite binası tıpkı bir fabrika binasına benziyor. Güya binayı yapan mimar. Beethoven'in beşine! senfonisini, yaptığı binanın üslûbu ile ifada etmek istemiş. Halbuki eserinde güzellik namına bir şey yoktur.
Koridorlar toz toprak İçindedir. Tavanının bazı yerleri delik deşiktir, ve yağmurlu, havalarda burada barınmanın İmkânı yoktur. Binanın ısıtma tesisatı da gayıl muntazamdır. Fakat kütüphaneleri mükemmeldir ve bütün üniversitede herkes vazifesini büyük bir gayretle, âdeta ihtirasla başarmağa çalışıyor.
Fakülteler biraz fazlaca kalgbnhk-ür. Fakat raslachğım ve sözlerine hayran olduğum talebeler arasında harikulade kafa ve îlklr sahiplerine do tesadüf ettiğimi itiraf etmem İlam».
Profesörlerin bir çoğu De arkadaşlık etmekte bilyük bir gurur duyduğumu iftiharla söyleyebilirim. Hattâ bunların bilgiyi, bilginin kendisi İçin ■evmelerl. bizim lngilterede ilme gösterdiğimiz muhabbetten çok daha fazladır. Onların belki bizden eksik olan tarafları malûmatlarını bizim kadar cemiyete faydalı olabilecek bir şekilde kullanmak temayülünü gös-teremrmeleridir.
Talebeler, çok dar sosyal muhiti olan kimselerden seçilmiştir. Fakat hataları ne olursa olsun, Alman profesörleri ve talebeleri arasında kaldığım müddetçe onları her gün daha fazla takdir etmekten kendim! alamadım.
Bugün bile Almanyada bilginin işgal ettiği mevki, mevkilerin en şereflisidir. Belki bu biraz mübalâğalı olabilir.
Gençliğin durumu karşısında, Alman üniversitesine karşı içimde büyük bir merhamet hissi uyandı. Bu üniversiteyi ıslah etmek, onu sosyal mesuliyet duyguları İle mücehhez bir hale getirmek, bütün esaslarını yeniden tanzim etmek İçin İçimde duyduğum arzu büyüktür. Fakat bunları yaparken bile yine üniversitenin kendi hususi hasletlerini kullanmak lâzımdır. çünkü kendisine mahsus o kadar büyük hususiyetleri vardır İd. bunları görmemek biiy-üfc bir kayıp olacaktır.
üniversitede iken derslerimi İngilizce olarak verirdim. Bütün talebelerim. verdiğim derslerin notlarını İngilizce ve Almanca olarak daha evvelden hazırlamış bir vaziyette sınıra gelirlerdi. Sınıfım 200 kişiden müteşekkildi. Ara sıra kendilerine anlattığım hikâyelerden Ingiliz talebeleri
(lumıuııtıııuıııııunmııuımııtıııııııııudinuınırrımıınumıııııııııırfinnııınımııuiHJiHiııiıiHi
Cfvurehül torununu okşarken soruyor-, Acaba sen sıılfı yüzü görecek misin?
kadar hoşlanırlsrdı. Hattâ bazen saı-fettlğinı gayretlere İngiliz talebelerinden ziyade alâka gösterirlerdi.
Birçok meseleleri hep birlikte münakaşa ederdik. Demokrasi prensipleri. Avropanın birleşmesi, üniversitelerin vazifeleri; asrımızın esas problemleri günlük mevznlarnmzı teşkil ediyordu. Düşüncelerimizde her kesin samimi olduğunu memnuniyetle söy-llyebülrljn. Ve çok geçmeden talebelerimi son derece sevmeye başladım.
Talebelerimin ekserisi açık kalbll, neşeli, haysiyet sahibi ve bir çoğu da harbde esir düşmüş kimselerdi. Bunlardan bir tanesi Dunkerkte, bir diğeri de Gediz'den 100 mil açıkta bir denlzaltıda çalışırken esir düşmüş. Col]oquium talebelerinin dörder kişilik gruplar halinde verdiği partiler, her zaman hatırlıyacağım en zevkli anlardır.
Talebelerim arasında kuvvet ve üstünlük siyasetini güdenler de olurdu. Tabiî içinde bulundukları gilç şartlar altında bu şekilde hareket etmelerini aykırı bulmazdım. Fakat İçlerinde Nazi görüşlü, yahut ihtilâlci İtikatlara sahip bir tanesine tesadüf etmedim.
Bir sal erinçle de komünistliğe karşı gösterdikleri alâka beni hayrete düşürdü. Umumiyetle talebelerin hepsi memleketlerinden çıkıp, dış âlemi tetkik etmek için büyük bir arzu göstermektedir. Bu hususta ben de bütün kalbimle onlarla beraberim,
Konferanslarım, Avrupa medeniyetinin sosyal ve siyasi İnkişafı hakkında seri derslerden İbaretti, öyle zannediyorum k! Avrupanın müşterek medeniyetini taklbeden gerek kız gerek erkek talebelerim kendilerini tekrar o medeniyetin kucağında hissettiler. Alman gençliğinin bu vaziyetini de gördükten sonra, bur.dan böyle Cologne şehrinin iki veçhesini dalmj beraber hahrlıyacağım.
şehrin yansı, yani şimdi büyük katedralin bulunduğu taraf, Romalılardan kalma âbidelerle doludur. Harb esnasında sığmaklar İçin yapılanı kazıjarda, Bakiis'e alt bütün moza-pklar meydana çıkmıştır, Harbin sü-yük tahribatına rağmen, bugün ;eh-rto fevkalâde bir güzelliği vardır. Kiliselerini tekrar tekrar ziyaret etmek. Rhin sahillerindeki Altenberg mabedini seyre da] inak, göllerin arasına sıkışmış Marla Losch manastırına gitmek, papazların İlâhilerini dinlemek insana asırlar yadigârı Avrupa medeniyetini bir daha hatırlatıyor.
— The Times Weck\]/,den —■
| Halkevleri - Kurumlar
İC Beyazıt ç.E.K. kongresinin tehiri — 30. 4. 948 de yapılacağı fjân olunan kolumuz 947 yılı kongresinin görülen lüzum özerine 3. 5. 948 pazartesi saat 21 e talik olunduğunu muhterem üyelerimize bl|dirldz.
Lady Kelli’nin yeni konferansı (Baş tarafı 3 üncü sahi]ede) lngilterede
Bu sadece bir tek fabrikadır, fakat beni cidden hayran bıraktı. Şimdi de sizi kendi memleketime götürerek, orada sosyal yardımlaşma hakkında sarfettlğlmlz gayretlerden bahsedeceğim.
îngilterede şehir işlerinin ehemmiyeti bakiciyle kavranmış olduğundan, sosyal kalkınma işlerine hizmet bir nnane ha]lne gelmiş bulunmakladır. Kadınların çoğu fıtreten bu gibi hizmetlere daha müsait bir yaradılışta olduklarından, kendilerinden daha talihsiz ve düşkün olanlara karşı dalma bir yardıma hazır bulunmalar» da pek tabiidir.
Bu teşekküllerin her biri kanunlarla bağlı ve ekseriya hükümet yardımı ile ayakta durmakta olduğundan, Türklyede kolaylıkla tatbiki İmkânı olması İtibariyle bilhassa Ikl tanesin! efe alarak size onlardan bahsetmeyi uygun buldum. Bu teşekkül-1 lerden birincisi (National Fedcratlon of V/omen's Institues - Kadın Enstitüleri Milli Birliği): diğeri İse harb senelerinde pek yararlı hizmetlerde bulunan ve bugün de harb sonrası meseleleri İle mücadele etmekte olan «Womeh’s Vojuntary Services - Kadın Gönüllü Servisleri) dlr.
Kadın Enstitüleri çok İnsani, demokratik esaslara dayanan, parti ve din İle ilgisi olmıyan köy birlikleridir. Bu birliğe mensup köy kadınlan en az ayda bir kere bir araya gelerek kendilerini İlgilendiren konular üzerinde görüşürler. Bu keyfiyet çok basit gibi görünmekte ise de, îngllteredeki köy hayatı hakkında biraz malûmatı olan insanlar, bunun ne şümullü bir mâna ifade ettiğini, bütün bir milletin ruhunda nasıl bir değişiklik meydana getirdiğini, bu müspet değişikliğin çok derinlere nüfuz ederek yekdiğerine yardım hissinin bütün köy halkının ruhunda naşı] kökleştiğini ve en dağınık çiftliklere kadar yayıldığını kolaylrkla anlarLar. şimdi size İngt]teredeki yetişen ve inkişaf eden bu kadın enstitülerinin İdeolojisini izaha çalışacağım.
Zengin veya fakir, tahsilli veya cahil, basit veya zeki; köydeki kadınların hepsi birbirlerine yardım etmek gayesiyle bîr araya toplanırlar. Her biri senede İkt şillng (yani 118 kuruş) gibi çok küçük bir yardımda bulunurlar ve her biri aynı haklardan ve imkânlardan İstifade ederler.
Görüyorsunuz kİ bu teberru, üzerinde durulmıyacak kadar azdır. Gaye İse mümkün olduğu kadar çok kazanç kaynağı bularak, bu kaynaklardan umumun faydalanmasını sağlamaktır, Bu yalnız paraya İnhisar etmeyip fertlerin fikir ve kabiliyetleri I de esaslı Ye fayda]» birer kaynak olarak telâkki edilmektedir.
Bu faaliyetin kültür sahasında da çok şümullü bir kudreti vardır. Geçen seııe burada Sıhhat Vekâletinin himayesi altında tertiplenen ve doktor Kadri Olcar'm lütfen beni gezdirmiş olduğu çok enteresan bir sergi görmüştüm. Bu sergide teşhir edilen resimler sayesinde Türklyedekl kadınlar gıda maddelerinin hakiki kıymetlerin! öğrenerek çocukların» ve eşlerini ona göre bcsllyebilec eklerdi.
Bu bahis mevzuu etliğim İki teşekkülün tamamen gönüllü ve fahrî mahiyette olduğunu ve başlangıçta hemen hemen hiç bir sermayesi olmadığını belirtmek isterim ve esasen bu bakımdan sîzleri daha fazla alftkadar edeceğini düşündüm, İira görüyorum kl Atatürk rejiminin tesiri altında yeni fikir, yeni İdeoloji ve yeni ümitlerle do]u hamlelerin yapıldığı bu eski ve tarihi Tiirkiyede, tıpkı Ingl]terede olduğu gibi, her sınıf halk arasında bir dostluk, doğruluk; müsamaha ve adalet havası esmektedir. Aynı kolaylık ve İmkânlara malik. olmamakla beraber sîzler de İngUteredeki kadınlar Rİbl kendinizden daha fakir ve düşkün olan kimselere karşı doktor ve avukatları kıskandıracak bir şefkat ve dostluk gösteriyorsunuz. Kendinizden dahn bedbaht bulduğunuz insanlara karşı çok müsamaha İle hareket ediyorsunuz, Atallirkün Türkiye halkını nura kavuşturan büyük ıslahatının pek çoğu bıı doğruluk ve eşitlik ruhu esası üzerine temelini kurmuştur.
Y c.rdımsevenler Cemiyeti
Sefire bundan sonra Yardım Sevenler Cemiyetinden bahsederek bu cemiyetin faaliyetlerinin yukarıda bahsedilen ruhun şahsi bir İfadesi olduğunu. Cemiyet tarafından idare edilen Ankaradakl dört müesseseyl ziyaret ettiği zaman çok mütehassis olduğunu söylemiş ve demiştir kl; Bıı çeşit müesseseler İn Türklyede 310 tane olduğunu duymak beni çok müte-
Ingiliz filimlerinde rol alan yabancı yıldızlar
F ransadan gidenlerin başında Michele Morgan ve Edıvige Feuillere vardır. Hollivııttan da bir çok yıldız geliyor
Clande Ralns Cary Gra.nt Frederick M öreli
lngilterede filim çevirecek artistlerden bazıları
fll'C/lCie morgun zaıınge reuıuere ıııyrıu ocryınan
İngiliz sinemacılığında yer alan yeni ve manalı bir gelişme de, halen çevrilmekte olan fılim-lerde roî aian yabancı artistlerin gittikçe fazlalaşmasıdır. Meselâ., İleri gelen HoUywood yıldızlarının. İngrid Bergmau, Orson Wel-les, Frederick March, Geoıge Sanders, Gary Grant, Claude Ralns, David Nisen gibi yıldızların günün birinde Inglltereye gelip filim çevirecekleri kimin aklına gelirdi.. Michele Morgan ve Edwidge Feuillere gibi şöhretli Fransız artistleri de bu cümledendir.
Michele Morgan, Carol Reed'in yeni bir lilünlnde, sir Ralph Rl-chardson'la birlikte baş rolü almış ve filim tamamlanmıştır. Geçen yıl «Odd Man out» filimi-nl yaratan Carol Reed, yılın en iyi rejisörü ilân edilmişti. «Kaybolan hayal» adlı yeni filim, s!r Alexander Korda’nm firmasında, Chepperton stüdyolarında çevrilmiştir.
Michele Morgan’ı takiben1, geçenlerde Edwldge Feuillere de In-glltereye gelmiş ve «Two Cities» şirketinin «Kadın düşmanı» filini inde baş rolü almıştır. Bu filimde Edwidge Feuiliere’in partneri. şöhretli yıldız Stevart Gran ger’dir. Michele Morgan ve Ecl-wldge Feuillere Fransadan Ingil-tereye gelen son artistler değildir. Bundan bir müddet evvel Büyük Britanya halkı. İkinci Dünya Harbi sırasında îngiltereyl vatan ittihaz eden Françolse Rosay'i yeniden karşılamak zevkine nail lıassls etti. Bunların hepsi de Yardım , Sevenler Cemiyeti tarafından İdare edilmekle imiş.
Bu cemiyet gençlere ve yaşlılara sulh, saadet; sağlık ve bilgi vermek gayesiyle kanatlarını daha çok geniş sahalara germclldlr. Yaptığım iki ziyaretle gördüklerime hayran olduğumu İfade etmek İsterim. I
yolarda. H. G. Wells*in eserinden sinemaya Eric AmbJer tarafından adapte edilen «Candan arkadaşlar» çevrilmektedir.
Filîm, bu arada «Oliver Tvist» 1 bitiren David Leaıı tarafından İdare edilmekte, baş kadm rolünü Ann Todd oynamaktadır.
Yakında Hollyvood’dan gelecek olan Geoıge Sanders, Sorner-set Maugham'ın «O zaman ve simdi.» adiı romanından adapte edilen filîmde »Sezar Borgîa» ran rolünü eymyacak ve aynı filîmde Trevor Houard, Machiavel rolünü yapacaktır. George Saıı dersi takiben Frederick March da yakında İngiltereye gelecektir. Marclı'ı gayet enteresan bir rolde. Christoph Cclomb olarak göreceğiz. Raphae! Sabatini’nin aynı adlı eserinden adapte edilen filim renkli olarak çevrilecektir.
Shepperton'daki Korda stüdyo-lariyle îslevortlı stüdyolarında da bir Amerikan «istilâsı» beklenilmektedir. Gerek Hollyvoo.i va gerek lngilterede büyük bir şöhret kazanan. İngiliz yıldızı David Nisen. Anthony Kiranûns'in büyük ve renkli tarihî füimîntja «Prens Şarla da ovnadığı baş rolü bitirmiş ve Ilollyvood’a dönmüştür. Fakat yakında İngiltere'deki yeii Orson Welles tarafından alınacak ve Welles*î «Cyrana de Bergerac» rolünde görecc-Uz.'
Gary Grant da Carol Reed'in İlk çevireceği «Şeytan bayılıyor^ adlı komedide baş rolü, oynamayı kabul etmiştir. Ve nihayet Kally(-’ vood’un en büyük ve en sevilen artistlerinden İngrid Bergm Ja bu yaz İngiltereye gelecek ve venll teşekkül eden Transatlantic kunt panyasmm «Hattı üstüva edil Aliminde oynıyacaktu'. Şi.ket,; Alfred Hitchcock ve S’ ’.ney. E-ernstein tarafından kuruimn^J tur. Filim tabiatlylc Alfred tchcock tarafından idare edile^ çektir.
olmuştur. Françolse Rosay yeniden Eaiıng stüdyolarında çalışmakta olup, «Ölü âşıklar dansı» renkli Aliminde baş rolü almıştır. Koenjgsmark faciasına ait olan bu filimde Steıvart Granger, Flora Robson, Joan Greenvood vs Frederick Valk gibi tanınmış artistlerin de rolü olup, rejisör Basil Dearden’dir.
Londraya gelen diğer bir Fran slz artist, Mila Parely’e, Gains-borouglı’un «Kar ile örtülü» fl-llmin.de mühim bir rol ayrılmıştır. Aynı filimde Mlla'nın diğer bir vatandaşı, Marcel Dalio da oynamaktadır.
lngilterede çalışan AvrupalI artistlerden bahsederken, Jean Plerre Aumont'u zikretmemiz lâzımdır. Aumont, Norman Glns-bııry'nln meşhur piyesinden alınma ve Columbia British şirketi tarafından çevirtilen «îlk centilmen» adlı filimde baş rolü almıştır. Filim, rejisör Cavalcanti tarafından ha zırlan maktadır.
«Fııga’a due vocl» adlı bir İtalyan operetinden Ttvo CiU.es tarafından adapte edilen filimin baş rolü İtalyan tenoru Nino Martini tarafından oynanmaktadır.
♦Sizinle bir gece» adı alt m da çevrilen bu filimde Nlno Martini’ nln partneri Palricla Roc’dur. Rejisörlüğü Terence Young yapmaktadır. İtalya yakında Ingllte-reye bir numaralı beyaz perde güzelini, Valentlna Cortese'yı de gönderecek ve İtalyan yıldızı, Associated British’fn «Cam dağı» Aliminde, Mlchael DenLson ve Dulcle Gray’le birlikte rol alacaktır.
Hollywood'dan İlk gelen Claude Ralns olmuş ve Rains, o zaman «Sezar ve Kleopatra» Aliminde Sezar olmuştu. Bu seferki gelişinde, Londra hava alanında uçaktan İndikten henüz 12 saat geçmeden, Pine.vood stüdyolarm-Ida İse başlamıştır. Simdi bu stüd-
Sahile «
H A M
80 Nisan 1949
HER AKŞAM BİR HİKÂYE
Manikürcü kız
Frank il» çocukluğumuzdan beri ilgsttuk. Liseyi bitirdikten sonra o, tıp jaklU leşine ben de hukuk fakültesine yazıldık. Derslerimiz bizi çek İşgal et lifti İçin nadiren görüşüyorduk.
|j Sonra beklenmedik bir tikim hâilseler beni tahsilimi terk etmeğe ve İr bankaya girerek dostlarımdan ıı-akiaşnmğa mecbur etti. Geçen gün f banktan mektup alınca çek sevln-[lm. O. birbirimizi hiç göremediğimiz kİ sene esnasında beni hiç unutmamış tdu&unu, tıp fakültesinden dlploma-
1 im aldığını bildiriyor ve eski hStıra-Srımi’i İhya İçin evine davet edlyor-lû.
•. Ertesi gün ziyaretine güt lın. Beni büyük bir samimiyetle kabul etti, ku-caklıyarak odasına götürdü, ciltlenmiş kıymetli kitaplarla dolu kütüpiıa peşin l gösterdikten sonra ilâve elti, fi — Sana talebe iken parça parça sa fyn aldığım ve son zamanlarda ekledi film başka bir şeyde göstereceğim defti ve büyük bir dolabın kapısını aça-ftk üstü bezle örtülü ve bir çiviye â-fllınış olan bir İnsan İskeletini gösterdikten sonra bana dönerek sordu:
—Nasıl buluyorsun Joe? Fakat kuğum sana ne oluyor? Çehren blrden-ptr» saraTdı. Ben seni bu kadar kor-tak bilmiyordum. Bu ânl değişikliğin »e’ıeblnl bana söylesene...
Harap va bitkin ona bakıyordum. Beni anlıyabllecek biricik dostum o (dİ. derdimi niçin, ona dökmlyeylm? Boğazım tıkanıyor, hıçkırmağa hazır bulunuyordum.
mahTum edeli t a o zaman
MAHKEME KORİDORLARINDA:
Kedinin bacağını ayıramadığım için cezamı çekiyorum I
— Belki sana anlatacağım hikâyeden üzülürsün. Zaten o vakadan beri |ki yıla yakın bir zaman geçti diye ke İteledim,
Frank, koltuğunu, benimkinin yanına sürdü, elimi avuçtan içine alarak:
— Seni dinliyorum Joe dedi.
Onunla göz göze gelmemek İçin başımı önüme eğdim ve anlatmağa baş ladım:
— Tahsilimi terkederek başka bir işe girdiğimi hatırlıyorsun. O zamanlarda hemen hemen birbirimizi görmüyorduk. O tarihte Ethel İle tesadüfen tanışmıştım. Ethel. büyük bir Kuvaför salonunda manikürcü İdi. o-nu sevdim. O da kalbinin bütün kuv-Vetile beni sevdi.
Tabii bir takım hayırhahlar, bu mü nasebetlml aileme bildirmeği ihm3İ et Kediler. Bu yüzden ailemle aram a-fcüdı. Annemin naslhatlarlnl, babamın tehditleri takip etti. Onlar, Ethslln. İçtimai vaziyetimize uygtın bir kız olmadığını, benimle evlenmek İçin ağlarına düşürmek İstediğini İddia ediyorlardı. çünkü Ethel bir gün babamın büyük mirasına konacağımı bl-
Hyormuş da onun İçin benimle evlenmek İstiyorum. Bu dedi koduların bir kulacımdan girip öbür kulağımdan çıktığını sana söylemeğe hacet yok sanırıjn. Ethel! tılâırasiya seviyor, o-nun da beni gıllügişsiz sevdiğini biliyordum.
Babamla annem, nas’hat ra tehditlerle yola gclmlyeccğlmt anlayınca büyük vasıtalara baş vurdular, bana verdikleri cep harçlısını kestiler vo manikürcü kızla evlendiğim takdirde bent mirasından da çeklerini söylediler.
hukuk fakültesini terketnıeğe ve hayatımı kazanmak İçin bir bankaya girmeğe mecbur oldum. Ethel ile İki odalı küçük bir daire klralıyarek mesut yaşamağa başladık.
Fakat İkinci ayda ağır bir hastalığa tutuldum, Bankanın doktoru Eatül-re» teşhisini koydu. Hekim olduğun için bu hastalığın na belâlı bir dert v» tedavisi ne büyük masraflara mütevakkıf olduğunu bilirsin. Hastalığım* esnasında hiç bir İhtimam ve tedaviden malırum kalmadım. Ethel» buka-dar çok parayı nereden bulduğunu soruyordum. O da gül Ümslyerek bu paralan kendisini öz kın ntbl Söven teyzesinden borçlandığı cevabını veriyordu. Bu sözlerine İnanıyordum.
Nihayet iyileştim ve yeniden İslen» devam etmeğe başladım. Fakat İÜ lıaTCa sonra başıma büyük felâket gel dt. Sevgili Ethellml bir kaç gün aü-ren bir verem krizi neticesinde ebediyen kaybettim.
Bonsuz v» darjn ye!» v» kederimi tahmin ödersin. Fakat asi| fecll şu kİ. Ethel kollarımın arasında can vermezden evvel ölümünü, üniversite teşrih laborotuvarina haber vermemi benden rica etti. Fedakâr ve sadık sevgilim, hastalığım esnasında tedavim» muktazl parayı bulmak İçin ö-lümünden sonra cesedini teşrih labo ratuvanna satmıştı. Demek güzel ve mütenasip vücudu, teşrih dersleri İçin mermer masa üzerinde parçalanacaktı. Hikâyemin bu noktasına geldiğim zaman hınkırıklar beni boğdu.
Beni dinleyen Frank yavaş yavaş yerinden kalktı, İskeleti, ber. il» örttükten sonra yanıma dönerek:
— Atfedersin Joe! Basma gelen fa-Ijketl bilmiyordum diye —— — — Sesi hazin maceramı dinlerken duyduğu heyecan v» teessürden kısılmıştı
Arkadaşımın af talebine cevap vermeksizin başımı salladım. Dolaptaki İskelet, beni alt üst etmiş, kalbimin kanayan yarasını deşmlştl.
Çeviren: A. Hilâli
Altlı üstlü işçi için demir karyola satın alınacaktır Eubank İstanbul Şubesinden:
Bankamız ihtiyacı İçin 200 çift altlı üstlü İşçi İçin demir karyola »atın alınacaktır.
Taliplerin en geç 3^5/948 pazartesi saat 17 yo kadar tekliflerini kapalı zarfla Bankamız holündeki teklif kutusuna atmaları.
Şartname her gün satın alma servisinden temin edilebilir.
Banka İhaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir.
(5372)
İstanbul Jandarma Sa. Al. Km. Başkanlığından:
İstanbul Sirkeci J. Eşya anbannda bulunan (20 - 40) ton Jcöhne eşya makina aynı yerdeki eski J. konak binası İçinde kurulmak şartlyle açık eksiltme suretlle dittlrilecektlr. îhaie 7.5.948 Cuma günü saat 15 de Taksimde J. Müfettişlik binası İçindeki komisyonumuzda yapılacaktır. Muhammen bedeli beher kilosu (12) kuruştan (4800) lira İlk teminat (360) liradır. Şartname her gün komisyonda görülebilir. İsteklilerin belli gün ve saatte komisyonumuzda hazır bulunmaları. (5289)'
Nahide hanım sarışın, orta boylu, tombul tbmbul, yirmi beş yaşlarında bir kadın, tyi giyinmiş, tuvaleti de yerinde. Ceza mahkemeleri koridorunun köşesinde çakır gözlerini süzerek karşısındaki yaşlı hanımla telâşlı telâşlı konuşuyor:
— Dell misin, anneciğim? Ayaklanma büe kapansa gene bakmam o maskaranın yüzüne. Sen hiç merak etmel Hele şu dâvayı bitirelim, ondan sonra yapacağımı ben bilirim.
Annesi olduğu anlaşılan yaşlı hanım kirplkslz gözlerini kırpıştırarak nezleli, kart sesle:
— Yapılacak şey bel» zaten. Arzuhali dayayıp boşanma istl-yeceğiz. Bundan soma o herifle dünyalarda oturtmam seni, is-tanbulda koca kıtlığı mı var? Koynu koltuğu dolu bir adamla baş göz olursun da hem sen İyi günler görürsün, hem do ben Ahir ömrümde rahat bir nefes alınm.
Yanlarına yaklaştık, Nahide hanım gayri memnun bakışlarla bizi süzerek yan döndü. Anne3İ dikkatle yüzümüze baktıktan sonra sordu:
— Evlâdım! Siz buraların İşlerinden anlar mısınız?
— Hangi İşleri soruyorsunuz, hanım tej’ze?
— Şey, canım. Hani şu kavga, gürültü İşleri vardır ya.
Nahidz lıanım hiddetle annesinin koluna dürterek homurdandı:
— Sus, anne! önüne gelene anla t mas ana.
— Dur, kızım. Sen benim İşime karışma. Derdini söylemiyen, derman bulamaz.
Bize döndü:
— Ev halini bilirsiniz ya. kavga, gürültü eksik olmaz. Bizim ev de gece gündüz cehennem gibi. Gürültüsüz, patırdısız günümüz geçmiyor.
Karşıda duran adamı çenesinin ucüe işaret etti:
— Baksanıza şunun suratına! Yılan gibi herif. Şunun girdiği evde dirlik, düzenlik olur mu?
— O adam sizin damadınız mı?
— Olmaz olsun. Damat dedim, başıma taç ettim. Hem de iç güveysi aldım. Kızımın İdaresi sayesinde bir kaç ay güller gibi geçindiler. Velâkln ondan sonra gürültüler başladı. Gece gündüz, hâşâ meclisten dışarı, köpekler gibi hırlaşıyoruz.
— Hırlaşmanızın sebebi nedir, hanım teyze?
— Ne olacak? Eve barka bakmıyor ki herif, «Siz fazla masraf ediyorsunuz, benim kazandığım para yetişmiyor» diye başımızın etini yiyor. (Oğlum! Ev dediğin böyledir. Sırasına göre masirlf olur. Bizim fazla masarifimiz de yok. Ne bulsak yiyoruz. Kazancın elvermiyorsa adam ol da daha fazla kazan. Elâlem nasıl kazanıyor?» diyorum. Fena mı söylüyorum?
— İnsan keyfi İstediği kadar ‘ para kazanamaz M, hanım teyze.!
— Neden kazanamıyormuş?j Adam olsa pek âlâ kazanır. Birim karşımızda oturan Hurşlt bey tıkır tıkır kazanıyor. Karısının altına otomobil bile çekti. Biz
bunlardan da vazgeçtik. Gel gelelim, damat olacak alçak herif bu sefer İşi büsbütün azıttı, yoldan çıktı.
— Yaaal.. Çapkınlığa mı başladı?
— Etmediği halt kalmıyor ki. Akşamlan hava kararmadan eve girmiyor. Gelirken doğru yollan bırakıyor, arka sokaklarda dolaşıyor. Demek kİ bir takıntısı var. Söylüyorum ya, yoldan çıktı herif.
— Bunun İçin mİ kavga ettiniz?
— Dün gece gena kapıdan girer girmez; «Artık sizden bıktım. Sizin yüzünüzden evin yolunu bile şaşırdım» diye ileri geri lâf etmeğe başlayınca blztaı da canımıza tak dedi. Kızım o kadar üzüldü İd; «Ben buna tahammül edemem artık. Deh olacağım» diye hüngür hüngür ağhyarak yerinden fırladı, zeytinyağı şişesini kaptığı gibi alçak herifin kafasına fırlattı.
— Vayyyl İşi azıttınız, döğüş ettiniz desene.
— Şişenin ucu hafifçe kafasına dokununca herif birdenbire alevlenmez mil «Vay, demek beni öldürmeğe kastettiniz?» diyerek kızcağızın üzerine saldırınca benim de tahammülüm kesildi.
— İkiniz bir olup damat beyi hakladınız mı?
— Allah seni İnandırsın kİ hiç de fena niyetim yoktu. Ben kızımı kurtarmak isterken aptal herifin yüzü gözü biraz çizilmiş, kafasından da toplu İğne başı kadar kan damlacığı sızmış. Utanmadan kalkmış da; «Beni doğ-düler» diye bizden şevkacı olmuş. Acaba bu işten biz töhmet» düşer iniyiz?
— Orasını hâkim bilir, hanım teyze.
Damat beyle konuştuk. Başı sarılı, yüzünün bir kaç yerine de pamuk yapıştırılmış.
— Geçmiş olsun, bayıml Evde kavga ettiniz, Öyle mİ?
— Öyle oldu. Zaten kavgasız günümüz geçmiyordu, fakat bu sefer İşi büsbütün azıttılar. Her ay kazandığım İki yüz elli lirayı götürüp avuçlarına koyuyorum, gene yaranamıyorum. Bu para yirmi gün bile yetişmiyor.
— Onlar da senden şikâyetçi. «Yoldan çıktı» diyorlar.
Damat bey acı acı gülümsiye-rek kalktı, mahkeme salonuna giderken:
— Evet, dedi. Doğru söylüyorlar. Bakkala çakkala o kadar borç ettiler M, eve gelip giderken herifler yolumu kesiyorlar. Onlardan kurtulmak İçin arka sokaklardan dolaşıyorum.
— Hoş gör, bayım. İç güveyliği kolay değildir.
— Evet.. İlk geca kedinin bacağını ayıramadığım lcln cezamı çekiyorum,
Ce. Re.
Bir liraya bir apart-ıman sahibi olmak ister misiniz? O halde İstanbul Gazeteciler Cemiyetinin Eşya piyangosundan bir bilet alınız. Bütün piyango bayilerinde ve posta şubelerinde vardır.
İmparatorun enfiye kutusu
AŞK VE ZABITA ROMANI
Yazan: John D. Carr Tercüme eden: VA-NÛ
— Tefrika No. 28- --
Kactelı, tabakta sarsıldı; içkinin bir Jtıs-mı yere döküldü. Genç kız, el çantasını ve siyah eldivenlerini kavradı; içts&anın üzerine bir on franklık attık Can sonra sırtını dönüp koşarcasına yala çıktı. Doktor, ayakta, onun gidişine bakıyordu. Gözlerinde hayret yardı.
Belediye reisi, alçak sesle bir küfllr »avurdu.
. — Umumî yerlerde böyle şeyler ko-Jftuçanın Allah belâsını versin! Bu kız, bayatı Janlce Lawes‘tlr,
VII.
Anneler! bayan Helena Lawe«!
. — Ne saçma şey bunlar, Janlce’ci-glnıl — dedi. — 8en, sapıtmışsın!
ı. Kaışında , çay masasının öte taralında. Ben dayı şaşkın bir ifâda Ha Oturmuş. av köpeğinin kulaklarını ok fiâyıp duruyordu.
Janlce, alçak sesi», fakat annesine Ipınlyet vermek lstlyen bir sükûnla.
cevap vardl:
— Hayır, ben sapıtmadım. Hayal mayal de görmedim. (Eldivenlerini çıkardı.) Rüyayı hakikat sanmak da âdetim, değildir, işte size haber verîyo rum... (Stslnl yükseltti; müstakbel yengesine doğru taktıysa da. onunla gös göze gelmedi.) Gelip Eve’l tevkif edecekler.
Helena, gözlerini kırpıştırıp duruyordu.
— Peki ama niçin? — diye eordu.
— Çünkll, sevgili anneciğim, onu mücrim zannediyorlar.
Helena. içini çekti:
— Manasızlık bu kadar olur.
Hayret ve dehşet İçinde bir sükût hüküm sürdü.
Eve, kendi kendine, böyle bir şeyin mümkün olmadığını tekrarlayıp duruyor. Olamaz! Bir saniye bile, vaziyetin böyle bir şekil alacattmı aklın-dan aeclnnemJştL
’ Çay fincanım, mihaniki şekilde İtti. Saadet villâsının salonu, uzun ve genişti. Parkeler İyice cllâlanmışU. Bir tarafın pencereleri Angeş sokağına, diğerleri, evin arkasındaki büyük bahçeye açılıyor. Her şey, her zaman olduğu gibi yeril yerinde. İşte çay ma sesi: işte koyu altın renkli av köpeği: Ben dayıya İri gözlerini kaldırmış; iş te Ben dayı da burada, Orta boylu, şişman, kir «açlan kısa kesilmiş; İfadesi munis ve hayırhah, İşte Belene, İri yan ve sevimli; tık nefes... Beyaz saçları, pembe teniyle tezat teşkil e-dlyor. V» işte Janlce de konuşup duruyor.
Janlce, büyük bir gayret sarf ederek kendin! toparladı ve Evo'e baktı:
— Dinle beni, Evel dilini dudakla-nnda gezdirdi. Jardce'ln ağzı büyük tür; çehresinin geri kalan kısmındaki ahengi bozar.) Biz. tabii, senin bu İşi yapmadığını biliyoruz.
Bunu, özür diler gibi bir İfade İle Söyledi. Eve'e daha fazla bakamadı.
Kelene, söz» haşladı:
—■ Peki ama, onlar,, niçin öyle diyorlar?
Ben dayı tamamladı:
— Niçin şüpheleniyorlar?
Janlc». lsaha# vardı, v» gözlerini,
şöminenin üzerindeki aynaya daldırdı.
— Her halde, sen, o gece e vden çıkmadın değil mİ? Sen, eve, kan İçinde dönmedin değil mİ? Cebinde evinin anahtarı yoktu değil mİ? Sabahlığında da, kırılan enfiye kutusunun akik kıymığı olamaz değü mİ?... Cevap versene, yal
Salonun sükûnu, birdenbire, dayanılmaz bir asabiyet kaplayıverdi. İri av köpeği, biskült istemek için İnildedi. Helena lawes, ahestB hareketleriyle gözlüğünün İnli fini aradı; kılıftan pensesini çıkarıp burnuna taktı. Ağzı, aralık kalıvermlştl.
Huşunetle:
— Rica ederim. Janloe! — dedi.
Janlce, cevap verdi:
— Bütün bu söylediklerimi reisi a ağzından işittim. (BbraCındaliUerln Itlrazlarlyle karşılaşmamak için İsrar ett.) Yemin ederim vallahi, yahu!
Ben dayı, elinin tersiyle pantolonunu silkip blskt» kırıklarını yere attı. Dalgın dalgın, köpeğin kulağını burdu: sonra da cebinden, o vaz geçilmez piposunu çıkardı. Alnında endişe var. Çelik maviliğindeki gözleri, her zaman pek tattı bakışlardır; şimdi bir hayret lfad» ediyorlar. V»
ET ALINACAK
EREGLİ kömürleri işletmesi genel MÜDÜRLÜĞÜNDEN.
İşletmemizin İşçi yemekhanelerinin günlük 2.000 ilâ 24100 kilo alnındaki sığır eti 11» 80 ilâ 120 kilo arasındaki koyun eti İhtiyatlı kapalı zarf usulü II» eksiltmeye çıkarılmıştır.
Şartname:
Zonguldakta: Ereğli kömürleri işletmesi genel müdürlüğünd»a
Ankarada: Etlbank gen®! müdilr lüğün don
trtanbulda: Etlbank İstanbul şubaal müdürlüğünden
Ardahan: Kars; Erzurum ve Sıva» belediye başkanlıklarında Alınabilir.
Eksiltme 21 Mayıs 043 cumartesi günü saat 12 d» yapılacaktır, irkilt va teminatları havi zarfların en geç İhata günü saat 11 e kadar işletmemiz başkâtipliğin» verilmiş olması lâzımdır.
Postada vuku bulacak gecikmeler nazarı İtibara almnuuL
Eksiltmeyo gireceklerin maktuan 23.000 lira muvakkat teminat vermeleri şarttır.
İşletme ldareal ihaleyi dilediğine yapıp yapmamakta aerbestta. (MM»
Vluhtelif mantar satın alınacaktır
Tekel Genel Müdürlüğünden i
Güvenme parası
40 milyon adet rakı jlşest mantarı 43500 fi » » şarap > > 23500
1 » > şampanya ■ » ft.ûöO
i b . Likör b . 90C
1 — Yukarıda müfredatı ya7.ui muhtelif mantar pazarlıkta safin alınacaktır.
2 — Pazarlık 1/8/948 salı gllnü saat 10 d* Kabataşta Tekel Genel Müdürlüğü Malzeme Alım şubesindeki komisyonda yapılacaktır,
3 — Her birinin ayrı ayrı şartname ve numuneleri beş lira mukabilinde her gün sözü gecen şubeden almablllr.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte hizalarında gösterilen güvenme paralarlle v» komisyonda ibraz edilmek üzere kanuni vesaikle birlikte mezkûr komisyona müracaatları İlân olunur.
9 — İdare kısmen veya tamamen veya kısım kısım ayrı ayn taliplere İhalede serbesttir. (5128)
Sivas Valiliğinden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Sivas - ulaş yolunun 0 + 000—40+3M kilometreleri arasında yapılacak yol işidir. Bu İşin keşif bedeli (158520) lira 40 kuruştur.
2 — Eksiltme İT. 5. 043 pazartesi günü saat 15 d» 11 daimi komlıyo-nunda kapalı zarf usulü 11» yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin taliplerin (D 176) Ura 47 kuruşluk muvakkat teminat vermeleri ve vilâyet makamından alınmış ehliyet vesikan İla 948 yılı ticaret odasında kayıtlı olduklarına dair tescili hüviyet varakası ibraz etmeleri lâzımdır.
4 — Eksiltmeye gireceklerin (50000) liralık teahhütl» herhangi bayındırlık inşaatını başarmış olmaları şarttır.
5 —• Ehliyet vesikası alınmak üzere eksiltme gününden üç gün ew»l taliplerin dilekçe İle vaLUlk makamına müracaatları İcabeder. Bu İş» ali keşif evrakı I! daimi komisyonunda her zaman görülebilir.
8 — Teklif sarfları eksiltme günü saat 14 de kadar daimi komisyona verilmiş Olacaktır. Postadaki gecikmeler kabul edilmez. Öân parası T» İhaleden mütevellit masraflar müteahhide aittir. (5484)

Açık eksiltme ilânı
İstanbul Bayındırlık Müdürlüğünden:
1 — Kabataş lisesi rıhtım onanını açık eksiltmeye çıkarılmışta. Kaşif bedeli (24908) Ura (81) luruştur.
Eksiltme S. 5. 943 tarihinde çarşanba günü saat 15 de İstanbul bayındırlık müdürlüğünde toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır,
2 — Bu İşe a» evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme; bayındırlık İşleri. genel husus! ve fenni şartnameleri, keşif hûlâsastyle buna müteferri diğer evrak dairesinde görülecektir.
3 — Eksiltmeye girmek için taliplerin (1874) lira (92) kuruşluk mu-
vakkat teminat yatırdığına dair makbuz İbraz etmesi ve (948) yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olması eksiltme gününden tatil günleri hariç (2) gün evvel vilâyet makamına müracaat •-derek ehliyet vesikası alması va yukarıda İkine! maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair İmzalaması şarttır. (4849)
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — 9120.00 lira keşif bedelli Erzincan şehri hail hazır haritasının alımı İşine yapılan eksiltme sonunda istekli çıkmadığından iş aynı şartlarla 19/4/1948 gününden İtibaren bir ay müddetle pazarlığa çıkarılmıştır.
2 — İstekliler bu sûreye tesadüf eden salı günleri saat 15 te Bayındır-
lık Bakanlığı Yapı ve İmar İşler! Eksiltme komisyonu başkanlığına başvurabilirler. «• *
3 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin usulü dairesinde (1368.00)
liralık kati teminat vermeleri ve bu işi yapabilecek durumda olduklarına dair Bayındırlık Bakanlığından alınmış yeterlik belgesi göstermeleri lâzımdır, (5051)
adamcağız, bu hayretini biraz da utanarak gizlemeğe çabalıyor.
Janlce:
— Donjon otelinin terasındaydım. Bir şey İçmek İçin gitmiştim, — dedi.
Helena. âdeta mihaniki, söylendi:
— Janlce, kızımı Kaç defa tembih ettim sana oralara gitme diye?
— İşte, terasın altında otururken Goron’un sözlerini İşittim. Cürüm pslklkolojls! mevzuunda, İri yan bir doktorla konuşuyordu. Adam İngüls. Tabii, Goron'dan bahsetmiyorum, doktordan bahsediyorum. Fotoğrafını da bir mecmuada görmüştüm. Goron, Eve'ln, o gece, üstü başı kanlı olarak ev robdöşambrına bir akik kıymığı takılmış bulunarak evin» girdiğin! söyledi.
Janlce, gen» hiç kimseye bakmadan konuşmakta devam ediyor, şimdi artık Ek darbenin tesiri geçmiş, onun yerine bir dehşet kaim olmuştu.
— iki şalıltleri var. Yvetteüe Celes-tlna... Onu görmüşler. Poliste de sabahlığı var. Kanlıymış...
Eve Nelll, iskemlesinde dimdik oturuyordu. Görmeksizin, gözlerini Ja-nlco’a dikmişti. Kahkahalar atmek, boğa» dolusu kahkahalar atmak, ken dini tehdit eden, bu fen» sesleri, bu
fena sözleri, böylec», İnleye İnley» boğmak İstiyordu.
Onu cinayetle itham etmek, ha? Bu İtham, şayet, kendisini ta kalbinin ortasından vurmasaydı, cidden komik olurdu- Bir çok cihetlerden ha klkaten de komikti. Fakat Enfiye Kutusunun akik kıymığı hikâyesin» a» demeli? Elbisesin» yapımşu Bunca korkunç saçmalıklar arasında, aıılı-yamadığı tek nokta buydu; ve bu da cidden nahoştu. Bu işi ancak, büyük bir hata, diye İzah edebiUrdL Yahut da onu mahvetmek için seferber olan feleğin, yani bir muzipliği... Canım, onun, polisten ne korkusu olabilir? ihtiyar Lawej babayı öldürmüş olmak töhmetini, kolaylıkla üstünden atabilirdi. Nihayet. Ned Atwood hikâyesini anlatır, onun da bu macerayı tekldetmeslnl kendisinden Istlyebllir-dl.
Böylece kimseyi katletmediğini !•-pat ederdU. Fekat. Nedle geçen mace-rsaını hikâye etmekl...
— Dünyada İşittiğim hikâyelerin en gülüncü budurl — diye haykırdı. Çok rica ederim, biraz müsaade edin de soluk alayım.
Janlca. tekrarladı:
(ArfcdSi tW)
30 Nisan 1943
AKSAM
Sahlfc T
KÜ(MWflH?AIM
1 - IŞ ARAYANLAR TECRÜBELİ BİR DOKTOR — Hulusi hastane,bRnkat mektep, fabrika; sair müesseseler de 4ş aramakladır. Akşamda (A. A) rumuzuna müracaatla
BİR VATANDAŞ — Birinci suni terzi sanat üzerine tahsili ve bilgisi vardır. Ustadır. Makası güzel İki dikişi makinesi vardır. Büyük terzihanelerde veya tüccar terzilerde çalış-nıak İstiyor. Taliplerin Ak-ş anıkla Tersi - İ? rilmuzuna müracaat.
883 —
MUHASİP VB İDARECİ — Ticarethane; inşaat; otel; gazino muha-Blpllğile; İdarecilikte İhtisastı; askerlikle ilişiksiz; eski harflerle okur; yazar; kefil yerebilir; dürüst; kanaatkar ve kimsesiz bir muhasibe İhtiyacı olanların 22550 No. ya telefonla müracaatları. 930 — 2
YALNIZ BİR BAYANIM — BİT bekâr yanında çalışmak İstiyorum. Taşraya da gidebilirim. Müracaat Akşamda Bayan rlimzuuna,
»34 — 1
2 İŞÇİ ARAYANLAR İNGLİZCE, FRANSIZCA. ALMANCA — Üç lisandan Türkçeye Türkçüden bu lisanlara tercümeye hakklle muktedir tecrübeli, ticari muhaberata vâkıf daktilo yazabilen bir mc-nrura ihtiyaç vardır. İsteklilerin Galata P. K. 1235 e bildirmeleri.
«29
FRANSIZCA — İngilizceden Türkçeye; Türkçeden Fransızca, İngilizceye ticari muhaberatı tercüme edecek veya bîr lisanı bilen süratli daktilo yazan bay bayan memur acele aranıyor. Galata Rıhtım caddesi Veli A-lemdar Hanı No. 231. 8-12
TAHSİLAT İŞLERİNDE ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE — Tatmin edici ücretle bay ve bayan memur alınacaktır. Türkiye Okutma Demeği Eyüp Merkez başkanlığına müracaat edilmesi. 888 —
REFAKAT İÇİN BİR BAYAN ARANIYOR — Yalnız bir doktorun muayenehanesinde ve evinde İşlerini yapabilecek ciddi re çalışkan okur yazar bir bayana ihtiyaç vardır. Sirkecide Hamleliye caddesi No. 4. Müracaat: Saat 4 den 0 ya kadar.
888. —
ECZACI BAYAN ARANIYOR — Bratiğl kuvvetli diplomalı eczacı ba-ygn aranıyor. Müracaat Cağaloğlu Nuruosmanlye cad- No. 34 kat 2. Saat 10 - 18 S57 — 1
BAYAN ARANIYOR — Yalnız büroda çalışacak makinede yazabilir olmalıdır. Eski yazıyı bilen tercih edilir. Bahçekapı - Anadolu han No. 11 e müracaat. 808 — 3
ORTAK — Çalışmak üzere Y. mimar. Y. mühendis arkadaş aranmaktadır. (Bebek - Hamam Sok. No. 181 __________________________912 —
MANİFATURA PİYASASINDA Ça-LIŞMIŞ — Tezgâhtar yardımcısı emniyetli bir gence lhtiyç vardır. Ka-hrcıoftlü han No. 8. — 1
YÜKSEK maaş — Diploman «be veya hemşire aranıyor, iştiyetterin (Mğaloğhı Sıhhat Yurduna müracaat! sın. 032 —
ALIM-SATIM (Eşya)
CHRYSLER MARKA — En son model Radyo ve kaloriferli yeni bir araba taşraya azimet dolayıalyle Battıktır. Her gün öğleden evvel 80488 da Muym&zel Pollne. 181 — l
SATILIK — »47 model Ford epor İki kapılı yeşil renkli yeni vaziyette ancak 8000 kilometre yapmış. Gümüş »uyu Kamarot sokak 13/1 garaja.
flATEUK KOTRA — Maktu an 13.0 00 I liraya, üç yataklı har konforu havi bütün malzemesi tamam, on buçuk metre boy ve 30 beygir kuvvetinde] motörlü, Alman yapısı çok güzel bir kotra satılıktır. Müracaat İçin 82478 telefon 880 — 1
ENKAZCILARA — Maçkadnn Akaretlere inen Epor caddesinde Oû İki odalı konağın enkazı satılıktır. Her gün saat on beşten «oma îstsnbul-da Bahçekapı Eczanesinde Salih Necat! yo müracaat. 898 — 1
SATILIK DEMİR ÇATI — 150 metre kare saçlarlle beraber komple olarak acele satılıktır. Müracaat Ca-ğeloğlu Tnkya Garajı. Telefon 32855
800 — 1
TERZİ — Saya; taraç; çanta ve şapka İşleri yapar bir sanatkâr makinesi acele satılıktır. (Kadıköy; Al-tjyol. Telefon caddesi No. 34) Osman lüsta. 828 —
RADYAL MATKAP — 60 nı/m delik deler Hetncr marka yeni vaziyette. Telefon: 23985 933 — 3
SATILIK KAMYONET — 1 tonluk, yeni, henüz 3500 kilometre yapmış 45 modeli (Fort) marka kamyonet ehven flatle satılıktır. İsteklilerin her gün Çarşıkapı Lüleciler cad. Medrese Çıkmazı Pek apartmanı bodrum katma müracaatları.
931 —
SATILIK SPOR OTOMOBİL — Hiç kullanılmamış 947 modeli Otomobil marka spor otomobil 1 satılmaktadır. Perapalaa oteli karşısında Güzel Adana lokantasına müracaat,
zül — 1
ACELE UCUZ SATILIK — Kuyruklu piyano ve yatak oda takımı. Demir kadr İyi halde kuyruklu piyano. Altı parça büyük dolaplı komple modem yatak oda. Adres: Cihangir Kumrulu sokak Yavuz Apt. 9
923 —
SATILIK KAMYON — Diadond markalı 1.1/2 tonluk, tas ha t Beyoğlu No. 178 Tel: «568 »02 —S
SATILIK VİTRİN — Mezeci ve bakkallara yarayan mermerli ve camlı buz dolabı tipinde bir vitrin sattıktır. Müracaat; Beyoğlu Balık-pazan No. 11 004 —2
ACELE SATILIK — 39 model Bulk marka as kullanılmış ve küçük Argo saatiyle taksi Fındıklı Mebusa n cadde No. 81 Bakkal Naci Söyleyen'e.
907 —S
SATILIK DENİZ MOTÖRÜ — İpten takma Penta marka yelken kürek komple Serap İsimli yeni tekne garantili. Çemberiltaş Tavukpazan 84 - 88 Karateciye,______«76 — 4
SAĞLAM KEFALETLE ________ Kiralık
mücelllt makineleri eo cm, motörlü bıçak zımba pllajlle mukavva makinesi dikiş pres. Müracaat Tahtakalo Tomruk Sok. 24 478 —
8ATHJK TENEZZÜH MOTÖRÜ — Avrupa yapısı çam ve fliahun 2 ya-to'dı, kamaralı, radyolu; elektrikli ve rahat aile gezintileri ve İkameti için elverişli. Telefon; 43225 890 —1
40 BEYOİRLİ — Kullanılmış bir Ford marka deniz molörü bütün te-
ferruatlle satılıktır. Z. S. Erim
la tu
47 MODEL — Bonçlyak; Naş; Kreysle no&rka yeni üç otomobilim sa ttıktır, Bankalar Garajına müracaat telefon 42333 021 — 3
47 MODEL — Îîtrapentell Doç ve DölÜka Fort marka, yeni İki otomobilim satılıktır. Bankalar Garajına müracaat: Telefon: 42333. ___________________________«E -1
— Kiralık — Satılık
DİKKAT — Emlâk almak ve «atmak, İpotek yapmak totlyelnere; İtimada şayan fiühûlet Emlâk Zarif Özalp tavassut eder. Beyoğlu Büyük ParmakkBpı köşe başı No. 4 kat 2 Tel: 42398. 18 - 10
DOKUMACILIK ATELYESİ — Tam tefemmttyle ucuz flatle devren sattıktır. Büyük Lânga Beşikçi sokak No. (18)___________________893 — 1
BOŞ TESLİM SATILIK EV — Üsküdar, Çınar eadde.il SetOstü No. 80. Müracaat: İstanbul Çarşı kapı Azak Blnemam karşısında Narin a partime-nı kat 3. 893 — 1
SATILIK — Göztepe İkinci Orta sokak trene, tramvaya beş dakika bir buçuk dönüm üzerinde üç kat müstakil kapılan ayrı üçer odalı terkos kuyu meyva ağaçlan bağı bulunan ev boştesllm edilir. Görmek görüşmek aynı yerde 19 No. ya müracaat.
873 —
MERCANDA KİRALIK BOŞ ATEL-YE — Fincancılar Mahmudiye han No. 1 • müracaat 871 — ı
ACELE BATİLIK KÖŞK — Kartal Maltepeslnln Kartaltepe mevkiinde sahile, Süreyya Plâfına yaklnB42ö m2 ilik çamlıktı, meyva ağaçlı arsa ve üzerine kurulmuş üç katlı yan k£l-glr ev arsasile satılıktır. İsteklilerin Maltepede Sürek Lokantasına müracaatları. 874 — 3
BAKTRKÖYDE — Deniz kenarında gayet büyük gazino kiralıktır. Kefaletle her türlü eşya verilebilir. Adres Tahtakale Tomruk Sok, No. 34
ACELE DEVREN SATILIK — 2 göa-1Ü fltlcfonla yasıhane, tnobllyMllo kl-rahk da olabilir. Bahçekapı Kömürcü sokak No. 9- Tel: 2294ü 870 —
YEŞÜLKÖYDE — Mobilyalı yaslık müstakil kiralık kal 8 oda 1 »afa mutfak halâ taraşa banyo ve telefon bulunur. Müracaat Tahtakale Tomruk Bok. No. 24 879 —
SATILIK — Tenyana 3 ev, *1 i«r odu, oltanda j dükkân köşe başı. Bto-dıköyünde Mühürdar caddesinde Tel: 44274. 199 — 6
DENİZE NAZIR — Asansörlü, kaloriferi (100) ilâ (800) metre karo konforlu aalonlarla muhtelif adette İç İçe tek odalı yazıhaneler kiralıktır. Galata Rıhtım caddesi Veli Alemdar Ran._______________________621 — 7
KÜÇÜKÇAMLIOA — Llbadede 8,5 dönüm bağ, meyvahk. dolaplı kuyusu nhırı İle bir köşk satılıktır. Müracaat: Üsküdar çarşı polis karakolu İttisalinde 71 hanede Hayrl Eydemlre.
470 — 1
BUADİYEDE — tramvay istasyonundan trene kadar elan kısım ile İstasyonun Öbür tarafındaki möfrcz orsalar satılıktır. Görmek, göıüşmek İçin mal sahibine mflacaat telefon 826.17___________________773 — 7
BURGAZDA — 4 dalıe boştesllm kâglr villâ satılıktır. Denize bir dakika, etraf çamlık, bâhçe ortasında. Möblesl İle beraber 30.000 L. Teli: 42898_______________ 835 — 1
BATİLIK EV — Aksaray tramvay caddesinde kâglr iki daire; B oda kon Torlu yüzde 10 gelirli boş teslim; Em-lâkçl İrfan Blllk; Lâleli 218.
___________________________813
DEVREN SATILIK DÜKKÂN — Harbiye civarında tramvay yolunda satılık İşlek tütüncü dükkânı. Müracaat: Tftllmhane Topçular caddesi Klrkor Emlftkçl 4/1._______865
BATİLIK KÂGİR EV — Pazarlıksız 20,000 lira; Kadıköy' Moda caddesi Bademaltı sokak No, 13; tramvaya (i50) metre; beş kat İkişer oda; «parti man tertibi su; hava gazı; elektrik; hamam; çamaşırlık; taraça; küçük bahçe; 3 kat boş teslim (6000) liraya İpotekli; saat 15 ten 18 e kadar mal sahibine; diğer saatlerde aynı sokakta sobacıya müracaatları. Telefon! 42812,________________ 881
SATILIK ARSA — Beyoğlu Hamal-başında ruhsatı çıkmış; temlel yapılmış; çimentosu hazır olarak satılıktır. Müracaat: Tarlabaşı Cad. 145/1 Uğur Emlâk, 860
BEŞİKTAŞ — Tramvay caddesi; denize nazır; etrafı açık beş katlı a-partıman acele satılıktır. Beşiktaş Suat Park Sineması karşısında Beşiktaş Emlâk tş’e müracaait.
857
KİRALIK VİLLÂ — Emlâk bankasının Mecidâyeköyd® yaptığı 37 numaralı bahçeli mükemmel deniz gören e oda banyo ra a balkonlu ev İle müstakil 3 oda ve banyolu kat. Saat 10 - 12 ve 18 - 18 arasında. Gaata: Demlrbağ han İkinci kat No. 10 a müracaat telefon 44418 882 — 4
SULTANAHMET — Tramvay durağın* 80 adım mesafede dört odalı ahşap er satılıktır. Beyoğlu Balo sokak Balo apartnnan 3/1 telefon 49014 887 - 1
DEVREN KİRALIK DÜKKÂN — Eminönü Tahmiste İçinde motör ve transmisyon tesisatı mevcuttur. Böyle yere İhtiyacı olanlarla İş ortaklığı da yapılır. Akşamda 77 rümuzun*.
_________888 —
SATILIK ARSA — Şişlide en havadar bir noktada Hanımoğlu sokağında >1 No. lı cephesi 9. derinlik 22 arsa Battıktır. 8 kat üzerine plânlan hazırdır. Müracaat: Şahin özer 84430 909 — 2
BOSTANCI — İçerenköy asfaltı üzerinde müfreı birer dönümlük on dört parça arsa ucuz flatle satılıktır. Taliplerin Galata KredUIyone han No. 20 ye müracaatları. Telefon: 42201 923 — 2
SATILIK İKİ KÂGİR EV — 18.000 ra 18,000 lira. Fatih tramvayına üç dakika. Köşebaşı, bitişik. Yedi, beş odalı, bahçeli. Ayrıca: çamlıcada Ll-bade’de yedi dönüm tarla: 3000 lira. Fatih Kıztaşı caddesi Î8/1 Hamide.
918 — 5
BO3TANCI — Çatalçeşme Daryol sokağında 13 No. lı köşk acele satılıktır. Bir katta# oda ve konforu haizdir. 725 metre murabbaı meyveli bahçesiyle 23 bin liradır. Görmek için içindeki bekçiye muamelesi için
AN.ADOLUYA NAKİL DOLAYISİY-L3 ACELE SATILIK — UCUZ flatle dokuma makara; yumak; masura R’elyefl. Müracaat Marpuççular; E mlroğlu Çıkman J3/1 Erclyaş Pazarına. 024 — 2
SATILIK EV — Kurguncukta fevkalâde manzaralı denir, kenarına yatan 7 odalı ev satılıktır. Üsküdar Çamlıca caddesi Kuruçeşme 1 numaraya müracaat. 917 — 2
KİRALIK Apt. KATI — 3 oda, konforlu, lüks ejyaslyl® 6-7 aylık kiralıktır. Adres: Çiğli Son istasyon Ha-J sat sokak 40 No,_________708 —
KİRALIK — Beşiktaşta tramvaya 2 dakika bir lüle nezelinde tek bir od* bir b*yan* verilecektir. Pangaltı Bay Sungur sokak 82 No. da bayan Nedimeye mektupla müracaat.
913 — 1
BEYOĞLU — Yenişehir Dereotu sokak 26 No. 8 oda altındaki dükkânla beraber, 4 odası boş teslim ev acele sattıktır. Altındaki berbere «ı(İracaat. eıı _ ı
BATİLIK ARSA — fiultanahmette Ticaret Lisesi karşısında deniz görür 100 metre. Plânı ve inşaat müsaadesi hazır. Müracaat: Çarşı kapı Yeniçeriler caddesi 105 Ses Radyoevi.
910 —
BATİLIK EV — Taksim Şehltmuh-Lar caddesel Pelesenk sokak 10 numaralı kâglr ev sattıktır. Görmek İçin kiracılara; görüşmek İçin 13-14 Telefon: 49382 903 2
SATILIK APAR UMAN — Cihangir Bakraç sokak köşebaşı No. 31 Yüce apartunan 4 kat konforlu. Görmek is tlyenler üçüncü katı görebilirler. Mü-racat Harbiye Kaya sokak 0 No. lı haneye. 938 — 1
CİHANGİRDE KELEPİR ARSA — Cephe 12 metre; derinlik 8.5 metre. Fiati 6400 İra net. Mutavassıt kabul olunmaz. Müracaat: Telefon: 20005 935 — 1
1) ^MÜTEFERRİK
İNGİLİZCE — Amerikada okumuş ve Amerikan mekteplerinde İngilizce öğretmiş bir genç üç ayda Usan öğretir. Akşam «D. S.» rümuzuna müracaat. 8G0 —
BOYA İTHALÂTÇI VE İMALÂTÇILARINA —Boya satışı yapılan bir çarşıdaki işlek dükkânımda boya çeşitlerini masarifsls satmak isteyenler İstanbul posta kutusu 145 adre-. sine yazsınlar. 910 — I
DERS VERİYOR — Orta -Lise talebelerine evierfndo Matematik Fizik - Kimya - İngilizce - Fransızca dersleri verilir. Akşam’da (FJl) rümuzuna müracaat. 8S8 — 2
İNŞAAT YAPTIRACAKLARA — Fenni nezaret İnşaatın sigortasıdır. İnşaatınızı ve projelerinizi yüksek mühendis - mimara yaptırınız. Adresimi alınız. (Bebek - Hamam sokak 16) 014 — 2
ECNEBİ BİR KOLEJİN — Hususi lisan öğretmeni tarafından İngilizce; Fransızca; Almanca dersler. Uygun şartlar, «Bayan H» namına Galata, Okçumusa caddesi 112 yalnız mektupla. 918 — 1
ŞEREFLİ BİR YERDE — Emval! gayri menkuleml İpotek suretiyle 10.000 lira para İsliyorum. Vasıta ka-bulolunmaz, Beyoğlu Tarlabaşı Keresteci sokak 21 No. da İsmail ustaya 925 —
8ATILIK CİNS İNEKLER — Romanya; Polonya; Kırım cinslerinden bakımlı kusursuz beş inek satılıktır. Sirkeci Hamldiyo caddesi No. 48 Tütüncü Salâhaddlne. 929 — 2
KOLEJ MEZUNU BAYAN — En yeni metodlaria İngilizce; Fransızca; Almancadan gençleri ikmal; Avrupa; Amerika İm il İlanlarına süratle hazırlar. Kadıköy Osmanağa Nilzhetcfcndl No. 43. ■ 737 —
LtİKE TAKSİ - SAYFİYE'ye EŞYA NAKLİ = İhtiyaçlarınız İçin lüks taksi emrinize âmade bulunmakladır, Eşyalarınızın sürat ve emniyetle nak 11 İçin da 83002 ye Ahmet Bayman'a telefon ediniz. 854 —
MEKTUPLARINIZI ALDIRINIZ
Gazetemiz İdarehanesin) adres olarak göstermiş olan karUerl-mlzden
Usta Terzi — S.Y.A — Ticaret — Makul — B.T.Z — A.D.D — M.
Ç _ D,S — ZTJ — 77 — namlarına gelen mektupları wa-rahanemirden aldırmaları rica
YÜNLÜ DOKUMACILARA: Şönher çözgü makinesi ve Dokuma tezgâhı gelmiştir.
r. K. 99 - Tel. 43417
Haliç Sanayi Mıntakasında
SATİLIK BÜYÜK ARSA
Eyüp te Bahariye cadderilc sahil arasında dokuz bbı metre murabbaı sathında her türlü fabrika ve sanayi tesisine elverişli büyük arsa satılıktır. Mektupla (P. K. 60 İstanbul) adresine (ARSA) rOmuzu İle müracaat
Devlet Demiryolları ve Limanları işletme Genel idaresi İlânları
ııııuraısnHnmiffliHafflmmıinıiHinınnıınııııııtııııııımifflimiHHHiıtıııııifimııııiHiııııııiHiıııııııııırıımınıııııııııiB
BALAST ALINACAK
Haydarpaşa I cl İşletme Komisyonundan:
Haydarpaşa - Ankara hattı üzerinde Ayvalı durağı civarında kilometre 258-257 deki taş ocağından çıkarılacak 2500 metre mikâbı balast İşi kapalı ı&rf ile eksiltmeye konulmuştur.
Beher metre mikâbı balastın muhammen bedeli 500 beş yüz kuruş ve mecmu muhammen bedeli (12500) on İki bin beş yüz lira olup muvakkat teminatı (937,50) dokuz yüz otuz yedi Lira elli kuruştur. Eksiltme 10. 5. 943 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 16 da Haydarpaşa t cl İşletme komisyonunda yapılacaktır. İsteklilerin kanun gereğince hazırlıyacaklan kapalı zarflarını eksiltmeden bir saat evveline kadar komlsycııa verme'.ırl lâzımdır.
Postadaki geçlkmeler sayılmaz.
Şartnamesi komisyon kaleminden ahnablHr. (5110)

Sizal veya manila cinsi halat alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satmalına Komisyonundan'
1 — Muhtelif eb’atta cem’an 10950 Kg. sizal veya manila cinsi halat kapalı zarf usullyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 55935 lira olup muvakkat teminatı 4046 lira 75 kuruştur,
3 — Şartnameler kcmı'.syoııdtn parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 18 mayıs 1948 salı günü saat 1530 do. Haydarpaşa gar binası dahilindeki Haydarpaşa satın elma komlsylnuuda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 14.30 za kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen oltın. saatten evvel ele geçecek tarzda İadeli taahhüttü olarak posta, ile gönderilmedi. (5568)
Yüksek Denizcilik Okulu Müdürlüğünden:
Muhammen Çoğu Muvakkat flati tutarı teminatı
Çeşidi çoğu Azı Lira Kr. Lira K.-. LlraKr. ______________________________
Kuzu eti 1500 100 Kg. 2 40 3800 GO 270.00 3/5/948 pazartesi
saat : 14
Limon 40000 30000 Ad. — 06 2400 00 180.00 3/5/948 pazartesi
saat : 14.30
1 — 21/4/648 gününde açık eksiltme surette İhalesi mukarrer olup hiç İstekli çıkmayan yukanda yazılı iki kalem eşyanın eksiltme ve ihaleleri on gün uzatılmıştır.
2 — Eksiltmeler yukarıdaki gün. ve saatlerde Yüksek Denizcilik Okulu Müdürlüğünde toplanacak satın alma komisyonunca yapılacaktır. Muvakkat teminat, okuldan alınacak İrsaliye ile İstanbul Yüksek Okullar Saymanlığı veznesine yatırılacaktır. Şartlaşmaları, görmeği arzu edenler müdürlüğüınüz İşlemler şubesi saymanltk servisine müracaat etmelidirler.
3 — isteklilerin 2490 saplı kanunun 2 Te 3. cü maddelerindeki şr.rt-lan haiz ve Ticaret odasının 1948 belgesini almış bulunmaları gereklidir.
(5607)

(Ziraî Kombinalar Daireıi Reisliğinden:)
1 _Mevcut fenni şartnamesine göre teşkilâtımız için 5 adet 30 Kv,
3 adet de 40 Kw. lık olmak üzere 8 adet Dizel Jeneratör grubu teklif mektubu alınmak suretiyle satın alınacaktır.
2 — Bu alım işine üt fenni şartname tstrmbulda Ziraat müdürlüğünden. Ankarada daire reisliği levazım işleri şubesinden temin edilir. |
3 — Buttan vermek İştiyenlerin şartlarını açıkça yazmak suretiyle
verecekleri teklif mektuplarının en geç 20 mayıs 948 gününe kadar dalrtf reisliğine göndermeleri ilân olunur.__ '525S1________________ 1
Açık eksiltme ile linoleum alınacak
Halkah Ziraat okulu Satınalma Komisyonundan:
1 — Okulumuz İçin alınacak yer muşambası ve yol keçesinin ihalesi yapılamadığından eksiltmesi 10 gün müddetle uzatılmıştır. İkinci elrriıt-me 7/5/048 cuma günü satıt 10 da Yüksek okullar Baymanhğında ynpı-lacaktır.
2 — Muşamba işinin tahmin! bedeli 5310 )L-a olup geçici teminat 549 liradır.
3 - Yol keçesi tahmini bedeli İM910 Ura olup geçici teminatı 09 evdir.
4 — Şartname her gün adı geçen saymanlıkta görülebilir.
o — isteklilerin gerekil belcelcrlle belli gün ve aaatle mezkûr ko( ıs-yona gelmeleri. (570&>
Ankara İli Daimî Komisyonu Başkanlığından
Polatlı İlçesindeki eşun durağın sn ikmali İnşası kapalı zarf usulü ilo eksiltmeye çıkarılmıştır.
Tahmin edilen bedeli (38008) lira (33> knruş olup muvakkat lemlnatî (2850) Ura (62) kuruştur. - '
thalc 6. 5. 943 perşembe günii saat 15 de vilâyet konağında il dıdnıİ komisyonunda kapalı zarf usulii ile yapılacaktır.
Talip olanların ticaret odasından aldıkları vesika ve ihaleden üç gütt evvel vilâyet makamına yapacakları müraenat üzerine alacakları bu :çd alt ehliyet yeşlkasiyle kapalı zarflarını 2490 sayılı kanun hükümlerin'' i v-« fikar. 8. 5. 943 perşembe ğiinü saat. ı( de kadar II daimi karnisi û: ju£Ş makbuz karşılığında vermeleri lâzımdır. '1
Bu İşe alt şartname he.- zaman if dnlml komisyonunJn gerilik/ ve parasız alınabilir.
Talip olanların 1! (lalnıl komfsyor.unn mflrac.v - ■ ".in olunur.
}■ lıife b
AKSAM
yetiştiricileri ile
bahçe amatörlerine
2 TIP OLARAK YAPILMIŞTIR âvft Yumuşak
'sakal 'içifT’
WıWıp Sert[ saka! için
| BİR KALİTE EM İYİS
Sayın çiçek ve fidan
TÜRKİYEŞbANKASI
1 HAZİRAN ÇEKİLİŞİNDE BÜYÜK İKRAMİYE:
İSTANBUL-Ja
KÜÇÜKYALI 'Ja
—— BAHÇELİ EV
Çelikleme oylu İle üretmede zorluk çektiğini! çeşldli çiçek re fldanlarınızı 3üratle, kuvvetle ve kolaylıkla. köklendirebilme-nfg, samanımızın zirai sahada en değerli buluşlarından biri olan ve bu deta piyasaya arzedllen.
HORTOMONE’ A
Ressam aranıyor
Anadoluda, İstanbula yakın büyük bir müessesede sulu boya He nebat resimler! yapacak bir ressama İhtiyaç vardır. Angajman iki sene müddetle olup müessesede İkameti İçin bir oda ve dolgun ücret verilecektir, isteklilerin fazla malûmat almak üzere 10 5/948 tarihine kadar Bahçekapı Taş handa 48 n ıımarava' müracaatları._____________(57 00)
«_l . .1.1 II II ■ ■İlil IIIMIMM i ■ ■lılR ıl ■IH" IMB —11 I— .1
Çift gözlü işçi dolabı satın alınacaktır
Etıbank İstanbul Şubesinden:
Bankamız İhtiyacı İçin 209 adet çift gözlü saç İşçi dolabı satın alınacaktır.
Taliplerin en geç 7. 5. 948 cuma güntl saat 17 ye kadar tekliflerini kapalı zarfla bankamız holündeki tekiir kutusuna atmaları.
Şartname her gün satmalına ser viataden temin edilebilir.
Banka ihaleyi kısmen veya tamamen yapıp yapmamakta serbesttir. (58891
İpek paraşüt bezi satışı
Türk Hava Kurumu Genel Merkezi Başkanlığından
1 — Satılacak olan kal'edllmlş ipek paraşüt bezinin 10 adedi çiftli »dedi tekildir.
2 — îhalesl 17 mayıs 948 tarihine rastlayan pazartesi günü S9at 13 de genel merkez binasında yapılacak tır,
3 — Muhammen bedeli 5700 lira geçici teminatı 427,3 liradır.
4 — Şartnamesi gene] merkez ve havacılık dairesi levazım şubelerinde. paraşütler pazartesi ve cumartesi günleri Etlrnesğutta Havacılık dairesi genel müdürlüğü deposunda görülebilir.
5 — Paraşütler teker teker veya partiler halinde açık arttırma 1]» satılacaktır.
6 — Türk hava kurumu İhaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
(5635)
TRASBICAGlNI TECRÜBE fDlN>2
Devlet Ziraat İşletmeleri Kuruntundan: Yalovada kurulu Baltacı Çiftliğinde bulunan: adet Mc Cormik Biçer Bağlar Biçer Bağlara Ait Yedek Parça Motorle Çalışır Hofherr Balya Makinesi
40 Beygir Kuvvetinde Ganz Motörü Çift Taşlı Banko
açık arttırma suretile satışa çıkarılmıştır. Makineler kullanılmıştır. Arttırma 15/5/1948 Cumartesi saat 14 de adı geçen Çiftlikte yapılacaktır. İstekliler makineleri arttırma gününden evvel de verinde görebilirler. ÇlftUk ihaleyi vacıo yapmamakta şerbettir.®
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından:
1947 senesi için ortaklarımıza beher hisse itibariyle verilmesi ortaklar gene! kurulunca kararlaştırılan l lira safi kâr payının: bankamız şubelerinin. bulunduğu yerlerde şubelerimizce va bulunmadığı yerlerde de TC. Ziraat bankası şube ve ajanslarınca 29 nisan Î948 gününden itibaren 17 numaralı kupon mukabilinde dağıtılmasına başlandığı Hân olunur. (5738)
SATILIK BAKIR ŞAHMERDAN’)
120 santim kutrunda yuvarlak levha çıkaracak kabiliyette, 10 bey- I gir takatında motörü. her tesisatı noksansız, çalışır vaziyette bir ı aakır çahmerdonı satılıktır. Talilerin Beyazıt, Bakırcılarda, 53 No.ya] müracaatlar».
RADYOLARI
Tabii ses güzelliği; zarafet ve hassasiyetiyle her yerde şöhret kazanmıştır.
TAKSİTLE SATIŞ YERLERİ Nur mağazası: Bankalar C. 54 Sirkeci; Hamldlye Caddesi 24 -Çarşıkapı Tramvay Caddesi Gû-■ leryüz Müessesesl.
Türkiye umumi Depoziterl ’ MEHMED ve ALİ KERMEN ve KARDEŞLERİ Suitanhamam, Mesadet Han No. 2. Telefon: 24296.
Ofise! Makineleri
4çln 9 ûded mücedded lâstik levha ehven Hatla şahlıktır.
İngiliz malı. 100x105 c-m ebadı ndadır. PK. 2304. Beyoğlu -Telefon: 41670,
LOKMAN HEKiVİ
(Dr, HAFIZ CEMAL)
Dahiliye mütehasiBi Divanyolu 104 Muayene saatleri Pazar hariç her gün 2* - 5 Tel: 23398
İstanbul asliye 3 İnci hukuk yargıçlığından: 948'57
Sava Kemençecioğlu tarafından da vali Şişil Biiyükdere caddesinde Zln-clrllkuyu mükerrer D sayıda (Sava köşkü civarında) Yorgl Elftgözoğlu aleyhine açılan tescil davasında davalı ninen yapılan davetiyeye rağmen gelmediğinden hakkında gıyap karan verilmiş ve duruşma günü olarak 31. 5. 948 saat 14.30 tayin edilmiş ve talik keyfiyetinin 15 gün müddetle llânen tebliğine karar verilmiş olduğundan mezkûr gün ve saatte mahkemede hazır bulunmanız veya bir vekil göndermeniz aksi takdirde gıyabınızda muhakemeye devamla karar verileceği tebliğ makamına kaim olmak üzere İlân olunur.
Bayındırlık Bakanlığından:
1 —* 28. 4. 1948 tarihinde saat on altıda eksiltmesi yapılacağı Hân edilmiş bulunan Elâzığ - Van hattı sekizinci kısma alt birim flat cetvellerinde bazı değişiklikler yapılmasına zaruret hasıl olduğundan evvelce yapılan ilânlar yok sayılmış ve bu İş 17 mayıs 1949 tarihin» rastlayan pazartesi günü saat on altıda yeniden eksllttneya konulmuştur.
2 — Bu İşin tahmin edilen bedeli 4-850.000 liradır.
3 — Oeçic! teminatı 1S3.250 liradır.
4 — Sözleşme projesi, eksiltme şartlaşması, takeometr» plân v» profili, birim flat cetveli; fenni; özel; aplikasyon; telgraf hattı; sondaj fenni şartlaşmaları He Bayındırlık işleri genel şartlaşması; 91 numaralı malzeme tipinden toplanan bir takım eksiltme evrakı 50 lira karşılığında Denılryollar İnşaat dairesinden tedarik olunabilir.
Ancak evvelce bu eksiltme evrakını aatın almış olanlar Demiryolu İnşaat dairesine yazı İle müracaat ederek eski eksiltme evrakını vermek suretlylo yenisini parasız olarak alabilirler.
5 — İsteklilerin bu İşin teknik öneminde bir İşi iyi surette başardığını veya İdare veya denetlediğini ispata yarar belgeleriyle birlikte İhale gününden en az tatil günleri hariç- üç gün evvel yazı 11® Bakanlığa baş vurarak bu eksiltmeye girmek İçin ehliyet belgesi almaları ve bu belgeyi teklif zarflarına koymaları şarttır.
6 — Bu eksiltmeye girecek olanlar 2490 sayılı arttırma, eksiltme ve
ihale kanunu İle eksiltme şartnamesi gereğince vermeğe mecbur oldukları evrak ve vesaiki mezkûr kanun ve eksiltme şartnamesinin tarlfatı dairesinde hftzıriıyacakları teklif zarflarını 17. S. 1948 pazartesi günü saat on beşe kadar numaralı makbuz mukabilinde eksiltme komisyonu başkanlığına vermiş olomaları lâzımdır. (3379)
Maliye Bakanlığından:
Yapılacak onarım: Tarım Bakanlığı binasında
Keşif bedeli: (24490.25) Ura
Geçici teminat; (1836.77) lira.
Ekslitme nıahaill v» tarihi: 14/6'948 cuma günü sut 25 de Maliye Bakanlığı MIHI Emlâk Genel Müdürlüğünde: açık eksiltme 70111e.
Şartname mezkûr mahalden bedeli mukabilinde alınabilir.
Eksiltmeye iştirak etmek İsteyenlerin bu lŞ için Bayındırlık Bakanlığından alacakları ehliyet belgelerini komisyona İbraz etmeleri şarttır. (5114)

Devlet Orman İşletmesi Adana Müdürlüğünden:
1 — İşletmemla KaraisalI bölgesi pos rampalarında mevcut 18570 adede denk 2014'752 metreküp Adana çeşidi çam ve 3799 adede denk 409/ 666 metreküp çam amlajı kerestesi 5 parti halinde 20.4.948 den itibaren on glln müddetle arttırmalı «atışa konmuştur.
2 — Açık arttırma 75.948 cuma günü saat ıo da KaraisalI bölge şefliği binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Beher metre
küp kerestenin tahmini bedeli 110 lira amla&Jlığın 60 Uradır. Her parti İçin % 7.5 geçişi teminat alınır.
3 — Bu işe alt şartname Orman Genel Müdürlüğünde Mersin. Antalya, Antakya, Diyarbakır İşletme müdürtüklertle Gaziantep. Tarsus. Pozantı bölge şefliklerinde görülebilir.
4 — İstekUler teminat paralarını bir gün evvel yatırarak belli gün vt
ve muayyen saatte müsolt evrak ve teminat makbuzlaril® komisyona müracaatları. 5458
İstanbul a3jiye altıncı hukuk yar* sıçtığından: 947/1916
Davacı Yeşllköyde İstanbul caddesinde 9/8 No. lu evde Fosten Prlvlley-co tarafından davalı karısı Yeşllköyde İstanbul caddesinde 6/8 No. lu evde Marlya Tltkay aleyhine açılan boşanma davasının yapılan yargılaması sonunda davalının yukarıda gösterilen ikametgâhı terkettlğl ve şimdiki oturduğu yerin belli olmadığından bu davaya ait biitiln tebliğlerin llânen yapılmış olmasından ötürü tarafların boşanmalarına dair verilen 7. 4. 943 T. ve 947/523 karar sayılı hükmün de llânen tebliğine karar verilerek ilâmın bir nüshasını tebliğ yerine geçmek üzere mahkeme divanhanesine talik edilmiş olduğundan ijân tarihinden itibaren 15 gün içinde yargıtay yoluna müracaat edilmediği takdirde hükmün kesinleşeceği İlân olunur.
İstanbul Sıhhî Kurumlar Arttırma ve Eksiltme Komisyonundan:
Kinin, komprime ve ampulleri imalâthanesi ihtiyacı olan 7 ton sat D.D.T, kapalı zarf usullyle eksiltmeye konulmuştur.
1 — Eksiltme 12 mayıs 948 çarşamba günü saat 15 do Cağaloğlan-dakl Sağlık ve S.Y.M. lüğü binasında toplanan sıhhi kurumlu komisyonunca yapılacaktır.
2 — Muhammen bedeli: Beher kilo saf D.D.T. 850 kuruştan olmak üzere 45,501» liradır.
3 — İ]k teminatı: 3413 liradır.
4 — İstekliler bu İşe alt şartnameyi çalışma günlerinde komisyonda görebilirler.
5 — İsteklilerin cari seneye alt ticaret odası vesikası *'« 2490 sayılı kanunda yazılı belgeler ve bu İşe ye ter İlk teminat makbuz veya banka mektubu Olduğu halde teklifi havi kapalı zarflarını ekalltme saatinden bir saat evveline kadar makbuz mu kabilinde komisyona vermeleri.
6 — Postada vaki gecikmeler kabul olunmaz. (5340)
Beyoğlu Erkek Lisesi Satmalına Komisyonundan:
1 _ Beyoğlu Erkek lisesinin on arımı açık eksiltmeye çıkarılmıştır. Keşif bedeli (2499J lira 25 kuruştur. ■
Eksiltme 7 mayıs 1948 tarihinde cuma günü saat 15 de Beyoğlunda Liseler Saymanlığında toplanacak komisyon tarafından yapılacaktır.
2 — Bu İşe alt evrak şunlardır: Mukavele, eksiltme, bayındırlık işleri genel hususi ve fenni şartnameleri proje keşif hülâsaslyle buna mü-teferrl diğer evrak okulda görülecektir.
3 — Eksll-meye iştirak etmek İçin taliplerin (187) lira (45) kuruşluk muvakkat teminat yatırdığına dair makbuz ibraz etmesi ve 948 yılında ticaret odasında kaydı bulunduğuna dair belgeyi hâmil olmsaı eksiltme gününden tatil günleri hariç C3> gün evvel vilâyet makamını müracaal ederek ehliyet vesLkası alması ve yukarıda 2 inci maddede yazılan evrakı görüp kabul ettiğine dair imzalaması şarttır.
4 — Ticaret veya esnaf odası aldat makbuzları belge yerine geçmez.
(5262
Zayi — Senbenova kız orta okulundan aldığım 50631 numaralı pasoyu kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Bededen terbiyesi öğretmeni alınacak
Sümerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları Müessesesl Ereğli Bez Fabrikası Müdürlüğünden:
Fabrikamız barem içi beden terbiyesi öğretmenliğine Gazi Terbiye Enstitüsü Beden Terbiyesi kısmından mezun veya bu işlerde çalışmış tecrübeli bir beden terbiyesi öğretmeni alınacaktır.
Taliplerden Gazi Terbiye Enstitüsü mezunu olanlar tercih edilecektir. Kabul edilenlere barem İntibaklarına göre aylık ücret verilecektir.
Gazi Terbiye Enstitüsü Beden Terbiyesi kısmından mezun olmayan talipler 3859 sayılı kanun hükümlerine göre imtihana tabi tutulacaktır.
Taliplerin en geç 10. 5. 948 günü akşamına kadar müdürlüğümüze müracaat etmeleri İlân olunur.
Talipler dilekçelerine:
X — şimdiye kadar çalıştıkları yerlerden aldıkları, bonservis suretlerini
2 — Tahsil vesikası Örneğini,
3 — NüfuB cüzdanı örneğini,
4 — Birer vesikalık fotoğraflarını, ekllyeceklerdlr.
İstanbul muhitine yakın bölgelerdeki talipler muayyen günde h-Unbulda Bahçeknpı Sümer hanında Sümerbank İplik vo Dokuma Fabrikaları müessesesl zat İşleri müdürlüğüne ve fabrikamız muhitindeki talipler Ereğli Bez fabrikası müdürlüğüne müracaatları ilân olunur. (3706)
Van 11 Jandarma Komutanlığından:
1 — Jandarma İhtiyacı için Vandaıı Hakkâri, Beytüşşebap, Yüksekova ve şemdlnllye taşınacak (269) ton erzak ve eşya taşımı kapalı zarfla eksiltmeye konulmuştur.
2 — 17 mayıs 943 pazartesi gilaft saat 15 de Van II J. K. lığındaki komisyonda yapılacaktır. Bu taşımı için tahmin edilen bedel 80450 lira olup geçici teminatı ise 4533 lira 75 kuruştur.
3 — Buna alt şartname her gün Van îj J. K. lığında görülebilir.
3 ■ isteklilerin gösterilen giln saat 14 de kadar kanuni vesikalarla
mektuplarını komisyona vermiş olmaları İlin olunur. (5491)
Kadıköy Vakıflar Müdürlüğü İlânları
Muhammen kıymeti Ura Krş.
tik teminatı Lira Kr«
Üsküdar İcadlye mahallesinin eski orta yeni orta parçacı sokağında eski ve yeni 7 kapı sayılı 350, 29 metre kare arsanın tamamı 747 42
Yukarıda yazılı vakıf arsa 27 . 4. 948 gününden İtibaren
pazarlıkla satılacaktır. İsteklilerin hüviyet ciızdanlarlvle müracaatları.
(5616>
38 M
bir ay içinde

Comments (0)