Çarşamba
12
MAYIS
IMS
Onbirind Yıl
’ No. 3315
İdare; Nuruosnıaniye No. 17 Tel adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: 20705
ABONE Türkiye Senelik nco • aylık 1500 3 aylık »00
BEDELİ
Ecnebi
İ400
W)0 iooo
Kr.
)
)
1 aylık 300 )
Kr.
)
)
)
SAYISI
HER (
YER DP
10
KÜRU'I
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFiiYiZ
• • • ’ __ 1 •



*/VW
Her Gün



Dünkü Grup toplantısında Müfritler gayelerini açığa vurdu
s

&
Yeni Seçim Tasarısı Hakkında C. H. P. Grupunda
rh u
7^






sakana
r)
&

• .
JİSl 'L K-


fl
/A
El



(

') fÂft


1

ı'
t


tV/*’/?/


ar



- *4 “.iirAtov


T


*1


/


karşı
• f
ı \ 1


7/W? • ■ ( U f

.7 } V.
Faik Öztrak ve Süreyya Örgeevren Hükümetin Demokratlara hoş görünmek için daima tâvizler verdiğinden şikâyetle bu gidişle neticenin ne olacağını sert bir lisanla sordular..
’( »•
an bu şekilde hareket
w.


'■ "• ■
•i ■' İ''; -u
Celâl Bayar,karşılayıcılart arasında ve konuşurken.

f *• ‘
* \ •r.
'aT *

e







( .5








r






1 ’


r.
4
Örgeevren! «Hükümet programını okuduğu saman bu şekilde hareket edeceğini bildirmemişti. Hu hâdiseler anlaşmazlık doğurmuştur» dedi
Ankara: 11 (Hususi) — C. H. P. Meclis Grupu bugün saat 15 de Şemseddin Günaltayın başkanlığında toplanmıştır, öğrendiğimize göre, toplantı gündeminde seçim suçlarının tâbi olacağı yargılama usulü vardır.
Oturum açıldığı zaman söz alan Başbakan Haşan Saka içişleri komisyonunda meselenin incelendiği sırada seçim suçlarının yargılama usulüne dair komisyonla mutabık kalınarak, hükümetçe bir formülün hazırlanacağı kararlaştırıldı. Ancak bu formülün henüz hazırlanmadığını, önümüzdeki günlerde yeni memurin muhakemat kanunu tasarısının Gnıpa arzolunacağını adlî mürakab*5 vf seçim suçlarının ve kanunda bazı hükümler konula cağını söyliyerek müzakerenin ö-nümüzdeki haftaya talikini istedi:
Faik Öztıakın hücumu
Söz alan Faik öztrak hükümetin Demokrat Partiye hoş görünmek için daima tavizler vermekle meşgul olduğunu, partiye karşı bir sempati yaratmağa çalıştığını, Hürriyet Misakının tahakkukuna Demokrat Partiden daha çok uğraştığını, şiddetli bir lisanla söyliyerek hükümete karşı ağır hücum larda bulundu.
Nilıud Erim Hükümeti müdafaa ediyor...
Bunu müteakib söz alan Nilıad Erim, istenilen tadilâtın Demokrasiye uygun olduğunu, hükümetin attığı bu adımların yerinde dahilde ve hariçte iyi tesirler bıraktığını, eğer Demokrasiye devam edilecek-ıDevamı Sa., 5; Sü.. 1 de)
Müfritler yine Baş mı kaldırıyor

r
Bir müddettir siner gibi oturmuş olan müfritler yine bir hareket ve canlılık göstermeğe başlamış bulunuyorlar. İç ve dış durumda ne gibi bir ferahlık ve aydınlık gördüler ki partizanlık dolab-larını tekrar döndürmeğe çalışıyorlar?


Süreyya örgecvreu, Şefik Tugay, Faik öztrak
1
fazla
biyasette yüzünden gön Halbuki o yaptığı fenalık-
kabi-
■ ki gündür, An karadan ge-(I ten haberler. Halk Parti-® sinin müfrit elemanlarının yine faaliyete başlamış bulunduklarını haber veriyor, itidali temsil eden Fikret Sılay yerine Satır getirilecekmiş!
Müfritler Receb Peker kabinesile en büyük denemeyi yapmışlar ve en ke)in bir hezimete uğramışlardı. Meşhur (*) Eylül kararlarının yükü altından yurd hâlâ yakasını siyi rama m ıştır. Hayat pahalılığı o uğursuz karar yüzün ren gün geçtikçe artmıştır. Yalnız bu hâtıra, Peker kombinezonuna girmiş olanları bir daha o uğursuz karar rek mahiyettedir, nenin memlekete
İar bundan ibaret de değildi. Bir Atıf İnan’ın o heyet İçinde beslenmiş ve neşvünema bulmuş olması ebedi bir sııkut darbesi olmak ieab ederdi.
Biz ötedenberi bu sütunlarda şıı kanaati izhar etmekten hali kalma ılık ki. Demokrasi gelişmesi diye tekrarladığımız palavralar sırf lâf ta kalmakta \e fiiliyatta, toptancı hk zamanından nıüdevver bütün kanunlar ayni kudreti muhafaza etmektedirler. Bu yüzden de her hangi bir gün selim akli kaybetmiş bir hizib ve bir kabine en şiddetli ve ürkütücü tedbirlere baş vurabilir. Meselâ yürürlükte olan matbuat kanutfile hükümet istese her hangi bir tenkide imkân bile vermez. Hükümet hakkında sui-»annı davet edecek neşriyat kisve-m altında her hangi bir yazıyı neş reden gazeteyi en ağır cezalara çarptırabilir. Şimdi bunu yapmıyorsa bir müsamaha \e lütuf olarak yapmıyor yapmak istemiyor. Yarın Arslanlar, Kaplanlar, Satırlar, Kılıçlar ve Baltalar bir araya gelerek bir yıldırma rejimi açmak isterlerse öyle bir teşebbüs İçin icaheden bütün alât ve edevat ellerde hazırdır. Dünya basın hürriyeti konferansına delege gönderdik. Orada güzel nutuklar irad ettik. Geniş vaidlerde bulunduk. Fakat hâlâ yurdumuzda hâkim olan kanun Mussolinlnln faşist kanununun daha ağırlaştırılmış şekildir. Bunu değiştireceğimiz bîr yıldır söyleniyor. Fakat incelemeler bir türlü sona erip cidden Demokratik fDevamı Sa., 3; Sü., 4 de)

Mübarek Regaib gecesi
13-14 Mayıs 1948 tarihine ve Recebi Şerifin 4—5 İne mu sadif perşembe akşamı (Cuma gecesi) mübarek Leylej Rega jb olduğu İlân olunur.
Istanbu] Müftüsü
Rusya, Amerika ile
anlaşmak istedi
Amerika ise “Boşuna çene çalmak tasavvurunda değil,,
— Birleşik Ame
islâbına matuf
dair
İki memleket, karşılıklı notalarında, siy( s derinde değişiklik yapmak niyetinde olmadıklarını bildirliler
Londra: 11 (AP)
riğa ı)e Sovyetjer Birliği arasında kİ münasebetlerin görüşmeler yapılabileceğine haberler bugün Avrupada şimdiki
■ soğuk harbin barış yolu He njha yetlc-nebileceği hulusunda ümitlere yol açmıştır,
Rusyamn. iki devlet arasında mevcut anlaşmazlıkları hal için müzakereye girişmek arzusunda ol duğuna dair Moskova radyosunun yayım butun dünya memleketleri İçin bir sürpriz teşkil etmiştir ,
Rusya ve Filistin
*
O
Rusya, Filistinde kurulacak Yahudi devletini tanıyacak
Amman: 11 (A.A.) — A. F. P. Filistinde harekette bulunan bütün Arab ordularının yüksek baş komutanlığı kral Abdullah tarafından ifa edilecektir. Kral Faruk tarafından özel olarak kabul edilen Ürdün Dışişleri Bakanının Aramana avdetini müteakib Arab temsil-(Devamı Sa., 5; Sü., S de)
Ilk tepki ümit]e karışık bir ferah lık hissi olmakla beraber, yine de müzakerelerin neticesi hakkında (Devamı Sa.f 5: Sil., 6 dal
Dünkü büyük yangın
Mercanda dün dört mağaza kül oldu
Yangında kası*’ olup olmadığı araştırılıyor, iar
4
800 bin lir

Dün sabahki yangından bu görünüş (yazısı 3 üncüde)
Amerikanın Cenublu Demokratları tarafından
Truman, anayasayı linç e t m e k le itham olu n u y o r


Bayar, Mareşal in yeni Partiye gireceğine ihtimal vermiyor
• —
D. P. Genel Başkanı dedi ki: “Haklarımız adlî bakımdan teminat altına alınmadıkça seçimlere iştirak etmemek kararındayız..,, i Pazar günü Eskişehire bağ-h Çifteler D. P. Bucağının yıl-, dönümü münasebetile Sakarya J basında yapılan toplantıda bir I ııutuk irad eden D. P. Genel i Başkanı Celâl Bayar, dün sa -l bah beraberlerinde Refik Kor-l aitan olduğu halde şehrimize Z gelmiş, tezahüratla karşılanmış z tır.
J Celâl Bayar, Haydarpaşa ga \ rında trenden iner inmez, ken-l dişini karşılayanlar tarafından l (Dağbaşını Duman almış» m ar Z ( Devamı Sa., S; Su., 3 aeı
f
Yeni partiye karşı sinsi hücumlar
II
Kenan ön r Lu ları, deli saçması d.ye vasıflandın}' r ve ti n kandıracak ıınkâ a
WalUce, kendi partisinin hâlâ disiplinli değilse bile Acaba bu siyaset adamı eski arkadaşlarından nin sözcüsü Torn Conally’nin sözüne inanmak lâzım gelirse, A-merikan Cumhuneisı Truman anayasayı Jinç etmeği gaye bi-
TRUMAhi’ın caniyâne şeyleri sevdiğini hiç zannetmiyoruz. Bununla beraber, cenublu demokrat j^rtisi-
müdavim âzalarındandır. niye ayrılmıyor?
len bir zihniyetin ateşli taraftandır. Şüblıe yok ki Truman, tatil gecelerini Missisipi ve Geor-( Devamı SaM 4; Sü, ti (ia)
rhane kaçkınları»! bile ıhib olmadığını belirtiyor
Dünkü Son Posta» gazete sinde yeni kurulacak parti etrafında neşredilen ve asılsız olduğu yazılış tarzından bile belli olan garib bir haberde kumculardan Kenan Önerin 'Yalnız Vatan İçin» ismindeki bir partiye giderek o partinin ret ettiği ve istifade etmek riimekte idi.
Dün bu hususta kendisine müracaat ettiğimiz profesör Kenan Öner bir muharririmize şunları söylemiştir:
— Zihniyet ve maksadı ıDevamı Sa., 5, Sü., 2 de)

Donanmaya katılan yeni denizaltılar
liderini ziya-programından istediği bıldi-
Tahdîş - i- Ezhan,, ölçüsü
t
Kenan önci
İzmir: 11 (A.A,) — Birleşik Amerikanın Türkiyeye yaptığı askeri yardımın deniz tertibine dahil olan ve Amerikan filosunda Uss Chub* Uss Bluebach» . Uss Boarfish ■) ve • Uss Brill » isimlerini taşıyan dört denizaltı bu sabah 9 da filoya kumanda eden deniz Albayı Mosleyin bayrağım taşıyan bir açık deniz destroyerinin refakatinde tam s» (Devamı Sa., i; Sü., 4 de)
İlim ve irfan âleminin büyük kaybı
---o--
Hamamı zade İhsan vefat etti..
Edebiyat ve irfan âlemimiz çok değerli ve emektar bir uzvunu daha kaybetmiş, şair ve öğretmen İhsan Hammami, evvelki gün sabaha karşı bir kriz neticesinde hayata gözlerini kapamıştır.
Bir gün Yüksek Ekonomi ve Ticaret Okulunda bir kriz geçiren İhsan Hammami, derhal evine nak ledilmiş, bütün tedavilere rağmen kurtıılamıyarak vefat etmiştir.
Çok zarif, duygulu ve nükteli şiirlerde, dil ve edebiyata dair büyük emek mahsulü çok vâkıfane tetkikler ile tanınmış olan İhsan Hamami 1300 de Trabzonda doğmuştur. Trabzon eşraf nidan Ham-mami zade Hafız Ahmod efendinin oğl udiyi’.
(Devamı Sa,t 5: Sü.t 1 de)
AKVİMDEN BİR YAPRAK
oçcnlerde bütün gazetelerde Başbakan yardımcısı Faik Ah med Barutçunun Ankarada gazetecilerle yaptığı " 2^
hususi bir görüşme don bahsettiler. Her- __ kese o malûmdur kİ sayın Başbakan yardımcısı hal ve vaziyeti daima iyi gören, vakıalar aleyhde de olsa onları güzel tefsir eden eyimser bir devlet adamıdır. Bu görüşün bir kıymet ve ohemmiyeti olduğuna ve bununla muttasıl bir meziyet teşkil eyle dıgine de şübhe yoktur. Yalnız politika müstesna... Hususi hayatta İnsana In-şiran veren bu hal, siyasetto bir noksan teşkil eder. Böylo düşünen bir hükûmot:
• Sal kcbtî-i umurunu bahr-i tevekküle Aç bâdbân-ı- himmeti yan gel de zevka bak der ve artık hiç bir şoye ehemmiyet vermez. Hükümette İş gören rical, vaziyeti daima endişenâk görüp tetik üstünde duranlardır. Nitekim eski kabine böyle mütekayyiz bir halde bulunsaydı 7 Eylül kararlarını alır mı I-
I ULUNAY j
(1
dı? Buğday ihracını yapar mı idi? Memleket bugünkü hale düşer mi idi? Anıma denecek ki... «7 Eylül kararla-rından no çıktı? Hayatı ucuzlatacaktık ... Şöyle gitti, böyle gel-
di... Ucuzluk olmadı... Fakat bugün pahalılığa alıştık; o kadar sıkıntı çekmiyoruz!»
Bu da bir fikirdir.
Bııftday işi için de denecek ki... «Buğday İhraç edildi... Sanki no oldu? Bugün arpa yiyoruz... Arpa da Allahın bir nimeti değil mi?... Lezzeti hoşa gitmedi ise dün ihraç ettiğimiz buğ dayı bugün idhal öderiz... Olur Telâşınız no?»
Mes’elo böylo bitse... Hor şey da gider. Fakat buna muhatab
İar yoktur pişkinliğe golomiyorlar.
Faik Ahmod Barutçu, ekmek sıkıntısı olmadığını iddia eden tek hükümet adamıdır. Bu kanaate bütün kuvveti ilo sarılmıştır. No muhalif partinin seyahatlerinde rastlıyarak vesaiki İle ortaya koyduğu vakıalar, ne milletvekillerinin kürsüden gösterdik-(Lütfen sayfayı çeviriniz)
biter.
yolun • olan-
SAYFA: X
——

OkUYUCU
YO
ki
Yazan: Profesör Kenan Öner
— 71 —
Diğer perakende adaylara aid İki liste ise gerek aday adlan 'e gerekse hizalarındaki oy mikdan ayni kaleuıdon çıkmış, fakat Demokrat ve O. H. P. cedvellerindeki yazıdan teınamen baijka bir yan ile yazılmıştır. Bu neticeye göre isimlerin yazdınldığı oy adetlerinin de bilâlıara doldurulduğa kanaati tahassul etmiştir.
3) 15 numaralı-sandık zaptı, elimde movcud suretine katiyyen uymamaktadır. Bunda Demokrat- Parti adaylarının lıemen lıer birinden yüzer sayı eksiltilerek C. H. P. adaylarına ilâve edilmiş olduğunu gördüğümden bu zaptın da değiştirilmiş olduğu kanaati tahakkuk etmiştir.
4 — 16 ve 17 numaralı sandık tasnif zabıttan keza üçüncü maddede bildirdiğim veçhiledir. Şöyle ki, tasnif zabıtlâh müşahitlerimizin komlnıasına rağmen huzurlarında kısmen yapılmış, diğer kısmı ise ya-cılnııyarak komisyon başkanınm evine götürülmüştür. Yazılajı kısmınla bile tahrifat yapılmaktan çekiniinıediği zabıtların tetkikinden kolayca anlaşılır. Demokrat listesinin yüzler hanesindeki (2) rakamı silinmiş ve yerine (1) rakamıma konulmuş olduğu biriz olarak görülmektedir. Binııetiee silinen bu yüz rakamları seyyanen C. II. P. adaylarına ilâve edilmiştir.
5) 41 numaralı sandığın tasnif zabtında ise, Demokrat adaylarının oylarına büyük mikdarda dokuuuluıayıp C. H. P. adaylarına seyyanen yüzer oy ilâve edilmiştir.
Netice olarak bu zabıtların kısmen iyi ellerde kalması sebebi ile doku ııulnıadığı, bir kısmıma ise fena ellerde değiştirildiği kanaati itası) olduğundan keyfiyeti bildiririm.

Eminönü müteşebbis heyetine merbut Sultanhamam merkez ocağından mumaileyh Safa Kılıç kaymakamlığa yazılan dilekçenin bu sureti ile birlikte kurulumuza yazdığı 23 temmuz 946 tarihli yazısında da kanaatlerini şu suretle bildiriyordu;
Partimizi tembihm, Eminönü seçim kurulundaki meşlıudatım .şu suretle arzolunur:
1) Otuz sandığa aid zarflar huzurumda açılmış, bunlardan Alemdar nahiyesine aid olsularda hiç bir hile görülmemiştir.
2) Beyazıt nahiyesi zabıtları başladıkta, bunların ancak beşini ta-kib ettim. Zira bu zabıtlar tamamen değiştirilmiş bulunuyordu. Sureti nıelfuf dilekçe partimiz namına seçim kurulu başkanlığına verilmiştir.
3) Eminönü ııımtakasına aid 78 sandığın zabıtları tetkik edildikte bir kısmında ehemmiyetsiz değişiklikler görülmüş ise de 33 adedinde büyük tahrifat yapılmış oldıığıı anlaşılmıştır.
Şöyle ki:
51 numaralı sandık oy zabtı, Demokratlardan 9 adaydan yüzer eksiltilerek Tlalk Partisi adaylarına ilâve edilmiştir.
52 numaralı sandık oy zabtı, Halk Partisi adaylarına seyyanen ellişer oy ilâve edilmiştir.
53 numaralı sandık zabtı. Demokrat adaylardan 9120 eksiltilerek Halk Partisi adaylarına fazlası 1 e ilâve edilmiştir.
54 numaralı sandık zabtı, Mareşalden yüz, Dayardan 300, sairlerinden dörder yüz eksiltilerek Halk Partisi adaylarına dört yüzer oy ilâve edilmiştir.
55 numaralı sandık oy zabtı, Demokrat Parti adaylarının bir kısmından iki yüzer oy eksiltilerek Halk Partisi adaylarının bir kısmına dört yüzer oy ilâve edilmiştir.
57 numaralı sandık oy zabtı. 56 numaralı gibi dörder yüz eksiltilerek Halkçılara ilâve olunmuştur. (Zabıttaki başkanın imzası olup olmadığının tetkiki lâzımdır. Zira sandık başkam bizce dürüst adam olarak maruftur).
5G numaralı sandık oy zabtı. Demokrat adaylardan dörder yüz oy eksiltilerek Halk Partisi adaylarına aynen ilâve edilmiştir.
58 numaralı sandık oy zabtı, ikişer y üz oy Demokrat ııamzedleriıı-den alınıp Halk na-mzedleriae- ilâve edilmiştir.
59 numaralı sandık oy zabtı, yüzer adet Demokrat adaylarından alınıp C. H. P. adaylarına ilâve edilmiştir.
G0 numaralı sandık oy zabtı. Demokrat adaylarından üçer ve dörder yüz oy eksiltilerek C. H. P. adaylarına ilâve edilmiştir.
61 numaralı sandık oy zabtı. 60 numaralıda olduğu gibi ikişer, üçer yüz eksiltilerek C. H. P. ye-ilâve edilmiştir.
63 numaralı sandık oy zabtı, Demokratlardan yüzer eksiltilerek C. H. P. adaylarına yüzer ve ikişer yüz oy ilâve edilmiştir.
64 numaralı sandık oy zabtı, Demokratlardan yüzer eksiltilerek C. H. P. adaylarına ilâve edilmiştir.
65 numaralı sandık oy zabtı. Demokratlardan yüzer ve iki yüzer eksiltilerek C. H. P. adaydanua ilâve edilmiştir.
70 numaralı sandık oy zabtı. Demokratlardan ikişer yüz oy eksiltilerek C. H. P adaylarına ilâve edilmiştir.
67 numaralı saotkk oy zabtı, Demokratlardan kısmen yüzer ov eksiltiIerek«C. H. P. adaylarına ilâve edilmiştir.
__________________________ ___ - (Devamı var)
Emeklilik kanun tasarısı emeklilere bir “Tasa,, oldu
Okuyucularımızdan Hüseyin Vılınaz gönderdiği mektubunda diyor ki:
«— Biz. emeklilerin çektikleri açlık sefaleti karşısında tasarıyı rötuş ve tıraş yapan kırın vicdanları luıla sızlamıyor mu?... Milletvekilleri soru ile çok önemli günlerini go çirccekleriııe emekli tasarısını bir an evvel Meclise getirip çıkarsalar dalıa büyük ve unutulmaz bir vazife yapmış olacaklardır.
Yaktile sadrâzamın birisi bir komisyon kurmuş ve çık mıyacak işleri de komisyona havale ellermiş, llülâsa komisyonda olanların karınları tok adamlardır. Kendi İşleri ne gelen kanunlar Üç günde çıkar biz emekliler vatana on lardan fazla hizmetimiz vardır. Onlardan çok fazla mü-nevver vo bilgiye sahibiz mil letvckillerinin yarısı emeklidir. Müteessir olduğumuz nokta bıınlarrn alâka göstermemelidir.
Milletvekilleri yine yakında tatil yaparak yorgunlukla nnı dinlendirmek isUyecek-lordir.
Şu tasan nerede ise ve han gi gayya kuyusunda ise oraya vicdanlı bir el uzansın da çıkarsın bizleri sefaletten kur farsın.
Küçük Bebek Dereîçi 12 No. da mâliyeden emekli Hüseyin Y ılmaz
Tekel idaresi mesaî tevziinde adalet gözetmyor mu?,
Tekel memurlarının hepsine Nisandan itibaren fazla mesai verileceği lıakkındakı yazınız bilumum memur ve müstahdemin üzeriude sevinç uyandırmıştı, ten itibaren beye mesai ger şubelerin ıncınurlanna da verilmesi hakkında bugüne kadar iyi bir îş'arda bulunulmamıştır.
öteki şubelerin de vazifole ri mesaiyi İstilzam edecek mahiyette bulunmasına rağmen ayni idare ve çatı altındaki memurlardan bir kısmının faydalanarak diğerlerinin lıayat şartlarının ağırlığı altında kıvrandırılınası haksızlığı mucib olduğu gibi ikilik ihdasını da intaç ettiğinden mesaînin Tekel mensub-larının hepsine teşmili hakkında gazetenizin tavassutta bulunmasını rica ederiz.
12 MAYIS
r K N f
I
r •
Gümrükteki mallar'

siir’atle çekiliyor

• O
Önce idhabne müsaade verilmeyen malların yurda idhalî kararlaştırılınca, gümrük antrepolarının sür’atle tahliyesine başlandı
Gemilerde fazla volcu iaşınmıyacak -----------—Q —
Gemilerin alabilecekleri azami yolcu miktarı beynelmilel esaslına göre tesbit edilecek
L
I
J


^TAKViMbElN
1YAPRAK
ı
“Taıdîş
‘•aştaraîi 1 iut-ide)
leri ahlat ve kaçon ekmekten tmun bu babdaki iınanma sekte vermemiştir.
Ekmek sıkıntın yoktur, sçhk yoktur, hele açlıktan öl8n triç yoktnr vesselam!
Öyle amma değerli devlet adamı, gazetecilerle yaptığı mülakatta hem bun ları söylüyor, hem de sözün »eliminden Amerikadan satın alman buğdaylardan dokuz bin ton buğdayın yakında geleceğini çıtlatıyor.
Madeni ki ekmek stiontoı yoktu; ne diye Amerikadan buğday aldık?
Madem ki ekmek niunUst yoktu; hü küme t önümüzdeki yıl için neden geniş ölçüde mubayaalar yapıyor?
Madepı ekmek sıkınneı yoktu; bu tedbirlere ne lüzum vardı?
Sayın Başbakan yardrnıo)sınm bu düşüncesi, idaren tanzim editmiyen evlerde, ev halkının bir türlü hakiki vaziyeti açıkiıyamamalartna benziyor. Artık bunun lânıı oiını yok. Sabık kabine hatâların en muazzamını yaparak buğday ihraç etmiş ve bugün memleketin bu sıkıntıya düşmesine sebebiyet vermiştir. Bunu cesarette kabul etmeliyiz.
Eğer bu hatâ irtikâb addmonıiş olsaydı bugün bu dedikodular çıkmazdı.
Arpa yiyoruz! Bunu tebessümle yiyeceğiz vo bundan bahsettiğimi* zaman «Memleketimizde buğday sıkıntısı yoktur. Arpa yiyoruz ama... Bunu sıkıntıdan değil.,. Çeşni demiştir-, inek için yaptık!» diyeceğiz.
Böyle şey olur mu?
Faik Ahmed Barutçunun mütâkaim 1 da bir nokta daha var kİ bizi hayli duraklattı. Bu nokta « Alâkalı dairelerin de şikâyetlerine saoeb «olan bu neş Fiyat, daha ziyedo halkı teıaşa düşüren bîr kısım haberlerdim*
Buna vaktıl» «Tafıdış-.- ec.-.âm mû-
Ezhan„ ölçüsü
cib» derlerdi. Yânı Türkçesi «Fikirleri bulandırmamak için kan kusacağız... Fakat kızılcık hoşafı içtik.», diyeceğiz.
Elde böyle bir ölçü olursa o vakit anlarız: kına gibi ıun..olur!



Mezkûr tarih-yalnız iki gw verilerek di-

Kuruçeşme kömür doldurma -boşaltma inşaatına devam ediliyor
Kömür tahmil ve tahliye organı zasyonurru tanzim edecek olan Ku. ruçeşme kömür doldurma—boşaltma inşaatı sene sonunda tamamla narak işletmeye açılacaktır.
Otuz uygunsuz kadın yakalandı Evvelki akşam eByoglu ve Istan bul senitlerinde yapılan taramada 3ü uygunsuz kadın yakalanmıştır. Yapılan muayene sonunda kadın farın hepsinin de hastalıklı olduğu anlaşılmıştır»
Tıcarot BakatUığuıca ithal m üs a sadesi verilmeden veya akreditif müsaadesinin hitamından ton ra it hal edilmiş olan malların cümrük ten çıkarılmasına izin verilmediğin den bunlar iki seneden beri gümrük antrepolarındı mühim M* yekûna baliğ olmuştu.
Buzdolapları, çorap makineleri,, bazı Tıbbi vo kimyevi maddeler ile
yün v» pamuk ipliğinin teşkil etti ği mecmuu 35 milyon lira tutan bu malların, Bakanlıktan gelen yeni bir tebliği» çekilmesine müsaade e dllmistlr.
Bu münasebeti» gümrük antrepo larmdan külliyetli miktarda mal çe kUmiŞ depoların gıkışık vaziyeti ön lonmiştlr, Piyasada da bu cihetten bir ferahlık olacağı ıümid edilmekte dlr.*
EKONOMİ:
Hububat nakliyatı nasıl yapılacak?
-----o----—
Bu sabahtan itibaren ytlrürlüğo giren Koordinasyon hedefinin 739 saydı karan, yurd dahilindeki hu bubat, mısır ve mamullerinin nak Uyatını ilgilendirmekte ve İçişleri Bakanlığı tarafından vilâyet» teb liğfedimiş bulunmaktadır.
Kararı aynen neşrediyoruz: aMande: 1 — Mısır v» mamulleri şehir; 3 — Adapazarıkl^drıtu unu nln; A — Adapazarı — ArLtiye — Eskişehir; B — Adapazarı — Arifi-ye — Haydarpaşa isttkametl«rlnde . trenle; C — Ana pazarı — İzmH ve İstanbul istikametlerinde, her tür İÜ motorlu vasıtalarla; D — Yalova ile Pendik arasında Uman ve lske elerden, bilumum deniz taşıtlarile, başka liman ve iskelelere taşınması yasaktır.
Madde: 2 — Ünye lo Hopa arasın daki Uman ve iskelelerin kendi ara larındaki nakliyat müşterek olmak üzere başka Uman ve iskelelere her türlü hububat ve unların bilumum deulz vası.talaril» taşınması yasaktır.
-----o_
ADLİ YEDE
Futbolcu Rehanın dünkü muhakemesi
Beşlkşatr Sadtyi dövmek »ure-tile ölümüne sebebiyet vermekten samk Galatasaray oyuncularından Reha haklındaki dâvanın du ruşnıasma dün 1 jnel ajhr ceza mahkemesinde devam olunmuştur.
Bu celsede sanık vekili tevsii tah kikat talebinde bulunmuş ve bunun için mehil verilerek duruşma ta(ik olunmuştur.
Dl'ier tacaıtan oir m^det evvel Heybeliadada balıkçı Maaolu ödü-ren arabacı Hüseyin hakkmdaki du ruşmaya na ayni maiıkemede bakılmıştır.
Yuaaııistana 45 bin ton beyaz pirinç ihraç edildi Ticaret Bakanlığı tarafından 10 • bin teneke oeyaz peynir ihracına müsaade enildikten sonra, Yunanis tana 45 bin tan beyaz peynir ihraç edilm-ŞÜr, i
Öğrendiğimize göre peynir ihra-catcılaran yeniden Ticaret Bakan l;ğ,fia müracaatla ihraç müsaadesi istemişlerdir,

DENİZDE
“Çoruh* Şilebi Amerikaya gidecek
İskenderunda, dün yardım malze meal tahliyesi bilen e Çoruh* şilebi krom yüklemiye başlamıştır, Gemi birkaç güne kadar Amerikaya hare ket edecektir.
Diğer taraftan dönüşte yardım malzemesi getirecek olan krom yük İÜ «Edjtne» şilebi de önümüzdeki hafta Nevyorka varmış olacaktır, •Sivas» Tan köy Abadımdan lzmire geldi
Abadandan Petrol Ofis hesabına 3490 ton akaryakıt yürüyen «/Sivas* tankeri dün lzmire vasıl olmuştur.
«Kocaeli* ve «Akar- tankerleri i. ■e Abadan yolunda olup bir kaç güne kadar tahmil Umanında ola çoklardır,
ıh
BELEDİYE D F
Şehrin süt derdi artır hallediliyor
uır müddetten beri .bilhassa has ta vatandaşların ve çocukların esas lı gıdası teşkil eden süt işjle uğ. raşan belediye, yeptığı tetkikleri kati bir neticeye bağlamak üzeredir.
Dün belediyede, belenjye reis mu avtndellnden Nazım Ardanın baş-I kanlığında mandra sahiplerinin de iştirakle bir toplantı yapılmıştır.
Bu toplantıda alınan kararlara göre, mandralar belediyenin kuraca ğı 10 pastörize merkezine bağlanacak ve sütlerini bu merkezlere vere çeklerdir,
Sıhhi ve modem tesisatı havi pas torize merkezlerinde, gelen sütler, pastörüze edilerek, hususî kaplara konulmak suretlle müstehlike in ti kâl ettirilecektir.
Tarife haricinde fahiş fiyatla satış yapan içkili gazinolar
Belediye iktisad işleri münürlüğü ne bağb murakabe teşkilâtı tarafın dan son bir hafta İçinde 450 esnaf kontrol edilmiş, bunlardan 150 si hakkında belediye nizamnamesine aykırı hareket ettiklerinden zabıt tutulmuştur,
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re geçen hafta bazı içkili gazinolar da kontrol edilmiş, bu arada, tarife harici ve fahiş fiyatla yaptıkla n lddiasjle haklarında zabıt tanzim edilmiştir.



— Tekrar tasdike mütecasir oluj’orsam da, affınıza mağru-ren şemsiyemi unutmuşum. Tâ Bayezide kadar çıkmışken avdete rpecbur kaldım efendim!
Beyde yüzüne bakma, cevap verme yok, Pin pon, etrafa ba kmarak şemsiyesini ararken, Arabesk dolabın yanında durduğunu görüp aldı.
Kavafzâde hırsından alı al,
moru mor:
— Ulan Şâban, uyuyor musun be? Burada soluğu alan ya nıma dalıyor. Benim odam han mı, külhan mı, tiraki kahvesi mi, yoksa Karacaahmedde-ki miskinler tekkesi mi?
Arifi bey, göğsünü kavuştur tipimizi söyleme. Adetidir, ağız aramağa kalkışır; tetik davran, fazla sıkıştırırsa, andla-ra, kesraillere girişirse, kork -ma yalan yere yemini bas. Babından bİrt okka ekmek çevirip kopeklere doğrarız.
— Merak etm* beyim!
— Tahır efendiye, Rıdvan n-fendiyn Yahudiye do çıtlat.. Ben açsam olmaz, yüz göz olu ruz. Onlar da vaziyeti idare et sinler.



Yazan : SERMED MÜHTA
-----------12 -----
*
ALUS
kıskançtır, Şayed deminki mi -safirlerden, o tango hanımdan açıp buraya geldiler mi, diye sorarsa, seni istintaka çekerse, hemen sert sert (hayır, öyle kimseler katiyen gelmedi) diyerek kesip atarsın. Sakın ha Kâtibi adle gittiğinizi, şahı d -lik ettiğinizi, karşılıklı şira iç
muş, ezilip büzülüyor’
— Hiddet buydurmayınız, muhteremi saikai hiddetle» eli-yazil billâh, mizacı âlilerine in hiraf tari olabilir. Şemsiyemi buldum, şimdi gidiyorum serta cim!
Pinpon çıkar çıkmaz, Yahvo bey uşağı yanına yimleşraiştl:
— Şabancığım, buraya gelecek!
Avucuna yarım dı sıkıştırdı:
— Evvelâ şunu
çekti. Mülâ
bizim hainin
liralık kâğı-
cebe at; son
K ra kulaklarını dört açıp söyle-yeceklerimi dinle. Zibanım’m 5 huvunu biliyorsun, domuzuna
50 yaşlarında kadar, uzun bovlu, zaif, düşük bıyıklı bir adanı paldır küldür odaya, gir di. Dâva vekili Neş’et bev. Yah yavı rengi uçuk, dudağındı
kan kalmamış halde görünce sordu:
— Ne var? Birşeye canın sı kılmış, üzülmüşsün galiba...
— Bildiğin derdi Rüşdiyeden arkadaştılar, can ciğerdiler. Karısından. bahset -tiğini anlamıştı:
— Gene ne tutturdu?
— Her günkü küllü çörek!
— Yâni kıskançlık değil mi?.. Sözlerine, hareketlerine aldırış etme, bebirader. Bir parmak macun ye..
Parmağı bırak, kavanoz, çorba kâsesi, aşure kazanı dolusu macun vesem faydasız.. Allnh tez günde, tez saatte şu karıdan beni halâs etsin; ya o-nun canını alsın ”c beninı
— Bugünkü mes’ele nereden çıktı’
Yahya bey bir of çcke',*,v fe sini ıkarıp attı. Sonra birden canlanarak tekrar fesini başına koyarak, yana yıktı; boya lı bıyıklarını büktü:
— Bu sabah saat 11 suları.
Bir beyle bir hanım sizi görmek istiyor, dediler. Gelsinler dedim, girdiler odaya. îkisi de yabancı. Kadına bir de bakayım ki. ilik, bir içim su, şimdi İd tango hanımların daniska -lanndan. Altın sarısı saçlar; beyaz mı beyaz fakat öyle badana madana beyazı değil; kaş lar hilâl, gözler mahmur, ağız hokka; fındık kurdunun ekstra ekstrası.
— Allahii ekner!
— Ya terbiyesi, nezaketi, çıtır pıtır konuşması. Frenkçe-yi yutmuş. Yanındaki akrabası delikanlı ile fanfin fantin ne görüşme.
— Kimlermiş bunlar?
— Eski vezirlerden Sezai şanın mı, Recai Paşanın mı, runları imiş.
Sigaraları yaktılar.
— Sebebi ziyaretleri?
Yahya bey girişti:
— Haber uçurup seni çağır-tacaktım, geldiğin çok isabet oldu. Beş on dakika önce gel -
■ il

Pa to-
4922 sayıp. Denizde caa ve rnal koruma hakkmdaki kanun 3 ve o inci maddeleri gereğince 15 mayıs tarihinden itibaren meriyete girecek olan talimatname gereğince, yolcu gemilerimizin taşıyabilecekle riâzami yocu miktarı beynel müel esaslara göre yeniden tesbtt e ailecektir,
Ba Işfn bir an evvel ikmali için Marmara bölgesi Liman ve Deniz iş leri müdürlüğü gemi sürvey kurulu mütehassıslarlle Denizyolları müte hassılsarmdan mürekkep bip komis yon. sefer bölgelerine göre geml]e. rln taşıyabilecekleri azamî- yolcu milyarlarım tesbit etmektedir.
-----------------•--------- Türkiye Akıl Hıfzıssıhhası Cemiyeti n n yı lık kongresi — (*—-
Türkiye'akn hıfzıssıhhası cemiye tinin yıllık kongresi mayısın 22 in cl cumartesi günü saat 14^0 da Ca ğaolğunnaki Ettiba odası salonunda toplanacaktır, Toplantıda prof, Fahreddin Kerim Okay ile Akliye mütehassısı Dr, Cihad Atasev'in ha zırladıkları (Ciirümlerin mediko sosyal yönden incelenmesi» Doç. Nu rullalı Kunteı-in »Cürümlerin lıuku ki bakımdan tetkiki konuları üze rinde hazırladıkları raporlar müzakere edilecektir. Kongreye sinir va ruh hekimleri, terbiyeciler, sosyo lojl ve ceza hukuku bilginleri ile kriminoloji ile uğraşanlar davet o dilmelerdir, Serbest münâkaşall o-lan bu toplantıda memleketimizde son yıllar içerisinde gazetelerine mü nakaşa mevzuu olan çeşitli cürüm er bahis konusu olocaktır.
Acaba ne yaparlardı? ski Macar Başbakanı Forono Nogy şimdi Amorlkada bir çiftlikte sütçülük!» meşgul-
müş vo hayatını böyle kapanıyormuş. «Nagy) bir köylü yani ham çocuğu İdi. Hasıl Macar devletinin başkanlığına goldiğinl «Yeni Sabah» tafsilâtı-lo yazmıştı. Komünistler kızıl pençelerini Macarlar ülkesine uzattıktan sonra bu zat evvelâ isviçreye çekilmiş sonra İsviçre - Macar hududunda Başbakanlık makamını kızılların e-llnde rehine olarak bulundurduğu oğlu ile mübadele etmiş ve hürriyet diyarı Amerikanın yolunu tutmuştu, Amerikaya varınca evvelâ siyasi hâtıralarını neşrederek Macarıstanda kızıl elemanlarla Moskofların nasıl ol ve birliği ettiklerini açıklamış, şimdi •ie v »pngtomm 27 mil ötesindeki bir çiftlikte tam bir köylü hayan geçirmekte bulunmuştur. 3u haberi voren gazete eski Başbakanın, kendi elcâzı ile sağdığı iki kova taşırken çekilmiş bir resmim de basmaktadır,

Bu haberi okuyunca beni bir düşüncedir aldr. Macaristanda bir koylu çocuğu Başbakanlığa kadar yükseliyor. Fakat gunun birinde «muhalif bir rüzgâr» orru yüksek mevkiinden yabancı diyarlara kadar savurup atıyor. Atıyor amma o zat bir tarafdan siyasi hatıralarını yazıp politika mücadelesine dovam ederken bir yandan da bir çiftnkte süd satıp günlük kazanıyor.
Ne yalan Başvekiline ri de bızun
zılarını gözlerimin önüne getirdim, caba onlar da böyle muhalif bir rüzgâr» la günün birinde mevkilenntîen olsalar —bu gidişle buna imkân ve ihtimal tasavvur edilemez ya, lâf olsun diye söylüyorum— ve on parasız kalsalar —bu ihtimal de zerre k »dar vârid olmamakla beraber yme lâf olsun diye söylüyorum— Acaoa ne yaparlardı? Günlük zırklarım nasıl ka-zamrlarrtt?
Meselâ, farzımuhal, —farzımuhal diyorum zira bu memlekette bu seçim kanunu ve bu gidişte hiç bir nur halofetı partisinin iktidar nıevkîıno gelmesine imkan yoktur— Halk Partisi iktidardan düşse de Halkı müfritlerden Rasıh Kaplan ne dı? Mekleblerde Arabca dersi hocalıkla hayaımı kazansın,
köy imamlığı falan var amma bu yaştan sonra Rasıh hocanın yerinde ben de olsam böyle zor ve meşakkatli işloro gelemezdim doğrusu. Diğer tarafdan tıozretin yazıcılığı da yok ki hiç oinuız sa Falih Rıfkı gibi sıyası hâtıralarmı yazsın, yahud sıyası hatıralarımı noş-redeceğinı! diye racon kessin.
Anımavelâkin bir Saraçoğlu ŞtHırü böyle* bir zor durumda Rasih hocanın müşkül* vaziyetine düşmezdi. Zira o da, tıpkı sabık Macaristan Başbakanı Nagy gibi köylü çocuğu olduğundan böyle bir vaziyette 1 ve yine tıpkı- Nagy le meşgul olur ve yaptığı gibi hayvan gibi geçinip giderdi.
Böyle bir durumda meselâ yüzde vûz politikacı Hilmi Uran ın, Tövtik Fikret Sılayın. ne yapacaklarını b i İm ersem de Kemal Satırın doktorluğa, Sadi Beklerin bankaoıhğa döneceklerine yemin edebilirim. Feridun Fikri Düşünsel avukatlığa avdet eder, muhaliflerden Celâl Bayar yeni bir banka kurar, Fuad Köprülü kürsüsünü yeniden işgal eder, Kenan Öner Karaköy Palastaki yazıhanesini boyaNr, badanalatır, General Sadık Aidoğan Afjan ordusuna gönüllü yaııirrdı.
Memleket de rahat eder, baş:nı dinlerdi. FIKRACI
rızkını
Mıcar ihflya-
soyiiyeyım; eski imrendim ve gayrı politika adamlarından ba-
A-

57
— J
95
E AA R IF 1 E
Partili yapar-yok ki Vakıâ
İlkokul öğrencilerinin sağlık raporları
Görülen lüzum üzerine ilgili Ba kanlıktan vilâyete yapılan bir ta rahne göre, bundan böyle ilkokul ta lebeleri hakkında verilen sağlık.ra porları, il sağlık müdürlüğü tara--fından tetkik ve tasdtk olûnacak tır-
Tümünde belirtildiğine nazaran ilkokul talebelerine mahallin hükû met tabiblerince verilen sağlık raporlarının istirahat süreri üç ayı geçmeyecek ve bunlar ancak sağ hk müdürlükleri tarafından tasdik olunmadıkça muteber sayılmaya çaktır.
Bu tamimin yapılmasından inak sat. ilkokul talebelerinin devamla nnı sağlamak ve yersiz sebeblere terkj tahsil etmelerini önlemektir.
---------o---------
Çocuk Esirgeme Kurumunun faaliyeti
Çocuk Esirgeme Kurumunun Çar şıkapı dispanserinde nisan ayı zar fında 209 erkek ve 126 kadın ki 375 ve Kadıköy nispanserinde 17 erkek 18 kandın ki 35 çocuk muayene ve tedavi edilerek muhitlerinde yar dımda- bulunmuşlardır.
• •_____»•
• •
r • lııç sıkıntı coknıez gibi, çiftlik ısiorı-Mfilî Mücadeıecle alım satımı ile bal
şeydin buradaydılar, şıkırdun£ sohbetteydik. Dinle: FındiK^ kurdunun bir dâvası varmış. £
Dededen kalma, yarısı dayı-$ sının üzenindeki bir kahveha-j' neyi satmak istiyor, moruk ra-£ zı olmuyormuş. Bu kahve ne-£ redeymiş, biliyor musun? Uıı l.apaııında, geçende aldığım ar,* S3nın bitişiğinde. Taze, (davı-£ mı ancai; siz yola getirirsiniz,^ hissemi size satayım) diye-yal»* varıp yakarıyor. Şipşak seni£ hatırıma geldin ve seni tavsi-£ ye ettim. Hace öyle bir mem-£ nun oldu ki. handise sevincin-^ den boynuma sarılacak. şapur£ şupur yanaklarımı öpecek. HöE iner gidip Kâtibi Adilden ve-£ ‘ kâletnameyi bile çıkarttı. Nah,:* oku..
Kâğıdı el/ine verdi. Aklında S hep Mehlika. (Dervişin fikrı$ ne ise zikri odur) meselinee,** hep onun lâkırdısında, nıedhüjî senasında.: ;
— Neşetciğinı, görme karı-JÎ vı, billahi huri. Karşısına, geç.)£ yutkun dur. Bu yaşa geldim bişj rader, böyle şahane, böyle dil-^ kadın §
*
y
İlk öğretim komisyonu diin mühim bir toplantı yaptı
İlk öğretini komisyonu, dün saat 15 de vali muavini Rüştü Ülk« nin başkanlığında bir toplantı ys parak 948—949 ders yılı hakkında bazı kararlar alınmıştır-
Bu yıl ilkokullarda talebe kaydı na 15 eylülde derslere 1 ekimde baş lanacuk ve gelecek sene 30 mayıs 949 da da derslere nihayet verile, çektir.
Y'ine önümüzdeki yılda son sınıl imtihanları 1 haziran 949 da başla yacak 10 lıazffanda sona erecek, tir.
Diğer taraftan son sınıftan bütün İçmeye kalan öğrenciler, 25 haziran nda yeniden imtihana gireceklerdir
MAYIS 1948 ’
i
1364 *
Rumi
ı Nisan
i 29


Çarşamba
1367
' Hicri | Reecb
3
her, cazibeli, fıkırdak göriıiedim alimallah!
Bir gözünü kırptı:
(Devamı var)
Iiuaı Hızır 7 — AY" — 5 Gün 133
Vakitler Vasati Ezani
s. D. S. D,
Güneş 5 45 9 30 )
Öğle 13 10 4 55
ikindi 17 06 8 51 '
Akşam 20 16 12 —
Yatsı 22 05 1 49
İms&k 3 46 7 31 1
AlmanyalIn I YlIMIlfetailİallİ W'® istikbal
idamların akisleri


)
Muhafazakâr Tmi gazetesini! yaıll
Londra; 11 (A,AV -i
nıj’auın ge
plânlan oalıis nııvzuu e-
memleket-koruyacak uygun bir sağlıyacak
* Londra: 11 (A,AV “i- Al-man.yanın geleceği iakkında ki
den Times ezcüsatö şunları yazıyor;
Toplantıya iştirak eden al» tı devlet, iagitterş, Fransa, Amerika ve Benelut memleketleri, Batı Aimanyanın e-konomisi ve askorî gayeleri üzerinde garantiler tesİB ede rek komşularının gıyelerine uygun bir şekilde kendi kendisini idareya muk’.edir bir devlet haline getirilmesinin cok gecikmiş olduğunu kabul etmişlerdir. Almanyada bir askeri hükümetin belirsiz bir müddet kalmıya devam etmesi ağır bir malî yü kün doğmasına yol açacak, Aimanyanın kalkındırılmasını geciktirecek, Alman maneviyatını bozacak ve müstakar bir Avrupanın kuruldu ğunu görmek ihtimallerini za yıflatacaktır.
Uzmanlar Şubat ayında fe derasyona daiıil lerin haklarını ve ayni zamanda merkez otoritesi olan bir federal hükümet teşkilinin Alman birliğinin yeniden tesisi için en iyi çare olduğuna kırar vermişlerdir. Ingilizlerin federalizmin tercih edilmemesi hususunda ısrarda bulunmıva hakla-
• *
n olduğu şübhe götürmez. İşgal devletleri dışişleri, maliye ve güvenlik gibi devlet siyasetinde durumun bazı u-mumî veçhelerini kontrol altında bulundurmaya mecburdurlar. Çok serbest ve pek fazla bir otoriteye malik bir Almanya tekrar bir Hitlerln kollan arasına düşmek tehlikesini doğurabilir.
Fakat Alnıanyaııın taksiminden Batı devletlerinin me sul olduklan yolundaki Sovyet ithamlan Batı devletlerinin politikalarını dikkatle gütmeleri için kuvvetli bir â-mildir. Ruslâr Berlinde icra etmekte .olduklan baskının Batı devletlerini bu şehirden çekilmiye mecbur edeceğini zannetmektedirler. Bati dev letleri Berlinde kalmıya azmetmişlerdir. Bu devletlerin yolu gayet açık bir şekilde çizilmiştir. Batı devletleri harbin sonunda kurulan kont rol konseyinde üzerlerine dü şen mesuliyet hissesini ifaya devam edeceklerdir. Batı devletleri Aimanyanın dörtlü idaresini tekrar ele almıya hazırdırlar. Ayni zamanda bu devletler kendi işgal bölgelerini yeniden teşkilâtlan-dırmıya devam edeceklerdir. Bu ıslahatın alacağı şekil ü-zerinde aralarında anlaşmaya varmak kadar hiç bir şey ehemmiyetli değildir.
italyada
Cumhurbaşkanı seçimi bitti Londra 11 (B.B.C.) -yan L_ -
Dünkü seçimde 1946 sene-
_________ îtal -yan Cumhurbaşkanlığı için bu gün de seçim yapılmıştır.
Dünkü seçimde 1946 sene-sindenberi muvakkaten Cum -hur başkanlığıl vazifesini ifa e den Senyör Nicola, tekrar seçil meği istememesine rağmen baş t”, Dışişleri Bakanın Kont S-forza da ikinci geliyordu.
Dün üçte iki ekseriyet te*-win edilemediği, i'jin, seçim bugün tekrarlanacaktı. Bugünkü seçimlere Kont Sforza, a -daylıktan vaz geçtiğinden başta şimdiki Maliye Bakanı Ey tıavdi gelmektedir..
462 oy almıştır, üçüncü seçimde sol cenah üyeleri 333 boş çy kullanmış, 15 kişi de müstenkif kalmıştır. neticeler de üçte iki ekseriyet temine kâ fi değildir.
Bunun için bu gece geç va. kit dördüncü seçim yapılacaktır. Şahidlerç göre, Eynavdr nin Cumhurbaşkanlığına seçil-mesi kuvvetle muhtemeldir.
Roma: 11 (AP.) — Bu gece Luigi Einaudi yeni İtalyan oumhu riyetinin ilk cumhırbaşkanı ilân edilmiştir.
74 yaşında bulunşn Luigi Einaudi îtalyanın en ileri gelen maliye uzmanlarındandır. Mobusan Licelisi başkanı Glo/annl Grpnçlıl-ye göre, Einaudi seçimlerin dör-İüncli turunla 513 oy kazanmıştı.

*
*

Ingiltereden sonra Fransa da Yunanîstana müracaat ederek toplu idamlar hakkında duyduğu endişeyi belirtti Atina 11 (APt — Bugün Yu | oanistan Dışlar! Sakanı Çal-daria’i zivaret eden Fransız bü yükolçisi Kon dö Şt. Syr, Fran mü hükümetinin Yunanistanda ki toplu idamlar hakkında duy duğu endişeyi izhar etmiştir.
Bir sözcü, elçinin resmi bir protestoda bulunmadığını belirtmiştir. Sözcüye görö. elçi Çuldaristen idam hâdiseleri hakkında teferrüat talep etmiş vo idam haberlerinin Fransa’-, da husule getirdiği heyecanı Dışişleri Bakanına, bildirmiştir.
Yunan kaynaklarına göre, Çaldaris, geçen hafta infaz edt Ien idam hükümlerinin, Hristos Ladasın katli ile ilgili misille -me hareketleri şeklinde tefsir edilemiyeceğini elçiye bildirmiş tir.
tngitiz Devlet Bakanı ne diyor T Londra 11 (AP) — Devlet Bakanı Hector Mc. Neil. Yu-nanistandaki idamlar hakkında dün verdiği bir demeçte şöyle demiştir: cBizim buradan Yunanlılara nasihat etmemiz ve onları bu komünistlerin toplu bir şekilde idam edilmelerinden dolayı mü ahezede bulunmamız kolaydır, Fakat bir de şunu düşünelim ki. bugün Yunanlılar, dışarıdan yardım gören, her tür lü tethişe başvuran ve cinayeti ıtfyasî bir silâh gibi kullanan bir düşmana karşı çarpışmak -fadırlar.»
Mc Neil, esûsen idama mahkûm edilmiş olan bu 'suçluların cezalarının adlî mekanizma mn fazla meşgul olmasından dolayı geri kaldığını söylemiş tir.
Trumanın kongreden istediği 818 milyon dolardan 275 milyonu Türkiyeye verilecek Vaşington 11 (AP) — Türkiye, Yunanistan, Trieste ve Çine yardım olmak üzere Başkan Trumanın kongreden istediği 818 milyon dolarlık ek tah sisatm 275 milyonu Türkiyeye tahsis edilecek ve 1947 mayı -sında kabul edilmiş olan aske rî yardım tahsisatına ilâve o-lunacaktır.
Ek tasarısında 60 bin dolar da Milletlerarası Çocuk Esirge
karamûrsel Mensucat ve Ticaret Anonim Şirketinden»!
Şirketimiz muhasebeci vekili FERİT ÖZBEK ile veznedar MEHMET ERTEM'ıo şirketimizle hiç bir alâkaları kalmamış olduğunu ilân ederiz.
r----------------------------------
l(r________________________________
u__________________________________
J «Sovyet Yahudi devleti» ) Londra: — Ta-ss Ajansının
t bir haberine göre, Boveytler Birli | ğine dahil Yahudi Bırobijan devle | ti, kolektif çiftlik -mahsullerini yüz
4 do 20 ve kasaplık hayvan şepteli ? yüzde 31 nispette arttırmağı taah f hüt etmiştir,
/ Sovyetjer Birliğinin Uzak—Doğu ) iMİgeslnde olan Blrobljaıı 7 mayıs 1 1944 de Sovyet SosyaUt Cumhuriyet J ierine dahil muhtar bir bölge ilân \ edilmiştir,
t Tass Ajansına göre,, bütün dev-( let müesseselorile Adliye teşkilâtın \ da Rusça ile birllkto Yahudıce res
5 mi dil olarak kabul edilmiştir.
J Haberde şu malûmat verilmekte | dir: Bırobijan’da halen 150 ilk ve | ortaokul mevcut olup, tedrisat Ya ■ hudi dilinde yapılmaktadır, Ayrı Ica bir öğretmen okulu, demiryolu °kuiu, bir Tarım ve müz/k okuıu vardır, Bir Yahudi dram tiyatrosu açılmıştır. Endüstri ve tarım git tikçe inkişaf etmektedir. Bu bölge yo dlân yeni göçmen geüuekfvchc-Yalüız 1018 yılının ilk 3 ayı zurfuı
Günün enteresan haberleri] ) bllle Portekjze hareket etmiştir . (A.A,) Toncanini İtalyada Napoli; — Meşhur orkestra şefi- Tocsanlni bugün Botumla va purile Amcrikadatı gelmiştir. Tos canini Cenova ve Milânoya gide-çektir. (AA.)
flir kamyon kazam
A- Napoli: — Avelltne civarında kahı Mirabella mevkiinde vukua gelen bir kamyon kazasında 10 ki şıııin öldüğü bildirilmektedir, Kuya parçalan yüklemiş bulu, nın kamyon bı# dönemeçte devril iniş ve taşlar Monteverglneden ga len bazı kimselerle yolda çalışan işçilerden onunu öldürmüştür, (A. A.) Yunanlılar Prenses Elizabcthi kaçıracakmış
Paris — Prenses Elizabethln, bu hafta Parise geldiği zaman Ya hudiler tarafından kaçırılmışı tehlikesini Fransız polisi ciddi bir şekilde mülâhaza etmekteyse de İngiliz makamları bunu varit gör-meslektedirler, (.AP)

Bakanın verdiği malûmata gö Îe idam edilen komünist suçlu arın sayısı 817 dir ki, 157 sı 1 Mayıstan evvel idam olun» hıuştur.
Wlttmdur kİ, Yunan Adalet Bakanı Hrlstos Ladası 1 Mayısta öldürülmüştü. Yunan hÜ kû metinin muarızlan komünist suçluların bu cinayete karşı ^)ir Öo alma mahiyetinde olduğunu ileri sürmüşlerdi. Halbu ki, büyük bir kısmının bu tû-
rlhten evvel idam edilmiş olma sı bu iddianın yarala olduğunu göstermektedir.
Yeni idamlar
Atina 11 (A.A.) — Çeteolle-vardım etmek suçllö askerî ölüme
re yardım mahkeme tarafından mahkûm edilen 10 komünist bu sabah idam edilmişlerdir.
(
Atom komisyonu toplantıya çağırıldı
Laka Succe33, 11 (AP) — Eirleşmlş Milletler Atom Komisyonu Mayıs devresi başkam Frederick Osborn (Amerika) 17 Mayıs için komisyonu toplantı ya çağırmıştır.
Bu toplantıda Rusya tuttuğu siyaseti değiştirinceye kadar A tom meselesinin geriye bırakıl masına karar verilmesi muhta meldir.
Hollanda - Belçika askerî anlaşma
Londra 11 (B.B.C.)' — Hollanda ile Belçika arasında bugün bir askerî anlaşma imza -lanmıstır. Anlaşma, Birleşmiş Milletler ve Batı Birliği çerçe vesl dahilindedir.
me Sandığına ayrılmıştır.
Vaşington 11 (A. A.) — Baş kan Truman, Yunanistan, Tür kiye, Çin ve Triesteyo verilmek üzere dün kongreden yeniden 818.000.000 dolarlık bir kredi nin tahsisini istemiştr..
Bu para, İktisadî işbirliği programının çerçevesi dahilin» de bu memleketler için daha önce tayin edilen meblağlara ilâve olunacaktır.
da 1200 göçmen ailesi gelmiştir
(AP) Uçakla devrialem ı*- Vaşlngton: — 3—29 tipi üç Amerikan bombardıman tayyaresi Florida Asor, Almanya. Suudi A rablstan, Karaçi, Yeni Delhi ve Lu zotı yollle bir devrlâlern talltu uçu şuna çıkmıştır, (AP)
İtalyada haydutluk
Roma: — El Mıtıalyözlerilo mücehhez haydutlar Cenova 11» Cpezia arasında Graceo geçidinde bir otomobili durdurmuşlardır, Bu otomobil Vllebdaz isminde bir pa pas idare etmekte idi Bu zat serse ri çocuklar için Latıcıaaode - Çocuklar köyü» nü İhdas etmiştir, Pa pas iaraimdan azarlanan haydut lar aralarında derimi para topla yarak serseri çocuklara verilmek ü zere papas’a teslim etmişlerdir.
papas’a teslim etmişlerdir.
(A.A)
Eski İtalyan kraliçesi
+ Cenevre: — Eski İtalyan kra [ı eaı WUurw—Jose, yamuda oğlu Napoli prens! olduğu halelli otomo

tlf
Müfritler yine Baş mı kaldırıyor ('Başmakaleden devam) bir kanun meydana çıkanlamıyor. Zaten her bahiste öyle olmuyor mu? Seçim kanununun emniyetli bir hale sokulması lâkırdısı da tâ meşhur 1B18 Temmuz intihabın-danber) tekrarlanır durur. Fakat miubet bir adun atmak hususunda blnbir tereddüd izhar edilir. Diin Halk Parthl Orupunda bu kanuna aid bazı hükümler —bil-memurların memurin muha kemat kanununa, seçim sıralarında tâbi olmayacakları— konuşulacak» tj. Müfritler yâni dürüst bir seçim âe halk tarafından Intihab olunmak imkânı oluuyaniar vali ve Jan darmanm nüfuzunu ve müdahalesini edna derecede azaltacak her bengi bir tâdile asla yanaşmak istemezler ve ıstenriyeceklerdir. Onlardan bunu istemek ekmeklerine bine bile mâni olmağı dilemekle müsavidir. Binaenaleyh hoş bir ha «raidir. Bu itibarla Celâl Bayar Sakarya boylarında vesikalar ibraz etsin dursun, halk seçim emniyeti ve dürüstlüğü isteriz, diye haykırsın dursun; bunların Halk Partisinin müfritleri üzerinde lılç bir tesiri olmaz ve olamaz. Herkesin gözü önünde Atıf tnan’ı tutanla rdan her hangi bir hakikatin meydana çıkmasını, millet efkârının serbestçe açıklanmasına imkân verilmesini ummak muhali temennidir.

Bir müddettir siner gibi oturmuş olan müfritler yine bir hareket ve canlılık göstermeğe başlamış bulunuyorlar. İç ve dış durumda ne gibi bir ferahlık ve aydınlık gördüler ki partizanlık dolablaruu tekrar döndürmeğe çalışıyorlar?
Bu memleket büyük bir çoğunluğu ile hayat pahalılığının, suiistimallerin düşmanıdır. Ve bu hallerin oluşunda Halk Partisinin büyük bir hissesi olduğunu müdriktir. Binaenaleyh her hangi bir el-çabukluğuna kolay kolay göz yumacak değildir. Seçim kanunu her halde, dürüst Halk Partililerin de iştirâkile Mecliste tahakkuk edecek bir ekseriyetle değiştirilmeli ve Hazirandan evvel matbuat kanunu da tezgâhtan çıkmış bulunmalıdır.
YENİ SABAH
Buğday savaşı,,
- ■ o -
Acnerikanıa Fraasaya gönderdiği buğdaylar
Paria: 11 (A. A.) — Marshall
pl ini çerçevesi içindo Amerika tarafından gönderilen mallan Avru-paya getiren ilk vapurun gelişi mü naaebetile «buğday savaşı■ hakkın da beyanatta bulunan Başbakan Schuman, şunları söylemiştir:
Buğday vaziyetinin düzeldiğini size temin ederim. Temmuz 1947 ite Haziran 1918 arasında geçen 12 ay içinde Amerika bize 13 milyon kental buğday gönderecektir. Bu miktar, açığımızın dörtte 3 ü-nü. istihsalûtımızın üçte 1 ini teşkil etmektedir. Bu ilk vapurun gelişi, bir sene müddetle takib edilen tesanüd ve dostluk gayretlerini hatırlatmaktadır. Fransız iktisadiyatının kalkınması, sulhcü ve müreffeh bir Avrupacım imarı için yeni bir yardım yapılacağını da öğrenmiş bulunuyoruz.
Çörçil Norveçte
Oslo 11 (AP) — Bugün Wins ton Churchill özel bir uçakla Lahey’den Osloya varmış ve Kral Haakonla veliaht prens Olaf tarafından hava alanında karşılanmıştır.
Solcu tanınan Prof
iddiası
ler yargılanacak
Haklarında tatbiki istenen madde 3 aydan 3 seneye kadar hapis cezasını âmirdir Ankara: İL (Hususi) ■— Ankara
Üniversitesi öğretim üyelerinden Pertev Naili Boratav, Behice Boran ve Niyazi Berkea haklarında damş-tay ikinci dairesinin vermiş olduğu mani muhakeme kararın; danış-tay heyeti umumiyeslnjn bozmuş olduğu hatırlardadır, Öğrendiğimi ze göre damştay heyeti umumiye3İ bu hocaların görevlerini kotüyo kullandıklarını tesbit ederek hak-larmda ceza kanununun 240 net
oturu-bulu-sonra söz a-hazır -
Bakanlıklar Arası komisyonların çalışmaları Ankara 11 (Hususî) Hükümetçe kurulacak olan Bakanlık lararası komisyonlardan üçü çalışmalarını bitirmişler ve ha fırladıkları raporları Başbakan lığa vermişlerdi.
Muamele vergisi, gümrük ka nunu ve yakacak maddeler hak kındaki bu rapor gerekli kanun tasarıları hazırlanacaktır, ilkokul öğretmenlerinin aylıkları
Ankara 11 (Hususî) — Büd-çe komisyonu ilkokul öğretmenlerinin aylıklarının intibak ettirilmesiyle ilgili kanun tasa nsını müzakereye başlamıştır.
JKomjsyonun dünkü munda kanun teklifinde nan Milletvekillerinden Millî Eğitim Bıkanı da larak, kanun teklifinin
lanmasındaki zarûret ve saik-leri açıklamış ve komisyon bu açıklamaya ittjilâ kesbettikteu sonra işin malî portresini in -celemek üzere bir komisyonu teşkiline karar vermiştir. Istanbu'dakı antrepolar
Ankara 11 (Hususî) — öğrendiğimize göre, tstanbuldaki antrepoların genişletilmesi hak kında ilgili makamlar tarafın can yapılan hazırlıklar ilerlemektedir.
Şimdi Antrepo olau binala -r,n yanma iLâvelerr yapılması, veya bu binaların elverişli şekilde kullanılması için çalışmalara devam edilmektedir. Bu meyanda deıfıir yollarına ait ba zı binalar da ıutrepo hali’je ge tirilecektir.
Yıldırım bir badını Öldürdü
Ankara 11 (Hususî) — Kı-rıkkalenin Çullu köyünde otu-ıan Huriye ve Fatma adlarında iki kadın evvelki akşam tar ladan evlerine dönerlerken dilerine yıldırım çarpmış, rive ölmüş. Fatmanın da tutulmuştur.
Esnaf mümessilleri
Ankara 11 (Hususî) — naf temsilcilerinden miiteşek-kil bir heyet hazırlanmakta o-lan yeni esnaf kanunu dolayı-sile temaslarda bulunmak üze ıe îstanbuldan şehrimize gelmiştir.
Heyet hazırlanan kanunda es naf odalarının daha faideli bir hâle getirilmesi için tasarıya ye ni hükümlerin ilâvesini iste -nıektedir. Heyet ayrıca Istan -bul belediye hudutları içersin -de işlemekte olan şahsa aid o-tobüslerin bir müddet daha ça lışmaları imkanını sağlamak ü zere temaslarda bulunacaktır.
ken Hu dili
Es-
Hata fabrikasının genel ı müdürü 1
Loııdıa. - Bundan bir müddet / evvel 27 yaşındaki oğlu Paul Ue J birlikte Çekoslavakv ıdan kaÇnuŞ j olan Bata ayakkabı fabrikaları g- t nel direktörü Dominik Cipera bu / gün -Hür Avrupadakı ■ olr bölge z den Inglltereye varmıştır J
Keyfiyet Bata m1 • ‘ sesesi )a)ka 1 m Thomas tarafından teyid edil- J iniştir (AP1 I
Arseııal futbol takımı J
★ Brüksel: — Asrenal futbol i takıntı k]übe ait özel bir uçakla l Brüksele varmıştıı Ingiliz takınıl Liegede Liege muhtelitine karşı ay 4 nıyacaktır, (APı Z
(• Golf klübii buşkanı ?
Belfast (İrlandaı — Belfa. t / jn Donaglıade? Golf klübü başkan J lığa 96 yaşındaki A[-?k„-mdre Mc. ! Canı seçmiştir, 1
ihtiyar golf kurdunun bâ!â lıaf i tada iki defa oynadığı bildirilmek i tedir, -AP» 4
Amerikan bordalarında 4
Nevyork — Dünkü b,arsada & başlıca sanayi hisse denetleri 2 do £ Un bulan yükseklikler kaydetmiş 7 tir, Chicago borsastuda buğday fi ) yatarı 244 sentta lupâujğpâtju;.. r.t L (AP f )
maddesine göre lüzumu muhakeme kararı vjrmUtir, Bu karar yakında ilgililere tebliğ edilecektir, Ceza kanununun 240 ncı maddesi ka 'nunda yazılı hallerden başka her ne suretle olursa olsun vazifelerini suistimal eden memurların üç aydan üç seneye kadar hapislerini ve müebbeden veya muvakkaten memuriyetten mahrumiyetlerini âmir bulunmaktadır.

• • "1 • • mudu-etmiş-
bir
birincisinde as tekaütlük kanu-maddesinin de-
olan Fürkler
11 (A.A.) — Dışişleri
Toprak Ofisindeki tahkikat devam ediyor
Ankra 11 (Hususî) — Toprak mallsulleri ofisinde yapılan tahkikata devam edilmekte dir. Müfettişler bazı hususlarda bilhassa harice satılan hububat mevzuunda ifadesine mü racaat etmek üzere eski ofis müdürü hâlen Emniyet Sandığı genel müdürü Harnit Korayı Ankaraya davet etmişler ve bu hususta eski umum rün bilgisine müracaat lerdir.
Eme diler için yeni kanun tek îf’
Ankara 11 (Hususî) han Milletvekili Sinan Tekelioğ lu Büyük Millet Meclisine iki yeni kanun teklifinde bulun -muştur.
Tekliflerden kerî ve mülkî n-ınun 62 nci
ğiştirilmesi diğerinde de birin ci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisinin teşekkülünden önce Millî Mücadeleve katıla -rak fedakârlıkları sebkeden müdafaayı hukuk merkez hev-•” * eti başkan ve üyeleriyle milis subaylar ve bu kuvvetlere ko muta edip emekliye ayrılmış bulunan muvazzaf subaylara vatanî hizmet tertibinden aylık ( ağlanması derpiş edilmektedir.
Suriye ve Liibnanda emlâki
Ankara:
Bakanlığından tebliğ olunmuştur:
1 — Suriye ve Lübnanda emlâki bulunan Türk vatandaşlarının bu emlâk üzerindeki tasarruf haklan nı gösterir bllumıı mbelgelerin a-sıl veya suretlerini, 1 Ağustos 1948 tarihine kadar. Dışişleri Bakanlığı gına bir dilekçe ile göndermeleri,
2 — Bu dilekçelerde müracaat sahibinin sarih adresinin ve evvelce ou konuda Dışişleri Bakanlığına müracaat edilmişse bunun tarih ve varsa numarasının bildirilmesi ilân olunur.
Meclisin gündemi
Ankara: 11 (Hususi) — Meclisin yarınki gündeminde İstanbul milletvekili Ali Riza Arının Gecekondu evlerde devlete belediye ve özel idarelere aid arsalar hakkın-daki sorusu ve Eskişehir milleuve kili Abidin Potoğlunun Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehir lerde ko\*un eti bulunmaması ve harice s»*vkedilen kuzulara dair so rusu vardır. Birinci soruya İçişleri ve M ıliye Bakanları, ikinci soruya Ticaret Bakanı ceva bverecektir.
Denizlerde görülecek serseri ma yanların yok edilmesi hakkındaki kanun tasarısı da yarınki gündeme alınmış bulunmaktadır. I
Yüksek Sağlık Şûrası toplanıyor Ankara: 11 (Hususî) — Yüksek Sağlık Şurası perşembe güııü Sağlık ve Sosyal Bıkanı Behçet Uz un I başkanlığında toplanacaktır. Bir hafta kadar devanı edecek olan bu toplantıda 10 yıllık sağlık plânı hakkında bazı mühim kararlar a-Imacaktır.
Amerikan hava kuvvetleri için iste nen tahsisat
Vaşiuglon 11 (AP) — Bugün Birleşik Amerika temsilci ler meclisi Amerikan hava knv vetlerinn 70 grupa çıkarılması na dair kanun tasarısını itti-lakla onaylamıştır.
Bu tasarı esasen dün ayan meclisi komisyonu tarafından hazırlanmış olduğundan, âyaıı thrafh»daft • rtö• onaylanarak im ra için başkan Trumana sunu lacak

m” r 1 f *
Bu sefer Ahmet Çınar, Başbakana telgraf çekti
• — ■ rt ■ ■■

Ankara: 11 (Hususi) — D, P, Burdur milletvekili Ahmed Çınar Yeşilovada yaptığı tetkiklerden bu gün Ankaraya dönmüştür. Ahmed Çınarın bu çevrenin acıklı durumundan bahsederken Mecliste gös termiş olduğu armut ekmeğini hu susi surette yaptırdığı Halk Partisi çevrelerince ileri sürülmüştü, Ah-med Çınar bu sefer Karamanlı bu cağından Başbakana şu telgrafı çekmiştir:
eYeşilovanm bazı köylerinin peri şan halini yerinde inceledim, Ahlat vş misjır koçanından mamul ekmeğin, yendiğini tekrar teyit ede rim, Dıjrum teessür vericidir, Basın temsi'lc'jerinin de bulunacağı bitaraf bir heyet tarafından vıziye tin tetkikini ve gereken yardımın sağlanmasını rica ederim
Diğer taraftan açlık haberleri a zerine Taşovaya gönderilen müfettişler hüküm-’: raporlarını gönder inişlerdir. Rapor pek enteresandır. Yağmurdan sığmdak mahanesi[a Sehll köyünde Mehmed Demirel e-vine girdiklerini bildiren müfettiş ler ambarları mısır ve unla dolu bulduklarını İleri sürmektedirler Bilindiği gibi ambarlarının dahi teftişe uğradığı anlaşılan bu vatan daş Celâl Bayara köyde açlık oldu ğundan hattâ bu yüzden ölenler bi e bulunduğundan bahsetmiş- Demokrat Parti Başkam da bunun il-zerine Başbakana oir telgraf göndermişti, Müfettişler Mehmed De-mirelin araziye ve hayvan sürülerine sahip zengin bir adam okluğu nu da kaydetmişlerdir. Yine bu rapora göre sene başından beri Seb li köyünde vefat edenler biri 51 dJ ğeri 57 yaşında olmak üzere iki ka dindir ve ölümleri açtıktan değildin Bu rapora rağmen ou köyde sıkın tı olduğu, hükümet tarafından buğ dav gönderilmekte olmasile te-eyüüt etmektedir Hattâ bir tesadüf eseri olarak Celâl Bayann o cl varda bulunduğu sırada dört ton buğdayın da dağılmakta olduğu ilâ ve ediliyor.
Dünkü büyük
yangın
Dün sabah Mahraudpaşada Mer canda büyük bir yangın çıkmıştı! Yaptığımız tahkikata göre hâdise şu şekilde cereyan etmiştir:
Dün sabah saat 6 45 de Mercan yokuşunda Eroin Mutluoğluna ait 37 numaralı manifatura dükkâ ninni kepenkleri arasından dumao Çıktığı görülerek itfaiyeye kaber va rilmiŞtir. Vak'a mahalline yetişen İstanbul İtfaiyesi faaliyete geçmiş tir.
Fakat İtfaiye ekibi su temin etmeden mağazanın kepenklerini kır mıŞ ve sonra da su aramağa koyul muştur. Tabiatlle sepenklerin kırıl ması neticesi olarak hava cereyanı alan alevler ks$a zamanda genişlemiş. itfaiye su temin edipte faali yete geçinceye kadar yangın büyü müştür,
Yangın 35 numaralı manifatura mağazasına da sirayet edince on(« nenıez bir hal almıştır
Bu defa Beyoğlu itfaiyesinden la yardımcı ekip celbedllmi? ve denil den su temin olunmuştur.
Gittikçe büyüyen yangın saat 8.30 sıralarında 29 numaralı Haşan Tatarllere alt mağaza ile 31 nu maralı Mustafa Yaşiııere alt dükkâna da sirayet etmiştir •
Saat 10 da dört büyük mağara tamamen yanmıştı. Duvarar da gii rültülerle yıkılmağa başlamıştır.
Mağazalardaki 800 bin lira kıyme tindeki mallar da kamilen yanmış tır. Zararın 1.5 milyon lira olduğu söylenmektedir,
Binalar 400 bin liraya sigortalıdır,
KASIT Mf VAR?
Yangının neden çıktığı henüa kat’l olarak tesbit edilememiştir.
Yangının sabahın erken saatinde çıkması kaslt ihtimalini ortava çı karmış ve savcılık ou yönden tah kikata başlanıştır.
Savcılık bazı şüpheli şatuaları sorgu altına almıştır
AVRUPA MOLtNE ipliklerinden Hususi desenleri* ima! edilmiş
MOLİNE Kumaşları
TOPTAN — PERAKENDE satışa çıkarılmıştır Bilnassa Anadolu kumaş Tüc-carlarının dikkat nazarına arz
■ gv olunur *
taş ithalât L A,S»
Bahcekâûî No 21^ 3




*




T F N T SABAH
12 MAYIS ,13
9

o
pzmirinkaraoölanlı
Bekçileri
I
Ij, U
Kendilerine rakı tımarlamak istemiyen vatandaşı sokak ortasında çöğmüşler
Manisa (Hususî) — 6. 5. 948 gü nü saat 18 raddelerinde ilimiz Ko jaoğlanlı köyünde müessif bir vak a olmuştur.
Köy bekçilerinden Hakkı Sa\ put. Emin Pozan, Haşan Kara vc Eayram Tombul sarhoş bir halde kuyüıı pazar yerinde dolaşırlarken karşılarına ayni köy sâkinlerinden Mehmed çıkmış ve kendilerine rakı ısmarlamasını emretmişler,
Mchmedin de bu yersiz emre 1-tirazı üzerine dört bekçi birden gazaba gelerk Mehmedi halkın mu vacehesinde tekme, yumruklarla kıyasıya dövmüşlerdir.
Bu elim hâdise karşısında teessür duyan vatandaşlar hâdiseye müdahale etmek istemişlerse de ayni tecavüze mâruz kalmışlardır.
Keyfiyet vatandaşlar arasında derin bir infial uyandırmıştır. Mağ âurlar bugün adliyeye müracaatla «anıklar hakkında dâvâ açmışlardır.

------o------
Bolu - Düzce yolu tamire muhtaç
Düzceliler bu yolun bozuk kısmının tamirini Bolu Valisinden istiyorlar
Düzce, (Hususî) — Birkaç yj] önce yapılan Düzce - Bolu yolunun Sarıvere kadar o{an 20 kilometresi çok bozuktur. Otobüslerin bu kısmında otomobille rin 20 kilometreden fazla hızla gitmeleri imkânsızdır. Her giiıı yüzlerce vesait buradan geçmektedir. Yolcuların içini dışına çıkartan yolun bu kısmının yaptırılmasını çalışkan Valimiz Kemal Hadımlıdan memleket na mma istiyoruz.
Lüleburgaz belediye başkanlığı
Lüleburgaz: ( Hususi) — Kasaba belediye başkam Kemal Çerma bir buçuk ay üadar evvel isti ile lnhilâl etmiş olan belediye başkanlığı için olağanüstü top
mız
njn
fası
miz
Janan belediye Meclisi 20 üyenin iş ürâkile yeni başkan seçimini yapmıştır,
Seçimi namzedjerden tuafiyecl İs mail Baydar 11 oyla ve ekseriyetle kazanmıştır.
Beni başkana görevinde muvaf fak)yetler dileriz,
-------o--------
Lüleburgaz d a C. H. P. den bir isiifa
Lüleburgaz: (Hususî) — Beledi-debaşkan seçiminde namzed göste rilenler arasında C, H P, Yılmaz o cağı üyesinden Sadullah Özdemir »seçimi kazanamadığından mütees Mir olmuş olacak ki. ertesi günü C, H. P, ilçe İdare kurulu başkanlığı na verdiği bir dilekçe ile partiden İstifa ettiğini bildrmş olduğu öğre ulmştr. v
------o------
Man sada Rahim Balabanın konferansı
Manisa (Hususi) — Manisa öğ-r (menler birliğinin davetiyle bu gun (Dün) Manisaya gelen Mustafa Rahmi Balaban Halkevinde Manisa muallimlerine «yeni ruh bilicinin ışığı altında terbiye» konusu altında bir saattan fazla sü-v.n bir konferans vermiştir.
Hatip, iç ve dıştan gelen telifler karşısında insanın mücadelesini, şuur ve tahteşşuurumuzun ahenk b bir surette terbiyesi zaruretini ve insanın ruhunun derinliğinde bulunan ham enerjilerine terbiye vasıtasile ne suretle yüksek temayüller haline çevrilmesi lâzım gel diğini izah etmiş, konferans bü -yük bir alâka içerisinde devam et iniştir.
Konferansa Manisa valisi, maarif miidürü, İlse müdüriyle diğer münevverler İştirak etmişlerdir.

W*
Düzce kazasının sağlık durumu 1946 yılında Kurulan sağlık nıerl«ezi kadrosunu ve elemanlarını tan.anlamağa başladı. Röntgen tesisleri geldi bu tes.s’erin monte edilmesi için bir mütehassıs bekleniyor. Hâicn kadroda diş tabibi l yarelci hemşireye ihtiyaç var

• • • -»v* f


Düzce sağlik merkezinin
Düzce. (Hususî' — 1946 senesinde kurulan Düzce Sağlık merkezi kısa bir zamanda kad-ıdsunu genişletmiş ve elemanlarım tamamlamağa başlamıştır Sağlık merkezinin röntgen tesisleri gelmiştir. Elektrojen gıu pu hâlen çalışmaktadır. Merkea de 12 kişilik hasta kadrosu, bir doktor, bir ebe. bir hastabakıcı tarafından daimî olarak kontrol altında bulundurulmaktadır. Ku
ruluş gayeleri koruyucu hekim | lik olan sağlık merkezinde plân gereğince şehir halkına aid fiş 1 1er hazırlanmıştır. Sağlık merkezinde sabahları halka poliklinik yapılmakta, öğleden sonra da ciple evlere muayeneye gidilmektedir.
Düzce kazası sağlık plânına göre üç bölgeye ayrılmıştır.' Doktor kadrosu genişledikçe üç bölgede faaliyet gösterilecektir.
ŞADLIK MERKEZİNİN İHTİYAÇLARI
Düzce sağlık merkezinin mühim ihtiyaçları şunlardır:
1
kezin en faal unsurlarından bi ri olacak olan ziyaretçi hemşiresi yoktur.
2
zinc her gün gelerek halkın dişlerini muayene edecek diş tabi bi henüz tâyin edilmemiştir. Şehirde bulunan diş tabiblerinden birinin hiç olmazsa şimdilik sağhk merkezinde çalıştırılması cok verinde olacaktır.
3 — Röntgen tesislerinin mon tajı: Bütün tesisleri tamam o-

en
Ziyaretçi hemşire;, rner-
Diş tabibi: Sağlık meıke
Adanada bir
define aranıyor
Yirmi beş yıl evvel bir Ermeni zengini tarafından Sarıyalcüb ma-hailesinde bir evin kuyusuna atılan altınlar aranıyor. Defineye aid bazı alâmetler baHîTdi.
1
1
Adana: ıHususi) —. Şerjnüzdıı Sarjyakup mahallesinde 94 üncü sokakla 187 sayılı evde üç günden beri 1 milyon lira değerinde tahmin edilen büyük bir define aran maktadır,
Şimdi Halayın Reyhanlı bucağın da oturan ve Mehmed adım alarak Türk vatandaşlığına geçen Adana!) eski bir Ermeniııin ifşaatına göre bu evdeki su kuyusunda bir kasa içinde tam 500 bin altın bulunmak tadır,
Çukuıovanın İşgalinin sonların? da tekrar döneriz ümidile Adana-dan ayrılan zengin Ermenilerden Şarıyakublu bir aile altınlarım blı kasaya koyarak bu kuyuya atrrns üzerine de müeaddicl büyük’ taşlaı şe işaretler koymuştur.
Bu hâdiseyi tafsilâtile bilen Men med bir gün bu evde oturanlara meseleyi açmış ve define arama mü saadesi alarak faaliye geçilmiştir.
Mehmvdln verdiği İzahat ve ma( lûrtiat gereğince emmareler tahak kuk etmektedir. Taşlar işaretler oh duğu gibi çıkmaktadır, Arayıcılar definelıirt bugün, yarın bulunacağı ni kuvvetle üılılt etmektedirler.
Define arama faaliyeti hergün binlerce meraklı tarafından takip
Döıcede sivrisinekle mücadele
Düzce (Hususî) — Belediye geçen yazdan Işılan sivrisinek v. e. gibi haşaratın sürfe bırakmadan imhasını temin için evlerin bütün odalarına filit Bıktırmaktadır. Bu yerinde tedbirin iyi netice vere • ceiri süuhesjzdir.

S
i
J t

M



cepheden görünüşü
lan röntgen ve radyoskopi cihaz ları mütehassısları gönderilmediğinden henüz monte edileme mistir. Bu cihazların bir an önce faaliyete geçmesi beklenmek tedir.
4 Sağlık merkez 15 dönümlük bir arazi içindedir. Hastaların güzel havalarda temiz havadan İstifade-]erl için bahçeye çıkacakları tabi idir. Bahçede hiç bir çiçek tarihi yoktur, Yeni dikilen fidanlar bahçeyi süslemektedir. Çiçeklerin di kümesi eleman yokluğundan İleri gelmektedir. Bir (bahçıvan) tedarl kİ çok faydalı olacaktır.
Sağlık merkezine büyük önem vc' ren sağlık Bakanımızdan Düzce Sağ lık merkezinin bu ihtiyaçlarını bir an önce sağlamasını rica edlyo ruz.
Düzde belediye doktorluğuna tâ yin edilen Fahir Özsan şehrimize gel miş, vazifesine başlamıştır. Kırıkka le sıtma savaş doktoru olan yeni belediye tabibimiz gelir gelmez fa al bir şekilde çahşmıya başlanıl tır. Sabahlan Poliklinik yapmakta dır, icabında evlere gidip muayene etmekte buna karşılık hiç bir ücret almamaktadır, Fakir hastaların 1-lâçları belediye tabipliğince temin olunmaktadır. Genç ve faal beledi ye doktorumuza çalışmalarında ba şanlar dileriz,
ŞEHİRDE UMUMİ HELÂ
Belediyece 13.000 liraya yaptırılmasına karar verilen umumî helâ mn inşaasına pek yakında başjana cak ve kısa zamanda bitirilecektir. Bugünlerde ihalesi yapılacak helâ 7 erkek ve 3 kadın kabinesini İhtı va edecektir, Hilmi Çağalj
1

edilmei(tedir. Arama sahası inzibat altındadır, Define bulunduğu takdirde arayıcılar dörtte üçünü alacaklardır,
Aramaya müze müdürü Naci Kum, hazîne namına Mustafa Gönen. Emniyetten de Ömer Altınbaş nezaret etmektecUr,
Define arayıcılar Mustafa Balye mez Mustafa Ciğercloglu Mustafa Öksüz. Ahmed Erenkanlı adında dört kişidir.
Bülün şehir üç gündür bu haber lerle çalkalanmaktadır,
Menemen, tütün ıslah tide istasyonu kuruldu
Tütün müstahsili arasında yapılan fidecilik müsabakası neticelendi. Birinciye elli, İkinciye otuz, üçüncüye onar lira ikramiye verildi.
lüğü Helvacı köyünden Mustafa Kolcu kazanmıştır,
Bunlardan birinciye (50) İkinciye (30), üçüncüye (10) lira ikramiye verilecektir.
Kaymakam M. Eşref Oykur tarafından müsabakada derece a-lanlar tebrik edilmiş ve Menemen tütüncülerinin bunları örnek olarak tutmaları ve Türk tütüncülü -günün ancak bu şekilde kalkınabileceği belirtilmiş ve iyi neticelere varılması temennisinde bulunul muştur.
Tekel İdaresinin çok yerinde ve ekicilerimizi teşvik mahivetinde o


Menemen (Hususi) ■— Mene -men ilçesinde tütün mahsulünün iyi kalitede yetiştirilmesini sağlamak maksadile Tekel başmüdür-lüzü ziraat bölge teşkilâtınca tesis edilen nümune fideliğinin kurul -ması Menemen tütün ekicileri tarafından memnunlukla karşılan -nnştır.
İlçede ayni zamanda Tekel idaresi tarafından bir de fidelik mü sabakası açılmış ve bu müsabaka ya iştirak eden ekiciler arasında birinciliği Hatundere köyünden Haşan Kolcu, ikinciliği ilçe merke tinden Hüseyin Tütüncü, ücünotl-
Denizli D. P hicrinin Kızıl cabölük ve Kerahisar seyahati
k-

D. il-
Denizli D. P. illeri muhitlerindeki ocaklara toplu gemiler tertip etmekledirler» Gezilere il başkanı Va katılmaktadır
----o----
Denizli, (Hususî) — Denizli P. il idare kurulu da, İzmirde
çelere ve bucaklara geniş ölçüde yapılmakta olan D. P. gezilerine uyularak il dahilindeki bütün ilçe lere, bucak ve ocaklara topluca geziler yapmayı proğramlaştırmış ve bu programın tatbikine geçmiş tir.
11 başkanı Refet Tavaslıoğluntın ve mesai arkadaşlarının lştirakHe ilk gezi Honaz bucağına, ikinci ge zi de 150 kişilide bir kafile halinde Kızılcabölük bucağına ve Karahi-sar köyüne yapılmıştır.
önümüzdeki 9. 9. 948 pazar gü nü de Sarayköye bağlı Bürhaniye köyüne gidilecok ve ayni zamanda Bürhaniye bucak teşkilâtlının yıl dönümü kutlanacaktır.
Bu toplantıya Aydın ve Nazilli-den de heyetlerin geleceği sevinç le
haber alınmıştır.
Köpekleri zehirlemek isterken hücumuna uğradı
■o---—
Kopeklere zehir atan bir memur halk tarafından üzerine hücum edilerek dövülmek mi istenmiş?
Bergama, (Hususî)
Bergama, (Hususî) — Şehir dahilindeki başıboş köpekleri zehirlemekte olan belediye memurlarından birisi, halkın hücumuna uğramış ve zabıta tarafından zor kurtarılmıştır. Hâdi se şöyle olmuştur:
Köpekleri zehirlemekle meş gul bulunan bu memur halkın gözü önünde hayvanlara zehir atarken ve zavallı hayvanlar kıvranarak ölmekte iken bu vaziyeti gören halk buna tahammül edememiş ve 150 kişiye yakın bir kalabalık zehir atan memurun üzerine hücum ederek kendisini yere yıkmışlardır. İşin zabıtaya çabuk aksetmesi neticesinde zehir atan kurtarıl mıştır.
Aydın C. H. P. piyangosu resmî mliesseseterde satılıyormuş
Aydın 7 (Hususî) — Halk Partisinin satılmak iizere çıkardığı piyango bilotlerinin ihtiyari bir satış yapılacak yerde Aydın vilâyeti dahilinde birçok kooperatif -ler, bazı devlet müceseseleri ile dairelerde manevî tesir yapılmak* suretiyle iş sahiplerine verildiğin den şikâyet edilmektedir.
Resmî ellerle iş sahiplerine bilet satışındaki garabete vilâyet makamının dikkati çekilmektedir.
Lüleburgazda karga mücadelesi
Lüleburgaz: (Hususi) — Lülebur gaz ilçe merkezinde on beş günden beri devam eden karga mücadelesi sonunda evvelce sürü halinde dola şan kargalara şimdi tek tük rastlan maktadır,
Karga mücadelesi devam etmekte dîr.
I


»
Rus İşçi Birlikleri, Köle ve Esir Birlikleridir.. |
Içşilerln refahı bakımından Sovyetler Birliği bu alanda elde etügt başarılar bütün Batı Avrupa mem Jeketlerlnln başarılarım çok uzaktan takip etmektedir, Meselâ İnRiI terede «Trade—Unyion, yani İşçi Birliklerin bugüne kadar bilhassa İsrar ettikleri esaslı nokta sanayi müesseseleıinde çalışan kadınların ağır ve tehlikeli beden işlerinden u zak tutulmasıydı bunda biz İngiliz ler muvaffak olmuşuzdur, Halbuki Sovyetler Birliğinde kadılar en a-ğır İşlerde kullanılnıaldad-ır. Mes# lâ Sovyetler kömür madenlerinde çalıştırılan kadınlar pek çok miktardadır. İngiltere İşçi Birlikleri Başkam sir Walter Cibrine harbden evvel Rusyaya yapmış olduğu bir zi yaretten avdetinde, Prokopiefskte-kl muazzam Stalln kömür madenin r de yer altında alelâde işçi olarak! kullanılan insan kudretinden yüzl de otuzunun kadınlardan müteşek kÜ olduğunu bana söylemişti.
Sovyetler Birliğinde İşçilere veri len evler ne haldedir. Rusyada bulunmuş olan bir çok dostlarınım anlattığına göze zavallı Sovyet işçiler en iptidai konfordan malınım bir halde sefil evlerde oturmak zo randadırlar. Moskovadaki işçi «ba takhanelerl Avrupamn en fenaları dır. Şüphesiz kİ İkinci dünya harbi neticesinde Ingilterede de işçi ba takhanelerl vardır, evet, İngilterede bir çok kimseler bir arada yaşamak mecburiyetindedirler, fakat denilebilir kİ Ingilterede bu işi dü zeltmek için hükümet elden geleni yapmaktadır. Ve hattâ bugünkü vaziyette bile İngilteredekl şartlar Sovyetler Birliğindeküerden ziyade sile daha İyidir, Vlyanada işçiler U çin meydana getirilen güzel apart manian bir çok kimseler bilirler. Rus askerleri Viyanaya girdikleri ve bu araptmanları gördükleri zaman buralarda işçilerin oturduğu na inanmaktan âciz kalmışlardır. Bıı evlerde işçi değil, Avusturya kâ pitalist burjuvalarının oturduğuna kanaat getirmişlerdir.
Içşilere verilen ücret bakımından da Sovyet usulü insan oğluna en a ğır haksızlığın bir timsalidir. İçşi-ler arasında tevzi olunan ücretler birbirinden o kadar muvazenesiz bir şekilde farklıdır ki işçiler arasında çok mahdut bir mikyasta bir imtiyah sınıf teşkil olunmuştur. Go ri kalan kitle halindeki İşçiler köle ve esir olarak hattâ Hitler Alman-yasının gıptasına mevzu teşkil ede bilecek bir şekilde kullanılmakta car,
Ingilterede ve medeni memleketlerde işçi Birlikleri serbesttir. Dev letten hiç bir emir kabul etmezler. Halbuki Sovyetler Birliğindeki işçi birlikleri bütün kararlarını Krem linden gelen emirlere göre ayarlamak mecbuiyetindedirler. Bu se-bebden dolayıdır ki Amerikan işçi birlikleri Sovyetler İşçi birliği İle t# masa g-eçmeken sarfınazar etmiştir. Euna sebeb olarak ta Amerikan işçi birliğinin ecnebi bir devletle müzakerelere girişmek salâhiyetini haiz olmadığı keyfiyeti ileri sürül müştür ,
Sovyetler Birliğinde her işçi blrff ğlnin âzasının Komünist Partisine mensup olması şarttır, Hattâ bütün Sovyet İşçi birlikleri nlzamnamele-
Osmaniye pamuk müstahsili müşkül durumda
Müstahsile kredi açılmazsa pamuk mahsulünün mahvolması muhtemel
Osmaniye (Hususî) — Mevsimin yağışlı gitmesi yüzünden ilçemiz mahsullerini tamamen ot kap lamıştır.
Btmları çapalatmak ve temizlet mek için müstahsilde para yoktur. Ziraat Bankası tarafından müstahsile hiç bir yardımda bulunulmamaktadır.
Adana ve Ceyhan pamuk müstahsillerine Siimerbaıık tarafından çapa yardımı yapıldığı halde ilçemiz bundan tamamen mahrum dur. Osmaniye çiftçisinin vaziyeti vahim okluğundan bir haftaya kadar yardım yapılmadığı takdirde, pamuk mahsulünün tamamile mah yolacağı söylenmektedir
I
lan bu isabetli hareket ekiciler ta rafından memnunlukla karşılanmıştır.
Bu işte büyük hizmeti geçen ilçemiz Tekel memura Nihat Taner ve arkadaşlarım tebrik ederiz.
Rus Cennetinden Notlar
•s
•#4 ■
MV
rinde esas gaye olarak Koıuünlz-ttün yayılması zlkrolunmaktadır, Meselâ Sovyetler Birliği Metailürjl Sanayi İşçilerinin Nizamnamesini o kumak fırsatını bulmuştum. Gözle Ç-------- Yazan: ---------
| Tom O’ Brien
I İngiltere Parlâmento
I________azasın dan
dm şu manâh sözlere ilişti: «Komünist Partisinin başkanlığı altın da çalışan Sovyetler Birliği Melal JÜrji Sanayi işçiler cemiyeti dünya Proletaryasının teşkilâtlandırılmış, bir ihtilâl müfrezesini teşkil edip İşçilerin dlktatoryasmı ihdas ve dünyada İşçilerinin kitle halinde
Am r kanın Cenublu Demokratları tarafından
Truman, anayasayı linç etmekle itham olunuyor

1 incide) gia’nm telgraf direklerine zenci Icri asmakla vaktini geçirmiyor; bilâkis o, son günlerde mee Ese, cenublu demokratların ra-hatini kaçıyan bir kanun projesi sunmuştur. Fakat Truman, bu harekette 11 lunmakla gûya affedilmez bir cürüm işlemiş o-luyor; zira senatör Conolly, onu Birleşik Amerikanın mukaddes anayasasını linç etmekle iyham edecektir.
DEMOKRAT PARTİNİN ÂSİ ÇOCUĞU TVALLACE!
Acaba partisine tarafdar olan kimselerin mahrem İlişlerini çok iyi bilen Gumhurreisi Tru-man, neye onarın husumetini körüklemekten çekinmiyor ? Burun sebebi: Trumanın üçüncü bir demokrat partinin teşekkülünden korkması ve Henry Wal-lace’in çevirdiği siyaset tekerle ğine - teşbih mazur görülsün -değnek sokmak istemesidir.
Zaten zannedildiği gibi kendi sinden bu kadar bahsedilen ii-çiincü Demokrat Partisi henüz doğmamıştır. Gerçi bu parti her kesin malûmu olduğu veçhile seçim mücadelesini muvaffakiyetle başarmağa gavret etmişti. Bununla beraber ücüncü demok rat parti âzasından Lee îsaalon eski îş Partisinin etiketi altındadır ki ancak secimi kazanabil-mişti. ve Wallace kendi partisinin hâlâ disiplinli değilse bile müdavim âzalarmdandır. Acaba Wallace. eski arkadaşlarından neye bir türlü avrılmıvor? Bunun sebebi sn ki o. Demokrat - Parti namzedini Cumhurreisli-ğine sececek olan meclisin ortasında bir çınear çıkarmak arzusundadır. O. müzakerelerin hitamından sonradır ki partisinin gayelerinden uzaklaşarak sa rahaten muhalefet tarafına ge-çcccl^tir.
Halbuki bundan böyle Wal-lace’in umumî efkârın nazarnd.ı olduğu kadar Demokrat Partinin sinesinde de «progrinist» la-rin, «Terakkiperver» lerin yâni daha açık bir tâbirle komünist ve komünist tarafdarlarının mü zaheretine güvenmesi lâzımdır. O, bu kimseleri ise çoktan kendi lehine kazanmıştır. Ancak orta yerde vaziyeti henüz taayyün et miyen veya Truman'ın fikrini iltizam eden bütün bir halk kitlesi vardır. Bunlar, kendilerine «Liberaller» adını takan demokratlardır.
Cırmhurreisi Truman sivil haklar komisyonunun^ vardığı karara göne, kavmı «eşitliği» sağlayan kanun projesi sayesin de hemen hepsi Stalinci geçi -nen Yahudileri değilse, hiç olmazsa zenciler ve onların ar-kaduşiarile anlaşmağa çalışmaktadır.
Acaba o. bu hususta muvaffak olabilecek midir?' Hiç zannetmiyorum’. Zira ister mer’iye te geçsin, ister geçmesin, eşit haklan sağlayan bir kanunun Birleşik Amerikada tatbik edil meşine ihtimal verilemez.
Trıımanın kongreye arzettiği bu kanun projesinin Cumhuri yetçileri!: çoğunluğu tarafından kabul edilmesi çok şüphei lidir. Cenuplu Demokratlara ge linçe, onlar bu kavnıî «eşitliği» sağlayan, bu kanun projesinin rağbet girmemesi hususunda her iürlü mücadeleyi niize ala-
i



& •
işçiler ve nözde
Hn’ln diktatör-

tor-
IhtÜâfe girişme]erjle dünya aerrna yedarjarmiB imhasını istihdaf etmektedir.
Sovyet Bı fiğinde îşçüerlr. efendi lifi yoktur, Bütün i işçi birlikleri Krem] yası altında iniemeKtedlT. Sovy çl birlikierlain beynelmilel konara lerdekl mlüpessiHerl de Kremli tu siyasi -hedeflerine yardım etmek]# müke]]ef oltın kuklalardan ba?4:a bir şey değUJçrclLr,. Oni yıs ayında Komada toplar.! •: Jan dünya İşçi birlikleri koü( de görüşülecek olan esaslı Marsa] plânı olacaktır. Sovy? lcrinin mümessilleri olarak Kremlin hükümetinin siyasi larj olarak hareket edecekler.z r re kadarşüphe yoktur.
ımii
n
şe hiç olmazsa bir partin .a da-
; 3iya-a ay-
tama-siyasî birçok
• Jl • ' -
^rson»
. İŞ
çek »ra t» •oarti
ZI1
caklar, zencilerin serbestçe oy ve im e haifkını .ısla tasvip ermeyeceklerdir. Gene onlar, zenci çocuklarının kendi çocnklari le ayni okullarda, aynî sıraların üstünde okumasına rıza göstermeyeceklerdir.
Üçüncü Demokrat Parti ot. Truman
Cenuplu Demokratlan:-, önümüzdeki seçimde vaziyeti n« mahiyet alırsa alsın, onlar, Tru man'ın namzedliğini daima red edeceklerdir. Bu sebebden Cuın hurreisliğH seçiminin, iki değ l-ha teşekkülüne imkân verece tir.
Daha ya km zamanlarda Niv yorkta yspılan seçim, bize. VJ lace’in namzedliğinin bi.’ Iâti-feden ibaret olmadığım göster mişti. Asıl merakı mucio olan nokta; üçüncü Demokrat Partinin fiilen bir mevcudiyet g s terip gösterememesi meselesidir. Birleşik Amerikanu set tarihi, bizi bu husus: dınlatabilir; zira mazide loğûp batmış veya gayesinden mile inhiraf edip başka teşekküllere katılmış partiler var.
Amerikanın siyaset 1 -de ilk üçüncü parti «Jeff?-un teşebtjusiie meydana tı. Bu siyaset adamı, bi. radikal ve liberalleri bir altında toplayarak biı kurmuştu. Onun bu ha.eke-i faidesiz olmayacaktı; zi. ı. u-günkü Amerikan Der’ -ı -).t Partisi Yefferson’un - ileti le kurduğu partiden başka ■vrs.-'-y değildir.
Nihayet 1854 te John C Fre-emont'un işçi ve bırrjv aları bir araya getirerek vücure ze tirdiği bir parti ile karşı.aşıyoruz. Bu parti, teşekk-üliüiıien 6 yıl sonra Cumhuriyetçi . irti -e inkılâp etmiş vc Abrahar L n-coln gibi bir Cumhurreisirıe kavuşmuştur.
Bu iki misal, siyasî tevekkül lerin zamanla, güttükleri gaye den tamamile farklı bir istik -mete doğru yöneldikleri: ! e daha çok sola kaydıklan ı g( s tepmektedir.
İşte H'allace bu tarihi misal lerden istifade etmek istemiş -tir. Onun bu düşüncesinde bel ki. bir isaöet vardır. Zira ’..?en Anıerikada siyasî plânda -best bir surette tezahüra-ra bu lunan «Liberal.» bir azınhk faaliyet halindedir. Ancak şurasını itiraf etmek lâzımdır ki, bugün partiler, kendi ha'nlti i-deolojilerini müdafaa ermiyorlar. Meselâ Vallace ve Biblo Demokrat Partisine mensup i-diler; John Lewis Cumh.uri.vet-çi parti âzâsıydı. Bu siyaset a-damları ihtilâf halinde ılmala rina rağmen bütün emelleri ik tidar mevkilerini ka’ betme-mek erıdişesile partilerin ı seçimi kazanmasını sağlamaktı.. Eğer gerçekten bugün lıâ u vaziyet bu merkezdeyse n. jfrit sağcılarla rVallace» cı solcu -ların ağır basmasile Demokrat Parti tamamile dağılacaktır
Son günlerde «Wallac.e) cı solcular, kendilerinden çok hah scttiı-nıcktedirler. Bugün A -merikada basının kayıdsız kaldığı, fakat hakikatte şaşırtıcı bir ehemmiyet kazanan bir cereyan meycuddur. Bu ceryan (Devamı 5 ncuiuj
|2 «A 11S

r 1
’ E N! BAHİS
Celâl Bayar dün geldi

SAYFA: 5
u )
(Baştarafı 1 incide) ■e, bu adımların altıhnasının zarurî olduğunu söyledi.
. Başbakanın ağzındaki bakla
Söz alan Süreyya özgeevrcn hü kCımetin bu müzakereyi haftaya talik etmekle maksadının ne olduğunu açıklamasını istedi ve:
( Her halde Başbakanın ağzındın çıkarmak istemediği bir bakla var- diyerek bu tarizlerin sonu nun nereye varacağını söyledi ve Nihad Erime hücumla Nihad Erimin vaktile yazdığı bir makale de -Demokratlar seçime girmeyiz diyorlar. Onlar girmezse, yerlerine oaşkalarr gelir» dediğini söylemiş ve isterdik ki, Nihad Erim yine böyle yazsın, prensip değiştir meşin demiştir.
Tekrar söz alan Nihad Erim Siiıeş ı örgeevrene cevab verdikten sonra: Eğer Demokrasiyi iler letecek isek, bunlara lüzum var-1 dır demiştir.
Söz alan Cavid Oral Demokrasinin icablarıudan olan bu adımlar yüzünden hükümetin isabetli hareket ettiğini beyan ederek, hükümet bu yolda yürüdükçe, şahsen hükümeti destekliyeceğini bildirmiştir.
Söz alan Şefik Togay, Suad Pek d? ayni esaslara temas ederek, hü kümelin almış olduğu kararın isabetini belirtmişlerdir.
İkinci defa söz alan Süreyya ör geevrea Demokratların her dediğinin yapılması ile neticenin nereye varacağını sorarak, hükümetin programını okuduğu zaman, bu şe kilde hareket edeceğini bildirmemiş olduğunu bütün bu olan hâdiselerden ve parti ile kabine arasın da bir anlaşmamazlık olduğunun meydana çıktığını beyan etmiştir.
Tekrar söz alan Başbakan Haşan Saka ağzında ne bakla, ne de başka bir şey olmadığını, sözlerin de anlaaılamıvacak bir cihet bulun madiğini, bu müzakerelerin gelecek hafta memurin muhakemat kanunu Grnpa geldikten sonra ya pıhnasmıa daha doğru olacağını Büyüyerek, bu hususta ısrar etmiş ve müzakerelerin tehirini istemiştir.
Bu sırada söz alan Ahmed Remzi Yüregir seçim kanununun Mec-• listen çıkmasının gecikmesine Ijî-naen ara seçimlerin evvelce söylendiği gibi, Mayısta yapılamıyaca ğmı bildirerek, Başbakandan ara seçimler için hükümetçe ne düşünüldüğünü sormuş, Başbakan Haşan Saka cevaben, ara seçimlerin Ağustos ayı başında yapılmasını düşünüldüğünü bildirmiştir.
Bundan sonra Başbakanın teklifi oya konmuş, bir kaç muhalife karşı büyük bir ekseriyetle kabul edilerek seçim suçlarının memurin muhakemat kanununa tâbi olup ol mıyacağı meselesinin müzakeresi önümüzdeki salı gününe bırakılmıştır. '
Gündemde bulunan, imam, hatib mekteplerinin müzakeresi Grupta ekseriyet kalmamış olduğundan, önümüzdeki perşembe gününe bina ı kılmıştır. 1
Diğer taraftan öğrendiğimize gö re. imam, hatib veriştirmek için halihazırda kâfi miktarda hoca rın bulunmaması sebebile, imanı ve hatıblerin camilerde ve müştemilâtında kurslar açılması ile müf tilerin nezareti altında yetiştirilmesi hakkındaki temayül kuvvet-


ila-1
lenıniştir.. Bu hususta Ahmed Rem zi Yüregirden başka Reşid Tarak çıoğlu ve Belıced Kemal Çağlar da bu hususta -bazı tekliflerde bulunmuştur.-
O. H. P. den istifa edeceği söylenen milletvekilleri
Ankara: 11 (Hususî) — Bugün Ankarada C. H. P. den bazı istifalar olacağına dair şayialar dolaşmıştır. Bu şayialara göre C. H. P. den ayrılacak olan bu milletvekilleri (Müstakil Demokratlar gnıpu) na iltihak edeceklerdir. Bu şayiaların geldiği çevrelerde isim verilmemekle beraber Demokrat Parti den milletvekili seçildiği halde son nadan C. H. P. ye geçen Niyazi Çı-takoğlu ile Nureddin Üııenin kastedildiği anlaşılıyor. Belirtildiğine göre Ahmed Tahtakrlıc bu grubun sekreterliğini. Haşan Dinçer ile Hazım Bozoa ise sekreter yardım alığını yapacaktır. Grup başkanlığına Yusuf Kemal Tengirşengin getirilmesi düşünülmüşse de rivayetlere göre şimdilik başkanlığın açık bulunması daha uygun görülmüştür.
Yeni partiye karşı sinsi hücumlar (Baştarafı 1 incide j çoktanberi nıalüm olan bu gazetenin yazıları ile hakikatin hiç bir alâka ve münasebeti yoktur. Çok mahram kaynaklardan vâki olan ilhamlar bu gazeteyi yeni programın isteklileri arasında büyük bir infial ujaiidudığı hakkında ümide şevketmiş ojsa da bu işle alâkadar hiç’kimse arasında en ufak bir ihtilâf bile mevcud değildir. Bu program serbest ticarette kanun olmadığı, yeni partinin Cumhuriyet Halk Partisini yok etmekle en büyük inkılâbı yapacağı veya resmi ve hususî bütün dairelerde çalışan erkekleri tarlaya gönderip onların .verine kız ve kadınların alınacağı gibi deli saçmalarına pro gramda yer verilmiş olmasına bu gazete mümkün nazarile bakabilir. Hele Sadık Aldoğanla Silivrili-yi bir edip faaliyete geçtiğime ve bilhassa Osman Nuri Koninin tav siyesile Yalnız Vatan İçin» partisinin programını tetkik için bu partinin —sesini bile işitmediğim— liderini makamında ziyaret ederek temasta bulunduğuma taallûk eden u) durma havadisin ne gibi bir maksadla ortaya atıldığını anlamak için fazla kehanete ihtiyaç yoktur. Manşetinden son kelimesine kadar deli saçmasını andıran bu hezeyanlar tımarhane kaçkınlarını bile kandıracak imkâna sahib olmadığı için bu hususta daha fazla bir şey söylemek akıl ve izâna hakaret olur.»
/
/


şunları
Seyahat imden.
bilhassa menin u-
(Baştarafı 1 iııcido)
51 söylenmiş ve husciBÎ olarak kiralanan Denizyollarına aid 52 numaralı vapurla İstanbula ge çilmiştir.
Celâl Bayar, Galata rıhtımını dolduran halk tarafından al hızlanmıştır. Bu arada, rıhtım dan geçmekte olan askerî kıta atı işaret eden genel başkan, büyük bir heyecan içinde;
«— Beni değil, kahraman Mehmedçikleri alkışlayınız, yaşasın ordu!» diye mukabele et, miştir.
Celâl Bayar, bundan sonra bir otomobille il binasına gitmiş, bu arada keııdisile konuşan bir arkadaşımıza söylemiştir:
«
Sakarya mitinginden num. Sakaryada bu miting, ay 11i tarihte D. P. tarafından her yıl tekrarlanacaktır.
İstanbula gelmezden evvel öğrendiğime göre Nazilli Demokratları da 19 Mayısta bir miting yaparak, seçimler için1 hükümetten adlî teminat isteye1 çekler. Bu mitinge beni ve ar-! kadaşlarımı da davet ettiler.
Nazilli mitinginden sonra Urfa. Mardin. Diyarbakır, Şiirde kadar bir seyahate çıkaca ğmı. Fakat cenun doğu illerin den evvel Trakyada da bir gezi yADmak niyetindeyim.
İstanbul Demokı atları. mi -ting yapmak arzusunu izhar et tiler. Buna ancak il idare ku rulu kai’ar verecektir. Diğer ta raftan bu hususta İdarî makamlardan müsaade almak lâ-zımgelmektedir»
D. P. C..'iel Başkanı, bun -^an sonra ara seçimlerine iş tirâk edilip edilmeyeceği huşu suna temas ederek, şunları söy İtmiştir:
(■— Haklarımız adlî bakımdan teminat altına alınmadık ça seçimlere iştirak etmemek kararındayız. Hükümet, seçim lerde zabıtların müşahidler ta rafından tetkikini kabul etme verek. ancak istenilen zabıtla un partilere gönderileceği mütalâasını izhar ediyor.
D. P. seçimlerde hükümet -tAn ■(’ii?de vüz adlî teminat istediği halde hükümet ancak yüzde 30 gibi bir teminat veriyor.
Biz, seçimleri kazanmağı değil de. millete emuivetli bir se çim sistemini hediye etmeği dü şünüyoıuz.»
Genel Başkan, yeni kurulacak parti hakkında şimdilik hiç bir fikir dermevan edem ey ece ğiııi, bu yolda ileri sürülecek tahminlerin muhakkak surette sakat olacağını ve ancak kurul | duktan ve çalışmalarını gördük ten sonra yürütülecek fikirle-
Beşiktaş Ha’kevi Sosyal Yardım Kolunun tertiplediği senenin en son ve en mutena Gece Eğlencesi
I’
t

13. Mayıs. 1948 Perşembe gecesi saat 20.30 dan salıaha kadar fcoııak ıTOKATLIYAN) salonlarında konağın en nefis yemeklerile İve büyük hrr eğlence içinde geçirilecek olan bu geceye güzide ses sanatkârlarından;
Müzej yen Seuar — Hamiyet Yüceleş — Rikkat Uyanık — Mustafa Çağlar, »az saıı’atkârlanndan da Hakkı Derman — Şerif İçli — Ne-• ati Tokya) — İsmail Şemalar — Salâhaddin Pıtıar iştirak edecek ayrıca, i’erih ve arkadaşları tarafından Sürprizler — Memleket sazı ve havalan — İbrahim Özgür’ün (ATEŞ BÖCEKLERİ» arkadaşları — Tokatlıyım cazı — Büyük hediyelerle dolu hiç boş olmayan zengin piyango..
Pek az kalan davetiyeler Beşiktaş Halkevi ve Tokatlı.van ötemden temin edilmektedir.
tlim ve irfan âleminin büyük kaybı
(Baştarafı 1 incide)
M-rhum Trabzon idadisini bitirdikten sonra hususî tetkikleri ve
meralrile irfanını arttırmış, Trab- r zon lisemle Öğretmen okulunda ç »I; icret almjyarak Edeb^ai* ve Tarih derslerini zevkle okut-! muş sonraları kendi gayret ve şahl bî fcdakarlığile Trabzon Ticaret! mektebini kurmuş, fahri müdürlüJ günü uzun yıllar ve gayrı Yüksek! Ekonomi ve Ticaret okulunda edeJ biyat ve muhaberat derslerini oku l tan ve son gününe kadar bu vazi-( fesine levam eden merhum mem-j lekece binlerce değerli genç tinniş yüksek insanlığı, fazileti engin t ıvazuu, zarifane konuşma ( sı iyilikseverliği ile herkesin say-’ gı v sevgisini kazanmıştı. Muhtelif İlmî heyet ve komisyonlarla hayır cemiyetlerinin âza ve reisliklerinde de çalışan İhsan Ham-mammirı zarif ve üstadca şiirlerden mürekkeb çok değeıli bir I)i-vânı ile Hamsinamesi halk diline, folklara dair 40 a yakın eseri ve tetkikleri vardır.
Vakitsiz ölümü memleket ilim ve itfanı için cidden büyük bir kayındır.
Ce(ıaZ‘-ni )•' 4ün öğle üzeri Beya* 7. ımiinde namazı kılındıktan , a„nra kaldırılacak ve Edirnekapı 4ı:d'iğine defnedilecektir.
Kendisine Tanrıdan mağfiret, n eşine, oğlu Ticaret mahk pı .A/jsırnlan Orhan Hammami jb* kızı öğretmen Beyhan Bengi-gu ya. maarif ve edebiyat mensub-l larıaa sacLİEzî Eziyetlerimizi suna-. &
Mareşal Fevzi Çakmak’-
Genel Başkanı, bundan Karadeniz bölgesinde temasları nakletmiş,
rin bir kıymet ifade edeceğini belirtmiş;
m bu parti kurucuları arasın-
da bulunacağını ve lideri olaca ğıiıa ihtimal vermiyorum demiştir.
D. P.
sonra yaptığı
çok perişan sahnelerle karşılaş tığmı, hükümetin tekzibine rağ men bu bölgelere yardımda bu lunduğunu söyleyerek demiştir k:
«— Ziraatçi bir memleket o-lan Türkiyemizde hububat sıkıntısı çekilmesi acı olduğu ka dar gülünç bir hadisedir ve buna sebeb, ehlij'etsiz ellerin i daresidir.
Şunu söylemek pek yerinde olıjr ki, memleketimizde yeter derecede hububat vardır ve bu na rağmen sıkıntı çekilmekte -dir.
Gittiğim yerlerde halk bundan başka bilhassa orman kanunun dan şikâyetçi idi.Yürürlükte bu lunan orman kanununun en kı sa bir zamanda orman mınta-kalarında ve gelirlerini tapulu ormanlarile sağlayan halkın le hine değiştirilmesi lâzım gel inektedir,.
Diğer taraftan, toprak tevziatı da esaslı ve ciddi bjr şekilde yapıl ulamaktadır. Hayatı ucuzlatma yo liuıda alınan tedbirler pek basit ve pasiftir,»
Celâl Bayar, Refik Korajtamn da iştfrakile dün sabah 11 idare ku ı-ulu âzâlarije bir lopantı yapmış, son siyasi faaliyetler lıakkmda 1-zahlarda bulunmuştur, •
Celâl Bavar, öğleden sonra da Çatalca, Silivri. Şile, Kartal içee-rinden gelen heyetleri kabul etmiş tir,
Öğrenildiğine göre Celâl Bayar, şehrimizde 15 gün kadar katacak ve yeni kurulacak partinin faaliyet leıini yakından talcib edecektir.
Bu akşam, Pangaltı Tan sinemasında. Şişli D. P, bucağı tarafından tertiblcnen müsanıeıede Celâl Ba yar da bulunacaktır.
Donanmaya katılan yeni denizaltılar f Başta rafı 1 incide j at 9 da iç körfeze girmişlerdir, KARŞILIKLI ZİYARETLER İzmir: 11 tA.A,) — Bujün saat
9 da buraya gelen denizaltılannın du ıniı- atmalarım müteakip İzmir D« niz Komutanı beraberinde Türk De ııizaltı filosu Komutanı olduğu haj de Albay Musleyiıı bayrağım taşıyan Samuel B, Roberts açık deniz destroyerine giderek Amerikan ko njutamna hoş geldiniz, ziyareti yap m'Ştır.
Öğleden sonra saat 15 de Albay Moslcy ve beraberindeki komutan, jar sıra ile makamlarında İzmir va llslni. müstahkem mevki komuta mm ve belediye başkanını ziyaret etmelerdir,
Müstahkem mevki komutanına ulan ziyaret esnasında İzmir De niz Komutam İle .Türk Denizaltı fi loşu Komutanı müstahkem mevkj komutanının Hezelinde bulunuyorlardı,
Bu suretle Amerikan komutanı Türk Deniz komutanlarının da zi yaretierinl iade etmişlerdir.
Saat 17 den itibaren vali, müstahkem mevki komutam ve beledi ye başkam Sanıule B. Roberts destroyerine giderek Albav Mosleyln zi yaretlerinl İade etmişlerdir,
Rusya ve Filistin
(Baştarafı 1 incide,) çileri arasında yapılan müteaddit toplantılardan sonra bu karar verilmiştir.
Arab ordularının her birinin ay-ri bir komutanı ve Filistinde kendine tahsis olunmuş bir hareket saltası olacaktır.
Kral Abdullahın kurmay heyeti Arab ordularının hepsine mensub yüksek rütbeli subaylardan kurulacak ve askerî harekâtı tanzim vazifesiyle mükellef bulunacaktır. Genelkurmay başkanınm kim olacağı henüz malûm değilse de, bunun Iraklı veya Mısırlı olması muh temeldir. •
Kahire: 11 (AP) — Mısır ordusuna mensub bir kaynağın bugün açıkladığına göre, son . günlerde Filistin hududuna yeniden iki Mısır piyade taburu sevkedilrniş o-lup, böylece bu bölgedeki Mısır kuvvetlerinin mevcudü 15.000 kişiye yükselmiştir.
Yine ayni kaynağa göre, hudut bölgesine Mısır kraliyet hava kuvvetlerine aid 3 filo sevkedilmiştir.
Kııdüs, açık şehir oluyor
Cenevre: 11 (AP) — Kudüs şeh ri yarın veya pergembe günü Kızıl haçın himayesinde açık bir şehir ilân edilecektir. Keyfiyet bugün Milletlerarası Kızılhaç Komitesi ta rafından tebliğ edilmiştir.
Komiteye göre, Birleşmiş Millet ler komisyonu, Filistin hükümeti Arab ve Yahudi siyasi ve askerî makamları Kudüs şehrinin çarpışmalar dışında bırakılmasını resmen kabul etmişlerdir.
Şimdi Kızılhaç komitesi Arab ve Yahudilerden resmî garantiler elde etmeğe ve bir İdarî teşekkül kurmağa çalışmaktadır.
Filistindeki İngiliz kuvvetleri
Londra: 11 (A.A.) — İngiltere Savunma Bakanı Shinwell, bugün Avam Kamarasında yaptığı demeç te şunları söylemiştir:
♦ Filistinden boşaltılacak olan İngiliz kıtaları, hükümet tarafından tesbit edilecek bir yere gönde rileceklerdir. Bu askerler, bilhassa ulaştırma zorlukları yüzünden, i-zin müddetlerini İngilterede geçire miyeceklerdir.»
RuKya, YaJuıdi hükümetini tanıyacakmış
Lake Success: 11 (AP) -- Birleşmiş Milletler mümessillerinden bir zatın bugün bildirdiğine göre, Rusya ile peyklerinin, Filistinde kurulacak Yahudi hükümetini ta-nımıya hazır oldukları anlaşılmak tadır. Bununla beraber, kat’î kararlan, Filistindeki durumun ala-lacağı şekle bağlı olacaJdır. Fakat, yine ayni şahsiyete göre. Rusya i-le peyklerinin, Filistindeki çarpışmalara muharip hakkı tanıyacağı muhakkakta. O takdirde Filistine silâh gönderilebilecektir.
Rusya Amerika ile anlaşmak istedi

Ahretten bir ses helâllik diliyor
Dün aşağınaki mektubu alnUc, gözlerimi* yaşararak okuduk, ay--ııen dere eniyoruz.
"7 seııedenberl nıübtelâsı bulunduğu vereuı âfetinden kurtulamı yan 1336 doğumlu oğlum Kadri Tu nah 7/5, 948 cuma günü vefatından bir az önce okuyucusu bulun dıığu gazeteniz delâletile Erenköy Heybelladâ ve Cerrahpaşa ve Iz-mırde Tepecik Saııatoryomlarında kendisini tedavi ve kurtarmağa uğrasan sayın doktorlarla avnl der de mllPte|â bulunan sevgili hastalın ne ve vatak arkadaşlarından helal lık dileğinin ilânını bana vasiyet et tlğjnden lütfen merhumun bu son arzusunun verine getirilmesini say gitarımla rica ederim,»
Merhumun kederli babası okuyucularınızdan Emekli
Ali Aslan Tunalı
■ *
(Baştarafı 1 incide) şimdiden fazla iyimserliğe kapılma mak cereyanı hâkimdir,
Moskova radyosunun yay^u, muhtelif memleketlerdeki idari çev relerde umumiyetle şu intibaı ya--ratmıştır: Milletlerarası gerginli-&in nihayet bulması mümkündür, Bu itibarla, böyle bir başarı ihtima li karşısında yorumculardan çoğu, bu cereyanın vüsatim daraltabilecek mahiyette her hangi bir beyanda bulunmamak ister gibi davran mami^r ■
AMERİKANIN TASAVVURU
Vaşlngton: 11 (AP» — Bugün bs yanatta bulunan Amerikan hükûme tine mensup yetkjii şahsiyetler ez cümle şunları söylemiştir;
Rusların. Birleşik Amerika ile me selelerini hal için muayyen teklifleri varsa, Amerikan ve Sovyet hükümetleri arasında görüşmeler yer a-lâcaktır, ileri sürülecek muayyen teklifleri olmaması halinde, görünürde müzakerelere esas teşkil ede bilecek her hangi bir konu mevcut değildir,
Yetkili bir şahsiyet bu konu hak kındaki Amerikan görüşünü şu şe kilde hülâsa etmiştir: «Birleşik A-merika -bir konferans masasına o-turup umumi mevzular hakkında gelişi güzel çene çalmak tasavvurunda değildir,.)
TRUMANIN HUSUSİ TEBLİĞİ
Vaşlngton: 11 (A.A,) — Başkan Truman tarafından yayınlanan ö-zel bir tebliğde şöyle denilmektedir:
Birleşik Amerika tarafından takip edilen siyasetin sarih bir veçhesini teşkil eden Avrupa kalkınma programının kabulü ve askeri meseleler hakkında Başkan tarafından kongreye yapılan son tavsi yeler münasebetle Sovyet idareci Jerinden Birleşik Amerikanın duru munu yanlış tefsir edebilecek bir İs tlfhanun belirmesinin ehemmiyetli olduğu Birleşik Amerika hükûme tince mütaleâ edilmiştir.
Rusya ile bu son nota teatilerine müncer olan şeraiti ve son demeç lerln propaganda mahiyetlerini tas rjh ettiken sonra Başkan, şöyle de m-ktedir:
Bu nota teatisi esnasında Smith tarafından zikredilen belübaşh hâ ! (liseler şunlardır:
Milletlerarası meselelerde Birleşik Amerika hükümetinin takib et tiği siyaset, son aylar ve haftalar zarfında açıkça tâyin edilmiştir Bu siyaset Amerikan halkının ezi ci bjr çoğunluğunun tasvibine maz har olmuştur. Bu sjvasec devam e decektir Bununla beraber Birleşik Amerika hükümeti, hiçbir şey ve «ıpheye muhal bırakmıyacak bir şekilde şu noktayı tasrih eder ki. Birleşik Amerika Sovyetler Birliği aleyhinde hasmme veya taarruzi hiçbir niyet beslememektedir. Kus.vanm maksadı meğer ne imiş?
Vaşhıgton: 11 (A.A.) -Reuter-Vaşingtondaki siyasî çevreler bugün M. Molotofia Amerikanın Moskova büyük elçisi Bedeli Smith arasında cerayan eden nota teatisinden sonra her hangi bir Ameri kan Rus konieransınuı yapılmıya-cağını kesin olarak söyliyebilecek-lerini bildirmişlerdir.
Bu çevreler Sovyet radyo yayınının Amerikavı Rusya ile Ameri ka arasında mevcud ihtilâfları hal letmek için Sovyetler Birliği tarafından sarf edilen gayretleri akim bıraktıran bir memleket olarak gös termek nıaksadile girişilen bir hareket olup siyasî sırların ilılâlı mâ nasına geldiği kanaatindedirler. BEVINI ZAYARET
Londra: 11 (AP» — Bugün Amerikan Elçisi Lewis Douglas ile Fran


i
günahlardan, zelel, hatâ ve nis-yandan masun ve masum bulur, malan haysiyetile akaidi yakı-niye ve ahkâmı şer’iyenin yegâne menba’ ve me’hazı; oniar-oır. (1 Zahirin batınını ancak O bilir ve bu yetki ile şeriatı korumak için (Hıfzanlişşeri’i bşzı hükümleri terk, bazı hü -kümleri ziyade eyliyebilir ve eyler. Kıyamete kadar vâki o-lacak halter ve hâdiselere dair fer'i hükümlerin kitap ve sün lette bulanmayan tafsilâtı i-maından alınır. Bunu şöylece a Çikiatmak kabildir:
Canibi Rabbani’den Cebrail •asutaaıie Resulü Ek reme bildi i'ilenler-, ondan başlayarak se-iefden halefe vüsûl ile intikal eyliyor. (Vusûkuna şüphe olu-uamaz imamlar masumdur!) ye ayni zincirleme ile sonuncu rnıamın emirleri ve rivayetleri h'i kere haleften selefe isal vo lıle Peygamberde nihayet bulur.. Böyle oiunca. imamın rivayetleri. sözleri; kur’an âyetleri. hadisler ve miitevater sün netlerle eşittir. Ancak; imamın (gaib) veva (Baklanmış olmasını da kabul ettiklerin? göre; onun tebligatının va doğ rudan doğruya olabileceği gibi vâsıta ite vukuunu da kjtbul e-derlcr. Vasıtalı olmasına (Ni-K __________________________________
ffl
yay.tıcB- Kaîf Oflan
(
Tefrika !¥. i 2 4
DİNVE MEZHEB USULLERİ
yebet) denilir ki, bu dahi imamet gibi îsnâ Aşerivonin Has-salarındandır.
imamların naipleri ve elçile ri vardır. Bunl'r inrarndan ha ber ve emir, kendisinden sorul mus olanlann cevaplarını getirirler.
Naip ite imam arasında fark şudur:
imamlar; külliyat ve cüz i-vatta masumdurlar. Naipler !-se; sadece çüz’iyatta masumdurlar.
imamlarda üç şey bulunur 1-mis: 1) Cefr 2) Camia, 3) Mus hrfı Fatıma.
Yukarılarda K^rbelfi ve Kev
w saniyeden bahsederken, bunların adlan da kısmen geçmişti.
ileride imamlar hakkındaki
tahkikatımızı yazarken de iktı za edeceği cihetle sırası gelmiş ben, her biri hakkında burada kısaca malûmat vermek müna sip olur:
1) Cefr pilmiş bir zaı-f imiş, içinde Pey Kamberlerin, evliyanın, imanı -kırın Beni İsrail büyüklerinin ilimleri var imiş.
ilmi Cefr, vahî ve bâtıl ilimlerdendir. Buna ilmi hııruf. ya-hud esrarı huruf da elerler. A-ıab harflerini, usulüne göre, yazıp dizerek türlü mânalar çı karmaktır. Bu ilim vasıtasile; sözde dünyanın başlangıcından sonuna kadar olmuş ve olacak lar bilinebilirmiş! Harflerin sırları ve insan âzasile olan benzerlikleri; Şiaya çok yalla
Sahtiyandan ya-
şan Bektaşi, Hurufî gibi tari-kutJerde o derece geniş tevil -tere yol açmıştır ki, içinden çı kılması hayli yorucudur. Bir kısmının şifresi elde olmadıkça çözülmesi de imkânsızdır. Ve kendilerinin de çıkabildikleri yoktur.
Harflerin tevili; insanı Allah lığa kadar götürür ve bu Allah da cok kerre tarikatin müessis «a
hattâ şeyhi de olur!.-Bâtınîlı-ğin dalâleti yapmak için baş vurduğu yollardandır.
îlhad kadar şiirleri de kuvvetli olan Nesimî’ııin kendi üstadı (Fazlullah Hurufi) vi iıı-
* •r
sanlık üstünde vasıflar vererek Kıır’andaki (Fıızl) ve (Fazıul lah) kelime ve terkiplerinden o nu kasdevlemesini ebatil ve ha
yal atı şairâne’ye kapılmak say sak bile. Muhiddin Arabi, İsmail Hakkı gibi âlimlerin harf terin sırlarını (!) türlü bitil tevilâta vesile yapmalarına ve uğraşmalarına hayret eylemek ten insan kendini alamaz. ' Garpch? feylesof, âlim. mü-» ııeccim olmak üzere bir çok a-j damlar dahi bu işle uğraşmış-’ lardır. Bizce: Muhiddüı Arabi i değil, onun gibilerin en üstüni savı la m da söylese, uğraşsaj bu bilgi, ütümü hayaliyedendir ] ve böyle şevlerin aslı astan da( voktur. ;
2) Camia — Yetmiş arşın 1 (Nereden de bulup ölçerler, sal yarlar, bilinemez!) uzunluğun-] da bir sahıfe imiş! bunda daj ümmetin muhtaç olduğu bütünJ şer’i malûmat, helâl, haram herî şey varmış! • 3
3) Mushafı Fatmıa — Ilazj reti Fatıma vefat eyleyince zevJ ci Hazıeti \li çok kederlenmiş.) (Dc Tanı» vari ı
(i) Hu buhislcrî)) daha açık t-f öz Turkçe ile ifadesine rc tekareih' elmiş tâbirlerin de-iıistirilnıesine imkân bulama-dik.
Sovyet bir dİ-
buhra-ınzivatine
siz Elçisi Rene Masaigli Dışişleri Bakam Ernest Bevin’l ayrı ayrı zl yaret ederek, Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne göre, son günlerde Rusya He Amerika arasında yer alan dip lomatik temasları görüşmüşlerdir, MARSHALL INGİLİZ ELÇISILE OÖRÜŞTU
Vaşlngton: 11 iAP‘ — Bugün Oe örge Marsaha]!'lâ İngiliz Büyük El çisl Lord İnvershapel bir saattan faza bir müddetle yeni Sovyet A-merikan diplomatik temaslarım müzakere etmişlerdir,
Konferanstan sonra Lord İnvera hapel gelişmenin seyrinden çok memnun olduğunu kaydetmiştir, VERİLEN notalar
Londra: 11 (AP.)- — Moskova radyosunun bu sabah bildirdiğine göre Rusya ile Amerika arasında son günlerde, iki memleketin karşılıklı siyasetleri hakkında bazı te maşlar cereyan etmiştir.
Bu görüş teatisi Amerikanın Moskova büyük elçisi general Bedel Snüthin Molotova verdiği bir açıklama ile başlamıştır.
Amerika, dış siyasetinde hiç bir değişiklik beklenilmiyeceğini katiyetle belirttiği bu açıkialnasmda bilhassa şu noktaları ibaret etmiştir:
1 — Amerikanın bugünkü dış r. yaseti milletin ekseriyetinin reyine dayanmaktadır ve ileride de ay ni azimle takib olunacaktır.
2 — Dahili siyasi vaziyetin, meselâ önümüzdeki seçimlerin bu siyasete tesiri olmıyacaktır.
3 — Amerikan hükümeti ler Birliğine düşmanca hiç yet beslememektedir.
4 — Her hangi iktisadı nın Amerikan sanayi
hiç bir tesiri ohnıyacaktır.
5 — îki memleket arasındaki münasebet hususunda müzakere kapası daima açıktır.
Rusya, cevabında şunları bildirmiştir :
1 — Sovyet hükümeti Amerika ile olan m una sebatını düzeltmek arzusunda berdevamdır.
2 — Aradaki ihtilâftan hal için müzakere hususunda Amerika ile hemfikirdir.
3 — Sovyet - Amerikan münasebetlerinin ve dünya durumunu o bugünkü gergin vaziyetine Sovyet-ler Birliğinin Doğu Avrııpadaki siyasetinin sebeb olduğu hakkmda-ki Amerikan iddiasını Sovyet hükümeti reddeder.
4 — Sovyetler Birliğinin, AvrupalI komşulariyle münasebstmı sıklaştırmak istemesi pek tabiîdir, çünkü Amerika da böyle bir siyaset takib etmektedir.
5 — Sovyet siyaseti bugünkünün ayni olarak kalacaktır.
6 — Doğu Avrupa memleketlerindeki «Demokratik değişikliklerde» Sovy’etler Birliğinin hiç İsı müdahalesi olmamıştır.
7 — Bilâkis Amerika, başka memleketlerin içişlerine karışmaktadır ve bunun misallerinden biri Yunanistanda görülmüştür.
8 — Aı-rupaya yapılacak yar dım Birleşmiş Milletler Anayasa sı çerçevesi dahilinde tatbik edil diği takdirde Sovyetler Birliğinin kalkınma plânına itirazı için )riç sebeb yoktur.
9 — Harixien zarar. görmüş o-’ lan Sovyetler Birliği, lıarb sonra sı milletlerarası iktisadi işbirliği nin gelişmesini büyük bir ilgiyle karşılar.
Rus notasında, «Sovyetler Birli ğiııin, takib •ettiği sulh siyasetine mukabil» askerî tedhidlerle karşılaştığı ileri sürülmekte ve Batı Av rupa Birliğinin tamamiyle Rusya-ya karşı bir hareket olduğu iddia edilmektedir.
Rus notası şu şekildi bitmektedir:
(Ünıid ederiz ki aradaki ihtilâfları halletmek imkânı bulunur ve iki memleket, birbirlerinin menfaa tine en uygun olan iyi münasebatı kurmaya muvaffak olur.» —
Molotofun pazarlık şartlan
La Haye: 11 (A.A.) — Reuter Ajansının siyasî muhabiri bildiriyor:
Birleşik Amerika iie Sovyet Ru» ya arasında teati edilen notalar lıakkmda Hollanda sâyasf çevrele ri başlıca şu mütaleaLırda bulunmaktadırlar:
İki devlet arasında müzakerelere girişmek hususunda Sovyet Rııs ya tarafından izhar edilen iyi nî-yet evvelce kararlaştı nlmış bir ta biyej’e mi ıstinad etmektedir? Bunun böyle olması çok muhtemeldir.
Müteaddit Hollanda siyasî muşa bitlerine göre, Molotof aşağıdaki noktalar iiaerinde pazarlığa girişecektir: (
1 — Bırieşik Anıerikasm her ta rafta kara, deniz ve hava üsleri kurmaktan vazgeçmesi
2 — Birleşik Amerikanın Batı Avrupa birlığııu lıimay-^ı altına a] maktan vazereçmesi.
3 — Bileşik AnıcrU: u.m Avru* paya yerdim progu nj;.da göze çarpan bazı temayül’ t t?:ı vazgeç-mesu
I

SAYFAi t
Vapur ilânlan
Ftkienen vapurlar
Aydında yapılan büyük spor günü
btiillidea fehrimize gelen atletlerin iştirakile yapılan müsabakalar çok heyecanlı oldu müsabakalarda iyi neticeler elde edildi
• t
Oslo, Norveç vapur kumpanyası Nevyorlt İle Türkiye arasında muntazam vapur »eferleri.
m / s HAV
20. Mayı»/ 9*3
s/s SÖNNAVİND
20/Hazir an.. 9*8
Yukarıdaki vapur Nevyorktan limanımıza mal getirecek ve llmanıiDızdaD
LATAKE — BEYRUT — |
HAYFA — İSKENDERİYE ve
NEVYORK
için yük ve yolcu kabul eder.

TUNSMimN
İsveç Vııpur Kumpanya*!
Helslnborg
s/s ULL A
-29/Mayıs
m/s GUNDA
12-v«-15 Haziran 948 Yuhardaki gemrler Hamburg Bremin. Roterdam ve Anveıs ten mal getirip bu limanlar İçin İstanbul ve İzmirden mal yükleyecektir.
S TEVENSON LİNE
Şimali Amerika muntazam hattı
s/s Noah Brovn
25-29/MayıS 948 Şimali Amerikadan. Î6ken-deruij. İzmir. İstanbul limanlarına yük getirip, buralardan Amerika için mal ve yolcu kabul eder.
• fi
M *
Aydın 11 (Hususi) — Bugün ((İüd) Aydın stadyomunda İzmir bölgesi atletleriyle Aydın bölgesi atletleri arasında bölge atletizm ipüeabakalan yapılacaktı. Fakat ijunir bedtı terbiyesi bölgesi atletlerinin g( lmiyeceğini cuma gii nü telgrafla bildirmiştir.
Bugün Nazilli atletlerinin katış masjyle yapılan müsabakalarda {ok güzel o) receler elde edilmiş -tir.
Bu arada 3 Aydın rekoru kırıl-ve bir çoklan da yenilenmiştir.
Biihassa 5000 ve 1500 metrede mevsimin en güzel dereceleri alın mıştjr.
Teknik neticeleri bildiriyorum: 200
tutan
200 tutan İkinci spor).
400 metro birinci Turan Tuğ-(Sümerspor) 59. ikinci Orhan öz-aydınh (Sümerspor).
800 metre birinci İsmail Demir (Sümerspor) ikinci Süleyman A-yar (Sümerspor).
1500 metre birinci Sabri JSelvili 4/39 (Sangtspor) yeni Aydın rekoru. ikinci Lütfü Şahin 4 42 (Sa natspor). üçüncü İsmail Demir (Siimerspor).
5000 metre birinci Sabri Selvili 16 dakika 51 1 yeni Aydın rekoru (Sanatspor) ikinci Tahsin öz alp ( Sümerspor).
Gülle atma birinci Hikmet Uy-
— , w I
gur (Sümcriipor) ikinci Şerafed -din Kocabaş (Sümerspor).
Cirit birinci Hikmet Uygur 36 metre Ö0 santimetre (Süınerspor) ikinci Salih Kurşun (»Sanatapor).
Uzun atlama birinci Şerafettin Kocabaş 6/38 (Sümerspor) ikinci Salih Kurşun 6/30 (Sanatöpor) 9
Yüksek atlama birinci Küçük Çakar (Sanatspor), Uyar (Sümerspor).
Sırıkla yükeek atlama
Hikmet Uygur (SUmerepor) iki metre 63 santimetre (yeni Aydın rekoru,) ikinci Necdet Bayur (Sümerspor).
Müsabakalar şiddetli yağmurlar altında yapılmıştır. Yağmur yağ-masaydı daha güzel derecelerin el de edilmiş olacağı muhakkak görülmektedir.
Kâzım ikinci
birinci
metre birinci Desteglil El-ı Nazilli, Silmerapor).
metre birinci Destegül El-25.6 (Nazilli Sümerspor), Ali Demiröıer 25/9 «sanat
Truman, anayasayı linç etmekle itham olunuyor
(Baştarafı 4 unc-ûde) -asıl ismile söylemek lâzımge-lirse- Faşiznı’den başka birşey değildir.
Ben kendi hesabıma doktrin ci grupların günden güne saha kazanmaları karşısında dehşet duyuyorum; Yahudi aleyhdar-lığının inkişafı da beni ayni dehşet içinde bırakıyor. Bana öyle geliyor ki, bütün bu grup ların muazzam bir faşist ket? halinde taazzuv edeceği gün yakındır. Fakat meşhur A meıikan tayyarecisi Lindberg inzivasını teıketmediği takdirde, bu teşekküle kimin şef olacağı belli değildir. Şurası muhakkak ki, faşizmi yalnız Ame likanın, cenup eyaletleri değil, fakat ayni zamanda şimaldeki bütün eyaletler de destekleyeceklerdir.
• •
hare-
îngi-
H. PfiYKURİÇ
Yugoslav muntazam hattı Adriyatik limanları için
Yugolinya - Riyaka
Adriyatik limanlarından ge-tirilecek inallar için ve bu limanlara sevkeöılecek yükler için acentemize müracaat e-dilmesi.
İT ALiK0
s/s Fides
Mayıs S»4& sonunda Buenos-Ayres için yolcu kabul eder.
Bütün tafsilât İçin Galata Tophane Eski Yolcu Salonu karşısında Frank Han 3- Kata müracaat Tl: (,4707/8
t
Diplomasız doktor Savcılığa x erildi --------------o----
Veremli hastalan tenavi ediyorum’ iddiasije halk arasında büyük dedikodular uyandıran Hamdi Yılmaz, adındaki bir şahsın Sağlık müdürlüğünce emniyete teslim edil diği nıalûmnur.
Hamdi Yılmaz, şikâyetçiler tarafından savcıca verilmiş bulunmak tadır.
İlgililerin itinasına göre. Hamdi Yılmaz, halen yürürlükte bulunan Tıb kanunanna aykırı hareket etmiş ve Sağlık Bakanlığından rnüsa ade almaksızın ilâç yapmış. Bu ba k-.mcan fiili, suç teşkil edici ma • hlyettedır.
Berıiigac'an bir yıl zarfında 93 bin çuval hahvs satın alınmıştır
İngiliz hava yolları genel müdürü
-----o----
Ankara 11 (Hususî)
üz havayolları genel direktö -rü Mr. Anthoniy Milvard şehrimize gelmiş ve hava yollariy-le ilgili temaslara başlamıştır.
Isvcçle t caret görüşmeleri
Ankara 11 (Hususî) — İsveç ticaret heyetiyle şehrimizde bir müddettenberi devam etmekte olan ticaret anlaşması görüşmeleri iyi bir hava içinde devam etmektedir.
Her iki memleketin ticaret mübadelelerini arttıracağı ü-mil edilen anlaşmanın bir kaç güne kadar parefe edileceği tah min edilmektedir.
—----o
Et mes’elesi tekrar görüşülüyor
• t
Belediye îktisad Müdürü Na îm öktem, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerin et ihtiyaçlarını karşılamak için alınacak tedbirleri görüşmek ıl (zere Ticağet Bakanlığında ya pılacak olan toplantıya igtirâk etmek üzere Ankaraya gitmiştir. _
Bilindiği veçhile bundan bir müddet evvel yapılan toplantıda et işinin tetkiki ticaret ofisine verilmiş ve ofis bu husus ta raporunu hazırlıyarak Bakanlığa vermişti:
Yapılacak olan toplantıda da evvelce fikirleri sorulmuş olan Erf iilya dan bir yıl zarfında . Ankara, İstanbul ve İzmir be-93 Inn ç^uval kahve ithal edildi | tediyelerinin noktai 1--------‘
öğrendiğimize göre, Brezil— | görüşülecektir. Bu sefer kat’î vadan bir yıl zarfında 93. bin • ’ ’ ’ ’
çuval kahve satın alınmıştır.
• •
nazarları
kir karar alınması muhtemel -dır.


—— ■ ■ . rnı rniBL(T-
Yeni Sabah ın I

İLÂN FİYATLA»
Başlık
1 inci
2 »
S )
5 ) e »
maktu oâarak sayfa,
»
)
»
)
aan timi
)
)
)
)
■r. 1600
600
400
300
260
İM


I

neşrolunan dâvasının teşkil eden şekilde ba-
Öner ve Yücel dâvası
tÇÜNCt) KJTAB iddia ve Karar Profesör Avuk&t Kenan ö-ner tarafından ve öner - Yücel üçüncü kitabını bu eser nefis bir
aılıp satışa çıkarılmıştır. Mik dan pek mahdut olduğundan tükenmek üzeredir. Mem leket çapında bir dâvanın ta* marnlayın kitabı olan bu e-ser beı Türk münevverinin kütübhanesinde yer alacak bir kıymet ve ehemmiyettedir. KRabcıIardan arayın.
Fiyatı 176 kuruttur.
* »
«Yücel - Öner» dâvasına aid Prolesör ftenan Önerin eserlerinden birinci ve ikinci cildlerin mevcudîan tükenmek üzeredir, Ün kıymet li ve ibret verici Idtabiann her üçünü de Ankara caddesindeki «Kau&at» ve «İııkt-Kb» Kitahevkrinden tedarik edebilirsiniz.


İstanbul Belediyesi ilânları |
Hasekl Hastahanesi Çocuk Pavvonu için lüzumu olan 11 kalem ma deni eşya acık eksiltme suretile satır, alınacaktır
• Tahmin bedeli rabıt ve ,r uamelât uc görülecektir,
İhale 27 Mayıs
pıjacaktir»
İsteklilerin ilk
caret ve esnaf odası vesikaları yanlarında bulunduğu halde İhale gü nü saat 14 de daimi Komisyonda bulunmaları lâzımdır, 16306)
12046 lira ve ilk teminatı 948.45 liradır, Şartnamesi müdürlüğü kaleminden alınacak veya bu kalemde
948 perşembe gülü saat 14 de daimi komisyonda ya
temine t makbuz veya mektubu ve 948 yılına ait ti
İstanbul Üniversitesi
Rektörlüğünden
Dcçentlik Yabancı Dil imtihanların Fen Fakültesinde 13 Ma-1948 perşembe. Tıb, Hukuk. Ekonomi ve Edebiyat Fakültelerinde
yıs
de î4 Mayıs 1948 cuma günü saat 9 da yapılacaktır, imtihan yerlerinin Fakültelerinden öğrenilmesi,
— Kızı İfritin elinden kurtaran Vahşülfelâdır. Onun bu arzu ve talebini nasıl reddedebilirim?
— Muhakkak reddetmelisin.
— Fakat ona ümid verdim, öyle korkunç bir ifritin hakkından gelen bu yiğit, kuvvet ve ce saretini kızımın aşMe dc takviye ederek başımıza çok büyük işler açabilir. Halbuki evlcnme-le- ine razı olursak ondan hiçbir feı ahk görmeyiz.
— Evet, doğru söylüyorsun, taşımıza büyük işler açabilir. Lâkin zekâ, kuvveti daima mağ-Kıb etmiştir. Onun müdh’ş kuvvet ve cesaretine mukabil bende de gavet keskin z kâ var.
— Zekânı takdir ederim Lâkin arada ben müşkül vaziyette kalıyorum.
— Br jr-in hallini bana havale edersen, müşkül v^’iyettcn kurtulursun. Ben. Va.ışülfelâya lâzım gelen cevabı veririm.
• Melik Efrsh, vezirinin bu tek

(6251)
Sarıyer: Kazası Tapu Sicil Muhafızlığından:
Rumeli Kavağının Hamam sokağında eski 3 yeni 3.5 kapı No lu sırf mülk evvelce 1 şimdi iki evin 10/Şawal/1275 T, le İsmail oğlu Mustafa ve Zeynep Zeynetl hatunun yan yarıya uhdelerinde olduğu İstanbul müftülüğünden tastlkji ör neğl çıkarılan höccetl şeriyeden an laşılmış ve ayni yerde çayır dere sinde bayırda kain eski 40 kapı No. lu Sultan Bayazıt Veli vakfından al tı dönüm 419 arşı miktarındaki ar, salı bağ mahallinde 8/Eylüj/i280 T; le müstakillen İsmail oğlu Mus tafa reisin üzerinde bulunduğu ka yıd kaleminden çıkarılan kayıdda görülmüş olmakla bağ mahallinin gurumuna alt malûmat mevcut öl uladığından ve bunlardan Zeynep Zeynetinin 1313 senesinde ö)ümi]e kocasi Mustafa ile oğlu İsmai)i terk, eylediği ve Mustafanın da müteakj ben ölümile oğlu Ismaili terk eyle diği ve Ismallhıde ölümile karısı Es ma ve oğlu Salih ve kızları Fatma ve Ayşeyl terk oyledlği ve Ayşenln ölümile anası Esma ve kardeşleri Fatma ve Sallhl ve kocası Selimi terk eylediği ve Bejimin 1317 senesinde ölümile karısı Fatmayı ve ve Fatmanında ölümile anası Esma ve kızı Saadet ve kardeşi Salibi terk eylediği ve Esmamın da 1321 senesinde öjümile oğlu salihi ve ko cası Arifi ve Arifinde 1333 seneain de ölümile karısı Hanifeyl terk eyle diği ve Saadetinde 1336 senesinde ölümile kocası Mahm»d ve oğlu Mustafa Fethi ve kızı Fatma Beıia ve babası Hacı Tevfik ve Mahmu-dunda 336 senesinde ölümile anası Hafize ve oğlu Ali Rıza ve Mustafa Fethi ve Fatma Berlaya münhasır olduğu ve Haflzenin de 339 senesin de ölümile kızı Atiye ve torunları Mustafa ve Fethi ve Beıiaya kaldı 6ı lddlasile lntikalen teşçil talebinde bulunduklarından 1515 sayılı ka nun hükümlerine göre 8/6/948 tari hine raslayan salı günü yerinde tahkikat yapılacağından bu yer ile ilgili olduğu iddiasında bulunan lann ellerindeki vesikalaıile birlikte Sultalahmadde Tapu dairesln-ne Sarıyer Tapu Sicil muhafızlığına ve tahkikat günü yerinde hazır bulunacak memura müracaatla i-dealarmı bildirmeleri lüzumu ilân olunur.
ş
J b
Ingiliz Bandıralı
PAHANG
Vapuru 13/5/948 tarihinde limanımıza gelerek-
SELANİK — PİRE — BEY-
RUT — İSKENDERİYE — PORT—SAİT ve KIBRIS için yolcu ve eşya kabul edecektir.
Fazla malûmat İçin, Galata Rıhtım Caddesi, Hovagjıııyan Han 147/1
DEMETRIUS J. ZERVOUDAKIS Vapur Aceııtasına mvracaati rica olunur- Tel, 42199
Muazzam Şark Efsânesi
M
)
İSTANBUL
21,00
22.15
22.45
23.00
Müzik: KemsD Soloları (PJ.) Radyo Gazetesi.
Serbest Saat,
Temsil,
Müzik: İnce Saz,
Müzik: Dans M^zlğj (p£r M, s, ayarı.
Geçmişte Bugün,
Müzik: Yurdcian Stsleı
7,45
8.U0
verilir
zurnanda miti
her gün saat (14-18) arasınd
Atatürk Bulrorı No. î8
AKSARAY
FİZİK
hana
Ortaokul - Lise ve Teknik Okullar Talebesine
T una Dersevi’nde
MATEMATİK
KİMYA
LİSAN
Dersleri
Der sevi Talebesini en iyi
Müracaat: Pazardan başka
TUNA DERSEVİ
şekilde ve kısa
hazırlar.
(Aksaray Postahane karşıt)
NAKLİYAT
YAPTIRILACAK
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden
1—Zirai Konminalarıu Ceylanj. mar Horan ovasındaki işletmesinden Oflslmlzce satın alınacak tahminen yirmi bin ton muhtelif cins hu bubatın yığınlarda tartılıp çuvallanması Ceylaııpınara taşınması ve vagonlara yüklenmesi İşi açık eksiltmeye çıkarılmıştır. Taşınacak malili bulundukları yerlerle İstasyon arası 24 ilâ 30 kilometre arasındadır.
2 — Eksiltme 24 Mayıs 948 tarihine rastlayan pazartesi günü saat 15 te Genel Müdürlük binasında teşekkül edecek komisyon önünde yapı lacaktır,
3 — İstekli kimselerin yirmi bin lira geçici teminatlarım Ofis vez nesine yatırmaları ve alacakları makbuzlaıile komisyona baş vurmaları lâzımdır.
4 — Bu işe alt sözleşme ve şartlaşma taşanları Genel Müdüliük Nakliyat şubesinde, Ankara, İstanbul, Adana. Diyarbakır. Bölge Müdür lüklerinde ve Urfa Ceylanpmar ambar şefliklerinde görülebilir.
■6193i
E
Güzel bir ev"e
ister misiniz T
arasında tertip eylediği
sahip olmak
Türkiye İş Bankasının
Küçük cari hesaplan
zengin ikramiye çekilişlerinden faydalanınız.
I Haziran 1948 çekilisinde: İstanbul da Küçük
Yal da bahçeli ev
• Ankara’da Tasarruf evlerinde bahçeli ev
• Ankara’da Güven mahallesinde bahçeli ev
dolgun para ikramiyeler
j25 Ağustos 1948
İ30 Aralık 1948
Her çekilişte ayrıca bir
n
Tl
arsa
ve
imtiyaz sahibi: A. CEMALEDDİN SARAÇOĞLU - Yazı işi erini fiilen idare eden: FATİN FUAD — Dizildiği yer: «Yeni Sabah» mürettib-hanesi — Basıldığı yer: «Giin» Basımevi
Tefrika No. 33
ı
(•1 L J
îagant ulıarrem X. korqonaİ|)—.
lifine razı oldu. Vahşülfelâyı çağırtarak:
— Oğlum, dedi. Kızımın izdivaç işini vezirime havale ettim. )ameyi ondan İste. Bciki birdenbire evet diyemez, lâkin red cevabı da vermez kanaatindeyim.
Vahşülfelâ, yüzünü Sakaıdise çevirdi:
— Ya vezir, dedi. Bameyi seviyor ve onunla evlenmek istivo rain. Ortada bu izdivaca mâni olacak hiçbir sebeb yoktur düşüncesindeyim.
Sakardis, çok mülayim ve müHefit bir vaziyet almıştı. Vah şülfelâ’nın Şame ile evlenme ar-
zusunu sevinçle karşıladı. Azgın yılanları bile deliklerinden çıkartacak kadar tatlı diller dök meğe başladı:
— Kızımızı she veımiyelim de kime verelim? Çünkü siz gerek güzellikte, gerek cesaret ve şecaatte emsali bulunmaz bir viğ.tsiniz. Bahusus. Şanıe’yi İfritin elinden kurtardınız. Fakat unutmayınız ki Puilşah kızları altın, gümüş vg cevahir karşılığında satılmazlar Memlekete mühim hizmetleri dokunan kimselere verilirler. Binaenaleyh, tize bir fedakârlıkta bulunmanız lâzımdır. Sizd?n Sâdun Zenci didikleri yiğilbı başını isti-

î
0 r r
yeraz. Onun başını getirdiğiniz taktirde hem memlekete hizmet etmiş, hem de Şame ile evlenme ğe tam mânasile hak kazanmış olursunuz.
Vahşülfelâ, içi dışına uymayan Sakardis’in ileri sürdüğü şartı kabul etti. Sâdun Zenci nin baş’nı getireceğine dair suz verdi. Gece olunca yanına gelen sevgilisine aldığı cevabı verdiği sözü bildirdi.
Şânıe, gözlerini dehşetle aça rak birkaç adım geri çekildi.. Sâdra Zenci’ııin nasıl bir adanı olduğunu Vahşlilfelâya anlattı:
— Son deli misin? Bu ağır şartı düşünmeden niçin
ettin Sâdun Zenci öyle bir hay duttur ki. hakkından Habeş Padişaln gelememiştir. Bu a-dam, akıllara hayret verecek şecaatinden başka, her birisi birer zorlu pehlivan ulan seksen tane de köleye mâliktir. Bu l-ölelerin heı birisi yüz adama karşı koyabilir. Sâdun Zenci, yüksek dağda oturur. Dağın yalnız bir yolu vardır ki. o yol dan yanyana iki kişi geçemez. Haydudun kalesi bu dağın te-pesindedir.
Kale o derece muhkemdir ki, tam on sene muhasara altında bulundurulsa, gene zaptedile-mez. Scyfürraat, Sâdun Zenciyi öldürtmek, kalesini ele geçirmek için az nn uğraştı? Her seferinde acı bir mağlûbiyetle ger-’ döndü. Seyfüı raat'ııı kona bir ordu ile elde edemediği böyle zorlu bir haydudun basıl nı sen tek taşma nasıl kesebi lirsin?
kabul
( Devana var)
ÇARŞAMBA—.2/5/i
7,29 Açıjış ve yrogum.
7,3u Ms, ciyarj,
7,3u Müzik Hafif
Uvertüler (P),) liftberjer, Müzik; Çeşitli Babı Müzik (Pl)
Müzik; Hafif Sojoisr )P|.)
Müzik: Tangolar (P1.) Kapamş,
Açılış ve program
8,30
8.46
9.00
12.29
12.30 M, s, ayan,
L2,30 Müzik: Radyo Salca Orkestrası, Haberler, Müzik: Şarkılar v» Saz Eserleri , Kapanış,
Açılıp ve prog.am M, s, ayan.
14,00
17,58
18.00
18. lîj Konuşma,
18.30
19,00
19,00
19.15
19.20
19,45 Konuşma: Kitao Saati, 20.00
20.15
20.30
20.35
21.20 Müzik: Cumhurbaşkanlığı Armoni Muzjkası. Konuşma: B. M. M Saati, Müzik: Dans Müziği Pl.) M, s, ayarı.
Program ve Kapanış.
a
SOLDAN SAĞA :
1 — Deniz taşıt \asjtasj. Evin kısmı: 2 — Bîr gramer kaidesi Gam: 3 — Bey, Kafi; 4 — Alıngan; 5 Nova, Kserlt r;-e-
yayınevi;; 7 — Sağlam Kur’âmke rimln parçaları; 8 — Baş örtü, Bir umum müdürlük; 9 — Nitekim, Ba şına (V) gelince şüphe 'yorum-1
YUKARIDAN AŞAĞI ;
1 — Büyük, Sandal; 2 — Su ona sjnda kara. Künye; 3 — Atlı değil, Alış yerinde ücret ; 4 — Köpek, Ter sideniz komutam; 5 — Uzun değil; 6 — Keçinin erkeği; "• — Adale, Sonuna 'Ai gelince güze] koku; 8 — Görgülü, Fransızca küçük; 9 — Kapanan bir gazete Sır saklayan.
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ
1 2 3 4 5 6 7 8 9
!■- ■1JL...M 1 - ai. X
J ;V i RAHŞAN 1 i as 1 s salar
4
6

9
i
i
(
X A Y ! İR ! Z A I ■ A R A Ç e 1 D
E R ; a


Biitiin nıüslünıanların tanı- ■ dığı, sevdiği ■
Sebiliirreşad I
Yenhim intişara başlıyor |
z

I
V

SATILIK ■»/
Her türjU iş yapmaya elveriş 11 içersinde 2 beygirlik motor bir Sıvama tezgâhı çalışır va ziyette acele ve ucuz satılıktır.
Müracaat: Tersane Caddesi Kahveci Osman Tetik
KASIMPAŞA


. • • ’ • ’ )(
Yeni Neşriyat:
TERCÜME (43—44)
Milli Eğitim Bakanlığının yayanla makta olduğu bu derginin son çıkan 43—44 üncü sayısında, profesör Suud Kemal Yetkin, profesör Sabri Esad Siyavuşgi], profesör Me lâhat Özgü, Ercümend Ekrem Ta-lıı. Halld Fahri Ozansoy, M, Nuri GençosmuM £’bl tanınmış imzalanıl kaleme aldığı (Tiyantronun Tekamülü, (Molla Cami Şiirleri), (Şehname),
Raz). (Ruy Blas), (Suç ve Ceza) gibi teivüme makale ve tenldd yazıları va,rdır, Her yerde 150 Vnrns fiyatla satılmaktadır.
ve Farsça
(Oülşeni