Numara: 177
Abone Şeraiti
Türkiye için Hariç için
1 leerfik Kr. ....- ?$M Kr.
f sytA — - W) ,---------— I SI» .
Z ,----------MS ,.--------- )M .
1 ,. ... •« . - -
Kzreormanige. Şeref Sekefr. TELEFON NS-'o
ZAMAN
j Fiatı Her Yerde 5 Karnyfcr
â
Matbaai libiizriya, İstanbul Sabahları Çıkar Siyasi Gazeto
3 ta(« subifade)
4 Kânunuevvel Cuma 1934
■ hayatının hiçbir itfikamp-l kabul etmez.
General tsmet İnönü
Gûniin yatısı
Tutum ve arttırım haftası
Dün tutum ve arttırıra haftasının ilk günü başladı ve bunu Başbakan İsmet İnönü değerli serlerle açb.
Tu.um ve arltırm bir bakıma (iktuad ve tasarruf ) ke!lrael«rin-den ziyade maksadı anlatan sözlerdendir. Tutum birdenbire dile ra kulağa yabanc geilyor, halbuki biraz dûşünOrsek bu, en eski ve •o çok kullandığımız kvliraelsrden biridir. (Tasaırofa riayet eder, he-sabini bilir ) yerine biz askldenbtri (tutumlu adamdır) deriz. Bu söz birim İçin (taaarrufkâr ) sözünden de daha ziyade dilimizin alıştığı bir aöz olduğu gibi anlamı (manası ) da kuşkusuz dab* kuvvetlidir.
Yılın yedi günilıul (lııturn ve arttırım) için ayırmak vo u yed. gün içinde ara vermeksizin pek bu iki IşÜMriade, söt'r, g dişle uğraşmak çok iyi bir yoldur. Şsıramnı biç çekinmeksizin söylemeliyiz İd biz TO/klar eakidanbori (tasarruf) a hiç kendimizi alıştır-manuş olan uluslardan bıriyis ve milli ekaiklerimiaio başında da bu
Halbuki bugün Avrupada Uari gitmiş uludanız en büyük güçlerinden birini da (tulum ve »rt!ı-nm) teşkil) eder. Bu yolda en çok kendini gösteren ulus da Fransızlardır. Fransnlana büyük savaştan evvel tasarruf sandıklarında biriktirdikleri paranın tutarı 39 milyar frangı bulmakta İdi. Bu 30 milyar frank altm bcaabile olduğu için bugünkü para İh 150 milyar eder. Bu yeküoda büyük bankalarda büyük zenginlerin koydukları servetler yoktur. Büyük savaştan evvel bankaların hesaplan gizli tutulduğa için bu büyük servetlerin nvkadar olduğu bilinemiyordu.
Fransızlar, bu para biriktirme âdetleri yüzündendir, ki eskldenben bütün diğer Uluslara ödünç para verirler ve bununla siyasî güçlerini de arttırırlardı.
Biz »on çnğlara kadar bu para arttırmanın evvelâ ferdice için, sonra da tekmil budun için no büyük bir gûc olacağını bir türlü aalıyamıdık ve ondan dolayı para arttırmağa kendimizi alıştıramadık. Vaksa bundan dolayı büsbütün suçlu da sayılmamız doğru olmaz. Çünkü para arttırmak için evren para kazanmak lâzımdır. Para kazanmak için d» ticaret etmek, sanayide ileritemiş olmak gerektir. Haıbokl biz Türkler t.care.t de, canayide de yıllarca ço) geri kaidık, kazancımızı daim.ı devlet kapısında aradık.
Şimdi lae Cumhuriyetin, Başbakanın d-diği gibi, br.r istikamette birden llcrlrmek yolundaki gayretleri sayesinde Türkler ticarettede aanayi'de de bûşük büyük Işlr.r yapmağa başladılar, bu işler de er-geç hepimize azçok para kazandıracaktır. işte bu kazanç yolıie be. raber tutum arttırım yolunado girm-k milli vazifelerimizin başında gelmektedir.
Çok sevinçte görüyoruz, kİ hükümet başında bu.uııaıılar bu yolda halka önderlik ediyorlar, güzel sözler söylüyorlar, güzel öğütler veriyorlar.
Birşey ne kadar çok tekrar edilirse o kadar çabuk ve temelli kafalarda yerleşir. Söylemekt-n, öğü vermekten, birbirimizi teşvik etmekten biç uıanmamalıyız. Hele para biriktirmenin ufağına, azına hiç bakmamak vır. Hatta neticede zengin olmak istiyorsak mutlak ufaktan başlamalıyız. Piyango ile, yahut herhangi tali sayesinde birdenbire zengin olanlara hiç ımrcn-nıemeliyiz. Birdenbire gelen zengin ik hayırlı zenginlik değildir. En değerli en uğurlu para mutlak alın teri ile kazanılan paradır. Böyle para kazananlar, yaşlandıkları vakit onun hayrını görecekleri gibi çocuklarına da en temiz, en değerli bir miras bırakmış olurlar. Ijte (tutum ve arttırım ) yedi günü içinde halka vereceğimiz öğütlerden biri de budur. Namık Kemal ( emeksiz kazanç, tuzsuz yemek gibid.r ) gibi çok büyük, çok değerli bir söz söylemiştir. Biz bu sözü ( emeksiz kozanç, temelsiz b.ns gibidir)biçimine de sokabiliriz. Çünkü temelsiz bina nasıl bir güu birdenbire çöküverirte, havadan kazanılan para da daima birgön yine hava olub gider. Emekle kazanılan paranın iae, daima birazını ayırıb bir köşeye koyarsak blrgiin dönüb arkamıza baktığımızda kendimizi adeta zengin olmuş görürüz. Böyle alın teri dökerek, kimimin hakkını yemiyerek unurln, namusla kn-zını'ao pvra kadar da diğerli nt olabilir ? Bütün Törklere, bütün yurttaşlarımıza bu yolda yürümelerini vc kendi emekleriyle çok kazanarak namerde «1 uçmamalarını bütün yüreğimizle dileriz. Çünkü Türk, anıt yüceliğe ancak bu gidiş ile izişebibenktir.
Ebüzziya Zade

Tasarruf haftası
Vatanını seven, vatanının tarakkisini ve imarını istiyen tasarrufa riayet eder
Taurrıaf ve yerli inallar haftası devam ediyor. Dün bu münaae. betle orta mekteplerle lislerde müsaitlere ve konferanslar tertip edilmiş, bütün talebeye tutum va ysr-li malı etrafında izahat verilmiştir. Ayrıca talebe, bu mevzular »Vatında yazı hanrlıyacak ve en iyi yazanlara yerli asalı bodiy» verilecektir.
Diğer taraftan iki gündeıaberi bankalar kumbara alıcılarıyla dolup boşatmakladır. Bu hafta kumbara sah pleri arasında bir müsabaka yapılacak ve neticede kaza-aanlsra Atatürk büstleri hediye • ılllerektir.
Bugün, tutum haftasının en
Türk - Yunan münasebatı
|
Venizelos Yunan Hükümetine hücum ediyor
Atma 13 (Husus!) — M. “Veni-zelos gazetecilere beyanatta bulunarak. ruhani kisveler hakkında Türkiye tarafından neşredilen kanundan sonra “Atina,, hükümetinin idaresizlikte bulunduğunu, bu idaresizlik yüzünden Türk - Ynnan dostiuğuuu tehlikeye bile soktuğunu söylemiş, Bulgarların Yunan huılu-duaujtecavûz ederek Tûrkleri tokip ve katletmeleri hâdisveiyle şimali Espirdcki Yunan ekalliyetinin Arnavutluk tarafından tazyiki muvacehesinde hükümetin tuttuğu riyasetten dolayı Hariciye Nazırı M. '■Makainoo»,, » hücum eylemiş vc hükümetin, memleketin müdafaası bakımından hiçbir şey yapmadığını ilâve etmiştir.
T. Rüştü Araş yarın “Atina» da Atina 13 (A.A.) — Türkiye dış bakanı bay Tevfik Rüş ü Araa'ııı cumartesi günü buraya gelmesi beklenmektedir.
Atina 13 (Husuai) — Tevfık Rüştü Arasın M. "Maksluaoo,, ile iki memleketi alâkadar eden meseleleri görüşmek üzere iki gün burada kalacağı tahmin edilmektedir.
Japonya herşeyi ıyor!
tngilizlerin“Singapur„un-dan kurtulmak için Kanal açmak istiyorlar
Nevyork 13 (A.Aj — ' Norld telegram. , Jsponyaoın "Malezya,, yarımadaıının Siyama ait kısmında kara berzahındı bir kanal kazmak için Siyam hükümeti ilo gizli müzakereler yapmakta olduğunu yazıyor. Bu kanaliD açılması için otuz kilometre kadar yer kazılacak ve Japon filosu bu sayede çaktır.
— Zaman — Jsponyaıııu lısı çok mühim tekebbürüne dair 2 inci sohifemizde, ■Jıponyarun pek mühim bir teşebbüsü, ncrlavhasıııı taşıyan icmali siyaside izshat verilmiştir.
Bursa saylavı Bay
Yeni demiryolîarımız
Af yon - Antalya hattı
5 inci ve 6 mcı kısımlar da ihale edildi - Aydın hattı almıyor
canlı günü olacaktır. Tutum cemiyeti bugün için yapmakta olduğu biitün hazırlıkları ikmal etmiştir. Bugün propagandalar hararetlenecek, hediye kortları dağıtılacak ve birçok eğlenceler yapılacak, radyoda tutum mevzulu konferanslar verilecektir.
Tutum haftasınla ikinci günü müoaıebetile dün Galatasaray lisesinde büyük bir snüıamere verilmiştir.
Bu müsnraerede “Atatürk çocukları. isimli piyesle “İnsan sarrafı, adlı komedi oynanmış va -lisaam. meşhur iz cazı tarafından güzel bir musiki konseri de verilmiştir.
Ökonomi Bakanı dün akşam rad yoda bir söylev verdi
Ankara 13 (A. A.) — Ökooom: bakanı B. Celâl Boyar bu akşam “dün akşam» radyoda bir söylevde bulunmuş ve ezcümle demiştir ki: Arrttırım yedi günü mûncaabs tiyle mikrofon ününde «izlere, sevgili dinleyicilerimize bitab etme şerefini kazandığım şu anda, ilk töz olarak, büyük, küçk her yaşta her «ağdaki, yurt çocuklarının, bu mühim mevzuda gösterdikleri erginliği takdir ve sevinçle anmak isterim.
Para biriktirmek için bütün ulusça çalışıldığını biliyorsunuz.
Bu çalışmanıu neticesini rakanı-.a ölçmek istedim.
Gördüm ki, 1923 de üç milyondan ibaret olan milli tasarruf ho-saplarının yekunu 1933 «onund«73 milyona çıkmıştır.
Bence, memleketin, bankalarımızda biriken parası, sadece bundan ibaret değildir. Cari hesaplara, bilhassa küçük eari hesaplara göz gezdlrm-k lâzımdır. Bu takdirde, 1933 sonundaki, ulusal kredi hacmini genişleten genel mevduat tutan 191 milyondan üstündür.
Güğaümüzü kıvançla kabartan, Devamı 7 inci sahifede
Ankara 13 (A.A.) Bu hafta İçinde Afyon - Antalya hattının Aydın hattı üzerindeki Kara-kuyuya kadar olan beşinci va altıncı kısımlarının ihalesi do yapılmıştır. Buraya kadar ihale yapılan Afyon-An-talya hattının yekûnu 112,5 kilo-metredir ve bedeli iki milyon yedi yüz bin liradır. Ksr.sku-yu - Baladız» kadar olan Aydın hattından istifade, edecek olan Ay ■ dm - Antalya batlımızın Bs'adızdan Burdura kadar olan 13 kilometrelik şube kısmının eksiltme, artma hazırlıkları yapılmakta olduğu ve Afyondan Burdura ve işportaya kader olan kuunlarımn önümüzdeki 935 Cılı içinde bcherohal bitirileceği sber alınmıştır.
"Aydın, hattının satın alınması için
Ankara 13 (A.A.) - Bayındırlık mikamı ilo Aydın hattı şirketinin bugünlerde Londradan gelen mümessili murahhas âza Misler Edin arenada vukua gelen temas neti-evsinde hattın satın alınması için iki tarafça dostane bir anlaşma hasıl olmuştu. Bu defa Londradan
Afyon - Antalya hattının yapıldığı takayı göıterir harita
hattın idare meclisi reisi Lord Dsviaden bayındırlık makamına gelen telgrafta satış müzakeresine Mister Edinin murabba» seçildiği bildirilmiş ve müzakereye başlanması kararlaştırılmıştır.
Evvelki gün Izmire kadar cerahate çıkmış olan Mister Edinin Ankaraya dönüşünde müzakere başlayacaktır. Lord Devisin yeğeni olan Mister Ed.n ile dostça bir hava içinde husule gelen bu ilk temas müzakerenin do iyi bir şekilde devam ve netieoloneeeğiao delil sayılmaktadır.
'IIHllMI)1lllllltUIWIII«UIIUIIIW|IUHIINHIHIIIO«
Yeni siyasî faaliyetler İtalya, Avrupa için yeni bir proje hazırlamış!

Fukarayı nasıl düşünüyorlar?
Bizzat Alman Nazırları, ellerinde kutularla sokaklarda dolaşıp fukaralara iane topladılar mümkün mertebe sıkıntısız geçirmeleri yolunda sarfeılİlecektir.
Dûn eğlence yerleri, sinemalar, tiyatrolarda bütün hasılatlarını bu işe tahsis etmişlerdir.
Propaganda nazırı beis,,, ianenin siyasi adamlar tarafından muvafık gördüğü için hem de “Garing. ve doktor "Şaft, gibi zevat sokaklara dökülmüşlerdi.
Doktor “Göbcls. Brandbourg kapısı civarında, “Görning. de Ad-lon otelinin yanında ve po irin sıkı muhafazası allıı.d* iane toplıyorlardı.
Sinema artistlerinden “Villi Friç, , “Pol V.ıgner,, , boksör “Şl-m.-ling. de iane toplıyorlardı. Pots dom meydanında da 'Göbolo. in karısı yer alınıştı.
Halk, iane toplıynolnrın etrafını gittikçe sıkıştırıyordu, o kadar ki "Göbels„ akşam saat beşte işo nihayet vermek mecburiyetinde kn.mış, borannın önünde bulunan doktor "Şaft,, kendi başımı 30000 mark, yani bizim para ilo İS bin lira toplamıştır.
" Giirning ,. Adlon otelinin içine girmiş v« orada çay içmekte olan eski Atman Veliahtından iane aldıktan Sonra otelin mutbahına inerek nhçılnrdands iane toplamıştır.
laneoin mühim bir yekûna ba-iğ olduğu tahmin edilmektedir.
doktor “Gö-»e tanınmış toplan nıııını h'-m kendiri,
Ankam 13 (A.A) — Bursa «aylan Bay Emin fikri Eralp dûn gece evinde anjin dö puvatrin hastalığından ölmüştür. Cenazesi yarın Numune hastanesinden kaldırılacaktır. Ölen saylavımız Kurultay Bnşkaoı Kazım Özaipın amcası idi. r---------------;--------------
Bugünkü maçlar
Fener stadında
Fener - Beşiktaş A takımları not 14,30 do. Hakem Ahmed.
Eyüb - Altıuordu ikinci kûma saat 12,45 de. Hakem İzzet Mu-hiddın.
Fener - Beşiktaş B takımları aaat 11 do. Hakrm Halil lırnhlm.
Fener-Beşiktaş genç takımları saat 9,45 de. Hakem Halil Galip.
Şeref stadında
■ efa ■ Beykoz B takımları »ant 10 da.
Hilâl - Beylerbeyi ikinci küme •ant 11,45 de.
Vefa - lıtanbu '.spor A takımları saat 13,30 da. Hakem Suphi.
Istanbulıpor • Vefa genç takımları aaat 11 d». Küçük sahada.
Taksim stadında
Ha.iç - Bnkırköy onat 12,30 d». Doğanıpor • Karagünırük azat 14,15 do.

-rnpantn liyaıi vaziyeti hakkında yeni projeler hazırladığı bildirilen M. "Muıolini,,
»li«|Ş|ISI»ll«ia«lalall.l»l)aleaiOI»ii«l»(IOIa«l»IS«l(laiŞ
#■ ■■■■ 11 —■■ ■ —
Londra 13 (A. A.) — M. Muso-linin yeni bir takım siyasal p-oje-İcri olduğu haberlerini alan “Deyli Herııld. gazetesi, duçcnln şark mi-sakı yerine altı devletin bir mlsak teşkilini teki edeceğini ve bu mi-saka dörtler misakını İmza etmiş olan devletlerle Lehistan ve Sovyet Rusyanın dahil olacağını yazmaktadır.
Bu gazeteye göre M. "Livai„io yılkında “Roma,,ya yapacağı seyahat esnasında Duçe, yalnız Fransız -Italyan anlaşmasından bohsetmekle kalmıyacak, Orta Avrupaya ait bir lakım projeler teklif edecektir. Fransa-ltalya ve Balka nlar
Cenevre 13 (Husuıl) — Fransız Hariciye nasırı M. “Lâva!,, in "Roma,, seyahatine büyük bir ehcnı-m;yct veriliyor. Mamafi Fransız nazırın bu seyahat tarihi henüz tesbit edilmediği anlaşılmaktadır.
Tahmin edildiğine göre Fransa, Devamı 7 inci sahifede

Alman propaganda Nazırı " Gö-belı „ iane toplarken
Beri n 9 (Huruz!) — 8 Kânunu evvel Almanyada milli tesanüt günü olarak teebit edildiğinden bi' çok kimıeler dün ellerinde kumbara ve sepetlerle sokaklarda dola-şsrak iane topladılar. Bu iane, fakirlere dağıtılacak ve onların kışın
Bugün Fenerbahçe ile karşıla-| şacak olan Befiktaşlılardan bir kıımı ietirahatt*
Hatıratın muharriri, o lamanın Folir müdürü Azmiden talimat alırken
Po'is müdürlüğü de etmiş bir Türk zabıta memurunun hatıraları
Yeni ve “meraklı tefrikamız
Muhayyele mahsulü bir eser olmayıb sırf hakikate dayanan ve her vak’ası bin bir tehlike içinde aynen yaşanmış o'an bu hatıralardan gelişi güzel bir kaç macera serlevhaları:
Naııl polir oldum ? — ilk muvaffakiyetim : Yunanlı dolandırıcıyı nanl yakaladım? — Etki komiıerlerJen ca fimdi "ISO., tik-Irrden meşhur Havı Kemalle mücade'em — Bir Bulgar komite-cinini nazil ele geçirdim ? — “Abdülüziz çavif,, i Mıtıra naııl götürdük?— Muhalif mebmları Selânige kadar türeli tarassudumuz Kara hırıtzları Hâzineyi Hanayı narı/ eoyacaklardı!.. ılh... Ilh...
Birkaç güne kadar okuyacaksınız
2 .T- - ---«■■ u».n -ı-' m T-» - 1 AMAN
|[h =A=R=ğC=l [= ~~ A ~~ D — O5— B ı. F.= r|
Hindistan kanunu esasisi meselesi
Avam kamarası, mesai fırkasının teklifini reddetti. lortlar kamarasında hararetli münakaşalar
Japonyanın mühim bir teşebbüsü
Japonya, bir kanal açarak Ingilizlerin güvendikleri “Singapur,, u hiçe indirmek istiyor
Dünkü telgrsfl.r Japoysm» bir teşebbüsünü bata «riy«. J-M.l'ira Yarunada.möa Siyam» ah U.a ta beraabmöa Ur kanal kasmak içte Siyam hükûmeü İU gitU bir -ukta!» yapıyormuş. ka-»aU kasmak aayaair.de Jap^y*. Siag.pur beğ.staite» gacra.k IMıy.o-da kaloıyaeakımşl ....
İlk! bakışta cbanmlyatı hai» değilmiş gib* g«rOnr» bu kabar ha ■ katta çok »akimdir. .
Bu «h«m»iy*ti aalaaaak içi» Singapur ««.kUnl» oaahiyatioı gkater-"‘s-aga^r’Mam. «yûk Oky.nu. ile Hind Okyanusunu biliştir.» biricik geçiddir. Bu iki Okyanu» ararında işliyen bar gemi bu yoldan geçmek mecburiyetindedir. Buran tabiaten möılahke» oldukdan başka dOnyauın en tehlikeli yerlarindem biridir. Onun akıntılarını, girdablı yer-leriei bilmeden geçeneğe terkin yoktur. Burasını zorlıyaeak berke., parçalanmağa mahkûmdur. ......... .. _
Isgllizler bu tabiaten müstahkem olan mcskli fennin bûtûn vasıta »c (ib.xlar.te de kat kat sağlsmlaşbrddar. Bu ytiden Sing»p«r ila sese hâkim olduğu Cohor boğası dünyanın en müstahkem mevkUerınden biri oldu.
Japonları» -ı.k çarktan yakın snrka gelecek ber gemin bu Boğazda» geçm.ğa mecbur olduğu için, Ingiltere bu noktayı Japooyaya kar,, dalsa bir silâh gibi kullanabilir ve Japonyanın bir çok menfaatlerine »ngel olabilir.
Son günlerde Japonların denil tesllhalıuda bir yanşa glrlçmeyıde göıe elmalan tilerine inglliıierde Singapuro J.pooyaya karşı kullanın»». Heri • Ördüler ve bu suretle J.pooyaya sor dmietmeği umdular.
Jsponyan.n buna çoktan çare bulduğu anlaşılıyor. Çünkü yukarıda mevruubabı ettiğin»! telgrafa gSre Jıponya, Malatya yarım adeauıda Siyama ait araıide otur kilometrelik bir kanal açmakla bu teblikenio önüne geçecektir. _ _
Hakikatte böyle bir kanal açılırsa Sıogapor iki Okyauusu bstiçtiren biric k geçit olmaktan çıkıyor v» Japonyanın hükümran olacağı yeni ve daha kısa bir geçit açılıyor, demektir.
Japonya bu işi yapabilecek mi, yapsmıyacak mı ? Bu ayrı bir meseledir. Fakat J.ponvınında ber ihtimali hesapladığı apaçık g'rrülüyor.
Ö. R.
Deniz silâhlan meselesi
Murahhaslar “Londra,, dan ayrılıyor, inkıta mesuliyeti kimin?
Londra 13 (A. A.) — İngil-terenin teklifi ürerine deniz müzakerelerinin ünümüzdeki ilkbahara tehiri, yalnız tonajların tahdidine ait bir itilâf vücuda getirmek maksadiyle la-gilizkr tarafından yapılan tekliflere Japonların menfi bir ct-vab vermesine bağlıdır.
İng.lirler noktai nazarlarını böylece tasrih etmekte ve Japonların müsbet bir cevab vereceklerini ve bu s e r e 11 e görüşmelerin inkıtaa uğramaksam devam edeceğini söylemekledirler.
Şayed Amerikan heyeti evvelce bildirdiği gibi Londradan ayrılmağa karar verecek olursa müzakerelerin inkıtaa uğraması mesuliyeti onlara aid olacaktır. Bu mesuliyeti, her türlü ihtimalleri ve müzakerelere devam ihtimalini ileri süren Ingiliz tekliflerine yüklemek kabil edğü-dir.
Ingiliz ve Amerikan noktai nazarları bir
Londra 13 (A. A.) — Deniz meselelerinde iki aylık bir görüşmeden sonra, Ingiliz ve Amerikan nokta! nazarları asla değişmemiştir ve başlangıçta olduğu gibi, uzlaşmak istidadı da yoktur.
Murahhaslar Londradan ne zaman ayrılacak?
Londra 13 (A. A.) — Amerika murahhasları, Ingiltcreden 15-12 de hareket elmiyccekler Noel tatillerini Ingilterede geçireceklerdir.
Rcuter Ajansının öğrendiğine göre, müzakerelere ayın 20 si ne kadar devam edilecek ve o tarihte M. “Makdonald* da dahil olmak üzere bütün murahhaslar Noel tatili yapacaklardır.
Amerikalılar 29-12 de hare-ket edeceklerdir.
Amerikalıların hareketlerini alıkoymalarına sebeb, “Tokyo,, dan talimat gelmemiş olması zannedilmektedir.
“Trakya komitesi,, bir kültür kurumu imiş!
Bir taraftan böyle elerken diğer taraftan da millî idealler için döktükleri kandan bahsediyorlar
Geçen sayılarımızdan birinde: mabut Trakya komitesine mensup birinin “Elefteron rina,, gazetesi muhabirine vaki olan beyanatını aynen dercat-tniş ve bu beyanata göre Bulgarların yalnız Dcdeağacı de-ğil, bizden de Kırklareliyi istediklerini yazmıştık. Dünkü potta ile gelen “Trakya^ gazetesi. Yunan gazetesinin bu neşriyatını tekzip etmekte ve bu münasebetle Trakya komitasınla gaye ve sebebi teşekkülünü anlatmaktadır. “Trakya. nın bu yazısına göre komite bir kültür cemiyetidir ve siyasetle alâkası yoktur. Gazete ezcümle şöyle yazmaktadır-“Trakya komitesinin ademi vücudune imkân yoktur. Çünkü bu teşekkül Garbi ve Şarki Trakya ile AnadJudan kovalan 300 bin Trakyab Bulgarin mukadderatını üzerine almak gibi yüksek bir gaye taşımaktadır. Bı muazzam kütlenin bugün yaşamam, kendi kültürü ve ökonomi inkişaf ve terakkinin! temin etmesi lâzımdır. Trakyaldar kendi yerlerini düşünmekle bir suç işlemiş olmazlar. Herkes doğduğu, büyüdüğü, ve birçok tatlı hatıralarla bağlandığı vatanını sever. Bu, taşınan kan icabıdır ve bunda gayri ahlâki bir cürüm yoktur.
Bizim ğayemiz Bulgaristanın muhtelif yerlerine serpiştirilen bu mühim kuvveti organize ederek yağma edilen ve sakat bir vaziyete sokulan Bulgaristan için var kuvvetle çalışmasını teminden ibarettir. Teşkilâtın kültür ve irfan yolundaki davası, bir milletin muslihane inkişaf davasıdır. Trakyahlar politikam değillerdir ve katiyen olmayacaklardır. Onların mukadderatı hükümetin elindedir. Hükümetin her hangi bir düşüncesi onlar için kafidir ve matadır. Biz bu hükümet çerçevesinin haricine çıkmadık ve çıkmayacağız.
Biz hükümet işlerine kana-
Londra 13 (A. A.) — Avam kamarası. pazartesinden beri, durmaksızın, hükümetin bir kararı etrafında hararetli müzakerelere devam ediyor Bu kararda muhtelif parlemento komisyonunun H-ndistan kanuna esasisinin tadilâtı halikındaki tavsiyelerinin avam ka-tnarasınca, kabul edileceği ifade ve bu husustaki raporua hazırlanması telcbedilmektedir.
Diin, mesai fırkasına meosub Mebuslar, Hindistan kanunu esasisinin tadilini istihdaf eden her kanuni teklifin, Hındistana, bir “Dominyon* nizamına malik olmak hakkını tanımasını ve bu hakkın tedricen temiu için icab eden ahkâmı ihtiva etmesini teklif etmişlerdir.
Muhafazakârlardan bazdan, komisyon raporuna muhalif bulunduklarından, hükümete karşı rey yereceklerini bildirmişlerdi.
Lordlar kamarası da, dün ay-nı mevzu etrafında mfizakere-reye girişmiştir.
makla bazı komşularımızın memnuniyetini mucib şeyler Xa“ pacak değiliz. Biz hükümet saflarına girmiş vatandaşlar ve askerleriz. Bu itibarla bu za. mantarda budalaca bir iş olan komitcciliklo iştigalin ne demek olduğunu biliyoruz. Trakyaldar ne fena, ne de budala değillerdir, ki hükümetin işlerine karışmakla onu müşkül vaziyete soksunlar..
Böyle olunca Yunan gazetesinin neşriyatı tamamen asd-atzdır. Son »öz olarak diyoruz İri ; Biz Bulgaristanın ta kendisi jrîz. Bulgaristan yaşarsa bizde yaşarız. Komiteciliğe gelince : Biz bütün kuvvetimizle bunun aleyhindeyiz. Komitea-liği arzu | etmiyoruz ve arzu edemeyiz, çünkü Bulgaristanın buna ihtiyacı yoktur.,.
Bu yazının izahını yapmak lüzumsuzdur. TrakyA komitesi bu yansınde Bulgaristanın ta kendisi olduğunu ve siyasetle uğraşan ayrı bir cemiyet halinde değil, irfan ve kültür yolunda çalıştığını söylemektedir.
Bu gazetenin eski neşriyatını ortaya sürecek değiliz. Yukarıya naklettiğimiz yazının yani başındaki ayni sayının başmakalesi şöyle bitmektedir.
“Tarakya teşkilâtı her zaman olduğu gibi şimdiden sonra da Bulgar millî ruhunun koruyucusu olarak kalacak ve milli Bulgar ideallerinin tahakkuku için çalışacaktır. O idealler için Bulgar milleti üç muharebe yapmış ve birçok değerli kan akıtmıştır. Biz esir Tarakyayı Bulgarların soylarına vc savaşlarına ait eserleri toplayarak neşredeceğiz. Vatan sevgisini ve vatana karşı feragati öğreteceğiz. .
Bu son cümlelerden çıkacak manayı okuyucularımızın buluşlarına bırakıyoruz. “Trakya komitesi bir kültür cemiyeti halinde Bulgar hükümetinin ta kendisidir,, prensiplerine ayrıca mim koymuş bulunuyoruz.
Londra 13 (A. A ) — Avam kamarası, mesai fırkası mebuslarının teklifini 49 a kirşi 491 reyle reddetmiştir. Hükümetin teklifi ise 127 reye karşı 410 reyle kabul olunmuştur.
Lortlar kamarasında muhalefet
Londra 13 ( A.A. ) — Ûç gündeoberi avam kamarasında müzakere edilen Hindistan bakkındaki rapor, dün akşam lortlar kamarasına verilmiştir. Lord “SaJisbari,, lordlar kamarasında bu projenin aleyhindeki muhalefeti idare etmektedir.
Lordlar kamarasındaki uzun müzakere, henüz bu muhalefetin kuvvetini tahmine müsait değildir, ancak lordlar “Salis-burg. doktorların tavsiyesi üzerine iki gün sonra bir kaç ay kalmak üzere tngiltereden ayrılarak başka bir yere gideceğinden başsız kalacak muhalefetin hükümet için ciddi bir tehlike teşkil etmiyeceği tahmin olunuyor.
Fransada edebî
müsabakalar
Frauaaoda yapılan v» büyük bir alâka »yandıran edebi müsa-
bakaların net çeleri ilân edil-meğe başlaamış-dır. Soo getea gazeteler» gör» Coaeoart mükâfatı, “Kaptan Koo.n* ismindeki kita binden ötiirû M. "Roger Verat,, a veri! • mi,tir.
“ Theophraste “Luiı Frenci».. Reaaudot,, nın mükâfatını da Mim-
yü “Lo»a Fraocia,, kasanını,tır.
M. "Louls Francia,, »on saman-
larda Franaada edebiyat v» roman vadisinde şöhret kazanmağa başlıya» almalardandır. Kendisi İstanbul mubitiodv da çok tanınmış Ur şahsiyettir.
Edebiyat zümresinden agreje olduktan sonra 1924 den 193.1 senesine kadar Galataaarayında Franıı. edebiyatı v» tarihi dersleri vermiştir. Asıl İsmi "Rollaod., dır. lik kitabının ismi "Lee ouıts )oot en-eeintes,, yani “Geceler gebedir., Bu «er latanbulda ve Türkiye dekoru içinde yazılmış, Fransada çok beğenilmiştir. Luis'ın mü-ssbakaya dahil olan eıcrioin i imi “Pıane,, dır.
Büyük bir kaza
400 kişi 12 metre yükseklikten yere düştüler
Liverpul 13 (A. A.) — Buradaki bir maktebde açılan sergi ve bu münasebetle verilen kon. ser esnasında, birinci katın birdenbire çökmesiyle 300 kişi yaralanarak hastabaoeye götürülmüşlerdir.
Oniki metreye yakın bir yükseklikten yere düşenler 400 kiji kadar vardır.
İçlerinde pek çok çocuklar da bulunan yaralıların ekserisi hafiftir ve pansımanlası yapıldıktan sonra kendi evlerine dönmüşlerdir.
Liverpul 13 (A. A.) — Sou dakikada haber alındığına göre, yaralıların sayısı, önceki tahmin olunandan ağırdır.
Yurttaş
Doğan çocuğuna nüfus tezkeresi çıkartır gibi. Bankada bir tasarruf hesabı açtır. Çocuğuna yapabileceğin en büyük iyilik budar.
Millî Iktııad ve Tasarruf
£^22X2^
KAnunucvel 14
|SONlffi:HABERLER:|
Meclis dün toplandı
Afyon - Antalya Demiryolu lâyihası - Dil inkılâbı ve münakaşalar - Kabul edilen diğer lâyihalar
Ankara 13 (T.lefanU) — Millet Meclisi Lüğün Rafvt (Bor»») te başkanlığında toplanarak hukuk uıula muhakemelerinin ban maddelerinde yapılan değişikliğe alt kanun» onayladıktan toora, Tûrkiya-Almanya ticaret muka»«l»«i»inn»er-lyetinin nl«at) 935 avnnna kadar uzatıteıaaı ve TUekiy» - Italyan ticaret mukavelesinin dört numaralı llıteainla deŞiştiritmeai bakkındaki kanunları da ikine! müıakerealni yaparak onaylamıştır.
Bunlar gibi Ankara şehri otomatik telefon kanununun yedinci maddenin» İki fıkra eklenme*., askerlik mükellefiyeti kanununun 354neı maddesine bir fıkra eklenmeli kanunlarının ikinci müzakerelerini yapmıştır.
Lpartadan başhyarak Aydın demiryolunun Koleöoö ile Baladız iataayonları arasında mıinaıip görülecek bir mevkide Aydın battı ila birleşmek ve inşasına başlandığı tarihten sn çok iki yıl içinde bitirilmek vn Afyon • Ankara demir yolunan yapılmasına ait kanunla verilen 25 milyon Hrabk tah-aİMttan mabıub olunmak üzere normal genişlikte bir demir yol» yaptırılması için 360 Un I raya ka dar aenelere «ari taahhütlerde bulunmak | üzere Nafia Vekâlette» İzin veren kanunu alkışlarla onaylamıştır.
Bunda» ao»ra gılmrtfk tarifesi kanun»» busuıi maddeû tmcibine» memlekete muafa» gir mani cali taşıma vaaıtalan arasına kara ae-y abat terine ve yolcularına ait olanlardan nakit v» HMt teminatı yerine »Iuslar arası Turizm birliğine menaub Türkiye Tnrlng v» otomobil kulübüsün vey» güm
iktisat Bakanı
Celâl Bayar Kayseriye gidiyor
Aokara 13 (Telefonla ) — İktisat Bakanı CoMI Bayar yarin “bogün,, Kayseride yapılmakta olan pamukla fabrikasının inşaatını tetkik etmek (izere şehrimizden Kayseriye hareket edecektir.
Sümer bank umum müdürü Nurullah Esatta Bakanla beraber gidecektir.
Talim ve terbiye heyetinin lâğvedileceği söyleniyor
Ankara 13 (Telefoola) — Lise ve orta mektepler için yapılan soo tS-natnamedeo sonra Maarif Vekâleti talim ve tcrb.ye beyetııı.n vazifesi bittiği cihetle lâğvedileceği söylenmektedir.
Alâkadarlardan bir kısmı geçenlerde bu heyette iki münhal» tayin yapıldğını ve mevcut bir münhal e de bir zatın tayin edi:mek üzere olduğuna söyliyerek bu rivayeti doğru bulmamakta-tadırlar. Diğer bir kısım alâkadarlar da heyetin lâğvedileceğim ısrarla söylemektedirler.
Yeni Maliye tayinleri
Ankara 13 (Telefonla) — Beşiktaş kazası mal müdürlüğüne Fatih tual müdürü Ragıp, Fatih mal müdürlüğüne eski İstanbul defterdarlığı tetkik memurlarından ö ner Hulusi, Kırşehir tahsil müfettişi Cemal Ittanbul mıotakaaı tahvil baş memurluğuna, maliye bakanlığı muhasebei umumiye tasfiye kalemi birinci müoıeyyyizlığınc ve muharipliğine mezkûr ka'em ikinci mümeyyizi Şazcr, İzmir defterdarlığı mümeyyizliğine İstanbul levazım baş k&tilû Şükrü, Saray mal müdürlüğüne İznik müdürü i ahim, petrol arama muhasebeciliğine posta ve telgraf muhasebesi birinci mümeyyizi Mustafa, içeli merkez Malmıidûrlûğüne Tekirda-ğı merkez Malmüdürü Ali Hilmi, Seyhan tahsil müfettişliğin» eski Kırşehir Defterdarı Rahmi, Darende Mslmüdürlûğüne Göksün Malmüdürü .Manror, Çoruh merkez Malmüdürlüğüoc terfian Hopa Malmüdürü Tevfik tayin edilmişlerdir.
Trakya muhacirlerine para
Ankara 13 (A. A.) — Trakya muhacirlerinin cn acil ihtiyaçlarına sarfedılmek üzere Trakya Umumi Müfettişi Doktor Bay İbrahim tali emrine Hilâliahmcrce yeninden ve telgraf havalesi!» bugün 3000 lirn gönderilmiştir.
Kâğıt 1 liralık kalmıyacak
Ankara 13 (Telefonla) — Piyasada mevcut kâğıt bir liralıklar, * hasılmasma devam edilen yeni guaıüş liralıklarla
değiştirilmiş olacak ve bu suretle tedavül mevkiinde kâğıd bir lırAİık kalmayacaktır.
Ankara Atletizim Kulübü
Ankara 13 (Telefonla) — Yeni teşekkül eden Ankara Atletizim kulübü bugün “Ddn„ kurulu? merasimini yapmış ve bu münasebetle birçok koşular ve şenlikler tertib etmiştir. Kulüb I âzası Gazi heykeline bir çelenk koymuşlardır. Çelenk koyma I1 merasiminde Başbakan General i«mct İnönü, tçbakaoı Şükrü Kaya, Saylavlar ve kalabalık bir halk hazır bulunmuştur.
rük geçi, karneni ve hava seyyahlarına v» yolcularına ait olanlar için de uluslar arası bava federasyonuna mensub Türk Tayyare cemiyetinin tiriptigl vsya gümrük geçi, karnesinin kabul olnnması baklandaki kanun üzerinde görüşülmüş . Dr.
Bu vanada Ziya Gevher aüs alarak bu kanunun yanlı, tarzının yeni dil inkılâbımız ile kabili telif olmadığını, muallimler, gazetecilerin ve batta çocukların bile yeni dil savaşında faaliyet gösterdikleri bir samanda Meclisin buna ön ayak olması lâ sı »geldiği o i, kaoua-da (idbal), (muaf) ve saire gibi yabana kelimelerin bulunmasının doğru olmadığını söylemi,tir.
Trabzon saylavı Haşan Ziya, Gevheri taıvib ederek bu iş için Mecliste bir yan encümeni tejklllni teklif etmiştir. Sadrl Maksudi Ziya, Gevhere cevap vererek Dil ioki-lâbının ve sava,inin kutsi bir iş olduğunu aÖyliyerekı
Hepimizin bo i,» ebrmmlye* ve hürmetle bsğ'ı olmamız tabiidir. Fakat ayol zamanda bu gfle bir iştir. Her hangi bir adamın, baz hangi biz mebusun bir liaan yaratacağına ben kaai değili». „ demiştir.
Bunun üzerine süz almak için sıralarda »iler vurolmuş v» uzun münakaşalar eeryan etmiştir.
Müteakibe» kanun kabul edilmiş, kadastro ve tahrir kanun lâ-yihanmn müzakeresine geçUmiştir.
Bu lâyihanın da bir kııım maddeleri kabul ediid.kten sonra geri kalan maddelerin Adliye bakanının önünde görüşülmesine karar verilerek toplantıya nihayet verilmiştir.
Kâonauevol M
3
f SÜTUNLAR ARASINDA
Kalkınma, güçlenme, yükselme çağı
1934 yılı içinde merulrkette başarılan işlere Ma göz gezdirelim: Eskişehir şekrr fabrikası işledi. Turhal »eker fabrikasının temeli atıldı, bu yıl içinde da işlemeğe başlıyaeak. Böylelikle yabancıların yaptığı »ekere el utalmamıra lö-,oa) kalmıyor.
Kayserldo pamuklu fabrikası-aıa temeli abide. Açacağımız pamuklu fabrikaları bununla dört olacak. Banların birincisi Kayseride Işllyecek. Iklneiıioin temeli Konya Ereğîlalnde alıldı. Kalanlardan biri Natillide, biri Malalyada kurulacak. Bunlarda yapıldığı »o işlemoğr başladığı laman pamuklu İşi de tama m-lan m ı» bütün memleketin ihtiyacı temin edilmiş olacaktır.
Yine bu yıl Bakırköy be» fabrikası büyütCldÜ. yenilendi ve işitmeğe başladı. İzmit’i» da kâğıt fabrikasının, Istanbulda cam, »işe. Zongnldakta Sömikok, Uluborlu'da kükürt, İsparta'da gülyağı fabrikalarının temelleri atıldı. Burıa'da ve Kars’ta birer sut tozu fabrikası İşlemeğe boyladı.
Sözün kıaaeı, memleketîmizd» bu yıl içinde 12 fabrika doğdu, tr-mellarl ablan fabrikalar da 1935-1936 yıllarında işliyecek.
Bu hisli ve verişLİ bir gidiyle 5 senelik seneyi programımız İki buçuk yıl içinde tamamlanası» olacaktır.
Bütün bunlar, bu çalışmalar, bu gayretler, bu değerli eserler bise Büyük fitillet Meclisi Başkanı General Kirim Ötalpin dediği gibi Türk ulusunun yeniden kalkınmi, yeniden güçlenme, yeniden yük-seJm-| çağıaa. girdiğini gösteriyor ve {yine onun dediği gibi bu eserlerle "yükselme yolunda nekadar llerle-digimııi gördükçe göğıûmüz öjûnçle kabama,, yeridir.
Bugün tamamlananı olan fabrikalarımız, yarın tamamlanacak olan fabrikalarımızla birlikte yalıtmağa boyladığı zaman memleket her yöndan muasır seviyeye varmış. memleket ve millet alabildiğine bep İleri gitmek, her işini kendi eli ile ve emeği İle başarmak imkânını elde etmiy; refah ve servet içinde yayansak hakkını katanmış w bu hakkı yayayıpnda gerçekleştirmiş olacaktır.
Türk hayatında yeni bir devir açan aenayileyme hareketi, onu yor yüzünün en ileri, en dine, en rengin milletlerinden biri yapseak ve Türk varlığı bundan böyle h.ç bir] buhran karsısında aarsılmıya-Çaktır. __
Tramvay parası Komisyon yeni tarifede fiat'.an değiştirmedi
934 seneni son Bçaylık tramvay ücretleri, imtiyazlı şirketler Başmüfettişi İbrahim» riyasetindeki komisyon tarafından tevhit edilmiştir.
Tnrife komisyonu Ticaret Odasından geçinme endeksini ve bilhassa 926 mukavelesini göt önünde tutmuş ve uzun hesaplardan sonra tramvay ücretlerinin şimdiki şekilde bırakılmasını mUnasib görmüştür.
Baş Müfettişlik keyfiyeti Nafıa Vekâletine bildirmiştir. Şimdi, bakanlığın bu kararı tasdik edib etmiyeceği beklenmektedir. Çünkü son söz Bayındırlık makammındır. Diğer ta raftan bugünkü tramvay ücretlerinin bir miktar daha indirilme* için Bayındırlık Bakanlığıyla tramvay şirketi arasında yeniden bir mukavele yapılması da muhtemeldir.
Üsküdar su şirketi ücretleri İmtiyazlı şirketler baş müfettişi İbrahim’in riyasetindeki tarife komisyonu önümüzdeki ay başında toplanacak ve Üsküdar - Kadıköy su şirketi ücretlerini tesbit edecektir.
Yurttaş
Bir milyon Türk ayda birer lira birikirseler. Yılda 12 milyon lira birikir. İşçe millet servetleri böyle toplanır ve çoğalır.
Mili! tkbsad ve Tasarruf ı Cemiyeti
Eski semt ve sokak isimleri
Dükkân levhaları de- * 1 ğiştirilecek
Bey, efendi, paşa, ağa gibi lâkab ve unvanların kaldırılmış olmasına rağmen (hacı) veya ( efendi mahdumu ticaret hanesi) gibi unvanları havi tabelâların hâlâ şehirde bulundurulmaları ve apartıman, han isimlerinde de fbey apartıma-nı ...... paşa banı) gibi hâlâ eski unvanlarla kullanılması. Belediyenin • nazarı dikkatini celbetmiştir.
Dün şuabata gönderilen bir tamimde bu gibi tabelâ ve unvanların kaldırılmam için alâkadarlara tebligat yapıtmış bu işin en kısa ramanda intacı bildirilmiştir.
Diğer taraftan Belediye mahalle ve sokak isimlerini bavi bir liste hazırlamaktadır.
Bu liste dört kısıradır birinci , kısım Haydarpaşa, Kasımpaşa gibi doğrudan-esaslı semt isimleri, ikinci kısım mahalle isimleri üçüncü kısım sokak isimleri ve dördüncü kışımı ise Beylerbeyi ve saire gibi henüz değişip değişmiyeceği kat'î surette tesbit edilemiyen tarih! isimleri havidir. Bu listeler Şehir Meclisine verilecektir.
Kadınlar Fırkaya kaydediliyorlar
Halk fırkası nizamnamen mucibince gerek ikinci münte-hipbk, gerek mebusluk için seçilecek kimselerin mutlaka Halk fırkasına kayıtlı olmaları lâzım gelmektedir. M edişe e kabul edilen bir kanuna göre, kadınlara intihap etmek ve edilmek hakkı verilmiş ise de, şimdiye kadar kadınlarımız Fırkaya kaydedilmemişlerdir.
Dün şehrimiz Fırka reisliğinden Fırkanın kaza ve nahiye reisliklerine gönderilen bir ta mimde derhal kadın azanın ka-yıd ve kabullerine başlanılmaları bildirilmiştir.
Bunun için dünden itibaren kadınların Fırkaya kayıd muameleleri yapılmıya başlanılmıştır. Müracaat edenler ilk gün olmasına rağmen cpice çoktur, fırka tarafından mün-tehibi sani ve mebus namzedi gösterilmek hakkını kaybetmek istemiyen bir çok hanımlarımız ıntihab başlamadan evvel kayıtlarını yaptırabilmek için tehalük göstermektedirler.
Yollarımız
Bir yol programı hazırlanacak
Dün belediyede Valinin riyasetinde belediye fen müdürü ile vilâyet yollar baş mühendisinden mürekkep bir komisyon toplanmıştır. Bu içtimada şehir ve vilâyet yollarının biranevvel ikmali ve yeniden inşa edilecek yolların hemen bir programının hazırlanılması kararlaştırılmıştır.
Nüfus yazımı
Belediye 935 de yapılacak tahriri nüfus hazırlıklarına şimdiden başla mı .tır. Bu iş için 45 bin lira ayrılmıştır.
B. Semih’e
Diin bahsettiğiniz yazı gelmemiştir. Bugün idare hanemize uğramanız rica olunur.
Bir kurban daha..
Dün Fatihte bir tramvay bir çocuğu ezdi Yavrucak ölümle pençeleşiyor!
Dün şeblrda iki tramvay yine üd kasaya eebeb olda. Boalardın birinde bir çocukcagıs ö-ilm deve-reaiode tekerlekler altında yaralandı. Cerrahpaşa hastanesinde bayatının en tehlikeli »alarıoı yaşıyo».
Bu vaka şöylo olmuştur:
Fatib-Harbıye batlında Işliyen ve 817 numaralı vatman Salibin idaresinde bulunan 69 numaralı birinci mevki tramvay arabaaı din sabah saat yedi lulannd» Fatihten hareket etmiş va Veznecilere gelmiştir.
Bu »ırada. Fetihte Şekerci façamda oturan ve kunduracı çıraklığı yapan Mustafa oğlu Abdullah i.minde 13 yaşında bir çokçuk tramvayın ön basamağına »Hamiştir.
Aradan biraz geçince her nasılsa çocuğun ayağı kaymış ve yere düşünce, tramvayın tekerlekleri altına gitmiştir.
Vak'aya ânl olarak muttali olan ratman derhal arabayı durdurmuşsa da o zamana kadar çocuğun vücudu muhtelif yerlerinden erilmiş tir.
Kaza ürerine tramvay olduğu yerde durmuş, poliaa haber verilmiş, alâkadarlar gelerek çocuğu bitkin bir halde ve kanlar içinde
Balık satanlar
Belediye yeni bir talimatname hazırladı
Bclcdiya balık satılan yerle balık satıcıları hakkında bir talimatname hazırlamıştır. Buna göre balıklar b)r köşesinden su akan mermer tekneler içinde bulanacak seyyar balıktılar ın tablaları çinko kaplı ve balıkçıların önlükleri temiz olacak, balıkların baş ve diğer sakatlarını atacak ayrı kaplar bahındınlacnktır.
Bu talimatnamenin aybaşından itibaren tatbiki ta »▼vur edilmektedir.
==—- •— Şerhler —
Ulus hayatının hiçbir istikameti, ihmal kabul etmez.
Şerh ve izah:
Ba zözii Başbakan General İsmet Inönünün tutum ve arttırma haftasını açarken Halkevinde söylediği II söylevden alıyoruz. Bu gû-
■ zel ve cemiyetli sözü, yine Başbakanın kendisi, aynı söylevinde şöyle şerh edi-
I yor:
' "tasan hayatında olduğu ' gibi milletler yaşayışında da, muhtelif meseleler hallolunmak için birbirinin sırasını beklemezler. Onun için Türkiyenin yükselme !' hayatı ökonomik sahada,
■ milli müdafaa sahasında, ' mali sahada, harici siyaset
sahasında, dahili siyasette, hep beraber başarılmak, muvaffakiyet hedefine varmak için tek çaredir.„
Bu sözleri icmal eden "Ulut hayatının hiçbir istikameti, ihmal kabul et-me:, vecizesi ve bu veci-zeyi şerh eden beyanat ne
I kadar güzeldir.
Hakikatte milletler de, insanlar gibidir. Meselâ bir insanın kazancını temin ederek sıhhatini ihmal etmek. yahut sıhhatini düzelterek aç bırakmak, yahut )! kollarını sağlamlaştırarak ciğerlerini çürütmek doğru olmaz. Bunların hepsi bir-!! den gözetilir, birlikte te-' min olunursa bir adam
tramvayın altından çıkarmışlar ve imdadı sıhhi otomobillin Cerrahpaşa hastanesine nakletroişlerdlr.
Kaza dolayısile bir mftddet tramvay münakalâtı »ekteye uğramıştır. Çocuğun hayatı tehlikededir.
İkinci kaza
Yine tramvayın yaptığı ikinci kazaya gelince:
Beyoğlundan Emraönüaa gelmekte olan vatman Kâmilin idarelindeki 217 numaralı tramvay, Emlnönünde şoför Hikmetin İdaresindeki 4343 numaralı otomobile bindirmiş ve otomobili hasara uğratmıştır.
Mflaadamaye İki taraftan Kan-gitiniu sebebiyet verdiği araştırılmaktadır.
Bir tramvay da yol -dan çıktı
Evvelki akşam Sirkecide dört yol ağzında Aksaray batlında iş-liyen bir tramvay arabası yoldan çıkmış ve bu yüzden münakalât kırk dakika durduğu gibi halk da ble hayli heyecan geçirmiştir. Treni, vay arabasının yoldan çıkmasına Sirkecideki makasın bozukluğu sebep olmuştur.
Devamsızlık
25 Muallimin vazifesine nihayet verildi
Haber aldığımıza göre bazı ecnebi ekalliyet mekteplerinde yapılan teftişler neticesinde yirmi, yirmi beş muallimin vazifelerine nihayet verilmiştir. Bu muallimlerin vazifelerine nihayet verilmesinin sebebi devamsızlıklarıdır. Bundan sonra makul mazeret göztermiyerek bir derste bile bulunmıyan mual-i limlere derhal işten el çektirilmesi Kültür Bakanlığından Ma-| arif Müdürlüğüne bildirilmiştir.
General İsmet İnönü güçlü, kuvvetli, çalışkan ve verimli olur. Millet de öyledir. Milletin iç işlerini düzelterek dış işlerini bozuk bırakmak; yahut sanayiini ilerileterek sıhhatini ihmal etmek doğra olmaz. Bunlar öyle işlerdir ki sıra beklemez. Hep birlikte başarılmak gerektir ve hep birlikte başarıldığı zaman muvaffakiyet kazanılır.
Başbakanımızın bu güzel, bu değerli sözünü hepimiz, ferdî hayatımızda da, içtimai hayatımızda da rehber ve örnek saymalıyız. Aynı zamanda bu muhtelif istikametlerde memleketin bihakkın ilerilemesi için hükümetin de her sahada azami gayreti sarfetmesi, meselâ milletin maddi, siyasî, sınaî ve sıhhî ihtiyaç- ] larını temine çalışırken | fikrinin inkişafı meselesi- i ne de büyük ehemmiyet . vermesi lâzımdır. Çünkü şurası da muhakkaktır, ki bütün tarakkilerin iissülesa-sını fikir tarakkisi teşkil eder. Başbakanımız İsmet İnönü bu hakikati de biz- , terden çok iyi bildiği ve II takdir ettiği içindir, ki bu sahada da ilerilememiz esbabını kuşkusuz temin ede- i çektir.
ZAMAN
Söylesem tesiri yok *-* ussam gönül razı değil Bedavadan geçinme yolu!
Şair d» olduğunu yazısından anladığımla yazacı bir .arkadaşımız, en muhteşem, en pahalı hayatı ba-davadan sürmenin yolunu bulma t* muvaffak olmuş. Temiz yürekli bir insan olduğu için bn çok değerli, çok mühim keşfini tek başına bo-nim«lyerek| başkalarından esirgemiyor, hepimize öğretmek iyiliğini göıtorlyor.
Bakınız, nasıl:
Bir yerde oturdunuz, siza btv bardak çay getirdiler mİ. siz bu bardağın "ağır, geniş. h«H tnreçaltı yayvan, çevresinin yaldızlı çizgileri dökülmüş cam. içindekinln d« ılık kokusuz, boysa solgun su. olduğunu aklınıza getlrmiyecelcsı nlz.
Bunu “gül yaprağından ince çin fincanlarında mlmtş yakut gibi ışıldıyan, kuru karanfil kokulu çay» sanacaksınız va e niyette içeeekainla.
Uy« bir kedi mi gördünüz, ona bir güzelkk harikası sayacaksınız.
Hasıl beğenmediğiniz, hoşlanmadı-ğınız berşeyi beğenecek, barşayösa hoşlanacakaaız.
Peki, bunu oedaa mi y apacak-■mız ?
Çünkü bu sayede elinize geçir, astdığıaiz, keyfiai eüremsdiğinis, tadını tadamadığız. “daha güzeli, daha İyiyi,, düşünür, bu düşüncenin verdiği teselli ite oyalanır ve al) danır, rahat rahat yıpr giderainiz.
Arkadaşımızın "yaşayış yasası,, buymuş I
Bu yasaya atışmak belkl'de kolay, belkifde güçtür. Fakat alıştıktan sonra insanı yığın yığın 6zÜa-tüdrn kurtarır, yığın yığın masraf, tan korur.
Acaba, hem şair, hem nasır olan arkadaşımız bu ilhamı tutum günlerini yaşamaktan mı aldı?
Nereden alırsa alan buna bizim dilimizde :
— Züğürt tesellisi! Der: er. L.
Feci bir kaza
Bir amele makine arasında sıkıştı
Kasımpaşadaki tersane fabrikasında dün feci bir kaza olmuş ve 12 yaşlarında bir çocuk makineler arasında yaralanmıştır.
Vak'a şöyle olmuştur:
Balatta Iğrikapı da cebeci başı sokağında küçük Ahirindin evinde oturan 14 yaşlarındaki Haşan Tersane fabrikasında çalışmaktadır.
Haşan, dün bir aralık, va-ragel tesmiye edilen bir aletin içine girroş ve temizlik yapmağa başlamıştır.
Bu sırada da Rnmili Galibin makinası her nasılsa birdenbire işlemiş ve varageli temizlemek. İn meşgul olan Hatan makineye nkışıvcrroıştır. Bu şiddetli tazyikle Haşanın kaburgaları kırılmış ve ağır surette yaralanmıştır. Neden sonra makine durdurulnb Haşan çıkarılmış ve derhal Musevî hastahanesine naklolunmuştur.
Makinenin harekete gelmek iuretile kabaya sebebiyet verişinde bir kasd olup olmadığı araştırtmaktadır.
Kadmlarcumhur Reisi de olabilir
Dün Mahmut Esad ilk dersini verdi
Dün İzmir saylavı Mahmut Esat Başkurt üalveraıte konferans salonunda saat on y«dl buça'ata inkı-lab başlangıcı dersini varmijtir.Salon hûtün fakültelerin ton aıoıf talebesi yiv do muştur. Et'ad Boz-kurt, bu dersin okutulmalındaki mal a idim büyük bir vuzuhla anlattıktan sonra Tilrk kadınına saylav hakkıma verilmasindea babtet-mlş ve 1914 do bizzat şahit olduğu bir hadiseyi anlatmış ve demiştirki :
* — Birgûn Ankara eaddeıinden geçerken şık giyinmiş bir kadının çarşafını bir takım softa bozuntuları şık çarşaf giymiş diye yırtts-lar. Halbuki bugün biz kadınlara, saylav olabilmek kakkıoı bila yeriyoruz. ReisicSmhıır olabilmelerine d» hiçbir m*nl yoktur, işte Türk inkılâbına en büyük bir mlaaL.
BiUbara Esad Bozkurt “Türk tukıUbı felaefeainln,, bir hülaMiına yapmış ve dertl alkışlarla nihayet bulmuştur.
Mahkeme kapısında dayak!
Şahitler elbirliği ile bir kadını yaraladılar
Dün Adliye koridorları yine kanlı bir kavgaya şahit oldu.
Safiniz isminde biri, kocası aleyhine üçüncü Hukuk muhakemesinde boşanma davası açmıştır. Kardeşi Ayşede, bu davayı dinlemeğe gelmiştir,
Safinazıo kocası da yine Ayşe isminde bir kadınla Seher isminde diğer birini davada şahit olarak ikama etmiştir.
Bir aralık davacının kardeşi Ayşe ile şahit kadınlar münakaşaya tutuşmuşlar, az zaman içinde d® bu münakaşayı büyütmüşlerdir. Nihayet iki şahit kadın bir olarak ellerine geçirdikleri demir parçalariyle davacı kadının kızkardeşi Ay-şeye vurmağa başlamışlardır. Ayşenio başından kanlar ak-mıya başlayınca iş feryad ve istimdada binmiş adlîye polipleri yetişmişler, Ayşeyi diğer | iki kadının elinden zor almış- i lardır.
Yaralı Ayşenin başındaki yaralar oldukça ehemmiyetlidir. Ayşe tabibiadli tarafından tedavi altına alıomıştır- Carih kadınlar hakkında kanuni ı takibat yapılmaktadır.
Intihab hazırlıkları bitiyor
Intihab hazırlıkları devam etmektedir. Mahalle mümessilleri kadınların intibah ccdvcl-lerini bitirmiş. Belediyeye göndermiştir. İntihap büroları bu günden itibaren kadın isimleri yazmıya başlayacaklardır.] Bürolar pazar veya pazartesi günü işlerini intaç edecekle-di-. Büroların hazırladıkları listeler teftiş heyetine verilecek, bu heyet te bunları derhal mahallelere astıracaktır.
Gümrüklere memur Gûmrûklarda kullanılmak üzere yeniden sekiz, on memmura ihtiyaç hini olmuş va alınacak memurlar arasında dün gümrükte bîr mûıabaka imtihanı yapılmıştır.
Ticaret müdürlüğü
Ticaret müdürlüğü evvelki günden itibarca Türkofise devredilmiştir. Dünden itibaren ticaret müdür-I iğünûn ! işlerini TUrkofi» tedvire ı eylemiştir.
Esrar satmanın cezası
Halil namında bir esrarkeş sokakta carar «atarken yakalanarak 9 numaralı Ihtuas mahkemcılır verilmiş yapılan duruşmada Halil 8 ay hapse ve 130 lira para cezasına mahkûm edilmiştir.
Rüşvet verirken
Bir komisyoncu yakalandı, tevkif edildi
Komisyoncu Bünyamin isminde biri, Kambiyo murakıyliği ihracat servisi memurlarından Nedime, 45 lira rüşvet vererek sahte bir muamele yaptırmak istemiş. Nedim, bu rüşveti kabul eder görünerek amirini ve zabıtayı haberdar etmiştir.
Zabıta tertibat almış, Bünyamin Nedimin yanına
gelerek paralan teslim ettiği sırada cürmüroeşbut halinde yakalanmıştır.
Bünyamin, adliyeye tealim edilmiş ve hakkında tevkif kararı verilmiştir.
.. _______________
Zaman Ansiklopedisi

Nobel
Geçenlerde tu sütunda, edebiyat mükâfatını alman sebetilc İtalyan edibi “Pırandrilo,,-dan bahsetmiştik.
Okuyucularıtnıtdan biri “Nobel. mükâfatının ne olduğunu soruyor, cevab veriyoruz :
Nobel mükâfatı. "Alfred No-bel.in vasiyeti ile vöcud boldu. Kendini bu variyet ile 1.700.000 Ingiliz liraıınıj vakfetti ve bundan gelecek temettüden be» mükâfat ayırtdı.
Bu mükâfatlar (1) Filik, (2| Kimya, 13) Fıriyolojı ve tıb ilimlerine. (4) Edebiyata, (5) Sulh davasına en çok hizmet »den erkek vc kadınlara verilir. Her sene mükâfat 7500 Ingiliz lirası tutuyor.
Nobel vekfını beş kişiden müteşekkil bir heyet idare eder ve heyetin reisini İsveç Kralı tayin eder.
Firik ve kimya mükâfatlarına lâyık olanlar İsveç Fen Akademisi tıb mükâfatını kazanmağa lâyık nılllil)ıılltlllli"( »»(••••••••••
* Kitap
Mecmualar
İktisat vc Ticaret mecmuan -İktisat ve ticaret Yüksek iktisat ve ticaret tal.be cemiyeti tarafından neşredilmekte olan bu aylık mecmuanın sekizinci sayısı da çıkmıştır. Mecmuanın tnünderecatııu teşkil eden yedi sekiz makalenin hepsini kıymetli, ehemmiyetli bulduk ve yazanların da hemen hepsinin bu yazıları muhakkak hizmet etmiş o awk, bir fikir saçmak, fikirlerin inkişafına yardım etmek için yazdıklarına şüphe yoktur, şu iki satırlık «özle demek istediğimiz şudur lıi bizde bazan llmr, fenne de şahıi emeller ve menfaatler karıştırılmakta bulunması, mahiyeti rn malûm meseleleri, (objektif) bir tarzda vn hakikat noktaı nazarındın yazacak yerde, zemin ve zemine uydurarak yazmağa çalışanlar da olmasıdır. Halbuki ilme, fenne, hakikat şahsi fikir, indi mütaie-alar karıştırmak o müh m esasların kıymet.erini ııfıra indirmek demektir.
İşte iktisat ve ticaret mecmuasında gördüğümüz makaleler bu mülâhazaların fevkinde yazılmış kıymetli ve fikirlerin inkişafına hadim iyi yanlardır. Bu mayanda Bay M. Ki-bat’ıu (ökonomi ve ticaret tahsilinde umumi ktıltOr bilgilerinin ehemmiyeti) Unvanı altındaki makalesi, profesör M. Vehb ııin ( tarihi rasddiyetçilik) üoıanlı Almancadan gayet selis bir ifade ile tercüme edi mi] ve güzel notlarla, mütalâalar tevşih cdi mş' makalesi basitten şayanı tavsiyedir. Biz sıran cüştükçe bizde (umumi kültür) e ehemmiyet verilmediğinden şikâyet »de -lardeoiz. Yutardaki makalelerden birincin umumi kültürün ticaret vr iktisat sahasındada meselâ Ingiliz lere nn büyük bir kabiliyet vere.-fini Isbat eden bir yazıdır.
Mecmua'da Suphi Nuri arkad.ı-şunıun da bir ( Dir.je Belediye )
- 65 -
Diyordu.
Bu orada Madam (Dovre) oin keskin ve sabursuz sesi tekrar işitildi:
— Seli, Seli I
G»oç kız, başına büyük şapkayı da geçirdi. Odadan çıkacağı vakit elbisesinin uzun eteklerinin hışırtısını duydu ve bundan adeta firklü, etekleri kolunun üzerin» alarak dedi,ki:
— (Elen) , bu elbise ile tecrübe yapın.k hakikaten güç olacak. Fakat siz bana yardım ederseniz yine kimse farkına varmadan işin iç’nden çıkabiliriz.
— Merak etmeyin Matmazel.
mükâfatı nedir?
Nobel nıüna-
olanları Irtokholm Üniversiteli Tıp Fakültesi, edebiyat mükâfatını kazanmağa lâyık olanları İsveç Edebiyat Adadenıiıl. sulh mükafatını kazanmağa lâyık olanları da Norveç mebıısanından beş kişilik bir heyet tayin eder. Bu mükafatlar her milliyete mrnıup olan *• damlara verilebilir.
Mükâfatların verilmesine 1901 senesinde başlandı ve birinci mükâfatı w. Röntgen, İkinciyi Van Hoff, Oçüncûyü Von Bchring, dör-dûrüyu Fransız edibi Sully Prud-hororne, beşinciyi İsviçreli Dunant ile Fransız Possy almışlardı.
"Nobel,, in hu mükâfatlarından başka bir takım müeaıeseleri de vardır, kendisi bunların beş olmasını istediği hı'd* ancak iiçû ikmâl edilmiştir. İkisi Islokholmdadır ve fizik kimya, ve edebiyat ile meşgul olur. Kütüphanesinde 10,000 cilt kitap vardır. Üçüncülü Norveç tedir, hukuku düvel ve sulh mea-ele'erilo meşgul olur.
llaıaiMUim.lalaı
Fikir hareketleri - Yeni adam makalesi vardır. Bay Suphi Nuri, - kİ Avrupsda bidayeti meşrutiyette en seri ve şumullü tahsil gören arûads|!arımııdsndır - son zaman-(arda bir (dirije) merakına tutulmuştur. Bu vadide yazdığı makalelerin hapı nde yeni yeni fikirler vardır.fBu fikirlerin hepsini beğen-m e «ek bile herhalde insanı muhakemeye sevkedeo güzel nokta i nazarları vardır. O itibarla okumağa şayandır.
Böyle mecmuaların nasıl fedakârlıklarla çıkarıldığını pek iyi biliriz. O cihetle bu fedakârlığı ya-parak arkadaşlarıma umumi kültürüne hizmetden ticret mektebi Talebe Cemiyetini takdir ve tebrik ederiz. Yalnız bu tarzdaki İlmi Mecmuaların kıtan daima küçükçe olur. Meselâ Mûlkiyt-Mecmusaının kıtası gayet İyidir. Ikt'sat ve Ticaret Mecmuası da böyle küçük kıtada olıaydl, karilerin daha ziyade işine yarardı. Nüshan 20 kuruştur.
Fikir hareketleri
Bay Hüseyin Cahil Yalçının mecmuasının 60 inci sayısı da mü-tad ûıere mühim makalelerle İntişar etmiştir. Başlıca yazıları, geçen nûhadan devam eden iKarl Marka da içtimai hayat nazariyesl), (ihti-illere meydan vermemek İçin), (8er-narjova göre hayat felsefesi), (Prangada siyasi hayat hicviyeleri) g.bi makalelerdir. Bay Cahidio (matbuat- hayatı - genç şairlerin eserleri) Unvanlı yazın da kendirin» has seli* ve canlı ifade ile yazıinıiş edebi bir tenkittir. Leızet ve istifade ile okunmaktadır. Karilerimize tavsiye ederiz.
Yeni adam
(Yeni adam) ın 50 inci sayısı çıkmıştır. Beş yazısı Ankaruda
Eğer misafir kadının fatla şüpheye düşdüğüoü görürsem ben elektrik anahtarının yanında durdum ve onun anahtarı birdenbire çevirip ortalığı aydınlatmalına mani olurum.
Bu sözden sonra (Seli) kop ko ?“ merdivenlerden inip »alana girdi.
Madam (Dovre) hayretle dedi kİ:
— (Seli), oekadar geç kaldınız, bir saat var ki «izi burada bekliyoruz.
(Elen) yukardan bu »özleri işiterek kendi kendine memnun oldu ve genç kızın duvarda asılı olan
Kânunııeveı
POLİSTE
Vapurda bir adam öldü
Polis ve adliye düD Izmirdcn şehrimeze gelmekte olan İnönü vapurundaki bir ölüm tahkikatına vazıyed etmiştir. Ölen adam Arab Mchmed isminde biridir.
Arab Mchmed, İzmir memleket baıtanesindc tedavi altında bulunduğu bir sırada birdenbire aklını oynatmış vc ora bastahanesi dektorları Arab Mebmcdin, şehrimiz akıl ve asabiye hastahanesindc tedavisine lüzum göstermişlerdir.
Arab Mchmed, memleket hastanesinin gardiyanları mu-hafazısmda vapura bindirilmiş ve Ltanbııl yoluna çıkarılmıştır.
Fakat Bakırköy hastahane-sine yatmak üzere gelen bu zavallının İstanbul* ölüsü çıkmıştır.
Şehrimiz polis ve adliyesine bu adamın ansızın ihtilâçlar içinde öldüğü bildirilmiştir bunun üzerine tahkikata girişilmiştir.
Keyfiyet Izmirdeki Memleket haetabanesinc de bildirilmiştir. Bir adama sokakta nüzul isabet etti
Beyazıtta oturan Halit isminde biri dün çarşı kapıdan geçmekte iken kendisine birdenbire nüzul isabet etmiş olduğu yerde kalmıştır.
Hadiseyi gören polis memuru tarafından hastahaneyo kaldırılmıştır.
Balatta köpekler bir kadına hücum ettiler
Balat, Ayvansaray. Hasköy ve civarında iri iri köpek sürüleri gün geçtikçe artmaktadır.
Bunlar, evvelki gece, bir kadına hücum etmişler vc korkudan ne yapacağını şaşıran kadıncağızın yere düşmesine sebcb olduktan sonra muhtelif yerlerinden dalamışlardırdır.
Vak'a Molla aşkı mahallesinin sakalar yokuşunda olmuştur.
Köpeklerin hücumuna uğri-yan kadıncağız Nesibe ismin* dedir. Bu civar halkı beled.yenin bir an evvel bu köpeklerin ortadan kaldırılmasını istemektedirler.
yakında toplanacağı haber Terilen gazeteciler kongresi münasebetiyle (Basın kurumu toplanacak) flavanlı bir mekole teşkil ediyor. Ale'umum gazeteler Te neşriyat hakkında kuvvetli fikirleri havi ola i bu makaleyi, sütunlarımız müsait ollaydı aynen nokledardık. Onun yerine karilerimizin bir nüsha (Yenledsm) alarak okumalarını tavsiye ederiz. Diğer yarıları (Bulına vn bulan) (göz vurmuj, tifo mikrobunu bll-miyen köylü kadın), (Cinai terkiye), (Uluıal edebiyat yani milli edebiyat) unvanlı mekalrlcri, (Kıza tetkik vo tenkitler) ismi altında mütenevvi fıkralardır. Karilerimize tarziye ederiz.
beyaz mantosunu alarak lâmbaları »öndûrdü vc aşağıya indi. Mantoyu sofada bir iskemlenin üzerine koydu. Ondan sonra gerek sofada ki, gerek mülhaktaki lambaları söndürüp her tarafı karanlık içinde bıraktı. Yalnız salondaki lâmbalar yanmakta İdi. Orada tecrübe için her şey hazırlanmış bulunuyordu.
Dördüncü fasıl
Tecrübe başlıyor
( Elen ) de salona girdi ▼e ispirtizmo tecrübelerinde âdet ol. doğu veçhile kapıyı kilitleyip anahtarı da şöminenin üzerine bıraktı.
Salonun nihayetindeki küçük odanın Upııını asılı olan perdelerin bağları çözülerek perdeler yer* uzatılmıştı. Odanın kapısının önüne de bir yuvarlak tikemle konulmuş ve iskemle yerinden oynattırılma-man İçin ayakları sıkı sıkı yere raptedilmiştl. Seyircilerin etrafında toplanacağı yuvarlak büyük mı-aa da odanın ortasına konulmuştu.
Çarşaf, peçe, kara don
Adanada bunlar kalkıyor - Tutum haftası -Atatürk heykeli - Saylav seçimi - Belediye geliri
Adana 12 (A. A.) — Çarşaf, peçe vc erkeklerin giydiği kora don kılıklarının ortadan kaldırılması işine iyi programla başlanmıştır. Bıldır yıl Genel Meclis ve Vilâyet idare Heyeti kara donun birinci Kânundan itibaren giyilmesinin yasak edilmesini kararlaştırmıştı. Şimdiden her yurddaş kara don yerine pantalon ve çarşaf yerine manto giymeye hazırlanmıştır.
Tutum haftası
Adana 12 (A. A.) — Ökonomi ve yerli mallar yedi nü başladı.
Şehrimizin bir biriktirme yılda bir yerli si
gü.
vc bu
ökonomi kurumu mallar sergi. hazırlamıştır. Sergi saat 9 da vali tarafından açılmıştır.
Bütün halk küme küme sergiyi gezmektedir. Sergiye Adana, dan 15 firma girmiştir. Saylav seçimi hazırlıkları
Adana 12 (A. A.) — Saylav seçimine girecek kadınların defterleri hazırlaomaktadır. Merkez kazaya bağlı köylerin tümü ile şehir mahallelerinden yarısı defterlerini bitirmişlerdir.
Cumartesiye kadar bu işlc-
Konyada sulama hazırlıkları
Konya 12 (A. A. ) — Bir hafta önce Ankaraya giden Vali Bay Cemal Bardak» dün Konyaya döndü, Ziraat Bakanlığı ile yaptığı görüşmede Beyşehir barajının yanma başka bir baraj açılarak sulamanın bununla yapılmasına yol almış vc gelir gelmez yeni gelen sulama çevirgcniyle görüşerek işe başlamasını söylemiş ve Ekin Bakanının buyruğunu bildirmiştir. Sulama çevirgeni bu iş için gereken tahtaları, direkleri çabucak anıklamaya başlamıştır. Anıklanma işi bitince Nisan ayında baraj açdmıya başlanacak vc tam sulama çağında köylünün tarlası sulat mış olacaktır. Hükümetin bu yüksek soyurgamasını duyan köylünün gönenç ve kıvancına son yoktur.
Bozulan iki seçim
Samsun 12 ( A.A. ) — Vezirköprü, Bafra kazalarındaki belediye başkanlık seçimleri yasaya uygun yapılmadığından bozulmuştur. Yakında yeniden seçim yapılacaktır.
Madam iDovre) sabırsızlıktan çatlayacak hale gelmişti. (Seli) ise bilâkis büyük bir lâkaydl gösteriyor, etrafında olup bitenlerle hiç bir alâkası yokmuş gibi görünüyor, k.mıenio yüzüne bakmıyordu.
(Adel) genç kızın bu haline dikkat edip güldü ve her vakitkl gibi acı istihzasiylo dedi, ki:
— Matmazel daha şimdiden ruh-larıo alemine dalmış, kendini unutmuş gibi görünüyor, onun için tecrübelerini gayet müsait şerait içinde yapacağına şüphe yok.
Ondan sonra dönüp Madam (Dovre) ye dedi, kİ:
— Matmazel (Seli!) eldivenlerini şurada iskemlenin üstünde Urak-mış. Onları orada bırakacağına eline giyse dalın iyi olur. Çünkü «ğer bağları çözmek isterse eldivenle çözmek daha müşkül olur.
(Seli) sesini çıkarmadı. Buna da da itiraz etae Madam (Dovre) nin şüphesini uyanır diye korkuyordu. Zavallı latemiye iıtemiye eldivenlerini alıp yavaş yavaş giydi ve dürmelerini de dügûmledb
tahsilatı artıyor
rin arkası alınması bekleniyor.
Atatürk Hoykeli
Adana 12 ( A. A.) — Ya-pılmnkta olan Atatürkün Heykelinin dikileceği parkın çevresinin kapatılması ve ağaçların dikilmesi Belediyece kararlaş-tırdmışttır. Heyckel, ikinci Kânun 935 Adana kurtuluş bayramında açılacağı için parkın çevresi o güne kadar bitirilecektir.
Belediye tahsilâtı
Adana 12 (A. A.) — Belediyemizin 933-934 yılları 1 ha-haziranından 1 teşrininen kadar beş aylık gelir tahsilatında göze çarpan bir iyilik vardır.
Geçen yılın bu beş ayındaki tahsilât, 109 750 lira iken, 934 te bu miktar 159450 lirayı bulmuştur. İkinci teşrin ve ilk kanunda nisbetin geçen yılı çok geçeceği umuluyor.
Pamuk satışları
Adana 12 (A. A.) — Borsa-da pamuk alışverişleri biraz durgun gîtmiyc başlamıştır. Bununla beraber yerli pamuklarının kilosu 42, 42-5 arasında satılmaktadır.
■o------------------
Meyva fidanı dağıtıldı
Denizli 12 (A. A.) —• Hususî idare bu yıl meyva fidanlığında 73 bin 500 meyva fidanı yetiştirmiştir. Bunlar vilâyet içindeki meyva yetiştirmeğe elverişli köy ve kentlere parasız olarak dağıtılacaktır. Nerelere no kadar dağıtılacağı tespit edilmiştir. Gelecek yıl daha çok meyva fidanı ve asma çubuğu yetiştirilmek içinde hazırlıklara başlanmıştır.
ZS) BUGÜN: HER HALDE C55
SÜMER SİNEMASINA gidiniz ve halkın en fazla sevdiği artistler olan GUSTAV FROEHLICH ve CAMİLLA HORN'u
M ©1IFA muhteşem komedi müzikalinde görünüz.
B-ş milyonunuz olursa hayattan nasıl istifade edersiniz? Güstav Froehlich «ize bunu bütün inceliklerde anlatacak, iki aaaGoizi düşüncesiz zevk ve neşe içerisinde geçirtecektir.
FOX JURNAL'in hasasi bir filminde: Prenses Marina ve Dük de Kent'in izdivacı merasimi bütün tcferruatile ve saire.(
Bu eldivenlerle kollarının ve ayaklarının dürmelerini çözmek tabii çok güç olacaktı. Fakat ne yapabilirlerdi ? Madam ( Roılnybol ) hain ve müstehzi gözler.ni üzerine dikmiş, kızın he» hareketini merhametsizce tarassut ediyor, madam (Dovre) ite (Adel) in bütün söyle-diji şeylerin taıuamile yapıltnas’.nı istiyordu. Nihayet (Ade.) genç kızın ayanındaki kundralan da görmek istedi. (Seli) eteklerini kaldırıp ayaklarını göstermeğe mecbur oldu. Grnç kızın küçük ve zarif ayaklarında yeşil İpek çoraplar ve onların üzerinde de yine yeşil selenden yabılmı.ş zarif ayakkabları vardı ki bu ayakknblorı, lıergûn giydiği ve biraz evvel yukarda o-dasıuda ayağından çıkardığı ayak-kabların şeklinde idi. Her iki a-ynkkabının ayni şekilde olmaaır.a gerek (Adel) in, gerek (Vokiye)nin hauatan ehemmiyet verdikleri, genç kız ayaklarını günlerince, iki kadının kimse farkıua varmı-yacak surette birbirlerine yaptıkları göz işaretinden anlaşılıyor-
ı

Zonguldakta kadınlar toplandı
Zonguldak (Hususî) — B. M. Meclisinin Türk kadınlığına saylav seçme vc seçilme ba-yık'ını vermesi Zonguldak kadınlarını sonsuz sevinçler içinde bırakmıştır. 7 birinci kânun cuma günü Ulus evinde Zonguldak kadınları büyük bir top'.antı yapmışlardır. Ulu-, evi salonu bayraklarla donanmış vc Türk kadınlığının seçim ba-yık'ıoa kavuşmasının yüksek değeri üzerinde çok anlamlı sözler asılmıştır. Be? kadın hatip söz söyliyerek Türk kadınlığına ulu kurultayın verdiği eşsiz haktan dolayı sevinçlerini öğüoçlcrini anlatmışlardır. Bu toplantı göğüsleri derin heyecanlarla doldurmuş, o kadar özlü, coşkun olmuştur.
. I|S ! II. ■■
Trabzonda bir katil hâdisesi
Trabzon 12 (A. A.) — Maçka kazasında Alemdar Mustafayı öldüren iki katil, bugün Trabzonda sorgudan çıkarken maktulün oğlu tarafından ne tabanca ile ateş yaralanmışlardır.
Yaraklar hastaneye mıştır.
İnebolu furunlan
İnebolu 11 (A. A.) — Belediye furunlara hamur yuğurma makinası konması için furun sahiplerine bildirimde bulunmuştur.
Samsun şehir meclisi
Samsun 12 (A. A.) — İnal-maz bir toplantı yapan şehir meclisi. Eytam vc Emlâk bankasına olan borçların on yd içinde ödenmesini sağlamlayan bir formülü onaylamıştır. Meclis su, elektrik fabrikalarının çevirme işlerindeki bozukluğu gideren bir karar almıştır.
üzerleri-edilerek
kaldırıl-
Yurttaş
En değerli vc ıranalı hediye tasarruf kumbarasıdır.
Milli İktıaad ve Tasarruf
Cemiyeti
sktir. h
Morina I
(=J
du. (Adel) eline ipi alarak dedi ki
— İsterseniz artık başlıyaîını. Siz matmazel lütfen müıaade ed:-niz de ellerinizi arkanızdan bağlıyalım.
(Seli) hiç aes çıkarmadı, arkası m dönerek kollarını da arkasına götürdü.
Üzerindeki açık vc yeşil renkte tül elbisesi, çıplak ve beyaz ko.iarı ve omuzları, gür sarı saçlarının ü-zerindeki büyük şapkasıle (Seli) g--zeliiğin, gençliğin hakikaten bına-zir bir timsali idi.
Genç kız iki bileğini üst C t« çapraz vari koymuştu. (A (e!.l Fi* bilekleri bu çapraz vaziyetlıııh'o ayırdı ve ( Seli ) ye avuçlarını açtırarak iki elini avuç avuca birbirine şapıştırdı, ondan sonra elindeki ince vc fakat kavi ipi atkı sıkı bikklsr.n etraf.na sardı. Hain kadın ipi o kadar sıkmış idi, ki zavallı kızın fena halde canı acıdı, sea ç karmamak için dudaklarını ısırmağe mecbur oldu. Fakat iş bunuma da bitmemişti. ( Adel) dedi, ki:
Devamı var
Klmnaevnl 14
Gezintiler ve yürüyûcûlük
— Z A İTAfr- -
Turizm nasıl kolaylaştırılır ?
----- --------e----------—
Seyyah celbi için yapılması lâzım işler
■-------Q---------
Türkiye, yürüyücüleri tatmin edecek hususiyetler arzeder — Turizmi kolaylaştıran müesseseler nelerdir? — Gelen seyyahlar nasıl karşılanmalı? — Bir turist memleketimizde neler görür ?
5
Turizm ihtiyacının herkes Ura-frndan tatmini, gezintiler ile mümkündür. Gezintilerden kaydettiğimiz mana yürüyücülük, dağcılık, denizcilik ile tren, otomobil, otokar, motosiklet, bisiklet ve nihayet tayyare seyyahlarıdır. Kamplar. sayfiye yerleri, Ooiverıite ve mektep turizmi, k)? aporlarıda daha geniş manada gezintilerdir.
Yürüyücülük, sporların en ahenktarını, en faydalısını ve en ucuzunu teşkil edez. En ahenktar dedik, çünkü vücudün büyük bir enerji sarf ettiği yer yoktur. Aza muntazam bir şekilde hareket eder. Yüıüyüeülûk sporların en ucuzudur da, çünkü gayeye vasıl olmak için kullanılan vasıtaları insan kendi varlığında bulur. Avru-pıda, bilhassa A'msnya ve Fren-şada - uunderer w Mareheur - la-rın ehemmiyeti çok takdir edilmiştir. Yûrüyücülerde iki zümreye ayrılır, bunların bir kısmı hafta tatili gününden istifade ederek aileleri ile beraber oturdukları şehS-rin civarındaki kırlara dağılırlar. Sabahları güneş doğmadan biraz evvel evlerinden çıkarlar ve akşam karanlığı basarken geri dönmüş bulunurlar. Avrupada çok taammüm eden *’eek - end hafta sonu gezintilerinde tatilin başladığı gûo. meseli Türkiyemiıde tatbik
Burıoda bir kafilenin Uludağ oteline doğru çıkışı edildiği taktirde Perşembe akşamı işinden çıktıktan sonra, sayfiye yerin» hareket edilir. Cuma akşamı ve batta Cumartesi sabahı erkenden geri dönülür. Bunda gaye hem spor yapmak, herada istirahat etmektir.
İkinci zümra yürûyücülere gelince, bunlar bir şehirden diğer şehre yürüyüş yapan kimselerdir. Avrupada büyük tatillerden istifade eden talebe bu nevi gezintiler yaparlar Meselâ Almanyada Bezlinden Münibe kadar ayakla seyyatıut edenlerin miktarı pek çoktur.
Talebe geçtikleri yerlerde kendilerini alâkadar eden mevzular (zerinde tetkikler yaparlar. Gaye-leri iıem spor yapmak, hem memleketi tanımak, hemde istikballerini hazırlamaktır.
Yürüyücû ük herkesin yapabileceği kolay, faydalı bir spor olmakla beraber bir takım kaidelere riayet etmek lâzımdır. Evvelâ herkes k ali kabiliyet ve kuvveti nisbe-tind» yOrümelidir. İfrat ınourdır. Yûrfloıe erde terakki, zaman ve tecrübe i e olur. YürüyGeG herşeyi
3ereada Uladagın iki bin metre Irtifamda 'Cennet Kayaeı.nda eporevter
Utudagda "Karabet en,. eıganagı öğrenmek mukssdiyle tabletten, medeni muhitten istifada etmraiol bilmelidir. Yürürken yolanda tesadüf edebileceği hayvanlar, nebatat onu alâkadar etmeli, rüzgârları, denizi, nehirleri, gölleri, yolları öğrenmelidir.
Yûrüyücü'ük yedisinden yetmişine kadar herkes tarafından yapılabilir. Bir milletin ferdlerıoin ülkesiyle teması nisbetinde onu seveceği. ondan istifade edebileceği mukskkaktır.
Gezintiler, turizm haresini uyandırır. TGrkiyemiz en amatör yûrüyücüyü tatmin edecek hususiyetler arzeder.
Zaten bir amatör sporcu tabiatın her şekliyle alâkadar olur, onun için tabiat daima zengin mütenevvi ve güzeldir.

• •
Turizmio memleket için bir golü membaı| olduğunu kabul ettikten sonra elimizdeki memba lan nasıl kıymetJeodirebilcc»ğiaûı| tetkik edelim :
Evvelâ feed seyahatin gezintilerin cemiyet beyatının dcğurdoğn bir ihtiyaca tekabül etdiğini hissetmelidir. Bu doğan ihtiyacın faydalı bir surette tatmini için yapacağı masraflann az ve yerinde olman ve azami istifadeyi kendisine temin etmesi lâzımdır. Bir yerin güzelliği, kıymeti, eğlenceleri alâkadarları tarafından ilân edilmelidir. Bu propaganda yapsldıkdao sonra ikinci bir mesele karşısında kalırız gelecek seyyahın karşılanman: Kolaylık, ibate, iaşe, konforun temini lüzumu.
Yapılacak propagandanın bir neticeni olan sayyah akınında seyyahın daha ilk adımda göreceği hüsnü kabul, nezaket ve kolaylıkla ilk tesiri yapacakdır.
Turizmi kolaylaşdıran müesseseler otomobil, dağcılık, denizcilik klübleri, spor hareketleri, karileri, rehberleri gibi şeylerdir. Klûbler ve amme b.zmetine açılan müeaee-selerin rolleri çok mühimdir. M o. se!â otomobil ile seyahat eden istediği malûmatı bütün tafsilâtı ile otomobil klübüdrn alabilmelidir: dağlarda tedkikat yapmak istiyen ecnebiler dağcılık klüblerin vesaitinden istifade edebilmeli v» her türlü malûmat etde edebilmelidir.
Otelcilik meMİesi turizmde mühim bir yar işgal eder. Seyyah kalacak temiz, uruz, rahat bir yer bulamazsa o memleket nekadar güzel olursa olsun kabil olduğu kadar çabuk kaçmağa bakar. Otellerin yalınız maddi mükemmeliyeti değil, müstshdiminioin nezaket ve terbiyelide çok mühimdir.
Gelen ecnebiyi nasıl karşılayabiliriz
Evvelâ ge.en şey, hududa girerken gümrük muamelesi esnasında eeyyaia kolaylık temini mescleai-dir. Gümrük memurlarının nezaketi ıcnebi üzerinde o memleket hakkında vukubulacak ilk ve en
«•nah tesirdir. Bu ilk tesir yalınız kalacağı müddet esnasında o memleketin halkı hakkında aldığı İlk intiba değil, ayni zamanda kendi memleketli» döndüğü zaman ilk anlatacağı şeyde bir seyyahın muhakkak bir kaçakçı, olduğu zanne-dılmemelidir. Seyyab gûçlGk gör-meoiğl takdirde o memlekete tekrar gelip, daha uzun müddet kalmayı, diğer müşkülât çıkaran memleketlere seyahate tereihedrr.
Yabancı toprağa ayağını atao seyyah hamal ve taksi belâsını düşünür. Bu hakiki bir belâdır. Öze-tinize hücum edeu hamallar evveli büyük bir gürültü yaparlar, şayet bir tarife yoksa ellerinden geldiği kadar fazla para koparmıya çalışırlar. Taksiye binen seyyah, şoförün nazik oimasıuı, ona yardım etmesini ister. Fraıuada, bilhassa Paris şehrinde şoförler çok kabadır. Bahşiş vermetaoniz. size küfür bilo ederler.
Kim veyahud uzun müddet kef-caıya gelen seyyah otelini evvelden tayin etmlşdir. Seyyah, küçük bir istirahat ve tuvaletdeu sonra memleket hakkında malûmat al-cak için evveli otele mûraccat eder. Mütemmim malûmat almak İçin de Turizm teşkilâtlan vardır.
İşte bu organizasyonların vazifesi memleketin gezilecek yerlerini
Uledaga çıkan yüzü gözü kar içinde bir eporca görülecek manzıralannı, istifade edilecek au şehirlerini, plâjlannı, dağlarını tiyatrolarını eğlence yerlerini bedava olarak bildirmek için kurulmuştur. Öyle memleketler vardırki eğlence yerleri, husus! bastahanelrri, müzeleri hep yabancılarla doludur.
Turizm sayesinde yabancıyı memleketimize davet etmiş v» parasını almış olursunuz.
Fakat her meslek bir maharet istediği gibi bundada maharet İster. Bir turist memleketimizde neler görür?
Yüksek dağlarımız, mütenevvi ve geniş manzaralı ormanlarımız, güneş, deniz, sularımız, sahillerimiz, harabelerimiz, saraylarımız, çeşmelerimiz, plajlarımız, su meşherlerimiz, yemeklerimizin tenevvüü ve nefaseti, ucuzluk Türk devletinin kurduğu asri müesseseler ve nihayet mil.! ve beynelmilel bir destan batinde anlatılan Türk misafirperverliği, memleketimizde tunzmin kurulman için kâfi ve vafidir. Yalınız yukarıdada söylediğim gibi turizmin ehemmiyeti anlaşılın (1 d r.
Bülent Ekrem
Damgalanacak yumurtalar İspanyaya ihracedılecek yumurtaların damgalanması kararlaştırılmıştı. Bu husustaki kararı Ticaret odası dün alâkadarlara tebliğ et-mişdir.
Gayrimübadiller heyeti
Anknrayn g.den gayrımübadil-heyeti şehrimize avdet etmiştir. .Maamafıh heyetin hükümetle temasları henüz bitmemiştir. Katibi umumi bu tımaslara devam için Anknrada kalmıştır.
Devlet matbaası müdürü değişti
Münhal bulunan Devlet matbaası müdürlüğüne Harita dairesi e-don Ne bil tayin edilmiştir.
Haftanın filmlerinden
“Dans Rüyası,,
Jon Kravford ve Klark Geybl’m baş rollerini aldıkları Fransızca sözlü büyük film
Dant Rüyaeı filminden bir tahne
"Melek,, sinemasında dün I Kız kendisini ancak bir mn-akşamdan itibaren “Dans Rüyası,, isimli Fransızca sözlü büyük bir film gösterilmeğe baş-lanmıştır.OynıyanİAr: Jon Kravford ve Klark Geybl dır.
Filmin mevzuu şudur:
“Yetim olan (Ceni) para kazanmak için barlarda danset-mektedir. Arkadajlariylc birlikte bara giden Tod adlı bir zengin (Cem) ye aşık olur. Po-lis gayri ahlâkî olduğundan dolayı temaşayı meneder ve (Ceni) yi merkeze götürür.
Tod kız namına istenen nakdi cezayı verir. Bu sayede kıza malik olmak isterse de kız bunu reddeder ve ilk fırsatta Todun vermiş olduğu parayı iadeye karar verir.
Tod kızı bir temaşa müdürüne takdim eder. Ve kızın peşini bırakmaz ve sıkıştırır.
“Herşey kazananın,,
Fransızca sözlü büyük film
" Herçey kazananın „
“Türk,, sinemasında dön akşamdan itibaren " Herşey kazatıauın„ isimli ve Fransızca sözlü bir fıim gösterilmeğe başlanmıştır-
Oynayanlar : Jems Kagney, Marioo Nıkson ve Virgina Bros tur.
Mevzuu: Meşhur bir boksör olan Jim Kane sefahate daldığından kuvvetini kaybeder. Nev Meksiko şehrinde iştira-hattedir. Orada canı -ıkı'mak-tadır. Tesadüfen şehre Peggy isminde bir kız gelir. (Cim) ile tanışırlar ve arkadaş olur-
vaffakiycUizJiğc uğradığı takdirde alabileceğini »öyler. Kızın haberi olmadan Tod temaşa mahallini »atıo alır ve temaya-haneyi kapar. Temaşahane müdürü Pad hcme bahpasına olursa olsun oynatmak ister isede cesaretini kaybeder.
Kız. Tod ve annesi ile birlikte bir deniz gezmesinden gelirler ve Padı kalabalık bir barda bulurlar. Sarhoş bir halde bulunan Pad meseleden kızm malumatı olduğunu zannederek herşeyi söyler. Kız Tod u bırakarak Padtn yanına gelir.
Her ikisi çalışmağa başlarlar ve muvaffak olur. Hcrne kadar kızı sevdiğini »öyler ise de kız ona yüz vermez ve Pad ile teşriki mesai eder.„
filminden bir »alına
lar. ,Cıro) kızın parasız kaldığını ve bu yüzden gidemediğini anlayınca bir boks müsabakası tertip eder ve hasılatını kıza verir.
(Cim) Ncvyork a döner ve eski şöhretini elde etmeğe gayret eder. Yoan Gibson isimli kibar bir kızla tan şır ve Peggy yi unutur Yoan ile evlenebilmek için fazla para kazanmak ister ve bir boks müsabakası yapmağa karar verir. Maç günü, sevgilisinin maçı seyir eylemeğe gelmediğini gören (Con) , bir aralık kıza te-
Hayatta bir defa
Almanca Sözlü büyük film
“Sümer,. Sinemasında dön akşamdan itibaren “Hayatta bir defa,, isimli Almanca sözlü bir film gösterilmeğe başlanmıştır.
Oynıyanlar : Güstav Fröiih ve Kamiila Horudur.
Mevzuu: Bir Noterin yanında memur olarak çalışan (Leon Saval) i bir akşam patronu çağırır vo kendisine 5 milyon frank tevdi ederek bu parayı bankaya hemen yatırmasını söyler. (Leon) bankaya giderse de banka o vakte kadar kapar. Noterlik dahi kapadığından para nezdinde kalır. Ertesi günü de Pazar olduğundan telâşa düşer. En nihayet bir otele gidi b parayı teslim etmeğe ve Pazartesiye kadar orada kalmağa karar verir. Otelde kendisini milyoner zannederler ve ona göre muamele yaparlar. Etrafını kadın erkek bir çok dalkavuk kaplar. Otelde Kontes Lili ile tanışır ve sevişirler.
Tesadüfen kontes rolünü oy-
Hayatta bir defa filminde Câı-tav Fröiih ile Kamillo Hora harfi kar fi ya
nıyan genç kadın da hakikî kontes olmayıb bir terzi nezdinde modellik yapıyormuş. Yekdiğerlerine hakiki vaziyetlerini anlatırlar. Pazartesi sabahı (Leon) parayı ahb bankya koşar ise de bankanın iflâs ettiğini öğrenir.
Derhal (Noter) e gider. Noter paranın bankada kaldığını ve bu yüzden kendisinin dahi iflâs eyled.ğini zannederken hakikaÜ öğrenince çıldırasıya sevinir. Bir şirket teşkil eder. (Leon) u şirkete müdür tayio eder. Leon dahi Lili ile Olız ve mesut o'.urtar.
Haftalık Sinema ve Tiyatro Programlar»
MEIXK 1 Doas rZyvsı
İPEK t lümait aJıa
TÜRK | Hrr fey âoraneaın
sOmüR : Hagıltu bir ı!tfa
SARAY ı ÇrHelnln nureeeeten
YILthZ ı £û6non Mclikni
ŞARK ı Sefiller
ALKAZAR t Kin* Kot'U
İİLHAMRA ı Mata Hart
HİLÂL j Rasputm - Kadit» trv/rgı \
MİUJ ı Kr »tin - Kuo- n
bağlar
ALEMDAR ı Bltmeıeif renfoni
ŞEHİR Tl YATROSU t lltmlel
ŞtHİR Ol'ERE Tl: Deli döle
KADIKÖY
SÜREYYA iki fitli kıt (Ben bir n
caıaafv.nj
| HÂLE - /faaeıı'/hTt
lefon ettirir. (Con) un Ltflari-le nişanlanarak o akşam soya-hata çıkmak üzere olduğunu haber alınca maçını galebe ile bitirir ve derhal vapura gidip (Con) u tahkir ve nişanlısını döver.
Nihayet eski sevgilisi Pag-gy ile buluşurlar ve evlenirler..
Çanakkalede Nasıl Durdurduk?
Tefrika numarası: 18 Yatan: Ahmet Cemalettln
Yüzlerce bahriyeli, “Hıristiyan askeri ileri!» İlâhisini okuyordu...
Gelibolu ve Anadolu kıyıları metruk imiş gibi görünüyor, hiç bir hareket göze çarpmıyordu!
K oydaki harp grmiUzındsa birisi biat yolumuzu göstermek için bir kıiağuı botu gönderdi ve bite demir yerimi» kadar kılağıızluk ettirdi. Kılağuz botunun süvarisi bıcı Önûlbareke kumandanı olan Ura Amiral “ Vtmi» „ a götürdü. Be tat muvasalatımız biMuauoda bahriye nezaretinden hiçbir haber almamış olduğundan bizi gürünce şaşırdı ve doğrudan doğruya donanma baş kumandanı Vi« Amiral ■ De Robk M o gönderdi ve ayni samanda telgraf kabloları keudı nezareti altında bulunduğundan malûma b olmakann Ingiltere?» hiçbir talgralaaaaa göndevemlyece-ğimiu büdirdi. Mumaileyh bizi “ Kuın Elızabot ,. göndermek illere emrimiıa bir filika tahsis do etti Bu diretootun kıç tarafında Uk defa olmak Özere Amiral " De Robck— la erkim harbiye— kornodur “Rover Keyea,, ita, bu şayanı dikkat sima ile karşılaştım.
Kendisi beni ncıaketie kabul attı ve siyaretûnı Amirale haber verdi.
Amiral * De Robek . ciddro zarif ve mükammel bir adamdı. İhtı-yar Ingiliz sportmen tipi, kibar bir zati Kendisi reaimlerial gördüğüm büyük Amirallara hiçte benzemiyordu.
Amiral hareketimden haberdar olduğunu ve beni gemilerden birisine yerleştirerek esbabı isliraha-timi teatine çalışacağını söyledi ve ilâveten filonun ayrı ayrı işlerde kul^nılmak üzere iki fırkaya ay-nldığıoı va bu suretle bu fırkalardan birisinde ben, diğarindede “Lavreas. bulunacak olursa matbuatın herşeyi görmüş olacağını ilave etti va ertem günü için bizi yemeğe davet eyledi.
6 Nisan — Bu sabah bir filika "Sunik. vapuruna gelerek bizi aldı ve ‘Kum Etizabct. e götürdü. Amiral urhlıaıoda bir çok kimse larJo tanıştım ki bu meyaoda zırhlıma süvarisi miralay ‘Borke. ile kaymakam • Doughti. - VUlo . de vards. Pek az konuşan Ukia çok dûşûneo kaymakam “Dought. kıymetli oir asker olup kendıtilo ta-aıştsktao üç hafta sonra eeddılba-birde yapılan ilk ihraç hareketinde kaleye hücum adarken maktul düşmüştü.
Bu zatin cesareti yüzünden vefatından sonra kendisine sn büyük nişanımız olan ‘Viktorya, Salip nişanı verilmişti. Kendisi Ermenistsnda jaudartna zabitliği etmiş olduğundan Türklsvi çok İyi taoırdu Bu itibarla ziyaı yalnız erkânıbarbiye heyetince değil, bûtûı kuvvet eeferiyece pek mühim ve hemen hemen telâfisi mOmküneüz olmuştur. Burada öğrendiğime göre filo döşenen har-kâtını taran-sud etmek üzere Çanakkale boğazı önünden ayrılmıyor. Erkânıharbi-ya ise Yarımadadaki Türk kuvvetinin hakiki mikdarı hakkında kati hiç maıümat yor.
Donanma kumanda heyeti ara. sinde birçok simalar var ki boğazı zorlama keyfiyeti bir hülya telâkki •diyorlar. Mestli “London, zırhlısı süvarisi Miralay “Armstrong. un delâletile ’Kuın. zırhlısında lanı-d)gım ikinci fırka kumandanı Liva amiral "Bailay. de bu fikirde «nu aarileyhe ile vaki olan kim mülakatımda kendisini bu işin arzettiğl müşkillta ta m a mile vakıf o işlıı muvaffakiyetle biteceğine hiç de ihtimal vermez buldum.
10 Niaan - Amiralin emri özerine “Sunik. vapurundan "Londoa„ zırhlısına nakletmiş bulunuyorum. Bugün öğleden sonra saat dörde kadar ‘Bozcaada, öeıûods kaldık va tamam saat dörtte refakatimiz-de “Prans af Veyls» bulunduğu halde boğazda nöbetçi bulunan iki zırhlı ile nöbet değiştirmek üzere hareket ettik. İki zırhlı boğaz önünde ‘48. saat karakol ediyor. Ve kırk sekiz saat sonra nöbet, başkalarına devreytjyor. Boğazın ağzına vardığımız zaman karanlık basmıştı.
Bütün lumbozlanmız um sıkı kapalı olduğundan hiçbir ışık göstermiyordu. Bir torpido hücumuna karşı korunmak için üç dmtroyer tarafından muhafaza ediliyorduk.
Alti kara muharebesin» iştirak •tml, olan ben, nihayet hayatımın en büyük emellerinden birisioe ka. vuşmak üzere id m ı Deniz harbi bareketlsvioe şahit olmak. Kaptan köprüsü üzerinde ayakta duruyor *• (y ışığı altında sahilin mûp-
hem karartısını seyrediyoeduB. Biz bu ksrartıoıo sakladığı esrarı d«l-uıeğe oğrajscsktık. Nihayet aşağıya indini. Kamarana dehşetli sıcaktı ve uyansak için çok mQ|ki!ât çektim. Çünkü güvertede soğukla, aşağıda sıcakla kardeş geçinden denizel bayatına henüz alışmamıçtim.
11 Niaan — Çok berrak vs pek lâtif tur gün. Denizin sathında bir kaç hafif buruşuktan başka hiçbir şey yok. Karşımda Gnlıbolunun vo Anadolu kıyısının büyüleyici panoraması bütün şaşassile uzanaaış duruyor. Manzarayı daha iyi görebilmek İçin vu yüksak çanaklığa kadar tirozaadım. Sağda ilk dala olmak üzere bukadar yüksek bir yere çıkıyordum. Çelik merdlven-lerdeu çıkmak, çarmıhlara tırmanmak vs sonra dsrıcık bir delikten çanaklığa girmeğe alışmak için bir hayli vakit lâzım.
Bulunmakta [olduğum yüksek mevkiden düşman mevzileri büyük bir ssrshstle görünüyor ı Srd-dülbahtr kalesi, '‘Halleş,, burnu, Kurokale ve f 18 Mart ] muharobs-süıdeubcri büyük bir şöhret kazanmış olan daha birçok noktalar.. Fakat geminin kuvvetli dürbünü İla baktığım halde bil» bali harekette bir Türk göremedim. Gelibolu ve Anadolu kıyıları tamamile metruk imişler gibi görünüyor. Sahili “Kabatepe,, hizasına kadar takip ettik vo bütün gün akşama kadar tek bir Türk askeri gördük kİ belki de bu bir aakar olmayıp köylünün birisi idi.
‘Kabatepe. ciddi surette tahkim edilmişe benziyordu. Düşman siperleri ila bu siperlerin cephesini muhafaza eden telörgûlerini seçebildim.
O gün pazar sabahı olduğundan kıç güvertesinde dini merasim yapalı yordu. Yüzlere» bahriyeli ve silâh sodasın hep bir sğudao avazları çıktığı kadar bağırarakı ‘Hıristiyan askerleri llar.l. İlâhisini okumaları mübeyyiç bir manzara teşkil ediyordu. Hiç şüphe yok k. rüzgâr bu sesleri bir mil mesafeden daha yakın bir yerde bulunsa kâfirlere (mûılümaolara demek İnliyor) kadar götürüyordu. Bugün ‘Kuin Elızabeti, Ssroa körfezine kadar bir aürat tecrübesi yaptı. Uzakla bir batb harb kruvazörü gördüm re bu geminin ismini sor-duğom saman bana bunun “lu-ftcksibl. muharebe kruvazörümüz benzetilmiş bir Alman posta vapuru olduğunu öğrendim. (*] Bu sahte harb gemıani uzaktan hakiki bir muharebe kravazörüoden ayırt etmek cidden müşküldü. Aynı zamanda bu sahte gemilerden bir çoklarının yapılmış olduğunu da öğrendim. Bunlar ‘ Lord Fışer , Us bahriye nazın Mistcr “ Çorçll , |n ibtiraları imiş, maksatta daulzalti gemilerini aldatarak bu sahte drit-notlar özerine celp etmrk şmiş. F.sasotı sahte ‘ Inflektibl . Çaoak-kalede hiç bir işe yaram.yarak Maltaya gönderildi ve yolda bir A man denizaltı gemisi tarafından batırıldı. Bilâhare bahriye oaehafi-lınde anlatıldığına göre sahte muharebe kruvazörünü torpillemiş ölen Alman denizaltı gemisin.n iö-varial grmi batarken tabladan ya-pilmiş olan taretleri ile |30) saati, metrelik toplarının su üstünde yüzmeğe başladığını görünce adamcağız aklını oynatmış.
Öğleden sonra da Çanakkale boğazında karakol yaptıksa da düşman kendini göstermedi. Herne kadar topçu zabiti *Binoey. mü temadiyen Târk topları ve kuvvetleri gördüğünü zanoediyoe Idıae de bunlar hakikat halde genç zabitin ancak muhayyelerinde meveud İdi. ğünden süvari ‘Armstrong, kaptan top ateşi açılmasına müsaade etmedi-,, ,
Mlster “Aşmld - Bartiett, daha o zaman karaya yapılacak bir .b-raç ameliynsinia kati bir udeml muvaffakiyetle netieeleneceğine ka. r*r vermiş olduğunu ve bu kanaatini de başkumaodaa“Hnmiltoneer„ den gizlememiş idGğOoü »öyllyor ve diyor kiı
____________Devamı var
(•] İUklU - tnlleluibl . hattı karp kzuı.zte» bu müddet urfıuda ()â luel) hücaMMİa tiauş olduğu rahnaleet ta-oıi. ettirmek İçin Mtitada l.raaned. bu. luBuycardue
ZAMAN
Yeni Soyadı alanlar
Bize bildirilen yeni Soyadlarını hergun neşrediyoruz
Okayucolsrımızıa blza Mldlsdtk-l»H ysal Soyadlarını o»şes deva ta •diyorus. Ysal Soyadı alanlar vu aldıktan adlar şunlardır ;
özkao — Çs'F Maliye tahakkuk tabUğ memuru Celâl.
Onar — Emniyet Müdürlüğü Oçüdcü şube üçüncü kısım memurlarından Mustafa.
Önlü — Emnlyst MödörlüğO üçüncü şube OçüneS kısam tuemur-larıadsn Mszbar.
Akdoğan — Emniyet Müdürlüğü üçüncü şuba üçüocâ kısım memurlarından Fehmi.
Cengiz — Haliç şirketi vapur memurlarından Salih
Akman — Vefada kovanlarda 9$ numarada Sıdılca
Abi — Sonposta gazetesi idara memuru Haydar
Erman — Sonposta gszateû muhsasbvclti Lcmi
Kıyası — Baş konsolos mütekaitlerinden Ali Rsfik, oğulları Ernrumda Jandarma Yüzbaşın Şefik. Galatasaray lisesinde Celâdet vu kardeşinin oğlu Zafar torpitosu zabitlerinden Saffet vo aileleri.
Akdoğan — İstanbul Evkaf aka-rat Beyoğlu tahakkuk memuru Muhlis.
Atalay — Maliye vekâleti baş mürakıpliğindeo mütekait Ömer Lûtfl, karısı Mesture, kızları Servet, Saffet, Şaibe ve oğlu Enver.
özer — Muhafaza merkez kısım amirlerinden Azis.
Ertunç — Muhafaza merkez kesim amiri Faik.
Baraoa — Oaküdar gümrük ne-bafazs memuru Burbsneddin, oğ u Terfik Fikret, Ahaıed,* Necdet vo kerimeleri Ayşe ve Rabla.
Çs'gao — Ûıaüdsr gümrük muhafaza memuru AU Rıza U« oğulları Seıyfsddin, Servet vo kışı Nevin.
Ülken — Bozdoğan kemerinde kömürcü Veysel ile kardeşleri.
Çetincrdir — İnegöl muallimlerinden Cemal vo kardeşi İstanbul posta nakliye memuru Oğuz.
Ezgenekoo — Haydarpaşa poota ve telgrâf memuru Çetin Kâtını.
Gürsoy — Deılz yolları işletmesi acente memuru Hilmi, pederi, validaal, çocukları ve Bekırköy bant fabrikasında bant mütehassısı Zühtü ve ailesi
Ay.-ı'oğdu — Edirnekapı Satma tomruk tatlıcı sokak 13 numarada Sami ye,
Bido — Haliç rapor şirketi ser memnrlonndan Sslâhaddlo.
Kırgıl — Haliç şirketi ser memurlarında AİL
Günar — Haliç şirketi meoır-larıadaa Abdölkadir ve kardeşi Görele anberınds Mebmed A l.
Rüagfll — Haliç şirketi memurlarından Orhan.
Kaine — Haliç şirketi mıbtab-domItrinden Yusuf.
Ank — Ankara Ziraat bankasında Food» dö puvuar Hakla |ea-kideoberi «oyadıdır].
Doğan — Deniz matbaası müstahdemlerinden Ahmed.
Çagsltav — Ayni matbaada tl-pograf ustası Me-lımed.
öılfirk — Ayni matbaa ustalarından Sami.
Demiray — Ayni matbaa ustalarından Mehmed.
öray —• Ayni matbaada makinist Hikmet.
Tunca — Ayni matbaada makinist Salih.
Yıldırım — Ayni matbaada AntalyalI Huvşld.
Korkmaz Yıldırım — Ayni matbaa ustalarından Abdullah.
Yılmas — Ayni matbaada AvuL Subaşı — Ayni matbaada mö-eellid Ihsan.
Cüroy — Devlet demiryolları malzeme mörakıplanııdan Terfik Rsgıp ve kardeşleri devlet demir yollan malzeme idaresi mamuria-rındso Mes'ut Rsgıp, aynı idarenin yol kısmında Fethi Rsgıp ve Ankara ortaaaektebl talebesinden Muzaffer R ağışı.
Tari — Zonguldak Emniyet müdürü.
Güaay — Zonguldak Örmen müdürü.
Talay — Zonguldak llmao başkanı.
İmar — Zonguldak Ticaret odası başkanı.
Aykut — Zonguldak belediye başkanı.
Alper — Zonguldak Kültür müdürü.
Bozalp — Zonguldak askerlik şubesi başkanı.
Akça — Zonguldak müftüsü.
Karabacak — Zonguldak saylavı Haşan.
Bilgin — Zonguldakta avukat Tevfik.
Ün — Zonguldak maden muamelât müdürü.
Albsyrak — Zonguldak müddeiumumisi.
Akın karauguı — Zonguldak gazetesi sahibi.
Güneri — Zonguldak Anadolu ajansı muhabiri.
Ergene — Madenci Süleyman Sırrı vs kardeşleri.
Yamar — Samatya Tahsildar mahallesi 37 numara Sıyaml Orman. Bir Mektebin adı ve bir Meb'usun soy adı
•lakilâp Liseleri, lasnini '“Yüce Ölkü,, olarak değiştirmiş, bu okulun müessiai Trabzon saylavı Nebi zade Haindi de ( Olkümeo ) soy adını almıştır.
Şen —• Ticareti Dahiliye gümrüğü baş muayeas memurlarından Nurullah.
Kâauzraeve! 14
[”Madam “Lüpesko„nun maceraları
Yazan t Barba Jonesko No. 9
ismi dünya gazetelerine senelerce sermaye olan
Romanyab meşhur kadının aşk maceraları
tehlikeye mi
idi. Madam, tehdit eden
Biz aldırmak istemedik. Fakat yavaş yavaş Madam galebe çaldı. Biz de dUşün-meğe başladık.
— Acaba bir uğruyorduk!
Hakikat öyle kcodisiJe Karolu
her tehlikeyi peşinden seziyordu. Onun için ertesi sabah, etrafa göz kulak olduk. Ya bancı adamın hüviyetini anladık. Meğer bu adam Roman-yadan gönderilen bir hafiye imiş. O da Karolun aleyhinde çakşaolarla birleşik imiş.
Madam Lüpesko, Karolun düşmanlarım o kadar hesaba alıyordu ki onun her yemeğim kendi ehle hazırlıyor, ve bu sayede onun bu yoldan bir taarruza uğramasına karşı geliyordu. Zaten Karolu zehirlemek için de bir teşebbüs vuku bulmuştu. Madam Lüpea-ko. bu teşebbüsün tekerrürüne imkân vermedi.
Arasıra Karolun madam Lüpesko ile şöyle konuştuğunu işitiyordum;
— Bu gece uya I Merak edilecek bir şey yok!
— Teşekkür ederim. Fakat dikkat etmek daha doğrudur.
—Fakat her işi de senin yapmana imkân var mı ?
— Zarar yok.
ıcerayı yatıyorken bo-gözü-ncşrolu-
siyaset mehafilind* patırdılar çzkarz-
Karolun, lassy den Helen LOpeskoyu
devim
Yumurta ihracatımız
1934 senesinin ilk on ayı zarfında İspanyaya 37,750 kvin-tal yumurta göndermiş bulunuyoruz. İspanyaya 18 memleket yumurta göndermektedir ki bunların başında Belçika gelir. Ayni müddet zarfında Belçika ispanyaya 72,070 kvintal yumurta satmıştır. İkinci derecede biz gelmekteyiz. Üçüncü derecede Bulgarlar gelmektedir. Bu müddet zarfındaki Bulgar yu. murta ihracatı 28,071 kvintaU dır.
Zahire satışları ve ihracat
Mersin borsacında hararetli buğday satışları yapılmıştır. Bu arada bir gün içinde (175000) kilo buğday 30000 kilo burçak 6000 kilo da ba-rup satılmıştır.
Dün şehrimizden de 480 ton buğday 1890 kilo kepek 45267 yapağ 1824 kilo ikinci yemeklik ve 9001 kilo sabunluk Zeytin yağ ve 5000 kilo tiftik ihraç edilmiştir.
Yurttaş
Bankalar da biriken paralarınız 40 milyonu aştı. 50 Milyona varmalıdır.
Milli Iktısad ve Tasarruf Cemiyeti
Ozüm ve incir satışları
Üç gün içinde lıtnir Borsa-sında üzüm ve incir üzerine hararetli satışlar yapılmıştır. Bugünler zarfın da Borsa da 3372 çuval kuro Özüm ve 734 çuval da incir satılmıştır. Bu malların hepsi ihraç edilmiştir.
Kutlu bir nişan Elektrik şirketi memurlarından Nlhedın oğlu Bay Vedat Nlhatla Bayan Calibenin nişanlanmaları evveli gün ‘Park oteli, salonunda her iki tarafın kalabalık yakınlarının bo-raberliğile yapılmıştır. İki tarafa Gönenç dileriz.
Tekaüt isteği Bursa ağır ceza mahkem-ai reisi Bay ilhamı, geçirmiş olduğu mühim ameliyattan dolayı tekaütlüğünü istemiştir.
Bay llhaminln isteği Adliye bakanlığınca kabul edilmiştir.
Fırka Fener nahiye kurultayı Cumhuriyet halk fırkan Fener nahiyesi Kurultayı 1 ind kânunun 14 cU cuma günü S. 14 te Fenerdeki nahiye merkezinde yapılacaktır.
-...)•••*)'..MI...
Yurttaş
Türk köylülü yurdumuzun eş-■Is mahsullerini senin için yeti», tiriyor. Onlın bol bol ye Icl köylünün yüzü gülsün.
Mim tkıiMt v» Tasarruf Ce miyarı
Bu na benzer manzaralar tnün Önünde haşrü nuyor.
Dostluk!
Zaten bana yıllarca
eden macerayı bu çeşit manzaralar öğretti. Bu manzaralar, adeta bir ırmak gibi akar. Yalnız bu ırmak kâb sağa sola döner, kâh ana yolundan çıkarak başka yollara »apar, fakat daima yürür, daima ileriler.
Hikâyemizi Karol ile Lflpes-konun trende buluşmalarından tutub sonuna kadar, urasiyte anlatmak, hikâyenin ruhunu öldürmeğe benzer.
O zaman iki taraf arasında aşk yoktu. İki tarafın tekrar buluşmaları için söz geçmemişti.
Madam Lüpesko, o timin Karol hakkında ne düşünmüş olursa olsun, iki taraf bu tanışmayı uzatmak için hiç bir karar vermemişlerdi.
Karolun o zaman bu kadın hakkında bütün düşündüğü, onun çocukluğunda başından geçen bir macerayı hatırlatmış olmasından ibarettir.
Bir aralık- ikisi de birbirlerini unutmuşlardı. Tekrar buluşmalarının arasından bir hayli zaman geçmişti, ikinci mülâkat Romanyanın Jozoy şehrinde vuku buldu. Karol. orada asker! bir memoriyeti ifa ediyordu. Bunun neticesi olarak ikisi ziyafetlerde, kabullerde buluşmakta idiler.
Bu sırada kayde değer bir şey vuku bulmamış gibidir.
— Madam diyor ki:
Karolu sık sık görüyordum. Fakat onunla bir defa bile konuştuğumu hatırlamıyorum. Yalnız bir birimizle hararetli selâmlar mübadele ediyorduk. Bu buluşmaların bana ne kadar zevk verdiğini anlatmağa lüzum görmüyorum!
Anlaşılan Madam Lüpesko, Karolu sevdiğini, evvelâ lassy de anlatrış. Fakat bu aşktan bir şey çıktnıyacağını da takdir etmiş. Madam Lüpesko bu sıralarda Karolu nekadar sevdiğini bana şu şekilde itiraf ettL
— Karola yalnız doğuş iti-
hariylo değU, fitrateu de bir prens Bayıyordum. Kendisi çok azildi. Ben ona karşı hayran kalmakla, onu sevmekle herkesin hizMttiğini hissediyorum.
Madam biraz dilşilodükteo sonra ilâve etti :
•— Gerçi yine Onu seviyordum. Fakat butun memleketi ve halkı da kendisini sevmekte idi. Onun harb sırasında gösterdiği cesaret daha sonra askerleri korumak için harpten sonra giriştiği savaş onu herkese sevdirmişti.
Karo! ile Helen Lüpesko ayrılmak üzere idiler va bu ayrılma devri epice uzun »üro-cekti. Çünkü Karo!, birdenbire Bükreşe davet olundu. Onun bir müddet mukaddem madam Zizi lumbrino ile izdivacı saray aleminde, gürültüler yordu.
Gerçi ayrılmam
müteessir etmişti. Fakat bu hâdisenin Kar ol için bir manoar yoktu. Çünkü Karol, hayatının en büyük buhranlarındın birine dalmıştı. Onun dimağı ve kalbi teşevvüşler içinde idi. Kızıl saçlı Helenin onun firarinde bırakmış olacağı har tesiri, onun şahsi dertleri mahvediyordu. Karolun aile hayata, bozuktu. Onun etrafında kasırgalar toplanıyordu. Kendisi daha henüz çok aa bir darbeye, inkisarı hayal darbesine uğramıştı.
Bu buhranın nasıl hasıl olduğunu, Karolu ne müthiş işkencelere sürüklediğini, saray entirikalanom ona nasıl kırıp geçirdiğini, onan ilk izdivacını nasıl muvaffakiyetsizliğe uğrattığını ileride anlatacağım. Daha sonra Karolu tuzağa düşürmekten ne gibi siyasi maksatlar istihdaf olunduğunu da ayrıca ifşa edeceğim. Bu sırada Karol, memlcketia-den bir sene uza klaşmıya mecbur edildi.
Onu uzaklaştırmaktan maksat. kanama karşı olan aşkını denemekti. Bir yıl geçtikten sonra onun aşkı sönerse mesele kalmıyacakb. Sönmezse ona göre tedbir alınacakta. Karol bu sene geçtikten sonra memlekete dönünce kendisini entirika ağı içinde buldu. Bu müthiş ağı kabine nazın ve saray erkânı örmüşlerdi.
Kendisi bu ağdan kurtulmak için uğraştı, çalıştı, çabaladı. Kendisini bu sırada uzaktan gözetliyor, onun nasıl mücadele ettiğini görüyordum.
Mukadderat Karola çok tuhaf oyunlar oynamıştır. Boaların en tuhafı, onun bayatında geçen dört mühim buhran dan sonra Madam Lüpesko ile birleşmesidir.
İkisi. Trsnsilvanysda yapılsa askerî ‘ trende karş(laşbktan sonra tekrar birleşmeleri için tam dört sene geçti Bu birleşme ikisinin de bsyatı üzerinde tesir icra etti. Bu mülâkatın bilhassa Karol üzerinde tesiri kat’i idi Çünkü Helen Lüpesko, istikbali hakkında kararını vermiş ve bayatının bütün akışını değiştirmişti.
hareketler sırasında
Şov Kisciif, Bükrejin şao-zelizeıidir. Yani en güzel caddesidir. Burası Bahar mevsiminde pek nefistir. Bir şairin rüyası sanki canlanmış gibidir.
Devamı var
ökonomi Bakanı dun akşam rad-
RADYO PROGRAMI
___________________I
yoda bir söylev verdi
Birinci sahifeden devam
aallletimizio Ökonooıik »rginliftini göstarea bu tnllyoala», herhalde gsleeek senelerde de aya* yolda hu alacaklardır.
Filhakika, «eanlaket balamı»* da a para biriktirmenin tam ,unre •zeriods kalıoabilmaai Içia birikea paraların ı
İt aahaaıoa, istika»! aahaarna, «nar aahaaıaa geçmesi Hainidir.
Bo gvçsneye delâlet edecek aaO-anaeMİer. şephem'ı Türk bakaçlaradır.
Böyle yapılmıyacak olura», mem lekrt serveti] memlekat aleyhine hapaolur ki, bunan naaaası tam deJliayondar.
Türk köylülü ra müstahsili bir. ÜLİıatianauylel92ödanb«rl kaybettiği (tatları ilk olarak bu yit bulsa»» ve yizl gülmüştür.
Kontenjan vc Klırııik politikamızın plânlı tatbikatı, memlekete lâzım olan ithalât eyyamsın, geçen yıllara naaaran daha bol piyaaamıta glrmeaini. Ticaret ve Batlarda istikrar için lüzmulu olan normal piyam •toklarının teraıûaüoü (tatlarda ve do'ayıriyle bayatta ucuziuft. harici ticaret kredilin.a yeniden dirilmeaini temin (tmi|tlr.
1934i Ik 11 ayı içinde. 1933 ilk 11 ayına oaıaraa memlekete facia giren emtianın defteri 11 milyoa-liradan ûıtündür.
Büyük bir kuımıuıa verimli veya milü istihsale hizmet edecek »seviden sanayi malaemeu va te-•Uatı olduğunu hatırlamakta da »yn bir fayda vardır.„
Çelil Bayar bundan aoora asayı programı etrafında uran izahat vermiy ve umumi neticeler hakkında şunları ■öylemi,tir:
“Programı başarmak Içtn aar-feda ecek paradi milyon liraya ya-Yeni siyasî faaliyetler
7 inci sahifeden devam (Italyanın Afrikada kendirini mdm-kÜD mertebe mütecasir rtmtyaeek (arıda tevesıüU smmdi kabul ey-Kyecek, buna mukabil kalyanın kû;ük itilâf ve Balkan İtilâfı ile İyi geçinmesi İçin lânmgeleo siyasi faaliyeti aarfetmerini latiyeeektlr.
Milletler CemiyttI koaaeyiuln içtimainden aoora küçük itilâf ve Balkan aaiaakına dahil devletler ■nûrahbaalannın içtimai, bn iki zümrenin birleyeceğine bir alâmet telâkki olunmaktadır.
Avrupa'da iki Blok teşekkül etmiş
Parla 12 — Populaire gazetesi Avrupa variyeti münurebetil» yardığı makale de diyor kİ:
"Avnıpada iki bllok teyekkiii ediyor. Biri Almanya, Leh'ttan ve Nacariatandan, İkincisi de Ru)ys, Türkiye, Küçük İtilâf ve Balkan devletlerinden mürekkeptir.
İtalya bugün birinci blok» daha yakındır. Franıa ikinci gruba dayanıyor. İki grub ararında köprüler atılmalıdır.
General Kâzım Özal-pın teşekkürü Ankara 13 (A. A.)— Arttırma ve yerli mallan yedi gününün başlamasından ölürü kural tay ve ulusal ökonomi arttırma kurumu Başkanı Kâzım özalb yurdumuzun her yönünden gönderilen kutlularsa tel yanlarına ayn ayrı karşılık vermek imkânsızlığından, karalıklı kutiulama ve tefekkürlerini bildirmişe Anadolu ajanımı memur etmiştir.
Arnavut köylüleri arasında
Tiran 13 (A.A.)—Arnavutluk ajansı bildiriyor:
"Dcvrıcane,, ve “Lazarati,, kasabaları ahalisi arasında otlak kavgası vardır. “Ergen., mahkemesi, “Devricane,, aha-liai lehinde bir hüküm verdiğinden "Lazarati,, ahalisi -bu karardan memnun olmıya-rak - eskisi gibi otlaklardan istifade etmek tekebbüründe bulunmuşlardır- Bunun üzerine jandarma mahkeme kararını tamamen tatbik ettirmek için mûduhele etmiştir. Bu hadise hakk ndaki diğer bütün haberler yanlıştır.
kındır. Buoao. meoakkst içinde harcanacak olası 25 mâlyno lira tutmaktadır.
Vaktinizi »o aı alaaış olmak İçin bu programın, memlekette türlü i» sahalarda yapacağı iyi tetirleri göıterecok birkaç rakam vermek üterim.
Programa dahil fabrikaların, bir yılda çıkaracakları malların takribi defteri beazerlariain lâf kıymetine gör» 35 milyon liradır.
Bu aanayllo kullanacağı yerli ham madde hakkında bir fikir vermek İçin yalıua pamuk sanayiinin yeniden kullanacağı yitiriş pamuk miktarının 65 bin balye olduğunu »öyliyebrlir.m. Bu fatla pamuğu yetiştirmek için 35 bin bektariık yeni zeriyat yapılacaktır.
Fabrikaların işlemek için yakacakları kömür ve linyit miktan yarım milyon ton olarak hesaplanmıştır. Kıtaca, bütün bu yeni faaliyetin memleket iş ve kazanç hacminde yapacağı geni) faydalar, bu büyük başarımın manasını en açık bir surette ortaya koyacaktır.
Görülüyor ki bu programı, tamamen başardığıma anda, devlet emniyetinin korunmalı, milletin refahı, alraf iptidai maddelerimizin kıymrllenmeıi, kurca memleketin emniyeti, geliri, refahı artmış va ahenkli bir ökononıik yapının sağlam temelleri atılmış olıcıktır.
Bu sanayi kurulduktan sonra, 1933 rakamlarına göre, mamul it-ba'âtımııın yüzde 40 nı memleket içinde yapmağa başlamış olacağız.
Bu aanayi faaliyete geçtikten sonra ber sene 5-6 milyon fara arasında bir katanç bırakacağı da heaaplaomıştır. Bunu da bundan sonraki aanayi plânlarımın», bütçeye ve millete yûk olmakıızıa ba-şanlmasınla kullanacağız.,.
Deniz yolları İŞLETMESİ Acenteleri: Karaköy- Köprübaşı Tel. 42362-Sirkeci Mûhürdarzade «MM Han Tel: 22740 BM*
Mersin yolu Çanakkale vapuru 16 birinci kânun PAZAR günü saat 10 da Mersine kadar. (8501)
Karadeniz yolu
KONYA vapuru 15 Birinci Kânun Cumartesi günü akşamı saat 18 de Hopa’ya cılır. “8 5)2.
Ayvalık yolu MERSİN vapuru 15 Birinci kânun Cumartesi günü akşa-mı saat 18 de Izmire kadar.
(8503)
Zamanın takvimi
KÂNUNUEVVEL
Kremi •»■)• 1934 Rw*a» İtesi a 36 1 14 Hitrl K.,„« 1353 K»oJ wn. 1350 aua Trerf» 30
CUMA
Sabah Ramazan 7 İMSAK
s. D. S. D. 1
2 37 12 50 l
1 7 18 S 31 î
W» fallı
s. Ü. S. ü . s. D. S. İD.
7 27 i2pr 9 4 3 12 — 1 ÎJ r«. .’-••• n
8 16 41 18 20
Bugünkü hava
Yeşilköy rasat merkezinden aldığının malumata göre, dön hav» tazyiki 767 milimetre, azami hararet 13, asgari 4 derece idi.
Bugün bava ekseriyetle bulutlu vc kısmen yaftışiı olacak, rüzgârlar umumiyetle şark iıtikametinde mutedil ve Ksradeolzde kuvveti» esecektir.
Italyada kambiyo inhisarı neden yapıldı? Roma 13 (A. A.) — “Popolo d'ltalia. gazetesi, bir müddet-tenberi İtalya bankasının ecnebi esham ve dövizleri satın almak için ayda takriben yüz milyon altın liret kaybetmekte olduğunu ancak 8 Kânunuevvel tarihinde vaziyeti kurtarmak için Kambiyo inhinan vfl-cude getirmiş olduğunu yazmaktadır.
Cuma: 14 K. evvel
İSTANBUL :
12.30 plâk neşriyat* - 16 çay saati: Tokat lı ya o otelinden tranımis' yon-19 çocuk hikâyesi-19,30 dünya haberleri - 19.40 plâk, tiyatro musikisi - 20,30 konferans: Tasarruf ve yerli mili haftası • 21 şiirler -
21.15 Ajan» ve borsalar - 22,30 orkestra - 22 eaz, tango orkestran.
BERLİN ı
17 Hafif musiki. 19 Sözlvr. 19,30 şarkılar. 20 Küçük radyo orkestra*». 20,40 Aktûallte, haberler.
21.15 Şarkılar. 22.10 Eftlsnceli koo-aer. 23 Son haberler. 23,20 Gece konseri.
BUDAPEŞTE:
18.30 Plâk. 19 Spor. 19,10 Stenografi derai. 19,35 Şarkılar. 20.15 Dış siyasana bir bakış. 20,30 Sözler. 21,10 Senfonik konser. 22,15 Haberler. 23,25 Dans musiklü. 24 Çingene musikisi.
LAYPZİG:
10,20: Şarkılar. 19,45: Mandolin va gitar musikisi. 20,45: Haftanın mus.ki.i- 21ı Haberler. 21,15 Mo-alkili milli neşriyat. 22,10: Akşam konseri. 23.10. Haberle». 23,30: Robert Chumaomn eserlerinden C. der 17 nci fantszL 21 Operet par-falan.
MOSKOVA:
18,30: Çocuk neşriyat*. 22: Daos musikisi v« karışık konser.
PRAG:
16,55 Orkestra. 17,55 Sözle», trosrtet konseri. 18 Ziraat. 19,10 Amel» proğramı, aktislito. 20,10 Caz plâklar*. 20,30 Hafif musiki. 21.50 Senfonik konser. 22 Haberler 23,15 Pıâk.
VARŞOVA:
18,15 Solist konseri 18,50 Sözler. 19,15 Salon musikisi. 19,30 Konferans. 20 Şarkılar. 20,20 Ak-tüalite. 20,30 Cazband, muhtalh •özler, 21,İS Senfonik konser (kon-servftuvardan). 23.30 Şiirler. 23,30 Şiirler. 23,40 KonsarB reklâmlar. 23,45 Dans musikisi.
VİYANA :
18,15 çocuk - 18,40 piyano konser i. 19,10 haftan**» beden spor®. 19.35 denizcilik. 19,55 felsefe. 20,05 haberler. 10,15 noel şarkıları, koro şarkılar*. 21 teanalL 22 30 habsrisr. 52,55 piyano konseri. 24,30 haberle». 23,50 ne,'eli konser. 24.50 kuartet korneri. _____
Akıl hıfzıssıhhası kurultayı
Türkiye Us sağlamlık koruma kurumu (Türkiye akıl hıfzısıhhan cemiyeti) her sene olduğu gibi bu senede büyük bir ilmi kurultay yapacaktır. Başkan Prof. Fahrettin Kerim Gökayın Başkanlığı altında yapılan merkez heyeti toplantısında kurultayın ikinci kânunun onuncu perşembe günü yapılmasına söz kesilmiştir.
Kurultayda memleketin mütehassıs sinir ve ruh hekimleri bulunacaktır. Konuşulacak raporlar şunlardır.
1 — Sağlam ve hasta adamlarda çalışma gücünün ölçülmesi Prof. Fahrettin Kerim ve Dr. Aliye Riza.
2 — Psikofizîğin değeri Dr. Hüseyin Kenan.
3 —- Us sağlamlığı korunması ve ökola hekimliği Dr. İbrahim Zati.
4 — İpermotifler (çabuk kızanlar) Dr. Cevat Bil
Çocukları esirgeme Şişli kongresi
Çocukları esirgeme kuruntundan: Kuruntumuzun Şişli nahiye kolu senelik kongresi 16-12-934 pazartesi saat 19 de Şişli Halk Fırkasında yapılacaktır.
Mebuslara albüm
Ankara 12 (Telefonla ) — Bütün mebuslara fotoğrafileri-ni ihtiva eden ve yeni soyadlarını taşıyan bir albüm yapılarak hatıra olarak kendilerine veril-meal fırka grubunda verilen bir takrir neticesinde kabul edilmiştir.
Adliye memurları ve seçim işleri
Ankara 12 (Telefonla)— Dahiliye Vekâleti vilâyetlere yaptığı bir tebliğde Adliye memurlarının Vali ve kaymakamlar tarafından seçim işlerinde ça-.Uştırılmamalarını bildirmiştir.
Ittâobul 4 üncü icra Memur-loğundan: Tamamına 1500lira kıymet takdir edilen Üsküdar'da AJtuni zade mahallesinde koşu yolu caddesinde eski 50 mükerrer yeni 66 numaralı davar, kuyu, eşcarı havi bahçe zemininin 56-88 ile 11-88 hissesinin tekrara 44-66 hissesiyle natamam köşk ve zemininin 32-48 hissesi açık arttırmaya konulmuş olup 5-1-935 tarihinde şartnamesi divanhaneye ass-larak 19-1-935 tarihine rastlayan Cumartesi gûnii saat 14-16 ya kadar İstanbul 4 üncü icra dairesinde açık arttırma surc-tile satılacaktır. Arttırmaya iştirak için yüzde yedi buçuk teminat akçesi alınır. Müterakim vergi ve Belediye ve Vakıf kareleri müşteriye aittir.
929 tarihli lera kanununun 119 uncu maddesine tevfikan ipotek sahibi alacaklılarla diğer alâkadarların ve irtifak hakkı sahiplerinin dahi gayri menkul üzerindeki haklarını ve hususile faiz ve masrafa dahil olan iddialarını evrakı müsbitelerile 20 gün zarfında icra dairesine bildirmeleri lâzımdır. Aksi halde baldan tapu sicilleri sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. Alâkadarların işbu maddei kanuniye ahkâmı oa göre hareket etmeleri ve daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin 34-846 dosya numara,ile memuriyetimize müracaatları ilân olunur. (5832)
H E M O
O
N
Basura karşı en iyi ilâçtır. Kanı keser, agnyı giderir, memeleri söndürür.
İstanbul Borsası kapanış İ liatleri 13-12-1934 ı 1 ÇEKLER
I^sdre Açılış 621 Kapım, 622.75
Nev-York 0,795510 0,793530
f-ariı 12,06 12,03
Milano 9.3179 9,29
Brâksd 3,4066 3,3970
Atina 63.905 83.6954
Cenevre 2,4578 2,4521
Sofya 66.385 66.2187
Amıterdam 1,1762 1,1732
^S'.okholm 19,0265 3,1175 18,9793 3,1097
Viyana 4,3093 4,2986
llladrit 5,8225 5,8075
[Bcrlıa 1,9812 1,9763 1
Varşova 4,2380 5,1975
Budapeşte 'Bükreş 4.1792 4.1687 1
79,1635 87,9655 |
BAgrat 35,6410 34,9532
Yokohama 2,7557 2,7488
Moskova 1087,25 1069,50
Altın Nukut A!w 934 Satış 935
Mecidiye 41 42
Banknot 239 240
Tahvil ve Senetler
ı)-0 5 faldı İkratalytli (Erjad) 97 97
),(0 (aidi Türk borcu »ahrtu 1 97,20 27.20
Anadols D.yolu | u 45,30 45,15
. . mOmreoÜ 49,75 49,70
0. 0 »,S TTUk B II 26,60 26,65
0İO S Haalsa Ergimi 70 70
| Herkea Baah
Kıhlua t, U«al) Dama
Aralan tlmaola um 13.10
Anad. D. T. «• « n JS
^^^^ktanbulBelediyesMIânları
645, 890, 1285, 1267, 401, 2033, 1369, 1370, 1777. Beyoğlu idaresi hekimi ilya Karidi karısı Lartanda Köprü müfettişi Şükrü kızı Hayrünnisa
Beylerbeyi tahsil şubesi tahsildarı Hüseyin öksüzleri.
Yukarda cüzdan numaralan yazılı olan maaş isallarının Ziraat Bankasına ve isimleri yazıtı olanların da belediye zat işleri sicil kalemine müracaatları. “8500.
Galata ithalât Gümrüğü Müdürlüğünden:
Kilo Marka No. Balya Eşyanın cinsi
450 G B 776/78 3 Yünlü pamuklu mensucat
Yukanda yazılı mensucat 29-11-934 den itibaren ecnebi memlekete gönderilmek üzere satılıktır, isteklilerin 18-12-934 Perşembe günü saat 16 ya kadar sataş Komisyonuna gelmeleri. (8113)
İstanbul İthalât Gümrüğünden:
Manifesto evrakının saklanması için İstanbul Gümrükleri Baş müdüriyeti binası üzerindeki tarasada evrak mabzeui ittihaz olunan odada 92 lira 85 kuruş bedeli keşifti sabit raflar imali pazarlıkla münakaşaya konulmuştur. Talip olanların Kânunuevvelin 29 uncu Cumartesi güoü saat 15 de İstanbul İthalât Gümrüğünde müteşekkil saboalmak Komisyonuna müracaatları. (8494)
Tepebaşı Şehir Tiyatrosunda âkşans »uvare sast 20 de
HAMLET
5 perde Yazan t
W. Şekspir
T»rcûms ed»n: Lrtuğrul Muhsin
luntui 8tl»l’nıl
SıhirTûaîroiu
İpim BeinHynf Eski Fransız JenırTîyatroju'I iyatrosunda ■■■ “■ ^2 ““ ÖSS Bcsteliyen Ceme! Raşit
OZAN-OPERETİ
(Eski Süreyya opereti)
Şehzadrbaşı FERAH Tiyatrosunda
Muhlis Sabahattin, Fahri Gülünç - İsmail DûmbOllû Bu gece
GÜL FATMA
Operet 3 perde
Yarın matine 15 de Beyoğlu Mülenrujda


Huzur ve rahat içinde
100
defa traş olmak ancak bir adet
I
HAŞAN
Traş bıçağile mümkündür
Dünyanın hiç bir yerinde bu kadar mükemmel bir traş bıçağı yoktur. Haşan markasına dikkat taklitlerinden sakınınız.

Adana icra Hâk-mnğ öden: Alacaklılarila kongurdato yapmak üzere Adanada tüccardan Giritli Ahmet Hamdiyc verilen iki aylık müddet bitmek üzere bulunmuş ve mumaileyhin talebi ve kumiserin teklifi muvafık görülmüş olduğundan İcra ve iflâs kanununun 287 inci maddesina tevfikan mühletin iki ay daha uzatılmasına karar verildi. (5830)
BELSOĞUKLUĞU
VE FRENGİYE YAKâLâNMâMAK İÇİN EN İYİ İUÇ
PROTEJİN dır
50 KRŞ HER EC/âN£OE B.VLVNÛİ1.
İstanbul üçüncü icra memurluğundan :
Tamamtna üç yeminli ehli vukuf tarafından (1000) lira kiymet takdir edilen Çarşıyı-kebirde terzi başı sokağında eski ve yeni 26 numaralı Tono* kemerli zemini tahta bir dükkânın 3/1 hissesi açık arttırmaya çıkarılmıştır. 27/12,-934 perşembe günü şartnamesi divanhaneye talik edilerek 17-1-935 tarihine müsadif perşembe günü saat 15 den 16 ya kadar İstanbul üçüncü icra dairesinde satılacaktır. Arttırmaya iştirak için % de yedi buçuk teminat akçesi alınır. Müterakim belediye resmi ve vakıf icariyesi müşteriye aittir. Arttırma muhammen kiymetiom % de yetmiş beşini bulduğu takdirde ihâle yapılır aksi takdirde arttırma on beş gün daha temdit edilerek 2-2-935 tarihine müsadif cumartesi günü aynı yer ve saatte yapılarak arttırma bedeli muhammen kiymetinin % de yetmiş beşini tutmazsa (2280) numaralı kanuna nazaran satış geri bırakılır. 2004 numaralı icra ve iflâs kanununun 129 uncu maddesine tevfikan ipotek sahibi alacaklılarla diğer alâkadarların bu gayrı mcokulât üzerindeki haklarını hususiyle faiz ve masrafa dair olan iddialarını evrakı roûsbiteleriyla birlikte 20 gün içinde icra dairesine bildirmeleri aksi takdirde haklan tapu sicilleriyle sabit olmadıkça satış bede'inia paylaşmasından hariç kalacakları vc alâkadarların işbu mad-de'i kanuniye ahkâmına tevfıki hareket etmeleri ve daha faz'a malûmat almak isteyenlerin dairemizin 931-2610 numaralı dosyasına müracaat etmeteri ilân olunur. 13-12-934
İstanbul Asliye Mahkemeleri Birinci Yenileme Bürosundan; 4 Kânunuevvel 933 tarihinden evvel ikame olunup İstanbul Asliye Birinci Ticaret Mahkeme-sinde derdesti rüyet ve hazine ile Haşan Bahri arasında mü-tekevvin dava dosyasının yenilenmesi için verilen beyanname vc gönderilen davetiyenin muhatabı Hassa Bahrinin ikametgâhının meçhul olduğu beya-nile mübaşiri bırafmdun biiâ tebliğ iade edilmiş ve bir ay müddetle il&ısen tebligat ifasına 4/4/935 tarihine müsadif Perşembe günıi 15,30 de yenileme muamelesine başlanılacağına karar verilmiş olduğundan mezkûr günde yeni Poâtahanc binasında kâin Birinci yenileme Büro'una gelmediği takdirde 2368 numaralı kanun ahkâmına tevfikan venilemenin gıyabında yapılacağı ilân olunur.
8
7. A M A S
Kânımuevet 14


insan
Bütün dünyada fevkalâde rağbet kazanmış olan
DAiMON
Pilleri ve
CEP FENERLERİ
POKER
POKER
P L A Y tıraş bıçaklarını tercih ediyorsa elbette bunun bir sebep ve hikmeti vardır.
Deposu: İstanbul, Tahtakale No. 10
P L A Y tıraş bıçaklarını tercih ediyorsa elbette bunun bir sebep ve hikmeti vardır.
Deposu: İstanbul, Tahtakale No. 10
Gayat pratik," İstimali kolay, teminatlı »e «on £*4 d-rree iatiİadelidirler. B)lha»a karanlıkta ^a- H ranli 100 mrtre mraafedeki önünüzü aydınla- M tarak yoluonıo kemali huzurla devam edebi- B lira tıiz. Pillerin muhtelif boyları re fenerlerin Q muhtelif çinileri vardır* .!
Taklitlerinden sakınınız

Sümer Bank —
Yerli Mallar Pazarlarında
MÜCEVHER
İsteyenler için
Emniyet Sandığı Müdürlüğünden: Borca ödenmiyen rehinler Sandığınız holündo Gleterilmeğe başlanmışUr.
Pırlanta, Elmas Altın ve Gümüş ûtnrlan ber törlû lateflnla gidermeden errel bu zengin kollek-aiyonlan görmek menfaatlnrınıza uygun döşer.
SaodrŞımma Sandalbedezteaiodeki Satı, gfloG ÇARŞAMBA dır. “8378„
I
Tasarruf haftasına mahsus olan bu ucuzluktan bayramlıklarınız için de istifade ediniz
AKGÜN
KADIN TERZİHANESİ
Her ay Almanyadan yeni modeller getiriyor Şık ve ucuz elbise yapıyor Beşiktaş Dere Caddesi 131 numara
İstanbul Asliye Mahkemesi Birinci Yenileme Bürosundan :
4 Kânunuevvel 933 tarihinden evvel ikame olunup İstanbul Asliye birinci Ticaret Mahkemesinde derdesti rüyet ve hazine ile Jak Kaldıron arasında mütekevvin dava dosyasının yenilenmesi için verilen beyan name ve gönderilen davetiyenin muhatabı Jak Kaldırouun ikametgâhının meçhul olduğu beyanda mübaşiri tarafından
li öilâ tebliğ iade edilmiş ve bir ay müdd-tle ilânen tebligat ifasına ve 16 Şubat 935 tarihine müsadif Cumartesi günü saat on beşte yenileme muamelesine başlanılmasına karar verilmiş olduğundan mezkûr gün-de yeni postahane binasında kâin birinci yenileme Büromun» gelmediği takdirde 2367 numaralı kanun ahkâmına tevfikan yenilemenin gıyabında yapılacağı ilâıı olunur.
Deremo*
Deri hastalıklarından ekzema, yara, bere, ak, ustura yaraları kar ı mücerrep en iyi iiâçt r.

/PfP/77/Y
Her yemekten evvel bir çorba kaşığı APERİTİN kullanan iştahla yemek yer, yediğini sindirir. Mide vc barsaklart kuvvet-enir. Apcritin her ev için cifem bir i'âçtT.
Dr. Hafız Cemal
Dahiliye mütehassısı
Cuma vc pazardan başka günlerde öğleden sonra saat (2,5 dan 6) ya kadar latanbul-da Divanyoluoda (118) numaralı hususi kabinesinde hastalarım kabul eder. Muayenehane ve ev telefonu ; 22398. Kışlık ikametgâh to'.efonu 22519.
Far Buğdayı
Farelerin bulunduğu mahalle (Far ) Haşan fare tehirinden buğday nevileri serpilerek bütün fareler öldürülür. Buğday ncvilerînin beher adedi bir adet fareyi muhakkak surette öldürür. Ve bu ölen fareler kokmaz ve kaskatı bir hale gelir. Ve istimali gayet basittir.
Far macuniyle far buğday da neleri bir arada külliyen mahvu perişan olacakları muhakkatır.
kuruştur. Deposu Haşan Ecza
Buğday ncvileriyle macunlarının beher kutusu 25 ve Deposudur.
Asliye mahkemeleri ikinci yenileme bürosundan:
Hazine tarafından Yediku lede Emir Ahır iiyaa bey mahallesinde Halit cf. sokağında 14 No. lu hanede muk.m sekizinci kolordu muhasibi mesulü Hakkı B. aleyhine açılan davanın yenilenmesi esnasında Müddeanleyhin ikametgâhının meçhuliyeti hasebiyle ilânen tebligat icrasına karar verilmiş olduğundan tetkikatın icra kılınacağı 27/1/935 tarihine müsadif pazar günü saat 14 te büroda hazır bulunması lüzumu tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur.
İmtiyaz salıibı: Ati.
Umumi neşriyatı idare eden yazı işleri müdûrik C. Hikmet Matbaai Ebüzzıya
Far Macunu
Far macununun ince bir ekmek parçası üzerinde sürülerek ve ufak ufak kesilerek veya hamur, pastırma, ve her nevi yiyeceklere hafif surette sürülerek fareler n bulunduğu mahalle bırakılır. Fareler bunu kemaliiştiha ile yerler. Vederhal ölürler. Ve bir daha kokmazlar istimal edilirse farelerin ana baba ve ecdatları büyükleri kırk kuruştur, ikisi bir arada 40
ALGOPA
JEVA .
Baş ve diş ağrıları. Romatizma ve siyatik sancıları için kullanılan ilâçların en faydalı ve tesirlisidir. 1-6-12 iik orijinal madeni kutularda her eczaneden arayınız.
Rus Antrasit ve Alman Koku Ev sobaları ve salamandralarına mahsus i EN EHVEN FIAT - EN İYİ MAL , Antrasit 33 kiloluk mühürlü çuvallar içinde teslim ediyoruz.
Siparişlerinizi yapmadan evvel bir kere müracaat ediniz "ATLAS,, MAHRUKAT İS. - S. KORHANİDİS veŞKİ ı Galata Rıhtım caddesi N. 25. Telefon 40019