£a%milia
I) Dünyanın en büyük patronlu Elişi ve Model mecmuasının fevkalâde sayısı çıktı
No. 362
550 Kr.
Y.l : 2 — No. 500
Telgraf adresi ; Zafer Gazetesi — Ankara *

CUMA 15 EYLÜL 1950
* Fiyatı her yerde 10 kuruş
Görmeniz menfaatiniz icabıdır. Anafartalar Cad.
No. 198 Tel. 14091. 5173
Yeni mobilye almadan
Bursa Mobilya Pazarını
Telefon : 15619, 15315 ve 16882
Denizciler Caddesi 2
Posta Kutusu 193
Edinburg Dükü memleketimizde
üzere Gazi Emir hava alanında
t t Jr /■l
Misafirimiz Altes Edinburgh Dükü İzmir'de karaya çıktığı sıra da ve uçakla Yalova'ya gitmek
MANEVRALAR DÜN SONA ERDİ
Mavi kuvvetler katî bir bozguna , uğradı
Kara ve deniz kuvvetleri ayrı ayrı birer geçit resmi yapacak
Gebze, 14 (Askeri tatbikatı rimizin iştirakiyle, Kocaeli ve takibe giden arkadaşımız tele- Marmara bölgesinde yaptığı 950 fonla bildiriyor) — Birinci Or- sonbahar tatbikatı beş gün de-dunun, deniz ve hava kuvvetle- (Sonu 4 üncü sayfada)
Türk-İngiliz dostluğu
Yazan : Mümtaz Faik FENİK
Yalova, 14 (Başmuharririmiz- ı den telefonla) — Bugün Yalova, Altes Edinburg Dük'ünün ziyareti dolayısiyle müstesna bir gün yaşadı. Sabahın erken saatlerinden itibaren bütün sokaklarda fevkalâde bir kalabalık göze çarpıyordu. Civardaki ilçelerin halkı Tcrmâl'in önünde toplanmıştı. Bilhassa kadınlar İngiltere Kiralının damadını yakından görmek için ilk sıralan tutmuşlardı.
Ediınburg Dükü, öğleyin coşkun alkışlar arasında Yalova-ya geldi ve sonra öğle yemeğini Cumhur Başkanımız Celâl Ba-yar'ın davetlisi olarak Cumhur Başkanlığı köşkünde yedi. Dükün karşılanmasına ve yemeğe ait tafsilâtı arkadaşlarımız bildireceklerdir.
| Edinburg Dükünün Yalova’da üç saat süren temaslarından ve İstanbul’a yapacağı ziyaretlerden çok iyi intibalar edinmiş (Sonu 4 üncü sayfada)
Dışişlerinde yeni nakil ve tayinler Dışişleri Bakanlığında terfi eden hariciye memurlarının i-simlerini ihtiva eden liste dünkü Resmî Gazete ile yayınlanmıştır.
Bu listeye göre terfi eden hariciye memurları şunlardır:
Askerî tatbikatta bir uçaksavar Komünizme karşı yeni cezaî tedbirler
Ben asıl bu ziyaret dolayısiy-le Türk - İngiliz dostluğunun yeni tezahürleri üzerinde dura-
cağım. Edinburg Dükünün Tür-
kiye'yi ziyareti dolayısiyle, hiç
şüphesiz, iki memleket arasındaki münasebetler, bir kat daha
teyidedilmilj ve ikinci

harbinden evvel başlıyan dostluk bir kat daha takviye olunmuştur. İngiltere Kıraliyet vâ-
risi Prenses Elizabeth’in zevci,
milletlerarası temaslarına Tür-
kiye'den başlamış olmakla hakikaten hakkımızda büyük bir samimiyet göstermiştir. Bu ziyaretle Dük'ün, Britanya Milletleri Topluluğunun dost olduğu milletleri daha yakından gör-
mek ve tanımak gayesini takip
ettiği muhakkaktır. Nitekim te-
mas ettiğimiz ecnebi şahsiyetler de bu görüşümüzü teyideder şekilde konuşmuşlar ve bizi ayrıca memnun etmişlerdir.
5 inci derece memurlardan Şadi Kavur, Şakir Emin Ben-gütaş ve Rıfkı Rüştü Zorlu 4 (Sonu 4 üncü sayfada)
İran Sağlık Bakanı Cihan Şah Salih İki gündenberi şehrimizde bulunmaktadır. Dün dc Pakistan ve Doğu Bengal Sağ lık Bakanı M. II. Bahar uçakla şehrimize gelmiştir. Yukarda misafir Bakanlar Ankara Palas önünde bir arada görülüyor
D. P. Bölge
MÜFETTİŞLERİ
Yeni müfettişler tesbit edildi ve vazifeye başladı Aldığımız malûmata göre Demokrat Parti Bölge müfettişleri tesbit edilmiş ve yeni müfettişler vazifelerine başlamışlardır.
■ Yeni Demokrat Parti mü-[ fettişleri ve görevlendiril-l dikleri yerler şunlardır: Yozgat Milletvekili Haşini Tatlıoğlu; Trabzon -Rize, Kayseri Milletvekili Fikri Apaydın: Adana - Mersin, Manisa Milletvekili Şenı'i Ergin: Kırklareli -Edirne, Bursa Milletvekili Agâh Erozan: Çanakkale - Tekirdağ, Zonguldak Milletvekili Ali Rıza İncealem-daroğlu: Yozgat, Erzurum Milletvekili Mustafa Zeren: Kars - Ağrı, Ağrı Milletvekili Kasını Küfrevi: Bitlis -Van, İstanbul Milletvekili Mükerrere Sarol: Kocaeli, İçel Milletvekili Hüseyin Fırat: Malatya - Elâzığ, Seyhan Milletvekili Mahmut Kibaıoğlu: Hatay.
İlk kadın belediye reisimiz
Mersin, 14 (a.a.) — Türkiye’ nin ilk kadın Belediye Başkanı Bayan Müfide Ilhan’a memleke timizin her tarafından olduğu gibi dost ve komşu memleketlerden de birçok tebrik telgrafları gelmektedir.
Bugün Cumhurbaşkanımız Ce- , lâl Bayaı* da kendisine şu telgrafı göndermiştir.
Bu mühim tasarı meclisin ilk toplantısında müzakere edilecek
«Memnun oldum. Tebrik eder,
başarılar dilerim..
Cumhurbaşkanı Altesi kabul etti
Yalovadaki kabulden ve ziyaretten sonra Istanbula giden Dük, gördüğü iyi kabulden çok mütehassıs olduğunu söyledi
İzmir, 1 4(a.a.) — İngiliz Ve-liahtı Prenses Elizabeth’in eşi Edinburgh dükü Prens Phi-lippe bu sabah saat 8.30 da komutanı bulunduğu Magpie firkateyni ile limanımıza gelmiştir. Pelican firkateyni ve To-ken denizaltısı Magpie’ye refakat etmekte idiler.
Gemiler menderek dışında demirledikten biraz sonra bir vizit subayımız Magpie gemisine giderek, Akdeniz Üsler Komutanı namına Altes Düke
«hoş geldiniz» demiş ve saat 9 ( da da İngiliz deniz ataşesi Cap tain Brovvn, Magpie’de Edin- I burgh Düküne mülâki olmuş-1 tur.
Altes Dük beraberinde İngiliz ataşesi ve bazı yüksek rütbeli subaylar olduğu halde saat 10 da pasaport iskelesinden karaya çıkmıştır. İskelede, İngiliz Başkonsolosu ile şehrimizde bulunan İngiliz Kolonisi tarafından karşılanan Edinburgh Dükü, otomobile bine-
rek doğruca askeri hava alanına gitmiştir.
Hava alanında Garnizon Komutanı Tuğgeneral Cihangir Berker ile diğer yüksek rütbeli subaylarımız tarafından kar-(Sonu 4 üncü sayfada)
Atlantik Paktı ve
Zeytinyağ ihracı için müsaade
Ekonomi ve Ticaret Bakanının bu hususta gazetemize beyanatı
Zeytinyağı ihracına müsa -ade edilip edilmiyeceği bir çok yerlerde alâka uyandırdığından Bakanlığın bu husustaki düşüncelerini soran bir muhabirimize Ekonomi ve Ticaret Bakanı şu cevabı vermiştir:
«— Şimdiye kadar bu madde hakkında da istikrarlı bir politika takip edilmediği için memleket ekonomisinde bu ka-
der mühim mevkii olan bu zen g'jn mahsulümüzün müşkül
Türkiye
Kat i vaziyet bugün anlaşılacak
Paris Radyosu, 14 (Basın -
Yayın) — Bu sabah üçlerin yapmış olduğu toplantı sonucunda hiç bir resmi tebliğ yayınlanmamış olmasına rağmen
siyasi müşahitlerin belirttiklerine göre bu toplantıda işgal
statüsünün gözden geçirilmesi
(Sonu 4 üncü sayfada)
AKINTIYA
I____KÜREK
Bir müddetten beri komünizmle mücadele için Adalet Bakanı Halil Özyörük'ün baş-kanlğında yapılan toplantıların birinci kısım çalışmaları sona ermiştir.
Bu defa tali kom syon ha-linde ve ceza işleri Genel müdürü İhsan Köynel’in başkanlığında çalışmalara başlanmıştır. Bu komisyonda ceza kanunundaki komünistlik suçlarına ait maddelerin değiştirilmesi için birinci komisyonda alınan kararlar da nazarı iti-bare alınarak bir tasarr hazırlanmıştır.
Tasarıya göre, ceza kanunun (Sonu 4 üncü sayfada)
Mersin Belediye başkanı bayan Müfide İlhan Cumhurbaşkanımıza şu cevabı vermiştir:
«Yakın alakanızdan çok müte (Sonu 4 üncü sayfada)
Ekonomi ve Ticaret Bakanı Zühtü Velibeşe
durumda olduğunu görüyoruz.
(Sonu 4 üncü sayfada)
Antalyada C.H.P. dağılıyor
Ajitalya, 14 (Telefonla) — Belediye seçimlerinde kahir bir mağlûbiyete uğrayan Antalya Cumhuriyet Halk Partisi bugün infisah etmiş bir duruma girmiş bulunmaktadır.
Başta il başkanı Avukat Â-şir Aksu olmak üzere il ve ilce idare heyetleri topyekûn istifa etmişlerdir. Bu istifaları geri aldırmak için Antalya’da bulunan parti müfettişi Cenab Aksu çok gayret etmişse de muvaffak olamamıştır.
Yedek subay okulunda müessif bir kaza
Geç patlayan bir bomba ile bir subay ve iki öğrenci yaralandılar
; Güzellerin güzeli !
Bir gazete güzellik müsabakası yaptı ve bu işi muvaffakiyetle başarılı. Detrken bunu gören bir başka gazete fotojeni müsabakası yaptı, o da fotoğrafa gelen en güzel kızı seçti.
Şimdi, İstaııbulda bir başka Akşam gazetesinin en güzel kadın saçı ve başı müsabakası açtığını dıtyıı-
Evvelki gün Yedeksubay O-kulunda müessif bir kaza olmuş, Kaya ve Faruk Gerede ismindeki iki yedeksubay talebesi ile Ali Cantepe isminde bir üsteğmen talim sırasında atılan ve geç patlayan bir bomba yüzünden ağır surette yaralanmışlardır.
Derhal hastahaneye kaldırı-
lan iki talebe ve üsteğmen te-davi altına alınmış ve hâdise ( hakkında dâ ayrıca tahkikata başlanmıştır.
Halen tedavi altında bulunan üsteğmen ve talebelerin sağlık durumları iyi olduğu ve tehlikeyi atlattıkları memnun-1 lukla öğrenilmiştir.
En güzel bıırun müsabakası, en güzel göz müsa -bakası, en güzel kulak müsabakası filân derken iş Nasrettin Hoca’nın hikâyesine kadar varacaktır.
Bu hikâyeyi hep bilirsiniz, çalılara koyunların yünü takılacak, yünler eğitilecek^ satılacak, Hoca da zengin olacak!— YEDEKÇİ
SAYFA: 2
ZAFER
15-9-1950

Istanbuldan notlar
III
eçenki notlarımdan birinde gecekondularda oturanlar için gecekondu kiracıları tabirini kullanmıştım. Gerçekten, gecekondu yapımı, parası olanlar için çok kârlı bir iş konusu olmuştur. Gecekondularda oturanların ekserisi kiracı ve gecekonduların da birçoğu muayyen kimselerin malıdır.
İstanbul Vali ve Belediye Başkanının gecekondu sakinlerine ucuz odun, kömür teminini vaadetmesi, gecekonduyu teşvik mânasına gelebilir. Gecekonduda oturanlara böyle imtiyaz tanınmak istenmesi tuhaftır. İstanbulda o kadar fakir vardır ki, en zavallıları gecekondularda değil, bütün şehrin içine dağılmış vaziyette yaşamaktadırlar. Fakir fukaraya ya topyekûn yardım yapılır, yahut hepsi bugünkü gibi kendi hallerine terkedilirler... Vali, Gecekonduları şehrin tepesine mi çıkar
Muhip Dıranas
ıııak istiyor?
lstanbulun, denebilir ki, te ikisi hâlâ odun ve nıaıı„ kömürü yakmakta. Ormanları tükenmiş, son orman kalıntılarının korunması millî ve hayatî dâva olmuş bir memlekette her türlü muvusale imkânlarına malik bir büyük şehrin, yakıt ihtiyacını hâlâ ormanlara bağlamış olması son derece hazin ve ayıptır. Zaten, Istan-bulda adım başında rastlanan odun, köınür depolarında istif edilmiş ağaçların, tükenmiş orman bakiyelerinden, kazıntılarından ibaret olduğu bir bakışta görülüyor: İncecik, incecik meşeler. Beş on sene sonra. koca şehir, maden veya linyit kömürü yakmağa mecbur olacak ama, ormanları elinden alınmış toprak yeniden orman yetiştirmeğe kendisini mecbur tutmıyacak; çünkü imkânsız bir keyfiyettir. İşte o zaman anlaşılır Hanya ile
İŞÇİLER
Tarım Bakanının tetkikleri i YERALTI


Müessif bir dil birliği
Son Posta gazetesinde Selim ı Ragıp Emeç; «Müessif bir dil ■ biri ği» başlıklı makalesinde Cenup Kore’ye komünist tecavüzünü, Birleşmiş Milletlerin bu tecavüz karşısında aldığı ( kararı anlattıktan sonra di- j yor ki:.
Burada dikkat edilmesi lâ-zjm gelen bir nokta vardır: ,
Cenubi Kore’nin Şimalliler tarafından tecavüze uğramışı- ) r.ı önlemek maksadiyle bir Bir ? leşm ş Milletler Cemiyeti âzâ- j sı olan Cenubi Kore’nin diğer ( cemiyet âzâsı tarafından yardı- ) mına koşulması demek; harbe ( girmek demek değildir. Çünkü ( yapılan müdahele, sadece, bir kanun ihtarı ve tecavüzün ya- ‘ sak olduğunu mütecavize ha- ( fırlatılması demektir. Şayet , onun tecavüzünü bir başka . devlet benimser ve silâhla yar ] dımına koşarsadır ki, o zaman harp kaçınılmaz bir âkibet o-lur.»
Son Posta başyazarı bu mev- ‘ zudaki Sovyet idd alarmı da bahis mevzuu ettikten sonra 1 devam ederek yazısına şöyle , son veriyor:
«Cumhuriyet Türkiye’sinin ] böyle bir vaziyette Kore harekâtına Birleşmiş Milletlerin b r üyesi sıfat yle, tıpkı bir ; Amerika, bir İngiltere, Fransa veya Avustralya gibi önle- ı yici bir kuvvet olarak müdahele etmesi; C. H. P sinin iddia edegeldiği g bi Türk çocuklarını harbe sürmek demek de-ğ'ldir. Yarın; bir takım isti- , lâcı kuvvetlerin bu çocuklara ve onların memleketlerine vuku bulabilecek olan muhtemel tecavüzlerin tıpkı Kore'de olduğu gibi, önlenmesini temin etmek için, ş mdiden alınmışı, bir tedbir ve müşterek bir da- , yanışma tezahüründen ibarettir. Hakikat böyle olduğu içindir ki, Kore hâdisesi münasebetiyle C. H. P. sinin sözcüleriyle Moskova radyosu arasında hâlâ devam edegelen d 1 birliği, bu memleketi azamî derecede müteessir ve tâ-zip etmektdir.»
*
Basın mesleğinde dünya cehpesi
Vatan gazetesinde Ahmet Em!n Yalman, «Basın mesle- ' ğinde müşterek bir dünya cep-hesine doğri). başlıklı yazısın- ( da Amerika'da bir milletlera-sı basın enstitüsü kurmak ü-zere teşebbüse geçildiğini kay dederek ideal gazetecilik hak -kında izahat veriyor, fakat böyle bir konu için büyük se- | vinç duyarken memleket durumunun üzücü bir halde bulun- J duğunu, Demokrat Partinin mu halefeti ezmek arzusunda bu-lunmak şöyle dursun, menfaati namına insaflı ve makul bir muhalefete şiddetle ihtiyaç duyduğunu, fakat Halk P(art-sinin hakkına razı olmadığını. baltalama yoluna saptığını, 1954 seçimini beklemeden ve ne suretle olursa olsun iktidar aramak kanaatine, belki biraz da vehmine kapıldığını söylöyor, bu halin memleket için vereceği zararları izah ederek, millî menfaate karşı olan bu gafletin artık
mutlaka sona ermesini tavs ye ediyor.
Danışma kurulu
Cumhuriyet gazetesinde Nadir Nadi; «Danışma meclisi» başlıklı yazısında Avrupa kon şeyi istişare mteclisinin ikinci devre toplantılarını sonuna getirmeden dağıldığını, fakat b rlik fikrine bel bağhyanla-rın bundln üzülmemelerini, çünkü bu dağılışın bir çözülüş mahiyetinde olmadığını, tam tersine konsey mekanizmasını daha canlı bir bünyeye kavuşturmak uğruna bir hayli gayret harcandıktan sonra bazı sebepler yüzünden devreyi ikiye bölmenin uygun görüldüğünü ve Kasım ayında gene buluşmak üzere toplantılara ara verildiğini, bu sebeplerin başında bugünkü dünya vaziyet nin geldiğini söylüyor.
Almanyanın saati geldi
Yeni İstanbul gazetesinde Se lim Sabit, ■Almanya’nın saati geldi, başlıklı yazısında A-meıika, İngiltere ve Fransa Dış şleri Bakanlarının Vaşing-ton’da Almanya meselesini ele aldıklarını belirtiyor, 12 Şubat 1945 den itibaren Almanya hak kında verilen ve tatbik edilen kararları gözden bunların tatbikatta leri sakatlıkları sonra, 'İngiliz, Frensiz halen
Kabahat ölende
mi acaba ?...
YURTTA YOLA ve YOLCULUĞA DAİR
İş ve İşçi Bulma
Kuruntunun kursları faydalı oluyor 1946 senesinde kurulan İş İşçi Bulma Kurumu son ler içinde faaliyet sahusır ha ziyade genişleterek zamanda kalifiye şçi yet ştir-mek maksadiyle muhtelif kurs lar açmağa teşebbüs etmiş ve bu meyanda muhtelif fasıllarla ev hizmetleri, biçki ■ dikiş kunduracılık kurslariyle oranşlar üzerinden ehliyetli işç ler yetiştirmiştir. Kursların gördüğü rağbet üzerine Iş ve İşçi Bulma Kurumu Ankara şubesi yeni bir halıcılık kursu açmak üzere gereken ha kırlıklarını bitirmiş ve kurs ı-ç.n kayıtlara başlamıştır. Bu kursta 13 ilâ 45 yaşları anasın daki kız ve kadın vatandaşlarımıza halı imâli ve tamiri öğret lecektir. Kurs bir sene devam edecek ve sene sonunda yapılacak sınavda başarı göste ren öğrencilere diploma verilecektir. Kurslara muntazaman devam edenlere 75 kuruş öğle yemeği masrafı olarak bir yar- ( dım da yapılaoektır.
Henüz kursların hangi salonda yapılacağı kati olarak belli olmamıştır,. Halkevi salonlarından bir nin bu kurslara tahsisi muhtemeldir. He. nüz kurslar iç n bir tarih de tesb t edilmemiştir. Kayıtların hitamında kurumca ilân edilecektir.
beri bir tetkik g çıkmış bulu
İğriboz beraberinde Çanakkale Millet nan Akmantar olduğu halde Karacabey harasını da gezmiştir. Yukarda Tarım Bakanı bir atı tetkik ederken görülmektedir
ilkokullarda
eğitim işleri
Kayıtlara 18 Eylülde başlanacak
İlk okullarda talebe kaydına
18 eylül pazartesi gününden i-tibaren başlanacaktır.
I Önümüzdeki aydan itibaren başlanacak olan yeni ders yılı için Ankara Millî Eğitim Müdürlüğünce ne düşünüldüğünü öğrenmek maksadiyle malûmatına müracaat ettiğimiz Millî Eğitim Müdürü Faik Ünal bir arkadaşımıza şunları söylemiştir:
( «Birkaç günden beri Ankara ilk okul başöğretmenleri-
I nin ve bölge müfettişlerinin iştirakiyle ilk öğretimle ilgili konular üzerinde çalışmaktayız. Çalışmaların esasını iki a-na prensip üzerinde topladık.
I Bunlardan biri öğretim, diğeri
I
Millî Piyango |
bugün çekiliyor ,...............____ .............
Milli Piyango 15 Eylül çeki- de eğitim iğleridir. Öğretim ligi bugün saat 13 de Ankara meseleleri muhtelif kollara ay Atatürk Lisesi yanındaki Sa- _ rılmaktadır;
rar İlkokulunda yapılacaktır. I öğretmenler arasında ilk o-İkramiye kazanan numara- I kullarda ders münasebetiyle lar Ankara Radyosiyle bu ge- bir plân hazırlanmakta ve ce 23 de yayınlanacaktır. | muhtelif öğretim metodları a-Bugün saat’ 13 den sonra rasında birlik sağlanmaktadır, yurdumuzun hiç bir tarafında; ~ bu çekilişe ait bilet satışı ya-pılmıyacaktır.
^Ankara Defterdarı vazifesine başladı
Eski İstanbul gelir müdürü ve Balıkes'r defterdarı Hüseyin Gürkan bu defa Ankara defterdarlığına tâyin edilmiş-
Dün vtfzifesine başlamış 1 bulunan Hüseyin Gürkan’ı teb rik eder başarılar dileriz.
geçirerek gösterdik-anlattıkan Amerikan ve
Dışişleri Bakanlarının müzakerede bulundukla rını söylüyor ve şöyle diyor: «İnşallah Yalta ve Potsdam'da 1 | da ayni meseleleri görüşmüş olan seleflerinden daha realist ve vazıh hararlara varırlar.» derilmiştir.
Bir yankesici mahkûm oldu
Bir kaç gün evvel Çıkrıkçılar Yokuşunda, sabıkalılardan Melı met Şahin, Rifat isminde biri sinin cebinden cüzdanını çeker ken yakalanmıştı. Bugün üçüncü asliye ceza mahkemesinde yapılan duruşmada suçu sabit görüldüğünden 40 gün hapsine karar verilerek cezaevine gön-
Orta okulların bugünkü müf redata uyabilmesi için aktif metoda nasıl gidileceği ve bu hususda ne gibi vasıtaların kullanılacağı ve temin edile)-ceği meseleleri tetkik edilmiştir.
İlkokullarda malzeme temini için öğretmenlerden müteşekkil bir komisyon kurulmuştur. Bu komisyon, aletleri okul kooperatifi, okul aile birliği hasılâtından temin edebileceği gibi vilâyetten de yardım isti-yecektir.
Öğretimde diğer vasıtalardan birisi de projeksiyon olduğu muhakkaktı}-. Bunun için Amerika Birleşik Devletleri Sefaretine müracaat dilecek ve muayyen kültür filmleri temin edilecektir. Bu filmler her okulda sıra ile öğrencilere gös terilecektir. Bu maksatla bu sene 8 adet projeksiyon aleti satın alınmıştır.
Eğilim işleri de muhtelif kol lara ayrılmaktadır.
İlkokul müfredatında açıkla
25 Vilâyette yeni tesisler meydana getirilecek
B£ıyxndırljk Bakanlığınca 1951 yılından itibaren küçük su işlerine büyük ehemmiyet verilmesi ve geniş mikyasta harekete geçilmesi kararlaşmış bulunmaktadır.
1950—1951 yılı programında v lâyette muhtelif ve mevzii hiyette ve fakat birinci derecede ehemmiyeti ha z olan taşkın ve selden korunma ve bataklık kurutma ve sulama
nan esaslara binaen çocuklar Türk geleneklerine göre terbiyeyi hangi yollardan temin etmek ve demokratik bilgiyi vermek ve yetiştirmek için müsbet neticelere varılmıştır.
Öğrencilerin bazı derslerde zayıf oldukları düşünüldüğü i-çin bunları önlemek maksadiyle kararlar alınmıştır. İlkokullar imkân nisbtinde mıntıka okulu haline getirilmesi i» çin bölge müfettişleriyle başöğretmenler bir mışlardır.
Şehrimizdeki kayıt ve tedris gelince:
İlk okullara kayıt ve kabul okuların açılmasından 15 gün evvel başlıyacağı için 19 eylül pazartesinden itibaren bu mua melelere başlanacaktır. Şimdilik 1943 doğumluların kayıtlarına balşanacaktır. 1944 doğumluların sekiz aylıkları da kaydedilmesi için incelemeler yapılmaktadır.
Bu sene Saraçoğlu mahal-les.nde bir ilk okul açılacaktır. Bahçelievlerdeki ilk okulda çift tedrisat yapılacaktır. Yenj mahallede 500 e yakın çocuğun durumu gözönüne a-lınmış ve bir bina kiralanarak burada Ma çift tedrisat usulü tatbik edilecektir. Önümüzdeki seneden itibaren Yeni mahallede de b r ilkokul yapılacak-
Samanpazarı civarında Musa bey ilkokulu da bu yıl tedrisata başlıyacaktır. Bu okula Albayrak ve İstiklâl ilk okullarındaki talebeler alınacaktı-'. Diğer iki okul da kullanılmıya çaktır. Musa bey ilk okulu 17 dershanelidir. Arka cephesindeki bahçeler okul bahçesi (■-iaraK Kullanılaoağı için önü -müzdeki seneden itibaren is timlâk edilecektir.
Aktaş mıntakasmda gelecek
toplantı yap-
ilkokulların meselelerine
sathından başlıyarak yayılan bir tatsızlık duygusu.. Herşey silinir ve yavaş yavaş kaybolur. Güvenilen, beğenilen bir insanın çöküp yıkıldığını çok yakın olarak görmekten ileri gelen ümitsizlik hali. İsan bir akıntıda bir ağaç görür ve can havliyle ona tutunmak ister. Fakat ağaç da suya batar.
Bay Haşan Arseven üsteledi:
— Nel susuyorsun? Sözlerime cevap ver... veremezsin ki!
Genç kadın o keşmekeş içe risinde son defa başını yukarı kaldırablldi- Boğulmaktan korkmadan ağzını açtı. Aşkı ve samimiyetinin ayakları üstünde doğrularak:
— Ben senin karınım, dedi. sen de benim kocamsın!
Bunu, kelimelerin üzerinde her zaman bağlı, öyle alışmış ayrı ayrı durarak, erkeğine bir kadının sarsılmaz inancıyla söyledi. O cümleye, karılık ve kocalık vazifelerinde, dil uzatılmaz ve mantık işlemez bir kutsallığa körü körüne nanmış saf yürekli bir kadının ruhundaki bütün a-teşi de katmıştı. Bağrından kopup da gelen bu feryadın içinde neler yoktu ki... Kadın olduktan sonraki tekmil ümitsizliğini ve genç kızlık hayallerine veda edişinin kefaret ve tesellisin; de katmış tı. Hayatın güllük gülistanlık olmadığını çoktan biliyordu
Ne zaman kara yolu ile Anadolu'da bir seyahata çıkmak i-cabetse, itiraf edelim ki içimize bir sıkıntı çöker. Umumi vasıtalardan istifade etmek zorunda bulunan bizim gibi hemen herkesin ayni üzüntüyü geçirdiğini tahmin ederiz. Çünkü "yol ve yolsuzluk" diye iki mühim mesele yüzünden _______ ,
malûm değildir...
Marshall yardım plânına gö- Şin. re yapılmakta olanlar müstesna, ' vilâyet hususi idarelerinin bütün gayretlerine rağmen, Anadolu’da fenni şekle uygun uzunca ve sağlam bir yol göremezsiniz. Yazın tarlalardan ve dere yataklarından istifada olunur, kışın alçak yerler sularla kaplanır, çamurdan adım atılmaz. Yüksek arazi geçit vermez, el- dan. facia ile bilmesi muhtemel hasıl "yol” diyc birsey kalmaz, bir kaza geçmiştir. Bununla be-Orta zaman usulü ile yapılan raber. senelerdir bu yolda her-j. müteahhitlerin şişirme yolları i- hangi bir tedbir alınmamıştır, a-se; üç. beş nakil vasıtası geç- lınmamaktadır.
. «» . «. sonra pide gibi dağılır... | Yozgat’da 75 kişinin feci ka-
bölgelerim zdc açılaD hendekler çürük diş gibi ( zaya kurban gittiğini okuyanlar sırıtır durur. ı muhakkak ki, kendi kendilerine
Daimi tamirat gibi bir endi- 7U suali sormuşlardır: şemlz olmadığından, bizim mü-1 “
teahhit yolları kabul kati mua-
hitamındari az sonra delik, deşik bir hal alır. Çok geçmeden-"devri atik” yollarından1 farkı kalmaz. Eğer tahsisat bulunup yeni baştan yapılmazsa, i’ yaz aylarında tarla içine vuran nakil vasıtaları ile geçenler;
"— Vaktile buradan bir yol geçermiş!" diye karşıdan karşıya bu yol yataklarını seyreder dururlar.
İşin garibi, bu patika genişi yollarda, otomobil, otobüs, kamyon seferleri yapar dururuz. Hem de öyle başıbozuk bir halde ki. istiab hacmi, takat, hatta imkân diye düşünen dahi olmaz. Taksilerin çamurluklarında motor kapaklarında, tanponlaıında yolcu taşınır. Üstlerine tepeleme
Hayrı ALPAR
Bütün bu kazalarda ağır yaralılardan ölen olup olmadığı bil-dirilmediğinden kuıban sayısı malûm değil. Eğer şehirler arası nakil vasıtaları kazalarının istatistiğini tutanlar varsa, gaze-neler çekeceğiniz telere aksetmeyen çeşitli kazalarda kimbilir ne kadar vatanda .tedbirsizlik. ehliyetsizlik, kontrolsüzlük yüzünden hayata veda ettiğini tesbit etmişlerdir. Tahmin ediyoruz ki, ekle edilen rakkam- hiç de küçümsenemez!.
Dikkat edilecek olursa, İstanbul müstesna bizde kabalar hep şeluner arası seyri seferde vuku bulmaktadır. Anadolu'da seyahat eden her vatandaşın başın-
gibi tesisler meydana getirile- ha311 ..yol- diyc birgoy ka]ınaz. • bir kaza geçmiştir. Bununla be-
cektir.
Bundan başka yer üstü suları az ve mahdut veyahut sulamada kullanılması imkânsız bulunan bazı yer altı sularından faydalanılması düşünülmektedir.
Bu maksatla Tarım Bakanlığı ile işbirliği yapılarak yer melesinir altı suyu ile sulanacak mınta-kaların tesbit- ile araştırma sondajları yapıldıktan sonra uygun bulunan yerlerde sulamalara geçilecektir.
Bu işlerin iht yaç gösterdiği dış ödenek, Marshall yardımın dan sağlanacaktır.
Edirne Şilebi tahkikatı
Alâkadarlar Hezdinde yaptığımız tahkikata göre, geçen sene Baltık denizinde, Britan-ya sahillerinde batan Edirne y„lcu şilebimizin batması sebebi ü- eşya yüklenir, otobüsler içinden zerinde tiahk kat yapmakta çok üstüne yolcu alınır, hatta ve olan ehli vukuf heyeti çalışma hatta kamyonlarda eşya ile bir-larını bitirmiştir. Heyet tara- likte nizami bir otobüs yolcusu fından hazırlanmakta olan ra- kadar insan taşınır.
por beş altı gün içinde Bakan Yol yapımındaki yolsuzluk lığa tevdi edilmiş olacaktır. Ba böyle iken, seyri sefer yolsuzlu-kanlık da ayrıca Edirnenin bat- ğu her iz'am çığırından çıkara-tığı limanın alâkadar mensupla cal( raddeye gelmiştir. Gün ol-rile muhabere ederek tahkikatı ’’’ ~ ikinci bir cepheden ilerletmek tedir. Mütehassıslar tarafından hazırlanmakta olan rapor Bakanlığa tevdi edilecektir.
ı_ | Yozgatla Boğazlıyan ara-
x. sındaki yolun genişliği ve mukavemeti ne kadar ki bir otobüs 75 kişi taşıyor?”
1 Ankara ile İstanbul'un ıskarça yolcu taşıyan otobüsleri bir tarafa, Anadolu’da herkesin bildiği yollarda 70-80 kişiyi kazasız, belâsız götüren bir otobüsün mevcudiyetine inanmak güçtür. Varsa bile, bilinen şartlar altında bunların seyri seferine müsa-Je veren nizam bekçilerine şaşmamak elde değildir. Fakat bu bir vakıadır. Üç. beş metre genişliğindeki yol bozuntularında, tahta yeri fırlayan köprülerde tamir yüzünden yamalı bohçaya dönen otobüs ve kamyonların nizama olduğu kadar, vicdana Ja karşı gelen pervasızlıkla serer yaptıklarını gözlerimizle görüyor ve ıstırap duyuyoruz.
(Devamı Yarın)
UYerrc
maz ki gazetelerde' birkaç faci-a haberi okumayalım, bu haberden birkaç tanesini misal olarak verirsek, uğradığımız can kaybının ne korkunç bir yekûn tuttuğu anlaşılır:
Yozgat’tan Boğazlıyan’a giyil en az 10 dershaneli bir ilk derken bir otobüs devrilmiş 60 okulun temini için vilâyet büt kişi ölmüş, 15 kişi ağır yaı-alan-çesine teklif yapılacaktır.
Demirlibahçedeki ilk okulun ikinci katı da tamamlanacak ve bu seneden itibaren bu kısımda da tedrisat yapılacaktır.
mış!
Art/vin'de: bir otobüs 800 metre yüksekliğindeki uçurumdan a-şaığı Çoruh nehrine yuvarlanmış bir kişi ölmüş, üç kişi ağır, miktarı ıbelli olmayan diğer yolcular da hafif surette yaralanmışlar. Diğer taraftan bazı veliler yolcular sukut esnasında ağaç-kitapların bir kısmı serbest bı- lara sarılma imkânım buldukla Takıldığı için şimdiden kitap rından muhakkak bir ölümden almaktadırlar. Halbuki kitap- kurtulmuşlar.
lar yine okul öğretmenleri ta- Antalya'da: Elmalı ile Fenike rafından tayin edileceği için arasında bir kamyonun frenleri veliler kitapları okullar açıl- koptuğundan uçuruma yuvarlıktan sonra almaları daha lanmış beş kişi ölmüş, dokuz ki-münasip olacaktır.! şi ağır olarak yaralanmış.
Göz GöreGöre

SİNEMALAR
Büyük Sinema : Gülmeyen katlın.
Mavi Tıjna
Ulus » : Sihirli ae.s. tkl cin.
göz ııay.hıtlnr anı.
Ankara » : Korsanlar kralı
Yeni » • : Modam Venüs
Park » : Kanunsuz sokak.
12.15 do casus klır.
NÖBETÇİ ECZAHANELER Sakarya. Derman, Güray

MEVLÛT
Emekli maslahatgüzar Muhit tin Erdoğanın genç yaşında ha yata gözleririi yummuş olan sev gili oğlu GAZAN ERDOĞAN’ın vefatının yıldönümü dolayısilo 19 Eylül 1950 Salı günü ikindi namazını müteakip Hacıbav-ram camiinde okunacak mevlû da Erdoğan ailesi, dostlarile arzu buyuranların teşrifleri rica olunur. (5503)
I *
TOPLANTI
Yedi senede. Ankara Ucuz Subayevleri
Bunun üzerine, Kitabevi Kooperatifi geçici yönetim ku-sahibi mesleğinin kurdu bir rulu ilânı: bilgiçlikle:
— Bir tek romanın yedi senede yazıldığı görülmüş ve işitilmiş şey değildir bayım, dedi. Bizim büyük romancılarımızın hemen hepsi velût- duevi salonunda tur. Eserlerini azami bir yıl- toplantı yapmasına kara da yazıp bitirirler. Hattâ ben birisini tanırım, o çok meşhurdur, bir man yazıp oluyor da... Genç adanı virla:
— Tanrı beni «büyük muharrir olmaktan muhafaza buyursun., dedi.
Bu cümle bir taş sütun gibi dükkânın içine ve Bay Ar sevenin midesine oturdu. Duvarlara, kitap raflarına gi dip geldi. Sallandı ve kaskatı, gelip ikisinin arasına di- günde toplantıya kildi. lunur.
Kooperatfimiz teşekkül etmiştir. Yönetim kurulunca genel kurulun 7 Ekim 1950 Cumartesi günü saat (15) de Or-olağ.jnüstü
Yazan : Necdet ASI
Tefrika No : 17
(Devi
_____ _ çok meş-haftada bir ro-bitirir. Siz nasıl
küstah bir ta-
gelmeleri (5501)
ama, kahır ve ıstırabın ne olduğunu yeni yeni anlıyordu.
Kocası tam ağzını açacağı sırada dükkâna genç bir a-dam girdi. Kadına ve kitapçıya ayrı ayrı baktı ve onları başıyla selâmladı.
Bay Arsevenin hırıltılı boğuk sesi duyuldu:
— Ne istiyorsanız bana söy
Kitap almağa gelen bir müşteri bu hitaba dayanamaz ve basıp giderdi. Delikanlı istifini bozmadı ve tekrar Fatmaya, sonra tekrar Ki tapçıya bakarak ahbapça gülümsedi.
— Bas’tırmak istediğim bir romanım var!
Diyerek ceketinin sol iç cebinden bir tomar sarı renkli pelür kâğıdı çıkardı.
— Biz kitap basmıyoruz.
Fatma gamlı bir şekilde su suyor ve kocası namına kendisi utanıyordu. Ne hakkı vardı kocasına böyle diledik konuşmağa? Fakat araya karışırsa, öfkeye kapılacak kocasının yeni münasebetsiz liklerinden korkuyordu« I-kisinin ağız birliği ettiğini
sanarak adamı kovabilirdi.
Bu kalın ses ona hiç de yabancı gelmiyordu. Acaba nerede tanışmış, nerede konuşmuştular? İçten içe sarsılarak bekledi. İhtimal, onu bir yerde, bir tramvayda veya vapurda görmüştü. Görüp geçmişti. Ama, ses, bilhassa erkeklerde çok değişir. Aynı insanın çocukluk, gençlik ve ihtiyarlık! sesi birbirine pek benzemez. O halde tanımıyordu. Tanımadığı halde niçin tanıdığını sanıyordu. Delikanlının yüzünü bile tekrar görüyordu. Sarışındı, kumral ve ince bir bıyığı, gü neşten yanmış bir yüzü vardı. Alaycı ve hazin bir surattı bu. Fakat gözleri çukurda bırakarak dışarı fırlamış bu çatık kaşlı alın., bu alın... tek mil hesaplarını altüst etti.
Delikanlı gülümsiyordu a-ma, birdenbirq değişti. Sesi pürüzlenerek:
— Ya? dedi. Demek siz kitap basmazsınız?
Bay Haşan Arseven oturduğu yerde sinirleniyordu. Uzun parmaklı elini yanağı-götürüp kaşıdı:
— Hayır, basmayız.
— Acaba yanlış mı okudum? Katalogunuzda baskı işleriyle de meşgul olduğunu zu okumuştum.
Kitapçı karısından tarafa kaçamak bir bakış fırlata-
— Roman basmıyoruz, dedi.
Düşmanlığı, delikanlının heybetli duruşuna karşıydı. Onu bozmak, kırmak ve eğlenmek istiyordu. Bunda bir dereceye kadar muvaffak da olmuştu. Biraz daha olabilirdi, deneyecekti.
Delikanlı ona yaklaştı:
— Katalogunuzda «her çeşit kitap basılır» diye yazı-
Nihayet yakalamıştı. Devam etti:
— Roman basılmaz, demiyor!
İçinden: «Bu adam neden yalan söylüyor, neden açıktan açığa senin kitabını basamam demiyor? ’ diye düşündü.
Kitapçı, ona, hakaret eden yolladıktan son
— Baskı masrafına ortak olacak mısınız? diye sordu. Kâğıt temin edecek misiniz?
— Hayır, bunlar size ait.
Çok giyilmekten parıldı-yan kurşunî esvabına, kolları üzülmüş sadakor gömleğine bakıp bu cevabı alacağını tahmin etmişti.
— Şimdiye kadar hiç bir yerde yazınız çıktı mı?
— Evet. Ben... Gazetesinin sekreterlerindenim.
— Tanınmış olmak için bu kâfi değil. Şimdiye kadar hiç kitabınız çıktı mı?
— Yo, hayır.
Tahminleri birer birer çıkıyordu Bay Arsevenin. Muzip bir eda ile:
— Bu roman ilk eseriniz mi? diye sordu.
— Evet.
Bay Ayseven adam sarrafıydı.
— Hiç kimseye okudunuz mu?
— Okumadım.
— Şu halde beğenilip be-ğenilmediği belli değil!
— Evet, öyle..
— Ne kadar zamanda yaz-
Fatma, titredi. Sevinçli bir nefes aldı.
Havada derin, elle tutulur, gözle görülür bir sükût hüküm sürdü. Hem epeyce sürdü.
Kitapçı ayağa kalkmıştı. Bir müddet, karşısındakinin kuvvetini yanlış hesaplamak tan doğan bir hezimete uğradı. Fakat toparlanarak:
— Siz kimsiniz? diye sordu. Böyle konuşabiliyorsunuz? Şu, yedi senede yazdığınız şı' şaheser kaç say-
falık?
miştir.
Toplantının gündemi:
1 — Toplantıya ait seçim.
2 — Geçici idare kurulunun faaliyet raporunun okunması ve hesaplarının tetkiki tasvibe arzı.
3 — Arsa teklifleri hakkında karar ve yönetim kuruluna bu hususta yetki verilmesi.
4 — Yönet, m ve kurullarının seçimi.
5 — Ortakların
denetleme
15-9-1950

ZAFER
SAYFA:3
Dünya nın aynası
K'PısPolitikg

Altın ve dolar
Son günlerde altın fiyatlarının düşmekte olduğuna dair haberler ve şayialar yayıldı ve filhakika bir çok memleketlerin borsalannda altın âdeta gözle görülebilecek bir süratle düştü. Çoğu müşahitler bunun sebebini şu suretle izah etmek istediler:
-Sovyet Rusya, Batı iktisadiyatında bir hcrcümerç yaratmak için dünya piyasalarına bol miktarda altın sürmektedir. Sovyetler Ural'larda istihsal ettikleri altını siyasi gayelerinin tahakkukuna bir vasıla olarak kullanıyorlar... ve saire..»
Biz de bu sütunlarda Sovyct-lerin para ve altın politikasından bahsettiğimizi hatırlıyoruz. Bugün, milletlerarası sermay sandığı ve milletlerarası kal kınma bankasının son raporları bu meseleyi biraz daha aydınlatmış bulunmaktadır.
Bilindiği gibi, bu iki büyük teşekkül, bu ay içinde yaptıkları toplantılarda genel olarak dünya para durumunu gözden geçirmişler ve bu arada tabiatiyle altın fiyatları meselesine de te-las etmişlerdir.
Elimize geçen raporlardan nladığımıza göre, durum şu-
Altın fiyatlarında umumî sukutun sebebi evvelâ, siyasî vaziyetin bütün vehametine rağmen, bir dünya harbi çıkmıya-cağına dair hasıl olan kanaat, yani psikolojik bir unsurdur. Bundan başka, Güney Afrikalım her yıl İngiltere’ye 50 milyon sterling değerinde altın vermek kararı da bu fiyat sukutunda âmil olmuştur.
Amerika ile esaslı alışverişi olan veya altın istihsal eden memleketlerin, vaziyeti fırspt ittihaz ederek dolara hücum ettikleri ve Amerikan parasının kıymetten düşürülmesi lâzım geldiğini ileri sürdükleri görülmektedir.
Bilindiği^ gibi, altının dolar fiyatı 1940 tan beri, hükümetin bir karariyle 1 ons = 35 dolar olarak tesbit edilmiş ve bu nispet asla değiştirilmemiştir. Halbuki Amerika’nın müşterileri ve altın müstahsili memleketler diyorlar ki: -Her şeyin fiyatı yükseldi, hattâ altın ihracının masrafları dahi iki misli oldu. Buna mukabil dolar hâlâ paha-
Koredeki Amerikalılar
dyi duruma geçtiler
Amerikan kuvvetleri 9 kim. lik bir cephe üzerinde taarruzda
3^.^ Müşterilerin, dolar t mekle ne kazanmak



*
Şimalî Kore kuvvetleri sup ve Amerikalılar tarafında
esir edilen çocuk dene cek yaştaki komünistler
Londra Radyosu, 14 (Basın - | Amerikan Uzak Doğu bom-
Yayın) — Kore’deki Birleşmiş Milletler kuvvetleri Kuzey cep hesinde muntazaman ilerlemeğe devam etmektedirler. Bu kuvvetler bugün Pohang’ın Güneyinde uzanan dokuz kilometre genişliğindeki tahkimli komünist mevzilerine karşı taarruza kalkmış bulunmaktadırlar. Bu mevziler halen, Yong - Chon ile Pehong arasında uzanan ana şosenin komünistlerin elinde bulunan tek parçasında yer almış bulun' maktadırlar. ,
bardıman kuvvetleri komutanı bugün bir demeç vermiştir. Komutan bu demecinde, A-merikan uçaklarının Kuzey Kore’de mevcut ve komünistlerin stratejik harp gayretlerine faydalı olabilecek bütün büyük sanayi tesislerini tahrip etmiş olduklarını ve bundan böyle Kuzey Kore’de sanayi hedeflerine karşı ağır bombardıman akuıları yapılmasına lüzum kalmadığını söylemiştir.
BİR TIP DOKTORUNUN
YARATTIĞI MUCİZE
Federal Almanya
Yeni harp tehlikesi
_______________ __ an düşürmenle ne kazanmak istedikleri malûmdur: Alacaklarını daha ucuza mal edecek, mallarını da ha pahalı satacak, altınlardı daha fazla değerlendirecek ve netice itibariyle dolar açıklarını kapamağa çalışacaklardır.
Bugün, altın gibi, paraya esas olmaktan çoktan çıkmış bulunan bir meta ile Amerikanın gözünü kamaştırmaya imkân yoktur kanaatindeyiz. Nitekim, doların kıymetten düşürülmesine muarız olan Amerikan mahfilleri de, Amerika’nın yeter ve artar derecede altına sahip bulunduğunu ve fakat bu keyfiyetin hiç bir zaman malî siyasete tesir etmiyeceğini söylemektedirler. Bundan başka, altının düşüklüğü nisbetinde doların ayakta kalarak fiyatları da nisbî bir irtifada tutmasına gelince, Amerikalılar, bu keyfiyetin kendilerinden çok müşterilerini alâkadar eden bir hal olduğu kanaatindedirler. Ve gene Amerikalılar, harp alacaklarını, doların düşürülmesi suretiyle tahfif etmektense, bu alacaklardan külliyen vazgeçmek niyetinde gibidirler. Çünkü dahilî ekonomileri, her şeyden evvel geçen haziran bir rekor seviyesine varan kuvvetli ve salim bir istihsale dayanmış bulunmaktadır. Son hâdiseler yüzünden, askerî sahadaki faaliyet ile, istihsal’ biraz daha ha-rarctlenmiştir. Bu vaziyet dahilinde, silâhlanma, İktisadî yardım ve saire işlerine bir de doların devalüasyonunu katarak işleri karıştırmakta mâna olmadığı aşikârdır.
Paraya hiç bir zaman esas olamıyacağına kani bulunduğumuz altın, Amerika'da bütün paraları karşılayacak miktardadır. Paraya hakikî esas saydığımız istihsal ve satış ise Amerika'da rekordur. Binaenaleyh, işin bu noktasında düşünmek, şimdilik Amerikalılara değil, -altın babası. AvrupalIlara düşüyor gibidir. Dolar kıymetten düşürülmiyecektir. Incil'de yazar: Her şeyin bir zamanı var.
Mücahit TOPALAK
Batılı devletlerle
siyasî münasebat teessüs ediyor
Londra, 14 (a.a.) (United ’
Press) — Yetkili İngiliz çevre-1 leri batılı devletlerle Federal Alman Cumhuriyeti arasında ■ . - -------------“*■"
tam siyasi münasebetlerin ya-1 keresinden sonra Lord Jowitt, kında kurulmasını dün açık- Sunlan söylemiştir: ça reddetmişlerdir. | Harp tehlikesi muhakkak ol
Lordlar kamarası tehlikeye katî nazarile bakıyor |
I Londra, 14 a.a. (Afp) — Mü- |' , dafaa hakkındaki takririn l Lordlar Kamarasındaki müza- ■
Metodunu söylemeyen Doktor, mafsal iltihabını nasıl iyi ediyor ?
yeni hemleler kaydetmekle beraber, bunun dışında, sadece neticelerini gördüğümüz ve fa kat mahiyeti meçhûl kalan bi çok hastalık vakalarındaki iy leşme de ayni derecede dikkat çekmektedir. Bundan bir müd det evvel, bu sütunlara lettiğimiz ve mucize d’ye sıflandırableceğimiz bir ■ iyileşme hâd seleıinin mahiye', hâlâ, esrarını saklamaktadır İyileşmesi mümkün olmaz g b görünen bir çok hastalıklar il 'min İzah ve kabul edemediğ (b r metodla iyi edilmiştir. A i şağıdaki hadisede de göreceği n z g bi, her nedense, bu gibi doktorlar, hususî bir surette hastalrına tatbik ettikleri me-todları izah etmekten mıhlardır.
Fransada Florence’da
Tanlar, son günlerde, Dr. Lamp ronti’yi binlerce kişinin ziyaret etmekte olduğuna şahittirler.
| Bu doktor, kendi metodunu izah etmemekte inat göster-' mekted’r. Fakat ortada bir ha-Olümünü müteakip gösterilecek bir filme konulmak üzere k*kat ve bir olay vardır, o, Shw’dan, şimdiden dünyaya bir veda mesajı göndermesi Mafsal iltihabım görülmemiş ' ' 1 • ı ■ «ı ı • «. . ... bjr şekilce Ve tamamen iyi et-
j mektedir. Sadece şu hadis bile, başlı başına bir ehemmiyeti ha iz değil m’dir?
s_ | Dr. Lampronti, talebeliğin-denberi, mafsal iltihabına büyük bir öneri) vermekteydi. Gayretli çalışmaları sonunda, mafsal iltihablarının daima doğ rudan doğruya, kandaki asit ürik’in çoğaltmasına tâbi olma-riety» dergisi, Bernard"Shaw'ın | da karga gibi ötemesine taham- kabul edilen tez, |u idi: Asit dünyaya yayınlayacağı vedana- mül edemem.» j ürik, daima, az veya çok, kan-
da bulunabilir. Asit ürik, vü-' cudun çalışması neticesi dışa* rı çıkarılır. Bu itrah işi muntazam yapılamadığı veya noksan
■ yapıldığı takd rde, cb iltihab meydar ne sebep olur. ,
Halbuki bizim bu dokter,
, şunu isbat etmişt r ki, vücudun
Ak koyun, kara koyun, geçit başında belli olur!
UHALEFET basını üç dört gündür, yeni bir huy pey-da'\ etti. Vesika neşrediyoruz teranesiyle memlekette
yalnız başına idare mekanizması başında bulundukları devirlere ait, birtakım masumane talepleri ortaya atmaktadır.
Bunun adına bal gibi şantajcılık demek pek doğru ise de bu onlara göre tarihî vesika addedilmeğe lâyıktır. Bildirdikleri esbabı miıcibeye göre bugün memleketi idare etmekte olan zevatın ahlâk ve karakterleri halk tarafından malûm değilmiş de bu vesikalarla onlar açıklıyorlarmış.
Muhalefet yapıyoruz cdasiyle, işi şahsiyata, hattâ şantajcılığa döküp, ortalığı karıştırmak yoluna Kapıldığına göre bizim dc eski iktidarın elemanlarına ait göğüs kabartıcı (!) kahramanlıkları, ağız sulandıracak (!) malî kombinezonları, çeşit çeşit ahlâkî ve ibret verici (!) inkılâba gösterilen saygıları anlatmamız mubah oluyor demektir.
Sırça evde oturanların başkasına taş atmaları, barındıkları yerin hâk ile yeksan olmasına sebep olabileceğini bu fendilerin düşünmesi lâzımdır.
Her halde 1943 senesinde C.H.P. den milletvekili seçilmek arzusu, dirayetsizlik ve kifayetsizlik dolayısiyle karargâhın esaretine sebep olmak, ve gecelik entarisiyle cepheden kaçmak ve sonra da kahraman gibi ortaya çıkmak hareketiy-c edilemez zannındayız.
edin, efendiler... Sizin elinizde partinizin arşivi sa, bizde de koskoca bir tarih vardır.
Bakalım, eski idarenin başındakiler mi, yeni idarenin başındakiler mi daha vatanperver ve karakter sahibidir? Millet o zaman kararını verecektir.
Hikmet YAZICIOĞLU
Bernard Shav’a
garip bir teklif
istenildi, fakat Shaw, «Hortlak karga gibi ötemenv cevabını verdi
Nevyork, 14 a.a. (Reuter) —| Kalça kemiği kırıldığından dolayı halen hastahanede bulunan ' 94 yaşındaki İrlandalI tiyatro yazarı George Bernard Shaw, I bir Amerikan tiyatro şirketinin, | ölümü günü gösterilecek bir I _____________,___________
filmde insanlığa bir veda mesajı ' olarak gönderilmiş yollaması yolundaki teklifini red 1 -’----'
detmiştir. ....„..............
«Entertainments Weekly Va- I lak Bernard ShaAv’ı
mesi ile kendi müşahede ve tecrübelerine dayanan bir nevi mesajda ele alacağı insanlık meselelerini izah eden 15 dakikalık bir film çevrilmesinin bahis mev zuu olduğunu yazmaktadır.
Teklif, Bernard Shaw’a yazılı ve şu cevap
alınmıştır:
• Bu şimdilik imkânsız. Hort-~ ’ın mikrofon-
Dünya Basınından Hulâsalar
Bu çevreler İngiltere, Birle- makla beraber, daha şimdiden îeraS(doğurabîleceğM' ş,k Amer.ka ve Fransa'n™ ba-. harbe girm şu g.bi hareket et Xd«£^M^ i Almanya )le ayn andlaşma-. mcliylz Rusya'ya karlar imzalamamak hususunda „ abl. „
lar imzalamamak hususunda uı , ,
anlaştıklarını söylemişlerdir. kuruI™8mı, ve
Bunun yerine işgal statüsü eketı, gondermektç. ol-yürürlükte kalacak ve mütte- duğumuz malzemeden man-fiklerle batı Almanya arasın- rUm bırakmağı tavsiye etmek daki münasebetleri tayin et- ] taraftarı dğilim. Bu malzeme meğe devam edecektir. Bu kay bellibaşlı olarak makinelerden naklar üç büyüklerin halen ibarettir. Buna karşılık da
naklar üç büyüklerin halen „„„„ „„„„
Nevyork’ta yapmakta oldukla Rusya'dan çok ihtiyacımu rı toplantının bu durumu açık- • Uyacağını söylemişlerdir.
Churchill'in takriri
Londra, 14 a.a. (Afp) — Mu hafiazakâr pabtinin Churchill, Eden, Lyttleton, Butler ve Da-vid Makwell’in imzalarını taşıyan ve hükümetin, müttefiklerinin kendi müdafaalarına elverişli veya İngiltere’ye lüzumlu olup muhtemel mütecavizin harp gücünü arttırmağa yarayacak makine, ağır âletler ve malzemenin ihracatını durdurmasını isteyen takriri dün akşam avam kamarasına sunulmuştur. Takrir önümüzdeki Pazartesi günü müzakere edilecek, muhalefet adına Lyttleton konuşacaktır.
lan odun ve hububatı alıyoruz. Kısa süren müzakerelerden sonra hükümet takriri kabul etmiştir. Lordlar Kamarası, askerlik müddetinin uzatılması kanunu tasarısını görüşmek üzere Pazartesi günü toplanacaktır.
Polonya’nın protestosu
Londra Radyosu, 14 (Basın -Yayın) — Polonya hükümeti, Batori adındaki Polonya ge misinin Nevyork limanında bulunduğu sırada Nevyork rıh tim polisi tarafından araştırılmış olmasını Amerikan hükümeti nezdinde protesto etmiştir. Bilindiği üzere bu araştırma geçen aylarda kabul edilen yeni bir kanun gereğince yapılmıştır. Bu kanun Amerikan limanlarına gelecek yabancı ' gemilerde atom bombası bulu-1 nup bulunmadığını araştırmak için Amerikan polisine her! türlü araştırma yapmak yetki-1 sini vermektedir.
İki uçak kazası
Rio de Janeiro, 14 a.a. — İki askeri B - 25 uçağının dün düşmeleri neticesi Brezilya hava ordusuna mensup 15 kişi ölmüştür.
Uçaklardan biri Perramb-reeo’nun 720 kilometre Kuzey Batısındaki Forteleza'da, diğeri ise Rio dc Janeiro yakınlarındaki Nicherog’da1 düşmüştür.
Serbest Fıkra
Belli başlı İngiliz gazeteleri-1 yılan Marshall’ nin hçpsi, General Marshall’m bakanlığına Amerika Savunma Bakanlığı- I Birleşmiş na tayinini memnuniyetle kar şılamakta ve bunun Amerikan siyaseti için çok hayırlı netice .......................i önemle
I Bağımsız Times gazetesi, Marshall’m Savunma Bakanlığına tayininin dünya çapında önemli bir olay olduğunu kaydettikten sonra Truman’ın par tiler üstünde bir askere böyle bir vazife vermekle son derece isabetli bir karar aldığını yazmaktadır. Gazeteye göre, Marshall’m Savunma Bakanlığına tayini, bugünkü nazik milletlerarası vaziyet karşısında Dışişleri Bakanı Acheson’-ur. durumunu kuvvetlendirmiştir. Güzide bir asker ve kabiliyetli bir politikacı olarak vasıflandırdığı Marshall, gazeteye göre Amerika’da sözü geçen bir devlet adamıdır. Çin hakkındaki raporunun, Çin ilo Amerika arasındaki münasebetler üzerinde yapmış olduğu tepki, Times’e göre, Marshall’-ın önemini meydana koymak için kâfi bir delil teşkil etmek tedir.
Manchester Guardian gazetesi, Marshall gibi bir adamın Savunma Bakanlığına getirilmesiyle, Amerikan siyasi hayatında önemli bir adım atıldığını belirttikten sonra, Ame-rika’nın en kuvvetli adamı sa-
Komünistleri kontrol
Nevyork Radyosu, 14 (Basın - Yayın) — Amerikan ayan meclisi, komünistlerin mecburi olarak bir büroya kayıtlı olmasını ve komünistlerin kontrol altında bulundurulmasını derpiş eden bir kanun tasarısını oybirliği ile kabul etmiştir.
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına
Başmuharrir Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Hikmet YAZICIOĞLU
Basıldığı yer Güneş Matbaası — Ankara
Dr. Lampronti'nin ıstıraptan kurtardığı bir hastası sini çıkartmaz.
Ona ait entereran vakalardan
biri de şudur:
Orkestra şefi, Tullio Serafin, Verdi’nin Don Carlos adlı e-serinin takdiminde hazır bulunacaktı. Fakat sabahleyin, müthiş bir sancıya yakalandı. Akşam, orkestrayı idare ede-I cek olan o idi. Ne yapmalı? O-nun rahatsızlığını duyan b’ri-
— Dr Lampront'.’yi çağırmak lâzım dedi.
Bir kaç saat sonra, Dr. Lomp ronti geldi ve mahût ilâcından bir enjeksiyon yaptıktan sonra hastanın bir şeyi kalmadı. Ve o akşam, Serafin, orketrayı i-dare vezifesini başarı ile yaptı.
Ümit edilir ki, bir gün, «Sihirbaz doktor» sırrını açıkla-.v.jcı uuAaaıı yaca'ctır. Öğrenildiğine göre, mafsallar-1 kendisi, Nevyorktaki Rockfel-ına gelmesi-' ^er Enstitüsü ile müzakerelere ’
Almanya’da Müttefik
Manevraları
Heidelberg, 14 (a.a.) — İn-
giliz kara ve hava ordusuna mensup birlikler Almanya’nın Amerikan bölgesinde geçen pa ■ zartesi sabahındanberi cereyan etmekte olan İngiliz - Fran ı sız - Amerikan müşterek ma-ı nevralarında dün de harekâta ( iştirak etmişlerdir.
İngiliz tepkili Vampir uçakları doğudan gelen mütecavizin 44 uçağının 22 sini düşürmüşlerdir. Bu harekât esnasında 5 İngiliz uçağının kaybolduğu kabul edilmiştir. 800 İngiliz askeri, düşmanın ileri bir | liklerini yoketmek üzere bir karşı taarruza geçmişlerdir.
I Bir tebliğin bildirdiğine gö-ı re gece batılı kıtalar Demir-
’ın Savunma getirilmesiyle, -----.—, Milletlerin de büyük bir kazanç temin etmiş olduğunu ayrıca ilâve etmektedir. Gazeteye göre savunma masraflarında tasarruflar yap | makla övünen Louis Johnson’-' bazı nesicleri, asidin ıtrahında ın, takip etmiş olduğu yolun yanlış olduğunu anlayarak çekilmesi ve yerine Marshall’m getirilmesini tavsiye etmesi, kendisini mesuliyetten kurta-ramıyacaktır. Savunma işlerir/ de Johnson'ın gösterdiği ihmal cilik, Kore olaylarında ilk ne-. ve bunu temin etmektir. ticelerini vermiştir. Manchcs-' tice olarak, lâzım gelen ameli-ter Guard ane gazetesi, Aclıe-
son ile Marshall arasında iyi ycyi yaI,makla' hastabg, ko-bir işbirliği yapılacağını be- künden iyi etmiş olursunuz, lirterek yazısına son vermek-1 Amiata dağının yamacında uSR büyük bir köyde doktorluk Amerikan Basını, | yaptlğl sıra]ardat bu mevzuda-
Nevyork Times gazetesi Ge- kj araştırmalarını derinleştiren neral Marshall’m Savunma Ba Dr. Lanıpronti, bugün, büyük kanlığına tayinini sonsuz bir muvaffakiyetler e'de etmekte-sevinçle selâmlamakta ve ta- d r. Şimdi, kendi bulduğu for-yin haberinin Amerikan mil- mülü tatbik ederek, hastaları-le , .çın iyi bir haber olduğu-j sıhhate kavuşturraalttodlr. nu kaydetmektedir. Gazete „ ... ...
bundan sonra büyük bir asker Bu fi,bl. boalarına verdiği ye-olduğu kadar bir politikacı da ’^Ç, su kıvamında, me-
olan Marshall’m tekrar vatan nekşe reng nde bir mayidir. hizmetine girmesinin . bütün Bunun, pernıanganatlı bir mah hür milletleri sevindireceğini lûl olduğu zannedilmektedir. ' yazdıktan sonra, gittikçe geniş Kendisinde tccrübe-ettikteıı son ' lemek istidadın, gösteren ko- ra, köylülere de vermeye baş-
Amerikalıla- jadb) |
Mafsal iltihabından muaz- S zap olan hasta, sancı ve ağrr
■ dan iki büklüm olmuş bir va-z'.yette geliyor; fakat kürden sonra, iltihabın yaptığı sancı ji kesiliyor ve b r müddet sonra 3:1 bütün araz derhal kayboluyor-' "î, du. Böylelikle, mucize kendini göstermeye başladı. Hakikaten b r mucize sayesinde iyi olduk ' lavını zanneden hastalar dok-1 tora, sonsuz bir minnetle bağlandılar ve ona, kendi araların da, «Amiata S.h rbazı» demeye başladılar.
DR. LAMPRONTİ KİMDİR
Gözlüklerinin arkasındaki parlak gözlerinden zeki olduğu anlaşılan doktor Lanıpronti, nâzik ve kibar bir adamdır. I p Bir köy doktoru gibi katıra bi neı- ve çiftlik çiftlik, köy köy , dolaüarak, elindeki şişenin i-çinde bulunan menekşe rengi suyu, hastalarına dağıtır. | Dr. Lampronti, I ret salmıştır ki, i arasında, bir çok I ve hattâ kraliçeler vardır. Ona I «Sihirbaz» dedikleri zonjan, ba , şını sallayarak güler ve hiç se-.. b
girişmiştir. Netice ne olsun, Dr. Lampronti, açıklayarak bütüı ızdıraplarına daha geniş şekilde son vermek yoluna
olursa sırrını insanlığın, bir perde ötesinden gelen müteca-v_________ /izin taarruzunu durdurmağa
vazifeler ni yapmazlar. Şu hal- tevessül edecektir. N M. Ü. muvaffak olmuşlardır.
de, meseleyi bu zaviyeden in-*..................... ...............................................
celemek lâzımdır. Buna göre, ele alınacak mevzu, asidi absor be eden nesnelerin hassasiyeti
Ne-
.. büyük bir köyde
lemek istidadını gösteren komünizme karşı, A~cri!:zıkla rın daha realist hareket etmeleri lâzım geldiğini belirtmektedir.
Güzelden çirkine!
Benim bir ahbabım vardır, onun zaman r .......
bir söz, benir.. .... gider. Bu ahbabım_____
— Akla kıskançlık Çünkü herkes kendi beğenir!...
Dikkat ederseniz, münakaşaların esası, ______...
mızdakinin aklını beğenmemekten çıkar. Onun için ne zaman çetrefil bir münakaşa olsa ve sonunda iş alevlense, ben bu sözü hatırlar, kendi kendime gülerim. Bazan bu sözü münakaşacılara hatırlattığım, onların da münakaşayı bırakıp güldükleri olur. Ama pek nadiren!..
Son günlerde, İstanbul basınında iki refikimiz arasında bir görüş ayrılığı var. Bir
zaman söylediği im pek hoşuma
aklını
[ Sarıçiznıeli J
refikimiz bir güzellik müsabakası tertibetti. Ve seçilen güzel İtalya'da yapılan dünya güzellik yarışına katıldı. Derece dahi aldı. Bu, memleketimizde ilk defa tertibedil-miş bir şey değildir. Halkımız buna yakın bir alâka göster-
Buna mukabil başka bir refikimiz böyle müsabaka tertibine aleyhtardır. Ona göre genç kızların gazete sütunlarında bu şekilde teşhir edilmeleri doğrıı değildir. Ve saire, ve saire... Fakat bu
arada müsabaka tertibine n-loyhtar olan muhalif refikimizin başvurduğu şaheser bir buluş vardır ki, asıl o güzeldir!
Şimdi, bu muhalif refikimiz, her gün başka bir 1in resmini - mayoların kinişi ile - Tanrının günii baş sütunlarına geçirip şöylc-ce feryadetmektedir:
— Ey ahali!... Şu resmini gördüğünüz şekilde güzeller teşhir ediliyor. Buna can dayanır nıı? Bu hale göniil nasıl razı olur?
Ben, her iki refikimizin aklı karşısında ahbabımın sozunu tekrarlayıp gülmekten başka çare bulamıyorum:
— Akla kıskançlık olmaz... Siz ne dersiniz?...
güzc-en Bi-
3 kadar şöh müşterileri milyonerler
Solden sağa:
Yukardan aşağıya;
tı giitıeı yor. ıo
ANKARA RADYOSU Cuma — 15/9/1950
İSTANBUL RADYOSU Cuma — 15/9/1950

SAYFA: 4
ZAFER
.15-9-1950
[LALE^SULTâhCI
Başmakaleden dcvcım :
Yazan : Zuhurî DANIŞMAN
Tefrika No: 16
Genç kız kalfaya yalvardı: "Ne olur beni bu Saraydan kurtar,,
— Kız sen delisin?., lıa, sen deli.. Padişah arzu ediyor.
— Padişah benim arzumu
Ağanın aklı başından çıktı. Elleriyle tuhaf işaretler yapmağa, olduğu yerde sıçramağa başladı.
— Sus.. Cahil.. Sus, bak neler söylüyor. Padişah senin arzunu soracak ha.. Tüh... Allah kahretsin.. Sana Hünkâr iltifat ediyor. Sen hâlâ düşünüyor lıa.. Tülı.. Tüh..
— Ben ne yapacağım orada?
— Bak hâlâ soruyor; ne yapacak olur mu? Padişah öyle
— Ben istemiyorum.
Ağa, nerede ise çıldıracaktı. Hiç böylesine rastgelmenıişti.
— Götür bunu.. Daha fazla söylemesin.. Asaplarım bozuluyor. Vallalı bozuluyor. Götür.. Ona saray âdabını öğret.. Çabuk..
Safiye Kadın kızı kolundan yakalayıp çıkardı. Koridorda ona nasihat etmek istedi.
— Kiminle konuştuğunu biliyor musun?
— Baca kurumu suratlı bir arap ile..
Safiye Kadın korku ile iki tarafına bakındı.
— Allahaşkma yavaş söyle. Sen hakikaten toy bir kızsın. O, Kızlarağası idi.
— Bana ne.. Ne iş yapar o habeşi ?
— Allahaşkma yavaş söyle kızım. O, sarayın en nüfuzlu Padişaha en yakın adamıdır.
— Benden uzak olsun da..
— Sen de alışacaksın.
— Asla..
— Fakat sana güzel bir isim koydu. Beğenmedin mi?
— Böyle bir habeşiden bek-lenmiyecek kadar güzel bir isim buldu. Ama.. I
— Hoşuna gitmedi mi? [
— Benim hoşuma gitmesi kâfi değil.. i
— Padişahın da hoşuna gitmesi lâzım değil mi? Aferin. Bak artık alışıyorsun.
— Hayır. Padişahın beğen- 1 mesi benim umurumda bile değil.
Safiye Kalfanın hayretten ağzı açık kaldı.
— Padişahın beğenmesi u-murunda değil mi? Ya kim beğenecek?..
— Benim de sevdiğim bir insan var. Onun beğenmesi lâ-
— Aman Yarabbi.. Bir kızı Padişah beğenir de, o kız başkasını nasıl düşünür? Sen hakikaten delisin.
— Bunlar boş lâflar Safiye Kalfa.. Gönül Padişah dinle-
— Sakın bunları her yerde söyleme.
— İnadına her yerde söyli-yeceğim.
— Söyleme diyorum sana.. Bu gece Saadabada gideceğiz. Bir kere gör nice âlemdir.
— Ben Kâğıthaneyi biliyo-
— Ama Sultanla beraber görmedin.
— Benim başka Sultanım
— Allahaşkma söyle, bu bah tiyar adam kimdir?
Kız içini çekti. Yüzüne garip bir hüzün çökmüştü:
— Onu bir kere görsem..
— Ay, onu daha görmedin
— Gördüm, fakat kaybettiril. Ş.mdi onu arıyorum.
— Demek bu dünyada bahtiyar bir tek adam vardır.
— Neden?
— Neden olur mu? Senin kadar cazibeli, sihirli, fettan ve şuh bir kız tarafından sevilen adam bahtiyar değil de kimler bahtiyar olur? Gençtir değil mi sevdiğin?
Kız hafifçe güldü:
— Hayır.. Yaşlıdır.
Safiye Kalfa irkildi:
— Sen ne anlaşılmaz bir kız sın.. Sevdiğin ihtiyar mıdır?
— ihtiyar demedim.. Yaşlıdır, dedim.
Sonra kız birdenbire durdu, koridor tamamen sessiz ve kimsesizdi. Safiye Kalfanın boynuna sarıldı, içten gelen bir yalvarışla:
— Ne olur Safiye Kalfa, dedi, sen çok iyi bir kadına benziyorsun. Beni bu saraydan kurtar. Kurtar da..
Sustu. Safiye Kalfa şaşırmıştı. Bu kızın saf, temiz bir kalbi vardı. (loşuna gidiyordu Onun koyu kumral saçlarını okşadı.
— Söyle bakalım. Aman Yarabbi, başıma daha neler gele-
— Bana yardım et.
— Nasıl yardım edeyim sa-
I
— Onu arayalım. Bana onu bul..
— Deli çocuk. Ben ona dair hiç bir şey bilmiyorum ki.
— Sana anlatırım.
Kızın saf ve temiz yalvarışları Safiye Kadını yumuşatmıştı. Onun güzel yüzüne hayran hayran baktı.
— Allahım, diye mırıldandı. Ne uzun kirpiklerin, ne siyah ve derin gözlerin var!... Sonra da billûr gibi tertemiz bjr kalbin var senin.. İçimden sana karşı fenalık yapmak gelmiyor. Ama bu gece Sa-adabada gideceğiz. Sonra düşünürüz.
— Orada ne olacak?
— Lâle safası.. Ben seni ida re ederim kızım. Haydi şimdi
"biraz kendine çeki düzen ver.
★ I
Hareket
Yalı köşkünün önünde, her tarafı altın yaldızlı ve işlemeli muhteşem Sultan Kayığı görünüyor. Uzakta Kızkulesinin
feneri, Boğazın koyu mavi sularında oynayor.
Sandal, denizin üzerinde i-
nip çıkıyor. Ve Yalı Köşkü-
nün billûr camlarında mehta-
bın gümüş ışıkları geziniyor.
Devrin hükümdarı Sultan Ahmet. Yalı Köşkünün pırıl pırıl yanan geniş sofasından geçti, geniş merdivenlerden ağır ağır indi. Baştan başa elmaslara mılstağraktı. Sırtında kıymettar bir kürk vardı.
(Devam edecek)
Edinburg Dükü
(Baş tarafı 1 inci sayfada) şılaııan Altes Dük, saat 10.20 de özel bir uçakla Yalova’ya müteveccihen hareket etmiştir.
Yalova, 13 (Hususî) — İngiltere Kralının damadı Edin-burgh Dükü Altes Philip Mount batten saat 11.45 de İngiliz ha- ( va kuvvetlerinin bir uçağı ile İzmirden Yalovaya gelmiştir.
Altes Dük hava alanında Dış kendisine gösterdiği hüsnü ka-işleri Bekanı Prof. Fuad Köp- ] bulden çok mütehassis olduğunu rülü, İngiltere büyükelçisi Sir söylemiş ve şunları ilâve etmiş-Noel Charles, Tümamiral Nuri *-*r:
Crünege, Cumhurbaşkanlığı b.ış yaveri Yarbay Cevdet Tol-g?.y, elçilik üçüncü kâtibi John Vilson ve protokol genel müdürlüğünden Yümnü Sedes tarafından karşılanmıştır.
Altes Dük hava alanına in-d kten sonra askerî bando tarafından İngiliz ve Türk millî marşları çalınmış ve bunu mü teakip misafirimiz ihtiram kıtasını teftiş etmiş ve askerî b.rliğe .Merhaba, demiştir. I
Bundan sonra otomobillerle Kaplrcaya hareket eden ve burada kalabalık halk kitlesi-n n hararetli gösterilenle karşılanan Altes doğru Termal otele giderek önada üniformasını değiştirmiş ve sivil elbise g'ymiştir, Dükün üzerinde açık gri kruvaze bir elbise ve aya-
çe sarayına gelmiş, saray rıhtımında karşılanmıştır.
Edinburg Dükü Dolnıâbahçe sarayının bahçesinde bir müddet istirahat ettikten sonra Büyük Elçi Sir Noel Chaıles’la beraber doğruca İngiltere Büyük Elçiliği ikametgâhına gitmiştir.
Altes Dük, Dolmabahçe’de kendisini karşılayanlara Cumhur Başkanımızın Yalova’da
, İstanbul’un-güzelliği kar-
şısında büyük bir hayranlık duydum. İstanbul’da kalacağım müddet zarfında bu eşsiz şeh -rin güzelliklerinden âzamî derecede istifade etmeye çalışaca -ğım. Bana karşı gösterilen misafirperverlikten çok mütehassi-
Vali ve Belediye Başkanı Prof. Gökay da Altes Dükü İstanbul şehrinde selâmlamakla duyduğu memnuniyeti kendisine ifade etmiştir.
ı Edinburgh Dükü yarın müzeleri, camileri gezecektir. Ya-1 rın akşam Emirgânda Vali ve Belediye reisi tarafından şere-! fine bir akşam yemeği verile-' çektir. |
Dük öbür gün uçakla Yeşil- ı köy hava alanından İzmire ha- I reket edecektir. ,
İzmir’e iki Amerikan
ğında süet ayakkabı bulunu - j İzmir, 14 (a.a.) — Birleşik
Altes Dük saat 13 te Cumhur Başkanımız tarafından kabul edilmiş ve şereflerine veri -len öğle yemeğinde hazır bulunmuştur.
Dışişleri Bakanı Prof. Fuat Köprülü, İngiltere Büyük Elçisi Sir Noel Charles, Tümamiral Günege, Cumhur Başkanlığı Umumî Kâtibi Cemal Yeşil. Başyaver Yarbay Cevdet Tol-gay, İngiliz Büyük Elçiliği kâtiplerinden John Wilson, Deniz Binbaşısı J. R. S. Brown, Cumhur Başkanlığı Hususî Kalem Müdürü Haldun Derin ve Protokol Genel Müdürü Yümnü Sedes yemekte hazır bulunmuşlardır.
Altes Dük saat 15.30 da Acar motorü ile Yalova’dan İstanbul’a hareket etmiştir.
Resmî Tebliğ
Yalova, 14 (a.a.) — Cumhur Başkanlığı Genel Kâtipliğinden:
Cumhur Başkanı Celâl Bayar bugün saat 12.50 de Altes Edinburg Dükünü Yalova köşkünde kabul etmişler ve öğle yemeğini birlikte yemişlerdir.
Kabulde ve yemekte Dışişleri Bakanı Prof. Fuat Köprülü ile İngiltere Büyük Elçisi Sir Noel Charles da bulunmuşlardır.
İstanbul'da
İstanbul, 14 (Hususî) — Altes Edinburg Dükü Acar moiö-rüyle saat 18.30 da Dolmabalı-
I
Türk - İngiliz dostluğu
olacağına ve iki memleket arasındaki dostluğu bundun sonra da devamlı surette takviyeye çalışacağımı hiç şüphe etıniyo-
Gerçi bu ziyaretin siyasî hiç bir mahiyet taşımadığı mulûm-dur. Fakat İngiliz Kıraliyet ailesinin bu değerli rüknünün memleketimize yaptığı bu ziyaretin üç devlet Dışişleri Bakanlarının Türkiye'nin Atlantik Paktına alınması halikındaki müzakerelerde bulunduğu bir rinde dikkatle durulmaya değer güzel bir tesadüftür.
Hatırlarda oldıığıı üzere, Türk - İngiliz münasebetleri 1939 da imzalanan beyanname ve onu takibeden ittifakla semereli bir safhaya girmiş ve o zamandan beri mütemadiyen inkişaf etmiş-
İngiltere'nin Orta Şark’la büyük bir alâkası olduğu muhakkaktır. Türkiye Büyük Britanya’nın imparatorluk yolu olan Akdeniz'de komünizm tehlikesine karşı kahraman bir mü djr. İngiltere Akdeniz'in bir ağzını Cebelüttarık'ta, diğer ağzını Süveyş’te tutuyorsa, Türkiye de üçüncü kapı olan Çanakkale'yi elinde bulundurmaktadır. Bu bakımdan Orta Şarkta barışı korumak için iki devlet arasındaki sıkı işbirliğinin büyük ehemmiyeti vardır.
I’almerston’un bir sözünü hatırlarız: Siyasette devamlı
dostlukları, devamlı menfaatler temin eder, der. Bizim İngiltere ile olan dostluğumuzu, işte bu devamlı menfaatler mütemadiyen takviye etmekledir. Çünkü Türkiye’ye yapılacak bir taarruz. netice itibariyle İngilterelim dünya üzerindeki vaziyetine de tesir bakımından uzak kal-mıyacaktır. İşte bunun içindir ki, Türk - İngiliz ittifakı dünyanın bu köşesinde barışın bir garantisi olmak gibi çok büyük bir değer taşımaktadır. Ingiltere ile olan askerî anlaşmanın yanı başında İktisadî münasebetlerimizin de karşılıklı inkişafını beklemek çok yerinde olu»-. Şupnesiz dünyanın harp sonunda bozulan İktisadî çehresi yavaş yavaş düzeldikçe, bu münasebetlerin de daha ziyade gelişeceğini tahmin edebiliriz. İngiltere ile bizi birleştiren noktalar sade bunlar değildir.
Garp demokrasilerinin beşiği olan bu memleketle aynı zamanda insan haklarını ve esas hürriyetleri anlayış bakımından taııı bir yakınlığımız da vardır. Türkiye'de yapılan seçimlerin İngiliz milleti tarafından çok büyük bir ilgi ile takip edildiğini ve demokrasinin Türkiye'de muzaffer olduğunu görmekten dolayı İngiltere’de büyük bir memnunluk bulunduğunu bilmiyor değiliz. Böylece iki devlet arasındaki resmî dostluk ayrıca milletler arasında da samimî bir dostluk haline inkılâbetmiş bulunmaktadır ki, asıl mühim olan ve münasebetlerimizde, karşılıklı anlayışta devamlılığı temin eden de budur.
İşte İngiltere’nin güzide temsilcisini Yalova’da selâmlarken. Türk - İngiliz dostluğunun yeni bir tezahürünü daha görerek candan sevinmiş bulunuyoruz.
Mümtaz Faik FENİK
I Amerika Devletleri bahriyesi- 1 ne mensup Fox ve Benner muh 1 ripleri bu sabah saat 8.30 da li 1 manımıza gelmişlerdir.
Dost memleket gemileri mu-tad merasimle karşılanmış - ı tır. Muhripler 22 Eylül tarihi- | ne kadar şehrimizin misafiri ı olacaklardır.
belediye reisimiz
(Başı 1 inci sayfada) hassis oldum. Demokrasimizin hayırlı değişikliğini bir an evvel millet hayatında hissettirmek için bütün gayretimle çalışacağım. Tebriklerinize teşekkür e-deı-, derin saygılarımı sunarım,.
Suriye Cumhurbaşkanlığına seçilmeleri münasebet ylc Cum hurbaşkanımızla ekselans 1 iaşem Attasi arasında tebrik ve teşekkür telgrafları teati edilmiştir. ¥
Breziyla milli bayramının yıldönümü münasebetiyle Cum hurbaşkanımızla Brezilya Cum hurbaşkanı ekselans General Eurico Dutra arasında tebrik ve teşekkür telgrafları teati edilmiştir.
lüdafi- Sl lıir an’- | g
Komünizme
Manevralar bitti1
(B»ş tarafı 1 inci sayfada) vam ettikten sonra bugün öğle ‘
Dün bütün gün ve gece mü- ; dafaada kalan kırmızı kuvvetler, gece aldıkları kara ve hava takviyeleriyle bu sabah şafakla beraber büyük bir taarruza geç inişlerdir. Kırmızılar iki taraf -tan yaptıkları bu taaryuz sonunda mavi taraf kuvvetlerinin dün kırmızı hatlarında yaptıkları bu «cep» i yok ederek i- • lerlenıeğe başlamışlar, bu iler- I İçmeye kırmızı tankları da işti- ' rak etmişlerdir. Neticede kırmı- ' zılar, havadan yâpılan yardim - 1 dan da faydalanarak mavileri çevirmişler, mavi taraf karar- ; gâhını da işgal ederek «düşman» kuvvetlerini «imha» etıhiş-lerdir. ' 1
Birinci Ordunun 1950 sonba- ı har müşterek tatbikatı bu suretle tam mânasiyle başarı ile neticelenmiştir.
ı Tatbikat müddetincc, komu- 1 tanların gösterdikleri yüksek i-daı-e, erlerin modem silâhlara
I intibak ve tahammül kabiliyet- ' i leri bilhassa göze çarpmıştır.
Elrincl ordu komutanı Kor- 1 ı general Şükrü Kanatı. tatbikat 1 sonunda kendisiyle görüşen '
gazetecilere, kırmızı kuvvet- | I İtrin gece aldıkları takviye ile râk eden mavileri, zırhlı ve hava kuv- L
! vetlerinin de yardımiyle geri selon’da ; atarak zaferi sağladığını söyle-ı miş ve beş gündenberl devam İ e’ır.ekte olan tatbikatın eore-I yan tarzından memnunluğunu b'ldirmiştir.
' Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nuri Yamut d« beş günlük yorucu tjr çalışmayı icab e'.tiren tatbikatta, kara, deniz ve hava kuvvetlerimizin gösterdikleri başarılardan dolayı takdirlerini ifade etmiştir.
Bu tatbikatta bulunan bütün yabancı müşahhitler de tatbikattaki canlı çalışmaları sitayişle kaycleylemekte komu- genç küme basketbolcüleri da-tan ve erlerimzi övmektedirler. ' ı Suriye askerî heyetinden, kendileri ile görüştüğüm şahsiyetler manevraların bilhassa bu derece zor ve arızalı bir a-.razide yapılmasına işaret ettikten sonra buna rağmen askerlerimizin büyük bir başarı ’ gösterdiklerini, kumanda heye tinin üstün bir kabiliyet arzet-tiğini ve askerlerimizin modern silâhları kullanmada gös- , tcrdikleri kolaylık ve mükem-r.ıeliyetin şayanı takdir oldu- | ----„ „-----------
ğünu belirttiler. I Haber aldığımıza göre kulüp
Bu akşam Ege vapurunda ıer mavi ve kırmızı taraf kumandan ve subayları şerefine bir ziyafet verilmiştir. |
Yarın manevralara iştirak e- -
den kara, hava ve deniz kuv- lar hal*nde karşılaşmalar ya -vetleri bir geçit resmi yapa- pılacaktır. caklardır. Cumhurbaşkanı Ce-1 " ’
lâl Bayar, saat 10 da Ege vapu ı una gelerek geçit resmini ta-1 kibedecektir.
Manevralara iştirak eden de niz kuvvetlerimizden muhripler, avcı botları ve arama, tarama gemileri saat 10.30 da ' kendilerinde mevcut spor mal-Dil iskelesi ile Hersekli arasın 1 daki sahadS prova nizamında I Ege vapurunun önünden geçe- | çeklerdir. Öğleden sonra Cum- ( hurbaşkanı Sevindikliye gide- J ı-ek kara ve hava kuvvetlerinin geçit resmini takibedecek-leıdir.

Dört millî atletimiz
I

'Mısıra dâvet edildi
Hilâl birinci kümeye terfi etti
Dört millî atletimiz, ekim a-yı sonunda Mısır'da yapılacak 1 beynelmilel atletizm yarışma-1 larına davet edilmişlerdir. Bu dört atlet Osman Coşgül, Doğan Acarbay, Muhittin Akın1 ve form vaziyetlerine göre ya ’ Ekrem Koçak veya Cahit ö-nel'dir. Atletizm federasyonu başkanı Naili Moran takıma başkanlık edecektir.
Avrupada karşılaşmalar yapan millî ve ordu takımlarına mensup atletler, Ankaraya dönmüş bulunmaktadırlar. Ordu atletleri dün akşam 20.30 da askerî uçakla Etimesgut ha va alanına inmişlerdir.
Avrupa birinciliklerine İşti-1 • âk cduı ve ayrıca Viyana, I Paris, Londra, Dublin ve Bar-sclcr.’da karşılaşmalar yapan 1 millî takım atletlerimiz de İstanbul'dan Ankara’ya gelmiş . . _ .....,
bulunmaktadır. Atletizm Fe- dan Adnan Bindal’ı.. xuu).u deıasyonu Başkanı Naili Mo-1 yumu Müdürlüğüne tayin edile-ran da bugün şehrimize döne- değini haber--------' ’
çektir. ’ —
Genç basketbolcülerie kurs Bölgemiz dahil bütün genç küme basketbolcülerin basket bol bilgilerini arttırmak mak ' sadiyle haftada iki gün, Pa- uolöyi ue Kenuısı Kaaar
zartesi, Perşembe günleri saat taütaürâ'lkğ“um™'‘belirtM^ 17.30 da basketbol sahasında ■ • ........
M. Ali Yalım tarafından na- . zari ve amelî olarak kurslara başlanacaktır. Bu kursa bütün 1
zenneleriyle beraber 15 Eylül ! Cuma günü saat 17.30 da 19 Mayıs Stadyumundaki lokalimizde hazır bulunmaları rica I olunur.
1 Hilâl Birinci Kümeye Geçti Futbol terfi müsabakalarının son karşılaşması olan Hilâl -Atıfbey maçı dün 19 Mayıs stadında oynandı. Hilâl maçı 1-0 kazanarak birinci kümeye geçmeğe muvaffak oldu.
Üçüncü kümeden de Jandâr-magücü, Beşiktaş da ikinci kümeye terfi etmişlerdir.
Her üç kulübümüzü bu başarılarından dolayı tebrik ederiz.
İnönü Stadı
Müdürlüğü
Eski ve tanınmış sporcular -’ ’.’m İnönü Stad
vermiştik. Bu ha -I ber arasına karışan bir kelimenin kendisini üzdüğünü bize gön derdiği bir mektuptan anlamış bulunuyoruz. Hiç bir kasta mâk-, run olmadan sadece yanlışlıkla kullanılmış olan bu kelimeedn dolayı bizim de kendisi kadar
vetlidirler.
bir vazife biliriz.
Adnan Bindal’m mektubu aşağıdadır:
«Gazetenizin geçen günkü nüshasında «Adnan Bindal Stadyum Müdürü oluyor» bâş-| lıklı yazı dolayısiyle aşağıdâki ' açıklamanın aynı sütunda neşrini rica ederim.
İstanbul İnönü Stadyumu Müdürlüğüne tayinim yolunda henüz kesinleşmiş bir muamele yoktur. Bununla beraber böyle bir tayinde gayri tabiîlik müşahede eder gibi muhabirinizin ’ ■*' arasına hâdiseriin
«Ankara spor çevrelerinde hayretle karşılandığı» yolunda bir kayıt koyması teessürümü mucip olmuştur. Adeta beni bu hizmete lâyık değilmiş gibi göste-
Basketbol müsabakası Önümüzdeki Pazar günü saat 18 de 19 Mayıs Stadında genç küme basketbol karması ile büyükler karması arasında bir müsabaka tertiplenmiştir.
Müsabakaları Fazıl Peker ile Cenan Sılan idare edecek- havadis .ana 5vo- ^erd*r- Müsabakada galip ge-mükem- len takıma kupa verilecektir.- ,
Ping pong turnuvası I
Kulüp lUvasL ö- ’ ren bu yaziya karşılık olarak, 20 sporları yıla yakın fiilen spor yapmış,
arası pinpong turnuvası
nümüzdeki hafta su s,../. w________ ______ _______
salonunda başlıyacaktır. Mü- tanınmış kulüplerin de ve tah-sabskalara 5 er kişilik takım-' sisen Galatasaray birinci takımında yer almış bir çok temsilî | maçlarda ecnebi takımlara kar-' şı oynamış ve Türkiye’nin ek-' esri yerlerinde antrenörlük yapmış olduğumu ve bunun herkes-
Çankaya oyuncularını j
Çankaya kulübü başkanlı - I ğından:
Kulübümüzün lisanslı ve li-sanssız mevcut oyuncularının
çe bilindiğini kaydederek cevap vermiş olacağım. Bir şahsın liyakatini takdir edecek bir kimsenin, aynı mevzuda en az o şahıs kadar bir mevki ve şöhret sahibi olması ve ihtisası bulunması gerekir.
Uzun hizmetlerimi tezyif eder yollu neşriyattan duyduğum ü-züntüyü tekrar belirtirken 19 Mayıs Stadyumunun ve onu takiben Şehir Hipodromunun idaresinde geçen beş yıllık mesaimin de resmî ve hususî her mera tarafından daima takdir edilmiş olduğunu şükranla hatırlatmak isterim.. Saygılarımla.»
Galatasaray gene yenildi
Londra, 14 (a.a.) (Reuter) — Bugün öğleden sonra Ingiliz i- / kinci küme takımlarından A Queens Park Rangers, Türki-yenin en iyi futbol takımlarından Galatasarayı 4-1 yenmiştir. İlk devre 2-0 Londra takımının lehine bitmiştir.
Maçta Türkiye’nin Londra Büyük Elçisi Cevat Açıkalın da hazır bulunmuştur.
Türkler bilhassa ikinci devre cansiperane bir oyun oynamışlar, aradaki farkın açık bulunmasına rağmen GalatasaraylIlar son dakikalara kadar farkı kapatmak için müthiş e-nerji sarfetmişlerdir. Sarı - kır ı mızılılar bilhassa saha ortasında iyi oynamışlar, haflar çok ustaca paslarla hücum hattını iyi beslemişlerse de Galatasaray Torlarının şütlerinin isa- | betsizliği yüzünden bir çok gollük fırsatlar heba olmuştur.
Süratli oyunu ile Londralıların bilhassa dikkatini çeken sol açık Bülent bugün oldukça talhisiz gününde olduğundan ancak bir gol atabilmiştir.
İngilteredeki maçlarda Türk futbolcuları içinde en çok dikkati çeken genç kaleci Turgay Şeren bugün de fevkalâde kurtarışlarla Londralıların alkışlarını toplamıştır.
Bugün GalatasaraylIların müdafaa oyununda Turgaydan maada sağ bek Naci ile San.tr-haf Eülent güzel oyunlariyle temayüz etmişlerdir.
Zeytinyağı
karşı tedbir
(Baş tarafı 1 inci sayfada) komünistlik suçlarına mü-
Raman petrolleri
| Etibank Umum Müdürlü-
' ğündn bildirilmiştir:
ı Ankara ve İstanbul’da çıkan
13 eylül tarihli gazetelerde Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünün Etibanka bağlanacağı yolunda bazı haberler inti-1 şar etmiş ve aynı haberler içerisinde petrol için kurulacak
da -----" --- f-------------- -------------
teallik hükümlerin arttırılma-, tesislerle bunun malî şartlan vatandaşlık hak üzerinde de mütalâalar beyan .. . u-yj. I edilmiş bulunmaktadır.
«« ı Yanlış malûmata dayanan bu haberlerin tashihine ihtiyaç hissedilmiştir. Bilindiği gibi, M.T.A. Enstitüsü hususî kanunu ile kendisine verilmiş olan arama işlerini yaparak neticede işletilmeye elverişli bilduğu yer altı servetlerimizi ilgili Bakanlık kanaliyle resmî ve hususi işletici organların istifadesine arzeder. Petrol konusunda da aynı usul takibe-dilmektedir.
İşletmeler Bakanının 12 eylül tarihli gazetelerde intişar eden beyanatlarında da ifade ettiği veçhile, halen arama safhası müsait bir tarzda devam ve inkişaf eylemekte bulunan Raman petrollerinin işletilmesi mevzuunun şimdilik bankamızın bir teşebbüsü halinde e-le alınmasının tetkiki işletmeler Bakanlığınca uygun mütalâa edilmiş ve Bankamız da Enstitü ile müştereken bu vadide çalışmaya başlamıştır. İşletmenin şekli, kurulacak tesislerin kapasitesi üzerindeki , kararlara mesned teşkil ede-1 eek malûmat bu müşterek me- ‘ sai neticesinde t
sı ve ölüm ve larından iskat ile hudut hari-ı ci cezalar hariç diğer bütün ce-zaların tatbik edilmesi kararı-, na varılmıştır.
Diğer taraftan komünistlik suçlarının da şümulü genişletilmiş ve bu suça da ayrı ayrı cezalar -tayin edilmiştir. Bunlar arasında 30 sene ağır hapis cezaları da vardır.
Komişyönun hazırlamış ol duğu kanun tasarısının Büyük Millet Meclisinde büyük tartışmalara yol açacağı tahmin edilmektedir. Şimdiden ko münistlerin ölüm cezasına çarp tınlmaları ve vatandaşlık haklarından iskat edilip hudut harici edilmeleri için milletvekilleri arasında temayüller görülmektedir.
(Baş tarafı 1 inci sayfada) Öteki nebatî yağların da geniş bir istihsal mevzuu haline gel mesi memleket ihtiyacından fazla yağ mevcut olacağını göstermiştir. Bu seneki zeytinyağı mahsulümüzün oldukça yüksek olduğu tahmin edilmek tedir. Nebatî yağlarla birlikte memleket ihtiyacının fazlasına baliğ olduğu söylenebilir. Elde mevcut olan stoklarla bu ye- , kûn daha da yükselmektedir. Bu vaziyette bir miktar zeytinyağının ihracına müsaade etmekte bir mahzur ^almamıştır. Bir kaç güne kadar ihracına müsaade edilecek kontenjan miktarı ile asgarî fiat haddini ilân edeceğiz.
Atlantik Paktı
Talebelerine tecavüz eden dans hocası Bundcn bir.müddet öner» Ye-nişehirde İsmetpaşa bulvarında oturan Mustafa Cavga i:-minde birisinri, dans öjrct-mek maksadiyle yanına aldığı İsmet Kendir isminde bir kızın ırzına tasallut ettiği iddiasiyle hakkında dâva açılmıştır.
Sorgusu yapılan Mustafa Cav ganin muhakemesine yakında başlanacaktır.
(Baş tarafı 1 inci sayfada)
■ ve Almanyada harp halinin so-
■ na ermesi meselesi özel surette incelenmiştir. Nihayet Dean
, Acheson, Ernest Bevin ve Ro-, bert Schuman aynı zamanda, . Türkiyenin Atlantik Paktına ı alınması meselesini de tartış-1 mışlardır. Bu hususta üç büyük batılı demokratın durumu ancak, çalışmalarına yarın Nevyorkta haşhyacak olan At-. lantik Paktına dahil 12 mem-ı leket Dışişleri Bakanlan kon- ( feransmda belli olacaktır. ı Nevyork, 14 (a.a ) (Afp) —
Amerikan heyetiyle alâkası o- i lan çevrelerden bildirildiğine 2_ j göı e, üç Dışişleri Bakanı Tür- .
Dışişlerinde nakil ve tayinler (Baş tarafı 1 inci sayfada) üncü dereceye, 6 ncı derece, memurlardan Füruzan Selçuk, Galip Evcen, Recep Yazgan. Celâl Ziyal, Kemal Sayıt, Muammer Hamdi Dambel, Niza-mettin Erenel ve Orhan Tâh-1 o_______ _s------------
sin Günden 5 inci dereceye, 7 Ercüment Tatarağası, Tahran nci derece memurlardan Salâ- .... ~..... ” ’
hattin Ülkümen, Hicabi Ekinci, Necip Sait Tamboy, Orhan Kutlu, Samim İzzet Yemişci-başı, Semih Baran, Kenan Gö-kart, Melih Esenbel ve Cahit Hayta 6ncı dereceye, 8 nci de- --rece memurlardan Yümnü Se- ~ınl£ des, Mustafa Kayagil, Taha Malkoç . _
Carım, Zeki Kuneralp, Şahin Mua^‘n Konsolosa Ra-
Uzgören, Osman Derinsa, Şe- dereceleriyle Mer-
rafettin Yula, Halit Cemâl Gü- keze-nen den ve Mehmet Baydur 7 nci dereceye, 9 uncu derece
Nakil ve yeniden tayin edi-I len Hariciye memurlarının i-
I simleri şunlardır:
' 1 — Vaşington Büyük Elçi-
liği Müsteşarı Rıfkı Rüştü Zorlu, Nankin Büyük Elçiliğinde Orta Elçilik Başkâtibi
Büyük Elçiliği Başkâtibi Mehmet Ali Tenikalp, Karaçi Büyük Elçiliği Başkâtibi Orhan Eralp, Roma Büyük Elçiliği î-kinci Kâtibi Halûk Bilgin, Şam Elçiliği İkinci Kâtibi Neşet A-saf Damadoğlu, Filibe Birinci Başkonsolosu Ali Riza ve Rizaiye Başkonso-
2 — Merkezden beşinci de-.- ncı ueıeueye, uncu rece memurlardan Mennan Te-
. memurlardan Gündoğdu Üs- belen Londra Birinci Sınıf Baş tün, Vahit Halefoğlu, Re- konsolosluğuna, yedinci dere-şat Temizer, Turan Tuluy, ce memurlardan Nejat Ertu- L Reşat Temizer, Turan Tuluy, zün Karaçi Büyük Elçiliği ( 1 Nihat Dinç, Alaettin Taluy, Başkâtipliğine, Muzaffer Ka- ) Celâdet Kıyasi, Vehap Aşıroğ- mil Görduysus Konsolosluk ış-lu, Turgut Aytuğ, Haluk Ba- lerini görmek üzere Şam Elçı-yülken, İsmail Erez, Nejat Uç- lifimde Büyük Elçilik Başka-tum, Fikret Berker, Bedii Ka- tipliğine, Necip Tamboy Fili- , raburçak, Bülent Kestelli, Hü- be Birinci Sınıf Konsolosluğu-) veyda Mayatepek, Feridun Pi- na, Salih Raşit Günar Üsküp . rali, İlhan Akant, Emin Şerif Konsolosluğu refakatinde Bi-Küçükkul, Veysel Versan, rinci Sınıf Konsolosluğa, Sa-Suphi Meriç, Enver Özalp, Su- dullah Eygi Köstence Başkon-1 cit Somel, Talat Kulay ve solosluğuna refakatinde Birin-Yümnü İzbudak 8 nci derece- cj Sınıf Konsolosluğa, onuncu . ye, 10 uncu derece memurlar- derece memurlardan Sadi Co-ı dan Melih Erçin, Doğan Türk- rufc Paris Başkonsolosluğu . men, Özdmir Benler, Şahin Kançılarlığına, Bahaettin Or-Kekevi, Muhittin Bilir, Sullıi demir Bombay Başkonsoloslu-Dişlioğlu, Orhan Noyan, Refik gu Kançılarlığına, Bombay İleri, Fırat Atasel, Faik Melek, Başkonsolosluğu Muavin Kon-Sıtkı Çoşkun, Nazif Cohruk, solosu Turgut İlkan Kudüs Ekrem Gökşin, Celal Akbay, - - • • - -
Nejat Balkan, Melih /^kbil, Osman Fuat ö«.««u«v) ^^««
[ Sirman, Sadi Akarcalıoğlu ve _ Sermet Refik Pasin 9 uncu de-. I receye yükseltilmişler ve,
Halefoğlu,
Turan Tuluy, , Turan Tuluy,
. • SO1OSU lurguı ııtvaıı n-uuu;
' S,3; Başkonsolosluğu Muavin Kon-
’ solosluğuna Paris Başkonso-Ozkılıç, Osman losıuğu Muavin Konsolosu Ne- . ve K„aman Roma Büyük E1. k çiliği İkinci Kçtipliğine, Frank furt Başkonsolosluğu Muavin {y Onuncu derece aday memur Konsolosu ” ’ ' ‘
. . lardan Tevfik Yavuz Aktulga mu51c1cn.mv.-1- - - u '| haiz olduğu derece ile ve 11
ou. ııcucvomuv toplandıktan , kiyenin Atlantik Paktına- üye jncj derece aday memurlardan sonradır ki, keyfiyet, hüküme- sıfatiyle iştirak etmek yolun- Dündar Emin İdiz, Haşan Fa-tin tasvibine arzolunarak bir.daki talebini kabul ' u:” A1------ »»”-
karar istihsal edilecektir. mevsimsiz bulmuşlardır. M:
Meselenin esasının bundan____________________ı__
etmeği ; hir Alaçam ve Mehmet Bay-dar 10 uncu derece ile asîl memur olarak meslek sınıfına a-
Meselenin esasının bundan mafih bu meselç kaü olarak mur olarak meslek sınıfına ibaret olduğunu, bunun harı-1 , ... , . . lmmışlardır.
cindeki haberlerin asi. bulun- yomdan ,»teren toplanacak ( arada yine hariciye „ madiğini tavzih etmekte fay- °^an Atlantik konseyinde hal- murıarı arasında yeni nakil
da mülâhaza edilmiştir.
1 ledilecektir.
tayinler yapılmıştır.
Bayülken .
Elçilik İ- ' Vaşington İkinci Kâtibi
Haluk
Bonn Misyonunda kinci Kçtipliğine, Büyük Elçiliği İ------- ----
Orhan Akbil Nevyork Başkonsolosluğu Muavin Konsolosluğuna ve Nevyork Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Be-a dii Karaburçak Vavington Bü-~ yük Elçiliği İkinci Kâtipliğine nakil ve tçyin olunmuşlardır.
15-9-1950
ZAFER
SZfYFA: 5
k
Bakanlık emrine alınan |' bir memur
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı küçük sanatlar umum müdürlüğü şube müdürlerinden olup halen Fransada bulunan Muvaffak Şeref, görülen lüzum üzerine Bakanlık emrine alınmıştır.
Ortaokul ve liselerde derslere 2 ekimde başlanacak
Evvelce bildirildiği gibi bu sene orta okullar ve liseler 2 Ekim 1950 de açılacaklardır. Orta okullarda ve liselerde sözlü imtihanlara devam edilmektedir.
Bir erkeği öldüren kadın 2 seneye mahkûm oldu
Bundan bir müddet önce, Kzılcalıamamın Semer köyün den, Nadide Gökkaya isminde bir kadın, kendisini öldürmek isteyen akrabasından Haşan Akıncıyı daha evvel davranarak tüfekle öldürmüştü. Dün, ikinci ağır ceza mahkemesinde yapılan duruşmada, Nadide Gök kayanın nefsini müdafaa karşı sında kaldığını tesbitle cezasının üçte birin n tenziline karar verilmiş ve iki sene ağır hapse mahkûm edilerek ceza evine gönderilmiştir.
DÜN LOP
Lâstikleri gelmiştir.
Nurettin Baki Ersoy Bankalar Caddesi No. 34 Tel : 14107 !
(5479)
Şair Kânıuran llter'in kahrolsun komünistler adlı broşürü çıkmıştır. Sâ -tış fiatı: 5 kuruştur. Her kitab-çıda bulunur. Bayilere ve kitapçılara 3 kuruştan ver.lir.
Toptan satış yeri?
Kâmuran İlter, Maliye Bakanlığı As. Pos. 18638 sayman lık memuru. Tel: 13077 Ankara.
Satılık Amerikan

eşyası
Buz dolabı, havagazı fırını, çamaşır makinesi, yatak odası komple nikelâj sandalya ve masa, her türlü mutbak leva-”.ımı, kadın ve erkek elbiseleri Ve sair ev eşyası 16/9/1950 Cumartesi günü saat 14.30 da müzayede ile satılacaktır. Yüzbaşı Mis Lorens. Atatürk bulvarı No. 351 daire birinci kat Alman sefareti karşısı.
(54921
MOD - ELGİN
] Kadın terzihanesi
1 Ekimden itibaren sipariş kabul ediyor.
İzmir Cad. No. 21.
Yenişehir
(5482)
Ankara İcra Tetkik Mercii
Ankara Anafartalar caddesi No. 239/8 sayılı dükkânda Tüccar Ziya Erler Konkordato talebinde bulunmuş olduğundan Ankara İcra Tetkik merciinin 12.9.1950 gün ve e-sas 950/2056 karar 950/1961 sa yılı kararı ile kendisine iki aylık mühlet verilmiş olduğu i-lân olunur. 5497
Satılık kamış
Gölbaşı Hacılar köyünde 4 metre uzunluğunda bağlamı 30 kuruştan satılmaktadır. İhtiyacı olanların aynı köyden temin etmeleri menfaatleri ica bıdır. 5499
Satılık apartman
Yenişehir Meşrutiyet cad desinde 29 No.lu 7 daireli apartman kısmen boş olarak azimet dolayısiyle satılıktır.
İsteklilerin aynı adrese müracaatları. Tel: 21271.
(5490)
Satılıktır
Kıymetli tablolar ve alıcı verici sinema makineleri Tablolar Yenişehir’de Gül Pa las otelinde, sinema makineleri Bankalar caddesi, otobüs durak yerinde Foto Naim’de görülebilir. (5500)
DİKKAT
Zonguldakta diş muayene -hanemi satmak veya kira ile vermek istiyorum. Talip olanların aşağıdaki adresime müra caatları ilân olunur.
Zonguldakta, YenJ Çarşıda Dişçi Ahmet Çek (2756)
inşaat ilânı
I
Singer’in
Ulus İlkokulunda
Nakış Sergisi
15/9/1950 den itibaren Cuma, Cumartesi, Pazar günleri ziyaretinize amadedir.
Devlet Orman İşletmesi
Pazarlıkla Çam tomruğu, Kalas, Azman ve Fabrika kerestesi satışı
Dvlet Orman İşletmesi Dursunbey
Müdürlüğünden:
Bulunduğu yer
Malın cinsi
Satış fiyatı lira kr.
İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi mezunlarının dikkatine:
Okulumuzun 68 inci kuruluş' yıldönümüne rastlıyan 16 O-' cak 1951 de neşir ve tevzi edir , inek üzere Cemiyetimiz tarafın dan hazırlanmakta olan kıla- j vuza konulmak üzere hal tercümenizle iki adet 6X9 ebadındaki fotoğrafınızın 29 Ekim 1950 tarihine kadar cemiyetimiz genel merkezine postalanması rica olunur.
İstanbul Yüksek İktisat ve ( Ticaret Mektebi Mezunlan , Cemiyeti Genel Merkezi I Ankara - Yenişehir 1
I
Ayaş Asliye Hukuk Yargıçlığından:
Ayaş ilçesinin Cami Atik ına hailesinden ölü Hüseyin karısı Anakadın Çelebi vekili Mehmet Sevin ve Hüseyin oğlu Hidayet ve Mehmet Çelebi taraf larından açılan bir bab hane-nip tapuya tescili dâvasının yapılpn yargılamasında:
Tapuya davacılar adına tescili istenen Ayaşin Cami Atik mahallesinden Yemini sokak,
Yesari Osman- efendi oğlu arsası, arkası İğdecizade hanı cephesi sokak ile çevrili fev-
kani iki göz oda maasofa tani bir ahır maahavlı bir
tah-bab
hanın davacılardan başka bir ilgisi bulunup bulunmadığının şayet bir hak iddia eden varsa ilân tarihinden itibaren bir ay içinde Ayaş Asliye Hukuk Yar gıçlığına başvurmaları ilân o-lunur. (2755)
Sünnet
Sayın vatandaş! Doktorluğun ilerlediği şu zamanda sün netçilik de ilerlemiştir. Çocuklarınızı sağlık okulundan mezun amelî, nazarî 30 senelik tecrübe sahibi Avni Güçlü-türk’e sünnet ettiriniz.
Samanpazarı Erciyes Berber salonu. 5486
Cebeci Açıkhava
ÇİÇEK SİNEMASINDA
Bu akşam saat 21.30 da Ankarada ilk defa Amerikan filmciliğinin en son şaheseri olan
Korsanın Adaleti ni
takdim edecektir
Aşk, macera ve heyecan dolu bir film
NOT: Yerlerinizi erken temin etmeniz tavsiye olu-
A K T İF
İlân
İş ve İşçi Bulma Kurumu Ankara şubesi 13 ilâ 45 yaşlarında kız ve kadın vatandaşlar için bir halıcılık kursu açacak tır.
Kursa devam edecek öğrencilere vesaiti nakliye ve öğle yemeği ücreti olarak günde 75 kuruş verilecektir.
Kursa girmek istiyenlerin İş ve İşçi Bulma Kurumu Ankara şubesine ( 2 nci Anafarta lar No. 283 e) müracaatları rica olunur. (6879)—(2011)
muvakkat teminatı
Karacabey Cumhuriyet Savcılığından
Kaıacabeyde yeni inşa edilecek ceza evi inşaatı 60756 lira 89 kuruş keşif bedelde ve kapalı zarf usulile eksiltmeye ko-
nulmuştur.
Eksiltme 6.10.1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 16 da cumhuriyet savcılığı binasında toplanacak olan eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
Keşif proje, seridöpri, özel fenni, yapı işleri umumi fenni, bayındırlık işleri genel ve kapalı zarf usulile eksiltme şartnameleri le sözleşme modeli bu işin evrakı olup arzu edenler bu evrakı her iş gününde Cumhuriyet Savcılığı kaleminde ve Bursa Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
İzmir Pamuk Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinden:
1) Aydın, Atça, Söke ve Tepeköyde tesis olunacak, Pamuk Çırçır Fabrikalarımızın inşa ettirilecek binaları, aşağıda hizalarında gösterilen keşif bedelleriyle ve kapalı zarf usuliyle, vahit fiyat esası üzerinden eksiltmeye konulacaktır. Aşağıda her inşaata ait keşfin yanında muvakkat teminatının kaç lira olduğu da gösterilmiştir.
Aydın inşaatı keşif bedeli 75.500 lira muvakkat teminatı 5.662 lira.
Atça inşaatı keşif bedeli 63.000 lira
4.725 lira
Söke inşaatı keşif bedeli 64.000 lira muvakkat teminatı 4.800 lira
Tepeköy inşaatı keşif bedeli 57.500 lira muvakkat teminatı 4.312 lira.
2) 28.9.1950 tarihine rastlayan perşembe günü Pamuk Ta rım Satış Kooperatifleri Birliğinin İzmirde Alsancakta Umum Müdürlük binasında, komisyon huzuriyle, saat 14 de Aydın, 14.30 da Atça, 15 te Söke ve saat 15.30 da da Tepeköy inşaatlarının eksiltmeleri ayrı ayrı yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girebilmek için 27.9.1950 günü saat 12 ye kadar istekli olduğu iş ayarında bir iş yaptığına dair resmî dairelerden alınmış vesikayı ibraz ederek yeterlik belgesi alınması şarttır.
4) Eksiltmeye girebilmek için, istekli olduğu inşaatın hizasında yazılı muvakkat teminatın, birliğimizin veznesine yatırılarak makbuz alınması veya teminat mektubu vermesi, bu seneye ait Ticaret Odası vesikası bulunması şarttır.
5) Eksiltme evrakı hergün mesai saatlarında İzmirde U-mum Müdürlük binasındaki ihtiyaçlar şubesi müdürlüğünde, îstanbulda Galatada Karamustafapaşa caddesi Hovagimyan han kat 3 No. 33-36 da İstanbul Şubemiz Müdürlüğünde görülüp tetkik edilebilir. .
16) isteklilerin teklif mektuplarını ve eksiltme şartnamesinde gösterilen evrakı teminat vesikalariyle birlikte kapalı Izarf idinde 28.9.1950 perşembe günü saat 12 ye kadar birliğimize vermiş veya göndermiş olmaları şarttır.
7) Postada olacak gecikmelerden dolayı istekli bir hak talebinde bulunamaz.
I 8) Birliğimiz en müsait teklifi yapan istekliye inşaatı ihale edip etmemekte serbesttir. (6888)—2022
Bu işin eksiltmesine girebilmek için A — 4287 lira 84 kuruşluk geçici teminat, B — 950 yılı ticaret odası belgesi,
I
C — Ekslitme gününden itibaren tatil günleri hariç olmak üzere en az üç gün evvel vilâyet makamına müracaatla Bayındırlık Müdürlüğünden yeterlik belgesi almaları şarttır.
Yukarıda yazılı şartları haiz olanların 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazırlıyacakları teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evvel komisyona vermeleri lâzımdır.
Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
(6795)—2022
Millî Eğitim Bakanlığından
Elektrik laboratuvarları için satın alınacağı evvelce ilân edilen ölçü aletleri ve makinelerinin teklif verme müddetinin görülen lüzum üzerine 5 Ekim 1950 tarihine kadar uzatıldığı ilgililere duyurulur. (6591)—1935
Cep Takvimi Bastırılacak
Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğünden:
1 — 1951 senesi için İngilizce 10.000 adet cep takviminin baskı işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
1 2 — Muhammen bedeli 11.000 lira ve muvakkat teminatı
825 liradır.
I 3 — İhale 2.10.1950 tarihine tesadüf eden pazartesi günü saat 15 te Çankırı caddesinde Nurettin Baki Ersoy Apartmanında Genel Müdürlüğümüz satınalma komisyonunca yapıla-
I 4 — Daha fazla izahat ve parasız şartname almak istiyenlerin aynı binada Genel Müdürlüğümüz'idari işler müdürlüğüne, İstanbul'da İstanbul Radyosu Müdürlüğü idari işler şefliğine müracaatları ve taliplerin muayyen gün ve saatten bir saat evveline kadar bu işi yapabileceklerine dair mahalli Ticaret ve Sanayi Odasından alacakları belgelerle birlikte kapalı zarflarını komisyon başkanlığına vermeleri ilân olunur.
I (6835)—196
Çamlık bölgesi Çamlık bölgesi Fabrika istif yeri Fabrika istif yeri Fabrika istif yeri Fabrika istif yeri Fabrika istif yeri
Çam- kalas Çam azman Çam kalas Çam azman Normal kereste Anormal kereste Iskarta kereste İnce tomruk (30
cm kuturdan aşağı) Fabrika istif yeri İnce tomruk (30 cm kuturdan aşağı) Çamlık bölgesi Irkarta tom/uk ” ’ '' '
Irkarta tomruk Irkarta tomruk Toz talaş
1 — Yukarda bulunduğu mahal ve emvali hizalarında gösterilen fiyatlar satılmaktadır.
Fabrika istif yeri Gölcük bölgesi Civana bölgesi
Fabrika istif yeri
80 00
60 00
97 65
77 50
80 ilâ 155 lira
50 00
3Ö 00
30 00
16 00
22 45
7 00
7 00
10 tonu cinsi yazılı orman üzerinden pazarlıkla
2 — Elli metreküpten yukarı olan satışlar, 500 metreküpe kadar 91 gün ve 500 metreküpten yukarısı için 181 gün vade ile ve banka mektubu karşılığı olarak yapılabilir.
3 — Orman içinde satışa çıkarılan emvâl kamyonla nakliyat^ elverişli yollar üzerinde bulunmaktadır.
4 — Alıcıların %15 teminatları ile hergün işletmeye
müracaatları ilân olunur. (5618)—1641
BÜYÜK SİNEMA
Bugün matinelerden itibaren iki büyük orijinal film birden
1 - Gülmiyen kadın
-Nineteshka»
Greta Garbo - Melvyn Douglas
2 - Mavi Tuna şarkısı
Alfred Rode - Mac'eleine Sologne
Seanslar:
G. Kadın: 14-18-21.30 Mavi Tuna. 16-20
BUGÜN
CEBECİ Sinemasında
2 büyük yerli film birden
1 - Gönülden yaralılar
Türk Filmi Müzik: Kadri Şençalar Şarkılar: Müzeyyen Senar Necmi Rıza
2- istiklâl Madalyası
Türk filmi
Bugün devamlı ucuz halk matineleri vardır Salon 40 kuruş, Balkon 70 kuruş,
Seanslar:
İstiklâl: 14-18-20.30 Gönülden: 16-22,30
I____________________________
Lâpseki ilçesi Malmüdürlüğünden
Satılacak menkulün cinsi: Barbaros zırhlısına ait hurda çelik beheri 4 metre boyunda 2,5 metre eninde 40 santim kalınlıkta her biri 25 ton ağırlıkla (8) parça
Teslim edileceği yer: bulunduğu yerde.
Bulunduğu yer: Çardak Fener burnunda .
Durumu: Bes tanesi yarı kısımlarına kadar üç tanesi tamamen kumlara gömülü vaziyette.
Tahmini Muhammen bedeli: 200 ton; 80.000 lira. Muvakkat Bedeli 6000 lira.
1 — Yukarda evsafı yazılı Barbaros batığına ait hurda çelik, hizasında yazılı muhammen bedeli üzerinden 3.10.1950 salı günü saat 15 te kapalı zarf usulü ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Muvakkat teminatı (6000) likadır.
3 — isteklilerin ihale saatinden bir saat evvel teklif mektuplarını kanunun 32 ve 33 üncü maddeleri gereğine ekomis-”on başkanlığına teslimi şarttır.
Komisyona müracatları ilân olunur. (6893)—2015
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası
9 Eylül 1950 vaziyeti
PASİF
Kasa:
Alim: Safî Klg....................
Ufaklık .................,........
Dahildeki Muhabirler:
Hariçteki Muhabirler:
Altın: Safi Klg..................
Döviz Borçluları:
a—3133 sayılı kanuna göre alınan: Hariçteki muhabirler .............
Muhtelif .....................
b— 5256 sayılı kanuna göre alınan: Hariçteki muhabirler ............
Muhtelif .................
c— Kliring borçluları ............
Hazine Tahvilleri:
Deruhte edUen evrakı nakdiye kargılığı ..........................
Kanunun 6—8 İnci maddelerine tev. flkan hazine tarafından vaki öde.
Senetler Cüzdanı:
Ticari senetler ..................
Tahviller Cüzdanı:
(Deruhte e.lllen evrakı nakdiye a—(karçılıüı esham ve talıvllût («İtibari kıymetle» ...............
b— Banka malı tahviller Avanslar:
Altın ve döviz üzerine avamı ......
Tahviller üzerine avans
Hissedarlar:
Muhtelif:
69.795.8G5
69.502,149
Devlet Orman İşletmesi Elâzığ Müdürlüğünden :
Yapılacak iş : Odun istihsal, nakil ve istif işi.
Mahal ve mevkii : Hozat bölgesi 6 No. Dersim güneyi ormanlarından.
Miktar ve cinsi ■ 7400 kental meşe odunu.
Muhammen bedeli : KeritaÜ 200 kuruştur.
İlk teminatı : 1110 lira.
Müddeti : İki ay.
İhale sekli : Açık ekşitme.
İhale tarihi : 18/9/1950.
İhale yeri : Elâzığ Orman İşletmesi Müdürlüğü.
1 — Yukarıda cinsi yagılı 7400 kental odunun istihsal, nakil, istif işi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Buna ait şartname Malatya Orman İşletmesi, Erzincan, Erzurum, Pülümür, Hozat Kalan Orman Genel Müdürlüğünde görülebilir.
3 — Taliplerin ihale gününde evrakı müsbite ve ilk teminatları :1e komisyona müracaatları. (6790)-( 1982)
Devlet Orman İşletmesi Adapazarı Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Karadere bölgesinin Aksu istif yerinde mevcut 1826 adede denk 199,929 metreküp kayın dolap kerestesi açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 28/9/1950 perşembe günü saat 15 te Hendek Bölge Şefliği binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
Metreküpü 74 lira 70 kuruş olup yüzde 7.5 teminatı 1121 liradır.
3 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Ankara, İzmit İşletme Müdürlüğünde, Adapazarı, Hendek Bölge Şefliğinde ve İşletme Müdürlüğünde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbiteleıiyle birlikte Komisyona müracaatları ilân olunur. (6014 - 2017)

Devlet Orman İşletmesi Adapazarı Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Karadere bölgesinin Aksu istif yerinde mevcut 1758 adede denk 184.383 metreküp kayın dolap kerestesi açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 28/9/1950 perşembe günü saat*15 de Hendek -Bölge Şefliğinde toplanacak Komisyon huzurunda yapılacaktır.
Metreküpü 74 lira 70 kuruş olup yüzde 7.5 teminatı 1033 liradır.
3 — Buna ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, İstanbul, Ankara, İzmit İşletme Müdürlüğünde, Adapazarı, Hendek Bölge Şefliğinde ve İşletme Müdürlüğünde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbiteleriyle birlikte komisyona müracaatları ilân olunur. (6910 - 2021)
Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Keltepe Bölgesi emvalinden olup Soyuk orman içi istif yerinde mevcut 30 kuturdan aşağı 801 adede denk 184.774 M3 köknar tomruğu ile 297 adede denk 72.152 M3 çam
tomruğu ve yine 30 kuruştan tomruklan 11.9.950 tarihinden itibaren 16 gün müddetle 4 parti halinde açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 27/9/1950 tarihine rastlıyan çarşamba günü saat 11 de Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metreküpünün muhammen bedeli 30 kuturdan aşağı o-laıı köknar tomruklarında 10 lira çamlarda 15 lira 30 kuturdan yukarı olan çanı tomruklarında 20 lira köknar tomruklarında ise 13 liradır.
Her parti için ayrı ayrı yüzde 7.5 hesabiyle geçici teminat
de
3 — Bu işe ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğün-Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul İşletmeleriyle İşletmemizde ve
Keltepe Bölge Şefliğinde görülbilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte Komisyona müracaatları.
(6912 — 2018)
Devlet Orman işletmesi Bolu Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin fabrika istif yerinde mevcut 47468 adede denk 1000.021 M3. normal köknar kerestesi 7 parti halinde 14.9.950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle ve açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 29/9/1950 cuma günü saat 15 te Bolu Belediye binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Muhammen bedeli 116 liıa olup her parti içip yüzde 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname ve ebat listesi Ankara’da Orn'ıan Genel Müdürlüğü ve Merkez İşletme Müdürlüğü ile İstanbul, Adapazarı, Düzce, Gerede, Kızılcahamam işletmelerinde ve işletmemizde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teminatları ile birlikte komisyona müracaatları. (6911 — 2019)
Devlet Orman İşletmesi Antalya Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Ekşili bölgesi Aksu sahili Orman dışı istif yerinde mevcut 7172 adede denk 671.036 M3. çanı kerestesi yedi parti halinde ve 8/9/1950 gününden itibaren 11 gün müddetle pazarlıkla satışa çıkarılmıştır.
2 — Birinci parti 1009 adede denk 95.313, ikinci parti 1006 a-dede denk 94,202, üçüncü parti 1044 adede denk 99.466, dördüncü parti 1011 adede denk 92.226, beşinci parti 1089 adede denk 103.402 altıncı parti 1090 adede denk 100.350, yedinci parti 923 adede denk 86.077 M3. tür. Her partinin muhammen bedeli 114 liradır.
3 — Pazarlık 19/9/1950 sah günü saat 15 de Antalya İşletme Müdürlüğünde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Her parti için yüzde 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
4 — Bu işe ait şartname Orman Genel Müdürlüğünde, Ankara, İstanbul, Mersin, Alanya, Finike İşletme Müdürlükleriyle işletmemiz Müdürlüğünde görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk temi-natlariyle komisyona müracaatları ilân olunur. (6909 — 2020)
Rrrr~ ■
15-9-1950
SAYFA: 6
Müzeyyen Senar Işıl
ZAFER
Bomontî Bahçesinde
Eşsiz Sanatkâr Müzeyyen Senar Işıl
Üstad Kemanı Nohar Tekyay
Kısa bir zaman için sahnemizde
YEMEKLİ Masalar numaralıdır. Hariçt en yemek getirmek serbesttir.
ses sanatkârı Sabite Tur
konserlerine devam etmektedir
Telefon: 21355
Sabite Tur

KAHVE
Ticarethanesi
Merkez ve şubelerinde
Telefon: 13241. (5388)
M Her şeyi
■ ’ ■ ■ Çabuk ve Kolay Temizler!

Açılıyor
Şamlı Hacı M. Nainı nüiesse sesi pek yakında Yenişehir'de
r
Sayın bayanlara müjde
Aınerikadan ithal ettiğimiz % 100
Nylon Sutyen ve Külotlarımız
satışa arzedilmiştir.
Mevcudu qz olduğundan acele etmen z menfaatiniz icabıdır. \
PAPATYA MAĞAZASI
Bankalar caddesi No. 19 Ankara — Tel: 11094 (5435)
(Deri satılacak)
Sayın AnkaralIların gösterdiği rağbet üzerine
Hususî suretle hazırlattığı zeng'n kumaş ve tekmil giyim eşya çeşitlerini ucuz, zaııl v( sağlam olarak satışa arzet-miştir. Teştılıtriniz kâfidir.
Müessescmi? Alınan mamulâh VEKA marka radyoların da prk yakında satışına bağlıyacaktır.
nafartalar Cad. Adliye karşısı No. 300 Hikmet Ünal ve Ort. Kol. Şirketi Ankara Şubesi

15468 lira 55 kuruş keşif bedelli Yozgat - (Boğazlıyan yo-un 28 ve 28.300 kilometreleri arasında yaprlacak iki adet 5 etre açıklığında 'köprüye verilen fiat uygun görülmediğinden 12/9/1950 den itibaren on gün müddetle açık eksiltmeye konmuştur. Eksiltme 22/9/1950 Cuma günü saat 15 de İl Daimi Komisyonunda yapılacaktır. İşin geçici teminatı 1160
iBu işe ait şartname ve bağlantısı Daimî Komisyonda her gün görülebilir.
isteklilerin bu işin öneminde bir iş yaptığına dair ihâle gününden önce vilâyet makamına müracaatla vesika alması ve bulundukları yerin Ticaret Odası vesikasını göstermesi
Türk Hava Kurumu Kızılcahamam Şubesinden :
1) Kurban Bayramında toplanacak tahminen (200) adet çe- . şitli deri, 26/Eylül/1950 tarihine rastlıyan salı günü saat (14) te arttırma ile satılacaktır.
2) Şartnamesi Kızılcahamam şubesinde ve Ankara'da Gene) Merkez Levazım Şubesinde görülebilir.
3) İstekliler belirli gün ve saatte teminat akçeleriyle birlikte
Kızılcahamam şubesinde hazır bulunmalıdırlar. 2744
r " "" ■■■—)
Türk Ticaret Bankası A.Ş. inden
Bankamız sermayesinin arttırılmış olması dolayısiyle tamamı talih üt edilmiş bulunan 2.200.000,— liralık (C) tertibi aksiyonlardan iki defada ödenmiş bulunan % 50 bedele ilâveten bu kere yüzde yirmi beşinin daha istenmesine statümüzün 15 inci maddesine istinaden Y” etim Kurulumuzca karar verilmiş olduğundan taahhüt edilen aksiyon bedellerinin dörtte birine tekabül eden meblâğın 15 Eylül 1950 tarihinden itibaren 10 Ekim 1950 tarihine tesadüf eden Pazartesi günü akşamına kadar Bankamız gişelerine yatırmaları veya göndermeleri statümüzün 16 ncı maddesi hükümlerinin tatbikine mahal kalmamak üzere (C) tertibi aksiyon sahiplerinden rica olunur. (2740)
Eceabat Malmüdürlüğünden
1 — Eceabat ilçesinin Settülbahir köyünde hâzineye ait hurda demirler kapalı zarf usulü ile satışa konulmuştur.
2 — İhalesi 27.9.950 tarihine rastlayan Çarşamba günü saat 15 de Mal Müdürlüğünde teşekkül edercek komisyonda yapılacaktır.
İstekli olanlar 1575 liralık teminat makbuzları dahil olmak üzere 2490 sayılı kanunun 32 inci maddesine uygun olarak hazırlayacakları teklif mektuplarını belirli günde' saat 14 e kadar komisyona vermiş olmaları şarttır.
Postada gecikme kabul edilmez.
3 — Fazla bilgi Çanakkale Defterdarlığından ve Eceabat Malmüdürlüğünden alınabilir. (6834)-(1999)
r—............... —
Mete Spor Gençlik Kulübü Yararına
7/Ekim/1950 Cumartesi saat 21
HAMİYET YÜCESES, Kemani SADİ
ISILAY. Tanbur İZZETTİN ÖKTE ve Kanuni İSMAİL TEZELLİ ile birlikte mevsimin ilk müsameresini BÜYÜK SİNEMADA verecektir.
Aynı gecede sîzleri şenlendirecek olan FERDÎ TAYFUR’da Lorel Hardi, Arşak Palabıyıkyan ve Balıkçı Osman’ı getirecektir. Dalıa bir çok sürprizler.
Biletler: Floryaspor, Kamspor ve Cebeci Eczahane-siyle Büyük Sinema Gişelerinde satılmaktadır.
İstanbul Jandarma satınalma
komisyonu Başkanlığından
1 — Jandarma birlikleri ihtiyacı için tahminen beher adedi liradan 2000 adet nöbetçi kaputu şartnamesine göre kapalı
Sürpriz
Gömlek ve

Emes
Pijamalarının
En zengin çeşitleri
Erzurum Valiliğinden [
1 — Erzurum’da yanan adalet binası inşaatı kapalı zarf usulde eksiltmeye çıkarılmıştır. |
2 — Bu işin keşif bedeli yüz altmış sekizbinyediyüz elli ye-di lira seksen bir kuruş olup bunun geçici teminatı dokuzbin al-tıyüz seksen yedi lira doksan kuruştur.
3 — Eksiltme 27.Eylül.l950 Çarşamba günü saat 16 da Mülga Üçüncü Müfettişlik binası içindeki Bayındırlık Müdürlüğü o-dasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
4 — İstekliler bu işe ait keşif şartname vesaireyi Bayındır- . lık Müdürlüğünde okuyabilirler ve 10 lira bedel mukabilinde evrakı fenniye ve saireyi alabilirler.
5 — İstekliler bu gibi işler yaptıklarına dair bonservislerini dilekçelerine bağlayıp ihale gününden üç gün evvel il makamına müracaatla muvafık olduğu incelenip ehliyet komisyonundan ı alacakları ehliyetnameleri ve 950 yılında Ticaret Odalarına kayıtlı olduklarını bir belgelerini ve 2490 sayılı kanunun hükümlerine uygun olarak hazırlayacakları geçici teminatlarını yukarıda sözü geçen kanun hükümlerine göre hazırlayacakları teklif mektuplarını ihale günü saat 15 de makbuz mukabili komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır. Teklif mektuplarının postada vâki olacak gecikmelerinin kabul edilmiyeceği ilân olunur.
Ankara Üniversitesi Veteriner
I Fakültesi Dekanlığından
1 — Bil yıl Fakültemize aday öğrenci kaydına 15 Eylül 1950 de başlanacak ve 15 ekim 1950 akşamı sona erecektir.
2 — İstekli öğrencilerin aday kaydedilebilmeleri için ne şekilde okumak istediğini bildiren (burslu veya serbest) bir dilekçe ve aşağıda yazılı belgelerle birlikte Fakültemiz Dekanlığına baş vurmaları ve aday kartı almaları lâzımdır.
Aday kaydı için istenen belgeler:
A) — Lise bitirme diploması aslı ve lise bitirme notlan
B) — Devlet Olgunluk diploması aslı ve olgunluk imtihan notları,
C) — Nüfus kimlik cüzdanı örneği,
D) — Sağlık ve aşı raporu,
E) — 4,5x6 büyüklüğünde 12 adet fotoğraf,
F) — Oturduğu yer muhtarlığından iyi hal kâğıdı,
G) — Fakülteden alacağı beyannameyi kendi el yazısı ile doldurarak imza etmesi,
İstanbul Üniversitesi
Üniversitemize bağlı Tıp, Hukuk, iktisat, Edebiyat, Fen Orman Fakülteleriyle Dişçi ve Eczacı okullarına 15 eylül 1950 de başlamak ve 15 ekim 1950 de sona ermek üzere öğrenci kayıt ve kabul edilecektir. Üniversiteye girebilmek için olgunluk imtihanını vermek şarttır.
Aranılan belgeler şunlardır:
a) Lise bitirme ve olgunluk diplomaları, veya buna eşitliği tasdik edilmiş belgelerin asılları.
b) Kimlik cüzdanı (Yabancı devlet uyruğunda olanlar i-çin oturma tezkeresi örneği),
c) Oturduğu yeri gösterir belge,
d) öğrencinin etrafı için tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalığı olmadığını gösteren hükümet tabipliği raporu,
e) Üniversiteye yazılma harcına ait İstanbul Üniversitesi Saymanlığından alınmış vezne veya aynı saymanlığa 15 lira gönderildiğine dair posta mâkbuzu,
Üniversiteye yazılmak isteyenler bu belgeleri bir dilekçeye iliştirerek doğrudan doğruya Rektörlüğe müracaat etmeli ve dilekçelerine hangi fakültede ve bölümlere öğrenci yazılmak istediklerini belirtmelidirler.
Müracaat sayısı her fakülteye alınacak öğrenci miktarını aştığı takdirde yapılacak seçimin tarzı bilâhara ilân edilecektir.
Nota
1 — (Bir yıl öğrenime ara verdikten sonra üniversiteye kaydolunmak isteyen lise mezunlarının, bağlı bulundukları askerlik şubelerinden öğrencilikten başka bir sebeple ertelenmiş olduklarına dair belge getirmeleri lâzımdır.
2 — Yüksek bir öğrenimi bitirdikten sonra askerliğini yapmayanlar ikinci bir yüksek öğrenime kabul edilmeyecek-
3 — Dört sömestrlik süre sonunda üst sömestre geçmemiş olanlar askerlik ödevlerini bitirmedikçe yeniden immat-rikülâsyon işlemleri .yapılmayacaktır.
4 — îmmatrikülâsyon harcı verip kaydı yapılmamış veya 'fakültelere kayıt edilip inskrisiyon harcı verdikten sonra ayrılmış olanlara bu harçlar hiç bir suretle geri verilmiye-
9 — Liselerce verilecek belgelerin doğrudan doğruya Rektörlüğe gönderilmesi ve öğrencinin hangi koldan mezun olduğunun da açıkça belirtilmesi lâzımdır.
0 — Müracaatlar muayyen haddi aştığı taktirde seçim yapılacağından dilekçelerde esas olarak girmek istenilen fakülte veya dala girllemediği taktirde başka hangi fakülte veya dala girmek istediğinin dilekçelerde belirtilmesi.
7 — Orman fakültesine girecek öğrencilerden 30 una burs verilecektir. Bunun için üniversiteye namzet kayıt edildikten sonra alınacak namzet kartlariyle bu fakülte dekanlığına başvurulması. (6789), 1981
3 — Aslî öğrenci kaydının yapılabilmesi için tamamlanması istenen belgeler ve aranılan şartlar:
Burslular için,
a) Türk vatandaşı olmak,
b) Yaşı 17 den küçük 24 ten büyük olmamak,
c) Bekâr öğrenci olmak,
d) Ankaradaki tam teşkilâtlı hastaneden örneğine uygun tahsile ve memur olmağa mani bir hastalığı olmadığına, mem-, leketin her hangi bir bölgesinde hizmete kabiliyetli olduğuna dair rapor almak,
e) Örneğine uygun Yüklenme senedini Fakülteye vermiş bulunmak.
Serbestler için.
Harç yönetmeliğine göre verilmesi gereken harçların Ü-niversite Muhasebesine yatırıldığına dair makbuzu ibraz etmek
4) — Bu yıl Tarım Bakanlığı hesabına burslu 100 erkek öğrenci alınacaktır.
5) — Burslu öğrenciler sırasile
Olgunluk
Lis
Fen
Fen
Edebiyat
Fen
Fen
Edebiyat
Fen
Fen
Edebiyat
Edebiyat
Edebiyat
derece ile mezun olanlar arasından seçilecektir.
P.İYİ
P.İYİ
P.İYİ
İYİ
P.İYİ P.İYİ
İYt
İYİ P.İYİ
İYİ
İYİ
P.İYt İYİ P.İYİ P.İYİ ORTA İYt İYt ORTA ORTA P.İYİ İYt
6) — Seçme ile kadro dolmadığı takdirde olgunluk derecesi orta olanlar imtihanla alınacaktır. (İmtihan Fakültece yapılamak).
7) — Serbest okumak istivenlerin adedi fazla olduğu takdirde kadro ve olgunluk imtihan dereceleri göz önünde bulundurulacaktır.
NOT: Noksan evrak veren veya gönderenler hakkında hiç bir muamele yapılmaz. (6908)—2012
40
zarf eksiltme usulü ile kürklettirilecektir.
2 — Muhammen bedeli 80.000 liradır. İlk teminatı 5250 liradır.
3 — Eksiltmesi 28. Eylül. 1950 tarih perşembe günü
11 de Taksim Ayaspaşa'daki kurulumuzda yapılacaktır.
4 — Şartnamesi mesai saatlerinde her gün 4 liralık sandığı makbuzu mukabilinde Ankara’da J. Sa. Al. Koni. Bşk. lığında, İzmir'de İl J. K. lığından ve İstanbul’da Kurulumuzdan verilir.
5 —İsteklilerin belli günü eksiltme saatinden bir saat ev-
veline kadar 2490 sayılı kanunun alâkadar maddelerine göre hazırlıyacakları teklif mektuplarını makbuz karşılığında Ku -ı-ulumuza vermeleri ve bu saatten sonra mektupların kabul edilmiyeceği. (12211) (6725) 1984


Seyhan İl Daimî Komisyonu Başkanlığından
Adana Memleket hastahanesinin 950 mali yılı sonuna kadar olan ihtiyacı için 18654 lira 20 kuruş muhammen bedelli 160 kalem eczayı tıbbiye ve 10476 lira 50 kuruş muhammen bedelli 142 kalem tıbbi ve cerrahi alat ve edevat kapalı zarf ve eksiltme usulü ile ihaleye! çıkartılmıştır.
İhale 27.9.1950 Çarşamba günü saat 11 de Seyhan 11 Daimî Komisyonunda yapılacaktır.
İteklilerin muhammen bedelin yüzde 7,5 nisbetinde muvakkat teminatlarının Adana Özel İdare Saymanlık Müdürlüğü veznesine veya taşradaki bankalardan birinden alınacak makbuzlarla teklif mektuplarının ihale gün ve saatinden bir saat evveline kadar komisyon başkanlığına vermeleri lâzımdır.
Postada vâki olacak gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
Şartname ve sair evrak tatil günleri haricinde ve mesai saatlerinde Sdyhan İl Daimî Komisyonunda, İstanbul Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğünde ve Adana Memleket hastahanesi Baş-tabibliğinde görülebilir. 12452 (6827)-(1998)
Edirne Vakıflar Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş: Edirnedeki Bedestan binasının onarımı.
2 — Keşif tutarı (14283) lira (69) kuruştur.
3 — Eksiltme 29.9.950 cuma günü saat 15 te Edirne Vakıflar idaresi binasında toplanacak inşaat komisyonu odasında kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
4 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar Ankarada Vakıflar Genel Müdürlüğü İnşaat Müdürlüğünde ve Edirne Vakıflar müdürlüğünde görülebilir.
5 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre (1071) lira (28) kuruşluk geçici teminat vermesi ve eksiltme şartnamesi gereğince ticaret odası belgelerini ibraz etmeleri 'azımdır.
6 — İsteklilerin bu işin özelliği dolayısı ile 1950 yılı için vakıflar genel müdürlüğünden alınmış yeterlik belgeleri göstermeleri şarttır.
7 — Talip olanların yukarıdaki maddelerde yazılı belge-
lerle birlikte ikinci maddede yazılı günde adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur. (6896)—2016
Ankara Üniversitesi Veteriner
Fakültesi Dekanlığından
Fakültemiz bütünleme imtihanlarına 9 Ekim 1950 günü başlanacak ve 28 ekim 1950 cumartesi günü sona erecektir. İmtihan programları Fakültede asılmıştır.
İlgililerin buna göre hareket etmeleri rica olunur.
(6907)—2013
kravatlarının yeni desenlerini
Borsalino
Şapkaları'
v j Ankara mümessili
ORTAÇ
Trençkot ve
Pardesii çeşitlerimiz gelmiştir
ın
Kravat pavyonunda bulabilirsiniz
zengin modellerini 36 11
Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede ucuzdur
Ropdeşanıbr
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir
Mantoluk
Tayyörlük en’giizel
fabrikaların çeşitlerini
-
Ropluk yünlü
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri
iduriKdidrın çc^ıucnın _
ORTAÇ ORTAÇ
sizin İçin getiriyoı muhakkak almazdan görünüz
bulabilirsiniz. Kesenizin dosta ORTAÇ
Adliye kargısı köşe mağaza
Anafartalar cad. No. 224
PHILIPS Radvolannın
ORTAÇ
da
1950
modellerinin en zengin çeşitlerini radyo salonumuzda görünüz

Tel: 11135

Comments (0)