Sene: I
Numara: 147
Abone Şeraiti
Türkiye için Hariç için
1 senelik Kr. J5OO Kr.
6 aylık -... «00 „
3 „ 325 », ....... 700 -
A orposnranijre, Şeref Sokağı, TELEFON: 20520
( Sabahları Çıkar Slyaet Gazete
Matbaai Ebützlya, İstanbul
71
Çarşamba 14 Teşrinisani I934
“Çalışmak üç büyük fenalığı giderir: Can sıkıntısı, kötü düşünceler ve ihtiyaç !.„ Volter
(Şerhi 3 üncü sahifede)
Yevmi makale
Kim mesul olacak ?
Şimdiye kadar Avrupanıo en tehlikeli mm ta kan, Avusturya addediliyordu. Son samanlarda buna bir de ( Sar ) havzası inzimam etti.
Mısırda siyasî vaziyet
Kanunu esasî nihayet değiştirilecek mi?
Hele bugünlerde (Sar) meselesi büsbütün hâd bir devreye girmiş gibi görünüyor. Halbuki bu meselenin daha şimdiden, Avrupada zaten mevcut karışıklıkları arttıracak kadar vahamet kesbetmesinde makul hiç bir sebep yoktur.
Bu meselenin ne olduğunu kısaca izah edelim. ( Sar ) havzası denilen arazi Fransa ile Almanya arasında bulunan (1900) kilometre mü-rabbalık bir mıntakadır.Yani bu havzanın vüs’ati, aşağı yukarı Üsküdar-dan Kartala kadar olan araziye müsavidir. Nüfusu (800,000) kadardır. Bunun da aşağı yukarı onda dokuzu halis Almandır. (Versay) muahedesi mucibince bu havzaya hususî bir şekli idare verilmiş, onbeş sene müddetle havzanın Akvam cemiyeti namına bir komisyon tarafından idare ettirilmesi esas 1 a-bul edilmiştir. 15 sene hitamında (Sar) halkının İrayı umumiyesine müracaat edilecek ve kendilerine (Sar) Fransaya mı, yoksa Alman-yaya mı iltihak etsin veyahut hususî şekli idaresini muhafaza mı etsin diye sorulacaktır. İşte bu 15 sene müddet iki ay sonra yani 9 Kânunusani 1935 de hitam bulmaktadır. O gün halkın reyine müracaat edilecek ve ekseriyet bu üç şekilden hangisini kabul ederse havzanın mukadderatı ona göre kesbikatiyet edecektir. Şu izaha göre ( Sar ) havzası etrafında bugün yapılmakta olan şamata ve yaygaralara şaşmak iktiza eder. Çünkü nihayet (Üsküdar-dan Kartala)kadar vüs’ati haiz olan yani bir avuç topraktan ibaret bulunan bir yer için Avrupada yeni bir harp tehlikesi zuhur etmesini akıl ve mantık kabul edemez. Hal*
buki bu (Sar) havzasının ehemmiyeti arazisinin vii.’atind* muhtevi olduğu maden kömüründe-dir. Filhakika bu küçücük mıntaka dünyanın galiba en kesif ve en zengin kömür madenine malik olan bir yerdir. Bir tahmine nazaran 60 milyar ton kömürü olup bunun da kıymeti (800) milyar frank tutuyormuş. İşte bütün gürültü bu (800) milyar frank meselesinden ileri geliyor. Fransızlar malûm olduğu üzere, birçok meziyetleriyle beraber hasis ve para düşkünü bir^millettir. O cihetle ellerine fırsat geçmişken bu havzayı bir türlü bırakmak istemiyorlar. Almanlar ise, zaten taşı toprağı, erkeği kadını halis Alman olan bu yerden kafiyen vazgeçmeğe razı olamıyorlar. Bir bakıma Almanlara bu hususta hak vermek lâzımdır. Çünkü Almanlar zaten ( Versay ) muahedesiyle bir hayli arazi kaybetmişlerdir. Şimdi onlara zamime olarak bir de (Sar) havzasından mahrum olmak istemezlerse bunu tabiî görmelidir. Bahusus (Sar) havzası Alman satveti sı-naiyeslnin vücude gelmesinde büyük bir amil olmuştur. Fransızlara gelince eğer (Sar) ahalisi Alman-yaya iltihak lehinde karar verirse yine büyük birşey kaybetmiş olmı-yacaklardır. Çünkü yine ( Versay ) muahedesi mucibince ( Sar ) havzası, ahalisinin arzusiyle Alman-yaya geçerse, Almanya ( Sar )-da mevcut kömür madenlerini altın para ile Fransızlardan satın almak mecburiyetindedir. Yani (Sar) Fransızlara iltihak etmezse Fransız hükümeti topu (1900) kilometrelik arazi kaybedecek, fakat ona mukabil Almanlardan birkaç yüz milyar para alacaktır.
Bu şerait içinde Fransızların (Sar) havzası etrafında bukadar gürültü etmelerine akıl erdirmek güçtür. Hele bu gürültüyü, in ti ha bat a daha iki ay varken, şimdiden bukadar arttırmaları büsbütün şayanı kayrettir. Geçenlerde Fransa hükümetinin (Sar) etrafına birkaç kolordu sevkettiği bile yazılmıştı. Fransanın şimdiden gösterdiği telâşa vo ittihaz ettiği tedabire bakılırsa bu meselede pek te muahedeye vo halkın serbest reyine ehemmiyet vermıyerek cebiru şiddet gösterecek gibi görünüyor.
Ebüzziya Zade Devamı 2 inci sahifede
Nesim Paşanın Başvekâleti kabul etmesi için nasıl bir tarzı tesviye bulunduğu henüz meçhul...
İskenderiye 13 (A. A.) —• Nesim Paşa, kabineyi teşkil etmeyi kabul etmiştir.
Zaman —
Yahya Paşanın Mısır Başvekilliğinden istifası üzerine yeni kabineyi teşkil edecek bir Başvekil bulmak kolay olmamıştır. Buhranın ilk günündenberi Nesim Paşanın yeni kabineyi teşkil edeceği söylendiği halde buna ancak dün imkân bulunduğu yukarıdaki telgraftan anlaşılıyor. Bunun sebebi çok mühimdir.
Nesim Paşa, 1930 senesinde yapılan Mısır kanunu esasisine muhaliftir. Hatta bu kanuna sadakat yeminini etmemek için, ayan âza-lığını kabul eylememiştir. Budefada
Mısır kralı Fuat arabaya binerken
Mebus seçimi yenilenecek
Meclisin buna karar vererek dağılması muhtemel
Ankara 13 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisinin mebus intihabının yenilenmesine karar vermesi ihtimali halikındaki rivayetler ve tahminler günden güne kuvvetlenmekte ve inkişaf etmektedir.
Tahminlere göre, Meclis birinci Kânunun ilk haftasına doğru intihabı yenileme karafı vererek tatil yapacak ve birinci Kânunun onundan itibaren yeni intihabat bağlıyacaktır. intihabat Şubatın onbeşine kadar ikmal edilmiş bulunacak ve yeni Meclis Martın birinde içtimaa davet olunacaktır. Bu suretle yeni bütçe yeni Meclis tarafından tetkik ve tasdik edilmiş olacaktır.
Tecdidi intihabata doğru
Şehir meclisi 25 bin lira tahsisat verdi..
intihabatın tecdit edileceği ve kânunusanide yeni mebus intihabatına başlanılacağı teeyyüt ediyor
Şehir meclisinin içtimaından bir intiba ve yeni mebus intihabalı için lâzım gelen paranın sarfına mezuniyet alan Muhittin Bey
Devamı 2 inci sahifede
Tekirdağınm kurtuluşu heyecanlı
tezahüratla kutlulandı
Tekirdağ 13 (A. A.) — Bugün Tekirdağınm 12 nci kurtuluş yıl dönümü binlerce yurttaşlarımızın içten gelen yüksek heyecaniyle kut-lulanmıştır. Saat dokuzda Muratlı şosesinde bütün halk kurumlar, mektepliler tc planmışlar ve şehre giren kıtaları karşılamışlardır. Burada kıta kumandanına bir buket verilerek teşekkür edilmiş ve bütün askerlerle çiçek dağıtılmıştır.
Şehrin kapusunda Belediye reisi coşkun bir nutuk söyledikten sonra kıtalar binlerce halkın "yaşa ulu Gazi, Varol Türk askeri,, ses-
leri arasında Cümhuriyet meydanına doğru hareket etmiş ve halk ta bir sel coşkunluğu ile Gazi Hazretlerinin heykeli önünde toplanmışlardır. Burada kurulan halk kürsüsünde saatlerce süren bir çok uzun ve heyecanlı nutuklarla memleket halkı ulu Gaziyi takdis ve minnetle anarak içten bağlılığını bir kere daha göstermiş ve neşeli kurtuluş seslerini bütün Trakya ufuklarına yaymıştır. Bilâhare parlak bir geçit resmi yapılmıştır. Gece kıtalar tarafından fener alayları yapılmış ve halk bayramı azamî surette şenlendirmiştlr.
İki Başvekilin yeni mülâkatı
Avusturya Başvekili “Roma„y. gidiyor
Şehir Meclisi dün saat 14 de, Sadettin Ferit Beyin riyaseti altında içtima etmiş ve muhtelif meseleleri müzakere eylemiştir.
Dünkü içtimada verilen en mühim karar, yeni mebus intihabatı için 25 bin lira tahsisat kabul edilmiş olmasıdır.
Filhakika, Şehir Meclisinin dün-
Suikastin
kü içtimainde, belediye reisi Muhittin Beyin teklifi üzerine Gazi köprüsünün inşası için bankada toplanılan paranın faizi olan 65 bin liranın bankadan alınarak 40 bin ve 25 bin lira olarak ikiye tefriki kararlaştırılmıştır. Bu paranın 40 bin Üresiyle Unkapanı Devamı 3 üncü sahifede son intibaı
Marsilya faciasından tek başına kurtulan ceneral “Jorj„ nihayet iyileşmiştir
Dün kurtuluşunun yıldönümü büuük ve parlak merasimle kutlulanan Teklrdağınaan bir görünüş
Bugünkü mühim maç
Bugün Ingilterede İtalyan takımı ile Ingiliz takımı arasında fevkalâde bir futbol maçı yapılacak
Bugün Ingilterede, Ing'ılizlerin en kuvvetli takımı ile boy ölçüşmeğe kalkışa..
İtalyan takımı
İtalyanların bu sene baharında İtalyada bir Avrupa futbol birinciliği müsabakaları tertip ettikleri ve bunda hasımlarına karşı gayet kırıcı ve yırtıcı bir oyun oynıyarak şöyle böyle birinciliği aldıkları malûmdur.
Fakat bu müsabakalara o zaman İngilizler iştirake tenezzül etmemişlerdi. italyanlar, kendi fikirlerince İngilizleri de yenerek birinciliklerini itmam etmek hülyasile İn-giltereye kadar seyahat etmeğe mecbur kalmışlardır.
İşte bugün Ingilterede İtalyanlarla ingilizler arasında bir maç yapı-
lacaktır. Bunda kim galip gelecek? Müsyü Musolini futbol maçlarına çok ehemmiyet vererek İtalyan oyuncularını adeta kuş sütü ile besleyip yetiştirdiği cihetle İtalyanlar için galebe ihtimali yok değildir. Fakat zaten futbol üstadı addedilen İngilizler de ona göre hazırlandıklarından galebe ihtimali onlar için daha kuvvetlidir. Her halde cihan sporcuları bu maçın neticesini sabırsızlıkla beklemektedir. italyanlar şayet mağlûp olurlarsa Müsyü Musolini bundan, hiç şüphesiz, meydanı harbi kaybetmiş kadar müteessir olacaktır.
Avusturya Başvekili M. “ Şuşing . ve İtalya Başvekili M. “ Musolini * Roma 13 (A. A.) — Avusturya Başvekili M. “Şuşnig,, ile M. “Ber-gewaldencok„ , bu hafta nihayetinde Romaya geleceklerdir. Avusturya Başvekili, geçen ağustos ayında büyük manevralar esnasında ilk defa olarak M. “ Musolini „ ye mülaki olmuş bulunduğundan bu seferki ziyaret resmî mahiyeti iti-beriyle hususî bir mana iktisap etmektedir.
Avusturya Başvekilinin Romada 3 veya 4 gün kalacağı ve bu esnada 6 şubat 1930 tarihli İtalya -Avusturya itilafı ve İtalya- Avus-turya-Macaristan protokolü çerçevesi içinde müzakereler yapılacağı tenrn edilmektedir.
Yunan İktisat Nazın şehrimizde
Dün Bursada fabrikalar gezildi. Misafir nazırın beyanatı
Bursa 13 (A. A.) — İktisat Vekili Mahmut Celâl Bey refakatinde bulunan Sümer Bank umum müdürü Nurullah Esat Beyle birlikte saat onda köşkten ayrılarak vilâyeti ve belediyeyi ziyatet ettikten sonra doğruca İpekiş fabrikasına indiler. Bilâhare vilâyeti ziyaret eden Yunan İktisat Nazırı M. Pesmazoğlu ve refakatindeki zevat İpekiş fabrikasında Gelâl Beye mülâki oldular. İşletme âmirliği odasında kısa bir istirahatten sonra birlikte fabrikayı iplik ve boya kısımlarına varıpcıya kadar gezdiler. M. Pesmazoğlu her kısımda uzun uzun durarak verilen izahatı dinledi.
M. Pesmazoğlu, kumaş dairesin-do kumaşları tetkik ettikten sonra fabrika müdürüne:
“— Bizim memleketimizde de ipekli sanayi vardır, kısa zamanda fabrikanızın gösterdiği terakki ve kumaşlardaki incelik ve nefaset şayanı takdirdir.
Tekrar tekrar ve çok çok tebrik ederim,, dedi.
tpekişten sonra Muradiyedeki tarihî evi,Muradiye türbelerini gezdiler. Hususî surette Bursa kebabı yemek için ikametlerine tahsis edilen köşke döndüler.
Devamı 7 inci sahifede
tında olarak ağır surette yaralandığı ı ceneral Jorj zevcesile beraber nekahet devrini geçirirken
Marsilya suikastında kral Aleksandrın yt halde nihayet tehlikeyi atlatmış ol»
Marsilya suikastı esnasında Kral Aleksandr ve Müsyü Bar-tu ile otomobilde bulunan ce-Deral (Jorj) un da ağır surette yaralandığı malûmdur. Ceneral (Jorj) un yarası Müsyü (Bartu)-nunkinden çok ağır olduğu hah de yapılan tedavi sayesinde hayatı kurtarılmış ve şimdi nekahet devrine girmiştir.
Yukarıdaki resim ceneralin hastahaneden çıkarak nekahet devrini geçirmek üzere zevcesi refakatinde ilk gezintiye çıktığını gösteriyor. Fransız cenerali bu badireden canını güç kurtarabilmiş olmakla berader, o müthiş vak’anm acı hatırasından şüphesiz ömrünün sonuna kadar kurtulamıyacaktır.
Yeni tefrikamız
Nasıl durdurduk?
Çanakkale boğazından geçebilirler miydi, geçemezler miydi?
Şimdiye kadar bu hususta neşredilen bütün eserler ve mütalea-lar birbirini çürütmektedir. Acaba geçebilirler miydi ? Bu sualin cevabını yakında başltyacak ve Çanakkalede Türkün yarattığı ölmez şahamet âbidesinin şanlı safhalarını nakledecek olan yeni tefrikamızda bulacaksınız.
1___________________________________________________________________-
2
— ZAMAN —
Teşrinisani 14
H AR İ C IHA BE R L ER
Deniz silâhları meselesi
İngilterenin teklifi Japonya tarafından kabul edile cek gibi, Amerikalılar bundan hiç memnun değil..
Fransada yeni kabine
“Flânden,, kabinesi ne zamana kadar ekseriyeti muhafaza edilebilecek ? Bu meçhuldür
Fransada “Staviski,, rezaleti bu senenin başından beri meydana çıkmış sayılabilir. O günden bugüne kadar Fransada cereyan eden vakayii göz önünden geçirirsek yarın neler vukubula-bileceğini anlamak kolaylaşır.
“Staviski„ rezaleti Fransayı temellerinden sarsan, mevcudiyetini tehdit eden bir kanserdi. Bu senenin ilk güalerinde Fransız Ru-vayalistlerinin gazetesi, kabine erkânından M. “Diamyer,, in “Staviski,, ye müzaheret eden iki mektubu imzaladığını ifşa etti. Ve bunun üzerine bütün sağ cenah matbuatı 1932 intihabatın-dan beri iktidar mevkiinde bulunan Radikallere, bütün şiddetleriyle hücum ettiler.
Paris sokaklarında nümayişler başlamış, hükümet “Staviski,, yi takibe koyulmuştu. Kânunusaninin 11 inci günü parlâmento toplandığı zaman zabıta meclisin herhangi bir taarruzza uğramaması için fevkalâde redbirler almış, mecliste partâmentonun seçeceği bir heyetin “Staviski,, rezaletini tahkik etmesi teklif edildiği zaman M. “Şotan,, bu teklifi reddetmişti.
Lort işi, azdırdı ve sağ sol mücadelesi azamî şiddeti buldu. Lekelenen, çamurlanan rical sayısızdı. M. “Dalamyer,, kabineden çekilmiş, Adliye Nazırı “Raynoldi,, onu tekip etmiş ve daha sonra “Şotan,, kabinesi düştü.
“Şotan,, , Fransada 18 ay içinde beş kere değişen hükümetin reisi idi. “Daladiye,, onu takip etti ve ilk tedbir olarak polis müdürü "Chiappes,, ı azletti.
Şubatın altıs) olmuştu “Daladiye,, nin meclis karşısına çıktığı gündü. Meclisin dışında iştişağ başladı. Halk ile zabıta didişiyordu. “Daladiye,, ekseriyeti kazandığı halde meclisin dışında vukubulan mücadelelerde 15 kişi maktul düşmüş, 150 kişi yaralanmıştı. Ertesi gün, daha fazla kan dökülmesini istemiyen “Daladiye,, istifa etti ve ve M. “Dumerg,, inzivağahından çağırılarak millî bir hükümet teşkil etti. Radikaller de bu hükümete iştirak ettiler ve meclis yeni hükümete bütçeyi denkleştirmek için hususî salâhiyet verdi, İşler düzeliyordu. Emniyet ve itimat teessüs ediyordu.
Tam bu sırada Sosyalistlerle Komünistler, Fransada Faşistliğin türemek üzere olduğunu sezerek birleştiler ve altı ay sonra Faşizme karşı bir cephe vücude getirdiler. Diğer taraftan sağ cenah ta birleşti. M. “Dumerg,, kanunu esasiyi ıslah için projesini hazırlamıştı. Radikallerin ıslaha muhalefetleri yüzünden istifa ederek inzivagâhına döndü.
Onun yerine "Flânden,, hükümeti teşekkül etti. Fırkalar arasındaki musaleha devam ediyor. Bu kabine de teşekkül itibarile “Dumerg,,|İD kabinesinden farksız gibidir.Onun da ekseriyet kazanacağı umuluyor. Fakat ne zamana kadar ? Asıl mesele budur.
Ö. R.
Yevmi makale
Kim mes’ul
olaacak ?
Birinci sahifeden devam Diğer taraftan Almanlar da tabii boş durmıyor. işte iki tarafın şimdiden bu kadar hazırlık göstermeğe başlamalarıdır, ki bu mıntaka-dan da bir harp çıkmak tehlikesini ihdas etmiştir. Eğer iki ay sonra bu yüzden bir harp zuhur ederse bundan aşağı yukarı Fransayı mesul tutmak icap edecektir. Hatta cihan efkârı umuiyesi de, zannederiz, bu kanaattedir. İngiliz gazeteleri daha şimdiden Fransızlara pek taraftarlık etmiyorlar, daha ziyade Alınanlara hak veriyor gibi görünüyorlar.
Bu şerait içinde Fransızların bir harp mesuliyetini kabul edip etmi-yecekleri cayi sualdir. Bizim fikri-mizce Fransızlar, bu işte her iki şekilde de kazanacaklarına nazaran, işi bir harbe kadar götürmiye-ceklerdir. Şimdi yapılan gürültüler, çıkan la u yaygaralar, asker sevk etmeler hep Almanları ürkütmek için ca’lî bir takım hareketlere benziyor. Binaenaleyh bütün zevahire rağmen (Sar) meselesinin, nihayet mutavassıt bir sureti tesviyeye rapt edilmesi ihtimali kuvvetlidir. Maa-mafih buna rağmen iki taraf mecnunluk eder de işi barut fıçılarına ateş vermeğe kadar vardırırlarsa beşeriyet ve medeniyet huzurunda tarihin en büyük cinayetlerinden birini irtikâp etmiş addolunacaklarına şüphe etmesinler. Çünkü nihayet bir avuç kara toprak için yer yüzü yeniden al kanlara bo-yanamazl
Ebüzziya Zade
Mısırda siyasî vaziyet
Birinci sahifeden devam
Başvekilliğe davet olununca, yeni kanun esasiye, aleyhtar olduğunu | ileri sürerek evvelâ bu kanunun I tadili lehinde söz almak istemiştir. Bunun için, mezkûr kanunun on ' seneden evvel tadil olunmıyacağını anlatan maddesini ilga etmek kâfi j idi. Bu madde ilga olunduğu tak-^dirde Nesim Paşa, şimdiki parlâ-men toyu feshederek yeni bir inti-jhabat yapar ve yeni meclisede
J
“Danzig,, te tethiş!
Serbest şehrin resmî memurları da Nazilerin tethiş harekâtına iştirak ediyormuş
Danzig 13 (A. A.) — Serbest şehirde yapılan nahiye in-tihabatmda Naziler bir çok hâdiseler çıkarmışlar, tethiş hareketleri yapmışlardır. Nazi şeflerinin Ayan Meclisi tarafından her türlü tethişten kaçınmaya davet edilmiş olmalarına rağmen, on yerde ciddî vak'alar olmuştur. Bilhassa Fuerstenu/al-de de başlarında mebuslardan
Japonyada feci kazalar
Japonyada Hakkaide civann-ki maden ocaklarında grizo infilâkı neticesinde müthiş bir kaza olmuş 159 amele toprak yığınları altında kalmıştır. Bunların hepsi ölmüştür.
Teşrinisaninin yedisinde yine Japonyada kopan müthiş bir fırtınada açıklarda bulunan, 137 küçük gemi kaybolmuştur. Bu gemilerin içinde bin kadar insan mevcut olduğundan hâdise Japonyada büyük heyecan uyandırmıştır.
muaddel bir kanunu esasi ila çıkarak onu kabul ettirmeğe çalışabilirdi.
Nesim Paşa 1930 kanunu esasisine muhalif olan yegâne Mısır recülü değildir. Mısırın ekseriyeti bu kanunun aleyhindedir ve bu kanunun ilga ettiği kanunu iadesini istemektedir.
Eski kanunun olduğu gibi iadesi beklenmezse de bugünkü kanunu aratmıyacak Burette tadili mümkündür.
Acaba Nesim Paşa bu tadilâta yol açacak olan kanunu esasi maddesini ilgaya muvaffak oldu da onun üzerine mi iş başına gelmeyi
Londra 13 (A. A.)— Amerika ve Japon tezlerinin telifi için geçen hafta îngilizler tarafından yapılan deniz teklifleri meseleyi şimdilik teknik sahadan siyasî sahaya nakletmek ve İngiliz - Amerikan mü-nasebatını alâkalandırmak gibi bir netice doğurmuştur.
Amerika heyeti murahhasası, daha geçen hafta, Vaşington muahedesinin ilgası ve muhafaza etmek istediğini 5-5-3 emsalinin terki demek olan teklife muhalefetini gizlememiş ve fakat bunun Japonlar tarafından reddeoileceğine intizar ettiği için muhalefetini resmen bildirmemişti. Halbuki dün sabah “Tokyo,, dan gelen bir telgrafta, Japonyanın İngiliz teklifini nazarı itibara aldığı ve kendi hakkında bazı tasrihat tasavvurunda olduğu bildirilmekte idi.
Aynı zamanda “TaymisH gazetesinin Vaşington muhabirinden gelen bir telgrafta da şimdiki müzakerelerin akameti İngiltere iie Amerika arasındaki müşterek gayelerle birliğin muhafazasını tehlikeye koyduğu takdirde Reisicumhur ile müşavirlerinin pek müteessir olacakları ve bunun “Vaşington,, ve “Londra,, muahedeleri kurtarıldığı takdirde temin edileceği bildirilmektedir.
İngiltere Amerikayı da gücendirmek istemiyor
Cenevre 13 (A. A.) — M.
M. “Mau,, bulunan sosyalistlerden mürekkep bir gurup Nazilerin taarruzuna ve fena muamelelerine maruz kalmışlardır.
Naziler, Sosyalistlerin intihap beyannamelerini ellerinden almışlardır.
Serbest şehrin jandarmaları, memurları ve makamatı tethiş harekâtında Nazilerle teşriki mesai etmektedirler.
“Atina,, müsteşarımızın ziyareti
Atina 13 (Hususî) — Türkiye sefareti müsteşarı Refik Bey dün Hariciye Nazırı M. uMaksimos„ u ziyaret eylemiştir. Bu ziyarette neler konuşulduğu hakkında hiçbir şey tebliğ edilmemiştir.
Yimanlılar ve sivil Tayyarecilik
Atina 13 (Hususî) — Başvekil M “Çaldaris,, in riyaseti altında toplanan iktisat meclisinde sivil Tayyare teşkilâtı yapılmak için yerli bankalarından yüz yetmiş milyon drahmi istikrazına karar verilmiştir. Şimdiye kadar “Tatoy,, askerî Tayyare karargâhına merbut olan sivil Tayyarecilik bu para ile ayrı bir teşkilâta raptedecektir.
Belçika kabinesi dün istifa etti
Brüksel 13 (A. A) — Belçika kabinesi istifa etmiştir.
kabul etti?
Yoksa başka bir tesviye tarzı mı bulundu?..
Telgraflar bu meraklı noktayı izah edecek malûmat vermediği için beklemek icap ediyor.
“Makdonaltn İngiliz - Japon deniz heyetleri arasındaki gizli müzakereler hakkında Amerikan matbuatında çıkan haberleri bizzat tekzip etmiştir.
Bu haberlere göre, Îngilizler Mançuri ve Japonya piyasasında elde edecekleri İktisadî faydalar mukabilindn (deniz sahasında Japonlar lehine bazı fedakârlıklara muvafakat edeceklerdir.
M. “Makdonalt,. bu haberleri katî bir surette tekzip ederken, Amerika ve Japon murahhaslarının İngiliz murahhasları-le ayrı ayrı yaptıkları görüşmelerden diğer tarafın daima haberdar edilmiş olduğunu kaydetmektedir. M. “Makdonalt,, m bu haberleri bizzat tekzibe lüzum görmesi, İngilterenin İngiliz ve Japon görüşleri arasında her hangi bir yaklaşmanın Amerikalılar üzerinde şüpheler tevlit etmesinden endişe etmekte olduğunu göstermektedir.
Avam kamarasında
14 saat!
Londra 13 (A. A.) — Avam kamarsı, 14 saat içtimainden sonra piyango ve müşterek bahisler kanun lâyihasının müzakeresini, bu sabah saat 5 e tehir etmiştir.
"Paris,, te verilen ziyafetler
Hariciye nazırı sefirimize, sefir de Balkanlı arkadaşlarına ziyafet verdi'•r-Paris 13(A.A — Hususî muhabirimizden: Evvelki gün Hariciye nazırı M “Laval„ ve refikası büyük elçimiz Suat Beyi ikametgâhında hususî bir ziyafete davet etmiştir.
Parla|13(A. A)— Hususî muhabi
rimizden: Paris Paris ssfiriniz SuatB. büyük elçimizSuat Bey ve refikan bugün Balkan devletleri aefirlerine bir ziyafet vermiştir. Buziyafette Fransız rical ve mebuslarından ve Hariciye Nezareti erkânından bir çok zevat hazır bulunmuştur. Ziyafet pek samimiyetle geçmiştir.
Arnavutluktaki Yunanlılar
Tazyikatm devam ettiği bildiriliyor
Atina 13 ( Hususî ) — “ Kor-fo ,, adasından gelen haberlere göre “ Delonye „ de, Arnavutluk tabasından olupta çocuklarını mekteplere göndermiyen Rumlara karşı tazyikat başlamış ve bir çokları gayet münaaebetsiz muamelelere maruz kalmışlardır.
Başka yerlerde de ileri gelenlerden bir çokları evlerine alınarak meçhul semtlere gönderilmişlerdir.
“Debre,, vesair mahallerde tev-kifat yapılmıştır.
Millî talebe birliği ve muhtelif Yunan gençliğinin teşkilâtı neşrettikleri beyannamelerle Şimalî Epir-deki Yunan ekalliyetinin çektikleri ıstırabı ahaliye anlatmaktadırlar.
Atina 13 (Hususî) “İskenderiye,,-den “Atina,, gazetesine gelen telgraflara göre, oradaki Şimalî Epîr-liier pazar günü toplanarak Arnavutluktaki Yunan ekalliyetine yapılan tazyikatı takbih etmişler ve bunların kurtarılması için teşeb-büsatta bulunmak üzere bir heyet teşkil eylemişlerdir.
I ^SONŞ^HABERLER^ |
Gazi Hz. ile M. Kalenin arasında teati edilen telgraflar
Ankara 13 ( A. A. ) — Sovyet ihtilâlinin yıl dönümü münasebetiyle Reisicumhur Hazretleriyle M. Kalenin arasında atideki telgraflar teati olunmuştur:
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği Merkezi İcra Komitesi Reisi M. Kalenin
Moskova
Birinci Teşrin ihtilâlinin yıl dönümü münasebetiyle hararetli tebrik terimi ve şahsî saadetiniz ve doat birlik memleketlerinin refahı hakkın-daki samimî dileklerimi bildirmekle çok bahtiyarım.
Gazi M. Kemal
Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal Hazretleri
Ankara
Birinci Teşrin ihtilâlinin yıl dönümü münasebetiyle sevimli tebrikinizden dolayı samimî teşekkürlerimin kabulünü rica ederim. Zatı Devletinizin saadeti ve dost Türk milletinin ve Cümhoriyetinin refah ve muvaffakiyeti hakkındaki en iyi temennilerimi arzeylerim.
Kalenin
Başvekil İsmet Paşa ve M. Molotof arasında
Sovyet ihtilâlinin yıl dönümü müoaaebetile Başvekil İamet Paşa ile Halk Komiserleri Meclisi Reiai M. Molotof arasında da samimî tebrik ve teşekkür telgrafları teati edilmiştir.
Hariciye Vekili
Tevfik Rüştü Bey Cenevreye gitmek üzere bugün geliyor
Ankara 13 (Telefonla) — Hariciye Vekili Tevfik Rüştü Bey bu akşam dün akşam ,, İstanbula hareket etmiş ve istasyonda Vekiller, mebuslar ve Hariciye Vekâleti erkânı ve dostları tarafından teşyi edilmiştir.
Hariciye Vekili Tevfik Rüştü Bey bugün şehrimize gelecek ve yarın akşam, Milletler Cemiyeti konseyinin fevkalâde toplantısında hazır bulunmak üzere ekspresle Cenevreye hareket edecektir.
Bir hafta kadar devam edecek olan Milletler Cemiyeti konseyinin bu içtima ruznamesinde Sar meselesi de vardır.
--------o---------
Tasfiyeye tabi olacak hâkimler
Anltar. U (Talafnnla) — Aılljyedeki tasfiye komisyonu vilâyet hâkimlerinin sicillerini alfabe ve derece sırasiyle tetkik etmektedir,
Komisyonun mesaisinin bu ay sonunda biteceği ve iki yüz kadar hâkimin açığa çıkarılacağı tahmin olunmaktadır.
-----------□------------
Birinci Kânun Kontenjanı
Ankara 13 (Telefonla) — 21156 Sayılı kararnameye merbut Birinci Teşin 934 Ninsan 935 kontenjan listelerinden Birinci Kânun ayma ait kontenjanın sureti tevzii ile Vekâlette kalan miktarı bir cetvel halinde yarınki “Bugükü,, resmî gazetede intişar edecektir.
Cumhuriyet Merkez Bankası müdürlüğü
Ankara 13 (Telefonla) — Cumhuriyet Merkez Bankası umum müdürlüğüne mezkûr bankanın meclisi idare âzasından Hüseyin Hayrullah Bey tayin edilmiştir.
Alman Sefiri İzmir de mektepleri ziyaret etti
İzmir 13 (A. A.) — Şehrimizde bnlunmakta olan Alman büyük Elçisi Doktor Von Ro-senberg cenapları yanında İzmir Konsolosu Her Holiştayn olduğu halde İzmir mektep vaziyetini görmek için Gazi ilk-mektebini gezmiş ve beşinci sınıfın derslerine girmiştir. Büyük Elçi Türkçeyi bildiği için dersleri dinlemiş ve çocuklarla konuşmuştur.
Ankara belediye meclisi toplandı
Ankara 13 (Telefonla) — Ankara belediye meclisi reisi vekili avukat Mümtaz beyin reisliği altında toplanarak mil-lî tasarruf cemiyetinin sergi hasılatından resim alınması ve muhtemel görülen yeni mebus intihabatı için 16 bin lira tahsisat vaz’ı etrafında müzakerelerde bulunmuttur.
Sefir Mektep Müdürüne mektebin intizam ve mükemmeliyeti hakkında takdir ve tebriklerini bildirmiştir. Mektepten hararetle uğurlanan misafir talebenin tezahüratına yaşasın Gazi diye bağırarak mukabelede bulunmuştur. Bundan sonra Sefir cenapları Erkek Lisesini ziyaret etmiş mektebin her tarafını gezerek memnun kalmıştan
Yakup Kadri Bey
Ankara 13 ( Telefonla ) — Tiran elçisi Yakup Kadri Bey birkaç güne kadar Tirana hareket edecektir.
Havada bir facia
Şerbug 13 (A. A.) — Tecrübe uçuşu esnasında bir deniz tayyaresi düşmüş ve içindeki beş kişiden üçü kömür haline gelmiştir.
Teşrinisani 14
—ZAMAN—
3
SÜTUNLAR ARASINDA
Taşta keramet mi olur?
Fatih tramvay mevkif inin biraz gerisinde ve sağda üçüncü sokağa girilirse üç yol ağzında dikili bir taş görülür. Bu taş, üç basamaklı çıkılan mermer bir kaide üzerindedir. Granit cinsindendir, yine mermerden bir başlığı vardır. Bir tarafında kanatlı iki peri resmi göze çarpar, perinin biri mersin ağacı resimleriyle müzeyyen haçlı bir iev-ha tutmaktadır. Bu, tarihe göre, marsiyen sütunudur. Fakat halk lisanında kız taşı diye anılmaktadır.
Hakikî kız taşı Afrodit heykelini taşıyan [başka bir sütun idi. Vaktile yıkılmış ve galiba Fatih camiinin yapılmasında kullanılmıştır. Onun efsanevi bir şöhreti vardı. Göya yanma getirilen, yahut tesadüfen oradan geçen günahkâr kızların üzerine iğilerek biçarelerin mahrem suçlarını meydana çıkarırmış. Hatta İmparator jus-en bile baldızının aşk günahına bu taş delâletile vakıf olarak biçare kızcağızı boğdurmuş imiş, taş-yıkıldıktan sonra ona at-folunan mucizelik, daha doğrusu müzevirlik Marsiyen sütununa intikal ettirilmiş ve bu sütuna kız taşı adı verilmiştir.
Geçen gün oradan geçiyordum, Türkçeden başka bir dil konuşan iki kadının taşı tavaf ettiklerini gördüm ve güldüm, birinin ittiham edici ana, birinin de töhmetten sıyrılmağa çalışan kız olduğu anlaşıldı. Bu iki kadında on beş asır evvele ait bir inan vardı, taştan keramet omuyorlardı.
Demek ki şık madamlar ve matmazeller arasında hâlâ taştan keramet ve kehanet umanlar var. Eğer erkeklerde de bu kafayı taşıyanlar olup ta bu hanımlarla karşılaşırsa aile esrarı ebediyete kadar mahfuz kalır ▼e hiç bir aşk töhmeti sabit »lmaz,
O itikadın böyle bir feyzi olduğuna da biz inanalım!.
B.
Tecdidi intihabata doğru
Birinci sahifeden devam
A
köprüsünün, Gazi köprüsü inşa edilinciye kadar kullanılabilecek bir halde tamiri maksadile; diğer 25 bin lirasının da yeni mebus intihabı için muktezi masraflara karşılık olmak üzere sarfı hakkında Belediye riyaseti makamına salâhiyet verilmiştir.
Bu karardan da istidlâl etmek mümkündür, ki kânunuevvelin ilk haftasına doğru Büyük Millet Meclisince tecdidi intibabata karar verileceği, Kânunusaninin birinden itibaren ve şubat nihayetine kadar ikmal edilmek üzere yeni mebus intihabatına ^başlanılacağı hakkında akseden haberler tahakkuk edecektir.
Şehir meclisinde diğer müzakereler
Şehir medişinin dünkü içtima-ında zabtı sabık kıraat ve kabul edildikten sonra âzadan Ethem Akif Bey zabıtların Türkçeleştir ilmesini temenni etmiş, Haydarpaşa şimendifer ve Karaköy hamal bötükle-rinin birleştirilmeleri dolayısiyle yolculara kolaylık gösterilmek üze-Karaköy Köprüsünün alında bir emanet dairesi tesis teklifi mülkiye encümenine havale edilmiştir.
Bu sene ilk mekteplere mutat-dan fazla talebe kaydedildiği cihetle mektep levazımı ihtiyaca kâfi gelmediğinden, noksanların ikmal maksadiyle bütçede münakale icrası hakkındaki daimi encümen mazbatası bütçe encümenine gönderilmiştir.
Otobüs talimatnamesindeki 9 saatlik mesai fıkrasının yanlış tatbikine mahal kalmamak üzere tetkiki mülkiye encümenine havale edilmiştir.
Mütekaitlere ikramiye
Bundan sonra, bilfiil 30 sene ifai vazife eyleyip te tekaütlüklerini istiyenlere verilecek ikramiye meselesi mevzuu bahsolmuştur. Bunun için bankalar istikrazları tah« sisah fazlasından mütevellit olan meblâğ karışık gösterilerek 55,396 lira tahsisat kabul olunmuştur.
Sıhhat müdürüne ücret Üsküdar evlendirme
ğu maaşının ücrete t»h’
İhracat arttı
Pamuk fiatleri
Bir çok malların stoklan kalmamıştır
İhracatımız son aylar zarfın, bir kaç misli fazlalaşb. Bilhassa buğday, yapağı tiftik, fındık, yumurta, tütün ve afyon üzerinde yapılan değerli satışlar mühim bir yekûn tutmaktadır.
Bu maddelerin bir çoklarının stokları kalmamış olması, hariçten yapılmakta olan isteklerle ihracatımızın son aylarda istikrar vaziyeti aldığını göstermektedir.
Afyon alınacak
Afyon inhisar idaresi tüccardan Afyon almağa karar vermiştir. Bu alınacak afyonların paraları bilâhare ödenecektir.
Hâkimler arasında
Temyiz mahkemesi birinci
reisi İhsan beyin riyasetindeki adliye tasfiye komisyonu mesaisini bitirmek üzeredir,
Yeni hâkimler kanunu, önümüzdeki ayın ilk günü tatbik sahasına gireceği için komisyon mesaisini ay başından evvel bitirmiş olacak ve hazırlanacak liste Adliye Vekâletine verilecektir.
Tasfiyeye tabi tutulacak hakimlerin 200 zü bulacağı tahmin edilmektedir.
Tasfiye, yeni Hakimler kanunundaki hükümlere göre yapılacaktır, bu tasfiyenin tatbiki dolayisile Hakim ve Müddeiumumiler arasında nakil ve te-beddülât yapılacağına muhakkak nazarile bakılmaktadır.
Oç örün evvel Ankaradan gelen, İstanbul Adliye Baş Müfettişi Esat Bey, tasfiye işi hakkında malûmatı olup olmadığını soı an bir gazeteciye :
— “ Vekâlette alâkadarlar çalışıyorlar, bu meseleye dair benim hiç malûmatım yoktur,, demiştir.
daki bütçe encümen mazbatası ka-vanin encümenine gönderilmiş, sıhhat işleri müdürü Ali Rıza Bey aynı zamanda belediye sıhhat müdürdüğü vazifesini de ifa eylediğinden muaşına 128 lira ücret ilâvesi hakkındaki teklif kabul edilmiştir.
Kadıköyünde pazar
Eminönü kazasında Şeyh Mehmet Geylanî mahallesi adının köprübaşı mahallesi olarak kabulü ile Karaköy köprüsünün de bu mahalleye bağlanması ve Kadıköyünde Toprak sokakta her salı günü bir pazar kurulması hakkındaki Mülkiye Encümeni mazbataları kabul edilmiştir.
Diğer meseleler
Deniz banyolarile büfelerinin küşat ruhsat.yeleri resmine tabi tutulup tutulmıyacağı hakkında te-halli hasıl olduğundan keyfiyetin mahalli mülkiye encümenine havale edilmiştir.
Beyoğlu belediye muhasebecisi iken ölen Gani Beyin ailesine bin lira itası kararlaştırılmış, balıkçı sandal ve kayıklarından alınacak resmin tesbiti işi mülkiye encümenine bırakılmıştır.
Üsküdar tramvayları şirketinin yaptığı istikraza belediye kefil olmuş ise de kefaletin faiz ve komisyona da şamil olduğu hakkında bir kayıt olmadığı cihetle keyfiyetin tavazzuhuna dair makamın teklifi, merciinin tayini için ceryan eden uzun münakaşalardan sonra kavanin encümenine gönderilmiştir.
Periye bankasından yapılan istikrazın ödenmedi hakkındaki itilâfın müzakeresi yarınki celseye bırakılmıştır.
Yeni Belediye talimatnamesi
Yeni yapılan Belediye zabıtası talimatnamesinin tetkiki için divanı riyaset tarafından Sadettin Ferit, Galip Bahtiyar, Esat Celâl, Ali Riza, Kadri, İsmail Şevket, Et em Akif, Manyası zade Feridun ve Cemalettin Fadıl Beylerde*- ( ‘ ”
m rekkep muhtelit bir hevzCe bulunma-di?i teblif edilmigiiemenin yeni hiç heyeti um-
-ji Dir unsur veya amil tevlit et-J| mediği bildirilmektedir.
Yolculara kolaylık
İskelelerde çalışan hamal bölükleri birleştiriliyor - Köprüde bir emanet dairesi
tstanbulda tüccar eşyası nakliyatı ile zatî ve ev eşyaları nakliyatına alâkadarlarının karşılıklı menfaatlerine uygun bir şekilde yeni birer veçhe verilmesi düşüncesile zatî ve ev eşyası nakliyatile uğraşan hamal bölüklerinin peyderpey birleştirilerek nakliyatın bir elden idaresi kararlaştırılmış ve Haydarpaşa şimendifer, Kadıköy hamal bölükleri birleştirilmiştir.
Bu sayede tarifede de tenzilât yapılması imkânı elde edildiği gibi iki mıntakada çalışan aynı bölük efradının iş bulumu yüzünden arasıra çıkan ve [yolcuların rahatını kaçıran ihtilâflarına da nihayet verilmiştir.
Bir çocuk
Arabadan düşerek ağır yaralandı
Dün yine bir kaza oldu. Ve 6 yaşlarında bir çocuk kendi hatası yüzünden ölüm derecesinde yaralandı.
Vak’a şöyle olmuştur:
Tophane de Boğazkesende bir gazino işleten Haşan efendinin 6 yaşlarında Cemal isminde bir çocuğu vardır. Cemal, dün cadde üzerinde oynamakta iken bir yük arabasıda süratle geçmektedir.
Cemal, hemen yük arabasının arkasına takılmıştır. Alabildiğine koşan arabada kendini tutamayan Cemalin elleri kurtulmuş ve yüzü koyun yere düşmüştür.
Cemal bu şekilde ağır surette yaralanmış ve ağzından burnundan kan gelmeğe başlamıştır.
Vakayı görenler arabanın arkasından koşmuşlarsa da ya-kalıyamamışlardır.
Çocuk zabıta memurları tarafından ağır yaralı bir halde Şişli Etfal bastahanesine kaldırılmıştır. Meçhul araba da aranmaktadır.
Elbiseye dikilmiş kaçak ipekli!
Seânikten şehrimize. gelen Romanya bandıralı Prenses Marya vapuru yolcuları arasında gümrük muhafaza memurları tarafından yapılan araştırmada Madam “Mazalto,, nun elbiseleri arasında teyelle tutturulmuş 450 gram ipekli kumaş yakalanmıştır.
Suçlu ihtisas mahkemesine verilmiştir.
Şerhler
“Çalışmak üç büyük fenalığı giderir: Can sıkıntısı, kötü düşünceler ve ihtiyaç!.,,
Volter
Şerh ve izah:
Voiterin şu güzel sözünü izaha bilmeyiz ki lüzum var mıdır?.. İşsiz veya işten ürken bir adam düşünelim. Böyle bir kişi ne yapar ?.. İlkin esner, sonra yine esner ve esnemekten bıkınca uzanır, yatar, biraz uyur. Kalkınca gerini*
ğına bakar ‘'5^bü3lerine
müdafaa edeceğiz ve kanunun çerçevesi içinde adaletin istiklâlini ve tamamlığını temin eyliyeceğu. Milli kalkınma ese-an ileri gelen ihtiyacın
rine devam için parlâmento) ilk baltalıyacağı varlık, aüveniyoruz.,, 'aysiyettir,
j ZAMAN
I
Bu yolda ikinci teşebbüs olarak, Haydarpaşa gariyle Kadıköy vapur iskelesinin bilhassa yolcu ve zat eşyası nakliyatı yüzünden taşıdığı ehemmiyet nazarı dikkate alınarak buradan gelip geçen yolculara bir kat daha kolaylık gösterilmek üzere Karakay köprüsünün altında bir emanet dairesi açılması ve bu suretle ekseriyetle vapurların kalkma zamanından evvel getirilen eşyaların iskele civarında esasen yolculara bile kâfi gelmiyen durak yerlerinde toplanarak hasıl ettikleri sıkıntılı vaziyetin ve eşyanın yağmurlu havalarda ıslanarak bozulmasının önüne geçilmesi muvafık görülmüştür.
Baş alırken
Altı kişi sopalarla birbirlerine girdiler
Dün akşam geç vakit Süley-maniye de bir handa büyük bir kavga olmuş ve altı kişi birbirine girerek döğüşmüşler ve hemen hepsi de yaralanmışlardır. Vak’a şöyle olmuştur:
Süleymaniyede Deveoğlu yuku-şunda bekârların oturduğu bir handa yatıp kalkan Reşit, Rıza, Cemal, Mustafa, Ali, Halit bir koyun başı satın alma pazarlığı yüzünden kavgaya tutuşmuşlar, az sonra sopalarla birbirine girmişlerdir.
Bir müddet sonra kavga büsbütün şiddetlenmiş, etraftan görenler de seyirci vaziyetinde kalmaktan başka birşey yapamamışlardır.
Bunlardan biri. Polisi haberdar etmiştir, gelen memurlar, kavgacıların hepsini, yüzleri gözleri kan içinde yakahyarak, ilk tedavilerini yaptırmış, bilâhare de haklarında tahkikata başlamışlardır.
İstanbul Nafıa baş Mühendisi
İstanbul Nafia baş mühendisliğine tayin edilen İzmir baş mühendisi Nuri bey şehrimize gelmiş ve vazifesine başlamıştır.
Yeni elektrik tarifesi
Elektriğin beher kilovatını 15 kuruşa indiren yeni elektrik tarifesi Kânunuevvel birden itibaren tatbik olunacaktır.
Diğer taraftan elektrik şirketi 15 kuruşu çok az bulmakta olduğundan Devlet Şûrasına müracaata karar vermiştir.
bir neticesi olarak bu düşünce, hep zararlı ve hatta tehlikeli mihverler etrafında döner. Çalışma düşmanı kimsenin zihnini çelen endişeler sefih ve kerih şeylerden başka bir şey olmaz. Sonra, tenbel-liğin gayet tabiî olan ne-ıtââi
esi yüz gösterir: İhti-!.. İhtiyaçtan neler do-\gını söylemeğe hacet fur. Yalnız şunu hatır-,halıdır ki çalışmamak-
Son günlerde yüzde 20 nisbetinde yükseldi
Pamuk piyasası son günlerde yükeslemeğe başlamıştır. Bu yükseliş yüzde on, yirmi nis-betini bulmuştur. Bununda sebebi Almanyanın pamuklarımıza fazla kıymet vererek büyük mikyasta mübayaatta bulunmasından neşet etmektedir.
Yunanlılar çok incir sattılar
Yunan incirleri bütün piya-salara fazla miktarda ihraç edilmektedir. Şimdiye kadar 5210173 kilo satış yapılmış bunun yalnız 1507737 kilosu Tiryesteye 492107 kilosu da Amerikaya satılmıştır,
Yolcu vapurlarına kolaylık
Sıhhiye Vekâleti Ak ve Ka-radenizle Eğe denizinde muntazam ve muayyen seferler -yapan ve kaputaj hakkına malik olan deniz yolları işletmesi ile vapurculuk -Türk anonim şirketine ait yolcu gemilerine yolculuk ve ticaret için faydalı görülen bazı kolaylıklar gösterilmesine karar vermiştir.
Bu hususta tespit edilen esaslara göre, Denizyolları îşlet-mesile Vapurculuk şirketine ait ve muayyen hatlarda işliyen yolcu vapurları sahil sıhhiye teşkilâtı bulunmayan limanlarımıza geldikleri zaman serbest pratika almaktan istisna edilmişlerdir. Ancak, bu vapurlara uğradıkları en son teşkilâtlı limandan uğrayacakları teşkilâtsız limanlar için serbest pratika verilecektir.
Bu kolaylığın tatbik şeklini tespit eden bir talimatname hazırlanmış ve alâkadarlara tebliğ edilmiştir.
Tekaüt edilecek muallimler
Tekaüde sevkedilecek muallimler hakkında henüz Maarif vekâletinden emir gelmemiştir. Fakat on beş muallim tekaüt edilmeleri hakkında dün vekâlete müracaatta bulunmuşlardır.
Söz derleme işleri
Söz derleme işleri faaliyeti devam etmektedir. Muallimler bu faaliyete vasi mikyasta iştirak eylemektedirler.
Yurda 55 talebe alındı
Bu sene Kadirga Talebe yurduna otuzu meccani olmak üzere 55 talebe alınmıştır.
Eşyalar çalınmış
Taksim polis merkezine Ha-rikliya isminde bir kadın mü-racat ederek bir iddiada bulunmuştur.
Madam Harikliyanın iddiasına göre, Halepli sokağında 23 numaralı evde beraberce oturdukları Ali kendisi evde olmadığı bir sırada, evdeki eşyadan bir karyola, bir yatak bir yorgan ve bir takım bakırları alıp savuşmuştur. Bu iddia üzerine şimdi zabıta Aliyi aramaktadır.
Yurttaş!
Ankara Millî Sanayi sergisi 15/11/934 te kapanacaktır.
Türkiyenin bu ilk sergi evinde Yerli Mallarının nasıl bir güzellik ve sağlıkla sana varlığını gösterdiğini, çabuk git ve gör de göğsün fahirler-le kabarsın. Unutma ki tenzilâtlı tarife de var.
M. I. ve T. C.
t O öylese m tesiri yok J ussam gönül razı değil
Kitapla çorap ve mercimek yanyana!
Malî ve iktisadi buhranın müsbet neticelerinden bir kaçı da şudur: Kitap okurların azalma** sı, Musikiye rağbetin yarıya düşmesi, temiz havaya burunların tıkalı kalması, mide endişesinin kafa zevkine galebesi!.
Bu neticelerden en bariz olanı kitaba rağbetin, kitaba muhabbetin sıfır dereceye kadar düşmesi keyfiyetidir, istanbu-lun meşhur sahaflar çarşısından geçenler o keyfiyetin elle tutulan bir hakikat olduğunu anlamakta gecikmiyeceklerdir. Vaktile kitap sevenlerin sık sık uğradıkları bu neşeli ve - daim! müzayedeler sebebilede - velve-leli çarşısı hayrete değer bir istihale geçirerek simasını bu gün tamamile değiştirmiş bulunuyor, Artık kitap camakân-ların'n yerinde fasulye çuvalları kuskus torbalan, mercimek kümeleri ve çorap dizileri görülüyor. O şöhretli ve cazibeli kitap müzayedeleri unutulmuş gibidir. Çünkü kitap müşterisi yoktur ve çarşıya uğrayanlar kafaya değil mideye uyan şeyler arıyorlar, çoraba kunduraya para verebiliyorlar.
Şu hazin veya garip istihalenin rüc’i bir istikamet takip edeceğini ummıyorum. Kitapçılık hayatının Sahaflar çarşısında sıklet merkezi bulacağını ise asla zannetmiyorum. Çünkü orası, esas itibariyle vazifesini yapmış, ömrünü yaşamış ve zamana intibak edemediği için de ölmüştür. Bugün mevcut olan kitapların yerini de yakın bir istikbalde fasulye torbaları, mercimek kümelen alacaktır.
Benim korktuğum Babıâli kütüphanelerinin de böyle bir şekil alabilmesidir. Eğer kitaba rağbetsizlik bu nisbette devam ederse bu korkunun tahakkuk edeceğine şüphe yoktur. Fakat ben neden korku kelimesi kullanıyorum?.. O caddenin sahaflar çarşısına benzemesi belki kendisine daha zarif bir hüviyet temin eder. Bundan müteessir olacak zaten üçbuçuk muharrirden ibarettir. Onların da İçtimaî hayatta ne kıymetleri var-ki ?....
L.
Tıbbiyelilerin kongresi
İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi talibe cemiyetinden:
16-11-934 Cuma günü saat (14) de cemiyetimizin senelik kongresi, Üniversite konferans salonunda yapılacağından âza arkadaşların teşrifleri rica olunur.
İskeleden düştü
Son günlerde muhtelif inşaat işlerinde vukua gelen kazalar sıklaşmıştır.
Dün de bu neviden bir kaza Kızıltoprakta vukua gelmiştir. Kızıltoprakta oturan mühendis Bahaettin bey bir bina yaptırmaktadır.
İnşaatın bir yerine kurulan İskelelerden birinde de Ahmet isminde bir kalfa çalışmaktadır.
Ahmet, çalışmakta olduğu bir sırada muvazenesini kaybe-divermiş ve oldukça yüksek bulunan iskeleden düşerek yaralanmıştır.
Hâdiseden haberdar olan zabıta, Ahmedi tedavi altına aldırmış, kazanın sebebi etrafında tahkikata başlamıştır.
Mide, Barsak ve Karaciğer rahatsızlıklarına
AFYONKARAHİSAR MADENSUYU
I
4
Tarihte ana kitaplar
Tarih, enginlik itibariyle hiç bir ilme veya fenne benzemez. Çünkü bütün cihan onun içindedir, her ilim ve her fen de yine onun koçağında doğup büyümüştür. Bu haysiyetle tarihte "Ana kitap,, sayılan ilk ve kıymetli eserlerin tanınması faydadan hali değildir. Onların yalnız tanılma9i değil, hatta Türkçeye çevrilmesi ve okunması da arzu olunur. Fakat her dilde yazılan umumî tarihlere mehazhk eden bu eserlerin bizde etraflı bir cetveli bile yoktur. Biz bu sütunda onların yalnız isimlerini kaydetmekle iktifa edeceğiz.
1 —Heredotus un eseri, dokuz kitaptır. Eski Anadoludan, Mısır, İran, Yunan ve Makedonya tarihinden bahseder. Milâttan evvelki 230-477 yılları arasında geçen hâdiseleri muhtevidir.
2 — Heredotun bıraktığı yer-
Edebî abideler
Nevşehirli mimar M. Nüman Bey
Yazan :
Mimar Numan Bey, şiirin de bir nevi mimarı olduğunu anlıyan duygulu yurttaşlarımızdandır. Yapı işlerinden vakit buldukça şehir mimarisine ait tetebbûler, tetkikler yapmış ve kimi meçhul, kimi yan "meşKûr- şairlerden otuz kadarı faside dört ufak risale neşretmiştir. Onun hayatlarından ve eserlerinden bazan uzunca ve ekseriya kısaca bahsettiği bu şairler içinde Reşit Akif Paşa, Şeyh Remzi Efendi, Ebu Bekir Hazım Bey, hicviyeci Eşref gibi çok tanıtmış ve anılmış olanlar bulunduğu gibi henüz hiçbir ağızda ismi yer bulamıyan namı meçhulleri de vardır. Numan Beyin bu gibileri eserine sokması, onlarda bir istikbal sezdiğinden olsa gerek.
Numan Beyin ebedî abideler unvanına lâyık gördüğü şiirlerin çoğu edebiyat aleminde birer filiz bile sayılmamış ve boy gösterdikleri yerde kuruyup gitmiş şeylerdir. Yine o unvan altında sıralanan şiirlerden bir kısmı da edebiyat tarihinde yer bulamıyan “ Manzum söz erleri n dir. Fakat Numan Beyin tanıttığı birkaç şair var ki bunların mutlaka o sıfatla tanjlmalar. ve edebiyat tarihine de geçmeleri icap eder. Eğer Numan Beyin şu mini mini risaleleri o henüz yarı meçhul kalan şairlere bu marufi-yeti temin ederse kendisi tefehhur etmeğe hak kazanır ve edebiyat tarihimize hizmet eden kimseler arasına girer.
den ileriye doğru yetmiş yıllık vakı’alan hikâye eden Thocy-dides in kitabı.
3 — Ksenofon tarafından yazılan eski Yunan tarihi.
4 — Diyodorosun Mantinea harbinden başlıyarak büyük İskender’e kadar ki devri ihtiva eden eseri.
5 — Justenin tarihi.
6 — Plutark ile Kornelins Neposun eserleri.
7 — Dionysius in Roma tarihi.
8 — Livy nin Freinchemius un, Polybius un, Appian nın Roma tarihleri.
İlk çağ tarihinde ana kitap kıymeti alan eserlerin başılca-ları bunlardır. Kitabelerden, heykellerden, harabelerden çıkarılan malûmat hariç olmak üzere umumî tarih, mutlaka bunlardan ve bunlara benzer eserlerden iktibas suretile yazılmıştır ve yazıla gelmektedir.
Numan beyin zikrettiği şairlerden olup bizce de kıymetli görünen ve her edebiyat mualliminin kendileriyle alâkadar olması icap eden şairlerden biri ve en mühimi Kısrıyeli Galip efendidir. Numan Bey "ebedi abidelerinin birinci kısmını, yalnız Galip efendiye tahsis etmiş gibidir, ikinci kımında da bu şairin ölümüne ait bir hayli tafsilât vardır. Bu güne kadar hiç bir edebiyat kitabında eserlerinden örneklere tesadüf edilmiyen hiçbir edebiyat müverrihi tarafından adı anılmıyan Galibi, yurttaşlarına ilk defa takdim eden Numan beydir.
Galip, bizim de kanaatimize göre, adaşı olan Hüsnüaşk sahibi şeh Galipten hiç te aşağı bir şair değildir. Hele gazel ve kaside vadisinde adaşından çok üstündür. O, tam klâsik bir tahsil ile yetişmiş, arapçayı ve acemceyi ana dili kadar iyi öğrenmiş ve her üç dilde çok kıymetli, çok kuvvetli şiirler yazmıştır. Okuduğunu anlıyacak kadar Fransızca da bildiği için yazılarında hayli yenilik dahi göstermeğe muvaffak olmuştur.
Galip, Divan edebiyatının son mümessilleri olan Yenişehirli Av-ni, Hersekli Hikmet, Deli İsmail Hakkı Beylerle boy ölçüşecek bir şairdi. Avni Beyden iyi Arabi, Hcrsekliden fazla Farisî bilirdi, İsmail Beyden çok daha iyi kaside söylerdi. İsmail Hakkı Bey, nihayet bir Nef’i mukallidi idi. Galip kasidelerinde orijinal görünür. Ade-
—ZAMAN—
POLİSTE
Mektep önünde şeker satarken
Bir mektep önünde şeker satmak meselesinden iki şekerci birbirine girmiş ve yekdiğerini adamakıllı döğüp yaralamışlardır.
Vak’a şöyle olmuştur :
Karagümrükte Karabaş mahallesinde Bâlâ mektebi idaresinde Mustafa ve Haşan isimlerinde iki şahıs ayrı ayrı şeker satmaktadır.
Bunlardan Haşan, çocuklara, daima kendinden şeker almaları hususunda bir takım ( telkinlerde) bulunmaktadır.
Mustafa da bittabi buna hiddetlenmekte ve Haşan ile ara sıra kavga etektedirler.
Dün bu iki rakip seyyar şekerci nihayet dayanamamış ve ağız kavgasını sille, tokat, yumruk ve taşa kadar ilerletmişlerdir.
Polis, haberdar olunca işe vaz’ıyet etmiş, her ikisini de yakalıyarak karakola götürmüştür. Tahkikat yapılmaktadır.
Bir yangın
Karagümrükte Hatice Sultan mahallesinde uzun yol caddesinde oturan Yıkıcı Mehmet, aynı yerde oturan Ali isminde birinin bahçesindeki keçilerin kulübesi yanından geçerken, elindeki sigarayı kulübeye fırlatmış, sigaranın ateşi kulübedeki otları tutuşturmuş, bu suretle yangın çıkmıştır.
Derhal gelen İtfaiye yangını etrafa sirayet ettirmeden söndürmüştür. Tahkikat yapılmaktadır.
ta kendine has bir vadi tutmuştur.
Ya onun hayatı ve ölümü ?-Bunlar da ayrı ayrı birer hazin şiirdir. İşte Numan Bey, ebedî âbidelerini yazmakla ve bestırmakla herşeyden evvel bu kudretli ve ta-lisiz şairi bize ve yurdumuza tanıtmış oluyor ki cidden edebî bir hizmettir. Bütün edebiyat hocalarının Galip hakkında yazılan şeyleri ve Galibin eserlerini okumalarını ve bu değerli şairi, üstat şairler arasında talebelerine tanıtma-
larını tavsiye etmekten geri kalamayız. Köprülü zade muhterem üstat Fuat Beyin de bu şairle alâkadar olmaları, edebiyatımız namına, 'arzu olunur.
Numan Beyin risalelerine geçirdiği diğer şairler hakkında başka bir gün mütaleamızı yazacağız. Yalnız onun galibe tahsis ettiği
satırlar arasında gözümüze
çarpan
bir yanlışı burada tashih etmek is-
teriz. Numan Bey, büyük şairin ö.ümünden [bahsederken Galibin “Ben şairim hiçbir zillet çekemem,,
mısraını terennüm ederek öldüğünü yazıyor. Mısra, Numan Beyin kaydettiği şekilde vezinsizdir ve Galip merhum, şu. beyti okuya okuya ölmüştü :
Şairim ben mezelleti çekemem ölürüm de bu zilleti çekemem Galibin hakikî bir şair olduğuna şu şekilde can verişi de hazin bir belagatla şahadet etmez mi ..?
Teşrinisani
Erciyeş eteklerinde
Çok faydalı ve semereli işler görülen “Everek,, ihmal edilmiyecek bir merkezdir
“Everek,, adını belki çok k şi işitmemıştir. Bnnunla beraber “Everek,, Orta Anadolunun çok güzel bir şehri ve Kayseri vilâyetinin en ehemmiyetli kazasıdır.
Heybetli “Erciyeş,, in güzel eteklerine yaslanan bu şehir, taliin her itibarla h mayesini görmüştür. Sevimli bir memleket olduğu kadar da yüce bir ticaret kaynağıdır. Manzarası lâtif, havası iyi, suyu meşhur, mahsulü bol ve değerlidir.
Kayseriye gelenlerin çoğu bu kazayı ziyaret etmek isterler.
İki buçuk saatlik bir yolculuktan sonra otomobil “Erciyeş,, eteklerinin güzel kasabası ile kucaklaşır kucaklaşmaz bu yeri görmeğe heveslenenleri hak verdim. Bir iki saati geç-miyen kısa bir misafirlik Kay- j serinin maruf kazası lehinde ben de çok güzel intibalar bıraktı.
“Everek,, de vilâyet merkez- I terimizden bir çoğunu geri de bırakabilecek bir gösteriş var. Nüfus itibarile de öyle. Zaten göze çarpan ilk hususiyetlerden birisi şehirde ki kalabalık ve umumî hareketin canlılığı.
“îleri,, azmi ortaya tamamile j mamur bir şehir çıkarmıştır denilemez. Çok noksanlar var. Fakat azmin kuvveti ve dürüst bir çalışma, yakın bir ati için çok şeyler vadeJiyor.
Hükümet ve belediye, az ı zaman içinde çok işler görmüş. Bilhassa memleket ticaretinin, ehemm’yet.le mütenas'p bir şekilde inkişafını sağlama bağlayabilmek için her şeyden evvel diğer ş( birleri buraya rabdeden yo ’arııı mükemmel bir hale kor ulması düşünülmüş. Kayseri Valisi Nazmi beyin bu noktaya verdiği ehemmiyet büyük bir şükranla anılıyor.
Belediye reisi Hadi bey, şehrin en büyük derdini de halletmiş. “EVEREK,, bugünlerde elektriğe de kavuşmak üzere bulunuyor. Belediye tahsisatının yetişmemesi yüzünden bugüne kadar elektrik tesisatından mahrum kalan kasıbaya Belediyeler Bankasınca yapılan on beş bin liralık bir yardım bu işi süratlendiriyor Elektrik fabrikasını doğrudan doğruya belediye işletecektir. Belediye reisi Hadi Bey bunun sebebini şu suretle teşrih ediyor :
“ — Maksadımız bu fabrikadan bir istifade temin etmek değil, halka yardım edebilmektir. Biz cereyanı maliyet fiati üzerinden vereceğiz. Eğer umumun menfaatine bu suretle küçük bir hizmette bulunacak olursak ne mutlu bize!...,,
“Everek,, belediyesinin bu güzel hareketinin birçok belediyelerimize imtisal nümunesi olmasını dilerim.
“Erciyeş,, te bulunan “Aksu,, memba suyunun şehre getiril-mesi de önümüzdeki sene proğ-ramında vardır. Istanbulda müteaddit defalar tahlil edilen bu su hakkında verilen raporlar çok mühim imiş ve “Aksu,, nun orta Anadolunun en güzel bir içme suyu olduğunu meydana çıkarmış. Kayserinin bile bu sudan istifade edebilmesi düşünülüyor.
“Everek,, belediyesinin şehirde umumî temizlik hususundaki titizliği ayrıca dikkat nazarını çekiyor.
Lâğım kokuları arasında lokanta veya mezbeleler yanında kahve kurulmasına müsaade edecek kadar ihmalkâr olan bazı şehirler belediyeleri ne o'urdu, “Everek,, be!ediyesin:n gördüğü güzel işlerin onda birini görebilselerdi!...
Vedat Ürfi
Bir otomobil devrildi
Burdur 13 (A. A.) — Bugün Burdurdan Antalyaya giden bir otomobil Çubuk boğazında devrilmiştir. Dört yaralı vardır.
Mardinde zelzele
Mardin 13 — Bugün burada herkesi heyecana düşüren bir zelzele olmuştur. Zalzele saat 9, 20 de hissedilmiş dört saniye sürmüştür. Takriben şi mali cenup istikametinde ve ufkî reçfeli idi.
Heyecan uzun sürmüştür. Hasarsız geçmiştir.
— Zaman —
Dün İstanbul rasathanesi sis-moğraf aletinin kaydettiği zelzele bu olsa gerek.
Burdurda meydan
Burdur 13 (A. A.) — Şehrimiz Cümhuriyet meydanının yapılması için belddiye 1600 lira para vermiştir.
M
Tirede asrı bir tavuk istasyonu
Belediye Meclisi iki hayırlı karar verdi
Tire 8 (Hususî) — Tire Belediye Meclisi toplantılarına başlamıştır. ilk içtimaında meclis Reisi vekilleri ve kâtipleri ve Encümen âzaları seçimi yapılmıştır. Tasnif neticesinde: Avukat Hikmet Zühtü bey birinci reis vekilliğine, Mütekait miralay Ali Cevat bey ikinci reisliğe, Gülcü oğlu Sami, fabrikatör Muhsin beyler de kâtipliklere seçilmişlerdir.
Bütçe Encümenine: Hacı Edip, Ziraat bankası M. Tursun, Esnaf ve Ahali bankası M. Sabit Mütekait miralay Ali Cevat beyler, Nizam Encümenine : Avukatlarımızdan Hikmet Zühtü, Ziver, lokman oğlu Nuri beyler, Hesabı kati Encümenine: Hacı Edip, Ziraat bankası M. Tursun, Esnaf ve Ahali bankası M. Sabit beyler seçilmişlerdir.
Meclisin ilk içtimaında ruz-namede yazılı işler görülmlş ve münakaşalardan sonra madde madde kararlar verilmiştr. Bunlar meyanında memlekeİE imarına taallûk eden 2 macüt vardır :
Şehrimizin en mutena yere, rinde olan bahçe kahve sen tinde yeni yapılmakta olu mektebin önünden Karagazisu tine çıkan yola bağlanacak bü yük yol üzerine tesadüf ecb iki evin istimlâkine evvelce l( rar verilmişti, bu defa da Lt delleri olan paranın ihtiyattı nakline karar verilmiştir. B cadde açıldığı takdirde Tir( mizin güzelliği bir kat dah artmış olacaktır.
Asrî, fennî bir tavuk ista; yonu yapılmasına karar veril-miştir. Bu, hayırlı bir iştir Şehrin yakınında münasip bir ma. hal fennî kümeslerle süslenerek cins tavuklar yetiştirilecektir. Bu işe 220 lira sarfına karar verilmiştir. Baytar Beyin nezareti altında meraklı Selim Şadi Bey isminde bir genç tavuklara bakacak, cins tavuklar yetiştirecek, halkımıza nümune ve örnek olacaktır. Belediyemizin bu hayırlı teşebbüsü Tiremize asrî bir tavuk istasyonu kazandırmış o'acaktır.
Söz derleme işleri
Şarkı Karahisar 13 (A.A.) — Söz derleme işleri için reis Talât Beyin daveti üzerine dün akşam Halkevinde toplanılmış ve bu vesile ile orta mektep muallimlerinden Behzat Bey tarafından Türk tarihi hakkında konferans verilmiştir.
Millî Roman
İnci de, ilk ziyaret gününde olduğu gibi diğer iki gelişinde de son derece ciddî davranmıştı, aşk üzerinde münakaşa açmaktan uzak kalmıştı. Bülent, o mevzua temas etmek istedikçe kız, zeki bir kelime oyunile başka bahse geçiveriyordu, Bölendin sözlerini ağzında bırakıyordu. Fakat takındığı tavır, ümit kıran ve yürek üşüten bir |şekilde değildi Hem kaçıp hem davul çalıyor denilmese bile ona yakın birdeydi. Aşkı konuşmayordu, konuşturmuyordu, lâkin bakışlarında ara sıra parlıyan bir manalı Imti-
Tefrika No: 61 dat ile, dudaklarında bazan beliren çok tatlı bir tebessümle karşısındakini kendine bağlı tutuyordu.
Bülent son ziyaretinde ayın hayli hacim aldığını, Boğaz? içinde yapılacak motor gezintisinin artık yapılabileceğini söyledi. [İnci, onu tasdik ile iki gün sonrayı gösterdi.
— O gece, dedi, münasip görürseniz birleşelim. Kavaklara kadar gidip gelelim.
— Emir sizin. Yalnız kimleri davet edeceğinizi öğrenebilir miyim?
— Bizim takımı.
— Sizin takımdan maksat ?
— Belma ile anası ve babası, Sevinçle kardeşi, Adille Muhtar.
İnci, Naciye Hanımı bu listeye sokmıyordu. Çünkü onun yarattığı sahneden sonra Bülentle karşılaşmaktan haklı olarak çekineceğini umuyordu. Ressamın ise o kadına 6elâm dahi vermiyeceğini tahmin ediyordu. Nitekim o da "takım,, dan birinin eksik kalmasına karşı birşey söylememişti. Fakat ikisi de geçen hâdiselerin bıraktığı izlerdeki şümulü düşünmiyorlardı. Naciyenin yaptığı sürpriz, yalnız onun ıtlaı dahilinde miydi? Belmalar ve herkes ressamın kepaze edilmesine şahit olmamış’ar mıydı ?. O halde yalnız sürprizi yapanın kadro haricinde bırakılıp öbürlerinin ressamla yr~-yüze getirilmesi ne dereceye zarif bir hareket olacaktı ?
Bunu ne Bülent, ne de L şünmüyordu I Çünkü Naciye, zil ettiği ressam artık yokttarzı savvur olunan mehtap safasına tirak edecek şu delikanlı, İstanbu, zenginlerinden Bülent Beydi. Nar] ki İnci Hanım da onu bir haftac beri o suretle tanıyordu ve keı I
siyle temaslarında, bir iki ay evvel müstekreh kıyafetine gülüştükleri ve ihtiyar bir madam tarafından sürüklene sürüklene götürülmesini alkışladıkları bir adam simasını görmüyordu. Bülent ise, paranın her hatırayı sileceğine o 'kadar inan taşıyordu ki ters bir cevap almaktan korkmasa Naciyenin de davet edilmesini istemekten çekin-miyecekti.
Demek ki aralarında ihtilâf yoktu, eğlenceye çağırılacak adamlar üzerinde ittifak etmiş bulunuyorlardı. Bülent, Âdille Muhtarın yüzlerini görmeğe pek heveskâr değilse de kendisini tahkir ve tehdit eden bu iki gence servetini hissettirmek arzusundan bir türlü vaige-ıstırabî^Ln’. *Ç*n on*ar,n da listeye so-Atina 13 (HuK.JÇ.,k"“’ra,5tl- ]nci' den “Atina, gazetesine övlemediğini graflara göre, oradaki Şimalî Epa-liier pazar günü toplanarak Arnavutluktaki Yunan ekalliyetine yapılan tazyikatı takbih etmişler ve bunların kurtarılması için teşeb-büeatta bulunmak üzere bir heyet teşkil eylemişlerdir.
söylemedim. Yalnız muhterem bir muhibbimizin bizi Bogaziçinde bir mehtap safasına çağıracağını müjdeledin. Bu muhibbin kim olduğunu öğrenemedıkleri için çıldırıyorlar, her görüşmede beni sıkıştırıyorlar, sırrımı çalmak istiyorlar. Ben de inadediyorum, söylemiyorum. Yalnız bir dost, zengin bir dost, deyip geçmiyorum. Bu sebeple karşılaşmanız pek velveleli bir şey olacak!..
Bülent, inci hakkında derin bir ihtiras beslemeğe başlamış ve bu ihtirası tatmin etmek çarelerini bulmak için kafa patlatmıya koyulmuş olmakla beraber beriki kızlar ve kadınlar için de yürekten geviş getirmekten geri kalmıyordu. Adili, yaptığı hakaretten dolayı cezaya lâyık görüyordu ve bu cezayı Sevince tasarrufla tatbik etmek işiyordu. Muhtarı üzmek için de ve muitti ele geçirmek fikrinde idi. bu3 intihabatı'riv. kalm'Ş ₺İr T'
- hüviyet bu-tahsisat vaz’ı etrafında nA.-.£-rı., kerelerde buiunmuttur.
du. Kendini altından,rbir ihram gibi seyredecek olan bu kızların, kadınların ve erkeklerin hayraniyetlerb elbette Naciyenin de kulağına değecekti ve o da, şüphe yok ki, yaptığına nadim olarak yavaş yavaş hulul çareleri ariyacaktı.
İkisinin ayrı ayrı hesaplarla kararlaştırdıkları eğlence gecesi hakkında biraz daha görüşüldükten ve teferrüat ta tesbit edildikten sonra Bülent, evden ayrıldı, iki gün sonra gün batarken Galatada köprü başındaki motörler iskelesinde misafirlerini bekliyordu. Kiraladığı mo-1 jtör, pek güzel ve pek zarif birşey» di. Tokatlıyandan getirttiği iki g» son vasıtasıyle motörde gayet şık sofra tertibatı aldırmıştı. Herşeyi ; yenilecek ve içilecek herşeyi vardı. Cimri hovarda, kesenin ağzını açmıştı.döklüp saçılmi$tı]Fakat yaptığa masrafı, faizle para vermek kabilinden saydığı için müteessir değil— .di. Bilâkis neşeliydi, eli pantalonu-nun cebinde olduğu halde bir aşa-ği, bir yukarı dolaşıyordu, yavaş bir üfürüşle ıslık çalıyordu. Bir ta-' iine'^o düşünüyordu.
Devamı var
i
i İ
I
K
m
B
k(
Ej
h
İE
T eşrintsani 14 ____________
Yunan İktisat Nazırı şehrimizde Birinci sahifeden devam Vekil Bey yemekten sonra Gemlikten ve köyü olan Umurbeyden gelen heyeti kabul etti. Kendilerinden zeytincilik ve bu seneki zeytin mahsulü hakkında izahat aldı. Bundan sonra M. Pesmazoglu ile birlikte ipek böcekçiliği enstitüsünü, Sait Etem Beyin ipek fabrika* sini Yefilcami ve türbesini gezerek Madanyaya hareket ettiler.
Acemler istasyonu mevkiinde kalabalık bir kütle tarafından uğurlandılar.
Madanyadan Ertugrul yatı ile lstanbula gideceklerdir.
Misafir nazırın beyanatı
Bursa 13 (A. A.) — Yunan iktisat nazırı M. Pesmazoğlu bugün Cumhuriyet köşkünde Anadolu ajansının Bursa muhabiri ile Burandaki gazetecileri kabul ederek aşağıdaki beyanatta bulundu:
“— Bursaya ilk gelenlerin gözleri tabiatın zengin güzelliğile karşılaşıyor. Otomobille köşke | çıkarken manzaranın mütemadiyen değişmesi insanda bir sinema filmi seyrettiği hissini duyuyor. Eski şehirde, Herekede ve Bursada nızan dikkatimi celbeden ve söylemek istediğim bir nokta, Türk devletinin iş adamları pratik bakımdan ellerine aldıkları meseleyi görmekle beraber artistik cepheyi de ihmal etmiyorlar. Eskişeh.rle, Hereke ve Bursada sanayi tesisata arasındaki fark bu müesseselerin şehrin tabiî hallerine ve sempatisine mani teşkil etmeyişidir.,,
Hereke ve Bursada sanayi, şehrin manzara güzelliği içinde ve şehrin tabiîj çerçevesini bozmadan ahenkle saklanmış bir vaziyettedir.
M. “Heryo» nun manidar sözleri
Lyon 13 (A. A.) — M. Heryo, Havas ajansının bir muharririyle yaptığı bir mülâkatı şu sözlerle bitirmiştir:
** — Fransa için her şey, cümhuriyete karşı hiçbir şey. „
M. ‘"Heryo,,, siyaset adamının rolü sükûn ve şerefi muhafaza etmek ve yalnız nasihat vermekle kalmıyarak bu hususta bir misal teşkil etmek olduğu kanaatini izhar eylemiştir.
M. Heryonun manidar sözleri
Paris 13 (A. A.) — M. (Heryo,, son kabine buhranı hakkında demiştir ki:
“İttihat, evet; fakat irtica, asla! Fransıs radikal sosyalistlerine çok aziz olan bu formül son kabine buhranını ve benim bundan evvelki, bugünkü ve ilerideki hattı hareketimi izah etmeğe kâfidir.,, İranda tevkif edilmiş ecnebi tayyareci yok
Tahran 13 (A. A.) — Selâ-hiyettar bir menba, Amerika tayyarecisi Rayt-Viğr ile Po- i landonun "Mobammar,, da tevkif ve tayyarelerinin müsadere edildiğine dair olan haberleri tekzip etmektedir.
Makinaları bozulması üzerine karaya inen tayyareciler hudutta İran memurlarının muavenetine mazhar olmuşlardır. “Lon-dra-Melburn,, yarışma iştirak eden tayyaralerden hiç biri İran topraklarında fena bir muameleye maruz kalmamışlardır.
Vitamin, kalori, gıda, sıhhat
Haşan
Özlü unlarında bol mikdarda vardır.
Yulaf, pirinç, mercimek, ,
irmik, nişasta, patates, tür- j
lü ve sair özlü unlarla beslenen çocuklar gürbüz, sıhhatli, neşeli olur. Haşan markasına dikkat. Taklitlerinden sakınınız.
Askerlik şubesine davet
-ZAMAN-
Aşağıda ismi yazılı zabitlerin 24 saat zarfında müracaatleri isteniyor
Kadıköy Askerlik Şubesinden:
Aşağıda isimleri yazılı zevat ilândan yirmi dört saat zarfında şubeye müracaatları hariçte iseler bulundukları mahal askerlik şubelerine müracaatla ikamet adreslerinin bildirilmesini aksi takdirde kanuni muamele tatbik olunacaktır.
Rütbesi sınıfı Ferik Mülâzim
Mülâzım 1 ni ,,
Babasının ismi ve ismi 1 Piyade Riza paşa oğ. Şükrü Paşa H.
„ İsmail Necip „ Osman Ali B. „ Haşan „ Ömer Feyzi ,,
„ Mehmet Emin „ İbrahim ,,
„ Hüseyin Hüsnü Pş. oğ* Bilâl „ „ Yusuf Riza „ „ Ali Sedat 1311
„ A. Cemal oğ. Mehmet Eşref
„ O. Kâmil ,,
„ Süleyman „
Süleyman Emin Mehmet Mustafa Mehmet Ali „ Bekir B. ,,
Tahsin „
Tevfik B. „ Ömer Zekâi „
Süvari
Kaymkam ,, İnci Mülâzım,, Müâzım ,, Zabit Ve. „ Yüzbaşı Deniz
İnci Mülâzım,, Sınıf 8. Mümeyyiz „ İbrahim Reşat „ Sınıf 8 Kâtip Sami Oğlu
„ ,, ,, Cemal „
„ „ „ Şükrü „
Mülâzım Şimendifer Mustafa „
„ „ Hacı Ahmet,,
Mülâzım Otomobil Kadri Bey „ Sınıf 2 Mua. Me. Haşan „
ı» » »» » Nuri „
„ 6 ı, „ Hacı Hüseyin Hüsnü
oğlu İbrahim Şevki
„ 2 Hesap M. Mustafa oğlu
„ 6 „
„ 7 Mü.yiz.
Binbaşı Baytar
Kd. YzB.
Yüzbaşı „
Mülâzim „
Zabit V,
Yüzbaşı Tabip
Yüzbaşı „
1 ci Mülâzım „ Mülazım ,,
Mülâzım „
Sivil
İstanbul Borsası kapanış iiatleri 13-11 -1934
ÇEKLER
İstanbul 3 üncü İcra Memurluğundan:
Sicil Nu.
Doğumu veyakayıt . 1292
2314
1316
1308
1310
1310 1312 1315
1316
1208
1297
Cemal Mustafa Mehmet Emia „ Ali Riza oğlu Hamdi
İsmail Hakkı
Mehemt Hidayet 1307 Ali Nihat
Mehmet Şeref Mehmet Şükrü Mehmet Rıfat
Cemal
İsmail Hakkı
Ahmet Rıfat
Rıfat
Ahmet Feyzi Salih
Ali Saip
Yusuf Kemal
Semih
Mehmet Tait
1310
1316 1304
1303
1317
16642 23337
6954 6518 6185 12434 13193 291-376
2091 7601 1928 212-44 325-32 6293 0537 1244 1000
933
1296
1290
1292
1314 1306 1310 1314 1295 1299
29
311-6
323-13
3337
4158 19366 313-23 322- 2
Açılı, Kapanış
Londra 629,50 631,50 |
Nev-Y ork 0,79465 0,791794 ;
Paris 12,06 12,03
Milano 9,28 9,25375 '
Brüksel 3,4085 3,3992
Atina 83,3525 83,145 !
Cenevre 2,4468 2,4387 i
Sofya 66,2062 66,0416 i
Amsterdam 1,1765 1,1727
Prag 18,9925 18,9450
Stokholm 3,08 3,0720
I Viyana 4,305 4,295 1
Madrit 5,8175 5,80
Berlin 1,9775 1,97
Varşova 4,2075 4,1968
Budapeşte 4,1275 4,1175
Bükreş 79,225 79,0282
Belgrat 34,8495 34,7625 !
ı Yokohama 2,7140 2,7075 i
Moskova 1089, 1091,75 i
Tahvil ve Senetler
Açılış Kapanış
0/0 5 failli 1933 İkramiydi (Ergani) W0 7,5 faizli Tiirk borcu tahvili I
Anadolu D.yolu 1 11
„ „ mümessil
0/0 7,5 Türk B II
0/()5 Hazine
Ergani B
Merkez Bank Rıhtım İş bank nama Aralan çimento
An.d. D. Y. 0/0 60
10
13,70
29.25
45.25
49,55
10
13,70
Emniyet Sandığına ipotekli olup
Yeminli Üç ehlivukuf tarafından tamamına 1562 lira kıymet takdir edilen Üsküdar Arakiyeci Hacı Mehmet mahallesi Nuh kuyusu eski 81 yeni 107 No. Iı ma bahçe ahşap bir evin tamamı açık arttırmaya vazedilmiş olduğundan 19-12-943 tarihine müsadif Çarşamba günü saat 14 ten 16 ya kadar dairede birinci arttırması icra edilecektir. Arttırma bedeli kıymeti muhamminenin % 75 ni bulduğu takdirde müşterisi üzerinde bırakılacaktır. Aksi takdirde en son arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere arttırma 15 gün müddetle tecdit edilerek 3-1-935 tarihine müsadif Perşembe günü saat 14 ten 16 ya kadar keza dairemizde yapılacak ikinci açık arttırmasında arttırma bedeli kıymeti muhamminenin % 75 ni bulmadığı takdirde satış 2280 No. iı kanun ahkâmına tevfikan geri bırakılır. Satış peşindir. Arttırmaya iştirak etmek isteyenlerin kıymeti muhamminenin % 7,5 nisbetinde pey akçası veya Millî bir Bankanın teminat mektubunu hamil buluntuları lâzımdır. Hakları Tapo sicilli ile sabit olmıyan ipotekli alacaklarda diğer alâkadaranın ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususile faiz ve masarife dair olan iddialarını evrakı müsbiteleri ile birlikte i!ân tarihinden itibaren 20 gün zarfında birlikte dairemize bildirmeleri lâzımdtr. Aksi takdirde hakları tapu sicilli ile sabit olmıyanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar müterakim vergi, tenviriye, tanzifiyeden mütevellit belediye rüsumu medyuna aittir. Daha fazla malûmat alman isteyenler 1-12-934 tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık bulundurulacak arttırma şartnamesi ile 934/908 No. lı dosyaya müracaatla mezkûr dosyada mevcut vesaiki görebilecekleri ilân olunur. (7734)
İstanbul 3 üncü İcra Memurluğundan:
Emniyet sandığında ipotekli olup
Yeminli üç ehlivukuf tarafından tamamına 3270 lira kıymet takdir edilen Erenköyde Bostancı koz yatağı mahallesi köprü başı yeni Arif paşa sokak eski 10, 329, 33 yeni 27, 27 No. 11 bir ahşap köşkün tamamı açık arttırmaya vazedilmiş olduğundan 19-12-934 tarihine müsadif Çarşamba günü saat 14 den 16 ya kadar dairede birinci arttırması icra edilecektir. Arttırma bede'.i kıymeti muhamminenin % 75 ni bulduğu takdirde müşterisi üzerinde bırakılacaktır. Aksi takdirde en son arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere arttırma 15 gün müddetle tecdit edilerek 3-1-935 tarihine müsadif Perşembe günü saat 14 den 16 ya kadar keza dairemizde yapılacak ikinci açık arttırmasında arttı mı bedeli kıymeti muhamminenin % 75 ini bulmadığı takdirde satış 2280 No. lı kanun ahkâmına tevfikan geri bırakılır. Satış pişindir arttırmaya iştirak etmek istiyenlerin kıymeti muhamminenin % 7,5 nisbetinde pey akçesi veya milli bir Bankanın teminat mektubunu hamil bulunmaları lâzımdır. Hakları Tapu sicilli-ile sabit olmıyan ipotekli alacaklarda diğer alâkadaranın ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususile faiz ve masarife dair olan iddialarını evrakı müsbiteleri ile birlikte ilân tarihinden itibaren nihayet 20 gün zarfında birlikte dairemize bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde hakları Tapu sicilli ile sabit olmayanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar müterakim vergi tenviriye, tanzifiyeden mütevellit Belediye rusumu medyuna aittir. Daha fazla malûmat almak isteyenler 1-12-934 tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık bulundurulacak arttırma şartnamesi ile 934-99 No. lı dosyaya müracaatla mezkûr dosyada mevcut vesaiki görebilecekleri ilân olunur. (7732)
Fotoğrafçılara
Himayei Etfal Cemiyeti tarafından 6 Kânnnuevvel Perşen-be günü akşamı verilecek kostümlü baloda fotoğraf çekmek hakkı kendisine verilmek üzere talip olan fotoğrafçıların şeraiti anlamak üzere Himayei Etfal Cemiyeti umumî Merkezine müracaatları.
35353 331-55 368-78 307-34
321-6 238-2 34450 329-26 329-26 333-67
36092 2849 2346
1300 1292 1287 1223
1300
Ahmet Asaf „ Ali „ Meh. Mazhar
Rüstem „ Mehmet Salih
Rıfat Oğlu Münip Riyazi İbrahim Ethem oğlu Ahmet Şevki 1304 Ahmet Talât „ Ali Fuat 1307
Davit oğlu Semeryar Avram 1307
Hüseyin oğlu Mehmet Kâmil 1313 Şevket - Enver Şevket 1310
Agop „ İstipan
Abdülmecit Kemal oğlu İsmail Hikmet oğlu Haşan Ata
Mehmet Şemsi „ Besim Ömer Petmaz Dimitros Danyal
„ Salih oğlu 1 ci Mülâzim İzzet „
Dişçi
,, Mülâzım Mehmet Faik „
„ „ Mehmet Suphi M
1 ci Mülâzim Eczacı Bedros ,, Mülâzim „ Şevket paşa „
Yüzbaşı Jandarma Ali Nuri,t Mülâzim „ Musa „ Zabit V. Topçu Vasfi „ 1 ci Mülâzim Piyade Ahmet „ Binbaşı Eczacı Ali Riza,,
İhtiyat Hesap Me. Ve. Mehmet Nurettin
Mehmet Nihat Muammer Suphi Mehmet İzzet Ali Riza Yakup
Mehmet Giyasettm 321 Asım
Mehmet Nuri Vasıf Ferit Tabir Mahmut
1302
1310
1315
1315 304-3673 1301 2379 1313 3150
1310
1317
1318
1308
1308 1306
1317
1310 1295
129-38583 679-38567 1885 355 2229 2510 1069 331-558 325- 7
M. Hitlerin murahhası ne istiyor “ Londra „ daki görüşmeler sadece umumî mahiyette imiş..
Londra 13 (A. A.) — M. Von “Ribbentrop,, bu sabah Hariciye nezaretinde Sir “Con Simon„ tarafından kabul edilmiştir.
Londra 13 (A. A.) — Havas bildiriyor: M. “ Hitler „ in Fon “Ribbentrop,, Londrada Alman-yanın milletler cemiyetine avdeti için müzakerede bulunduğu hakkındaki haberleri tekzip etmiş ve bunların tamamen hayalî olduğunu söylemiştir.
Nazır M. “Eden,, ile bir saat kadar görüşmüş olan M. “Ribbentrop,. , bu görüşmenin umumî bir mahiyette olduğu ve temas edilen meseleler arasında iyi anlaşma esası üzerine milletlerin teşriki mesaisi işinin de bulunduğunu bildirmiştir.
Neşredilen resmî bir tebliğde, mükâlemenin üç çeyrek saat sürdüğü, M. “Ribbentrop,, un yeni hiç bir teklifte bulunmadığı ve mükâlemenin yeni hiç bir unsur veya amil tevlit etmediği bildirilmektedir.
Fransız kabinesinin beyannamesi
Fransa dostluklarını arttıracaktır
Paris 13 (A.A) — Flânden kabinesi bugün parlâmentoda beyannamesini okumuştur.
Beyannamede fırkalar arasındaki siyasî mütarekenin devam ettiği ve bunun da icraatı tazammun eylediği bildirilmekte, Fransada ve cümhuri-yet birliği içinde hareket birliği teklif edilmektedir.
Beyannamede deniliyor ki: “Fransa sulh istiyor. Zira sulhu hem hariçte hem dahilde muhafaza edeceğiz. Haricî veya dahilî sulhu bozmak iddiasında bulunanlara karşı kuvvetli olmak istiyoruz.
İttifaklarımızı ve dostluklarımızı arttıracağız. Millî Müdafaamızı kuvvetlendireceğiz, hukuku düvelde adaleti Milletler Cemiyeti yoluyla arıyacağıı. Cümhuriyeti her türlü ihtilâl veya diktatörlük teşebbüslerine karşı müdafaa edeceğiz ve kanunun çerçevesi içinde adaletin istiklâlini ve tamamlığını temin eytiyeceğiz. Millî kalkınma eserine devam için parlâmentoya güveniyoruz.,.
İstanbul 3 ncü icradan :
Edirnekapu Hacı Muhittin mahallesi Yusuf ağa sokak 19 numaralı hanede mukim Ayşe H. ma
Cemile H. dan istikraz ettiğiniz 500 liraya mukabil ipotek gösterdiğiniz Edirnekapusunda Hacı Muhittin mahallesinde Yusuf ağa sokak 19 eski 7/9 yeni numaralı iki bap hanenin 40 hisse itibarile 34 hissesinin rehnin paraya çevrilmesi yolu ile verilen 1/9/934 tarihli takip talebi üzerine adresinize i-gönderilen ödeme emrine mübaşir tarafından verilen meşruhata nazaran yukardaki adreste bulunmadığınız anlaşıldığından ilftnen tebligat icrasına karar verilmiştir.
Tarihi ilândan itibaren 30 gün zarfında yukarda yazılı borç ve masrafları dairemizin 34-2391 numaralı dosyasına ödemeniz lâzımdır. Borcun tamamına veya bir kısmına veyahut alacaklının takibat icrası hakkında bir itirazınız varsa bu müddet zarfında bildirmeniz lâzımdır. Bu müddet zarfında borç ödenmezse gayri menkul rehinin satılacağı ödeme emrinin tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur.
Tepebaşı Şehir Tiyatrosunda Bu akşam saat 20 de
Madam
San Jen
Komedi 3 perde
1 - Başlangıç
Yazanlar: Vik-toryen Sardo ve Emil Mora
Tercüme eden : Seniha Bedri H.
İstanbul Belediyesi
ŞehirTîyatrosu






. )
.*-*-*. Yeni çıktı
GORİS BABA
Bal z ak
Haydar Rıfat
100 Kuruş
İstanbul Üçüncü İcrasından : Kumkapı Telli odalar sokak 14 numarada mukim iken halen ikametgâhı meçhul bulunan Nikolâki Takırdak oğlu efendiye ;
Müteveffa İlya Ovadya efendi zimmetinde 3900 lira alacaklı olduğunuz iddissiyle mumaileyhin mirasçıları Sara, ve klamans hanımlar aleyhine İstanbul asliye birinci hukuk mahkemesinden istihsal ettiğiniz 21-7-932 tarih ve 932-57 numaralı ihtiyatî haciz kararı dairemizin 932-2886 numaralı dosyasiyle infaz olunmuştur. 3, 4 - 12-933 tarihinde İstanbul adliye binasının neticelenen yangın neticesinde esas hakkında ikame ettiğiniz dava dosyasının yandığı ve kanuni müddet zarfında yenilenmediği
Eski Fransız tiyatrosunda Şehir tiyatrosu operet kısmı Bu akşam saat 20 de BU BİR RÜYA
Operet 3 perde. Be.teliyen Ferdi Yazan: Selma Muhtar H.
borçlular tarafından iddia edilmekte ve mezkûr dosyayı yenileyip yenilemediğinizi bildirmeniz için gönderilen davetiye arkasına mübaşiri tarafından verilen meşruhattan ikametgâhınızın meçhul olduğu bildi ölmekte olduğundan işbu ilân tarihinden itibaren 30 gön zarfında esas hakkında davanızı yenileyip yenilemediğinizi bildirmeniz lâzımgeldiği ve aksi halde ise mevzu haciz kaldırılacağı tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur,
BELSOĞUKLUĞU
VE FRENGİYE YAKALANMAMAK İÇİN EN İYİ İLAÇ
PROTEJİN'dir
S0 KRS. HER ECZANEDE BULUNUR
Yeni çıktı es
KÜÇÜK HİKÂYELER
Haydar Rıfat Beyin
Yu» Kura}
Utanmaz adam
Hüseyin Rahmi beyin büyük Romanı yeni çıktı Fiatı 125, Ciltlisi 150 kuruş Hilmi Kitaphanesi
Teşrinisani 14
ALGOPAN
]
[
İstanbul Belediyesi ilânları
Sil I
Deniz yolları
İşletmesi Acenteleri: Karaköy- Köprübaşı Tel. 42362-Sirkeci Mühürdarzade
Han Tel: 22740 ■MBS
Mersin yolu
ANAFARTA vapuru 15 İkinci Teşrin PERŞEMBE günü saat 11 de Mersine kadar. ‘‘7658“
Cevat
ve sinir sızıları, Romatizma ve Grip en faydalı ve teskin edici bir ilâçtır.
1/^ i.


TELEFUNKEN
crfmatcclıv
•İC
7
ı)


Baş ağrıları,
rahatsızlıklarına karşı
1-6-12 lik orijinal madenî kutularda bütün eczanelerde arayınız.
Fatih yangın yerinde eski Ali paşa mahallesinde 29 cu adada 33 metro 46 santimetro murabbaı arasının beher metro ınurab-baına 4 lira kıymet konularak satılmak için açık müzayedeye konulmuştur. Talipler şeraiti anlamak üzere her gün, müzayedeye girmek için de 10 liralık teminat makbuz veya mektubiyle 5-12-934 Çarşanba günü saat 14 de Fatih Kaymakam ve Belediye Ş. Encümenine müracaatları. “7737,,
İstanbul vilâyeti hududu dahilinde bulunan bilumum kamyon, kamyonet* otobüs, hususî ve taksi otomobillerle traktör ve bisiklet, motosiklet ve silindirlerin yarından itibaren fennî muayeneleri başlıyacaktır. Sarıyer. Beşiktaş, Beyoğlu, Bakırköy, Fatih Eminönü kazasında bulunanlar bu ayın yirmi beşine kadar taksimde stadyom önünde Beykoz, Üsküdar, Kadıköy kazasında bulunanlar da 25/11/934 den 30/11/934 tarihine kadar Kadıköy belediye şubesi önünde bulunacak komisyona müracaat edecekler ve muayene neticesine dair bir vesika alacaklardır. Bu muayeneye gelmiyenlerden 872 No. lu kanun hükmüne tevfikan 100 lira nakticeza alınacağı ilân olunur. “7736,,
Öksürük
Ayvalık yolu
ANTALYA vapuru 14 İkinci Teşrin ÇARŞAMBA günü saat 19 da Ayvalığa kadar. “7659,,
Karadeniz yolu
CÜMHURİYET vapuru 15 İkinci Teşrin Perşembe günü saat 20 de Hopaya kadar. “7735„
VAPURCULUK
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
İstanbul Acentalığı
Liman han, Telefon: 22925
Karabiga yolu Cumartesi, Çarşambae)âıJ'“ han* rıhtımından bir vapur kalkar. Gidiş v* dönüşte mutat iskelelere uğrar.

İzmit Yolu
Cuma, Pazar, Salı, Çar-snmhn *ünleri bir vapur fUHlUU saat 9 da Tophan* rıhtımıkn adna’kar.
7 ^(jözTlekımi £ j Dr. Süleyman Şükrü t 1 Babıâli, Ankara caddesi No. 60 ► i Telefon, 21S66 t
▼ w-
Her mevsimde görülen, insanı rahatsız eden hattâ uyutmı-yan öksürük sebebi ve menşei ne olursa olsun
PEKTORİN
ile hemen geçer
Kutusu 35 kuruştur
BEŞİR KEMAL -MAHMUT CEVAT
Eczanesi : Sirkeci
İstanbul Dördüncü İcra Memurluğundan :
Tamamına ehli vukuf tarafından ( On iki bin beş yüz) lira kıymet takdir edilen Galata da Yenicamii şerif mahallesinde Yenicamive Mahmudiye caddelerinde Mahmudiye caddesinde tevsii intikalli yeni 2 ve 2-1 ve 2-2 numaralı fevkinde 8 odayı ve tahtında iki dükkânı müştenıil kârgir han ile Yenicami caddesinde yeni 3 numaralı- bir bap mağazanın altı yüz yetmiş iki (672) hisse itibarile yüz seksen yedi (187) hissesi 929 tarihli kanun mucibince birinci arttırması icra kılınarak hissei merhuneye beş yüz lira bedelle talibi uhdesinde olup ikinci arttırmaya konmuştur.
Şartnamesi 13-11-934 tarihinde divanhaneye talik edile-
Bir traş bıçağı ile yüz defa traş olduğuna andedenler çoktur HAŞAN
TIRAŞ BIÇAĞI
Şimdiye kadar icat olunan bütün tıraş bıçakları arasında en mükemmel ve en fevkalâ-da olduğu tahakkuk etmiştir. Piyasada mevcut tıraş bıçaklarını şaşırtmıştır. Haşan tıraş bıçağının 1-2-3-4 numaralı gayet keskin ve hassas tarafları vardır ki her bir tarafile lÂakal on defa tıraş olmak kabildir. Bu hesapla beş kuruşluk bir adet Haşan tıraş bıçağı ile kırk defa ve ıslak bardak ile bilen-dikte yüz defa tıraş yapılmak mümkündür ki dünyanın hiçbir bıçağında bu meziyet yoktur. Haşan bıçağı istediğiniz halde başka marka verirlerse aldanmayınız Taklitlerinden sakınınız. Fiatı 1 adedi 5 kuruştur. 10 adedi 45 kuruştur. Haşan Ecza deposu :
İstanbul - Beyoğlu
Çölde kaybolanlar
Çoban Yıldızı
yollarımı bulurlar hedeflerine vasıl olurlar
İŞ BANKASI
Kumbarası
da işlerini bilenlerin
dır. Sıkıntılı günlerde imdada koşan, yol gösteren odur.
İstanbul Ziraat Bankası Satış Komisyonundan:
Sıra
No. su
1581
1541
1615
1616
1618
1619
1620
Semti
Mahalllesi
Sokağı
Cinsi
Hissesi
Yeşilköy Kadıköy Boğaziçi Çengelköy Boğaziçi Boyacıköy İstanbul
Rum kilisesi Söğütlü çeşme Pazarbaşı ve fıçıcı Kuyu
Mektep
Çeşme
Köyiçi
Osmanağa
Yenimahalle
Çengelköy
Yenimahalle
Boyacıköy
Şeh Mehmet Geylâni Balıkpazarı caddesi ve
Ahşap hane ve bahçe 75/720
Arsa metresi 138 Tamamı
Ahşap dükkân ve bir oda 180/720
Arsa metresi 47
Arsa „ 79,50
Ahşap hane
Kâgir bir fırın ve müşte- 1/48
112/1344
Tamamı 1/8
Emlâk
No. su
4-6
306
E. 124-1 Y. 39 6
22
17
28-2-4
Balıkpazarı helvacı milâtı ve beş mağaza 20-22-24
1622 Yeniköy Yeniköy Birinci Ahşap iki hane 1/2 24 548
1982 Çengelköy Çengelköy Kilise Arsa metresi 47 Tamamı 27 96
2368 Kuzguncuk Kuzguncuk Bostan 7 Mü. 118
2079 İstanbul Dayahatun Mahmutpaşa Kalcılar han üçüncü 30 600
asılı şartnamedeki şartlar
Mahmutpaşa
Yukarıda mevki ve evsafı yazılı o „ J ,
arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır, ihaleleri 15/11/934 Perşembe günü saat 14 tedir, Alıcıların Galatada eski Kredi Liyone bankasında Satış Komisyonuna müracaatları. “7087,,
kal kâgir odalar gayrimenkullerin mülkiyetleri bankamız kapısına
re’c 4-12-934 tarihine müsadif salı günü saat 14 ten 16 ya kadar İstanbul Dördüucü İcra dairesinde satılacaktır. Satılan hisselerden doksan hissesine 5 sene müddetle tapuya tescilli kontrotası vardır. Müzayedeye iştirak için yüzde yedi buçuk teminat akçesi alınır. Müterakim vergi belediye ve vakıf icaresi müşteriye aittir. 2280 numaralı kanun mücibince mezkûr hisselerin muhammen kıymetinin yüzde yetmiş beşini tecavüz eylediği takdirde iha-lei katiyesi yapılacaktır. Aksi takdirde satış geri bırakılacaktır. 929 tarihli İcra kanununun 119 uncu maddesine tevfikan
hakları tapu sicilleriyle sabit olmı-yan ipotekli alacaklılar ve diğer irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair olan iddialarını ilân tarihinden itibaren yirmi gün içinde evrakı müspitelerile bildirmeleri ve hissedarların şu-fa haklarını yirmi gün içinde kullanmaları lâzımdır. Aksi takdirde hakları tapu sicillerde sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. Alâkadarların işbu maddei kanuniye ahkâmına göre hareket etmeleri ve daha fazla malûmat almak isteyenlerin 934-2125 dosya numarasiyle memuriyetimize müracaatları ilân olunur.
( 4747 )
İmtiyaz sahibi: Ali. Umum'ı neşriyatı idare eden yazı işleri müdürü: C. Hikmet. Matbaai Ebüzziya
□ı
Hisseye göre muhammen
67
1304
125
16
94
75
1870
kıymeti T. L.
dairesinde açık
GJ
Meşhur ASÎ Sinan bozası
Nuruosmaniye caddesinde meşhur Ali Sinan bozası satışa başlamıştır.
Kadıköy ahalii muhteremesinin teşviki üzerine Kadıköyünde bir şube açmiştir.
Şubemiz: Kadıköy Osman ağa Pazar yolu caddesinde 134 numaradadır.
KARYOLA
Lake bronz, nikel ve çocuk karyolalarının envai çeşidini ucuz fiatla İstanbul Rıza paşa yokuşunda 66 No.
ASRİ MOBİLYA MAĞAZASINDA
Telefon: 23407 AHMET FEVZİ MgQ
Aminimi Nerafr grip’ nez,e’ baş ve diş ağrılar,nın c Necati /Abipirui INCCcUl, katvi ilâcıdır.
■3
eczanesi
‘X