£a îamilia
Atlantik Paktı
içtimai başladı
Üçlerin, Atlantik Paktına iştirakimiz yerine bu pakt askerî teşkilâtiyle özel münasebetler kurmamızın teminini tavsiye edecekleri bildiriliyor
1
Nevyork, 15 (a.a.) (Afp) —
Atlantik Paktı Konseyinin bugün Waldorf Astoria otelinde yaptığı ilk toplantı sonunda, 12 lerin müzakereleri esnasında üzerinde en fazla durulacak hususun Almanyanın silâhlanması meselesi olduğu açıkça anlaşılmaktadır.
. Filhakika Acheson’un açış nutkundan sonra Bakan Yardımcılarının uzun ve karışık raporu çok kısa bir zamanda kabul edilmiştir.
Raporun kabul edilmesinden hemen sonra Hollanda Dışişleri Bakanı Van Stikker enerjik bir konuşma yaparak, umumi bir harp vukuunda batı Avrupa memleketlerinin kendilerini ne şartlar altında müdafaa edeceklerini sorarak ortaya e-saslı bir mesele atmıştır. Bu su retle aynı zamanda üç dışişleri bakanlarının üzerinde uzun uzun görüştükleri Avrupanın savulması meselesi ve Atlantik ordusuna Alman birliklerinin ithali gibi çok daha nazik bir mesele aynı zamanda orta-
Acheson, Bevin ve Schumann
ya atılmış bulunmaktadır.
Üçlerin kararı
Nevyork, 15 (Reuter) — Üç Dışişleri Bakanının Türkiye -nin Atlantik Paktına girme teklifine dair görüşler) dün neşredilen. tebliğde belirtilm’ş-tir. Muhabirler Acheson, Bevin ve Schumanın bu mevzuu da tetkik etmiş olduklarını kay -detmektedirler. Associated Press Ajansının Vaşingtondaki hususî muhabirine-göre, 3 Dışişleri Bakam Türkiyenin müracaatını müzakere etmişler ve bu devlet n üyeliğe kabul edilmemesini kararlaştırmışlardır. Associated Press muhabiri şun ları ilâve etmektedir:
(Bu karar şu iki sebebe dayanmaktadır:
1 — Türkiye Atlantik bölge sine dahil değildir.
2 — Atlantik devletleri end-laşma taahhütlerini genişlet-
(Sonu 4 üncü sayfada)
bir gezinti yapmıştır. Resimde misafirimiz evvelki gün Yalova’da Cumhur Başkanımız tarafından kabul edildiği sırada Cumhur Başkanı, İngiltere Büy ük Elçisi ve Dışişleri Bakanım ızla beraber görülüyor
C. Bayar
Zonguldağa
gidiyor
Başarı ile biten tatbikattan sonra
Bulgaristan Türklerine zulüm
Mümtaz Faik FENİK
Irakla eğitim iş birliği yapılacak
Okuyucularımdan bir zat, bana Bulgarisiandaki bir akrabasından aldığı uzun bir mektubu gönderdi. Okuyucumun benden ilk istediği şey şudur: Eğer bir yazımda Bulgaristan'daki Tür kİ erin halinden bahsedecek olursam, ne kendi adresini ve ne de mektup yazanın ismini neşretme-memdir. Çünkü bu yüzden o-rada bulunan akrabalarının şimdikinden daha feci bir baskıya maruz kalmaları mümkündür.
Bu mktubu büyük bir dikkat ve heyecanla okudum; bütün mallarını mülklerini ya" gördüm ki. Bulgaristan'daki tırıp komünist metodları ka-Türklerin bugün uğradıkları bul edenler müstesna, diğerle-zulüm her türlü tahminin üs- ] ri ellerinde ne varsa hepsi a-tündedir. Bu memlekette ya- luııp sürülecek ve perişan edi-şayan 850 bin Türk Bulgar ko- lecektir.
münisileri | tarafından akla | Bulgarların bütün bu tehcir havsalaya sığmıyacak derece- ] ettikleri insanlar arasında Tür-de eza ve cefa içinde yaşa- kiyeye kominform ajanları maktadır. Mal emniyeti, can göndereceklerinden de asla emniyeti kalmamıştır. Türkle-[ şüphe edilemez. Böylelikle bu rin malları her gün bir bahane ( zulümden iki taraflı bir gaye ile ellerinden alınmakta ve --- » . . .
hepsi sefil ve perişan bir hale getirilmektedir.
Evvelâ 4 sayfalık mektubu, isimleri değiştirerek sütunlarımıza geçirmeyi düşündüm, fakat sonra bahis mevzuu edilen hadiseler malûm olduğu için, Bulgarların bunu yazanları kolaylıkla bulabileceğini ve her türlü işkencelere uğratacaklarını tahmin ettim. Bundan dolayı hadiseleri anlatmı-yacağım, yalnız şu kadarını söyliyeyim ki; Bulgar komünistleri kendi toprakları üzerindeki Türkleri iamamiyle. imha etmek veyahut sürmek yoluna girmişler ve böylece hunhar cibiliyeilerini bir defa daha meydana koymuşlardır.
Bundan bir müddet evvel 250 bin Türkün 3 ay içinde Türkiye'ye tehciri hakkında verdikleri notayı hatırlarsınız. Öyle anlaşılıyor ki Bulgarlar, bizim cevabi notamıza rağmen yine bildiklerini okumaya devam etmişler, Türklere karşı ellerinden gelen hattâ gelmi-yen şenaati yapmıya başlamış-
Her gün Trakya hududumuzdan bize iltica eden ırkdaşlarımızın feci hallerini gazetelerde okuyoruz. Bulgarlar bunların ellerindekini, avuçla-rındakini soymakta ve ondan sonra da hududumuza sevket-mektedirler. Bunda takip ettikleri İki gaye vardır:
Biri Bulgarisiandak: Türkle-
re zulüm yaparak bundan Ne-ron gibi zevk almak. İkincisi de, kitle halindeki bu tehcirlerle Türkiyeyi yeni bir iskân durumu karşısında bulundurmak ve bizim sıkıntılarımızı arttırmak.
Öyle görülüyor ki Bulgar komünistleri şimdi notadan sonra fiilî harekete geçmişler ve melanetlerini icraya başlamışlardır. Kış mvsimine doğru bu tehcirin daha da fazlalaşacağı, zulmün daha da artacağı muhakkaktır. Bulgaris-tanda Emek Koopratiflerine
(Sonu 4 üncü sayfada)
Iraklı delegelerin iştirakiyle bir komisyon çalışmaya başladı Türkiye - Irak dostluk anlaşmasına bağlı 3 numanalı protokol mucibince Türkiye - Irak eğitim işbirliği komisyonu dün saat 15 de Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri'nin başkanlığında toplanmıştır. Bu komisyona Irak ilk öğretim umum müdürü Haşim bey, yüksek öğret -men okulu müdürü Tahsin (Sonu 4 üncü sayfada)
Milli Eğitim Bakanı Tcvfik İleri
Cumhurbaşkanı yarın bir muhriple Istan-buldan hareket edecek
İstanbul, 15 (Hususî) — Cumhur Başkanı Celâl Baya r bugün Acar motöriyle Danca’dan şehrimize gelmiştir. Cumhur Başkanı bu geceyi ve ynn geceyi oğlu Turgut Bayar’ın evinde geçirecek, pazar günü bir torpido muhribi ile Zongulda-ğa gidecektir. Celâl Bayar’a bu seyahatinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nuri Yamut ile kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanları refakat edeceklerdir. Cumhur Başkanı Zonguldak ta tetkiklerde bulunduktan sonra kara yolu ile Ankara'ya dönecektir.
parlak geçit resmi
Gerek deniz, gerek kara ve hava birliklerinin geçit resimleri çok güzel oldu ve müşahitlerin takdirlerini celbetti I i I '4 Gebze, 15 (Askerî tatbikatı
11 İn s takibe giden arkadaşımız bildi-İl w riyor) — Birinci Ordunun, hava
** 'İili ve d«n)z kuvvetleriyle müştere-
' 't* f*Yıoı/**" ken yapacağı sonbahar tatbika-
lyi' tının sona ermesi münasebetiy-
A v 4 'FkUiEı 1(“ bugün öğleden evvel ve son-
F ra muhte?em *ki seçît resmi y°-
, i | Jt I pılmıştır.
' İSr f \ Cumhurbaşkanı Celâl Bayar
'■HbmSm'hİ ı * deniz kuvvetlerimizin sabah-
, MmÜJkIİ * n Kcçıt resmini takıp et
_ T Al ( mek üzere saat 9.45 de Acar
| (Sonu 4 uncu sayfada)
- ULUS» UN YENİ BİR İFTİRASI
Ankara belediye meclisi ve başkan
Sayın Başbakan da dahil hiç kimse Belediye Reisinin kimin olması lâzım geldiği üzerinde en ufak bir imada dahi bulunmamıştır
Ulus gazetesinin dünkü nüshasında (O halde niçin gecikiyorlar?) başlığı altında çıkan ı yazıda; Ankara'da Belediye I Meclisinin toplanmamasının se-■ bebini araştıran yazar, bunu • hâlâ bir Başkan seçilemediğine ' atfederek demektedir ki, (Her halde Ankara Demokrat Belediye Meclisi üyeleri aralarında henüz başkanlık için anlaşama-| nıış olacaklar ki, ne kendileri toplanmakta istical ediyorlar, ne de Vali meclisi toplantıya çağırıyor. Duyduğumuza göre Baş bakan Adnan Menderes Belediye Meclisi üyelerini yanına davet ederek kimi başkan yaptıklarını sormuş. Henüz karar vermedikleri cevabını alınca: «En münasibi Atıf Benderlioğlu’dur.
Ne tereddüt ediyorsunuz. Onu seçerseniz memnun olurum» cevabını vermiş)...
Bu haber üzerine kendileriyle görüştüğümüz ilgililer bize şu beyanatta bulunmuşlardır: I
— Baştan başa uydurma olan bu haberin istihdaf ettiği kötü maksat; partimizin temiz, açık ve dürüst siyaseti karşısında muhaliflerimizin ne kadar perişan duruma düştüklerini göstermeğe kâfidir.
Halk Partisi politikacıları Türk milletinin aklı selimini, ileri görüşünü, asil ve olgun ruhunu her nedense bir türlü an-lıyamamaktadırlar. Milletin sağduyusu ile daha ne zamana kadar istihza edeceklerini bu efen-(Sonu 4 üncü sayfada)
Yeni inşa edilecek
limanlar
Projeler için mühendis heyeti geliyor
Liman ve İskelelerimizden Ereğli, Trabzon ve İnebolu limanları ile Şarköy iskelesi inşa halindedir. Çanakkale, Taşucu, Anamur ve Akçakoca iskeleleri de ihale edilmiştir. İn -şalanna başlanmak üzeredir. Samsun, İstanbul, İz -mir ve İskenderun limanlarının inşa, tevsi ve teçhizleri için Milletlerarası İ,-
(Sonu 4 üncü sayfada)
Piyangoda kazanan
numaralar
Milli piyangonun 15 eylül 950 tertibi dün saat 13 te Ankara’da çekilmiştir. Bu çekilişte 100 bin lira İzmir’e; 20 bin lira E-reğli (Konya), 10 bin liralık ikramiyeler İstanbul, İzmir, Tur hal, Polatlı ve Bucak’ta; 5 bin liralık ikramiyelerden beşi İstanbul’a, üçü İzmir’e, diğerleri Giresun, Küre ve Küçükkuyu’-(Soııu 3 üncü sayfada)
Filipinlerde bir yanardağ faaliyete geçti
Manill, 15 (a.a.) (Afp) —
Camiguin adasında bulunan Hibok yanardağının iııdıfaı neticesinde 51 kişi ölmüş 27 kişi yaralanmıştır.
Müessif bir kaza
İtfaiye meydanında dün fecî bir cinayet işlendi
Bir kahveci karısına sataşan bir seyyar yağcıyı,
yedi el ateş ederek öldürdü
Geçit resmine giderken üç gazeteci yaralandı | Gebze, 15 (Hususî) — Bugün
Kara kuvvetlerinin geçit resmini takibetmek üzere Danca’dan Sevindikli'ye gitmekte olan gazetecilerin bulunduktan cip otomobili yolda devrilmiş, gazetecilerden üçü arabanın altında kalmışlardır. Hayatları mucize kabilinden kurtulan gazeteci arkadaşlar yaralı ve baygın bir halde arabanın altından çıkarı-
Dün öğle üzeri İtfaiye mey-1 Ayaşin Güdül bucağında o- I kahveci Sami Demirci ve ailesi danınckm Ayaşa hareket eden lup şehrimiande seyyar yağ ile görüşmekte ve söylendiğine1 otobüslerin durak yerinde bir satıcılığı yapan Durmuş Şan- göre iki seuedenberi Saminin j cinayet işlenmiştir. I sever kendi köyünden olan (Sonu 4 üncü sayfada)
tarak o vaziyette manevra sahasına getirilmişler ve tedavi altına alınmaları temin olunmuştur. Bu müessif kaza büyük bir te-
essür uyandırmıştır.
AKINTICA I I_____KüRfK
Kimden kime şikâyet
Profesör Nihad Erim, politika icabı maskeli bir endişe içindedir. Tutmuş upuzun bir makale yazarak şöyle söylüyor;
«— Muhalefet emniyette değildir!.
Peki, diyeceksiniz, Halk Portfsi iktidarı zamanını da, hele hele bizzat Nihad Erim’in hürriyet üzerine şal örtmeğe kalktığı devirlerde muhalefet emniyette miydi?
Böyle de sual olur mu? Tabii emniyette idi.
Hem de Emniyet Müdürlüğünde! — YEDEKÇİ
Sayfa: 2
ZAFER
16-9-1950
Kabahat ölende mi acaba ?...
Eskiden türkümüz
• Marşın bes
I,
Genel Kurmayca kabul edilen marş erlerimize öğretilmeye başlandı
Kore’ye gidecek askerî birliğimiz için genç bestekârlarımızdan Nazife S. Aral tarafından bir marş bestelenmiş ve Marş Genelkurmay tarafından da beğenilip uygun görülerek askerlerimize öğretilmiye başlanmıştır.
«Kore Marşı» ismi verilen bu güzel marşın güftesi aşağıdadır:
KAUÇUK
SIKINTISI
YURTTA YOLA ve YOLCULUĞA DAİR
Ticaret Bakanlığında yapılan toplantı Türkiye kauçuk sanayicileri yeni dış ticaret rejimi ithalât listesine alınmıyan ham kauçuğun yeni rejimin kolaylıkların dun istifade edememesi karşısında, memleket kauçuk sanayiinin karşılaşacağı zorluğu ön temek için aralarından 5 kişilik bir heyet seçmişler ve Ticaret Bakanı ile görüşmek üzere Ankaraya göndermişlerdir. Dün saat 17.30 da Bakan tara-Nazife Artıl .j f)ndan kabul edilen kauçuk sanayii temsilcileri Bakana bu — Kore’de Birleşmiş Milletle- ; mevzu üzerindeki arzularını re yardım etme kararımızı öğ- . bildirmişlerdir, yendiğim zaman gözlerim yaşardı erlerimiz için bir marş bestele-mfK.içime doğdu. Cemil Boranın Kore destanından bir parça seçerek besteledim ve alâkalılara gönderdim.
Bayatımda konserler vermiş ve birçok konserler dinlemiş bi-i Bestekârın sözleri »iyim; fakat hiç bir şey bana
Marşın bestekârı Nazife S. aziz Mehmetçiklerin marşımı Aral dün bir arkadaşımıza şun- 1 söyledikleri haberi kadar heyelan söylemiştir: can,'sevinç ve gurur vermedi.»
Milletle Devletle birdir oyumuz Cihanla savaştı şanlı soyumuz Güneye, Kuzeye, Doğu, Batıya, Kore'ye uzandı sınır
Yaşasın Vatan, Yaşas Savaşmak Türklüğü
Bugün de Kore’ye
kemendi Türklüğün verdiği şanlı kararı ıMoskoftan gayri cihan beğendi.
Yaşasın Vatan, Yaşasın Millet Savaşmak Türklüğün canına minnet
Hürriyet uğruna. Barış uğrur Yardımı reddetmek Türklüğe . zillet. ’
I
heyecanımdan I ve kahraman

CHP. nin huzursuzluğu
Son Posta gazetesinde Selim | Ragıp Emeç: «Cumhuriyet Halk Partisinin Huzursuzluğu» başlıklı makalesinde Halk Partisi ve bu Partinin eli kalem tutan yazarları ile çenesi kuvvetli söz cülerinin bir müddetten beri Demokrat Parti iktidarının bu memlekette huzursuzluk yarattığı teranesini tekrarladıklarını söylüyor, bunun sebeplerini araş tııarak gerçekte böyle bir huzur suzluk olmadığını, huzursuzluk duyanların yalnız C.H.P. ileri gelenleri olduğunu, bunun sebebinin de ötedenberi memlekette her imkân ve her nimeti kendilerine ve mensuplarına inhisar ettirmeğe alışmış çlan bu kimselerin bugün bunlardan mah -ıum bulunmaları teşkil ettiğini söylüyor.

Normal hayata girme
Yeni Sabah gazetesinde «Normal hayata girme» başlıklı ve Yeni Sabah imzalı yazıda, eski iktidarın çeyrek asırlık zihniyeti ve icraatı ile memlekette açtığı yaraları kapamak ve tedavi etmenin hayli yorucu olduğu belirtilerek memurin kanunu -nun meşhur maddesi ile bütün memurlar politika ile iştigalden menedildiği halde çeyrek asır müddetle memurların Halk Partisinin kadrosunda çalıştırıldıkları, Halk Partisi menfaatlerine aykırı hareket edenlerin hırpalandıkları anlatılıyor. Bu arada izahat verildikten ve vaktiyle Profesör Suphi Nuri İlerinin başına gelenler misal olarak gösterildikten sonra bu defa Millî Eğitim Bakanının öğretmenleri politika ile iştigalden menetmek üzere giriştiği hareket memnunlukla kaydediliyor.

«D. P. muvaffak olmasın da ne olursa olsun!»
Milliyet gazetesinde Ali Naci Karacan «Demokrat Parti muvaffak olmasın da ne olursa olsun» başlıklı makalesinde diyor ki:
«Bu sefer Ankara’da Halk Partisi ileri gelenlerinden bazı-lariyle yaptığımız konuşmalar sırasında marazî adı verilebilecek ruh haletinin korkunç tezahürleri karşısında şaşkınlıktan ağzımız adeta açık kaldı. Demokrat Partinin Belediye seçimlerini kazanmasını bir türlü hazmedemiyen bu zevatın kin, hiddet, ihtiras ve hattâ haset gözlerini öyle bürümüş, öyle karartmıştı ki nefisleri üzerinde herhangi bir kontrolü tamamen kaybetmişler ve bir kere lâfa başlayınca tarikat meczupları gibi sanki kendilerinden geçmekte idiler.»
Milliyet başyazarı Ankara’da konuştuğu Halk Partili kimselerin ileri sürdüğü isnatlara dair misaller verdikten ve bunların iftira olduğunu belirttikten
sonra konuştuğu kimsenin ruh haletini tahlil ediyor ce yazısına şöyle son veriyor:
-Ayrıldıktan sonra, yolda düşünüyordum: Niçin siyasî meseleleri konuşurken bu derece kendisini kaybediyordu? Niçin asılsızlığı yüzde yüz birtakım ledikoduları gûya Hiddetlenerek nakletmekten hakikatte hoşlanıyor, yahut niçin durup dururken bunları icadediyor, uyduruyordu? Bilhassa dış politikada henüz gerçekleşmemiş fena vasiyetleri evvelden haber vermek ve hattâ denebilir ki, sadik ra-şeleı- içinde müjdelemekle hangi ruh haletini tatmin ediyor -iu? Demokrat Partinin dış politikada bir talihsizliği, ancak memleketin, yalnız memleketin bir muvaffakıyetsizliği olabilirdi. Acaba böyle bir talihsizlik, şayet gerçekleşse ve memleketin muvaffakiyetsizliği dahi olsa, böyle bir vaziyetten yine de sanki temenni ediliyormuş gibi bir eda ile bahsolunabilir miydi, «Demokrat Parti muvaffak olmasın da ne olursa olsun!» mu denmek isteniyordu?.
Bu konuşmanın ifade ettiği ruh haleti, hiç şüphe yok ki böyle bir kötü hava, böyle bir zehir neşretmekte idi.
. Bu konuşma, politikasının bazan pe fena, ne sefil bir madde öldüğünün vo en mükemmel şa-
I Sanayicilerin dileklerini büyük bir ilgi ile dinleyen Bakan: Kauçuğun yurda ithali meselesinin ehemmiyetli bir konu olduğunu açıkladıktan sonra, ithal listesine 1447 istatistik numarasını ilâve etmek için gerekli işlem üzerinde meşgul olacağım söylemiş ve -Sanayi hayatımızı köstekleyen engelleri kaldırmak ve bilhassa spekülâsyon temayüllerini kökünden kazımak ve hayat pahalılığına müsaade etmemek en büyük arzumuzdur» demiştir.
Kauçuk sanayicileri temsilcileri Bakanın yakın ilgi-s nden ve memleket meseleleri hakkında gösterdiği bu yerinde titizlikten fevkalâde mütehassis olduklarını beyan ederek yanından ayrılmışlardır.
Yedek Subay Okulunda salı günü yapılan talim esnasında öğrencilerden Kaya Kayaay’ın elinden düşerek bir maşalı bom- ’ banın patladığını ve bu infilâk neticesinde öğrencilerden Kaya Kayaay’ın başından. Faruk Geredenin kolundan ve üsteğmen Ali Cantepenin kalça ve kolundan yaralandığını bildirmiştik. Yukarıdaki resimde nisbeten hafif yaralanan üsteğmen Ali Caniepe tedavi edilmek üzere kaldırıldığı Gülhane has-1 re iahanesinde görülmektedir.
ithal edilecek
ziraat âletleri
:;l
Vecihi Baraz'ın dünkü duruşması
Öldürmeden evvel hizmetçisi Kadriyenin ırzına tasallut ettiği iddiasiyle ikinci ağır cezada yargılanmakta olan Vecihi Baraz’ın duruşmasına dün de devam edilmiştir. Mahkeme evvelce verilen mahkûmiyetin temyiz kanarını beklemek üzere bir başka güne talik edil-
Nüfus cüzdanları değişmiyor
Bazı gazetelerde nüfus ğıtlarının değiştirileceğine ir habrler çıkmıştır.
Bu haberler üzerine malûmatına müracaat ettiğimiz salahiyetli bir zat şunları söyle-
»Haberi gazetede gördüğüm zaman ben de hayret etmiştim. Büromuzun bu işten hiç bir haberi yoktur. Böyle bir te beddülât bizce mutasavver bile değildir. Eldeki hüviyet cüz danları şimdilik, arzulara cevap verebilir mahiyettedir. Haberi katiyetle yalanlarım.®
kâ-da-
yılan insanları bile bazan ne tanınmaz hale koyduğunun tipik bir örneği sayıls
Daktilo ile ikiyüz elli Wfa.
— Görebilir miyim?
— Fakat basmıyacaksınız ' ki...
Elini uzattı:
•— Görebilir miyim?
— Buyurun.
Tomarı aldı ve virdi. Camekânın ._
rarak yaprakları bir hizaya getirdi. Aklından bir taksim ameliyesi yaparak :
— Hemen hemen yılda o-tuz beş sahife, on günde bir sahife ve günde iki satır yazmışsınız.. dedi.
Genç sanatkâr, onun dinle yeceğine kanaat getirdikten
— Bakınız, diye cevap verdi, günlere bölerseniz dediğiniz tıpatıp doğrudur. Bir diyeceğim yok buna,haklısınız. Ne varki; ben bu romanı o-dama kapanarak yazmadım. İstanbulu karış karış gezdim. Bir semt seçtim ve o semtin içine sokuldum. Bilmediğim birçok şey vardı. Bir yandan okuyor, bir yandan geziyor, sonra gelip yanlışlarımı düzeltiyordum. Bir yazdığımı ertesi gün beğenmiyordum. Silip yeni baştan yazıyordum.
— Peki bu kadar ihtimamdan sonra yazdığınız roman hangi mevzua temas ediyor?
— Bir öğretmenin hayatı-
— Bir öğretmenin hayatı yedi sene uğraşılmağa değer
evirip çe-üstüne vu-
Yazan : Necdet ASI
Zirai Donatım Kurumunun siparişleri
Zirai Donatım Kurulunca mayıs ayı içinde Marshall Yar dımından istifadeyle Amerika ve Kanada’ya ısmarlanan 993 traktör, 175 biçer döğer, 1840 pulluk, 840 diskaro, 230 külti-vatör, 500 pamuk mibzeri, 20 çayır makinası, 750 traktör a-rabası gibi siparişler peyder pey memleketimize gelmeğe başlamıştır. Bunlardan başka Zirai Donatım Kurumu Mar-1 ctıall Yardımı haricinde Ford-son müessesesinden de 300 Fordson traktörü getirtmek ü-zere harekete geçmiş, gereken siparişi yapmıştır.
Kurumun çalışmaları hakkında aldığımız malûmata göre 1950 sene başından itibaren 8000 ton amonyum sutfat 800 ton gazarol temin etmek suretiyle önümüzdeki yıl için ihtiyat malzeme depo edilmiştir.
; Ayrıca yılbaşından 15 eylüle i kadar 20.000,000 adet alât, ede-' vat ve makine satılmıştır. Bun ların 'arasında 3500 pulveriza-1 tör de vardır. 944 senesinde kurulan kurumun 6 vilâyette sabit tamirhanesi iki yerde de seyyar tamirhanesi bulunmaktadır. Köylüye satılan makinelerde çıkacak arızalan yerinde tamir etmek üzere 20 seyyar servis arabası vardır. Bu arabalar sene başından itibaren 1 56665 km. yol yapmış 852 köye ’ giderek makinelerin tamir ve J temizlenmesi ile meşgul olmuşlardır. Bu meyanda 850 ’ traktöre bakılmış ve 187 traktörde malzeme ve işçi parası mukabilinde tamiri yapılmıştır Bundan başka 85 biçer döğe-rin meccanen bakımı ve 29 bi-' çer döğerin de ücretli olarak tamiri yapılmıştır. Parça temini maksadiyle depolara 1,070,428 lira 28 kuruşluk mal-
— Değmez ......
— İçinde aşk var mı bari?
— Yok, pek yok.
Kitapçı:
— Bir romanın içinde aşk yoksa onu hiç kimse okumaz, dedi.
— Neden bu fikirdesiniz?
— Size bunca senelik tecrübelerimin neticesini söylüyorum.
— Eksik olmayın amma ben aynı fikirde değilim.
Kitapçı, genç adamın tekmil heyecanlarını söndürmeğe yarıyacak şu mülâhazada bulundu:
— Eğer sizin dediğiniz gibiyse, okuyucu niçin roman okusun? Bir anatomi, bir ikti sat, bir psikoloji kitabı okumasın da niçin İllâki roman okusun?
Delikanlının sanat anlayışına karşı ilk tepki, okuyucudan önce kitapçıdan geliyordu. Ama bakalım bütün kitapçılar onun gibi mi düşünüyordu ? Akademik bir münakaşa kapısı açmak istemeden, bununla beraber hemen çekilip gitmeğe de razı ola-
II
Bir tarihte tskenderunun güzel yaylalarından birine çıkmıştık, turizm merkezi olarak yapılan bu yaylaların yolları bakımsızlık yüzünden maalesef bozulmuş, gitmiş halbuki, biraz himmetle temeli atılan bu merkezlerin birer servet kaynağı olması işden bile değil! Geceye tesadüf eden îs-kenderuna inişimiz bir otobüsle oldu. Bizi misafir edenler değişiklik olsun diye Neıkislik denen diğer sayfiye yolunu ter cih ettiler. Yedi sekiz yüz metre irtifadan keskin virajları dolaşırken, şoförün ecel teri döktüğünü gördük, farların ı-şığmdan istifade ederek sağımıza, solumuza baktığımız zaman korkudan tüylerimiz diken diken oldu, bir anda o güzel günün neşesi heyecana çevrildi. Meğer bizim otobüsün ara-sıra durması geri gitmek istemesi tekerleklerden bir kısmının uçuruma doğru boşa fırlamasından ileri geliyormuş! Çok yerde yaya yürümeyi tercih ettik, ecel teri döke döke sağ, salim İskendeıuna inebilmemiz tamamiyle usta şoförün mehareti eseri oldu. Bu fazla nezaket eseri olan yolculuğa hepimiz üzüldük... Zamanın valisi olan zata haklı olarak şikâyet ettik ve yoldan nakil vasıtası geçirilmemesini istedik. Bilmiyoruz, yapılmadığına e-min olduğumuz bu yolun şimdi sefer yasağı kalktı mı?...
80 - 90 kilometre tutarındaki yolları, beş, on dakikada bir yeri bozulan yepyeni otomobillerle 10 - 12 saatte kat’e-dişimiz çoktur. Kazara nasibiniz otobüde ise, vay halinize... Şehir dışına çıkar çıkmaz ucuz pahalı demeyip yolda kimi bulurlarsa almakta tereddüt etmezler. Kimi yerde «ördek» dedikleri bu avları avlaya avlaya otobüsün içi iskarça, üstü salkımı saçak hal alır. Ne yolcuya hürmet vardır, ne de milli servetin az zamanda yıpranmasına ehemmiyet verilir... Ki me kimden şikâyet edeceksiniz? Nizam bekçiliği yapanlar bile yolda otobüsün üstüne çıkmakta tereddüt etmezler! Ne zaman bir alâkalıya derd yansanız, sizinle bir olup:
— Nakliyat gelişmiştir... Mu hakkak surette şehirler arası seyri sefer kanununa ihtiyaç vardır» diye akıl vermekte gecikmezler. İşi bir kanuna bağlayanlar insaf etsinler, memleket bütün bütün nizamsız mıdır? Bu vasıtalar eşkıyalar gibi dağda, bayırda dolaşıyor, hepsinin bağlı bulunduğu bir şehir ve kasaba vardır. Şoför ehliyetleri sümmettedarik veri lirse, vasıtaların fenni muayeneleri lâyıkiyle yapılmazsa, göz göre göre haddinden fazla yük ve yolcu alınır ve jandarma karakol ve devriyelerinin önünden fütursuzca geçilirse kabahat ölende mi acaba?
Zelzele, seylâp, harp afetleri için dahi, önceden tedbir a-lındığı halde, affedilmiyecek müsamahakârlığa her sene Hin lerce vatandaşı feda ediyoruz. Bir hayli ocak sönüyor... Ömrü kısalan motörlü vasıtalar için harice giden milyonlarca liralık döviz de bu ihmalin kefareti oluyor.
Geçen hükümetin bir türlü tekemmül ettiremediği şehirler arası seyri sefer için bir ka-
Yazan
Hayrı ALPAR
nun tasarısı hazırlandığını duyuyoruz. Alâkalı mes’ullerin kanuna bağladıkları mazeretleri, umraız ki Büyük Millet
Şehrin benzin ihtiyacı şür’atle karşılandı on günlerde şehrimizde zin kıtlığı göze çarpmaktadır. Yaptığımız tahkikata göre Petrol Ofisi elinde mevcut bulunan petrol tanklariyle şehrin günlük ihtiyacını karşılamakta ve depoları, mümkün olduğu kadar dolu tutmağa çalış maktadır. Bu aıyda Gebzede tren yolunun 36 saat kadar inkıtaa uğramış olması yapılan sevkıyatı bir müddet için durdurmuştur. Bu inkita dolayı-siyle Petrol Ofisin sevklyat sis temi mecburen aksaklık göstermiştir. Şehrin tanklarındaki depo edilmiş benzin miktarı -nin mahdut oluşu sarfiyatı ida-mecbuıiyetini hasıl etmiş I olduğundan şehrimizde benzin , sıkıntısı olduğu manzarasını i vermiştir. Petrol Ofis şehrin benzin ihtiyacını tam karşılayabilmek için derhal faaliyete I geçerek Devlet Demiryolların-I dan yardım istemiştir. Demiryolları idaresi ise Petrol Ofisin i emrine 5 adet İzmiıde, 4 adet İzm tte ve 3 adet de İskende-runda olmak üzere 12 adet ben zin vagonu tahsis etmiştir. Beş gün evvel yapılan bu tahsise, | kendi vasıtalarını da ilâve eden Petrol Ofisi süratle sahillerimizde bulunan depolardan şehrimize sevkiyata başlamıştır. Beş gün evvel başlıyan bu sevkiyat neticesinde Ankara-nın benzfn sıkıntısı halledildikten başka depolar da tamamen doldurulmuştur.
I
zeme gönderilmiştir.
Kurum istihsale yardım e-decek alât, edevat ve makine-1 lerin %40 ını temin etmekte ve 6 sene içinde ödemek ve %20 sini peşin vermek şartiy-le köylümüze temin etmektedir. Ayrıca köylüye dağıtılan makinelerin bakımını da ücret siz olarak, her köye gitmek şartiyle, yapmaktadır.
Diğer yandan aldığımız malûmata gör kurumun bu gün bulunduğu Dışkapıdaki bina ' şehre uzak kaldığından kurum elindeki makine ve malzeme-1 leri halka tam mânasiyle teş- ’ hir etmekte , güçlük çekmekte- I dir. Öu sebeple’şehrih mahalli bir yerinde kurumu içine ala- 1 bilecek bir binanın inşasına müsait bir arsa veya satılık müsait bir bina aranmaktadır. İdare heyeti kurumun kiraya çıkmasına taraftar olmamış ve kira parasiyle yeni bir bina inşa etmeyi teklif etmiştir, i Kurum müsait bir bina bula- : cak olursa şimdiki yerini Tarım Bakanlığı Mücadele enstitüsüne devredecektir.
Cami ve türbeler
I tamir ediliyor
, Diyanet İşleri ve Türk Anıtlarını Koruma Derneği tarafından, cami ve türbelerin tamirine başlanmıştır. Yakında halkın ziyaretine açılacak olan türbelerin inşa kontrolünü Müzeler Genel Müdürlüğü deruhte et-
1 Ankaıada Hacıbayram, Ak-şemseddin ve İtfaiye meydanındaki Sıraceddin türbeleri ilk olarak açılacaklar arasındadır.
Bunlardan; İtfaiye meydanındaki Sıraceddin türbesinin ihalesi yapılmış ve tamirine başlanmıştır.
| Hacıbayram ve Akşemseddin ♦•■■”'ue ve camileri de, Diyanet îş
Bir taksi ağaca çarptı t
Dün sabah saat 10 da Mül- *ürbe--------------------, ------,
ki.ve Mektebi önünde bir taksi )'r‘ »«kanl'yiyle Etnografya , , , Müzesinin tahsis ettikleri nara-.
ka?ası olmuştur. Dıkımevmden Yenişehire gitmekte olan şoför Süleymanın idaresindeki 3179 plâka sayılı taksi önündeki be lediye otobüsünün anî “jlarak durması neticesinde yan taraftaki ağaca çarparak tamamen hasara uğramıştır.
Zabıta hâdise etrafında tahkikata başlamıştır.
Müzesinin tahsis ettikleri paralarla imar edileceklerdir.
ı Öğrendiğimize göre; inşaat bittiği takdirde,Şehrimizde açıl masına karar verilen türbeler gelecek ayın ortalarında veya kuvvetli bir ihtimal olarak, Kur ban Bayramında açılacaktır.
İmar işlerini üzerine alan her üç müessese de büyük bir hızla çalışmalarını bu tarihe göre a-yariamış bulunmaktadırlar.
Tefrika No : 18

I
— Nereden anladın? diye sordu.
Meclisinin önümüzdeki içtima devresinde ortadan kalkacak-
tır. Tasarı kanuniyet kesbedin-ceye kadar az, çok bir zaman
geçecektir. Daha bir çok cana kıyılmaması için mer’i mevzuat hükümlerine göre tedbir a-
lınması için hükümetin alâkalı ların dikkat nazarlarını çekmesi yerinde olur.
İstanbul gibi büyük şehirlerimizde ise manzara yürekler
acısıdır! Halkın hayatı, hele geceleri, tesadüflere terk edilmiştir. Kanun da vardır nizam
da... Fakat elleri böğründe duran şehir idarecilerinin ihmali de inkâr olunamaz. Bu zihniyetle turizm meselesi şöyle dur sun, vatandaşın hayatı ve millî servet her gün, telâfisi imkânsız darbeler yemektedir.
Çalışma Bakanı geldi Çalışma Bakanı Haşan Polat-can dün sabah Ankara eks - '
»resiyle şehrimize dönmüştür.
Bir arabacıya kamyon çarptı
Dün öğle üzeri Yüksek Zi -•aat Fakültesi önünde bir kişilin ağır yaralnamcsi ile neti-.•eîenen bir kaza olmuştur, joför Zeki Han'ın idaresindeki Pc-trol Ofisine ait 1071 plâka »ayılı kamyon aksi istikamet-en gelen Tavukçuluk Enstitü-
:ünün .at arabasına çarpmış
ırabacı Ahmet Organ ağır sü-
ette yaralanmıştır.
Sanık şoför hakkında kanu-ıi takibata başlanmıştır.
Tarım Bakanı Bergama'da
İzmir, 15 (a.a.) — Bir müd-lettenberi şehrimizde tetkikler le bulunan Tarım Bakanı Ni-lat Eğriboz, bu sabah saat 10 la otomobille Bcrgamaya ha-eket etmiştir. Geceyi Ayvalıkta geçirecek olan Ğakan, yarın \nkaraya dönecektir.
Balgat köyünde arazisi olan mal
sahiplarinin nazarı dikkatine
Bugünlerde, köyümüzde mevcut arazi ve arsaların tapulanma muamelesine baş lanmış olduğundan köyde
bulunmıyan mal nin Köy İhtiyar
ıüracaatls

salıipleri-Heyetine

atleri . iktizasından bulunmaktadır. Keyfiyet ilân olu-
Balgat Köyü İhtiyar Heyeti

WE t te
SİNEMALAR
Silyük Sinema : GUlmoydh kınlın.
Ulus » : Sihirli ses. İki cin.
güz Haydutlar arıı.
Park ’ ) : Kanunsuz sokak. '
12.15 d" casus kluı Sus » : Ask \e müzik.
madan:
— Ya sizce, dedi, roman niçin okunur?
Bay Haşan omuzlarını oynattı. O kadar basit bir sualdi ki, bunu nasıl sorduğuna hayret bile etti.
— Bunu biliyor musunuz? Eğlenmek ve avunmak için..
— Asla! Siz san’atın cemiyet içinde yapıcı bir rolü olduğunu unutuyorsunuz. Sizin itirazınızı tersine çevirip ben size sorayım: Öyleyse niçin, yalnız eğlenmek ve avunmak istiyorsa mizah mecmualarındaki fıkraları okumasın da İllâki roman okusun?
İyisi mi, gelin, ikisinin arasını bulalım ve diğerelrini ka ııştırmadan şöyle diyelim: Roman san’otı, halka, gerçek hayatın acı ve tatlı taraflarını tam bir dürüstlük ve samimiyetle aksettirebilme hüneridir. O bir marifettir, fakat hokkabazlık değildir. Her kes bir romanda kendini bu-
lur, tanıdığı insanları bulur ve hangi eserde kendini en çok bulursa onu tutar.
Kitapçı eliyle yetişir manasına gelen bir işaret yaptı. Boğazına bir gıcık takılmış ve üstelik yorulmuştu. Yan gözle karısını süzdü. Ve Fat-mayı telâşlandıran kesik kesik öksürükler narin omuzla-
— Bu bende kalsın! dedi.
— Okuyacak mısınız?
— Evet. Ben sizinle mahsus öyle konuştum.
Genç adam rahat bir nefes aldı. Hemen bir sigara çıkartıp yaktı. Eserj okunmadan önce bazı şeyler deha söyli-yecekti. Sigaranın dumanını üfledi. Kitapçı tekrar öksü-söndürdü ve sönmüş sigarayı paketin içine koydu.
— Sonra içerim. Sizi duman rahatsız etmesin.
Kitapçının suratı ekşidi:
— Ben rahatsız değilim! dedi.
Fatma da durduğu den:
— Değildir! dedi.
Genç adam, bu suretle, o-nun hasta olduğunu anladı.
— Ne zaman geleyim? diye sordu.
— Bir ay sonra.
Müddet epeyce uzundu a-ma katlanmak gerekti. Sesini çkatmadı. Adamın elini sıktı, kadına başıyla selâm verdi.
— Allahaısmarladık!
— Güle güle.
Fatma ilk defa gözlerini kaldırdı ve yüreği hop etti, Tıpkı tıpkısına tehayyül ettiği gibiydi. Haykırmamak için dudaklarım ısırdı.
Kitapçı, o gidince kendi ken dine söylendi?
■— Ukalânın birisi., tereciye tere satıyor. Belki de solcu-
Karısı:
yc
Kocası:
____ Konuşmasından., dedi. Aşka kıymet vermiyor. Onlar, kadınsalar erkeğe, erkekseler kadınlara metelik vermezler.
Fatma gözlerini yuvarlak yuvarlak açarak:
— Solcular hadım mıdır? diye ortaya bir sual attı.

NÖBETÇİ ECZAHANELER
Sebat, Üniversite, Sağlık

D. P. Cebeci Ocağından:
D. P. Cebeci Ocağının 16/9/ 1950 Cumartesi günü saat 16
Kocası:
— Galiba! dedi.
Fatma, roman sahibinin tesirinden kurtulamadan, onun çıkıp gittiği kapıya dalgın dalgın bakarak: «Zanne*-mem!» diye mırıldandı.
Her gün, gece yarısından sonnra, aşağıdaki sokak kapısına bir anahtar sokulur ve bar artisti Küçük Meri pansiyona girerdi. Çoğu gündüz ve ağır işlerde çalışan kiracıların hepsi, o saatte uykuya varmış bulunurdu.
da kongresi yapılacaktır. Ekseriyet olmadığı takdirde 17/9/1950 Pazar günü saat 10
d^ı mevcut üyelerin
huzuru
ile kongre icra edilecektir.
D. P, Mamak Bucağından:
D. P. Mamak Ocağının yıl -lık kongresi yarınki Pazar gü-
nü saat 14 de parti binasında
yapılacaktır.
Bar artisti merdiven başındaki elektriği yakmadan, karanlıkta ve aheste adımlar la merdivenleri çıkardı. Buna rağmen, köhnemiş tahta-1 lar her adımda ve gecenin I sessizliği içinde, inlemeğe I, benzer sesler çıkartırdı. [
(Devam edecek)
- TAKVİM -
16 Eylül 1950 — Cumartesi
Hicrî: 1369 — Zilhicce
Rumi: 1366 — Eylül 3
İkin.İl r. jı s zu
Yatsı 19.:I2 l.:(2
16-9-1950
ZAFER
Sayfa: 3

DısPolitikc
Üçlü toplantı
Salı günü Nevyork’ta toplanan Fransız, İngiliz ve Amerikan Dışişleri Bakanları, müzakerelerini pazartesi gününe bıraktılar. Bu talikten maksat, o gün toplantılarına başlı-yacak olan Atlantik Konseyi üyeleriyle fikir teati etmek ve ondan sonra üçlü müzakerelere, daha kuvvetli esas ve delillerle başlıyabilmektir.
Vaziyetin resmî çehresi ve izahı budur. Bununla beraber, üç Dışişleri Bakanının hangi şartlar dahilinde toplanmış olduklarını düşünmek ve toplantıyı talik teklifinin Amerika’dan gelmiş olduğunu göz önünde tutmak, gizli cereyan eden ve henüz gündemi bile doğru dürüst bilinemiyen bu Bakanlar toplantısında ne gibi münakaşaların cereyan etmiş olduğuna ve nasıl güçlüklerle karşılaşıldığına dair bir fikir verebilir.
Denebilir ki, her üç Bakan, şimdi, Atlantik Konseyi üyelerini kendi tezine celbetmeğe çalışarak diğerlerini teslime mec-r etmeğe çalışacaktır. Zira his ve münakaşa konusu olan şey bir kelime ile, Atlantik Paktının müdafaa hattıdır. Bu müdafaa hattı, Avrupa kıtasında Rhin'den mi yoksa Elbe'den mi başbyacaktır? Yine bu müdafaa hattı Doğu Akdeniz'e kadar uzatılabilecek midir?
Vaziyet öyle görünüyor ki, Fransızlar, müdafaa hattının Elbe'de kurulmasına ve (dört gün evvel Başkan Truman’ın beyan ettiği veçhile) Almanya-daki Amerikan kuvvetlerinin arttırılmasına razı olmakla beraber 10 tümenlik bir Alman or duşunun Batı Avrupa müdafaa kuvvetlerine katılmasını, kendi güvenlikleri bakımından hoş görmemişlerdir. Halbuki, Amerikalıların fikri, yine bizim kanaatimizce, Almanya’nın, muh -temel bir tecavüz halinde iyi kötü bir cephe tutabilmesi lüzumu merkezindedir.
Fransızlar, diğer taraftan, teçhiz edilmesi gereken bu 10 tümenlik Alman kuvvetinin, kendilerine verilecek Amerikan silâhlarının mıkdarı ve evsafı ^-^ifrinde tesir yapmasından da korkuyorlar. Filhakika, Fransa, bilindiği gibi, Atlantik Paktı gereğince hazırlamak zorunda olduğu 20 tümenin teçhizatını bizzat Fransız Savunma Bakanının söylediği gibi yüzde seksen nisbetinde Amerikan yardı-miyle temin edecektir. Bu silâhlardan mühim bir kısmı Almanya'ya giderse Fransa ne yapar?
Bu noktada Batı Almanya’yı lerketmek veya Elbe'yi tutmak gibi bir mesele bahis mevzuudur ki, kanaatimizce ilk anlaşmazlık buradadır.
Bundan başka, Üçler toplantısından evvel, Fransız Dışişleri Bakanı Schuman’m Türkiye’nin Atlantik Paktına kabulü hakkında verdiği müphem ve kaçamaklı beyanat da göstermiştir ki, Fransa, müdafaa mihverini Akdeniz’e kadar asla uzatmak istemiyor. Zira Fransa, Araplarla arası açılmış bir İngiltere’nin bugünkü zayıf haliyle, donanmasından mahrum kalmış ^c^fzaten işe yaramamıştı) bir 'İtalya’nın zebunluğu arasında ve Birleşmiş - Milletlerin afa-roz ettiği Ispanya’dan asla çe-kinmiyerek, kendisini Akdenizin en kuvvetli devleti saymaktadır. Akdeniz devletleri Atlantik Paktına alnacak olurlarsa, bu hiç şüphesiz, bir Akdeniz müdafaa sisteminin Atlantik Paktına bağlanması suretiyle olacağından, birtakım muhtar veya müstakil idarelerin Pakta imza koymaları lâzım gelecek, binaenaleyh Kuzey Afrika topraklarında zaten mevcut olan istiklâl hareketleri bir emri vaki halinde tecelli edecektir.
Bahsin bu noktasında, büyük devletlerin Afrika üzerindeki mücadeleleri de zikredilmek lâzımdır. Filhakika, evvelki yazı-
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına
Başmuharrir Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Hikmet YAZICIOGLU
Basıldığı yer Güneş Matbaası — Ankara

Kore’de harp lalii dönüyor
İki Sahilden de
çıkarma yapıldı
Naktong cephesinde esir alı
Londra Radyosu, (Basın -Yayın) — Koredeki Birleşmiş Milletler karargâhından res -men bildirildiğine göre, ara -larındû' Amerikan deniz piyadeleri de bulunmak üzere A-merikan ve Güney Kore cum huriyetçi birlikleri bugün Batı Kore kıyısındaki (İnçon) limanına bir çıkarma yapmışlar dır. Harp gemileri ve bomba uçakları tarafından yapılan bombardımanlarla desteklenen bu kuvvetler derhal ilerlemişlerdir. Son alınan bir habere göre, çıkarma yapan kuvvetler, Kore’nin eski başkenti Seul şehrinin dört mil batısındaki Kimpol uçak alanı yakınına erişmiş bulunmaktadırlar. Halen Kimpol uçak alanı dolaylarında çok şiddetli savaşlar cereyan etmektedir. |
Güney cephesinin 150 mil gerisinde bulunan (İnçon) limanı geçen Çarşamba günü Birleşmiş Milletler harp gemi leri tarafından şiddetle topa tutulduğu gibi, dün de Birleşmiş M lletler av ve bomba

nan Kuzeylilerden bir kışını
I uçakları tarafından bombardı-' man edilmişti.
Kuzey cephesinin üç nokta-
I sındR Amerikan kuvvetleri düşman mukavemetine rağ -men ilerlemişler ve cephe durumunu düzeltmişlerdir. Bu sabah günün erken saatlerinde bir Güney Kore cumhuriyetçi taburu doğu kıyısındaki Po-hang limanının iki mil kuzeyin de bir noktaya çıkarılmıştır. Çıkarma deniz kuvvetlerinin himaye ateşi altında yapılmış tır. Daha sonra uçaklar da bu harekâtı desteklemişlerdir. Ha len çıkarma yapan Güney Kora taburunun Pohang gerilerin deki bir yol kavşağını ele geçirmek üzere çetin bir savaşa girişmiş olduğu bildirilmekte-d r.
I Cephenin kuzey batı köşesinde; Amerikan piyadeleri Taegu kuzeyindeki iki hâkim tepeyi tekrar ele geçirmişlerdir. Şimdi bu kuvvetler, Taegu nıin takriben 9 mil kuzeyindeki bir hâkim araziden de komünistleri atmağa çalışmak fadırlar.
Üçlü Yeni
toplantı Yunan
gecikti kabinesi
Bakanlar evvelâ Atlantik toplantısını bekleyecek
Londra Radyosu, 15 — (Basın -Yayın) New-Yoı-k’tan öğrenildiğine göre, üç Batı Devletleri Dışişleri Bakanlan toplantısı pazartesi gününe talik edilmiştir. Zira pazartesi günü açılacak Atlantik Konseyi Kon- . feransmda İngiltere, Fransa ve Amerika Dışişleri Bakanları muhtelif meseleler üzerinde diğer Atlantik Paktı temsilcileriyle görüş teatisinde bulu-1 nabileceklerdir.
Dün üç Dışişleri Bakanlan toplantısından sonra bir geçici tebliğ yayınlanmıştı. Bu tebliğde sonuncu toplantıda gülüşülen meseleler kısaca bildirilmekte olup bu meseleler şunlar dır: Batı Almanya meselesi, Ba tı Birliği savunması ve Uzak Doğu meseleleri.
lanmızda belirtmeğe
çalıştığı-
mız bu Afrika dâvası, yalnız Fransızları değil, İngilizleri de yakinen ilgilendiren bir mesele-
dir. Ne var ki, dâvada, Amerikanın bileğini bükemiyeceğini bilen İngiltere, müstenkif kal -mayı siyasete uygun bulmuştur.
Bundan başka, yukarıda da
işaret ettiğimiz gibi, Fransa,
Paktın genişletilmesini cephe -nin de genişletilmesi ve kuvvetin dağılması gibi telâkki etmektedir ki Amerika’da da tasarruf fikriyle böyle bir düşün-
ce tarzını sezmek mümkündür.
Üçler konferansının talikini bu suretle de mütalea etmek
mümkündür.
Mücahit TOPALAK
PULSUZ İSTİDA
Ah, minelaşk!
EVLET düşkünü şalcı profesöre göre muhalefet tehlikede imiş!
Demokrat Parti iktidarı ele alır almaz, üç milyondan fazla rey alan C.H.P. yi tehlikeli bir rakip görmüş ve tasfiyesine karar vermiş. Bunun için de aldığı bazı tedbirler arasında Başkan İnönü’nün şahsına hücumlar başlamış!
Yapılan isnatlar, edilen tarizlerin hepsi yalanmış ve bu şekilde bir taktikle emelimize muvaffak olamaz imişiz!
Muhterem profesörün, daha ilk ağızda söylediği hedef oldukları isnatlardan birisi de kasten adam öldürme hâdisesidir. Bunu isnat olarak vasıflandıran sayın profesör, henüz tahkikatın sona ermediğini, işin iftira mı, hakikat mi olduğunun henüz meydana çıkmadığını bilmemezlikten gelmektedir.
Zamanı saadetlerinde, - ki kendi tâbirleriyle «Fazilet devrinde» - kanunsuzlukların, idarei maslahatların ve keyfî hareketlerin ne kadar çok olduğunu belki de kendilerinin bile bu işlerde bir miktar hissesi bulunduğunu kendilerine, biz mi hatırlatalım!
Seçilmediği halde, milletvekiliyim diye ortaya çıkan ve bu vaziyeti bile bile kabul ederek bizleri idareye kalkanların, anasından yeni doğmuş yavrular gibi masum bulunduklarına inanacak safdillerin nesli, çoktan tükenmiştir.
Bütün bu vakaların üzerinden sünger geçirerek, dünyanın dört köşesinden misaller göstermek suretiyle bizlerc centilmenlik dersi vermeğe kalkışanların hiç yoksa bizim eski tâbirimizle «efendi!» olmaları lâzım değil midir?
Üzülmesinler, halen yapageldikleri hareketleri muhalefet diye vasıflandırmak kaabil olmadığına, binneticc muhalefet diye bir şey mevcut bulunmadığına göre, tehlikede olan bir şey yoktur.
: Hikmet YAZICIOGLU
Piyango çekildi
(Başı I inci sayfada) ya çıkmıştır.
İkramiye kazanan numaralar şunlardır:
191453 numara 100.000 lira 460380 numara "
051418 numara 052999 numara 153137 numara 221967 numara 476422 numara ______________
Beşer bin lira ikramiye kazanan numaralar:
132295, 150936, 168316, 171844, 176966, 177262, 247552, 255586, 255875, 268224,
| Biner lira ikramiye kazanan numaralar:
, 004316, 00851, 022941, 026552, 030211, 033829, 051208, 053869, 057001, 057019, 072784, 075933, 088911, 088943, 089842, 090946, 092287, 098790, .................
101421, 102774, 128104, 130624, 181427, 186563, 207377, 220259, 231200, 247404, 281343, 287815, 327859, 336505,
‘362147, 365670, '400779, 428861, 448916, 456652,
Beşeryüz lira ikramiye kazanan numaralar:
004180, 005744, 008454, 012255, 013967, 026744, 027623, 030979, 033909, 035794, 037485, 049509,
20.000 lira 10.000 lira 10.000 lira 10.000 lira 10.000 lira 10.000 lira
100056, 101150, 103422, 121515, 154539, 162929, 202638, 203422, 221922, 227039, 247540, 253570, 292143, 299183, 338879, 348547, 367490, 372344, 439134, 447446, 464795, 478079.
Dünya'nın aynası:
BİR KADINI CİNAYETE SEVKEDEN HADİSE
Günlerce işkence çektikten sonra buna tahammül edemedi ve nihayet 7_a7tf "■ rum
Venizelos komünistlerle mücadele edeceğini söyledi
Atina Radyosu, 15 (Basın-Yayıh) Yeni Yunan Kabinesi dün gece Milli Meclis huzuruna çıkmış ve programını okumuştur. Söz alan Başbakan Venizelos, geçen hafta kendi başkanlığındaki kabineye meclis tarafından güven oyu verilmemesi ve yeni seçimlerin yapılması için bugünkü şartların müsait olmaması dolayısiyle
memleketin şiddetle ihtiyacı o-lan istikrarlı bir hükümet sağlamak üzere yeni kabinenin ku rulduğunu söyledikten sonra, memleketin bütün başlıca hayatî önemi haiz millî emniyet ve ekonomik kalkınma işlerinin bulunduğunu, bunların başarılması için yeni hükümetin bütün enerjisini sarfedeceğini, antidemokratik kanunların değiştirileceğini, komünistlerin her türlü tahrikatına ve zararlı fa-
aliyetlerine karşı amansız dav-
ranılacağını söylemiş ve bunla-
rı başarmak için bütün Yunanlıların hükümeti desteklemele-
rini istemiştir.
Güven oyu için akşam milli meclis tekrar toplanacaktır. -
050978, 090367, 104552, 115702, 124777, 144108, 158125, 172548, 194101, 207826, 228923, 243072, 253442, 285827, 296619, 314294, 338236, 371463, 384701, 405909, 442748, 453120, ______, _____, _______
Yüzer lira ikramiyo kazanan numaralar:
Son üç rakamı 399 veya 544 ile nihayet bulan 1.000 numara yüzer lira,
Kırkar lira ikramiye kazanan numaralar:
Son üç rakamı 159, 175, 592 veya 999 ile nihayet bulan 2.000 numara kırkar lira.
Yirmişer lira ikramiyo kazanan numaralar:
Son iki rakamı 47 ile nihayet bulan 5.000 numara yirmişer lira,
Onar lira ikramiye kazanan numaralar:
Son iki rakamı 05 veya 65 ile nihayet bulan 10.000 numara onar lira,
Beşer lira ikramiyo kazanan numaralar:
Son rakamı 3 veya 6 ile nihayet bulan 100.000 numara beşer lira ikramiye kazanmışlardır.
Biner lira teselli mükâfatı kazanan numaralar:
191450, 191455, 191459, 191433, 191483, 191353, 191853, 193453, 197453, 111453, 151453, 091453,
051826,
091702,
109365,
118626,
140517,
150159,
167005,
178025,
197853,
213755, ________
2309^, 238051, 243732, .......
256723,
289219,
301687,
316095,
341279,
371937,
386616, 401393,
420491, 430090, 446960, 451423, 463451, 475833,
068433, 094831, 113125, 118930, 141209, 151406, 167465, 178500, 199049, 217478,
245279,
263493,
289331,
306682,
323012, 354478, 375280,
088620, 095590, 114500, 123527, 141629. 153526, 167540, 180140, 204586, 220678, 239925, 246509, 280904, 292121, 312010, 323323, 368607, 384470, 404632, 437611, 452289, 477683.
Serbest Fıkra:
isteyenin bir
Hep biliyoruz.
C.H.P. iktidarda olduğu seneler zarfında Halkevlerini babalarının malı haline getirdi; malûm! Senelerce Devlet bütçesinden milyonlarca tahsisat aldı, hususi idare bütçelerinden ödenekler kopardı...
— Bu paraları ne yapıyor-
Diye bir soran oldu mu, derhal sesini yükseltti ve:
— Halkevleri birer kültür müessesesidir. Gençlik Cumhuriyet sevgisini buralardan alacaktır. Şimdi tahsisatı kesip de Halkevlerini kapatalım mı? diye cevap verdi.
Halbuki herkesin bildiği gördüğü şuydu:
En ücra yerlerdeki Halko-dalarından bütün vilâyetlerdeki Halkevlerine kadar hepsi birer C.H.P. binasıdır. Vekili, vükelâsı partilileri orada kabul eder. Hepsinin ta-
Sarıçizmeli
vanlarındu en müfrit siyasîlerin nutukları çın çııı öter; bu arada elektrikler yanar, mikrofonlnr işler, hademeler dört döner...
Diğer partililere gelince; onlar da kim oluyorlar? Var-
sın küçücük binaları içinde kira ile iskemle masa taşısınlar. Üst üste sıkışık, türlü mahrumiyet içinde toplantı-

yapsınlar
şükredip dursunlar!...
ve hallerine
Haydi, diyelim ki, şimdiye kadar olanlar böyle oluyordu.
Fakat şimden sonra olsun, C.H.P. liler, diğer partiler gibi Halkevlerine musallat ol-
maktan
vazgeçseler

mı? Daha geçen günü, Dok-
191451, 191456, 191403, 191443, 191493, 191553, 191953, 194453, 198453, 121453, 161453, 291453,
191452, 191457, 191413, 191463, 191053, 191653, 190453, 195453, 199453, 131453, 171453, 391453,
191454, 191458, 191423, 191473, 191153, 191753, 192453, 196453, 101453, 141453, 181453, 491453,
• • •• yuzu
tor Kemali Beyazıt’ın Halk Partisi müfettişi olarak en belli başlı vilâyetlerimizin Halkevleri salonlurında partililerle buluştuğunu, İnönü’den selâm götürüp getirdiğini okumadık mı? En sonuncusu ve canlı misali de dünkü Ulus
ayıf ve cesaretten moh-“■ rum olarak yaratılmış olan bazı kadınların, olağanüstü bir cesaret ve kuvvetle, büyük hadiseler yarattıklarını sık sık duymuşsunuzdur. Bu na kuvvetli bir misal teşkil eden aşağıda neklettiğimiz vak’a, Avusturyada cereyan et miştir.
Henüz 24 yaşlarında bulunan Mary Coughlan, Darling nehrinin bir kıyısında, Bleves dağlarının başladığı bir mevki deki Ijüçük çiftliğinde ısıyla beraber bir hayat yordu.
Kocası Coughlan, koyu tiştirmekle meşgûldü. Emrinde bir yığın insan çalışıyor ve büyük bir huzur içinde işini bitirip evine dönüyordu. İşten geri kalan zaman içinde karıkoca, ırmağın kenarımdaki | evlerinde, yalnız başlarına bir ömür sürüyorlardı.
Bununla beraber, Coughlan, ■ garip tabiatlı, sert ve haşin bir insandı. Hele son günlerde ken ' dis’ne bir hâl arız oldu. Yal- 1 nızlıktan canı sıkıldığı zaman, karısının elini kolunu iple bağlıyor ve güya onunla, : büyük bir aşk yaşıyormuş gi- ! bi vahşiyane hareketleriyle kadına olmadık işkence yapıyordu. Bunu bir âdet haline getirdi, artık. Mary, bir hafta kadar bu işkenceye dıysa * ............. __
layan tahammül edilmez sancı ontı isyana şevketti.
Bu cehennemden, nasıl kaçıp kurtulmalıydı? Hiç değilse, en yakın bir şehir olan Melbum’a kaçabilseydi!...
ÖLDÜREN BALTA
Bir akşam üzeriydi. Karanlık çökmeye başlamıştı. Kocasının, neredeyse döneceğini ve bu tahammül edilmez işkencenin başlıyacağım düşünerek yüreği titreyen kadıncağız, biraz olsun hava almpk ve sinirlerini yatıştırmak için ırmağın kenarına inmişti. Biraz uzakta, kocasının sarhoş b'r vaziyette sendeliyerek gelmek te olduğunu gördü Birdenbire tüyleri diken diken oldu. O korkunç işkence gözünün önün den geçti. Bir anda kararını verdi. O sırada, kocası ırma-mağa doğru eğilmiş, ellerini yı kıyordu. Mary, çılgın gibi eve koştu; bahçedeki baltayı alarak kocasına doğru yürüdü ve bütün kuvvetiyle, baltanın kes-k'n yüzünü, adamın kafasına indirdi. Bir anda, o koca vücut, bir yığın halinde suya gömüldü ve cansız ceset akıntıya kapılıp kayboldu.
Mary, heyecanla titredi. Artık, bu engizisyon mezalimi sona ermişti. Her ne olursa olsun, artık hür sayılırdı Kalbinde bir ümit ışığı yanıyordu. O, nasıl olsa, kocasının bu esrarengiz şekildeki gaybubetini izah ederdi. Yeter ki, cesedi bulunmasın.
Fakat talii yaver gitmedi. Bir kaç gün sularda sürüklenen ceset, bir köy yakınında kıyıya serildi. Bu köyde, Coughlanı tanıyorlardı. Derhal, polise telefon ettiler.
Bir sabah, iki meçhul şahıs, Maryn'n evine geldi. Nihayet yakalanmıştı. Ne yapabilirdi? Kanun, kanundu.
EVDEKİ HADİSE
Koca katili Mary
FİRAR
Yedinci günü, hava açıldı. Artık, faaliyete geçebilirlerdi. Fakat bu sırada, beklenilme -dik bir hâdise oldu. Aynı gün, polislerden biri ile Mary, ortalıktan yok olmuşlardı:
Polisleri oraya gönderen karakol, büyük bir merak içinde kalmıştı. Hava açılır açılmaz bir tayyare gönderdiler. Pilot, teker, teker, onları »alıp götü-
recekti. Önce polislerden biri bindi. Tayyare, tekrar goldiği zaman kimseyi bulamadı. Günlerce araştırma yapıldı; hiç bir iz bulunamadı.
Polisler, araya dursun. Mary, çektiği ıstırapları, bir hafta -danberi kendisini delice seven polisin kucağında dindirmek i-ç n yeni bir hayata doğru ko şuyordu.
N. N. Ü.
gazetesinde çıkan bir
görüyoruz:
ilânda
C.H.P. Ankara Merkez İlce
Başkanı İl Genel Meclisi seçimleri için yapılucak yoklamanın yine Ankara Ilalkevin-
de olacağını
yor... Hayret!...
ilân edip duru-
Benim şaştığım diğer bir cihet daha vıır: Halkevlerinde yapılan böyle siyasî toplan tıkıra hangi makamlar, hangi maksatla hâlâ vc hâlâ müsaade etmektedirler?
Acaba istiyeııin bir yüzü, vermiyenin iki yüzü kara diye mi düşünüyorlar?
da, böbreklerinde baş-bir
Rusyaya mal satana
Amerikan yardımı yok
Ayan meclisi olağanüstü savunma bütçesine bu hususta bir madde
Londra, 15 — (Basın - Yayın) Amerika Âyan Meclisi A-merika ile bu memleket askeri güçlerinin arttırılması için 17 milyar 192 milyon dolar tutarında olağanüstü ödenek ayrılmasına mahsus kanun tasarı-
koyarak kabul etti
sini onaylamıştır. Âyan Meclisi bu ödenek kanununa bir mad de eklemiştir. Bu madde, Rusya veya peyklerine silâh veya hiz metler sağlayan Marshall yardımı memleketlerine yapılan yardmın kesilmesine yetki vermektedir.
Yukardan aşağıya:
Hatır MUzik (Fi.
, herkes olama
ler. 23.00 — Akorde.
Hafif
HUU-l
İSTANBUL RADYOSU
Cumartesi — 16/9/1950

Soldan sağa:
ANKARA RADYOSU
Cumartesi — 16/9/1950
7.28 — Açılış ve Pı S. Ayarı 7.31 — H Orkestrası Çalıyor Haberler. 8.00 — Şaı ler 8.15 — Film MU 8 26 — Program ve I 8.30 — Beethoven . Sol Majör PI
O gece, iki polis evde misafir kaldılar. Mary, onları güzelce ağırladı. Ertesi günü, Mel burna gitmek üzere yola çıkacaklardı. Üçü birden, sabahleyin evden çıkınca bir hayret çığlığı atmaktan kendilerini | alamadılar. Zira, evin yanındaki tarla, yol, otomobilleri ortadan yok olmuşlardı. Bütün etraf, su altında idi. Gece, t şan ırmak, her şeyi silip s pürmüştü. Ev, yüksekçe L yer üzerinde inşa edilmiş olduğu için sapa -sağlam kalmıştı. Polislerden b ri telefon etmek istedi. Fakat telefon işle iniyordu. Çok şükür ki çiftlikte yiyecek, içecek boldu. Bu üç kişi tam altı gün, yeyip yan gelip yattılar.
Oyun kâğıdı, tavla v.s. vardı. Hiç canlan sıkılmadı.

ZAFER
16-9-1950
Atlantik paktı
| Başmakaleden devam :
Aydının Bozdoğan ilçesi Cumhuriyet Savcılığından:
Boğdoğan cezaevi ikinci kısım İkmali inşaatı 41038 lira 49 kuruş keşif bedeli ile ve kapalı zarf usulile eksiltmeye konmuştur. Bu işe ait keşif şartname ve projeler Bozdoğan ve Aydın Cumhuriyet savcılıklarında görülebilir. Eksiltme 7 Ekim. 1950 Cumartesi günü şaat 10 da Bozdoğan savcılığı odasında yapılacaktır. Geçici teminat miktarı 3077 lira 89 kuruştur. İsteklilerin geçici teminatları ile Ticaret O-dası ve bu iş için tatil günleri hariç ihaleden üç gün evvel il belge - komisyonundan alınmış yeterlik belgeleri bulunması lâzımdır. Teklif mektupları yukarıda yazılı saatten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyon baş kanlığına verilmiş olacaktır. Postada olacak gecikmeler nazarı itibara alınmaz.
(6799)—(1989)
Geçit resmî
[LÂLEıeSULTAH
Yazan : Zuhuri DANIŞMAN
Tefrika
Padişahın ziyareti ile dillere destan kâğıthane sefası başlamıştı
Biraz arkasında Nevşehirli Sadrazam damat İbrahim Paşa gelmekte idi. Sultan Ahmet ikide birde biraz arkaya dönüp Sadrazamına birşeyler söylüyordu. Sonra onu yanına çağırdı.
Şimdi Padişah, Vezir iskeleye gelmişlerdi. Arkalarından Padişahın yakınları, musahipleri gelmekte idiler.
Hükümdar, saltanat kayığına atladı. Veziri, bir so sandala binmek üzere Hünkârın bir işareti ile Saltanat Kayığına bindi.
Ve, muhteşem Saltanat Kayığı bir anda iskeleden ayrılarak Halice doğru yol aldı. Arkasından diğer sandallar..
Haliç, bir baştan bir başa geçildi. Tam mehtap vafrdı. yordu.
Halicin iki sahilinden ve derinden saz ve şarkı sesleri geliyordu.
Nihayet Kâğıthaneyi ^ıuvr.. salat edildi. \ .
Bir an hükümdar durdu. Vezir de yanında idi. Yeni yapılan muhteşem sarayı seyre daldı. Bu, Saadabat Kasrı id:!
Çillûr pencereleri kapayan tül perdeler arasından kristal avizelerde yanan mumların ışıklan sızıyordu. Nehirin iki tarafını sıralayan ağaçların gölgeleri rzshrin billûr sul ı unda oynaşıyordu. z
Ve, her taraf lâle ve nergislerle bezenmişti..
Rengârenk Lâleler..
Derenin iki kenarında beyaz köşkler sıralanmıştı. Her bin ayrı bir sanat eseri olan bu köşklerden, çapkın sesler geliyordu. Koşuşmalar, ipek entarilerin yerlere sürünmesinden çıkan garip bir fısıltı..
Fıskiyeden fışkıran berrak bir su sütunu, çok yükseklere çıkıyor, ve mehtap ile avizelerden dökülen ışıkların rengine karışarak tatlı bir şekilde sulara, lâleler üzerine dökülü-
Sultan Ahmet, işte bu nefis manzaralara dalmıştı.
Vezir yerine döndü:
__ Berhudar olasın Lala..
Diye fısıldadı. Sonra ilâve etti:
— Görelim bizi nice eğlendirirsin!
İbrahim Paşa, Hükümdarının bu iltifatı karşısında, mah zuz, yerlere kadar eğildi:
____Şevket ve ikbal ile muammer olmanız için duahanım Hünkârını. Ben kulun, hizmeti hümâyûnunda berkarar oldukça..
____ Berkarar olacaksın. Sen benim çırağı hassımsın..
— Ben Hünkârımın abd-ü-memlûküyüm.
____ Yürü var Cedveli-Sim kenarına gidelim.
— Emir Hünkânmındır.
Padişah ve Veziri derenin kenarına doğru yürüdüler. Her taraf baştan başa kaplı idi.
— Bu hangi çeşit lâledir. Lala..
__ Tacı Kayseridir Hünkâ-
— Adı gibi kendi de güzel.
— Sefirlerden biri getirmişti Şevketlû.
— Ya şu leylâk renginde o-
— Sun’u Huda’dır.
— Ne kadar da güzel!...
— İşte Camı Hurşit..
— Nefis.. Çok nefis..
Birdenbire Sultan Ahmet durakladı. Bir şey hatırına gel mişti.
— Benim söylediğim cariye geldi mi?
Kızlaıağası yerlere kadar eğildi:
— Saadabat Kasılındadır Şevketlû..
Sultan Ahmet hemen geriye döndü:
— Gidelim benim Vezirim.. Saadabada gidelim..
Sultan Ahmedin hatırına, iki gece evvelki kız gelmişti.
kubbeleri, ince bir sis perdesi arkasından hayal meyal sezi-
Biıdenbire güneş, bir ateşten gülle gibi denize düştü ve sis ağır ağır yükseldi. Artık lâleleri, nergisleri, sünbülleri, çınar ve servileri ile bütün İstanbul çini çıplak meydandadır. v
Denizde, karada garip ve hummalı bir kımıldanış başladı. Sandallar birbiri ardı sıra Kâğıthaneye doğru ilerliyor.
Her sandalın içinde yaşmaklı, feraceli, tül örtülü, işlemeli, narin yapılı güzellerin fettan ve şuh kıvrılışları görünüyor.
İşte birbirine sürünerek geçen iki sandal..
Rüzgâr bir güzelin yaşmağı nı hafifçe açtı. Billûr bir gerdanın harelendiği görülüyor şimdi.. Çapkın bir ah!., sesi öteki sandaldan yükseldi.
Gülüşler, kahkahalar, naz ve
Bulgaristan Türklerine zulüm takip etmek istiyecekler ve bizi bunlarla da mücadele etmek zorunda bırakacaklardır. Tekrar ediyoruz: Biz, Bulgaristan-dan Türkiyeye gelmek isfiyen Türklere karşı daima şefkatle kollarımızı açar ve onları sinemize basarız. Fakat Bulgar Hükümetinden de bu göçmenlere insanca muamele etmelerini ve onlara mallarını mülklerini tasfiye etmek için zaman ve imkân vermelerini bir hak olarak bekleriz. Bugün Bulgarisianda 100 bin leva değerinde bir koşulu arabayı satılığa çıkaranlar, bir kaç bin levaya dahi müşteri bulamamaktadırlar. Çünkü yeni alıcı-elindeki mala da bir baha-ile Hükümetin el koyması ma mümkündür. Böylece müşterisizlikten alıkonan eşya Emek Kooperatiflerine mal edilmektedir.
Bunun ne 1925 Türk - Bulgar mukavelenamesinde ve ne de milletlerarası hukukta yeri yoktur. Bunun ismi düpedüz zorbalık ve gasıptır.
Bulgarlar, Türklere karşı bu zulmü irtikâbeimekle doğrudan doğruya Birleşmiş Milletlerin müdafaa ettiği fikirlere ve onların haklarına tecavüzdo bulunmaktadırlar. Bizim şahsî kanaatimiz o merkezdedir ki, bu işe artık Birleşmiş Milletlerin el koyması ve insanlığa sığmayan bu tehciri milletlerarası bir tahkik ve kontrol mevzuu halinde tetkik etmesi icab etmektedir.
Mümtaz Faik FENİK
(Başı 1 inci sayfada)
motöril ile Yalovadan Darıoa önünde demirli bulunan Ege vapuruna gelmiştir.
Deniz ve hava kuvvetlerimi
zin geçit resmi saat 10.30 da başlamıştır. Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, Büyük Millet .Meclisi Başkam Refik Koral -tan, Generaller, yabancı ataşeler ve Amerika yardım heyetine mensup yüksek rütbeli subğylar gem.jnin sancağında geçit resmini takip ediyorlardı. Bu geçit resmine manevralara katilmiş olan deniz kuvvetlerimiz iştirak etmişlerdir. Başta Gaziantep. Gemlik, Muavenet ve Demirhisar muhripleri bunu takiben iki denizaltımız ve 500 mette mesafe ile dört tane K sınıfı arama ta-
(Başı 1 inci sayfada) mekte teyakkuzla hareket etmektedirler.
Ancak aynı zamanda Bakanlar şu keyfiyeti gözönünde tut mayı kararlaştırmışlardır: Tür kiye ile Büyük Britanya ara sinda bir ittifak andlaşması mevcuttur. Rusyanın Türkiyeye taarruz etmesi halinde Büyük Britanya derhal harbe gir ıııek zorundadır.
Bu itibarla, Birleşik Amerika, Büyük Britanya ve Fransa Dışişleri Bakanları Türkiye ile Kuzey Atlantik Paktı teşkilâtı arasında özel askerî mü-
nâsebetler kurulmasını karar-
laştırmışlardır. Atlantik Paktı askerî plânlaştırma grupu ile
Akdeniz bölgesi ve Türkiye as-
(Devam edecek)
f [ Nakliyat yaptırılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara Bölge Müdürlüğünden:
1 — Aşağıdaki müfredatlı cetvelde adları yazılı anbarları-nızda mevcut veya bundan sonra mübayaa edilaecek Ofisimize ait hububat, bakliyat vesair maddelerin hizalarında gösterilen mahallere nakli işi açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme anbarların hizalarında gösterilen günlerde Ankara Bölge Müdürlüğü binasında teşekkül edecek hususî komisyon önünde yapılacaktır.
3 — isteklilerin karşılarında gösterilen geçici teminatlarını eksiltmeden bir saat önceye kadar Ankara silosu yanındaki Ankara İşletme şefliği veznesine yatırmaları ve alacakları mak-ouzları ile ihale saatinden evvel komisyona baş vurmaları lâ-
4 — Bu işe ait şartlaşma ve sözleşme tasarıları beş lira karşılığında Ankara Bölge Müdürlüğü Ticaret servisi ile cetvelde yazılı anbar şefliklrinden temin edilir.
Hububatın teslim olunacağı mahal: Mucur; Taşınacak istasyon: H. Dede; Taşınacak miktar: 1500 ton; Eksiltme tarihi; 27.9.1950; gün: çarşamba; saat: 15.30; teminat: 1500 lira; günlük nakil tonaj: 50 ton.
Hububatın teslim olunacağı mahal: Boğazlıyan; Taşınacak istasyon: Fakılı; Taşınacak miktar 1500 ton; eksiltme tarihi: 27.9.1950; gün: çarşamba; saat: 16.30; teminat: 1500 lira; günlük nakil tonajı: 50 ton. (6916)—2025
Sümerbank Nazilli Basma Sanayii
lâlelerle
Aşağıda ci miktarları yazılı parçabez, pamuk telefi
ve üstüpüler 29 eylül cuma günü saat 10 da Nazilli Müessese-mizde pazarlıkla satılacaktır. Taliplilerin mezkûr gün ve saatte K. üessesemizde bulunmaları ilân olunur.
Ulus’un yeni bir iftirası (Başı 1 inci sayfada) dilere sormak lâzımdır.
Belediye Meclisinin toplannıamasınm sebebini başkan bulunamadığına küçük politikacılara hemen söy-liyelim ki; Ankara Belediye Meclisi üyelerinden her biri ayrı ayrı Belediye Başkanlığını ifaya muktedir kıymetli memleket evlâtlarıdır.
Başbakanın Meclis üyelerini dâvet ederek Atıf Benderlioğlu-nu veya her hangi bir arkadaşı tavsiye ettiği hakkındaki iddiaya gelince: Vicdan hürriyetim ni hiçe sayarak adam kayırmak zihniyetini temsil edenlere yakışan bu iftiraya yalnız gülmek icabeder. Unutmamalıdır ki Demokrat I’arti Halk Partisi değildir.
Bu çeşit uydurma haberlerin tek maksadı; Demokrat Parti mensuplarını birbirine karşı tahrik etmekten ibarettir. Beş se-nedenberi bu yolda gösterdik -leri seviyesiz ve beyhude gayret biz Demokratları birbirimize daha çok yaklaştırmaktan başka bir işe yaramamıştır.
Memleketin temiz ve dürüst evlâtlarını kötülemeğe ve millet çe büyük bir hassasiyetle bağlı olduğumuz prensipleri baltalamağa matuf olan bu iftiranın sahiplerine, bu mukaddes vatanı ve onun temiz yürekli evlâtlarını tanımadıklarından dolayı çok acıyoruz.
bir atfeden
rama gemisi, ve en son da
dört hücumbotu dün Amerikadan
kerî müessesesi arasında bir
irtibat kurulacaktır.
Tatlı, füsunlu bjr bahar havası kalbleri aşk ve ihtirasla dolduruyor.
Haliç nazlı bir sükûn içinde uyumaktadır. Sabahın hafif sisi daha Haliçten ve Kâğıtha-nenin çimenleri üzerinden kalkmamıştır.
Uykusundan uyanan tabiat şimdi mahmur ve mest.. Uzak ta İstanbulun
Linters pamuğu
T. D. 3. Pamuk telefi D. 11 Pamuk telefi
D. 12 Pamuk telefi D. 17 Pamuk telefi
Ü. İ. kirli üstüpü
U. C. Kesik üstüpü
U. C. Temiz üstüpü kalın U. E. Haşıllı üstüpü 5 Bobin ipliği üstüpüsü 150 - 300 kaşarlı bez
25 - 70 boyalı bez 25 - 70 Kaşarlı bez 0-25 Boyalı bez 0-25 Kaşarlı bez Top başı püsküllü
DOKTOR
BAHAEDDİN KOKDEMIR Dahiliye Mütehassısı Anafartalar caddesi Köklü Ap. No. 202, Kat 3. 14544 ve 31208 telefonlara müracaat. İngiltereden dönmüştür. Günün her saatinde bulunur. (5462)
Açılıyor
kilosu
113000
(6854)—2026
Satılıktır
Kıymetli tablolar ve alıcı verici sinema makineleri Tablolar Yenişehir’de Gül Pa las otelinde, sinema makineleri Bankalar caddesi, otobüs durak yerinde Foto Naim'de görülebilir. (5500)
Şamlı Hacı M. Naim müesse-sesi pek yakında Yenişehir'de açılıyor. 5480
Kiralık kârgir depo
Her türlü imalâthane yapmaya elverişli 7X11 eb'adında (kısmen un değirmeni tesisatı nı da havi olan) kârgir depo kiralıktır.
'İstanbul caddesi 180 No. ya müracaat. Tel: 11602. (5468)
(Başı 1 inci sayfada) bey, Irak Dışişleri Bakanlığın dan bir temsilci ile Türkiye Millî Eğitim Bakanlığı yüksek öğretim umum müdürü Hamdi Akverdi, talim ve terbiye dairesi üyelerinden Muhittin Ak-dik ve Dışişleri Bakanlığı u-mum müdür muavinlerinden Galip Evcen iştirak etmişlerdir.
Dünkü toplantıda iki memle ket arâsında kültür yakınlığı sağlıyacak karşılıklı yardımlar, öğrenci ve öğretmen mübadelesi, kültür ve tarih araştırmaları işlerinde kolaylıklar gösterilmesi, eğitim ve öğretim sahasında iki memleket arasında işbirliğini gerçekleştirmek mevzuları üzerinde müzakereler cereyan etmiştir.
kanunlar
ÖZEL: ORTA
YATTSİZ İSTİKLAL LİSESİ
Kayıtlara devam edilmektedir. Eski öğrenciler gönderilir.
Şehşadebaşı— Tel: 22534
KIZ ERKEK kayıtlarını yenilemelidirler. Tarifname
(10188)
Çankaya Seçim Kurulu Başkanlığından:
5545—5670 sarılı gereğince 15 Ekim 1950
hinde yapılacak il genel lisi üyelikleri seçimi için ilçemizde teşekkül edecek olan seçim kurıriyna seçilecek üyelerin kur’ala^ı 16 Eylül 1950 Cumartesi günü saat 15 de Çan ü$aya Kaymakamlığı binasındaki yargıçlar odasında alenî olarak çekileceği ilân olunur.
(2027)
rûiuna seçilecek üye-’alan 16 Eylül 1950
gelerek donanmamızb iltihak eden yeni denizaltı kurtarma gemimiz -Kurtaran, prova nizamında geçmeğe başlamışlardır. E arp gemilerimiz baştan başa bayraklarla donatılmıştı. Mürettebat güvertede saf lıalind ■ dizilmiş, Ege vapuru önünden geçerken selâm resmini ifa ediyorlardı.
Denizde geçit resmi devam ederken havada da üç avcı a-lay^ bir bombardıman alayı ve hav., r.akliye alayı ve bir keşif taburu alçak mesafeden muntazam bir şekilde uçarak geçit resmine iştirak ediyorlardı.
Kar.ı kuvvetlerinin geçit
Kara kuvvetleri de öğleden sonra Sevindikli’de geçit resmi yapmışlardır.
Öğle yemeğini Ege vapurunda yiyen Cumhur Başkanı Celâl Bayaı- saat 14 te otomobille Danca'dan hareket etmiş, 14.50 de Sevindiklide geçit resminin yapılacağı sahaya gelmiştir.
Saat 15 de başlıyan geçit resmi bir saatten fazla devam et-
miş ve ilk olarak piyadeler, onları takiben motörlü kıta-
lar, tanksavarlar, uçaksavar birlikleri, motorize teşekküller geçmiş ve tankların geçişi ile geçit resmine son verilmiştir.
Beş günlük yorucu tatbikata ıağınen kara .kuvvetlerimiz çok zinde, canlı ve hararetli bir geçit resmi yapmışlardır
Geçit resmini müteakip Cum hurbaşkanımıZ otomobille Darı caya gelmiş ve Darıcadan Acar motörü ile İstanbula hareket etmiştir.
Genelkurmay Başkanının beyanatı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nuri Yamut, tatbikat sonunda intihalarını soran basın mensuplarına şunları söylemiştir:
«— Tatbikat için seçilen arazi gördüğünüz ve bildiğiniz gibi dağlık, ormanlık ve kayalık lardan teşekkül etmiş bir bölge idi. Görmek ve almak istediğimiz başlıca neticeler şunlardı:
a) Birliklerin harekâta tahammül kudretini, azmini ve canlılığını güven verici bir şekilde gördük.
b) Müşterek harekât ve irtibat:
Sarp arazide ve müşkül şartlar altında dahi emniyetle devam etti ve hiç bir inkıta göstermedi.
c) Hususî îbir karakter ar-zeden bu arazide silâh ve teçhizatın kullanılması kendine has ve tamamiyle ayrı sevk ve idareyi icabettirdi. Birliklerin buna çabuk intibak ettikleri görüldü.
d) Bu tatbikatla çok faydalı ders ve tecrübeler edindik. İl-
mi ve teknik esaslara dayanan tenkidi©)? tatbikat raporlarının toplanmasından sonra garni -zonda ayrıca yapılacaktır.
Tatbikatın devamı müddetin ce bütün birliklerimiz silâh ve teçhizatımız harekâtımız ve ka rargâh çalışmalarımızın hiç biri misafir kara, hava ve deniz ataşelerinden gizlenmeden görümlerine ve tetkiklerin açık tutuldu.»
Bugünkü geçit resminde Cum hur Başkanının davetlisi olarak Rauf Orbay ile emekli General Cafer Tayyar da bulunmuşlardır deniz ve kara kuvvetlerimizin vasıl oldukları tekamülü yakından görerek takdirlerini bildirmişlerdir.
KAYIP — 1942 yılında Zile Orta Okulundan aldığım dip-loyamı zayi ettim. Yenisini a-lacağımdan eskisinin kıymeti yoktur.
Zilenfn Ziııc|rli Ülya mahallesinden Mustafa Kocaman
Dışişleri Bakanları bu hususun tahakkuku için Atlantik Paktı uzmanlarına talirİıat ver
mişlerdir. Büyük Britanya, fYansa ve İtalya Atlantik andlaşması teşkilâtının Akdeniz bölge grupunda üyedirler..
Devlet Tiyatrosu bilet hatlarında mühim tenzilât
Devlet Tiyatrosu, 1 Ekimden itibaren yeni tiyatro mevsimine girerken, Büyük ve Küçük Tiyatrolardaki bilet fiyatların da mühim indirmeler yapmağa
karar vermiştir,
Ankaranın bir memur şehri olduğu göz önüne alınarak me-
muralımıza öğretmen ve öğren
çilere yapılan tenzilâtın aynen tJr.tbiki temin olunmuştur. Böylelikle memurlar Devlet Tiyatrosu temsillerinden, ge -çen seneki fiatlardan % 50 nis betinde bir ucuzluktan fayda-
lanabileceklerdir. Memur, öğ-
retmen
ve öğrencilere Büyük
ve Küçük Tiyatrolardaki tem sillerde aynı fiyat tarifesinin tatbik olunması kararlaştırılmış ve bu faydalanmanın her akşamki temsillere şamil olması
meydanındaki cinayet
(Başı 1 inci sayfada) karısına takılmaktadır. Bir müddet önce Sami bu işin farkına varmıştır. Nihayet Sami karısını evvelki gün Güdüle yollamış ve Durmuşu vurmak için bir tabanca tedarik etmiştir. 160 liraya satın aldığı tabancayı kimden aldığını söyle-miyen Sabri hâdiseyi şöyle an latmıştır:
«Dün sabah da, her gün olduğu gibi saat 6 da kahveye gittim. Ben gittikten sonra Dur muş evimin penceresinden içeri giriyor ve kanma yatağında tecavüz etmek istiyor, karım: • Can kurtaran yok mu?, diye bağırıyor. Komşular yetişiyorlar, Durmuş kaçıyor. Bunun üzerine kanını aynı gün Güdüle yolladım ve onun altınlarını bozdurarak bu tabancayı satın aldım. Durmuşu vurmayı aklıma koyduğum için onu takip ettim. Bugün karısı ile beraber Ayaşa gideceğini öğrenince otobüs durak yerine geldim. O şoför mahallinde o-turuyordu, yanından iki defa geçtiril, Lahavle dedim. Üçüncü seferinde kapıyı açıp in aşağı dedim, inmedi bunun üzerine bir el ateş tetjm, üzerime doğru düştü. Bundan sonra 7 el daha ateş ettim. Öldürdüm. Bu sırada amcası üzerime yürüdü «gelme vururum, dedim, kaçtı. Eğer amcası orada olmasaydı, başında bekliyecek-tim. Sonra kendi kendime karakola geldim» Cinayetten sonra sanki adam öldüren o değilmiş gibi gayet sakin duran katil kendisine «Ne yaptın» diye soranlara: «Hiç, iyiyim, düşmanımı temizledim, cevap vermiştir.
Savcılık işe vaziyet ve tahkikata başlanmıştır.
Satılık apartman
Yenişehir Meşrutiyet cad deslnde 29 No.lu 7 daireli apartman kısmen boş olarak azimet dolayısiyle satılıktır.
İsteklilerin aynı adrese müracaatları. Tel: 21271.
(5490)
Satılık Amerikan
diye
eşyası
Buz dolabı, havagazı fırını, çamaşır makinesi, yatak odası komple nikelâj sandalya ve masa, her türlü mutbak levazımı, kadın ve erkek elbiseleri Pe sair ev eşyası 16/9/1950 Cumartesi günü saat 14.30 da müzayede ile satılacaktır. Yüzbaşı Mis Lorens. Atatürk bulvarı No. 351 daire birinci ’kat Alman sefareti karşısı.
(5492)
temin olunmuştur.
Bundan başka, halkımızın Büyük Tiyatrodaki opera ve dram temsillerini ucuz bir fi' yatla seyredebilmesi sağlan -mıştır. Söyle ki:
Parter ve balkondaki ikişerli fiatlar bire irca olunmuş ve bunlardan da % 25 nisbetinde bir indirme yapılarak bu tem sillerin seyredilebilmesi için en ucuz bir fiyat konmuştur. Küçük Tiyatrodaki temsillere gelince: (Ucuz halk) ve (U-muma) ait gecelerin Hatlarından yeniden % 25 tenzilât yapılmıştır. Şehrimizin bir memur ve öğrenci şehri olduğu kabul olunursa, yukarıda sözü geçen memur ve öğrenci Hatlarının sinema Hatlarından bile daha ucuz olduğu görülür.
Büyük Tiyatrodaki dram tem sillerinde bilet ücretleri memur ve öğrenciler için parterin her yeri 100, balkonun her tarafı 75 kuruştur. Halk gecelerinde Parterin her yeri 200. balkon 150 kuruştur.
Btfyük Tiyatrodaki opera tem sillerinde bilet ücretleri memur ve öğrenciler için par -terin her yeri 150, balkon 100 kuruştur. Diğer gecelerde o-pera Hatları parterin her yeri 250, balkon 200 kuruştur
Küçük Tiyatrodaki (Ucuz halk geceleri) parter 150, bal-
kon 100 kuruştur. Umuma ayrılan gecelerde parter 200, balkon 150 kuruşa indirilmiştir.
İlk eser olarak Büyük Tiyat roda dram bölümü, Shakes -
peore’in (Hamflet}) dramını, Küçük Tiyatro’da Sabahattin I Kudret Aksal’m (Şakacı) pi-
yesini oynıyacaktır. Kısa bir
zaman sonra da opera bölümü,
Veıdî’nln (Rigoletto) operasını temsil edecektir. Bilet satışlarına her iki tiyatroda 27 Eylül Çarşamba günü saat
9 dan itibaren başlanacaktır.
Yeni inşa edile cek limanlar
(Başı 1 inci sayfada)
mar ve Kalkınma Bankasi-
le on iki buçuk milyon dolarlık bir kredi anlaşması
aktedilmiş olup bunların
inşaatına başlanabilmek için, kati projelerin hazır-
lanması hususunda bir mü-
ı
cavir mühendis heyeti cel-bedilınek üzeredir,
Ankara Umum Otomobilciler Şoför ve İşçileri Cemiyeti Başkanlığından:
Cemf.y t timizin senelik adi umumî heyet toplantısı, 26/9/ 1950 Salı günü saat 9 da Ankara Halkevinde yapılacaktır. Mezkûr günde ekseriyet hasıl olmadığı takdirde, toplantı 29/ 2/1950 Cuma günü saat 9 da aynı yerde yapılacaktır.
Bu toplantıya girebilmek i-
a) Cemiyetimizin kayıtlı ü-yesi olmak.
b) 1950 yılı Ağustos ve Eylül aylarına ait aidatlarını vermiş olmak.
c) Cemiyetten tasdikli giriş kartı almak. Giriş kartı olmı-yanlar, sureti katiyede toplantıya giremiyeceklerdir.
Gündem:
1 — Açılış.
2 — Kongre divanı seçimi.
3 — Yıllık çalışma ve mu-rakip raporlarının okunması.
4 — İdare kurulunun ibrası
5 — Yeni yıl tahmini bütçesinin müzakere ve kabulü.
6 — Dilekler.
7 — Ankara Şoförler Derneğinin, birleşme teklifinin müzakeresi.
8 — Dolmuşlar hakkında gö rüşme.
9 — Yeni yıl için yönetim, denetim ve haysiyet divanı kurullarının seçimi.
10 — Kapanış.
(5507)
Kiralık büyük salon
Çocuk Esirgeme Kurumu Gtpıel Merkezinden:
Sus Sineması önünde
resmî daire, acenta, merasim salonu, gazino, lokanta ve emsali işlere elverişli, her türlü konforu havi, güzel manzaralı geniş ve ferah bir salon kiraya verilecektir. İsteklilerin
Çocuk Sarayında zım Müdürlüğüne caatları.
2751
DİKKAT
Zonguldakta diş muayene -hanemi satmak veya kira ile vermek istiyorum. Talip olanların aşağıdaki adresime müra caatları ilân olunur.
Zonguldakta, Yeni Çarşıda Dişçi Ahmet Çek (2756)
DEVREN SATILIK — Bakkal dükkânı. Yenidoğan Mah. Rüstemağa sokak. İtimat bakkaliyesi asfalt üzerindedir. Çifte Berberlere müracaat.
(5504)
Yolculuk dolayısiyle
Acele satılık
H*Ç giyilmemiş Avrupa mamûlâiı bir mutondore, bir Fin pejması kürk, kristaller ve gümüş kadın tuvalet eşyası.
Saat 15—20 arası Saraçoğlu mahallesi birinci cadde No. 6/2 ye müracaat.
(5504)
Singer’in
Ulus İlkokulunda
Nakış Sergisi
açıldı
15/9/1950 den itibaren Cuma, Cumartesi, Pazar günleri ziyaretinize ama-
İlân
İş ve İşçi Bulma Kurumu ^nkara şubesi 13 ilâ 45 yaşlarında kız ve kadm vatandaşlar İçin bir halıcılık kursu açacak tır.
Kursa devam edecek öğrencilere vesaiti nakliye ve öğle yemeği ücreti olarak günde 75 kuruş verilecektir.
Kursa girmek istiyenlerin İş ve İşçi Bulma Kurumu Ankara şubesine ( 2 nci Anafarta kır No. 283 e) müracaatları rica olunur. (6879)—(2011)
Selektör altı kırık buğday satılacak
Malya Devlet Üretme Çiftlisi Müdürlüğünden :
Yerköy
1 — Çiftliğimizde mevcut «1000. bin ton selektör altı kırık buğday ellişer tonluk partiler halinde açık artırma ile satılacaktır.
2 — Muhammen fiatı tonu «200.00. ikiyüz liradır. Teminat depozitosu .75.00. yed yüzelli liradır.
3 — İhale 21.9.1950 Perşembe günü saat 15 de Araplı köyündeki Çiftlik Müdürlüğünde yapılacaktır.
4 — Nümune ve şartname her gün mesai saatlerinde An karada Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünde, İstanbul Yollama Memurluğunda, Sirkeci Süngerciler sokak No. 83. Yozgat, Kırşehir, Kayseri Z naat Müdürlüklerinde, Yerköy transit anbannda ve çiftlikte görülebilir.
5 — Çiftlik ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir.
(6731)(1978)

16-9-1950
ZAFER
Sayfa: 5
I ^Schir suyu tesisat! yüptırılacakür Küpül1 zar* usulile eksiltme ilânı' Ankara üni*en®Sıs'!îİnBr Fakul,B8i
İller Bankasından;
1 — Aşağıda isimleri, keşif bedelleri ve geçici teminat miktarları gösterilen kasabaların içme suyu' İnşaatı yaptırılacaktır.
Kasabanın adı
Devlet Orman İşletmesi
Aydın İli Daimi Komisyonundan :
Pazarlıkla Çam Kalas Satışı
Tavşanlı Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Emet istif yerinde mevcut 39 parti tutan 3130.136 metreküp çam kaası pazarık suretlle satışa konulmuştur.
2 — Kalasların kalınlığı 10 - 15, genişliği 20 - 30 ve boylan 4 metredir.
3 — 1 ile 35 nolu partiler arasındaki kalan 29 partide mevcut 2330.136 M3. kalas her gün müracaat edene pazarlıkla satılabilir.
4 — 36 ile 46 nolu partiler arasındaki 11 partide mevcut 800 M3. çam kalasın ilk satışları olup 22/9/1950 cuma günü saat 15 de toplanacak komisyon huzurunda, alıcılar arasında pazarlıkla satışı yapılacaktır.
5 — Kalasların beher metreküpü muhammen bedeli 70.00 1 radır.
6 — Kalasların bedeli 100 metreküpe kadar 4 aydş ve 100 M3. den yukarı miktarda olanları için 6 ayda paraya tahvil etmek şartile müddetsiz banka mektubu da kabul edilir.
7 — Taliplerin İşletmeye müracaatları ilân olunur.
(6750)—(1977)
Devlet Orman işletmesi Karabük Müdürlüğünden :
Keşif bedeli
Geçici teminat
2 —
3 —
Adıyaman Akyazı Bodrum Çal Hozat İslâhiye Kurşunlu Ovacık Plümür Refahiye Şarkışla Tarsus
193096,71
91667,73
20019,60
61412,92
110133,00
17035,55
60187,27
36520,78
68803,84
83691,13
133113,91
10901,84
5833,39
1501,47
4320.65
3330,13
7056.65
1277,67
4259,36
2739,06
4690,10
5434,56
7920,70
1 — Eksiltmeye konulan İş : 103969 lira 92 kuruş keşlfli Aydın’da yaptırılacak ilk okul birinci kısım inşaatı.
2 — Bu işe alt şartname ve evrak şunlardır.
a) Kapalı zarf usullle eksiltme şartnamesi.
b) Mukavele projesi.
c) Hususi şartname.
d) Bayındırlık işleri genel şartnamesi.
e) Yapı işleri fenni şartnamesi,
f) Keşif hulâsa cetveli ve seridöpri.
g) Projeler.
îstiyenler bu şartname ve evrakı Aydın Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
3 — Eksiltme 30/9/1950 tarihinde Cumartesi günü saat
11 dö II Daimî Koniisyonu salonunda yapılacaktır.
4 — Eksiltme kapalı zarf usuldedir.
1 — işletmemizin Garajında mevcut 12 milimetrelik 38644 kilo 14 milimetrelik 90650 kilo, 16 milimetrelik 75400 kilo, 18 milimetrelik 38800 kilo, 22 milimetrelik 16000 kilo yuvarlak demir -lerle 14x14 çapında 112549 kilo dört köşe demirler 5/9/950 tarihinden itibaren 20 gün müddetle 6 parti halinde ve t-çık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 25/9/950 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 19 da Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak Komisyon önünde yapılacaktır.
Beher kilosunun muhammen bedeli 28 kuruştur.
Her parti için ayrı ayrı geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğünde Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul İşletmeleriyle İşletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte Komisyona müracaatları.
(6751 — 160)
Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden :
1 — İşletmemizin Keltepe Bölgesi emvalinden olup Soyuk orman içi istif yerinde mevcut 30 kuturdan aşağı 801 adede denk 184.774 M3 köknar tomruğu ile 297 adede denk 72.152 M3 çam tomruğu ve yine 30 kuruştan tomrukları 11.9.950 tarihinden itibaren 16 gün müddetle 4 parti halinde açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
• 2 — Açık arttırma 27/9/1950 tarihine rastlıyan çarşamba günü saat 11 de Karabük İşletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher metreküpünün muhammen bedeli 30 kuturdan aşağı o-lan köknar tomruklarında 10 lira çamlarda 15 lira 30 kuturdan yukarı olan çam tomruklarında 20 lira köknar tomruklarında ise 13 liradır.
Her parti için ayrı ayrı yüzde 7.5 hesabiyle geçici teminat
3 — Bu işe ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğünde Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul İşletmeleriyle İşletmemizde ve Keltepe Bölge Şefliğinde görülbilir.
4 — İsteklilerin belh gün \e saatte Komisyona müracaatları.
(6912 — 2018)
Devlet Orman İşletmesi Bolu Müdürlüğünden :
2 — Bu keşif tutarlarından font boru hususi aksam ve armatür bedelleri hariç olup bunlar Bankanın İstanbul’daki deposunda müteahhide teslim edilecektir.
3 — Her kasaba için ayrı teklif mektubu verilecektir.
4 — İhale 27/Eylül, 1930 Çarşamba günü saat 15 de toplanacak olan Bankamız llıalc komisyonunun inceleme sonucunun İdare Meclisince tasdikini müteakip kesinleşecektir.
5 — Teklif mektuplarının en geç 22/Eylül/1950 Cuma günü saat 12 ye kadar Bankamıza makbuz mukabilinde teslimi şarttır.
6 — Her bir işin eksiltme evrakı 5 lira bedel mukabilinde Bankamızdan alınabilir. Projeler Bankamızda görülebilir.
7 — Eksiltmeye gireceklerin Bayındırlık Bakanlığına ihale gününden en az üç gün evvel, yaptıkları işleri gösterir belgeleriyle müracaat ederek bu işi yapabilecek kabiliyette olduklarına dair yeterlik belgesi alması icap eder.
8 — Banka ihaleyi yapıp yapmamakta ve İşi dilediğine vermekte serbesttir,
5 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin 6448.50 liralık g'eçici teminatla Ticaret Odası belgesi ve İhale gühühden ' (Tatil günleri hariç) en az üç gün evvel 11 makamına dilekçe ile müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları, di-' lekçelerine bir kalemde yüz bin liralık yapı işi yapmış olduklarına dair işi yaptıran daireden aldıkları vesikayı eklemeleri, isteklilerden Y. Mühendis, Mühendis, Y. Mimar veya Mimar olan bir kalemde en az yüz bin liralık yapı İşini yaptırmış veya denetlemiş olduğuna dair vesaik eklemeleri, isteklilerden Y. Mühendis. Mühendis, Mimar olmayanların İşin devamı müddetince iş yerinde bulunduracakları Mühendis, Mimarın veya Fen memurunun işin sorumluluğunu yüklendiğine dair Noterlikten musaddak teahhüt senedini eklemeleri lâ-ı zımdır.
I
6 — Teklif mektupları üçüncü maddede yazılı saatten oir saat evveline kadar Aydın İli Daimi Komisyonuna getirilerek komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde verilecek, tir.
(6626) - 1948
Dekanlığından
Bayındırlık Bakanlığınca hazırlanan keşfe göre Fakültemiz Anatomi ve Patoloji Enstitülerinin çatı yapımı işi kapalı zarf usuliyle eksiltmeye çıkarılmıştır.
1 — Muhammen kıymeti (19991,11) lira, geçici teminatı (1499,33) liradır.
2 — Ekslitme 4 ekim 1950 çarşamba günü saat 15 de Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi binasında toplanucak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — Eksiltmeye girecek olanların 2490 sayılı kanunda yazılı belglerle birlikte ihale gününden en az 3 gün evvel (tatil günleri hariç) Bayındırlık Bakanlığına müracaatla ehliyet belgeleri
| almaları ve 950 yılında hali faaliyette bulunduğuna dair mahallî i Ticaret Odalarından alacakları belgeyi ve Devlet inşaatında bu ayarda almış olduğu ihaleleri muvaffakiyetle başardığını bildirir belgelerle birlikte geçici teminatlarını ^nkara Üniversitesi Saymanlığına veya diğer Mal sandıklarına yatırdığına dair makbuz vö mezkûr kantin hükümleri gereğince hazırlıyacaklan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat önce bir makbuz karşılığında’kömisyon başkanlığına vermeleri.
ı 4 — Poâtada Vaki olacak gecikmelerin nazarı itibara alm-mıyacağı.
5 — Yapılacak işe ait proje ve şartname Fakültemiz Levazım Bürosunda her gün görülebilir. (6906) 2024
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları Müessesesi Müdürlüğünden
Senelik izin süresi sona erdiği halde ve yaptığı temdit teklifine adres koymıyan, ikametgâhında da bulunmıyan Müesse-semiz şoförlerinden Hüseyin Karaca bir hafta zarfında görevine dönmediği takdirde îş Kanununun 13 üncü maddesi gereğince müessesemiz ile alâkasının kesileceği açık adresine tebliğ yerine kaim olmak üzere bildirilir. (6918 - 2030)
1 — İşletmemizin fabrika istif yerinde mevcut 47468 adede denk 1000.021 M3. normal kökntr kerestesi 7 parti halinde 14.9.950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle ve açık arttırma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 29/9/1950 cuma günü saat 15 te Bolu Belediye binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Muhammen bedeli 116 lira olup her parti için yüzde 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname ve ebat listesi Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü ve Merkez İşletme Müdürlüğü ile İstanbul, Adapazarı, Düzce, Gerede, Kızılcahamam işletmelerinde ve işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün vc saatte müsbit evrak ve ilk teminatları ile birlikte komisyona müracaatları. (6911 — 2019)
Devlet Orman İşletmesi Bolu Müdürlüğünden:
1 — İşletmemiz şehir istif yerinde mevcut Tatava bölgesine ait 97 adede denk 44.146 M3. köknar tomruğu ile Çele bölgesine ait 245 adede denk 121.021 M8. köknar tomruk, 33
adede denk 4.962 m3. köknar sanayi odunu 7/9/1950 tarihin den itibaren 15 gün müddetle ve açık arttırma Buretile 3 parti halinde satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 22/9/1950 Cuma günü saat 15 de Bolu belediye binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. Köknar tomruklarının muhammen bedelleri 49 lira 10 kuruş ve Sanayi odunununki 29 lira 28 kuruştur.
3 — Bu işe ait ilân, şartname ve listeler Ankarada Orman Genel Müdürlüğü ile Merkez İşletme Müdürlüğünde ve İstanbul, Adapazarı, Düzce, Gerede, Kızılcahamam işletmelerinde ve işletmemizde ayrıca Tatava ve Çele bölge şefliklerinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk teminatları ile birlikte komisyona müracaatlar!.
(6767)—(1983)
İzmr Y ollar 2 ci Bölge Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş : İzmir - Bergama yolunun 15 + 600 — 32 + 200 Km. 1er arasındaki sanat yapıları ıslah ve tevsili işi olup keşif bedeli 45767.64 liradır.
2 — Eksiltme 29.9.1950 Cuma günü saat 11 de Yollar 2. Bölge Müdürlüğünde toplanan komisyonda kapalı zarf usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme evrakı Bölge kaleminde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek için :
1 a) isteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi surette başarmış veya idare ve denetlemiş olduklarını ispata yarar belgelerini, Bölge Müdürlüğünden aldıkları tanıtma beyannamelerini «mütaahhit ehliyet beyannamesi, mütaahhit plân ve teçhizat beyannamesi» bağlamaları ve eksiltme gününden en az üç gün önce yazı ile Bölge Müdürlüğünü müracaat ederek bu iş için yeterlik belgesi almaları.
b) 1950 yılı ticaret odası belgesine haiz olmak,
c) 3432.58 lira geçici teminat yatırmaları,
5 — isteklilerin 2490 sayılı kanun hükümlün gereğince ha-zırlıyacaklan yükleme mektupları zdrfının arkasına mum yapıştırılacak para ile olmamak şartile mühür veya imza ile iyice kapatılması ve eksiltme günü saat 10 a kpdar makbuz karşılığında komisyon reisliğine vermeleri.
Postada olan gecikmeler kabul edilmez. (6824)-(1994)

İ
Posta ilc_gönderilecek mektupların nihayet üçüncü maddede yazılı saata kadar gelmiş olması ve dış zarfın mühür mumu ile iyice kapatılmış olması lâzımdır. Postada olacak ge-lckmeler kabul edilmez.
(6655) - 1952
Devlet Orman işletmesi Adapazarı Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Karadere bölgesinin Aksu istif yerinde mevcut 1826 adede denk 199,929 metreküp kayın dolap kerestesi açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 28/9/1950 perşembe günü saat 15 te Hendek Bölge Şefliği binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
Metreküpü 74 lira 70 kuruş olup yüzde 7.5 teminatı 1121 liradır.
3 — Buna ait şartname Orman Gene! Müdürlüğünde, İstanbul, Ankara, İzmit İşletme Müdürlüğünde, Adapazarı, Hendek Bölge Şefliğinde ve İşletme Müdürlüğünde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte evrakı müsbiteleıiyle birlikte Komisyona müracaatları ilân olunur. (6914 - 2017)
Devlet Orman İşletmesi Sındırgı Müdürlüğünden:
1 — işletmemizin Bulak bölgesi Sındırgı - Taştepe şose ke-ıarı istif yerinden 25 parti halinde (3343,281) metreküp çam kalası, beher metreküpü (50) liradan açık arttırma suretiyle satılacaktır.
2 — Satılan emvalden alıcılar yüzde 1,5 nisbetinde ıskarta tefrik edebilirler.
3 — Arttırma 28/9/1950 perşembe günü saat 15 te Sındırgı Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon marifetiyle yapılacaktır. Beher parti için yüzde 7,5 hesabiyle geçici teminat alınır.
4 — Bu işe ait şartname ve ölçü listesi Ankara’da Orman Genel Müdürlüğünde, İzmir, İstanbul, Balıkesir, Bandırma İşletme Müdürlükleriyle Akhisar, Konya Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir.
İsteklilerin belirli gün ve saatte müsblt evrak ve geçici teminatları ile komisyona müracaatları ilân olunur. (6946-2031)
Sivas Çimento Sanayii Miiessesesinden
Müessesemiz malzeme anbarlarında mevcut ve muhammen bedelleri 255.000,— lira tutan inşaat, otomobil, elektrik ve bobinaj malzemesiyle saç levhalar, çubuk demirler, avadanlıklar, muhtelif boş kaplar, rulmanlı yataklar ve hurdalar 18.9.1950 Pazartesi günü saat 10 da Müessesemizde şartname dahilinde açık arttırma suretiyle satılacaktır.
Mallar her gün Müessesemiz anbarında, şartname ve geçici teminat miktarları Ticaret Servisimizde görülebilir.
İsteklilerin belirli günde geçici teminatlarını yatırmaları şarttır.
Müessese satışı yapıp yapmamakta serbesttir.
(6592) - 1933
Yapı işleri ilânı
Bayındırlık Bakanlığından:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Ankara Atatürk Lisesi konferans salonu havalandırma ve teshin tesisatı İkmali ile diğer çeşitli İşlerdir.
Keşif tutarı: (6143.10) liradır.
2 — Eksiltme 2.10)1'950 pazartesi ıgünü saat 16 de Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliği Eksiltme Komisyonu odasında pazarlık usulü ile yapılacaktır.
3 — Eksiltme şartlaşması ve buna bağlı kâğıtlar Yapı ve İmar İşleri Reisliğinde görülebilir.
4 — Eksiltmeye girebilmek İçin isteklilerin usulüne gbre (921.47) liralık kesin teminat vermeleri ve eksiltme şartlaşması gereğince ticaret odası belgesi ibraz etmeleri şarttır.
3 — İsteklilerin bu işin tekriik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını veya İdare ve denetlediğini Isbata yarar belgeleriyle birlikte ihale gününden en az (tatil günleri hariç) üç gün önce Bayındırlık Bakanlığı Yapı ve İmar İşleri Reisliğine başvurarak bu İşin eksiltmesine girebilmek için yeterlik belgesi almaları şarttır.
(6763) 1980
Deri satılacak
Türk Hrfva Kurumu Kırıkkale Şubesinden:
1 — Kurban bayramında toplanacak çeşitli deri 20 Eylül 1950 tarihine rastlıyan Çarşamba günü saat 15 de açık arttırma ile satılacaktır.
2 — İstekliler pey akçeleriyle birlikte belirli gün vc saatte Kırıkkale Belediye binasında nazır bulunmalıdırlar.
(2748)
Ankara Belediye Başkanlığından
1 — Belediye zabıta memurları için yaptırılacak 112 a-det kışlık kaput açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli 1(00932) lira (16) kuruştur.
3 — Teminatı 818 lira 4ü kuruştur.
4 —• Teminat belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartnamesi hergün Belediye Tutanak Müdürlüğü Kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 29.9.1950 cuma .günü saat 16 da belediyede toplana-n komisyonda lyapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte Belediye Komisyonuna başvurmaları. (6697) 1971
Belediye Başkanlığından
Mezbaha civarında derihane karşısındaki tecrithanede bilû-j mum tek tırnaklı hayvanlarda umumî ruam muayenesine başlanmıştır. Muayeneler her gün saat 9 - 12, 14 - 17 kadar yapılmaktadır. Muayeneden geçiriln tek tırnaklı hayvanlara sağlamlık vesikası verilecektir.
| Bu vesikayı almamış bulunan ve dolayısiyle hayvanını muayeneye getirmemiş olan hayvan sahipleri hakkında kanunî kovuşturma yapılacak ve hayvanları da karantian altına alınarak şehir dahilinde seyrüseferden menedilecektir. Mahaller üzerinde muayyen günleri aşağıya yazümıştır. ilân olunur.
I 19/6/1950 tçcebeci, öncebeci, Demirlibahçe, ve Sakarya mahalleleri muhtarlıkları.
18/9/1950 İncesu, Topraklık, 1 No. lu Cebeci 2 No. lu Cebeci muhtarlıkları.
' 19/9/1950 Akbaş, Başkır, Çeşme, Demirfırka, İçkale muhtar
tıkları,
1 20/9/1950 Kılıçaraslan, özbeyler, Pazar, Sutepe, Şenyurt
muhtarlıkları.
27/9/1950 Şükriye, Yalçmkaya, Yenihayat, 1 ve 2 No. lu muhtarlıkları.
ı 28/9/1950 Spor mahallesi, Cumhuriyet mahallesi, 7 No. lu muhtarlığı,
29/9/1950 Doğanbey, Ege, İstiklâl, Kızılelma, Misakımillî muhtarlıkları.
30/9/1950 özgen, Sakalar, Ülkü, Yeğenbey, Yenice mahalleleri muhtarlıkları
2/10/1950 Akalar, Çimentepe, Demirtaş, Dua Tepe mahalleleri muhtarlıkları.
3/10/1950 Koyunpazarı, Kurtuluş, Meydan, Nazımbey mahalleleri muhtarlıkları.
4/10/1950 Dumlupınar, Gündoğdu, İnönü, Kırgız mahalleleri muhtarlıkları
5/10/1950 Uğuz, Sümer, Turan, Erzurum, mahalleleri muhtarlıkları.
Altındağ 1 — 10 (dahil) numaralı ve Atıfbey 1 — 6 (dahil) numaralı Aktaş 1 — 2 ve Yenidoğan 1 — 6 ve Akköprü, Altıntaş ve Anafartalar, Bozkurt, Fevzipaşa, İnkılâp, İsmetpaşa, Köprübaşı, Necatibey, öztürk. Tabakhane, Yenituran mahalleleri muh tarlıkları içinde bulunup muayeneleri yapılmayan tek tırnaklı hayvanların da 5/10/1950 günü getirilmeleri. (6927) 2033
i
i
Kapalı zarf usulile eksiltme ilânı
Aydın İli Daimi Komisyonundan :
1 — Eksiltmeye konulan iş : (188850) lira (55) kuruş keşifli Aydın ilinde Çine - Karpuzlu yolu üzerinde Çaltı köprüsü inşaatı.
2 — Bu işe ait şartname ve evrak şunlardır.
a) Kapalı zarf usuliyle eksiltme şartnamesi,
b) Mukavele projesi,
c) özel fenni şartname ve flat birim listesi,
d) Bayındırlık işleri genel şartnamesi,
e) Şose ve köprüler şartnamesi,
f) Keşif hulâsa çetveli,
g) Projeler.
îstiyenler bu şartname ve evrakı Aydın Bayındırlık Müdürlüğünde görebilirler.
3 — Eksiltme 30/9/1950 tarihinde Cumartesi günü saat (11) de 11 daimi komisyonu salonunda yapılacaktır.
4 — Ekslitme kapalı zarf usuliyledir.
5 — Eksiltmeye girebilmek İçin İsteklilerin (10692) lira (53) kuruşluk geçici teminatla Ticaret Odası belgesi ve ihale gününden (tatil günleri hariç) en az üç gün evvel 11 makamına dilekçe İle müracaat ederek bu iş İçin yeterlik belgesi âlmâlan, dilekçelerine bir kalemde (doksan bin) liralık köprü işi yapmış olduklarına dair İşi yaptıran daireden aldıkları vesikayı eklemeleri, isteklilerin yüksek mühendis, mühendis, yüksek mimar, mimar olan böyle bir köprü işini denetlemiş olduğuna dair vesika eklemeleri, İsteklilerden yüksek mühendis, mühendis, mimar olmıyanların işin devamı müddetince İş yerinde bulunduracakları mühendis veya mimarın işin fenni sorumluluğunu yüklendiğine dair Noterlikten musaddak teahhüt senedi eklemeleri lâzımdır.
6 — Teklif mektupları üçüncü maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar Aydın 111 daimi komisyonuna getirilerek j komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde verilecektir. Pos- | ta İle gönderilecek mektupların nihayet üçüncü maddede ya- . zıh saata kadar gelmiş olması ve dış zarfın mühür mumu İle iyice kapatılmış olması lâzımdır. Postada olan gecikmeler kabul edilmez.
(6656) - 1951
Zabıta memuru alınacak
Ankara Belediye Başkanlığından :
| I — Belediyemiz zabıta teşkilât kadrosunda açık bulunan 20 şer lira kadro maaşlı zabıta memurluklarına aşağıda yazılı nitelikleri haiz olanlar arasında yatış sınavı ile zabıta memuru alınacaktır.
A — Belediye Memur ve Hizmetlileri Tüzüğünün 3 üncü maddesinde yazılı nitelikleri haiz olmak,
B — Eri az orta okul mezunu bulıinmak,
C — Fiilî askerlik ödevini yapmış, ihtiyata kaydolunmuş bulunmak,
D — Boyu bir metre altmış santimden aşağı olmamak,
E — Fena hallerde tanınmış bulunmamak,
F — Namus ve Haysiyeti muhil bir suçla mahkûm dilmiş olmamak,
G — Ecnebi kız veya kadınla evli veya yaşar bulunmamak,
H — Vücutca sağlam olduğu tam teşekküllü bir hastane sağlık kurulunca muayene neticesinde tesbit olmak.
Bu şartları tevsik eden belgeler ibraz edilmedikçe talip sınava kabul edilmez. |
2 — Yukarda yazılı şartlan haiz bulunanların 14.10.1950 cumartesi günü saat 13 e kadar dilekçelerine bağlıyacakları kimlik belgesi, askerlik terhis tezkersi, tahsil vesikası, aşı kâğıdı, hal tercümesi, 9X12 ebadında 4 adet fotoğrafları ile birlikte Ankara Belediye Başkanlığına başvurmaları 16.10.1950 pazartesi günü 'saat 9 da sınavları yapılmak üzere Ahkara Halkevi kitaplığında hazır bulunmaları ilân olunur. (6928 - 2032)
i Murgul Bakır işletme Müdürlüğünden
Cins ve miktarı aşağıda gösterilen gıda maddeleri Hopa veya Murgulda teslim şartiyle alınacaktır.
Miktarı Kilo
23.000.—
15.000.—
6.000.—
23.000.—
30.000.00
10.000.—
20.000.—
20.000.—
5.000.—
5.000.—
2.000.—
Muhammen bedeli TL 10.350.—
7.500. —
2.100.—
20.700.—
5.100.—
2.000.— 37.000.— 13.000.—
3.750.—
5.500. —
3.600.—
Muvakkat teminat TL 776.26
562.50
157.50
1552.50
382.50 150.00
2775.00 975.00 251.25
412.50 270.00
Nev’i Bulgur Kırmızı mercimek Nohut
i Pirinç • Patates
Soğan Kavurma Kesme makarna Kuru üzüm No. 10 Yeşil Sabun Soda
Buna ait ihale 30 Eylül 1950 cumartesi günü saat 11.30 da Muıgulda İşletme Müdürlüğünde yapılacaktır. İhaleye girebilmek için yukardaki listede gösterilen gıda maddelerinden müteahhidin ilgileneceği ve teklifte bulunacağı maddelere ait hizalarında gösterilen muvakkat teminatı yatırmış olması ve ihale gününden evel temin etmevk isuediği maddelerin nümü-nelerini İşletme Materyeli Servisine göndermiş bulunması lâzımdır.
İhale açık eksiltme suretiyle yapılacağından neticede bu ışl üzerine alacak müteahhitlerin kırdıkları fiyatlar teklif ettikleri nümunelere göre yüksek bulunduğu takdirde İşletme ihaleyi yapıp yapmamakta tamamen serbesttir.
Bu işin tamamı bir müteahhide verilebileceği gibi kısmi mahiyetteki teklifler de nazarı itibâra alınacaktır (6796)-1992
I
BÜYÜK SİNEMA
Klinğrit nevinden levha alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Satınalma Komisyonundan: |
1 — Muhtelif kalınlıklarda ceman 16500 Kg. klinğrit ne-1 vinden levha kapalı zarf usuliyle satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 80850 lira olup muvakkat teminatı 5292 lira 50 kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmak-tadır.
4 — Eksiltme 3 ekim 1950 salı günü saat 11 de Haydarpaşa ' Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilmesi. (6819) 2007 • *
Bugün matinelerden itibaren iki büyük orijinal film birden
1 - Glilmiyen kadın
■Nineteshka.
Greta Garbo - Melvyn Douglas
2-Mavi Tuna şarkısı
Alfred Rode - Madeleine Soİogne
Seanslar: '
G. Kadın: 14 18-21.30
Mavi Tuna. 16-20
10 da ucuz matine
2 film birden
BUGÜN
CEBECİ Sinemasında
2 büyük yerli film birden
1 - Gönülden yaralılar
Türk Filmi
Müzik: Kadri Şençalar Şarkılar: Müzeyyen Sonar Necini Rıza
2- istiklâl Madalyası
Türk filmi
Seanslar:
İstiklâl: 14-18-20.30
Gönülden: 16 22,30
Saat 10 da ucuz matine
2 film birden
Sayfa: S
ZAFER
Sürpriz
Gömlek ve Pijamalarının
En zengin çeşitleri
Emen
kravatlarının yeni desenlerini
ORTAÇ
m
Kravat pavyonunda bulabilirsin!!
Borsalino Şapkaları' Ankara mümessili ORTAÇ zengin modellerini 36 11 I
Trençkot ve
Pardesli çeşitlerimiz gelmiştir
Fiyatlar Rekabet kabul etmez derecede ucuzdur
Ropdeşambr
Kısa ve uzun her cinste ve kalitede gayet itina ile dikilmiş
Çeşitlerimiz gelmiştir
Mantoluk
Tayyörllik en güzel fabrikaların çeşitlerini ORTAÇ sizin için getiriyor muhakkak almazdan görünül
Koplllk yünlü
Çeşitleri, EKOSE ve desenli yünlüleri
ORTAÇ
da
bulabilirsiniz.
Kesenizin dostu ORTAÇ
■ PHILIPS Radvolannın
ORTAÇ da 1950
modellerinin en zengin
| çeşitlerini radyo salonumuzda
görünüz
Tel: 11188
Bomonti Bahçesinde
Eşsiz Sanatkâr Müzeyyen Senar Işıl Üstad Kemani Nobar Tekyay Kıymetli ses sanatkârı Sabite Tur
Kısa bir zaman için sahnemizde konserlerine devam etmektedir
YEMEKLİ Masalar numaralıdır. Hariçten yemek getirmek serbesttir. Telefon: 21355
Sabite Tur


Sayın AnkaralIların gösterdiği rağbet üzerine
BÜYÜK MAĞA/
Sayın bayanlara müjde
Amerikadan ithal etliğimiz % 100
Nylon Sutyen ve Külotlarımız
satışa arzedilmiştir.
Eskişehir Valiliğinden
Keşif bedeli Muvakkat teminat İşin nevi Lira Krş. Lira Krş.
Mevcudu ez olduğundan acele etmeniz
PAPATYA MAĞAZASI
menfaatiniz
Bankalar caddesi No. 19 Ankara — Tel: 11094 (5435)
Sayın Ankara halkına miijde
Uzun zamandanberi kapalı bulunan Ankara’nın tanınmış olan ALTAN KUNDURA Mağazası bu kere büyük fedakârlıklarla teminine muvaffak olduğu en son modelleriyle tekrar Adliye yanındaki yeni dükkânlarda açılmış olduğunu muhterem müşterilerine müjdeler. ALTAN Kundura Telefon: 11090.
DUTTIL TRAŞ BIÇAĞI
ve çelik eşya fabrikası, So imgen, İzmir Enternasyonal Fuarı Alman çadır pavyonunda muhterem müşterilerinin ziyaretine intizar etmektedir.
Türkiye Genel Deposu: İstanbul, Galata, Melek Han No. 6 — Telefon: 43080.
Türkiye Demir ve Çelik Fabrikaları
Müessesesinden
Bayburtta Hacı Ferahşatbey Vakfı Mütevellisinden
1 — Eksiltmeye konulan iş: Bayburtta Hacı Ferahşatbey vakfına ait bent hamamının tamiri.
2 — Keşif tutarı: 16862 lira 68 kuruştur.
3 — Eksiltme 25.9.1950 pazartesi günü saat 15 te Bayburt belediye salonunda açık eksiltme usulü ile yapılacaktır.
4 — Eksiltme şartnamesi ve buna bağlı kâğıtlar Bayburtta Hacıferahşatbey vakfı mütvelliliğinde görülebilir.
5 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre 1264 lira 63 kuruş geçici teminat vermeleri ve eksiltme şartnamesi gereğince ticaret odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — îstklilerin bu işin özetliği dolayısiyle bu gibi teknik işleri yapmış olduklarına dair vakıflar Genel Müdürlüğünden alacakları yeterlik belgesi ibraz etmeleri şarttır.
7 — Talip olanların yukarıdaki maddelerde yazılı belge-
lerle birlikte 3 üncü maddede yazılı gün ve saatte adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur. (6805)—1985
[7
Bu sene sezonundan itibaren beş sene müddetle dünya film şirketlerinin başında gelen METRO GOLDWYN MAYER Selznick - Century Fox - Columbia
Kumpanyalarının en seçkin filmlerini angaje etmiş bulunmaktadır. Bu filmlerden bir çokları Tür-kiyede ilk defa olarak sinemamızda gösterilecektir.

Kalorifer tesisatı 12552 50 941 44
Elektrik tesisatı 2669 00 200 18
Sıhhi tesisat 2804 60 210 30
18026 10 1351 92
Eskişehir Hükümet Konağı arkasında yaptırılmakta olan özel İdare Mülkünün yukarıda keşif bedelleri ile muvakkat teminatları yazılı tesisat işleri 2.10.1950 pazartesi günü saat 15.30 a kadar kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme Hükümet Konağındaki D. Komisyon salonunda Komisyon huzuriyle yapılacaktır.
Bu işe ait keşif, metraj, seridöpri, eksiltme ve mukavele projeleri ile buna bağlı evrak her gün D. Komisyon Bürosu ile Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
İsteklilerin ihale gününden en az üç gün evvel Valiliğe müracaatla ehliyet vesikası almaları şarttır.
Taliplerin 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazır-lıyacakları teklif zarflarını yukarıda gösterilen ihale saatinden bir saat öncesine kadar makbuz mukabilinde ve mühürlü olarak Komisyona vermeleri şarttır.
Postada olacak gecikmeler nazara alınmaz.
(6861) 2008
Eskişehir
Sıhhi tesisat Kalorifer tesisatı Elektrik tesisatı
Karabük
Müessesemiz Hastahanesine alınacak bir sinir hastalıkları
uzmanına 625 liraya kadar aylık ücret verilecektir.
Emeklilik hakkı tanınmış, daimi kadrolu olan bu göreve alınacak uzmana ayrıca yılda iki aylık ücretini geçmemek Ü2e-re ikramiye verilebilecek, çok cüz’i bir bedel karşılığında loj-
man Müessesece temin olunacaktır.
İsteklilerin aşağıda yazılı belgelerini çeleriyle acele Müessesemize müracatları
ekliyecekleri dilek-ilân olunur.
1 — Nüfus hüviyet cüzdanı,
2 — öğrenim belgesi,
3 — (Varsa) hizmet belgesi,
4 — Terhis tezkeresi. (6798)—1990
Daktilo Müsabaka İmtihanı
Valiliğinden
Keşif bedeli Muvakkat teminat Lira Krş. Lira Krş.
3939 50
32282 00
3357 00
295 46
2421 15
251 77
39678 50 2968 38
Eskişehir’in Güllük mahallesinde yaptırılmakta olan ilk okul binasının yukarıda keşif bedelleriyle muvakkat teminatları yazılı tesisat işleri 2.10.1950 pazartesi günü saat 15.15 e kadar kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltme Hükümet Konağındaki D. Komisyon salonunda Komisyon huzuriyle yapılacaktır.
Bu işe ait keşif, metraj, seridöpri, eksiltme ve mukavele projeleri ile buna bağlı evrak her gün D. Komisyon Bürosu ile Bayındırlık Müdürlüğünde görülebilir.
isteklilerin ihale gününden en az üç gün evvel Valiliğe müracaatla ehliyet vesikası almaları şarttır.
Taliplerin 2490 sayılı kanun hükümleri dairesinde hazır-lıyacakları teklif zarflarını yukarıda gösterilen ihale saatinden bir saat öncesine kadar makbuz mukabilinde ve mühürlü olarak komisyona vermeleri şarttır.
Postaca olacak gecikmeler nazara alınmaz.
(6862) 2009
Zonguldak Valiliğinden
Devrek-Tefen yolunun 194-570—01 + 370 inci kilometreleri arasında yapılacak 29681 lira 99 kuruş keşif tutarlı mevcut bozuk servis yolunun tevsii sınai imalât, çakıl ve kum serpilmesi işi 14.9.11950 gtlnünden itibaren 1'5 gün müddetle açık usulle ihale olunmak üzere eksiltmeye konulmuştur.
Eksiltmesi, 29.9.1950 cuma günü saat 11 de Hükümet konağında il daimi komisyonunda yapılacaktır.
Türk üğıtım Derneği AnKarî Yenişehir Lisesi
İlk, Orta, Lise, Yatılı, Gündüzlü
Kayıtlar 20 Eylüle kader her gün saat 9—17 arasında yapılır. (6291)—(1853)
Yapı İşleri İlânı
Urfa Millî Eğitim Müdürlüğünden:
1 — Eksiltmeye konulan iş: Suriye’de Caber Kalesi civarında Süleyman Şah Türbesinin onarımı işidir.
2 — Keşif tutarı 25.765 lira 13 kuruştur.
3 — Geçici teminatı 1932 lira 38 kuruştur.
4 — Eksiltme 2490 sayılı kanunun 31 nci maddesi uyarınca kapalı zarf usuliyle yapılacaktır.
5 — Eksiltme 28.9.1950 perşembe günü saat 11 de Urfa Millî Eğitim Müdürlüğü odasında toplanacak komisyonda yapılacaktır.
6 — Eksiltme şartnamesi ve diğer keşif evrakı her gün mesai saatleri içinde Urfa Millî Eğitim Müdürlüğünde görülebilir.
7 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin ihale gününden üç gün evveline kadar (tatil günleri hariç) bu işin teknik öneminde ve en az onbeş bin lira keşif bedelli bir işi başarmış bulunduklarına dair bonservislerini ibraz ederek Urfa Bayındırlık Müdürlüğünden alacakları ehliyet belgesini 1950 yılı Ticaret Odası vesikasını Ve lüzumlu belgelerin teklif mektuplarına eklemiş olmaları şarttır.
8 — Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. Teklif mektupları ihale saatinden bir saat evveline kadar alındı mukabilinde komisyon başkanlığına verilmelidir. (6864) 2010
r——
Dünyanın en son denize^ indirilen
İSKENDERUN
Lüks Yolcu Gemisiyle
Pire, Cenova, Marsilya, Napoli, İskenderiye
Beyrut Limanlarına emsalsiz bir seyahat
325 LİRAYA
Fazla tafsilât için:
ELÂZİZ UMUM NAKLİYAT ŞİRKETİ Ltd.
Emrinize amadedir
Sanayi Caddesi No: 39 Telefon: 12232 Pasaport ve vize takibi işleri parasızdır. 5502
Demir satılacak
Maliye Bakanlığı Tetkik Kurulundan:
Bakanlığımız Tetkik Kurulunda münhal bulunan 300 lira aylık ücretli yabancı dil bilen daktiloluğa müsabaka ile bir 1 daktilograf alınacaktır. I
Müsabaka 18.9.1950 pazartesi günü saat 15 de yapılacaktır.
Taliplerin yabancı dillerden Fransızca veya İngilizce bilmeleri şarttır. (Ayrıca İngilizce bilenler tercih edilecektir.) I
Taliplerin 18.9.1950 pazartesi günü-saat 12 ye kadar nüfus kâğıdı, askerlik ve tahsil vesikaları ve iki fotograflariyle Bakanlık Özlük İşlerine müracaatla kayıtlarını yaptırmaları ilân olunur. (6863) 2003
İlk teminat akçası (2226) liradır.
İşin bedeli 950 yılı özel İdare bütçesinden verilecektir.
isteklilerin sözleşme ve şartnamesinde yazılı esaslar dairesinde teknik birisi olması veya böyle birinin İstihdamını kabul etmesi veyahut mahiyeti itibariyle buna benzer ve bu işin keşif bedelinin yarısı tutarın'da bir işi iyi surette başarmış, kabulünü .yaptırdığı veya idare ettiğini veya denetlediğini is-
bata yarar belge ile ihale gününden en az üç gün evvel (tatil günleri hariç) dilekçe ile müracaat ederek alacağı müteahhit-
lik vesikası, ilk teminat makbuzu veya bir banka mektubu ve bu yıla ait ticaret odası vesikasiyle belli ıgün ve saatte daimi komisyonda hazır bulunmaları ilân olunur (6755) 1968
Devlet Orman İşletmesi Ankara Merkez Müdürlüğünden:
1 — Muhtelif cins ve ebatta 58300 kilo inşaat demiri 15 gün müddetld açık artırma ile satışa çıkarılmıştır.
2 — Artırma 28.9.1950 tarihine rastlıyan perşembe günü saat 15 de İşletmemiz mey anında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Satışı yapılacak olan demirlerin kilo itibariyle mu-nammen bedeli 27 kuruş 50 santim olup geçici teminatı 1202 lira 44 kuruştur.
4 — Şartnamesiyle demirlerin evsafı görmek istiyenlerin her gün Müdürlüğümüze başvurmaları.
5 — Taliplerin belli gün va satten evvel geçici teminatlarını Müdürlüğümüz veznesine yatırarak makbuzlarını komisyona ibraz ederek hazır bulunmaları ilân olunur.
yc
(6865) 2004
s

-s
Filmlerimiz meyanında aynı zamanda Türkçeloş-tirilmiş bulunanlar (CEBECİ) ve bir kısım filmlerimiz de (ULUS) sinemalarında gösterilecektir.
1950 sezon başlangıcından itibaren gösterilecek filmlerden bazıları.
1 — Üç Silâhşorlar Lana Turner - Gene (Three Muskeieers) Kelly (Renkli) Türkçe,
2 — Denizlerin Sevgilisi
(Neptune’s Daugh-ior)
3 — Karmcn
(Lovcs of Carmen)
4 — Kanlı Aşk
(Duel in The Sun)
5 — Madam Bovary
(Madame Bowaxy)
6 — Ormanlar Kralının
İntikamı (Prence of Theives)
7 — Öldüren Hatıralar
(Spellbound)
8 — Aşk Mücadeleleri
(That Forsyte Wo-man)
9 — Beyaz Kürklü Ka-
dın
(Lady in Hermine)
10 — Tuna Ağlıyor
(Red Danube)
11 — Şahane Yalan
(That Wonderful Urge)
12 — Lekeli Miras
(Walls of Jericho)
13 — Denizciler Geliyor
(On the Town)
14 — Yelpazeli Kadın
(The Fan)
15 — Gençlik Mucizesi
(The Siratton Story)
16 — iki Ateş Arasında
(Adam's Rib)
17 — Hileli Zar
(Any Number Can Play)
18 — Kraliçenin Emri
(Gallant Blade)
19 — Meşum Miras
(Lust for Gold)
20 — Pompeinin Son
Günleri (Derniers Jours de Pompei)
21 — Aşk Köprüsü
(When My Baby Smiles at Me)
22 — Kahraman Fedai
(Malaya)
23 — Cennetin Anahtarı
(Key to the City)
24 — Aşk Mücizesi
(Doktor and the Girl)
25 — Tehlikeli Rakibler
(Road House)
26 — Talihsizler Yuvası
(The Snake Pit)
27 — İmzasız Mektuplar
(Leiter To Three Wives)
28 — Silâhlı Kadın
(Annie Get Your
29 — Vahşi Ormanlar
Hâzinesi (Jungle Jim)
30 — Mihracenin Kızı
(Song of İndia)
31 — İçimizdeki Şeytan
(Diable au Coprs)
32 — Celse Açılıyor
(The Paradine Case)
33 — Gangsterin Aşkı
(No Orchids for Miss Blandish)
İngilizce,
Ester Williams, Ricardo Montalban (Renkli)
Rita Hayvvorth, Glenn Ford (Renkli) Türkçe, İngilizce.
Jennifer Jones, Gregory Peck (Renkli) Türkçe, İngilizce.
Jennifer Jones, Van Hef-flyn Türkçe .İngilizce. John Hail
(Renkli), türkçe, İngilizce.
İngrid Bergman, Gregory Peck Türkçe, İngilizce.
Erol Flynn Greer Garson (Renkli) türkçe, İngilizce.
Betty Grable, Douglas Fairbanks Jr. (renkli).
Walter Pidgeon, Peter Lavvford
Tyrone Povver Gene
Tierney.
Cornell Wilde Linda
Darnell Anne Baxter. Gene Kelly Frank Si-netra (Renkli).
Jeanne Frain - George Sanders Madeleine Ca-roll.
James Stevvard, June a-lyson
Spencer Tracy, Kathe-rine Hepburn.
Clark Gable, Alexis Smith.
Larry Parks, Marguerite Chapman (Türkçe, İngilizce).
Glenn Ford - İda Lupi-
Micheline Preste -George Marchal (türkçe, franslzça).
Betty Grable - Dan Dal-ley (Renkli).
Spencer Tracy - James Stevvard
Clark Gable - Loretta Young
Glenn Ford - Janet Leigh
Cornell Wilde - Richard Widmark - İda Lupino Olivia de Havilland.
Jeanne Grain - Linda Darnell - Ann Sothern.
Betty Hutton, Hovvard Keel (Renkli).
Johnny Wismuller (türkçe, İngilizce).
Sabu - Turhan Bey. (türkçe, İngilizce).
Micheline Presle - Ge-rard Philipe.
Gregory Peck, Anita Vally.
Jack La Rue, Linden Travers (tükrçe, ingiliz-
2753
T

Comments (0)