Meşhur Alman
_ TELEFUNKEN “
Radyolarının en son modelleri
10 TAKSİTLE
lÎTikom Ltd. Şr. Bankalar Cad. Yurt sokak No. 21. 6167
Yıl: 2—No: 592
* Telgraf adresi ; Zafer Gazetesi — Ankara ★
Çfamilia
369 Çıktı
100 Kr.
16/Aralık/l 950 Cumartesi ★ Fiyatı Her Yerde 10 Kuruş
* Telefon: 15315, 15619 ve 16882 ★ Denizciler Caddesi: 2 * Posta Kutusu : 193
Turizm dâvâsında çok mühim bir adım
İstanbul9da 300 odalı bir otel inşası için bir protokol imzalandı Dünyanın en modern otellerinden biri olacak bu binanın inşası işi 1953 de sona erecek
Amerikan Hilton otelleri mü-essesesi tarafından İstanbul’da inşa edilecek olan 300 odalı otel için dün saat 17 de Devlet Bakanlığı ile Hilton müessesesi arasında bir protokol imzalan-
Bu münasebetle Devlet Bakanlığı tarafından şu tebliğ yayınlanmıştır:
Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu ile Hilton Otelleri Müessesesinin Başkan Yardımcısı William R. İrwin, mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ait olmak ve Amerikan Hilton Otelleri Müessesesi tarafından kiralanmak üzere, İstanbul'da dünyanın en modern otellerinden birinin inşası hususunda mutabık kaldıklarını açıklamışlardır.
(Sonu Sa- 4 Sü- 5 te)
Başkan Truman’ın nutku
Amerikada sivil seferberlik Laşlıyor
Vaşington, 15 (AP) — Bugün radyo ile Amerikan halkına hitabeden Başkan Truman, yarın memlekette «millî bir olağanüstü durum» ilân edeceğini söylemiştir.
Başkan Truman, Birleşik Amerika’nın Sovyet Rusya idarecilerinin yaratmakta oldukları büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu söylemiştir.
Amerika Cumhurbaşkanı, hükümetin memleketteki maaşlara bir istikrar verebilmek üzere fiyat kontrolüne başlıya-cağını da ilâve etmiştir. (Sonu Sa. 4 Sü. 3 te)
Emeklilik Kanununun tefsiri
Emeklilik Kanununun 39 uncu maddesinin B fıkrasının tefsirine dair Muğla Milletvekili Nuri Özsan verdiği takririn (Sonu Sa. 4 Sü- 4 te)
Maliye Bakanı Haşan Polatkan dün Çalışma ve Bayındırlık Bakanlıklarına giderek mesai arkadaşlarına veda etmiştir. Diğer taraftan Haşan Polatkan Çalışma Bakanlığını Ticaret ve Ekonomi Bakanı Zühiü Hilmi Velibeşe'ye, Bayındırlık Bakanlığını da Başbakan Yardımcısı Samet Ağaoğlu'na devretmiştir. Resimde yeni Maliye Bakanı Haşan Polatkan vazifesi başında kendisini tebrike gelen D. P. Meclis Grupu Başkan vekili Abidin Poiuoğlu ile beraber görülmektedir.
Mecliste Atatürkün
vasiyeti açıklandı
S. Tekelioğlu C.H.P. ye kalan malların bedeli ile Ata’ya türbe inşaasını istedi
Üçüncü dünya harbine doğru
Mümtaz Faik FENİK
Kore'de savaşların durakladığı şu günlerde, en salâhiyeili siyaset adamları arasında, üçün cü dünya harbine dair, tehlikeli sözler dolaşmaktadır. İngiliz Başbakanı Aiilee, Avam Kamarasında resmen beyanatla bulunarak, Çin'le bir anlaşmaya varılmadığı takdirde ü-çüncü dünya harbinin mukadder olduğunu söylemiştir.
Çin'le anlaşmak nasıl olacaktır? Çin’in bütün istedikleri kabul edilecek. Birleşmiş Milletler kuvvetleri Kore'den tahliye olunacak, Formoza'nın etrafındaki 7 nci Amerikan filosunun ablukası kaldırılıp, kızıl Çinlilere: «İşte Formoza hazır bir lokma halinde önünüze sürülmüştür! Buyurun yiyin!» mi denecektir? Ve nihayet Çin Birleşmiş Milletlere kabul edilecek ve böylece, ona Kore'de kazandığı Zafer'in mükâfatı mı temin olunacaktır?..
Bizim kanaatimizce, bu takdirde, üçüncü dünyâ harbini önlemek şöyle dursun, belki böyle bir harb tacil edilmiş olur. Çünkü o zaman Birleşmiş Milletlerin prestiji sıfıra inecek, kollekiif barış prensipinin korunması yerine birtakım devlet İcrin bölge menfaatlerinin himayesine gidilmiş olacaktır. Bir yerde muvaffak olan mütecavizin bu hareketini mazur görmek ise, onu diğer sahalarda da teşvik edecek, ve böylece, istilâ ihtirası, her yerde kudret ve kuvvetini arttıracaktır.
Attlce'nin her halde Çin'le anlaşmak dediği zaman, bütün bu ihtimalleri göz önünden u-zök tutmadığını ve bu anlaşma kelimesini başka bir mânada telâffuz ettiğini tahmin etmek isteriz.
Eğer kızıl Çin, Kore'nin tam istiklâlini kabul etmezse, onunla anlaşmağa imkân yoktur; belki büyük bir kuvvetle yapacağı baskı neticesinde Birleşmiş Milletler kuvvetleri, Kore'yi ta-mamiyle tahliye edebilirler; fakat bu takdirde muhasamat yine bilmez; ve Japonya'da kurulan üslerden Çin, mütemadi bombardımanlara maruz bırakılabilir.
öyle anlaşılıyor ki, eğer dün yazdığımız esaslar dahilinde, yani Birleşmiş Milletlerin şeref
ve haysiyetini koruyacak şekilde Çin'le bir anlaşmaya varılmazsa, veyahut Kızıl Çin, Sov-yetlerin emir ve komutasından (Sonu Sa. 4 Sü- 4 te)
Belediye
Zabıtası müdürlüğü
Nihat Pasinli tayin edildi
Nihat Pasinli
Nişan alan kahramanlar
ney, başgedikli Ali Arslanalp, gedikli çavuş Kemal Fırat görülmektedir
Çinliler Cenup Kore’de de harekâta başladılar
Birleşmiş Milletler komitesinin Kızıl Çin lideri ile temas için Pekin’e gitmesi muhtemel
Flushing Meadow8, Nevyork 15 (AP) — Birleşmiş Milletlerin yeni teşkil ettiği «Ateş kes. Komitesi bu gece Birleşik Amerika temsilcileriyle görüşerek, Kore’de bir ateş kes emrinin ve-
rilip veıilemiyeceği meselesini
incelemeye başlamıştır.
Komite Çin'e gidecek mi?
Flushing Meadovvs, 15 a.a. (United Press) — İyi haber a-
(Sonu Sa. 4 Sü. 2 de)
Mahrumiyet bölgelerinde vazife alan memurlar
Uçak kazaları hakkında Gl. Göksenin izahat verdi
Büyük Millet Meclisi dün saat 15 de başkan vekillerinden Kayseri milletvekili Fikri Apaydın’ın başkanlığında toplanmıştır.
Maliye Bakanlığına Eskişehir r milletvekili Haşan Polafkan'ın tâyinine dair tezkerenin okunma sim müteakip gündeme geçilmiş vc ilk olarak, Seyhan milletvekili Sinan Tekelîoğlu’nun «Afatür-kün vasiyetnamesi» hakkındaki sözlü sorusu Adalet Bakam Ha-
lil Ozyörük tarafından cevaplan dırılmışfır.
Sözlü soru mevzuunun hükü-
met icraatı ile ilgili bulunmaması bakımından Bakanlıkça cevaplandırılmasında bir mecburiyet
olmadığım, ancak Meclisçe ve tesis ve tefsire gidilmek teamü- | lüne uymak için izahlarda bulu- . nacoğını beyanla söze başlayan Adalet Bakam Atatürk'ün vasiyetnamesini okudu. ATATÜRK'ÜN VASİYETNAMESİ
Vefatından 65 gün önce, 5 9 1938 tarihinde bizzat Atatürk
Bugüne kadar münhal bulunan Belediye Zabıta Müdürlüğüne Nihat Pasinli tayin edilmiştir.
Nihat Pasinli 1930 da Harp (Sonu Sa. 3 Sü. 8. de)
Bere giyme yasağı
İçişleri Bakanı yasağın yürürlükle olduğunu bildirdi
• Sebilür - Reşat» mccmuasımr
91 inci sayısında «Bere giyilme-mesi hakkında İçişleri Bakanlığının bir tamimi» vesilesi ile ka-
Sonu Sa- 4 Sü. 8 de)
Bu gibi vazifelere bazı maddî haklar tanınması üzerinde Meclise mühim
bir kanun teklifi yapıldı
Konya Milletvekili Muammer Obuz, mahrumiyet mınta-kalarında verilecek hizmet hak kında dün Büyük Millet Meclisine bir kanun teklifinde bulunmuştur. Tasarı şu hükümleri ihtiva ediyor.
Devlet daire ve müessesele-rinde vazife almış ve alacak üniversite ve yüksek mekteplerle muadili mezunlarına coğrafi, idari, sıhhî, iktisadi sebeplerle hususi vaziyetleri bulunan ve Bakanlar Kurulunca tayin ve teshil edilecek mahrumiyeti mıntakalarda kendileri (Sonu Sa. 4 Sü. 3 te)
{ İki basın
dâvâsı \
Kudret ve Ulus I •! gazeteleri aleyhine ; S Cumhur Başkantna $ ;; neşren hakaretten | dâvâ açıldı $ Bundan bir müddet evvel Diyarbakır Milletvekili Nâzım Önen tarafı”'4' Cumhurbaşkanına hitaceû çekilen ve U-(Sonu Sa. 4 Sü. 1 de)
Veteriner Fakültesinde çıkan ihtilâf
Hava Kuvvetleri Komutanı
«Dolmabahçe 5 Eylül 1938 Pazartesi. Malik olduğum bütürt nukut ve hisse senetleri ile Çan-» keyadaki menkul ve gayrimen* kul emvalimi Cumhuriyet Halk Partisine afideki şartlarla terk ve
/asiyet ediyorum.
1 — Nukut ve hisse seneltcrl
şimdiki gibi İş Bankası tarafın-

nemalandırılacakhr..
2 — Her seneki nemadan, bana nisbetleri şerefi mahfuz kal-
Muzaffer Göksenin
dıkça yaşodsklan müddetçd Makbuleye ayda 1000, Afet’e 800, Sabiha Gökçen e 600, Ülküye 200 lira ve Rukiye ve Nebile-(Sonu Sa. 4 Sü. 6 da)
Ankara Hukuku imtihan durumu
Yeni yönetmeliğe tâbi talebeler kış sömestrinde tekrar imtihan edilecek
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Profesörler Kurulu toplanarak eski ve yeni talebelerin imtihan durumları üzerinde müsbet neticeye varmışlardır.
Aldığımız malûmata göre kati netice şu şekilde kararlaştırılmıştır:
Eski Yönetmeliğe tâbi talebeler geçen sene Meclisin atıfet kararından faydalanarak yeni-(Sonu Sa- 4 Sü. 7 de)
İstanbul'dan gelen Dişçi Okul u talebelerinden bir grup dün Atatürk'ün muvakkat kabrini ziyaret ederek saygı duruşunda bulunmuşlardır. Resimde gençler. Etnografya Müzesine girerlerken görülüyorlar
dün Fakülteye bir müfettiş gönderdi Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinden ■117 sinin pazartesi gününden-beri, Dekanlıkla aralarında çıkan ihtilâf yüzünden derslere devam etmediklerini evvelce bil-(Sonu Sa- 4 Sü. 7 de)
| Paris Mektupları |
Kore’de Paris’i de fethettik!
Yazan : Metin TOKER
_______4 _ 11er, artık Türk milletini tanı-Paris (Aralık) — Türkiyenin yor, onun hasletlerini takdir c-sadece ismini bilenler, hattâ o- diyorlar. Zira günler var ki nu bile zorlukla telâffuz eden-1 (Sonu Sa. 4 Sü. 1 de)
AKINTIYA---1
I____KÜREK
Madridi ilhak ediyoruz 1
İstanbul'a yüz kişilik bir İspanyol dansöz heyeti gelmişi... İspanyol kızlarının bu Türk dostluğu acaba nereden geliyor?..
Anlaşıldı! Burada yazın hayli gerdan kırıp kaşık çalan Esmer Abla memleketine döndüğü zaman hakkımızda iyi referans vermiş olacak!..
Esmer Abla'yı. Turizm Müdürü mü yapmalı bilmem ki...
Fakat korkuyorum, bu yüz kişilik grup da memleketlerine dönünce, bu defa beş yüz kişilik bir grupun istilâsına uğramıyalıml..
YEDEKÇİ
Sayfa: 2
ZAFER
16/12/1950
Eğitim aıes’eleleri
üniversite
DÂVAMIZ
BELEDİYE
MECLİSİ
Memleket dâvaları
Üçüncü Kooperatifçilik Kongresi münasebetile
Lala... Pasa
Geçenlerde bir fakülte talebelerinin imtihan istemeleri B.M.M. dc haklı münkasalara sebep olmuştur.
Söz alan bir çok milletvekilleri bu hususta kıymetli fikirler seıdetmişlerdir. Bu münakaşalar dan da anlaşıldığı veçhile üniver site bazı zorluklarla karsı karsıyadır. Bu durum devam ettikçe B.M.M. daha uzun zaman bu gi-bi münakaşalara sahne olacaktır.
Bilhassa üniversiteli gençler karşıladıkları zorlukları yenmek için meclise bas vurmak mecburiyetinde kalmaktadırlar. Bazı milletvekillerinin kanaatlerine göre, bu hâl üniversitenin muhtariyetine tesir etmektedir. Bu, belki doğru belki yanlış bir fikirdir; ancak biz burada bunu münakaşa etmiyeceğiz. Fakat bütün bu münakaşaların üstünde olarak üniversitemizde bu münakaşalara sebep olan amillerin ü-zerinde duracağız.
üniversite dâvası demokrasi dâvası kadar mühim bir şeydir. Bu vaziyette ise bu dâvanın mutlak olarak kazanılması elzemdir. Bir demokrasinin kazanılmasında nasıl büyük bir enerji ile çalışılıyor ve didiniliyorsa, üniversite dâvası için de aynı şekilde çalışmak ve didinmek gerektir.
□niversite, memleketi teslim alan genç ellerin ve kafaların en son ilim yuvasıdır. Bu gençler ki, memleketi ya yükseltecek veya aksini yapacaklardır. İlim, sürat ve makine asrında artık bunun ortası olamaz. Ycıni .ya yükselmek veya düşmek vardır. İşte bu iki şıktan birisini memleketi teslim alacak gen.; elemanlar tayin edeceklerdir.
O halde maarifimizin ve onun en önemli bir kolu olan üniversitenin kıymeti büyüktür. Bu, vatanın istikbâli ile ilgi[i bir meseledir. İşte bütün dügya bu kıymeti hakkıyla tanınmaktadır. Bu sebepledir ki, bugürr en büyük ilmi tecrübeler üniversite la-boratuvarlannda yapılabilmekte ve bu laboratuvorlar gece ve gündüz hummalı çalışmalara sahne olmaktadır. İlim dünyası ve insanlık ise bu çalışmalardan geniş bir şekilde istifade etmekledirler. Zamanımızın ve geçmiş zamanın büyük âlimleri kesiflerini bu laboratuvarlarda yapmışlardır. Oniversitueliler de bu laboratuvarlarda pişmekte ve kıymetli hocalarının aşıladıkları ilim aşkı ve bilgilerle kafaları daha çok islemektedir. Binnetice-de memleketlerine daha faydalı olmaktadırlar.
Bizde üniversite çalışma sistemi nasıldır?
Bizdeki sistem tanınmış üniver-sitelerinkiyle bağdaşamamak -tadır. Çünkü biz halâ eski bir sistem üzerinde yürümekteyiz. Bizim sistemimiz şudur:
Liseyi bitiren talebe gider bir fakülteye yazılır. Gene lisedeki gibi derslerini ezberlemeğe ko-yulur, tatbikat yoktur, laboratu-var faaliyeti sönüktür ve sadece ezber vardır. Arada bir derse girer, sene sonu gelir ve gene lisedeki gibi iyi ezberlemişse bilir ve geçer, olmazsa ikmale kalır, onu da başaramazsa bir senesi gürültüye gider. Liseleri, miz de böyle değil mi? Hattâ orta mekteplerimiz de öyle. Su izahatımızdan da anlaşılıyor ki, orta mektep veya lise ile üniversite arasında en ufak bir fark yoktur. Halbuki biz ünîyfersite-nin tedris usulünün çok değişik ve talebenin çalışma sistemine daha uygun olmasını isterdik.
Bir kere talebe liseyi bitirip, üniversiteye intisap ettiği zaman oradaki farkı hissetmelidir.
üniversite ilim müessesesidir. İlim ise her şeyden önce sebatlı bir çalışma ile kabildir. Orada ezber yoktur. İşte biz üniversitede yalnız bu havanın esmesini istiyoruz. Gene istiyoruz ki, oraya diren her talebe bu havayı fa-mamfyle hissetsin ve bilsin kİ, muvaffak 'olmak için tek yol bu-dur.
Kısaca söylemek icap lise nasıl orta mektebin
vamı ise üniversite de lisenin devamı gibi olmaktan artık kurtulmalıdır. Bu hususta fazla sebepler göstermeyi zait addediyoruz, zira bu bilinen bir hakikattir.
O halde üniversitemizde ne gibi değişiklikler lâzımdır? Bunu üç esas üzerinde toplıyacağız: Çalışma ve ders, imtihan, sınıf
Bizde çalışma sahaları dardır. Her fakültenin talebeye kifayet edecek derecede okuma salonları ve kütüphaneleri olmadığı gibi kitaplar da azdır. Kitap miktarı mahduttur. Talebe çalışmak için bazan kitap bulamaz bile. Bazı kitaplar kütüphanelerde değil, piyasada bile bulunamaz ve talebe bütün sene kitap ve not peşinde koşar.
Sınıflarda haddinden fazla talebe vardır. Hocalar bu sebeple talebe ile hakkıyla meşgul olamamaktadırlar. Bu mevzua bu yaz Avrupada bir Tıp Kongresinden dönen sayın Doçent Doktor Celâl Ertuğ da dikkatle temas etmiştir. Kendilerinden aldığımız en taze malûmata göre, Amerikada en büyük üniversitelerde bile Tıp Kollejlerine bizde alınan talebe sayısı kadar talebe hiç bir sene alınmamıştır. Orada talebe fakültenin istiabına göre alınmaktadır. Arzuya göre değil. Bu usûl muahkkak ki, kâmilen bütün üniversiteye şamildir.
Sınıfların kalabalık oluşu belki fazla miktarda gencin üniversiteye intisabım mümkün kılmaktadır. Biz de üniversite tahsili yapan gençlerimizin daha artmasını tabiatiyle arzu ederiz. An cak bu usûl sınıflara talebe doldurmakla tatbik edilmemelidir.Bu nun mahzuru çok büyüktür. Çünkü işte sınıflara normalden fazla talebe almakla üniversiteyi bir bakıma lise sistemine muş bulunmuyor muyuz?
İmtihan ve sınıf geçme mine gelince, herşeyden fakültelerin yönetmelikleri rinde durmak lâzım gelir.
Ankara üniversitesi olalıdan beri istikrarlı birer yönetmelik.-: ya-' pılamamıştır. durmadan yeni . ler kabul etmektedirler. Öyle ki bunların hepsi birbirleriyle tamamen' alâkasızdır. Bir üniversite camiası içindeki fakültelerde bu kadar karışık yönetmelikler bulunması bilmeyiz ne dereceye kadar doğrudur. -
Boyuna değişen yönetmelikler talebenin çalışması ve muvaffakiyeti üzerinde menfî tesirler yapmaktadır. Hattâ bazı fakültelerimizde yönetmelik öyle karışıktır ki, fakülte idaresi zamanla onu tefsir etmek mecburiyetinde kalmakta, bu ise talebenin aleyhinde olmaktadır. Yani talebe ile idarenin yönetmelikten çıkardıkları neticeler tamamen birbirlerine zıt olmaktadır.
İşte bu gibi vaziyetler karşısında talebe en son olarak B.M.M. ne baş vurmağa mecbur kalmaktadır. Bu hâl ise talebe Jile fakülte idaresi arasında bir uçurum açmaktadır. B.M.M. ise çok zaman talebeyi haklı bulmaktadır. O halde bû da gös-
sok-

hâlâ fakültelerde
Bazı fakülteler yeni yönetmelik-
bir de-
Elektrik ve Havagazı Şirketi bütçesi kabul edildi
Belediye Meclisi, dün saat 10 da, Ticaret ve Sanayi Odası salonunda toplanarak gündem gereğince çalışmalarına devam etmiştir.
Belediye Başkam Atıf Bender-
lioğlu'nun başkanlığında yapdan dünkü toplantıda; Elektrik ve
Havagazı Şirketinin bütçesi müzakere edilmiş ve bütçe, yapılan bazı ufak tadillerden sonra ka-
bul edilmiştir.
Belediye Meclisi, önümüzdeki Pazartesi günü saat 10 da tekrar toplanacaktır.
Sigortacılar toplantısı
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı yakında Büyük Millet Meclisine sevketmek tasavvurunda bulunduğu sigortaların teftiş ve murakabesine dair olan kanun tasarısı hakkında fikirlerini almak
ve kendilerile hususî ve istişarî mahiyette görüş teatileri yap -
mak üzere, sigorta
endüstrisi
mümessillerini .Ankaraya davet
elmiş bulunmaktadır.
Bu görüşmelere, gerek millî sigortaşirketl eri ve gerekse Tür kiyede çalışan ecnebî sigorta şirketleri temsilcileri de iştirak etmektedirler.
Bu mahiyetteki görüşmelere
esasen 6—11 Kasım ayı arasında başlanmıştı. O zaman izhar
edilen arzu üzerine bazı

lakların yapılabilmesi için, Istan-bulda tetkikler yapılması kararlaştırılmış ve toplantı talik edil-
Sigortacılar bu hazırlıklarını tamamladıklarından dolayı toplantıya bu .defa Ankarada başlanmıştır.
Yüzde 10 lor kanunu tasarısı
Ankara işverenleri, Çalışma Bakanlığına müracaat ederek, yakında Büyük Millet Meclisihe Vş|evkedilmesi kararlaştırılan - yüz -ile onlar kgnuri .t^a^mın ıed-, dini .talep etmişlerdir. ,
(Sonu 4 üncü snyfada)
Roark onlara doğruldu. E-hemmiyetle toplanacak olan eşyası onlardı. Şekillerden birini alarak baktı. Sonra bir diğerini, daha sonra bir başkasını daha aldı. Onları tetkike koyuldu.
Şimdiye kadar bu resimlerde görünenlere benzer hiç bir bina inşa çdilmiş değildi. Bunlar, inşaat namına o zamana kadar hiç bir şey görmemiş o-lan ilk adamın yapmış olduğu ilk yapıyı hatırlatıyorlardı. Bahse değer hiç bir hususiyetleri yoktu. Yalnız, onları her gören, kalemden çıkan her çizginin bulunması icabettiği yerde bulunduğunu; oranın onsuz olanııyacağı kanaatine varırdı. Bunlar, bir adamın uzun uzun çalışarak, ananelerin müsaade ettiği nisbette ve canının istediği şekilde, oraya buraya pencereler, kapılar, sütunlar yerleştirerek vücuda getirdiği eser değil idiler. Bu şekilleri çizen elin öğrenecek daha çok şeyi olduğu muhakkaktı. Fakat bu çizgilerin hiç biri lüzumsuz değildi Ve icabe-. den hiç bir satıh da unutulmamıştı.. Bu yapılar ne klâsik, ne gotik ve ne de rönesans üslûbunda yapılmamışlardı. Üslupları sadece .Tlovvard
Bunun
Lokanta
üzerine, Ankara, Otel
ve Eğlence Yerleri iş-
çileri Sendikası, Bakanlıkla temasa geçerek, işçilerin yeni ka-
nun tasarısını memnuniyetle
kabul ettiklerini ve tasarının
bir an evvel Meclise scvkedil-mesini istemişlerdir.
Atatürk Lisesi öğrencilerinin mevlûdu
Ankara Atatürk (Ankara Erkek) Lisesinden Yetişenler Derneği Kore şehitlerimizin ruhuna ithaf edilmek , üzere 17/12/1950 pazar günü öğle namazını müteakip Hacıbayram Camiinde Hatmi Şerif ve Mev-lût okutacaktır.
Dernek üyelerinden genç hukukçularımızdan Rıdvan Dinç-duran, Diş Tabibi Nuri Türk-yılmaz ve Ankara Tıp Fakültesi öğrencilerinden Ali Haydar Kuran mevlûdu okuyacaklardır.
Bütçe Komisyonu
Bugün saat 9.30 da toplanacaktır.

w
Üzerinde durulması
lâzımgelenbirkanıırı
avaş sonrası bugünkü dünya ekonomik fonksiyonuna uygun ve sağlam bir durum ulabilmekliğimiz için muasır milletlerin giriştikleri mücadelenin çok üstünde bir gayretle İktisadî ve ticarî bünyemi-mizi ıslah etmek mecburiyeti karşısında bulunduğumuz /edde-dilemiyecek bir hakikat olarak tebellür etmektedir.
Sultanlar devrinden kalan itiyatları devrimlerimizle yıktığımız ve hakikî hürriyet ve demokrasiye, zaman ve mekân mefhumlarını alt üst ederek koştuğumuz bir devirde artık idaıei maslahat düsturunu unutmuş olarak girmiş bulunuyoruz.
Bugün her hangi bij- devlet, ulus ve egemenlik gelişmesi ekonomik durum ve dinamizmi ile ölçülmektedir.
İkinci dünya harbinin fecaatleri içinde çırpınmış olan milletler harp sonrası üç esaslı konu ile karşılaşmışlardır.
1) Kalkınma veya kalkındırma, 2) Yeniden kurma, 3) Ekonomik düzenin normal şekle avdetini temin etme.
Bu amaçların tahakkuku göz önünde tutularak memleketimizde de feyizli bir dış ticaret ve mesut bir iç geçimi dâvası devletin ekonomik siyasetinde ö-nemli bir yer almış bulunmaktadır.
Devletleştirilmiş istihsal kaynaklarımızın da, bugünkü serbest dış piyasalar fiyatına rekabet temin edememekte olduğu düşüncesiyle bunların hususî teşebbüslere devredilmesi konusu da kuvvetini bu kaynaktan almaktadır,
Bit çok .yabancı meml^k&le-' Tin İktisadî düiehİcırte işlör’ııidç ve siyasetlerinde kooperatiflerin de mühim bir mevki işgal ettiğini görüyoruz.
Memleketimizde mazisi pek yeni olması ve müstakil bir kooperatif kanunumuz bulunmaması hasebiyle tamamiyle geliştirilememiş bulunan kooperatiflerimizden harp yıllan içinde bir ilerleme kaydeden dokumacı küçük sanat kooperatifleri adedi 160 a çıkmış iken, iplik dağıtma mevzuu ortadan kalkar kalkmaz faaliyette kalanlarının 67 ye kadar düştüğünü öğrenmekle teessür duymaktayız.
İlk maddesi yurdumuzda mevcut ve yurt ihtiyaçlarını sağlayacak elemanları amelî bir eğitim mües^esesi halinde yetiştirecek olan çeşitli küçük sanat kooperatiflerinin memleket ölçüsündeki faydalarına harp yılları içinde yakinen şahit bulunduğu muz halde, harp sonrası faaliyetlerinde asıl mühim olan yeniden kurma ve düzenleme konusundaki vazifelerini tam yapacakları bir anda, bu topluluğun sihirli kuvvetinden ııiahr rum kalabileceğimizi düşünmek
f
Yazan
Muhip Cihad ANI
cidden üzerinde durulmaya değer bir meseledir.
Bugüne kadar memleketimizde henüz müstakil bir kooperatif kanununun ortaya konulamamış bulunmasının ve ayrışmaların en büyük âmili olduğu şüphesizdir.
Bunu gözönüne alan Ekonomi ve Ticaret Bakanlığımın Büyük Millet Meclisine bir kanun tasarısı tevdi etmek üzere bulunduğunu öğreniyoruz.
İkinci Türk Kooperatifçilik kongresinin direktifi ile Türk Kooperatifçilik Kurumunca evvelce bir tasarı hazırlanarak Ekonomi ve Ticaret Bakanlığına sunulmuştu.
Bilâhare Bakanlıkça da bir mütehassıs celbedilerek mevzu tetkik ettirilmiş, ö da raporunu Bakanhğa. tevdi etmiştir.
Bu hale nazaran Bakanlıkta şimdi iki tasarı vardır.
Tasarının birisi yukarıda ar-zedildiği veçhile bir ecnebinin
kısa bir müddet memleketimizdeki temasları neticesinde meydana koyduğu, diğeri ise yurdumuzda kooperatif işlerinde yıllarca uğraşmış, temayüz etmiş koopeıatifçilerimizin, yıllarca hissettikleri ve gördükleri noksanları, İsviçre Code Civile'in-den de istiane ederek bir çok münakaşalardan sonra tesbit ve ortaya koydukları bir tasarıdır.
Her iki tasarının da çok iyi ve noksan tarafları bulunacağı şüphesizdir.
Hayat ve ihtiyaç lıajik, hukuk mahlûk’tur, diyen hukukçuların belirttiği gibi ihtiyaçlardan doğacak bir hukuk sisteminin mey--dana konulabilmesi ile kooperatif mensuplarının hayatlarını refaha eriştirmenin ve ihtiyaçlarına cevap vermenin mümkün olabileceği pek tabiî bir keyfiyettir.
Yurdumuzda hem kalkınma ve kalkındırmayı hızlandırabilmek ve hem de Büyük Millet Mecli-
Kaymakamlar arasında tâyinler
D. P. Balosu
BU AKŞAM
Ankara Palas salonlarında
Bilet Satış yerleri: $
Bankalar caddesinde: İpek îş mağazaları. Bankalar caddesi: Tüccar Terzi Kemal Milâslı.
Anafartalar caddesi: No. 137 Yalım Ticarethanesi. Anafarialar caddesi: No. 237 Alfan kundura iicareievi. j Zincirli Cami sırasında: Bulgurlu Hamdi ticarethanesi. Yenişehir: Rıza Sevinç Billûriye mağazası.
J
sindeki Kanun Komisyonunun çalışmalarını kolaylaştırmak için Türk Kooperatifçilik Kurumu tarafından 21 Aralık 1947 tarihinde toplanan ikinci Türk Kooperatifçilik kongresi kararına uyarak «Rochdale. Kooperatifinin 106 ncı yıldönümüne ı-astlı-yan 21/12/1950 tarihinde Ankarada toplayacağı Üçüncü Türk Kooperatifçilik kongresinde her iki tasarı ile, Ticaret Kanunumuzun kooperatiflere ait kısımlarının incelenmesi, fayda ve mahzurlarınınm belirtilmesini en önde gelen bir vazife olarak ele almaları en isabetli bir iş ola-
Kongre komisyonlarında bu konuya lâyik olduğu ehemmiyet verildiği ve kongre'tertip heyetince de memleketin tanınmış hukukçuları bu komisyonlara iştirak ettirildiği takdirde mahlûk olan hukukun hakikî hayat fonksiyonlarına en hakikî bir şekilde uygunluğunun tebarüz ettirilmesini sağlıyacağı gibi, Büyük Millet Meclisindeki incelemelerle de noksanlarının tamamlanacağı gözönüne alınırsa, yurdun hakikî ihtiyaçlarına cevap verecek bir istinatgah teşkil edeceği tabiîdir.
Bu suretle en ufak teferruatına katlar didiklenerek meydana getirilecek kooperatifler kanunu, aile fertleriyle iki milyonu aşan çeşitli kooperatif mensuplarının ekonomik düzeninde bir refah yaratmakla kalmıya-cak, demokrasi hayatımızda yeni başhyacak bir inkişaf hamlesi İktisadî esaretleri de kökünden yıkmış olacaktır.
İsveç kooperatiflerinin harpten evvel dünya tröst ve kartellerine meydan okuyan hareketlerinin, bunun en bariz bir delili olduğuna kaniim.
Goethe’nin aynı zamanda A-listote’nin üzerinde birleştikleri (iyi olalım, az zamanda herkes iyi olacaktır) düsturunu fiilen geliştiren kooperatifçilik ruhu, sosyal hayatımızda ahlâkî nizamımızın esasına dayanmak su-ıetiyle gençlerimiz üzerinde derin tesirler yapacak ve istikba-linrzi tarsin için büyük bir âmil teşkil edeceğinde tereddüt edi-
Muasır medeniyet hareketlerinde kooperatifçiliğin inkişaf kaydettiği mahallerden cemiyet lcrin mesut ve mürîff-h bir kitle teşkil etmelerinin başnda bu ruhun yer almasndan ileri geldiğini bir çok yabancı müdekkik lerin açıklamaktan çekinmediklerini görüyoruz.
Bu itibarla İktisadî gelişmemizde rolü inkâr edilemiyecek olan müstakil bir kooperatif kanununun biran evvel tatbik mevkiine konulmasına sabırsızlıkla beklenilmekte bulunduğunu tebarüz ettirmenin, fnutlak'bir ihtiyacı ifade etmek demek olduğuna inanıyorum.
eğlendiriyor!..
Yapma! Etme! Ayıptır! Çiı-yın Gülek!
aklı başında ol-elen insan se.ıi
ferlere kadar eğilip şef diye el, etek öptüğünüz halde dışarda (öyle icalıcdi-yor (!)) dediğiniz, eski Mili! Şefiniz İnönü’yü üzüyorsunuz. Onu hayal inkisarından hayal inkisarına uğratıyorsunuz. Sana v₺ sîzlere yakıştıramiyo-
ruıh.
1 Ne-olur? İnsaf et, insaf ediniz, bırakınız da mazisinin ma^y^ ile yaşayarak av tın-«uç^jıp^ölıır? Ona l)unu olsun Çf’ÇfP,e) î°,c görmeyiniz ya-‘Vi.jı.b..
çıkarına, çıkarınıza bakmamız da onu şu son ılı-minde râ|ıat bırakınız. Bırakınız ^^âlâ kendisini koca b.r ensesinde boza pişiren dJîiir, B^ıakan oltluİfu günden.
■ son uzaklaştırıldığı güne kadar - ki o zamanlar sen daha çocuktun - İnönü'nüze karşı bir lam hükümet ve parti suikastı vardı. Her ne kötü, maskara, biçimsiz, haksız, adaletsiz/ halk düşmanı iş olursa olsun; her ilgili görünen vicdansız, karşısındakine kaşla, gözle
— Ne yapalım? derdi. Emir yukardan!
Ve bu emrin İnönü'nüzden
verildiğini söyler ve ona bütün fenalıkları yükletirdi! Ve mem lekette hiç berbat, kötü, nten-fıır bir iş yoktu ki yapanlar, onun boynuna yüklemesinler!
Bu suç yalnız onlarda mı idi? Hayır! Asla! O işlerin doğruluğuna, dürüstlüğüne İnönü’nüz de inanıyordu! İşte bu yüzden İnönü'nüz harap edildi ve buna inatçı fikirleri yardım etti. Bu adamın peşini hâlâ bırakmıyorsunuz. Ayıptır, insafsızlıktır! Bırakınız yahu! Sizden önceki dalaverecilerle ha-
ne haraplar onu istismar ettiler, bari siz bir âlicenaplık gösterip bırakınız da âhır öm-
rünü biraz sakin geçirsin... Lala, Paşa eğlendiriyor fık-
rasını neneden duymuşsanız
duymuşsunuz, şimdi
birer lala
kesilmişsiniz, paşanızı tersine eğlendirmek istiyorsunuz. A-
yıp, ayıp!
Aka GÜNDÜZ
Şeker fabrikası işçilerinin Kore tugayımıza telgrafı
Turhal, (Hususî) — Turhal seker fabrikası isçileri Koredeki sovaş birliğimize aşağıdaki telgrafı göndermiştir:
«Sayın General Tahsin Yazıcı Elile
Kahraman Subay, Gedikli ve
^.İÇİMİZDEKİ CEVHER
a"
Roarft.. üslûbu idi...
Bir saat sonra kapısına vu-
Başınt işiudcn kaldırmadan:
— Giriniz! diye seslendi.
Misis Keating gözlerini hayretle açarak:
— Allahıışkına ne iş görüyorsunuz Bay Roark? diye
Roark ona döndü. Onun kim olduğunu anlamağa çalışır gibi bir hali vardı.
— Ya Direktör?.. Direktör dc sizi bekliyor..
— A!.. Sahi!.. Unutup gitmiştim..
— U.. ıı.. Unutmuş mu idiniz?.
— Ya öyle..
Bıı seste, onun hayret edişine şaşan bir mâna vardı.
— Ne diyeyim bilmem ki.. Sizden başkasının yapacağı
Yazan : Ayn Rand
şey değil bu yaptığınız.. Dört buçukta derslerin açılış merasimi yapılacağına göre sizi kabul edecek vakti nereden
— Şimdi gidiyorum Misis
Kadını telâşlandıran sebep sadece meraktan ibaret değildi. Komitenin verdiği tıırd ka-
rarının geri alınmasından da
korkuyordu.
Misis Keating, Roark’ın yola çıktığını farkedene kadar o
merdivenlerin varmıştı bile..
alt basamağına
— Bu kılıkta mı gidiyorsunuz yoksa?.
Diye ona seslendi.
— Ne varmış kılığımda?..
— Ama Direktörünüzün kar
şısına çıkacaksınız?..
— Benim Direktörüm falan
yok arlık Misis Keating..
- 3 -

onun bu sözleri âde-
ta neşeli bir sesle söylediğinin hayretle farkına vardı.
Direktör gülünısiyerek: — Ooo siz misiniz Roark..
dedi. Oturun şöyle rica ederim. Roark, onun sözünü diııliye-
rek oturdu.
göbeğinin
Direktör ellerini
üzerinde kavuştura-
rak onun kendini müdafaaya girişmesini bekledi. Fakat se-
sini çıkarmadığını görünce, hafifçe öksürüp gırtlağını te-
mizledikten sonra:
— Bu sabah vukua gelen müessif hâdise yüzünden ne kadar nıütee'ssir olduğumu size bildirmeği lüzumsuz addediyorum. Dedi. Sizinle ne kadar yakından alâkadar oldu-
nıalûmunuzdur..
Tamamiyle lüzumsuz..
Çeviren : Ş. TAYLAN
dedi.
Direktör yan gözle ona bir baktı ve:
— Tabiî., diye devam etti. Reyimi sizin aleyhinize kullanmadım. Şahsen rey vermek ten istinkâf ettim. Belki de, toplantımızda, sizi şiddetle mü dafaaya çalışan küçük bir zümrenin de bulunduğunu öğ-
renmek sizi
memnun eder. Bu
küçük grup adamakıllı sizi tuttu. Fakat maalesef aleyhinize rey vermeği vazife telâ/.-ki edenlerin sayısı ekseriyeti teşkil ediyordu. Profesör Pe-terkin siz tardedilnıediğiniz takdirde, kendisinin istifa edeceğini bildirerek işi tehdide kadar götürdü. Profesör Peter-kin’i sizden şikâyete de sizin ne,kadar sebebiyet verdiğinizi de elbet takdir edersiniz.
— Sizin en büyük hatanız,' esasen, mimari bakımdan resme karşı gösterdiğiniz kayıtsızlıktır. Bu kısma hiç bir vakit lüzumu kadar ehemmiyet vermediniz gitti. Buna mukabil teknik kısımlarda fevkalâde idiniz doğrusu. Tabiî müstakbel bir mimar içir, teknik tedrisatın ne kadar ehemmiye-, ti haiz olduğunu kimse inkâr,’ edemez. Fakat her şeyin de; ifratı manasızdır. Mesleğinizin, artistik tarafını tamamiyle ihmal ederek bütün çalışmalarınızı sadece teknik, kuru kuruya matematik kısımlara inhisar ettirmeniz doğru olamaz.. Siz mimar olacaksınız. öyle değil mi?. Sadece mühendis olacak değilsiniz ki!..
— Bütün bu sözlerden ne gibi bir fayda umuyorsunuz?. Olan olmuş bir kere, benim çalışmam üzerinde münakaşa etmenin ne lüzumu var şimdi?.
— Size yardıma çalışıyorum Roark. Size vaktiyle de birçok ihtarlar yapılmış olduğunu kabııl edersiniz her halde..
Vatpg ve dünya sulhünün korunması uğrunda Korede çarpışıyorsunuz. Türk gibi kuvvetli sözünü., dünyaya bir kere daha duyurdunuz. Sîzlerle öğünüyo-ruz. Tertip ettiğimiz dinî törende aziz şehitlerimizin hatıralarını anmakla beraber hepinizin sağlığına ve muzaffer olmanıza dua ettik^, Sîzleri Allah'a emanet e-
Turhal şeker fabrikası işçileri hemy.e’.'ordrak gönderdiği (750) pakl4ln slö'aranın kabulünü dî-lör, hepinize en derin saygı, sevgi ve, selâmlarım candan sunar.
/'Turhal şeker fabrikası iriden. ^Çileri
Çjün^ Havacılar Lokalinde film gösterildi
■ ' Dün hfiîkt 17 de Türk Hava-cilkr ■■ISkMihde; «Berlin Yolu», «Hbddf A'Nııanya. isimli iki film ğÖhti/Mİmişitr.
Tiirk Havacılık Derneği tara
fından tertip edilen ve halka havacılık sevgisi aşılamak ga-
yesiyle gösterilen bu filmler bir
çok kimseler tarafından alâka ile takip edilmiştir.
NÖBETÇİ ECZAHANELER
Merkez, Çankaya, Ismetpaşa
— Muhakkak..
- TAKVİM-
İZ Arztl.L îocn _ r'ıın.-.-loel •’
15 Aralık 1950 — Cumartesi
ı Hicrî: 1366 — Aralık 3 1370 — R. Evvel 6 j Ezani Vasati
Sabah öftle 2.36 6.59 7.28 11.54
12.00 16.20
, ,12.5^ 5.16.,

16 12/1950
T
ZAFER
Sayfa: 3
;n7î
DısPolitika
Gegin siyasî durum karşısında
Avam Kamarası
Amerikada fevkalâde
müzakereleri
Dün Avam Kamarasında dış siyasete dair cereyan eden müzakerelerde Başbakan Aiilee, Başkan Truman ile yaptığı görüşmeler hakkında izahat vermiş ve muhalefet lideri Misler Churchill de nokiai nazarını a-çıklamıştır.
Başbakan Aitlee, vaziyeti oldukça vahim görmektedir. Va-şingion müzakerelerinin neticesi olarak Meclise sunduğu esaslar arasında, Başbakânın üzerinde ısrarla durduğu iki nokta vardır ki, muhalefet’de hassaten bu noktalara abanmışiır: a) Komünistlere boyun eğilmi-yecek; b) Amerika müttefiklerine danışmadan atom bombası kullanmıyacak.
Aitlee, bu maddelerden ( birincisini Birleşmiş Milletler prensiplerine sadakat ve Amerikan dostluğuna vefa mealinde ifade etmiştir. Yani Birleşmiş Milletler kuvvetleri, Korede, imkân müsaade ettiği müddetçe kalacaklar ve mütecavizle mücadeleye devam edeceklerdir. Birleşmiş Milletler teşkilâtı tarafından, 13 milletin takririne uygun olarak verilecek «ateş kes» emri komünist Çinliler tarafından kabul edilmezse ihtilâfın büyümesi ve dünya ölçüsünü alması ihtimali vardır.
Aiilee’nin Avam KVnarasın-da bu beyanatta bulunduğu saatlerde Pekin radyosu, 13 memleket takririne müstenit Birleşmiş Milletler kararının komünist Çin hükümeti tarafından kabul edilemiyeceğini bildirmiş, yine aynı saatlerde. Başkan Truman’ın fevkalâde hal ilân etmeğe hazırlandığı (bugün için) haber verilmiştir.
Bu haberlerin soğukkanlı İngiliz Meclisi üzerinde ne dereceye kadar tesir ettiği bilinemez ve müzakerelere iştirak e-den saylavların, Başbakan’ın nutkiyle ilgili bu malûmatı zamanında işitip işitemedikleri de sarih surette kestirilemez ise de: bütün bu hâdisatın cereyan ettiği sırada muhalefet lideri Churchill’in harekete geçtiği ve atom bombasının kullanılmasını ialebettiği malûmdur. Churchill bu suretle iktidar şefinin Vaşingion müzakerelerinde elde etmiş olduğu büyük avantajlardan birine, yani yukarda arzetiiğimiz (b) maddesine vurmak ister gibi bir hal takınarak atom bombasının kullanılması lüzumunu ihsas etmiştir.
Uzaktan bakılıkak olursa, Kore ve atom bombası üzerinde cereyan eden bu hararetli çekişmelerin safiyane bir tarafı da yok değildir. Zira, Uzak Doğu'da, dolayısiyle Kore'de 1 İngiliz - Amerikan menfaatlerinin zaviyesi herkesçe malûm olduğu gibi; elde mevcut olmı-yan bir silâhı kullanmamak hususunda vaat almak veya bu silâhın kullanılmasını talebet-mek de oldukça tuhaf görünmektedir.
Burada bir kaç noktayı hatırlamak lâzımdır: Attlee'nin A-merika’ya mümkün mertebe sulhsever bir siyaset ie)kin etmek üzere gittiğini bütün gazeteler ilân etmiştir. Bu seyahatin mühim maksatlarından biri de İngiltere'nin savunması için gereken imkânları sağlamaktı. Bunların ne dereceye kadar temin edildiği bilinemez. Malûm olan bir nokta varsa, o da, İngiliz Başbakanının Amerika seyahatinden sonra, Churchill-in, başlıca kurucularından bulunduğu Avrupa birliği ve Avrupa savunması fikrini asla zikretmemiş olmasıdır. Bilâkis, muhalefet lideri, kendi adasını emniyete almış intibaını uyandıran bir ifade ile, imparatorluğu ilgilendiren diğer noktalar üzerinde ısrarla durmuştur.
Bu hal. Avam Kamarası müzakerelerinden edinilen intihalardan sadece bir ianesi olmakla beraber, işçi - muhafazakâr kombinezonunun iyi kötü ilerlediğini gösterir.
Yalnız, futbolcularının eski usulüne uyarak bu kadar «ha-vodan» oynamosalar...
Mücahit TOPALAK
tedbirlere başvurulacak
Truman’ın bugün olağanüstü durum ilân etmesi bekleniyor



Bugün önemli tedbirleri ilân etmesi beklenen Başkan Trnrnan, refikasiyle birlikte bir
Voşinglon, 15 (a.a.) — Sanıldığına göre. Başkan Truman, Cuma günü değil, 16 Cumartesi günü fevkolâde ahvali ilân edecektir.
Filhakika Cuma akşamı mahal li saatle 22.30 da Truman’ın radyo ile yaymlanacok nutkunda Amerikan milletine hitaben Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Korede mücadeleye devam edeceklerini bildirmesi kuvvetle muhtemeldir.
Tfuman, milletlerarası duru . mun fevkalâde vahihı mahiyeti üzerinde ısrarla duracak ve bu duruma karşı koymak için askerî ve iktisadi sahada alına-cok tedbirleri söyliyecektir.
Yalnız millî fevkalâde ahval ilâm, kongreye müracaata lüzum kalmadan bu yolda çok geniş tedbirler alınmasını mümkün kılacaktır.
maçı lakibediyor
Umumî seferberlik fikri
Nevyork, 15 (O.o.) —* Nevyork eyâleti valisi Thomas bewfey, Perşembe günü hakikatle umumî seferberlik sayılabilecek bir tedbir alınmasını tavsiye .etmişi tir. •
Nevyork barosunda' söylediği bir nutukta cumhuriyetçi partinin en ileri gelen şahsiyeti telpkki edilen Devvey, 17 yaşını ggcdn bütün erkek ve kadınların iefe(-ber edilmesi ve. Sovyot tümenlerinin iki misli kuvvete mâlik o-' laçak 100 tümenlijı bir kara ordusu kurulmdsı teklifini ileri sürmüştür.
Hdva kuvvetlerine gelince D4-weyher qrupun 80 e çıkarjlmast-nı derpiş etmektedir.
Nihayet Devvvey, bütyn harp filosunun derhal, hizmete çıkpfıl' masını tq|ep. etmiştir.
PULSUZ İSTİDA
Dünyanın aynası:
Gidip gelmeyen esirler
Genel Kurul, memleketine dönemiyen esirlerle alâkadar
Londra Radyosu, 15 (Basın Yayın) — Birleşmiş Milletler genel kurulu dün, Kore’den riıââ-da daha bir takım meseleler üze-, rinde de kararlar almış ve genel sekreterin, henüz memleketlerine iade edilmeyen harp esirleri meselesini halletmek için özel bir komisyon teşkiline yetki vermiştir.
•Genel kurul ayrıca mülteciler için bir direktör seçmiştir. Bu şahıs gelecek sene vazifesi sona-erecek olan Beynelmilel Mülteci Teşkilâtının vazifelerini .üzerine alacaktır. Bu vazifeye Hollanda delegesi seçilmiştir. Bolivya delegesi de Birleşmiş Milletler adına Eıitre genel valiliğine tayin edilmiştir. Ayrıca genel kurulun gelecek sene Avrupa’da toplanması kaı-arlAştırılrtlıştır.
Hilei şer’iyenin modası geçmelidir!
Eski iktidarın, kendine sempatisi olanlara mukabele ■ edebilmek için el kesesinden hovardalık etme kabilinden, koymuş olduğu bazı mevzuatın, bugün hâlâ yürür- • lükte olması, hem teessürü mucip olmakta, hem de bütçe- ' nin yekûnunu arttırmaktadır.
Hepimiz biliyoruz ki, ek vasifeler meselesi zaman ta- ' man bahis mevzuu olmuş fakat buna mukabil bu hile-i şer- J iyenin önü, bir türlü alınamamıştı. Bu suretle, ekseri Ba- ' kanlıkların kadroları kasten şişkin gösterilmekte Ve bir ki* ; şi İki vazife görüyormuş gibi başka başka namlar altında maaş almaktadır.
Bu gibilerin büyük ve yüksek maaşlılardan olması kü* i çük memurlar arasında hâldi dedikoduların yaratılmasına ! L teSile olduktan ba£ka, «göte gireyim de ben de bir ek vâti* ‘ I fe alâylml» düşüncesiyle âmirinin her türlü kâhunsut em- ' ; rine körü körüne boyun eğen bîr sınıfın türemesine de âe- ; bep olmaktadır.
Bütçenin konuşulacağı bu günlerde, alâkadarların bü- ' i tün Bakanlıklardan isim üzerine fantim edilmiş kadrolar is- i ’ feyerek bunu, bütçedeki kadrolarla karşılaştırmaları ve J ’ kadroları, halen bilfiil çalışmakta olanları natarı dikkate ; ) alarak yeniden hatırlamaları lalımdır.
Böyle Yapıldığı takdirde, yekûnu milyonları bulan bir I tasarrufun sağlanmasını çok mümkün görmâkietitl
! Hikmet YAZICIOĞLU ]
Bu maçtan önce Demirsporla Ankaragücü takımları karşılaşacak
İki maç yapmbk'üiâre bu sabah, ,ehlimize gelecek olan Beşiktaş futbol takım İlk karşılaşmasını saat 14.15 de 19 Mayıs
Japonya ile anlaşma teşebbüsü
Pandit Nehru büyük gayretler sarf ediyor
Paris, 15 (a.a.) (Afp) — Hind radyosunun bildirdiğine oöre. Başbakan Nehru, Hihd' hükümetinin Jdpon barış, antiaşmaiıhİn rnümKün olduğu kadar , ^üçâtle imzalanmpsr kqnqatinde olduğu-’ ğunu parlâmentoda , söylemiştir.
Bir saylavın sualini cevaplandıran Nehru, Jopon sulh antlaşması meselesinin Iriğrltere Milletler Topluluğuna mensup diğer memleketlerle bir çok defalar müzakere edildiğini vc • geçtin sene Londfada toplanan Ingiltere Milletler Topluluğu icra komitesinde bahis konusu olduğunu söylemiştir.
Volkanlar muazzam bir
enerji kaynağıdır
Yakında Vezuv yanardağı delinecek ve muazzam bir “kırmızı kömür,, deposu olacak.
Bu ay sonunda şehrimizde ordu takımları karşılaşıyor
Uranyum istihsali
Londta Radyosu, (Basın • Yayın) — Bu sabah resmen bildirildiğine göre, Güney Afrika alim madenlerinde elde edilen uranyum Ingiliz ve Amerikan hükümetlerinin emrine amade kılınacaktır. Bu madenler dünyanın en muazzam uranyum kaynağını teşkil etmektedir. U-ranyum istihsalâtım elveriş-i bir hale getirmek için Ingiliz, Amerikan ve Güney Afrika hükû • metleri bir kaç seneden beri beraberce araştırmalarda bulunmuşlardır.
Başbakan güçlüklerin Jappn-yaya ait topraklqrın tevzii vc Japonyada dış tecavüz veya, iç /kargaşal|rklc»V. halında afcnacak tedbirler üzerinde ortâya çıktığım söylemiştir.
Diğer taraftan bir söruya cevap veren Nehru, güçlüğün, Rus yanın yalnız büyük devletleri^ Japon barış antlaşmasını imza etmeleri lâzım geldiği kanaptjn-de olmasından, holbuki diğer devletlerin Birleşik Amerikanın ise Hollanda, Hindistan, Avus -trolya, Yeni Zelanda, Kanada, Birmanya, Pakistan ve Filipinle-rin de bu ondlaşmamn hazırlanmasına iştirakini arzu etmelerinden İleri geldiğini söylemiştir. (
Maçlara Tlirkiyö, İtalya ve Yunanistan iştirak edecek
30, 31 Aralık ve 1 Ocak tarihlerinde Ankarada Türk, Ifalydn vc Yunanistan ordu takımları a* rasmda Avrupa ordu şampiyö* naşı grup seçmeleri yapılacaktır. Lig uSulü ile oynanacak olan bu karşılaşmalarda en fûzla puvah aran takım grup birincil si olacaktır.
Kalyonlar ise, maçların daha ileri bir, târihle oynanmaşim islemektedirler. Fakat maçları lef-* tip eden komitenin evvelce aldığı karar gereğince, maçların 1 Ocak tarjhîne kadar tamamlanması lâzımdır. . /
?u vaziyete göre, İtalyanların durumu önümüzdeki hafta içinde belli olacaktır. Yunanlıların do 27 Aralıkta şehrimize gelmeleri beklenmektedir.
Kaleciler.-, Remzi, Salâhattin, Erdoğan (İzmir),
Bekler.- Rıdvan, Mehmot, İsmet,. ■ |jğ
Hoflar: Eşref, Necdet, Mustâfa, Ayhqn, Nusret, Melih, Mustafa (D.S.)
Forvetleç: Nusret, Refik, Sahir, Recep (BJ.K.), Fahrettin (B.J.K.). Erol (F.B.), Vasıf, Sabahattin, Salim.
stodında ordu karması takımı ıl.e yapacaktır.
Bu ayın sonurıdo ltalyqn ve| Yunanlılarla şehrimizde yapılacak karşılaşmalara hazırlık ol'■ mak üzere ordu korneasına çağrılan futbolcular İlk defo bugün Beşiktaş karşısında denenmiş o-laçaklır.
Hafta içinde İstanbul, Ankara v'C İzmir'de büluhon asker futbolcular şehrimizde bir kampa alı-rârak, antrenör nezaretinde çalıştırılmağa boildnmıştır.
Haber aldığımıza göre, kamptaki futbolculdrdon müteşekkil ordu karmasını^ bugün Beşik-' taş karşısına şöyle bir kadro ile çıkması ihtimali vardır.
kemzi, Mehmet. Rıdvan, Mustafa, Necdet, Eşref, Erol, Sabahattin, Sahir, Refik, Nusret.
?- Bü takım oldukça kuvvetli bir manzara orzetmektidir. Hatlar arasmdd bir anlaşma olduğu, takdirde, Beşiktaş karşısında iyi bir netice âlması pekâlâ mürt-iündür.
Ordu kqrması yarın da An-karapücü - DemirSpOr galibi ile KarŞıloşaçaktir. Bu maça da Er* doğan, İsmet, Rıdvan, Mustafa, Meaıet, Mustafa, Vasıf, Erol, Re-cıip, Fahrettin, Salim şeklinde rçıkmdsı muhtemeldir. Böylece iki ,QÜnde iki ayrı kuvvetli tokırn tertip edilerek futbolcuların durumunu yakından görmek hrsotr elde edilmiş oluyor.
Ordu Karmdsı - Beşiktaş maçından öfıce de Demirsporla Ankaragücü takımları karşılaşacaktır. Genç elemanlarla gönden güne düzelmekte olan Art-koragücünün Demirsporla yapq-coğı karşılaşma da alâka ile bok lenmektedir.
Bu karşılaşmalarda takımlarımıza iyi sanslâr dileriz.
H. O.
imtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adma Başmuharrir MÜMTAZ FAİK FENİK
Bu nüshada Yazı işlerini Fiilen İdaıe Eden Fatin Fuad Basıldığı Yer;
Güneş Matbaası — Ankara
Yeni bit kdntrol komisyönu
Flushinû Meadows, 15 (Usİs) — Birleşmiş Milletler Genel Korulu tarafındon teşkil olunoj 12 kişilik bir komite, atom enerjisini vc klâsik silahlanmayı kontrol konfısyonlpnn» birleştirerek yeni bir ($ilâta*zlanma komisyonu» teşkili için çalışmalarına başlamıştır.
Doğum
Atman İnşaat/ Limited Şirketi müessiflerinden Yüksek Mühendis Özde-mir Atman’ın bir kız çocuğu dünyaya gelmiştir.
Küçük Leylâ’ya uzun ömürLer diler, ana ve babayı tebrik ederiz.
Güzel Sanatlar Birliğinin Resim Sergisi
Güzel Sanatlar Birliği, 1923 dç Cumhuriyetin ilânı günü tesis ettiği (Ankara Resim Şergildi) nin bu defa yirmi yedinci-. sini Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi salonunda açmıştır.
Sergi 29 aralık 1950 ye ka-I dar devam edecektir.
İSTANBUL
Mağazası
1951 Model SIERA
Elektrikli ’yt pilli radyolarının zengin çeşitlerinin geldiğini rnüjdeior.
Bşhavttin AiMuğ — Teyfik Eşiaş. Anafartalar No. 239/1. Adliye üstü. Tel: 14761. 6289
Biz ihsanların, hidrojen bombası veya atom bombosı ile tehlikeli bir şekilde oynadığımız esnada, tobiaf bize, «volkanik» kuvvetlerin, kıyas edilemiyecek bir şiddetle bizi tehdit etmekte olduklarını hatırlatıyor.
Öün, bu tehlike, «Dünyanın ça-tısnrtı yerinden oynatacak şiddette bir zelzele halinde kendini hissettirdi; bugün, Etna dağı yeniden indifa ediyor ve akıcı, yakıcı, yapışkan lâvları ile kasabaları tehlike altına sokuyor. Yarın...
Fakat ilTm, eli . kolu bağlı durmuyor. Cesut araştırıcılar, iplerle kraterlere indiriliyorlar ve toprak altının gürültülü enerjisi, «Kırmıiı kâmür» çoktan elde e-dilmiş ve faydalı bir hâle, daha doğrusu iyi bir kuvvet haline getirilmiştir.
KAATİL VOLKANLAR
Öyle volkanlar vardır ki, bunlar, son derece cıvık lâvlar püs-kürürler; bunlara «Havay tipi volkanlar» denir. $u son senelerde, kendilerinden çok bahsedilen Ula ucb ve le Mauna - lou adlı volkanlar, bu tiptendirler. Kraterler, bir ateş gölünün haricî vö ğüzel manzarasını taşırlar. Lâvların dâhili ittne kuvvetleri artınca, kor haline gelmiş olan akıCı kısım, bir su kaynağı gibi, dağın yamacından dışarıya çıkarak akmaya başlor. Bu, bir a-teş selidir, Önüne geçilemez, fakat kaçılması kolâydır.
Simdi, kraterin içinde, bir topa vazifesini gördürmek maksadı ile lâvların, yeter derecede soğutulmuş olduklarım Bir gün bu (ağa, bir şişesinin tapası gibi fırlayacak ve lâv, havaya, çok yükseklere atılmış olacak ki, tıpkı bir fıskiye gibi. Netieede, gayet ince bir kül yağmuru husule gelecek. Sonra, «tapa» yeniden soğuyacak ve volkan, bir saat için, bir gün için veya bir ay için uykuya yatacak... Bu volkanlara, çok ycrindle olarak, «Strombolivari» volkanlar denir. Bu isim. Lipari adalarındaki Strombolî volkanından alınmıştır. Stromboli, asla, inşan hafızasından silinmemiştir,-, eskiler ona, bîr «cehennem ağzı» gibi bakıyorlardı.
Ve işte, volkanların üçüncü — .ye. en dehşet verici — sınıfı: «Vczüv tipi volkanlar». Bunlar, asırlar böyu tembel bir uykuya yatmış oldn volkanlardır, volkanlar, fümerollar ve kurt buharları» ile «nefes mdlarına» imkân veren bir «topa» ile tıkanmışlardır, rolon, bu uykucunun teneffüsü çoğalmağa başlar, volkanik kubbe şişer Ve - eğer varsal -âlimler, derhal, tehlike işareti verirler. Ani ve muozzam bir indifa neticesindedir ki, Pompei, küller altında, Herculanum da lâvlar altında kalmıştır. 1883 de Krakatau odası «havaya hopla, mıştır». 1902 de, Peie’e dağı, yan tarafından çatlayarak, Sa-int - Pierre - dela Martiniquc kasabasın^, karfnea yuvasma akıtılan bir lehim gibi yakmış, kavurmuştur.
BİR DENEY
Volkanları en yakın bir mesafeden tetkik etmek İçin, «volkan-cılar», en tehlikeli mıntakalara yaklaşmakta tereddüt etmediler. Fizikçiler, dağın acayip yollarında, «Tapanın» civarında cereyan eden korkunç hâdiseleri incelemek, fotoğraflarını almak ve buralardan, gazlı veya katı halde bulunan nümuneler alabilmek için, bir kablonun ucuna bağlı olan su geçmez kabinelerin içinde oldukları halde, kraterin içine indiler.
VEZUV DELİNEBİLİR
Volkanik enerjilerin kat’î şei fena tanınmıştır. Şurası mu-hakkatır ki, yerin merkezi, sağlamlığı bir çeliğin sağlamlığı ile mukayese edilebilecek olan, ha-rikülâde bir şökilde komprime haline sokulmuş, yüksok bir sıcaklıkta ve ayni zamanda «erimiş» halde bulunan bir maddo tarafından işgal edilmiştir. Meraklı bir parça... «ateş merkezi» nin madde»' zelzeleler sayesinde, azçok tanınmaktadır. Çok uzak bir noktada yer sarsıntısı husule
forzedin. şampanya
geldiği zaman, «bir sarsıntı dalgası» üst taraftan yapılır vc baş. ko bir dalga daha derinlerden hemen hemen doğru bir kot ü-zerinden, yerin iç kısımlarına doğru dağılır.
Sismograflar tarafından tutulan bu iki dolga, jeofizisyenler için lâzım olan bütün hesap mater-yellerini »emin ederler.
Volkanik enerjilerden faydalanmak mümkün müdür? Bu muhakkak...
Itolyanlar, Vezuvu delmek için ciddî tfir çatışmaya (koyulmuşlardır. Fabrika, «münasip» bir yerde açılan ikinci kraterin ağzında kurulacaktır. Ve çelikten yapılma muazzam borular va-iıtası ile «fapa»mn altındaki ana
volkan yoluna bağlanacaktır.
Bazı âlimler, «dahili kürenin sıcaklığından faydalanmak» üzerinde bir çok tasavvur vc proie-ler ortaya atmışlardır. Bu muazzam bir projedir. Yerin sıcak, lığı, her otuz üç metre aşağıya inildikçe bir derece artar. 7000 metrelik bir kuyunun dibinde, şu halde, 220 dereceden fazla bir sıcaklık vardır. Bu sıcaklık içinde çalışmak nasıl mümkün olur? Mayi hava ile soğutulmuş, kapalı vagonetler içinde çalışmak mümkündür.
Toprak altı ateşini fethetmek isteyenlere iyi şanslar dileyelim; zira, istikbâl ümit vericidir.
N. Nihad OLKEKUL
Mevlâna Celâleddin-i Rumînin ölüm yıldönümü
Mevlâna Celâleddin-i Rumînin 677 inci ölüm yıldönümü dolayısiyle ayın 17 nci pazar günü Konya’da bir merasim yapılacaktır. Merasime bir çok devlet ritali ve milletvekilleri iştirak edecektir.
Diğer taraftan Ankara radyosunda o gün Saat 21,15 te bağlıyacak olan özel bir program ter tip edilmiştir. Program, Konya Milletvekili Ömer Rıza Doğrulun bir konuşması ile başlıyacak vc Mesut Cemil idaresindeki radyo korosu mevlevî musikisinin şaheserlerinden örnekler yetecektir.
Program muhtelif şiirlerle süslenmiş olup 45 dakika sürecektir.
Yeni îu kaynakları
Sular İdaresi mühendislerinin yaptıkları tetkikler neticesinde; Yüksek Ziraat Enstitüsü ile Ziraî Donatım Kurumu arasındaki yerlerde fazla miktarda su bulunduğu anlaşılmıştır.
Burada açılân üç kuyu da iyi neticeler vermiştir. Bu kuyuların iki tanesinden saniyede 40 litre; birinden de 15 - 20 litre Mrasında sü alınmaktadır.
Yalnız Ziraat Enstitüsü burada fazla kuyu açılmasına muvafakat etmediğinden, açılması düşünülen diğer kuyuların vazi-■yeti bilâhare belli olacaktır.
Belediye zabıtası
(Baş tarafı 1 inci sayfada) Okulundan, 1932 de Nakliye O-kulundan mezun olmuş, 1937 ye kadar muhtelif otomobil birliklerinde vazife almıştır.
Ondan sonra sırası ile Yedek Subay Okulunda, Nakliye ve Motörlü Birlikler Okulunda Bölük Komutanlığı ve öğretmenlik daha sonra da tank talimgah kumandanlığı yapmıştır .
Almanya’da ve Yakınşarkta motor tekâmül kurslarına iştirak etmiş tank alayının teşkilinde çalıştıktan sonra nakliye müfettişliğinde ve Millî Savunma Bakanlığında motor uzmanı o-larak çalışmış, Harp Okulunda öğretmenlik yapmıştır.
Son defa Genelkurmay Ordu Donatım Dairesi Stop Kontrolü Şube Müdürü iken binbaşılıktan istifa etmiş Belediye Zabıta Müdürlüğüne tayin edilmiştir.
Kendisi Türk ordusunda dürüst ahlâkı, çalışkanlığı ve bilhassa motor ve motörlü vasıta üzorindekî ihtisasiyle tanınmış ve sevilmiş bulunmaktadır.
Nihat Pasinli’ye yeni görevinde dc hayırlı başarılar dile-
Vatandaş!
Bütün kızıllar göçmenleri yerleştirmede göstereceğimiz ihtimamı dikkatle takip etmektedirler. Bunu unutma!
9 — Sevgili, sal? d.
— Taraf, bir
19.4u Katış
o
Huzzatı
yar kılar (Fi
- 23.15 Ş müniei (Pl.
Üzerinden de
maktadır.
ANKARA RADYOSU CUMARTESİ — 16/12/1950
7 28 — Açılıg vc Program.
— S. Ayarı. 7.31 — Harry Horlick Orkestrası Çalıyor (Pl.) 7.45 — Haberler vc Hava Raporu. TUrkülcr (Pl.) 8.25 — Günü ramı. 8.S0 - Sabah Müzikle
Kapama.
- 13.15 — Asker Saı
8.1 - I78Ş0 Kola T.A.V. K ı Poslasivlc Beraber Memleketten Sclftm. rin istediği Havalar.

AMERİKA'NIN SESİ RADYOSU. NÜN NEŞRİYATI
Sayfa t 4
ZAFER
16/12/1950
Paris mektupları
(Başı 1 nel sayfada) I
Fransız gazeteleri ve buraya günü gününe gelen -yabancı basın Kore'deki birliğimizin kahramanlık hikâyelerini anlatıyorlar. O gazeteler ve o basın ki, Türkiyeye dair bir tek satır havadis vermeyi kendilerine yediremezlerdi. Türk süngüsü yalnız Çinlilere değil, bizi tanımak, tanıtmak istemiyen-lere de mükemmel bir ders
Haberler ne kadar doğru, bil r-iyorum. En ciddî ve en büyük gazetelere, Kore’deki hususî muhabirlerinden gelen telgraflar fecî hikâyelerle dolu. Le Figaro, birliğimizin kahramanlık destanını uzun uzun yazıyor, sekizinci orduyu çevrilmekten nasıl kurtardığımızı anlatıyor, bir Amerikan albayının pek çok zayiat pahasına batlarımıza getirildiğini hikâye ediyor, Türk süngüsünü uzun uzun methediyor, fakat bunların yanında, hazin tafsilât veriyordu. «Bu kahraman birlik» son erine kadar aslanlar gibi döğüştükten ve sekizinci ordunun geri çekilmesini sağladıktan sonra «tamamile eriyip, gitmişti». Le Figaro’ya göre «Askerlerinin arasında geceleri bir açık kamyonda yatan ve bütün Amerikalıların hayranlığını ka zanan» Türk generali Tahsin Yazıcı, «kurtulan pek ender Türk askerlerinin ifadesine bakılırsa» intihar etmişti. Le Po-pulaire ise, bu hususta daha geniş tûfsilât veriyordu. Komutanı en son, elinde süngü, askerlerinin başında savaşırken görmüşlerdi. O kadar! General Yazıcının, düşman eline düşmemek için hayatına son verdiği sanılıyordu. Birliğimizden pek az kimse kurtulabilmişti; belki ilerde, çok küçük kıtaların büyük kısma iltihakları beklenilebilirdi. Bu havadisler, Paris’teki bütün Türk-lc-ri derin bir hüzne şevketti.
Fransızlara ve ecnebilere gelince, onlar yeryüüzünde hâlâ, bu derece kahraman bir millete mensup insanların yaşadığına inanamıyorlar, böyle bir kahramanlığın olacağına akıl erdiremiyorlar. Söylenilen tek kelime «hajikulâde». Bunu Fransa Millî Meclisi Başkanı M. Heriot, Paris’teki Türk Milletvekillerini kabul ettiği sırada tekrarladı ve birliğimizin ilk savaşlarına dair havadisleri radyolardan duyduğu zaman, göz yaşlarını tutamadığını söyledi. Bunun sadece, bir Türk dostu olan M. Herriot'un fikri sanmak yanlıştır; dost düşman herkes aynı noktada müttefik. Bize hınç besliyen kızıl gazetelerin satırları arasından bile ♦faşist Türk hükümetinin gönderdiği birliklerin», «kurtarıcı kızıl orduların ilerleyişine nasıl mani olduklarını» anlayıp, çıkarmak güç değil. Bize verdikleri sıfat ne olursa olsun, bu yalan ve küfür imalâthane-
) İleri bile hakikat’ ellerindeki ı|çamurla s v: vaııı varlar.
ı Bir hafta var ki, Fransız ve-ı ya ecnebi herkes, bir Türkle - karşılaştığı zaman, bize ve kah-
■ limanlığımıza karşı beslediği : derin hayranlığı sıcak, samimi
■ cümlelerle ifadeden kendisini
■ alamıyor. Bilhassa buradaki A-i nıerlkolılar; talebeler, gazeteciler ve bu mevsimde sayıları
ı az olan turistler, eğer kendilerde ahbapsanız, Amerikan ordusunun yanında sadece Türk birlikleri gibi kuvvetlerin bulunmasını nasıl iştiyakla arzuladıklarını ifadeden çekinmiyorlar ve Amerikanın, «bazı lüzumsuz yardımlardan vazgeçip" TÜrkiyeyi daha ziyade tak viye etmesini, Türk gücünün artması için daha gayretle ça-l.şmasmı istiyorlar. Amerlka-da her vatandaşın bir «rey» demek olduğunu biliyorsunuz, değil mi?
Koreye giden kahramanlarımızın, sadece demokrasi dâvasına değil,' memleketimize de bu kadar büyük hizmette bulunacakları, pek çok kimsenin hatırına gelemezdi sanırım. E-ğer milletler için «prestij'in bir ' kıymeti varsa, prestijimiz inanılmaz derecede artmıştır. Bunu insan, dünyanın adeta merkezi olan Paris'te, Ankarada görebileceğinden çok daha iyi görüyor.
Metin TOKER
Bir otomobil
Başmakaleden devam:
çalındı
14 aralık perşembe gecesi saat 23 sıralarında Sıhhiye civarında Ankara'nın tanınmış avukatlarından Mustafa Deliveli’ye ait 2025 plâka numaralı Stude-baker yeşil spor bir otomobil kaybolmuş, bütün araştırmalara rağmen henüz bulunamamıştır.
Otomobilin şehir dışına çıkarıldığı tahmin edilmekte ve a-raştırmalara o yoldan devam edilmektedir.
İki basın dâvası
(Boş tarafı 1 incide) lus ve Kudret gazetelerinde neşredilen telgraf dolayısiyle her iki gazete hakkında savcılıkça dâva açılmıştır.
Ulus ve Kudret gazeteleri mesullerinin duruşmasına 21 aralık günü, basın dâvalarına bakmakla görevli toplu basın mahkemesinde başlanacaktır.
Diğer taraftan Malatya Milletvekili tarafından ve gene Kudret gazetesi tarafından neşredilen yazı dolayısiyle Kudret gazetesi mesulleri hakkında savcılıkça ikinci bir dâva açılmıştır.
Kudret gazetesi mesullerinin duruşmasına 25 aralık günü A-ğır Ceza Mahkemesinde bakılacaktır.
‘ Ayrıca Mehmet suniyetlerinin kaldırılması i-çin Ankara Savcılığınca Büyük Millet Meclisi Başkanlığına tezkere yazılmıştır.
Nâzım Önen ve Kastalın teşrii ma-
DEVLET TİYATROSU BÜYÜK TİYATRO'da
17 Aralık Pazar, 20 Aralık Çarşamba, 24 Aralık Pazar akşamlan saat 20.30 da kalyanın genç nesil en meşhur Baritonu OTELLO BERSELLİNİ (RİGOLETTO) Operasında YALNIZ OC TEMSİL İÇİN (Rigoletto) rolünü oymyacaktır.
Bilet satışına 14 Aralık Perşembe gününden itibaren başlanmıştır.
Fiatlar: Parter 5 lira, 4 lira. Balkon: 3 lira, 2 lira, loca 30
Turizm dâvası
(Baş tarafı 1 incide)
Bu mukavele, dünyanın en büyük otel teşkilâtından biri o-lan Hilton otelleri Müesseseşi Başkanı Conrad N. Hilton ile Türkiye’de yapılmış olan gö-’ ı üşmeleri müteakip imza edil-' iniş bulunmaktadır.
13.500.00Q Türk lirasına mal ' olacak bu 300 odalı otel, işletil-' mek üzere, Türkiye Hükümeti tarafından 20 yıl müddotle «Hilton Hotels International Inc.» ' rıüessçsesine kiralanacaktır. Bu ' otelin tamamlanması, İstanbu-lun 500 üncü yıldönümünde istifade edilebilmek üzere, 1953 ! yılına yetiştirilecektir.
' Conrad Hilton bu münasebet-1 le Amerika’dan gönderdiği bir ’ mesajda şöyle demektedir:
«İstanbul'da İnşa edilecek o-lan yeni otelin işletilmesi için seçilmiş olmamızdan dolayı gurur duyuyorum. Bu imkân bize Türk ve Amerikan milletleri a-rasında mevcut dostane münasebetleri daha kuvvetlendirmek ve geliştirmek fırsatını verecektir. İstanbul'daki bu modern otel, Türkiye’ye yabancı seyyah celbetmek imkânını verecek ve dış ticareti geliştirerek Türkiye ekonomisine büyük faydalar sağlıyacaktır. dünyanın; en modern ve kemmel otellerinden biri cak ve dünyaca şöhreti oteller tarzında işletilecektir, inşaat, modern stilde ve İstanbul’un artistik hususiyet ve geleneklerine uyularak yapıla-eı^ctır.»
Mr. Hilton mesajında şöyle devam etmektedir: «Cesur Türk milleti ile birlikte böyle bir işe girişmeği bir imtiyaz telâkki etmekteyim. Harice yaptığım son seyahatlerimden bende kalan en derin intiba Türkiye’nin komünizm tehdidine karşı koymak için aldığı azimkâr karardır. Türkiyenin komünist te -cavüzlerine meydan okuması ve hür kalma azmi dünya milletleri için cesaret vericidir.»
Bundan sonra Devlet Bakam Feyzi Lûtfi Karaosmanoğlu şu kısa hitabede bulunmuştur:
«Bu otelin memleketimiz için hayırlı olmasını temenni ederim. Bu mukavelenin imzalanmasında ve tahakkukunda çok yardımları dokunan iktısgdi işbirliği idaresi Türkiye icra komitesi başkanı Mr. Russel Dorr ve onun yardımcısı Mr. Mc. Junkins’e burada teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bu otel sayesinde ikinci bir istifademiz de bu otfelin Standard bir otel oluşu, yani A-merikadan gelecek turistin kendi âdetlerine uygun bir yer bulun ması ve bu itibarla turistlerin daha emin olarak gelebilmelerini temin etmiş olmasıdır.
Bu iş kolay olmamıştır. Zorluk lar içinde başlanan bir iş daha iyi netice verir. Bu işin tahakkukunu çok arzulayan ve özenen Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürü Dr. Halim Alyot bu işin başqr-ılmasınm manevî yardımcısı olacaktır.' Bu işte çalışacaklara yardım için kapılarımız a-çıktır, istedikleri anda bana gelebilirler, kendilerine başarılar temenni eder, otelin hayırlı olmasını dilerim.»
Bu münasebetle beyanatta bu lunan Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürü Dr. Halim Alyol şöyle elemiştir:
«Uzun çalışmalardan sonra Is-tonbulda bu modern otelin İnşası tahakkuk etmiş olmasından dolayı sonsuz sevinç duymaktayım Bu otelin inşasına karar veril mis olması, Türkiye turizm dâvasının ilk muvaffakiyetidir. Bu suretle Adnan Menderes hükümeti Türkiye turizminin geliştirilmesi hususundaki vaitlerini yerine getirmiş oluyor. Hiç şüphesizdir ki bununla iktifa etmiyeceğlz, ancak bu otelin kurulması bizim daha ileri adımlar atmamıza imkân verecektir
Basın - Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü vazifesinin bana tevdi edildiği gündenberi |eba-rüz ettirmekte olduğum gibi bütün güçlüklere rağmen hükümetimiz millî bir dâvamız olan turizmi memleketimizde tahakkuk
Mecliste Atatürk’ün vasiyeti açıklandı
Üniversite
Üçüncü dünya harbine doğru yakasını sıyırmazsa, enindo so-? nunda varılacak netice bu olacaktır. Nitekim daha şimdiden, ] işin bu şekle döklümektc olduğuna dair bariz alâmetler belirmiş ve dün, Çin kuvvetleri muvasala yollarının üstün uçar kaleler ve büyük bombardıman uçakları tarafından kütle ( halinde bombardıman edildiğine dair haberler gelmiştir.
Bu bombardımanların ne netice verdiğini bilmiyoruz; fakat şu muhakkak ki, Kore harbi başladığı zamandan beri hemen ilk defa olarak yine, bu şekilde geniş bombardımanlara başlanmış v0 son söz hava kuvvetlerine verilmiştir. Bu bombardımanların gittikçe fazlalaşacağı ve nihayet Mançuri hududundaki Yalu nehri boyunca kurulmuş olan büyük idro - elektrik santrallerinin ve sanayi merkezlerinin de tahriplerden kur-tulamıyacağı tahmin olunabilir. Hatırlarda olduğu üzere bu harp başladığı zamandan beri hava harekâtı çok mevziî kalmış, hattâ, Kore'nin dağlık bir bölge olması ve sivri tepelerin ardındaki dar vadilerin hemen daima sisle kapalı kalmasının hava bombardımanlarına engel olduğu ileri sürülmüştü. Şimdi görülüyor ki, Amerikalılar, her şeye rağmen büyük tahaşşüt merkezlerini bombalamak imkânından mahrum değildirler.
Bu kütle halinde bombardımanların, Birleşik Amerika'da Başkan Truman'ın fevkalâde ahval ilân edeceği günlere rast-gelmesi hakikaten dikkate şayandır. Radyoların ve ajansların verdikleri haberlere göre, Truman, bu satırların gazetemizde intişar ettiği saatlerde, çok mühim bir beyanatla, bu fevkalâde ahvali Amerikan milletine haber verecek ve bunun ne olduğunu ilân edecektir. Fevkalâde ahval, bir nevi seferberlik gibi bir şeydir. Millî müdafaayı alâkadar eden meselelerde, ve hattâ muhabereleıin bile kontrolünde Başkana fevkalâde yetki verilmektedir. Öyle anlaşılıyor ki, bu fevkalâde ahval ilâniyle beraber, Çin’deki bombardımanlar da geniş ölçüde arttırılacak ve eğer Çin, yola gelmiyecek olursa, belki atom bile kullanılacaktır. Hatırlarda olduğu üzere atom meselesi, Vaşingion'da Başkan Truman-la, Aitlee arasında uzun münakaşalara yol açmış, İngiliz Başbakanı bunun aleyhinde bulunmuş, buna mukabil Başkan Truman da atoma müracaat etmemek ümidini izhar etmekle iktifa eylemiştir. Bu, atomun kullanılmıyacağına dair, katî bir söz değildi. Öyle görülüyor 1 ki. bütün barış ihtimallerinin ortadan kalktığı bir zamanda iş atoma kadar varacağa benze- ' mektedir. Amerika'da fevkalâde ahval ilânının her halde 1 atom tedbiriyle yakın alâkası olduğu muhakkaktır.
Şimdi her şey Çin’in Birleşmiş Milletler tarafından ateş 1 kes tavsiyesine itaat edip etmi- 1 yeceğine bağlıdır.
Mümtaz Faik FENİK
dâvamız
il
Trumanın nutku
(Ba$ı 1 İnci sayfada)
Başkan Truman aynı zamanda, General Elektrik kumpanyasının direktörü Mr. Charles Wilson’un başkanlığında bir savunma seferberlik bürosunun da kurulacağını bildirmiştir.
VatandasI
Millî şerefine yakışan ırk-daşmı bağrına basmak ve ona yardım etmektir.
haiz
Çinliler Cenup Korede
(Baş tarafı 1 incide) lan kaynaklardan bildirildiğine göre, Kore’de ateş kesilmesini teminle vazifelendirilen Birleşmiş Milletler Komisyonu, Komünist Çin lideri Mao-Çe-Tung’-la görüşmek üzere Pekin’e gidecektir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından tayin edilen bu üç kişilik heyet, Çin baş-delegesi General Vu hükümetiyle bahis mevzuu müzakere için uzun temaslara geçmek teşebbüsünde bulunmadığı takdirde, yakında Pekin’e hareket edecektir. Bu seyahatten maksat müzakereleri Sovyet tesirinden kurtarmaktır.
Komisyon üyeleri, Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanı Nasrullah İntizam, Kanada Dışişleri Bakanı Lester Pearson ve Hindistan delegesi Sir Benegal Rau’dur.
Bevin'in beyanatı
Londra, 15 (R.) — Avam Kamarasında Kore hâdiselerinden bahseden Dışişleri Bakanı Be-vin, Birleşmiş Milletler kuvvetleri ilerledikleri sırada Ingiltere’nin Amerika’ya yapmış olduğu bir teklifi açıklamıştır. Bu teklif Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Şimal Kore'de yarımadanın en dar yerinde Mançu-riya hududundan 70 mil mesafe de durmaları ve böylece arada bir tampon bölge bırakılması mealinde idi. Bu teklif Ingiliz Kurmay Başkanlığı tarafından da tasvip edilmişti. Fakat General Mac Arthur bu teklife uymamış, kuvvetlerini hududa kadar sürmüş, böylece komünist Çinlilerin hücumu âdeta dâvet edilmiştir.
Bevin sözlerine şöyle devam etmiştir: ,
(— Büyük taarruz baslarken, bunun kendimizi tehlikeyle atmak demek olduğundan endişe duyuyordum. Nenitece korktuğu, muz basımıza geldi.
Birleşik Amerika kurmay ba$kan-larının bu fikri benimsemeyip, kor komutanlığına başka direktif vermiş olmalarından şikâyet etmiyoruz,
Hepimiz biliriz ki, bir karar alınırken muhtelif fikirler çarpışır, bunlardan bazıları doğru, bazıları ise yanlıştır.
Bevin sözlerine söyle
«Bu meseleyi ortaya atmak istemezdik. Yalnız, hükümetin uykuda olduğuna dair bazı kimselerde düşüncelerin hâkim olması bizi buna sevketmîştir.
Askerî harekât
Tokyo, 15 (a.a.) (United Press) — Kuzey Doğu Korede bir köprübaşı tutan Birleşmiş Milletler kuvvetlerini buradan atmak moksadiyle Cuma günü şiddetli bir taarruza geçen kızıllar müttefikleri geri çekilmeye mecbur etmişlerdir.
Cenup Kore'de
Tokyo, 15 (a.a.) (Reuter) —
Amerikan hava kuvvetlerinin bu gün neşrettiği tebliğe göre, 38 inci arz dairesinin 14 kilometre güneyinde, Chunchon şehri yakınlarında bir tepe üzerindeki Amerikan mevziini ele geçirmek „üzere Cinliler ânî bir hücuma
geçmişlerdir.
Orduda beşinci kol
Vasington, 15 (a.a.) (Usis) — Koreden alınan bazı haberlere göre. Birleşmiş Milletler kuvvetleri arasındaki yerli askerlerden bir kısmının düşman ajanı oldukları şüphe götürmez bir şekilde teeyyüt etmiştir.
Bu ajanların hakikî veçhelerini belli ederek bir isyan hareketine girişmeleri için fırsat veya komü nist karargâhından gelecek bir emri bekledikleri zannolunmak-tadır.
Mahrumiyet
(Baş tarafı 1 inci sayfada) verilecek vazifeyi ifaya
devam
ne _ _
mecbur kılınmışlardır.
Mahrumiyetti, mmtakada hizmet müddeti fasılasız olarak î-ki sene olacaktır. Bu hizmet müddetinin hitamında otomatik olarak ve en geç üç ay zarfında başka mahallere nakloluna-caklardır. Bu müddet zarfında naklolunamıyanlara maaş veya ücretlerinin üçte bir fazlası tediye olunacaktır. Bu mecburî hizmeti ifa edip âhir mahalle naklolunanlar on sene müddetle tekrar mahrumiyet mıntaka-larına tayin olunamıyacaklar-dir.
Her hangi bir mülâhaza ile bu mmtakalarda uhdelerine va zife vermek zarureti hasıl olanlara maaş fazlası verildikten başka, iki yıla karşılık bir yıl kıdem zammı da verilecektir.
Her ne sebepten olursa olsun bu kanunla tanınan mecburî hizmeti kabul etmek istemiyen-lere kaydi hayatla devlet daire ve müesseselerinde memuriyet veya hizmet verilmiyecektir. Yalnız teminatlı hâkimlerle hariciye memurları bu kanun hükümlerinden istisna edilmişlerdir.
Kanun teklifinin muvakkat maddesinde, halen mahrumiyetti mmtakada vazife almış veya halen bu mıntakada bulunanlar hakkında da bu hükümlerin tatbik edilmesi derpiş o-lunmuş, ancak âhir mahalle nakil müddeti altı ay olarak tesbit olunmuştur.
Kendi arzulariyle mahrumi-yetli mmtakalarda hizmet kabul etmek isteyenler hem maaş zammından hem de kıdem zam mından doğrudan doğruya faydalanmağa başlıyacaklardır.
Kanun teklifi bugün Meclis Başkanlığına verilmiştir.
Keskinde tertip edilen miting Keskin, 15 (Hususî) — Dün saat 10 da, yüzlerce halkın coşkun tezahüratiyle Kore Savaş Birliğimizde şehit düşen kahramanlarımızın ruhunu taziz ve tebcil için büyük bir miting tertip edilmiştir.
Miting, Belediye Başkanınm bir nutkiyle başlamış ve üç dakikalık bir ihtiram duruşundan sonra, söz alan bir çok hatip ler konuşmuşlardır. Bu arada bilhassa ortaokul öğretmenlerinden Mümtaz Cöngerin komünistliği telin eden çok ha-rareli bir konuşma yapmıştır.
Mitinge, Atatürk’ün büstüne konan çelenkten sonra Kaymakamın yaptığı bir konuşma ile son verilmiştir.
Kahraman Birliğe telgraflar çekilmiş ve hususî surette getirtilen hafızlara mevlût okuttu-rulmuştur.
Çevikel Biçki Dikiş Yurdu Müessesesi
TERZİ SAADET YALTI
Parisin en son tayyör, tuvalet rob mülâjlarını getirdiğini sayın bayanlara ar-zeder. Yılbaşı için fiyatlarda tenzilât yapılır.
Adres: Yenişehir, Sümer sokak No. 8 zemin kat. Tel: 22745.
Emekliler Kanununun tefsiri
(Başı 1 inci sayfada tetkiki için 14 milletvekilinden teşekkül eden muhtelit komisyon dün teşekkül etmiş, başkanlığa Samsun Milletvekili Fi ruz Kesim, sözcülüğe Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Ta-rakçıoğlu ve kâtipliğe de Balıkesir Milletvekili Ahmet Koca-bıyıkoğlu seçilmişlerdir.
millî bir dâvamn lî memleketimizde ettirmek azmindedir.
Bu otelin dünya çapında namlı bir otelcilik müessesesi olan Hilton Şirketi tarafından işletilmesi bizim için ayrıca bir teminat ve kazançtır
Bu vesile ile turizm dâvamızın en müşkül olan ilk adımım atmasına imkân verdirmiş olan sayın Devlet Bakam Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu'na ve İktisadî işbirliği idaresi Türkiye özel mis yonu idarecilerine burada teşek kürlerimi arzı br borç bilirim. Bu işin tahakkukunda Devlet Bakanlığı Genel Sekreter Vekili Cemal Sait Bark'm gayretlerini de belirtmek isterim.»
(Başı 1 inci sayfada de yüzer lira verilecektir.
3 — Sabiha’ya bir de ev a-. Iınabilecok ayrıca para verilecektir.
I 4 — Makbule'nin yaşadığı . müddetçe Çankaya’da oturduğu i ev de emrinde kalacaktır.
5 — İsmet İnönü'nün çocuk-
. larına yüksek tahsillerini ikmal ı için muhtaç olacakları yardım yapılacaktır.
6 — Her sene nemadan müte-l baki miktar yaA yarıya «Türk
Tarih» ve «Dil Kurum» larına tahsis edilecektir.»
İzahatına devam eden Adalet Bakam Atatürk'ün C.H.P. si-■ ne yalnız Çankayadaki gayri 1 menkullerini terkettiğini söylemiş ve İş Bankasındaki mevduat yekûnunun 1 milyon 519 bin 892 lira 1 kuruş olduğunu beyanla, vasiyetname hükümlerinin mahkemece yeıjine getirildiğini, yalnız İnönü’nün çocuklarına vasiyet edilen tahsil masrafının C.H.P. sinden istenip istenmediğine dair bir kayda rastlanmadığını ilâve etmiş ve müteakiben İş Bankasındaki paralarla, esham ve tahvilât hakkında şu malûmatı vermiştir:
A — Nukut ve hesaplarının bakiyesi: 1.519.892 lira 1 kuruş.
B— Esham ve tahvilât mevcudu: İş Bankası hisse senetleri (nama muharrer) 62.900, hamiline ait 56.225 hisse senetleri ki beherinin 10 lira itibarî kıymeti vardır. Müessis hisse senedi a-dedi 569. Zonguldak maden kömürü işleri anonim şirketi hisse senetleri (nama muharrer) 12.750, hamiline ait: 12.250 hisse senetleri ki, beherinin itibarı kıymeti 10 liradır. Müessis hisse senedi 125 adet.
Adalet Bakam, Atatürk'ün hâzineye bağışladığı mallarla, C. H.P. ye terkettiği malların listesini okuyarak izahatını tamamlamıştır.
SİNAN TEKELİOĞLU KÜRSÜDE
Soru sahibi Seyhan milletvekili Sinan Tekelioğlu, C.H.P. ye bırakılan malların geri alınmasını ve ücreti ile Atatürk’e türbe yapılmasını ileri sürmüştür.
Macaristan'dan alınan buğdaylar
Ordu Milletvekili Feyzi Boz-tepe’nin, Macaristan'dan satın alınan buğday, Diyarbakır’dan mûbaya olunan yağ ve İstanbul balıkçılarına ağ ipliği için açılan kredi hakkında Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından sözlü sorusunu Ekonomi Ve Ticaret Bakanı Zühtü Velibeşe cevaplandırmıştır.
Pamuklu mensucat fiyatları
Tokat Milletvekili Mustafa Özdemir’in, pamuklu mensucat fiyatlarındaki artış sebeplerine, Sümerbankın ithal ettiği mallarla kendi mamûllerini ne suretle satışa arzettiğine ve pamuklu mensucat ithaline konulan tah ditlere dair İşletmeler, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından sözlü sorusu bakanlar tarafından cevaplandırılmıştır.
Ticaret ve Ekonomi Bakanı Zühtü Velibeşe verdiği izahatta, pamuklu fiyatlarının artışının, pamuk ihraciyle alâkası bulunmadığını söylemiş, bu fiyat artışının, dünya fiyatlarının artması dolayısiyle olduğunu beyanla, bu yılkı pamuk istihsalinin 120 bin ton olduğunu, bunun ancak 38 bin tonunun memleket ihtiyacına kâfi geldiğini geri kalan kısmın da ihraç edildiğini ifade eylemiştir.
Bakan aynı zamanda memlekette ihtikârın önüne geçilmesi için pamuklu mensucatın ithal olunduğunu da sözlerine ilâve etmiştir.
İşletmeler Bakanı Prof. Muhlis Ete de, sorunun diğer kısmına cevap vermiş ve SÜmerban-kın, kendi mamûlâtını ve ithal ettiği malları 13 Vilâyette alım satım müesseselerinde satışa ar-zettiğini, herkesin serbetsçe bu satışlardan istifad eettğlni, satışlarda yüzde 1 ile yüzde beş buçuk arasında tenzilât yapıldığını, pamuk fiyatlarının artmasına mukabil yalnız Kayseri fabrikasının mamûllerinde yüz- ; de 10 nisbetinde bir tarttırma : yapıldığını bildirmiştir.
Soru sahibinin, fiyat artışı karşısında hükümetin tedbirler I almadığını ileri sürmesi üzeri- ( ne tekrar kürsüye gelen işlet- ; meler Bakanı Prof. Muhlis Ete şunları söylemiştir:
■ Bir iktisat siyasetinde alınan i bir tedbir bir zümreyi faydalan- ı dirilken diğer zümreyi rnütees- ; sir eder. Kore konjoktürü do- ı layısiyle pamuk fiyatları yük- ı seldi. Pamuklarımıza büyük rağbet vardır. İhracat memlekete ı 300 milyon liralık döviz getir- I
ye
mıştir. Hususî fabrikalar pamuk fiyatının yükselmesinde zarara uğradılar. Devlet fabrikaları bu zarara tahammül ettiler. Ancak bu sıkıntılı vaziyet memlekete döviz getirmektedir. Diğer taraftan, büyük miktarda bir müstehlikin istismarı mevzuü-bahis değildir. Spekülâsyona gelince, bu her zaman mevcuttur. Spekülâsyon olmazsa ticaret de olmaz. Elverir ki halkı istismar etmiyelim..
Uçak kazaları hakkında
Afyon Milletvekili Ali İhsan Sabis’in, Bursa ve İnegöl'de vukua gelen uçak kazalarına ve Bursa askerî hastahanesinde bu lundurulması gereken ilâç ve malzeme ile uçak kazalarını önleyici tedbirlere dair Millî Savunma Bakanlığından sözlü sorusu, Hava kuvvetleri komutanı ile Ordu sağlık dairesi başkanı tarafından cevaplandırılmış, soru sahibi de bu hususta hükümetin daha fazla titizlik göstermesi kanaatinde bulunmuştur.
Meclis Pazartesi günü toplanacaktır.
Ankara Hukuku
imtihan durumu
(Başı 1 inci sayfada) den imtihana tâbi tutulacaklardır. Buna göre eleme imtihanını kazanamamış olanlar tekrar elemeye ;eleme imtihanını kazanıp, da sözlülerde muvaffak ola-mı yanlar eleme hakları baki kalacak ve imtihana diğer derslerden gireceklerdir. Tek ders veya üssü mizanı dolduramıyanlar da tek dersten veya almış olduğu en aşağı numaradan tekrar imtihana tâbi tutulacaklardır.
Yeni Yönetmeliğe tâbi olan talebelerin durumu ise şu şekilde tesbit edilmiştir:
Bu gibi talebeler Fakülteye girerken şubat imtihanını nazarı itibara alarak kaydolmuşlardı. Büyük Millet Meclisi geçen sene talebelerin kaydolma şartlarını nazarı itibara alarak şubat sömestrinde imtihana girebileceklerini kabul etmişti. Profesörler Kurulu Meclisin bu kararını göz önüne almış ve atıfet hakkından bu seneki talebelerin de faydalanabileceğini kabul etmiştir. Buna göre yeni Yönetmeliğe men sup talebeler kış sömestrinde yeniden imtihana tâbi tutulacaktır.
(Bas tarafı 2 ncide) »eriyor ki, yönetmelikler Kamutayı dahi tatmin etmemektedir.
Biz inanıyoruz ki, profesörlerde talebeyi korumayı candan arzu etmektedirler. Ancak I zırlanan yönetmelikler kısa zamanda çıkarılmakla tam gayeyi tatmin eder mahiye olamamaktadır. O halde lacak tek is bütün yeniden melikler kanaatimi] hazırlanması veya sırasında talebe mümessillerinin de bulunmasının ve onların da söz ve imza sahibi kılınmasının temini yolunun tercih edilmesidir.
İşte bu vaziyetten sonradır ki, üniversite tam bir muhtariyete kavuşgcokhr.
Çünkü artık talebe istikrarlı bir şekilde çalışabileceği gibi, o yönetmeliğin haricinde veya tatbikatındaki aksaklık do-layısiyle yeni bir .hak istemek veya şikâyette bulunmak lüzu-mlınu hissetmiyeceği cihetle talebe ile fakülte kurulları arasında her hangi bir anlaşmazlık da olmayacaktır.
Bu gün üniversitemizde bazı çalışma şartlarının güç olmasına rağmen takdire şayandır ki. hocalarımız da talebelerimiz de, şevkle çalışmaktadırlar. Ancak aradaki anlaşmazlığın yani imtihan ve sınıf geçme usullerinin kat'î, pürüzsüz ve iki tarafın da anlaşıp kabul edeceği bir şekle sokulması lâzımdır. Son olarak sunu söylemek isteriz ki, üniversitede artık imtihan korkusu ve sınıf geçme derdi tamamen ortadan kalkmalı ve talebenin sık sık yapılan testlerle ve bütün sene içindeki çalışma derecesiyle muvaffakiyet derecesi ölçülmelidir. Bunun için de talebe ile hoca birbirlerine tamamen girift olacaklar, beraber çalışacaklar, beraber yorulacaklardır. Çalışmak isteyen talebe her zaman için o sahayı kendine hazır bulacaktır. Sene kaybı meselesi ise sömestr usulü ile ve talebenin yazın ve kışın çalışabilmesi temin edilerek kaybolan zamanın telâfisine imkân verilmek suretiyle ortadan kaldırılabilir.
ha-bir bir yapı-fakültelerda ve hiç pürüzsüs yönet-hazırlamakhr. Hattâ, bu yönetmeliklerin müzakeresi
Diğer taraftan imtihanların ı hangi gün başlıyacağı henüz belli olmamıştır. Fakat kuvvetli bir ihtimale göre .imtihanların sö-mestir tatilinden sonra yapılacağı sanılmaktadır.
Veteriner
bir müfettiş
(Baş tarafı 1 incide) diı-miştik.
Öğrendiğimize göre, öğrenciler, Fakültenin zahiren dört sene tedrisata tâbi olduğu halde beş senede mezun verdiğini; dersler arasındaki münasebetin anormal olduğunu, Fakültede a-sistanlarn ders verdiğini ve notlara müessir olduğunu iddia etmektedirler.
Dün, ihtilâfı yerinde görmek ve tetkik etmek üzere Fakülteye, Bakanlıktan gönderilmiştir.
Bundan başka Fakülte öğrencileri, Dekanlığa bir dilekçe gön dererek 1951 şubat ayında bir imtihan hakkı daha tanınarak üniversiter bir kararın Yönetim Kurulundan isdarını ve Ziraat Fakültesi, Ankara Üniversitesi Fen, İlahiyat, Tıp, Dil ve Tarih - Coğrafya fakülteleri ile İstanbul Üniversitesinin bütün fakülteleri ve Teknik Üniversitesi tarafından öğrencilerine tanınan bu hakların kendilerine de tanınmasını istemişlerdir.
Buna mukabil, Fakülte Dekanı da; sömestr usulünün kabulü ile Fakülte öğrenim usullerine ait dilekçe hakkında karar vermek yetkisinin Fakülteye ait olduğunu, bununla beraber birinci kısma giren dileklerin talebenin bursunu da ilgilendirdiğini ve dolayısiyle; bakanlıklarla da ilgili bulunduğunu, Fakültede halen sınıf usulünün uygulandığını; bu usulün yerine sömestr usulünü koymanın yürürlükte olan Yönetmeliğin tâdili mahiyetinde bir işlem olduğunu, bunun tekrar çıkarılması Üniversite Senatosunun kabulüne ve Millî Eğitim Bakanının tasdikine bağlı bulunduğunu söylemektedir;
Bütün bunlardan maksadımız şudur ki, artık üniversite görüşümüz değişmelidir. Talebe artık sınıf geçmek veya imtihan atlatmak gayesi yerine ilim yapmak ve daha çok öğrenmek gayesini gütmelidir. Bunun için de bu imkân kendisine verilmelidir. Uzun zaman İstanbul Üniversitesi rektörlüğü yapmış bulunan Prof. Cemil Bilsel yirminci asır üniversitesini bir nutkunda şöyle tarif etmiştir:
(Yirminci asır üniversitesi büyük ders salonları yanında bu İlmî ve âmeli çalışma yerlerine ve vasıtalarına büyük yer veren üniversitedir.
Yirminci asır üniversitesi hocası kürsüde dersini verip giden hoca değil, kendini üniversiteye veren talebesinde orama ve çalışma hevesini uyandıran ve bun lan araştırma ve bulmaya sev-keden ve kendilerile beraber a-rayan, çalışan hocadır.
Yirminci asır üniversite talebesi de hocanın söylediğini veya potlarını belleyen talebe değil, kendini buna veren ve böyle düşünen, arayan, bulan, bilen talebedir.)
üniversitelilerimiz çalışmak ve memlekete azamî faydalı olmak, hocaları ise, onları gayelerine eriştirmek azmindedirler. Ancak üniversitelerimizde bir yeniliğe ihtiyaç vardır kanaatindeyiz.
Aytekin ÜLGEN
Bere giyme yasağı
(Başı 1 inci sayfada) leme alınan bu yazıda bere giy menin gayri kanunî olmadığı, bu itibarla tamimin hukukî bir kıymeti olamıyacağı ileri sürülmüş, âdeta vatandaşlar suç işlemeğe teşvik edilmiştir.
Dün bu mevzuda kendisinden malûmat rica eden bir arkadaşımıza İçişleri Bakanı Rükneddin Nasuhîoğlu demiştir ki:
«Bahis konusu olan tamimin yerinde olduğunu «Sebilür - Re. şat» tâki bu yazı muharririnin dikkatle bilmesi lâzımdır
Bu tamim 671 sayılı şapka istimali kanununun birinci maddesi hükümlerine uygundur ve böyle olacaktır.»
16 12/1950
—• -Timw
ZAFER
Sayfa: 5
ANKA RANIN
ÇÜNKÜ:
SON BALODA GİYDİĞİ TUVALETİN KUMASINI OLKO’-NON, PARİS'TEN HUSUSİ SURETTE İTHAL ETTİĞİ TUVA-LETLIK ÇEŞİTLERİNDEN İNTİHAP ETMİŞTİR.
Ülkü Manifatura Mağazası
Anafartalar Cad. No. 180 — Telefon: 15186. (6250)
İnşaat noksanları ikmal ettirilecek
Devlet Demiryolları Merkez I. Satınalma Komisyonundan:
1 — Adapazatı’nda vagon atölyesi ve
müştemilâtı inşaatı
ikmali işi fiyat birimi esası üzerinden ve 2490 sayılt kanu-
51 inci maddesine tevfikan müteahhit nam ve hesabına
Devlet Orman İşletmesif
Devlet Orman İşletmesi Karabük Müdürlüğünden:
Şoförlük ehliyeti almak istiyenlerin
Aylardanberi beklenen
Otomobil
Motoru
Kitabının pek cok ilâve yeniliklerle
Çi Yayınlayan: ANKARA SOFOR OKULU Diğer kitaplarımız: Direksiyondan Öğütler; Şoförün Yol Kitabı; Hartak Ankara Rehberi; Ankara Semt Kitabı.
Ankarada; Akba, Berkalp. Cankayc. Istanbulda İnkılâp Kitabevlerinden arayınız. (6286)
Ankara Barosu Başkanlığından
9 12 1950 tarihinde Dil - Tarih ve Coğrafya Fakültesi konferans salonunda içtima eden Genel Kurul, balotoia kalan asil ve yedek üyelerin seçilmesi ve Hay siyet Divanı aday seçim işini tamamlaması ve bütçeyi müzakere ve intaç etmesi için 16/12 1950 Cumartesi saat 10 a bırakılmasına karar verilmiş olduğundan işlerin kaldığı yerden, aynı mahalde tamamlanması I-çin sayın arkadaşların teşrifleri rica olunur.
(6287)
Baro Başkanı
Kiralık
Yenişehir Su Deposu altında Deliler Tepesi No. 33 de müstakil, elektrikli iki oda ve bir mutbak. İçindekilere müracaat. (6284)
Parasız kiralık ev
Birinci kat, iki oda, hol, mutfak, banyo, heladan ibaret 5.000 lira ipotek suretile iki sene oturulabilir. Sabah saat 8—10 aksam 15—17 ye kadar görülebilir. Siyasal Bilgiler Okulu arkası, Köylüler sokak No. 25.
(6288)
ZAYİ — Düzce Belediyesinden almış olduğum şoför ehliyetimi zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Orhan Saraç
Düzce, Şerefiye Mah. No. 5
ZAYİ — isi. Giriş Gümrüğünden 35273 No.lu beyannameye at 14 12 950 tarih ve 90496 No. I.ı ve 4.23 liralık makbuzu -±ayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yokıjr. Nuri Eğeli.
(10309)
ETERNPI
Jtunijinm en kufük olomâ/ik
ETERNH
Saallan Türkiye Mümessili
FEHİM AKAY
klsnbul
Tel: İstanbul: 28523.

açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu işin muhammen bedeli (1.900.000) lira ve muvakr kat teminatı (70.750) liradır. İnşaatın bedeli % 5 faizli bonolarla ödenecektir
3 — Bu işe ait şartname vesair evrak. (47.50) lira mukabilinde Devlet Demiryolları İdaresinin Ankara merkez veznesinde ve Ilaydarpflşa veznesinde satılır. Yapılacak inşaatın tafsilât projelerinden mevcut olanları istekliler, Ankara’da Devlet Demiryolları İdaresi Yol dairesinde ve Adapazarı’nda Kontrol Mühendisliğinde görebilirler. Yapılacak inşaatı mahallinde gör-nek istiyenlerin Adapazarı’nda Kontrol Mühendisliğine müracaat etmeleri.
4 — Eksiltme (27/12/1950) tarihinde (çarşamba) günü saat (15) de Ankara’da Devlet Demiryolları Yol Dairesinde Merkez I Komisyonunca yapılacağından isteklilerin bu saatte teminat makbuz veya mektuplariyle birlikte komisyona müracaat etmeleri.
5 — isteklilerin, kanunun tayin ettiği mutad vesikalardan 'n ka Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden alınmış ehli ■■et vesikasını komisyona tevdi etmeleri lâzımdır.
Ehliyet vesikası için isteklilerin eksiltme tarihinden en az '3) gün evvel eksiltme şartnamesinde yazılı belgeleri lile bir istida '■;) r.)pten Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne tevdi etme-’ı-ri ve vesikayı imza mukabilinde almak için Genel Müdürlüğe üracaat etmeleri lâzımdır. (9100) 2683
1 — işletmemizin Ovacuma bölgesi emvalinden olup Keh ler köyü istif yerinde mevcut 30 kuturdan aşağı 1186 adede denk 199.802 M3 köknar, 430 adede denk 70.178 M3 çam tomrukları ile 30 kuturdan yukarı 91 adede denk 34.714 M3 köknar ve “)7 adede denk 9.706 M3. çam tomrukları 9/12/1950 târihinden ’tibaren 16 gün müddetle dört parti halinde ve a(; k artt-rma suretiyle satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık arttırma 25/12/1950 tarihine rastl ■••m .-
“ünü saat 10 da Karabük işletme Müdürlüğü binasında toplana ?ak komisyon önünde yapılacaktır.
30 kuturdan aşağı köknar tomruklarının muahmmen bede li 26.15 lira 30 kuturdan yukarı köknar tomruklarının 34 lira 95 kııtuş 30 kuturdan aşağı çam tomruklarının muhammen bedeli 28.65 lira yukarı olanlarının ise 42.40 liradır.
Her parti için ayrı ayrı yüzde 7.5 hesabiyle geçici, teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğünde Bartın, Gerede, Devrek, İstanbul işletmeleriyle işletmemizde ve Ovacuma Bölge Şefliğinde görülebilir.
4 — isteklilerin belli gün ve saatte komisyona müracaatları
Devlet Orman İşletmesi Düzce Müdürlüğünden:
İSTANBUL
Mağazası
Alman Saba Radyolarının 1951
modelleri geldiğini müjdeler
Bahaettin Afatuğ — Tevfik Eştaş. Anafartalar No. 239/1. Adliye üstü. Tel: 14761. 6289
Sanayi Odasından:
Unvan: Salâhattin Uzun.
Sicil No.: 3355.
D. P. KURTULUŞ OCAĞI BAŞKANLIĞINDAN:
Koredeki şehit kardeşlerimizin ailelerine yardım yapılmak üzere ocağımıza kayıtlı ve kayıtsız partili arkadaşlarımızın 18.12.1950 Pazartesi günü saat 19.30 da Sa. monpazan 3 No.lu D.P. bucağına gelmeleri rica olunur.
Ankarada Hamamönü semtinde Turan mahallesinde Öksüzler sokağında 57 numaralı evde oturan Koyunpazarı semtinde Pirinç sokağında 64 No.lu ma-cllî ticarî ikametgâh ittihaz ve urgancılık ticaretiyle iştigal e-den Ticaret Odasının 5 108 numarasında kayıtlı T.C. tebaasın dan Salâhattin Uzun’un yukarda yazılı ticaret unvaniyle noterlikten tasdikli imzası şeklinin Ticaret Kanununun ahkâmına uyularak 15 12 1950 tarihinde tescil edildiği duyurulur.
(9213)—(2724)
Toplantı
Türk Gençlik Teşkilâtı Ankara Şubesi muvakkat’ Başkanlığın-
Derneğimize kayıtlı bulunan üye arkadaşların, 20 Aralık 1950 Çarşamba günü saat 20 de Halk-evinde yapılacak olan toplantıya gelmeleri rica olunur.
Gündem:
1 — İl İdare Kurulu seçimi
. 2 — Haysiyet Divanı yc_akade , mik kol üye ve başkanlarının se-
3 — Dilekler ve teklifler
T. G. T.
Ankara Şubesi Muvakkat Başkanlığı
D. P. ANAFARTALAR OCAĞINDAN:
1950 yılı kongresi 18.1.1950 Pazartesi saat 19.30 da Vakıflar İş Hanındaki 323 No. lu odasında yapılacaktır. Sayın üyelerin teşrifleri rica olunur.
D. P. Anafartalar Ocağı.
İskenderun Belediye Başkanlığından Belediyemiz Elektrik İşletmesi için;
Miktarı
No.
TOPLANTI
Kurşunlu kalkındırma derneğinden
Derneğimiz 10.12.1950 pazar günü saat 13 te Ankara halke-vinde yıllık toplantısını yapmak üzere toplanmış ise de; ekseriyet hasıl olmamıştır.
• 17.12.1950
14 de tekrar
pazar günü saat aynı yerde toplanı-üyelere duyurulur. Yönetim Kurulu
Gündem:
1 — Yönetim ve denetleme kurulu raporlarımı okunması ve ibraları.
2 — Yeni yönetim ve denetleme kurulu üyelerinin seçimi.
3 — 1951 yılı bütçesinin tes-biti.
4 — Dilekler .
6265
Satılık hususi otomobil
İyi kullanılmış, 1940 model Paccard yolculuk dolayısiyle acele satılıktır. Müracaat Tel: 15619 ümran Ozbaba-
İnşaat noksanları ikmal ettirilecek
Devlet Demiryolları Merkez I. Satınalma Komisyonundan:
1 — Adapazarı vagon atölyesi kuvvet santralı binası ile atölye istasyon binası inşaatının ikmali işi fiyat birimi esası üzerinden ve 2490 sayılı kanunun 51 inci maddesine tevfikan müteahhit nam ve hesabına açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Bu işin muhammen bedeli (186.000) lira ve muvakkat teminatı (10.550) liradır, inşaatın bedeli % 5 faizli bonolarla ödenecektir
3 — Bu işe ait şartname vesair evrak (930) kuruş mukabi-’ nde Devlet Demiryolları İdaresinin Ankara merkez veznesin-' ■ v() Haydarpaşa veznesinde satılır. Yapılacak inşaatın tafsilât ) 1—mden mevcut olanlarını istekliler, Ankara’da Devlet De-
!■ vell ırı İdaresi Yol Dairesinde ve Adapazarı’nda Kontrol Mühendisliğinde görebilirler. Yapılacak inşaatı mahallinde görmek ;-f:.’'er:n Adapazarı’nda Kontrol Mühendisliğine müracaat
etmeleri
•1 - Eksiltme (27/12/1950) tarihinde (çarşamba) günü saat (!') d» Ankara'da Devlet Demiryolları Yol Dairesinde yapılo-cağ-ndan i teklilerin bu saatte teminat makbuz veya mektup-’ariyle birlikte komisyona müracaat etmeleri.
5 — isteklilerin, kanunun tayin ettiği mutad vesikalardan '' )-kn Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğünden alınmış ehli-'* vesikas)nı komisyona tevdi etmeleri lâzımdır.
Ehliyet vesikası için isteklilerin, eksiltme tarihinden en az C3) gün evvel eksiltme şartnamesinde yazılı belgeleri ile bir is-•idaya rapton Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğüne tevdi etmeleri ve vesikayı imza mukabilinde almak için Genel Müdür Tüğe'rriürachatları lâzımdır. (9099) 2682
Adet 10 A. 110 V. Monfoze sayaç.
25 A. 110/190 voltluk Trefize 4 nakilli sayaç.
SOA 110/190 voltluk Trefize 4 nakilli sayaç.
Muhtelif ebatta örgülü çıplak bakır tel. için dahili ve halici kablo başlığı.
Akım redüktörü vesair malzeme satın alınacaktır.
Talipler malzeme listesini Elektrik işletmesi Müdürlüğün den parasız temin edebilirler.
Tekliflerin en eç 29/Aralık/1950 günü akşamınd kadar ve rilmesi mecburidir. Postada vaki gecikmeler nazarı itibara alın maz (9226) 27?3
1
2
3
4
5
6
200
10
10
2600
10
75/5
Kg. KV
Nakliyat yaptırdacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara Bölge Müdürlüğünden:
1 — Develi ambarında mevcut veya bundan sonra müba-yaa edilecek Ofisimize ait hububat, bakliyat vesair maddelerdeı-4000 tonun Yeşilhisar’a taşınması işi, evvelki ihaledeki fiyat lar pahalı görüldüğünden yeniden açık eksiltmeye çıkarılmıştır
2 — Eksiltme 4/1/1951 tarihine rastlıyan perşembe günü saat 15.30 da Ankara Bölge Müdürlüğü binasında teşekkül ede *ek hususî komisyon önünde yapılacaktır.
3 — İsteklilerin 4000 lira geçici teminatlarını eksiltme saa tinden bir san* önceye kadar Silo yanındaki işletme veznesin'-yatırmaları ve alacakları makbuzlariyle komisyona başvurma lan lâzımdır.
4 — Bu işe ait şartlaşma ve sözleşme tasarıları, beş lira kar
şılığında Müdürlüğümüz Ticaret Servisi ile Develi ve Yeşilhi sar Ambar Şefliğinden temin edilebilir. (9221) 2722
ZAYİ — Ankara Belediyesinden aldığım otobüs pasomu zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Kız Teknik öğretmen Okulu Sınıf 1 B No: 417 Nurten Toprak
(6285)
6244
Satılık kürk
Hiç giyilmemiş, Paris malı orta boy I- ıverengi Lutr manto salılıl .ır. Her gün öğleden evvel 24607 numaraya telefon edilebilir. (3026)
1 — İşletmemiz Kereste Fabrikası istif yerinde mevcut 38074 adet karşılığı 598,088 metreküp normal köknar kerestesi 7 parti, 5232 adet karşılığı 26,975 metreküp anormal köknar kerestesi 1 parti ve 32750 adet karşılığı 17.964 metreküp köknar bağdadiyesi 1 parti olmak üzere 9 parti halinde açık artırmaya konulmuştur.
2 — Açık artırma *)5/12/1950 pazartesi günü saat 15 de işletmemiz binasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Metreküp muhammen bedelleri: Normallerin 108 lira, anormalin 60 lira ve bağdadiyplerin ise 80 lira olup her parti için % 7,5 hesabiyle teminat alınır.
4 — Bu satışa ait şartname ve ebat listeleri Orman Genel Müdürlüğü ile Ankara, İstanbul, Bolu, Adapazarı ve işletmemiz müdürlüklerinde görülebilir.
5 — isteklilerinin belli gün .ve saatte geçici teminat akça-lariyle birlikte mezkûr komisyona müracaatları. (9076) 2671
Devlet Orman İşletmesi Kızılcahamam Müdürlüğünden:
1 — işletmemizin Çamkoru bölgesi Çamkoru, Çamlıdere ve Soğuksu depolarından 4 parti halinde satışa çıkarılan dü-rük evsaftı çam tomruk ve direkleri aşağıda müfredatı gösterildiği veçhile 12/12/1950 trihinden 22/12/1950 tarihine kadar 10 gün müddetle açık arttırma suretiyle satışa konmuştur.
İstanbul Jandarma Satınalma Komisyonu Başkanlığından
Şartnamesine uygun olarak 7000 adet aliminyum matra kapalı zarfla satın alınacaktır. Eksiltme 2 ocak 1951 salı günü sn at onbeşte Taksimdeki komisyonumuz binasında yapılacaktır Beherinin muhammen fiyatı 470 kuruş muhammen bedel 32900 lira olup geçici teminatı 2467 lira 50 kuruştur. Şartname Ankd rada Ankara J. Sa. Al. Kom. Başkanlığından, Izmirde İzmir İl J. K. lığından, İstanbul komisyonumuzdan 165 kuruşluk mal sandığı makbuzu karşılığında alınabilir, isteklilerin ticaret vesikası ve şartnamede yazılı diğer vesikalarla berber ilk teminat malsandığı makbuzu veya banka kefalet mektubunu havi teklif zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyonda bulundurmaları. 17143 (9132) — 2720
Parti No: Deposu miktarı M3. Muhammen bedeli lira teminatı
1 Çamkoru 49.433 25.00 92.69
2 Çamkoru 13.069 25.00 24.49
3 Çamlıdere 36.324 20.00 54.50
4 Soğuksu 13.189 25.00 24.73
2 — Acık arttırma 22/12/1950 cuma günü saat 15 te Kızıl-
cahamam Müdürlüğünde toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
3 — Her parti için konan tahmini bedeller ve % 7,5 hesabiyle alınacak gerici teminat miktarı yukarıda partiler hizalarında gösterilmiştir.
4— Bu ise ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğü., Ankara Merkez işletme Müdürlüğü, Bolu, Çankırı, Gerede, Beypazarı 1 işletme Müdürlüklerinde ve işletmemiz Müdürlüğünde görülebilir
5 — isteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk te-•-'inatlariyle komisyona müracaatları. (9195) — 2719
Merzifon Belediye Başkanlığından
ı ve elektrik tesishtlı beş oda, iki salon, bir mutfağı
Fennî su
müştemil şehir gazino binası sinema ve temsil salonu olarak tahsis edilmiş olduğundan bir kısım mobilyesi ile birlikte 14 ay »üre ile icara verilecektir.
Arttırma 29 Aralık 1950 tarihine rastlıyan cuma günü saat 14 de belediyede süreli komisyon huzuru ile yapılacaktır.
Fazla malûmat edinmek istiyenlere şartnamesi parasız olarak gönderilir.
İsteklilerin belli günde belediyemize müracaatları ilân olunur. 17070 (9103) 2687
Yükleme ve Boşaltma yaptırılacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Ankara Bölge Müdürlüğünden:
1 — Polatlı anbarımıza gelecek veya buradan diğer ma-hnllere sevkedilecek ofisimize ait hububat, bakliyat vesair maddelerin altı ay süre ile yükletme ve boşaltma işleri açık eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Eksiltme 22/12/1950 tarihine rastlıyan cuma günü saat 15.30 da Ankara Bölge Müdürlüğü binasında teşekkül edecek hususî komisyon önünde yapılacaktır.
3 — İsteklilerin (2000) lira geçici teminatlarını eksiltme saatinden bir saat öncesine kadar Silo yanındaki Ankara işletme şefliği veznesine yatırmaları ve alacakları makbuzla komisyona başvurmaları lâzımdır.
4 — Bu işe ait şartlaşma ve sözleşme tasarıları 5 lira kar-
alığında Müdürlüğümüzün ticaret servisi ile Polatlı anbap şefliğinden temin edilebilir. (9184) — 2718
Şıra bekletme kabı satın alınacak
Emniyet Genel Müdürlüğünden
Telsiz bürolarıpıız için alınacak (4224) lira .keşif bedelli (8' camlı dolap, (16) masa ile (40) tabure 2/1/1951 salı günü açık eksiltme ile ihaleye konulmuştur.
İdari ve fennî şartnamesiyle plânlan dairemizde görüleb" lir. isteklilerin hazine veznesine yatıracakları (320) liralık ilk • cminat makbuzu, Yapı ve İmar İşleri Reisliğinden bu iş içir Nacakları yeterlik belgesi ve 2490 sayılı kanunda yazılı vesika lariyle birlikte ihale günü saat 15 te Satınalma Komisyonuna müracaatları. (9209) 2726
Tokat Vakıflar Müdürlüğünden
Tokat’ta Ali Paşa Hamamında yapılacak 20102 liralık ta :'"ila 8/12/1950 gününde talip çıkmadığından işbu tamiratın eski '■artlar dairesinde bir ay zarfında pazarlıkla ihalesi ya pılacaktır.
İsteklilerin her gün Tokat Vakıflar Müdürlüğüne müraca atları ilân olunur. (9227) 2721
Türkiye Ziraî Donatım Kurumu Umum Müdürlüğünden
Kurumumuz merkeziyle İstanbul transit ve İzmir Depo Müdürlüklerimizde mevcut teknik ve ticarî şartnameler dahi, Ünde 50 ton civalı yaş, 500 ton civalı kuru ve 300 ton civasiz kuru tohum ilâçlama preparatı satın alınacaktır.
İsteklilerin teknik ve ticafî şartnamelerimize uygun olarak lıazırlıyacakları tekliflerini en geç 15/1/1951 günü akşamına kadar IJmum Müdürlüğümüze vermeleri ve KurumumuzUn m- ' satın alıp almamakta serbest olduğu ilân olunur. (9175) 2717
Babaeski Belediye Başkanlığından
1 — Babaeski Belediyesi için bir adet 140 — 1Ö0 beygirlik elektrojen grupu, kontrol tablosu, yeraltı kabloları, tesis edilecek ve mevcut tabloda ıslahat yapılacaktır.
2 — Alım işi teklif alma suretiyle yapılacaktır.
3 — Elektrojen grupun^ ait fennî şartnameler ve keşif hü lâsusı (5) lira bedel mukabilinde Babaeski Belediye muhasebecinden alınabilir.
4 — Fiyatlı teklif mektupları en geç 2/Ocak/1951 tarihi k amına kadar Belediye Başkanlığına gelmiş olması şarttır.
Postadaki gecikmeler itibara alınmaz.
5 — Teklif sahipleri tekliflerine beş bin liralık teminat mek tubu iliştirmeleri lâzımdır.
6 Bu işe ait bilcümle ilân, devlet, belediye resimleri no ter, harç masrafları ve bunların zamları müteahhide aittir.
7 — Belediye siparişi verip vermemekte veya dilediğine
sipariş etmekte serbest olduğu ilân olunur. (9210) 2725
Tekel Genel Müdürlüğü Satınalma Komisyonu Ba kanlığından:
1 — Mevcut şartnamesi mucibince İstanbul Bira Fabrikacı için, paslanmaz çelikten mamul iki adet şıra bekletme kabı pazarlıkla satın alınacaktır.
2 — Pazarlık 24/1/1951 çarşamba günü saat 10 da Kabataş Genel Müdürlük Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Şartnamesi her gün sözü geçen komisyonda ve Ankara, İzmir başmüdürlüklerinde görülebilir.
4 — İsteklilerin belirli gün ve saatte 4500 liralık güvenme
paraları ve kanuni vesaikiyle birlikte adı geçen komisyonda bulunmaları ilân olunur. (17034) (9093) 2685
Tekel Genel Müdürlüğü Satınalma komisyonu başkanlığından
1 — Mevcut şartnamesine göre Samsun Tütün Fabrikas* kalorifer kazanları yenilenmesi işi açık eksiltmeye konmuştur.
2 — Muhammen bedel (23917.68) lira olup geçici teminatı (1793.38) liradır.
3 — Pazarlık 29/12/1950 cuma günü saat 11 de Kabataş Genel Müdürlük Satınalma Komisyonunda yapılacaktır.
4 — Şartname ve keşif hülâsası her gün sözü geçen korniş vonda, Ankara ve Samsun Başmüdürlüklerinde görülebilir.
5 — İsteklilerin belirli gün ve saatte güvenme paraları ve
sair kanunî vesaikiyle birlikte adı geçen komisyonda bulunma ları ilân olunur. (9041) 2673
150 lira ücretle Elektrikçi alınacak
tsteklilerin her gün Yıldırım durağındaki As. Pos. 12172 K. lığına müracaatları. (9204) 2727
Sayfa: 6
ZAFER
16712/1950
PHILIPS
Radyo salonumuzu ge-z':û. Yenilikler ve neşe saçan 1951 modellerini görünüz.
ORTAÇ
PİKAP
Möbleli ve möblesiz. Fiyatlarımız uygundur. Yeni model Paillard pikaplar, şaso olarak satışa arzedilmiştir. Tel.- 11135
MİELE
Çamaşır makineleri ve son sistem koku yapmayan gaz sobalarım fiyat ve her hususta hararetle tavsiye ederiz ORTAÇ
Satışınız arttıranız, gözlerinizi bozmayınız
Floresante
Lâmbaları ampul fiyatı kadar ucuza satışa arzettiğimizi müjdeleriz.
ORTAÇ
Anafartalar Caddesi No. 224
’lİSfil»® B-
Sayın Müşterilerimize
Pek yakında hizmetinize girecek olan
Bankalar caddesinde
Ankaraıııızııı en lüks manifatura mağazası haline getirmekte olduğumuz YÜNİŞİ - İPEKİŞİ
Mağazamızda bundan böyle ucuz ve pazarlıksız satış kararımız prensip olarak devanı edecektir.
İ)7////z///(
Ankara Yüksek Tahsil Talebe Birliği yararına
Operada Büyük müsamere
ÇALANLAR:
Fcrhundo Erkin — Necdet Remzi Atak — Hüsnü özbayazıt — Erdoğan Çaplı — Antonio Sardarelli
16 Aralık 1950 Cumartesi saat 15.30 da Davetiyeler: OPERA Gişesinden temin edilebilir.

Tüccar, yazıhane ve esnafın; nazarı dikkatine
Senenin hitam bulması ile önümüzdeki sene için bu ay içinde tasdik ettirilmesi icabeden ticarî defterlerimiz
bol çeşitli ve ucuzdur.
Bu meyanda büro malzemelerimizin de eksiksiz oldu-
ğunu sayın müşterilerimize arzederiz.
Bir defa görmek menfaatiniz icabıdır.
• M. NACİ AKSEKİ HİLÂL KIRTASİYE MAĞAZASI
Anafartalar Caddesi No. 324. (Çocuk Sarayı Sus Sineması yanı). Tel: 13266. 6217
[Baş Rollerde: LANA TURNER — GENE KELLY — JUNE
ALLYSON — VAN HEFLİN — ANGELA LANSBURY DİKKAT: 9.45 — 12 Ucuz Matine.
Seanslar: 14 — 16.15 — 18.30 — 21.15.
Tel: Gişe: 15031. Müd.: 24075.
I NOT: Gördüğü rağbet üzerine Üç Silâhşörler bir | hafta daha gösterilecektir.
İzmir Belediye Başkanlığından
Alsancak mahallesinde Celâl Bayar bulvarında kâin 1296 a dadan müfrez 2, 4, 6, 8, 11, 15 ve 16 sayılı parsellerinde kayıtli ceman 5988 metre kare arsa ile yine Kültür mahallesinde 111.' adadan müfrez 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 sayılı parsellerde 3973.50 metre kare ki her iki adada ccın’an 9961.50 metre kareden ibaret arsalar kapalı zarflı olarak ve artırma yolu ile satılacaktır. Heyeti umumiyesinin muhammen bedeli 149422 lira 50 kuruş ve geçici teminatı 8722 liradır. İhalesi 22/12,1950 günü saat 15 tedir. İsteklilerin 2490 »ayılı kanunun tarıfatı dairesinde hazırlıyacaklan teklif mektuplarını ihale günü en geç saat 14 e kadar encümen başkanl ğına vermeleri lüzumu ilân olunur.
(9043) — 2700
Buz Dolabı^
Gayet az kullanılmış A-merikan Philco marka, -transformalörlü, 7 ayak, bir buz dolabı satılıktır. Beş sene garanti verilir.
Hanımeli sokak No. 8 5, Sıhhiye. Cumartesi günleri saat 14.30 dan 18 00 e kadar isteklilerin müracaatları rica olunur. (3024)
Keskin Belediye Başkanlığından
1 — Belediyemiz elektrik santralı için (50) adet 220 W. 10. Amperlik elektrik sayacı alınacaktır.
Ellerinde bu gibi elektrik sayacı bulunanların fiyat tclkif mektuplarını en geç 19/12/1950 tarihine kadar belediyemize bildirmeleri ilân olunur. (9110) 2688
Acele satılık arsa
Büyük Millet Meclisinin arkasında Güney Matbaası yakınında asfalta yakın imarca parsellenmiş 760 metrekare fevkalâde bir arsa acele satılıktır.
Pazar günleri hariç her gün Tel: 13591 den görüşülebilir. 3013
îzmit[Belediye Başkanlığından
İzmit Belediyesi için bir adet hizmet otomobili ile 1,5 tonluk bir adet kamyonet kapalı zarf usuliyle alınacaktır.
Hizmet arabası çift defransiyel ve saç karoserili (CİP TİPİ) olacaktır.
İhale 26/12/1950 tarihine rastlıyan salı günü saat 15.30 da Belediye Encümeninde yapılacaktır.
Hizmet arabası için muhammen bedel 8500 kamyonet için 3800 lira olup geçici teminat 1147 lira 50 kuruştur.
İsteklilerin her iki vasıtaya birden veya ayrı ayrı hazırlı-*acakları tekliflerini 2490 sayılı kanundaki tarifat dairesinde hale saatinden bir saat evvel Belediye Encümeni Başkanlığına /ermeleri lâzımdır. Belediye Encümeni ihaleyi yapıp yapma-nakta veya tercih hakkını kullanmakta serbesttir. (9161) 2705
ROMATİZMA
Siyatik, Bel, Diz, Kalça ağrılarına, üşümekten gelen arka sancdarına PİMANOL çok müessir ilaçtır.
Kiralık konforlu daireler
4 büyük oda, 1 hol, 1 hizmetçi odası; Meşrutiyet caddesi, Hatay sokak, Sarı apartman Tel: 22893.
6251
70 kuruş uskumru, 40 kuruş hamsi
Yeni Hal Halk Sandığının bulunduğu dükkân — NECİP AYABAKAR —
Toptan Satış Yeri
İ. ABENİ İstanbul
Hello!. Hello!..
Burası BÜYÜK OTEL
Ankara Anafartalar Caddesi No: 304 Adliye Sarayı karşısı Tel: 15665 Telgraf: Büyük Otel.
Her odada sıcak, soğuk su ve kalorifer
FİYATLAR: Bir yataklı 350 — 400 kuruş: iki yataklı 500 — 600 kuruş: üç karyolalı 250 — 750 kuruş.
Ankaranm en mükemmel yerinde yeni yapılmış modern otel..
Müdüriyet: Berlin'de Otel Tempo ve İstanbul'da Romans Lokantasının sahibi HÜDADAT MUM.
NOT: Yakında zemin katında SARAY LOKANTASI ve ayakta AMERİKAN BAR açılacaktır.
«İHTİKÂRA MEYDAN VERMİYECEGİM»
BÜYÜK Mağazanın
ZENGİN Kadın, Erkek, Çocuk, Bebe Tekmil GıYıM EŞYA Çeşitlerini
öubay ve Memurla: a Kolaylık Mutlaka görünü,
Adres: Anafartalar Adliye Sarayı, yeni mağazalar karşısı No. 300 — Tel: 15149 — Hikmet Ünal ve Ortağı Kollekiif Şirketi Ankara Şubesi
Dış Tabibi
Ferhan Erkey
Hastalarım her gün saat 14.20 de muayene ve tedavi eder. Ayrıca diş ve çene röntgeni çekilir.
Adres: Anafartalar Orman ÇtiViği karşıskf Ticaret Han kat 2 No. 13.'Tcl: 15591.
(6273)
Satılık veya kiralık iki oda, bir sofadan ibaret iki katlı ev satıl.k veya kiralıktır.
Benfderesi Sığmaklar karşısı
Alaman Kâzım’a
müracaat.
(6277)
Dükkân devredilecek
Ycnişehirin en işlek yerinde her işe elverişli mağazalar Ankara-dan ayrılmak münasebetile devir edileceğinden isteyenlerin 13581 telefona müracaatları. (6246)
Kiralık daire
İller Kooperatifi 3 cü sokak 7
numarada üçer odalı tam kon-
forlu iki daire ayrı ayrı kiralıktır. Müracaat Telefon: 32303.
Kiralık dükkânlar
ve depolar
Mustafa Kemal Bulvarı Bomon-tiye inen yol köşesinde Barksel apartımanmda. (6267)
| BÜYÜK Mağazanın
; İthal Ettiği Avrupa Kumaş
Jve yerli kostümlükleri müşterilerini memnun edecek vasıftadır ’ Garantili elbise dikllr
■)*
1 BÜYÜK Mağazanın
Meşhur Alman Mamulatı
^VEKA Markalı Radyoları Gelmiştir

Comments (0)