HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MÜDAFİİ YİZ (
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFİİYİZ I

V. ÇÖRÇİL
ÇörçiJin siyasî hayatı
---?-. ve hâtıraları —-
Amer ikaya 2 milyn Dalara ia|ıl«n bu eter Kitab halinde çıktı Neşreden kitab yayma edatı irtanbal


*
müstahak
Buğday Darlığı Yaratanlar
Yüce Divân
bir hare-
• •
i
ihracı kara-kimseler ara» de zikredil-
Bekir Karaya kaç ton müsaadesi veril-İngilizlere ne kadar
ihracı mevzuunun Bakanlar kurulunda
4
DEMOKRAT PARTİ MECLİS GRUPU BAŞKANI

Demircilinin bu husustaki beyanatı
Fuad Hulusi partiden çıkarılan Millet


vekillerine isnad edilen kötü niyet vasfını kat"i bir lisanla reddediyor
“Ayaı partiye mea«ab politika adamları arastada ictibad farkları olabilir, fikir ihtilaflarının altında kötft niyet iddiası doğra değildir..,,
———————V I —— — — ■ ) • ——
D. P. Meclis Grupu 20 Nisanda taplanacak
Ankara: 15 (Hususî) — Demokrat Parti Meclis Grupunun du nuBLu ile Demokrat Partiden çıka filmiş o)an bazı milletvekillerinin ffü veya bu maksadlara âlet olduk lan şeklindeki bazı imalı neşriyat
üzerine kendisile görüştüğümüz Demokrat Parti Meclis Grupu baş kanı Fuad Hulûsi Demircili şu i-zahatta bulunmuştur:
ı— Ayni partiye mensub politika adamları arasında ietihad fark
lan olabilir. Fikir ihtilâflarının altında kötü niyet olduğunu iddia et inek doğru değildir. Bu husustaki neşriyatta ima edilen zatlar muarızlarının de hürmetkâr oldukları (Devamı Sa., 5; Sü., 3 âe)

Ben mesul değilim!
4
Peker kabinesi üyelerinden Mümtaz Okmenln buğday ihracına dair bir mektubu
“Buğday
konuşulması dışında hiç bir karara iştirâk etmedim..„
(Hûda göstermesin âsar-ı İzm ihlâl!..)
A
A
A M




A
A
Seçim kanunu

Reeeb Peker kabinesinin Başbakan muavini eski Adliye daha eski Ticaret Bakanı Ankara milletvekili Mümtaz ÖkmendCn, hububat meselesi ve buğday ihracı dedikodularile ilgili olarak dün a-şağıdaki mektubu aldık:
«Yeni Sabah yazı işleri müdürlüğüne:
Bazı gazetelere Ankaradan ve muayyen bir kaynaktan çekilen telgraflarda buğday n aldığı iddia edilen sında, benim ismim
inektedir., ___
Yabancı e emle kerten? fevğdây
bütün bir milleti ekmek sıkıntısına sokan, ekmek yerine arpa, mısır, çavdar, nohut, kimbilir ne nevi bir halita yediren, rutubet derecesi resmen 37 yâni yarı yarıya su olarak ilân edilen bir hamuru halkın midesine indirmeğe mahkûm edenler, millet huzurunda açıklanmalı ve müstahak oldukları cezaları bulmalıdırlar...
Demokrat Parti yapılacak değişik. İlkler hakkında bir tâdil teklifinde b n I n n d n
E^ki Ticaret Bakanlarından
(17, men
ihracı mevzuunun Bakanlar Kurulunda konuşulması dışında hiç bir müzakere ve karara iştirak etmiş değilim ve esasen asla vâki olmı-yan böyle bir müzakere ve karardan da haberdar değilim.
Hakikat, Büyük Millet Meclisi kürsüsünden resmî bir şekilde ve bütün çıplaklığile açıklandığı zamandır ki. Türk umumî efkân politika gayretkeşliklerile vakaların ne kadar kasiıli ve garazkâr bir şekilde tahrif edildiğini öğrenmiş bulunacaktır.?
Ankara ~üHetvekili Mümtaz Ökmen
mısır, çavdar, ııolıud, kimbilir ne nevi bir halife yediren, riitubet derecesi resmen 37 yani yarıya su olarak ilân edilen bir hamuru halkın midesine indirmeğe mahkum edenler, millet huzurunda
açıklanmalı ve müstahak oldukları cezalan bulmalıdırlar. Atıf î-nan bu defa milletin feveranın-
V
dan yakasını hiç sanmayız ki sıyırabilsin! Nihayet en iyi dostları /Devamı Sa„ 3; Sü., 4 de)



Seçim kurullarına yargıçların K başkanlık etmesi isteniyor.
Ankara: 15 (Hususî) — Demokrat Parti milletvekillerinden İsmail Hakkı Çevik, Fuad hulûsi De-relli, Ali Riza Kırsever, Fikri A-paydın, Kemal özçoban, Nuri öz-san, Kâmil Gündeş ve Salamon A-datto bugün Meclis başkanlığına seçim kanununda yapılacak değişiklikler hakkında bir tâdil teklifinde bulunmuşlardır. Demokrat Partinin görüşünü bildiren bu tek lif yarın toplanacak olan içişleri komisyonunda hükümet teklifi i-le birlikte müzakere edilecektir.
(Devamı Sa., 5; Sil., 4 de)
Istanbuldan kalkan ran Amerikan şirketinin bir yolcu uçağı Irlandac’a Shgnuon hava meydanına düştü, 30 yolcu öldü
üyük Millet Meclisi yaz çalınmalarına bavlıyalı daha iki gün oldu olmadı, R&san Saka hükümeti sııal sağna-ğına tutulmağa başlıyor. Sinan Te-keüoğlu, seri halinde takrir sunarak bir çok noktaların aydınlatılmasını istemiştir. Bıı soruların sıralanması bile işlerin ne kadar banşık ve nıiizebzeb olduğunu göstermeğe kâfidir. Tekelioğlu soruyor:
Buğday ihraç eden Osrner, Vi-toi, 1. T. T. Türk şirketleri kimlerden mürekkebdir? 1947 yılında Bakanlar Kurulu mahsulâtı arzi-yeden hangilerinin ihracına müsaade etmiştir? İhraç müsaadesi i-lan edilmiş midir? Edilmişse mli-racaatlar bir sıraya konmuş müdür?
buğday ihraç
iniştir?
buğday verilmiş ve noksanı hangi zahire ile karşılanmıştır. (Alisen) in Amerikadan getirdiği silolar dolayısile devlet hâzinesinin uğradığı zararları kim çekmiştir? Mısır fasulye mubayaasında devlet bir buçuk milyon; mısır • pirinç mübadelesinde 885,000 lira; mısır »■ nohut mübadelesinde 56000 lira i-arar etmiştir. Ofis bu zararı ödemiş midir, Ofisin İstanbul »şubesi aleyhinde tanzim edilen evrakı tah kıkiye var mıdır? İnzibat korniş-f(nn kimler aleyhine karar vermiştir. İzmir silo yangınının mes’-olieri cezalandırılmış mıdır? Kon-yada 943 deki 300,000 liralık suiistimalden kimler ceza görmüştür vesaire...»
Şu hilallerin birbirini zincirleme kovalayışını seyredince insan, ik-tıdarda birbirini takib eden Halk artısı hükümetlerinin de ne kadar vurdum duymaz ve mesuliyetlerle i&ta ilgilenmez olduklarını apaçık goriir.
Şimdi belki bu suallere kısa kısa cevablar verilecek: İş normal seyrini takib ediyor, keyfiyet kısmen adliyeye İntikal etmiştir derecek. Bir sual sahibine verilecek (exab müddeti de bu ifadelerle bit miş olacağından mes’eleler kapa-tdmıya çalışılacaktır. Halbuki bu kadar çok ve ağır snal ve itbam-kr öyle beş dakikalık konuşma i-kapatılabilecek çeşidlerden de-ğı-dir. Yalnız buğday İhracı işi günlerce, haftalarca, hattâ icabe-der^e aylarca üzerinde durulma-değer feci bir oyundur.
Bütün bir milleti ekmek sıkın-thtma sokan, ekmek yerine arpaı
Başbakan yardımcısı, sıkıntı olmad. ğını son kararın bir ihtiyatî tedbir mahiyetinde bulunduğunu ileri sürdü
V
t
t
r
Peker’in meşhur T icar e t
— 3on gün-
y
' ■(
îr
V L:. L

• *" * «D








Arpalı Ekmek
Halk dünden itibaren yeni tip ekmeği yemeye başladı
Yüzde 50 buğday, yüzde 20 çavdar, yüzde 10 mısır ve yüzde 20 de yemeklik arpa kang-tırılmasile meydana geleD 82 • 84 randımanlı undan yeni tıp (Devamı Sa„ Sü., t âa.
Bakanı Atıf inan
Ankara, 15 (Hususi) atrde memlekette hissedilen hububat sıkıntısı dolayıslle haklı olarak gazıtelerde birçok neşriyat görülmekte ve partilerin kongrelerinde de bazı şikâyetlere rastlanmak-tad.r
Karadeniz bölgesinde mısır azlı-Jınm liyatlan yükseltmesi de lıubu bal meselesinin ehemmiyetini arttırmaktadır. Bu sıkıntının baş göstermesinde en mühim rolü eski hükümet zamanında belki yanlış he-sablara lstlnad ederek ve lüzumlu İhtiyat payı bırakmıyarak yapılan hububat İhracatı oynamaktadır. Bu 'havaim Sa, S; SA, S ât)
Dün Suad Hayriyi dinledi, bugün de Tahsin Coşkanı dinliyecek
Ankara: 15 (Hususî) — Yüce Divân bugün Yunaııistana satılan kibrit meselesinin tahkikine devam etmiş ve savcı tarafından sanıklardan muhtelif staller sorulmuştur. Suad Hayrı sorulan sual-(Devamı Sa„ 5; Sil., 2 de)
Şimdiye kadar kaydedilen uçak facialarının en miidhişi düıı sabah şafaktan birkaç saat evvel îrlan-dada Shannon hava alanında vuku bulmuştur.
Nevyork a gitmek üzere evvelki gün 52 yolcu ile Yegilköyden Pan American World Ainvays hava şir ketine aid Constellatiön tipi uçak, dün Londradan kalktıktan sonra lrlandada Shannon hava alanına inerken alev alarak tamamile yan iniştir.
Yolculardan bir kısmı Brüksel ve (Devamı Sa., 5; Sil., t deı

Dün düşen Constcllation tipindeki Amerikan yolcu uçaklarından birkaçı hava meydanında
Rendova uçakgemisi 28 nisanda Yeşilköy açıklarında olacak
Amerikan yardımı dolayjsüe Tür-klyeye verilen uçakların nahiyesine tahsis edilen Randova uçak ge. (Devamı Sa., 5; sil., 3 de)
Bugün Mecliste izahat verecek
Ankara: 15 (Hususi) -Meclisin yarınki gündeminde toplantı yılı içinde iki aydan fazla izin alan İstanbul milletvekili Akil Muhtar öden-ginin verilmemesi hakkmda-ki tezkere ve erazi vergisi kanununun 9 uncu maddesinin değiştirilmesi hakkmd.ıki tasarının geri serilmesine dair Başbakanlık tezkeresi vardır. Bilindiği gibi bu tasan erazi vergilerinin bir
(Devamı Sa., 5; Sü., 5 âe)
Bugün Pariste imzalanacak olan İktisadî anlaşmayı Ingiliz, Amerikan işgal komutanları da imzalıyacak
Londra, 15 (BBC) — Avrupada-kl İktisadi İşbirliği anlaşması yann Pariste İmzalanacaktır. Ingiltere Dışbakam, bugün, Paris© gitmiştir. Anlaşmaya batı Almanya da ştirâk edecektir- lngılla ve Amerikan is.
gal bölgesi komutanları, anlaşmayı imzalamak ürere Parise gitmiş, lerdir.
Paris, 15 (A A ) — Marshall plânı hakkında yarın toplanacak olan 16 (Devamı Sa. 61 Sü., 5 ât)
ün bir gazetede Esklşehirden gelen hususi tir haber okuduk: Eskişchirın bir nahiye Sine batlı köylerden r'JTTi M % e
birinde bir vatanda? f FH ■
kız kaçırmak suçile .1 jandarma karakoluna götürülmüş ve orada saatlerce dövülmüş...
O kadar ki biçarenin feryadını işiten hısım akrabası, tanıdıkları ve tanımadıkları müdahalo etmek istemişler; karakoldan içeriye girememişler; nihayet jandarma çavuşu karakolda/) dışarıya uğrıyarak suda boğulmak üzero olan bir adamın kurtarılmasını söylemiş. Ehali koşuşmuş fakat karakolun arkasından geçen suda çırpınarak kaybolan zavallıyı kur-taramamışlar.
Bu nasıl İştir7
Biz bu gibi vakıaların artık maziye karıştığını zannedivord^! Yaralı yormuşuz... Demek hâlâ karakollarda dayak vukuatı oluyor,
O halcio bu kadar mürekkeb akıtmak neye yaradı?
Demek oluyor kİ «Demokrasi 1» diye feryadlar hiç bir akis husule getirmiyor. Bir karakol kumandanı merkeze
cn yakın valiliklerden birinin köyünden bir vatandaş alıyor; kapatıyor; bagırta bağırta dövüyor, ondan sonra halka «Celin şu adamı boğulmaktan kurtarın!» diyor. Gaze-hakkında başladığı-

te, bu tüyler ürpertici facia müddeiumuminin tahkikata nı da ilâve ediyor.
Fakat görülüyor ki böyle
kete cesaret eden bir karakol kumanda nı hakk.nda yapılacak tahkikat bu gibi vak’alann önüno geçemiyor. Şlm-Liyo değin no kadar bu gibi eşhas mahkemelere verildi hattâ mahkûm e-dıldi. Netice itibarile yine do önüno goçilemcdi vo geçilemiyor.
Bir monıleketto «Vatandaşa hakkının no dernek olduğunu anlatamıyoruz galiba.
Bilhassa memleketin asayiş ve inzibatını temin ilo mükellef olanlar bu hakkı korumağa mecburdurlar. Çünkü bir adamın «Vatandaş hakkı» ndaıı daha kıymetli hiç bir mâl-ü menâfi yoktur. Çünkü şahsi hürriyet, mesken masuniyeti, seçim serbestisl, voH (Lütfen sayfayı çeviriniz)


lö NİSAN 1918
t K N ! SAR AH
SAYFA: S
OkUYlOU
DİYOR İki
Yazan; Profesör Kenan Öner

, — 46
Listemiz alfabe sırasile âtideki zevattan terekküb ediyordu; iî ~ ■■■■■
I ş 6
7
8
9
10 — Faruk Nafiz. Çamlıbel. Öğretmen ve şair.
II _ pnad Hulûsi Demircili. Yargıtay ticaret dairesi başkanı.
12 — Fııad Köprülü. Kars Milletvekili, Prof.
13 _ Nüzhet Gökdoğan (Bayan) Fen Fakültesinde profesör.
14 — Kirkor Keşişyan. Dr. Bakteriyolog.
15 — Osman Nuri Koni. Yargıtay üyelerinden.
16 — Refik Koraltan. İçel Milletvekili.
17 — Salamon Adato. Avukat.
18 — Salih Keçeci. Manifatura ve kumaşçılar birliği başkanı.
19 — Senihi Yürüten. Motorlu kara vasıtaları cemiyeti eski başkanı. i
20 — Vasil Konos. Dr. Asabi hastalıklar mütehassısı.
21 — Yusuf Kemal Tengirşenk. Prof. Eski Adalet ve Hariciye Bakanı.
22 — Yusuf Salmona. Tüccar.
23 — Zeki Sporcl. Sporcu ve tüccar.
İSTANBUL HALKINA BEYANNAME
Bu liste ile beraber şu kısa beyannameyi de matbuata vermiştik: Sayın İstanbul halkına;
etlimiz Milletvekilliği için partimizce lâyık görülen adayların isim ve hüviyetlerini bildiriyoruz: Bu adaylar itimadınıza mazhar olabilirse göstereceğiniz güvenle hakkın zaferini temin etmiş olacaksınız. Emin olduğumuz bu itimadın şükranını şimdiden arzeylerim...»
HALK PARTİSİNİN LİSTESİ
Bizden bir gün sonra da Cumhuriyet Halk Partisi kendi adaylaryıı ilân etmişti. Tertip ettiğiİstanbul listesine göre: Kâzım Karabekir, Refet Bele, Yahya Kemal, Beyatlı Ahmed Şükrü Esmer, Mekki Hikmet Gelen-beg, Ferid Hamal, Ziya Karamürsel, Şükrü Ali ögel, Ali Rana Tarhan, Mulıiddin Üstündağ, Hüseyin Cahid Yalçın, Receb Peker, Avram Ga-lanti, Nakiye Eigün, Hamdullah Subhi Tanrıöver, Berç Türker, Bican Bağcıoğlu, Süreyja Birol, Safiye Hüseyin Elbi, Kalodi Laskari, Dr. Kukulis, Cemil Cahid Toydemir, Halil Hilmi Uyguner'in milletvekilliğine tayini tasdiki âliye iktran etmiş bulunuyor ve-bu liste ileride kurulacak kabinenin hüviyetini az çok açıklıyordu.
Gazeteler iktidar partisinin bütün yurtdaki adaylarını da ilân etmiş bulunduğu için bunlar üzerinde de az çok tetkika imkân bulmuş ve şöyle bir neticeye varmıştım:
Türkiyede çıkacak 442 milletvekilinden 283 adedi eski mebuslardan, 93 tanesi memur —belediye reisi— Halkevi başkanından, 55 adedi Halk Partisinin idare kurulu başkanlarından, 5 i yine ayni kurul üyelerinden ve 6 tanesi de destekleme muahedesine imza koyan gazetecilerden seçilmişti. Buna göre iktidar partisini neski mebuslarından 103 adedi —fazla boşboğaz olduğu için— tasfiyeye uğramış, bunların yerine 93 memur —ki bunların da seçim musaraasında yararbğı görülenler olması pek muhtemeldir—, 60 parti kurulları erkânı ve 6 da gazeteci sokulmuş olduğu tezahür eder. Bu rakamlar üzerinde biraz durulursa hasım partinin aday tâyininde her şeyden evvel kendilerine gösterilen sadakatin derecesi kıstas olarak kullanılmış, bundan sonra parti başkan ve âzalarının taltifi düşünülmüş ve destekleme muahedesini imzalarile tezyin eden lûtufdide gazetecilere bu sadakatlerinin mükâfatı dağıtılmanın da unutulmamış olduğuna imân etmemek kabil olamaz.

Listelerin yayınlandığı gün Cumhuriyet Halk Partisi Başkanının radyo vasıtasile neşrettiği âtideki propaganda beyannamesi de gazetelerde okunuyordu:
Kaduı ve erkek vatandaşlarım,
Bir kaç güne kadar milletvekilleri seçiminin, aziz vatanımızı idare edecekleri tâyin etmek için kesiıı kararınızı vereceksiniz. Türlü ten-kidlerin ortaya döküldüğü bu zamanda, hoşa gitmiyecek olayların üstüne kendimi çıkararak, sevinç dııygularile seçimi bekliyorum. Y'eni seçimin bütün vatandaşların iştirâkile tek dereceli olarak yapılması milletimiz için büyük muvaffakiyettir. Bu merhale, bizim aziz dileğimizin. Bu bizim uzun senelerdenberi sebatla üzerinde yürüdüğümüz programın neticesidir.
1938 sonbaharında Cumhurbaşkanı oldum. 1939 ilkbaharında Çekoslovakya ve Arnavutluk işgale uğradı. Bu suretle başlıyan İkinci Cihan Buhranı bitmeden 945 baharında silâhların bırakılmasile beraber memlekette Demokrasinin bütün icablarmın gerçekleştiğini ilân ettik. Harb esnasında, gerek parti konuşmalarında, gerek meclis kürsülerinde geniş tartışmalar, memleketin nâzik zamanlarda bile açık konuşmağa dayanmasına çalıştık. Şimdi, 1946 da, tek dereceli seçim yapıyoruz. Ve parti tartışmaları içinde, memleketin kudretini düşünerek, kendi sorumunu bilerek vatandaşın kararını vermesini istiyoruz. Türk halk idaresinde bu yeni ve ileri merhalenin açılması, lıefiimizi sevindirecek bir terakki sayılsa yeri vardır.
Şimdi şahsıma ve başkanı bulunduğum Cumhuriyet Halk Partisine karşı olan tenkidieri tahlil etmek isterim.
Görüyorum ki bana karşı ileri sürülen başlıca kusur. Cumhuriyet başkanı İken parti başkanlığını muhafaza etmenidir. Ben bu meseleyi, parti kurultayında apaçık inceledim. Bu bir Anayasa meselesidir.
Bizim Anayasamız devlette bütün kudretleri Büyük Millet Meclisinde toplamıştır. Devlet başı olan Cumhurbaşkanının memleket idaresinde yüksek ıneofaat ve muvazene ioabettirdiği zaman kullana bileceği hiç bir kudreti yoktur. Yalnız Cumhurbaşkanı tabiatile, çokluk partisinin lideri olacağı tasavvur edildiği için bıı sıfatla manevî nüfuzu, muvazene ve ahengi muvazene edebileceği diişiinühniiştür. Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu, onun meclis çalışmalarında vazifesini yapması için kayıtsız olması demek değildir. Bir partinin memleket içinde sorumlu .hareketleri olursa, kanun karşısında buna cevab verecek adamlar vardır. Nihayet, Cumhurbaşkanı, sorumsuz vaziyetini kötüye kullanmak isterse bunun hesabını soracak meclis hazırdır.
Hülâsa, bizim Anayasamıza göre, devlet başkanının bir vazife ifa edebilmesi, onun mecliste bir çokluğa dayanmasına bağlıdır. Ve böyle olunca partisile seçime gittiği vakit, onu kazanmağa çalışması her vatandaş gibi onun da tabii haklarındandır. '

—r
— Abdiirralıman Müuib Berkan, Pıof. Avukat.
—ı Adaau Adıvar. Eski İçişleri Bakanı, Dr, (Müstakil) •— Ahmcd Kemal Silivrili. Çiftçi.
— Ahilya Moshoa. Avukat.
— Bürhan Cahid Morkaya. Köroğlu gazetesi sahibi.»
— Celâl Bayar. Eski Başvekil.
— Cilıad Baban, Tasvir gazetesi sahihlerinden (Müstakil),
— Enis Akaygcn. Eski büyük elçilerden.
— Fevzi Çakmak, Mareşal. (Müstakil)

h
Sivas Belediye Reisine açık mektııb
Altı senelik reislik zamanınızda, belediyenizde görülen başarısızlıklar, memleket için faydalı görerek umuma arzetınek isterim:
9000 lira sarfiyle yapılan «Asri fırın» makineleri lıâ-lâ • getirilmediğinden, çalışmaya başlanamamıştır. Şimdiye kadar lıalk, boş yere fırın bekçisi ücreti ödemektedir.
1800 lira sarfiyle meydana gelen Niksar caddesi kanalizasyonu, Hikmet bey zamanında yapılmış olun 50 cm. tik kiegir betonarme kapaklı ve halen sağlam vaziyette bulunan kanalizasyon tertibatı olduğuna göre, fuzûlîdir.’
En aşağı 1000 liraya malo-labilecek olan İstasyon yolıı kanalizasyonu ise, encümen azaltırını lehimizde susturmak için 495 lira sarfiyle meydana geldi denilmiştir.
İşinize gelmediği cihetle, doktor ve mühendisler hariç, belediyedeki tekmil mendi râ- cmflıy cmlhy cmflıy murItır ilk mekteb mezunudurlar.
Bundan başka cer atölyesinden, lıer ay 20.000 lira ödenmek suretiyle temin edilen elektrik cereyanı şehre kâfi gelmezken, «Kale parkı» için yapılan binlerce lira mas raf her halde çok hazindir.
«Millet bahçesi» ise herkesin parasız girebileceği bir mahal olması îcab ederken, bir kahveciye kiraya veril* inektedir.
Bîr çok keşif tanzimleri, belediye mühendisleri dururken. niçin dışanya »yaptırılıyor.
Bütün bu hususutı, sizi o mevkie ulaştırmış olması hasebiyle, Sivas halkına açıklamanızı rica ediyorum.
Kadir Ort
Ece mah. Kütüklü mevlidinde.
ÜNİVERSİTEDE
Hukuk Fakültesinde sömestr usulü
■O---
Hukuk Fakültesi yeni imti -han talimatnamesinin, Üniversite Senatosunca, başlanan mü zakeresinin otuz maddelik bir kısmı ikmal edilmiş bulunmak tadır.
Geri kalan altı maddelik kıs mın müzakeresi de, önümüzde ki hafta içinde yapılacak, iki Senato toplantısında tamamlanacaktır.
Yeni sömestr talimatnamesinin bu ders yılı imtihanlarında. behemehal tatbik edileceği söylenmektedir.
—--------o--------
Ahşap okulların müdürleri dün bir toplantı yaptılar
Dün saat 15 de Vefa erkek lisesinde, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Besim Kadirgan ve M. Eğitim Müdürünün de iş tirakile; ahşap okulların diirleri tarafından mühim bir toplantı yapılmıştır. "Toplantıda, muhtelif eğitim ve öğretim meseleleri müzakere edilmiş ve, son akademi yan gını gözönünde tutularak; bil -hassa ahşap okullarda dikkate
mü-
(Davamı
AKViMDEN 3YAPRAK


içindedir. Onu müdafaa etmok bu esası korumak demektir, insanı şahıs dövmez, döverse döver.
da-do-
Taşkasabda fecî bir cinayet işlend
l
4r
M
Bir posta müvezzii aşk yüzünden amcasının kızını bıçaklıyarak öldürdü
■ ■
Aksarayda Taşkasapta gecekondu evinde ikamet eden Kâmil Bağrıyanık adında 30 yaşt lartnda bir posta müvezzii, am cağının 17 yaşındaki kızı Mu-allaya aşık olmuş ve kendisine olan sevgisini zaman zaman a-çığa vurmuştur.
Fakat, Mualla, bu teklifleri; l «
bana koca olamazsıp detmiştir.
Buna rağmen. Muallayı delicesine seven Kâmil nihayet ev velki akşam saat 8.30 da amca-suıın evine gitmiştir. Muallamn bir arkadaşı ile gezmeğe gittiğini öğrenmiş, kendisini bekle-
Sen benim ağabeyi
np, tüy
msin, ye red
BELEDıYE DE
Arabacılar artık serbestiye kavuşıyor
Belediye ile arabacılar arasındaki ihtilâf hâlâ devam et-lûoRtcdir.
îktisad işleri müdürlüğü tarafından araba iskeleleri hak -kında hazırlanan teklif, şehir genel meclisinin haziran dö -ııemi toplantılarında müzakere olunacaktır.
Arabacılar, iskelelere konul muş tahditlerin kaldırılmasını, her arabanın iskelelerden serbestçe yük alıp nakledebilreele-rini istemekte, kadro usulün -den vazgeçilmesini ileri sürmek tedir.
Belediye îktisad işleri Müdürlüğü, arabacıların şikâyetle rini ve son zamanlarda iskelelere girmek isteyenlerin tekliflerinin çokluğunu nazan dikka te alarak, yeni bir kadro hazırlamağa karar vermiştir. .
Yeni kadronun şikâyetleri ön leyecek ve müracaatları karşılayacak kadar geniş olacağı sövleıımektedir.

Öğrendiğimize göre, Devlet Şûrasından Belediyeye gelen bir yazıda, (her arabanı istediği iskeleden mal yükleyebi -lir), denilmektedir.
«Baylarbaşı gençlik kulübü» nün açılış töreni bu pazar yapılacak
Üsküdarlı gençler, bir mûd-dettenberi, bir gençlik kulübü kurmak için muhtelif teşebbüs ve faaliyetlerde bulunmakta i-diler.
Gençlerin, bu çalışmaları başarılı sonuçlar doğurmuş ve (Bağlarbaşı gençlik kulübü» nün tessüsüne muvaffak olmuş lardır.
Kulübün açılış töreni, Pazar günü saat 19 da yapılacaktır. ,
alınması gereken emniyet tertibatı, önemle ele alınmıştır.
Bu meyanda, bugün de Kadıköy üçüncü ortaokulunda ve yarın Beyoğlunda birer toplantı daha yapılacaktır.

meğe başlamıştır. Aradan bir saat geçtikten sonra genç kız eve dönmüş ve Kâmil;
«— Beni senin için iztirap i-çinde kıvranırken, sen dostlarınla gezmeğe gidiyorsun» diyerek bıçakla üzerine yürümüş tür. Ve Muaflanış kamına sap lamıştır.
Mualla derhal ölmüş, hâdise yi müteakip firar eden Kâmil yakalanarak »avcılığa teslim e dilmiştir.
Hâdisenin tahkikatına savcı muavinlerinden Yavuz Fındık-lığil el koymuştur. Dün akşam sorgusu yapılan katil tevldf dilmiştir.
PÖI.İS TE
Bir esrar tekkesi meydana çıkarıldı
İKaragümriikte Sultan
e-
Mahallesi 18 numaralı evde oturan ve muhtelif suçlardan sabıkası bulunan Rıfat Boncuklu adındaki bir şahsın evini esrar tekkesi haline getirdiğini haber a lan emniyet kaçakçılık masası memurları evvelki gece evde yaptıkları anî bir aramada Süleyman, Orhan Üşenmez, Ali Şırlak, Hüseyin Adıbelli, Halil İbrahim ve Niko Topalidis adındaki şahıslan Hindistan ce vizinden mamul, kabak tabir e-dilen hususî nargilelerle esrar çekerlerken suçüstü yakalaya -rak emniyet müdürlüğüne getirmişlerdir.
Arama neti
miktarda esrar da ele geçirilmiştir.

M A A tİFTE
San’at okullarının imtihan talimatnamesi
1947 - 48 öğretim yılından i-tibaren erkek sanat enstitülerindeki hazırlık sınıl lan kaldırılmış bulunduğundan, üst üste iki yıl bu sınıflarda kalarak bel geli duruma düşmüş olanlann durumlan ile alâkalı erkek orta sanat, orta yapı okullan ile erkek ana ve yapı enstitülerinin, sınıf geçme, bitirme imti-hanlan. son talimatnamede a-ç ıklanmam ış Lı.
öğrendiğimize göre; geçen yıllarda, hazırlık sınıflannda i-ki yıl üstüste sınıfta kalanların belge imtihanına girebilecekleri alâkalılara bildirilmiş bulun maktadır.
Normal sınıflann imtihanlarına, sözü geçen talimatname esasları dahilinde alınacaklardır.
Haber, ilgili talebeler arasın da büyük bir memnuniyet u-yandırmıştır.
I

Hususî ve Azınlık okullarında
t

\iiI£R SaiMHİ
Fıkracı kötürüm lale; ile karşı karşıya — I —
-----o
Türkçe ve tarih - coğrafya dersi veren öğretmenler umumi muvazeneye alınacak
Ecnebî azınlık ve hususî o-kullarında (Türkçe) ve (Kültür) dersleri vermek üzere, Mil li Eğitim Müdiırlütelerir.ee tayin olunan, öğretmenlere ait ders ücretlerinin dörtte üçü mensup tulunduldarı okul büdçesinden geri kalanı da bir yandım ma hiyetinde, Bakardık tahsisatında r verilmjkte idi.
Ücretlerin azlığı yüzünden, bu öğretmenlerin içinde buhın dııkları müşkül dur uru. güzünün de tutularak; bundan bir müd det evvel Millî Eğitim Bakanlığı tarafından, bunların umumî bütçeye geçirilmeleri yolun da bir tasarı hazırlanmasına başlanmış bulunuyordu.
Bir müddettenberi şehrimizde tetkiklerde bulunan Bakanlık müsteşarı, bu hususta kendisi ile görüşen bir arkadaşı -miza şunları söylemiştir:
— Bu mesele, üzerindeki ca lamalara hararetle devam.edilmektedir. «Bıı ötretmenlerin va ziyeti hakikaten acıklıdır. Ken dileri umumî büdçeye alındıkları takdirde, istifadeleri şüp -hesiz büyük olacaktır.
istifade edeceklerin adetleri, rimdi kat’î olarak bilinmemekte ise de tesbitine çalışılmak -tadır.»
Diğer taraftan tasarının hazırlanarak, dnümüzdeki aylarda Meclise sevkedilmesi muhte meldir. Kuvveden fiile çıktığı takdirde, büyük bir öğretmen zümresinin de nii kökünden halledilmiş olacaktır.
- -O ■ —
ADLİ YEDF
üıner Bankta çalınan tahnit rın hırsızını veya hırsız İn nm bulmak için hamal sırtında bankaya getirilen kötürüm bakıcıyı doğrusu merak ettim. Falcılık resmen yasak olduğu halde Sümer Bank gibi yarı resmi bir müessesinin hu adamın huddamlık kuvvetine güvenip o-dacı sırtında bankaya kadar getirtmesi, no yalan söyliyeyim, gazetecilik damarlarımı dobreştirdi. Kandı kendime:
— Bari, dedim, şu falcıya baş vurayım da Halk Partili kabinelerden pek çoğunun içinden çıkamadığı müşküllerden bazılarını halle çalışayım...
-Lâfı uzatmıyayım. Bakıcıyı evinde buldum. Bir kpyun pöstekisi üstüne teşbih böceği gibi büzülmüştü. Uzaktan bakılınca tıpkı ağının ortasında sinek bekliyon iri bir örümceği anırıyordu.
Ben vurdum duymazlıktan ge.ırek on masum tavır ve pek bön bir eda i-le:
. (Başta rafı 1 incide)
hasıl her şey o vatandaş hakkının çerçevesi bütün Sonra kanun
Dövülen ve suda boğulan frn köylü bir kız kaçırmakla maznun bulunuyor muş. Olabilir... Bu adam bir hırsız da olabilir; hattâ bir kaç cinayet yapmış bir şaki, bir şerir, bir haydut da olabilir. Buna rağmen ne karakolda, ne de bilmem nerede ona kimsenin bir fiske He vurmağa hakkı yoktur. İnzibat ve asayiş teşkilâtı şahısla adalet arasında bir rabıtadan başka bir şey
değildir. İşte asıl fikirlerde yerleştirilecek kuvvetli kanaat bu olmalıdır.
Mademki «Demokrasi» diye sıvandık; bu idareye dayak sığmıyor.
Ne yapalım. Kendimizi
yak atmamağa alıştıralım. Amma
necek ki bazen dayağa çanak tutanlar da oluyor. Fakat bunların dayağa idmanlı elmaları yalnız kanunun hâkim olmasını emreden bir idarenin mahiyotino tesir edecek bir sebeb teşkil etmemelidir.
Feci olduğu kadar da bize garip görünen bu hâdisenin (mâba’d) ını merak ediyoruz*
«Taklibi hükümet maksadile Reisicumhur hazretlerinin şahıs larma matuf suikasd meselesile alâkadar olup, daha vâsi ve şamil siyasî faaliyetlerde bulunmaları hasebile dâvalarının rü-yetı bizzarur dâvayı esasiyeden tefrik ile dâvalarının esbabı maznuniyetleri evrakı dâva me yanında mevcud iddianamede bertafsil arz ve izah edilen maz nunların müdafaatını ve bilcürn le safahatı muhakemeyi istimâ ettikten sonra hasıl olan kanaati vicdaniye ve kanuniyeyi ber vechi zîr arzediyorum:
iznindeki dâvada suikasd hâdisesinin eu faal ajanı ve bütün tertibatı ngeş’um bir me-l aretle idar» eden şahsiyetin îttihad ve Terakki cemiyeti mer kezi umumî âzasından esbak İaşe Nazın Kara Kemal Bey olduğunu arz ve izah eylemiştim. Dâvanın esrar ile alûde per delerini kaldırdıktan ve eu ince noktaları kemali vuzuhla tenvir edildikten sonra kanaati vicda-niyemı bıı- kal daha teyid İle bi-davette konulan teşhisin ayni hakikat olduğunu müşahede etmekteyim. Malûmuâlileridir ki cürümler irtikâb edildikleri zaman ve müddet devamının ( «v-lid ettiği vehameti içtimaiye ve cürmün devamından husule gelecek usul ve salâhiyeti kanuniye gibi mülâhazat noktal
İzmir İstiklâl Mahkemesinde neler gördüm?
Yazan iî
Tefrika Wo. 236
nazarından iki büyük kısma ayrılır: Cürm-ü-âni ve cürm-ü-mütemadî.
Cürümlerin bu tarzı taksimi, mahiyet itibaıılö ve bazan da sarahaten kanun ile tefrik o lunurlar. Burada cürüm iptidA-sile intihası arasında hayli saf-lıaıar geçirmiş ve binaenaleyh temadi etmiş işbu cürmü ceraimi mütemadi-yeden olarak kabul etmek mec turiyetindeyiz.
Bu gibi mütemadi karakteri haiz olan cürmün doğrudan doğruya mahiyetini tetkik etmezden evvel, ne gibi ruhî âmil ve sebeblerın tahtı tesirinde ih zar ve tertip ve inkişaf ettiğini tetkik etmek icap eylediği ci betle, cürmü bu ııoktai nazardan tahlil edeceğim:
bul unduğundan
Evvelce de iddianamemde ar-zettiğim veçhile Reisicumhur hazretlerine yapılmak teeşbbü sünde bulunulan suikasd, müşarünileyhe şahsî bir kin ve garezin vücude getirdiği nef-sanî husumet ve garezden ziyade - Ziya Hurşidin ifadesinde sarahaten zikrettiği veçhile - hükümeti iskat ve (yeniden intihabat icıasile) mevkii iktidara gelmek heves ve emelinden neş’et etmiş bir fiili Türümdür. Dâvanın tetkikinden pek güzel anlaşıldığı üzere vaktile ve bilhassa harbi umumî esnasında mevkii iktidarı daima ellerinde bulundurmağa, ve her neye mal olursa olsun muhafaza etmeğe karar vererek, îttihad ve Terakkinin bazı riiesası, geçirdikleri acı ve

Akademi yangınının tahkikatı bitti
Akademi yangını hakkındaki tahkikat keşif ve ehlivukuf raporları C. Savcılığınca incelenmiş ve dosya dün hazırlık bürosuna tevdi edilmiştir.
Öğrendiğimize göre hadisede ihmal ve tedbirsizliği görülen iki hademe ile sigara atmak su retile yangına sebebiyet ver -dikleri ileri sürülen dört Akademi talebesi hakkında dâva a çılacaktır. 1
Bu arada, Akademi müdürü ile Akademi hocalarından bazılarının sorguları yapılacaktır.
•Sahtekârlık iddiasile ağır cezaya verilen Hay d ur paşa veteriner okulu eski müdürünün dünkü muitakemesi
Haydarpaşa Veteriner Okulu eski Müdürü Şefik Tezer hakkında sahtekârlık iddiasile açılan dâvanın duruşmasına dün 1 inci ceza mahkemesinde devam olunmuştur.
Bu celsede dinlenen şahitler ( Şefik Tezerin okul ile alâkası, olmıyan talebelere paso verdi-; ğini ve onları okul talebesi ola' rak gösterdiğini iddia etmişler dir.
Mahkeme duruşmaya gelml-ven sanığın ihzaren celbine ka-rar vermiş ve celseyi talik etmiştir.
tatlı bir takım tecrübelerden i istihsal ettikleri kuvvetli biri kanaatle İçtimaî heyetlerde pek? .az insanların idealist olduğu el) ile tutulabilecek bedbini ve a-J demi hoşnudî karşısında çok| feci bir iflâsı memlekete giden j vaziyeti, fırka ile kurtarmak* ve her gün adetleri çoğalan gay» ri memnunlar zümresinin tema? yülâtını hiç olmazsa tevkif e-’ debilmek için, maddî menfaatle * rini temin cihetini teemmül ile) bazı İktisadî müesseseler vü-) cude getirmişlerdir.
Bu müesseselerin siııi Ali Ihsan bey, at bey ifadelerinde iaşe ve ek-J mek mes’eleleri ile başladığını.! Talat Paşanın teşebbüs ettiği! Rıımaııyadan uıı celbine haceti olmayıp Anadolu şümendüferle | Tinin yevmî 70 biliyeti ııakliyesinden ancak 407 — 45 vagon ciheti askeriye ıh-) tiyacına kâfi olduğunu ve nıü-J tebaki vagonların kabiliyet i 1 ııakliyesi İstanbul iaşesine te- ’ kabüİ edecek mevadı gıdaiyeyı 1 Ankara ve Konyadaıı celbedeki * leeeği teemmül olunmuş ve Ka-1 ra Kemal beyin tahtı riyasetini oe teşekkül eden heyeti inalı- İ susai ticariye marfetile Istan-1 bula sevkedilerek yapılan ek-( mekten kazanılan ve gayri ka-’ oili istifade bir para, beş pa-J m«vann t
sureti tesi küçük Tal
başladığını.
75 vagon ka-
— Efendini, dedim, buzı müşküllerimi halle geldim.
— Hoş geldin evlîd, söyle bakalım, haoetin nedir??
Herif bu sözleri söylerken önündokl sac mangala bir tutam özerlik attı ve odayı kesif bir duman kapladı. Galiba alabildiğine somüriilecek bir hizala bulduğundan dolayı memnun olmuştu.
— Vallahi üstad bilmem Ki nereden başlıyayını?
O sürmeli gözlerini süze süze bit müddet sakalını sıvazladı, sonra L. (u cesaret vermek için olacak:
— Ben sana .yardınf edeyim bari, dedi, bir kayıbın mı var? Yoksa sc »gı line kavuşmak içrn bir şirinlik nüu iû* sı ını istiyorsun? Çekinme, söyle: burası pır durağıdır. Kalbindeki arzuları dök, Pir’ın iznifle «elden ge.en yapılır...
Henüz kararını vermemiş bir adam edasile, bir müddet düşünüyor c»bı yaptıktan sonra:
— Erenler, dedim, ben sizin hazakatinize ne bir kayıbımı ole geçirmek ne de sevgilime kendimi şirin gös er mek gayesıîe müracaat ecmiyoruji. Bcnıın anlamak istediğim şeyler daha ziyade memleket derdlerıie yıkından alâkalı siyasi ukdeler...
— Ukde olsun da ısier siyasi, ister gayrı siyasi olsun... Evvel A)tâh der hal çöz er ız.
— Pek o kadar büyük st)riemeyin benim zihnimi kurcahyan ukaeter öy le pek kolay çözülür clsıen değil...
— Sen söylemene bakî
Kendi kendime biraz utanır gibi jl-dum. Memleket derdiorinın çarcUrı.ıı şu karşımda büzülüp oturmakta ol:n sakat insandan beklemek doğruatı gücüme gidiyordu. Fakat-koca bir tan-kamızın kaybolan tahvillerim iekrur
a ele geçirmek için bu adamın ınekşuf ilimlerdeki kudretini hüm ederek kendisine müracaat hattâ odacı sırtında bankaya
getirilmiş olduğunu batırlayuıca rahat bir nefes aldım ve ilk sualimLsorduın:
— 4Hazret, şu arpa karışık eknivği ne kadar müddet y/yeceğiz?
— Evvelâ dört ay, yedi gün, sekiz saat... Sonra çeşniyi değiştirecekler arpa yine yüzdo yirmi nisbetinde kalacak amma çavdar ziyadeleşecek, takat bu sefer de çavdar sıkıntısı da başlıyacağı için arpa nısbeti yüzde yirmi yerine yüzdo-otuza^çıkarılacak...
— Demek ki lyıleşiruyecak, fenal ı-şacak?...
— Maanıafih biz bunun farkına v» r-mıyacagız.
— Neden acaba?
— Çünkü arpa yemeğe alışmış bulunacağız...
Adamcağız du. Ben de lere geçtim.
Sa/ri tcvuh-etmiş, kadar
pek makul konuşuyor-daha ehemmiyetli su ab
(Arkası var) FIKRACI
--------—
Çocuk usirgenıe Kurunıunun faaliyetleri
Çocuk Esirgeme Kurumvnun Beyazıt Dispanserinde; Mart a-yı ipinde 112 si erkek. 62 si kadın olmak üzere, 204 hastaya, muayene ve tedavi suretile yardımda. bulunulmuştur.
•i
I

NİSAN 1948
==^
■R

1864 Rumi Nisan
3
CUMA
1367 Hicri t Cem âhır
6

Kasım 161 — AY 4 GÜN — 10"
Vakitler
I Güneş Öğle ikincil Akşam Yatsı înısâk
Vasati
D-
20
14
58
49
27
35
s.
5
12 15
18
20
3
Ezaı i
D.
32
26
10
S.
10
5

12
1
8
37
47

SAYFA; 8

ı6 V1SA.N
AvusturyalI komünistler
Çekoslorakyadaki hûkunaat darbesine benısr bir harekete hazır lanıyorlarmış
Viyana: 15 (A.A.) — Na-fen’in özel muhabiri bildiriyor:
Komünistlerin Çekoslovak-yada husule gelene müşabih bir komünist darbesini Avu& turyaya da dcsleklemiye hazırlandıkları zannedilmektedir. Güvenilir müttefik kaynaklarından öğrenildiğine gö re, bv komünist darbesi ö-nümüzdeki haftalar içinde ya pılacaktır. Batı müttefiklerinin kara ve demiryolu münakalesinin Sovyetler tarafından kontrolü hususunda Rus lann almış oldukları tedbirler bununla ilgili addolunabilir. îlk önce, müttefik kuvvetlerinin Viyanaya doğru hareketlerinin önce Rus makamları tarafından tasvib o-lunması hakkında teklif kay dedirmektedir. Bu teklif bilin diği gibi reddedilmiştir. î-k ı.u olarak aa. Avustursa-da halk arasında husule gelecek karışıklıklara müttefik-i jin müdahale etmemeleri meselesini yann müttefik kontrolüne arzetmek hususumdaki Sovyet teşebbüsü dikkati çekmektedir.
Filhakika bu tekliflerin ve Viyanaya giren veya çıkan müttefik askerî personelinin vesikalarının tetkiki için kurulan Sovyet kontrol merkez lerinin gayesinin Viyanayı tamamile tecrit etmek olduğu söylenmektedir, bulunmakta olan kuvvetlerinin bir
darbesinin vukuu halinde A-vusturya hükümetinin imdadına yetişmeleri imkânsız o-lacaktır. Her hangi bir ko-•münist darbesine karşı tek muhafız teşkilâtı «Sovyet silahlı muhafızları» olacaktır. 1-uS subayları tarafından talim ettirilen bu komünist muharipleri Avusturya polisinden dalıa iyi bir şekilde silahlandırılmışlardır. Bunların sayısı şimdilik iki bindir ve bunu arttırmak için de bütün gayretler sarfedil-mektedir. Bu muhafızlar parasız yemek yemektedir. Bun ıur, haftada sekiz İngiliz lirası aylık almaktadırlar ki, bu. vasat AvusturyalInın ücretinin üç mislidir.
Avusturya ile sulh anlaşması
Londra: 15 (A.A.) — A-usturya meselesini incele-l” k üzere toplanan Dışişleri E. kan yardımcıları bu sabah usturya ile barış andlaşma sının en mühim maddelerinden hudutların tahdidi ve as k rî şartlar hakkında bir an-taşmaya varmışlardır.
Yardımcılar Yugoslavya-evvelâ yazı ile ve bilâha-ı sözle toprak isteklerini I- iirmeğe dâvet etmişlerdir. I/iğer taraftan Avusturya hü I uıııeti temsilcisi de Londra-a giderek Yugoslav delege-r min konuşmasında hazır bu lunaeaktır.
Nihayet Rus delegesi Avus furyanın silâhlarını yabancı memleketlerden satın almasını kabul etmiştir.


I )

Şehirde müttefik komünist

Rusyanm e n le 25 bin Italyan esiıi var
Vaşington 15 AP Mümessiller Meclisinin dünkü toplantısında Connecticut Milletvoki-lki (Cumhuriyetçi) John Dari», Rııslann elinde daha 25 bin L ta.van esiri bulunduğunu ve bunların Rusyada köle gibi çalıştırıldıklarını söylemiş ve «öv lc demiştir:
«Stalin’in îtalyadaki mümes-si", yani komünist lideri Tog-lalti’nin, Rus istibdadına kur-baı giden bu vatandaşlarım kırtarmak için teşebbüslerde bdunmasını isterdim.»
Mişel Londradan İsviçreye gitti
uondra 15 A.A. — Eski Ru-mnya kralı Mişel ve ana kralı e Helen bugün öğleden sonra hava yolu ile Cenevreye git irilerdir.
Filistin için hazırlanan mütareke metni
Amerikadaki Yahudiler, Amerikan hükümetine müracaat ederek taksim plânından vazgeçilmemesini istediler
Hiçbir nevi silâh ve
Navyork 15 (AP). — Birleşini.? Milletler Filistin Komitesi tarafından. Filistinde mütareke için bir pilân hazırlanmıştır. Bugün Güvenlik Konseyinde müzakere edilecek olan bu pi -lânda başlıca şu maddeler var dır: I ■
1 — Bütün, askerî hareket, tethiş ve kundakçılık faaliyeti ne son verilecek;
2 — Filitüne silâhlı haydut veya silâh kullanılabilir kimselerin girmesine müsaade olunmayacak; (bu suretle Filistiııe muhacir olarak yalnız kadınlar la çocuklar kabul edilecektir.)
3
barb malzemesi ithaline müsaade edilmiyeeek;
4 — Genel Kurulun cuma günü yapacağı toplantıda vereceği karara kadar hertürlü siyasi faaliyete son verilecek. AjrmrıL tj.tkı Yahudilerin isteği Lake Success, 15 (A.A.) — Amerikan Yahudi konferansı dün Birleşik Amerikaya müra-caac edeerk vasilik hususundaki teklifini geri almasını ve Fılıstinin taksimi hakkında ev veL c hazırlanan plânın tatbiki için birleşmiş milletlerle işbirliği yumasını istemiştir.
Konferans, idareci millî Ya-h ıdi teşekkülleri başlıca şubelerinin 70 den fazlasını temsil etmektedir.
Y(d)u l)’t r Yafayı da topa tuttu
Kudüs 15 A.A. — Yahudiler dün büyük çaplı toplarla Yafayı bombardıman ederek bazı kimselerin ölmesine ve hasarların husulüne sebeb olmuşlardır.
Şehre yüzden fazla mermi • düşmüştür. Arablar havan topu _ esile buna karşılık vermişler ve üç Yahudiyi öldürmüşler ve altısını da yaralamışlardır. Yah udilerin katliâm hareketi
Kahire 15 AP — Arab Birliği siyasf komitesi dün gece yay dığı bir beyannameyle, Filistin deki Arab kuvvetlerini Yahudi lerin katliâm hareketlerine mu kabeled bulunmamaya dâvet etmiştir. Beyannamede şöyle denilmektedir:
YahtViler Dair Yadin’deki Arab halkını kesmişler, Nasr-el- Din köyünü tamamiyle tah rip etmişlerdir. Fakat, bu vahşi harekete karşı Arabların ananevi asalet ve yiğitliklerini muhafaza etmeleri lâzımdır.
Amb Başkomutanı Filistinc gitti
Londra 15 B.B.C. — Yahudi Hagana kuvvetlerinin bugün, Kudüs civarında 2 bin kişilik bir Arab kuvvetini muhasara ettiği haber alınmıştır.
Arablar, silâhça Yahudiler-den dundur. Arab Filistin kurtuluş ordusu kumandanı İsmail Saffet Paşa derhal uçakla Fi-listine hareket etmiştir.
İngiltere baş cellâdı yıl işsiz kalacak!
îînşplterede idam cezasının kaldırılması hakkmdaki tasan aleyhinde rey verenler arasında Attlee, Churchill de var
Londra 15 A.A.
Ölüm ce-z sının beş senelik bir devre i-çip. kaldırılması konusunda dün aksam yapılan tartışmalar sılasında eski içişleri Bakanı M. C'huter harbden sonra cinayet ve hırsızlıklar artığı için böyle bir karar alınmasının şimdilik zamansız olduğunu söylemi-, fakat bunun v.icdanî bir mesele olduğunu ilâve etmiştir. Meclis muhabirleri yeni tasa n lehine oy veren saylavların ekseriyetini işçi saylavların teş fitil etl iklerini bildirmektedirler Kadın saylavlarla liberal say lavlar ve da tasarı dır.
Tasarı arasında Morrison Iun inakta
Tasarının diğer maddeleri bu günkü tartışmaların mevzuunu teşkil edecektir.
Yeni kanunun yarın lordlar
iki komünist saylav lehinde bulunmuşlar-
aleyhinde bulunanlar M. Attlce, Herbert ve Churchill de bu-idi.


tah-
seno
İhtı-fab-muattal
kamarasına gönderileceği min ediliyor.
İşsiz Cellâd
Londra 15 A.A. — Ingiltere-de ölüm cezasının muvakkaten ilgası dolayısile İngiliz kraliyet ceilâdı Henry Pierpor.t, 5 işsiz k:imış olacaktır.
İdâm iplerinin imalinde sas sahibi olan Londra ip rikası da bu suretle kalacaktır.
Saf kenevirden yapılan bu i-pin kopmaması ve daha mukavim olması için üzeri balmumu ile kaplanır, idâm esnasında ip koptuğu takdirde mahkûm ö-liim cezasından kurtulur.
Diğer taraftan da gazeteler, bu kararın leh ve aleyhinde bu Ilınmaktadırlar. Bilhassa bun -dan 100 yıl evvel 5 şilin veya hud bir koyun çalmak gibi en küçük suçların bile ölüm ceza-sile neticelendiği belirtilmiştir.
Ahiref suali
(Başmakaleden devamj
vo müttefikleri ve partizanları da
lâubalilik, yârân muhabbeti vo ehibbaya kazandırma düşüncelerinin bu kadar İnkişaf etmiş olmasını bir türlü Iıaznıedenılyecekles* dir. Anıma bil işte Atıf İnan yalnız olmıyacakmış. Receb Poker de, belki başkaları da işe bulaşacaklar vo böylece kabahatliler kafilesi kalabalıklaşacakmış. Cidden o-nun da hiç ehemmiyeti yoktur. Mes’uller ve maznunlar sayısı binlere varsa bile Türk adaleti bunların hakkından gelerek kadar kuvvetlidir.
Yüeo Divân kıymetli ve yüksek hâkimlerin elinde şimdi Halk Partisinin bir eski bakanına ıztırab terleri döktürmoktedir. Fakat her halde Sııad Hayri halkın ekmeği ile, gıdası ile, fakir fukaranın sıhhati ile, hayatı ile oynamamıştır. Sııad Hayri kan ter içinde kendisine tevcih olunan suallere cevab vermeğe uğraşır ve elem içinde çırpınırken Atıf İnan ve yârâ-nı çubuklarını yakarak safa süremezler, İsviçre seyahatlerinin ve teferrüclerinin hâtıralarını eşe dos ta tatlı tatlj anlatarak boz bir vakit geçiremezler.
Düu de işaret etmiş olduğumuz gibi bu ekmek buhranı bahsinde ânı m o vicdanı çok hassastır. Her türlü suiistimaller, yolsuzluklar, irtikâb ve irtişalar Halk Partilileri Halk Partisi kongrelerinde Halk Partili milletvekillerine anlattıkları gibi alınış, yürümüştür. Fakat bu ekmek işi hepsini bastırmıştır; hepsini uyutmuştur.

Muhalif bir milletvekili de bu buğ day işi hakkında bir sual takriri vermiştir. Şu halde her taraftan mütemerkiz bir hücum ve ateş baş laınış demektir. Halk Partisinin yüksek menfaatlerini onlara öğretmek ve göstermek bizim vazifemiz değil amma bu bahiste vurdum duymazlık eder ve hâlâ bir iki, eski bakan ve dostu parti gayret-keşliğile korumak isterse kendi çukurunu bu defa kesin olarak kendi ellerile kazmış olur.
Artık insaf edilsin; hiç bir memleket böyle gıda işlerindeki yolsuzluğu müsamaha ile karşılı-yamaz, buna göz yumamaz. Iran eski Başbakanı ayni şekilde bir pirinç ihracı vesikası vermiş olmak suçile itlıam olunmuş ve adalet huzuruna sevkedllmiştir. Eski bir Fransız Başbakanı Mösyö(Gouin) de şarab işlerinde karışık vaziyetler ilıdas ettiği ve menfaat sağladığı rivayet olunduğu için Fransız mahkemelerini boylamış, baka rete ve iftiraya uğradığından dem vuruıuş, fakat mahkeme, açtığı iftira ve hakaret dâvasını reddey-lenıiştir.
Halk Partisi acaba öyle mi iddia edecek ki her partiden her memlekette fena adamlar, suiistimal yapanlar, resini vazifesini kötüye kullanan Bakanlar, Başbakanlar çıkar da yalnız bizim parti için bu kabil değildir ve Atıf I-nan daima nıukaddesdir cek?...
Bizim havsalamız hu almıyor, alamıyor...
A. Cenıaleddin Saraçoğlu
mi diye-
kadarını
• (
Son
Sakaryanın yükselmesi dün durdu
Adapazarı 15 Hususî —
günlerde Adapazannı mütemadi yükselmelerde daimî bir tehlike altında bırakan Sakarya nehri bugünden itibaren biraz inmeye başlamıştır. Bu suretle Adapazar halkı birkaç günden beri çekmekte olduğu heyecandan biraz kurtulmuş bulunmak tadır.

f(-------------------------------------------------------------!
{Gününenteresan haberleri|
1 K_____________________________________________________________)
da kalmışlardır. 15 kişi yaralanmıştır. (AA)
Bir Fransız profesörü •fr Paris — 15 Paris hukuk fakültesi profesörlerinden Baudin, Lizbon fen akademisinin ve tek. nlk üniversitesinin dâvetl üzerine Portekiz'e giderek konferanslar verecektir. (AA)
Far'ısle Kazablanka arasında demiryolu nakliyatı
Paris — Paris ile Casablanca arasında doğrudan doğruya demiryolu muvasalasını sağlamak üzlere müzakerelerde bulunacak olan Fransız demiryolu uzmanlarından mürekkeb bir grup bu sabah Paristen Madrid'e hareket et miştir. ,
Mezkûr hat üzerinde ilk brenin 15 mayıstan itibaren İşlemeğe baş lıyacağt sanılmaktadır. (A A ) Mikolajik'in teşekkürü Vaşington Hâlen menfada bulunan Polonya eski köylü partisi başkanı Mlkolajlk, kendlsl-

Telsizle istenen Kanplaznıası
★ Hamllton (Bermudes) — 7 600 tonluk Rio Aknapey İsmindeki Arjantin vapuru, ağır hasta olan yolcularından biri için tel-
Bir sinema artisti baba oldu Hollywood — Film artisti Betty Hutton’un dün bir kızı dünyaya gelmiştir. Betty’nin ikinci kızıdır. Birincisi 2 yaşındadır. Arjantin Cumhurbaşkanı Rus- sîzle kan plazması istemiştir.
Atlantikte Bermudes adalarından 600 mil uzakta bulunan vapurun bu müracaatı alınır alınmaz kan plazması bir paket halinde uçakla gönderilmiş ve gayet ınüsaid şartlar İçinde paraşütle vapurun güvertesine atılmış Mevkuf belediye reisi Mantoue — Mevkuf bulunan Ossiglla belediye başkamın kurtarmak İçin 2000 kişi dün Montoue hapishanesine hücumla zabtetmek teşebbüsünde bulunmuşlardır. Be lediye başkanı fuzuli silâh taşımak suçile tevkif edilmişti. Mahallî iş borsasının idarecileri, bu münasebetle bir protesto grevi ilân etmişlerdi. Nümayişçiler polislere el bombalan attıkları için polisler de silâh kullanmak zorun
yortan kuşkulanıyor
-fr Buenes Aires — Arjantin Cumhurbaşkanı Peron, Mekslkalı gazetecilere verdiği bir demeçte. Müşterek düşman bize Şimal kut bundan bakıyor» demiştir. Bu, Peron'un Rusya hakkında yaptığı imaların en açığı olarak kabul edilmektedir. (AP)
t tat yarım havagazı kömürü ihtiyacı
Vaşington — Dışişleri Bakan ligi dün İtalyanm kendi havagazı endüstrisi için Amerlkadan kömür alabileceğini bildirmiştir. Ma dencilor grevi dolayısile Amerikan istihsalâtı azalmış bulunması na rağmen Italyaya böyle bir müsaade verilmiş bulunmaktadır.
(AA)
Tekaiid kanununda yapılacak tadilât
Hükümetçe lüzum görüldüğü anda hiçbir kayda tâbi olmaksızın tekaüde sevkedile-bilen valiler için bazı teminat istenecek
Ankara 13 (Hususî» — De( mokrat Milletvekillerinin bazıları yakında tekaüt kanununun bir maddesinin değiştirilmesi i-Sin Meclise bir kanun teklifin-e bulunacaklardır.
Bu teklife göre hükümetçe lüzum görüldüğü anda hiçbir kayda tâbi olmaksızın tekaüde sevkedilebilen idare âmirleri ve
valiler için bazı teminat istene cek ve hükümetin bu husustaki selâhiyetlerinin tahdidi taleb olunacaktır.
Buna sebeb olarak hiçbir teminata sahlb olmayan idare â-mirleri ve valilerin daima hU kûmetln ve dolayısile ekseriyet partisinin tesiri altında kalması dır.
Bretton Woods anlaş* masının tadili
Yeniden bir kuruşluk basılmıyacak
idareci gözile


=
aktüallteler
, \ Jg s ■ —
1 —
H
Ankara, 15 (Hususî) — Bugünkü Ulusta çıkan Bretton Woods anlaşmalarında tadil ihtiyacı başlıklı bir makalede: Bretton Woodsta millî paraların altına veya dolara nis-beten değerlerinin tesbiti sırasında bazı paraların değerlerinin çok yüksek tâyin edilmiş olduğu bildirilmekte ve anlaşmanın tâdili zaruretine işaret edildikten sonra makaleye şöyle son verilmektedir:
■ Bretton Woods anlaşmalarile l-kinci müessesenin yâni Milletlerara sı Bankanın da yalnız İngiltere ve Fransa gibi bazı Avrupa memleket lerıne değil bizim gibi milli ekonomisini ilerletme zaruretinde bulunan mahdud imkânlı milletlerin kre di ihtiyaçlarını da göz ğnüne almasını mümkün kılacak bir salah ve İnkişafa muhtaç olduğunu da bu vesile ile kaydetmeden geçemi-yeceğiz.. denmektedri. Diğer taraftan bu makaleyi okuyanlar birçok tenkid ve dedikodulara yol açan 7 Eylül kararlarının mahzurlarının yeniden gözden geçirilip geçirilml-yeceğini sormakta ve para fonunda bir değişiklik yapılacağı mânasını çıkarmaktadırlar.
Bir kavgada kavgacıların hepsi yaralandı
Ankara, 15 (Hususi) — Balânın Körfez köyünde oturan Yaşar Ka-rabey. Bahri Özcan, Yusuf Akdemir ve Aslan adlarında dört şahıs bir tarla meselesinden münakaşaya başlamışlar ve sonunda her dör dü de tabancalarını çekerek birbirlerine ateş etmişlerdir. Çıkan kurşunlar hedeflerine İsabet etmiş ve kavgacıkınn hepsi yaralanmıştır. Yaralılardan Yaşar Karabeyin yarası ağırdır.
Tarla meselesinden yaralama
Ankara, 15 (Hususî) — Çubuğun Dumlupınar köyünde bir tarla meselesinden Kadir Çiftlik ve Ali Demirhindi kavga etmişler ve Kadir 27 santim uzunluğundaki bıçağile Aliyi muhtelif yerlerinden yaralamıştır.
işçiler kanunu tasarısı
Ankara. 15 (Hususi) — İşçiler için hazırlanmakta olan kanun tasarın üzerindeki incelemeler devam etmektedir. İstanbul işçilerinin durumu hakkında hazırlamış olduğu raporu Bakanlığa sunmak üzere İstanbul Bölge Müdürü dün şehrimize gelmiştir.
Sakaryanın taşmasile halen 15 köy sular altındadır. Felâketzede köylülere Kızılay tarafından ^opu topu 2000 liralık bir yardım yapılmıştır. Yardımın bu kadar az oluşu burada herkesi müteessir etmiştir.
Ankara, 15 (Hususî) — Bazı ga-| zetelerde yeniden bir kuruşluk pa.l ra basılacağı şeklinde haberler çıkmıştır. İlgililer bu haberlerin asılsız olduğunu bildirmektedirler. Haber aldığımıza göre yeni 5, 10 ve 25 kuruşluklar mayıs sonunda piyasaya çıkarılmış bulunacaklardır.
ilkokullarda açılacak şubeler
Ankara, 15 (Hususi) — Birinci sınıflarında normalden fazla öğre-nici bulunan ilkokullarda şubeler açılmasını Milli Eğitim Bakanlığı valiliklere bılarımiştir. Bunun İçin icab ederse beşinci sınıflar memleketin başka okullarına nakledilebilecektir.
Ankara stadyununun satın alınması
Ankara; 15 (Hususî) — Beden Terbiyesi Genel DirektörlüğününJ Ankara stadyomunun satın alınma sı yolundaki müracaatı .üzerine vilâyet Daimi Encümeni stadyomun maliyetinin ve bugünkü değerinin tesbiti için bir heyet teşkil etmiştir. Heyetin tesbit ettiği mikdar genel müdürlükçe kabul edildiği takdirde stadyom Genel Müdürlüğe devredilecekti
Hususî sanayii teşvik
Ankara, 15 (Hususi» Hususi sanayii teşvik için haricden getirilecek makine alât ve cihazlarla bun ların yedek akşamı için alman i gümrük ve buna aid resimlerin a-[ İmmaması için bir karar verilecek, tır. Ekonomi Bakanlığınca bu hu-susda hazırlanan bir rapor Başkan lığa sunulmuştur.
A a.er ika dan getirtilecek m i 1 e r
Ankara, 15 (Hususî), — Devlet Denizyollarının Amerikadan getirteceği gemiler için gerekli firmalarla bLr anlaşmaya varıldığı malûmdur. Bu anlaşmayı yapmak için Amerikaya giden heyet Export Im-part Banktan ayrıca 8 milyon dolarlık kredi projesi almıştır. Bu proje Ulaştırma Bakanlığınca ted-ktk edilmektedir.
Bir tecavüz hâdisesi
Ankara, 15 (Hususi) — Haymananın Köseabdal köyünde Abldin Al-tıparınak isminde bir şahsın evde bulunmadığı bir sırada ayni köyden Mehmed Yılmaz, Halil Akdemir adlarında iki kişi evinin kapısını kjrarak lçeıde bulunan Zahide-ye tecavüz etmek istemişler, fakat Zalıidenin feryadına köy halkı yetişerek mütecavizleri yakalamışlar dır. Boğuşma esnasında yaralanmış julunan Zahide tedavi altına alın-’ nuştır.
Resmi Müesseselerin sattıkları otomobiller ükûmetin İttihaz ettiği som karar icabı olarak, bazı ret* mİ ve nîm resmî müesseseler,
ederindeki tenezzüh otomobillerini ve hattâ kamyonlarını satışa çıkarmak* ladırlar.
Ekserisi kanuna uyarak, satışlarını kapalı zarf usulilo yapmaktadırlar.
Müesseseleri lüksten ve fazla mat* raftan kurtaran bu kararı umumî eh» kâr çok iyi karşıladığında şübhe yok* tur. Fakat bu satışta bir fevkalâde* lîk ve kanuna az uyarlık bir nokta olduğu yapılan ilânlardan anlaşılmaktadır.
Meselâ, müessese tarafından, satışa çıkarılan otomobil nan kıymet, satın btn lira fazladır, nokta budur?
3u fazla kıymet, üç dört ay evvel a-İman fiyata nazaran, bugünkü kıymet midir?.. Yoksa karaborsa fiyatı imdir?...
Eğer, karaborsa fiyatı ise, bunu resmî veya nim resmi müesseseler ya* pamazlar?... Daha doğrusu yapmamalıdır. Halka, umumi efkâra fena bir tesir yapmaktadır.
3eş, on otomobilin karaborsa fiyatından meydana gelecek yirmi ottu bin lira, müessese defterlerinde bir Havi suç gibi gözükmemelidir.
Alâkadar makamların dikkat naz) rını çekmek bir vazifedir.
İDARECİ
veya kamyona ko~ alış fiyatından dört İşte anlaşılmıyatr
Canavar ruhlu ana
Oç çocuğunu da boğarak öldürdü
---o~-
Amiens, 15 A.A. — Kocası nın evde bulunmamasından isti iade eden 34 yaşında Mme. Ca lais, üç haftalık, 15 aylık ve 6 yaşında olan üç çocuğunu b)ğ muştur.
Mme. Calaıs. bu/ük oğlunu şexer almak üzere sokağa yolladıktan sonra biri beşikte, diğeri küçük bir araba içinde bu itinan iki çccuğunu potin bağla rı ile boğmuştur.
Oğlu sokaktan geldikten son ra kadın, orıun boynuna da bir ip geçirmek istemiş, fakat cuk bağırdığı için ağzına muk tıkamış ve onu bu suretle l oğmağa muvaffak olmuştur.
Bir delilik kriz: ger;r(liği sev leuen bu kadın, bundan sonra boğazına serdiği peçete île ken dinî kapın’’! roRm J • a asmıa-t’r. Biraz sonra o.:(ı ziyarete geien anası bu fama-, ı ı.ıevda ııa çıkarmıştır.

copa-
Eski Yu
—----------------------------- ---
ne Birleşik Amerlkada İkamet mü f saadesl verilmesinden dolayı te- 7 şekkürlcrinl bildirmek ve başkan J lığa seçilişinin üçüncü yıldönümü J münasebetile tebriklerini sunmak ı üzere dün Başkan Truınam ziya- ( ret etmiştir. : 1
Macaristan üzerindeki toz l bulutu ı
★ Budapeşte — Macaristan ü. /
zerinden muazzam bir toz bulutu J geçmiş ve güneş ışığını hemen he- 1 men tamamen kapamıştır. Macar | meteoroloji enstitüsünün bildirdi- i ğine göre, bu bulut Ukraynadan L gelmiştir. (A.A.) j
IVallace’ın annesi 82 yaşında 1
* Deslnea (Iova): — Birleşik 1
Amerika eski Ticaret Bakanı Henry 1 Wallacenin anası Madam Wallace I 82 yaşında olduğu halde di'ıı ak- i şanı buradaki ikâmetgâhında ve- L fat etmiştir, (A.A.) |
Paris: — Dün öğleden sonra J saat 14.30—17,30 arasında Renault t fabrikalarının bir kısım atölyele ( rinde bir İhtar grevi yapılmıştır. Z 450 İşçi, çalışma; saatlerlle muadil ( olacak surette gündeliklere zum yapıl z masını sağlamak üzere İşleri dur J durmuşlardır, (A.A.) )
Mes'ud Bir Nişan
Muharrir ıırkactuşlarmiızdan Gece Postası gazetesi Yazı İşleri Mü-dür Muavini Hüseyin Şehsuvar’ııı Edibe Azmi ile evvelki gün nişanlandığını memnuniyetle haber al-dik. Tarafları tebrik ederiz.
De. emekli Kadri Kredi Servet
müfettişlerinden damadı. Yapı ve
Umum Müdürü bacanağı, eski donanma
başkanı ve Karadeniz Bo-
Son
kur.
ISSîııı bîr zıya'
SABIK BOĞAZLAR KOMUTANI RUHİ DEVELİOGLU ÖLDÜ
Türk donanmasının ilk denizaltı gemisi kumandanı Halil velioğlunun küçük oğlu, gümrük Çifterin Bankası Çifterin kurmay
gazı deniz komutanlığından emekli Deniz Kurmay Albayı ve Havadis gazetesi müdürü:
RUHİ DEVELİOGLU muztarib olduğu hastalıktan
tulamıyarak vefat etmiştir Cenazesi bugünkü Cuma günü öğle namazım müteakib Beyoğlu Ağa camiinden kaldırılarak Beylerbeyindeki aile kabristanına defnedilecektir.
Allah rahmet eylesin.
Eski Yugosl v Kıab Paristen Londra ya p- i i t i
Londra 15 A.A.
goslav kralı Pierre bugün öğleden sonra hava y dile Eıtıiscer Lor.draya gelmiştir.
Panameı İK^ıi ko.n.-ransı bir ilkokuld ı toplandı
Bogota 15 A.A. — Şehrin muhtelif binalarında ve bilhassa Pan Amerikan konferansı -mn toplandığı otelde ya: d uı hasarlar dolayısile delegasyonlar şefleri şehrin dış mahalle sinde kâin bir ilk mektebde dün bil toplantı yapmışlardır.
Bu bina,-toplantı esnasında mühim silâhlı kuvvetler tarafından muhafaza altında bulundurulmuştur.
Delegeler, milli bayraklarını taşıyan otomobillerle toplantıya gelmişlerdir. Bu otomobilim Kolombia askerlerinin muhafazası altında bulunmakta idiler.
Bir dershaneye küçük küçük masalar bir at nalı şeklinde dizilmiş bulunmakta idi.
Delege, miitahassıs ve gazete ci olmak üzere takriben 100 ki şi, başkanın nutkunu dinlerken dershanenin pençerelerin-den dışarıda nöbetçilerin dolaş tıkları görülüyordu.
Bu ilk toplantı, delegelerin ço ğunun r^Zzakere usulünü basitleştirerek konferans çalışmaları nı hızlandırmak kararında oldukları hakkında muhafazakârlar nezdinde bir kanaat uy?n« dırmıştır.
Umumî temayül, Pan Ameri kan birliğinin devam ettiği ve sen hadiseler dolayısile hi. iıir şev kaybetmediği şeklindedir..
TEN! SABAH
16 NİSAN 194»
SAYFA: 4
-
i



) )

i
V
1

(•
â


*T
X


Osmaniye fırtına tehlikesi atlattı
Konservatuvar Türk Mûsikî Konseri
! Bandırmada | Konya VereMSavoş elektrik işleri ne halde ?
m
Derneğinin ataleti
Bazt okllarda{tüborküliizlü öğ. (i nenler ve talebeler vardır
Belediye aldığı bir kararla yeni abone kaydetmiyecekti Fakat bu karara riayet et-miyerek nüfuz ve şahsiyetine kıymet verdiği bir zatın evine cereyan vermiş!
Bandırma belediyesinin elektrik santıralımn bu günkü kudretinin mevcut aboneleri güç taşımasından yeni sipariş edilen nıotör gelinceye kadar, eldeki mevcut abo nelere her ne bahasına olursa olsun yeni bir abone kaydedilnıeye-cektir. Bütün Bandırmanın pırıl pı rıl ışıldadığı ve bu İşıktan faydalan dığı halde binlerce vatandaş evlerinde tesisatlarının mükemmelen hazırlanmış olmasına rağmen bizza rur bu karara uymakta gaz ışığı, yağ kandili, üç beş kuruşluk mum ışiğile aydııılanmaktadırlar. Beledi ye encümeni nüfuz ve şahsiyetine kıymet verdiği bir zatın evine çere yan bağlamasına hususî bir karar vermiş ve cereyan da bağlanmıştır. Bu zatın erine bağlanan elektrik cereyanı nihayet her vatandaşın ihtiyacı kadar zaruri ve lüzumlu ola bilir. Hiçbir kimse de elektrik cereyanını almış olan zatı muahaze e-decek te değildir. Fakat hâdise ve rilen kararların halk topluluğunu hiçe sayarak sırf şahsi ahbabhğa dayanarak keyfe mayeşa nasıl bo zulabildiğini göstermesi bakımından C, H. P. lileriıı haleti ruhimsi ni belirten yeni bir tezahürüdür.
Mustafa Evyapan
— ■ o----------
Konyada eski eserler onarılacak
Konya: (Hususi» — Vakıflar tara lından Milli Eğitim Bakanlığına devredilen eski eserler onarılmaya başlanmıştır.
Alâeddin Camii şerifi onarıldıktan sonra Selçuk devri eserleri müzesi olacaktır. Sahib Ata camiinde de Türk yazı fe kitabevleri teşhir e-dilecektir, Ayrıca Mtevlânaya ait yeşil türbede dökülen çiniler onan lacaktır.
Arabacı Zey ıel 15 seae geydi
Konya (Hususi) — Geçenlerde şehrimizde bir hiç yüzünden işlenen cinayetin faili arabacı Zeynel 15 yıl hapse mahkûnı edilmiştir. Chıa yet şu şekikle olmuştu:
İsmail Saykın adında bir şahsjn torunile, Zeynelin küçük oğlu kav ga ederlerken kavga kendilerine sirayet etnılş ve İliç yüzüne zavallı bir ihtiyar öldürülmüştür. Çanakkale yangını hak-k nJı yazımız te’yid ediliyor
Çanakkale: (Husuriı — Yeni Sa ban gazetesinin 2 Nisan tarihli nüs hasında dördüncü sayfada Haklı Söze Ne Denir. başlıklı yazıda 25 mart perşembe günü Çanakkalede ki 4 evin tamamen ve 3 evin kıs. men yandığına dair bir yazı neşre dilmiştir,
Heı nedense bu yazı üzerinde Ça nakkale belediyesi ısrarla durmuş ve hâdiselerin gğsterdiği veçhile büyiik bir telâşa düşmüştür, Onların başlıca gayeleri kendilerini methettirmek ve bunun için de ba z şaluşlan alet olarak kullanmak ta ve daima böyle şahıslar aramaa tadnlar.
İhtiras ne kadar ehemmiyetsiz o tursa olsun acı ve fenadır, belkide çoktan şalıid yetteslnlz. Zira çıkan edecekleri bu durum şikârdır,
Hakikatte, yazının
olmakla beraber bu hakikat iyice İfade edilememiş ve yazan şahıs Kendisini gizlemek kadar bir korkak hk göstermiştir. Çünkü Naci Top tik İsminde Çanakkalede bir şahsın bulunmadığı yaptığım tetkikler ne (icesiııde meydana çıkmıştır, Her ne olursa olşun belediyenin bu yazı ya karşı hiç bir şey yapamjyacağ; aşikârdır.
Yakacakları bir tekzibi tekzib e Jecek kadar elimizde delil dolu. O mesele ayrı,,,
Yazı üzerine benim Yeni Sabah muhabiri olduğumu bilen bazı taraflar bu yazıyı benim yazdığımı söylemekte ve İsrar etmektedir ler. Habukl ben 26 mart 1948 tarihinde Çaııakkaledekl yangım mek tup l]e gazeteye bildirmiştim, Fakat Naci Toptik imzalı yazı çıktı, Tak. dfr çok tabiidirkl dalma sîzindir, Yalnız bende hakikaten belediye gi bi bu şahsın kim olduğunu merak etmekteyim- Naci Topik adresinin
Buna olmuş vazi-yazjyı tekzib karşısında a
yazı hakikat
boyhastalıklı şğreintenlerı te talebeleri diğerlerinden tecrid etmek lâzımdır. Toplu çalışan müesseselerin umumî bir muayeneye
Konya; (Hususi) — însan cemiyet lerİnin en yıkıcı hastalığı olan «Ve rem» e karşı memleketimizde de ni bayet Savaş Derneği kurularak, hastalığın önü alınması ve veremli lerin tedavisi husuları kararlaştırıl mıştır. Fakat, bu dernekler üzerine aldıkları bu çok önemli işi lıakklle başarabiliyorlar mı. Diğer, şehirleri bilmiyorum., fakat Konyanuzda ma ' alesef faaliyetini görehıiydi'uz. ÇUn kü. Zavallı veremliler İstikbal kay gusuiee, bulundukları topluluğun sıh hatlnl düşünmeden —kendierl düşü nülmedlklerl İçin— en büyük clna yeti İşlemektedirler,
Geçende veremli bir ğğrenciye rastladım, fakir bir ailenin üzerin» de titrediği bu çocuk, balgamile et rafa mikrop saçtığı halde, hâlâ o-k\ıl sıralarında ve öğrenciler arasın dadır, Bazı öğretmenlerinde verem li olduklarım maalesef biliyorum.
Bilmiyerek cemiyetin mahvına çalıyan bu zavallı bedbaht insanla ra ne zaman vardım edilecek. Bu
tâbi tutulması gerekir
zavai lar duçar bulundukları bu hastalığı kimseye nakietmemeye ça lışıyorjaı çünkü bu hastalığın insanlar arasında ne büyük mânevi tesir yapacağını biliyorlar,
Veı ( m Savaş Dernekleri bunların ben veremliyim demesini mi bekliyor? —
Sağ.Jk Sosyal Yardım Bakanlığın dan, topju çalışmaya mecbur olan nıtk fri . ritrin, bilhassa okulların, u nıumi bu muayeneden geçirilerek verem veya diğer sari hastalıklı şa hıdarm tedavilerinin kolaylaştırılması ve her türlü yardım yapma sıuı dileriz,
flFJK SOYER KUPASI
Vali Şerik Soyer kupası maçı pa zar gunii idman Yurdu sahasında Selçuk spor ve Stad Gençlik Kltible rl 'A) ve (B) takınılan arasında yapılmış (A) takımlarının 4—3 (B ı takımlarının maçı da 3—2 Stad Gençli* KJubünün muvaffakiyetle neticelendi.
Yılmaz Kurma
Konya Valisinin Basın toplantısı
Basın mensuplarile yaptığı bir toplantıda, Şefik Soyer yapılan işleri anlattı. İhmal edilen köylerden bahsetti. Konyanın dış yollar şebekesi, muhtarlara b* gi kursu, Vilâyet bûdoesi
Konya: — (Hususi) — Cuma gü dü saat 16 da vali Şefik Soyer vilâ yette şehrimiz basın mensııbları na bir toplantı yapmış, il işleri ve gezileri etrafuıda aşağıdaki izahatı vermiştir.
KONYA VE DIŞ YOLLAR ŞEBEKESİ Konya — Ankara ve, Konya — Akşehir yolunun, Beyşehir sulama şebekesinin ıslahı bilhassa Konya -Ankara yolunun, Konya hududun dan Ankaraya kadar olan kısmının İhalesinin yapılacağını eğer, ödenek artarsa Konya — Cihanbeyli a rasınm da onaıılacagmı, Konya — Akşehir — Afyon yolunun da bu o narılmaya dahil olduğunu, Beyşehir sulama şebekesinin teressübat temizliği ve lüzumlu tesisatın yapıl masının ele alındığını, buna lâzım olan tahsisatın B. M, Meclisinden istenilen ödenekler arasında, bulun duğu bildirilmiştir.
MUHTARLARA KURS
Spor sahası ve pistleri için Beden Terbiyesi mimarının getirtilerek in celeme yaptırıldığım ve bu hususta düşündük lerin in in teknik mahzu ru bulunmadığı anlaşıldığı için pro ıenin anahatlanmn tesbit ettirilmekte bulunulduğunu ve eksiltmesi nin yakında yaptırılmağım anlatarak. köy muhtarlarının kanunen büyük hakları bulunduğu dolayısile bunların her türlü bilgiyi kazanma larını sağlamak için kurslar açtır tırjlması düşünüldüğünü ve teşebbü

se gfındldığini bu kurslardan bütün idari JD') d erlerin ders vemıe görevde MZrielendirildlklerlnl, bunun la tam Demokratik bir İdare olan köylerimizin- idaresinin kendlleri-taraimdan sağlanacağım ve muh tarlam şu. bu idare altında kaimi yarak .^höiyetlerlnln belirtileceği ni soyıedi.
VİLÂYET BUDCESI
Btitıceden bahseden vali açıkların denkiertlrildiğiril lüzumuna gö re harcanacaklarını, bildirerek, Ge zllerinde şimdilik 5 ilçe ve 3 bucak ile J0 kev gördüklerini, Bunların, içinde çok iyilerinin ve çok ihmal, edilmişlerinin de bulunduğunu, bun lar. .n kalkınmasına çalışacağım, şlmju.ye kadar gezdiği bütün bu ilçe, bucak ve köylerde hakikaten Türk milletine yaraşır yurd sever-lik ve millet severliğl gördüğün(Jj be lirtmlşlerdlr.
* Val. Ubiatln binbir türlü nimet lermderj mahrum fakat bu mahru-
* nıiyett- karşı yılmadan çarpışan iv riz halkını ve İvriz Köy Enstitüsünü ziyaretten pek memnun kaldık larmj su sözlerle ifade etmişlerdir: Ivr.'z Enstitüsünü tabiatin çe tin şartlan altında yetiştirilmiş bLr gül bahçesi görmekten büyük ümit alö.m. Fakat bahçenin fidanları bil diğim.u iidan değil, orta yaylanın genç vc gürbüz gençleridir,»
Yılmaz Kurma



Kocaeli■
Vali Fazlı Güleç kasabada küçük bir tu zı esnasında D. P. ilçe idare kurulu binasının önünden geçerken bir metre boyunda ve yetmiş santimetre enindeki tabelaşz görmemezlikten geldi.
Kandıra (Hususî)
valisi Fazlı Güleç bugün öğleye doğru Izmitteıı kasabamıza gelmiştir. Valiyi kaymakam Er-tuğrul Süer, belediye reisi Ra-gıb Uygur, C. H. P. reisi karşılamıştır.
Vali Fazlı Güleç, kasaba içerisinde küçük bir gezinti yaparak Halkevine gitmiş ve Hal-kevinde köylü vatandaşlara hitaben yaptığı bir konuşmada bağcılık yapmalarını, fidan yetiştirmelerini, yaş ve kuru ağarların müsaade verilmeden hiçi hir suretle kesilmesinin muvafık olamıyacağını ve eğer bu ihtarlara rağmen ağaç kesenler dursa her ağaç kesen şahsın ve bu arada bu işe göz yuman devlet memurlarının da mes’ul

uygun görülürse bildirmenizi bllhas sa rica ederim,
Şahsî kanaatler üzerinde hiç bir kimsenin hiçbirşey diyeceği yoktur, tabiği.
Belediye istediği kadar telâşa düş stln, tekzib etsin. Ortada bir hakikat bulundukça tekzibi tekzib etmek ve bu iş hakikat olduğuna dair elimizde deliller vardır.

edileceklerini açıklıyarak öğütlerde bulunmuştur.
Rocaeimin yeni valisi halkla beraber çarşıya doğru yürüyerek Demokrat Parti binasının önünden geçerken, D. P ilçe ;-dare binasına yan gözle dahi bakmamıştır. Şurasını da ilâve etmek lâzımdır ki vali buradan geçerken bir metro boyunda va ’ÎU santimetre enindeki koskeea (Demokrat Parti) tabelâsını görmemiş olacak ki yüzlerce D. F. İmin hatırını dahi sormak aklından geçmemiştir.
Biz sayın valiyi Izmite gelerek vazifeye başladığı zaman verdiği demecile her iki partiye eşit muamele •sapacağını memnuniyetle gazetelerde okumuştuk. Halbuki Kandırayı ziyareti esnasında D. P. nin önünden geçerken bu partiye (kasabaya ilk gelişidir) uğraması icab e-derdi. Zira idare âmirleri hal^â parti e~»d’şelerinden uzak kala-jak müsavi muamele yapmak esasını. kah-T etmiş bulunacaklardı. halbuki yeni valinin bu hareketini Kandıralılar büyük bir teessürle karşılamışlardır.
Gece yarısı çıkan bir fırtınada evlerin damları uçtu. Bu arada cezaevi de zarar gördü. Postahanenin cam ve çerçiveleri kırıldı
Osmaniye: — (Hususi) — 9 Nisa nı 10 a bağlıyan gece, ilçemizde tah minen 12 saat kadar devam eden ve şimdiye kadar görülmemiş bir fırtına ol muş tın-.
Fırtınadan mütevellid bir çok evlerin damlan göçmüş, bazı taraf larda da binalar göçmüştür. Ceza evinin üst kısmını, rüzgâr uçurmuş, postahanenln cam ve çerçeve lerl kırılmıştır,
Bu arada esasen bakımsız olan elektrik direklerinden de bazıları yıkılmış ve bir hâdiseye meydan vermemek İçin saat 21 de elektrik söndürülmüş, kasaba karanlık içe rlslnde kalmıştır. Bu şiddetli rüzgâr ilçemiz halkım hayli endişeye düşürmüş, hattâ bazı vatandaşlar, evleri uçtuğu İçin geceyi bahçede geçirmeğe mecbur kalmışlardır. Y] kılan ağaç sayısı belli değildir. İnsanca zayiat yoktur. Ertesi gününe kadar rüzgâr kelismemlş, yağmurlar yağmağa başlamıştır. Bu vaziyette çfltçllerl hayli sevindirmiştir. Orhan Erdinç
—------
Bandırmada bir Köy Öğretmeninin küstahlığı
-----o-----
Talebesi Camiye gidiyor diye doğmuş !•••
Bandırma: (Hususî) — Beş on gün önce Manyas ilçesinin Değirmen Boğazı köyünde öğretmen bulunan Necip Aktan talebelerinden Eren İsminde bir çocuğu camiye gl derken görmüş ve ona, bir daha o raya girmemesini tenbih etmiş. Ço cuk ailesinin içtihadı üzerine edin dlği bu ulvi İlâhi vazifesini bırak-mıyarak tekrar camiye devanı eder. Muallim bu hali talebeleri vasıtasile öğrenince: Ereni hiddet ve şiddetle tehdit ve tahkir ederek hırpalar. Fakat bu hal tekrar zuhur edince, bağrında vicdan ve kalb yerine ku ru bir hayal taşıyan bu hissiz hoca, müthiş bir öfke İle çocuğu yakalayıp ağzından burnundan kan gelin ceye kadar döğer, İşte hâdise btyle cereyan etmişti. Fakat böyle bir hâ disede. duyanların tüyünü diken di ken, ederek ürküdür, Hükümet teş kilâtı esasiye (anayasa kanunu) ile vicdan hürriyetini tanıdığı halde bu hükümet memuru acaba hangi hak ve selâhiyetle bu şahsî vicdan hürriyetine tecavüz ediyor. Yoksa vicdanı, mukaddesatı, inkâr mı etmek İstiyor,
Mustafa Evyapan Çanakkale memurlar istihlâk kooperatifi kapatıldı
Çanakkale (Hususî) — Bundan bir sene evvel şehrimizde Memurlar istihlâk Kooperatifi adı ile bir kooperatif açılmış ve buna 110 memur 30 zar lira vererek ortak olmuşlardı. Ayni kooperatif bir de dükkân açarak ortaklara satış yapmağa başlamıştı.
Aradan altı ay geçmeden ko operatifin iflâsa gittiği alâkalılar tarafından görülerek geçenlerde ortakların da iştiraki ile bir toplantı yapılmış ve bu toplantıda yapılan hesaplar so nunda kooperatifin 1000 lira zararda olduğu görülerek dükkânın hemen kapatılmasına ve sermayenin bankada muhafaza sına karar verilmiştir.
Diğer taraftan 110 ortaktan daha bazıları taahhüd etmiş oldukları parayı dahi verme -inişlerdir.
Bu hal karsısında Çanakkale Memurlar istihlâk Kooperatifinin ne gaye için açıldığını bir türlü anlıyamıyoruz
Ba i VaıHe-nirin teberrüii
Çanakkale (Hususî) — E-mekli Kor generaldiniz Baki Vaııdemir Çanakkale Yardmı-sevenler Derneğine İstanbul a-vukatla.nndsn Fevzan Ares e-livıe 200 lira nakdî teberruda bulunmuştur.
Evvelce şehrimiz müstahkem mevki ve Kor komutanlarında bulunan ve şehrimi imarında büyük yordmıları dokunan generale f.undan üç sene evvel şe hir meclisi karan ile fahrî hemşerilik tevcih edilmişti.
Bu değerli yardımı muhitte sevinçle karşılanmıştır. Kendisine Yardımsevenler Derneği i-dare kurulu karan ile teşkkûr edilmiştir.

uzzcm
I
""" —- ■ - ■■■■■■■ ♦«►♦«■■■■■»— _ -..
“Konser, pek parlak oldu. Ustad Ali Riza idaresindeki icra heyeti çok alkışlandı. Solistler görülmemiş bir takdir tezahürü ile karşılandılar. Esas fasılda Kemal Niyazinin Hüzzam taksimi san’at baharından bir çiçek demetine benziyordu.,,
Saat altı... Komedi binasının holü, mahşer yerine dönmüş... Sahanlık, halkın tehacümüne dar gelmiş; bardaklardan boşanırcasına yağan yağmura rağmen halk sokaklara taşıyor. Vestiyer hademesi, paltolara, - şapkalara yetişemiyorlar.. Kilenin önü bir arı kovanı.,. Kı-nk dökük muhavereler, yer ba lamayanlann şikâyetleri... Kî-rni memnun, kimi somurtkan 1 ersiz kalanlardan bir kadın yeisden nerede ise ağlayacak...
Böyle bütün yerleri evvelden de almak olur mu ya?!. Biz tâ Beykozdan geliyoruz...
Ondan sonra fırtına zevcin basında gürlüyor:
— Sana söyledim... «Yer buluruz!» dedin, ne yapacağız?
Adamcağız kan ter içinde.
— Ne yapayım ■hanımcığım? Tam beş defa telefon ettim... Boyuna meşgul.
Konservatuvarın iki eli mesabesinde olan Salahaddin Can’ la, Haydar bey, yersiz kalanların imdadına yetişmek için ne yapacaklarını bilmiyorlar.. Plânı muayene ettiler, numara lan heşabladılar, Haydar bey hususî defterini yokladı, düşün dü, renıil atar gibi bir .şevler yaptı; galiba me’yus karıkoea-ya bir köşe buldu.
Bütün yüzlerde bir ibtisâm var. Herkes birbirinin elini sıkarken bir bayram günü neşve-sile adetâ musafaha ediyorlar.. Sanki halkın üstünden bir a-ğırlık kalkmış. Bazı dostlar, tanıdıklar, gülerek yanıma geliyorlar.
— Tebrik ederiz efendim.
— Teşekkür ederim.. Fakat neyi tebrik ediyorsunuz?
— Sualin cevabı gürültüye karışıyor.
Bir musiki meraklısı anlatıyor:
— Türk musikisi, eser demektir. «Ben musiki bilirim» divene «usulünü vurarak şu besteyi oku!» dersin. Derhal anlaşılır...
Şakacı bir zat:
— Mart içeri pire dışarı ... diyor; sonra göz kırparak:
— Oooh!.. Hay Allah razı olsun... Şöyle ağız tadı ile bir konser dinleyelim!
Bizde musikinin meraklıları değil, âşıkları var. iki yerimi de onlara vermeği bir zevk bil dım. Bereket versin Haydar hey yetişti; bana da bir köşe, buldu.
Bir yandan koca salon doluyor, doluyor, doluyor... Istan— bulun en güzide, en seçkin bir halkı., ön koltuklar/a mat. ren gi, kordonlu yaverleri ile çakı gibi generaller... Vizon, astra-kan mantolu hanımefendiler... Bazan bir pırlantanın göz alıcı pırıltısı çakıyor...
Bu inso,n seli, (aııfiteatr) m katlarından mütemadiyen iniyor. Yerleri gösteren hademe ler koşuşuyorlar.
Saat altı buçuk... Hâlâ, şelalenin arkası alınamıyor.
Zil çaldı... Gonk vuruldu. I-sVlar değişti.
Türk musikisinin yeni bir za fer kazanan değerli miicahidle-ri birer birer sahneye girdiler!.

Hüzzam makamının seyrini yazmağı zaid buluyorum; bu makam çok söylenen ve sevilen bir makamdır. Sarkın bütün hüznünü ifade eden bir edası vardır.. Zabtedilmiş hıçkırıkla ra benzer.
Garib bir tesadüf eseri olarak bu ha^in fası) herkes tarafın dan muhabbet ve hürmet gören Abdulkadir Karamürselirı e bedî hâbgâhına tevdi edildiği güne rastladı.
tar? Bunun hakkında şöyle bir menkibe anlatırlar:
Bir gün bir yerde saz yapılıyormuş; sokak kapısı aralık kalmış, bir Tatar içeri girmiş ve doğru saz yapılan odaya çık
zanın bilhassa bu eseri icfcan ederken elindeki def adetâ dil çeliyordu.
Neyzen Yusuf Paşanın t’a Semaisi ile fasla devamlı bi alkış tufanı arasında sca veril di.
Bana Şimdi
tevdi edildiği
Konservatuvar buhran ınd a, Burhan Felek ve Kâzım Şinasi ile birlikte musiki tarihinde i-si'mlerini unutturmayacak bir dürüstlükle karar vermek cesareti meder.iycsini gösteren merhumun ruhuna bir fatiha ithn- ettirdim. Ostad Ali Riza def kaldııdı. ^c.'onda çıt yok..
Esas (’-'ol'i Tanburî Osman bevin peşıçvi ile girildi. Hüzzam makarnada bir de Tatarın peşrevi vardır; kimdir bu Ta-
7 mış: faslı dinlemeğe başlamış; falso edilirse bu perişan kıyafetli adamın irkildiğini görenler;
— Hemşeri! demişler, sen musikiden anlar mısın?
—• Anlamaasın hatalarınızdan mütessir olurmu idim,
Tatar, bu sözü müteakip kalk raış, Tanburinin elinden sazı fjmış; belinden bıçağını çıkartarak bütün perdelerini kestikten sonra perdesiz tanbur ile öyle bir taksim etmiş ki, dinle yenler lâl ve hayran olmuşlar.
Hüzzam peşrevi işte bu Tatarın imiş...
Bu vakfa baştan başa bir efsanedir. Musikişinaslar arasında «Tatar» diye anılan, Osman lı (dominyon) larından Krırçun hükümdarı Gazî Giray Handır. 961 de doğmuş 1016 da vefat etmiştir. Hem musikişinas hem de büyük şairdi. Hüzzamdan başka gerdaniye, arazbar, mahur, şetaraban vesair makamlardan eserleri vardır. Şiirdeki kudretine ise:
*
Râyete meyi ideriz kâmet-i-dilcû yerine
Tâğa dil bağlamışız kâkülrü-hoşbû yerine
Diye başlayan hamasî gazeli. ebedi bir şahiddir.
Peşrevden sonra birinci beste okundu:
Aldım hayâl-i-perçemin ey mâh diderne
Görürse gıee hâb yüzün vâh dîdeme
Ben mâcerâmı kendim anar,
- kendim ağlarım
Geh ûsiyâb-ı-âbe bakar, gâh dîdeme
Beste pek güzel icra edildi.. Arkadan Dede’nin:
Hâlimi bir kerre takrir eyle-sem sultanıma.
Ağır semaisi okundu.
Onu müteakib: Kemânî Cor-ci'nin oya gibi işlenmiş bir san’ at âbidesi olan:
Bizde bu hasretle bu feryâd kalır mı bilmem,
Gerdeninde bu kadar âh ile ey gonca deh en!
Ârzûy-ı-dil-i-nâ şâd kalır mı bilmem. Eser çok. anıma, çok güzeldir: bilhassa meyanhâne'de bir saba seyrinde, öyle, tatlı bir yedirme ile dilkeş hâverân gösterir ki:
Maksûd eserse
ey
7Hisr«’-ı-b?r-ceste kâfidir. daha tahak-
Sözü bir kere kuk etmiş olur.
Bu şaheserden sonra Kemal Niyazi'nin Hüzzam taksimini dinledik. Değerli san'atkânmız bu taksimde, kendine hâs olan tarzda yay kullanmadı; onun bazan hoyratça bir girişleri, sert fakat muhteşem kararları sanki, birkaç şada ile geniş mâ nâlar ifade eden bir (ııslûb-i-mûsikîsi) vardır. Kemal Niyazi Hüzzam taksiminde bu tarzı bir tarafa bıraktı: Gayet klasik nağmelerle yükte hafif, bahada ağır olan saznıı uzun u-zun inletti. Bir noktaya dikkat ettim: Ustad, Hüzzamdan pek az ayrıldı... Bütün nağmeler bu geniş makamın hududu içinde dönüyordu.
Taksimden sonra. Dede’nin meşhur Yörük semaisini dinledik-
Reh-i-(işkmda idüb kaddlmi kûtûh gönül
Beni basılan çıkarub eyledi (jlirnrâh gönül
Basımı derde salub sinemi sib zan etdi
Yakdı yandırdı benî derd ile eyvâh gönül.
Bu semaî Dede’nin bütün san’at kudretini sarfederek işlediği bir eserdir. Her nağmesinde hicran, elem, hüzün, gir-ye vardır. Zaten Hüzzamın hüz r.ünü terennüm edeıı büyük talâ katini bu dâhî san’atkâr bütün belâğatile ifade eylemiştir.
icra heyeti şefi Üstad AH Rı-
ı
İkinci kısım büyük r ugştn-nivemiz «Akile Artun- *• ths: edilmişti. Değerli san’atkâr, alkışlarla karşılandı, ilk olara! Mahmud Celaleddin Pa-.ı naer hum un (Bey âti) den,
Nâr-i-firkat şu’le pâ- olfak ca sinem )/"fbvjr.ı
Diye başlayan güzel -artası-ıu okudu.
Kim ne derse desi şarkının nakaratında ba z (İsfahan* çeşnisi vard .■
Eser, pek güze’ okundu, dan sonra Şevki beyin
B-bi
gfv san’atli ve enfes bir (Hcuı • nı dinledik.
Bilmiyorum bana nold-ui Bidelerim kanla foldu Ciğer yuh im harâb o7 u.
Akile Artım bu şarkıv sor’ at kudretinin bütün ihata-’’ okurken, bana beste ile lcr) ’. ki kuvveti mukayese i )kv ’ verdi.
Bu şarkı, hiç bir zartan t kadar mükemmel okurmarv tır. Ses hâkim: nağme)r t miz. usûl sağlam...
Kimb'lir Şevki beyin r’t nasıl şâdolmustur!
Eser mi bu kadar giize. ’ yV sa büyük dcantatris) ir san ?tı mı ona bu fevkalâc’-' ği v rıyor ?
Âkile Artun meyar a v (nüans1 yaptı amma, "üs-ın böylesini anlarım. Sı. kamı, usulü tepetaklak 2°t; bir nüans değil, sâde- ’ıis ifadesidir.
Hafız Yusuf beyin de şar’ sı güzeldi.
Halk, bir kerre bu b ~ık met i ele geçirince bira - r Bu daha, bir daha, bir iab--
O da en güzel okudu-i esleri arzediyordu. Hele : - V meni) okudu ve iki se) üstü den övle bir meyan hastı t sahneden yükselen bu b lût fı kıye binanın kubbesini delere kehkesan sütunu gibi fezayı letecek sandım.
Bütün salon gaşyohr. ’ş g: huşû ile dinliyor, bir si "Ak v sa kanadlarının sesi d r-ıl.ıc. zannediliyordu. Büyük sınat kârımızın her gün biıaz dal ilerilediğini. âsân ile görüv ruz. Âkile Artun. Şark musîk sinde beynelmilel bir san’acka. dıı.
1 .


.. .. .. * üçüncü kısımda âkr- r1 ’( garı dinledik. Genç aı ‘ ır*v sesinin güzelliği ve se halkın muhabbet ve teveccüh nü kazanmış, değerli bi- -ir atkârdır. Güzel okuduğ” lardan sonra bilhassa e.-•( =e) hadlerin unutulmaz leT-h-l.ı «■ çizen «Estergon kalesi j sünii çok güzel terennür) ' ‘ Türkü bittiği zaman o tesiri altında kalmıştı k den durakladı ve bu : rit . lerde bir alkış fırtınası serdi.


Şimdi sıra Safive gelmişti. Malûm olduğ_ bu çok sevilen san’atkâr servatnvar buhranında san' tın hakkını kimseye çi'^T’.e* ■ yen bir artisttir. Sahıî^İe h mücadeleden çıkmış gibi lân kaııı rengi robu ile görü düeii zaman san’atııı bir : ı f bayrağına benziyordu.
Halk uzun müddet Jk muk zevkinden mahrum. k.;’ .ğı değerli san’atkâr ye lcri ile değil, dilleri ile d ■ ?. kışladılar.
Safiye Aylâuın nağneie dare edişindeki kudreti «;ok dir eylerim: sesine o kidar g zel bir istif vermeğe nra”,a;‘ıû oluyordu ki, okuduğu eserh yalnız sanıiada değî, but i ruhlarda yerleşiyordu.
Değerli san’atkârımı: kend den okuduğu şarkılardı da h rikalar gösterdi.
Tiyatro binasından ayrdo ğını zaman kadirbili halk devamlı alkışları bir uğılcu h linde sokaklarda bik akis i yapıyordu.
A yi1' ğu ü' ■

16 NİSAN IMS
T E N I 8 A B 1 H
SAYFA: 5

Bir uçak faciasıj
Crta sokak 53 numarada Saime Güzide Bat ve Ci-Karminnati apartmanında îsak Mario Mavorkos, Ame
Shanou almak alçalan
memurlarından Mc Keown da, uçağın dik bir zaviyeden yere çarpt*ktan sonra, tekrar zıpladığını ve karın üstü kaymağa başladığını söylemiştir. Sonra, şiddetli bir infilâk duyulmuş ve benzin depolan patlıvarak uçak alevler içinde kalmıştır, ilâve etmiştir:
Worst beyanatına şunları (En ön koltukta oturuyor -dum. Sadmeyi müteakip önümde büyük bir gedik açıldığını gördüm.. Belimdeki emniyet ke merini çözerek kendimi dışarı attım.» ç
VVorst, bundan bir hayli yıl evvel Kalifm'niyada da buna benzer bir uçak kazasından yine tetik davranmak suretiyle kurtulmuştur.
Lockheed şirketinin Shannoıı daki şubesi direktörü Jan VVcrst Londıaya yapmış olduvu bir iş sevahatındaıı Shannoııa dönmekte idi.
Evvelce hastabakıcılık etmiş olan eşi Jesuina VVorst kendisi ni bu sabah alanda karşılamak üzere beklediği bir sırada faci nnnı vukuu haber verilmiş ve kadın, diğer idarecilerle birlikte ve eşinin faciadan salimen kurtulduğunu henüz bilmiyerek ten,- yaıunakta olaıı uçağa doğ ru koşmuştur. Jesuina VVorst hissiyatını şu şekilde anlatmıştır:
(Bir Pan Amerikan memur i-le birlikte, elimize geçirdiğimiz ilk tedavi malzemesini kaparak uçağa doğru koştuk. Yolda u-çaktakilerden hepsinin öldüğünü söylediler. Tabiî o andaki korkumun derecesini anlarsınız.
•Fakat facia mahalline vardığımız zaman, yegâne sağ kalanın Marc olduğunu öğrendim. Duyduğum sevinci tariften âcizhn.
Nevyork: 15 (AP.) — Paname-rikan kara yolları şirketi bu sabah Slıonnon da parçalanan Cli-per yolcu uçağının yolcu listesini yayınlamıştır.
Faciada ölenler şunlardır: î. Pastore, Karlo Muratore, Guisippe Lacandia, Antonia Valio, Guiseppe Lanza (Italyan). Roger Monier (A vust ra 1ya), Wi I lia m Pet( ■ rs (Boston). MartV Thomas (îngilte re), V. Milbank (Nevyork), Ka-rolin MLlbnnk (Nevyork), Devvitt Grecr (Nevyork). (Bu yolcuların hepsi uçağa Loııdıadan binmişlerdir.)
Karaşiden uçağa binenlerin listesi Mümtaz Şah Navaz, Haci Meh ta, Soria Cama.
Şamdan uçağa binenler Robert L. Menard, Yakut Ferhad (Nevyork), George Henderson (şimdiki Amerikan elçiliği memuru), Ag ııes Henderson. Bruce Henderson, Haraib Şunnara (Milliyeti-meçhul adres Nevycrk).
I çağın ölen 10 kişilik mürettebatının listesi de yayınlanmıştır.

(Başlarafı 1 incîdoj bir kısmı da Londrada inmiş oldu ğundan mevcud 31 kişiden 30 u yanarak ölmüş, yalnız biri, mucize kabilinden hafif yaralı olarak kurtulmuştur.
Hâdise hakkında alâkalı mercilerden aldığımız malûmatı tafsi-lâtiyle bildiriyoruz:
Nevyorka gitmek üzere, 8S858 numaralı «Empress of t he Skies» (Gökler kraliçesi) adındaki Pana-merikan uçağı Karacbiden hareketle evvelki gön saat 13.30 da YesiLköye inmiş bir saat sonra da Londraya müteveccihen hareket etmiştir. îstanbuldan aldığı onbir yolcıı şunlardır: Türk tebaalı Bakırköy mukim hangir oturan
rikan tebaalı Jack Emmont Kurtz İngiliz tebaalı William Henry Hail Eva Mund Hail, John Niel, Willi-am Thomas Cali ve diğer encebi tebaasından Elli Sibersehtein, Mo rison Marcel, Acgsirtu, Almino Loperaldir.
Fakat bunlardan bir kısmı Brük sel ve diğer kısmı du Londrada inmiş olduğundan, kaza esnasında, dünkü bir çok akşam gazetelerinde yazılanların hilâfına Türkiye-den binen yolcular arasında hiç bir kayıp yoktur.
Paııamerikan şirketinin şehrimizdeki acentesi de Türkiyeden binen yolcular arasında, Londra-dan daha ileriye gitmek için bilet alan olmadığını, bu sebebden bir kayıb da bulunamıyacaguu bildirmiştir.
UÇAK BENZİN ALMAK İÇİN İNİYORDU
*
Londra. 15 (AA ı — Pan Amerikan Air Ways kumpanyasına aid bir Conrtellation uçağı olan ve «Semalar Imparatoriçesi •• ismini taşıyan uçak Karaşiden gelmekte idi-Uçak Londradan gece yarısından biraz sonra havalanmıştır.
Atlantiği aşmadan önce hava alanından benzinini için bu alana inmek üzere
uçak ana piste düşmüş, derhal yan maya başlamıştır.
Pan Amerikan Air Ways kumpan yasının bir sözcüsü, uça£ın içinde beşi kadın olmak üzere 31 kişinin bulunmakta olduğunu söylemiştir.
Kazadan bir kişi kurtulmuştur. Kurtulan. Contellation tipi uçakları imâl eden fabrikanın bir memurudur. Yolcu, ve mürettebatın ekserisini Amerikalılur teşkil etmekte idi Kurtulan memurun yaraları hafiftir.
ORTADA YALNIZ KUYRUK KATOT Shaıınon Hava meydanı. (manda) 15 (AP ı — Pan American iıa-va yollarının Constellatlon tipi ve Empıess of the Skies (Gökler Kraliçesi) isimli yolcu tayyareri bu sabah Shannon meydanına inmek üzereyken düşmüş ve alev alarak yanmıştır. İçindeki 31 yolcudan 30 u ölmüş, yalnız Lockheed Havacılık Şirketi müdürü Mark Worst hafif yaralı olarak kurtulmuştur
Tayyare, Karaf-i ’Hindistandan geliyordu ve Nevyorka gitmek üzere dün gece (Türkiye saartile» 02 25 te Londradan hareket etmişti. Wors-5ün anlattığına göre, pilot tayyareyi evveiâ muvaflakivetle yere in-rmlş. fakat bu sıracı i tayyare bir •re çarparak sendelemiş, sonra menbire devrilerek parçalanmış ateş almıştır.
Ahıreikan Hava Yoilarjnm bura-J(1 şubelinden verilen malûmata ire. kanava kurban giden yolmamdan. altısı erkek fkirt kadın, bı-.4 £ocuk olmak üzere 9 u Amerikalı; hepsi erkek olmak üzere 5 İtalyan: 14 Fransız; 1 Ingiliz (kadın), 1 ı PakistanlI kadın; 2 si Hindliclir. Bir kişinin de milliyeti yoktur Kaim 10 kişnin hepsi Amerikalı mürettebattır,
Tayyare tamamile parçalanmış ve yanmış, ortada yalnız lu.ıyrıığu antınabiiir bir halde kalmıştır.
Yolcuların irimlcri. ailelerine ha, ber veuildikten sonra neşredilecektir-
Kurtulan tel: kişi faciayı j
arılatıyor (
Shannon hava alanı 15 (A.A1! Fire (İrlanda) Pan Amerikan' hava yollarının rekor kinci] Conrtellation uçağı «Gökler îm-( paratoriçesi» bu sabaha karsı! Shannon hava alanında düşe-' rek prçalanmış ve facia, 19 ğ Amerikalı, 30 insanın hayatına^ Yahyanın torunu Yatıyadır, ki 250 H. de Kufe'de kıyam eylemiş ve üzerine sevkolunaıı kuvvetlere mağlûp olduğundun bam kesilerek halife Mustaîn Billâh’a gönderilmiş olduğu hal ve ölümünü
J.

Yüce Divân
fBnşlarafı 1 incide)
İcre cevaben Tekelin de diğer dev let daireleri gibi müteahhitle iş gördüğünü, nitekim halen bir çok vasıtasile mallarını sattırdığını izah etmiş ve bundan sonra dinlenilen Kemal Süleyman hâdisenin kendisinin umum müdürlüğe vekâ let etmekte olduğu sırada vuku-bulıluğunu, Bakanlıktan aldığı telefon emrile kendisine, müracaat eden Fehmi Ateşe 3000 sandıklık opsiynn verdiğini, bilâhare müracaat eden Zeki Çclikoğluna da 2000 sandıklık opsivon verdiğini, fakat Yunanistanın Unradan kibrit temin etmesi üzerine ihalenin bu tüc carlara yapılmadığını söylemiş ve tahkikat heyetince isin hatalı nok lalardan alınarak yanlış neticelere varıldığını bildirmiş, hâdisede bir hazine zararı olmadığı gibi şahsî bir menfaatleri de bulunmadığım söjîemiştir-
•e
Dırrtf'mava varın devam etmek
Buğday darlığı yaratanlar
("Baş t ara lı 1 incide)
’ yüzden ön plânda eski Ticaret Bakanı Atıf İnanın ismi ortaya çıkmıştır.
Bir vakitler gazetelerde hububat İhracına Başbakan Receb Pekerin müsaade etmiş oklnfiıı ve ihracat müsaadesi verilen Bekir Karanın da Receb Pekerin dostu olduğu ya-zflmıştı- Eski Başbakan o zaman yaptığı bir açıklama 11e buğday ihracına Bakanlar Kurulunun karar vermiş olduğunu bildirmiş ve mesele bilâhare Meclise de intikal e-derek etraflıca görüşülmüş ve az bir çoğunlukla Atıf İnan hakkında tahkikat açılması reddolunmuştu Hâlen mesele yeniden alevlenmiş bulunmaktadır.
Bir Demokrat ve bir Halk partili milletvekili Meclise yeniden bazı sual takrirleri veııuişlerdir. Hükümetçe bu suallere verilecek cevablaı- tatminkâr olmadığı tak. dirde bu İşle ilgili şahıslar İçin Meclis tahkikatı .açılması kuvvetle muhtemeldir. Ancak bir husus hak kında Meclis tahkkatı açılabilmesi İçin Meclis ekseriyetinin üçte ikisinin buna karar vermesi lâzımdır. Meselenin Halk Partisi Meclis gru-punda da mevzuubahis olması muh temeldir. Anlaşıldığına göre Demok rat Parti de, meselenin en İnce teferruatına kadar açıklanması için bazı tedkikler yapmaktadır. Hükümet mahfilleri İse ekmek sıkıntısı hakkında yapılan neşriyatta büyük mübalâğa olduğunu ileri sürmektedirler.
Hububat sıkıntısı etrafında yapı-lan neşriyat üzerine meselenin esasım sorduğum Başbakan Yardımcısı Faik Ahmed Barutçu suallerim.» cevaben dedi ki:
— Denildiği gibi ekmek işinde büyük bir sıkıntı yoktur. Hükümet son kararım büyük bir ihtiyat tedbiri olarak almıştır. Eğer böyle bir sıkıntı olsaydı daha birçok fevkalâde tedbirler alınabilirdi. Karadeniz bölgelerindeki mısır sıkıntısına gelince o havalide ihtiyacdan az mısır yetiştiği için her sene bilhassa bu mevsimde az çok sıkıntı olur Bu sene de böyle oldu Az mısır yü zünden fiyatlar yükseldi. Buna kar şı bir tedbir olarak hemen bir vapur dolusu mısır gönderildi. İcab eden diğer tedbirler de mahallinde alınmış bulunmaktadır. Herhalde verilen haberler mübalâğalı oluyor-Rendova Uçakgemisi
(Baştarafı 1 incide) misi. -28 nisan çarşamba sabahı Ye şilköy açıklarında demirlemiş olacaktır.
Bu münasebetle hazırlanan program gereğince, gemi komutam, va. liyi makamında ziyaret edecek, bilâhare Vali, ladei ziyarette bulunacaktır-
Gemi, limanımızda bir hafta kalacak, Deniz komutam tarafından komutanlara bir kokteyl parti verilecek ve Amerikan subaylarının şehir içinde gezebilmeleri İçin Belediye tarafından Yeşilköy - Taksim arasında otobüs seferleri İhdas olunacaktır
D. Harti Meclis Grupunun kanaati fBastarafı 1 incide) şahsiyetlerdir. Onun için böyle kötü maksadlan olamaz. Partimizin Meclis Grııpunun durumuna gelince, Grupun Adalet Komisyonu günün mevzuu olan ve seçim kanununda bazı değişikliklere te-allük eden bir teklifte bulunmak üzere hazırlık yapmaktadır. Hattâ bu maksadla bugiin yapılan korniş yon müzakerelerine parti başkanı-mız da iştirak etmiştir. Grupun u-mıımî heyeti bu ayın 20 sine rast-lıyan sah günü saot 15 do toplana çaktır. O vaki te kadar bütün üyelerin merkeze gelmiş olacağını limit edivorum.»
l i I ■ L O
üzere son verilmiştir. Yarın dinlenecek şahidler arasında Tahsin Coşkan da bulunmaktadır.


Seçim Kanuni





Yugoslavya Türk -------- daki ,n
J Bin Kasım’dır, ki Talkaııda hu-
) rue eylediğinden (Sahibultal-? kan) derler, bu da halife Muta-( s»m tarafından öldürl. öldüğü ? halde katlini ve ölümünü kabul
) eylemezler, sağdır, ölmez der-Ç ler.(Jiri de, yukarılarda kendi-l sinden bahsedilen Zeydin oğlu
nal olmuştur. i
Uçak Karaşiden Neyyorka’ gitmekte idi. Yegâne 6»ğ kalan, Kaliforniya Lockhed havacılık yirketinin Marc VVorst adlı bir memur olmuştur. Talihli yolcu, uçağın anîde alevler içinde kal? de katlini tasdik 111...‘_„L
5 kabul etmezler, bu da sağdır. % Ve bunun büyük babası (Zeyd) ? in oğlu (Yahya) da ölmemiş-
) tir sağdır.
| (Mehdi) nin aağ olup ve za-( inanı gelince huruç ederek dini
) kuvvetlendireceği ve dünyayı
) adaletle dolduracağı, yahud öl-? mü? iken tekrar dünyaya gelip 1 ayni vazifeyi başaracağı inancı
masında birkaç saniye evvel en kazdan atlayıp kurtulabilmiş -t;r. Faciadan 7 saat sonra kur banlardan 27 ainin cesedleri en kaz altından çıkarılabilmiştir.
VVorst un söylediğine göre, pilot evvelâ inmeğe çalıştıkta® sonra tekrar uçağı doğrulta -rak yeniden alana kondurmuş,! fakat dev uçak bir maniaya1 çarparak benzin depolan patla-' mistir.
de
o-
e-
(Baştarafı 1 incidej
Fuad Hulusi ve arkadaşları tekliflerinin gerekçesinde eski seçim kanununun millî arzuyu tahakkuk ettirmekten uzak olduğunu, bu hu susun hükümetçe de nazara alına rak gizli rey ve oyların açık tasnifine aid yeni esasları ihtiva e-den bir tasarı hazırlamış olduğunu, ancak son teklifde de kanunun 14 nincü ve 15 inci maddelerinin aynen ibka edilmiş olmasının bun dan sonra yapılacak seçimlerde bir çok haklı şikâyetlere sebeb lacağı bildirilmektedir.
Gerekçede tek dereceli seçim
sasını kabul eden diğer memleketler )de seçimin adlî murakabeye tâ bi tutulduğu bildirilmekte ve şöyle denmektedir.
«Ancak memleketimizin coğrafi durumu ve iller taksimatı itibari-le her seçim sahasına bir yargıç; göndermek imkânsızlığı nazara a-lın arak jl merkezi ile ilçe merkezin deki seçim kurullarına yargıçların başkanlık etmeleri ve kurullarla komisyonlarda seçime katılan siyasî partilerin âza bulundurmak suretile adlî otorite ile bir arada murakabe etmelerine imkân veril mesi ve seçim şikâyetlerinin merkez siklerini teşkil eden seçim sar halerında çalışan elemanların yine hâkimin itimad ettiği kimselerle parti mensublarından müsavi şekilde seçilmesi suretile vatandaş reylerinin sandığa girdiği gibi çık ması ve çıktığı gibi tutanağa yazılması hususlarının emniyet altı na alınması düşünülmüştür. Bundan başka 4918 numaralı kanunda seçim emniyetini sağlamak maksa dile gerçi bir çok cezaî hükümler konulmuş ve hattâ suç toplu halde işlenirse kanunda yazılı cezala rın fazlasile hükmolurması esası kabul edilmek suretile seçim işlerinde hükümet teşekküre lâyık bir titizlik göstermişse de seçim suçlarını işliyenlerin vazife itibarile hemen hemen tamamen memur ol maları ve memurin muhakemat ka Bununun ihdas ettiği imtiyazlara dayanarak seçim suçları faillerin den hiç birinin değil ceza görmek, mahkemeye bile sevkedilmemiş ol maları gibi fiilî haller karşısında seçimi kat’î bir emniyet altına almak ve daha açık bir ifade ile adlî ve kanunî teminata bağlamış ol mâk için seçim suçlarında memurin muhakemat kanunu hükümlerinin cari olmaması Türk milleti için kendisinden feragat asla caiz olmıyan adlî bir teminattır. Bu maksadla kanuna tâdil teklifimizde yazılı müstakil bir madde.ilâvesi münasib görülmüştür.
Seçim kanununun tâdili istenilen ve teklif edilen maddeler şunlardır:
Madde 14 — Her ilin merkez ilçesinde ve ile -bağlı ilçe merkezlerinde seçimi idare ve kontrol etmek üzere ilin en yüksek yargıcı veya kendisi tarafından tavzif edi len yargıcın başkanlığı altında birer seçim kurulu teşkil edilir. Bu kumıl belediye üyesinden yargıcın kur’a ile şimdiki iki ve seçime iştirak eden siyasî partilerden gönderilecek bir üyeden teşekkül e-der. Seçim sırasında henüz beledi ye meclisi seçilmemiş olan yerlerde kurul başkanı olan yargıç eski belediye üyelerinden iki kur’a ile seçmek suretile teşkil edilir.
Madde 15 — İler seçim
seçmenlerin oylarını bir gün içinde kullanmalarını sağlamak ama-cile sayısı 1000 seçmeni geçmemek üzere seçim bürosu adı verilen seçim sahaları teşkiline karar verir.
Bu kararlarda büroların nere»-lerde kurulduğu merkezlerin hangi köy ve mahalle ve aokağı kısmen veya tamamen içine aldık lan açıkça gösterilir ve seçim gü nünden en az 15 gün önce gazete çıkan yerlerde gazete ile olnn-yan yerlerde âdet olan vasıtalarla ilân olunur. Seçim sahalarında rey sandıklarının en çok seçmenli mahalle veya köyde bulunması asıl-
dır.
Madde 24 — Sândık kilitlendikten sonra her gelen seçmenin kim liği sorularak kendisine mühürlü bir zarf verilir. Oy puslalannın behemehal bu mühürlü zarf içine konulup kapatıldıktan sonra sandığa atılması şarttır. Yazılı oy puölalan seçmenler tarafından evvelce tedarik edilebileceği gibi seç men istediği takdirde sandık yerinde önceden siyasî partiler tarafından hazırlanmış olan listelerin hepsi kendisine verilir. Seçmen al dığı bu listelerle höcreye giderek birini zarfa koymak suretile kulla nabileceği gibi yazılı pusla almak istemiyen seçmen höcrede bulunan listelerden birini zarfa koymak suretile oy hakkını kullanabi lir. Oy puslalannın behemehal höc rede zarfa konması lâzımdır. Höc-re haricinde zarfa konanoylar kabul olunmaz.
Madde 47 — Bu kanunda yazılı ve seçim sırasında işlenen suçlarla bütün seçimleri ilgilendiren ve vatandaşların siyasi hak ve hürri yellerine karşı işitmen suçlarda memurin muhakemat kanunu hükümleri tatbik olunmaz.
Yıman feaöuü yasak bölgsyl biraz d&ha genişletti Belgrat 15 (AP)





yol anlaşması
kişiyi kurul
kurulu
Avrupa kalkınma plânına batı Almanya da iştirak ediyor fBaştarafı 1 incide) lar konferansına iştirak edecek Dj.ş işleri Bakanlan bugün Parise gelmeğe devam etmişlerdir. İtalya Dış işleri Bakanı Sfoıza hava yolile gel iniştir. Avusturya Dışişleri Bakam Gruber trenle Parise varmıştı . Bundan başka Norveç komutanı Ro bertson, Fransız İşgal bölgesi komutam general Koenig de bugün Parise muvasalat etmişlerdir.

i
Belgrat 15 (AP) — Yugoslav hükümeti Yunanistan mududuıı daki yasak bölgeyi 100 kilomet ( re daha genişletmiştir. Bu hu; susu yabancı elçiliklere bildi ren sirküleıde hiçbir sebeb gös i teıilmemiştir. j
Yeni karara göre, Yugoslav, ı ^lakedonyasının hemen hemen yarısı yasak bölge hudutları i* çine girmektedir. _,
Bundan evvel, hududun 15 kilometre geriisne kadar olan sahalar yasak bölge sayılmaktaydı.
Atina 15 (A.A.) — Spartada, jandarmaların hapishaneye hücum ederek 25 komünisti Öldürmelerine. komutanlarının. 1 Tripolis yolunda mayma çarparak ölmesi sebeb olmuştur .
Bu suikastin komünistler tarafından hazırlandığını anlayan jandarmalar intikam almak iste mislerdir. Jndarmalar, üç zırhlı otomobili ele geçirerek ha-! pishaııeye hücum etmişler, gar divanları yakalayarak bağlamış lar ve komünistleri öldürmüşlerdir.
SprCa jandarma komutanı Dimitriyos Fitisyos hadiseye müdahale etmiş ve jandarmala rın hareketine mani olmak .iste mistir. Fakat asî jandarmalar pnmıUnm An. öldürmüşlerdir; bu arada komutnın ynmdakı jandarma da yaralanmıştır. ı Arpalı ekmek
YBastarafı 1 innklo)



Necmeddin Sadak
(BaştaTafı 1 incideJ misli arttırılmasını âmirdir. Ve görüşüldüğü muhtelif ko misyonlarda da reddedilmişti.
Gündemde bunlardan başka 7 tane sözlü-soru vardır. Bu sorular arasında Sinob milletvekili Yusuf Kemal Tengirşenkin Dışişleri Bakanının son Londra, Paris ve Atina seyahati hakkında izahat verilmesine dair sorusu, Kaysari milletvekili Fikri A-paydınm yasak bölgeler halkından olup yerine dönmüş bulunan vatandaşların duru mu hakkındaki sorusu, Zonguldak milletvekili Orhan Setrinin Üniversiteliler arası kurulca üç profesör hakkında verilen karara dair sorusu ve Niğde milletvekili İbrahim Refik Soycrin barajının şarilarile tahkikat rı vardır,
sorulara alâkalı bakanlar ta rafından izahat verilecektir.
Porsuk ihale ve mukavele-bu iş için yapılan hakkındaki son ila-Bu sorularla diğer
Filipin Cumhur başkanı öldü
Londra: 15 (B.B.C.) — Filipin Filipinlerde beyin emorajisinden Filipinlerde beyin emolojisinden ölmüştür.
ekn-eğin imaline, dün sabahtan itibaren başlanmış bulunmakla di 4
Yeni tip ekmek ununda arpa ve mısır bulunması yüzünden hamur ve kabıiğu çatlak bir vaziyette, eskisine nistnle biraz daha beyaz olaraf çık -mistir. *
Arpa miktarının yüzda 20 nisbetnnı'e olması dolavLsile, yeni tip ekmeğin sıhhî bakımdan şikâye'iere yol açacağını nazarı dikkate alan belediye ve Toprak Mahsulleri Otisj. 74 -7G randımanlı simit’.ik unla ye-j ni halitanın harman yapılmak suretile fırınlara tevziini uyt gun görmüşlerdir.
Yeni ekmek çeşnisi, şehrimizde Atıf İnan ve arkadaşları aleyhindeki cereyanın bir kat daha artmasına sebebiyet vermiştir.
Halk, kendisine arpa ekmeği vedi imlerin Muhakkak surette Cezalandırılmasını istemektedir.
Diter taraftan öğrendiğimize göre, bıı^dav ithal etmek üzere Tonrak Mahsulleri Ofisinden bi. hevet vakıada Am(y ikava hareket edecek ve veni tin av-palı ekmek bu^dav ithalinden sonra b'm-z değiştirilecektir. j • • • '
Kir müddet evvel, Tonrnk Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüsünün emrile durdurulan 74 -76 randımanlı un satışlarına dünden itibaren yeniden başlan mistir.
Beled've 74 - 76 randımanlı un kodlanan imalâtçılarm haki kî istihkak miktarlarını tesbit etmîs ve Ofise bildirmiştir.
Ofis tevziatını, bu miktar Çizerinden yapmaktadır.

0
I %
Jakar Kartonu Alınacak 9
Sümerbank iplik ve Dokuma Fabrikaları K ü îsse3esi Müdürlüğünde ı
410X85 ebadında 300.000 adet jakar kartonu alınacaktır.
Mevcudu olanlar veya hariçten getirtilmek üzere teklif etmek’ istlyenleı-in nümıınesiyle birlikte tekliflerini nihayet .bir av içinde : müessesemîz satmalına müdürlüğüne vermeleri rica olunur.
Müessese dilediği şekilde mübayaa yapmakta veya jnübayaa-dan sarfınazar etmekte serbesttir. (5016)

Tefrika ]¥. i 04
*1
.•ttJ
Muhtar
Yollar üzerinde ticaret yapanlardan vergi alınacak
Ankara: 15 (Huauaı) — Türkiye ile Amerika arasında imzalanacak olan yol anlaşmasımn metni Bakanlar Kurulunda son almış ve hükümetimiz tarafından tasdik edilmiştir. Anlaşma tebaasın ın bir nüshası uçakı-ı Amerika, ya gönderilmiştir. Amerikan hükümeti de anlaşmanın metnini in-celiyccek ve -görüşünü hildırdikteu sonra hnzalanacaktır.
Diğer taraftan Mr. friitasın göa terdiği lüzum üzerine Boynaobrlüc Bakanlığınca yeni bir yol kanr.au tasarısı hazırlanmıştır. Tasanda yollar için Bayındırlık Bakanlığıma muayyen gelir kaynaklan bulmak ve yolları yollardan istifade eden kimselere yaptırtnıak, yilar rın inşası ve biricimi için yollar u-zerinde ticaret yapan kimselerden benzin, lâstik, ve taşıt vergisi ola rak muajyen resimier ahmak der piş edilmektadir. •
r.
Bir Amerikan
muhabiri
Rıısyadan hUdua hur.ci ediliyor Londra: 15 (B.B.C.ı — Mocöcû vada bulunan Amerikan ^adyo röportajcısı ve muhabir. Magidoff bugün Sovyet Dış Baltaftüğına d? ve t edilerek 3 gür. znrfmda Rus yayı terketmesi kendisine bildiril iniştir. Muhabire, casusluk suçu is nad edilmektedir, kâtibesinin mu habirin masası üzerirvieki evrak arasında bulduğu bir vesikadan muhabirden, yeraltı sığınaklar’ ve atom bombasına .karşı alınan müdafaa tedbirleri lıakkında ma-

lûmat istendiği .anlaşıldığı bildiriliyor.
Moskova: 15 (AP.) — Bugh Izvestia gazetesi, Milli Ztadyo Yayın kampanvasiyle Exchange Te-legraph’ıır Moskova muhabiri Ro-bert Magidoff'un eBkt sekreteri Cecilia Nolson adlı ’bir J:adımn bu gazeteye gönderdiği bir mektubu yayınlamıştır.
Cecilia Nelson, muhabiri Amerikan casusluk servisi hesabına malûmat toplamakla itham etmektedir. Mektubda Robert Magidoff muhabir sıfatile ikametinden £ay dalanarak, Sovyetler Birliği aleyhinde casusluk faaliyetlerine de girişmekle itham edilmektedir.
Magidoff’un istihbarat raporlarını Amerikan diplomatik künyesi vasıtasile gönderdiği de ilâve e-dilmektedir.
Moskovadaki Amerikan elçiliğinin eski bir memuru olan Cecillia Nelson şunları yazmaktadır:
«Yıllardanbcri Sovyetler Bifli-ğinde ikamet etmekte olan bu a-dam, bu memlekete karşı cinai faaliyetlerini kolaylıkla yuıüteb".!-mek için bir maske altında yaşamıştır.» AVUSTURYADAKI A. P- MUHAB!
RI DE SORGUYA TEKİLDİ
Viyana. 15 (A A ) — Associatcj Press muhabiri Hodenfieldle bir AvusturyalI fotoğrafçı bugün Sov-yetlerin Amerikalıları, Vtyanadan Tülin Amerikan hava meydanına giden yol üzerinde durdurdukları sırada fotoğraflarını çekerken Rus lar tarafından tevkif edilmişlerdir. Her ikisi de Klas Terneuburg’da bu lunan en yakın Sovyet askerî karargâhına götürülmüşler ve orada bir saat müddetle sorguya çekilmiş lerdlr-

o
“an'’"5'6’? Amerikan h a va
B. Ubaydal-
bazıları da.
Kf'i'Ban ve /'uhlur - Çehresin ııî ne diyor? — İslâm tarihinin karanlık ve korkunç bir siması kârlar dalancının yalanları! • hiret -
rııciil itaattir) dan çıkan mânalar! — — Amaa ile yeyen — Yine Mehdi! -- röııfte-Mehdilıyin alâmetleri — Alim tepside kesik kelleler! — Keysaniye'nin yarib inançları — Dünya ve .1-(Hdiikten sonra ruhun hayvanlara geçişi — fiil devleti batıran ve yeni bir devlet Icu ran Şi’a fukalurlyıcdar!
geçildiği sırada (Mehdi) ve (Mehdiler) hakkında da icap edenler' söyleyeceğimizden bulada daha ilerisine gidilmedi.
Şifinin esaslı fırkalarından biri de Keysaniye’dir. İslâm {ilimlerinden bir kısmı Keysa-niye fırkaların müstakil bir köke bağlayarak, bir takımı ise Şianın Galiye dalları arasına katarak incelemişlerdir.
Kerbelânın intikamı
Güvercin mel ekler !
çekil ve şalın deriştirmek şar-tile Kütüıı Şia fırkalarında rnev cııddur.
Bu (Mehdi) ”e bağlanış ve inanış; Islâm âlemine çok pahalıya ortu'mu' ve yer yer Islâm toplulukları ı dalalet ve fe lâkete sürüklemiştir.
Şianııı Kevsanıyc vo Imaml-ye kolları üzerinde tetkikler©
• •
Biz; kuruluş ve çıkışım ay-rica göstererek, şubeleri hakkın da umumî bakımdan malûmat v ı-rıcği ve derken gene her birine
eylemeği uygun bulduk.
Koysan ismi hakkında rivayetler vardır:
J ) — •
nin 2)
Gullat’dan balısc-
işaret
türlü
- I(eys"r: F -zreti 2zadlı kölesidir.
- Hazreti Alinin .'.ğullarm-
Ali-
den Muhammed B. rin talebesidir.
3) sakkafî'dir.
Tarihçilerden
Muhtarın lakabı; Keysan olubj Hazreli Alinin kölesi ve Ibııi) Hanefiye’nin talebesi olduğunum Bövlüyorlar, ki, bu takdirde ri-) vavj leriıı üçü de bir araya tops lanmış oluyor. Halbu ki; Key-? san: eğer Muhtarın lakabı ise.S onun köle olmasına ihtimal ve-ç rilemez. Ela’lâm, İbnalesir. El-S fark vesair muteber kaynakla-? ra gole Muhtarın künyesi Abu» Ishak ve babası Abu Ubavd al (: sakkafi’dir. Abu Ubayd, Haz-) reti Ömer devrinin cesaretli kuj mandalılarından olup Fars ve» Irak harblerine iştirak eylemiş;? Köpıü vak’asında vefat etmiş-? tir. ı M. 634). Böyle bir adanmış c1' nnun köle olamıyacağı ve? olabilmesine imkân tasavvur dih-nıiy ceği bedihî'dir. Fırka ? mu doğuş ve kuruluşuna göre.) (Devamı var) )
kuvvetleri arttırılacak
Londra: 15 (B.B.C.) — Amerikan hava kuvvetlerinin arttırılma sı haklımdaki tasarı, bugün Mümessiller Meclisinde kabul edilmiş tir. Bu maksadla 82 milyar dolar harcanacak ve Amerikan hava kuv velleri şimdiki 55 grup yerine 70 grupa çıkarılacaktır.
Yeni Neşriyat:
BİZİM TÜRKİYE
Bu büyük dâva mecmuasının 7 inci sayısı da, Prof. Akdes Nîmer Karat, Prof. Kemal Fikret, Doçent Nureddin Topçu, D Turan, Cahid Okur kıymetli imzanın ok çıkmıştır.
Okuyucularımıza
I
)çent Osmaı. ı gibi bir çok un yazılariyia
SAYFA: «
* W R f S A fl M W
16 NİSAN 1943



abkoviç„şk.
Vapur İlânları

9
İsveç Vapur Kumpanyası Helslnborg
s/s HERA
26/Nisan/948 Bekleniyor
Hamburg, Rotterdam ve An-vesten. Bu limanlar İçin yük kabul eder
ECKY
•v
Çeşitli Yiyecek, Yakacak ve Giyecek Maddeleri Satın Alınacaktır.
Lâdik - Akpınar Köy Enstitüsü Müdürlüğünden
s/f
22-27/5/948 Ayni limanlardan ve için
s / s U L L A
1-5/5/948
Yukarıda gösterilen limanlardan yük getirecek ve ayni limanlar için yük kabul eder
STEVENSON ÜNE
Şimali Amerika muntazam hattı
s/s DİAN.A H. PONCHELET 5/Mayis/948 de
Ncvyorktan Bekleniyor
H. PAYKURİÇ
Yugoslav muntazam hattı Adriyatik limanlan için
Yogolinya - Riyaka s/s ZUZEMBERK 18/Nlsan/$48 s/s Hercekovina l/Mayıs/948
Tiryeste ve Riyakadan yük getirir ve bu limanlar için , yük kabul ederler.
STAUSO LİNE
Oslo, Norveç vpur kumpanyası Nevyork ile Türkiye arasında muntazam vapur seferleri.
s/s Koiig Haakon VII j
28/Nisan/948 ■
M/SHAV I
12/Mayıs/ 948 I
s/s SÖNNAVİD I
20/Haziran/948 ■
Yukarıdaki vapur Nevyortan H limanımıza mal getirecek ve ■ limanımızdan H
LATAKE — BEYRUT — |
HAYFA — İSKENDERI\TE ve I NEVYORK |
için yük ve yolcu kabul eder. ■ Bütün tafsilât İçin Galata ■ Tophane Eski Yolcu Salonu E karşınnda Frank Han 3- Kata ■ müracaat Tel: 44707/8 |

• *—
IZ gloga Polska S. A, | •Gdynia |
LECHİSTAN |
Vapuru 21 Nisanda beklenmek S tedir. Hamulesini boşalttıktan ■ sonra eşyayi ticariye alarak 1 doğru ■
A v?rs ve Gdynia I
ya hareket edecektir. ■
Fazla tafsilât için Galatada ■
Tahlr Hanında 3 üncü katta I SCANDINAVYAN NEAR I EAST AGENCY I
ye müracaat. Tel: 44993-2-1- |
S
, t 1 •

* * •• •
• ■ •


r
g 18 Nisan 1948 pazar günü limanımızda bekieniien
KORA
vapuru: PİRE - İSKENDERİYE -PORTSAİD ve aktarma ile AVUSTRALYA ve CENUBİ AFRİKA
için yük kabul edecektir. Fazla malûmat için, Galatada Hovagimyon han 147/1 No. da:
DEMETRİUS J. ZERVOUDA-KIS
vapur acentasına müracaat rica olunur. Telefon: 42199

i




inci
»
)
)
»
Cinci
boker «Kristal»
Koyun eti
Yoğurt
^&tlıccn
Kabuk
Domates Tfite Family e
Yeşil Biber «dolmalık»
Karpuz
Teze üzüm Vumurtn Adet Odun
Beykoz tipi postal İskarpin
Çorap «arkak)
Havlu
Azı
Kilo
4000
4000 4000 2000 2000 2000 2000
Çoğu Kilo
5000
7000
7000
8000
3000
3000
3000
Tutarı
Fiatı Azı Çoğu
Lira Krş. Lira Kr$. Lira Kr$.
Muvakkat teminatı Lira Krş.
ı
1
20
50
40
50
25
40
50
4800
6000
1600
1000
500
800
1000
00
00
00
"0
00
00
00
6000
J0500
2800
1500
750
1200
1500
(II)
00
00
00
00
00
00
450
787
210
112
56
90
112
00
50
00
50
25
00
50
1000
30(10
3000 ’
12000 800000 1441
' 39
1480 .
740
1.00
■IIUK) •1000 16000 1001)000
çift
)
)
16
25
1
1
600
750
1200
7720
60
25
40
06
02,20 17800
(10
00
20
30
00
00
00
00
00
900
1000
1600
960 22000 23056
975
1776
962
00
00
00
00
00 oo
00
00
00
67
76
120
72 1650 J7J29
73
133
72
50
00
00
00
00
20
13
20
15
ihtiyacı için alınacak
yiyecek,
ESHAM VE TAVILÂT
nk
9650
20.55
6 3887
560
77.8860
11.2499
% 6 Kalkınma 2 % 7 Milli Müdafaa 4
e
JK itpah
)
Açık
)
)
ektihrr e
)
)
İst. BorBüsuıın 16/4/&48 fiyatlar» Londra Nevyork / Paris
Cenevre
Amsterdam
i
Brüksel f
PraÇ
Stokholm .
Lizbon
İhale şekil
(L m 11 n. t»
KREM PERTEV
Herkesin emniyetle kullanabileceği emsalsiz bir güzellik kremidir. Cildinizi tanınmamış kremlerle harap etmeyiniz. Siz de herkes gibi, KREM PERTEV kullanınız
yakarak ve giyerek maddelerinin eina, miUckr, fit t
1 — Enstitü mümin 1948 yılı tutun geçici teminat bedeli ilo ihale şekli yukarıda gösteril mittir.
2 — İlinle 20.IV.1948 ahIi günii Entdilü binasında yapılacak, açık eksiltme usulü ile yapılacak ihale saat 10-12 kapalı zarf iısuliyle yapılacak ihale saat 14-17 ye» kadar Enstitü binasında Enstitü alını satırı) ve ihale komisyonu marifetiyle icra edilecektir. Tekli! mektupları ihale saatinden bir saat evvel komisyon başkanlığına verilmiş olacaktır.
3 — Şartnamelerini görmek istiyenlerin Akpınar köy Enstitüsü müdürlüğüne müracaat etmeleri ilân olunur.
(4347)
BİLUMUM
Otomobil sahiplerine vs şölArlere
Belediye tarafından taksi arabalarının muayenesi için tayin edihn müddeti okudunuz isi arabalarınızın döşemelik PANDA-ZOTLAJR1NI yalnu MISIR ÇARŞIM 67 M MARALI TÜRK MU-ŞAMBACILIK KOL. ORTAKLIĞINDAN temin edebilirsiniz. Bil’umum döşemeciler tarafından kullanılan ve takdir edilen muhtelif renklerde ve deri manzarasında olan bu PAN'DAZOTLAB sıcaktan yapışmadığı gibi hiç bir zaman çatlamaz ve renkleri de kafiyen çıkmaz evsaftadır.
Arabularinızın rengine uygun PANDAZOTLARI seçmekte acele ediniz.
.♦

Türk Muşambacılık Kollektlf Ortaklığı MISIR ÇAKŞiSI No. 67
Telgraf: TÜRtFA İSTANBUL
Telef. 23661
İstanbul Müzelerinin yüzüncü
.-. yıldönümü
İstanbul müzelerinin kuruluşunun 100 üncü yıldönümü müııase-betile 23 Nisan güııü Vilâyetçe özel bir program hazırlanmıştır.
23 -Nisanda Topkapı müzesinin açılışında hazır bulunacak olan Vali ve Belediye reisi Lûtfi Kırdar, İstanbul müzesinin yüzüncü yıldönümü dolayısile bir hitabe iıad e-dec ektir.
0
9
z
FRATELLİ SPERCO
Vapur Acentesi - Seyahat Bürosu
Limanımızda bulunan OPEROSİTA vapuru
PİRE - NAPOLİ «t CENOVA
için eşyayı ticarî kabul etmektedir
Galata Hüdavendigâr Han, FRATELLİ SPERCO’ya müracaat Telefon: 40919
Devlet Deniz Yolları İlânları
3 Hariciye asistanı t
9
) aranıyor
1 Röntgen Laborantı)
idaremiz hastahanesi İçin barem içi bir hariciye asistanı ile barem dışı 200 lira ücretle bir döntgen laborantı alınacaktır.
Asistanlık için en aşağı İki senelik mezun ve Usan imtihanını vermiş olanlardan İsteklilerin hastalı a ne mı 2 Başhekimliğine müracaatları-
(4886).
Önerve Yücel dâvası!
neşrolunan dâvasının teşkil eden şekilde ba-
ÜÇÜNCÜ KİTAB
İddia ve Karar Profesör Avukat Kenan Ö-ner tarafından ve Öner - Yücel üçüncü kitabını bu eser nefis bir
sıhp satışa çıkarılmıştır. Mik dan pek mabdııt olduğundan tükenmek üzeredir. .Mem leket çapında bir dâvanın tamamlayıcı kitabı olan bu e-ser her Türk münevverinin kütiibhanesinde yer alacak bir kıymet ve ehemmiyettedir. Kltabcılardan arayın.
Fiyatı 175 kuruştur.
w
*
«Yücel - Öner» dâvasına aid Profesör Kenan önerin eserlerinden birinci ve ikinci eildlerin mevcudları tükenmek üzeredir. Bu kıymet H \e ibret verici kitabların her üçünii de Ankara caddesindeki «kanaat» ve «İnkı-Jâb» Kitabevleriııden tedarik edebilirsiniz.

İSTANBUL BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROLARI
B&al 20 de Dr(rr Kısmı:
DÜJAfAN Yazan : Andre Paul Antolne Türkçesi : Lûtfi Telefon 42157 Komedi Kısmı: KAŞ YAPAYIM DERKEN
b&ntimj
)
•ayla,
)
)
)
) .
)
»
Başlık maktu alarak 1
S
8
0
0
Mr. 1800
000
400
300
200
100
Yeni Sabah’ın
İLAN FİYATLARI
(Erenköyde Satılık Ev Ve Arsalar)
İstanbul Defterdarlığından :
Dosya No.
‘51280-10/11
Cinsi
Kıymeti, Teminatı Lira Lira
ı 14800
1110
Kadıköy, Erenköy Mah. Göztepe Fırın
So. 374 ada, 3 parsel eski 14, 15, 16 yeni 22/4 kapı sayılı 879 M2 bahçeli kârgir ev.
Kadıköy, Erenköy Mah. Ethem Efendi So. 374 ada, 5 parsel eski 14, 15, 16 yeni 22/3 kapı sayılı 1091 M2 arsa, (üzerinde ağaçlar vardır.)
Kadıköy, Erenköy Mah. Ethem EfeD-di So. 374 ada, 7 parsel eski 14, 15, 16 yeni 22/2 kapı sayılı 1007 M2 arsa, (üzerinde ağaçlar vardır.)
Yukarıda yazılı gayrımenkuller 3.5.948 pazartesi Millî Emlâk müdürlüğündeki katılacaktır.
İsteklilerin nihayet saat buzları ve nüfus cüzdanlarile zü geçen müdürlüğe baş vurmaları. (Teminatlar önceden de yatırılabilir.) (4691)
51280-10/9
51280-10/2
%
7050
8000
525
600
15 de
günü saat açık arttırma ile
15 e kadar yatıracakları teminat mak-satış günü komisyona, fazla bilgi için sö-
komisyonda ayrı ayn
Erenköyünde satılık bahçeli ahşap köşk
İstanbul Defterdarlığından:
lâk
Yazan : N. Nancey H. De Gorsse Türkçesi : Vasfi R. Zobu, R Baran Telefon : 40409
Dosya No.
Cinsi
Kıymeti, Teminatı Lira Lira
51280-10/10 Kadıköy Erenköy mahallesi Göztepe 31000 2325
Fırın So. 374 ada, 4 parsel eski 14, 15.
16 yreni 22 kapı sayılı 1078 M2 bahçeli ahşap ev.
Yukarıda yazılı ev 3.5.948 pazartesi günü saat 15.30 da Milli Em-müdürlüğündeki komisyonda kapalı zarf usuliyle satılacaktır.
İsteklilerin 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlanmış
teklif mektublarını satış günü saat 14.30 a kadar komisyon başkanlığına vermeleri.
Fazla- bilgi için sözü geçen müdürlüğe başvurmaları.
İmtiyaz sahibi: A. CEMALEDDİN SARAÇOĞLU - Yazı işlerini fiilen idare eden: FATİN FUAD — Dizildiği yer: «Yeni Sabah» miirettib-hanesi — Basıldığı yer: «Gün» Basımevi
(4692)
—W ■» »I . II İH.
Tebaamdan çokları gidip onun tebaası oldular. Burnumuzun dibinden çok uzaklara atmak için başka ne yapabiliriz?
Sakardivun. hükümdarın bu sözlerinden hiç memnun olmadı;
— Devletlim, dedi- Zannedersem. Sultan Zülyezen, zengin bir Arap hükümdarı ilduğunu iddia et mekle hakikati söylüyor- Çünkü çok zengin bir hükümdar olduğunu, pa ra kuvve i e meydana getirdiği ve hâlâ g- .rnıekte olduğu eserlerle isbat cır..ıs bulunuyor. Sonra Araplarla a .ışmaktan sakınmamız icap edeı. Den. Hazreti Nuhun duası nü fuzunoan korkarım.
Sakardivun, Nuh Peygamberin hangi duasından ve niçin korkuyoıdu? Bunu kısaca anla talim:
Rivayet edildiğine g; re, Haz reti Nuh, bir giiıı şarap içerek sarhoş olmuş. Kendisinden geç miş bir halde çadırında yatıyormuş. Vücudunun örtülmesi icap eden yerleri açıkmış. Bunu gören oğlu Ham, gidip mes’ elevi alaycı bir lisanla kardeşlerine anlatmış.
Devlet Orman İşletmesi Bu/Ukdere Müdürlüğünden
1 — Orman Genel Müdürlüğü Merkez ve taşra teşkilâtına aid 82 kalem matbu evrakın kâgıd, kap ve cild malzemesi İşletmemizden verilmek üzere dizgi, baskı defter haline konulup cildlenmesi işleri 15/4/948 den İtibaren 15 gün müddetjc açja eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 30 4/948 Cuma günü saat 15 de İstanbul Bahçekapı Limanhan Orman Başmühendisliğinde toplanacak komisyon önünde yap nacaktır. Tahmin bedeli 6900 ilrac r '".7,5 hesablle geçici teminat eîınız.
3 — Bu işlere aid şartnameler Ankarada Orman Genel Müdürlüğü ve Merkez Orman İületmesile Ista.-çında Orman Baümühendisliği ve Müdürlüğümüzde görülebilir
4 İsteklilerin belli gün ve saatte müsblt evrak ve ille teminatlarile
komisyona müracaatları. . 4852.
xoo
er tane balta.
Balta, Kanca, Kazma, Kürek Satınahnacak
Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünden:
Iş yerlerimizin ihtiyacım sağla mak maksadile kanca, kazma ve kürek satın alınacaktır.
Bu iş için düzenlenen şartlaşmalar Ankarada Genel zeme Müdürlüğünden. Istanbulda Bölge Müdürlüğünden mukabilinde temin olunabilir.
isteklilerin 26/4/1948 günü Sr.at 16 da Genel Müdürlükte toplanacak komisyona teminat ve belgeleriyle birlikte baş vurmaları ilân olunur «4930)
Müdürlük Mal-beş lira bedej

Gölcük Deniz Fabrikaları Genel Müdürlüğünden
Fabrikalarımız inşaat komisyonunda görevlendirilmek üzere asli maaşla ve aşağıdaki şartlarla bir yüksek mühendis veya mimar alınacaktır.
1 — Türk elmak.
2 — Yüksek mühendis veya y itsek mimar diplomasini haiz
3 — Yapı ve konstruksıyor. işlerinde ihtisası bulunmak.
4 — Mekteb tahsilinden sonra mesleki ile ilgili bir müessesede veya başlı basma en az aort sene çalışmış bulunmak,
5 — inşaat komisyonunuzda iki hafta çalıştıktan sonra mukavelesi yapılmak.
lira
70 yüksek
)
olmak,
Tefrika Ne. 7
Muazzam Şark Efsânesi
H2
t
e

(4438)
CUMA — 16/4/1941
7 29 Açılış ve program
7.30
730
7.45
8.00
8.20
845
9.00
12.29
1230
1230
13-00
1315
14.00
1758
1800 18.00
18.30
1845
19-00
1900
19.15
19.20 1945 20 00
20.15
20.30 20 30
21.15
20 35
22 00
22.15
22 45
22.45
23.00
M. S Ayarı
Müzik: Marşlar (Pl.) Haberler ,
Müzik: Bando müzikleri (Pl
Müzik: Çeşitli hafif müzik Müzik: Şarkılar tP]j Kapanış.
Açılış ve program M. S- Ayan
Müzik: Şarkılar
Haberler
Müzik: Radyo salon orkeat Kapanış
Aüılış ve program
M. S. »Ayarı
Müzik: Radyo dans Ork^st
Konuşma
Müzik: Şarkılar M. S. Ayan
Haberler
Geçmişte Bugün
Müzik: Mandolin Birııgı Müzik: Yurddan sesler Müzik: Şarkılar
Radyo Gazetesi Serbest Saat
Müzik: ince Saz
Konuşma
Müzik: İnce Sa2
Konuşma: B. M. ,M. Saati Müzik: Dans müziği ıPl.) M. S. Ayarı
Haberler
Program ve kapanı?.

BULMACh
---*----
ı
2

4
5
t
b
s
SOLDAN SAĞA :
123 4 5 6 7 S 9
) 1
■ 1 -.1 1
1 1 1
s I 1 K
I ■ ı ; i ıd
K t I a
1 M I
1 — Dedikodu. Hafriyat; 1 — Ü. ye; Ateşin beyaz hali; 3 — Dünya • Cumhuriyetin bir muharriri); İki şevin ortası; 4 — Yüz yıl; Yayla atılır; 5 — intikam; ti — Teammüd;
gelince inkisar olur; Duanın sonun da söylenir; 8 — Düşkün; Erkek ismi; 9 — Kişinin çektigri onun belâsıdır; Gidip gelme ( makinede)
Tersi nığnî;
7 — Sonuna (L)
YUKARIDAN AŞAĞI :
1 — Tan yerinin ağarması; Dilin duyduğu; 2 — Tersi eziyet; Koy halkının meccani çalışması (toplu halde»; g — Doğru değil; Allahın teb'ası; 4 — Esmeuten emir; Defa. 5 — Sonundaki harf kalkarsa Us olur; Bir emir; 6 — Sonuna (Le) gelince 7 — Başına
(C) gelince fiyaka: Palavra; 8 — Tersi tavuğun erkeği; Vilâyeti; 9 — Uzak; Köpek yavrusu.
yâni hileye müracaat edeceğiz.
— Hâlâ kapalı konuşuyorsun.
— Siz çok zengin bir hükümdarsınız ve dünyanın en güzel cariye-lerlne maliksiniz. Bu carivelerden birini, kıymetli hediyelerle. Sultan Ztilyezen’e gönderirseniz, yâni armağan ederseniz ne kaybetmiş olur sunuz?
Hükümdar, vezirinin maksadını sezemediğl için müsbet veya menfi birşey söyliyemedi. Biraz düşünmek lüzumunu duydu:
— Pekâlâ, dedi. Farzet ki k1ymet-h hediyelerle birlikte bir cariye gönderdik. Bundan ne fayda hşsıl olacak?
Vezir, hükümdarın hâlâ birşey anlıyamamış. olmasma hayret etti. Maksadını açıkça anlatmağa mecbur o](iu. Halbuki o. diğer vezir Hlf’in yanında bu derece açık konuşmaktan her nedense çekiniyor, du;- -
— Cariyenin saçları arasına içi : ehir dolu ve altı üstü birer sağlam tıpa ile kapalı minimini bir kamış 1 ı
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ 1 23456789
1
9
X
9
o
|Vazuaıı IH uh«ı»rı*em X. kor^eıa»:'
Vezirinin tam zamanında hatırlattığı bu duayı, Seyfıırraad da ya-•banaatmadı. Hemen hemen hart ilân etmeğe karar verecek hale gelmişken fikrini değiştirdi.
— O halde ne yapalım
Diye sordu. Vezirinden kapalı bir cevab aldı:
— Günlerce süren kanlı mulr re-belerln halledemlyeceği bir dâvayı güzel bir kadın en kısa zamanda hâllediverir.
— Anhyamadım!
— Bunda anlıyamıyacak blrşey yok. Para, bütün imkân kapılarını açan bir anahtardır. Fakat bu a-nahtarla kilitlenen baza kapılar var dır ki bunları da kadın açar.
— Yine anhyamadım!
— Henüz yüzünü görmediğimiz Sultan Zülyezenin pek yaşlı bir a-
Ham’ın bu edebsizliğine bir örtü gö-açık yerleri
Sam ile Yafes, saygısızlığına ve kızmışlar. Hemen türüp babalarının
ni örtmüşler. Biraz sonra ayılan Hazreti Nuh, Ham’ın marifetini öğrenmiş. Buna fena halde içerliyeıek: «Ey oğul! Ulu Tanrıdan dilerim ki, senden türiyecek zürriyetin yüzünü kara ve onları Şam’ın zürriyetine daima esir etsin ) diye İlenmiş. Haz reti Nûhun bu duası kabul miş; Hamin zürriyeti kara olmuş.
işte babasından bu duayı
Ham’ın zürriyetinden olan Habeş veziri Sakardlyuıı, Şam’ın zürriyetl-ne mensub bulunan Arab hükümdarı Sultan Zülyezen’le savaşmaktan bunun için korkuyordu.
edil-yiizlü
alan


M 1 N !

9
(4
b

dam olmadığını işitip durmaktayız- _ Ona güzel bir cariye hediye edelim demek isliyorum.
— Bundan ne çıkar?
— çok şeyler çıkar Mesele ki-, -den yalledlUr.
Ha. anladım. Kendisile ( es t •olalım demek istiyorsun.
— Dost olmak mı?.. Allah g 'Stcr. meşin...
— Ya ne demek istiyorsun? Dkraz açık Vcnuş. Kafam günlerdenberl sepet »C;* . Kapalı sözlerden mana çıkaracak halde değilim!
— İnsan, düşmanını iki türü» devirir: Ya kuvvetine güvenerek ya hud hileye baş vurarak Biz kuvvetimize güveniyoruz, fakat kuvvet kullanmak istemiyoruz daha doğ. rusu, bunu tehlikeli buluyoruz.. O halde ikinci silâha davrana ıaf'.a
• •

/Devam* ver;
t
a
/
i.
t
6
z: ı
1
Zayi
Küre nüfus memurluğundan aldığım ve içerisinde askeri durumum kayıdh nüfus tezkeremi kaybettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hük mü yoktur.
Küre kazasının Sabuncular köyünden Şakir oğlu İbrahim Tufan; doğum: 32»