Cumartesi
17 NİSAN
İM
Onunca Tü
No. 3290
îdart; fTumoananlye No. H Tel adreat: «YKNt SABAH.
İSTANBUL
Ttlefca; som
KURÜJ
- u •
-
»
)
)
ABONB
TVlOye s«MUk aoe • ım imo ) M*)k 100 1 aylık MO
'AYIBI E rBRD*


YARIN
k
J
H w R R i YET VE HAKKIN YILM AZ M UDA F i i Yİ Z
_ _______________1 . _ . • t*_
Meclisin Dunkii Toplantısında Avrupa Seyahati Hakkında

•T
nısı
istikbale cesaret ve




9
1
I

f
i
’ n
b
II'
f
te
4
i , iff
••S?/** i .•)
t !
i
İr
t


Amerika da
itimadla bakabiliriz
Necmeddin Sadak: “Bevinle yaptığım görüşmeler İngiltere hükümetinin, hâdiselerin süratli gelişmesi karşısında
durumunu belirtmiş bulunmaktadır., diyor ..
şarlanan devamlı teşkilât fikri son |) aylarda bir takını gelişmeler kay-kalkjnma programı İle Amerikan
. (Devamı Sat, 3: Sü., 1 de)
Hareketli
' l
• l»'
** t
V
*

)

m - tf
w-
azimli

-■
, A
’• j X.

)’*î w
• ı
•* 1
! siy M

I .







j t ı ■
W
? 3
günler

Çeyrek asırlık toptancılık rejiminin kendini korumak için üs t üst e giydiği zırhlar o kadar çoktur ki bir zırh sökülüp atıldı mı altından yeni bir zırh mey dana çıkmaktadır. Saraçoğlu Şükrü zamanında i-se bu kat kat zırhlarla da iktifa olunmamış bu çeşit li kalkan re zırhların üstüne bir de Sıkıyönetim çelik mantosu geçirilmişti.
_______ ' ____-zj
Ankara: 16 (AA.) — Bugün Bü yük Millet Meclisinde sorulan bir su ali cevaplandıran Dışişleri Bakanı Necmeddin Sadak aşağıdaki beya natta bulunmuştur; Aziz arkadaşlar:
• Sayın Milletvekili Yusuf Kemal Tengirşenk’in sorusuna yüksek hu zurunuzda cevap vermeğe çalışırken seyehatmı ve temaslarımın neticesi hakkında dınlatmış nınza bu yı değerli rim.
Bilindiği gibi. Avrupa İktisadî İş birliğini düzenlemek maksadile ta
memleket- efkârım da ay olacağım. Dışişleri Baka f)rsatı verdiğinden dola arkadaşıma teşekkür ede


K
t

ıs
' ■
t
Akdenize bir harö filosu daha geliyor

Ti
ı r/•£
Ayrıca Pasifik sahillerine ve Alaskayada Amerikan ordu birlikleri gönderilecek

■ ’i
Pr’- •
r'
' 3;'j
Avrnpc lktscdi işbirliği inlafmau dün imzalandı, batı Almanya da akitler arasında
*
Tnınıan, Avrupaya yard.pı lratı ununu imzalarken

Gümrüklerin başlıbaşına bir bakanlık halinde İdare edilmesi muhtemel
üyük Millet Meclisi çalışmalarına başladıktan son ra, önümüzdeki günlerin çok hareketli ve heyecanlı geçeceği seziliyor. Haşan Saka kabinesi nekiz sual takririnin üzücü cevab-larını vereceği gibi su meşhur ve maruf Atıf İnan ve arkadaşlarının buğday davasının da Mecliste münakaşasına göğüs germek mevkiindedir. Bu son tartışmanın, itele bütün millete arpa ekmeği ye-dirildiği bu günlerde, çok sert olması ihtimali vardır. Filhakika şimdiden, İnanın bazı arkadaşları onunla mes’uliyet paylaşmak ıııev kiinde bulunmadıklarını açıklamı-ya lüzum görmüşlerdir. Faraza Mümtaz Öknıen bu aradadır. Ma-aınalih, Receb Pekerin yardımcısı olan bu zatın, kabinenin müşterek sorumluluğundan kaçınmak niyetinde olmadığını bizzat açıklaması çok yerindedir. Mes'ııliyetinin bu umumi alâkadan öteye gitmediği ve kabine kararları dışında her hangi bir hususi konuşmaya iştirak etmediğini açıklaması da göstermektedir ki bu mevzu Büyük Millet Meclisinde konuşulurken geniş tepkiler yaratacaktır ki biz bunu, dünkü yazımızda da İşaret etmiş olduğumuz gibi, çok tabiî buluruz. Çünkü halkın gıdasi-le oynamış olanlar ve en ehveni tedbirsizlik, basiretsizlik ve gaf-letlerllc bugünkü hale sebeb olanların tereyağından kıl çeker gibi, İşin içinden kolaylıkla sıyrılmaları pek vârid değildir. Bahusus ki Atıl inan 7 Eylül kararları dola-yisile de bir yığm İthamlara ve sarih isnadlara maruz kalmıştı da bunlardan bile yakasını ^ıramamış ve işi sırf politika kanalile halletmek yolunu ihtiyar etmişti Bu defa katmerli bir muhasebe safhası açılmamak zordur ve hattâ Halk Partisinin yüksek menfaati de sürüye zarar iras eyliyen-krin müessir bir İbret tenkil etmek için, ceza görmelerini âmirdir.
I

Sual ve cevab işleri ha safhalar (Devamı Sa., 3; Sü., 3 de)
toplantısı
(Hususî) — Meclis Kerim lnccdayının toplandı. Araiarın-Atay ve Haşan Âli üyeye
Yusuf Ziya Ortacın Sağlık Bakanına hücumu
----o---
«Ordu iskelesine bir «Yâ Hafız» lâvhası asın!»
Ankara: 16 bugün Cevdet başkanlığında da Falih Rıfkı
Yücel de olmak üzere üç hastalığına binaen izin verilmesine dair Meclis başkanlığının tezkeresi okundu. Falih Rıfkı Ataya bir buçuk ay Haşan Âliye de has talığı sebebile iki ay izin verilmesi kabul edildi. Fakat tam kendisi ne izin verildiği sırada Yücelin ka pıdan içeriye pürsıhhat girmesi görüşmelere yol açtı. Bu toplantı yılı içinde iki aydan fazla izin a-lan Akil Muhtara, ödeneğinin verilmesi tekarrür etti sözlü sorulara geçildi Dışişleri Bakanının izah (Devamı Sa 3. Sü, 4 de)
Ç
ekoslovak
Basınının feryadı
hâdiseler Çekoslovak-
Son
ya’cia basın hürriyetinin son eserlerini de tamamile mahvetti.
Birleşmiş Milletler serbest haberlerine konferansındaki Çek gazeteciler sendikasından bir mektub, daha doğrusu bir feryadname aldık.
Çek gazeteciler sendikası muvakkat komitesi âzasından E. Erusah^ R. Kopecky ve P. M. Papirniir isimli üç meslekdaşı-mızın imzasını taşıyan ve bütün (Devamı Sa., 3; Sü., 2 de)
Maliye Nazırı Cavid Beyin muhakeme ve müdafaası
(Atatiir/ce Suikasdin Tafsilâtı ve İçyüzü) isindi tefrikamız, ilk gündenberi^ okuyucıılaı mazın gösterdiği alâka ve merakı üzerinde toplamakta devam ediyor. Tefrikamız tarihi seyrim takib ede ede nihayet iltihud ve Terakkinin .Maliye Nazırı'Cavid Hey ve arkadaşlarının muhakeme ve ) Cavid beyin
müdafaası safhasına gelmiş bulunmakladır. Cucal beyin müdafaası safahatını, ikinci sayfamızdaki tefrikamızda merak, alâka ve heyecanla takib edeceksiniz.

Tekel Teşkilâtı müstakil bir etiket allındâ faaliyette bulunacak yalnız malî ve İktisadî cebheden Maliye Bakanlığına ballanacak
Yetkili kaynaklardan verilen t haberlere göre hükümet Maliye Bakanlığının çalışma tarzını da ha aktif bir hale ifrağ için; Gümrük ve Tekel Bakanlığı bün ■ vesinde şekle aid bazı değişik-
likler yapmak tasavvurunu güt inektedir.
Bu cümleden olarak Tekel i-daresinin diğer iktisadi devlet teşekkülleri arasında mühim bir mevki işgal eylemesi itiba-
İstanbul-Ankara arasında
Motörlü tren sefer-leriyakında başlıyor
Bunlardan birisi Frns&dan harab bir halde gelerek tamir edilmek üzere Eskişehir tamir atölyesine götürüldü
Ulaştırma Bakanlığı tarafından, Demiryolları namına, ikinci Dünya Harbi barlarında Al-manyaya ısmarlanan motçrlü trenler, imalâtı tamamlandığı ve bedelleri ödendiği halde, bilâhare Almanya ile isyasî mü-l nanebctlerimizin kesilmesi ha-sebile, memleketimize getirile »(emiştir.
Yalnız bunlardan birisi, Al-ı man işgali zamanında Fransa-ya götürülmüş olduğundan Paris elçiliğimizin Fransız resmî makamları nezdinde yaptığı temaslar neticesinde, birkaç gün önce vapurla şehrimize getirilmiş fakat harab bir halde oldu-
ğundan tamir edilmek üzere Esi ke ehir tamir atölyesine götürü) müştür.
Tamiratı müteakib Haydar-
t Devemi Sa., 3; Sü., 7 dc)
Türkiye için hazırlanan bir motörlü tren





Buğday ihracatı ve ekmek meselesi

1




Ticaret Bakanı Çarşamba günü 7 takrire birden
Ankara, 10 (Hususî) — Gün-lıerdenberi dedikodu mevzuu Cilan buğday darlığı ve Peker hükümeti buğday ihracatı işi çar-gamba günü Büyük Millet Meclisine intikal edecektir. Çarşam ba günkü bütün sözlü sorular hemen bemen bu konu üzerindedir. Sinan Tekclioğlu ayrı ay
cevab verecek
rı takrirlerle Ticaret Bakanağından cevablar istemiştir. Te-keliotlu, 6 takrir vermiş bulunmaktadır.
Ahmed Çınar (Burdur) taralından buğday sıkıntısı dolayı-«ile hükümetin aldığı ve alacağı tedbirlere dair verilmiş olan önerge de bu mevzudaki yedmek takriri teşkil etmektedir.
rile gümrükler teşkilctından ay n müstakil bir etiket altında fakat malî ve İktisadî cebheden Maliye Bakanlığına bağlı bir müessese halinde çalışması mak şada daha uygun görülmüştür.
Bu husustaki, teknik ve İdarî mülâhazalara nazaran hükümetin pek yakında kuvveden fiile çıkacak projesi kanuniyet kesbettiği takdirde Tekel Genel Müdürlüğü doğrudan doğruya Maliye Bakanlığı emrine devredilecek, gümrükler ise müstakil bir bakanlık şeklinde idare olunacaktır.
27


UcankaİRİer Almanyada
----o ---
B e r 1 i n d e ki Rus bayrağının ipi kopmuş ...
Berlin, 16 A. A.)
Amerikan uçarkalesi dün ak-şan) Ahnanyadaki işgal bölgesine inmiştir. Bıı uçaklar Atlan tik üzerinde 16 saat süren bir uçuş yapmış bulunuyorlardı.
Fürnen Fııedrlch — Amerikan örgesi: 16 (A A ) — Yanaşık teşkil lçr halinde uçan 27 uçaıkale. 16 sa Devamı Sa., 3; Sil., 3 de
Cuın-
İNÖNÜ
----tr -
Yeni Sovyet B. Elçisini kabul etti
Ankara, 16 (A.A.)
hıııbaşkanı İsmet İnönü bugüu saat 16.30 da Çaııkayadaki köşk lerinde itimadnamesini takdime gelen Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliğinin yeni büyük elçisi ekselans Mösyö Alexan-dre Lavriçef'i, mutad merasimle kabul buyurmuşlardır.
Bu kabul esnasında Dışişleri -Bakanı Necmeddin Sadak da ba2ır bulunmuştur.

Yaz saati bugece yansı tatbik edilecek Bu gece yarısından ltibhicn ya2 saati tatbik edileeğinden saatlerinizi bir saat ileri almağı unutmayınız.
■ ı | ■ O t — ı
Londra: 16 (A.A.) — Nafen:
27 bin tonluk Amerikan uçak gemici Valley Force ile muhribleri Lloy Thomase ve Welotv tamirat sebebile rılmıyacakur. Dolayısile Portsmuth ve Senthampton’a yaret geri bırakılmıştır.
Birleşik Amerika bahriyesinin Londradaki söz cüsü, Amerikan birliklerinin Akdenizden ayrılmaları ve ltaiyan seçimleri esnasında bayraklarını gösterebilmeleri için ancak tamiratın bir sebeb olabileceğini kabul etmiştir.
Vaşingtondan bildirildiğine göre, başlarında 45 bin tonluk Missourie zırhlısı ile 45 bin tonluk uçak gemisi Coral Sea bulunduğu halde 12 harb gemisinden müiukkeb bir birlik 21 Haziran ile 12 Temmuz arasımla Akdenizi ziyaret edecektir.
Alaska n Pasifik’e gönderilecek kuvvetler
Vaşington; f16 t A. A.) — Amerikan, ordusu kurmay ,(iâiresinin akşam bildirdiğine göre Amerika Pasifik s; hiline ve Alaskaya asker göndermeğe hazırlanmaktadır. Gönderilecek birlikler bu böl- ? gede bulunan lıava birliklerile müşterek manevralarda bulunacaklardır.
Halen lyızey kutbu civarında bulunan Amerikan birlikleri kara ordusuna mensub 7000 ve hava ordusuna mensub 9000 kişiden ibarettir. '
(Devamı Sa„ 3; Sü,9 4 de)
refakat
Akdenizden ay-yapacaklan zi-

.1


Avrupa kalkınma programı da recisi Paul
Hiffman
Bulgaristandaki konsolosluklar
Sofya elçimizin Ankaraya gelişi, konsolosluklarımızın lağvedileceği tahminlerine yol açtı

Ankara: 16 (Hususî) Ankara ya gelen Sofya Elçimiz Şefkati İs-tinyell bu sabah Dışişleri Bakanı Necmeddln Sadak tarafından kabul edilmiştir- Sofya Elçimizin bu gelişi her altı ayda bir Bakanlıkla temas etmek üzere mutat seyahat lerlnden olmakla beraber bazı rivayetlere yol açmıştır, Resmi ma. kamlardan tevsiki kabil olmamak.
la beraber ataşemiliterliklerin lâğ. vından sonra Bulgarlstandaki Kon solorluklarımızm lağvı yolunda sİ-yasî mahfillerde bir cereyan olduğu İleri sürülmektedir.
Halen Bulgarlstanda biri merkeî de diğeri Varna, Burgaz, Plevnede olmak üzere dört konsolosumuz vardır- Şefkati İstinyelinln Ankara da bir kaç gün kalacağı anlasılı. yor.

AKVIMDEN BİR YAPRAK
••
Demokrasi ve Hâkimler
z
uhalefet seçimlerin âdlî müra-kabo allına alınmasını istiyor. Bu, haklı vo sağlam bir görüş-
tür. Açıkçası seçimin emniyetini sağlamak I demektir; o kadar kİ .L _ . f _
seçim kanununda yapılaoak Demokratik tadilâtın en kuvvetli safhası bu-dur. Bunu böyle kabul etmekle bora-bor mes elenin fıklrlerdo bir bulanıklık husulo getirecek tarafları da okslk değil. Meselâ umumi efkâr seçimleri noden idare âmirlerinin mürakabesine vermiyor da mutlaka orada adalot tev zl edenleri, hâkimleri istiyor?
Dunun sebebi basittir: Ve benco şudur: «Hâkim idare fevkındo bir ira-dodir.v temsil ettiği adaloto tovossül eylemiştir. Siyasi cereyanlar onun şah-siyotino kadar sıçrıyamaz; zira büyük tür.
Bu itibarla seçimler enıın murakabesi altında olursa vatandaşın seçim hakkına kimse yan gözle bakamaz.
Pek âlâ. Fakat scçiınlordo idare û-mirlerinin kontrolünü bir yana bırakmak valilerin, kaymakamların moslekl haysiyetlerim yaralamaz mı?
I ULUN AY'I
Öyle ya... İdare âmirleri validen en küçük memura kadar vatandaş hak kını müsavi surette korumakla mükellef dogil midirler?
Bu salâhiyeti onların ellorinden almak
emniyotsizlık göster* (Sen vatandaş hakkı-görüp gözetmiyorsun, emniyetimiz
onlara bir novl ınoktir. Âdeta; nı müsavat ile Dizim senin seciyeno yok.» demektir.
Bunun böyle olduğuna şiibhe yoktur. Fakat seçim hürriyetinin bugün böylo bir mürakabe şekli almasında kabahat yino idare âmlrlcrindedır. İçlerinde bitaraf olamıyanlar vardı. O kadar ki en kosin partizan onlar kadar taraf tutamazlardı, işin fena ciheti, böylo tarafgir idare âmirlerinin ellerindeki salâhiyeti —zaten iktidarda bulunan bir partinin kazanması için— çok fona şekilde kullanmış olmalarıdır.
Lüzumsuz bir tarafdarlıkla tefahür edenler bile görülmüştür.
Halbuki bir idare âmirinin; «Kimseye no bende no ülkende» olması şart {Lütfen sayfayı çeviriniz)
SAYFA:t
17 NİSAN 1948
rar
'A. .
Yazan: Profesör Öner
— 47 —
r Bütün bu mülâhazalarla beraber, bir adamın Cumhurbaşkanı olun-Cu, siyasî partilerle ilgisini kesmesi müdafaa olunabilir bir tezdir. Bu teri tutmak için, onun icabı otan tedbirlori düşünmek lâzımdır. Cumhurbaşkanı, milleri ektilerinden ayn ve başka seçimle gelmeli» hükümet ve Büyük Meclise karşı, tâyin edilmiş bazı salâhiyetleri olmalıdır. Benim parti başkam kalmamaklığımı Lstiyonler, eğer böyle bir Anayasa dâ\a-8i ortaya atmış olsalar, hukukça anlaşılır bir tez tutmuş olurlar.
Bir partinin lideri değil, içinden birini veya bir partinin jardımı ile seçilen müstakil şekildo bir milletvekilinin' Cumhurbaşkanlığına getirmek, devlet basını, büyük meclis karşısında ettiği yeminden başka bir tesire bağlamak değildir. Tiirkiyede devlet basını, kanuni veya manevi hiç bir nüfuzu olmaksızın bir siyasi partinin tesiri altında bulunduran tertip, çok mahzurlu neticeler verir, zaman bunu gösterecektir. Açık bir suretle bellidir ki, dâva doğrudan doğruya benim devlet başımla kalıp kalmamaklığını meselesidir. Böyle bir meseleyi seçim zamanımla vatandaşlarımın apaçık konuşmaları tâbli haklarıdır. Her seçim devrinde, vatandaşlar oylarını verirken, Cumhurbaşkanlığına kimi göstereceklerini de düşünmeğe mecburdur. Onun için seçimde benim şahsım üzerinde konuşmalardan kırılmak voya örselenmek lıiç hatırıma gelmiyor. Karşımda bulunanlara yakışdıranıadlğım hem beni İster görünmek, hem başkanı olduğum Partinin kazanmamasını istemektedir. Partim seçimi kaybettiği vakit veyahut Partim çokluğu kazampta ben milletvekili seçilmediğim zaman Cumhurbaşkanlığından çekilmemin tabii bir şey olduğunu bütün vatandaşlarımın bilmesi lâzımdır. Bu sözlerimle benden kurtulmuk isteyen vatandaşlarıma açık yolu göstermiş oluyorum. Birçok yerlerde yapılan propagandalar gibi İnönü başımızda kalacak ve Halk Partisi çekilecek telkinlerinin aldatıcı şekli meydandadır.
Sayın İnönü bu mütalâaları yürüttükdon sonra köy mektepleri, toprak kanunu, orman dâvası, hayat pahalılığı çiftçilerin korunması, suiistimaller ve dı§ politika konularına temas ediyor ve nihayet iç politikayı izah ederek:
Uzun emeklerle vardığımız bugünkü iç politika hayatımızı ayaklanmalara ve sarsıntılara ma hâl vermeden yerleştirmok hedefimizdir. Seçim devrinin, şahsımıza ve Partimize reva görülen taşkınlıklarından, ve tertiplerinden hiç bir kırgınlık dtıymıyacağun. Seçiın bittikten sonra sinirlerin yatışacağına, fırtınalı suların durularak halli idaresinin verimli çalışmasına büyük bir haz geleceğine kuvvetli ümidim var buyurduktan sonra;
Seçimi idare edecek memurlarımız kanunların hükümlerini her vatandaş ve her Parti hakkında gözlerini kırpmadan tatbik için cesur ve kendilerine güvenilir olacaklardır. Hür vatandaşların serbest oylarının meydana çıkması, kanuni ve vicdani boroumıızdtır. Milletin rıza-sile tâyin olunııııyan iktidar mevkiinin hiçbir kıymeti ve hiç bir meşru tarafı yoktur.
Bııııun gibi milletin rızası meydana çıktıkdan sonra, btınn kıymetten düşürmek için yapılacak propagandanın ve gösterilecek maddi veya manevi mukavemetin de hiç bir ehemmiyeti olmıyacaktır. Göstermeğe çalışıyorum ve yorulmadan tekrar ediyorum ki, dâvanın esası seçimde milletin serbest iradesinin meydana çıktığına milletin kendisinin inanmasıdır.
Kadın ve erkek aziz vatandaşlarım, bana ve başkanlık ettiğim şerefli Partiye oy vermenizi istemek için kendimde cesaret buluyorum. Bize oy verirseniz, memleketin iç ve dış politikasında doğru yolları bulabileceğimize ve memleketin ilerlemesinde ve yükselmesinde sizi nıeın aun edecek başarılar elde edebileceğimize güveniyoruz. Karar sizin-iir...
Bu nutkun seçim serbestisi hakkındaki teminatı, söz ve vaitlerle filiyat arasında tezadı arttırmaktan ve eskileri tekrardan başka bir mâna ifade etmiş değildir. Şu farkla ki ilk nutuk seçim kanununun par tice düşünüldüğü sırada söylenmesine mukatıil bu son propaganda nut ku, memlekette tazyik ve tedhişler arta arta kemâle geldikten sonra •leri atılmış olmasıdır.
Dahili siyaset hakkındaki cümleler de üzerlerinde saatlerce duru lacak mevzular olduğu gibi meydana en kirli hakikatlerin çıkmasından sonra da hâlâ seçimin ismet ve teminatın bahsedilmekte mahzur görülmezken bu kısma ait vaitlerin ne dereceye kadar millet ve memlekete îumat telkin edeceği de düşünülmeğe değer bir mahiyet ar-zetmektedir.
Bence bu nutkun en şayanı dikkat noktası Parti ve hükümet başkanlığın bir zâtta içtimamda hukuki ve milli bir mahzurun mevcut olmadığına taâlluk eden kısmıdır. Bu mülâhazanın hakikaten memleket saadet ve selâmetine tesiri çok büyük olduğu için Demokrat Partinin bu hususta ne düşündüğünü ve şahsi noktai nazarımın ne olduğunu iyice kavrayabilmek için Adnan Menderesin 23 Haziran tarihli Vatanda, benim de Yeni Sabahta, çıkan birbirini tamamlayıcı makalelerimizi birarada mütealâa buyurmanızı rica edeceğim. Yalnız bu bahse son vermeden, Başvekilin de, Halk Partisi liderinin de bu seçim ve propaganda nutuklarını radyo ile neşir buyurdukları ve bir devlet mü-essesesim kendi Partilerinin hususî menfaatinde kullandıkları halde De mokrat Partinin aynı hakka malik olmak iÇin yaptığı müracaatların reddedilmiş odluğunu da açıklıyarak hükümet ve iktidar Partisi tarafından üstünlük temini için hiçbir fırsatın öldürülmediğine aşikâr ve kat’i bir delil daha ileri sürmekten feragat edemiyeceğim.
İKİ TARAFLI PROPAGANDA FAALİYETİ
Bu hâdiselerden sonra memleketin her tarafında iki taraflı propaganda faaliyetinin büsbütiitn arttığını. Îstanbulda da muhtarlar tarafından lıalka basmalar, şekerler, zeytinyağları ve sabunlar dağıtılmak suretile halkın iğfaline çalışıldığını, hattâ bunların bir kısmı verilirken bazı yerlerde makbuz defterine imza atacağız diyerek seçim defterinin imzalattırıldığını, halkın bir çoğunu bir in’amü ihsanlan kabule tenezzül etmiyerek başlarına fırlattığını teşkilâtımızdan öğren yor, gazetelrde okuyorduk.
VİLÂYETTEN gönderilen tezkere
16/7/946 tarihinde de çok acele işaretile emniyet müdürlüğünün damgalı kâğıdına yazılarak vilâyetten gönderilen 264 sayılı tezkerede:
1 Seçiın maksadile köylere kadar gidip mu/.ur propaganda yapanlar hakkında iç işleri bakanlığından alınan 4/7/946 tarihli ve 36957 sayılı tel yazılarının örneği aynen aşağı çıkarılmıştır. Ona göre gereğinin yapılmasını önemle rica ederim.
2— Emniyet Ş.1 K.1 19946 sayı ile malûmat en sıkı yönetim komutanlığına arzediltniş ve gereği için ilçelere ve il jandarma alay komutanlığına, Partilere yazılmıştır.
Vali
Dr. Lûtfi Kirdir
(Davamı var/
ViMDEN
Demokrasi ve Hâkimler
(Baştarafı 1 incidej
tır o, ancak ve ancak memleketin ve milletin hizmetini bihakkın ifa ile mükelleftir; millet, memleketin idaresini kimin eline isterse verir? buna idare âmirinin ne müdahaleye, ne de tesire hakkı vardır.
Geçen intihabda idare âmirleri arasında bunu yapamayanlar oldu ve bu umumi bir hoşnudsuzluk tevlid etti; ef kârı umumiye anladı ki seçim hürriyeti nin müdafaa ve muhafazası yine iktidar partisinin uzun ınüddot lûtfunu görmüş ve onun yardıım ile yükselmiş
OkUYttilJ
oiyoh ki
Tarım Bakanlığına
«— 17 Mart 948 tarihinde Şile postalıanesinden Tarım Bakanlığına 74 kelimelik bir telgraf çektim.
Bir kaç köyün dileğine ter cuman olan bu telgrafında, köylüye pazar ihtiyacını kar şılaıııak üzere bazı köylerde maktâ gösterilmediğinden; bazı köylerde ise gösterilen maktaların kesimi tamamlan nuulan kesimin durdurulduğundan dolayısile yeni maktâ verilmesini istemiştim.
Arada nblr hayli zaman geçti, fakat Tarım Bakanlığı telgrafıma cevab vermedi. 0-nıerli işletme müdürlüğüne de baş vurdum, oradan da bir cevab alamadım.
Bu gecikmenin sebebini öğ rcııebilmok için mektubumun (Okuyucu) sütununda neşrini rica ederim.»
Şile kazası Avcı Koru Koru köyü muhtarı izzettin Ünver
BELEDi YE DE
Kuzu eti fiatları ucuzlatılacak
Trakya bölgesinde kuzu yetiştirenler belediyeye yeniden müracaat la, Istanbıılda, kendilerine bir satış mahalli gösterildiği takdirde 150 ku ruşa kadar kuzu eti satabilecekleri ni bildirmişlerdir.
Belediye bu teklifi kabul etmiş, tir.
Öğrendiğimize göre sürü sahiple rile kat’i bir anlaşmaya varılırsa, ku zu etleri Doğu Şirketinin Mısır çar şısındakl dükkânlarında satılabile çektir. w
Belediye İktlsad işleri müdürlüğünde bu hususta sürü sahiplerinin de, lştiraklle Doğu Şirketi mümessilleri arasında dün yapılması karar İaştırılan toplantı, bazı sebabler yü zünden bir başka güne bırakılmıştır.
Yeni te\ tip ekmekten şikâyetler başladı
Evvelki günden itibaren satışa çıkarılan yeni tip arpalı ekmek hakkında şikâyetlere başlanmıştır.
Fırıncılar, birkaç gün ekmeklerin eski tip ekmeğin unlarile harman yapılan undan imâl edileceği, cihet le İyi. çıkacağım söylemekte, stok İyi unlar bittikten ve sıcaklar arttıktan sonra, ekmeklerin hamur kaçağım iddia etmektedirler,
-------o
ÜNİVERSİTEDE:
Talebe birlikleri tanışma kplıntısı
Çi

Hâkimin sorduğu suallere cevab vermeyen katil
Amcasının kızını öldüren posta müvezzii Kâmil Bağ rıy anık, dün mahkemede konuşmadı fakat mütemadiyen ağladı
Çarşamba akşamı Taşkasapta aşk yüzünden amcasının kızı Mual lâyı bıçakhyarak öldüren posta mü vezzil Kâmil Bağrıyanık dün akşam üzeri meşhud suçlar kanunu gereğince 1, inci ağır caza mahkemesine verilmiş ve duruşması yapılmıştır,
Katil sorgusunda yargıcın tevcih ettiği suallere hiç bir cevap verme mlş ve hâkimin tekmil suallerini ce vapsız bırakmıştır,
Bunun üzerine mahkeme katilin duruşmayı uzatmak ve muhakemeyi cürmümtşhud hükümleri haricine çıkarmak kas dil e sustuğu kana atine varmış.şahldlerin dinlenmesine katar vermiştir.
Dün akşam geç vakte kadar dln-
lencn 12 hadise şahidinden maktul Muallânın annesi Kauye ve babası Haşan şunları söylemişlerdir:
( — Kâmil aaha evvel de kızımı zı istemişti Tabii arada ydkm okra balık bulunduğu ve kendisi de üç çocuk sahibi olduğu için red ceva bı verdik ,
Hâdise akşamı evimize gelip oturan Kâmil sarhoştu- Zavallı yavru muz içeri girer girmez bir bıçak darbesile evlâdımızı öldürdü:
Katil bu İfadeler karşısında ken dişini tutamıyarak ağlamış, fakat celsenin sonuna kadar suma''ta ıs rar etmiştir,
Mahkeme neticede diğer şıhidle rin dinlenmesine karar vermiş cel şeyi talik etmiştir
M Ü TEFERKİK
EKONOMİ:
Havayici zaruriye maddeleri tesbit edilecek
Ekonomi Genel
Meclisi kanunu
tasarı sı
Nedim Veysel İlkin hareketinden evvel gazetecilere: mHollan-dada memlelcctimi temsil edeceğimden dolayı bahtiyarım» dedi
( Batı Akdeniz seferi., nl yapmak ta olan «İstanbul vapuru, dün sa at 12 de 246 yolcu ve 250 ton yükle Marsllyaya hareket etmiştir. Giden yolcular arasında yeni Lâhey orta Elçimiz eski Basın ve Yaym genel müdürü Nedim Veysel ilkin ve eşi, Samsun Milletvekili Cemil Bilse, Birleşmiş Milletler Teşkilâtı nezdlndeki Türkiye daimi delegasyonu müşaviri Hamdl Özgürel, ve Basın ve Yayın genel müdürlğü Tu rizm dairesi müdürü B. Süreyya da bulunmaktadır.
N. Veysel ilkin, hareketinden ev vel. kendlçlni teşyi eden gazetecile re şunları söylemiştir:
-Eskldenberi, bu sulhperver ve ça lışkan Hollanda devletlle ajamızda devam edegelen dostluğun. Türkiye tarafından bir mümessili olarak gittiğim için ziyadesile memnun ve bahtiyarım,.
---------o-
MA A ZİFTE
şahsiyetlerin eline bırakılırsa bu hak-Z kın korunamıyacağı yerlerde olacak-' bundan dolayı en kıymetli servet. sağlama bağlamağı düşünüyor. 1
Bu da ne ile olur?
Sandığın başına hâkimi oturtmakla...
Memleket, var kuvveti ile Demokrasiyi yerleştirmeğe çalışıyor.
Bunun için Demokrasiyi adalet terazisi ile tartıyor ve biliyor ki seçiın hürriyeti adalet terazisinin kofesinde o-lursa tam yerin) bulmuş demektir
Yürürlükte bulunan Belediye İller kanununun dar çerçevesi içinde Belediyenin vazifesi ve salâhiyetleri taydid edilmiş bulunmaktadır.
Bugün belediye et ve ekmekten başka havayici zaruriyeden c-lan gıda maddeleri üzerinde âzami fiyat tesbit etmek salâhiyetine sahib değildir.
Herhangi bir gıda maddesinin havayici zaruriyeden olduğunu tesbit edebilmek ve buna fiyat koyabilmek için, Vilâyet idare heyetinin karar vermesi lâzım gelmektedir.
Dün öğrendiğimize göre Belediye Iktısad İşleri Müdürlüğü, ilgili makamlardan aldığı direk tif üzerine havayici zaruriyeden olan maddelerin neler olduk 1 arını gösteren bir liste hazırlamağa başlamıştır.
Halkın başlıca gıdasını teşkil eden fasulye, mercimek, yum ur ta- zeytin, yağ, peynir, kaşar peyniri, süt ve balık gibi maddeler, havayici zaruriyeden sayılmaktadır.
İktısad işleri Müdürlüğü ha-zırlıyacağı listeyi yakında vilâyet idare heyetine bildirecektir. Üsküdar - Kadıköy tramvayları kırmızıya boyanmıyormuş
Üsküdar—Kadıköy; Üsküdar—Kı sikli hattında, birinci mevki tramvayların çoğaldığı, buna mukabil 1-kinci mevki arabaların azaltıldığı için, halkın şikâyetçi olduğunu ev velce yazmıştık-
Memnuniyetle haber aldığımıza göre, ilgililer, bu hatlarda çalışan ikinci mevki arabaların çoğaltılma sı huşusunda lâzım gelen tedbirleri almışlardır-
Ekonomi Genel Meclisi kanunu ön tasarısı hakkında Tüccar Deme gi ve bölge sanayi birliği üyele rile müştereken hazırlanan rapor, önümüzdeki hafta perşembe günü saat 16 da Uman lokantasında mü zakere edilecektir.
Bu toplantı da, Ticaret ve Sana yİ Odası, Bölge Sanay; Birliği, Tıca ret ve Zahire Borsası mümessilleri ile Üniversite profesörleri dı hazır bulunacaklardır.
Okullarda imtihan günleri anlaşıldı
D EN İID E
uYozgad„ şilebi limanımıza geldi
- — o----
^oA.endenmda, yardım malzeatfesi tahliyesi sona eren Yozgad- şilebi dün saat 17 de Umanımıza gelmiş tir. Gemi Amerika içuı krom.yük leyerek Nevyorka gidecek ve doniiş te, tekrar İskenderun için yardım malzemesi getirecektir.
Tahmil âtın tamamlanmasını mü-teaklb gemi, dönüşte yardim malze mesi getirmek üzere Nevyork hare ket edecektir,
Diğer taraftan «Edirne^ şilebinin de krom tahmiline devam edilmek tedir,
Darüşşafakanın ananevi pilâvı yartn yenilecek
Darüşşafakamn 75 inci yılı pilâv günü yarın saat 10 dan 13 e kadar Darüşşafaka lisesinde kutlanacaktır.
«•Kayseri Erciye? gecesi*
Kayseri Yüksek Tahsil Dğre:..'.le rini Koruma Derneği tarafından car tib edilen «Kayseri Erciyaş Gecesi» çarşamba akşamı Taksim belediye gazinosunda saat 21 den sabaha ka dar devam edecektir.
Ortaokul ve Liselerin imtihan gün leri, Milli Eğitim Bakanlığınca tes leri. Milli Eğitim Bakanlığınca tes bit edilmiş ve İlgililere bildirilmiş
Verilen malumata göre; 22 Mayıs tarihinden itibaren derser kesilecek ve 24 Mayısda Lise, bitirme imtihanlarına tJaşlanacakdır-
31 Mayıs pazartesi günü. Devlet orta okul yazılı imtihanlarından matematik 2 Haziran çarşamba günü Tabiat Bilgisi 4 Haziran Cu ma günü de Türkçe imtihanları yapılacak ve 23 Haziranda da bütün devlet ortaokul imtihanlarına son verilmiş olacaktır
24 Mayısda başlayan lise bitirme imtihanlarının sonucu da 14 Haziranda da Devlet olgunluk imtihanlarına başlanacaktır.
Diğer taraftan, ecnebi azuulık ve özel okulların ders kesimi ve imtihan günleri de bir iki güne kadar bildirilecektir-
----------------o---------- »Yardımseveriler Derneği" nin bugünkü çayı
-M
Her defasında büyük bir rağbet gören Yardımsevenler Derneği Beyoğlu şubesinin gençlik çayı bugün saat 15 de Taksim Belediye gazinosunda verilecektir.
Birçok sürprizlerle dolu olan çaya, bütün gençlik dâvetlidir.
Fıkracı kötürüm falcı ile karşı karşıya
— II —
angaidûn buram buram tütanr günlük ua ödağacı dumanları arasında, hayal meyal farke-difen bakıcıdan arpa ekmeği b ıkkında aldığım cevaplardan sonra sözü biraz da politika alanına intikal ettirerek şu suali sordum*.
— Cumhuriyet Halk Partisinin istikbali nasıl görünüyor?
Bir müddet gözlerini kapadı, cezbeye tutulmuş dervişler gibi bir iki defa şöylo sarsıldı, sonra takma dHlı çena* lerini, leylek gagası gibi takırdatarak:
— Onlarda bu pişkinlik, berikilerde Şu uysallık, ötekilerde de o vurdum duymazlık varken kırk yıl daha yerlerinden kıpırdamazlar! buyurdu.
— Açık konuşunuz hazret... Olılar dediğiniz Halk Partililer. Fakat berikiler kimler?
— Kimler olacak, kurucu beyler.••
— Peki ya ötekiler kimler?
— Ötekiler de kurucularla guıncml yen muhalifler.
•— Demek ki sizce Halk Parfiiıieı iktidarda kırk yıl daha kalacaklar öyle mi? •
— Bence değil evlâd, Levh-ı- mahfuz öyle gösteriyor.
— Ay, siz Levh-i- mahfuzu»okumak iddiasında mısınız?
— Eyvallah.
— Şu halde bana mesela Emin Sa zak’ın mukadderatından bahsedebilir misiniz?
— Onu gelecek seçimden sonra mes leğıne dönmüş, yani çiftçi olmuş görü yorum.
— Ya Fuad Köprülüyü?
— Onu da Bakanlık sandalyesiııde yan gelmiş kurulmuş görüyoruz.ı.
— Hani Halk Partisi iktidardan düşmiyecekti ya!
— Ben politikadan anlamam, sadece gördüklerimi söylüyorum.
— Tuhaf şey! Hem Demokratlar iktidarı ele geçıremiyecekler, hem de Köprülü Bakan olacak!... Ne isa başka bir sual daha: Memlekette üçüncü bir parti olarak yem bir muhalefet partisi kurulacak mı?
— Kurulacak, Kenan Öner koşmak* tan yorulacak ve ekmek buhranını yaratanlardan asıl o zaman hesab sorulacak.
— Âlâ, âlâ... Maskotların istikbali ni nasıl soruyorsunuz ?
— Karışık, çok karışık başlarına toplamazlarsa tı de Almanlarınkinden caka
... Akılların onların ökıbe farksız ola-
kabinesi (kti
iki sı*
olacak
yerle*
(N) kata
reis-
Denizli Lisesinden Yetişenler Derneğinin yeni idare heyeti
Denizli îsmet înönü lisesinden yetişenler derneği İstanbul şubesinin idare heyetine Etv.in Avni Bilgili; Reyhan Küçükcr, Ali Bıyıkızoğlu, Suad Müftüler, Fuad Dalaman, Nail Arman ve Ihsan Çelik seçilmişlerdir.
— Yeni Haşan Saka darda kalabilecek mi?
— Seçim kanununu değiştirir, basın kanununu yok eder, memurin »ııtûta* kenrat kanununu elden geçirirse iki yıl, iki ay« iki hafta, iki gün at iktidarda kalabilir.
— Kabinede değişiklik falan ını?
Allâh-ü- al em olacak.
— Kimler aegışedk, kimler rinde kalacak?
— İsimleri (T) harfile başlıyaniarın durumları bozuk, buna mukabil harfli isim sahihlerinin mevkileri gibi...
— îstanbulda valilikle belediye
(iği makamları birbirinden ayrılacaktı? Ankarada bu iş evvelden bitti bile, îstanbulda ne zanıan olacak?
— Çoğu gitti, azı kaldı: 1960 yılına kadar dişinizi sıkın!
Daha soracak bir çok suallerim var* dı amma kötürüm bakıcı birdenbire el çırptı ve içeri giren zenci bacıya:
— Haydi, Meserret, abdast tazelemek zamanı geldi! dedi.
Ban de vedâ edip dumanlı odadan kendimi dışarıya dar attım.
I FIKRACI
istiklâl Mahkemesinde neler gördüm?
Tefrika 237
T4«rviîW
NİSAN 1943
Cumartesi
1364
Rumi
Nisan
Yazan Ca R
İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğine bağlı dernekler idare heyetlerinin birbirlerile tanış-ınalaını sağlamak gayesile dün saat 15 te, Marmara Lokalinde bir toplantı yapılmıştı.
îstnbul ve Teknik Üniversitesi Rektörlerinin ve Vali muavini Rüşdü Ülgenin de hazır bulunduğu bu toplantıyı Talebe Birliği başkanı kısa ve vecîz bir hitabe ile açmıştır. Samimî ve karşılıklı hasbıhaller arasında Rektör Sıddık Sami ve Rektör Tevfik Taylan; talebelerin muh telif suallerini de cevablandır-mışlar ve gençliğin nasıl bir si-yas? anlayışa sahib bulunmaları lâzım geldiğini, izah etmişlerdir.
/•
l ra gibi küsurattan Lasıl olan { iki yüz otuz üç bııı lira paıa ? ile bu şirketlerden bir tanesini, z yani millî mahsûl at şirketini } kurmuşlardır.
ı Maznunlardan bu işlerle alâ-1 kadar olan şahsiyetler, teşek-ı kül eden bu ticarî müessesele-l rin faaliyet gayesini fıkara ço-Z cuklarını sefaletten himaye ile ? ilbas ve iaşe etmek, Türk esna-/ finin iktisaden tealileri için | kredi açmak, îstanbulda Türk ı iktisadcılığının hiç olmazsa, | memleketteki anasırla rekabet ı edebilmesini temin maksadile l tesis edildiğini ve ilk defa gü-t ya bu fikir Doktor Nazım bey ? Atinada esir iken Fransızca bi-) l/ı bir Yunan neferinin söyle-J diği acı ve intibahâver sözler-ı den müteessir olarak îstanbula ( avdet ettiği zaman Türkleri ha-| yatı iktisadiyeye sevketmek i-çin sarfı faaliyet ettiği ve bilâhare teşekkül eden millî mahsulât, millî mensucat, kantariye şirketlerile Millî Iktısad bankasının bu gayeden mülhem olarak vücuda getirildiği, kendilerinin zümre» müdafaatmdan ve mahiyet meselesinin memleketteki ihtikâra mâni olmak ve Türk milletini memleketin hayatı iktısadıyesine hâkim kılmaktan ibaret olsaydı büyük bir hüsnühizmet olurdu. Fakat maalesef cereyanı vakayi bu-
' sit etmişlerdir. O zaman Viya-• na sefiri bulunan Hüseyin Hilmi Paşanın pek haklı olarak gösterdiği mukavemet maalesef balâdan aldığı emirle kırılmıştır.
Sofya sefiri Fethi Bey de o sırada acı şikâyetlerde bulunmuştur. Rakibsiz kalan bu şirketler eğer muamelei ticariye-» lerini ahlâkî esasat ve prensip-
Ahşab okulların müdürleri dün de bir toplantı yaptılar
nur. aksini işba t etmiştir. Evvelemirde memleketin iaşesi gibi devletin umumî lıidematın-dar. madud olan en ağır ve müşkül bir vazifenin bir mahiyeti kanuniyeyi haiz olmıyan hususî ve politikacı bir idareye terk ve tevdi edilmesi o zaman iktidar mevkiini işgal eden zevatın devlet mâna ve mefhumu hakkında yüksek bir fikre malik olmadıklarını ısbat eder. Ta-manıile hususî bir mahiyeti haiz olan bu şirkettler eşkyli kant niye altında icrayı ticaret eden he» hangi bir şirketten ziyade gayri meşrû bir inhisarcılık manzarası »iletmektedir. İnhisarlar devlet tarafından bir menfaati âmme görüldüğü takdirde sahai faaliyeti kanunen mamdud hususata münhasır ol-
mak şar+ile mukuyyed olabilir. Nitekim elyevm bizde birçok hükümetlerde bu nevi inhisar idareleri mevcuddur. Veyalıud da bir idare sistemy olarak hayati iktısadiyenin bütün şubelerine alem ve şamil olmak üzere umumî bir inhisar telâkkisi vardır ki bu da doğrudan doğruya devlete mevdııdur. Komünizm gir» ki «Feı-d yok cemiyet var» düsturiie ifade oluııdr. Hal bukı harb hükümetinin istinad ettiği fırkanın tesis ettiği ve alelâde mahiveti haiz olan bu şirketlerin temin ettiği menafi mahdud ve muayyen eşhasa münhasır bulunmakla beraber bu şirketin devletin âzami muavenetine mazhar dan, hailede âdeta bir devlet muamelesi gibi süferayı kendi isleri için tav-
lere ittika ettirselerdi tarihin tenkidinden bir dereceye kadar yakalarını kurtarabilirlerdi. Halbuki iddiaları hilâfına menfaati âmmeye hizmet etmek ten ziyade eşhası hususiyeye âzami menfaatler temin etmişler ve dört buçuk kuruşa Avus-turyadaıı mubayaa ettikleri şekerin okkasını îstanbulda üç yüz kuruşa satarak gibi insafsızlıklarda bulunmuşlardır.»
Müddeiumumi bundan soııra meşrutiyeti istihsal eden züm-rei ihtilâlivenin Mütarekeye kadar nasıl memleketi idare ettiğini, koca Osmanlı İmparatorlu | yunun mukadderatını meçhul i bir Alman amiralinin nasıl ba-ı zicesi ettiklerini ve îttihad vel Terakki erkânının milleti bin' bir felâkete sürükledikten soıı-î ra cebleriııi doldurarak nasıl’ (DcvuıiU
. ... vi r . L. ■ .
Şehrimizde ahşap binalardaki or taoku] ve liselerin müdürleri dün de Kadıköy üçüncü ortaokulunda bir toplantı yapmışlardır.
Bakanlık Müsteşarı ve Eğitim Mü dürününde iştirak ettikleri bu içti mada muhtelif eğitim ve öğretim meseleleri yanında, muhtemel bir yangın tehlikesine karşı, ahşap o-kultarda alınması gereken emniyet tedbirleri etrafında Qtüzakereler ya pilmiştır.

1367
Hicri
Cem. âhır
7

Kasını 162 — AY 4 GÜN — 108
Vakitler Vasati Ezani
s. D. S, D.
Güneş 5 18 10 20
Ogle 12 14 5 25
ikindi 15 53 9 09
Akşam 18 50 12 —
Yatsı 20 28 1 38
Intaâk 3 33 8 44
ı 7 NİSAN 1948
r ENİ 8 A B AB
«AYFA:8
Dış Bakanının mühim beyanatı
I
Bu teşekkülün ga yardımını verim
fBaştarafı 1 incide? yardımı arasında basit bir rabıta te detıniştir, Bu teşkilâtın, Avrupa sis etmekten çok daha ileri bir ma hlyet taşıyacağı anlaşılmıştır. Bu itibarla Birleşik krallık ve Fransa hükümetleri teşkilâtın meydana ge tirllmesi işi ile uğraşmak üzere Av rupa iktisadi işbirliği komitesinin
15 martta toplanmasını. Ankarada kİ Büyük Elçilikleri vasıtasile gönderdikleri 1 mart tarihli notalarla teklif ederken, meselenin haiz oldu ğu fevkalâde ehemmiyet dolayısile toplantıda kendi Dışişleri Bakanla rınm bizzat bulunacaklarını bildirmişler ve hükümetimizin de Dışişle rl Bakanı tarafından temsilini rica etmişlerdir,
15 martta Pariste toplanan 16 lar konferansında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini bu suretle temsil ettim, 16 devletin Dışişleri Bakanla rmın iştirak ettikleri bu toplantının gayesi, Avrupa ekonomik işbirliği sahasında, geçen toplantıdan beri elde edilen neticeleri gözden geçirmek ve Avrupaya Marshall plânı çerçevesi içinde yardım devam et tiğl müddetçe çalışacak, 16 devlet temsilcilerinden mürekkep bir teşekkül kurmaktı.
Avrupaya yardım kanunu Ame rikan kongresinden çıkacağı sırada
16 lar toplantısına bu devletlerin Dışişleri Bakanlarının gitmeleri. Av rupayı kalkındırmak maksadı]e A-merikan milletinin katlandığı bu eş siz fedakârlığa lâyık olduğu bütün değeri verdiklerinin bir tezahürü i-di. Bir kısım devletler delegelerinin ve bu arada Dışişleri Bakanınızın Amerikan yardımı ve Avrupa kal km ması hakkındaki görüş ve düşü nüşlerini belirten demeçlerden son ra. umumi sekretelin raporu tasvih edildi ve Avrupa ekonomik işbirliği kurulu projesini hazırlamak işi bir komisyona havale edildi, ve Av rupa ekonomik iş birliği kurulu pro jesln i hazırlamak işi bir komisyona havale edildi, Bu iş grupunun hazırladığı proje, bugün Pariste yeniden toplanan 16 lar konferansında imzalanmak üzeredir, 16 devlet arasında bu suretle ku rulacak olan Avrupa ekinomik iş birliği teşekkülünün 16 kişilik bir konseyi, bir konsey başkanı, Dir u mumi sekreteri, ve konseyce her yıl seçilecek beş kişilik bir İcra ko mİ t esi olacaktır, yesi Amerikan
iı kılmak için 16 devlet arasında sürekli muntazam ekonomik işbirliği kurmaktır. 16 devlet devlet, karşılıklı münâsebetlerinde, Avrupa kalkınması için, münheriden ve müştereken, ellerinden gelen gayreti harcamayı tarahiit ediyorlar.
TURKIYENIN TE^IENNISI
16 devlete, ekonomik sahada sı kı ve sürekli bir işbirliği yükleyen bu teşekkülde,, kendine düşen ö-aev ve görevlen yerine getirmek hu sıuuiiaa hiçbir gayratteıı kaçınım
• yacak olan Türkiye, bedbaht Avru panjn buhranlardan ve sefaletten kui\üıînası. bonye sağlamlığına ço.k geçmeden erişmesi için bu işbir kğının faydalı olmasını Umenni e-dfer. Paris konferansında da söyle-glbi, biz. süratli ekonomik Kalkınmanın temelini herşeyden önue Avrupaıım manevi sıhhatinde görüyoruz.
AMEFtlKAYA TEŞEKKÜR
Ekonomik işbirliği bahsine nihayet vermeden evvel. Türkiyenin hâKu iddialarım ve gerçek ekonomik dui juı.unu yeniden gözden ge çirmekte büyük iyi niyet, dostça âuıayış gösteren ve Marshall plânı çerçevesi memleketimizin de ciddi yardıma ihtiyarı olduğunu kabul eden Birleşik devletler hükümetine huzurunuzda teşekkür etmeyi vazl le bilirim,
*
Pano konferansına giderken, bu fırsattan istifade ederek müttefik ve dost memleketler devlet adamla zile görüşmek hnkârunı elde edece (imden dolayı memnundum-sevinle mülakat
Ingiltere Hariciye Nazırı, M. Be vin. Pariste ancak 48 saat kalabile-ccğinl ve yolum Londradan geçtiği çin orada bir gün kalfam daha u zun konuşabileceğimizi Dildirdi Bu suretle Londrada kaldım.
İL Bevuıle bayii konuştuk. pek dostane bir hava içinde memleket ierinılz aracında kar.şıhkU rueula-atierden doğan bütün meseleleri güzden geçirdik- Çok açık konuş, tuk. Son aylardaki gelişmeler kar-şı.uiıda Avrupanııı sıkı İşbirliği te min etmekteki zaruret üzerinde bilhassa durduk ve bu vesile İle Avru p:( kalkınması plânına taallûk e-den meseleler» de inceledik. TÜricL 1 ye—Ing'ltere münasebetleri hakkın da görüşürken, evvelce olduğu gibi Beride no. 1939 tarihli ittifak an 1 mamıza dayanarak iş birliği yap Diok nususunda mutabık olduğumu zu tesblt ettik ve bu işbirliği, nıem lcketlerımlz ara» r.-da iyi ıaoıtaîa-nn temadisi İçin oidııgu kadar dünı i 3|)i/îıu»ı,n.,mulja(a/.gjj^ uğrunda, da i kübaıpnak lüzümu'üâ-rkıde dur. duk/M, Bevitı rtfc vâki -örusmıTe.
Ut £i:n bil

rim, Türkiye ile İngiltere arasındaki ananevi ve sıkı dostluğu te-yid etmiş ve Ingiltere hükümetinin, hâdiselerin süratli gelişmesi karşısında azimli durumunu belirtmiş bulunmaktadır. Bu bakımdan. Lon dradan pek memnun olarak ayrıldı ğımı arzedebilirim.
BIDAULT İLE GÖRÜŞMELER
Pariste, 16 lar konferansından ön ce Fransız Hariciye Nazırı M. Bi-dault ile uzun uzadıya görüştüm. Bu görüşme dahi çok samimi bir dost luk havası içinde geçti. Gerek Türk—Fransız münasebetlerine, ge rek Avrupa iktisadi kalkınmasına taallûk eden hususları gözden geçi rirken, aramızda tam bir görüş bir liği bulunduğu tebarüz etti- 18mart ta Fransa Reisicumhuru taratın- ( dan kabul olundum, Türk—Fransız dostluğunun yalnız an’aııelere değil, realitelere dayandığını söyle yen Başkan Vlncent—Auriol, iki memleket ve hükümet arasındaki tesanüdün ğnemini belirtti. Şunu1 kuvvetle ifade edebilirim ki Fransa ricali arasında memleketimize karşı pek samimi dörtlük hisleri ol duğunu sezdim ve iki memleketin menfaatlerine uygun olan bu dost luğu geliştirmekten her iki taraf i çin büyük faydalar beklendiği in tibaını aldım. Bizim hislerimizin de onlarınkine tamamen tekabül etti giril Pariste temin ederken, eminimi kİ, yüksek meclisin de arzu ve duy gularına tercüman oldum.
HABERLEŞME HÜRRİYETİ KONFERANSINDA
Paristen ayrıldıktan sonra,
mart Cenevrede açılan haberleşme-hürriyeti konferansına gittim. Bu konfedansa Birleşmiş Milletler ü yesi olan 57 devletten başka, oy sa hlbi olmamak şartile daha 12 mem leket ve 5 beynelmilel teşekkül dâ vet edilmiş bulunmaktaydı- Konferansın ancak ilk günlerinde hazır bulundum. Dünya sulhunun muha fazası ve Demokrasi prensiplerinin kökleşmesi bakımından çok ö-nemli olan bu konferans hakkında konuşmağı konferansın neticesine ve heyetimizin avdetine bırakmayı tercih edeceğimi takdir buyurursa nuz,
YUN ANİST ANDA ’
Pariste Yunanistan Başvekil ınu avini de Hariciye Nazırı dostumuz M. Çaldaris ile görüşmek fırsatım bulmuştum, Yunanistan ile aramız da ne kadar çok müşterek meseleler bulunduğunu bilirsiniz. Bunların hepsinin Pariste incelenmesine ne M. Çaİdarisin, ne de benim vaktim müsait idi. Onun için M, Çaldaris. dönüşte Atinaya uğramaklığıinı ri ca etti 2 Nisanda uçakla Atinaya vardım, bu vesile ile gerek majes te Yunan kralı ve hükümeti ricali, gerek Yunan milleti tarafından memleketimiz hakkında gösterilen dostluk ve sıkı bağlılık tezahürlerini ayrı ayn saymak imkânsızdır.
(Devamı Sa^ 4; Sü., 1 det
23
Çekoslavak basınının beyanatı fBaştarafı 1 incide) hür ve demokratik memleketler basın âlemine ve mensublarına hitab eden bu feryadnamede ezancürrtle denilmektedir'ki: .
«Çekoslovakyadaki son hâdiseler basın hürriyetinin sön e-serlerini de tamamile mahvetmiştir. Gazeteler ilga edilmiş, gazeteciler tevkif veya hapsolun mus ve en azı Gazeteciler Birliğinden tardedilmiştir. O Gazeteciler Birliği ki memleket dı-ş’.ndan sevk ve idare olunmaktadır. Bu birlikten tardedilmek ise gazetecinin iş bulamayıp açlığa mahkûm edilmesi ve madenlerde hidematı şakka işlerde uğrarmaya mecbur tutulması demektir.
Çek Gazeteciler Sendikası bu elim olayları bütün dünya mes-Iekdarlarına iblât ederler.»
Bir müd-










Hareketli günler ^Başmakaleden devam? da iken seçim kanununun tâdili projesi Mnıtii encümende görüşülmeğe başlanmıştır. Demokrat Par ti Meclis Grupıı âz&sı da lınkiune-tin tasaroma muvazi olarak yeni tekliflerde bulunmuşlardır. Bu tekliflerin gayesi, verilen haberlerden ve neşrolunan metinlerden anlaşıldığına göre, reylerin gizliliğini, bıı tekliflrriu gayesi, verilen haberlerden \e neşrolunan metinlerden anlaşıldığına göre, reylerin gizliliğini, tasnifin açık olmasını ve bütün bıı seçiın işlerinde emniyetin azami surette sağlanmasını istihdaf etmektedir. Bıınıı tarsin için seçim kurullarına adli bir kuvvetin, bir hâkimin \eya onun ınemur edeceği bir zatın, riyaset etmesi derpiş olunmaktadır. Demokrat lâyihanın gerekçesine göre, biitün Demokratik memleketler de seçim işlerine nezaret hak ve salâhiyeti hâkimlere \ erilmiştir. Ayrıca memurin muhakemat kanununun seçim işlerine karışan memurlar için tatbik edilmemesi de taleb olunmaktadır. Esasen Celâl Bayar son seyahatlerinde, bu noktaya işaret etmişti.
Memurin mıılıakemat kanunu, vazifelerinden doğan neticeler do-layısile memurları mahkemelere sevkedebiimek için çok zorluklar ve imkânsızlıklar ihdas etmektedirler. Bu hali bilen ve adalet huzuruna sürülemiyecegitıden emin olan memurlar seçim işlerine fe-sad karıştı ra biliyorlar.
Son 21 Temmuz seçimi bu hususta pek çok deliller bulmağa vesile olmuştur. Biuaenaleylı Demok rat Partili millet vekilleri seçimin emniyeti için memurin muhakeme tarzının da değiştirilmesini dilemekte ve bu iki hâdiseyi birbirine sımsıkı bağlamaktadırlar ki yerden göğe kadar haklıdırlar.
Halk Partisi çoğunluğu da millet efkârının, en dürüst ve temiz bîr şekilde, meclise aksetmesini ister göründüğünden Ihi neticeyi temin edecek tedbirlerin aJııuııasma karşı gelmek cesaretini kendisinde bulmamak lâzım gelir. Yoksa yine Saraçoğlu Şükrünün zamanında olduğu gibi, söz başka ve fiil başka olmakta ısrar edilip gidilecek demek olur.
Bu seçim kauunuııun en sağlam şekilde değişmesi bir bakımdan daha çok çoğunluk partisini alâkadar eder ki o da bu tadilât ve teminat elde edilmezse Celâl Bayana bile seçimlere iştirak etini-yeceğini açıkça ifade etmiş olmasıdır. Hakikaten Halk Partisi Ba-yardan dalıa yumuşak bir muhalefet lideri bulamaz. Kana Tarlıanm Cumhuriyet Halk Partisi için ebediyen ziyamdan sonra ancak Bayar elde kalmıştır. Onun istediği asgari şartlar da tahakkuk ettirilemezse Demokrasi oyununun lâftan ibaret kalacağı herkes zarında tahakkuk etmiş olur.*
Şu seçim kanunu değiştirildikten sonra matbuat kaıuınıırıa da sıra geleceğini umuyor ve bekliyoruz. Ilattâ bizce matbuat hürriyeti seçim k&nıtnnnun tâdilinden bile evvel gelmelidir. Hem bıı halıda yapılacak iş çok karışık da ol-uuyacaktır. Matbuat kamınıınu bir cümle ile ilga etmek kâfidir. Ondan sonra sıra ceza kanunumuzdaki matbuat suçlarına mütedair pek ağır hükümlere gelecektir.
Çeyrek asırlık toptancılık rejiminin kendini korumak için üstüs ,te giydiği zırhlar o kadar çoktur ki bir zırh sökülüp atıldı mı altından yeni bir zırh meyil ana çıkmak tadır. Saraçoğlu Şükrü zamanında ise bu kat kat zırhlarla da iktifa olunmamış bu çeşitli kallcan ve zırhların üstüne bir de Sıkıyönetim çelik mantosu geçirilmişti.
Halbuki sayın Saraçoğlu Şiikrü de Demokratik bir Başbakan olduğunu her vesile ile tekrarlar, durıı rdu.
A. Cemaleddin Saraçoğlu
bîr
na-
ı

Meclisin toplantısı Genç Amerikan
A


Bulgar çiftçi partisi liderlerinden biri daha mahkûm oldu
Sofya 16 (AP)
deltenberi «Yanlış şayialar» yayınlamak suçu ile yargılanmakta olan çiftçi Partisi liderlerinde^ Dimiter Gişev bugün müebbet hapse mahkûm edilmiştir .
Köylü Partisi başkanı müteveffa N i kola Potkov'un ileri gelen çalışma arkadaşlarından biri olan Dimiter, Gişev, geçen sonbaharda, parti kanun dışı edıl-d'ği zaman tevkif edilmiştir.
Müebbet hapis cezasından başka medenî haklarından mah rıımiyetine ve 500.000 leva para cezasına karar verilmiştir. w Gişev bir ayaklanma eıkarror. ga teşebbüsle de itham edilmiştir. Mahkeme -Bulgaristan Tarım nıahsulleriniv bılâ bedel Snvyctler Birliğim ihraç edilmekte olduğuna dam yaa-i lış §ayiai"r yayınlcndığım da)| sabit görmüştür. |
Izmire getirilen Amerikan yardım malzemesi
İzmir: 16 (A.A.. — Birleşik A-meri kanın Türkiyeya yaptığı askerî malzeme yardımına dahil bazı savaş vasi t ularını getirmekte olan Amerikan bandıralı S. K. Abune Vıetory vapuru bu Babalı çok erken limanımıza gelmiştir.
Altıda körfeze girmiş olan gemi nin sekizi on geçe liman rıuamelesi ikmal edilmiş ve getirdiği mal zemeyi teşkil eden jpepler ve toplar dokuzu on beşte gemi vipçleri-Ie şatlara boşaltılmıya başlanmıştır. îlk jeep otomobilleri 10.45 te ilk top partisi de 11 de Kordona çıkarılarak ambarlara nakledilmi-ye başlanmıştır.
Tahliye işi akşama kadar devam edecektir.
S. K. Abane Victory île
malzeme arasında jeep ve toplardan başka bir ınikdaç harb malzemesi de mevcııddur.
Geminin, demir atar atmaz tdı-Jiyesin^ Avrupa vö U-
zû'eşack çîkr.ı vazife al
mış olan Amerikan tahliye mü te-
t'den
CBagtarafı 1 incide) ’ lanndan sonra soru sahibi Tengir-şenk söz alarak hükümetten birte mermide bulundu. Dış münasebetlerimizi ve dolayısile dünya hâdiselerinin seyri hakkında Meclis kürsüsünden ya Başbakan veya Dışişleri Bakanının zaman zaman izahlarda bulunmasını lüzumîu» ren Tengirşenk dedi ki:
«•Bu ayııi zamanda İktisadî hayata istikrara yarar. Halkımız en doğru malûmatı Millet Meclisinin ■ karşısında mes’ul en salahiyetli kimselerden alınış olur, işlerini o-na göre tanzim eder ve ruhen sükûnetle yaşar, onun için hükümetin böyle beyanlarda bulunmayı muayyen zamanlara bağlayıp u-sül ittihaz etmesi çok yerinde o-lur.»
Bundan sonra Fikri Apaydın Kayseride Necmeddin Sahir Tuıı-ccri «ayni mevzua temas eden ö-nergeleri sırası ile okundu Sağlık Bakanı her ikisini de cevablandırdı
Bugünkü Mecliste Ortaç’m Ordu ilindeki
talığı hakkındaki sorusu hayli en teresan oldu. Sağlık Bakanı verem âfetinin yurdun her tarafında ciddî bir manzara arzetmekle beraber resmî kayıtlara göre Ordu ilinin diğer vilâyetlere nazaran endişeli bir durumda bulunmadığını beyan etti. Bakana göre Orduda veremli sayısı 1946 da 230 ve 947 de ise 260 dır nisb(ne vuru-lursa yüz binde 69 ve 77 eder. Bu hususlar ayakta ve yatırılarak tedavi edilmektedir. Orduda ayrıca Veremle Savaş Demeği kül etmiştir. Dispanser aranmaktadır.
Bakanın izahlarından
süye gelen soru sahibi cevaba teşekkür edemiyeceğinî kaydederek söze başladı: Behçet Uz’un verdiği rakamlara ilişerek bir ilim adamı, ihtisas adamı bu kadar gözü
müştereken
Yusuf Ziva verem has-
de teşek-için bina
sonra kür
kapalı rakam soylîyemez, dedi ve şöyle devam etti:
■Verem ihbarı mecburî hastalıklardan olmadığına göre acaba sayın Bakan Ordudaki 340,000 vatandaşın hayatı hakkında bana nasıl cevab yazabildi, yoksa esrarengiz mütehassıslar Ordu halkını gizlice Lir Minkin muayenesinden mi geçirdiler?»
Yusuf Ziya Ortaç:
Ben de resmî rakamlar vereceğim diyerek Ordu valisi Cemal Gönencin Fatsa, Ünye kaymakam kırının cevablarını okudu. Bakana verilen resmî malûmata nazaran rakamlar çok kabarıktı. Bunun dı şmda daha perşembe, Mesudiye, Görkköy kazaları olduğunu kayde den Ortaç Bakanlığın gösterdiği tüyler ürpertici gafletten şikâyetle işin sade edebiyatı yapıldığını ayni Bakanın demeçlerinden aklığı parçalarla ileri süıdii. Verem âfetine karşı broşür dağıtılmasından bahisle dedi ki:
Tanrıya şükür çaı-esi bulunmuş asri muskalar dağıtılıyor. İşin lâ-tifeyc tahammülü olsa idi ben de, ey şeyhi kerametfüruş ez ez de suyunu iç derdim, JJakanlık hasta-lıane yapamam, pavyon yapamam, dispanser yapamam diyor. Peki ne yaparsın? Bol bol broşür yaparak köylüye övüt veririm diyor. Bunun dalıa kolayı var Ordu iskelesine büyük bir «Yâ Hafız • levhası asmak.»
Ortacın bu konuşmasından son ra gündemdeki diğer soruya geçildi Orhan Seyfi Orbonun Üniver sitelilerarası kurulunca üç profesör hakkında verdiği sözlü soruya Milli Eğitim Bakanının vereceği cevab alâka ile beklenmekte idi. Sual takriri okundu kürsüye geden P.eşad Semseddin Sirer bu husustaki cevablanım on beş gün so- ı arzedeceğim demekle iktifa r*

Meclis pazartesiye toplanacaktır.
f
I
I
idareci == gözile
akfûallteler
1
Amerikada harb hazırlığı
fBaştarafı 1 incide) Amerikan hava kuvvetleri arttırılacak
Vaşington: 16 (A.A.) — 55
gruptan 70 grupa çıkarılacak olan Amerikan hava kuvvetlerinin arttı rılması kanui tasarısı dün Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilerek Ayan Meclisine gönderilmiş tir. Bu rakam, evvelce kabul edilen 2.356.100.000 dolara ilâve edilen 822.000.000 doları da ihtiva et inektedir. Bu ilâve, hava kuvvetlerine yeni uçaklar alıpması için yapılmıştır.
Avrupa iktisadi işbirliğine Almanya da iştirak ettirildi
Londra: 16 (B.B.C.) — Marshall plânına dahil 16 Avrupa meni leketi ile Almanyanm Batı bölge- ; leri bugün resmen ve ittifakla ken dilerini daimî bir iktisadi işbirliği ; teşekkülüne bağlıyan mukaveleyi imza ve kabul etmişlerdir. İngiliz generali Robertson Almanyadaki Ingiliz - Amerikan işgal bölgeleri namına, general Köııig de Fransız işgal bölgesi namma anlaşmayı imzalamıştır. Delegeler, Fransa Dış Bakanlığında toplanmış, toplantıyı İngiliz Dış Bakanı açmış ve mukaveleyi anlatmıştır. Hiç bir i-tira^ dermeyaıı edilmeyince Bevin mukavelenamenin aynen kabul e-dildiğinî ilân etmiştir.
Protokol, üç kısımdan ibarettir. Birinci kısım olan ön sözde kuvvetli ve müreffeh bir Avrupanııı barışa hizmet edeceği kanaati belirtilmiştir. İkinci kısım, 28 maddeden mürekkeptir. Üçündü kısım da hükümlerden ibarettir.
Bu yeni İktisadî teşekkülün a-dı (Avrupa iktisadı-işbirliği kurumu) olacaktır. Kurumun tam salâhiyeti haiz bir konseyi, konseyin | de bir icra komitesi bulunacaktır, îcra komitesinin 7 üyesi her sene 3reniden seçilecektir. Bütün memleketler lüzum görürse kurum, fâaliyet hakkında Amerikaya izahat verecektir.
Mukaveleye iştirak eden 16 Av rupa devleti, ileride bir (Avrupa Gümrükler Birliği) teşkiline de 1

Ingilterede idam cezası kaldırıldı
Londra: 10 (A.A.) — Bugün men açıklandığına göre beş müddetle IngLlterede lâğvedilen lüm cezas; yerine müebbcd kürek cezası kabul edilmiştir.
rea yıl ö-
İtizar
Yazımızın Çokluğundan İslâmda Mcdıcblcr ve Fırkalar nasıl doğdu tefrikanızı koyamadık Okuyucula 1 runrzîan özür d’türiz.
Iıaeam tuıuûudan takdirle karşılanmış ve büliin tahliye ve inzibat j tedbirlerindeki isabet de ayaca memnunlukla kaydcüLhri:4ir.
Tahüyo ig’nl g-hmek qhı breo hal) Kor «ion boyunda tanmış bulunuyordu.
top-
“Ankarada konsar verirken zelzele olmuş, herke* kaçışmış fakat İnönü yemden bite kıpırdamamış.
Almanyadaki ilk konseri



I
’ luracak ve tekrar Ro-c Pariste konserler ve--£l.
Muhtelif konserler vermeli üzere memleketimize gelmiş bulunan tanınmış Amerikan piyanistlerinden Julius Katchen, dün saat 12 de Parkotelde, gazetecilerle bir hasbıhalde bulun muştur.
Yirmi bir yaşında bulunan ve yeni nişanlanmış olan gene sanatkâr, şunlan söylemiştir:
«
mi miiteakib; Stokholm’e, Ams-ferdama, îtalyaya, Parise, Fı-listine, Atinaya giderek verdiğim muhtelif konserler, takdir- j le karşılandı. Bunradaıı, tekrar Yunaııistana gitmek istiyorum. Bilâhare vine îstanbııla dör.e-rek 20 ve 26 ııisan tarihlerinde iki resitalden sonra; Îtalyaya, oradan da Londraya geçerpk plâ’ lar
reı
Geçenlerde, Ankarada verdiğini konser, bana hayatımın en hc-vecanlı anlarını yaşattı. Brahmsın bir eserini tamamlamak üzere idim ki, seyircilerin gerilere doğru bağrışarak kaçtıklarını gördüm. Hayretler i-çinde kaldım. Muvaffak olama dığımı zannettim. Fakat, sonradan öğlendim; bir zelzele olmuş, kaçışmalar bu yüzdenmiş. Esere o kadar dalmışım ki far-k.rda olamamışım.
Bunlara rağmen; yerinden kı pırdamıyan bir seyirci vardı. O da Cumhurreisiniz İnönü idi.»
w •

çalışacaktır,
İlk başkan
Paris: 16 (AP.) — Marshall
plânına dahil 16 memleketle Batı Almanya bugün kurulan Avrupa Ekonomi İşbirliği teşkilâtına ilk başkan olarak Sir Edmond Hail -Patch’i seçmişlerdir.
icra komitesine Türkiye (le seçildi
Paris: 16 (AP.) — Ajui zaman da teşkilâta daimî merkez olarak Paris şehri intihab edilmiş ve genel sekreterliğe Robert Marjolin (Fransa) seçilmiştir.
Avrupa Ekonomik İşbirliği teşkilâtı icra komitesine seçilen devletler şunlardır: Fransa. Büyük -Britanya. Türkiye,İtaba» İsveç. Is viçre ve hollanda. İcra komitesi üyeliği bir yıl sürelidir.
Italyan seçimleri
şehirlerde, görülür el ile olmasındandır, sigortası da,
Uçankaleer Alnıanyada
(Uaştarafı 1 incide) at süren bir yolculuktan sonra Ob raclordaki Goose Bay Üssünden bu raya gelmiştir. Bu uçaklar. Amerikan bölgesine kadar «mûtad talim uçuşlarından birini» yapmak üzere geçen salı günü Kansastan hareket ■ eden 30 uçaktan mıuekkeb bir teşkile mensubdurlar. Hava kuvvet leri kumandanlığından gildirildiği-ne göre yolda bulunan daha iki u-çak ta hava yolile gelecek, fakat Lobradorda yere İnerken hasara uğ rayan üçüncü bir uçak Atlantiği aşıuıyacaktırj
Hava kuvvetlerinin sözcüsü, uçak larııı 18 nisan seçimleri esnasında İtalya üzerinden uçacaklarına dair dolaşan haberi yalanlamış ve bu u çuşun bir talimden ibaret olduğu noktasında İsrar etmiştir. Bu talim uçuşuna 3 filo lütlrak etmektedir.
SOKOLOVSKİ BEKLİNDE
Berlin, 16 (AP.) — Almanya-da ki Rus işgal komutanı Mareşal Sokolovosky’nin bir haftalık gaybubetten sonra Berline dön-cHi^ii bugün inanılır müttefik kaynaklardan haber alınmıştır.
Sokolovsky’nin, Almanyadaki gergin Doğu - Batı münasebetlerinin sevk ve idaresi hakkında Polit Büro ile müşaverelerde bulunmak üzere M^skovava git miş olduğu zannedilmektedir.
Resmî Rus çevreleri herhangi bir yorumda bulunmaktan ka çalmışlardır.
UÇAK KAZASI TAli Kİ KATI BlTTl
Londra, 16 (B.B.C.) — Berimdeki Gatow hava meydanında vukua gelen uçak kazası hak kındaki tahkikat bitmiştir
RUS BAYRAĞININ İPİ
KOPMUŞ
Berlin. 16 (AP.»^^Şmi devlet müttefik kontrol konseyi binası üzerindeki Rus bayrağının yerinde olmadığın: gören merak ular bio:«oın önünde toplanmağa başlamış «e dı,*-mnu,ı faikına vatan btacdöki Pıı*’ memur' fi derhal dışarı fırhvarnk ♦H\bir çey yok, •"•.hıız bayrağın i-ıi kc (uv şch iuJe iza’lalda bu İmi muşlardır.



Bugün 4
Asayişi temin i(i 300 fcia ssker vazife görecek ---------------n—— .
Londra, 16 (B.B.C? — Italyan genel secim mücadelesi bu gece yarısı bitmiştir. Seçimler, bütün Italyada pazar sabahı başlıyacak, pazartesi öğleye kadar devam edecek ve Roma rad yosuna göre salı akşamına kadar da tasnif bitirilmiş olacaktır. Seçim esnasında nizam ve asayişi temin çin 300 bin asker ve polis vazife görecektir. Şimdiden İtalvada bazı, çarpışmalar olmuşsa da hiçbirisi mühim değildir.
İtalyan kralının mesajı
Roma: 16 (A.A.) — Gazeteler, Lizbon(la bir sürgün hayatı geçiren eski İtalya kralı Umberto de Savok’nm, seçimlerin arefesinde İtalyan miLletine hitaben bir mesaj mahiyetinde telâkki edilen beyanatını belirtmektedirler.
Söylendiğine göre bir mülakat esnasında Umberto, bütün Italyan ların vazifelerini yaparak vicdanlarının emrettiği şekilde oy vereceklerinden ve ecdadının îtalyaya yaptıkları hizmetleri hatırlatarak memleketin menfaatlerini göz ö-nündc bulunduracaklarından emin bulunduğunu söylemiştir.
Eski kralın beyanatını yorumlı-yan komünist temayül lü Republica gazetesi bir yazısında: eUmberto üçüncü kuvveti destekliyor» başlığım koymuştur.
Lizbon, 16 (A.A.)
talya kralı Humberto’nun yaveri general Graziani, İtalyan seçimlerine iştirak etmek üzere dün altsam uçakla Romaya hareket etmiştir. General, hareke tinden evvel krallık lehinde ovunu kullanacağını söylemiştir.


1

Eski L
ayrılması büyük ve ge-
TEŞEKKÜR
Çok sevgili eşini ve babamız Bolu Milletvekili Dr, Zilini Ülgenin aramızdan ebediyyen dolayısile duyduğumuz acıya, gerek bizzat
rekse mektub, telgraf ve çelenk kollamak suretile İştirak lütufkârlığında bulunan sayın büyük terimize. Meclis arkadaşlarına Ankara Numune hastahanesl doktor ve hemşirelerine cenazeyi Boluya kadar takip eden Bolu Milletvekille riııe, Bolunun çok vefakâr halkına, vali ve memurlarına, cenaze töre ninde bulunmak üzere mülbakatan gelen heyetlere, dost ve akrabaları miza ayrı, ayn şükran vo minnet tarhğjmızı bildirmeğe büyük acımız imkân bırakmadığından devin teşekküllerimizin ar7 ve iblâğına muhterem gazetenizin tavassutunu rica ederiz. I
Edi Kızlan ve Damadı |
Sağlık va Sosyal Yarcım Bakanlığım cebrf sigort ası üyük Millet Meclisinin bu devrede kanunlaştırması beklenilen tasarılar arasında SaJ
lık Sigorta kanunu vardır.
On yıllık sağlık plânı hakkında, bundan evvel au autunda, noktai nazarımızı açıklamış vo bu plânın Sağlık vo Sosyal Yardım Vekâletinin bugünkü biidcesile iora kabiliyeti olmadıkını uzun uzadıya iz3h etmiştik.
Halbuki bj piâ/rn mühimce noktalarından biri olan Sağlık Sigorta işinin bu günlerde bu plândan ayrı olarak müzaker? edüacağini ve belki de kanuniye! ikiisab etmesi İhtimalini göz önüne alarak Büyük Millet Meclisinin vo sayın Başvekilin dikkat nazarını celbetnıeği b»r memleket vazifesi telâkki ettik.
Sağlık ve Sasyal Yardım Vekâletinin neşrettiği on yıllık sağlık plânında, (Mevzuuhiflo edilen diğer cihetleri, bir tarafa bırakarak, müstaoeii-yetı itmarile şimdilik) çeşitli hastalık sigortalan hattı verem ve kanser için ■ayrıca sîgorUior tesis ve maaşlı ve ücretli hizmetler görenlerin mecburî o-larak sigorta edilmeleri ve bunların devJet hasta hanelerinde tedavileri takdirinde sigorta jaarelerinm vereoegi paraların sağlık plânına tahsisi düşünülmektedir.
Sıgrota bir «çhmal terbiye mes elesi olduğu kadar her aile için de malı bir iştir.
Sundan dolayıdır ki, içtimai seviyesi yüksek olan memleketlerde, sigorta muameleleri çoktur. Sigorta olmak için, sigortanın faydasını, neticesini hakkile idrâ* etmek gerektir. Husus? şirketlerin, fevkalbeşer gayretlerine rağmen memleketimizde kaç kişi hayatını sigorta ettirmiştir. Son zaman larda, yangın sigortaianna olan temayül, yangın neticelerinin bârız bir şek «(ıe göne tutulur bir vaı yette Mevcud otmobıiierin
içtimai seviye prensibini tayid etmektedir, zira taksilere kıyasen hususilerin nisbeiı çoMur.
Eoele ve inanan hır memle-
kette ölüme «e nastahğa karşı sigorta ettirecek nüfus nisbetinin pek daha az olacağı şübhesizdir.
Ge^ ötün: ve gerek hastalık zamanında ve neticesinde sigortalının kalan aile efradı üzerinde oynıyacağı rolün ehemmiyeti muhakkaktır, idrâk etmek, buna inanmak i dırmak lâzımdır.
Sigorta İşinin, sigortalının ı ziyeti ile doğrudan • doğruya vardır. Her aile» sigorta primini, büd-cesıne bir borş şeklinde olarak koymalıdır. Borç telâkkisi ile bâdcesme sigorta masraf lı koyacak vardır? Bu masraf borç telâkki edilmezse, haricinde kalan, varidat fazlasından, sigorta primi ödenecektir: Sigorta lüzumunu hissetmiş, kaç ailenin varidat fazlası vardır ki, bunu da sigorla ya tahsis etsin?
Görülüyor ki, gerek İçtimai seviye vaziyetinde ve gerek mali durumda, si gorta mes elesi bizim memleket için, halli kolay olan bir mevzu değildir. İmkânlarını tahakkuk ettirmekte oldukça müykilât vardır. Bir kelime ile, bakanlık tasarısı kanuniyet iktlsab ettiği takdirde, tatbik kabiliyeti olmıya-caktır.
Bu izahattan sonra, maaşlı ve ücretli hizmet görenlerin mecburi olarak sigorta edilmeleri bahsine golinco:
Bakanlığın hakikatte pek lüzumlu olan bu teşebbüsünü, sabit ve dar gelirli olan memıır ve müstahdomlor hakkında cebri bir şekil kullanılmasını nıaattessüf yerinde bulmadık.
Bakanlığın âmmo hizmetine yani bü tün vatandaşların hizmetine mahsus olarak meydana rin masraflarını tutacağı menuır si adalet prensibine uymaz. Kaldı ki, on yüksek ve en doğru vorgi veren er de bunlar olduğundan, maaş ve Ücretlerinden fazla olarak sigorta primi kesilmesi bunları büsbütün mail perişanlığa sevkodecektlr.
Lüzumu kadar gıda alamamakta! meydana gelen hastalıklara karşı mu kaveıııetlerlnl büsbütün kaybedecek lordir.
Şehirlerimizdeki verem nisbetınin, meslek ititarile, hangisinde daha çok olduğu moydandadır.
İşte bu cihetler göz önünde (utularak, Mecliso sevkedilmiş olan tasarının bu bakımdan da tetkiki hem lâzıır vo hom de vâcibdlr.
İDARECİ
Bunu va inan-
man va atökas*
kaç kişi
yapılacak aile nıavaflarmm
getireceği müessese!»-cebren sigortaya tâbi veya işçilere yükleme-
İstanbul — Ankara arasın da
1 incice) paşa - Ankara arasında çalıştı-ı ılez sk olan bu modern motor** .lii üv.ıin, eiû.;pr11 saatte katot» iği bu meşaleyi S saat* te katedbileecetir.
SAYFA:9

Dış bakanının mühim| b e y a natı
v ) İncilde
d gün süren temaslarımda, istisna İz Olarak, büyük bir anlayış, sami KÜ bir dostluk ve hararetli bir işblr arzusu Jje karşılaştım, Amansız qzun bıjr harp, ardı »ıra İki İstilâ Îıeticesinde Yunanietamn düştüğü ürlü müşküiletin, dost Yunan mil-İetĞiln bunları yenmek hususunda ki azmini ancak kuvvetlendirmiş ol duğunu gördüm, Memlekete nor-thal şartların ladesini bir an evvel Minin için Yunanlılar hummalı bir faaliyetle çalışmaktadırlar.
TÜRK—YUNAN DOSTLUĞU
Türklyenln Yunanistan ile olan yıkı rabıtaları 1930 dan beri akdedl İen muhtelif andlaşmalar He tesbit «dilmiş bulunmaktadır. Bu atâdlaş-, maların hükümleri bugün de cari dir. Ve hükümetiniz bunların lâfzı E a ve ruhuna göre hareket etmek tedir, Yunanistan ile aranızdaki kardeşçe dostluk, bu anlaşmalara dayandığı kadar, İki memleket men faatlerinin de tabii ve değişmez bir İcabıdır, Geçmişte olduğu gibi, gele çekte de bu karşılıklı dostluk ve da yanışmanın devam edeceğini Atina ziyaretimde yeniden müşahede et mek fırsatını buldum. Bu vesile İle her İki memleket dış siyasetinin Bir leşmiş Milletler teşkilâtına bağlılık. milli bağımsızlık ve toprak bü tüıılüğünün muhafazası, her iki mil letln bağlı bulundukları hürriyet ve Demokrasi çerçevesi içinde gelişe cek kalkınma prensiplerinden mül hem olduğu hususunda M, Çalda-ris ile mutabık kaldık ve bütün gay Tetlerimizi milletlerarası iş birliğine dayanan bir barışın teminine sar-fetmekte devanı etmeğe karar ver dik, Bu milletlerarası işbirliği için de. Türk—Yunan iktisadi ve kültü rel iş birliğine hususi bir önem ver mekteki faydayı belirttik.
Târk—Yunan dostluğunun, yakın Doğuda sulhun temellerinden oldu ğ-unu kabul ederek bu bölgede ba-nş ve güvenin sağlanması için sar fedilecek gayretler üzerinde fikir müdaveleslnde bulunduk. A.VRUPADA TESANÜD DUYGUSU KUVVE TLENMIŞ TİR
Sayın arkadaşlar:
Bu görüş ve görüşmelerin, üzerim de bıraktığı izleri kısa ve toplu ola rak belirtmek gerekirse diyebilirim ki;
Gerek ekonomik kalkınmayı hızla geliştirmek ihtiyacı, gerek kargaşa lık ve tecavüze karşı koymak azmi bakımından avrupa devletlerinde te sanüt duygusu ve birleşme şuuru kuvvetlenmiştir,
Pariste 16 devlet arasında bugün imzalanması beklenen ekonomik iş birliği paktı ve geçen ay beş Batı devleti arasında, Brükselde imzalan mış ve bazı şartlar dairesinde her devletin iltihakına açık bırakılmış olan karşılıklı yardım, anlaşması, gittikçe kuvvetlenen bu birlik ve tesanüt ruhunun ilk iki tezahürüdür. I
Avrupanm ekonomik, kalkınması, 16 devletin teker teker ve el birlik lerl ile, bütün gayretlerine rağmen ancak Amerika Birleşik—Devletleri nin geniş ölçüde yardımı ile gerçek leşecek ve bu da barış ve güvenin sağlanmasında çok tesirli olacak tır.
TÜRK İYEYE KARSI SEVGİ VE İNAN
Aziz arkadaşlar:
Gittiğim yerlerde, görüştüğüm dev! t adamlarında. Türkiyeye kar şı derin bir sevgi ve inan gördüğü mi; huzurunuzda iftihar ile söyliye bilirim. Türkiye, sözüne inanılır, kuvvetine güvenilir ve bu bakamdan dostluğu aranan bir devlet olarak itibardadır,
Türkiyenin sulha bağlı, barış sever bir devlet olduğu, herkesle dost geçinmek istediği ve müdafaa aygısmdaıı baş ka bir emeli olmadı ğı kabul edilmiş bir hakikattir. Fakat gene herkesin şeref ve haysi yelini herşeyden üstün tuttuğunu uzak ve yakın bütün tarihi boyunca ispat etmiş olan Türk milletinin, toprak bütünlüğüne, hürriyetine ve İstiklâline canından fazla bağlı ol ^"ğudur,
Aziz arkadaşlar:
Türkiyenin her tarafta gördüğü İtibarın. Türkiyeye verilen yüksek kıymetin başlıca sebebi kendi kuv velîmiz, dışarda dürüstlüğümüz, i-çerde iriikranmızdır. Hür ve Demokrat Türkiyenin, bir kaç yıldır, ba' layan İç politika gelişmesini büyük başan İle, sarsıntısız, bu günkü neticelere varmış olması derin hay -anlıkla karşılandığı gibi, bu netice ıer kudret ve itibarımızın artmasın la âıhil olmuştur.
İKİ PARTİNİN İŞ BİRLİĞİ
Değerli şeleflerimden sayın. Ten-girşenke şu noktayı da bilhassa ar zetmeyi borç bilirim kj siyasi hürri yellerin en geniş tezahürlerine sah ne olduğunda artık biç kimsenin şüphe etmediği Demokrasi Türkiye sinde başlıca iki partimizin dış po Jitikada tamamile birlik olmaları, kuvvetimizi çok arttırmıştır, Muhterem arkadaşlar:
Dünya siyasetinin son gelişmeleri memleketimizin durumu. Türki. yenin ittifak ve dostlukları öyledir kİ. uyanıklığı hiç bir zaman b] râkmıyarak İstikbale cesaret ve iti uıatla bakanı liriz ,
FRATELLI SPERCO
Vapur Acentesi - Seyahat Bürosu
Limanımızda bulunan OPEROSİTA vapuru
PİRE - NAPOLİ U CENOVA
için eşyayı ticarî kabul etmektedir
Galata Hiidavendigâr Han, FRATELLİ SPERCO'ya müracaat
Telefon: 40919

Kartal Belediyesinden:
Keşif bedeli 8158 lira 68 kuruştan ibaret Kartal İstasyon modanı nın beton kaplaması ve istinat duvarı lnşaası işi 15 gür. müddetle a-çık eksiltmeye çıkarılmış olup ihalesi 26/4/948 pazartesi gunAi .'»at 15
de Kartal Belediyesinde yapılacaktır, Geçici teminat] 612 liradan ibaret olan bu işe gireceklerin mühendis, Mimar; fen memuru olmalar: veya böyle bir fen adamlyle işin sonuna kadar teşrik) mesai el meleri şart olduğu gibi ihaleden üç gün evvel 1948 yılına ait ticaret odası vesikası' müteahhit belgesi, bu işe benzet zu bin liralık bir işi muvaffakiyetle I başardığına dair bir vesikayı belediyemiz fen şefine vererek du ihaleye ait ehliyet belgesi almaları lâzımdır Şartnameler Utiller cı.‘ rda her gün belediyemiz, hesap ve fen işleri şefliğinden alınabilir. )4(4J6)
/


%

t«wt
Dabkoviç
Vapur hânları
TRANSLARIN
İsveç Vapur Kumpanyası Helsinborg
s/s HERA
26 Nisan/948 Bekleniyor Hamburg, Rotterdam ve An-vesten. Bu limanlar için yük kabu] eder
s/s BECKY
*
. J -• / • •
9
11.3854
% % % %
S
Çeşitli Hafif
Muzıi»
( Pi )
(P1 )
• •
9
1
✓z. ’ 'Z
7.29
730
7.30
T45
800
Film Müzikler Tangolar tp].ı

msaVındet'


s d.Sc,î .
BünU|ar(*an f
İst. Borsasının 10/4/948 Fiyatlan Londra Nevyork Paris Cenevre Amsterdam
Brüksel Prag Btokholm
Lizbon
ESHAM VÜ TAVİLÂT
7 041 Demiryolu 3
6 Kalkınma I
7 Millî Müdafaa 1
7 Millî Müdafaa 2
W 22-27/5 948
■ Ayni limanlardan ve için
j s/s ULLA
I 1-5/5'948
K Yukarıda gösterilen limanlaı-
■ dan yük getirecek ve ayni 11-I manlar İçin yük kabul eder
STE VENSONLİNE
I Şimali Amerika muntazam
I hattı
| s/s DİANA j H. PONCHELET
I 5, Mayıs, 948 de
■ Nevyorjctan Bekleniyor
h. paykuric
I Yugoslav muntazam hattı Adriyatik limanları için
O Yogolinya - Rıyeka
Is /s ZUZEMBERK
I 18/Nisan/948
I s/s Hercekovina
I l/Mayis/948
■ Tlryeste ve Rlyakadan yük
I getirir ve bu limanlar İçin yük kabul ederler
•*
RADYO
•e ^ujGBİtü Program M
CUMARTESİ — 17/4.'1ûaj)
Açjlış ve Proğran
M. S. Ayarı
Müzik.: Hafif Parçacı .rı-ı Haberler.
Müzik:
(Pl.)
Müzik;
Müzik;
Kapanış.
Açılış ve Proğram.
M. S- Ayan.
Müzik: Çeşitli Sololar
Haberler
Müzik: Şarkılar.
ı Müzik; Cumhurbaşkaıılıg Armoni Müzlkası:
Müzik; Melodiler (Pİj
Müzİk: Dans Müziği ( Pi )
Kayamş.
Açılış ve Program
Radyo Çocuk Ku’übi
M. S. Ayan
Müzik: Dans Müziği tru Konuşma.
Müzik: Şarkjiar
M. S. Ayarı.
Haberler.
Geçmişte. BugüD
Müzik; ince saz
Radyo Gazetesi.
Serbest Saat.
Müzik: Tarihi Türk Müziği Konuşma: Kitap Saati.
Müzik: Radyo Salon Oı-kes
e

fasında
• •
Ankara Başkent Oteli
Tanı konfor, yepyeni hususi ısmarlama lüks mobilyas . seçkin personel ile 15 Nisan Perşembeden itibaren sayın n.ür.f- İtrin emirlerine amadedir-
Adres: Ankara Pcstahane Caddesi No 85 Tel: 10249
). J


Devlet Meteoroloji işleri Umum Müdürlüğünden:
Üniversitelerimizin Fen ve Teknik Fakülteleri ile Coğraiy.. şubeleri me zunları arasında müsabaka imtihanı ile merkezde çalışı.rümak üzere (5) kız ve meteoroloji istasyonlarında çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış (10) erkek memur alınacakttır.
Imtjhıın; 10 ve 11 Mayıs 1948 pazartesi ve salı günü saat 14 öe Aııkarada Uunıuın Müdürlük binasında: Türkçe—Komposizyon, , Fizik. Matematik, Türkiye coğrafyası, klinıctolojl ile yabancı dil olarak ( Fran sızca İngilizce ve Almanca) dır.
Evrakı nıüsblteleri imtihanı karandığı takdirde istenmek zere isteklilerin birer düekçeile. imtihan fânimden evvel umum xr-d«riiiğe müracaatları ilân olunur. * )4628’




* v3


BİR KOMPRİME
Yeni Sabah’ın
İLÂN FİYATLAR»


i
Başlık 1 2
3
5
C
İnci
)
»
»
maktu »larak sayfa.
)
)
)
»
uantimi
)
)
)
»
Kr. 1500
500
400
300
250
150
t
8.30
845
900
12.29
1230
12.30
13 00
1300
1345

ŞEHİR TİYATROLAR» Saat 20 de Dr*» K;«nu:
DÜŞMAN Yazan : Andre Paul Antoine . Türkçesi : Lûtfl Telefon: 42157
Komedi Kısmı;
KAŞ YAPAYIM
DERKEN
STflUBO LİNE
Oslo, Norveç vpur kumpanyası Nevyork jlc Türkiye arasında muntazam vapur seferleri.
s/s Kong Ha; kon VII
28/Nisan/948
M/S HAV
12/Mayıs/948
s/s SÖNNAVİD
Yazan : N- Nancey H ue ucrsse Türkçesi : Vasfı R. Zobu, R Baran
M
M

i
9
TURAL
- • r.v** * *.“■ ■.*
ÖKSÜRÜĞÜ DERHAL GEÇİRİR.
• » '*• »•
I
TURAL, ÖKSÜRÜK VE BRONŞİTE KARŞI
14.15 1440
15 00
16 58 17.00 1800 1800
18.30
18.45
19 00 19-00
19.15 1920
20.15
20 30 20.35 21-15
21.30 -trası:
22.15
22.45 22.45 23.00
23.30


Beşiktaş Kadastro
Müdürlüğünden
Beherinin Muhammen kıymeti Li- Kr.
Müzik: Dans Müziği (Plj
M. S. Ayan, Haberler.
Müzik: Dans Müziği (P1) Program ve Kapanış.

Tutan Muvakkat teminatı Li. Kr.
Yapılacak işler
Adet
Li. Kr-
20/Haziran/948
Yukarıdaki vapur Nevyortan limanımıza mal getirecek ve limanımızdan LATAKE — BEYRUT — HAYFA — İSKENDERİYE ve NEVYORK İçin yük ve yolcu kabul eder. Bütün tafsilât için Galata Tophane Eski Yolcu Salonu karşısında Frank Han 3 Kata müracaat Tel: 44707/8
Konyada Bıçak araması başladı
Konya: ı Hususi) — Emniyet memurlarının bazı şübheli şahıslarda yaptığı araştırma neticesi bir çok kama, bıçak ve tabanca bu lunmuştur. Ayni zamanda son gün lerde kanuna aykırı serpuş giyildiği görüldüğünden giyenlerde adale te teslim edilmişlerdir.
350
500 1050
900
800
500
90
140
420
140
350
250
150
225
800
250
90
70
35
35
00
00
00
00
00 00
00
00
00
00
00
00
00 00 00 00 00
00
00
00
Müdür masası üstü camlı Şef masası
Memur masası
Resim masası
Pafta dolabı
Dosya dolabı
Yazıhane koltuğu
Yazıhane koltuğu Bandalya
Resim Taburesi
Yekûn
Tefrika No. 8
s

1
2
7
4
1
!
V k
1
2
12
4
36
•rf/.r
16/4/948
Şark Efsânesi
yerde oturan vasi tâyin e-
— KUÇÜKYALI'da
BAHÇELİ EV-'
• • *
TlIRKI YES BAN KASI
ISTANBUL'da









SV--





i
parçası sokarız. Cariye, içki ve muhabbet esnasında bu kamış parçasını yavaşça çıkarır: tıpanın birisini söker. Kamış parçasının içindeki zehiri Sultan ZüJyezen’in şarab kâsesne boşal tır. Arab hükümdarı, zehirli la-rabı içer içmez dünyasını değiştirir. Bundan sonrası gayet kolay .. Büyük düşmanımızın hü-kiimdarsız kalan tebaasını ya kc 'dimize tebaa edeıiz. yahud defolup gitmek zorunda bırakırı:’.
Seyfürraad, vezirinin bul-d’iğu bu kurtuluş çaresini beğendi. Onu hararetle kucaklayıp alnından Öptü:
— Ben ki Habeş ülkesi hükümdarı Seyfüıraad'ım, bulduğun bu mükemmel çare sayesinde büyük düşman mı derhal te-peliyeceğim. Dünya kuvvet ve kudretime bir kere daha şahid olacak. Rüzgârlar, Aıab hüküm darına galip ge’di. imden dolayı. ismimi uzaklara çok uzaklar? götürecekler! Herkes benden bahsedecek. Seyfüıraad adı dillerde destan olac' k. Artık bu tarafa gelmeğe hiçbir hükbm-
SATILIK MOTOR
40 beygirden yukarı İşler halde 1 değirmen motörtl satılıktır.
Müracaat İstanbul, Galata
Büyük Balıklı Han, Arşin Sokak No: 1
Tel: 42771.
Kadıköy ikinci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 948/27
Kadıköy—Göztepe Bağdad Cadde si 256 1 No: da mukimken halen Ba kırköy Emrazl Akliye ve Asabiye hastaha nesinde tedavide bulunan Hüsnü Inselin hacrine karar veril-lerek kendisine ayni halası Talât Inselin dildiği yayınlanır.

)
)
)
)
)
) 367
)
)
)
)
4890 00
50
• •
1 — Müdürlüğümüz için satın alınacak cins ve fiyatları yukarıda
zıh 10 kalemde 36 parça eşya 3 5 948 pazartesi günü saat 14 ve isteklisine İhale edimek üzere açıic eksiltmeğe konulmuştur, ,
2 — Eksiltme, Beşiktaş hükümet binasında bulunan Beşiktaş Malmü düılügü odasında toplanacak satın alma komisyonunda yapılacaktır. Muvakkat teminat Beşiktaş Malmüdürlüğü veznesine .hale saatine ka dar sattırılmış olacaktır,
3 — Şartnameyi görmek isteyenler Be-iktaş Spor cad. 64 No. lu bina nın üst katında Kadastro idaresine müracaat etmelidirler. Eksiltmeye gireceklerin 2490 sayılı kanunda yazılı şeraiti haiz ve bu işe benzer bir defada 4000 Dörtbin liralık mot- ilya işi yaptığına dair musaddak bir vesika ibraz etmeleri şarttır.
4 — İşi alan müteahhit tekmil işlerin 5 gün zarfında bir taksim
bir ölçüde tafsilât resimlerini yapacak kontrola tastık ettirdikten sonra işe başlayacaktır. Tekmil işler mukavele tarihinden İtibaren bir bu çuk ay zarfında noksansız ikmâl ve gösterilecek mahalle nakil ve teslim edilecektir. Aksi takdirde geçecek her gün için müteahhit istihkakından 20 yirmi lira ceza kesilecektir, '4963)
ya
Önerve |
Yücel dâvas l
neşrolunan dâvasının teşkil eden şekilde ba-
İmtiyaz sahibi: A. CEMALEDDİN SARAÇOĞLU - Ya/j işlerini fiilen idare eden: FATİN FUAD — Dizildiği yer: «Yeni Sabah miirettîh-

dar cesaret edemiyecek!
Sonra diğer vezirine döndü:
— Ey Rif! İftıhaı e* ki benim gibi ünlü bir hüYümdaun vezirisin! Sultan Zülyezen'in vücudunu oıtadan kaldırmakla kazanacağını zaferden ₺■ - de hisse alacak°ı^ ’-vıiıç kullanmadan, kan dökmeden düşmanı yok etmek kadar büyüK bir zafer tasavvur edilebilir mi, Ce-vab ver Rif, cevab ver!
Rif, pek düşüneli görünüyordu. îstenıiyerek evab verdi:
— Olamaz devletlim! Bundan daha büyük zafer olamaz! Zaferinizi şimdiden alkışlıyorum. KAMERİYE
Kameriye, Seyfürraad’ın en giizel cariyelerinden birisinin' a-dıdır. Ona bakan gezler kama-
• *
şır; belinden aşağı inen uzun, siyah e gür saçlarını görenlerin "îhni dolaşır O, köle pazarından satın alınmıştır; fakat simdi herkes onun kölesi olmağa can atmaktadır. Ahmaklıkta idare ettiği geniş ülkenin birincisi olan Seyfüıraad, güzellikten anlamadığı için, Kameri-ye’nin sadere zekâsın», hayrandır. Onu ancak çok zelv oluşun dan dolayı sever. Hükümdarın kendisine yalnız by cihetten bavlılığını pek iyi bilen {Kameriye, her an biraz daha zeki gp-lünmek için hiçbir fırsatı kaçamaz. Güzel cariye, ayni zamanda âşıkdır. Hükümdarı çıldırasıya sevmektedir. Lâkin bu aşk hakikî değildir. Sahte bir aşktır. Zaten Seyfüraad da aş-
hanesi — Basıldığı yer: «Gün» Basımevi

I
t
kın ne olduğunu vilmez. O halde Kameriye ona niçin âşık olmuştur, Sefebi şu: Kameriye, cariyelikle saraya girditi gün-denberi hükümdar karısı olmak hülyasına kapılmıştır. Bu, onun Allahtan ilk ve son isteğidir. Nc yazık ki Allah ondan bu lütfü esirgemektedir. Kurnaz cariye, bütün saray mensublarını emsalsiz güzelliğile yakıp kül ettiği halde, Seyfürraad’ıiı kalbini harekete getirmeğe muvaffak olamamıştır. Buna muvaffak o-’ujf*- gün herşey yoluna girecekti. Habeş ülkesinin Kameriye gibi lıenı fevkalâde güzel, hem son derece zeki bir kra liçeye herhalde ihtiyacı vardır
Kameriye, işte yine hazırlanıyor. Hükümdarın vanına gi-
decek. Ona. basma kalıp kelimelerle anlatmaktan daha tesir, li kaş, göz işaretleri ve vücud îıareketlerile aşkını bir defa dalı.a ilân edecek. Fıı jestlerile «Ben seni çıldırasıya seviyorum, fakat senin ağzından aşka dair bir harf çrkmıyor Saca kalbinin kapılarını, pencerelerini özlemle açan sevgilinin ağlıyan yiızuiıü ııe zjmıan güldürecek’ sin?* demek istiyecek.
kameriye, hazırlığın, bitirdi. Tstfis vücudunun en can alici yerlerini peııbe renkli titrek gölgeleı halinde belirten incecik bir fistan giyerek hükümdarın yanına gitti. Yer .ve etek öptü. Karşısına el pen(,e divan durdu. Cariyenın gözleri yaşlı, yüzü mahzun, boynu büküktü.' Fakat incecik fistan içinde yer yer titreyen, peııbe ışıltılarla; göze çarpan nefis vücudunda teessürden eser yoktu. Kameriyenin yüzü, gezleri ağhvor; di-ger tarafları sinsi sinsi ve km çapkın gülüyordu.
(Detaım tur)
ÜÇÜNCÜ KİTAB İddia ve Karar Profesör Avukat Kenan ner tarafından ve öner - Yücel üçüncü kitabını bu eser nefis bir
silip satışa çıkarılmıştır. Mik dan pek mahdut olduğundan tükenmek üzeredir. Meni lekct çapında bir dâvanın tamamlayıcı kitabı olan bu e-ser her Türk münevverinin kütübhaneslnde yer alacak bir kıymet ve ehemmiyettedir. Kitabcılardan arayın.
Fiyatı 175 kuruştur.
¥
«Yücel - Öner» dâvasına aid Profesör Kenan önerin eserlerinden birinci ve ikinci cildleriu mevcudlan tükenmek üzeredir. Bu kıymet li ve ibret verici kitablann her üçünü de Ankara caddesindeki «Kanaat» ve «İnkılâbı» Kitabevlerinden tedarik edebilirsiniz.


% ••
çap-
I
1^18 Nisan 1948 pazar günü
1 imanımızda beklenilen
KORA
vapuru:
PİRE - İSKENDERİYE -PORTSAID ve aktarma iîe AVUSTRALYA ve CENUBİ AFRİKA
için yük kabul edecektir-I Fazla malûmat için, Galatada
Hovagimyaıı han 147/1 No da:
DEMETR1US J- ZERVOUDA-KIS
vapur aeentasıııa müracaat rica olunur. Telefon- 42199
• * -
. 4 t s»
i*

I
) a )
* ■?


— -
»'• • •