Vitri fiyatların malıkıın? eden )T Fİ KC.SC bu kerre
SAYISI HER
YERDfl
KURUŞ
rS
■r
9
) (
T
raya
HER RENKTE YAZLIK KAŞE
PANTALON
İBRAHİM ÎRGÖREN
Sultan Haınam, Dikranyan Han, Kat:3 No: 21 İstanbul.
H w R R iYET VE HAKKIN Yİ L M A ZM ü D A F i i Y i Z
İdare; Nuruosmaniye No. 17 Tci adresi: «YENİ SABAH» İSTANBUL
Telefon: Î0706
Kr.
)
)
)
bbinoi Yıl
Ne. 3322
19
OYIIS
IMS
ABONE
Türkiye Senelik 2800 6 aylık 1500 3 aylık 800 1 aylık 300
—-1 ~ •
BEDELİ
Ecnebi
c^CC
1000
•oo
Kr.
)
)
T






«
I
I

t-








I

J

'i»*']





Stalîn, Rusya ile Amerika arasındaki ihtilâfların sulh yolu ile hallinin dünya güvenliği için elzem olduğunu bildirdi
w*
t
M
I
W
Türk Tarihinin Bu Şanh ve Ölmez Günü
• * ?L


7(
W1 j
IJı» ı
••


-c.





r/', v rjj
h, .S *-












t





A’ V»

S*, '■'-w.


















' i .S .

•' ' ’ " «A
■■■■















'fi?.* J

*



• 14-





• - «A, t
A. ’ *'



.1
Vallace-ın fikirlerini Amerika kabul eder mi bitmem, fakat Rusya bunu «
1
r

■ ” 7. j (
’/.İ'Â'
9

silâh gönderecek
Akkâ Limanı Yahudiiere geçti
Wallace, memnun
a
r

l
Bi:, bütün. İstanbulluların yiizde doksanının değil. Holk Partisinin seç-nu murahhaslarından yüzde doksanının ıtartiı/e can 11 gönülden bağlı olduğuna emin olsak, bunu dahi bir başarı sayardık. Halbu ki. fiiliyat buna bile müsaade etmiyor.
ulaşmaya yardım mahiyetinde yürüyor (Hiçbir madde
Londra; 18 (AP) — Mosko-1 Radyonun Rusça yaylamda i
|ye zam yok..
^Hükümet zaruri ihtiyaç-j t Jarı bütçede yupacağı 1 tasarrufla aeğ lyacak } \ --° L
j Tasarruf nisbeti yüzde 20 J J olarak kararlaştı J
Ankara 18 (Hususi) — Hükümetin zarurî ihtiyâçları karşılamak üzere şeker, sigara, hattâ tua îiatlanna dahi ztım yapacağına dair şayialar, bilindiği gibi bir şeker buhranına yol açmıştır. Bu maddelerin fiatlan üzerindeki incelemelerden, karaborsanın derhal haberdar olduğu da bu vesileyle anlaşılmıştır. Şimdiki halde hükümet her türlü zam haberlerini res men yalanlamıştır.
(Devamı) Sa., 5; SİL, 3 de
va Radyosu dün gece, Stalinin
Amerika ile müzakereye girişme | geçenlerde Amerikan Cumhup-haar olduğunu bildirmiştir.
verdiği bu habere göre StaJin,
( Devamı Sa. 5. Sü. 1 da)


s



ll
ta

«I





İV*

Lr • •«.•

• • T/7) / A

y-jl ■


Ar ablar Şamalı şehrini zabtetti-Bamlch'te savaş devam edlyor-Arab ordusu Tel-Aviv fiuleriuds
r
9
r

e

• •
t
w
ey"
9

• L H
1 • r’ ı.*»
• • * -



-


t •
((
T







y • m




/fl

A

(l?). ’ •
Jl- y.*
■ ’ ’ • f* 'i, J
t*
%‘r ( S




fr-i’
--
I •
V

i

ta
fi.-'

K*







fil..
'«A (
1.
w





o' -2*1


• ru



vy.-1 • «yy A-
-j* ■
W
, -W i .




‘ -T .a;
- Y
X
•JF*
4 -«aC


► T -
11 i* *'4
»•


________I
blk Partibi’nin kongreleri nkadar güzel sözlere, yerinde telhis ve teşbihlere Mıhnv tluyor ki, insan bıı toptan-Ulanu iktidar partisi içtimaları olduğuna inanacağı gelmiyor...
Faraza, evvelki gün, Eminönü halkevinde yapılan kongrede bazı delegeler dorumu çok veciz şekilde hülâsa etmişlerdir. Bakırköy delegesi Avukat Ekrem özden demiştir ki: «Bu gidişle biz değil iktidar partisi, hattâ muhalefet partisi olarak dahi hayat hakkına mâlik olamıyacağız.»
Vaziyeti bu kadar karanlık görmek için Bay Ekrem birçok sebeb-Jerâ ileri sürmüştür. Bilhassa hükümet, parti ile biç ilgili değildir. Halbu H, hükümetin yaptığı bütün hatâ ve günahlar, kırdığı potlar, fırkaya ma! edilmekte ve öylece halk tarafından takbih olunmaktadır. Parti, ayni zatın hoş bir 1-fadesine göre, Milletvekili hazırla-1 mağa memur bir makinedir. Bu |. fjini yaptı mı, artık, bir ilaha onun yüzüne bakılmaz.
Diğer gazeteci bir delege de hayat pahalılığını ele alarak, hükümeti İyice hırpalamıştır. Bütün bu sözleri umarız kİ, HsJk Partisinin İstanbul 1! Başkanı Sadi Bek ter can kolağile dinlemiştir. Cumarte-eiı günü bu zât İstanbulda seçim-krdenberi Halk Partisine teveccühün pritığını ve şehirlilerin yüzde doksanının partiye tekrar ısındığını söylemişti. Biz, bütün İstanbulluların yüzde doksanının değil İL Partisinin sevme murahhaslarından ydzde doksanının partiye can ve gönülden bağlı olduğuna emin o i sah, bunu dahi bir başarı sayardık. Halbu kİ, fiiliyat buna bile müsaade etmiyor.
(Depomt 3q„ 3; Sil., 4 de)
H
Arab süvarileri
manevra kalbide..


Gösterilere is’iıâk edecek kız öğrencilerden
Londra, 18 akşam üzeri bir tebliğden
(B.E.C.) — Bugün Aramanda çıkarılan anlaşıldığına göre, Ürdün lejyonu, Kudüsün eski sitesindeki Yahudi mevzilerine girdi*

ler ve tiler, rama Arab
müjıiın mevzileri işgal et-Aıablar, Kudüs'ün şimal kış doğru hareket etmişlerdir,, topçusu, daha önce şehre (Devamı Sa., 5; Sü„ 41 de)
Oztrak’in ikinci mektubu
Dün eski içişleri Bakanı ve Tekil dağ Milletvekili Faik öztrak-dan ikinci bir tavzih mektubu aldık. Tekirdağ Milletvekilinin imzasını taşıyan açıklama 16 Mayıs talihli nüshamızda, ve bahis mevzuu başyazı ise 14 Mayıs tarihli sayımızda çıktığı İçin Bay ötıak’-m bu ikinci mektubunu neşretme-yebilirdik. Fakat tandan özlediği-(Devamı Sa., 5; Sil., 6 da
Akdenizie biiyiik Amerikan manevraları
*


•5

Ma nevralara otuzdan fazla büyük harb gemisinin iştirak edeceği bildiriliyor Akdenize gelecek Amerikan filosu
Vaşington 18 (AP) — Başta 45.000 tonilatoluk Missouri zırhlısı ve 45.000 tonilâtoluk «Coral Se-
IDevamı Sa., 3 Sil.f 6 da)
Matbuat hürriyetine son darbe de inmek üzere
C.H.P. Meclis Grupunun dünkü ictimaında alınan garib ve hayret verici karar...
Aşırı *aöı ve »ol cereyon fjıiicicıii buzu nıerauııulnrln gazetelere kargı nlınacak şiddet) İli tedbirler İçin mevzuatta eksiklik olup olmndıı^ıi (ledklk edilecek
Ankara, 18 (Hususî) — C. H. tı yapmıştır P. Meclis Grupu bugün »aat (
yapmıştır.
Öğrendiğimize göre, bu lop-
bazı mecmuaların, ve gazetele-. _____, rin aşın sol ve sağ cereyanlar
lö ten saat 20 ye kadar süren lantıda Basın ve Yayın işleri güttüğü ileri sürülerek, bunla-, (Devdim Sa., 3; Sil., 5 de)
mühim ve heyecanlı bir toplan- mevzuu baheedilmig ve bilhassa
1


•f
Nevyork 18 (A.A.) — Daily Neu-s gazetesîr.ıv bildirdiğine gire yüksek Amerikan kmnutanhğı Önümüzdeki yaz Akdemzde önemli deniz manevraları hazırlıklarına başlamıştır. Bu manevralara 30 dan fazla gemi iştirak edecektir.
Gazetenin tasrih ettiğine göre, aralarında uçak gemileri ie bulunan diğer onbeş gemi de Akde • niz filosuna iltihak etmek üzere Akdenize gönderilecek ve manevralardan sonra Amurikaya döne-çeklerdir.
hır grup..
Ebedî Şef Atatürkün Türk Vatan ve İstiklâlini kurtarmak üzere Samsunda Anadolu toprak lavına ayak bastığı 19 mayı: 1919 yılının, bııgün 29 uncu yıl dönümüdür.
Türk tarihinin fevkâlâde e-hemmiyeti haiz günlerinden biri olan 19 mayıs, birinci cihan har binden mağlub çıkan aziz toprakları düşman istilâsına uğra yan ve artık istiklâl ümidlerini kaybeden Türk mileltine en bü yük ümidi vermiş, canlı ve heve canlı bir hamleye kaldırmıştır.
Samsuna ayak bastığı gün büyük kahraman Mustafa, Kemal, millete nasıl güvendi ise. millet fDevamı) Sa., 5; Sii., 3 de

C H. P İL
Kon gresi sona erdi
II İdare Kurulu ve kurultay delegeleri lutllısıb olumdu
C. H. P. İstanbul vilâyet kongresine dün de saat 11.15 de Atıf ödülün başkanlığında Emij nönü Halkevinde devanı edilmiş tir. Okunan geçen celsenin dı-(Devamı Sa. 5. Sü. 7 de)

’AKVIMDEN BİR YAPRAK
Fanî Teselliler
Şeker satışı bugün başlıyor
Hükümete nazaran sun’î olarak yaratıldığı iddia edilen seker buhranı şehrimizde dün de devam etmiş, şeker şirketi tarafından tev-' Devamı Sa, 3 Sü., 6 da)
aıotoler hor gün uzun uzadıya iktidar partisinin İstanbul İli kongre müzakerelerini yazıyorlar. Mu- T J ~ 21' 2
zakorolerde delege lor lehdo veya aloyh
do nutuklar veriyorlar; partilerini gâh modh, gâh şiddetle tenktd ediyorlar; o zaman gazctolcre bir, başlık» sermayesi çıkıyor. Kocaman harflorlo yayınlanan bu başlıklarda şöyle «(ini -loloro rastlıyoruz:
Bir delogo şöyle haykırdı: cBiz İktidara mâlik olmayan bir iktidar partisiyiz I» Yahud bazı Bakanlar kongre müzakoratında fazla kalmamışlar.. Haydi gazetoloro bir sermaye daha: cBir delege, Bakanlar tenkld edilmek ton çekindikleri için oıırada bulunmuyorlar! dedi.d Diğer bir gazoto şöyle bir başlık koyuyor:
«Kongrede şort vo acı tenkldlor... Bir delogo şöylo konuştu: «Bu gidişlo doğıl iktidarda kalmak, muhalofotto bile tutunamayız!»
İkinci bir serlevha daha; «Hükümet parlıyo zerre kadar chcmıniyot vermiyor. Halbu kİ, onun işlediği hatâları halk bize yüklüyor. Şıınu bir
IULUNAY

İşle parlak cümleler
a... O kadarı kâfi de-
bir sone dişlerini sıkı-
türlü anlıyamıyorum. Biz siyasi bir parti miyiz? Yoksa Milletvekili imâl öden bir müessese mi?»
Bunlar merak u-yandırıcı sözler • dir; gazeteciliği a
Iskalandıran hoyocanlı tarafları da vardır. Zaten aşağı yukarı bu mev-sımlordo her seno bu kongrelerde böyle parlak cümleler dinleriz.
Sonra no olur?
No olacak? dinleriz dedik fcıl mi?
Partizanlar
yorlar; sabrediyorlar. Sonra böylo bir kaç oelscdo İçlerini boşaltıp ferahlı -yorlar vo gelecek seneye kadar geno boşalmak üzoro yavaş yavaş doluyorlar... Notico malûm:
Devrân yino ol devrân, âlem yine ol âlem.
Hükümet no yapıyor? Hiç. Bütün tu müzakorelor bir forınalitoden başka birşoy değildir. Hani bir 6öz var dır:
Ko desünler aftue yarın on purmn kınalı.
(Lütfen sayfayı çeviriniz)
SAYFA: 2

A
.4
O5(U YLTffiGJ

Yazan: Profesör Kenan Öner
19 MAYIS 948
— 7» —
henüz gelmenıîg olması dolayıslfe yekunfarda bir hatâ olması ihtimalinden de ileri gelebileceğinin yino İHraznanıede beyan olunduğu: Listedeki bu lıe&abm müstenidııtı gösterilmemekle beraber bunlara aid debilerin toplanmadığımn da ifade olunduğu, yine itiraz va-Şakasında, yapılan bir suç ve haksızlığın nukdarî vasfı ciirmüniin talini ve fiilin sübutu üzerinde bir tesir viicuda getireıuiycceğl ifilde edilerek bu yoldaki iddialarını teyid sadediude 9 numara altında toplanan 13 fotoğraf kopyasına istinad olunduğu;
Bu fotoğraflar Demokrat Parti temsilcileri tarafından sandıklarda, tasnif sonunda tanzim ve imza edildiği ileri sürülen zatlunlun ibaret bulunduğu, bu varakaların seçim neticesindeki oy nııkdarına sureti tesiri gösterilmemiş olmakla beraber bunların resini seçim tutmaklarına müessir olabilecek bir vüsııku haiz olduklarının da kabul edilemiyeceği, laldı- kİ, bu kâğıtların iddiayı tesbit ve tevsikada yarar bir mahiyet arzetıuediği;
4 __ itiraz iddiasında bahsedilmiyen ve dosyada mevcud bulunan
d(»rl şalisi imza ve mührünü taşıyan yazının bir şahsın sözünü nakleden bir varakadan ibaret olduğu:
5 — Yetkili komisyonca Biiyük Millet Meclisine sevkedilmiş olan seçim tutanaklarının şikâyet ve itiraz hanelerinde de seçime itiraza dair bir kayıt bulunmadığı ib şu itibarla İstanbul seçimlerinde C. H. P. adaylarından beş zatın seçimine karşı yapılan itiraz ve şikâyette der-meyan olunan iddialarıh varid görülmediği neticesine varılmıştır.
Komisyonumuzca yapılan inceleme sonunda hazırlanan komisyo -nun yukarıdaki karan tasvip edilmiş ve C. H. P. adaylarından İstanbul Milletvekilliklerine seçilen General Kâzını Karabekir, Hüseyin lalçın, Receb Peker, Hamdullah Suphi Tanrıöver ve Orgeneral Calıid Toydenıirin tutanaklarının kabul edilmesinin kamutaya yoğunlukla karaT verilmiştir.
Komisyon başkanı. Keuıal Turan, Sözcü S. Knrtoğlu, Kâtip Tekeli, Ankara, A, Çubukçu, Ankara F. Ölçen, Ankara R. Börekçi, An tal.va M. Korkut, Bitlis, M. Ertan, Denizli, A. Ege, Edirne, M. N. Gün-düzalp, Gaziantep, A. Gı. Atlı, Gazinntep. M. Canbıılad, Giresun, A. U-lus, İstanbul muhalefetim bağlı, A. Münih Barkan. Kastamonu A. GI. Aldoğan, Kırşehir, T. Eroin, Konya, Ş. Ergon. Kütahya, Dr. 1. Gürsoy. Kütahya, Seçime fesat karıştırıldığı hakkınduki şikâyet incelenmiştir.
Kütahya, seçime fesad ve hile karıştırıldığı hususundaki itiraz 5e şikâyetler incelenmemiştir. Muhalifim. A. Tahta kılıç. Mardin, A. Şata-na, Niğde, 1. Z. Soyer. Rize, Dr. F. Kurtuluş, Tokat, K. Göreli.
MUHALEFET ŞERHİ:
Seçim kanununa aykırı hareketlerle seçime fesad karıştırıldığın -dan şikâyet ve bunları ihbar eden bir vatandaş Anayasanın 82 ıuadde-sîlo kendisine verilmiş olan bir hakkı kullanmış demektir.
Seçimlere aid ihbarlar ve şikâyetler için diğer hususlara taalluk edenlerden farklı bir inceleme ve tnhlrik usulü varsa da bunlar diğer ihbar ve şikâyetlerden ınaldyetç« ayrı değildirler.
Bu sebepledir ki, diğerlerinde olduğu gibi seçime aid ihbar ve şikâyetlerde dahi ihbarda bulunan veya şikâyet eden kiınsc imza ve adresini haıı bir dilekçe ile müracaat edince dilekçe başkanlıkça içtiizü -ğün ikiuci bölümünde yazılı ahkâm tatbik edilmek üzere bu bölümde teşekkül suretleri tafsil edilmiş olan (tutanakları inceleme komisyonuna) tevdi edilir.
Bu komisyon ve gerek bundan ayrılmış olan (hazırlık komisyonu) nun ilk vazifesi dilekçe müııdericatında ileri sürülen vakaların seçime fesad katıştırılmış mahiyetini gösterip göstermediğini tedkik etmek ve bu mahiyeti arzeden dilekçeler üzerinde hemen tedkikata girişmek tir. Ve şikâyet ve haberlerin doğruluğuna deîâiet edecek belgeler iliştirilmiş ise bunları incelemek ve ilişik belge yoksa veya ilişik olanlar kendi kanaatini hasıl etmeğe kâfi gelir ise. komisyon tarafından bu belgeleri ve bu işe aid muhabere evrakını veya esasen ihbar ıe şikâye tin doğru olup olmadığını gerçeklemek üzere hükümetin gerçekleme a-raçlartna başvurmak lâzımdır.
Kendisine seçime fesad karıştırıldığı yolunda ihbar ve şikâyette bulunan Meclis komisyonu bu tedkikat ve tahkikatı yapmaktan imtina etmek salâhiyetini lıaiz değildir. Behemehal şikâyet edilen veya ihbar olunan ve mahiyetleri itibarile fesad karıştırıldığı mânasını tazanımuo eden vak’alarm doğnı veya yanlış olduğunu meydana çıkarmak emrinde yapılması iktiza eden her türlü tedkikat ve tahkikatı yapmak mecburiyetindedir.
Bu bapta elde edilmesi mümkün olan deliller komisyon eiiude top- î (anacaktır. Bu deliller toplandıktan sonradır ki, bunların kuvvetini, ya-1 ni ihbarın veya şikayetin haksız veya haklı olduğunu isbat edecek mahiyette olup olmadıklarını takdir etmek hususunda tamamen serbesttir. Delillerin toplanmasına tevessül etmemek. Anayasanın vatandaşa verdiği ihbar ve şikâyet hakkım hiçe saymak demektir.
Komisyonların böyle bir harekette bulunmağa yetkili olduklarına kani değilini. İşle rapor yukarıda yazdığım şebeklerle Anayasanın 82 inci maddesile içtüzüğün 16 ve 17 inci maddesi bükümlerine uygun olmadığından noksanların ikmali ve delillerin toplanmasından sonra tanzim edilecek raporun gönderilmesi maksadile dosyanın hazırlama komisyonuna iadesi lâzım geleceği mütalâasında yun. Raporda şikâyeti ve ihbarı mucip vakaların neticeye müessir olmadığı yolundaki mütalâada da isabet görmemekteyim.
• •
Calıid Cemil arzına
M. E.


P

(Devamı var)
KVIMDEN BİR YAPRAK

Fanı Tesellîter
konu.u.- ve onun kuvveden fiile çıkması için etrafında toplanılarak çab-o kadar.
Genlerdeki revirlerden kim istifade ediyor günü Bandırma* dan (csianbula gece postası nı yapan Konya vapurunda, kamaralar giinlerco evvel kapatılmış olduğundan yatak teminine muvaffak ola inadım.
Hasta olduğumdan bu seyahati bir iskemle üzoriııde yapmaklığıma iınluuı yoktur. Esasen bir sıhhiye memuru olduğunu souradan öğ rendiğiu) ve fakat kendisine «doktor» diye hitap edilen za ta müracaat ederek, basta olduğumu söyledim. Ve geminin revirinden istifade et tiril inekliğimi rica yettim»
Haftalığıma aid hastahane tubeiûleri gibi evrakımı da ibraz ettim. Aldığım karşılık çok sayanı cürettir. Ve şeyledir:
(Gemideki revir hastalar için değildir. Bunlar, bulaşıcı haftalıklar için tesis edil iniş tecrit yerleridir. Çok pistir. Daha dün gece bir tü berkilozlu hasta yattı. Ae dezenfekte edilmedi. Revirden istifade etmek hakkınız bile olsa» Bu yatak, bu pis bolleriyle size layık değildir. )
Bu hal karşısında geminin ikinci kaptanına müracaat ettiıu. Kaptan da hemen hemen ayni şeyleri söyledi. Fazla olarak da bu yatakların gemide hastalananlar, deniz talanlar İçin konulmuş okluğunu ilave etti.
İdareuiu bu husustaki talimatı ne şekildedir, bilemiyo ram» Fakat ben hu yazılarım la. geminin sıhhî mesuliyetim elinde bulunduran bir sıhhat memurunun revirde mevcud oian yatakların ya-tdajııjyacak kadar pis ve mü le\ve^ olduğunu itiraftaki fa ciavı belirtmek istiyorum. Bir doktor sıfatı ile bu Itİra fi dehşetle karşılıyorum.
Hiç bir kimseye karşı her hangi bir şalisi iğbirarım yoktur. Bu satırları idarenin gözüne sererken, ondan dileğim bu acaip gemi revir leriuin hak sahipleri olan has talar için kabili istifade bir hale ^okuhnasıııı istemekten , ibarettir. Bundun ınaada da..
Bn v ırakların her zaman
w
meşgul bulunduğuna dair i-darenilı nazarı dikkatini çek mek istiyorum. Ve bn yatak laran içinde uyuyanların, ek •setiya hiç bir hastalık ile a-lakaM bulunmayan sapa sağ-kindardan ibaret olanlar tarafından istifade edildikleri ne aid. iddia ve ihbarları da mesınuat kabilinden tekrarlanın.
(Btr okuyucul______
Ranciei'tı, Evindeki cinayet dâvası
Bir müddet evvel Beyoğlunda bir* randevu evinde şoför Bedri yi tabanca ile öldüren polis Sedat Altmatanın duruşmasına dün 1 inci ağır ceza mahkemesinde devam olunmuştur.
Dünkü celsede müdafaasını yapau sanık hâdise esnasında ak lî muvazenesinin bozuk olduğu nu iddia ederek cezasının hafifle tilmesini istemiştir.
Mahkeme karar için celseyi ta lik etmiştir.



Arpalı ekmek biraz daha ıslâh edilecek

Amerikan buğdayı yakında getirilmiş olacağından halitadaki buğday nisbeti y ü z d e 60 a çıkarılacak
Bu yılın buğday rekoltesi tah minin fevkiude iyi bir vaziyet ar zettiğinden ve hariçten ithaline karar verilen buğday, yakında memleketimize geleceğinden, ek mek çeşnisinde değişiklik yapılmak hususunda ilgilelerce faali yete geçilmiş, hazırlıklara başlanmıştır.
Gerek Konya bölgesinde gerek se Trakyadan gelen bâberler, memnuniyet uyandırmakta, jma-yıs yağmurlarının mahsule bir hayli bereket sağladığım bildirmektedir.
Diğer taraftan Anıerikadan it hal olunan buğdayların ilk par-
tisinin önümüzdeki hafta yurdu muza ulaşacağı söylenmektedir.
Bu münâsebetle Toprak Mah sulleri Ofisi, elindeki stoklan ih tiyatlı olmak şartiîe harcamak ve milleti arpalı ekmekten kurtarmak için teşebbülere geçmiş tir.
önümüzdeki hafta içinde yeni çeşni unla ekmek imâline baş lanması kuvvetle muhtemel gö rülmektedlr.
ilgililerin verdikleri malûma .ta göre yeni çeşnide buğday miktarının yüzde 60 olacağı, arpamnda yüzde 5 nisnetinde bu lunacağı anlaşılmaktadır.
DENİZDE
Limanıınızdaki yar dım gemileri

M ÜTIF ER R t K
HER
Tedbir mi tedbirsizlik mi?
lî.E.T.T.nihayet
borçlandı
Herkes delegeyi sözler buz üze-gibi yavaş ya -bu söyle-hu-
(Baştarafı I incide)
Partinin iktidara ınâlik olmayan bir iktidar partisi olduğunu söyleyen delegenin sözünün tesiri görülüyor nw? Parti büyükleri ( Aman filan delege çöyle düşünmüş... Partiyi kuvvetlendirelim!» diyorlar mı?
Zannetmiyorum, dinliyor ve bütün bu rine yazılmış yazılar
vaş silinip gidiyor. Bütün nen sözlerin mahiyeti ise tesetli dudunu geçemiyor; fakat iktidar par tısı mcnsubları düşündükleri hakikat-lerin söylenmiş olması ile müteselli o- , luyorlar. Tarafsızlar: cAmmada $id ■: deli tenkidler oluyor ha... Böyle devam. ederse, belki işler düzene girer.s diye aradıkları teselliye erişmiş bulunuyorlar. Arkadan muhalifler ve muhalif partililer de bu teselli maide-sinden nasiblerini almış oluyorlar: «Gördünüz mü? iktidar partisinin i-çindekiler bile partilerini bu kadar a-cı suretle tenkid ediyorlar. Artık anlamalı!» diyorlar ve bütün bu münakaşalar, bu kadarla kalıyor.
Halbu ki, kongrelerin müzakeras1 tından müabet bir notice elde etmek İçin bu şiddetli tenkidler parti İcra-atında bir teşvik tâziyanesl yerine geç melı. Yoksa halk her sene ayni cümleleri dinleyip ayni fikirlerle avunacak olduktan sonra bunların parmak, uzunluğunda harflerle, gazetelerde tekerrüründen bir fayda elde edileceğini zannetmiyoruz.
Bizim büdiğlmlz siyasi partilerde partizanların bu kadar acı tenkidler yapmalarına müsaade edilmez. Orta-yapılacak ulâhat hakkında bir ((eı)
Evvelki gün yardım malzeme si getirmiş olan P. V. T. «Joce Man ■ şilebinden sonra dün de Amerikan bandrah ^Braun» şile bile limanımıza külliyetli miktar da yardım malzemesi gelmiş, der hal Lâhliyesdue başlanmıştır.
Derincede de halen tahliyesine devam edilen bir Amerikan gemisi bulunmaktadır.
Diğer taraftanTürkiyedeki A nıerikan yardım heyeti reisi Mr. Lital, elde mevcut vasıtaların ki fayetsizliğiııe rağmen, tahliye iş leriııdeki süratten dolayı liman reisini tebrik etmiştir.
Dilnkii sis sebebile vapur seferleri aksadı
Dünki sis dolavısile sabahle-•r
yin vapur seferleri inkıtaa uğra-mıştu’. Kadıköy—Haydarpaşa-dan ilk posta ancak 9.05 de Köp rüye gelmiş bundan sonra ise 11.30 a kadar Köprü—(Haydarpaşa arasında sefer yapılamamıştır. Boğazdan gelen vapurlar da ancak Beşiktaşa kadar gele bilmişlerdir.
Haliçte ise seferler ancak 10 dan sonra intizama girebilmiştir.
Patrik Maksimosun sıhhati ağırlaştı
—■■ ı
Patrik Maksimosun sıhhati, yeniden bozulmuş ve doktorlar, ziyaretçi kabulünü menetmişler dir.
İlgililer, yakında yapılacak Patriklik seçimini, Nevyorfc Met ropolidi Atene Gorasın kazanacağını söylemektedirler.
Milli Piyango buğun- çekiliyor
Millî Piyangonun 19 Mayıs çe kilişi bugün saat 13.30 da Anka rada yapılacaktır.
İkramiye kazanan . tımaralar Ankara radyosile bugiin 23 te yarın da 14 de yayınlanacaktır.
Bugün saat 13.39 dan sonra yurdumuzun hiç bir tarafında bu çekilişe ait bilet satışı yapıl mıyactktır.
İdare yüzde 6 faizle 1 milyon 200 bin lira borç aldı
7 Eylül kararlarından ve koordinasyon kararile iktisadi dev let teşkilâtlarına verilen kömüre zam yapılmasından sonra malî buhrana düşen E. T. T. idaresi nin hükümet nezdinde tarifelere zam hususunda giriştiği teşebbüslerin akim kalması idareyi istikraza sürüklemiş, ve şehir meclisinin verdiği selâhiyetle i-dare, 1.5 milyon liralık istikraz yapmağa karar vermiştir.
Müstacal siparişlerinin taksit lerini ödeyebilmesi için E. T. T. idaresi, Emlâk ve kredi banka sında^ iki sene vade ile 1 milyon 200 bin lira istikraz etmiş ve bunları alacaklı firmalara ödemiştir.
Yüzde altı faiz ödeyecek olan idare borçlarını zamanında tediye edebilmek gayemle bazı tedbiler almıştır.
E. T. T. İdaresinin 15 otobüsü geliyor
E. T. T. idaresinin işvece sipa riş ettiği 30 otobüsün son parti si, yarın veya öbürgün limanımı za getirilecektir.
15 otobüsü getiren üç şilep süratle tahliye edilecek ve bu otobüsler sayfiye mevsimi dola yısfle Boğaziçi hattına tahsis o lunacaktır.
RA A R 1 FT E
m
Öğretmenler yardım cemiyetinin kongresi
a)
Talebe federasyonu kuruluyor
Üniversite Talebe Demekleri müştereken talebe federasyonu teşkil etınek için vilâyete müra cat etmişlerdir.
Vilâyet, Federasyonunun tüzüğünü incelemiş ve ve Içşişleri Bakanlığına göndermiştir.
Yeşilayın faaliyeti
Yeşilay Cemiyetinden:
Gençlik bayramı olan 19 Mayıs cemiyetimizin rozet dağıtma ğüdünür. Geçen sene olduğu gi bi bu senede cemiyetimiz rozet dağıtmayacaktır. Beden ve ruh yönünden sağlam iı adali zinde bir gençlik yetiştirmesine kendisi ne gaye bilen cemiyetimiz 19 ma yiB münâsebettle halktınız ve memleketimizin , fenalıklar anası içkiden uzak bulunmaları temen nislle mutlu 19 mayıs »ar diler.
Son aylar içerisinde ulaştırma vasıtaları kullananların sarhoşluk yüzünden yaptıkları kazalar karşısında uya • malarım te roin için bastırdığı ıfısi de vatandaşlarımıza sunar.
Öğretmenler yardım cemiyeti nin yılık kongresi 29* mayıs cumartesi giinü saat 15 de Eminö nü 1 inci ilkokulda yapılacak, yıllıkfaaliyet raporunun muza keresinden sonra yeni idare yeti seçilecektir..
he
Yeşilköye inen Bulgar uçağı
Pazar g,ünü uçakla şehrimize gelen Bulgar yarbayı enterne e dilmiş ve Ankaraya gönderilmiş tir.
Enterne edilen Bulgar Yarba yı, kendisile konuşanlara, niçin geldiğini, Bulgâristandan neden kaçtığını yüksek makamlara tafsilâtile anlatacağını söylemiş tir.
fi
1
(Motorlu nakil vasıtası kullananlara)
— 20. 5. 943 gecesinden itibaren şehir dahilinde de seyrüsefer
1
|”iden bil'umum motorlu nakil vasıtalarının geceleri saat 22 den son-ra klakson çalmaları menedilmiştir.
2 — Buna göre bir kazaya meydan vermemek üzere vasıta kullanananların Lşık ile yayaları ikaz etmeleri ve yav r- ;ıımeleri ioabeder.
3 — Ay km hareket edenlerin Belediye Zabıtası Taliruatnamesi-0e göre cezalandırılacakları ilân olunur. 6856)


I
I



yaz!..
halkın edin
yiizü-
kadaı
hüviyet cesoiı kilo şeker sat önünü ıb karaoorsa*
bir şey yok»
adres. Demek oluyor dolana tenezzül et • şeker alabileceğim.
şerefi...
kötü sö) şerefim
anki karınsaları bile incitmek* ten korkuyormuf gibi, ayaklarının ucuna banrak yavaf adımlarla yanıma sokuldu va kulağıma (öyle fısıldadı:
— Artık İnandım ve iman ettim k: bizde yarım tedbir, pamuk fpllgile bag (anan idarei maslâhat bir nevi idari başarı sayılıyor. Şeker hakkında alH nan tedbirleri okudun mu, Fıkracı?
— Okudum.
— Sen no dersin bu tedbirlere, da* ha doğrusu tedbirsizliğe?
— Birşey demem.
e
— Oldu mu ya! hani sen hakkını müdafaa ettiğini iddia dururdun?
Canım sıkılmaya başlamıştı; mu ekşiterek cevap verdim?
— Gene de elimden geldiği müdafaa ederim.
— Şu halde neye susuyorsun?
— Ne yapayım, yangın var diye mj bağırayım?
— Bağırma Fıkracı,
— Ne diyeyim?
— Oeki, bakkalların ederek isteklilere birer
maları, şeker buhranının maz, bilâkis istifçiliği ve cılıgı teşvik eder.
— Anlamadım ki...
— Bunda anlamayacak
Ben kışın Cihangirde, yazın da İ3tıaye do otururum. Sınaenaloyh iki adres(m var. Buna dükkânımın adresini de ek-ledinmı etti üç ki, ben yalana, meden üç kilo
— Öyle..
— Yalancıktan hüviyetlerle bdkkal bakkal dolaşıp şeker toplayan açık« gözleri de hesaba kalacak olursak, * lınan bu tedbirin boşluğu kend;fi£1w den meydana çıkmış olur.
— Peki arnnra, efendim t)u gidi ış lerde vatandaşlık haysiyeti,
Sözümü kesti:
— Allah aşkına 6eni kötü letıne Fıkracı. Haysiyetini,
bilir yurddaş bu dalaverelere zaten tenozzül etmez. Fakat aramızda sütü bozuklar o kadar çoğaldı ki, emin ol bakkallardan şekeri toplayacak olan yine onlardır ve fakır tıkara yine havaya ağız açmak zorunda kalacaklardır. Sonra bu beyler, bazı bakkalların kaşkarikolarım olsun hesaba kalma • ımşlar mı?
— Peki çaresi?
— Çaresi, vesika usulü. Göreceksin ki, bu şeker .sıkıntısı devam. prt(t çe, vesika usulüne ergeç gelecekler- ' dır. Fakat ış işten geçtikten sonra..
— Vesika usulünün de mahzurları aksak tarafları yok mu?
— Var amma yine ehveni buüur. Zararı yok fiş karaborsaatığına bir dı şeker fişi veya vesikası katılmış of sun. Nihayet şeker fişini satan va tandaş görHüniin rızssıle şeker yem yip ayağına bir çift çorap almak iste yen zavallıdır. Keyf benim değil mi* şeker yemiyeceğtm de o akşamki ekm ğimi sağlama bağlayacağını....
Ve yine ayaklarının ucuna basa tx sa çıktı, gitti.
______-n
Sıtmalı hastalar müşahede altına alınıyor
Havaların ısmması dolavısile Sıtma Mücadele teşkilâta, müca delesiııi şiddetlendirmiş bulunmaktadır.
Muhtelif bölgelerde teşkil olunan ekipler tarafından sıtma lı hastalar tesbit olunmuş ve te davüerme başlanmıştır.
Bütün bir mevsim boyunca hastalar daimî kontrol altında bulundurulacak ve kendilerine meccanen ilâç verilecektir.
Diğer taraftan göllerin D. T. T. ile dezenfektesine devam o-lunmaktadır.
Sağlık Müdürlüğü de kara si neklerle mücadele için gerekli tedbirleri alınış olup, yakında fa aliyete geçecektir .
— Vaktim dar yahu, boya koj yacağım! $
Neş’et Bey gülümsedi:
— Yâni şu madde. Fakat doğ e rıısunu istersen kırsaç. kır bı-s» yık sana daha ziyade yaraşıyor.^
— Yooo, boyanın hali başka-^ dır ya.. Kır saçla kır bıyıklav insan kuyumcu ahbarlara dör.ü-»’ y°r! .X
— Mahmudpaşa yokuşundaki^ yekçeşim Etmeninin boyasınıX mı süreceksin? a
FIKRACI

Yoksul çocukları himaye derneği kuruldu
o-----
Bazı hayırsever vatandaşlar, dün sabah vilâyete müracaat e derek, fakir ve kimsesiz çocuk lan himaye maksadile bir Dernek kurmak için gerekli müsaadenin verilmesini istemişlerdir.
Türk yoksul çocuklarını hima ye ve okutma derneği yakında faaliyete geçecektir.
4
Komünistlikten sanıkların yargılanması
Vakit gece yarışma yaklaşmıştı. Mahdum bey camı vurarak İkbali uyandırmış, kapıyı açtırmıştı. İkindiyin üst semtte ki bir arkadaşile Modayı boylamış; Mühürdar gazinosunda bir kac duble bira içerek danseden-leri seyretmiş; Moda vapur iskelesinden bir sandal tutup kar 1 şıya Fenerbahçe civarındaki (O-tel Belvii) ye geçmişler; orada da iki şişe bira açtırıp yine dans lan seyretmişler; sonra Kalamış jr Vasil'in gazinosunun kapısında müşteri bekliyen bir Üs-lüdar paraşolu ile Sultantepesi-; ne dönmüşlerdi.
; Oğlan o gün para tutuyordu. ‘ Babası harçlık olarak yarım pa-’ pelden fazlasını vermezdi amma » Hikmet ele para geçirmenin yo-
5 lunu bulmuştu.
• (Çok söyleme arsız olur, aç
4 koyma hırsız olur) fehvasınca 2 evdekiler sokakta veya hamanı-j da yahud Karagümrük, Çarsam | ba, Dragmandaki eski ahbablan | gelmiş te çene yarışında iken u-| sulcacık yukarı çıkar, lake gar-| drobun çekmesindeki (Y) mar-| kah gümüş çatal, kaşık, bıçak-9 lardan bir kaçını cebellezi edip
6 evvelce peylediğ cebellezi malla-| rını yerine kor; bu takımlar in-
5 ce kâğıdiara deste deste sarıl-« mis olduğundan, hiç te açılıp
•)


L

r
A


bakılmadığından kimse farkına varamazdı.
Annesi, anneannesi:
— Allah nazardan esirgesin, oğlan tokgözlıi. Biraz havalıca 3mma kanaatkar, harçlığından fazlasını istemiyor! diye övünürler, babası ise şübhelenir, a-rasıra derdi ki:
— Hikmet köftehoru İstanbul da çarh çevirmede. Dün Kanlı-calı Ahmed Bey söylüyordu. Geçen cuma, yanında arkadaşile Çubukluda, sazda imiş... Tanıdıklardan Kadıköylü Melımed Bey de geçen pa_or Kuşdilinde Hamdinin gazinosunda görmüş. Evvelki gün Haydarpaşa taıiki-le dönüyordum, karşılaştım. Elan burada ne arıyorsun, dedim. Bostanc’daydım; şiuıdi çi nıendiferden indim. Tabanvayla eve gideceğim, dedi, ben de arabaya aldım. Kerata gezmede, tozmada, haydi genedir, cahildir diye göz yum velâkin bu gidişat yarım papelle, bir papelle sökmez.
Yazan : SERMED MUHTAR ALUS
---------- 19 --------------
Delikanlı bira falanla öteberi de çöplendiği için hamninesinin böldüğü yemeklerden yalnız samsayı yemiş, üzüm hoşafını içmişti. Yukarıya çıkıp abdest-haııeye girerken, karanlıkta kapıyı tosladı. Gümbürtüden babası uyandı:
— Kim o?
— Benim, beybaba!
— Bu vakte kadar nerede kal dm ulan?
__ •???
• • •
Yahya Bey tatlı rüyasının va rıda kalıbına mı yansın, bir defa /«yanınca saatlerce uyku tutmaması huyuna mı? Ertesi sabah kafası kazana, vücudu pelteye dönecek.
Mucize kabilinden, uvuvabil-mişli. Bir de gözünü açıp saate baktı ki 7 yi bes geçiyor. Karısı püf örtüleri’savura savura zibar maçla. Küfrü basarak fırladı ya taktan. îlk vapura değil, ikinci vapura bile güç yetişecek.
İpin üzerinden yeni dikdirdi-ği lâciverd elbisesini, keten
• •
• e
frenk gömleğini, alacalı bulaca-lı boyan bağını; sandalyenin üstünden fesini, altından çoraplarını alır almaz yalınayak haydi alt kata.
İkbalin yattığı odada giyindi, taşlıkta ayakkabılarını giydi. Dörtnala, bayır aşağı doğru iskeleye...

Mısır çarşısından, ecza deposundan aldıklarını paket ettirip otomobile atladı. Yazıhaneye uğ radı. Adamlarının hepsine sıkı sıkı talimatı, teşbihleri bir kug kore tekrarlayıp kaputa beklı-yen otomobile biner binmez dâva vekili Neş’etın AkbıyıktaJd evin*' damladı
Arkadaşı şaşımı; :
— Buyur tosunum anıma yii reğım oynamıyor değil; Hanımla fazlam ’uı atıklin j oksa ?
-- Seııinkine şenlen, çekilsin, yahud başını örtsün odana çıkacağım. Ayna mayna var ya o-rada!
— Bu kadar acelen ae?
receksın ? a
Ermeniııinkine kulak as-^ kullanacaksan rastıktan.
Hükümet ve rejimi yıkmak i-çiıı gizli Komünist Partisi kurmaktan sanık 56 kişi hakkındakı dâvanın duruşmasına düu 2. in ci ağır ceza mahkemesinde de-• vam olunmuşlardır.
Bu celsede* sanıklardan eski Adliye müfettişi Esat Adil Müç tecalliııin tahliyesine karar veril miştü.
ma;
şaşma. Bir çeyrek sonra yıka-# dm mı tamam! g
Paketi açıp ağzına üç dört^ karanfil attı. Kahve filcanı isteg yip rastiği. suyla ezdi. Diş Çırç-a-sını bana bana saclarına sürmeğe koyuldu. Konuşmağa başladı lar.
_____Bulsun da bunu da süprün tü tenekesine atmamazlık etme-$ sin •_ff*
— Dıin akşam yine bir mesele^ çıkarmadı ya.' ’ K)
— Oraları açma... Az kalsın^ ayağımın altına alıp pestilini^ serecektim, dişimi sıktım. »î
— Lâfına, harekâtına lâkayıdS bulun a birader! $
— İşim bitsin, senin yazıha-| neye gideceğiz.
Fesi kaşa yıktı: f
(Dep«t)ıı var)
*
TAFVİM
*


1364
Rumi
Mayıs
6
M AYIŞ 1948
13Ö7
Hicri
Receb
10
------- yu» --------
Ruzı Hızır 14 - AYr - 5 Güıı 140
Vakitler
Güneş Oğlu İkindi Aksum Yatsı
İmsak
Vasati &
5
13
17
20*
22
3
D.
38
10
08
23
16
36
Ezanı £), 16 49 46
S.
9
4
8
12
1
7
-
--- •
53 1
14

I




f
.V



• ( - A

1
A

«)

-
SAVlTAf S
f IMJ1»-—AM—
ı
7 r r^X-Tr i
. j i
•' *


57/
1


’.r
J
ı
ı
-
%
/ / 9

II (


w
/)Xıı





Nuromborgd^ki Art’ rıkaa Başsavcımı m fikri vnfidafaa edtw
Ll
Z Vaşiûgton, 18 (A5 jr (Ubîs) Amerikanın « | bergdeki baş savcısı hı) » s general Taylor bir famı» «
( toplantısında daimi )lf »
) harb suÇlulart mahk^e- «
i sinin tesisûin lehinde )u - J 5 lunmuştur. tt
t General Taylor Har ye $
) Bakanlığına verdiği ilnrt
( raporunda NurembergjlA- «
) vasi sırasındaki kanui e - | j sasın şu veya bu siyaska» S 5 naatlerin değil fakat bit »
( suçun cezalandırılmam- ((
) dan müteşekkil olduğınu J J belirtmekte ve muhateme (( ? lerin doğruluğunu oraya » i koymak ve yargıiannula - | ? rm kanunî bir şekilde ere ? | yan ettiğini gösteımei ■ ■ S r çin zabıtların yayınlan^ • § S sini tavsiye etmekteiı |
( JAPONYA IiARB «
f CAK DURUMDA )) S DEĞİLDİR» «
( San Fransisco, 18 A ?? ? -A) — (Usis): Ordu Ba- |
( kanlığı müsteşarı Wigii - | 5 am Draper dün beyanatta » j bulunarak Japonyarur ar» «
) tık harb yapacak iktidar- » t da olmadığını açıklamış «
) ve şunları söylemişin- k
( Japonyayı tamamüe gay |
) ri askerî bir hale koymuş «
( bulunuyoruz. Japonya ar- »
) tık harb edebilecek bir « C kudrette değildir. Yerimle »
) kontrollar hususunda ıs- « | rar ettiğimiz takdirde bu »
) iktidar hiçbir zaman ye- k
| niden doğmıyacaktır 5
) Ordu Bakanlığı miiste- (( j şan Japonyanın kalkınma $)
) sının bütün uzak doğunon. i | kalkınması için hayatî bir $
) önem arzetmekte otluğu-
) nu ilâve etmiştir, »
Hollanda kraliçesinin sarayı.
-----9-----
1553 te ânsa adıitteo w
a ray yanavor
Latev. 18 (AP.) —Polis mü-düdüğünden verilen malûmat ı güre, bugün kraliçe Wilhelmina nın Lahevdeki sarayında büyük bir yangın çıkmıştır
Sarayın bir kısım çatısının
• •
ve üst katın yanmakta olduğu fii vlenihnektedir. Saat 17,45 te Kraliçenin damadı prens Ber-jı-rd rangm mahalline gelmiştir. Kraliçe İVilhelmini'aın. ken dişi el’an Lahev’de olmayıp orta Hollandada Het Loc sayfiyesinde bulunmaktadır. Yangın saat 17 ye doğra patlak vermiş olup, çatı üzerinde çıhşan ve eski boyaları kazıyan şciler tarafından dikkatsizlik yüzünden çıkarıldığı tahmin edilmektedir
Lahey, 18 (AP.) — Şiddetle esmekte olan rüzgâr jingini kö rüklemektedir. Yangın başladık tan bir saat sonra s.ıai İH e doğ î'U sarayın çatısı çikmüştür. Üst kat salonlardaki Kiyuk uvi zelerle duvar tabloLamirı ile -ler arasında düştüğü förülmek» tedir.
Lahey, 18 (AP.) — Saat
18,30 a doğru yangına kontrol altına alındığı polis iarafuadan haber verilmiştir, prenf nard ın idaresinde hateker edtta eskerî birlikler, saramdaki kıymetli eşyayı taşımaktadırlar. Hâlen yanmakta olanfroordirilifle şaraba 1553 te inşa erilmiş olup, sçn yıllar zürfınl.ı anğalr . resmî merasimler içil kûllam-ljrdı.

k



Prenses EHzabeth tnrvirı'ma. gitti
Paris: — Prense, le Edim burgh Dükü bu sabah Londra ya gitmek üzere uçakla Paris ten hareket, etmişlerdir P.epınî ziyaretleri sena eren I? le Dük şereflerine pocada /e/» len özel bir temsilden ;onr3 M Auriol veda etrni.ştir. i A.A ) Londra: — Prense» El îza beth ve Edinbourg DliKu rr. it 10.45 de Londra hava rneyd^nt ' na inmişleri»?, lÂ.A)
Harmmaıiîp
Doğun ~ Avrapa tem)înwni£ çahşt
Vaşlogtoa, 18 (A.P3 — Bugün bir basm toplantwuıda beyanatta bulunan Büyükelçi Avo r.ell Horrlttian, Avrupa lcalküı-üia prograouna dahil taönıloköfc terür. progrann tatlüke koymak. Ptiiislttd* esâtfilı tarakkllaç. kay ■ Oefiaıekce olduklarım. aöyleudA» . dt Hıircıttum, lö devlötl® hab, AtaMkiyaam. L5 güne kadar, t a-İrime kadar goçeçek devreye ıja • mü muayyen kalkınma faaliyet» lerine dair programlarını ekonomik işbirLiği idaresine verecek lerinî söylemiştir
Ayni toplantıda hazır bulunanı program idarecisi Paul Moffman da Ekonomik İşbirliği idaresinin kömür buğday ve ke reste gibi Birleşik Amerikada mevcudu kıt malları eide ecmok üzere doğu Avrupa memleketlerinden satırı almalar yapacağım bevan etmiştir.
Hoffnıau şimdiye kadar her» hangi bir doğu Avrupa memleketinin kredi elde etmeğe çalışmadığını da söylemiştir B.4Tr ALMANYANTN YAR.Df-
Berlin, 18 (AB.) — Ameri-
I
pJ5aşvnaka.l,odeıa devam) ıffluik iPartm kitleler dş iaükûme-bil (re? Ve gıdiottodon bezmişle»»» ibfığe Mr tokmı âefllkoflulu, l)ı.k tşl.'ere. ta ilfakanfağa kft(ltw jdik» ÂeîmtŞf. Ikîm®ehj)cin, adîaruvn h®” t-ıftınaflîı ve bunlar TaaUkmflâ (ah-veya »İr maomoiö yapılma* | ğa teve»fiöt odümemeşi, deiegefeHT ıhuıztarlp etmektedir id, bu nokta» ys da ddin iyice dokunalıma&tur.
Mele yıllardır, halkın bildirdik» fç)ı,-f. dileklerden hiçbirinin yerine ğeLfrilmeme»» ve f.ptek dosyalan-ıbn Minıalaya dağları gibi yliknel-moHİ,. o kadar bezginlik yarabmış-tn- iti, halk yeniden dileklerde bo-bınnıağı bile fazla bir külfet aay-)naktad):r.
ISui ffehh: ♦’ıaütaua dllakter-inta, 00 oTacağır»ı: anÜMinak liçin o kadar 4(w)n doılıı incelemelere İUzom var mıdır)’ ÜW.ır ıı»ıat »ehiırde dolaı» •nak, nakil vasutaianam halini, ao-kaklj»ı-ww r*n ınaRxarfr«a« görmek ıjk yapdaca'k işlerin neler olabile-oeğîne dair f.ııeana bîr fikir ver--ineğe yetöıt ve artar,
IMakli 'kongrede iki «akan da liazır buhiimtifr.ıj. bunlar da ham I--.abat vermişlerdir. Orman kanu» mııı'dun bah.'+ederken. Tarım Bakalı ı) diyor ki s
«ifthr knıaiâfliU'i çeifMli Ibogeterde Riyaııoıj öıfcMkİ aıü^küIdUr. »Her yerin )ıum»iyetii vardır. )Bu itibar-la yeaı pro.îcMİe taevrifl dununlan göfcooıinde ba^andararak Eıareket fr.te (*£ı ■ p 'n’ahHİıı ÇoHtkaa bıı ha-ICıNach Balka'i va ^aora mı,
anfiamışfeır?
lıuvauna riakk«fidü da Balkan aynıli (IviHtlınceterde batamıyor. O lıa’öe o Copralk tamınu mü» rıv’Hb dai * ı:n S)» av oğ !n ta r.n ) »da ı hMhx:.ıb«e geMriterek hd nıa koaıte -yonda lAr fttiude r’kantauız^a, dibi vv ı yHAntiM’ •Akım* r,U)İ i a vtrlar ivak»ı).Hildq^’ ve Aliâedti.ı I ırido£ta da lötabîır t amhazlıkla ba îşl yti-riittüğû güıüerde, Tarım Bakanımız nerede F.dfcf O uan böyle a-çete kanun kabul edilemez, Tüdd-yenin toprak L^S anurtardır devam etmiştir. Bir cetaede haltohuıacak mitetacel mevaddan değildir, iyice (İncelenmeğe muhtaçdır; demek a-©aba biç mî akima gelmedi?..
Ah bu İBlalk Partfai hükümetleri; hem hatalı idleri kendileri yapar, hem sonra aldandıklarını, )a-. ılındıklarını böyleco itînıf ederek tashih eimefti do üzerlerine alırlar Matbu böyle vasi »etlerde ba.aka memleketlerde hatâ lan tamir ii^îu o hatâlar yapılırken, ooa itiraf edenler, işbaşına getirilir.» IKakat Halk İPartinî büko met teri uaıMfaiy.eteırluıdea )»ök(dıue(u'*k kaide ve (v**ıı» olduğuna göre, hem yaparlar, hem bozarlar, «uületîn frfnejMni terriıbe tabtasına döndü-rtirler. Amma mebnlekdt de şimdi îçînıie bulunduğu acıklı vaziyete düşer. Hem toprak kanunu I iierb ad ( I • r. ( I e kİ ş ti ra ı ek i st e o i r,
hem o kaacmu çıkaran Saraçoğlu h&!4 partinin baş tacıdır. Acaba bu kötü karnımı kim yapmış ki, yakarma yapışalım I...
YENİ SABAH
\ ’V/Xzx/' /^--’ v'Z* z* z\z’-y\z-^
Geineıratt Moto rs fabn^alarmda sr^v
Detroit, 18 (A.A.) — General Motors fabrikaları otomobil kıs rru oıüriürü Jolınston dün, general Motoru kumpanyasında 222 bin i^ci kullanan 90 fabrikanın,' ücretlerinin arttırılması taleble-; ri üzerinds bir anlaşma olmadı-ğı takdirde 28 mayısta faaliyet | lerin. tatl edeceklerini söylemiştir.
Jolınston, şirket ile birlik a-rastnda lirleri mevcud nıukave-rine işçilerin işlerini bırakmala rının. da ihtimal dahilinde oldu-

"4
şjbmdlîye Yadlar herhangi bir im e im )1q keti nin kredin
madıgnm söylüyor kott ıiflfcerî hUkûmetüıiu ujflja? iplerine dair 15 günlük raporlul da bugün açıklandığına göre, ba b. Almanyanın Avrupa kalkın» $na programına en eşaab. IgtirA-M telâkki edilen Etuhr ağır en» dlKitcllevi çelik ve .pik demiri la-bbaab nisan ayı zarCıuda yen| Wr harh sonrası rekoru tesla et w iştir.
Raporda aynça şunlar kaydedil inektedir:
1 — Karma îngiüs - Ameri-
kan bölgesindeki endüntrller verimi de harb sonrası devrinin en jdiksek seviyesine tılaşmış-tır. ’ ’
2 — Endüstri verimini arttır m ak ve açlık grevlerini önlemek gaveıûle batı Almanyaya idlıal edilen gıda maddeleri de mlkdar ları itibarile bir aylık rekor teş kil etmektedir.
M — Müttefikleri Şerlinden u-■îaklaştırmak hususunda Raslar tarafından girişilen bazı teşebbüslere cevab veren Amerikalılar. basın ve radyo vasıtaall’e yaptıkları komünist aleyhtarı n- -gandayı şiddetlendirmişlerdir

fegjillii'z • Aıtraenkaını i’.şgal bölgesile Sovyet IbÖlgfesi aırasmdba aynhKdar Alunan/ayıı âk i ajrn devlLeit haUnıe getirmiş gibidir geleri Marshali plim çerçevesine girmiş doğu bölgesi ise Sovyet hlokuna katılmıştır Bunla-
M rrn her biri, 1945 fe çöken, ©akı sosyal bünyenin yerine yeni bir sistem kurmaya uğraşmaktadır. Her işgal devleti kendi bölgesini Almanyanın geri kalan bölge terini cezbedebilecek bir mıknatıs telakki etmektedir.
î.omu-a F.8 (AA) — Yortular •lünasehetile i günden beri kesilmiş ’mlunen aituar arasındaki Almanya meselesi muza'-tâ» rılerine bug;)u öğleieu sonra Ruhr Iıav/r sı ve Almanya siyasî statüsü komitelerinde tekrar devam olunacaktır.
Londra, 18 (A.A.) — Nafen Ajansimn bildirdiğine göre, Al -manyadaki Sovyet işgal bölgesi ile İngiliz - Amerikan işgal bölgesi arasındaki siyasî ve İktisadî ayrılıklar o derece süratle bÜ yümüştür ki, şimdi bu bölgeler tamamen ayn iki devlet haline gelmek üzeredir. Her bölgenin çekirdek halinde hir hükümeti mevcudduc. Ve ıycı naraların, tedavüle çıkarılmağı beklenmektedir. Bir yandan İngiliz - Amerikan bölgesi diğer yandan Sov yet bölgesi ayn ayrı nüfuz şahabında sürüklemiştir. Batı böl Ziıraait İr a akası HL
müdürü yetait etti
Ankara, 18 (Hususi' —Ziraat Bankası Umum Müdürü Nus-ret Meray dün ıkşam üzeri saat 18.^0 da gelen bir kalb krırt neticesinde vefat etmiştir. Mefhumun cenazesi bugün Hacıbay ram camiinden, kaldırılarak Asrı mezarlığa def »edilmiştir.

Cellâl IBayaır
------------o- ■ "ivmilet, D. P, şaftta-n ım da b id u m m a k ita d ı r w diyor
Demokrat Parti Vışoezade semt ocağı dün.saat 18 de açıl, iniştir. Açılma merasiminde Ce l.'H Sayarda bulunarak kurdeleyi. bizzat kesmiştir Bu münâsebetle kısa bir hitabede bulu narı başkan ezcümle demiştir ki;
( D. P. haşan yolundu yürü» mektedir ve yürüyecektir de Millet D. P. partinin saflarında bulunmaktadır. Buna em inim »
Diğer taraftan Bayar, dün ok jam,.Taksim Belediye gazinosun ia carilen, Demokratların tanış ia hazır bulunmuştur.
î(*


Ulus, D-.P* yi seçim iştirake çağı
C.HJP» rom resımî Qrgrai)Diflp İstaobıull mitingi mü nasebetile dikkatte
Ankara, 18 (Hususî) — Bugünkü Ulus Demokrat Partinin İstanbul mitingi başlıklı maka» leşinde, umumî seçimlerden ev-vşl her partinin mitingler tertifa ederek iktidarı tenkld etmekle beraber iktidara geldiği zaman İğleri nasıl düzelteceğini de belirterek programını açıklamasının âdet olduğunu, ancak seçimler sona erdikten sonra bu meselelerin. konuşulacağı yarin meydanlar değil Millet Meclisi olacağım, yazmakta ve Demokrat Partice seçim kanununa yâ-pdau itirazlara temas edilerek
(•



1
Tl
rıyor!


1 .

ı)
Günün enteresan haDerlerfl
l--------------------------------------------------------------------------------/
West, 72 yaşında olduğu halde vefak» etmiştir. . (A.A.)
.llnıtm altınları ir Vaşuıgton: — MilleUeva rası tesviye iM&kası Ainıan-yadan aloıpı olduğu 4 milyon 200 inn. dolarlık altının, yağma edünûş altınlardan-olduğunu an laıitğı için şundi bu £)onı Brük soldeki üçle par* komisyonuna iade edilecektir.
Bu haberi veren Dışişleri Ba kuru bu iadenin tamirat ile il gili Paris anlaşrafaısuıa uygun olarak yapıldığımı da ilâve et Enektedir. (A.A)
Ütalyada- kasırga
ir Torirıo — Dün gece P e montede vukuu gelen çok şkl detli kasırga neticesindeki za rarlar yüzlerce milyon lireti bul maktadır
CaşaJe civarında yüzlerce tar ekili tarlalar sular altında kalinistir.
Tanaro nehri taşmış ve sular Milî,do—Torino otomobil
i
r
ı ) Monako — Monako bü -? yük otomobil /ansını İtalyan I Farini kazanmıştır. Farini bir ? Masserat.i otomobilini kollan-makıa idi Farini 118 kilomet
I relik ue.-afeyi takriben W 1.415 | kHöfrıetre süratle 3 saat 18 da | -kilca 26 saniyeclo ıLm.ıştır [ (A.A)
Jiir uçak kazası
i ★ Colümbiis (Birleşik Ame-L -ıkah — Dün gece Colümbüs K hava Uanınm doğusundaki oc ? manlar üzerinden geçen, çift j motitrlü bir taşıt uçağı düşerek 1 parçalanmış ve içerisinde bulu -ı nan ıkı havacı ölmüştür. Kozıv dan bir kaç dakika evvel uçak (i alanı gönderdiği bu telsizde A düşmenin sıkıştığını bıkiirtmş-ı tir. (AP)
i Pfobföur? arşidükü
ı ı(r Atina :— îhsburck radyo ı u dün ıkşumki yayımında ' Haiısburk . Arşidük!) Anton'dn » dün buradan Avusturyadalri
Prensiz işgal bölgesine geçtiği ni bildirmiştir. Radyo bu halle ri verirken Arşidükün Avustuc. ya tahtındaki büyün hakların dan vazgeçtiğine ve bir daha Avusturyaya avdet etmiyece- -ğıne atr bird taahhüdnanae.iöi ■'.alanuş olmasına rağmen îrısb ruckden deçtiğini ilâve eylemiş tir.
Ayni haber Arşidük Aanton. un tyanadakVi müttefik kontrol komisyonu hudud kontrol memurluğundan verilmiş mute her bir giriş pasaportuna taşı makta bulunduğunu zikretmek tedir. (AA)
100 yarda rekoru
Ur Los Angeles: — Bir Aıue rika.li koşucu yüz yarda rekoru nu kırmıştır. Koç . _ foyi 9 saniye 10/2 .
Ummaktadır. Eski rekor niye 10/4 tü .
Amerikan izcileri eski şefi öldü. A Nevyok: — Amerika izci Leri eski şöfi Or J arn.es ISdvmrd
oşucu bu meö4
/3 de ılınıp bu sa
(A.A.)


değer bir yazı neşretti makaleye söyle son verilmektedir; «Seçim emniyeti kanunen yo sağlandığı gün Demokrat Partiye büyük bir vazife düğmektedir. Valnız muhalefet yapanların partisi halinde değil, ayni fikir etrafında toplanmış insanlardan mürekkeb bir parti halinde seçimlere girmek ssç menlerin karşısına çıkıldığı zaman. D. P. nin milletvekili olarak saflarda haad olan boşlukları Örtmek için bu sefer tstau-bulda yapıldığı tarzdaki konuşmalara da artık lüzum kalma-, mrs ohıt.»
—; ■ - . . ı nn————
M u İt b u a it Ih ü r ir i y e H n e .-son darbe
( 9faşlar af t 1 incide) nn tehlikeli mahiyeti üzerinde durulmuştur.
Söz alan hatiblerin adedi kırk elli kişi kadar olduğu ve bunların hemen hepsinin bu gibi yazıların daha şiddetle takib edilmesini istedikleri anlaşılmaktadır.
Söz alanlar meyanında Said Köksal, Sinan Tekelioğlu, Fahri Kurtuluş, Behçet Kemal Çağlar, Süreyya örgeevren, Nihad Erim, Fatiıı Gökmen ve daha birçok hatibler vardır. Hatibler-den bazıları aşırı solculara ve diğer kısmı da aşın sağcılara Şiddetle hücum etmişlerdir.
İçişleri Bakanı Münir Hüsrev Göle. Başbakan Yardımcısı Faik Alımed Barutçu hatibler tarafından ortaya atılan mevzulara ve sorulara cevab vermişler ve neticede bu gibi yazılar hakkında yapılan takibatın daha e-saslı bir şekle sokulması için mevzuatımızda eksiklik olup olmadığının incelenmesi için on kişilik bir parti komisyonunun teşkiline karar verilmiş ve bu komis.vona seçilecek üyelerin tâ yırı idare heyetine bırakılmıştır.
Saat 20 de vaktin gecikmiş ol ması dolayısile seçim ve memurin muhakemat kanununun görüşülmesinin önümüzdeki per-
* şembe gününe bırakılmasına ka-
Teknîk önîveriteve *(• o’unan profesörler
Ankara. 18 (Hususî) — Istan bul Teknik Üniversitesi Makine fakültesi gemi inşaatı kürsüsü profesörlüğüne Muhiddin Etin-gün ve Atâ Nutkun tâyin edilmiştir ___________.
ğunu ilâve etmiştir.
General Motors fabrikaları
birliğine mensub kısımların he-j men yansı, ücretlerde saat ba-1 sına 25 sent ııisbetinde bir arttırma yapılması hususundaki grev tasarısını daha şimdiden tasvib etmişlerdir. ,
General Motors fabrikaların-' daki çalışmanın durması. Amerika otomobil endüstrisinde grev yapmakta olan işçilerin sa vısını 300 bine çıkaracaktır.
)
yolunu kaplamıştır. Bu iki şe hir arasındaki tren seferleri ke silmiştir. (A.A.)
Medari hastalıklar kongresi ir Vaşington: — Malarya ve medari hastalıklar 1 üncii miller lerarası kongresine iştirak eden 41 memleketin sıhhat memuru I doktor ve ilim adanılan, san | hiinuna denen hastalığın sebe I binin, sirayet ve tedavi usulleri ( nin keşif edilmesinin 48. inci ( yıldönümünü kutlamışlardır. ’ Bu toplantıda 18 sene evvel ( Kübadakı Amerikan ordusunda J er olarak hizmet etmiş olan Ja | «li.es L. Hanberrv de bıılun- -« makta idi. . q
Hanberrv iki arkadaşı ile be A raier virmt gün sıcak ve hava 1 sız bir odada mikroplu bir yata l ğın içinde hastalığın bu şekilde I sirayet etmeyeceğini isbat et ) mek için kalmış, bundan sonra I kendisin, şiiri sineklere soktur r tuak suretile hastalanmış ve bu )
lıek Dr. Carlos Finlandiya /
tarafından hastalığın miktopla / ııtıı taşıy ın ıpahlûklito.ı, Şivvi r
Ik siueklv' olduğu farazi; ?-ini is jr bat etmiştir. (A.A.) »


a a
A-
e -
de
Akdemitede büyük Ameri kain manevralar» (Baştarafı S. incide) yeıü uçak gemisi olmak üzere
muhtelif tipte 13 harp gemiBin -deu müteşekkil bir filonun 6 Hazt ran ve 21 Temmuz tarihleri arasın da Akdeniz ve Afrika limanlarını ziyaret edeceği bugün Birleşik mertka donanmasından tebliğ di im iştir.
Filoda yeni mezun olan 3183
niz subay namzedi bulunacak olup ziyaretin gayesi, donanmanın bu müstakbel subaylarına 6taj yaptırmaktır.
Visamiral Heber, H. Molern'in komuta-edeceği bu filo 21 Hazirandan 26 Hazirana kadar toplu bir halde Lizbonu ziyaret edecek ve ondun sonra müteaddit liman ları uğramak rılacaktır.
Yeni uçuk
aktıÜaUltelleır
MemfoktUn okgeriyot. partisinde, ne fahafl î — ftıtldara mâhk almayan Wr ite tldar partlaiyiı.
% — Tütüh tef ihi aidkahınıhrımnı^ Yalnıc Vaiovada şekl« ylte bin kilo w tıimamış, çürüyeoeh.. .
3 — Dileklerimiz yapılmıyor,
— Bunları yapacak, yaıntıı-mtah İktidarı foate deftillt,
g — Bu dilekterl hükOmet ister im yapıyor. 3cı halde burada lıonuymh* mızın Mq tesiri yok.
o — Hükümeti murakabe oüihmiT vaziyette öeftıjlte.
t — Tapmak iktidarına mMlUt olma
Man ekseriyet partisi halindeydi h — Yalnız mebus sa^bhlUrte. vu « gftna vızifemte bu. »
o — Maikm ihtiyaoMa yarayu'ris yardımlar çapjt/nayteı
to — öı|) aarüamayaoak ımkıtarita patiska vediocekmte. Canlını bunu ıw yapsın?
11 — KömürsÜUGkton milletin nı çıkıyor.
12 — fjlmui de hasta ve çoouktfu’ pekersfzllkten örecek,
13 — (Memurlarda m mİ aiddlyott
kavmamrştır. - • '
14 — Verem bayrağını »ıçmıy, sokak sokak ooiaçıyor.
ıs — Hasta haneler, fakirleri ıw bıtasfi kabul etmiyor Zenginler mih şahede altmoa.
16 — 7e/t«nya^ ihracma davam o diliyor. B r müddet sonra, bunun y(* rina dolar ile Koka yaftt ıthar ochlte oek. t
i* — Lüks o*^ya ithali menedilme** di. Amerikatian anbaMjll çav*
(lir unu geliyor.
III — Torik m e
mn demra itlimin dlırdu.
10 — MtimlekeKo
le mücadele edilmiyor.
W — iKtemieketta otomobil fialCnnıt» tı ear.
'ju — İrtikib ,suiistimaller fa/dir taşmıştır
22 cim
23
tur.
21 tur.
25
ga’knışcir.
26 — Fâallerin ummak
bir hayâldir.
2T — Tütüne, afyona, tiftiğe, deri yok, buğday sıkıntısı var. Bunların hep s«neoı yedi 'îyiûı kırarla* iridir.
2»i
kıt geçiriyor.
yasa İtiraz ediyor. Kendin) fevkinde görüyor.
29 — İtfaiye yok.
30 — OHKllet Meclisimle kanuıtlart* mırın düşünülmeden ça^uk çıktı/p söyleniyor.
31 — Millet Meclisini genleştirmek ııiıım. Meclisin seçimlerde ilmi seviyesini kurmak lâzım.
32 ımesl
33
yersiz hareket ediyorlar. Bunların a* Düşlerini düşünmüyorlar.
3) — liu itibar île, laartmın İKlınr bulda nâşlrı efkârı olan bir g;ıxote lâzımdır.
IH w et, otuz Jlori maddede hülâsa ot* tığım bu tenkidler. Cumhuriyet Halk Fıartisinin il kongresinde yapılmıştır.
Partililerin tenkidien bunlar olduk* tan sonra, milleti teşkil aden her vatandaş tenkidinin ne olduğunu dü -şünmek lâzım geliyor.
Şimdilik bunlara ilâvo odıiecek lıeş ka bırşoy yok. Yalnız partinin isimi-bulda nâşirl ofkârı bir gazoto çıkarmak teklifini yapan muhterem ıhta diyecekim ki, at bir zaman sonra, par* ti ({netoori da partililer gibi, hddıU olarak yaygaraya başlayacaktır.
İDARECİ
Palamut balıkları •( mevsim ititvırHfr
üzere gruplara ay-
ızenıi^î ku(a aıal olarak
Nevyork 18 (A.A.) — Ameri-k.ıa deniz kuvvetleri için inşa e-dileceği bildirilmiş olan 65 bin ton luk yeni uçak çemisi. şimdiye kadar inşa edilen harp gemilerinin, en uzunu ve en büyüğü olacaktır.
Uçak gentfaimn âu kesimi hattı 1300 ayak uzunluğunda olacaktır. Bu uçak gemisi 31 milj'on 250 bin liraya mal olacaktır.
Tecrübe edilen yeni A4om silâhlan
Londra 18 (A.A.) — Daily Ek» pres gazetesinin Vaşiagton muhabirine göre, geçen ay Pastfikte 10 bine yakın şahsın iştiraki ile yapılan gizli denemeler sırasında tec rübe edilen Bç ıtom silahı, atom ma\ ıntarmdan, uzaktan idare edi len mermilerden ve üstün füzeler den ibarettir. !
Deniz hedefleri ile harp gemilerine karşı ıtom füzeleri atılmıştır. Başkan Truman bu tecrübeleri ar zu edilen bütün muvaffakiyete uıaz har olan ve önemli bir terakki kay deden denemeler olarak vasıflan* dınnıştır.
Bu son tecrübeler sırasında el» de edilen terakkilerden müabet ao nuçlar elde etmek için yeni tecrü-beleriu yapılması yolunda daha şimdiden plânlar hazırbınmış bulunmaktadır. • _|
Alimler büyük bir derinlikte in-1 fîlâk ettirilecek olan atom mavn-1 terinin çok geniş bir sahada eni kuvvetli harp gemilerinin bite gövl delerini tamamen harap edeceğine kani bulunmaktadırlar. (
Amerikan bahriyeei yeni harp I anlayışlarına uymadığı mülâhazası ile ısmarlanmış olan 13 harp gemisinin inşasının durdurulması-1 uı emretmiştir. I
-------o— .
'Şeker salaşı hu gün haşlıyor
(Ifiaiftaraf* 1 incide) ziııta başlanamadığından halk yi-l ne şekersiz kulmıştır. j
Dun de belirttiğimiz gibi, şekeri satışlarını tanzim makaadile vllâ-yetçe bazı tedbirler alınmış ve bunların tatbikîne başlanmıştır.. I Her üçe, .bölgesinde bulunan bakkalların listelerini yhazırlaya-. ruk düu vilâyet kanalile şeker şirketine gönderilmiş bulunmaktadır.
Şirket tarafından bugün bayram , »tansına rağmen bakkallara şeker tevzi edileçek ve halk buglin şekere kavuşacaktır.
Bakkallara verilen talimat gereğince. şeker alanın isnr 'hc defta-re yazılacak ve bir î ı i fazla verilmiyecoktir.


Etıbba odaları k anununda değişi k I • k
Ankara, 18 (Hususî) — Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Etıbba odaları kanunu üzerinde bazı önemli değişiklikler yapma ya karar vermiştir Hâlen eski kanını gözden geçirilmekte ve yeni bir tasın unu hazırlan m isı-ıı ı çalışılmaktadır..
Es/af il(K frjhy ı*
— Hun’an inlsyüjî Burunlar 14 bünyemize r)re yapılmamıştır.
— lîuçün hayat pahalılığı ynk* Yalnız (»at artmıştır.
— Refah İçinde bulun.) n ar ^4.
— Sinema, eğlence yerleri
Gençler kahvehanelerde vk-
RaMörü takailıyor» ı)l-
k.inun
— Vekillerin hariçten getiril -usulünün kabulü lÂzum.
— Gazeteler tenkidlerinde, pek
İngiliz Sanayii millileştirildi
Scarborough (İngiltere» 18 (AP.) — Bugün İngiliz tşci par tisi liderleri, hükümetin devletleştirme programının sona erdi ğltıi ve bunun yerine özel teşebbüs yolile îngilz endüstrisini modernleştirmek lehinde bir ha rekete taraftar -olduklarını belirtmişlerdir. • •
Partinin yıllık konferansı mü • nasebetile Scarborough’ta topla nan ileri gelen îşci partisi lider terinin demeçlerinden şu cihet anlaşılmaktadır:
1945 te başhyan endüstriyi millîleştirme projeleri ikmal e-diimiştir. Parti başkanı ve Harbiye Bakanı Emanuel Shhıv'ell: «Millîleştirme programı hemen hemen bitmiştir» demiş ve demir - çel’lc endüstrisinin devlet-loşt rîlmesi i roje'-i pususunda partide iki muhalif ccrey ın u yandığını ihsas etmiştir.

Dz. Yolları Um. mlldürlinlin kulakları omlasın!.
Çanakkale limanında va- ) pura binmek için adanı j başına elli kuruş alınır. Se J bebini sorarsanız: Deniz- ( yolları acentesinin hususi r nıo1örii olduğu için derler. ı Bıı zat ayni zamanda Li- 4 man reisidir dc!
Biga, (Husus-)

• • J
Biga, (Husus-) — Çanakkale LApseki arasındaki vapur ücret’ elli küsur kuruştur. Vapur, iskelesinin hemen 10 - 15 metrs yakınında demirler. Gemiye yol cu ve eşyanın tahliyesi için san dal veya kayık gitmesi yasaktır. Gemiye bir motor gider, insan başına elli kuruş alır. Sebebini tahkik ettim. Motor Devlet^ Denizyolları aceııtası Mehmede aiddir ve ayni zamanda mumaileyh liman reisidir. Şunu müşahede eyledim ki: Bir vatandaş! gemide vazifeli bulunan akrabasını görmeğe sandalla gidecekti. Liman reisi mâni oldu.
Acente. Gelibolu liman reisinden. salâhiyet alarak Lâpseki-de liman reisliği vazifesini (!) ifa ediyormuş. Memleketimizde bu gibi sakat ve keyfî işlere çok tesadüf edilmektedir. Bu hale gülmeli mi, yoksa ağlamalı mı’
• Cilıad Ozangil
—--------o--------.
Bir tavzih
Hâdise şudur: Sındırgı işletmesinden aldığım kerestelerden bakivyesi Bardakçıda kalan bir miktar keresteyi ebat değiştire rek hayvanlarla Demirci şosesi yanında Kaçarın damına nakledilmiştir. Ayni köyden Islâm Acar ve Ragıp Bardakçı bu keresteleri oraya benim tarafımdan taşımak için memur edilmiş lerdi. Gazetenizde ismi geçen yanlış ihbarı ile hâdise büyütül müştür.
2 — Demircinin Çatdeğirmeni mevkiine her iki köylünün koyun ağını tamir için getirdikle ri zati ihtiyaç keresteleri ile be nim şahsıma gelen keresteler ayni yerde köylüler tarafından rapma yapılmıştır. Kerestelerin geldiğini haber alan ben amele tutarak yerini dahi bilmediğim Kaçarın damına gittim. Ve keresteyi yükledim. Demirciye ha reket ettim. Esasen kaçakçılık yapsa idim Demirciye gitmez dim. Çat Değirmeninden geçerken jandarmalar tarafından durduruldum. Bende havret ice risinde Demirciye geldim, Savcı nin ilk tahkikatında da mevcuttur, keresteler bana aittir. Fakat ne suretle çapıma uymuyor. Mal benim olduğu halde bu mal nasıl girmiştir, bilmiyorum. Ben bunu Sadrı Beyden almadım, iftira yapamam dedim.
3
hâdise adı geçen köylülere ait ol duğu anlaşılan bu keresteler öğ rendiğime göre vilâyetin ormau umum müdürlükten acilen istedi ği bir müfettişle hâdise tamamen aydınlatılıp derinleştirilecektir. Görülüyor ki Hüseyin Balemin yazdığı gibi hasır al tı yapılmamıştır.
4 — İçerisinde beş yük kadar benim tezkereme uygun malın çıkması açılan tahkikatla bakiye si malın Bardakçıda bulunması kaçak diye yakalanan malın ta mamen o köylülere ait olduğu anlaşılmaktadır.
5 mindeki her iki genç Demircili I hemşerilerinden öğrendiğime gö re bizzat kendi ağızlarile de yü züme söyledikleri birinci sınıf kaçakçı oldukları ve hayvanları nin Sadri Şenoğul tarafından ya kalanarak bir kaç defa satıldığı anlaşılmaktadır. Aslı olmıyan bu müessif hâdiseyi ve ufacık yanlışlığı büyütmeleri vatanper verliklerinden değil amansız o larak her gün başlarına belâ ke silen kaçakçılık yaptırmayan | Sadri Şenoğlu memleketten bu şekilde attırıp rahat bir nefes almak.
6 6— Kaznyon Sadri Şenoğlu
nun değil Güzelleştirmenindir. Keyfiyeti arz eder saygılarımı sunarım. 10 5 948
Salihli (le kereste tüccarı Nevzat Türkoğlu
' -------o-------
Hayır sever bir Doktor
doktorlarımızdan doktor Rıfat Balıkesir: (Hususî) — Genç Kırımlı (şoförler derneğinin) doktorluğunu fahri olarak yap mağı kabul etmiştir. Hayırsever doktorumuzu tebrik ederiz.
Köylülerin müracatı ile
Kasım özagır ve Şerif is

Bütün civar köylerin i^tirâkilc yaydan toplantıda binlerce Dc-\ nıokrat Partili hazır bnb.mdıı. 11'c başkanı doktor Muharrem {
Tuncay milli iradenin cr geç tecelli ettirileceğini söyledi.
Edremid: (Hususi) — 7/5/948 farilinde Edremit İlçesine bağlı Tahtakuşlar köyüne gidilerek D. P. ocağında bir toplantı yapıldı .Bu toplantıya Edremit D. P. ilçe idare heyeti ile bir çok Edremitlı D. P. li va tandaşlarda hazır bulunuyordu. Ayni zamanda bu toplantıya yakın köylerden Güre. Tahtaköv. Kızılçekili, Avcılar ve daha bir çok yerlere mensup D. P. li va tandaşlar da iştirak etmiştir.
Konuşmaya başlamazdan evvel D. P. ilçe başkanı Dr. Muharrem Tunçaym teklifi üzerine Ana yasamızın üçüncü maddesi ve D. P. nin amentüsü olan (Hâ kimiyet kayıtsız şartsız milletin dir.) düsturu hep bir ağızdan üç defa tekrarlandıktan sonra baş kan Dr. Muharrem Tunçay söze başlıyarak, D. P nin neden kurulduğunu ve nasıl bir yol ta kip ettiğini, karşılaştığı bütün zorlukları nasıl yendiğini, yaptı ğı mücadelesi neticesinde mille tin arzusuna uygun olarak çıkar
/ l 9 -a

dığı kanunların mahiyetini izah ettikten sonra, kanun yolundaki mücadelesi neticesinde milletimi zin isteğine cevap verebilecek ve millî iradeyi tam mânaaile tecel li ettirilebilecek bir seçim kanu nun meydana konulabilmesi için bütün kudret ve kuvvetile çalı şacağmı ve bunda da muvaffak olacağını, giriştiği her mücadele sini zaferle neticelendireceğini, ifade ettikten sonra sözlerine: (yolumuzda mufaVvak olacağız çünkü takip ettiğimiz yol millet . yoludur. Hak yoludur, Adalet ve kanun yoludur. Bu temiz yolun yolculuğunu yapan ayakta duran ve bütün maniaları olgun bir idrakle yenmesini bilen. Mil li irade karşısında en mağrur taşlar bile dize gelmeğe mak-kumdur. Onun için zafer sîzindir arkadaşlar) dedikten sonra Anayasanın üçüncü maddesi ge ne hep birlikte üç defa tekrarlandıktan sonra toplantıya son verilmiştir.

99
Taşavo tütün müstahsilinin durumu giltita fenalaşıyor
Bu sene satış nuıhalline bir milyon kilo tiitiin indirilmiş ve Tekel İdaresince 100 i25 kuruş arasında mubayaaya başlanmıştır. Müstahsil bu zor durum karşısında tüccara karşı olan borcunu ödiyememektedir.
ruş geçmekti.
Gevpn sene tütün piyasalarına bağlanarak banka ve Tekelden bir hayli avans ve ikrazat^a bulunmuş, tüccara da ayrıca borçlanmış bulunan müstahsil, realistlerle karşı karşıya gelip te elindeki mahsulünü satıp paraya çevirdiğinde banka ve idare borçlarını gayet zor olaıak ka patmağa başlaynca, tüccara bor cuhu ödivememekten, eline hiç birşey geçmiyerek evine dönünce hasl olan zor durumunu takdir etmeli kolaydır.
Yukardanberi belirttiğim rakamlar gerçeklerin ifadesinden başka birşey olmadığına göre, he r.ü7 elde bulunan dört milyon ki lonun mukadderatı ne olacaktır? Buna karşı Tekel ve Ticaret Bakanlıkları ne gibi koruyucu ve müstahsili kurtarıcı tedbir ( ler alacaklardır? Bu da henüz belli değildir. Belir olan, kesin bir gerçek varsa o da Taşova müstahsilinin ağır, ve zor durumda olduğudur.
Nisan sonuna kadar (Taşova) bölgesinde satış mahalleri' ne bir milyon kilo tütün indirilmiş ve fiyat itibarile 100-325 kuruş arasında Tekel ve az mik-darda iki alıcı tarafından mü-bayaa edilmiştir. Ortalama kaime 165/180 arasındadır. Geçen seneye nazaran piyasaların tek alıcısı olan Tekele inhisar etmesinden değil, umumiyetle haneden hiçbir alıcının bulunmaması dolayısile pırsalar durgun, fiyatlar düşüktür. Sebebi, tüccar elinde geçen seneden mevcud bulunan tütün stoklarının henüz bütün çalışmalara rağmen satılmamış olması ve orta Avrupa pazarlarile, bilhassa Al manyanın kapanmasıdır. Tüccar elindeki stoklar satılmış olsaydı, kalite ve evsaf bakımından fevkalâde temiz, randımanlı, olarak idrâk edilen Taşova (Tokat, Niksar. Erbaa. Taşova)' bi'lfresi tütün rlj’athn en az 150/500 kuruş ararında cereyan edecek ve ortalama olarak müstahsilin eline 209 250 ku-
• •
Edincik Kooperatifinin part cliik gayreti!
Hâlen kooperatif memuru bulun an bu zat C. H. P. ye mensub olanlara kolaylık, D. P. lilcre ise miişkilât çıkarıyor, bu zat Halkevi başkanı, belediye meclisi âzasıdır. :
sjnda Edincik kooperatif kâtibi-1 dir. Halk Partisinde evvelce baş' kandı şimdi üyedir, Halkevir.de başkan, Belediyede hem âzadır, hem de üzerinde encümen daimî âzalığı vardır. Bununla beraber Ziraat bankası da Edincik kooperatifinden tam randıman alamamaktadır.
Biz değerli Bandırma Ziraat Bankası müdüründen rica ediyor ve bu açıkladığımız olayların mahallinde şikâyetçiler ağzından dinlenmesini ve Edincik-te iki yıldır Kooperatifin particiliğin, köylii vatandaşlara kar sı koz olarak kullanılmasına son vermesini bekliyoruz.
Mustafa Evyapan
Bandu'ina, (Hususî) — Ziraat bankasının köylüye faydalı o labilmek için kurduğu kooperatif teşkilâtının, Edincik bucâ-ğ'ndaki kooperatifinin de orada ki kooperatif işlerini görecek bir memuru vardır. Bu zat seçimlerde Halk Partisine reyini vermemiş de faraza başka bir partiye intisab etmiş ve orada çalıştığını duymuş, o zaman o vatandaşa binbir dereden su getirir hattâ kendisini yalnız bulursa partisini değiştirmesini Halk Partili olmasını temine ça lışır. Şayed bu vatandaşa dediğini dinletemezse müşkülât çıkarmakla devam eder.
Bu zat bir defa Ziraat banka-
I


Aferin Biga itfaiyesine
Riga: (Hususî) — Geçenlerde kasabamızda ve itfaiye gaıu jına elli metre mesafede bulunan Kesenkes sokağındaki turunun bacası tutuşmuş halk bamyı söndürdükten yarım saat soma itfaiye yetişmiş ve halk tarafın dan sürekli surette alkışlanmış tir.
Biga ortaokul miısameresi
Biga: (Hususi — Bira orta okul talebelesı senelik müsame resini (okul aile birliği) menfaa tine vermişler ve büyük rnuvaf fakiyet kazanmışlardır-
I


Millet bayrağımı, Parti bayrağı mı?
Bigada C. H. P. binası bayrak direğine radyo anteni konmuş, halk bu hareketi iyi karşılamnaı
Biga, (Hususî) — Çaııpazar ilçesinde C. H. P. binasının ön çatısında iki direk vard). Birisine şerefli bayrağımız, diğerine altı oklu bayrak çekilir. Bu iki direk Halkevinin radyosunun anten direği vazifesini de görmektedir. Halk Partisi direğinden anlamam amma, Türk bayrağının sallandığı direğe radyo anteninin bağlanması millî hislerimizi rencide eder mahiyettedir. Halk Partisi bayrak direğinin ipi kopmuş ve takılmasına ehemmiyet verilmemiş olacak ki tatil günü, zemine bir metre ka c‘ar yükseklikte olan pencereye hemen şöylece takıvermişler de yerlerde sürünüyor. Nazarı dikkate alınmasını istiyoruz.
Yalova kaplıcalarına işliyen otobüsler
--- o ------
Bu otobüsler belediyeden her türlü yolcu taşımak üzere müsaade almışlardır, fakat duruklardan yolcularını almamakladırlar
Kaplı-
Yalova: ((Hususî) çalara işliyen otobüsler bir sene evvel Yalova belediyesinden her türlü yolcuyu taşımak üzere taksi plâkası almışrlardır. Bu otobüsler boş oldukları zaman dahi herne sebeptense belediyenin mecburi durağı olan Kadıkö yünde durmamakta ve yolcu al manyaktadır. Bu otobüsler Kap lıcalar ve Yalovadan sıra harici her yolcuyu almakta ve durakta durmayıp belediye seyrüsefer kaidelerine aykırı hareket ede rek civar köyler halkının şikâyetini mucip olmaktadır. Kaplıcalar otobüslerin bu gibi nizamsız hareketlerine son vermek za manı çoktan gelmiştir. Bu hususta alâkalıların dikkât nazarı m çekeriz.
o —
Emet - Simav yolunun inşasına başlandı
Emet: (Hususî)
Simav ilçelerine yapılması kararlaşan şose yoluna 1 Mayıs 948 gününden itibaren başlanmıştır. Halen iki cebheden üçer kilometre tesviyei turabiye ile beraber inşaya devam olunmaktadır. Emedi Simav ve dolayısile îzmire kadar bağlıyacak oian bu şose her iyi ilce için büyük bir kazanç nıeııbaı olacaktır. Sayın Kütahya valimizin iki üç se ne içersinde bu yolu sona erdi rerek il ve ilçelerine unutulmaz bir armağan bırakacağı ümidin deyiz:
ilçenin maden iş sahası olan Emet—Değirmisaza giden 15 Km. lik şoseninde yapımının sa yın valimizi ngününe raslaması m temenni etmekteyiz.
-
Emetten

Balıkesir Belediyesinde bey f iidare mi
Balıkesir : (Hususî) — 25 Ni san 948 günü (D. P. nin mitingi) ne müsadif pazar günü hem bayram tatili ve hemde günün pa zar olması dolayısile vazifeleri ne geç giden İsmail Solak, Me£( med Çakır, Selim înança, beledi ye çavuşu Behçet (siz D. P. nin mitingine gittiniz) diyerek onla ra hakaret etmiştir Bunun üze rine belediye başkanına şikâyet Çİ olan bu üç ameleden D. P. li İsmail Solağın işine son veril mistir. Diğer iki ameie ise halen vazife başındadırlar. Bu du rurıu Bar.a goz yaşlarile anlatan üç çocuk babası İsmail Solak çok müşkül durumdadır.

Yardım Seven'er Uerne-ğin.n faaliyeti Balıkesir: (Hususi) — Yardım sevenler derneği şehrimizde fakır ailelere ve hamile bulunan kadınlaıa çamaşır ve çocuk takı im dağıtmağa başlauuştır. Y. S. D. nin bu yardımları şehrimizde takdirle karlışanmıştır.
Partisiueeu istifalar
Balıkesir: (Hususî)
lıkfıEÜ Durak bucağına bağlı (Kayacıları köy” Halk Par!'*”
Ba-
Ealıkesirde Llmumi kadın lar muayene edilmiyor mu?
Balıkesir: (Hususî) - Genel evlerdeki umumî kadınların haftalık muayenelen v z n n za'oar.daıı beri yapılmamaktadır. Gen( *erın bû yüzden hastalık kaplıklarını (ismi mahfuz) bize b’ldırilen bir vatandaşın şi kâyeti doJayıSİle âlâkadaı ların nazarı dikkâtini celbederiz.
Enjeksiyon yapan köy muhtarı
Balıkes'* 1’' (Hususî) — Şam lı bucağına bp-ğlı Hisar alan kö yüne sağlık menıurlan uğrama mukıau.r. i(;(y muhtarı enjeksi
ocak başkanı (İ40) arlodaşıle yon yapınaktu»lır. Eu yüzden a birlikte C. H P. dcu istifa ede- yaptırmıyan vatandaşlarda rek parti dosya evrakları ve def
cezalı olarak vilâyete gönderil-
terierini merkeze iade etmişler- mektedir. Alâkadarların nazarı
dir.
dikkâtini celbederiz.
Denizcilik
harbdek
careı
mçrikan deniz ticaret filosu İkinci Dünya Harbinde vatanın müdafaası için mühim olan yardımları baştan sonuna kadar başarmağa muvaffak olmuştur. Amerika binlerce mil uzunluğunda sahillere maliktir. Bu sahillerde başlıca istihsal limanları mevcud olup deniz ticaret filoları ile deniz kuvvetlerinin esas limanlarını teşkil eder. Deniz ticaret filosu harbde iki maksada hizmet eder:
1
yardımcı filolarını teşkil, harb maksatları insan ve matariyal nak li.
Karadeniz kuvvetlerinin teşkil,
na kle-
amelî ticaret
emileriıı-1
taşıtları.
I
2— Silâhlı kuvvetlerin ve sivil ekonominin kuvvetlenmesi için memleketin ihtiyacı olan maddelerin ithalâtının nakli 1948 senesine kadar Amerikada yalnız deniz ticaret kuvvetleri henüz tesis eylemişti. Ticaret gemileri düşman korsan gemilerine hücumu tevali ettiğinden yabancı müdahalelerden gemileri himaye maksadile deniz kuvvetine malik olmak ihtiyacı duyuldu. Şu halde deniz ticaret gemileri donanmanın men-baı olmuştu. Hattâ Amerika - İspanya harbi esnasında yalnız deniz kuvvetlerinin menfaatlerinin teminine kifayet etmediği görüldüğünden Reisicumhur İTheodore Rossvelt) i yabancı memleketlerden ticaret gemisi mubayaa ettirdi. Satın almanlar da kifayet etmediğinden ilk defa olarak hariç memleketlerden gemi kiralanmak suretile Amerika - İspanya harbinde deniz kuvvetleri iş birliği yapılmış lüzumlu olan asker ve levazım nakliyatında kullanılmışlardı.
1914 harbinde Amerikan deniz ticaret filolan sahil ve göl gemilerinden ibaretti. Avrupa cebhe-sinin ihtiyacı olan asker ve levazım eşyası Atlas denizinden İngiliz ve Fransız gemileri ile dilmişti,
İkinci Dünya Harbinin dersleri, harb zamanında
filolarının önemini ve büyük tehlikeli zamanlarda ise filonun kuvvetsizliğini pek açık olarak göstermiştir. Amerikada Atlas denizi nakliyatı İkinci Dünya, Harbinde başlamıştır. Deniz ticareti istihsal cebhesı, harb cebhesi ve bütün dünya ile başlıca rabıtadır. Or du ve donanma ticaret g den nakliyat, , tayyare hastahane gemileri, filoya lâzım o-lan akaryakıt naklinde ve deniz altı gemilerinin hizmetlerinde fay dalanmıştır. Afrika, Avrupa, Çin, Rusya, ve Avustralya asker ve silâh sevkıyatı sanayiinin muhtaç olduğu ham maddeler, sivil halka aid gıda maddeleri ithalâtı ticaret filolan temin edilmiştir.
Amerika İkinci Dünya Harbine i katılınca sahil sulara sefer yapan gemiler bu hatlardan alınmıştı. Bu gemilerin arasında (S/S Amerika) gibi büyük yolcu transat-lântiği de bulunuyordu. Donanma tarafından vaziyet edilen gaz gemilerde akaryakıt ihtiyacı temin edildi. (C. Tıype) şeylerden bir kısmı ufak bir tadilâtla hastana ne gemisi, muavin kruvazör olarak kullanıldı. Gemiler denizaltı ve tayyarelere karşı top ve makineler, tüfenklei’le miknatisli ma -yinler için (Digavsin) tertibatı i-le teçhiz edilmiş ve bu silâhları kullanmak üzere bahriye silâhen-dazlan vazifclendirilmişlerdi. Baş langıcında ticaret filoları ihtiyaç la ra cevap vermeyecek derece az olduğundan, bahriye filonun inşaat programını dırmıştı.»
İnşa edilen hususi gemi rinden (Firkateyn) ler ve tayyare C^şıt gemileri Alman de-nizalttlarını muvaffakiyetle izale ettiler. Binlerce liberte gemisi trup gemileri, asker ve malzeme naklinde kullanıldı.
Yalnız bu muazzam ticaret filolarını idare etmek de bir mesele i-di. 1942 senesi şubat ayında WSA, ismile kurulan hükümet' nakliyat acentaları. gemi 'şlptmelenni kon ! trol eUneğej başladı. (Waa) elindeki gemilerden dörtte üçünü do-1 nanma ve ordunun emrine tahsis | etmişti. Plânlı surette hareket ne tieestnde (\Vsa) ^cıaik-rile mihve re karşı Afrika istilâsında, cenup ve cenubî rai bi Pasifikierde ve Sicilyaya vupıiaıı istilâ harekâtları muvaffaKİye* 1 neticelendi.
1943 sene3indo muazzam kon voylar Atlû.s denizinde durmadan mekik gibi gidip gelerek Ingilte-reye. Avrupa istilâ kuvvetlerini
komisyonu hızlan
tiple -küçük


naklettiler. 1944 Temmuzunda Av rupaya şimalden yapılan büyük istilâda ticaret filolan ikinci tarihî ve muvaffakiyetli vazifelerine başlamışlardı, içlerinde patla-
—— Yazan: ■ ■
Osman Onur

yıcı maddelerle dolu 1000 kadar Amerikan ticaret filosu, zabit ve gemicisi tarafından injare edilen 32 Liberte Alman mayin tarlaları a-rasmdan geçerek çıkarma sabasına yakın sahilde sun î dalga kı -ran vazifesini görmek üzere mürettebatı tarafından batırıtaılar.* (Wsa) nin emrindeki açık deniz römorkörleri Ingiiterede hazır lanan seyyar insan ve malzeme tahliye, liman tesislerini sun’ı men direğin içine yerleştirildi.
1500 gemi istilâdan evvel kanal geçmek için hazır bulundurulmuştu. 1944 senesi bir yapılan Normandi kullanılan gemilerin yonu mütecavizdi.
Eylül ayında ise tonaj 6,5 milyonu aşmıştı.
Gemiler ile muhtelif cephelere 7 milyon asker ve 140.000 sivil nakledildi. însan başına ise her ay vasati olarak (5) ilâ (12) ton a-rasında teçhizat ile (1) ilâ (5) ton tutarında yiyecek ve elbise ve cep hane sarfiyatı düşüyordu. Piyade fırkalarının vasati hücumda 300 ton yatları olmuştu.
Harp esnasında
lan için ticaret gemileri vasıtasi-le 268,000,000 milyon ton malzeme nakledilmiştir. Bunun 64. mil yon 730 bin tonunu akaryakıt teş kil eder. Harp ve sivil endüstrinin yaşaması için A meri kaya ithal
n ise 71 milyon ton ham madde i-le 35 milyon ton petrolden ibarettir.
Ham maddelerden (Tungston) Portekizden Fransız Kameronu ve Bolivadan (kalay), Belçika
temmuzunda çıkarmasında tonajı 2 mil-
kısa bir günde cephane sarfi-
Karadeniz ordu
edilen ham maddelerin tuta-
Emperyalist ve müstevli Rusya -
Ingiltere Dışişleri Bakanlığı; müsteşarının hücumu
«
Geçenlerde Birleş-
Londra mis Milletlerin İktisadî komitesinde batı devletleıın nezareti
altında bulunan müstemleke top re.klannda hayat seviyesinin pek düşük olduğunu iddia eden Sovyet delegesine cevaben, İngiltere Dışişleri Bakanlığı müs tesarı Hector Mc. Neil şu hita-*■
bede bulunmuştur:
Denizaşırı topraklarının inki şafı için Ingiltere hükümetinin eskiden beri tatbik etmekte olduğu projeler hakkında iktisadı konseye kâfi derecede malûmat verilmiştir. Bu topraklarda va-şıyan insan zümrelerinin ümid-İerine mevzu teşkil eden bu pro jeler üzerinde durmakla Komite nin vaktini israf etmek niyetinde değilim. Ancak komitenin azasının dikkatini bir esaslı nok ta üzerine celbetmek isterim. Biz Ingiltere müstemleke topraklarımızda hiç kimseden 'hiç bir şey gizlemek niyetinde değiliz. Bu toprakları gezip hayat şartlarını tedkik etmek istiven-ler serbestçe gidebilirler, biz h;ç kimseye mâni olmak niyetinde değiliz. Büyük kısmı Sovyet mcslekdasımm bile kabul ettiği gibi inkişaf edilmemiş bulunan Sovyet topraklarından da ayni sev denüebiliı
» mi?
Muhterem arkadaşlarım, Sovyet ler diyarında işçi ve köylülerin havai şartlatr.uıı batı memleketlerinde ve müstemleke top' raklanmızın bir çoğundaki şart-1 lardan daha aşağı olduğu malûmdur. Bu hususta zerre kadar siıblıern yoktur. Bu şartlar ne dereceye kadar daha aşağıdır, bunu maalesef söyliyemem, zira bu Rusların sırrıdır. Sovyet propagandasının en büyük sırrı Sovyetler Birliğinde cereyan eden he,hangi bir hâdise hakkında tam bir sükût muhafaza etmekten ibaret değil midir’
r o ı ₺
4
/7
r
teter-îumlu de-ge-

ilâveten 1943 ton kakau ile 4.4^.412 908.000 ton kal ai-ihtiyaçları için iîial e
Kcngosundan (Uranium) Ti jMen (yin) Çindeu mika, Saylondan (k^ııçuk) ve ordu için de nûly( n lan^a çift postallar, harp kımdu-rahn. uçak cakeîieri, ve m ıhı» -ripler için lâzım olan diğer rüatlann imalindeki
rflerden, Fransız Güyanındı yik ve kuzu derisi İzlanda jı gir derileri ithal edildi.
Kuzey ve glmc) kutupîjnıan ve Tîrpikal memleketlerinde harç entüstrisine lâzım olan ham uac de)?r Amerika gemilerile -
dîiaı.
(Bauxite) den istihsal aın r (luninyum) ile n^zi Almn: j lu»f bombalanmasında kullanılr*~ tay yaie imâl edilmiş ve Japonys tee lini kabil olmuştur.
Bunlara de 261.000 ton şeker, vil halkın
dildi. Bu suretle harp esna&nda Amerikada yaşama seviyesinin t‘a la ma olarak müsavi suıetze m hafaza edilmesini temin eden ruık liye ticaret gemileri mümktö kılmıştır* » : *
Bütün bu mn&zzam naldı yat işleri başarmak için harp içirıdek deniz ticaret filosunun inşaatı işletmesi masrafları mecmuı '-0. milyar dolan tecavüz etmiştir, i? kat unutmamalıdır ki. Amerika nin kazandığı zafer hiç bir za naı dolarla ölçülemez.
Ticaret filosu harp içinde a ke( dişine düşen vazifeyi donanma ? kara orduları liderleri (G?n•?-»..
Eisenhover) (Mak Artlıure*
(Admiral King) ile birlikteki he raber çalışmaları ve harbi miMe: kip deniz fabrikalarının tesis caret filosunun işletilmesi. Amer kan gençliğinin deniz inşa ve'gemi sevk ve idaresinde vat : perverane çalışmalar? sayesinde başanlmıştır. İstikbalde emzüy(-tin âmili olmak için sulh zamanı da da ticaret filosu ircaari sini* ma tik, sağlam enerji ile An evi L da devam etmektedir.
/ *
itme/
• •
‘?’i
;• •
Sovyet meslektaşımız mü^ temleke devrinin geçmiş clduğ nu ve hiçbir devletin başka b devleti kendi boyunduruğu a tında bulundurmak hakkı?i iniz olmadığını lütfettiler. Biz ; gilizler muhterem Sovyet njes lekdaşımrzla mutabıkız. A.u muhterem arkadaşlarım yır.t sövlemekle iktifa ede? m Doğu Avrupasında çere* a; ) den en son hâdiseler Sovv ligini emperiyalist ve müst bir devlet olarak telâkki eTr»'«i hakkını bize bahşetmıştir ‘ rupanın bu köşesinde bu’ ı ) • küçük milletlerin hepsi S v\ lerin iktisadi istismarına mro*’’ kalmaktadırlar. Ingiltere ea n ûsuıın hür veva müs*emlek (o)'•aklarında l'iiltü’ e' veya il( sikIî müııaseherl. ı tam serbes liK.ve müşterek avantailar es-larna tâbi tutrlm ıktad-r H ) kul-î doğu Avrupacındaki butik memleketler Scn vet iktisadivn (’T!n haksız usullerine göre tisnar edilin ba::(V'aı hiçbir vn
* • rl'.ndan istifade etmemek n?( buriveti altında bukmmaktadv lar. Bu gibi şartlar altında. S/n-yet delegesinin müstemleke ş’(-temimize karşı giriştiği hüc mun yersiz ve isabetsiz olduyr na kaniim, Rusya, bizzat tatbi* ettiği istismar siyasetini perv-siTca başka memU kMlorp atfA* mele hedefini gütmektedir.
Atatürk’ün Havzaya gelişilin yıldönümü
Havza, (Hususî) — Eşsiz kal raman Atatürk, Mücadele yıll rmda ilk durağı ve ilk teşkilûi merkezi olan Havzaya. 25 nrı yıs 1919 da gelmişti. Bu değer li günün 30 uncu yıldönümü km lanmak üzere hazırlıklara bas lanmıştır.
Amerika ile müzakereye rişmek için teşebbüse geçli


ıLPS)


w.. 1
(Baştarafa I incide) kanlığına üçüncü parti ada-Henry Wallace tarafından "'edilen '•açık mektup tâki g sa dar dahilinde görüşmeyi ve i
ki memleket arasındaki ihtilâfla rı bal için müzakerelere girişme yi kabul etmektedir.
Stalin. Wallace‘a. cevap olarak neşrettiği b-j demeçte şöyle diyor: ihtilâfların sulh yolıle hal li sadece mümkün oitnikta kalmayıp ayni zamandı bütün dün ya güvenliği içir, a ıhakkak su rette elzemdir.
Walleee’m fikirlerini Amerikan hükümeti Sevyetter Birliğile müzakere için esas olarak kabul eder mi, bilmem: fakat Sovyet ler Şirliği bu fikıriecı ie bir anlaşmaya ve milletleraıasinda ki iş birliğinin inkişafını var-dım edecek mahiyette olarak ka [bul etmektedir:»
Stalin Rusya • Ar. *. .ca iaki sistemlerin ayrı av: i evim ede bilmelerinin miinık. r oid’jğunu belirtmiştir.
Amerikanın Moskova 'Büyük Elçisi Bedeli Snıisch tararından Sovyetler Dışişleri Bakanı Molo tofa verilen notadan bahseden Stalin bu müzakerelere bir zemin teşkil etmeye müsait olma iğini ima etmiş ve Wailaee’m a çık mektubunun (sor zamanlar da sulha hizmet edici mahiyette) en mühim bir vesika olduğunu aradaki ihtifaları hal için elle tutulur ’ bir esas teşkil ettiği ni ve bu bakımdan deri doğru bir adım- sayılabileceğini söylemiştir.
Londra: İS ((A.A.)
Moskova radyosu 24 saat zar fında ikinci defa olarak S
— .
Rusya ile Amerika arasında \yi -münâsebetler tesisi imkânına te mas etmiştir.
Radyo, bu sefer Staliııin Wal lace tarafından kendisine gönde rilnen açık mektuba cevabını zikretmiştir.
Stalin cevabında Moskovada Amerikan Büyük Elçisi ile M. Molotof arasında teati edilen gö, rüşmelerin, iki memleket arasın daki ihtilâfların bir hai suretile ' bertaraf edilmesinin şayanı ar-l zu olduğuna dair yapılan bir ba dirmekte ve şöyle demektedir:
M. VVallaca’ın mektubu önem lidir. Ziza Wailace bu mektubun da ihtilâfların sulh yolu ile halli için pir program vermektedir.
Stalin cevabına .
""■''tedir:
etler Bitliği. M. Wal!ace ian sunulan programın A ile Rusya arasında biri ita. - teşkil edeceği kanaatinde i diri I
M. Stalin. Amerikan ve Sov-j yet sistemlerini aykırılğına rağ men iki memleketin yanyatıa ya şayabileceklerini ve sulh yolun dan bir anjaşmanın sadece müm kün değil ve fakat ayni zamanda! cünya sulhü için münâkaşa gö .iirrneı derecede zarurî olduğunu söyleyerek sözlerine son vermektedir.
Staliunı g2»y«*-)i
Vaşiııgton: 18 ( AP linin. Amerika ile Rusva aaasm dak ihtilâfların halli için muza-kerelere bazır olduğunu bildiren demeci hakkında bugün ne Beyaz Konaktan, ue di? Dışişleri Pakaulığındaıı henüz bir tefsir alınamamıştır.
Yalnız iyi malûmat alan kay naklar Stalinin blihassa şu gaye leri güttüğünü söylüyorlar : 1
1 — Amerikan -etkin umu-görüşmeleri tevciiı etmiş ve bun inak, 2 — Bu suretle de nıemle tektin kuvvei ’11.‘.eviyesini sars
• I
m ak.
Bununla beraber, Rusyanın) siyasetinde bir değişiklik oldu ğıı da kabul edilmektedir. Zira, Rusya, harbin sonundan beri da ini a, . milletlerarası toplantı ve görülmeleri tercık etmiş ve bun lann hepsini akamete uğratma ya çalışmıştır.
Ayan Meeüsimu Demokrat â-zasından Tom Conallv. bu hu susta verdiği bı demeçte şöyle} demiştir: |
«St aJinin teklifi Büyük Elçi t Bedeli Smithitı deri 3urdüğü e-] saslar dahilinde görüşmeyi ka-’ bul etmek mahiyetindeyse Ame^ rikan hükümeti Rusya ile mfiza' kerelere girişmeye memnuniyeti
Umumiyet itıbarile, Vaşingto) nun kanaati şu noktada toplan-( maktadır: Eğer Stalin hakika-] ten Amerika de Rusya arasında' ki ihtilâfları h-ı iletmek arzusun daysa, bu ise ıliace m mektu] buna cevap vermek yolile gjriş-1 mekte lıata etmiştir unkii Wal ] lace'in fikir: tl memleket efkârı ( ^uı.ıumiyesinde icatlar ve-l ya Cumhuriyetçiler kadar za sahip değildir
Sta-

J karşı geldiler, insanları hakika-? tin nuruna ulaştırmağa uğraş, S tılar.
? Resulü Ekrem Efendimize ge-i lir.ee: hakim, terbiyeci, inkılâb-? cı, batılı yıkıp hakkı ikame e-? den ve en büyük vazıı kanun ? oldukları kadar da en dirayetli S bir kumandan, en cesaretli bir c asker, en ileriyi gören siyaset S vc idare adamı ve bütün bunla-( ra ilâveten de bütün ahlâk giî-5 zellikleriııi, tekmil iyi huyları t nefsinde toplamış bir Resulü J Rabbülâlemîndir. Bütün hayatla rı açıkta ve faaliyette geçti.
Şu misallere bakıldıktan sonra; gizlenmiş ve saklanmış, rna-dum ve meçhul, gaib ve mestur imamların hangi durum ve hareketleri Peygamberleritıkine benzetilebilir, ki onlara affolunan imamet; risaleti takib ve makamına kaimi ikdar olarak kabul olunabilsin ve nübüvvet savılsın?
Gaib ve nıuntazarın meveudî-/fı-.Ve.ZUİluJ Unu' lnevt^ ve mak-tüıun, hayatiyet ve ric’atlni hayal eylemek; nâs arasında zaaf ve ayrılık yaratmaktan gavri i-şe varamadı. 7
Bu sebeble: bövle bir velini ve saniayı ümmete lûtf ve rah-’.ıiifuf met. maslahata muvafakat su-.. , L 2 relinde tefsir; mahzı kizib ve
Stalın bahsettiği Demokrasi Xlru-(j.j-uru_ . ...
-nin müdafaası bahsine gelince: siyasî kaynaklar Demokrasi kelimesinin tarifinde bile Ameri ka ile Rusya arasında birbiıile u yuşamaz mahiyette bir ayrılık bulunduğunu hatırlatmaJcta ve aulaşma için hiç olmazsa bazı ya kıldıkların mevcut bulunması lâ zım geldiğini ileri sürmektedirler.
Diğer taraftan. Rusya’nın, si yasetinde birbeubire geri dönme hareketlerine çok rastlanmış ol duğu da nazarı dikkate alınarak, müzakerelerin kabil olabile ceğini talimin edenler de vardır. AMERİKANIN RED CEVABI Vaşiııgton. 18 (A.A.)
Nafen

Vaşiııgton. 18 (A.A.) — Birleşik Amerika hükümeti, WaL lace tarafından Staline gönderilen mektuba müsteniden Birleşik Amerika ile Sovyetler Birliği arasında iki taraflı görüşmeler yapılması Irakkında Stu-linin ileri sürdüğü teklifi katiyetle reddetmiştir.
Kus) anın ne kadar askeri var Londra.: 18 (A.A.) ajansının siyasî muharriri şunla rı yazmaktadır:
Rusvamn halen silâh altında
*
Almanya ile savaşa başlamadaki evvelkine nazaran daha fazla o larak üç milyon 500 bin ilâ 4 mil yon kişi bulundurduğu hususun da Ingiliz Savunma Bakanı Alek sander tarafından son zamanlar da vapılaaı bevanat bazı müşa-hitleri Rusyanm silâhlı kuvvet lerinin hakiki miktarı hakkında tahminlerde bulunmaya şevket mistir.
Rusvaıun yegâne üstünlüğü nün asker sayısının fazla olma suıda bulunduğu anlaşılmakta , dır. Sovyetler Birliğinin havacı lığı her bakımdan Amerikadan zayıf olduğu gibi, bahriyesi İngiltere veya Amerika ile ayni karegorii'e bile girmemektedir. Askerî bakımdan Rus ordusunun Ingiliz veya Amerikan ordu lan ile avni hareket kabiliyetine malik olması dahi şjhelidrr.
îngilteıede bir senelik mecbu ri askerlik hizmeti silâhlı kuvvetlere aşağı yukarı 500.000 kij şi temin ederken Rusyada ayııi, şekildeki mecburi hizmet iki mil j’on asker sağlamaktadır. Har-’ bin en îıareTtetll deuCsincte Kıis





-»•A1C
4an—tümen
yaııın silâh altında 20 milyona yakın insan bulundurduğu zannedilmekteydi. îngilterenin ise bu devredeki kuvvetlerinin inik tarı 5 milyon 94 bindi.
Bug:Aı Rus Rİlâhlı ■
rİTiht -*•
Rus topraklarının clığmda ve bilhassa A)ıanvada bulunmaktadır. Bu kuvvetlerin miktarı 700.000 kişiye yakındır. Bütün | Amerikan ordusunun bugünkü mevcudu ise aşa^p vukan aynidir. Uzmanlaı bilhassa Rus ordu] sunun memleketin hudutları da ı bilinde bulunan kuvveyi küllisi nin ue yaptığı ile alâkadar oluşmalarını seyyaliyet ve hava maktadırlar. Bu kuvvetlerin çar yolu ile nakliyat sahalarında tek» kir etmiş oldukları zannedilmek* tedir . . . i
Sovyetlerin lıaJen teşkil ecıil-j mekte olan 450 bin kişilik bir ha1 va kuvvetleı-ine malik bulundu ğn ve büyük biı* havacılık tesisine çalıştıkları düşünülmektedir. Fakat Rus hava kuvvetlerinin 11 bini ilk hat savaş uçağı ol inak iizere 23.5ÖO savaş ucafuıa malik bulunan Amerika kadar uçak sahibi olabilmesi şüphelidir.
Hiçbir maddeye zam yok (Kaştarafı 1 incide)
Bugün öğrendiğimize göre, hükümet, zarurî ihtiyaçları bu gibi maddelerin fiatlarını arttırmaya hacet kalmadan karşılamaya karar vermiştir. Bu karşılık büdçe -nin masraf tertiplerinde yapılacak mühim tasarruflarla sağlanacaktır.
Öğrendiğimize göre büdcede yıla de 20 ııiâbetıude tasarrufun mecburi şekilde yapılması karar altına alınmış ve Bakanlıklara bu hu susta tebligat yapılmıştır.
Mecli*4ıı Cuma günkü gündemi
Ankara 1'8 (Hususi) — Meclisin Cuma günü yapacağı toplantıda Başbakan yardımcısı Faik Ah-med Barutçu. Eskişehir Milletvekili Kemal Zeytinoğlunun hayat pahalılığı ve geçim zorluğu hale -kındaki sorusuna cevap verecek -tir.
Meclis gündeminde bundan başka köy okulları inşaatı hakkında ki tasan, devlet lıava yolları teşkilât kanununa ek kanun tasarısı ve kaçakçılığı men ve takip ka -murana ek kanun tasarısı vardır. Sivil havacılar için yeni kararlar
Ankara 18 (Hususi» — Devlet hava yolları genel müdürlüğü teşkilât kanun tasarısı ilgili komisyonlar tarafından incelenmiş ve gündeme alınmıştır. Bu kanun tasarısına göre, yuıd içinde ve dı -şmda tecrübe ve talim uçuşu yapar. uçaklardan görevlendirilen ge cici ve sürekli pilotlarla kontrol ve yetiştirme pilotlarına katettik-leri kilometre başına 2 kuruş, i-kinci pilot, mühendis, kontrol teknisyen. telsizci, makinist, hekim, hemşire, hastabakıcı ve bakımcı -lara katettikleri kilometre başına 1:25 kuruş tazminat verilecektir.
Yurd içinde ve dışında görev merkezi dışında kalanların yata -cak yerleri genel müdürlük tarafından sağlanacak ve yurd dışında kalanlara her gece içiıı o memleketin ekonomik şartlaruıa göre, mikdarları Ulaşdırına Bakanlığınca tayin edilmek üzere 15 liradan 30 liraya kadar tazminat verile -çektir.

19 mayıs gençlik ve spor Bayramı (Baş tarafı 1 incide-)-
de ^Mustafa Kemale ayni itimad la bağlı kaldı.
19 Mayıs güııü Türk îatiidâJimn sönmez meş âlesinhı tutuştuğu gündür, ve yurdun karanlıklar
Ti -İVİ VB c* '1 • *)•'
— - - - ---W —■
sjnm bariz bir ifadesidir.
Büyük Atatürk, bugünü gene lik bayramı yanmakla, ona lâyık olduğu .değeli vermiş bulunmak
tadır.
19 mayıs gençlik ve spor bay ramış, bugün yurdun her köşesinde olduğu gibi şehrimizde de büyük bir sevine ve heyecan içinde kutlaııaeak ve spor gös teriler! vanıla-caktır.
Bugün şehrimizde- înönii ve Şeref stadlai'indaki merasime sa at 10 da haslanacak İnönü stadında merasim, teftişi müteakip yahnin bir nutku ile açıla çaktır.
Umumi mağazalar genel muuur’uTU
Ankara 18 f’Hususî) — Umu mî mağazalar genel müdürlüğüne eski Devlet Demiryolları genel müdür yardımcısı Vehbi Çöker tâyin edilmiştir.
Yazan! M. Oyayı
Tefrika N. f
ehli
*
(Imamiye) nin (Din) ve (Mezheb) usullerine karşı sünnetin cevab ve müdafaaları
ba makrun olabilmesi nasıl tasavvur olunabilir ki: Revafız; aralarında dahi uyuyamamışlar, bayta İmamet ve Mehdî meselesi olmak iizere sıfat, kader ve sair hususlarda ayrı fikir ve inançlara zahib olmuşlardır. Biri diğerini tekzib eylediğine göle masum imamların sayısı ve şahısları üzerinde dahi ittifak olunmamıştır, iddialardan hangisinin sahih, hangisinin yalan olduğunun tâyini için salim bir mikyas ve kıstas mevcud olmadığı meydandadır. Miitenakiz rivayetlerin” butlanını kabul ise zarurîdir. Şu halde mezhebin masum Ehli Beyt imamlarından alındığını da boş ve yersiz tir iddia saymak zaruridir.
telhistir.
3) İmametin şevkinde (tevatür) e istinad iddiasına gelince, Ehli Hak demirlerdir, ki: Bu (tevatür1 * * iddiası: hakikat halde birbirini nakz ve ibtal eyliyen mevhum tevatürler silsilesinden başka birşey değildir. Şia fırka lan çoktur. Hepsi de yekdiğerini tekzib ederler. Zevdiye; ’înm-mıveyi, îsmailiye ise hepsini tek zıb eyler. Böylelikle sayılan yet mi.şe. belki dalıa çoğa çıkar, birinin şevki ve mehdisi ötekine uymaz, tek fırka üzerinde birleşmiş değillerdir. Şu halde, tevatür nerede kalır?
4- Mezhebleriııi masum Ehli Beyt imamlarından aldıklarına gelince:
T F N T R *' • )' W
İngiltere Arablara silâh gönderecek



haber alınamamıştır. Ka-alınan haberlere göre, Fi-ilerleycn Mısır kıtaları giden yol üzerinde bulu -
( fi aslar af t 1 incide) hâkim mevkilere yerleşmişti.
Çamda çıkarılan bir tebliğe göre Suriye ordusu, Hiln-ryas gölü -nün cenubundaki Samah şehrini zaptetmıştir.
Lidda hava meydaıu yalcnımdaki Ranlelı şehrinde savaş devam ediyor. Arablara aid Akkû limanının bugün Yahudiler tarafından işgal edildiği bildiriliyor.
Yalıudilere aid Tel-Aviv şehri bugün de 3 defa bombalanmıştır.
Harekatın lıülânası
Londra 18 (A.A.) — Arab ve Yahudi kaynaklarından alınan ha berlere göre bugün Filistindeki as kerı vaziyet şöyle görünmektedir:
1 — Mısır cephesi,
Dün Majdal’m işgalinden sonra sahili takip ederek kuzey istika -metinde ilerleyen Mısır kıtalarından bir hileden listiııde Kudüse
nan Birseba’yı işgal etmişlerdir.
2 — Ürdün ve Irak cephesi;
Arab lejyonuna mensub kuvvetler Kudüs’e hâkim sırtlarda ileri mevziler tesis etmişlerdir. Bu sırt lardan Tel-Aviv görünmektedir.
Kudüs’ün eski mahallesinde bulunan 1300 Yahudi. Arablar tarafından kuşatılmıştır. Arab topçusu, Yahudi mahallesini bombardımana devam etmektedir.
Hafta sonunda Şeria nehrini geçmiş olaıı Irak kıtaları. Teberi* ya gölünün güneşinde bulunan Beslıar Yahudi kolonisini zabtet -inişlerdir. ’
3 — Iftney cephesi;
Haganah. Akkanın, şehri muhasara eden Yahudi kuvvetlerine teslim olduğunu bildirmektedir.
FLlistini kuzeyden istilâ eden Lübnan kuvvetleri hakkında İliç bii' haber alınamamıştır.
4 — Kuzey batı cephesi:
Suriye kıtalarının ileri hareke-ti hakkuıda bir haber almama -mıştır. Yalnız Suriye uçaklarının Celile bölgesüıdeki Yahudi kolonilerine ak m tir.
Mı*)ır ordıiMi
Kudüs 18
ettik leri öğreniiıniş-
Tel-Aviv önlerinde (A.A.) — Muhtelif istikametlerden ilerliyen Arab bir Kirlerinin Filistinin içerlerine nü -fuz ettikleri bildirilmektedir.
Kahirede yayınlanan 3on tebliğ de, güneyde harekâtta bulunan Mı sır kıtaları geniş bir cephede temizleme hareketlerinde bulundukları sırada mukavemetle karşıhış-
tıkla rı bildiri UneJc I. ( niı r.
Kalıire rüdyofiuna göre, ileri ba’ zı Mısır birlikleri Gazza'yı geç -miş ve Tel-Aviv’in 20 mil güneyinde Yahudi kuvvetlerile karşılaşmış tardın.
Doğudan ilerlemekte olan Arab kuvvetleri Tel-Aviv’e \ irmi mil nıe aafeye kadar gelmişlerdir.
Yahudi kaynaklarına göre, T^l-Aviv’e düıı yapılan hava hücumun da bir hastahane bombalanmış, üç kişi ölmiiş ve birkaç kişi yaralanmıştır.
Mısır haberlere 8a petrol
mis ve yerde bulunan bir çok u-çak tahrip edilmiştir.
Bîr-Sabîi IftgBl
Kahire 18 (A.A.) dün akşam dolaşan re, MiKir kuvvetleri
ney kısmında* bulunan Bir-Sabavı işgal etmişlerdir.
Kanıleimı ithali
Kahire 18 (A.A.) — Arab yüksek komitesi sözcüsü hugüıı bura-
I
kaynakkırından verilen göre, bu hava akınlaıın tesisleri hasara uğratıl-
edildi
— Kahi rede haberlere gö Filistiıün gü-
Hak denıüperdir. ki: bu
Elıli
dahi mevcud acık delillerin ak-«A
sine bir dâvadır. Sıfat ve kaderi isbat ve ilk iiç halifenin hilâfetini kabul ve Ebû Bekir ilo ömerin afdaliyetini tasdik ve sair bilcümle meselelerde Hazret i Ali v ; Ehli Beyt imamları Rafızîleiı/'1 * mezheblerinm ve mesleklerinin ayrı yolu tutumun Iar ve Ehli sünnete muntabık kalmışlardır. Böyle olduğunda din âlimleri ve tarihçiler söz bir ligi etmiş halindedirler. Şu halde Hazreti Ali ve Ehli Beyt itmamlarına usulda muhalefet ey-leven Rafızanııı; mezhebi, ı ini
In " w
Ehli Bevt imamlarından aldık-hırı iddialarını kabul asla m i im kün değildir, ve bu iddianın Sa-

da basına yaptığı demeçte, Filîs -tindeki Arab kuvvetlerinin Lidda hava meydanı yakınındaki Ram -leh şehrini işgal ettiklerini söylemiştir. Bu haber şimdilik başka bir kaynaktan teyid edilmemiştir.
. Suudi Arabistan da harekete geçti
Mekke 18 (A.A.) — (Nafen)
Daha evvel ilân edilmiş olan u-mumî seferberlik emri ile Suudî Arabistan kuvvetleri bugiin tam teçhizatla yürüyüşe geçmiştir.
Savunma Bakanı Emir Mansur, Suudi Arabistan kuvvetlerinin baş komutanı Kral Ibni Suud tarafından verilen emirlere göre, hazır -lıkluva nezaret etmek iizere sık sık kışlaları ve tesisleri teftiş etmektedir.
AKKÂ YAHUDİLERE TESLİM OLMUŞ
Tel-Aviv, 18 (A.A.)
di kaynağından bildirildiğine gö re Akkâ şehri, kayıdsız şartsız Yalıudilere teslim olmuştur.
Haberde ilâ,ve edildiğine göre * şehrin teslimi neticesinde Yâhu-| dillerin eline birçok esir ve önem li mikdarda silâh geçmiştir
Diğer taraftan bildirildiğine göre Tel-Aviv'in güneyinde bir Mısır bombardıman uçağı düşürülmüş ve pilotu esir edilmiştir. ESKİ KUDVSÜN TESLİM OLDUĞU YALANLANIYOR
Tel-Aviv, 18 (A.A.) -nah’ın yaydığı tebliğ
Yahu-



Haga-Kudiıs şehrinin, eski kısmının teslim olduğuna dair Arab kaynakları tarafından verilen haberleri yalanla maktadır.
• Tebliğ şöyle devam ediyor: «Şehrin eski kısmında çarpışmalar devam ediyor. Mücadele bilhassa Şam kapısında gayet şiddetlidir. Bu kısım yeniden A-rab topçu kuvvetleri tarafından bombardıman edilmiştir.
Haganah kuvvetleri Bakaa, Mushrara mahallelerinde ve Ku düsiin Alman kolonisi taraflarında mevziilerini sağlamlaş fırın ıştn*.
Kudüs civarında bulunan Ne-vcvacob isimli Yahudi kolonisi tahliye edilmiştir.
HAVA HARBİ ŞİDDETLENDİ Londra. 18 (AP.) — Amerika Lake Success’te, Araklarla Yahudiler arasında ateşin kesilmesi için Birleşmiş Milletlerin karar vermesini isterken. Filis-tuıde hava harbi bugün daha fazla şiddetlenmiştir. Yeni doğan İsrail devleti tekrar şiddet.- ( 17 hava böTWbfrrdTHTanlavına maruz kalmıştır.
Bu sabah Tel-Aviv’e hava akınında bir kişi 30 kişi varalanmıştır. YAHUDİ DEVLETİNİ


Bu-
yapılan ölmüş, •
YENİ-
DEN TANIYANLAR
Londra. 18 (B.B.C.) gün Polonya ve Uruguay da yeni Yahudi devletini tanımışlar-
RUSYA. YAHUDİ DEVLETİ Nl NİÇİN TANIMIŞ Moskova. 18 (A.A.) — M. Mo lotof. İsrail hükümetinin dışişleri bakanı addolunan M. Moshe âhertok’a çektiği bir telgrafta Sovyet hükümetinin muhtar bir Yahudi devleti kurulmasının Fi lıstin vc Orta - Doğuda sulh ve güvenliği *-ğlıvacağı fikrinde olduğunu bildirmektedir. ‘
YAHUDİ DEVLETİNİN RUSYA TARAFINDAN TANINMASI VE IRAK
Bağdad. 18 (AP.) — Bugün Associated Press’e beyanatta bulunan yetkili bir Iraklı şahsi-
I
(Huşlarafi 1 incide) ı miz basın, hürriyetinin bilhassa söz ve tenkid serbestîsine dayandığına samimiyetle inandığımız için Te -kirdağ Milletvekilinin bu mektu -buna da sütunlarımızda yer vermeyi bir dürüstlük icabı ve meslek borcu sayıyoruz. Yarın da bu yazıya gereken cevabi vereceğiz:
Yeni Sabah gazetesi yazı işleri müdürlüğüne:
Gazetenizin 14. V. 1948 tarihli nüshasında Bay Cemaleddin Saraçoğlu tarafından yazılmış olan makaleyi okudum. Ona mesnet olan ve İstanbul gazetelerinin 12. V. 1948 tarihLi nüshalarında çıkan haber tamamen yanlış ve uydurma olduğu için buna dayanan yazılar ve mütalâalar da kendiliğinden düşmüştür.
Cumhuriyet Halk Partisi Meclis grubunun 11. V. 1948 tarihli toplantısında cereyan eden müzakerede benim söylediğim sözler tamamen tahrif edilerek ve esaslara taalluk eden kısımları tersine çevrilerek, İstanbul gazetelerinin buradaki muhabirlerine verilmiş ve bu suretle hem o muhabir arka -daşlar, hem de mensup oldukları gazeteler aldatılmışlardır.
Ben sözlerimin hülâsasını o haberi yazan gazetelere ve sizin gazetenize yolladığım mektuplarla




Yahudi |

I

yet ezcümle şunları söylemiştir: «Yahudi devletinin Rusya tarafından tanınması, Filistin meselelerini hâlen ittihaz edilmiş bulunan tedbirlerle halletmek hususundaki Arab hükümetlerinin aznunda herhangi bir değişiklik husule getirnıiyecektir. Arab hükümetleri, taksimi desteklemiş olan diğer bütün devlet lerin de Filistinde teşekkül eden sözde Siyonist devletini tanıyacaklarını .esasen hesaba katmışlardı.
ALMANYADAKİ YAHUDİLER Berlin, 18 (A.A.)
'idaresinin Almanyadaki temsilcisi bugün beyanatta bulunaıak A-lmanyada yeni Yahudi devleri ne gidebilmek için bekliyen 730.000 den fazla Yahudüıin bulunduğunu sövlemiş ve Yahudi idaresinin FiListiııe muhacir göndermeye devama karar vermiş olduğunu ilâve etmiştir. ALMA NYADA Kİ YAHU Dİ LERİN TAAHHÜDÜ
Munich, 18 (AP.) — Bugün Aimanvadaki Yahudiler yeni İsrail devleti uğruna can ve pa-
ralarını harcamayı taalıhüd et-, mislerdir. Bu karar 4.000 kadai’l Yahudi liderinin iştirâkile bugün Prinz Regcntcn Opera binasında yapıian bir mitingde verilmiştir. I
Bu delegeler. Nazilerin G mil-1 yon Yahudivi imha etmelerinden sonra el’an Avrupada kalan Yahudileri temsil etmektedirler.
İNOİLTERENİN SİLÂH İHRACI
Londra, 18 (A.A.) — Dışişleri Bakanlığı sözcüsü bu sabah; basına yaptığı demeçte İngiltere hükümetinin, Londra ile A-rab devletleri arasında mevcud | andlaşmalar gereğince devletlere silâh teslimine
vur edeceğini söylemiştir.
Güvenlik Konseyinde
Londra 18 (B.B.C.) — Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Kon şeyi, toplanmış, fakat Filistin hak kında bir karara varamamıştır.
Biluıdiği gibi Amerika, konseye müracaat ederek Filistindeki Arab ve Yahııdilere (Ateş kes) emri verilmesini istemişti.
Ar ab de-
• •
'---------------------------—\
5) İmamın şer’in hafızı olduğuna gelince, f
Ehli Hak demirlerdir, ki: 1-Ç mamın Hafızı şeri’ olması tes-) lim olunmaz, ümmetin şer’ıs hıfzediei olması icab eder. Şer-) in hafızı nasıl tek bir ferd ola-i bileceği kabul edilince, onuııl ümmetin (icma’) ı ile vâki ola-) bileceğini evleviyetle tasdik ik-c tiza eyler. Şer’in şahsı vâJıid-, den naklinden ise, ehli icma* te-( v₺ türünden nakli elbette dalıa» hayırlı olur. Peygamberin isme-( ti hariç kalmak şartiie ismeti:» lık şahsın naklinden ziyade,t kizib üzere ittifakları- kabil ola-» n.'ivfira^ı Resulü Eklemin hadi-| sişerifile sabit cemmi gafır (ic-r ma) a ruensub nakli mütevater-i de aramak doğru olur. Bu sebeD? le tmam: Hafızı şeri’ değildir A
6) Hazreti Ali’nin afdaliyeti-î ııc ( hilâfet makamına herkesten*
daha haklı olduğuna delâlet ev-( lediğiııi zu’nı eyledikleri nassla-S ra uymadıklarından dolayı baş-1 la ilk üc halife olmak üzere ekâj biri ashabevi küfür ve irtidada ( nisbet. vahud zem ve tahkire» cür’eti»! şeriati îslâmiveve av-( kırdığına gelince: (T) ıvonı var)
(/) Tevatür: Kizih ii^erivc i‘-ı: fi'kku1 ı) aklın tecviz edenuı.e (rfn kadar çoğunlurhın bir r^ ’ııi üzerinde birleşmeli ridir.
SAYFA: »5
■S
bildirdiğim gibi, parti gurubundan o günkü oturuma aid tutanağın aynen neşrini ve böylelikle unra-uxî efkârın aydınlatılmasını rica ettim. 13. V. 1948 tarihli toplantıda ricam kabul edildi. Tutanak by günlerde yayınlanacak ve o zaman benim ne söylediğim anlaşılacaktır.
• Gazetenizin Bay Saraçoğlu’nun makalesini ihtiva eden nüshasında bu haber de münderiçtrr. Dern-dr oluyor ki, bay muharrir bu haberi bilerek o yazıyı yazmıştır. Doğru olmamalarına rağmeu o haberdeki sözleri tenkit etselerdi yiua birşey demez, hakikati öğrenme» fikrini düzeltir ve onun icabını yapar derdim. Fakat muharrir o hudut içinde kalmamış, benim artık hayli eskimiş olan İçişleri Bakanlığımı da ele alarak garip fikirler ortaya atmış. Kendisine ay ni dille cevap verecek değilim.
Ben İçişleri Bakanı olduğum za man matbuat erkâniyle ilk yapılan toplantıda, kendilerinden serbest tenkid yapmalarını ve bizim hareketlerimizi, icraatımızı ten -kidden de çekinmemelerini, yainn iftiraya, tecavüze sapmamaların: rica ederken hiç bir medenî idarenin matbuat zerbestisinden mlıa -tağnî kalamıyacağını da söylemiş-tim. Gazeteci arkadaşlarımız çok memnun oldular ve taktirli yazalar yazdılar.
10. 8. 1939 tarihinde topLanar basın kongresinde söylediğim açış nutkundan da şu sözleri buraya, yazmakta fayda görüyorum:
Bîr daha tekrar edelim: Memleket ve millet işlerinin mesuliyetini beraber ve müştereken taşıyoruz. Sizi de kendimiz kadar ■vazifeli ve mesuliyetti biliyoruz. Htlr fakat ciddi ve vekarlı, memleketin ■'.iikBek menfaatlanna dikkat ve hürmet eden matbuat, medeni ve dürüst idarenin, asla müstağni o-laraıyacağı bir yardımcıdır..*
Matbuat hakkındaki kanaatleri bu sözlerde hülâsa edilen adarr Bay Cemaleddin Saraçoğlu’nun sözü geçen makalesini okumakla ne hisse Vr? Bunu okuyucular takdir ederier.
Amme hizmetlerinden birinde ça lışan bir zat yanılıp ta ilgifilerder birine haksız yere iftira, isnat ve tecavüzde bulunsa, doğruloktar ayrılsa, hoşgormeyis. Bu hareket bir gazetenin kulağına giderse bilin tekin tenkid eder.
/
Matbuatı da bir âmme hizmet olarak kabul ettiğimize ve bemır telâkkime göre, memleketi idare edenlerin vazife ve mesuliyet or tağı olduklarına inandığımıza göre. ondan da vazifesinin büyüklü ğy, ehemmiyeti, nezaketi ve neza heti ile mütenasib ve bu esas va sıflara yakışır bir ağn* başlılık kibarlık, doğruluk beklemek hak kımızdır sanırım.
İşte bu zariyeden muhakeme e-derek ve bir zamanlar makale sahibinin bana karşı çok dostane tavırlar gösterdiğini ve her görüşte benim matbuatın dostu ve mat buat hürriyetinin taraftarı ve ha dimi olduğumu söylediğini ve Ba kanlığının aid hiçbir işimi ne Ba kan olduğum zamanlar, ne de on dan sonra bugüne kadar tenkid er mediğini hatırlayarak, balıis konusu yazılarını okursak vereceği iniz hüküm çok acı olacağı gibi du vacağımız eza da hafif olmaz.
Bay muharrir Parti gayreti İL kendi tuttuğu parti için zarara gördüğü kimseleri hırpalamak v(ı düşürmek isteyebilir. Fakat bu nun da âdabı vardır. Şahıslara te cavüz edilmez; fikirler, hareketle tenkid edilir. Tenkidin de kaide leri, zabıtaları ve âdabı vardır. O. lara riayet edilir. Onun dışına ç: kıldığı zaman memleket hükmü nü verir.
Tekirdağ Milletvekili
Faik Öztrak
C. H. P. Kongresi
(Baştarafı l incide) lekler zabıt hülâsasının kabulün den sonra gündem mucibince 11 aslî ve 11 yedek il idare kurulu üyesinin seçimine geçilmiştir. Yapılan tasnif sonunda aslî âza lıklara sıra ile Prof. Fahreddin Kerim Gökay, Meliha Avni, Sâ-di Bekter, Îİhami Sancar, Celâ Aslangiray, M. Ali Gökçen, Harun Gürel, Ekrem Amaç, Sırrı Enver Butur, Esad Durusoy ve Nuri Dağdelenin seçildikleri görülmüştü!'.
önümüzdeki Parti Büyük Kurultayına iştirâk edecek olan di aslı delege seçimini de Fah-ıcddin Kerim, Ekrem özden. Burhan Felek, Ekrem Tıır, Meiî hn Avni, Ekrem Amaç ve Tacec din Özgüder kazanmışlardır.
Bilâhare okunan son zabr hülâsalarının da kabulundeı sonra saat 14 de kongreye nihayet verilmiştir.
İdare kurulu âzalorı bu haft« içinde Parti merkez binasında toplanarak yeni idare kurulu başkanı seçeceklerdir. Eski başkan Sâdi Bekterin yeniden tekrar seçilmesi kuvvetle muhte-


SAYFA:6
4
mv %Tn İR
İlk *1
A il I W
Dabkoviç..ş*.
Vapur liftnlan Eeldenen vapurlar S1AUB0 LİNE Oslo, Norveç vapur kumpanya», Kevyork İle Türkiye arasıAda Diuntaram vapur «eterleri, m / s H A \ 20/Mayı»/048
Yukarıdaki vapur Nevyorklan Umanımıza mal getirecek ve limanımızdan LATAHE — BEYRUT — HAYTA — İSKENDERİYE ve NEVYORK için yuk vt yolcu kabul eder.
mmsfiiN
İsveç Vapur Kumpanya»! Melslnboıg s / s U L L A 25.2P/ Mayıs, B48 m s GUNDA 32-ve-lf Haziran 948 Yukardaki gemiler Hamburg Bremen, Rot( rdanı ve Anvere ten mal getirip bu limanlar için İstanbul ve-îzmiıden mal yükleyecektir.
STEVENSONÜNE §nnaj Amerika muntazam hattı s/s DİANA
H. PONCHELET 19 ilâ 22 MayısI948 Yalnız Napoli ve Cenova.-ya mal kabul eder
s/s Noah Brovvn
25-29/Mayis/948
Şimali Amerikadan, İskenderun, İzmir. İstanbul limanların?. yük getirip, buralardan Amerika için mal ve yolciı kabul eder.
H.PHKURİC
Yugoslav muntazam hattı Adriyatik limanları İçin
Yugolinya - Riyaka
Adriyatik limanlarından getrilecek mallar için ve bu limanlara sevkedılecek yükler için acentemize müracaat e-dilmesi.
İIALİKO
s/s Fides
Mayıs «48 sonunda Buenoc-Ayres için yolcu kabul eder.
Bütün tafsilât İçin Galata Tophane Eski Yolcu Salonu karşısında Frank Han 3- Kata ne •;t Tl: 44707/8


İstanbul Cumhuriyet Savcılığından; ■ 948 2314
Satış;, arzettiği Kunduracı mal zeanesi üzerine Etiket kovma-inak suı etile Millî Korunma ka nuııuna muhalefetten suçlu Ge-dikpaşa, Saıayiçî Şehsuvar sokak, 23 sayıda oturur ve Çarşı kapıda îskenderbugazı, 27 sayı da kunduracı, Karabet oğlu 309 doğumlu Serkis Türkmen hakkında 3005 sayılı kanun gereğin ce kaldınlan İstanbul (2) No. lu Millî Korunma Mahkemesinde yapılan duruşma sonunda; suçlunun sabit görülen fiilinden do layı hareketine uyan Millî Korunma K. nun değişen 31/7, 57 10. 63 üncü maddelerine göre elli lira ağır para cezasile ce zalandııılmasına ve hükmün ka t deştiğine yayınlanmasına dair sözü geçen mahkemeden verilen 30 12 947 tarih ve 315/375 sayı lı karar kesinleşmiştir.
(6847)
*

• r

” ” T SARAR
\ Daktilo müşabakası |
neticelendi
Bir yayın dâvası neticelendi
İki günden beri yapılmakta o lan 1948 daktilografi şampiyonluğu bugün İstanbul Birinci Ti caret Lilesiııde neticelenmiş ve Ece Alpay dadikada 109, Tam I ris Alpay dakikada 105, Sevim I Alpay dakidada 83, Muzaffer Okutan dakikada 75, Ravile I-diller dakikada 65, İskender Ay valık dakikada62, Bedirhan Ö-zaltı dakikada 52, Cenan Sarpçı dakikada 49, Nahide Beykoz da Likada 46, Sıdıka Taıırısev dakikada 52, kelime ile müsabaka da derece almışlardır. Bu müsa bahalarda birinci olan Ece Alpa ya bir daktilo makinesi,, İkinciye kol saati, iiçüncüye dolma kalem ve oııuncuya kadar derece a Janlarada muhtelif mükâfatlar ve ilecektir.
Mükâfatlar 22 mayıs 1948 de mektebin kapanış merasiminde tevzi edilecektir.
Akıl lıastalıa/usine kaldırılan genç
Aksaıayda Teceddüt sokağın da 64 sayılı evde ikâmet eden ı Nihad adında genç bir adam ev velki akşam odasında otururken ani bir kriz geçirmiştir. De lirrne alâmetleri gösteren Nihad önce bağırıp çağırmağa başlamış sonra da bıçağını çekerek karısının üzerine saldırmıştır. Neticede kadını iki yerinden ya ralamış ve Nihad da Akıl hastaha nesine kaldırılmışta*.
f
| Önerve | (Yücel dâvası)
I ÜÇÜNCÜ KİTAB
İddia ve Karar Profesör Avukat Kenan ö-ner tarafından ve Öner - Yiîcel üçüncü kitabını bu eser nefis bir Mİıp satışa çıkarılmıştır. Mik dan pek mahdut olduğundan tükenmek üzeredir. Mem İehet çapıuda bir dâvanın tamamlayıcı kitabı olan bu e-ser ber Türk münevverinin küUıbhancbinde yer alacak bir kıymet ve ehemmiyettedir. KJtatcılardan arayın.
Fiyatı 17G kuıuştur.
*
(il üı-e! - Öner» dâvasına aid Profesör Kenan Önerin eserlerinden birinci ve ikinci cildi erin mevcudları tükenmek üzeredir. Bu kıymet H ve ibret verici kitablann her üçünü de Ankara, caddesindeki e Kanaat » ve «İnkılâba Kitabetlerinden tedarik edebilirsiniz.
k
neşrolunan dâvasının teşkil eden şekilde ba-
y

»

Doğan Güneş mecmuasında sejim aleyhine yazı yazmaktan fiaınk Vefa Lisesi Felsefe öğret meni Mahmud Cevdet Sezin hak kındaki dâva dün 3 iincü ağır ce za mahkemesinde sona ermiştir. Mahkeme sanığın 6 ay hapsine. cezasının teciline ve tahliye sine karar vermiştir.
• letanbuL vapuru buyiin dönü yar
Marsilya seferinden dönen Is t; nbul) vapuru bugün saat 14.30 d;, limanımızda olacaktır.
Gelen yolcular arasında, Ce-nevrede toplanan 'Milletlerarası Haberleşme Hürriyeti - konfe-ransına iştirak eden Türk delegelerinden bazıları ve Cenova-dan binmiş olan 11 mülteci vardır.
Günidı gelmeden tahsil Bedilen ekçi Ücretleri
Havza (Hususî) — Burada belediye tarafından bekçi ücreti olarak nisan, mayıs, haziran aylarına aid bütün kaza halkın-d.ın makbuz mukabili para tahsil edilmektedir. Bekçiler ücretli ve çalışmakla hak kazanacaklarına göre, iiç aylık, bazılarından da altı aylık para tahsili ne kanunî ve ne de mantıkî bir u-sul olamaz. Toplanan parayı, herhangi bir ticarete devir yap-t'rmak suretile istismar etmek, amme menfaatine değildir. Belediye teşkilâtımız, bu işte de memleketin i.tmadına ehemmiyet vermemiştir.
-----------O ■■ — — Kcmallpaşada tütün ziraatı azalıyor mu?
Kemalpaşa: (Hususî) genin muhtelif mahallerinde tü tün 2erriyetına faaliyetle devam edilmektedir. Bu yıl Tekel idaresine şimdiye kadar sekia yüye yakın tütün müstahsili mü racaat ederek ruhsatiyelerini almışlardır. Geçen yıl Tekel den ruhsatiye tezkeresi alan müstah sil adedi 1250 yi geçmekte idi. Tütün dikicilerinin bu yıl azalmış olmasının bir kaç sebebi var dır.
Geçen yıl afat gören bağcıla nn bir kısmı tütün zerriyatı y.. pmak zorunda kalmışlardı. Bu sene tütün dikmekten vaz geçmişler ve bağlarının imarına daha ziyade ehemmiyet vermişlerdir.
lkiacisi ve en mühimi, geçen yıl mahsulünün satışlarında gö rülen ahenksizlik, intizamsızlık ve bütün bunlara inzimamen fi yatların çok düşük olması dola yıisle müstahsilin ağızları yanmış olmasıdır.
Böl-
1 ♦

Yapağı Ahnacak |
ISümerbank İplik ve Dokuma Fabrikalarıl E Müessese sinden: I
c Yapağı mubayaası için Çorlu’da büro açılmıştır, ■
k Trakya yapağısı satmak isteyen müetahsi) ve tüççarlarm Çorlu ■ ’omuza müracaat etmeleri . ( 6862 (



» *7
.• V • • P- .’ .v • •
* W , t
VAPUR, DENİZ TAŞIT SaHîöLERILE | ARMATÖRLERİN NAZARI DİKKATLERİNE |
Boyattıracağınız fi » A tF V A
Karinalar için meşhur w 2. A
Soğuk birinci ve ikinci katlarile ikinci kar sıcak
Fiatlar uygundur. Satış yeri:
ANAVI KAR EŞLER KOMANDİT
Ekniye Boya Mağazası: Galata Gümrük sokak
Zehirli boyaları kullanınız, katı bııhıııur.
ŞİRKETİ
16. Tel: 41481
) eni Neşriyat:
DtZMET EBP ABI ISTİ il KAKLARIN DA TEDİYE ESASLARI Kadıköy ^Malmüdürü Orhan rJ okmakoğlunun bu dikkate şayan eseri intişar etmiş bulunmaktadır. Eser doğrudan doğru ya sahibi tarafından satışa çıkarılmıştır. Tavsiye ederiz.
İslâm Ansiklopedisi 38 inci cüz
Dördiiııeii Cilt Tamamlandı t ■ İslâm Ansiklopedisinin 38 inci cüzü çıkmıştır. Bu cüze Gejme-yanoğulları (Ord. Prof. I. Hakkı Uzuncarşılı), Giresun, Göksu, Göksün, Göl, Gördes ve Gümüşhane (Besim DarkotL G6klen (R. R. Arat), Girit JCemal Tiı kin), Gence, Gökçe ve Gürcistan (Mirza Bala) Giray (Halil İnalcık), Gına (Ehand Arpat), Gucduvanı, Gusül ve Giilşenı (Kasım Kufralı), Gül Baba (Orhan Köprülü) makaleleri ye niden te’lif edilmiştir. Fasikülde ayrıca Kırım Giraylarına ait mu fassal bir de şecere vardır.
Fiyatı 200 kuruştur.
Sağduyu Ve Duyarlık
II
Millî Eğitim Bakanlığı yayım ları içinde İngiliz klâsiklerinin 50 ncisini teşikl eden Jaııe Aus tenin bu eserinin ikinci cildi de 150 kuruş fiyatla satışa çıkmıştır.
Arthur’ün Öliinni
I ve II
Sir Thomas Malory’nin "Arthur’ün ölümü», Ingiliz Edebiya tınm neşir sahaşına ilk mühim e şevidir. Anglo—Saksonların isti lasından önce Britanya adalarında yaşayan ve istilâcılarla mücadele eden kral Arhur ile şö valyeler hakkında toplanan efsa nelere dair bir hikâye koleksiyo nu "Arthur’ün Ölümü», Edebiyat Fakültesi Doçentlerinden Mi ııa Urgan tarafından dilimize çevrilmiş olup, ileride çıkacak olan 3 üncü ve 4 üncü ciltlerile bir takım teşkil etmektedir. Bu defa yayınlanmış olan birinci ve ikinci ciltleri, 200 er kuruş fi yatla, Millî Eğitim Bakanlığı ya yınevlerile bütün kitapçılarda sa tılmaktadır.
Osıııanlı Tarih Deyimleri Ve Terimleri S—Özliiğii tFas.IV)
Mehmed Zeki Pakalmın kaleme aldığı «Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü' tarih alanında dil ve terim bakı mından rastlanan zorlukları ön lemelç maksadını gütmektedir. Bundan önce III. III fasikül leri çıkmış olan bu değerli sözlü ğün, bu defa çıkan IV. fasiUülli, 125 kuruş fiyatla Millî Eğitim Bakanlığı yaymevlerile bütün kitapçılarda satılmaktadır.
ı
Millî Müdafaa
1
2
3
4
BORSA I
MAYI*'
13.00
13.15
İstanbul Borsacının J8 5Z 944
Fiyatları
Londra
Nevyork
Paris
Cenevre
Amsterdan,
Prağ Brüksel Stokholm Lizbon
Esham Ve Tahvilât
5 İkramiyeli .
Millî Müdafaa
6 Kalkınma 1
7
7
7
7
ÇARŞAMBA
8.28
8.30
8.30
8.45
9.00
9.15

11.3854
m-
1.3060
65.38
10Ç.&468
5.60
6.3887
77.8860
11.2495
20.35
97.—
20.60
20.—
20.22
20.40
Ortaokul - Lise ve Teknik Okullar Talebesine
T una Dersevi’nde
MATEMATİK
fizik Dersleri Dersevi Talebesini en iyi hana Müracaat: Pazardan başka
TUNA DERSEVİ
LtSAN
— KİMYA verilir.
şekilde ve kısa zamanda imli-hazırlar.
her gün saat (14-18) arasında
Atatürk Bulvarı .Yo. 88 (Aksaray Postalıanc karşısı) AKSARAY — İSTANBUL
19 5,1948
Açılış ve Program»
M. s. ayarı.
Haberler.
Müzik: Marşlar (Pl.) Müzik:
19 Alayiş Stadından Gençlik ve Spor Bayramı Töreninin Nakli M. s. ayarı ve Haberler Müzik: Radyo Salon Orkestrası.
Kapanış.
Açılış ve program M. s. ayarı.
Müzik: Şarkılar, K-.nuşma.
Müzik: Tangolar (PJj
M. s. ayarı. Ha Derler.
Geçjnişte Bugün Müzik: ince Saz
Radyo Gazetesi.
Serbest Saat.
Müzik: Yurddan Sesler.
Konuşma: (Kitab Saati)
14 00
17.58
18.00
18.00
18.30
18.15
19.00
19.00
19.15
19.20
20.15
20.30
20.35
21.00
21.15 Müzik: Cumhurbaşkanlığı Armoni Muzikası. Konuşma.
Müzik: Dans Müziği (Pl.) M. s. ayan.
Haberler.
Progı-am ve Kapanış
22.00
22.15
22.45
22.45
23.00
Devlet Orman İşletmesi Bu dur Müdürlüğünden
1
tif yerinde 1 ilâ 44 numaralı istiflerde mevcut 6002 adede denli 676,184 M3 gam trayera vc k.Qİas_.üc parti halinde açık arttırma suıetile satılığa çıkarılmıştır. — - - w — - __.
2
3
İşletmemize bağlı bucak ilçesinin Aksubaşı orman içi is
Mercandaki yangında su sıkıntısı çekilmemiş!
1/5/948 günü sabah saat 7 de Mercanda Fincancılar sokağında vukua gelen yangında itfaiyenin su temin edemediği ve ya su sıkıntısı çekildiği hakkın da neşriyat yapıldığı görülmüştür.
Yangının çıktığı saatte, yanan mağazalara su verebilecek 3 musluktan:
Yapı Kredi Bankası İst. Şube si köşesindeki yangın musluğunda 30 metre.
Alacahamam Hacıküçük sokakları köşesindeki yangın mus luğundan 15 metre.
Uzunçarşı Çakmakçılar cadde leri köşesindeki yangın musluğunda 22 metre tazyik ile Ter-kos suyu mevcut idi.
Şu hale göre buna aykırı neş riyatın varit olmadığım bilririr saygılarımı sunarım.
MÜDÜR
1. Göze
Beher metreküpünün muhammen bedeli 80 liradır. -Arttırma 31/5, 948 pazartesi günü saat 15 de bucak orman bölge şefliği binasında yapılacaktır.
4
5
talya, sinde, şefliğinde görülebilir.
6— isteklilerin muayyen gün ve saatte bucak orman bölge şefliğindeki komisyona müracaatlar) ilân olunur. '6625)
— Muvakkat teminat 4057" lira 15 kuıuştur.
— Şartname orman genel müdürlüğünde, Acıpayam, Ani Afyon, Denizli, Eğridir, Burdur, ve Ankara merkez işletme İstanbul orman başmühendisliğinde, bucak orman bölge
K
son
7 2 3 4 5 6 7 8 9
1 ■ K •
K
1 i Bı l
i i ■ R
i K S R
1 1 1 M
M
fli 1 1
1 «L J
SOLDAN SAĞA :
Güzel bir ev’e
e sahip olmak ister m isiniz f v
Türkiye Iş Bankasının j
Küçük cari hesapları arasında tertip eylediği ç zengin ikramiye çekilişlerinden faydalanınız. 8
I Haziran 1948 çekilisinde: İstanbul’da Küçük J: YaLda bahçeli ev $ • Ankara’da Tasarruf
t e d . . ç
dolgun para ikramiyeler
25 Ağustos 1948
30 Aralık 1948
Her çekilişte ayrıca bir
M
M
arsa
•S'S'
ve
evlerinde bahçeli ev • Ankara’da Güven mahallesinde bahçeli ev
1 - Ebeveyn, Çiftçinin; 2 büyük, Rumca bir-; 3 — ıum, Fotoğraf; 4 mânâsına, ğı; 6 — şı; - Ücret, Reis; 8 - Elem. Ka dm amir; 9
YUKARIDAN AŞAĞI l
1 — Peygambere gelen sözler, Tersi söz; 2 — Eziyet, Az eyi; 3 — Padişahların dadıları, Sarhoş değil; 4 -cağı: 5 -işareti; 6 ra torbası, Merdiven; 8 si kadın ismi. Sonuna ıK) gelin ce gaye: 9 — îstanbulda bir böl ge, Başına (E) gelince kuş kümesi.
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ
1 2 3 4 5 6 7 8 9
- Eı Du-’ Hazırmı 5 — Bir emir. Baya Islâh, Kuzunun bağın-
Pas, Tersi topal
Tersi Nota,Ateş tuta Mülkten gelir. Uzak - Fiil, Nota.
7 ■
- ’I
Pa
İmtiyaz sahibi: A. CEM YLİCDDİN SARAÇOĞLU • Yazı isli erini fiilen idare eden: FATİN FUAD — Dizildiği yer: «Yeni Sabah» mürettib-hanesi — Basıldığı yer: «Gün» Basımevi
Muazzam Şark Efsânesi
J r
«1
4
6 e
9
4
i
5
di Zira haydud’ar. atlarının baş'arını kıe ıışlar, birdenbire durmuşlardı. Yalnız bir kişi dur ma nişti. O. ayni hızla şehre doğ-u geliyordu.
Bu gelen Sadun Zenci değildi. Sadun Zenci’nin adamlarından birisi de değildi. Herkesin tanıdığı, herkesin sevdiği bir kahramandı.
Binlerce ağız birden açıldı. Binlerce ağız birden haykırdı;
— Vahşülfelâ!
Melik Efrah sevindi, sevindi. Ahali sevindi,
vezir Sakardis’in yüreği hopladı. Yüzünde şafak attı ve dudaklarından mırıltı halinde bir kaç kelime döküldü:
— Yine mi bu belâ?
Şehrin kapıları açıldı. Vahşül felâ, atından indi. Kendisini Me lik Efıah’ın kolları arasına attı:
(Devamı var)
Melik Efrah, vezirinin bu söz leıini dinlemiyordu. Bakışlarını karşıdaki dağın eteğine dikmiş, kendilerine doğru gelen yetmiş, seksen kişilik bir Süvari kafile fiin(_î bakıyordu. Korkusundan sapsarı kesilerek mırıldandı:
— Bu gelen kafile, Sadun Zen ci ile avenesi değil mi?
Bu rnrıltı, vezirin kulağından kaçmadı. O da karşıki dağın et» gine baktı ve daha ziyade i orkarak bağırdı:
— Sadun Zenci!
— Evet, Sadun Zenci! Fakat bu tarafa ne maksadla geliyor?
— Vahşülfelânın b»zim tarafımızdan gönderildiğini öğrenmiş olacak ki bizimle cengetme ğe bizden intikam almağa geliyor. Haydi, kaçalım! Şehrin ka pılannı kapatalım, çabuk miida-fa;. hazırlığı yapalım.
Melik Efrah ile Sakardis, atlarını dörtnala sürdüler.
Çeyrek saat sonra şehre var-' rayın önünde durmuş-
I i

ettiğini gördüler. Atlarını çat-latırcasıııa sürüyorlar, tozu dumana katarak geliyorlardı.
Bu geliş, iyi bir gelişe benzemiyordu.
Bu geliş, kabalık bir avcı kafilesine hücum eden bir arslan sürüsünü akınım andırıyordu.
Bu gelişin mânası korkunç, neticesi müdlıişti.
Gözler karardı, yüzler sarardı. Eller gevşedi, taşlar düştü. Homurtular dindi, mırıltılar ke sildi.
Ne olmuştu? Haydudları taş yağmuruna tutmağa hazırlanan ahalinin ve askerlerin kuvvei
mâneviyeleri birdenbire niçin sarsılmış, cesaretleri neden kırılmıştı?
Çünkü bu geliş, kendi kuvvei mâneviyesinden başka kuvvei mâneviye bilmiyen; kendi cesaretinden başka cesaret tanımayan bir gelişti.
Bu gelişe karnı koymak, dağlardan akan aegın dolu seline karsı koymak kadar imkânsızdı.
Fakat bu korku fazla devam etmedi. Biraz sonra surların üzerinden meserret sayhaları, alkış sesleri duyuldu. Her tarafı ılık bir sevinç dalgası kapla-
Ytmmı ^ııİMtrreı» X, k o ryı ta no i |
lardı. Şehir kapılarının kapatılması ve müdafaa hazırlığı yapılması için şiddetli emirler ver (îîler. Sokaklara müııadiler çıkar dılar: Sadun Zencinin gelmekte olduğunu ahaliye İlân ettirdiler. Bir saat zarfında bütün aha-
li ve askerler, şehrin etrafını kuşatan kalın ve yüksek surların üzerlerinde toplandılar. Hep sinin elinde birer, ikişer taş vat di Bu taşları’ surlara tırmandıkları takdirde haydudlann tepesine atacaklardı. Askerler yaylaunı çekmişler, oklarını ha aarlamışlardj.
Mibayet buydudiarm sökün
)
)
»
*
mantı olarak aayle. rantlml »
»
»
)
■r. İfiOO
m
400
100
2Ö0 itte
Yeni Sabah'ın İLÂN FİYATLARI
• Ballık
1
2
S c
• 6
inci
)
»
»
»
Asker Fakat
z

M
Satılık
Deniz vasıtaları
8 den 400 tona kadar motörlü İsveç ve İngiliz deniz vasıtaları satılıktır. Galata Fermeneciler Yeni Han 6 No. da O. K. Gö-rener.


X