Numara: 84
Türkiye
Sene: I
Abone Şeraiti
için Hariç için
Nuruosmaniye, Şeref Sokağı. TELEFON: 20520
Matbaai Ebüzziya, İstanbul f
Sabahları Çıkar Siyasî Gazete 1 Fiatı Heryerde 5 Kuruştur
Pazar 2 Eylül 1934
“Akıl ve hürriyet zayıflık ile uyuşmaz, uyuşamaz,,
Voltaira
(Şerhi 3 üncü sahifede)
Yevmi makale
Nafıa Vekilinin tetkikatı
Hayrete şayan bir haber!
Bugün gazetemiz de şayanı hayret bir haber var. Müsyü (Musolini) İtalyan halkına hürriyet vermeğe karar vermiş ve bu kararını tatbik içinde eski İtalyan sosyalistleri reislerinden Müsyü (Kaldera) ile anlaşmak istiyormuş.
Bilâ mübalâğa söylüyoruz, ajansın telgraflarında bu haberi ve telgrafı okuyunca gözlerimize inanamadık tekrar tekrar okuduk. Avrupanın ortasında herhangi bir fevkalâde siyasî hâdise çıkabilirdi, herhangi bir memlekette hükümet devrilip yerine bir başka hükümet çıkabilirdi. Herhalde merkezî Av-rupadan her gün bir fevkalâde haber gelmek ihtimali vardır ve böyle bir haber karşısında kimsenin de şaşmak hatırından geçmez.
Fakat şurası da muhakkaktır,ki Müsyü (Musolini) nin durup dururken İtalya da hür bir idare tesisine karar vereceğini bir an bile kimse tasavvur edemezdi.
Böyle birşeyi nasıl tasavvur edebilelim, ki İtalyan Başvekili mevkii iktidara geldiğindenberi yalnız bir iddiada bulunmuştur ve bulunmaktadır. O da (Demokrasi), (Hürriyet), (Parlâmentarizm)gibi esasların artık tamamen köhneleştiği ve bundan sonra dünyaya (Faşizm)in hâkim olacağı iddiasıdır. Müsyü (Musolini) bu iddialarını her vesile ile o kadar tekrarlamıştır, ki nihayet İtalyan milletinin bundan sonra akide ve imanı “Faşizm,, den ibaret olduğuna herkes inanmıştır. Hatta bir vakitler (Faşizm) in yalnız bir İtalyan metaı olduğu ve ihracat malı teşkil edemeyeceği de iddia edilmesine rağmen, Müsyü (Musolini) nin cazibeli nutukları hariçte de tesir etmeğe başlamış, renkli gömlek ve elleri havaya kaldırmak modası başka memleketlere de sirayet eylemiştir.
İşte ( Faşizm ) in İtalyanın dahil ve haricinde böyle tesirler yaptığı ve artık insanlığın en büyük şerefini, fikri beşerin en büyük asaleti olan hürriyete, bazı memleketlerde ebediyyen veda etmek lâzım geldiğine hükümolunduğu bir sırada Müsyü (Musolini) birdenbire ortaya bir hürriyet meselesi çıkarıyor ve (Faşizm) idaresine hürriyet vereceğinden bahsediyor.
Kaç gündür devam eden şu açık ve sıcak havada, şu mavi ve berrak semada birdenbire şimşekler çaksaydı, yıldırımlar düşseydi, gökler gürleseydi ancak bukadar hayrette kalırdık.
Acaba ne oldu da, nereden nasıl bir rüzgâr esti de Müsyü (Musolini) birdenbire böyle hürriyetten bahsetmek, (Kaldera) namında bir zatla hürriyet mübahasesi açmak ve hatta pazarlığa girişmek lüzumunu hissetti ? Telgraflar maatteessüf bu bapta henüz tafsilât vermemektedir. Bu şayanı hayret işin mahiyeti ve içyüzü ne olduğunu anlamak için birkaç gün merakla beklemek mecburiyetinde kalacağız.
Fakat şurasını şimdiden söyleyebiliriz, ki Müsyü ( Musolini) her halde çok şayanı hayret, çok canlı ve çok cevval fikirli bîr zattır. Hemen bir hafta geçmez, ki yeni bir nutuk söylemesin , veya Avrupa gazetelerinden birine bir makale yazmasın ve ortaya yeni bir fikir atmasın. Bu makalelerinde kâh Ja-ponyanın dünya için bir tehlike teşkil ettiği ve Avrupalıların bir-leşerek (sarı tehlike) ye karşı cephe almalarını tavsiye eder ve Japon sefirini izahat istemek mec-buriyerinde bırakır. Gâh Fransaya çatar, gâh eski Roma devletinin istilâ ettiği yerlerin bugünkü İtal-yaya ait olduğu iddiasını ortaya atar, velhasıl bir hafta, on beş gün cihan efkârı umumiyesini meşgul decek yeni yeni fikirler yeni yeni na-zariyeler saçar. Fakat şimdiye kadar hürriyetten bahsettiği ya hiç işidil-memişti veyahut arasıra bahsettiyse bu da ancak hürriyetin köhneliğine, mazarratına inhisar eylemişti.
Romada birdenbire patlayan bu hürriyet rivayetinin mahiyetini, yukarıda da dediğimiz gibi, henüz bilmiyoruz. Fakat mahiyeti ne olursa olsun Müsyü (Musolini) nin durup dururken hürriyet ile (faşizm) in kabili telif olduğunu söylemesi, diğer memleketlerdeki (faşizm) he-veskâr ve mukallitlerinin de hiç 1 gitmiyecektir. Çünkü bu
) yamaklarının
Telefon şirketinin satın alınması yakındır
Telefon şirketinin içyüzü meydana çıkıyor! —Bütün şirketlerin hattıhareketleri dikkatle takip olunuyor
Şehrimizde bulunan Nafıa vekili Ali Bey, Nafıaya ait işler etrafında teftiş ve tetkiklerine devam etmektedir.
Ali Bey dün, Nafıa şirketler müfettişi İbrahim Beyin Merkez Rıhtım hanındaki dairesinde meşgul olmuş, elektrik ^şirketi hükümet komiseri Civanşir Beyle İorahim Beyden memuriyetlerine taallûk eden işler ve şirketlerin takip etmekte oldukları hattıhareket hakkında izahat almış, mumaileyhime bundan sonra takip edecekleri tarzı hareket hakkında direktifler vermiştir.
Telefon şirketi satın alınıyor
Ali Bey bundan sonra; Telefon şirketinin işlerini ve hesaplarını, muamelelerini tetkika memur ettği heyeti davet ederek kendileriyle görüşmüş ve heyetin şimdiye kadar telefon şirketi etrafında yaptığı tetkikatı ve bundan sonra yapacağı işleri dinlemiş, icap eden direktifleri vermiş, şirketin vaziyeti hakkında vekâletin gördüğü ve bildiği esaslar hakkında kendilerine yakından izahat vermiş ve tenvirlerde bulunmuştur.
Bu heyet, Ali Beyden aıdığı yeni direktifler dahilinde tetkiklerine devam edecektir.
Haber aldığımıza göre heyetin şimdiye kadar yaptığı tetkikat neticesinde Telefon şirketinin içyüzü hakkında elde edilmiş olan malûmat ve fikirler şayanı dikkat bir safhadadır.
Bulgarlar işi yine azıttılar!
Türk akalliyetine mukabil Trakyayı Bulgaristana vermeli imişiz!
Nafıa Vekili Ali Bey
Ali Bey bütün bu vaziyeti dün yakından dinlemiş ve görmüştür.
Haber aldığımıza göre heyetin teftişinden sonra verilecek rapor üzerine hükümet hakkını istimal ederek derhal Telefon şirketini sa-alacaktır.
Bugünkü teftişler
Ali Bey bugün de bazı teftişlerde bulunacak ve ağlebi ihtimal Yüksek mühendis ve Fen mekteplerini teftiş edecektir.
Atina 1 (A.A.) — “Proia,, gazetesinin Sofyadan aldığı bir mektupta, Sofyada “Bulgar haricî siyaseti,, isminde bir kitabın neşredil-diği bildirilmektedir. Kitabın muharriri Trakya âli icra komitesi reisi “İvan Ormancief,, tir.
Muharrir, Bulgarların bugün 1878 tarihli “ Ayastefanos „ muahedesine göre tesis edilmesi lâzım gelen büyük Bulgaristandan ve aynı zamanda müstakil ve muhtar bir Makedonyadanda bahsettiklerini ve Bulgarların bundan başka Dobrice-nin ve diğer bazı Garp vilâyetlerinin ve Tarakyanın iadesini^de istediklerini bilhassa tebarüz ettirmektedirler.
“Proia,, nın muhabiri, Bulgar matbuat bürosu memurlarından “Assen Bozinof,, un neşrettiği diğer bir kitaptan da bahsediyor.
Bu kitapta ezcümle, Türkiyenin, Bulgaristandaki Türk akalliyetine mukabil Trakyayı Bulgaristana vermesi lâzım geleceği ileri rülmektedir.
Birbuçuk ay mühlet verildi
İtalya hürriyete akvuşacak mı ?
M. “Musolini,, muhaliflerde anlaşmak istiyor!
Şahsî hürriyet iade edilmiyecek, kollektif hürriyet verilecekmiş. Acaba bu kollektif hürriyet te ne demek
Dün Kadıköye tramvay işlemeğe başladı
.Bilet ücretlerinde yüzde yirmi tenzilât yâpıldı
Gizli nüfuslar pul ve harç resmi alınmadan tesçil edilecek
ilk tramvay Kadıköy iskelesine geldikl
Üsküdar vapur iskelesini Kadıköy vapur iskelesine bağlayan yeni tramvay hattında, mukarrer olduğu veçhile, dün sabahtan itibaren yolcu nakliyatına başlanılmıştır.
Üsküdardan Kadıköyüne gider-
ken hat, Haydarpaşada Emrazı intaniye hastanesi yanından geçerek İbrahimpaşa çayırından Kadıköyü-ne kıvrılmakta ve Altıyol ağzı tarikiyle iskeleye inmektedir.
Devamı 2 inci sDhifede
Rıhtım şirketi sene başında hükümete geçiyor
Şirket 100 milyon franga satın alınıyor, bu para her yıl 200 bin lira verilerek 40 senede ödenecek
hoşuna
( faşizm ) yamaklarının hepsinin umdesini, düsturunu da herşeyden evvel hürriyeti baltalamak teşkil etmektedir.
Müsyü Musolininin şimdi birdenbire çıkardığı hürriyet bahsi, pişmiş aşa su katmak kabilinden bu yamakların zevkini, hevesini, iştiha-smı da kaçırmak ihtimali vardır. Görülüyor ya Ajansın verdiği haber cidden şayanı hayrettir ve cidden “bu işin sonu ne olacak?,, Diye merakla beklemeğe değer.
Ebüzziya Zade
İstanbul Rıhtım şirketinin hükümet tarafından satın alınması etrafında şirket müdüriyle Nafıa Vekâleti arasında cereyan eden müzakereler bitmiş ve bu husustaki mukavele parafe edilmiştir. Mukavele yakında Ankara da imza edilecektir .
Haber aldığımıza göre Rıhtım şirketi kânun u sani ihtidasın dan iti
baren bütün müessesatiyle birlikte b'"’1 nme.e intikal etmiş bulunacaktır.
Rıhtım şirketinin rıhtımlardan maada hükümete geçecek olan mü-esseaat ve vesaiti şunlardır.
Kânunusanide hükümete geçecek olan İstanbul rıhtımından bir kısım
Merkez ve Çinili rıhtım hanları: Şirketin Sirkecideki 4, Galata-daki 3 antreposu vinçler vesaire.
Hükümet Rıhtım şirketi 100 milyon Fransız frangı mukabilinde satın almaktadır.
Devamı 2 inci sahifede
Geçen 29 Teşrinievvel cumhuriyetin Onuncu yıl dönümü bayramından üç gün evvel ilân edilen umumî af kanunu ile gizli nüfusların ve kayıtsız evlenme, Ölüm ve doğum vak’alarının tesçili için 300 gün mühlet verilmişti. Bu mühlet bitmiş ve dünden itibaren yeni nüfus kanununun tatbikine başlanmıştır.
Yeni nüfus kanunu talimatnamesine tevfikan 300 günlük mühlet zarfında kaydedilmeyen gizli nüfus ile ölüm ve doğum ve evlenme vak’alarının tesçili için yeniden Teşrinievvelin onbeşine kadar müsaade verilmiştir. Bu bir buçuk ay zarfında gizli nüfus ve ölüm, doğum ve evlenme vak’alan her tarafta tarama usuliyle tesbit edilecektir. Bununla beraber müracaat edenlerin de pul ve harç resmi almadan muameleleri yapılacaktır.
15 Teşrinievvelden sonra bu kabil vak’alan bildirmeyenlerden ceza alınacaktır.
M. ‘Masolinl* , Italyanlara daha birkaç gun evvele gelinciye kadar “Yalnız Faşizm var, hürriyet köhnedir* deyip dararken
Milano 1 (A. A.) — “Devli telgraf* muhabirinin öğrendiğine göre, M. Musolini Sosyalist mehafl-lini, bu fırkanın Faşist fırkasında yeni bir Sosyalist Faşist cenahı yapması hususunda yoklamıştır.
Buna mukabil, Sosyalistlere, fırkada mühim ve bilhassa millî işi kontrolü altında bulunduran idari şubelerede vazifeler verilecektir.
Dahil! siyaset tarihinde, bu te-
Lûtfen sahifeyi çeviriniz
Sporcularımız Rusyadan döndüler
Yeni romanlarımız
Bugünün Aşklaı
Pek yakında karilerimize yeni bir romaı takdim edeceğiz :
“Bugünün Aşkları,,
Bu roman, birçok emsali gibi.h ayal mahsuli
Rusyadan avdet edan sporcuları
[Yazısı 2 inci sahifemizdej
Sularımızda ölen
Ankara 1 (A.A.) — Bir kaza ticesinde vefat eden İtalyan gemicisinin istirahatı ruhu için 11 Mola-dıbari,, de ağustosun 13 üncü pazar günü yapılan âyine, mahalli hükümetin daveti üzerine Türk konsolosunun iştirak ettiği haber alınmıştır.
Ziraat Vekili Karsta
Kars 31 ( A. A.) — Şehrimizde bulunan Ziraat Vekili Muhlis Bey dün hükümet dairesini ve bilûmum teşekkülleri ayrı ayrı ziyaret etmişlerdir. Vekil Bey müteakiben süt tozu fabrikasını gezmiş, mües-se sahiplerini fabrikanın faaliyet ve istihsâl kabiliyetinin yüksekliğinden dolayı tefrik etmiş ir.
Muhlis Bey bugün açılacak sergi işleriyle meşgul olduktan sonra refakatlerinde Vali Cevdet Beyle baytar ve orman umum müdürleri olduğu halde Göl kazasına hareket etmişlerdir.
Maarif vekili Ankarada
Ankara 1 (Telefonla) — Maarif vekili Abidin Bey bu sabah şehrimize gelmiş ye istasyonda Maarif erkânı tarafından karşılanmıştır.
W- •
değildir. Şimdi aşk gençliğin ağzında bir çiklet o.muştur : Tatl tatlı çiğnenip sonra atılan bir nesne 1... Onu çiğnemiyen yol ve ... Çiğnedikten sonra atmıyan da yok. Ucuzdu*, boldur, çok seviliyor, fakat ömrü kısa..
İşte yeni romanımız, bu herkesin ağzında çiğnenen çikleti tahlil ediyor.
Bulgarlar “Çatalca
önünde
Sabık Bulgar Çarı “Ferdinant,, Balkan harbinde “Çatalca,, önlerine nasıl gelmişti?
îstanbula girip “Ayasofya,, camiinde “Bizans İmparatorluğunu,, ilâna hazırlanırken buna neden muvaffak olamadı?
Bir taraftan bize dost görünen Almanlar, diğer taraftan Bulgaristana neler vadediyorlardı?
Henüz ortaya atılan resmî vesikalara ve o esnada büyük roller oynıyan diplomatların ifşaatına istinat eden bu tefrikayı da yakında neşre başlıyacağız.
Karilerimiz yeni romanları -AyMşss,
mızı alâka ve heyecan ile ta- bi.™. ln)P.r.t»riuiun.
ilân etmek sevdasına düJ kip edeceklerdir. eski Bulgar Çan “Ferdina]
^SONg^şHABERLER^
Umumî Nüfusumuz
a

1 KÎ lc d
e’
ı
.t ta.
a. l? ac f ’
m
luj i (
M. “Ruzveltin,, yeni muvaffakiyeti
Amerika Reisicumhurunun ameleyi himaye ederek sermayedarlara
söz dinletmeğe muvaffak olması bekleniyor
Amerika Cümhur reisi Mister “ Ruzvelt „ hükümeti erkânından ikisi arasında başlıyan ve kalkınma programını tehlikeye düşürür gibi görünen ihtilâfı bertaraf etmeğe muvaffak oldu. İhtilâf, herhangi istifaya yer bırakmadan hallolunduktan başka kalkınma siyasetide bir derece daha sağlamlaştırıldı.
Amerika Cümhur reisi ücretleri yükseltmiş, çalışma saatlerini kısalt-mıştı. Sermaye sahipleri onun bu emrini ifa etmek istemediler. Bilhassa bazı mensucat fabrikaları sahipleri, son günlerde, bu emri ayakaltına almak için ayaklandılar.
Bunun neticesi olarak bu fabrikalara mensup olan amele grev ilânına karar verdi. Amele, hükümetin sermayedarlara karşı kendilerini himaye etmesini istemektedir.
Amerika hükümetinin ameleye müzaheret edeceğinden şüphe edilmiyor. Bu böyle olacağına göre Mister Ruzvelt,, in ameleyi esirgiyerek sermayedarlara söz dinletmeğe muvaffak olması bekleniyor.
Ö. R.
ile
)ls
İR ie izi
İngiliz Veliahtı da gidecek mi?
Atina 1 (Hususî) — Bazı Atina gazeteleri, İngiliz Veliah-tının bu kerede Yunanistanı Kİ yare t edeceğini yazmakta ise de bugüne kadar hariciye nezaretine resmî malûmat gelmemiştir.
Muazzam bir kütüphane
Londra 1 (A. A) — 500.000 İsterlin lirası sarfı ile inşa ve ikmal edilen kembriç üniversitesinin yeni kütüphanesi kral tarafından 22 birinci teşrinde resmen açılacaktır.
» E; ola or şebbüs M. “Musolini,, nin en cür'et- | . ’ kâr teşebbüsüdür.
e * Sosyalist lideri M. “Kaldera„nın M.“Musolini„nin teklifini kabul edip
• etmeyeceği hakkında efkârı umu» I miye çok muhteliftir ve M. “Mu-
bir solinin ile M. “Kaldera„ arasındaki :uat son mülâkat hakkında birçok şayi-m;2 atar dolaşmaktadır.
)i n Ezcümle, M “Musolini„nin M.
• } 'Kaldera„yı “ arkadaş „ olarak İQla selâmladığı ve M. “Kaldera„nın,
"Ür Italyada hürriyet iade edildiği ** --*1 ‘aktirde Faşist fırkasına girmeğe t ' . hazır olduğunu söylediği vakit :ercil “âfusoZını„nın “şahsi hürriyeti uliyı ieğil, kollektif hürriyeti,, verme-j aJ8 hazırlandığını söylediği rivayet jrordı ‘lanmaktodır.
işg uMilanon da efkârı umumiye, M. sa Kaldera„ nın dürüstlüğü ile nûfu-caçm unun, eğer birleşme tahakkuk »yum derse, sermaya ile işe aynı zaman-aktarda yardım edeceği kanaatindedir.
Kadıköy tramvayı işlemeğe başladı nsali O s
aızın h Birinci sahifeden devam ? _ Kadıköy - Feneryolu, Kadıköy-
?örm^°^a’ ^4‘köy - Bostancı hatları-eler jjn da inşaatı bitip ve Cümhu-Kİe bi yet bayramında küşat merasi-inleri, i yapıldıkta n sonra, Kadıkö-ıe“^?' |nün Hasanpaşa mahallesi ile Kur-r. O i??*!* civarındaki iç mahallelerine mızda '.dar tramvay uzatılacak, bu kı-gelecek ilkbahara kadar ıların IBa^ olacaktır,
şc r- Kadıköy tramvaylarının işleme-başlaması hasabile Üsküdar bi-1 ücretlerinde yapılan yüzde yir-“ tenzilât ta dünden itibaren tat-c edilmeğe başlanmıştır. Kadıköy ^ifeleri de bu tenzilâtlı tarifeye tie tanzim edilmiştir. Simdi Ka-öy ve Üsküdar cihetlerinde en acın mıntaka için 4, en uzak kafe için 8,5 kuruş bilet ücreti /ilmektedir.
Fındık ihracatı
Harice meyva ihracatımız öden 'güne artmaktadır ve kun mühim bir kısmını fındık acatı teşkil etmektedir.
İtildiğimiz malûmata nazaran »tosun üçüncü haftasında jlu ve havalisinden 15608 1 kıymetinde 47402 kilo; Lbzon ve havalisindende 35 | lira kıymetinde 98,000 kilo ık ihraç edilmiştir.
Bir Tayyareye yıldırım düştü
Sen Jozef Missouri 1 (A. A.) — Evvelki gece bir yolcu tayyaresine yıldırım düşmüş, tayyare yanmıştır. İçindeki 4 yolcu ile pilot ölmüşlerdir.
İngiltere de gürültü ile mücadele
Londra 1 (A. A.) — 16 Ey-lûl 1934 tarihinden itibaren bütün İngiltere dahilinde otomobillerin saat 11.30 dan sonra korna çalmaları yasak edilmiştir.
I
1 Ticaret gemilerinin tahdidi?
1.
Ingiltere, ticaret gemilerinin azalmasını isteyor
Londra 1 (A. A.) — Resmî mehafil, İngiltere Hariciye Nazırının bütün deniz devletlerine bir muhtıra gönderdiğini teyit etmektedir. Muhtırada, Hariciye Nazın, devletlerden bugün deniz ticareti yapan gemilerin sayılarını indirmek ihtimalleri hakkında noktai nazarlarını sormaktadır.
Londro 1 (A. A.) — Sir “Jon Simon,, un başlıca deniz devletlerine bütün ticaret gemileri tonajının tenzilini teklif ettiği teyit edilmektedir. Teklif, bu devletlerin ancak kendi ticaretlerine lâzım olan miktarda gemi muhafaza etmelerine matuftur.
Amerikadaki harp bitecek mi?
Vaşington 1 (A.A) — Paraguay hükümeti, çako harbine nihayet vermek için kayıt ve şartsız olarak hakemi kabul ettiğini bildirmiştir. Bunu Boliv-yanın da kabul etmesine intizar edilmektedir.
Bolivya iki kaydı itirazı koymaktadır. Bunlardan biri Para-guaya ait Rio limanı üzerindeki hukukuna mütealliktir. Resmî mehafil Bolivyanın nihayet kayıtsız şartsız hükmü kabul edeceği fikrindedirler. Bu suretle Bolivya Paraguay harbi hitam bulabilecektir. Arjantin, Orogu-ay ve Brezilyanın mütaleası da bu merkezdedir.
BolivyalIlar ric’at ediyorlar
Asompsiyon 1 (A. A.) —Resmî bir tebliğ, Paraguay kıtalarının 14 küçük kaleyi ve 185 mitral-yöz, 35 otobüs zaptettiklerini, 25 zabit ile 2899 asker esir aldıklarını bildirmektedir. Bolivya kıtaları geri çekilmektedir.
İsveç Veliahtı “Atina,, da
Atina 1 (Hususî — Atinada-ki İsveç sefarethanesi Eylülün yirmisinde İsveç Veliahdının resmen Atinayi ziyaret edeceğini harciye nezaretine tebliğ eyle-

Rusya ve Milletler Cemiyeti
Rusynın Milletler Cemiyetine kolylıkla giremiye-ceği anlaşılıyor, Şark misakı müzakereleri son günlerde hararet kesbetti
Paris 1 (A. A.)—Dün akşam çıkan müteaddit “Paris,, gazeteleri, Sovyet Rusyanın milletler Cemiyetine girmesi meselesini tetkik etmektedirler.
“Tan,, gazetesi baş makalesinde, Sovyet Rusyanın milletler Cemiyeti haricinde kalmasındaki mahzurları bu müe?se-seye girmesindeki menfaatleri kaydediyor, ve Sovyet Rusya-nın Cenevreye girmesi ile bu memleketin asyaî siyasetinin nihayet bulmu ve diploması usullerini diğer devletlerin diplomasi usullerine uydurması muhtemel olduğu ilâve ediyor.
Entransijan gazetesine göre de Sovyet Rusya Cenevre mü-essesesine girmelidir.
Felemenk düşünüyor
Lahey 1 (A. A.) — Holanda hükümeti, Sovyet Rusyanın milletler cemiyetine girmesi meselesinde ittihaz edeceği hattı hareketi tetkik eylemektedir. Şimdiden anlaşıldığına göre, Holanda Sovyet Rusya-nın girmesi aleyhinde rey ver-miyecektir. Fakat lehtemi rey vereceği ve yahut istinkâf mı
Yeni ziyaretler
Yugoslav kralı “Paris„e Fransız Hariciye Nazın “Roma,, ya gidiyorlar
Paris 1 (A. A.)— Yugoslav Kralı “Aleksandr,, ın Paris seyahati için alınacak tedbirler “Belgrat,, la hararetli noktai nazar teatisine vesile olmaktadır.
Paris 1 (A. A.) — Hariciye nazırı M. “Bartu,, nun Sonbaharda “Romaya,, gideceği teyit edilmektedir. Cenevre milletler Cemiyeti müzakereleri haricinde yapılacak görü meler kısmen bu mühim diplomatik mü-lâkatın ihzarına hasredilecektir. Amerikada grev ve örfî idare
Nevyork 1 (A. A.) — Yeni Orlean şehrinde örfî idare ilân edilmiştir. Bunun sebebi, Luiz-yan hükümeti parlâmentosunun tayin ettiği hususî icra komitesi tarafından, belediye işlerinde suiistimaller olduğuna dair vaki ihbar üzerine, yapılacak tahkikatı himaye etmektir.
Hükümet dahilinde yapılacak teşriî intihabat dolayısiyle siyasî ihtiraslar son derecesini bulmuştur.
Ingiliz lirası düşürülüyor!
Londra 1 (A. A.) — İngiliz lirası 75 e mukabil 74,40 tan geçtikten sonra 74,55 te kapanmıştır.
Piyasada pek gizli bir surette kontrola devam edilmektedir. Bu kontrol inişe mani olmaktan ziyade bir kontrolün mevcut olduğunu göstermek için yapılmaktadır.
Kontrolün bu mahiyeti, İngiliz lirasındaki tahavvülâtı şimdilik durdurmak istemediklerini göstermeğe matuftur. Bununla beraber, arzu edilmeyen bir seviyeye kadar düşerse bu kontrolün daha şiddetle müdahale edeceğinde şüphe edilmemektedir.
Dolar sabahleyin 501 de açılmış 498 buçukta kapanmıştır. Altın esasına istinat eden paralar çok aranmaktadır. Florin 7.25 t 3-4 te kapanmıştır.
I
edeceğide malûm değildir.
Vaziyet cesaret verici imiş
Londra 1 (A. A.) — Röyter ajanssı bildiriyor :
Gayri resmî Londra mehafi-line göre, Sovyetlerin Cemiyeti Akvama girmeleri hakkında üç büyük devlet tarafından muhtelif hükümet merkezlerinde yapılan teşebbüse verilen cevaplar cesaret verici mahiyettedir. Fransada nikbini ve Şark misakı meselesi
Paris 1 (A. A.) — Fransa hariciye nazırı M. “Bartu,, Romanya hariciye nazırı M. “Ti-tülesko,, ile Sovvetlerin Milletler cemiyetine girmesi, Avusturya vaziyeti ve ve Şark mi-sakı müzikereleri hakkında görüşmüştür.
Pariste, Sovyetlerin milletler cemiyetine girmesi için başlıyan müzakerelerin neticesi hakkında nikbinlik gösterilmektedir.
Bundan başka şark misakı hakkmaaki noktai nazar teatisine alâkadar devletler arasında devam edilmektedir. Fakat' bu müzakerelerin daha bir müddet devam edeceği anlaşılmaktadır. Bu iki nevi müzakere arasında hiçbir münasebet yoktur.
“Venizelos,, reisi cümhur olursa?
Yunan Başvekili, bunu mümkün görmiyor
Atina 1 ( Hususî) — Hasta olan ceneral"Kondilis„ ile müs-tafa iktisat nezareti müsteşarından mada bütün nazırlar ve müsteşarlar dün toplanmışlar ve yaklaşmkta bulunan cümhur reisi intihabı etrafında konuşmuşlardır. Başvekil diğer nazırlara bu husustaki firkirlerini anlatmış ve muhaliflerin cümhur reisi intihap meselesine diğer ihtiiâfli mesaili karıştırmayacaklarını ümit ettiğini söylemiştir.
Nazırlardan bazıları, muhaliflerin reisi Mösyü “Venizolos,, cümhur reisliği kazanımsa vaziyetin ne olacağını Başvekilden sormuşlardır.
Başvekil, meseleler ihdas edebilecek olan böyle bir halin zuhuruna inanmamakla beraber hükümetin vaziyeti karşılayacak çareyi bulacağını söylemiştir.
"Atina,, da tevkif ve tahliyeler
Atina 1 (Hususî) — Hükümeti devirmek teşebbüsünde bulunanların istintakına devam edilmektedir. Mütekait miralay “Diamsis,, tevkif edilmiş, binbaşı “Floros,, ve “Pangolos,, yüzbaşı “Teolopis,, mülazım “Popatnayus,, “Yuveris,, ve “Mavrotalassidis,, tahliye edilmişlerdir.
Birde motörlü kıt’a
Berlin 1 (A. A.) — M. Hit-lerin bir emriyle, hücum kıt'aları ve hususî kıt’aların yanında bir motörlü kıt’a teşkil olunmuştur. Bu motörlü kıt’a tamamen müstakil olacaktır.
2 Milyon amefe grev yapıyor
Vaşington 1 (A. A.) — Yün işçileri reisleri pamuk mensucatı grevine iştirake karar vermişlerdir. Bu karar 150.000 işçiye şamildir.
Vaşington 1 (A. A.) — Yün, ipek ve sun’î ipek sanayii işçiler.ne, mensucat grevine iştirak etmeleri bildirilmiştir.
Bugün iki milyon işçinin grev ilân etmeleri muhtemeldir.
Şimdiye kadar malûm olan mik-dardan fazla olduğu anlaşddı
Ankara 1 (Telefonla)—Cüm-huriyetin onuncu yıl dönümü münasebetiyle sadır olan af kanunundan istifade edilerek yapılan gizli nüfus kayitlerinin memleketimizin her tarafında pek fazla olduğu buraya gelen haberlerden anlaşılmaktadır.
Ankara nüfus müdürlüğüne yalnız bugün “dün,, yediyüz müracaat vaki olmuştur. Bu mikdarın yansından fazlasını kayidedilmek isteyen mektum nüfus erbabı teşkil etmektedir.
Ankara Nüfus Müdürlüğüne
Yeni Vali tayinleri
Ankara 1 (Telefonla) — Vekâlet emrine alınanlardan Çankırı Valisi Muhtar Beyin yerine mülkiye müfettişlerinden Derviş Hüs-nü, Kocaeli Valisi Eşref Beyin yerine mülkiye müfettişlerinden Haşan Faik, Giresun Valiliğine mülkiye müfettişlerinden Tevfik Talât, Burdura da İzmir Vali muavini Saip Beyler Vekâleten tayin edilmişlerdir.
Şarap fabrikası üzüm alacak
Tekirdağı 31 (A.A.) — Şarap fabrikası 15 Eylülden itibaren bağcılarımızdan fennî şeraite muvafık üzüm alacak ve yeni mahsulden şarap şarap imaline başlıyacaktır.
Isveçin ortaelçisi
Ankara. 1 (A.A) — İsveçin Ankara ortaelçisi M. E. Bo-heman Varşoıa ortaelçiliğıne tayin edilmiş ve İsveçin Paris orta elçiliği müsteşarı olan M. Vinter -winther-, M. Boheman ın yerine Ankara ortaelçiligine naklolunmuştur. Fakat bu değişiklik, İsveç prensi hazretlerinin teşrinievvelde Türkiyeyi ziyaretini müteakip yapılacaktır.
Rıhtım Şirketi hükümete geçiyor Birinci sahifeden devam Bu para, senede 2,5 milyon frank, yani 200,000 Türk lirası verilmek rartile 40 senede ödenecektir.
Hükümet, Rıhtım şirketini satın almakla limanımızın buna ait işlerindeki aksaklığa ve bozukluğa nihayet verdikten başka memleket hesabına da ehemmiyetli bir menfaat temin etmiş olmaktadır.
Rıhtım şirketinin senevi varidatı 500.000 lirayı geçmektedir. Hükümet her sene bunun yarısını taksit olarak verdikten sonra hâzineye de iki üçyüz bin lira kalacaktır.
Diğer taraftan rıhtım işlerinde münhasıran Türk memur istihdam edeceklerdir.
Şimdi Rıhtım Şirketi ecnebi memurlarına şayanı hayret derecede bol maaş verdiği halde Türk memurlarına az maaş vermektedir.
Meselâ Şirketin müdürü 1600 İngiliz lirası maaş almaktadır. İkinci müdür de bu miktardan daha az bir maaşa maliktir.
Şirketin fen işlerindeki memurları ve idare meclis azalan hepsi böyle yüksek maaşlar almaktadırlar.
Şirket hükümete geçtikten sonra bu şekildeki fuzulî masraflar azalmış ve varidat ta artmış olacaktır.
Üniversitede imtihanlar
On beş eylûlda başlıyacak olan Üniveriste imtihanlarına talebenin numara sırasiyle girmesi için cetveller yapılmağa başlanmıştır.
Bu suretle imtihanlarda intizam temin edilmiş olacaktır. Bu cetveller dokuz eylûlda bitecek ve on eylûlda Üniveriste koridorlarına asılacaktır, imtihan günü talebe bu cetvele göre hareket edecektir.
son bir ay zarfmea 16350 mü racaat vuku bulmuştur. Bu mü racaatların yarısından fazlası yine kayidedilmek isteyen mek-tum nufus tarafından yapılmış tır.
Mektum nüfusun fazlalığı memleketin her tarafında bu nisbeti muhafaza ettiği için umumî nüfusumuzun şimdiye kadar malûm olan mikdardan bir hayli fazla olduğu anlaşılmaktadır. Mektum nüfusların da kaydinden sonra umumî nüfusumuzun hakikî miktarı anlaşılacaktır.
/
i
Bursada Emlâk Bankası açıldı
Bursa 1 (A. A.)— Emlâk Bankasının Bursa şubesinin açılma resmi bugün "dün,, yapıldı. Bu münasebetle belediye salonunda büyük bir toplantı oldu, banka davetlilerini ağırladı ve nutuklar söylendi. Merasimde bankanın idare meclisi reisi Bey de bulunmakta idi. Bilâhare bankanın merkezine gidilerek kor-delâ Büyük Millet Meclisi reisi vekili ve Bursa mebusu Rafet Bey tarafından kesildi. Halk Bursanın imarına ve ilerlemesine fırsat veren bu teşebbüsü alkışlamakta ve sevinmektedir.
Balıkesir İzmir maçı
İzmir 31 (A. A) — Bugün Alsancak stadyomunda Balıkesir idman birliği İzmir şampiyonu Altay ile karşılaştı. İzmir şampiyonu hakim bir oyunla 4-2 galip geldi. Adapazarında bir maç
Adapazarı 31 (A. A.) — Sa-karyaspor - Yeni Hilâl arasında yapılan futbol maçını Sa-karyaspor hakim oynamasına rağmen 3-4 kaybetti. İzmir sergisi ve Rusya
Moskova 1 (A. A.) — İzmir sergisinin küşadı münasebetiyle M. Karahan ile Tevfik Rüştü Bey ve Punüniyonist ticaret odasıyla sergi komitası arasında telgraflar teati edilmiştir.
Sporcularımız Rusyadan geldiler
Temmuzun 26 unda, Cevdet Kerim Beyin riyaseti altında gittikleri Rusyanın muhtelif şehirlerinde müsabakalar yapan İstanbul Halkevi spor heyeti dün sabah saat 9,5 da şehrimize avdet etmiştir.
Heyet, Galata rıhtımında Halkevi, Halk Fırkası erkânile bütün spor kulüpleri murahhasları veaair zevat tarafından karşılanmışlardır.
Sporcularımız doğruca Halkevine gitmişler, orada hazırlananan büfeden kendileri izaz ve ikram edilmiştir, ziyafeti müteakip sporculardan bir genç kısa ve heyecanlı bir hitabe irat ederek sporun ve gençliğin taalisine çalışan Halk fırkasına ve Halkevine teşekkürlerini beyan etmiştir.
Cevdet Kerim Bey buna hararetli bir nutukla mukabelede bulunmuştur.
Bundan sonra sporcular istirahat etmek üzere evlerine gitmiş-
7

/
2

Eylül 2
— ZAMAN —
SÜTUNLARDA SEYAHAT
MÜTEFERRİK HABERLER
Genç sırmalılar
İki gündür, yollarda genç sırmalılara rastlıyorum. Parıl parıl burma omuzluklar, altın bir çizgile çevrilmiş yakalar, sırma kemerler ve göğsü çaprastlama kuşatan yine sırma kayışlarla ne cana yakın görünüyorlar. Yakamozlu rogan çizmelerde mahmuzlarını şıkırdatarak tatlı bir çalımla öyle bir geçişleri var ki dayanamıyor, dönüp dönüp bakıyorum. Başları biraz geriye atık, sol eller kılıçta, acemiliği sez-dirmemeye, mahmuza alışmamış adımlarının düşünceli atılışlarını çaktırmamaya çalışıyorlar. Kalabalığın gönüllerdeki alimini sezdikleri için tek tek dolaşma yasak I Mutlaka üç dört oluyorlar ve yarınki zafer kasidesinin altın bir mısraı gibi süslü, keskin geçiyorlar.
ömrün en coşkun çağında en güzel günlerini yaşayan bu gençlerin sevinç haklarıdır. Onlar bugüne kimbilir kaç çarpıntılı rüyadan sonra kavuştular I Daha yıldızlar kırpışırken çalan kalk borusu, kim bilir bu yaldızlı rüyaların kaçını yarım bıraktı. İşte şimdi hayalin gerçek olduğunu görüyor ve şeref salonunda Ölüm yeminini ediyorlar. Onların karada; denizde, havada ölümü imrenilecek büyük ve güzel birşey yapacaklarına and içtikleri bu saatte, benim gönlüm de derin derin çarpıyor. Yarın fişek kovanlarının çimen gibi serildiği döğüş meydanları onlarla öğünecek. Yeleleri kabarmış köpük dizginli atlar üstünde onlar kasırga olacak. Toplarının kalkanlarında düşman şarapnelleri dolu gibi takırdarken, ölümü onlar korkutacak.
Yurdun göklerinde onların çelik kanat sesleri uğuldıyacak, Doğuda, batıda onları bekliyen topraklar, saçı hasretle ağarmış nineler var.
Genç sırmalılar bütün bunları biliyor. Gözlerinde çakan alevler, göğüslerini şişiren akın havası boşuna değil. Dumanlı günlerde yurt bu göğüslere başını koyup dinlenecek.
Genç sırmalılar, kılıçlarınız hem size hem birgün uğ-runda çekeceğiniz yurda kutlu olsun 1..
Seyyah
İmtihanlar
Mezuniyet ikmal imtihanları dün başladı
Dünden itibaren lise ve orta mekteplerde mezuniyet ikmal imtihanlarına başlanmıştır.
Dün liselerin Edebiyat şubesi talebesi Tarih, Coğrafya ve Fen şubesi talebesi de fizik kimya derslerinden imtihan olmuşlardır.
Bu imtihanlar, şifahî olduğundan geç vakte kadar devam etmiş ve beş yüzü mütecaviz talebe imtihan olmuştur.
Orta kısmın imtihanı tahriri olduğundan sekiz buçukta başlamış on ikide bitmiştir. Yaptığımız tet-kikata göre orta mektep mezuniyet imtihanlarında ikmale kalmış talebe, lise kısmından daha fazladır. Dün yedi yüzden fazla talebe de orta kısım son sınıf imtihanlarına iştirak etmiştir.
Voltaire
tda : “Antalya,, hattının vmıtıaı ritminde •,Afgonkarahlsar„ da kanılan tak ve icra edilen meralimden bir intiba.
Aşağıda : Nafıa Müsteşarı Arif Beg İlk katmağı varagor.
Tramvaylarda yeni tarife
Yeni ve daha ucuz tarife bu ayın sonuna kadar yapılacak
Tramvay şirketi, dünden itibaren tenzilâtlı tarifeyi tatbika başalmıştır. Dün tramvaylara binenlerin birçoğu yeni ücretleri bilmedikleri için biletçilerden ve etrafındakilerden sormak mecburiyetinde kalmışlardır. Mamafi yeni ücretler eskisine göre daha az küsuratlı olduğu için daha kolay akılda kalacak ve unutulmı-yacak vaziyettedir. Kıtalar azalmıştır. Yalnız ikişer nevi bilet vardır. Birinci mevkide en az 6 kuruş 10 para en çok 8 kuruş otuz paradır.
İkinci mevkide de en az 3 kuruş 30 para en çok 6 kuruş on paradır. Bundan başka bilet yoktur.
Bu vaziyet biletçiler içinde kolaylığı mucip olmuştur.
Yeni tarifenin tatbikinden en ziyade istifade eden uzak mesafede oturanlardır.
Malûm olduğu üzere bugünkü tarife muvakkattir. Ve en çok bu ayın sonuna kadar tatbik edilecektir.
Çünkü evvelce şirketle Nafıa vekâleti arasında konuşulmuş olan bazı esaslar dahilinde eski ve yeni şekiller mezceedilerek daha muntazam ve sureti kat’iyede hayat en-diksinden mülhem olarak yeni bir tarife tanzim edilecektir. Bu da yakında Ankarada halledilmiş olacaktır.
Bu suretle tesbit edilecek olan yeni tarifede ücretlerin daha ziyade ucuzlayacağı da anlaşılmaktadır. Çünkü dünden itibaren tatbik edilmeğe başlanan 1923 mukavelesi tarifesindeki ücretler o zamanki elektrik fiatlarına ve amele ücretlerine ve hayat şeraitine göre yapılmış bulunmaktadır.
Halbuki şimdi hayat şeraiti değişmiştir. Elektrik fiatleri de indirilmiştir.
Bilhassa bundan sonraki tarifede nazarı dikkate alınacak olan hususlardan biri de, her mıntakada mahalli servet ve amele kesafeti itibarile fiatlerin değişmesidir.Mese-lâ Yedikule ve Topkapı tramvaylarının ücreti daha ucuzdur. Beyoğlu mıntakasının biraz daha pahalı olacaktır.
Bir tashih
Dünkü nüshamızda Devlet matbaası müdürü Hamdi Emin Beyin Vekâlet emrine alınarak Faik Reşit Beyin matbaayı vekâleten idareye memur olduğunu yazmıştık. Bu haberin, Hamdi Beyin geçenlerde me zuniyet alarak mezuniyeti esnasında Faik Reşit Beyin kendisine vekâlet etmesinden galat olduğunu dün öğrendik.
Böyle yanlış bir haberin sütunlarımıza geçmiş olmasına teessüf eder ve Devlet matbaasını vukuf ve ihtisasla idare eden Hamdi Beye beyanı itizar eyleriz.
İntihap devresi dün baş1 adı
Seçilen heyetler defterleri tetkik edecek
Yeni Belediye intihap devresi dünden itibaren bilfiil başlamıştır.
Mahallelerden seçilen mümessiller dün akşam saat on sekizden sonra kaymakamlıklarda toplanmışlar, kaza intihap encümenlerini seçmişlerdir. Bu encümenler her kazanın nüfusuna göre, yedi ile 12 âza olarak mahalle mümessilleri arasından kurra ile seçilmişlerdir. Heyetler kaymakamların riyasetinde derhal işe başlıyacaklar, defterleri tetkik edip mahallelere as-tıracaklardır.
Defterler her mahallede bir hafta asılı kalacak, İtiraz edecek olanlar bundan sonra müracaat eyleyeceklerdir. Defterler şehrin ve mülhakatın her tarafına aynı günde asılacak, aynı günde kaldırılacaktır.
Başvekil Şarka
or
Başvekil İsmet Paşa Salı veya Perşembe günü şehrimizden “ Trabzon „ a gidecek, Şark vilâyetlerinde 15 hün kadar tetkikatta bulunduktan sonra u Ankara „ ya avdet edecektir.
İsmet Paşaya Dahiliye Vekili Şükrü Kaya, Trabzon Mebusu Haşan, Gümüşhane Mebusu Haşan Fehmi Beylerle Başvekâlet ve Dahiliye Vekâleti kalemi mahsus müdürleri refakat edeceklerdir.
Hariciye vekili
Evvelcede yazıldığı gibi Hariciye vekili Tevfik Rüştü Bey bu ayın beşinde Cenevreye gidecektir. Hariciye vekili 10 eylûlda Cenevrede toplanacak olan tahdidi teslihat konferansında hazır bulunacaktır.
Gümrük memurlarına verilen ikramiye
Gümrük muhafaza memurlarına devamlı mesailerinin mükâfatı olarak meydana çıkardıkları kaçak eşyanın kıymetine göre, yüzde otuz nisbetinde ikramiye verilmekte idi.
Aldığımız malûmata nazaran bu ikramiye yüzde yirmi beşe indirilmiştir. Geri kalan yüzde beş de vazife başında yaralanarak malûl olan memurlara ve yine vazife anında şehit olan memur ailelerine verilecektir.
Ergani istikrazı
Ergani bakır yolu istikrazının C tertibi tahvilleri dünden itibaren ■atışa çıkarılmıştır. Milli ve ecnebi bankalar bu tahvilleri toptan satın almaktadırlar. Piyasaya çıkarılan bu yeni tertip dört milyon liralıktır. Bunların kısa bir zamanda tamamen satılacağı anlaşılmaktadır.
Nebatî boya fabrikası
Memleketimiz müesseselerinden biri Ticaret Odasına müracaatle yerli nebatî bir boya fabrikası kurmak ve açmak istediğini söylemiştir.
Yapılacak olan bu boya bir çok maddelerde kullanılabilecektir
Akıl ve hürriyet, zayıflık ile uyuşmaz, uyuşamaz,,
Şerh ve izah :
Akıl, şüphe yok ki, iyiyi, doğruyu ve güzeli seçen kudrettir. Ohalde zafın, aczin iyi ve güzel birşey olmadığını takdir edecektir. Hürriyet, iradeye - kayıtsız, şartsız, ve pürüzsüz -sahip olmak demektir. Hu da mutlaka kuvvete tevakkuf eder. Ferdî ve kütlevî hayatta âcizin hür olmasına imkân yoktur. Hürriyete en çok kıymet verilen yerlerde bile zayıfın nasibi zelil olmaktır. Hürriyetin böyle bir kıymet bulamadığı yerlerde ise zayıf ve

Şirketlerin ayır» dıkları paralan Rıhtım şirketi 2 milycn lira yerine *- I mal alıp gönderece'
İmtiyazlı şirketlerin, memleke miz haricinde bulunan hissedar v( ya merkezlerine gönderecekleri tt mettü hisselerini para olarak ihra edemiyeceklerini bunun yerine mem leketimizden mal ihraç edeceklerini yazmıştık.
Haber aldığımıza göre, Nafıa Vekâleti memleketimizde bulunan ecnebi şirketlerin bu husustaki vaziyetlerini tesbite başlamıştır.
Bu meyanda Rıhtım şirketiniı iki senedenberi ayırdığı fakat he nüz harice göndermediği 2 milyo liralık temettü hissesi memleket mizden çıkarılmayacaktır. Bun mukabil şirketin memleketimizde alacağı mal şirketle vekâlet ara sında tesbit edilmiştir. Şirket ya kında bu malları satın almağa başlayacaktır.
Tramvavy ve elektrik şirketlerinin hariçteki hissedarlarına bu şekilde dağıtmak mecburiyetinde oldukları temettü hisseleri de tesbit! edilmektedir.
Tünel şirketi ise kâr etmediği için temettü hissesi ayıramamıştır. Bunun harice para gönderecek vaziyette olmadığı anlaşılmıştır.
Maliye Vekili rahatsız
Şehrimizde bulunan Maliye vekili Fuat Bey rahatsız olduğu için bir müddet daha burada kalacak ve kendisini tedavi ettirecektir.
Talebe kaydı devam edecek
Ağustos sonunda bitmesi lazım gelen orta mektep ve liselere kayıt kabul muamelesi talebenin lehine olarak tahdit edilmiştir. Aldığımız malumata' nazaran, kayit ye kabul işi on beş eylüle kadar devam edecek ve icabederse eylül sonuna kadar tekrar uzatılacaktır.
Talebe velileri bu keyfiyetten çok memnun olmuşlardır. Esasen evvelce verilen mühlet pek olduğundan talebe mektebe kayıi olmakta müşkülât çekiyordu ve biraz geç kalırsa kabul edilmemek korkusu da mevcttu.
Halbuki simdi kayıt ve kabul müddetinin uzatılmasiyle mektepsiz çocuk kalmamış olacaktır.
Diğer taraftan öğrendiğimize göre, bu sene tedrisata da geç başlanacaktır. Çünkü bu sene sınıflarda mümkün olduğu kadar az talebe bulundurulacak ve bunun içinde yeri müsait olan mekteplere fazla dersaneler ilâve edilecektir.
Fakat, talebe kabulü devam etmesi dolayısıyle talebe mevcudu şimdilik muayyen olmadığından bu kabil mektepler dahilinde tadilâta henüz başlanmamıştır.
Bu hale nazaran mekteplere sınıf ilâvesi işine kayıt kabul muamelesinin hitamında başlanacaktır.
Bu itibarla da bir kısım alâkadarlar mekteplerin on beş gün geç açılacağını, yani ancak on beş teşrinievvelde tedrisata başlıyabilecek-ylemektedirler
âciz olanlara belki sürünmek hakkı bile verilmez.
Şu takdirde Voltaire in akıl ile hürriyeti, zayıflıkla telif olunmaz birer şey sayması tamamiyle doğrudur. Esir milletlerde akıllı tanınmış kimselerin yetişmesi bu davayı çürüğe çıkaramaz. Çünkü onlar, bazı meselelerde zekâ göstermiş olsalar bile hürriyeti istemek ve aramakta zayıf yaşamışlardır. Binaenaleyh hür olamadıkları gibi tam âkil de sayılamazlar. Âkil, herşeyden evvel hürriyeti arar ve bulur.
ZAMAN
Bulgar hükümetinin bir kararı
Sofya 1 (A. A.) — Hükümet, devletin emniyti hakkında neşrettiği bir kararnamede, devlet memurlarına veya eşhasa karşı katil cürmü tasavvur eden, ecnebi devletlere karşı hasmane harekâtta bulunan, siyasi maksatlarla şiddet, dehşet hareketlerine ve suiikastlere müracaat eden kimseler için on seneye kadar hapis cezasıyle mühim cezayı naktî ve medenî hukuktan iskat cezalarını derpiş etmektedir. Karışıklıklar veya suiikast ve cürüm ıkaı maksadıyla yabancı devletlerin arazisine geçmek için teşekkül etmiş müsellâh çetelere iştirak edenlerle bu kabil çetelere yardım edenler, teshilât gösterenler, bunları iskân ve iaşe edenler Jveyahut bunların mevcudiyetinden haberleri olduğu halde hükümete haber vermiyenler hakkında şiddetli cezalar konmuştur. Bu emirde yazılı cürümlerin hazırlandık-, larından malûmatları olduğu
kat’iyen kullanılmayaralc beledı’v'a-zifeler ifa etmeleri bildirilmiştir.
Kâzım Paşanın teşekkürleri
İstanbul 1 (A. A.) — Büyük Mil-* 1 . let Meclisi Reisi Kâzım Paşa Haz-
retleri 30 ağustos zafer bayramı münasebetiyle aldıkları pek çok tebrik telgraflarına ayrı ayrı cevap vermek imkânsızlığından —-dolayı, teşekkür ve mukabil tebriklerinin iblâğına Anadolu ajansını tavsit buyurmuşlardır.
J Hariciye Vekilinin * teşekkürleri
1 İstanbul 1 (A. A.) — Hariciye
' Vekili Doktor Tevfik Rüştü Bey
" ile refikaları Hanımefendi, kerime-
lerinin izdivacı dolayısıyle her taraftan aldıkları tebrik telgraf ve 1 el yazılarına karşı teşekkürlerinin
1 iblâğına Anadolu ajansını tavsit
buyurmuşlardır.
Elektrik saatleri
Elektrik saatleri için kabul edilen 12 buçuk kuruş ücret dünden itibaren tatbik edi|meğe başlanmıştır.
Bu ücretten istifade edecek olan 10 amperlik tek safhalı saatlerden mada 30 bine kadar da yüksek amperli ve çift safhalı saatler vardır ki bunlar hakkında henüz bir karar verilmiş değildir.
Şirketle vekâlet arasında cereyan eden muhabereden sonra bunlardan alınacak ücret te tesbit edi-edilecektir.

’ig’ir' nC. .u p
i
A






Yakanda : Ankarada 30 Ajurlar bagran.nda mOrleran vadiler laklp .diyorlar. ,
: Bandırmada 30 Ağastoa ı bagrammdan bir intiba
Nevyork şehri iflâs ediyor
Nevyork Belediye reisi, Nev-york şehrinin şimdiye kadar bit eşini daha görmemiş olduğu malî buhrana çare bulmak için çok şiddetli tetbirler alınmadığı takdirde felâketin çok geçmeden gelip çatacağını söylemiştir. Bütün belediye bütçesini sarsan ve şimdiki şiddetli malî buhranı doğuran sebeblerin baş-lıcası, belediyenin işsizlore yaptığı yardımlardır. Bu yardımlar çok ağır bir yük teşkil etmektedir.
Hâlâ Paryaları insan addetmiyorlar
Bombay 1 (A. A.) — Simla parlementosu kendilerine teması caiz olmıyan Paryaların hint mabetlerine girmelerine müsaade edilmesine matuf] olan kanun teklifini hükümetin talebi veçhile reddetmesi üzerine, Gandi demiştir ki:
(rBu kanun şekle daha ziyade riayet edilerek reddedilme- j liydi. Tamamen İçtimaî mahi-vette bir ıslahata müteallik lerinı Ruyuvc— . s
leytnan Paşadan, Ferik Şakır’ » I şadan ve Ceneral Radenski ile | Kont Tolstoydan bahsederler. Fa- I kat bir Bulgar kumandan ismi an- I mazlar. Çünkü yoktur.
Bu hakikat üzerinde fazla ka- I lem kullanmaya ne lüzum var ?.. I Ruslar, Türkiye hudutlarını tecavüz I etmeselerdi 1677 harbini Bulgarlar I mı açacaktı ?.. Yahut Bulgarların I çeteciliğinden — Rusların tam üçl yüz bin kişilik bir ordu ile Balkan-■ lara akışları olmasa — Bulgar is-l tiklâli mi doğacaktı ?..
Demek ki ŞıpkanınTürkten baş-l kasına da verdiği bir şeref varsa! onun sahibi herhalde Bulgarlar de-l ğildir. Bu takdirde de şu muhteşemi nümayişler, elin şerefini benimse-! mekten doğmuş oluyor. Eğer baş-l kasının şerefini benimsemekte ha» varsa Bulgar komşularımız niçirfl Şıpka kayalıklarına çıkıyorlar, bil! mem. Pilevne, daha kolay gidilir biK yerdir. Gidip orada 57 yıl evvelkH kanlı harplerin hatıralarından şeM ref toplasınlar I
L.
Lâstik - deri rekabeti
Lâstik - deri rekabeti münasebd tiyle bu kısım sanayi fabrikalarla gezmek üzere bir komisyon seçil diğini ve bu komisyonun fabrikl larıgezerek tetkikatını ikmal etti ğini yazmıştık.
Epi zamandanberi toplanama’ bu komisyon bugün Ticaret C sında içtima edecek hazırlayacaktır.
—«w-.
w M ffy'1
s
2
— ZAMAN —
Eylül 2
_______________________________ *______OLISTE
kadına bisik
ş
i
i
t
e
(
M. “Ruzveltin,, yeni muvaffakiyeti
Amerika Reisicumhurunun ameleyi himaye ederek sermayedarlara
söz dinletmeğe muvaffak olması bekleniyor
Amerika COmhur rei«i Mi.ter " Rurvelt „ hükümeti erkânından İkisi arasında başlıyan ve kalkınma programını tehlikeye düşürür gibi görünen ihtilâfı bertaraf etmeğe muvaffak oldu. İhtilâf, herhangi istifaya yer bırakmadan hallolunduktan başka kalkınma siyasetide bir derece daha sağlamlaştırıldı.
Amerika Cümhur reisi ücretleri yükseltmiş, çalışma saatlerini kısalt-mıştı. Sermaye sahipleri onun bu emrini ifa etmek istemediler. Bilhassa bazı mensucat fabrikaları sahipleri, son günlerde, bu emri ayakaltına almak için ayaklandılar.
Bunun neticesi olarak bu fabrikalara mensup olan amele grev ilânına karar verdi. Amele, hükümetin sermayedarlara karşı kendilerini himaye etmesini istemektedir.
Amerika hükümetinin ameleye müzaheret edeceğinden şüphe edilmiyor. Bu böyle olacağına göre Mister Ruzvelt,, in ameleyi esirgiyerek sermayedarlara «öz dinletmeğe muvaffak olması bekleniyor.
Ö. R.
let çarptı
ı
t
£
*
n
«
i
a
ız
ît
alı tının bu kerede Yunanistanı riyaret edeceğini yazmakta ise de bugüne kadar hariciye nezaretine resmî malûmat gelme-
— miştir.
'h Muazzam bir kütüphane )h la
İngiliz Veliahtı da gidecek mi?
Atina 1 (Hususî) — Bazı Atina gazeteleri, İngiliz Veliah-
i.

izi
a I oh
Bir Tayyareye yıldırım düştü
Sen Jozef Missouri 1 (A. A.) — Evvelki gece bir yolcu tayyaresine yıldırım düşmüş, tayyare yanmıştır. İçindeki 4 yolcu ile pilot ölmüşlerdir.
Ingiltere de gürültü ile mücade
İstiklâl savaşı nasıl oldu?
Yazan : M. Şevki Bey Basan : Akşam matbaası
del
istiklâl savaşı, baştı başına bir ■ tarihti. Bütün dünya bu tarihin ■ahife sahife doğuşuna - hayret ve hayraniyet içinde - şahit oldu. Bu ... . günde dünyanın herhangi bir tara-
. ’’ fında ve herhangi bir millet için ■’ müşkül meseleler, müşkül davalar ,Z yüz gösterirse o meselelerle ve o *r. davalarla alâkadar olanların kalp mİ2 kuvveti, ruh kuvveti, irade kuvveti ai r temin etmek emeliyle örnek tutmak istedikleri eser, yine bizim ikt istiklâl savaşımızdır. Evet.Dnünya o lolay» savaşa vaktiyle hayran olmuştu, Juı Işimdi onu - icap ederse - nümune ₺ “a .yapmak isteyen milletler varl c j\ Halbuki bizde, kendi içimizde ■erci ^)u muhteşem ve muazzam tarih ıiliy yazılmamıştır. Hemen her Türk İsılara oklâl savaşına dair binbir menkıbe ) de irilir. O savaşı yaşayanların yürek-Ford '-eklerinde sayısız hatıraların nuru »arlıyor. O menkıbelerin heyecanı, nurun Türk lem’aları şüphe yok ki \esilden nesile intikal edecektir.Mil-(Cyet aşkı gibi istiklâl savaşı destanları da bizden sonra gelecek ne--Jllerin ruhunu gurur içinde dalga-..ındıracaktır. Lâkin bu tarih is-e klâl savaşının tarihî mutlaka ya-düştfcflmahydı. Çünkü o efsanevî kah-n“ü ^-.mantıklarla dolu bir macera ol-ni2,n )j makla beraber efsane değildir, ugün, ihyanın gözünü kamaştıran bir r ya“ ıkikattir. Hakikatlerin hakkı ise ?örm(y)duğu git; istikbale geçmektir. Bu-rier yazılı tarihler temin eder.
bi y, m. Şevki Beyin kaleme al-" rtU ‘ h ve Akşam matbaasının bastığı v"k ' îr^klâl savaşı nasıl oldu?» adlı ki-r O ı2» üzüntü veren ihmali nebze . •( •— telâfi edecek bir eserdir, ls-savaşı, yalnız bir kalemin
i2E___________, _________
Ford '“eklerinde sayısız hatıraların *98 mrlıvor. O menkıbelerin hevf t
ün n( dü
ucunda ve yalnız bir kitabın kucağında — bütün safhalarile — tebellür edecek bir vakıa değildir. Fakat M. Şevki Beyin eseri, bugüne kadar yazılmayan, yazılamıyan bir tarihin — hiç olmazsa— hülâsasıdır. Bu itibarla çok büyük kıymeti vardır.
Bizzat M. Şevki Bey, İstiklâl savaşının tam bir tarihini yazmış olmak iddiasında bulunmayor ve eserini şu*satırlarla bize 6unuyor:“Bukitap ne bir romandır, nede bir harp tarihi. Elinden silâhı alınmış cihangir bir milletin kendi öz yurdunda verdiği ölüm, dirim savaşının en canlı, en karekteristik vakalarını aslına mutabık olarak zapta çalışan ve o büyük günlerin güçlüklerini ve heyecanını yarma bırakmaya uğraşan bir eser„
Fakat biz, bu eserin bir tarih ve çok güzel yazılmış bir tarih olduğunu söyleyebiliriz. Kitapta İstiklâl harbine takaddüm eden günlerin feci vaziyetinden başlayarak “Kuvayi milliye,, devrini, İzmir cephesi teşkilâtını, millî ordunun yaratılışını, dahilî isyanları, İnönü muharebelerini, Sakarya muharebelerini, büyük taarruz günlerini, nihaî zaferi, en heyecanlı hatlariyle, en esaslı incelikleriyile ve hurda tafsilâtiyle görüyoruz. Kitapta askerî hareketlerin anlaşılmasını kolaylaştıran yedi tane de kroki ▼ardır.
Yine tekrar ediyoruz : İstiklâl harbinin tam bir tarihi yazılmadı. Bu, teessüre değer bir eksikliktir. M. Şevki Beyin şu güzel eseri, o I teessürü kısmen tadil ediyor ve bü-
Eyüpte Kartaltepe de oturan p 'Jahide hanım dün akşam Ba-*'^ırköyde Kartaltepeden geçerden Yusuf isminde birinin bindiği mpisikletin sademesine uğramış •ağ gözünden yaralanmıştır.
F
çık; Küçük kumarbazlar
Dün iki kumarbaz çocuk ya-IÇrkalanmıştır. Fatihte taş handa #n oturan Şevket ile Yakup 16 şar yaşındadırlar. Hanın taşlığında 8 zarla kumar oynarken tutul-1 muşlardır.
8 s Merdivenden düştü k
Tepebaşmda Olyon hanında temizlik yapan madam Seya, merdivenden düşerek yaralanmıştır.
us _
lo Tabanca taşıyormuş
Selâhaddin isminde biri, Fenerde şüpheli bir vaziyette ge-c zerken Polisçe üzeri aranmış, ' bir tabanca bulunarak müsadere edilmiştir.
: Gazoz ârabalarıda mı?.
Emin isminde birinin idare-sinefek* gazoz Algbası, Galatada hamal Hüseyin isminde birine çarpmış bir ayağından yaralamıştır.
Yankesici kadın!
Sabıkalı yankesicilerden Ayşe ismindeki kadın, köprünün adalar iskelesinde bilet almakta olan Zehra hanımın mantosunun cebindeki para cüzdanını aşırırken yakalanmıştır.
Yangın
Uzunçarşıda Yeni handa oturan Sıdıka Hanımın mangalından sıçrayan ateşle yangın çıkmış, fakat sirayet ettirilmeden söndürülmüştür.
-İnegöl yolu
Halk çok bozuk olan bu yolun yapılmasını istiyor
İnegöl 28 (Hususî) — Bursa ile Karaköy arasındaki şose bilhassa son zamanlarda çok bozulmuş ve vesaiti nakliyenin işlemesi çok güçleşmiştir. İnegöl ile Kurşunlu arasında yoldaki iki köprü de yıkıktır. Bundan dolayı otobüs ve araba seferleri çok müşkülâtla ve geç olarak yapılabilmektedir. İnegöl halkı Nafia baş mühendisliğinden bu yolun bir an evvel tamir edilmesini dilemektedir.
Aymtap fıstığı

’saj/Zr Roman
"1'avuş, bir müddet gemi üzerln-tımandanının emrini bekliyor-
Fgibi Ahmet Remziye hürmetle baktı ve dedi, ki:
1 - Bu herifi yoksa götürüp de-
’mi salıvereceğiz ?
Hayır, denize filân atacak fyuz. Fakat Çavuş ne yapacağı-terma. Bu melûna okadar kız-|XI( k* dediğin gibi kendisini de-atmamın da ihtimali var. Sen , şimdilik emirlerimi harfiyen t- .aşka birşeye karışma! ' Başüstüne yüzbaşım I Ibz ■uş ondan sonra otele gidip I li)lr ’P ve bir de yorgan ile MjlfBaygın halde oturan Sürey-
Tefrika No: 84 yanın evvelâ ellerini ve ayaklarını iyice bağladı, ondan sonra kendisini bir paket yapar gibi yorgana da sardı. Ömer çavuş bu işi, ip düğümleri yapmakta, yelken ve tente açıp kapamakta ihtisas sahibi olmuş bir bahriyeli ihtimam ve dikkati ile yapmakta idi. Sanki canlı bir insan bağlayıp sarmıyor da geminin bir yükünü hazırlıyormuş gibi hareket ediyordu.
Biraz sonra bahriyeli bu inBan çıkınını omuzlayınca otomobile götürüp bıraktı. Bu esnada Süreyya da kendine gelmiş, gözlerini açmıştı. Fakat ağzı iyice tıkalı oldu-ses çıkaramıyordu. Yalnız
yük savaş hakkında bir fikir edinilmesini mümkün kılıyor. Binaenaleyh muharririni tebrik ile beraber eseri okuyucularımıza tavsiye ederiz. Akşam matbası da böyle faydalı ve pek lüzumlu bir eseri bastığından dolayı tebrike lâyıktır.
gözlerini fıldır fıldır sağa sola çeviriyor, bununla hiddetini göstermeğe çalışıyordu. •
Beş dakika sonra teyze Sabahat Hanım aşağı indi. Remzi de yanında idi. İhtiyar kadın otomobilin bir köşesinde böyle paket gibi sarılı bir insan görünce bayılacak gibi oldu, kekeleyerek dedi, ki:
— Amanyarabbi. Aman yarabbi yoksa kendisini öldürdünüz mü?
ömründe böyle şeyler görmemiş olan zavallı kadın tir tir titremekte idi.
Remzi azimkârane ve âdeta vah-şiyane bir surette dedi, ki :
— Hayır, daha öldürmedim. Şimdilik yaşamasını ihtiyacım var. Onun için siz otomobilde onun yanında oturacaksınız ve arasıra ağzındaki havluyu gevşetip nefes aldıracaksınız. Çünkü ağzı fazla tıkalı durursa belki nefessizlikten boğulur.
—Peki amma kendisini ne yapacaksınız ?
— İlk yapacağım şey işkence etmektir. Evet, Melâhat Hanımın nerede olduğunu söylemesi için
Bu sene rekolte 2 bin tondur. İş bankasına bir teklif yapılıyor Caziantep 26 (Hususî) — Yalnız dahilde değil hariçte de büyük şöhret ve müşterisi bulunan Antep fıstıkinin kemale erme mevsimi bu aylardır. Karadeni-zin fındığına mukabil Akdenizin Antep fıstığı, Türkiyemizde he-man heman vilâyetimize münhasır bir mahuldür.
Antep fıstığı, Şamda bir tek ağacı bulunmadığı halde “Şam namını almış ve cihan piyasalarına bu şöhret tahtında arzedilmiştir. Halâ ise gümrük tarifelerinde (Antep fıstığı) adını aldığı gibi haricen de bu hakikî ismile tanınmasına çalışılmaktadır.
Vilâyet merkezi ile Nezip ve Pazarcık kazaları ve Malatyaya bağlanan Bihisini mıntakaların-da yetişmekte ve İslâhiye, Fev-zipaşa kazalariyle Keferdiz ve Alaca nahiyelerinde de yetişti-
Çakılmakta -bulunan Antep fıstığı*, emek ve
masraf istemeyen, toprak sahibini çok zaman memnun bırâ?-— kan bir mahsûldür. Meyvası, ağacının mukavemeti nisbetinde naziktir. Bu ağaçlar ekseriyetle yıl aşırı meyva verir. Fazla sıcak ve soğuktan pek çabuk müteessir olur. Bu yıl, iyi bir mahsûl yılı olup azamî randıman beklenmekte iken bazı muzır afetlerin ağaçlar bir kısım meyvalarını silkmiş ve Fırat kıyısındaki meyva salkımlarında % 30 nisbetince içsize tesadüf edilmiştir. Rekolte 2000 ton tahmin edilmektedir.Bu rekolte 932 yılındaki dört bin ton bir tarafa bırakılacak olursa on yıllık mevsimlerin en iyilerindendir.
Antep fıstığı Amerikaya bundan kırk yıl evvel gönderilmiş-tir.İhracat evvelleri kâmilen Suriye yolile ve Amerikaya yapılmakta iken, son zamanlarda vaki uyanıklık ve alâka dola-yısile bu yol oldukça değişmiştir. Şimdi ihracatımız yüzde hesabile 42 Suriye yolile 5 doğrudan doğruya Amerikaya, 8 Mısıra ve % 45 de Anadolu ve İstanbul tarikile diğer ecnebi memleketleredir. Bu ihracatın vasati olarak rpemlekete temin ettiği senelik varidat bir milyondan fazladır.
Şehrimizin bu mühim servet membaı hakkında yukarıdaki izahatı verdikten sonra, ilâve etmek isterimki, bugün, bir milyon liradan ibaret bulunan se-
Meyvaları kemale gelmiş Ayıhtap fıstığı ağacından bir dal
nelik varidatı daha bir kaç misli yükseltmek ve alıcısı cidden çok olan bu rakipsiz mahsulün randımanını da fazlalaştırmak mümkündür. Pek cüzi bir emekle ve masrafsız olarak ye-tişenîıen^bü kiymsti; -mahsule verilecek ehemmiyetin, hiç bir suretle ve hiç bir zaman boşa gitmiyeceği muhakkaktır. Şehrimizde yetişebilen bu mahsulü diğer şehirlerimizde de yeştir-mek kabil olduğu gibi yetiştiği mmtakalarda daha esaslı emekler sarfile bugünden çok daha müsbet neticeler alınabilmesi niçin imkânsız olsun 1
Elyevm yarı yarıya Halep yoliyle ve adını değiştirerek Amerikaya gitmesi ve mutavassıt ellerden daha kurtulamamış bulunması, inkişaf imkânlarını şiddetle menetmektedir. İhracatın fazlalaştırılması için ilk iş olarak mahsulün mutavassıt ellerden kurtarılması lâzımdır. Ve bu işi, bu çok kârlı, faydalı işi başarabilecek yegâne müessese de İş Bankasıdır, kanaatindeyiz. İktisaden inkişafımıza büyük yardımlar sarfetmekten çe-kinmiyen bu kıymetli ticaret müessesemizin limitet bir şirket teşkiliyle bu kıymetli mah -sulü ecnebi boyunduruğundan kurtarması ve memlekete daha büyük miktarlarda varidat temininin çarelerini araması her halde çok hayırlı olacaktır.
İnegöl İdman yurdu seyahata çıkıyor
İnegöl 28 (Huşu sî) — İnegöl İdman yurdu bu sene bir dağcılık şubesi tesis etmiştir.
Yurdun futbol takımı ise,

Bir çocuk bir adamı bıçakladı
Maraş 20 (Hususî) — Zeytin ılıcasında oyun oynarken bir mektepli çocuğun ılıca yerlilerinden bir adamı bıçakla yaralanması ile neticelenen bir vaka olmuştur;
Ihce kahvesinde tombala oynarlarken bir aralık Sarraf İsmail efendinin 14 yaşındaki oğlu Zafer kızarak Ahmet isminde Ilıce yerlilerinden birine söv-meğe başlamış, Ahmet onun çocukluğuna hamlederek bu sözler karşısında lâkayıt kalmış, fakat bu vaziyetten cür’et alan Zafer bıçağını çekerek adamı sağ böğründen ağır surette yaralamıştır. Ahmet baygın bir halde yere düşmüştür. Ahmedin yarası ağır olduğundan Maraştan ^erhal bir sıhhiye memuru çağırılmış ve küçük carih yakalanmıştır.
Lüleburgaz hayvan sergisi Lüleburgaz [25 (Hususî) —« Her sene Lüleburgazda açılan ehlî hayvan sergisi bu sene de 19 Ağustosta merasimle kuşat edilmiştir. Merasime kazamız kaymakamı Kemal Fırka kumandanı vekili Ferhat Beylerle memurin, zabitan ve binlerce halk iştirak etmiştir.
Açılma merasimi kaymakam Beyin kısa bir hitabesi ile başlamıştır. Kaymakam Bey hitabesinde hayvan bakımının İktisadî kıymet ve ehemmiyetini izah ederek sergiyi açmıştır.
Sergide cidden iyi bakılmış, cins hayvanlar vardır. Bilhassa üç dört yaş arasındaki atlar syeircileri çok meşgul ediyordu. Hakem heye’ti geçen senelere nispetle bu sene köylünün «ergiye çok hayvan getirdiğini V3 gelen hayvanların daha iyi bakımlı olduğunu, bundan da köylünün hayvan bakmak, cins hayvan yetiştirmek hevesinin arttığı anlaşıldığını söylemektedir» Kırkağaç belediyesinin hayırlı bir teşebbüsü
Kırkağaç 24 (Hususî) — Belediyemiz çok hayırlı bir karat vermiştir. Bu sene bütün masarif belediye tarafından ödenmek üzre Manisa Ortamektebine üç çocuk gönderilecektir.
eylülün ikinci haftasında Bursa, Müdanya, Balıkesir Bozöyük ve Eskişehir vilâyet ve kazalarında maçlar yapmak üzere bir seyahat tertip etmiştir.




kendisine işkence yapacağım. Eğer yine söylemezse, icabında eski zamanlarda olduğu gibi kızgın demirle tabanlarını yakacağım. Çünkü Melâhat Hanımın ne olduğunu, nerede bulunduğunu biran evvel öğrenmemiz lâzım. Her geçen dakika zavallı kız için bir felâket olabilir. Bu adamın tabanları yanmağa başla-yıncada susup sumayacağını görürüz.
Süreyya bu sözleri tamamiyle işitmekte idi. Suriyeler vaziyetin hakikaten fenalaştığını, başına hiçte hatırından geçirmediği işler geleceğini anlamakta idi. Artık inadı filân unutmuş, cidden korkmağa lamıştı.
Remzi direksiyona geçti Ömer çavuşa hitaben:
— Çavuş, sende yanıma Hemen hareket ediyoruz.
Emrini verdi.
Çavuş:
— Bir saniye müsaade edin, yüzbaşım. Diyerek koşa koşa yukarı çıkkı, bir iki dakika sonra de elinde bir torba olarak geldi.
Remzi sordu, ki:
— Bu elindeki torba ne, ne yapacaksın ?
haş-
ve
bin.
— Yüzbaşım bu benim çamaşır torbamdır. Bir bahriyeli seyahate çıkarken dağarcığını almaz mı ?
— Doğru, çabuk yanıma bin.
Ömer çavuş dağarcığını teyze Svbahat Hanımın ayaklarının yanına koydu ve gayet terbiyeli bir söz söylediğine kail olarak:
— Nine, seni rahatsız edecek amma kusura bakma I
Dedi ve sabık kumandanının yanma bindi. Ahmet Remzi motörü derhal işletti ve otomobil, gecenin zifiri karanlıkları içinde olanca süratiyle hareket etti.
Melâhatin itirafları
Melâhat kamptan elinde çantası, hizmetçilere görünmeden kaçtıktan sonra doğru Hereke istasyonuna gitmek istedi. Fakat ( kamp ) ın bu-bunduğu yerden istasyona olan mesafe pek uzun idi. Genç kız elinde hayli ağır olan çantasiyle dar yollarda güçlükle yürüyebilmekte idi. Her nekadar sporla çok
uğraşmış ve vücüdü yorgunluğa alışmış isede böyle elinde yük ile çatılı çırpılı yollardan sekerek, etekleri dikenlere takılarak hızlı hızlı gitmek hakikaten güç oluyordu. Güneşte yavaş yavaş yükselerek ortalığı yakmağa başlamıştı. Melâhat böyle bir taraftan sıcağın tesiriyle diğer taraftan yorgunluktan pek bitap halde büyük caddeyi buldu. Fakat o caddeden istasyona kadar daha yaya olarak en aşağı bir saat yol vardı.Genç kız bu yolu yürümeği gözüne kestiremedi. Caddenin kenarına otlar üzerine oturdu ve düşünmeğe başladı. Böyle kimsesiz yardımcısız, ıssız bir yerde ne yapacağını bilmeden kalmak hayatında ilk defa başına geliyordu. O vakit dik başlılığın, kimseyi dinlememenin, kendine fazla güvenme • nin ne büyük hata olduğunu bütün acısiyle hissetmeğe başladı. Yorgunluk ve sıcak kuvvei maneviye-sini o kadar bozmuş idi ki bir aralık tekrar (kamp) a davet etmeği bile düşündü.
Devamı va r
Eylül 2
r
s


Maarif işleri nasıl düzelir?
ilkmekteplere daha fazla kıy met ve ehemmiyet vermelidir
MÜTEFERRİK HABERLER
İlkmektep hocalarının içinde bulundukları şerait...
Açtığımız Maarif anketine, karilerimizden eski bir ilkmektep muallimi şayanı dikkat cevaplar vermektedir. İsminin mahfuz tutulmasını istiyen bu kariimiz bilhassa ilkmektep hoca'arını müdafaa ediyor. Kanimizin diğer muallimler hakkındaki fikirlerine iştirak etmemekle ve ilkmekteplerdeki maddî vesaite dair verdiği malûmatın sıhhat ve vüs’at derecesini de bilmemekle beraber, şayanı dikkat gördüğümüz mektubunu aynen neş-reyliyoruz:
“Gazetenizin memleket Maarifine gösterdiği alâkayı teşekkürle karşılamamak elden gelmez. Şimdi esnaf olmakla beraber eskiden bir köy hocası, bu gün de okuyacak birkaç çocuk babası olduğum için açtığınız Maarif anketine haddimi aşarak cevap yazmaktan kendimi alamadım. Bu sütuna gelen ve gelecek cevaplar hemen hemen bütün kabahati ilkmekteplere yükletiyor ve yükletecektir.
İlkmektep hocasının vazifeleri
İlkmektep hocalarına umumî ve meslekî bilgilerini arttırmak için tav jlyelerde bulunmak bir âdet hükmünü almıştır. Halbuki hocaların en çalışkanı, en muhteremi ilkmektep hocasıdır. Çünkü o üzerinde üç güzel vasıf taşımaktadır. İlk mektek hocası mefkûrecisidir. Çocuğa cumhuriyet sevgisini cumhuriyetin gü-tel inkılâplarını aşılar; çocuk tahlilini devam ettirmiyacekse ona toprağın güzel kokularını koklatır, yahnt san’atın şen sesini duyurtur. Çocuk tahsilini devam ettirecekse ilim muhabbetini kamçılar hülâsa bip çok fertleri hayatına istidadına da hazırlar.
İlkmektep hocası bir mûrebbidir
İlkmektep hocası bir mürebbi-dir. Çocuğun hislerini karşısına alır, onları sever, okşar, inceltir; itiyatlarına girer, vahşî bir ormana atılmış gibi alabildiğine yürümüş zararları, dikenleri koparır, yüzünden elinden kan sızarken o boş kalan yerlere meyvalı ağaçlar diker; yavrunun kafasına fikirler, kalbine iman, iradesine destekler koyar.
Orta tedrisata gelince
Orta tedrise ayağını basan çocuğun mefkûreci olan artık kendilidir. Çok defa müşahede, mukayese ve muhakeme ederek kendiken-dini de o terbiye eder. İlkmektep hocası bir muallimdir; dersini öğretirken hikâyeler anlatır, şarkılar söyler, teklifler yapar, çalışır, didinir. Her çareye baş vurur; halbu-ıci orta tedris hocaları ekseriya ilmini satan zengin bir tacirdir, mecburiyet ve mesuliyeti talebeye yüklerler.
Çok defa bir kısmının ağızla-rıı dan bu söz işitilir: “Çocuklar, ister öğrenin, ister öğrenmeyin; ben dersimi verir, giderim. İmtihanda konuşuruz.,,
Buraya kadar okuyanlar eski meslektaşlarıma tarafgirlik ettiğimi Büyüyebilirler. Fakat şu hakikatları kim inkâr edebilir: Orta tedrisata geçilecek olursa büyük ve kiyotinli pencereli bol ziyalı, çini döşeli, içinde yakışıklı sıra, muazzam kürsüler, oldukça âlât vesait ve iş odaları 'bulunan bir mektep, iyi zekâlı çocuklar tabiî evlâdında istidat görmiyen baba çocuğunu orta tedrisata göndermez - en mühim bir cihet te arkadan mecburiyetle değil, istekle bir ebeveyn yardımı vardır.
İlkmekteplere dönelim
Şimdi ilkmekteplere gelelilm. Basık tavanlı, kapanırsa açılmaz, açılırsa kapanmaz pencereli, ziyanın girmeğe şaşırdığı bir mektep; içinde arkalıksız eklemeli sallanır malûl sıralar; üç ayaklı bir muallim masası, delik bir iskemle, bembeyaz olmuş bir tahta, her zekâ sınıfına mensup türlü türlü cocuk; bütün bunlara ilâveten aksi bir ebeveyn çocuğunu mektebe göndermez, göndermese de bir şey yapılmaz; çocuğun muallimle ev arasında beynamaz olduğunu göreceğiz, her ilkmetap hocası asrî ve fennî terbiye ceryanlarının taferruatını değilse bile özünü kafasına yerleştirmiştir. Yüreğindeki ülkü bir mum değil, bir ocak değil, bir volkandır.
Fakat tasavvur ve tahayyül ediniz ki: Bir kış günü soğuk bir odada, otuzu morarmış, yirmisi titrer, on beşi öksürür, bir sürü yavrucuğa en basit levha vesaite malik olmadan, aynı şekilde fakir bir muallim; iki veya üç sınıfa birden Dr. “ Decroly „ ve “ G. Kerschens-teiner,, vesair mürebbilerin faaliyet ve terbiye prensiplerini tatbik edecektir.
Mühim olan nokta..
Asıl kanayan yara burasıdır ve pek büyüktür; çünkü bu hazin levha maalesef ekseriyeti teşkil eder. İşte ilkmektep hocaları böyle şerait içinde çalışıyorlar.
Buna mukabil daima bu hocaların gazete sahifelerinde okudukları "başmuallimler kalkacak,,, “muallim mekteplerinin filân sınıf mezunları muavin addedilecek,, okumadıkları şeyler de “ilk muallerin maaşlarına zam yapılacak,, veyahut “tekaütleri emniyet altına alındı,, haberleridir.
Ne yapmak lâzımdır?
Peki, ne yapmalı buna gelince, ilk mekteplerin binalarına, sıralarına, levazım vesaitine mümkün mertebe bakmalı; mektep çocukları alamıyacaksa ufak bir zekâ imtihanına tabi tutmalı.
İstanbul Borsası kapanış
fiatleri 1-9-1934 i
NUKUT
Alış Satış
1 Sterlin 613 618
1 Dolar 121, 124
20 Fransız fr. 167 169
20 Liret 215 217
20 Belçika fr. 115 117
20 Drahmi 23,50 25
20 İsviçre fr. 815 820
20 Leva 22,50 24
1 Florin 83 84
20 Çek kronu 95 100
1 İsveç „ 31 33
1 Avust. şiL 21, 23
1 Peçeta 16 17
1 Mark 43 45
1 Zloti 22,50 24
20 Ley 17,50 19
20 Dinar 55 57
1 Yen 33 35
1 Türk altın 921 922
1 Mecidiye 36 36,50
1 Bank Ob.B 238 240
ÇEKLER
Açılış Kapanış |
Londra 618,50 618.—
Nev-York 0,8074 0.8072
Paris 12,06 12,06
Milano 9.2969 9.2784
Brüksel 3,3888 3,39
Atina 83,82 84,9690
Cenevre 2,4375 —
Sofya 67,9625 66,3240
Amsterdam 1,175 —
Prag 19,1350 w-
Stokholm 3,13 3.1375J
Viyana 4,2675 —
Madrit 5,8140 5,8188
Berlin 2,0275 2,0575
Varşova 4,2075 4,2168
Budapeşte 3,965 —
Bükreş 79,29 79,1275
Belgrat 34,8710 34,71
Yokohama 2,7140 —
i Moskova 1071,50 1081,50
Tahvil ve Senetler
ı
Fakat mektebe kayıt edilenlerin devamında titiz davranmalı ve gel-miyenler hakkında şiddetli cezalar meydana getirmelidir.
Kıymetli fikir kökçükleri bırakmış, güzel itiyat yapraklan takınmış, renkli his çiçekleri açmış bir nebat ilkmektep çocuğu ise; orta tedrisatın vazifesi yorulmadan onu sulamak ve gübrelemektir.
Kitap meselesi ve ideal talebe
Kitaplar meselesi de mühimdir, ilkmektep kitapları hiç te iyi değildir; bunun sebebi onları yazanların ilkmektep muallimi olmadığıdır ' Bir ilkçi yazmasını bilmediğinden değil, yazamadığından yazmıyor. Vekâletimizin müsabaka ile tek kitap usulüne yürümesi temenni olunur.
İdeal talebe sualimize de ufak bir cevap: Bence ideal talebe; iyi gören, doğru düşünen, verdiği karara varmak için atılır, dayanır, teceddüde canatar, hareketlerinden evvelâ kendi vicdanı, sonrada ' kanunlar önünde cevap verileceğini bilen talebedir. „
Samim
! RADYO PROGRAMI ı
*------------------------------)
katma pların anmak
l uygun »in ula-merb; Çok zengin lngili)a?]ya kolaylıkl arba.
ret ey-
a T. C. eri ehemmi-
• • ••
- T. D. T. C.
0/0 5 faizli 1933 İkramiyeli (Ergani) 0/0 7,5 faizli Türk borcu tahvili I
Anadolu D.yolu I II „ „ m
Anadolu Demir yolu mümessil
0/0 7,5 Türk B. III
0/07,5
Merkez Bank Anadolu D. yoluO/0 60 İş bank hAmiline
Aslan çimento
Bulgar hükümetinin bir kararı
Sofya 1 (A. A.) — Hükümet, devletin emniyti hakkında neşrettiği bir kararnamede, devlet memurlarına veya eşhasa karşı katil cürmü tasavvur eden, ecnebi devletlere karşı hasmane harekâtta bulunan, siyasî maksatlarla şiddet, dehşet hareketlerine ve suiikastlere müracaat eden kimseler için on seneye kadar hapis cezasıyle mühim cezayı naktî ve medenî hukuktan iskat cezalarını derpiş etmektedir. Karışıklıklar veya suiikast ve cürüm ikaı maksadıyla yabancı devletlerin arazisine geçmek için teşekkül etmiş müsellâh çetelere iştirak edenlerle bu kabil çetelere yardım edenler, teshilât gösterenler, bunları iskân ve iaşe edenler jveyahut bunların mevcudiyetinden haberleri olduğu halde hükümete haber vermiyenler hakkında şiddetli cezalar konmuştur. Bu emirde yazılı cürümlerin hazırlandıklarından malûmatları olduğu halde haber vermiyenler de yukarıda yazılı cezalara çarpılacaklardır. Bu husustaki muhakemeler adi muhakeme usullerine tevfikan ve fakat müstaceliyetle yapılacak ve kararlarla kabili istinaf olmıyacaktır.
Bir facia
Pedsrbon (A. A.) — 14 Asker nakleden bir otomobil bir ağaca çarparak devrilmiş ve alev almıştır. Otomobilde bulunanların hepsi yaralanmıştır. Bir çokları, aldıkları yanıklar dolayısiyle ölüm tehlikesine maruz bulunmaktadırlar.
Hasta kadınlar kısırlaştırılıyor
Berlin 1 (A. A) — M. Gö-ring, ebelerin san’atlarını icra ederken rastgeldikleri had alkolizm ile ve sair irsî hastalıklarla malûl kadınları, bunların üzerlerinde kısırlık ameli-yesi yapılmak üzere, bildirmeleri mecburiyetine dair bir karar ittihaz etmiştir.
Nevyork şehri iflâs ediyor Nevyork Belediye reisi, Nev york şehrinin şimdiye kadar biı eşini daha görmemiş olduğu malî buhrana çare bulmak için çok şiddetli tetbirler alınmadığı takdirde felâketin çok geçmeden gelip çatacağını söylemiştir. Bütün belediye bütçesini sarsan ve şimdiki şiddetli malî buhranı doğuran sebeblerin baş-hcası, belediyenin işsizlore yaptığı yardımlardır. Bu yardımlar çok ağır bir yük teşkil etmektedir.
Hâlâ Paryaları insan addetmiyorlar
Bombay 1 (A. A.) — Simla parlementosu kendilerine teması caiz olmıyan Paryaların hint mabetlerine girmelerine müsaade edilmesine matuf] olan kanun teklifini hükümetin talebi veçhile reddetmesi üzerine, Gandi demiştir ki:
4tBu kanun şekle daha ziyade riayet edilerek reddedilmeliydi. Tamamen İçtimaî mahiyette bir ıslahata müteallik olan müzakerata siyasî maksatlar karıştırılması şayanı eseftir.,,
“ Paris - Moskova „ telefonla konuşuyor
Paris 1 (A. A.) — Dün Pa-risleMoskova arasında doğru telefon görüşmeleri açılmıştır. M. Bartu Lu münasebetle Fransız hükümetinin Sovyet hükümet ve milletine hitabet bir beyannamesini okumuştur.
İngilizler bir mihraceyi azledeceklermiş!
Bombay 1 (A.A) — Hindistan umumî valisi, Alver mihracesinin iki sene kendi devleti arazisine girmemesi hakkındaki kararı gayri muayyen müddet için uzatmıştır. Bu mihracelik hâlen İngiliz idaresinin kontrolü altında bulunmaktadır. Suiistimalle müttehem olan mihracenin, Gandi hareketinde de alâkası olduğu için mihracelikten kat'î olarak çıkarılacağı muhtemeldir.
eni U.M.H. ni-teşkilâtını yap-çalışma kolunun i Başkan vekilli-iden kurulan U. ledir :
Bey - Erzincan Kâtip İbrahim Nec-»jeci Besim Atalay ® kolbaşısı Ahmet üroloji kolbaşısı ve $ Canip Bey “Ordu oji kolbaşısı ve Baş-Buyul Raşjt «^uş me_ , tre'- Sentaksı kolbaşısı. 1500 metre
150 kilovat13'? L“«at kolbap.1 olan Londr ay “Zoguldak. la-postasının Rafet bey, Derleme tün radyo,, HaIlm beyı NeJrî. t,n) sabırlı |1Mt üly. bey „Af. k“V’e‘.‘,'bulunan Celâl Sahir mıze bırki evvel çalı/?' kadar AU Ca"‘P faaliyeti te olan Yakup Kadri posta ve tiye değin Ahmet Ce-arzu ve eik edecektir, mişti. Rec » » diğine gök f«ı
kuşat resvUS T1İOSU
veya cun
veya yet1 (A- A-) So’?et edilecektifllt'k filosu kuman-ması rady Haller kumandasın-raklıları iafıharp gemisi ile Çünkü n.Volodarski torpito duğundanjen mürekkep bir vetlılerı e . .....
çalıştıkları ziyaretlerim iade galardaki . bu sabah Kronş-rını dinlenya limanına hare-cak 15 ile
riyat yaps~“— istasyoniatmaş kaçıran ramlarım Madam nevi ıstasy
pahalı old-den limanımıza ge-Yeni ©uru yolcularından vat olmakstantaniye, orada lâfi ed,lmîafaza ve muayene kimselerin nazarl dikkatini larını takı
sil olmuş f yaPllan ™»ayene-İngilte' üzerinden bir ki-nefaseti fkli kumaş çıkmıştır, bir teşek müsadere ve Ma-çuk mily edi|mi tir den “Brr -------
;"Xn”re^a yapağımız Senelhracat
nm İngilman ticarî itilâfı çok radyo tr vermektedir, ierindeı^ malûmata nazaran He^ irn zar^,n(^a Almanyaya tutmakıaddeler üzerinde çok len reektarda ihracat yapıl-yarısır giliz ketimiz tarafından ya-üç ™ ihracat, Avrupa tica-bir mühim bir rol oynayan idar piyasasını epeyice sars-biç şüı ——
mıiltere arpa alıyor rutolik arpaya olan talep ’*çe artmaktadır. İngiliz pi-arı yemlik arpa ithalâtı için şssa Kanadaya büyük sikler vermektedir. Kanada-. en büyük zahire borsası ı Vinnipekte yemlik arpa darı geçen aya nazaran, 13 ıt yükselmiştir. Piyasalar sağ-n ve tereffüe meyyaldir. Bıdık arpa fiatları kuvvetli bir stıkrar göstermektedir. Arpa ile Rus musikisi ^frim için de ihracat emtiamı-
2 Eylül Pazar
İSTANBUL
18,30 Plak neşriyatı. 19,20 Ajans haberleri. 19,30 Türk musiki neşriyata: (Kemani Reşat, Mesut Cemil, Muzaffer Beyler Vecihe, Vedia Riza Hanımlar). 21 Ateş-Güneş klübünden nakil. Ajans ve Borsa haberleri. 21,30 Orkestra karışık program.
686 Khz, BELGrat, 437 m.
20,20 Plak. 20,35 Tagannili konser. 21 Plak. 21,30 Keman konseri. 22,10 Reklâmlar. 22,20 Radyo orkestrası. 23 haberler 23,15 Orkestra refakatile halk şarkıları. 23,45 Kahvehane konseri. 24,15 Dans plakları.
950 Khz. BRESLAU. 31 m.
21 Opera musikisi. 23 Aktüalite. 23,20 haberleri. 23,45 Dans musikisi.
546 Khz. BUDAPEŞTE, 550 m.
20 Neşeli sözler. 20,35 Film musikisi.
21.10 Müsamere. 22 Spor haberleri. 22,30 Keman konseri. 23,15 Rigo sigan orkestrası. 24,20 Bachman salon kuarteti.
823 Khz. BÜKREŞ, 364 m.
11,30 Dinî neşriyat ve musiki. 12 öğle konseri. 13 haberler - Çlak. 13,45 Tagan-nili hafif musiki. 14,75 haberler. 14,40 Plak. 17 Köylü neşriyatı. 18 Sibicianı orkestrası. 19/20 Tagannl ve popüler danslar. 20 Üniversite. 20,20 Plak. 20,45 Musahabe. 21 Radyo orkestrası. 22 Spor.
22.10 Muhtelif milletlerin danslarından. 23 haberler.
191 Khz. DEUTSCHLANDSENDER 1571 m.
21 Neşeli Alman operaları. 21,50 Aktüalite. 23 haberler. 23,45 Deniz haberleri. 24 Dans musikisi.
904 Khz. HAMBURG, 332 m.
20 Halk musikisi. 20,35 Spor. 20,55 Hava raporu. 21 Alman halk opera parçaları. 22 Neşeli bir dans musikisi serisi. 23 haberler. 23,20 Spor haberleri. 23,40 Dans.
1031 Khx. KÖNİGSBERG, 291 m.
20,30 Piyano musikisi. 21 Leichte Ka-vallerie isimli Suppe’nin opereti. 23 Haberler. 23,20 Dans musikisi.
785 Khx. LEİPZİG, m. 238
20 Senfonik Alman eserleri.
Aktüalite. 21 Humperdinek konseri. (Ber-linden nakil). 22 Neşeli dans parçaları. 23,20 haberler ve spor. 23,50 Gece konseri. 175 Khz. MOSKOVA, 7714 m.
20,30
70 Musiki. 11 Günün haberleri. 11,15 Amele konseri. 16 Musahabe - çocuk neşriyatı. 17 Haberler. 22 Muhtelif dillerde neşriyat.
[ Bu hafta her gün aynı neşriyat J 574 Khz. MÜHLACKER (Stu/grat) 523 m.
19.30 1. Strauss’un “Fledermaua,, opereti (plak ile). 20,30 Skeç. 20,45 Spor. 21 Radyo orkestrası. 22,15 Temsil: “Schatz graeber». 23 Spor. 23,20 Dans musikisi 1 Gece musikisi.
638 Khz. PRAG. 470 m.
20.30 Slâv daı habe. 22 Antor
Saat ayan - haberler. 23,20 Plak, haberler. 23,40 Salon orkestrası.
223 Khz. VARŞOVA. 1345 m.
plakları. 21,55 Musa-)nin Dvorakln eserlerinden „ isimli opera temsili. 23 23,35
ADAPAZARI
Merkezi Adapazarı
İstanbul şubesi: Dördüncü Vakıf han zemin kat Tel. 22042
Kumüsyon ve ticaret kısmı: Tel. 23623
Galata şubesi Tel. 43201
Üsküdar şubesi Te). 60590
İtimadı Millî Tel. 41937
20,45 Dans musikisi. 20,50 Musahabe
21, 54 Senfonik popüler konser. 21,55 haberler. 22 Konferans. 22,45 Lembergten naklen neşeli neşriyat 23,75 Konferans.
24 Dans musikisi. 24,05 Musahabe. 24,30
Dans musikisi.
592 Khz. VİYANA, 507 m, #
20,20 İki piyı ■ ■■* — _________ ___________
Şiir. 21,05 Burggarten’den naklen konne’"*'"" , JJ l : J
Holzer idaresinde 23 haberler. 23,20 Da, «n belli başlı maddelerinden musikisi. 7 Plak. biri oladilir.
Sermayesi: 1,200,000 İhtiyat akçası: 130000 ŞUBELERİ
Bandırma, Bartın, Bilecik, Biga, Bolu, Bozüyük, i Bursa, Düzce, Eskişehir, Hendek, İzmit, Karamürsel, Kütahya, Mudurnu, M. Kemal Paşa, Galata, Gemlik, Gerede, Geyve, Safranbolu, Tekirdağ, Üsküdar, Yenişehir.
Müsait ,artlarla mevduat, havale kabul eder. Tahsilel senet alır. İkraz muamelesi yapar. Mevduat faizleri müdüri-1 yetle görüşülerek tesbit edilir. I
Kumüsyon ve ticaret kısmı her nevi emtiaî ticariye satıl şına delâlet eder.
(İtimadı Millî) kendi sigortasıdır]
İŞLERİ
Yahudi Boykotajı

I
ı t
l iş Q V
M. “Ruzveltin,, yeni muvaffakiyeti
Amerika Reisicumhurunun ameleyi himaye ederek sermayedarlara
söz dinletmeğe muvaffak olması bekleniyor
Amerika Cümhur reisi Mister “ Ruzvelt „ hükümeti erkânından ikisi arasında başlıyan ve kalkınma programını tehlikeye düşürür gibi görünen ihtilâfı bertaraf etmeğe muvaffak oldu. İhtilâf, herhangi istifaya yer bırakmadan hallolunduktan başka kalkınma siyasetide bir derece daha sağlamlaştırıldı.
Amerika Cümhur reisi ücretleri yükseltmiş, çalışma saatlerini kısalt-mıştı. Sermaye sahipleri onun bu emrini ifa etmek istemediler. Bilhassa bazı mensucat fabrikaları sahipleri, son günlerde, bu emri ayakaltına almak için ayaklandılar.
Bunun neticesi olarak bu fabrikalara mensup olan amele grev ilânına karar verdi. Amele, hükümetin sermayedarlara karşı kendilerini himaye etmesini istemektedir.
Amerika hükümetinin ameleye müzaheret edeceğinden şüphe edilmiyor. Bu böyle olacağına göre Mister Ruzvelt„ in ameleyi esirgiyerek sermayedarlara söz dinletmeğe muvaffak olması bekleniyor.
Ö. R.
tlerin kovduğu Yahudilerin idare ettikleri r 'lahic*3oy*cotal Almanyaya kaça mal oldu cırköjn Almanyadan kovmuş ,(en YYahudiler, yer yüzüne mSisikk dindaşları arasında pağ gne hararetli müdafi , 1^.. er bulmuşlardır. “Yal-
'^■u'ik Amerikada 4 mil-|er Dürucb vardır,,.
" kalanı V1 bugünlerde Gene-oturaranm’Ş olan [Dünya Ya-ync.n(jtferansı] bütün din kar-zarla hararetli bir hi-
muşlardır. 'rek Hitler hükû-merhemetsiz ve Merdivecarî boykotaj Tepebaşmd!^’
st ııl
i
vv
İngiliz Veliahtı da gidecek mi?
Atina 1 (Hususî) — Bazı Atina gazeteleri, İngiliz Veliah-bnın bu kerede Yunanistanı ziyaret" edeceğini yazmakta ise de bugüne kadar hariciye nezaretine resmî malûmat gelme-
— miştir.
— Muazzam bir kütüphane.
Bir Tayyareye yıldırım düştü
Sen Jozef Missouri 1 (A. A.) — Evvelki gece bir yolcu tayyaresine yıldırım düşmüş, tayyare yanmıştır. İçindeki 4 yolcu ile pilot ölmüşlerdir.
İngiltere de gürültü ile mücadet^-—«i *11 L w I İTL1 *
yaşım
İp
8
Si
k
m temizlik yapdPharebe ne nc* ha merdivenden (
u^mıştır. nede Geneve-
I»' Tabanca ? “ Ağurto-mı ıış olan Ya-
Selâhaddin isi tebliğlerin* d, nerde şüpheli b
e
la de izi
İstiklâl savaşı nasıl oldu ?
Yazan : M. Şevki Bey Basan : Akşam matbaası
Q İstiklâl savaşı, başlı başına bir
°h tarihti. Bütün dünya bu tarihin or» I sahife sahife doğuşuna - hayret ve de* * hayraniyet içinde - şahit oldu. Bu ce günde dünyanın herhangi bir tara-dbiı â fında ve herhangi bir millet için ;i b, e müşkül meseleler, müşkül davalar ,z B yüz gösterirse o meselelerle ve o bir t davalarla alâkadar olanların kalp 6 kuvveti, ruh kuvveti, irade kuvveti temin etmek emeliyle örnek tutmak istedikleri eser, yine bizim ikt ' istiklâl savaşımızdır. Evet.Dnünya o lolay»«,ava?a vaktiyle hayran olmuştu, J'ürf.l’rodi onu - icap ederse - nümune ) na yapmak isteyen milletler varl d*' . , Halbuki bizde, kendi içimizde ; bu muhteşem ve muazzam tarih iil’CI ^Taı,lınafn,Şt,r* Hemen her Türk is-. ftiklâl savaşına dair binbir menkıbe i de tâilir. O savaşı yaşayanların yürek-ford peklerinde sayısız hatıraların nuru işg »arlıyor. O menkıbelerin heyecanı, sa h nurun Türk lem’aları şüphe yok ki taÇm jönden neıj|e intikal edecektir.Mil-aktT **yet Jf*b* istiklâl savaşı des-
jkanları da bizden sonra gelecek ne-iin ne rÛlerin ruhunu gurur içinde dalga-jg ^Andıracaktır. Lâkin bu tarih is-imzeSdâl savaşının tarihî mutlaka ya-düştfc^hnahydı. Çünkü o efsanevî kah-nsali ^mantıklarla dolu bir macera ol-aızın3 makla beraber efsane değildir, ugüniî İhyama gözünü kamaştıran bir r yaU ıkikattir. Hakikatlerin hakkı ise ?örm(_oduğu gibi istikbale geçmektir. Bu-eler j]nı yazılı tarihler temin eder.
b* p M. Şevki Beyin kaleme al-inlerü Jı ve Akşam matbaasının bastığı ıeıleği * tiklâl savaşı nasıl oldu?„ adlı lci-yakm K bu üzüntü veren ihmali nebze mızda'(l^UIB tc^ edecek bir eserdir. ls-durma d,âl yalnız bir kalemin
dikçe darın tn
ucunda ve yalnız bir kitabın kucağında — bütün safhalarile — tebellür edecek bir vakıa değildir. Fakat M. Şevki Beyin eseri, bugüne kadar yazılmayan, yazılamıyan bir tarihin — hiç olmazsa— hülâsasıdır. Bu itibarla çok büyük kıymeti vardır.
Bizzat M. Şevki Bey, İstiklâl savaşının tam bir tarihini yazmış olmak iddiasında bulunmayor ve eserini şu’6atırlarla bize sunuyor:"Bukitap ne bir romandır, nede bir harp tarihi. Elinden silâhı alınmış cihangir bir milletin kendi öz yurdunda verdiği ölüm, dirim savaşının en canlı, en karekteristik vakalarını aslına mutabık olarak zapta çalışan ve o büyük günlerin güçlüklerini ve heyecanını yarına bırakmaya uğraşan bir eser,.
Fakat biz, bu eserin bir tarih ve çok güzel yazılmış bir tarih olduğunu söyleyebiliriz. Kitapta İstiklâl harbine takaddüm eden günlerin feci vaziyetinden başlayarak “Kuvayi milliye,, devrini, İzmir cephesi teşkilâtını, millî ordunun yaratılışını, dahilî isyanları, İnönü muharebelerini, Sakarya muharebelerini, büyük taarruz günlerini, nihaî zaferi, en heyecanlı hatlariyle, en esaslı incelikleriyile ve hurda tafsilâtiyle görüyoruz. Kitapta askeri hareketlerin anlaşılmasını kolaylaştıran yedi tane de kroki vardır.
Yine tekrar ediyoruz : istiklâl harbinin tam bir tarihi yazılmadı. Bu, teessüre değer bir eksikliktir. M. Şevki Beyin şu güzel eseri, o teessürü kısmen tadil ediyor ve bü-
zerken Polisce a Ja boykota-bir tabanca bı hemen umu-dere edilmiştir. Memleketin Gazoz ârabt Marghosas _ . . . , i ay zarfın-
Emın isminde eşmiş Ame. sindeki gazoz ara0/ nn • hamal Hüseyin 4^ çarpmış bir ayağda amek m,^ır’ t konfede-
Yankesici lde Yahu-
Sabıkalı yankesic C verm*? ismindeki kadın, kö lar iskelesinde bilet abnan Zehra hanımın manran^ bindeki para cüzdan yakalanmıştır. ^âtı 1933
V 91934 ün
Yanffiı
it ı V l milyon
Uzunçarşıda Yen,. . .
ran Sıdıka Hanımın -
, (ın naza-
dan sıçrayan ateşle ve mış, fakat sirayet ( Belçika söndürülmüştür. ebbüsata
İnegöl Jok kesif , da ayni Halk çok bozuPe,ere’a“ yolun yapılmas.^’^ İnegöl 28 (HususÛO Zloti ile Karaköy a rasttı ayın-bilhassa son zama^-078.000 bozulmuş ve vesaitin'8betine işlemesi çok güçleşı göl ile Kurşunlu arı ki 1933 daki iki köprü de ytMayısına dan dolayı otobüs V' Alman-ferleri çok müşkülâdan 1600 olarak yapılabilmekt 1934 yı-halkı Nafia baş mü° Mayı-den bu yolun bir an'« ise Al-mir edilmesini dilemJâtmdan yük savaş hakkında biı^^r‘ nilmesini mümkün kılı^^®®^*e" naleyh muharririni tebr^hk bir ber eseri okuyucularındir. ederiz. Akşam matbasye me_ faydalı ve pek lüzumlunen Qj_ bastığından dolayı tebri; *
mektedir. 1 Haziran 1934 tarihli Rergu/erkszeitunz Deutsche in bu hususta yazdıklarını beraber okuyalım “muarızlarımız Alman ihracatının eksilmekte olduğunu ileri sürünce, bunun yahudi boy-kotajindan ileri gelmekte olduğu söylenebilir,,. 5 Temmuz tarihli Gazettede Francfortşunları yazmıştı: (Amerikan efkârı umu-miyesi hatta yahudi olmayan Amerikalılar bile Almanyanın yeni rejimine öyle şedit bir muhalefet cephesi almışlardır ki bu muhalefet boykotajın esas temelini teşkil etmektedir,))
Bu boykotaj şiddetini kaybetmekten çok uzaktır. Gene ve konferansı aşağıdaki karar-lariyle bunu yeni baştan şiddetlendirmiştir:
“Geçen sene cihan Yahudilerinin ikinci konferansında Alman Nasyonal Sosyalistlerine karşı alınmış olan boykotaj kararını cihanın üçüncü Yahudi konferansı da bütün şiddetiyle devam ettirmek azmindedir. Boykotajın ilânına vesile olan sebepler bugünde mevcuttur.
Bilhassa Amerika ve büyük Britanyada Yahudi olmayan bir çok teşkilâtın da bu boykotaja iştrak etmiş olduklarını beyan ederiz. Almakta olduğumuz neticeler gün geçtikçe artmaktadır,,.
Bu beyanattan sonra konferans Alman Nasyonal Sosyalistliğine karşı olan boykotaja bütün dünyayı davet etmiştir. İş yalnız beyanat ve davetle de kalmıyor Yahudiler iyi neticeler vermiş olan boykotajı daha mükemmel bir hale sokmağı düşünüyorlar, yeni bir takım teklifler tetkik edilmektedir. Beynelmilel bir merkez teşkil olunarak bütün hareketlerin buradan idaresi ve muhtelif komitalara verilecek direktiflerin buradan çıkması için çalışılmaktadır. Yahudilerin intikamı devam ediyor ve gittikçe şiddetleniyor. Bakalım sonu ne olacak.
A. E.
Fransada buğday eksik
Ziraat nezaretinin yaptığı tebliğlerde de anlaşıldığına göre Fransamn bu seneki buğday rekoltesi eksiktir. Alınan neticeler 83594240 kental olduğu-ğuna nazaran bu netice geçen 1932 ve 1933 senelerinin hasatlarından eksiktir. 1933 de 98,611,200 ve 1932 de 90771340 kental buğday istihsal edilmişti. Sikleti tabiiye itibarile bu
Yeni hey'etin futbolü idare edip ede miyeceği tereddüdü mucip oluyor
Hey etin geçen seneki zafı malûmdur. Bu sene aynı şekilde hareket etmesi karışıklıkları celbedebilir
İstanbul mıntakası kongrası toplandı, yeni senenin spor faaliyetini idare edecek heyetleri işini bitirdi. Vaziyetin hususiyeti seçti ve itibariyle Türkiyenin spor merkezi sayılan İstanbul için bu intihabatın diğer mmtakalardan ayrı bir ehemmiyeti vardır. Başka şehirlerde, hatta son seneler içinde bazı gürültülü vakalara sahne olan İzmir de bile, mıntaka intihabı demek, bir senelik spor işlerini - alelade ma-nasile - tedvir edecek zevatı seçmek demektir. Halbuki İstanbul mıntakası böyle değildir. Buradaki heyetlerde vazife alacak zevatın sadece ehliyeti fen-niyleri mevzu bahs olamaz, tş başına getirilecek zevatın birbirine zıt cereyanları telif edecek bir nufuzu nazara, uzun senelerin artık bir çekişme haline getirdiği rekabetleri kendi muhiti içinde zararsız bir itilâfa çevirecek iktidara malik olması lâzımdır.
Bütün bu noktalar en ziyade futbol heyetlerinde tebarüz eder, tstanblun en çok meşgul olduğu spor futboldür. En ziyade pekişmeler, amansız rakabetler ve anlaşamamazlıklar bu sahada kendini gösterir. Onun içindir ki şahsen tanınmış ve kendini saydırmış insanlara futbol heyetlerinde ihtiyaç vardır. Bu heyetleri teşkil edecek zevatın, bilfiil sporla meşgul nesil üzerinde ki müeyyidesi sadece cezaî olursa, kendi vaziyetide bir ilkmektep mubassırından çok farklı olmıya mahkûmdur. Hey’eti azalan, bilhassa reis idmancıya bir “ağa bey,, hissi ve hürmeti telkin etmek şartile muvaffak olabilir. Bu cihet,- oldukça uzun senelerden beri, İstanbul mınta-kasında ihmal edilmiştir. Zavallı İstanbul mıntakası öyle garip manzaralar görmüştür ki, İstanbul gibi Birinci derecede bir sene Fransamn buğdayları hektolitre başına 77.88 kilodur.
Bulgaristan kontenjan listelerini genişletti Maliye nezaretinin son neşrettiği bir kararname ile Bul-garistanm kontenjan listeleri genişletilmiş ve böylece ecnebi emtiası ithalâtına kolaylıklar temin edilmiştir.
Almanyaya yeni krediler verilecek
Nevyorktan alınan haberlere göre mühim bir kaç Amerikan
spor merkezinde bu nevi garabetlere nasıl tahammül edildiği bir türlü izah edilemez.
Yeni seçilen futbol heyeti için de bir çok şeyler söylenebilir. Yeni heyetin reisi olan zat dürüst ve ciddi bir insandır. Fakat ciddiyet ve düristisi deruhte ettiği vazifenin bütün icabatıni karşılamak için kâfi değildir. Çünki:
1 — Bir Spor hayatı yoktur. Bugünki nesil içinde onu tanıyana tesadüf edilemez.
2— Geçen sene eyi bir intibah bırakmamıştır. Bilhassa-son Galatasaray - Fenerbahçe maçında, hi'âfı salâhiyet verdiği kararlarla Fenerbahçeyi iz-rar etmiş ve bu hareketinin akibetini karşılamakta bu klü-bü bırakmıştır.
Bu vaziyet dahilinde hiç te olmazsa, istifa etmesi icabeder-ken mikdaratını bizzat ihlâl etmeyi kabullenmesi iyi tesir bırakmamıştır.
3 — Geçen seneki futbol heyetinin tarafgirlik yaptığını iddia etmiyoruz. Biz de kaniizki bu heyet, reisi de dahil olmak üzere, bitaraflıktan ayrılmaya azmetmişti.
Fakat programsız bir istikamet takip etmeği, otorite noksanı, isabetsizlik gibi sebeplerle ademi muvaffakiyete gitmişti. Bu vaziyet dahilinde bu heyette esaslı değil, hata kat'i değişiklikler bekleniyordu.
Fakat olmadı.
Bu olamayışın sebepleri arasında spora faydalı mülâhazalar bulunduğunu ümit etmek istiyoruz.
Dünya yüzme {yarışı
Toronto 1 (A. A.) — Dünya yüzme maraton yarışı Ameri-ka’lı ““Nelson,, tarafından kazanılmıştır.
bankası murahhaslarıyla bazı bazı İngiliz bankaları mümessilleri ve Alman hükümetinin memurları arasında bugünlerde sık sık müzakerelerin esası Al-manyaya yeni yeni krediler açmak imkanlarını bulmaktır.
Almanya buğday alıyor öğrendiğimize göre, Almanya buğday almak üzere Ziraat bankasına müracaat etmiş ve buğdayın sert cinsinden olmasını bilhassa kaydeylemiştir.
Almanyaya istediği cins buğday gönderilecektir.

J
(

Roman
rifavuş, bir müddet gemi flzerin-ıımandamnın emrini bekliyor-ı r* gibi Ahmet Remziye hürmetene baktı ve dedi, ki:
- Bu herifi yokaa götürüp de-Hmi salıvereceğiz ?
Qr Hayır, denize filân atacak Ulz- Fakat Çavuş ne yapacağı-^rma. Bu melûna okadar kız-lll k’ badiğin gibi kendisini de-l^tmamın da ihtimali var. Sen
Bl şimdilik emirlerimi harfiyen jliaşka birşeye karışma! ı Başüstüne yüzbaşım I
Iblu? ondan sonra otele gidip ip ve bir de yorgan ile ygın halde oturan Sürey-
Tefrika No: 84 yanın evvelâ ellerini ve ayaklarını iyice bağladı, ondan sonra kendisini bir paket yapar gibi yorgana da sardı. Ömer çavuş bu işi, ip düğümleri yapmakta, yelken ve tente açıp kapamakta ihtisas sahibi olmuş bir bahriyeli ihtimam ve dikkati ile yapmakta idi. Sanki canlı bir insan bağlayıp sarmıyor da geminin bir yükünü hazırlıyormuş gibi hareket ediyordu.
Biraz sonra bahriyeli bu insan çıkınını omuzlayınca otomobile götürüp bıraktı. Bu esnada Süreyya da kendine gelmiş, gözlerini açmıştı. Fakat ağzı iyice tıkalı oldu-ses çıkaramıyordu. Yalnız
gözlerini fıldır fıldır sağ viriyor, bununla hiddeti»rac®hür-roeğe çalışıyordu. • 7 daha
Beş dakika sonra teyzı mesc‘ Hanım aşağı indi. Remzi dta®hyct idi. İhtiyar kadın otomol sebe-köşesinde böyle paket g.l »ina-bir insan görünce bayılacJy®^® oldu, kekeleyerek dedi, ki: (Bre-— Amanyarabbi. Aman y*me~ yoksa kendisini öldürdünüz msah-ömründe böyle şeyler görı'bar olan zavallı kadın tir tir titren®!0’ İdi. İdi.
Remzi azimkârane ve âdeta rın şiyane bir surette dedi, ki : ’n
— Hayır, daha öldürmea Şimdilik yaşamasını ihtiyaç var. Onun için siz otomobilde oh yanında oturacaksınız ve araş? ağzındaki havluyu gevşetip nefi aldıracaksınız. Çünkü ağzı fazl) tıkalı durursa belki nefessizlikten boğulur.
—Peki amma kendisini ne yapacaksınız ?
— ilk yapacağım şey işkence etmektir. Evet, Melâhat Hanımın nerede olduğunu söylemesi için
-4
kuz müdafaayl milliye bonosunu postadan aldı. Zarfın içinde ayrıca bir mektup vardı . Bu mek -tupta (Elize Mason) un Baron ( Dotrey) tarafından ne suretle öldürüldüğü izah edilmekte ve zabı-tal adliyenin boş yere yanlış izleri takip etmemesi tavsiye olunmakta idi.
Bu vukuattan sonra artık on milyonluk pul kolleksiyonundan bir daha bahsedildiği işitilmedi. Anlaşılan (Lüpen) bu kolleksiyonu sattıktan sonra bedelini sahibine vereceğine kendisine tahsis etmişti. Esasen gazetelerde intişar eden mektubundan da böyle yapacağı anlaşılmakta idi. Çünkü o mektupta Müsyü (Sofilos)un çok zenkin olduğunu ve bu on milyonu lüzumsuz yere senelerdenberi hapseylediğini söylemekte idi.
Bu vukuattan bir hafta sonra .'perşembe günü prenses Aleksan-Idra Bazilyef, saklı bulunduğu evden ıkarak (Tülleri) bahçesinde bir ge-nti yapıyordu. Genç kadın gayet
sade bir elbise giyinmiş olmakla beraber, o garip, fakat gayet cazi-bedar olan güzelliği bütün gözleri çekmekte idi. Maamafih prenses bu nazarlardan kaçınmıyor, kendisini saklamağa çalışmıyordu, öyle ya, kimden korkusu olabilirdi ? Zabıta memurlarından hiçbiri yüzünü iyice görmedikileri cihetle kendisini tanımalarına imkan yoktu. Bu işlerle alâkasını bilen bir (Bresak) ile bir de (Bimiş) vardı. Fakat onlar da istintak esnasında katiyen ne şahsından ne de isminden bahsetmemişlerdi. Şu halde çekinmeden, korkmadan pekâlâ istediği yere gidip gelebilirdi.
Saat üçe doğru gezintisini bırakarak (Rivoli) sokağını takip ile (Sen-Jak) meydanındaki ufak bahçeye geldi. Bu bahçe malûm olduğu üzere, (Marko Aisto) ile ilk buluştukları bahçe idi.
Büyük bir ağacın gölgeliğinde ki bir kanape üzerinde bir adam oturmakta idi.
Genç kadın bu adama dikkatli dikkatli baktıktan sonra tereddüde düştü. Aceba bu aradığı adam mı idi? Halbuki ne (Marko Avistc) ya ne de pViktor) a hiç benzememekte idi.
Bilâkis onların yerine zarif ve kibar giyinmiş, genç ve dinç bir adam oturmakta idi. Bu adamın gençliği, zarafeti, kibar siması ve tatlı ve mert bakışları Prensesi pek ziyade mütehassis etti. Binaenaleyh gayri ihtiyarî surette o adama doğru yürümeğe başladı. Yaklaştığı vakit oturan adam başını kaldırdı. İkisinin de nazarları birbirine ilişti. Genç kadının tereddüdü bu nazarları görür görmez zail oldu. Evet şüphe yoktu, bu adam (Viktori değildi, (Marko Avisto) da değildi, büsbütün başka bir adam idi, fakat yine o tanıdığı, uzun uzadıya konuştuğu adam olduğu da muhakkaktı. Binaenaleyh kanapenın üzerinde onun yanında oturdu.
Devamı var

Eylül 2
ZAMAN—
7
Zağrep müsabakaları
Oyunlara dün devam edildi—Kral Hz. nişanlar verdi
Zağrep 1 (A.A.) — Bugün burada beşinci Balkan oyunlarına devam olunmuştur. Neticeler şunlardır:
200 metre eliminatuvar:
Birinci grup: 1. Yanan Sakela-riyu 23 saniye 6/10, 2. Yuguslpvya Kovaçiçi, 3. Romanyah Kovaci
İkinci grup: 1. Yunan Frangu-dis, 2. Yugoslav Bauer, 3. Bulgar Norekoff
200 metre Final: 1. Yugoslav Kovaçiçi 33 saniye 2/10, 2. Yunan Sakelariyu, 3. Yunan Frangudis, 4. Romanyalı Kovaci, 6. Yugoslav Bauer, 6. Bulgar Novakoff.
400 metre manialı eliminatuvar: birinci grup: 1. Yunan Mantikas 1 dakika 2. Yugoslav İvanoviç, 3. Romanyah Puhalo.
İkinci grup: 1. Yunanlı Skiadas, 59 saniye 2/10 2. Yugoslav Stefa-
noviç, 3. Arnavut Gogo.
400 metre manialı final: 1. Yunanlı Mantikas 55 saniye 7/10 2. Yunanlı Skiadas.
3. Yugaslve Stefanoviç 4 Yugoslav İvanoviç 5. Arnavut gogo 6. Romrnyalı Puhalo
Uzun atlama: 1. Yugoslav Kalay 6 metre 85 2. Yunan Travloa 3. Yugoslav Buratoviç 4. Yunanlı Pa-terakis 5. Romanyalı ionesku 6. Romanyah Smit.
500 metre: 1. Yuğuslav Krevs 16 dakika 2. 8/10, 2. Yunan Kirya-kidis ayni zamanda, 3. Yugoslev Brukan 4. Yunan Orvadits 5. Türk Teoharidi 6. Romanyalı Kumaneski
Sikiet atma : 1. Yugoslav Ko-vaçeviç 14 metTe 22, 2. Yugoslav Marançiç, 3. Türk İrfan, 4. Roman- I yal» Frits, 5. Türk Veysî, 6. Yunan Silos.
800X400X100 Balkan Bayrak yarışı:
1. Yunan takımı 3 dakika 238/10 2. Yugoslav takımı 3. Romanya takımı 4. Bulgar takımı 5. Türk takımı 6. Arnavut takımı.
im1,»1
Muhittin Bey
Dün akşam Ankaraya hareket etti
Vali ve Belediye Reisi Muhittin Bey dün akşam Ankaraya gitmiştir. Muhittin Bey, yeni teşkil edilen Belediyeler bankasının ilk defa toplanacak olan heyeti için içtimaına İstanbul Belediyesi namına iştirak edecektir. Muhittin Bey banka içtimai bittikten sonra da Belediyeye ait bazı işlerin takibile meşgul olacak, sanra şehrimize avdet eyli-yecektir.
Tütün satıyoruz
Çekoslavakya rejisi tarafından satın alınacak olan 2 m,iyon kilo tütün için İnhisar idaresi bir münakaşa açmıştır. Münakaşaya iştirak edecek olan tüccarlar nümunelerini İnhisar idaresine göndermeye başlamışlardır. Münakaşa bu ay nihayetinde neticelenecektir.
Çekoslavakya hükümeti, satın alacağı bu tütünlerin hedelinin yansını nakden ödeyecektir. Diğer yansı ise takasa tâbi tutulacaktır.
Yanmayan lâmbalar
Şehrin muhtelif yerlerindeki elektrik ve havagazı lâmbalarından ■ bazılarının alakadar şirketlerce muntazam surette yaktırılmadığı vaki ihbarlardan anlaşılmıştır. Dün belediye riyasetinden şubata gönderilen bir tamimde zabıta memurlarının bu hususu şiddetle takip etmeleri ve yakılmıyan lâmba numaralarının tesbit edilerek merkeze bildirilmesi tebliğ edilmiştir.
Meyva müsabakaları yapılacak
Memleketimizde m eyvacılığın ilerlemesi için birçok tedbirler düşünülmektedir. Bu meyanda gelecek sene şehrimizde açılacak olan büyük meyva sergisinde büyük meyva müsabakaları yapılacaktır. Müsabaka, en iyi yetişmiş olan meyva sahibine muayyen bir mik-dar mükâfat verilmek suretiyle İcra edilecektir.
Müsabaka kirazdan başlayacak ve çilek, dut, elma, armut ve saire meyvalara da teşmil edilecektir.
Fakat bu meyvaların en mühimini uzum teşkil ettiği İçin üzüm müsabakaları hepsinden fevkalâde olacak ve bu müsabaka bağlarda yapılacaktır
il(
İkinci gün neticesinde yapılan umumî tasnifte vaziyet şu tarzdadır:
1. Yunanistan 94 puvan, 2. Yugoslav 90 puvan, 3. Romanya 38 puvan, 4. Türkiye 22 puvan, 5. Bulgaristan 17 puvan, 6. Arnavutluk 6 puvan.
Oyunlara yarın da son gün oln-rak devam olunacak ve şimdiye kadar icra odilmiyen kısımlaı maraton yarışı yapılacaktır.
Kral nişan verdi
Zağrep 1 (A. A) — Yugoslav kralı, beşinci Zağrep Balkan müsabakaları vesilesiyle bütün Balkan federasyonlarının Yugoslavyaya gelen erkânına nişanlar vermiştir.
Bu meyanda Burhanettin Beye Sen Sava nişanının komandör rütbesi ve Tevfik Beyede aynı nişanın ofisiye rütbesi tevcih olunmuştur.
İzmirde pehlivan müsabakaları yapılacak İzmir 1 (A. A.) — Himayeietfal cemiyeti idaresinde olmak üzere 1 şehrimizde Türkiye pehlivanlık müsabakası yapılacaktır. İstanbuldaki profesyonel şampiyon pehlivanlarda ayrıca yapılacak alafranga müsabakalara iştirak edeceklerdir.
Bu müsabakalar Eylülün yedinci ve dokuzuncu günleri icra olunacaktır.
Güreş takımı çağrılıyor
İstanbul 1 (B.A.) — Güreş federasyonu reisliğinden :
Millî güreş takımını davet:
Sıkı çalışmalara 4 eylül salı gününden itibare Galasaray kulübü idman salonunda başlanaktır. Bütün takım azalariyle namzetlerin sah, perşembe ve cumartesi günleri idman eşyalarile beraber mezkûr salona gelmeleri tebliğ olunur.
z- Sanayici -
29 Teşrinievvelde açılacak Ankara sergisine iştirak vazifeni unutma. Hemen taahhütnameni gönder ve yerini al.
M. I. v« T. C.

Sıhhî levaizm satan dükkânlar
Yalnız glotenli ekmek ile yalnız buz ve kasık bağı, korsa, derece ve saire gibi sıhhî levazım satan dükkânların da gidaî madde satan dükkânlar gibi akşamları saat 21 de kapatılmalarına daimî encümen tarafından karar verilmiş keyfiyet dün akşam kaymakamlıklara bildirmiştir.
Fırınlar
Belediye fırınları gayet sıhhî, temiz ve fenni bir hale ifrağa karar vermiştir. Belediye iktisat müdürlüğü bu hususta esaslı tetkikata başlamıştır. Bu tetkikahn neticesinde bir proje hazırlanacak ve şehir meclisine verilecektir. Bu projenin kabulüne talikan fırınlara kesici ve eleyici alet almaları için geçen sene bir Eylû'.de verilmiş olan mühlet eir sene daha tecil edilmiştir.
Muhakemat müdürlüğü işe başladı
Resmî dairelerin muhakemat müdürlükleri Vilâyet muhakemat müdürlüğüne raptedilmiştirz Yeni vilâyet muhakemat müdürü Ali Galip Bey dünden itibaren yeni vazifesine başlamıştır.
Resmî devairde mevcut dosya miktarı, bunlardan ne kadarının icra ve ne kadarının da makkeme işi olduğu tespit edilmektedir.
Beyoğlundaki açık lağımlar kapatılıyor Kurbağalı derenin temizletilmesi için şehir meclisinde verilen karara rağmen bu seneki bütçe ile derenin temizlenmesi belediyece imkânsız görülmüştür.
Belediye, Beyoğlunda ki lâğımların kapatılmasını daha faideli gördüğünden bu sene işe oradan başlamış ve Kurbağalı derenin temizlenmesini gelecek seneye bırakmıştır.
“Süleymaniye,, nin tenezzühü Yazın sıcak ve mehtaplı gecelerinden İstanbul halkını istifade ettirmek için birçok klüpler, cemiyetler mehtap tenezzühleri yaparak mensuklarının güzel bir gece geçirmesine vesile olurlar, hemde kendilerine bir miktar maddî kâr temin ederler.
İşte bu perşembe akşamı 30 ağustos zafer bayramının tatilinden ve ertesi günün cuma olmasından istifade eden Süleymaniye spor klü-bü mensuplan da Şirketi Hayriye-nin 71 numaralı vaporu ile gece sabaha kadar boğaz ve marmarada dolaştılar.
Vapur akşam 19,30 da köprüden hareket etti ve doğru Büyükdere-ye gitti bu gidiş esnasında vapurun orta katındaki alaturka saz son çıkan ve oldukça rağbet gören piyasa şarkılarını çaldı ve hazirun da bir taraftan midelerine hizmet ederken diğer taraftan bunları da taktir ile dinledi.
Vapur Büyükdereden sonra doğru adaya gitti.
Adada davetlilerin ekserisi çıkarak mehtapta merkepler ve arabalar ile tur yapıyorlar bazı çiftlerde ağır ağır çamlarda dolaşmayı tercih ediyorlardı.
Vapur 3 saat Adada kaldıktan sonra tekrar Büyükdereye doğru yola çıktı bu esnada uykusuzluğa pek yüzü olmayanlar en alt katta biraz uyku kestirdiler.
Büyükderede etraf yavaş yavaş ağardı güzel serin bir sabah rüzgârı arasında tatlı bir aydınlık her yeri kapadı ve tenezzüh te bu suretle nihayetlendi.
Sıra şehir içindeki yollara geliyor Belediye şimdiye katlar bilhassa şehirden harice giden yolların yapılmasına ehemmiyet veriyordu.
Yollar programının bu kısmı bu sene ikmal edilecek, gelecek seneden itibaren Belediye artık şehir dahilindeki yolların inşa ve tamirine ehemmiyet verecektir.
Hilekârlıkla mücadele edilecek
Sade yağlarm karıştırılmaması hususunda şimdiye kadar alman tedbirlerin müessir olmadığı anlaşıldığından belediye şahrimizdeki yağ imalâthanelerini sıkı bir kon-trola tabi tutmıya karar vermiştir. Bunun içinde iktisat müdürlüğü ile hıfzıssıhha mutahassıslığı tarafından müşterek bir talimatname hazırlanacaktır.
Leh tayyarecileri Belgratta Varşova 1 (A.A.) — Askerî tayyarecilik dairesi reisi Cene-neral Rayski’nin kumandasmna yedi hücum tayyaresinden mürekkep bir filo Belgradı ziyaret etmek üzere hareket etmiştir.
Dördüncü Şark panayırı
Ivov: 1 (A.A)—Sanayi nazırı bugün dördüncü şark panayırının resmi küşadını yapmıştır. Panayıra hassatan, Avusturya, Çekoslovakya, İtalya, Almanya, Romanya ve Macaristan iştirak etmiştir.
Kereste Konfsransı ttalyaya kereste ihraç eden memleketler önümüzdeki Birinci teşrin ayında Tiryestede top-lanocaklardır. Bu memleketler Avusturya, Yugoslavya ve Ro-manyadır.
Konferansta geçen Kânunusanide imzalanmış olan ve son zamanlarda ihracatçıların iptal ettiği kereste uzlaşması tekrar gözden geçirilecektir.
Tiryeste uzlaşman kereste ihracatı için muhtelif memleketler arasında şu nisbeti kabul etmişti: Avusturya % 42,5 Yugoslavya % 30, Rusya X 18 ve Romanya % de 8,5
Tarama dergisi ve Merkez heyeti İstanbul 1 (A.A.) — T.' D. T. C.
umumî kâtipliğinden :
Osmanlıcadan Tûrkçeye Tarama dergisi hakkında düzeltme, katma ve seçme yolunda gelen cevapların sıraya konarak tetkikine başlanmak üzeredir. Bu hususta mütalea ser-dedenlerin düşüncelerinden uygun ve yerinde görülenler derginin ulamasında - zeylinde - basılacak ve kimin mütaleası olduğu da işaret edilecektir.
Tetkiklere bir ayak önce başlıya-bilmek üzere mütaleası olan arkadaşların bu mütaleaları nihayet eylül sonuna kadar Ankarada T. C. Merkezine göndermeleri ehemmiyetle rica olunur.
İstanbul 1 (A.A.) — T. D. T. C. Umumî kâtipliğinden :
T. D. T. C. nin yeni U.M.H. nizamnameye göre teşkilâtını yapmıştır. Sekiz iş ve çalışma kolunun başları seçilmiş, iki Başkan vekilliği seçimi yapılmıştır.
Bu suretle yeniden kurulan U. M. H. teşkilâtı şöyledir :
Başkan Saffet Bey - Erzincan mebusu - umumî kâtip İbrahim Nec-mi Bey, Muhasebeci Besim Atalay Bey, Lengüistik kolbaşısı Ahmet Cevat Bey, Filoloji kolbaşısı ve Başkan vekili Ali Canip Bey “Ordu mebusu,,, Etimoloji kolbaşısı ve Başkan vekili Haşan Raşit Bey “Muş mebusu,,. Gramer - Sentaksı kolbaşısı. Yakup Kadri Bey Lügat kolbaşısı Celâl Sahir Bey “Zoguldak„ ıstılah kolbaşısı Rafet bey, Derleme kolbaşısı Naim Hazım bey, Neşriyat Kolbaşısı izzet Ülvi bey, “Afyon,,. Hasta bulunan Celâl Sahir beye iyileşinciye kadar Ali Canip Bey‘ seyyahatte olan Yakup Kadri beye de gelesiye değin Ahmet Cevat bey vekillik edecektir.
Bir Rus filosu
Moskova 1 (A. A.) Sovyet Rusyanın Baltık filosu kumandanı Amiral Haller kumandasında Maratsafıharp gemisi ile Katinin ve Volodarski torpito muhriplerinden mürekkep bir filo, Lehlere ziyaretlerini iade etmek üzere, bu sabah Kronş-tatdan Gnidya limanına hareket etmiştir.
İpekli kumaş kaçıran bir Madam
İskenderyeden limanımıza gelen Ege vapuru yolcularından madam Kostantaniye, orada bulunan muhafaza ve muayene memurlarının nazarı dikkatini celbetmiş ve yapılan muayenede Madamın üzerinden bir kilo kadar ipekli kumaş çıkmıştır.
Kumaşlar müsadere ve Madam tevkif edilmiştir.
Almanyaya yaptığımız ihracat
Türk - Alman ticarî itilâfı çok iyi neticeler vermektedir.
Aldığımız malûmata nazaran son üç ay zarfında Almanyaya muhtelif maddeler üzerinde çok mühim miktarda ihracat yapılmıştır.
Memleketimiz tarafından yapılan bu ihracat, Avrupa ticaretinde mühim bir rol oynayan Bratfor piyasasını epeyice sarsmıştır.
İngiltere arpa alıyor
Yemlik arpaya olan talep gittikçe yasaları bilhassa parişler mn en olan Vinnipekte yemlik arpa fiatları geçen aya nazaran, 13 sent yükselmiştir. Piyasalar sağlam ve tereffüe meyyaldir. Biralık arpa fiatları kuvvetli bir İstikrar göstermektedir. Arpa bizim için de ihracat emtiamızın belli başlı maddelerinden biri oladllir.
artmaktadır. Ingiliz pi-yemlik arpa ithalâtı için Kanadaya büyük si-vermektedir. Kanada-büyük zahire borsası

MÜTEFERRİK HABERLER
Bulgar hükümeti-1 nin bir kararı
Sofya 1 (A. A.) — Hükümet, devletin emniyti hakkında neşr-| ettiği bir kararnamede, devlet memurlarına veya eşhasa karşı katil cürmü tasavvur eden, ecnebi devletlere karşı hasmane harekâtta bulunan, siyasi maksatlarla şiddet, dehşet hareketlerine ve suiikastlere müracaat eden kimseler için on seneye kadar hapis cezasıyle mühim cezayı naktî ve medenî hukuktan ıskat cezalarını derpiş etmektedir. Karışıklıklar veya suiikast ve cürüm ikaı maksadıyla yabancı devletlerin arazisine geçmek için teşekkül etmiş müsellâh çetelere iştirak edenlerle bu kabil çetelere yardım edenler, teshilât gösterenler, bunları iskân ve iaşe edenler flveyahut bunların mevcudiyetinden haberleri olduğu halde hükümete haber vermiyenler hakkında şiddetli cezalar konmuştur. Bu emirde yazılı cürümlerin hazırlandıklarından malûmatları olduğu halde haber vermiyenler de yukarıda yazılı cezalara çarpılacaklardır. Bu husustaki muhakemeler adi muhakeme usullerine tevfikan ve fakat müstaceliyetle yapılacak ve kararlarla kabili istinaf olmıyacaktır.
Bir facia
Pedsrbon (A. A.) — 14 As-ker nakleden bir otomobil bir ağaca çarparak devrilmiş ve alev almıştır. Otomobilde bulunanların hepsi yaralanmıştır. Bir çokları, aldıkları yanıklar dolayısiyle olum tehlikesine maruz bulunmaktadırlar.
Hasta kadınlar kısırlaştırılıyor
Berlin 1 (A. A) — M. Gö-ring, ebelerin san’atlarını icra ederken rastgeldikleri had alkolizm ile ve sair irsi hastalıklarla malûl kadınları, bunların üzerlerinde kısırlık ameli-yesi yapılmak üzere, bildirmeleri mecburiyetine dair bir karar ittihaz etmiştir.
ADAPAZARI
T» 'û’DC^^lir n
Merkezi Adapazarı
İstanbul şubesi: Dördüncü Vakıf
han zemin kat Tel. 22042
Kumüsyon ve ticaret kısmı: Tel. 23623
Galata şubesi Tel. 43201
Üsküdar şubesi Te). 60590
itimadı Millî Tel. 41937
Sermayesi: 1,200,000 ihtiyat akçası: 130000 ŞUBELERİ
Bandırma, Bartın, Bilecik, Biga. Bolu, Bozüyük, Bursa, Düzce, Eskişehir, Hendek. İzmit, Karamürsel, Kütahya, Mudurnu, M. Kemal Paşa, Galata. Gemlik, Gerede, Geyve, Safranbolu, Tekirdağ, Üsklldar, Yenişehir.
Müsait şartlarla mevduat, havale kabul eder. I ahsilel senet alır, lkraı muamelesi yapar. Mevduat faizleri müdüri-1 yetle görüşülerek tesbit edilir. 1
Kumüsyon ve ticaret kısmı her nevi emtiai ticariye satıl şına delâlet eder.
(İtimadı Millî) kendi sigortasıdır]
Nevyork şehri iflâs ediyor Nevyork Belediye reisi, Nev york şehrinin şimdiye kadar biı eşini daha görmemiş olduğu malî buhrana çare bulmak için çok şiddetli tetbirler alınmadığı takdirde felâketin çok geçmeden gelip çatacağını söylemiştir. Bütün belediye bütçesini sarsan ve şimdiki şiddetli malî buhranı doğuran sebeblerin baş-hcası, belediyenin iş9İzlore yaptığı yardımlardır. Bu yardımlar çok ağır bir yük teşkil etmektedir.
Hâlâ Paryaları insan addetmiyorlar Bombay 1 (A. A.) — Simla parkmentosu kendilerine teması caiz olmıyan Paryalann hint mabetlerine girmelerine müsaade edilmesine matuf} olan kanun teklifini hükümetin talebi veçhile reddetmesi üzerine, Gandi demiştir ki:
(TBu kanun şekle daha ziyade riayet edilerek reddedilmeliydi. Tamamen İçtimaî mahiyette bir ıslahata müteallik olan müzakerata siyasî maksatlar karıştırılması şayanı eseftir.,,
“ Paris - Moskova „ telefonla konuşuyor
Paris 1 (A. A.) — Dün Pa-risleMoskova arasında doğru telefon görüşmeleri açılmıştır. M. Bartu Lu münasebetle Fransız hükümetinin Sovyet hükümet ve milletine hitabet bir beyannamesini okumuştur.
Ingilizler bir mihraceyi azledeceklermiş!
Bombay 1 (A.A) — Hindis-tan umumî valisi, Alver mihracesinin iki sene kendi devleti arazisine girmemesi hakkındaki kararı gayri muayyen müddet için uzatmıştır. Bu mihracelik hâlen İngiliz idaresinin kontrolü altında bulunmaktadır. Suiistimalle müttehem olan mihracenin, Gandi hareketinde de alâkası olduğu için mihracelikten kat’î olarak çıkarılacağı muhtemeldir.
- ZAMAN—
Eylül 2
Huzur ve rahat içinde zevk ve neş’e ile bilemeden bir adet HAŞAN TIRAŞ BIÇAĞİLE OTUZ DEFA Tıraş olanlar var
O kadar keskin ve tıraşı o Kadar lâtiftir ki insan tıraş olurken bu inceliğe ve hafifliğe hayran kalır. Şimdiye kadar piyasada mevcut olan bütün tıraş bıçakları bu mükemmeliyet karşısında şaşırmışlardır. Avrupada daima birinciliği musaddak Haşan markasının bu tıraş bıçakları emsaline çok faiktir. 10 adetlik kutusu 50 kuruştur. Haşan tıraş sabunu ve sabun kremi sürmek zevkin nihayetidir. Haşan tıraş bıçaklarının 1 - 2 - 3 - 4 numaralı gayet keskin tarafları olup her bir numaralı tarafı insanı beş altı defa kemali suhuletle tıraş eder. Ve bir tarafı körlenmeden diğer tarafına başlamayınız. Haşan tıraş bıçakları ile yirmi defa tıraş olduktan sonra bir su bardağının iç tarafına biraz bastırarak ve sürterek gayet güzel bilenir. Ve bir tıraş bıçağı ile bir sene tıraş olmak kabil olur.
Başka marka verirlerse almayınız. Taklitlerinden sakınınız Haşan Ecza Deposu
L
!
)
VAPURCULUK
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
İstanbul Acentalığı
Liman han, Telefon: 22925
L c d t
1
I
1
v (
1
A
Trabzon yolu
Dumlu Pınar vapuru
2 Eylül Pazar günü saat 20 de Galata rıhtımından kalkacak. Gidişte Zonguldak, İnebolu, Ayancık Samsun, Ünye, Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Trabzon ve Ri-zeye. Dönüşte bunlara ilâveten Of ve Sürmeneye uğrayacaktır.

1

İstanbul c 7 ni İcra Memurluğundan :
Tamamına 382 Lira kıymet takdir edilen Kumkapıda Tülbentçi Hüsamettin Mahallesinde Tülbentçi sokağında eski 37/39 ve yeni 55/57 numaralı 390 metre 98 desimetre miktarında bir kıta arsanın tamamı ipotek borcundan dolayı açık artırmaya vaz edilmiştir, artırma peşindir, artırmaya iştirak edecek müşterilerin kıymeti muahminenin % 7,5 nisbetinde pey akçası veya Milli bir Bankanın teminat mektubunu hamil olmaları icap eder, müterakim vergi, tanzifat, tenviriye ve vakıf borçuian müşteriye aittir, artırma şart-ıu namesi 13-9-934 tarihine mü-ıhşju sadif Perşenbe günü dairede li. mahlli mahsusunda talik edile tiki cektir- Birinci artırması 6-10-934 tarihine müsadif Cumartesi günü dairemizde saat 14 den 16 ya kadar icra edilecektir, birinci
1 d artırmada bedeli kıymti muham-°.r* “^menenin %75i bulduğu taktirde üstüne bırakılacaktır, aksi tak-a^^tirde son artıranın taahhüdü ba yu““ki kalmak üzere artırmaya on ıkt; e,beş gün daha temdit edilerek ‘od'21-10-934 tarihine müsadif Pa-ia ıklâlZar günü saat 14 den 16 ya dilmakadar dairede yapılacak ikinci im :maartırma neticesinde en çok ar-dü(“altlranın üstünde bırakılacaktır.
k k 2004 numaralı icra ve iflas IIZI , /kanununun 106 nci maddesine ,g “^tevfikan hakları tapu sicilleriy-.. Jae tesbit olmayan ipotekli ala-[°rı ^taklarla diğer alakadaranm ve ■^r^1 Trtifak hakkı sahiplerinin bu ® ^laklarını ve hususiyle faiz ve n ^nasarife dair olan iddialarını yâkU-Q tarihinden itibaren 20 gün r, arfında evrakı müsbiteleriyle nızc'^xirlikte dairemize bildirmeleri durr kzımdır. Aksi taktirde hakları likçı apu sicilleriyle sabit olmayan-
r

ır satış bedelinia paylaşmasından hariç k ılırlar, daha fazla /lalûmat almak isteyenlerin 134 - 2445 numaralı dosyada JRevcut evrak ve mahallen ha-ve taktiri kıymet raporunu •örüp anlayacakları ilân olunur. S ^Haydar Rifat Beyin umadlep Vatan için I K. 60
^‘brJep Millet için 1 „ 60
. Bı^inayet ve Ceza „ 75
mi *enin „ 100
Hatalin „ 150
z- Hu sol ini „ 100
r™aflüler evinin hatıraları „ 125
.. 75 „ 50 aşi^ubadelmevt »175
BaşAv’ut toprak „ 125
uş dvlet ve İhtilâl „ 75
ir İprmasonluk „ 100
)3aygfo „ 100
istiklâl Lisesi Müdürlüğünden'. ı
1 — İlk, Orta ve Lise kısımlarına kız ve erkek leylî ve niharî talebe kaydına devam olunmaktadır.
2 — Kayıt için hergün saat ondan on yediye kadar müracaat edilebilir.
3 — Yeni talebenin kaydına devam edilmekte olduğundan, eski talebenin yerlerini muhafaza için bir an evvel kayıtlarını yenilemeleri lâzımdır.
4 — İsteyenlere, mektebin kayıt şartlarını bildiren tarifname gönderilir.
Adres: Şehzadebaşı. polis merkezi arkası. Tel. 22534 (2007) «a
►Feyziati Liseleri Müdürlüğünden^
1 — Kız ve erkekler için ayrı teşkam ilâtaliktir. Ana, İlk, Orta, Lise sınıflarına leylî,
neharî talebe kaydına başlanmıştır.
2 — Kayıt için her gün mektebe veya Yenipostane arkasında Basiret hanında özyol
idarehanesine müracaat edilebilir.
3 — İsteyenlere mektep tarifnamesi gönderilir.
ArnavutköyGnde Tramvay caddesinde-Çiftesaraylarda Mektebin telefonu : 36.210-özyoIun telefonu: 24115 B
I
İstanbul 7 nci icra Memurluğundan :
Tamamına 157 lira 50 kuruş takdir edilen İstanbulda Nişan-cayı atik Mehmet paşa mahallesinde Dülbentci sokağında eski 27 mükerrer numaralı 78 metre ve 75 desimetre murab-baında bir kıta arsanın tamamı ipotek borcundan dolayı açık artırmaya vazedilmiştir,Artırma peşindir, artırmaya iştirak edecek müşterilerin kıymeti muhammenenin % 7,5 nisbe-tinde pey akçesi veya millî bir bankanın teminat mektubunu hamil olmaları icap eder, Müterakim vergi, Tanzifat. Tenvi-riye ve Vakıf borçları müşteriye aitlir, artırma şartnamesi 13-9-934 tarihine müsadif perşembe günü Dairede mahalli mahsusuna talik edilecektir. Birinci artırması 6-10-934 tarihine müsadif cumartesi günü Dairemizde saat 14 den 16 ya kadar icra edilecek, birinci artırmada bedel kıymeti muhammenenin % 75 ni bulduğu takdirde üstte bırakılır. Aksi takdirde son artıranın teaahhüdü baki kalmak üzere artırmaya 15 gün daha temdit edilerek 21-10-934 tarihine müsadif pazar günü saat 14 den 16 ya kadar Dairede yapılacak ikinci artırma neticesinde en çok artıranın üstünde bırakılacaktır.
2004 Numaralı İcra ve İflas Kanununun 126 nci maddesine tevfikan hakları tapu sicilleriyle sabit olmayan ipotekli alacaklarla diğer alâkadaranın ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair olan iddialarını ilân tarihinden itibaren 20 gün zarfında evrakı müsbiteleriyle birlikte Dairemize bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde hakları tapu sicilleriyle sabit olmıyanlar satış bedelini paylaşmasından hariç kalırlar, daha fazla malûmat almak istiyenlerin 934-2450 Numaralı Dosyada mevcut evrak ve mahallen haciz ve taktiri kıymet raporunu görüp anlayacakları ilân olunur.
— Zührevî ve cilt hastalıkları — Mütehassısı Dr. HAYRI ÖMER öğleden sonra Beyoğlu Ağacamii karşısında 133 No.
_Teli 43586 ________
[
]
Mübayaasına lüzum görülen 500 kilo ince galvaniz tel açık münakaşaya konulmuştur. Talip olanlar şeraiti anlamak üzere Levazım Müdürlüğüne, münakaşaya girmek için de 28,5 liralık teminat akçesi makbuzu ile 24-9-934 Pazartesi günü saat onbeşe kadar Daimî Encümene müracaat etmelidirler. (5317)
İstanbul Belediyesi ilânları
İstanbul 7 nci İcra memurluğundan : Tamamına 134 lira kıymet taktir edilen Kumkapı-da dülbentci Hüsamettin mahallesinde dülbentci Hüsamettin sokağında eski 41 yeni 59 numaralı 69 metro mürabbaında bir kıta arsanın tamamı ipotek borcundan dolayı açık arttırmaya vazedilmiştir. Arttırma peşindir, arttırmaya iştirak edecek müşterilerin kıymeti muhammenenin % 7,5 nisbetinde pey akçesi veya Millî bir Bankanın teminat mektubunu hamil olmaları icabeder, müterakim vergi, Tanzifat, Tenviriye ve Vakıf borçları müşteriye aittir, arttırma şartnamesi 13-9-934 tarihine müsadif Perşembe günü dairede mahalli mahsusuna talik edilecektir. Eirinci arttırması 6-10-934 tarihine müsadif Cumartesi günü dairemizde saat 14 den 16 ya kadar icra edilecek, birinci arttırmada bedel kıymeti muhammenenin % 75 ni bulduğu taktirde üstte bırakıl r aksi taktirde son arttıranın teahhüdü baki kalmak üzere arttırmaya 15 gün daha temdit edilerek 21-10-934 tarihine müsadif Pazar günü saat 14 den 16 ya kadar dairede yapılacak ikinci arttırma neticesinde en çok arttıranın üstünde bırakılacaktır.
2004 Numaralı İcra ve İflas Kanununun 126 nci maddesine tevfikan hakları tapu sicilleriyle sabit olmayan ipotekli alacaklarla diğer alakadaranm ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususiyle faiz ve me-sarife dair olan iddialarını ilân tarihinden itibaren 20 gün zarfında evrakı müsbiteleri ile birlikte Dairemize bildirmeleri lazımdır. Aksi takdirde hakları tapu sicilleriyle sabit olmayanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar,daha fazla malûmat almak istiyenlerin 934-2449 numaralı Dosyada mevcut evrak ve mahallen haciz ve takdiri kıymet raporunu görüp anlayacakları ilân olunur.
Tepebaşı Belediye Bahçesinde 2-9-934 İstanbul Bıladiynl ..." 2*ı-w". Jehiriîyatrosu
Yalova .....
Türküsü
lllııılll llllllllll
kışlık
3 Perde
Büyük Operet
Nakili: I. GaliP
Beateliyen : H. Ferit Yağmur olduğu takdirde I ■ahnede temsiller verilecektir.
İstanbul Bebek ve Şişli ciheti tramvayları yolcular için temin edilmiştir.
Üsküdar Hukuk Hâkimliğinden : Üsküdarda Tenbel Hacı Mehmet mahallesinde Kasem çeşmesi sokağında 7 No. lu hanede sakine Makbule hanım tarafından aynı hanede sakin kocası Ömer Mustafa Efendi aleyhine açılan boşanma davası üzerine tayin olunan günde mahkemeye gelmediğinden müd-deiyenin talebiyle hakkında gıyap kararı ittihazla tahkikat 29-9-934 Cumartesi saat 10 na talik kılınmakla yevm ve saati mezkûrda yine gelmediği ve şahitlerin müddaaleyhln altı se-nedenberi karısını terkle meçhul bir semte gittiği ve Karısile alâkadar olmadığı ve bakmadığı hakkındaki şahadetlerine karşı tarihi ilâmdan itibaren 20 gün zarfında bir itirazda bulunmadığı ve Kanunu medeninin 132 inci maddesi mucibince bir ay zarfında birliğe dönerek evliliğin uhtesine tahmil ettiği vazifeleri yapması lüzumunun ihtarına dahi ayrıca mahkemece karar evrilmiş olmakla hanei zevciyete dönmesi ve aksi halde tekmil vakıaları kabul eylemiş addiyle icabı kanunisi icra kılınacağı gibi bir daha mahkemeye alınmayacağına dair yazılan gıyap kararı ve ilânnanıe-nin bir nüshası ikametgâhının meçhuliyeti hasebiyle mahkeme divanhanesine asıldığı gibi keyfiyet ayrıca gazete ile de ilân olunur.
Satılık hane
Eyüpsultanda İslâm Bey caddesinde 53 No. lu altı odalı, içinde kırkçeşme suyu ve büyiik bahçeyi havi hane satılıktır. Ev iki bölükten ibaret olup mahiye 20 lira icar getirmektedir. İs-teyenler: Aksarayda Horhor hamam sokağında 22 No. lu hanede Bahriye hanıma müracaatları.
İstanbul 7 nci İcra Memurlu-' ğundan :
Tamamına 31 lira kıymet taktir edilen Dülbentçi Hüsamettin mahallesinde Dülbentci Hüsamettin sokağında 43 numaralı 12 metre 68 desimetre miktarında bir kıta arsanın tamamı ipotek borcundan dolayı açık artırmaya vazedilmiştir. Artırma peşindir, artırmaya iştirak edecek müşterilerin kıymeti muhammenenin . % 7,5 nisbetinde pey akçesi veya Millî bir bankanın teminat mektubunu hamil olmaları icap eder, müterakim vergi, tanzifat tenviriye ve vakıf borçları müşteriye aittir, artırma şartnamesi 13-9-934 tarihine müsadif perşembe günü dairede mahalli mahsusuna talik edilecektir. Birinci artırması 6-10-934 tarihine müsadif Cumartesi günü dairemizde saat 14 den 16 ya kadar icra edilecektir. Birinci artırmada bedeli kıymeti muhammenenin % 75 ni bulduğu taktirde üstte bırakılır, aksi taktirde son artıranın taahhüdü baki kalmak üzere artırmaya 15 gün daha temdit edilerek 21-10-934 tarihine müsadif pazar günü saat 14 den 16 ya kadar dairede yapılacak artırma neticesinde en çok artıranın üstünde bırakılacaktır.
2004 Numaralı İcra ve iflas Kanununun 126 nci maddesine tevfikan hakları Tapu sicilleriyle sabit olmayan ipotekli alacaklarla diğer alâkadaranın ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair olan iddealarını ilân tarihinden itibaren 20 gün zarfında evrakı müsbiteleriyle birlikte Dairemize bildirmeleri lâzımdır, aksi taktirde hakları tapu sicilleriyle sabit olmayanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar, daha fazla malûmat almak isteyenlerin 934-2448 Numaralı dosyada mevcut evrak ve mahallen haciz ve taktiri kıymet raporunu görüp anlayacakları ilân olunur.
Zayi — Beşiktaş Askerlik şubesinden aldığım vesikayı zayi ettim. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü kalmadığını ilân ederim.
Ortaköy Fıstıklı köşk sokak No. 19
Bekir oğlu Hüseyin
İmtiyaz sahibi: Ali
Umumî neşriyatı iaars .-den yazı işlen müdürü : C. Hikmet Matbaa! Ebüzziya
Üsküdar İcra dairesinden:
Tamamına yeminli üç ehli’ vukuf tarafından (3000) lira kıymet taktir edilen Kartalda Maltepede Çayırlar civarı ve çilingir sokağında 1094-3 No.lu kö?kün n,s,f hissesi 2280 No.lu kanuna tevfikan açık arttırmaya vaz edilmiştir. Satış peşindir. Müterakim vergi evkaf borçları tanzifat ve ten-viriye müşteriye aittir. Müşterinin kıymeti muhamminenin % yedi buçuğu nispetnde pey akçeleri vermesi icap eder; Arttırma şartnamesi 22-9-934 ta-rihine müsadif Camartesi günü divanhaneye talik edilecektir. Birinici arttırması 3-10-934 tarihine müsadif Çarşamba günü saat 14 den 16 ya kadar Üsküdar İcra dairesinde yapılacak-tır. Mezkûr hisse 1420 lira mukabilinde birinci derecede ipotek tir. Arttırma bedeli kıymeti muhammenin % yetmiş beşini bulduğu taktirde üstünde bırakılır. Aksi taktirde en son arttıranın taahhüdü baki kalmak üzere arttırma 15 gün daha temdit edilerek 18-10-934 tarihine müsadif Perşen e günü aynı saatte icra edilecektir. Arttırma bedeli kıymeti muhamminenin % yetmiş beşini bulduğu taktirde üstünde bırakılır. Aksi taktirde 2280 N.lu kanun mucibince muamele ifa edilecektir. 2004 No. lu icra ve iflâs K. nun 126 nci maddesi mucibince ipotek alacaklarla diğer alâkadaranın ve irtifak hakkı sahiplerinin gayrı menkul üzerindeki haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair olan iddialarını evrakı müspiteleriyle birlikte nihayet 20 gün zarfında icra dairesine bildirmeleri aksi taktirde hakları tapu siciliyle sabit olmayan alacaklılar satış bedelinin paylaşmalarından hariç kalırlar alâkadaranın icra ve iflâs k. nun mevadı mahsusasına tevfikan harekt etmeleri ve daha fazla malûmat almak isteyenlerin 932-673 No. lu dosyaya müracaat etmeleri ilân olunr. (2266)
S.

AKBA
Ankarada AKBA kitap evinin birinci şubesi modern bir şekilde Maarif Vekâleti karşısında açılmıştır. AKBA kitap evleri her dilde kitap, mecmua, gazete ihtiyaçlarına cevap vermektedirler. Gerek kitaplarınızı gerek kırtasiyenizi en ucuz olarak, gazetemizi m günü geçmiş nüshalarını da AKBA kitap evlerinden tedarik edebilirsiniz. Devlet matbaası neşriyatının Ankarada satış yeri AKBA kitap evleridir.
AKBA Merkezi Telefon 3137 Airinci Şube 1761
İkinci Şube : Saman Pazar