Numara: 158
L
Abone Şeraiti
J'drJrive içil
i tendik.1 ît»
r â,ı,kfi»
J ........ »
1 „ .....— 11$
A'craoaıneafee. Şeref SolraŞr. TELEFON.
Hariç İçin
Kr- ...... 1«O) tr.
UM
Matba«î Ehûıriya, İtlıtnbnl
'( Sabahları Çıkar Siyasi Gazete
Kuruştur
Pazar 25 Taşdırtaaıd 1934
Emniyetsizlik başlayınca dostluk zevaİ bulur.
Epikir
(Şerhi 3 anca uhifede)
Ö: Türkçe
“Gel de pirincin taşını ayıkla!,,
Edirnemizin kurtulduğu gün
Dün bu yarde Aha Gündüz yandaşımın (Daoooçiyo) diy» bir yazıtını söz «taıiş (bahirime*) »e bu yandan bit «ey anlamadığımın ■Öy’emiştlk. Beyoğlunda (ikan (Beyoğlu ) adlı Fransızca gazatanla baş yazıcın MflyyO (Primi! bu yazıdan alınmış olacak, ki din kendiline, öz Türkçe ile değil ( Etki Türkça) ile bir (kusuru bakma-itizar) denilmeğe lüzum gÖTÛltn&Ş. Mûsjü (Primi) nin bu yandan gücenmece belki ( hakkı ) da var. Çünkü ne yalan aöyllyellm. (Aka Gündüz) arkadaşın o yazın bize de biraz aykırı gelmişti. Hatla aykırı geldiğini dün söylememek için (Bu yazıyı pek anlamadık, yalnız «ezer gibi olduk) Diye kaçamaklı bir yol tutmak daha içimize gelmişti.
MüsyÛ (Primi) ise bu yazıyı pek (yi anlanny, biraz gücenmiş ve ya-tan gazeteyi de aorguya çekmiş olacak, ki kendiline çimdi (Canım, bunda kızılacak blrşey yok, iş bir şakadır) Deniliyor. Doğru düşünülecek olurıa için çaka olduğuna da (şüphe) yoktur. Yalnız yazı içinde çaka biraz zorlu oluyor. Siz birisine biraz takılmak il-tiyorıunuz, gülmek için birşayler söylüyorsunuz. (Kalem) denileD çöp parçalının lae ölçülü yok. Arzınızdan bir iki tokça veya becerik-ziz lâkırdı kaçıyor. Onun üzerine güccnenler, kıranlar oluyor. Siz da bir çakıdan bokadır patırdı çıktığına şaşıyorsunuz. Kendi kendinize (Gel dr çimdi pirinan tayını ayıkla, bakalım!) Diyorsunuz. Evet, bu (pirincin tayını ayıklamak) ta oyla bir zorlu, güçlü içtir, ki zormıyınl Hele zavallı yazıcılar bu yüzden neler çekmezler, neler çekmezler I Çektiklerine göre bari susmayı da öğrenirler ya? Hayır, onu da öğrenmek ietemazler, illa aöyliyecrit-ler ve geveze.ik edeceklerdir.
Ne ize (Aka Gündüz) yazıdaaımı-tın şakası bir büyük İç çıkarmt-mıçtır. Şakadan zaten büyük iç çılıınak ta gerekmez. (Primi) arkadasın gücendiği anlaşılınca kendirine. “Biz ettik, «en etme l„ Denilerek iç tatiıya bağlanmıştır. Her çeyn iyisi tatlıya bağlanmaktır, hele yazı çakılan nekadır tatlıya bağlanırsa o kadar iyi olur. Zatrn ancak bir günlük tini (canı) o an yazı a-a (azla ku'ak asmak değer mi ?
Günün Yazıtı
İkinci kurtuluş!
Edlrnrmizin, bugün ikinci kur-tulujunu kutluluyoruz. Edirnenin birinci kurtuluşu. Balkanlar harbinden sonra nasıp olmuştu. Bu birinci kurtuluşun bizde çok tatlı, çok kuvvetli hatıraları vardır. Balkonlar harbinin, iki üç haftada Bulgarların Çatalcaya dayannıauından con-ra, en acı hatıralarından biri Edir-nenin sukutudur.Edirne kumandanı Şükrü Paça, oylarla «üren kahramanca bir müdafaadan sonra, şehri muhasara eden Bulgar ordularına bir de Sırp fırkasının iltihakı üzerine, faik kuvvetler karşısında daha ziyade mukavemet edemiyerek bir gün şehri tealime mecbur olmuştu.
Bu sukut haberi ise o vakit Istan bulda fevkalâde bir yeis ve nrv midiyi mucip olmuçtu, çünkü biz her şeye rağme» Edirncnin mukavemeti sayesinde Çatalca önündeki Bulgar ordularını birgün geri püskürtmeği kuvvetle ümit ediyorduk. Bu saye, de heı .............
lerin acısını Loodrads feci muabedenameyi bulunacaktık.
işle şehrin sukutu bütün bu ümit! eri mahvetmiş olduğu için Türk milleti o günden itibaren tasviri mümkün olmıyan bir ye’se düşmüştü. Fakat arada» iki üç ay geçmeden Bulgarlar, eski müttefikleri üzerine saldırmak gafletini gösterdiler re bu gaflet ta bize tekrar Ediroemizi kazandırdı.
Bugün yıl dönümünü büyük sevinçlerle tea’ıl edeceğimiz İkinci kurtuluş İsa İstiklâl nıücahedemi-Zin, İzmir kurtuluşundun sonra
Ebüzziya Zada
Devamı 2 inci lahifede
Balkanlardaki acı hezimet-çıkaracak, hem de imzalamış olduğumuz parçalamış
“Edirne,, miz 12 sene evvel Ana vatana avdet ederken
“Bu temsili resim, Edirncyi ilk istirdat ettiğimiz vakit tarafımızdan yapılarak neşredilmişti Bu defa istirdadın yıldönümü münasebeti!* eski kolleksiyonlarımtzdan bulup toberrlikcn bir daha okuyucularımıza takdim ediyoruz,,
Kurtulurunun yıl dönümünü idrak eden "Edirne., mlzin umumî görünüşü
Edirne,, nin Hulkan harbindeki kahraman müdafii
Şükrü Pafa
Bugün "Edirne,, nin kurtuluş bayramına mûıadif bulunuyor.
Harbi umumi mütarekesinden )onra 26 Temmuz 1336 - 1920 tarihinde Yunan ordusu tarafından işgal edilen bu güzel belıl-miz, iki sene üç oy ve. yirmi dört gün ana vatana hasret kaldıkton sonra, 2S T«çrini soui 1338 — 1922 dr, yani bundan tam on iki aran evvel ve bu defa ebediyen şanlı sanca-Kımıza kavuşmuştur.
Bugün o tarihi istirdadı tea’ıt ederken, bundan dolayı hiçbir millet ve devletin kocunup güceome-muHİ lâıımgelnığinı de kaydeyliye-cegiz. Çûnkii milletler ancak böyle tatlı veya acı günlerini anoraktır ki tarihlerini unutmazlar, yel-c«k naziller» ibret, gayret veya fatıril gu. rur eserleri bırakırlar.
Devamı 7 inci sahijede
ısııiHMtıliıı«iMlMIM)tlitiMiılUlHiMilısiMiHiı«|aiHi
İmtihan
Tddimatnamede
mühim tadilât
Lise, Ortamekteplerde imtihanlar nasıl olacak
Ankara 24 (Telefonla) — Lise ve ortamrktap'.erin imtihan talimatnamesinde Maarif vekaletince yapılan değişiklikleri bildiriyorum:
Lise ve Ortamskteplerdekl sınıflarda mevcutların normal mik-tardau fazla olması dolayıııyle gerek talebe ve gerek muallimler içio imtihanlarda güçlüklere tesadüf edilmesi talimatnamenin gerek sınıf yoklamalarında ve gerek hm «onuu sınıf geçme imtihanlarına ait bazı maddelerinde bugünkü ihtiyaca gör» drğişiklikler yapılması lüzumu hasıl olmuştur.
Aynı zamııda ve yine aynı sebeplerden dolayı lise mezuniyet İmtihanlarına »it maddelerde da dağl-şikllklrr yapılmıştır.
Yeni yapılan muaddel talimat-nameye göre, ortamektep ve liselerin birinci, İkinci, dördüncü, beşinci sınıflarında iki tahriri ve bir şifahi olmak üzere iki imtihan yapılacak tahriri ve şifahi notların ve,atisine göre sınıf geçme vaziyeti tesblt olunmaktır, iki dersten muayyen numaralardan uçağı alan talebe ikmale kalacak ve öç dertten muayyen hadlerdcn aşağı »umara alan-lar sınıf geçemlyeeeklir. ;
Devamı 2 inci sahifede
Gazi Hz. ne“ Ata T ürk,, Soy adı verildi Hükümetin teklif ettiği Kanun lâyihası dün Mecliste alkışlarla kabul olundu
Ankara 24 (Tdafoola) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü (dönkü) içtimainde Başvakil İsmet Paşa hükümet namına şu takriri vermiştir:
ilişik kanun teklifinin Büyük Millet Meclisinde müzakeresini teklif ve rica ederim.
Madde 7 — Kemal öz adil Cumhurreizimize "Ata Tûrk„ soy adı verilmiştir^ Madde 2 — Bu kanan neşri tarihinden muteberdir.
Madde 3 — Bu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur.
Konuoua müatacvlsn müzakeresi kararlaştırılmış, hemen Dahiliye encümenine» tetkik ve kabul oluşmuşlar. Encümsoin bu hususta tanzim ettiği mazbata şudur :
■Ulu Reisimiz» (Ata Türk) Soy adı verilmesi hakkında Malatya mebusu İsmet Paşa ve arkadaşlarının yaptıktan kanun teklifi »ncûmenimize gönderilmiş olmakla 24-11-1934 toplantımızda okundu ve konuşuldu.
Türk olucuna tam istiklâli katandı ran ve ulusa gerçek tarihinin ve öz dilinin yolunu gösteren Ulu Cûmhur Rallimiz* " Ata

Türk,, Soy adının verilmesi çok yarinde görülmüş ve teklif aynen kabul edilmiş bulunmakla yüksek heyetin iyi görüşüne sunulmasına karar verilmiştir.,,
Bu mazbata Meclisin heyeti umutniyceinde okunmuş ve Başvekil İsmet Paşa söz alarak şunları söylemiştir:
“— Arkadaşlar
Büyük önderimiz Cûmburrei-almizln soy adı için bir kanun teklif ediyoruz. Düşündük,ki soy adı kanunu tatbik olunurken büyük önderin taşıyacağı adı tayin etmek Büyük Mellet Meclisini» borcu ve hakkıdır. Kanunda biz "Ata Türk,, adını teklif ediyoruz. İnanıyoruz,kİ ulusun en değerli varlığı olan Cümhurrelrimi-zin adını söylerken derin saygı ve sevgi duygularımızı birlikte sezdirmiş olacağız. (Alkışlar)
İnanıyoruz, ki "Ata Türk,, adiyle birlikte büyük Türk Ulusu en büyük oğlun* en büyük say. gılı hitabını yapmış olacakhr.,, (Alkışlar)
Başvekilin bu beyanatından sonra kanun ittifakla ve sürekli alkışlarla kabul edilmiştir.
Bundan sonra Gazi Mustafa Kemal Hazretlerine RcJsleOmhur Ata Türk denecektir.
Almanya çember içinde!
Fransa-Rusya askerî ittifak akdettiler...
“Hitler,, Au(,u,ı)aeı. Transit ■ Rus
Paria 24 ( A. A. ) Mab’usan meclisi, harbiyr bütçesini kabul etmiştir.
Radikal Sosyalist firkatinin sözü geçer adamlarından olan rapör-
osherı hucvetlarinin ararında kaldı!
tör M. "Arşembo,, demiştir ki t A'man Başvekili M. “Hitler,. in "Versay,, muahedrrinl tatbik ettiğine inanmak, sulha fena hizmatt* Devamı 7 inci sahifede
Venizelos„a suikast yapanların muhakemesine dün başlandı
Vemze/os„ırn hafif bir vara ila atlattıŞı suikast esnasında içinde .. —bulunduğu otomobil | otomobile nekadar çok kurçun isabet
*ı ‘ û» olduğu oçıkça görülmektedir ]
[Yazısı 7 inci sahifemizdf
2
— ZAMAN
Teşrinisani 25
| son^haberler)
Avrupada sulhu tehdit eden tehlikenin önüne geçilebilecek mi?
Suikast meselesi Milletler cemiyetine intikal ettiği için melhuz tehlikelerin zavali beklenilir
Yugoslavya devlrbnio Ulualar birliğine verme»! baklana» muhtıra nihayet dün »erildi. Muhtıranın mevzuu: Kral Alekundr ile M. Bartu'nııa katli kadittin, bu hadiMaln naııl re nerede hazırlandığıdır. Muhtıranın verditi İlahlardan, cinayetin faili olan tetblşçilerin Mneeristanda yerleştikleri, hattt orada himaye gördükleri, bunların bir kıımı aleyhinde takibat yapılman latendiği haldv yapılmadığı anlaşılıyor. Yugoslavya hükümeti, bu meuelenin Milletler Cemiyeti umumi heyetinin önümüzdeki «lıeei rurnameaioe aokulmaaını istemektedir.
Küçük itilaf devletlerinin matbuata, Yugoılavyanın faaliyetini teyit »der yazılar yazdıkları gibi Macarlalao Başvekili da bu notayn karşı derhal beyanatta bulunmuş, etraflı tahkikat yapılırından, münakaşa edilebilecek delillere istinaden MacariaUnm itham edildiğini, halbuki Mnca-rlataaıa gSetcrilea vesikaları eerhedcbile«Jloi söyledikten »onra Maca-riltamn şeriki cürüm »ayılmasını şiddetle reddetmiş ve meaoleala aydınlatılman için herşayin hemen yapılacağını «Eylemiştir.
Her iki taraf ta, sulhun şu veya bu yüzden tehlikede olduğuna işaret etmektedirler.
Vaziyetin gergin aldufunda şüphe yoktur.
Fakat me««l« Uluslar birliğine intikal ettiği için, birliğin, tahkikata faydalı ve dostane bir şekil ve istikamet vererek melhuz tehlikelere karşı gelmeıl beklenir.
O. R.
lngilterede silâh imalâtı tahkik edilecek Londra 24 (A. A) - Hulusi silâh yapma hakkındnki tahkikat, beş bitaraf zattan mürekkep komiteye tevdi olunacaktır. M. “Makdodat. bu husustaki kararı gelecek hafta verecektir.
Günün gazisi
Birinci sahifeden devam en büyük ikinci zaferidir. limiti kurtarmakla ana vatanı düşman istilâsından tatili» etmiş bulunuyor-duk. Edirneyl kurtarmakla Türk vatanının Avrupayn karşı kurulmuş ahe.ıin bûrcünû istirdat etmiş bulunuyorum ı Filhakika ( Edirne ) Türklüğün Avrupa d» bekasını temin «den zişanu şeref vc lâye-mut bir abidedir. Edirne esasen Anadoludan Rumeliye ayak batmış olan Türk akıncılarının fethettikleri ilk büyük şrhlr olduğu gibi bugün Aııadolunun Avrupayn kar- , şı açılmış son kapısı, ton pencere- I sidir. Biz Edirne sayesindedir,kİ bugün Balkanlara Kikim bulunu- ; yoruz. Ve yine o sayededir,ki Avrupa mukadderatı üzerinde daima mûeısir olacak bir mevki ihraz etmiş oluyoruz.
Edirneri hizd«n Balkanlar harbinde de kopanp almak İstemişlerdi. Bu ihtimal, Türk için okadar büyük bir yürek *cısı olmuştu, ki nihayet tali bize Edirnenaizi İade etti.
Büyük harpten «onra başta Edirne olmak üzere Trakyayı biz. dm yine alacaklardı. Bunun İçin hvuplar yaptılar, haritalar çizdiler, (Scvr)de bir mushede bile İmzalattılar. Fakat LllkUl müenhedemizin temel taşı hükmünde olan (Mieakı milli) mlzc Edirnenin istihlâsı do dahil idi. Mudanyada mütareke müzakereleri yapılırken Ceneral (Hsringion)un riyaset ettiği müttefikler heyeti |Edirne)nln tahliye ve teslimi meteletinde çok müşkülât çıkardılar. Fakat bizim (ya hep, ya hiçi) yolunda verdiğimiz kafi cevaplar karşılında nihayet boyun iftm«4« mecbur oldular, işte bu «a-yede Edlrnemid, evvelkisinden daha kuvvetli ve tam kılıcımızın hakkı olarak bir dahi kurtarmağa muvaffak oldult.
( Edirne )oin kıymetini, bir de Trakyada oturan, orada ser hallimizin fedakâr bekçileri otan vatandaşlarımıza sormalıdır. Altmış «•nedir üç dört d«fa istilâya sunu kalao, düşman mezalim ve fceayllotn en acı şekillerini görmüş olan bu vatandaşlarımız o mübarek toprakların kıymet ve ehem-mİy»tini hepimizden İyi takdir edecek vaziyettedirler. Ondan dolayıdır, kl bugün Edirnenin Kurtuluşunu tesit ederken yürekleri hepimizin yûregl gibi binibaye sevinçlerle çarpacaktır. Bu fedakâr serhat bekçilerini bu mesut günde biz de canı gönülden kutluta-«nakle büyük bir vatan borcu ifa •taıiş oluyoruz.
Ebüzziya Zade
Papalığın Türkiye Delegeliği
Vatikan 24 (A. A.) — Pa-palık töresiniu Türkiye ve Yunanistan delegeliğine Bulga-ristandaki Delege Monsenyör Roncalli tayin olunmuştur.
Deniz müzakerelerinin mahdut bir
anlaşmaya varacağı umuluyor
İngiltere ile Amerika, müşterek cephe alıyor, Japonlar uysallığa başlıyormuş
“ Vaşington „ muahedesi yakında fesh ediliyor
Londra 24 (A. A.) — Deniz
müzakerclerinin sınıf harp gemileri için ayrı ayrı azamî bir tonilato temini suretiyle mahdut bir anlaşmıya varacağı İd giliz mebafilindo ümit edilmektedir. "Ne anlaşma, do de inkıta,, formülünün resmî müzakereleri neticelendireceği ve hiçbir memleketi de mesul bir vaziyette bırakmıyacağı noktai nazarı hakim bulunmaktadır.
Ingiliz - Amerikan birliği
Vaşington 24 (A. A.) — Hariciye nazırı M. "Hull„ Sir "Con Simon,, un bahrî tesliha-tın tecdidine müteallik müzakerelerin inkıtama müteallik olarak avam kamarasında söylemiş olduğu nutku medhetmiş, Ingiliz ve Amerikan murahhasları arasında sıkı bir teşriki mesai lüzumunu ehemmiyetle kaydeylemiştir.
M. "Hull,, demiştir ki:
" — Sir “ Con Simon „ nın deniz müzakereleri hakkında ki beyanatı, Londra deniz müzakerelerine iştirak elmiş olanların karşı koymak mecburiyetinde bulundulan müşkülâtı açıkça izah eden bir hitabedir. Müzakcratın en mes’ut neticelerinden biri, İngiliz ve Amerikan heyetleri arasındaki sıkı dostluk münasebetlerinin mevcut olduğunun görülüp anlaşılması olmuştur,
Müzakcratın bir başından diğer başına kadar Ingiliz murahhasları tarafından takip edilmiş olan dürüst hareket ve teşnki mesai zihniyetini tekrim ederim.,,
M. “HullM , Sir "Con Simon,, uu silâh ticaretine ait nutkunu da (dostane ve ccıuranc) diye tavsif etmiştir.
M. "Hull,, demiştir ki:
M. "Makdonald,., tngil-tero hükümetinin Amerikan dostluğuna ve sıkı teşriki mesaisine daima yüksek bir kıymet atfetmekte olduğunu söy-liyor. Kendisini temin ederim ki Amerika, dostane ve halisane bir surette ayni hissi beslemektedir.,,
Japonyaya bir Ihlar mı ?
Vaşington 24 (A. A.) — Hariciye Nazırı M. “ Hull „ un
Japonya ve Ingiltere her hususta anlaşmak istiyorlar
Japon ve İngiliz anlaşması, bilhassa Çin ve Mançuri işlerine ait olacaktır edilemez. Çünkü Ingilizlcr dokuzlar muahedesinin esasen bir ademi tecavüz snisııkı olduğu,
Londra 24 (A. A.) — Japon-Isr ile Ingilizlcr arasında Çin ve Mançuri sulhu ve iki msm-leketia müşterek meufaatlannı korumak nınksadiylc bir mukavele akti için müzakereler yapılığı söylenmektedir.
Deniz konuşmalarının başlangıcından beri Japonlar Londra ile Tokyo arasında kabil olduğu kadar geniş bir yakınlaşmanın «asasım aramaktadırlar.
Evveli iki memleket arasında bir ticaret muahedesi yapılması işi bir tarafa bırakılmıştır. Çünkü bundan altı ay evvel bu bapta yapılan müzakereler boşa çıkmıştır. Bu işi tekrar ele almamak hususunda iki taraf anlaşmışlardır.
Sonra, yapılan müzakereler göstermiştir ki bir ademi tecavüz misakınm akti de derpiş (
binaenaleyh bir İkincisinin yapılmasına lüzum olmadığı fikrindedirler.
Keza Amerikanın muhalefeti yüzünden üçüzlü bir minik ak-tioe de imkân yoktur. Ve iki taraflı bir muahede akti iye Ingiltere ile Amerikanın iyi ; geçinmesini istiycnlerm ve işçilerin itirazına uğrayacaktır-
Bu şartlar içinde anlaşmayı iki memleketin müşterek menfaatleri bulunduğu mıntıkaya inhisar ettirmek üzerinde durulmuştur. Ingiltere şimdiye kadar bu formüle kat't muvafakatini bildirmemiş ise de bu yola gireceğini de gizlcmcmiş-tir. Bu iş Japon siyasasının pek yakında başken hedefi olacaktır.
avam kamarasında İngiliz Ha-
riciyo Nazırının söylediği nutku hararetle tasvip etmesi Amerikan mehafilindo Japonyaya karşı kapalı bir ihtar suretinde telakki edilmektedir.
M. "Hull,, bu sözleriyle demek istemiştir ki: )
“—Eğer Japonya, Vaşington muahedesinin yukarısında donanma yapacak olursa İngiltere ve Amerika birleşeceklerdir.,, Amerikan murahhasına yeni talimat
Filhakika Ingiltere "Londra,, müzakerelerinin boşa ç kmssı ihtimalini gözeterek Amerikaya müşterek bir harekette bu unmak için bazı teklifler yapmıştı. Bu teklifleri görüşen M. "Ruzvelt,, I vc ‘ Hull,. bu hususta "Londra,,-da M. "Norman Davis,. e talimat göndermişlerdir. Fakat Hariciye Nezaretinde bu talimata dair biç birşey söylcnrocmek-tedir.
Japonlar uysallığa mı başlamışlar?
Londra 24 (A. A.) — Japonların denir işleri görüşmelerinde daha uysal davranmaları, olabilecek gibi görünüyor.
Amiral "Yaraamoto,, Ingiliz ve Japon bakımlarını uzlaştıracak düşünceleri Royter ajansına deyivermiştir.
M. "Yamamoto,, bu düşüncelerin neler olduğunu ortaya çıkarmak istememiş, ancak demiştir ki:
— " Törümün ( hükümetimin) bunları nice karşılıyacağı-nı daha kestirernem. Birde bu düşüncelerimin çıkar olup olmadığını anlamak için Ingiliz oruntaklariyle bir daha konuş-mıyalım.,.
Görünüşte M. "Yamamoto,, İngilizlerin, kendi düşüncelerini nasıl karşılıyacaklsrını öğrenmeden, "Tokyo,, torüsüne (hükümetine) danışmıyacaktır.
Londra 24 (A. A,) — İngilizlerle Amerikalıların dünkü toplantısından sonra, deniz işleri görüşmelerinin yeni bir yfızc gireceği duygusu gitgide artıyor. Bu yüzde, Japonların daha uysal bir gidiş tutmalarını sağlamak ümüdi ile, Ingiliz-
Denizde de giden otomobile
Bir Alman, denizde de gidebilen bir otomobil icadetti
Berlin 24 (A. A.) - Kolon yalı bir makinist denizde de giden bir otomobil yapmıştır. Bu otomobilin tekerlekleri suya indiği vakit bir dubaya çevrdebâlzsektedir. Suda yapılan denemelerde saatte 20 ki-lometrebk hız elde edilmiştir. Makinist bu b'zı elli kilometreye kadar çıkarabileceği ümidindedir.
Y unanistanda selden boğulanlar Ölenlerin mikdart henüz tamamen anlaşıla -madı, maddi haşarat ta çok Atina 24 (Hususi) İki gün evvel yağan ş.ddetl: yağmurların husule getirdiği teller Atina vc Pire civarındaki muhacir mahallelerini basarak büvlik zararlara sebebiyet vermişti. Gün geçtikçe sellerin feci neticelere meydan verdiği anlaşılmaktadır. Şimdiye kadar boğulmuş olan yedi kişinin cesedi bulunmuştur. Daha başka boğulan olduğu da tahmiu edilmektedir. Boğulanlar arasında iki de memur vardır.
Maddi zararda pek fazladır. Hükümet böyle bir halin tekerrür etmemesi için lâzım gelen tedbirlerin ittihazı zımnında dünkü Nazırlar Meclisinde elli milyon drabmilik bir tahsisat vermiştir. Zarar görenlere de ayrıca yardım edilecektir. Seylâptan zarar görenlere yiyecek ve giyecek verilmiştir. Yarınki Pazar günü her yerde ianeler toplanacaktır.
lerle Amerikalılar daha pek davranacaklardır.
“Vaşington,, muahedesi no zaman feshediliyor? Tokyo 24 (A. A.) — Gazetelerin yazdığına göre Japonya, Vaşington muahesini feshetmek için 10 birinci Kânun tarihini tespit etmiştir.
Hariciye Nezaretinde deniliyor ki: "Japonya deniz silâhlarında beraberlik istiyorsa, bu Japonyanın dünya ticareti çok genişlediği içindir. Buna Japon-yanın şerefi meselesini de ilâve etmek lâzımdır.
Başvekilin Edirne seyahati
Ankara 24 ( Telefonla ) — Başvekil İsmet Paşanın Edirne seyahatinin bir kaç gün teahhura uğradığı anlaşılmıştır.
Edirnenin kurtuluş bayramını kutlulama merasimi yann " Bu gün „ Edirocdc yapılacaktır.
Yeni Belediye Reisleri
Ankara 24 (Telefonla) — Antalya Belediye Reisliğine Lûtfi, Çanakkaleyc Veli Namık, Kocneliye Kemal, Sivasa Hikmet . Tekirdağına Ekrem, Trabzona Kadri Mesut Beylerin tayinleri yüksek ta »d ika iktiran etmiştir.
Bulgarların Edirne konsolosu değişti
Sofya 24 ( Hususî muhabirimizden ) — Bnlgaristanın Edirne ticaret konsolosa Gospodin "K. Todoref,, azledilmiş ve yerine Rusçuklu avukat Gospodin "Dimitrof Pcnkof,, tayin edilmiştir. Gospodin “Penkof,, Fransada Grenobl yüksek ticaret akademilinden ve Sofya hukukundan mezundur. Yeni vazifesine ay başında gidecektir.
İneboluda fırtına
İnebolu 24 (A A.) — Dün akşamdan beri yağmur devam etmektedir. Gece yarısı başlıyan fırtınadan Cumhuriyet ve Gûlcc-mal vapurları limanımaa uğramadan geçtiler.
Mecliste müzakere edilen lâyihalar
Ankara 24 ( Telefonla ) — Büyük Millet Meclisi bugün “dun,, Hasao Beyin riyasetinde toplanmıştır.
Hudutla çıkacak ihtilâfların halli için Sovyet Rusya hükıı-metile imza edilmiş olan mukavelenin meriyet müddetioin u-satılması ve havai «eyrisefer mahsus beynelmilel sıhhi mukaveleye iştirakimiz hakkındaki kanun ikinci müzakereleri yapılarak kabul edilmiştir.
Anadolu ajansı ile on seneye kadar taahhüt icrası için Hariciye Vekâletine salâhiyet veren kantin ile 21 Temmuz 1927 tarih vc 1110 numaralı askeri memnu mıntakalar kamuna göre askeri birinci memnu mtnlaka içersinde kalıp ciheti askcriyecc alınmış olan
İmtihanlar
Orta mektep ve liselerde imtihan usuullerinde mühim tadilât yapıldı
Aocek her ne suretle olursa ol«uo ş.fabi imtihanda orta dere-recedc not a amıyan talebe vasatili yüksek te olı» yine ikmal veya vaziyete göre ibka katacaktır.
Birinci ve ikinci tahriri imtihanda orta derecede not alamıyan talebe vasatisi yüksek te olsa ve yine tahrirî imtihanlarda yalnız bir dersten zayıf not almış olan talebe şifahi ııntıhautarda beş numara al*, cak kadar c«vap verdiği takdirde o dertten muvaffak oımuş sayılacaktır.
Retim, musiki, beden terbiyesi dereleri imt.hana tabidir. Ancak sınıf geçme Özerine tesiri olmaz. Yalnız üç dersten zayıf not alan talebenin zayıf not aldığı deraler-dcu biri resim, musiki gibi bir ders olursa ibka değil, ikmale kalır.
Ortamekteplerden mezuniyet Ortamekt«pl«rdcn mezuniyet imtihanı kaldırılmıştır. Oçüncü sınıf imtihanını veren talebe ortamek-tebi bilirmiş olur.
Lise mezunlarının hakları lise mezuniyet imtihanlarına gelince, etki şekil tamamilo değişmiştir. Lisanin «on «ınıfıuda diğer sınıflarda oıdugu gibi İki tahriri ve şifahi imtihan vardır. Ve şifahi Imtibao ile tahriri İmtihan vasatileri en az orta dorecede otan talebe liseyi bitirmiş olacak ve kendisine lisayi bitirme şahadetnamesi verilecektir.
Yüksek mektebe girme şartı Liseyi bitirme şahadctnameM alan her geoç her türlü muamelâtta lise mezunu bnkkından İstifade edecektir. Aneak yüksek tahsile devam etmek iatiycnler en geç oluz ya|ina kadar bir “olgunluk,, imtihanı geçirmedikçe hiç bir yüksek mektebe glrcmiyecektir.
Hariçten olgunluk imtihanına girmek istiyeııler yaşıtlarından bir »ene «onra ve otuz yaşından evvel
gayrimenkul emvalin 5 Şubat 1931 tarih ve 1744 numaralı kanun mucibince 1930 ve 1931 senelerine kanunen verilmiyen bedellerinden geri kalan borçlar ertesi seneler Mili îMüdafaa Vekâletine “merana mıntaka istimlâk bedeli,, namı altında konulan vc konulacak o'.an tahsisattan ödeneceği halikındaki kanun lâyihasınında birinci müzakereleri yapılmıştır.
Meclis Pazartesi günü toplanacaktır.
Maarif müdür ve memurları talimatnamesi Ankara 24 (Telefonla) — Maarif vekâleti maarif müdür vc memurları için hazırlanan talimatnameyi tetkike başlamıştır.
olgunluk bakalorya imtihanına girebilirler. Ancak bu gibiler evvelâ lise tolebeıiyle birlikte «on «mıf imtihanlarını vermeğe mecburdurlar.
Bugünkü vaziyette lise mezuniyet imtihanlarına girmeğe başlamış ve bir kıum imtihanlarını da vermiş olanlar eski talimatnameye göre davam edeceklerdir.
Şifahi imtihanlarda muallimle birlikte ayrıca iki mümeyyizin bulanman mutlak farttır.
Şifahi imtihan rualltri Vekâletçe hazırlanarak imtihanlardan eccel mekteplere bildirilecek ve imtihanlarda bu raaller talebeye kur’a ile -çektirilecektir.
Bu yeni imtihan talimatnamesi birinci tahriri imtihana tatbik edil, mek için pek yakıoda talebeye tebliğ edile«ekt^.
Ticaret inhisarı kalkıyor mu?
Rusyada ticaret serbestisine doğru gidildiği bildiriliyor Moskova 24 (F. İstanbul) — Sovyet hükümeti ticaret inhisarı tecrübelini bırakmağa karar vermiştir.
1935 senesi iptidasından evvel 175 şehirde vesika olmadaD serbestçe ticaret yapılabilecektir.
İfalyanın Nüfusu Nekadar ?
Roma 24 (A.A) — Son tutulan istatiklcre göre, kalyanın 31 İlk Teşrin tarihinde gelen umumî nufus sayısı 43.037.000 dar.
, Teşrinisani 25
7
SÜTUNLAR ARASINDA
Edirnenin kurtuluş günü
Gdzal Türk yurdunun ayrılmaz ve koparılmaz bir beldesi ve Türk uluıuoun (millet) gör bebeği olan kahraman Edirne, bugün kur tulu, yunun yıl dönümünü yayıyor. Bu mutlu günde yalnız Meriç boyu çocuklar, değil, bütün Türk çocukları onun sevinçlerine ortak olmakta ve bu mutlu günü ulusal (milli) bir bayram halinde yalamaktadır.
Kortuluş deyince dfinü. düoüo bütün kara günlerini ve karanlıklarım düjûnür, o acıkh günlerden nazil kurtulduğumuzu hatırlarız. Bu mutlu günde o acıları yalnız hatırlamakla kelmıyarak yarının gençlerine de anlatacağız. Çünkü yarını kuvvetlendirmek için dünıl tama-miyle ve bütün derinlik ve İnceliklerine kadar bilmek lâzımdır. Yarma, büyük ülkünün dilediği bir .urctte, sahip olaaaklıgıanız için dün geçirdiğimiz bütün o kara günleri birer birer tahlil etmeğe ve dünle bugün araaıuda kuvvetli bir mukayese yapmağa mecburuz.
Dileğimiz meydandadır: Edirns-nin kurtuluş gününü parlak bir surette ve Ulusal bir bayram halinde yaşamak ve yayatmak yolunda hiç kimsenin hatırını kırmak dûşünce-aini taşımıyoruz. Biz sadece tarihimizi yapıyor, yeni kurduğumuz bu ülkede yarının çocuklarına armağan edeceğimiz tarihimizi kuruyoruz.
Tarihi klikleri yabancı ve iğreti kaynaklara dayanan ban milletler gibi kendimize ulusal bayramlar ve günler ihdas etmiyoruz. Mutlu ve yaslı bütün günlerimizi büyük ve engin tarihimizin yerellerle dolu yüzlerinden çıkararak gençlerimizin ve halk kümelerinin önüne seriyor ve bn iyi yaparken de uzak ve yakın bütün dünya barışıklığına olan sevgi ve saygılarımızdan bir an okun ayrılmamış bulunuyoruz. Türk çocuğu ör yurda olan sevgisini beryeydeo üstün tular.
Bununla beraber, kendisine yü-I rekten dost olanlara karşı samimi ve yüksek bir surette karşılık vermesini de çok iyi bilir.
Edirnenin kurtuluş gününde duyduğumuz bütün sevinç ve heyecanların tek bir İfadesi vardın Tarihimizi ve tarihi günlerimizi yaşamak. Bunun içindir, ki bu mutlu günü de Tûrko yakışan asil bir vakarla kutlulıyacağız.
Edirne 22/U/SM Mustafa Şerif
28 memur
Gümrükte yaşlı memurlar çıkarıldı
Gümrük muhafaza teşkilâtına mensup Gümrük kolcularından 28 memura işten el çektirilmiştir.
Yaptığımız tahkikata göre, bu 28 memurun bir kısmının yaşlı bulunması vc bir kısmının dn Gümrük kolculuğunda kullanılmasına ehliyetleri müsait olmaması işlerinden çıkarılma* larına sebep olmuştur.
Mehmet Ali paşa dün geldi
Terfian Boğazlar komisyonu riyasetine tayin edilen Marmara üssübahrl kumandanı Mch met Ali Paşa dün 13,45 treniyle limitten hareket etmiş ve akşam üzeri şehrimize gel miştir. Izmilte çok sevilmiş olan Paşa istasyonda uğurlanmışbr.
Gümrük imtihanında kazananlar Geçenlerde Gümrükte bir memur imtihanı yapılmış ve imtihana girenlerden 14 kişi kazanmıştı. imtihan evrakı tasdik •dilmek üzere Ankaraya gön-derilmiştir. Düne kadar ancak 4 memurun evrakı tasdik edilerek Gümrük Başmüdürlüğüne gönderilmiştir.
Esnaf Bankası
Esnaf Bankasının mesaisine devam edip etmiyeceğinin Şubatta toplanacak Şehir Meclisinde müzakeresi kararlaştırılmıştır. Yeni hisse senetleri çıkarılarak bankanın idamesi ihtimali çok kuvvetlidir.
Yeni Millî Musiki

Sebzecilerin şikâ yetleri soruldu
Belediye sebzecilerin vaziyetleriyle yakından alâkadar olmuş, şehir belediye şubeleriyle civar belediyelerine bu meyanda bilhassa Kartal belediyesine bir tezkere göndermiştir. Bundc sebzecilerin şikâyetlerinin neler olduğu sorulmaktadır.
Belediye şehrin sebzesini temin eden Beşiktaş, Kartal vc civarı dahilindeki sebzecilerin dileklerini tetkik edecek vc bundan yeni Hal nizamnamesinin tanziminde de istifade edecektir.
Karadenizde şid detli fırtına
Bir vapur karaya oturdu “Helvan„ kurtarıldı
Şiddetli bir poyrazla başlıyao ve iki gün devam eden fırtına dün yavaş yavaş sakinleşmiş ve akşama doğru tamamen «İ nmiştir.
Diğer taraftan Karadenizde fır-bnoom devam ettiği haber verilmektedir.
Aldığımız malûmata göre, Ka-radenizdeki şiddetli fırtına bazı lüferlerin yapılamamasına sebep olmuştur.
Bu cümleden olmak üzere, dün limanımızdan Karedeniza hareketi mukarrer olan bir kısım vapurlar işllyememlş, ancak havanın akşama doğru sükûnet peyda etmesiyle, Kemerli ve Sürmene vapurları müstesna olmak üzere, diğer bütün vapurlar mutat seferlerini icraya çıkmışlardır..
Diğer taraftan limanımızda Hay-darpaçaya işliyen vapurlar ufak ve fasılalı teehhürler geçirmişlerdir. Bu arada Haydarpaşa vapur ikkelesinde bağlı bulunan Kızılırmak şirketinin kereste yüklü 344 numaralı ve Kâmil kaptanın idaresinde bulunan gemisi alabura olmuş ve batmıştır. Nüfusça zayiat yoktur. Keresteler denizin akıntısına tâbi olarak Adalara doğru gitmişlerdir.
Diğer taraftan Çanakkaleden limanımıza gelmekte olan Yunan bandıralı Acoloa vapuru da evvelisi gün saat 4 raddelerinde Bozca feneri açıklarında baştankara etmiştir. İmdat talebi üzerine İstanbul Tahlisiye şirketinin Lânitn tahlisiye gemisi dün vaka mahalline gönderilmiştir.
Diğer taraftan Karaya oturan re tabiisine çatışılan “Helvan,, vapuru da kurtarılmıştır.
Maarif Müfettişi Ankaraya gitti Maarif Vekâleti müfettişi umu-milcriuden Bedri Bey dün Ankaraya hareket etmiştir.
Bedri Bey Aukaradz bir kaç gün kalacak ve bu müddet zarfında bazı maarif işleri etrafında Maarif Vekâletile temasta bulunacaktır.
Dördüncü kadro
Şehrimizde ki ilkmektep mu-Bilimlerinden b.r kısmına ait olan dördüncü ilk tedrisat kadrosu tanzim edilmiş ve dün Maarif Vekâletine gönderilmiştir.
Pasaport alanların vergi borçları
Pasaport alacakların evvelâ vergi borçları olup olmadığının tetkik edildiği malûmdur.
Halbuki birçok kimselerin başka vilâyet veya şubelere borcu olduğu halde ikamet ettiği maliye tahsil şubesinde borcu bulunmadığı cihetle bu gibilere pasaport veril inekledir. Bu vaziyet karşınında nasıl bir hattı hareket ittihaz edileceği vekâletten sorulmuştur.
Konservatuvar Müdürü fikirlerini anlatıyor Avrupadan 3 mütehassıs getiriliyor
Yakında Ankaradu bir millî musiki kurultayı toplanacağı yazılmıştı.
Bu husunta malumatına müracaat ettiğimiz konservatuvar müdürü Yusuf Ziya bey bir muharririmize şunları söylemiştir:
"Bu kongrenin Ankarada ne vakit toplanacağı henüz tesbit edilmediği gibi, kongrede ne gibi mevzuların müzakere edileceği ve kimlerin bu kongreye iştirak edecekleri şimdilik meçhuldür.
Mamafih kongrenin günü yakında belli olacaktır. Yalnız ortada anlaşılmayan bir şey var. O bu yeniliğin ceryan ve şeklinden doğan tefsirlerdir.
Bu yeni vc yerinde hareket, yani musikinin ilimleşmesi, fen-leşmcsi kimseyi mutazarrır etmez. Türk zevki ve zekâsı daha esaslı, tekâmül etmiş aletlerle bu saha da daha semereli ve faydalı olacaktır.
Esasen bir musiki vardır. Bunun ilminde, fenninde milliyet yoktur. Çünkü ilim, fen millî değildir.
----------(j----------
Matbuat Cemiyeti kongresi
Hakkı Tarık Bey (17) reyle reis seçildi — Neti cesiz kalan uzun münakaşalar oldu
Di. a*(.«W«« Matbnef CemigrU
Matbuat Cemiyeti dûn tendik kongresini Cemiyetin yeni kiraladığı İkdam yurdu binasıada aktet-tl. Kongre riyasetine Buhan Cahit
Şerhler
Emniyetsizlik başlayınca dostluk zeval bulur.

U

Şerh ve İzah;
Dost, insanın emniyet edeceği, güveneceği arkadaştır . Bir insanı dost edinmek çok güç bir iştir. Çünkü dostluğun en belli başlı temeli, temiz ahlâktır, yüksek seciyedir. Ahlâk temizliğine, seciye yüksekliğine dayanan bir anlaş-mtya ve bu anlaşmadan doğan karşılıklı sevgiye "dost-lak„ dersek yanılmayız. Ahlâk temizliği, seciye yüksekliği ise kolay anlaşılır, kolay kestirilir şeylerden değildir. Fakat bir kere de anlaşıldı, bir here de kestirildi mi ona dayanacak dostluk nezih, sürekli ve canlı olur, gün geçtikçe kuvveti artar. Ahlâk ve seciyeye dayanmıyan gelip geçici tanışmalara, dostluk demek caiz değildir.
İnsan dost ararken ahlâk vc seciye kayıtlarına lâyı-kile ehemmiyet vermez,
Alaturka musiki san'atkâria-rtnı gelince bu hareket onlara 'da kendi istidatlarına göre inkişaf ve terakki vadeden bir harekettir.
Tarakkıye, inkişafa kabiliyeti Oİmıyan alet ve usullerle çalış-maktaasa bu ızütekâmil aletlerle ve ilim, fenlc çalışmak her halde daha semereli olacaktır.Şimdiye kadar böyle bir yola girilmemesi onların da zevkinin, zekâsının, istidadının inkişafına mani olmuştur.
Millî eserler meydana getirmek, milli hisleri ifade etmek için halk türkülerinden istifade edilir. Sanatkarın bunlardan^ nasıl istifade edeceğini tayin veş tahdit etmek doğru olamaz. | Elverir kî un’atkâr eserinde: toprağının kokucunu, milletinin! hissini yaşatabilsin. [
Her tarafta anlayışlı faali-1 yetler başlamıştır. Bize hergün Anadolu türkülerinden doğma eserler veriliyor. Avrupadan da ı ağız sazları için 3 kişi getiri-1 yoruz. Bunlar orkestraya işti- I rak edecekleri gibi radyo da' bunlardan istifade edecektir..,
!(■■•«* â^afreriadsa bir Inlibe
Bey seçildi. Büyüklerimize kongrenin tazimatını bildiren telgraflar keşidesine karar verildikten «onra idare heyeti raporu ve hesap bilân-
Epiktir
şunu bunu kendine dost edinirse bu isabetsizliğinin cezasına çarçabık çarpılır, dost yüzünden kolu, kanadı kırılır. Çünkü o dost tanıdığı kimse, kendisinin ya hususi ve zararsız bir halini çirkin renklere sokarak ı.. etmiş, yahut ahlâk ve seciye gevşekliği yüzünden ona başka bir kötülük yapmıştır.
Bu çeşit muameleler çok geçmeden öbür tarafın da kulağına gideceği için iki post arasında emniyetsizlik başlar sile de lur.
Dost
ahlâka çok dikkat etmeli vc dostluğa daima seciye ve ahlâka dayamalt...
7. İYELER mıyan dost t-' ğildir. ar Rıfat Beyin
Yüz Kora,


ve bunun başlama-dostluk zeval bu-
seçerken seciye ve
n ansa-Rusya askerî ittifak akdettiler..
j
7 inci sahifeden devam iurımek olur. Üçüncü Rayb, Sov-( Rutyaya karşı tabii düşmanla-ıı, evvelâ Lehistan, aonra da Jn-nys yı nyaklnodırmak istemiştir. Fakat Fransa ile Sovyet Rua.
mu birleşmesi temin edilmiştir kİ •hakiks, sulhu da socak bu mus-kir bir hale getirebilir. Filhakika İman üyelerinin Avrupa aulhuno 'tikeye düşürdCğüoû gören Sovyet usya ila Fransa, hürriyetlerini )ruma istediler vo bu İki tnem-ket arasında bir anlaşma yapıl-ğı da inkâr edilemez.
Ne ittifak, ne dr. at heri anlaş-ıa kelimeeini kullanmıyorum, akat şuna diyebilirim ki Al-ianya ile herhangi bir muhata-•a halinde çok kuvvetli ve mâ-emmel teçhiz edilmiş olan Rot rdunınun yardımı bize temin dilmiştir.
Hiç şOphesizki birçok Frauıızlar öyle bir anlaşmadan müteessir Imuşlardır. Çünkü SoTyet hükû-netinin şekil onların emellerine tvafuk etmiyor. Fakat şunu hatır-jmamız lâzımdır ki Kardinal dr) Rişllyo, AvusturyalIlara karşı Alman proteatanlarile ittifak etmişti. Burjuva Franssds, bugünkü, şartlar içinde, Sovvet eümhuriyctlerile pekâlâ blrleşebilir. Avrupayı ka. rarsızlıktsn kurtaran bu an'aşma-dan dolayı memnun olabiliriz.
Hükümet dış vaziyeti ve silâhsızlanma konferanunın boşa çıkması ihtimalini göz önünde tutarak ordu mevcuduna itina göstermeğe karar vermiştir.
Bir senelik askerlik yetişir, fakat çok kuvvetli levazımı harbiye bunun için şarttır. Raporumdaki «nüsbet malûmat ile Franaaya ve sulha iyi hizmet ettiğime kaniim.» Miralay "Fabri,, nin beyanatı Ordu encömeni reisi miralay |“ Fabri » soğuk kanlılığı elden bırakmamak lâzımgeldiğiui »öylemi;
:ve demiştir ki:
) “—Fakat harp levazımı imalinden
jAlmanyanın Mrfcttiği devce gay-'ret karşısında levazım yapmak ve [tahkimat vûcude getirmek için icap eden kadroyu vo mûtahasaıa-. ları toplamak lâzımdır. Fransa 'sulh istiyor. Fakat Fraounıo zaif olması harbi bir nevi dsvet olur., Ceneral ”Moren„in sözleri Harbiye nazın Ceneral “Moreo„ I demiştir kİ 1
! ‘Suibu Ütersen harbi hazırla, demiyeceğim. Fakat sulhu istersen harbe hazırlan diyeceğim.
800 milyon frank olarak teal'it :dilen harbiye bütçesi ulu erta rartaştarılaaış değildir ve 193$ .çlnde bu para tükenecektir.
Ancak fevkalâde ahval
necbur »derse, senelik hizmetten ayrılacağız. Şimdiki askerlik müddetini değiştirmek fikrinde değilim. Sakat mütehassısları arttıracağım, nükenımel bir mühendis vc zahit eşkiiâtımıı vardır. Fakat ustabaşı ze küçük zabite ihtiyacımız vardır.
Harp yapmış olan eski muha-•ipler, tekrar bir bn.-p görmek niyetinde değildirler. Fakat harbin iccayilnl tatmamış olan genç delillerin müfrit vatanperverlikleri, birim tanımış olduğumuzdan daha müthiş bir felâkete sebep olabilir. Ve bu Avrupa medeniyetini orta-|dan kaldırabilir.
Şimdiye kadar zekânın ve ilmin İşıkları olan en büyük milletin 'başka şekilde halledilmesi kabil olan metelelvr için biribirlerine 'girdiklerini görmek çok acı blrşey •olur..
. BOtün Mecliste alkışlar
, Ceneral “ Moren „ bütün sıra-
lardan yükselen alkışlar arasında •sözlerini şöyle bltirrulştlrt
'*—M;li! müdafaaya ve bilhaasa [bana düşen İşlerde emin otunuz çok cidal hareket edeceğim. Fekat aynı zamanda bir felâket olmama-în için de biiiün gayretimi aarfede-c«ğim. Başka taraflarda da ayı şekilde horeket edildiğini görmek Ihtcrlm.H
Harbiye Nazırının bu nutku meclisin bütün sıralarında derin bir tesir yapmış ve sosyalistlerden tutunuz da müfrit sağ cenaha varın-cıya kadar bütün mebusların şiddetli alkışları arasında Ceneral "Moren, kürsüden inmiştir.
Bir taraftanda Fransız-Rus İttifakı tekzip ediliyor Pariı 24 (?\.Al — Hariciye ne-
kl-yı'ı
bizi


zarctlndr, Fransa İle Sovyet Rusya ararında askerî bir itilâf mevcut olduğuna dair olan şayiaların asıl vo esası olmadığı beyan edilmektedir.
Parla 24 (A.A) — Havsa ajansı bildiriyor: Harbiye bütçesi mazbata muharriri M. Archım Bakd'ın Meb'usan Meclisi kürıûsüudeki beyanata, ecnebi memleketlerde mübalâğalı tefsirlere yol açmıştır.
Dûn sabah, Hariciye nezareti tarafından neşredilen ve Fransa lis Sovyet Rusya aratanda askeri bir uzlaşma bulunduğuna dair ola o ha-herleri kati antette tekzip eden beyanname, bütün bu şayialara nihayet vermiş ve Franoa ite Sovyet Ruaya arasındaki znflnaaebsrierio hakikî şeklini göstermiştir.
İki memleket arasında birkaç aydaoberi meydana gelen siyan* yakınlığının ülküsü Avrupada barışın korunmasıdır ve bu sebepten ötürü hiçbir dev|.*te karşı değildir.
— Zaman —
Bir taraftan Fransız meclisinde alenen “Rus ordu.unun Franaaya yardımı, temin edild.ği söylenirken diğer faraflao da Fransa Hariciye nezaretinin "Rusya ile askeri bir itilâf mevcut olduğuna dair şayiaları. tekzip etmesi şayanı hayrettir. Mecliste bu hakikat açıkça anlatıldıktan sonra artık işin "şayia, tarafı kalır mı ve tekzibe inanılır mı?
Ingilizler ittifaka ihtimal vermiyor amma...
Londra 24 (A. A.) — Fransa ile Sovyet Rusya arasında askeri bir misak akdi teklifi Londzada biraz şılphe ile karşılanmıştır.
"Reuter,, ajansının muhabirin: göre, Fransa tarafından şimdiye kadar takip edi'miş olan hattı hareket, oouo Ruaya He Milletler Ce-yeti misakı ve musbedenamsler çerçeve.I hariç nde tüyle bir uzlaşma yapmasına ınüıait d:ğiidlr.
Fransa İle Rusya araşında askeri br misal n akdi, bundan başka bu misakın Milletler Cemiyeti misakına uygun olup olma d!ğı meselesini ortaya atacaktır.
Bu münasebetle böyle bir rai-sakın akdrdilmesiniu Milletler Cemiyeti mukavelenamesinin bir nevi tevsii suretinde kabul edilebileceği ve böyle bir misakın akdi hakkın-daki teklifin mrskûr madieola tefsiri esasına istinat etıueu muhtemel olduğu beyan edilmektedir. Mezkûr madde, iki devletin kendi aralarında ikisinden bir.tini bu m«d. de mucibince diğerini* yardım et-raiye davet edildiği takd.rde ötekinin yardımım teşmil etmesini ve bu yardıma tedafüi askeri müzahereti ilâve etmesini natık bulunmaktadır.
Rusyada Askeri Şûra teşkil edildi
Moskova 24. (A. A.) — Müdafaa komiserliğinde 80 üye i (âi'h) bir Askeri Şûra kurulmuştur. Şûraya Müdafaa Komiseri .M. "Voroşi-tof. riyaset edecektir.
Buda başka bir rivayet!
Japonya ile Almanya ve Lehistan, Rusyayı paylaşacaklar mı imiş?
Loradra 24 (A.A.) — “Ekonomist, gazetesi Avrupaoın vaziyetini tetkik ederek diyor ki:
“Lehistan siyasetinde görülen değişiklik Fransız - Alman barışmasına yararsa Avrupa için çok faydalı olacaktır.
Fakat Rusyanın paylaşılması için Japonyanın da iştirak edeceği bi. •‘Berlin Varşova,, •uikastini ortaya çıkarırsa çok zararlı bir şeydir.
IHHSMKU "(»ll «VIHIHHtMtrMH.HtHMMHMtMMUtM
Vitamin, kalori, gıda, sıhhat
Haşan
Özlü unlarında bol mikdarda vardır.
Yulaf, pirinç, mercimek, irmik, nişasta, patates, türlü ve sair özlü unlarla beslenen çocuk kır gürbüz, sıhhatli, neşeli oiur. Haşan markasına dikkat. Taklitlerinden sakınınız.
N
Teşrinisani 25
(
Avrupada sulhu tehdit eden t kenin önüne geçilebilecek i Suikast meselesi Milletler cemiyetine it
ettiği için melhuz Jehlikekrin zavdi bek*
Küçük itilâf devletlerinin matbuatı Yu^.l*.
. y*nUr r^kton gibi M.carUta'o Ba^Ai^l^U
I d».-hal beyanatta bulunmuş, «traflı tahkik.( ’ d“ bu “ot«y ş leMlee.k deliller, istinaf MacarisUnın
•tiSkteîdüf^ “* *“ bu *««•• olduğum
dal. ve dostane bir şekil „ i,X »•»)
V gelmesi beklenir. »«"“»et vererek melhuz tetilj
Ö. / Papalığın Türkij Delegeliği ı Vatikan 24 (A. A.) — P.M rü.kiy. „ Y,
Mnıstan delegeliğine Bulg ristandaki Delege Monscny:
Küçük itilaf devletlerinin
Ş k
J» faydalı ve dostanu „.,
I, karşı gelmcıi beklenir.
'• ingilterede silâh imalâtı
t
îl
tahkik edilecek
Londra 24 (A. A) — Hu-t yapma hakkındaki
tahkikat, bej bitaraf zattan mürekkep komiteye tevdi olu-U nacaktır. M. “Makdonlat,, bu husustaki karan gelecek hafta y verecektir.
ti ^snün yazısı
I
(: D k-tez
M
c( k
V
et dr
F-d(
(4
r-
I
t
Birinci sahifeden devam en büyük ikinci zaferidir. Izmiti kurtarmakla ana vatanı düşman istilâıından tabii» etmiş bulunuyorduk. Edirneyl kurtarmakla Türk vatanının Avrupaya karşı kurulmuş abe.ıin bürrflnû istirdat etmiş bulunuyoruz : Filhakika ( Edirne ) Türklüğün Avrepadn bekasın, te-* min eden zişaou şeref ve laye-. mut bir abidedir. Edlrn» esasen ı Anadoludan Rumeliye ayak baz. t mı, olan Türk akıncthrmın fetlıet-ı tikleri ik büyük şrhir olduğu gibi ı bugün Anadolunun Avrupsya karşı açalmış son kapın, son pencere-sidir. Biz Edirne sayesindedir,ki bugün Balkanlara hâkim bulunu-yorar. Ve yine o sayededir.kl Avrupa mukadderatı Ov-rinde daima müessir o'aeak hir mevki ibraz et-miş oluyoruz.
Edirneyl bizden Balkanlar har-binde dc koparıp almak İstemiş-lerdl. Bu ihtimal, Târk için oka dar büyük bir yürek acısı olmuştu, ki nihayet tali bize Edirne miri iade etti.
Büyük harptan tOera başta Edime olmak üzere Trakyayı bir-den yine alacaklardı. Bunun İçin hesaplar yaptılar, haritalar çizdiler, (Sevr)de bir muahede bile İmzalattılar. Fakat istiklâl müethedemizin temel t«ş) hükmünde olan (Misale, milli) mize Edirnenin istihlâsı da dahil idi. Mudsnyada mütareke müzakerelsri y.pl.rken Cen.ral (Harfngton)un riyaset ettiği mOtte-Tikler heyeti (Edirne)nln tahliye ve teslimi meıeîeıinde çok müşkülât çıkardılar. Fakat bizim (ya hvp, y. hiçi) yolunda verdiğimiz kat'i cevaplar karşısında nihayet buyuo iğmeğe mecbur oldular. İşte bu «a-yede Edirnemlzl, evvelkisinden da-hakkı olarak bir daha kurtarma», muvaffak olduk,
( Edirne )uin kıymetini, bir de Trakyada oturan, orada ser bat. tim.'zlo fedakâr bekçikri olan va-tandaşlarınuza aormaldır. Altm., ••nedir üç dört dsf. Utilây. ... dCHn°“ “eMİİ“ re f«cayıinln en acı şekillerini görmüş olsn bu vatandaşlanmız o muba-rek topraktann kıymet ve ehem-mİ yetini hepimizden iyi takdir ede-eek vaziyettsdirl.r. Ondan dola-yıdır, ki bugün Edlrnsnin Kurtu-Mvo» t..1t sderk.n yürekJ.ri he-^m.zin yüreği glbi blnihare İh trU. Bu fedakâr
•erb«t bekçilerini ba m-,ul ûo. de biz de „oı fanû|don U||uU.
büyük bir vatan borcu )f0 I •tmiş oluyoruz.
EbSzzlya Zade
dut bir anlajroıya varacağı lı filiz mehafdindo ümit edilme) tedir. “Ne anlanma, ne de ink, ta„ formülünün resmi müzakç releri neticelendireceği vc hiçb: memleketi de mesul bir vazî yette bırakmıyacağı noktai na zan hakim bulunmaktadır.
Ingiliz - Amerikan birliği Vaşington 24 (A. A.) — Ha riciye nazırı M. "HuU,, Sû "Con Simon,. un bahri tcsliba-tın tecdidine müteallik müzakerelerin inkıtaına müteallik olarak avam kamaramda söyh mi» olduğu nutku medhetmiş. Ingiliz v« Amerikan murahhasları arasında sıkı bir tefrik mesai lüzumunu ehemmiyetle kay dey İçmiş tir.
M. “Hull,, demiştir kû
Sır Con Simon ., nın deniz müzakereleri hakkında kı beyanatı, Londra deniz müzakerelerine iştirak etmiş oUn-lano karşı koymak mecburiyetinde buluoduları müşkülât, açıkça izah eden bir hitabedir. Müzakeratın cn mes'ut neticelerinden biri, İngiliz vc Amerikan heyeteri ara.md.ki )'kı dostluk münasebetlerinin mevcut olduğunun görülüp an- ' laşılması olmuştur,
Müzakeratın hir başmdan d.ğer hafin, kadar ingil.z murahhasları tarafından takip edilmiş olan dürüst hareket vc teşriki mesai zihniyetini tekrim ederim.,,
M. Hull,,, Sir "Con Simon,, un silâh ticaretine ait nutkunu da (dostane ve ccsurane) diye tavsif etmişti,. Z
M. "Hull,, demiştir ki: . '*■“ "Mskdonald,,, İngiltere hükümetinin Amer.kan dostluğuna yC »kı teşriki me-•Uaıne daima yüksek bir kıymet atfetmekte olduğunu söy-liyor. Kendisini temin ederim kı Amerika, dostane ve halisane bir surette ayni hissi beslemektedir.,,
Japonyaya bir ihtar mı? Vaşiagton 24 (A. A.) — Hariciye Nazın M. " HuU „ un
I
Mezardan çıkarılan ceset
Bundan bir ay evvel, Kara-gümrükte kahveci Mustafa ef. isminde biri ölmüş ve defnedil-mişti.
Aradan bir ay geçtikten sonra, bu adamın zehirlenerek öldürüldüğü hakkında Müddeiumumiliğe bir ihbar vaki olmuştur. Hâdisenin tahkikatına müddeiumumi muavinlerinden-Kâmil Bey vaz'ıyet etmiş ve diin Mustafa Efendinin tefessüh etmiş cesedi, mezarda, çıkarılarak Morga nakledilmiştir: Cesedin tefessüh etmiş olması dolayısiyle yapılacak otopsi ve tahlillerde isabet olabilmesi için mezardan bir miktar toprak da alınarak Tıbbi adli kimyahanesine tevdi edilmiştir.
Morgun yapacağı tetkikat neticesinde Mustafa efendinin filhakika zehirlenerek mi öldüğü yoksa eceli mevudiyle mi vefat ( ettiği tcsbıt edilecektir.
Mustafa efendi bazı emlâk

I
oanistan delegeliğine Bulg
Roocalli tayin olunmuştur.

Bir kaza daha
Dün yioc Nişantaşında konağı caddesi üzerinde r\ • “I otomobil kazası oldu ve
İdeniz muzaker yaşlarında bir çocuk ağır su-anlaşmaya va'"Ly",‘",r‘'(
Ingiltere ile
Jüponlar uys deki taksi otomobilidir.Bu oto-Vaşington „ muahe T#li konağ* caddesinden
geçmekte iken önüne Osman Londra 24 (A. A.) — De: isminde bir çocuk çıkıvermiş ve müzakerelerinin sınıf harp g altına alarak yaralamıştır. Vak-mileri için ayrı ayrı azamî t ayı müteakip, zabıta işe vaziyet tonilato temini suretiyle ma) etmiş, şöfer Mehmedi yakalamış, Osman çocuğu da tedavi altıoa almıştır.
Yangın
Dün Tepebaşındaki bir Alman mektebinde yangın hâdisesi olmuştur:
Tepebaşında yeni yolda bulunan bu mektebin dün öğleden sonra bacasından alevler çıkmağa başlamış, civardan görenler derhal itfaiyeyi haberdar etmişlerdir. Biraz sonra itfaiye gelmiştir.
İtfaiye geldiği zaman, mektep idaresi bile daha işin farkına varmamış bulunduğu için sonradan haberdar olmuş, nihayet su sıkılmak suretile ateş yalnız bacadayken söndürülmüştür.
vali bir 10
Türle şivesi içlo güzel birer nû-nıunedir.
Sahibi eser, üstat Şerafeltln beyi bu himmetinden dolayı tebrik edor, kitabı okoyuculsrımıta ehem-■iyvtle tavsiye «deriz. Böyle kıymetli eserleri, aneak Şcrafettio bey gibi üç lisanda yeditAlâ sahibi o-lanlar vûeııde getirebilir.
Easr Ankara caddesinde Remsi Kütüpbaneıır.de satılmakta olup fişti 50 kuruştur-
i
kaıım bıraktıktan sonra kendi evin- . de bulunuyormuş gibi «erbett serbest yürüdü, salona girdi, bir koltuğa oturdu.
— Yalnız mıyız, dedi, riziole konuşmak ihtiyacındayım.
Meblika da oturdu ve İnciyi yüz Oatü bsrakıp Naciye ile anlaştığı gündenberi o muhitin yegâne dedi kodu nıanuu halini alan genç adamın güzel yüzüne içten gelen bir bayraniyetle baka baka esvap verdi:
—Yalnızız. Şaziye mutfakta. İstediğinizi çekinmeden söyliyebilir -siaiz. Klmıe bizi dinliyecek değildir.
Henüz genç görünen kadın, bu sözleri söylerken derin bir merak geçirmekten de geri kalmıyordu. Ansızın eve geleo bu güzel adam, • kendin* gizil olarak ne söyliyebi-görüşdKAcab« İnciye yaptığı şeyi gireceği yor. Bu yüzde, Ja^.jvcl.y. veren ha uysal bir gidiş tu.hUka, Naci-•ağlamak ümüdi ile, jj »• deli-
‘ 1 keo-
•y)

Konyada susuzluk!
Vali Cemal Beyin şayanı takdir bir teşebbüsü İktisadî buhran ve Konya
Konya 19 (Hususi) — Orta Anadolunun incisi olan Konya iktisadi buhrandan cn fazla müteessir olan bir beldedir. Bu -ilâyeti buhrandan fazla müteessir olmak bahsinde diğer vi-lâyetlerd -n ayıran sebep susuz lüktür.
Burada hayat çok ucuzdur. Denebilir ki memleketin hiçbir tarafında görülemiyecek kadar bolluk vardır. Bu bolluk bit-
larıhl abidelerden l*ee Minare camt!
hassa zahire ve diğer yiyecek maddeler üzerinde görülmektedir. Bunun da sebebi buğday, arpa, yulaf vesairenin para etmemesi ve satılamaroasıdır.
Bu bal köylünün parasız kalmasını ve binnetice buhrandan daha fazla müteessir olmasını intaç etmiştir.
Son zamanlara kadar amele yevmiyesi yirmi kuruştu. Fakat memleketimizin muhtelif yerlerinde açılan fabrikalar bu yevmiyeleri biraz yükselti. Bir çok iş adamları bu fabrikalara koştular.
Şehrin başlıca derdi, yukarıda da söylediğim gibi, susuzluktur. Evvelce bir çok fedakârlıklarla yapılmış ve Beyşe-hir gölüne bağlı bir “îrva ve İska „ tesisatı vardır, ki Kuraklık denilen afet maate-essüf bu tesisatın da işlemesine mani olmuştur.
Şimdiye kadar hiç bir çare bulunamıyan susuzluk derdi nihayet idare erkânını buna karşı tedbirler almağa »evk etmiş ve evvelce de bildirdiğim veçhile, Konyanın garbında on kilometre mesafe de bulunan "Dutlu* suyunun şehre getirilmesine teşebbüs edilmiştir. Bu
düşünmekten bile bas alıyordu. Ij-te bu mülâhaza ve bu bas ile baştan ayağı kadar kulak kesilmiş ti, Bülendi dinlemeğe hazırlanmıştı.
O, küçük bir tereddüt geçirdikten sonra birden ayağa kalktı ve müteakiben diz çökerek Mehli-kanın dizlerine kapandı:
— Beni kurtar, dedi, rica ederim, şu uğursuz izdivaç olmasın.
Metilik», düşüncelerinin doğru çıktığı zahabiyle gû ûnııedi:
— incidrn sonra Naeiyeye de ihanet, öyle mi?.. Fakat Belma. ummam ki sizinle evlenmeğe rıza göstersin. Çünkü lam nikâh gû-nü onu da bırakıp başka birisinin kapısını çalmanızdan korkacaktır.
O, kapandığı dizlerden başını kaldırmadı, inledi:
— Ben Belmayı istemiyorum ki.
Mehllka bıı arter şaşırdı ve ke keledı:
— Ya kimi istiyorsunuz?.. Benden ne bekliyorsunuz, nasıl bir hizmet umuyorsuz?
— Sizi istiyorum, sizin olmayı İstiyorum, sizinle yaşamak istiyorum. Bu saadeti bana verirseniz
»uyun şehre izalesi için 200 bin liralık bir sermayeye ihtiyaç ol* duğu anlaşılmış ve bunun temini maksadile bir birlik kurulması kararlaştırılmıştır. Bu teşebbüs başarıldığı zaman Konya bol suya kavuşmuş olacaktır.
Konyayı susuzluktan kurtarmak hususunda yapılan teşebbüslerin başında buluoan vali Cemal bey değerli bir idare adamıdır. Diyarıbekirde vücu-de getirdiği ümran eserlerinden sonra Kon yaya tayin edilen Cemal bey. burada daha büyük bir gayretle çalışmış ye kendini halka sevdirmiştir. Vilâyet dahilinde bulunan bütün kaza ve köylerde yaptığı teftişler ve buralarda halkın istifadesi için başardığı işler mumaileyhin su işinde de muhakkak surette muvaffak olacağı kanaatini vermektedirler. Bu takdirde Cemal bey Konyaya en büyük hizmeti yapmış ve namını burada ebedileştirmiş olacaktır. Bütün Konyalılar Cemal Beyin bu husustaki me-Raisini derin bir minnet ve şükranla yakından takip etmektedirler.
Edirneye muha-
cır
Edirne 22 (Huşum) — Hava-(arın yağmurlu olmasına rağmen dün buraya yine Eski Cuma, Kızanlık ve Razgrad havalisinden daha 36 hane muhacir gelmiş ve misafirhaneye indirilmiştir.
Bunlar Saray kazası dahilinde yerleştirileceklerdir. Gelen muhacirlerin ifadelerine göre yollarda daha p:k çok muhacir vardır. Bu zavallılar yer ve yurtlarını ucuz fialler’.e sattıkları için, ne pahasına olursa olsun ana vatana gelmek üzere yola çıkmış bulunmaktadır.
Boluda kar!
Bolu 24 (A.A) — Bu gece yükseklere kar düşmüştür. Şehrimizde yağmur devam ediyor, hava fırtınalı ve soğuktur.
şimdi Naeiyeye hober yollıyacağıın evlenmekten vaz geçtiğimi bildireceğim. Gönlümü yokladım, orada seni, yalnız »eni buldum.
Naeiyeye oynadığı oyunu aynlie Mrhlıkaya da oyoamıya girişen Bülent, ilk sefer olduğu gibi bu defa da muvaffak oldu. Mrhlikayı yaman bir heyecana düşürdü. Ku-din, iki elil» yüzünü kapamıştı, neşeli bir hicap içinde mırıldanıyordu:
— Aman Bülent Bey, kimseler bu sözleri duymasınlar, ikimizin de yüzüne tükürürler. Kocalı bir kadın, anne bir kadın, nasıl sevilir ve böyle somuz bir »rvgi için hazırlanmış bir izdivaç nnsıl bozulur?
Büicnt artık dil döküyordu, antlar içiyordu, ağlar gibi görünerek, aşkını anlatmağa savaşıyordu. Kadın, pek küçük bir nazdan sonra sıkılmayı bıraktı, tatlı tatlı cevap vermeğe girişti t
— Ben de diyordu, öledenberi seni seviyordum ve »iviyorum. Fakat başka kadınların ardında gezdiğin içlo sevgimi içimde »aklıyordum.
Devamı var

İsparta halılarına damga
İsparta 23 (A. A.) — 16 Mayıs 934 denberi 22X28 büyüklüğündeki İsparta halılarına yapılan soğuk damga işi eyi neticeler vermektedir.
Ticaret odası tarafıudan pek yerinde olan bu kuran küze-yinde evrensel bir nam taşıyan bu kalite halıların ge rekyapıl-masında ve gerekse malzemesinde mühim değişiklikler olmuş ve bu foruma sistemi ulusal ihracat malımızı uçurumdan kurtarmıştır. Bugüne kadar 25 bin metre murabbaı halı gözden geçirilerek damgalanın ıştır.
Halıcılar birliğinin yaptığı büyük bir toplantıda bu iş üzerinde daha esaslı konuşmalar olmuş ve halı yapan|ar bu kuralın ölmez bir şekilde sürmesi için sözbirliği etmişlerdir.
Bir kadını otomobil ezdi
Giresun 17 /Hususi) — Bu Eriklimin köyünde, 60 yaşlarında Fatma adlı bir kadın şöfer ömerin ideresinde bulunan bir otomobilin önünden kaçmak için yoldan sapmakta iken ayni zamanda otomobilde kadına çarpmamak için ayni tarafa sapmıştır. Bu bir saniyelik dar bir müddet içinde tekrar tebdili istikamet olunamamış kadın-| c»ğız arabanın çamurlukları al-tında kalarak ağır surette yaralanmıştır. Yaralı kadın haz-tahaneye kaldırılmış ise de bir gün sonra ölmüştür.
Hopadan yapılan ihracat
Rize ( Hıuuıi) — Mevsim do-layibylr Hopa lakelerinden koyun. I sığır, yağ. peynir ve yaprak tü ün ihracatına brşlanmıştir.
Mahallinde yaptığım tetkikat neticesinde elde etmiş olduğum malûmat şudur;
Hepi iskeletinden bu ayın birinden on beşin: kadar (116$) koyun 333) Sığır ıe (SOOl kutur balya tütün ve mûbim miktarda yağ ve kaşar peyniri terkedilmiş ve bir taraftan da Kar» ve hıvali-»indrn küli.yet i miktarda tnevaşi ile yag ve peynir gelmeğe bn-|a- ‘ nuştır.
Hopa i»kvİçlerinden yapılan ih-l -acat arasında ro ziyade göze çarpan ve sah'l boyunu dolduran Ceviz ur ve kütleleridir. Bunlar vilâyetçe katiyet menedilmrzdca evvel kesilmiş ve get r. nişlerdir. C-vis ur »e kütüklerinin ecnebi metale-1 ketlerle l.taubula ihracatı çek hararet i bir »urette devam rtmektedr.
Şimdiye kadar bu rakeleye gelen üç ecnebi vapu-ile bin metro mikabından fazla 995 parçs Ur ve kütük Almanyaya aevkedıimiş ve ayrıca İstanbul» da gönderilenlerin miktarı üçyûz tonu bulmuştur.
Bugün Hopa İskeletinden (500) kütük ve ($50) ur teykedlimek üzere hazırlanmış ve Arhavid» de (4007) kütük sahile inidiritmjtir. Romanya Eğeden tütün alıyor
İzmir (Hususi) — Tütün satıştan bütün hararetile devam ediyor. Satılmamış tütünlerin miktarı rekolteye nazaran pek az kalmıştır. Bu ayın sonuna kadar tamamlanacağı umuluyor. Dün Ankara vapurile Istanbul-dan şehrimize Romanya tütün rejisine mensup üç kişilik bir heyet gelmiş 'Egcpalas,. oteline inmiştir. Bu heyet derhal şehrimizdeki tütün tüccarları ile temasa gelmiştir. Romanya rejisi için Ege mintakasından tütün satın alacaklardır.
Teşrinisani 25
7
— ZAMAN—
“Venizelos„a suikast yapanlar
“Pire,, de 17 maznunun muhakemesi başladı
Bütün Yunanistan bu davayı heyecanla takip ediyor — Maznunların tahliye talebi reddedildi
Atina 24 (A.A) — 6 Hasır.o 1933 te M. "Venizetos.a karşı yapılmış olan suikastla mubakemesine •Pire.de başlanılmıştır. Soçluların şayia 17 olup aralarında eaki umu-*1 «maiyet müdürü M. "Polihro-oopoloa. İl* ««ki buauei «maiyet müdürü M. "Dikstas. vardır.
Muhakeme pek heyecanlı olacaktır. 750 şahit gösterilmiştir. Muhabirimizin gece yarısı verdiği tafsilât Atina 24 (Gece yarısı telefonla Hususi muhabirimizden) — 6 Ha-z.ran 933 te M. “Vanlıeloa,, ile refikasına yapılan suikast matbualarınla muhakemesine bu ısbah saat 9,30 da başlandı. On yedi kişiden ibaret olan maaounlann külfeti mahkemeye getirilmişlerdi.
Mahkeme heyeti yerlerini aldıktan sonra en evvel eaki Emniyeti umumiye müdürü "Polhironouploı„ ▼e *'K»ra Tanaş., tan başlanılarak bütün maznunlar isticvap o-lundu ve avukatları olup olmadığı kendilerine soruldu. Maznunların cümlesi de avukatlarını tayin ettiler.
•şNlNMIMinNUflIinmMIH'ttRfMHUüMINIHIMMIsaR
Bunların avukatları ilk itiraz o-larak. maznunlara tebliğ edilen celpnamedeki Itnrslann sahte olduğunu iddia ettiler.
Müddci Umuminin bu hiMustaki mütaletsı soruldu.
Mûddei Umumi hakikatin ortaya çvkaaıyacag) tannile davanın talik ve taviki İçin daima maınun’.arın yapmakta olduktan itirazlar m aiVO bir iddiada bulunulduğunu bilmekle, beraber, kanunen bu işi tetkik etmek mecburiyetinde bulunduğu cihetle mahkemenin tâliki zaruri olduğunu söyledi ve elbette bu işin de hakikati bulacağoı beyan etti. Maznunların avukatları, milekkll-lerinın kefa etle tahliyesini istediler isede bu talep mahkemece reddedildi.
Bundun sonra celse tatil edilerek muhakeme başka güne talik edildi.
Bu dava balkı çok alâkadar etmektedir. Gösterilen şahitlerin mıkdarı 750 kadardır. Hemen hemen bütün yunanlstan davayı bü-yük bir heyecan ile takip edecektir.
•ı*ateı»«tesşntı«t»l(«şotMiış|Sş(şıaşıni(iiMipşşnşşal|tl,
Edirnemizin kurtuldu-
ğu gün
Birinci sahifeden devam
Bundan başka •Edirne.,. Türkiye için pek mühim bir varlıktır, •Edirne, âdeta Avrupaya açılan yegâne kapımızdır.
Türkün yüzlerce acnelik medeniyet ve eserini her ta-.ı isbateden bu tarihi şehir, ne yazık ki son yirmi beş sen* zarfında müteaddit sarsıntılar geçirmiş, ı bir - iki istilâya uğramıştır.
Hatırlardadır ki Balkan harbinden sonra tejrkkül eden sulh konfe-ramı,bu harpten evvel bütün Avrupa ricali eiyaaiyesi "harbin neticesi ne olurca olsun statoko muhafaza edilecektir,, dedikleri halde, Türk-lerlıı mağlûp olmasını bir fırsat saymış ve 'lûrkü Avruprıdan kov. mak niyetiyle, “ Midiye — inoz „ battım hudut çizmiş, Edirne „ yi Bulgarlara bırakıp bizi o hattın arkasına sürmek istemişti. Eğer ortada başka hiçbir hak mevcut olmasa bile, Balkan harbinde “Edir-de,, müdafii Şükrü Paşanın gö)-terdiği hamaset, o şanlı ve taribi müdafaa, en küçüğünden en büyüğüne kadar bütün Türke "Edirne,, yi kıblel amal haline galirmek için kâfi idi. Nitekim hadiaât, hak nedir bitmiyen ve yalnız kuvvet tanıyan Av-up» dip'omat-larıns yar olmamış. Bulgurlar " Edirne,, de ancak beş ay kalabilmişler, Türkün savlet ve iradesi, bu mübarek beldeyi tekrar feth ve teshir eylemiştir.
Evet, sou aeneterde bu kadar büyük kahır ve felâketlere uğrayan “Edirne,, her taşı, ber zerresi Türktür ve daima Türk kalacaktır.
Bu tarihi ve mübarek beldemizin istirdadı yıldönümü raünaıebe-tiylo bütün "Edirne,, ve TrakyalIları, bütün Türk milletini bir kere daha tebrik ederiz.

♦ ♦
“Edirne,, de bayram hazırlıkları
Edirne 23 (Hususi muhabirimizden ) — " Edirne „ nia kurtuluş bayramı için yapılmakta olan hazırlıkları evvele* bidirmiştim. Bunlara dün ve bugün havanın yağmurlu olmasın* rağmen hummalı bir surette devam edilmiştir. Halk fırkasında teşekkül eden bir Ico-mûyoo, gelecek olan misafirlerin ağırlanması İşleriyle meşguldür. Kurtuluş münasebetiyle gelecek olanların bir listesini gönderiyo-rumı
Fırka umumi kâtibi Recep, başkâtip Ziya Beylerle Şükrü Naili ve Hakkı Şinaal Paşalar ; Gazlayintap mebusu Nuri; Tahsin (Konya ); Hamdı (İstanbul); Ömer Kâmil (Kare); Mazhar Müfit ve Doktor Salih (Denizli); Ali Galip, Osman zade Hamdı (İzmir); Behçet (Uufa); Naşlt Hakkı (Kütahya); Aziz (Erzurum); Raslh vc İbrahim (Antalya); Nazım Aziz (Tokat); Süreyya (Kocaeli); Haaan Reşit (Muş) Beylerle Trakya mebuslarından Şakir, Faik, Şeref Beylerle Tekirdağ me-
busu Faik, Sıhhat işleri Umum Müdürü Asım, talim terbiye âzasından Ali Haydar, Sanayi Umum Müdürü Recai, Maliye Vekâletinden Şefik Beyler-
Ayrıca yüksek mektep talebesinden guruplar.. Bundan maada pazartesi günü buraya Sıhhat, Ne. fin ve Adliye vekillerinin de gelmeleri takarrür etmiştir. Vekiller su işiyle yeni hapiaaoe binasını» açılma merasiminde hazır bulunacaklardır.
Muhtelif vekâletlerden geleceklerini bildirdiğim zevat, burada Umumi Müfettiş Tali beyin riyasetinde iskân işlerine ait bir de toplantı yapacaklardır. Bu toplantıya iskân umum müdürü Ali Galip bey de iştirâk edecektir.
İstanbul Borsası kapanış fialleri24-11 -1934 ÇEKLER
Açslsş Kapanış
Londra 627.75 6,28
Nev-York 0,794765 0,7934
Paris 12,06 12,03
MiUno 9,3186 9.2843
Brüksel 3,4136 3,3980
Atina 83.7886 83,58
Cenevre 2,4519 2.4462
Sofya 65,7881 65,6243
Amstcrdum 1,1760 1,1734
Prag 9.0150 18,9575
Stokholm 3,0895 3,0818
Viyana 43610 4,29
Madrit 53158 5,8044
Berlin 1,9760 1,9719
Varşova 431 4.20
Budapeşte 4.1018 4,1710
Bükreş 78,4410 78.0510
Belgrat 3,575 34,9333
Yokohama 2,7114 2.6857
Moskova 1090,75 1090,50
Tahvil ve Senetler
A{ih(jKapaoı:
'.(■’) S falril İMJ Jkr.n.l,«U (Ergani) 97 97
IV0 1,5 İllin Türk Loeeu tahvUl i 27,40 27,45
Anadolu D.yolu | ;; 45,00 4S.20
, , mümessil 49,30 49.30
0A) 1,5 Türk 8 U 26.05 26,95
1 OİO â Hasiae
Ergani B
Maka Bank Rıhtım İş bu— um* Arılan çim—rta UJ» UJ)
Aııad. D. Y. ft'o (0 17,M 77,S0
I"™ ürolog - Operatör
Dr. REŞİT SAMİ
Idraryolları hastalıkları mûtehasn-■ Beyoğlu İstiklâl caddesi (Mulen i ■ Ruj karşın) Vehap B. Ap.No. 61 aı

Yugoslavyamn Notası
İngilizlere göre, Macaristan ittiham edilmeseydi daha iyi olurdu - Fransız Hariciye
Nazırı sulhun muhafaza edileceğini söylüyor
Londra 24 ( F. İstanbul ) — Ingiliz gazeteleri, Yugoslavya-tun notasında çeteler hakkında beynelmilel tahkikat yapılması İsteğinden bahsederek Ingi’te-rctıin tunu kabul edeceğini söylüyorlar. Gazeteler diyorlar ki:
"Yugoslav notası çok şid-detiidr. Yugoslav hükümetinin Macaristandan bahsetmemesi daha iyi olurdu. Maamafih buna rağmen Ingiltere tahkikatı kabul edecektir..,
Sulh muhafaza edilecok
Paris 24 (F. İstanbul)— Eran-■a iyan meclisi hariciye encii- I meni reisi M.‘‘Bcranger, , Ce-nevreden dönen hariciye nazın I M, "Lâval.. ile görüşmüştür. M. “Beranger,, bu görüşme hakkında encümene verdiği malûmatta demiştir ki:
"—M. Lâva) Sar ve Marsilya suikastı gibi iki mühim meselenin sebep olduğu güçlüklere rağmen sulhun muhafaza edileceği kanaatindedir.,,
Yugoslavlar, Macarıstanı nelerle ittiham ediyorlar?
Belgrat 23 — Bclgralta çıkan "Vreme,, gazetesi, Yugos-lavyanın 'Marsilya,, sui kasti hakkında Milletler Cemiyetine verdiği nota müoasebctile uâun bir makale yazmışt r. Makalede Mıcaristaua sualler sorularak deniliyor ki:
1— 931 senesindenberi Yan- I ka Pustzada kral "Alcksandr„ı gösteren bir hedef üzerine her gün rüvelverle nişan talimleri
yapıldığı doğru değil midir ? Yanka Pu-ztanın 931 denberi YugOîlavyada suikast yapıla-caklsra tahsis edildiği doğru mudur?
Macar hükümeti sonradan bu karargâhın mevcut olduğunu kabul etmiş ve buradaki Hır-r-—■■■
İtalyanlar, Macaristana muzaheret ediyorlar
Romu 24 (A.A) — tstefani ajansa bildiriyor: Siyasal (siyasi) mahafil, Macaristanın Yugoslavya notasına müteallik müzakerelerin mûetacclen ya-pılmssıaı uluslar cemiyeti konseyinden istemeğe hakkı olduğunu tan maktadır. Italyan mümessilleri, Macaristanın bu nokta: nazarına açıkça yardım edeceklerdir.
k______________________________
vatları uzaklaştırmak için tedbir aldığını bildirmiştir.
2 — Karargâhta Macar zabitleri, Krala suikast yapan Po-pifchil, Raitch ve Kralje nişan talimi yaptırmışlardır.
3 — Yanka Pu'ztadan gelen çeteciler bir çok auikaıt-lerde bulunmuşlardır.
4 — Yugoslav hükümeti bu şuikastkr üzerine Kralj ile Preraetzin tevkif edilmelerini bir kaç defa izlemiştir. Fakat Macar hükümeti bunun imkânı olmadığını söylemiştir.
5 — Marsilya suikasti failleri senelerce Macar hükümetinden yardım görmüşlerdir.
Uçarken fotoğraf alan güvercinler
Her tarafta harp hazırlıktan devam ediyor. Bütün milletler ellerindeki her vasıtayı müstakbel harbin ica • batına göre şimdiden tan. zim ediyorlar. İlerideki harplerde havadan yapılacak harekât, neticeyi kat’iyeyi temin edecektir. Tayyarelerin aontekâmül&b, herkesi düşündürüyor. Maamafih havadan elde edilecek muvaffakiyet-
Fransa - Rusya askerî ittifak akdettiler-
1 inci tahifeden devam butvemek otur. Üçüncü Rayb. Sovyet Rusyaya karşı tabii düjmanla-rını, evvelâ Lehistan, sonra da Japonya yı ayaklaodırmsk istemiştir. Fakat Frsnsa ile Sovyet Rus. yanın birleşmesi temin edilmiştir ki filhakika, sulhu da ancak bu moı-takir bir hale getirebilir. Filhakika Almsn riyasetinin Avrupa sulhunu tehlikeye düşürdüğünü gören Sovyet Rusya il» Fren»*, hürriyetlerini koruma istediler ve bu İki memleket arasında bir anlaşma yapıl-dığı da inkâr edilemez.
Nt ittifak, n« de aıkeri anlaf-ma kelime tini kallanmıyorutn. Fakat fana diyebilirim ki Almanya ile herhangi bir muhata-ma halinde çok kueuetli ve mükemmel teçhi* edilmif olan Rai orduıanan yardımı bile temin edilmiftir.
Hiç şOphealzkl birçok Franeızlar böyla bir anlaşmadau müteessir olmuşlardır. Çünkü Sovyet hükümetinin şekli onların emellerine tevafuk etmiyor. Fakat şunu hatırlamamız lâzımdır ki Kardinal dö Rişliyo, AvusturyalIlara karşı Alman proteatanlarile ittifak etmişti. Burjuva Fratısada, bu günkü, şartlar içinde, Sovvet cûmhuriyetlerile pekâlâ birteşebilir. Avrupayı ka-raraızlıktan kurtaran bu anlaşmadan dolayı memnun olabiliriz.
Hükümet dış vaziyeti ve ailâb-aızlanma konferansının boşa çıkman ihtimalini göz önünde tutarak ordu mevcuduna İtina göstermeğe karar vermiştir.
Bir senelik askerlik yetişir, fakat çok kuvvetli levazımı harbiye bunun için şarttır. Raporumdaki müsbet malûmat ile Franeaya ve sulha iyi bizmet ettiğime kaniim.,, Miralay "Fabri, nin beyanatı Ordu encümeni reisi miralay " Fabri „ «oğuk kanlılığı elden bırakmamak lâzımgeldiğini söylemiş ve demiştir kh
“—Fakat barp levazımı imnlîndet Almaoyanın »arfettiğl devce gayret karşısında levazım yapmak ve tahkimat vücuda getirmek için icap eden kadroyu ve mûtabasaıa-lan toplamak lâzımdır. Fransa sulh istiyor. Fakat Fraoaaoın zaif olması harbi bir nevi davet olur.„ Ceneral "Morenjn sözleri Harbiye nazırı Ceneral “Moren. demiştir kİ t
"Sulhu istersen harbi hazırla, demiyeceğim. Fakat sulhu istersen harbe hazırlan diyeceğ.m.
800 milyon frank olarak tesbit edilen harbiye bütçesi ulu orta rarlaşhnUnış değildir vc 1935 içinde bu para tükenecektir.
Ancak fevkalâd* ahval
mecbur ederse, senelik hizmetten ayrılacağız. Şlmd.ki asker.ik müddetini değiştirmek fıkriude değilim. Fakat mütchasaıalan arttıracağım, mükemmel bir mûh-ndi* va zabit teşkilâtımız vardır. Fakat ustabaşı v* küçük zabit* ihtiyacımız vardır.
Harp yapmış olan eski muharipler, tekrar bir harp görmek ni-yetindo değildirler. Fakat harbin fecayiinl tatmamış olan genç nesillerin müfrit vatanperverlikleri, bizim tammış olduğumuzdan daha müthiş bir fe âkete sebep olabilir. V* bu Avrupa medeniyetini orta-din kaldıralzil.r.
Şimdiye kadar zekânın ve ihain ışıkları olan en büyük milletin başka şekilde halledilmesi kabil olan meseleler için biribirlerine girdiklerini görmek çok acı birşey o!ur.n
Bütün Mecliste alkışlar Ceneral “ Moren „ bütün sıralardan yükselen alkışlar arasında sözlerini şöyte bitirmiştin
"—MılU müdsfa»ya ve bllhaeıa bana düşen İşlerde emin olunuz çok ciddi hareket edeceğim. Fakat aynı zamanda bir felâket olmaması için de bütün gayretimi sarfedeceğim- Başka taraflarda da ayı şekilde bereket edildiğini görmek iateriın.,.
Harbiye Nazırının bu nutku meclisin bütün sıralarında derin bir t.-«ir yapmış ve aoaya.istlerden tutunuz d* müfrit sağ cenaha vnrııı-etya k-ıdar bütün mebusların şiddetti alkışları arasında Ceucral "Mor*nn kürsüden iomiştir.
Bir taraftanda Fransız-Rus ittifakı tekzip edil.yor Paris 24 (A.Al — Hariciye ne-
ka-p!|
biat
lerin milhlm bir kısmı da güve* rcinlerden beklenilmektedir. Askerî güvercinler He sıksık ma-nevreye tabi tutuluyor.
Resmimiz, bu güvercinlerden birini göstermektedir. Güvricine bir fotografmakineri bağlanmıştır.
Bu makine otomatik olarak işle- |
Arnavutlukta Yunan ekalliyeti meselesi Atina 24 (Hususi) — Atina ajansının Cenevreden aldığı haberlere göre. Şimali Epirde-ki Yunan ekalliyetinin Arnavutluk hükümeti tarafından kendilerine karşı tatbik edilen tedbirlerden dolayı Milletler Cemiyetine vaki olan şikâyetini tetkik eden on kişilik heyet Arnavutluk hükümetinin muahedeler ahkâmına riayet edip etmediğinin sorulmasını cemiyete tavsiye eylemiştir.
Atina siyasi mehafili, bu kararın, Yunan ekalliyetinin hukukunu temin edeceği kanaatindedir.
mekte, güvercin uçarken on dakika da bir reaim çekmektedir. Bu suretle güvercinler muayyen bir istikamette uçurula-rsk, alınacak fotoğraflar vası-tasile düşmanın hazırlıklarını anlmak mümkün olmaktadır.
leı^MsıaısaııeıtşşpşMiıaşaşMStMMseşseiMtaışaiMiaşsatMie Gülhane müsamereleri Yıllardanberi her ders senesi esnasında muntazaman yapılmakta olan Gülhane tıbbi müsamereleri 25 2. Teşrin 934 Pazar (bugün) gününden itibaren açılacaktır.
Müsamcrede hazır bulunmak ve kıymetli vaka ve tebliğlerini bildirmek üzere bütün mes-lekd.«şiarın her on beş günde bir pazar günleri saat 4,30 6,30 da Gülhaue roüsumerc salonunu şereflendirmeleri rica olunur.
MMSMMIMUlMIMIMmMIMItlMâMIMMMMeiMIMISMMI
-ı Yeni çıktı
KÜÇÜK HİKAYELER
| Ki
Haydar Rıfat Beyin
Yüe Kwuş

zaretinde, Freni* ile Sovyet Rusya aratsnda askeri bir itilâf mevcut olduÇuns dair olan şayiaların atıl vo esası olmadığı beyan «dilmektedir.
Pari. 24 (A.A) — Havas ajan., bildiriyor: Harbiye bütçesi mazbata muharriri M. Archam Bakd'ın Mtb’uao Meclisi kürsüsüudeki be-yanıtı, ecnebi memleketlerde mû-ba lâgalı tefsirlere yol açmıştır.
Dün sabah. Hariciye nezaret1 tarafından neşredilen ra Fraoaa üt Sovyet Rusya aratanda askeri bir uzlaşma bulunduğum dair ol.o haberleri kat'f surette tekzip eden beyanname, bütün bu şayialara si-heyet vermiş ve Fransa ite Sovyet Rueya arasındaki münaacbatl«*in hakiki şeklini göstermiştir.
İki memleket arasında birkaç aydaeberi meydana gelen siyasa yakınlığının ülküsü Avrupada barışın korunmasıdır ve bu sebtpten ötürü hiçbir devi -t* karşı değildir.
— Zaman —
Bir taraftan Fransız meclisinde alenen “Ru» ordu.unu» Franoaya yardımı, temin edild ği söylenirken diğer taraftan da Frene, Hariciye nezaretinin "Rusya ile askeri bir itilâf mevcut olduğuna dair şayiaları. tekzip etmeıi şayanı hayrettir. Mecliste bu hakikat açıkça anlatıldıktan sonra artık işin "şayia. tarafı kalır mı ve tekzibe inanılır mı 7
Ingilizler ittifaka ihtimal vermiyor amma...
Londra 24 (A- A.) -— Fransa ile Sovyet Rusya arasında askeri bir miaak akdi teklifi Loadrsda biraz şüphe ile karşılanmıştır.
"Rruter,, ajansının muhabirine göre, Fransa tarafından şimdiye kadar takip edimi) olan battı hareket, oouo Rusya İle Milletler Ce-y*ti misakı ve mnabedenamelar çerçeve.I hariç nde böyle bir uzlaşma yapmasına milısit değildir.
Fransa ite Rusya arasında askeri b r misal n akdi, bundan başka bu misakiıı Milletler Cemiyeti maskına uygun olup olmadığı me-acles-ni ortaya atacaktır.
Bu mûneaebetU böyle bir mise lan akdrdilmesioin Milletler Cemiyeti mukavelenamesinin bir nevi tevsii suretinde kabul edilebileceği ve böyle bir misakın akdi haklındaki tekâfın mrıkûr maddenin tefsiri eaauna istinat etmesi muhtemel olduğu beyan edilmektedir. Mezkûr madde, iki devletin kendi aralanoda ikisinden bir sini bu mad. da mucibince diğerin* yardım et-mlyo davet ed.ldıği takdirde Öte-kinin yardımını teçrail etmesini ve bu yardıma tedafüi askeri mü-zabereti i.âve etmesini nahk bulunmakladır.
Rusyada Askeri Şûra teşkil edildi
Moskova 24. (A. A.) — Müdafaa komiserliğinde 80 üyeli (âzdı) bir Askeri Şû-a kurulmuıtur. Şûraya Müdafaa Komiseri M. "Vorvşi-lof. riyaset edecektir.
Buda başka bir rivayet! Japonya ile Almanya ve Lehistan, Rusyayı paylaşacaklar mı imiş?
Lomdra 24 (A.A.) — "Eko-noraist., gazetesi Avrupanıo vaziyetini tetkik ederek diyor ki:
"Lehistan siyasetinde görülen değişildik Fransız - Alman barışmasına yararın Avrupa için çok faydalı olacaktır.
Fakat Rusyanın paylaşılması için Japooyanın da iştirak edeceği bi. "Berlin Varşova,, suikastini ortaya çıkarırsa çok zararlı bir şeydir.
,|,.(WUMUI»«l»lll(MI»’t«l»tl»»IIIMW»»*t'‘t'ttMt«l»«

Vitamin, kalori, gıda, sıhhat
Haşan özlü unlarında bol mikdarda vardır.
Yulaf, pirinç, mercimek, irmik, nişasta, patates, türlü ve sair özlü unlarla beslenen çocuklar gürbüz, sıhhatli, neşeli otur. Haşan markasına dikkat Takatlerinden sakınınız.
8
Teşrinisani 25
Sîinyayı dofaşmaJi içki
'irnatâafcc 'ne Aaceâ f
Kıs», orta ve ıttuıı dalgalı neşriyatı ayağınıza kadar getiren 1935 modeli yeni TELEFUNKEN
«■yerinde dünyanın »n bel i baştı bütün istasyonlarını hariku âd? bir surette din emek kabildir. N-yriratmın pdrdtıüt ugü, aheng . biit.ui inc-ligi ile noklrtmak hııau.undaki kabiliyeti, en mûşkll’p’eentlrri bi) havrette bırakmekt «dır.
T£L£FUNK£N .
Gramofon veya radyo île başınız hoş değilse yeni l LLEh UNKEN radyolarını dinleyiniz. Fikrinizi herhalde değiştireceksiniz. Galetada Bourla biraderler ve şürekâsı mües(c* *esini ziyaret ediniz ve hususi salonunda bu emsılsiz radyoları görünüz.
Havran kalacaksınız.
Deniz yolları
İŞLETMESİ Acenteleri: Karakdy- Köprübaşı Tel. 42362-Sirkeci Mûhörd.rıad.
MMM Han Tel: 227W UM
İskenderiye yolu KARADENİZ Vapuru 27
İkinci Teşrin sals günü saat 11 dePo-t«a:te ka.kır. 8001)
Tepebaşı Şehir TıyatrcSunde
Gündüz matine aaat 14.5 ta
Akşam auvare saat 20 de Madam San Jen Komedi 3 perde 1 - Başlangıç Yazanlar: Vık-toryen Sardo ve Emil Mora
Tercüme eden : Seniha Bedri H.
klntul SelKijKİ
ŞehirTıyaîrosu
Eski Fransız tiyatrosunda Şehir tiyatrosu operet kısmı Gündüz matine saat 14.5 ta Akşam surare saat 20 de
BU BİR RÜYA
Operet 3 perde, Bcsteliyen Ferdi Yazan Sclma Muhtar H.
Süreyya Opereti Bakırköy Miltiyadi tiyatrosunda Bu akşam 20,30 dn Kadınlardan Bıktım Operet 3 Perde

I
1

Salı akşamı Şehzado başı Ferah tiyatrosunda Kırk yılda bir a_au*_aıaa.taAHAAAji. ah
)

)





)
-
)
)■
)
*
)
)
*
)
)

AKBA
Ankarada AKBA kitap evinin birinci şubesi modern
■ bir şekilde Maarif Vekâleti ‘ karşısında açılmıştır. AKBA kitap evleri her dilde kitap, mecmua, gazete ihtiyaçlarına cevap vermektedirler. Gerek kitaplarınızı gerek kırtasiyenizi en ucuz olarak, gazetemizin günü geçmiş nüshaların da A K B A kitap evlerinden tedarik edebilirsiniz. Devlet matbaası neşriyatının Ankarada ısıtış yeri AKBA kitap «vieridir.
AKBA Merkrzi Telefon 3137 Alrinei Şob. 1761
udaei Şube ı Seman Pazar
VAPURCULUK
TÜRK ANONİM ŞİRKETİ
İstanbul Acentalığı
Liman han, Telefon: 22925



Trabzon yolu SAKARYA vapuru
25 Teşrinisani Pazar günü saat 20 de Galata rıhtımından kalkacak. Gidişte Zonguldak. İnebolu. Ayan-cık,Samsun, Ünye. Ordu, Giresun, Tirebolu, Gürele, Trabzon »e Ri-Ztyr. Dûnüştr bunlara llivrtrrı Ol vı* .$ r-n-n-v ugr • v.teakl» ■-

(
Kadıköy Sulh Birinci Hukuk Hâkimliğinden:
Istanbulda Kasımpaşada Çi-viciler sokağında Hamidiye çeşmesi yamada 39 numaralı hanede sakin iken elyevm ikametgâhı meçhul Maraf Müddeiumumisi Mütevetfa Mustafa Reşit bey zevcesi Eteni ve kızı Fahriye hanımlar ile diğer kız: müteveffa Kadriye H. oğlu Tevfik beye
İstanbul vilâyeti muhakemat müdüriyeti tarafından murisiniz Mustafa Reşit beyiu har-çıralı hesabından borcu olan yüz elli liranın tahsili hakkında aleyhinizde ikame eylediği dava üzerine namınıza imlâ ve berayı tebliğ gönderilen davetnameye gösterilen mahalden çıkıp bir semti meçhule gitmiş olduğunuz beyanile iade edilmiş ve bittalep hakkınızda ilânen tebligat icrasına karar verilmiş olduğundan muhakemeniz içiu tayin kılınan 19-12-934 Çarşanba günü saat 10 da Kadıköy Sulh birinci Hukuk mahkemesinde bizzat veya tarafınızdan musaddak vekâletname ile bir vekil göndermek suretile hazır bulunmadığınız takdirde hakkınızda gıyap kararı ittihaz olunucağı tebliğ makamına kaim olmak üzere keyfiyet ilân olunur. (5116)
B. O. Tapu Başmemurluğun. dan:
Büyükdere de Piyasa caddesinde yeni 85 No: lı yalıya cari tahminen üç masura suyun tapuca müscccel olmadığından senetsiz taaarrufata kıyatcn muamele! tesciliyesinin icrası mezkûr yalı mutasarrıfı Necmettin Molla B. tarafından ta ep edM-
Zührevi ve cilt hastalıkları ——. Mütehassısı
Dr. HAYRI ÖMER
Öyleden •onra Beyoğlu Ağacamii I karşısında 133 No. ’
_Te1: «SI» 1
Kamaştırmıyan bir ziya ile müşteriyi celbetmek lâzımdır. Mağazalardan olduğu gibi vitrinlerden de çıplak kamaştırıcı lâmbaları uzaklaştırmak lâzımdır.

A °-
A
'1
Hülâsa olarak
İYİ DAĞITILMIŞ VE TAMAMEN MÜN-
TFŞÎR BİR ZİYA VASITASİLE VE
İYİ OPALİN CAMDAN DİFFÜ7.ÖRI.F.R
VEYA (ÎNDÎRECT) TENVİRLE LÂTİF BİR ZİYADAR MUHİT MEYDANA GETİRMEK LÂZIMDIR.
S A T i E
iyi tenviri VERESİYE o,arak yaPar
■ ■■■■■—..........
İstanbul Millî Emlâk Müdürlüğünden:
Yalovada Cümlıuriyet meydanında Muradiye caddesinde Murat ağa vereselerinin tasarrufundaki otel ve gazino ile deniz arasındaki 672 metre murabbaı denizden dolma mahal bedeli nakten ve defaten verilmek şartiyle beher metre murabbaı sekiz lira muhammen bedel üzerinden kapalı zarf usuliyle satılacaktır. İsteklilerin 9-12-934 Pazar günü saat on dörde kadar 404 liralık muvakkat teminatlarile teklifnamelerini İstanbul Millî Emlâk Müdürlüğüne tevdileri, "M.„ “7850,,
miştir. Kayıt kalemine bittvedi mezkûr yalının tasarruf kaydı delâletilc yapılan t ahar riya ta rağmen suyun kaydına tesadüf edilemediği bildirilmiş olmakla ilân tarihinden itibaren 15 giin ııonra mahallen tahkikat icra kılınacağından işbu su hakkında tasarruf iddiasında bulunan mevcut olduğu takdirde vesaiki ta-sarrufiyelerile birlikte 943/5983 mübümme numarasile mezkûr
günde mahalline gidecek olan
hoye’te veyahut Sultanahmclte tapu idarelinde Beyoğlu tapu Başmemurluğuna müracaatları ilân olunur. (5113)
00000
o Cilt. Zührevi hastalıklar t; mütehassısı
§ Dr. Feyzi Ahmet 2 BabıAlI Anknrn caddesi No. 43 2 Cumadan başka hergün sa-bahtaıı akşama û Telafim: 23S99
cooooooooooooooooooocooooooı
Zayi
Tatbik mührümü zayi ettim. Yenisini kazdıracağımdan eskisinin hükmü yoktur. Kadıköy Reşitpaşa sokak numara (7) de mütekait bahriye yüzbaşısı Sabri
Bir traş bıçağı ile yüz defa traş olduğuna andedenlsr çoktur
HAŞAN
TIRAŞ BIÇAĞI şimdiye kadar icat olunan bütün tıraş bıçakları arasında en mükemmel ve en fevkalâde olduğu tahakkuk etmiştir. Piyasada mevcut tıraş bıçaklarını şaşırtmıştır. Hatan tıraş bıçağının 1-2-3-4 numaralı gayet keskin ve hassas tarafları vardır ki her bir tarafile lâakal on defa tıraş olmak kabildir. Bu hesapla beş kuruşluk bir adet Haşan tıraş bıçağı iie kırk defa ve ıslak bardak ite bilen-d.kte yüz defa tıraş yapılmak rnümkûndürki dünyanın hiçbir bıçağında bu meziyet yoktur. Haşan b ç )ğı istediğinir halde başka marka verirlerse aldanmayınız Taklit* terinden sakınınız. Fiatı 1 adedi 5 kuruştur. 10 adedi 45 kuruştur. Haşan Ecza deposu :
İstanbul - Beyoğlu
Biber ve Baharat Ticarethanesi
Her nevi halis Kırmızı ve Karabiber ile muhtelif Baharat bulunur. Ağzının tadını bilenler dükkânımıza bir kere uğrarlar. Toptan ve Perakende Tahmis Caddesi Numara: 4B
İstanbul 4 üncü İcra Memurluğundan
Emniyet Sandığına
Birinci derecede ipotekli olup yeminli üç ehli vukuf tarafından tamamına 1134 lira kıymet takdir edilen Davutpaşa Kasapilyas M. Çavuşzade sokak E-9,9 Mü. Y. 19/2, 19/3 No. lu ma bostan bir ahşap ev satışa vazedilmiş olduğundan 31-12-934 tarihine müsadif Pazartesi günü saat 14 ten 16 ya kadar dairede birinci arttırması icra cdilecckGr. Arttırma bedeli kıymeti muhammine-nin %75nı bulduğu takdirde müşterisi üzerine bırakılacaktır. Aksi takdirde en son arttırmanın taahhüdü baki kalmak üzere arttırma 15gûn müddetle tecdit edilerek 15-1-935 tarihine müsadif Sah günü saat 14 ten 16 ya kadar keza dairemizde yapılacak ikinci açık arttırmasında arttırma bedeli kıymeti muhamminenin "(75ni bulmadığı takdirde satış 2280 No. lu kanun ahkâmına tevfikan geri bırakılır. Satış peşindir arttırmaya iştirak etmek isteyenlerin kıymet: muhamminenin %7,5 nispetinde pey akçesi veya milli bir bankanın teminat mektubunu hımil bulunmaları lâzımdır. Hakları Tapu sicilli ile sabit olmıyan ipotekli alacaklarda diğer aiâkadaranııı ve irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususile faiz ve masarife dair olan iddialarını evrakı müspiteleri ile birlikte ilân tarihinden itibaren nihayet 20 gün zarfında birlikte dairemize bildirmeleri lâzımdır. Aksi takdirde hakları Tapu sicilli ile sabit olmıyanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar müterakim vergi, tenviriye, tanzifiyeden mütevellit Belediye rusumu medyuna aittir. Daha fazla malûmat almak isteyenler 10-12-934 tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık bulundurulacak arttırma şartnamesi ile 934/2470 No. lu dosyaya müracaatla mezkûr dosyada mevcut vesaiki görebilecekleri ilân olunur. 17999)
İstanbul İthalât Gümrüğü Müdürlüğünden:
741 lira 15 kuruş bedeli keşifli Samsun Gümrük Baş Müdürlük binası Şimal kısmında inşa edilecek ihata dıvarı ile 7721ira 31 kuruş bedel keşifli keza mezkûr Baş müdüriyette Rezervdi eşyaotu hıfzı için yapılacak anbar münakaşa ve ilıalât kanununun 18 inci maddesinin A fıkrasına müsteniden pazarlıkla münakaşaya konulduğundan talip olanların 15-Kânuuucvvel-934 Cumartesi günü saat 15 te İstanbul İthalât Gümrüğünde müteşekkil komisyonu mahsusa müracaatları ilân olunur. ''8037,.
Satılık Ev
Küçük Mustafapaşada Ayakapu caddesinde lıeş odalı ye bahçeli bahçe ve uıstbalıınd* birer kuyıısu bulunan k.'ıgir bir ev acele satılıktır. Comtek istiyenlerin bekçi Ussan ağaya pazarlık için de inhisarlar koruma sandığında Hilmi Beye müracaatları.
İktisat Vekâleti Ereğli hvzai fahmiyesi Başmühendisliği ve müdürlüğünden:
Havzai Fahmiyenin Ereğli roıntakasında Kireçlik mevkiindek Kireçlik kömîir madenleri şirketi ocakları daimi mühendisliğini yapmak üzere diplomalı bir maden mühendisine ihtiyaç vardır.
İsteyenlerin tekliflerini yazı ile veya doğrudan doğruya Zon-guldakta Havzai Fahmiye müdürlüğüne müracaatla bildirmel ri.
Prevantorium müdürlüğünden:
Prevantoryumun bazı mahallerinin tamiratı münakaşaya konulduğundan 12/Kânunuevve!/934 Çarşamba günü saat 14 te ihale edileceğinden keşifnamesini görmek üzere müeasesçyc ve münakaşaya iştirak edeceklerin Fındıklıda Yüksek mektepler muhasipliğine müracaat eylemeleri. ”7776»
ıpı »ı t asa • •• •••• iww «»«leıee •*!**•«»•« ataaaaaa ta«M ««»M ••••*«! e ı»
imtiyaz sahibi: Ali. Umumi neşriyatı idare eden yazı işleri müdürü: C. Hikmet. Matbaai Ebüzziya