X
1 aylık ioo )
Atıf İnan Kendini Müdafaa Ederken
»
.. •
l
MaN: Nnroooınanly* No. it 1*1 adresi: «TENİ BABAH» İSTANBUL Telefon: 10TM
Otum TU | 1 Mili 1M0 »
No. 3301 lSıyt* S ’
ABONE Türkiye
BEDELİ
f P ‘ » Y
m es
ı/aty» ok bir yer buuımıyan bir Hm
Moskova kaldırımlar
birinde, köyünde aç kaldığı için baş ylııı koşan fnlat orada da çocuğu görülüyor.
Çarşamba
28 NİSAN 1948
M00

W
TORDU
T
HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDA F i i Y i Z
Her Gün
C. H» P) Grupunda buğday ihracı işi görüşüldü
3S3R

Tüccar Bekir Karanın akrabasından biri “Millet haline bin defa şükretsin, daha ne istiyor» diye bağırdı!
Danfaft C. E. P. Grnpnnd
AbmeC Barutça ve bir fiyeden başka kimse mffldafaa etmedi, Barntça, bu işi muhale!dia politika oyuna yaptığını söyledi
Ankara: 27 (Hususi) — C. H. P. Meclis Grupu saat 15 üçd 21,30 a kadar süren heyecanlı vs çok tartışmalı iki oturum yapmıştır. Haber aldığımıza göre bilinci oturum açıldığı zaman Sinan Tekeli-oğlıı Sahir Kunıtluoğlu verdikleri bir takrirle eski Ticaret Bakanı Atıf İnan hakkında Meclis tahkikatı açılmak üzere bir takrir verildiğini, bu takrire karşı takib edilecek ypiun belirtilmesi içlü mü zakere açılmasını istemekte idiler.
Kürsüye gelen Başbakan yardımcısı Faik Ahmed Barutçu Mec üsteki beyanatını tekrar eder tarz da izahat vererek, buğday işinin maliye müfettişleri tarafından tet kik edilmekte olduğunu, delil ve vesikaların toplandığını, tahkikat neticesinin beklenmesini istiyerek Grupa mensub milletvekillerinin yarın Mecliste yapılacak müzakerelerde mes’elenin tahkikatı netice sine kadar tâlik edilmesi tezini mü (Devamı Sa.. 5; Sil., 3 de)
E
A


t
r






- ?-,• •
Atıf inan, bir A-vrvpı seyahat inden (Uiniişte

Bîr bu eksikti: Atıf inan Taarruza geçiyor
f ★ ★ •) N
Atıf inan buğday ihracı işinde Bakanlar Kurulundan müsaade alındığını ve mes'ııliyetin müşterek olduğunu da ileri sürerek o eski kabineden altı zatın yeni kabinede dı yer aldığını tebarüz ettirmiş ve bu yoldan canını kıırtarmıya çalışmıştır. Mes'uller sayısının çoğaltılması bir Parlâmento oyunile işin içinden sıyrılmak hevesim ııtfolunabilir. Maamafih icabediyorsa biitiin sorumlular siyaya çekilebilir \ Ve çekilmelidir ' ______)
rerek kendi ipini kendisinin çekmesini mi?.,.»
Bu ne kadar garih bir mukaıne tarzıdır )e mantıkla ne kadar az alâkalıdır. Atıf i itan için kendi lehinde \eya aleyhinde reı vermekten başka bir hal çaresi yok mıı idi? Yani müstenkif kalınak insana hayatında acaba ııe zaman lâzım olacaktır? İnan müstenkif kalmamış çiinkii esasen kendisini muhasebeden kurtaracak adedin (Devamı Sa., 3; Sü., 4 de)
hemen en Atıf tııa-affet-
Nite-lna.ni
Dün, Büyük Millet Meclisinde, memleketin buğday stokunu dışarı çıkararak halka arpa yedirenler baklandaki sual takriri üzerinde konuşmalar oldu. Halk Partili bir çok milletvekilleri bilhassa Atıl’ t-nana hücum etmekle milletin duygularına tenüman oldular. Nitekim Vehbi Kocagüney doğru sözü söyledi ve
na: «Biz affetsek de millet iniyor» dedi.
Hakikat bu merkezdedir, kim Büyük Millet Meclisi öbür^defa da tahkikat açılmaktan
masun tuttu fakat buna rağmen milletin kanaati değişmedi ve halk nazarında karışık işlere bulaşmış olmaktan kurtulamadı. Dün hu bahse de tekrar dönülmüş ve Atıf İnanın o vakit kendi lehinde rey vermiş olduğu tebarüz ettirilmiş-ti. Atıf İnanın nadir ve hayreti mnrib müdafüerinden biri, bir Halk Partili millet vekili o sırada demiş ki: «Ne bekliyordunuz? Atıf İnanın kendi aleyhine rey ve-
c
*

Millî takım
--- o---------
Bugün uçakla At i nadan geliyor
Atina: 27 (A,A,i — Anadolu Ajan sının özel muhabiri bildiriyor:
Tüık milli takıntı şerefine Atina Büyük Elçimiz Ruşen Eşref Ünay-dın tarafından dün bir kokteyl verilmiştir, Futbolcularımız yann u-çakla İstanbula döneceklerdir,
*r *** ş
- Büyük Tefrikamız ___________TIBBI ___ ■ ^gobun g azı | Vazan : Sermed muhtar ABuh |
I

Saba,ln önümüzdeki günlerde okuyucularına fevkalade mizahî bir eser sunacaktır. Bu eser tanınmış mizah romancılarımızdan bilhassa eski devirleri karikatürize etmekte tek salâhiyeti olan Sermed Muhtar Alus tarafından kaleme uhnmıştır. Ve kendisi sAgobun Kazın nın şimdiye Kadar yazdıkları içerisinde en güzeli olduğunu söylemek-
Maşından sonuna kadar sizi kahkaha tufanına gurke-decek olan bu romana:
1 MAYISTA BAŞLIYORUZ
&
-W
Avrupa üz Rus
İ
IDaha 1939 yılında bir Fransız mecmuası
Sovyetlerin bugünkü mütecaviz şirret ve galiz istilâ politikalarını, tarihî
| olaylara dayanarak haber vermişti
BM WB« ••••••••••W® BBBBBBBBBBBB NWiaqBN«l •••• N M al
*
Tâbir ve yazı tizin: değildir. 1939 Ağustosunda Hitkr Air -.anyası Lebistana çullandığı şifada talihsiz PolonyalIları Sovyet Ruaya sırttan hançerlemcğe kalkıştıkları sırada bir Fransız mecmuası Avrupa Üzerine yürüyen Rus ayısı başlığı altında bu yazılan daha o zaman neşretmişti.
Aradan dokuz yıla yakın bir
müddet geçtikten sonra şaşılacak bir isabetle tahakkuk eden bir kehanet sayılabilecek bu ifşaat serisi yalnız her Türk yurdseveri tarafından değil, nizam ve asayişe taraldan-aklı başında her insan tarafından dikkat ve ibretle süzül meğe değer.
Fransız dergisi diyor ki
1914, 1917, 1939. Üç tarih, uç (Devamı Sa , 5; Sil,, 4 de)


ItKİLÜıt 4
K ’ 1 ■7
il 4
■İP
Arab orduları Filistine girdi
Yahudi harb kabinesi toplandı
Ingiltere hükümeti, Arabları® Filisti n istilâya taşladığı haberleri karşısında Amman'daki elçisinden rapor taleb etti
mufassal
bir

I
Tel - Avivılen biı görünüş
Şam: 27 (A A,) — Buradaki resmi mahfillerde haoer verildiğine gö re Üürdün hükümeti dün yece Slyo nlznıe harb İlân etmiştir,
Ürdün ordusunun Erihayl zabtet tiğl İlâve olunmaktadır.
(Devamı Sa., 5; Sû , e da)
Ş. Tiyatrosun daki hâdise
Düşman piyesinin temsili esnasında artistlere hakaret eden * seyirci 1 ay hapse mahkûm oldu, ceza tecil edildi.
Bundan bir müddet evvel Şehir Dram Tiyatrosunda (Düş-(Devamı Sau 5; Sil., 2 de)
De-Ce-
Baya rın mühim nutku
----O--1-
Bayar, hükümeti şiddetle tenkid etti
Samsun: 27 ( Hususi* — mokra Parti genel başkam
]âl Bayar şehrimize gelmiştir. Burada kalabalık bir halk kit leşi tarafından karşılanmıştır. Celâl Bayar Amasyaya uğrıyacak tirada bir gün kalacak sonra Turlıa la, Tokada gidecektir.
Dönüşte, beklenen siyasi nutku nu Samsunda söyiivecektir.
(Devamı Sa., 5; Sü., 2 de)
Rendowa uçak gemisi bugün geliyor -----------o----
Amerika Birleşik Devletleri Bahriyelinden Albay J, Dowun kuman dası altında bulunan uçak taşit ge misi U. S, S, Rendowa Amerikan akseıi yardımı gereğince Türk hü kûmetine verilen AT—6 Texan tipi talim ve terbiye uçakjarlle yüklü o larak bugün saat 18 de Yeşilköy İle i Yenimahalle arasında demirlemiş ı bulunacaktır,
Dışişleri ve Milli Savunma Bakan lan tarafından hazırlanan ve vllâ ıDevamı Sa., 5; Sil., S de)
• 9
Dolaşan İsrarlı Söylentilere Göre
Gümrük ve Teke
Bakanlığı lâğvediliyor


I

r
.1
M
Tekel ve Gümrük teşekkülleri birer Umum müdürlük halinde
İyi malûmat alan kaynaklardan öğrendiğimize göre, Gümrük ve Tekel Bakanlığı lâğvedilecek Tekel ve gümrük teşekkülleri birer umum müdürlük haline getirilecektir.
Yine bu malûmata nazaran Tekel müdürlüğüne aid bütün fabrikalar diğer Devlet İktisadî Tevekkülleri gibi idare oluna-


idare edilecek
cah ve mamullerinin satışları kontrola tâbi tutulacaktır. Bcy-lece yeni bir ayarlama ile faaliyetine devam edecek olan bu teşkilât, her bölgede satış depoları açacak ve mamullerini bu depolar vasıtasile doğrudan doğ rüya bayilere tevzi edecektir.
Kontrollar Maliye Bakanlığına aid olacaktır.
Moskof propagandasının bir cetınei olarak tasvir ettiği Sn» yetir r diyarında bir yüksek uıhsil talebesinin perişan hali
------Yarın--------------,
remlinin


srarı

Bulgaıistanda ırkdaşlarımıza yapılan mezalim ve katliam gün den güne artmaktadır.
✓VVA/\/X/' /X/X/\Z\zX. Xz
Komünist Bulgarların türlü işkencelerine âlet olan Türkler-ı Devamı Sa., 5; Sil., 1 de)

’AKVİMDEN BİR YAPRAK
Muhayyelât-ı- Mösyö Prost
iridii Azil Efendi isminde bir zatın «Muheyyolât-ı- Aziz E-Jendh adlı bir kitabı vardır.
Bir takım harikulâde vak'aları masal şek-lindo yazmış vo bu.____________
kitab oldukça şöhret almıştır. Meselâ öyle mıknatıs dağları tasavvur etmiştir ki gemileri, demir levha, zlnoir ve çivilerden dolayı cezbeder vo koca kalyonlar dağa doğru kuş gibi uçarlar. Daha buna mümasil hayli güzel hayaller vardır.
Ben do evvelki gün Abidın Döverin Mösyö Prostun bir raporu hakkında yazdığı uzun makaleyi okuyunca bizim şehircilik mütehassısını hayal ba kıınından bu Girldli Aziz Efendiye benzettim.
Mös&ö Prost «Şehrin İki yakasını a-raba vapurlarilo bağlamak» lüzumuna kanidir. Bundan doğacak faydalar say inakla tükenmiyor. Şehirden mesken buhranı kalkıyor. Hayat uyanıyor. Halk muhacir kuşlar gibi yazın bir tarafa kışın bir tarafa göç gailesinden kurtuluyor.
Bunun için de:
Sirkooi - Haydarpaşa) Kabataş - Üsküdar, Beşiktaş - Üsküdar araba va-
Pulunay ' j
puru hatları kurulacak.
Fındıklı, Dolmabahçe, Beşiktaş iskeleleri yapılacak, ayrıca araba va-
purile aktarmasız oto büs seferleri ihdas e-dilerek Taksim - Şos
tancı - Kabataş - Üsküdar, Fatih E* renköy - Sirkeci - Haydarpaşa, Taksim - Boykoz - Beşiktaş - Üsküdar, Mecl-dlyoköy - Anadolu sahili - Boşiktaş • Üsküdar, Kabataş - Haydarpaşa • Moda hatları tesis olunacak ve bu suretle şehrin iki yakası birbirine bağlanacaktır.
Zehî! tasavvur-u- bâtıl, Zchi! hayât-ı- ınuhâl! Bizim nakil vasıtalarımız bu kifayetsiz ellerle İdare edildikçe şehrin değil hattâ blziın bile iki yakamız bir a-raya gelemez.
Aziz Mösyö Prost! Daha doğru dürüst köprüden Haydarpaşaya vapur işletemiyoruz. Altıyı çeyrek vapuru I-le karşı yakaya bir geçmek İsteyiniz de bakın yakadan paçadan esor kalır mıî
Seyr*ü- seferin en civcivli zamanında koskoca banliyö halkı ile koca Kadıköy ahalisini ayni vapura dolduran (Lütfen sayfayı çevirinizi



t k ni Sabah
28 NİSAN 1918
SAYFA: 2
H


SİYA^HATIR ALARlri

OkUTUCU

IMYOR ki
:4
• •

h/.ft SABAH |
Yazan: Profesör Kenarı Öner


— 57 —
Bu seçim, kannnî bir seçim olmaktan çıkmış demektir. Her halde daha ziyade halkın fikir ve arzularına muvafık ve daha Demokratik selimlerin yapılması cümlemizin arzu ve temennisidir.
Benim Demokrat Parti İle lıor lıangl hir alâkam yoktur. Onlnr beni listelerine dahil etmiş bulunuyorlardı. Bunu memnuniyetle kabul ettim. Benim kazanabilmem için Demokrat Parti adaylarının kazanmasının iktiza edeceği pek tabiîdir. Seçime fesad karıştırılmakta olduğuna haber alınca bunu vali nezdiııdo protesto ettim. Bana biraz evvel Mili (Siz mebus olacaksınız) diye telefon etti, ’l alinin bu cevabından teessür duydum. Ne demek istediğini anlıyamadım. Beni milletvekilliğine namzet gösteren vali değil, halk ve gençliktir. Ben onların daveti üzerine bu vazifeyi kabul etmiş bulunuyorum. Her lıpngi bir hile yapılmış ve seçimlere fesad karıştırılmış İse bunun kanuni yollardan hesabını sormak halka ve gençliğe terettüb eder.
Dünkü seçimlerde halkın ekseriyetle kimin lehinde reyini kullandıklarını herkes biliyor. Bunun aksini gösteren bir netice karşısında halkın lıesab sormasını tabiî bir hak olarak karşılamak iktiza eder. Seçimler, umumiyetle sükûnetle geçmiş, fakat hile yapılmışsa bunun sonradan yapılmış olduğunu zannediyorum. Ben seçim esnasıuda vaziyetin daima Demokrat Parti lehine inkişaf ettiğini haber alıyordum.
Bu meclise çok mühim bir vazife terettüb edecektir. Eğer meclisin gayrı meşru kurulduğuna kanaat hasıl olarsa derhal o meclisin kendi kendini feshederek yeni bir meclisin kurulmasını sağlaması icab edecektir.
Halk, bu defa gerçek bir olgunlukla hürriyet ve Demokrasi yolunda azimkar bir tavırla hareket etmektedir. Ergeç memlekette Demokrasinin galebe edeceğini şlibheslz görmekteyim...
Yine ayni gazete seçim günü akşamında seçim kurullarının acayip şekilde ortadan kayboluşu ve tasnifin geceden yapılmayıp ferdaya bırakılması bütün İstanbul halkı tarafından heyecanla ve asabiyetle karşılanmış, hele dün sabah başlanan tasnifde ba2i yolsuzluklara başvurulduğu şayialarının çıkması büsbütün havayı bulandırmış otduğuua işaret ettikten sonra, valiye göndermek ıztırannda kaldığım dilekçe şeklindeki şu protestoyu yayınlamıştır:
İktidar partisi İle biliştirâk verilmiş olan kararlardan biri de bu partinin mağlûbiyeti halinde sandık başlarında tutulan tasnif zabıtlarının asılsız tutanaklarla tebdili keyfiyetinden ibaret olduğunu giinler-deııberl biliyoruz. Ve hattâ dün gece telefonla bunu temin için de verdiğiniz emirleri vesaika istinaden zamanı gelince cihan efkârına bildireceğim.
Seçim kanunu, hattâ belediye intibahlarında bile tasnifin bir günde bitirilmesini âmir olduğu ve kurula bu husustaki endişemizin bildirilmesi üzerine aldığımız resmî cevabda bu şayianın aslı olmadığı ve tasnif işinin zamanında bitirileceği bildirilmişken akşama doğru komisyonlara parti ve vilâyetin yaptığı temaslar neticesinde Demokrat Partinin knhir bir ekseriyetle millet iradesine ıuazhar. olduğu anlaşılınca bu seçimi idare edenlerin şaşkınlıkları daha ziyade artarak birbirini tutmıyan mütenakız kararlarla kâh tasnifin gece yapılacağı, kâh ferdaya tâlik edileceği ve vilâyette muhterem efendilerimizin ihzar buyurulan seçim ziyafetinin dovuınt müddetime ve hattâ gece yarısından iki saat sonraya kadar partimizce salâhiyettar kılınan arkadaşlar aç bekletilmiş, neticede de tahrifata nıüsaid bir zaman hazırlamak iizerc bu tutanaklar C. H. P. nln birer emin memuru olan komisyon reislerinin nezdinde bırakılarak bunlar üzerinde istenildiği kadar oynamak imkânı elde edilmiştir. Hakikatin bundan ibaret olduğu teşkilâtımızdan aldığımız resmi ve müteaddit haberlerle tahakkuk etmiş ve hattâ Kadıköy ilçe merkezinde yapılan tasnif sırasında da iş daha fazla nefrete şayan bir hale getirilerek Mareşal Fevzi Çukmak'a aid olan oylar Re-ceb Peker'e naklolunmak suretile müşarünileyhin haysiyet ve izzeti nefsile oynamaktan da bir mahzur görülmemiştir. »
Tasniflerin neticesi kâh orada bulunan halk, kâh komisyon reislerinin imzalarlle tevsik kılınan, müşahidlerinıizin tuttukları zabıtlarla tesblt edilmiş-olmasına göre tatbik kılınan şu beyin kemirici muamelenin hükümet ve partisine hiç bir ameli fayda teinin etmemesine mukabil seçim ve ceza kanunlarımızın hududuna giren mühim cezaları istilzam eden bu pervasız hareketlerin müsebbiblerini çok geçmeden nadim kılacak bir vaziyet ihdas etmiş bulunduğunu da hatırlatmağı bir insanlık borcu bilirim.
Bu şartlar altında oynanan haileye iştirake partimizin prensib ve perestlji müsaade etmiyeceğine de bir kere daha dikkat nazarınızı kati bir lisanla çekmekle beraber bu kabil çirkinlikler ve kanunsuzluklar bir an evvel menedilınediği takdirde hükümet ve iktidar partisinin filîlerini protesto etmiş olmak için kurullarda bulunan temsilcilerimizi derhal vazifelerini terke davet edeceğimizi ve tahminimiz gibi isyana kadar varması ihtimal haricinde olnnyan bu çirkin ve pervasız vaziyetten doğacak her çeşit mesuliyetleri halkın hak ve iradelerde istihzaya kadar varan bu işlerin müsebbiblerine terketmlş bulunduğumuzu bildirmekle de vatanî bir vazife muktazasını yapmış bulunduğumuzu ehemmiyet, ciddiyet ve saygılarla bildiririm.
t
Bir haftada menzile ) varan telgraf 1 «21 Nlsaa çarşamba güoü küçük oğlumu, Haydarpaşa istasyonundan, Bolatlıya gitmek üzere 18.15 treni 11e yçlcu ettim. Ve tam saat 18.30 da da. Pokıfhdaki akra bama, çocuğu karşılamaları için Haydarpaşa postabane* sinden bir telgraf çektim.
Sonradan öğrendim ki; ertesi günü saat 12 de Polat-lıya varan trenden oğlum çık mış. Fakat bizim telgraf an- ( cak bir hafta sonra, ele geçmiş!
Küçük çocuğumun başına her hangi bir kaza da gelebilirdi.
Bu gecikmenin esrannı biz çözemedik; ilgililerin dikka- İ tini çekmenizi dileriz.» !
Rifat Ttizüner Üsküdar
Maltepoiilerin çimento ve kredi ihtiyacı
Hükümetin inşaat sahihlerine. boş arsalara kolaylıkla ov yaptırmak hususunda gerekli tedbirlerin alındığı bildiriliyor.
Halbuki Maltepedeki evimin tamirine sarfedilmek ü-zere lâzım olan 20 çuval kadar bîr çimento almıya teşebbüs ettim. Çok uzun formalitelerden sonra nihayet «verile» emrini alarak, çimen to tevzi eden fabrikaya kadar muameleyi takib etmişken fabrikadan vekâletin em ri mucibince sıra bekliyece-gim. 9.3.948 tarihli müracaatıma nazaran ancak 19.8.948 yani bu tarihten beş ay on bir giiıı sonra teslim edileceği bildirildi.
Diğer taraftan. Emniyet Sandığı ve diğer kredi mücs sesatı, emlâk üzerine krediyi Kartal kazasından kaldırmıştır. Buna sebeb Kartal ve havalisinin İstanbul belediye si lıudııdları haricinde oluşudur. Bu hal, borçlu olanlarla inşaata teşebbüs edenleri pek müşkül bir durumda bırakmıştır.
Bu hususta ilgililerin dikkat nazarını çekmenizi rica ederim. s
Ferhat Naci Turna Martepe eski belediye sokağı No. 23
Yapı ve Kredi Bankasının
1 Mayıs keşidesi

fDevamı var)
ki
^TAKVİMDEN
ADLİ YEDE
Sultanahmed cinayeti dâvası karara kaldı
İçkili gazinoların tahdidi meselesi
Bakanlığın yeni tebliğine göre; içkili yerler okullardan yüz metre uzakta bulunacak vı ■■
içişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan içkili yerler hakkmdald nl zomnamenin tatbikini güçleştiren 100 metre uzaklık meselesi, Bakan lıktan yeni gelen bir tebllğjo halle dilmiş bulunmaktadır,
100 metre uzaklık ancak ilk tedrisat kanunu gereğince yalnız okullar İçin tatbik edilecektir.

Di^er taraftan açılmaları lçzım gelen, fakat açılmalarına müsaade edilmeyen üç içkili lokanta hakkın da Bakanlıktan red cevabı gelmiş, bunlar evele» meşru bir şekilde v» serbest bölge dışında açıldıkla n için yeniden açılmalarına müsa ade edilmemiştir.

POLtS TE
İki arkadaş birbirini tabanca ile yaraladı

BELEDİYE DE
Unkapanı yolunda bulunan dükânlar
incide ) gösterir mİ?
Yapı ve Kredi Bankası tarafından, îkramiyelî Aile Cüzdanı sahihleri için tertib edilen kuralardan biri ev ve muhtelif pa-raikramiyeli 1 Mayıs 1948 keşidesi, ayni gün saat 10 da Bankanın Galata şubesinde yapılacaktır.
Belediye, Numune pazar yerleri açmayı kararlaştırdı
Beelediye, halkın sebze ve meyva ihtiyacını ucuza temin e-debilmesini sağlamak maksadi-le, şehrin muhtelif yerlerinde nümune pazar yerleri kurmağa karar vermiştir.
Nümune pazar yerleri, kış ve yaz aylarında halka daima a-çık bulunacak ve malların muhafazası maksadile her esnaf, kendisine bir baraka yapmakla mükellef tutulacaktır.
I
tasavvurları ahaliye bilet
Muhayyelât-ı- Mösyö P r o s t
(Baştarafı 1 bir idare halka kolaylık Onları rahat ettirir mİ?
Mösyö Prostun bu —Garbda olduğu gibi—
mukabilinde oturulacak yer temini ile seyahat ettirmektin Bunu ne Denizyolları, ne Demiryolları anlamıştır. Onların vazifesi halkın ayağını yerden kesmektir. İster otursun, ister a-yakta dursun; ister pencereye asılsın, İster basamakta gitsin.
Mösyö Prost ve onun raporunu makale mevzuu yapan arkadaşım Abidin Daver bu program sayesinde herkesin konser, tiyatro, sinema gibi eğlencelerden de istifade ederek istediği zaman evine dönebileceğini düşünüyor.
Ondan da bahsedelim t
Malûm olduğu Üzere her yerde olduğu gibi İstanbulda da tiyatro, balo, müsamere mevsimi kıştır. Bu İtibarla kışın vapur ve temlere ilâveler yapılması icabeder. Böyle olduğu halde bizde kışın bunlar eksiltilir, yazın ilâve edilir. Tarifeleri hazıriıyan o hangi ka fadır ki hâlâ memlekette yazlık kışlık diye bir iskân şekline saplanıp kalmıştır. Ve bu fikir mahdudlugu her sene Kasımdan İtibaren en lüzumlu vapur ve tren olan (9,30) u kal-dırtınıştır. Mayıs gelince bu vapur tekrar konulur. Fakat o zaman da şe-hlrın kış hayatı sönmüştür.
Sekizi kırk beş vapuru trenini mecburen kaçıran adam tâ on bire kalaya kadar yani iki saat Köprünün Kadıköy iskelesinde hani serseriler melesi olan sözüm ona bekleme salonlar (O ,nda pinikliyeoektlr.

Geçen sene Sultanahmedde Buhara tekkesinde 14 yaşlarında Ha. cer adında bir kızı âşü yüzünden bıçakiıyarak öldüren Yusuf Kıpçak hakkındakl duruşmaya dün de ı
matbuatının mühim bir kısmını dahi maksadlarına vasıta o-larak kullanmağa muvaffak oldukları gerek hâdisatın tahlilin
İnci ağır ceza mahkemesinde de vam olunmuştur,
Bu celsede sanık vekilleri rnüde faalarmı yaparak Yusufun bu cins yeti şiddetli bir ruh buhranı neti-) den ve gerek o zamana aid cc-cesinde işlediğini ileri sürmüşler 5 ra idi yevmiyenin mütaleasile ve cezasının hafifletilmesini talep) ahiren elde edien ve mahkeme-etmlşieıdir, ) de kuaat olunan ve sabit ve
Mahkeme kararının bildirilmesi i) mektublann tedkikinden müste çln celse talik edilmiştir ) ^an olmuştur. Keyfiyetin ma-
r . , , , - ’ hiyeti asliyesine ve hâdisei mu
Ero(« kaçakçılığı yapan bir | hûlefetin
esas istihzarına o es-k«d,n mahkum oldu J nada tamamile vâklf bulunmı-Şehrimizde oturan 38 yaşlarında) yan ve Halk Fırkasına muhale-Nazmiye Kumcu adında bir kadın! emelinde olanların hemen eroin kaçakçılığı yapmaktan sanık) fırkadan ayrılmasını emrivâki olarak asliye 5 inci ceza mahkeme) haline getirmek suretile Halk sine yerilmiş ve dünkü celse so-) fırkası ekseriyetini iğfal edebil nunda 2 sene ağır hapse, o kadar) m ek ümidinde bulunanları nâ-müddetle Dadaya sürgüne malı.) temam dahi olsa seri ve kat i kûm edilmiştir, ) harekete mecbur ettiği ve salı-
z füzzikir heyeti hafiyenin bırın-I £. jevrej tatiliyede ihzar eyledi-J ği ve birçok müzakerattan son-) ra îttihad ve Terakki ünvaııv ) nın bir zaman için terkile Te-) rakkiperver Cumhuriyet Fırka-) sı namı verilen fırka progranıi-Ile Meclisin dahil ve haricinde muhalefet teşkilâtuıa geçildiği ve bu hususta en faal rolü ordudan istifa ile Meclise iltihak eden kumandanları ve sabık ı-kinci grup erkân ve mensubini-ni bu maksad etrafında toplayan Rauf Beyin derulıde ve ifa eylediği ve mumaileyhin ikinci
Dahası var. Istanbulun on birden sonra Bostancı yukarısı banliyönün de dokuzu çeyrek geçedon sonra şehirle alâkası yoktur. Hasta olmuş... Ölüm olmuş... Yangın olmuş... Ne olursa olsun ertesi gün görüşürüz...
İlâhi Mösyö Prost! Şu hayali bfr tarafa bırak da bize bir yol tarifesi nasıl yapılır onu öğret. Zira Bostancıdan Ötesinin münakalât bakımından Eskişehir, Ankara, Sivas, Erzurum-dan hiç farkı yoktur.
Bunu bilmez değilsiniz kit vakit rapor vermek sunuzt
ya... Işto va-İçin yapıyor-
Galatada oturan Sadık Kese adın da 20 yaşlarında bir genç evvelki akşam ayni semtte Lüleci sokağın da oturan arkadaşı Arab Hüseyi-nin ebine gitmiş ve kendisinden borç para istemiştir,
Hüseyin parası olmadığım eöyll-yerek red cevabı verince, Sadık sinirlenmiş ve tabancasını çekerek ar kadaşınm üzerine yürümüştür, Hü şeyin de tabancasına sarılmış ve her ikisi de birbirlerine ateş etmiş lerdir,
Bir kaç dakika süren tabanca dü ellosunda Sadık ağır ve Hüseyin de hafif, surette yaralanmıştır,
Sadık Beyoğlu hastahanesine kal dirilmiş Hüseyin yakalanmıştır, 10 uygunsuz kadın yakalandı
Evvelki gece zabıtaca Beyoğlun da yapılan aramada 40 uygunsuz kadın yakalanmıştır,
Muayeneye sevk edilen kadınla nn hepsi hastalıklı çıkmıştır,
Bir adamın ölümü şübheii
• • •• J f ••
yoruldu
Oıtaköyde Gültekln sokağında 34 sayılı evde oturan 60 yaşlarında Bedros adında biılsl evvelki akşam baygın bir halde kaldırıldığı Cerrahpaşa hastahanesinde ölmüştür,
Cesedi muayene eden Adalet dok toru izzet Işcan, ölümü şüpheli gör düğü için morga kaldırmıştır,
Suğhlc Müdürlüğünün makam otomobili satıldı
Sağlık Müdürlüğü emrinde bulunan makam otomobili, evvelki gün 3500 liraya satılmıştır. . ,
Sağlık Müdürlüğü emrinden alınan otomobilin, satılması ilgililer nezdinde teessürle karşılanmıştır.
İsveç Kızılhaç Başkanı Cuma, günü şehrimize gelecek
Pazar günü şehrimize gelen ve hâlen Ankarada bulunan İsveç Kızılhaç Bşkanı Kont Ber-nadotte, cuma sabahı Ankara-don İsveç Büyük Elçisile birlikte şehrimize dönecektir.
Kont Bernadotte, şehrimizde temaslarına devam edecek ve 3 mayısta şehrimizden ayrılacaktır.
Milli Eğitim Bakanı Ankaraya döndü
Şehrimizde bulunan Millî E-ğitim Bakanı Reşad Şemseddin S irer Ankaraya avdet etmiştir.
Belediye, imar plânı gereğince
E mlnönö—Unkapanı yolunu açmağa karar vermiş fakat bu kararım dükkân sahiplerinin çıkardığa güç lükler yüzünden tatbik edememiştir,
İlgililerden öğrendiğimize göre, belediye, bu yol üzerinde bulunan dükkân sahiplerine, son olarak ay başına kadar m tlsa d a vermiş bulun maktadır,
------o—-----
Sağlık Müdürlüğü 803 vatandaşa nakdi yardımda bulundu
)-
Sağlık Müdürlüğü tarafından fakir vatandaşlara yılbaşından beri, Belediye içtimai muavenet faslından 6 bin liralık yardım yapılmıştır.
Yardım gören vatandaşların sayısı dün 803 e baliğ olmuş bulunmakta idL
Helâ kapısına randevu yazan Komünist
Zon-
Ankara, 27 (Hususî) guldaktan şehrimize gelen bir habere göre Karadon bölgesinde işçiler arasında komünistlik propagandası yapan Arif Çörek isminde bir kontrolör yakalanarak tevKÂf edilmiştir. Arif Çörek Karadon işçi pavyonlarının helalarının kapılarının arkalarına «İşçi arkadaşlar tam mâna-sile bit olmak istiyorsanız hepiniz komünist olmalısınız» şeklinde bir cümle yazmış ve diğer bir işçi de ayni kapının arkasına yazı yazmak suretile layık olduğu cevabı vermiştir. Buna fena halde içerliven Arif (, örek «Bu uaurlan yazan ki se beni şu şeki’de bulsun di ve- ya zile bir randevu vermiş ve yapılan şikâyet üzerine yakalanarak hakkında takibata başlanmıştır.
--------o---------
İskenderun - Ankara -
İstanbul yolu
Ankara, 27 (Hususî) — Mem leketine dönmek üzere dün şehrimizden ayrılan Mr. Hils ken-disile görüşen gazetecilere, mem leketimizde yaptığı tedkikler et rafında izahat vermiş ve ilk ola rak İskenderun - Ankara - İstanbul yolunun en ehemmiyetli görülerek birinci plânda ele alınacağını bildirmiştir.
İzmir, İstiklâl Mahkemesinde neler gördüm?
Mrk’e suikasdın tafsilâtı ve içyüzü
Yazan C. R
grupû Kara Kemal ile Terakki perver fırkanın gayesi etrafında ne suretle birleştirdiği İzmir de ve Ankarada cereyan eden muhakeme zabıtlarından ve tan kikatı iptidaiye evrakının tek-ıar tedkikinden anlaşılmıştır. Kendi eserleri olan Terakkiperver fırkaya heyeti hafiye erkâ ııından Meclis haricinde kalanların hemen müttefikan denilebilecek halde girmemiş bulunmaları İzmir muhakemesinde Cavid Beyin söylediği gibi ale-lâde ferd olarak girmeğe tenez zül etmediklerinden dolayı olmayıp haricde kalmakla mak-sad için daha müfid olabilecek-loriıie dair itttilıaz eyledikleri kararı mahsus neticesi olduğu kuvvetli karineler ve Kara Ke-
male atfen vâki’ ifadelerle anlaşılmaktadır. Takriri sükûn kanununun neşri ve Terakkiperver fırkanın hükümet tarafından ilgasile husule gelen yeri vaziyetin heyeti hafiyeyi beşinci şekli faaliyet olmak üzere yeni kararlar ittihazına sevk ey lediği ve Irtık herçibâdâbad kat’i ve kanlı bir yoldan taklibi hükümet tarikile mevkii iktidara vüsul esasının kabul edildiği indelmuhakeme hâdisatın tâki-bile tezahür eylemiştir Heyeti hafiyenin bundan sonraki faaliyetinde yeni bir fırka teşkili veya herhangi bir şekilde kanunun tecviz edeceği meaaii siyasi ye asar ve alâimi*külliyeli ma'-dum olup bilâkis zâlıiri nümayiş ve tezahürlerden dolayı cemiyetin
Bir araba denize uçtu --------------o----- Arabacı ile, arabaya koşulu olan beygirler fecî bir şekilde boğ uldular —a------------------
Dün öğle üzeri Galata rıhtımında feci bir kaza olmuştur, Hâdise şudur:
Yann sefere çıkacak olan «Et-riisko vapuru yük almak için rıhtı ma yanaşarak öğle üzeri talimli e başlamıştır, Arabalarla getirilen e? yalar gemi ambarına yükletilmek ü zere vinçle yukarı çekilirken, vinç ipinden kurtulan 100 kiloluk bir çu val, o esnada.altıda bulunan yük a rabasmın üzerine düşmüştür, Bu a ğırlık tesirile tekerleklerinden biri kırılan araba beygirlerin de ürkme sile, arabacı ile birlikte denize yu var]anmıştır, Derha] etraftan yeti şenler gemi tayfalarının kurtarma ameliyelerine rağmen arabacı ve 1-ki beygir gözler önünde sulara gömülerek kaybolmuştur,

DENİZDE
(16) ve (72) numaralı vapurlar seferden alındı
Boğaz seferlerini yapan 16 ve 72 numaralı şehir hatları vapurları, Liman Başkanlığının emri ile sefer den alıkonulmuşlardır,
Edindiğimiz malumata göre buna sebeb, her iki vapurun da senelik revisyon müddetlerini geçmesidir. Bu hal bir kazaya sebebiyet verile ceğinden, geminin sefere çıkmasında mesuliyeti olanlar hakkında ge rekii takibata başlanmıştır,
İstanbul liman reisliğinde bir terfi
İstanbul Liman Başkam yardım cisı Ali Ilgezer, terfien, Akdeniz Böl gesi liman ve deniz işleri müdürlüğüne tâyin edilmiştir.
-------------------o---------- «Peech Treestate» şilebi yardım malzemesi getiriyor
Bugün 7176 kros tonluk Amerikan bandıralı « Peech Tree State» şile bile limanımıza 2500 ton yardım malzemesi getirilecektir, Malzeme, bundan evvelkiler gibi, doğruca Sir keçiye çıkarılarak vagonlara yükle necektir, Bu maksatla Sirkeci rıhtı mında sıkj emniyet tedbirleri alın mıştır,
üniversite ek inşaatına yakında başlanacak Üniversite Merkez binasının kasında yapılmak üzere, ihale
len Hukuk ve iktisat Fakültelerine mahsus Ek inşaatın toprak kazısı, bu ay başında bitirilecek ve derhal temel atma töreni yapılacaktır, üniversiteliler arası konser mayısın ilk haftasında verilecek
Teknik Üniversitesi tarafından tertiplenen. Üniversiteler arası A-lafranga konser. 3 mayıs pazartesi günü saat 21 de Saray Sinemasında verilecektir.
ar-edl

tamamile hafi bir mecraya intikal etmiş olduğu mücrimlerin harbin sırrını tesbit eden ifada! ve itirafatile anlaşılmakta ve en şeni’ bir cinayet kararına kadar imtidad eden âmili ha-risanelerine ilk ve en ciddî mania addeyledikleri Gazi Reisicumhur hazretlerinin şahsî dev letlerine müteveccih bir suikasd yolile taklibi hükümet projesinin sahai tatbika var’ı içm de Şükrü. Kara Kemâl, Hilmi ve Nail Beylerden mürekkeb icra ve teşkilât komitesi tefrik olunduğu \re heyetin reisi olan Ca-vid'Beyle Kara Kemal vesatetıle muntazaman hali temasta bulunan komitenin yeni kararın is t i İzam ettiği vezaife göre masif,b Arif, Rüsdü Paşa, Hafız Mehmed \e Abidin gibi haris politikacılar ve Abdülkadir ve Sarı Efe Edib gibi suikasdlarda mümareseli ve Ziya Hurşid ve Çöpür Hilmi gibi âlet olma’i’a nıiisteid uzuvlar ve Lâz İsmail ve Gürcü Yusuf gibi cürmü medarı maişet ittihaz eden sefiller ile takviye edildiği ve teşkilâtın tevsiine doğru yürünüldüğü dâvanın iptidasından itibaren biz sat mücrimlerin ve maznunların itirafları neticesinde vazıhan inkişaf eden safahatla taayyün t.? teheyylin etmektedir. Heyeti
(Dnam) ( ■
bir
»ey
Pir-
Tekelioğlu’nun yerinde olsaydım...
vvolki günkü Meclis mftzak9-relerinde eski Ticaret Bakanı Atıf inanın kendisini bir hay-
li sıkıştırmış olan milletvekillerinden Sinan Tekolioğluna karşı hücuma geçmesi ve kailinin bizzat Tokelioglu olduğunu belirttikten sonra muarızını çatlak kafalılıkla itham etmesi de gösteriyor ki Atıf inan kofay kolay teslimi silâh etmiyecek, sonuna kadar çarpışacak ve dövüşecektir.
Tabii taarruza karşı müdafaa ner-kosin hakkıdır. Ancak müdafaadan müdafaaya da fark vardır. Hele eski Ticaret Bakanı gibi aldığı yanlış tedbirler yüzünden koca bir milleti arpa ekmeği yemeğe mecbur bırakan zatın böyle müdafaadan taarruza mesl kolay kolay hazmedilir bir olmasa gerektir.
Maamafih bizzat kendisi Halk
tili olduğu haldo memleket dâvalar, karşısında paftizanlık hissini bir tarafa bırakmak ve kabahatliyi nerede bulursa yakalamak yurdseverliğlm gös tören sayın Tokelioğlunun yerinde hsf olsaydım derdim ki;
— Eski Ticaret Bakanı yerden göğl kadar haklıdır ve bizler gerçekten çat lak kafalıyız. Zira böyle olmasaydı!4, hiç on dokuz milyona deve hamurıl yutturan ve Karadeniz kıyısındaki bazı yurddaşlara mısır koçanı geveleten bir Bakanın böyle elini kofunu sallıya sallıya aramızda dolaşmasına ve hele bizi çatlak kafalılıkla suçlandırmasına hiç müsaade eder mi idik? Suya gidenle testiyi kıranın ayırdedi:me-diği bir cemiyette bir çok testitıerın kırılmasına neden şaşmalı? Mes'u.dae fiilinin hesabı sorulmadıkça yanlışlık ve beceriksizliklerin arkası alınab le-ceğine ancak safdiller inanabilirler. Bu itibarla sayın Atıf İnanın kafa ithamı yerindedir...

No günlere kaldık Yarabbi! arpa yiyoruz, hem de çatlak tıkla suçlandırılıyoruz.
FIKRACI
M (JTEFI RKİK
çatlan
Hem -ka'air
“Halk için İçtimaî politika konferansları

iktisat Fakültesi tarafından «halk İçin tertip edilen İçtimaî Pe Jitika konkeranslarınm ikin~isL dün saat 18.30 da Porf. Dr, Reşad Nalbandoglu tarafından Memleke timizde Zirai Işçileıin Durumu, mevzu üzerinde Eminönü Halkevin de verilmiştir,
D. P. Yavuz Sinan bucağının kongresi
Küçükpazar bucağına bağlı D, P, Yavuzslnan ocağının kongresi yarın akşam saat 20 de Hacıkadm caddesi 106 numarada yapılacaktır,
İlkokul muallimleri arasında bugünkü münazare
İlkokul muallimleri arasında, ya pılmakta olan münazaralardan se kizinelsi, bugün Eminönü Halkevin de saat 14 de yapılacaktır.
Münazara, «Ilkokıılara 6 yaşın damı, yoksa 7 yaşında mı talebe a hnnıalıdıt» mevzuundadır,
C. H. P. il kongresi sekiz mayısta toplanacak
C, H, P, İstanbul teşkilâtı ocak, bucak ve ilçe kongreleri bitmiş bu lunmaktadır, İlkongresiııin 8 mayıs Cumartesi günü toplanması te üçgün sürmesi muhtemeldir,
Hukuk ve İktisad Fakülteleri sömestr talimatnamesi Bakanlığa gönderildi
Hukuk ve iktisat Fakülteleri mestr talimatnamesi Üniversite natosunun tasdikinden çıkmış
Millii Eğitim Bakanlığına gönderil miştir,
Talimatname bu ay içinde. Bakaı lığın tasdikinden çıkacak ve bu yı imtihanlarında tatbik edilecektir. Futbolcülerimiz bugün geliyor
Yunanistanda yaptığı bir millî diğeri temsilî iki maçı kazanan Millî futbol takımımız bugün İstanbul vapuı ile şehrimize dönecektir.
s S Vt
NİSAN 1948

* TAKVI1I * I
1364 Rumi Nisan
15
28
Çarşamba
1367 Hicri Cem âhır
18
Kasım 173 — AY — 4 GÜN 119
Vakitler Vasati Ezani
s. D. S. D.
Güneş 6 02 10 02
Öğle 13 12 5 11
ikindi 17 02 9 01
Akşam 20 02 12 —
Yatsı 21 44 1 42
Imsâk 4 12 8 11

SAYFA: 3
NİSAN 19 W
A

savaşları
•navul sınır muha-«arile d* Ç)rP,?ma olmuş
Atina, 27 (A.A.) — (Na ı): Patras ve Aigion’un neyinde, Clıolmos dağı aınnda bulunan Kalav-. rıta şehrine âsiler tarafın-[ dan aynı başında yapılan hücum hakkında şu tafsilât alınmıştır:
t 1000 kişiden fzla bir âsi j kuvveti şehre âni bir hil-i cum yapmışlar ve kenar ► mahalleleri ele geçirdikten f . nra civarda bulunan te-r çelere çekilmişlerdir. Er-t tesi sabah erkenden âsiler n bir kısmı şehre yenı-en girmiş ve millî mulıa-’iarla jandarmanın ka-gâh ittihaz etmiş oldu-elektrik santralına hü-u etmişlerdir. Öğleye •ğru cebhaneleri biten ■üdafiler sığınmış olduk-.ı binanın ateş verilmesi neticesinde bir çıkış yapmak istemişlerdir. Binayı terkeden müdafiler-den büyük bir kısmı el bombalarile öldürülmüş-Şehre tamamen hâ-,lan çeteciler, banka ve posta merkezlerini işgal etmişler, bütün nosta naketlerile bankalarda bu nan 440 milvon drahmide geçirmişlerdir. Bun sonra içlerinde bir ya-doktor, orta mektebin İ’ürü. telgrafhanenin şe bluııan bir takım sivil-•’ esir ettikleri üc su-*.yı öldüren ve hapishane yî tutuşturan âsiler rehine -olarak bir banka müstahdemini ve « illerden bazılarını da beraberlerine a-lsrak çekilmişlerdir.
Bu rehinelerden vüzler cesi yolla’-da ve cesedleri bulunmuştur.
Patras’dan
takviye kuvvetlerinin zamanında vak'a mahalline "etişememelerine sebeb. yolda bulunan bir köprünün âsiler tarafından atılmış olmasıdır.
7ırhh otomobiller, vak’a nahalline yetiştikleri za-ın âsiler tenelere çekilmiş bulunmakta idiler Gorfvnia ürerine çekilmek te olan âsiler aeır kavıb-]"»• ■vermişlerdir AT)\r'iVUD SINIRINDA Reio-rad. 27 (AP.'
rmm-ri T’d^raf Ajansının huşimirü bir haberine göre. 18 nisanda Arnavud F’n,r muhafızlarile Yunan b'rIiklen ansında h'’H'n eün siiren bir çar-olmuş ve neticede ? cavu* vurula-
nolr ölmüş ve 5 Arnavud pskeri yaralanmıştır.

Kral

• • 1 1 • • • • •» oldurulmuş bir çukurda
srönderilen

Ayan
9
I
Ar
!
Türkiyeye Amerikan malzemesi sevkiyatı devim ediyor

n^ara: 27 (Hususî) — Ameri, yardım malzemesi getiren Şilebi Işkenderuna varmıştır ^ Şilebinde tank, top ve jlp oto biİleti vardır, tehrimlze ge|en ma]ûraat7 göre /eme yük),, olarak h
| amonu şilobierl de Nev rk hareket etmiştir,
/Çİ Sigortaları Gene! jrulunun düıkö toplantsı

Ankara: 27 (Hususî, _ talan Genel Kurulu bu sabah Va ' Vşma Bakanı Tahsin Bekir Balta mn başkanlığında toplanarak mCf lenıelerine devam etmiştir. Bugün, ku toplantıda genel rapor okunmuş ve dilekler Heri sürülmüştür, Bu di lekler arasında meslek hastalıkla a r’ ıuef‘^umunun genişletilmesi, bil hassa veremin meslek hastalıklarından sayılması, ihtiyarlık sigorta sının 'Urulmasj. büyük şehirlerde 1 ozel ,ş-'basta naneleri açılması.
pmu tediyelerinin basitleştirilmesi vardır, Komisyonlar bu dilekler ü zerindeki tetkiklerini bitirdikten fionra r:».porjar,nl unıumi heyete su nacaüar ve bilâhare kesin karar, lar alınacaktır.
“Yuvamda bulduğum huzur ve
sükûn olmasaydı, bu yükün bana tahammül odHemiyecek kadar ağır geleceğini saklıyacak değilim,, dedi
Londra, 27
George’Ia Kraliçe Elızabeth m evlenmelerinin Gümüş (yirmi beşinci» yıldönümü dün gece bütün Londrada büyük şenliklerle ve derin bir sevinç içinde kut lan mıştır.
Avam Kamarası da dün, siya sî görüş ayrılıklarını bir an içm unutarak, Kralla Kraliçeyi tebrikte ittifak etmiştir.
Kral George 52, Kraliçe Ei-zabetlı 47 yaşındadır.
St. Paul kilisesinde yapılan merasimde. Kralın 80 yaşındaki annesi Valde Kraliçe Mary-nin yanında Prenses Margaret bulunuyordu. Dâvetliler arasında Churchill’in yüzünde eski günleri hatırlatan ve Kral ailesine karşı sevgisini gösteren derin bir ifade göze çarpıyordu.
Kral George, Gümüş yıldönümü münasebetile radyoda verdiği hitabede, böyle mesud bir gÂinü birçok çiftlerin de ayni hevecaııla kutladıklarını söylemiş, bu virnıi beş senelik evlilik hayatında evinin ve ailesinin kendisine daimî bir kuvvet kaynağı olduğunu işaret etmiştir.
KRALIN SÖZLERİ
Londra, 27 (A.A.)
ve Kraliçe saraya avdet ettikten sonra, Kral radyo ile yayın-lan?ın aşağıdaki demeçte ez-
i-
cümle şunları söylemiştir:
«Bugün, Kraliçe ve benim çin unutulmaz ve son derece mes'ud bir gün olmuştur.
Geçen senelerden bahseden Kral demiştir ki:
Bu senelerin müşkülât, ıztı-rab ve ekseriya mahrumiyetlerle dolu oldu£|ınu kimse inkâr edemez. Bu seneler, vazifesini yerine getirmeğe çalışan benim için çok büyük bir yük olmuştur. Yuvamda daima bulduğum, kuvvet, huzur ve sükûn olmasaydı, bu yükün bana zaman zaman tahammül edilemiye cek kadar zor geleceğini sîzlerden saklıyacak değilim.
Kral sözlerine şöyle devam et miştir:
Sîzlere karşı olan minnettarlığımı, Allahın bana bahşetmiş olduğu bahtiyarlığı, aynen sîzlere de bahşetmesini dilemekten başka türlü ifade edemem.
Londra, 27 (A.A.) — Evlenmelerinin yirmi beşinci yıldönümünü kutlamak için yapılan şen Iik programını tamamlamak ü-zere Kral ve Kraliçe bu akşam Buckingham sarayında bir kabul töreni vereceklerdir.
Dünkü törende çekilen telgraflar bütün İngiliz gazetelerinde yayınlanmış ve dünyanın her. tarafına gönderilmiştir.
«Stalinin bunu böyle bilmesini isterim»
Avan’dan Vandenberg'in demeci
Vaşington, 27 (A.P.) meclisi âzasından Arthur Vandenberg (Cumhuriyetçi) dün Michignn’da verilen bir ziyafette mühim bir nutuk söylemiş ve ezcümle şöyle demiştir:
«Ne olursa olsun, Amerikada bir komünist suikasdına kurban gitmek niyetinde değiliz. Bunu Btolinin böylece bilmesini isterim Dünya ihtilâlini Amerikada da tahakkuk ettirmeye çalışacak olan bir teşebbüsün muvaffak olmasına imkân verecek kadar aptal değiliz. Buna müsaade etmek intihar demektir.»
andenberg, «Münih usulü yatıştırma siyaseti» ne Amerikanın asla taraftar olmadığını söylemiş ve: «Yatıştırma siyasili. korkulan neticeyi daha faz la çabuklaştırmaktan başka bir şeve yaramaz» demiştir.
Bugün zorla komünistleştiri-len bir dünya karşısında Ame-I tıkanın seyirci kalamıyacağıgı, ciiııkü Amerikalıların realist in sanlar olduğunu işaret eden Vandenberg Marshall plânından b: hsederken de şöyle demiştir: Amerikanın ne bir karış toprakta gözü vardır, ne de tazmi-
do-
nat olarak Avrupadan bir lar almak niyetindedir. Maksadı kendi mal ve parasile başka milletlerin demokrat bir hayata kavuşmalarına yardım etmek tir.»
Vandenberg, Amerikanın Rııa ya ile âdil bir sulh kurmaya daima hazır olduğunu, fakat menfaatine aykırı bir duruma zorla düşmek niyetinde bulunmadığını ayrıca belirtmiştir.

29 Nisan 1948
Perşembe
Atatürk Bulvarındaki Belediye Arsalarının Satış Günüdür*
5501

lında Isveçe dört milyon ton taş ve kok kömürü teslim edecektir,
Bu andlaşına Polonya tarafıiı-
(Gününenteresan haberleri| ' (-----:___________________________________________________________)
| Komünizmi imha mütehassısı i -jjf Lelpzig: — Leipzlg ağır ecza L mahkemesi 1933—1941 seneleri a
( rasında Komimi ini imha mütehas dan imzalanan bu çeşid mühim ve-
I sisi sıîatllc 350 meseleyi ₺hal# den sikaların İkincisidir, Fakat bu sene ) eski Gestapo memurlarından Her- Sovyet Rusya He imzalantm ticaret I bert Wücke'yi insanlığa karşı suç | işlemekten ölüme mahkûm etml.ş-I tir, (A,A,)
| Yahudi ol mı yan Almanlar \ Kıbrısta yerleşebilecek
% Def koşa: (Kıbrıs) — Ulusla-
ı ıarası mülteciler teşkilatı ve Fllis t Un hükümetinin talebi üzerine Kıb i ns hükümeti, Filisttnden göç et-? nıek isleyen 300 kadar Yahudi ol I( mayan Almana Magusa civarında bir ordu kampında yer göstermiş-tir- - (AP)
Rolonyanın akdettiği ticaret anlaşmaları
Varşova: — Dün burada İs veçle Polonya delegeler) arasında imza edilen yer ticaret anlaşmasına göre Polonya gelecek sene zar-
andla.yma.si bundan da mühimdir,
(A,a’) Nevyork bor sasında *Newyork: — Dünkü boranda başlıca hisse senetleri 4 dolara ka dar varan ani bir düşüklük kaydet diştir, Son yağmurlar neticesinde hububat flyatleri de diın Chicago borsasmda 1 — 2 santim kadar düş müştiir., (A.P,)
Norveçle Yugoslavya arasında ticaret
+ Londra: — Oslo radyosu. Nor veç ile Yugoslavya arasındaki Ti racet anlaşmasının yenilendiği ğlııl bildirmiştir, (AA,)
İrakta hububat ihracı yasak edildi
Bağdat: — bahire ve huubat ihracı sıkı bir şekilde menedllmlş-
Bir bu aksikıli Atıf İnan taarruza geçiyor
^Başmakaleden devam) çok az olacağını biliyordu. Amma bu hareketi mazur görmek için kendi aleyhinde mi rey vermeli i-di diye basit bir mugalata nasıl yapılabilir vo böyle Mr iddia yüksek Mecliste nasıl serdolunabillr? Kaldı ki Atıf İnan dün kendisinden hiç boklenmlyen —çünkü aylardır aleyhindeki ittihamlara hiç aldırış etmemokte ve aleyhinde bulunanlar hakkında mahkeme ye gideceğini Mecliste vadetmiş olduğu bu işo asla yanaşmamakta idi— bir cüret ve saldırı göstererek kendisini itham edonlere taarruza, hattâ tecavüze başlamış ve Meclis başkanı tarafından böyle bir dil kullanmamağa davet olunmuştur.
İnan’ın bütün müdafaa ve tâbl-yesi şimdi ordunun arkasına saklanmak vo oıes'ullerin sayısını ka bartarak işin içinden sıyrılmak çarelerini aramaktır. Fakat kendisine bu silâhların ve oyunun yarıyabileceği şübhelldir. İnan kendisini ağır itham edenlere çatlak kafa tâbirini kullanacak kadar pervasızlığı ileri götürmüştür. Filhakika ifadesinin tesirini hafif letmek için bu sıfatın kailinin bizzat muarızı olduğunu kaydetmek istemişse de Meclis başkanı: «Bir arkadaşımıza böyle hitab edemezsiniz» ihtarilo kendisini sükûna ve münakaşa âdabına riayete davet etmiştir.
Atıf İnan buğday ihracı işinde Bakanlar Kurulundan müsaade a-lındığını ve mes'uliyetin müşterek olduğunu da ileri sürerek o eski kabineden altı zatın yeni kabinede do yer aldığını tebarüz ettirmiş ve bu yoldan canını kurtannıya çalışmıştır. Mes'uller sayısının çoğaltılması bir Parlâmento oyunile işin içinden sıyrılmak hevesine affolunabilir. Maamafih İcabediyor-sa bütün sorumlular sîgaya çekile bilir ve çekilmelidir.
Buğday ihracı müsaadesinin t-nanın dostlarına verilmiş olması ve başka ihracatçıların durumdan haberdar edilmemiş bulunması da tcnkidleri davet etmiş, hattâ bazı müracaatlara Atıf İnanın bizzat: «İstekler sıraya konmuştur» gibi baştan savma, bir cevab verdiği do tesbit edilmiştir.
Kendisini müdafaa sadedinde eski Bakan buğday ihracına mukabil İtalyadan manifatura eşyası idlınli teahhüd olduğunu ve o zaman bu eşyaya şiddetle ihtiyaç bulunduğunu da bir mazeret gibi i-leri sürmüş, fakat bir Demokrat milletvekili Atıf İnana pek susturucu bir snal sormuş: «Peki manifatura geldi mi?» İnan’ ın cevabı, merhamete lâyık olacak kadar zayıftır: «Gelmiş, gelmemiş o başka mes’ele...»
Hiç başka mes’ele olur mu? Mademki buğday ihracı bir fedakârlık olarak yapılmış gibi gösteriliyor bari mukabilinin elde edilmiş olması lâzım gelmez mi? Bu karşılığın tahakkuk edip etmemesi --------- ------------------
tır. Bundan böyle buğday, arpa ve pirinç dışarı gönderilmeyecek, tir,
(AA)
Brezilya ile İngiltere arasında mal mübadelesi
* Rio De Janeiro: — Brezilya
Maliye Bakanı beyenatta bulunarak, halen müzakere edilmekte o lan ticaret anlaşması gereğince Brezilya ile Ingllterenin senede 40 milyon Ingiliz lirası tutarında mal mübadele edebileceklerini söyle mlştir, (A,A,))
Amerikada şahıslara aid uçakların gezintisi
* Ncvyoık: — Hususî eşhasa aid yük uçak sabahın erken saatlerin de bir gezinti yaptıkları sırada iki uçak arasında vuku bulan çarpış mada dört pilot ölmüştür,
Bu gezinti Birleşik Amenkanıjı her tarafında Tultlnan hususi Ija vacılann birlikte yemek yemeleri İçin muayyen bir hava ajanında bulunabilmelerini sağlamak tize

idareci == = gözile
»
Yönetim Kurulu bugün toplanarak Şevket Aziz’in yerine yeni bir Rektör seçecek Ankara, 27 (Hususî) — Ankal ra Üniversitesi Rektörü Şevket Aziz Kansunun mezuniyeti bitmiş ve kendisi bugün Rektör vekiline istifasını resmen vermiştir. Yönetim kurulu yarın toplanacak ve yeni Rektör 3eçi-
Anadolu ajansının durumu ne olacak?
Ankara, 27 (Husûsî) — Anadolu Ajansının 948 yılı içinde imtiyazının sona ereceği malûm dur. Bu bakımdan Basın Yayın Genel Müdürlüğü şimdiden bazı incelemeler yapmaktadır. Hâlen dış basın dairesinin genişletilerek ajansın bu daireye bağlanması kuvvetle muhtemeldir. Bu takdirde basın ataşeliğile ajans muhabirliği bir şahıs üzerinde toplanacak ve bu suretle büyük tasarruflar sağlanacaktır. Diğer taraftan Rumanyada şartların çok ağırlaşması yüzünden mev-cud ajans muhabiri çalışmaz bir hale gelmiştir. Ajans Umum Müdürlüğü bu muhabirliğin lâğ vmı düşünmektedir.
Uçak yaz seferleri başlıyor
Ankara: 27 (Hususi) — Devlet Hava Yolları Genel Md, günden bil dirildiğine göre 3 mayıstan İtibaren Ankara, Adana, Afyon, Antalya, Bursa. Diyarbakır, Elçgiz, Erzurum. Gaziatep. İskenderun. İstanbul. İzmir, Kayseri, Konya, Ma latya, Samsun, Sivas. Urfa, meydanları İşletmeye açılacak ve uçak larla yolcu ve eşya ve posta nakil yatma başlanacaktır,

Bu biz-Sere-

nasıl tâli ve ehemmiyetsiz bir iş gibi gösterilebilir ki hakikatte gaye manifatura iıllıali keyfiyeti i-ili. Meclis tahkikatı açıldığı vakit Atıf İnan yine böyle cevablar verirse, orası bir politika alanı olmadığı için. Yüce Divânı behemehal boylar.
Esasen bütün memleket ve u-mumi efkâr bu buğday işinin açığa çıkarılmasını ve mes’ııllerin tec ziyesiııi ısrarla istemektedir, neticenin tahakkuk etmesini zat Halk Particinin itibar ve fi namına biz de bekliyoruz.
Evvelki günkii konuşmalarda Başbakan yardımcısı Ahıııed Barutçunun müdafaa yollu sözleri cılızdan da aşağı bir mahiyet ar-zediyordu. Mııcib sebeb ve izahat diye bu sözlerin hükümet adına nasıl sarfolunabildiğine hayret et menıek kabil değildi. Kötü bir ekmek halitasını, mısır koçanından mamul bir parçayı kürsüde bir milletvekili gösterince bu halitanın uydurma ve İltizamı olarak Meclise getirildiğini söylemek gibi bir gaflette bulunmuştur. Halbuki Karadeniz kıyılarında bazı vatandaşların mısır koçanı bile bulamayıp samana saldırdıkları veya daha kötüsü açlıktan öldükleri yine Halk Partili kaynakların İfadelerinden öğreniliyor. Milletin ıztırabıııa hürmet etmek ve bu I-şin mes’ulleriııl behemehal ortaya atarak merhametsizce ezmek artık farz olmuştur.
A. Ceınaleddin Saraçoğlu
re zaman zaman yapılmaktadır, / (A.A.) J Tibet bölgesinde araştırmalar J yapılacak 1
Bombay: — Roma Üniversite i sİ Doğu Felsefesi profesörü Guisep t pe Tuccinin başkanlığında bulunan! dört kişilik bir Italyan heyeti Ti- / bet bölgesine gitmek üzere Ilıma- ’ laya dağlarından geçmektedir. 1 Heyet Tibet kültürünün doğdu i gu hakiki merkezi bulmak uıaksa t dile birkaç ay sürecek bir tetkik I seyahati yapacaktır, Profesör Tuc Z ci, eski mabetlerdeki Hind resim, J yazı ve kabartmalarım okumağa T çalışacaktır, J
Araştırmaların Tibet kral ailesi 1 nin İlk tarihini meydana koyması I çok muhtemeklidr, (A.A.) i
Karaya oturan gemi ı Novyork: — Amerikan .band | ralı 7170 tonluk Llbertl tipi Char t les Tııfto isimli gemi kapn bir sis J yüzünden Coney—İslandada kara r ya oturmuştur. J
Çiçml Marsllyadan ilerek Nev— J yorka İtmekte idi Hasar hafif ol ) duğundan sular yt'kseljucy tekrar I yüzdürülebljeoeğl umulmaktadır, I • .. ... (AA,) (
mi için gün teabit edecektir. DOÇENTLİK İMTİHANI Ankara, 27 (Hususî) — Üniversiteler arası kurul yarın Mil lî Eğitim Bakanlığında toplanarak doçentlik imtihanı için jüri heyetini seçecektir.
1
Muhsin Ertuğrul kurban
1 ’ 1 • • • A. •
kesilmesini astemif
Ha-
Ankara, 27 (Hususî» her aldığımıza göre ayın 21 inde şehrimize gelmiş bulunan Muhsin Ertuğrul, bir kurban kesmeden yeni opera binasına adım atmıyacağmı bildirmiş ve bunun üzerine sahne asansörünün altında merasimle bir kurban kesilmiştir.
Sağlık bakanlığı ve Iskenderiyedeki şüpheli kolera vak aları
Ankara: 27 (Hususi) — İstende riyede yeniden iki şüpheli Kolera vakası çıkması üzerine Sağlık Ba--kanlığı faaliyete geçerek bu husus ta Dışişleri Bakanlığından malumat İstemiştir, Bakanlığın bu hususta yeni bazı tedbirler alması muhtemeldir,
Açlık mugalata imiş
Ankara, 27 (Hususî)
gazetelerde Samsunda açlığın şiddetle devam ettiği Rizede bir çok vatandaşların açlıktan öldüğü şeklinde çıkan haberler üzerine yetkili bir zat şu izahatı vermiştir: « Gazete muhabirinin yazdığı açlık tamamen mugalatadan ibarettir. 16 nisan da Samsuna 1000 ton ve 25 nisan pazar günü de 1000 ton mısır boşaltılmıştır. Samsun valiliği mahallî Kızılayın da yardı-mile ve geniş bir teşkilâtla muh tae vatandaşlara mısır dağıtmaya çoktan başlamıştır, önümüzdeki günlerde en ufak bir şikâyeti mucih bir hal kalmıya-caktır.
I
Bazı
Avustralya atom bombasına karşı korunma tedbirleri
arıyor
Canberra: 27 (A.A.ı — Avustal-ya hükümeti Canberrada bir konferans tertip etmiş bugün açılan bu konferansa atom bombası da da lıil olmak üzere müdafaasına mü tealllk plânlar incelenecektir ,
Bu konferansı füze ile yapılan h.ü cumlar ve Hiroşima ile Bikiniye a tılan Atom bombaları gibi bombası hücumlarını nazarı re alacağı zannedilmektedir,
Avustralya Başbakanı M,
fley bugün basın muhabirlerine be yanatta bulunarak şimdi harbin çok daha yakın olduğunu göstere, cek herhangi bir emarenin mevcut bulunmadığını söylemiştir,
----------o . — Yeni Yugoslav büdcesi
atom ltlba
Chif-
Belgrad: 27 (A,AJ — Dün saylav lar Declisinln özel bir oturumu es ııasında Kabul edilmiş olan Yufcos lav büdcesi 125 milyar dinarlık bir gedir ve gider göstermektedir, Bu suretle yeni yıl biidcesinde geçen yıla nlsbetle 39 dilyon dinar bir faa Kalküta’da kolera, frengi, veba salgını
Kalküta: 27 (A.A,) — Kolera, flrengt .veba Kalkütada daimi bir .şekilde mevcuttur, Haziran 1947 şinln frengiden ve 950 kişinin köle don geçen haftaya kadar 4946 kiradan öldüğü anlaşılmıştır,
Tecrld haneler frengi ve kolera ya ınübtela 10000 hasta ile dolu bir haldedir ve muvakkat lıastahanele rln do teaislne başlanmıştır,
ilk defa elit yıl önce görülmüş o lan veba giinden güne artmaktadır, Dün dokuz kişi vebadan öl-nüiştüu
olan
Türk-İtalyan ticaret anlaşması uzatılmıyacak Bu ayın sonunda bitecek
Türk^-Ilalyan ticaret anlaşması öğ rendlğlmlze göre uzatılmayacaktır, Ticâret Bakanlığı yeni bir anlaşma yapılması için İtalyan heyetinin gönderilmesi için İtalyan lıükûme U neztUnde teşebbüse geçmiştir.
I
aktüallteler
Hastalık tedavisi
atağa düştükten ÜQ çün w ra teşhis edilen ve bir ftaftt eüren grip hastalığı esnasHH
da ibret ve hayretle öğrenilen bir dert ten bahsetmek İstiyorum»
En küçük bir soğuk algınlığın bile tevlld edebileceği komplikasyonlardan, yaş ve geçirilen ehemmiyetli bir hastalık dolayısile korku neticesi, pratlr) yon mahalle doktorlarından riyada, mütehassıs ordinaryüslere müraoaat sevdasına düşülüyor* Rahmetli doktor Feyzi paşanın derslerinde pek hak lı olarak dediği gibi: «Hemen hastaya getirilen mahalleniz doktoru, tef-his koyamaz, zira hastalık henüz tam arazını göstermiyordu?, Sundan dolayı üç gün sonra en büyük mütehassısı getirirsiniz, Oerhal teşhis koydu dersiniz. Evet... Fakat esasen araz meydandadır.s Hakikat böyiedir. Fakat ne çare ki bu esnada mantık kifayet etmiyor, his ve korku hâkim. İ)te birinci derd, bu mütehassıs ordinaryüsü bulmak mes’ele, Birincisi ken dileri evvelâ hastahanede, sonra muayenehanede pek çok meşguller. Ancak akşam yirmi ikide gelebilirler. Vo doğrudan doğruya çağrılamaziar. Ken di pratisyenler tarafından davet edil malidirler. Şu halde tesadüfen bu ordinaryüsün pratisyenini getirmemiş ise nız, yandınız. Ya istediğiniz ordinaryüsün pratisyenini bulup getireceksiniz ve y^hud istediğiniz ordinaryüsten vazgeçip, sizi tedavi etmeğe başla mış olan prat syenin merbutu bulunduğu ordinaryüssü getireceksiniz.
3u birinci derdi atlattıktan sonra, fıkdanı hasebiie derdini halletmek rek.
Nihayet üç gün geçmiştir hastalık ârâzını meydana koymuştur, ateş yarın da devam ederse, Penisiline başlamalı tavsiyesi kafanızı altüst eder. A-caba zatürrıe midir?...
Üç dört doktorun, mürüvvetine kal mış, yerlisi ucuz. AvrupalIsı ateş pahasına tedarik edilmiş, yedi sekiz
vi ilâçtan kimisine başlanmış, kimisinin batta ambalajı açılmamış olduğu halde terkedilmiştir.
İdrar tahlilleri, kan saymaları, radyografi filmleri, penisilin şırıngaları ve saire ve saire neticesinde: Alınan kesin tedbirler neticesinde iki taraflı zatürrioyl hafif bir griple atlatmışsa nızdır. Her iki taraf memnun. Biri, zamanında ve yerinde müdahaleden dolayı önlenen bir zatürrıe hikâyesinden, hasta ise 190 doktorlara, 15 Penisilin için hastabakıcıya, 80 evde rad yografıye, 40 kan ve idrar tahliline i-ki dofa, 37 ilâçlara ki ceman 372 lira tedavi parası ile canını kurtardığından memnun.
Nekahet devresindeki Sote için 65® kuruşa alınan turfanda kabağı da işaret etmekten geçomiyeceğim.
Yalnız ticari sahada tesiri olduğu iddia edilen 7 Eylül kararlarının, dok torlar ve ilâçlar üzerindeki hlm neticelerini on dokuz öğrenmiş oldum.
Bir haftalık gripin küçük
rı hariç bilançosu. Allah dört beş ay veya bir iki sene süron hastalıklardan korusun. Ve bu hastalara acıyıp şifayı âcil ihsan buyursun.
İDARECİ
CM*-
pek mü-ay sonra
masrafla-
Tarım
Bakan lığıadaki toplantı
Ankara: 27 (Husuâl) — Tarım Bakanlığında Tarım Bakam Tahsin Coşkamn başkanlığında Ziraat, Veteriner. Orman. Toprak umum müdürleriie alâkadarların iştirak ettikleri bir toplatı yapılmış ve bu toplantıda Tarım Bakanlığına alt meseleler üzerinde durularak zirai kalkınma programımızla ilgili önemli bazı kararlar alınmıştır.
Yalova
Kaplıcalarında
1 Mayıs Cumartesi günü bahar bayramı
Termal Otelde
Zengin bir programla sabaha kadar devam edecek,
BİNE DANSINLA
kutlanacaktır»
Baharın tam göbcglnda yemyeşil kaplıcalarda ve lüks Termal Otelde zevk ve neş'e İle geçecek bir gün ve bir gece için bütün masrafınız (otel, öğle yemeği, akşam yemeği ve dlnedansan, sabah kahvaltısı da 1x11) 20 liradır. Biletlerinizi Öz İpek Palastaki büromuzdan temin ediniz .
Mayıs sonuna kadar kaplıcalarda tenzilâtlı tarife tatbik edilecektir, Pansiyan komple 12,5 liradır,
daimî olarak kaplıcalardadır.
TELEFON 24394


%
SAİTA: 4
YEN! SABAH
28 NİSAN 1918
9
%
A



I Balıkesir | havacılarının yardımları
) o /
S Kahraman havacılarımız S 5 23 nisan çocuk bayramı 1 lınüııasebetile 25 kimsesizi içocuğu giydirdiler temızcei S oku.lanna gönderdiler J
Balıkesir; (Hususi) — Bundan bir ay kadar evvel hava meydanın da kurbanlar kesmek ve aziz hava şehidlerinıizln ruhlarına mevlûtleı okutmak suretile memlekete .büyük bir alâka ve takdir uyandıran kah raman havacılarımızın bu kerre 23 Nisan bayramı için yapmış oldukla ti yepyeni bir hakeret yine o nis-bette bir takdir uyandırmıştır, Hayır işlerimizde elini uzatan bu cesur ve hayırsever İnsanlar bu de fa da aralarında sırf hayır işleri ne sarfetnıek üzere topladıkları pa ralarla her ilkokuldan beşer yoksul çocuk istemişler, birer öğretmen nezaretinde hava meydanına bu 25 çocuğu dâvet ederek yukarıdan aşa ğı çiçek gibi, giydirdikten ve karın larmı doyurduktan sonra okullar» aa göndeımişlerdlr,
Hir tuvzSh
Erzurum D. P, II Idgre kurulu baş kahlığmdan aşağıdaki mektubu al dik Aynen sütunlarımıza geçiriyoruz.
Yeni Sabah Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğüne :
Gazetenizin 14 Nisan 1948 tarih ve 3287 sayılı nüshasının 4, üncü sayfasında son haberler başlığı a) tmda Enver Sağıroğlu imzasile ya zılan yazıyı okudum, Matbuat Ka tıunu hükümlerine tevfikan aşağ» daki cevabi yazının ayni sayfanın ayni sütûnundaneşir buyurulması m rica ederim,
Erzurumda Dembkrat Parti, ku ruluştaki canlılıktan çok daha kuvvetlidir, Verdiğiniz malûmatın hilâfi hakikat olduğuna yazı altın daki imzanız yeter derecede delildir. Size ve sizin gibi düşünenlere partimizin kapıları kapalı olduğundan partinin sarsıldığım zannediyoı sanız bu sarsıntı değil, millet naza nnda kuvvet bulmadır, Eğer demokrat Partideki canlılığı memleke tin kanunlarına ve disiplin tarzına karşı koymakta görüyorsanız bizden öyj.e bir canlılık beklemeyin Biz nıai).t;k.. şu.ûr ve kanun çerçeve sİ İçinde ve milletin gösterdiği te veccühe lâyık bir şekllde-daha doğ .'U.va. daha güzele doğru yürüme nin ve bunun için çalışmanın bir zazife olduğunu bilenlerdeniz.
Partide zühûr edep son hâdiseler dolay^ile Parti Genel İdare Km rujunca ittihaz olunan kararların Erzurum Demokratlarının düşünce ve görüşlerine uygun olduğunu ilçelerden aldığım yazılara müsteni den Genel idare Kuruluna arzet-lim. Bu görüşe iştirak etmeyen par ti]i bir )ah»s yoktur. Sizin partide kapdiu z bulunmadığına göre bu mc-v/iı verinde bijınem nekadar söz sahibisiniz?
Benim Partiye iaidemin dokunup dokunmadığı sizin takdirinize vabeste qeildir. Siz ve sizin gibi dü şünenlpr tarafından takdir olun-may: gsiâ arzu etmem, Ben avuka tun- haklı, tarafın müdafiillğlni de rııhte etmeyi kendime şiar edinml fimdir işi mugalâtaya ve demago. Jiye döıüjj menfaat temini peşinde koşaplar.dai) dpğilipı,
K: rakösede Isa Konyar’ın müda i)lif • deruhte etmç keyfiyeti üze rinde bir takım yalan yanlış malû an. .1 Gazetenize göndereceğinize, Karaköse Ağıp Ceza mahkemesinde.) 4iJteagal|ibe diye tavsif ettiği ni* lea Kmya:' ve 11 arkadaşı hak kındaki müdafaanameyi ve mahke meı ip ounlar hakkında vermiş ol duğ ı beraat kararmjn esbabı, mu-cib^iai göndermiş olsaydınız muha biılii vazifesini İfa etmiş olur vic-da,i'-. 1. huzur duyardınız. Görülüyor ki viıfianrn değerini ve eyiyi kötü yü a) trd, etmekten henüz nasibe-dar d •ğllslniz,
Köy erde yapjacak mektebler i Çin te. kil Olunan birliğin yapmış olduğu kongrede. Yönetim Kurulu seçimine, geçilmeden, önce aday üs teşi un zününe. başlanmış gösteri len.ada.'jann hepsinin Halk Parti siliden olmasından infial duya? hep. birden ayağ;. kalkarak Demokrat. Partiden dc Muştala Zeren’i teklif ediyoruz dc inişler ve bu hemşerilerinün tekli file lütfen aday listesine İsmim der colunmuş ve yapılan seçimde kon gıe delegelerinin lttifakile bu birli ğin Yönetim kuruluna seçilmiş olduğumu ve receyapi hâli bllâhere öğrendim. Bu köylü hemşerilerinün hakkımda gösterdikleri teveccühü ayaklar altına alacak kadar bettiy net değilim, Bunlar mademki ben! mümessil seçtiler ben de bunların!

Düzcede sıtma
• •
savaşı başladı --------- .. -----
mevsimi münasebetile kazada cu sene sürekli mücadele yapılacak
Düzce: (Hususi )— Sıtma sav.a-şile alçfcalı esıpler yaz mevsiminin yaklaşması münasebetile faaliyete geçmiştir, Ekipler helç abdesllk aya ğı, su birikintileri gibi yerlere ilâç dökmeye başlamışlardır. Belediye nin temizlik teşkilâtı da mazot dök me işini hızlaiidırmıştıi’, Geçen yj yapılan savaş neticesi Düzce sivrisi nek v,s, haşarattan, kurtulmuştur, Bu sıtma savaşım dirayetle idare eden valimiz Kemal Hadımlıya Sağ lık Bakanlığı tarafınran takdirname verlmiştir, Savaşın bu yıl da ay ni şiddetle devam edeceğinden şqp hemiz olmamakla beraber daha f3.3 la önem verilmesini memleket na mma rica ederiz, İlk olarak ta Eftc ni bataklığının kurutulmasının ge-rekti'jinl zannediyoruz,

I






■■k
hukukunu müdafaa etmeyi bir va zife bildim, Böyle bir vazifeyi de ruhte etmenin kusur olduğunu ve partime İhanet şeklinde tejâkkl e-dileceğlnl vicdan, âiıl, şuur ve man tık kabul eder mi ederse ahlâk ka idelerinden -ve o kaidenin şevketti ği hareketlerden kendimizi alıkşy-muş olmazmıyız?
Eski Bayındırlık Bakanı Cevdet Kerim Incedayı, Harbiıımumi arka daşımdır, Erzurum Halkevinde ken dilerine has görüş tarzındaki konuşmalarına sükûtla mukabele etmem cevap vermekten daha çok te sir yapmış olmalı ki ayrılırken yaz dığımz şekilde vedalaşmak mecbu rietini duydu,
Bütün yazılarınızın tenvirattan. İ-baret olduğuna son bir misâl de: Demokrat Partinin manevi şahsiye tiadına belediye başkanı Kâzım Yurdalan aleyhine açUon dâvadan feragat edilmiş olması keyfiyetidir 12 Mayıs 948 tarihine tesadüf eden çarşamba günü Erzurum sulh ceza mahkemesine gelip duruşmayı din leyecek olursanız, kendi kendinizi bilmem tekzip edermisiniz?
Size değil, size muhabirlik veren lere acıyorum, Yazık o emeğe, yazık o kâğıtlara,
Erzurum Demokrat Parti Başkanı ı Avukat *
! Mustafa Eren




Sarayköyde modern hastane yapılacak

Çiftçi ve Dokumacı olan kazamızda yeni bir hastahane yapılacak. Sağlık Bakanlığı da hastahanenin idamesini te
Sarayköy: (Hususî) — Sağlık Ba kanı Dr, B, Uz geçenlerde ilçemize geldiğinde coğrafi durum ve (7000) nüfuslu Babadağ bucağilo 141) par ça köye malik bulunan , Dokumacı ve çlfçl memleketi olan ilçemizin ö nemi göz önüne alınarak eskideııberi arzu edildiği üzere ilçe merkezinde bir hastahanenin yaptırılmasına
müsaade edilmesi hususunda ricalarda bulunulmuş ve bu dileği hak h bulan Bailanımız, bu sağlık yuvasının meydana getirilmesinde halkın da yardımları gerektiğini ve faaliyete geçildiği takdirde Bakan lığın da elden gelen yardımları esir gemiyeceğini ve hastanenin Bakan lık tarafından idame ettirilebileceğini vadetmiştir, Bu sağlık yuvası na muhtaç bulunan memleketimiz halkı hemen fallyete geçeceklerini ve bununla beraber hasta hanenin inşası İçin lâzım olan arsanın tamamını istasyon üzerindeki araziden vereceğini çiftçilerimizden Hulû
m i n edecek
si Kapancjoflu ve duvarların ta mamen kendisi tarafından yaptırılacağım fabrikatör Ahmed Buldan lıoğlu ile diğer yardımları da ken dileri tarafından yapacaklarını haJ kımız söz vermişlerdir,
Değestne paha blçllmJyen bu eşe ıin meydana getirilmesini halkımız büyüklerimizden sabırsızlıkla bekle mektedirlşr,
Dün de ilçemize Denizli mil) e t ve gelerek halkımızla temaslarda bu-killerimlzden Kemal Cemal Öncel lunmuş ve hazır bulunanların soru lanna tatmin edici cevaplar vererek, haki, bulduğu dilekleri not et miş ve kasabamız İçinde dolaşmak suretile ihtiyaçlarımızı tesbit etmiştir,
Bundan sonra İlçeye bağlı Bür-haniye köyüne de giden milletve kilimiz, orada da köylülerimizle temas etmiş ve dertlerini dinlemiş tir,
Alaşehirde gençlik ve kültür faaliyeti
Ses Sinemasında Okul Aile Birliği ad) ıa hazırlanan Koro takdirler topladı, büyük bir Başarı
I
Alaşehir: (Hususi) — ilçemizin bir ortaokula kavuşmuş olması he sabile Lki yıldır şehrimizin kültür sahasındaki kazancı büyük olmuş tur, Okulun öğremetıjleri ve öğren çileri tarafından yapılan bir çok kültürel hareketlerle halkımızın bedi zevklerini tatmin edici gayretler sarfetmektedirler,
Son olarak 17 ,4. 948 cumartesi gü nü saat 15 de ilçemiş ses, sineması salonunda okul aile birliği adına hazırladıkları koro, milli oyunlarla bir perdelik Parasızlar komedisini bü yük bir başarı ile halkımıza seyret

“Parasızlar* Komedisi ile temsil edildi
tir inişlerdir.
Bu gösterilerinde ortaokul öğren çilerimizin, büyü kbaşan ve muvaf fakiyetlıerini halkımızın takdirile karşılanmıştır.
Bilhassa üç ses üzerinde yaptıkla n koro çalışmalarına ait gösteriie ri çok muvaffakiyetli olmuştur,
Genç öğrenci ve öğretmenleri bu başarılarından dolayı tebrik ederiz,
18/4, 94S pazar günü şehrimiz de, Salihli ilçesinden üç ayrı gmpun gelmesile yine muhtelif kültür fa aliyetle/i olmuştu Bunları ayrı ayn bildiriyorum
• •
• •
Düzceyi içme suyu :a Kavuşturma Cemiyetinin eşya piyangosu
Düzce: Hususi) — Düzceyi İç
me suyuna kavuşturma cemiyetince tertip edilen piyango bazı sebep lerden 25 Haziran 948 tarihine bira kılmıştır,
Düzcede hastalık çoktur, Bunun sebeplerinden birisi de İyi suyun yokluğundandır, Kireçli, kumlu tu lumba, suyu İçe içe böbrek, bağırsak, idrar yollan, mide hastalıkları na yakalanıyoruz, İçme suyu şehi re getirilince halk büyük bir tehll keyi de bertaraf etmiş olacaktır. Bütün hayırsever vatandaşlarım» zın yardımlarını eslrgemiyecekleri muhakkaktır. Nitekim tütün zürra inin büyük bir kısmı, hattâ hepsi diyebiliriz, yardım için vââd vermişler ve yüzde 1 olarak cemiyete yardım yapacaklarını listeler halin de cemiyete bildirmişlerdir, İçişleri Bakanlığına cemiyete yardım için kaymakam Fevzi Tugayın başkanlı ğında giden heyet Başbakan yardımcısı Faik Ahrfıed Barutçudan bü yük ve hattâ mümkün olduğu kg dar yardım vâadini almıştır, Bolu kapalı spor salonu inşasından vaz geçildi
Düzce, (* Hususî) — B oluda yapılmasına karar verilen kapalı spor salonu inşasından vaz geçilmiştir. Vilâyet büdcesinden bu işe 160.000 lira ayrılmıştı» Halbuki Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü böyle bir sahanın an cak 250.000 liraya mal olacağını ve ona göre hareket edilmesini bildirmişti. Mevcud tahsisat kapalı spor salonu inşasına kâfi gelmediğinden bu işten şimdilik vazgeçilmiştir.
Düzcede tapu memuru yok
Düzce (Hususî) — Kazamız tapu müdürü başka yere tâyin edilmiş, yerine henüz bir memur gönderilmemiştir. Kalabalık bir nüfusa malik olan kazamızın tapu işleri aksamaktadır. Birçok ashabı mesalih aylarca bekliyerek işlerini intaç etmektedirler. Tapu ”e Kadastro U-munı Müdürlüğünün dikkatini çekeriz.

Düzcede i elektrik kilovatı çok pahalı
' ■ u ■■■■
Sakuç köyündeki hidro elektrik santralı bugünkü ihtiyacı karşılayamamaktadır




Düzçe: (Hususi) — Düzcenin 11 kilomotre Cenubunda Şakuç köyün de yapılan Hidro—Elektrik santralı bugünkü İhtiyacı karşıhyanıamak tadır, Yeni abone kaydı yapılamadığı gibi 500 ü geçen abonelerin liı tlyacı temin edilememektedir, feo kak elektrikleri geceleri 8—9 da ya kılmaktadır, Elektriğin kilovat saati da çok yüksektir, 1937 Temmu-zundan önce 45 kuruşa olan ücret belediye Meclisi kararı ile 40 kuru şa indirilmişse de bu da çok yüksek tir, Bu işten anlayan kimselerden öğrendiğime göre bu ücret 18—20 kuruşa indirilebilirmiş, Bu takdirde belediyenin gelirinin azalacağı İle r sürülebilir ise belediye amnıe hte metl gören bir müessese olduğuna göre bu hususu tetkik etmesini ca ediyoruz,
Uşak’ta dolu ve kar
■ - ■ ' - -o-
Mahsulâtta zarar pek
ri
az
• •
Uşak: (HususU — 21 Nisan günü saat 16 da yağan yağmurla karışık dolu, bilhassa merkeze bağlı Muharremşah köyünde tahribat yapmıştır, Meyveleri kamilen mah vetmiş, pancarı da yapraklarını par çalamak suretile zarara uğratmış tir, Akan seller köylüye ait bir mer kebl almış götürşmüştür, Dolunun ağırlığı elli altmış gram olarak tah ' 'mln edilmektedir 22 Nisan günü saat sekiz de dolunun halen durmakta olduğu görülmüştür. Mezru atta zarar yoktur,
I
• 9 • •
i
ı
Kütahyada kahve
■ lere konan narh
kaldırıldı

/
• •
I


Kütahya, (Hususi) — Belediye birkaç gün evel kahve fiyatlarında bir değişiklikle kır kahvelerinde 7,5, diğer kahvelerde 5 kuruş narh koymuştu. Bu narh her nedense uzun sürmedi. Neticede belediye birkaç guıı evvel vermiş olduğumuz bu karan asıl alakadarlan dinlemeden almış bulunuyoruz. Bu se-beble kânvecilerimiz durumdan şikâyet etmektedirler. Bu yüzden kararı geri aldık gibi bir durum hasıl olmuştur.
İki gün evvel altı kuruşa sat mayı minnet bilen kahveci bugün bu serbestlikten faydalanarak on kuruşa çıkarmıştır. Binlerce vatandaşın mağduriyetini hiçe sayan bir belediyeye ancak talihsiz olan memleketlerde tesadüf edilir.
Düzce belediye Reis vekilliği
Düzce: (Hususi )— Belediye baş kanının izin alması dolayısile aÇ»k bulunan başkan vekilliğine beledi ye Meclisi âzası manifaturacı Kad ri Ertan getirilmiştir, İçme suyu ce miyetine büyük yardımı dokunan Kadri Ertana belediye hizmetinde de başarılar dilerken şehrin temiz İlk işlerine bilhassa önem verme sini rica ederiz ,
Düzce gençleri stada kavuşuyor
Düzce, (Hususî)


Düzce, (Hususî) — Gençlik Jdübümilze yardımları^ doku! jıan kaymakam vekili Osmaıı Kılınc’m şehrimizden ayrılışı münasebetile bir vedâ çayı veıil miştir. Bu toplantı samimî bir hava içinde geçmiş bu arada Gençlik klübünün bir stada kavuşmak üzere bulunduğu davetlilere müjdelenmiştir.
Haber aldığıma göre ştad, askerlik şubesinin şimalinde bulunan geniş arsaların 20 dönümlük kısmı 15.000 liraya satın a-lınmıştır. Gereken tesislerin inşası için tedbirler alınmıştır.
Sportmen Diizcelilero stadı vâdeden Vali Kemal Hadımlıya gendik müteşekkirdir. Bu sananın alınmasında büyük rol oy-nıyan klübiimüz başkanı kaymakam Fevzi Tugaya da teşekkür ederiz.
Düzcade ilkokul yapılacak
• Düzce, (Hususî) — Vilâyetçe yapılmasına, karar verilen ilkokul binası Nusreddin mahallesinde inşa edilecektir. Çocuk sayısının fazla bulunduğu Metek, Dereliköy, Bolu yolunun bu ilk okuldan faydalanacağı muhakkaktır. Tahsisat Hususî Muhasebe büdcesi tasdikten gelir gelmez inşaata başlanacak ve önümüzdeki ders yılına yetistirile-







Musiki Bahisleri
Ankara Radyosu
ıun
sorul

• •
En çok beğenilen ince saz
nkara radyosu önümüzdeki Haziran ayında yeni program devresine gireceğinden bahsile dinleyicilerinin arzularını 29 sualle soruyor, behe ri on kelimeyi geçmiyecek cevab-ların 6 Mayısa kadar gönderilmesini istiyor.
Radyo kurulalıberi kendisinden pek çok temennilerde bulunlmuçtur. Hiç birisini yerine getirmemiş olan radyonun idarecileri zaman zaman bu gibi sorularla fikir lerine kıymet vermedikleri dinleyi çileri ile adeta alay etmektedirler.

Bu defa ki sorulara gelecek cevab-ları da dikkate alaca Ularından şüb heliyiz. Boş yere dinleyicilerini zahmete sokan radyo idaresi yine bildiğini yapacağından dinleyicilerinden gelen cevabları belki de o-kumıyacaktır bile.., Bu işin bir tek ifadesi olsa olsa posta idaresinin hasılatını biraz arttırmaktan ve esasen kendi arzularına tesadüfen uygun cevab vermiş olan bir kışını dinleyicileri güya tatmin etmiş gibi görünmekten ibarettir. Okunacağından şübhemiz olduğu için onların istediklerinden daha uzun kaçacak olan eevabla-nmızı biz bütün okuyucuların dik katlerine açıkça arzetmeyi daha faydalı bulduk. Sualleri tekrarla bu sütunları doldurmağa lüzum görmüyoruz. Yalnız her suale burada dilimizin döndüğü kadar cevab vermiye çalışacağız.
1 — Tarihî Türk musikisi programlarının dinleyicileri tatmin e-debilmesi için porgramlannın daha zengin ve daha iyi tertib edilmesi, tarihî kelimesinin kaldırılması ve bu programlarda izahat veren ve fakat konuştuğu bir türlü anlaşılmıyan idarecinin yerine iyi bir spiker konulması lâzımdır. Programların her. daldan devşiril-miş eserlerle doldurulması dinleyi çilerde musiki zevkinin gelişmesi -ne engel olmaktadır. Bu program lann repertuvarına daha çok şeyler alınabilir. Mahdud parçaların sık sık tekrar edilmesi iyi netice vermiyor. Türk musikisinin en sanatlı eserlerinin tarihe maledilme-si sebebini de anlıyamadık. Bu e-serler bugün de ayni hayatiyet kudretini haizdir.
2
programlarıdır. Ancak bu kısmın repertuvarını zenginleştirmek ve programa beste, kâr, ağır ve yürük semailerin dahi ilâve edilmesi lâzımdır. Bu heyet takviye edilirse tarihî koroya lüzum kalmaz. I
3 — Şarkı ve türküler tenevvü bakımından fena değilse de bu repertu var da lüzumundan fazla fakirdir. Bundan başka şarkıların | sesleri hiç de güzel olmıyan bir kı' sim ses sanatkârlarına okuttun:İr ması dinleyicilerin hoşuna gitmiyor. Erkek okuyucuların bir teki bile ses sanatkârı sayılamaz. Kadın okuyucuların da yarısı işe yaramaz. Stajiyerler içerisinde kabi liyetli sesler kulağa çarpıyorsa da kendilerine her halde çalışma hevesi aşılanamamıştır. Bu sesleri dinliyenler memlekette parlak ses lerin iflâs ettiğine hükmederler. ! Halbuki iş tamamen aksinedir.' Saz sanatkârlarından da zayıflan ud çalanlardır. Eserlerin güfte- ve bestelerinde yapılan mânâsız düzeltmelerin de hoşa gitmediğini kaydetmek isteriz. Bu programlarda okunan şarkılar bir kaç bestekârın eserlerine inhisar ettirilmek tedir. Değerli bir kısım tanınmış üstadların eserlerinin bir tekinin bile programlara sokulmaması hu susunda gösterilen mânâsız inadın sebebini anlıyamıyoruz. Yoksa ka6it musikimizi gerek beste ve ge rek bestekâr bakımından zayıf gös termek midir. Buna mukabil radyoda çalan söyliyen bir kısmı sanatkârların tecrübe için besteledik j leri tek tük kıymetsiz şarkılar pro gramlara sokuluyor. Bu iş gerçi heyeskârları teşvik bakımından faydalı ise de beklenen -faydayı sağlıyabilmesi için eserlerin önce gerek güfte ve gerek beste bakımından tulması dilmesi
4 —- . „
program bakımından iyi tertib e-d;)niş değildir. Biribiri arkasına | dinlenmesi İliç de hoş kaçmıyan birikirine aykırı makamlardan alınan bir kaç saz semaisinin wv»| peşrevin arka arkaya çalınması i-yi olmuyor. Zaten birer çeyrekti n ibaret olan bu programlarda bir tek makamdan dört hanelik bir peşrev ondan sonra ayni makamdan bir saz semai, varsa bir lon-ga ve bir sirto çalınması daha güzel olur.
5 — Yurddan Sesler programın da repertııvarı gittikçe zenginleştirmek esas tutuldukça bu yayın erüzeldir. Ancak izahat veren zatın
iyi bir incelemeye tâbi tu-ve bundan sonra kabul e-icabeder.
Saz eserleri yayınlan aa
mikrofona uymıyan Besini duymak ve söylediklerini anlamak mümkün olmuyor. Tek söylenen haJk türkülerinin parlak sesli sanatkârlara okutturulmaaı icabeder. Radyoda bu işe uygun ses göremiyo--------- Y aza n -------—
| Ekrem KARADENİZ |
ruz.
6 — Çok sesli milli havalar programı Nasrçddin Hocanın kar hel vasi hikâyesine benziyor. Bunu, her halde yalnız otnliyenler değil, yapan, çalan ve söyliyonlerin de. beğenmediğine bizim şübhemiz yoktur. Türk musikisinin on bârız karakteristik vasfı ve en güzel tarafı çok sesli olmayışıdır. Tutulacak tarafı olmıyan bu havalar hak kında fazla konuşmak istemiyoruz,
7 — Türk sazlan arasına- piyano, kilarnet ve viyolensel gibi saz lann sokulması hakkında fikir sor mak Türk musikisini bilmemek demektir. Kılornet ve bilhassa piyano ile bir oktavda ancak on iki ses bulunabilir. Bizim oktavımızda otuz ses olduğunu bilmiyenlese ne deneceğini okuyucularımız düşünsün. Viyolenselin gürültüsüne bizim Şark kulakları mütehammil değildir. Canım keman ne güne duruyor.
Günün Mevzuları |
Sporcularımızın Atinadaki zaferi
Ve bir kaç temenni
Yazan: Afi Z. Çobaroğlu
Millî takımımız Atinaya hareket ederken, ben de burada neticeyi sabırsızlıkla bekliyor ve kalbim heyecanla çarpıyordu. öyle ya iki ayrı milletin millî takımları karşılaşacak ve bu karşılaşmanın neticesi diğer maçlara nazaran fevkaladelik arzedecekti. Fakat sporcu kahramanlarımız ağır başlı ve müstsna ovunlarile, yaptıkları iki maçta da üstün galibiyetler elde ederek spor tarihimizde şerefli bir sahife daha açmış oldular. Gerçi Atinaya hareket ederlerken muvafak olacaklarından kativyen şüphemiz yoktu. Çünkü onlar; teker beker, spor tarihimizdeki şanlı simaların birer örneğidir. Fakat ne de olsa insan kendini heyecan ve kuruntuya kaptırmadan yapamıyor. Tıpkı iki defa seyredilen bir filmin, neticesi malûm olduğu halde insanı heyecana sevketmesi gibi. Çok şükür heyecanımız se vince, iftihara inkilab etti.
Bizde spor; bugünkünden daha fazla inkişaf edebilir. Ancak bugünkü şlartlar dahilinde değil. Spordan ve sporcudan evvel spor terbiyesi lâzımdır. Mun tazam stadlar lâzımdır. Bitaraf hakemler ve otorite sahibi idareciler lâzımdır. Maalesef biz de bu saydıklarımın hiçbirisi yok. Bilmem ama alâkadarların bu işleri tanzim etmekten biraz aciz görüyorum.
Maçın cereyanı esnasında, tribünlerdeki halkın heyecanlanması gayet tabiidir. Oyuncuların güzel hareketlerini alkışlayarak takdirlerini ifade edebilir Fakat galiz ve müstehcen küfürler savuramaz. Hakemi tehdid ve etrafındaki seyircileri taciz edemez.
Haydi biz birbirimizi biliyoruz diyelim. Lâkin ecnebî takımlar geldiği zaman da ayni hâdiseler ceryan ediyor. Herhalde ya bancı memleketlerde bizim için ivi propaganda olmasa gerek. Çünkü spor milliyet çerçevesi içindedir. Milletlerin ne dereceye kadar medenî olduklarını
spor sahalarında ölçenler vardır. '
-Gerçi bu kabil çirkin hâdiselerin vukuunda hekemleri-mize de biraz pay ayırabiliriz. Maçlarda tarafgirlik etmek hakemler için çok tehlikelidir. Sahaya tam mânasile bitara-fane olarak, maçı idare etmek cesaretini gösterecek hakem-, ler çıkmalıdır. Maksadımız s-porumuzu yükseltmeye çalışmaktır. Yoksa maçın tadı kaçar, seyirciler de tahammül e-demiyecek duruma gelir.

/
ÇV od) ts-
büsbütün imkân

8 — Yaoanej istasyonların kardığı parazit sesler bertaraf lecek olursa ne-.riyat saatleri tanbııllın diekîriğı bakımından uy gündür. Bu parrjsıtlerin bertaraf edilmesİBe tekmk imkânlar ıaev-cud olsa gerek. Eazen bu yüzden neşriyatı duy»?-) Bizlaşıyor.
9 — Kadrocunda kudretli sanat kârların bulunduğunda şübhemiı olan senfonik oniıeptranın icraatı parlak olmnyr.j Repertu varları da zengin ck-ğuc ı.
10 — Bando .•ayınlan fena değildir. Ancak Ou neşriyat saatini 45 dakika dinlen .« k çok uzun oluyor. Bunun vanya indirilmesi kâfidir.
11 — Oda müaği yayınları çok fazla yavan oimaktan bir türlö kurtulmuş değildir.
12 — Salon ( rzestrası yayıalan boş yere eİfelrtrik sarf etmekten başka fayda sağlamış değildir.
13 — Dans oıjrestrası yayınları fena değildir Zaten bu. yayınlar dinleyiciLn sanat bakımından tatmin için tertib edilmiş değildir
14 — Solo olarak dinlettiriiece eserlerin sanatkârlarının ses ıe saz bakımından parlak istidailar. sahib olmalan lâzımdır. Radyo bu nevi istidadlardan mahrum denecek kadar fakirdir.
15 — Geçmiş - Bugün yayınmı
ıD«vamı 6 ncuLa
aksi vasd). tabii haille deva.
Bir de bunun Yani mac, ederken, ve hakem de bitaraf;-ııe olarak sırf ovun kaidelerin uvgun kararlar verirken; mi tekabil taraftan birinin aıağ lûbiyeti neticesinde, o klübi: müfritleri tarafından nah. hâdiseler çıkarılmasıdır. Bu nun nümunesini geçenlerde Fenerbahçe - Beşiktaş maçmd: maalesef gördtk. Olgun ve kıymetli bir sporcu olan, Galata-surayın antrenörü olan Mr. Mol-leye karşı yapılan çirkin hâdise hepimizi müteessir etti. Te n;enni ederiz kj bundan sonra bövle çirkin bir vak’a olmasır Fakat şurasın: unutmamak lâ zımdır.
Gerek hakem tarafgirlik etsin veya etmesin, ve gerekse o-yunun neticesi istendiği gibi ol masın, kimsenin müdahale et-ınekde hakkı j oktur.
Sporumuzun inkişaf etmedin-engel oaln diğer bir mahzur da sahalarımızın gayri nıuntazar oluşu ve isriao haddinden ’.ızh seyirci aluımasuiır.
Bu hususu bir kaç cephe tetkik etmek lâzımdır. Ev- riâ sporcu bir memlekette, se: ir.? adedi tahdid edilemez. Her ' raklının maç seyretmek hakkıdır. Binaenaleyh, sahanın istiabı şu kadardır diye bir nıih dar seyirci i ııp üst tar f:u mahrum etmek doğru olmaz. Şr halde:
Maçı taki'o etmek için gele onbinlerce se&inâ alabilecek ’ aynı zamanda ıstirahatini t inin edebilecek muazzam sar lar yapmak İcahc der. Dolru çedeki stad inşallah bu yâ. mal edilirde halk da, oyu. lar da sıkıntıdan kurtulmı lurlar. ?»
Bilet ücretlerinin bugüakdf den aşağı olması lâzımdır, da sahanın büyük olmasile k-.. bildir.
t Biletlerin karaborsaya gec* memesi ve halkın izdiham l ı:„ kurtulması için her semtte ru( günü sabahından itibaren . satılması.
Maç -hiUın«i erdikten Gor.r seyircileri kısa bir rpjiddet zer fında dağıtmak için. küUıyetl nıikdarda nakil vasılarının te mini.
işte aziz okuyucularını; maR lesef bizde, her işde olduğu gibi sporculukta da bir sürü pürüzler tenkid edilir, yazılır, çi zilir kulak asan olmaz. Yoksı sporcularımız her cihetten üs tün birer kıymettirler. Dün v( bugün olduğu gibi; yarın, da yü zümüzü ak çıkaracaklarından emin olabiliriz. Var olsunlar...
f
28 NİSAN 194*
ZKNI 8AB£W
SAYFA: 5

Bulgar kamplarında
fBaştarafı 1 incitip) 3en bazıları kellelerini koltukla nua alarak Bulgar hududundan kaçıp anavatana iltica etmektedirler.
Birkaç gün evvel şehrimize gelen Bulgaristan Türklerinden 38 yaşlarında Osman oğlu Aliş iün kendisile görüşen muharririmize şunları anlatmıştır:^
«Selvi» kazasının «Kara-
gedik* köyündeıüm. Karimi geçen sene kayboldu ve 7 yaş nida-c ocuğu m da bakımsızlıktan öl 3ü.Ben de günlerce ormanlarda sığınarak nihayet hududu aş tim ve Tüı kiyeye kaçtuıı.
BULGARİSTAN MI? KATRAN KAZANI MI?
c
Hiç çekinmeden, hicab duymadan memleketlerini güllük gil .listanlık göstermeğe çalışan ve "oradaki Türklerin Bulgarlarla eşit haklara sahib olduklarını bile ileri süren komünist artıklarının memleketi olan Bulgar'dan bugün, içinde cehennemi katran kaynuyrm bîr kazandır. . Bugün Bulgaristanda gerek Rus nıümessileri, gerekse Bulgar kızıllan, komünizm rejimini desteklemek ve bu rejim uğrunda feda edilen 150 bin (ekseriyeti Türk) kişiye yapılan muazzam katliamı dışarıya aksettirmemek için çok sıkı bir teşkilât kurmuşlardır.
KANLI GÖMLEK GİZLENEMEZ
Fakat buna rağmen kanlı Çömlekleri gizlenemiyor. Bu Rus uşaklarr bir gün gelecek ki tarih önünde diz çöküp affedilmi-yeeek olan cürümleri için merhamet dileneceklerdir.
Irkdaşlarımıza yapılan katliam, türlü işkence ve zulmü inkâr eden komünist çığırtkanları .acaba, türlü faciaların sahnesi olan «kadın kamplarını», «terbi ye kamplarını», «Pernik . «Da-chan» ve «Misilleme kampları» ile her gün 150 ölü veren «Kömür ocakları kamplarını» da mı inkâr edecekler? Ve gene kızıl cellâd kamplar reisi meşhur »Torac» ı da mı inkâr edecekler?-»
Bulgaristanda senelerce muhtarlık ve memurluk yapmış olan Bav Aliş kin ve nefretle dişlerini gıcırdatarak sözüne etti:
«' anlatayım bilmiyorum, hatırladıkça Türklük ve milliyet duygularım galeyana geliyor, tıkanacak gibi oluyorum.
KADIN KAMPLARI
— On parmağında da Türk kaninin lekeleri bulunan «To-lac» iki sene evvel bir de kadınlar kampı ihdas etti. Türle köylerinden türlü bahanelerle tonlanan gene kız ve kadınlar «Razgard» kasabası ile «Selvi» arasındaki «Rüsitşa» ve «Pernik» kamplarına sevkedi İdiler. O m» var ruh-lu «Torac ın sıkı tcrlb^rlerine rağmen bu kamp-Inrd- ki-havatın bir kısmını öğ-| reo-nte bulunuyoruz. !
25 - 45 yaşındaki kadınlar kö rnür madeni • ocaklarında çalış-tır’imaktad-rr. Günde46 saat bir ( covfca ile çalışan bu bedbahtlar akc'on olunca kendilerine nöbet C’k’: eden askerle», i de eğlendir-mecburiyetindedirler. Sıh hnt ve ırzları ile beraber canla-I-.- i d:» kaybeden yüzlerce kadı-•#
nm '■'xsedi gece yarısı beyaz atlı 1 ekolarla kuyulara doldurul-ma’d-'-lır.
Tl E YA Z A T T A CENAZE ARABALARI
I
ak-
devam
Ah beyim hangi
birisini Bunları


Saraçoğlu, manı şimdilîkjkurtardı!
V1
I İnönü ve
N. Sadak
1
Bu kampların civarında duraklar her gece ^Rtısilsa» ka*n-yijnm kapısından 4 beyaz bey-g’rli cenaze arabasının çıktığım görü? iermiş.,
«Toracr ın başını kaşıyarak vakti yoktur. Çünkü her’ gün kampa bir çoklan getirilip kay i. irr.ekte ve ölenlerin isimleri Listeden silinmektedir.
3i 1 hassa Rodop Türkleri bun-
■n ekseriyetini teşkil:etinek-.OiJir.
KIRBAÇLANAN TÜRK
KIZLARI
Hattâ arzusuna râm oimı-yan Türk kızlarını kahkaha ît© kırbaçlar ve:
(Ne yapayım ayıp değila. Şu Türk kızlarını çok seviyorum» dermiş.
Bay Alişin gözleri yaşardı ve yumruklarını sıkarak*:
«İşte zavallı karım da «Rusit-ga* kampının kayıblarma karıştı.» dedi. Daha fazla konuşacak hali' kalmamıştı.
ANASI İPLE BOĞULAN TÜRK GENCİNİN ANLATTIKLARI
24 vaşlarrıda Raşid ojiu SeV ket de şunları anlattı.
. Ben \ arpada doğdum ve khrcaalide büyüdüm. 19-1G senesinde am erni bir kon antet Bulgar imlada boğarak öldürmüş ve halam da bunun üzerine cıl-

dırdı. Nihayet hükümet ( Biz dillilere değil akıllılara bile bakamıyoruz» diyerek kendisine un karnesi vermedi, zavallı halacı-ğım açlıktan öldü. Beni de alıp «Vidiıı Misilleme kampı» na götürdüler. Orada bir buçuk sene çalıştım. Kampta her gün açlık tan ve işkenceden yüzlerce kişi ölüyordu.»
Zavallı gene bir aralık sustu ve omuzunu açarak:
«— îşte gördüğünüz gibi benim de şu köprücük kemiğim dipçik darbesile kırıldı» dedi.
Şimdi bütün bunları efkârı umıtmiyeyE» sunduktan sonra a-caoa Sof yada çıkan komünist çığırtkanı «Yeni Işık» paçavrası «Yeni Sabah» ın neşriyatını «Kızıl» yüzü kızarmadan hâlâ yalanlıvabilecek nü?
S. Sami Taşkın
Bayarın mühim nutku
fBaçtarafı 1 incide;
Ba.varın Giresundaki nutku
Giresun: 27 (Hususi) — Celâl Ba yar bugün konferans salonunda 800 e yakm dinleyici önünde konuşmuş tur. Sözlerine* Demokrat Partinin Hürriyet dâvası uğrunda giriştiği mücadeleyi mukaddeme yaparak bilhassa memleketin her tarafında başlamış olan iaşe darlığından uzun uzadıya bahs, etmiş, köylüden 23 kuruşa almacı hububatın 441 kuruşa heınde kıymeti düşmüş Ingiliz parası ile satılması hattâ; Surlyedeki 83 kuruşa bile göremeden satıldığını anlatmış Buğdayı altınla pırlanta ile satmak mümkün olduğu halde bu surette mukadderat mı ızı idare edenlerin gaf let içinde bulunmakta olduğunu bir çok misallerle ve kendine has heyecanla onattıktan sonra sözü 1 eylül kararına İntikal ettirerek bu karan verenlerin şimdi nerede olduğunu manalı jestlerle sormuş; sterlinin hasta bir para olduğunu göremlyen. bir iktisatçı kalmadığı halde bu hatâ neticesi bu su kmtılara duçar kalındığını söyle-diktan sonra (maksarmı memleketi işlerinde hesaplı, akıllı şuurlu hare ket etmeği hatırlatmadır) demiştir, |
Memlekette ki bugünkü mısır fi yatlarına dönerek bugündü fiyatla n muhafaza edebilirsek nıa^yl ui nutrnak üzere büyük bir muvaffa' kiyet olduğunu söylemiştir;
Yeni seçim kanununa tema? ederek 21 temmuz seçiminin; (ok çetin geçtiğini misallerle ve elindeki vesikalarla anlatmışlar: memurin muhakemat kanunundan yeni seçim kanunundan bah sederek veni kanun bize emniyet vermezse kanunu tatbik e-den kafalarda bi” zîhnîvot değişliği olmazsa Demokrat Parti : seçimlere iştirak etmiyec^k cem is. kendimiz için değil millet hesabına, âti için emniyet ist’voruz, diye sözlerini bitir-mtetir.
Aduan Menderesin sözleri de alâkalı olmuş, harice satılan b.ığdavlarımıza mukabil naylon çornn yılan derisi gibi lüks esv». mMiçüdiizi söylemiştir. I
Hatibler şiddetle alkışlanmış-; lardır.
• •




Ş. Tiyatrosundaki hâ ise
1 ineirko man» piyesi temsilinde çıkan bir hâdiseden dolayı artistlerden Cahide Sonku ile Hüseyin Kemal tarafından seyircilerden Midhat Beyatiı aleyhine açılan hakaret dâvasının duruşmasına dün de Beyoğlu sulh cet',a ınah-ı kemesinde devam edilmiştir.
Dünkü celsede sanık ve dâva- j cılar hazır bulunmuş, ilk söz a-lan sanık vekili Hadiye tevsii tahkikat talebinde buluıımu---tur. Savcılığın da miitaleası irze rine mahkeme-bu talebin reddine karar vermiştir.
Savcı esas hakkındaki müta-leasını serdederek sanık Midhat Bftvatbntn Ceza Kanununun 266 neı maddesi gereğince tecziyesini istemiştir.
Netieede mahkeme kararını bildirmiştir:
Müdahillerin (artistlerin) me mur oldukları kendi ikrarlarına ve Belediyeden aldıkları müzek kereye göre anlaşılmış bulunmakla hakaretin bir memura karşı yapılmış olduğu, sanık Midhat Beyatlınm hâdise akşa-1711 . “Şurasını orospu yatağına çevirdiniz» «Terbiyesizliğiniz ye ter artık» kelimelerini sarfettiğl ve elindeki broşürü sahneye fırlattığı ve seyircilerin zevklerini selbettiği anlaşılmış bıılünmak-la 1 ay hapsine ve 30 lira para cezasına mahkumiyetine karar verilmiştir. Ancak başka cezası bulunmadığı ve işlediği suçtan nedamet getirdiği ceza. sı te’cil edilmiştir.

(Baştarafı 1 incide) dafaa etmelerini istedi ve şayet açılan tahkikat sonunda ortada bir sur görülürse bunun da Mecli se bildirileceğini ifade etti.
Başbakan yardımcısmdMi sonra söz alan takrir sahihleri Sinan Te kelioğlu ve Sahir Kurutlıı Atıf 1-nana şiddette hücum etmişler ve bu isin hâlâ olduğu gibi durduğunu. meselenin aydınlanması için Meclis tahkikatının açılmasının zarurî bulunduğunu ileri sürmüşlerdir.
Atıf İnan kendini müdafaa ediyor
Takrir sahihlerinden sonra kürsüye gelen Atıf İnan bir buçuk sa at kadar süren uzun izahat vermiş, buğday işinin Saraçoğlu hükümeti zamanında ve Raif Kara-denizin Bakanlığı sırasında başladığını ileti siireTek, evvelce Mecliste vâki beyanatını tekrar etmiş tir. Atıf İnan bu işte bir tahkikat açılacaksa eski hükümetin altı ü-vesinin veni hükümette' de bulun-W *
duğıınu. birisinin halen Başbakan olduğunu, bir tahkikat zarurî görülüyorsa hepsi hakkında yapılma Si lâzım geldiğini ileri sürmüştür.
Raif Karadeniz'in cevabı
Bu söz üzerine yine söz alan eski . Bakanlardan Raif Karadeniz filhakika buğday satışlarının kendi zamanında başlamış olduğunu, ancak o-senelerde hububat stoklarının çok ve mahsulün bereketli bulunduğunu. fazla sıkıntılı bir durumda olmadığımızı izah etmiş ve Atıf îûan zamanında ise dununun böyle olmadığını söyliyerek tenkid lerde bulunmuştur/
Fııad Sinnene göre
Bundan sonra söz alan Fuad Silinen meselenin müteaddit ceb-heleri bulunduğunu, alınan karar lara halen hükümet âzasrbulunan bazı zevatın da iştirak etır\iş oldu ğunu söylemiş ve memleketin buğ day sıkıntısı dâvası, buğday ihracı mes’elesi. ihracattan alınan ko-misyoıılar işi mevcııd olduğunu bil direrek bu mes’elelerirı hükümet ve alâka Ularca açıklanmasını iste miş Göriilüyor ki bu iş yalnız A-tıf İnar. işi değil, daha geniş bir mes’eledir. Bunun nezaketini nazarı itibara alarak ona göre bîr ka rara varmamız lâzımdır.» dcnıiş-dir. ‘ ı • /
Bekir Karanın akrabalarından
biri •
Bu sırada Faik Ahmed Barutçu tekrar söz almtş ve memlekette geniş 'ölçüde bir sıkıntı olmadığını, muhalefetin bir politika oyunu olarak mes’elevi mütemadiyen tazelediğini, hakikatte milletin bu yönde bir ıztırabı bulunmadığını ifade etmiştir.
Bu-sırada Zühdü Akın oturduğu yerden: Millet haline bin def&ı şükretsin, daha ne istiyor* diye bağırmıştır.
Bu zatın buğday mes’elesine a-dı karışan Bekir Karanın akrabalarından olduğu söylenmektedir.
İnan ı müdafa eden tek hatib
Bundan sonra söz nlaıı Vehbi Sandal teftişlerin nasıl yapıldığını izah ettikten sonra müfettişlerin muayyen derecelerde memur-lara kadar teftiş salâhiyeti bulun duğunu. Bakanların bu salâhiyetinin haricinde kaldığını, binaenaleyh tahkikat sonuna kadar talik sözlerinin o\alama ve atlatma ma nevralan olduğunu söylemiştir. Bu sırada otuz boşlerden de bir çok* hatibier söz alınış, gerek htp kûmeti gerekse Atıf lııan’ı şiddetle tenkid etmişlerdir. Muhtar Er-taıı, Şükrü Adal da söz alanlar mevananda bulunmakta idi. Alevli-
* de konuşan bütün bu lıatiblcre karçı yalnız Ekrem Oran lehde ko nuşarak Atıf înau'ı müdafaaya kalkmış ve sözleri gürültülerle karşılanmıştır. Ekrem Oran Atıf' İnan hakkında Mecliste uzun uzun müzakereler cereyan ettiğini ve mes’elenin bütün safhalarının a-çıklaııarak yine Mecliste kapandı-ğuft. bu işin tekrar tekrar mev-zuubahis edilmesinin doğru olmadığım söylemiştir.
Vehbi Kocagüncy kürsüde
Kürsüye gelen general Vehbi Koaagüney mea'elenin buna rağmen kapanmamış olduğunu, millet ve umumi efkâr önünde Atıf İnan’ ın hâlâ itham edildiğini ve suçlu göründüğünü bildirerek (Hakkında Meclis tahkikatı açılmalıdır. Gitsin kendisini orada müdafaa etsin, kurtarsın) demiştir.
Bundan sonra Sinan Tekelioğhı. Muammer Alakan ve Fahri Kara-kaya da söz alarak ayni tarzda tenkidlerde bulunmuşlardır.
Müzakereler sırasında Başbakan yardımcısı müteaddit defalar kürsüye gelerek sorulan suallere cevablar vermiş ve bu meyanda bir suale cevab vermekle maliye müfettişlerinin açılan bu tahkika tı azamî bir aya kadar bitireceklerini ifade etmiştir.
«Hükümet hem suçlu lıcm lıâldnı mahiyetindedir»
Oturumun sonlarına doğru söz alan Said Koksal eski hükümetin hem cezai bakımdan hem de hukukî bakımdan mes’ul olduğunu, müdafaa edilecek bir tarafı bulun
w

• •

madiğim söylemiş ve eski hükümetten bazı üyelerin hâlâ yeni ka binede Bakan ve birisinin de Başbakan olduğunu belirttikten sonra maliye müfettişlerinin hükümetin emri altında bulunduğuna işa ret etmiş ve: ( Binaenaleyh hükümet hem suçlu, hem de hâkim mev kiindedir» demiştir. Said Koksal hükümetin bu mes’eleve karışmaması için bit de takrir vermiştir.
Bu arada Sahir Kurutiuoğlu ver diği eski takririnden vazgeçerek Grup başkanlığına yeni bir takrir verini? ve bu takririRde mes’elenin müzakere edilmesinin maliye müfettişlerince yapılaft tahkikat sonuna bırakılmasını istemiştir.
Şükrü Saracoğhınun rolü
Grup başkanı Saraçoğlu evvelâ Said Köksalın takririni oya koyması lâzımgelirken Sahir Kun.it-luoğlunun takririni oya koymuş ve bu takrir çok az bir ekseriyetle kabul edilerek yapılan tahkikat sonunda bir suç görüldüğü takdir de meselenin tekrar görüşülmesi kararlaşt ırılmıştm
İlâç sıınsthnali hakkındaki takrir
Grupun bugünkü gündeminde Dr. Kâmil İdil tarafından verilmiş olan ilâç suiistimali haktanda izahat verilmesi için bir takrir daha vardı. Ancak vaktin gecikmiş olması dolayısile bu takririn müzakeresi önümüzdeki haftaya bırakılmıştır.
Kont Bernadottela görüştüler
Ankara: 27‘(Hususi) — Kızılayın ! davetlisi olarak dün şehrimize gel j mtş bulunan Kont Bornotte bu sa i balı Sağlık ve Sosyal Yardım. Ba-! kanım makamında ziyaret etmiş ve 11,30 da Cumhurbaşkanı İsmet I ııönü tarafından kabul edilmiştir, Bu kabul sırasında Dışişleri Baka nımız Rana Post Kont
şişleri Bakanım dakamında ziyaret etmlştrl,
ve Kızılay genel başkanı Ali Tarhan ve İsveş Elçisi Vou da hazır bulumnuşturtur. Bonfedotte saat 12,30 da Dı
beyanname neşretti
Ankara Valiliğinin tertib ettiği bir toplantıya D. P. li üyelerin dâvet olunmaması protesto edildi
Ankara: 27 (Hususi) — Demok rat Parti Ankara il idare kurulu başkanı Uzeyir Avunduk Ankara valisine hitaben açık bir mektub j yayınlamıştır. Uzeyir Avunduk buj mektubunda ayın 22 sinde vilâyet te valinin başkanlığında Ankara milletvekillerinin, valilik ileri gelenlerinin ve genel meclis üyeleri nin, ilçe kaymakam ve belediye başkanlarının bir toplantı yaparak özel idarenin bu yıl yapacağı işlerin görüşüldüğünü Ulus gazetesinde okumuş olduklarını bildir mekte, bu toplantıya il genel mecli sinde üye bulunan D. P. lilerin davet edilmemiş olduğunu kaydet enekte ve şöyle demektedir:
Milletçe uğrunda en çetin mücadeleye atıldığımız Anayasanın, teyid ettiği eşitlik esasına ve diğer özel kanunlarımızın bu hakikati tekid eden mâna ve müddeasına, en nihayet 12 Temmuz beyanna-
meainin bu ana prensibi nazariye halinde fiil' sahasma geçirmeyi va-id ve ilân eder. Ruh ve mahiyetine karşı ve bütün bunlara rağv. n takib buyurduğunuz bu harekat tarzını temsil ettiğiniz ve hattâ her şeyden evvel bu prensipler dahilinde temsile mecbur bulunduğumuz makamın vekar ve ciddiyet ile kabili telif bulmadık. Zira bi liyorsunuz ki valilik makamı sade ce iktidar partisinin emrinde değil, tamamen millet hizmetinde tarafsız bir devlet müeasesesidîr. Şübhesiz böyle olunca vilâyetin özel idaresini alâkadar kılan meselelerin konuşulması için boyla /
bir toplantıca millet tarafından il genel meclisi üyelerinin de Halk Partisine mensub üyeler misillû dâvet edilmeleri idari bir mecburiyet olduğu kadar siyasi bir ne* zaket icabı idL* denmektedir.
Karadenizle ş,d(letlı bir fırtını hüküm sürüyor Bir müddettenberi, yazı hatırlatacak kadar düzelen hava, evvelki | gün, sittei sevir dolayısile birdenbire bozmuş, yağmurla birlikte şid detil bir fırtına başlamıştır, Deniz , lerimizde ve bu arada Karadenizde ki Karayel fırtınası bütün şiddet ile ( devam etmektedir. Bu yüzden 8 ec 1 nebi gemisi ve 27 motor limanımı za iltica etmiştir,
Karadeniz seferine çıkmış olan Cumhuriyet vapuru da yoluna de--, j Vam edeıiıiyerek tekrar Boğaza ( dönmek mecburiyetinde kalmıştn-Beykoz önlerinde demirlemiş olan» vÖdemiş» şilebi de dünkü fırtına yüzünden demirini taramış, kaya lıklara bindirmek tehlikesi geçirmiş tir,
KaradenLzde seferde bulunan tek mil gemiler limanlara sığınmak. mecburiyetinde kalmışlar, bundan ( başka Şile açıklarında kömür vc sa [ man yüklü iki motor batmıştır.
Diğer taraftan rasathane hava nm bugün de bütün bölgelerde ka palı ve yağışlı geçeceğini, hava sı. cakhk derecesinin düşeceğini ve denizlerimizde Kuze}' fırtınasının, bütün şiddetlle devam edeceğini bil' ditmektedir. Bugün saat 1430 da limanımıza gelmesi beklenen ( İs taabul» vapurunun da fırtına dola yıslle gecikeceği tahmin edilmekte d ir.
Rendova uçak gemisi bugün geliyor (Baytar afi 1 incidcj yete tebliğ edilen programa göre, j Rendowa uçalı gemisi komutanı Türk Deniz komutanlığı adına bir 1 vMita subayı, saat 18 de ziyaret e decek ve bu ziyaret iade ecülmiye çektir.
Yarın sabah gemi koıputanı sa-at 10 da Bakırköyüııe çıkacak, 10,30 da vali Lûtfi Kırdan 11 de İstanbul Komutanım makamlarında ziyaret edecek ve saat 12.30 da gemiye dönecektir,
Öğleden sonra saat 14,30 da gemi komutanı, hususi kamarasında va llyl 15,15 de İstanbul 16 da da İstanbul «raibu] edecektir.
Akşam saat 21 diye gazinosunda mııtanlığı bay ve mürettebatı şerefine 40 ııklşi İlk bir akşam yemeği verilecektir.
Diğer taraftan Amerika Birleşik Devletleri Akdeniz filosuna mensup Roan muhribinin de 1 veya 2 ma yısta YCşi|köye muvasalatı .belden .
0
Arab orduları
Avrupa üzerine yürüyen Rus ayısı!
fBaştarufı 1 incide)
devir, üç vaziyet.
«1914 de Rusya Çarı İkinci Nikola Japon kır tarafından mağiûb edilmiş olmasına, ve Rus ihtilâlcileri tarafından da ezeli bir tehdid altında bulunmasına rağmen Almanya imparatoru İkinci Giyon’-un karşısında «Lâhey* mahkemesi nin sulhcülüğüne inanıyordu. Fakat Moskof diplomat lan gözlerini Böğazlam ve diğer Slav ülkelere çevirmişlerdi.
«1917 de Birinci Cihan Harbinde katlandığı ağır fedakârlıklar ve (Raspotin) in şeametli nüfuzu yüzünden Roman oflar Rusyası çö küyor ve Rusyaya «Berlin* yolile gelmiş olan ^LVnin» yoldaş «Brest Litovsk muahedesini imzalamak suretile Almanlarla barışıyordu. Müstakil bir Lehistan kurulmuş ve küçük Baltık devletleri istiklâllerine kavuşmuşlardı.’*
1939 da. Stalin Rusyası fırsat tan istifade ile Leh topraklarından bir kısmını yeniden ele geçiriyor ve ağır elini yeniden küçük Baltık devletleri üzerine koyuyor ve» bhnu yapmakla da (Muvakkat şeriki) Almanyanın muhtemel bir hücumuna karsı kendisini emniyet altına almış olduğunu sanıyor...*
Fransız mecmuası bu satırları 1939 yılı Ekiminin beşinde, yani İkinci Cihan Harbinin henüz başladığı sıralarda yazıyordu. O sıralarda Ruslarla Almanlar canciğer olmuşlardı. Almanyanın Stalin Rusyası için bir (Muvakkat şe rik) olduğu* hakkında kehanet ne kadar hayrete şayan ise,‘ayni mec I muanın sıra ile yaydığı bu ifşaat da o derece alâkayı çekecek mahiyet arzediyor.
Filvaki vukuundan iki sene evvel Ahnanhırın nihayet Rusyaya , da çullanacağını haber veren bu' gazete, kendi tâbiri veçhile «Avrupa üzerine yürüyen Rus ayısı* nin bütüa Avrııpuya göz dilemiş olduğunu daha o zaman haber veriyordu. Nitekim onun bahis mev zuu ettiği 1914; 1919 ve 1939 tarihlerine 947 yi de biz katacak olur sak İkinci Cihan Harbinden sonara «Avrupa» üzerine yürüyen mahlûkun» Lehistan ve küçük Baltık devletlerinden sonra Kumanya, Bulgaristan, Yugoslavya^ Arnavud Tek Kordelâlı lâğım fitili luk, Macaristan, Çekoslovakyaya da yakıldığını ve şimdi Finladiya ile Almanvanın biri kısmına ve A-vıısturyaya göz dikmiş olduğunu görür Fransız mecmuasının bu kehanetine şaşarız.
Fransız mecmuamı yazılarına şöyle devam’ ediyor:
«Çarların payitahtı eski «Pe-tersburg* da ve yeni başkent ( Mos kova» da saadeti müsavatta gören fakat bu müsavatı ancak sefalet ve yoksullukta temin edebilen büyük bir kalabalık yaşıyor.
İdeoloji bakımından kimseden bir şey istemiyecek gibi görünen Rus milleti yavaş yavaş emperyalist mi oluyor? Muhakkak olan bir* şey varsa o da bugün Sovyet Rusyanm, Almanya tarafından kendisine açılan kapıdan geçerek, Avrupa üzerine yürüdüğüdür.*
Yarınki sakımızda a.vnf mecmuanın «Kremlin’iıı esrarı» unvanlı şayanı dikkat ifşaatını bulacaksınız»


(

I
I


Dz,
de,
komutanını, komııtanmı
Taksim bele İstanbul Dz. Ko tarafından gemi sü.


f Başta rafı 1 incide)
Resmi kaynaklar, Ürdün başken ti Ammanda Suriye. Lübnan Ürdün ve Irak orduları arasında bir anlaş 9 ma imzalandığım da bildirmekte dirler Bu anlaşma hükümlerince Fi listinde üc cebhe üzerinde bir savaş açılacak ve Yatfüdilere karşı yapıla cak taarruza 4 000 asker iştirak ede çektir, Savaşın 1 mayıstan önce a çılacağı da ilâve edilmektedir,
Kahire: 27 (A,A,) — Ürdünün Si yönteme lıarb ilân etmesi üzerine halkın vukuu melhuz nümayişleri ne karşı polis müdürlüğü dün gece Kahire ve İskenderiye şehirlerinde bugün şalaktan itibaren olağanüs tü tedbirler almıştır,
Mısırlılar bu haberi gece geç va kit sinemalardan çıktıkları sırada öğrenmişlerdir,
ARABLARIN HEDEFİ: KUDÜS Kahire: 27 (A,A,) (A, F. P,) — Buraya gelen haberlere göre Grichoyu ele geçiren Ürdün ordusunun ilk.hedefinin Kudüs olacağı söylenmektedir.
Diğer taarruzun hedefi Galilee ola cak ve Taberiye görü kıyısında ay ıû isimdeki kasaba ile Nazaret şeh ri arasında bir çarpışma cereyan e decektir,
Bundan başka Kuzey Filistin ke siminde Irak ve Suriye kuvvetlerinin ayni zamanda girişecekler ha reketlerin Hayfaya yapılacak taar ruza başlangıç teşkil edecekleri söylenmektedir ,
Ürdün önümüzdeki 15 mayıs ta
T
inektedir,
Rendova uçak taşıt gemisi ve Roan muhribi 4 mayıs sabahı Ame rikaya müteveccihen Yeşilköy-den hareket edeceklerdir
Rendowa uçak gemisinin İstanbu ia gelişi. Amerikan yardım raalze-ınesile İlgili olduğundan gemi, halk tarafından gezilmeyecektir.
Gemi mürettebatım sahilden tren hattına taşımak üzere belediye iki otobüs tahsis etmiştir, rlhine kadaj, muntazam orduya ınansub iyi talim yöı müş 10 bin kişi lik bir kuvveti ve ayrıca oııbin silâh h Bedeviyi hareket geçirebileceği ka

F İ N İ. R A T
İsimli FARE İLÂCI ■
Bunların yok edilmesi için ra iman vermez müstahzardır. Satış yerleri: STOCIC ECZA DEPOSU, Havyar HanSLGalak^c ■■■«■■»■■■■i NEA AGORA Beyoğlu 1



W I 1 " 1 ■ " * " 1
Tekel Genel

I
150,000 Metre
1.730.000 »
30.000 »
maddeler pazarlıkla satın alınacak-
2 — Pazarlık 14 Mayıs 948*: cuma günü saal 15 de Kabataşta Genel müdürlük Tekel maddeleri şubesi al m şubesi komisyonunda yapılacaktır,
3 — Şartlaşma her gün adı geçen şubeden alınabilir,
4 — isteklilerin belirli gün ve saatte teklif edecekleri ilyat üzerin den yüzde 7,5 güvenme paralaıil ? birlikte mezkûr komisyona gelmeleri,
5 — İdare kısmen veya tamar eu ihalede serbesttir, (4483)
Üç katlı katranlı lâğım fitili Lastikli fitil
1 — Yukarıda miktarı yazılı tır
I
I

............... 1 ........... ™ 1
I Beşiktaş Halkevi Sosyal Yardım Kolu Menfaatine I 29/4/948 perşembe gecesi saat 20.30 dan sabaha kadar Konak I (Tokatlıyaıı) salonlarında Konağın en nefis yemeklerile senenin B eh büyük ve son saz ve ses topluluğu bütün sanatkârlar bir arara da (burada bulunmayanı iki sanatkâr hariç)
I İBRAHİM ÖZGÜR ve KO'JAK CAZI
■ Kristal ve Perihan• salonları saz ve ses heyetlerine ilâveten
ISan’alkâr ZEHRA EİLİR ve S'USTAFA ÇAĞLAR
Birçok sürprizler. Zengin ve eğlenceli piyango, Kotyon
■ Çok az yer kalmıştır. Davetiyelerini Konak müdüriyetinde almak-da acele ediniz.
’b


naati vardır,
Ote) yandan Irak da muntazam or dudan 30 bin kişi ile Hava Kuvvet lerioi verebilecektir.
Buna mukabil kral İboi Suudun. yardım taiZL henüz tesbit edilme inişse de bunun Rlyad’a gönderilen Arab Birliği siyasi komitesi temsilci lerile yapılacak görüşmeler sırasın da taayyün edeceği tasrih .olunmak tadıBj
Mısır hükümetinin Fllistlne 8—10 bin kişilik bir kuvvet göndere bileceği de umumiyetle kabul edil mektedlr,
ÜRDÜN KRALININ BEYANATI
Amman, 27 (A.A.) — Ürdün Kralı Abdullah, gazete muhar-birlerine yaptığı beyanatta demiştir ki:
Artık muslihane yollarla bir cni aş maya vanlma imkânı mev-cud değildir. Filistin meselesinin tek hal çaresi haıbdir.
Yahudilerin Filistindeki teca-vüzkâr hareketleri, Arab dev-1 İllerine, Filistinde dövüşmekte oisn Arab gönüllülerine yardım itin ordulanm hemen göndermeye kâfi bir sebebdrr.
Kral, sözlerine devam ederek demiştir ki:
Ben Yahudrlere, bir Arab dev leti içinde vatandaş olarak ya- ‘ şamağa razı olmalarım tavsiye etmiştim. Şimdi bu teklife karşı yapılacak tepkiyi bekliyorum. Bu tavsiyemi kabul etmedikleri takdirde, benim de en nihayet Lir Arab devletinin kralı olduğumu unutmamalıdırlar. Ordum bir Arab ordusudur ve Filistir.-deki Arab devletlerinin taleble-rini kabul lek mecburiyeti -oeyim, Filistinde savaşan Arab-larc yardım etmekle bir zevk ve şeref duyarım, Arab lejyonum bu uğurda icabederse, büülr ferdlcrini fedaya hazırdır.
Kral, Arab Birliği askerî k m şeyi tarafından Yahudiliği bertaraf etmek iızere, Lübnan ve Suriye birlikleri komutanlığın” tâyin edilmiş bulunduğunu da sözlerine ilâve eylemiştir.
İngilterenİn İstediği
MALÛMAT
Londra, 27 (A.A.) — Salâh -yetti Ingiliz mahfillerinden bugün öğrenildiğine göre Ingiltere Dışişleri Bakanlığı bugün Am-mandaki Ihgiliz elçisine bir telgraf göndererek Ürdündeki vaziyet ve Filistin hakkında Kral Acdullaha atfedilen tasavvurlara dair etraflı bir rapor göndermesini istemiştir.
BL'l'İN ÜRDÜN ELÇtStLE GÖRÜŞTÜ
Londra. 27 (B.B.C.) — Bevin buğun Üı dün elçisile görüşmüş-tür.
YAIIÜDİ IıARB KABİNESİ
T O f LAN Dİ
Telaviv 2* (AA..-— (AFxJ1: 15 mayıs*aı: sonra Yahudi hm j metini Lc^kİİ edecek olan Yahudi konseyinin onüç üyesi, «üv dün Kralı Abdullahm harb ilanı biberi i'.;-*-rine bu sabah umumî bir t vnlantı yapmışlardır.
Yahudi harb kabinesi de Ha-ganah komutanının huzıırile toplanmıştır.
ARABLAR YAFAYI BOŞALTIYOR
Kudus, 27 (A.A.)
hamaklarından alınan haberlere göre Aı ablar dimder.beri Yafayı tahliyeye başlamışlardır.
i i I z a r
Yazımızın çokluğundan (îs-lâmda Alezheblcı* ve Fırkalar nasıl doğdu?) tefrikamızı koyamadık. Okuyucularımızdan özür dileriz.


Ingiliz
J ti
■ (
*

SAYFA’f 9
• • •
ÜLIİNK mürekkebindeki SOLVEKS maddesi
YAZARKEN KALEMİNİZİ
TEMİZLER
Kalemleri tıkayan loriuları erilir. Kalemin madeni ve lâstik kısımlarını korur.* 4 sabit ve 5 yıkanabilir renklen beğendiğinizi seçebilirsiniz.
2 ons : TL. 0.65 — 4 ons: TL. 1.05 — 16 ons : TL. 3.0f ons : TL. 5.00 — Galon : TL. 17.50 — Superchrome : TL.
Türkiyedc Mümessili:
ELI BURLA ve ORTAKLARI - Galaia-İsianbul
enıınızi
urunuz
PA R k E R mürekkebile dolcl


Dabkoviç..;,
Vapur İlânian
TRANSUftRIN
toveç Vapur Kumpanyası Helsbıborg s/s HERA 3/Mayis/948 Bekleniyor Hamburg, Rotterdam ve An-versten. Bu limanlar İçin yük kabul eder
s/s BECKY
6-8/5/948
Ayni limanlardan ve için s/s ULLA 25-29/5/948
Yukarıda gösterilen limanlardan yük getirecek ve ayni limanlar için yük kabul eder
STEVENSON LINE
Şimali Amerika muntazam hattı s/s DİANA
H. PONCHELET
5/Mayıs 948 de
Nevyorktan Bekleniyor
H. PAYKURİC
Yugoslav muntazam hattı Adriyatik limanlan için
Yugolinya - Riyeka s/s Hercegovina l-ilâ-4,Mayıs/948
Tiryeste ve Riyakadan yük getirir ve bu limanlar içlıı yük kabul «derler.

zn awi.

B

STâUBO LİNE
Oslo. Norveç vapur kumpanyası Nevyork ile Türkiye arasında muntazam vapur seferleri, s/s Kong-Haakon VII l/Mayis/948 m / s HAV 20/Mayıs/948 s/s SÖNNAVİND 20/Hazlran/948
Yukarıdaki vapur Nevyorktan limanımıza mal getirecek ve limanımızdan LATAKE — BEYRUT — HAYFA — İSKENDERİYE ve NEVYORK için yük re yolcu kabul eder. Bütün tafsilât İçin Galata Tophane Eski Yolcu Salonu Karşısında Frank Han 3. Kata müracaat Tel: 44707/8
PS»İ«»»’
munis-
SUPERCHROME
Son derece parlak—Diğer tek keplere nazaran %60 potinde daha parlaktır.
Şon deroce sabli—Diğer mürekkeplere nazaran solmaya )$arşı 11 defa daha mukavim-(lir,
"Kuru yazar.—Diğer mürekkeplere nazaran 3 misli daha çabuk kurur Kurutma kâğıdına asla lüzum bırakmaz
S parlak renk

BİLUMUM —— Otomobil sahiplerlae va şöfârlere Belediye tarafından taksi arabalarının muayenesi için tayin edilen müddeti okudunuz ise, arabalarınızın döşemelik l’ANDA-SOTLARINI yalnız MISIR ÇARŞISI 67 NUMARALI TÜRK MU-ŞAMBACIIAK KOL. ORTAKLIĞINDAN temin edebilirsiniz. Bil’umum döşemeciler tarafından kullanılan ve takdir edilen muhtelif renklerde ve deri manzarasında olan bu PANDAZOTLAR sıcaktan yapışmadığı gibi hiç bir zaman çatlamaz ve renkleri de kat’iyen çıkmaz evsaftadır.
Arabalarınızın rengine uygun PANDAZOTLARI seçmekte acele ediniz.

E
Türk Muşambacılık Kol'ektif Ortaklığı
MISIR ÇARŞISI No. 67
Telgraf: TÜRİFA İSTANBUL



r


Ttief 23661

Ankara Radyosunun soruları
(Başıarafı 4 Uncüdt)
Devlet Orman İşletmesi Dursunbey Müdürlüğünden
1 — İşletmemizin Orman Dışı Dursunbey İstasyonu istif yerinde mevcut 490 adede denk (75.027) M3 çam travers 1 parti halinde 26/4/946 tarihinden itibaren 10 gün müddetle açık arttırma suretile satışa kon muştur,
2 — Artırma 10 5 948 pazartesi günü saat 14,30 da işletme mudur lüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır, Beher metre küpün tahmini bedeli 30 liradır. Her parti için yüzde 7,5 hesabile ge çici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankarada Orman Genel Müdürlüğü İs-tanbulda Orman baş mühendisliği. İzmir Orman bole şefliği, Balıkesir, Bun)a, Eskişehir Mustafa Kemalpaşa ve Tavşanlı işletme mü dürlükjerinde görülebilir,
4 — isteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk temlnatla-
rile komisyona müracaatları. (5457)
HAVA YOLLARI
6 Mayıs — İstanbul — Ankara — Bağdad — Tahran
beğenmekti yiz.
16 — Hukuk kodular! yayınında afakî mevzular yeline daha e-saBİı tetkiklere dayanan amelî bilgilerin tercih edilmesini temenni ederiz. Çünkü bu komi ile hemen herkeB ilgilidir.
17 — Radyo gazetesi eskiden iyi idi. Müddetin yarıya indirilmesi ve siyasî olayların tahlili işinden vazgeçilmesi radyo gazetesini a-jans bültenlerinden farksız hale getirmiştir.
18 — Pazaı gazetesi günden güne mükemmelleşmektedir.
19 — Posta Kutusu yayını güzel fakat gayri kâfidir.
20 — KıLab saati yayınından istifade edilmektedir.
21 — lzahh müzik saatinin Türk musikisi kısrru hem seyrek hem yavandır. Bu vadide daha çok şey ler söylenebilir ve söylenmelidir. Garb saatini idare eden zat dinleyenleri ilgile ndi rnıiyeıı şeylerle boşuna tığruşıyor. Fazla olarak sesi hiç de radyofonik olmadığı için sözlerini anhyamıyoruz.
22 — Dergiler arasında yayını daha da güştlleşebilir.
23 — Yeni keşifler saati yayınından istifade ediyoruz.
24 — Radyofonik temsiller isti-dadlı ve mikrofona uygun sesli sa nal kârlar tarafından idare edilse çok güzel olur. Bugünkü kadro ve bir kısım konular hoşa gidecek neviden değildir. Garbden terceme ve adapte edilen alelâde mevzular yerine millî bünyemize uygun tarihî, hissi ve edebî mevzular ve bu arada güzel komediler seçilse daha iyi olur.
25 — Çocuk saati çok güzel i-dare ediliyor.
26 — Özel program hiç de hoşumuza gitmedi. Bunun hakkında en kestirme temenni lüzumsuz olan bu saatin kaldırılmasından ibarettir. Buna mukabil Türk musikisi neşriyatı saatlerini garb musikisi saatlerine nazaran bir hayli arttır mak icabeder.
27 — İstanbul elektrik durumu ber türlü radyo neşriyatını dinle-miye müsaittir. Ancak yabancı istasyonların müdahalelerini bertaraf etmek icabeder.
28 — Ziraat saatinde çiftçilerimize daha ziyade memleketimizde tatbiki mümkün tedbirler anlatılmalıdır. Diğer böz yayınları çok güzeldir. Ancak her yazının mutlaka yazan tarafmdan okunması $art değildir. Bir kısım yazarların Besleri hiç de radyofonik olmadığından bu yazıların radyonun kıy metli epikç/leri tarafından okunması daha iyi netice verir.
29 — R^ıdyo programlarına bir çok faydalı söz yayınları ilâvesi mümkündür Bu hususta çok söz söylenebilir. Ancak bu temenniler imkânlarla ölçüleceğinden bu konuda fazla bir şey söylemek istemiyoruz. Yalnız bir çok bakımdan faydalı olacağı mülâhazası noktalan sorulardan hariç söylemeyi faydalı bulduk.
A) Neşriyat saatlerinin
rina birer ikişer serpiştirilmek suretile radyoda ticari ilânlar ve rek lamlar aldatıcı mahiyette olmamak kaydile ücret mukabilinde neşredilebilir.
B) Radyodan yayınlanan musiki eserlerinin doğru notları bastırılıp sattınlmalıdır.
C) Bu kabil eserlerin plâklara alınması ve satışa çıkarılması mü him bir gelir kaynağı teşkil eder. Bugün memleketimizde plâk işi bir iki firmanın inhisar ve ihtikârına konu teşkil etmektedir.
----- —
1 eni Neşriyat:
AMSTERDAM’dan K.L.M. uçaklarile irtibat temin edilen şehirler New-York — Londra sel — Prag
Zürih - Bale Mıılı, - Frankfurt a/M — Hamburg ilâ...
ROMA’dan irtibat temin edilen şehirler: Buenos Aires — Rio de Janeiro — Marsilya — Cenevre — Lizbon — Madrid ilâ
Fazla tafsilât için
TÜRHOL TİCARET Lld. Şti
9 Maviş — İstanbul — Roma — Ameterdam
*


Kiracılar gazetesi bugün çıktı
Muharrir arkadaşlarımızdan Yekta Ragıp Önen tarafından İmti yazı alınan Kiracılar Gazetesi» bu gün çıkmıştır Tanınmış avukatların ve muharrirlerin değerli mu«a leleri. Milliyet mecmuasına cevap, Necdet Rüştü Efe’nln manzum bir mahkeme röportajı, Amerika’da fe lâket fırtınası, yerli ve yabancı ka rikatür, Kiracıların dert ve şikâyet s.itunu, akıl hocası, gazetenin zengin mündericatmı teşkil etmektedir. Gazete, okuyucularına kur’a i-le bir de 2500 lira değerinde arsa hediye edecektir. Hararetle tavsiye ederiz,

İmtiyaz sahibi:
A. CEMALEDDIN SARAÇOĞLU Yazı illerini fiilen idare eden; FATİN FUAD
Dizildiği yer «Yeni Sabaha mürettlbhanesl Basıldığı yer: «Gün Basımevi»
toüks.4 |
İst, B'-'isasmın 27/4,948 Fiyatları
Londra
Nevyorı
Paris
Cenevre
Amsterdai»
Brüksel
Prafe
fitokhojm
Lizbon
ESHAM VE TAHVİLÂT
20,36 »6,70
%
% %
%
7 934 Slvaa Erzurum 2—7 20,86
7 941 Dedlyolu 2
6 Kajkınma 3
7 Millî Müdafaa 4
ram
Açılış ve program,
M. s, ayarı,
Müzik: Çeşitli Müzik (Pjj Haberler,
□ LMZi/ CIL-IAN
SIUUIAT
ı

11 3866 280—
1,3060 63,7270 105,5466
6,3887
8,60
77.8860
11,2490
ÇARŞAMBA — 28/4/1948
7.29 Açılış ve program,
7.30 M s, ayarı,
7,30 Müzik; Hafif Müzik (P1J
7.45 Haberler,
8,00 Müzik: Şarkılar (Pl/
815 Müzik: Çeşitli
Hafif Müzik (Pl,)
8.45 Müzik: Hafif Melodiler (Pl.) 9,00 Kapanış,
12.29
12.30
12.30
13,00
13.15 Müzik: Radyo Salon Orkestrası
13,50 Konuşma: Ç, E, K. Adın2» 14.00 Kapanış, 17,58Açıbş ve program.
18,00
1800
18.30
18.45
19,00
19.15
19.20
20.15
20.30
20,35
21,00
21-15
Ortaokul - Lise ve Teknik Okullar Talebesine
Tuna Dersevi’nde
MATEMATİK — FİZİK — KİMYA — LtSAN Dersleri
Dersevi Talebesini en iyi hana Müracaat: Pazardan başka
TUNA DERSEVİ
— kimya verilir, şekilde re kısa samanda imti-hazırlar.
her gün saat (14-18) arasında!
Atatürk Bulvarı No. 88 (Aksaray Postahane karşısı) AKSARAY
İSTANBUL
%

Vali ve Belediye Başkanlığından:
Teshin şartile kiralanan merkezi teshin teslsath apartman, han, otel ve pansiyonlar kaloriferlerinin hava hararetinin 18 santigrattan düşük olduğu gün ve saatlerde yakılmaya devam edilmesi belediye zabıtası talimatnamesinin 251 inci maddesi gereğince ilân olunur, (5581)
M s, ayar-,
Mütik: Karışık Şarkılar Konuşma,
Müzik: Dans Müzikl (P] ) Haberler.
Geçmişte Bugün , Müzik: İnce Saz.
Radyo Gazetesi.
Serbest Saat,
Müzik: Yurddan Sesler, Konuşma: (Kitap Saati.) Müzik; Cumhurbaşkanlığı Armoni Muzikası.
22,00 Konuşma: B, M, M, Saati.
22,15 Müzik: Dans Müziği t Pl,,
22,45 M, s, ^.varı,
22,45 Haberler, 23,00 Program ve Kapanış,
BULMAC&
---*----
1 23 4 5 6 7 « 3
r
X
r
V
I I I
»
arala-
HOLANDA
Ekrem Karadeniz
Şinasi Kazaz No: 114
İle şu olarak
ZAYİ:— Kabataş Lisesinden 1936 senesi aldığım şahadetnameyi kaybettim, yenisini çıkartacağımdan eskisinin hükmü yoktur,
Muazzam Şark Efsânesi
• - ;./■ -
ağam ufa* «*»*(***» kory»un(|
s

X
X X K.
1 HAZİRAN ÇEKİLİŞİNDE BUYUK İKRAMİYE:
İSTANBUL'dalfe
KÜÇÜKYALI'da
BAHÇELİ EV
l I
L
t
4
L
L
W i 1
1 ı'to. I 6ı
Mı ;ı ıra 1 1
■ ! 1 • I i
1 ' ıM ıll 1
ı • 1 M.I. 1 J -
Manchester — Glasgow—Paris—Brük-
Stoekholm — Göteborg — Oslo — Kopenhag —
• • • müracaat: SEYAHAT BÜROLARI ve
Sultanhamam,
!■—I^^IİIT1 l ■
Kurtoğlu Han. No. 10, Tel: 20833

Çocuk kırk günlük olmuştu. Saray mensubları ve memleketin ileri gelen adanılan toplanarak saraya gittiler. Kameriyenin huzuruna çıktılar:
— Sultanımız, dediler. Müstakbel hükümdarımız - maşallah - kırkıncı gününü idrâk etti. Muk Jdes âdetlerimize göre o-ı?3 b t etmeğe geldik. Tabiî, rıcnn’eketi fiilen idare edecek Chğfl gelinceye kadar onun ve-k • yine siz olacaksınız.
'ameriye, aslen Aıab olma-di4?’ için bu âdeU bilmiyordu. Çocuğa i indiden biat etmek lâ zını g- hj.ğıni söylemeğe gelenlere: «Böyle şey ol; ıaz» dernek cesaretini kendisine! bulamadı.
— Pkâlâ. d' di Mademki âdetiniz bövle imiş, dilediğiniz gibi hareket edin.
Sarayın önündeki t jyük mey dana biı taht kurcular. Ktrk günlük çocuğu kundaklı olarak götürüp tahtın üstüne yatırdılar Evvelâ vezir Yesrib geldi;
çocuğun ününde eğilerek biat etti. Sonra saray mensubları, hükümet adamları ve ahali birer birer gelip biat ettiler. Kırk günlük yumurcağı resmen hükümdar tanıdılar. Sonra da hükümdar vekili Kameriyeye şada kat v'miııi ettiler.
Kameriye, hiç te memrun-l”kla karşılamadığı bu merasim sona erince; çocuğu saraya gö türdü; beşiğine yatırdı. Homurdanmağa başladı:
— Behey başımın belidi Kırk gi’nlük iken hükümdar oldun’ Kırk aylık olunca kinıoi-lir ne olacaksın! Seni öldürmek ten başka çare kalmadı! Haya-
tınn tehlikeye koyarak elde ettiğim bu saltanatı sana bırakır mıyım sanıyorsun işte senin hakkın şu hançerdir!
Kameıiye, koynundan mini mini bir hançer ;ıkarmıştı. Han çerin ucu iğne gibi sivri idi. Zalim kadın, bin bir meşakkat le dünyaya getirdiği yavrusunu bu hançerle öldürmek sure-ti’e dünyadan yok edecektir. Hançeı tutan elini süratle yukarı kaldırdı, fakat indirmeğe muvaffak olamadı. Baş ebe tam zamanında yetişmiş, Kameriyenin bileğini sımsıkı ya kalamıştı
Kameriye, insafsızca sıkılan







Tefrika No. 19


bileğinin acısile hançeri yere düşürdü ve baş ebeye haykırdı:
— Sana, yine işime karışma hakini kim verdi? _
Baş be, Kameriyenin bileğini bıraktı.
— Affedersiniz sultanını! Müdhiş bir cinayet işlemenize mâni olmak istedim.
— Kırk günlük bebekken hükümdar ola-ı ou t'as belasını öldürmekle neden cinayet işlemiş olayım?
— Kimsenin kimseyi öldürme ğe halikı yoktur Sultanım! Hele çocuğu öldürmeğe hiç hakkınız yoktur. Çünkü o, milletin
müstakbel hükümdarıdır.
— Milletin hükümdarı benim!
— Siz vekilsiniz-
_____ Bu çocuğun vücudunu ortadan kaldırırsam, millet hükümdar olarak beni tanıyacaktır.
____Çocuğu öldürdüğünüzü haber verirsem, millet sizi taşlı-yarak öldürül !..
— Bana bu fenalığı yapar mı sın?
— Yapmağa mecburum, çünkü müstakbel hükümdarımızın vasaması lâzımdır!

Kameriye, bu açık tehdidden korkup fikrinden vazgeçeceği yerde büsbütün çileden çıktı:
— Kime haber verirsen ver! diye bağırdı. Bu çocuğu sağ bı-rakmıyacağıın!
Baş ebe, ne bahasına olursa olsun, bu tüyler ürpertici cinayeti herhalde önlemeğe karar verdi. Gözlerini hased ve kıskançlık kanı bürüyen vicdansız (Devamı var)


SOLDAN SAĞA :
1 — Bir nevi harcama, Paralı mi misafirhane; 2 — Rumca .bir -, Eue blyatla ilgili; 3 — içinde kan dola şır, Arabcada (K) nin okunuşu; 3
— isyankârlık; 5 — Alevkarası 1-mal eden: ö - Yazar. Sonuna 'R' ilâ vesile eşek ; 7.— Gemilerin hangi devlete alt olduğunu gösterir. Yakılır: 8 — Nesebi gayri sahih. Genişliğine; 9 — Onarma, bilgi,
YUKARIDAN AŞAĞI :
1 — Canını tehlikeye koyan. Sonuna S üâvesile mukaddes öküz
2 — Rumca «bir', Bir nevi spor;
3 — Iranda icat olunan bir oyun,
Babanın kardeşi; 4 — Sonuna (K) ilâvesile .parazit»; 5 — Mayileşme; 6__Ateş, Ekşimsi; 7 — Bir soyadı.
Kişinin çektiği onun belâsıdır; 8
— Başına ( B) gelirse küçük çocuk, MaJıruri teneke; 9 — Keten ve ke nevirin iplikleri. Put,
EVVELKİ BULMACANIN HALLEDİLMİŞ ŞEKLİ
1 23456789
r d
9 o
4
5
t
i
i
$
f
ŞEHİR TİYATROLARI


20 de Dr«r
Kısnu: düşman
Yazan : Andre Paul Antoine Tüıkçesl : Lûtf) Telefon: 42157 Komedi Kısmı:
KAŞ YAPAYIM
DERKEN
Yazan : N. Nancey n. ^oısso TÜı-kçesl: Vasf* R. Zobu, R Baran