AFER
CUMARTESİ 30 EYLÜL 1950
*- Telgraf adresi: Zafer Gazetesi — Ankara ★
Bursa Mobilya Pazarı
Gördüğü rağbet üzerine en son modellere hususî surette hazırlattığı yatak, oda ve takımlarını satışa çıkarmıştır.
Anafartalar Cad. No. 198 — Tel: 14091 (
Bütün AnkaralIların takdirini kazanan
göre, salon
(5173)
Atlantik Konseyine yapılan talepten sonra
atıkların bize
Bakanlar
yeni bir teklifi
I
Kurulu toplandı
Atlantik Paktının Akdeniz Askerî Komitesi ile Türk Genel Kurmayı arasında temas temini isteniyor
Bu teşebbüs müsbet şekilde neticelendiği takdirde Türkiye Atlantik Paktı üyeliği haklarının çoğundan istifade edebilecek
Din tedrisatı için ilmi heyet toplanacak
Bakanlar Kurulu dün saat 17 de Başbakan Adnan Menderes'in başkanlığında toplanmış ve muhtelif meseleler üzerinde çalışmıştır. Bu arada din tedrisatının ilk o-kullarda bu sene yapılması için Millî Eğitim Bakanlığında, Demokrat Parti programının 14 üncü maddesi mucibince bir İlmî heyet kurulmasına ve bu heyetin tedrisat program ve şeklini tesbit etmesine karar vermiştir.
Telefon: 15619, 15315 ve 16882 * Denizciler Caddesi 2 ★ Posta Kutusu : 193
Kore'de Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin muvaffakiyetleri devam etmektedir. Son haberlere göre Cenup Kore birlikleri 38 inci arz dairesine kadar ilerlemiş bulunmaktadırlar. Bu husustaki telgraf haberleri 4 üncü sayfamızdadır. Resimde Filâdelfiya garından Kore'ye
" Paris Radyosu, 29 (Basın -Yayın) — Londra’dan haber alındığına göre, Batılı devletler Türkiye’ye, Türk Genelkur mayı ile Atlantik Paktı Akdeniz askerî komitesi arasında
temaslar kurulması yolunda telmihlerde bulunmuşlardır. Bilindiği gibi bu komite, Fransa, İtalya ve İngiltere’yi içine almaktadır. Bu fikir, Türkiye’nin Atlantik Paktına katılma talebi üzerine ileri sürülmüştür. Türkiye’nin bu talebi bir kaç gün evvel Nevyork’ta toplanmış olan Atlantik Konseyi tarafından reddedilmişti. Londra’da, bu temasın, Türkiye-nin güvenliği bakımından duy makta olduğu endişeyi yatıştırmağa yardım edeceği belirtilmektedir. Gelecek günler i-çinde bu hususta Türklerin bir cevap vermesi beklenmektedir.
Londra, 29 (Radyo) — Diplomatik muhabirlerin verdikleri
Amerikan Askerî Yardım Kurulu eğitim programı gereğince Amerika'ya gönderilmiş olan ve Virginia'da, Fort Eusiis Kara Yolu Nakliyat kursunda bulunan üç Türk subayı ilo bir Amerikalı subay, kursu bitirmeden evvel muharebe sahası olarak kabul edilen bir bölgede personel ve malzemenin tamamlanmasına ait 9 gün süren bir tatbikat yapmışlardır. Yukarı daki resimde soldan sağa: Yüzbaşı Hüsnü Erzik, Yüzbaşı Cevdet Gürkan, Yüzbaşı Tevfik Urga ve bir Amrikalı subay görülmektedir.
haberlere göre, Atlantik Paktı teşkilâtının İngiltere, Fransa vo İtalya'dan müteşekkil olan. Akdeniz Askerî Komitesiyle Türkiye Genelkurmayı arasında
temas temin edilmesini Batı
devletleri Türkiyeye teklif etmişlerdir.
Daily Telegıaph gazetesinin
(Sonu Sa 4. Sü. 5 de)
Türkiye asla tarafsız kalamaz
Göçmenler için iskân tedbirleri
İçişleri Bakanı göçmenlerin istirahatleri
Basın - Yayın Genel Müdürü Dr. Halim Alyot
gitmek üzere hareket eden Amerikan askerlerini uğurlayan kadınlardan bir grup görülüyor
ĞüvenlTk]Konseyinde Türkiyenin üyeliği
Dünkü seçimlerde Türkiye 36, Lübnan 24 oy aldılar, kat’i netice alınamadı
Londra, 29 (Radyo) — Birleşmiş Milletler Genel Kurulu
Kore birliğimize dair haber ve resimler
Mümtaz Faik FENİK
Bazı kimselerin bütün bu' dığı kolaylıkla anlaşılır, karışık dünya içinde Türkiye-nin her hangi bir harp felâke-' 6inın ti ile karşılaşmaması için, tarafsız kalması lâzımgeldiğini ; müdafaa etmekte oldukları gö- ı rülmektedir. Bu fikir eskiden olduğu gibi, son zamanlarda da daha çok sol temayülleriyle tanınan insanlar arasında revaç bulmuş, vo yeniden onlar tarafından desteklenmeğe başlanmıştır.
İddia edilen şey şudur: Bugünkü anlaşmazlıklar, er geç silâhlı bir Sovyet - Amerikan mücadelesine sebebiyet vere- | çektir. Bunun için de Türkiyc-nin tarafsız kalması lâzımdır.
Bu fikri müdafaa edenler, İskandinav devletlerinin eski an'anevî siyasetlerini misal olarak almaktadırlar; gerçi, bu tarafsızlık Atlantik Paklı ilo nihayete ermişse de bu memle- I ketlerin içinde kaynaşan mu-halefetin tarafsızlık politika- | sına pek fazla rağbet etliği kaydolunmaktadır. |
Türkiye'nin tarafsız kalması fikri ilk bakışta pek fazla cazip gibi görünür; hattâ büyük halk kütlelerini bir anda avlayabilecek derecede bir sevimlilik bile arzeder; fakat mesele hakikatlerin ölçüsüne vurulunca böyle bir iddianın ne kadar zayıf ve hattâ ne ka- I dar korkunç bir mahiyet taşı-
Bir defa tarafsızlık politika-müdafaasını, sol iema-yüllü kimselerin ele almış ol- x,(..)uı»ve.u)
ması, işin içyüzünü açıkça1 kendisiyle görüşen basın men-umumî efkâra izah edebilir suplarına şu beyanatta bulun-(Sonu Sa. 4 Sü. 4 te) muştur:
temin edildiğini söyledi
İstanbul, 29 a.a. — Trakya .— Edirne, Tekirdağ, Kırklar bölgesinde tetkiklerde bulunduk- eli, Lüleburgaz, Babaeski, U-tan sonra dün gece otomobille zunköprü, Muratlı, İpsala, Mal-şehrimize gelen içişleri Bakanı kara ve dolaylarında tetkikler Rükneddin Nasuhioğlu, bugün yaptım. Halkımızın hükümete
D. P. Çankaya II Meclisi adayları
Demokrat adayları tanıtıyoruz
Haşan Özçelik
( Yazısı 4. üncü sayfada )
karşı duyduğu itimat ve sevgi beni ziyadesiyle memnun bıraktı.
Bu tetkik seyahatimde bir çok mühim ihtiyaçlarla karşılaştım ve bunları tesbit ettim. Bu arada Edirne ve Karaağaç'ta bulunan göçmenlerin durumunu yakından tetkik ettim. Bulgaristan’dan ana vatana hicret eden ırkdaşlarımızla alâkadar olmak ve ortada kalmamalarını temin etmek maksadiylc Edirne ve Karaağaçta bir komisyon kurul-(Sonu Sa. 4 Sü. 3 te)
Basın - Yayın genel müdürü bazı neşriyat üzerine durumu tavzih ediyor
Basın - Yayın ve Turizm Ge- i tai nazarlarını istisnasız bütün nel Müdürü Dr. Halim Alyot, ' gazetecilerimize aksettirmekten Kore birliğimizin hareketi münasebetiyle bazı gazetelerde görülen neşriyatla ilgili olarak şu beyanatta bulunmuştur:
• — Kore’ye gidecek birliğimizin hareketi hakkında haberler verilip verilmemesi, fotoğraf çekilip çekilmemesi ve haberlerle fotoğrafların neşredilip edilmemeleri mevzularında Basın -Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğünün vazifesi tamamiyle Millî Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığının nok-
ibaret kalmıştır.
Umum Müdürlüğümüz, her zaman olduğu gibi, bu mevzuda da basına karşı beslediği hürmetin telkin ettiği tarzda vazifesini yapmıştır. Gazetelerimizin birliğin hareket limanına askerî makamlarımızın koydukları kayıtlar dahilinde fotoğrafçılar göndermelerinin ve yine bu makamlar tarafından konulan kayıtlara göre çekilecek fotoğrafları neşretme imkânlarının
(Sonu Sa 4. Sü. 5 de)
Devlet Bakanının
seyahat intibaları
Karaosmaoğlu köylünün bol kazanması
Cumhurbaşkanı Kıbrıs heyetini kabul etti
Cumhurbaşkanı Celâl Bayat, geçende yurdumuzdan Kıbrıs’a giden bir öğretmen ve öğrenci grupu adına kendisini ziyarete gelen bir hey'eti, dün Çankaya-da kabul etmişlerdir.
Hey’et, öğretmen ve öğrencilerimizin Kıbrıs’ta gördükleri iyi kabulden çok memnun kaldıklarını arzetmiş ve bu arada (Sonu Sa 4. Sü. 2 de)
istihsali arttırması
Bir müddettenberi Ege bölgesinde bir tetkik gezisi yapmak ta olan Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Samed Ağaoğ-lu ve Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu dün saat 13.15 te uçakla şehrihîize dönmüşlerdir.
Devlet Bakanının beyanatı
İzmir, 29 a.a. — Dün gece yarısından sonra Muğla’dan şehrimize gelen Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Sâmed Ağaoğlu ile bir müddettenberi Ege bölgesinde tetkiklerde bulunan Devlet Bakanı Fevzi Lût fi Karaosmanoğlu bu sabah (Sonu Sa 4. Sü. 6 da)
emelimizdir, dedi
Fevzi Lûifi Karaosmanoğlu
bu akşam toplanarak Güvenlik Konseyinde boşalan muvakkat üyelikler için seçim yapmıştır.
Orta Doğu Bölgesi için mün hal bir üyeliğe Türkiye ve Lübnan aday bulunuyorlardı. Seçilmek için Genel Kurulun 60 üyesinden 40 mln reyini almak şarttı. Gerek Lübnan ve gerek Türkiye nisabı dolduramadıkları için seçim uzamış ve müteaddit defa reye başvurulmak zarureti hasıl olmuştur.
İlk turda Türkiye 36, Lübnan 24; ikinci turda Türkiye 36, Lübnan 24; üçüncü turda Türkiye- 35, Lübnan 25; dördüncü turda Türkiye 36, Lübnan 24; Altıncı turda Türkiye 33, Lübnan 26; yedinci turda Türkiye 35, Lübnan 25; sekizinci turda Türkiye 35, Lübnan 24; dokuzuncu turda Türkiye 33, Lübnan 25; onuncu turda Türkiye 36, Lübnan 24 oy almışlardır.
12 nci tarda Türkiye 36, Lübnan 24 rey almışlardır.
Neticesiz kalan 12 turluk seçimden sonra Genel Kurul ü-yeleri arasında istişareler yapılmasına imkân vermek üzere oturumuna son vermiştir. Güvenlik konseyinin Orta Doğu Bölgesi münhal üyeliğine seçimlere ne zaman devam edi leceği belji değildir.
Başkan Truman
Amerikan dış siyaseti
Terhis
928 lilerin terhis emri çıktı
Büyük Millet Meclisi yaz tatiline girmeden evvel askerliğin iki seneye indirilmesi hususundaki kanun tasarısını b;r ekim 1950 den itibaren yürürlüğe girecek kaydiyle kabul etmişti.
Milli Savunma Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu 928 doğumlu eratın 1 ekim 1950 den itibaren terhis edilmesine karar vermiştir. Bu se beple Milli Savunma Bakanlığı terhis emrini muhtelif ordu ve kolordu merkezlerine bildirmiş ve gereken hazırlıkların yapılmasına başlanmıştır. Bakanlık terhis edilen eratın memleketlerine kadar sevk e-dilmeleri için de ayrıca bir karar tılmışt,r.
Başkan Truman’ın kaleminden çıkan bir muhtıra neşredildi
Vaşington, 29 (a.a.) «United Press) — Birleşik Amerika Dışişleri Bakanlığı bugün A-merikan dış siyasetini izah e-den bir muhtıra neşretmiştir. Bu muhtırada Sovyetler Birli-(Sonu Sa 4. Sü. 6 da)
AKINTIYA---1
I____KÜREK
Yaş geldi kemale!
Pirimiz, üstadımız, Hüseyin Cahit Yalçın, «Değişen Şey Nedir?, diye yazdığı bir makalede yine bermutad Demokrat Partiye çatarken bir do «Bakanların - vakitsiz Şeyhuhet tâbiri altında maskelenen bunaklık illeti-
ne uğramalarından» da ba-
his buyuruyor!
Bilmem ki vakitsiz Şeyhuhet teşhisini de vakitli
Şeyhuhele uğrayanlardan nıı öğrenmeli?
Şairin nc dediğini hep bilirsiniz:
«Nefsimde
tecrübemo
nan söylerim sana!.
YEDEKÇİ
Sayfa: 2
ZAFER
30/9/1950
GAZETELER:
Göç ve teşkilât
Yeni İstanbul gazetesinde Habip Edip Törehan, «Göç ve teşkilât» başlıklı makalesinde Bulgaristandan anayurda gelmekte olan göçmenler konusunu ele alıyor. Bizde göçün tarihî sebep ve âmillerine dokun duktan sonra İstiklâl Savaşını müteakip Yunanistandan getir tilen göçmenler konusunda A-tatürk’ün tatbik ettiği usulün isabetli olduğunu belirterek bugünkü duruma geçiyor, hâdiselerin bugün bizden acele tedbir almayı beklediğini kaydediyor.
Dünyanın istikbali
Vatan gazetesinde Ahmet E-min Yalman; «Paul Hoffman dünyanın istikbalini nasıl görüyor?» başlıklı ve Vaşington dan yolladığı makalesinde Marshall plânı idare başkanı Paul Hoffman’ın ecnebi başmu harrirler grupuna verilen bir öğle yemeğinde söylediği sözleri naklediyor. Hoffman bu sözlerinde dünyanın bugünkü durumunu gözden geçiriyor ve alınması gereken tedbirleri izah ederek ezcümle diyor ki:
«Moskova ile münasebetler meselesinde bilhassa iki ihtimal gözönünde bulundurulmalıdır. . Bunlar da insanların harpleri kazandıkları ve fakat sulhü kazanmayı bilmedikleri keyfiyetidir.»
Sovyet poltikasmda kuruntuların payı
Yeni Asır gazetesinde Şev-
I ket Bilgin, «Sovyet politikasın da kuruntuların payı» başlıklı makalesinde Kore savaşlarının I hürriyet orduları lehine çok müsait gelişmeler arzettiği bir sırada Moskova’nın nasıl bir yol tutacağının merakla beklendiğini, bugünün Sovyet politikasında artık ideolojinin rolü kalmadığını, Rusya-nın şahlanmış kuruntular ve korkuların karargâh kurduğu bir memleket haline geldiğini, bu yüzden Amerikanın ihtiyatî bir harp hazırlamakta olduğu I masalına inandıklarını, bu ku-I ı untulu iddialardan daha gülüncünün tasavvur edilemiye-
1 ceğini yazmaktadır.
Büyük millî meselelerin halline doğru
Demokrat İzmir gazetesinde .Hürrem Kubat, «Büyük millî meselelerin halline doğru» baş lıklı yazısında topraksız köylü |ve iskân dâvasını ele alarak bir mahalde mevcut boş arazi ile bataklıklardan kazanılacak topraklar bütün topraksız köy lüyü* topraklandırmıya kifâyet etmediği takdirde yurdun boş ve iskâna müsait sahalarından istifade etmenin şart olduğunu, bunun için de toprak kanunu ile birlikte yürüyecek ve onu destekliyecek bir iskân siyaseti takib etmek lâzım geldiğini yazmaktadır.
Günün mevzuu

1 Kâmuran Tüzgiray
!
masını biz de isteriz, fakat
Devlet
Tiyatrosu
Temsillere yarın akşam başlanıyor
1 Ekim pazar akşamından i-tibaren yeni tiyatro mevsimine girecek olan Devlet Tiyatrosu nun memurlara yaptığı tenzilâtlı bilet satışı memurlar arasında sevinçle karşılanmıştır.
Bu seneki bilet fiyatları şöy ledir: Büyük Tiyatroda öğrenci ve memurlara parter 100 kuruş, balkon 75 kuruş. Halka parter 200, balkon 150 kuruş. Küçük Tiyatroda memur ve öğrencilere parter 100 kuruş, balkon 75 kuruş, halka parter 150 kuruş, balkon 100 kuruş.
Bilet satışlarına başlanmış olup her iki tiyatroda biletler bitmek üzeredir.
Bu sene temsillere yarım saat geç başlanmaktadır. Bilindiği gibi ilk temsiller Büyük Tiyatroda (Hamlet), Küçük Ti yatroda (Şakacı) piyesleridir. Pek yakında Opera Bölümü d (Rigoletto) operasını temsile başlıyacaktır.
Tiyatroda yerler doluyor
1 Eylül pazar günü akşamından itibaren yeni tiyatro sezonuna girecek olan Devlet Tiyatrosunun memurlara yaptığı büyük tenzilât memurlarımız arasında sevinç uyandırmıştır.
Bilet satışlarına başlanmış o-lup iki tiyatroda biletler bitmek üzeredir.
Bilindiği gibi bu sene dıranı kısım Büyük Tiyatroda (Hamlet) i Küçük Tiyatroda da (Şakacı) yı temsil edecektir.
Pek yakında opera bölümü ' de (Rigoletto) operasını temsile ! başlıyacaktır.
Piyade Gerilla Kursunu bitiren subaylar bu sabah saat 9 da Etimesgut Plânör alanında bir gösteri yapacaklardır.
Gösteri için hazırlanan programa göre saat 9.15 ten 9.45 e kadar plânör gösterileri devam edecektir. Saat 10 da da kursiyelerin uçaktan paraşütle
Gününe g öre^
Orta öğretimde Bu yıl 21 yeni ortaokul açılacak
Milli Eğitim Bakanlığınca, bu ders yılı başında 21 ilçemizde yeniden orta okul açılmasına karar verilmiştir. Bakanlık okul kadrolarını tamamlamak üzeredir, öğrendiğimize göre, ortaokul açılacak ilçeler şunlardır: Ayvacık, Beyşehir, Cihanbeyli, Çaycuma, Gebze, Gülnar, Gölpazarı, Hacıbektaş, Hozat, İlgaz, Karamürsel, Malkara, Manyas, Mesudiye, Sı-nırkent, Soma, Susurluk, Tatvan, Torul ve Yenişehir.
atlama gösterileri, tahrip, sabotaj hareketleri yapılacaktır.
Bundan sonra günün ehemmiyetini belirten konuşmalar yapılacak ve diploma tevziinden sonra da misafirler büfece ağırlanacaktır.
İç Ticaret Genel Müdürüne verilen madalya
Haber aldığımıza göre Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı îç ticaret Genel Müdürü Fikri H.
Diker’e Fransa Hükümetince Merite Commercial nişanının
komandör rütbesi tevcih edil-

UZAK DOĞU
DÜNYASI
Şoförlerin dün yaptığı kongre I Dernekten istifa eden 15 şoför cemiyete I iltihak etti, yeni idare heyeti seçildi I
Orhan $adi beraat etti
Fransa’da altın kaçakçılığı yaptığı iddiasiyle mahkemeye verilmiş olan Lâhey Elçiliği eski ikinci kâtibi Orhan Şadi Ka vur’un dâvasına ait bazı evrakın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinden kaybolduğu malûmdur.
Bu hâdise üzerine Savcılık
Göçmen iskânı mevzuu üzerinde birkaç düşünce
Bulgar Hükümeti 250 bin ırkdaşımızı memleketten sür-
mek için elindeki bütün imkân | ları kullanıyor. Yapılan taz- s. yik ve zulüm karşısında her 1 « gün kafileler halinde göçmen durmadan devam edecek olan grupları ana yurda gelmek-1 bu göç dalgası karşısında hiç tedir. Hazırlıksız bir halde ve ' b’r şey yapamamak gibi acı kış başlangıcında ana yurda bir netice vereceğinden kor-akmakta olan bu ırkdaşlarımı- karız. Bu makımdan bu köy-zı yerleştirmek, onlara ev, tar- leri yapalım öyle yerleştire-la temin etmek, istihsâl vasıta- lını, demek işin çok uzamasını lan ile donatmak ve hemen intaç edebilir ve gelecek ırk-1 müstahsil hale getirmek, şüp- da-laımızı da önümüzdeki yaz I Hindistan’dan ithal lıesiz ki hem zaman ve hem de
Kanaviçe ve çuval ithalâtında kontenjan arttırıldı
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından bildirilmiştir: | 1 — 9 Eylül 1950 tarihinde
_. ----— — --------------- edilebile-
mevsiminde müstahsil dyruma ceği bildirilen iki bin beş yüz para istiyen muazzam bir iş- getirmek çok zorlaşır, aynı za ton jüt mamulâtı bu kere gö-tir. manda bu kadar işsiz insanı rülen lüzum üzerine dört bin
beı'.emek gibi büyük bir külfet,tona çıkarılmıştır.
| 2 — Sözü edilen dört bin ton
Bu itibarla ehemmiyetle ele luk kanaviçe ve jüt çuval ko-alndığmdan asla şüphe etme- tasından 10 ekim 1950 akşamı-di miz bu dâvada ilk düşü-1 na kadar T. C. Merkez Bankası nü'ecek nokta; gelecek ırkdaş-1 şubelerine u^ulü dairesinde larımızı derhal müstahsil du- müracaat eden firmalar istifanı na geçirmek olmalıdır.
250 bin kişi geleceğine ve
Yurdumuzda topraksız köy- bellemek gibi buyuk bir külfet, lüyü toprak sahibi yapmak i-
çin yeni bir hamle yapılmak- R" ’t,harla «ı»
ta ve Toprak Kanununun son tadil şekline göre Devlet arazisi topraksız köylüye bir aileyi geç ndirebilecek miktarda dağıtılmakta ve aynı zamanda istihsâl vasıtaları ile donatılmaktadır. Bu kadar muaz- |je. de ortalama bir aile zam bir işi başarmaya uğraş- - - -
tığımız bir sırada Bulgarların _ .... _....*____*
250 bin ırkdaşımızı tehcire tâ- gcheri beşer yüz hanelik köy-bi tutması; Türkiye'de tahak- ]er- istiap edebilecek geniş ve kuk ettirilmeğe çalışılan bu mahsuldar topraklar da yur-
’hareketini dumuzda mevcuttur. Şu halde
Eski Dünya dediğimiz büyük kara parçasının bir ucunda Avrupa, öbür ucunda da Uzak Doğu bulunuyor. Avrupa eskidenberi ayrı bir kıta sayıl-1 dığı halde Uzak Doğu her nedense Asyanın bir parçası addedilmiştir. Halbuki Avrupayı ayrı bir kıta gibi gösteren sebepler Uzak Doğu için de variddir, orası da ayrı bir kültüre, ayrı bir devlet sistemine sahip başlı başına bir âlemdir.
Avrupa ile Yakın doğunun tarihi ayni olduğu halde deniz, çil ve steplerle çevrili olan U-zak Doğunun tarihi tamamiyle başka bir istikamette cereyan etmiştir. Bir çok istilâlara rağmen son zamanlara kadar ırk ve kültür hususiyetlerini, devlet varlıklarını olduğu gibi muhafaza etmişlerdir. Buna mukabil Avrupa ve Yakın Doğu daima değişikliğe uğramış, eski devlet lerin çoğu tarihe karışıp gitmiş
Uzak Doğu veya Aksayı Şark B ıtı dünyası için uzun zaman bir efsaneler diyarı olmuş, arada devamlı bir münasebet kurulamamıştı. Çünkü mesafeler kolay aşılır gibi değildi. Kuzeyde karlı ormanlar, ortada ıssız çöller ve stepler, ofıun gerisinde yüksek dağlar ve yaylalar uza-
Bununla beraber Türklerin ana yurdu olan tç Asyadan geçen İpek Yolu zaman zaman bu münasebeti kurmuş, hattâ büyük bir Türk devleti olan Cengiz İmparatorluğu da kısa bir zaman için her iki âlemi birleştirmeye bile muvaffak olmuştu. Ayni zamanda pek eskidenberi deniz yoliyle de Çin ile temas edilebilmişti. Bununla beraber her iki âlem birbirine karşı yabancılığını devam ettirdi.
16 ncı asra kadar buraları yalnız Marko Polo ve îbni Ba-tuta’nın seyahatnameleriyle tanıyorduk. Fakat sonraları Afri-kayı dolaşarak Hinde ve Çine giden deniz yolu, Kuzey Asya-dan giden demiryolu Avrupa ve Uzak Doğu arasında devamlı bir münasebet vücuda getirdi. Böylece her iki âlem birbirini yakından tanıdı.
Dilimizde Uzak Doğuya dair esaslı bilgi veren eserler pek mahduttur. Halbuki AvrupalIlar yalnız ticarî ve siyasî münasebet kurmakla kalmadı; Aksayı Şark ülkeleri ve kültürü hakkında da çok değerli eserler ortaya koydu. Bu sayede Uzak Doğu da bugünün ilim âlemi için tamamiyle aydınlanmış oldu.
Uzak Doğu dediğimiz zaman Çin ve Japonya hatıra gelirdi, şimdi Kore ve Mançurya’yı da anlıyoruz. Ayni zamanda Amur havzası, Kanıçatka gibi bir kısım topraklar da Uzak Doğudan sayılmaktadır. Kıtanın umumî şekli Avrupadan farklıdır. Burası büyük Asya Karasına daha geniş bir şekilde bağlıdır.
Kutup bölgesinden sıcak kuşağa kadar inen Uzak Doğuda kıyılar doğrudan doğruya açık denizlere ulaşmaz, önce yarım ada ve adalarla çevrili iç denizlere varır. Bundan sonra arazi
. f Yozan
Prof. Hâmit Sadi Selen I (----------------------------J
basamak basamak Asya içlerino I doğru yükselir; nihayet birtakım sıra dağlar kavsi Uzak Doğuyu Sibirya ve tç Asyadan ayırır.
İklim de Avrupaya nazaran Çok daha sert ve tamamiyle başka karakterdedir. Uzak Doğu, Güney Asya gibi mevsim rüzgârlarının tesiri altındadır. Kışlar soğuk ve kuru, yazlar sıcak ve nemlidir. Yazın Avrupadan daha sıcak fakat yağmurlu, kışın da Avrupadan daha soğuktur. İklim başkalığı toprağa çok daha sıkı bağlı olan bura halkının kültürü üzerinde büyük rol oynar.
Kutup bölgesinden başlıyarak Sıcak Kuşağa doğru bu kıta üzerine kuşbakışı bir göz gezdirecek olursak şu denizlerin ve memleketlerin sıralandığını gö-
Asya ile Kuzey Amerikanın birbirine pek yaklaştığı yerde Bering Boğazı bulunur. Yılın bir çok aylarında donan bu boğaz eskidenberi Asyadan Amerika-ya karadan geçmeye imkân vermiştir. 1785 de Ruslar buradan geçerek Alaska’yı istilâ etmişlerdi. Fakat sonra tngilizlerin teşvikiyle Alaska'yı Birleşik Amerikaya sattılar.
Aleut adalariyle çdvrili olan Bering Denizi az derin bir denizdir. Bu adalar Alaska’nın de-
tçinde pek çok balina dolaşan bu denizin etrafındaki karalarda Ren Geyiği beslenir. Adalarda Tilki mandıraları nur. Umumiyetle buralar tup bölgesinden sayılır.
Asıl Uzak Doğu Kamçatka Yarım Adası ve Kuril adalariy-Ic Pasifikten ayrılan Ohotsk deniziyle başlar. Baltığın üç misli büyüklüğünde olan bu denizin etrafındaki karalar Sovyetler id?resindedir. Batısında Ohotsk kıyılan ve Amur ağzı ve Sahalın kıyılarında daimî iskân noktaları vardır. Bu deniz hem balina, hem de balık avcılığı bakımından değerlidir.
Amur havzası denize doğru geniş bir çıkıntı vücuda getirir. Bir yarım ada değilse de karaya dar bir boğazla yaklaşan Saha-lin ve Japon adaları ile Ktfre Yarım Adasının çerçevelediği Japon Denizi Karadenizin iki buçuk mislidir. Japon denizi U-zak Doğunun en canlı bir köşesidir. Hem balıkçılık, hem de seyrüsefer bakımından ehemmiyetlidir. Şimdi bu denize hâkim olmak için büyük mücadelelere şahit olmaktayız.
Daha güneyde Doğu Çin Denizi ile onun karalar arasına sokulmuş bir parçası olan San Deniz beraberce Japon Denizinden daha büyüktür. Formoza ve Okinava ile daha bir takım adaların Pasifikten ayırdığı bu deniz de Uzak Doğunun Akdenizi sayılabilir. Mançurya, Çinin büyük bir kısmı bu deniz etrafm-dadır. Büyük ırmaklar bu denize dökülür. Uzak Doğunun bu tay-funlu denizleri bugün de siyasî fırtınaların estiği kenarlardır-Kore hem Japon denizine, hem de Doğu Çin denizine hâkim bir ülkedir. w
Filipinlerin çerçevelediği Güney Çin Denizi Uzak Doğu için bir hudut vazifesini görür. Bu denizi ve etrafındaki memleketleri Güney Asyadan saymaktayız. Bu hudutlar içinde Uzak Doğu topraklan 9 milyon kilometre kareye, nüfusu da 600 milyona yaklaşır.
tarafından Orhan Şadi Kavur aleyhine Ankara Asliye Üçüncü Ceza Mahkemesinde ikinci
Ku-
Ankara Umum Şoförler ve İşçileri Cemiyeti Kongresi dün 10.30 da Halkevinde toplanmıştır. Toplantı, hayli gürültülü ve alâka çekici olmuştur. | Başkan Abdullah Caner’in açış nutkundan sonra, kongre başkanı, baş kan vekili ye kâtipler seçimi yapılmıştır*. Başkanlığa Lûtfi Dörder, başkan 1 vekilliğine Zeki Çift, kâtipliklere de, Abdullah Uraz ve Hay ri Gürakan seçilmişlerdir.
Bundan sonra kongre başkanı 951 yılı faaliyet ve bütçe raporunu okumuştur. Bütçe raporu hayli münakaşalara yol açmıştır. Bu arada söz isteyen , Şoförler Derneği Başk^nına, kongre başkanı tarafından tüzüğe uygun olmadığı için söz vrilmemiş ve bu olay gürültülere meydan vermiştir.
Bundan sonra, Ankara Şoför ler Derneğinin Cemiyetle birleşme teklifi görüşülmüştür. Bu arada, Şoförler Derneğine mensup olan on, on beş kişi istifasını vererek Cemiyete geçmişlerdir. Neticede: Derneğin Cemiyetle birleşmemesine ka-
seçimine geçilmiş ve şu neticeler alınmıştır:
I Başkanlığa; Abdullah Caner, , üyeliklere de, dördü asil, üçü yedek olmak üzere; M. Selâm oğlu, Ali Demirdelen, Lûtfi Şa hin, Şükrü Kaynacı, Arif Aktar, Haşan Kaydı ve Namık Ö-zef seçilmişlerdir. '
bir dâva açılmış ve evvelki cel selerde tanıklar dinlenilmişti.
Duruşmaya dün de devam o-lunmuş; mahkeme Orhan Şa-
di’nin
tir.
beraatına karar vermiş-
Atatürk ve Kız Liseleri Müdürlükleri
Açık bulunan şehrimiz Atatürk Lisesi Müdürlüğüne Bakanlık Genel Müfettişlerinden Süleyman Taşdemir; Kız Lisesi Müdürlüğüne de Fevzi Ertem vekâleten tâyin olunmuşlardır.
Rize'de çay mahsulü iyi durumda
Rize, 29 (a.a.) — Rize'de bu yıl havaların çok müsait gitmesinden ötürü çay yaprağı istihsalâtı memnuniyet verici bir şekilde devam etmektedir. Şimdiye kadar çay fabrikasında yüzdoksan ton kuru çay imâl edilmiş, buna mukabil çay müstahsillerine Tekel çay fabrikası tarafından bir buçuk milyon lira ödenmiştir. Havalar bu şekilde müsait gittiği takdirde yaprak ’stihsa-lâtının ekim ayının sonuna kadar devam edeceği ve böy-lece 1950 yılı kuru çay ima lâtının ikiyüz tonu aşacağı kuvvetle tahmin edilmektedir.
Ağır Cezada dünkü duruşma
Bundan bir müddet önce Ka-
lecik’in Ali-Şıklı köyünden Ali Kaplan isminde birisi aynı köyden Hüseyin Avşar’ı 10 lira
için tüfekle öldürmüştü.
Bugün Ağır Çeza Mahkemesinde yapılan duruşmada bazı şahitler dinlenmiş ve mahkeme karar için bir başk|ı güne
' de edebileceklerdir.
1 3 — Dört bin tonluk kota
311704 sayılı kararla ilân dilen dış ticaret rejiminin tatbikine ait Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı talimatının 15 inci maddesi hükümlerine dayanılarak T. C. Merkez Bankasınca tevzi olunacaktır.
4 — İleride herhangi bir şikâyete yer vermemek üzere etmek alâkalıların vaktinde müraca-
(Sonu Sa 4. Sü. 3 te) tasiyle veya doğrudan doğruya
te: kil edeceğine göre 50 bin ev yapılması icabetmektedir.
talik edilmiştir.
kuk ettirilmeğe
mühim kalkınma _________xıjı_____
felce uğratmaya çalışıp, yeni 1Oo köy kurmakla bütün bu k demokrat Hükümeti bocalat- ırkdaşlarımızı iskân mak onun p—«---------------—
bu suretle yurt içinde doğacağını tahayyül ettikleri karışık-
...... . »aıaKaıuarın vaktinde m
prestijim kırmak ve mümkün olacaktır. Yalnız bu atıarlnI diğer Bankalar vurt içinde doğaca-
lıklardan kendilerine göre istifadeler temin etmektir. Ahdî hükümlere ve karşılıklı anlaşmalara dayanmadan zoraki ve zamansız yapılan bu tehcir hareketine bundan başka bir mâna vermek mümkün değildir.
Mal ve mülklerini gözü gör-miyen ırkdaşlarımızın vize almak için konsolosluk binası önünde günlerce sıra bekleme leri, vize almayı sevinç gözyaşları ile karşılamaları ve ana yurda kavuştukları zaman e-ğilip toprağı, mukaddes yurt toprağını öpmeleri, Bulgarls-tanda tazyik, zulüm ve işkencenin alabildiğine arttırıldığına çok kuvvetli bir delildir.
Hiç şüphe yok ki, Hükümetimiz programlı ve esaslı bir iskân siyaseti takip edecek ve gelen göçmenleri evvelâ misafirhanelerde barındırarak, program gereğince yerleştirilecekleri yerlere sevkedecektir.
Fikrimizce bu göçmen ırk-dalşarımız için tefrik edilecek
topraklar, daha kış gelmeden
evvel kendilerine tahsis edi-
lir ve lüzumlu kereste de temin edilirse bu ırkdaşlarımızın kerpiç kesmek suretiyle kendilerine birer yuva yapabileceklerinden asla şüphe etmiyoruz. Bunları iskân etmek için mo-dPrn nümunb köyleri yapıl-
San'atkâr: .Niçin gelmişti? diyerek pencereye gitti. Kim c'en ve neden kaçıyor? O, dibini fazla karıştıracak olursan benden de kaçıyor. Buna rağmen ben onu Meriden daha iyi anlıyorum. Fatma kolay anlaşılır bir kız. Amma b r derdi var onun. Birşey, tahlile muktedir olmadığı herhangi birşey bana doğru itiyor. Belki de bunun izahını benden bekliyor ve sırf bu yüzden gelip gidiyor. Allah Allah! Ben de bileyim!»
Fatma tramvaya atladı. Sir keçide indi. Yokuş başına gelince adımlarını yavaşlattı. Ayakkabı boyacısıyla işkembeci dükkânının arasındaki duvara konulmuş olan ensiz, sırları dökülmüş aynana a-cele bir göz attı. Rengi kâğıt g bi beyazdı. Cebinde bir par çacik allığı olsaydı. Bir vehim: .acaba anlar mı?» idi.
Kocası, her zaman olduğu gibi; koltuğuna yaslanmış, uyukluyordu. Uyku, zaman ^mefhumunu ortadan kaldırır. •Uyuyor!» dedi ve acelesine hayıflandı.
Hasta, o içeri girer girmez; bütün veremlilerin gözleri g bi güzel, ateşli ve karanlık gözlerinin tekini aralad^. Bu göz sabit bir noktaya, ka-dının şaşkın ve telâşlı çehıe-
rar verilmiştir.
Müteakiben İdare Kurulu
T.C. Merkez Bankası şubelerine yapmaları veya eksik yapılmış müracaatlarını ıslah etmeleri lüzumu yeniden ilân o-
T. C. Ziraat Bankasından
Vadesiz tasarruf hesaplarının 30/Eylül/1950 ikramiye çekilişi bugün saat 10 da bankamızda Noter huzuriyle yapılacaktır.
Arzu eden hesap sahiplerinin teşrifleri rica olunur. 2782
s'.ne aşağıdan yukarı saplanmıştı. Sonra, öbürünü de açtı. Düşman bir iken iki oldu. Fatma hâlâ kurtulmağa çalışıyor ve zavallı kuşun öksede çırpınmasını hatırlatan iç sızlatıcı bir telâşla, kasanın yanında duran yevmiye defterinin boş sayfalarını çeviriyordu.
Defteri bırakarak kalem yontmağa başladı. İki, defa kırdı, yeniden yonttu. .Sakin olsana ne bu telâşın?» diye kendi kendine çıkışıyordu. Fa kat tabiat, onu, gönlünden geçenleri saklıyamıyacak bir kadın olarak yaratmıştı.
Ayni sabit noktaya saplanan ateşli ve karanlık bir çift göz inatçı ve merhametsiz bir ısrarla, gözetlemeğe devam e-diyordu.
Kalemi yere düşürdü. Uç tekrar kırıldı.
■Konuşmadı. Acaba gözleri açık mı uyuyor?»
İlkönce derisinin, sonra da
etlerinin kazındığını ve altından günahları sırıtan kalbinin çırılçıplak meydana çıkacağını zannediyordu. A-dam, orada mevcut olan her şeyi apaçık okuyacaktı. Amma okuyacağı şey karısının masumiyetinden gayri ne olabilirdi? İncir çekirdeğini doldurmayan, ancak pertavsızla baktığı için kenidin suçlu yerine koyan saf ve küçücük bir kadından başka ne görecekti? Her zaman, çiğnesin diye, varlığını onun ayaklan altına atmıştı.
— Neredeydin?
Gururundan başkasını dü-şünmiyen, sükûtu alçaklık addeden «Yargıç», metin olmağa gayret sarfettiğl halde bocalıyan «Suçlu» nun sorgu suna başlamıştı.
— Matbaada idim.
— Değildin! dedi.
Bay Haşan Arseven ve karışıma, tuzla buz eden ezici bir bakış yolladı. Ne tuhaftı;
katiyen bağırmıyor. Asıl bağırmadığı içindir ki, kadın mahvolduğunu, gerekçeli hüküm fıkrasının daha önceden o dükkâna gelmeden önce ha zırlandığını anladı. Sesi ıslık gibi çıkıyordu. Onun sıska vücudunda taşıdığı kin dağlar çekemez, yassılaşırdı.
— Değildin, diye tekrar etti. Sordum, çıkalı bir saat oldu, dediler.
Fatma, kendisinde itiraz e-decek kuvveti bulamadı. A -
leyhindekı delil çok açıktı. Her şey yıkılıyor ve her şey onu terkediyordu. Bu yalnızlık ortasında, kendisinden zi-
yade öfkelerinin elinde oyun
cak olan hasta kocasına açıldı
Adam onun susuşunu bir nevi ikrar telâkki etti. Artık
maddî, gözle görülür elle tutulur delillere ihtiyacı vardı. Günaha girmek istemiyordu.
— Buraya gel!
dedi ve kadın* bileğinden çekerek içeri götürdü. Karısından şüphelenen bir koca-
nın en tabiî hakkını istimal derek şüpheden kurtulması i-cabediyordu. Başka çıkar yol kalmamıştı artık.
Fatma dehşete kapılarak birdenbire ayak diredi. Ve bileğini onun pençesinden kurtardı. «Nasıl? Ne demek Haşan? Ne yapıyorsun? Kendine gel! diye yalvarıyordu. O zaman, mukavemetle karşı laşacağını hatırından dahi ge-çirmiyen itaate ve saygıya a-lışık erkek çileden çıktı. Kadını göğsünden şiddetle itti. Fatma sendeliyerek, yanlama sına, mukavva ciltli kitapların üstüne düştü. Başı pres makinesinin topuzuna çarptı. Etrafına bakınarak imdadına yetişecek birisini aradı. E -tekleri sıyrılmış, yukarı doğru kalkmıştı.
Gözleri öfkeyle kararan ve alacağı intikamdan başkasını düşünmeyen kitapçı, siyah çorapların ötesinde seçilen parlak beyazlığa doğru atıldı. Merakını teskin ederken en
kaba ve çirkin kelimeleri bir sağanak gibi boşaltmaktan çekinmedi.
Kocan olduğumu unuttun mu, unuttun mu? diyordu.
Sonra daha ileri gitti.
— Orospu!
diye solumağa başladı. Ka -rısının bir aşifte olması ihtimali onu tam mânasiyle kuduz bir hale getirdi. Kelimenin kendisine duyduğn nef ret, karısının masuniyetine karşı duyduğu şüphenin ya -nında ehemmiyetini kaybetmişti. Aksine olarak, onu huy landırıyordu.
Fatma kafasına yediği darbenin sersemliğinden kurtula madan tuzlu ve tükrük kokan bir nefes onu kendinden geçirdi. Kusmak için kıvrandı. Muvaffak olamadı. Alçaldığını anlamaktan ileri gelen bir yeis ve hicapla omuzları sarsıldı ve katıla katıla ağladı. Arzusu hilâfına vukua gelen şey çok korkunçtu.
Bay Haşan Arseven tavuğun yanından kalkan bir horoz gibi azametle doğruldu. Sanığın masumiyeti anlaşılmıştı. Fakat anlaşılması için başvurulan usulün haksızlığı için kalbinde zerre kadar nedamet taşımıyordu.
(Devam edeek)
CEMİYETTE
SİNEMALAR
Büyük Sinem» : A ek rüya Yeni
: Ask rüyası
: Aşk ve cürüm : Dümbüllü maccrr poslndo
: Vahal koşu

NÖBETÇİ ECZAHANELER
Başkent, Cebeci, Gülay
- TAKVİM -
30/9/1950 — Cumartesi
Rumî 1366 — Eylül 30
Hicrî 1309 — Zilhicce 17
Vmuıtl Ezani
30/9/1950

/DısPolitika
Komünizmle
mücadele
Birleşmiş Milletlerde faaliyet
Endonezya teşkilâta üyeolarakkabuledildi
KORE harbine bilfiil iştirak etmiş veya yardımda bulunmuş olan devletlerin bu harpten aldıkları bir ders de şudur: Memleketler arasında ne kadar sıkı bir tesanüt temin edilse, dahilî güvenliği temin için gerekli müşterek tedbirler alınmadıkça, bu tesanüt ve işbirliği beklenen neticeyi veremez. Bu itibarla mil letlerarası işbirliğini kuvvet-lendrirken, her memleketin, dahilde İdarî ve inzibatî birleri arttırması da bir ret haline gelmiştir. Bu keyfiyet bugün bilhassa Atlantik Paktı devletleri için varittir. Pakt gereğince Amerika tarafından silâh hamulesiyle gönderilen gemilerin, Hindiçini'ye asker sevkeden Fransız vapurlarının nasıl baltalanmış olduğu hatırlardadır. Bu menfi icraattan en çok zarar gören V memleketlerden biri de İngil-Kore'dir. İngilizlerin bir hafta '^■içinde dört gemileri deniz üzerinde «meçhul» kimseler tarafından iutuşturulmuştur. İngiliz Çalışma Bakanı M. îsaacs iki gün evvel verdiği nutukta İngiltere'de komünistlerin, bütün iktisadı hayatı çökertmeğe çalıştıklarını söylemiştir. Filhakika komünistlerin faaliyeti yalnız deniz nakliyatı sahafında değil kara nakliyatı, büyük endüstri, tarım ve hizmet sahalarında da kendini göstermektedir. Bu halden en çok zarar gören memleketler, İtalya, Fransa, Belçika ve İngiltere'dir. Bu memleketlerin dördü de Atlantik Paktı üyesi oldukları gibi, ferdin hak ve hürriyeti üzerinde titizlikle duran demokratik rejimler altında yaşamaktadırlar. Bununla bera- leşmiş ------------------ -------------
ber, hükümetler önleyici ted- j tenkid ederek bu teşkilâtın ba-bir almanın zamanı geldiğine zan tecavüzleri tecahülden geldiğini, bazan da zecrî tedbirlere başvuracak yerde savaşı kabul ettiğini söylemiştir.
Bundan sonra Filistin meselesine temas eden Mısır Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletlerin Filistin hakkında takip ettiği siyasetin daha başlangıç ’ . ı büyük bir hata
ka hükümeti sabotajları önle- teşkil ettiğini ileri sürmüş-mek ve komünistleri meflûç ■" bırakmak için karar verilecek hususları, diğer pakt âkidi dev letlerine doğrudan doğruya bil dirmeği muvafık bulmuştur. Bu arada Belçika'dan bir çok yabancı tebaa çıkarılmış ve ' hükümet resmî idarelerde çalışan komünistlere el çektirmiş- 1 tir.
Belçika'nın bu kararını gayet iyi karşılayan Fransız hükümeti, bilhassa hududun bir yanından bir yanına sızan ko- 1 münistlerin bundan böyle el-birliğile yakalanması imkânını da kazanabileceği cihetle, der- J hal faaliyete geçerek «umumi- uıt beuuiKa ouıunur- toplantıya DuyuK Dır (
yetle sabotaj suçlan» hakkın- larsa fırsat düşünce istedikle- rilmektedir. Yönetim
Konseyde Sovyet Rusyanın bir teklifi daha reddedildi
PUISUZ İSTİDA
Dünya' nın aynası
Yılan hikâyesi!
Gürültü, patırdı, dilenci, işportacı gibi dertleri bastıran ve senelerden beri hayatımızı burnumuzdan fitil fitil getiren kanalizasyon inşaatı derdi hepimizin malûmudur.
Ne iştir bilinmez! Koskoca bahar ve yaz ayları tek kazma vurulmıyan ve hiç bir faaliyet göstermiyen bu inşaat, yağmur mevsiminin başlamasına, kışın gelmesine yakın canlanmakta ve civarında oturan, bu sebeple oradan geçmek mecburiyetinde olanları hayatından bile bezdirmektedir !
tşin garip tarafı, kazılan y6r sonradan doldurulmakta ise de, üzerinin asfaltına kimse el sürmemekte ve orası haliyle terkedilmektcdir.
Kazılan toprak vaktinde kaldırılmamakta, geceleri bir fener bile konulmamakta hasılı, herkes için tehlike teşkil eden bu çukurlara hiç itina edilmemektedir.
Bundan başka, inşaata lüzumlu su, hangi evin önüne geliyorsa oradan hem de müsaadesiz tedarik edilmekte, razı o-lunmadığı takdirde gizlice alınmaktadır.
Duyduğumuza göre, bütün kış devam edecek olan bu inşaata nezaret eden Belediye mi, Bayındırlık Bakanlığı mı hangisi ise bir parça ehemmiyet verilmesini temin etse ve çok yakında gelecek olan yağmur mevsiminde perişan olmamızı önleşe!
Dileğimiz bundan ibarettir.
ALP DAĞLARINI İLK
DEFA AŞAN PİLOT
Hikmet YAZICIOĞLU
Alman
insan
gucu
Ingiltere ve Mısır arasında
Dün Birleşmiş Milletler üyeliğ ine kabul olunan Endonezya-nın, kurtuluş mücadele zaman ında • talim gören askerler
zerindeki görüşmelere devam etmiştir. Görüşmeler daha ziyade bu meselenin başlangıcı mahiyetinde olan ve komünist Çin hükümetinin Güvenlik Konseyine davetine taallûk e-den mesele üzerinde cereyan , etmiştir. Uzun görüşmelerden nşı korumak maksadiyle Bir- 'sonra Konsey, Komünist Çin leşmiş Milletlerin Kore harbi- ' hükümetinin Formoza meselene müdahalesi lehinde oy ver memiş ve müstenkif kalmış olduğunu beyan etmiş ve Bir- j Milletler teşkilâtını
Beyrut Radyosu 29 (Basın I Yayın) — Birleşmiş Milletler Genel Kurulu dün iki topantı yapmıştır. Genel Kurulun sabahki toplantısında söz alan Mısır Dışişleri Bakanı Sela-hattin Bey uzun bir demeçte bulunarak, Mısır'ın sadece, ba-
I
bir almanın zamanı geldiğine artık inanmışlar, bunun ferdî hak ve hürriyetleri aşıp çoktan millî bir dâva olduğu neticesine varmışlardır. Esasen At lantik Paktı da, âkid devletlerin bu konuda gerekli tedbirleri almalarını âmirdir.
'•®^Bu yolda ilk davranan mem
I si üzerinde Konseyde cereyan eden müzakerelere iştirâk etmek üzere derhal bir temsilci göndermeğe dâvet edilmesi hususunda Sovyet delegesi tarafından yapılan teklifi reddet miştir. Formoza'nın silâhlı istilâsı meselesi üzerinde Konseyde cereyan eden müzakerelerin, genel kurul bu hususta bir karar verinceye kadar geri bırakılmasını ileri süren Çin teklifi de kabul edilmemiştir.
leket Belçika olmuştur. Belçi-I tan itibaren ka hükümeti sabotaiları önle- tockil r)ttir
Eğlence yerleri işçilerinin fevkalâde kongresi
Ankara Lokanta Otel ve Eğ-1 lence Yerleri İşçileri Sendikası nın olağanüstü altıncı büyük kongresi 3 ekim 950 salı günü saat 15 te Ankara Halkevinde toplanacaktır. Yönetim Kurulu 10 günden beri hummalı bir ça lışma ile kongrenin bütün ha-zırlıklarını bitirmiş, yeni Sen-dika Başkanı ile Yönetim Ku-
tür.
Genel Kurulun öğleden sonra yaptığı toplantıda Endonezya'nın Birleşmiş Milletlere kabulü alkışlar arasında tasvip edilmiştir. Bu suretle Endonezya Birleşmiş Milletlerin 60 ncı üyesi olmuştur.
Güvenlik Konseyinde
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün öğleden sonra İngiliz Delegesi Cladvvyn Jebb'- ,ua5K(uıı ı» imkuiu r^u-
in başkanlığında bir toplanı, adaylan îe“-
yaparak Formoza meselesi ü- bit etmiştir.
ı ~ - ---- Salı günü yapılacak olan
,tek bir sendika içinde bulunur- toplantıya büyük bir önem ve-- - _ --- — ımucnreuu. 1U11CV11Û Kurulu
da çok ağır cezalar ihtiva eden rini yapamazlar mı? Bu suale son ihtilâflar karşısında Sendi-ve «komünistlerin kontrolü karşı i?çj hükümeti şu cevabı kanın selâmeti bakımından hakkında» önemli iki tasarı veriyor: «Biz, giriştiğimiz sos- yeni seçim yapılmasının zaru-hazırlamağa başlamıştır. 1 yalizm tecrübesiyle, bu iki hiz- rî olduğunu kabul ederek se
9vinC«" bi iesviye edeceğiz.» çime karar vermiş bulunmak-
K ”* ı haaira «..-i.. k.,. pjer halde, şu muhakkaktır tadır. Diğer taraftan haber al-ki, İngiliz Hükümetinin son dığımıza göre Sendikanın bu - .. sabotaj vakaları hakkında aç- kongresinin bazı kimseler tara omu-1 tahkikat, İngiliz sendikb- tından sabote edilmesi ku-hrmın kilit noktalarında ko- vetle muhtemel görülerek Vi-gös- lâyete yapılan müracaatta kongre günü çıkacak herhangi bir hâdiseyi önlemek maksadiyle emniyet tertibatı alınması istenmiştir.
Sendikanın neşrettiği be yannamenin sonunda Sendik üyesi olmıyan ve davetli bu-lunmıyan hiç kimsenin kongreye giremiyeceği belirtilmiştir.
iş büsbütün başka türlü bir veçhe almış, nakliyat federas- ' yonunun çok kuvvetli genel sekreteri, hükümetten k—" 1 nist partisinin lâğvedilmesini ulenuşir Lata 9““"-1 muniJslI„in o,urdu§unu
yor kı, Ingılızler henüz buna .... cesaret edememektedirler. Yukarıda adı geçen İsaacs'ın da dediği gibi komünizmle ancak iyi ve müttehit sendikalarla mücadele etmek mümkündür. Filhakika, dağınık sendikaların, dahilî mücadeleleri yüzünden sulh zamanında, tek ve hayat seviyesi yüksek üye- bunun şimdilik mümkün olma-lere sahip bir sendika kadar ~“*
iyi randımanla çalışamıyacağı şüphesiz olduğu gibi, harp zamanında bu sendika parçaları müthiş bir dahilî mücadeleyo de yol açabilirler.
Denebilir kî, komünistler
, iermişiir.
1 İtalya'da da, ayrı zaviye fakat benzer sebeplerden ötürü
1 ciddî tedbir alınamamıştır. Parlâmentoda İçişleri Bakanı Scelba'dan komünizmle mücadele için «gönüllü kıtaları teşkil edilmesi istenince. Bakan,
İmtiyaz Sahibi:
Güneş Matbaacılık T.A.O. adına Başmuharrir Mümtaz Faik Fenik
Bu nüshada yazı işlerini fiilen idare eden
Fotin FUAD
Basıldığı yer
Güneş Matbaası — Ankara
Schuman evvelâ bunun hesaplanmasını istiyor
Nevyork, a.a. — Üç Büyük Devlet Dışişleri Bakanlarının New - York’ta yaptıkları toplantıya ve Atlantik Konseyine mensup 12 memleket Dışişleri Bakanları konferansına işti-ı-âk ettikten sonra İle de France vapuru ile memleketine hareket etmeden evvel gazetecilere yaptığı beyanatta, Fransız Dışişleri Bakam Robert Schuman demiştir ki:
Müzakere edilmesi lâzımgelen yegâne mesele Almanya’nın insan gücü meselesidir. Hükümetim ve Fransız parlâmentosu Bir leşik Amerika tarafından bize yapılan teklifleri incelemektedir.
Avrupa memleketleri Alman insan gücü meselesi üzerinde bir prensip anlaşmasına varmışlardır. Fakat teferrüat üzerinde mutabakat hasıl olmamıştır. Fransa bakımından her iki tarafın göstereceği iyi niyetin kabul edilebilir mahiyette bir hal çaresi bulmağa yardım edeceğini ümit eylerim.
Schuman, Avrupa çelik ve kömür sanayiinin birleştirilmesine ait plânının bu istihsal birliğine iştirâk eden Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg arasındaki i bir askerî işbirliğine yol açabi-I leceğini ilâve etmiştir.
Kore meselesine gelince Fransız Dışişleri Bakanı, Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin 38 inci arz dairesini aşıp aşmıyacakla-rı meselesini siyasî mülâhazalardan ziyade askeri zaruretlerin halledeceğini söylemiş ve demiştir ki:
Kanaatımca askerî bakımdan yapılması zarurî olan şeyi yapmalıyız. de eksik.
Askeri ve siyasi görüşmeler yeniden başladı
Beyrut Radyosu, 29 (Basın -Yayın) — Mısır Dışişleri Bakanı Salâhattin Bey dün akşam İngiliz Dışişleri Bakanı Bevin ile görüşmüştür. Bu görüşmenin iki memleket arasında yapılacak müzakerelere bir başlangıç teşkil ettiği sanılmaktadır.
Mısır murahhas heyetinin bir sözcüsü bu hususta izahat vererek, Mısır’ın İngiliz kıtalarının kanal bölgesinden ayrılmalarının ve Nil vâdisinin birliğinin tanınmasını temine çalıştığını söylemiştir.
Diğer taraftan dün akşam Nevyork'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Mısır Dışişleri Bakanı, Mısır’ın Sudan’la birleşmesi ve İngiliz askerlerinin Mısır’dan çekilmesi sorusu üzerinde İngiltere ile yapılan ihzari konuşmalara devam olunduğunu bildirmiştir.
Kore yeniden imar edilecek
Paris, 29 a.a. — Dün Paris’e gelen İktisadî İşbirliği İdarecisi Paul Hoffman, Kore’de savaşlar sona erer ermez Birleşik A-merika'nın bu memleketi yeniden imar için geniş bir program tasarlıyacağını söylemiştir.
Marshall Plânından faydalanan memleketleri ziyaret etmek üzere seyahate çıkan Hoffman, Kore'nin imarı için para mevcut olduğunu ve Kore’deki Marshall Plânı heyetinin programla ilgili plânlar hazırlamıya başladığını kaydetmiştir.
■ dığını, zira Mussolini zamanını ı hatırlatacak siyah gömlekli kıtalardan, İtalyanların mütenef-; fir bulunduklarını, bundan
I başka hükümetin bu tedbirine gresi yarın saat 10.30 da yapı-' karşı komünistlerin do muha- lacaktır. Tüzüğün 37 nci mad-fız kıtaları teşkil etmokto ge- desi M- kayıtlı üyelerin Irmak cikmiyeceği ve bunun memlo- sokak No. 9 daki toplantıya kette gergin bir hava yarata- gelmeleri rica olunur, cağını söylemiştir. -------------
Komünistlerle mücadele zım Mutlu bir düğün
nında Amerikan kongresinin Nermin Gürkan ile Dr. Ke-' geçenlerde Başkan Truman'ın mal Gürkan’ın düğünleri dün vetosuna rağmen bir kanun çı- gece Orduevi salonlarında yakardığı hatırlardadır. Bu ka- pılmıştır. Birçok güzide dâvet-nun sayesinde, hiç olmazsa fev linin hazır bulunduğu düğün kalâde 6avcı şüpheli kimseyi gece geç vakte kadar nezih bir yakalamak hakkına sahip ola- hava içinde devam etmiştir, çaktır. Genç evlileri tebrik eder, saa-
Mücahit TOPALAK detler dileriz.
D.P. Hisar Ocağı kongresi I
D. P. Hisar Ocağının kon-2resi varın saat 10.30 rla vnnı-
Sonra... Kendinizi Fransızca veya İngilizce konuşur buluyorsunuz. Şiveniz fasihtir. Yabancı kelime ve cümleler tereddütsüz dudaklarınızın ucuna gelmektedir. LİNGUAFON milyonlarca insana bunu isbat etmiştir.
NE KADAR KOLAY OLDUĞUNU GÖRÜN..
Koltuğunuza yerleşerek plâklarımızı gramofona takın vc-ders kitabını da elinize alıp çalınanları kitaptan takip edin. (Manalarına da ayrıca verdiğimiz Türkçeli kitabından bakın) bu işi bir kaç defa tekrarlayınca, beraber çalışan kulak ve gözlerinizin, yabancı seslere alıştığını ve bunları kolayca bellediğinizi, okuyup konuşmağa başladığınızı hayret ve sevinçle göreceksiniz.. Kuponla, resimli ve izahattı broşürümüzü isteyin, adresinize memnuniyetle
Bundan kırk sene evvel, Simplon dağını aşan genç pilotun maceraları
Yıl 1910. Bu, havacılık tarihinde büyük adımların atıldığı bir tarihtir. İlk başarılar bu sene zarfında ol -muştu. 27 ve 28 Nisan 1910 da, Louis Paulhan adındaki bir tayyareci, Londra ile Manches ter arasındaki 299 Klm.lik mesafeyi bir hamlede aşarak «Daily Mail, mükâfatını kazan mıştır. Daha sonraları, Alfred Leblanc, Bleriot tipi bir tayyare ile 805 Km. lik bir mesafeyi 12 saat 1 dakika 1 saniye de uçarak büyük bir başarı kazanmıştır.
15 Şubat 1910 da, Fransa hava kulübü bir müsabaka ter tip ediyor. Bu müsabakaya 22 yaşındaki Geo Chavez adlı bir pilot da katılıyor. Maksat, Alp-leri aşmaktır. Aşılacak en yük j sek nokta olarak da Simplon ; dağı gösterilmiştir. Böylelikle, ; 18 ilâ 25 Eylül 1910 günleri Brigue’de «Büyük havacılık haftası» olarak ilân edildi.
18 Eylül sabahından itiba- 1 ren, Brigve - Ried’de bir çok ( tayyare toplanmış bulunuyor- , du. Bunlar ârasında en çok gö- • ze çarpan Chavez’nin kullandı , ğı Bleriot tipi tayyare (Bu tip ( bir tayyare ile 1909 da Manche t denizi aşılmıştır) ve tayyareci , Weymann’m çift satıhlı Far- \ man tipi tayyaresiydi. Bu hava ' lide raslanan şahsiyetler sadece | tayyareciler, gazeteciler, sport- | menler ve Milâno ve Brigve ko , mite üyeleriydi. Tayyareciler, , elbiselerinin altına kâğıt veya . kauçuk tabakalar koymuşlardı. , Bundan maksat, soğuktan ko- ( runmaktı. Ayrıca, kalkık yakalı paltolar, enseyi kapatacak şekilde kasketler ve büyük mi- , ka gözlükler kullanıyorlardı. (
20 Eylül günü bu büyük maceraya atılmak için her şey hazırdı. ChaVez Ve Weyman’ - j dan başka, meşhur Paulhan ve çift satıhlı Dufaux tipi tayyareyi idare eden Emile Taddedi de hazır bulunuyorlardı.
Öğleden sonra, Geo Chavez, vadi üzerinde bir tecrübe uçuşu yaparak 2800 metreye kadar yükseldi. Pilot, yere indiği zaman çok sakin ve cesur görünüyordu. Kendisini tebrik edenlere gülerek, şöyle cevap verdi:
«Müsabakanın ortaya .koyduğu 70.000 franka cildimin metanetini değişmem.. Weymann da bir tecrübe uçuşu yaptı. Fa kat o, tayyaresini pek sarsan anafordan, ve ri dan şikâyetçi idi. 23 Eylülde, gece uçuşu tecrübeleri için e-mir verildikten sonra, Brger-berğ kasabasına doğru bir meraklı akını başladı. Meydân ü-zerinde, otuz kadar otomobil toplanmıştı. Şimdiye kadar. Haut - Valais halkı, böyle bir manzara asla görmemişti.
Bütün basın mensupları, îtal yan gazetecileri orada idiler. Kulm şehrine kadar, bütün bu kalabalık halk kitlesi, üstlerin de uçan Chavez Weymann ve Taddedi'yi alkışlıyorlardı.
Öğle vakti, Geo Charez, Simplon boynundan ve İ yadan verilen meteorolojik porları aldıktan sonra bu tarihi uçuşuna teşebbüs etmeye karar verdi. Saat 13.29 da, Bri-gerbergali geçti ve korkunç Saltine boğazının üzerinde uç tu, 150 metre yüksekteydi. Ka labalık onu alkışlıyordu. Saat 13.46. Tam ondokuz dakika zarfında, Brigerberg ile Siemp-lon - Kulm arasındaki mesafeyi katetti. Güneye doğru teveccüh etti ve saat 14 de Simplon - Village üzerinde uçtu.
Charez, zaferi kazanmıştı. Kendisin yiyeyecek, içecek te min etmek için Domodossola’-ya vasıl olmaya gayret ediyor. Şehrin üzerinde, 2000 m. yükseklikte uçuyor. Bu şehir, kati zaferi elde edeceği Milano'dan evvelki son basamağıdır. Küçük Blöriot yılankavi bir hare ketle yere doğru iniyor. İneceği yerden yüz, yüzelli metre bir yükseklikteydi. Kendisini alkışlamaya gelen yüzlerce insan meydanda onu bekliyor. Birdenbire tayyare şöyle bir sendeledi. Bu vaziyete can lan sıkılan halk, tayyarenin düşeceğini sandı. Fakat tay-
Chavez’nin tayyaresi Simp'.on yare doğruldu. Bu hadise, tayyare yere inerken vukua gel- az bir ümit mişti. Pilot kurtulmuştu. Her-! kes, rahat bir nefes aldı. Tam bu esnada bir çatırtı işitildi. Tayyarenin her iki kanadı bir den kopmuştu. Bütün ağ'zlar-dan müthiş bir feryat koptu. Tayyare, 10 metre yükseldikten sonra yere doğru hızla düşmüş ve ezilmişti. Halk, tayyarecinin yardımına koştu. Chavez, tayyaresinin kırık par 'çaları arasında cansız b:r halde duruyor. Her iki bacağı da kırılmıştı. Derhal, Domodosso-la hastahanesine kaldırıdı. Yatağının etrafında bir sürü doktor vardı. İlk tıbbî raporlar, iki ayağının kırılmış olduğunu ve hayatının tehlikede olmadığını bildiriyordu.
24, 25 ve 26 eylülde, Chavez-nin sıhhati gittikçe düzeldi. Tayyareci, ameliyat olmak istemedi. 26 eylül akşamı, hastanın başında bekleyen profesör Bozzoa, fena bir teşhis haber verdi? Chavez’nin kalbi, çok fazla zayıflık alâmetleri gösteriyordu.
üzerlnde
— Onu kurtarmak için pek
■ | Chavez’nin ağabeysi, Paris-ı ten telgrafla hastahaneye çağırıldı. Netice çok fecî idi.
27 eylül 1910 da, saat 15 te, Ge'ö Chavez, anî bir kalp krizi neticesinde gölzerini hayata yumdu.
Genç, kahraman tayyarecinin ölümü, sadece Domodosso-lada ve Br’gve'de değil, bü-’ tün dünyada büyük bir hüzün yarattı
N. Nihad Ülkekul
Pamuk fiyatlarından müstahsil memnun
Seyhan, 29 (a.a.) — Eylül sonu olmasına rağmen havalar en şiddetli yaz sıcaklarını bas tıracak bir derecede devam etmektedir. Hem sıcağın devamı ve hem yağışın olmayışı çiftçiye çok faydalar sağlamıştır. Fiyatlar da hergün yük selmekte v,e çiftçiyi sevindirecek bir dereceye çıkmaktadır. Bugün fiyata göre çiğitli pamuk 108 kuruşt
Sayfa: 4
Sayfa: 4
ZAFER
30 9/1950
Yazan : Zuhuri DANIŞMAN
Tefrika No: 27
[LÂLEıSÜITAH
I Başmakaleden devam :
Türkiye aslâ tarafsız
I
Bat ıhların bize
teklifi
Geceleri Kurşunlu Han civarında dolaşmak tehlikeli idi
Sov-
(Benim Vezirim;
Çuhadarlardan vesairlerden beş on âdem tebdil edip Sarayı Hümâyûn dairesinde olan hallât veya yerler üzerind lan avratlardan ve uşaklardan ve recüllerden gözleri kestikleri adamlara atılan taşın musa-habeti yollu sözoler ile sual ede ı-ek ve bazı tahvif yollu sözler ile musahabet olunursa belki bir söz alalar tariki hatırıma geldi. Faideden hali değildir. Bir güzelce gözlesinler. Bakalım ne cevap alurlar.)
Sultan Ahmet, Hattı Hümâyûnu bir kere daha okuduk-^ tan sonra silâhdarı çağırdı:
— Baka Silâhdar Ağa dedi, tez bu Hattı Hümâyûnumu Lalamıza götür. Sakın tedbirde kusur eylemesin. Erazil takımının muhakkak ele geçmesine gayret sarf eylesin. Göreyim seni..
Silâhdar, Hattı Hümâyûnu aldı, öptü, başına koydu, sonra geri çekilerek süratle Top-kapı Sarayının kuytu bahçelerinde kayboldu.
KURŞUNLU HAN
Karanlıkta yüksek duvarların heybetli gölgesi dar sokaklara inmişti. Pencerelerde ışık görülmüyordu. Yalnız Hanın büyük kapısı önünde bir kaç pos bıyıklı ve açık göğüslü delikanlıların gidip geldiği görülüyordu.
Vakit geç olduğu için evlerine dönen bir çok kimseler, uzaktan görünen hanın büyük kapsına şöyle bir bakıp acele acele çekilip gidiyorlardı. İhtimal ki geceleri Kurşunlu Hanın bulunduğu semtte dolaşmak tekin değildi.
Yatsı zamanına yakın hanın önünde bir kalabalık birikti. Sonra birdenbire kapılar kapandı ve han, esrarlı bir sükûna garkoldu.
Şimdi bu garip ve korkunç hanın geniş ve kubbeli bir sa-lonundayız. Ocakta odunlar yanıyor ve isli bir fener bu geniş sofayı aydınlatıyor.
Kızıl alevler çıkaran ocağın köşesinde, belinde heybetli bir yatağan taşıyan genç bir adam oturuyordu. Bağdaş kurmuştu. Durmadan yatağanının kabzasıyla oynuyordu.
Ocağın karşı tarafında yine aynı kıyafette, pos bıyıklı, yağız çehreli, düşünceli üç dört kişi daha vardı.
Bir müddet hepsi de susmuştu.
Zaman epeyce ilerlemişti. Yatağanının kabzasiyle oynayan adam söze başladı:
— Ne haber yoldaşlar? Salma Çuhadarları ne âlemde? Ali Ağa sen söyle bakalım, kahveye gel^n gidenler ne söylüyorlar?
Kahveci Ali çenesini müddet kaşıdıktan sonra cevap
— Sarayın taşlandığından herkes haberdar olmuş Ağa..
— Ya!.. Ne diyorlar?
— Rivayet muhtelif. Bazıları seviniyor.
— Bazıları?
— Bazıları da bunun bir edepsizlik olduğunu söylüyor.
Köşedeki adam hiddetle yatağanını oynattı:
— Bunu söyliyenler kim?
— Ne bileyim ben.. Her kafadan bir ses çıkıyor.. Ama ekseriyet memnun.
— Ya saray ne yapıyormuş ?
— Durmadan araştırma yapıyormuş. Söylendiğine göre, Padişah çok hiddetli imiş. Bir türlü sarayının taşlanmasını hazmedemiyormuş.
— Elbette hazmedemez ya.. Milletin parasını nasıl hazme-diyormuş?
— Bir çokları da ayni fikirde..
bir
— Mütecasirlen yakalayabilecekler mi imiş?
Ali Ağa güldü. Manav Muslu söze karıştı:
— Kurşunlu Hana pek ya-naşamazlar.
— Hakkın var Muslu.. Fakat bu kadarla bırakacak değiliz.
Manav Muslıı hatırına şey gelmiş gibi atıldı:
— Ha, dedi, bugün Ayasofya camiine gittim.
— Bu mühim.. Anlat baka-

lım Muslu..
— Ayasofya vâizi İspiri de vazediyordu.
— O, mühim bir adamdır. Neler söylüyordu?
— İran harplerinden bahsediyordu ve tbadüllahı kİiffar eline teiketmenin zındıklık olduğunu söylüyordu.
Patrona Halil süratle yerinden kalktı. Gezinmeğe başladı:
— Doğru». Elbette doğru..
( Devam edecek )
Günün mevzuu
(Raşı 2 inci sayfada) iskânı yaparken bu göçmenlerin geldikleri iklim şartlarını, arazi vaziyetini de gözönün de bulundurmak, hiç şüphe yok ki, onların sağlığını korumak ve iş verimlerini arttırmak bakımlarından çok önemlidir. Şimdiye kadar yapılan iskânlarda maalesef bu nokta katiyen nazara alınmamış, dağlı köylüler ovaya, ovalılar da aksine dağlık mıntakalara yerleştirilmişlerdir.
Halen memleketimizde muazzam bir yol faaliyeti vardır. Bundan istifade ederek kurulacak olan bu köyleri yol güzergâhlarından birer kilometre içeride kurmak ve bir ara yol ije esas yola bağlamak mü nakale bakımından olduğu kadar, sosyal ve İktisadî bakımlardan da büyük faydalar sağ lıyacak ve bu köylerin çabucak kalkınmalarını temin ede-
Bu muazzam dâvayı kolaylıkla ve.sjiratle başarabilmek için yukarıda da söylediğimiz gibi, evvelâ bu ırkdaşlarımızın yerleştirilecekleri) müsait sia-haları ayırıp, köy plânarını hazırlatmak ve köyün sahip olacağı , araziyi de ev başına ve aile adedine göre ifraz etmek ve derhal bu göçmen yurt taşlarımızı oralara sevk ederek muktazi keresteyi de vermek suretiyle evlerini kendilerinin kurmalarına yardım etmek ve onları hiç değilse gelecek yaza müstahsil hale getirmek lâzımdır, kanaatindeyiz.
Bu göçlerin her gün artan bir hızla devam ettiğine bakarak diyebiliriz ki; önümüzdeki yaz ve hattâ girmekte bulunduğumuz kış aylarında mütemadi bir akınla karşılaşacağımız muhakkaktır. Bunu düşünerek şimdiden ona göre tedbirli bulunmak hiç şüphe yok ki, Çok yerinde ve isabetli bıı- hareket olacaktır.
Kâmuran Tüzgiray
Çankaya İl meclisi adayları
1 — Demokrat Partice Ankara İl Meclisi adayı gösterilen diş tabibi Ali Rıza Oktay, meslek hayatında ve bilhassa uzun seneler çalıştığı Ankara Nümu-ne Hastahanesinde fakir halkımıza gösterdiği ihtimam ve şefkatiyle tanınmıştır. 1920 de bitirdiği Diş Tababeti Okulundan sonra felsefe tahsili de yapmıştır.
Ali Rızâ Oktay, Demokrat Parti saflarında azimli bir mücadele yapmış olup seçimlerden evvel büyük fedakârlıklarla «De mokrat Kütahya» gazetesini çıkarmış ve aynı zamanda okuyucularımızın da pek iyi bildiği gibi gazetemizde muhtelif makaleler neşretmiştir.
2 — Haşan Özçelik (Balâ -çiftçi) — Balâ ilçesinin Çavuşlu köyünde doğmuş 1946 da Demok rat Partiye girmiştir. Bundan sonra Balâ İlçe İdare Kurulu üyeliğinde bulunmuştur. Hâlâ aynı köyde çiftçilik ve koyunculukla uğraşmaktadır.
Cumhurbaşkanı
(Başı 1 inci sayfada)
Kıbrıs Türklerinin tazimkâr hislerini Cumhurbaşkanımıza iblâğ eylemiştir.
Göçmenler
(Başı 1 inci sayfada) muş ve ekipler teşkil edilmiştir. Gelen göçmenlerin arasına karışarak hudutlanmızdan içeri hiç bir yabancı utısurun girmemesi için sıkı tedbirler alınmıştır. Bu arada vizesiz katî surette kimsenin kabul edilmemesi için katî tedbirler alınmıştır. Göçmenlerin memnuniyetsizliklerine dair çıkarılan haberler ve tifüs vakaları çıktığı haberleri tamamiyle asılsızdır. Büîpn göçmenler, memlekete gelmenin sevinci içinde olup teşekkürlerini bildirmektedirler.
Biz de, yıllarca ana vatandan uzakta kalmış olan bu ııkdaşla-rımızı bağrımıza basıp, onları bir an evvel iskân etmek için çalışıyoruz.
Bulgaristan’dan her gün muntazam şekilde gelen göçmenler Edirne'de gayet iyi tarzda misafir edilmektedirler. Hicret bu tempoda devam ettiği takdirde işlerin normal gideceğini tahmin ediyorum.»
kalamaz
sanırız. Gaye Türkiye'yi yellerin şimdi rakibi olan garp
demokrasilerinden ve bilhassa Birleşik Amerika'dan uzaklaştırmak, ve böylece bizi bir karışıklık ve kargaşalık okyanu-içinde hâli bir adada Roben-ı gibi tek başımıza yalnız bırakmaktır.
Rus emperyalizminin kolaylıkla yutup hazmetmek istediği memleketler için temenni ettiği politika da esasen tarafsızlıktan başka bir şey değildir. Böylelikle kuvvetler parçalara ayrılacak, ve her birisi, münasip zamanlarda teker teker islitâ edilerek evvelâ Avrupa, sonra dünya hâkimiyeti tamamlanacaktır! Onun içindir ki, Rusların bizi artık, tarafsız, yani ittifaksız istemeleri kadar tabii olamaz.
Bugün dünyanın iki büyük bloka ayrıldığı, muhakkaktır. Bunlar arasında tarafsız kalmak isteyen memleketlerin ilk hamlede ezileceklerini ve derhal bir harp sahası haline gelebileceği de asla inkâr edile-
Evei, mevcut anlaşmazlıkların er geç silâhlı bir Sovyet -Amerikan mücadelesi halini alabileceği ihtimali kimsenih gözünden kaçan bir şey değildir; ancak, Rusya, Amerika ile hudut komşusu olmadığından bu silâhlı ihtilâfın, muhakkak başka memleketlerde patlak vereceğini de haritaya bakan, ve dünyanın bugünkü munu yakından bilen kolaylıkla anlar.
Rusya ta Çarlık zamanından-beri sıcak denizler peşindedir. Dün gayesi nasıl Akdeniz'e inmekse, bugün de odur. Tarihi tetkik edecek olursak, OsmanlI devletinin hemen her devirde mütemadiyen Rusya ile harp halinde olduğunu görürüz; hele hudut boyları şehirlerinde her ailenin, muhakkak Moskof cephesinde bıraktığı en az bir şehidi, veyahut vücudun da Moskof silâhının yarasını tanıyan bir gazisi vardır. Rujların dün olduğu gibi bugün de Türkiye'de gözleri olduğunu kimse inkâr edemez; bizim le olan dostluk anlaşmasını bozduktan sonra. Boğazlar hakkında ileri sürdükleri istekler meydandadır. Şarkta üç vilâyetimizi kabullenmek için bahaneler icadeitikleri kimsenin meçhulü değildir. Bulgaristan vasıtasiyle nasıl tahrikler yaptıklarını hep biliyor ve görüyoruz. Venihayet Moskova radyosunu, dinleyen herkes, Rusların Türkiye'ye nasıl göz dikmiş olduklarını anlamakta asla gecikmez. Bütün bunlar ortada iken Türkiye’nin garp demokrasileri cephesinden ayrılıp, onlardan sıyrılarak, tarafsız kalmasını t istemek, memleketimizi hazırlop bir halde Rusya'nın ağzına bir lokma olarak sunmak demek-
tutmak
herkes
(Başı 1 inci sayfada) siyasî yazarına göre, bu teklifin bir kaç güne kadar Türkiye tarafından cevaplandırılması beklenmektedir. Bu teşebbüs müspet şekilde neticelendiği takdirde Türkiye Atlantik Paktı üyesi olmadığı halde tam üyeliğin sağladığı faydaların çoğundan istifade edecektir. Hür dünyanın tecavüz kuvvetlerine karşı müdafaası bakımından Türkiye’nin ehemmiyetini batı devletlerinin tam mânasiyle anlamış bulunduklarının bu vaziyet yeni bir delilini teşkil etmektedir.
Atlantik Paktı meseleleri hakkında Nevyoık’ta cereyan etmekte olan müzakerelere dair henüz resmî bir demeç neşredil-memiştir. Bununla beraber basında görülen haberlerden bazı neticeler çıkarmak mümkündür.
Atlantik Paktı devletlerine silâh ve askerî malzeme yardımlarının hangi sıraya göre yapılacağını pakt konseyi tayin etmektedir. Halbuki Türkiye’ye e-sasen silâh yardımı yapılıyor ve Acheson’un 2 ağustosta temin ettiği gibi bu yardım devam e-decektir. Türkiye şu sıralarda pakt üyesi olsa idi bu hususî yardımlardan mahrum kalacak, diğer pakt üyesi memleketlerle beraber sıraya tâbi olacak ve muhtemelen şimdikinden daha az yardım görecekti.
Ayrıca Türkiye Atlantik Paktı üyesi olduğu takdirde yeni bazı taahhütler altına girmesi icap edecek, pakt üyelerinden herhangi birine tecavüz vukuunda otomatik olarak müdahalede bulunmak zorunda kalacaktır. Türkiyenin taahhütlerine sadakati aslâ şüphe götürmemekle beraber onun hür milletler dâvası uğrunda her hangi bir pakt üyesinin yardımına koşmaktan çok daha değerli hizmetler gö-
Türkiyeyi alâkadar eden diğer bir nokta da şudur: hangi bir Avrupa devleti fından tecavüze uğradığı dirde Türkiye’nin koşmayı İngiltere ve 1939 da taahhüt etmişler, Bevin bu taahhüdü geçen mayısta te-yid etmiştir. İngiltere, Türkiye-ye yardım taahhüdü dolayısiyle harbe girdiği takdirde Amerikanın yardıma koşacağına şüphe yoktur. Son olarak Birleşmiş Milletlerin geçenlerde Kore tecavüzü karşısında aldığı karara ve üyelere yaptığı teklife Türkiye'nin derhal verdiği kahramanca cevap bütün hür dünyanın Türkiyeye karşı olan manevî taahhütlerini bir kat daha kuvvetlendirmiştir.

Türk - Alman Millî maçı l
t
21 Ekimde yapılacak T
Federasyon Başkanının dün bize verdiği mühim demeç
Türk millî futbol takımının önümüzdeki aylar yapacağı temaslar malûmatına müracaat ettiğimiz Futbol Federasyonu Baş- • pruıunuı ı kanı Ulvi Yenal bir arkadaşı-j yurdumuza miza aşağıdaki beyanatta bu-1 kımların teklif ettikleri malı lunmuştur.
«— Milli Futbol Takımımızın yurt içerisinde yapacağı karşılaşmaların prensip itibariyle yalnız bir bölgeye has-redilmemesi esasen kararlaştı- , rılmiş bulunmaktadır. Bu me-' yanda İzmirde de bir millî : maç oynatılması imkânları ü-1
içerisinde hakkında
ı zerinde durulmaktadır.
Bu mevzuda Haziran ayı içerisinde Federasyonca ya-| pilmiş olan toplantıda bir de protokol imzalanmıştı. Fakat ı j gelecek olan tâ-
şartlar yüzünden, bu protokoldü bazı tadiller yapmak lüzumu hasıl olmuştur.
Bunun için de Alman Futbol Federasyonundan beklemekte oldğumuz cevap geldikten son-, ra, katı programı tesbit edip neşretmek mümkün olacaktır. Alman Federasyonundan müs-
pet cevap geldiği takdirde Türk - Alman millî futbol takımlarının 21 ekimde Ankara-da karşılaşma yapmasını düşünmekteyiz. Cevap menfi olduğu takdirde o zaman programda gerekli tadilât yapılacaktır.
Ayrıca, İtalyadan beklediğimiz cevap da alındıktan sonra, muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde 1950 - 1951 futbol sezonuna ait milli maç programı kat'i olarak neşredilecektir.

Devlet bakanının
Her tara-tak-yardımma Fransa
seyahat intibaı
(Başı 1 inci sayfada) uçakla Ankara’ya hareket etmiştir.
Bakanlar hava alanında vali vekili, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü Demokrat Parti İl İdare Kurulu üyeleri, basın mensupları ve şahsî dost lan tarafından uğurlanmıştır.
Devlet Bakanı Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu, hava alanında kendisiyle konuşan Anadolu Ajansı muhabirine, son seyahat intihalarını şu şeklide anlatmıştır:
«— Vatandaşları huzur içinde gördüm. Yarına ümitle bakıyorlar. Türk milleti hürriyetin ve demokrasinin tadını tatmıştır. Gördüm ki bu memlekette artık hürriyetsizlik bir daha avdet edemez.
Gezdiğimiz her yerde vatandaşları yekpare bir hürriyet kalesi olarak gördüm.
Mahsulün para etmesi, bu manevî huzura maddî bir emniyet eklemiştir. Türk müstahsilinin malı para edecektir. Köylünün bol para kazanması, istihsalini arttırması, eksikleri ni tamamlaması birinci emelimizdir.»
Fevzi Lûtfi Karaosmanoğlu-nun bu intihalarına Devlet Bakanı Başbakan Yardımcısı Sa-med Ağaoğlu da tamamen iştirak ettiğini bildirmiştir.
“Aydınoğlu Kupası,, maçlarına bügiin başlanıyor
Bugün 19 Mayıs Stadmdalkim arasında —’
■ Aydınoğlu Kupası» ma
Harp Okulu - Karagücü ve An ka ile takip edilmesi muhte-karagücü - Havagücü arasında meldir.
başlanacaktır. | B. T. Ankara Bölgesi Futbol
Uzun yıllar Harbiyenin at- Hakem. Komitesi
letizm ve sportif kollarında dan: kaptanlık yapmış, bir çok spor Bugün cu gençler yetiştirmiş olan yüz Stadyumunda yapılacak ola başı Nedim Aydınoğlu vazife- Aydınoğlu Kupası futbol tu si dolayısiyle Koreye hareket nuvasının hakemleri aşağıda etmiş bulunmaktadır. gösterilmiştir.
Kadirbilir arkadaşları, bu 1 İlgililere tebliğ olunur.
kahraman ve sportmen Türk ' Cumartesi 30 eylül 1950 Saat subayının hatırasını anmak, 14.30 da Harp Okulu - Kara-onun yıllarca spor sahasında gücü. Hakemler: Faik Gökay, vermiş olduğu emeği mükâfat- Kenan Sertye, Veli Necdet A-landırmak için bu turnuvaya riğ.
• Aydınoğlu Kupası» ismini l Saat 16.30 da Ankarcğücü -koymuşlardır. Kavagücü. Hakemler: Muzaf-
Bu isim altında yapılacak fer Ertuğ, Nail Köken. Selâ-olan karşılaşmalar elemine u- hattin Dipcin.
sulü ile yapılacaktır. I Pazar 1 ekim 1950, saat 14.30
Bugünün galipleri, yarın fi- da kalespor - Maltepe.
nal maçını oynıyacaklardır. , kemler: Sait Atakol, Kene Henüz sezon başında buîu- Sprtyel, Kâzım ArkaL nulduğundan bugün yapılacak .Saat 16.30 da, Cumartesi gü-olan karşılaşmalarda takımları, nünün galipleri (Final maçı) durumu hakkında fazla bir hakemler: Hüsamettin Böke, mütalea yürütmek mümkün Mehmet Güngör, Rahim Ko-değildir. Yalnız 4 kudretli ta-

d(
A
Stadında I kim arasında yapılacak elan A, Taçlarına I karşılaşmaların büyük bir alâ-'IBr
Kiralık aranıyor
Anafartalar, Işıklar caddeleriyle Sıhhiye arasında 2 veya 3 odalı, tercihan kaloriferli apartman dairesi aranıyor. 15315 telefon numarasında Adnan ismine bildirilmesi.

Cumurbaşkanı Celâl Bayar dün Tekel ve Qrman Çiftliği şarap fabrikalarını ziyaret ettikten sonra, hususî teşebbüs ile meydana gelen Kavaklıdere şarap fabrikasını da ziyaret etmiştir. Cumhurbaşkanı Fabri-
Kirallk daire ka sahibi Cenap And'dan, fab-Yeni Mahallede (Ucnz Arsa- malûmat alnuş,
lar) son otobüs durağı karşı- imalât halinde bulunan fabri-
dölayı Cenap And’a memnu-
Blncm büyük
İNGRİD BERGMAN. LESLİE HOWARD 'aralından yaratıla büyük dram
Intermezzo Ask rüyası
— , -------- - -- uuıayı vuıjcip nuu u llıenıııu-
sında penbe boyalı bina. Fevka- kanın her tarafım gezip tet niyetlerini bildirmiştir.
lâde manzaralı birinci kat kira- kik etmiştir. Fabrikanın 22 Cumhurbaşkanı üzümcü köy-lıktır. Üst kata müracaat. ı sene zarfındaki inkişafından I lülerle do görüşmüştür.
Kaldı ki, bugünkü dünyada artık tarafsızlık diye bir politika da kalmamıştır. Çünkü mo dem harp tekniği ve yeni strateji, cepheleri genişletmiştir. Eski müdafaa hattı yerine kaim olan müdafaa sathı da artık müdafaa hacmi halini almıştır.
Bir harp patlıyacak olursa, kimse bunun içinde «ben taraf sızım» deyip eli kolu bağlı kalamaz. İngiltere ve Fransa ile Almanya arasında harp başladığı zaman tarafsız Belçika'nın, tarafsız Hollanda'nın ve tarafsız Norveç'in ne hale geldiği cümlenin malûmudur. O halde tarafsızlık politikasını müdafaa etmek, doğrudan doğruya umumî efkârı uyuşturmak ve onu hakikatlerden uzak, ters ve korkunç istikametlere sev-ketmek demektir.
Her şey bir tarafa bırakılsa bile, yalnız Birleşmiş Milleile-üye olmaktan doğan vecibe-i yerine getirmenin dahi tam bir tarafsızlık telâkkisiyle telif edilemiyeceği pekâlâ iddia olunabilir.
Dünyanın bugün iki büyük bloka ayrıldığı bir zamanda. Türkiye'nin müdafaa ettiği prensiplerin tarafını tutması elbette ki en basiretli bir harekettir.
Atlantik Paklı dolayısiyle ileri sürülen mütalealara gelince, şunu söyliyelim ki, ortada kopmuş hiç bir Şey yoktur. Türkiye, İngiltere ve Fransa ile ittifak halindedir. Amerika müzaharetini ve yardımlarını esirgemediğini resmen beyan
Kore birliğimiz
(Başı 1 inci sayfada) temin edilmiş olması, teşkilâtımı zm matbuatımıza karşı yapmayı zarurî gördüğü hizmetler cümlesindendir.
Askerî makamlarımızın haberlerin ve fotoğrafların vaktinden evvel yayınlanmasını mahzurlu görmüş olması, şüphe yoktur ki, birliğimizin seyahat emniyetini temin kaygusundan ileri gelmiştir. Bu itibarla bazı gazetelerimizin yazdığı gibi, bu mevzuun basın hürriyetinin tahdidiyle hiç bir alâkası yoktur.
Aynı zamanda Genel Müdürlüğümüz bu vazifesini yaparken her hangi bir gazetenin istisnaî bir muameleye tâbi olmasını aslâ derpiş etmemiştir.
Bunlara ilâve olarak şunu da söyleyeyim: Askerî makamlarca alınmış olan tedbirler yine aynı makamlar tarafından dün (28 eylül 1950 perşembe günü) kaldırılmış ve keyfiyet Ankara’daki gazetelerle diğer yerlerdeki gazetelerin Ankara mümessillerine istisnasız bildirilmiştir.»
Amerikanın Dış siyaseti (Başı 1 inci sayfada) ğı «dünya barışını tehdit eden mütecaviz bir devlet» diye va-sıflandırılmakta ve şöyle denilmektedir:
•Birleşik Amerika dış siyasetinin birinci amacı dünyanın muhtelif bölgelerinde Sovyet yayılma emellerini köstekliye-cek sağlam bir durum vücuda getirmektir. Bu siyaset, Sovyetler Birliğiyle muhtemel bir anlaşmaya varabilmenin en münasip çaresini teşkil etmektedir.»
Başkan Truman tarafından kaleme alınan muhtıra mu-kaddemesinde Birleşik Amerikanın diğer hükümet ve mil letlerle olan münasebetleri i-zah olunmaktadır. Bu mukad-demede ezcümle şöyle denilmektedir:
jıl- dinin şaşkın ve telaşlı çcnre- ıiKu.ıce
etmiştir. Biz, bu beyanın ahdî bir hale konmasını istedik. Türkiye müdaafasının dünya barışı müdafaası olduğunu pek iyi bilen Amerika'nın ve onunla birlikte diğer Atlantik Paktı devletlerinin, bu hususta en kısa bir zamanda bir anlaşma ile bizimle tam bir mukadderat birliği yapacaklarından asla şüphe edilemez. Çünkü akıl için tarik birdir. Siyasi çalışmaların istikameti, bu yola müteveccihtir. Yakında bu çalışmalara ait yeni inkişaflar göreceğimizi ifade etmek hiç de bir kehanet sayılmaz.
İşte bütün bunlar göz önünde bulundurulacak olursa. Tür kiye'nin tarafsız kalmasını müdafaa etmenin hangi gayelere
•Dünyada, hâkimiyetini genişletmek ve tehdit, yıkıcı fa aliyetler ve hattâ kukla hükümetlerin eline verdiğ silâh kuvvetiyle komünizm sistemini başka milletlere zorla kabul ettirmek isteyen bir devlet mevcuttur. Tarih bütün istilâcı ve saldırgan devletlerin dünya barışını her zaman tehdit ettiklerini göstermektedir. Bu arada Sovyetler Birliği bir istisna teşkil etmekten uzak-
H;
Birleşmiş Milletlerin birlikleri hududa kadar ilerlediler
Koıe cephesi, 29 a.a. — ( A C'D' • Koıc Askerî İstişare Grupu sözcüsü Güney Kore ordusunun 3ş inci arz dairesine kadar ilerlemek ve orada durmak ve . toplanmak emrini aldığnı bugün söylemiştir.
Askerî İstişare Grupu Kore ordusunun idaresi ile meşgul o-lan Amerikalı subaylar grupu-
Hudutta
Kore cephesi, 29 a.a. — (AFP): Güney Kore kıt’aları 38 inci arz dairesine varmışlardır. Mukavemet kırıldı Tokyo, 29 a.a. — (United I’ress): Mac Aı-thur karargâhının sözcüsü 27 nci İngiliz tuğar yının geride kalmış olan komü-| nist ceplerini temizlemiye mu- ; vaffakıyetle devam ettiğini bugün söylemiştir.
Sözcü Naktong nehrinin doğusundaki bütün düşman topluluk-laıının temizlendiğini, Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin hâlen faaliyetlerini nehrin batısındaki topluluklar üzerine teksif ettiklerini bildirmiştir.
Seul’un kuzey batı ile doğusu hariç olmak üzere bütün Kore’de düşman mukavemeti krıl-
Çeie harbi
Londra Radyosu, 29 (Basın -Yayın) — Kore'de Birleşmiş Milletler kuvvetleri tarafından çember içine alınmış olan komünist Kore kuvvetlerinin âdeta tabahhur edercesine ortadan yok oldukları ve dağlara sığınarak çete harbine baş lamak için hazırlık yaptıkları
(AFP): I leşmiş MilWler kuvvetleri Se-nnn söz- I ui bölı JMde komünistlerin mukaverİTK yuvalarını temiz-' lemeğe devam etmektedirler.
Sulh talebi
Tokyo, 29 a.a. (Afp) — Kuzey Kore hükümeti, Kore’deki ihtilâfa nihayet vermek için Birleşmiş Milletlerin tavass tunu talep etmfştir.
Kızılların vahşeti
Tokyo, 29 (a.a.) (Reuter) — İstihbarat servisine mensup memurlar Seul savaşları esnasında 30 bin sivilin öldüğünü ve komünistler tarafından da s'vasî saiklerle 20 bin Korelinin katledildiğini bildirmekte
Uçak ve topçu bombardıman lariyle can veren 30 bı nin cesetleri hâlâ şehriı beleri altında yatmaktadır.
Muhtıra bilhassa, 1945 yı-lındanberj Sovyetlerin giriş miş oldukları tahakküm ve istilâ hareketlerini izah ederek dünyada bugün görülen ayrılık manzarasının, ferd hürri-uaıaa »)»»«»11 uauyı yetlerini hiçe sayan totaliter ı bildirilmektedir. Bu şartlar al
hizmet etmek demek olduğu I devlete boyun eğmekten içli- tında Kuzey Kore harbinin da-kolaylıkla anlaşılır. nap keyfiyetinden ileri geldi- ha bir müddet devam etmesi, j
Mümtaz Faik FENİK öini kaydetmektedir. ' mümkün görülmektedir.
Başkan Trümanın Koredeki şahsi temsilcisi Tuğ General Frank Lowe ougün Korede ver diği beyanatta, Kuzey Kore başkentinin komünistlerin Seul’ü -sebepsiz olarak tahrip» etmelerine karşılık olarak bombardıman edilmesi lâzım geldiğini söylemiş ve bu boı bardımandan önce siville şehri terketn.elerini ihtar den beyannameler atılmasını tavsiye etmiştir.
Acele satılık
İdarehanemizde mevcut ambalaj çenbeıi ve iade gazeteler acele satılıktır, toptan alıcılara tenzilât yapılır, Telefon: 15619.

30/9/1950
ZAFER
Sayfa: 5
r
GAR GAZİNOSU
SATILIK ŞEVROLE KAMYONET
ANKARA’NIN EĞLENCE MERKEZİ
Niyazi Orsay Büyük Varyete Programını Suna Beynelmilel şöhretli akrobatlar 5 AKEF'in Görülmemiş Yeni Numaraları
Demiılibahçe ocağın-
SATILIK ARSA
1942 modeli Şevrole mar ka bir tonluk kamyonet satılıktır.
Müracaat : Bankalar Caddesi No. 34 Tel. 14107 Nurettin Baki Ersoy.
CARMEN MİNERVA OSTENDİ HEMŞİRELER VASSO ORTİZ z MARİA
İspanyol Dans Yıldızı
İtalyan Dansözleri Şark Dansöz ve Şantözü
Kübalı Yıldız
Modern Dansöz MARGA DE PREDA İspanyol Tipik Orkestrası ADOLFO VENTAS İdaresinde ; , Telefon: 16190 — 12603
Her Pazar saat 17 den 19 a kadar matine Pek yakında görülmemiş ispirtizma v Atraksiyonu
FAKİRA KATİA ve DOKTOR ENZO
Ocağımızın yıllık kongresi 1.10.1950 pazar günü saat 10 da Demirlibahçe Şenyurt Kıraathanesinde yapılacağından Ocağımıza kayıtlı üyelerin teşrifleri rica olunur.
Kavaklıdere Güven Evleri mahallesinde 1617 ada üzerinde Belediye imarına göre 4 parsel olarak 4069 M2 arsa satılıktır.
Görüşmek istiyenler.n her gün Tel: 15190 ya müracaatları. 5634
İstanbul Teknik Üniversite Rektörlüğünden
1 — İstanbul Teknik Üniversitesinin inşaat, mimarlık, makine ve elektrik fakültelerine öğrenci adayı kaydına 18 eylül 1950 pazartesi günü saat dokuzda başlanmıştır. 7 Ekim 1950 cumartesi günü saat on üçde kayıtlar sona erecektir.
2 — öğrenci adayları üniversiteye verecekleri dilekçede girecekleri fakülteyi yazacaklardır. Muhtelif fakültelerden tercih ettiği fakülte birden fazla ise her fakülte için ayrı dilekçe verilecektir. Dilekçe formülleri Üniversiteden alınacaktır. Î.T.Ü. ye aday yazılma harcı her fakülte için bir liradır.
3 — öğrenci adaylarının üniversiteye verecekleri belgeler şunlardır.
1) Olgunluk diploması veya buna eşitliği tasdik edilmiş belge,
2) Kimlik cüzdanı veya tasdikli sureti, (yabancı devlet ta-biiyetind olanlar içn oturma belgesi veya tasdikli sureti).
3) Lise olgunluk imtihanı verdikten sonra iki yıl geçmiş olan öğrenciler içn iyi hal belgesi.
4) Etrafı için tehlikeli ve bulaşıcı hastalığı olmadığına dair sağlık raporu. (Üniversiteye öğrenci yazılanlar ayrıca özel bir sıhhî muayeneye tabi tutulacaktır).
5) Aşı kâğıdı.
6) 12 adet 3X4 boyutunda cepheden alınmış ve zamanla bozulmıyacak şekilde fotoğraf.
4 — Her fakülteye alınacak talebe sayısı ayrıca üniversitede ilân edilecektir.
5 — Fakültelere yazılan namzet sayısı tesbit ve ilân olunacak miktarı aşarsa talipler arasında şartları ayrıca ilân edilecek şekilde bir tercih yoklaması yapılacaktır.
6 — öğrenci adaylarının doldurması gerekli formülerler
t.T.Ü. kayıt bürosundan temin edilebilir. (7097)—2101
Hopa İlçesi Malmüdürliiğiinden
1 — Keşif bedeli (17387,99) on yedi bin üç yüz seksen yedi lira doksan dokuz kuruştan ibaret bulunan Hopa Gümrük Binası önüne yaptırılacak duvar Anı-oşman işi açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 9/Ekim/1950 tarihine rasthyan pazartesi günü saat 14 te Hopa Malmüdürlüğü odasında müteşekkil komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait keşif, şartname vesair evrak her gün Hopa Malmüdürlüğü Millî Emlâk Servisinde görülebilir.
4 _ Geçici teminat 1304 lira 10 kuruştur.
5 — İsteklilerin buna benzer işleri evvelce yapmış olduklarına dair Bayındırlık belgesi ve geçici teminat makbuzlariyle birlikte belirli gün ve saatte komisyona başvurmaları ilân olunur.
7265—2162
Dikkat!...
Saray Pastahanesiııe uğramayı ihmal etmeyiniz
Tatlıların en iyisi, halis tereyağından su böreği, ince börek, poğaça, tavuk suyundan çorba, pilâv, tavuk söğüş, sahanda yumurta, omlet, yoğurt, envai Şam tatlılariyle sabah, öğle ve akşam her saat temiz ve ucuz olarak karnınızı Anafartalar Adliye karşısı Büyük Otel altındaki Saray pas-tahanesinde doyurabilirsiniz. Bir defa tecrübe sîzlere bütün hakikati ispat edecektir.
İstanbul Yollar Birinci
Bölge Müdürlüğünden
Balıköy’den Eskişehir'e taşınacak keresteler hakkında
D. Yolları Genel Müdürlü- günden:
1/İ0/1950 tarihinden itibaren Balıköy’den Eskişehir’e taşınacak kerestelere de tenzilât yapılacaktır.
Fazla bilgi istasyonlardan alınır.
7258—2163
Ziyafetler için her çeşit tatlı ve börek siparişleri kabul e-dilir ve üç saatte teslim olunur. — Tel: 15665
Kiralık daire
Bakanlıklara beş dakika mesafede asfalt caddede üç oda bir hol, kaloriferden başka her konfor. Necati-bey caddesi 136 5621
KİRALIK DAİRE
Her konforu haiz, ehven fiyatlı Maltepe Güzaltan Sok. No. 23
' Ayrıca mobilyalı, mobilyasız oda. Otobü durağına yakındır.
5629
KİRALIK DEPO VE
DÜKKÂNLAR
Maltepe Gazi Mustafa Kemal bulvarında Koç talebe yur du ile Nazmi Balkanoğlu deposu arasında inşaatı yeni ikmal edilmiş Maltepe, apartımanınm depo, nakliyat anbarı, imalâthane olmağa elverişli zemin katı ile kahvehane ve sair işlere elverişli kaloriferli geniş dükkânlar kiralıktır. Telefon: 14165. 5626
Okul kitaplarınızı, defterlerinizi ve kırtasiyenizi
AKBA Kitabevinden
Tedarik edebilirsiniz.
AKBA müşterilerini memnun etmek maksadiyle kendi neşriyatından ayırdığı kitaplardan 5 liralık alış veriş edenlere 1 liralık, 5 liradan yukarı alış veriş edenlere 2 liralık kitap hediye edecektir. Kitap ve defterlerinizi şimdiden temin et-miye başlıyabilirsiniz. — Tel: 13798, Ulus Meydanı. 2781
Küçükyalı’daki Yollar Birinci Bölge Müdürlüğü binasının kalorifer tesisatı kapalı zarf usuliyle eksiltmeye Konulmuştur.
işin keşif bedeli 37570 lira olup geçici teminatı (2817) lira (75) kuruştur.
Eksiltme 16-10-1950 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 15 de İstanbul, Bostancı - Küçükyalı'daki Yollar Birinci Bölge Müdürlüğünde toplanan komisyonda yapılacaktır.
Bu işe ait eksiltme evrakı 188 kuruş bedel mukabilinde Yollar Birinci Bölge Müdürlüğünden alınabilir.
İstekli olanlar şimdiye kadar resmî dairelere 30.000 liralık kalorifer tesisatı yapıp teslim ettiklerine dair vesika ibraz ederek eksiltme gününden üç gün önceye kadar Bölge Müdürlüğünden yeterlik vesikaları almaları lâzımdır.
isteklilerin 2490 sayılı kanunun emir ve tarifatı dairesinde
hazırlıyacakları teklif mektuplarını imzaladıkları ekfjltme ev-, rakı ve yeterlik belgesi ticaret odası makbuzu ve teminat mektup veya makbuzu ile bir zarfa koymalarını ve arkalarını mühürle mühürliyerek ilân edilen günde en geç saat 14 de kadar Komisyon Reisliğine makbuz mukabili teslim etmeleri lâzımdır.
Noksan hazırlanan veya para ve saire
gibi umumun elinde
bulunan şeylerle mühürlenmiş olan zarflar kabul edilmiyecek-
tir.
KAYIP BULANA
M. Sabit Dümer'e ait nüfus cüzdanımı kaybettim. Bulanlar insaniyet namına Ankara Oteli sahibi Bay İbrahim Albay-rak’a getirmeleri rica olu nur. Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü
yoktur. 5619
Kasiyer ara
Müessesemizde çalışmak
re kefilli bir kasiyer bayana ihtiyaç vardır. Taliplerin Yeni Hal Şevket Bakkaliyesine racaatları. Telefon: 12706
Aranıyor
Gömlek dikişinden iyi anlar Bay, Bayan aranıyor. Büyük İş Hanı No. 2 ye saat 13 ten sonra müracaat. 5623
SATILIK DÜKKAN
Devren acele satılık dükkan geniş bodrumlu ve her işe elverişli.
Anafartalar cad. sinde Tel:3İ741 (5618)
DEVLET TİYATROSU BÜYÜK TİYATRO’da
Yarın akşam saat 20.30 dan itibaren
HAMLET
DrârrHk, perde
Yazan: W. Shakespeare Tercüme:
Orhan Burian,
Enerji nakil hattı Montaj ve İnşaatı
Eiibank Genel Müdürlüğünden:
1 — Çatalağzı (Kandilli) ile İstanbul (Vaniköy) arasında enerji nakil hattı montajı, tel çekme ve müteferrik işler kapalı zarf usulü ile ve sabit vahidi fiyat esasına göre eksiltmeye konulmuştur. Bu iş için lüzumlu malzeme ve yardımcı vesait banka tarafından verilecektir.
2 — tşin keşif bedeli 2.416.349,39 TL. (İki milyon dört yüz onaltı bin üçyüz kırk dokuz lira %39)
3 — Bu işin muvakkat teminatı (86.240,48) TL. (Seksen altı bin ikiyüz kırk lira %48)
4 — Eksiltme evrakını görmek istiyen istekliler bankamız inşaat şubesinde ve İzmir’deki montaj müdürlüğünde görebilirler ve (100) yüz lira bedel mukabilinde aynı yerlerden tedarik edebilirler.
5 — Eksiltmeye iştirak etmek istiyenlerin ihâle gününden (10) gün evvel eksiltme şartnamesinin 8 nci maddesinde gösterilmiş olan vesaiki, Bankamıza ibraz etmeleri şarttır.
6 — Eksiltme 14.10.1950 tarihli Cumartesi günü saat 11 de Ankara’da Genel Müdürlük binasındaki eksiltme komisyonunda yapılacaktır.
7 — Teklif zarfları, eksiltme şartnamesine uygun olarak tanzim edilmiş ve ihale günü saat (10) a kadar makbuz mukabilinde Genel Müdürlüğümüz İnşaat Şubesi Müdürlüğüne verilmiş olmalıdır.
8 — Bankamız, ehliyet vesikası verip vermemekte ve
ihaleyi yapıp yapmamakta serbesttir. (7010)—2113
Postada vaki gecikmeler de kabul edilmez. (13220) (7273) 2160
Çoruh Valiliğinden
1 — Artvin ceza evi onarımı açık olarak eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Keşif bedeli (27389.76) yirmi yedi bin üç yüz seksen dokuz lira yetmiş altı kuruştur.
3 — İhale 19. Ekim. 1950 perşembe günü saat 15 de Çoruh Bayındırlık Müdürlüğü odasında toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
4 — Bu işe ait keşif kâğıtlariyle sözleşme ve şartlaşma örnekleri her gün Bayındırlık kaleminde parasız olarak görülebilir.
5 — Eksiltmeye girmek için isteklilerin 2054.23 iki bin el-'i dört lira yirmi üç kuruşluk geçici teminat makbuzu ile 1950 yılma ait Ticaret Odası vesikası ve bu işe ehliyetli olduklarına dair Bayındırlık Müdürlüğünden alacakları belgelerle tatil günleri dışında ihaleden üç gün evvel dilekçe ile Valiliğe müracaat etmeleri lâzımdır.
6 — Postada vaki olacak gecikmeler kabul edilmez. 7255 2164
I Devlet Orman İşletmesi I
Devlet Orman İşletmesi Bilecik Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Muratdere deposunun 6 ve 9 No. lu istiflerinde mevcut 231 adede denk 81.861 metreküp çam tomruğu 2 parti halinde yine Muratdere deposunun 4, 5, 7 No. lu istiflerinde mevcut 655 adede denk 243,831 metreküp köknar tomruğu 3 parti halinde yine Muratdere deposunun 1 No. lu istifinde mevcut 315 adede denk 44,170 metreküp kayın tomrukları 18.9.1950 gününden itibaren 15 gün müddetle açık artırma suretile satışa çıkarılmıştır.
2 — Açık artırma 3.10.1950 gününe rasthyan salı günü saat 15 te Bozüyük orman bölge şefliği binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır. 6 ncı partinin beher metreküpünün muhammen bedeli 41,50, 9 uncu partinin 55,00, 4 üncü partinin 40,00. 5 ve 7 No. lu partilerin 54,00. 1 No. lu partinin 20,00 liradır. %7,5 hesabile geçici teminat ^lınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara Orman Genel Müdürlüğünde Eskişehir, İnegöl işletme müdürlüklerile Bozüyük, Muratdere Orman bölge şefliklerinde görülebilir.
4 — Istıflilerin belirli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk
teminatlarile komisyonumuza müracaatları. (7078)—2093
SATILIK FABRİKA ALETLERİ
Devlet Orman İşletmesi Burdur Müdürlüğünden:
1 — İşletmemize bağlı Bucak ilçesinin Uğurlu terebentin fabrikasında mevcut 12 adet alet açık arttırma suretiyle satılacaktır.
2, — Aletlerin muhammen bedeli 8625 liradır.
3 — Arttırma 9/10/1950 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 15 de Burdur işletme binasında yapılacaktır.
4 — Muvakkat teminat 646 lira 90 kuruştur.
5 — Şartname Orman Genel Müdürlüğünde, Afyon, Antalya, Denizli, Eğridir, Burdur, Eskişehir, İstanbul ve Ankara Merkez Orman İşletmelerinde Bucak ve Uğurlu Orman Bölge Şefliklerinde görülebilir. .
6 — İsteklilerin belirli gün ve saatte Burdur İşletme merkezindeki komisyona müracaatları ilân olunur. (7128) 2140
İNŞAAT İLÂNI
Devlet Orman İşletmesi Devrek Müdürlüğünden:
1 — Devrek Devlet Orman İşletmesi sahası dahilinde Bolu çayı kenarına yapılacak sahil tahkimatı kapalı zarf usulü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — Yapılacak tahkimatın keşif bedeli 30870 lira 20 kuruş olup geçici teminatı 2315 lira 26 kuruştur.
3 — Eksiltme evrakı Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü inşaat şubesinde Zonguldak Orman Bölge Şefliğinde, İstanbul Orman İşletmesinde ye İşletmemizde görülebilir.
4 — Eksiltme (2/10/1950) günü saat 15.00 de Devrek-te Orman İşletme Müdürlüğünde toplanacak komisyon marifetiyle yapılacaktır.
5 — Eksiltmeye girecek taliplerin bir teahhütte bu iş gibi teknik ehemmiyette 15000 liralık bir işi yaparak kati kabulünü yaptırdıklarına veya idare ve kontrol ettiklerine dair vesikaları ile birlikte ihale gününden (tatil günleri hariç) en az üç gün evel bir dilekçe ile Ankara, Bolu, Zonguldak, İstanbul Bayındırlık Müdürlüklerine müracaat ederek ehliyet vesikası almaları ve Kanunun tayin ettiği diğer vesaikle birlikte teklif mektuplarına eklemeleri lâzımdır.
Postada vaki gecikmeler kabul edilmez. (6950) 2125
Devlet Orman İşletmesi Devrek Müdürlüğünden:
1 — İşletmemizin Aksu Bölgesi Düzceören kamyon yolu üzerinde mevcut 389 adede denk 153.871 M3. çam tomruk açık arttırma suretiyle satışa konmuştur.
2 — Açık arttırma 9/10/1950 paazrtesi günü saat 15 de işletme Müdürlüğü binasında toplanacak komisyon önünde yapılacaktır.
Beher M3. tahminî bedeli 46 lira 25 kuruştur. Yüzde 7.5 hesabiyle geçici teminat alınır.
3 — Bu işe ait şartname Ankara’da Orman Genel Müdürlüğü, İstanbul, Karabük, Ereğli, Bartın İşletme Müdürlükleriyle Zonguldak, Aksu bölge şefliği ve işletmemizde görülebilir.
4 — İsteklilerin belli gün ve saatte müsbit evrak ve ilk
teminatlariyle komisyona müracaatları. (7080) 2126
Kira
2 oda bir k mutfak, b elektrik, suyu, senelik peşin.
İsmet Paşa Uzun yol Akşehir Sok. No. 25 içindekilere müracaat. Tel: 15652 5622
ender oyan: Muhsin
TESİSATÇILIK İMTİHAN I SORULARI
Ve Çözümleri (1937 - 1950)
fElektrik Tesisatı Pratiği: Cilt 7) Fiyatı: 250 kuruş.
(Fethi Manguoğlu P.K. 1120 Ankara) Adresinden posta havalesiyle gönderilir. 5624
RİGOLETTO
Opera 4 perde
G. Verdi
Tercüme: Ferid Alnar, Müzik idaresi. Adolfo Ca-mozzo, .
Dekor - Kostüm
Turgut Zaim Sahneye koyan: Aydın Gün. (Rigoletto’nun başlıyaca-Ğı tarih ayrıca İlân olunacaktır.)
Vakıflar Genel Müdürlüğünden
1 — Ankara’da Anafartalar caddesinde İkinci Mahmut îşhanı kapıları üzerine konulacak yazılı pirinç levhalar, müteahhidi tarafından muayyen müddeti zarfında bitirilemediğinden namı hesabına pazarlıkla yaptırılacaktır.
2 — İşin keşif tutarı (3689,95) lira olup geçici teminatı (202) lira (97) kuruştur.
3 — İhalesi 4/10/1950 çarşamba günü saat 15 te Vakıflar Genel Müdürlüğü inşaat şubesinde müteşekkil komisyon tarafından yapılacaktır.
Satılık Marangoz Atölyesi
1 Adet 40 Sm.lik plânya ve motörü,
1 Adet 90 Sm.lik şerit destere ve motörü,
1 Adet İzmir mamûlâtı freze ve motörü,
1 Adet çelikten manıûl pres.
1 Adet Nissen barakasp.
Makinalar ve baraka Çankaya’da Amerikan Sefir evi inşaatı şantiyesinde görülebilir.
Toptan fiyatı (10,000.00) on bin liı-ndır* 5631
Vakıflar Genel Müdürlüğünden
4 — İhaleye girebilmek için isteklilerin Ticaret ve Sanayi Odası vesikası, teminat makbuzu ve bu gibi pirinç üzerine oyma işler yaptığına dair belge ibraz etmeleri mecburidir.
5 — İş mukavele tarihini müteakip bir ay zarfında İnşaat Müdürlüğüne teslim edilmiş olacaktır.
isteklilerin belirli günde adı geçen komisyona müracaatları ilân olunur. 7221—2161
Yıllık Muhammen Muvakkat teminatı K.p. Cinai Mevkii
Lire Kr. Lira Kr. No.
1440 00 108 00 308 1 Jıol Anafartalar caddesi İş Hahı 3. üncü kat.
Yukarıda yıllık njulıamnıen kirası, muvakkat teminatı, cinsi v.
Kiralık daireler
İlfegr, Kooperatifinde İkinci Sokak 13 No. lu ev, müstakil iki daireli kaloriferli ve tam konforlu. Müracaat 15260 No. lu telefona. 5633
Küçük TİYATRO’da
Yarın akşam saat 20.30 dan itibaren ŞAKACI Piyes 3 perde Yazan: Sabahaddin K. Aksal. Dekor: Ertuğrul Arf.
Sahneye Koyan: Mahir Canova
mevkii yazılı bir hol bir oda teslim gününden şubat 1951 sonuna kadar kiraya verilecektir.
İhalesi 4/10/1950 çarşamba günü saat 15 te 2. inci Vakıf A-partmanda Vakıflar Genel Müdürlüğü Emlâk ve Arazi Müdürlü-, ğünde komisyon marifetiyle yapılacaktır. İsteklilerin bu Müdürlüğe müracaatları. 7223 2165
ZAYİ — Ankara Ulus ilk o-kulundan aldığım diplomamı zayi ettim yeniâini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
140 Şükriye Çekdemir’ 5627
Not: Bilet satışı devam etmektedir. Büyük ve küçük Tiyatrolarda her mevkide indirmeler olduğu gibi memurlara da öğrenci tarifesi tatbik olunacaktır. Büyük Tiyatro Tel: 10370 Küçük Tiyatro Tel: 11169
Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğünden Gazi
1 — Yalova - Baltacı çiftliğimizde yaptırılacak 68.747,70 lira keşif bedelli iııek ahırı kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Eksiltme 10/10/1950 günü saat 15 te yapılacaktır.
3 — İsteklilerin bu işo benzer 50.000 liralık bir işi taahhüt ve; ikmal veya idare ettiklerine veyahut denetlediklerine dair belgelerle 9/10/1950 günü saat 17 ye kadar Genel Müdürlüğümüze müracaatla iştirâk belgesi almaları lâzımdır.
4 — Bu işe ait evrak Yapı İşleri Uzmanlığında, İstanbul Yollama Memurluğunda — Sirkeci, Süngerciler sokak 83 — ve Baltacı çiftliğinde görülebilir.
5 — İdare ihaleyi yapıp yapmamakta veya dilediğine yapmakta serbesttir. 7230—2166

Cebeci Açık Hava Çiçek Sinemasında Bu akşam saat 21.15 te Ankarada ilk defa Büyük Mısır Filmi Yıkılan Saadet Oynıyanlar:. Hüseyin Sıtkı, Zozo Şekip. Yuvası yıkılan bir aile faciasının hikâyesi. Not: Yerlerinizi erken temin etmeniz tavsiye olunur. 5630 Cebeci Sinemasında iki büyük film birden 1 - Gangsterler Pençesinde Türkçe sözlü ; 2 - San Antonia Arslanı Kısmen renkli Türkçe sözlü Erol Flyn - Alek Simit On da ucuz matine iki film birden Gangsterler 14- 17.20- 20.45 San Antonia 15,30 - 18,45 22,15 2731
Yollar 4. Bölge
Müdürlüğünden
1 — Ankara Akköprü'de pnerkez anbarı inşaatı yapımı kapalı zarf usi)lü ile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 — İşin muhammen bedeli 90.719,54 lira olup geçici teminatı 5785,98 liradır.
3 — Eksiltme 13.10.1950 cuma günü saat 15 de Etlik yolu
üzerindeki Bölge Müdürlüğünde toplanacak Komisyon huzurunda yapılacaktır. Zarflar saat 14 e kadar Komisyona verilmelidir. * t Ttvn
4 — Bu işe ait keşif, hususî, fennî ve eksiltme şartnamele ri ile vaziyet plânları tatil günleri hariç her gün Bölge Müdürlüğünde görülebilir.
5 — İsteklilerin ihale gününden en az 3 gün evvel (tatil günleri hariç) en a2 bedelde iş yaptıklarını gösterir belgelerle Bölg yeterlik belgesi komisyonuna müracaatla yeterlik belgesi almaları lâzımdır.
6 — 2490 sayıl) kanunun ahkâmına uyularak müracaat e-
dilmesi, para gibi umumujı elinde bulunan işaretlerle mühürlü zarfların ve postada vukua gelecek gecikmelerin kabul e-dilmiyeceği ilân olunur. (7139) 2141
Yollar 10. cu Bölge Müdürlüğünden
1 — Eksiltmeye konulan iş: Yollar 10. cu Bölge Müdürlüğü atölye ve tesislerine su getirilmesi işidir.
2 — Keşif bedeli 28940.00 liradır.
3 — Eksiltme 20/10/1950 cuma günü saat 15 de Trabzonda Yollar 10. Bölge Müdürlüğünde her gün görülebilir.
4 — Eksiltme şartnamesi ve diğer evraklar Trabzon’da Yollar 10. Böİge Müdürlüğünde her gün görülebilir.
5 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin usulüne göre 2170.50 (iki bin yüz yetmiş lira elli kuruş) geçici teminat vermeleri ve 950 yılma ait Ticaret Odası belgesi ibraz etmeleri lâzımdır.
6 — İsteklilerin bu işin teknik öneminde bir işi iyi bir surette başardığını veya idare ve denetlediğini isbata yarar belgeleriyle (tatil günleri hariç) üç gün önce Yollar 10. cu Bölge Müdürlüğüne başvurarak yeterlik belgesi almaları şarttır.
7 — İsteklilerin yüzde 7.5 hesabiyle yukarda miktarı ya-
zılı geçici teminat akçeleriyle birlikte Kanunun tarifatı dairesinde hazırlıyacakları teklif mektuplarını ihalenin yapılacağı saatten bir saat evveline kadar Komisyon Başkanlığına vermeleri yayınlanır. (7178) 2139
Sayfa: 6
f'

EMLAK BANKASI
Kapalı zarf usulii ile inaşat eksiltme ilânı
Ankara
Şoför Okulu
r
"Si
Yeni binada yeni imkânlarla Ekim devresini açıyor.
ya-
Kocaeli II Daimî
’AFP):
Ankara Belediye
Pastacı
Beherinde 0.15 Gr. Jcının vardı-Soğuk algınlığım,
NEZLE, GRİP, ROMA.f+î
ve bütün ağıllara karşı
V
; Ankara Belediye Başkanlığından
I 1 — Mezbahada kesilen hayvanların şişirilmesinde kullanılmak üzere alınacak iki adet kompresör açık eksiltmeye konulmuştur.
2 — Muhammen bedeli (2400) iki bin dört yüz liradır.
3 — Teminatı (180) liradır.
4 — Teminat Belediye veznesine yatırılacaktır.
5 — Şartnamesi hergün Belediye Tutanak Müdürlüğü kaleminde görülebilir.
6 — İhalesi 11.10.1950 çarşamba günü saat 16 da Belediyede toplanan komisyonda yapılacaktır.
7 — İsteklilerin belli gün ve saatte belediye komisyonuna
baş vurmaları. (7057)—2109
Sayın AnkaralIlara
Bilûmum giyim ve Kumaş ihtiyacınızı BÜYÜKMAĞAZAdan
Ucuz, zarif, sağlam olarak temin edebilirsiniz. Bir delYı tecrübe kâfidir.
Anafkırtalar Cad. No. 300 Tel: 15149
Hikmet Ünal ve Or. Kol. Şt. Ankara şubesi Not: Bayan tezgâhtarlara ihtiyaç vardır. Dolgun ücret verilir. (2718)
yirestotıe
RAYON (ipek bezli)
TRANSPORT
T İ P
Kamyon ve Otobüs
t
Diyarbakır, Doğu Bölgesi Yapı İşleri Müdürlüğünden:
1 — İş: Mardin ilinin Midyat İlçesinde yeniden yapılacak ilk okuL
2 — Keşif bedeli: 120012.45 lira.
3 — Geçici teminat: 7250.62 lira.
4 — Eksiltme kapalı zarf usuliyle 12.10.1950 perşembe günü saat 11 de Diyarbakır’da Doğu Bölgesi Yapı İşleri Müdürlüğü binasında yapılacaktır.
5 — Bu işe ait şartname ve projeler bedelsiz olarak mesai saatleri içinde Doğu Bölgesi Yapı İşleri Müdürlüğünde görülebilir
6 — İsteklilerin 9.10.1950 pazartesi günü mesai saati sonuna kadar Doğu Bölgesi Yapı İşleri Müdürlüğüne yeterlik belgesi için müracaat etmeleri ve yeterlik belgesi alabilmek için bu işin teknik öneminde iş yaptıklarına dair belge göstermeleri lâzımdır.
7 — Kapalı zarflar ihale günü olan 12.10.1950 perşembe günü saat 10 a kadar Doğu Bölgesi Yapı İşleri Müdürlüğü binasında toplanacak eksiltme komisyonu başkanlığına verilecektir.
8 — Kapalı zarfların içinde usulüne göre yazılmış ve kapa tıLmış teklif mektubu ile kanunen bulunması gereken teminat yeterlik belgesi, 1950 yılı ticaret odası vesikası bulunacaktır.
9 — Özel ve tescil edilmemiş ortaklıklar eksiltmeye kafa , edilmez.
10 — Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez.
(7188) 2143
Salihli Belediye Başkanlığından I
Belediyenin mülkü olup hali hazır belediye dairesi olarak kullanılmakta bulunan çarşı içerisinde belediye caddesi üzerinde iki katlı alt ve üst sekiz odalı bina bitişiğinde bulunan 1 müştemilâtı ve avlu kısımları ile birlikte muhammen bedeli olan (25000) lira üzerinden 21-9-1950 tarihinden gün müddetle ve kapalı zarf usuliyle arttırmaya çıkarılmıştır.
İhale günü için 12-10-1950 tarihine rastlıyan perşembe günü kestirilmiş olup encümen huzuriyle saat 15.00 te ihalesi yapılacaktır.
Geçici teminat 1875 liradır.
Şartnamesini görmek isteyenlerin ihale gününe kadar zı işlerine müracaat etmeleri ilân olunur. 7193 - 2146
Bin yarım bilgi | Bir tam bilgiye muadil değildir
Otomobilcilik tam öğrenilirse sayatta çok sıkıntılardan kurtulmak itibaren 21 j mümkün olur.
Yeni bir parti lâstik gelmiştir Bitmeden acele
ihtiyacınızı temin ediniz.
arayınız
Diyarbakır Belediye Başkanlığından
1 — Diyarbakır şehri için Darülâceze olarak yapılacak olan Alipaşa camiinin tamiratı işi kapalı zarf usulü ile eksiltmeye konulmuştur.
2 — İhale 10 Ekim 1950 salı günü saat 15 te Belediye Encümeni huzurunda yapılacaktır.
3 — Bu işe ait keşif bedeli 10.324 lira 12 kuruş olup geçici teminat 774 lira 31 kuruştur.
4 — İsteklilerin bu işe ait teklif mektupları ihale günü ihale saatinden bir saat evveline kadar Diyarbakır Belediye Encümeni Başkanlığına tevdi edilmiş olacaktır. Postada vukua gelen gecikmeler kabul edilmez.
5 — Bu ihaleye ait keşif varakası ve şartnameyi görmek j istiyenler Ankara Belediyesi Başkanlığına müracaat etmelidir
6 — İstekliler 950 yılına ait Ticaret Odası vesikasiyle 11 makamına müracaatla bu işe ait Bayındırlık Müdürlüğünden yeterlik belgesi alması şarttır.
İsteklilerin ihale günü Diyarbakır Belediyesi Daimî Encümenine müracaatları ilân olunur. 7190 — 2148
| Biran evvel kayıtlarınızı ı yaptırınız.
Yeni adres: Mebus evleri ö-| nü Teknik Üniversite karşısı I No. 4. Okulun garaj ve tamirhanesi vardır. Yeni Telefon: 32649. Müracaat saatleri her-gün 9-18 arası. 2605
GUL U
Çankırı Caddesi No. 97—99 Tl: 11137 — Ankara (2773)
bi-alı-
İlân
1 — Ankara’da Yüksek Beden Eğitimi Enstitüsünün rinci sınıfına bu yıl imtihanla burslu ve burssuz öğrenci nacaktır.
2 — Enstitüye girebilmek için Öğretmen Okulu veya olgunluk imtihanını vermiş lise mezunu olmak, yirmi beş yaşını geçmemiş bulunmak, sağlık durumu bu öğrenimi yapmıya elverişli olmak, askerlik durumu öğrenime devama engel olmamak lâzımdır.
3 — İstekliler, aşağıda yazılı belgeleri ekliyecekleri dilekçelerini 15 Ekim 1950 akşamına kadar Ankara’da Enstitü idaresine ulaştırmış olmalıdırlar:
a) Nüfus cüzdanı, b) Diploma (yeni mezunlar için okullarından verilecek öğrenim durumu belgesi), c) Resmî müesse-selerden alınacak sağlık raporu, d) Öğrenime ara vermiş olanlardan meşguliyet belgesi ve iyi hal kâğıdı, e) 10 tane vesikalık fotoğraf, fi 15 kuruşluk posta pulu.
4 — Bu yolda başvuranlardan adaylıkları uygun görülenlere Enstitü idaresince 25 Ekim 1950 tarihine kadar imtihan günleri ile diğer hususlar bir mektupla bildirilecektir.
(7168) 2136
Açık eksiltme ile onarma işi
İstanbul Defterdarlığından:
Keşif bedeli
teminat Lira kr.
Dikkat Dikkat
Satışımız garantilidir.
TRABZON, AKSARAY, SİVAS
Yemek yağlarımız gelmiştir.
Perakende 360 Kr. Toptan 340 Kr. g 8
Gür yayla pazarı Koyun pazarında No. 2 Tel: 13906 •-*
a

Komisyonundan
1 — Adapazarı memleket hastanesinin kalorifer tesisatı ha riç olmak üzere Mutfak, Banyo, Lavabo, Çamaşırlık, Hamam ve sıcak su tesisatı inşaatı kapalı zarf usuliyle eksiltmeye kon muştur.
2 — İhalesi ekim ayının 16 ncı pazartesi günü saat on beşte İl Daimî Komisyonunda yapılacaktır.
3 — Keşif bedeli (36199) lira 10 kuruş, geçici teminat |
(2414) lira (95) kuruştur. , 1
4 — Eksiltmeye iştirak için (tatil günleri hariç) ihale gü-
nünden en az üç gün önce dilekçe ile İl makamına müracaat- J la yeterlik belgesi alınması lâzımdır. 11
5 — Bu işe ait keşifname ve şartname ile diğer evrak İl Daimî Komisyon ve Bayındırlık Müdürlüğü kalemlerinde görülebilir.
6 — İsteklilerin 2490 sayılı kanun gereğince hazırlayacakları teklif mektuplarını yeterlik belgesi, yeni yıla ait ticaret adası vesikası ve belli miktar geçici teminat makbuzu veya banka mektubu ile ihale saatinden bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde Daimî Komisyon Başkanlığına vermeleri
7 — Postada olacak gecikmeler kabul edilmez. (7180) 2150

Millî Eğitim Bakanlığından
Bakanlık merkez binası ile istasyondaki binada noksan olan yangın söndürme âletinden 8 kalemin muhammen bedeli 2096 lira 75 kuruştur, isteklilerin, şartnamesini Yeni-
şehirde Bakanlık binasında Levazım Müdürlüğünde her gün görebilirler. Açık eksiltmesi 6 Ekim 1950 günü saat 15 de satınalma komisyonu huzurunda Levazım Müdürlüğünde ya- , pılacaktır. İhaleye gireceklerin 0.075 teminat akçasını yatır- I maları şarttır. (7006)
f Hilman Tamirhanesi |
ı M Bilumum otomobil kamyon ve dizel motörlerinin
1 «niyet ve süratle tamirlerini ucuz fiyatla kabul eder.
I «tecrübe kâfidir. Akköprü İstanbul cad. Tel: 16409
SUMERBANl
Vadeli, vadesi
2-11 - 950 çek’li
İkramiyesi 18.500 liradır.
30 Eylüle kadar
en az 100 liralık hesap açanlar da -lar. Bu hesabın çekiliş tarihine kadar iı’.â Her 100 lira iç n ayrı b r kura numarası
İkramiyelerin verg’si Bankaya aittir, vduata en yüksek fa'zi

2212 40 Kulekapı Maliye Şubesi binasında yaptırılacak onarma işi. (Dosya: 515-10201) 2175 00 Beşiktaş Hükümet binasında yaptırılacak onarma işi. (Dosya: 523-135)
Yukarıda yazılı onarma işlerinin 9.10.1950 pazartesi günü saat 15 te Milli Emlâk Müdürlüğündeki komisyonda açık eksilt ■ne ile ayrı ayrı ihaleleri yapılacaktır. İsteklilerin teminat makbuzları ve 950 yılı Ticaret Odası belgelerile bir kalemde en az (25000) liralık bu işe benzer iş yaptıklarına dair eksiltme gününden (Ara verme günleri hariç) üç gün evvel vilâyet Makamına müracaatla alacakları ehliyet vesikalarile birlikte ihale gün ve saatinde komisyona, keşif ve şartnamelerini görmek ve mak için de sözü geçen müdürlüğe başvurmaları. 12673 ,
(6925)—2043
28999 97
Bafra Kaymakamlığından
5639 sayılı kanunun şümulü haricinde kalıp devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan, balık tutulmasına elverişli olan Bafra balık göllerinin üç yıllık avlanma hakkı 24.9.1950 tarihinden itibaren 15 gün müddetle açık arttırmaya konulmuştur.
1 — Üç yıllık muhammen bedel otuz yedi bin beş yüz lira olup geçici teminatı iki bin sekiz yüz on iki lira elli kuruştur.
2 — Arttırma 9.10.1950 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 15 te Bafra hükümet konağında malmüdürlüğü odasında toplanacak komisyon vasıtasiyle yapılacaktır.
3 — Arttırmaya iştirak edeceklerin arttırma saatinden bir saat evveline kadar geçici teminatlarını yatırmış olmaları lâzımdır.
4 — Bu işe ait şartname Samsun, İzmir, Ankara, ve İstanbul defterdarlıklariyle Bafra malmüdürlüğünde mevcut olup
imzala- isteklilerin her zaman tetkikine amade tutulmuştur.
Zile Belediye Başkanlığından
1 — Belediyemiz elektrik işletmesinin dizel motörlerinin çalıştırılması için ikinci sınıf ehliyetli bir makiniste ihtiyacımız vardır.
Kadro aylık ücreti 600 liradır.
2 — Yine 250 lira aylık ücretli ikinci sınıf ehliyetli şebeke montörü kadrosu münhaldir.
3 — Her iki teknik kadromuza talip olanlar çalıştıkları
yerlerden aldıkları yeterlik belgeleriyle, bonservis, iyi huy kâğıdı ve sağlık raporunu bir dilekçe ile birlikte 10.10.1950 tarihine kadar Belediye Başkanlığına göndermeleri ilân olunur. (7165) 2127
Tapulama ilânı
tunıî'tale^ eıfmşti.
Kızılların vahşeti
Tokyo, 29 (a.a.) (Reuter İstihbarat servisine me).
Belediye Daimi EncümeninIKurlar Seul savaşları, karan ile; şehrimizde mevcut Pastâ0 b*n slv‘cıX'e Mu dükkânlarının sınıflandırılması uygun görülmüştür.
Pastacı - Taltıcı ve Muhallebicilerin tarifeleri sı göre verileceğinden, bu gibi yerleri işletenlerin Beledi sat Müdürlüğüne müracaat ederek istedikleri sınıfa gö kânlarını hazırlamaları için sınıf tayini talimatını lüzumu menfaatleri bakımından ilân olunur. 7216
Zehra Bilir
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden:
Aydın iline bağlı Germencik ilçesinin belediye sınırları dışında kalan yerlerindeki (bütün köyler ve bucaklar dahil) gay-___________________________________ ___________ rimenkul malların 5602 sayılı tapulama kanunu hükümlerine İsteklilerin muayyen olan gün ve saatte komisyonda ha- göre tapulanmasına 23.10.1950 tarhinden itibaren başlanacağı zır bulunmaları ilân olunur. (13140 - 7189)_2144 | ilân olunur. (7001)—2090 _______
)■'
Turgutlu Belediyesinde
Belediyemizin 475 lira aylık daimi ücretli fen işler 4islik kadrosu münhaldir. Bu vazifeye istekli bulunan üs veya mühendis mimarların belediye başkanlığın laatları rica olunur. (7191) 2147
Bomontj Bahçesinde
IKIYMETLİ SANATKÂR ZEHRA BİLİR
Kısa bir müddet için
her akşam Sahnemizde
Kıymetli ses sanatkârı SabiteTu konserlerine devam etmektedir
YEMEKI.İ Masalar numaralıdır. Hariçten yemek getirmek serbesttir.
Telefon: 21355

Comments (0)