(-----
SALI
——
labudtal NvnkasmAiti Telgraf ■ İfainl»!
i SABAH
/
1939
GÜNLÜK 8İYA3İ HALK GAZETESİ
ABONE ŞARTIJkRI
Tflrklye Ecnebi
900 Kr. Seneliği 2400 Kr.
500 Kr. 6 aylığı 1250 Kr.
260 Kr. 3 aylığı 650 Kr.
90 Kr. 1 aylığı 350 Kr.
Po.t. ittihadına girmami' m letreiler kin 29, 14, 7.» r. 4
KUKÜŞ
cc
Yüksek Hitaplar?
Dün Beşinci Parti Kurultayını Mühim Bir Nutukla Açan ismet İnönü Cihan Karşısındaki Vaziyetimizi İzah Etti
Sevgili yurdumuzu müdafaaya her an knvvetli
bir şekilde hazır olan
kahraman ordumuzdan bir kıtım
Alman
Donanması
Yazan: Hüseyin Cahid YALÇIN
İngilizler Lehistanı bir tecavüze karşı garanti edince, Almanların ilk gösterdiği aksülâmel İngiltere ile olan deniz anlaşmalarını ve Lehli- j lerle yapmış oldukları dostluk mi-sakını feshetmek oldu. Almanya bu hareket neticesinde donanmasını takyid ve tahdid hususunda İngil-tereye karşı girişmiş olduğu taah -hütten kendisini âzade telâkki ediyordu.
Deniz anlaşmasının feshi sırf bir nümayişten, bir tehditten, bir can sıkıntısı ve memnuniyetsizlik eseri göstermekten mi ibaretti, yoksa Almanya, İngiltereye denizlerde rekabet arzusuna cidden meyledecek miydi? Bu sualin Avrupa siyaseti ve sulhün muhafazası bakımından büyük bir ehemmiyeti olduğu göz -den kaçamaz. Bugün kadar Alman-yanın hakikî maksadı pek anlaşılmamıştır denilebilir. Her halde cihan sulhü namına dermeyan edile-îek temenni, aradaki itilâfın feshedilmesi nazarî bir mahiyet muhafaza etmesine dairdir.
Alman donanmasının mazisini pek eski değildir. Kayser İkinci Wil-helm çocukluğunda büyük annesi Kraliçe Victoria’yı ziyaret için In-giltereye gittiği zamanlarda, İngiliz gemilerini görür ve onlara pek imrenirdi. İptida bil oyuncak gibi yapıldığı bu deniz canavarlarına sonra gerçekten muhabbet sardı ve Alman şevket ve satvetinin inkişafı için deniz kuvvetlerine ehemmiyet vermek lüzumunu takdir etti.
Fakat umumî harbe takaddüm e-den devrede bu cihanşümul felâketin kaynaklarını araştıranlar har -Hüseyin Cahit YALÇIN (Sonu 3 üncii sayfamızda)
Komitacılar
Peşinde
Yazanı M, Sıfır /fayatının 15 senesini Makedonya komitacılarile boğuşarak geçiren Bursalı Ateş Ahmet Çavuşun harukulâde maceraları 1 Haziranda başlıyoruz
Nutuktan
Parçalar
“Türk Milleti; Yüksek İdeali Ve Hayatî Menfaati Kendisile Beraber Olan Milletlerle Beraber Göz Kamaştıracak Yeni Kahramanlık Menkıbeleri Yazmak İçin Tamamile Hazır Ve Kat’î Olarak Karar Vermiş Bir Haldedir „
“ Bûtiin Temennilerimize Rağmen insanlık Yeni Bir Boğazlaşma Afetine Uğrarsa Türk Milleti Bu Mücadelede kendine Düşen Medeniyet Ve insaniyet Vazifelerini kahramanca, Hiç Tereddüt Etmeden Ve Hiç Bir Dehşetten Ürkmeden Hakkile Ve Tamamile Yapacaktır,,
“ Komşularımıza Gelecek Tehlikeleri Bir Adım Sonra bize gelecek tehlikeler gibi önlemek için iktidarımızda olan tedbirleri alacağız. Nüfusu çok milletler gibi nüfusu az milletlerde müstakil ve millî bir hayata müstahaktırlar „
Millî Şefin Hitabesi
Ankara, 29 (A.A.) — C. H. Partisi Değişmez Genel Başkanı, Millî Şefimiz İsmet İnönü, Parti Beşinci Kurultayını aşağıdaki nutkuyla açmışlardır:
(— Büyük Kurultayın sayın üye-
leri:
Cümhuriyet Halk Partisinin Beşinci Kurultayını açıyorum. Yüce şahsiyetlerinizi muhabbetle selâmlarım. Sizin temiz hislerinize de ter-'’cüman olarak, bir ferdi olmakla gurur duyduğumuz Türk milletini saygılarla anarım. Beşinci Büyük Ku-
(Souu 8 ünoü sayfamızda)
Kurultay İntibaları
Ankara, 29 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisi binası ve salonları bugün yine tarihî toplantılardan birine sahne oldu:
Halk Partisi Beşinci Kurultayının yapılacağı Meclis salonu, içtima vaktinden daha bir saat evvel tamamile dolmuş, celsenin bir an evvel açılmasını ve Millî Şefimizin nutuklarını söylemelerini sabırsızlıkla bekli-yer. delegelerle kaplanmıştır.
Meclisin için gibi, dışı, büyük kapının önü de kesif bir kalabalıkla dolu idi.
Gazeteciler, davetliler ve kordip-(Sonu 3 üncü sayfamızda)
P, Müstakil Grubu MUstakil Grubda Hangi Mebuslar Seçllacek?
Dün akşamki Son Telgraf gazetesinin yazdığına göre Parti müstakil (Sonu 3 üncii sayfamızda)
Dünkü Meclis
Ankara, 29 (Telefonla) — Büyük Millet Meclisinin bugünkü toplantısında bütçe tetkikine devam olun -muştur. Ziraat Vekâleti bütçesinin müzakeresinde ileri sürülen rnütple-alaı a karşı Ziraat Vekili ıMhlis Erk men izahat vermiştir.
Gumhurreisi ve Halk partisi değişmez genel başkanı İsmet İnönü
Kurultay Ve Hatay
Dünkü Büyük Kurultaya iştirak Eden Hatay Delegelerinin Takriri
Türkçe dilinin yayılmasının temini, sıtma ve trahom mücadelesi, demiryolunun Antakya-ya temdidi, ikiısadî kayıdlann ilgası istendi
Encümenlerin Dünkü Faaliyeti
Ankara, 29 (A. A.) — Cümhuriyet aHlk Partisi beşinci büyük kurultayındaki Hatay delegeleri tarafından kurultay başkanlığına aşağıdaki takrir verilmiştir:
Hatayda C. H. ıPrtisi teşkilâtı yeni vücude getirilmiş ve bu defa ancak teşkilât kongreleri yapılarak dilek kongreleri yapılamamıştır. Maamafih, yurtta partili arkadaş -larla temaslarımızdan hasıl eylediğimiz intibalar ve Hatay ilyönkuru-lu tarafından bize verilen direktif -
lerle Hatay namına aşağıda arzede-ceğimiz muhtasır dileklerin dahi mütalea olunmasmı anz ve istirham eyleriz:
1 — Hatayda büyük sıtma yuvaları teşkil eden Amik bataklığının kısa bir zamanda kurutulması.
2 — Hatayda, en kısa bir zamanda sıtma ve trahom mücadelesi teşkilâtının vücude getirilmesi.
3 — Eti Türkleri arasında Türkçe dilinin kısa bir zamanda yayıl -
(Sonu 3 üncü sayfamızda)
HER SABAH
Millî Şef Konuşurken
Aziz Cümhurreisimiz İnönü, dün beşinci kurultayı açarken, kendisine has olan o gür ve erkek sesile bir riutuk söylediler.
Bu çelikten cümlelerde bir Dev -let Reisinin sözlerini işittiklerini zannedenler aldanırlar. Zira söz söy-liyen Cümhurreisimiz olmakla be -raber, 18 milyon Türk aziz Millî Şefinin ağzile konuştu, şu karışık ve gaileli saatlerde bütün bir millet idealini anlattı, temiz ve gıllügişsiz kalbini bütün samimiyetile döktü.
«Komşularımıza gelecek tehlikeleri biraz sonra bize gelecek tehli -keler gibi telâkki ederek tedbirlerini zamanında alacağız.»
18 milyon Türk namına konuşan ve dahilde olduğu gibi hariçte de daima sözünü tutmuş ismetli bir ağızdan çıkan o güzel, o iç açıcı sözler arasında bu cümle de vardı.
18 milyon Türk aziz Millî Şef’ine candan müteşekkirdir.
A. CEMALEDDlN SARAÇOĞLU
Sayfa» .
Tefrik» N0IO6
V K4 FA Mf HM t ON ımnırlAOI —••"
Yazan ı M- SIFIR
Sabah Erkenden Pusu Kurmuş Bulunuyorduk
Keklik Gibi Elimize Düşen Vatan . Hainine Verdiğimiz Ceza
Bakılamıyan
26 Dava
— Nerede oturuyor şimdi?
— Selâmsızda.
— Her gün böyle araba ile mi gezer bu?
. —- Elbette. Patron yaya gezer mi
ya? Her sabah buradan geçer. Mer-divenköy, Uzunçayır ve Libade taraflarındaki inekçilere uğrıyarak Kısıklı yolile evine döner. İyidir işi Topladığı sütü Beyoğlunda sattırıyor ve milyon kazanıyor.
Daha fazla ne dinlemiş ve ne de sormuştum. Hoca Bekirle hemen kahveden kalkmış, iskelenin yolunu tutmuştuk. Hoca Bekir yanımsıra yürüyor, hem de bana'bakıp bakıp gülüyordu. Ve:
— Hiç geciktirmeğe gelmez Kara Mehmet, diyordu. Yarın sabah erkenden bu tarafa geçelim ve bu soysuzun yolunu keselim.
I — Yolunu değil hocam, dilini, dilini.
I — Bırak sen onu bana.
f Ertesi sabah, daha şafak sökmeden bir sandal ile Kadıköyünc geçmiş ve güneş doğarken Uzunçayır-la Libâde arasındaki yolun, müna -sip bulduğumuz bir tarafına sinmiştik. O gün, lstanbulu resmen işgal edecek olan bir fırkamız da Göztc-pede içtima ediyordu. Bunun için herkes gibi biz de sevinç içinde idik. Etrafı çalılarla kapalı bir yeşillik üzerine serilmiş ve çalıkuşları gibi dillenmiştik. Yıllardanberi geçirdi-
' ğimiz kara günleri, çektiğiniz elem-
• leri, gördüğümüz hakaretleri birer birer hatırlıyor ve milleti canlandıran, memleketi kurtaran Ulu Gazimize, kahraman ordumuza, büyük
t milletimize selâmet ve muvaffakıy ?t
■ duaları ediyorduk.
’ı Bu tatlı yârenlik, vaktin geçtiği-
j ni duyurınamıştı bile bize.
ı Sonbaharın ılık güneşi tepemize . dikilmişti. Tam öğle vakti idi. Bek-’ lediğimiz arabanın Uzunçayırla Li-j bâde arasındaki yol üzerinden se -’ kerek geldiğini görmüştük. Üzerin -: de bizim Karakulak patronla uşağı vardı. Hemen olduğumuz yerden ; sıçramıştık. Evvelce intihap ettiği-, miz, ufak bir höyüğün boyun nokta-. sına Hoca Bekir sinmişti, onun karşı yakasında bulunan kaya yığıntısına da ben sokulmuştum. Tabancalar , elde ve gözler yolda, hiç şüphe yok ! ki, tatlı bir heyecan içinde bekleşi -yorduk.
! Araba, Hoca Bekirle benim bu -; lunduğum yerin arasına girer gir -; mez, saklandığım yerden birden fır-jlıyarak yolun üzerine atlamıştım.
, Tabancamı doğrultmuş ve haykır -
) mıştım:
; — Dur bakalım’..
' Kurnaz herif, hemen arabadan atlamış ve geriye doğru koşmıya Ş başlamıştı. Fakat bir saniye bile geç
■ memiş, orada da Hoca Bekirin ta -bancasile karşılaşmıştı. Her halde o güne kadar yaptığı nankörlükleri
,hiç te hatırlamamış, hesap saatinin .' yaklaştığını anlıyamamıştı. O, bizi '.adı bir hırsız sanıyor, ağlyordu ; yalvarıyordu. Oldukça şişkin olan j cüzdanını uzatıyor. Ve:
: — Alın, hepsi de sizin olsun. Kıv-
mayın canıma.
; Diyordu. Daha da çok söylene -
■ Çekti. Fakat, meydan kalmamıştı. ' Hoca Bekir, patronu kavramış, kucaklama bir bohça gibi arabanın sandığına atıvermişti. Biz de atla -
I nuş, çala kamçı, Muhacir köyünün î cenup tarafındaki çalılık sırtlara , “^muştuk. Patron ile uşağı dik-! katle yüzümüze bakıyor ve bizi ta-: nmıya uğraşıyorlardı. Tanıyamı . . Yalardı v« tamyamıyacaklardı do Çünkü ikimiz de, bir keae kâğıtla ge tırd,gımiz kömür tosu He elimizi yüzümüzü karartmış, âdeta Alem -dağlı birer kftnürcü halini ataştık.
Biraz sonra, yoldan çıkmış, aştığımız hafif bir meylin gerisinde dört yanı kapalı ve geniş bir çukurluğa dalmıştık. Arabadan fnmiş, ikisinin de el ve ayaklarını güzelce bağlayıp ilmiklemiştik. Biz de karşılarına geç miş, sohbete girişmiştik. Alaylı bir tavırla : v
— Eeee.. çorbacı, demştim, yaktığın canların, söndürdüğün ocak -ların, hapse tıktırdığın babacanla -nn ver hesabnı .bakalım şimdi.
Koca nankör, bizim hırsız olma -dığımızı o vakit anlamış, birden kararıp morarmıştı. Yaş boşanan gözlerini yere dikmiş, sesi, soluğu kss-mişti. Sanki taş kesilmişti karşım -da. Halbuki ben onu söyletmek, itiraf edeceği suçlarını dinlemek ve sonra da, yapacağım cezayı ona, kalben olsun, kabul ettirmek isti -yordum. Onun yaptığı bu baygınlık numarasına tabiî hiç inanmamış -tim. Hemen sivri bıçağımın ucunu pazısına değdirmiş, aklını da başı -na getirmiştim. Kulaklamdan tutup, sarsaladıktan sonra:
— Korkma çorbacı, öldürecek, değilim, ne seni ve ne de adamını. Bunu şerefimle temin ediyorum sana. Söyle şu yaptıklarını hele.
Herif, bu kat’î teminatım karşı -sında canlanmış ve dillenmişti. Yalnız dillenmek değil, biraz da tilki -leşmişti Bir sürü yalandan sonra:
— Yanlışınız var ağa, demişti., galiba siz beni başka birisine benzet tiniz.
Gülerek, acaba?., demiş, marifetlerini birer birer dizip dökmüştüm. Ve artık yumuşaklığı bırakmış, nasırlı parmaklarımı boğazına dola -mıştım. Biraz sıkmış ve gözlerimi-açarak bağrmıştım:
— Söyle doğrusunu, yoksa, şimdi keserim senin sesini soluğunu.
Yalan ve dolapla kurtulamıyaca-ğını anlıyan çorbacı nihayet itirafa başlamıştı. Hem söylüyor, hem de ağlıyordu. Fakat bu ağlayışı neda -metinden değil, kurnazlığındandı. 1 Beni aldatmak, ikide bir de teklif ’ ettiği binlerce lira ile avutup atlatmak istiyordu. Bu para teklifine fena halde sinirlenmiş, içerlemiştinı. Cebinden cüzdanını çıkarmış ve sormuştum :
— Ne kadar para var bunun için- , de çorbacı?..
Bu sualim kurnaz soysuzu sevindirmişti. Gözünün yaşını dindir -mıştı. Belki de yüreğine kurtuluş ümidi sindirmişti. Memnun bir ta -vırla :
— lk yüz yetmiş üç lira., demişti. Bunun az olduğunu biliyorum. 1b -terseniz biz burada duralım, uşa -ğım evime gitsin, bu mikdarı bin liraya tamamlamak üzere para ge -tirsin, olmaz mı ağam.
Hoca Bekir, titizlenmiş ve ellerini kalçasına koyup söylenmişti:
— Vay düdüğüm vay, Böylece bizi kafesliyeceksin ha. Hâlâ damı şeytanlık düşünüyorsun ülen? Sen...
Hoca Bekirin sözünü kesmiştim. Yırtarak parça parça ettiğim banknotları üstüne serpmiş. Ve:
Aç gözünü çorbacı efendi. Para ile kinimizi satacak, intikamı -mızı bırakacak açgözlü adamlar değiliz biz. Değil vereceğin bin lira, ö-nümüze yığılacak milyonlara bile gözlerimiz yumuludur.
Demiş ve hemen Hoca Bekirle birlikte ahdimizi yerine getirmiştik. Sözünü de, dilini de kesmiştik Avrı-■lırken uşağına:
— Selâmımızı söylersin ayıldığı zaman efendine. Tutamadığı dilini kopardık işte. Bundan sonra, fesat-çıhğına yazı ile devam etsin Fakat unutmasın kİ, dilini koparan bu eller, elini de kırar onun.
Demiş ve istifade edememeleri i-
Vali Bngün Geliyor
Vali vg, Belediye Reisi Doktor Lûtfi Kırdar bu sabah Ankaradan şehrimize avdet etmiş olacaktır.
Lûtfi Kırdarla beraber Ankaraya giden Belediye muhasebecisi B. Muhtar, daha birkaç gün kalarak Belediyeler Bankasından istikraz 0-lunan 5 milyon lira işinin istikraz şekillerile meşgul olacaktır.
Bina vergisi tahsil zamanları
Bu seneki şehir bütçesi yüksek tasdike iktiran olunmuştur.
Bina vergilerinin taksitlerinin tahsil zaamnları Maliye Vekâletinden bildirilmiştir. Buna binaen tahsilat şu aylarda yapılacaktır. Temmuz, eylül, ikinci teşrin, ikinci kânun. ’
Emin Öniinda İstimlâk Edilecek Yerler
Eminönünde yeniden istimlâk 0-lunacak bir adanın istimlâk bedeli Nafıa Vekâleti tarafından bu hafta içinde gönderilecektir. Gönderilecek para miktarı 112 bin liradır. Para, gelir gelmez derhal istimlâkler yapılacak ve binalar yıkılacaktır. Bursa Belediye Reisi M. Prostla-
Görüştü
Şehrimizde bulunan Bursa Belediye reisi Neşet, dün Şehircilik mütehassısı Prostu ve İmar Müdürü , Hüsnüyü ziyaret etmiştir. ' Prost Bursanın imar plânını hazırlamayı kabul etmiştir.
Beyoğlu eğlence yerleri ucuzlatılacak
Belediye İktisat Müdürü Saffet Sezer dün Beyoğlunda tetkikler yaparak eğlence yerlerinde yapılacak tarife tenzilâtı esaslarını tesbit etmiştir
’YTTTf SABA Hs*
•i v
■s
3 UncU ceza mahkeme hayati dün öğledeh sonra Toplanamadı Asliye Üçüncü Ceza mahkemesinde dün Öğleden sonra hiç bir dava görülememiştir.
Buna sebep, mezkûr mahkeme a-zasından B. Nurinin ansızın hastalanması ve diğer aza Bayan Nadire-nin de bir ay müddetle Beşinci hukuk mahkemesi azalığına verilmiş olmasıdır.
Dün bu sebeple heyet teşekkül e-demediğinden muhakeme yapılamayınca, öğleden sonra görülecek olan yirmi altı davaya bakılamamıştır. Bu davalarla alâkadar davcı, mz-nun, şahit ve avukatlar keyfiyeti öğrenince gitmişlerdir.
BELEDİYEDE :
r—--------------------------
OKuyuculanmız
Diyor kİ ı
Ankarada karanlık bir Sokak
t Ankara Bentderesi Altındağ mahallesindeki evlere cereyan verilmek üzere bundan sekiz sene evvel icabeden yerlere elektrik direkleri dikildiği ve üzerlerine de lâmbalar takıldığı halde bu mahallenin Mer-
. merçeşme sokağında bulunan iki elektrik direğine hâlâ birer lâmbanın takılmamış olması bu muhit sakinlerini ciddî bir tehlikeye maruz
j bırakmaktadır.
150 metre uzunluğunda bulunan bu sokağın ortasından itibaren üst başına kadar olan, kısmının kayalık ve beş altı metre derinliğinde bu-' lunması bu karanlık sokaktan gelen geçenleri, ufak bir ihmal yüzünden, mühim bir kazaya maruz bırakabilir.
Bundan maada bu sokak başında bir çeşmelin bulunması bütün muhitin su ihtiyacını- temin eden sakaların su nakli için kullandığı sayısı pek çok olan hayvanlarla da karanlık yüzünden çarpışılması ayni neticeyi doğurabilir.
Son birkaç ay zarfında birkaç a-ırabanın hayvanlarile birlikte bu yerlere düşmüş olmasına yegâne sebep, ışıksızlık olmuştur.
Zaten hazır bulunan iki direğe, çok faydalı ve sıhhî iyiliklerini gördüğümüz başarıcı Belediyemizin himmet ve lûtuflarile konulacak 2 lâmba, gelen geçenlerin hayatî emniyetini temin edeceği bakımından çok hayırlı ve yerinde bir iş olacaktır.
Bu uğurdaki tavassutunuzun hayırlı neticeler vermekte bulunduğunu neşriyatınızı takip etmekle görmekte olduğumdan bu muhit sakinlerinin de dertlerine çaresaz olmanızı ve bu dileğimin (okuyucu sütununda) neşrini saygılarımla rica ederim.
Salim Altındağ
YENÎ SABAH — İki lâmbacıkla giderilecek âmme menfaatine ait bir mahzurun izalesinden çekinil-miyeceği şüphesizdir. Esasen bu mahzurun şimdiye kadar izale e-dilmemesinin sebebi de hiç şüphesiz bunun Belediyeye duyurulmanmış olduğudur. Ankara Belediyesinindikkat nazarını çek e r iz.
WAijrwvijrRtKmr :
çin arabanın oklarını da kırdıktan sonra yolo düzülmüştük. O gece Beyoğlunda yapılan muazzam fener a-layma bütün arkadaşlarla beraber biz de katışmıştık. Meşalelerimizin dumanını savuruyor, avazımız çıktığı kadar bağırıyorduk:
— Yaşasın Mustafa Kemal Paşamız...
— Varolsun İsmet Paşamız...
— Yaşasın şanlı ordumuz, şerefli milletimiz..
— Kahrolsun düşmanlarımız..
Türkün göğe .doğur yükselen meserret âvazeleri karşısında, o za -manki düşmanlarımız da çok keyif-lenmişlerdi. Onlar da sevincimize iştirak etmişlerdi. Fakat, Karşı ya -kalılar, matem içinde evlerine ka -panmışlardı. Memleketten savuşmı-ya hazırlanıyorlardı. Tıpkı coşkun bir ırmak gibi Galatasaraydan Taksime doğru akarken, önümüzde iler-liyen biri acı acı bağırmıştı:
—Nerede düşmana hafiyelik eden nankörler?..
Bizim Hoca Bekir yine durama -mış, ileri atılmıştı. Gözlerinden hırs ve hışım fışkıran o vatandaşı ko -lundan tutmuş, Ağacamisinin avlusuna sokmuştu. Cebinden çıakrdığı sigara paketinin içindeki pörsümüş dil parçasını göstermiş ve fısılda -mıştı:
— Çıkmaz artık sesleri. Bak,işte kesildi onların dilleri.
— SON—
Emniyet Müdürlüğünde-kihâdisenin meaulü yok
Geçen hafta Emniyet Müdürlüğünde bir facia olmuş ve Fettah isminde bir muhtelis polis memuru, firar etmek maksadile kendisini pençereden atarak ölmüştü.
Müddeiumumilik bu hâdiseye e-hemmiyetle el koymuş ve yaptığı tahkikat neticesinde kimsenin bir suçu olmadığını kat’iyetle tesbit etmiştir.
îhtilâs davası da suku t e t m i ştir.
Yeni yapılacak olan yollar
900 bin lira ile bu sene yapılacak yollar hakkında Yollar Müdürlüğünün yaptığı keşifler ikmal edilmiş ve yolların bir program ıhazırlan-mıştır. Vali ve Belediye Reisi Ankara dönüşü bu programı tetkik e-decektir.
VEFAT
Orman ve arazii vakfiye müdür -lüğünden mütekait ve Ziraat Bankası malî Müşaviri Orhan Altınova ve Ezher Altınovanın pederi ve İş Bankası idare meclisi âzasından Feridun Manyasla Denizbank umum limanlar Müdürü Raufi Manyasın eniştesi ziraat mühendislerinden Hilmi Altınova dün gece vefat et -miştir. Cenazesi bugün saat on birde Gedikpaşa, Piyer Loti caddesi 60 No. lu hanesinden kaldırılarak na -mazı Beyazıt camiinde kılındıktan sonra Merkczefendideki aile makbe-resine defnedilecektir.
Nazım Plânda
Yapılacak tadil Vali Ankarada bu İş İçin nafıa vekâleti ile temas etti
Prost tarafından hazırlanan şehrimizin Nazım plânının birçok noktalarına Nafıa Vekâleti itiraz et-, mişti.
Vali ve Belediye reisi bu Ankara seyahatinde Nafıa Vekâleti ile temaslar yaparak Vekâleti tarafından nazım planın itiraz olunan noktalarının mümkün olan süratle tesbit 0-lunarak bunlar hakkında bir karâr verilmesini istemiştir.
Nafıa Vekâleti tarafından plânın itiraz olunmıyan kısımlarına ait tatbikat plânları hazırlanacaktır.
Şehrin imar plânı kabul olunduk-atn sonra Belediye bu plâna nazaran imar işini programlaştırarak senelere taksim edecektir.
POLİSTE :
Üzerine Bıçakla alılan erkeği döven karlın
Karaoğlan sokağında oturan Hüseyin oğlu Hüseyin Ural ile ayııi | yerde mukim Pauli kızı Eleni, dün kavga etmişlerdir.
Neticede Hüseyin, genç kadına bıçak çekmiş ve bilmukabele Eleni de Hüseyini bir güzel dövmüştür.
Polis, kavgacı kadın ve erkeği yakalamıştır.
Müzeler umum müdürünün evinde bir kaza
Erenköyünde Tüccarbaşı sokağm-18 numaralı evde oturan Müzeler u-mum Müdürü B. Azizin evinin bahçesindeki elektrik direğinin yerinden çıkan fincanını dün tamirle meş gul olan Müzeler İjdaresi elektrik memuru Hakkı oğlu 27 yaşında Nazlı, merdiven kırılmasile yere düşmüştür.
Sukut neticesinde hafif yaralanan memur halstaneye kaldırılmıştır.
KömUrden zehirlenme
Haydarpaşada istasyon büfesinde bulaşıkçılık yapan Petürgeli Dursun oğlu Hamza dün gece yaktığ; mangal kömüründen zehirlenmiştir.
İhtiyatsız bulaşıkçı, baygın bir halde hastaneye kaldırılmıştır.
RADYO
SALI 30/5/939
12.30 Program.
12.35 Türk müziği (Pl.)
13.00 Memleket saat ayarı, Ajans ve meteoroloji haberleri.
13.15 Müzik (Karışık program -Pl.).
13.45-14 Konuşma (Kadın saati -Ev hayatına dair).
18.30 Program
18.35 Müzik (operetler - Pl.)
19.00 Konuşma
19.15 Türk müziği (Fasıl heyeti)
20.00 Memleket saat ayan, Ajans ve meteoroloji haberleri.
20.15 Türk müziği:
1 — Udi Eşrefin Hüzzam peşrevi.
2 — Ahmet îrsoyun Hüzzam şarkı: (Hatırında kalsın).
3 — Faiz Kapancının hüzzam şarkı: (Seni gördü o şafak...)
4 — Santur taksimi
5— Şükrü Şenozanın mahur şarkı: (Bu sevda ne tatlı).
6 — Hicar türkü (Bağa girdim ü-züme).
7 — Halk türküsü: (Şu dağları delmeli).
8 — Ali Efendinin hicaz şarkı: (Samur kaşlım).
9 — Suzinak şarkı: (Sensiz geceler).
10 — Musa Süreyyanın hüzzam şarkı: (Sen sanki baharın)
21.00 Konuşma.
21.15 Esham, tahvilât, kambiyo-nukut ve ziraat borsası (fiyat).
21.25 Neşeli plâklar - R.
21.30 Müzik (Radyo orkestrası -Şef: H. Ferit Anlar).
a) Adagio - Allegro.
b) Andante
c) Menuetto - Trio.
ç) Allegro spiritoso.
E. Grieg: Norveç dansları, Op. 35.
o) Allegro moerate alla Marcia
b) Allegretto tranquillo e grazi-oso.
c) Allergo moderate alla Marcia ç) Allegro molto
___ T StrMİYIS 1939
Düğün Evinde Bir Facia
Fazla kalabalığı çekemiyen a çöktü bir çocuk öldü
Menemen (Hususî) — Kazamızın Şehit Kemal köyünde bir kaza olmuştur. Bu köyden Haşan Hüseyin oğlu İsmail’in evinde yapılan düğün merasimi dolayısile, üzeri toprak örtülü olan evin üstüne toplanan kadınların verdiği ağırlıktan bir kattan ibaret olan ev çökmüştür.
Evin altında bulunan aynı köyden Ali oğlu Hüseyin isminde on beş yaşında bir çocuk ankaz altında kalarak ölmüştür. Ceset, ankaz altından çıkarılmıştır. Tahkikat yapılmaktadır.
Tüyler Ürpertici Bir Hâdise
Başını gazla yıkayan cahil bir kadın diri diri yanarak öldü
Eskişehir (Hususî) — Şehrimizde çok feci bir hâdise olmuş, bir kadın dikkatsizliği yüzünden başından tutuşmuş ve yanarak ölmüştür. Hâdise şöyle olmuştur:
Sivrihisar caddesinde oturan bayan Merziye, temizlik yapmak üzere saçlarını gazyağı ile yıkamıştır. Kadın saçını ga^Ia yıkadıktan sonra güneşlemeğe başlamış, bir müddet böyle beklemi- -, canı sıkılmış bir »i gara yakmıştır. İşte bu esnada kadının saçları ateş almış, alev derhal bütün kafasını sarmıştır. Kadın kurtulmak için şaşkın bir halde sağa sola koşmuş, avazı çıktığı kadar haykırmıştır; fakat koştukça alev başını, biraz sonra da vücudûnü sarmağa başlamıştır. Feryadı duyan komşular eve girdikleri zaman zavallı kadıncağızı baygm ve bütün vücudu yanmış bir halde bulmuşlardır. Kadın hastaneye kaldırılmışsa da kurtarılamayarak ölmüştür.
iki Yavrusunun Ölümüne Sebep Olan Ana Tetbirslzllkle çocuklarının yanıp ölmelerinden suçlu görülmedi
Kuşadası (Hususî) — Kazamızın Acarlar köyünde tedbirsizlikle yangın zuhuruna ve biri üç aylık, diğeri üç yaşında iki yavrusunun yanarak ölmesine sebebiyet vermekten suçlu Bn. Ayşe Bahar adında bir kadının muhakemesi neticelenmiştir.
Ağırceza heyeti evvelce bu kadın hakkında mahkûmiyet kararı vermişti. Nakzen cereyan eden muhakemede genç kadın şunları söylemiştir:
«— Ben çardakta çamaşır yıkıyordum. îki yavrum çardağın içinde uyku uyumakta idi. Çamaşır yıkarken bir adam geldi. Benden bostan koparmamı ve satmamı istedi. Ben:
— Bu sıcakta bostan koparılmaz, dedim. Israr etti. Nihayet kopardım ve verdim. Bu sırada çardağı alevler sardığını gördüm. Heyecan ve korku içindeydim. Yavrularımı kurtarmak üzere koştum. Ateşe atıldım. Vücudum yanıklar içinde kaldı, kurtaramadım. Bir el beni tutarak ateşten uzaklaştırdı, bayılmışım...»
Mahkeme heyeti bu kadın hakkında beraet kararı vermiştir.
TAKVİM
30 Mayıs 1939 Salı
HicrlılO ReblOlâhir 1358
Rulıl7MAYlS 1355
Ruzı hııır: 25
Kabak meltemi
D*f« saatli 4,31
Öf I. ■ 12.11 — Ikls4l ■ 14,11 Akşamı 13,32 — Yatsı ı 21,30
İmsak ı2,17
I /
i
30 MAYIS 1939
■»»W—------------


YENİSABAH
tfavfaı S
Alman donanması
(Baştarafı 1 inci sayfada) bin en mühim sebepleri arasında b-j zırhlı yarışını ileriye sürmektedirler. İkinci Wilhetaı birçok gay -roller ve fedakârlıklar pahasına çocukluğunun bu hevesini fiile çı -karmıya muvaffak olarak hatın sayılır bir donanma vücude getirdiği zaman, onu dayısı İngiltere Kralı Yedinci Edward’a göstermek ve haşmetpenah İngiltere Kralı karşısında Almanların denizdeki satvet ve kudretini gösterip bir nümayiş yapmak zâfına mağlûp olmuştu, ı Yeni Alman donanmasının yaptığı ’ tesir her halde lngilizleri teyakkuza sevkedecek bir mahiyette idi.
Ingilizler artık Alman donanmasını bir tehlike telâkki etmeğe başlamışlardı. Siyasetlerinde bu mülâhaza hâkim oluyor, fırsat düştükçe Fransızlan Almanlar aleyhinde tahrik onlar için tabiî görülüyordu. Alman nazırları, imparatorun deniz siyasetindeki tehlikeyi takdir et -mişlerdi. İmparatoru bu yolda yürümeğe teşci etmek şöyle dursun, bilâkis onu vazgeçirmeyi düşünü -yorlardı. Fakat Amiral Tirpitz tamamen imparator gibi muhakeme ediyor ve Almanyanm deniz kuv -vetlerini artırmıya geceli gündüzlü çalışıyordu. Almanya bu yüzden Avrupada yapayalnız kalmak teh -likesine düştü. Alman nazırları In-gilterenin fırsat beklediğini takdir ediyorlardı. İngiltere bir harp zu -huruna meydan vermemek arzusile Almanya ile deniz kuvvetleri üze -rinde anlaşmak emelini izhar etmişti. Kayser bunu bir hakaret telâkki ederek kafiyen kabul etmedi.
Eğer Alman İmparatoru İkinci Wilhelm İngiltereyi böyle en can a-lacak noktasından tehlikeye düşürmeğe çalışmasa idi, belki dünya tarihi bu gördüğümüz şekilde tecelli etmiyecekti. İngiltere ile Almanya arasında bir deniz anlaşması müs -takbel sulhun temelini teşkil ede -çekti. İkinci Wilhelm'in ve bu yüzden Almanya ile birlikte bütün ci -hanı da sürüklediği felâketin sebebini Üçüncü Reich takdir etmek zekâsını göstermişti. Nasyonal - sosyalist Almanya, İngiltere ile deniz anlaşması yapmakla iki devlet arasında en esaslı bir ihtilâf vesilesini izale etmiş oluyordu. Şimdi bunu bile bile anlaşmayı feshetmekle Almanya için nasıl bir tehlike hazırladığını idrak etmemesine imkân yoktur. Binaenaleyh, yapılan hare -ket bir nümayişten ibaret olsa bile ateş ile oynamak addedilebilir.
Kayserin donanması lngilizlerin o kadar gözüne batıoyrdu ki Inğiliz amirallerinden birinin durup dururken bu donanmayı bir âni hücum ile hep birden batırmak fikrini bile müdafaa etmiş olduğu söyleniyor.
Fakat İngilizler yeni Alman do -nanmasına bu kadar ehemmiyet verdikleri halde, deniz anlaşması yapmak için Almanların ileri sür -dükleri bazı şartlan kabule hiç yanaşmamışlardı. Meselâ Almanyanm girişeceği herhangi bir harpte İnsizlere bitaraflık vadettirmeğe Kayser ile diplomattan bir türlü muvaffak olamamışlardı.
Bugün Führer’in vaziyeti tama-mıle bu hâdiseyi hatırlatıyor. Le -histana karşı verilen İngiliz garan-I',2arak '"giltere fle mevcut İtilafı bozuyor. Yani demek istiyor ki Lehistan» karşı Almanyanm yapacağı bir tecavüz hareketinde İngiltere bitaraf kalmıyacağı için o da Şeniz silâhlarında İngiltere ile bir yarışa girecek ve İngiltere donan ■ masını tehdit eder bir vaziyet ala -çaktır. Vaktile Alman Kayseri'nin Ingiltereye teklif edip kabul ettiremediği bir şartı bugün nasyonal -sosyalizmin tekrar etmesinden Al -manyanın hiç bir fayda istihsal ede-miyeceği âşikârdır. Çünkü mesele Ingüterenta hayatî noktalarına te-mas ediyor. Denizlerde emniyeti Is-tlhsal için Almanyaya açık bono vermek ve Almanyanm bütün istilâ hareketlerine peşinden müsaadeyi taahhüt eylemek de İngiltere için ayni derecede mühllktlr. Binaena -leyh, Führer’in bu çareye başvur -makta bir I* görebileceğin» ihtimal .verilemez.
Hüseyin OaMt YALÇIN |
Cümhurreisimizin Yüksek Hitapları
(Baştarafı 1 inci sayfada) rultayda, Partimizin kahraman mü-essisi sevgili Atatürk’ün aramızda bulunmamasını düşünerek derin bir elem içindeyiz. Atatürk, Büyük millî davayı, millet içinde vücutlandı-rırken Kurultayı ana temel ittihaz etmişti. Kurultaay derin itimadı ve itibarı vardı. Bize büyük siyasî partiyi, sağlam ve sarsılmaz rejimi, va-anın ümranını şe iyi istikbalini temin etmiş olan ebedî Şefimizin hatırasına tazim için Kurultayı beş dakika sükûta davet ederim.
Seçim muvaffakiyeti
Sayın arkadaşlar,
Beşinci Büyük Kurultayı, bütün vatanı gönülden kaplıyan müs | et şartlar içinde açıyoruz. Partimiz, va tanın kıymetli evlâtlarını bağrına toplamış, her vatandaşa müsavi ve şâmil emniyet ve hizmet şartlarını fiilen temin etmiştir. Geçirdiğimiz tecrübeler, Türk milletini iftihar o-lunacak bir siyasî olgunlukta, milletler ailesinin temiz ideali, sağlam karakterli bir uzvu olaark tebarüz ettirmiştir. Türk milletinin, Cüm-huriyet rejiminde en iyi tesanüdü bulmuş olduğuna, en şüpheli nazarlar kani olmaktan başka çare bulamamışlardır. Büyük Millet Meclisinin son seçimi, Türk milleti için hakikî bir muvaffakiyettir. Vatandaşlar, vatan mukadderatını eline alacak yeni Büyük Meclisi seçerken, ciddî bir vazife hissile alâka göstermişlerdir. Partimizin yüksek ida-resile halkın samimî reyini millet vekillerinin seçiminde birleştirmek teşebbüsü cesareti arttıran kat’î ve müsbet bir muvaffakiyetle neticelenmiştir. Partimiz, bu teşebbüsü, memleketin bütün seçimlerinde daha geniş mikyasta tatbika çalışacaktır.
Aziz arkadaşlarım,
Siyaset hayatında tecrübe geçirmiş adamlar olarak, memleketimizin ihtiyacına ve bünyesine en uygun olan halk idaresi usulünü kemale getirmek idaresindeyiz. Bu yol da temiz jûirekle çalışıyoruz. Bizden sonra gelecek vatandaşlara, milletimizin siyasî hayatında ilerlemiş bir seviye terketmek, başlıca emelimizdir.
İyi bir halk idaresinin siyasî idarede q,na prensipleri; her nevi seçimle İle halkın samimî olarak iştirak etmesile, hükümetin ve Büyük Millet Meclisinin faaliyetinde hakikî bir millî mürakabenin şüphe götürmez bir tarzda bulunması ile hulâsa edebiliriz. Mebus seçiminde olduğu gibi, Parti intihaplarında ve belediye intihaplarında, yer yer, ansızın yeni intihaplar yaparak teşkilâtımız üzerinde halkın muhabbet ve itimadını daima yoklamak ve kuvvetlendirmek kararındayız.
Halk ve Millet Meclisi
Büyük Millet Meclisinin faaliyeti, vatandaşlara hakikî bir huzur verecek suertte feyizli bir tekâmül halindedir. Hükümet işleri, millet vekillerinin ciddî bir mürakabesi altında olduğu halde bütün gayretler, Cümhuriyet hükümetinin itibar ve muvaffakiyetini arttırmak yoluna müteveccihtir. Halkın seçimlere yakın alâkası ve Büyük Millet Meclisinde mnllet haklarının açık mürakabesi ideallerde nifaka ve anarşiye mahal vermemek zaruretlerinin be-ra?e.r yürüyebileceğine inanıyoruz. Büyük milletimizin arzusu ve aklıselimi, millet vekillerimizin ve Parti teşkilâtımızın yüksek meziyetleri. bize, muhtelif icaplar arasında, â-hengi muhafaza etmek gibi çetin bir vazifeyi kolaylaştırmaktadır. Büyük Kurultaya takdim ettiğimiz nizamname projesinde, Büyük Mîllet Meclisinde, Cümhuriyet Halk Partisinin bir de müstakil grupunu düşündük. Büyük Kurultaydan vazife alan ve Parti Genel Başkanının fark sız başkanlığında çalışacak olan intizam ve inzibat içinde, şuurlu ve çalışkan, bir müstakil grupun, icra mevkiinde olan millet vekilleri ekseriyetine ve hükümetine esaslı bir yardım temin ederken büyük milletimize de kendi işleri için yeni bir teminat hazırlıyacağmı ümit ediyoruz.
Aziz arkadaşlarım,
Parti teşkilâtımızın ve halkevlerinin, vatanın siyasî, kültürel ve İçtimaî tekâmülünde verimli çalışmalarına, her suretle teşvik ve talebet-mek istiyoruz. Nifakı ve her türlü
fenalıkları önliyecekğ her türlü iyilikleri yapacak ve öğretecek bir millî mekanizmayı, Partimizin faaliyeti/? esaslı olarak, bulacağımıza kaniiz. Parti teşkilâtımız önümüzdeki devrede, istidatlara yol veren bir genişlikle müsbet faaliyetlerini, merkezî idarenin daimî teftişine tâbi görecektir.
yapılan işler
Büyük Kurultayın sayın üyeleri,
Cümhuriyet hükümetinin ge;en Kurultayındanberi memlekette tahakkuk ettirdiği faydalı işleri ve a-ziz halkımızın resmî müesseseler-, den temini arzu ettiği dilekleri, elinizdeki hülâsalarda teferrüatile bulacaksınız. Güzel vatanın her sahada geniş mikyasta imar edilmesi, yükseltilmesi ve kuvvetlendirilmesi,, durmak bilmiyen bir gayretle devam etmektedir. Biribirile maddî ve manevî irtibatı olmıyan dağınık parçalardan mürekkep harap bir memleket, en uzak köşeleri arasında bir aile efradının irtibatı gibi sıcak bir alâka ile bağlanmış muazzam bir kütle olmak yolundadır. Önümüzdeki senelerde, bu çalışmalarımızın neticelerini daha parlak olarak göze çarpar bir hale getireceğimize kat’iyyen güveniyoruz.
Hükümetin icraat programının teferrüatile, Büyük Kurultayı yormak istemem. Fakat bir iki noktayı başlıca mesele olarak Büyük Kurultayı yın huzuruna arzetmek isterim.
Önümüzdeki senelerde nüfusumuzun çoğunu teşkil eden köylümüzün geerk tahsil, gerek geçim hususunda seviyesini yükseltmeyi başlıca hedef tutacağız. Bu hususta elde edeceğimiz neticelere, çok ehemmiyet ve kıymet veriyoruz. Kat’î olarak i-nanıyoruz ki, köylümüzün tahsilini ve maişetini daha yüksek bir dereceye vardırdığımız gün, milletimizin her sahada kudreti, bugün güç tasavvur olunacak kadar yüksek ve heybetli olacaktır.
Müdafaa kuvvetlerine verilen ehemmiyet
Aziz arkadaşlarım,
Memleketimizin müdarfaa kudretine ötedenberi verdiğimiz ehemmiyet, milletler arası veziyetlerdeki son inkişaflar dolayısile bir kat daha artmıştır. Bugiin insanlık. Milletler arasında ciddî bir emniyet buhranı geçirmektedir. Birçok milletler, beklenmiyen fırtınalara ansızın maruz kalmak endişesi içinde huzursuzdurlar. Halin en büyük tehlikesi budur. Milletler arasındaki bu emniyetsizlik, bugünkü halile devam edemez. Bu hal, ya milletlerin şuursuz bir surette biirbirinin boğazına atılmalarına sebep olabilir, yahut da, nihayet aklı selim galebe ederek milletlerin huzur içinde müş terek bir insanlık hayatı yaşamaları için yol bulunabilir. Kurultayın samimî dileğini ifade ettiğimi bilerek söylüyorum ki, biz, milletler arasında emniyetin avdet etmesini temin edecek çareyi sempati ile selâmlı-yacağız.
Bu bahtiyar neticeye varabilmek için, her milletin hakiri ve vazifeleri olacaktır. Bunların hulûs ile konuşulması lâzımdır. Fakat her şeyde mühim olan bir ana prensibin, bütün milletlerin vicdanında sarsılmaz olarak yerleşmesi gerektir. O da, nüfusu çok milletler gibi nüfusu az milletlerin de müstakil ve millî bir hayata müstahak olduklarının samimî olarak kabul edilmesidir, însan cemiyetlerinin, büyükleri tarafından yutulması mukadder olduğu nazariyesini, hiç bir yer için kabul etmiyoruz, kabul etmiyeceğiz. Benliğine ve şuuruna sahip olan her milletin dokunulmaz müstakil bir devlet olarak yaşaması hakkı, insanlığın sarsılmaz müşterek bir akibeti olarak tesbit olunmak lâzımdır. Beynelmilel münasebetlerimizde, bizim zihniyetimizde bulunan devletlerle müşterek prensip ve erm niyet davası, bizim müşterek cep-heye sevketmiştir. Siyasî anlaşmalarımızı ve ittifaklarımızı bu zaviyeden görnyrtldir.
Balkan paktını ve Sadabat paktını, bu samimi arzularla kuranlardanız. Bu Avrupayı kaplıyan son emniyet buhranı içinde Türk - İngiliz ittifakı, hiç bir tecavüz fikri besle-miyen, fakat kendi emniyetlerimiz ve müşterek sulh ve insanlık ideali İçin alınmış bir teahhüttür. Bu müşterek sulh ve emniyet İdealini takviye edeeck diğer taahhütlerden
de çekinmiyeceğiz. Biz, komşularımızla her türlü ihtilâfı hallettik. Şimdi, samimî olarak onların emniyet içinde bulunmalarile alâkadarız. Komşularımıza gelecek tehlikeleri, bir adım sonra bize gelecek tehlikeler gibi önlemek için iktida-ılmızc'h olan tedbirleri alacağız.
Sovyet ve Fransızlarla münase batımız
Size memnuniyetle söyliyeyim ki Sovyetlerle münasebetimiz her zamandan ziyade sıcaktır ve karşılıklı itimada müstenittir. İki memleketin birbirinin emniyetine ve saadetine yakın ve ciddi bir alâka ile merbut İ olduğunu zikretmek, benim için hakikî bir zevktir.
Fransa ile aramızdaki yakınlığı; bitmek üzere olan tek meselenin yani prensiplerinde tamamen mutabık akldığımız Hatay meselesinin hallinden sonra hiç bir kuvvet boz-mıyacaktır. İki memleket ve milletin menfaatlerini o kadar müşterek görüyoruz.
Kararımızı vermiş bulunuyoruz
Aziz arkadaşlar,
Milletler arası vaziyetinin bugünkü buhranında memleketin müdafaa vasıtaları, başlıca gözönünde tuttuğumuz bir mesele olduğunu söylersem, bunu tabiî bulursunuz. Cümhuriyet hükümeti, temiz idealleri meriyette ve itiabrda tutabilmek için, Türkiyenin müdafaa kuvvetinin yüksek bir derecede bulunmasının hakikî ehemmiyetini müdriktir. Türkiye: şuurlu ve kuvvetli varlığile yalnız kendini korhmakla kalmıyor, insanlık ailesine ve sulh mefkûrfesi-ne ciddi bir hizmet ettiğine de ka -ni bulunuyor. Bütün temennilerimize rağmen insanlık, yeni bir boğazlaşma âfetine uğrarsa, Türk milleti; bu mücadelede kendine düşen me -deniyet ve insaniyet vazifesini kah-ıamanca, hiç tereddüt etmeden ve hiç bir dehşetten ürkmeden hakkile ve tamamile yapacaktır. Türk milleti ; yüksek ideali ve hayatî menfaati kendisile beraber olan milletlerle beraber, göz kamaştıracak yeni kahramanlık menkıbeleri yazmak i-çin tamamile ve kat’î olarak karar vermiş bir haldedir. Bugün ihtilâf halinde olan milletlerin hiç birisinin yaşamak hakkını ve yüksek insanlık vazife ve meziyelterini az takdir etmek hatâsına düşmüyoruz. Tek -rar ederim ki herkes için yeryüzünün nimetlerinden istifade edecek bir sulh imkânı samimî temennimiz dir.
Sevgili arkadaşlarım,
Yurdu içinde masumane çalışan ve hakları için mecbur olursa, som bir kitle gibi şahlanmıya hazır olan büyük Türk milletinin mümessillerisiniz. Temsil etmekle iftihar ettiğimiz büyük millet, ihsanlık ai -leşinin asil ve kudretli bir mesnedidir. Kahraman milletimizin varlığı, insanılk için ölçülmez bir kıymet ve bulunmaz bir nimettir. Bu avrlık. milletlerin afrksız olarak birbirleri-le insanca geçinmeleri için tesiri ihmal kabul etmez bir teminattır.
Arkadaşlarım,
Sade vatandaşlıkta en büyük şerefi duyan Cümhuriyetçiler olarak milletimizin hizmetlerini iyi ifa et -mek aşkı, bütün varlığımıza hâkimdir. Partimizin aziz andı, vazife icabını en asil bir borç tanımaktır.»
Müstakil Gruö
(Baştarafı 1 inci sayfada) grupunu teşkil edecek meb'uslar tesbit olunurken üzerinde ehemmiyetle durulan isimler şunlardır:
Ali Râna Tarhan (İstanbul), Hüsnü Kitapçı (Muğla), Halil Menteş (İzmir), Refik İnce (Manisa), Osman Şevki Uludağ (Konya), Ziya Gevher Etili (Çanakkale), Kâzım Karabekir (İstanbul), Hüseyin Cahit Yalçın (Çankırı), Emin Sazak (Eskişehir), Nakiye Elgün (Erzurum), Besim Atalay (Kütahya), General Kâzım Sevüktekin (Diyarbakır), General Cemal Mersinli (1-çel), Rasih Kaplan (Antalya).
Yeni bir çocuk bahçesi
Vali Konağı karşısında ve Emek apartımanı yanında yapılması kararlaştırılan çocuk bahçesi için yeşil sahadan ayrılacak parça üzerin-ne Belediye ile Emlâk Bankası arasında tam bir anlaşma olmuştur. Belediye bankaya bu yer için 50 bin lira verecektir.
Kurultayın Ebedî Şefe Şükran ve sevgi Tezahürü
Ankara, 29 (A. A.) — Büyük kurultayın bugünkü toplantısında riyaset divanınca seçilecek bir heye -tin, Atatürk’ün muvakkat kabrini ziyaret ederek büyük kurtarıcıya kurultayın sevgi ve tazimlerini ulaş tırması ve bir çelenk konulması hakkında verilen ve ittifakla kurul-1 tayın tasvibine iktiran etmiş olan teklif üzerine Başvekil ve Parti Genel Başkan vekili Doktor Refik Saydam riyasetinde teşekkül eden he -yet yarın saat 10 da Ebedi Şefin Etnoğrafya müzesindeki muvakkat kabrini ziyaret edecektir.
Ha’sy Delegelerinin Takriri
(Baştarafı 1 inci sayfada) ması için Maarif ve Parti cephele -rinden âcil hareketler ve faaliyelte-re geçilmesi.
4 — Antakyada bir memleket hastahanesi yapılması.
5 — Demiryolunun Antakyaya kaadr uzaıtlması.
6 — Ziraat bankası ile diğer ticaret bankalarının kiiruaması.
7 — Hatay ile Türkiye arasındaki İktisadî mübadeledeki kayıtların derhal kaldırılması.
8 — İskenderun limanının vücude getirilmesi.
Ankara, 29 (Telefonla) — Büyüü kurultay encümenleri bugün saat 14 te toplanmışlar ve kendilerine verilen mevzuları tetkike koyule -muşlardır. Dilek encümeni ilk dilek olarak Millî Şefimiz İsmet İnönü -nün İnönü meydan harbinin geçtiği yerde bir heykelinin dikilmesi temen nişi ile müzakerelerine başlamıştır.
İttifakla kabul edilen bu temen -niden sonra, diğer dilekler müzakere olunmuştur.
Nizamname ve program encümeni de, yalnız değişen maddelerin değil, yenibaştan bütün maddelerin tetkik ve müzakeresini' kabul etmiştir.
Aşk Yüzünden İşlenen Cinayet
Bir işçi beşkasi'e kenuşan nisan-î im tabanca ile vurdu
Dün Sirkecide aşk yüzünden bir cinayet işlenmiştir.
Sirkecide Olimpos gazoz fabrikasında çalışan ve Cağaloğlunda 58 numaarlı pansiyonda oturan Hüseyin oğlu Mehmet Ali Yalçınkaya isminde bir genç, iki senedenberi Sait İbrahim kızı Elif ile nişanlı bu -lunmaktadır. Fakat son zamanlarda genç kız, nişanlısına yüz çevirmiş ve kendisi ile evlenmiyeceğini söyli-yerek alâkasını kesmek istemiştir.
Buna fevkalâde kızan ve Elif'i sevmekte olan Mehmet Ali, aynı fabrika işçilerinden Ali ile münase-betdar olduğunu da işitmiş ve büsbütün müteessir olmuştur.
Nihayet meyus âşık dün nişanlısının buulnduğu yere gitmiş ve o -nunla kısa bjr münakaşadan sonra tekrar cevabı red alınca, cebindeki tabancasını çekerek ateş etmiştir.
Çıkan kurşunlar, genç kızın sol bacağına ve koluna isabet ederek ağır surette yaralaruışt’r.
Yaralı hastahaneyc £&ıu«(-ılmış, hiddetli âşık da yakalanmıştır.
Bigada Bir Yaralama
Biga (Hususî) — Sarnıç köyünden İsmail oğlu Nurinin öküzleri, ayni köyden Halil oğlu Mehmet öz-demirin arpa tarlasına girmesi üzerine Mehmet Özdemir öküzleri ya -kalayıp evine kapamış ve gece, ö -küzleri almak için Nuri Demirtaş ile kardeşi İbrahim, Mehmet özde-mirin evine gitmişler, bu yüzden a-ralarmda çıkan kavgada Mehmet özdemir İle karısı, İbrahimin yüzünü taşla ve Nuri Demirtaşı da başından sopa ile yaralamışlardır. Nuri Demirtaş, aldığı ağır yaradan öl müş ve katil tevkif edilmiştir.
Kurultay İntibaları
(Baştarafı 1 inci sayfada) lomatiğe ait localar da baştan başa işgal olunmuş, bütün büyük elçi ve diğer sefirler localarında yerlerini almıştı.
Tam saat 10 da Millî Şefimiz, değişmez başkan İnönü sürekli alkışlar ve sevgi tezahürleri arasında ve yanlarında Büyük Millet Meclisi reisi Abdülhalik Renda, başvekil Doktor Refik Saydam olduğu halde salonu teşrif ettiler ve delegeler arasında yer aldılar.
Müteakiben Genel Başkan vekili B. Refik Saydam kürsüye gelerek yoklama yapılacağını bildirdi ve yoklama yapıldı.
Yoklamadan sonra, yapılan intihapla Büyük Millet Meclisi Reisi Abdülhalik Renda ile Parti Meclis Grupu reisi B. Hilmi Uran reis vekilliğine seçildiler. Bunu takiben de Etem Menderes (Aydın delegesi), Doktor Hayrullah (İstanbul delegesi), Cavit (Niğde mebusu), Sad-ri Ertem (Kütahya mebusu), Vedit Özgören (Kütahya mebusu), Hilmi (Ankara delegesi) kâtipliğe intihap olundular.
Kurultay Riyaset Divanının bu suretle teşekkülünden sonra B. Refik Saydam:
«— Söz genel başkanındır» diyerek riyaset kürsüsünü Millî Şefimiz İsmet İnönüne terketti.
İsmet İnönü, «Yaşa», «Var ol» sesleri ve coşkun alkışlar arasında kürsüye gelerek tarihî hitabelerini irada başladılar.
Millî Şefimiz, Partinin kahraman müessisi, Ebedî Şef Atatürk’ün ölmez hatırasını taziz için Kurultayı 5 dakika sükûta davet ettiği vakit bütün aza, hazırun ve diplomatik zevat bir ihtiram sükûtu içinde ayakta hareketsiz durdular.
Bilâhare İsmet İnönünün hitabelerini heyecan içinde dinliyen tekmil azalar, hitabe bitince, 10 dakika kadar süren coşkun ve sürc\li alkışlarla Millî Şefimizi- alkışladılar.
Hitabeden sonra encümenler seçildi ve takrirler okundu ve Kurultay, çarşamba günü saat 15 de ikinci İçtimaını yapmak üzere dağıldı.
Darıca belediye iltihabınla yolsuz-luk'ar olduğu iddia ediliyor
Danca (Hususî) — 938 yılı bi -rinciteşrininde yapılan Belediye int-i habında kanunî yolsuzluklar olduğuna dair birincikânun, şubat, mart ve nisan aylarmda yapılan müteaddit ihbarlar üzerine tetkikat ve tahkikat yapılmasına karar verilmiş ve tahkikata Darica Nahiye Müdürü Bay Abdurrahman Türküm memur edilmiştir.
Henüz 18 yaşını doldurmamış yedi kişinin intihaba iştirak ettirildi -ği, okur yazar olmıyanların intihap olundukları ve bazı kimselerin rey vermeğe gelmedikleri halde intihaba iştirak etmiş gibi reylerinin sandı -ğa atılmış bulunduğu iddia olun -maktadır.
Tahkikat neticesinde bu iddiaların ne dereceye kadar doğru oldu -ğu anlaşılacaktır. Yakında tahkikat evrakının Kaymakamlığa tevdi edileceği de bildirilmektedir.
Bursada dükkânlarını geç kapanan esnaf tecziye olunuyor
Bursa (Hususî) — Akşamları saat on dokuzda kapama kararma riayet etmiyerek, türlü sebeplerle geciken bir kısım dükkâncılar hakkında zabıt varakaları tutulmuş ve bunların bu hareketleri ilk defaya mahsus olduğu için hafif görülerek kendilerinin iki/er lira para cezasile tecziyelerine karar verilmiştir.
İzmir muallimler birliği kendi kendini feshetti
İzmir (Hususî) — Muallimler birliği, kendi kendisini fesheylemişlir. Buna sebep, birliğin istihdaf ettiği gayelerin hükümet ve Parti eliyle temin edilmiş ve edilmekte bulunmuş olmasıdır. Fesih keyfiyeti dün vilâyete bildirilmiştin
Sayfa i l*»
30 )(AYIS 1939

Sütunlarda Geziler
Cümhuriyet — Bizde dilencilik.
Tüki — Maatteessüf sermayesiz bir ticaret şekline giımiştir.
Cümhuriyet — Üçler müzakeresi.
Tilki — Bir vakitler üçler, yedi -ler, kırklar diye ermişler vardı. Sakın bu üçler o üçlerden olmasın.
Cümhurite — Harp olacak mı?
Tilki — Sen ağuznı hayıra açmaz mısın? Olmıyaeak işte.
Tan — Bir Fransız gazetesi yazıyor: «Türkiye kuvvetli bir memlekettir.
Tilki — Fransız gazetesi bunun yeni mi farkına varmış?
Tan — Kanser birliği reisi geldi. Tilki — Kanser birliği reisi geldi. Tilki — Aman sus arkadaş; bu nasıl haber böyle. Mutlaka kanserle mücadele birliği reisi gelmiştir ' de, senin bermutad Amerikan gazeteciliği damarın tuttu; havadisi ters ‘ yazdın.
Vakit — Bir kadın kendisine çarpan erkeği dövdü.
Tilki — Galiba dünya tersine dönmeğe başladı.
Akşam — Eğlence yerlerine can i verecek bir tedbir.
Tilki — Eğlence yerlerinin can -lanmıya ihtiyaçları yok. Sen asile elğence yerlerine gidevek müşterilere yürek verecek tedbirlerden bahset. Çünkü tarifeye göz atar at -‘maz sıvışanlar çok.
Akşam — Yolcu salonunda ka -fes içi ve kafes dışı müsavatsızlığı.
Tilki — Hakkın var. Kafese gi -renler İçim biVr ne kadar üzülürler.
Akşam — Sun’î ipek"nedir?
Tilki — Gayet dayanıksız çorap yapılan uydurma bir nesnedir.
Son Posta — Hatır, gönül...
Tilki — Aman azizim, bu iki kelime yüzünden başımıza gelmedik dert aklmaz. Hele resmî işlerde çekilir belâ değildirler.
Son Posta — (Ercümend Ekrem Talu yazıyor) Bizim pilâv.
Tilki — Neden sizin pilâv oluyor? Bizim bildiğimiz ona adla, sanla (Galata s?.rc.y--pilâvı) aelrer ve Jaü- -tün GalatasaraylIların malıdır.
Haber — Yeşilay rakısı.
Tilki ~ Yeşilay cemiyeti münte-siplerinin kulakları çınlasın.
Haber — Kimyevî bir deniz bu -lundu.
Tilki — Meğer bizim Halicin su -lan kimyanın kimyası imiş öyle mi ? Ne duruyoruz azizim, şişe şişe sa -tıp Belediyeye yeni varidat temin ederiz.
Son Telgraf _ Altı nezaret bir-den nasıl idare edilir?
Tüki — Altı nezaret birden idare edilmez, sadece idare ediyormuş gibi görünülür.
Son Telgraf - Bir milyon liralık ihtilâf.
Tilki — Birdenbire yüreğimi oynattın. İhtilâfta çabuk halledilir; ihtüâs olmasın da.. Tilki
Yazımızın çokluğundan ( Sultan Aziz devri Başpehlivanları) tefrikamızı koyamadık karilerimizden özür dileriz.
1 haziran 1939 dan itibaren
FİATLAR İNDİRİLİYOR
Birinci Nevi
Kara Av Barutu ESKİ FİAT YENİ FİAT,
S 1 Kiloluk Kutusu 220 Kuruş 200 Kuruş
I 1/2 110 99 100
1 1/4 55 9i 50
İkinci Nevi
Kara Av Barutu ESKİ FİAT YENİ FIAT
S 1 Kiloluk Kutusu 180 Kuruş 165 Kuruş
I 1/2 „ 90 »» 82,5 ,,
I 1/4 „ 45 99 41,25 „
1 ı/ıo „ „ 18 » 16,5 „

İSTANBUL DEFTERDARLIĞINDAN
Sı M :e!lefiu r .
No. Adı 1Ş1
Adresi Mahallesi Sokak No.
1
3
5
6
Yani Yayla Mozayıkçı
Kasap Demirlim
Azaplar 18
»
Salih attar
Ahmet, kahveci
Ziya O. Rahmi, tuğ»*^
A';heyköyü yeni okul )

)
Küçükköy bilâ N. *

Eyüp Maliye şubesi mükelleflerinden yukarıda adı, işi
Bir İstanbul Polis Müdürünün Hatıratı
—14— YAZAN: Emekli TUmbay Halil Aşuroğlu Polis Müdürlüğünden Azlim Ve Aynı Mevkie Yeniden Tayinim
Verginin . c • İhbarname miktarı Nevl Sene” No.
L K.
Kaz. Buh, Cez. Kaz.
935
’1/15
24.—
90-
84.83 33j91._Buh.'
84.83 “
' 7.55
3.02
7.55 ı2.73Kaz. | 5.09 12.73
17.82
7.13
12.82
*5.72 '.8.20 Buh
45.72 Cez. \
ve~ cski âdresiyazılı şahıslar terkr^ncaretle yeni ad
31/16
Cez. Kaz.
Buh Cez.
Buh. Cez. Kaz. Buh, Cez. Kaz
31/17
31/18 ı
31/19
3120
re lerini bildirmemiş ve yapılan araştırmalarda da bulunamamış olduklarından’hizalarında gösterilen yıllara ait kazanç ve buhran vergileri ve zamlarını havi İhbarnamelerin bizzatkendilerir.e tebliği mucip olamamış tır.
Hukuk usulü muhakemeleri kanununun 141-142 nci maddeleri hük müne tevfikan tebliğ yerine geçmek üzere keyfiyet ilân olunur. (3810),
Eti Tiyatrosu bu akşam r eşiktaş SUAD Park tiyatrosunda TİMURLENK
3 Haziran Cumartesi Beylerbeyi | Tiyatrosunun resmi küşadı
Cfj; mı

SAÇ EKSiRi
Beyoğlu - İstanbul
HOMOJEN
Saçları besler, köklerini kuvvetlendirir, dökülmesini önler, kepeklerini giderir.
İGİLİZ KANZUK ECZANESİ
BETONARME KÖPRÜ İNŞAATI
Nafıa Vekâletinden:
1 Kırklareli ve Tekirdağ vilâyetleri dahilinde Çerkesköy - Vize -Kırklareli yolu üzerindeki Ergene, Ça yır d er e, Soğucakdere köprülerinin betonarme ve yine ayni yol üzerindeki Büyükdere köprüsü döşemesinin de ahşap olarak yeniden inşaatı (67.224) lira (22) kuruş keşif bedeli üzerinden kapalı zarf usulile eksiltmeye çıkarılmıştır.
2 Eksiltme 5/6/939 tarihine m saâif pazartesi günü saat (16) da Nafıa Vekâletinde şose ve köprüler reisliği odasında yapılacaktır.
3 Eksiltme şartnamesi, ve buna müteferri diğer evrak (337) kuruş mukabilinde adı geçen reislikten alınabilir.
4 îsteklüerin eksiltme tarihinden en az sekiz gün evvel bir istida ile Nafıa Vekâletine müracaatla bu gibi inşaatı yapabiieceklcrtıe dair ehliyet vesikası almaları lâzımdır.
5 Eksiltmeye gireceklerin dördüncü maddede bahsedilen vesika ile 939 senesine ait Ticaret Odası vesikasını ve (4612) liralık muvakkat teminatlarım havi olarak 2490 sayılı kanunun tarifatı dairesinde hazırlı-yacakları kapalı zarflarını ikinci maddede yazılı vakitten bir saat evveline kadar makbuz mukabilinde komisyon reisliğine vermeleri muktezidir.
(1851) (3438)
Hayır cevabını verdi. O halde [ her türlü suüstimalin önünü almak için az maaşlılara yüzde yüz, ikinci derece memurlara yüzde seksen, daha büyüklere yüzde 50, 65 ve kendim için hiç birşey vermemek üzere maaşlarının tezyidini, muamelâtın hüsnü cereyanı için teklif ediyorum dedim ve bu hususta izahat | verdim. Polis Müdüriyeti umumiye-sinde lüzumu olmıyan tahrirat müdüriyetini ve kalemini, Üsküdar polis müdüriyetini ve şubelerini lâğvedip bu suretle tasarruf edilecek meblâğa mâliyece mümkün olduğu nisbette yardım edilerek maaşların arttırılmasını, olamadığı takdirde istifamın kabulünü rica ettim. Sadrazam muvafakat etti. Zam için Maliye Nazın Tevfik Beye emir verdi.
Ertesi sabah Maliye Nezaretine gittim. Maliye Nazırının sadrazamdan aldığı emir üzerine müsteşar Berberiyan efendi ile emniyet müdürü ve ben polis kadro ve bütçesini, tesbit ederek müdürü umumî maaşı hariç bütün memurlara teklifim veçhile ve o nisbet dahilinde polis memurlarının maaşlarına zam yapılmıştır.
Polis Müdür1)'yetinden azlimle Çatalca müstakil mutasamjlığına tayinim
Hürriyet ve İtilâf Fırkasının Beyazıt civarında Gökpaşa yokuşunda jandarma karakolu karşısındaki Nihat Bey konağındaki merkezi umumilerinde toplanarak azlim hakkında verdikleri kat’î kararlannı fırka azalarından Amiral zade Hüsnü ertesi sabah beni görüp anlatmıştı. Sadrazamın verdiği vâdi hatırladım. İnanmamıştım. Halbuki bundan iki gün sonra sadrazamın muvafakatini ve azil iradesini istihsal eden Dahiliye Nazırı Cemal Bey 2 nisan 919 tarihli tezkereyi polis müdüriyetinden azledilerek Çatalca mutasarrıflığına tavinim emrini halefim veni polis müdürü Nurettin ile göndermişti.
Nurettin Bey yanıma geldi, azil emrini verdi. Kendisi ayakta duruyor, makamına oturmak için gitmemi sabırsızlıkla bekliyordu. Hususî kâğıtlarımı toplıyarak yanımdaki kasada istediği mgibi sarfına mezun olduğum istihbarat parasından birik tirdiğim (1300) lirayı da teslim ettim. Şube müdürlerinin imzasile e-linden bir senet aldım. (Bu senet yedimde el’an mahfuzdur).
Müdüriyetten çıktım. Doğruca Babıâliye giderek Dahiliye Nazırı Cemal Beyi gördüm. Azlimin esbabını sordum. Hürriyet ve İtilâf Fırkasının verdiği kararın icrasından i-baret olduğunu söyledi. Miralay olduğumdan orduya iade etmeleri lâ-zımgelirken muvafakatimi istihsal etmeden Çatalca mutasarrıflığına tayinime itirazla istifanamemi yazdım ve verdim.
Dahiliye Nazırının yanından çıkarak sadrazamı görmek üzere sadaret dairesine gittim. Yaveri Cemal Beye müsaade almasını söyledim. Cemal Bey döndüğü zaman sadrazamın pek meşgul olduğundan bir kaç gün sonra gelmemi emretmiş. Yaverine dedim ki, ben ricada bulunmıyacaktım. Yalnız mührü sadaretin yanlarında bulunup bulunmadığını sorup namusu üzerine verdiği teminatı derhatır ettirerek veda edecektim.
Alemdar gazetesi büyük harflerle
3 nisan 919 nüshasında şöyle yazıyordu:
POLİS MÜDÜRİYETİ UMUMİYESİ
Polis Müdürü umumisi Haliı Beyin Çatalca Mutasarrıflığına nakil ve tayin buyurulması üzerine yerine Hürriyet ve İtilâf Fırkası merkezi umumî azasından Nurettin Beyefendi tayin buyurulmuş ve dünden itibaren makamına gelerek ifayı vazifeye iptidar eylemiştir. Nurettin nin büyük bir fotoğrafını da koyarak mezayasından, faaliyetinden sitayişle bahsediyordu. Nuretin Bey o gün faaliyete geçerek birinci şube Müdürü Fahri, üçüncü şube müdürü Hafız Mehmet beylere istifa verdirmiş, Evkaf Nazın Vasfi Efendinin kayın biraderi Mustafa Şevket Beyi de müdür muavinliğine tayin etmişti.
Polis müdüriyeti umumiyesi: (Dün akşamki Tercümanı Hakikatte okunmuştur). Polis müdürü umumisi Halil Bey bugün saat 11 buçuk raddelerinde Müdüriyeti umumiye-ye gelerek vazifesile iştigale başlamıştır.
Söz gazetesinin 6 nisan 919 tarihli nüshasında Polis müdüriyeti umu-miyesine iadeten sabık polis müdürü Nurettin Bey tayin edilmiştir. Müşarileyh tekrar vazifesine başlamıştır.
Üsküdar mutasarrıfı ve polis müdürü esbakı Mehmet Ali Bey Çatalca mutasarrıflığına tayin edilmişse de miri mumaileyh kabul etmemiş, istifa etmiştir. Çatalca mutasarrıflığına polis müdürü Halil Bey tayin kılınmıştı. Mumaileyhin tekrar vazifesine iadesi hasebile polis müdürlüğünden münfasıl Nurettin Bey de Üsküdar mutasarrıflığına tayin edilerek Mehmet Ali Bey ise Çatalcaya atılmak istenmiştir.
Dahiliye Nezareti müsteşarı Keşfi Beyin General Follere verdiği söz ve teminata rağmen Nuretinin polis müdüriyetine tayin edileceğini haber vermemişler.
(Devamı var)
Yazlık Son
Modeller
BALLY
İsviçre Ayakkabıları Beyoğlunda
P AÇ İ K AKİS
Mağazaıına gelmiştir.
BAKER mağazalarının sattığı kostüm ve pardesuier, emsalsiz bir biçimdedir. SAĞLAM
ŞIK UCUZ
Hali hazırda piyasamızın en zengin çeşitleri, her yerden ucuz fiat ve müsait şartlarla satılmaktadır.
Nafıa Vekâletinden :
Eksiltmeye konulan iş :
1 — Büyük Menderes tabilerinden Çürüksu üzerinde yapılacak regülâtörle Sarayköy ovasını sulamak üzere açılacak kanal hafriyat ve sınaî imalâtı keşif bedeli (446.579* liradır.
2 — Eksiltme 15/6/939 tarihine rastlıyan perşembe günü saat 11 de Nafıa Vekâleti Sular Umum Müdürlüğü su eksiltme komisyonu odasında kapalı zarf usulile yapılacaktır.
♦ 3 — İstekliler eksiltme şartnamesi, mukavele projesi, bayındırlık işleri genel şartnamesi, fennî şartname ve projeleri 62 lira 33 kuruş mu-
kabilinde Sular Umum Müdürlüğünden alabilirler.
4 — Eksiltmeye girebilmek için isteklilerin «21.613» lira «16» kuruşluk muvakkat teminat vermesi ve eksiltmenin yapılacağı günden en az sekiz gün evvel ellerinde bulunan vesikalarla birlikte bir dilekçe ile Nafıa Vekâletine müracaat ederek bu işe mahsus olmak üzere vesika almalaı-ı ve bu vesikayı ibraz etmeleri şarttır.
Bu müddet içinde vesika talebinde bulunmıyanlar eksiltmeye iştirak edemezler.
5 — İsteklilerin, teklif mektuplarını ikinci maddede yazılı saatten bir saat evveline kadar Sular Umum Müdürlüğüne makbuz mukabilin*
de vermeleri lâzımdır. Postada olan gecikmeler kabul eUıImez.
«1789» «3329»
30 MAYIS 193$
T E N 1 3 A ■ A H'
3«yf.ı S
İSTANBUL DEFTERDARLIĞINDAN:
YAZAN-. MUPAD SEATOGLU
Çakırcalı Mehmed Arnavudlara Ve Çerkeslere Neden Düşmandı?
/Jlû olarak ele geçirilen Çakırcalı Mehmedin arkadaşı zeybek deli Ahmedin ödemişte teşhiri
— 1O —
Fakat günler geçiyor, ne Ça -kırcahdan, ne de adamlarından bir iz bulunmuyordu.
Dağlarda efeler kanunu hüküm sürer. Büyük efeler beraberce dağda bulunmazlar. Biri hükümetten istiman etti, yüze indi mi, diğeri dağa çıkar. Öbürü dağdan inerse bu sefer, evvelce yüze inmiş olan yeniden adamlarını toplayıp dağ yolunu tutar. Bozdağ, Gökbel dağları, Karıncalı dağı, büyük bir efeye dar gelir, bu yüzden iki efe dağlarda beraber yaşıyamazdı.
Bunun için zaptiyelerle efeler a -rasında çarpışmalar olduğu gibi e -feler arasında da çok kanlı çarpışmalar olurdu. Zayıf efeler düşmanları olan kuvvetli efeleri ortadan kaldırmak için çok defalar istiman eder ve kır serdarı olduktan sonıa zaptiyelerle beraber takibe çıkardı. En azılı çetelerin tenkili çok defalar bu sayede mümkün olurdu.
Ve dağlarda her zaman o kadar kuvvetli çeteler bulunurdu ki yeni bir adamın bir çete teşkil ederek ve doğrudan doğruya efe olarak dağlarda icrayi faaliyet etmesine im -kân yoktu. Zaptiyelerden evvel diğer efeler kendisini ortadan kaldı -rırlardı.
Fakat Çakırcalınm dağa çıkışı böyle karşılanmadı. Babası evvelce hükümet tarafından vurulmuş ol -duğu için diğer efeler onun, babasının intikamını almak için dağa çıkışını haklı görüyorlardı.
Çakırcalı ise, dağa çıktıktan sonra ilk iş olarak, kendisine fazla kalabalık görünen bu çeteleri de birer birer ortadan kaldırmayı kurmuş -tu. Muhtelif vesilelerle bunlarla temas ettikçe birer bahane ile hepsi-le çarpıştı. Kimini kuvvet, kimini hile ve meharetile yendi. Böytece, az vakitte Ödemiş dağlarının en ele avuca sığmaz, en yaman bir hâkimi oldu.
Burada, kısaca Çakırcalı Meh -met efenin Arnavut ve Çerkeş düşmanlığından da bahsetmek lâzım. Çakırcalı Mehmette doğan bu Arnavut ve Çerkeş düşmanlığı için şu hikâyeyi anlatırlar.
Çakırcalı Mehmet henüz daha dağa yeni çıkıp şöhretini etrafa yeni yay-mıya başladığı bir zamandı. Efe, yanında bermutâd Hacı Mustafa ve birkaç zeybek olduğu halde dağlarda gezerken bir yörük çadırına tesadüf etmişti. Dağlarda koyuncu -luk ve çobanlık yapmakla geçinen bu adamlar, efelerle iyi geçinmeğe mecbur idiler. Çadırlarına bir efe misafir oldu mu, iktidarları nisbe-tinde kendisini ağırlarlardı.
Çadırda bir ihtiyar adamla bir İhtiyar kadın bulunuyordu. İkisi de büyük bir yeis içinde idiler. Çakır-calı, batmakta olan güneşin gitgide kıstığı aydınlığı içinde bu hü -zün ve teessürü ilk anda farkede-memişti:
— (Selâmün aleyküm» ü basıp i-Çeri girdi. Diğer zeybekler de ken-flisini takip ettiler. Çakırcalı, ha -reketsiz duran ihtiyar karı il« ko • "’ya çıkıştı:
— Ne öyle duruyorsunuz ? Gör -mediniz mi efeler geldi. Haydi bacı sen bize birer kahve pişir. Sen de bir koyun kesiver de çocuklar karınlarını doyursun!
Fakat ne yörük, ne de karısı yerlerinden kıpırdamadılar. Çaıkr -cali bu vaziyet karşısında köpürdü:
— Lâf anlamıyor musunuz be!
Çakırcalının hu köpürüşüne an -cak muztarip bir hıçkırık cevap verdi. Bu hıçkıran ihtiyar yörük -tü. O zaman dikkat etti. Kıpkızıl gözlerinden sızan yaşlar titriyen beyaz sakalını ıslatmıştı:
— Efe! Gayri ne kahvemiz, ne de koyunumuz kaldı! diye söze başladı. Az evvel çadırımızı bir çete bastı. Bütün yiyeceğimizi ve koyunla-nmızı da sürüsile aldı, götürdü. Bu kadar değil! Gelinlik kızımızı da aldılar. Onu da götürdüler.
Son cümleyi söylerken sesi daha ziyade acılaşmıştı. Daha ziyade ıztı-rap çektiği yüzünden kolaylıkla anlaşılıyordu.
Efe o zaman bir facia önünde bu lunduğunu anladı. Ve kendi de ıztı-rap duydu.
Çakırcalı Mehmet esasen bu noktayı kendisine en büyük prensip o -larak kabul etmişti:
Namusa el uzatmamak! İşte Ça-kırcalıyı, on beş sene süren şeka -vet hayatında koruyan en büyük â-mil de bu prensipi olmuştur. Koca Çakırcalı, hayatında bir defa bile olsun nâmahreme el uzatmamış ve işret etmemişti. Bu hususta gösterdiği taassup o derece ileri idi ki hattâ çetesi efradından hiç birinin de böyle bir şey yapmasına izin vermezdi. Bu yüzden en sadık adam -larından birkaçını da kendi elile öldürmüştür.
Bundan başka, fakir köylü kız -larına çeyiz yapmaları için para verir, evlenmelerini temin ederdi. O -nun bu husustaki şöhreti her tarafı sarmış olduğundan, köylüler Ça -kırcalıyı en müşkül zamanlarında himaye etmişlerdir.
Çakırcalı, ihtiyar yörüğün bu sözleri karşısında büyük bir ıztırap duydu. İhtiyar bir babanın kızını elinden zorla almak, bu, efeliğe uygun olmıyan bir hareketti. Sakin bir sesle sordu:
— İsmi ne bu efenin?
Biraz evvel çadırlarına giren efelerin gösterdiği bu mülâyim hare -ket, ihtiyar yörüğü ümide düşür -dü. Heyecanlı bir sesle:
— Çakırcalı Mehmet! dedi.
Bu anda ne söylense Çakırcalı ile arkadaşlarını bu derece hayrete düşüımezdi. Çakırcalı kulaklarına inanmadı:
(Devamı var)
Kiraz Bayramı
Erdek (Hususî) — Burada her sene olduğu gibi bu yıl da öteden-beri büyük bir şöhreti olan kiraz bayramı haziranın 4 üncü pazar günü açılacaktır. Birçok vilâyet ve kazalardan daha şimdiden misafirlerimiz akın akın gelmekte, kazamıza şeref vermektedirler.
Sıra İsim ve San'atı Mahallesi Sokağı Kapı Senesi Hesap Tarh ihbarname Kazanç %15ceı Misil zam Buhran icr. a.
N . şöhret. N. N. N. N. L. K. L. K. L. K. L. K. L. K.
1 Fehmi, K. tami' 6. P., Hasfırın 23 935 138 401 5/73 6 81 1 02 1 57 9 40
2 İsmail, fırın. ) » 25 » 139 402 5/74 65 19 9 71 19 J8 94 96
•3 Abdullah, tatlı. » ». 45 ) 150 404 5/76 10 44 1 5* 2 40 14 41
4 ) K. tamt) ) 45/1 » 151 405 5/77 4 50 «I 1 03 6 20
5 M. Emin İsmail, kahvehân». ) ) 32 » 184 406 5/78 71 61 14 32 85 93
6 Osman, manav » Beşiktaş c. 80 » 87 357 11/70 9 99 2 00 11 99
7 Cevdet, kahveci » ) 11/13 » 21/1 105 3/45 268 33 15 25 268'33 115 38 692 29
8 » » » * » » ) ) 1/46 87 50 L3 13 87 50 37 63 225 76
9 Osman O. Ali » Şair Nedim 40 936 335 263 9/91 13 02 2 60 15 62
10 Ayşe, Köf. piyaz Şen. de » 224 935 23 15/1 6/6 10 50 1 57 2 41 14 48
11 Hüseyin, manav* K. ile Köprübaşı 11/2 ) 139 214 5/67 12 69 1 90 2 91 17 50
12 Kâmil, simit Fi/ S. P., Has fırın K. İbrahim D. B. 25 936 745 746 5/26 24 75 4 95 29 70
13 Fuat, fotoğrafçı 41 935 17 209 5/62 15 05 2 26 3 46 20 77
14 Halil, süpürgeci K. İbrahim D. B. 21 ) 77 210 5/63 3 41 68 4 09
15 Abdullah O. Ahmet, berberi K. İbrahim, Ihlamur û 9 » 117 212 5/65 17 76 2 66 4 08 24 50
16 Abdullah O. Kemal, köfte/ Cihannüma, Hasfırın d0 936 1561 1/39 313 63 3 76
17 M. Ali, kahveci Cihannüma, Hasfırın 58 ) 156( 3/85 8 02 1 26 1 84 11 06
18 Muhittin, bakkal Vişnezade, Çatal Ç. 1 » 1409 2/83 15 00 3 00 18 00
19 Şaban K. Behiye, manav ) Ş. Nedim 101 » 1387 3/98 6 26 94 1 44 8 64
20 Süleyman, bakkal ) ) 95 935 1385 3/87 3 75 56 86 5 17
21 ) ) ) ) * ) 138? 8/ 1 45 00 9 00 54 00
22 ) ekmek bayi ) '27 936 1375 ; 3/94 9 66 1 45 2 22 13 33
23 Haşan, kömürcü ) » (.05 » 1369 ’ 3/9 3 15 63 3 78 ,
24 Mehmet Hamdi, kahveci » ) 39 935 1361 3/93 9 19 1 38 2 11 12 68
25 ) ) ) » ) » 3/92 11 02 2 20 13 22
26 Mehmet, bakkal Abbas A. J. M. 11 936 1284 981 1/49 12 75 2 55 15 30
27 Haşan, bakkal Yıldız, Çırağan 72 935 1184 7/24 11 25 2 25 13 50
28 » bakkal ) » » ) » 989 9/70 4 75 95 5 10
29 Abdullah, kahveci » Vapur ) 33 1102 3/4 2 3S 60 3 S2
30 ) kahveci ) » 31 ) 1101 3/3 » » »
31 Mehmet, O. Ahmet, kahveci ) Beşiktaş C. 67 936 1060 2/84 47 51 9 50 57 01
32 Bedros oğlu Mardiros, kundura ta. Türk Ali, hattat tah. 8 1896 1575 9/50 9 0C 1 80 10 80
33 Şakir Mardiros, mozayikçi Yıldız, Değirmen 2 935 1012 6/35 11 02 2 20 13 22
34 » ) » ) » 935 » 320 1/49 7 51 »). 1 73 10 37
35 Mustafa, kahveci ) Hasfırın 32 936 1037 844 1/16 2 33 47 2 80
36 Yuda Refail, tuhafiyesi t. P., Köyiçi 38/40 » 840 3/89 63 00 9 4* 14 49 86 94
37 Mehmet Sadi dişçi • » ) 7 ) 796 545 5/51 48 75 9 75 58 50
38 Nuri ve Recep, K. tamircisi » Hasfırın 39 935 758 3/56 47 0 11 65
39 Ahmet, kunduracı S. P. ) 23 ) 747 3/71 5 69 84 1 31 7 85
40 Arif O. Ali, manav ) Ş. Asım »'6/1 936 696 5/12 2 83 42 65 3 90
41 Mehmet İbrahim, ekmek bayii ) » 33 ) 649 3/97 16 38 2 46 3 77 22 61
42 Bahri, ciğerci » ) 9 ) 638 3/10 42 00 8 40 50 40
43 Süleyman O. Mehmet, Aşçı* yazcı. ) Köprü .7/5 ) 509 412 3/88 28 50 5 70 34 20
44 Niko, peynirci » Orta vah 24 ) 445 3/48 11 50 1 7a 2 64 15 86
45 Leonida peynire# » 935 ) 3/47 62 09 14 85
46 Mehmet, pastacı ) ) 26 936 457 366 1/17 21 00 4 20 25 20
47 Ali, aşçı O. Köy, Eski V. İ) 36 ) 124 4/35 09 01 02 12
48 Niyazi, kahvehane ) ) 10 ) 113 1/71 8 30 1 66 9 96
49 Mehmet Resi, kahvehaıj » ) '7,7/1 935 106 4/6 14 44 2 17 3 32 19 93
50 Halim, kahvehane ) M. Naci 73 936 33 1/53 15 67 3 13 18 80
51 Salim, kahvehane ) ) 59 ) 25 1/47 24 41 1 4 89 29 30
52 Muharrem, içkili aşç. ) ) 63/1 ) 28 1/6 27 00 ' J 5 40 32 40
53 Mitat, manav » Eski va. iı 1/40 935 125 1/48 2 03 30 47 2 80
54 Nesim Baruh, tenekeci » Uncu 31 936 154 4/3 13 50 2 70 16 20
55 Mahmut, berber ) Muvakkit 35 ) 151 4/7 28 87 4 33 6 64 39 84
56 Haşan, kahveci ) ) 1 ) ■ 140 9/90 17 41 3 48 20 89
57 Sabri O. Mehmet, bakkal «. P. Ş. Leylâ 4-3 » 891 6/57 16 11 2 42 3 71 ' 22 24
58 » ) » » » 935 ) 6/56 37 07 7 41 44 48
59 Arif oğ. Osman, meyvacı Türk Ali, Ihlamur dere 137 936 1893 1/33 6’ı 11 68
60 Mehmet O. Sadi, kömürcü » ) ) ■ 935 ) 3/38 3 12 47 72 4 31
61 Necip O. Recep, meyvacı • » ) ) 936 ) 1/32 37 07 44
62 İsmail, kahveci l’eşvikiye, Şakayık 19 ) 1651 3/86 6 44 97 1 48 8 89
63 İsmail, kahveci ) ) » ) 2/42 12 60 2 52 15 12
64 Mükerrem, aşçı ) Cami 16 935 1637 3/44 3 00 45 69 4 14
65 Ahmet oğ. Mustaîa, )oDa tamircisi Türk Ali, Ihlamur dere 54 936 1887 2/59 12 30 e 46 14 7Ö
66 Ali , sobacj Sinanpaşa, Köyiçi Mey 2 936 930 3/95 11 02 1 65 L '3 15 20
67 Ali, sobacı ) » 2 ) 930 3/96 14 23 2 13 3 U 19 63
68 Ayşe, mukriı Türk Ali, Aşmalı kahve 8 935 12 1/52 78 00 15 60 93 60
69 Ayşe, mukrii » » 935 4 1/51 14 40 14 46 5 76 34 56
70 İbrahim, kahveci*» Bebek, R. Hisar yo. 33/1 936 4 » 2/15 22 7İ - 4 55 7 30
71 Kostantin Dimitri, domu» ta* Arnavut K., Ambarlı dere
ciri Atmeydanı çift. 1 935 204 4/82 23 62 4 72 2t 34
72 Hıristo, kahveci » Satış meydanı 17 » 54 4/21 8 29 1 91 11 44
73 I^erid, berber ) Beyaz gül 41 ) 8 1/66 9 19 1 3! 2 11 12 68
74 Yani, oduncu ) Cadde 140 936 169 28/27 1 87 37 2 24
75 Eksinefon, kunduracı ) Tekkeci 2 935 102 6/5 4 31 65 99 5 95
76 ) ) » ) ) » 102 6/4 10 3 ı 2 07 12 42
77 Hamit, dişçi ) Cadde 168 936 181 4/25 5 0( 1 00 6 00
78 Virjini, terzi » Kireçhane 26 ) 190 1/78 13 13 2 63 15 76
79 Salamon, kundura eskici » Satış meydanı 8 ) 64 4/50 4 50 90 5 40
80 Panayot, bakkal » Beyaz gül 28/1 31 ! 9/80 10 94 2 19 13 13
81 Yorgi Simon, berber Birinci Ca. 60 » 149 9/93 27 17. 5 43 32 60
82 Niko, kese kâğıtçı » Satış mey. 83 935 59 10/1 7 92'* 1 58 9 50
83 » ) » ) ) 936 59 1/5 3 51: 70 4 21
84 Kostantin, domuz taciri * ) Anbarlı dere 204 4/83 40 50 8 10 48 60
Otomyon çift. 1 935
85 Hüseyin, berber Kuruçeşme, Cadde 70/60 936 60 1/73 23 09 4 62 27 71
86 M. Habip, diş doktoru ) Mezarlık yo. 2/32 935 96 ’ 1/6 32 08 7$ — maktu) 7 57 45 43
87 Veli, kahveci ) Caddç 82 936 64 9/79 15 57 3 11 18 68
88 Alâettin, sepetçi 48 » 47 4/12 15 75 B 15 18 90
89 Faik İbiş, kahvehanf » 68 935 53 1/89 14 70 2 21 3 38 20 39
90 » » » I 68 936 53 1/90 22 05 4 41 26 46
91 ) ) ) » — » 936 53 1/91 9 98 2 00 11 98
92 Mehmet, kahveci Arnavutköy, Beyaz gül 7 935 24 3/36 11 67 2 33 14 00
93 Ankiyanoş ve Yani, bakkal Sinanpaşa, Ortabahçe 24 936 444 352 9/66 19 68 3 94 23 62
94 Mustafa, kahveci » » 73 37 35 9/71 37 01 7 40 44 41
95 Nuri, sebzeci » Hasfırın 27/1 935 140/1 296 9/56 24 34 4 87 29 21
96 İbrahim O. M. Nuri, dep* Yıldız, Tuğlu 4 936 1124 926 6/94 2 25 45 2 70
97 Hamit, ekmek bayii S. Paşa, Spor 4 936 304 241 1/1 6 22 1 44 8 65
98 Bekir, kahveci K. İbrahim, S. Paşa 17/5 935 141 172 1/2 6 65 ı m 1 53. 9 18
99 Abdullah, kömürcü Şenlikdere, Aziziye 105 ) 5 65 1/3 32 25 4 8( 7 42 44 51
100 ) ) ) » îo » 5 66 1/4 4 51 68 1 04 6 23
101 Namık, marangoz O. Köy, Dereboyy 361 361 1/7 9 05 1 81 10 86
102 Halil, tuhafiye . A * ) 2 a 892 392 1/8 1 46 29 1 75
103 » kırtasiyeci L 2 1 ) » 1/9 14 40 1 88 17 28
104 Refka Şara^pbe^ , J i 30 536 401 401 1/10 5 84 '(J90-* maktul 1 B5 11 59
(Sonu 6 ncı sa lyf.da)
ZAYİ
I Hüviyet cüzdanımı kaybettim. I Yenisini çıkaracağımdan eskisinin i hükmü kalmamıştır.
(Fen fakültesi kimya zümresi 1430 Ali Kemal Erguvanlıer
Kulağınıza küpe olsun Daima Radyolln ÇUnkli Radyolin
İSTANBUL DEFTERDARLIĞINDAN • (Baft«rafı 5 inci (tayfada)
Sıra isim ve San atı Mahallesi Sokağı Kapı Senesi Hasap Tarh İhbaraaae Kasan» %1S eeı Misil zam Buhran*kZal
N- ?81lfCti__________ _____ N-______N. N. N. L. K. L. K. L. K. L. K. L. K.
İstanbul asliye altıncı hukuk mahkemesinden:
Müddei. Roza Sabah vekili avukat Kalef Gubay.
Müddeaaleylı: Moiz Sahah: Sirkeci Nöbethane sokağında doktor Bahrinin hanesinde.
Müddei Roza Sabah tarafından müddeaaleyh Moiz Sabah aleyhine açılan boşanma davasına aid arzuhal sureti davalıya tebliğ edilmek üzere yazılı adresine gönderilmiş ise de mumaileyhin mezkûr ikametgâhı terk ile semti meçhule gittiğinin beyanile iade kılınması üzerine H. U. M. K. nun 141, 142, 143 ve 183 üncü maddelerine tevfikan iade kılınan bu arzuhal ile tahkikat gününü gösterir davetiye varakasının mahkeme divanhanesine asıl-* masına ve 939/768 No. da kayıtlı işbu davaya müddeaaleyhin on beş gün içinde cevap vermesine karar verilmiş ve bermucibi karar arzuhal ile davetiye varakası divanhaneye asılmış olmakla mumaileyh Moiz Sabah’m yukarıda yazılı müd-; det zarfında davaya cevap vererek tahkikat için tayin kılman 24/6/39 .Cumartesi günü saat 11 de mahkememizde hazır bulunması veya kanunî bir vekil göndermesi lüzumu tebliğ yerine geçmek üzere ilân olunur. i I
doktorunun bütün hastala-süylediği gibi, dişleri sade-
Di,
rina
ce parlatmakla kalmayarak onları mikroplardan, muzur salyalardan ve hamızlardan temizleyip çelik gibi sağlamlık veren yegâne iksirdir.
Her sabah, öğle ve akşam her yemekten sonra günde 3 defa dişlerinizi
RADYOUN
Diş macunu ile muntazaman fırçalayınız
SATIŞ İLANI
İstanbul Dördüncü icra Memurluğundan s
Emin Miinip ve Vâsfiye tarafından Vakıf Paralar idaresinden 24440 İkraz No. sile borç alman paraya mukabil birinci derecede ipotek gösterilmiş olup borcun ödenmemesinden dolayı satılmasına karar verilen ve tamamına ehli vukuf tarafından (3684) lira kıymet takdir edilmiş olan Aksarayda Küçük Lângada Bostancıbaşı Abdullahağa (yeni ismi Çakır-ağa) mahallesinin Tokmaktı dede (hâlen Abdüllâtifpaşa) sokağında eski 34 mükerrer yeni taj 7 No. lu sağı Hasna hanım bazan Hacı İbrahim Efendi ve bazan Mihrizade ve bazan da Akif Salih ve Ahmet Kemal arsaları, solu Emanet malı arsa ve bazan Melek Adviye arsası, arkası yine E manet malı arsa ve önü yol ile çevrili kârgir evin evsaf ve mesahası aşağıda yazılıdır:
Bodrum kat: Sokak kapısından girilince bir koridor, zemin kata çıkan mozaik merdiven, koridorun nihayetinde bahçe ve yan tarafındaki aralık koridora kapısı olan zemini malta döşeli taşlık zemini kırmızı çini döşemeli maltız ocak ve tulumbalı mutfak, iki göz kiler, bir gusülhane, bir merdiven altı, altında bodrum ve kömürlük olan bir oda ve bir - ; heladır.
Zemin kat: Hariçten mozaik basamaklı merdivenle girilen ve ayrıca bodrum katmdan da çıkılan bu katta zemini karosiman döşeli geniş bir taşlık üzerinde akrşılıklı iki oda, bir sandık odası, bir helâdır.
Birinci kat: Bir sofa üzerinde üç oda, bir sandık odası ve bir helâdır.
Çatı katı: Bir sofa- üzerinde zemini çimento döşeli üstü kapalı bir taraştan ibarettir.
Umumî evsafı: Binanın beden duvarları kârgir, zemin kat döşeme -sinden maada akşamı ahşap olup birinci katta sokak yüzünde ve yan tarafta tûlânî birer şahniş (çıkma) vardır.
Bodrum kat ve zemin kat pencereleri demir parmaklıklıdır. Bina haricen sıvasızdır. Bahçenin etrafı duvarla çevrili olup içinde birkaç mey-va ve süs ağacı, tulumbalı bir kuyu (istalaktitli) ve mermer fıskiyeli bir havuz vardır. Bahçe binanın arkasındadır.
Mesahası: Umumu 188 metre murabbaı olup 84 metre murâbbaı bina bakiyesi bahçedir. Binanın yüzü sekiz metredir.
105
106
107
108
109
110
111
113
114
115
116
A17
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149 :
150
151
152 :
153
154
155
156
157 S
158 :
159 '
160 '
1161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
Yukarıda hududu ve mesahası yazılı gayrimenkulun tamamı açık artırmıya konmuştur.
1 — İşbu gayrimenkulün artırma şartnamesi 6/6/939 tarihinde itibaren 937/255 No. ile İstanbul dördüncü icra dairesinin muayyeh numarasmdaherkesin görebilmesi için açıktır. İlânda yazılıolanlardt.ıı fazla malûmat almalT istiyenler, işbu şartnameyi ve 937/255 dosyo No. sile memuriyetimize müracaat etme-lidir.
2 — Artımlıya iştirak için yukarıda yazılı kıymetin %7,5 nisbetin-de pey veya millî bir banKahın teminat mektubu tevdi edilecektir. (Madde 124).
3 — İpotek sahibi alacaklılarla diğer alâkadarların ve irtifak hakkı sahiplerinin gayrimenkul üzerindeki haklarını hususile faiz ve masrafa dair olan iddialarını işbu ilân tarihinden itibaren yirmi gün içinde evrakı müsbitelerile birlikte memuriyetimize bildirmeleri icap eder. Aksi halde hakları tapu ■âcillile sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar.
4 — Gösterilen günde artırmıya iştirak edenler artırma şartnamesini ©kumuş ve lüzumlu malûmatı almış ve bunları tamamen kabul etmiş ad ye itibar olunurlar.
5 — Gayrimenkul 6/7/939 tarihinde perşembe günü saat 10 dan 12 ye kadar İstanbul dördüncü İcra memurluğunda üç defa bağırıldıktan sonra en çok artırana ihale edilir. Ancak artırma bedeli muhammen kıymetin yüzde 75 ini bulmaz veya satış istiyenin alacağına rüçhanı olan diğeı alacaklılar bulunup ta bedel bunların bu gayrimenkul ile te -min edilmiş alacaklarının mecmuundan fazlaya çıkmazsa cu çok nrtıra-nuı t.-LUUJJt Udj fe-l—-J-' Uıuma orf-jrtna 15 p/üj) ('
7^ » İbrahim, kahvehane S. Paşa, Hasfırın 07/2 935 164 408 ı/u 105 00 11 00
i • » X * * 02/2 » 164 498 1/12 2 50 sı
' Ömer Lûtfi, pastaty ' » Beşiktaş C. 49 • 67 146 1/13 8 55 1 71
1 » » » ) » » » 1/14 t6 15/ 8 23
1 Lûtfi, kasap » O. Bahçe 37 936 402 312 1/16 20 2oj 4 05
ı Riga, şapkacı ) » 22 935 101/2 329 1/18 12 30 2 46
Sıtkı, kahveci Vişnezade, Ş. Nedim 1367 1145 1/21 9 22 1 3» 2 12
Mehmet, kasap Muradiye, Rüş. paşa 20 936 1787 1485 1/25 6 09 1 22
Hamparsum, kalaycT' ) Kalıpçı 69 935 1776 1476 1/26 4 44 89
Ahmet, kundura tam il S. Paşa, K. işi, Şe. As. 61 » 25 23 1/27 14 25 2 14 3 28
Ali oğ. Mahmut, çanta » K. iç., Köy içi 4 935 136 1/28 28 63 6 73
Hulki, kıraathane ) Beşiktaş C. 13/15 » 21/1 11 1/29 40
Nikoli, marangozfab Yıldız, Beşiktaş C. 74 • 12 1/30 Î2 00
Naim, manav . S. P., Aziziye 42 » 61/1 56/1 1/33 15 00 2 23, 8 45
Mustafa, bakkal Şenlikdede, Çatal çeş. 1 ) 30 61 1/35 5 10 1 02
Hamit, ekmek bayii S. P., Spor 4 ) 304 1/36 3 05 46 70
Mustafa, yumurtacı K. İbrahim, Köprübaşı 12/1 935 146/2 132/1 1/37 18 00 2 701 4 14
Osman, kundura tamın S. P. 22 936 522 425 1/38 9 98 1 50 2 30
Emin, manav Köy içi, İ. Zade ( 54 935 53 47/1 1/39 13 50 2 01 3 10
Naci, kundura tamiı. » ) 62/1 935 56/1 50/1 1/40 12 1 80 2 76
Lûtfi, kundura tamir S. Paşa, Demirci 11 ) 103/1 1741 9 43 1 41 2 17
Hüseyin, manav » Hasfırın ** 33 ) 144 114/1 1/42 4 68 70 1 08
Feyzullah, manav » » 45 » 762 618 1/43 2 23 3J( 51
Ahmet, kutu imalâthanesi- S. Paşa, Ş. Nedim 28 935 901 733 1/44 8 21 ı 2aj 1 89
Muharrem, soba tamircisi. » Hasfırın 77 » 169 13/1" 1/45 18 22 2 73ı 4 19
Kâzım, muameleci Maşuklar, S. P. 2/5 » 960 780 1/47 7 46 1 12] 1 72
Ali, kunduracı »S. P„ Orta bahçe 24 » 446 354 1/48 16 00 2 40 ’ 3 68
Ragib, manav ' Yıldız, Beşiktaş 94 • 1083 890 1/50 1 01] 20
Mehmet, Süleyman, bakk/ ) » 57 • 1054 861 1/51 10 72 1 61! 2 47
Şakir, eskici Bebek, Eski sandık K. 101 1 1/52 2 91 44 67
Annisa, dikiş dershanesi S. P., Köyiçi 61 » 806 672 1/54 18 27 2 74 4 20
Osman, kasap Oratköy, Dereboyu 64 » 366 - " 1/57 26 86 4 03 6 18
Şükrü Yusuf, leblebici » » 623 » 365 1/59 6 43 96 1 48
Muharrem, köfteci ■ » M. Naci 111 ) 325 T 1/60 8 23 1 23 1 89
Abidin, saatçi » Çırağan 15/2 ) 301 1/61 6 87 1 03! 1 58
Ahmet, kundura tamircis* » Dere 99/1 • 29* 1/62 6 00 90 1 38
Hulûsi, kahveci ) » 97 » 292 1/63 24 30 3 64İ 5 59
Emin, sobacı ) » 89 • 28‘. l 1/65 16 80 2 52: 8 86
Artın Mıgırdıç, kuklacı ) Çevirmeci 71/1 » 135 '•—■ 1/66 10 80 1 62 f. 48
Murat oğ. Cemal, kahvehane ) Vapur iskelesi 10 -» 113 1/68 7 38 1 İli 1 70
Arif, kunduracı S. Paşa, Ihlamur 32 » 611 494 . 1/69 33 05. 08
Fethi, manav K. İbrahim, Ihlamur 1/1 » 116/1 01/1 1/71 8 25 1 24] 1 90
Şükrü ve İsmail, şapkac. S. P., Dolmabahçe 6/23 ) 6 6 1/72 11 16 1 67’ 2 57
Beatrid, attar ) Köyiçi 25 » 107 .19 1/74 11 34 1 70 2 61
Ruşen Meh., manav Şenlikdede, Ihlamur 27/29 ) 28/1 13 1/75 29 98 4 50 6 90
Ali, kömürcü Cihannüma, Hasanpaşa 60 » 51/1 21/1 1/76 50 07 11
Konstantin Dimıtri. domuat-^ji A. Köy, Ambarlı çiftliği 1 936 204 1/77 40 50 6 07 9 31
Yorgi, terzi Ar. Köy, Haremye 34 935 198 1/78 9 19 1 38 2 11
Ligor, berber » Meydan 27 » 57 1/79 91 14 21
Yako, sebzeci ) ) 9 936 9 50 1/80 8 97 1 33 2 06
Hakkı, kahveci Irtaköy, M. Naci 73 935 33 •K 1/81 23 06 3 46İ 5 30
Süleyman O. Tursun, ka. r _«suu a. Köy, Fırancalacı, 14/16 ) 199 1/82 3 24 49 75
İbrahim, aile matbahı Ekmekcibaşı, idadiye 86 ) 15/1 1/85 18 00 2 70 14
Teohari Mazhar, çivit imalât. Kuruçeşme, Orman 14 » 95 1/84 9 60 1 44 21
Teohari, Mazhar, çivit imalât. » 14 » 95 1/83 5 62 . 1 12
Ka. Y.15cez. m.zam tuh, ırat mutu, nisbi
7f
4
Kuruçeşme cadde?
J35 124/128
Naci Davut, emaye F*
Muhterem, kahvece Ömer, İsmail, kahv. Temel, kömürcü.
Reşad, piyazcı Bekir İzzet, bakt
Ferma, kahveci
Sıra İsmi San’atı N.yv......
173 Ruhi, gazinocu^
174 Yani, fırırtc?
Dikilitaş, Cami So.
Muradiye, Nüzhetiye
Cihannüma, Hasfırın » Gazi Refik Muradiye, Teşvikiye
Mahkllesi sokağı
Bebek, Hisar yo.
»
936
bilâ
11/1
re
7/1
1754
1775

fco

60
20
54
1561
157*
175 J
1302
2/20
2/21
2/25
2/26
1/86
1/87
3/50
2/24
1/4
8/54
3/51
3/52
12 40
8 68
2 77
13 50
7 29
9 00
16 20
6 75
1 l
84
30
42
Senesi 1 arh Cilt Varak
N.
935 2/32
2
Ortaköy, Uncu No. 38
1/32
2
21-
Hava Ku. Misil zam.
Muvazene Misil zam Hava Ku. Misil zam
Verginin Nevi
L. K,
50 2 24
2 24
4 48
_ 4 20
4 20
24
24
3 88 "_________________________________r
174 Asta Li. Ş., makarna fab. Türk Alı, Ihlamur 935 . şahıslar terki ticaretle veni adreslerini bildirmemiş ve ya-
Beşiktaş Maliye şubesi mükelleflerinden yukanda ad, ışı ve eski ve zamlanm havl ^^melerin biz-
pdan araştırmalarda bulunmamış olduklarından hizalarında «oa‘e5,len nci Lddeleri hükmüne tevfikan tebliğ yerine
zat kendilerine tebliği mümkün olamamıştır. Hukuk usulu muhakemeleri kanununun (141 )
geç m ek ü zere keyfiyet ilân olunur. (3796) ___________■■—
21/7/939 tarihinde cuma günü saat 10 dan 12 ye kadar İstanbul dör -düncü icra memurluğu odasında artırma bedeli satış istiyenin alacağına rüçhanı olan diğer alacaklıların bu gayrimenkul ile temin edilmiş alacakları mecmuundan fazlaya çıkmakşartile en çok artırana ihale edilir. Böyle bir bedel elde edilmezse ihale yapılmaz. Ve satış talebi düşer.
6 _ Gayrimenkul, kendisine ihale olunan kimse derhal veya veri -len mühlet içinde parayı vermezse ihale karan fenholunarak kendisinden evvelen yüksek teklifte bulunan kimse arzetmiş olduğu bedelle almağa razı olursa ona razı olmaz veya bulunmazsa hemen on beş gün müddetle ar-tırmıya çıkarılıp en çok artırana ihale edilir. iki ihale arasındaki fark ve geçen günler için yüzde 5 ten hesap olunacak faiz ve diğer zararlar ayrıca hükme hacet kalmaksızın memu riyetimizce alıcıdan tahsil olunur. (Madde 133).
7 _ Alıcı, artırma bedeli haricinde olarak yalnız tapu ferağ harcını yirmi senelik vakıf taviz bedelini ve ihale karar pullarını veymeğe mecburdur. Müterakim vergiler, tenviri ye ve tanzifat ve dellâliye resminden mütevellit Belediye rüsumu ve müterakim vakıf icaresi alıcıya ait ol -mayıp artırma bedelinden tenzil olunur. işbu gayrimenkulün yukarıda gösterilen tarihte İstanbul döıdüncü İcra memurluğu odasında işbu ilân ve gösterilen artırma şnrtramesi dairesinde satılacağı ilân olunur.
İ
I
Nafıa Vekâletinden :
Eksiltmeye konulan iş:
1 __Ahmetli regülâtörü ve Ahmetli sol sahil sulaması halnyat ı\
inşaatı keşif bedeli (1.342,139) lira (88) kuruştur.
2 — Eksiltme 19/6/939 tarihine rastlıyan pazartesi günü saat 11 do Nafıa Vekâleti Sular Umum Müdürlüğü Su Eksiltme komisyonu odasında kapalı zarf usulde yapılacaktır.
3 __ istekliler eksiltme şartnamesi, mukavele projesi, Bayındırlık iş-
leri genel şartnamesi, fennî şartname ve projeleri (50) lira mukabilinde Sular Umum Müdürlüğünden alabilirler.
4 __ Eksiltmeye girebümek için isteklilerin 54,014 lira 20 kuruşluk
muvakkat teminat vermesi ve eksiltmenin yapılacağı günden en az sekiz gün evvel ellerinde bulunan vesikalarla birlikte bir dilekçe ile Nafıa Ve/ haletine müracaat ederek bu işe mahsus olmak üzere vesika almaları ve bu vesikayı ibraz etmeleri şarttır.
Bu müddet içinde vesika talebinde bulunmıyanlar eksiltmeye iştirak edemezler.
5 _İsteklilerin teklif mektuplarını ikinci maddede yazılı saatten bir,
saat evveline kadar Sular Umum Müdürlüğüne makbuz mukabilinde vermeleri lâzımdır.
e’.rn gecikmeler kabul edilmez.
(1839) (3403)
Oh
30 MÂTTSTm»
I
/ PERAKENDE —
I Ambalâj kâğıdı ve karton satışı
Sümer Bank
Sellüloz sanayii
Müessesinden:
KfUessesemia, 1/6/1939 tarihinden itibaren, perakende ambalâj kâ-ğıtlarile karton satışı yapmak üzere, Yemişte vapur iskelesi yanında 28/36 No. larda bir satış yeri açm ıştır.
1 — Burada satılacak olan kâğ ıt
lar aşağıya kaydedilmiştir:
Şrenz (bakkal) kâğıdı
130 Gr. ve yukarısı
Şrenz (bakkal) kâğıd»
130 Gr. dan aşağısı
Kraft ambalâj kâğıdı
40 Gr. dan itibaren
Bir taraflı Sellüloz kâğıdı
40 Gr. dan itibaren (beyaı
İki taraflı Sellüloz kâğıdı
50 Gr. dan itibaren (beya$ İki taraflı Sellüloz kâğıdı 50 Gr. dan itibaren (san, .
turuncu, pembe)
İki taraflı Sellüloz kâğıdı
50 Gr. dan itibaren (mavi, yeşil
Ilkı taraflı Sellüloz kâğıdı
50 Gr. dan itibaren (kırmızf
İkinci neyi kraft kâğıdı
(İmitasyon kraft) iyi cins
Kaba beyaz mukavva (iyi m?’l
45 No. dan itibaren
Gri mukavva
50 No. dan itibaren-
2 — Bu fiatlar malın kapı önünde arabaya veya iskelesinde kayığa teslimi için muteberdir.
3 — Asgarî satış mikdarı kâğıtlarda bir balya ve kartonlarda bir pakettir.
4 — Bir nevi üzerinden iki ton ve daha fazla mübayaada bulu -nacaklara yukarıdaki fiatlardan yüzde iki bir tenzilât yapılacaktır.
5 — Satış yerinin telefon numarası 21539 dur.
ve kartonlarla bunlara aid fiat-
(0 Gr Ç) Gr.
h
94
Kilosu 22.50 Kuruş
—23.50 —
—»— 28.50 —
—28.50 —
—33.--
SUDORONO
PERTEV
/Kadın zarafetinin en. büyük düşmanıdır. I DANSTA.
SPORDA. GEZMEDE
Ter sixi sevdiklerinizin y -nından uzaklaştı m lya ı mecbur eder.
PERTEV
Koltuk altı terlemesine mâni olur. Teri kesmez, sadece mecrasını de-
ğiştirir, elbiselerinizi, iç çamaşırlarınızı çürümekten, vücudunuzu ter kokusundan korur.
—)— 34.-s
—)— 35.-,
—»— 36.-)—
—25.50 — »— —»— 26.50 —
kiloluk paketi 595 kuruş
kiloluk paketi 545 — )—
Devlet Demiryolları İlânları
— » TOPTAN ( -i
Kâğıd Ve Karton Satışı
Sümer Bank
Sellüloz Sanayii
Müessesesinden:
7939 senesi nihayetine kadar teslim edilmek üzere müessesemize verilecek siparişlerin kabulüne de başlanmıştır. Bu müddetler için teşdit olunan cin*lorile bunlara aid fiatla r aşağıya .kaydedilmiştir.
Şrenz (bakkal) kâğıdı
130 Gr. ve yukarısı
Şrenz (bakkal) kâğıd
130 Gr. dan aşağıs-
Şrenz (sergi) kâğıdı
r
T. L. 206. —
Keşif bedeli 46848 lira olan Sirkeci îstansyon meydanının tesviye, | im ve parkelenmesi ile kanalizasyon inşaatı kapalı zarf usulile g
tanzim
14-6-939 çarşamba günü saat 16 da Sirkecide 9. işletme binasında ek -siltme komisyonu tarafından ihale edilecektir.
Bu işe girmek istiyenlerin 3514 lira teminatı muvakkateyi şartnamede yazılı vesikalar ve teklif mektuplarını ihtiva edecek olan kapalı zarflarını eksiltme saatinden bir saat evveline kadar komisyona vermeleri lâzımdır. Şartnameler Ankara, İzmir ve Sirkeci veznelerinden 235 kuruş mukabilinde temin edilebilir. (3647)

1 Haziran 1939 tarihînden itibaren «Türkiye, Yunanistan t Franko -Elenik» ve Bulgaristan arasında doğru beynelmilel tarife ile ecnebi memleketlere gönderilecek kesilmiş k ümes hayvanlan ve taze balıkları, sıcaktan muhafaza için kullanılacak buzlar, muhafaza ettikleri eşyanın hakikî siklerinin % 20 sine kadar meccanen nakledilecektir. Fazla tafsilât için Sirkeci garına müracaat edilmesi. «2030» «3781»
Kraft ambalaj kâğıd^
40 Gr. dan itibaren Bir taraflı Sellüloz kâğı(\
40 Gr. dan itibaren (beyaz) Bir taraflı Sellüloz kâğıdı açık renkliler
İki taraflı Sellüloz kâğıdı* 50 Gr. dan itibaren (beyaz)
İki taraflı Sellüloz kâğıdı 50 Gr. dan itibaren (sarı); turuncu, pembe)
İki taraflı Sellüloz kâğıdı i 50 Gr. dan itibaren (mavi, yeşilj İki taraflı Sellüloz kâğıdı 50 Gr. dan itibaren (kırmızı) İkinci nevi Kraft kâğıdı (İmitasyon Kraft ) iyi cins mal
i
170 Gr. ’40 Gr.
110 Gr.
80 Gr. o0 Gr.
--»— 216. — --»— 197. — —)— 201. -—)— 206. —
—271. —
—271. —
—»— 281. —
3i.ı. _
—321. —
331. —
—)— 341. —
—241. —
—)— 246
Kaba beyaz mukavva (iyi mal)
45 No. dan itibarçp '
Gri mukavva •’
50 No. dan itibaren
1 — Mezkûr fiatlar beher con (1000 Kg.) maun fob İzmit veya (Fabrika) teslimi için -1/6/1939 tarihinden-
231.
-)- ou. —
Franko vagon İzmit
muteberdir.
2 — Istanbulda vasıta içinde v aki teslimatta ton başına dört lira ilâve olunur.
3 — Tediye şartlan ve sipariş mikdarlan gibi evvelce ilân olu -nan diğer umumî şartlarımız aynen bakidir.
| inhisarlar (I. Müdürlüğünden
Lira
Liva
285
8550
350
300
150
63000
36000
15000
Karadeniz limanlan Akdeniz limanlan Marmara denizi limanlan
4725
2700
1125
İstanbul ikinci icra memurluğundan:
Bir borçtan dolayı 939/1160 numaralı dosyasile tahtı hacze alınan
Filips marka radyo 6/6/939 Salı günü saat 12 den 13 çe kadar Galatada Beyazıt sokağında 32 numaralı kahve önünde satılacaktır. O gün muhammen kıymetinin % 75 ni bul-
mazsa ikinci arttırması 9/6/939 tarihine müsadif Cuma günü ayni mahal ve saatte icra olunarak en çok arttırana ihale edilecektir. Ta-
M. Bedel Teminat
Ton başına nakliye ücreti Kuruş
liplerin satış günü ve saatlerinde !, mahallinde bulunacak memuruna % 7,5 pey akçesile müracaatleri ilân olunur.
Naklolunacak Sevk mıntakası tuz miktarı
derece
O
114000
I — 939 malî senesi zarfında Çamaltı ve Foça tuzlalarından Karadeniz, Akdeniz ve Marmara denizi limanlarına cem'an 40.000 ton tuzun nakli işi şartnamesi mucibince kapalı zarfla eksiltmeye konmuştur.
II — Her nuntakaya naklolunacak miktar ve muhammen bedellerile teminatları yukarda yazılıdır.
III — Eksiltme 5/VI/939 pazartesi günü saat 15 te Kabataşta Levazım ve Mübayaat şubesindeki Alım komisyonunda yapılacaktır.
IV — Şartnameler her gün sözü geçen şube ile Ankara ve İzmir başmüdürlüklerinden 570 kuruş bedel mukabilinde alınabilir.
V — Talipler gerek üç mıntaka için birden ve gerek 1 veya 2 mın-taka için teklifatta bulunabilirler. Bu takdirde verecekleri teminat akçesi teklif edecekleri mmtakaya ait miktarlarda olmalıdır. Fiatlar haddi lâyık görüldüğü takdirde 3 mıntaka için birden yapılan teklif tercih edilir.
VI — İstekliler mühürlü teklif mektubunu kanunî vesaik üe % 7,5
güvenme parası makbuzu veya banka teminat mektubunu ihtiva edecek olan kapalı zarflarını ihale saatinden bir saat evveline kadar «saat 14 e kadar» mezkûr komisyon başkanlığına makbuz mukabilinde vermelidirler. Postada vukubulacak gecikmeler kabul edilmez. (3476)

I — Osram, Tungsram, Filips ve Luma markalarından olmak üzere
mevcut listesi mucibince muhtelif vatlık (7590) aclet ampul yeniden pazarlıkla satın alınacaktır. , ( İ
II — Muhammen bedeli 1400 muvakkat teminatı 105 liradır.
III — Pazarlık 14/VI 939 çarşamba günü saat 15 de Kabataşta le; vazım ve mübayaat şubesindeki alım komisyonunda yapılacaktır.
IV — Listeler her gün sözü geçen şubeden parasız alınabilir.
V — isteklilerin paazrlık için tayin edilen günde %7,5 güvenme pa-
ralarile mezkûr komisyona gelmeleri. (3790)
Yarım litrelik şişesi perakende 1oo kuruştur. SATICILARA “/• 1O TENZİLÂT YAPILIR, inhisar satış kamyonlarından, satış mağaza ve depolarından isteyiniz
Beykoz Kaymakamlığından:
Anadoluhisannda Göksu mevkiinde Küçüksu caddesinde ilk mektep ittisalinde Abdiilhamit Kavasoğlu ile Nazım Olçaytonun müştereken mutasarrıf oldukları 5611 metre murabbaı arsadan haritası mucibince 2604,46 metre murabbaı cedit 2/21 sayılı yerin Posta Telgraf Umum Müdürlüğünce yeniden inşa ettirilecek Posta, Telgraf binası için menafll umumiye namına istimlâkine karar verilmiş ve ehlivukuf marifetile arsanın beher metre murabbaına 175 kuruş ve arsa dahilinde bulunah binalardan birisine kaimen 800, diğerine de 100 lira kıymet takdir edilmiştir. Keyfiyet 1295 tarihli istimlâk kararnamesine tevfikan ilân olunur. «3693»
x Sahibi: Ahmet Cemaleddin SARAÇOĞLU
Neşriyat müdürü: Macit ÇETİN Sanıldığı yer: Matbaai Ebüaziya

Y t N I 1 A B A H
"30TİAY13 İM»

AİLENİZİN SIHHATINÂ
dikkat etmeniz lâzımdır
GIDA RE
ıdalarınızın sıhhî bir tarzda muhafazasının en cezri tarzı Dır Frigidaire'e sahip olmaktır
Frigidaire, soğutma.tevlit eden en sağlam bir cihaz olan "EKOVATU ne mücehhezdir
EKÖVAT 5 sene ıçm temınatiıarr.
Frigidaire'i satın almakla en mütekâmil olan bu dolabın sarfettığı âsga-j rî cereyan dolayısıle hakikî bir tasarruf temin edersiniz.
Geç kalmayınız, Frigidaire’inizi hemen alınız.