•AT
BUĞUN
İd
.1
P AZ A
BEDELİ
Ecnebi
M00 ₺ voe » İÖOÛ t
K
4 NİSAN 1948^ Onuncu Tıl No. 3277
İdare: KUnraemanlye Wa n Tel adnai: «TENİ SABAH»
İSTAEBUL Telefte: NOT»
ABOÜI
Türkiye
Senelik tMO Br. « aylık 1MB e 3 ayhk too * 1 aylık M0 »
M
1
• 3- ’F
I


HÜRRİYET VE HAKKIN YILMAZ MUDAFiiYiZ
Atinadaki Büyük Siyasî Faaliyet
JBfl



Yunan Başbakanı nın Mühim Demeci “Aynî tehlikenin tehdidi altındayız,Bu görüşmeler tehlikeyi karşılamak için edebileceğimizi

ne gibi bir politika takib gösterecektir,,

&
Berlinin büyük caddelerinden Lirinin
Halkla Temasların Neticesi

Halk Partisi hükümet a-damlan için halkla temas etmenin yoluru», adab ve erkânını Öğrenmek daha asırlara mütevakkıftır. Galiba onun için de yani bu usulleri öğrenebilmek için de, kırk yıl iktidarda kalacaklarını tekrarlayıp duruyorlar
l
'T*“İt t a
i ’ 1 ‘ | . •
J
-
2\Z. Sadhk Y^nan SoJuTs
dindiği gibi, Halk Partisi devlet adanılan, şu meşhur Demokrasi hevesine, aaruri olarak, düşmemiş «Muhtarı aamantarda yani aşağı yukarı yirmi yıldır halkta teması tama-mifo kaybetmişlerdi. Direktifler yuhandan gelir, işaretler balâdan çekilir, memleket de her şeye «Ayal keramettir» diye boyun eğerdi.
Demokrasinin hiç olmazsa zeva»-hirİDİ ve gösteriş taraftarını tak-İM etmek günün modası ve geçer akçesi olduğundan şimdi Başbakanlar, Bakanlar Aııadohınun şu veya bu köşesine giderek, sun’î ve yapınacak da olsa, bir nevi halkta meşgul olmak, halkın ıztırab ve derlerini dinlemek yofııııa girdiler; fakat memleketle ilk karşılaşma sonuçlarının parlak olduğunu sanırız ki «Ulus» un eski başyazarı Fatih Rıfkı A tay bile şimdi üstıîn lerde yazı yazmakta devam etse i-di, iıklia edemezdi.
Başbakan doğuda, Ticaret Bakam batıda halkta konuşmaktadırlar. Fakat her ikisi de dâvayı o kadar basitleştirmek t*mayüJüıı-deler ki İnsan hu seyahat ve teşeb büsierin ciddiyetinden saııpmî olarak şübheye düşebilir. Faraza Masan Saka Erznrunıda Halke-vinde yaptığı bir konulmada, yerli ve aydın bir genç hayli zamandır çabaladığı kaide bir iş bulamadığından sızlanmış, Başbakan da ona, sanki meçhul bir ufuk ve â-Jem keşfediyormuş gibi, belediyeye baş vuraydm, yok İş bulma bürosunun kapısını çalaydın gibi çok beğlik ve artık havı gitmiş yollar göstermek istemiş, ateşli ve kararlı genç de bütün bu kapıların aşındırıldığını ve maalesef müsbet hiç bir netice elde edilmediğini a-Çikça söyleyh ermiş. Onun üzerine kabine başkanı Erzurum belediye reisine dönerek bu gence bir iş bulun emrini vermiştir. Sanki Erzurumlu hu gencin derdi bir memleket nıes’elesi imiş gibi... İçtimaî problemleri böyle kolaycacık ve ucuz halletmek kötü İtiyadı en yük •ek dâvatanım-zı adeta bayağılaş-trmııştır. Memlekette bir yığın ' gençtik işsizlikten, geçim zorluğun dan kıvranmaktadır ve bunların a-rasında yüksek tahsilini yapmış olanların sayısı pek çoktur. İdare sistemimizin şuurlu olmayışı ç©. şitli ve birbirini nakzeden kararların ayni zamanda yürürlükte olması bu elîın neticeleri doğurmaktadır. Faraza yüksek tahsilini bitiren bir genç mukaddes askerî hizmetini yapmadıkça her hangi bir işe temelli olarak, yerleşeıne-mektedir. Askerî hizmet için yaptığı müracaatlara da şundiki lıaldo kadro müşaid değildir bilâhare hrzuictc davet olunacaksınız cevabı verilmektedir. Uu suretle yer 1-lc gök arasında miltelıayyir ve a-vâro kalan öyle yetişmiş, bir gen-(üevanu Sa.t 3; Sü., 4 del
-♦


J

6 milyar 98 milyon dolar tutarındaki yardımı tasarısı
kanunlaşmış oidu
Atina: 3 (AP) — Türkiye Djşjşle ierl Bakanı Necmeödln Sadak, dün buraya varmış ve öğleden sonra Yu naa Dışişleri Bakam Kon.'tahtln Çaldarisle bir buçuk saatten farla süren bir görüşme yapmışta-.
Görüşme sonunda demeçte bulu ıran bir sözcü İki Bakanın memle ketlerini ilgilendiren müşterek meseleler» üzerinde görüştüklerini ve ■ dünya vaziyeti hakkında da fikir teati ettiklerini» bildirmiştir.
Yunanstanm Türkiye He bir ittifak aKdetmek istediği ileri sürülüyorsa da iyi haber atan kaynaklar bunun derhal tahakkuk edebileceği ni pek zannetmiyorlar. Esasen Yu-nanistamn bu arzusu bütün Akdeniz memleketleri arasında bir bera ] berlik kurulması hakkındaM geniş ta-arvurundan doğmuştur.
SADAK YUNAN KRALI TARAFINDAN KABUL EDİLDİ Atina: 3 'A.A ) — Anadolu Ajan smm Öze) Muhabiri Bildiriyor:
Türkiye D.şişjeri Bpkej';. Ne- rrd-Oln Sadak refakatinde at^enhilter Albay Çakın, muavini Binbaşı Erden bulunduğu halde bugün saat 1Ö-45 te meçhul askeri âbidesine bir çelenk koymuştur. Bir askeri kıta selâm resmini İfa etmiş ve bando Türk—Yunan millî marşlarım çal mıytır. Meydana toplanan halk, Türk Dışişleri Bakanını alkışlamıştır. I Necmeddin Sadak saat 1130 dal • Türkiye Büyük Elçiliğinde Çaldarisl le bir görüşme daha yapmıştır. Bıı görüşmede Büyük Elçi Ünaydm ve (Devamı Sa., 5; Sü.. 7 de)
havası esiyor
I t F. «
Mareşal Mont Gomery, dün I Almanyaya muvasalat etti
i Amerikan kara kuvvetleri Bakanı» Berlindekı Amerikan General bir tecavüz karşısında ateş açTiak salâhiyetini haiz olduğunu söyledi Amerikalılar, Berlin - Potsdam yolunda barikat kurdular.
Londra 3 ıB.B.C.) ce tanzim edilmiş bir plân mu cibinge. Britanya Genelkurmay
Mareşal Montgomery
Evvel-, bugün Almanyada Ingiliz böl-.- geldikleri zaman işgal etmişler Berlin 3 (AJu) — • Sovyetle Devamı Sa., 5; Su., o da»
I

Gnnfin mevzaa
1
I
•u
İstanbul C. H. P. ilçe kongreleri başladı
4

Buhranın
Yeni Sovyet
0
ı
• •
XW«eri?ca Savunma
Bakam, harîblerlc Vaifingtor, 3 iAP.) — Bugün Birleşik Amerika hükümeti üyeleri v( ileri gelen diğer devlet adam lannın iştirakiyle Beyaz Sarayda yapılan bir meranim sırasında başkan Tınman, tarihî önemi haiz 6 milyar 98 milyon dolarlık yaban cı yaldım programını imzalamış ve böylece tasan kanun haline gir iniştir.
Amerikan hükümeti bu kanunu komünizmin Avrupa ve Aayaya ya yılışma karşı bîr baraj haline getirmek için faaliyettedir.
Bu münasebetle kısa bir demeç veren başkan ezcümle şunlan söylemiştir:
»Birleşik Amerika kongresi tara fından kanunun hazırlanıp kabul edilmesi, iki partili dış siyasetin »Devamı Sa., 3: Sü. 4 de)
ForresteTl, harb yıllarında mur görülürken
Ünümüzdeki hafta içinde Cun\-hurbajfkanına itimadnameKİni takdim edecek
Ankara: 3 «Hususi) — Sovyetler Birliğinin Ankara büyük elçiliğine tayin edilen ve memleketimize gelişi bir müddet geciken Lavriçef bugün saat 15 de bir Rus ıDevamı Sa., 5; Sil., 7 de)
a
Bahırhöy kongresinde bir köylü delegem “Biz hükümetlere ettik, onlar bizi çiğnedi» dedi
Eminönü ilçe
O. H. P. İstanbul ilçe kongrelerine dün başlanmıştır.
Bu meyanda, saat 14.30 da, ilçe merkezinde yapılan Bakır-köv. kongresinde, İstanbul Milletvekillerinden Mim. Kemal Ö-ke Ali Rıza Arı, il idare kuru lıiııdan Atıf Ödül de hazır bu-Iımmuşdur.
Burhan Cankat’ın kongre baş kanlığına seçilmesinden sonra; okunan yıllık faaliyet raporun (Devamı Sa., 5; Sü., 4 de»
bugün


»‘t
A*.




Hâdise mahallinde keşif yapıldı; rapor Çarşamba günü Savcılığa verilecek
«i
Güzel Sanatlar Akademisi ı yangını hakkındahl tahkikatla Millî Emniyet, Zabıta, Adliye, Millî Eğitim hummalı bir şekil
de meşgul olmaktadır.
Savcı Muavinlerinden Meh-med Ali Dikel ile Hilmi Davas-oğlu dün sabah da Emniyet Bi
“AR YILI DEĞİL KÂR YILi f„
ıinci Şubede çalışmalarına vam etmişlerdir. Sorgu esnasın da Emniyet Müdürü İsmail Hakkı Baykal da muştur.
Dün ifadelerine dilenler arasında
1
I
t n
w •
*
de-
hazır bulun-
hizmet
verilecek
.(6
t.

M
I
1

*
*
F4-
1
t*
/
*t .
ÎT
Vv -M
*• f -


Atıf Ödül

Sebebleri
Ur; Mustafa Kentli
— Kfl -
BUNDAN evvelki yazımda Demokrat Partiyi çıkmaza sürükliyen iki mühim Bpbebe işaret etmiştim. Parti i-çinde fikir hürriyetine yer verilmemesi ve partililer arasındaki münasebetleri tanzim eden parti tüzüğünün hiçe sayılarak, hukuk kaideleri yerine, keyf ve hevesin kaim olmasından ibaret olan bu iki sebebden yalnız biri bile bir siyasî partiyi değil bir devleti temelinden sarsacak gafletlerden sayılır. Buğun de üçüncü mühim sebebi izah edeceğim. Ben Demokratlar arasın daki ihtilâfın tamamen şahsi, yahud iç tüzüğün tefsirinden do ğan tamamen hukukî bir ihtilâf olduğu fikrine iştirâk edemiye-ceğiiri. Demokrat Partiyi teşkil (Devamı Sa , 5; Sil, l de'
[ulunay]

Dünkü toplantıda Millet vekillerinin köylü ile temas etmedikleri belirtildi
BalıkcHİr: 3 (Telefonla) — Balıkesir C. H. P. il kongresi Balıkesir milletvekillerinden Kâzım ö-zalp, İzzettin Çalışlar, Abdi, Fuad Bilâl, Osman Nuri Borucu, Fahred din Tiridoğlu, Eminüddin Çeüköz, Hacım Muhiddüı Çarıklı, İsmail tDevanu 6; Sti., ) de) .
*
I
)•
Amerikan basını, Rusya İle Icaretin kesilmemesini İstiyor
im
müracaat e-komünistlik-(Devamı Sa., 5; Sil., 2 de»
Bulgar - Sovyet ticaret anlaşması
Vaşington: 3 (A.A.) — Amerikan gazeteleri Rusyaya Amerikan harb malzemesi iğinin tahdidi yolunda Amerika hükümetince verilmiş olan karan yorumlamaktadırlar.
Mılvaukee M)örnaJ bu busuato
gunlan yazıyor:
Amerika İle Bovyttler Birliği arasındaki münasebetler bu derece gergin olduğuna göre, memleketimizden Sovyetler Birliğine veya onun peyki olan batica memle-(Devamı Sa., fi; SÜ. 3 de)
Londra: 3 (B.B.C.) — Sovyet Rusya ile Bulgaristan arasında 90 milyon dolarlık bir ticaret ve denizcilik anlaşması im gar 'delegasyonu
tür. Bulgaristan Rusyadan kâğıdı, ham pamuk, ham kauçuk, maden, kimyevî maddeler, Rusya da BuJga Hatandan tütün alacaktır.
zaJannıış, Bul
Sofyaya dönmüş-gaşete
ezel Sanatlar Ahaöes5 yandı. (CFtI Her kayıbdar» sonra olduğu gibi bunun da arkasından âh-ii- vâh edeceğiz. Hattâ gazoteter bina nın tarihçesinden
bahsedecekler... Yakında ayni movklo mükemmel surette bir Akademi İnşa edileceğini de öğreneceğiz.
Belki de bu mülâhazalar doğru çıkacak: İleride muhteşem bir Güzel Sanatlar Sarayına malik olaoağız... Fakat bizim Bin nasihatten bir musibet yektir? kavlınco bu felâkotten alacağımız dors belki bu kaybı biraz telâfi edecek ufak bir kazanç teşkil odilocekllr.
Bu noktaya bir girizgâhla temas e-dullm:
Paris te «Güzel Sanatlar Akademisi» nln asıl İsmi oEcolo National superl-eur des Boaııx - Arls» yani «Sana-yl-l- Nefiso mekteb-i- âlisi» dir. Bina Molako rıhtımında, İsmini hatırlıya-madığım bilmem hangi prensin sarayıdır. Bu zat sarayını bütün müştomilâ-tı ılo güzel Sanatlara hibe eylediği laman, hibo tarihinden itibaren dok-
san dokuz seno binanın hüviyetini değiştirmemek için bir çöpüne doku-nulmamasını, (âmirlerde ufak bir do-ğişlklik yapılmaması-I nı şart koymuş.
Binada kalorifer yoktur; soba yanar, sarayın İçi tamamen ahşabtır, tahta merdivenler zaman ile aşınır, yorlerino tahta kademe konulur. Böyle olduğu halde sene-lerdenberl yangın değil en ehemmiyetsiz bir kaza başlangıcı dahi olmamıştır.
Dünyanın en zengin kollekslyonla» ri oradadır. Mektob idaresi alınan tedbirloro rağmen binanın ateşten müteessir olmıyacak bir malmezo ile/ İnşasına inanmış değildir. Bu İtibarla ycrıno konulmıyacak kadar zengin kolloksıyoniarı sarayın içinde muhafazayı muvafık bulmamış, sarayın batı çosindo yangına karşı tahaffuz edile* bilocek şartlara uygun surette bi rkâ* gır bina yaptırmıştır.
Bu binanın dcfntr bölmeleri, polat kepenklnrı vardır. Utalı bir tehlike vukuunda zsrar pek mahdut bir sahar (Lütfen sayfayı çevirinizi
SAYFAt »
TBKI SARAR
4 NİSAN 191»

IYASI HÂTIRALAR
^5
•%


okurtoc

r


B)IYOR kİ

Yazan: Profesör Kenan Öner
35
seçim merciine ve inzibati kuv*
kahramanlarının mahiyetini günü
Bostancı gençlerinin şikâyetine cevab
İstanbul belediyesi neşriyat ve istatistik müdürlüğün den:
Yeni Sabah gazetesinin 22. 3.918 tarihli nüshasında «Ka dıköy kaymakamının dikkat nazarına» başlığilo intişar e-don yazı incelenmiştir. Bu yazıda bahis mevzuu olan fut bol sahası Ereııköyündedir. Bostancı tren istasyonunun takriben 50 metro kadar ku* zeyinde ve 4-5 bin metre kadar da genişliğinde olan bu saha, ayrı ayrı tapıı -senedterine malik altı şahsa aittir. Bu yer şimdiye kadar sahih leri tarafından hiç bir İşe tali sis edilmemiş lıftli vaziyette kalmıştır. Erenköy gençleri burasını uzun zamanduııberi futbol ckzerslz sahası olarak kullanmaktadırlar.
Doğusu mahalli bostanlar güneyi istasyon, batısı İçe-renköy asfalt caddesi v6 kuzeyi de Salâlıaddin Topay ad lı bir zatın ev ve bâlıçesile çevrili bulunan bu yerin sahihlerinden biri de, şikâyet yazısında adı geçen, Salâ-lıaddin Topaydır. Bu zat, buradaki yerini bitişiğindeki meyva ağaçlıklı bahçesine bir talıtaperde ile İlhak etmek için, 21.3.948 günü harekete geçmiş ise de gençlerin itirazları İle karşılaşmıştır. İlgili makamdan alacağı ruhsatname ile kendi yerini duvarla çevreliyeceğinl söy-liyeıı salâlıaddin Topay’ın bu hareketine müdahaleyi ge reklirecek bir durum mevcud değildir.
İzmit Beled yesinia d kkat nazarına
Şehrimizin bir çok semtlerinde, sokaklar çamur deryası halindedir. Bu da yetifc-ıniyorınıış gibi, ekseriyetinin elektrik lâmbaları İliç yanmayı p, bazıları ise ancak gece saat 8 ve hattâ 9 dan son ra yakılmaktadır.
Bu vaziyetle alâkadar olması icabeden belediyenin dikkat uazaruıı çekmenizi ri ca ederim.-
Necmeddin Güngör, Baş mahallesi Bostanlar Cad. No. 2 İzmit.
■ ■■ MM ■ 'H
S


I
u
M


«•i

Batı akdeniz
fecî bir cinayet oldu
Bir apartman kapıcısı
c
etresini cadde ortasında bıçaklıyarak öldürdü
x —w W
il
seferleri
İstanbul vapuru badema limandan hareketinden 3onra kim olursa olsun yolcu kabul etmiyecek
Tarlabaşıtıda Eczacıbaşı sokağında 6 numaralı apartmanda kapıcılık yapan 40 yaşlarında alvaalj Hüseyin bir sene evvel dansöz Adaletin hizmetçisi meryem İle tanışarak münasebet peyda etmiştir.
Son zamanlarda meryemln başkaları ile de münasebet peyda etti ğlni anlıyan Hüseyin, genç kadım takibe başlamış ve nihayet dün sa at 12 sıralarında kendisini tarlaba şı caddesinde dolaşırken görmüştür. Haşan hemen sevdiği kadının yanına sokularak beraber gezmek
X D L İ Y E D E
Futbolcu Reha dün serbest bırakıldı
teklifinde bulunmuş ve red cevabı alınca bıçağını çekmiş ve İki defa saptamıştır.
Meryem kanlar içinde yere yığıl* mış v» derhal ölmüştür. Suçlu da kanlı bıçağı ile yakalanarak nezarete alınmıştır.
Hüseyin İlk İfadesinde:
«— Meryem İle beraber yaşıyor-duk. Kendisine eşya aldım, beni aldatıp kaçtı. Beraber yaşamağı tek lif ettim bana küfretti şuuruma hklılm olamadım bıçağımı göğsüne sapladım» demiştir-

EOLıS TE
Su yerine yanlışlıkla kezzab içen bir kadın öldü
İstanbul vapurunun Batı Akdeniz seferine çıkacağı günlerde güm rük muayene salonuna vapurun ha reketlne 5—10 dakika kala gelen (e bu yüzden vapura motor veya sandalla yetişen yolcuların gittikçe arttığını gören Devlet Denizyolları idaresi bu disiplinsizliğe artık niha yet vermek inaksa dile bazı prensip kararlan almıştır.
Öğrendiğimize göre. I tarıoul vapuru badema rıhtımdan ıyr/dıktan sonra kim olursa olsun yok yacaküf. ilgililer ancak* u j gümrük ve pasaport ır.ua^ salim bir tarzda söylemektedirler-)! Diğer taraftan İstanbul limanda bulunduğu sırada ky kontrola tabi tutulacak; Denizyolları erkânına para linde de olsa yemek verilmlyecektir
| ~HEl£ ŞA BA h | Sigaram dedi ki:
anan Güzel Sanallar Akaue* misi binasının dile eolnıcsirr den sonra kendimde bir jcalb-lik hisseder oldum. Etrafımda cansız ne varsa dile geliyor, tıpkı bir insan, hem de derdli inwn gibi benimle hasbıhal etmeğe başiıycr. Mesela dün akşam da, yazı odama kapanmış, bir movzu bulurum ümldiie akşam gazetelerini gözden §eçınrkan pamuklarımın arasındaki hirdonbıro di-
le geldi, dedi ki:
— A budala, mevzu bula^^uu diye ?ak, mevzuu işte ben.( arasında tütüp du-alelâde bir sigara Bugün koca Avru-
V

:u alma akikle ‘nesinin ’• apjıdbiiece^iiıl
• •
vapuru daha sı gemide mukabl
Yarının bolediyesile vazife ve maksadından uzaklaşan kuvve! ieta-lyeııin kanun hükümlerini unutacak kadar arttırdığı gayretkeşlikler» İktidar partisinin elinde bulunan maddî tefevvuk vasıtalarile yaptığı» (Tapacağı ve yapmakta olduğu Iıer çeşit baskılar karşısında millet ira-dcslle vatandaş haklarını teminden başka biç bir emeli olmıyan Demokrat Partinin ne kadar güçlüklerle musaraa mecburiyetinde kalacağını Söylemeğe hacet göremem.
• Sayın savcı, milletin arzusuna hürmeten atıldığımız bu intibah cidalinde güvcmiıniz aziz milletimizin hakkımızda beslediği sevgi ve güvençle memleket kuvvei adliyesiııia hİMİ vazife ve zevki adaletinden başka bir şey değildir. Biz ve memleket sîzlerin tarafsızlık ve kanuna itimad hissini telkin eden, mesleki necabetinize sığınarak milletin şeref Ve haklarının himayesini »izlerden bekliyor, altı asrı geçen uzun seneler zarfında bu gün milletle birlikte adalet kuvvetinin de tarihî bir an yaşadığını hatırlatmağa bile hacet görmüyoruz. Nitekim eski adalet Bakanı da istifasından evvel sîzlere yaptığı taıniınle bu hakikate temas etmiş, seçim mücadelelerinde kanun ve tarafsızlığı emniyet altında bulundurmaktan başka bir şey isteneıııomiştir.
Sayın savcı, amma haklarile birlikte vatan ve milletin hal ve istikbalini ve halkın hürriyet ve serbestisinl ihlâl edecek en ufak bir jsad ve müdahalenin en şenî cinayetler fevkindo bir şümul ve ehemmiyet lıasıl edeceği aşikar bir hakikattir. Demokrat Parti bu millî cidalde karşılaşacağı tazyik ve taaddilerin dehşet ve azameti karşısında da faaliyetini kanun hükümlerde ayarlıvarak tamamen müdafaa vaziyetinde kalacak ve mukabil çirkinliklerle memleket adalet ve zabıta kuvvetlerini yormaktan sakınarak yalnız kanıuıî ve meşru yollarla kendisile beraber milletin de haklarını emniyet altına almaktan başka bir şey yapmayacaktır. Tatbikatını zaruri ve Demokrasi esaslarına uygun gördüğü bu prensip için tepeden tırnağa kadar teşkilâtını müdafaa zihniyetti© teçhiz eden partimiz, yapılan ve yapılacak olan bütün suçlarını tesbit ederek derhal —sübut dellllerile birlikte— ihbar ve şikâyette bulunmak suretile memleketin adlî vetlçrine elinden geldiği kadar yardım edecektir.
İktidar partisinin şehrimize gönderdiği mücadele burada yaptığı ve yapacağı tazyik ve müdahalelerin
gününe haber aldığımız gibi bu partinin, yardım ve oylarını kazanmak için, lüzum gördükleri adamlara dağıttığı ziyafet bonoları da elimizde bulunuyor. Halk ve milletin malı olması icabeden Millî Eğitim matbaası bu parti elinde işleyip duruyor, idare âmirleri bu parti ricalile köy köy dolaşarak bir sürü tehditlerle başka partileri kendi taraflarına çekmeğe, düşünülen tedbirlere tatbik kabiliyeti vermeğe uğraşıyor, bilhassa İstanbuluıı vali ve belediye reis hikmeti vücudünll unutmuş görünerek her gün parti merkezinde müşterek tedbirler kararlaştırıyor... Bunları vakti gelince bütün vesaikîle açıklamak azminde bulunarak, şimdilik seçim kanunu ile milletin gözünü boyayan ve muhaliflerini bu kanunla takyit ve tazyik ederek kendini halka gayrı mesul gösteren bu partinin kararlaştırdığı lıiylelerden yalnız ikisini —bir fikir edinmek için— hayret nazarınıza arzelmekle iktifa ediyorum:
Seçim pusulaları tasnif olunurken —zaten kendilerinden olan komisyon heyetinin elbirlik ve çabukluğu ile aleyhlerindeki pusulalara gizlice işaret koyarak o pusulaları hesaba kattırmamak çaresine bakacaklarmış...
Mağlûbiyet hissettikleri sandık basında hâdiseler icadile başka parti mümessillerine suç isnad ederek sandık baslarından uzaklaştırdıktan sonra istedikleri gibi oynıyacaldamıış...
Bu iki misal iktidar partisinin kanuna hürmet hissile birlikte pervasızlığının da derecesini göstermeğe kifayet eder.
Sayın savcı, milletvekili seçiminin pazara tesadüf ettirilmiş olması adalet cihazının hareketsiz kalmasını icabettirecek kanuni bir sebeb teşkil etmez. Gün geçtikçe daha fazla artacak olan kanunsuz hareketlerin. seçim günü kemale ereceğini kabul etmemek için de hiç bir sebeb yoktur. Demokrat Parti, bütün teşkilâtile, kanun yollarından ayrılmadan, bu kabil hareketleri önlemeğe çalışacak, men’e muktedir olamadığı saçlar hakkında âmme dâvasının ikamesi çaresine bakacaktır. Ancak bu faaliyetten millet lehine bir netice alınabilmesi, bilhassa seçim günü mikdarı artacak seçim suçlarının cezasız kalmasına meydan bı-rakmıyacak kadar vâsi bir teşkilâtın vücudünü zaruri kıldığı içiıı işin* mahiyet ve ehemmiyetile mütenasib meşkini suçlar teşkilâtının şimdiden ihzarile bunda yer alacalı savcı ve yargıçların o gün bulunacakları mahallin nihayet bir hafta zarfında partimize bildirilmesi ve hattâ fayda görülürse bunun gazetelerle de ilânla bunu millet hakkı ve memleket selâmeti adına diler, aksi takdirde tatbik edilecek baskı ve tecavüzlerin hasıl edeceği aksülâmelin bütün mesuliyeti müsebbiblerine aid kalacağının arzile saygılarımı sunanın...»
*
4 Temmuz tarihli Vatan gazetesinde de, ilk defa olarak bir kadın vatandaşımızın, yüksek kimyager Saadet Denizin Başbakana yazılmış açık bir mektubunuzu okuduk. Bu mektub seçim şartları hakkında bir kadın ruhunun ıztırablarmı anlatmak dolayısile buraya nakledilmiştir:
«Sayın Başbakan, Vatan ve Cumhuriyet gazetesinin 30 Haziran tarihli nüshalarında Ulusta neşredileli tebliğinizi okuyarak bir Türk kadını sıfatite iki türlü bahtiyarlık duydum:
Birincisi Başbakanımızın bir prftpagsraıla münasebeti te de olsa, kendisini vutandaş önünde cevab vermeğe mecbur gördüğünü görmek hazcı,
İkincisi: İnsanlığın en mükemmel ve Türklüğün en asıl örneklerinden biri olan Mareşalimizin, müteaddit ricalara rağmen aranızda çalışmağı kabul etmeyişini yine sizden işitebilmek saadeti.?.
(Çok rica ederim, böyle bir şey yapmayınız, gücenirim) diyen Mareşali, bugün milletin çağırışına koşarken görünce anlamanız lâzım gelen büyük mânayı, müsaade ederseniz ben anlatayım: Kıymetli Marc
şal size millet gücenir demek istemişti. Kelimenin mânevi mânasile ( - u ı
hakikaten büyük olduğunu herkese tekrar isbat eden bu âdil adam J Durduğun zaman DU sıl-
bütün ömrü müddetince olduğu gibi bu gün de en fazla lüzumlu bir sı-1 kütünü bizim için aksı manaya rada millete yetişmekle ne büyük hayır işledi, hissedebiliyor ınusu-1 almak zarureti haşıl olur. Ikın ouzf Onu her Türk hisseder ve Allah bilir... { hin altı yüz lira Sivas meb usu
Rahmi Beye, arkadaşlara tevdi edilmek üzere tevdi edilmiş, kimdir bunlar?
— Bazı kâtibi mes’uller vardı.
Ne kâtibi kabul ediyorsu-Memleket altüst olmuş, idare memuru olmuşsu*
Beşiktaşlı Sadinln teknıs İle ölü müne seoebiyet verdiği lddlasllo a-ğır cezaya sevkedılen futbolcu Ro ha Ekenin duruşmasına diin 1 inci ağır ceza mahkemesinde devam o-lun muştur.
Bu celsede dinlenen şahidlerden polis Faik Damlı hşdise hakkında şunları söylemiştir:
a — Ölen Sadiyi vak’a akşamı Ga latasaray merkezinde gördüm. O-rada Sadinin «beni burada ne tutu yorsunuz Rehadan dâvacı defidlinı) dediğini işittim.
ikinci şahid Hüseyin Eker de:
a — Rehayı şalisen tanırım hâ,di se akşamı Galatasaydan geçerken kavgaya şahid oldum. Reha, Sadi yi yumrukluyordu. Fakat bu esna da şimdi hatırlıyamadıjun bir şahıs Sadiye kuvvetle vurdu, yere yu varladp demiştir.
Üçüncü şahid polis Muhlddin Di ko da ayni şeyleri söylemiştir. Diğer şahidler ise Rehanın kumen lehinde ifade vermişlerdir» mahkeme talebi üzerine sanığı 300 lira nakdi kefalette tahliye etmiştir.
Celse gelmiyen şahidlerin celbi i çLn talik edilmiştir.
Tarlabaşıiıda. Duvarcı Adem soka tında 30 numarada oturan Mehmed İle kiracılardan Beiılce dün sa bah kahvaltı esnasında yanlışlıkla su yerine kezzap İçmişlerdir.
Etraftan yetişenler Behlceyl ölmüş olarak ve Mehmedl de baygın bir halde bulmuşlardır,
Hastahaneye kaldirılan Mehme-dln hayatı tehlikededir.
Nöbetçi savcılığı hâdiseye el koy muş ve Adalet doktoru cesedi mor ra kaldırmıştır.
Bir kamyon eve girdi
Evvelki akşam bir kamyon Topka pı caddesinden geçerken 7 nıuaara lı Mensucat fabrikası dokumacılarından Mehmed Deçene ait eve bin dlrmlştlr. Sadam» neticesinde evin duvan yıkılmış ve kamyon içeri girmiştir. Hâdise de insanca zayiat olmamıştır.
Mangalda yanan bir çocuk öldü
Kasımpaşada. Uzun Yolda oturan Ahmedln 3 yaşındaki kızı Işık pvvelki akşam odada oynarken man gala düşerek yanmış ve kaldırıldığı Şlll Çocuk hastahanesinde dün sa bah ölmüştür.
------o----
ÜNİVERSİTEDF:
İktısad fakültesi konferansları
Ikti3ad Fakültesi, içtimaiyat Ens tiüüsü memleketimizde politika bilgisi İhtiyaçlarını karşılamak üze re İlim adamları tarafından verile cek bir konferans serisi tertipleme ye karar vermiştir.
Konferans verecek Profesörler a-rasında, Mehmed Ali Ozeken, Nal-bandoğlu. Kessler, Isaac. Fındıkoğlu nun isimleri zikredilmektedir.
Konferans gün ve mahalleri ayrı ca ilân edilecektir.
M Ü T El T R X İ E
Çaîışma Genel müdürü
MA A R İl TE
Köy Okulları Eğitim plânı tekrar hazırlanacak
Milli Eğitim Bakanlığı yangım ne tlccsinde zayi olan köy okullarına ait Eğitim plânı bütün İlçelerdeki Millî Eğitim memurlarının iştiraki ile yeniden hazırlanmaktadır.
Diğer taraftan, köy okulları İnşa atında kütlanılacak olan keresteler, Orman işletmesi Dursunbey iş letmesinden temin edilmiştir.
-------o-------
Haydarpaşa lisesinde bugünkü müsamere
Haydarpaşa Lisesi mezunları ta rafından, bugün bir müsamere veri lecek ve ananevi uyemek» yenilecek tir.

ÂK V İMDEN /^YAPRAK
(Dtvaım var)
nuz. millî nuz?
Bârı ders olsun!
f Baş tarafı 1 incide) ya hasredilir. ,
Kütlibhaneye gelince: Güzel Sanallar Mektebinin kütübhanesi her halde bizimkinden çok daha kıymetti ve zen gindır. Onun için de yine bahçede ayrı bir bina yapılmıştır... O derece tahaffuz! tedbirler alınmıştır ki kütüb-haneyo kundak sokulsa bile yanmasına imkân yoktur. Bu suretle müdüründen kapıcısına kadar herkes tam bir huzur İçinde vazifelerini ifa ederler.
Bizim Güzel Sanatlar Akademesl Fındıklı sarayına nakledildikten sonra elimizde mevcud olan bu milli servetleri ateşten, âfetten korumak için ne mümkünse yapmak icabodiyordu. Bunun için sarayın bahçesinde ayrı bina yaptırmağa da lüzum yoktu. Mükemmel taş binalar vardı. Kolleksiyonları nâdir eşyayı, hele o canım kitabları bu binalardan birine nakledcınez ınl

idik? Şayet on iki bin cildi alacak bi-l na yoksa oraya taştan dört duvar ( yapmakla mı hatırımıza gelmedi? L İstanbulun sayılı kitab meraklıların ı dan Halis efendi merhum evinin bah-/ çeşme ayrjoa taştan bir kütübhane) yaptırmıştı. Her taraftan topladığı i-J lim mücevherlerini bu mahfazaya yer-1 leştir ir, onları görmeğe, okumağa teş- i ne olanlara her zaman arzedor fakat L bir yaprağına bile zarar gelmemesine t son derece Itiııa edordi. /
Ahşab bir binanın içine on iki bin ’ cild bulunmaz katal koymak, affolu- Z nur cinayet midir? )
Güzel Sanatlar Akademisinin kitab- J ları yandı... Bundan sonra onların bir 1 daha yerine konması muhal. 1
Fakat aoaba bu felâketten mütonob l bih olup diğer müesseselorln kıynıot- t li eşya» hakkında no gibi koruyucu ı tcdoirler alıyoruz? Burasını düşündü-2 ğümüz var mıî

— Efendim Rahmi Bey Meclise gelinceye kadar îstanbulda idi.
— 1 Nisan 336 dan itibaren ne hakla para tevzi ediyorsunuz?
— Muavenet.
— Yüz yirmi be bin kuruş Maitada olup aileleri îstanbulda bulunanlara tevzi edilmiş. Senedi var.
— Rıza beyin ailesine.
— 1200 lira mı verdiniz a-ilesine?
— Evet.
— Merkezi umumî âzasından bu Rıza bey kimdir?
— Ertuğrul mebusu Rasim beyin bacanağı.
— Bir defa kararnamenizde: «Merkezi umumî âzaları istifa etmiştir.» diyor, hariç tutuyorsunuz ; bu parayı gönderiyorsunuz ?
Fevkalâde vaziyet.
nasıl
Gazi Osman Paşa günü
Milli Türk Talebe Birliği Edebiyat Derneği. Gazi Osman Paşa ortaoku luyla müşterek Plevne kahramanı Gazi Osman Paşayı anma günü tertip etmiştir. Pazartesi günü Eminö nü Halkevinde saat 14 de bu mak şatla bir tören yapılacaktır. Bu tö rende Plevne kahramanının tarihi şahsiyeti belirtilecek, şehir bando sununda iştiraklle Gazi Osman Pa şa marşı ve Plevle türküsü söylene cek bilâhare merhumun türbesine çelenk konulacaktır. Çok heyecanlı olacağı talimin ettiğimiz bu törene Üniversiteliler, Gazi Osman Paşa ortaokulu ve sayın halkımız İştirak edecektir.
-------—o —
Muallim vekillerinin maaşları verilecek
Bir müddettenberi tahsisat yokluğu dolayısile verilemiyen, muallim vekillerine ait maaşla
Amatör Sobrano Miss Rizzo Kadıköy Halkevinde bir konser verecek
Tanınmış İngiliz amatör sop ranolarmdan Miss VVinnie Rizzo, İngiltere’ye hareketi müna-sebetile 6 Nisan Salı günü 19 da Kadıköy Halkevinde bir veda konseri verecektir.
Piyanoda kendisine Bayan Dandoria refakat edecektir.
Miss Rizzo son Cihan Harbi basma kadar J/iyana Devlet Radyosunda ve Operasında ça hamakta idi. Harb seneleri zar fmda Olta Doğuda muhtelif yerlerde bulunmuş Londra’da dahi konserler vermiştir.
Miss Rizzo programında İngiliz eserlerine yer verdiği kadar, klâsik parçalara da yer vermiştir. Memnuniyetle öğrendiğimize göre konser bütün mii zik sevenlere açıktır.
nn, ilgililer tarafından önümüzdeki hafta içinde muhakkak verileceği temin edilmiştir.

I

Şehrimizde bulunan çalışma genel müdürü dun de çalışmalarına devam etmiştir. Diğer taraftan. Ça lışma genel müdürü Halil Sezai Er kut imzasile dün aldığımız bir mek tupta şöyle deniliyor.
Gazetenisin 3/4/948 günlü nüs. hasının ikinci sayfasında (Çalışma Genel Müdürünün Gazetemize beya natı) başlığı altında bjr yazı çıkmıştır. Bıryazıda gerçek duruma uy mayan bazı noktalar bulunduğundan, keyfiyetin aşağıdaki gibi ve lıaklkata uygun olarak açıklanma sına lüzum görülmüştür.
Tstanbu! bölgesi Çalışma müdür lüğünde meşgul bulunduğum bir sı rada oraya gelen bir yazarınız Ba kanlığımızı ilgilendiren tazı husus lar hakkında görüşeceğini sövliye rek benden malûmat istedi Kendi sine Bakanlığımızın çalışmaları! ı ve buradaki meşguliyetimizin ma'ıi yetini anlattım. Yapılan görüşmeler genel mahiyette cup bir beya ııat olmadığı gibi konuşulan bazı konuların da yazaçinızc?. gazeteye yanlış akset ti rlldlği görülmüştür:
1 — Asgari işçi ücreti irinin tesbi ti için Bakanlığımtzca yapılan ça lışmalnnn safhaların-, dahil bilgi verilirken bu konunun önemi belir tilnıiş zorlaştırılan sebepler lfaae edilmiş ve fakat bunun imkânsız ol
kendini yorup niçin anıyorsun; günün en mühim ve parmaklarının ruyorum. Sakın deyip geçi verme I
pada sonin gibi dilediği vakit paketini açıp sigarasını tellendirecek bahtiyarların sayısı inan ki binler harcını geçmez. Senin anhyacağın tütün yok luğu harb yüzûmlen yangm yerine dönmüş koca bir kıtada bütün şlddo-tile devam ediyor. Aimanyada tek bir sigara uğrunda kocalar karıların!, kadınlar namuslarını sotıyoriarnıış. ıtal yanlar tütün yerıno mısır püskülü, Macariar söğüt yaprağı içiyorla^mış. Buna* nrjkahîl tütün yetiştiren memleketlerden Yunanistan bir kardeş harbinin tutuşturduğu kızıl* alevlerle sarılmış bir halde tütün ekmeyi (1ağilr canını kurtarmayı düşünüyor. Buiga-rıstanda ise kurlarım (!) Moskedar tütün daha tarlada iken kocan batin' de söküp memleketlerine gönder yor-lar. Kala kala bir bizim cennet yurdumuzda sarbost serbest tulün yetişebiliyor. Lâfın kısası bütün bir Avrupa tütün yoksulluğu çekmekte, tek tütün yetiştiren memleket olarak da mübarek Türk vatanı ayakta durmakladır.
İşte bütün bu müsait şartlara rağmen Türk koylusu elindeki tütünü istediği gibi satamıyor da Tarım Bakanı tütün ekimini tahdide kalkışıyor. Bu haberi İşitince, daha kibriti görmrdnn için için yanmağa başladım ve sizin, daha doğrusu, iktidardaki devlctlilc-1 rın beceriksizliklerine şaşıp kaldım. Sîzlerin yerinizde, işlerini bilen kişk ler, olsa yalnız tütün yüzünden memleketin beli doğrulurdıi; Dünyanın erd kokulu, en nefis ve en gözde tütünü bu memlekette yetişir. Ege mıntakasının tatlı Içimli, Samsun ve Bafra havalisinin nefis kokulu mahmullerini Türkıyeden başka nerede bulabilirsiniz? Buna rağmen beceriksiz devlet adamlarınızın elinde bu canım matı suller lâyık oldukları rağbeti bir türlü bulamıyorlar.
Sade bu kadar mı? Bu iş bilmez a-damlar Avrupaya» satıp bol bol dövül sasıyacakları yerde birleri memlekette ateş pahasına sürerek beddua almamıza sebeb oluyortar. Ya sımsıkı, tıka doldurup her tiryakiden işittiğimiz küfürler de cabası1!...
Şimdi böyle aktüel kon ne diye mevzu kafa patlatırsın?...

O kadar dalmışım
şan sigara parmaklarımı sonra kendime gelebildim ve kendime:
— Yarabbi! Tütün ihracatını kolaylaştırıp çoğaltacak yerde tütün ekimini tahdide kalkışanlar şu sıgaracık kadar olsun hakikati göremiyorlar mı? diye İç çekmeden kendimi alanıa dım.
bir mevzu durur arıyacağını diye
r
ki sonuna yakla-yaktıktan kendi

FIKRACI

M
İzmir İstiklâl Mahkemesinde neler o-ördüm?
ıı
9
ve içyüzü
Yazan (r. R
w—
— Yani 1250 lira gönderdiniz mi?
— Ailesine.
— Ne için Maltada bulunanlara diy6 yatırdınız?
— öyle oldu.
— Maltadan avdette
Ziya Gökalp ve Ahmed beye verilmiş.. Bunlar da mı merkezi u-mıımî âzası?
— Hayır, yardım için.
— Peki burada memleket bir mücadeleye atılmış, varını yoğunu kaybetmiş, sen burada vâlisin. sonra diğer taraftan başkalarına yardım edersiniz. Nasıl adamısınız bilmem ki? Bu kadar iki yüzlü siyaset o-lur mu? Bir vatan meselesi kar.şrsmda; sonra çıkardığınız bitfrok kâtibi mes’ullere ne îe'n ve ne salâhiyetle para verirsi-
niz?
— Efendim, kadroda ilga e-dilmiştir.
— Hâlbuki, beyannamenizde îttihad ve Terakkinin siyaseti ile alâkadar olanları bertaraf edeceğinizi yazıyorsunuz. Ayandan Hüsnü Paşaya vesai-reve gelişi güzel para vermişsiniz. Söyleyiniz, bu maddî rabıtayı muhafazadan herhalde bin maksadınız vardır, nedir"
— Hiç bir maksad yoktur e-fendim, fırkanın adamlarıdır.
— İki bin liraı kıymeti ihbariyesinde 200 adet istikrazı dahilî senedinin mevcudiyeti de defterlerde görülmüş olduğundan buna uid scııed de evrak arasında bulunarak teshili defter edilmiştir. Fırka eşyası nın mevcudu hakkında tutulan
zabıt kraat edilmivtir kı, bu» emval hâzineye dcvmlunmus-7 tur. O 2aman ydabiıı liralık is-7 tikrazı dahilî senedleri fırka-j da bulunamamıştır. J
(lisan bey vazi’yed korkusi-| le bunun kaldırıldığını bilâha-| re teslim edildiğini söylemiş-( tir.) (
— Bunların /mı-Hdanm ora- / da da tesbit ettiniz mi? Ben) laıla. işçi başka verde mukrtvved olarak1) göremiyorum. )
— Kasa dahilinde idi, say-) madik. )
— Tamam, anlaşıldı’ Onlar? ‘ (-bıı kadar» dedi. Siz de t ese!-/ liim ettiniz, âlâ! fırka nizam-’/ namesinde heveti faale ve ida*
• A
remin maaşı var mıdır? I
— Hayır, yoktur. Teamül ü-i zerine alınmıştır. I
— Evet, ihmal etmemişsiniz.? muntazaman almışsınız. Diye -/ cek yok’ Üzerinizde bir vazife» olabilir de bıınu alabih'rsiııİ3,J fakat hiç bir vazifeniz kalma-) mış. )
— Hüknmot feshetti. j
— Çok ivi. buna rağmen bu? parayı almakta kendinizde na-z sil bir hak buluyorsunuz? }
""( • • • ı
— îttihad ve Terakitinin ve-) n’deıı fanliyeet geçmesi hakkın) da to,$ehbiisattw bulunanlar var.L Cavid beyin evinde toplanarak(
(Devamı verr)
t
duğu söylenmemiştir,
2 — işçi mahkemeleri kurulmas konusunda da Bakanlıkta çaiışmt larm davam ettiği ve hazırlanacak esaslar hakkında Adalet Bakanhğ İIo mutabakat temin edildikten son ra tasarının yapılacağı kaydedilmiş fakat elde kâfi miktarda hâkim bu lunmadığıiıdan tahakkukunun geçişeceğine dair bir soz söylenmemiş tir.
3 — Yazarın Sendikalara para yardımı yapılıp yapılmayacağı halkındaki sorusuna karşı da, bu yard: mm I? kanunu hükümlerine göre ve büdce imkânları bakımından ka bil olamadığı söylenmiştir.
4 — Grev konusunda da Iş kanu nunun tadili tasarısını hazırlamak için çalışan komisyonun grev bah sine gelince teknik ve politik şart
menfaatleri ve başka
memleketlerdeki tatbikat gözönıine alınarak bu meselenin bir karara bağlanacağı tabii olduğu söylenilmiş ve ayrıca şahsi düşüncelerim de ilâve edilmiştir.
T1KVÎ1!
NİSAN 1948
*
1364
Rumi
Mart
22
Pazar
1367 Hten Cem evvel
24
Kasım 149 — AY 4 — GUN 95
VakiLlur Vasati Ezani
S. D. s. D.
G üneş 5 29 11 03
Öğle 12 17 5 42
ikindi 15 54 9 18
Akşam 18 37 12
Yatsı 20 10 1 34
imsak S 59 9 23



r
i
T1WÎ SABAH
öaYFA:3
4 NİSAN 1M8
Halkla
Temasların
Finlandijada durum gergin
Yunan harbi de Birleşik Milletlere sunulacak!
I Kabine iki defa (toplantıya çağırıldı ifa kat toplanamadı | Londra 3 (B.B.C.) — I Fin kabinesi iki defa top-| lantıya çağırılmış, fakat i 8 ki toplantı da tâlik od.il-8 iniştir. Fin Cumlıurbaska i I nı, istişare için Mosko-r vadan geri çağırılan Fin R delegasyonundan İlci üye 1 5 ile istişarelerine devanı 1 I etmektedir. Rusyaya tek- j i lif edilecek şartlar hak- 1 a kında Fin parlâmentosu j | ile Cumhurbaşkanı ara- 1 J sında ihtilâf bulunduğu j j bildirilmektedir. Fin Ana- 1 t yasasına göre, bir anlaş- I » mayı parlâmento tasyib 1 K etmezse, yürürlüğe gire- ( I mez. (
"( Helsinki, 3 (A.A.) — (
5 Akdi derpiş edilen Sov- J K yet - Fin andlaşnıası hak ( J kında Fin Cumhurbaşkanı )
1 ile istişarede bulunmak (
0 üzere Moskova’dan Hel- ) 5 sinki’ve dönen iki Fin de- J y legesini getirmiş olan Rus ) K uçağı bugün öğleden son ( )? ra 13 e kadar bu delege- ) j leri bekliyecektir. (
5 Eğer bu saate kadar ) J FinlandiyalIlar Sovyet tek ) j liflerine kat’î cevablarmı ? 5 hazırlamıvacak olurlar - ( J sa uçak delegeleri alma- ?
2 dan dönecektir. (
J Molotof tarafından ve- ) 5 rilmis olan bu karar şu- \ t nu gösteriyor ki. Başkan J 5 Pasikivi içinde bulunduğu ( ı çıkmazdan kurtulabilmek 1 5 için ancak 24 saatlik bir I s mühlete sahib olmuştur. 5 / Helsinki’de bulunan mü s S rahidlerin ifade ettikleri- 5 2 ne göre Rusların takındık s \ lan bu tavır, Finlerin giz- ? 5 lî genelkurmay görüşme- ) i lerine katılmaktan çekin- 2 5 meleri ve aktolunacak s 5 askerî. aııdlaşmada âcil 2
( vaziyetin haneli vaziyet ol ı S duğu hüsranda karar 2
( vermek hakkının Finlere S 5 bırakılması
( arzularıdır.
5 Helsinki 3
( lâhivetli bir
S öğrenildiğine göre,
( vet makamlarının Fin ma 5 kamlarına bir ültimatom c vererek bir pakt projesi-5 nin 24 saat içinde kabulii-
( nü istediklerine dair veri-5 len haberler hiçbir esa-j sa istinad etmemekledir.
5 Sivpsî mahfillerde Ko-
( koneıı ve Soederhjehn i-5 simlerindeki Fin murah-
( haslarının normal vesait-S !e varın Moskovaya dö-J ne çeklerine işaret olun-5 mcktadır.

I
Selâniğin 50 kilometre ötesinde çetecilere karşı girişilen harekât inkişaf ediyor Atina 3 (A.A.) Selânik gazetelerine gelen ıpalûmata gö re Balkan tahkik komisyonuna mensub birçok Üyeler Yunan meselesini bu ayın 16 anıda toplanacak olan Birleşmiş (Milletler Kurulu genel toplauti sına havale etmek niyetindedirler.
Bu karara Slav blokunun çe tecilere yardım yaptığına dair kat’î deliller elde edilmes^^ize-rine varılmıştır.
İç Savaş
Atina 3 (A.A.) — Ordu birlikleri merkezî Makedonyada Krusia dağlarından Güney Doğu istikametinde kâin Flambıl-ri dağlarına geçmeğe muvaf • fak olan çetecilere hücum etmişlerdir.
Bu mevki Selâniğe 50 kilometre mesafededir. Şimdiye ka dar ordu ve hava kuvvetleri ta
rafından çetecilere verdirilen kayıblar 116 ölü ve 75 yaralıdan ibarettir. Kurmay Başkanı General Yantzis çetecilerin bu bölgedeki kayıblarını mevcudla rının yüzde otuzu kadar tahmin etmektedir,
Epir'in işmalinde kâin Mur-oana aıra dağlarında harb 20 kilometrelik bir daire içinde Povla'dan Kusovitsa’ya kadar devam etmektedir. Bu bölgeyi müdafaa eden 1200 çetecinin ö İÜ ve yaralı olarak kayıbları 150 kişidir. .
Ç’e/cosZovafcı/aya götürülecek Yunan çocukları
Prağ, 3 (A.A.) genel konfederasyonu organı Çekoslovakyanın istirahat mer bezlerine kurtarılmış Yunan topraklarından toplanan 2000 Yunanlı çocuğun getirileceğini bildirmektedir.
Çalışma
İtalyan seçimleri
Avrupadaki umumî siyasî durumun ışığı altında seçimleri inceliyen Economist, Rusya, bir devrenin sonuna gelmiştir diyor
hususundaki
(A. A.) — Sa kaynaktan Sov-
J
Haberleşme hürriyeti
----o ■
Konferansta basın hürriyetinin geaal prensipleri kabul edildi
Cenevre 3 (A.A.) — Haberleşme hürriyeti konferansının birinci komisyonu, bu sabah ba 6in hürriyetinin genel preıısib-lerini açıkça anlatan Amerikan karar suretinin birinci maddecini 5 muhalif ve 1 müstenkife karş.ı 27 oyla kabul etmiştir.
Dün Fransız murahhas heye tinin şefi, basının kanunî mesuliyetleri prensibini Amerikan heyetine kabul ettirmeğe mu -vaffak olmuştur.
Bugünkü toplantının başlangıcında Pakistan murahhası, komünizm lehinde yapılan propaganda ile faşizm lehinde yapı lun propaganda arasında bir fark görmediğini söylemiştir.
Amerikan karar suretinin her fıkrası, Sovyetlerin tadil teklifleri ile karşılaşmıştır. Bu tekliflerden oirinde ırkçılık pro pagandası yapanlarla tecavüz propagandası yapanların basın dan çıkarılman İstenilmekte 1-di. Macar basın tarafından deıs teklenen bu terllf reddedilmiştir. *
‘iğer tarafün dördüncü ko-jr.i(v a da inşattık hakları hak kındaki milletip’arası pakt t.a-snrısımn metinlerini tedkike devam etmiştir.
Londra 3 (A.A.) — Yakında İtalya’da yanılacak olan seçim leri Avrupa* lak i umumî siyasî durumun ışığı altında mütalâa eden economist, önümüzdeki i-ki hafta zarfında Doğu - Batı hududu üzerinde birinci dere cede ehemmiyetli bir siyasî mü cadelenin vukubulacağını yazdıktan sonra şöyle devam etmektedir:
ilk defa olaraktır ki, Sovyet nüfuz bölgesi dışında bir komünist taarruzu batının teşki lâtlanmış bir İktisadî, siyasî ve diplomatik gayretiyle çarpışacaktır.
İtalya’daki mücadele bugünkü endişelerin son unsurundan başka birşev değildir. Prağ darbesinden beri bazı Batı Avrupa başkentlerinde panik alâmetleri belirmeğe başlamıştır.
Yazısına devam eden gazete, 1946 senesi başlangıcında Birleşmiş Milletler teşkilâtı ilk Genelkurul toplantısını yaptığı zaman Rusyanın Avrupada A-merikan kudretinin kalmasına karsı cephe alacağının açıkça görülmüş olduğuna işaret ettik fen sonra yazısına şöyle devam etmektedir:
O halrle milletlerarası durumun daha vahim olduğunu na-
sil kabul edebiliriz. Bunun sebebi meydandadır. Geçen sene Marshall tarafından girişilmiş olan karşı taarruz artık kendi ni hissettirmeğe başlamıştır.
Avrupa mukavemet etmeğe başlıyor. Şimdi kendi görüşü ü zerinde İsrar eden büyük devlet bir değil ikidir. Rusya bir devrenin sonuna* gelmiş bulunu yor. Ruslar, kuklalariyle bir -İikte Finlandiya meselesini hal Iettikten sonra Doğu Avrupada kendi tahakkümlerini kurmak için yapılabilecek herşeyi yapmış ÖTacaklardır. -Buna hanıar bir hareket silsilesi de Yalta konferansında elde etmiş oldu kkırı nüfus bölgesi dışında kendini göstermelidir.
Bu bölgenin dışında Ruslar tehlike işaretini sezmiş ve siyasî bakımdan kalkınmak üzere bulunan bir Batı Avrupayla Doğu Avrupgva iktisaden yardım eden ve kalkındıran bir B’rieşik Amerika görüyorlar.
Gazete yazısını şöyle bitiriyor :
Bu sarflar altında îngiltere-nin takip edeceği siyaset acık tır. îngilterenin bütün menfaatleri kendjsini Amerikan plânına yaklaştırmaktadır.
Neticesi
(Başmakaleden devam) olu balini ve oııdakı psikolojik tepkileri düşünün. Böyle büyük bir dava şu gence bir iş buiuverln demek gibi, basit bir ifade île halledilebilir mî?

Ticaret Bakaın Jianisada halkla temas ederken vekile bir köylü: «Karnım doymuyor, borçluyum» deyîııce halkla teması ve milletin derdini dinlemeği kimbilir no kadar garib bir mânada anlıyor ki, vali Ali Rıza Çevik hiddetle ayağa kalkarak köylüye bağırıyor: «Ne istiyorsun?» adamcağız ona da ce-vab verince köylüyü zorla susturuyor. Bu Alî Rıza galiba bir aralık tstanbulda vali muavinliği de yapmış olan zattır. Ticaret Bakanına yaranmak ve satvotll bir vali olduğunu göstermek için Bakanın halkla konuşmasına adeta bir nevi engel olmak, hiddet ve şiddet göstererek başka dertlilerin dertlerini açmalarını önlemek istiyor. Böyle zihniyette idare âmirleri öyle görünüyoruz ki Halk Partisi zimamdarlarının pek boşlarına gitmekte ve işlerine gelmektedir ki bu gibileri daima İcra ve İhtiram mevkiinde bulunduruyorlar. Yoksa bakanlara ubudiyet ve sadakat göstermenin para an-
lasalar yüksek tahsili/ ve çok zeki olup menfaatlerini çok iyi idrâk e-den valiler bu kadar antidemokratik bir tavır takınabilirler mi? Am ma niçin başka türlü hareket etsinler? Ali Rıza Çevik, Şefik So-yerlerin, Fazlı Güleçlerin ve daha böyle kızgın ve müfrit Halk Partisi tarafdarlarının halka yaptıkları çeşitli baskılardan dolayı kıllarına dokunulduğunu görmemiştir ki halkın arzu ve dileklerine hürmet etsin. Binaenaleyh o da en iyi yolun bu çeşit idare âmirlerinin izleri üzerinde yürümekten ibaret olduğunu takdir etmiş ve ayni yolun yolcusu olmuştur.
Sonra pamukçuluk kooperatifi ortaklarından birinin Bakana vâki olan bir şikâyetine de müdahale eden Manisa valisi adeta halk i-le Ticaret Bakanı orasına gerilmiş bir demir perde olmak istemiştir. Böyle valilerle, bu zihniyetteki 1-.dare âmirlerile ciddi ve hakiki bir Demokrasi yapılabilir sanılırsa bu anlayışa ancak gülünür.
Halk Partisi hükümet adamları için halkla temas etmenin yolunu, âdab ve erkânının öğrenmek daha - mütevakkıftır Cjliha o-
ntin için de yani bu usulleri öğrenebilmek için de, kırk yıl iktidarda kalacaklarını tekrarlayıp duruyorlar.
Y£Nt SABAH
hizmet bahsinde seri hareket, Demokratik usullerimizle imtizaç
Demokratik sistemin
r




Amer-ikada her gün artan boşanmalara mâni olmak birbirini seven fakat anlaşmıyanları birleştirmek için yapılan büyük film Bugün ar Sinemasında acemi
EVLİLER
«Too Young To Know»
JOAN LESLIE - ROBERT HUTTON'un bütün gençleri teshir eden filmleri
Truman tarihî yardım kanununu imzaladı
(Baştarafı 1 incido) müessir hareket iktidarında olduğuna bariz bir delildir. Hattâ daha da şayanı dikkat olan cihet şudur: Barışa ve kuvvetli Parlâmento ettirilebilir.
tesirli olabileceğinde şübhe ve tereddüt gösterenler bu tasarının fiile çıkarılmasından ders almalıdırlar.»
İskenderun -Erzurum . yolu
Ankara: 3 (Hususi) — Cumhurbaşkanı ismet İnönü Amerikan yol heyeti başkanı Mlster Hıltzı kabul etmiş ve bir müddet kendlslle görüş müştür. Mlster Hiltzln lnşaasma başlanacak olan İskenderun Erzurum yolu hakkında Cumhurbaşka mna İzahat verdiği tahmin edilmek tedlr.
Amerikadan aldığı* mız yolcu vapurları Gemiler, bu ayın sonunda Amerikadan limanlarımıza doğru yola çıkacak
Ankara: 3 (Hususi) — Amerika-dan satın aldığımız altı yolcu ge misinin tamirleri tamamlanmıştır. Gemiler bu ayın sonunda memleke timize müteveccihen hareket edecek lerdlr. ilgililere gelen malûmate bd re gemilerden bir tanesi yurd dışı seferlerde kullanılacak çekide hazır lanmıştır. Geminin içinde altı ay dan fazla yiyecek saklayabilecek tertibat vardır. Gemiler gelir gelmez sefere konacak ve bilhassa bunlardan bir kaçı karadeniz hattı na tahsis edilecektir.

idareci = gözile
aktüallteler
İstanbulun işleri
— 1 —
KANUN
Ulaştır-yenl bir
“ İstanbul vali ve belediye rel
II sİ sayın Lûtfl Kırdar, aylık ti toplantıyı yapmak üzere, İv gazetecilerini vilâyete dâvet et-
Ingiliz Büyük Elçisinin s e y a h a t i
- 1
Ankaran 3 (Hususi- — İngiliz bü yük elçisi Sir Davit Kelliy ve eşi bu gün tayyare ile Inglltereden gelecek iki oğullariyle birlikte önümüzdeki pazartesi günü cenup illerimiz de bir geziye çıkacaklardır. Büyük elçi bu gezesinde Adana İskenderun tarsus ve mersini ziyeret ederek Kayseri yoluyla Ankaraya, dönecek tir.
Büyük elçi seyahati esnasında mahalli Türk makamlarıylede te-maşlar yapıcak ve eski eserleri tetkik edecektir.
İkinci doğı akJeniz şampiyonası
Ankara: 3 (Hususi) — Maraton koşusu Türkiye birinciliği 18 nisan da ilçede, Türk—İran milli atletizm karşılaşması 16 mayısta Ankarada yapılacaktır- Elen, Lübnan, Mısır, Filistin, Suriye ve Türkiye milli at letizm takjmlannında İştirak edecekleri ikinci Doğu Akdeniz şampi yonası yarışmalarının tarihi 6, 12 ve B 13 haziran olarak tesbit edilmiştir. Bu müsabakalar İstanbulda yapılacaktır.
Pamuklu tevziatı
Ankara: 3 (Hususi) — Öğrendiği mize göre Ekonomi Bakanlığı küçük sanat koperatiflerinin intiyacı için pamuklu mensucat tahsisine karar vermiştir.
A i -yfVKjşJayı—j-gi*»------
kanun tasarısı
Ankara: 3 (Hususi) — At yarışla nnın daha düzenli bir hale konul ması için Tarım Bakanlığınca hazırlanan yarış kanunu tasarısı hak kında ilgili Bakanlıklar nıftealâ rmı bildirmişler ve müsbet cevap vermişlerdir. Yalnız Maliye Bakanlı ğı tasarıyı prensip itibarile kabul etmekle beraber yarış işlerinin 1da resi için 20 milyon lira mütedavil sermayeli bir teşkilât kurulmasuıa ve bu sermayenin bir buçuk milyon lirasının kanunun uygulanma sına geçilince bu teşkilat enirine verilmesine biidce mülahazalarile imkân görmediğini bildirerek İtiraz etmiştir.
Bütün yurdda Hipodromlar tesl sİ konusuna da İtiraz eden Maliye Bakanlığı at yarışlarını ve bilhassa Hipodrom tesisini mahalli hizmetlerden saymakta ve bu işin vilâyet lere alt olduğunu İleri sürmektedir.
Tarım Bakanlığı ise at yarışları nm at neslinin lslâln bakımından önemlerini ileri sürerek bunu umu mi hizmetler arasında mütealâ et mektedir.
Tasarı bütün Bakanlıkların nıü tealâlarıle birlikte yakında Bakan, lar kuruluna arzedllecektlr.
5---------------- i
kS ün ün enteresan haberlerlj
Uçan daireler
ir Nevyork: — Buraya gelen son haberlere nazaran Amerikan semalarında yeni uçan daireler gö rülmüştür- Bu uçan dairelere İtal ya üzerinde de rastlanmıştır. Ro ma radyosunun bildirdiğine göre, Ferrara üzerinde Kuzeyden gelen ve Batıya doğru giden ve aşağı yükarı 3 500 metre-yüksekten u-çan yedi uçan daire görülmüştür.
(AA.) lielçikalı kadınlara seçim hakkı verildi
Brüksel; — Ayan Meclisi, ka dınlara seçim hakkı bahşeden tfe parlamento tarafından kabul edil mlş olan kanun tasarısını 3 muhalif oya karşı 151 oyla kabul et nılştir. (A.A.)
Hollandada en çok sevilen şahsiyet
★ La Hahe: — Oallııp müessese sinin bildirdiğine görş, Kollandft-da en çok sevilen şahsiyet Wins-
ton Churchilldlr, Geçen sene İkn c mev*kde buluna Staln bu yıl 50 inciliğe düümüştür. (A.A.)
İsviçre frangı
Parla: — Bıjfün Fransa ser best para piyasasına İsviçre fran gmı da idhal etmlütlr. Serbest pl yadasa İsviçre frangı 76 Fransız frangı etmektedir. (AP)
Hollandanın işgali sırasında
ir Lalı ey: — Hollandanın İşgali sırasında Hlmmlerin şahsi temsllal ligini İfa etmiş olan Sazı polis şe! lerlnden Hane A. Rauterln bindin özel bir mahkeme tarafından yargı laıımasına başlanılmıştır. îşgal sı rasmda bir çok HollandalIyı idam ettirmekle İtham edilen Rautev 100 bin HollandalI Yahudlyl sür. gün ettirmiştir. 3u 1Ö0 bin sürgüj don kurtuluştan sçarftMollandayâ yalnız 6 bin Yahudi dönmüştür
(AP)
Fransaya gönderilen Amerikan pamukları
Epinal: (Fransa) — Amerikanın Fransaya gönderdiği yardım malzemesi meyanındakl İlk pamuk partisinin bugün Epinal dokuma endüstrlslnce kullanılmasına başlanılmıştır. Marshall plânı mucL mlnce Fransaya 600 milyon Dolar kıymetinde pamuk yönderilecektir.
(AP)
Manş denizinde tünel
İT Londra: — Manş denizinden tünel açunak plânı üzerinde- çalışan ve İngiliz, Fransız parlemento ları mümessillerinden mürekkep bu lunan komisyon, İki memleketi ve Batı Avrupayı daha faıla birbirine yaklaştıracak olan bu yolun bir an eıvel lnşnası hususunda faaliyetin artuıılmasjna karar vermiştir.
Bu husılâta iki heyet arasında yakında yeniden temaslar yapıla-
caktır Komisyon. Batı Avrupa dev şında olduğu halde ölmüştür . |
letlert arasında kurulması düşünü (A.A ) |
len işbirliğinin tam nıanâsile ta- . hakkuku İçin Manş üzerindeki de 1 nlz ve hava seferlerinin kâfi gelml I yeceğl kanaatindedir. (AP) t
Amerikanın niifusıı )
-fr Londra rikanın bulmuştur. 8 senedenberi nüfusta 14 milyon artış vardır. Doğum da 940 danberi yüzde 50 artmıştır. Yalnız 947 de Birleşik Amerikaya 250 bin muhacir gelmiştir. (B.B.C.)
Cezair seçimleri
ir Londra — Cezair seçimleri 4 Nisan ile 11 Nisanda yapılacaktır. 120 Milletvekili se çllecektir.
Bunun altmışını doğrudan doğruya Müslümanlar seçecek, diğer altmışını da Fran-sızlar, Yahudiler vesair unsur lar seçecektir. (B.B.C.)
Bir İtalyan amirali iildii
İT Roma: İtalyan Büyük Anılra 11 Tlıaon de Revel bu gece 89 ya
Birleşik Ame-nüfusu 145 milyonu

DENİZ NAKLİYATI İÇİN TASARISI
Ankara: 3 (Hususi) — ma Bakanlığı tarafından
deniz nakliyat kanun tasarısı hazırlamıştır. Bu tasarıya göre Armatörler İki liman arasında muhtelif cins eşya taşıyabileceklerdir. 129 tondan daha az tonajda olan moturler her türlü kayıttan uzak bulunacaktır. Bundan başka mo-törler İçin navlun mevzubahis ol mayacaktjr.
■—M—m—■
Hastabane penceresinden düşen hasta
■ O 1
Ankara: 3 (Hususi) — Dün Nü-mune hastahanesi üst l(at kovuşlarından yatan bir hastanın pençe reden düşerek ölmesile neticelenen feci bir hâdise olmuştur. Eski polis memurlarınından adında hasta o 1 kaldırılmış lardan birisine yatırılmıştır- Pen çere kenarında yatmakta olan has ta öğleye doğru asabi buhran alâmetleri göstedmeye başlamış ve bir aralık pencereden bakarken nıuva zenesinl kaybederek 12 metre aşağı daki beton üzerine düşmüş ve aldı ğı yaralar neticesinde ölmüştür. Savcılıkça açılan tahkikata devam edilmektedir.
Türlüye - ‘uriye kor va r siy onu
Ankara: 3 (Hususi' — 929 sene sinde Türkiyeyle Surile arasında ak dedilmiş olan konvansiyonun ınüd deti önümüzdeki haziran ayı için de sona erecektir. Bu münaâsebetle Şama giden bir Türk heyeti ile mü zakerelere başlanmıştır.
Kaşar ve Eeyaz peynir ihraç edilecek
Ankara: 3 Hususi' — Bu sene ki mahsulün çok bereketli olması yüzünden Ticaret Bakanlığı kaşar peynirinden sonra beyaz peynirinde^ ihracma müsaade etmeyi düşün müdiirlüğüde
birisi ara ve
• •
Hayri Gültekln Zatürritden hastahaneye süt kovuş
k
"meRtedir rç m
İlgililere gönderdiği bir nir vesaır süt mamullerinin TArkiy tiftik ve yapağı ihratçılar birliğinin iştigal mevzuu içine alındığı oildi-rilmiştir.
Oz«l idareler için kanun tasarısı
Ankara: 3 — Hususi) — Maliye Bakanlığınca önemli bir kanun ta sarısı hazırlanmıştır- Özel idarele re yeni bir şekil verilmesini hedef tutan bu tasarile, özel İdarelerin mu hasebe hizmetleri genel biidceye alınmaktadır. Buna mukabil özel idareleri çalışmalarını daha İyi dü. zenleyecek yeni bazı hizmetler ihdas edilmekte bu hizmetler özel ida relelerlnln çalışmaları içersine alpı maktadır. Tasarı son şeklini almış ve Bakanlar kuruluna sunulmuştur-
idare! yaldızlı
yapılacaklar, üzere olanlar katiyetle tarih
tarihleri zikro-
tanbul miştl.
Matbuatın, umumî efkârı temsil et* tiği nazariyesi, kayıtsız ve şartsız kabul edilirse, dün eski OsmanlI imparatorluğu Mutlakiyet ve Meşrutiyet devirlerinin, tatlı veya aoı hâtıralarına sahne olan, eski meclis has vükelâ salonunda bütün istanbulun umumi efkârı hazır idi ve Cumhuriyet valisini dinliyordu.
Tam dlyemiyeceğim bir şekilde restore edilmek istenilen bu salonun, o devirlerde, yaldızlı vaidlere, maslahatçılığa alışkın olan
tavanı altında, bugün büyük bir ta-vazu ile İstanbula aid realitelerden, hakikatlerden bahsediliyordu.
Yapılanlar memnuniyet içinde tekrar olunmuyor, yalnız daha doğrusu bitmek için, matematik bir tesbit ediliyordu.
Ne mutlu, bu kesin debilene.
İstanbul belediye reisi diyor ki;
Beşiktaşta inşa olunan modern ilk mektebin 23 Nisan 1948 de,
Süleymaniyedeki doğum evinin mayıs 948 de,
Haseki çocuk hastahanesinin Hazi- . ran 1948 de,
Spor Sergi Sarayının Haziran 1949 da açılacağını ve buıada derhal nüllî ı bir Fuar tertib edileceğini söyledi.
Bundan sonra, İstanbul'un bir türlü , ıslah ve halledilemiyen ve her gün, İstanbullunun sıhhi durumunu tehdit eden su mes’elesine intikal etti. Her noktainazardan en ehemmiyetlisi olan bu işte de, yine ayni katiyetle dedi ki:
İstanbulun suyu Haziran 1950 de.
43 kilometrolik mesafe için bir met re kutrunda, su borularını muayyen tarihte teslim etmek şartile üç dört nıüesseseden satın aldık. Lüzumu o-lan dövizi bulduk. Soruların nısfından fazlası geldi. Telrışat işini müteahhide ihale ettik. İşe başladık. İs- . tanbul halkının bugünkü su ihtiyacı . altmış bin metre mikâbıdır. Yaptığımız tesisat, istikbaldeki ihtiyacı kar-şılıyabilmek için (140,000) metre ıni-kâblıktır. 1950 senesinde İstanbulun su mes elesi diye bir mevzu kalmıya-caktır. Elektrik hakkında, muvakkat jarak zammedilen vergiler haricinde zamanlarda, aldığı 12 ku-
lvc kilovatını 1T


Ikramiyeli
Ergani Tahvilleri
16 Nisanda çekiliyor
Her amortiye bir yeni I tahvil verilir t
Yapı ve Kredi Bankası A. ş.
t-
SİNEMASINDA
Yarın Matinelerden itibaren 2 Büyük Türkçe Film birden
1 - ZEHİRLİ
KUCAK
TÜRKÇE ARTİSTLER ERtOH VON STROHE1M MARY BETH HUGHES
2 - CANAVAR
ADAM

TÜRKÇE |
ARTİSTLER I
JOHN ABBOTT I
CHARLES GORDON
ruşa ınuka kuruşa vermektedir, fakir halka yardım kaygusiie yih kuruştur.)
Her şeyin üç dört misli arttığı gün, elektrik sarfiyatı kilovatına kuruş zam edilse, çok görülmemelidir. Esasen, bu muhtemel zam ile, elektrik fabrikası ihtiyaçlarının noksanı karşılanacaktır, dedi.
(Devamı yarın) İDARECİ
bu-
• • uç
Bir tavz lı
Rc-şad özel imzasile aşağıdaki mektubu aldık:
«Gazetenizin 24 Mart 9-18 tarihli ve üçüncü sayfa 7 inci sütununda neşredilen yazıya cevabdır:
20.3.948 tarihinde İbrahim Ali namına İzmir Palasa nakledilmek üzere Mustafa Tezcan tarafından Hal'de 40 numaralı yazıhanemizden 104 liik bir sandık ekstra ekstra Yafa portakalı almıştır.
Dört gün sonra da gazetenin yu kanda bahsettiğimiz sayfa ve sütunda hakaret edici sözlerle misali bir yazı çıktı. Alman 104 lük sandıktan 27 portakalın çürük çık tığından, bir sandık için 250 kuruş hamaliye verildiğinden bahsediliyor. z
Bu durum bizi müteessir etmiştir. Binaenaleyh vaziyeti olduğu şe kilde açıkça izah etmeği muhakkak lüzumlu gördük. Mustafa Tez can yazıhanemizden portakal alırken, sandığı açıp kontrol etmiştir. Bu surette o anda çürükleri görmüş olması icabederdi. Nihayet bu bir sandıktır. Böyle bir kontrolü beş yaşındaki bir çocıık bile yapabilir. Sonra bizim çürük bir malı satmamıza imkân görülemez. Çün kü:
1 — Mallar her zaman Hal idare heyeti tarafmdan kontrol edilir. Çürükleri denize dökülür.
2 — K ıbzımalların kâr haddi bellidir.
3 — Alıcı malı alırken kontrol hakkına sahiptir.
4 — Hamaliye kabzımala aid ol madiğimi göre alıcı ister 60 kuruş isterse beş yüz kuruş verir. Bundan kabzımal nıes'ul tutulamaz.
5 — Bütün kapılarda böyle bir yazı vardır. (Mala aç bak şikâyete meydan verme.)
Mal eğer alındığı giin iade edilmiş olsaydı hem geriye kabul e-der, lıem de zararları öderdi).
Senelerdenberi iş yaptığım es-Detaını 5 ncide
1

SAYFA: *


r B N î SABAH
4 Alt AN 19 İH
ı»
!fc
»A.
tA


İBergıma günlerdir Ebesiz!..,
-----o-----
Belediye ebesinin fakir d oyumları na yi t mi yerele zenginlere gittiği iddia e-diliyor. Hamile kadınlar 1 eski ıısiil ninelere müracaat ediyormuş!
I
Kaza-
Bergama: (Hususî) — nın bir tek belediye ebesi olub o-nunda uzun zamandanberi ve devamlı surette raporlu olarak vazifesi basında bulunmamasından Begramada vukua gelen doğum. Jar için halk çok sıkıntı çekmekte «lir. Belediye ebesi sağlam olub zengin doğumlarına devanı ettiği halde fakir lüılkin doğümu anın ds raporlu olduğunu söyllyerek ha! kı başından savmaktadır.
Bu vaziyet karşısında halk, şehirde doğum işlerinden anlayan ih tiyar ninelere müracaat ederek doğum yaptırmakta iselerde; bu doğumların sonu ya çocuk veya annenin sakat kalmasına sebeb ol maktadır.
Belediyenin her şeye karşı lakayt kalmasına halkta alışmış ol malda beraber hayatî bir mesele olan doğum işlerine karşı hiç olmazsa alâka göstermesini ve hu rusî muayenehanesinde oturarak gayri resmî muayene ve tedavile ri bekleyen hükümet hekimininde bu işlerle alâkadar olmasının bir amme borcu olduğunu unutmamak lâzımdır.
Bergama Gençlik Kulübü âtil bir halde!
o.--
Bergama: ıHususi) — İsmi var. cismi olnuyan bir varlık varsa oda «Bergama Gençlik Klübü ) denen spor teşekkülüdür. Memlekette spo ra karşı meraklı gençlerimiz vardır ve bunlar bir araya gelerek Genç İlk Klübü teşkil etmişlerdir. Fakat bunlara karşı İliç bir kimse zerre kadar alâka göstermemektedir. Genç ler kendileri ile alâkadar olacak bir baş İstemektedirler. Bundan bir kaç sene evvel spor daha ileri imiş hattâ İzmir kazaları içinde bir müd det birinciliği muhafaza etmişsede, kendilerine karşı alâka gösterilme meşinden müteessir olan genO-“ feu emellerinde muv ''olama acınacak duru
mışlarve fiuşlerdir.
Maç yapacak doğru dürüst bir sa hâ yoktur denebilir. Çünkü eski bir mezarlık yeri olan, bu yer biraz dii zelti'.mek suretile saha haline geti rilmiştir Bergama gençliği, bu saha yıda kendi emeği İle meydana getir mistir. Netice olarak Gençlik fena durumdadır. Ve kendilerine bir hâ mi aramaktadırlar Beden terbiye! u mum müdürlüğünün birazda bu ta rafalarla alâkadar olması temenni edilmektedir.
---------o---------
Samsunda yedi kişiyi öldürmekten sanık Bergamada yakalandı
Bergama (Hususî) — Bundan bîr müddet evvel Dikilide yakalanmış olup Samsun savcılığınca yedi İd «yi öldürmek, ve dört kişiyi ağr su ıttte yaralamak suçundan katil ol dugu bildirilen Ali Aslan adındaki .şahsın aranan bu şahıs olmayıb asker kaçağı ve hırsızlıktan aran makta olan değişik hüviyetli Malı miKl Lâlecl olduğu anlaşılmıştır-
Kaşvekilin seyahati:
aşvekilin seyahati gazetelerde hayli dedikodu ya sebeb oldu. Haşan Sa-
ka halk ile temasında onları lâfla olsun ferahlandıracak vaidlerde bulunmadı. Gazetelere bakarsak kredi ile ev yaptırmak için banka şyljcsi a^Jmasını ıstiyenlere:
— Borç para ile yapılan evden hayır gelmez. Evinizi kendi paranızla kurun. Yorganınıza göre a-yuğuuza uzatın!
Hastahane isti yenlere:
— Belediye para bulsun... Has-tahaneyi yaptırsın!
Demiş. Elektrikle tenvir isteğindi bulunanlara da:
— Böyle ufak mes’elelelerle be-i meşgul
Cümlesi Sualleri toplarsak
i
Adamın
xr«uş:
— Arahca bilir misin?
— A'lâsını bilirim. . — Deveye ııe derler?
— Amma büyüğünü sordun...
— öyle ise pireye ne derler?
— O da pek ufak...
— Ortasını bulalım. Koyuna ne elerler ?
— Koyunu bilmem amma... Keçiye tuhaf bir sey derlerdi...
etmeyin...
ile kesip afmış.
ve cevabları bir araya !;u hikâyeyi hatırlarız: biri, bir diğerine
sor-




3E
•)


Nazillide çiftçiler birliği kuruldu
Bu birlik ziraî malzeme bakımından bütün dileklere cevab verecektir; icab ederse fakir çiftçiye gerekli yardım yapılacaktır
Nazilli: (Hususi) — Nazilli çift çileri (Nazilli Çiftçi Bhligi) ismin, de bir dernek kurmuşlardır. Geniş bir ziaat sahasına sahip ve çeşit li mahsul yetiştirmeğe elverişli olan Nazillide böyle bir şelekti lün faaliyet halinde bulunması artık zarurî olmuştur.
Derneğin aşağı NazİlHdeM bina sının açdtş töreni de yapılmış çift çiler Ticaret Odası ve belediye re isi iştirak etmişlerdir. Büyük Ala türke beş dakika, ile başlıyan tören ğe ait dilekler ve sında çok samimî geçmişti.
Hatiplerden Cevat Bilgene ve Alim Mumcunun çiftçilerin sorularına verdikleri ölçülü ve tatmin kâr cevapları memnuniyet uyandırmıştır. Harb yıllarında zarurj olarak getirtemediğimiz ziraî alât ve edevatın bundan böyle memlekete bol bol ithal edileceğine ve çiftçilerimizin her İhtiyacının temin olunacağına dair sözleri çok alkışlanmıştır.
Bu teşekkül Nazillide mevcut zi
İhtiram sükûtu çifte ve çiftçili temenniler anı bir hava içinde
raat erbabını alâkadar etmekledir. Birlik, şlet ve edevat ve tohum bakımından bütün ziraî dileklere cevap verecek, çiftçiye malzeme temin edecek; icap ederse fakir ve muhtaç ziraat erbabına yardımda bulunacaktır. Şimdilik basit görii nen bu teşekkülün memleket çapında muazzam bir dâva olduğu meydândadır. Civar ilçelerde de böyle teşekküllerin doğduğunu gör mek başlıca temennimizdir.
Dernek; başkan, başkan yardımcısı ve asil üyeleri seçilerek işe başlamıştır. Ayrıca murakabe heyeti de vardır, Tören esnasında der neğe hediye edilen bir boyunduruk hasılat derneğe ait olmak üzere müzayedeye konmuş ve (340) lira ya belediye reisi Rifat Tunçer ü-zerinde kalmıştır. Rifat Tunçer bu lundurdıığu derneğe hediye etmiş tir.
Çiftçi derneği teBİs etmekte ,il çeye böyle faydalı bir teşekkül ka zandırmakta çok büyük bir hisse si olan Altıntaş mahallesi C. Halk Partisi ocak başkam Hüsnü Güleri de bu vesile ile takdir ile anarız,
• •
Âzadan Kâmil Baykah “70000 lira sarfıle yaptırılan bina inşaatının,, durnurulmasını şiddetli bir lisanla tenkid etti. Diğer bir âza da göçmenlere verilen arazi mes’elesia hallini istedi
Çanakkale: (Hususî) — Geçen cumartesi günü C. H. Partisinin il kogvesi 64 delegeden 52 sinin iştiraki ile açıldı. 1) idare kurulu başkanı Kâmil Bayisi kongreyi açarak gündemö'*^ ' -
"öriişül^-^6 bir ko*
^rtrrui'kaııı seçilmesini istedi.
Müşahit :ıfaiı ile Ankara millet vekili cevat Akkeı r.aıı, Bursa mil letvekili Sadık Tahsin Arsal, Çanakkale milletvekili Niyazi Çjtakoğ. lu ve diğer parti mütnesiJleri bulu nuvorlardı.
ItıifcıUa kongr( seçilen İsmail Hakka HiyiBİr (Biga), diğer seçimlerden sonra konuşmak isteyenlere sil. verdi. Bu nun üzerine Gelibolu delegesi Raif Güven söz alarak iki sene evvel in şatma başlanan HcJkevi ve Halk Partisi binalarının inşaünAB niçin durdurulduğunu sc)rdu. Söz alan Kâmil Baykal 70 bin lira kadar bir para sarfcdilerek yaptırılan bina ların genel sekreterlik tarafından tâyin edilen- mühendis Bedii bejin idare kurulunu haberdai’ etmeden inşaata son verdiğim açıkladı. Bu mesele üzerinde daha bir çok de legeler söz alarak haraıeth tartış malar yaptılar.
Tekrar söz alan Raif Güven bundan yedi sene evvel Gelibolu ya gelen göçmenlere verilen 150 dönümlük afazinin askeriye tarafından üzerine bina inşa edilmek suretile işgal edildiği fakat maalesef yedi seneden bon bu zavallı
lann ne tapu ve nede yerlerini a labildiklerini ve bundan bir müddet evvel 250 Lira için sabaha kadar dayak yiyen bir zavallının faili bir jandarma gedikli çavuşunun ve k-rl. r-- İ-K- )-rr-nUFrra Jx
veren bir nüfus memurunun hakkında halâ bir muamele yapılmadığını anlatarak dert yandı.
Bundan sonra birçok meseleler üzerinde görüşülerek bugünkü top lantıya son verilmiştir.
Burhaniyeden haberler
Son
Balıkesir (Hususî) günlerde Burhaniyede dilencili ği meslek edinenlerle mücadeleye başlanmıştır. Dilencilik ya panlar Zabıta tarafından toplan rnaktaılır.
★ Burhaniye zabıtası memnu silâh taşıyanlarla çok sıkı müca dele etmektedir. Muhtelif zamanlarda yaptığı aramalarda bir çok tabanca ve bıçak yakala yayak müsadere etmiştir.
★ Burhaniyede kunduracı çıraklığı yapan Emin Özyavaş-la, mahkeme mahallesinde mukim Boyacı Seyit Ahmet’le ara larında çıkan münakaşa gittikçe büyümüş 15 yaşındaki Emini yumrukla dövmeğe başlıyan Ahmedi kunduracı Emin kuntlu racı bıçağı ile yaralamıştır. Ya rah Edremit M. Hastahanesine kaldırılmıştır. Seyit Ahmet A-dalete teslim edilmiştir.

Keresteler:
rzincana giden yahud oralı birinden haberin doğrusunu almadiğ.m için o büyük zelzele felâketinden sonra şehrin yeniden kurulduğunu zannediyorduk. Aşağı yukarı zelzele olalı beş altı sene oldu. Buna rağmen şehirde bir kaç tane yan kalmış binadan başka bir şey yokmuş. O zamanlar —mübalâğa olacak— bazı gazeteler zelzeleden evleri barklan göçenlere adam taşma onar tane çivi dağıtıldığım yazmışlar. söylemişle igj de inanmamıştık.
Bu sefer Başı t »‘din seyahati dolayısile ortaya yıkarı kereste mes'elesi ürerine b»ı çivi hikâyesine de inanacağıma geldi, ■ Malûm öldüğü Kumanya devleti vagon kereste bu kerestelerden na gitmemiş. Söyledikleri gibi An-karadaki Saraçoğlu mahallesinin inşaatında da kullanılmamış; sadece bir istasyonda, çürümüş gitmiş.
Bu keresteler orada çüriltülece-ğine Saraçoğlu mahallesine sarfe-dilse, yahud Ankoıa Gecekondularına dağıtılea elbette bir işe yaramış olurdu.
Acaba kerestelerle böyle fiilrü-
E
İst- Borsasmm 3/4/948 Fiyatiarı Londra NevyorJ» Paris Ccnevı\ Amsterdan Brüksel Prağ Stokholm. Lizbon

• ı

■ I
4-


'C
%
%
%
5
7
G
11.3886 280-50
1.3060
66.38
105.5408
6 3887 560
77 8860
11.2495
ESHAM VE TAHVİLÂT Ikramlyeli 1933 erganl 934 Sivas Erzurum 2—7 Kalkınma 1
Yeni Neşriyat
23.50
20.55
96-40
ÜNİTE METOTLARI
Hüviyet Bekir Ora tarafından dili ınize çevrilen bu eserde: Ünite F)k rlııin başlıca elemanları, başlama ve inceleme Metodu, Ünitenin uzun luğu, Üniteler arasında bağlılık gi bi başlıca konular incelemektedir-
Bütün ilkokul Öğretmenlerinin il gl İle okuyacakları bu eser Milli Eğitim Bakanlığı Yaymevlerile bütün kitabcılarda 45 kuruş fiyatla satılmaktadır.
BARIŞ
Atine İle İsparta arasında II yıl danberl sürüp giden baxbe son ve recek olan Nikıas barışının arifesin de temsil edilen ve Arza Erlıat tara tından dilimize çevrilen Aıistopba nesin bu değerli eseri Milli Eğitim Bakanlığınca yayımlanmakta olan Kunan Klâsikleri serisinin 71 inci kitabı olarak basılmış ve 50 kuruş( fiyatla satışa çıkanlmutır .
Seçme Nutuklar
Amerikan Klâsiklerinin 2cisîni teşkil eden «Seçme Nutukları, Amerika da esareti kaldıran büyük cıırn hur reisi A. Lincoln'jn en meşhur, bir kaç nutkunu bir araya toplamak tadır.
Millî Etltlm Bakanlıvı Yayınev-lerile bütün kitapçılarda 60 kuruş fiatlasatılanbueseri okuyucularımıza tavsiye ederiz.
Balodan Sonra
Dünyaca tazımmış Büyük Rus Mu harrirleriııden Leon Tolstoy 'un Ba lodan sonra®, «Rıüyaamda neler Gör düm?» «Çümlek Alyoşa» gibi en gü zel üç hikâyesini bir araya tophyan ve Nalla Tanay tarafından dilimize çevrilen bu güzel eser Milli Eğitim Bakanlığı Yaymevlerile bütün Kitapçılarda 50 kuruş flatla satılmaktadır.
DİSKOTEK KILAVUZU
Milli Eğitim Bakanlığı, okullarda bulundurulacak KlaslK müzik plân lanııa dair çok enteresan bir kılavuz yayınlanmıştır. Halil Bedi Yönetken tarafından yazılan bu değerli eser Plâk dinlemede edinilmesi gerekil olan bilgiyi vermekte ve seç me saz müziği eserlerinden bazıları hakkında kısa İzahlarda bulunmak tadır. Kitapta ayrıca müzik terim ve şekillerine ait bir de «Sözlük- var dır.
Bütün kitapçılarda 65 kuruş fiat la satılan bu değerli eseri bilhassa müzik öğretmenleriyle müzik nıerek lılanna tavsiye ederla.
Otuz Fil Savaşı Tarihi
Milli Eğitim Bakanlığınca Yayın lanmakta olan ve Alman Klâsikler serisinin 55 incisini teşkileden Se-hiller’in bu tanınmış eseri Dr. Ham di Dilevurgun tarafından dilimize çevrilmiş olup, 210 kuruş fiatla satışa çıkarılmıştır
• Kİ gece evvel kül olan
■ Güzel Sanatlar Akademi ’ si yangınnile İstanbul q fukları, Boğazın sakin sulan yi ne kıpkızıl renge boyandı. Bu, İRtanbulun İcaçıncı yanışıdır bilmem? Dünkü ve bugünkü nesil ancak son yıllardaki yaııgınr ların küllerine ve yanık binalar rın iskelet halindeki duvarlarına şahid oluyoruz.
Tarihlerin tedkikinden anlar ^ıdlığına göre îstanbulun Türk-ler ç4ine geçtikten sonra büyük yangınların başlaması daha zi-‘yade 16 ııcı asırlardadır. Hükümet merkezi olan İstanbul, İmparatorluğun ihtişamile muvazi olarak bu asırda hem genişlemiş ve hem de nüfusu artmıştır. Bu artış karşısında şehrin surlar dışına çıkmasına izin veli lmediğinden ve şimdiki gibi Boğazlarla demiryolu geçidlerî-ne yayılması (la nakil vasıtası yüzünden güç olduğundan şehir içerisinde, ister istemez, binalar sıklaştırılmış ve sokaklara, mey ilanlara teccavüz edilerek oralar d®, binalar yaptırılmış olduğu i-çin vangmlar da bu yüzden çoğalmıştır.
İmparatorluk devrinde cami, türbe ve medreseler gibi resmi ve bazı binalar hariç olmak üze re diğer hususî binalar, köşkler ıe bilhassa yalılar hep ahşab o-larak inşa olunurdu. Buna sebeb olarak da îstanbulun zelzele mıntakası üzerinde bulunması gösterilmektedir.
Binaların tahta ve sokakların
dar oluşu şehirde yangınlara! çok geniş sahalara yayılmasına sebeb olmuştur. Yangın söndür me teşkilâtının bulunmayışı da yangınların genişlemesi üzerinde başlıca âmillerden birini teş-
Z"--------Yazan:------------
j Cemal YENER | hangi bir yangın çıkınca, şayed o anda bir de şiddetli rüzgâr eeivorsa yangın rüzgârın estiği kil etmekte idi.
Bu zamanlarda şehirde her-fetikamette alabildiğine yürüdükten, hattâ bazan bir iki gün devam ettikten sonra deniz, sûr geniş bostan ve arsa gibi tabiî mânialara rastlayıncaye kadar tahribatta devam eder, ve önüne gelen binaları silip süpürürdü. Osmanlı tarihleri İstanbul yangınlarının tahribatından acı acı bahsetmekte olmalarına rağ men ne ilk ve ne de sonraki devir devlet adamları bu hususta esaslı bir tedbir almamışlardır. İlk yangınlar 1453 ile 1854 i-kinci kısım yangınlar 1854 ile 1908, üçüncü kısım ise 1908 ile 1924 yılları arasındadır. Fakat bunlardan birinci kısmı ilk mühim yangın olarak 1633 yılındaki görülmektedir. Bu yangında îstanbulun dörtte biri kül olmuştur. 1633 ile 1853 yıllan a rasında şehirde 109 büvük yangın çıkmıştır. Bunların tedkikin den anlaşıldığına göre yalnız Cibalide doku zyangm zuhur et
Yangın sayısı
2
2
4
10
9
5
5
4
7
5
6
10
5
5
79 (1)
Senesi
1908
1909 .(110
1911
1912
1913
1914 191.e 191 ‘j
1917
1918
1919
1920
1921
İKtiyu bahibi:
A. CEMA4.EDDİN «ARAÇOĞLU -
Tın
Tuı
llleriai fiflaa id*r« «(Ub: tileri MüdttrAt FATİH FUAD
mis ve kavurucu alevler süratle etrafa yayılarak Fatih, Yeni-bahçe ve Samatyaya kadar u zanmıştır. ?91z de çıkan Cibali yangını 7500 evin bir anda, yanıp kül olmasına sebeb olmuştur. Muhtelif zamanlarda Sirkecide sekiz defa çıkan büyük yangınlar. Babıâü Sultanabmed ve Beyazıd tzralfannı mahvettikten sonra Gedikpaşaya doğru ilerliyerek ancak tabiat kuvvetim yâni denizle durmuşlardır.
Sirkece ide 1865 te çıkan yan gında 3060 bina yok olmuştur. Son yıllardaki yangınların tahribatını anlıyabilmek için aşağıdaki rakamlara bir göz gezdirmek kâfidfr zannederim
Vanan bina sayısı 1707
36
109 4644 1365
257 271 1398
411
462 8480 1548
127
z.63
2150
Eski İstanbul yangınları teo kik edildiği zaman bunlardan büvük bir kısmının dikkatsizlik yüzünden çıktığı görülür. Mevsim kış ise soba veya mangaldan sıçrayan bir kıvılcım yaz ise patlıcan kızartırken parhyan zeytinyağ bir evin deği, evlerin ve mahallelerin kül olmasına sebeb olmuştur.
Sonraki asalarda petrol lim baları, havagazı ve elekcrııc dr yangın vasıtaları arasına ısat d-mışlar, el ele veren bu çeşit! âfetler İstanbulini. tahta evleri ııi bir lıaıabe yığını haline ge tirnıişlerdir.
On dokuzuncu asra «ycBı Osnıanh imparatorluğu h"d d-lar- dahilinde vargın sön ■ teşkilâtına daha doğrucu n- ’( bir vastiava rastlanmamak* .-dır.
Padişah üciiııcü Ahnied zara? nında David isminde bir İh' s menkli Yahudimn icad e
tulumbadan Tiirkiveve ge :r:l-miş ve ilk tecj iibelerin müs' t bir netice vermesi üzerin^ yangın söndürme ekibi tesk: -» dilerek. Yeniçeri oca’hııa •’ c edilmiştir. 1826 da ikinci M h nıud Yeniçerileri nr*'ach” 1 br dığı 72rıc.ıiı bı) ekibin •(-.
nıualh » ta kaJmısea dr * ’
askeri t ir tııh’mhncı t*»”» • ' kı kumlar.1 k ~
Bu aşk*- ’ '-a’-"”' teşkilâtı 1?^!3 sene*'’ne k • - • vanı etmiştir. Nihnvet h’’ te Haydar Bevin îstanb'»1*1'1 valiliği sıralarında h:»«4»nH’ r- •)-dem itfaiyenin temelleri at’L nnştır.
Yakın tarihlerimizde şah’d ,)) duğıtnıuz büyük yangınlar. Sır keçi, Cibali, Fatih, Üsküdar yar gmlarile. Çııağan sarayı, Adliye, Zeynebhanım konağı van_!C larıdır.
a 1
Kumaş Satılacak Sipariş Alınacak Sümerbank İplik ve Dokuma Fabrikaları Müessesesi Müdürlüğünden
1 — Merinos, Hereke ve Defterdar fabrikalarımızın halen imâl ■edilmiş bulunan çoşîtlî mamulleri ayrı ayn satışa çıkarılmıştır.
AyncaTHereke fabrikamızın önümüzdeki aylarda imâl edeceği bir kısım mallan için de sipariş alınacaktır.
2 — Bu satışlara aid şartnameler müessese giriş holü ile satış
müdürlüğü koridorundaki husuaî mahallerinde ve toptan depolarımızda 4.6.1948 gününden başlıyarak on beş gün müddetle sayın müşterilerimizin tetkiklerine sunulacaktır. (4232)



I

PAZAR — 4/4/1948
8-28 Açılış ve program.
8 30 M, s, ayan,
8 30 Haberler,
8.45 Müzik: Çeşitli Hafif MÜdzk (Pl.)
8-15 Müzik: Dinleyici istekleri (Pl.) lû ÛO Müzik: İzahlı Müzik: 11-OOTemsıl.
11.25 Müzik: Hafif Melodiler (PL)
11.45 Müzik: ince Saz-
13 00 M. s- ayarı, 13.00 Haberler.
13.15 Müzik: Radyo Salon Orkestrası,
J4.00 Kapanış,
17-58 Açılış ve program, 18.00 M- s. ayarı,
Disildifi Ter:
(Y«nl Sabah» aıBnMipbaneM Beııidığı yer: «Ofla ■aıınnvl»
tize bilmem kac
Başvekilin seyahati-Kereste'er-Hayat baha* İtliği ve Başbakan-Toprak Cfîs:-Yine yandık tülmesi (Kav) i’mâli için Tekelin müdahalesi neticesi midir? Ne hikmetse o zaman, ağaç kereste işi oldu mu? Mutlaka altından bir pürüz çıkıyor.
Bu haberi alan ErzincanlIlar o yanık türkülerini- kjmbilir nasıl yürekten tekrarlamışlardır:
Ertfrıofinda. bir kuş var
ITer yanımızda kar kış var
Keresteler çürüyor;
Mutlaka bunda bîr İş var Vıy dağlar garib dağlar ErzincanlIlar ağlar Ağlama yarim yazulnlur Zâti de fi’ll bozuktur. Hayat pahalılığı ve Başbakan:
A
hal olmadığını, diğer Avrupa mem leketlerine nazaran daha iyi vaziyette olduğumuzu, halbuki gazetelerin bunu yalm» bite münhasırmış gibi mütalea ettiklerini» belirtmiş.

nadolu Ajansının Erzu-rumdan gönderdiği bir telgrafa göre hayat pahalılığına temas eden Başbakan «Bunun y-ıl-nız memleketimize münhasır bir
ttrı
YAZAN -
\ULUNAr]
üzerimde
■■ biraz son veririm-. fakir de
L. Bugünkü Program
18.00 Müzik: Radyo Salon: Orkestrası
18-45 Müzik: Şarkılar.
19.00 M. s- ayan,
19,00 Haberler
19.15 Geçmişte Bugün,
19,20 Müzik: Karışık Şarkılar,
1940
20.15
20,30
21-15
21- 50
22- 00
Müzik; Radyo Dans Orkestrası.
Pazar Gazetesi,
Müzik: Tarihi Türk Müziği. Müzik.
Müzik: Rumbalar (PL) Konuşma: B. T. G, Direktörlüğü.
Müzik; Dans Müziği (P1) M. s- ayan.
Haberler,
22.20
22.45
22.45
23.00 Program ve Kapanış,
(1) Avlık Ansiklopedi sah fr 115.
Hayat pahalılığı hatırımıza şu hikâyeyi getirdi:
«Vakti hali yerinde bir adam öğleye kadar çalışmış, iyice acıkmış bir arabaya atlıyarak evine yemeğe gelmiş...
Arabadan inciği zaman kapının önünde bir fakirin:
— Açım... Bana bir sadaka ihsan edin de karnımı doyurayım!
Diye elini uzattığını görünce hemen elinî"Oı^nc atmış... Aksilik bu ya. Üzerinde fakire verilecek para bulunmamış.
— Oğlum, demiş, sana sadak» vermek isterdim amma para yok. Burada bekle, ra çıkacağım; o zaman
Zengin evine girmiş; bir kenara oturmuş.
Bir iki saat sonra adam tatlan ile tuzlusu ile mükemmel karnım doyurmuş olduğu halde çıkmış— Fakir:
— Efendim. Aç olduğuma merhamet ederek bekle demiştiniz— Bekliyorum.
Zengin, bir tzl dolabı gibi içine istif edilmiş yemeklerle yuvaria-cık bir şekil alan karnını okşıya-rak:
— A yavrum... Hakkın var, sen
açsm amma... Şimdi ben tokum...
Demiş ve yürüyüvermiş!
Toprak Ofisi:
Hani eski bir tekerleme vardır: İki pehlivan geldi meydâne, biri birinden merdâne! derler. Onun gibi Toprak O-fis yine geldi meydâne!
Gazetelerin verdiği habere göre Toprak Ofis bütün bölge müdürleri Ankarada toplanacaklar, buğ day vaziyeti ve yeni ekmek çeşnisi görüşülecekmiş...
Şimdi birbirini nakzeden haberleri tetkik edelim:
Bu sene mahsul yü2de yirmi fazla imiş. Yüzde yirmi fazla o-lunea nft yapılır? Ekmeklere o nisbette buğday ilâve edilir değil mi? Hayır biz ekmeklere yüzde beş nisbetiııde mısır katacal şız.
Buğday mahsulü bollaştıkça ek meklere çavdar, mısır, burçak, yulaf, arpa, kenevir, dan, kuşyemi, boyuna ilâve edeceğiz.
Biz mısırı eskiden bir gıda değil, bir eğlence olarak yerdik.
Mısırcılar İstanbul mesirelerinde çayırlara kazau kurarlar ve yüzlerce mısır satarlardı. Evlerde kebabı yapıar. Kış geceleri kapaklı elekler içinde mısır, patlatılırdı. Karlı gecelerde İstanbul sokakla-
7i7vq
nnda Mısu’bıığday» cılarm se ri aksedei'df.
Şimdi mısır, gıda oldu. Toprak Ofisin çok tenkide ramış bir şöhreti vardır. Bu dairenin silolar dolusu mahsulü I..-, lendirdiğine, çürüttüğüne dair gazetelerde şiddetli neşriyat yc ■ ıklı
Acaba bu seneki yüzde J) irini fazla mahsule rağmen ekm( irfert mısır karıştırmaları ileride vuku-bulacak Çürüme» ihtimaline kar şimdiden alınmış bir tedbir mi ? Yine yandık:
Haftanın en elîm haberlerinden biri Güzel Sanatlar Akademisi olan Fındıklı sara., ımn yanıp kül olmasıdır. (Akş un) m Dikkatler sütununda bu resini bina yangınları hakkında dikkate değer işaretler gördük. O süt jjup. muharriri bilmem ne kadar müddet zarfında, ne kadar fasıla iî-? alevlere lokma olan resmî bina! ı-rı yazıyordu.
înkılâblara sahne olan, Meşrutiyet devrinde Mebusun ve Ayart Meclislerini akalı altında toplı-yan bu tarihi bina da şimdi Çıru-ğan sarayı aıkazına bir eş teşkil ediyor.
Alâkadar merci tabiî yang-.ı hakkında üLctlemelere bağlamı tırJ
§1
«4
4 NİSAN 19«
i EN! s A B £ V
SAYFA» ö
Günün mevzuu

İnönü’yü ziyaret eden İnönü heyeti
İstanbul



(Baştarafı 1 incide) eden vatandaşlar arasında fikir ayrılıkları da vardır... Demokrat Parti de, Halk Partisi gibi, iktısaden devletçi bir partidir.. Yanılmadığımıza emin olarak iddia edebiliriz ki Türkiye hal-î ının büyük bir çoğunluğu yalnız siyasî hürriyetsizlikten değil. ayni zamanda iktisadi hür-rivetsizliğimizin kaynağı olan devletçilikten de muztaribdir... Partinin başında ötedenberi mu taassıb bir devletçi olarak tanın mış Celâl Bayar gibi bir zatın bulunması umumî efkârda tered diidler ve şiibheler uyandırmıştı. Fakat bu hususta parti lider leri Ben devletçi değilim. Partinize girmem) diyen binlerce vatandaşa kat î teminat verdi-le • Kendilerinin de liberal oldukları parti programına devlet cilik umdesinin bazı kanunî se-bebler dolayışile girdiğini, ilk kongrede bu prensibin terkedi’e ceğini mütemadiyen tekrar ettiler.
Türkivede teşekkül edecek | heı siyasî partinin mutlaka dev letei olmasını mecburî kılan ka-' nunî bir sebeb mevcudsa bunun hususi bir parti kongresi kara-rif nasıl kaldırılabileceği suali, daima cevabsız kalmıştv-- Halbuki bizc.e her vatandaşı devletçiliği kabule mecbur eder gibi görünen yegâne madde ceza ka| numımuzda görülmekte ve ana yasamıza aykırı olduğu için tatbik edilememektedir. Esasen (San Franssiko) muahedesini imza etmiş bir devlette liberal yâni devletçi olmıyan bir parti-1 nin teşekkülü nasıl menedilebi-lir9 Bu muahedeye göre anayasamızın «ferdî hakların temina tını ihtiva eden bir vesika1 ol-, ması zaruridir.. Halk Partisi prensiplerinin anayasamıza gir-1 mis bulunması bu teminatı ihlâl ı ediyorsa, anayasamız birbirini nakzeden maddeleri ihtiva eden biı kanun olur. Eğer bu böyle ise bir anayasa buhranı içindeyiz demektir. İş başında bulunan parti herşeyi bir tarafa bırakarak ewelâ bu buhranı halletmeli ve milletlerarası duru- ] mumuzu aydınlatmalıdır... ;
Hülâsa Demokrat Parti programı da Halk Partisi programı-1 rııı bütün kusurlarını ihtiva et-! rnekte olduğu için halk nazarın da tutunamamış; büyük kongre bu programı müzakere bile et-miverek mütehassıslar komisyo nuna havale etmiştir. Bu bakım cıan Demokrat Parti hâlen, kon ( grece kabuj edilmiş bir siyasî programa malik değildir. Eğer devletçilik bahsi birinci kongıe de ortaya atılmış olsaydı parti içinde patlak veren buhran, daha o vakit kendini gösterecek ve devletçiler kongrede tam mâ nasile ezileceklerdi... Parti lider İtrinin olağanüstü veya normal kongreden tevahhuş etmeleri tu yüzdendir., ve Demokrat kitle nazarında kat’î surette iti bardan düşmeleri de bu yüzden ckıcaktır. Bu mukadder âkıbeti mümkün mertebe geciktirmek için her vilâyetten dâvet edilen ve kendilerince şayanı itimad görülen delegeleri zaman zaman toplıyarak sözde kongro" ler teşkil eder görünmeleri hie kimseyi tatmin edemiyor. . devletçilikten muztaribdir. Mevcııd partiler bu ciheti ne ka dar erken anlarlarsa vahud müs takiJ muhalefet liderleri tered-di’dü bir tarafa bırakarak ne ka d;.r çabuk harekete geçer ve bir liberal parti kurarlarsa bu halkın teveccüh ve müzaheretine o kadar çabuk nail olurlar. Devle-: tin toprak mahsullerine el koyma. fiyat biçme, ihracım menet I me salâhiyetine malik olduğunu' bilen köylü, kâğıdını devletten alan matbaacı veya gazeteci, ek ineğini devletin iktisadi müesse-selerinde bulan işçi, fabrikasının Sümerbankın emrine verildiğini gören sanaviei, ticaretin» devlet elile yanıldığını gören ta-) cir. bankaların ve kooperati0c-ç rin birer devlet ofisi haline ge-J tiriidiğini müşahede eden küçüke tasarruf sahibi vatandaş bu ye-j nı yüzlerce boyunduruktan kur-( tıılmak istiyor. (
Ferdin yapamıyacağı idlerini meveud olduğu iddiasile ve fer-J dı teşebbüslere yardımcı- olacağı ( vâdile başlıvan devletçilik-, Tür-] kiyede, süratle devlet sosyaliz-! minin müfrit şekline inkılâb ctd
mis. İktisadî emniyet ve istikrar! ortadan kalkmış, ferdî teşebbüs» ler ya mahvolmuş veya felce uğ! ramışbr. Netice olarak Türkiye) hor sosyalist, memleket gibi bir! çıkmaza girmiştir. Asıl garibi) oizi bu sisteme sürükliyeılerin! basında gelen Celâl Bayırdan? ve arkadaşlarından bıı derd» de-! va aranmakta olmasıdır. Halbu-/ ki bu âlim zat îznıirde ya [lığı! bir konuşmada, devletin lnnüz? el kovmadığı hayvancılık isl»ri-niıı de devlet dile idare ed i üleşini tavsiye etmektedir.
İkbsad işlerinin devlet dile da re edilmesindeki tehllkeleri İnsanlar çtedenberi görmüşler-V.

I




di. Meselâ Roma imparatorların dan (Teofil) içinde karısı (Te-odora) ya aid ticaret eşyası bulunan bir gemiyi yaktu-mış ve karısına şöyle demişti:
)Ben İmparatorunu Sen beni gemi patronu yapmağa çalışıyorsun. Biz gemici olursak bu insanlar ekmeğini ne ile kazanır? Ticareti inhisar altına almağa kalkarsak bize kim mâni olabilir? Taahhüdlerimizi yapmağa bizi kim icbar eder? Bizim yapacağımız işleri bizim adamlarımız da yapmak istiyecekler: fakat onlar bizden daha haris ve adaletsiz olacaklardır. Halbuki halk bizim adaletimize güvenir.»
Asrımızın İmparatoru devlet tir. Eğer devlet, şimdiki Türki-yemizde olduğu gibi, ayni zamanda, çiftçi, tacir, sanayici, madenci, gemici, sigortacı, ormancı, nakliyatçı, bankacı, komisyoncu, biracı ve şıracı o» lursa bu halk nasıl sefalete düş mez?..
Halk Partisi liderleri gibi Demokrat Parti Liderleri de partilerini teşkil eden ekseriyetin devletçi olduğunu zannediyorlar... ve halkın kendilerinden uzaklaştığını gördükçe evvelâ hayret, sonra hiddet ediyorlar. Bu zihniyetle halkın siyasî riis-de vasıl olmadığı hakkmdaki eski kanaatlerine sımsıkı yor lar.
Okuyucularım, her iki içindeki müzmin buhran
tilâfların hemen hemen avni olduğuna didkat etmiş olmalıdırlar... Zaten başka türlü olamaz dı...
Bundan sonraki vazımda partiler arasındaki muvazaa meşe-leşinden bahsederek bu tahlile son vereceğim.
o
sarılı-
parti ve ih-

Ankara: 3 (A.A.) — Cumhurbaş kanı, İnönü Zaferinin döııum yıh münasebetile İnönAlnden gelen kut lama heyetini kabul buyurmuşlardır.
Heyet. Bilecik milletvekili. Dr. Muhlis Suııer, Bilecik milletvekili Reşit Bozyük- İnönü .belediye başkanı Hüseyin Açıker. İnönnü Halke vi başkanı Hakkı Uygur, Cumhur! yet-Halk Partisi başkanı vekili Alı-nıed Kaya, Cumhuriyet Halk Parti si İdare heyeti üyesi Mehmed Ali Kocaman. Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Mustafa Başaran, Belediye ü yesi Mehmed Ali Şenkaya. Belediye .üyesi İsmail. Ünlü, İnönü merkez o kulu başöğretmeni kemal Akgünden müteşekkil bulunmakta idi.

c
Kasıd mı, ihmal mi mı ?..
(Basfarafı 1 incide) ten sanık bazı kimselerle Aka-öemi .talebelerinden 16 kişi var | dır.
Diğer taraftan hademe Naci-. ye hâlen nezaret altında bulun durulmaktadır. Naciye sorgusunda:
«— Yangından iki saat evvel iki talebenin sigara içtiğini gör diım ve kendilerini müdüre ihbar edeceğimi söyledim. îddia edildiği gibi atölyede kundak falan görmedim» demiştir.
Naciyenin Sözleri
Naciye şayanı dikkat bir i-fade vermiş ve yangının zuhur ettiği heykeltraş atölyesi hakkında; I
sonra kanısını kilitleyip anah-J tar: koridordaki höcreye koydum. Kanıyı kimin açtığını ve iteri ateşin nasıl atıldığını bi-, İPTnpTn» dpmietir.
T-Tnibukî, hademeler «vangın var!» dî”-' bn^rdıktan sonra Aİ kademi Müdlirii Burhan. Ton 1 r-’U atölyenin kanısını açık bul mnshır. Kanıvı kimin tahkik edilmektedir
Diner bir sünhe
Siiuhevi davet eden
den biri de vangının Ankarada ki Millî Eğitim Bakanlığı yan pim gibi mesai saati haricinde zuhur etmesi ve binanın dört tarafını 20 dakika içinde sar-' mis olmasıdır, itfaiye komuta-1 nı Ihsan bıı hususta;
v_— ‘12 Hortmun çalışmasına raymen ateş kısa zamanda yük seldi. Adetâ iştial derecesini al dı. Ben böyle yangın görme-
dim.» demiştir. |
Diğer taraftan hâdise mahal linde keşif yapan heyet kat’î raporunu çarşamba günü savcı lığa verecektir. ,
Tahkikata devam olunmakta dır.
Başbakan Sıvasta
---o- —
Sivas 3 (A.A.) — Başbakan bugün saat 18 de Sivasa gel-ıt-isler, istasyonda şehrimizde bulunan Milletvekilleri, vâli, ko mutan, belediye ve parti baş-kanları ve kalabalık bir halk tarafından karşılanmışlardır.. Bsbakan vgonlrındaıı inerek doğruca belediyeye gelmişler -dir.
Başbakan geceyi Sivasta ge-çireceklernir._______________
(falyanın Birleşmiş Milletlere alınması tekrar istendi
-----o-----
Lake Success: 3 (AP) — Bugün Güvenlik Konseyine başvuran Batılı devletler. İtalya ile Ürdünün Birle? mİ? Milletler üyelik, müracaatlarının derhal yeniden gözden geçirilmesini talep etmişlerdir.
İtalyavı Birleşmiş Milletler cami asma ithal hususundaki bu teşeb büs. Triestenin bu memlekete iade sine dair vaki talepten iki hafta sonra yer almıştır.
Gerek İtalya ve gerek ürdünün Birleşmiş Mllletre üyelik müracaat ları Sovyet Rusya tarafından veto edilmişti.
Atölvevi temizledikten
Ar yıh değil kâr yılı!
Jaştarafı 1 incide) kete harb malzemesi sevkiyatı mânâsız olur.
Bununla beraber Birleşik Amerikanın Rusyaya olan ticaretini kat i olaraK Resmesryolunda yapılacak lıer hangi bir ısrar, karşı taraftan bir misilleme hareketine bulunulmasına yol açabilir. Bu takdirde Birleşik Amerika istikbalde dünyada her hangi bir buhranı önlemek için gerekli bazı askeri maddeleri Rusyadan elde ede mez. Böyle bir tedbir ayni zamanda batı ve doğu Avrupa arasındaki ticari münasebetlerin do kesilmesine yol açabilir.
açtığı
haller-

Kerbelâda Ibni Ziyad’ın kumandanlığını yapan Ömer B, Sa’d da esirlerle birlikte Küfeye gelmişti. Huzuruna girince Ibni Ziyad ondan, 4 Hazret i Hüseyin ile harb edilip öldüriilrne-, sine dair " Şemr vasıtasiie yol-■ İndiği mektubu geri vermesini t istedi, Ömer: j — Verdiğin emirler; yerine | .getirildi. Hepsini yaptım. Tali-[ mat yapılıp tamamlaıınıca. e-mirnameyi saklamağa lüzum kalmaz. Zaten, kayboldu!
Abdullahm ısrarı üzerine:
—■ Ben; o mektubu iktizasında soranlara gösterip okutmak üzere sakladım. Sen, baııa o ıpriıtubu yollamadan önce, ben sana tecavüzde bu derece ileri gidilmemesini de tavsiye eylemiştim, dinlemedin, ve beni emri ni yerine getimneğe mecbur eyle din. Halbuki, beıı sana yapfıe’mı bu nasihati, eğer babanı Sa’ l dım öde • I
■ y •
bu nasihati, eğer babam bin Vakkas’a yapmış oleaı üzerimdeki babalık hakkını ’ w iş olurdum!
Dedi. Abdullahın kardeşi man da orada idi, dayanamadı,

Bir tavzih
3aş tarafı 3 üncüde nuflâ şimdiye kadar aramızda böy le bir hâ-lis? olmamıştır. Bu durumu her an isbata hazırız.
Şimdiye kadar namus ve şerefle iş gören ticarethanemizde, gazete sütunlarında leke sürmek isti-yenler hakkında (haysiyeti tileca-riyemizi rencide ettiklerinden ö-türü) aid olduğu makama müracaat edeceğimizi cevaben ve saygı ile bildiririm.»
Merkez Hal 40 No. Sahibi Roşad Özbek
fBaştarafı 1 incide) da C. H. P. nin aldığı, soıı pretı sip kararlarından, bunların se-Leb olduğu tartışmalardan ve bazı aksaklıklardan bahsedil -miştir.
Raporda, muhtelif şehir meşe İçlerine (et, su, yol) ve toprak, orman, öğretim ve işçi davalarına, parti teşkilâtındaki aksak lığa ve bunun devlet ve millet çapında yarattığı aksülâmelle-re temasla şöyle denilmiştir: Tatbikat göstermiştir ki,
parti içinden çıkan hükümet, bazen bütün bir partinin ittifakla, arzu ettiği bir meselenin tamamen zıddını tatbik etmekte bir beis görmemiş ve parti bugünkü tüzük hükümlerine gö re dâvayı zamanında halledebi lecek bir duruma girememiştir.
İktisadî mevzularda, birbirlerine zıd tedbirler alınmasında garip vaziyetlerin ihdası ve a-lman tedbirlerin zaman şartlarına uygun bulunmanıası. Eko-ııomi sahasında iyi neticeler tevlid etmediği söylenebilir.
Bilâhare -ilçe Başkanı tarafından, repor hakkındak-î ten -İncilere cevaplar verilmiştir.
Dilekler faslına geçildiği zaman, söz alan köylü delege Tov fik Taıısnl şunları söylemiştir: c— Dileklerimizin. Meclis kürsüsüne aksetmediğini görüyoruz.
Bizim dâvamız, toprak dâva sidir. Milletvekillerimiz, bunu hie. dikkate almıyorlar.
Biz kövlüler, hükümetlere h’zmet ettik, sacımızı süpürge yantık, sırasında önünde dize geldik. Amma, onlar bizi görmedi geçti.
Önümüzdeki toprak kanunu denilen mühim bir mesele duru vor. Simdi onun tadil edile ceği rivavetleri var. Bu. vazife de komisyonlara havale edilecekmiş. Heciniz bilirsiniz; Na polvon. halledemediği bir meşe İevi (Komisyonlara) havale e-dc-rmiş.
Toprak kanununun istikbalin ddn korkuyoruz. O (Toprak ka nıınu) ki, bu memlekette mııba lefetin doğmasına sebeb olmuş tu.
Arkadaşlar, çok dikkatli olmalıyız. Islahat, yukardan aşa ğı değil; aşağıdan yııkaVi vluı. Köylü asla, ihmale gelmez. )'
Bundan, sonra söz alan delc geler, orman ve işçi dâvsı üzerinde dikktle durarak partiyi şiddetle teııkid etmişlerdir,
Dilekler faslı, saat 21 e kadar siirnıüş ve bilahare, yeni idare heyeti; il kongresine giderek aslî ve yedek üye seçim leri yapılmıştır.
Bilâhare öğrenildiğine göre, ilce idare heyetine Ekrem Özden Mahir, Hüseyin Görlüm, Bekir M'acu, Makbule Uslû, Ali Rıza Tunçay, Hakkı Keha, Selim Bilel, Midbat Erman ekseriyetle seçilmişlerdir. EMİNÖNÜ İLCE TEMSİLİ BUGÜN YAPILIYOR
Dünkü ve evvelki günkü nüshaia rmuzda,Eminönü c. H P. kaza ida re heyetlerine mensup zevatın nalıi yelerden Eminönü kaza kongresine seçilecek delegeler üzerinde baskı yap tıklarını ve bu baskılar neticesinde ayni zevatın arzu ve emirlerine bl lâkaydl şart inkıyat eyleyecek ka billyette seçilen delegelerin iştira.
Galatasarayın yeni bir hezimeti daha
kile geçen cuma günü ak?amı Le tafet apartmanında Eminönü kaza kongresinin temsili mahiyette bir provasının yapıldığını bildirmiştik, üstelik sinsi bir propaganda ile E-minönü C. H. P, kaza idare heyetin den Feridun Dirlmtekin parti erkâ nmdan Atıf Ödül ve C- H. P. il 1da re heyeti başkam Sadi Bekterin de kendilerini mevkilerine karşı delege seçtirdiklerini gören İnsaflı on bir C. H, P, 11. totaliter zihniyetin bu şaheser numunesi karşısında altık tahammül gösteremiyerek taar ruza geçmişler, fakat Eminönü ka za kongresini «oldu bitti» şeklinde ki C. H. P. İllere has ananeden a yırmak için ellerinden geleni yap tıkları şuada, parti haysiyet divanı nm yazılı cUıvetnamesile karşılaşmışlardır.
Kumkapı nahiyesi âzasından Ya şar Esti- Lutfl Sarz, Kenan ve Sa mi Funda halen hayslyetdivanında müdafaalarını yapmakla meşgul, dürler.
Bu arada öğrendiğimize göre, C, H, P, nin Kumpakı nahiyesinde ka yıtlı olan ve Sadi Bekter, Atıf Ö-d.ül ve Feridun Dirimtekinin dele ge seçilmelerine itiraz edenler me yanında bulunan Teknik Okulu mü d’ür muavini Mazhar Erhan bu mü_ mir faaliyetine nıükâfaten derhal Erzurum Lisesi kimya muallimliği ne nakledilmiştir.
Devlet memuru sayıldığı halde senelerdenberl siyasi bir partide Ak tif rol oynayan Mahzar Erhanm bu muameleye maruz kalışı keyfiyeti C. H. P. şeflerinin daima özürlerinin kabakatlerine galebe çaldığını bir kere daha ispar eylemiştir-
□kadar İspat etmiştir ki: Bu va kja tenkid ve itiraz hassaları önce den uyuşturulmuş C. H. P, Eminönü kaza kongresi delegelerini bile biraz üzmüştür.
Diğer taraftan geçen hafta provası yapılan C, H, P, Eminönü ka za kongresi temsili, bugün saat 14-30 da Fmınönü Halkevinde verilecektir. „
Kongre riyasetine Atif Ödülün kâtipliklere de Meliha Avni Sözer ile Feridun Dirimtekinin tâyin edi lecekleri şimdiden bildirmektedir.
Balıkesir C. H. P. k ’ingresi
(Baatamf i 1 incide)
Hakkı Lzunçarşıiı,-MiuiaaıŞükrü Adal, Ali Taşkapılı ve kazalaı^u gelen 98 delege ve ayrıca davetliler huzurunda merkez binasında yapılmıştır. Celse saat 14 de açılmıştır.
İlk olarak kongre başkanlığı seçimi yapıldı ve birinci başkanlığa Muharrem Onursal seçildi. Bundan sonra çalışma raporu okundu. Söz alan ve tenkidlerde bulunan bir delegeyi kongre* başkanı susturmak istediyse de hazirunun «devam devam- sesleri arasında delege sözlerini tamamladı. Bunu müteakih söz alan İvrindi delegesi Raif özdemir: «Ne zaman başımız sıkılırsa, ne zaman zora gelirse o zaman köy lülerle temas ediyoruz. Arkadaşlarımızı biz ihmal ederken muhaliflerimiz her fırsattan istifa deye çalışıyor biz yerimizde saymakta devam ediyoruz, demiştir.
Bundan sonra komisyonlar seçildi ve kongreye bir saat fasıla verilerek 16.30 da tekrar toplanıldı. Söz alan bazı hatibleri mütea-kib Manyas idare kurulunun verdiği bir takrir okundu. Bu takrirde su baskını neticesinde, milyonluk bir zarar hasıl olduğu, bu semtlerin halen tâmir edilmediği, 45 bjn dekar eraziniıı kullaııılmı-yacak vazıyette olduğu bildiriliyor ve bazı dileklerde bulunuluyordu.
Toplantı a saat 18 de son verilmiştir.
Vecilıi. Bıçakçıoğlu
« •
i
I
O Sü
Süleymaniye de sarıkırmızılılan 2-0 yendi
Dün Şeref stadında Galatasa-ray-Süleymaniyg karşılaştı ve maç, tahminler hilâfına gayret li bir oyundan sonra 2
leymaniyenin galibiyetile netice lendi.
İlk devrede hücumlar karşılıklı olmakla beraber, Süleyma niyeliler daha canlı oynuyorlar dı. Devrenin bitmesine üç dakika kala Süleymaniye penaltıdan bir gol kazandı,
İkinci devrede oyun daha faz la Süleymaniye baskısı altında devam etti.
Yalnız son onbeş dakikada GalatasaraylIlar oyuna hakimdiler. Fakat bu baskı esnasın-


rJ
“Eski Novotni
Aile Saz Salonu
Her akşam memleketimizin en muhteşem saz heyeti Pazar gönleri içkisiz aile matinesi
YazıınZ o», ftnif
Şia fırkaları — Kaydiye mezhebi E mirinin Divânı! — t bir kadir, cesur bir genç! — — (Yezid) in divânında —
söze karıştı:
— Ah dedi, keşki ailemizin efradından lıer birinin blumuna kıyamet gününe kadar duracak birer halka takılmış olsaydı da, tek Hüseyitıin öldürülmesi gibi kötü bir işe burnumuzu sokmamış olsaydık ve bunun lekesini taşımağa mecbur kalmasaydık! oğlu uğursuz herifin dünya saltanat nidan baş ,7öıem’yordu! Zevnelâhi-kelepçe, bovnu-itleriıı baş-
reiö-jjk» w. a.
% •*

Kerbelâda, iıç (Ali) ler
Resulü Elt) emin okşadığı dtıdtıklar —
Piçin gözü; kasını din’iu

1 ( İllü
♦ n rc
I* A) fi •/vll
n't 1«ı ]
lan mızraklar ununa saplanmış
— Caniler ve mazlumlar Piç Ziyaduı( nunt’unv oğlu Fedakâr bir ilıtfnarm acıklı âkibeli! Şam sarayında mııtvnı!
olduğu halde nde, kadınlar çıplak develerin sırımda, bir muhafız kıt’asınııı nezareti altında, bîtab ve perişan kafile Şam yolunu tuttu.
Şehre yaklaşımca tertibat alındı ve bir zafer alayı merasimde başkente girildi. Müjdeci (Yezid) in huzuruna çıkın-ee?;
— Müjdeler olsun yâ emîrül-miiminiıı diyor. Tanrı sana nv: rat ve feth ihsan bıv, ıırdıı. Hüseyin lib: ailesi bihnikleri ve yardım
»
Bin Ali Biıı Ebı Tâ*
Küfe Mnrd Cğiirsuz muzaffariyet Talih mi, İmlâ mı?
cıları ile Emir Ibııi Zeyyadın kuvvetlerde karşılaştılar. Teslim olmayarak karşi duı dular. Güneşin doğmatlle başlayan kavga; akşam karanlıktan çökerken soııa- erdi. Asilerin ce-sedleri başsız, elbiseleri çamur ve kanlara bulanmış olan Ker-belâ sahrasına serildiler, mağlûp ve perişan oldular.
Uğursuz herif; ihsan alacağım umuyordu, Yezid ona İliç birşey vermedi, gözleri yaşla dolarak:
an oldular.
ihsan
da bir aralık hjicuma geçen SU leymaniyeliler kırkıncı daki da ikinci gollerini de yaptı i ja.
Oyun bu şekilde 2 — 0 s erdi.
Galatasaray maçı şu kad. le oynadı:
Erdoğan
Musa, Btilend, Özcan — îsf-.-tr.-diyar, Naci, Aleksandr, Muzaffer, Rober,
Bugünkü mühim maç
Bugün Şeref stadında i’, w şampiyonu Fenerbahçe ile Beşiktaş takımları lik maçlarını^ son karşılaşmasını yapacak! dır.
İr 4 m
Fazıl, Natık -îsfel
*
••

iıarb havası esiyor
(Baştarafı 1 incide) riıı Doğu bölgesindeki tren sey rıiseferini idare için karargâh cîarak kullandıkları binanın etrafı Amerikan askerleri tara -fmdan sarılmıştır.
Amerikalılar bu binaya hiç bir Rusun girmesine veya çık masına müsaade etmemektedir ler. Bu sabah aralarında iki de1 General bulunan 20 kadar Rus binanın kapısına gelmiştir. A-merikalılar, Ruslaı a içeri gire-mivecekleriui söylemişler ve Rııslar bunun üzerine Sovvet höleesino dönmüşlerdir.
Sovvetler bu binavı Berline yeldikleri zaman işgal etmişler ve diğer işgal devletleriyle yapılan bir anlaşmayla o zaman danberi bu binada kalmaya de vam etmelerdir.
Amerikal’lar da Berlinden Sovvet kon+robı altında bnln -naıı Potsdama giden yokla bir barikat kurmuşlardır. Buradan gecen biitiin insanlar ve ''tabalar kontrol edile^«k+ir. Blinun la beraber Amerikalılar hu ma r-ianın aksama kalduıla-
rağını bildirmişlerdir.
thgil.’z aaİTorî valisi General Brian Rnhnrtsnnun özel tr( ni herhangi fnr Hâdie» vnkua ”'■1-■Rprlindel'î tngiliz bölge sine geTmi rırırrin biri tT’?Ü Rnslarla malar neticorindA naatinde bulunduğunu bildir -mistir.
General Robertson bu sabah. Berbnden uçakla harn^et etânış tir tngiliz askerî valisi, Ingiliz Ren ordrannv teftişe bnsk-vacak olan Mnn,-"nr)-)Arvvi karşılamağa gitmektedir. Loıd Montcomery salı günü Berline gelenektir.
Amerikan komııtammn askerî salâhiyeti
Vasington 3 (AP) — Amerikan kara kuvvetleri Baltanı Kenneth Royal, dün gece verdi ği demeçte. Almanvadaki son durum halikında sorulan sualle rs karş’Zk olarak şunları söy lemistir:
..tr^er Rusva Berlindeki A-merikan nakliye yollarını kese cek olursa şiddetle mukabek et mekten geri kalmayacağız. Sim diki halde böyle bir tehlik- yok tın Fakat, bir tecavüz karsı -sıııda ateş açmnk General Vlav’ in askerî salâhiyeti dahilinde bulunmaktadır.
Kenneth oval, başka bir suale ccvab vererek, ikinci dünya herbi eratının yeniden silâh al tına çağırılmasınm Bakanlık ta eylesin, itaatinizle biitiin diin-? yavı doldıırsanız gene Hüseyi-S ni katletmekle irtikâb eyle l'ği-T niz günahın karşılığını o-kinişi olmazsınız. Ulu Tanrı. Hı.seyi-l ııe rahmet eylesin. Vallah, eğer» bana gelseydi, ben onu affe-ı derdim. (-1) ?
Hüscvinin kesik başı Yezid'-) in karsısına getirildi. Yezid’inc zevcelerinden biri bu sırada ya-S nnula idi. başı görünce sordu:!
— Vfı Enıîriilmüminin, bu? kesik baş; Resulü Ekremin kı-S zı Fût imanın oğltı Hüseyhıinf mi?
Yezid, cevap verdi:
— Evet, odur. Ona matem et ve kendisini rahmetle an. Allah belâsını versin. Ibni Zcv-vsd; acele edip onu öldürttü!
Sonra, Zeynelâbidin ile di -’ ğerlerini çağırttı. Zeynelâbidi -nin zincirlerini hemen çıkarttır, dı, ona hitaben,
(De-vann var)
ir. Tren memıırla-oha önce -^laş-
(i) Ibni Kcsir’den.
I


1
( i
J
rafından henüz düşünülmem.5 olduğunu söylemiştir.
Rusların talim uçuşu
Berlin, 3 (A.A.) — Rusiar bir miktar avcı uçağının bu gece talim uçuşları yapacağım bildirmişlerdir. Uçuşlara bugün aksam üzeri başlanması da muti temeldir.
Rusiar. Berline giden bütün Amerikan uçaklarının bundan haberdar olmalarını istemişler dir.
Bomba düşüren uçak
Viyana 3 (AP) — Bugün Vit yanadaki Sovyet kesimi üzerin den geçmekte olan bir uçak bir bomba düşürmüştür. Bir çocuğun ağır surette yaralandığı bildirilmektedir.
Resmî bir tebliğe göre, hâdise mahallî Sovyet genel karav-g'ıhına haber verilmiştir. Amerika Berline iaşe maddesi yolladı
Berlin 3 (A.A.) — Bertince bulunan askerî makamları pr soneline gönderilen 529 tonl k i?.ş£ maddesini yüklü asV' 1 trenin dün akşam Baıınswic’ \ den Berline hareket ettiği Arıe r i ifan- işgal makamları tarafından bildirilmektedir.
52 vagonu olan bu terinin en martesi günü Berline varması beklenmektedir.
Tren cuma gecesi saat 23.30 da Marienborn hudud istasv -

dan. hâdisesiz geçmiştir. B(-r iiu) bu sabah varacağı umulmaktadır ...
Yeni Sovyet eri3! geirfj fBaHtarafı 1 incide/ uçağile şehrimize gelmiş ve hav.? alanında Sovyet sefaret ileri gelenleri, peyk devletler sefaretleri erkânı, ve protokol umum Md. muavini tarafından karşılanmıştır. M. Lâvriçef kendisiyle görüşen gazetecilere henüz söyliyecek bir ?-•( yi olmadığını ve Türkiyeyi henüz tanımadığını bildirmiştir.
Yeni büyük elçi önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanlığına itim ad namesini takdim cdöcektir.
Atinadaki büyük siyasî faaliyet (Kastara fı 1 inimle)
Pipinelis de hazır bulunmuştur-Neemeddin Sadak saııt 12.30 da sa* raya giderek kral tarafından kabul edilmiştir. Kabulü müteakip saray da verilen öğle yemeğinde Necmed dm Saduk ile Bayan Sadak Çalda-ıis. Madam Çaldaris, Ünaydrn Bayan Onaydın, General Papagos ve saray başmabeylncisi bulunmuştur.
Akşam yemeği hususi mahiyette olarak Çaldarlsin malikanesinde ye necektlr.
YUNAN BAUBAKANJNIN BEYANATI Atina: 3 (A.A 1— Türk Dışişleri Bakam B. Neemeddin Sadakın Ati saıjı ziyaret nıüna..cbetile Başba nay.üı ziyareti münasebetile Başba kan Sofıılls Reuter Ajansı muhabl yine şu demeçte bulunmuştur. Ayni tehlikenin tehdidi altında bulunmaktayız. Bu gupüşme tehll keyl karşılamak İçin ne gibi müşterek bir politika takip edebileceği. mizi 'Gösterecektir.


1001000
Lira
Sizi onda bir
MİLYONER
yapar.
7 Nisan çekilişinde
100.000-lirayı kazanırsanız onu işletip üretmeniz TAM MİLYONER olmanız da artık sizin işinizdir


T■WI SABİjH




4i NİSAN M

■ T- T*f*
• I

i
■ ■
'■■■■ ■ —

kat daha
Q1O9X
Model
şenlendirecek olan
îşte mes’ut bir aile yuvasını bir nadide ve şaheser bir radyo !
Radyo tekniğinin en son icatlarından faydalanan buı yeni lüks modelin ses kabiliyeti ve emsalsiz hassasiyeti söz ve yazı ile ifade edilemeyecek derecede fevkalâdedir. Onu hakkıyle takdir edebilmek için mutlaka dinlemeli . . .
En modern zevk telâkkisine uygun ve Amenkada sonsuz bir rağbet gören “beyazlatılmış mahun” renginde imâli edilen bu a
radyo, odanızın müstesna bir süsü olacaktır
Tam mâöasıyle mükemmel bir radyoya sahip olmak için daha fazla beklemeye mahal yoktur.

Pavyon Tamiri ve Matbah Hela İnşaatı yaptırılacak
İst. iskân Müdürlüğünden
1 — Tuzlada mülteci kampındaki 9 pavyon tamiri ve nıatbah
ve helanın yeniden inşası, ve teferruatı açık münâkaşaya konulmuş», tru '
2 — fiedeîi keşif 26215.» lira 92 kuruştur,
3 — İhale 8 Nisan- 948 e rastlayan perşembe günü saat 11 de Sir keçide Mithat Paşa hanında birine.1 katta Iskan müdürlüğü odailndaki komisyonca yapılacaktır,
4 — Taliplerin bugünün saat on birine Kadar kanuni teminatlarım mâliyeye tevdi etmeleri ve üç gün evveline kaıiar da ihalye girebilmek İçin dilekçelerine bağlı vesikalarım ibraz etmiş bulunması lâzımdır,
5 — Keşif, idari ve fennî şartnamelerin alınabilmesi için hergün
İskan müdürlüğüne müracaat edile bilir ______'3516)
Meşe Azmam Satışı
Devlet Orman işletmesi Mustafakemalpaşa Müdürlüğünden
J — İşletmenlik VTI Çata) bölge&i Muetafa Kemal paşa ist-atyon istif yezındo mevcud (243,280) metreküp meşe azmanı aşağıda olduğu şekilde
(4) parti halinde açık arttırma euretilo eatıbğa çıkarılmıştır,
2 — Artırma 9 Nisan 948 tarihineraethyan cuma güjıü saat 15,00 de işletme merkezinde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır.
3 — Azmanların beher metreküpünün muhammen bedelleri ile her parti »çın %7.5 geçici teminatlarını gösterircedve) aşağıya çıkarılmıştır.
f —■*
I AMERICAN EAPOIIT ■ I LÎNES tNCORPORATED I I N E w - YORK P
I£XMtNSTER I
I VAPURU 5 NİSANA Doğru I I İskenderiye — New-York I
■ için eşyayı ticariye yükliyecek- |
I tir. Fazla tafsilât için Gala-1
■ tada Tahit hanında ? ünciil
I katta I
■Hayrı, ArabojluiveŞst.l
na müracaat. Tel: 44993-2-1

•* -.--’S

4

Kayın Dört Köşe Satış
Devlet Orman
Satılacak ma) :
Mahal ve mevkii ;

Miktar ve cinsi Muhammen bedeli Iik teminatı :
Müddeti ihale şeku
İhale tarihi :
ihale yeri :
İşletmesi İnegöl MüdörlöğÜBden:
Kayın dörtköşe
Hayriye Bölgesi emvalinden İnegöl İstif yerinde mevcut.
Kayın dört köşe 63 M3 781 ES3
Beher metreküpü 120 liradır.
674 lira 03 kuruştur.
35 gündür
Açık arttırma suıetile .
12/4/948 pazartesi günü saat 15 de
İnegöl Devlet Orman İşletmesi Müdürlüğü binasında- •

OrtaokubLise ve Teknik Okullar Talebesine I
İTuna Dersevi’nde — KİMYA — LİSAN verilir. I
şekilde re ktsa samanda ezntr-l hazırlar. I
her gün saat (14-18) arasında!
Atatürk Bulvarı Na. 88 |
f Aksaray Postahanc karşısı) I AKSARAY — İSTANBUL I
FİZİK
MATEMATİK Dersleri
Drr.$eı i 7aM)(sin* en iyi
ı hana
Müracaat- Pazardan başka

b
f
TUNA DERSEVİ
n
Hacmi Muhammen bedel» %7.5 geçici T.
He. M3. Dsm.j Lira Kr. Lira Kr.
1 61 166 76 09 .287 811
SI 64 462 75 00 362 54
8 63 547 v 76 00 301 20
4 74 115 75 00 414 90
4 — Bu içe ait şartname Ankara Orman Genel Müdürlüğü, İstanbul Orman baç mühendisliği, Burca, Bandırma v» Balıkesir müdürlükleri ile işiet-tneraizdo her gün görülebilir.
5 — İsteklilerin belli gün ve saatle teminatları ile birlikte içleto;e mer-
kezımlo toplanacak komisyona müraca» *a ı. (3729)
p— -- - ------- ■-
Kapalı zarfla 50 adet kontrol saati alınacak
Eminönü bekçi komisyo-nundan
Batm alınacak 50 adet Kontrol sarileri için 38/3/948 günü teklif Bdilen fiyat, haddi lâyıkj bulmadığından lcati ihalenin 18 Nisan 943 Burna günü saat 14-30 a talik edildiği cihetle taliplerin teminat ukçele fini ve teklif mektuplarım ayııl gün «aat 12 ye kadar Bekçi konıisyonu-tu» yermiş bulunmaları lâzımdır.
istekliler şartnameyi her gün bekçi andrllğlnde görebilirler. (4802)
3
L
- il# w
MARKA
0,06 0,08 0,10
m/m m/m m /m
TIRAŞ BIÇAKIJ4.RB
Üstünlük timsalidir
Türkiye Genel Mümessili
İBRAHİM ÇAVUŞOGLU
Bahçekapı, Celâl bey ban No.39
Tel: 20146 İstanbul
Yeni Sabah'ın
HAN FİYATLA!»
Damlık nahtuı c'.arafc 1
l
s
K
6
İnci
» »
)
» » » »
santimi
) »
I
Kr. 1Ö0O
500
400
800
260
150
1 — Ynaanüa cinsi yazılı 63. 781 M3 kayın dört köşe açık arttırma suretile satılacaktır.
2 — Buna ait şartname Ankara Orman Genel M ce Ankara Merkez, Bursa Bilecik, ve Eskişehir işletme müdürlükleriyle Müdürlüğümüzde ve İstanbul Başmühendisliğinde görülebilir.
3 — Taliplerin İhale gününde evrakı müsbite ve ilk teminatları İle komisyona müracaatları (3730)
Üsküdar Barış Hukuk Yargıçlığın dan: 947/264 D.
Hayredchn Süleymangıl vekili avukat Yusuf Kenan Antel tarafın dan Vamköyünde Vaniköy caddesinde atik 21/8 No: lu Berkâtıp Mustafa Paşa yalısı namıle maruf yah arsası ve dağ mahallindeki şı#
yuun İzalesi hakkında Cemal .demirci. Madenci Arif, Hacı Zehra, Haşan, AlâeddJn, Sanıl, Zehra, Lüt fü, Nlzameddln, Cemile, Memnune, Feride, Saliha, Hatice, İzzet, Mahmut, Ferdane, Yegâne, Meyal. Fit-nat, Selml, Nuriye, Abdülgâfur, Mus tafa, Talât, Emine, Münire, Yordan» Ömer oğlu Mehmed, Reşide aleyh-Jeılne açılmış olan dâvaıijn cari tahkikatında Mahkemece Müddea leyhlerhı ikcmetgâhlarnıın meçhu liyetl hasebile kendilerine ilânen tebligat icrasına kayar verilerek ya pılan tebligata raftmen gelmedikle rinden dâvacı vokllmlû talt bilo hak larmda gıyap kararı ittihaz kılına rak tahkikat 10/5/948 pazarteel saat 10.30 a bırakılmış olduğundan belli gün vv aaatto yine gelmedik lerl takdirde evrak tetkik edilerek icap eden karamı verileceği ve ba doma duruşmaya da kabul edilme yocoklerl hakkındaM gıyap Karan

m havi ilân varakası mahkeme divanhanesine talik kılındığı gibi ikâ betgâhlanmn meçhuliyeti hasebile ayrıca ve tebliğ makamına kaim ol mak üzere gazete ile de ilân olunur.
TASHİH
Eyüp Sulh Hukuk Yargıçlığından:
Yeni Sabah gazetesinin 2. 4.
948 tarihinde intişar eden 896/947 dosya sayılı ilânının arttırma tarihi 26. 4. 948 ola-, cak iken 23. 4 948 olarak neşre d: biliştir.
Arttırma talihinin 26. 4. 948 okluğu tashihan ilân olunur.
İlan
İstanbul Beşinci İcra Memurluğundan: 847/2746
Bir borçtan dolayı hacizli olup pa raya çevrilmesine karar verilen 60 çift muhtelif renkte 34 numaradan 38 numaraya kadar fantazi zenne İskarpini İle radyo kanape, koltuk, sandalya, karyola, masa, halı seccade den İbaret eşya 14 Nisan 948 çarşamba günü saat 13 den itibaren sandal bedesteni menkul eşya mezat memurluğu ile halı satış kısmın da açık arttırma İle satılacaktır-
Muhammen kametlerinin yüzde 75 ini bulmadığı takdirde ikinci art tırması 18 Nisan 1848 pazartesi mezkûr mahallerde ve tâyin edilen aaatte İcra edilecektir.
İsteklilerin mahallerinde hazır bulunacak, memuruna müracaatları İlân olunur. (4325) i
SATILIK DOÇ KAMYON
Bir adet Doç marka iyi kullanılmış kamyon 5000 liraya
satılıktır.
Veli Alemdar ban No. 201 Galata.
-il •II
Kadıköy İkinci Sulh Hukuk Yargıçlığından: 947/40
Kadıköy Ycldeğirmeni Uzun Hafız sokr.k 88 No. da mukim iken ö-leıı ve terekesine yargıçlığunızca el konan Mazlum Arıkana ait menkul ev eşyanın 8/4/948 perşembe günü saat 14 de İkametgâhında a- i çık arttırma suretile satılmasına ka |
DÇtİNCt) KİTAB (
İddia ve Karar (
Profesör Avukat Kenan Ö- ( ner tarafından neşrolunan 5 ve öner - ¥üceî dâvasının ( üçüncü kitabını tevkii eden 5 bu eser nefis bir şekilde ba- J silip satışa çıkarılmıştır. Mili 5 darı pek mahdut olduğun- s dan tükenmek üzeredir. Meni 5 leket çapında bir dâvanın ta- J mamtayıcı kitabı olan bu e- 5 ser her Türk münevverinin ( kütübhanesinde yer alacak 5 bir kıymet ve ehemmiyette- \ dir. KİUbcılardan arayın. c
Fiyatı 175 kuruştur. )
* I
«Yücel • önera dâvasına ? aid Profesör Kenan Önerin \ eserlerinden birinci ve ikin- ) ci cildlerin meveudlan tü- S kennıek üzeredir. Bn kıymet ( U ve ibret verici kitabiann S her üçünü do Ankara cadde- c sindeki «Kanaat» ve «Inkı- ) lâb» Kitabevleriııden tedarik | edebili rsîuiz. 5

rar verlınüş olduğundan isteklilerin yazılı gün ve saatte satış yerin de bulunmaları yayınlanır.