1 Aralık 1950 — Cuma
leni İstanbul’un
KUPONU
TAHSİL KUPONU
YENİ
Sı^ASÎ IK1 .»ADİ MLS'l AKIL
Tesis eden: Hnbfb Fdîb - TÖREHAN
Beyo£ta - MIİcHlf Cadde*! B - 8. Telefon : 44758 - 44757 Saatral
Partiler ve programlan
DÜNYANIN en büyük inkılâplarından birini yaparak yüzlerce yıllık sultanlık idaresine nihayet veren Türk milleti. Cumhuriyetimizin başlangıcında kendisini kurtaran Büyük Atatürkün etrafına toplanmış ve onun memleketin yükselmesi ve ilerlemesi için verdiği kararlan şükran ve memnuniyetle kabul etmiştir.
Cumhuriyetin tek bir parti ile idare olıınamıyacağı-nı gören Büyük Atatürk bir çok sözlerinde memleketimizde partilerin teşekkülü lüzumu üzerinde durmuştur. Bir çok taraflan henüz açıklanmadığı için karar safhalarını ta-mamivle bilmediğimiz Serbest Fırka’da böyle bir ihtiyaçtan doğmuştur.
Aradan geçen zaman bu ih-fiyaa daha çok arttırmıştır. Bundan dolayıdır ki, memleketimizde eski olmamasına rağmen kuvvetli ve kudretli bir Demokrat Parti teşekkül etmiş ve beş senelik bir mücadeleden Bonra ıktidan eline almıştır.
Bâz bütün samimiyetimizle bCdirmek isteriz ki. bugünkü muhalefet ve dünkü iktidar partisinin bu vaziyetin meydana gelmesinde büyük bir hissesi olduğu gibi dünkü muhalefet ve bugünkü iktidarın böyle bir duruma erişmede tarihe geçecek yorulmak bilmez hizmetleri olmuştur. Bilhassa Türk milletinin son Meclis seçiminde gösterdiği olgunluğun da bunda çok büyük bir rolü vardır.
Bugünkü iktidara, demokrasi bakımından, büyük bir vazife düşmektedir. Çünkü memleketimizde parti çoğalışının bir faydası olmayacağını bildiğimiz gibi tek bir partinin hâkim olmasının da artık demokrasiye uygun bir şey olmadığını takdir etmekteyiz. Bizim kanaatimizce memteketin istediği şeylerin başında kuvvetli ve kudretli bir muhalefet ihtiya-1 cı gelmekte idi. Son seçimde e"ici bir çoğunlukla iktidarı ele m Demokrat Partinin şimdi ..1-'dişteki zayıf muhalefete bü-yük bir ehemmiyet vermesi icap eder. Ancak, bizde partiler arasındaki münasebetler uf k hâdiseler ve şahıslar çerçevesini açamamaktadır. Her ne kadar demokraside çok ilerlemiş memleketler bile bundan kendilerini kurtaramam ak ta
iseler de biz bu işin en büyük sebebini iki parti programı arasında fazla bir fark olmamasında görüyoruz.
C. H. P. ile D. P. nin programlan tetkik edilecek olursa bunlann arasında büyük benzerlikler görülür. Hattâ devletçilik noktasında bile ay-nJdıklan pek fazla göze çarpmaz. Bu vaziyete göre iki parti arasındaki mücadele; programdan ve onun ana hatlarından değil, belki bu programı tatbik eden kimselerin doğru veya yanlış yoldan gitmiş ol-1 malan iddiasından mektedir.
işi şahsiyattan ve henüz etraflı programı bile yapılmamış olan iktidar partisi ile ona muhalefette bulunan partinin şimdi flk iş olarak programlannı, ana görüşlerini daha aydın bir tarzda belirtmeleri ve yollanın daha vuzuhlu çizmeleri zarureti vardır. Ancak bu sayededir ki, iktidar ve muhalefetin prensipler üzerinde mücadele etmek imkânlan hâsıl o-lacak ve memleketin iç politika yolu daha aydınlanacaktır.
Habih Edih - Törchan

ileri gel-
kurtarmak ve tam bir
insanlar vakti ölçmeye ne zaman başladılar?
Saatçiliğin İlmî esaslarını etkik etmiş ve bütün diınycı lisanlarına tercüme edilmiş e-serler Rahibi olan Neuchâtcl Üniversitesi eski profesörlerinden M. Alfred Chapuis'nin bugün pek kıymetli bir makalesini neşrediyoruz. Bu yazıyı aynı bahse dair başka makaleler takip edecektir Dini vazifeleri ifa etrnek üzere eskiden MzamanM ve “vakit,, mefhumlarına kıymet veren memleketimiz, îngllterede saatçilik sanayiinin ilerlemesine ve ge*-üşmesine bu yüzden sebep oldu. “YENÎ İSTANBUL* okuyucuları bütün bunları Profesörün giizel yazılarında okuyacaklardır, İlk yazıyı bugün 2 nel sahlfemizde bulacaksınız.
Yıl 2 — Sayı 366—10 kurvj
1000
1 ooo
1 000
1 ooo
1 ooo
1 ooo
Saat 1.000 Saat 1.000 Saat
Saat 1.000 Saat 1.000 Saat
1 OOO Saat 1.000 Saat 1 OOO Saat
1.000 Saat 1.000 Saat 1.000 Saat
1 000
1.000 ı ooo 1 ovo t.ooo ı.ooo 1.000 1.000
Fo«ta Kntrrnı : 447 - îstanbnl. Telgraf A dr mİ : Hetlo. htanhnl
Cumhurbaşkanı Kayar “YENÎ İSTANBUL ’u tetkik ediyor
C. H. P. Genel Başkanı İnönü “YENİ ISTANBUl/’u gözden geçiriyor.
vr-ştf
Churchilf’in beyanatı “Harbin tarihini Sovyet Rusya tâyin edecek,,
Muhalefet Lideri, Avnrnpa-daki tehlikenin Koreden dalın nıiihim olduğunu belirtti
Londra 30 (YÎRS) — Bugün Avam Kamarasında konuşan Muhalefet Lideri Churchill, Rusların yakın bir tarihte Avrupada büyük bir taarruza geçeceklerini zannetmediğini söylemiştir. Chıır. chill, şayet üçüncü dünya harbi çıkacak olursa bunun Rusların tensip edecekleri bir tarihte başlıyacağını biL dirmiştir.
Zaferi müteakip Rusların gayet kazançlı bir devir geçirdiklerini ve bLr tek kişi kaybetmeksizin Avrupanın yansiyle Çin’e hâkim olduklarını belirten Churchill. Sov-yetlerin bu emellerine bir hudut tesbît etmediklerini ve kazançlariyle tatmin olunmadıklarını ileri sürmüştür.
Rusların bir taarruza girişmelerine, Amerikan atom faikıyetiyle bazı menfaatlerin mâni olmakta olduğunu tebarüz ettiren Churchill, atom üstünlüğünün de gün geçtikçe azalmakta olduğunu »Öytiye re k, Ruslarla bir an evvel bir anlaşmaya ulaşmanın gerekliğini ileri sürmüştür.
Koredekl durumun müstakar bir hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Churchill burada bir an evvel anlaşmaya varılmasını talep etmiş ve asıl tehlikenin Avrupada olduğunu sözlerine ilâve etmiştir.
k_______)
atom bombası kullanılacak

zamanını askerî şefler tâyin edecekler
Başkan Tnıman
Amerikan Savunma Bakanlığı sözcüsü bildiriyor:
Türk Kuvvetleri şayanı hayret bir şecaatle harp ediyorlar
Sarılmış bir taburumuz, çemberden çıkmak teklifini şiddetle reddetti
Korede 8 inci Amerikan ordusu genel karargâhından, 30 (AP) — Kızıl Çin kuvvetleri, Ç’ongçon Nehri üzerinde. Kıınuri'nin doğusunda bulunan .Türk tugayı ile 2 nci A-merıkan tümeninin bazı birliklerine karşı dün gece çok şiddetli taarruzlarda bulunmuşlardır.
Türk ve Amerikan kuvvetleri, Çorıgçong Nehrini geçerek daha kısa bir müdafaa hatlı Üzerinde tertiplenmek üzere 8 inci orduyu sarmak istiyen komünistlerin batıya doğru akmaya mütemayil hareketlerini durdurmak maksadlyle Wa-von ve Kaeşonda şiddetli muharebe? ler vermişlerdir.
Washington, 30 AA. (USÎ8) — Amerikan Milli Müdafaa Bakanlığının bir sözcüsü bugün basına yaptığı beyanatla şöyle demiştir:
“Türk kuvvetleri şayanı hayret bir mükemmeliyette kaybediyorlar. Etrafı düşman tarafından çevrilmiş ve ümitsiz bir vaziyette olan bir Türk taburu teslim olmayı şiddetle reddetmiş ve biraz sonra süngü hücumuna kalkarak düşman kuvvetlerine ağır kayıplar verdirdiği gibi bu hengâmede bir sürü de e-öir almıştır.
Kunri’nln güneyinde etrafı, faİK düşman kuvvetleri tarafından çevrilmiş bir Türk birliğine yardıma giden Birleşmiş Milletler kuvvetleri, Tlhkierin açılan dar gedikten çıkarak geriye çekilmeyi reddetmeleri üzerine hayrette kalmışlardır. Birleşmiş Milletler kuvvetinin ko-
Adanadan Koreye gönüllü gitmek için müracaatlar
Adana 30 (Hususi muhabirimiz Yusuf Ayhan bildiriyor) — Korede savaşan tugayımız lehine Adanada bugün heyecanlı bir tezahürat yapılmıştır.
Eski muhariplerle yüzlerce genç (Koreye gönüllü gitmek istiyoruz, takviyeye hazırız!) diye bağırmışlardır. Bu samimi heyecandan sonra MÜyÜk Millet Meclisi Başkanı ile Başbakana birer telgraf çekerek 2800 Adanalı mücahidin savaşmak üzere Koreye gitmeye hazır olduklarını bildirmişler ve arzularının İsafına imkân verilmesini rica et. mişlcrdlr.
mutanına Türklor şu cevabı vermişlerdir:
“Burada bir sürü Çin komünistini öldürmek dururken niçin geri çekilelim
Korede bir mahalden, 30 (AP) — Perşembe günü Kuzey Korede yanmakta olan bir şehirde kül renkli bir taş binada Türk kuvvetlerinin muvakkat karargâhında AnkaralI Yüzbaşı İsmail Çataloğlıı ile uzunca bir müddet görüşmek fırsatını buldum.
Tugay Komutanı General Tahsin Yazıcının askeri sekreteri olan Yüzbaşı. “Şu Çinliler doğru dürüst çarpışmıyorlar,, dedi. “Geceleri sinsi sinsi sokuluyorlar. Daha biz birkaç el ateş ederken hemen tabana kuvvet kaçıyorlar.,,
Türk Tugayı şimdi cephenin alev alev yanmakta olun kuzeybatı kesiminde Komünist Çin kuvvetleriyle çarpışmaktadır. Fakat Türk tere sokulan bütün Kızıl Çinliler kaçmaya muvaffak olamamaktadır, Çok hareketli geçen son iki gün zarfında düşmana sert darbeler indiren Türk askerleri kendilerine sutaşan birçok Çinliyi öldürmüşlerdir.
Tugay Komutanı General Talisin Yazıcı mütemadiyen cephenin Ön hatlarında, askerlerinin yarııhaşında bulunmaktadır. Bu saatlerde genel karargâhta yüksek rütbeli başka subay da yoktur. Yüzbaşı Çataloğ-lu: “Bütün arkadaşlar ün hatlarda, cephede,, demiştir.
Washlngton. 30 (AP) — Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Truman bugün bir basın konferansında verdiği demeçte, icap ettiği takdirde Komünist Çine karşı atom bombası kullanılması meselesinin ciddi surette İncelenmekte olduğunu beyan
Cumhurbaşkanı. General Mac Ar-thur aleyhinde hariçten yapılan ten-kldlere karşı Generali lamamiyie desteklemekte olduğunu da söylemiştir.
Truman, Birleşik Amerika Silâhlı Kuvvetlerinin arttırılması için gerekli münzam tahsisatı derhal isteyeceğini, bu meyanda Atom Enerji Komisyonu tahsisatının da esaslı surette artacağını belirtmiştir.
Atom bombasının kullanılması meselesiyle ilgili bazı soruları cevaplandıran Başkan, bunun korkunç bir silâh olduğunu hatırlatmış, erkek, kadın, çocuk, birçok masum kurban verdirmesi melhuz olduğu cihetle, kullanılmasını istemediğini anlatmıştır.
Amerikan ve Müttefik kuvvetlerin Mançurya hududunun öte tarafına gönderilmesi meselesine gelince Cumhurbaşkanı, bunun Birleşmiş Milletler tarafından kararlaştırılması gerekli bir mesele olduğunu söylemiştir.
Truman, atom bombası kullanılmasının zarurî olması halinde bu silâhı kullanma zamanının askeri şefler tarafından kararlaştırılacağını söylemiştir.
Truman’m atom bombası istimalinin harekâtı fiilen idare eden komutanların vereceği karara bağlı bir konu olduğunu söylemesine mukabil. Birleşik Amerika Atom Enerjisi kanunu sarihtir. Asker! makamın bu silâhı kullanmak İstemesi halinde bunun Cumhurbaşkanı tarafından tasvip edilmesi lâzımdır. Kanun mucibince, bu silâhın imalâtını kontrol etlen Atom Enerjisi Komisyonu yalnız Cumhur başkan m m emri üzerine ciheti askerlyeye atom silâhları devir ve teslim edebilir.
Attlee. Truınaıı ile görüşecek
Londra, 30 (YÎRS) — Bugün A-vam Kamarasında konuşan Başbakan Attlee. dünya durumunu müzakere etmek üzere Başkan Truman-dan mülâkat talep ettiğini açıklamıştır.
Attlee‘ye vakm çevrelerden öğrenildiğine göre. Truman bu teklifi kabul etmiştir ve İngiliz Başbakanı yakın bi/ tarihte Amerikaya hareket edecektir.
Yeni İstanbul 2 yaşında
Gazetemiz bugünkü sayıslyle ikinci yaşına girmiş bulunmaktadır. İlk çıktığı gün, ilân etmiş olduğu prensiplerden ayrılmamayı kendisine başlıca şiar ittihaz etmiş olan '*YENÎ İSTANBUL^ bu prensiplerine sadakat hususunda bütün sene devam eden bir İmtihan devresi geçirmiş bulunmaktadır. Bu İmtihanın neticesini öğrenmek İçin memleketin siyaset, İlim ve İrfan sahasında tanınmış şahsiyetlerine müracaat ederek gazetemiz hak kındaki fikirlerini sorduk. Bunları bugün 4 üncü ve 5 inci sahi relerimizde bulacaksınız, Bu kısa röportajlar yazısına bıı sahIfede Cumhurbaşkanımız Celâl Bayar ve eski cumhurbaşkanı İnönü'nün vermiş olduğu cevaplarla başlıyoruz.
Celâl Bayar
Cuınft ur balkanı
Gazetemiz hakkında fikirlerine müracaat ettiğimiz Sayın Cumhurbaşkanı Celâl Bayar ezcümle şunları söylemiştir :
*'— Müsaade ediniz de bu hükmü vatandaşlarım vermiş olsunlar. Cumhurbaşkanlığı vazifelerimi düşünerek, herhangi bir gazete hakkında mütalâa beyan etmeyi doğru
Vatandaşlarımın -vereceği küm. muhakkak ki, gazeteniz hakkında en İsabetli bir not olacaktır.**
ismet İnönü
C. H. P. Genel Balkanı ve Beki Cumhurbaşkanı
“YENÎ İSTANBUL, memleketimizin siyasi ve iktisadi kültür gazeteciliğinde esaslı bir yol açmak İsteğini İlk günden beri göstermiştir.
Bir senelik neşriyat, geniş ümitlerimize hak kazandırmıştır. önümüzdeki sene YENÎ hayatı-
mızda hizmetlerinin iyice inkişaf edeceğini emniyetle bekll-yeblliriz.”
bulmam.
hü„ ISTANBUL'un siyasi
Büyük Millet Meclisinde
Gensorular meselesi
bugün görüşülecek
İsmet înönüniin önergesi osııl bakımından reddedildikten sonra M. Partisi ve Mardin Milletvekili Kemal Tnrkoğlnnun gensoru önergesini müzakere için bir gün tâyin edilecek
Ankara 30 (YENİ İSTANBUL'UM Ankara mümessili Refik Ahmet Se-vengil bildiriyor) — Muhalefet tarafından Meclis Başkanlığına verilmiş olan gensoruar meselesi ehemmiyetini muhafaza etmekte devam ediyor. D. P. Meclis Grupu bugün sabahleyin tekrar toplanarak bu mevzuu bir kere daha gözden geçirmiştir. Hükümet» bütçenin son ha-zırlıklariyle meşgul olduğu için gerek Başbakan, gerek diğer Bakanlar Grup toplantısına gelmemişlerdir. Grup içtimai kısa sürmüştür. B M. M. yarın (bugün) saat 15 te toplanacaktır.
Gündemde îsnıet înönü imzalı gensoru önergesi de vardır. Meclis açılır açılmaz müzakerelere başlanmadan önce D. P. milletvekillerinden biri söz alarak gündeme itiraz edecektir. Bu milletvekili gündemde yazılı olan C. H. P. İstizah tak-ririnin içtüzüğün 157 nci maddesi hükümlerine uygun olmadığını, gensoruyu gerektiren işin açıkça bildirilmediğini söyleyerek önergenin gündemden çıkarılmasını, konuşulmaması icap ettiğini söyleyecektir. Bu, usul bakımından bir müzakere açılması demektir. Bu suretle ve yalnız bu mevzuda cereyan ede-
Yeni İstanbul’un okuyucularına hediyeleri
Gazetemiz, şanslı okuyucularına hediye edeceği muhtelif nnatler İçin bugünden itibaren kuponlarını neşretmeye başlamıştır. Gazetemizin sağ köşesindeki kuponları saklamayı unutmayın. 00 gün devam edecek bu kuponlardan eksikleriniz olursa, bunları son ırünü telâfi edebilmeniz İçin imkân hazırlamış bulunuyoruz. Son kuponla beraber, gazetemiz baklandaki fikrinizi hlze bildireceksiniz. Gayemiz, istediğiniz ve aradığınız gazeteyi hazırlamak olduğu İçin, gazetemiz lıakkındakl fikirleriniz hlzlın için çok ehemmiyetlidir.
Bugün 3 üncü sahifemizde, hediye edeceğimiz 1000 muhtelif ve kıymetli saatten bazılarının modellerini bulacaksınız.
M
cek konuşmalardan aonra İsmet Lnönünün önergesi muhtevasına ve esasına geçilmeden usul bakımından reddedilecektir.
C. H. P. Meclis Grupu îdare Heyeti ile C. H. P. Umumi îdare Heyeti dün akşam olduğu gibi bu akşam da îsnıet înönünün başkanlığında toplanarak vaziyeti bir kere daha tetkik etmiştir.
ismet înönünün takriri Meclisçe geri çevrildikten sonra istenilen şekilde tamamlanıp yani öğrenilmesi arzu edilen maddenin nc olduğu açıkça yazılıp verilirse D. P. Gru-punun sah günkü toplantısında incelenecektir. Bu takririn C. H. P. tnrafındajı değiştirilerek yeniden Meclis Başkanlığına verilip veril-miyeceği belli değildir.
Millet Partisine mensup Kırşehir Milletvekili Osman Bölükbaşı ve Mardin Milletvekili Kemal TÜrkoğ-lu taraflarından verilen gensoru önergesi de Meclisin yarınki (bugünkü) gündemine alınmıştır. D.P. Grupu bu takriri İç tüzüğe uygun bulduğu için yarınki (bugünkü) Meclis toplantısında takrir okunacak, iç tüzük hükümleri dahilinde müzakere edilmeden reye konulacak, gensoru açılması kabul edilecektir. Bunun üzerine Hükümetin sorulan şeylere cevap vermesi ve umumî müzakere cereyan etmesi için gün tâyin edilecektir.
Millet Partisi tarafından verilen İstizah takriri münhasıran Kore meselesine dairdir. Kore işi C.H.P. takririnde ileriye sürülmek istenilen meselelerin bir küçük parçasını teşkil ediyor. Bununla beraber İsmet înönünün Kore mevzuunda söyleyecek sözü varsa bunu Millet Partisi tarafından verilmiş olan takrir dolayısiyle açılacak olan konuşmada söylemesi D. P. çevrelerinde ileriye sürülüyor.
Acheson’un beyanatı
Amerikan Dışişleri Bakanı Mr. Acheson’un Amerikan milletine hitaben yayınlanan demecini evvelki gece husust radyo istihbaratımızla alıp neşretmiştik. Dünkü ajans haberlerinde çıkan bu demeci bugün tekrarlamayı lüzumsuz bulduğumuzu okuyucularımıza bildiririz.
Sayfa 2
TENÎ İSTANBUL
■ TETKİKLER ■
Şehir köşesi
18 İnci aaırdA lnjriltcrede Türkler İçin yapılını* saatlerden biri
İnsanlar vakti ölçmeğe ne zaman başladılar?
Yeni İstanbul
Bbıteroo ytRıfc bu eaH /*-t an bulda "Yeni İstanbul,, un iki yadına basması bir şoy deffil 0i M görünür.
Hayir. Bu mütevazı köşe-den, her gün hcmşcrilerimh temas halindeyim. Şahsi iufı-baım, “Yeni İstanbul,, u« fcfl-çük de olsa kendilerine bir hiçine tte bulunduğu merke* cindedir. Zira, kendilerinden sık sık aldtfiım mektuplar buna birer delil teşkil ediyor.
Bu itibarla, gacetrmizin bu ilk yıldönümünde, sevincimize iştiraklerinden emin olarak, aciz hrmgarilcrime ald-katarından dolayı teşekkür etmeyi bir vazife biliyorum.
Sağolun!
BÎR İSTANBULLU
1 Aralık 1050
Türkler, ilk saatleri 16 ncı asırda ithal ettiler
Yazan : Prof. Alfrcd Chapuis
•'Vakit BîçltotL nün tarihi, en eski zamanlardan beri şark ve garp arasında bir takım hareketlerle devam edegeldi. Bilindiği üzere ilk makineli saatler su ile işllycn-lerdi. Iskenderiycnln çıkardığı bilginler sayesinde bu “su saatleri,, çarklı, çıngıraklı, insan ve hayvan şekilleri İle süslenmiş hakiki makineler haline geldiler.
Saat yapma sanatı Bizonsa, omdan Araplara ve Fanlara geçti. Fakat sırf makineden ibaret saat sanayii en önce batıda doğmuş ve gelişmiştir Ağırlıklarla işliycn ilk saat Milâdi 13 üncü asırda vücuda getirilmiş ve su saatinin yerine geçmişti. Fakat önceleri, su saati kadar o da pek doğru işlemedi. 16 ncı asırda bile saatlerin ayan arasında büyük farklar vardı. Keplerin hikâye ettiğine göre Müneccim Tıho Brahe, bugün dahi saati tesbıte yarayan yıldız geçişlerini takip edebilmek için makineli saatlerden faydalanmak istemişse de muvaffak olamamış ve kum yahut su saatlerini tercih zorunda kalmıştı.
Fakat buna rağmen makine1! sn-atler Yakınçarka, oradan da yavaş yavaş Uzakşarka kadar dağılmıştır.
Anlaşıldığına göre şark ülgeleri-
Aylık karneleri kaldırdık
Okuyucularımıza kolaylık olmak üzere gazetemizin çıktığı günden beri tatbik etmekte olduğumuz aylık karne usulünü 1 aralıktan İtibaren kaldırmış bulunuyoruz. Bu kurarı almamızdaki sebep, bazı okuyucularımızın ve tcvzJ memurlarının karşılaşmakta oldukları müşkülâttır. Karneleri kaldırmamıza mukabil aylık karne kapaklarından 3 tanesini bize getirerek tahHİl kuranı İçin kura numaranı almakta olan okuyucularımızın menfaatlerini korumak gayesiyle* bu okuyucularımızdan gazetemize tiç aylık abone olanlara derhal bir tahsil kur’a numaram verilecektir.
ne giren İlk saatler, elçiler tarafından getirilen hediyelerdir.
Duvar ve cop saatlerinin OsmanlI İmparatorluğuna ilk defa nasıl getirildiği hakkında vesika edinmek güçtür. Bunlar da her halde Padişah sarayına ve ekftblr konaklarına getirilen nadide eşyalardan sayılmıştı.
Saatleri Türk İyeye ilk İthal edenler Venedikliler mi oldu, Fransız-lar mı? Dikkatli bir tetkik neticesinde, Avrupakâri saatlerin îstan-bula Almanyadan ve Viyana yolu ile geldikleri anlaşılıyor. Kanuni Sultan SÜleymanın 1562 de Almanya İmparatoru nezdlne ve 1561 te İmparator MaximiUan'ın taç giymesi merasimine gönderdiği elçiler he. diye olarak aldıkları saatleri Istan-bula getirmişlerdi.
Meşhur Fransız seyyahı Taver-nier. 1660 da Osmanİı padişahları hâzinesinden bahsederken “Almanya yapısı birçok duvar ve cep saati" göı düğünü yazar.
Birinci Fordinand’ın da. 1563 de îstanbula gönderdiği cicinin padişaha saatler hediye ettiği söylenir. 1585 de ise imparator Rudolf, Prag'a gelen padişah elçisine meşhur Augsburg'lu saatçi Hana Sclılot tlıeim’in imâl ettiği çalgılı vc otoma tlı saatler vermişti.
1699 da Fransa Büyükelçisi sı-f a tiyle latanbula gelen Kont de Ferriol Sadrazam tarafından kabul edildiği vakit “Türk rakamları taşıyan büyük ve fevkalade güzel., bir saat takdim etti. Padişahın huzuruna çıktığı gün de, hünkâra getirdiği mükellef hediyeler a-rasında “Sadrazama verilen saatten çok daha güzel bir saat ve dakikalardan başka kamerin hareketlerini, soğuk ve sıcak derecelerini ve mevsim değişikliklerini gösteren harikülâde bir âlet,, de verdi.
1728 de elçi olarak latanbula gelen Marki de Villeneuve dahi devlet erkânına verilmek üzere pek kıymetli saatler getirmişti. Keza, 1742 de Babıâli nezdine gönderilen .elçi de Jullen le Roy, Gautler ve De Noir gibi meşhur saatçiler tarafından yapılmış parçalar getirdi. Fakat ondan sonra İngiliz diplomatları İngiliz saatlerini İthal etmeye başladılar. Bu saatlor yalnız saraya değil, bütün Türk İyeye dağıldı. Onlardan gelecek makalemizde bah. »edeceğiz.
Sigara kâğıdı kaçakçılığı
İHtanbuldan Kocarfıye miihim miktarda kaçak sigara kâğıdı sevkediliyormuş
Kocaeli bölgesinde ben pazarlarda “Uçak kâğıdı., namiyle sigara kâğıdı satıldığı görülmüştür,
Bunun üzerine takibata başlıya n İlgili memurlar. 3437 sayılı kanunun 137 nci maddesi gereğince yurda sokulması menedilen bu kâğıtların Istanbuldan gönderildiğini toabit etmişlerdir.
Yapılan tahkikatta bu kâğıtların, Tahtnkalede Hasırcılar caddesi 71 numarada kırtasiyeci Avranı Silnef ve yine aynı caddede 97 numaralı Hüner mağazasının sahibi tdlzyan Alev tarafından Kocaeliye gönderildiği anlaşılmıştır.
Tertip edilen bir cürmümeşhutla, her iki mağaza aranmış ve neticede 90x55 ebadında beheri 500 varaklı 320 top, 18X28 eb’adında 250 varaklı 1959 paket kâğıt bulunmuş ve müsadere edilerek kaçakçılar hakkında takibata başlanmıştır.
İthali yasak edilen bu kâğıtların ne suretle memleketimize girdiği hassasiyetle tetkik edilmektedir.
CEMİYET HAYATI
Kongreler
$ İstanbul Müstakil Fırıncılar ve işverenler Sendikası birinci kongresini bugün saat 14 te Eminönü Halkevinde yapacaktır.
şı Gaziantep Kültür Demeğinin yıllık kongresi 3 aralık pazar günü öğleden sonra Milli Türk Talebe Birliği lokalinde yapıla-çaktır.
• • —. • •
OL'JM
Soy YORGİ HAMOPULOS
vefat etmiştir.
Cenaze merasiminin cuma günü 1 aralık 1950 saat 14 te Beyoğlun-da Taksimdeki Rum Ortodoks Aya Trlada Kilisesinde icra olunacağı teessürle bildirilir.
EŞİ: Bayan Androniki Y. Hamopulu. Kızkardcşlcri: Bayan Katine Kan. dopulu ve çocukları (Atina).
H Bayan Andonia Pa-padopulıı ve çocukları ıSelânik).
Yeğenleri vc bütün akrabaları,
İşbu ilân hususi davetiye yerine kaimdir.
(Cenaze Servisi Angelidtal
TEŞEKKÜR
Şekerci Hncıbeklr Ticarethaneleri Müdürü
VASFI KEBECİ’nin
cenaze merasimine büyük alâka gösteren sayın Emniyet Müdürümüz Kemal Aygün ve şekerci Ha-cıbekirzade AH Muhlddin beylere, Kadıköy Emniyet teşkilâtına ve bilhassa cenazemize gelen bilcümle yakın ve dost akrabalarımıza minnet ve şükran borçlarımızı vc teşekkürlerimizi iblâğa sayın gazetenizin tavasâtytıı rica olunur.
Krbecl ailesi namına oğlıı N'ureddln Kebeclnğlıı
İstanbul Limanı tevsi—olunacak
Ulaştırma Bakanlığı Başmii-şaviri verdiği beyanatta limanda demirleme Baharının genişletileceğini* rıhtımın uzatılacağını ve antrepolar kurulacağını söyledi
İstanbul, 30 (T.H.A.) — İstanbul Limanının tevsii ve tahmil tahliye İşlerinin yeni vasıtalar temini suretiyle çabuklaştırılmam hususlarında alınacak tedbirleri kararlaştırmak üzere Ulaştırma Bakanlığı Başmüşavlri Nakl Köa-tem’ln reisliğinde. İstanbul Liman Reisliğinde toplanmakla olan komisyonlardan biri yann aon toplantısını yapacak vc mesaisini bitirecektir. Başmüşavlr Naki Köa-tem, aJmacak tedbirler hakkında Türk Haberler Ajansı muhabirine aşağıdaki beyanatı vermiştir:
•*— İstanbul Limanındaki rıhtım, antrepo ve tahmil tahliye vasıtalarının fazla iş zamanlarında ihtiyaca yeter olmadığını görerek, bu hususlarda alınmam lâr.ım gelen tedbirleri tesblt etmek üzere iki komlhyon kurulmam kararlaş-mışlır. Bunlardan rıhtım ve tahmil tahliye İşleri üzerinde çalışmakta olan ve benden başka Bakanlık Liman ve Deniz işleri Dairesi Başkanı İbrahim Kumbaracı, Tarifeler Dairesi BaşkAnı Enver İle ecnebi acenteler, nakliyeciler, De-nlzyollnn ve Ticaret Odası mümessillerinden mürekkep komisyon, mesaisini bitirmek üzeredir. Alınması düşünülen tedbirler arasında, limandaki demirleme »ahalnnnın genişletilmesi de vardır. Bu arada Selimiye sahilleri İle Boğaza doğru bazı yerlere de demirleme müsaadesi verilecek ve limanın bazı yerlerine yeniden şamandıralar konulacaktır.
Ayrıca Tophaneye kadar olan rıhtımın Snlıpnznrındnkl Satyc binasına kadar uzatılması kararlaş-mıştır. Kalkınma Bankası mevzuuna giren bu işin tacili için de teşebbüsler yapılacaktır. Rıhtım uzatıldıktan sonra buralarda yeni antrepolar inşa edilecek ve mevcut İnşaat da şimdiden hızlandırılacaktır. Rıhtımın uzatılması hakkın-dakl etüdler tamamlanmış, plânlar da hazırlanmıştır. Bu iş yakında münakaşaya konulacaktır.
Antrepo işlerinin de zamanın İhtiyacına yetecek şekilde takviye edilmesi için Boğazın ve Halicin ba» mıntakalarında yeni antrepolar inşasını düşünmekteyiz. Bir tkl güne kadar toplantılarına bavlıyacak olan ikinci Komisyon, yeni kurulacak bu antrepoların yerlerini tesbit edecektir. Bu komisyonda gümrüklerden mümessiller bulunacaktır.
Tahmil tahliye işlerinin çabuklaştırılması için de yeni deniz vasıtalarına ihtiyaç vardır. Şimdilik hususi eşhasın elindeki vasıtalar kiralanarak ihtiyacın karşılanmasına çalışılacak. Avrupadan da yeni vasıtalar getirilmesi için teşebbüslere geçilecekHr,,.
Tekel satış depo'arı kapanıyor
İçkiden sonra tütün* av malzemesi, çay ve kibrit satışları da serbest bırakılacak
Tekel satış depolan çok yakın bir zamanda kapanacaktır.
idare; içki satışını serbest bıraktıktan sonra, tütün, av malzemesi, çay, kibrit satışlan da serbest bırakılacaktır.
İsbycnler, ihdas edilecek baş bayiliklerden talepleri nispetinde mal alabileceklerdir.
Satış depolarının kapanmasiylc açık kalacak memurlar başka vazifelere tâyin edileceklerdir.
Vasha Prihoda geldi
Bir müddet evvel Türk tabiiyetine geçen büyük kemancı Vasa Prihe-da dün akşam uçakla şehrimize gel. miştir. Üstadı Yeşil köyde, dostlan vc T.M.T.T. Teknik Üniversite Ta. lebe Birliği mümessilleri tarafından karşılanmıştır. Vnsa Prihoda, memleketimizde iki hafta kadar ka. labilecektir.
İsrail Generali M. Dayan dün memleketine döndü
General, hareketinden e\A’el : “Ttirk Milletinin yapıcı ruhuna karşı beklediğim sonsuz hayranlı^ gizlemekten âcizim” dedi
General Moşe Dııynn, hareketinden evvel Yeşilköy de tsrall Basın Ataşeni tarafından ııgurlanırkcn
Bir haftadan beri TOrklyede bulunan İsrail General! Moşe Dr^an. dün memleketine müteveccihen hareketinden evvel gazetecilere aşağıdaki beyanatta bulunmuştur:
*— Misafirperver Türk toprağını terkederkon, buradaki ikametim sı. rasında Türk şahsiyetlerinin bana karşı gösterdikleri samimi duygulardan ve beni kabul ederek kendileriyle görüşmekle sonsuz bir zevk duyduğum askeri vc mülki makamlara derin minnettarlığımı izhar etmeyi bir vazife addederim.
Güzel memleketinize ve bilhassa Türk milletinin yapıcı ruhuna kar-şı beslediğim sonsuz hayranlığı da gizlemekten âcizim.
Bu seyahatim esnasında mümkün olan her şeyi görmeye çalıştım. Bu arada latanbulu, Anka rayı, Kopyayı, îzmiri, bir kaç köyü, bazı tarım tecrübe İstasyonlarını ve resmi daireleri gezdini. Belki az şey gör-
Denizyolları İdaresine verilecek yeni şekil
Denlzyollan idaresine verilecek yeni şekli tesblt etmek üzere Ulaştırma Bakanlığında toplanan komisyonun çalışmalarına iştirak e-den Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman bu sabah şehrimize dönecektir. Verilen haberlere göre, İdareye tam bir ticari veçhe ve karakter verecek olan bir rapor üze-rinde mutabakata varan komisyonun raporu bakanlık tarafından bugün Başbakanlığa tevdi edilecektir. Başbakanlığın mütalâasını da aldıktan sonra Ulaştırma Bakanlığı yeni idarenin kanun teklifini ha-zırlıyarak Bakanlar Kuruluna sev-kedecektlr. Denizyollarının yeni şeklini tesblt eden tasan B. M. Meclisinde herhangi bir itiraz veya ehemmiyetli tadile uğramadığı tak. dirdc, marttan itibaren yeni teşkilâtın kurulmasına başlanabileceği tahmin edilmektedir.
rslanyan
hastalandı
Ermeni Patrik vekili ve son ae-çimlerde patrik namzedi olan Ars-lanyan. geçenlerde yapılan idare meclisi seçiminden sonra hastalanmıştır. Burnundan kan gelen ve konuşamıyacak bir durumda bulunan Arslanyanın hastalığı asabiyetten mütevellittir.
düm. fakat buna mukabil Türk milletinin »inal ve zirai potansiyelini daima yükseltmek azminde olduğu, nu müteaddit defalar işitmek imkânını buldum. Türk milletinin bütün bu sahalardaki muvaffakiyetine en lyt teminatın, azimli karakteri olduğuna eminim ,,
Alman Konsolosu
nkaradan döndü
Bir müddetten beri Ankarada temaslarda bulunan Alman konsolosu tün şehrimize dönmüştür.
Her ne kadar Alman konsolosunun Ankaraya seyahat maksadiylc gittiği söyleniyorsa da kendisinin mühim resmi temaslarda bulunmuş olması kuvvetle muhtemeldir.
Öğretmenler Yapı Sandığı hakkında mühim bir toplantı
İstanbul Muallimler Cemiyeti İlk öğretim Konulan Encümeni dün Muallimler Birliğinde toplanarak geçen hafta müzakeresine karar verilen yapı sandığı ve kıdem işlerini konuşacaktır. Vakit kalırsa ilk öğretimdeki faal metod işi de müzakere edilecektir. Yarınki cumartesi günü saat 15 te Çember-litaştaki Muallimler Birliği lokalinde yapılacak olan bu toplantıya şehrimizin bir çok ilkokul hocalan iştirak edeceklerdir.
Birleşmiş Milletler Cenevre Basın Müdürü şehrimizde
Birleşmiş Milletler Cenevre Haberler Merkezi Müdürü, M. Jerzy Slapiro Ankara ve Istanbulu ziyaret etmek üzere bu sabah uçakla memleketimize gelecektir. Evvelce bir defa daha Türkiyeye gelmiş olan mümessil îsüınbuldan geçerek Ankaraya gidecek ve dönüşte îs-tanbulda bir müddet kalarak Birleşmiş Milletlere ait haberleri yayı nlı ya çaktır.
“Tarsus” Gemisi, Hayfadan döndü
Denizyolîannın Tarsus gemisi dün sabah Hayfa . İstanbul seferinden 163 yolcu, 600 ton yükle dönmüştür, Gemi Alanya ve Antalyadan narenciye de getirmiştir Tarsus, gelecek cuma günü Batı Akdeniz seferine hareket edecektir.
Ekmek ve Francala Kooperatifi açıttı
Kooperatif, modern okmeh ve francala fabrikaları tesis edecek
Dün sabah saat 11 de yeni teşkil olunan Ekmek ve Francala Kooperatifinin Galatadaki merkezinde açılma töreni yapılmıştır.
Törende Vali ve Belediye Reisi adtna bulunan Belediye Reis Muavini Suat Kutat kooperatifin halk için faydalı olmasını ve muvaffakiyetli İşler başarılmasını temenni ctm'ştir. Kooperatif muhtelif yerlerde modem şekilde ekmek ve francala fabrikaları tesis edecektir.
Limanımıza bir
Pakistan destroyeri geliyor
Pakistan
25 İnci Fîlofnm1
ılı
Amiral gemisi olan “Tlpa
Sultan” Destroyerinin komutanı 29 yaşında
4 aralık 1950 tarihinde şehrim!» gelecek olan Pakiatanın 25 inci Filosuna mensup “Tıpu Bulun, muhribinin ziyaret programı hazırlara mıştır.
Bu programa göre, gemi, 4 arabk günü öğleden sonra Dolmabahçe Önlerinde demirleyecek ve müteakiben İstanbul Deniz Komutanlığı namınA bir irtibat subayı, gemi komutanını selâmhyacaktır. Genç gemi komutanı Binbaşı Afzal Rah-man Han, ertesi günü iadei ziyarette bulunacak ve öğleden sonra ssat 15.30 da gazetecilere bir çay ziyafeti verecektir.
6 aralıkta gemi mürettebatından bir kıt’a. Taksim Abidesine bir çelenk koyacaktır.
Müteakip günler gemi mürettebatı şehri gezecek, bu arada Hey-beliada Deniz Akademisini ziyaret edecektir. Aynca 8 aralık gecesi için bir Azerbeycan Gecesi tertip edilmiştir.
“Tipu Sultan* in komutam Afzal Rahman Han. 29 yaşındadır. 14 yaşında iken Hindistan Ticaret Gemisi “Dufferin" e bahriye öğrencisi olarak girmiş, 1939 tarihinde de Hindistan donanmasına iltihak etmiştir.
Kırall Hindistan donanmasının muhtelif gemilerinde vazife aldıktan sonra 1947 senesinde üsteğmen olarak Pakistan donanmasında vazife almıştır. O zamandan beri mütemadiyen denizlerde dolaşmış ve önyüzbaşı olarak tngiltereye gitmiş. sonraları “Tank” ve ,KTipu Sultan” isimlerini alan tngillzlerin Offa ve Onslavv destroyerlerinin satın alınması ile meşgul olmuştur.
YENİ İSTANBUL
SİYASI İKTİSADÎ MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi :
YENİ İSTANBUL NEŞRİYAT Lİ3IİTED ŞİRKETİ Müdürü: Kemal IL SAKLICA
Yazı İşlerini fiilen İdare eden mesul müdür: Sacld ÖGET
Neşrrdilmiye* vanlar iade edilmez.
Basıldığı yer : yeni İstanbul matbaaci-LEK LÎMÎTED ŞtRKETÎ
t MATBAASI
Abone: Türkiye İçin seneliği Tî, altı aylığı 17* üç aylığı 9 liradır. Hariç memleketler iki misildin
İlânlar : 6 ncı sayfada santimetre*! liradır. İlânlardan hiçbir mesuliyet kabul edilmez.
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 80 —
Tekrar oturdu, bir sigara yaktı ve hemen söndürdü. Çarpıntısı artıyordu. Divana uzandı. Vücudunda öyle bir hareket arzusu, bir agitatıon vardı kİ, yatmak onu büsbütün fenalaştırıyordu. Oturdu. Elini kalbinin üstüne koydu ve çekti. Ayağa kalktı. Kapıya doğru gitti, dışanya kulak verdi. Şimdi o yemek yer ve şarap içer. Alkol büsbütün çıldırtır onu. Gözüne görünmcmeli. içsin, zıbarsın, sızsın, ondan sonra. Fakat sinirlendi o da. Kolay kolay uyumaz. Sabaha kadar bu odada, uykusuz, oturacak mıyım? Çıldırırım.
Gidip yatağına oturdih Bir kaç derin nefes aldı. Çarpıntısı azalıyordu. Her şeyden evvel şu kalbim düzelsin de ondan sonra. Telâş etme. Bir çaresini bulursun sen. Ne yapabilir? Ne hakkı var? Senin yaşında bir inaana kim karışabilir? Kimse kanşamaz. Marifet onunla yalnız kalıp da pençesine düşmemek. Başkalarının yanında hiç bir şey yapamaz. “Vururum,, diyor. Lâf. Kolaydı adanı Öldürmek. Aptal. Senin kahramanlığın hep dilinde. Evvelki sene, YörÜkalide İhsanla kavga ettiğin zaman nasıl korktun? Anladın değil mİ, tepe-llyccckti seni oğlan. Hemen yelkenleri suya ındırıverdin. Hiç bir şey yapamazsın ban* sen. 392
Meral biraz ferahladı. Kalktı, bir sigara yaktı vc divana uzandı. Ferhat onu sokakta yakalıyor ve saçlarına yapışıyordu: “Yürü eve, yürü!,, Meral haykınyorduî “Bırak beni, karışamazsın bana sen, bırak, bırak!,, Ahali toplanıyor, pencerelerden başlar uzanıyor ve herkes onları lâftayt seyrediyordu. Sonra neresi olduğu belli olmıyan karanlık bir yerde, Ferhat onun boğazını parmaklarının içine almış, sıkıyor, sıkıyordu. Sıçradı ve oturdu. Bir rovelverim olsa. Fakat hiç, hayatımda hiç elime silâh almadım. Tutmasını bile bilmem. Elimden alır hemen.
Sonra, yüzleri görünmlyen İnsanların kalabalığı ortasında Meral, subay üniformalı bir adama doğru sığınarak, Üstüne yürüyen Fer-hada bağırıyordu:
— Ne hakkın var? Ben yirmi iki yaşındayım. Reşidim ben. istediğim yere giderim. Ben ne karışıyorsun? Çekil, çekil. Karışamazsın. gideceğim.
Meral bir sigara daha yaktı. Ferahlatıcı bir hayat arıyordu. Uçak hava meydanından kalkıyor. Feriha vc o, ikisi dr sevinç içinde. O...h, serbest, serbest! Parts, Paris! Dünya onun artık. Ferhat aşağıda, gittikçe küçülen hava meydanında noktslnşarak çırpmıyor. Bir böcek gibi ufalıyor ve çırpınıyor. Yumruklarını sıkıp havaya mı sallıyor? Gömleğinin yakasını ve kravatını mı çözüyor? öfkeden boğulmamak İçin ağzını bir karış açıp derin derin nefes mi alıyor? Ne luıHederse etsin, patlasın. Fifıciğim, bilsen ne kadar me-sudıım, boğuluyordum bu memleketle. Ama...n şimdi göklerin hürriyeti içindeyiz değil mi?
393
Uçuyoruz. Rüyada sanıyorum kendimi. Pari-bc gidiyoruz ha?
“Babanın yüreğine indirecektin. Bunu sen düşünmüşaündür ve göze almışsındır, alçak!,,
Babam! O benim kaçtığımı duyarsa ne yapar? Ferhat olmasa çabuk geçer öfkesi. Çünkü babam realisttir. İş adamıdır. Onun gözünde, her hangi bir şeyin olmuş olması bütün ezcuses... Bütün mazeretlerini de beraber getirir. Mademki olmuş, demek Öyle lâzımmış, diye düşünür o. Hayatı öyle kazıklanmış fikirlerle, sipsivri ahlâk kaideleriyle filân karşılamaz. Annemi hazmetmiştir o. Düşün artık. Benim günah rloayanı annemin-kinin yanında bembeyaz kalır. Pişkindir babam. En sevdiğim tarafı da odur. Ferhat onu kudurtuyor. Ne fona adam. Kendisi her haltı eder. Çapkınlık, içki, kumar. Hor zevk ona... Ona... Şey İşte... Ha... Her zevk ona mübah. Bana gelince, kızım ben. Yasak. Hemen yapıştırırlar: Ahlâksız, kötü, oros.u Aman. Evlenirsem. tepemde Ferhat yerine kocam. A-man İstemem, istemem.
Birdenbire gözünün önüne Samim geldi. Boyu biraz daha uzamış ve gözleri İrileşmiş. Alnı daha geniş, daha beyaz ve garip tesirler yağdıran bir aydınlık içinde. Snmim m... Hiç bir şey söylemiyor. Bakışları sabit, vücudu hareketsiz, edası donuk. Bir şey geliyor ondan. Ağ gibi »arıcı bir şey. İnsanın her tarafına dolanan bir tesir dalgası. Vo duruyor hayali. Sımsıkı, fakat yumuşak. Duruyor, gitmiyor. Ve Meralde bütün hareket arzularını kurutuyor.
394
Dışarıda bir takım sesler. Ferhat biriyle konuşuyor. Misafir mi geldi? Misafir... Kim? Şimdi? tyi mi? Apartmanın kapısı kapandı. Oda kapısına doğru ayak sesleri yaklaşıyor. Koridonın taşları üzerinde bir terlik sürtünüşü. Emine galiba. Emine olacak.
Kapı vuruldu.
Meral kalktı, ağır ağır yürüdü ve sordu:
— Kimsiniz?
— Ben’im küçük hanım.
Meral anahtarı çevirdi ve kr~*'*ı açtı. E-mine onun yüzüne dikkatle bak »k soruyordu:
— Yemek yemiyecek misiniz?
Meral koridora baktı. Kimseler yoktu.
— Kiminle konuşuyordun demin?
— Küçük beyle. Yemek yemeden gitti.
Meral sevinçle doğruldu:
— Anahtar aldı mı?
— Haylr. Dışarıda yemek yiyecek galiba. “Rakı var mt?„ diye sordu bana. “Yok., dedim, düşündü ve gitti. “Ben geleceğim biraz sonra,, dedi.
Biraz sonra, içip içip gelecek Ne zaman? Meral hemen kaçmayı düşündü. Odaya bir baktı. Zihni o kadsr karışıktı ki, yanına neler alabileceğini hemen akledcınezdi. En mühim şeyleri unutabilirdi. Sonra, tam kapıdan çıkarken Forhatla karşılaşmak ihtimali onu ürküttü.
Emine onun yüzünden dikkatini ayırmıyordu.
Yemek. Ne var?
Meral sordu;
— Ne var yemek?
395
— Gündüzkü.
Meral hiç bir şey hatırlamıyordu.
— Gündüzkü... diye mırıldandı.
Emine hatırlattı:
— İzmir köftesi var. Zeytinyağlı barbunya fasulyesi. Börek de var.
— Peki sofrayı hazırla.
Meral odasından çıktı ve salona geçti. Hâlâ buranın havasında biraz evvelki münakaşanın karanlığı ve ağırlığı vardı. Bütün mobilyalar, kendilerini Merale bağlıyan hâtıralardan sıyrılarak yabancılaşmışlardı. Piyano bile artık onun değildi. Par ise giderse bu eve bir daha ne zaman döneceği belli değildi. Babası hayatta kalacak mıydı? Bu salonun eşyası yerli yerinde duracak mıydıî Bir anda her şeyin yalnız geçmişte ve haldeki değil, gelecekteki perspektifleri içinde do var olduğunu ve zamanın bu üç ayağından biri, hayalin ufkunda kırılır veya sakatlanırsa bizden uzaklaştığını hissetti.
Sofraya oturduğu zaman, biraz evvelki korkularının yerini derin bir keder almıştı. İçinde mahiyetini anlamadığı halde sezer gibi olduğu bir mücadele vardı Karanlık, fakat ruhun köklerini sarmış hialer çarpışıyordu. Ferhada karşı biraz evvel duyduğu öfke azalmıştı. İçinden bazı sesler geliyordu: “Senin iyiliğin için Başka ne menfaati var? Ona ne?,, Meral kendini bıı sese karşı müdafaa etmek İhtiyacını duyuyordu: Benim iyiliğim için... Nome lâzım... Fenalık ediyor ya bana...
(Devamı var)
896
1 Andık 1950
T E N t ÎSTANBUD
Sayfa 3
Inti-militarist Almanya
Selim Sabit
olama-
ediniz
Sanalı okuyucularımıza hediye edeceğimiz muh. telif saatler arasında y ukarıda resmini gördüğünüz altın ve kıymetli saatlerden de vardır.
Bir dünya vatandaşının hâtıra defterinden y
>»;ıımlı «d ıy Olcularımızdan birinin kazanacağı İM ayar altın üzerine zümrüt ve gökyakuf taşlarla süslü paıılalll kıymetli bir saat
2
S. s.
şöyle demiş-
uzun blrger-bulunmakta-
**Birleşlk Amerika ginlik devresi içinde dır ve kısmi seferberlik ilân etmek zorunda kalacaktır.
Bu saat, bütün hayatınız müd-detince kurmak zahmetinde bulunmadan size vaktinizi bildirecek kıymetli bir saattir. Avrupa-nın en tanınmış rasathanelerin -den garanti vesikasını haiz bulunan bu saatler havanın rutubet, sıcaklık, yağmur, kar vesair değişikliklerinden müteessir olarak kendiliğinden kurulmaktadır.
Kadın nku^ıeııİArımıra hediye edeceğimiz »nntlrrden harılan
Dünya Güreş Müsabakaları re-vanş maçlarına iştiraJc edecek olan 4 İsveç güreşçisi ile, 1 FinlandiyalI güreşçi, dün gece saat 21.30 da bir
etmek
cevabı
şiddet
îktnri Dünya Savaşının on umulmadık neticelerinden biri do. Birleşik Amerika He Sovyet Rıısyanın, büyük devletlerin ön safında ve birbirlorlno rakip olarak yer almalarından ziyade, Alınanları askerliğe a-leyhtar bir millet haline getirmek olmuştur.
Yiız yıldan beri MAlnıanH I*-ml. denilebilir ki Masker.. kell-morinln ^müteradifi» olarak kullanılırdı.
Hohenznllem Hânedanı orduyu en büyük bir siyasi koz o-Jarnk kullandığı gibi. Hitler de vatandaşlarının, cümlece •'müsellem., askerî hasletlerinden ve kabiliyetlerinden ne büyük faydalar sağlıya bileceğini anlamıştı.
Halbuki, şimdi. Almanların büyük bir çoğunluğu, askerî ü-n i formaya karşı duydukları eski meclûhiyetl kaybetmiş bulunuyor.
Batı Avrupanm savunmasını teşkilâtlandırmakla vazifelendirilmiş olanlar İçin halledilmesi gereken asıl ve hakiki dâva, Fransızların Almanyanın •silâhlanmasına itiraz etmeleri keyfiyeti değil. fakat bizzat Almanyanın. silâhl an m ayı fiilen reddetmiş olmasıdır.
Bir Frankfurt gazetesi geçen gün küçük çapta bir plebisit tertip ederek bir Avrupa ordusunun kurulması halinde Al-manynnın buna İştirak etmesi gerekip gerekmiyeccğl hakkında okuyucularının fikrini öğrenmek İstemiştir.
Bu soruya muhatap olanların yüzde 67 si. böyle bir meselenin bahsini dahi duymak istemediklerini bildirmiştir.
Verilen cevaplardan bazılarını birlikte gözden geçirelim: Stalingradda döğüşen eski bir muharip şöyle diyor:
"Komünist bir rejim istemiyoruz. Fakat militarizmden ve Avrupa ordusundan da tevakki ederiz. Saçma saparı masallar uğruna canımızı feda niyetinde değiliz».
Bir fen adamı da şu veriyor:
"Bize iftira ettiler, kullandılar, fabrikalarımızı söktüler. Vatandaşlarımızı nazilik-ten temizlediler, her birimize ayn ayn ve bütün milletimize karşı toptan ve topyekûn kin beslediler. Şimdi de Avrupa or-
duşuna katılıp çarpi5mamm bitiyorlar. Buna aslâ razı yız.,,
Bir matbaa makinisti saca:
"Kışla yerine ev inşa diyor.
Memurun biri de:
"Asker olmaktansa hapse girmeyi tercih^ edeceğini söylüyor...
... Ve cevaplar bu minval ü-zere devam edip gidiyor.
Diyeceksiniz kİ, Almanlnm. millî bir orduya sahip olmak İsteyip İstemedikleri sorulmuş olsaydı, alınacak cevap büsbütün farklı olurdu.
Gazete bunu da düşünmüş ve yaptırdığı plebisit mahiyetindeki ankete böyle bir sııal de İlâve etmiş. Aldığı cevapların ancak yüzde MI. Avrupa ordusu içinde kaybolmıyacak müstakil bir Alman ordusunun lehinde tecelli etmiş.
Buna da İtiraz edebilir ve Ö-niinde sonunda bir tek gazete tarafından tertip edilen böylo bir plebisitin önemli bir değer ve şümulü olmadığını Ueri sürebilirsiniz.
Fakat hafta içinde Batı Al-manyada yapılmış olan seçimler bu İtirazı da cevaplandıracak mahiyettedir. En çok oy alan parti. silâhlanmanın en fazla aleyhinde olan Sosyal Demokrat Partisidir.
Vaziyet işte bu merkezdedir vc böyle olduğu içindir ki demokrat âlemin hasındakileri endişelendirmekten hali kalmamaktadır.
Almanlara tam İstiklâllerini vermekle. Demokratlar, bu memleket halkını fikrinden caydırabilecek mi? Beynelmilel müşahitlerin en kıymetlileri bunu ümit edemiyorlar, tklncl Cihan Harbinin hemen akabinde galipler, uzun zaman Hit-lerin idaresi altında kalan bıı millete yeni bir terbiye vermek ve "hakikaten» demokrat ve * barışsever hale getirmek azminde olduklarını kati bLr lisanla bildirmişlerdi. Bugün bu niyetlerinin tam mânasiyle gerçekleşmiş olduğu söylenebilir...
Ne olursa olsun dünya sahiden değişmiştir. Evvelce, militarist Almanya daimi bir tehlike teşkil ediyordu. Şimdi ise dünya antlnıllitarlst Almanya-dan korkuyor.
>2$
K MI
* î ınB
Ve daha birbirinden zarif ve kıymetli bu saatlerden birine sahip olmak isterseniz, I Aralık 1950 Cuma gününden itibaren YENİ ISTANDI’l/da çıkacak olan (1000 Saat) kuponlarını saklamayı ihmal etmeyiniz.
Atom bombası sullı silâhı
r*
Harbin önlenmesine yarayacak en büyük sulh âmili olarak atom bombası ileri sürülmektedir
Avukatlık staj müddeti hakkında kanun teklifi
Meclis Başkanlığına verilmiş olan teklifte, avukatlık stajını tamamlamış olanların, sözlü ve yazılı imtihana tâbi tutulmaları isteniyor
Ankara, 30 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Konya Milletvekili Ümran Nazif Yiğiter, Avukatlık Kanununun 14. 16, 17, 18, 19. 20, 21 inci maddelerinin değiştirilmesine dair bir kanun teklifi hazırlamıştır. .
Teklif sahibi gerekçesinde 5178 sayılı kanunla avukat stajyerlerinin eski imtihan mecburiyetinin kaldırıldığından ve staj müddetinin bir seneye indirildiğinden şikâyet etmekte, bu suretle imtihan süzge-çınden geçemiyen pek çok hukuk mezununun otomatikman avukat sıfatını kazandığını, böylelikle kalitenin düştüğünü iddia etmektedir.
Meclis Başkanlığına verilen kanun teklifinin esasları şöyledir:
Mahkemeler nezdindeki staj müddeti 1 senedir. Bu staj esnasında seciye ve ahlâkça avukat nezdinde ataja başlamasına mâni bir hali görülmemiş olanlar avukat nez-dlnde de en az bir yıl staj göreceklerdir. Bu gibileri, yanında çalıştıran avukatlar her üç ayda bir staj vazifelerinin sureti ifası ve staj müddetinin hitamında da stajın muvaffakiyetle ikmal edilip e-diimediği hakkında Baro Başkanlığına müdellel bir rapor vereceklerdir. Buna mukabil avukat nezdinde 6 ay staj gören stajyerler, avukatın yazılı muvafakatiyle ve
Cumhurbaşkanının dünkü kabulleri
Ankara, 30 (AA.) — Cumhurbaşkanı Celâl Bayar. bugün Çankaya-da İçel Milletvekili Hüseyin Fırat. Malatya Valisi Turgut Babaoğluyu kabul etmişlerdir.
Eskişehirde yakalanan komünist
Eskişehir, 30 (T.H.A.) — Aslen Vakfıkebirll olup, Eskişehirde bulunan Mustafa Çalık isimli bir şahıs. elektrik şirketi binasının duvarına Arap harfleriyle ve tebeşirle "Yaşasın Stalln., diye yazılar yazarken yakalanmıştır.
Mustafa Çalık bugün komünist propagandası yapmak suçu ile tevkif edilmiştir.
Vali ve kaymakam evlerinin durumu Sağlık Komisyonunda
Ankara 30 (Hususi muhabirimiz bildi. ıy(»r) — Bugün toplanan Sağlık Komisyonu Burdur Milletvekili Mehmet özbeyin vali, kaymakam ve nahiye müdürlerine s)t evlerin Verem Savaş Demeği emrine terkedilmişi hakkındaki kanun teklifini görüşmüştür Komisyon bu evlerin bu demek emrine verildiği takdirde bir işe yaramıyanaklarını. çünkü bu maksat için inşa edilmediklerini İleri süren milletvekillerinin mütalâalarını gözonüne alarak bir kere >• içi İpti vı ’nğ.lık Bakanlık, la » ı maile i rim mütalâasını almaya karar vermiştir.
nezareti altında sulh mahkemelerinde görülen dâvalarla icradaki 1000 liraya kadar olan işlerin takibinde vekâlet alabileceklerdir. Staj belgesi alanlar Adalet Bakanlığınca avukatlık imtihanına kabul olunacaklardır. İmtihanlar yazılı ve sözlü olmak üzere ikidir. İmtihanda muvaffak olanlara avukatlık ruhsatnamesi verilecektir.
Ahşap hükümet daireleri ve okullar, yanmaz boya ile boyanacak
Ankara, 30 (T.H.A.) — İçişleri
Bakanlığı, valiliklere gönderdiği bir tamimle yangına karşı koruyucu bir madde olan yanmaz boyanın ahşap hükümet ve okul binalarında kullanılmasını bildirmiştir.
Bakanlığın vilâyetlere yaptığı bu tâmlmde yanmaz boyanın mucidi A-li Sallıkalp’ tan sitayişle bahsedilmekte. icadı olan bu boya ile yangın gibi büyük bir iktisadi felâketin önleneceği kaydedilmektedir.
İstanbulda Vilâyetle Belediye birbirinden ayrılıyor
Ankara. 30 (T.H.A.) — Belediyelerin İştigal mevzularına göre seçilen komisyonlarda incelenmesi biten yeni belediyeler kanun tasarısı tüm halinde gözden geçirilmek üzere muhtelit bir komisyona havale edilmiştir. Son tetkik safhasına girmiş bulunan yeni belediyeler kanunu tasarısında şehir ve kasabaların mahalli şartlara göre bugünkü ihtiyaçlarının modern şehircilik ve belediyecilik esaslan dahilinde süratle karşılanması ve bilhassa belediyelerin malî kudretleriyle salâhiyetlerinin genişletilmesi hakkında bir çok yeni hükümler bulunmaktadır. Tasarıda İstanbula dair hususî bir kayıt bulunmadığına göre İstanbul Vilâyet ve Belediyesinin tek elden idaresinin bu kanunla nihayet bulacağı anlaşılmaktadır.
Bazı genel müdürlüklerin durumu
Ankara. 30 (T.H.A.) — Tanm
Bakanlığı teşkilât tasarısının son şeklini alarak memleketimizde ta rım işlerinin 8 reislik kadrosiyle tedvir edileceğini evvelce bildirmiştik.
Bu tasanda şimdiye kadar Tarım Bakanlığına bağlı olarak çalışan bazı genel müdürlüklerin durumları tasrih edilmemiştir. Bu hususta muhtelif bakanlıklara mensup salâ hiyetll şahısların belırttlklenne göre. Toprak İşleri Genci Müdürlüğü Başkanlığa, Ziraat İşletmeleri, Ziraî Donatım ve Zirai Kombinalar Genel Müdürlükleri do iştigal mevzuları I-t.lbnrlyle Ekonomi ve Ticaret ve İsletmeler bakanlıklarına bağlı olarak çalışacaklardır. Bu takdirde çok geniş tutulmuş kadrolarda mühim m > lanla ı..( »rıuf sağlanacağı ileri sürülmekledir.
1945 te Hiroşimaya atılan atom bombası İkinci Dünya Harbine son vermiştir. Bu itibarla atom bombasına pekâlâ sulh silâhı İsmini vermek mümkündür.
Atom bombasının 1950 de de bir sulh silâhı olmasını temenni edelim.
1945 te, yüz bin Japonyalı bir atom bombasiyle öldü. Fakat bu isimsiz fedailer diğer yüz binlerce insanın hayatını kurtardılar.
1950 de de, yine atom bombası sayesinde milyonlarca insan hayatının vikaye edileceğini ümit vc temenni edelim. Bu ümidimiz iki şekilde tahakkuk edebilir:
Komünist Çinliler, atom bombasının kendilerine karşı kullanılacağından çekinerek Birleşmiş Milletler kuvvetleri aleyhine girişecekleri korkunç taarruzu durdururlar.
Veya aynı komünist Çinliler, Trumanın tüyler ürpertici ihtarına kulak asmazlar ve hücumlarına devam ederler. O zaman da ihtarın gerçekleşmesiyle öylesine zayiat verirler ki, şeytanî teşebbüslerini durdurmak zorunda kalırlar.

Bu yazının kaleme alındığı şu sırada, atom bombasının, Birleşik Amerika Cumhurbaşkanının dediği gibi, •'Kore harbine bağlı olarak,, kullanılmış olup olmadığını henüz bilmiyoruz.
Fakat şunu biliyoruz ki. bu korkunç silâhın kullanılması keyfiyeti bir anda ihtimaller sahasından katiyetler sahasına intikal etmiştir. Aynı zamanda atom bombası sanayiinin. Hiroşımadan beri büyük terakkiler kaydetmiş olduğunu da öğrenmiş bulunuyoruz. Öyle ki. bugün artık atom bombası, tâblye-vi bir silâh olarak muvaffakiyetle kullanılabilmektedir. Bu şu demektir ki. atom bombalan bundan böyle Çin topraklannı bombardıman etmeye lüzum kalmaksızın. Kuzey Keredeki sözde gönüllü Çinlilere karşı kullanılabilecektir.
Bu suretle, ihtilâf mahallî mahiyetini muhafaza edebilecek, Mao Çe Tung, itibarı fazlaca zedelenmeden mücadeleden çekilebilecek, bu Işde hiç bir dahli olmadığım iddia eden Sovyet Rusya da, en mâsum bitaraflık gösterilerine devam etmek imkânını bulacaktır.
Bu neticeler atom bombasının bir sulh silâhı olduğunu bir kere daha meydana koymaktadır.

Demokrat milletler, kendilerini saydırmak ve gayelerini tahakkuk ettirmek için gerekli kuvvete hakikaten sahip olduklarını nihayet anlamış olacaklarından, atom bombası bu bakımdan ve daha fay-
dalı bir şekilde, sulh silâhı olarak meydana çıkmaktadır.
Truman’ın Çine verdiği ültimatom — çünkü Amerikan Cumhurbaşkanının sözleri bir ültimatom mahiyetini haizdir — Birleşmiş Milletlerin otoritesini büyük nispette arttıracaktır.
Cumhurbaşkanının sözleri, aynı zamanda batılı müttefiklere de bir ihtardır. Ve bunu anlamış olmaları lâzım gelen demokrat milletlerin, müşterek müdafaalarını teşkilâtlandırmak mevzuunda yaptıkları gülünç münakaşaları kısa kesmeleri, buna bir an evvel son vermeleri ve Atlantik Paktından da geniş bir birlik vücuda getirmeleri icap edecektir.
Amerika Savunma Bakanının demeci
M&rshall : “Amerika, kısmî seferberlik ilânı zorundadır” diyor
New-York. 30 A.A. fRcuter) — Amerika Savunma Bakanı George Marshall, dün gece İsrail Cumhurbaşkanı Hayim Weizmann*ın 76 n-cı yıldönümü şerefine verilen bir ziyafette söz alarak tir:
Kore hâdiselerini tefsirden çekineceğim. zira Birleşmiş Milletler bu hâdiseleri derhal dikkate almış bulunmaktadırlar. Durum naziktir, buhranlıdır. Buna hâkim olmak için de elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Her şeyin yapılacağına da eminim. Birleşmiş Milletlerin mütalâa ve kararlarını büyük alâka ile beklemekteyiz.
Uzun bir gerginlik devresine girmiş bulunuyoruz diyebilirim. Bu. Amerikan efkârının şimdiye kadar asla manız bırakılmadığı bir şeydir. Bugün kanaatimce eskiden hiç düşmediğimiz çok başka bir vaziyet karşısındayız. Bu duruma karşı da hazırlıklı değiliz.
Kısmi seferberlikten bahsettim.
Kısmi seferberlik o şekilde tatbik edilmelidir ki gerektiği zaman tam bir seferberlik haline kendi kendine inkılâp etsin. Benim fikrimce şimdilik tam seferberlik do£-ru değildir..,



ncî Amerikan Tümeni muhasara edilmiş vaziyette — Komünistlerin ilerleyişi devam ediyor — Kunuri Şehri Kızıllara Batı kesiminde ise Komünist tazyiki birdenbire kesildi
Tokyo. 30 (YİRS) — Kuzeybatı cephesinde 330 bin kişi ile hücum eden Komünist Çinliler bugün müttefik hatlarını Pyongyangm 25 mil kuzeyine kadar geriletmişlerdir. Kızıllar Songşon Şehri civarında toplanmış olan üç tümenlik Kuzey Kore kuvvetleriyle birlenerek ilerlemelerine devam etmektedirler. Diğer taraftan son raporlar, komünistlerin külliyetli miktarda takviye almakta olduklarını bildirmektedir.
8 nel Ordu sözcüsü, Çongçong Nehri hattının terkedildiğini söylemişse de müttefik müdafaa hattının Pyongyang’m kuzeyinde kurulup kurulmıyacağı hakkında konuşmaktan çekinmiştir. Bugün Çongçong Nehrinin kuzeydoğu kesiminde çarpışmakta olan Türk, Amerikan, İngiliz ve Güney Kore kuvvetleri gerilere çekilmiş olan Müttefik birlikleriyle birleşmek üzere çekilmektedirler. Aynı cephede çarpışan 2 nel Amerikan Tümeni bugün çember i-çine düşmüştür.
Tümenle olan irtibat gayet bozuk olup. gayet ağır zayiat verdiği bildirilmektedir. Bir sözcü, 2 nci Amerikan Tümeninin istikbalinin meçhûl olduğunu belirtmiştir.
Batı kesiminde düşman hücumları hafiflemişse de bunun toplanarak yeniden taarruza geçmek maksadiy-le yapıldığı İleri sürülmektedir.
Kuzeydoğu cephesinde Çosin elektrik tesisleri civarında sarılmış olan 1 inci Amerikan Deniz Piyade Tümeni bugün 80 bin kişilik düşman kuvvetlerine karşı muvaffakiyetle çarpışarak düşmana ağır zayiat verdi rmlşlerdir.
Kuzeydoğu sahflî boyunca ilerlemekte olan Güney Kore kuvvetleri Çongzln’in 12 mil kuzeyine kadar gelmişlerdir.
Hava faaliyeti
Tokyo. 30 A.A. fReuter) — Dün gece neşredilen Mac Arthur Genel Karargâhı hava kuvvetleri tebliğinde 5 inci Hava Kuvvetlerine mensup tepkili av uçaklarlyle pervaneli n-çakların bütün gün düşman askerlerini, süvari birliklerini, taşıtları ve diğer hedefleri durmadan bombardıman ettikleri, üzerlerine roket bombalan attıklan bildirilmektedir.
Hava kuvvetleri, dün, gece 100 ve gündüz 600 çıkış ile rekora yakuı uçuşlar yapmışlardır.
Kunuri Şehri düştü
Kore Cephesi, 39 A A. (AF?) —
Kunuri Şehri dün gece düşmüştür. Bütün Birleşmiş Milletler unsurları şimdi Çongçong’un güney sahilinde olup, daha güneyde bir savunma hattına doğru çekilmektedirler. Komünist uçakların attıkları broşürler
Birinci Ordu Karargâhı. 30 A A. (Reuter) — Komünist uçakları Birleşmiş Milletler hatlarının arkasına broşürler atmışlardır. Bu broşürlerde Amerikan askerlerinin teslim olmaları istenmektedir.
Bu İngilizce broşürler, komünistlerin mukabil taarruza geçişinden kısa bir zaman sonra atılmıştır.
Korece yazılı broşürlerde de sivil halk çetecilere iltihaka davet olun maktadır.
Korede Amerikan zayiatı
VVaahington. 30 (YtRS) — Amerikan Savunma Bakanlığından bildirildiğine göre geçen cuma gününe kadar Amerikanın Koredeki zayiat

miktarı 31.028 kişi İdi. Son olaylar sırasında ise 5300 kişinin Öldüğü bildirilmektedir.
Amerikan, Türk. Ingiliz ve Güney Kore kuvvetleri geri çekiliyor
Pyongyang. 30 A. A. (United Press) — Kuzey Kore çetecileri Pyongyang’m 15 mil kadar kuzeydoğusunda bulunmaktadırlar. Geçen 24 saat zarfında cephe 10 ilâ 15 mil gerilemiştir. Yeni Birleşmiş Milletler hatlan kurulabildiği takdirde. Pyongyaijg, Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Kuzey Kore hamlelerine bir aydan fazla dayanmış oldukları ikinci bir Taegu haline gelecektir.
San Denizden doğuya doğru General Edward Almond’un onuncu kolordusu ile temasın çeteciler tarafından kesildiği yere kadar olan bütün cephe boyunca Amerika, Güney Kore. Türk ve İngiliz kuvvetleri geri çekilmektedirler.
• • u ün gece
reşçileri eldiler
SAS uçağı fle şehrimize gelmişlerdir.
Yeşilköy Hava Meydanında Güreş Federasyonu Başkanı ve basın mensuplan tarafından karşılanan güreşçiler, burada yapacakları bütün maçlardan ilmitvar gözüküyorlardı.
İsveç takımı Dr. Stronbergün başkanlığında şu güreşçilerden müteşekkildir:
67 kilo Freij. 79 kflo Gronberg. 87 kilo Palm, ağır Antonson-
FinlandiyalI güreşçi 73 kiloda Simonen de dün gece İsveç ta kimiyi e beraber gelmiştir.
DÜN GECEKİ BOKS MAÇLARI
Muammer. ÇaMarisi nakavtla yendi
Profesyonel boks organizatörleri tarafından şehrimize davet edilen profesyonel Yunan boksörleri, dün gece Spor ve Sergi Sarayında ikinci ve son karşılaşmalarını az bir seyirci kütlesi önünde profesyonel boksörlerimize karşı yaptı. Alınan teknik neticeler şunlardır:
51 kiloda Mesropun yerine döğü-şen Hayri. Panayotidis ile berabere kaldı. 62 kiloda Alp-tstavridis maçını Alp sayı ile kazandı. 54 kiloda Halit Ergönül Psaros’a sayı ile galip geldi. 67 kiloda Garbis dönüşmediği için Papadopulosla Aleko dönüştü. Papadopulos maçı sayı ile kazandı.
Gecenin en son maçını 80 kiloda Yunanlı Çaldaris ile Muammer yaptılar. Muammer ikinci ravundun başında vurduğu güzel ve kuvvetli direkt vuruşiyle rakibi Çaldarisl nakavtla yenmeğe muvaffak oldu.
İsrail Milli Takımı geldi
Pazar günü İnönü Stadyomunda Milli Futbol Takımımızla karşılaşacak olan İsrail Milli Takımı dün saat 13.30 da İsrail "El-Al,, tayyaresiyle şehrimize gelmiştir. Misafirler Yeşilköy Hava Meydanında İsrail Elçiliği erkânı. Bölge Müdürü ve basın mensupları tarafından karşılanmıştır.
Iskoç likii İngiliz likini 1 - 0 mağlûp etti
Londra, 30 (AP) — Uzun paslar ve sıkı şiltlerle temayüz etmiş o-lan bir oyun sonunda, dün, Glascovr*-un Tbrox Stadyumunda yapılmış o-lan maçı, İskoç Ilkı, tnglllz İlkine karşı 1-0 kazanmıştır.
İsrail maçı biletleri de karaborsaya düştü
İsrail futbol takımlyle yapılacak milli ve temsili iki maça alt biletler, dün İnönü Stadı gişelerinde satışa çıkarılmış, fazla tahacümden saatlerce gişeler önünde bekleyen halk arasında bayılanlar olmuştur. Bütün biletler satılmış ve akşam üzeri Karabors« ’lyatı 30 liraya kadar yükselmiştir.
Memleketimizin tanınmış siyaset
ve ilim adamlarının
gazetemiz hakkıııdaki fikirleri
Konuşan : Şevket EVLİYAGİI
Yeni İstanbul iki yaşına basarken
Anketimizin verdiği neticeler
Adnan Menderes
Refik Koral tan
Şorıueddin Gilnultay
Adnan Menderes
Şemseddin Günaltay
Refik Koraltan
Eski Başbakan
Meclisi Başkanı
B Millet
6
Şevket EVLÎYAGÎL
suretiyle onun oldutfu cevabı
gazetecilikten tabı itibariyi*
temenni münasc-bllmck-
teknlk yalnız
mücadele ve inanı, büyük Türk
ISTAN BUL/a taşıdığı îstanbulumuzun şerefli ve adına yakışan bir ihtişam neşir hayatında büyük ba-dilerlm.
Samet Ağaoğlu


Düşünen : Habib Edib - TÖREHAN
Bir memleketin fikir ve hayat sahasında yükselmesini kolaylaştıran ehemmiyetli sebeplerden biri de basındır. Cumhuriyetin kurulması ile artık zamanımızın medeniyet âlemine tamamen girmiş olan memleketimizde bir çok gazetelerin bulunduğunu ve bunların kendi sahalarında faydalı olduklarım bilmekteyiz.
Her gazetenin kendi yolunda giderek okuyucularına faydalı olmaya çalışması bir medeniyet zarureti olduğundan, biz de kendi düşüncemize göre bir gazete kurmayı tasarladık. YENİ İSTANBUL, bu düşüncenin mahsulüdür.
YENİ İSTANBUL çıkmadan önce yurdumuzun muhtelif muhitlerinde bir hayli ilgi uyandırmış bir gazetedir. Memleketimizde bu gibi teşebbüslere karşı gösterilen duygudan memnun kaldığımızı aöyliyebiliriz. Biz bu maksatla gazetemizin neşrine girişmeden önce iki takdim nüshası çıkararak YENİ lSTANBUL'un gaye ve emellerini bildirdik.
YENİ İSTANBUL çıktığı günden beri gayesine ve emellerine sadık kalmış ve bugün de ikinci yaşına girmiş bulunuyor.
YENİ İSTANBUL, bu arkasında kalan bir yıllık neşriyat hayatında memleketin her köşesinden ve her sınıf halkından büyük bir kabul ve rağbet görmüştür.
Demokrat bir memlekette partilerin lüzumuna ve parti mensubu gazetelere çok ihtiyaç olduğuna inanan YENt İSTANBUL, partilerin üstünde, tarafsız kalmayı kendisine prensip edinmiştir. Bir yıllık faaliyetimiz bizim bu yoldan şaşmadığımızı apaçık göstermektedir.
YENİ İSTANBUL, tarafsızlığın renksizlik, suya sabuna dokunmamak demek olmadığına yürekten inanmıştır. Onun için kendi düşüncesine göre iktidar ve muhalefetin yaptığı şeylerden iyi bulmadıklarını, yapıcı bir ten-kid ile incelemeye ve okuyucularına bildirmeye çalışmaktadır.
YENİ İSTANBUL bir yıllık çalışması sırasında, iktidar ve muhalefetin teşkilât örgüsünü yaratan zümrelerde muhabbet uyandırmaya muvaffak olan, sevilen ve sayılan bir gazete haline gelmiştir. Bunun en güzel misalini, iki yaşına girmeden evvel, yazı arkadaşlarımızdan birinin eski ve yeni hükümet adamlariyie, iktidar ve muhalefetin en mühim şahsiyetleriyle, Üniversite ve fakültelerimizin savın rektör ve dekanlariyle görüşerek, YENİ İSTANBUL hakkındaki düşüncelerini sorması olmuştur. YENt İSTANBUL bugün bu suallerin cevaplarını bildirmekle iftihar ve sevinç duymakta ve gittiği yolda hiç şaşmıyarak devam edeceğini ve her sınıfa mensup vatandaşlara faydalı olmaya çalışacağını bir defa daha tekrarı faydalı bulmaktadır. Ayrıca gazetemiz, bu vesileyle, bütün okuyucularına, kendisine yardım eden mesai arkadaşlarına, ilgili makamlara teşekkür etmeyi bir vazife bilmektedir.
Habib Edil» - Törehan
D. P. Genel Başkanı ve Başbakan
YENt ÎSTANBUL’un gazeteciliğimize yeni bir tarz getirmek istediğini ilk nüshasından İtibaren dikkatli kariler müşahede etmiş olacaklardır.
Hâdiseleri mümkün oîduffu kadar objektif görmek ve göstermek ve ciddi tetkiklere, bilgiye istinat eden yazılara kabil olduğu kadar geniş yer vermek. YENİ ÎSTANBUL’un şiarı olmuştur. Hattâ fazla objektif olma gayreti YENt İSTANBUL’U günlük hâdiselerin yarattığı heyecanları İstismar etmek faydasından da mahrum bırakmıştır denebilir.
Bu tarz gazeteciliğin, memleketimizde gitgide dnha geniş bir kâri kütlesinin ihtiyaçlarını doyurmak yolunda olacağına kaniim. Bu İtibarla memleket hizmetinde YENİ ISTA NBUL’a başarılar etmeği birinci yıldönümü betiyle en münasip fırsat tcylm-
Başbakan Yardımmsı t*s Devlet Başkanı
YENİ İSTANBUL gazetesi memleketimize en büyük hizmeti, ileri v« teknik gazetociliflin numunelerinden birisini teşkil ederek yapmıştır. Umumi efkâr da, çıktıftı günden itibaren muntazam bir rağbet artışı göstermek bu hizmetine lâyık vermiştir.
Heri ve maksadım,
olmayıp, mllnderccat ve takip edilen hattı hareketi de ifade etmektedir.
D. P. asil yolunda yürürken. Milletinin nail duygularına ve esas ihtiyaçlarına içten tercüman o-lan Türk matbuatının hu mukaddes dâvadaki hizmetlerini her vesile ile gururlu andık. Matbuatımızın hâlâ devam eden bu kıymetli meanislnl, bir defa dnha bo-nn yâdettirmek imkânını verdininiz için, şükınııla kaydederim.
İşte bu cephede arasında YENt vardır, matbuat
mesaisini dalma hürmetle takip ettim.
YENÎ güzel büyük İçinde şarıiar
vazife alanlar bir yaşını tamamlıyan İSTANBUL gazetesi do YENİ ÎSTANBUL’un aiicai İçindeki verimli bu görüş vc anlayışla
Kamet A^aoğlu
YENt İSTANBUL gazetesi, memleketimizde garp kültür vo anlayışı içinde neşriyat yapan ve bu bakımdan memleketin garp zihniyeti içinde içtimai, İktisadi ve siyasi gelişmesini temine çalışan önemli bir gazete olarak şimdiye kadar vazifesini görmüştür. Bu-güno kadar olan neşriyatı, istikbal için çok verimli ümitler uyandırmaktadır.
Hallrn A iyot
ede-
Ömer Celâl Sarç
Ercm
Hikmet Bir un t

Kasım Giilek
C, H. P. Genel Sekreteri
Ömer Celâl Sarç
Ord. Prof. Dr. İstanbul Üniversitesi Rektörü
Gazeteniz, maksadını temin
bilmiştir. Tam mânaslyle objekt.f bir gazete olduğu intibaını almış bulunuyorum.
YENİ ÎSTANBUL’ds. dünyada olup bitenlere dair oldukça etraflı malûmat buldv’rum gibi, muhtelif mevzular hakkında ihtiva ettiği kıymetli makalelerden, bilhassa iktisadi sütunlarından da geniş ölçüde istifade etmekteyim.
Hulki Erem
Ord. Prof. Teknik üniversite Rektörü
YENİ İSTANBUL gazetesinin birinci neşir senesini başarı İle ikmal etmiş olmasından dolayı bütün mensuplarını tebrik ederim. YENÎ lSTANBUL’ıın bitaraf ve memleketin hakikî İhtiyaçlarını derin bir vukuf İle tahlil ve ortaya koymak hususundaki gayretlerini takdir ederim. Ayrıca tertip ve baskı bakımından mükemmelliğini de İlâve etmeden geçemem.
Hikmet Birant
Prof. Dr. Ankara üniversitesi Rektörü
YENÎ İSTANBUL gazetesinin bir ydlık neşriyatı, bana çıkış gayesine muvaffakiyetle sadık kaldığı intibaını vermektedir. Yeni uyduğumuz demokrasi rejimine tarafsız gazetelerin yapacağı hizmet pek büyüktür. Gazetenizin, tuttuğu yolda muvaffak olmasını temenni ederim.
Dr. Halim Alyot
Basın Yayın ve Tuntm Genel Müdürü
YENÎ İSTANBUL gazetesini tarafsız ve ciddi bir gazete olarak tanımaktayım. Çıktığı İlk günden-beri alâka ile takip ediyorum. Bilhassa temiz bir baskı ve olgun münderecatı İle memleket meseleleriyle yakından alâkadar oluşu ve bu meseleleri olgun bir zaviyeden tahlil etmesi, gazetenizin kısa bir zamanda Türk matbuatının içinde yüksek bir mevki kazanmasına vesile olmuştur. YENÎ ÎSTANBUL’un bu sahada daha uzun ve başarılı seneler idrak etmesini ve tahrir heyetinde çalışan arkadaşları mm memleketimize aynı yolda yararlı olmalarını candan dilerim.
Ahmet Şükrü Esmer w
Prof. Basın Yayın ve Turizm eski Gen* l Müdürü
YENt İSTANBUL gazetesini bir sene evvel çıktığı gün, temiz gazeteciliğin müjdecisi ohırak karşılamıştım. Çıktığı gündenberi muntazaman takip etmekteyim. Bu bir senelik neşriyatlyle hakkında beslenen ümitleri gerçekleştirmiştir. Bilhassa memleketimiz, çok partili siyasi hayata girdikten sonca böyle tarafsız neşriyat yapan gazeteye ihtiyaç büsbütün belirmiştir. YENİ İSTANBUL gazetesini birin-cl yaşını İdrak etmiş olduğundan dolayı tebrik eder, bayrılar dilerim.
Yurtta demokrasiyi yerleştirmek ve TÜrklyeyi gerçek mânada modern ve medeni bir memleket haline getirmede basının büyük rolü vardır.
YENÎ
zarfında takdirle
Türklyede. dünya çapında modem bir politika, kültür ve zetesi olarak çıkan neşriyatlyle tanınan TANBUL’dan istikbal miz çoktur.
ÎSTANBUL’un bir sene bu yoldaki hizmetlerini karsılarım.
Kaaım Gölek
Memleketimizde demokrasinin âti İçin en feyizli bir idare şekli olmasını temin hususunda basının rolü çok büyüktür. Partilerin kanaatlerini. icraatlarını müdafaa eden gazeteler arasında müstakil ve tarafsız gazeteler umumî efkârı muhtelif temayüllerin labirentlerinden kurtarmak hususunda nurlu bir meş ale vazifesini ifa ederler. Muhalif veya muvafık gazetelerin kendi görüş ufukları içinde hâdiseleri, muhakemeleri umumî efkâra arzetUklcri haber ve fikirleri çok defa, hakikati büyültmek veya küçültmek suretiyle ak-aetürmelori, umumi efkân muayyen bir maksuda doğru hazırlamak ve çevirmek gibi gayeler gütmeleri olabilir. Birbirlerine zıt olan bu neşriyat arasında hakikati olduğu gibi belirtecek vasıla, müstakil ve tarafsız gazetelerdir. Bunlar, daima nâzındık, partiler için bir İkaz meşheri, hakikati belirten bir kriteryum rolünü görürler. Partisiz vatandaşlar için de zihinlerinde şüphe uyondırmıyan bilgi kaynacı olurlar. Yurtta normal hayat içinde ilerlemek için olayları normal gözle gören ve tarafsız bir zihniyet içinde Inecliycn müstakil gazetelerdir ki. fikirlere huzur verecek yollan açarlar. Herkese olayları hakiki çehresiyle tanıtırlar. Memlekette hâdiseleri bu çerçeve içinde gören vatandaşların çoğalması. İktidarda veya muhalefetteki koyu particileri ikaz ve İrşat etmek suretiyle huzurlu bir hayat yolu bulmak hususunda müessir bir âmil olacaktır.
Bu bakımdan, YENİ ÎSTAN-BUL'un müstakbel mesaisine çok ehemmiyet vermekteyim. Bu yolda daha büyük başarılar göstermesini dilerim.

iktisat ga-ve objektif YENÎ 18-için ümldt-
K. İsmail Gürkan
Prof, Dr. tat. Tıp Fakültesi Dekanı
Hüsnü Yaman
Hüsnü Yaman
D. P, Müfettişi
YENÎ İSTANBUL gazetesinin, basın hayatımızda münderecatı. şekli ve iyi maksatlarlyle cidden üstün bir mevki almakta bulunduğunu müşahede etmekteyim.
Hiç şüphe yok ki, gazete mües-sonesi her türlü hâdisenin ve cereyanın üstünde ve objektif kaldığı müddetçe verimli olur. Son zamanlarda YENİ İSTANBUL’U bu yolda gördüğümü ifade edebi-lirim.
isteyen, çok olmakla beraber yerine kelime bulamadığımız olarak memleket meşe-alan ciddi, bitaraf bazı yasaması da zaruridir.
Bizde gündelik gazetelerin sürüm İçin mutlaka bir partiyi tutmak lâzım olduğuna kani bulundukları görülmektedir. Buna hiç şüphesiz lüzum da vardır, Ancak parti zihniyetini her şeyin önüne alan bazı yayınların mütemadi iddialar, mukabil tekzipler, hâsılı insanları yoran bazı neşriyat şeklinin aleyhinde olanlardan biri de benim. Buna binaen particilik hislerinden tamamen tccerrüt etmek kullanılmış başka bir “objektif,. İçlerini ele gazetelerin
Bunıın en iyi misallerini Fransa ve lngllterede bir asırdan beri dünya observe etmektedir. Fransanın iç ve dış on kritik zamanlarında bile çehresini hiç değiştirmeyen bir kaç gazetesinin memleket işlerini ve dünya meselelerini bu zaviyeden görmek isteyen insanların elinde kapışıldıgını müşahede ettik. Kalabalık bir istatistiğe tâbi tutulursa hangi cins gazetenin daha çok tutacağı neticesinin çıkacağını tahmin edemem. Fakat bu zamanla değişebilen neticeler verecek bir istatistik mevzuudur. Hulûsa olarak diyebilirim ki, tarafsız gazete bizde her halde bugün de yarın da müştorislz meta değildir. YENİ İSTANBUL İşte bu boşluğu doldurmak emeliyle çalışan bir müessese olduğuna göre bizden ona sonsuz muvaffakiyet temennisi.
Ahmet Şükrü Kamer
8adl Irmak
Prof. Dr. Sadi Irmak
C. H, P. Eski Müfettişi
Esat Arsebük
Ord, Prof. Dr. Ank. /lâkiyat Fa-Mlltesi De kam
YENÎ İSTANBUL RrazetMl gerek ciddiyeti ve gerek bltaraflıgiyle çok hoşuma giden ve boni tatmin edon bir gazetedir. Bilhaasa İlmi makaleleri bakımından gtlıılUk gazetenin içinde kaybolmasına gön-lllmUn razı olmadığı makaleleriniz vardır. Gazetenizi tutunmuş bir gazete olarak görmek, memleketimiz için iftihara
şayan bir hâdisedir.
Gazeteyi sadece bir ticaret mü-essesesi sayanlar için okuyucunun nabzına göre şerbet vermek, tatbiki kolay bir metoddur. Fakat ben bunun dışında Türk gazetelerinin vatanperverlik borçlan olduğunu kaniim, tenin fakat eder, mlzde idrak BUL’un, benim en çok sevdiğim tarafı budur. Mütemadiyen kamu efkârını okşamakla hiçbir içtimai terakki gerçekleştirilemez. Bilhassa son yıllarda bu concession merakı bizi objektiften uzaklaştırmış ve terakki yolunda çok kıymetli zamanlar kaybına sebep olmuştur. YENt İSTANBUL, bir fikir organı olmak haysiyetini muhafaza etmiştir. Bu alanda daha ileri adımlar da beklemekteyim. Ekonomi sayfasını kıymetli, orijinal ve hayırlı bir buluş sayarım. Tarafsız kalma cvhdı de vatanperverlerin dikkatini çekmektedir.
Giln olur bir gaze-halk temayülüne rağmen, halk İçin yazı yazmazı icap Habib Edlb. matbuat âlomi-bu v&zlfe duygusunu İyi etmiştir. YENİ ISTAN-
Esat Amchük
İhmali GÜrkaıı
Gazetemiz, buğun ikinci yaşma basmış bulunuyor. İki sene devam eden hummalı bir hazırlanış devresinden sonra neşir hayatına atılan YENt İSTANBUL için bu hazırlanış safhasını uzun görenler, hattâ tenkid edenler olmuştu. Gazete adına yapmış olduğumuz büyük anketin verdiği parlak netice, bu suali soranlara, gerekli cevabı vermiştir. Büyük ve modem bir bina, geniş bir mürettiphane, baskı dairesi, klişehane, tevziat imkânları, zengin yazı ailesi ile YENİ İSTANBUL, bir sene gibi gazetecilik âleminde hiç de uzun sayılmayacak bir müddet zarfında, memleketimizin sayılan bir gazetesi olmak mazhariyetine vâsıl olmuştur.
Türk efkân umumiyesinden almış olduğumuz şu parlak not, sizlere her gün mütekâmil bir gazete vermek için çalışan arkadaşlannızm en büyük mükâfatıdır.
YENİ İSTANBUL gazetesi çıktımı günden beri Türk milletinden ve münevverlerinden teşvik ve alâka görmüştür. 366 ncı sayımızı ellerinize verdiğimiz bu mutlu yıldönümünde, kurucumuzun ifadesiyle bir senelik çalış-rnalanmızm şahadetnamesini de anketimizle arzetmeyi faydalı bulduk.
Siyaset ve ilim sahasında ehemmiyetli mevkiler işgal eden muhterem şahsiyetlerden YENİ İSTANBUL hakkm-daki fikir ve intıbalannı sorduk. Aldığımız cevaplan bitişik sütunlarda dercetmiş bulunuyoruz. Bu geniş anketi yapan bir kimse sıfatiyle, konuşmalarımızın hususî tarafının ve aldığımız cevapların, her türlü nezaket ve kompliman sınırlarının üstünde olduğunu, okuyucularımız önünde belirtmeyi bir vicdan ve meslek borcu sayanm.
Belli bir program çerçevesi içerisinde, fikirlerine müracaat ettiğimiz adı geçen kıymetli şahsiyetlerin hepsi istisnasız bizi kabul etmişler ve gazetemiz hak-kındaki düşüncelerini açık bir şekilde bildirmişlerdir. Bu yakın alâkadan ve hüsnükabulden dolayı teşekkürlerimizi arzetmek, başlıca vazifemizdir.
Anketimize cevap vermek nezaketini gösteren memleketimizin tanınmış fikir ve siyaset adamlariyie vâki konuşmalarımızın ve gazetemizde dercedilen beyanatlarının neticesini şöylece toplamak kabildir:
1 — YENİ İSTANBUL tarafsız ve partiler üstünde bir gazetedir.
2 — YENt İSTANBUL inkılâp prensiplerini benimseyen ve bu uğurda güreşen bir gazetedir.
3 — YENİ İSTANBUL şahsiyat yapmıyan ve şahıslarla uğraşmayan bir gazetedir.
4 — YENİ İSTANBUL memleket meselelerini her yönden ele alan ve bunlarla objektif bir surette uğraşan bir gazetedir.
5 — YENÎ İSTANBUL sevilen, beğenilen, aranan ve okunan bir gazetedir.
Netice itibariyle YENÎ İSTANBUL, ilk iki tak-
dim nüshasında öne sürdüğü prensipler yolunda yürüyen bir gazetedir...
Hikmet Bayur
M. P. Genel Başkanı
Memleketimizde gazetelerin Atılmasını memnuniyetle karşılıyorum.
YENÎ İSTANBUL gazetesinin ileri bir teknik imkânla ve ciddi mevzularda çeşitli yazılarla çıkması faydalı olmuştur. Fakat memleketin iç politikasına alt haberleri tarafsız olarak vermek, bugün yurdumuzun en mühim basın dâvası olduğunu hatırhyarak, tarafsızlık konusunda YENİ ISTAN-BUL'un tam bir yenilik getirmesini bekliyoruz. Bu noktayı parti zaviyesinden bahis konusu etmiyorum. Çünkü YENt İSTANBUL. Partimize ait haberlere de yer vermektodir.
Şükrü Saraçoğlu
Afcc/iai Eski Başkam
B. M.
YENİ bedenilen
ço-
ÎSTA NBUL, herkesçe t bir gazetedir.
Dr. F. Kerim Gökay
İstanbul Vali ve Belediye Başkanı
eden bütün tetkik ede-
Siz btllrsiniz ki, İstanbul Valisi olarak durumum, partiler dışı memleket ve kanun adamı vaziyetinde-dir. Binaenaleyh, şehir ve vilâyetimiz dahilinde cereyan hâdiseleri bu adeseden rim.
YENÎ İSTANBUL’U Ok çıktığı günden beri muntazaman okuyorum, Politik bakımdan hâdiseleri objektif ve realist bir gözle memleket zaviyesinden ele aldığını görüyorum. Bilhassa muhteviyatında ağırbaşlı olması. fikir, sanat vâdisinde yerli ve yabancı değerlerin yazılarına yer ayırması, bugünkü dünyanın ana dâvası olan ekonomik meselelere bir sayfa tahsis etmesi ve sonra şehrin günlük distrakslyon ve sosyete hayatını vapur, tren ve uçak gibi vatandaşın ihtiyacı olan mevzuları çerçe-veliyerek hemşerilerin gözü önüne koyması, (bir gün ihmal ettiniz, size telefon edecektim) sonra, şehir haberlerine geniş bir yer tahsis ederek, bunlun hiçbir surette ihmal etmeyişiniz takdire lâyıktır. Ben. basına bütün hayatım müddetince çok değer veren bir adam olduğum için gazetenizin birinci yaşını ciddî bir mesai He doldurmasını zevkle karşılıyor, tebrik ve İyi dileklerimi de bildirmeyi ayrıca bir vazife telâkki ediyorum.
Dr. Lûtfi Kırdar
Bskı Vadi ve Belediye Başkanı
YENt İSTANBUL’U çıktığı günden beri ehemmiyetle takip edlyo-nım. Hakikaten bütün mânaslyle hür, tam müstakil ve tarafsız bir gazete olarak müşahede ettiğim gazetenize sevgim günden güne artmaktadır. Bu suretle memlekete istihdaf ettiği hizmeti yapmak yolundadır. Bu mesaisine daima başarı İle devam etmesini dilerim.
Hikmet Ba>ur
Şükrü Saraçoğlu
Kahredilin Kerim Gökay
Lûtfl Kırdıır
e



Şevket M. Bilgisin
Hânılt Sadi 8elen
Zeki Faik üral
Nihat Sayar
Prof. Dr. Yüksek Ekonomi t* Ticaret Okulu Müdürü
YENt İSTANBUL gazetesi memleket matbuatında yüksek vasi flarıylc temayüz eden tarafsız ve ciddt bir neşir organıdır. Daha ziyade münevver tabakaya hitap etmektedir. Siyasî, iktisadi, içtimai ve edebi mevzulara tahsis eylediği sayfalarda okuyucuların her gün faydalanabilecekleri değerli yazılara rastlanmaktadır.
Daima memleketin hayrına hizmet eden, objektif mahiyetteki tenkit ve mütalâaların neşrine vasıta olan “YENİ İSTANBUL., muhteviyatında olduğu kadar prczantşs-yon şeklinde de alâyiş ve mübalâğaya yer vermeyen, fikirde ve şekilde ağır başlılık ölçüsünü muhafaza eden bir gazetedir.
tkinel yılını tebrik eder, muvaffakiyetinin devamım dilerim.
îlhaml S an car
îlhami Sancar
C. H. P. İstanbul Başkanı
YENİ İSTANBUL gazetesini umduğumuzu bulduğumuz bir gazete olarak elimize aldık. Takdir etmekteyiz. Fikir ve politika hayatımızda müdafaa ve tenkid ettiği hususlar üzerinde bilgili ve geniş görüşlü yazıcı arkadaşların dalma tesiri altındayız. Bilhassa, inkılâbı müdafaada gösterdiği titizlik şayanı takdirdir. Daha başarılı, tesirinin daha şümullü olmasını dilerim.
Faruk E rem
Salt Kuran
Ş. M. Bîlgişin
Ord. Prof. İst. Hukuk Fakültesi Dekanı
Ben gazeteleri efkârı ıımumlye-nin mümessili olmaktan ziyade efkârı umumiye üzerine müessir olan bir organ telâkki etmekteyim. Bu sebepten gazeteciliğin bir memleketin siyasi ve içtimai hayatında hakikaten tesirli bir âmil olduğunu kabul etmişimdir.
TENİ İSTANBUL gazetesini ilk gününden beri yakinon takip ettim. Mesleğinize mukadder olan bu rolleri gazetenizin çok iyi ifa ettiğine kaniim. Bilhassa, sadece günlük politika hâdiseleriyle değil, memleketimizin ve bütün dünyanın geçirmekte olduğu içtimai ve İktisadî hâdiselerle de yakinen alâkadar olduğunu müşahede ediyorum. Böy-lece Türk efkârı umumiye»! üzerinde irşat edici bir rol ifa etmektedir. Ayrıca gazetecilik görevlerini yerine getirirken kendisini günlük politika cereyanlarına kaptırmamış olması da takdire değer bir tarzı harekettir.
Bu bakımdan gazetenizi seve seve okuduğumu itiraf ederim.
Sait Kuran
Prof. Dr. Mimarlık Fakültesi Dekanı
YENt İSTANBUL gazetesini tarafsız, ciddi ve olgun bir gazete olarak buluyor ve zevkle okuyorum. Bilhassa ilmi mevzulara ve teknik problemlere yer vermesini alâkayla karşılayanlardanım. Ayrıca haberleri erken vermesi de faik vasıfla-nndandır. Bir vesileyle idarehanenizi ziyaret etmiştim. Binanızda esen intizam, nizam ve disiplin havasına hayran kaldığımı söylemeliyim.
Melih Koçer
Sal&haddin Battı
Salâhaddin Batu
Prof. Dr. Ank. Veteriner Fakültesi Dekanı
TENİ İSTANBUL gazetesinin benim üzerimde bıraktığı cn mühim tesiri ciddiliğidir. Ayrıca modem ve tam Avrupai bir zihniyeti aksettirmesi beni çok tatmin ediyor. Senelerden beri memlekette böyle bir gazetenin çıkmasını ve tutunmasını bekliyor gibiydik.
Bir günlük gazete olmasına rağ-mon günlükte kalmaması memleketin mühim ve aktüalite dışı dâvaları karşısında da vaziyet alışı heyecanlara ve atractlon’lara kapılmak istemeyişi, maalesef memleketimizde zaafa uğramasını büyük bir teessürle gördüğümüz fikir hayatımızı canlandırmak isteyen tutum ve neşriyatı, ilk çıktığı günden beri dikkatimizi çekmiş ve memnun etmiştir.
Türklyenin bugün bir İntikal devri geçirdiğini bilmeyen yoktur. Bu gibi devirlerin en mühim karakteristiği de politika atmosferinin buhranlı oluşudur. Böyle devirlerde hâdiseler karşısında objektif kalabilmek. kazancını ve tutunabilmesini yaptığı satışa bağlayan gazeteler için hiç de kolay değildir. Halbuki Türk efkârı umumiyesi bu karakterde bir gazetenin hasretini çekiyordu. öyle sanıyorum ki, YENt İSTANBUL’un bu İhtiyacı karşılamak için çırpındığı ve tarafsız kalmak için büyük gayretler sarfettiği gün geçtikçe daha iyi anlaşılacaktır.
Melih Koçer
Prof. Dr. Makine Fakültesi Dekanı
YENİ İSTANBUL gazetesi De-kanlımıza gelmesini arzu ettiğimiz çok mahdut sayıdaki gazetelerden bir tanesidir. Şahsan ben de satın almak durumunda olduğum belli sayıdaki gazeteler arasında YENİ İSTANBUL’un bulunmasını, çıktığı ilk günden beri çok arzu ettim. Nitekim evimde bir seneden beri muntazaman YENİ İSTANBUL gazetesi okunmaktadır.
Gazeteniz yalnız tarafsızlığı ile değil ağır başlılığı ve doğru hava-dişi vaktinde verme vasıflariyle de sevgimizi kazanmıştır ve bu vasıflarım hiç bir zaman kaybetmemiştir. Temennim daha çok uzun seneler YENt İSTANBUL gazetesini okuyabilmektir. Bugünkü durumuyla gazetenizin bu temennimi gerçekleştireceğine kani bulunuyorum.
Enver Safder
Enver Safder
D. P. İstanbul Başkam
YENt İSTANBUL gazetesini neşir hayatına başladığı andan şu dakikaya kadar yakın bir alâka ile okumakta ve takip etmekteyim. Bu itibarla gazetenin memleketin muhtaç bulunduğu fikir hayatına geniş ölçüde hizmet ettiği kanaatindeyim. Hakikaten yepyeni hüviyetiyle ortaya çıkan bu gazete bilhassa şahsi teşebbüs bakımından birçok fikir müteşebbislerine örnek teşkil edecek mahiyettedir. Gazetenizin aktüel hüviyetinden başka bilhassa memleketin fikir ve iktisadi bünyesini alâkadar eden hâdiselerdeki vukuf ve temas, okuyucuya ve memlekete nafi olabilecek derecede bulunmaktadır. Bu itibar-la YENİ İSTANBUL’un diğer Ra-zetelerden ayrılış noktası bence budur.
Gazetenin tarafsız bir neşriyat yaptığını görmekle memlekete faydalı hizmetlerinde muvaffak olacağı kanaatindeyiz.
Gazeteciliğin bîr memlekette samimi olması o memleketin kalkınmasında ne kadar müessir bir kuvvetse, bir gazetenin de bu camia içinde tarafsız kaldığı müddetçe tesir derecesi o derecede geniş ve umumi efkân tatmin bakımından da müstesna bir mevki teşkil edebilir. Diyebiliriz ki, gazetecilikte esas, umum! efkâra tesirdir. YENİ İSTANBUL bu bakımdan neşrettiği fikir ve kanaat samimiyeti, içinde bu 5'olda muvaffak olmaktadır.
Zeki Faik tzer
Prof. Güzel Sanatlar Akademisi Müdürü
Vakıa gazetelerin siyasi bir tarafı tutması doğru ve lâzımdır. Fakat, bunların arasında regülâtör dediğimiz tarafsız şahsiyete sahip gazetelerin de bulunması zaruridir. Ben, YENt tSTANBUL’da Amerikan gazeteciliği sistemin dışında, dinlendirici bir mahiyette ve kalite de, bir gazete hüviyetini memnunlukla görüyorum. Ayrıca, gazetenizin tertibini, muhtelif ihtisaslara sayfa ayınşını ve bilhassa güzel sanatlara lâzım olan ehemmiyeti verişini minnetle karşılıyorum.
Nâzım Terzioğlu
Prof. Dr. İst. Fen Fakültesi Dekanı
YENİ İSTANBUL gazetesini tercihan okurum. Fikrimce memleket dışı haberlere daha fazla ehemmiyet veriyorsunuz. Dahili haberlere de geniş yer vermenizi arzu ediyoruz. Gazeteniz bence tarafsızdır. Hattâ fazla tarafsızdır.,. İyi organize edilmiş. Avrupai bir fazote manzarasını arzeden YENİ STANBUL’un iktisadi meselelere olduğu kadar sosyal meseleler üzerinde de durmasını beklemek hakkımızdır.
Zeki Faik üral
General Prof. Dr. Ank. Tıp Fakültesi Dekanı
Gazeteniz hakkında sarih bir kanaat İzhar etmeye İmkân verecek surette neşriyatınızı çok yakından ve devamlı olarak takip etmiş değilim. Fakat okumak fırsatını bulduğum nüshalarında gazetenin evvelce vaadettlği tarafsızlığını değiştiren bir temayül görmedim.
fili Tanoğlu
Prof. Dr. İst. Edebiyat Fakültesi Dekanı
YENt İSTANBUL'U çıktığı ilk günden beri her gün zevk ve istifade İle okuyorum. Muhakkak kİ, YENİ İSTANBUL. kâğıt ve tab'ının nefaseti, bilhassa açtığı ekonomik sayfa ile memleketimiz gazeteciliği no bir yenilik getirmiş-Ur. YENİ İSTANBUL’un iyice tu-tunmasını, gelişmesini ve bu tip gazetelerin memleketimizde çoğalmasını temenni ederiz. YENİ İSTANBUL. dünya İle aramızda mükemmel bir köprü olmuştur, istifademizi sağlamıştır.
Lûtfi Bornovalı
Lûtfi Bornovalı
M. P. İstanbul Başkan*
Bir senelik müşahedemize göre YENt İSTANBUL gazetesi, ilk çıktığı andan itibaren ticari muvaffakiyet düşünmemiş, memleketin çok muhtaç olduğu ciddi ve ağırbaşlı hüviyeti ile fedakârlık ruhunu temsil etmiştir. Bilhassa müstakıllığin mânasını lâyıkiyle tatbik edemlyen bir muhit içerisinde, YENİ İSTANBUL gazetesi bu mefhuma da en canlı bir tatbik nümunesi olmuştur. Bu hüviyetle daha uzun seneler neşriyatına devam ettiği takdirde memlekette müesses kıymetler yaratmak bakımından Türk matbuatının muhtaç olduğu istikbale alt en ehemmiyetli tarih! vazifesini başarmış olacaktır.
Faruk Erem
Prof. Dr. Ank. Hukuk Fakültesi Dekanı
YENİ İSTANBUL gazetesini yakından takip ettim. Gazeteniz hem "taraflı,, hem "tarafsız,, dır. Gazeteniz memleket meselelerinde İlmin tarafını tutmuştur. Gazetenizde İlmî kıymeti âşlkâr tetkik yazılarına çok rastladım. Gazeteniz partiler arası mücadelede tarafsızdır. Umum! efkârın doğru yolu bulabilmesi tarafsız gazetelere ihtiyaç gösterir. Bu çeşit gazeteler ne kadar çok olursa demokrasi de o nispette yolunu şaşırmaz. Gazetenizin demokrasiye, herhangi taraflı bir gazeteden daha çok fazla hizmet ettiğine kani olabilirsiniz.
Bekir Sıtkı Baykal
Prof. Dr. Ank. Dil Tank Fakültesi Dekanı
Gazetenizi çıktığı günden beri okumaktayım. Dikkatimi çeken tarafı diğer gazetelerden ayn bulunan terttp tarzıdır ki, bu bana yabancı değildir. Ayrıca, muhtevasının zenginliği ve bilhassa başmakalelerde aktüel mevzuların tarafsız olarak ele alınması ve cn kısa bir şekilde işlenmesi dikkatimizi çekmektedir.
Faik Tavşanoğlu
Prof, Dr. İst. Orman Fakültesi
Dekanı
YENt İSTANBUL gazetesi hak-kındaki intıbalanmız gayet müsaittir. Çünkü bu gazete gerek neşriyatında güttüğü tarafsız yol ve gerekse neşriyatının muhteviyatı itibariyle hepimizin sevgisini kazanmıştır. Bilhassa ekonomik ve teknik neşriyata geniş ölçüde yer vermesi bu arada ormancılık mevzularının da memleket İktisadiyatı içindeki Önemli yeri nazara alınarak neşriyatta bulunulması mesleğimiz için çok faydalı olmaktadır. Ayrıca neşriyatınızdaki teknik mükemmelliğe de işaret etmeden geçmek kabil değildir.
Ekrem Rüştü İrmen
Hâmit Sadi Selen
Prof. Dr. Ank. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Vekili
yenİ İstanbul gazetesi tüt-kiyede gazeteciliğin oldukça durgun bir devrinde yayınlanmaya başlamış ve yeni demokratik hayatımızda siyasi cereyanların üzerinde bir mevki alarak inkılâbın prensiplerine sâdık, tarafsız bir gazete örneği olmuştur, iktisadi meselelere ayrıca önemli bir yer vermesi beni yakından ilgilendirmekle beraber, edebi ve fikri meselelerdeki neşriyatı da çok canlıdır. Aynca gazeteniz sahibinin eski bir mülkiye mezunu olması da blzler için hakikaten İftihar vericidir.
Ömer Lûtfi Barkan
Prof. Dr. İst. İktisat Fakültesi Dekanı
YENt İSTANBUL’un Türk basın hayatına yeni örnek ve tecrübeler getirerek, zenginleştirmekte olmasını memnunlukla müşahede ediyorum. Günlük politika gürültülerini objektiflik ölçülerinden geçirerek tahlil etmek gayretini de kayda değer bir hususiyet telâkki edebiliriz.
Hamdi Peynircioğlu
Prof. Dr. İnşaat Fakültesi Dekam
YENİ İSTANBUL gazetesinin, bitaraf olarak çıkması ve hâdiseleri olduğu gibi aksettirmek hususunda tuttuğu yol beni memnun bırakmaktadır. Gazetenizin bu yolda muvaffak olduğuna da kaniim. YENİ İSTANBUL’un beğendiğim bir tarafı da memleketimizin iktisadi işleriyle efkân umumıyeyi ilgilendirmeye verdiği ehemmiyettir. Günün Ekonomik Hareketleri sayfasında, tabii kaynaklanmız, su kuvvetlerimiz, sulama işlerimiz gibi mevzuların da umumî olarak ele alınarak halkı bu mevzulara da çekmek hususundaki gayretinin artmasını aynca temenni ediyorum-
Nâmi Serdaroğlu
Prof. Dr. Elektrik Fakültesi Dekanı
Bir seneden beri çıkmakta olan YENt tSTANBUL gazetesinin ken-di amacına uygun şekilde vazife görmekte olduğuna eminim. Yazx-lannda bitaraf olduğu kadar, memleket menfaatlerini de gözö-nünde tuttuğuna kaniim. Tertip ve baskı tekniği bakımından da zamanla daha iyiye gittiğini görmekteyiz.
Okyay Kabakçıoğlu
Prof. Dr. Ank. Fen Fakültesi Dekanı
YENt tSTANBUL ciddi ve bita-raf bir gazetedir. Bu gazetenin esas unsuru bence budur. Aynca mükemmel baskısı ve münderecatının zenginliği ile do dikkatimizi çekmektedir. Gazetenizi daima alâka İle ve beğenerek okuyoruz.
Ekrem Rüştü Izmen
Prof. Dr. Ank. Ziraat Fakültesi Dekanı
Gazetenizi ciddî, memleket dâvalarını objektif bir görüşle tahlil etmeye çalışan ve bu vesile ile memlekete yararlı olan bir yayın vasıtası olarak tanıyorum. YENİ İS-TANBUL'da bilhassa iktisadi mevzuların ve bu meyanda zira! problemlerin yer alışı bizim İçin aynca memnuniyeti mucip bir hâdisedir.
Bekir Sıtkı Bay kal

Faik Tavşanoğlu
Hanıdi Peynircioğlu
Nâmi Serdaroğlu
Okyay Kabakçıoğlu
I
DEMOKRASİ rejimi, kontrol üzerine İsi inat eder. Bıınu kimsenin re d ve inkâr etmlyeceği muhakkak gibidir. MorıteMÇUİCU, bu kontrolün, kuvvetler ayrılığı prenalpinln kabulü ile sağlanabileceğine kailidir. O. üç kuvvet tanıyordu: Teşri kuvveti. İcra kuvveti, kaza kuvveti. Bıı-gıin bir dördüncü kuvvet görüyoruz, lıasın!
Evet, asla tereddüt etmeden ve İtiraza ıığramıyanağımıza İnanarak söyllyelılliriz kİ, gazeteler, hııgürıün demokratik hayatında çok nıühlm rolü olan içtimai bir kudrettir.
Gazeteler, gerek siya»! hürriyeti temin ve muhafaza mevzuunda ifa ettiği "kontrol" va/.lfeşl, gerekse "efkârı umumlyonln teşekkülünde âmil olması,, bakımından İki cepheli bir ehemmiyet taşırlar. Ilalkm alyasl mevzular dışındaki haber ahrıa Ihtı varına cevap vrrmeal de, gazete k 'ine. ayrıca kayda değer bir keyfi) «-ıtır.
Fânelon “Atlnadn her şey halka, halk İm? söze tâbi İdi.,, der. Gerçekten demokraside sl.vasl otorite, vatandaş ekseriyetinin vü(-ııde getir
diği bir müşterek irade tarafından kullanılmaktadır. Fakat milli İrade dediğimiz bu müşterek iradenin teşekkül edebilmesi ve devlet idaresinde müessir olabilmesi İçin halkın hâdiselerden, olan bitenden haberi bulunmalıdır. Milli iradenin — Stepken Valot'un dediği gibi — halk kütlesinde zekâların yalnız başlarına çalışmalariylc ve şuurların doğrudan doğruya hin ve idrak ettikleri hâdiselerle temas neticesinde ferdi AksÜlâmrİler İle kendiliğinden vücuda gelmesi Ümit edilemez.
Halk, vakaları, hakikatleri Öğrenmeli ve bunlar karşısında İttihaz edebileceği muhtelif tedbirlerin ne netice vereceğini bilmelidir. İşte demokrasilerde büyük değer taşıyan ••efkârı ujııumlye., böyleee teşekkül eder.
Efkârı nmumİyenln teşekkülü, eski Yıınanlstanda "Agora", bilâhare Cumhuriyet Komasında ise •‘Forum., meydanlarında halkın toplanması ve İtimat ettiği kimseleri dinlemesi ile (durdu, Şehirlerden ibaret olan bu demokrasiler ııınuml meydan büyüklüğünde idi.
o devrin "elte" hükümetlerinin yerine zamanla büyük devletler, im-
Gazete ve Gazetecilik Enstitüsüne dair
paratorluklar kaim olmuştur. Bilhassa 19 uncu asırdan itibaren hudutları geniş cumhuriyetler vücut buldu. Bununla l>erabcr hiçbir şey değişmiş sayılamaz. Zira modern demokraside "ıınıumf meydan,, >»lr gazete salın alınabilen her yerde mevcuttur. BÖylcce sürün tesiri, bugün İnsan sesinin hudutlarım aş m ıştır.
Gazete, efkârı umumlyrnln tercümanı olduğu gibi onun vücut bulmasına da âmil olıır. Tabinle, ancak o-na İtaat suretiyle hüknıedileblleceğl şeklindeki süz, tnlılnt İçin olduğu kadar efkarı umumiye hakkında da doğrudur. Efkârı umumlycye karşı da ancak İtaat suretiyle hükmetmek kabildir. Efkârı umumlyeye karşı durmaya çalışan gazetelerin, “okuyucu bulamamak,, gibi hatırı sayılır
bir müeyyide ile karşılaştıklarını hep biliriz.
Cemiyet İçindeki rolüne ve tesirlerine kısıtça temas ettiğimiz matbuatın ehemmiyeti esasen bugün cümlece malûm ve müsellemdir. Bu nokta üzerinde uzuıı boylu durmaya lüzum yoktur. Eğer behemehal müşahhas Idr misal vermek lâzımsa, söyllyellm kİ, 14 mayıstaki İktidar değişikliğinin sebepleri çok muhtelif olmakla beraber, memleket ve dünya çapında ehemmiyet taşıyan bu net iceıılıı husulünde halk efkârını tenvir ve teçhiz eden matbuatın büyük rolü olmuştur(1).
n
Bir memleket İçin bu derec-e e-herıınıiyet taşıyan gazeteciliği hlz-dekl “alaydan yetişme,, sisteminden
Yazan : Bürlıan GÜNGÖR kurtarıp hususi bir tahsil ve yetişme İmkânına kavuşturacak olan İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsünün memleket için hayırlı olacağına inanıyoruz.
İktisat Fakültesine bağlı ve hükmi şahsiyeti haiz olarak Üniversiteler kanununun 2 nel maddesi gereğince kurulan gazetecilik enstitüsünün gayeleri şunlardır:
“a) Gazetecilik konıılarlyle İlgili meseleleri araştırmak,
h) Gazeteciliği İlgilendiren konular hakkında İlmi ve mesleki öğretim yaımıak,
c) Yabancı üniversitelerin gazetecilik enstitüleriyle lln>l İşbirliği yap
mak. milletlerarası gazetecilik kongre ve konferanslarına kahlmak.w
Normal öğretim süresi dört sb-meatr olan enstitüye yazılabilmek İ-çin liseden mczıın ve olgunluk diplomasını almış olmak şarttır. Ancak yönetmeliğe eklenen lıir muvakkat madde İle "yönetmeliğin yayımı tarihinde hasın hayatında en az iki yıl bilfiil çalıştıkları, meslek teşekkülleri tarafından tevsik ve enstitüye kabulleri tavsiye edilen gazetecilerin İki yıl İçinde müracaat ettikleri takdirde li«e bitirme ve olgunluk diploması aranmaksızın enstitüye kabul edilecekleri,. İfade edilmiştir.
Enstitü öğretim konulan iki grupta toplanabilir:
1 — Umumi ve nazari öğretim,
2 — Mesleki ve teknik öğretim.
Umumi ve nazari öğretime giren dersler şunlardır: İktisat, Esııs Teşkilât Hukuku, Maliye. Medenî Hukuk, idare Hııkııku, Ceza ve Usûl Hukuku, Coğrafya, Sosyoloji, ^bircilik, İstatistik, Devletler Hukuku, Sanat ve Edebiyat meseleleri. Dünya ve Memleket meseleleri (aktüalite). Yabancı dil.
Mesleki ve teknik öğretim gnıpıı-fui İthal edilen dersler de şunlardır;
Gazetecilik tarihi, meslek terbiyesi ve gazetecilik ahlâkı, matbuat hukuku, gazetecilikte vazı nevileri ve kompozisyon, haber alma, toplama ve bildirme sanatı, arşiv ve doe.va tanzimi, harf ve makine nevileri, tertip sonatı, daktilografi ve stenografi, gazete fotoğrafçılığı, gozetecl-llk tatbikatı.
Bu yirmi beş dersin öğrenimi dört sömestre, yarıl iki yıla sığacak şekilde tertiplenmiştir.
Enstitüyü bitirenlere bir "bitirme belgesi,, verilecektir, fakat bu belge bir üniversite sertifikası mahiyetini taşınııyacaktır. Bundan başka enstitüye devam eden öğrenciler, üniversite öğrencilerine mahsus hiçbir hakları da faydalaııamıyacnklardır. Bu şartlar altında enstitüye bıı yıl 580 kişinin kaydoluııduğunıı öğrenmek clddeıı hayret ve o ııls|»et(e memnuniyet verici bir haldir.
îlk çalışma yılına başlayım enstitümüzün memleket Içlıı hayırlı olma. Ninı can-ü gönülden dileriz.
(1) Gazeteler ve Demokrasi — Burhan Güngör, Milliyet. 31 temmuz 1950.
T E N î İSTANBUL
1 Andık TP»
Orman işletmelerimizdeki I Iznıirde pamuk ihtilâfları hallediliyor
Atlantik Paktı ekonomisi
r

teknik personel meselesi
MEMLEKETtMÎZDEKt ormanların devamlı bir şekilde azalması hâdisesi üzerine, ormancıların (ta a-zaltılmaaı cihetine gidilerek, orman okullarının kaldırılmasına dair bir Önergenin Verilmiş olduğunu gazete haberlerinden Öğrenmiş bıılıınnınk-tayız(l). Bu önergenin muhtevasını vc dayandığı mucip sebepleri tamamen bilmemekle beraber, orman idaresinde ve İşletmelerinde çalışan teknik karakterdeki personelin u-muruf şekilde azaltılmasının ne dereceye kadar İsabetli addolunablle-crğlnin ve bıı hususta yanlış bir adım atmamak İçin orman işletmelerinin millet ekonomisindeki vazifelerinin nelerden İbaret bulunduğunun inceden İnceye tetkik edilmesinin doğru olacağını sanıyoruz.
Millet ekonomisini meydana getiren bütün İstihsal sahalarındaki işletmelerin ana gayeleri insan İhtiyaçlarının en İyi ve en ucuz şekilde karşılanmalarını sağlamaktır. Ancak İşletmelerin bu gayeye ulaşabilmesi İçin kendi bünyelerine, mev-zulanna ve vazifelerine göre hareket etmeleri lâzım gelmektedir. Gerçekten emtianın zaman ve mekân bakımından müstehliklere dağıtılması işlııl üzerine alınış bulunan bir ticaret işletmesinin bir orman İşletmesine. bir endüstri İşletmesinin bir ziraat işletmesine nazaran farklı şekilde hareket etmeleri bundan Heri gelmektedir. Orman işletmelerinin vazifeleri doğrudan donatıya ormanların memlekete sağlıyacağı I faydalara göre taa.v^-iin etmektedir. Bu faydalar bir taraftan insanların odun ve diğer tâli orman mahsullerine karşı olan ihtiyaçlarını gidermek suretiyle tezahür ederken» diğer taraftan da memleket ikliminin. Aiı bütçesinin ve güzelliğinin tanzimi İle memleket ziraat İnin emniyet altında yürümesini temin bakımın- | dan meydana gelmektedir. Bıı barla orman işletmeleri de. fertlerin yakacak, kullanacak nunu. kerestesini ve hem de maddesini ormandan alan endüstrinin ihtlyaçlarlyle maden ocaklarındaki direklerin. demiry ollarında kullanılan traverslerin teminini düşünürken. ayTiı zamanda dik yamaçların çıplaklaşarak aşağıdaki ziraat arazisinin, kasaba ve şehirlerin bir sel tehlikesi karşısında bulun mamasını, toprak erozyonlarının önlenmesini ve mevzii iklim şartlarının bozulmamasını da hesaba katmak zorundadır. Orman İşletmelerinin bu İkinci vazifesi, bilhassa Türkiye gibi yağışı az ve arazisi oldukça sarp olan memleketlerde birincisine nazaran ön plânda gelmektedir. Çünkü memleketin yaJcacuk ve kullanılacak oduna olan İhtiyacını hariçten İthal suretiyle karşılamak kabildir. Fakat memleketin sıhhatini. zlraatlnl ve iklimini doğrudan doğruya alâkadar eden ornıan parçalarının yok olması halinde, bunları yeniden tesis etmek zarureti vardır. Çünkü ormansızlaşmış bir memlekette yasamanın no kadar zor ve tehlikeli olduğu meydandadır. Bu takdirde ele alınacak tek is ağaçlandırma seferberliğini İlân etmek ve geçmiş nesillerin yaptıkları orman tahribatı batasım da, yaşayan ve yaşıyacak nesillere tashih ettirtmektir. Türkiye bugün işte bu durumdadır. Çünkü ormanlık sahalarımızı gezip görenlerin, bunların İçler acısı durumu karşısında, memleketin geleceği İçin endişe duymamaları asla kabil değildir.
Yazap : Trof. Dr. Şeref Nuri İLKMEN
ntâlmmiY.ın no kadar düşük olduğunu canlı bir şekilde göstermektedir. Halbuki orman İşletmelerinde kesim vc dikim yanyıına veya birbirini takip ederek yürüyecek İşlerdir. Ke. sip yerine yenisini yel İşt irınemok memleketi ormausızla^tırmak demektir. Bu tarzda hareket ederek I-lerİKİ İçin hiçbir tedbir almadan, sadece âzami İstihsal yapan İşletmeler de sömürücü İşletmelerdir. Tür-klyenln bugünkü ormancılığı maalesef bıı vaziyette otan bir ormancılıktır. Bu İtibarla vakit geçirmeden orman İşletmelerini düzene koyup, onlara dikim, bakım, muhafaza ve plânlı kesim mcvzıılarıudakl hfikltd vazifelerini gördürtnıok lâzımdır. Bunıın İçin geniş bir teknik teşkilâta ve l.vl yetişmiş teknik elemanlara lüzum varılır. Zannedildiği gibi ormanlar azalınca ormancı adedi de azalhlnmaz. Çünkü orman İşletmesi maden İşletmesine benzemez. Bir memlekette maden cevheri tükendikçe madenciye olan İhtiyaç daralır, fakat orman bir memleketin ayrılmaz bir parçası ve mütemmim bir cüz’ü olduğundan, yok olan ormanın yerine yenisinin konulması lâzım gelir. Ve bu da teknik eleman adedinin arttırılmasını zaruri kılar. Gerçekten bakımlı bir orman İşletmesindeki İş hacmi İle muhafazaya, imara ve bakıma büyük Ölçüde muhtaç olan orman İşletmesindeki iş hacmi aynı değildir. Eğer ormancılık politikamızın gelecekteki İstikameti düzenli, bakımlı ve yapıcı bir orman Işletmeelllğlnl kurmaya müteveccih |so. teknik personelin dr azaltılması değil, çoğaltılması icap eder.
Hibem odu-ham
(1) Yeni İstanbul 18.11 1P50
İzmirliler, İstanbul Sergisi hakkında ne düşünüyor ?
İstanbul Sergisinin karakteri ne olmalıdır ?
Nerede açılmalıdır ?
İzmir 30 (Hususî) — İstanbul Sergisine Milletlerarası bir mahiyet verilmesi İçin tetkikler yapıldığı yolunda çıkan haberler Izmirde büyük bir alâka uyandırmıştır. Şehrimiz ticari mahfilleri bu tasa^ur tahakkuk ettiği takdirde İzmir Fuarının bütün ehemmiyetini kaybedeceği mütalftasiyle endişeli görünmektedirler.
Bugün bu mevzuda kendisiyle konuştuğum Belediye Başkanı, aynı noktaya temas etmiş ve "İzmir Fuarının yokolmasına sebep olabilecek böyle btr karara Ekonomi ve Ticaret Bakanlığını^ muvafakat etmiyeceginden eminim,, demiştir.
Bundan sonra alivre satışlar, emniyet altına alınacak, ihtilâflara meydan verilmiyecektir
tzmlr 30 (Hususi) — Ege ticaret Alemini haftalardan beri meş. gul eden alivre pamuk alım ve satımından doğan ihtilâfların halledilmesi yolundaki gayretler ümitli bir safhaya girmiş bulunmaktadır.
Temin edildiğine göre mevcut fhtl-lâflnnn % 80 I şimdiden halledilmiş vaziyettedir. Bu cereyanın çok yakında daha da genişleyeceği ve mahkemeye gitmek mecburiyetinde kalacak müesscsclcrin 10 - J2 don
Fındık ihracatında endişeye
lüzum var mıdır?
Şehrimizdeki fındık tacirleri, mahsulün tamamiyle satılacağına kanidir
Karadeniz fındık bölgesindeki İhracat tacirlerinin Ekonomi vc Ticaret Bakanlığında bir toulantı yaptıkları yazılmıştı. Toplantıda Karadenizli fındık tacirlerinin fındık ihracatını arttırmak için takas u-sulünün tatbikini istedikleri anlaşılmaktadır.
Şehrimizde fındık ticareti flc uğraşanların fikirlerine göre, fındık ticaretinde endişe edilecek bir mevzu yoktur. Karadeniz fındık tacirlerinin takastan bahsetmesine ihtiyaç görülmemektedir. Bu hususta malûmat veren bir fındık taciri diyor ki:
*•— Ankara toplantısında fındıklarımızın Almanyada sürümünün te. minine karar verildiğini öğreniyoruz. Böyle bir teşebbüse girişmekten ne dereceye kadar müspet netice alınacağını hâdiseler bize gösterecektir. Bu itibarla şimdiden bir hüküm vermek doğru değildir.
Fakat Karadenizli fındık tacirlerinin endişesine lüzum olmadığına kaniiz. Çünkü 700 vagondan ibaret olan mahsulün 500 vagonu elden çıkmıştır. Geri kalan miktarın th-racaat mevsimi bitmekden evvel muhtelif memleketlere sevkedilecc-ğine eminiz.
Trabzonda fındık
Trabzon 30 (Husus!)
piyasalarında husule gelen durgunluk vejgevşeklik, hafta Içındo nihayet fiyatlara da müessir olmuştur.
Daha ziyade İstanbul piyasasının arzettiği çöküntü bugüne kadar U-midini kaybetmeyenlerin üzerinde dahi menfi tesirler yaratmaktan hali kalmamış olmakla beraber, henüz bir Ümitsizlik husule getirmediği de görülmektedir.
istanbulda hazır mallann 318 kuruştan satıldığına dair alınan haberler üzerine. 50 randımanlı kabuklu fındıklar için 118 kuruştan alıcı teklifler oLmuşsa da satıcı çıkmamıştır.
Vaziyetin bu gayri tabiî neticesi, stokçuları mukabil tedbir almaya sevketmekte ve bu mevzu üzerinde teşebbüslere girişilmiş bulunulmaktadır.
şimdiki halde bir elden satış esa.
sı üzerinde toplanan bu görüşmelerde anlaşmaya varmak imkA.ni hâsıl olduğu takdirde, piyasayı düşürmek için uğraşan zümre karşısında. tek satıcı hüviyeti içinde mukavemet etmek ve fiyatları tutmak gayreti yer almış olacaktır.
Mahsul, tamamen tüccar eline İntikal etmiş olduğundan bu tedbirin muvaffakiyet sağlayacağı ümit edilmektedir.
Hâdise, muhitin alâkasını çekmekte ve bu mütekabil gayretlerin husule getireceği netice merakla beklenmektedir.
Köylüye daha fazla kredi verilecek
Marshall Plânı karşılık fonundan serbest bırakılan para ile Ziraat Bankası, köylüye daha fazla kredi verebilecek
piyasası
— Fındık
Yeni teşekkül eden İktisadî ve malî bir çalışma grupu, Atlantik Paktına dahil devletlerin iktisadi vaziyetlerini mukayeseli bir şekilde tetkik etmektedir
fazla olmıyacağı ileri sürülmektedir.
Kasım ayının son günü olması do. layıslyle bugün borsa son derece kalabalık olmuş, alın ve satıcılar arasında bu mevzuda yapılan hararetli konuşmalar gittikçe ümit veren bir hava İçinde geç saate kadar devam etmiştir. Bu yüzden bugün pamuk üzerinde hiç bir muamele olmamıştır .
Diğer taraftan borsa idare meclisi de bir toplantı yaparak bundan sonra borsada herhangi bir madde üzerinde kaydedilecek bütün alivre muamelelerin % 10 teminata bağlanmasına karar vermiştir. Karar derhAİ tntbıka başlanacaktır.
"İkti-grupu,. Bu ça-Devlct-
Altın fiyatlan yükseliyor
Şehrimiz altın piyasasında fiyatlar yeniden ilerleme kaydetmiştir. Evvelki gün mı 4.61 lira olan külçe dün 4.75 kuruşa kadar selmiştir. Yine evvelki 28 85 lira olan gulden 29.55 lirayı bulmuştur.
gra-altın, yük-gün altını
Mısır dokuma
Ormanlanmızm mevcut miktarı gerek İhtiyaçlarımızın giderilmesi ve gerek ormanlık sahanın umum sahaya nazaran olan nispeti bakımından çok düşük olduğu artık bir gerçek olarak kabul edilmiş bulunulmaktadır. Orman mevzuuna alt yazılan her yazıda ve söylenen hor sözde ormanlarımızın azlığı ve |>erl-ş ani iği tekrarlanıp durmaktadır. O halde orman işlerimizin, bu vaziyet karşısında, ana mevzuu mevcut ormanların muhafazası, bakımı ve çıplak sahaların ağaçlandırılmasıdır. Orman Umum Müdürlüğü bıı dâvayı ele almadıkça, Tarım Bakanlığı takip ettiği ormancılık po-Litika^ının ön safına bakım ve ağaçlandırma İşini geçirmedikçe ve Büyük Millet Meclisi bu hususta lâzım gelen tahsisatı kabul etmedikçe ormanlarımızın muhafazasına ve çoğaltılmasına maddeten İmkân yoktur.
Bugün - orman İşletmelerimiz sadece kesim ve »atış işleri Üzerinde durup, muhafaza, bakım ve imarı geri plânda tutmaktadırlar. Bir çok İşletmelerde ağaçlandırma işine .ver verilmediği gibi, bunun ele alındığı mahdut bölgelerde de ağaçlandırma çok cüzi bir miktarı geçmemektedir. 1949 yılında Dıirsunbeyde ağaçlandırılan saha ağaçlandırılması İktiza eden sahanın ancak % 3.1 ini tuttuğu gibi Blgada da bu nispeti %4.l dir. Ayancık, Bafra, Bartın. Bahçe-köy, Çorum. Devrek, Elâzığ. Eskişehir, Siııop. Mut, Silifke, Osmaniye. Mersin. Kastamonu. Kızılcahamam ve Sındırgı gibi İşletmelerde de çok mahdut miktarda ağaçlandırma hareketine geçildiği söylenil-mektedir. Ancak elde kati rakamların bulunmayışı bu hareketin ne vüs’atte ve ne ölçüde olduğunu tâyine İmkân bıraktırtmamaktadır. Fakat bütün bunlara rağmen bu hareketin umumiyetle çok düşük olduğuna da şüphemiz .voktıır. Çüııkü Ornıan Genel Müdürlüğü bütçesinin son yıllardaki ağaçlandırma ve fidanlıklar mevzuuna tahsis edilen miktarın umıını giderler yekûnu içerisindeki yeri, miktar ve nispetler itibariyle aşağıda görüldüğü Üzere pek azdır.
Ağoçtandır- Umuml gl- ma ve liderler danlıklar tali- Nispet
yekfınu Kİsatı
1917 13.412.890 800.000
11M8 14.152.568 800.000 %6.6
1919 13.950.013 700.000 %5.0
>950 15.836.540 923.001 % 5.8
Bütçede ağaçlündTmn mevzuuna tahsis edilen miktarın ncltğı orman-Turun izin ycnlleuuıcbi kuburundaki
İzmir Borsasındo fiyatlar düşüyor
İzmir 30 (Hususî) Borsada üzüm satıştan şek geçmiştir. Fiyatlar devam etmektedir, incir irine hiç bir muamele yalnız iyi mal üzerinde
maİAnn başladığı görülmüştür. Pamuk piyasası Batıcı bulunmadığından soğuk geçmiştir Pamuk yağı vc pamuk çekirdeği piyasalarında da hiç bir değişiklik yoktur
— Bugün çok gev-ddçmeye üzerinde olmamış, soruştur-
karar sergi GÜJ-lüzu-

İstanbul Sergi komitesi, gelecek seneki serginin karakteri hakkında henüz bir vermiş değildir. Hattâ komitesi, sergi yerinin hane Parkında açılması
mu hakkında, sergi işlerinde ihtisası olanlann fikrim sormuştur. Bu suallere henüz cevap alınmamıştır- Fakat bir kısım mütehassıslar, Taksimde Sergi Sarayı gibi Büyük bir binanın mevcut olduğu gö-zönünde tutarak, burada mahalli mahiyette bir panayır a-çılmAsının faydalı olduğuna kanidirler.
Sa-yazıl-
Sanayi Kongresi hazırlıkları
Yaktnda Ankaradn Türkiye nAyl Kongresi toplanacağı
mıştı. Kongrenin günü henüz belli değildir. Bu hususta Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından malûmat beklenmektedir.
Bölge Sanayi Birliği kongre İçin şimdiden tetkiklerine başlamıştır.
Türk köylüsünün maklneleşmlye doğru seri adımlarla gidebilmesini temin rnaksadıyle Marshall Plânı İ-daresi karşılık fonundan 15.339.097 Türk lirasını serbest bırakmış ve bu para ile Ziraat Bankasının köylüye yapacağı kredileri arttımbilmcsini temin etmiştir. Şimdiki halde bu miktarın yalnız 8 milyonunun derhal kullanılmasında mutabık kalınmıştır.
Şimdiye kadar Türk köylüsü Mar-shAll Plâna vasıt&siyie getirilen makineleri tek parçalar halinde satın almıştır. Fakat bundan sonra köylünün kendisine elzem olan makineleri birden almasına gayret edilecek ve bundan dolayı da kendisine yen! kolaylıklar gösterilecektir. Serbest bırakılan karşılık fonundan 4 mil yon Türk lirasının elindeki makineleri tamamlamaya çalışan köylülere kredi temininde kullanılacağı da kaydedilmiştir. Bu vaziyette bedelinin % 20 «ini peşin vererek bir traktör almış olan bir köylü, yeniden peşin para vermeden bir tohum makinesi de Alabilecektir. Burada da ödeme şeraiti gene beş sene vade iledir. Ziraat Bankasının bu kredileri açarak köylülerin süratle ellerindeki noksan makineleri tamamlamalarını sağlıyacağı muhakkak addedilmektedir.
Serbest bırakılan 15.339.097 liranın en az 5 milyon Türk lirası da, şimdiye kadar işlenmemiş amziyi işlemeye teşebbüs edecek kimselere yardım olarak kullanılacaktır. Böy le bir işe girişecek olan köylüler. Sy 20 peşin vermeden makineleri temin edecekler ve bu % 20, Ziraat Bankası tarafından karşılanacaktır, Ziraat Bankası bunun İçin serbest bırakılan karşılık fonundan faydalanacaktır.
Karşılık fonundan serbest bırakılan paranın genye kalan 6 milyonu ile de Türkiye dahilinde tarım malzemesi istihsalinin canlandırılmasına ve Marshall Plânına dahil Avrupa memleketlerinden Marshall kanalı dışında tarım makineleri getir-tilmeslne çalışılacaktır.
Hnnayii bu sene istihsal ve az takrize manız kal-aynı endüstri is-
sanayii
İskenderiye, 30 (Husus!) — ikin-çi Cihan Harbinin başlangıcında, Mısırı gayet hazırlıksız yakalıyan dokuma mamulleri sıkıntısı, yeniden doğmak emareleri göstermektedir. Vaziyet, sıkıntının bu sefer daha ciddi olacağını göstermektedir.
Mısır dokuma başlangıçta fazla lep yüzünden bir mıştı. Şimdi ise,
tlhsal darlığı çekmekte ve halkın taleplerini karşılıyamamaktan dolayı bir sıkıntı İçinde bulunmaktadır.
Mahallî dokuma fabrikaları da durumdan şikâyetçidirler. Artan pamuk fiyatlarım mamul maddelere aksettiremivon bu fabrikalar, vaziyete muvafık btr hal çaresi bulamamaktan dolayı memnuniyetsizlik izhar etmektedirler. Dokunmuş mnddelerin fiyatlarının arttırılması, sürümü gayet elâstikî otan dokuma maddelerine tesir edecektir işte bu hususu gözönilne getiren müteşebbisler, fiyatlarda bir Arttırma yapmağa yanaş mam aktadırlar.
Piyasadaki talebi, kendi İstedikleri fiyatlarla karşılavamıyan fabrika sahiplerinden çoğu, pamuk yerine ipek işlemiye başlamışlardır.
27 ekim 1950 de Şimali Atlantik Konseyi temsilcileri Paristo a&dt ve malî bir çalışma tesisine karar vermişlerdi, lışma Şimal Atlantik Paktı
lerinin. Avrupa İktisadî İşbirliği Teşkilâtına ayak uydurması esası üzerine kurulacaktı. Temsilciler ka. Torlarının. Avrupa İktisadi İşbirliği Teşkilâtının, silâhlanmaya ait İktisadî meselelerin hallinde vc bilhassa karşılıklı yardım işlerinin tav-zilrıde şimdiye kadar elde ettiği tecrübelerden faydalanmak arzusundan ilham aldikl&niu tasrih etmişlerdi. Şimdi, yalnız Şimal Atlantik Paktı organizasyonuna bağlanacak ve In-gilteredc Lancastcr Housc'da oturarak bir teşekkülün, Avrupa iktisadi işbirliği organizasyonunun göreceği vazifenin aynısını yapmak suretiyle, gayrı tabi! ve lüzumsuz bir enerji sarfcdeceği anlaşılmış vc bundan sakınma çareleri aranmıştır.
Avrupa tlUinadl işbirliğinin karşılaştığı mctMdeler
Avrupa İktisadi işbirliği organizasyonunun diğer daha genç teşekküllerle kurduğu münasebetler, bu organizasyonun yeni baştan ağır bir iş! ele alarak, onu başarmasını mümkün kılmıyacağı da ayrı bir mesele teşkil etmiştir. Bundan başka, Avrupa iktisadi işbirliği Teşkilâtı, Avrupa Devletlerinin kalkınması için, Birleşik Amerikanın bu devletlere karşı bir baskısı halinde olduğuna göre, onun Atlantik Paktı teşekkülünün bir âleti haline gelmesi bu organizasyonun normal bir halde yaşaması için bir tehlike de teşkil edebilir. Ayrıca da bu organizasyonun Atlantik Paktı ta-azzuvunun gölgesi altında kalması vc ynvag yavaş Atlantik Devletleri şahsiyeti tarafından massedilerek bütün bütün mahiyetini kaybedip ortadan kalkması ihtimali de düşünülebilir.
İşte bu vaziyet karşısında bugün Atlantik Paktı ekonomisinin normal bir şekilde tedviri için, bu tehlikeleri dışarıda bırakacak bir mekanizma aranmıştır. Bunun için bu çalışma grupu, yalnız Avrupa iktisadi İşbirliği organizasyonu içln-
tetkiki tetkik, birbirlerine karşı ne su-
Eskişehirde ekim vaziyeti
Kore harbinin tesirleri
Netv-York Borsasında fiyatlar tekrar yükseliyor
Kore harbinin geniş bir ma. hlyet alması üzerine, kauçuk, soya fasulyesi, yün gibi maddelerin fiyatlarında tekrar bir pahalılaşma olduğu yazılmıştı. Hattâ askeri harekâtın genişlemesinden önce, bir çok maddelerde fiyat düşüklüğü müşahede edilmişti. Bir Nevv-York haberi, Nevv-York BorsAsmdaki son durum hakkında şu malûmatı vermektedir:
Nevv-York 30 (AP) — Nevv-York Borsasında son dakikalardaki muamelât, fiyatlardaki bÜytlk sukutu nispeten ön. lemlş vc kapanış fiyatları karışık takarrür etmiştir. Chicago Hububat Borsası alçak kapanmıştır.
Havalar, ziraat işleri için elverişli geçiyor
Eskişehir, 30 (T.H.A.) — Tanm Bakanlığınca Eskışehire 5200 ton tohumluk tahsis edilmiş, bu miktar çiftçiye tamamen tevzi edilmiştir. Köylü bu yardımdan ve havaların müsait gitmesinden faydalanarak. tohumunu ekmiş ve tarlalar şimdiden yeşermeye başlamıştır.
Yalnız Devlet Üretme Çiftliklerinden gelen tohumlar, yüksek evsafta olduğu ve içinde yabancı maddeler bulunmadığı için köylü, ofislerden verilen tohumluklar yerine ısrarla bunu istemektedir.
Bu ara ilimiz Ziraat Müdürlüğüne yeni tâyin edilen Refik Koka!, vilâyet dahilindeki teşkilâtı gezerek köylülerin yeni dilek ve ihtiyacım teshit etmiştir.
Orta Anadolunun bir zahire an-barı olan Eskişehir bölgesi çiftçileri, Marshall yardımından ve serbest piyasadan temin ettikleri 400 traktörle ziraat alanında yeni bir hamle yapmışlardır. Şimdi Eskişehir bölgesi, modem ve teknik ziraatın canlı merkezlerinden biri haline gelmiştir.
Eskişehirde pamuk kooperatifi kuruluyor
Eskişehir, 30 (TH A.) — Eskişe-hirin Sakarya Vâdlsi köylerinde bir pamuk kooperatifi kurulmak ü-zeredir. Pamuk müstahsilini korumak maksadiyle kurutacak bu kooperatifi. köylüler sevinçle karşılamışlardır. Tanm Bakanlığının Mayıslar bölgesindeki Pamuk Deneme ve üretme Çiftliği de hu hu-pusta köylü ile teşriki mesai et-mektedir.
KAMBİYO ve ESHAM
YABANCI BORSALAR
İstanbul Ticaret Borsası
İzmir Ticaret Borsası
Nevv-York Borsası
8 u gün
Bugün
71—
73—
390 —
395 —
16 —
60.—
• • I
Adana Ticaret Borsası
• •
325 —
ıeo.—
Altınlar
4.64
230.—
*
33.10
29 08
21.30
La kİ Kapanış
8oo K apan>e
90.—
80—
100—
220 —
200.—
220.— 158.—
28 85
42.30
36—
48.—
395 — 360.—
Nebati Yağlar : Zeytinyağı (E E Su.ıamyağı iRaf Ayçiçeği • Rnrınn
Emdik vrgı »vuruk>
Akala .............
•• •••♦•••••••••• Akala vAdel! ..
33.— 29 08 22 — 24.10
42 — M.— 40 — 30.30
55—
23—
390 — 140.—
16.—
Akala Aknla Akala,
• erli
vnfcı (rafine/ .
''elclrdogl
MEMLEKET TİCARET BORSALAR!
Birinci
İkinci
Birine Hazır
İkinci Akala yağmur yemi( .........
37.60
33.50
29.55
43.—
85 20
50.20
üzüm çekirdeksiz No t» incir A «erini No. incir H nerlRl No.
Pamuk
Pamuk
Pamuk
Pamuk
Pamuk Pn m >k
Yağlı tohumlar: Ayçiçeği tohumu Keton tohumu . Kendir tohumu Susam
Yer fıstığı kabuklu .......
675.—
640 —
375.—
245 —
220 —
JM.— 157.—
tenekeli)
«.rn ı ...
çıplak) ..
«•
37.75
37.40
Ham deriler :
Sığır eaiamurn (kasap) Ki Keçi tuzlu kuru kilosu .... £oyun hava kurunu kilosu
Doknmıı ham maddeleri ı Tiftik ınna mal .........
Tiftik 'Natürel) ........
Yapak Trakya (Kırkım) ..
m
108
1 .. II .. ITT..
3C0/327
48.—
165.—
tUakl kur
Lira
Buglln Lira
4.75
4.77
Kum Meyvatar :
Fındık kabuklu sivri) ...
Fındık ı İç tombul 1950) ...
Ceviz (kabuklu) .........
Ceviz (İç natürel) .....
30/XI/1950 Perşembe MEMLEKET ve DÜNYA B0RS1 1 ve PİYASALARI
Açılış KapMiır
1 Sterllng 7.85,50 7.84
100 Dolar 280.30 280 30
100 Fr. Frangı . 0.«c 0.8C
100 İsviçre Fr. 64 67 64.67
100 Belçika Fr. 5.60 5 60
100 İsveç Kr. ... 54 12.50 54.12.50
100 Florin 73.68.40 73.68 40
100 Liret - 0.44.128 0.44.128
100 Drahmi 0.01.87(> 0.01.876
100 t£scoudojı .... 9.73.90 9 73 90
%5 1933 Ergani 22 45
19RM îkrA.m1Vf»l! 20 20
Mîllî Müdafaa 1 20.15
*x5 ı041 Demiryolu IV . 21 45
1911 Demiryolu V 98 50
4 1/2 1949 Ikramiycli . 96 65
7(6 1941 Demiryolu VI ..— 96.05
%6 Kalkınma 1 97.55
«İö Kalkınma 11 97 55
7(6 Kalkınma LL1 97.55
%6 1948 iatikrazı 1 97.10
1948 istikrazı 11 97.55
(Tc6 1019 istikrazı I 96 30
%7 Milli Müdafaa TV 20 30
%7 1934 Sivaa-Erzurum 1 21 10
%7 1934 11-VIl 20.60
%7 1941 Demiryolu 1 10.75
%7 1941 Demiryolu 11 21.15
%7 1941 Demiryolu ILI 20 52
7,7 alilli Müdafaa I 20 20
%? Milli Müdafaa II 2085
%7 Milli Müdafaa III 21.—
%7 Milli Müdafaa VI. 19 85
Şirket Tahvilleri
T.C. Ziraat Bankoaı 21,—
Anadolu D.Y. Tertip A/B. 110.—
" ” %60 112.50
„ ,, Mflmt’ü. Senet 57.50
Şirket Hisse Senetleri
124.—
30.-
5.-
15 50
T.C. Merkez Bankası .........
Türkiye tş B&nkjun ..........
Türk Ticaret Bankası ........
Ar«lan •jımente . ..........
Huhohn.
Buğday yumuşak (Tüc.) Bııftdnv Ofla
Arpa jomlık (dökme) .....
Mısır "an (çuvalı) .....
Fosulvs tombul .........
Faauiya Çalı sert ......
Kuşvemi ................
Mercimek kırmızı kabuk. Mercimek yeşil ..........
'Johut aatürel .........
RI1İÇ0 Yeril Ur.
Külçe DcgUMftB.
Cumhuriyet ...
Roş&t .......
Hamil .......
Gulden ......
I.ngtll* ....
^rannız kok .. Napoldon III .
ÎHvirrr


Buğday (Buşell — Sent) .........
Sert Kış mahaulh No 2 Kırmızı Kış mahaıılü No. 2 ___
Pamuk Mtddllng (14hreal=8entı ra 11k
Mart ........................
Mayıs •••••••••
Tiftik (T.Ibreıl—Sent) ........
Toksas No. 1 ...........
Tındık (Libremi — S^ntl ......
Kabuklu yeril iri ............
’* ° orta ............
Levan! iç »thal malı .........
Ekatra İri iç İthal maJı ......
Kuru rtztlm (TJhrc«ıl = Sent> .... Thompson çekirdeksiz seçme Keten tohumu ^BuıcIlzzOular) Minneapolls ..............J.,..
Kalay (Llbre=Scnt) .......w.....
Levha-teneke (100 libro doİAr)
UÜD te^ki kı
266 — 264.—
238.— 236 —
42.05 42.06
42.15 42.76
41.59
135 15 135 —

— *
63.- 59.-
66.- 65.-
U 1/4 U v«
8.85 8.®
145.— 145.—
7 80 7 30
II
den seçilmiş âzalardan teşkil edilmiştir. Yalnız bunlar ayn bir unvan taşıyacaklar, ayn ayn yerlerde başka başka zamanlarda çalışacaklar ve Avrupa İktisadî İşbirliğine değil, Atlantik Paktı Teşkiline bağlı olacaklardır. Bu suretle bunlar iki bayrak altında yaşı-yacoklardır.
Atlantik Paktı Devletlerinin silahlandırılması İşinde, bu yeni gru-pun çalışması sayesinde ve İktisat tarihinin en büyük teşekkülü olan (Avrupa İktisadî İşbirliği organizasyonu) nun bir kaç senelik çalışmasından büyük istifadeler temin edilecektir.
Çalışma gnıpunun halledeceği İşler
Çalışma grupu geçen hafta ilk toplantısını yapmıştır. Grupun Üzerinde çalıştığı ilk iş, Atlantik Paktı Devletlerinin iktisadi vaziyetlerinin, mukayeseli bir şekilde olmuştur. Bu mukayeseli bu devletlerin,
uzun vadeli yardımlarının, retle yapılırsa faydalı olacağını meydana çıkaracaktır. Karşılıklı yardımın hakkaniyet dairesinde yapılması için her devletin iktisadi vaziyetinin berrak İaşılması lâzımdır, her birinin kuvvet 1 vunına bakanlan kik edilmiştir. Her ham maddeler istihsal mlktan ile, teçhizata karşı bunlann nispeti do Atlantik Paktı grupuna bağlı İstihsal ve teçhizat komiteleri tarafından İncelenmektedir. Bunlardan başka her Atlantik Paktı Devletinin hem iç bütçelerinde, hem dış tediye bilânçolannda. yeni yüklere ne dereceye kadar dayanma kabiliyetleri göstereceklerinin de bilinmesi 1-cap etmektedir. Bütün bunlar uÇar lışma grupu” nun vazifeleri arasındadır. Bu hususlardaki bilgi boşluğunu doldurmakta Avrupa Ekonomik İşbirliği teşekkülü büyük yardımlar yapabilecektir.
Şimali Atlantik Konseyi, kendi devletlerinin iç mal! istikrarını, istihsal ve İstihlâk nispetlerini, ticaret ve tediye bılânçolannın ne nispette silâhlanma işlerinin tesiri altında kaldığını tetkik ederek, bu hususta kararlar almıştır. Avrupa İktisadî İşbirliği organizasyonunun bu tetkiklere nasıl iştirak edeceği meydandadır. Çalışma grupu, bu organizasyonun (Üçüncü senelik ra. poru) ndan ve ekim ayında neşrettiği cetvelden istifade edecektir. Ham maddeler ve bunların kontrolü
Çalışma gnıpunun fklnci derece, deki işleri arasında da, silâhların çoğaltılması dolayısiyle. ham madde azlığı ve ihraç kontrolü gibi iktisadi meseleler vardır. Burada grupun, Avrupa Ekonomik işbirliği organizasyonu ile münasebeti müphem bir şekle girmektedir. Organizasyon. şimdiden muhtelif devletlerin ham madde stoklarını ve bunlann alâkalı devletlerin ekonomisine yapacaktan tesiri tetkik ederek, bir takım tavsiyelerde bulur muştur. Bu meselenin çalışma grupuna devri düşünülmemektedir. Fakat bu grup ham maddeler ve ihraç kontenjanlarını yeni baştan ve başka bir zaviyeden tetkik etmek mecburiyetindedir. Bu suretle yalnız Atlantik Paktı Devletlerinin vaziyetleri daha iyi aydınlanmış olacaktır.
Bu hususta Atlantik Paktı çalışma grupu ile. Avrupa Ekonomik işbirliği Teşkilâtı arasında vâzıh bir işbirliği yapılmış değildir. Yalnız bu iki grupun aynı mesele üzerinde çalışmalar yapacağı zaman, Paristeki çalışma grupunun, organizasyon çalışmaları üzerine hâkim bir vaziyet alacağı anlaşılmaktadır. Çünkü grup, bir Avrupa müdafaası meselesini, İktisadî bakımdan ele almış bir durumda bulunmaktadır.
Bu iki teşekkülün çarpışmayacağı noktalar, İç istikrar, işçi kuvveti. istihsal ve teknik yardım meseleleridir. Bu meselelerde organizasyon yalnız başına çalışacaktır.
Bu izahattan alınacak netice şudur: Atlantik Paktı teşekkülü, yeni kurduğu çalışma gnıpu ile bu paktın ekonomisini tedvin etmek is. temektedir. Fakat bu gayreti esnasında da, Avrupa iktisadi İşbirliği organizasyonunun, muazzam Atlantik Paktı teşekkülü içinde kaybolmamasına çalışmaktadır. Bilhassa Birleşik Amerika bu mühim organizasyonun müstakil ve istikrarlı olarak kalmasına büyük ehemmiyet vermektedir.
Derirken. Kâzım Sevinç Altınçağ
bir surette an-Bu devletlerden hacmi zaten sa-tarafından, tet-memleketteki
Londra Borsası
Keten lohumo (Tunu = Sterling>
Bombay — 73.-
Kalküta 71.— 70.-
Ter fıatığı Hindistan 78.- 76—

Bradford Piyasası
Tiftik İyi maJ ‘l.lbre&i = Fiyatı .
" Sıra malı ’• ° •M *
T0n Anadolu
M Trakya ’• 99 — —
İskenderiye Borsası
Pamuk (hanlnrıt Tııllnrı)
Aahmounl Kıoh .jyaflı F/G. .. 138,— 136.95
Knrnak Itatın elvnflı F/G 138 35 110
Kupon getirecek okuyucularımıza “
Gazetemizin Tahnit Kııponta-rlyle, yakında tekmeye bağlıyacağımız (1.000 Saat) kuponlarını kabul etmek. mukabilinde kur'a numaralarını ••ermek ve sonra da hediyelerini dağıtmak üzere yeni bir büro tesisine karar verdik. Bizi bıı karara sev kini on sebep. okuyucularımızdan bize müracaat etmekte olan büyük kitlenin işini süratle görmektir, öu maksatla
Galatada, Bankalar Cad-efesinde, Adalet Hanının 2 nci katında bir daire küşat edilmiştir
1 Aralıktan itibaren
Kur’a numarası, kupon ve hediye için okuyucularımız m ez kûr ndrcao mii-acaat edeceklerdir. Yurdun her tarafın lan gönderilmekle olan kupon mektuplarının Üzerine do adresin
(YENİ İSTANBUL Bankalar Caddeni. Adalet Hanı kat 2) şeklinde yazılmasını okuyucularımızdan bilnassa rica ederiz»
1 Aralık 19 NO
tenî İstanbul
8n yfa T
Yıldızlar konuşuyor
(1 den 15 Aralnga kadar)
New-York hususî muhabirimiz bildiriyor

— Hakikî —
Norveç birinci nevi gayet saf
YEŞİLKÖY

OTEL DENİZ PARK
Atom bombası sırları MORİNA EAUKYAGl
en kibar ve en nezih matinelerde dans,
a
21 mart -19 nisan
KOÇ
53 eylül
- 22 ekim
Aıhhatlnts umumiyetle iyi. Buna rağmen sinirlerinize dikkat edin. Kendi fikirlerinizden boşkaaını kabul etmemeğe meyliniz çok: daha az kendinize güvenin ve daha fazla »ahırlı olun. Cömert ve İyi kalbll olduğunuz İçin «İzi çok seviyorlar. Bu sevgiyi muhafaza etmeğe çalışın. Şano renginiz kırmızı. şana numaranız 18 dlr.
0 nisan - 20 mayıs
BOĞA
Kalbinize dikkat edin. Çok çalışıyorsunuz: Dinlenmeği öğrenin. O zaman zihniniz daha berrak olduğundan İşinizde daha muvaffak olacaksınız. Beklenmedik hâdiseler İşlerinize başka bir istikamet verecek. İşlerinizden bir tanesini büyük bir muvaffakiyet başaracaksınız. Zekî biri size hayrandır. Şans renginiz mavi, şans numaranız 5 dür.
21 - 20 haziran
İKİZLER
Uanml muvazeneniz fevkalâde. Hususiyetinizden başkalarına çok bahsediyor ve bu yüzden ekseriya pişmanlık duyuyorsunuz. Fena bir Lş arkadaşınız var, dikkati! olun. Büyük bir ihtıraeia seviyorsunuz, fakat aşklarınız dalma gelip geçici, buna rağmen sizi sadakatle seviyorlar. Çok hoş, kısa bir seyahat yapacak-«ınıa Şana renginiz açık sarı, şans numaranız 45 Ur.
!1 haziran - 21 tenin
YENGEÇ
Sinirleriniz vorgun, fakat sıhhatiniz umumiyetle IvL Artistik zerkiniz çok yüksek, etrafınızda sevdiğinle bütün güzel şeyleri görememekten muztaripainlz. İşiniz sizi fazla tatmin etmiyor, bu yüzden yakında bırakacaksınız. Zarafet ve hassasiyetiniz yüzünden çok seviliyorsunuz, hayatınız saadetle dolu. Şans renginiz yeşil, şana numaranız 17 dir.
22 temmor. - 22 ağust
ARSLAN
Mide ve karaciğerinize dlkkAt e-dln. daha az tatlı yiyin. İşinizi seviyor, vicdan ve şuurunuzla hareket ediyorsunuz. Yakında, maddî durumunuzu iyileştirecek bir seyahat yapacaksınız. Hissi hayatınız gayet aakln, sevdiğiniz kadar seviliyorsunuz. Şans renginiz açık mavi, şana numaranız a
3 ağustos . 22 eylül
SfNBtLE
Sıhhatime gayet iyi. Bu fizikî durumunuz aizl İyimser yapıyor. Bugünkü İşinizi veya durumunuzu yakında değlştlrcceköiniz. maddi vaziyetiniz iyileşecek. Aynı zamanda İki insan tarafından aeviriyoraunu». Iklal de ayn vakıflardan dolayı hoşunuza gittiği için hangisini seçeceğini»! bilemiyordunuz. Fakat hAdİaeler kararı-m verdirecek. Şans renginiz beyaz, şans numaranız 11 dir.
Dinlenmeğe Ihtlyannrz var. bu fizikî yorgunluk sizi üzüyor Hem ceye İl ve sızın kİ İş muyor, bu yüzden daim! bir yanlışlık hissediyorsunuz. Hiçbir zaman büyük bir servetiniz olnıı-yacak. fakat para. sıkıntısı da çekmlyecekalnlr Şana renginiz kahve rengi, şans numaranız 34 Kür
yorgunluk
latlrahate, hem de eğlen-Ihtiyacınız var. Çok kapa-dışan ile temasın ıs olmak-vaşıyorsunu». Etrafınızda-arkadaşlarınızla hiç konuş-
23 ekim - 21 kaaım
AKREP
iyi. Yaratılış itibariyle olduğunuzdan çckln-M«ftekl muvaffakıyet-kıymet ve varacaklar
^ıniıatıiM/. mütevazı gensiniz.
ler kazanıyorsunuz, zekânızın farkına
Gelecek haftalar İçinde aizl eğlendirecek ve enteresan insaflara rastlamanıza sebep olacak bir seyahat yapacaksınız. Şans renginiz gümüş, şana numaranız 5 tir.
2 kasım - 22 aralık
YAY
Umumiyetle sıhhatini» iyi Birer yorgundunuz, fakat hacmimiz neşe He dolu, işinizde oldukça enteresan ve alâka He yapıyorsunuz. Yakında güzel bir seyahat yapacnkRinı» ve ele aldığını» bir iş muvaffakiyetle neticelenecek. içinde İyi haber olan bir mektup alacakaınız. rengini» altın, şan» 44
Şan»
numaranız
ifşa edilecek mi?
Hükümeti, şimdiden, cfkft-■umumiyeyi, bombanın hasırlarını muhtemel olarak if-
Atom bombası artık bir sır olmaktan çıkacak mı? Amerika n zı
şa etmek gerekeceği fikrine alıştırmağa uğraşıyor. Zira bombanın tam bir esrar havası içinde imali, günden güne zorlaşmaktadır; sebebi de, bu sırları, çalışmaları İcabı öğrenenlerin sayısı günden güne artması ve Amerika gibi demokratik bir memlekette bu sır. lan bilenlerin hepsini daimî bir kontrol altında tutmak imkânsızlığıdır.
Belki de resimli mecmualarda bombanın şekil ve ebadlan-nı gösteren fotoğraflar çıkacağı gün yakındır. Maamafih A-merika Hükümeti, Amerikan halkını, bomba hakkında bilgi yayınlamanın bir ihanet olmadığına ikna etmedikçe, herhangi bir ifşaatta bulunmaktan çekinmektedir. Diğer taraftan efkârı umumlyenln tasvibini almadan, atom sırlarının —zaten sır tarafı kalmıyan— bazılarını ifşa edecek olursa. Başkan Truman
Gordon aşağıdaki malûmatı ver* umumi efkârı hazırlanmış başlamış oluyor: Amerlerinde bulunan atom bom-öyle muhtelif yerlere da-
muhalefetin yani Cumhuriyetçilerin eline başkan seçimlerinde kendi aleyhine kullanabilecekleri müthiş bir silâh vermiş olabilir.
VVashtngton’da Atom Enerjisi idaresi Müdürü olan
Dean, mekle işine kanın baları
ğıtıtarak saklanmıştır ki, düşman hiçbir zaman bütün stoku ele geçirip imha edemez. Bununla beraber bombanın imalinde veya pilot ve tayyare mürettebatı gibi bombanın istimalinde kullanılan insanların artması do. layıslyle, bombanın sırlarının vakıf kişilerin çoğaldığı da bir hakikattir. Bir tehlike anında atom bombası kullanılmak isteniyorsa, 300 ilâ 400 bin Amerika lıya atom sırlarını ifşa etmek İcap ettiği de meydandadır. Fakat bu kısmî bir ifşaat da olabilir. Bununla beraber bugün a-tom sırrını A’ dan Z’ ye kadar bilen, aşağı yukarı 150 ilâ 200 kişi vardır.
Yılan balıklarının su
borularına hücumu
Gelmiştir. TAKSİM ECZA HANESİ

Gayrimenkul Satış İlânı
T. C. Ziraat Bankası
Boyabat Ajansından
T. C. Ziraat Bankası İzmir Şubesine ziraî krediler hesabından borçlu Mehmet Nuri Abdiş İşbu borcuna mukabil Boyabatta Kemaldede köyü Yeni Mahalledeki Çeltik Fabrikasını bankamıza, ticari kredi borcundan dolayı birinci derecede (25.000) liraya ve zirai kredi borcundan dolayı (100.000) liraya ikinci derecede ipotek etmiştir. Borç vadesinde ödenmediğinden fabrika satışa çıkarılmıştır.
Gayrimenkul tapunun 16.11.1918 tarih ve cilt 02, sayı 2 de kayıtlıdır. Fabrikanın vaziyeti hazırası: 4200 metrekare bir saha üzerinde olup bir makine dairesi, motör dairesi ve 5 çeltik ambarı ve bir oda İle ittisalinde bir yazıhane binası ve İki ambar ve arsa İhtiva eder.
3202 sayılı kanunun 40 inci maddesine göre satılması icap eden yukarıda evsafı yazılı gayrimenkul bir buçuk ay müddetk açık arttırmaya konmuştur.
1 — Arttırmaya girmek isteyenler (5.250) rira pey akçesi vereceklerdir. Milli bankalarımızdan birinin teminat mektubu da kabul olunur.
2 — işbu gayrimenkulun arttırma şartnamesi Hân tarihin den İtibaren tetkik etmek isteyenlere bankamızda açık bulundurulacaktır.
Günün her saatinde, hoş vakit geçirilecek yerdir. Her akşam ve cumartesi, pazar
müzik ve radyomuzun genç, sevimli caz yıldızı
____________________ A Y T E N _____________________


İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARI
İstanbul Belediyesinden
MANGAL KÖMÜRÜ
tanzim satışları hakkında
1 — Tarım Bakanlığınca belediyemize tahsts olunan mangal kömürlerinin İstanbul ve Beyoğlu semtlerindeki satış yerleri aşağıda gösterilmiştir.
2 — Bayiler tarafından müracaat sahiplerine müşteriye tealim kilosu 12 kuruştan Azamî 200 kilo kömür verilecektir.
3 — Üsküdar - Kadıköy bölgesi kömür bayileriyle odun bayilerinin listeleri ayn bir ilânla ilgililere duyurulacaktır.
Keyfiyet sayın halka ilân olunur.
Baylln adı
A d r e m 1
(16166)
İSTANBUL M İNTAK ASI:
Hüseyln Özkaya Mustafa Cevval Şükrü özcan
’ rtralık -
«ABAN
ın ocak
KEÇİSİ
bıuırterınuii dinlendirmek İçin bir rejim takip etmelisiniz. Bir doktora gidin. Fakat «ıkın Ü-zülmcyin bir ay İçinde yeniden cesaret ve güzel fikirlere sahip olacaksınız. Bir miraca konacaksınız. yahut da sizden borç alan birisi paranızı İade edecek. Adeta İnzivaya çekilmiş gibi yaşıyorsunuz. fakat sizden daha zengin birisi tarafından çok seviliyorsunuz. Şans renginiz ko-8
yu kırmızı, şana (»(r
rı umar anız
ocak
. 18 şubat SAKA
aranızda bli-veya hâdise
Sevdiğim» insanla yüz bir münakaşa geçmiş olacak. Buna rağmen bu hissi şok sıhhatini»! bozmıyacak. Tenkide hiç gelemiyorsunuz, fakat hayatınızı kazanmak için daha uyaal ve olgun olmaya gayret «din. Zekânız sayesinde kendinizi etrafınızdakilere «evdlri-vorsunu». Umumiyetle işleriniz yolunda gidiyor. Şana renginiz ’ aens numaranız 27 dlr.
9 şubat
. 20 mart
BALIK
iyi hissetmemeniz» ıhh.Atr.u.ruZ. Müsterih yaşına kadar yaşıya-işiniz bütün vaktiniz;
ı ığmcn olun 100 cakamız, alıyor fakat buna rağmen vazifenizden çok memnunsunuz Mantığınız ve İradeniz sayesinde kendinizden yük60Warlnc dahi hükmediyorsunuz. Yakında çok hoşunuza giderek bir seva hat yapaeakaınız. Şans ren İn’/ mavi, şans numaranız 12 dir.


NEW-YORK Belediyesi, son yıllarda şehrin su şebekesinde meydana gelen acayip bir vaka He karşılaşmıştır: Su borularına girmiş olan yılan balıkları:
Balıklar birçok evlerin su borularını tıkamışlar, geçenlerde de 1 metre uzunluğunda ve 7-8 cm. eninde bir yılan balığının bozukluğa sebep olduğu anlaşılınca. şehir Belediyesi meseleyi kökünden halletmek için incelemeler yapmağa koyulmuştur.
Araştırmaların neticeleri şudur: Yılan balıklan nehirlenn kaynaklarına doğru çıktıktan zaman, rutubetli gecelerde hazan suyun hizasına kadar yükselirler; böylece bir grup New-York su rezervuarına girmiştir. Gerçi su rezervuarlarının birçok filtreleri vardır, fakat bu filtreler bazan temizlenmek üzere kaldırılır. Yılan balıklan böyle bir fırsattan İstifade ile su borularına girmiş olsalar gerek. Bunların en İnceleri su yollarından musluklara kadar sokulmuşlar ve New-York kadınları tarafından dır;
rın tur.
Zenginlerin neden az olur t
Vakti hail yerinde ailelerin.
çoğu zaman az çocuğu olduğu hakikati ilk defa olarak fareler üzerinde yapılan tecrübelerle ilmi bir temele dayandırıtabll-mlştİr. Chicago Üniversitesinin iki fizyoloji bilgini, Prof. Carl-son ile, Dr. Hoelzcl üç grup fare ayırarak, birine çok bol, Ö-tekine orta miktarda, üçüncüsü-ne de çok az yiyecek vermişler. Neticede çok beslenen farelerin üçüncü nesilde sayılan artmı-yacak kadar az yavruladığı, az ve orta derecede beslenen farelerin ise birkaç misli çoğaldığı görülmüştür.

feryatlarla karşılanmıştar-daha kalınları İse, tıkanmasına sebep
borulu-olmuş-
çocuğu
3 — Haklan tapu sicilleriyle sabit olmayan alâkadarların bıı haklannı ve hususiyle faiz ve masra/a dair iddialarını ilân tarihinden itibaren 15 gün içinde evrakı müsbiteleriyle beraber ban kamıza bildirmeleri lâzımdır. Akal takdirde hakları tapu siclliylp sabit olmadıkça satış bedelinin paylaşmasından hariç tutulurlar.
4 — Kati ihaleye kadar borçlu borcunu faiz ve masraflarıy-le beraber Öderse ihale fesih ve İptal edilir. Ve müşteri depozitosunu geri almaktan başka hiçbir hak Heri süremez.
5 — Tapu sicil kaydı vesair lüzumlu İzahat da vardır. Gününde arttırmaya girmek isteyenler bunları açık bulunan tapu sicil kayıtlarını da tetkik ederek menkul hakkında herşcyl öğrenmiş ad ve itibar olunur.
şartnamede ve herkese işbu gayrı»
Prof. Carlson, bu tecrübe neticesinin tam insanlarda görülen vaziyete tekabül ettiği kanaatindedir; vakti hali yerinde veya zengin olan ailelerin de üçüncü nesilden fazla yaşadıkları nadiren görülür.
Bu acayip vaziyetin sebebine gelince: Çok beslenen hayvanların yağ bağlaması, yağlanmak ise bazı guddelerin ve bu meyan-da tenasül guddelerinin faaliyetine mâni olmasiyle izah olunmaktadır. insanlarda da vaziyet aynıdır. Nitekim doktorlar, kısırlıktan şikâyet eden şişman çiftlere evvelâ bir zayıflama kürü yapmalarını tavsiye ederler.
Açık Eksiltmeyi Talik
Veysel Ülgen Hüsameddin Süleyman Kançal Hüseyin Yaşar Mesut Kerimol Ziya İlkay
Osman rıtaş Hanıdi Ahmet
Haşan Gürakıncı Ömer Erdoğan Aziz Karaburun Ahmet Tan
Şevki Sa-
Toptaoğlu Yılmaz
BEYOĞLU MINTAKASI:
Gazlıçeşme Demirhane Cad. No. 97
Karagilmrük Rendeciler sokak No. 6 Tahtakale Uzunçarşı C. Kahveciler Çeşme Sokak No. 301
Süleymanlye Bozdoğan Kemeri Cad. No. 65
Kumkapı İskele Cad No. 17
Bakırköy Osmaniye Köyü No. 7
Bakırköy Fişekhane Cad. No. 24
Sultanahmet Divanyolu No. 80
Şehremini Uzunvusuf Yayla Cad. No. 27
Yenikapı Atatürk Cad. No. 20
Aksaray Küçüklanga tramvay durağı N. 39.2 Vefa Kâtip Çelebi Cad. No. 57
Samatya îmrahor tramvay Cad. No. 50/52 Şehremini Uzunyusuf Mescltbey So. No. 24 Davutpaşa tramvay Cad. No. 53
6 — Birinci arttırma 16.1.1951 tarihine tesadüf eden salı günü Boyabatta T. C. Ziraat Bankasında saat 10-12 ye kadar yapılacaktır. Muvakkat ihalenin vapılmsı için teklif edilen bedelin, tercihan ödenmesi icap eden gayrimenkul mükellefiyetiyle banka mız alacağının tamamen karşılanması lâzımdır. Karşılanmadığı takdirde en çok arttıranın taahhüdü baki kalmak Üzere 15 gün daha uzatılacak ve 1.2.1951 tarihine tesadüf eden perşembe günü Rjmı mahaJde ve aynı saatte son arttırması yapılacaktır. Bu arttırmada fabrika en çok arttıranın Üzerinde kalacaktır. Ancak kati ihaleyi yaptırıp yaptırmamakta bankamız muhtardır.
Ahmet Al bayrak ve Ortağı
Ali Bek taş
Kemal Günday
Kemal Ayangil Emrullah Tiryaki Ali Gürakıncı
Ali Engin
Fındıklı Mebusan caddesi No. 128
Galata Bankalar Şair Zlyapaşa So. No. 21
Aşırtalı Mescit Mezarlık Sokak No. 20
Galata Tersane Cad. No. 266
Kasımpaşa Zincirlikuyu Cad. No. 66
Firuzağa Çukur Cuma Cad. No. 68
Ortaköy Oamanzade Sokak No. 23
SATILIK RIHTIMLI ARSA
cı,
7 — Müterakim vergiler, ihale karar pulları, tapu ferağ har belediye ve tellâliye rüsumu alıcıya aittir.
Yukarıda gösterilen şartlar dairesinde Çeltik Fabrikasının sa tılacağı ve daha fazla malûmat almak isteyenlerin bankamıza mü-racaat etmeleri lüzumu Hân olunur. (16316)
Deniz cephesi 76, derinliği takriben 100 metre. Üsküdar Çengelköy geniş asfalt ya çok müsait arsa
racaat: Karaköy
cadde Üzerinde depo, imalâthane yapma-toptan yahut parça parçA satılıktır. Mü-Otobüs durağı Demirbağ Ha_n No 18
Telefon: 40304
W
ARALIK
Hicri
Kumı
1
9 5 0
l
I
1
3 —
Cuma
VAKİT
V ASATİ
EZANİ
Bo-
Bo-
EYÜP: Eyûpaultan.
de
Bo-
D I
A
F R O
T
1 Table
Perde
HEVHEI.İADA: Hnlk.
BANKASI
BÜYÜKADA: Halk.
de
Her Pazar
KARAO A
Faraça
R
A
D
Y
0
L
A
R
İNCİ
LINACAK
18 10
t
14.30 Şnrkılar,
M AR M
RA
SÜREYYA
be-
Her yer 30 kuruş
(İğrenmek ili ti yarında olduğumuz lıersey
SIHHÎ i MD AT
Tarihten bir yaprak. Mesut Cemil. — 20.00 20 15 Rad.vn GazotCMi. Salnt - Snena sol ml-
mn
»ant
meş-Yalan bari
Al-Al-
Kir Bok
Ha-Gara-
İstanbul Beyoğlu Anadolu yakası Ankara İzmir
Gö-In-
44998
60536
91
2251
de matino.
19360
ıo — Güzel
YENİ SES TİYATROSU
her gün
20.45
EMİNÖNÜ: Sadullah (Eminönü) — Y’orgi (Unkapanı) — Arif Neşet (Alemdar) — Cemil (Beyazıt)
(15031) Aşk Köprüsü.
(138*16) 1 — Neslmaçi
Kahraman. 2 — Firari (11131) Arslanlar Pençe-
(26654) 1 — Casuslar
2 — Düşman Kardeş-
Beyoğlu 44644 Ankara 00 tstanbul 24222 İzmir 2222 Üsküdar 60945 K.köy 60872 Karşıyaka 15ÛÖÖ
PazArtosiden ada
İZMİR: Yeni tzmlr (Basmahan» — Tarlan (Alsancalo — Millet (Kemcraltı) — Eşref paşa (Eşref-paşa) — Karantina (Yalılar).
AT.EMDAR
Mıntnkn. 2 — AYSU (21917) 2 — Sızlayan
AZAK (23542)

MUA.MM LR
Tl Y ATIUISH KEL A M İ
K(»mndı
Temine
BEŞİKTAŞ: Vitrin (Beşiktaş) Yoni (Ortaköy) — Arnavutköj (Arnavutköy) — Merkez (Bebek»
KADIKÖY: Halk (Kadıköy) -Kızıitoprnk — Göztepe — Bos tana — Selimiye (Üsküdar).
ANKARA: Yeni — Yenişehir -Nümune.
TİYATROLAR I
’ • K X «-t • .a • I
Telf 12157 kınnıı Dünya
14.45 Programla. |
Tomak Mahsulleri Ofisi
Genel Müdürlüğünden:
Derincedeki siloların dahilî ahşap tesislerinin alev almaz boya ita boyanması işine alt açık eksiltme görülen lüzum üzerine 11.12.1050 günü saat 15 e talik edilmiştir. (16504)


Safer
20 1370



T.Snni
18
186K
KERVANSARAY.
ŞANTÖR
APERITİF VE ÇAY SALONU İLE
BİRDEN SONRASI'nda
Masalarınızı evvelden ayırtabilirsiniz.
Tel. ; 84730
ASİSTAN
t. T. Ü. İnşaat Fakültesi Dekanlığından
Ahşap ve çelik inşaat yapı işletmesi ve elemanları zemin mekaniği ve temel inşaatı kürsülerinde üç asistanlık açıktır.
isteklilerin I. T. Ü. asistan yönetimilğinin üçüncü maddesindeki şartlan haiz oiduklanna dair belgeleri ile birlikte dil İmtihanlarının yApriacağ) 20 aralık 1950 çarşamba günü saat 10 a kadar dekanlığa yazılı olarak müracaatta bulunmaları İlân olunur. (16503)

İstanbul Sular İdaresinden:
idare İhtiyacı için alınmasına karar verilen İş elbisesi aşa-?'taki fiyatlar üzerinden talibi uhdesindedir.
önlük: 13 rira, tulum: 13 rira, pantalon-gömlek: 13.50 rira. Şartnamesi bedeli mukabilinde İdare veznesinden alınablliı.
Daha az fiyat teklif edeceklerin, teklif bedellerinin %7,5 u nisp»-tinde yatıracakları teminat makbıızlarlyle, 12.12.1950 salı günü saat 14 te idare merkezinde yapılacak pazarlıkta bulunmaları.
(16436)
Güneş 7.04 222
öfcle 12.03 7.21
İkindi 11.28 9.46
Akşam 16.42 12.00
Tatsı 18.19 1.37
tmafik 5.21 12.39

1 UÇAK -TREN- VAPUR ■
Diyarında. 2 — Chicago Kaplanı. İNCİ (41595) Jnndark.
İPEK (442S9) üç Silıihıjörler. I.AEE (43395) Jaııdark.
MELEK (4086ü) üç SllAhsörlcı SARAY 18.30 Yunan Opereti.
SUATPARK (83143) 1 — Neslmaçi Aınerlkada. 2 — Tatlı Miras. Casus Kıralı.
SÜMER (42851) Jnndnrk. ŞARK (4O3SO) Kara Tarzan zambo.
ŞIK (43726) 1 — Lizbon Mataha-rlsi. 2 — Kaplan Kadın.
TAKSİM (43191) Estcrgon Kalesi. TAN (80740) Çakırcalı Mehmet Efe.
ÜNAL (49306) 1 — Şarlokholme-2 — Zorunun lşıırctL
YENİ (81137) l — tik Arzular 2 — Şarlatan.
YILDIZ (42817) Jandark.
Hnrbi. 2 — Pavlaşı)mıyan Sevgili.
YEI DEĞİRMENt 1 — Büyük Aşk (Türkçe). 2 - Tehlikeli Yollar.
ANKAR/1
.ANKARA (23234) Kara Maske.
BÜYÜK
CEBECİ Gönüllü PARK sinde.
SUS (14071) İstanbul Geceleri.
SÜMER Çöl SİİAhşorUn.
ULUS (22294) Yayla Katıra manian.
YENİ (14040) Genç Dul.
B( YÜK Hile ve Sevgi
KÜÇÜK Melekler ve Şeytanlar.
İZMİR


CALDEX
HIRLAŞIR YIKAMA ALETİ
Yeni parti fiyatı 55 lira - Taksitle OSMAN GtZEL MAĞAZASINDA
FAYDALI İLÂNLAR
YENİ İSTANBUL’DA
ÇIKAR
YAPI ve KREDİ
Saat 10 da değişik pra(jramlarla
Veliler de raber
sinemalarında.
çocuklarıyla gelebilirler.
r ■
1 _ l
1 •
” 1 • A-
B
GELECEK OLAN UÇAKLAR
4 50 (P.A.A.) Ncw-York. Boston, Şanon, Londra. Erüksel, Frank-furttan. — 8.35 S.A.S. (İskandinav) Lyddndan. — 11.40 İzmir-
den. — 11.30 Ankaradan. — 14.30 Adana, Ankaradan. — 14.50 (D H Y.) Beyrut, Kahlredcn. — 15.00
Ankara, İzmir, BalıkeHirden. 15.10 B.E.A. (İngiliz) Londra, Nls, Roma, Atlnadan. — 16.00 M S. (Mısır) Kahire, Niknayadan.— 19 25 P A A. (Amerikan) Hong-kong. Bangkok. Kaiküla. Delhi, Karaşl, Banra. Boyruttnn.
EL HAM RA Madam Bovari. LÂLE Çakırcaiı Mehmet Efe. MELEK 1 - Kanun Harici. 2 — Bu Gece Seninle.
TAN Çnkırcalı Mehmet Efe. TAYYARE Kahraman Yüzbaşı, YENİ 1 — Tarzan Maymunadam 2 — Buftdobll ŞarkıSL
Soldan «n(a:
1 — Türk gücünün bir kere dn ha anlaşıldığı savaş nahaaı; Teral bayağı. 2 — Orada bir ünlvernltc kurulmanı mutasavver; AbdÜlhnmlt hoşuna gltmlyenlorl ekseriya oraya sürerdi. 3 — 1750 de Ölen hur Alman beatekOn; (Argo). 4 — Başına bir
gelirce ilgi olur; Filintin Uzlaştırma Komisyonu Azatlından birinin soyadı. 5 — Badeli mukabilinde elden çıkarılan; Teçtıl hayvan yuvıı m. 6 — Cefa. 7 — Gcçmealne veya nkanmaaına mAnl ol; Bir coğrafya terimi. 8 — Vazife; Bir nota; Kolay (e«kl terim). 9 — VAzıh; Bir bakıma göre (eski terim). Tırnakla toprağı kazıma; oan&t.
Yukarıdan atağı ı
1 — Gemi. 2 — Oğuştur;
altı. 3 — Keyfine bak (mürekkcj? kelime); Bir harfin okunuşu. 4 — Buutlardan; Hor lld mAnada da bir hastalıktır. 6 — Büyük köşk. 6 — Yapma; Avuç içi; Franeızca, bir harfin okunuşu. 7 — Deli; Ter-, ai Hitlarln sevgili»! İdi. fi — Tekdir; Gam. 9 — Saha; Bir oyun vn-aıtaaı» 10 — Lâhza; Bir nota; YA-' deder.
DÜNKÜ BULMACANIN HALLİ Soldan arağa:
1 — Eziyet eder. 2 — Şaban; Boka. 3 — Erat; Tenis. 4 — Dili. 6 — Ece; Akamet. 8 — Ta; Adale. 7-Eh; Kama; Et. fi — Kiralamam 9 — SılA; Akar. 10 — Knanto; Ana
Yukarıdan rı^nftı:
1 — Eşelemek. 2 — Zar; Hlsa 3 — ibadet: Sır. 4 — Yatı; Akala. 5 — En; La; AİAt. 6 — Tıkama 7 — Ebe; Adama fi — r>enrrne; A-|ka. 9 — Eki; Eltman. 10 — Ha* a t et; Ar.

GİDECEK OLAN UÇAKLAR
6 05 P.A.A. (Amerikan) Boyru . — 8.00 Ankara, Malatya, Ela zığ, Dlyarbnkırn. — 8.30 Ankara Adannya. — 9.35 S.A.S. (İskandinav) Münih. Kopenhag. Stokhol-ına. — 10.00 S.R. (İsviçre) Ati-
na, Cenevre. Zürlhe. — 12.30 An-karnyA. — 14 20 lzmlre. — 20.10
P.A.A. (Amerikan) Münih, Londra, New-York'a.
GELECEK OLAN VAPURLAR
6 00 Seyyar. Karablgadun. — 6 30 Konya, Bandırmadan, — 11.00 İzmir. KûPadenlzden. — 12.00 Bursa. Ayvalıktan. — 14.35 Sun, Mudan-yadnn. — 15.00 İstanbul. D. G. Akdenizden. — 21.30 Bandırma, Bandırmadan.
GİDECEK OLAN VAPURLAR
5 00 Tırhnn, Ineboluya. — 8.16 Bandırma, Bandırmaya. — 10.00
Ege. Knradenlze. — 17.00 Saadet, Ayvalığa. — 10.00 Seyyar, Karabina yv
GELECEK Ol.AN TRENLER
7.10 Torna. — 8.30 Ankara. — 9 15 Ankara (Eka ). — 22.20 Sem-plon.
GİDECEK OLAN TRENLER
4.20 Sonıplon (Avrupa). — Ankara. — 20 30 Ankara,
IST A NBUL
(23863) 1 — Memnu Öldüren Buse.
1 — Soy e uz i Yerli) Kalb (Yerli).
1 — Madam
vari. 2 — Yayla Kaplanları. ÇEMBER LtTAŞ (22513) 1 — Inh Kerim. 2 — Karım Beni latırna.
EMRE 1 — Prankcştaynın înti kamı. 2 — Hazine Peşinde.
IIALK (21001) l — Vlrglnla Kaplanı. 2 — örümcek Kadının Av-(letl. 3 — Şam Güzeli.
İSTANBUL (22367) 1 - Znfor A-oldeNİ. 2 — ölüm Diyarı.
KISMET
Çarpışıyor, ler. 3 — Korkunç VAdl. MARMARA (23860) 1 — Memnu
aV! intaka, 2 — öldüren Buse. MİL1.I (22962 ı I — Neslmaçi nlHiü Kahraman. 2 — Vahşi llkaın.
TIKAN (22127) I — Madam vari. 2 — Yayla Kaplanları. YEM (Bakırköy 16 - 12rt) 1 - O İlimden Firar. 2 — Manon Le.sko
KADIKÖY
BİZİM SİN EM,\ (Üsküdar): 1 -Uç Ahbap Çavuşlar Elman Peşinde (Türkçe). 2 — Ölümden Firar (Türkçe).
IIALE (Kadıköy) Stfytayln Anama Ağlamasın.
OPERA (68714) 1 — Madam Bo-
vary. 2 — Tüccar Horn.
sUNAK 1 — Aşk Maceraları, 2 — .Cahraman KHnvıız.
SÜREYYA (60862) 1 — Filistin
BEYOÖLD
((.KAZAK t(2662> 1 — Şişko İn Yeni Maroraları. 2 — Ateş çileri.
\l( ( 14391ı Jony Bellnda.
ATI. A fi ı (40835ı Komedi Franucz Vera Korene Trupu: La Partilerine dr Böcque Un cnprlcc de Muaaet. Matino 4 de; Artlalik ve Poetlk.
SLHAMRA (42235) 1 — Ikl Açıkgöz Tarza nler Diyarında. 2 — Kraliço Kriatln
GÜREL 1 — İki Açıkgöz Tarzan
İSTANBUL. lit.LEDİ YES! >«*hlr Ti> ııtrolnrı 20 30 da DR A 51 llılirn» Tramvayı
BEYOĞLU: Klnyori (Merkez) — Sıhhat (Merkez) — Kemal Rebul (Taksim) — Fındıklı (Galata) — Tuna (Galata) — Asım (Şişli) — Nişantaşı (Şişli) — HaskÖy (Has-köy) — Yeni Turan (Kasımpaşa)
FATİH: İbrahim Halil (Şehzade-başı) — Ziya Nuri (Akaaray) — Ycdlkule (Samatya) — Nazım Malkoç (Şöhrrmlni) — Ulupinar (KaragOmrÜk) — Gülscrcn Sipa-hloğlu (Fener).
Müzikal Fantezi 3 Eser: Pierrc Louya ve Loula de Gramont dan
TUrlcço.sl; Münir Hayrl Egeli Müzik: Erlangcr - Maasonet -Olu» R Çarşamba, cumartcHl naat 15 Pazar 15 ve 16 Telefon :
ANKARA:
7.30 Açılış. M.S.Ayarı ve program. — 7.35 Ku-ran-ı Kerim (pl). — 7.46 Haberler ve hava raporu, — 8.00 Şarkılar (pl). — 8.25 Günün programı.
— 8.30 Beethoven - Fa majör kuarteti. — 9 00 Kapanış,
12 16-13 16 Asker Saati: (16m *3 - 17840 Kc/«. T A V. kına dalga postaslylc beraber yayın) — 12 16 Memlokotton selâm* — 12.30 Şurkılnr. — 13.00 borler. — 13.16 Potpuriler (pl>, — 13 30 öğle zetcfll. — 13.45 Rltmcller (pl). — 11.00 Hava poru, akşam programı ve k/ıpıınış.
17.58 Açılış ve program. — 18.00 M S. A yarı. — 18.00 1 neona» (Ferahfeza fasit). — 18.30 Konuşma
— 18.45 Slnjma orguyla melodiler (pl). — 19.00 M. S. A varı ve haberler. — 19 15
— 10 20 Tarihi Türk müziği. Pory Coma söylüyor (pl). —
— 20 30 Serbest saat. — 20.35
nör konçarlo No. 2 (pl). — 21 00 Konuşma; Türkl-yede MamhalI Plânı — 21.15 Çaykovakl - 5 inci senfoni Mi ruinor (pli — 22>OO Konulma. — 22.10
Dans müzikleri (pl). — 22.45 M S Ayarı ve habe» lor, — 23.00 Program ve kapanış.
İSTANBUL:
12.57 Açılış ve programlar, — 13.00 Haberler.
13.15 Hafif öğle müziği (pl). — 13.15 Şarkılar. Mu allâ Mukadder. — 14.20 Serbest saat (Konuşma vc ya müzik).
ve Ailen Roth orkestrasından dana müziği (pl). — 15.00 Kupmuş.
17.57 Açılış ve programlar. — 18.00 Caz müxl ğl (pl). — lfi.20 Sorbest saat (Konuşma veya mü Zİllh — 18.30 Fasıl heyotl konseri (Hicaz). — 10.0* Haberler. — 19.15 Kısa şehir haberleri. — İD.2ı Radyo senfoni orkestrası konseri. — 20.00 Mcksl-Icadan melodiler (pl). — 20.15 Radyo Gazetesi. -20 30 Şarkılar Perihan Altındağ, — 21.0u Sohbetler: Şevket Rado. — 21,10 Azeri saz heyetinden
oyun havaları. — 21.30 Güzel değirmenci kıu - Radyofonik temsil. — 22 15 Schuborften impromptulcı (pl). — 22 30 Dana müziği (pik — 22 45 Haberle»
23.On Programlar ve dana müziği (pl). — 23.3ı Kapanış.


Sayfa 8
1 Aralık 1956
CERYAN OM ÖLÇÜ ALETİ.
TÜRKİYE GENEL ACENTALIĞI
9 • K • # I * > • - w» - j > - (
Kininli
SAYIN DOKTOR ve ECZACILARIN
DİKKATİNE
NAZARI
HER YERDE ARAYINIZ
— Geçici güvenlik akçesi (1527) lira (63) kuruştur.
2
Yalnız BEYOĞLU Şubemiz için
Tertip edilen ikramiye
LİRA
20.000
— 2490 sayılı kanun hükümlerine göre İsteklilerin bu İşe
t
âbjUST OKHS
13 ARALIK ATLA5ta
CİM IVOR
— Bu işe ait fenni ve özel şartnameler her gün meaal aa-dahilinde Ankara Arkeoloji Müzesi Müdürlüğünde görüle-
1 — Ankara Arkeoloji Müzesinde yapılacak 20368 (yirmi bin üç yüz altmış sekiz) lira (41) kuruş keşif bedelli onarım işlen açık eksiltmeye konulmuştur.
3 atlcrl bilir.
REKLAM ve AFİŞÇİ
Ankara Valiliğinden
K.afV
İNGILTERENİN EN HASSAS ELEKTROTEKNİK ÖLÇÜ ALETLERİ


TAYLOR,^..
Senelerden beri hasretini çektiğiniz buz
dolabına PARASIZ sahip olmanın za-
manı nihayet geldi. Bir hayır müesıe-
lesıne yapacağınız bir liralık bir yar-
dım size Self • D • Froster tertibatlı, altı
ayaklı jahone bir NORGE BUZ DOLABI
kazandıracaktır. Hemen bu gün boyii-
nizden bir adet Fakir ve Yetim Ço-
cuklara Yardım E>ya Piyangosu bileti
alınız. Hem hayırlı hem de kazançlı
bir iş yapmış olursunuz.
1 BİLET 1 LİRA
SELF-D-FROSTER
Ç»kıli» Torihi : 10 Aralık 1950


MODEL 1
75 A
Sayın müşterilerinin ısrarlı İstekleri üzerine hususi İtina İle İmal etmiş olduğu fevkalâde nefis
YAYLA Tarhanalarını
SELANİK BANKASI
Galata
VOLT,
(50 kademeli 20.000 Om volt başına)
ŞAFAK TİCARET A.O
Merkez Postahanesl karşısı. MuîıslnoOlu Han. 3-8 — İstanbul
TELEGRAF : ANTANT —İSTANBUL TELEFON: >»744
ANKOPO 1935
Satışa başladığını ve bllûmum BAKKALİYE Mağazalarının siparişlerini kabul etmekte olduğunu arzeder.
ANKARADA Toptan Sofış Yeri :
Yayla îrmik ve Makama Fabrikaları
İSTANBULDA Toptan Satış Yeri : Eminönü - Balıkpazarı No. 73 - 75 YAYLA Fabrikaları
SATIŞ DEPOSU
Telefon : 24079
Müteaddit ve yeni KİRALIK KASALAR
ZAYÎ — TC. Ticaret Bakanlığı Bölge Ekonomi ve Ticaret Müdürlüğünce 10 temmuz 1950 tarih ve 26311 sayı tahtında şirketimize verilmiş olan vesaik mukabili İthal lisansı zayi olmuştur, Tasdikli ve tescilli bir suretini alacağımızdan eskisinin hükmü olmadığı Hân olunur.
Arthur Lnfont ve mahdumları Limited Şirketi
Şükrü Saraçoğlu Bulvarı No. 42
İZMİR
Nez»eye
be.ıı
ı,klan"»°"

grip
korun
etmeyin'1’
ado'e
malıvncı
"grIpİn. (>«
di». neI'e’
,lnl,
BUZ DOLAPLARI için PLÂSTİK SÜRAHİ
SARAYd« .
BÜYÜK KEMAN ÜSTADI
Vasa PRİHODA
RESİTALİ
PİYANomFERDI statzer
re

I
bıçakta değil» sabundadır.

t
4 saat ara İle günde 3 adet alınabilir.
faal
/ ARALIK ,
M-PAZARTESİ 21de
BİLETLER GİŞEDE

Hususi bir formülle imal edilen PURO TRAŞ SABUNU birkaç saniyede yüzünüzü en bol,
en yumuşatıcı ve
kavuşturmakla, illetin yuzunuzu tahriş
etmesine mani olur Cildinizi kadife
gibi yapar ve sızı genç gösterir.
TRAŞ SABUNU 1OO de 1OO Saftır.
AYDA 10 LİRA TAKSİTLE
Merinos kumaşından ısmarlama elbise 135 liradır. Yerli ve Avrupa palto, pardcsülük kumaşlarımız gelmiştir.
Tüccar Terzi SALAHADDİN KARAKAŞLI
Mahmutpaşa Kapalıçarşı kapısı yanında No. 18
Cl KIYOR
r
A. J
4
ait Müzeler Genel Müdürlüğünden alacakları yeterlik belgeleri, teminat makbuzları ve 1950 yılı Ticaret Odası vesikaları ile birlikte 12.12.1950 salı günü saat 15 te Arkeoloji Müzesinde toplana-cak komisyona başvurmaları bildirilir. (16177)

&
■E-ı

/A
( .el
% i

I
• (
OM
Kİ ASRIN TECRÜBESİ f f
MOVADO
SAATLERİNDE TOPLANMIŞTIR....

TÜRKİYE UMUMİ MÜMESSİLLİĞİ
MOVADO Saat Mağazası
KAPALI AGA SOKAK N?58 /sLahbul
Te/e/on>220L7
I
Beiçikadan
PENİCİLLİNE CAJLCIUM SAPROLAC 6 X 10 cc. PROCARİST (şınngalı) 300.000 Ü
Piyasaya arzedilmiştir
TÜRHOL TİCARET Ltd. Şti. Katırcıoğlu HaYı - Sultanhamam.
. Telefon: 2083^--—
ithal ettiğimiz
RİTS 500.000 U
Büyük ikra
10.000 5.000 1.000
500
m
iyeler:
Lira
»I
99
99
şubeler için tertiplenen
Beyoğlu şubemiz müşterileri diğer umumi ikramiyeden de istifade ederler.
TÜRK TİCARET BANKASI
DEVLET DEMİRYOLLARI İLÂNLARI
POSTAL SATILACAK
Devlet Demiryollan Haydarpaşa Satmalma Komisyonundan :
1 — 3820 çift muhtelif No.larda postal kapalı zarf usuliyk •atılacaktır.
2 — Muhammen bedeli 49660 lira olup muvakkat teminatı $724 lira 50 kuruştur.
3 — Şartnameler komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Arttırma 19 aralık 1950 salı günü saat 11 de Haydarpaşa Gar binası dahilindeki Haydarpaşa Satmalma Komisyonunda yapılacaktır.
Teklif mektuplarının o gün saat 10 a kadar makbuz mukabilinde komisyona verilmesi veyahut muayyen olan saatten evvel ele geçecek tarzda iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderilme «L
(16507)

Nihat özcan — Cemal Kılıç
Hurda kamyon ve oto yedek parçaları satılacak
Ankara Yollar 4. Bölge
Müdürlüğünden
1 — Bölge müdürlüğü sahasındaki hurda kamyon ve oto yedek parçalan kapalı zarf usulü ile satılacaktır.
2 — Muhammen bedeli 6 089 20 (altı bin seksen dokuz Hra yirmi kuruş) lira olup geçici teminatı 457 (dört yüz elli yedi) liradır.
3 — Kapalı zarf arttırması 11/12/1950 pazartesi günü saat 15.30 da Etlik yolu Üzerindeki bölge müdürlüğünde toplanacak komisyon huzurunda yapılacaktır. Zarflar saat 14.30 a kadar komisyona verilmelidir.
4 — Bu işe ait şartname ve cetveller çalışma saatlerinde bölge müdürlüğünde; kamyon ve yedek parçalar ise tatil günleri hariç her gün saat 10 . 11.30 arasında bölge sahasında gö-rülebilir.
5 — Postada vukua gelecek gecikmeler He para gribi umumun elinde bulunan mez.
şeylerle mühürlenmiş zarflar kabul edil-
Ankara Cad. No. 31 (59
Acentalan: ANKARA - ÎZMÎR
NOT; Seri ve teminatlı asılır
Güzel Ankara - Olimpiyad
MEYVALI GAZOZLARI
Bol vitamin vcF sofranızda sıhhat kaynağıdır
Her yerde ve sinema, tiyatro büfelerinde emirlerinize Amadedir
6 — 2490 sayılı meal ilân olunur.
kanun ahkAmına uyularak müracaat cdil-(16174).
İNŞAAT İLANI
Siimerbank Genel Müdürlüğünden
1 — Sivas Çimento Fabrikası rim fiyatı esasiyle ve kapalı zarf tur.
2 — Yapılacak İnşaatın keşfi mlnat miktarı (53.650.—)
liradır.
genişletilecek kısmı İnşaatı bl-usullyle eksiltmeye konulmuş-
(1.330.000,—) lira ve geçici tv-
Ankarada Sümcrbank Genel Muame-liraya alınabilir.
3 — Eksiltme evrakı lât Müdürlüğünden (100)
4 — Eksiltme 14 aralık 1950 perşembe günü saat 16 da An-karada Sümcrbank Genel Müdürlüğünde toplanacak komisyon marifetiyle yapılacaktır.
5 — İstekliler teklif evrakı arasına, şimdiye kadar yapmış oldukları bu gibi işlere ve bunların bedellerine, firmanın teknik teşkilâtının kimlerden teşekkül ettiğine dair belgeler koyacaklardır.
6 — Bu eksiltmeye iştirak edeceklerin bir taahhütte (1.000.000,—) liralık benzeri betonarme karkas İnşaatını bizzat ikmal ederek kabullerini yaptırmış olmaları şarttır.
7 — Banka iyi dilediğine yaptırmakla serbesttir.

t
i
9
£
(e ( $
Öksürük ve bronşiti derhal geçirir Temiz Ucuz
Son Bahar Öksürükleri!
1 (
*
• » f t
9
6 o
Bu mevsimde öksürük ve bronşitin önünü almalısınız, zira kışa kalan göğüs nezleleri en vahim neticeleri doğurabilir.
* •

Comments (0)