2 Aralık 1950 — Cumartesi
SİYASİ İKTİSADÎ MÜSTAKİL
e .
Yıl 2 — Sayı 367 — 10 kuruş
Yeni tslanbnVnn
KIPOM
TAHSİL KUPONU
>




• Beratta - MOelîlf Cadde*! « - K Telefon : 447M - 44757 Santral
Tesis eden: Hnbfb Edîb - TÖRFHAN
Tenkidlerimız
Koredeki Birliğimizin durumu
um Saat 1-000 Saat 1.000 Saat 1.000
1.000
1.000
1.000
1.000 Saat 1.000 Saat 1.000 8aat
1.000 8aat 1.000 Saat 1.000 Saat
1.000 Saat 1.000 Saat 1.000 Saat
l.OOt
1.000
1.000
1 ouö
1.000
1.000
1.000
1.000
Posta Kutusu : 447 - İstanbul. Telgraf Adresi : Hetlo. îstanbnl
■ ■ ■ ' 1 1 ' *'=U(—=
MEMLEKETtMÎZ gibi altı a-sır mutlakiyet içinde yaşayan bir yerde tenkidin mâna ve mahiyeti çok başka anlaşılır. Halkın bütün hayat ve istikbali bir veya birkaç kişinin dudakları arasında dolaşan sözlere bağlı olduğu zamanlarda tenkid iyi niyetlerle yapılsa bile çok defa hoş görülmediği gibi sırasında da, tenkidi yapanın mukadderatı tehlikeye düşer ve bu, medenî cesaretin gevşemesine yol açardı.
Bundan başka yapılan ten-kidler hakkında hüküm yürütenler bir veya bir kaç kişiye münhasır kaldığından bu ten-kidler de daha ziyade bir iftira veya şantaj mahiyetini almak peklinden sıyrılmış değildi.
Meşrutiyetin ilk günlerinde esen hava; memlekette çok d «m »Han ileri gelen bir tenkid susayışı şeklinde kendini göstermişti. Ancak altı asırdan beri devam eden alışkanlığın tesirlerini birden bire gidermek kabil olmadığından bu tenkid-lerde şahsî husumetlerin, rakibi ezmek emellerinin açık izlerini görmek mümkündü.
Çok az sürmüş olan bir hürriyet havasından sonra memlekette hürriyet, adalet, eşitlik adm*. birtakım baskılar türemiş ve tenkidlerimiz yine kuvveti elinde tutanlara karşı yapılan şikâyet ve iftiralar halini almıştı. Bundan sonra gelen muharebeler, heyecanlı za -manlar, tenkidin lüzumlu veya lüzumsuz olduğunu düşünmek faraatmı bile vermemişti.
Kanlı savaşlardan sonra
Pyongyanga çekildik
r
*
Askerlerimiz şehre., yaralılarını
sırtlarında taşıyarak geldiler
Kahramanca
müdafaanın
derin akis'eri
VE ÂTTLEE
B. Britanya Başbakanı sah günü Truman’la görüşecek
B. Millet Meclisinin dünkü toplantısı
Kore halikındaki gensoru 11 aralıkta görüşülecek
Inönünün takriri okunur okunmaz» Celâl Yardımcının, milletvekillerinin gündeme itiraz haklarına dair sözleri üzerine kürsüye gelen İnönü» takririnde kâfi sarahat bulunduğunu söyledi. Fakat Meclis, önergeyi iade etti
Büyük AtAtürkün, tek parti-B bir cumhuriyet idaresinde, birçok tenkid ve münakaşalara. taraftar olduğunu, hattâ banlan çok iyi karşıladığını biliyoruz. Biz o zamanlar yazdığımız yazılan şimdi tekrar gözden geçirdiğimiz vakit bir hayli tenkidler yapmış olduğumuzu ve hiçbir yerden en ufak bir zarar görmediğimizi söylemek mecburiyetindeyiz.
Demokrasi cereyanının başladığı zamanlardan itibaren b sınımızda pek çok neşriyat yapıldığını ve şimdi de yapıla-geimekte olduğunu görmekteyiz. Gerek seçim zamanlarında ve gerek şimdi yapılan tenkid ve münakaşaların bir çoğuna basını en serbest, demokrasisi en eski ve kültürü en yüksek memleketlerde bile tahammül ve müşahede edilemiyeceğini kolaylıkla ispat etmek imkân-lan vardır.
buraya geldik çoğunu sırtımızda
bunlara rağmen teşkilâtlandıktan
Londra, 1 (AP) — Son dakikada alınan bir habere göre» Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Truımuı’la dünya buhranı hakkında hayatî müzakerelerde bulunmak üzere pazar günü Washington’a hareket edecek olan Büyük Britanya Başbakanı Attlee cumartesi günü Londrada Fransa Başbakanı Rene Plevcn’le görüşecektir.
Washİngton, 1 A.A. (Ünited Press) — Başkan Truman ve İngiltere Başbakanı Clement Attlee, birkaç güne kadar burada bir görüşme .yapacaklardır.
Bu görüşmede 3 üncü dünya harbini Önleme çareleri müzakere edlle(*ektir.
Beyaz Saraydan ğine göre Clement W ashington'a geliş
men bugün bildirilecektir.
iyi haber alan çevrelere göre Başkan Truman ile ment Attlee arasında kere edilecek noktalar dır:
1 — Kore harbinin
vahim vaziyet ve atom bombasının hangi durumda kullanılacağı,
2 — Batı Avrupanın Hİlâh-landırılması,
3 — işbirliği meselesi.
Waahlngton, 1 A.A. (AFP) — Beyaz Saraydan resmen bildirildiğine göre Truman ve Attlee salı günü görüşeceklerdir.
blldirildi-Attlec’nln tarihi res-
Cle-müza-şıınlar-
aldığı
Tenkidin memleket ve bilhassa demokrasi hayatında en faydalı ve lüzumlu bir şey olduğunu bugün kabul etmeyen insan kalmamıştır. Ancak bu tenkidlerin yıkıcı olması ve eiddî bilgi ve müşahedelere istinat etmemesi bizim gibi demokrasi hayatına yeni girmiş bir memlekette faydalar temin edecek yerde bilâkis zararlar yapmaktadır. Temelsiz fısıltılar, dedikodular tenkid sayılmamalıdır. Bir mütalâanın ten-. kid olabilmesi için bir çok esaslı şartlara sahip olması, şahsiyat bataklığına düşmemesi ve dâvanın umumî bir cepheden ele alınması lâzımdır. Bunu, düşünen ve eli kalem tutanlardan istemek her vatandaşın hakkıdır. Fakat memleket kanunlarının ve âdil Türk mahkemelerinin bu işde gösterdikleri hassasiyet daha mühimdir. Çünkü, vatandaşın haysiyet ve şerefi ve bilhassa yarınki mukadderatı üzerine tesir edecek mahiyette olan iftiraları lâyık olduğu veçhile cezalandıracak ve bu suretle yeni fesat ve iftiraların husulüne meydan vermiyecek tek yerimiz mahkemelerdir ve onlar Türkiye Cumhuriyeti devrinde tarafsızlıkları, âdil düşünceleri ve verdikleri iyi hükümlerle milletin ve herkesin emniyet, itimat ve saygısını kazanmış olan mühim hayat müesseselerdir.
Habib Edib - TÖREIIAN


Pyongyang, 1 A.A. (United Press) — Türk askerleri kanlı muharebe sahasından yaralılarım sırtlarında taşıyarak küçük gruplar halinde 50 mü yürüdükten sonra buraya geldiler.
Kunuri’de Komünist çemberinden kurtulduktan sonra ikinci A-merikan tümeninin gerisinde artçı muharebeleri yaparak yeniden toplanmak üzere buraya gelen askerler aç, yorgun ve muvaffakiyetle çarpıştıktan sonra geri çekilmeğe mecbur kalmanın verdiği teessür içindeydiler. Bütün bu hale rağmen 8ilâhlanm ve yaralılarını birlikte getirdiler. Yaralılar yol boyundaki hastahanelere yatmak istemiyorlar, kendi tugaylarını özlüyorlardı. Tugay Komutanı General Tahsin Yazıcının irtibat subayı Yüzbaşı İsmail Çataloğlu vaziyeti şöyle izah etti:
"Kunuri’de tekrar toplanmak ü-zere muharebeler vererek oraya kadar geldik. Fakat toplanmajnıza vakit kalmadan Çinliler yine yetişti. General oradan da aynlmanuzo karar verdi ve askerlerine Pyong-yang’a doğru orada tekrar toplanmak üzere dağınık olarak yürüyüşe geçmelerini emretti. Fakat bu emri tatbika geçmeden önce Sun-şon yolu üzerindeki ablukayı kırmağa çalışan birliklere yardım etmemiz talimatını aldık. Cephane ve yiyecek yokluğuna rağmen verilen emirlerin hepsini yerine getirdik. İşte hikâye budur.
Generalin emri veçhile dağıldık ve yürûye yürüye Yaralılarımızın getirdik.-
Fakat bütün Türkler yeniden
sonra İlk Pusatta tekrar Çinlilerin karşısına çıkacaklarını söylüyorlar.
înelllz Avam Kamarasında
Londra 1 A.A. (Reuter) — Dün Avam Kamarasında cereyan eden müzakerelerde Muhafazakâr saylavlardan Henry Hopkinson. Korede harekâta katılan Türk tugayının “Kahramanca hareketinden,, sitayişle bahsetmiştir. Hopkinson sözlerine şunları ilâve etmiştir:
"Senelerden beri kendi topraklarını müdafaa için tam seferber bir halde bulunan bu birliğin daha önce, Birleşmiş Milletler dâvası uğruna savaşmak üzere kendini uzak topruklarda dövüşür bulması heyecan verici bir olaydır.,,
Amerlkudakl akisler
Dün sabahki New-York Herald Tribuııe'de, Seul’daki hususi muhabirine atfen şu yazılar çıkmıştır:
“Biraz talih eseri, fakat esas itibariyle Türk birliğinin kahramanca dövüşmesi neticesi. Kunuri kasabasının kuzey ve batısındaki Birleşmiş Milletler kuvvetleri gece basmadan kasabanın dar sokaklarından düşman çemberine düşmekten kurtularak geçmekte idiler. Bu esnada, Türkler kasabanın kuzeydoğusundaki dar vftdide hayatlarını hiçe sayarcasına dövüşüyorlardı. Buradaki Türk tabur kumandanlarından biri, durumun vahameti do-layısiyle kendisine geri çekilmek üzere verilen mütevali emirlere aldırış etmiyerek mııannldane savaşıyordu. Şehrin doğusundaki İngiliz tugayı bu esnada ağır bir baskı al-tında bulunuyordu. Geceleyin arkası çevrilen sekiz yüz kişilik bir Türk taburuna kumanda eden İstanbullu Binbaşı Mithat Ulunla kendilerini saran Çinlileri, süngü hücumu ile yararak ve kırkını süngüden geçirerek püskürtmüşlerdlr. Türk binbaşısı, ricat için verilen emirleri kahramanca reddetmekte devam etmiştir.
Atlantik Paktı
askerî şefleri toplanıyor
Washington 1 A.A. (United Presa) — İyi haber alan kaynaklardan bildirildiğine göre General Elsenhover’in komutası altında bir savunma birliğinin ihdası zımnında Kuzey Atlantik Paktı askerî şefleri gelecek hafta başında Londra yahut VVashingtonda bir toplantı yapacaklardır.





Ankara, 1 (Husus! muhabirimiz bildiriyor) — Büyük Millet Meclisi Refik Koraltanın Başkanlığında toplanmıştır. Zonguldak Milletvekili Hüseyin Balık tarafından verilen bir sözlü sorunun sual sahibi Mecliste olmadığı için konuşulamı-yacağı anlaşılmış, gündemin ikinci maddesi olan Malatya Milletvekili İsmet Inönünün Başbakanlıktan dış politikamız ve memleketin u-muml emniyeti hakkında gensoru açılmasını isteyen takririne geçilmiştir. Takrir okunur okunmaz Ağn Milletvekili Celâl Yardımcı söz almıştır. İç Tüzüğün 89 uncu maddesi milletvekillerinin gündeme itiraz haklarına dairdir. Celâl Yardımcı bu maddeye dayanarak söz söylemiş, ismet İnönü imzalı takririn tüzük târiflerine göre açık olmadığı için gündemden çıkarılması gereğtiğini bildirmiş, bu yolda bir de takrir vermiştir. Celâl Yardımcı bu arada muhalefetin istediği konuşmanın Mecliste yapılmasını kendisinin de samimiyetle arzu ettiğini söylemiş, fakat bunu İç Tüzüğü zedelemeden yapmak İçin muhalefetin bu takriri tamamlayıp tekrar getirmesini rica ediyorum, demiştir.
Celâl Yardımcıdan sonra İsmet İnönü söz alıp kürsüye gelmiştir. Eski Cumhurbaşkanı, Mecliste milletvekili olarak ilk defa konuşuyordu. Söylediği sözler Meclis zaptına şu suretle geçmiştir:
"Muhterem arkadaşlar,
İç Tüzüğrün 157 nci maddesinin ilk fıkrasını aynen okuyacağım: “Bir mesele hakkında Başbakana veya Bakanlara gensoru açılmasını teklif eden bir milletvekili başkana gensoruyu gerektirecek işi açıkça gösteren bir önerge verir. Bu önerge Kamutayda okunduktan sonra kabul edilmesi yahut reddedilmesi görüşmesiz gösterme oyu ile kararlaşır.”
Biz zannediyoruz ki gensoru hakkında görüşme herhangi bir suretle açılmadan onun Büyük Meclisin reyine konulması lâzım gelirdi. Madem ki bu hususta bir müzakere a-çılması fiilî olarak Büyük Millet Meclisi tarafından tasvip buyurulmuş tur. Bu husustaki fikrimizi söy-liyeceğiz. Dış politika meseleleri hakkında Hükümetten gensoru istemek, gensoru için gerekçe ve kâfi sebep söylemek demektir. Dünyanın her yerinde umumî müzakere açılması böyle muayyen meseleler üzerinde tahrik edilir. Bundan fazla olarak bizim takririmizde meseleyi aydınlatacak ve görüşme esaslarını tavzih edecek işaretler vardır. Dünyada bugün harp sahasında ve siyaset sahasında büyük hâdiseler vuku bulmaktadır. Bu hâdiseleri... (Usulden bahsediniz sesleri).
Başkan — Paşam müsaade eder misinz, yalnız esasa girmeden usul meselesi hakkındaki nokta! nazarınızı lütfediniz. Onun üzerine Meclisten bir karar alınacaktır.
İnönü . Başkan müsaade ederse mevzu içinde bulunuyoruz. Benden evvel usul hakkında müzakereyi açmış olan arkadaşımızın arzu ettiği cevabı verdim. Onu izah edeceğim. Gensoru açılması için İleri sürülen sebebin açık olmadığı iddin edilmiştir. Şimdi bu sebebin açık olduğunu arzediyorum. Dünyada
İÇİNDEKİLER
1KÎNC1
L'zak-Doğu ihtilâfı
Sami Kohen
ÜÇÜNCÜ
Polis
Bediî Faik
DÖRDÜNCÜ
Şaraplık üzümlerimiz ve şarapçılığımızın durumu
Prof. Dr. K. ö. Çağlar
Bakanlar Kurulunun mühim toplantısı
X J-T- •
Cumhurbaşkanı, toplantıya fâsılasız başkanlık etti
Ankara. 1 (T.H.A.) — Bakanlar Kurulu bugün sabahtan itibaren gece geç vakte kadar toplantı halinde bulunmuş ve çalışmalarına devam etmiştir.
Bakanlar Kurulunun bugünkü toplantısına daimi surette Cumhurbaşkanı Celâl Bayar başkanlık etmiştir. Bu uzun süren müzakerelerde görüşülen esas meselenin bütçe ü-zerindeki son çalışmalardan ziyade son günlerde yeni ve mühim safhalar arz eden dış meseleler olduğu tahmin edilmektedir.
Gl. Mac Arthur: “Vaziyet

Küredeki askeri harekâtın bir tarihçesini vermekte olan yukarıki haritada 1 numara Ue kızılların 2,5 haziranda giriştikleri İstilâ teşebbüsünde takip edilen yol, 2 numarayla 7 eylüldeki Amerikan cephesi, Nw. 3 ile Irvton'n yapılan
teflk çıkarması, No. 4 İle Müttefik ileri harekâtı, No. 5 29 eylülde Güney Korelilerin 38 üıcl arz dairesine vardıklarını. No. 6 18 ekimde Güney Korelilerin Hamhung’u işgallerini ve 7 numara da kızılların başşehri Pyongyang’ın 19 ekimde işgalini göstermektedir.
Mançurya hududuna kadıır ilerlemiş olan Birleşmiş Milletler kuvvetleri. Korede müstevliye gereken dersi verip, sulbü tesis edecekleri bir anda komünist Çinlilerin işe müdahaleleri neticesinde müttefik hatları Pyongyang'ın 25 mil kuzeyine kadar gerilemiştir. Son gelen haberlere göre tugayımız. bu şehirde bulunmaktadır.
H’ndfçînî hududunda Komünist tahşidatı

750.000 kişilik Komünist Çin kuvveti hudut yakınında toplandı
Kuzey Hlııdlçhıldekl Fransız kuvvetleri kuıııandanlığına tâyin edilen Gl. Tour l>u Moıılİn
Hanoi, 1 (YİRS) — İstihbarat raporlarından öğrenildiğine göre. Komünist Çin, Hındlçinl hududu yakınlarında 750,000 kişilik bir askeri kuvvet tahşlt etmiştir. Bu kuvvetin 400,000 kişisi Yu rinan ve 350,000 kişisi de Kwangsi eyaletinde bulunmaktadır.
ümitsiz değildir” diyor
A 13.
r
Komünist çemberinden kurtulan birlikler, Pyongyang’da toplanıyor
Tokyo. 1 (YtRS) — Kuzeydoğu Korede 100.000 Komünist Çin askerine karşı koymakta olan 20.000 kişilik Amerikan kuvveti bugün de kanlı çarpışmalar yapmıştır. Üstün sayıda Çin tümenleri tarafından muhasara edilmiş olan 1 İnci Deniz Piyade Tümeni, çemberi yarmaya çalışmaktadır. Düşmanın ağır topçu ateşine rağmen, tümen Şosın’in doğusuna doğru kaymaya muvaffak olmuştur. Aynı şekilde çember İçine düşmüş olan 7 inci Amerikan Tü-menine mensup birlikler de şiddetle çarpışarak kurtulmaya çalışmaktadırlar. Komünistler. 7 inci Tümene gitmekte olan takviye kuvvetlerinin de ilerlemelerine mâni olmuşlardır. Son gelen haberlere göre Mançurya hududunda bulunan 7 inci Tümenin öncü birlikleriyle Şonjln limanının kuzeyindeki Güney Kore kuvvetlerinin seller gibi gelen Komünist Çin hücumları karşısında geri çekilecekleri tahmin edilmektedir.
2 nci Amerikan Tümeni ve İngiliz Savaş Birliği de bugün düşman hücumlarından kurtularak Pyong-vang’ın 25 mil kuzeyindeki müttefik hatlarına ulaşmıştır. 200.000 komünist Çinlinin toplanmakta olduğu Kuzeybatı Kore cephesi bugün sakindir. Uçak raporlarından anlaşıldığına göre, Kunurinin güneyinde 10.000 kişilik bir komünist Çin kuvveti Birleşmiş Milletler hatlarına doğru İlerlemektedir.
Bildirildiğine göre, komünist çete kuvvetleri Pyongyang’m 12 mil kuzeyinde harekâtta bulunmaktadırlar. Ayrıca Pyongyang havalisi de muhtemel bir indirme harekâtı için bombalanmaktadır. Bugün milliyeti tâyin edılemiyen bir uçak Pyongyang üzerinde uçarak şehri bombalamıştır.
Diğer taraftan bitkin bîr durumda bulunan İngiliz, Amerikan, Türk ve Güney Kore kuvvetlerinin kurdukları müdafaa hattına doğıu tankların da desteklediği büyük komünist Çin kuvvetleri ilerlemektedir.
Mac Arthur “Vaziyet ümitsiz değil., dlj’or
Waslıington. 1 (AP) — Korede çarpışan Birleşmiş Milletler kuvvetleri Başkomutanı General Douglas Mac Arthur bugün sunduğu bir raporda. Koredeki askeri durumun “ciddî ve nazik olmakla beraber Ü-mitsiz olmadığını,, beyan etmiştir.
Millî Savunma ihtiyaçları için
Tr uman
18 milyar
istiyor
Başkan, Birleşmiş desteklemek için bu lüzumlu okluğunu
Milletler* meblâğın belirtti
Fransız kabinesi
güven oyu aldı
Paris 1 (YÎRS) — Barbakan Ple. ven bugün Fransız Millî Meclisinden güven oyu almıştır. Bilindiği üzere. Pleven Kabinesi geçen hafta Savunma Bakanı Moch’un yüce divana verilmesi kararlaştırılınca İstifasını vermiş ve Cumhurbaşkanı bunu kabul etmemişti. Bugün Mec-üs kabineye itimat reyi vermiştir.
Fraşsız Millî Meclisi 184 muhalife karşı 347 oyla Pleven Hükümetine itimat beyan etmiştir.
Yeni İstanbul., okuyucularına
büyük hâdiseler oluyor. Bu hâdiselerin Türkiyenin siyasî ve askeri emniyetine tesiri var mıdır. Buna öğrenmek istiyoruz. Eğer varsa bu. na karşı Hükümetin mütalâaları ve karşı tedbirleri nelerdir. Bunlar ü-
zennde konuşmak İstiyoruz (Takrirde bunlar yok »esleri).
— Muhterem arkadaşlar. Vaziyet budur. Önergemizin İç tüzüğün aradığı şartlara uygun olduğu zan-nındayım. Bunun kabul edilmesi
veya edilmemesi yüksek takdirine
İnönü kürsüden
Büyük
Mecliste
kalmıştır, inip yerine otur-
duktan sonra, Başkan, Celâl Yar-
dımcının takririni okutup reye koymuştur. Bu takrir çoğunluğu teşkil eden D. P. mensubu milletvekilleri-
nin oylariyle kabul edilmiştir.
Gündemin üçüncü maddesi Kırşehir Milletvekili Osman Bölükbaşı ile Mardin müstAkil Milletvekili
Kemal Türkoğlunun Kore meselesine dair Başbakanlıktan gensoru açılması hakkındaki takrirleri İdL
Meclis Başkanı takririn iç tüzük hükümlerine uygun olduğunu ve müzakeremiz reye konulacağım söyledi, eller kalktı. Kore meselesi hakkında Hükümetten gensoru a-çılması bir muhalif reye karşı çoğunlukla kabul edildi. Bunun üzerine Başbakan Yardımcısı Samed Ağaoğlu kürsüye geldi Şunları söyledi:
— Hükümetin huzurunuza aralık
aymın 11 inci pazartesi günü gelerek bu gensoruya cevap vereceğini arzederim.
LtSAN MESELESİ ÇIKMAZA GİRDİ (Gaseteler)
Wanhlngton, 1 (YÎRS) — Başkan Truman bugün Korede çarpışan ve dünyanın diğer bölgelerinde de çıkması muhtemel harplerde çarpışacak olan Amerikan asker! kuvvetlerini hazırlamak ve finanse etmek üzere Kongreden 17,800,000.000 dolarlık ek tahsisat talep etmiştir. Bu miktarın 16.800,000,000 dolarının as kerl kuvvetlere ve 1,050,000,000 dolarının da atom İstihsaline ayrılacağını belirterek tahsisatın acele o-larak kabulünü istemiştir.
Truman Kongreye yolladığı mesajda, dünyanın gayet nazik anlar geçirmekte olduğunu ve Amerikanın Birleşmiş Milletleri destekliye-bilmesi için istenen meblâğın teminine lüzum olduğunu kaydetmiştir. Başkan, Komünist Çinlilerin Korede giriştikleri harekâtın Birleşmiş Milletlere karşı koymak ve Koreyi mahvetmek gayeleri güttüğünü ve bunun Moskova İle ilgili I bulunduğunu ilâve etmiştir.
ARAP SAÇI
1.000 saat hediye ediyor St"ş "yaHannî
Bu 1.000 saatten 100 tanesi muhtelif saatler olacaktır. Bunların her gün markalarını ve Avrupadaki ı sıra ile gazetemizde bulacaksınız. Bugün 3 üncü

sayfamızda 4 talihli okuyucumuza hediye edilecek saatin izahatını bulacaksınız. Bu saatler, bütün ömrünüz boyunca kurmak lüzumunu göstermeden çalışacak saatlerdir.
I
Sayfa 2
YENİ İSTANBUL
2 Aralık 1950
■ TETKİKLER ■
Şehir Ic5|esi
Uzak - Doğu ihtilâfı
Yazan: Sami KOI1EN
KOREDE sulhun nihayet kurulması beklenen bir anda, Komünist Çinin giriştiği tecavüz hareketi, bütün hür dünyada derin bir hayal kırıklığı ve kötümserlik-yaratmıştır. Mos-kovanin tahriki ve direktifleriyle girişilen bu hareketin alelade bir müdahale değil, apaçık bir tecavüz mahiyetini taşıdığı ve maksadı da, demokrasileri yakından meşgul eden Uzak-Doğu Sulhunu devamlı surette bozmak olduğu, artık kolayca anlaşılmaktadır.
Komünist Çinle Birleşmiş Milletler kuvvetleri arasındaki savaş, Korede açılan ikinci ve yepyeni bir harp olmaktan ziyade, Sovyetlerin, ya ma klan vasıta siyle, fazla beklemeden, soğuk halden sıcak hale sok-tuklan Uzak-Doğu Harbinin yeni ve tehlikeli bir safhasıdır. Değişen şey, yamaklardan birinin yerine bir başkasının —daha güçlü birisinin
mesi; değişmeyen şey ise, harbi uzatmak, Amerikan ve Birleşmiş Milletler zayıflatmak, batı dünyasının ilgisini bilhassa
Usak-Doğuda entrikalar çevirip hür dünyanın ilgisini hep bu gölgede topluyorlar; fakat asıl tehlike, asıl cephe Avru-pada, meselâ Berlinie Viyana-dadır.” şeklinde söz söylemenin zamanı geçmiştir. En mühim cephenin daima Avrupada olduğu inkâr edilemez. Rusya-n>n Avrupada kazanacağı her zafer, hür dünya için büyük bir tehlike teşkil eder. Bununla beraber, Moskovanın Uzak-Doğuda elde edeceği her başa-nvı da, demokrasiler için çok daha az ciddî bir tehlike saymamak lâzımdır. Cephe, hemen hemen bütün dünyayı içine alacak like de o
kadar geniştir; teh-nispetû büyüktür, muhakkaktır ki, U-cephesinin şimdiye batı umumî
geç-
le uvvetlerin i
ilgisini bilhassa bu kesimde toplamak ve üstelik stratejik ehemmiyeti haiz bütün yerleri ve ülkeleri emrine bağlamak gayesini güden Rus emelleridir.
Bu emeller yalnız Uzak-Do-ğu üzerinde toplanmamıştır. U-zak-Doğu cephelerden birisidir. İkinci Cihan Harbinin bitmesinden az sonra, Moskova. Avrupada bir yayılma-genişleme cephesi; Orta-Doğuda bîr baskı ve sinir cephesi; Lake Suc-oess'te Birleşmiş Milletler Teşkilâtının içinde de, hareket noktası taarruz olan bir diplomatik mücadele cephesi açmıştır. Bu ana kadar, batı demokrasileri bu cephelerde ayrı ayn kendilerini müdafaa zorunda kalmışlardır. Kore harbinin hür dünyaya biricik hizmeti, bu cephelerin tam bir bütün teşkil ettiğini, dünya barışının Almanya. Avusturya kadar, Kore veya Formoza cephelerine de bağlı olduğunu göstermiş bulunması ve bu itibarla, demokrasilerin de bilmukabele bir birlik kurmak suretiyle, tehlike nerede baş-gösterirse, orada tek vücut o-larak göğüs germesi zaruretini duyurabilmiş olmasıdır.
Bu fikirden hareket ederek diyebiliriz ki, "Sovyetler şimdi
• •
Şurası zak-Şıırk kadar, bilhassa efkârında gereken önemi taşı-
maması, psikolojik bir âmile dayanmaktadır. Ruslar, esasen bu faktörden faydalanmak istemiştir. Uzak-Doğu, malûm hâdiseler cereyan etmeden önce, herkesin pekaz bildiği, tanıdığı bir yerdi. Korenüı, For-mozanın, Vietnamın geografik mevkiini bilmiyenler, halk arasında belki de çoğunluğu teşkil ediyordu. Çıkagelen olaylar, herkesi bu hususta aydınlatmışsa da, bu cephelerin ö-nemini, ilk anlarda gerektiği gibi sezdirtememiştir. Bir Bata Berlinli için, elektriğin Ruslar tarafından kesilmesi, komünistlerin Tibeti ele geçirmesinden daha mühimdir. Rusların, batıda soğuk harbe devam e-derlerken maklarını cesaretini halde bu
tesirsiz kalmamıştır.
Boğaziçînde kozalar nasıl önlenir?
nhttm boyunJa
bir otomobil denize uçtu.
Göçen aenelerde buna benzer kabalar oblu. Bereket versin dt*rin olmayan taraflara tesadüf ettiftt USn can kay-bolmamı.ytı. Bu seferki hazin.
Pek uzak olmayan bir mazide, Boflaziçinde, kiyıda sin-cirlrr vardı, uzanıp giderdi. Bunlardan bir leısmı demir boru halinde, Akmtıbumıunda eVan durmaktadır. Yer, yer, ötede bende demir kazıklar da hdld görülüyor.
O zamanlar, ortada pek o-tomobil yoktu, fakat korunma tedbiri alınmıştı. ^ımdi, Boğazda seyrüsefer, eskiye niseptle belki de yüz defa arttığı. yollar asfaltlanıp sürate teşvik cttifii halde, bamdan veya tedbirsizce hareket eden bir arabayı denize düşmekten menedecek ne zincir, nc do set gibi bir şey vardır.
Xrakaa, bunu meydana getirmek masraflı bir iş olacaktır. Beton setler yapılırsa pek de değil ya!.. Lâkin bu, yerinde bir masraftır. Hiç olmazsa dönemeçler için şimdiden setler yapılmalıdır. Son otomobil fdriası bir ihtardır. Yarın, Allah korusun, bir otobüs aynı dkıhcte uğrayabilir, O zaman boşuna döğünilr, dururuz.
BİR İSTANBULLU
Ermeni Patriği bugün seçiliyor
Uzak-Doğuda ya-fiilen harbe sokmak göstermelerine, her-psikolojik âmil de
-
. I
Verem savaş sergisi dün sabah açıldı

Veremin sebep olduğu korkunç neticeler sergide açık olarak gösteriliyor
11 Sağlık Müdürü tarafından hazırlanan Vereni savaş sergisi dün sabah saat. 10 da Beyoğlu Kız Olgunlaşma Enstitüsünde açılmıştır.
Açılış töreninde 11 Sağlık Müdürü Dr. Faik Yargıcı, Birleşmiş Millet-
Ankarada yeni bir kısa dalga istasyonu kuruluyor
3 nnvlık paznr günü, Ankarada 100 kilovat Üzerinden çalınacak yeni bir kısa dalga radyo istasyonu faaliyete geçecektir.
İstanbul Radyo Müdürü Zahir Törümküney, açılıfl töreninde bulunmak üzere bu akşam Ankaraya gidecoktlr.
ter Sağlık Teşkilatı Akdeniz böl-gesi verem uzmanlarından Dr, Eti-enne Berthet, şehrimizin tanınmış doktorları ve gazeteciler hazır bulunmuşlardır.
Sergi, önümüzdeki çarşamba gününe kadar her gün saat 10 dan 14 e kadar halka açık bulundurulacaktır.
Sergide veremin sebep olduğu korkunç neticeler, muhtelif panolar, istatistikler ve rcslmlerte etraflı surette izah edilmiştir Ayrıca veremden korunma usulleri de bu sergide açık olarak ortaya konmuştur. Talebe grupları ve isteyenler bu sergiyi gezebileceklerdir.
T

Bugün güreşecek olan güreşçilerimizden bazıları geçen sene Stockholmde yapılım serbest dün^a birinciliklerinde İsveçli güreşçilerle bir arada
Bacasını temizlettirmiyenler cezalandırılacak
Evlerde ve apartmanlarda soba ve ocakların çok yakıldığı bu mevsimde, bacalann muhakkak surette temizlettirilmiş bulunması lâzımdır. Yakında yapılacak olan kontrollar-da bacalarını temizletmemiş o-lanların belediyece tecziye edileceği bildirilmektedir.
Emniyet Umum Müdürü şehrimizde
Emniyet Umum Müdürü Servet Sürenkök dün sabah Ankaradan ekspresle şehrimize gelmljtir.
Dltn Emniyet Müdürlümü ve savcılığı ziyaret eden umum müdür, bazı karakolları da teftiş rlmlştir. Servet Sürenkök bugünlerde Edir-neye gidecektir.
Kore
Kahramanları Günü
Denizyollarına verilecek yeni şekil için çalışmalar devam ediyor
Dünya güreş müsabakaları bu gece başlıyor
Geçen hafta seçilen Ermeni kiliselerinin delegeleri bugün saat 10 da Kunikapı Patrikhane Kilisesinde toplanarak yeni Patriği seçeceklerdir.
Dün gece şiddetli bir kalb krizi geçiren eski Patrik vekili Aslanyan. bu toplantıya başkanlık edemediği takdirde, delegeler arasında en yaşlı ve en kıdemlisi ruhanî başkanlığı deruhte edecektir.
yeni
Denizyollarına verilecek şekli tesblt etmek üzere verilen raporları İnceleyen komisyonun çalışmalarına iştirak eden Denizyolları Genel Müdürü Cemil Parman dün şehrimize dönmüştür.
öğrendiğimize göre komisyon bir müddet sonra tekrar toplanacak, tır.
Bu arada hazırlanan yeni projeler de gözden geçirilecektir.
Millî finden (Kore Kahramanlan Günü) tertip olunacaktır. Bu törenin memleket ÇApında bir heyecan günü olması İçin geniş hazırlıklar yapılmaktadır. Aynı zamanda törenlh radyo ile yayınlanması için de gerekil şebbüsler yapılmıştır.
Türk Talebe Birliği tara, önümüzdeki günlerde bir
te-
İş Bulma Kurumunun yeni müdürü
Şehrimiz tş ve îşçi Bulma Kurumu Müdürü Ftaşlt Lütcm emekliye ayrılmış ve yerine Dr. Ekmel Za-dil tâyin edilmiştir.
ÖLÜM
Bayan Dul Tr. Çituri ve çocukları, Bay. Bayan Niko Çlturi ve çocukları, Bay ve Bayan Tanas Çlturi, Bay ve Bayan Aleko Çituri ve . çocukları, Bay ve Bayan Yani Çituri. Bay ve Bayan Er-mlnioa Kostantlnldl ve çocukları. Bay Dimltri Konstantinidl ve bütün taallükatı, kendi koca, baba, birader, enişte, amca ce akrabalar
TİMOLEON D. ÇİTURİ nin 15 kasım 1050 âni olarnk vefat ettiğini ve cenaze merasiminin 2 n-ınlık 1950 cumartesi günü saat 14.30 da Beyoğlu Panayia Rum Kilisesinde İcr8 kılınacağını kemali teessürle bildirir ve ilânın husust davetiye telâkki olunmasını rica ederler.
I R T I H A L
Bahçekapıdaki Zaman Mağazamı sahibi
ALİ ZAMAN perşembe akşamı Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi bugün 2. 12.1950 cumartesi öğle namazından sonra Teşvikiye camiinden kaldırılarak. Zincirllkuyu Asri Mezarlığına defnedilecektir. Rahmetullahü a-leyh.
Rusyanın Uzak-Doğudaki siyasetine kolay bir başarı kazandıran diğer bir âmil de, o-radaki ahalinin psikolojisidir. Bu bölge, Avrupa devletlerinin sömürgeciliğine ilk hedef olmuş. ahalisi bu maksada göre muamele görmüş, geri ve cahil kalmıştır. Umumiyetle, bugün Uzak-Doğulunun hafızasında, batıya ait kötü hâtıralar mevcuttur. O, bugünkü AvrupalIyı, bu asnn başlannda tanıdığı AvrupalI olarak bilir. îşte bu memleketlerdeki komünist a-janlan, halkın bu temayülünü sömürmüş, Rusyayı kurtarıcıları. Avrupa ve A meri k ayı da ebedî düşmanlan olarak göstermişlerdir. Bu ülkelerde halk, üstelik fakir ve cahildir. Yani komünizmin yayılabilmesi için, mühim iki şart mevcuttur. Bu ülkeleri bu taktikle fethettikten ve kendisine bağladıktan sonra, Moskova için, fanatik olan bu kütleleri kendi emellerinin âleti —ve kurbanı— yapmak herhalde zor olmamıştır.
Hasılı, Rusya haricî, dahilî muhtelif psikolojik âmillerden istifade ederek, Uzak-Doğü cephesini, fiilî mücadelesinin bir sahası haline sokmuştur. Kore hâdisesinin ilk patlak verdiği sıralarda, tereddüt ve fikir ihtilâfı d ü n ya, hâkim radaki
larak görmesini ve birlik kurarak gereken tedbirleri almasını bilmiştir.
Bu, ilk zafer olmuştur.
içinde bocalayan hür çok geçmeden nefsine olmasına, şuradaki, bu-tehlikeleri bir biltiin o-
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 81 —
Hakaret ediyor, bu evin havasını teneffüs e-dilmez bir hale getiriyor, beni kendi kendimden büsbütün iğrendiriyor, ölümü arzu ettiriyor bana. İrade filân hiç bir şey kalmıyor bende. Üstüme yürümese öyle, belki daha başka türlü olurum. Şimdi sakinim işte. Başka türlü görüyorum her şeyi. Bu evden kopmak bana kendimden aynlmak gibi geliyor. Çünkü ben bir anın içinde bütün varlığımla var değilim. En büyük parçalarım geçen zamanın içinde. Onlan Parise götüremem. On üç seneden beri bu apartmandayım. Hâtıralarımın çoğu bu eşyaya çengellenmiş, yapışmış, onlarla kaynaşmış âdeta. Şu kapının topuzunu klmbülr kaç bin defa tuttum ve çevirdim. Benim avucum onsuz kendi kendisi olamaz gibi geliyor bana. Günlük yemeklerimi bu sofradan başka nereden yersem...
— Size biraz şarap vereyim mi küçük hanım?
— Ver.
Fakat evlenirsem de böyle olmıyacak mı? Değil, değil... O zaman bu evle benim aramdaki karşılıklı his bağları kopmıyacak. O zaman bu eşya benim İçimde tek taraflı kal-mıyacak. Yani onlar, ne bileyim, küsrmyccek-ler bana Tuhaf bir his bu. Şimdiden darılmışlar gibi. Fakat Allahım, nasıl, bu yaşımda ben, bir mahpus gibi Ferhodın emrinde 397
Gazetemizin birinci yıldönümünü kutladık
Gazetemizin birinci
Yaşar Doğu, güreşemiyeceğini alâkalılara bildirdi. Haber, etrafta teessürle karşılandı Dünya güreş müsabakaları bn gece Spor ve Sergi Sarayuıda saat 21 de bağlıyacaktır.
Dünya aerbest ve greko-romen şampiyonlarının karşı karşıya gelmesi ve iki gece Üst Üste serbest ve gTeko-romen olarak karşılaşmaları muhakkak kİ klmdiye kadar yapılmış olan müsabakalardan başka bir hususiyet taşıyacaktır.
Evvelsi gece gelen İsveçli ve Fîn-lândlyalı güreşçilerden başka dün de Mısır ve Lübnanlı güreşçiler şch. rimlze gelmişlerdir.
Bu gece yapılacak olan güreşlerin hepsi serbest stilde olacak, galip gelen güreşçiler yann akşam da gTe-ko-romerıde kazandıkları takdirde •‘dünya stil şampiyonu,, Unvanını alacaklardır.
Yalnız spor meraklılarını üzen yegâne hâdise, 79 kiloda güreşecek olan dünya şampiyonu Yaşar Doğunun bu müsabakalara iştirak etmemesidir. Yaşar Doğu dün akşam Bölgeye gelerek güreşmek istemediğini bir yazı ile bildirmiş bulunmaktadır.
Güreş Federasyonundan bir rat Yaşar Doğunun antrenmansın bulunduğunu bu yüzden mindere çıkmak istemediğini söylemiştir. Celâl Atik ve Ali Yücel dün akşam sııcı bir antrenman yapmışlar ve formda bulunduklarını ve iyi bir netice alacaklarını kati bir lisanla söylemişlerdir.
79 kiloda güreşecek olan İsveçli güreşçi Groenberg. Yaşar Doğu mindere çıkmadığı takdirde mar yapmadan dünya güreş stil şampiyonluğunu kazanacaktır. Bu takdirde yann gece de güreşemiyecek o-lan İsveçli Groenberg salı gecesi yapılacak olan üçüncü maçta Ali özdemirle karşılaşacaktır.
Bu gece yapılacak güreşler program mucibince §u şekilde olacaktır:
52 kilo Ali Türel (Türkiye) — Abdülhomlt El Vart (Mısır), 57 kilo Nasuh Akar (Türkiye) — Haşan (Mısır), 62 kilo Suadyan (İran) — Taha (Lübnan). 67 kilo Servet Meriç (Türkiye) — Frelj (İsveç). 73 kilo Celâl Atik (Türkiye) — Sima-nanicn (Finlândiya).
87 kilo Candaş (Türkiye) — Palm (İsveç), Ağır: Candemtr (Türkiye) — Antonson (İsveç)-
Müsabakalara İştirak edecek o-lan 6 güreşçimizden ağır müstesna diğerlerinin şansı gözükmektedir. 52 kiloda
Abdülhamld El Vartla güreşecek evlan Ali Yücel düne kadar kendi kilosundan 2 kilo fazla bulunmakta i-dl. Ali Yücel bugün tartı zamanı bulunan saat 12 ye kadar kendi kilosuna İnmiş bulunacaktır.
57 kiloda Mısırlı Haşan . Nasuh Akar maçı da çok çetin bir şekilde geçecektir. Çünkü Haşanın hem kuvvetli, hem de oyunlan çok fazladır. Stockhölm*de Halil Kayaya karşı dA güzel bir maç çıkartmıştır. Nasuhun da kendisine has bir stili ve oyun tarzı vardır. Bu bakımdan Mısırlı Haşan İle Nasuhun maçı da çok zevkli olacaktır.
67 kiloda en iyi serbestçilerimlz-den Servet Meriç de İsveçli Freij’le güreşecektir.
sıklet
fazla
Mısırlı
b
73 kiloda en çok güven dİ ğîmhı güreşçi Celâl Atik, Flnlândlyanm hattâ Avrupanın en İyi güreşçilerinden Slmananienle karşılaşacaktır.
Ağır sıklette, dünyanın en iyi güreşçisi İsveçli Antonson gecenin son maçını Adil Candemire karşı yapacaktır. Adilin son zamanlarda odk trenmanlannı bıraktığı için Antonson gibi bir güreşçinin karşısında ne netice alacağı merakla a bekle» mektedir.
Dünya güreş maçtan bfletlertaM tamamen satılması dolayıaiyle, karaborsa şimdiye kadar görülmemiş bir şekilde (60-70 liraya kadar) yükselmiştir.
Emniyet Müdürlüğü dünden bert aldığı sıkı tedbirler sayesinde sivQ polisler vasıtaslyle 30-40 kadar karaborsacıyı yakalamıştır.
Emniyet Müdürlüğü bugün ve bu gece de sıkı bir emniyet tertibatı a-lacak, kabil olduğu kadar karaborsanın önüne geçmiye çalışacaktır.
lu
Güreş müsabakaları radyo ile yayınlanacak
Bu gece Spor ve Sergi Sarayında yapılacak olan dünya güreş müsabakaları İstanbul Radyosu tarafından saat 21 den İtibaren fasılasız o-larak verilecektir.
İsrail futbolcularına verilen kokteyl parti
İsrail Basın Ataşesi Tuval Arazi ve Madam Arazi, dün İsrail Milli Futbol Takımı oyuncularını. Ttlık fcasın mensuplarına sadlyle bir kokteyl mislerdir.
A iaşenin j evinde
geç vakte kadar samimi bir hava içinde cereyan etmiştir.
tanıtmak mak-parti tertip et-
verilen kokteyl
YENİ İSTANBUL
SİYASÎ ÎKTÎSADÎ MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi :
YENİ İSTANBUL NEŞRİYAT LtMİTED ŞİRKETİ Müdürü: Kemril H. SAKLICA
yaşını İdrak etmeni le dün nıemteketin muhtelif vilâyetlerinde okuyucularımız mektup, telgraf ve telefonla hıdılar. Gerek bu okuyucularımıza, gerek bulunarak mnt bun mim kadar gelen ve
bulunun okııyııculıırmır/a yürekten teşekkürler ederiz. Ayrıca bizi tebrik etmek nezaketinde bulunan Vatan gazetesine de şükranlarımızı sunarız.
dolaymly-buhııınıı bizi kut-iutanbulda
tebriklerde
Rıı münasebetle dttn raretemizin yazı. tertip, bankı, tevziat ve İdare elemanlarının iştirakiyle Beyoğlu Evlenme Daireni salonlarında bir öğle yemeği yenmiştir. Gazetemiz kurucusunun bir hitabesini müteakip, arkadaşlarımız neşe içerisinde hasbıhallerde bulunmuşlardır.
Yukarıdaki resimde YKNİ tHTANBUL ailesi yemeği müteakip toplu bir halde görülmektedir.
Yazı işlerini fiilen İdare eden mesul müdür: Sac İd ÖGET
Neşredilmiyc* yazılar iade edilme*.
Basıldığı yer :
riENt İSTANBUL MATBAACILIK Lt.MÎTED ŞtRKETİ MATBAASI
Abone: Türkiye İçin aenellü 82, altı aylığı 17. üç aylığı 9 liradır. Hariç memleketler İki misildir.
tlânlar : fi ncı sayfada aantimetreri 2 Hradır. İlânlardan hiçbir mesuliyet kabul edilmez.
yaşar ve dört duvar arasında koca beklerim, Olacak şey değil bu. Ve hep kavga, kavga, kavga. Çünkü ben duramam. Nihayet isyan ederim. Artık yalana güvenmiyorum. Kendi yalanlarım başkalarından evvel beni aldattılar. Samlme rezil oldum, rezil. Gitmiş o gün anneme. Selmin Ferihaya rastlamış ve anlatmış. insanın böyle bir yalanı yakalandığı zaman ahlâkiyle beraber zekâsı da maskara oluyor. Demin de Öyle.
Ağabeyimi kudurtan, eminim ki, benim Parise gitmemden ziyade yalan söylenıemdlr. Demek olmuyor işte. Yalanla da, yalansız da olmuyor. Kaçacağım. Başka çarem yok. Şu Anda Parisı ve hürriyetimi o kadar sevmiyorum artık. İnsanın içinde ne kadar başka başka insanlar var. Ne çabuk değişiyor İnsan.
Fakat içindeki büyük »ıkıntı devam ediyordu. Anlıyordu kİ, bu evden ayrılmayı da, burada kalmayı da istemiyor. Sade, içinde bir başkalık ihtiyacı var. Artık Parise Paris için değil, şimdiki müthiş sıkıntıdan kurtulmak için gitmek İstiyor. Parise, yahut da nereye olursa olsun.
Bir yudumda İçtiği şarap onda yeni arzular uyandırıyor. Sırası mı? Kucaklanmak İstiyor meselâ. Ve öpülmek. Fakat öyle değil de biraz da şefkatle. Baba gibi bir (ışık, öyle bir şey. Samim, Samim meselâ. Ah, şimdi burada olsa o. İler şeyimi, her şeyimi veririm ona. Kollarının arasında ve ruhunda eririm. Nc aptalım ben. ne aptal, aptal.
Birden hatırına geldi. Hazır Ferhat yok. Telefon şurada. Ferilıayı arasa ve ona vaziyeti anlatsa... Belki pratik hir şey düşünür, bir çare bulur o. Ferhat gelmeden evvel.
398
Kalktı, oteli buldu. Feriha salondaymış. Çağırttı. Anlattı.
— Flficlğim, dedi, görüyorsun, ben şimdi mahbus gibiyim, O burada yok ama neredeyse gelir.
— Dur bir dakika.
Meral bekledi.
Feriha biraz sonra, onun hesabına telâş eder bir sesle:
— Meral, dedi, burada sana bir oda buldum. Hemen kalk gol. Söylediğin gibi banka kâğıtlarını, elmaslarını, ufak tefeğini ve bir iki elbiseni al gel. üst tarafına kanşma. Cesur ol biraz. Ne yapacak? Burası koskoca otel. Onun kabadayılığı evin içindedir. Sen iradene sahip bir kiznin.
Meral düşünmeğe başladı. Yine kalbi çarpıyordu.
— Ya ben buradan çıkmağa hazırlanırken... Dur, dur... Bir ayak sası var.
Emine yemek getirdi ve çıkU. Birdenbire apartman kapısının çalındığını duyan Meral:
— Aman, dedi, kapı çalınıyor, kapatmağa mecburum. Şimdi sana gelmeğe çalışacağım.
Hemen telefonu kapattı ve piyanoya doğru yürüdü, Notaları karıştırıyordu. Fakat kulağı dışarıda idi. Ayak sesleri salonun alçal istikametinde uzaklaştı. Ferhat odasına gidiyordu galiba. Meral biraz daha bekledi, salonun kapısına gitti ve baktı. Koridorda kimseler yoktu. Ağır ağır yürüdü. Portmantoda ağabeyalnln şapkasını ve pardeaüaünü görünce, biraz evvel gelenin o olduğunu ve odasına gittiğini anladı. Bir rahatlık duydu. Ayaklnrı-390
nın ucuna basarak yürüdü, yatak odasına girdi, kapıyı kapadı ve kilitledi.
Kaçmak düşüncesinin heyecanı içinde kalbi yine çarpıyordu ve başında bir ağırlık vardı» Odanın ortasında, sebebini bilmeden ve hiç bir şey görmeden etrafına bakıyordu. Kaçmak. Şimdi hiç bir şey düşilnemiyordu. En küçük seslere karşı hisHliği artan kulakları uğuldamağa başlamıştı. Yatağın kenanna ilişti. Yumruklarını sıkıyordu. İleri doğru uzattığı bacakları gerilmiş ve sertleşmişti. Ayak parmakları terllğintn içinde kasılıyor ve yumruluyordu. Kaçmak. Hepsi bir kaç hareketin süratli temposu İçinde olup bitiverecek kısa bir elan. Şöyle bir davranıvermek. Küçük çantasına en lüzumlu şeyleri dolduruncaya kadar Ferhat da uyur.
Birdenbire hatırına geldi. Acaba Emine ona telefonu haber vermiş midir? Keşke ten-bih etseydi... Şimdi çıkıp söylese... Fakat... Hayır... Eğer Emine Ferhadın hafiycsl ise.tcnbih etmenin faydası yok değilse, kendiliğinden söylemez zaten... Bir kaç hareket, evet: Çantayı doldurmak, kapıyı açıp koridora bakmak, sesleri dinlemek ve yürüyüvermek. Apartmanın kapısını gürültüsüzce açar ve kapar. Merdivenler, Sokak. Uçııyormıış gibi koşar. Cud-leye kadar. Bir taksi. Bitti, tamam. Sonra? Otel. Oh... Ne yapabilir Ferhat otele gelip de? Feriha da var orada. Büyük bir kuvvet. Başkaları da var. Orada hır şey yapamaz. İki srün sonra tayyare, t kı gün. Meral Bey kozda, Nebilenln evinde de saklanabilir iki gün. Bütün mesele, şimdi, şimdi buradan çıkabilmek. Yarın pasaportu adam gönderip aldırır Biletler de kolay. Zaten yerler kapatıldı Ha-400
va meydanına gelir mİ Ferhat? Gününü, saatini ne bilecek? Acentelere sorar belki. Sorar mı?
Sorabilir mi? Dur. Bunun da bir çarca! var. Ankara vapuru ne gün kalkıyor? Cumartesi mi dedilerdi? Pazartesi galiba. Herhalde perşembeden sonra. îki üç yüz lira feda edip üçüncü mevki bir bilet alırım. Birisi vasilisiyle Ferhadın kulağına duyururum. FUân acenteden biletini almış diye. Gidip sorar oraya o. Benim Ankara vapurlyle gideceğimi zânnoder. Cumartesi veya pazartesiyi bekler. O bekleyedursun, ben perşembe günü uçağa binip gitmiş olurum. Meral heyecanla ayağa kalktı ve dimdik durdu. Mükemmel.
Hemen gözlen çantayı aradı. Elbise dolabının üstünde idi. Oda kapısına gitti ve iyice kilitli olduğuna emniyet getirdikten sonra dolabın önüne bir sandalye çekti ve çantayı indirdi. Neleri götürebileceğini düşündü. Bir mesele daha var. Yarın bankadan parasının hepsini çekecek. Karaborsadan frank almak lâzım. Feriha biliyor bunları Konuşmuşlardı, Fakat ağabeysi onun bankaya gideceğini düşünerek bekler mi onu orada? Hayır, sabahleyin erkenden, Feriha ile beraber gider, çekerim parayı. Bütün ış buradan çıkmakta. Ferhat aklından geçirmez bunu. O sabahleyin beraber Müdiriyete gidip pasaport muamelesini geri bıraktırmayı düşünüyor. Cesaret lâzım. Davran şekerim. Telâş etme. Yavaş yavaş. Sabaha kadar çok vakit var. A-cüeye lüzum yok. O da İyice uyusun v.e uy-uı derinleşsin.
(Devamı var)
401
-----------------------------■
î Aralık — 1 E N 1 İSTANBUL— Sayfa 8
e
POLİS L.
Bediî FAİK
PEK İyi hatırlamıyonnu ama, Ingiltere HlncTlstanda hükümrân İken, polisinin mevcuda galiba üç yüzün çok alındaydı! Bir kaç yüz milyonluk Hlndlstanı. birkaç yüz polisle çekip çevirmek, değil bizim gibi yalnız bir futbol maçma dört yüz polis aevkedenler İçin, yeryüzü ülkelerinin kültesine göre de erişilmez bir hayaldir.
Evet İnanınız, İn gil t e renin kİ gibi bizim rakamda da mübalâğa yok. Yarınki futbol maçı İçin emniyet kadrosnndan ayrılan polis mlktan tam dört yüz! Yani îngilterenln elinde olsaydı, Hlndlstanı çevirdiği gibi, Maçlne de yetecek kadar— Dahası var: Güreş müsabakaları İçin do 470 polLs vazifeli! Ve bitmedi: Bilet karaborsasını önlemek üzere de yüz yirmi beş sivil polis faaliyetteU Artık yekûnu siz yapınız ve İki spor temasının, emniyet kadromuzun başına nasıl püskül kesildiğini lütfen hesaplayınız.
Peki ama nedir bu hal ? Polisin mânevi varlığı karşısında defil de, ancak maddi çokluğu önünde uslu durabilen bir kütlenin mânası ne kadar korkunçtur! Bir dostumun anlattığına göre, Alman polis kolejinin merasim salonunda şu İbare yazılı imiş: “Ferdin ahlâkı, kendi kendisinin polisidir.M
Şimdi bu düsturu, beş yüz polisle seyredilen bizim güreş m üs ahali al arma, yahut futbol maçlarına tatbik edersek, baygınlıklar geçiririz. “Kendi kendisinin polisi,»nl hu derece kaybeden bir toplulnğa, devletin ki nasıl yetişir?
Demek, herşeyden evvel, vatandaşın içindeki polisi uyandırmaya» canlandırmaya çalışmak mecburiyetindeyiz. Ve bir yandan bunu yaparken, diter taraftan da. devletin kuvvetini saymanın vazife olduğunu anlatmak zorunda bulunuyoruz. Devletin polisini saymak ki, vatandaşın kendi kendisini saymasından başka bir şey değildir; bir medenî cAmia İçin mesele olmamalıydı. Ama ne yazık kİ, bugün bizim için öyle!
Hani yârü ağyara ayıp olmasa, demokrasinin İznini alıp» her sokak başına: "Vatandaş! Etrafında ne kadar az polis varsa, o derece medenisin !w diye yazdıralım diyeceğim geliyor!.
Bütün memlekete şamil seyrüsefer kanunu
Yurdun her tarafında aynı seyrüsefer kaidelerini^ tatbiki için bir kanunun hazırlanmasına başlandı
Ankara 1 (T.H.A.) — Belediyelerimizin ayrı ayrı talimatnameler tatbik etmesi, yüzünden şimdiye kadar bir keşmekeş içinde bulunan seyrüsefer işlerimizin bir düzene konulması için umumi bir seyrüsefer kanununun hazırlanmasına başr lanmıştır.
Yapılan tetkiklerde, şimdiye kadar herhangi bir belediye hududundan dışarı çıkan şoförün kendilerini, bütün seyrüsefer kayıtlarından kurtulmuş addettikleri ve bu suretle fazla yolcu aldıkları, hattâ içindeki insanların hayatlarını hiçe sayarak âzami süratle d.ger vesaitle yan şiara giriştikleri anlaşılmış ve sık sık duyulan faç aların da bu gibi hareketlerden ilen geldiği neticesine varılmıştır.
Bu sebeple İçişleri Bakanlığı, yurdun her tarafında aynı kaidelerin tatbikim temin etmek için bu işin kanunlaştırılmasını kararlaştırmıştır.
Yeni kanunun hazırlanmasında, yabancı memleket seyrüsefer ka-nunlanndan memleketimizin hususiyetleri nazara alınarak istifade edilecektir. Bu arada Fransız seyrüsefer kanununun etüdlerine başlan-mştır.
Kanunun tatbiki için. belediye hudutları dışında vazife görmek ü-zere husus! motorize seyrüsefer e-kipleri teşkil edilmesi lüzumlu görülmektedir. Vasıta plâkalarının, yabancı memleketlerde olduğu gibi her vilâyetin dahil! taksimattaki numarası plâkanın başına yazılmak suretiyle hazırlanması da düşünülmektedir Böylelikle her şehir, plâka üzerinde isimle değil, numara
Adliye müfettiş ve savcılarının teminatı işi
Erzurum Milletvekili Enver
Karan, hu hususim Adalet Bakanlığınca açıklanmasını istedi
Ankara, 1 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Erzurum Milletvekili Enver Karan Meclis Başkanlığına bir sözlü soru önergesi vererek savcıların ve AdaJet müfettişlerinin teminatları olmadığını, Bakanlığın bu gibi memurları sebepli sebepsiz değiştirdiğim bildirmiş, tarafsız hareket ettikleri muhakkak olan bu zümrenin bu durumdan kurtanlma-m için ne düşünüldüğünün Adalet Bakanı tarafından açıklanmasını istemiştir.
Enver Karan başka bir sözlü soru önergesi daha vermiş ve son günlerde muhtelif yerlerde yapılar aşılardan bazı vatandaşların vefat ettikleri yolundaki haber üzerine Sağlık Bakanından izahat istemiştir.
fle gösterilecektir. Şehirlerin sıra numaralan başka başka olacağına göre, böylelikle yurt içinde her numaradan yalnız bir tek vasıta bulunması da temin edilmiş olacaktır.
Malatyada iki havacımız daha dün şehit oldu
Malatya, 1 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Şehrimizde bulunan uçak alayından üsteğmen Fahri A-rıkanla Teğmen Behzat Pınar uçakla tabur uçuşu yaptıkları esnade sol pervanenin toprağa çarpmas neticesi sukut etmişler ve bu müessif kazada her iki pilotumuz §e hid olmuşlardır.
Bugün Vali ve Garnizon komuta nı ve Tayyare Alay Komutanı ile arkadaşları ve birer müfreze jandarma ve hava kuvvetlerine mensup kıla ile kalabalık halk kütleş tarafından muazzam cenaze alay tertip edilerek aziz şehidler ebcd istirahatgâhlanna tevdi edilmişler dir.
Mersinde Kore
miting yapdacak
Adana, 1 (Husus! muhabirimiz bildiriyorı — Yarın Mersinde Atatürk anıtı önünde büyük bir Kore mitingi yapılacaktır. Bu mitinge resmi ve husus! bütün teşekküller ve okullarla halk da iştirak edecektir. Bugün de Mili! Eğitim Bakanlığından Adana Valiliğine şu telgraf gönderilmiştir:
“Kerede Birleşmiş Milletler ideali ve neticeleri itibariyle millî varlığımız için mücadele etmekte olan askerlerimiz son günlerde büyük kahramanlıklar göstermektedirler Bir yandan müşterek gayeye hizmet ederken öte yandan da tarihimize büyük kahramanlık destanları ilâve eden erlerimizin şeref menkıbelerinin bütün okullarda öğretmenler tarafından öğrencilere anlatılmasını bu vesile ile birlik duygularımızı her zamankinden üstün tutacak milli terbiye telâkkilerinin can lı bir şekilde devam el t irilmesini te mln buyurmanızı rica ederim.’*
MECLİSTEN İNTİBALAR
itibaren askeri harekâtın tam tafsilâtı
Demokratik inkişafın iyi
bir neticesine şahit olduk
bugün ehemmiyetli cel-birlni yaşamıştır. Bu bir kaç cephedendir, memleketimizdeki de-
A*nicara 1 ( YKNÎ ÎSTANBULhm Ankara mümessili Refik Ahmet Sevengil bildiriyor-) — Büyük Millet Meclisi Belerinden ehemmiyet Birincisi,
mokratik inkişafın iyi bir tecellisine sahne olmak bakımındandır. Türklyede bir vatandaşın Devlet Başkanlığına kadar yükselip ayrıldıktan sonra tekrar bir milletvekili olarak siyasi hayattA faal rol alması, sual sorması, kürsüye gelip söz söylemesi tarihimizde ilk defa vâki oluyor.
Devlet başında, hükümet makamlarında bulunanlar demokrasinin kökleşip yerleşmiş olduğu memleketlerde her zaman olduğu gibi bizde de bundan sonra tekrar herhangi bir milletvekili gibi çalışacaklar. yahut evvelce Cumhurreisl veya Başbakan olan bir zat belki de yarın nükûmette bakan olarak vazife alacak, yahut Meclis dışında herhangi bir vatandaş olarak yaşayıp memlekete başka sahalarda faydalı olacaktır. Böyle bir geleneğin kurulması ve herkesin bunu tabiî görmesi memleketimiz için bir kazançtır. Bunun ilk ve güzel misalini İsmet înönünden almış oluyoruz. Eski Cumhurreisl Meclis kürsüsünde bir milletvekili olarak söz söylüyor ve memleket menfaatlerinin korunması yolunda ikazda bulunmak İstiyor.
Bugünkü Meclis toplantısının e-hemmiyetll oluşunun başka bir sebebi de memleketin umum! emniyetine ve dış siyasetimize aJt meselelerin bahis konusu edilmesidir. Gerçi bugünkü toplantıda bu işlerin hemen konuşulmasına başlanılmadı. Fakat bu yolda bir adım a-tıldı.
Meclisin fevkalâde günlerinden birini yaşadığı, başkanlık her şamarı reis vekillikleri tarafından idare edilmekte olduğu halde bu celsede birinci başkanın reislik makamında yer almasından da belli idi. Dinleyiciler ve gazeteciler sıralan tıklım tıklım dolu idi. Başbakanla Yardımcısı Bakanlara mah. sus yerde oturuyorlardı. Refik Komitanın, Malatya Milletvekili İsmet înönünün, Hükümetten istizahta bulunan takririni okuttuğu zaman bütün Mecliste ve dinleyiciler sıralarında büyük bir dikkat hüküm sürüyordu. Bu hal gensoru müzakerelerinin sonuna kadar da devam etti. Afp'Hs Başkanı arada milletvekillerine mahsus kürsüden konuşmakta olan îsmet tnönüne hitap etmek icap edince:
"— Paşam, müsaade eder misiniz? Usul meselesi hakkındaki nok-tai nazannızı lütfedin.”
Şeklinde vakur ve saygılı bir ifadede bulunuyordu.
D. P. mensubu milletvekilleri İsmet înönlinün takririni Gnıp kara-
rma uyarak reddederlerken killerden bazılarının ve bu Halide Edip Adıvann Halk lerle birlikte takririn kabulü lehinde oy verdiği görüldü. Halide Edip Adıvar, bir Millet Partili ve bir müstakil mebus tarafından verilen ve Kore işi hakkında istizah açılmasını isteyen önerge D. P. İller ve C. H. P. İller tarafından İttifakla kabul edilirken o zaman da tek muhalif olarak red şeklinde oy verdL
Gensorulardan Halk Partisine alt olanın reddolunmam bir Millet Partili, bir müstakil milletvekili tarafından verilmiş olanın da 11 gün sonra konuşulacağı öğrenilince dinleyiciler ve gazeteciler sıralan boşaldı. Meclis salonunda da konuşmalar, dışanya çıkmalar başladı
İsmet İnönü tarafından verflmlş olan gensoru önergesinin iadesi C. H. P. çevrelerinde sadece red mânasına alınmaktadır. Tamamlamak tâbiri bu mevzuda yeni bir önerge vermek şeklinde anlaşılıyor. C. H. P. de şimdilik bu mevzuda yeni bir Önerge verilip verilmemesi bir karara bağlanmış değildir.
müsta-arada Partlli-
wBen şimdiye kadar böyle asker görmedim
Bizi öğen
bir
Seul, 1 A.A. (AFP) — Bütün askerî müşahitlerin kanaatine göre Şongşong Nehrinin güney kesiminde hareket halinde bulunan 4 müttefik tümeni. General Tahsin Yazıcı komutasındaki Türk Tugayının 3 gün devamını temin ettiği kahramanca muharebe sayesinde tasavvur edilemiyecek bir bozgun felâketinden kurtulmuşlardır.
Türk Tugayı, müdafaasını deruhte etmiş bulunduğu Kunurinin doğu ve kuzey kesiminde, bütün bu kesimin. hayran kaltnan cesaretle tutunması sayesinde komünist kuvvetleri büyük kısmının Şongşong Nehrinin güneyi boyunca uzanan ve sahile ulaşan yoldan geçmelerine mâni olmuştur. Eğer Sinanju ve Pyongyang'a giden yol bütün gün. yani düşmanın mukabil taarruzunun 4 üncü günü de kesllmemlşse bu, Türk Tugayı sayesinde olmuştur.
Cephede hüküm süren teşkilâtsızlık ve haberlerin ulaştırılmasındaki güçlük sebebiyle bu kahramanca
Amerikan subayı
çarpışma hakkında etraflı malûmat almak kolay olmamıştır. Bununla beraber geçen günler zarfındaki harekâtın cereyanı şöyle olmuştur:
Bir hafta kadar evvel Türk Tugayının büyük kısmı, çetecileri temizlemekle meşgul olduğu güney» kesiminden yukarı çıkmış bulunuyordu. 12 kasımda tugay bölüklerinin hepsi General Tahsin Yazıcının ileri hatlardaki karargâhı civarına toplanmılar ve bundan evvel tasarlanmış ve müttefik ta&ruzu İçin mevzi almaya hazırlanmış, bindirilmiş 25 inci Tümen kuvvetlerinin İşgal ettiği Kunuriden Aujuya giden yol Üzerinde küçük bir köyde toplanmıştı.
TÜrkler, bahis konusu 25 İnci Tümenin ihtiyat kuvveti olarak kalacak ve cephe ilerledikçe peyderpey kendilerine gösterilen mevzilerde yer alacaklardı.
Taarruzun ilk İki glinO 25 inci Tümeni ilk hareket hatlarından u-zaklara götürmüş ve ayın 25 inde
*
Etnafnm indifaı devam ediyor
daha emin bir yere
S.’ W t - - • l r W;>
' T' (’■ m* A • / V 0 dr,j s. %

varmış ve
Amerfkan ve düşman
Aylık karneleri kaldırdık
Okuyucularımıza kolaylık olmak üzere gazetemizin çıktığı gıincten beri tatbik etmekte olduğumuz aylık karne umılÜnÜ i aralıktan İtibaren kaldırmış bulunuyoruz. Bu kararı almamızdaki sebep, bazı okuyucularımızın ve tevzi memurlarının karşılaşmakta oldukları müşkülâttır. Karneleri kaldırmamıza mukabil aylık karne kapaklarından 3 tanenini bize getirerek tahlil kıır'ası İçin kur’a numarası almakta olan okuyucularımızın menfaatlerini korumak gayesiyle, loı okuyucularımızdan gazetemize ıjç aylık abone olanlara derhal bir tahlil kur’a mı-nıaranı verilecektir.
Sarıyar hidro elektrik santralı
Ankara, 1 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Bursa Milletvekili Mithat San İşletmeler. Bayındırlık ve Maliye Bakanlarından aşağıdaki hususların aydınlatılmasını istemektedir.
Sanyar hidro elektriği 1051 der haşlıyarak 5 sene içinde blirrilecek tir Bu iş için her sene lüzumu o lan 55 milyon liralık İç finansman ne şekilde temin edilecektir? Mar-shail yardımından bu işe tahsis c-dıkn kısmın kaybedilmemesi için ne yapılmıştır?
Gelirleriyle mütenasip olmıyan şekilde yaşıyan memurlar
Ankara, 1 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Çankırı Milletvekili Kâzım Arar bir sözlü soru önergesi vererek Başbakanlıktan aşağıdaki hususların cveapl&ndınlmasını istemiştir.
Dünya harbinin doğurduğu hallerden faydalanarak mal sahibi o-lan memurlar hakkında ne yapılmaktadır? Gelirleri Jle mütenasip olmayacak şekilde yaşayan memurlar hakkında ne yapılmaktadır? Devlet menfaatlerini şahsi men(ant. lerinln altında sayan memurlar hakkında ne düşünülmektedir?
Mut'lular, Kore kahramanlarımızı andılar
Mut, 1 (AA) — Karedeki kahramanlarımızın büyük şehamet destanlarını heyecan ve tâzımle anan köylü ve şehirli, bugün, Cumhuriyet Alanında toplanarak millî birlik ve kahramanlık ateşlerini bir kere daha yüreklerinde yakmışlar, aziz şehitlerimizin manevi huzurlarında hürmetle eğilmişlerdir.
Derince yolundaki benzin deposunun atlattığı tehlike
İzmit, 1 (Husus! Muhabirimiz bildiriyor) — Derince yolu ü-zerindeki Petrol Ofise ait 18 numaralı benzin deposu geç vakit tutuşmuştur. Benzin deposu tamamen yandıktan sonra tzmit itfaiyesi tarafından söndürülmüştür- Bu suretle muhakkak tehlikenin önü alınmıştır tzmit halkı büyük korku geçirmiştir.
Toprak Ofis hakkında yeni bir sözlü soru
Ankara, 1 (Husus! muhabirimiz bildiriyor)— Ordu Milletvekili Feyzi Boztepe, Ekonomi ve Ticaret Bakanlığından aşağıdaki hususların Mecliste sözlü olarak cevaplandırılmasını istemektedir.
Toprak Ofisin İyi çalışmadığı, kanunsuz hareketlen görüldüğü ıı-mıım! kanaat halindedir. Macaris-tandan satın alınan hububat işinde yolsuzluk var mıdır, Diyaı ha kırdan alınan inoo t.nn yağ ne maksatla ve ne şekilde satın alınmıştır? Bu yağların şimdiye kadar ne kadarı ve kaç kuruştan satılmıştır?
İstanbul balıkçılarına arılan 290 hin liralık kredi kimlere dağıtılmıştır? --------- -----------
Memurların siyasetle uğraşmamaları hakkındaki kanun teklifi
Ankara, 1 (Hususi muhabirimiz bildiriyor) — Ordu Milletvekili Ri-fnt Aksoyun memurların siyasetle ıığraşamıyaı aklarına dair Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği kanun teklifi bugün İçişleri Komisyonunda müzakere edilmiş, Hükümetin davet edilerek bu husustaki fikrinin alınması için görüşme başka bir gline bırakılmıştır.
Türkiye - Iran orasında nakliyat
Ankara 1 (Husus! Muhabirimiz bildiriyor) — Türkiye . îran arasında yolcu ve mal nakliyatının çoğaltılması hakkındaki anlaşmanın tasdlkına dair Hükümet teklifi U-laştırma Komisyonunun bu sabahki toplantısında kabul edilmiştir.
Etnanın indifaı neticesinde yanan evleri karşısında dna eden kadınlar.. Polis kendilerini götürmek için lknaa çalışıyor lâvların yakm tehdidi altındadır. Lâvlar, halihazır akış süratlerini muhafaza ettikleri takdirde yann veya öbürgün her iki mevkiin dış mahallelerine ulaşacağı tahmin e-dilmektedir. Halk, salâhiyeti! ma-
Catane, 1 A.A. (AFP) — TAvlar Binanın yeni kraterlerinden gelen akıntının bir kilometre uzağında bulunan Rlvazzo mevkilndeki kestaneliklere ulaşmıştır. Mılo Kasabası da sürati dünden beri azalmıyan
. kam emir
terketmeğe
difa vaziyetine gelince, azaldığı müşahede edilmemekte ve volkanın kül ve lapilis saçmakta devam ettiği görülmektedir.
verir vermez yerlerini hazırdır. Etna'nın İn-
Attlee’nin Avam Kamarasında demeci

Ingiliz Başbakanı, Rusya ile anlaşma arzusuna tekrarladı
Londra. 1 A A. (LPS) akşam Attlee, Avam Kamarasında dış politikaya ait müzakereleri takip etmiş ve atom bombasının kullanılması ihtimali hakkında Tınmanın beyanatına temas etmiştir.
Dün
Attlee, Avam Kamarasındaki müzakerelerin dış siyasetin ana hatlarında bütün partiler arasında mev. cut mutabakatı göstermiş olduğunu söylemiş ve bundan bütün partilerin banşı istediklerinin açıkça anlaşıldığını belirtmiştir.
M. Attlee sözlerine şöyle devam etmiştir:
“Kimsenin, hattâ demirperdenin gerisinde daJıi olsa, bu arzuyu anlamamış olduğunu sanmıyorum.Hepimiz. tecavüze karşı Birleşmiş Milletlerin yetkisinin teyidi İle Ko-redeki harbin biran evvel bitmesini istiyoruz.**
Ingiltere İle Rusya münasebetlere temas şunları söylemiştir:
arasındaki eden Atiler
'Tvfütcnddit defalar mizle beraber Rusya maya varmak istediğimizi söyledik Müzakereler lüzumsuz olmamak şartiyle hiçbir görüşme imkânını reddetmeyiz.
Müttefiklerine bir anlaş-
ana-
Hür ve demokratik yaşayış nesinin devamı Amerika ile İngiliz milletler topluluğu arAsında sıkı işbirliğine bağlıdır. Hiç kimseye memleketlerimizi ayırmasına müsaade edemeyiz.”
Yunan Parlâmentosu Yugoslavya ile diplomatik münasebet tesisini tasdik etti
Tzındra, 1 (AP) — Yunan Parlâmentosu dün, ittifakla, Yugoslavya İle tam diplomatik münasebetlerin yeniden tesisini kabul etmiştir.
Bu karan desteklemiş olan eski Yunan Başbakanı General Nlcholas Plastıras, Türkiye, Yunanistan ve Vugoslavyanın "Her nereden gelirse gelsin, herhangi bir taarruza ve tecavüze karşı koyabilecek bir kuvvet” teşkil etmek için, bir Balkan paktı vücuda getirmelerini teklif etmiştir.
Hindistan, Uzokdoğuda sulh için Komünist Çinle müzakereye başladı
Flushing Me&dows 1 A.A. (United Press) ITzflkdoğuda sulhu temin İmkânları üzerinde Komünist ÇLnle müzakerelere başlamıştır.
Dünya du nı m unun fevkalâde vahim olduğu bu zamanda Hindistan. Genel Kurul tarafından kendisine bu hususta yapılan tavsiyeye uyarak harekete geçmiştir.
Hindistan bugün
Romada atom bombası aleyhine nümayiş
Roma, 1 (YİRS) — Bugün bin-lerce kişi Parlâmento ve Dışişleri Bakanlığı önünde gösterilerde bulunarak Korede atom bombasının kullanılmamasını talep etmişlerdir. Nü. mayişçller Amerikan Sefaret ve konsoloslukları üstüne yürümeye kalkınca polis komünistlerin giriştikleri bu hareketi dağıtmıştır. Aynı şekilde ttalyanın muhtelif bölgelerinde de kısa süren grevler yapılmıştır.


Türk Tugayı daha yukarıda kuzey istikametine çıkmak emrini almıştır. Ancak aynı gece düşmanın ânl baskın halindeki *karşı taarruzu başlamış ve Çinli grupları Müttefik mevzilerine sızmışlardır.
25 inci Tümen tarafından İşgal e-dllen cephe, taarruzlara dayanmış ve Pyongyang ile Unsan arasında tutuna bilmişse de öteyandan 2 nd Kolordu tarafından tutulan sağ kanat süratle çökmüş ve 26-11 sabahı bu kuvvetlerin inhizamı tam ve kâmil bir mahiyet almıştır.
Bu kıtalar hakkında Müttefik Ko. mutanlığı hiçbir haber almamış ve bunlar Çin kuvvetlerinin büyük kütleler halindeki mevcudiyeti karşısında karmakarışık bir halde rl-cate başlamışlardır.
Sağ kanat bilhassa mevcut olmadığı için durum derhal ümitsiz bir şekil almış ve merkezdeki Birleşmtş Milletler Kuvvetlerinin hepsi kuşatılmak tehlikesine düşmüştür.
îşte o zamandır kİ, 26 kasım pazar sabahı 25 inci Tümene iltihaka hazırlanan Türk Tugayı, Kunuri kuzeyindeki sağ kanat mevzilerine süratle yardım emrine almıştır.
Türk Tugayına mensup birlikler hemen harekete geçmişler, önce btr-takım küçük Çin birliklerine rastlamışlar ve onlarla savaşa girişmişlerdir.
Türk Tugayının solunda Şangşong ırmağı kuzeyinde bulunan 24 üncü Amerikan Tümeni o sırada henüz tutunmaya çalışıyordu. Türk Tugayının sağ kanadında artık hiçbir şey yoktu. Yalnız 2 nci Kolorduya mensup ve güneye doğru karmakarışık surette ricat ederek toparlar>-maya çalışan münferit ve tamamiy-le tecrit edilmiş birlikler bulunmakta İdL
Türk Tugayınm sağ kanadı kuzeyde 24 üncü Amerikan Tümeninin işgal ettiği mevziler etrafında btr çark hareketi yapmıştır.
27 kasım pazartesi günü oldukça az sayıda düşman kıtaları kuzeydoğu cephesine münferit taarruzlarda bulunmuş ve bu kuvvetlerin büyük kısmı 2 nd Kolordu döküntülerinin gerilerine sarkmaya başlamıştır.
Düşman pek kısa bir zaman zarfında Türk kıtalarının işgal ettiği kesimin 30 kilometre güney-doğusunda bulunan Tokşona bu mevzii geçmiştir.
Aynı dakikada 2 nd Tümeni ricate başlamış
kuvvetleri Şongşong ırmağı boyunca aşağı inmeye başlamışlardır. Bu arada düşman sızıntıları daha e-hemmiyet kesbetmiş ve Çin birlikleri bazı yerlerde Amerikan tümeninin ricatı yüzünden acık kalan kesimlerde Türk mevzilerinin kuzeybatısına ulaşmıştır.
28 kasım günü Türk Tugayı savaş hattının yeni kilit taşı sayılan ve ana mevzii teşkil eden noktayı tutmak emrini almıştır. Bu suretle Şongşong ırmağı boyunca deniz kıyısına kadar uzanan yol üzerindeki bütün müttefik cephe hattı geristne düşman kuvvetlerinin sarkmasının önüne geçilmiştir.
Ulaştırma hatları ekseriya düşman tarafından kesilmekte bulunduğundan 27 ve 28 kasım günleri cereyan eden çarpışma safhaları henüz etrafiyle bilinememektedir. Bununla beraber 27 ve 28 kasım geceleri Türk Tugayı mevzilerinin düşman tarafından kuşatılmış olduğu öğrenilmiştir.
Türk askerleri geri fle teması yeniden tesis eden çok şiddetli bir süngü hücumu ile düşman baskısını parçalamışlar ve müteamz Çin-kuvvetleri savaş yerinde büyük sayıda ölü bırakmak suretiyle bozguna uğrayarak kaçmAk zorunda kaJ-mışlardır. Bu arada bir miktar da esir alınmıştır.
Türk kuvvetlerinin kahramanca hücumları sayesinde bu kesim tutunmuş ve 29 kasım günü en az 10 bin kişilik bir tümen olduğu tahmin edilen düşmanın giriştiği taarruz, her ne pahasına olursa olsun tutunmaya karar veren 2000 kişilik Türk kuvvetinin azimli durumu karşısında akamete uğramıştır.
Bu suretle Sinanju’dan Pyong-yang’a giden yol serbest kalmış ve Birleşmiş Kuvvetlere mensup 4 tümen tam bir intizamla ve kuşatılmaktan kurtularak yeni müdafaa hatlarına kayıp vermeden çekilmiştir.
Şimdi akşamın aIaca karAnlığın-da ardı arası kesilmeyen müttefik taşıt vasıtaları bu yolu tahliye ile gerilere doğru çekilmektedir.
Böylecc ricat edebilmiş olanların hepsi kurtuluşlarını kime borçlu olduklarını bilmektedirler. Türk Tugayının emsalsiz bnşAnsı ağızdan Ağıza dolaşmaktadır.
Bir Amerikalı subay, Türklerin fevkalâde cesaret ve hamasetle dövüştüklerini söylemiş ve "Ben şimdiye kadar böyle asker görmedim., demiştir.
îlk günlerin endişesi hava keşif raporlarının Kunuri kesimi batısında askerlerle dolu kamyon kafilelerinin Anju istikametinde hareket halinde bulunduğunu bildirmesi Üzerine ortadan kalkmıştır.
Bundan sonra bomba uçaklan Kıınıırinin güney ve doğusunda kütle halinde müdahalelerde bulunarak dost kuvvetlerin kurtulmasına yardım ettiklerini bildirmişlerdir. Bu raporlarda dost kuvvetlerin hangıle. ri olduğu tasrih edilmemekle beraber herkes bahis konusu olan kuvvetlerin Türk Tugayı olduğu ümidini izhar etmiştir.
Türk Tugayı kendisine emanet e-dllen VAZİfevı sonuna kadar başarmış bulunduğundan artık ricat edebilir.
Şongşong kuzeyinde kalan kuvvetler bıı suretle hic knvtp vermeksizin ırmağın günevteo ricat etmek imkânım bulmuşlardır.
I
/
Sayfa 4
TBKÎ İSTANBUL,
t Aralık 3W5O
B
GÜNÜN EKONOMİK
HAREKETLERİ
Alivre satıhlardan doğan ihtilâflar meselesi
ve şarapçılığımızın
Yazan :
Prof. Dr.
Kerim Ömer ÇAĞLAR
Madenler, dokuma ham maddeleri yükseliyor. İngilteredeki yükseliş, yüzde 87 nispetindedir
Alivre satışları teminat altına
almak için neler yapmak lâzım ?
UNDAN bir kaç ırün Önce İntişar eden iktisadi haberler arasında Almnnynya ÜÇ yü* bin litre şarap Rattığımın okuyunca Türkiycnln şarapçılığı hakkında biliri vermenin faydalı olacakını düşünerek hu yaaı-• yi kaleme aldık.
Memleketimi*, (lıüm mahsulü bol-luiu ve çeşitli umglnllfrl bakımından dünyanın ehemmiyetli yerlerinden biridir. Karadeniz sahilleriyle »ark vilâyetlerimizin bir kısmı mtls-tesnn. asniA. Türklyonln hemen her tarafında yetişmektedir. Üçüncü Milletlerarası üzüm ve Şarap Konferansının neşriyatına bakılırca (1) Türkiye büyük bafccı memleketler arasına girmekle beraber şarapçılıktaki yeri geridir. Gerçekten, saha İtibariyle dünya ha^rılığındıı dördüncülüktü alan Üzümün mahsulü bir buçuk milyon tona yaklaşan Türkl--yedo üzümün ancak yüzde ÜÇÜ şaraba tahvil edilmektedir.
İmparatorluk devrinde şarapçılığımı* çok dalıa İleri bir vaziyette İdi. BllbaA«a 19 uncu asrın dördüncü çeyreğinde, yani Avrupa bağiurı filoksera denen âfet halindeki hua-tahğm tesiriyle mahvolduğu laman şarapçılığımı®ı İleri bir luzııde yap-mrvtır. IMS de Trakya da bugünkü Türkiye İstihsalinin yansına muadil miktarda şarap Istlhııal edilmiş, 1004 te a unınnkl Türkiye hudlithın İçin-deki şarap imalâtı 310 bin İİideye çıkmıştır.
Mamafih. Türkiye şarapçılığı hiç bir saman bağcılığı ile mütenasip bir tempoya yükselmem İştir. Bunun sebebini memleketimizde ajurlardan beri kökleşmiş bulunan çeşitli kıymetlendirme şekillerinde arayanlar hakMi drğİUerdlr. Çünkü Türkiye-de ütümün kıymrtlendlrlinırslfide eaaa rolü kunıtnıa. pekmez vesaire oynamaktadır. Tahminlere göre bugün üzüm mahsulümüsün % 37 sİ kurutulmakta, bir o kadarından pekmez vesaire imal edilmekte ve % 23 ü yemeklik olarak kullanılmaktadır.
19 nncu unn sonlanndıı istihsal ettiğimi? şarabın yüzde seksenini İhraç ediyorduk. Türk şarapları, filokseradan sonra yeniden İhya edilen Avrupa bağcılığına rağmen dış piyasalarda bir hayli zaman daha tutunmakta devam etti. Çünkü şaraplarımız halı oldukları hıısuslyot-lert dolayıslyle knpajria kullanılmak üzere bühniMi Fransa ve lialyıuln rağbet kazanmışlardı.
Büyük şarapçı memleketlerin yeni bağları tam randımanını vcrnıcyd başlayınca şarap ihraç imkânlarımız azaldı, buna muvazi olarak bittabi istihsal de diiştİL
Ancak 1931 den sonra devletin müdahalesiyle şarapçılığımız yeni bir İnkişaf safhasına girmiştir. Son zamanlarda senelik şarap istihsalimi? 12-26 milyon litre arasında oynamak ta( lir. Bunun yarısına >akııııııı Tekel İdaresi İmal eder.
memleketimizde Önemli şarap istihsal bölgelerinden biri olan Trak-yada yan m milyon dönüm tmğ vardır. 165 bin ton raddelerinde olan üzüm mahsulüne karşılık burada yapılan şarap miktarı 75-60 bin hektolitredir.
Ere ve Güneybatı Arıadoltıda (JWM>ı bin dönüm vüsatindeki bağların üzüm hâsılatı y«nm milyon ton, mıntakadaki şarap imalâtı İse 120 -İM bin hektolitredir. Orta Anad(»lu-da bağ sahnsı geniş İse de hıırnda mahsul, iklimin icabı diğer bölgelerden düşüktür. 2 milyon dönümden aneak 400 bin ton üzüm alın-1 makta, şarap imali dr 55 - G0 bin hektolitreyi geçmemekledir.
Bağ sahası itibariyle nıemlrkrti-mtzdr ikinciliği alıuı Güney ve Güneydoğu Anadolufla yetişen üzümlerin şeker konsantrasyonu yÜksrkttr. Yüksek yayla iklimi karakteri gösteren Doğu Anadoluda bağlar rarım milyon dönüme yakındır. Yıllık ii-«üm istihsal miktan 200 bin tondur. Yapılan şarap bir kaç bin hektolitreyi geçmez. Bu mıııtakndn üzümlerimizin keyfiyet ve iklim neticesi şeker kesafeti fazla, asid miktarı azdır. Bunun İçin şaraplık üzüm yetiştiriciliğimizde mühim bir nokta olarak asIdltcM yüksek çeşitlerin elde edilmesine çalışılmaktadır.
Memleketimizin beyaz ve kırmızı üstün kalite şamplnn, beyaz ve kırmızı sofra şarapları (Sek sek), likör şaraptan ve meşhurdur.
En üstün beyaz kalite ı mız arasında lİAsandede, Narince sayılabllln TafJı mİMtfdlcrlmİz içinde en İyi fazla bükeli olan misket likör şarabı ve nıIntel)ııl zikredebiliriz.
Gerek yeril üzüm çeşitlerimizden ve gerek iklimimize intibak e(lrbl-len yabancı üzümlerden üstün kaliteli şarap İmali mümkündür.
Türkiye ehemmiyetli bir şarap ihracatçısı olabilir mlT Bunda şüphe etmemelidir. Ancak şaraplarımızın yüksek et safına ve Almanyanın bir kaç yüz bin litre şarap satın almasına rağmen bu meseleye halledilmiş nazariyle bakılamaz. Çünkü şaraplarımız. çok pahalıdır. Şaraptan litre başına alınmakta olan yirmi kuruş resim kaldırılmadıkça veya asgari hadde İndirilmedikçe, nakliye işleri, kap tedarik) ve ladesi meseleleri yoluna konmadıkça, maliyet fiyatlarım, şarabı pek ucuza veren Cezayir, İtalya, İspanya ve Portekiz gibi memleketlerle rekabet edebileceğimiz bir seviyeye İndirenle-dikçe şarapçılığımızdan bir fayda bekleyemeyiz. Halbuki hu sanatı İlerletmek, yüksek alkollü içkilerin İstihlâkini azaltmak noktasından aynca memleket sağlığı ve hayatı hesabına da büyük zanç ÜMjkll edebilir.
Fiyatların istikrarını sağlamak maksadiylc hükümetlerce sarfolu-nan gayretlere rağmen tatmin edilemeyen taleplerin tazyiki altında stratejik iptidai maddelerinin fiyatları durmadan yükselmektedir. Fiyatları yükselen maddelerin başında madenler ve bazı kimyevî maddeler bulunmaktadır. Fakat diğer istidat maddeler de bu yükselmenin seyrini takip etmekten geri kalmamaktadır.
Büyük dünya pazarlarındaki fabrika mümessilleri altından çıkamı-yacakları kesif taleplerin yağmuru altında bulunmaktadır. Bütün fahri, kalann, şimdiye kadar almış oldukları siparişleri yerine getirebilmek İçin mütemadi surette sekiz ay müddetle çalışmaları lâzım gelmektedir. Fakat taleplerin do arkası kesilmemektedir. Amerika alıcıları, peşin para ile yaptıkları mubayaa-larla fiyatların mütemadiyen yükselmesine sebebiyet vermektedirler.
Ingiltcredon gelen haberlere nazaran bu memlekette iptidai maddelerin fiyatlarında kaydolunan yükselme geçen sene fiyatlarının yüzdo 87 nispetinde olduğu anlaşılmakladır.
İptidaî maddelerin dünya pazarla, nnda istikbaldeki durumu hakkında kati bir mütalâa beyan etmek İmkânsızdır. Çünkü şimdiden tahmini-ne imkân olmayan yeni vaziyetler hor an fiyatların üzerinde müessir olabilir. Silâhlanma yarışının devamlı olacağını belirten kati delillere rağmen diplomatik sahada bek. lenmeyen sürprizler karşısında bu- I lunmak her zaman mümkün olduğu ı için dünya pazarlan ihtiyatlı davranmaktadır. Diğer taraftan fiyat-lann durmadan yükselmesi bütün memleketlerde devlet kontrolünün müdahalesini celbetmektcdlr. Esasen devlet müdahalesi İçin şimdiden bazı projeler hasırlanmaktadır.
Madenler: Fiyat yükselmelerinin başında madenlerin fiyatlarında kaydolunan yükselme bulunmaktadır. Bilhassa bütün çelik ncvüerinde şimdiden nedret hissedilmekte ve derhal teslim edilmek şartlyle ç^ lik siparişleri kabul edilmemektedir. Çelik üzerinde rekabet kalkmış bulunduğu için fiyatların alablldUHh* yükselmesini önilyecek hiçbir vasıta yoktur. Çelik fiyatlarındaki yükselme o kadar hızlı olmaktadır kİ. aynı gün zarfında cereyan eden muameleler arasında yüzde 10 a kadar yükselmeler kaydolmaktadır.
Demirden gayri madenlere gelince bunların fiyat kontrolları daha kolaylıkla yapıldığı halde bu madenlerde mütemadi bir fiyat yün-aelmesi kaydolunmaktadır. Geçen ekim avında Ccnevrcde toplanan kalay konferansı maalesef müspet neticeler verememiştir.
Gittikçe yükselen kalav İstihsalinin bu sene Rusya hariç olmak üzere 160 000 tonu geçeceği ve bunun yüzde 60 mm Malezya tarafından temin edildiği tahmin edilmektedir
Nfrdc maddeleri: Fiyatları yükselen bütün mevnddı nesciyenin ba-şmda yün bulunmaktadır Yünün
fiyat yükselmesi Kore harbinden evvel başlamış ve elân devanı etmektedir.
Pamuk fiyatlarının yükselmesi b •c bu sene Amerika Birleşik Devletlerinde idrak olunan mahsulün geçen senelerden az olması ve Kore harbinin neticesidir. Pamuk fiyatlarında kaydolunan yükselme diğer İptidai maddelere nispeten aşağı İse dr bu yükselmenin şimdilik sağlam olduğu şüphesizdir. Pamuk İhraç c-den memleketlerin elinde artık Batacak malları kalmamış gibidir. Geçen senenin 15.000.000 balyasına mukabil bu sene 10.000.000 balyayı
Derleyen : Mustafa SAYDER bulmıyan Amerika Birleşik Devletlerinin pamuk mahsulünden 1 ağustos 1050 tarihinden 31 nıart 1051 ta. rihine kadar ihraç olunacak pamuklar 3.406.000 balyadır. Göçen inmenin bu mevsiminde bu miktar 5.700.000 balya idi. Amerikadan ilk parti olarak İhraç olunan 2.000.000 b&lya pamuk aşağıdaki memleketle, re tahsis edilmiştir. Japonya 550 bin, Batı Almanya 363.000. İngiltere 210 000, İtalya 205.000. Fransa 108.000, Hulânda 90.000, Belçika 08 bin, Koro 34.000, Avusturya 31.000. İsveç 27.000, İsviçre 17.000. Danimarka 13.000, Formoza 10.000, diter memleketler 178 000 balya.
İzmir de, ticarî ihtilâfların hallinden sonra, pamuk piyasası canlandı
*




ve
ve DÖnıl-MHtelleri
şaraplan-halccik. şarap ve ı vasıf tu
İçtimai bir ka-
Üzüm,
(1) 'Üçüncü Milletlerarası
Üzüm «uyu ve Şarap Kongresi neşriyatı 1947.
Kısa Haberler
olacaktır, halı
(Hususi) — Bîldlrll-


Almanyanın dış ticareti
Bonn. 1 (Hususi) — Batı Almnn-yajnn dış ticareti gerek İhracat ve gerekse ithalât bakımından yükselmeye devam etmiştir. Ekim ayı içindeki dış ticaret hesaplarında, ithalât miktarının ihracattan daha fazla olduğu anlaşılmaktadır. Eylül ayında 239 milyon dolar ikon, ekim ayında 312 milyon dolar olmuştur. Aynı müddet İçinde ihracat da %29 nispetinde artmıştır. Eylül ayında 166 milyon dolar olan ihracat, ekimde 214 milyon dolara çıkmıştır.
Resmi çevrelerden bildirildiğine göre, Almanyanın yaptığı ihracat ve ithalâtın Avrupa İktisadi İşbirliğine dahil devletlerden olan kısmı azalmış, diğer memleketlerle olan dış ticareti artmıştır.
17X11/1950 Cuma
KAMBİYO ve ESHAM

llindManda JOf İHtlhMÜl artıyor
Yeni Delhi, 1 (H.H.S ) — As. sam, bu sene, 887 bin balya Jüt istihsal etmiştir. Bu rakam Kesen seneklne nispetle tahminen % 10 fazlalık İfade eder. Assa m’da vuku bulan zelzele ve su baskını nazara alındılında, elde edilen artışın ehemmiyeti daha İyi anlaşılır.
Batı Almanyanın Yuroalavyaya yardımı
Frankfurt. 1 (Hususî) — Batı Almanyndan Yugoslavyaya yardım olmak üzere gönderilmesi kararlaştırılan un partileri yola çıkmaya başlamıştır. Almanya-dan Yugoslavyaya gönderilecek olan un miktarı 11.500.000 dolar kıymetinde Ameri kada
InıoJâh
Ncw-York.
dibine göre. Amerikan halı I-malcileri dütıya piyasalarındaki diğer halı imnlclleriyle rekabete girmeye karar vermişlerdir. Malûm olduğu üzere. Amerikan halıları işçi ücretleri ve yün İle pamuk fiyatlarının yüksek olma, •inden dolayı pahalıya malol-maktadır. Maamafih, Amerikan müstahsilleri ilerde yabancı firmaların rekabetini izale edebil*( çeklerini tahmin etmektedirler. Macar • Fin ticareti
Budş^rşte, 1 (Hususî) — Bildirildiğine göre, Finlandiya İle Macaristan arasında bir ticaret anlaşması imzalanmıştır. Muahede hükmüne nazaran Macaristan, dokuma mamulleri, makine, elektrik malzemesi ve diğer zirai ve sınaî malzeme verecek, mukabilinde ise, FinİAndiyadan scllüloz. kereste ve bazı makineler satın alacaktır.
Ilün.va pirinç Utlhsall
^ngnpur, 1 (Hnvırf) — Pirinç Komitesinden bildirildiğine göre, dünya pirinç İstihsali gelecek sene İçinde istihlâki karşılıyablle-cck bir seviyeye yükselecektir. Şimdiki halde pirine İthal eden memleketlerin çoğunda, halkın pirine istihkakı, harpten evvelki seviyeden düşüktür. Komite; dünya pirinç durumunu daimi surette kontrol edecektir.
Yunanistan panııık
İNtihKalj
Atina, 1 (Hususi) — Panhelenlk Dokumacılar ve örücüler Birliği Yunan Başbakanı bir muhtıra göndererek mensucat durumunun şlrndl bütün dahili İhtiyacı karşılayacak vaziyette olduğunu bildirmiştir. Anlaşıldığına göre yalnız pamuk dokumacıları ayda 2.000 ton yeril mahsul pamuk kullanıyor. Bu miktarın arttırılması da düşünülmekledir. Muhtıra avnı tnmonda ipliklerin gümrüksüz ithaline ve ha-flf pamuklu eşyanın glrmesHe müsaade eden hükümetin kararını protesto etmiştir.

*

*
Açtım Kapanış
1 SteriliiB 7.86.50 7.64.80
100 Dolar 280.30 280 ao
100 Fr. Frangı , 0,60 O.Mt
Î00 İsviçre Fr. . 64.03 64 03
ioo Belçika Fr. 5.60 5 60
100 lavcç Kr. ... 54 12.50 54.12.60
100 Florin 73.68.40 73 68.40
100 •seoeoese^ 0.44.12» 0.44128
100 Drahmi 0.01 87e 0.01. »76
100 ükıroudoe .... 9 73 90 9 73.90
%ö ((J33 ^r^anı • • • aMiıtetes 22 15
1113b tkratniyell 20 20
M ilil Mbclsrao i •eeaaoeM 20 16
%5 t941 Demiryolu IV 21.46
%5 194) Demiryolu V ...^. 98 50
1/2 1048 Ikramly.il 96.65
%6 1941 Demiryolu VI MM« 97 75
Kalkınma 1 97.55
Ş(6 Kalkınma n 97 M
*6 Kalkınma LLI 97 65
•t 6 1948 istikrazı 1 eaeMa 97.10
19(8 İstikrazı 11 97.M
1949 istikrazı 1 97 10
%1 MHI1 Müdafaa rv 20 20
%7 IV34 dıvas-Ersurum I.. 21 10
*7 1934 ° M U-VIl 20 Mü
%7 194) Demiryolu i 19.75
*7 1941 Demiryolu II >0 90
%7 1941 Demiryolu H1 2H 52
*7 MHI1 Müdafaa I 20 15
%7 Milli Müdafaa u 20 86
%7 Milli Müdafaa ııı 21.—
%7 Milli Müdafaa VI. 19.60
21.—
110.— 112.00
67.00
Şirket Tahvilleri
T.C. Ziraat Bankası ...
Anadolu D.Y. Tertip A/B. •» *' ( f'Jl
,» MÜmes. Senet
>>
Şirket Hisse Senetleri
T.C, Markta dun sası Türklyo İş Bankası ... Türk Ticaret Bankası Aralan \imcntr
Ticaret Borsası hakem heyeti bu. günlerde toplanarak, fındık üzerine alivre olarak yapılan satışları ve bundan İleri gelen ihtilâfları tetkik edecektir.
İstanbul Ticaret Borsası da. İzmir Borsaaının yaptığı gibi, alivre satışları emniyet altımı almak için, alivre satışlar esnasında yüzdo 10 veyahut 20 nispetinde bir teminat verilmesini uygun görmektedir.
Diğer taraftan hukukçuların ifade, sine göre. Ticaret Boranlarının alivre satışlardan dolayı mevcut ihtilâfları kâfi derecede halledemediği alivre satışlar hakkında Ticaret Kanununa yeni hükümler İlâvesini zaruri bulmaktadırlar Alâkadar dal. reler meseleyi bu bakımdan da tetkik etmektedir, tüccarın ticaret hu. kukunda ihtisası olan zevatın fikrini sormaya lüzum görmektedir.
Alivre satışların emniyet altına alınması için, müstahsilin de bu garantiyi temin etmesi lâzımdır. Halbuki bazı tacirler müstahsil İle anlaşma yapmadan, açıktan bir maddeye bağlanmaktadır Bu İtibarla vadeli satış, hava oyunu şekline girmektedir. Ticaret Bor. sası Ticaret Odalarının taahhütle-
rlnl İfa etmeyen, hava oyunu oynamak gibi açıktan İş yapan ta. cirler hakkında da nynca takibat yapması lâzımdır. Nitekim zaman zaman, bu yolda hareket eden tacirler. borandan çıkarılmaktadır. Fakat alâkadarların İzahlarına göre, daha sıkı hükümlerin tatbikına İhtiyaç görülmektedir.
Avrupa Hububat Konferansı
Kıtanın istihsali, ihtiyacını karşılamadığından, deniz aşırı memleketlerden yemeklik hububat ithal edilecek
vc
A.
31
Amerika, IIİııdİNİana teknik yardım yapacak
Yeni Delhi, 1 (H.H.S.) — Yap-tığı gayri resmi bir toplantıda Hindistan Maliye Bakanı, Amerika ile tkl taraflı teknik yardım anlaşması için konuşmaların devam ettiğini bildirmiştir. Bahis mevzuu yardım, eksperler gönderilmesi. eksper yetiştirilmesi, yardımcı malzeme yollanması şeklinde olacaktır.
Hindistan Hükümeti İşçi, İşveren mraelelerl
Yeni Delhi. 1 (H.H.S.) — Hlndis-tan Hükümeti endüstri kapasitesinin arttırılması gayesiyle İşverenler ve İşçilerden müşavir heyetler kurmaktadır. Bu heyetler endüstrinin gelişmesi, pIAnlan ması ve rejionallz&syonu bahislerinde hükümet organlarına tavsiyelerde bulunacaklardır.
Batı Almanya - M acar İh (an ticareti
Bonn. 1 (Hususî) — Batı Almanya İle Macaristan arasında 66 milyon dolarlık bir ticaret anlaşması İmzalanmıştır. Muahedeye nazaran Batı Almanya Macarls-lana, makine, demir, çelik satacak ve mukabilinde de hububat sığır, balık, tavuk ve et satın a lacoktır. Almanyanın ihraç edeceği mallar arasına kimyevî elektrik maddeleri dahildir.
Amerika pamuk ihracatı
Washlngton. 1 (Hususî) — mşrikada Ziraat Bakanlığı,
mart 1951 tarihine kadar İhracına müsaade edilen pamuk miktarının 3.496.000 balya olduğunu açıklamıştır. İhracata tahditler konmasına. mahalli İstihsalin bundan evvelki seneye nispeten daha az olması sebep olmuştun İhracına İzin verilen memleketler arasında Hindistan. Fransa. İtalya ve Japonya en büyük hisseleri almaktadırlar.
Japon,yanın makine
İhracatı
Tokyo. 1 (Hususî) — Milletlerarası İstatistik Bürosundan öğrenildiğine göre, Japonyanın makine ihracatı için yapmakta olduğu kontratlar, gittikçe çoğalmaktadır. Ekim sonuna kadar. Japonya 10*200.000 dolarlık makine satmak taahhüdü altına girmiştir. Bu rokam ağustos a-yından 1 900 000 dolar fazladır.
Al manyada tütün kıtlığı
Frankfurt. 1 (Hususî) — Alman Ekonomik Haberler Ajansının bildirdiğine göre. Vostfal-yada toplanan tütüncüler birliği hAm tütün kıtlığı yüzünden gn-locck ballarda Batı Almanya sİ-gara endüstrisi İşçilerini bırakmak mecburiyetinde kalacaktır. Toplantıda Kuzey Amerikadan ithal edilen ham tütün için ayrılan ecnebi döviz işi tasvip edilmemiş ve HolAnda ile ecnebi döviz kıtlığı yüzünden muamele va-pıl a mı var ağından korkulduğu belirtilmiştir.
Tütün
lyasası
ne zaman açılacak ?
Ekonomi ve Ticaret Bakanlıftı Ego tütün piyasacının ne günü açılacağı hakkında resmi bir tebliğ neşretmemiştir Bu hususta alâkadarlardan malûmat alınmaktadır.
Tahmin edildiğine göre, ocak ayının nihayetine doğru Ege tütün piyasası açılmış bulunacaktır. Fakat piyasa açılmadan evvel aralık ayında Çek Rejisi tütün mubayaasına devam edecektir.
Bu sone tütünlerimize karşı her senekine nispetle daha ziyade istek olduğu anlaşılmaktadır.
1
1
Tahvil satışları
Dün Kambiyo, Esham ve Tahvilât Borsacında Hazine bonosu 95.50 kuruştan, birinci tertip % T Millî Müdafaa Tahvili 20.20 liradan. İkinci tertip 20 85 liradan, dördüncü tertip (ne 19.85 kuruştan muamele görmüştür.
Izmirde incir fiyatları
İzmir 1 (Hususî) — Ticaret Bordasında incir piyasasında tekrar bir canlılık baş göstermiştir. Dün yalnız 3000 çuval kadar bir satış olmuştur.
Cenevre 1 (Hususî) — Geçen ayın 14 ünde Cenevrede toplanan Hububat Konferansında Danimarka, Fransa, Hollanda. Norveç, Sovyet Rusya, Hollanda ve Polonya arasında İki taraflı müzakereler yapılmıştır. Bu müzakereler sonunda Avrupanın bazı hububat ithalâtçı memleketleri bu sene mahsulünden 50 bin ton ekmeklik ve 900 bin ton yemlik hububat ithaline muvafakat etmişlerdir.
Doğu Avrupanın hububat ihraç eden boş memleketi de bu sene mahsullerinden bir milyon ton yemlik hububat İhraç edebileceklerini. ancak ekmeklik hububattan ihraç edecekleri kısımların pek cüzi olduğunu bildirmişlerdir. Bütün Batı Avrupa memleketlerinin bu sene mahsulünden 1 13 milyon ton yemeklik ve 2.3 - 2,8 milyon ton da yemlik hububata ihtiyaçları olduğundan Batı Avrupanın hubu-bat ihtiyaçlarının mühim bir kısmını denizaşırı memleketlerden tedarik etmesi icap etmektedir.
Konferansta görüşülen bu sen? mahsulüne ait meseleler arasında uzun vadeli ihracat anlaşmaları da bulunuyordu. Bu şekil anlaşmalarla zaten mevcut bulunan hububat mukavele ve anlaşmalarının yenilenmelerinin kolaylaştırılacağı ümit edilmektedir Uzun vadeli anlaşma, lara hububat İhraç eden devletler kadur ithal edenler de alâka gösterdiklerinden bu meseleler hak. kında yazılı olarak fikir teatisinde bulunulması kararlaştırılmıştır.
Dağılmış bulunan hububat konferansı alâkadar memleketlerin fikir, leri alındıktan aonra 1951 yılı ilkbaharında veya yaz İçerisinde tekrar toplanacaktır.
• b
r
YARIN
nKŞ A M
I
A
A
kadar
BANKAMIZDA AÇTIRILACAK
250 LİRALIK
HER BAYAN HESABI
21 ARALIK 1950
ikramiye keşidesine iştirak eder
AKBANK
MEMLEKET ve DÜNYA BORSA ve PİYASALARI
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
YABANCI BORSALAR

K
124.—
30.—
â —
1550
İstanbul Ticaret Borsası
Habnhatî BugOn Kapanış
Buğday yumuşak (Tüc.) . 33.—
Buğday Ofla 29 M 29.08
Arpa yemlik (dökme) 21.30 21.30
Mısır «an (çuvalı) 24 — 24.—
Fasulye .ombul — 42.—
Fesıılya Çalı sert — M.—
Kuşvemi —. 40.—
Mercimek kırmışı kabuk 30.30
Mercimek yeşü 55.—
Sohut natüre) 21.10 23.—
Yağlı tohamları
Ayçlçeğt tohumu ....w —• 26 20
Kelen tohumu — 50.20 *
Kendir tohumu —
3 Uâ& Q1 •eeeeoeeea^ee^oe 90.- 90.—
Yer fıstığı kabuklu 80.—
Karo Meyveler ı
Fındık kabuklu sivri) — —
Fındık (iç tombul 1950) ... 323 025 325.—
Cevlı (kabuklu) 40 — 48.—
Ceviz (Iç ne türel) 185.— 160.—
Dokuma ham maddeleri ı
Fiftlk * fi HA milt eMeeaeoSeeeaae — 675.—
Tiftik 'NatüreD — 640.—
Yapak Trakya (Kırkım) .. 375.—
Ham deriler :
3ıgır salamura (kasap) KJ 190.—
Keçi tuşlu kuru kilosu .... 230.— 230.—
(oyun hava kurusu kilosu — 200—
Nebati Yeğler ı
Ğeytlnyeğı (E.E. teneke!)) — 245.—
5W»amyagV (Raf. a*ra) — 220.—
Ayçiçeği (Rafine çıplak) .. 150.— 158.—
Fındık vngı (Çürük) 157.—
Pamuk Pamuk Pamuk Fanıuk Pamuk Pam ık
İzmir Ticaret Borsası
New-York Borsası
dugtln
ÜzOm çekirdeksiz No.9 tnclr A serisi No.e .......
încir H serisi No. 108
1 ..
11 ..
111...
Akala
Akala
Akala.
eril
vagi (rafine; . çekirdeği

Tl.—
>90—
140.—
16 —
Adana Ticaret Borsası
390 —
Birinci Akala 396 —
— 160.—
Birine, Akala vâdeil .. «M
Hnzır
tklnol Akala yağmur
yemiş

Altınlar
Büyün Eski kur Lira
Ura
KOlçe Yeril Dr. 4.85. 4.75
Külçe Örgütse. — 4.77
Cumhuriyet ... — —
Reşat 37.75 37.C>0
Hanı it -ttt-t
Gulden .V) 30 29.55
İngiliz 43 50 (3.—
Fransız kok »». —
NupolCon 111 . — M
İsviçre —
TL—
bon
Kapanış
300 —
140.—
16.—
Dun Lj-zj kuı
Rnftday (Buşell^Sent)
Sert Kış mahsulü No. 2 267.— 268—
Kırmışı Ki» mahsulü No 2 ... 239.— 23S.—
Pamuk Mlddllng (I lbreal=Senl>
Aralık 42 06 42 96
Mart 42 15 42 76
41.59
42—
Tiftik (Libresiysent)
Teksas No. 1 , 135.15 135—
Fındık (Libresi-= Sent)
Kabuklu yeril İri
•• •• ırfA »• ’O ••••••*•••••>••«
Levant İç İthal mnJı ............. 63 — 59.-
Eksim İri iç ithal malı 66 - 6â-
Kuru üzüm (Libresi—Sent) ....
Thompson çeklrdeksts seçme U V4 U V4
Keten tohumu * Butrll= Doları
Mlnnuapolla L® 8.80
Knluy (L4bro=Scnt) 145.— 145 —
Levha-teneke »100 libre Aolar) 1.80 î 30
Londra Borsası
Keten lobuma (Tunu=Sleril»ıs)
KOmtmy ooee«>ee«o««5»ea •• •»••••••»• ••• -i T3.-
Kalküta T3— Tl.—
l’rr fistıftı llindİHtnn .. 79.- Tâ—
Bradford Piyasası
Tiftik İyi mal Llbresıl=: Fİ) ati . —
•• tfıra malı M — •
Yün Anadolu ” — —
•• ’Trakya ’* *• — —
İskenderiye Brrsası
Pamuk (Kantarı^Tullun) ........
Aahmouni Kısa dvaflı B7G. .. 138.— 13696
Karııak Uzun •»Ivaflı F'G 138.35 140—
Birleşik Amerikada sanayi istihsalâtı
Kore harbinden sonra, askerî ve sivil ihtiyaçlar ayarlanıyor
New-York. 1 (Hususî) — Birleşik Amerikada enflâsyona mA.nl olmak için bası önleyici tedbirler alınmıştır! fakat bunlar hcntlz kâfi değildir. Maamafih gelecek bir iki ay zarfında şiddetli rekabetin devamı ile. doların satın alma kabiliyeti azalabilir. Ondan sonra da sivil faaliyetler üstünde daha sıkı kontrollerin tatbikına başlanması pek muhtemeldir.
Sınai istihsal, yüksek sevlyetln! İdame ettirmektedir. Savunma siparişleri yavaş yavaş artmaktadır, (aknt bu yolda harcanan para miktarı henüz artmamıştır. Savunma programının hakiki durumu gelecek baharda belli olacaktır. Bu me-yanda perakende alış veriş, sene sonu yaklaştığı için bir hayli artmıştır. Toptan satışlarda da bir yükselme kaydedilmektedir; buna sebep belki de perakendecilerin ellerindeki envanterlerin umumi bir tenzilâta tâbi tutulmasıdır..
Birleşik Amerika, ekonomik sahada hâlâ yeni rekorlar kırmaktadır. Temmuz-eylül ayı devresinde İstihsal 284.300 milyon dolan buldu. Başkan Tnıman'm beş sene i-çinde İstihsalin senede 300 000 dolar kıymetinde olması lcabettlğini söylediğine göre, bu miktar arzu e-dılen rakama çok yakındır. Fakat Başkan Truman 1950 nin başındaki fiyatlara göre bu mülâhazada bulunmuştu. Halbuki o zamandan beri senede 30 500 milyon dolar artış yükselen fiyatlar sayesinde vuku bulmuştur.
îş piyasasında faaliyet artmakla beraber son aylar zarfında talep, biraz azalmıştır. Buna sebep. ba.y-hca kıtlık korkusunun dağılmasıdır. Fakat talep, Kore harbinden evvelki devreden daha yüksektir.
Washington, pek yakında sivil halkın fazla talebine bir set çekmek mecburiyetinde kalacaktır. Fakat bu mesele biraz nazik bir noktaya dokunmaktadır. VVashlngton*-da şimdi efkârı umumiyeye göre, maaş ve fiyat kontrollerini sıkıştıracak hiçbir teşebbüste bulunulamaz. O halde kontrollerin artması, ancak milletlerarası cephesindeki tekâmüle göre ayarlanacak ve yüksek vergiler İçin kongrenin tasvibi elde edildikten sonra yürürlüğe girecektir. Fakat umumî havaya göre şimdilik kongre, hükümet taleplerinin ancak bir kısmını tasvip e-decektir. BilhassA yeni vergi taşanlarına karşı kongrede şiddetli mukavemet hareketleriyle karşılaşmak pek muhtemeldir.
Almonya, İspanyadan kuru meyva alıyor
Frankfurt, 1 (Hususi) — Batı Almanya İthalât Komitesi. 22 milyon mark kıymetinde endüstrici ham madde ve yiyecek maddeleri ithaline izin vermiştir.
İthal edilecek olan ham maddeler arasında, ortaşark-tan temin edilecek olan 4.036.000 dolarlık petrol ile A-merika ve Kanadadan ithal e-dılecek 3.050.000 dolarlık selüloz vardır.
Yiyecek maddeleri arasında 1.800.000 dolarlık kuru yemiş olup, İspanyadan ithal e-dilccektir. 2.200.000 dolarlık hububat da Arjantındcn mubayaa edilecektir.
Hindistan • Avusturya
ticari münasebatı
Yeni Delhi, 1 (H.H.S.) — Viyana-da imzalanan bir anlaşma mucibince 1951 senesinde Hindistan ile A-vusturya arasında 60 milyon rupi-lik ticari münasebat yer alacaktır. Bundan evvelki anlaşma her iki taraf İçin 25 milyon rupilik imkânlar sağlıyordu.
Yeni anlaşmaya göre Hindistan hanı kahve, çay, baharat, fıstık, ham tütün, manganez, mika, hindis-tan cevizi, kaba yün, deri, barsak, hlnt yağı, nebatî yağlar, el işi halılar v.s. ihraç edecektir.
Avusturya ise Hindistan a cam, optik malzemesi, ateş tuğlası, pamuklu. yünlü, gazete kâğıdı, çelik bilya galvanize demir boru, dizel makineleri, kompresörler, genera-törier, traktörler, kamyonlar, kimyevi ve tıbbî malzeme ihraç edecektir.
Kupon getirecek "okuyucularımıza "
Gazetemizin Tahsil Kuponla-riyle. yakındıı i ermeye bavlıyacağımız (1.000 Saat) kuponlarını kabul etmek, mukabilinde kur*» niiinaralannı -ermek ve sonra da hediyelerini dağıtmak üzere yeni bir biiro tesisine karar verdik. Bizi bu karara şevlerden sebep. okuyucularımızdan hlr.e müracaat etmekte olan büyük kitlenin isini süratle görmektir. Öu maksatla
Galatada, Bankalar Caddesinde, Adalet Hanının 2 nci katında bir daire küşat edilmiştir
1 Aralıktan itibaren
Kur'a numarası, kupon ve hediye için okuyucularımız meşkûr adrese müracaat edecekler dir. Yurdun her tarafından gönderilmekte olan kupon mektuplarının üzerine de adresin
(YENİ İSTANBUL, «anknlnr Caddesi, Adalet ifam kat 2) beklinde yazılmasını okuyucularımızdan bilhassa rica ederiz.
1 Aralık 1950
yenî İstanbul,
Bayfa 8
Gayrimenkul Satış İlânı
Gelecek
Defa
İstanbul Dördüncü icra Memurluğundan:
950/6079
Mahkemece izaleyi şüyu suretiyle satılmasına karar verilen ve tamamına bilirkişi tarafından (40) hin lira kıymet takdir edilmiş bulunan Eminönü Cankurtaran Mahallesi Kabasakal Sokak yeni 4, 5. 2, 9. 1, 6 kapı numaralı gayrimenkulun tamamı 2004 numaralı îcra İflâs Kanununa göre açık arttırmaya konulmuştur. Bilirkişi raporuna göre gayri menkulün evsafı:
Cankurtaran Mahallesinde eski Kabasakal Şeftali Medre-sescsi, yeni Kabasakal (Utangaç Sokak) Sokağında eski 55, mükerrer 55, 2, 4, yeni 4, 5, 2. 9. 1, 6 ve en yeni 13 kapı sayılı ve 62 adanın 7 parselinde kayıtlı bulunduğu anlaşılan 90 metre kare miktarlı gayrimenkulun:
BODRUM KATINDA: 1 taşlık. 2 oda, 4 kömürlük, 1 helâ ve içinde kazanı bulunan bir mutbak,
ZEMİN KATINDA: Ara kapılı iç içe 2 oda. arka kısmında yine 2 oda ki ceman 4 oda, 1 helâ, küvetli bir banyo, havagazı tesisattı bir mutbak,
BİRİNCİ KAT: 4 oda, 1 helâ., 1 küvetll banyo, havagazı tesisatı ı mutfak ve 1 dolap,
İKİNCİ KAT: 4 oda, 1 helâ, 1 küvetli banyo, havagazı te-sisatlı mutfak ve 1 dolaptan İbarettir.
Her katında elektrik ve terkos tesisatiyle aydınlıktan vardır. Bodnım katından başka her katında havagazı tesisatı mevcuttur. Aynca 5X5 efradında bir teras İle katların birer balkonu vardır.
Tamamen kârgir olup Hatemi Şahimoğlu. Azize Kaynak. Fatma Zehra Kaynak, Faika Kocaer, Saime Kuraloğlu. Müni-re Akan, Naime Erdem, Emîre Beler ile Sıdıka Kaynak’a ait olan işbu gayrimenkule (40) bin lira kıymet takdir edilmiştir.
Hududu: Tapu kaydı gibidir.
Yukarıda evsafı yazılı gayrimenkule ait şartname tarihinden itibaren dairemizde açık bulundurulacaktır.
Birinci açık arttırması 24-12-1950 tarihine rastlayan cuma günü saat 10 dan 12 ye kadar İcra Dairesi salonunda yapılacak ve muhammen kıymetin yüzde yetmiş beşini bulduğu takdirde en son arttırana ihale edilecektir. Aksi halde satış on gün’ uzatılacak ve 4.1.1951 tarihine rastlayan pazartesi günü aynı mahal ve saatte yapılacak olan İkinci açık arttırmada en çok bedelle talip olana ihale edilecektir.
Satış açık arttırma ile yapılacağından ve satış bedeli de peşin olduğundan arttırmaya gireceklerin muhammen kıymetin yüzde yedi buçuğu nispetinde pey akçesi vermeleri veya mili! bir bankadan teminat mektubu getirmeleri icap eder Gayrimenkul kendisine ihale olunan kimse derhal veya verilen müddet içinde bedeli ödemezse îcra ve îflâs Kanununun 133 üncü maddesine göre İşlem yapılır. Birikmiş vergi ve Vakıf borcu •atış bedelinden ödenir. 20 yıllık tâviz bedeli, tellaliye rüsumu, Dıale pulu ve tescil masrafı alıcıya aittir.
İpotek sahibi alacaklılarla diğer alâkadarın ve irtifak hakkı sahiplerinin gayrimenkul üzerindeki haklarını hususiyle faiz ve masrafa dair olan iddialarını ilân tarihinden itibaren on beş gün içinde evrakı müspiteleriyle dairemize bildirmeleri aksi halde haklan Tapuda kayıtlı olmıyanlann paranın paylaşmasından hariç k&lacaklan; arttırmaya iştirak edenlerin şartnameyi okumuş ve mündericatını kabul etmiş addolunacakları ve daha fazla izahat almak istiyenlerin 50 6079 dosya numarası İle müracaatla şartname, tapu kaydı, bilirkişi raporunu görüp anlayacakları ilân olunur. 116533)
STAR TRAŞ BIÇAKLARI OYUtMUŞTUR
Gayrimenkul Satış İlânı
İstanbul Emniyet Sandığından:
Nazilli Belediyesinden
Halzemenhı cînM
Muhammen kıymeti Miktarı Lira Kuruş
BİRİNCİ GRUP
Noemi Bayer A. 4133 Hesap No. lı borç senediyle Sandığımızdan aldığı (11500) onblr bin beş yüz Liraya mukabil Beyoğ-lunda Feriköy Bozkurt mahallesinde Simens Bilezikçi sokağın-da eski 40 mükerrer yeni 127 No. lı seneden dükkânlı apartman mahallen atölyeli apartmanın tamamını sandığımıza birinci derecede ipotek etmiş idi. Vadesinde borcun ödenmemesinden dolayı bu gayrımenkulün tamamı satılığa çıkarılmıştır.
150 beygir takatinde 3 silindirli kondesaJı buhar makinesi
3 su tulumbası trasmlsyon boru bütün teferruatiylc birlikte ,
100 m'm kutrunda beş yataklı ve üzerinde muhtelif kuturda dört kasnağı İle komple trasmisyon ve iki yataklı makinaya ait müstamel halatlar Lankcster silindiril Tlont iki ocaklı kazan
4500 00
1200 00
1500 00
6500 00
15700 00
Dosyada mevcut tapu kaydı suretinde bu gayrimenkulun Beyoğlunda Bozkurt mahallesinin Bilezikçi sokağında en eski 40 mükerrer eski ve yeni 127 Taj 125. 127 kapı ve 1299 ada 49 parsel No. lı ve kadastro tesbitinc göre 103 metre murabbaı miktarında dükkânlı
apartman olduğu beyan edilmiştir.
BİRİNCİ GRUP YEKÛNU
İKİNCİ GRUP
Dizel motör müstamel 50 beygirlik su tulumbası hava deposiyle birlikte
110,160 volt 667/500 amper 80 Kv. az müstamel filko marka daimi cereyan dinamosu
Komple tablo 120/160 sm. mermer üzerinde bütün elhazlariyle birlikte
Az müstamel kayış 18 metre tulünde 20 sm. cninde Müstamel kayış 16 metre tulünde 16 sm, eninde Marclll marka 230 volt 187 amper 43 Marelli marka 230 volt 93 amper 21
Simens marka 230 volt 78 amper
120 im. kutrunda 50. sm. genişliğinde
120 ve 60 sm. kutrunda iki halat kasnağı kilosu 15 kuruş
Kv. dinamo Kv. dinamo
kasnak
ÎKÎNCÎ GRUP YEKÛNU
2500
2500
400
180
50
750
400
400
200
150
00
00
00
00
00
00
00
00
00
no
7530 00
Belediyemize alt yukarıda cinsleri ve hizalarına yazılan muhammen kıymetli 14 kadem malzeme 1.12.1950 tarihinden 15.12. 1950 tarihine kadar 15 gün müddetle açık arttırmaya çıkarılmıştır. İhalesi 15.12.1950 cuma günü saat 14 te belediye encümeninde yapılacaktır. Birinci ve ikinci gruplarda yazılı malzeme taliplerin İstediği şekilde ya grup halinde veyahut teker teker satılacaktır İstekliler ihale saatinden bir saat evveline kadar %7.5 nispetinde geçici teminatlarını belediye veznesine yatırmış olmalıdır, ihale bedeli ihaleyi müteakip derhal belediye veznesine yatırılması mecburidir. Görmek ve fazla malûmat almak İsteyenlerin hergün mesai saatlerinde Elektrik Fen Memurluğuna müracaat etmeleri ilân olunur. (16525)
İSTANBUL . ROMA SWİSSAİR ve ALİTALİA DC.-4 (SKYMASTER) uçakları ile CUMA GÜNLERİ
Yeşilköyden Atinaya varış Alinadan Komaya varış İzahat almak
saat
•»
»ı
M
10.00
11.00
11.15
14.15
için
Seyahat acentenize veya
S W i S S A i R, Ayazpaşa Kun Palas, Tel. 82857 ye müracaat
Dosyada mevcut
49 parsel No. lı çapa
35 No. lı parsellerle
25/11/1950 tarih ve 217 pafta 1299 ada göre bu gayrimenkulun hududu: 18. 50, 34, Bilezikçi sokağı İle mahduttur.
Dosyada mevcut
külün umum mesahası 103 metre murabbaı olup bunun 87 metre murabbaı kısmı üzerinde bodrum katı hariç olmak üzere çatı ve örtüsü ahşap üç katlı seneden dükkânlı mahallen Doğramacı atölyesi olan kâgir bir apartman vardır. Apartmanın bodrum ve birinci katı doğramacı atölyesidir. İkinci katta Üç oda bir sofa bir mutfak bir arada helâ ve banyo, üçüncü katta üç oda bir koridor, bir mutfak, bir helâ, bir taraça vardır. Binada elektrik, su ve havagazı tesisatı da mevcuttur.
muhammin raporuna göre bu gayrimen-
Borçlu hakkında yapılan kanun! takip üzerine 3202 No. lı kanunun 46 ncı maddesinin matufu 40 inci maddesine göre satılması icap eden yukarıda evsafı yazılı gayrimenkulun tamamı bir buçuk ay müddetle açık arttırmaya konmuştur. Satış tapu sicili kaydına göre yapılmaktadır. Arttırmaya girmek isteyen (3125) üç bin yüz yirmi beş lira pey akçesi verecektir.
Mili! Bankalarımızdan birinin teminat mektubu da kabul olunur. Birikmiş bütün vergilerle Belediye ve dellâlivc rusumu İle vakıf karesi ve taviz bedeli borçluya, ihale pulu bedeli ve tapu harcı alıcıya aittir. Arttırma şartnamesi 7.12.1950 tarihinden itibaren tetkik etmek isteyenlere Sandık Hukuk işleri Servisinde açık bulundurulacaktır. Tapu sicil kaydı ve sair lüzumlu İzahat da şartnamede ve takip dosyasında vardır. Gününde arttırmaya girmek isteyenler bunları ve herkese açık bulunan tapu sicil kayıtlarını da tetkik ederek satılığa çıkarılan işbu gayrimenkul hakkında her şeyi öğrenmiş ad ve telâkki olunur.
Birine! arttırma 22.1.1951 tarihine tesadüf eden pazartesi günü Cağaloğlunda kâin Sandığımızda saat 10 dan 12 ye kadar yapılacaktır. Muvakkat İhale yapılması İçin teklif edilecek bedelin tercihan ödenmesi icap eden gayrimenkul mükellefiyetiyle sandık alacağını tamamen geçmiş olması şarttır. Aksi takdirde son arttırmanın taahhüdü baki kalmak şartiyle 6.2 1951 tarihine müsadif salı günü aynı mahalde ve aynı saatte son arttırması yapılacaktır. Bu arttırmada gayrimenkul en çok arttıranın üstünde bırakılacaktır. Haklan tapu sicilleriyle sabit olmayan alâkadarlar ve İrtifak hakkı sahiplerinin bu haklarını ve hususiyle faiz ve masarife dair iddlalannı ilân tarihinden itibaren yirmi gün İçinde evrakı müsbitelerlyle beraber Sandığımıza bildirmeleri lâzımdır. Bu suretle haklarını bildirmemiş olanlarla hakları tapu sicilleriyle sabit olmayanlar satış bedelinin paylaşmasından hariç kalırlar. Daha fazla malûmat 49/572 dosya No. siyle Sandığımız Hukuk racaat etmeleri lüzumu İlân olunur.
almak isteyenlerin işleri Servisine mü-
DİKKAT
Emniyet Sandığı işbu gayrimenkulu almak isteyenlere muhamminlerimiz tarafından konan kıymetin (% 20 «ini geçmemek üzere ihale bedelinin yarısına kadar borç vermek suretiyle kolaylık göstermektedir. (16541).
YEŞİLKÖY —
OTEL DENİZ PARK
Günün her saatinde, hoş vakit geçirilecek yerdir. Her akşam ve cumartesi, pazar
en kibar ve en nezih matinelerde dans, müzik ve radyomuzun genç, sevimli caz yıldızı
A Y T E N ______________‘ _______
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu
İstanbul irtibat Müdürlüğünden
Kurumumuzun ihtiyacı olarak mübayaa edilecek malzeme, rnakine ve sair eşyanın cins ve miktarlarını gösterir listeler İrtibat Müdürlüğümüzün bulunduğu Galatada Bankalar Caddesinde. Ankara Hanının giriş holündeki ilân camekânımızda asılmaktadır.
Gayrimenkul Satış İlânı
Kadıköy İcra Memurluğundan:
Sayı: 950/136
Kadıköy Suadlye Mahallesinin Kaptan Arif Sokağında 537 ada 55 parsel sayılı gayrimenkul Haşan Hadi Çamtcpenin olup imar Bankasına 15.000 liraya birinci derecede ve Süheylâya 11.700 liraya ikinci derecede birinci ve ikinci sırada ve Muzaffer Fahrünnisaya 4000 liraya 3 üncü derecede ve aynı yerde aynı arsa ve 56, 57, 58 parsel sayılı, diğer üç gayrimenkul keza mumaileyh Haşan Hâdinin olup İmar Bankasına 10.000 liraya birinci derecede ve Muzaffer Fahrünnisaya 3500 ve Ahmet Nazif Ünlüye 6500 liraya İkinci derecede ipotekli ve başkaca da hacizli olup birinci ipotek borcundan dolayı bu gayrimenkullerin bugünden itibaren açık arttırma ile satışa çıkarılmış arttırma şartnamesi herkes tarafından görülmek üzere 1.12.1950 cuma günü saat 10 dan itibaren icramızda açık bulundurulacaktır. Bunlardan 55 parselli gayrimenkulun evsafı:
Kavden arsa olan bu gayrimenkul üstünde hâlen nâ tamam bir şekilde bir buçuk katlı kârgir bir bina olup sokak cephesinde ve bina arsasının üzerinde bir kısım havagazı, elektrik, su borul&n döşenmiş henüz ikmal edilmemiştir.
2SEMİN KAT: Zemini çimento beton antre helâ yeri İçiçe fki salon diğer iki oda sandık odası, banyo yeri, kiler, dolap ve tezgâhı yapılmış davlumbazlı mutfak, mozayik tekneli çamaşırlık olup yalnız kapı ve çerçeveler takılmış, döşeme ve sıvası henüz yapılmamıştır. Birinci kat mozayik merdivenle çıkılan, zemini beton teras ve odadan ibarettir. Dış sıvası da yapJmamış. zemin katta ve ön kısımda yanm daire şeklinde beton kolanlarla birer teras mevcut ise de bu da nâ tamamdır. Yüzölçümü 883 metre olup 135 metresi bina, gerisi boşluktur. Ve tamamı 32.980 lira değerindedir.
537 ada. 56 parsel sayılı arsanın durumu: Bu arsa da sokak yüzünde olup zemini düz inşaat yapılmaya müsait durumda 580 metreden ibaret olup 9700 lira değerindedir.
57 parsel sayılı arsanın durumu: Bu arsa 56 parsel sayılı arsanın arkasında methali Kaptan Arif Paşa sokağında zemini düz inşaat yapmağa müsait 710 metre olup 8520 lira değerindedir.
58 parsel sayılı arsanın durumu: Bu arsa 57 parsel sayılı arsanın arkasında Kaplan Arif Paşa Sokağında methali olup zemini düz inşaata müsait 743 metre ve tamamı 7430 lira değerindedir.
İşbu gayrimenkuTlerden 55.56 parsel sayılı gayrimenkullerin birinci açık arttırma ile satışları 9.1.1951 salı günü saat 10 dan 12 ye kadar ve 57,58 parselli gayrimenkulun kezalik birinci açık arttırma ile satışları aynı günün saat 14 ünden 16 sına kadar Kadıköy tera Dairesinde yapılacaktır.
Bu arttırma bedelinin mala konulan kıymetin % 75 ini bulduğu takdirde dellâl tarafından üç defa bağırılarak gayrimenkullar en çok arttıranın üstüne ihale olunacak. Bu arttırmalarda böyle bir bedel elde edilmediği takdirde son arttıranın taahhüdü vaki kalmak şartiyle arttırma 10 gün uzatılarak 19.1.1951 cuma günü aynı yer ve saatlerde yapılacak ikinci arttırmada gay-rimenkuller dellâl tarafından üç defa bağırılarak en çok arttıranın üstüne ihale olunacaktır.
thale bedeli peşindir. Müşteriye ihaleden sonra ihale bedelini yatırmak üzere takdiri olarak 20 günü geçmemek şartıyle münasip mehil verilebilir. Mehil verildiğinden müşterilerin teminat da istenebilir. Müşteri derhal veya verilecek mehil içinde İhale bedelini yatırmadığı takdirde satış 2004 sayılı İcra ve iflâs Kanununun hükümleri dairesinde yapılacağından bu kanunun 133 üncü maddesi mucibince muamele ilfa olunur.
Arttırmaya iştirak İçin müşterilerin gayrimenkul kıymetinin % 7.5 nispetinde pey akçesi nakden veya bu değerde muteber bankadan teminat mektubunu arttırmaya iştirakten evvel icra veznesine veya satış memuruna vermek suretiyle arttırmaya girebilirler. Arttırmaya girenler şartnameyi okumuş, gayrimenkulleri görmüş, bütün vecibeleri kabul etmiş sayılır. % 1.5 dellliye resmi ihale pulu bedeli tapuya tescil ve teslim masraflarının alıcıya, bunların haricinde kalan sair harç resim ve masrafların satış tutarından ödenmek üzere borçluya aittir. Alacakları tapuda kayıtlı olmayan alacaklarla sair alâkadara-nın irtifak hakkı sahiplerinin bu haklarım hususiyle faiz ve masrafa dair iddiaların ilân tarihinden itibaren 15 gün İçinde memuriyetimize müracaatta kaydettirmeleri aksi halde alacakları tapuca kayıtlı olmadıkça satış tutarının paylaşılmasından mahrum kalacaklardır. Taliplerin şartnameyi görmek istiyenlerin 950/136 dosya numarartıızla memuriyetimize müracaatları ve satış günleri muayyen saatlerde satış yerinde hazır bulunmaları lüzumu ilân olunur. (16513)
SÜMERBANK
TASARRUF MEVDUATI

İlk
ve






İlgililerin bu camekândaki Uânlanmızı daimi bir şekilde t ıxlp etmelerini rica ederiz, (16287) j
i
1951 Yılı İkramiyesi
4 Keşidede
100.000
Çekiliş 31 . Ocak .1951 ı 1 1 4 4
Adet Adet Adet Adet Adet
aynca
PARA
bulunan bu
•IO
Lira
Liralık Hereke halısı
Lira Lira Lira
10.
2.000..
1.000.-
500.
250.
50.100 liralık muhtelif
İKRAMİYELERİ
keşideye katılmak için
31 ARALIK 1950 ye kadar
Bankamızda 100 liralık bir hesap açtırmak kâfidir.
Her 100 liraya ayn bir kur’a numarası verilir, ikramiyelerin vergisi Bankamıza aittir.
Merkez: ANKARA îstanbul Şubesi : Galata, Bankalar Caddesi No. 25 İstanbul Ajansı : Bahçekapı, Sümer han
İstanbul Asliye 4 üncü Hukuk
Yargıçlığından:
• 950/249
Dâvacı Zaflre Petridis tarafından dâvâlılar Ahmet Erdinçte Aksarayda Lâlelide Masihpaşa sokak No. 11/1 de Merzuka Orak aleyhlerine açılan kayıt tashihi dâvası zımnında duruşma günü olarak 27.12.1950 saat 14 e tâyin kılınmış olduğundan kendisine mukaddema ilânen tebligat yapılan dâvalılardajı Merzuka Orak mezkûr gün ve saatte mahkemeye gelmediği veya bir vekil göndermediği takdirde hakkındakt yargılamaya gıyaben devam olunacağı hususu tebliğ makamına kaim olmak üzere Uân olunur.
(16524)
--------- ÇİMENTO--------------------
Almanyadan bir haftaya kadar çimentolarımız gelecektir. İhtiyacı olanların şimdiden »ıra almalarını tavsiye ederiz.
mhmhm Telefon : 23755
Öğrenmek ılı tiyacında olduğumuz her.şey
Hicri ARALIK Kum)
Safçı 19 5 0 r.Sanl
21 2 19
1370 CumartiMİ
V
AKH 4 ANA d EZAM
Gliueş 7.5 2.23
12.3 7.22
İhındı 14 28 9.16
Ahşa m 16 41 12.00
Tatsı 1Kİ9 L37
1 nıaA k 5 22 12.40
UÇAK-TREN - VAPUR
1 A
(Amerika n) îzmlrdcn. — 14 50 Adana P A n (Rre-
16 30 T.A.E.
UÇAKLAR
9.00
GELECEK OLAN UÇAKLAR
5.50 P.A.B. (Brezilya) Buenos Aires, Rio, Dakar, Lizbon. Madrid, Komadan. — 8 oo K.L.M. (Ho-lıında) Amsterdam, Münih. Romu-dan. — 10 45 P.A A. Beyrut tan, — 1140
11.50 AnkaradŞn. — Ankaradan. — 15.20 zilya) BeyruUnn. — (Yunan) AtlnAtlan.
GİDECEK OLAN
8.30 Ankara, Adanaya.
M S. (Mısır) Nlkosya, Kahıreye. — 100 K L.M (Hâlânda) Tahrana. — t 30 Balıkesir İzmir» Annarayn. — L55 B E.A. (İngiliz) Atina, Homn. X’ls, Londra,va. — 11.30 P.A A. (A-meeikan) Frankfurt, Brüksel. Londra, New-York’ıı. — 12.30 Anan raya. — 14 20 tzmlre — 16 20 Madrid.
Rio. Buenos
Frankfurt, New-York’a. — — 14 20 îzmlrs
P.A.B. (Brezilya) Roma. Lizbon, Dakar, Aires’e.
GELECEK OLAN
10.00 Anafarta, 20.00 Sus. Mmlanyadan,
GİDECEK OLAN VAPURLAR
9 00 Sus. Mudanyaya. — 14 00 Giresun, Izmlre. — 22.00 Konya. Bandırmaya
GELECEK OLAN TRENLER
7.10 Doğu (Eke.), — 8.30 Ankara (Eks ). — 9 15 Ankara. — 16.51 Ankaradan (Motörlü).
GİDECEK OLAN TRENLER
18.10 Ankara Ekspresi. — 20.30 Ankara. — 21.40 Güney (Eks.),
VAPVBLAR îmrnzdan. -
BEYOĞLU
ALKAZAR (42562) 1 — Şişko Kit in Yen! Maceraları. 2 — Ateş Bekçileri.
%R (44304) Jony Bcllnda. ATLAS : (40885) Komedi
Fransez Vera Korene Trupu. Matine 16 da La Parlalenne de Becquc Un caprice de Masset Suare: Phedrc de (Jean Hac i ne) L* paln (Menagc)
KLHAMRA (42235) 1 — tkl Açıkgöz Tnrzantnr Diyarında. 2 — Kraliçe Eriştin.
bt’RKL 1 — İki Açıkgöt Tarzar Diyarında 2 — Chicago Kaplanı İNCİ (44596) Jandark.
İPEK (14289) ÜÇ SilOhşörler. LALE (13305) Jandark.
MELEK (lı>s(ki) Üç (Uflh bARAI 18.30 Yunan OpereU,
I
p
SUATTARK (83143) 1 - Neslmaç! Amerlkada. 2 — Tatlı Miras. *3 — Casus Kıralı.
SÜMER (42851) Jandark.
ŞARK (40380) Kara Tarzan Bo-zambo.
SIK (13726) 1 — Lizbon Malahft-
rlal. 2 — Kaplan Kadın.
TAKSİM (43191 > Estrrgon Kalesi. TAN ıSO74O) Çakırca!) Mehmet Efe.
INAL (49300) 1 — Şariokholmea 2 — Zoronun İşareti.
YENİ (84137) 1 — tik ırzular
2 — Şarlatan.
YILDIZ (42847) Jandark.
İSTANBUL
(23K63) 1 — Memnu
Öldüren Buse.
1 — Soysuz Yorll) Kalb (Yerli)
1 — Madaıfl
(15031) Aşk Köprüsü.
(13S46) 1 — NeBİmaçI
Kahraman. W — Firar! (11131) Arslanlar Pençe-
Beyoğlu 44544 Ankara 00 Ktanbul 24222 İzmir 2222 Üsküdar 60945 K.kÖy 60872 Karşıyaka 15055

Bo-
ALEMDAR
Mıntaka. 2 — \YSU (21917)
2 — Sızlayan
AZAK (23512)
varl. 2 — Yayla Kaplnnlan.
(. EMBEKLİTAŞ (22513) 1 — ah Kerim. 2 — Kanm Beni lütırsa.
EMRE
kb mı.
Al-Al-
ANKARA
ANKARA (23234) Kara Mrske. BÜYÜK
CEBECİ Gönüllü l‘A KK sinde.
>US (14071) İstanbul Geceleri. SÜMER Çöl Silâhşorları.
ULUS (2229-1) Yayla Kanramnn lan.
YENt (14010) Genç Dul. Bt'YfK Hile ve Sevgi KÜÇÜK Melekler ve Şeytanlar.
İZMİR
El.HAMKA Madam Bovarl. LALE Çakırcalı Mehmet Efe. MELEK 1 - Kanun Har^cL 2 -Bu Gece Seninle.
TAN Çakırcalı Mehmet Ete. TAYYARI Kahraman Yüzbaşı YENİ 1 — Tarzan Maymunıdam Bufalobıl Şarkısı.

TİYATROLAR

sihhT İmdat
İstanbul Be) oğlu Anadolu yakası Ankara tzmlr
4499e
91
2251
BMÎNÖNC: Eminönü — Bensason (KÜçUkpaznr) — Ali Kun (Alemdar) — Süreyya (Kurnkapı).
İSTANBUL ili- I.KDİ VKSf m h»r Tt>atnıtarı 20.30 da DRAM İhtira» Tramvayı
Telf 12157 ktınırd* kıanıı Teralıır Dünya
GÖ. ln-
Bo-
1 — Frankcştaynın întı 2 — Haşine Peşinde.
HALK (21904) 1 - Vlrglma Kaplanı. örümcek Kadının Av
dctl 3 - Şam Güzeli.
İSTANBUL 122367) 1 — Zafer A-ddesl. 2 *- Ölüm Diyarı.
KISMET (26654) 1 — Casııalnı
Çarpışıyor, 2 — Düşman Kardeşler. 3 — Korkunç VAdl.
MARMARA (23800) 1 — Memnu Mıntnka. 2 — öldüren Buse. MİLLÎ (22962) 1 - Neaimaçl nÜllÜ Kahraman. 2 — Vahşi likam.
TURAN (22127) 1 - Madam yari. 2 — Yayla Kaplnnlan.
YENÎ (Bakırköy 16-126) 1 - O ilimden Firar. 2 — Manon Lesko
KADIKÖY
BİZİM SİNEMA (Üsküdar): 1 — üç Ahbap Çavuşlar Elmas Poşln-(le (Türkçe). 2 — ölümden Firar (Türkçe).
HALE (Kadıköy) Söyleyin Anama Ağlamasın.
Ol’ERA (68714) 1 — Madnm Bo-
varv. 2 — Tüccar Horn.
SUNAR 1 — Aşk Macornlnrı. 2 — Kahraman Kılavuz.
SÜREYYA (60862) 1 — Filistin
Harbi. 2 — Paylaşılmıyan Sevgili. YELDEGIRMENİ 1 — Büyük Aşk ıTürkçc). 2 - Tehlikeli Yollar
A
YENİ SES TİYATROSU
Pazartesiden ada
her gün
20.45
F R O
de
D f
ma
saat
T
1 Tablo Plerre Louys ve Louls de Ora ınoııCdan rhrkçosi. Münir Hayrl Egeli Müzik; Erlnnper - Massenol Gluck cumartesi wnat 15 de maline. 19369
Müzikal Fnntczi 3 Eser:
Çıt rejnmba.
Pazar 15 ve 18 Telefon ,

MUAMMER
TİYATROSU H E I. A M I
Perde
de
KARAC'A
R
A
D
Y
0
L
BEYOĞLU: Cemal Atasoy (Merice?.) — Llmoner (Taksimi hangir (Taksim) — lata) — Ziya Boyer Şark Merkez (Şişil) (Şişli) — Hahçıoğlu Merkez (Kasımpaşa).
Ci-
Sağlık (Ga-(Galata) — — Kurtuluş (Hasköy) —
FATÎH; İsmail Hakkı (Şehaade-*)aşı) — Salâhaddln Gürgen (Aksaray) — Samsaya (Samatva) — Saaekl (Şehremini) — Ahmet Süal (KaragÜmrÜk) — Havim Berk (Fener).
EYCFî Arif Beşer.
BE8ÎKTAS: S. Recep — Ortaköy — Gıyaacddln Dlvanlıoglu — Merkez (Bebek).
KADIKÖY: Yrldeftlrment (Kadıköy) — Fcneryolu — Erenköy — A. Cafer Çağatay (Bostancı) — ö-mor Konan (Üsküdar).
ANKARA: Anafartalnr, Erenköy, Ankara.
İZMİR: Halk (Basmahane)— Tardım (A Isa nen k) — Birlik (Keme-raltı) — Cumhuriyet (Eşrofpaşa) — Güzelyalt (Yalılar).
A
R
Hafin. 10 (Pl.ı 17.5û Türk
İSTANBl L
12.57 Açılış vc Programlar, — 13.00 Haberler. — İS 15 Dans Müziği (PL) — 13.30 Radyo Sulun Orkestrası Konser). — 14 00 Yeni Seslordcn Şarkılar.
— 14.45 Hafif Müzik (PL) — 15.00 Üniversite Postası. — 15.10 Türküler; (Necati Bnşnra) — 15 3ü tanın Programı. — 15.45 Dans Müziği (Pl.) — Sax Eserleri. — 16 30 Dans Orkestraları Geçidi
— 17.15 Türküler. — 17 15 ttfalyc .Saati. — Dans Müziği (PL) — 18.00 Radyo Klâsik
Musikisi Birliği Konseri. — 18.4ü Dans Müziği (Pl.)
— 19 00 Haberler. — 19 15 Kısa Şehir Haberleri. — 10.20 Darvaş vc arkadaşlarından melodiler. — 19.40 Necmi Rıza Ahıskun vc arkadaşları. — 20.15 Radyo Gazetesi. — 20 30 Şehirde Bu Hafta. — 20.45 Tanınmış Spiker Edwnrd Startzla Bir Konuşma, — 21.00 por ve Sergi Sarayındım dünya güreş şampiyonası rövanş müsabakalarının naklen yayını. Müsabakaların hitamında programlar ve dana müziği.
ANKARA
7.28 Açılış ve Program. — 7.30 M 3. Ayan. — 7 31 Harry Horlick Orkestrası Çalıyor (Pl.) — 7 45 I Huborlor ve Hava Rapoı-u. — 8.00 Tlırkülsr (PL) —
8.25 Günün Programı. — 8.30 ÇeylUİ Hafif Müzik (Pl.) — 9.00 Kapanış.
12 15-13.15 Asker saati: (16.m.83-17840 Kc s T.A.V Kına Dalga Postaslyle Beraber Yayın)— 12.15 Memleketten Selâm. — 12.30 Askerin İstediği Havalar.
— 13 00 Haberler. — 13.15 Klâsik Saz Eserleri. —
13.30 Öğle Gazetesi. — 13.45 Şarkılar. — 14.00 Radyo Salon Orkestrası. — 14 30 Şon Parçalar (Pl.) —
14.55 Konuşma: Spor Haberleri. — 15.00 Kayıp Mektupları. Hava Raporu. Akşam Programı ve Kapanış.
16.58 Açılış ve Program, — İT.00 Çocuk Saati. — 18.00 M, S. Ayarı —» 16 00 Dans Orkestraları Çalıyor (Pl,) — 18 30 şarkılar. — W 00 M. S. Ayarı ve Haberler. — 19.15 Tarihten Bir Yaprak. — 19.20 Yurttan Sesler, idare etlen: Muzaffer Sarısözen. — 19.45 Radyo ile İngilizce. — 20 00 Varyete Müslkleıl (Pl.).
— 20 15 Radyo Gazetesi. — 20.30 Serbest Saat — 20.35 İncesaz (SuzınAk Faslı) — 21.15 Norman Clouttor Orkestrası Çalıyor (Pl.) — 21.35 Film Melodileri, — 22.00 Konuşma, — 22 lf Şarkılar — 22 45 M. S Ayarı ve Haberler. — 23 (H> Duna Jdüaigi (Pl.)
— 23.30 Program ve Kapanış.
(

9
(
Sayfa 6
— Y E N î I S T A N R U L —
2 Aralık 1950


i
r1
Kavak Fidanı Satışı
Siimerbank Selüloz Sanayii
Müessçsesi Müdürlüğünden :
ÎZMlT
rek buk dan
ttalyamn kavak ıslah ve deney enstitülerinden getirilir* müessesomiz fidanlıklarında çoğaltılan ıslâh edilmiş ça-büyüyen ve hastalıklara karşı mukavim olan kavak fire çeliklerinin satışına başlanmıştır.
Satış şartlarını öğrenmek İsteyenlerin Mücssdhcmiz Fi.
danlık Şefliğine müracaatları rica olunur. (16139i
Kadıköy ikinci Sulh Hukuk
Y argıçlığından:
919 63
Erenköy İstasyon Cad. 17 No.da mukim iken vefat eden Ayşe Okurun ikametgâhındaki ev eşyalarının 13.12.1950 günü saat 14.30 da satışı kararlaştırılmış olduğundan isteklilerin belli gün ve saatte mezkûr adreste hazır bulunmaları ilân olunur.! (16528»
KERESTE BİÇMEK İÇİN
KATRAK MAKİNESİ ARANIYOR
Elektrikle işler, asgarî, 80 santimlik, yeni veya İyi vaziyette, kullanılmış olabilir. Evsafını ve fiyatını Bursa. Posta Kutusu No. 16 adresine bildirilmesi
olduğunu fabrika tarafından garanti edilmiştir.
y>4n(ıj?y4 ve pillerden venİ bîr parti' gelmiştir
Türkiye Umum İstif Acsntslıjı; ABDÜLKADİR MEMİŞOĞLU - Katırcıoğlu Hanı No. 18-Tel.: 26916 - Telgraf: ARMEMİŞ • İstanbul
ir..*.
ı*f*n**
MODELLERİNİ
dinleyiniz
Mümessili
Dikiş makinalannda bulabilirsiniz
İstanbul fişliye Mahkemesi
ikinci Ticaret Dairesi Başkanlığından
950 ^375
İSTANBUL BELEDİYESİ İLÂNLARI
Abbas Rahmi
Mehmet Cemalettln
Fethi
Mahallesi Şeref
30/17, 29/40
Şagilj HA mit
mahallesi yeni
29/10
Emin Sinan Hamam
Desplna
Şagili Eşref
Mahallesi Şeref yeni Saraçhane
HAmit
muta-
Bina
Arazi
Bina
Bina
Bina
Mahmutpaşa 63/1, 63/2
30/13
7/17 30/28 29/44 30/ 1 29/43
Nebahaddfn Kırmacı Mehmet Murat Ahmet Beliren Kemal Uhıçay Horopsima
Yani Şekerci
Cankurtaran No. 3/1
İlk bakışta görülen sağlamlık Gürültüsüz çalışma
İyi möble
İğne ve parça bolluğu
Tam yağlama
Seri iş verme kabiliyeti
İplik toplamalarda hususî tertibat üstün vasıfları, cihanşümul
Behram Çavuş Mahallesi Kflçükdeniz Sokağı No 95/97 arsa
Muayyen gün ve saatte bizzat veya bilvekAle mahkemede ha zır bulunması aksi takdirde hakkında gıyap karan ittihaz oluna cağı tebliğ makamına kaim olmak üzere ilân olunur. (16515)
Nişanca Mahallesi Nişanca Yokuşu 8-10 numaralı arsa
Lûtflye Karaçapmar tarafından Celâl Büyükkara ve Arslan aleyhine İkame olunan 4500 liranın tahsili talebini zammın dâvada:
TENVİRAT
Mükellefin adı ve soyadı
Boş teslim. Nişantaşı A-merikan Hastahanesi cıvan, 5-6 odalı vc konforlu apartman katlan satılıktır. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri saat 10 ile 13 arasında Gala tada Bankalar Caddesi Ünyon Hanı 24 No. da A. Hancıyana müracaat.
Telefon : 40430
Saraçhane Sokak
TERZİ
Mme. M. STANGALÎ, yeni adresi İstiklâl Caddesi Güney Palas Apt No. 257/3 (Galatasaray) olduğunu, sayın müşterilerine bidirir.
Efendi sokak No
teneke Kg,
•»
Sokak No. 21/1
sokağı No. 3
No. 3/1 Pehlivan So. No. 8/1 Liman Cad. No. 73/1
TAHIR HAN - Galato
Nişanca Mahallesi Nişanca Çeşmesi Yokuşu No 17-19/1 arsa
Perakende satış yeri Alp Oteli altında Tepebaşı Telgraf : LAMET İstanbul
SIRLAR BOYUNCA
Ma hm ut paşa
Cankurtaran
Tavşantaşı Mahallesi Soğanağa Cami So Mimar Hayreddin Mahallesi Şehsuvar Mahallesi Kadırga
Mimar Hayreddin Mahallesi Caddesi No, 51/1
MÜddeialeyh Celâl, Fatih» Fatih Caddesi 110 No. Kat 4 deki ikametgâhını terk 11c semti meçhûle gitmiş olduğundan bahisle gönderilen dâva arzuhali sureti büA tebliğ iade edilmiş olduğundan mumaileyhe hukuk usûl muhakemeleri kanununun 142 nci ve müteakip maddelerine tevfikan dâva arzuhali suretinin bir ay müddetle ilânen tebliğine ve duruşmanın 19.1.1951 cuma saat 14 e talikine karar verilmiştir.
İııIL' M i Vft ’y/ muhakkak
tercih ediniz.
Muhammen
kıymeti Teminatı
Seçeceğiniz yol arkadaşı ile birlikte efsane ve eğlenceler diyarı Paris'e konforlu bir seyahat. Paris'te en lüks otellerde, en kibar gazino ve kabarelerde eğlence. zevk ve sefa. . , Butun bunları, Fakir ve Yetim Çocuklara Yardım Eşya Piyangosu bir tek liraya mukabil size hediye ediyor.
Eskişehir
fl
2 Kişi 1 Liraya bir Paris Seyahati yapabilir mi?
Yeni yıl mahsulü buğday Hara Yeni yıl mahsulü tam yağlı koyun peyniri (Buzhanede)
Karagül kuzu yünü Merinos yünü
Muhtelif koyun, kuzu keçi derisi
Müstamel taş kömür sobası
Müstamel baskül
Kom. Şti
GALATA
Verginin İhbarname nevi nnmaram
1 — Aşağıda cins ve miktarları vazıh buğday, peynir vesaire hizalarında gösterilen gün ve saatlerde her biri toptan. İstekli çıkmadığı takdirde partiler halinde Eskişehir Ticaret Borsasında satılacaktır.
2 — İsteklilerin belirli gün ve saatlerde gerekli teminatlarlyle birlikte hazır bulunmaları şartna-
mesini görmek isteyenlerin Eskişehir Veteriner Mahmudiyede Hara Müdürlüklerine müracaatları İlân olunur. (16320)
^10
***
3. *****
r ****
höVO^
o»"™»**
tMO" '** , _ v-,
UwIUn.^^’« **
Untb*»*"**
w ol*"
TUNGSRAM
ZAYİ VESİKA — 16.2.1948 tarih ve 13 numaralı Beyoğlu Emniyet Amirliğinden almış olduğum artist vesikamı zayi ettim Yenisini alacağımdan eskisinin hükmü yoktur.
Fatma Çiftgezer
Mollafenari Mahallesi T&vukpazan Yağlıkçı Han Arazi 8/41
No. 15 arsa
Kumkapj Belediye Şubesi dahilinde yukarıda mahalle, sokak ve kapı No.lan ile vergi nevileri yazılı İhbarname sahiplerinin ikametgâh adresleri meçhûl bulunduğundan tebliği mümkün görüleme-üştır. Keyfiyet Vergi Usûl Kanununun 93 üncil maddesinin ikinci fıkrası gereğince tebligat yerine kaim olmak üzere ilân olunur.
(Bıı ilân tarihinden başlayarak bir ay İçinde ilânı yapan makama bizzat veya bilvekAle mü-'■«raat veya taahhütlü mektup veya telgrafla açık adres bildirdiği takdirde Usûl Kanununun 95 İnci maddesi ^uciblncc süre ile kayıtlı remnl tebliğ yapılacaktır.) (16466)
Teslim yeri Miktarı
BLAUPUNKT
EN AZ PARAYA . EN BOL AYDINLIK

*

Comments (0)