30 Kasım 1950
Perşembe
SİYASÎ İKTİSADÎ MÜSTAKİL
Yıl I — Sayı 365 — 10 kuruş
1
Yeni İsi a ti bııl' un
r 'M
Abone: Türkiye fetn eenenn 3Î, altı aylığı 17, üc aylığı • liradır. Hariç memleketler İki misildir.
M •
KUPONU

TAHSİL KUPONU
W
hAnlnr : 6 na »ayfadn Mntîm*tn«l
2 liradır, ilânlardan hiçbir mesuliyet kabul edilmez.
Beyoğtn - Müellif Caddesi 6 . R Telefon : 44756-44757 Santral
TeM* Mm: Habfb Edlb - TÖRETTAN
Prmfa Kutum : 147 . fatanbnl. Telgraf Adresi : Hetlo, tatanhul
Karar günleri
KOMÜNİST Çinlilerin Kore harbine katılmaları, yalnız askerlik ve savaş-güdümü ba-ktmmdan değil, aynı zamanda dünya politikası bakımından da yepyeni bir durum yaratmıştır.
Birleşik Amerika’dan gelen 6on haberlerde fazla bir iyimserlik yoksa da aşın bir kötümserlik de belirmemektedir. Yetkili çevrelere göre, Birleşmiş Milletler Ordusu Kore’de, hatırladığımız gibi, daha ciddî tehlikelerle karşı karşıya kalmış ve hareket serbestliğini kazanır kazanmaz güneye doğru yayılmasını ve muzaffer olmasını bilmiştir. Onun için, şimdilik, heyecana kapılmadan hâdiselerin gelişmesini beklemek daha doğrudur. Bu Amerikan görüşüyle kaşılaştınldı-ğı zaman Batı demokrasi çevrelerinde beliren fikirlerde daha ağır bir hava sezilmektedir. Onlara göre dünya banşı çok ciddî bir buhran geçirmektedir. Bu uğurda girişilecek temasları iyi hesaplamak ve hiç bir fırsatı kaçırmamak lâzımdır. Bir kere daha Stalin’e başvurul m ah ve bir anlaşma yolu bulmaya çalışılmalıdır. Bu teşebbüsün, bundan önceki-1 ler gibi, neticesiz kalacağını İddia etmek kolay değildir! Hır bir netice elde edilmezse, en son tedbirlere başvurmak gene her zaman mümkündür! Bu fikre bağlı olan Batı demokrasileri çevreleri, Kore harbine karşı, öteden beri, çok başka bir durum almışlar ve orada beliren ihtilâflara karşı, gerginliğin başladığı günlerden beri, temelli bir ilgi göstermemişlerdir. Birleşmiş Milletter savunma teşkilâtının da ağır işlemesi, hep bu gibi fikirlerin bıraktığı tesirlerden Deri gelmiştir.
Çinlilerin Kore harbine katılmaları Dean Acheson tarafından bir saldırganlık olarak hükümlendirildiği halde, Batı demokrasilerinde, buna daha çok, bir politika değeri verilmektedir. Bu görüşe göre, Çinliler, Birleşmiş Milletler Savunma Kurulu’na, anlaşma ve konuşma yolu ile giremedikleri için silâha sanlmak zorunda kalmışlardır! Komünist Çin Hükümeti, zamanında tanınmış olsaydı, şimdiki kanşık durum önlenmiş olurdu! Bu fi-, kir, çok iyi sezildiği gibi, Sovyet dostlarının fikridir. Birleşmiş Milletler kurultayı ile Savunma Kurulu ne Sovyetler için ehemmiyetlidir, ne de Çin için... Komünist devletler, öteden beri bilindiği gibi, Birleşmiş Milletler Teşkilâtını, yalnız propaganda bakımından benimsemişler ve oradan ban-şa bağlı ülkeleri kışkırtmaya çalışmışlardır. Onun için Birleşmiş Milletlerle Çin arasında beliren gerçekten düşündürücü ihtilâfta çok başka sebepler aramak lâzımdır. Dean Ache-aon’ın süslemeyen lüzum görmeksizin belirttiği gibi, bu ihtilâf, Batı Avrup’ya çevrilmiş Sovyet amaçlarını pepelemek ve gizlemek için yaratılmış bir ihtilâftır. Acheson’ın bugün beklenen nutku, bizi, bu noktada, belki, aydınlatmış olacaktır.
Korede çetin çarpışmalar

Kore
vaş Dirliğimiz yeni bir destan yarattı
Şiddetli düşman tazyikına rağmen Birliğimiz tek bir adım gerilemedi

Maalesef 8
şehit verdik
Komünist Çinliler, bu çarpışmada iki yüz kişilik insan kaybına uğradılar
Ankara, 29 A A. (Basın - Yayın l — Amerikanın Sesi radyosu bu gece 19.15 teki yayını esnasında şunları söylemiştir:
Şu dakikada stüdyoya getirilen Reuter’ln bir haberi Türklerin destan olacak şu kahramanlıklarından bahsetmektedir:
Tokyo, 29 A A. (Reuter) —Tok-şon ile Kıınuri arasındaki stratejik cenah yolunu tutan 5000 mevcutlu Türk tugayı bugün sekizinci ordunun sağ cenahına âdeta demirlemiş bir vaziyette iken Kuzey Koreli ve komünist Çinliler Birleşmiş Milletler kıtalarını çevirmeye çalışıyorlardı.
Yüksek dağların arasındaki geçidi kapatmış olan Türkler, mevzilerini katî bir şekilde müdafaa e-diyorlardı. Dün ilk defa savaşa katılan Türkler bütün gün boyunca karşıdan gelen şiddetli tazyik a karşı koymuşlardır.
Bu kuvetli sızmalardan hiç birisi Türkleri yerinden kımıldatama-mıştır.
Türkler ilk kayıplara Kıınurinin doğusunda cereyan eden şiddetli savaşlar esnasında uğramışlardır.
Akşamüzerine doğru Türk tugayı 8 ölü ve birçok yaralı vermesine rağmen 200 komünisti öldürmeye muvaffak olmuştur. Çok defa Türkler süngü takarak hücuma geçmişlerdir. Tugayın komutanı General Tahsin Yazıcı: “Komünistler fecirde hücuma kalktılar. fA-kat biz de en İyi hal çaresi olan karşı taarruza geçtik., diyerek vaziyeti basit bir şekilde izah etmiştir.
Kızılay işaretini taşıyan Türk cankurtaran otomobilleri canavar düdüklerini devamlı bir şekilde öttürerek geri hatlardaki hastahane-lere doğru son süratle seyrediyorlardı.
Öğleden sonra komünistler Türk mevzilerini çevirerek tugay komutanlığı ile mevziler arasına yerleşmişlerdi.
Bir posta eri kurulan pumıyu aşmaya muvaffak olduktan başka İki komünisti de öldürüp tugayın komutanına, maiyetindeki küçük bir muhafız kıtası İle beraber bir Amerikan albayının etrafının sarıldığım bildirmiştir.
Bu albay tugayla birlikte bulunan bir irtibat .subayı idi. Haberi alan General Yazıcı hemen taburuna “Süngü tak„ emrini vermiştir. Bunun üzerine Türk tabum hücuma geçerek tugayın diğer kt-
Dün bütün dünya radyolarında kendisinden sitayişle bahsettiren Türk birliği Mersinden yola çıktığı gün
Tugayımızın muvaffakiyeti
Birliğimiz, ikinci muhasarayı da kırdı. Bir habere göre, Türk Komutanı yaralandı
Korede bir mahalden, 29 (AP) — Dün gece geç vakit Türk Tugayı Kunu’nun 5 mil güneyinde. Doğudan inkişaf eden şiddetli bir hücuma maruz kalmıştır. Çinliler Türk Tugayına Kunu-Sunçon şosesi üzerinde taarruz etmişlerdir. Türk Birliği bu taarruzu püskürtmüş ve hâlen müdafaa mevzilerine yerleşmiştir. Tugaya bağlı bir birliğin sarıldığına dair bir haber mevcutsa da, bu cihet henüz teyid edilmemiştir. Kati malûmat yoktur.

b '

w

b
>•
A
t
I
i
f

*




• VJ
1
9






4



I

*


( * di
Fi




■ > 'i
' -
i ••'f.- t

(


■-





I
i

Yugoslavyadan serbest bırakılan Yunan çocuktan, Kızılhaç tarafından dağıtılan yiyecekleri alıyorlar
Türkiye, Yunanistan ve
Yugoslavya arasında
Amerika, Venizelosun Tito’ya yaptığı tekliften müspet neticeler bekliyor
sınılan arasına sızan komünistleri temizlemiştir.
General, karargâhım bir çiftlikte kerpiç bir evde kurmuştu. Fakat içeride hiç bir telefon çalmıyordu. V
Posta erleri ilk haOann dıfriımu hakkında yazılı raporlar getiriyorlardı. Karargâhın dışında vadide siyah bıyıklı, hâki renkli elbiseler giymiş, ellerinde kasaturalar bulunan 6 Türk askeri, sivil Kuzey Korelileri harp sahasının dışına çıkarıyorlardı. > * •
Diğer altı Türk eri de 200 Güney Koreli askeri geri hatlara isticvap olunmak Üzere getiriyorlardı. Türkler bunların komünistler safında harp ettiklerinden şüphe etmekte idiler.
Bir Türk subayı: “Bu sabah dA Güney Korelilere rastlayınca onlaı bizim üzerimize ateş ettiler,, demiştir.
Cephede havan toplan ve maki-
-------------------- 4 *
Genelkurmay Bakanlığında
nelitüfekler durmadan ateş ederlerken Türkler karşı taarruza ha-zırlanmakta idiler.
Taburun komutan vekili Yüzbaşı Ahmet Tııncer emrindeki erleri bir köye sevkederken bir dağ topu ile avcıların ateşine maruz kalmıştır.
Yüzbaşı bir filinta kAparak bunlara ateş etmek istemişse de menzilinin kısalığını müşahede ederek hemen bir piyade tüfeği almış ve komünist avcıların dağıldığım müşahede edinceye kadar üzerlerine ateş etmiştir.
Yüzbaşı ‘ süngü tak lan hücum
tarafından köyde tesis olunan ba-rikadı ortadan kaldırmıştır.
Etrafı sarılan Amerikan albayı bu sarılma esnasında yanından bir nn bile avrılmıyan maiyetindeki Türklerden müteşekkil küçük muhafız kıtası ile beraber kurtarılmıştır.
¥ ------------------------------
bundan sonra erlerine emrini vermiş ve yapı-neticesinde komünistler
Kore harekâtı hakkında
Celâl Bayar izahat aldı
Ankara 29 (ANKA) — Kore cephesinden gelen haberler, son günler, de gerek siyasî çevrelerde ve gerek halk arasında çok canlı alâka ve ciddiyetle takip olunmaktadır.
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, bugün Öğleden sonra Genelkurmay Başkanlığına gelerek Komünist Çin’in müdahalesinden sonra harekatın takip etliği seyir hakkında

harita üzerinde verilen İzahatı dinlemiş ve telsizle Knreden gelen son raporları tetkik etmiştir. Bayar 18 e kadar Genelkurmay Başkanlığında kalmıştır.
Diğer taraftan, Milli Savunma Bakanlığı, birliğimizin 28 kasım gecesi yaptığı başarılı süngü muharebesinde düşmana 200 zayiat verdirildiğini teyit etmiştir.
Yeni durum, bize 1939 ağustosunun son haftasındaki gerginliği hatırlatmaktadır. Barıştan bahseden Hitler’le barıştan bahseden Stalin arasında en ufak bir fark yoktur. Demokrasilerin hazırlıkları çok eksiktir. Tarihin her bölümünde saldırgan, hep kanşık ve hazırlıksız durumlardan faydalanmaya çalışmıştır. Fakat demokrasilerin hazırlık ölçüsü ne olursa olsun, banş cephesi milletleri mutlaka karar vermek zorundadırlar. Biz İkinci Dünya Harbinden sonra en ehemmiyetli karar günlerimizle karşı karşıya bulunuyoruz. Bunun h^men verilmesi de kolay değildir. Çünkü: Birleşmiş Milletleri kuran devletlerin türlü politika görüşleri, savaş-güdümü prensipleri vardır. Zaman ise’; malarına dir. Bu Milletler
geçirmektedir. Banşı kurtarmak, yarım tedbirlerle değil, ancak bütün demokrasi milletleri tarafından benimsenen sağlam bir irade birliği ile mümkündür. Biz işte böyle bir karar beklemekte haklı olduğumuzu sanıyoruz
M. NERMİ
geniş politika tartış-hiç de elverişli değil-bakımdan Birleşmiş en büyük imtihanını
Yakında yurdumuza gelecek olan denizaltılann teslim merasimi
New-York, 29 (T H.A.) — Amerikanın Seal Radyosu bugün muhtelif Balkan milletleri dillerinde yaptığı yayında, Balkanlarda siyasi durumun gittikçe düzelmekte olduğunu ve ümit verici bir hal aldığını söyliyerek şu haberleri vermiştir:
Yunan Başbakanı Venizelos Türkiye, Yunanistan ve Yugoslavya a-rasında tedafüi ve askerî bir pakt akdi için Mareşal Titoya bir teklifte bulunmuştur.
M. Venizelos. Titodan alacağı cevaba göre aynı mahiyette olmak ü-zere Türklyeye de müracaatta bulunacaktır.
Amerikanın Balkan işlerinde mütehassıs siyaset adamları Venizelosun bu teşebbüslerine büyük bir ehemmiyet vermekte ve müspet şekilde İnkişaf edeceğinden kuvvetle ümitvar bulunmaktadır. Netekim, dünden itibaren Yugoslavya ile Yunanistan arasında İkinci Dünya Harbinin hitamından beri ilk defa olarak normal diplomasi münasebetler başlamıştır.
Yugoslavya, Yunan dahili harbi esnasında komünistler tarafından kaçırılan ve Yugoslavyada bulunan Yunan çocuklarını Yunanlstana İade etmektedir. îlk parti Yunan çocuğu anavatanlarına dönmüşlerdir. Bundan başka
demiryolu yeniden mıştır.
Yugoslavya ile betleri de düzene memleket arasındaki muhtelif an-
laşmazlıklar için bir hal çaresi bulunmuş ve müzakerelere başlanmıştır.
Yunan - Yugoslav siyasî münasebatı yeniden kuruldu
Atina, 29 A.A. (AFP) — Başbakan Venizelos demiştir ki:
“Yugoslavya ile Yunanistan ara-
sında diplomatik münasebetlerin yeniden kurulmuş olduğunu haber vermekle bahtiyarım.
Bundan böyle çeşitli tarihî bağlarla birbirine bağlı olan her iki memleket arasında münasebetler gittikçe daha sıklaşcaktır^.
Türk komutanı yaralandı
Bu sabah erken bir saatte komutasındaki müfrezenin bakiyesiyle i-leri hatlardan Amerikan hatlarına ulaşan bir Türk irtibat subayı, Tugay Komutanının harekât sırasında yaralandığını söylemiştir.
Tokyo, 29 (YİRS) — Müttefik hatları bugün de ağır düşman baskısı altında gerilemek zorunda kalmışlardır. Kuzeydoğu Korede Man-çurya hududuna kadar ilerlemiş o-lan 7 nci Amerikan Tümeninin bazı birlikleriyle Chosin civarında bulunan 2 neî deniz piyade tümeninin ricat hatları kesilmiştir. Bu tümenlerin yaralı askerleri bugün helikopterlerle geriye götürülmüştür. Shosin elektrik tesisleri bölgesinde her taraftan hücuma uğnyan Amerikan birlikleri ağır ZAyiat vermişlerdir. Alınan esirlerin ifadelerine nazaran bu bölgede çarpışan düşman kuvvetleri 5 Çin tümeninden müteşekkildir.
Kuzeybatı Korede çarpışan Müttefik kuvvetleri bugün 200.000 kişilik yani her biri 3-4 tümenlik 6 Çin ordusu karşısında geri çekilerek yer yer Chongchong Nehri hattının güneyine inmiştir. Bu cephedeki Amerikan ve Güney Kore kuvvetleri Pyongyang’ın kuzeyindeki Sunchon'da tutunmak üzere umumi olarak geri çekilmektedirler. Burası Pyongyang’ın 23 mil kuzeyinde-dir. Diğer taraftan gene Pyongyang’ın kuzeyindeki Songchong şeh. r| civarında toplanmış olan 2 ilâ 3 Kuzey Kore tümeninin müttefik hatlarını geriden tehdit etmeleri ihtimali mevcuttur. e
Merkez kesiminde açılan gedikten güney ve güneybatıya doğru sızan komünist akınım durdurmak İçin 2 nci Amerikan Tümeni ve Türk Savaş Tugayı cansiperane çarpışmaktadırlar. 2 nel Amerikan Tümeni bugün geri çekilerek Kunu’yu düşmana terketmiştir. Bu sırada Türk Tugayı, Taechon İle Kunu arasındaki kesimi tutarak Amerikan tümenini desteklemiştir. Türk Tugayı sabahtan akşama kadar sayıca üstün Çin kuvvetlerine karşı çarpışmış vc iki defa çember içine düşmesine rağmen düşman hatlarını yarmış ve giriştiği süngü hücumlarında düşmanı mağlûp etmiştir. Cephenin bu kesiminde akşama kadar daimî surette süngü ve kurşun ' düellosu devam etmiştir.
Birliğimiz takviye edildi
Tokyo. 29 (BBC) — öğrenildiğine göre, 1 e karşı .5 kişi ile hücum eden düşman kuvvetleri karşısında Türk Tugayı hatlarını muhafaza etmiştir. Bugün bu tugaya Amerikan takviye kuvvetleri gönderilmiştir.
Balıkesirde
zelzele oldu
Muhtelif fasılalarla 19 defa tekerrür eden zelzele, bazı hasara sebebiyet verdi

Bclgrad - SelAnik seyrüsefere açıl-
îtalya münase-girmektedir. İki
Balıkesir 29 (A.A ) — Dün gece saat 19.55 te Bigadiç İlçesinde 34 saniye süren çok şiddetli bir deprem olmuş ve bunu 20 dakika sonra da kısa fâsılalarla biri hafif diğeri şiddetli iki deprem takip etmiş, tir.
Deprem sonunda İki ev kısmen, 8 evin de bacası tamamen yıkılmış ve evlerde muhtelif çatlaklar husule gelmiştir. Bütün Bigadlçliler geceyi dışarda geçirmişlerdir.
Deprem haberinin Balıkesirde işi. • tjlmesini müteakip derhal Vali Muavini Hayrl Eke beraberinde Jandarma Alay Komutan Muavini olduğu halde yanlarına çadır ve ekmek alarak Bigadiç© haroket etmişler ve vatandaşların İlk ihtiyaçlarını karşılayarak gerekli tedbirleri almışlardır. z
Balıkesir© gelen haberlere göre, dün gece deprem muhtelif fâsıla-larla 19 defa tekerrür etmiştir.
1.000
•• ■) 4 •* s «
t
s
L ■
H SH 1
Milli Savunma Ko-
( ( W
SENELERCE evvel. İstan0ulunEn MODERN MerDANi TAKSİME HE V KELİ OLMAYAN 0İR. KAİDE DİKİLMİŞTİR..
Millî Savunma Komisyonu Kore Birliğimize ait tasarıyı kabul etti
Ankara 29 (Husus! muhabirimiz bildiriyor)
misyonu bugün toplanarak Koreye gidon birliğimizin yolluk işlerine vesatr mail hususlarına alt Hükümetin getirdiği kanun tasarısını müzakere ve kabul etmiştir.
Yanndan itibaren gazetemizde çıkacak kuponları saklamayı unutmayınız re bugün 3 üncü sayfamızdaki saatleri tetkik ediniz.
■İSTER İN/VN,İSTER İNANMA
L 0N S€NC evveL T€MeÜ
* - - -
Yeni İstanbul
Yann ikinci
yaşına gınyor
KATEfrik.
Bu münasebetle memleketimizin ta nınmıo Rİyanot ve İlim Adamlarının gazetemiz halikındaki fikirlerini yarınki nüshamızda okuyacakRifiır.
Vayaiaain eeş dakîkada
LERj 8 6YOGIU CADDC5ÎNÎ NAKil VASİ.
TALAai ANCAK. YAklM SAATTİ AŞA.
Hablb Edib - Törehan
Turkiycııln U iMhingtun Büjukelçhl Feridun Ornal Erkin, ankeri yurdun mucibince Turkijeye verilen denizaltıyı letdün ah> ur.
TURKiyEDE BIÇAK TAŞIMAK yASAK FAKAT HER TÜRLÜ BIÇAK SATIŞI SERBEST Tl £-
_ı?

Kore harekâtına alt tafsilât ve Tiirk Karargâhından verilen malûmatı 3 üncü sayfamızda bulacaksınız.
Konudan :
Şevket Evliyagil
J>€vl€r BÜTÇESİNDEN B»N. LEB.CE LİRA SARF6DİlCR£k KI2IICA HAM AMDA İNŞA fdİibn bu sar-ayin kîm’n TARAFINDAN v£ NİÇtN YAPTI R-ILDI $1 SıRTÛALÛ ANIAŞIIAM AMISTiR.
ATILAN ÎN0NU STADININ R ANCAK VARİSİ TAMAMLANABİL. MlŞTİR..

Bavfa 3
yeni İstanbul
30 Ka«nm 1950
Istanbulda yapılacak otel için Bakanlar Kurulu kararı çıktı
500 üncü fetih yılına yetiştirilecek olan bina, Türk sermayesi ile yapılacak, işletme fonunu Hilton Şirke/I temin edecek
Evvelki gece şehrimizden gecen İktisadi İşbirliği Başkam Mr. Poster ile görüşmek üzere şehrimize gelmiş olan Devlet Bakanlığı Umumi Kâtibi Cemil Sait Bark, tatan-bulda Lnşa edilecek büyük otel hakkında gazetemize aşağıdaki beyanatı vermiştir:
“— Otelin inşaatı için karar Bakanlar Kuruluna tevdi edilmişti. Dün Ankaradan aldığım bir habere göre karar Bakanlar Kurulunda katiyet keabctmiştir.
Otel Türk sermayesi İle inşa edilecektir, Buna mukabil 25 sene müddetle İşletmesi ve işletme sermayesi Amerikan Hilton Şirketine ait olacaktır.
Bundan başka 25 sene zarfında mefruşatın sabit kıymetlerinde değişiklik yapmak icap ettiği takdirde bunu da Hilton Şirketi deruhte edecektir.
İnşaat işi İçin Marsh ali Plânı kar. şılık fonundan Üç buçuk milyon lira ayrılmıştır. Otelin inşaat ve mefruşat masrafları tahmini olarak on üç buçuk milyon liradır. Arsayı İstanbul Belediyesi bedelsiz olarak verecek. buna mukabil otele hissedar olacaktır. İnşaat sermayesine geniş hususi sermaye tophyan bankalar iştirak edebilecektir. İnşaatın proje tâyin ve nezaret masrafları Maraba!! Plânı tarafından doğrudan doğruya ödenecektir.
İşletme kârlan otelin inşaatına sermaye yatıranlarla Hilton Şirkotl arasında bir nispet dahilinde paylaşılacaktır. Büyük pay İnşaata ser maye yatıranlarındır. Bunlar aynı zamanda zarara İştirak etmiyecck-lerdlr. Zarar Hilton Şirketine ait o-lacaktır.
Otelin yeri için Radyoevînin ar- j kası. İnönü Gezisi ve Taksim Bah- , çesl mevzuu bahistir. Bu üç yerden I biri tercih edilecektir.
Plânı. Amerikada Wftldorf As-torla. La Plaza gibi dünyanın en büyük otellerini yapan dünyaca tanınmış otel mimarı Mr. Skydmore tarafından bir Türk mühendisi ile beraber yapılacaktır.
KISA HABERLER
★ Ses sanatkârı Hamiyet Yücese* İstanbul ve Ankara Radyosunda vereceği konserlerin tutarını İstanbul Üniversitesi Talebe Birliğine teberru etmiştir. Birlik temsilcileri kendisini evinde ziyaret ederek teşekkürlerini bildirmiştir.
★ 1951 yılında Londrada yapılacak olan Britanya Festivaline İstanbul Belediyesi de davet edilmiştir.
İsteyenler masrafları kendilerine ait olmak Üzere iştirak edebüecek-lerdir.
★ Son günlerde Boğazlardan mütekabil istikametlerde Sovyet Deniz taşıt vasıtalarının geçişi artmıştır.
★ Vali ve Belediye Reisi Prof. Gökay dün sabah Aksaraya giderek ilkokulları teftiş etmiştir. Vali buradan Cerrahpaşa Hastahanesinc gitmiş, hastahanenin ve hastaların ihtiyaçlarını yerinde incelemiştir.
★ Vali ve Belediye Reisi dün sabah İktisat Müdür vekilini nezdine çağırarak İstanbulun iktisadi işleri ve piyasa durumu hakkında görüşmüş ve bazı direktifler vermiştir.
Aylık karneleri kaldırdık
Okuyucularımıza kolaylık olmak üzere gazetemizin çıktığı günden beri (utbik etmekte olduğumuz aylık karne usulünü 1 aralıktan İtibaren kaldırmış bulunuyoruz. Bu karan almamızdaki sebep, bazı okuyucularım izin ve tevzi memurlarının karşılaşmakta oldukları müşkülâttır. Karneleri kaldırmamıza mukabil aylık karne kaptıklarından 3 tanesini bize getirerek tahsil kıır'nRi İçin kur*a numaram almakta olan okuyucuları* nıızın menfaatlerini korumak gayesiyle, bıı okuyucularımızdan Kare teni İze Uç aylık abone olanlara derhal bir İsimli kur’u numaracı verilecektir.
Bakanlar Kurulundan karar çıktığına göre işletme mukavelesi önümüzdeki ay zarfında imzalanacaktır. Projelerin ikmali 6 Ay zarfında tamamlanabilir ve bu suretle inşaata nisan veya mayıs ayında başlanabilir. Otelin, İstanbulun beşyü-züncü fetih yıldönümüne yetiştirilmesi şarttır.
25 senelik mukavele, bu müddetin hitamında arzu edildiği takdirde tekrar uzatılacaktır,
Otel asgari 300 odalı olacaktır. Şirketin İkinci reisi M. Houser yakında mimar Mr. Skydmore ile beraber tekrar şehrimize gelecektir. Otel kurulduktan sonra Hilton Şirketi tarafından Amerika ve Avru-pada geniş çapta propagandası yapılacaktır/*
Bulgar Elçisi, Sovyet Konsolosu ile görüştü
Ankaradan şehrimize gelmiş o-lan Bulgoristanın Türkiye Elçisi M. Çobanof, dün Sovyet Konsoloshanesine giderek temaslarda bulunmuştur.
Elçinin Bıılgaristana döneceği Konsoloshane tarafından yalanlan-m ıştır.
iki gazete arasındaki dâva barışma ile bitti
Yeni Sabah gazetesi, Kore harp muhabirleri tarafından kendisine gönderilen fillmlcrin Cumhuriyet gazetesi muharrirlerinden Necdet Evllyagil tarafından alındığını iddia etmişti.
Yapılan tahkikat neticesinde bu fillmlcri Necdet Evliyagibn almadığı anlaşılmıştır. Kendisinin Yeni Sabah gazetesiyle yazı işleri müdürü aleyhine açtığı dâvanın dün aabah Toplu Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmasında, mezkûr gazetenin yazı işleri müdürü Reşat Feyzi Yüzüncü ile avukatı, Necdet Evlıyagilden Özür dilemişler ve yapılan neşriyatın bir yanlışlık neticesi olduğunu söylemişler, Cumhuriyet muhabiri do dâvasından vazgeçmiştir.
Tarabyada denize uçan otomobil çıkarıldı
Evvelki gün saat 14.30 da Tarabyadan BÜyükdere.ve giderken denize uçan taksi dün saat 13.30 da Liman İdaresinin dalgıç ve çıkarma eklpl marifetiyle sudan çıkarılmıştır. 10 kulaç derinlikte kalan otomobilin ön camları suyun tazyikiyle tamamen kırılmış, fren ve direksiyonları aaglıım vaziyettedir. üçüncü viteste ve kontak nçık bulunmuştur. Bilirkişi heyetinin raporuna göre, lıfullse Sırasında otomobil 60-70 kilometre süratle seyir halinde olup meçhul bir sebepten deniz/* uçmuştur.
Arabayı kullanan İhsan Aker’do knlb hastalımı bıılıııı(hı£u ve bir kriz esnas»nda direksiyona hâkiııılyctini kaybettiği tahmin edilmektedir. Tah» kikata devanı edilmektedir.
Şehir köşesi
Çarşaf
Fmvfld gün Haydarpaşa'dan vapura binmiştim. Biraz geciken tren yolcularım almak üzere bekliyorduk. Ga-zetemi açtım, kahve ısmarladım. Havadislere dalmıştım ki birden bir uğultu ile kendime geldim. Vapur, kadınlı, erkekli büyücek hır kalabalıkla dolmuştu. Tabii bir hal diyeceksiniz. Hayır, bu tren yolcularının hemen bütan kadınları çarşaflı gibi idiler. A-nadoluda nk sık görülen bu manzara, bilmem neden bende bir tuhaf tesir yaptı. Her halde, o gihıün, Şapka Kanununun kabul edildiği tarihin yıldönümüne tesadüfünden olsa gerek. Filhakika da Öyle idi.
Ben bunları düşünürken, aynı trenle Anadoludan gelmiş olan bir avukat dostla karşılaştım. Yanıma geldL K( udisine düşündüklerimi naklettim. Gülümsiyerek dedi ki:
— Benim a mı kat cübbesi eskimişti. Eskişehirde bir yenisini aramak Üzere bir kaç dükkâna uğradım. bulamadım. Afyonda bir işim vardı. Oraya gitmişken bir bakayım dedim. Orada da yok. Fakat bir manifaturacı, çarşaflık kumaş alabileceğimi, bunun da aynı işi göreceğini söyledi. Kereden bulabileceğimi sordum. *‘Çok, diye cevap verdi, son zamanlarda on fazla sattığımız kumaş htt
Köprü »/r gelmiştik. Ayrıldık.
Bir çok şeylerden de ayrılıyoruz.
BİR İSTANBULLU
Sivil Havacılık Kongresi Ingiliz Delegasyonu Balkanının Belediyemize teşekkürü
Geçenlerde şehrimizde toplanan Sivil Havacılık Kongresi İngiliz delegasyonu Başkanı A. Cartor, Vali ve Belediye Reisi Prof. Gö-kay'a gönderdiği bir mektupta. Kongrenin Istanbulda toplanması münasebetiyle gerek kendisinin ve gerekse İstanbulluların göstermiş oldukları yakın alâka ve misafirperverliğe teşekkür etmekte ve hayatında şimdiye kadar böyle fevkalâde ve iyi idare edilmiş bir yer ve teşkilâtla karşılaşmamış olduğunu bildirerek kendisi ve delegasyonu adına şükran borçlarını bildirmektedir.
Ekmeklik unlara hile yapanlar
Ofis müfettişlerinin yaptığı tahkikat neticesinde bazı değirmenciler suçlu gorulau
Bundan bir müddet evvel, Beşik-taşta fırıncı Osman Erdem adında bir şahsın Ticaret Bakanlığına vâki olan ihbarı üzerine. Ofis müfettişleri tarafından yapılan tahkikat neticelenmiştir.
Müfettişler şehrin en büyük Üç değirmenini birden teftiş ederek muhtelif un nümuneleri alarak, bunları Ofis Genel Müdürlüğünün lâbo-ratunnnda tahlil ettirmişlerdir.Keyfiyet 21 kasımda bir raporla Genel Müdürlüğe bildirilmiştir.
Müfettişlik, bu vaziyet karşısın* da suçları sabit görülen üç büyük değirmen hakkında takibatta bulunulmasını istemektedir.
Belediye otobüslerinin kış tarifesi
Belediye Otobüs İdaresi. şehir otobüslerinin kış tarifesinde hiç değişiklik yapmıyacakUr.
Buna mukabil ay başından itibaren Sarıyer otobüs seferleri a-zaltılmaktadır. Yarım saatte bir yapılacak sahil seferlerinin son arabası Taksimden 10 da, Sonycrdcn 11 de kalkacaktır. 55 dakikada bir yapılacak Maslak yolu seferleri İse son araba Taksimden 20.30-20.45 arasında, Sanyerden 21.30.2145 te kalkacaktır.
Diğer taraftan öğrendiğimize göre, ring servis ve güzergâhı yeni alınan 50 otobüsle takviye edilecek, yeni servisler kurulacaktır.
Bu arada hususi işletmeler lâğvedilecek, Beyoglundan tramvayların kal d inim ası tecrübe edilecektir.
Yine Istanbulda, tramvayların mı, yoksa otobüslerin mi işliycce-gine dair prensip karan verilecek ve şayet tramvaylar kalacaksa, yeni tip arabalar getinlccek, aksı halde otobüs veya troleybüs işletilecektir.
Beyoğlu Komiser Muavini Vali tarafından takdir edildi
Beyoğlu mıntakasında suç İşlemeye müstait şahıslarla sarhoşları daimi surette takip ve suç işlemesine mâni tedbirlerin alınması hususunda vazifesinde gösterdiği feragatli ve verimli başarısından dolayı komiser muavini Vedat Sokullu, VaJl ve Belediye Reisi Profesör Gökay tarafından takdir edilmiştir. ___
Tâyin olunan ilkokul öğretmenleri
Milli Eğitim Bakanlığınca İstanbul köyleri için verilen 30 Öğretmen, ücret kadrosuna mukabil köylerde şehir İçin sırar bekliyen Öğretmenlerden şehir okullarında açılan şubelere aşağıdaki öğretmenler nakledilmişlerdir;
Halise Tunç, Mimarsinan 1.: Cevdet Karkazan. Mlmarslnan II; Ayşe Lâçin, Cankurtaran; Ayşe özfıratlı, OsmAniye 1; Fatma Fe-riha Tanrıöver Osmaniye II; Haşan Aktan, Osmaniye II; İrfan Şi-rayder, Yeşilköy Pansiyonlu okul; Nezihe özer, Anadoluhısarı; Nu-reddln Yetiştiren, Anndoltıhisan;
Cemal Tuna, Çubuklu; Ekrem ManisalI. Anadolu kavağı; Mııhsine ö-tügen. PaşabaJıçe; Suat Karaçele-bl, Ahmet Mithatefend! 1.; Samiyc Bortaçinc, Üsküdar Ayazma; Me-lâhat Ofcan, Burhaniye; Müveddet Akçe, Beylerbeyi; Hatice Akyüz-lü, Mecidiyeköy 1.; Sabahat VanlI, İnönü; Muzaffer Çeblş, Hasköy; Fikret öndin, Kasımpaşa; Naci . Gürslll, Rami; Necmeddln Atılgan, Dikilitaş; Melek Ayak an, Ama-vutköy; İsmet Arı, Sarachanebaşı; Salâhaddin Erdener, Kazlıçeşme II; Ali Rıza Ergin. Ulubathhasan n; Süreyya Çalangıı, Yahyaefen-dil; A. HÜlâgll Armağan, Yeniköy: Elçin ManisalI, Klreçbumu; Kad-rlye Razlıklı, Büyükdere ilkokulu.
Açılış töreninde hulununlıırdnn bir grup
Gazetecilik Enstitüsü
dün merasimle açıldı
Öğrenci sayısı şimdiden 480 i aştı
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine bağlı olarak kurulan Gazetecilik Enstitüsü dün saat 16 da iktisat Fakültesinin 2 numaralı dershanesinde törenle açılmıştır.
Törende Vali ve Belediye Reisi Profesör Gökay, Üniversite Rektörü Ömer Celâl Sarç ve dekanlar. Üniversite erkânı tedris heyeti ü-yelerl ve basın temsilcüeri hazır bulunmuşlardır.
öğrenciler, tedris heyeti üyeleri salona girerken şiddetle alkışlamışlar ve tezahüratta bulunmuşlardır.
Toplantıyı kısa bir hitabe ile a-çan Rektör Enstitüye muvaffakiyetler dileyen bir konuşma yapmış ve sözlerini şöyle bitirmiştir:
M— Enstitümüz kemal seviyesine tedricen ulaşacaktır. Enstitünün memlekete çok faydalı olacağı-
na ve kıymetli elemanlar yetiştireceğine inanıyorum. Bundan sonra İktisat Fakültesi Dekanı Profesör Ömer Lûtfi Barkan Enstitü adına Enstitü Direktörü Profesör Şükrü Baban ve Gazeteciler Cemiyeti adına da Burhan Felek alâkayla takip edilen birer konuşma yapmışlardır.
Müteakiben Rektör tarafından tedris heyeti üyeleriyle davetliler
G. S. A. Mimarî Talebe Cemiyeti genel kurulu
Dün toplanan Güzel Sanatlar A-kademlsl Yüksek Mimarlık Bölümü Talebe Cemiyeti Genel Kurulunda eski idare heyeti başkanı Uğur Gündeş tarafından bir senelik faaliyet ve mail rapor okunmuş, eski idaıo heyeti ibra edilmiştir. Yapılan se-çimler neticesinde Uğur Gündeş başkan olmak üzere yeni idare heyeti Sadi Ulkny, Erdem Talu. Cihangir Ağart ve Lâmi Yazgan’dan teşekkül ederek toplantı hitam bul. muştur.
CEMİYET HAYATI
>• -
Anma töreni
♦ Şair Emin Bülendin 7 nel ölüıu yıldönümü 6 aralık çarşamba günü saat 17 de Kadıköy Halke vinde yapılacaktır.
Çaylar
♦ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyetinin yıllık çaylı toplantısı 2 aralık cumartesi günü saat 15-19 arasında Park Otelde yapılacaktır.
♦ İstanbul Öğretmenler Derneği tarafından 9 aralık cumartesi günü saat 15 te Konak Oteli salonlarında bu yıl emekliye ayrılan mcslekdnşlan şerefine bir çay verilecektir.'
İlmi toplantı
♦ Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti bu gün snnt 1&30 da Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Enstitüsünde ilmi ve tıbbi bir toplantı yapacaktır.
TEŞEKKÜR
Annemiz ve kardeşimiz
MÜEYYFD SİREUİn vefatı dolay isiyle akraba ve dostlarımızın gerek şahsan, gerek telgraf. telefon ve mektupla vâki tâ-ziyetlerine bütün kalbimizle şükranlarımızı sunarız.
Sirel. Atasagun, Met o ve Ulus aileleri
şerefine Profesörlercvinde bir kokteyl vermiştir.
80 ı İstanbul gazetecilerinden olmak üzere muhtelif yüksek mektep ve fakültelere mensup 480 öğrenci şimdiden Enstitüye kaydedilmiş bulunmaktadır.
SPOR
Bu gece Etenlerle
yapılacak boks maçları
Gecenin en mühim maçı Garbisle Panayotidis arasında olacak
Bu gece saat 21 de Spor ve Sergi Sarayında Yunanlı boksörlerle Türk profesyonel boksörlerimiz arasında ikinci bir karşılaşma yapılacak ve bu maçlar ilk gece yapılmış olan müsabakaların revanşı mahiyetinde olacaktır.
Bu geceki en mühim karşılaşma 67 kiloda dögüşecek olan Garbisle Panayotidis arasındaki müsabakadır, ilk gece yapılan Garbls Pana-yotidis maçı beraberlikle neticelendiği için bu akşamki maç ilk gecenin bir revanşı mahiyetindedir.
Gecenin diğer mühim karşılaşmaları Halit ErgönÜlie Psaros, ve AJp ile Hosakos’un maçlarıdır. Yunanlıların en İyi boksörlerinden olan Çaldaris de Muammer ile dönüşecektir. Spor ve Sergi Sarayında va-pılacak olan Türk - Yunan profesyonel boks maçlarının programı şu şekilde tanzim edilmiştir:
Mesrop - Panayotidis. Halit - Psa-ros, Alp - Hosakos. Garbis - Papa-dopulos. Muammer - Çaldaris.
Bu maçlardan başka ayrıca Türk profesyonellerin arasında Necati -Abdullah Tnmba, Yorgo lstavridis . J. Topalopulosla dönüşecektir Bütün maçlar altışar raund üçer dakikadır.
Elen boksörleriyle yapılması icap eden üçüncü ve son müsabaka, Spor ve Sergi Sarayının Dünya Güreş müsabakalarına tahsis edilmesinden dolayı yapılamıyacak ve bu geceki maçlar Yunanlılarla son karşılaşma olacak ve revanş mahiyetini taşıyacaktır.
İsrail Millî Takımı bugün geliyor
Pnznr günü Milli Futbol Takımı mızla karşılaşacak olanlsrail Milli Futbol Takımı bugün saat 13.30 da hususî bir uçakla şehrimize gelecektir. Bu maçı idare edecek o-lan Italyan hakem B. Ciacomo yarın şehrimize gelecektir.
Bölgenin sakladığı güreş biletleri yarın satışa çıkarılıyor
Rölpenln sakladığı vc satışa çı-karmadığı 12.000 liralık güreş biletleri hakkında gazetemizin yaptığı neşriyat üzerine Vali ve Bele-
Almanyadan tütün mubayaa heyetleri geldi
L
Temsilciler, yurdun muhtelif bölgelerinde mühim mubayaalarda bulunacaklar
İstanbul. 29 (T H A.) — îstanbuL, İzmLr, Adana. Mersin ve İskenderun gibi büyük ticaret merkezlerinden İthalâtçı ve İhracatçı tacirler. Ai-manyaya gitmeğe başlamışlardır.
Son iki ay zarfında Istanbulda yüzü mütecaviz tacir. Ticaret ve Sanayi Odasına müracaat ederek Almanyaya gideceğini bildirmiştir. Bu tacirler anısında tütün ihracatçıları, kuru meyva ve pamuk tacirleri de bulunmaktadır.
Diğer taraftan Batı A İman yanın tanınmış Brinkman Sigara Fabrikasının iki mümessili, tütün istihsal bölgelerimize gitmek üzere şehrimize gelmiştir. Bu İki mümesaü öı> ce Bursa ve İzmire gidecektir.
Bunlardan başka yine Batı Ab manyada tanınmış Şükke tütün ithalât firması sahibi de şehrimlzds temaslar yapmaktadır.

Dış pazarlardan şehrimizin aîlb kaJı mahfillerine gelen haberlere göre de. bir çok mubayaa heyetleri. tütün piyasasının açılmasından önce tütün istihsal bölgelerimizde olacaktır.
60-70 bin ton civarında tahmin edilen bu senek! tütün rekoltemizin, büyük bir kısmının Almanyaya İhraç edileceği de ilâve edilmektedir.
Bu gece Muammerle karşılaşacak olan Elen boksörü Çaldaris
diye Başkanı Bölgeye giderek vaziyeti yerinde tetkik etmiş ve Bölgenin saklamış olduğu 12.000 liralık biletin Mâliyeden bir memurun nezaretinde satışı için emir vermiştir. 12.000 liralık gilreş bileti yann Spor ve Sergi Sarayı gişelerinde satışa çıkarılacaktır.
YENİ İSTANBUL
StYASÎ tKTlSAJJÎ MÜSTAKİL GÜNLÜK GAZETE
Sahibi :
VENt İSTANBUL NEŞRİYAT LİMtTED ŞİRKETİ Müdürü: Kemal HL SAKLICA
Yazı İşlerini fiilen İdare eden mesul müdür: Sacid ÖGET
Heşredilmiycn yazılar iade edilmez.
Basıldığı yer :
yenî İstanbul matbaaci LIK LIMITED ŞİRKETİ MATBAASI
e
PEYAMİ SAFA
YALNIZIZ
— 79 —
Meral yine başım arkaya attı ve yalvardı:
— Ağabey... Rica ederim... Bana... Yarım bardak su.
Ferhat bitişik salona geçti ve yemek masasının üstüne sarkan puvara bastı. Biraz sonra içeriye giren Emlneden su istedi. Kadın yan gözle Merale baktı ve koştu, suyu getirdi, Ferhat bardağı elinden alırken ona:
— Sen burada durma! dedi.
Kadın çıkarken, Ferhat salona döndü ve bardağı Merale uzattı. Sonra dolaşmaya başladı.
Belki daha fena bir şeyler var. îtlraf etmekten korkuyor. Fakat söyleteceğim.
Yan gözle baktı. Meral bardağı radyonun üstüne koyuyordu.
— Ben bu evde boğ-uluyorum, dedi.
Sonra Fcrhadın, taşmasından korktuğu öfkesini çalıştırmak için, yine yaivaraı:
— Ağabey, dedi, biraz anla beni, ne olursun? Ben bir kızım nihayet Bana karşı bu kadar fert olman doğru mu?
Ferhat ona doğru yürüyerek bir elini nalladı
— Şimdi yeni meseleler çıkarıp lâkırdıyı
387
karıştırma. Söyle, Ferlhadan başka nereye gittin ?
— Vallahi Perihana gittim.
Ferhat durdu ve ayağını yere vurdu:
— Kaçamaklı cevap istemem. Ben sana Perihana gidip gitmediğini sormuyorum. Fe-rlha ile ondan başka bir yere gittin mi, gitmedin mi?
Meral önüne baktı; biraz tereddütten sonra: .
— Feriha ile biraz çıktık, dedi.
— Nereye gittiniz?
— Dolaştık biraz.
— Nerede?
Meral derin bir nefes alıp bıraktı.
— Polis Müdüriyetine kadar gittik, de-di. Ferlhanın pasaport muamelesi vardı. O kadar vallahi. Başka bir yere gittımse gözüm çıksın.
Ferhat öksürüğe benziyen kısık vc çatlak bir kahkaha ile gülerek sormaya devam etti;
— Müdüriyete yalnız Ferlhanın pasaport muamelesi için mi gittiniz?
— Tabii.
— Bu kadar basit bir şeyi benden saklaman İçin baygınlıklar geçirmene Jüzum yoktu, değil mi?
Meral üstünden bir yük atar gibi İki kolunu havaya kaldırarak doğruldu:
— Tabii, dedi, sen o kadar üstüme yürüyorsun ki... Fenalıklar geçiriyorum.
Ferhat bağırdı:
— Saçmalama! Son benden bir şo.v gizlediğin İçin Üstüne yürüyorum senin. Evvelâ
• 388
Perlhandan başka bir yere gitmedim dedin. Sonra Ferihaya gittiğini söyledin. Sonra yine başka yere gitmediğini iddia ettin. Saklıyorsun.
— Tabiî. Şaşırtıyorsun beni.
Ferhat birdenbire atıldı ve iki eliyle Meralin saçlarına yapıştı:
— Bağırayım deme, gebertirim seni. Çabuk söyle. Müdüriyete niçin gittiniz?
Meral küçük ve ürkek bir çığlık kopardıktan sonra:
— Bırak saçlanmı, dedi, söyliyeceğlm. Ferhat bıraktı ve doğruldu.
Meral saçlarını düzelterek bir İsyan hamlesiyle bağırdı:
— Boğuluyorum diyorum sana bu evde,
— Sonra?
— Sonrası bu İşte: Parise gideceğim.
Bu İtiraftan sonra omuzları yukarı kalkan Meral, göğsünü tamamiyle boşaltan u-.zun bir nefes bıraktı.
Ferhat ona arkasını çevirdi ve pencereye doğru gitti. Bu evde boğuluyormuş. Çünkü bu ev onun namuslu olmasını istiyor. Onu boğan bu ev değil, bu... Bu... Cemiyet, bu memleket.
Geriye döndü ve Meralin karşısında durarak aynen tekrarladı:
— Bu evde boğuluyorsun, çünkü bu ev senin namuslu olmam istiyor. Seni boğan bu ev değil, bu cemiyet, bu memleket. Pariste seni kimse tammıyacak. Orada Nail Beyin kızı, Ferhadın kız kardeşi Meral değilsin. Sürü sürü âşlfteler arasında bir Matmazel Meral,.. Seni kimse tammıyacak, kimse senden 389
hesap sormıyacak. Yanındaki o şıllıkla istediğin gibi fing atacaksın.
Ayağının uciyle dalgın duran Meralin diz kapağına dokundu:
— Şimdi... Dikkatle dinle beni. Yann sabah müdüriyete beraber gideceğiz ve pasaport muamelesini iptal ettireceğiz. Bir daha sana yalnız başına sokak da yok. Yanına bir adam koyacağım. Bir uşak. İki adım arkandan gelir. Her sabah bana nereye gideceğini haber verirsin, müsaade alırsın, başka hiç bir yere gidemezsin. Evleninceye kadar... Yoksa ben seni vuracağım, bilmiş ol. Eğer bizden gizli Parise kaçsaydın babamın yüreğine inerdi. öldürecektin o adamı, namussuzI Ben bugün tesadüfen senin müdüriyete gittiğini haber alm&saydım, öldürecektin. Sen bunu da düşünmüş ve göze almışaındır. O kadar alçaksın «en. Anladın mı?
Meral ayağa kalktı:
— Peki, peki...
Dedi ve kapıya doğru yürüdü.
Ferhat bağırdı:
— Dur, gitme!
Meral durdu ve ona yarım döndü.
Ferhat kız kardeşine yaklaştı ve İşaret parmağım onun yüzüne doğru «alladı:
— Vururum «eni, anlıyor musun?
Meral geri çekilerek zayıf bir sesle cevap verdi:
— Anlıyorum.
— Bundan sonra, benden müsaade almadan, köşcbaşındaki bakkala kadar gidemezsin. Yarın aHbah bütün elbiselerini ve iskarpinlerini kilitliyeceğlm.
Meral cevap vermedi ve salondan çıktı.
390
Yatak odasına koştu, kapıyı kilitledi ve pencereye doğru gitti. Camı açıp avazı çıktığı kadar haykırmak istiyordu. Elim şiddetle çarpan kalbinin üstüne koydu. Bir sandalyeye oturdu. Aman, bu Ferhat! Aman, bu vahşi! Aman, aman, aman! Boğulacaktım az daha. Ne fena oldum. Bittim, bittim. Her tarafım titriyor. Aman! Duramam artık bu evde ben. Bir dakika duramam. Ben bu deliye, hlsleri-min ipince ve karmakarışık hesabını nasıl veririm ? Kendini bile İçinden çıkamıyorum. Hayvan! Ne anlarsın sen bir kızın ruhundan? Kalbimin içinde balta ile ameliyat yapmak istiyorsun. Vahşi! Ben seninle ne konuşabilirim? Çıldırtacak beni. Duramam bu evde ben. Duramam bu memlekette. Hemen, hemen, hemen gitmeliyim. Banka defteri, bir kaç elmas, ne varsa küçük bir çantaya doldurup gitmeliyim. Perihana gider yatarım bu gece. Sabahleyin erkenden pasaportumu alırım. Hazırdır. Perşembeye kadar saklanırım bir yerde. Ne yapacak? Hava meydanında boğazıma sanlamaz ya. Hemen fırlayıp gideyim.
Ayağa kalktı. Elbise dolabına doğru gitti vc durdu. Kalbi daha şiddetle çarpıyordu. Kaçmak. Buradan apartman kapısına kadar sessizce gider ve çıkar. Ya duyarsa? Şimdi o tetiktedir. Belki de salonun kapısından koridoru gözetliyordur. Farkına varırsa kıyamet o zaman kopar. Çıldırmış herif. O ne vahşi bakışlardı! Gözleri havlıyordu âdeta. Yüzü insan yüzüne benzemiyordu. Her şeyi yapar o deli. Şimdi olmaz. Beklemeli, uyusun. Bir kaç «sat beklemeli. Bir kaç saat, bir kaç saat, nasıl beklerim? Bir dakika durmak istemiyorum.
(Uevujııi var)
391
30 Kasım 1950
Y E N I İSTANBUL
Bayta S
FIKRA
Karaborsa...
Bediî FAİK
İKİNCİ Dünya Savaşının İnsanlığın yakasına musallat ettiği bu kiril pençe, Türldyede hâlâ hükümf e rinadır. Ve «on olarak güreş biletlerini kavrayıp yo ketmiş tir. Şimdi Mnleree meraklı, müsabakalara katılarak pehlivanlar da dahil olduğu halde, elleri böğürlerine saplanmış, bilet bekliyor.
Gerçi Vali telâşta. Polis Müdürü ayakta ama, karaborsa, atı da. biletleri de alıp Üaküdan çoktaan aştı. Hoş, bir organizasyon kİ, gazetelere ırElde bilet kalmadı” diye ilân verdiği gün, başkanı: “Daha on iki bin liralık biletimiz var, müsterih olunuz” diye övünür. Buna Vali ne yapardı, Emniyet Müdürü ne ederdi?
Dünyanın her köşesinde, spor temaslarının, müzik ziyafetlerinin biletleri karaborsaya düşer. Mahdut İmkânla azdı talep karşılaşınca, bundan kaçılamıyor. En medeni İngiltere, son Olimplyadda karaborsayı yüzde yüz önliyemedi. Amerİ-kada Heifetz’in ak pâk borsadan bilet alınarak gidilen tek konseri daha vâki değil! Fakat bunların hiç birinde de mevcut biletin yüzde sekseni karaborsaya İntikal etmiyor İd. İşte bizdekinin acılığı buradadır. Bizim karaborsa, ancak yüzde yirmilik bir müsamaha İle ne kadar bilet varsa, salyalarını akıta a ki fa işkembesine indirdi.
Halbuki güreşin son yıllarda gördüğü rağbet meydanda ve eldeki müsabakanın dünya ölçüsündeki değeri de âşikâr iken, böyle bir Akıbetin önlenmesi için çok erken tedbirler alınması farzdı. Netekim dünün beğenmeydp de attığımız Bejden Terbiyesi İdarecileri, bütün kötü hareketlerine, muvaf-fakıyetsizliklerine rağmen, hiçbir zaman karaborsa nispetini bu derecede yükseltmemişlerdir. Ama spor temizliği der demez. teşkilâttan atılan GalatasaraylIlar yerine, ille Fenerbahçeliler gelsin zıtlığı güdülür ve düşünülürse, bu neticeye de şaşılmaz.
Maalesef bizde ıslahat namı altında yapılan hareketlerin kâffesi, adam değiştirmekten öteye geçemiyor. Sistem. o bozuk düzen sistem müsveddeleri, olduğu gibi hattâ biraz daha bozularak meydanda kahvermektedlr. Son spor temizliği de böyle oldu. Futbolcular gitti, avcılar geldi. Fakat ara yerde o teşkilât ucftbesi eski havasında ve rahatında, oturup kaldı.
Bana yeni spor İdarecileri söylerler mİ: Güreş biletlerini bir takım firmalar eliyle sattırırken nasıl bir tercih yapmışlar ve o müesseselerdeki satışları ne şekilde kontrol etmişlerdir? Ellerinde on iki bin liralık bilet varken, gazetelere bitti diye niçin ilân vermişlerdir?
Bence, tabancası vatandaşın burnuna değen parlak düğmelilerle değil, fakat »İvil memıırlariyle şehri saracak bir Emniyet Müdürü, sadece güreş gecesi göstereceği çetin bir faaliyetle dahi, bu karaborsa yumağının ucunu bulabilir. Ve bizim Emniyet Müdürümüz de bu kıra t tadır L.
. Millet Meclisinin dünkü oturumu
Trabzon milletvekillerinin seçim tutanaktan dünkü oturumda kabul edildi. Danıştayuı altı üyeliği için yapılan seçimde 3 kişi nisabı doldurdu.
üyelik İçin yeni bir seçim yapılacak
— Büyük saat 15 de
Bursa Mil-başkan-
Urasın, bugüne
Diğer üç
Son dakika
ACHESON’UF
BEYANATI
Radyoda bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı, Rusların
Kore harekâtı hakkında
Türk Karargâhından verilen yeni malûmat
Bakanlar Kurulu dün 7 saat süren bir toplantı yaptı
Görüşmelerin esasını 1951 yılı bütçesini denk bir hale getirmek hususundaki gayretler teşkil etmiştir
Ankara 29 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Bakanlar Kurulu bugün öğleden sonra toplanarak 7 saat müddetle fasılasız çalışmıştır. Bugünkü toplantıda 1951 yılı bütçesi üzerinde görüşülmüş» tasarruf meselesi münakaşa edilmiştir. Bakanlar Kurulu bundan sonra hemen her gün toplanarak bütçe ü-
Basın Birliğine ait resmî ilân paralan
Erzurum Milletvekili Bahadır
Dülgerin hazırladığı proje aleyhine bazı gazeteciler müracaatta bulundular
Ankara, 29 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Basın Birliğinin lâğvı hakkındaki kanunu tâdil maksadiv-el Erzurum Milletvekili Bahadır Dülger tarafından hazırlanan projenin İçişleri Komisyonunda aynen kabul edilerek Adalet Komisyonuna havale edildiğini bildirmiştik.
Istanbuldaki gazete sahiplerinden bazıları bugün B. M. M. Adalet Komisyonu Başkanlığına bir telgraf çekerek menfaatlerinin haleldar olduğunu. Basın Birliğine ait resmi ilân paralarından teraküm eden % 15 le alâkalı bir dâva açılmış bulunduğunu. bu dâvanın neticesini almadan Meclisin bir kanun çıkarmasının âdilâne olamıyacağını tebarüz ettirmişlerdir.
Bilindiği gibi yapılan kanun teklifi vaktiyle Basın Birliğinin tasfiyesi hakkında çıkarılmış olup maksada uygun bulunmayan bir kanunun tâdilini İstemektedir. Basın Birliğinin tasfiyesi hakkında çıkarılmış olan kanun tasfiyeyi Cemiyetler Kanununa, dolayıslyle Medeni Kanuna bırakmıştır. Bu hükümler tatbik edildiği takdirde. Basın meslek teşekküllerinin malı olması icap eden menkul ve gayrimenkullerlc paraların Basın Birliği âzalanna teker teker bir tereke gibi taksimi vaziveti hâsıl olacaktır. Halbuki t u kanunun esbabı mucibe lâyihasında Basın Birliği mâmeleklnln mümasili mesleki teşekküllere Hükümet nezaretinde dağıtılması fikri açıkça belirtilmektedir. Demek oluyor kı vâzıı kanunun niyeti tertip edilmiş olan kanun metni ile tahakkuk ettirilememiştir. Binaenaleyh eski kanunu tatbik ederek vâzıı kanunun maksadını yerine getirmekte lsabe. vardır.
Verem Aşısı Laboratuarı dün merasimle açıldı
Ankara 29 (A A ) — Refik Saydam Merkez Hıfzısıhha Müessese-sinde kurulmuş olan B. C. G verem aşısı lâboratuvarı bugün saat 15 te yapılan bir törenle açılmıştır.
Cumhurbaşkanı Celâl Bayar. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nuri Yamut. bazı milletvekilleri, Genelkurmay Sağlık Dairesi Başkanı General Kâzım Damlacı, Ankara Valisi Necati îlter, Belediye Başkanı Atıf Bcnderlioglu ve Sağlık Bakanlığı İleri gelenlerinin hazır bulunduğu törende Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı Dr. Ekrem Hayrı Üstü ndağ bir konuşma yapmıştır.
Sağlık Bakanının konuşmasından sonra Cumhurbaşkanı Celâl Bayar, memlekete uğurlu ve hayırlı olması temennisiyle kurdelâyı kesmişler ve daha sonra müessese Müdürü Dr, Niyazi Erzin mücssesenin yapacağı işler etrafında hazır bulunanlara izahat vcırmştlr.
zerindeki görüşmelerine devam edecektir. Son haberlere göre, gider bütçesinin esası geçen yıla nazaran 168 milyon lira eksik olarak hazırlanmıştır. Bakanlar Kurulu şimdi bu rakamı daha ziyade indirmeye çalışmış ve bu çalışmaların esasını 1951 yılı bütçesini denk bir hale getirmek hususundaki gayretler teşkil etmiştir.
Görüşmeler esnasında rieri sürülen bir endişe şudur: Gelecek sene tatbik edilecek olan Gelir Vergisi, tahmin edilen miktarda gelir sağlayabilecek midir? Bu husus kurulun tereddüdünü mucip olmuş ve tedbirler aramaya sevketmlştir.
Bakanlar Kurulu yarın saat 10 da toplanarak ayn ayrı Bakanlıklar bütçesini gözden geçirecektir.
Verilen malûmata göre 1951 bütçesinde Sağlık Bakanlığı müstesna hiç bir bakanlık bütçesine ilâve yapılmıyacaktır.
Sağlık Bakanlığı bütçesine ilâve edilecek olan 5 milyon lira İle 18 vilâyet hastahanesinin umumî muvazeneye alınması mümkün olacaktır.
Kibrit ve ov malzemesi inhisarı kaldırılıyor
Ankara, 29 (TH A.) — Tekele tâbi maddelerin serbest bırakılması ve mevcut teşkilâtın da geride kalan İşlerin idaresine göre ayarlanması hakkındaki tetkikler ilerlemektedir. Serbest bırakılacak maddeler arasında kibrit ve av malzemesinin de bulunduğu malûmdur. Serbest karan verildikten sonra Büyükdcredekl Kibrit Fabrikası hususi teşebbüslere terkedllecektir TÜrkİyenin her tarafındaki barul ve patlayıcı maddeler depolan hakkında henüz kati bir karar verilmemekle beraber, bunların askerî makamlara devredilmesi muhtemeldir.
Aynı zamanda patlayıcı maddelerin hususiyetleri dolayıslyle satışları kontrol Altında bulundurulacaktır. Yalnız av banıtlarının satışları tamamen serbest olacaktır.
Serbest bırakılan maddeler üzerindeki bayi teşkilâtlan da derhal lâğvedilecek ve bu maddeler diğer herhangi bir madde gibi her isteyen tarafından satılabilecektir. Yalnız dinamit ve taş barutu gibi patlayıcı maddelerin satışları bu şekilden hariç tutulacaktır.
Fârâbî'nin bininci yıldönümü
Ankara. 29 (T.H.A.) — Fârâbî-nin bininci yılını anmak üzere bir taraftan Unesco diğer taraftan da İstanbul Üniversitesi hazırlıklara başlamıştır. Yapılacak törene Fâ-râbl hakkında tetkikleriyle meşhur olan Fransız, Arap ve lranlı âlimler de katılmak arzusunda bulunmuşlardır. Rektörlük bu arzuyu memnunlukla karşıladığını bildirmiştir.
Ankara, 29 (A.A.) Millet Meclisi bugün Başkan Vekillerinden letvekili Hulûsi Köymenin lığında toplanmıştır.
Mardin Milletvekili Aziz 15 mayıs 1950 tarihinden
kadar yerleri değiştirilen vali, kaymakam, jandarma komutanı ve emniyet âmirleri ile bunlar için harcanan yolluklara ve bu nakil ve tahvillerin sebeplerine dair olan sözlü sorusuna geçildiği zaman, kürsüye gelen soru sahibi Aziz U-ras, esasen valilerin tâyinine dair usul hakkında Sayıştaydan Meclise bir tefsir talebinde bulunulduğunu ve bu meselenin İçişleri Komisyonunda karara bağlanması hasebiyle oradan gelecek raporun müzakeresi esnasında mevzuun u-mumî heyette arlz ve amik tetkik edileceğini, onun için bugün bu sorunun müzakeresine lüzum olmadığını söylemiş ve önergesini gen almıştır.
Trabzon milletvekillerinin seçim tutanakları:
Bundan sonra Trabzon Milletvekillerinin seçim tutanaklarının müzakeresine devam edilmiştir.
Başkan, Trabzon Demokrat Parti Î1 idare Kurulu Başkanlığından gelen ve seçimlerde eski idare tarafından baskı yapıldığını bildiren bir telgrafı okutmuştur.
Söz alan Tokat Milletvekili Ahmet Gürkan. mahallinde tahkikat yapılması hususunda ısrar etmiştir.
D.P. Milletvekillerinden Senihl Yürüten, Hâmlt Şevket İnce» irfan Aksoy, Ümran Nazif ve Emrııllah Nutku ise raporun tasdiki gerektiğini İfade etmişlerdir.
Kemal özçoban ve Mahmut Go-loglu, mahallinde tahkikat yapılmasının faydalı olacağını ileri sürmüşlerdir.
Neticede, Trabzon Demokrat Parti Milletvekilliklerine seçilen Salih Esat Alperen, Mahmut Go-loğlu ve Fehmi Kalaycıoğlunun seçim tutanakları bir muhalife karşı ittifakla, C.H.P. Milletvekilliklerine seçilen Naci Al tuğ, Faik Ahmet Barutçu, Saffet Tımar, Tevfik Kural, Cemal Reşit Eyüboğlu, Hamdi Orhon, Haşan Saka, Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve Cahit Zamangıl’ln tutanaklarının İse ekseriyetle tasdiki kararlaştırılmıştır.
Tahsin Coşkan’ın seçim tntnnnğı: Kastamonı Milletvekilliğine seçi-
len Tahsin Coşkanın seçim tutanağı hakkında yapılan müzakereler neticesinde, dosya ladeten komisyona havale edilmiştir.
Danıştaydı açık bulunan altı u-yelik İçin seçim:
Bundan sonra Büyük Millet Meclisinde, Dajııştayda açık bulunan altı üyelik İçin seçim yapılmış ve bu seçim neticesinde aldıkları oylarla nisabı doldurabilen Rıza Göksu, Tevfik Şenocak. Raslm Esmere 1 Danıştay üyeliğine seçilmişlerdir. Geri kalan üç üyelik için yeniden seçim yapılacaktır.
Meclis cuma günü toplanacaktır.
YILDIZLARA
SEYAHAT!
25 sene sonrası için şimdiden uçaklarda yer tutanlar
var
Press) acen-vakın
Barselon 29 A.A. (United — Barselon’da bir seyahat test tahminen 1974 yılında yıldızlara hareket edecek olan n-çaklarda, şimdiden yer ayırmaya başlamıştır. Acente, altı ay içinde bu seyahat için 459 kişinin kaydedildiğini bildirmektedir.
Yolcular 16 ilâ 20 yaş arasında kız ve erkek çocuklardır. Bu genç yolcular, sıkı bir doktor muayenesine tâbi tutulmaktadırlar.
”Goya” nın yeni bir tablosu bulundu
Tablonun kıymeti 40.000 dolar olarak tahmin ediliyor
Stockholm 29 A.A. (United Press) — Norrkoeping Sanat Müzesi Müdürü Dr. Aron Berelius, İsveç’in merkezinde bulunan şatolarda araştırmalar yaparken meşhur Ispanyol ressamı Francisco Goya’nın bir tablosuna tesadüf etmiştir. Bu tablonun kıymeti 40.000 dolar kadardır.
Goya’nın eserlerini toplamakta olan Dr. Aron’un bulduğu tabloda iki kasaba hizmetçisinin larla konuşması tasvir ve arkada çok güzel bir zarası görünmektedir.
yabancı-edümekte köy man-
(YÎRS) — Bu konuşma yapan Bakanı Acheson. dünya sulbü ba-
yarattığı tehlikeleri belirtti
Washington, 30 gece radyoda bir Amerika Dışişleri Kore meselesinin
kımmdan gayet tehlikeli bir durum yarattığını bildirmiştir.
Kore harekâtında Ruslann daha başlangıçtan beri mütecavizin hareketini kolaylaştırıcı bir durum takındıklarını ve bu arada malzeme vererek müstevliye yardım ettiklerini ileri sürmüştür.
Kore harekâtının sona ermekte olduğu bir ânda. Komünist Çinin İşe karışmasının yeni bir tecavüz olduğunu kaydeden Acheson, Çinin çarpışmaya devam etmesi halinde dünya sulhunun tehlikeye düşebileceğini söylemiştir. Çin Hükümetinin şayet halkının menfaatlerini düşünüyorsa ona göre hareket etmesini tavsiye etmiştir.
Acheson, Korede ortaya çıkan istilâ hareketinin dünyanın her tarafında girişilen komünist yayılma siyasetinin bir kısmı olduğunu belirterek. komünist liderlerin ellerinin uzanabileceği her yerde kendi kuvvetlerini hâkim kılmaya uğraştıklarını tebarüz ettirmiştir.
Bolşevik emellerinin ve Rus askerî kuvvetlerinin hür milletlerin bekası bakımından gayet tehlikeli bir durum yarattığını söyliyerek, Rus tecavüzüne karşı hür milletlerin birleşerek kuvvetlenmelerinin sadece bu istilâ emellerini önlemek gayesini güttüğünü ileri sürmüştür.
Kunu (Kore) 29 (A.P.) — Birleşmiş Milletler kuvvetleriyle birlikte savaşan Türk tugayı, Çin komünist kuvvetleriyle göğüs gö-ğüse harbettikten sonra bugün Kunu şehrinin güneyinde tecemmü etmiştir.
Türkler bu savaşta hafif zayiata uğramışlardır. Türk tugayı komutanı General Tahsin Yazıcının askeri sekreteri AnkaralI Yüzbaşı İsmail Çataloğlıı, harekât hakkında şu tafsilâtı vermiştir:
“Birliklerimiz dün Çinlilerle çarpışmış ve bu savaşta süngü, tüfek ve top kullanılmıştır. Zayiatımız 7 ölü ve 20 yaralıdan ibarettir. Yığınla komünist asker Öldürdük.,,
Türkler hâlen yanmakta olan Kunu şehrinde muvakkat bir komutanlık genel karargâhı kurmuşlardır. Associated Press muhabiri Yüzbaşı Çataloğlu İle görüşürken, bulunduğumuz gri renkte taş binanın camlan topçu ateşinden sarsılmaktaydı. Bu mevkide bulunan Türk komutanı Tahsin Yazıcı şimdilik durum hakkında daha fazla malûmat veremiyeceğini fran-sızca olarak izah etmiş ve civardaki birliklerini şimdi ziyarete gitmekte olduğunu anlatmıştır. Daho evvel komutanlık mevkiine ulaşan
haberlerde, bir Türk birliğinin sa-nldığından bahsedilmekteydi. Fakat Türk birliğinin tuttuğu mevzie sevkedilen bir Amerikan tank kolu komutanı Teğmen Theodor Pickett, oraya vardıklarında birliğin sarılmamış olduğunu gördüklerini söylemiştir. Kunu etrafındaki savaş vaziyetinin ne derecede seyyal olduğu bu haberden iyice anlaşılmaktadır.
Washington, 29 (A.P.) — Kore-deki Türk tugayının savaşta gösterdiği şecaati öven Birleşik Amerika ordusu sözcüsü, bugün gazetecilerle yaptığı konuşmada şunları beyan etmiştir:
“Türkler en üstün evsafta, fevkalâde iyi asker olduklarını bir kere daha İspat etmişlerdir. Çarpışma tarzları diğer müttefik birlikler İçin bir nümune teşkil etmektedir.”
Birleşik Amerika ordusu sözcüsü, Türklerin dilnkü harekât sırasında Komünistler tarafından sarıldıklarına dair haberleri teyid etmiş ve şunları ilâve etmiştir: “Fakat sa-nldıklan halde derhal süngü takarak hücuma geçmişler ve 200 düşmanı öldürerek çemberi parçalamışlardır. Savaşta sarılma gibi makûs hâdiseler karşısında Türklerin telâşa kapılmadıkları bâr iz dır.**
H i n d i ç i n i de
Fransızlar, Kızıl hatları yardılar
Saygon. 29 A.A. (United Press) — Hindiçinî kuzeydoğu bölgesindeki ileri karakolu tahliye eden Fransız kuvvetleri, salı günü Komünl3t hatlarını yarmağa muvaffak olmuşlardır.
Bir askerî sözcünün bildirdiğine göre Çuphaisan’dan kurtulmaya teşebbüs eden 50 kişi, pazartesi günü Moncay Limanının kuzeyinde bu. lunan Hacoi’ye varmışlardır. Çup-haisan’ın kaybı Moncay çevrelerinde bazı söylentilere sebep olmuşsa da askerî şahsiyetler garnizonu tahliye etmek tasavvurunda olmadıklarını söylemişlerdir.
Saygon Fransız Radyosu, güneyde bulunan ilk Fransız bahriye ihtiyatlarına tAİlmat vererek üç haftalık bir talime tâbi tutulacaklarını bildirmiştir.
Mac Arilıur*iîıı
• • resnıî_tebliği
Amerikan Millî Savunma Bakanlığı, resmî tebliğin tam metnini yayınladı
Muzaffer Erdönmez adında bir subayımız, bir Amerikan
Albayı ile maiyetini esaretten kurtardı
Washington 29 A.A. (Usis) — Amerikan Millî Savunma Bakanlığı bugün General Mac Arthur’ün Birleşmiş Milletlere hitaben yayınladığı tebliğin metnini açıklamıştır. Bu tebliğin metni aşağıdadır:
“Son dört’ gün zarfında, taarruz hareketimiz esnasında inkişaf eden düşman mukabil hareketi. Çin kara kuvvetlerinin kısmı âzamini teşkil eden iki yüz bin kişilik bir ordunun Kuzey Korede Birleşmiş Milletler kuvvetler} karşısında saf aldıklarını göstermiştin
Bu kuvvetlerin desteklenmesi ve
takviyesi îçtn, Kore hududum» kuzeyinde toplanmış ve mütemadiyen ileriye doğru yürüyen kuvvetlerin mevcudiyeti bir hakikattir.
Netice olarak yepyeni bir veçhe takınmış olan bir harple karşı kar-ş yayız.
Bu, evvelce ilân edildiği gibi Çin müdahalesinin sadece bir gönüllü hareketinden ibaret olduğu ve nihaî bir taarruzla düşman kuvvetlerini hudut dışına sürerek Birleşmiş devletler ordularını Koreden çekmek hakkındaki ümitierimizi parçalıyor.
YENİ İSîANBUL'un okuyucularına
hediye edeceği kıymetli saatler
o
Şanslı okuyucularımıza hediye edeceğimiz muti, telif saatler arasında yukarıda resmini gördüğünüz altın ve kıymetli saatlerden de vardır.

• >
Şanslı kazanacağı zümrüt ve gökyakut taşlarla süslü pantatli kıymetli bir saat

f *
I^JE
I .•
okııyucııtarunızflan birinin
18 ayar altın üzerine
Sümerbank memurlarının Koreye çektikleri telgraf
Adana 29 (Hususî muhabirimiz bildiriyor) — Koredekl savaş birliğimizin üst üste kazandığı zaferler karşısında Adana Sümerbank Fabrikası memurlarından bazısı General Tahsin Yazıcıya aşağıdaki telgrafı göndermişlerdir:
“Zaferlerinizi kutlar. Allahtan, da. ha büyük zaferlerle yurdumuza kavuşmak nasip etmesini yürekten dileriz „
Bu saat, bütün hayatınız müd-detince kurmak zahmetinde bulunmadan size vaktinizi bildirecek kıymetli bir saattir. Avrupa-nın en tanınmış rasathanelerin -den garanti vesikasını haiz bulunan bu saatler havanın rutubet, sıcaklık, yağmur, kar vesair değişikliklerinden müteessir olarak kendiliğinden kurulmaktadır.

Bununla beraber komünist plânı, bizim düşmanı vakitsiz bir mu. harebeye icbar eden taarruzumuzla kısmen akim kalmıştır. Bu vaziyet» muhalifliğine rağmen, Birleşmiş Milletler kumandanlığının salâhiyetini aşan neticeler doğuruyor. Bu neticelerin halli ancak Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda veya dünya yüksek mahkemelerinde bulunabilir.’ ’
Kuzeydoğu cephesi 29 A.A. (Ren-ter) — New-Jcrsey’li Teğmen Earl Chester, Albay Thomas Cumby’nin Türkler tarafından kurtarılışını şu şekilde anlatmaktadır:
Hatların gerilerine sızan komünistler. cephe mevzilerinin gerisinde Albay ile bir subay ve üç erden müteşekkil maiyetinin karşısında bir barikat kurmuşlardır.
Bunun Üzerine Albayla maiyetindekiler yakınlarında bulunan bir binaya sığınmak üzere girmek istemişlerse de binanın da komünistler tarafından işgal edilmiş bulunduğunu müşahede etmişlerdir.
Düşman mevziinden 13 metre uzaklıkta bulunan bir çukura sürünerek giderlerken Türk subayı geriden imdat istemek üzere pir posta eri yollamıştır. Samsunun Bafra kazasından er Cemal Gencer geriye giderken makineli tabancası İle iki komünisti öldürdükten sonra General Tahsin Yazıcının karargâhına ulaşmağa muvaffak olmuştur.
Büyük bir itimat içinde bulunan General Yazıcı: “Albayı kurtarmaya gideceğim,, demiş ve bir tabura hücum emrini vermiştir. Şoför çavuş Salvatore Rodrlguez tarafından idare edilen bir Amerikan tankına t kişi atlamışlardır. Bunlar Chester, bir Amerikan subayı ve posta eri Cemal idi.
Albay Gumby’in yanına varmava muvaffak olan Türk subayının adı Muzaffer Erdönmezdir. 28 yaşında bulunan bu subay İstanbulludur. Albay olan babası Çanakkale savaşlarına iştirak etmişti.
Bulgaristan Yugoslavyaya I ■
nota verdi


Ve daha birbirinden zarif ve kıymetli bn saatlerden birine sahip olmak isterseniz, 1 Aralık 1950 Cuma gününden İtibaren YENİ İSTANBUL’da çıkacak olan (1000 Saat) kuponlarını saklamayı ihmal etmeyiniz.
Kadın
okıU^ıcAilarınııza hediye edeceğimiz anatlerden bazıları
Sofya, 29 A A. (Afp) — Neşrettiği bir tebliğde Bulgar Dışişleri Bakanı Yardımcısı Zivkovun Bulgar - Yugoslav hududunda vuku bulan vakalarla alâkalı bir notan Yugoslav Maslahatgüzarına verdiği bildirilmektedir.
Bu notada 10 temmuz ile 20 kasım arasında vukua gelen 28 vaka kaydedilmekte, Yugoslav askerlerinin müteaddit defa huüıdu geçmeleri. Yugoslav hudut nöbetçilerinin Bulgar topraklarına maklnelitüfek ateşi açmaları. Bulgar havalarının Yugoslav uçakları tarafından İhlâl edilmesi zikredilmektedir. Bulgar Dışişleri Bakanlığı bu notasında, böyle hâdiseler çıkarmak mesuliyetinin yalnız Yugoslav Hükümetine raci olacağını belirterek bu hâdiseleri şiddetle protesto etmekte ve bu hâdiselerin arkasının kesilmesi tein Yugoslav Hükümetinin areV tedbir almasında ısııu etmekledir.
Sayfa 4
YENİ İSTANBUL
30 K.->, 1050
GÜNÜN
KONOMiK

Balıkçılığımız

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri
KISA

Yazan : Hikmet I1X»AZ
Yüksek Drnizoilık Okulu öf)re(mrni
umumî heyeti yarın toplanıyor
HABERLER

Türkiye Sınaî Kalkınma Bankası
1986 seneni Yıınnnlsianın Faleron Limanında bir loknntuıyn gitmiştim. Kıvrak bir garson bir kaç dakika zarfında servisi hazırladıktan sonra ne arzu ettiğimi sordıı. Etli bir yemek istedim. Ellerini oğııştıırup ö-zür dileli:
**— Maalesef beyini. Yıınanistanın bir kısım sahil şehirlerindeki lokantalarda haftanın İki gününde et satmak yasaktır. Bu günlerde halik yenilir."
Sebebini sordum. Koyun ve sığır dışardan İthal edildiği İçin bıı tedbir evvelâ döviz tasarrufu fikrinden doğmakta İmiş. Sonra Yunan balıkçılığını himaye ve kalkındırmak gibi bir gayeye hizmet ediyormuş.
Öyle İse bana da bir balık getirin, dedim. Tabağın kenarındaki salatası İle birlikle vc bir palamut yav-msu cesametinde nar gibi kızarmış bir Barbunya balığı getirdi. Bunun için de hesap listesine elli drahmi I-İAve etti. O tarihte seksen sekiz drahmi bir Türk lirası olduğuna göre fam kırk dört kuruş.
Fiyatın ucuzluğu nazarı dikkati celbetmiyecek gibi değildi.Konuşkan bir adam hissini veren garsona münasip şeklide bıınıı dn sordum. Güldü:
♦•Bej İm, dedi. Halka hrnı Pt yeml-yccckslniz, hem de balığı ateş pahasına alacaksınız demek zulüm lur. Belediye balığın fiyatı ile ekmek kadar meşgul olur. Bizim lokanta lüks sayıldığı için bu âzami tarifedir. Biraz llermlzdrkllcr ayni balığı müşteriye otuz beş drahmiye verirler."
Bir komşu devletin balıkçılığı^ verdiği ehemmiyeti gösteren bu misal yanında blzdrkl balıkçılığın a-laylı gidişini bilmem daha fazla I-znha lüzıım var mı? Beyoğlu Raldc-p a zarı işportalarında aynı balığın kilosu hemen her mevsimde sekiz He on iki lira arasındadır. Eğer daha ucuzuna tesadüf edlllrac keramet, satıcının İnsafında değil balığın kendlndedlr. Yani ya biraz, kokmuş veya fazlara bayatlamıştır.
Cumhuriyet devri. yurdumuzun sanayii, ziraatı, maarifi vesnlr cemiyet hizmet ve münasebetleri için nurlu ve feyizli bir devir açmış, her şeyimiz az çok medeni bir çehreye bürünmüş fakat balıkçılığımız maalesef bu devirde geri gitmiş, iki İsa* dİ ehemmiyetini tamamen kaybetmiştir. Halbuki daha dün teşekkül eden İsrail Devleti Akdenlzde bir karış sahili hulunnıa.sına rağnıen bizimle mukayese olunamayacak r-hemmiyette bir balık sanayii meydana getirmiş, mütehassıs eleman* lor yetiştirmek lcln bir enstitü açmış ve hattâ sekiz on sene evvel bizde balıkçılık mütehassısı olarak çalışan Profesör Llsner’l bu enstitünün direktörlüğüne getirmiştir. Simdi bu Devlet Arjantin ve Nor-veçten büyük miktarda donmuş ba İık İthal etmekte, bıınlan hem işlemekte hem de halka yedirmektedir.
Bizde balıkçılığın gerilemesinde politik ve İdari sebeplerin tesiri büyük olmuştur. Ev\elA memleketimizde balıkçılıkla umumiyetle gayrimüslimler meşgul olurdu. İstiklâl Harbinden sonra bıınlar kısmen mübadele edilmiş ve kısmen de kendileri hicret etmişler ve vatandaşlarımız geçen seneler zarfında bıı eksiği dolduramamışlardır. Bu tarihten evvel yaJmz İzmit Körfezinde senede vasati olarak yirmi milyon çiroz işlenirdi. Halbuki şimdi bunan yüzde beşi kadar İstihsal olunamamakta ve hattâ memleketin umumi çiroz istihsali hu miktara varamamaktadır.
Balıkçılığımızın gerilemesinde I-kinci sebep de balıkçılık rejimine, u-sû| ve nizamlarına alâkalı makamların ya bilgisizlikten nâflz olamamaları veya bunu bilerek İhmal etmeleridir.
Bir ormanda kâfi derecede büyümemiş genç ağaçların kesilmesine müsaade edilmez. Bu usûl balıkçılıkta da mevcuttur. Balık ağlarının gözleri muayyen eb'oddan küçük olmaması İcat» eder. Buna eskiden riayet edilirdi. $)mdl unutulmuştur.
Av hayvanlarının yumurta ve yavru mevsiminde avlanılmadı yasaktır. Bu rne«rle balıkçılık için d*» mevzuu bahistir. Netekim Sııriyenln işgali esnasında Franşızlar Suriye sahillerinde bu usûlü ihdas etmişler ve hâlen de tatbik olunmaktadır.
Yine kara avcılığında "AJaca" kullanmak, subaşı beklemek veya av neslini İmha edecek diğer usfıl ve vasıtalara müracaat etmek me-nedilmiştlr. Balıkçılıkta da bu u-sûller aynen mevcuttur. Bomba a-tarnk balık yatakları bozmak, “Zıpkın" ve “Çarpma" kullanmak, sığ sularda deniz dibini sürtme ağlarla taramak ötedenlıerl yasak olduğu halde bunlara bu gün ehemmiyet veren kalmamıştır. Dört beş sene evveline kadar Âkdenİzin Bodrum Limanındım hemen hor yolcu vapuruna balıklara bomba atarken e-II parçalanmış, parmakları kopmuş, gözlerini kaybetmiş bazı talihsizler binerler ve büyük şehirlerimizdeki hastahanelere tedaviye giderlerdi. Simdi bu fena usûl drıılz zâlııtadi-nın en faal bulunduğu İstanbul Limanına kadar İntikal etmiştir. Her sabah gün açılırken Boğaziçlııde ve bilhassa Atıırkapı civarında balıklara bomba atılmakta âdeta buralarda tertlr.
Bir cinin
CHden fazla vurması Bıına riayet etmeyenlerin derhal vesikası geri alındıktan başka ağır bir pam eczasına çarptırılır, çünkü av baylanları bir memleketin kanı günlerinin stokudur. Biz de, bir zaman buna muhtaç kaldık. 1916 yılında Kafkas ordumuzun sağ cenahı büyük iaşe sıkıntısı çekti. Bunuıı üzerine ordu ikiye bölündü. Bir kısmı düşmanla harp ederken diğerleri dağlarda avlanır vc muharip arkadaşlarının nafakasını temin ederdi. Bl/dr. İse kurşunu bol, atıcılıkta Üstat birisi İsterse av hayvanlarını toptan katliâm eder ve bunu kimse bir şey demez.
Bu avlanın kontenjanı bir çok memleketlerin balıkçılık mevzuunda da yer almıştır. İhtiyaçtan fazla balık tutup bunları kokutarak denize dökenler, balığı başka bir maksatla avlayanlar, elhasıl milli servetin herhangi bir şekilde israfına yol açanlar ağır eczalara çarpılır. Hattâ Senatonun pek meşhur bir kararlyle Amerikan vatandaşı oldukları dünyaya ilân edilen Kanada ve Alaslaulakl Fok balıklarından her sene ne miktar avlanıl uçağı İlgili makamlar tarafından te*blt o-luıııır.
Sahillerde «mal tesisler meydana getirmek de bir memleketin balık servetini İdame bakımından ehemmiyetli bir mevzu olduğu halde bizde buna da kâfi derecede ehemmiyet verilmez. İzmit Körfezindeki Klor Fabrikasının hemen hiç bir masrafa ihtiyaç hissettirmeyen tabii flHre usulünü kullnnmadan denize akıttığı klorlu sular buradaki fevkalâde zengin Levrek yatakları-nı İmha etmiş ve Gölcüğe kadar balık neslini âdeta kurutmuştur.
Demek eksik olan şey zamanın İhtiyacına göre tanzim edilmiş bir "Balıkçılık nizamnamesi" dlr. Bu eskiden zaten mevcut İdi. Balıkhane Nazırı Kurak İn Deverlyan Efendinin meşhur kitabını okuyanlar veya Mahzeni Evrakı karıştıranlar bunun esaslarını bulurlar.
Denizlerimizde büyük servetler nıcdfundur. Bazı kapitalistlerin menfaat mütahazaslyle İddia ettikleri gibi Türkiye balık serveti cihetiyle hiç de fakir değildir. Bu geniş mevzu hakkında müspet deliller vermeği başka bir yazımıza bırakarak şunu beyan edebiliriz ki Türk balıkçılığı teçhiz edilir ve Önem verilir ve seter tarafından
ramanda memleket İktisadi yatı ndtı geniş ölçüde bir refah başlar ve İmi İş bize en az krom madenlerimiz kadar müfit olur.
teşkilâtlandırılır, buna lâyık olduğu bllhıUMUi ehil klrn-idı&rr edilirce k»wt
Pamuk ihracatı
On aylık pamuk ihracatı geçen seneye nispetle fazladır
Ekonomi ve Ticaret Bakanlığı ta. rafından verilen malûmata göre bu senenin 10 ayı içinde muhtelif memleketlere 49.790 ton pamuk İhraç edilmiştir Bu miktarın kıymeti 109 milyon 774 bin lirayı bulmuş, tur.
Geçen senenin on ayında ise ihraç edilen pamuğun kıymeti 46 milyon 864 bin lira idi. Aradaki 62 milyon 210 bin liradır Pamuk İhracatının geçen seneye nazaran gerek miktar ve gerekse kıymet itibariyle yüksek olmasındaki sebep. bilindiği gibi dünya pamuk piyasalarının hararetli devreye gir-mlş olmasıdır.
Fındık tacirleri Ankarada
Fındık
V
denir bombardıman edilmek-
Balkan memleketinde bir av-günde on adet Keklik veya memnudur.
Kooperatifin merkezi Giresunda mı kalmalı, yoksa lstanbula mı nakledilmeli ?
Trabzon hususî muhabirimiz bildiriyor
Trabzon (Hıısusl) — “Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği,, nin genci kurulu, yıllık toplantısını 1 aralık cuma günü Birlik merkezi olan Giresunda yapacaktır.
Birlik statüsü hükmüne göre her yıl, nihayet haziran sonuna kadar neticelenmesi icap eden bıı kon-gcrelor, teknik sebepler ve zaruretlerle daima gecikir . Bu defakl toplantı için hazırlanan gündemde, her senenin muayyen mevzuları dışında İlâve edilen "İş yılı bitiminin 30 nisan yerine 31 temmuz olarak değiştirilmesi,, teklifi ile bu muallel vaziyetin ıslahı yolunun a-randığı görülmektedir.
Fakat, bu tâdil kabul edildiği takdirde dahi, matlup netice temin edilecek midir? Bunu tatbikat gösterecektir.
Bugün muhiti, nazarî bir tedbir olarak mütalâa edilen bu tâdilden daha ziyade meşgul eden mevzu, Birlik merkezinin Giresun veya ts-tanbulda bulunmasından hangisinin daha faydalı olacağı keyfiyetidir.
Son senelerde her toplantı arifesinde ortaya atılan bu tezin, bu defa bir teklif olarak genel kurula ar7.edllmesi yolunda ortaya çıkan şayia, İlgililerin haklı olarak alâka ve hassasiyetini çekmiştir.
Bilindiği veçhile, Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri, 2834 sayılı kanunla. zamanın iktisadi şartlarını karşılamak ve müstahsili. istihsal sahasında teşkilâtlandırmak gayesiyle •elerdir.
Kanunun bu ettiği vazifeler yin üstünde,
sahasındaki türlü İhtiyaçlarının temini ve ortağın kooperatiflere teslim edeceği mahsulünün, aracıların tavassut ve müdahalesinden Azade olarak doğrudan doğruya müstehlik pazarlara arzı esası gözönünde tutulmuştur. Ve bu anlayış içinde, teşkilâtla yakın, sıkı bir alâka temin etmesi gerekil bulunan Birlik merkezlerinin, istihsal bölgelerinde bulundurulması prensip» esas olarak kabul edilmiştir. Bugün de. aynı prensipe sadakatle riayet e-dilmektrdir.
İstihsal bölgesinin aynı zamanda ticaret merkezi de olup otamı-yacağı mevzuu, bölgelerin taşıdığı ŞArtlsr ve hususiyetlere göre mü-
nn koşam İcap eden bir mesele olarak mütalâa edilmektedir.
Hâkim olun kanaatten İstihraç edilen neticeye göre, ticari sahada tamamen normale teveccüh edildiği bu sıralarda. Birlik merkezinin lstanbula nakli arzusu, realitenin icap ettirdiği bir tedbir olmaktan ziyade, teşkilâtın kuruluş gayesiyle do tearuz teşkil eden bir düşünüşün İfadesidir.
Ekseriyetin kendine malettiği görünen bu anlayış içinde, Birlik merkezinin lstanbula nakli yolunda genel kurula vâki olacak bir teklifin kabul edilmeyeceği açıkça anlaşılmaktadır.
Hindistanda altın fiyatları yükseliyor
Bombay, 29 (YİRS) — Kore harekâtı ve milletlerarası münasebetlerin nazik bir safhaya girmesi, Bombay altın piyasasında tesirini göstermiştir. Bugün piyasa açıldığı vakit bciıer tolası (11.5 gramlık Hint ölçüsü) 108 ru-pe, 2 annadan muamele gören altın, akşama doğru yükselerek piyasa 109 rupe 6 annadan kapanmıştır. Gümüş piyasası 18) rupe 4 annadan açılmış ve 182 rupe 10 annadan kapanmıştır.
kurulmuş mllesse-
teşekküllere tahmil çeşitlidir. Her şc-müatahsilin istihsal
Şehrimiz piyasasında altın fiyatları


*

Pııklstan pamuk ihracatından almakta olduğu rrsnıl kesmiyor I( araş i, 29 (YİRS) — Pakistan Ticaret Bakanlığından bildirildiğine göre, hükümet, ihraç edilen pamuklardan almakta olduğu çıkış resmini kesrniyecektlr Bilindiği üzere, ihraç edilen her balya başına 300 rupe çıkış resmi alınmaktadır Karar, ihraç İÇln yapılan kontratlar hangi tarihi taşırsa taşısın tatbik e-dllecektir. Bakanlık bu sayede çiftçilerin korunacağını söylemiştir.
Hindistan, Amerikan hırlstlrrlni celbedlyor Yeni Delhi, 29 (H.H.S.) — A-merikadaki seyahat acentelerinin organize ettikleri turnelere Hindistan ithal edilmiş bulunmaktadır. Bu kış grup halinde dolaşan 600 kadar zengin Amerikalının bıı şekilde Hin-distann gelmeleri beklenilmektedir. Diğer bir grup İse 150 Amerikalı getirecektir.
Yuıınn . İsveç ticareti
Atina. 29 (Hususi) — Yunanistan, Jsveçle yeni bir ticarî anlaşma akdetmiştir. Bu anlaşmaya göre, İsveç Yunardstana 8 milyon ve Yunanistan da çc 4 milyon dolarlık inal edecektir.
Portoklzde kâğıt fabrikası Tjztıon, 20 (Hususi) — Portekizdc 2 lolııcak bir kurulmasına Bu fabrika, ihtiyacını kaışılıyacak ve gereken makineler de Amerika ve înglltereden mübayoa edilecektir.
Kanadnnın buğday rekoltesi VVlnnlpeg, 29 (Hususî) — Ka-nadamn buğday rekoltesi bu sene pek iyi çıkmamıştır. Yeni rekoltede pek az iyi buğday kalitesi mevcuttur. Vazıyet böyle olunca, İngiltere ve başka müşteriler İyi buğday kalitesini A-merikadan tedarik etmeye mecbur olacaklardır.
tsve* ihraç
ECA. milyon dolara ma-kâğıt fabrikasının karar vermiştir. Portekizln kâğıt
Ankara, 29 (Hususi) tacirlerinden mürekkep bir heyet Ankarada bulunmaktadır. Heyet, fındık ihracatının son günlerde durgun bir devreye girmesinden şikâyet etmektedir. Ekonomi ve Ticaret Bakanı ve Müsteşarı, fındık tacirlerinin şikâyetlerini dinlemişler, dış piyasalarda fındıklarımıza sürüm temin etmek için ne gibi çareler aranılacağıpa dair tetkikler yapmışlardır.
Tarım Bakanlığı bundan sonra tohumluk vermiyecek
Ankara 29 (A.A.) — Tarım Bakanlığından tebliğ edilmiştir:
Tohumluk tevzi ve tahsisi işi sona ermiıj bulunmaktadır. Beyhude yere müracaatta bulunulmaması bildirilir.
29/XI/1950 Çarşamba
KAMBİYO ve ESHAM
Şehrimiz altın piyasasında fiyatlar yine canlanmıştır. Evvelki gün gramı 4.58 Hra olan külçe altın 4.64 liraya yükselmiştir. Bundan başka 37.20 hra olan Reşat altını 37.40 lira, 28.35 lira olan Gulden altını dû 28.85 Liraya kadar yükselmiştir.
Yünlü kumaşlar pahalılaşıyor
Kum meyva
piyasası
İç ceviz fiyatları yükseliyor
Bu sene dış piyasalardan İç kabuklu cevizlerimize karşı istekler artmaktadır. İngiltere ve Al-manyadan en ziyade beyaz evsafta iç ceviz İstenilmektedir. Ticaret Borsası kayıtlarına göre, kalitesine göre 165 kuruştan 186 kuruşa kadar ceviz satışı olmuştur.
Almanyadan ve diğer memleketlerden kuru erik İstekleri de devam etmektedir. Piyasada mal azdır. Tüccar, Ana dolunun muhtelif yerlerinden mal toplamaktadır.
Kalay fiyatları
ve
Londradan piyasamıza gelen telgraflarda kalay fiyatının 1030 sterllnge yükseldiği bildirilmektedir. Kalay fiyatları Kore savaşlarına bağlı bulunduğu için, sık sık fiyat değiştirmektedir.
Piyasamızda kalay fiyatları toptan 940 kuruş üzerinde durmuştur.
Ekmek ve Franca'acılar
Kooperat fi kuru’du
K o o p er a f i f, Marshall Yardımından istifade ile ekmek fabrikaları kuracak
Buna sebep, yün fiyatlarının yükselmesidir
Sümerbank’ın pamuklu dokumalara yüzde 10 nispetinde zam yaptığı yazılmıştı, öğrendiğimize göre, Sümeıbank yünlü dokuma mü-esseselerl. yapağı fiyatlarında görülen yükselişi gözönUndc tutarak, yünlü kumaşlara da bir nispet dahilinde zam yapacaktır.
Bilindiği gibi Trakya yapağıları 375 kuruş, yıkanmış yün İse 515 kuruş üzerinden aylardan beri satış görmekteydi.
Sabun fiyatları
İstanbul, 29 (T.H.A.) — t«tan-bul sabun piyasasında fiyatlar son zamanlarda düşmeye mütemayil görünmektedir, istihsal bölgelerinden gelen haberlere nazaran nevi sabun fiyatlarında cüzi düşme vardır.
İstanbul piyasasındaki sabun yattan şöyledir: Yeşil sabun iyi cins yeşil sabun 85, beyaz bun 115, beyaz el sabunu 135 nışlan muamele görmektedir.
her bir
fb
sa-ku-
New-York Borsasında fiyatlar
New-York 29 (AP) — Nevv.York Borsasında fiyatlar düşmüş, Chicago Hububat Borsası yükselmiştir.
*5 %5 %5
*4
(&6 %6 %6 %6 *6 %6 (Tcö %7 %7 %7 %7 %7 %7 %7 %7 %7 %7
ı
100
100
100
100
100
100
100 HJO hmj
Açııış Kapanış
Stcrling 7 85 50 7.8480
Dolar 280 30 280 30
Fr. Frangı . 0,80 0.9C
İsviçre Fr. . 64.03 64 03
Belçika Fr. 5.60 6.60
İsveç Kr. M 54.12.50 M. 12.60
F'IOrİD 73.68.40 73.68.40
Liret 0.44.12» 0.44.128
Drahmi 0.01.876 0 01876
Escoudos .... 9.73.90 9.73.90
1933 Ergani 22.45
1938 IkramiyeH 20.20
Milli Müdafaa I 20.15
ı941 Demiryolu IV 1911 Demiryolu V . 1/2 1 949 îkramiyeli 1941 Demiryolu Kalkınma Kalkınma Kalkınma
1948 istikra® 1918 i» t ikrazı
1949 istikran Mili! Müdafaa 1934
1934 1941 1941 1941 Milli Milli Milli Milli
VI ___
II ZZ
III ___
1-----
H _ I ■•••»«
IV
Slvas-Erzurum 1 .
• • 9 9
Demiryolu Demiryolu Demiryolu
Mılda/aa Müdafaa Müdafaa Müdafaa
11-VII
1 II 111
X II III
VI.
21.45
96.50
06.65
06.06
07.56
97.56
97 66
97.10
97 W
06.30
20.30
21.10
20.60
10.76 2L15 20 62
21.60
20,85
21.—
21.56
Şirket Tahvilleri
T.C. Ziraat Bankanı ....
Anadolu O.Y Tertip A/B. ° " %60 ................
„ MÜrnes. Senet
M
Şirket Hisse Senetleri
l’.C Merkez dnnrtnsı .......
i'ürklye İş Banka** ......-
i'Ürk Ticaret Bankası Ar-dsn ’ irn»*nk ... ....
21.— 110.— 112.6T
57.60
124.—
30.-
6.-
15 50
İstanbul Belediyesi hudutları dahilindeki ekmek ve francalacılar kendi aralarında mahdut mesuli-yctli bir kooperatif teşkil etmişlerdir.
İlk toplantısını bugün Galata Havyar Hanında saat 11 de yapacak olan kooperatifin idare heyeti, Hükümet vasıtaslyle Marshall Yardım Plânından faydalanmak üzere teşebbüse geçmiştir
Dün malûmatına müracaat ettiğimiz idAre heyetinden yetkili bir zat şunları söylemiştir:
"— Belediye hudutları dahilindeki b’.ltün ekmek ve francalacılar birleşmiştir. Biz elimizdeki imkânlar nispetinde çalışacağız.
10 tane fabrika kuracağız ve her fabrika günde 50.000 kilo ekmek yapabilecek takatte olacaktır.
Bu İş için Marshall Plânından yardım istemeyi muvafık bulduk Şayet yardım edilirse bir sene içinde bu 10 fabrikayı kıırabilccoğiz. ''ardım görmediğimiz takdirde ancak 10 senede fabrikaları tanıam-lıvn bileceğiz.
Şurası muhakkaktır ki bu fabrikalar şehrin bütün ihtiyacını kar-şılıyabilecektir.,,
Norm Nizamnamesine muhalefet edenler hakkında takibat yapılıyor
İstanbul, 29 (T.H.A.) — Üç sa bun imalâtçısı Norm Nizamnamesine aykırı imalât yaptıklarından dolayı tstanbıı! Bölge Ticaret Müdürlüğü Müfettişleri tarafından haklarında takibat yapılmaktadır.
Türkiye sınai kalkınma Bankası I Umum Müdürü Mr. Norman Tuc-ker dün Anadolu Sigorta Şirketinde yaptığı beyanatta şunları söylemiştir:
1 kasım 1950 tarihinden itibaren Milletlerarası Bankadaki müdürlük vazifemden istifa ettim ve dün yeni vazifeme başlamak Üzere Istan-bulu geldim.
"Türklyenin iktisadi kalkınmasının başarılması için yaLnız devletin bugüne kadar bu sahada göstermiş olduğu büyük gayretler kâfi olnıayıp hususi sermayenin de müsmir Bahalara yatırımının temini lâzımdır. Türkiyede bazı hallerde mühim mlk. tarla ra vara n hususi sermaye mevruttur. fakat bu sermaye uzun va-1 deli sınai yatırımlara gitmekten çekinmiştir. Bu yüzden müteşebbisler makul faiz hadleri dairesinde orta ve uzun vadeli para bulmak imkânından mahrum olmuşlardır. Aynı zamanda teşebbüs erbabı döviz, teknisyen ve tecrübeli idareci sıkıntısiylc de karşılaşmıştır. Milletlerarası Banka İle Türkiye Hükümeti arasında çuk verimli bir İşbirliği hu yesin d o hususi teşebbüsün sanayi sahasındaki bu İhtiyaçlarını karşılayacak olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası kurulmuştur. Bankamız mahalli sermaye İle yabancı döviz, teknik bilgi ve İdari tecrübeyi bir araya getirerek hususi teşebbüsün hizmetine arzetmek gayesiyle kurulmuştur. Bankanın amaçlan Türkiyede yeni sanayiin kurulmasına veya mevcut sanayiin Lnklşafına yardım etmek, mahalli ve yabancı sermayenin Türk sanayii yatırımını kolaylaştırmak ve teşvik etmek ve nihayet Türkiyede bir sermaye piyasasının teessüsüne hâdim olarak Türk sanayii-nin hisse senetleri ve tahvillerinin hususi ellerde kalmasını temin e-dccektır. Banka bu maksatlann temini için aşağıdaki muameleleri icra edecektir:
1. Husus! sanayie orta ve uzun vâdeli ve icabında kısa vâdeli İkraza t ta bulunmak.
2. Sınai teşebbüslere İştirak etmek.
3. istisna! hallerde kendi kaynak, lariyle teşebbüsler vücude getirmek.
4. Müşterilerine teknik ve İdarî yardımlar temin etmek.
Bij muameleleri icra edebilmek ve gayelerine varabilmek İçin Bankanın kaynakları İki nevidir Bunlardan birincisi mahallî sermayedir. Mahalli sermayenin 12.5 milyon lirası Bankamızın hissedarları tarafın, dan temin edilen şirket sermayesi ve 12.5 milyon lirası da tahvillerimizi satın almak suretiyle Merkez Bankasının teminini taahhüd etmiş olduğu kısım olmak üzere ceman 25 milyon liradır. Bu 25 milyon lira ile sanayiin Türk lirası ihtiyaçlarının karşılanmasına çalışılacaktır
ikinci kavnak 19/10/1050 de Milletlerarası imar ve Kalkınma Bankası ile akdetmiş olduğumuz anlaş-ma gereğince mezkûr bankadan temin edilen 9 milyon dolarlık ve 15 senelik vâdeli kredidir. Bu miktar 25.200.000,— Türk lirasına tekabül eder. Bu meblâğ ile de sanayiin döviz ihtiyacının teminine çalışılacaktır. Şu kadar ki, Milletlerarası Banka He Türkiye Hükümeti ara-aındâ aktedilen 19/10/1050 tarihli garanti anlaşması sayesinde bu dövizin bir defa değil müteaddit defalar kullanılması imkânı da sağlanmıştır. Türkiye Hükümetinin bu hususta göstermiş olduğu yüksek anlayış bankamızın faaliyetinin müsıniriyetini arttırmıştır.
Bankamız gerek kendi kadrosun, daki mütehassısları vasıtasıyle ve gerek Milletlerarası imar ve Kalkınma Bankasının zaman zaman göndermek vâdlnde bulunduğu mütehassıslar vasıtaslyle Türk sanayiin teknik bilgi ve idari tecrübe sahasındaki ihtiyaçlarını da karşılayacaktır. Banka ikrazatinda aşağıdaki hususatı nazan İtibara alacaktır.
1. Projenin Türk iktisadiyatına müfit olacak mahiyette dahilde istihlâk veya yabancı memleketlere İhraç edilecek emtea istihsalinde bir artış temin etmesi (hizmet sa-
esaslara
olması süratle
Banka, 50 milyon liralık sermayesiyle sanayiimizin Türk parasına ve dövize olan ihtiyaçlarını karşılıyacak
nayii de nazan itibara alınabitlr).
2. Teşebbüsün sağlam İstinat etmesi.
3. Teşebbüsün ran tabi bankanın yatırımlarının
başka sahalara da tevcihine imkân bırakması.
4. Sanayiin muvazeneli bir coğrafi tevzie de tâbi olması.
Bankamızın, Türklyenin İktisadî kalkınmasında büyük bir rolü olacak, faaliyetinde Milletlerarası tmar ve Kalkınma Bankasının daima müzahir olacağından şahsan e-mânim, Türkiye Hükümetinin bu fik_ rln ortaya konulmasında; ve bilâhare kuvveden fiile çıkmasında daima göstermiş olduğu uzak görüşlü işbirliğini faaliyetimiz sırasında göstereceğinden ve gerek ban. knmızın ve gerek hususi sanayiin inkişafı için elinden gelen her şeyt yapacağından katiyetle emin nuyorurru,,
Bundan sonra Mr. Tucker lan suallere cevaben demiştir "Memleketinizde faiz
yüksektir. Bunun düşürülmesine çalışılacaktır. Türkiyede yabancı sermaye yatırımları için büyük gayretler sarfedilmektedlr. Bunun için yabancı sermayelere kuvvetli garantiler verilecektir.
Bankamızın en büyük gayesi memlekete döviz getirecek endüstri, lere yardım etmektir...
bulu-
sorula * niebetl
Batı Almanyaya evvelce tahsis edilen miktardan fazla pamuk veriliyor
HambıırgMa çıkan Dle Weld gazetesinde intişar eden bir habere göre Batı Almanya pamuklu sanayi endüstrisi evvelce tahsis edüen miktardan fazla pamuk beklemektedir. Avrupa İktisadî İşbirliği İdaresi, Avrupa memleketlerine fazladan 1.3 milyon balya pamuk tahsis etmişti. Bu pamuğun Avrupa memleketleri arasında taksimi işini Avrupa ekonomik teşkilâtı yapacaktır. Avrupa memleketlerinin hissesine düşecek miktar henüz kati olarak belli değilse de iyi malûmat alan çevrelerce tahmin edildiğine göre Almanyaya ayrılacak pamuk miktan 40 milyon dolar kıymetinde olacaktır.
Batı Almanya pamuk sanayiinin aylık vasati pamuk ihtiyacı 20 bin ton yani 80 bin balyadır. Şimdilik sanayiin muhtaç olduğu bu miktar tamamen temin edilememekte ise-de bu açığın Türkiye ve Mısırdan ithal edilecek pamuklarla kısmen kapatılacağı ümit edilmektedir.
Denizliyi Tanıtma ve Kalkındırma Derneği çalışmaları
Denizli 29 (Hususi) — Denizliyi Tanıtma ve Kalkındırma Derneği sağlık, sosyal, bayındırlık ve kültür kolu; Denizli için kurulması zaruri olan yapı ve istihlâk kooperatifleri üzerinde teşebbüslere geçerek bu hayırlı işi. kuvveden fiile çıkarmak çin 24 kasım 1950 tarihinde Denizli Belediye salonunda bir toplantı yapmıştır. Bu toplantıya davet edilen doktor, öğretmen, bankacı, tüccar ve memurlardan bir çoğu içtimada bulunmuştur. Belediye Başkanı Turan Bahadır’ın başkanlığında toplanan alâkalılar, uzun fikir teatileri ve münakaşalardan sonra Denizli gibi Türklyenin pahalı bir şehrinde, hayatı ucuzlatmak için bir ihtiyaç kooperatifine kati surette lüzum olduğu neticesine varılarak gerekli tetkiklerin yapılması, formalitelerin hazırlanması için bir komite ayrılarak çalışmalara bağlamıştır. Yine ayru gün Denizlinin iman, vatandaşları kolayca birer ev sahibi yapmak maksadiyle bir de yapı kooperatifinin kurulması esas olarak kabul edilmiş, bu iş de bir komisyona verilmiştir. Gerek Belediye ve gerekse bankalar bu güzel teşebbüsleri her bakımdan yardım etmeyo ve desteklemeye söz vermişlerdir.

MEMLEKET ve DÜNYA BORSA ve PİYASALARI
MEMLEKET TİCARET BORSALARI
YABANCI BORSALAR
Ticaret Borsasında muameleler
İstanbul Ticaret Borsası
Hububatı BugUn Es iü Kapanış
Buğday yumuşak (Tflc.) . 33.— 33.—
Buğday Ofie 29.08 29.08
Arpa yemlik (dökme) . — 22.—
Mısır «an (çuvalı) — 24.10
Fasuiya tombul ... — 42.—
Fasulya ÇaJı sert ...— — 54.—
Kuşyemi ........... — 40.—
Mercimek kırmışa kabuk. . 30.30
Mercimek yeşil — 55.—
Nohut natürel 2L— 23.—
TağİJ tohumlar:
Ayçiçeği tohumu 3A.— 36.—
K«ton tohumu ........... 4A— 49.16
Kendir tohumu — —
Susam 90.— 92.—
Yer fıstığı kabuklu — 60.—
Kuru M e yv al ar :
Fındık kabuklu sivri) ....... — —
Fındık (iç tombul 1960) 320(Y27 3ÎL—
Cevîa (kabuklu) — 48.—
Carla (îç natürel) 165.— 155.—
Dokuma ham maddeleri t
riftik tana mal - — 6TO.—
Tiftik 'NatOrel) — 640.—
fa pak Irakya (Kırkım) .. 376.—
İlam deriler î
Sığır salamura (kasap) KJ — 190.—
Keçi tuzlu kuru kilosu .... 220.— 220.—
İOYun bava kurusu kilosu • 200.—
Nebati Tağlar :
Zeytinyağı (E.E. lenekell) — 245 —
Sujamyağı (Raf. sıra) — 220.—
Ayçiçeği (Rafine çıplak) .. 145 — 155.—
Fındık vrğı (ÇiirUk) 157.—
9
I
İzmir Ticaret Borsası
New-York Borsası
düğün
8on
Kapanış
D Un
Hur
ÜzOm çeklrdekoİB No.9 tncir A şeriat No.* ......
înelr H serisi No. 108 i ..
II ..
III...
Pamuk Akala Pamuk Akala Pamuk Akala, Pamuk • eril
Pamuk vagı (rafine) . Pam.ık çekirdeği ......
73.—
395.—
Adana Ticaret Borsası
Akala---------
Akala zAdeU
Birinci ikinci Birino Hasır tklnci Akala yağmur yemiş ............,......
Külçe Terli Gr. Külçe Degusea.
Cumhuriyet ... Reşat .......
Hamlt ..........«. Gulden ........
lngıiİK ....
Fransa kok .. Nupolönn (II , İsviçre
73.—
395.—
16 —
395 — 360.— *•
Altınlar
BugUn Lire
4.64
87.40
28.85
42.30
Buğday (Bıışe!i=:Scnt) Sert Kış mahsulü No. 2 Kırmızı Kış mahsulü No. 2
•«••••»«•••••e
• ••••••••
••• es Pamuk Mlddllng (IJbresl=Sent) Aralı k »•■••*••••••»•••
Mart
Tiftik (Ltbre«İ=Sent) ................
Teksas No. 1 ..............
Fındık (TJbreel-rSent) ...........
Kabuklu yeril iri ...........—....
" orta
ithal malı ••«•••••s•••• İÇ ithal malı .........
(Libresi=Scnt) ........
Levant iç
Ekstra iri
Kuru dilim
Thompson çckirdekBİa aoçnıe
Kelen tohumu ıBuyelİ=I)olar)
Mlnneapoiia ......
Kalay (Libre=Sent)
Lcvha-teneke (100 libre dolar)


264 —
236.—
42.96
42.76
42.—
135.—
63.-
66.-
U V4
8.86
145.—
1.30
Londra Borsası
Keten lohıımu (Tunu=Stcrlh>i>
Bombay ••••••»••••••••e» •••*♦••••••••••
Kalküta .........................
Ter fmtığı Hindistan ..............
71.—
78.—
262.—
235.-
43 46
43.0*1
42.33
135.—
59.—
65.—
U L/4
B.®
135.—
7.30
73.-
70.—
76.—
Eski kur
Lira
4.62
37,75
37.20
28 35
41.85
Bradford Piyasası
Tiftik
• e
Yün
•1
İyi mal ’Llbrcul= Fiyat) . ıra malı
Anadolu
Trakya
• •
ra
a
•>
İskenderiye Borsası
Pamuk (Kantarı ^Tatları) Ashmounl Kısa ulyafb F/Q. Karnak tizim olvnfh F/G.
• •
136 95
Dün Ticaret Borsacında muhtelif kalitede fasulyeler üzerine iş olmuştur. Fiyatlarda yeni bir Derleme görülmemiştir. Yağlı tohumlar grupunda kayda değer bir şey yoktur.

Kupon getirecek okuyucularımıza
Gazetemizin Tahsil Kuponla-rlyte» yakında ve-nıeye başlıya-cağımız (1.000 Saat) kuponlarını kabul etmek, mukabilinde kur a ınıın aralarını 'ermek ve sonra da hediyelerini dağıtmak üzere yeni bir büro tesisine karar verdik. Bizi bu karara sevbeden sebep, okuyucularımızdan bize müracaat etmekte olan büyük kitlenin İşini süratle görmektir. Bu maksatla
Galatada, Bankalar Caddesinde, Adalet Hanının 2 nci katında bir daire küşat edilmiştir
1 Aralıktan itibaren
Kur’u numarası, kupon ve hediye için okuyucularımız mezkûr adrese müracaat edeceklerdir. Yurdun hor tarafından gönderilmekte olan kupon mektuplarının üzerine de adresin
(YENİ İSTANBUL. Bankalar Caddesi. Adıılct Hanı kat ?) şeklinde yazılmasını okuyucularımızdan bilnaswa rica ederiz.
5-
JW Kajnm 1950
T E N t İSTANBUL
8ayf» 5
SAYIN DOKTOR ve ECZACILARIN
TO
NAZARI DİKKATİNE
6 X lOcc.
500.000 ü
DOSTELİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
BALOSU
4 aralık 1950 pazartesi günü akşamı (sıuıt 21 den aabaha kadar) Taksim Belediye Gazinosunda. Biletler kapıdan da temin edilebilir. mhbbmhmmhbhmİ
I
ithal ettiğimiz
RİTS
Belçikadan PENİ ÇİLLİNE CALCIUM SAPROLAC PROCARİST (şınngalı) 300.000 Ü Piyasaya arzedilmiştir TURHOL TİCARET Ltd. Şti.
Katırcıoğlu Han - Sultanhamam.
■ Telefon: 20833am
İzmir Belediyesi Eshot İdaresi Umum Müdürlüğünden:
% 99 safiyette 15 ton iç kutru 12. dış kutru 24 m/m kurşun boru derhal ve depomuzda tealim şartiyle satın alınacaktır.
İsteklilerin en geç 4 aralık 1950 pazartesi günü saat 18 e kadar teklif göndermeleri. (16270)
'A
İNŞAAT İLANI
SÜMERBANK
Bursa Merinos, ve Hereke Yünlü ve Halı Dokuma Sanayii Müessesesi Hereke Fabrikasından :
1 — Fabrikamız apre dairesi arkasında yeni yapılacak pres binası ve pres temelleri İnşaatı birim fiyatı esasiyle ve kapalı zarf usuliyle eksiltmeye konulmuştur.
2 — Yapılacak inşaatın keşif bedeli 53378 lira ve geçici teminatı 1754 liradır.
3 — Eksiltme evrakı Herekede fabrikamız ticaret servisinden 4 liraya alınabilir.
4 — Eksiltme 4 aralık pazartesi günü saat 15 te Harekede fabrikamız Müdürlüğünde toplanacak komisyon marifetiyle yapılacaktır.
5 — isteklilerin teklif evrakı arasına bir defada yapmış oldukları 50.000 liralık bir inşaata ait vesaik ile diğer kanun! evrakı zarfa koymuş ve ihale evrakının da her nüshasını pulliya-rak imza etmiş olmaları lâzımdır.
6 — Fabrika İhaleyi icrada serbesttir.




İstanbul İkinci İcra Memurluğundan :
950/3857

‘-s ... a» ’*;.,(>*>«• "o u"' bV Ho’«*
' bl(
***• mo»-
daho

x^.ço£(/*z
c>'
do>°b'' ' •
bu»
uo b,f
k»Y’r*
C\v°en' W -eV4t
’ ( e
"•> *ed'r' ■" ....
bU«''®r
bile*’”'
1 B/LET1 LİRA


Hublon satınalması hakkındaki ilânda tashih
Gazetemizin 29 kasım 1950 tarihli nüahasında çıkan Tekel Genel Müdürlüğü başlıklı hublon satın alınacağı hakkındaki ilânda güvenme parası 30.000 Ura olması lâzım gelirken sehven 3000 lira olarak neşredilmiştir. Tashih ve tavzih ederiz.





t
Bu 2 Krem
Cildinizin bakımına tamamlle kifayet etmektedir.
Tasavvur edilebilecek en basit güzellik reçetesini aşağıda takdim ediyoruz ı
göğsünüz© parmak-Poncfs Cold kre-sürünüz Bu kremi sildiğinizde, bürün
Evvelâ bu İki kremi kullanmaya boşlarsınız. Her gece, yüz ve (arınızla minden bilâhare
kir ve makyaj İzlerinden eser kalmıyacağını göreceksiniz. Bundan sonra, cildinizin temizlik ve yumuşaklığını mu* hofaza etmek üzere, bir kerre daha Cold kreminden sürünüz.
CİLOİNİZİ KORUMAK İÇİN Yüzünüze hafifçe "Vanîshing" kreminden sürünüz. Bu krem, pudranızın sabitliğini bir kat orttırmaklo beraber, yeni cazip teninizi koruyacak ve saatlerce pudranızın uçmasına imkân bırokmıyacaktır.




GÜNEY PARK
S A S
PERÎMENt

MENKUL SATIŞ İLÂNI Kadıköy İcra Memurluğundan : 950/575
Mahçuz olup bıı kerre satılarak yaraya çevrilmesine karar verilen 76 adet tahta sandalye, 8 adet üzeri mermerli masa ve bir pirinç semaveri birinci açık arttırma ile 7.12.950 tarihinde perşembe günü saat 11 den 12 ye kadar Kadıköy Yeldeğirmenl karakol Caddesi 65 sayılı kahvehanede satılacaktır. İşbu arttırmada mala konulan kıymet % 75 ini bulmadığı takdirde ikinci arttırma ile 9.12.950 tarihinde cumartesi günü aynı yer ve saatte yapılacağından taliplerin mezkûr gün ve saatlerde mahallinde hazır bulunacak memuruna müracaatları ilân olunur.
(16416)
BULMACA

sa-bu-
hol-
»
To Kendro ton Glendiou
GÜNEY PARK
To Kendro pou Ekplironi Kathe gouato, Ke Zesteni tis Kries himoniatikes, vradies.
Dia tlıermansin sas engionmaste tin THEKLA LAZARİDOU
(16232)
KASIM
Hicri
Rumi
19 5 0
T.San!
30
136«
Perşembe
EZANİ
VAKİT
VASATİ
AZAK (23542)
Bo-
A
Bo-
FRODİ
T
Perde 1 Tablo
Annmn
dc
KARACA
İHTANBULl
Öğrenmek ihtiyacında olduğumuz lıerşey
S I H HÎ I M D AT
UÇAK-TREN-VAPUR
TİYATROLAR
Gö-îh-
her gün
20.45 de
tatanbul Bcvoftiu Anadolu yakam Ankara
tamir
17840 K»/ı yayın). — knhrnmnn-
4490ı» 60536
91
2251
malanı
de matine. 40369
Pazartesinden ada
(13846) 1 — Ncslmaçi
Kahraman. 2 — Firari (11131) Arslanlar Pençe-
CEBECt Gönüllü
PARK sinde.
SÜS (14071) İstanbul Geceleri. SfMER Çöl Silahşorları.
1 LU8 (22294) Yayla Kanram(n lan.
YENt (11040) Genç Dul.
BÜYÜK Hile vo Sevgi
KÜÇÜK Melekler ve Şeytanlar.
İZMİR
ELHAMRA Madam Bovarl. LÂLE Çakırca!i Mehmet Efe. MELEK 1 - Kanun Harici. 2 -Öu Gece Seninle.
TAN Çak irca lı Mehmet Efe. TAYYARE Kohramun Yüzbaşı YENİ 1 — Tarzan Maymunadam
2 — Bufalobll Şarkısı.
dan oyun havaları. — 21.00 Konuşma. — 21.15 Dana parçalan. — 21.45 Konuşma — 22.00 Müzikseverin saati. — 22.45 M.S.Ayarı ve haberler. — 23.00 Program ve kapanış.
7.03 12.03 14.28 16.42 18.19
6.20
İSTANBUL BELEDİYESİ Şehir Tiyatrolar.
20 30 da DRAM İhtira» Tramvayı
12 57 Açılış ve programlar. — 13.00 Haberler. -13.15 Öft-le konaerl — 13.45 Şarkılar. — 14.20 Dana müziği (pl). — 14 45 Programlar ve şarkılar (pl). — 15 00 Kapanış,
17 57 Açılış ve programlar. — 18.00 Dane mü-zlfcl (pl), — 18.30 Scrbeııt naat. — 18.10 Türküler. 19.00 Haberler. — 19.20 Sevilmiş keman soloları (pl) 19.40 Şarkılar. — 20.15 Radyo Gazeteni. — 20.30
Chnplndcn mazurkalar. — 2(J 45 Hukuk konuşma*!.— 21.00 İstanbul Konaı-rvatuvarı Türk Mualklm İcra Heyeti korneri, — 21 40 Küçük Orkestradan melodiler. — 22 00 Dinleyici istekleri. — 22 30 Piyano
İle caz parçaları. — 22 (5 Hm hrrtar. — 23.00 Pro gramlar ve dana müziği. — 23 30 Kapanış.
Beyoğlu 44844 Ankara 00 bıtanbul U222 İzmir 2222 Üsküdar tOOtft K köy 60872 Karşıyaka 15055
A
Müzikal Fantezi 3 Eser; Plcrro Louys ve Loula de Gramont'dnn
Türkçesl: Münir Hayri Egeli Müzik: Erlnnger - Maaaenct -Giuck
Çarşamba, cumartesi saat 16 Pazar 15 ve 18
Telefon:
★ MUAMMER
TİYATROSU BEL A M t
— 20 15
20.35 Sr lakımın
Onat (Şehremini) — Gün-(Karagümrük) — HÜaa-Gökcngln (Fener)
2.20
7.20
9.46 12.00
1.37 12.37
YENİ (Bakırköy 16-126) lümdon Firar. 2 — Manon
KADIKÖY
HALE (Kadıköy; Söyleyin Ağlamasın.
OPERA (68714) 1 — Cennetin A nahlarları. 2 — Cehennem Geçidi SUNAR 1 — Aşk Maceraları. 2 — .(abraman Kılavuz.
SÜREYYA (60862) 1 — Flllafln
Harbi. 2 — Paylaşılmıyan Bevglll. YELDE6İrmen! i — suyük Aşk (Türkçe). 2 - Tehlikeli Yollar.
İNKARA
ANKARA (23234 ı Karn Mrake. BÜYÜK (18031) Aşk Köprüsü
Telf. : 42157
Kumedl kıtımı Tersine Dünya
$
■a YENt SES
El TÎTATROSU
ANKARA:
7 28 Açılış ve program. — 7 30 M.S.Ayan, — 7 31 Vals, polka ve pa«o doble'ier (pl). — 7.45 Haberler ve hava raporu. — 8.00 Saz eserleri, şarkılar (pl). — 8 26 Günün programı. — 8 30 Hafif orkestra eserleri (pl). — 9 00 Kapanış.
12 16 - 13 15 Asker Saall: (16 m 83 -T.A.V. hıea OHİgA poelaelyie beraber 12.16 Memleketten aelâm. — 12.30 Türk
lifti. — 12.40 Fosta Kutusu. — 12 45 Şarkılar. —
13.00 Haberler. — 13.15 Radyo salon orkestrası. — 13.30 öğle Gazetesi. —. 13 46 Radyo salon orkestrası. — 14 00 Hm raporu, akşam programı ve kapanış,
17.58 Açılış ve program — 18.00 M.S.Ayan. — 1800 Çeşitli müzik. -- 18.30 İncesaz (Bnyati faslı). — 19 00 M.S.Ayarı vs haberler. — 19.16 Tarihten bir yaprak. — 19.20 Yurttan soller. — 19 15 Radyo He İngilizce. — 20.00 Opera İla aryalar. Radyo Gazetesi, — 20.30 Serbest saat:, — mal, koşma vo divan. — 29.50 Bağlama
Güneş Öğle ikindi
Akşam Yatsı tmsAk
Safer
19
1370



SARK (40380) Kara Tarzan Bo-zam bo.
ŞIK (43726) 1 — Lizbon Mataha-rlsl. 2 — Kaplan Kadın.
TAKSİM (43191) Nam-ı dlğeı Parmaksız Salih.
TAN (80740) Çakırcalı Mehmet Efe.
ÜNAL (49306) 1 — Şarlokholmcs 2 — Zoronun İşareti.
YENt (84137) 1 — İlk Arzulnr. 2 — şarlatan.
YILDIZ (42847) Jandaric
İSTANBUL
ALEMDAR (23863) 1 — Memnu Mıntaka. 2 — öldüren Buse. AYSU (21917) 1 — Soysuz (Yerl!) 2 — Sızlayan Knlb (Yerli).
1 — Madam
varl. 2 — Yayla Kaplanları. ÇEMBER LİTAŞ (22513) 1 — Allah Kerim. 2 — Karım Beni Aldatırsa.
EMRE 1 — PYankeştaymn intikamı. 2 — Hazine Peşinde.
HALK (21904) 1 — Virginia Kaplanı. 2 — örümcek Kadının Avdeti. 3 — Şam Güzeli.
İSTANBUL (22367) 1 — Zafer A-oidesi. 2 — Ölüm Diyan.
KISMET (26654) 1 — Casuslar
Çarpışıyor. 2 — Düşman Kardeşler. 3 — Korkunç Vâdl.
MARMARA (23860) 1 — Memnu Kfıntaka. 2 — öldüren Buse. MILLİ (22962) 1 — Nesimaçl nüllü Kahraman. 2 — Vahşi likam.
TURAN (22127) 1 — Madam varl. 2 — Tayla Kaplanları.
1-0
Lesko

EMİNÖNÜ: tatanbul (Emi». •
nü) — H&flan Hulûal (Kllçükj n par) — AbdlUkadlr (Alemdar) Haydar (Beyazıt)




Soldan
1 — Üzer (iki kolime?. A-
rabl ayların biri; Devamlılık. 3 — Rütbeniz askerler; Bir nevi tap o-yunu. 4 — Kenar; 5 — Kraliçe; Kısırlık. 6 — Bir edat; Kas. 7 — Bir edat; Bir cin» bıçak; Bir gıda mad-leal. 8 — isticar etmem. 9 — Kavuşma; Gelir. 10 — Buzlu pasta , Scbeb-İ hayatımız.
Yukarıdan n«ıığı:
1 — Hafifçe kazıp karıştırmak 2 — Bir oyun vasıtası; Denizci terimlerinden biri. 3 — Tapma; Tersi gizli olan. 4 — Gece kalmak üzere konukluk; Bir cins pamuk. 5 — Genişlik; Bir nota; Araç 6 — Cercya «a mâni olma. 7 — Doğurtan; Vn-Irtme, 8 — Sınama; Afta 9 — ilâvesi; Unsur. 10 — Gözetle (iki kolime); Tersi bir ölçü birimi.
Zola. 2 — Allson;
I,I. 4 — Ava;
Pa. 6 — Uraz;
8 - Art; VII-
10 — Ah; Ka-
GELECEK OLAN UÇAKLAR
11.40 tamirden. — 11.50 Ankara-dan. — 13.35 E LAL^ (tarael) Lydda. Nlkoayadan. — 14 50 Adana. Ank^radan. — 16.10 Diyarbakır, Elâzığ, Malatya, Ankara-dAn. — 18 40 S.R. (tavlçre) Zürich, Cenevre. Atlnadan. — 20 6u S.A.S. (İskandinav) Stokholm. Kopenhag, MÜnihten.
GÎDFA3EK OLAN UÇAKLAR
8.30 Ankara. Kıbna, Beyrut*. — 8.30 Ankara, Adana ya. — 9.30 Balıkesir. tamir, Ankaraya. — 9 66 B.E.A. (İngiliz) Atina. Roma, Niu. Londraya. — 12.30 Ankaraya. — 14.20 tamire. — 15.00 E.L.A.L. (larael) Nikofiya, Lyddaya. — 2 i 40 Lyddaya.
GELECEK OLAN VAPURLAR
9.00 Mernin, Ayvalıktan. — 10.00 Taraua, Akdonlzden. — 12 00 Gire-fuaH Karadenizden.
GİDECEK OLAN VAPURLAR
5.00 GUncyeu, Karndcnize. — 9.00 Sun, Mudnnyaya.
GELECEK OLAN EKSPRESLER
8.30 Ankaradun. — 9.15 Ankara dan lEks.), GİDECEK ULAN EKSPRESLER
10.00 Ankara (MotÖrlÜ). — 18 1( Ankara EkapreaL — 22.20 8em* ulon Ekapreal (Avrupa).
BEYOĞLU: Mntkovlç (Merkez) Galatasaray (Merkez) — Ertuft-rui (Taksim) — ismet (Taksim) — Karaköy (Karaköv) — Mnçkn (W0 — Feriköy (Şişli) — Ha-lıcıoftlu — Merkez (Kasımpaşa)
PATÎH: İbrahim Balmumcu (Şeh-zadebaşı) — Sarım Çltçl (Aksaray) — Emin Rıdvan (Samatya) — Nüzhel doğdu mcddln
EYÜP: Şifa (Ayvansam?).
BEŞİKTAŞ: N.Halit (Beşiktaş) — Ortalcöy (Ortnköy) — O. Divanlı-nftlu (Amavutköy) — Merkez (Bebek)
KADIKÖY: Teldrftlrmenl (Kadı
köy) — Feneryolu — Erenköy — A. Cafer Çaftntay (Bostancı) — Çamlıyurt (Üsküdar)
HEYBELİ ADA: Hevbellnda BÜYÜKADA: Merkez
ANKARA) Ulus — Sağlık Merkez
İZMİR: Ali Hnyroddln (Basm/ıhn ne) — Sıhhat (Kemrrallı) — İki-çeşmellk (Eşrefpaşıı) — Karataş (Yalılar)
DÜNKÜ BULMACANIN IIALLİ
Soldan Maita:
1 — Pover; Kül. 3 — î-rl; tblş;
Eyüp. 5 — Mcrarctİ; AD. 7— Alt; Anla, ram. 0 — An; Dana, rakaş.
Yukarıdan
1 — Paramunt. 2 — Ollver; Ruh 3 — V.î.j 3 — Rabcr; 7 — şık:
9 — Lül; Fola
Anı tan. 4 — Eni;
Avla r» — Niyet; Alan. 8 — Ok Kayna , 10 — A Uda: Ameş.
Azı. Rai.
Blrincl derecede ipotek borcundan dolayı paraya çevrilme-Mne karar verilen Beyoğlundo Çukur Mahallesinin Demirbaş Sokağında eski 17, yeni 19 kapı. 357 Ada, 17 parael »ayılı kâr-gir apartımanın tamamı aşağıda yazılı şartlar dairesinde a çık arttırmaya konulmuştur.
BtRtNCt AÇIK ARTTIRMA :
20.12.1950 tarihine rastlayan çarşamba günü saat 11 den 12 ye kadar İstanbul ikinci IcrA Daire sinde yapılacaktır.
ÎKtNCÎ AÇIK ARTTIRMA :
30.12.1950 tarihine rastlayan cu martesl günü aynı yer ve saat terde yapılacaktır,
ŞARTNAME: Hân tarihinden İtibaren herkesin görebilmesi i çin Dairede açık bulundurulacaktır.
Bilirkişi raporuna nazaran gayrimenkulun evsafı:
ZEMtN KAT: Cepheden çift kanatlı camekânlı demir kapıdan girilir. Zemini: Mermer papuç-luktan 12 mozayik basamakla çıkılır. Zemini çini sahanlıkta 2 numaralı daire ve bodrum kata inilen merdiven.
2 numaralı daire: Bir holde' karşılıklı 2 oda, mutfak ve he-!A olup içinde ayda 32 lira icarla Gavril Zaflri kiracı bulunduğu.
Bodrum katta: Mozayik basamaklı merdivenle inilir. Zemini çini döşemeli sahanlıkta 3 kömürlük ve bir numaralı daire bulunduğu. mezkûr daire zemir katın aynı olduğu, yalnız mutfaktan bahçeye çıkıldığı, kapı i le bahçenin zemini çimento döşeli olduğu, içerde kömürlüğü bulunduğu ve ayda 40 liraya Is telyani kiracı olduğu.
BtRtNCİ KAT: Mozayik basamaklı. kârgir korkulukta merdivenle çıkılır. Zemini çini hanlıkta 3 numaralı daire lunduğu.
3 numaralı dairede: Bir
de 3 oda. mutfak ve helâ bulunduğu. içeride ayda 32,5 lira icarla Elenl Pusl kiracı olduğu,
İKİNCİ KATTA: Birinci katın aynı olup 4 numaralı daire bulunduğu: İçeride ayda 52.5 lira icarla Karasu kiracı bulunduğu.
ÜÇÜNCÜ KAT: tklnci katm aynı olup 4 numaralı daire bu-
lunduğu. içeride ayda 55 lira i- ■ carla Ester kiracı bulunduğu.
Gayri menkul kârgir olup birinci kattan itibaren balkonu bulunduğu, İçeride elektrik, terkns ve havagazı tesisattan bulunduğu görülmüş ve anlaşılmıştır.
DEĞERÎ: Gnyrimenkulün tamamına bilirkişi tarafından (40.0001 lira kıymet konulmuştur. ,
Gayrimenkul yukarıda yazılan birinci açık arttırmada, paraya çevirme masraflarını ve gayri-menkule konulan değerin yüzde yetmiş beşini tecavüz etmesi şarttır. Bu şekilde alıcı zuhur etmediği takdirde arttırma on gün daha temdit edilir ve en çok arttıranın taahhüdü bâki kalır.
ikinci açık arttırmada, gayrimenkul en Ç^k arttıranın üzerine ihale edilir. Ancak paraya çevirme masraflarını tecavüz etmesi ve satış isteyenin alacağına rüçhanı otan alacaklar mecmuunu geçmesi lâzımdır. Bu şekilde alıcı zuhur etmediği takdirde satış talebi düşer.
Arttırmaya iştirak edeceklerin gayrimenkul© konulan değerin yüzde yedi buçuğu nispetinde pey akçesi nakit veya milli bir bankanın teminat makbuzunu ibraz etmeleri lâzımdır.
ipotek sahibi alacaklılarla diğer alâkadarların ve irtifak hakkı sahiplerinin gayrimenkul ü-zerindeki haklarını hususiyle faiz ve masrafa dair olan iddialarını evrakı müsbiteleriyle birlikte ilânın neşri tarihinden itibaren on beş gün içinde İcra dairesine bildirmeleri lâzımdır. Aksi halde haklan tapu siciliyle sabit olmadıkça satış bedelinin paytaştırılmasından hariç kalırlar. |
Gayrlmenkulün ihalesine işti- [ rak edenlerin işbu itan, şartname. tapu kaydı ve dosyayı tamamen tetkik etmiş ve lüzumlu, malûmatı atarak aynen kabul’ etmiş addedilecekleri ve dahaı fazla malûmat almak isteyen | lerin dairemizin 050 3857 sayılı' dosyasına müracaat etmeleri İÜ zumu ilân olunur. (16420)
1950 yılının son ikramiyesi
2 Aralık 1950
Cumartesi günü
11
Beyoğlunda ATLAS Sinemasında
çekilecektir.
İzmir’de, Karşıyaka’da 17.500 lira değerinde
DEVLET DEMİRYOLLARI İLANLARI
Perçin Çivisi Alınacak
Devlet Demiryolları Haydarpaşa Sahnalma Komisyonundan:
1 — 1000 kilo yarım yuvarlak başlı demir perçin çivisi açık eksiltme ile satın alınacaktır.
2 — Muhammen bedeli 900 lira olup muvakkat teminatı 67 lira 50 kuruştur.
3 — Buna alt şartname komisyondan parasız olarak dağıtılmaktadır.
4 — Eksiltme 11 aralık 1950 pazartesi günü saat 10.30 da
Haydarpaşa Gar Binası dahilindeki Haydarpaşa Satmalma Komisyonunda yapılacağından arzu edenlerin vaktinde komisyonda hazır bulunmaları. (15918)
Devlet Demiryolları Haydarpaşa
Sahnalma Komisyonundan
Emaye tencere, saplı emaye kaçarda, don lâstiği, el kampanası, el çim makası, el dal makası, boru anahtan, pergel, ben-zlnll harvya, elektrik sayacı, mikrofon kapsülü, cerrah ve kulak malzemesi, bakır, çıplak tel gibi muhtelif malzeme pazarlıkla satın alınacaktır.
Bunlara ait listeler komisyondan ve D. D. Yollan Köprü Gişesi yanındaki asılı olan camekânlı dolapta görülebilir.
İsteklilerin 4 aralık 1950 pazartesi gününe kadar komisyona müracaatları.
Bu tarihten sonra vâki olacak müracaattan kabul edip etmemekte komisyon serbesttir. (16440)
Türk Ticaret Bankası
Yeni
Gaziantep ve Beyoğlu
Şubelerimiz bu
çekilişe dahildir
t.
Son iştirak tarihi
İkramiye çekiliş tarihî
11 Aralık 1950
BÜYÜK İKRAMİYE
10.000 LİRA
30 Kasım 1950
açılan

İSTANBUL BELEDİYESİ İLANLARI
BEYOĞLU
\LKAZAR (42562) 1 — Şişko KIC-ın Yeni Maceraları 2 — Ateş Bek îllerl.
İR (44394ı Jony Bellnda.
ATLAR (40885) Gece: Komedi Kranaez Vera Korene Trupu: La PariBimnc de Becque Uncaprlcc de Muflget.
«CLHAMRA (42236) 1 — îkl Açıkgöz Tarzonlar Diyarında. 2 — Kraliçe KılsLin.
*.('!(El. 1 — iki AçıkgOz Tarzar Diyarında. 2 — Chicago Kaplanı İNCİ (44595) Jondark t PEK (44289) üç SHohşörler.
LALE (43395ı Jendark.
MELEK 140868) Üç 4liAhşörMı KARAY 18,30 Yunan Opereti. MUATPAHK (83143) 1 - Neslmaçi Amerlkada. 2 — Tatlı Mıraa. 3 Casus Kıralı.
büMEK (42851) Jandarlc
R A D r o ı L A 1
BAHÇELİ BİR EV
Hurda Oto Lâstiği Satışı
ve
1 6 0 talihliye de 1 0 0 er lira PARA İKRAMİYESİ
Çekilişte sonra film de gösterilecektir.
îkramiyeli Aile Cüzdanı sahipleri bu çekilişe davetlidirler.
YAPI ve KREDİ BANKASI
Belediye Levazım Ambarında müterakim muhtelif eb’adda 97 adet dış ve 35 adet iç hurda oto lâstiği ile 46 adet kolan kapalı zarf usuliyle satılacaktır.
Tahmin bedeli 1583 lira ve ilk teminatı 118,73 liradır.
Şartnamesi Divanyolıında Belediye Merkez binasındaki Zabıt ve Muamelât Müdürlüğünden alınacak veya görülecektir.
İhale, 4 aralık 1950 pazartesi günü saat 15 te Belediye mer-binasında müteşekkil Daimi Komisyonda yapılacaktır.
İsteklilerin ilk teminat makbuz veya mektuplarını havi ola-hazırhyacakları kapalı zarflarını İhale günü saat 14 e ka-Daiml Komisyona vermeleri lâzımdır. (15854)
kez
rak
dar
Güzel ve faydalı ilânlar YENİ İSTANBUL’da çıkar
®ayfa •
T E N î İSTANBUL
80 KaaTm
ORION
Aynt fiottoki rodyolordo o$lo roslıyomıyocoğınız müstesna bir güzellik - Büyük hassasiyet • Seste tabiilik - İstasyon ayarını kolaylaştıran göz lambası.
Evet... hem güzellik, hem kalite, hem de EHVEN FIAT !
Bunları hep bir arada, yalnız ORION radyolarında bulacaksınız. Ve ancak ORION radyolarını gördükten sonra, mükemmel bir radyonun muhakkak pahalı olması lâzım gelmediğine inanacaksınız. M Son derece net sesi ve fevkalâde cazip
*ç... & X. görünüşü ile temayüz eden ORION
\ radyoları, tam aradığınız radyodur.
TKk\ Düşününüz : günde 1 liradan az ' ’M Wb*r tasarrufla mükemmel bir ra^y°y° *ahip olabilmek!..
Ayda 20, 25 ve 30 lira taksitli, muhtelif ORION modellerini görmeden ve dinlemeden asla karar vermeyiniz !

GRİP İN
3 kaşe alınabilir
LÂSTİK ve ELİŞİ YÜNLERİ
Fabrika fiyatının % 5 noksanına birinci Gialavet lâstikleri. Avusturya Ekstra - Ekatra Elişi yünlerinin toptan aatıs yeri; Çarşıkapı takender Boğarı Karadeniz Ran No. İS İHSAN KARADENİZ
Telefon ; 23855
ÖKSÜRÜĞÜ ve BRONŞİTİ keser
ECZANELERDE BULUNUR
k - Yunan Boks Maçları Tertip Komitesinden:
30.XI.1950 perşembe gecesi saat 21 de Spor ve Sergi Sarayında yapılacak olan son karşılaşmalar İçin, 1,50 - 3 ve 5 liralık biletler aşağıda yazılı adreslerde satışa çıkarılmıştır
Beyoğlu ve Galata Vagonll gişelerinde, Bahçekapıda Gabay Mağazasında, Osmanbeyde Suna Çay Salonunda, Osman Güzel Mağazasında ve maç gecesi Spor ve Sergi Sarayı gişelerinde.
Sayın halka Qân olunur.
KERESTE BİÇMEK İÇİN
KATRAK MAKÎNESÎ ARANIYOR
Elektrikle İşler, asgari, 80 santimlik, yeni veya İyi vaziyette, kullanılmış olabilir. Evsafını ve fiyatını Bursa, Posta Kutusu No. 16 adresine bildirilmesi
Beygir
Traktörlerimizin ikinci partisi yakında gelerek teslimata başlanacaktır.
MARSHALL PLÂNI KREDİLERİ DÂHİLİNDE 5 SENE TAKSİTLE I
Satılacak olan bu traktörler için kayıtlara başlanmıştır.
Büyük bir miktar gelmekle beraber, mevcudumuz bitmek üzeredir. Acele ediniz.
Bilumum büyük vilâyetlerdeki acentelerimizde kayıtlarınızı yaptırabilirsiniz. BOL YEDEK AKSAM
Türkiye Genel Mümessili:
MEHMET KAVALA
GALATA-TAHlR HAN
Telefon: 40430 - 42673 Telgraf: Lamet İst.

BAYANLAR : ŞU TEC
RÜBEYİ MUTLAKA
YAPMALISINIZ :
Küçük bir çocuğun veya pek körpe bir genç kızın yüzüne allık ve pudra «ürünüz. Bu makyajın çocukların elidinde zaten mevcut tabu güzelliği arttırarak husule getirdiği parlaklık karşısında hayret içinde kalacaksanız.
Aynı tecrübeyi yaşlı kimselerde tatbik ediniz. Bu defa yaptığınız makyajın ellideki kusurları adeta büyüterek büsbütün ortaya çıkardığını ve neticede geçici vasati bir güzellik İle karşı karşıya olduğunuzu görerek aynı suretle şaşıracaksınız.
Acaba bu fark neden hasıl oluyor? Çünkü genç kızın derisi sıhhatte ve çok iyi beslenmiş bir haide olduğu halde yaşlı kimselerin ciltleri hemen dalma az çok solgundur. Ve beslenmesi noksan ‘bir haldedir.
O halde yaşlı kimselerde de devamlı bir İhtimam cildi besleyecek ve ona yeni bir hayat verecek bir tedavi tatbiki sayesinde genç kızlarda gördüğümüz neticeyi elde etmek kabil olabilecektir. İşte:
LAIT INN 0 X A
Size bu tedaviyi temin edecek ve cildinize aradığınız parlaklığı verecek yegâne müstahzardır
İHTAR— LAÎT tNT4OXA‘nın İstimalinden sonra behemehal 1NNOXA krem ve pudralarını tercihan kullanınız.
Bunlar birbirini tamamlayan ve tesir-
lerini kuvvetlendiren en temiz ve sıhhi
müstahzarlardır.
BOL KÖPÜKLÜ - NEFİS KOKULU
TUVALET ve TRAŞ SABUNLARI
Alman Mamulatı
Kasa Hesabı derdinden rtulunuz/
KONTROLLÜ KASA MAKİNELERİ tekmil kasa işlerinizi kolaylıkla ifa eder gelirinizin kontrolü ile
kalmayıp, işinizin gidişatı hakkında da kıymetli malûmat verir.
Satışları gösteren kayıt şeridi
GELİR VERGİSİ
kanununca m 0 s b i t evrak sayılır.
ANKER, gelirinizi yıllorco kontrol edecek, en sağlam ve sn emin kasa makinesidir
Fiş veren, Makbuz kesen. Kollu, Elektrikli, Tuşlu, Çekmecesiz lokanta kasaları gibi, her işletmeye elverişli muhtelif modellerimizi görünüz.
TAKSİTLE SATIŞ
KOLAYLIK
Her akşam, günlük rokkomlarm toplama külfetine hocet yoktur* Koyrf bandı üzerine sıralanari matbu rokkamlann yekûnunu/ kasa otomatik olarak gösterir. Bir kol çevrilişi ile kayıt ve hesap ameliyesi otomatik olarak yapılır. Yanlışlık ve enutma tehlikesi yoktur
■ •
EMNİYET
Hem kasayı kullanan' müessese, hem müşteri, ANKER koşasına emniyet edebilir. Kaydedilen her rokkam açıkça gözükür ve çalan zil müşterinin nazarı dikkatini celbeder. Her kayıtta çekmece otomatik olarak açılır. Kayıt bandı ile yekûn soyacı kıllıdır.
Galota, Hezaren Gıddesi Na 84 • btonbul ■ Tel: 40870
TAKSİTLE en »nk fîyM : Ayıta 10 — 16 — tö _ M Lira Taksitte
AMERİKAN - ALMAN TRENÇKOT - PARDESÜLERİ 1000 Lira YILBAŞI Hediyesi — Bankaların ikramiye kıır’aianna iştirak hakkı I
Mahıuutpa^a, Kapalı çarşı kapını yanında 18 — SAL.1HADDLN K.AKAKAŞL1 ■■■■
PEŞÎN
Er
İLİZ
ıooc
Muh

Comments (0)